Středoasijský pastevecký pes - štěňata FCI

Prodám Středoasijského pasteveckého psa - Nabízíme štěňata z vrhu K s rodok...
Dohodou
Dnešní pěknou procházku nám překazila fena SAO. Šli jsme jen kousek od domu. Já, šestiletý syn na koloběžce i když chtěl sáňky, ale sníh hodně roztál, moje mamka a já vedla tříměsíční štěně. Štěně pěkně cupitalo, čmuchalo a seznamovalo se s okolím. S mamkou jsme si povídali. Syn jel asi 30m před námi. Okolí je pár domků se zahradami, louky a les. Když jsme míjeli poslední chalupu, ze stráně u louky, vyběhla fena na syna. Ten se lekl, zakřičel mami, zahodil koloběžku a běžel k nám. Fena běžela za ním, mamka jim běžela naproti, já taky, ale s malým psem v náručí (který už má 12 kilo). Naštěstí se fena rozběhla ke mě. Postavila se na bok, přikrčila a než stihla něco udělat dostala ode mě kopačku. Naštěstí se asi lekla a běžela pryč. V tu chvíli jsme všichni pospíchali domů. A já šťastná že to dopadlo jen takhle, ale neskutečně nasr... na majitele feny. Fena nebyla z tohoto stavení.
Ten majitel bydlí asi půl kilometru od nás na druhou stranu. Hned jak jsem za vraty všechny doma nechala, šla jsem za tím majitelem. Škoda že nebyl doma. Alespoň jsem zavolala bratrovi a ten mu to zavolal. Prý nejsou doma. A obě feny má na úvazu a nechápe jak se mohla utrhnout. Vím že s těmi psi má problémy, prý má nějakou podmínku. Nevím kolik lidí pokousali.
Je to paradox loni jsem tu psala o stejném plemeni, které mě pokousalo při práci, shodou okolností také fena, podobného zbarvení. Ale o padesát kilometrů jinde. Vím co SAO dokáže měli jsme štěstí. Škoda že jsou tyto plemena tak v módě a pořizují si je nezodpovědní majitelé.......
Uživatel s deaktivovaným účtem
No, tak že se pes urve, se prostě může stát. Nemělo by, ale stane se. Jste si jistá, že na vás chtěla ta fena útočit? Jen tak, že jste tam šli?
Myslím, že kdyby chtěla fakt zaútočit, váš kopanec byji nezastavil, spíš nastartoval.
Vyběhla na syna? Štěkala na vás, nebo vás chtěla sežrat i s botama, nebo kopete do psa jen tak, že se leknete?
tetrivek
napsal(a):
Nekopu do psů, ale nebudu čekat až na mě vyskočí a půjde po štěněti. Pokud vím tak tihle psi už napadli děti sousedů, kteří si hráli na louce. A věčně lítají v noci po vsi a napadají lidi jdoucí z hospody.
Kopete do psů. Protože se bojíte.
Kdyby vás ta fena chtěla napadnout, tak jste ve večerních zprávách a nějaký kopanec by na tom nic nezměnil.
napsal(a):
Kopete do psů. Protože se bojíte.
Kdyby vás ta fena chtěla napadnout, tak jste ve večerních zprávách a nějaký kopanec by na tom nic nezměnil.
Verim, ze to byl neprijemny zazitek.
Potkat velkeho psa na volno bez majitele nechce nikdo.
Myslim, ze jste se zachovala dobre.
Dite, psa, maminku i sebe mate doma neposkozene...
Pokud dotazem resite i "co dal". Tak muzete: psa co utekl hlasit na policii. Snazit se domluvit s majitelem. Poridit si peprak ci tak... No a pak uz vlastne nic. Jen byt ve strehu, videt vzdy i za roh. A cekat, jestli se nestane neco horsiho.
Ale to se snad nestane, kdyz do psa stacilo kopnout a on si sel po svem...
BTW. Co ostatni sousedi? Zadny problem? Pokud ano, spojte se.
napsal(a):
Verim, ze to byl neprijemny zazitek.
Potkat velkeho psa na volno bez majitele nechce nikdo.
Myslim, ze jste se zachovala dobre.
Dite, psa, maminku i sebe mate doma neposkozene...
Pokud dotazem resite i "co dal". Tak muzete: psa co utekl hlasit na policii. Snazit se domluvit s majitelem. Poridit si peprak ci tak... No a pak uz vlastne nic. Jen byt ve strehu, videt vzdy i za roh. A cekat, jestli se nestane neco horsiho.
Ale to se snad nestane, kdyz do psa stacilo kopnout a on si sel po svem...
BTW. Co ostatni sousedi? Zadny problem? Pokud ano, spojte se.
Jsme u rodičů na návštěvě, chtěla jsem to taky řešit nahlášením. Ale oni nechtějí mít problém s tím majitelem, prostě s nikým. Až potkám majitele tak mu řeknu co se stalo a že budu ráda, kdyby si psi zajistil.
tetrivek
napsal(a):
Myslíte si že je normální aby se takoví psi potulovali po vsi kdy se jim za chce??? Co když to jednou opravdu dopadne špatně, a pak se to bude řešit...........
Fena měla možnost nás obejít po louce, tak proč šla k nám.
Protože jste byli zajímavý objekt. Váš syn vaši atraktivnost ještě zvýšil, když začal utíkat. Určitě ji zajímalo i vaše štěně. Proč by se nešla podívat? Myslíte si, že jsou zvědaví jen lidé?
Nepíšete vůbec nic o tom, jestli vrčela, štěkala, nebo se jinak agresivně chovala. Podle mě to byla pouhá zvědavost a momentální absence něčeho lákavějšího.
A ne, po vsi a vůbec nikde bez dozoru by se neměli potulovat žádní psi, ani velcí, ani malí. Jenže majitel podle vašich slov o tom, že se utrhla nevěděl...
Vždyť se vůbec, ale vůbec nic nestalo. Utekl pes, no. Nepříjemné, ale to je všechno.
Pro tyto případy máme za obecním úřadem prázdný kotec. Přidá se k vám na procházce neznámý pes, řeknete ahoj pse, vytáhnete dobrotu z kapsy, odvedete psa do kotce a pak se s úřednicemi řeší, čí to asi je.
Počet mrtvých či zraněných za rok: NULA.
Bohužel majitel u nás ve vsi bydlí asi deset let. Za tu dobu už mu jednu fenu přejel vlak. Další narazil kamión. Za tu dobu co tu bydlí nedokázal udělat, pořádný plot, kolem domu, psi nemají ani výběh aby se z něho nedostali. A tak to občas řeší úvazem. A stále si pořizuje nové feny tohoto plemene. Vždy se prostě toulají po vsi. Na druhé straně mají zase dva KAO, ty teda občas samotné potkám i v lese, ale i do vsi občas utečou, ale utíkají jen párkrát do roka. A ti zatím nikoho nepokousali.
Kdy jsem byla malá největší psi byli ovčáci, ale ti když utekli max. zakousli pár slepic.....Samozřejmě se tu potulovalo i několik místních kříženců, ale bylo to takový jiný.
Co kdybych syna nechala jít ven samotného....V téhle situaci se asi budu bát ho pustit ven i v deseti letech.
tetrivek
napsal(a):
Bohužel majitel u nás ve vsi bydlí asi deset let. Za tu dobu už mu jednu fenu přejel vlak. Další narazil kamión. Za tu dobu co tu bydlí nedokázal udělat, pořádný plot, kolem domu, psi nemají ani výběh aby se z něho nedostali. A tak to občas řeší úvazem. A stále si pořizuje nové feny tohoto plemene. Vždy se prostě toulají po vsi. Na druhé straně mají zase dva KAO, ty teda občas samotné potkám i v lese, ale i do vsi občas utečou, ale utíkají jen párkrát do roka. A ti zatím nikoho nepokousali.
Kdy jsem byla malá největší psi byli ovčáci, ale ti když utekli max. zakousli pár slepic.....Samozřejmě se tu potulovalo i několik místních kříženců, ale bylo to takový jiný.
Co kdybych syna nechala jít ven samotného....V téhle situaci se asi budu bát ho pustit ven i v deseti letech.
Vy žijete v zajímavém kraji - ve vaší vesnici jsou toulající se SAO, kousek dál toulající se KAO... Mohla byste napsat, koho ti psi napadli - jestli vůbec někoho - a kolikrát? Nemáte velké oči strachem umocněným tím loňským napadením při roznášení pošty?
Ale kdyby ta fena chtěla toho vašeho kluka sejmout, tak to udělá. Říkáte, že byl 30 m od vás, to by ho stihla sežrat i s koloběžkou.
Ale stalo se něco? Ne. Šel se na vás podívat pes a vy jste ho kopla, tak utekl. To je celý příběh.
Mám psi ráda, pastevci se mi líbí vzhledově, povahu mají zajímavou. Ale myslím si že by se neměli volně potulovat. Chápu že se to občas stane asi každému že uteče pes, ale u těchto plemen z toho radost nemám.Zvláště když se to opakuje. Nemůžu za to že jsou tito stoprocentní hlídači u nás v módě. Mrzí mě že si je pořizují lidi, kteří si je neumí zabezpečit. Nejsme tady někde v Rusku, aby museli být na volno a hlídali stáda před šelmami.
Budeme se muset bát chodit na procházky kvůli pasteveckým psům, kterých v Čechách přibývá.....
Tak mě teda překvapilo, že by fena SAO co jde navážno do útoku, po kopanci lekla a utekla....takhle kdybyste kopla do mojí feny, tak by po vás vystartovala a to nemám pastevce a o tom to je.........v tomhle případě to byla SAO, což při jejich povaze by mohl být průšvih....navíc si nemyslím, že by fena ausgerechnet útočila, sama píšete, že vyběhla, syn se jí lekl, začal křičet a běžet k vám, myslím že spousta psů by se zachovala stejně a běžela za ječícím dítětem...........nechci to zlehčovat, mohlo to dopadnout hůř, mohlo to dopadnout špatně, mohlo to dopadnout fatálně.....ale co to má společnýho s pastevci, stejná situace mohla nastat, kdyby to byl RTW, NO, BULL, jakýkoliv velký pes..., to není o pastevcích, to je o konkrétním nezdpovědném majiteli psa........
Ten pes taky nic nehlídal, prostě utekl. A tím pádem neměl důvod a taky se neprojevoval nijak agresivně. Jediný agresivní jedinec v tom příběhu jste bohužel vy.
napsal(a):
Ten pes taky nic nehlídal, prostě utekl. A tím pádem neměl důvod a taky se neprojevoval nijak agresivně. Jediný agresivní jedinec v tom příběhu jste bohužel vy.
Zase na druhou stranu, když sebou máte malý dítě, štěně, maminku, dá se pochopit, že člověk tak nějak zareaguje, obzvlášť když mají pastevci pověst krvelačných bestií, které hrdlí všechno na potkání......
tetrivek
napsal(a):
Nekopu do psů, ale nebudu čekat až na mě vyskočí a půjde po štěněti. Pokud vím tak tihle psi už napadli děti sousedů, kteří si hráli na louce. A věčně lítají v noci po vsi a napadají lidi jdoucí z hospody.
Naučte se zastavit a v klidu bez očního kontaktu počkat, až si vás takový pes prohlédne. Mimo svoje teritorium nemá důvod vás napadnout, pokud mu nedáte důvod. Nejste pro něj soupeř a jediné vhodné chování je to, kterým se vyhnete konfliktu. Různé šílenosti jako házení kamenů, kopání a podobně jsou nesmysl, tak psa naopak vyprovokujete.
Kazdy pes na volno bez majitele muze byt hrozba. Vubec nechapu co tu omlouvate.
