Daruji fenku Jacka Russela

Daruji fenku Jacka Russela. Je zvyklá být venku na zahradě v boudě. Nevhodn...
Dobry den,
Prosim o radu ... muj pritel si privedl z predchoziho vztahu 8 leteho pejska Jack Russell terier. Kdyz si pejska poridili mely 9 letou dceru .Pejsek byl 8 let na zahrade obcas byl bran i do baraku hlavne v zime. Miluje sveho pana a pan jeho ...,,pres pejska nejede vlak,, jak se rika . A i tak miluje panickovou dceru ktere je jiz dnes 17 let. Nikdy nebyl uplne v kontaktu s malym ditetem a moc je nemusi. Ja mam 5 lete dite a bydlime v byte. Takze pro pejska velka zmena. Muj 5 lety syn nebyl na pejky zvyli a je to dost hyper dite se spousou ramusu a neuvedomuje si casto a nevnima deni kolem sebe a urputne si hraje bez omezeni i kdyz ho ted hodne okrikuji a hlidam aby byl klidnejsi. A pejsek nereaguje celkove na dite dobre vrci na nej a dvakrat uz ho stipmul pro hluk a jednou ze se dite priblizilo k panickovi hrozne na nej zarli. Ale hlavne na nej vrci se sklopenou hlavou kdyz dite ji kolilrat ho nechce pustit dojit ke stolu a hlida jidlo pro dite jako by bylo jeho a kolikrat mu uz i z ruky jidlo snedl. Nekdy na nej vrci sklopi hlavu a jde pomalu k diteti kdyz dite vejde do mistnost kde delsi dobu nebylo protoze si hralo vedle v pokoji. Ale kdyz mu dite dela po zemi cesticku s pamlsku tak na nej nevrci....a beha za nim ...je to divny.Nevim co delat neustale se kvuli tomu doma hadame pejsek je zvylej delat si co chce a mit co chce. Nemuzu priteli vysvetlit ze pes musi vedet kde je jeho misto a co smi a co ne . A kdyz se na pejska rozlobime ze to co udelal bylo spatne a vykazem ho na jeho misto ..nemuze do minuty jit a zacit pejska hladit a nunat pak si z toho nic nedela . Je spravne ze by pejsek mel byt chvili v trestu a nevsimat si ho a dat na jevo ze zlobil a proto se snim nebavime??? Jak mame naucit pejska aby prijmul dite a vedel ze to dite je mu taky nadrazene a jak na dite vudci pejskovi ? Moc by si dite snim chtelo hrat a pohladit ho. A pejsek vrci i na navstevy a pritel ho porad omluva a my pejskovi ustupujeme.
Je spravne ze by pejsek mel byt chvili v trestu a nevsimat si ho a dat na jevo ze zlobil a proto se snim nebavime???
Neni to pravda. Ale co by pes mal, je pocuvat vase povely a ked je poslany na miesto, tak tam ostat kym ho niekto zas nepusti.
Pes je sice clen rodiny blabla, ale aby nechal chlap terorizovat dieta, pokusat ho, nepustit ho k jedlu ci mu to jedlo ukradnut, to neni normalne. A pokial chlap v takychto situaciach nadrziava psovi a este sa je schopny o tom hadat a nerobi nic pre napravu, mam radu jedinu - utekajte od neho.
Inak teda riesenie je klasicke. Psa naucit, ze pelech je jeho bezpecne miesto kde ho dieta nebude otravovat, dieta naucit ze na pelech sa za psom nelezie, ani sa okolo neho nebeha a nerobi ramus. A ked sa pes bude tvarit ze chce dieta po zlom riesit, tak ho odpovelovat na jeho pelech. Nie ako trest, ale v klude a razne.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Tak 8mi letého psa už těžko předěláte, aby miloval malé děti, když na ně nikdy nebyl zvyklý. Navíc 5ti leté dítě, i když hyperaktivní, by už mělo pochopit, že má psa nechat na pokoji, netahat ho, nemazlit se s ním, když pes nechce. Vždyť je to už skoro psí senior. A už vůbec po něm nemůžete chtít, aby pochopil, že je mu to dítě nadřazené. Pokud se bojíte, že dojde ke konfliktu, tak je oddělujte.
Je to těžký, vy nechcete dělat ústupky, váš partner taky ne. Pes podle popisu vypadá taky jako pěkný spratek. To dohromady nepůjde, asi bych se radši rozešla.
S podobnými reakcemi dospělých JRT na děti se setkávám poměrně často.
Předně bych Vás ráda upozornila, že nějaké dokazování, kdo je doma pánem, trestání psa křik, bití, nic z toho na ně nefunguje. Pokud na něj budete za vrčení hrubá, docílíte akorát toho, že přestane vrčet. A bude rovnou bez jakéhokoliv signálu startovat a kousat. To předpokládám nechcete...
Doporučila bych Vám vyhradit doma psovi místo - klec a naučit ho odcházet z těch situací, které se mu nelíbí. Klidně ze začátku nastavit režim dítě puštěné - pes zavřený. Dítě zavřené - pes puštěný. Ale musíte se na tom prostě domluvit s přítelem. Pokud on ho bude nechávat se tak chovat k dítěti, sama to nezměníte.. A nejspíš se časem dopracujete buď k tomu, že pes dítě napadne opravdu hodně a nebo nastane rozchod..