To ze se nic nestalo, je jen velike stesti.
napsal(a):
Zase na druhou stranu, když sebou máte malý dítě, štěně, maminku, dá se pochopit, že člověk tak nějak zareaguje, obzvlášť když mají pastevci pověst krvelačných bestií, které hrdlí všechno na potkání......
Já teda nemám pastevce a ani s nima nemám zkušenosti, ale co jsem pochopila, je hlavně riziko lézt k nim domů přes plot. Venku na cizím území se chovají spíše rezervovaně, jestli se nepletu.
Asi bych z nich neměla větší hrůzu než z jiných utržených velkých psů.
TyVed
napsal(a):
Naučte se zastavit a v klidu bez očního kontaktu počkat, až si vás takový pes prohlédne. Mimo svoje teritorium nemá důvod vás napadnout, pokud mu nedáte důvod. Nejste pro něj soupeř a jediné vhodné chování je to, kterým se vyhnete konfliktu. Různé šílenosti jako házení kamenů, kopání a podobně jsou nesmysl, tak psa naopak vyprovokujete.
Vysvetlete tohle diteti.... Jo aha. Ono si to asi poslechne, ale chovat dle toho nebude...
Stejne jako to neplati na kazdeho psa.
napsal(a):
Ano, může být. Ale v naprosté většině případů není a není to veliké štěstí, že není. Je spíš veliká smůla, když je.
Potkat psa prostě není důvod k tomu, aby do něj člověk hystericky kopal. Respektive agresí, z pohledu psa bezdůvodnou, spíš mohu spustit nějaké pro mě škodlivé chování, ne?
napsal(a):
a proto je třeba osvěta a sebevzdělání a vygůglit si, jak se v takovém případě chovat, a agrese to nebude.....tetrivek může být ráda, že tu fenu k útoku nevyprovokovala
a pochopila jsem správně, že se jedná o jednoho majitele? Ne, že přibývá majitelů, ale zde je pořád jeden a tentýž blb majitel?
napsal(a):
jo, tu reakci chápu. akorát je zaujatá proti tomu plemeni, no. někteří lidé takhle reagují, kdyby to byl pitbul.
já se psů nebojím a když potkám psa volně loženého, tak se mi hned nevybavuje, co budu dělat, až mě bude žrát, no.
napsal(a):
Ano, může být. Ale v naprosté většině případů není a není to veliké štěstí, že není. Je spíš veliká smůla, když je.
Potkat psa prostě není důvod k tomu, aby do něj člověk hystericky kopal. Respektive agresí, z pohledu psa bezdůvodnou, spíš mohu spustit nějaké pro mě škodlivé chování, ne?
"z pohledu psa bezdůvodnou"
tady preci nejde resit něco ze strany psa.
neni každý pejskar.
Terven
napsal(a):
Já teda nemám pastevce a ani s nima nemám zkušenosti, ale co jsem pochopila, je hlavně riziko lézt k nim domů přes plot. Venku na cizím území se chovají spíše rezervovaně, jestli se nepletu.
Asi bych z nich neměla větší hrůzu než z jiných utržených velkých psů.
To se mi libi. A jak velkou hruzou uz jste zazila z jinych utrzenych psu?
A neni nakonec jedno jakeho plemene je pes ktery pred vami stoji, kdyz uz proste mate strach?
napsal(a):
Vidím to stejně a fascinuje mě bohorovnost diskutujících. Fakt bych chtěl vidět, jak by se většina z nás zachovala být na procházce s dítětem a štěnětem a potkat velkého psa bez majitele v dohledu. Za klávesnicí se to machruje...
napsal(a):
"z pohledu psa bezdůvodnou"
tady preci nejde resit něco ze strany psa.
neni každý pejskar.
Jistě že není.
Další důvod, proč není dobrý nápad kopat jen tak na potkání do psů nebo kolem sebe okamžitě rozstřikovat pepřák. Většinou stačí zastavit se, odejít. Když teda se psem nechci mít nic společného. Něco takového by mělo být součást nějaké prvouky nebo co to mají děti na prvním stupni základní školy.
napsal(a):
jo, tu reakci chápu. akorát je zaujatá proti tomu plemeni, no. někteří lidé takhle reagují, kdyby to byl pitbul.
já se psů nebojím a když potkám psa volně loženého, tak se mi hned nevybavuje, co budu dělat, až mě bude žrát, no.
Ono taky dost záleží, co člověk vyzařuje. Jestli sebevědomí, jestli k tomu přistupuje asi tak - "hele, pes, ten je krásnej", nebo spíš se strachem - "hele pes, ježíši, co budu dělat, on je sám, to mě určitě kousne". Pes to vycítí...
napsal(a):
Jistě že není.
Další důvod, proč není dobrý nápad kopat jen tak na potkání do psů nebo kolem sebe okamžitě rozstřikovat pepřák. Většinou stačí zastavit se, odejít. Když teda se psem nechci mít nic společného. Něco takového by mělo být součást nějaké prvouky nebo co to mají děti na prvním stupni základní školy.
to je na argumentace na stejne urovni, jako ze nemate rozčilovat opilého člověka a nic se vam nestane.
napsal(a):
Vyběhla na syna? Štěkala na vás, nebo vás chtěla sežrat i s botama, nebo kopete do psa jen tak, že se leknete?
Bodlinko, kdyz pes bez pana na vsi vybehne k memu psovi, tak je mi uplne fuk jestli steka, funi... ci co. Proste k mymu psovi nema co lezt. Stoupnu si pred sveho psa a pokud cizak neslysi na "domu", nebo "mazej" a porad se priblizuje, klidne do nej i kopnu (na 30 metru asi tezko). Nechci resit "psa mi pokousal pes na volno a majitel nereaguje na moje e-maily"....
napsal(a):
to je na argumentace na stejne urovni, jako ze nemate rozčilovat opilého člověka a nic se vam nestane.
Petrahei - co tedy radíte při setkání se psem bez pána v dohledu?
Měli jsme křížence kao, já osobně z něj nadšená nebyla, protože mě poslechl pouze dokud nezačal hlídat, takže člověk musel být maximálně opatrný, než kdokoli cizí přišel na návštěvu, pes musel být bezpodmínečně zavřený, manžela poslouchal vždy. já ani nikdo z rodiny by nebyl schopen útok zastavit. Vůči nejbližší rodině a domácím zvířatům se choval mírumilovně a přátelsky, jen kdokoli cizí by mohl zkončit minimálně s vážným zraněním, pokud by vešel do dvora a pes byl puštěný. Ale venku, na procházce s manželem byl vždy sice rezervovaný, ale naprosto bez snahy na cokoli útočit - měl volno. Nemyslím si že pes chtěl útočit, kdyby jo, nezastavila byste ho.
napsal(a):
Bodlinko, kdyz pes bez pana na vsi vybehne k memu psovi, tak je mi uplne fuk jestli steka, funi... ci co. Proste k mymu psovi nema co lezt. Stoupnu si pred sveho psa a pokud cizak neslysi na "domu", nebo "mazej" a porad se priblizuje, klidne do nej i kopnu (na 30 metru asi tezko). Nechci resit "psa mi pokousal pes na volno a majitel nereaguje na moje e-maily"....
Vy je nenecháte očichat? Izolujete svého psa? Přece poznáte náznaky, které předcházejí útoku? Nebo ne?
Dasvo
napsal(a):
Vidím to stejně a fascinuje mě bohorovnost diskutujících. Fakt bych chtěl vidět, jak by se většina z nás zachovala být na procházce s dítětem a štěnětem a potkat velkého psa bez majitele v dohledu. Za klávesnicí se to machruje...
Počkat počkat, co jsem všechno kdy potkala? tedy bez dítěte, ale se psy. které jsem nemohla ani zvednout nad hlavu.
nějaký německý ovčáky, pak taky jednoho NO, co přehupnul dvaapůmetrovou bránu jak nic, aby k nám přišel, pak na mě jednou přeskočil plot sousedům rotvík, to byl dobrej magor a to jsem teda měla vymyšlenej plán, co je za nástroje v zahradním domečku (stalo se to před zahradou), taky jednou anatol, to bylo nepříjemné, protože se fena zrovna hárala a to jsem zase přemýšlela, jestli by klacek pomohl jako antikoncepce. pak jsme potkali v lese hysterického ČSV, taky malamuta, toho jsem odváděla domů. Stejně tak takovýho velkýho křížence dogy, toho jsem taky odváděla domů, jo, malamut byl jednou i u nás na zahradě. taky jsem potkala ridgebacka, ridgebačku (ta už je v pánu), maďarskýho ohaře (ten utíkal často, už je taky pryč) utekla za námi ze zahrady brazilská fila (to jsem se teda bála, ale taky jsme přežily), taky jsem na procházce potkala bearded kolii (taky odveden domů). jo, onehda jsem v lese potkala borderáka - přidal se k nám a majitele jsme potkali asi po 20 minutách) a taky malýho vořecha, kterej nevím, kam patřil a neměla jsem náladu ho řešit, pak se zase odpojil.
no to je asi všechno co mě teď z hlavy napadá
napsal(a):
Petrahei - co tedy radíte při setkání se psem bez pána v dohledu?
nevim, co delate vy -ale ja se taky za kazdou cenu snazim udrzet psa dal od nas.
a je mi vlastne jedno, co ma za umysly nebo co je to za plemeno.
nesmi na kontakt.
napsal(a):
nevim, co delate vy -ale ja se taky za kazdou cenu snazim udrzet psa dal od nas.
nesmi na kontakt.
A proč ne?
napsal(a):
nesmi na kontakt.
Já nemám problém nechat psa očichat s kýmkoliv. Ještě se mi nestalo, že by na nás vyběhl pes s tím, že by se začal hned rvát nebo napadat nás lidi. Mám "na kontě" několik velkých psů odchycených a předaných MP, a nikdy se nestalo, že by byli agresivní.
Prostě nemám strach.
jste si všichni tak jistí, že to byla zcela standardní fena SAO, s tou správnou SAO povahou ?
že by každý volně pobíhající velký pes vzhledově podobný SAO byl mírumilovný, protože není na svém pozemku ?
i kdyby to byl fakt SAO, všichni jsou dle tabulek ?
to je určitě správný SAO, kouknu a vidím, ne :-)
tetrivek
napsal(a):
Byla jsem kilometr od jejich zahrady.
Saola myslela loni, když jste roznášela poštu.
napsal(a):
A proč ne?
protože tri psy fyzicky nezvladnu oddelit.
napsal(a):
Saola myslela loni, když jste roznášela poštu.
Jo babička mě pozvala dál a mladá ji měla puštěnou.
Jak jsem z dnešní reakce měla vědět, že nepůjde po štěněti, které jí zaujalo.
Ta minule taky neštěkla, nezavrčela a pak s řevem po mě skočila.....
L(phi)
napsal(a):
Preco by som mala nechat svojho psa ocuchat kazdym navolno pustenym psom bez dozoru?
A proč ne? Oni se přece očichají vzájemně, není to jednostranný akt. Protože se pes orientuje hlavně čichem...
tetrivek
napsal(a):
Rozdíl je v tom, že tehdy jste byla v teritoriu té feny, teď na neutrální půdě.
napsal(a):
Jistě že není.
Po bitvě každý generálem.
Nezlobte se na mě, ale naběhnout k dítěti a ke štěněti neznámý velký pes někde kus od vesnice, to není kopání do psů jen tak na potkání, ale řešení situace. Nebudu čekat, až si mě či dítě či štěně cizí hovádko očichá a čekat, co na ně řekne a jak zareaguje. Zachovala bych se stejně jako zadavatelka, psa bych varovala předem intonací a řečí těla. Když se přiblíží - dostal by kopačku, bez přemýšlení.
A pak bych řešila následky. Zda prchne nebo jestli se do nás pustí. Není přece chyba zadavatelky, že se toulá SAO tam, kde nemá. A že se cítí ohrožena. Taky bych se tak cítila.
Pripomnělo mi to jednu dávnou situaci, kdy jsem se psem byla stopovat a z vesnice vyběhli dvě psí "monstra" - z dálky od pohledu kavkazáci či tak něco, hnali se za námi přes pole. Svého psa jsem položila a zůstaň, vzala jsem vodítko z ramen, točila s ním a šla proti těm dvěma s řevem "A mazejte domů, kde máš bejt, DOMŮ!!!" a byla jsem opravdu vnitřně přesvědčená, že buď já, nebo oni, že psa mi nedorubou. Kupodivu se otočili a vrátili se. Zpětně si říkám, že jsem měla velkou kliku, donesly se mi pak zprávy, že psi utíkali vícekrát a opravdu ubližovali.
Kritizovat zde zadavatelku za to, jak se zachovala, mi přijde úplně na hlavu.
napsal(a):
Nezlobte se na mě, ale naběhnout k dítěti a ke štěněti neznámý velký pes někde kus od vesnice, to není kopání do psů jen tak na potkání, ale řešení situace. Nebudu čekat, až si mě či dítě či štěně cizí hovádko očichá a čekat, co na ně řekne a jak zareaguje. Zachovala bych se stejně jako zadavatelka, psa bych varovala předem intonací a řečí těla. Když se přiblíží - dostal by kopačku, bez přemýšlení.
A pak bych řešila následky. Zda prchne nebo jestli se do nás pustí. Není přece chyba zadavatelky, že se toulá SAO tam, kde nemá. A že se cítí ohrožena. Taky bych se tak cítila.
Pripomnělo mi to jednu dávnou situaci, kdy jsem se psem byla stopovat a z vesnice vyběhli dvě psí "monstra" - z dálky od pohledu kavkazáci či tak něco, hnali se za námi přes pole. Svého psa jsem položila a zůstaň, vzala jsem vodítko z ramen, točila s ním a šla proti těm dvěma s řevem "A mazejte domů, kde máš bejt, DOMŮ!!!" a byla jsem opravdu vnitřně přesvědčená, že buď já, nebo oni, že psa mi nedorubou. Kupodivu se otočili a vrátili se. Zpětně si říkám, že jsem měla velkou kliku, donesly se mi pak zprávy, že psi utíkali vícekrát a opravdu ubližovali.
Mě by jenom zajímalo, co by zadavatelka dělala, kdyby tím kopancem fenu vyprovokovala k útoku...
napsal(a):
Vy je nenecháte očichat? Izolujete svého psa? Přece poznáte náznaky, které předcházejí útoku? Nebo ne?
Naznaky a spoustece prave znam moc dobre. U meho psa je spoustec pes na volno se zdvyzenym ocasem, co se zene na volno primo k nam. "Ala macho".
Ocichat je klidne necham, ale vim co z toho bude.
Na druhou stranu. Pokud si "Krale vesnice" vede nekdo pekne v klidku na voditku, neni problem probrat mapu, cestu, hospodu... Pes je uplne v klidu. A do te hospody muzem zajit posedet i ve ctyrech.
napsal(a):
Já nemám problém nechat psa očichat s kýmkoliv. Ještě se mi nestalo, že by na nás vyběhl pes s tím, že by se začal hned rvát nebo napadat nás lidi. Mám "na kontě" několik velkých psů odchycených a předaných MP, a nikdy se nestalo, že by byli agresivní.
Prostě nemám strach.
"Prostě nemám strach"
no dobre. ale ted co maji delat lidi, co ho maji?
to jim asi nezakazete.
napsal(a):
Balu, to je vtip, ne? Ano, já osobně izolují svého psa od cizích psů za vesnicí, kteří přiběhnou. Když netuším, zda jde o fenu nebo o psa, jaký je úmysl přiběhlíka, jak se zachová. Náznaky útoku často přijdou právě až po očichání se s druhým psem/fenou. A řešit náznaky předcházející útoku, když už psi stojí bok po boku, je mnohem horší, než tuláka odstrašit předem.
Pro plaku:
Lidsky chápu, že tetrivek reagovala kopancem, protože sama byla pokousaná a má špatnou zkušenost. To nic nemění na tom, že je to ale reakce špatná.
Kdyby měla střelnou zbraň a fenu místo kopance na místě bez důvodu zastřelila, taky byste ji hájila?
Kopanec jen tak z ničeho do psa,který nikomu nic nedělá a jen se přišel podívat, může naopak konflikt vyprovokovat.
napsal(a):
nikdy jsem nezažila, aby se pes choval agresivně POTÉ, co si něco v klidu očichá. Prostě buď do té situace jde s agresí a pak třeba nestačíte ani kopnout, natož sundat vodítko z ramen, prostě jí tam máte, nebo se agresivně nechová a pak si vás očuchá. V prvním případě ale vidíte už zdálky, pokud teda psa vidíte, že půjde po vás (či po psovi, to je fuk)
Aby mě pes očuchal a pak mu skočil po ruce, ne. To se mi nikdy nestalo.
Proč reagovat fyzickou agresí, když se cizí pes neprojevuje agresivně?
napsal(a):
Díky, taky jsem na ní řvala ať jde domů, a když byla těsně u mě tak jsem jí prostě nakopla. Zastavila se koukala divně, já řvala a dupala. No a ona popoběhla dál. Tak jsme se ohlíželi a šli rychle pryč.
napsal(a):
Mě by jenom zajímalo, co by zadavatelka dělala, kdyby tím kopancem fenu vyprovokovala k útoku...
O tom asi radši nedumat, nevyrábět scénáře. Stejně bych mohla meditovat o tom, co by se dělo, kdyby ta fena zardousila štěně a ublížila synovi poté, co nechala zadavatelka fenu přijít do kontaktu k "očichání"...
psi se očuchají
no a jeden takhle nasaje, vyhodnotí a.. trhá
a to už je tak blízko, že nestihnete nic
nevím čím to je, ale už i pes - samec napadne fenu
nekopu psy na potkání, teď venčím "půl" vesnice, protože nám kluci táboří za dveřmi, tak je beru s sebou ven, zatím jsem celá a psice též, ale jak se nějaký začne krčit ježit ohrnovat hubu, tak .. tak nevím
ale vážně nevím, kde kdo berete tu jistotu, že všichni psi to mají v hlavě v pořádku
po soužití s člověkem ? :-)
Když potkám volně loženého psa, tak neřeším, jestli to náhodou není magor. Stejně jako když potkám cizího člověka, taky se hned nebojím, že je to vrah a znásilník
saola
napsal(a):
Pro plaku:
Lidsky chápu, že tetrivek reagovala kopancem, protože sama byla pokousaná a má špatnou zkušenost. To nic nemění na tom, že je to ale reakce špatná.
Kdyby měla střelnou zbraň a fenu místo kopance na místě bez důvodu zastřelila, taky byste ji hájila?
Kopanec jen tak z ničeho do psa,který nikomu nic nedělá a jen se přišel podívat, může naopak konflikt vyprovokovat.
Ale no tak. Teď vkládáte zadavatelce do rukou střelnou zbraň? To jsme o dost velký kus dál od kopance do psa. Vaši bohorovnost (jak už někdo výše použil, a to slovo to zcela vystihuje) bych chtěla mít. Jak může člověk tušit, že velký pes volně se potulující za vesnicí nikomu nic neudělá a jen se na nás přišel podívat?
Že může kopancem dojít k vyprovokování nějaké reakce, o tom se vůbec nepřu. Ale to by člověk řešil zase asi jen aktuálně v dané vteřiny, v dané situaci.
No nic, očividně jsou zde dva klasické tábory.
Nechám velkého, cizího psa přiběhnout, doběhnout, přijít za vesnicí až k nám/dítěti/štěněti/svému psovi a budu doufat, že se sluníčkově se psem očichají, nenastane konflikt a tulák neublíží nikomu, protože přece nic neudělá. Ani, když na něj třeba můj pes/fena vrkne.
A druhý tábor - nenechám tuláka přiběhnout, protože se bojím/vím, že mému psovi či feně se to nebude líbit/nevím, jak cizák zareaguje - tak se budu snažit takového psa zahnat, vyhnat, případně ho nakopnu.
Hovoříme o cizím a velkém psovi, ne o zaběhlém jezevčíkovi, žeano?
To se přeci nedá říct, jak konkrétně by se kdokoliv z nás v konkrétní situaci zachoval.....už jsme taky za život pár bezprizorních psů potkali a ještě se mi nestalo, že by takový pes na nás vystartoval útočně......takže bych asi zachovala klid, protože prostě nemám žádnou špatnou zkušenost, na druhou stranu, pokud by moje ječící dítě ke mě běželo a za ním cizí velký pes, tak si myslím, že prvotní reakce by byla pustit vodítko s mým psem a běžet k dítěti, protože to v cizím psovi mohlo vzbudit lovce, který se prostě snaží ulovit kořist co "kvičí" a prchá před ním......a hlavně kdyby se situace zvrhla, tak nemůžu zároveň bránit svýho psa a zároveň dítě a dítě je v tomhle případě dle mého víc bezbranné než pes.......a až bych byla u dítěte, tak by se vidělo, dle situace, ale největší priorita by bylo zastavit lov na dítě.....
napsal(a):
"Prostě nemám strach"
no dobre. ale ted co maji delat lidi, co ho maji?
to jim asi nezakazete.
no vygůglit si, jak se mají v takové situaci dělat
a pokud se někdo takhle bojí permanentně, tak nech si pořídí paralyzér či jiný obranný prostředek, naučí se s ním zacházet, a snad bude mít klidnější život....
mmch, nejsem herpetolog, ale taky nějak matně tuším, že nevyplácí se dráždit hada bosou nohou.....
saola
napsal(a):
Pro plaku:
Co by kdyby...
Proc opet, jak je vasim zvykem, vymyslete nesmyslne konstrukce?
Nic takoveho se nestalo...
ještě se zeptam -vy, co nechavat ocuchavat psy na potkani -nosi vasi psi kosiky, ze?
tetrivek
napsal(a):
Dobře takže jsem měla nechat štěně na zemi, a říkat jí no ty jsi hodná.Třeba by ho ve vteřině zabila a já bych asi ani neměla sílu Vám to sem psát..........Malého psa opatrně seznamuji se psi, ale jen s takovými které znám.
Ne, ale jak vidíte, různí lidé, různé názory. Dle mého jste se zachovala správně. A řešila bych do budoucna takhle pobíhajícího psa na obci, ať si ho majitel zabezpečí. Vás nemusí zajímat, že přetrhl nějaký úvaz, že nemá ploty. Jednou má psa a má za něj odpovědnost. (Pominu, že je mi třeba takového tuláka líto a ten pes za nic nemůže a jinde by se měl lépe.)
napsal(a):
no vygůglit si, jak se mají v takové situaci dělat
a pokud se někdo takhle bojí permanentně, tak nech si pořídí paralyzér či jiný obranný prostředek, naučí se s ním zacházet, a snad bude mít klidnější život....
mmch, nejsem herpetolog, ale taky nějak matně tuším, že nevyplácí se dráždit hada bosou nohou.....
a paralyzer nebo peprak - ten nevyprovokuje psa k dalsimu utoku? to uz se pouzit smi ?
to kdyz jsme u toho coby-kdyby.
napsal(a):
Vysvetlete tohle diteti.... Jo aha. Ono si to asi poslechne, ale chovat dle toho nebude...
Stejne jako to neplati na kazdeho psa.
Já samozřejmě chápu, že se dítě bude bát a může klidně i plakat. Pokud se ti dospělí budou chovat rozumně a nebudou psa provokovat, nečekal bych, že ten pes ublíží ani malému pejskovi. I když sem se setkal s tím, že feny nemají rády cizí štěňata a rozhodně ten pejsek tu situaci neulehčuje, ale to už není o pastevcích, to může udělat jakýkoliv pes.