Pokud oba pochopíte a přijmete to, že pro psa bude lepší mít svůj klid, klidně mi pak napište zprávu a můžeme to doladit.
lupus4
napsal(a):
no chtělo by to taky pohled z druhé strany a to páníkovo, jestli matinka přehnaně nedramatizuje...
jinak jen můj dojem z popisu nevycválaní "spratkové" jsou tam dva
Můj dojem je v podstatě stejný
impact
napsal(a):
Po pravdě já si třeba nemyslím, že by to matinka přeháněla... Takových raslů mám na konzultace xy do roka a všichni jak přes kopírák. Holt daň za pořízení bezpapírovýho labila.. U skutečného JRT s PP jsem se s tím snad ještě nesetkala.
Spíš si myslím, že ani tak nejde o labilního psa, jako nevychovaného + nedůsledný majitel.
Tihle psíci jsou malí, tudíž se zdá, že důsledná výchova není velmi nutná. Chyba.
Malý pes i malé dítě a třeba i malá stařenka, mohou své okolí terorizovat velmi velice.
Dite ale pejska nijak netaha ani se bliz k nemu nepriblizuje aniz by se nejdrive zeptal jestli muze. A ma ho rad a chtel by ho obcas pohladit . Vim ze to je tezke kdyz je pejsek 8 lety . Mozna sem to spatne napsala ne ,, nadrazene,, ale aby ho pejsek prijmul a vedel ze to dite je vic nez pes. Snazim se je oddelovat a je unavne byt neustale ve strehu kde je pes kde dite a co dela zrovna pes a co dite nemuzu ani na wc . A sem ve strehu neustale jen ja. Ale taky prece nemuzu odstrkovat dite cely den vedle do pokoje a ustupovat pejskovi
sisi58
napsal(a):
Spíš si myslím, že ani tak nejde o labilního psa, jako nevychovaného + nedůsledný majitel.
Tihle psíci jsou malí, tudíž se zdá, že důsledná výchova není velmi nutná. Chyba.
Malý pes i malé dítě a třeba i malá stařenka, mohou své okolí terorizovat velmi velice.
Moje zkušenost je bohužel jiná, no.. Ono když se člověk stále dokola setkává s psychicky vyrovnanými psy s PP a naopak naprosto labilními a hysterickými psy bez PP, tak už je ten názor trochu pokřivenej.
Ale nechci vyznít jako nějakej Hitler. Já svoje labilní bezpapíračky miluju i s jejich vybrakovanýma kebulkama. A rozhodně mi můj názor nestojí v cestě pomoci jakýmukoliv vořechiérkovi v nouzi. Ale je to prostě tak, no...
Bublinka74
napsal(a):
Ano ma pelech jako sve bezpecne misto ale mame maly byt a vlastne kolem nej musime prochazet do kuchyne
Pelech není bezpečné místo... Ani pro Vás (neustále ve střehu, jestli pes nevyletí), ani pro dítě (kdykoliv může na psa spadnout a být pokousáno), ani pro psa (neustále musí kontrolovat dítě).
Myslela sem kdo he doma panem tak ze ten pejsek by mel vedet ze si urcite veci nemuze vudci nam dovolit napr. to jidlo i kdyby lezelo na zemi a dokud pan nerekne ze si to muze vzit tak by se toho nemel vsimnout. Pritel nechce pejska zavirat do klece ma pelisek a tam ho vykazujeme a i maleho posilame na nejakou dobu hrat do pokoje aby mel pejsek klid. Je to tezke
Mate pravdu ....on je chtrej on moc dobre vi co rikame a rozumi to uplne vidite z jeho pohledu ze vi moc dobre ....ale nechce a sou situace kdy mu dite az tak nevadi a naopak kdy vadi a hodne. A pritom se koliktat jedna v obou pripadech o uplne stejnou situaci a pokazdy pes reaguje jinak jednou mu to vadi a podruhy uplne stejna situace mu neva. S tou duslednou vychovou je to taky pravda a v tom se prave doma moc neshodneme
impact
napsal(a):
Moje zkušenost je bohužel jiná, no.. Ono když se člověk stále dokola setkává s psychicky vyrovnanými psy s PP a naopak naprosto labilními a hysterickými psy bez PP, tak už je ten názor trochu pokřivenej.
Ale nechci vyznít jako nějakej Hitler. Já svoje labilní bezpapíračky miluju i s jejich vybrakovanýma kebulkama. A rozhodně mi můj názor nestojí v cestě pomoci jakýmukoliv vořechiérkovi v nouzi. Ale je to prostě tak, no...
Znám bohužel samé stejné, jak popisujete, všechny bez PP
Bublinka74
napsal(a):
Myslela sem kdo he doma panem tak ze ten pejsek by mel vedet ze si urcite veci nemuze vudci nam dovolit napr. to jidlo i kdyby lezelo na zemi a dokud pan nerekne ze si to muze vzit tak by se toho nemel vsimnout. Pritel nechce pejska zavirat do klece ma pelisek a tam ho vykazujeme a i maleho posilame na nejakou dobu hrat do pokoje aby mel pejsek klid. Je to tezke
A to si myslíte, že to teďka tomu psu vysvětlíte, že takhle to bude a on to pochopí a s radostí akceptuje? To by ho to musel někdo naučit. Doteď byl pejsek buďto rozmazlovaný a nebo na zahradě netknut výchovou, bez mantinelů...nebo jsem to úplně nepochopila?
Zadavatelko, jako nezlobte se na mne ..... ale jako matka bych asi důrazně někomu - a nemyslím tím psa - vysvětlila, co je v životě důležitější. Pro mne jako ženu, a ve vašem případě i "nepejskařku" je vždy nejdůležitější dítě a jeho zdraví. Chápu že není pro každou jednoduché poslat pána tvorstva do háje, ale na co se u vás čeká? Do první krve dítěte?
Tak já klidně a s čistým svědomím za sebe řeknu, že z hyperaktivního dítěte viz popis zadavatelky:
Muj 5 lety syn nebyl na pejky zvyli a je to dost hyper dite se spousou ramusu a neuvedomuje si casto a nevnima deni kolem sebe a urputne si hraje bez omezeni
by možná byl na nervy skoro každý pes, který navíc není zvyklý na malé děti....z takového dítěte bych za chvíli byla na prášky i já...
Druhá věc je, že nechce dítě pustit ke stolu a hlídání jídla, na tom by chtělo zapracovat...pes by měl mít klidný koutek, kam si bude moci zalézt a kde ho NIKDO nebude otravovat....
Nevím, jak to vnímají ostatní psi, ale nikdy jsem neměla pocit, že by si moji pesani mysleli, že dítě je víc než oni.....svoje dítě milují, budou ho chránit do roztrhání těla, občas ho i poslechnou....při správné výchově a vedení, jak dítěte i psa, si psi nebrání jídlo (protože ví, že dítě do misky jídlo přidává a ne bere)....ale určitě ho moji nebrali jako nadřazenou osobu....ale jako osobu hájenou, jako "svoje" dítě....
napsal(a):
Tak já klidně a s čistým svědomím za sebe řeknu, že z hyperaktivního dítěte viz popis zadavatelky:
Muj 5 lety syn nebyl na pejky zvyli a je to dost hyper dite se spousou ramusu a neuvedomuje si casto a nevnima deni kolem sebe a urputne si hraje bez omezeni
by možná byl na nervy skoro každý pes, který navíc není zvyklý na malé děti....z takového dítěte bych za chvíli byla na prášky i já...
Druhá věc je, že nechce dítě pustit ke stolu a hlídání jídla, na tom by chtělo zapracovat...pes by měl mít klidný koutek, kam si bude moci zalézt a kde ho NIKDO nebude otravovat....
Nevím, jak to vnímají ostatní psi, ale nikdy jsem neměla pocit, že by si moji pesani mysleli, že dítě je víc než oni.....svoje dítě milují, budou ho chránit do roztrhání těla, občas ho i poslechnou....při správné výchově a vedení, jak dítěte i psa, si psi nebrání jídlo (protože ví, že dítě do misky jídlo přidává a ne bere)....ale určitě ho moji nebrali jako nadřazenou osobu....ale jako osobu hájenou, jako "svoje" dítě....
Ale tady evidentně žádná výchova psa nebyla..
Já nevím, ale pes to dítě celkem šikanuje, to, že je dítě hlučné neznamená, že pes může dítě kousat..
Tady to bude mít zadavatelka těžké - zde se vidí dítě jako spratek, co by mělo sedět celý den na prde.li a prohlížet knížku, na mateřském fóru by byl zase spratek pes a nemilosrdně doporučen buď seřezat nebo do útulku. Ono to chce nějakou vyváženost..
A já vidím hlavní problém v chlapovi, který by měl vidět, že nelze, aby pes šikanoval dítě a VYCHOVAT ho. Dítě samozřejmě matkou poučeno, že pejsek se netahá, neotravuje, nemusí mu skákat vedle hlavy, ale nic takového jsem v příspěvku nečetla. Dětem a psům zdar.
to se s tím psem nedá domluvit vůbec ?
dám ti pamlsek, když si ho vezmeš nějak civilizovaně
nematlat ho po hlavě, nechodit za ním, ale volat psa k sobě
chodit s ním často ven, dávat mu jídlo, třeba něco blbnout jako sedni a slaninka
sice je pes starší a rozmazlenější asi, ale pes je furt tvor, který následuje člověka
třeba bude i rád
buď se domluvíte se psem a potomkem nebo s rozmazlovačem
co bude jednodušší ?
no já už su na to stará, abych někoho prosila, jestli by pejskovi neřekl, ať zůstane na místečku
každý má své místečko
Andrýsek3
napsal(a):
Ale tady evidentně žádná výchova psa nebyla..
Já nevím, ale pes to dítě celkem šikanuje, to, že je dítě hlučné neznamená, že pes může dítě kousat..
Tady to bude mít zadavatelka těžké - zde se vidí dítě jako spratek, co by mělo sedět celý den na prde.li a prohlížet knížku, na mateřském fóru by byl zase spratek pes a nemilosrdně doporučen buď seřezat nebo do útulku. Ono to chce nějakou vyváženost..
A já vidím hlavní problém v chlapovi, který by měl vidět, že nelze, aby pes šikanoval dítě a VYCHOVAT ho. Dítě samozřejmě matkou poučeno, že pejsek se netahá, neotravuje, nemusí mu skákat vedle hlavy, ale nic takového jsem v příspěvku nečetla. Dětem a psům zdar.
Myslím, že na tomto fóru nikdo nevidí jako spratka pouze dítě. Sama zadavatelka píše, že dítě je hyperaktivní. Vím co to je, mám takovou vnučku. I hyperaktivní dítě lze naučit co může a co ne.