Naprosto sem nechtěl omlouvat volný pohyb toho psa. Nemyslím, že je to v pořádku, přesně proto, že i když pes bude ovladatelný a nebude nikoho napadat, může docházet k podobným nedopatřením. Tahle plemena mají prostě smůlu, že se o nich nesou hrůzostrašné zvěsti a lidi se neumí v podobných situacích chovat.
výboje se psi bojí, obecně, to není přímý útok na psa ale něco neznámé, před čím couvnou....a výboj použiješ na dálku....a pokud by došlo ke kontaktu, tak paralyzér paralyzuje, no.......
pepřáku fanda nejsem, ale to už nechť si každý nastuduje a rozmyslí sám
v každém případě ta pravděpodobnost napadení psem po zásahu pepřákem bude ale úplně jinde, než když do něj kopnu či tak nějak....
když jsme u toho cobykdyby
Smi, ale pokud fena vazne neni agresivni, tak proc?
V pripade zadavatelky se mozna susene maso a piskotky v kapse do budoucna mozou hodit.
Ale jinde bych to nezkousela....
...nejlepsi by bylo, kdyby fena byla tam kde ma. Doma.
psy nechám se "pozdravit" a košík nemáme, ale určitě ne všecky (vyhodnotím spolu s mým psem)
a já jsem jakoby těsně u nich, protože již delší dobu vím, že metr je sakra velká hromada milimetrů
napsal(a):
Když potkám volně loženého psa, tak neřeším, jestli to náhodou není magor. Stejně jako když potkám cizího člověka, taky se hned nebojím, že je to vrah a znásilník
tak já vím naprosto jistě, že je hrozný, ale nebojím se
prostě tohle plemeno je přešlechtěné, nemá smysl se bát, jen se smířit, že prostě takové je, s tím nic nenadělám
a psů se také nebojím ;-)
tetrivek
napsal(a):
Ale tohle je taky špatně, když mají SAO a někdo vstupuje na pozemek, pes by měl být zajištěný. V kotci nebo na úvazu. Jinak bych za branku nevkročil.
Věřte mi, úvaz nestačí. Pastevec nemusí před útokem vůbec štěkat ani vrčet. Jednou nám takhle návštěva překročila vzdálenost, kam pes dosáhl a ležící, zdánlivě klidný pes po ní ihned skočil a už se jelo na pohotovost. Od té doby, zamčená brána a pevný kotec, jinak za plot nikdo nesměl.
Nakopla bych ho taky!
U nás takto pravidelně zdrhá rotvajler - vždycky vyletí po psovi, a když je na kontakt, a zjistí, ze je to fena, tak se uklidní, a když je to pes, tak ho serve - měla jsem 2 x štěstí, že po nás vystaroval, když jsem šla s fenama, ale mít psa kluka, nebo štěně, tak tohohle srá.če skopu do krychle!
Pes navolno bez majitele nemá co venku dělat, a už vůbec ne prudit lidi a psy.
Taky jsem jednou, teda ne jenom jednou, nakopla čubu NO, šla jsem venčit fenu jedné známé a vyletěla po nás, tak jí chytla do hrudníku, byla vyplesklá, ale stáhla se.
napsal(a):
Balu, to je vtip, ne? Ano, já osobně izolují svého psa od cizích psů za vesnicí, kteří přiběhnou. Když netuším, zda jde o fenu nebo o psa, jaký je úmysl přiběhlíka, jak se zachová. Náznaky útoku často přijdou právě až po očichání se s druhým psem/fenou. A řešit náznaky předcházející útoku, když už psi stojí bok po boku, je mnohem horší, než tuláka odstrašit předem.
Proč by to měl být vtip? Celkem by mě zajiímalo, jak izolujete svého psa před bezprizorným psem, který má zájem se s vaším očichat. Máte psa/psy za sebou, a točite se pořád čelem k bezprizornému psovi tak aby se k tomu vašemu nedostal? Nebo držíte psa nad hlavou?
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
No jasné, vždyť si chce pan ožrala jenom sáhnout - však Vás neubyde, paninko …
ze nevyzadany kontakt je nechteny/nebezpecny - neni ve slovniku ani opilcu, ani pejskaru evidentne
napsal(a):
Proč by to měl být vtip? Celkem by mě zajiímalo, jak izolujete svého psa před bezprizorným psem, který má zájem se s vaším očichat. Máte psa/psy za sebou, a točite se pořád čelem k bezprizornému psovi tak aby se k tomu vašemu nedostal? Nebo držíte psa nad hlavou?
Izoluji povelem. Lehni, zůstaň, tady buď, ser na něj. A když nezabere můj frontální útok na vetřelce, stáhnu si svého psa/psy za sebe. I štěně pochopí, že je to divná situace. Nemusím se točit čelem opakovaně, protože zatím se mi podařilo (ťukám na dřevo) všechny případné agresory či jen bezprizorní tuláky odradit svým chováním, max nastala ta kopačka. Ne bodlem, ale pěkně placírkou, abych neublížila.
Nebavím se o venčení někde v parku či městě, ale o tom, že za vesnici či někde za městem potkáme psa bez dozoru člověka. Stačí, balu, takovéto vysvětlení nebo zase ještě něco vymyslíte?
bezprizorným psem, který má zájem se s vaším očichat
nemá
psi se běžně vyhýbají, známí psi se zdraví a těm se nemusíme vyhýbat
cizí volný pes nepotřebuje přijít tolik blízko, cítí jiné zvíře z dálky, ví, že tam je "pes domácí"
neznámého bude nejspíš ignorovat anebo ho cosi zaujme a přijde se podívat blíž
v okamžiku, kdy si pes očichá druhého psa hodně zblízka, získá víc informací, které během zlomku vteřiny vyhodnotí, a zareaguje -
aha samec podobného věku = seš mrtvej
napsal(a):
Izoluji povelem. Lehni, zůstaň, tady buď, ser na něj. A když nezabere můj frontální útok na vetřelce, stáhnu si svého psa/psy za sebe. I štěně pochopí, že je to divná situace. Nemusím se točit čelem opakovaně, protože zatím se mi podařilo (ťukám na dřevo) všechny případné agresory či jen bezprizorní tuláky odradit svým chováním, max nastala ta kopačka. Ne bodlem, ale pěkně placírkou, abych neublížila.
Nebavím se o venčení někde v parku či městě, ale o tom, že za vesnici či někde za městem potkáme psa bez dozoru člověka. Stačí, balu, takovéto vysvětlení nebo zase ještě něco vymyslíte?
Taky se nebavím o venčení v parku, tam vůbec nechodím. Ale asi žiju na nějaké jiné planetě, když nemám potřebu psa izolovat. Zatím se mi to spíš vyplatilo...
napsal(a):
Taky se nebavím o venčení v parku, tam vůbec nechodím. Ale asi žiju na nějaké jiné planetě, když nemám potřebu psa izolovat. Zatím se mi to spíš vyplatilo...
" když nemám potřebu psa izolovat "
a respektujete ostatní ? co delate, když kontakt není zadouci?
napsal(a):
No víte, člověk třeba venčí i březí fenu, háravou fenu, nemocného psa, psa který není k vetřelcům tolerantní, služebního psa, který si jiných nemá všímat, nebo psa co má nějaký jiný problém, a prostě má důvody proč si nepřeje, aby ho jiní psi obtěžovali!
Ono se to mluví nám, s velkými psy. Já také nejsem příznivcem nějakého kopání do psů, ale můj poměrně velký pes už byl tolikrát napadený utečeným velkým psem...jen co si pamatuju: 2x NO, filla, KAO, boxer. Filu jsem mlátila flexinou po hlavě, když držela mého za krk, na kavkaze jsem ve stejné situaci vystříkala polovinu pepřáku. Fila ho zabít nechtěl, to byla jen ukázka síly. Kao jo, to byl totální magor pes, který zabil v okolí několik psů, tedy menších, ale bez mrknutí oka. Jít s malým psem, tak jsem posr...Kamarádce zabil kříženec bernardýna fenku JRT, kterou vzala do náruče. Jenže kámoška má 160cm, kdežto pes byl jak tele. A KAO,SAO - ty co tedy znám já, útočí bez jakéhokoliv projevu. Neštěkají, nevrčí. Řekla bych, že dokud štěkají, ještě dobrý. Jistě, fena o které píše zadavatelka, může(tím jak věčně lítá venku) být na lidi zvyklá a nemusí být agresivní, ale bylo tu to běžící řvoucí dítě a malé štěně.Tady si myslím, že žádná obrana není nepřiměřená a paní, i po té zkušenosti, co už s takovým psem měla velmi srdnatá, Nevím, já bych se možná v tu chvíli bála udělat cokoliv, abych psa nevyprovokovala.
napsal(a):
" když nemám potřebu psa izolovat "
a respektujete ostatní ? co delate, když kontakt není zadouci?
Co je to za otázku, jestli respektuji ostatní? Samozřejmě, že ano. Ale tady se bavíme o bezprizorném psovi, tedy psovi, kterého potkáme samotného bez pána někde venku. O tom mluvím já. O čem vy?
ještě jako holku mě a mého psa napadli v lese dva zhruba roční NO, skončila jsem s několika pěknámi kousanci a kdybych tam byla sama tak bylo možná hůř. Majitele jsem znala, dnes by se dalo říct že to byl takový sociální případ, 5dětí, psy držel spolu s jejich matkou v kotci velikosti králíkárny a pak s nimi šel navolno do lesa, matku naštěstí držel . Psi mu utekli a rovnou zaútočili, rozhodně si nechtěli jen,,čuchnout". To není o pasteveckých psech a co mám zkušenost, tak takoví ti profesionální útěkáři se jdou jenom proběhnout, ale nezaútočí, problém je pes, který vyběhne přímo ze zahrady nebo takovýhle magoři. Jenže ti se nevyskytují zas tak často, od té doby uteklo přez 30let, různých psů bez pána jsem potkala na procházkách spoustu a žádný už mě nekous a mé psy taky ne.
napsal(a):
Budeme se muset bát chodit na procházky kvůli pasteveckým psům, kterých v Čechách přibývá.....
Tak mě teda překvapilo, že by fena SAO co jde navážno do útoku, po kopanci lekla a utekla....takhle kdybyste kopla do mojí feny, tak by po vás vystartovala a to nemám pastevce a o tom to je.........v tomhle případě to byla SAO, což při jejich povaze by mohl být průšvih....navíc si nemyslím, že by fena ausgerechnet útočila, sama píšete, že vyběhla, syn se jí lekl, začal křičet a běžet k vám, myslím že spousta psů by se zachovala stejně a běžela za ječícím dítětem...........nechci to zlehčovat, mohlo to dopadnout hůř, mohlo to dopadnout špatně, mohlo to dopadnout fatálně.....ale co to má společnýho s pastevci, stejná situace mohla nastat, kdyby to byl RTW, NO, BULL, jakýkoliv velký pes..., to není o pastevcích, to je o konkrétním nezdpovědném majiteli psa........
Ještě tohle - pořád se bavím o volně pobíhajícím psu bez majitele, o tulákovi - většinou se tito psi nervou, nenapadají psy, kteří jdou s lidmi, očichají psa a jdou si po svém, pokud na ně pes nevyjede, sami rvačku nevyprovokují. Aspoň já mám takovou zkušenost. Pravda, nemám a nikdy jsem neměla malé psy.
napsal(a):
A vy necháte svého psa, v tomto případě dokonce malé štěně, očuchávat (v tom lepším případě) s úplně cizím psem bez majitele? Já tedy ne. Něco jiného je domluvit se s majitelem druhého psa a nechat je pak seznámit. Ale v tomto případě bych taky nestála o kontakt cizí feny s mým štěnětem!
conie
napsal(a):
A vy necháte svého psa, v tomto případě dokonce malé štěně, očuchávat (v tom lepším případě) s úplně cizím psem bez majitele? Já tedy ne. Něco jiného je domluvit se s majitelem druhého psa a nechat je pak seznámit. Ale v tomto případě bych taky nestála o kontakt cizí feny s mým štěnětem!