Tady je víc problémů, jeden v nevychovaném psovi, kterého jeho páníček upřednostňuje před dítětem, rozmazluje a popsaným chováním (pes musí na místo a páneček se mu tam jde vlichotit) v psovi posiluje nadřazenost nad dítětem.
Druhý v pánečkovi. Popravdě si myslím, že partner zadavatelky nemá její dítě rád. Možná trochu ano, ale ne tak moc, jako svého psa. To se stává, není to jeho dítě. Ale já bych s takovým chlapem nebyla. Pro mě by bylo důležité, aby můj partner měl rád i mé děti.
Třetí problém je malý byt, kde asi není moc možností udělat psovi klidný kout, kde by ho nikdo nerušil. Není řešením zavírat psa nebo dítě do jiné místnosti. Aspoň tedy ne trvalé řešení.
Situace moc řešení nemá. Páneček psa nevychová a zadavatelka není jeho panička, aby si ho mohla troufnout převychovávat, když má pes oporu v pánečkovi.
Ono je těžké skloubit v jedné rodině moje dítě, tvoje dítě. A ještě do toho pes ! Nechtěla bych být v situaci zadavatelky. Osobně bych to řešila : můj byt, tvůj byt. A můžem se mít mnoho let rádi.
(Aspoň já jsem pochopila, že synek není společný. A snad není společné dítě na cestě - ale to sem jaksi nepatří )
a já si myslela, že lidé spolu jdou do kina, navštěvují se.. a pak se sestěhují
jsem fakt stará
napsal(a):
a já si myslela, že lidé spolu jdou do kina, navštěvují se.. a pak se sestěhují
jsem fakt stará
Jasně, takhle by to mohly mít minulostí nezatížené dvojice, ale znáte to : "Franto dělej, poběž rychle, moje a tvoje děti bijí naše děti" a tady můžem ještě dodat "a tvůj pes je kouše všechny".
Jinak abych se vrátila k tématu : Měla jsem psa, který šikanoval vnučku, sem tam ji nechtěl někam pustit, zpravidla do kuchyně, kde se dělalo s jídlem. Moc jsem to neřešila, psa jsem za to netrestala, vnučka u nás bývala jen na návštěvě, on tam byl doma :-). Víc musela poslouchat vnučka - nesměla vletět do kuchyně, když tam ležel pes a chystalo se jídlo. Pěkně ve dveřích zastavit, já za ruku a dojít do kuchyně spolu. Své místo měl pes právě v kuchyni. Když šla se mnou, ani nešpítl.
Nikdy ji nekousl a další vnoučata už snášel bez protestů.
No nevím jak zadavatelka, ale já bych teda soužití pes-dítě vzala do ruky sama a začala nastavovat pravidla, začala prakticky od nuly, ale já jsem zvířátková, obzvláště psí.....teda alespoň si to myslím, nikdy jsem v té situaci nebyla, vždycky to byl můj pes a moje dítě a děti, které k nám chodili na návštěvu prostě museli dodržovat moje pravidla, pokud jsem viděla, že by to nešlo, tak jsem raději psa na tu omezenou dobu zavřela, aby měl klid.......
Zároveň, když to vezmu z druhé strany, tak mě by rozhodně nebylo příjemné resp. bylo by to pro mě nepřijatelné, kdyby někdo "cizí" začal převychovávat mého psa, byť v dobrém úmyslu-to si nedovolí ani můj manžel.....a o tom to je, jak má kdo nastavený priority, jestli partner zadavatelky chce, aby soužití fungovalo a zapojí se a nebo bude dělat mrtvého brouka, nic neřešit a ještě eventuelně protěžovat psa na úkor dítěte.......já vím, že bych nikdy nemohla mít cizí dítě raději než svého psa a v tom případě by případné soužití nebylo fér z mé strany......nebylo fér k partnerovi a jeho dítěti, kteří by se ke mě přistěhovali.......
Nicméně ne všichni psi jsou ochotní si s dítětem hrát...i když dítě moc chce...
Zadavatelka bude hodně těžko brát soužití dítě - pes do vlastních rukou, když jí do toho bude pán zasahovat a že bude. Navíc, když pes bude cítit, že pán je zadavatelce nadřazený.
( Jednou jsem tu byla vysmívána za názor, že pes přesně pozná postavení jednotlivých členů v rodině, ale trvám si na tom. ) Takže v konkrétním případě, pes bude zadavatelku respektovat, když přítel nebude doma.
Jen sem regovala na to co pani radila...je nam jasny ze mu to tezko vysvetlime...ale psala sem to proto ze radne vychovany pes by se mel napr. s tim jidlem takhle chovat.
Ano skoro do ted byl pejsek na zahrade bez vetsich mantinelu pan zahrady a je i rozmazlenej ...hlidal barak nebylo v okoli nic hlavne ,,male dite,, ktere by bylo pro nej nebezpeci. Jak sem psala privedl si ho pritel z predchoziho vztahu jelikoz ho tam pani nesnesla nestrpela a nenavidela. Bylime v byte a ja mam 5 lete dite ....snazime se to resit a neuspesne proto sem se obratila na radu sem ...nechceme aby se stalo nestesti malemu a ani aby byl pejsek frustrovany z ditete. ,, jak tedy docilit toho aby jeden druheho zacali akceptocat ,, vim ze je uz nemozne ho uplne napravit ale srovnat nejak by to melo jit ne?
Dát mu zajímavé aktivity, radši venku než doma, možná by nějakou zajímavou činnost uvítal, když s ním prakticky nikdo nic nedělal. Pes mívá nejradši toho, kdo se mu hodně věnuje, kdo ho zabaví. V jiném tématu se tu radil nosework, pro každého psa zajímavá činnost.
A jídlo nenechávat v jeho dosahu, odnaučit ho krást - to je asi utopie. Krade hodně i vychovaných a dokonce cvičených psů s "milionem" zkoušek. A už vůbec to, co spadne na zem.
Chapu ...sem matka a resila sem to pouze doted z pohledu matky a ditete . Ale tady sem si precetla ze ten pejsek ba tom nebude o moc lip nez moje dite ...a ze se brani ..vim ze je to spatne ale kluk je hyper a hodne ale opravdu hodne hlucne dite a pes musel byt napnuty z toho stresu celej den ...takze je potreba usmerni a kocirovat nejen psa ale i dite ...ja stala za ditetem a pan za psem
Ano i me znej cvaka v hlave proto sem pred chvili odepisovala pani ze sem tady z vasich prispevku pochopila ze pouze branit dite a zlobit se na psa neni na miste a je potreba pracovat hlavne s klukem. Klidne misto sme mu uz udelali a je to lepsi ale sustnete jidlem na stole a pes mistecko nemistecko prileti a jde malemu po tom jidle . Do misky mu kluk nesaha a nikdy nesahal. A stou nadrazenosti sem to spatne napsal mysle sem aby ho prijmul jako nas a byl klid ...spatne sem to popsala ,, nadrazenos byl spatne zvoleny vyraz
No mozna nekdy kdysi ano.....sme spolu pul roku. Pan ma 17 letou dceru a ja mimo dvou dospelych deti ktere uz ziji samostatne tohoto 5leteteho chlapce. Pan byl s ex domluven ze pes zustane na baraku a zahrade kvuli dceri byla na nej zvykla . Ale pred dvouma mesici zacala ex delat divadla a sceny ze tam psa nechce a at si ho okamzite odvezeme ...tak bojujem se psem a hyper klukem v byte
tak s ním nebojujte v bytě, ale venku, bude rád, že se něco děje
napsal(a):
Tak 8mi letého psa už těžko předěláte, aby miloval malé děti, když na ně nikdy nebyl zvyklý. Navíc 5ti leté dítě, i když hyperaktivní, by už mělo pochopit, že má psa nechat na pokoji, netahat ho, nemazlit se s ním, když pes nechce. Vždyť je to už skoro psí senior. A už vůbec po něm nemůžete chtít, aby pochopil, že je mu to dítě nadřazené. Pokud se bojíte, že dojde ke konfliktu, tak je oddělujte.
Je to těžký, vy nechcete dělat ústupky, váš partner taky ne. Pes podle popisu vypadá taky jako pěkný spratek. To dohromady nepůjde, asi bych se radši rozešla.
5lete dítě by mělo vědět? Co to je za hov*dinu. Furt je to malé dítě které si chce hrát a nekouká na to s kým! Prostě s tím co je po ruce. A čím víc se mu to bude zakazovat, tak tím spíš si s pejskem bude chtít hrát. Pes by měl vědět a pokud neví, tak se prostě nehodí k této rodině kde je malé dítě. Já miluji svého pejska, dostává víc pozornosti jak dva synové, ale musí vědět, ze jim nesmí ublížit a pokud by to nepochopil, tak by bohužel musel pryč.
Staff99
napsal(a):
5lete dítě by mělo vědět? Co to je za hov*dinu. Furt je to malé dítě které si chce hrát a nekouká na to s kým! Prostě s tím co je po ruce. A čím víc se mu to bude zakazovat, tak tím spíš si s pejskem bude chtít hrát. Pes by měl vědět a pokud neví, tak se prostě nehodí k této rodině kde je malé dítě. Já miluji svého pejska, dostává víc pozornosti jak dva synové, ale musí vědět, ze jim nesmí ublížit a pokud by to nepochopil, tak by bohužel musel pryč.
Jak hovadinu? Mám 3 děti, už dospělé, a vždy věděly, jak se k psovi mají chovat. Dcera byla taky divočejší, ovšem pokud pravidla porušila, a to moc dobře věděla, pes se nenechal a kousl ji do nosu. Pes není hračka. V 5ti letech to už dítě snadno pochopí, pokud má běžné IQ.
Pětileté dítě musí vědět, co si může dovolit.( Tedy pokud není vychováváno stylem, že si může dovolit všechno - třeba kopat v tramvaji vytrvale spolucestující sedící před ním - a reakce matky - "ježíš, dyť je malej" . Za rok půjde do školy a pak řekne učitelce " si blbá? dyť ti ji vrátím". - OT )
Pětileté dítě by mělo mít víc rozumu než pes a podle toho by se mělo chovat.
( Když se nevhodně zeptám zadavatelky, kde bydlí, že si může dovolit mít v bytě nezvládnuté hlučné dítě - s ohledem na sousedy, bez ohledu na psa - zase OT )
napsal(a):
Pětileté dítě musí vědět, co si může dovolit.( Tedy pokud není vychováváno stylem, že si může dovolit všechno - třeba kopat v tramvaji vytrvale spolucestující sedící před ním - a reakce matky - "ježíš, dyť je malej" . Za rok půjde do školy a pak řekne učitelce " si blbá? dyť ti ji vrátím". - OT )
Pětileté dítě by mělo mít víc rozumu než pes a podle toho by se mělo chovat.