Naprosto souhlasím. Také nenechávám štěně očuchávat cizími psy.
Navíc k tomu, že takoví ti tuláci se jdou jen očuchat a většinou neublíží - jenže třeba můj pes není zvědavý ani na to očuchání, takže já bych radši psa zahnala dřív, než by se k mému dostal - i kdybych do něho měla kopat - pořád lepší než pak od sebe oddělovat dva rvoucí se psy. Chápu, že se stane, že pes uteče, ale já nenechám ohrožovat své psy. A navíc když takhle za vesnicí někde uvidím psa bez majitele (neznámého psa) tak fakt nebudu přemýšlet o tom, jestli je to bezprizorní tulák, který neublíží, nebo jestli se někomu vyškubnul pes co se chce rvát. Takovému psovi se budu snažit vyhnout pokud to půjde, když půjde k nám tak ho zahnat a kdyby se opravdu přiblížil až k nám, tak už neudělám asi nic - možná stihnu sundat psovi košík.
Ale přijde mi trochu blbé se navážet do zadavatelky, jak si vůbec dovolila do psa kopnout. Já to chápu, vždyt s sebou měla dítě, psa, je po zkušenosti s napadením, takže jednala tak jak jednala. Docela mě zaráží, že se většina lidí pozastavuje nad tím, co udělala a že to bylo špatně. Ne každý je takový hrdina, jako tady "bodlinka", že nemá strach z žádného psa, nechá sebe a psa běžně očuchávat od cizích psů, nebo možná i dítě? ;-)
marcelaamax
napsal(a):
Navíc k tomu, že takoví ti tuláci se jdou jen očuchat a většinou neublíží - jenže třeba můj pes není zvědavý ani na to očuchání, takže já bych radši psa zahnala dřív, než by se k mému dostal - i kdybych do něho měla kopat - pořád lepší než pak od sebe oddělovat dva rvoucí se psy. Chápu, že se stane, že pes uteče, ale já nenechám ohrožovat své psy. A navíc když takhle za vesnicí někde uvidím psa bez majitele (neznámého psa) tak fakt nebudu přemýšlet o tom, jestli je to bezprizorní tulák, který neublíží, nebo jestli se někomu vyškubnul pes co se chce rvát. Takovému psovi se budu snažit vyhnout pokud to půjde, když půjde k nám tak ho zahnat a kdyby se opravdu přiblížil až k nám, tak už neudělám asi nic - možná stihnu sundat psovi košík.
Ale přijde mi trochu blbé se navážet do zadavatelky, jak si vůbec dovolila do psa kopnout. Já to chápu, vždyt s sebou měla dítě, psa, je po zkušenosti s napadením, takže jednala tak jak jednala. Docela mě zaráží, že se většina lidí pozastavuje nad tím, co udělala a že to bylo špatně. Ne každý je takový hrdina, jako tady "bodlinka", že nemá strach z žádného psa, nechá sebe a psa běžně očuchávat od cizích psů, nebo možná i dítě? ;-)
No bez ohledu na to, jak se mi to líbí nebo ne, jsem schopen akceptovat, že tazatelka pod tlakem a v obavách jednala jak jednala. Ale přišlo by mi vhodné, aby kdokoliv, kdo potká velkého psa někde venku na procházce, pochopil, že fyzické násilí prostě není vhodné k odvrácení případného hrozícího konfliktu. Prostě většina psů, kteří vám dokážou reálně ublížit, vás mnohem spíš pokouše, když je kopnete, než když je nekopnete.
marcelaamax
napsal(a):
Naopak, většina lidí se zadavatelky zastala - akorát nemají potřebu k tomu napsat 28 hrdinných příspěvků
TyVed
napsal(a):
No bez ohledu na to, jak se mi to líbí nebo ne, jsem schopen akceptovat, že tazatelka pod tlakem a v obavách jednala jak jednala. Ale přišlo by mi vhodné, aby kdokoliv, kdo potká velkého psa někde venku na procházce, pochopil, že fyzické násilí prostě není vhodné k odvrácení případného hrozícího konfliktu. Prostě většina psů, kteří vám dokážou reálně ublížit, vás mnohem spíš pokouše, když je kopnete, než když je nekopnete.
těch psů, co jsou schopní na neutrální půdě reálně pokousat člověka zase tolik není - to už by musel být pes vyloženě ranař, nebo na kousání do lidí cvičený. ALE těch psů, co se jdou jen porvat s vašim psem chodí venku docela dost, a pro ty je ten kopanec víc než namístě, protože tím zabráníte zranění vlastního psa.
Navíc pokud takový pes kousne mě, tak se to bude muset řešit, a jeho majitel s tím bude mít opravdový problém, zatímco u pokousaných psů se často nedomůžete vůbec ničeho, a majitel agresora z toho má jen (_!_)
napsal(a):
A chápete, ze ne každý pes je zvědavý na ocuchani? Nevím proč si spousta lidí myslí, ze by se měl každý pes chtít seznamovat s cizimi psy, nebo si s nimi dokonce musel hrát.
Štěně klidně necham ocuchat a pohrát se psem, ale po domluvě s majitelem a ne s cizím psem, kterého potkáme bez pana.
Neizoluji svého psa, máme par psích kamarádek, se kteryma si pohraje, ale na cizí psy prostě zvědavý není. Jsou i psi, který nemají ani psi kamarády, prostě jsou psi, kteří mají třeba svoji smecku a k životu dalsi psy fakt nepotřebují.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
těch psů, co jsou schopní na neutrální půdě reálně pokousat člověka zase tolik není - to už by musel být pes vyloženě ranař, nebo na kousání do lidí cvičený. ALE těch psů, co se jdou jen porvat s vašim psem chodí venku docela dost, a pro ty je ten kopanec víc než namístě, protože tím zabráníte zranění vlastního psa.
Navíc pokud takový pes kousne mě, tak se to bude muset řešit, a jeho majitel s tím bude mít opravdový problém, zatímco u pokousaných psů se často nedomůžete vůbec ničeho, a majitel agresora z toho má jen (_!_)
jsem se zrovna chtela ptat, kdo ma ty zkusenosti, ze pes se otocil do lidi pri odhaneni o psy jde, o jejich bezpeci.
když se pes nenecha zahnat jen tim, ze jdu proti nemu a houknu na nej - dal si vsima mych psu - jsem si skoro jista, ze ten nejde s pratelskym umyslem.
jen "ocuchani" by mu za ty problémy se mnou nestalo.
asi nejhorsi zazitek s volnym psem jsem mela, kdyz jsem vzala vencit fenu od malych stenat.
nejaky xhovik na nas vybehnul - a asi 10 minut jsme krouzili kolem me lezici feny. byl dost uporny a pritvrzoval. fakt jsem uplne nevedela, co s nim.
a ne, do me by nesel, ale do feny velmi, velmi rad.
pak dorazil majitel -ani to nebyl pes, co utekl ze zahrady - byli na prochazce....
na kom bych si co vzala, kdyby mi pokousal kojici fenu? uz jen to, ze fena musela s tema ceckama lezet na zemi v mrazu me stvalo docela dost.
napsal(a):
jsem se zrovna chtela ptat, kdo ma ty zkusenosti, ze pes se otocil do lidi pri odhaneni o psy jde, o jejich bezpeci.
když se pes nenecha zahnat jen tim, ze jdu proti nemu a houknu na nej - dal si vsima mych psu - jsem si skoro jista, ze ten nejde s pratelskym umyslem.
jen "ocuchani" by mu za ty problémy se mnou nestalo.
asi nejhorsi zazitek s volnym psem jsem mela, kdyz jsem vzala vencit fenu od malych stenat.
nejaky xhovik na nas vybehnul - a asi 10 minut jsme krouzili kolem me lezici feny. byl dost uporny a pritvrzoval. fakt jsem uplne nevedela, co s nim.
a ne, do me by nesel, ale do feny velmi, velmi rad.
pak dorazil majitel -ani to nebyl pes, co utekl ze zahrady - byli na prochazce....
na kom bych si co vzala, kdyby mi pokousal kojici fenu? uz jen to, ze fena musela s tema ceckama lezet na zemi v mrazu me stvalo docela dost.
Mně tak napadla fena ridgebacka čubu 3 dny před porodem! By mě zajímalo, co bych tak dostala z její majitelky - socky, když cena této feny a vrhu v ní byla cca 400 000 kč!
marcelaamax
napsal(a):
A jak to dopadlo? 😯
tipuju, ze ji nakopla dřív, nez doslo k pokusu o ocichani :-D
Nemám nervy číst to celé. Zadavatelce se nedivím. Taky nemám ráda volné psy bez majitele. A rozdělení na dva tábory ? Myslím, že Balu má KAO ( možná se pletu ) a možná ne jednoho. Když budu mít kolem sebe kavkazy tak "klidně s.ráči pojď, v nejhorším tě srovnají.
Ale když budu mít malou fenu, tak nebudu čekat, až si ji přikrčenou 10x větší fena očichá a něco jí na ní nebude vonět.
Já vám nevím, no. A to jsem měla i dva psy najednou, a fenu, co neměla zájem o seznamování s jakýmikoliv psy a stejně naprostá většina kontaktů proběhla bez nejmenších konfliktů a nikdy jsem nepotřebovala do těch psů preventivně kopat. Tak max umím řvát jak medvěd "MAZEJ DOMŮ", to jo. Ale to je všechno.
Ke "rvačce" došlo vždy jen, pokud byl majitel někde, ale prostě mimo dosah. A i tak se jednalo vždy o hromadu řevu. Kdy můj pes dostal "LEHNI" a druhýho psa jsem odtáhla za ocas a počkali jsme si, až doběhne majitel. Kopnout jsem musela asi jenom jednou, to byl rotvík s kupírovaným ocasem. Taky jsem křížence pastevce praštila pleteným uzlem. A černej vořech vobšourník dostal karabinou od vodítka.
Prostě ano, pes nemá bez majitele venku co dělat, ale zároveň nevidím důvod při spatření takového psa hned si myslet, že je tam proto, aby mi sežral nejdřív dítě, pak babičku, pak štěně a pak i mě.
Asi bydlím na jiné planetě....za život jsem potkala bezprizorní psy...buď ty toulavé a nebo takové ty samovenčící typy, co si prostě vylezou ze svojí zahrady a jdou se projít, žádný z těhle psů neměl zájem se jít očuchat s mým psem, spíš se obloukem vyhnuli....a těch pár psů, kteří přátelsky přišli, jsme odchytli a vrátili majitelům - naštěstí měli všichni obojky s tel číslem a nebo jsem je znala resp. věděla do který zahrady ke kterému baráku patří.
Trochu strach mám, když jdeme kolem otevřené brány, branky, kde je pes, kterej si i vyběhne před, aby na nás zaštěkal, to se snažím jít okolo co největším obloukem a taky se zatím nic nestalo...........
napsal(a):
Já vám nevím, no. A to jsem měla i dva psy najednou, a fenu, co neměla zájem o seznamování s jakýmikoliv psy a stejně naprostá většina kontaktů proběhla bez nejmenších konfliktů a nikdy jsem nepotřebovala do těch psů preventivně kopat. Tak max umím řvát jak medvěd "MAZEJ DOMŮ", to jo. Ale to je všechno.
Ke "rvačce" došlo vždy jen, pokud byl majitel někde, ale prostě mimo dosah. A i tak se jednalo vždy o hromadu řevu. Kdy můj pes dostal "LEHNI" a druhýho psa jsem odtáhla za ocas a počkali jsme si, až doběhne majitel. Kopnout jsem musela asi jenom jednou, to byl rotvík s kupírovaným ocasem. Taky jsem křížence pastevce praštila pleteným uzlem. A černej vořech vobšourník dostal karabinou od vodítka.
Prostě ano, pes nemá bez majitele venku co dělat, ale zároveň nevidím důvod při spatření takového psa hned si myslet, že je tam proto, aby mi sežral nejdřív dítě, pak babičku, pak štěně a pak i mě.
Mám pocit, že stále nechcete pochopit, že právě s babičkou, dítětem a štětem prostě nelze moc vyčkávat, jak ten cizí velký pes zareaguje! Zadavatelku naprosto chápu, vaše příspěvky stále dokola o jednom a tom samém už nějak ne.
bodlinka prostě jen nepředpokládá, že všichni psi venku jsou tam proto, aby ji a Noru sežrali
a to je v pořádku přece
být klidný a vědět, co dělat
nic víc
když sama potkám cizího psa nebo opilce, psovi řeknu čau pse a opilce trochu obejdu
ale když mám s sebou dítě nebo cokoli jiného slabého a rozumu mdlého, udržuji si odstup větší
to ale přijde buď s věkem nebo mám takovou povahu oddávna, v horším případě mě to naučí zkušenost
tak nikomu nemusíte říkat, že je úplně blbý proto, že tu zkušenost ještě nemá, pocit nikomu nevnutíte
conie
napsal(a):
Mám pocit, že stále nechcete pochopit, že právě s babičkou, dítětem a štětem prostě nelze moc vyčkávat, jak ten cizí velký pes zareaguje! Zadavatelku naprosto chápu, vaše příspěvky stále dokola o jednom a tom samém už nějak ne.
No, a co navrhujete? Střílet je hned nebo když se přiblíží na 50 nebo na 20 m?
Nechci žít v takovém světě.
napsal(a):
bodlinka prostě jen nepředpokládá, že všichni psi venku jsou tam proto, aby ji a Noru sežrali
a to je v pořádku přece
být klidný a vědět, co dělat
nic víc
když sama potkám cizího psa nebo opilce, psovi řeknu čau pse a opilce trochu obejdu
ale když mám s sebou dítě nebo cokoli jiného slabého a rozumu mdlého, udržuji si odstup větší
to ale přijde buď s věkem nebo mám takovou povahu oddávna, v horším případě mě to naučí zkušenost
tak nikomu nemusíte říkat, že je úplně blbý proto, že tu zkušenost ještě nemá, pocit nikomu nevnutíte
Tak on je člověk přecejenom větší hrdina, když má tele, kterému nic zásadního nehrozí (a když, tak si to doma zalátá), než když má zranitelné zvíře, a na veterině pak nechá majlant, nebo kope pejskovi hrobeček …
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Tak on je člověk přecejenom větší hrdina, když má tele, kterému nic zásadního nehrozí (a když, tak si to doma zalátá), než když má zranitelné zvíře, a na veterině pak nechá majlant, nebo kope pejskovi hrobeček …
Souhlasím. Teď, jak pes stárne, už bych žádného z těch agresorů fakt potkat nechtěla. Jinak také pozdravím každého psa, který si jde čichnout a netváří se, že nás jde sežrat, na každého mile volám: ahoj pejsku, tebe ještě neznáme, odkud ty jsi pejsek? Když je pak protivný, nebo i vyvolá rvačku, taky to nijak nedramatizuju. Psu komentuju, ale pořád milým hlasem, ne nasr...: teda pejsek je ale protiva, s tím teda kámošit nebudem, když ani nechce...
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
to nemusí být hrdina / nehrdina, ale povaha, něco v tom člověku - někdo střílí rovnou, někdo zkusí přečíst a zasáhne až je to nutné
se zranitelným zvířetem jdu jen na zahradu, takový pes je jinak cítit, v otevřeném prostoru jsem víc ostražitá, jistě
když potkáte cizího psa sama, co uděláte ?
Mrak11
napsal(a):
Pro Bodlinka:Kdybych byl v takové situaci co zadavatele,tak ho střelim na těch 20m.
a víte, že to máte zakázané ?
já bych se teda bála do psa kopnout (snad jedině kdyby byl velmi malý) protože bych se obávala že ho tím vyprovokuju ještě k většímu útoku. Nevím co bych udělala v situaci mít kolem sebe dítě a štěně.......................měla jsem velkého útočícího psa a přesto jsem se bála aby ho jiný pes zbytečně nezranil proto jsme se raděj klidili z cesty. Pokousal mne kupodivu malý bílý špic a to jsme šli bez psa jen kolem domu odkud asi byl...................už je to 40let a pořád na špice koukám s nedůvěrou
lesnížínka
napsal(a):
Souhlasím. Teď, jak pes stárne, už bych žádného z těch agresorů fakt potkat nechtěla. Jinak také pozdravím každého psa, který si jde čichnout a netváří se, že nás jde sežrat, na každého mile volám: ahoj pejsku, tebe ještě neznáme, odkud ty jsi pejsek? Když je pak protivný, nebo i vyvolá rvačku, taky to nijak nedramatizuju. Psu komentuju, ale pořád milým hlasem, ne nasr...: teda pejsek je ale protiva, s tím teda kámošit nebudem, když ani nechce...
Jenže vy máte nekonfliktního přátelského psa. Já pokud půjdu sama a uvidím cizího osamoceného psa, který bude přátelský, tak se pokusím zjistit komu patří, případě ho klidně odvezu domů, pokud to bude případ, kdy se pes zaběhl. Ale něco jiného je když jdu se psem, který cizí psy nesnáší, jeho fakt nezajímá, jestli se jde pes přátelsky pozdravit nebo rvát. A když jdu se štěnětem tak taky nechci, aby ji očuchával kde jaký cizí pes - nemůžu vědět jak potom pes zareaguje. Ono ne všichni psi jsou vyrovnaní jedinci, kteří dají nejdřív nějaký signál a až pak budou útočit.
No a mít u sebe ještě dítě? I kdyby můj pes byl přátelský ke psům, tak pokud půjdu s ním a s dítětem tak se prostě nebudu chtít kamarádit s cizí fenou SAO, je na tom něco divného?
Lesnizinka - neberte to osobně, vím že děti nemáte a neplánujete - ale přeci jen - když byste děti měla a šla s nimi, tak taky budete k sobě volat každého cizího psa a kámošit se?
Mě se prostě nelíbí ten sluníčkový pohled na věc - že bych z každého cizího psa měla mít radost, pozdravit ho, nechat ho mě očuchat, nebo mu dokonce nabízet pamlsky. A ani to, že by se každý pes musel nechat od cizích psů očuchat a jakmile je to jinak, tak je to nevychovaná agresivní bestie.
napsal(a):
a víte, že to máte zakázané ?
Zákon o myslivosti § 14, 1e
Myslivecká střáž je oprávněna:
usmrcovat v honitbě toulavé psy, kteří mimo vliv svého vedoucího ve vzdálenosti větší než 200 m od nejbližší nemovitosti sloužící k bydlení pronásledují zvěř; pokud je tato nemovitost umístěna na oploceném pozemku, počítá se vzdálenost od jeho oplocení. Toto oprávnění se nevztahuje na psy ovčáckých a loveckých plemen, na psy slepecké, zdravotnické, záchranářské a služební..
1) jste vůbec člen MS ?
2) jak daleko je oplocení nejbližšího stavení určeného k bydlení ?
3) víte, že ten pes tam s Policií nehledá ztracenou osobu ?
4) víte co je ovčácký a lovecký pes ?
5) pronásleduje ten pes zvěř ?
6) ohrožuje vůbec někoho z dvaceti metrů ? a když, tak nutná a přiměřená obrana
atd.
a odpouštím si jedovaté zelené narážky
Mrak11
napsal(a):
To je nutna obrana.To snad ještě zakázané není.
(1) Čin jinak trestný, kterým někdo odvrací přímo hrozící nebo trvající útok na zájem chráněný trestním zákonem, není trestným činem.
(2) Nejde o nutnou obranu, byla-li obrana zcela zjevně nepřiměřená způsobu útoku.
Prosím PŘÍMO HROZÍCÍ NEBO TRVAJÍCÍ ÚTOK. Že vidíte 20 m od sebe psa, to neukecáte.
napsal(a):
to nemusí být hrdina / nehrdina, ale povaha, něco v tom člověku - někdo střílí rovnou, někdo zkusí přečíst a zasáhne až je to nutné
se zranitelným zvířetem jdu jen na zahradu, takový pes je jinak cítit, v otevřeném prostoru jsem víc ostražitá, jistě
když potkáte cizího psa sama, co uděláte ?
Když potkám cizího psa sama, tak se snažím zjistit, komu patří (kolikrát u nás už různí uprchlíci nocovali, jeden dokonce 2 měsíce, než jsme mu našli nového pána.
Jako za tu dobu, co dělám psy už dokážu z jeho chování odhadnout, jestli se ten pes jenom "vyskytl v blbej čas na blbým místě", anebo je to zmetek, co přišel prudit mé psy
Mrak11
napsal(a):
A víte Vy,co je nutna obrana?To s myslivosti nemá co společného.Tak když se tak vyznate v zákonech,tak si to pořádně prostudujte,ať víte jaké jsou podmínky nutné obrany.
úplně náhodou to vím, i vím, co je krajní nouze :-)
"Nejde o krajní nouzi, jestliže bylo možno toto nebezpečí za daných okolností odvrátit jinak..."
víte, že máte povinnost o zastřelení psa neprodleně informovat majitele a doprovodit ho na místo ?
ten na Vás pustí ty zbylé 4 kousky a příště si to rozmyslíte
Mrak11
napsal(a):
To si myslíte možná Vy.A o přiměřeném odvrácení utoku:je velice DŮLEŽITÉ,jak vidí způsob útoku napadeny.A To,ze v dnešní době má tyto plemena spousty potomcu,kteří si jen honí svoje ego,a ještě je nemá poslušný a nezabezpeceny je pravda ,a to mi nikdo nevymluvy.
nene, to jsou zákony, ty si tu nemůžeme vymlouvat, naštěstí
20 metrů od Vás pes není útok na nikoho, není to krajní mez, nutná obrana, nic, jen hlazení si ega
Bez debat....pokud má člověk sebou malé dítě, tak o to obezřetnější a opatrnější bude....nicméně oslovit ciizího psa, který se k nám blíží-tím myslím normálně blíží, ne že řve jak tur a běží nás zahrdlit) není od věci, je to jedna z možností jak poznat, jaké má pes úmysly, jak reaguje.......
A ráda bych si myslela, že bych štěně nebo dítě nezvedla a nedržela v náručí, ale schovala za sebe.....s plnýma rukama se blbě dělá cokoliv, natož brání.......
Nicméně když jdu na prochajdu, obzvlášť teď v zimě, tak mám mnohem větší strach abychom nepotkali divočáka....
Jo, divoký prasata... ale potkala jsem několikrát, i z větší blízkosti, než bych ráda a taky mně ani psům nikdy nic neudělali. Neprolézám křoví, kde by mohli být malí pruhovaní, nenechám psy je honit (trhlých boků už jsem šila...) a taky funguje soužití já neudělám nic tobě, ty neuděláš nic mě a teď od sebe odejdeme.