( Když se nevhodně zeptám zadavatelky, kde bydlí, že si může dovolit mít v bytě nezvládnuté hlučné dítě - s ohledem na sousedy, bez ohledu na psa - zase OT )
Tak to je ta dnešní výchova - nevýchova, malí spratkové si můžou dovolit všechno a běda, jak se někdo ozve. Nejvíc mě to štve v restauracích, člověk se ani v klidu nenají.
Staff99
napsal(a):
Lide, jako Vy, by si nikdy zadneho psa porizovat nemeli, protoze presne kvuli takovym je tolik opustenych psu. Neschopni psa vychovat, poridi si ho jako hracku, neschopni dojit pri prvnim problemu nejakeho reseni a tak psa kopnou do zadele. Tvl bych blila...
napsal(a):
A na Jizerce taky :
Já bych se zase trochu těch lidských spratků zastala. Dítě v pěti letech nemusí být nutně spratek (to je specifikace pro dítě zákeřné, drzé a konflikty a pozornost vyhledávající), ale může mít temperamentnější povahu a prostě je to dítě. Když ho něco nadchne, tak prostě v 5 letech to jde hned jásavě řešit .... nebude přemýšlet, že nesmí vejskat při běhu chodbou, protože by na něj mohl zaútočit pes. Pětileté dítě prostě běhá, dupe, křičí, nahlas povídá, občas mu něco upadne, občas něco prudce položí. Děti většinou v tomhle období mají rády hlučné věci a hlučně se i projevují - vždyť jsou doma. Omezit ho můžete na chvíli, když je to potřeba ..... ale aby se chovali doma jako tichošlápci? V 5 letech? Kluci?
Takže jestliže dítě psa neotravuje přímým kontaktem a pes má neustále potřebu "řešit" hluk a pohyb od dítěte pocházející musíte naučit hlavně psa, že to není nic k řešení a jestliže mu to vadí, má si zalézt. Na druhou stranu je potřeba psu nabídnou kompenzaci (psí procházku, cvičení bez přítomnosti dítěte atd.) .... ale tu ať si pořeší majitel.
Ale z osobní zkušenosti vám řeknu, že ne každý pes to prostě "dá". Já jsem také jednoho z čivaváků musela poslat na gauč k rodičům, protože vždy byl labilnější a prostě ve chvíli, kdy moje dítě začalo více zasahovat do prostoru (mám taky velmi malý byt) aniž by si psa všímalo, začal to řešit výpady. Vím že to bylo způsobené permanentním stresem ... tak jsem mu prostě změnila podmínky .... naštěstí rodiče miluje a role gaučáka a kontrolora zahrádky mu báječně vyhovuje - a hlavně je v klidu. U zadavatelky si myslím je to mix nevýchovy a chybějící socializace s dětmi (vzhledem k předchozím podmínkám držení a věku psa).
Ruzena_Ruzova
napsal(a):
Já bych se zase trochu těch lidských spratků zastala. Dítě v pěti letech nemusí být nutně spratek (to je specifikace pro dítě zákeřné, drzé a konflikty a pozornost vyhledávající), ale může mít temperamentnější povahu a prostě je to dítě. Když ho něco nadchne, tak prostě v 5 letech to jde hned jásavě řešit .... nebude přemýšlet, že nesmí vejskat při běhu chodbou, protože by na něj mohl zaútočit pes. Pětileté dítě prostě běhá, dupe, křičí, nahlas povídá, občas mu něco upadne, občas něco prudce položí. Děti většinou v tomhle období mají rády hlučné věci a hlučně se i projevují - vždyť jsou doma. Omezit ho můžete na chvíli, když je to potřeba ..... ale aby se chovali doma jako tichošlápci? V 5 letech? Kluci?
Takže jestliže dítě psa neotravuje přímým kontaktem a pes má neustále potřebu "řešit" hluk a pohyb od dítěte pocházející musíte naučit hlavně psa, že to není nic k řešení a jestliže mu to vadí, má si zalézt. Na druhou stranu je potřeba psu nabídnou kompenzaci (psí procházku, cvičení bez přítomnosti dítěte atd.) .... ale tu ať si pořeší majitel.
Ale z osobní zkušenosti vám řeknu, že ne každý pes to prostě "dá". Já jsem také jednoho z čivaváků musela poslat na gauč k rodičům, protože vždy byl labilnější a prostě ve chvíli, kdy moje dítě začalo více zasahovat do prostoru (mám taky velmi malý byt) aniž by si psa všímalo, začal to řešit výpady. Vím že to bylo způsobené permanentním stresem ... tak jsem mu prostě změnila podmínky .... naštěstí rodiče miluje a role gaučáka a kontrolora zahrádky mu báječně vyhovuje - a hlavně je v klidu. U zadavatelky si myslím je to mix nevýchovy a chybějící socializace s dětmi (vzhledem k předchozím podmínkám držení a věku psa).
I kluci se musí naučit. Když jsem se nastěhovala do paneláku, synovi byly 4 roky. Rychle se musel naučit, že doma se neběhá - když běžel, sousedům pod námi drnčel lustr. Na vojáky se holt hrálo venku a u skorobabičky na venkově.
Jestli je i ten malý byt aspoň o dvou místnostech, lze psíkovi vyčlenit klidný koutek, kam za ním dítě nepůjde a zas na druhou stranu, zabrání psu, aby odtamtud nemohl útočit. Případně zábranu do zárubní, aby se hoch musel zklidnit, když bude procházet, nemohl do místnosti vletět, jako divoch.
A jestli žijí v garsonce, tak hledat větší byt.
Ode mě to byla reakce na odpověď od Staff99:
Furt je to malé dítě které si chce hrát a nekouká na to s kým! Prostě s tím co je po ruce.
Spratky jsem nazvala skutečné spratky otravující v restauracích a různě na veřejnosti. Proti normálnímu domácímu běhání a hraní nic nemám, měla jsem to doma taky. Ovšem nebydlíme v bytě, tam se to korigovat musí.
Ale....pes není hračka, to jsem nikdy nedovolila.
A ještě dodám...i kdyby můj pes děti nesnášel, nikdy ho nedám pryč, nikdy jsem to taky neudělala. Pes sice není dítě, ale pro mě je to v tomto případě úplně stejné, jak kdybych se zbavila dítěte.
napsal(a):
I kluci se musí naučit. Když jsem se nastěhovala do paneláku, synovi byly 4 roky. Rychle se musel naučit, že doma se neběhá - když běžel, sousedům pod námi drnčel lustr. Na vojáky se holt hrálo venku a u skorobabičky na venkově.
Jestli je i ten malý byt aspoň o dvou místnostech, lze psíkovi vyčlenit klidný koutek, kam za ním dítě nepůjde a zas na druhou stranu, zabrání psu, aby odtamtud nemohl útočit. Případně zábranu do zárubní, aby se hoch musel zklidnit, když bude procházet, nemohl do místnosti vletět, jako divoch.
A jestli žijí v garsonce, tak hledat větší byt.
Já tím nechci tvrdit, že se má dítěti doma povolit permanentní brajgl, ale prostě nemůžete v normálně vyvíjejícím se dítěti v pěti letech potlačit prostě ten záchvěv jásavosti. A takovéhle projevy hlučnosti (obecně chaosu) prostě může pes, hlavně starší, řešit tím, že bude mít potřebu dítě "usměrnit".
Co se oddělení psa týče, tak zadavatelka psala, že její partner (majitel psa) s tím nesouhlasí. Takže se tu stejně bavíme stále v rovině, jak by to mělo asi vypadat, ale zadavatelce moc neporadíme, protože naše rady většinou narazí na postoj jejího partnera.
Ruzena_Ruzova
napsal(a):
Já tím nechci tvrdit, že se má dítěti doma povolit permanentní brajgl, ale prostě nemůžete v normálně vyvíjejícím se dítěti v pěti letech potlačit prostě ten záchvěv jásavosti. A takovéhle projevy hlučnosti (obecně chaosu) prostě může pes, hlavně starší, řešit tím, že bude mít potřebu dítě "usměrnit".
Co se oddělení psa týče, tak zadavatelka psala, že její partner (majitel psa) s tím nesouhlasí. Takže se tu stejně bavíme stále v rovině, jak by to mělo asi vypadat, ale zadavatelce moc neporadíme, protože naše rady většinou narazí na postoj jejího partnera.
Pak musí partnerovi vysvětlit, že ten permanentní stres škodí hlavně psu. Oddělením nemyslím zrovna klec, ale třeba ohrádku, nebo jiný tichý koutek, třeba roh gauče.
Ale hlavně se musí ti dva dospělí dohodnout. Jeden si myslí, zkrotit psa, druhý zkrotit dítě.
impact
napsal(a):
Lide, jako Vy, by si nikdy zadneho psa porizovat nemeli, protoze presne kvuli takovym je tolik opustenych psu. Neschopni psa vychovat, poridi si ho jako hracku, neschopni dojit pri prvnim problemu nejakeho reseni a tak psa kopnou do zadele. Tvl bych blila...
Jestli dobře čtu, tak jsem napsal pokud by to pejsek nepochopil. Což neznamená, že bych ho hned vykopal jak píšete. A o tom jestli si já budu porizovat psa a nebo ne rozhodně rozhodovat nebudete. Tím končím tuhle stupidní konverzaci s Ufonem
Staff99
napsal(a):
Bez ohledu na to jestli pětileté dítě žije se psem nebo ne..........v pěti letech já teda měla děti vychované....věděly, jak se mají chovat ke psu, jak se mají chovat, když jdeme ke koním, jak se mají chovat, když přecházíme silnici, v čekárně u doktora, v obchodě atd atd...........ale když to vidím kolem sebe, tak už to dneska není moderní, dneska je IN nechat děti dělat co je napadne.............
Pes by měl vědět???........no teda já si nemyslím, že psi jsou tak inteligentní, že automaticky všechno ví a tentokrát použiju mnou neoblíbenou frázi..."je to jen pes" a je na nás lidech, abychom ho všechno naučili, ale také abychom mu zajistili ty nejlepší možné podmínky k životu..on si nás za páníky nevybral, nemůže si sbalit kufry a říct "u vás je to hrozný, stěhuju se"
Moji psi také nikdy neublížili mým dětem, ale i děti věděly, jak se ke psu chovat.....a pokud by zdravý pes ublížil "svému" dítěti, tak by to rozhodně mělo opravdu pádný důvod ze strany dítěte a na vině bych byla já jako páník, že jsem to neuhlídala.