Vy všichni, co se kamarádíte s každým přátelským velkým psem : Co když vám bude 70 a budete po dvou operacích páteře. To tam i ten pes může mít majitele, který na vás volá "nebojte se, to je štěně" - dodám 50 kilo a kdyby se o paní přátelsky opřel, tak možná skončí na vozíku nebo v krematoriu. Takže co ? Volat "ahoj pejsánku" a riskovat, že si skočí a hravě se opře o ramena? Nebo zařvat "táhni" a narušit mu psychiku ? Napíšete, že paní nemá co chodit ven, nebo se mnou budete souhlasit, že sebepřátelštější "telátko" má být na vodítku - na veřejnosti , pokud neposlouchá ?
napsal(a):
Jo, divoký prasata... ale potkala jsem několikrát, i z větší blízkosti, než bych ráda a taky mně ani psům nikdy nic neudělali. Neprolézám křoví, kde by mohli být malí pruhovaní, nenechám psy je honit (trhlých boků už jsem šila...) a taky funguje soužití já neudělám nic tobě, ty neuděláš nic mě a teď od sebe odejdeme.
Nejlepší je volat "jsme jedné krve, ty i já" . Na psa i na divočáka.
napsal(a):
Vy všichni, co se kamarádíte s každým přátelským velkým psem : Co když vám bude 70 a budete po dvou operacích páteře. To tam i ten pes může mít majitele, který na vás volá "nebojte se, to je štěně" - dodám 50 kilo a kdyby se o paní přátelsky opřel, tak možná skončí na vozíku nebo v krematoriu. Takže co ? Volat "ahoj pejsánku" a riskovat, že si skočí a hravě se opře o ramena? Nebo zařvat "táhni" a narušit mu psychiku ? Napíšete, že paní nemá co chodit ven, nebo se mnou budete souhlasit, že sebepřátelštější "telátko" má být na vodítku - na veřejnosti , pokud neposlouchá ?
Ale no tak:D
Nikde jsem nepsala, že se máme kamarádit s každým velkým psem. Psala jsem, že je přece hloupost se každého apriori bát. To je velký rozdíl. Na psa klidně zařvu "táhni!" ale nemám potřebu do nich na potkání kopat v hrůze, že se ten pes ráno probudil se snem sežrat člověka.
napsal(a):
Na prasata volám "Prase, jdi do lesa" a funguje to.
Nebo mám kopat i do prasat, nebo jak jste to myslela?
Mrak11
napsal(a):
To je nutna obrana.To snad ještě zakázané není.
Nutná obrana na dvacet metrů vůči psu, který nejeví známky agrese ani bezprostředního útoku?
Máte papíry v čistírně, ani stačíte říct "já jsem nechtěl".
Navíc v situaci, kterou tetrivek popsala, střílíte směrem k vlastnímu malému dítěti - tak se zase radši uklidněte a vraťte se do emerického filmu, ze kterého jste evidentně vypadl, jo?
napsal(a):
Ale no tak:D
Nikde jsem nepsala, že se máme kamarádit s každým velkým psem. Psala jsem, že je přece hloupost se každého apriori bát. To je velký rozdíl. Na psa klidně zařvu "táhni!" ale nemám potřebu do nich na potkání kopat v hrůze, že se ten pes ráno probudil se snem sežrat člověka.
Tak výše zmíněná paní by do psa určitě nekopala, ona by to nesvedla. Ale to, že se bojí je pochopitelné. Stejně tak by mělo být samozřejmé, že si majitel na její žádost psa odvolá a nebude mít kecy. A je-li pes neodvolatelný, nebude ho pouštět.
napsal(a):
To je k ničemu, když si vezmete, kolik teplokrevných či studenokrevných živočichů na procházce můžete potkat, budete po třetím setkání nedůvěryhodná a sežerou vás just za trest.
napsal(a):
člověku ani nemusí být 70. Jsem po 2 operacích páteře, 4 operacích ramene a 1 whiplash syndrom. A mám 8letýho psa v pohodě, ale starou 16letou čubinu. A můžu říct, že v tomhle stavu a týhle sestavě strašně nerada potkávám bezprizorního psa. Protože kdyby nějak blbě pocuchal čubinu, tak by to byla pro ni konečná. U ní už nepřipadá narkoza v úvahu. Takže rozhodně nenechám cizího psa se k mejm přiblížit.
saola
napsal(a):
To je k ničemu, když si vezmete, kolik teplokrevných či studenokrevných živočichů na procházce můžete potkat, budete po třetím setkání nedůvěryhodná a sežerou vás just za trest.
Málo čtete, Mauglímu to fungovalo.
napsal(a):
Tak výše zmíněná paní by do psa určitě nekopala, ona by to nesvedla. Ale to, že se bojí je pochopitelné. Stejně tak by mělo být samozřejmé, že si majitel na její žádost psa odvolá a nebude mít kecy. A je-li pes neodvolatelný, nebude ho pouštět.
Jo, ale někdy prostě někdo neodvolá, nebo bude mít kecy, nebo se pes dostal ven nedopatřením. Je to jistě nepříjemné, ale netřeba si představovat hned katastrofu nebo preventivně takové psy okopávat.
napsal(a):
nene, to jsou zákony, ty si tu nemůžeme vymlouvat, naštěstí
20 metrů od Vás pes není útok na nikoho, není to krajní mez, nutná obrana, nic, jen hlazení si ega
Já ale neběžela tu fenu nakopnout dvacet metrů. Ona běžela za synem, který běžel k nám a já mu běžela naproti. Pak jí naštěstí zaujalo naše štěně a já. Samozřejmě jsme na ní řvali ať jde domů, ale ona šla na štěně, tak jsem jí kopla. Myslím že to nebyl velký kopanec, spíš odstrčení. Při její velikosti nemá zdravotní újmu.Chovala se naprosto stejně jako ta loni. Přiblížit se k Vám co nejblíže a bez známky zavrčení a štěkotu vystartovat. Kolikrát jsem takto potkala jiná plemena psů, kteří než začnou kousat tak štěkají, krouží kolem Vás, ale tohle plemeno je jiné.
tetrivek
napsal(a):
Já ale neběžela tu fenu nakopnout dvacet metrů. Ona běžela za synem, který běžel k nám a já mu běžela naproti. Pak jí naštěstí zaujalo naše štěně a já. Samozřejmě jsme na ní řvali ať jde domů, ale ona šla na štěně, tak jsem jí kopla. Myslím že to nebyl velký kopanec, spíš odstrčení. Při její velikosti nemá zdravotní újmu.Chovala se naprosto stejně jako ta loni. Přiblížit se k Vám co nejblíže a bez známky zavrčení a štěkotu vystartovat. Kolikrát jsem takto potkala jiná plemena psů, kteří než začnou kousat tak štěkají, krouží kolem Vás, ale tohle plemeno je jiné.
úplně chápu, proč jste co udělala, oni by to udělali všichni, jenom to neřeknou ;-)
psala jsem to panu myslivcovi
marcelaamax
napsal(a):
Jenže vy máte nekonfliktního přátelského psa. Já pokud půjdu sama a uvidím cizího osamoceného psa, který bude přátelský, tak se pokusím zjistit komu patří, případě ho klidně odvezu domů, pokud to bude případ, kdy se pes zaběhl. Ale něco jiného je když jdu se psem, který cizí psy nesnáší, jeho fakt nezajímá, jestli se jde pes přátelsky pozdravit nebo rvát. A když jdu se štěnětem tak taky nechci, aby ji očuchával kde jaký cizí pes - nemůžu vědět jak potom pes zareaguje. Ono ne všichni psi jsou vyrovnaní jedinci, kteří dají nejdřív nějaký signál a až pak budou útočit.
No a mít u sebe ještě dítě? I kdyby můj pes byl přátelský ke psům, tak pokud půjdu s ním a s dítětem tak se prostě nebudu chtít kamarádit s cizí fenou SAO, je na tom něco divného?
Lesnizinka - neberte to osobně, vím že děti nemáte a neplánujete - ale přeci jen - když byste děti měla a šla s nimi, tak taky budete k sobě volat každého cizího psa a kámošit se?
Mě se prostě nelíbí ten sluníčkový pohled na věc - že bych z každého cizího psa měla mít radost, pozdravit ho, nechat ho mě očuchat, nebo mu dokonce nabízet pamlsky. A ani to, že by se každý pes musel nechat od cizích psů očuchat a jakmile je to jinak, tak je to nevychovaná agresivní bestie.
Ano, však jsem to tak nějak psala: je to můj pohled na psy, z pohledu člověka, který má(měl) velké přátelské psy. Ale pokud bych měla prcka a dítě, cítila bych se jistě ohroženější a nejistá. A doufám, že nikdy nebudu mít nepřátelského psa, tedy psa s takovou povahou...to by ke mně prostě nešlo
A ještě pro bodlinku, psů se nebojím. Ale po loňském napadení SAO mám respekt. Kdybych se bála, tak na ní neřvu tak, že ještě teď chraptím a nedám jí kopanec. Taky jsem zachránila zlatého retvívra, kterého jsem potkala se svými psi a odvedla ho majiteli. Taky jsem zachránila borderu a vrátila zpět majitelům. Když jsem ještě jezdila na koni, tak se ke mě přidal NO, kterého jsem musela dát do útulku, protože nikomu nechyběl a náš NO se s ním nesnesl.
napsal(a):
Jo, ale někdy prostě někdo neodvolá, nebo bude mít kecy, nebo se pes dostal ven nedopatřením. Je to jistě nepříjemné, ale netřeba si představovat hned katastrofu nebo preventivně takové psy okopávat.
Vy máte psy, já mám psy. Ale nemůžete přikázat někomu, kdo má ze psů oprávněný strach, aby se nebál.
Na agresivce nosím pepřák - a kdyby došlo ke kontaktu, neváhala bych ho použít.
( Ke kontaktu - mám na mysli, kdyby mi držel fenu )
Ještě si v tom šoku, kdy se mi kavkaz snaží zardousit psa, který už chroptí, vzpomenout, že ten pepřák mám! Za jedno to mi chvíli trvalo, ano, první jsem do psa kopala a za druhé jsem měla čerstvě šité prsty na ruce, takže i vytáhnout pepřák z kapsy tašky mi přišla celá věčnost Naštěstí to pes přežil.
tetrivek
napsal(a):
Dnešní pěknou procházku nám překazila fena SAO. Šli jsme jen kousek od domu. Já, šestiletý syn na koloběžce i když chtěl sáňky, ale sníh hodně roztál, moje mamka a já vedla tříměsíční štěně. Štěně pěkně cupitalo, čmuchalo a seznamovalo se s okolím. S mamkou jsme si povídali. Syn jel asi 30m před námi. Okolí je pár domků se zahradami, louky a les. Když jsme míjeli poslední chalupu, ze stráně u louky, vyběhla fena na syna. Ten se lekl, zakřičel mami, zahodil koloběžku a běžel k nám. Fena běžela za ním, mamka jim běžela naproti, já taky, ale s malým psem v náručí (který už má 12 kilo). Naštěstí se fena rozběhla ke mě. Postavila se na bok, přikrčila a než stihla něco udělat dostala ode mě kopačku. Naštěstí se asi lekla a běžela pryč. V tu chvíli jsme všichni pospíchali domů. A já šťastná že to dopadlo jen takhle, ale neskutečně nasr... na majitele feny. Fena nebyla z tohoto stavení.
Ten majitel bydlí asi půl kilometru od nás na druhou stranu. Hned jak jsem za vraty všechny doma nechala, šla jsem za tím majitelem. Škoda že nebyl doma. Alespoň jsem zavolala bratrovi a ten mu to zavolal. Prý nejsou doma. A obě feny má na úvazu a nechápe jak se mohla utrhnout. Vím že s těmi psi má problémy, prý má nějakou podmínku. Nevím kolik lidí pokousali.
Je to paradox loni jsem tu psala o stejném plemeni, které mě pokousalo při práci, shodou okolností také fena, podobného zbarvení. Ale o padesát kilometrů jinde. Vím co SAO dokáže měli jsme štěstí. Škoda že jsou tyto plemena tak v módě a pořizují si je nezodpovědní majitelé.......