Staff99
napsal(a):
Jestli dobře čtu, tak jsem napsal pokud by to pejsek nepochopil. Což neznamená, že bych ho hned vykopal jak píšete. A o tom jestli si já budu porizovat psa a nebo ne rozhodně rozhodovat nebudete. Tím končím tuhle stupidní konverzaci s Ufonem
To je právě to nejhorší, že si psa může pořídit každý, kdo má do zadele díru. Pak to tak taky dopadá..
Vy tady furt řešíte, jak se má dítě ke psovi chovat. Ale co když to dítě si vůbec psa nevšímá, pouze se chová jako malé dítě? Tedy pobíhá, zakřičí si, občas mu něco upadne, hlučně si hraje. Ne každé dítě musí nutně strkat psovi prst do oka a tahat ho za nohy. I u zadavatelky mi přišlo, že dítě vyloženě kontakt se psem nevyhledává. Spíš pes následuje dítě - a krade mu jídlo atd.
Můj synátor je přesně to samé. Má kolem sebe dva psy, maxi a mini velikosti a kocoura. Nikdy o ně nejevil zájem, maximálně si jde jemně a opatrně pohladit ležícího kocoura, protože se mu zřejmě líbí heboučký kožíšek. Naštěstí kocour je hodný a klidný a spíš spolu fungují na bázi .... dítě něco dělá a kocour kolem něj očumuje jestli se něco z toho nedá použít jako hračka na cvrnkání. Čivavák je taky stále v blízkosti dítěte, ale ví, že o něj není zájem tak se nevnucuje. Syn je relativně klidné dítě, ale občas prostě pobíhá, nahlas si povídá, občas se vzteká, pouští si nahlas televizi/hudbu .... prostě vytváři chaos a hluk. Čivavák to s kocourem berou v klidu, maximálně si zalezou někam, aby byli z dosahu. Maxi pes je v chodbě .... z důvodu, že mám fakt malej byt a navíc je mu vedro, tak si hoví na dlažbě. Ten reaguje na dítě jinak .... běhání a hluk mu nevadí ..... příjde se maximálně podívat, co se děje. Ale jak se dítě začne vztekat do breku nebo brečí - začne pes v chodbě zběsile výt.
No a když jsem měla ještě toho druhého čivaváka, tak ten ten běžný hlučný chaos (a to bylo klukovi 2 roky a spíš to bylo klidné dítě) nedával vůbec. Jak kolem něj syn prošel tak na něj útočil. Oddělování nemělo smysl, byl stále stejně vystresovaný, protože ten hluk byl za rohem. Čivavák není rozmazlený, je vychovaný a poslušný - ale prostě to bylo na jeho nervovou soustavu moc.
A teď se vžijte do situace, že máte to malé dítě, které psa moc nevyhledává, ale pes ho moc řeší. Pes není váš a když se to snažíte řešit, tak ještě narazíte na hradbu "NE" od toho, kdo by vám měl být partnerem. Já teda zadavatelce vůbec nezávidím a jak jsem napsala .... rady v tomhle konkrétním případě dávat můžeme, ale jí to bude celkem k ničemu, protože většina z nich doporučuje věci, které majitel psa nechce.
A taky se tu vedle rad (které v podstatě nemůže realizovat - no ale to je holt chyba v jejím osobním životě) dozví, že nejspíš její děcko bude spratek.
Ale vždyť paní už udělala opatření a to ostatní, co se týká přístupu páníka, už je na ní, jak si to vyřeší, tady už nic neporadíme bez ohledu na to, jestli je dítě spratek nebo ne či jestli je spíš spratek pes nebo páneček
lesnížínka
napsal(a):
A to je pro psy, nebo pro děti?
Pro lesní žínku, která nemá brýle :-)) detail :
Dodám : Se psem jsem byla uvnitř v restauraci - bez problémů.
napsal(a):
Pro lesní žínku, která nemá brýle :-)) detail :
U nás by tahle velikost asi nestačila...kolik se tam vejde dětí?
Tak na pionýrský ( pardon - skautský ) oddíl to dimenzované nebude :-))
Klasika 2x3m ?
lesnížínka
napsal(a):
Ha, díky fakt jsem ten popisek nepřečetla Souhlas. V restauraci, i tam, kde byl vstup se psy, mne nikdy psi neotravovali, ovšem o dětičkách se to říct nedá
No ony za to ty dětičky ani nemůžou...rodičovstvo zasedne a nechá dítě ať dělá co chce a kdyby se houpalo na lustru, tak hlavně, že je neotravuje....
Sama jsem pracovala v restauraci, nejhorší byla vždycky skupina matek s dětmi, co přišli na kafíčko, když je číšník slušně upozornil, že nosí horké nápoje a polévky a že by se mohla stát nehoda a dítě by mohl třeba opařit (to se několikrát stalo, že do něj dítě v běhu vrazilo), tak byly dámy ještě rozhořčené...."vždyť to jsou děti, tak jsou trochu živější) a o tom to je....na vině nejsou děti, ale dnešní doba....
Někdy mi připadá, že já musím tolerovat vše a když ne, tak jsem semetrika, prostě "já jsem matka, tohle je moje dítě, tak si přede mnou sedněte všichni na zadel a mějte pochopení"....tím se omlouvám všem rodičům, jejichž děti jsou slušně vychovány a když přijdu do restaurace, tak nepodlézají pod mým stolem a neskáčou mi po hlavě a neřvou mi za zády......a děkuji jim za kvalitní rodičovskou práci....
Je opravdu zvláštní, že pokud byl v restauraci pes, tak se vždycky choval slušně.....