Nám behaji pravidelne po vesnici dve brazilské fily,ktere pri vyjizdeni z pozemku utecou majitelum.Zatim to nikdo zivotem neodnesl,majitele to neresi,lidi jsou nasrani,zeme se toci dal.Je to otazka casu,kdy dojde k tragedii.
PetrNk
napsal(a):
Nám behaji pravidelne po vesnici dve brazilské fily,ktere pri vyjizdeni z pozemku utecou majitelum.Zatim to nikdo zivotem neodnesl,majitele to neresi,lidi jsou nasrani,zeme se toci dal.Je to otazka casu,kdy dojde k tragedii.
A nebo vezmou nasraní lidé zákon do vlastních rukou. Tam, kde nefungují zákony, nastává anarchie.
marcelaamax
napsal(a):
A chápete, ze ne každý pes je zvědavý na ocuchani? Nevím proč si spousta lidí myslí, ze by se měl každý pes chtít seznamovat s cizimi psy, nebo si s nimi dokonce musel hrát.
Štěně klidně necham ocuchat a pohrát se psem, ale po domluvě s majitelem a ne s cizím psem, kterého potkáme bez pana.
Neizoluji svého psa, máme par psích kamarádek, se kteryma si pohraje, ale na cizí psy prostě zvědavý není. Jsou i psi, který nemají ani psi kamarády, prostě jsou psi, kteří mají třeba svoji smecku a k životu dalsi psy fakt nepotřebují.
Váš pes není zvědavý na jiného psa? To je zvláštní, ne?
Pořád píšu o situaci, že potkáte psa tuláka, bez pána, jste sama se psem, nebo i s dítětem, babičkou, atd., psovi se nelze vyhnout,... A o tom, že se psi očichají vzájemně, ne že bude vašeho psa očichávat bezprizorný pes a vy budete držet vašeho bezmocného psa u hlavy a tím to bezprizornému psu umožníte. To by byla blbost, tím byste svého psa ponížila před tím cizím.
napsal(a):
A nebo vezmou nasraní lidé zákon do vlastních rukou. Tam, kde nefungují zákony, nastává anarchie.
Bohužel!
Ve stáji, kde jsme měli dřiv koně se několikrát do týdne objevila fena moskeváka, a trhala psy na potkání (chodila tak i po venku, několikrát byla v útulku, když nědo zavolal odchytovku), a její majitel z toho měl srandu, neb jeho žena byla místostarostka, a on byl taky VIP. Když jsme kovali, tak tam zase vlítla, a začala mi rvát fenu (už mi ji jednou potrhala tak, že jsem si musela veta zavolat na maštal, a šila jsem po ní i psa). Vzala jsem ty velké pákové kleště, a dala jí 2 pořádné rány přes páteř - pustila moji fenu a zdrhla domů.
Za chvíli přišel její majitel, a říkal, že když přišla "telinka" domů od krve, tak si myslel, že jsou z dobrmana šňůrky do bot, a hrozně ho pobouřilo, že dobrman je vcelku, a jeho pes je rozbitej! Měla jsem co dělat, abych ty pákové kleště nevzala znovu, ale od té doby byl klid
napsal(a):
Váš pes není zvědavý na jiného psa? To je zvláštní, ne?
Pořád píšu o situaci, že potkáte psa tuláka, bez pána, jste sama se psem, nebo i s dítětem, babičkou, atd., psovi se nelze vyhnout,... A o tom, že se psi očichají vzájemně, ne že bude vašeho psa očichávat bezprizorný pes a vy budete držet vašeho bezmocného psa u hlavy a tím to bezprizornému psu umožníte. To by byla blbost, tím byste svého psa ponížila před tím cizím.
Co je prosím divného na tom, ze neni zvědavý na cizího psa? Opravdu se nebude chtít ocuchat. Prostě nestojí o seznamování se psy, a úplně nejvíc nesnáší, když k nám pes rychle přiběhne cizí pes. Myslíte, že fakt každý pes se musí chtít seznamovat se psy? To, ze na ne neni zvědavý je neco špatného? Divného?
Co pak třeba taky utulkovy psi se stracho ou agresi, nebo psy po špatne zkušenosti? Taky se musí chtít v klidu ocuchavat?
napsal(a):
Nemám nervy číst to celé. Zadavatelce se nedivím. Taky nemám ráda volné psy bez majitele. A rozdělení na dva tábory ? Myslím, že Balu má KAO ( možná se pletu ) a možná ne jednoho. Když budu mít kolem sebe kavkazy tak "klidně s.ráči pojď, v nejhorším tě srovnají.
Ale když budu mít malou fenu, tak nebudu čekat, až si ji přikrčenou 10x větší fena očichá a něco jí na ní nebude vonět.
Teď fenu KAO, a v minulosti předchozí KAO, samojeda, chodského psa, černého rusa, středního knírače, křížence NO, chodila jsem venčit/ půjčovala jsem si boxerku, NO, křížence NO... Několikrát jsem byla pokousaná při roztrhávání psí rvačky,... Můj život je spjatý se psy 38 let...
Ale nikdy se mi nestalo, že by nás napadl samostatně se vyskytující velký pes. Občas dělali ramena ti malí, ale to nebyl problém. To setkání s neposlušným psem co šel s páníkem, končila občas nějakým tím vyjasňováním mezi psy.
Asi bych se na to dívala jinak, kdybych měla nějakou malou rukavici... ale to nehrozí.
marcelaamax
napsal(a):
Co je prosím divného na tom, ze neni zvědavý na cizího psa? Opravdu se nebude chtít ocuchat. Prostě nestojí o seznamování se psy, a úplně nejvíc nesnáší, když k nám pes rychle přiběhne cizí pes. Myslíte, že fakt každý pes se musí chtít seznamovat se psy? To, ze na ne neni zvědavý je neco špatného? Divného?
Co pak třeba taky utulkovy psi se stracho ou agresi, nebo psy po špatne zkušenosti? Taky se musí chtít v klidu ocuchavat?
Rozhodně si nemyslím, že každý pes stojí o seznamování. Ale dost dobře si nedokážu představit, že přibíhajícího psa ten váš ignoruje. Ignoruje?
napsal(a):
Rozhodně si nemyslím, že každý pes stojí o seznamování. Ale dost dobře si nedokážu představit, že přibíhajícího psa ten váš ignoruje. Ignoruje?
Pokud by pes doběhl k nam a sel psa ocuchat , tak se muj pes bude rvat. Tim, ze na psy není zvědavý jsem myslela to, ze nestojí o ocuchavani a seznamování...
napsal(a):
Teď fenu KAO, a v minulosti předchozí KAO, samojeda, chodského psa, černého rusa, středního knírače, křížence NO, chodila jsem venčit/ půjčovala jsem si boxerku, NO, křížence NO... Několikrát jsem byla pokousaná při roztrhávání psí rvačky,... Můj život je spjatý se psy 38 let...
Ale nikdy se mi nestalo, že by nás napadl samostatně se vyskytující velký pes. Občas dělali ramena ti malí, ale to nebyl problém. To setkání s neposlušným psem co šel s páníkem, končila občas nějakým tím vyjasňováním mezi psy.
Asi bych se na to dívala jinak, kdybych měla nějakou malou rukavici... ale to nehrozí.
Přála bych Vám potkat tu moskevačku!
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
ta byla určitě bez pp ;-)
marcelaamax
napsal(a):
Z každého cizího psa nemusíte mít radost, nemusíte ho zdravit, nemusíte se nechat očichat ani vy ani váš pes. Zavoláte na majitele, ať si psa odvolá, odchytí a je to. Tady pořád píšeme, aspoň tedy já, o psu, který je venku sám - utekl nedopatřením, toulá se s vědomím ignorantského majitele, někdo ho vyhodil z auta, atd. Nepíšu o psech, kteří jdou se svými lidmi.
Vždycky jsem preferovala a preferuji individuální procházky, venčení. Do parků, na venčící loučky a plácky, zásadně nechodíme. Ale nemám problém nechat své psy očichat s jinými, pohrát si, poběhat, po vzájemné domluvě s člověkem od druhého psa.
marcelaamax
napsal(a):
Pokud by pes doběhl k nam a sel psa ocuchat , tak se muj pes bude rvat. Tim, ze na psy není zvědavý jsem myslela to, ze nestojí o ocuchavani a seznamování...
Takže na jakou vzdálenost se k vašemu psu může přiblížit cizí pes?
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
ano
tak to je jasné
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Výjimka holt potvrzuje pravidlo. Nebo jsou snad všichni psi jako ta moskevačka?
napsal(a):
Z každého cizího psa nemusíte mít radost, nemusíte ho zdravit, nemusíte se nechat očichat ani vy ani váš pes. Zavoláte na majitele, ať si psa odvolá, odchytí a je to. Tady pořád píšeme, aspoň tedy já, o psu, který je venku sám - utekl nedopatřením, toulá se s vědomím ignorantského majitele, někdo ho vyhodil z auta, atd. Nepíšu o psech, kteří jdou se svými lidmi.
Vždycky jsem preferovala a preferuji individuální procházky, venčení. Do parků, na venčící loučky a plácky, zásadně nechodíme. Ale nemám problém nechat své psy očichat s jinými, pohrát si, poběhat, po vzájemné domluvě s člověkem od druhého psa.
Tak ono je jedno, jestli ten pes půjde sam nebo s panem, někteří psi, včetně mého, prostě nestojí o seznamování se psy, a je jim jedno, jestli je to tulák bez majitele a nebo pes s majitelem - ale ne pod vlivem majitele. Zatím se nam to stalo jednou jedinkrát, za barakem na neoplocene zahradě, kdy k memu psovi přiběhl labrador od "skoro sousedů". Chvíli jsem ho psovi dostávala z huby, naštěstí to dopadlo relativně dobře. Majitel druhého psa u toho byl, ale to bylo houby platné, když ho ma pes na háku.
U štěněte nemam problém aby se ocuchalo a prohrálo si - po předchozí domluvě s majitelem druhého psa.
napsal(a):
Takže na jakou vzdálenost se k vašemu psu může přiblížit cizí pes?
Pes je na vodítku a s kosem(krom toho co jsem psala před chvílí, protože to bylo na zahradě) ale pokud k němu prijde pes s úmyslem se seznámit, tak startuje. Jinak pokud si ho pes nevšímá, tak může jít klidně vedle nás, za námi, před námi.
marcelaamax
napsal(a):
Tak ono je jedno, jestli ten pes půjde sam nebo s panem, někteří psi, včetně mého, prostě nestojí o seznamování se psy, a je jim jedno, jestli je to tulák bez majitele a nebo pes s majitelem - ale ne pod vlivem majitele. Zatím se nam to stalo jednou jedinkrát, za barakem na neoplocene zahradě, kdy k memu psovi přiběhl labrador od "skoro sousedů". Chvíli jsem ho psovi dostávala z huby, naštěstí to dopadlo relativně dobře. Majitel druhého psa u toho byl, ale to bylo houby platné, když ho ma pes na háku.
U štěněte nemam problém aby se ocuchalo a prohrálo si - po předchozí domluvě s majitelem druhého psa.
To je jak "já o voze, vy o koze".
Víte já nechápu, proč je třeba rozpoutávat diskuze s démonizační tématikou vůči nějakému plemeni nebo skupině plemen. Kousl mě NO, taky bez varování a kousla mě rozmazlená čivava. A když venčím našeho KAO, psy, kteří nevyšilují strachovou agresí, bych spočítal na prstech jedné ruky. Co je mi platné, že by mě pes ochránil, stejně se nám oběma může něco stát, o to snadněji, že budeme handicapovaní košem a vodítkem. Problém není v pastevcích, problém je v lidech a ten příspěvek by se měl jmenovat podle toho. I když chápu, že paní měla strach a že ta situace byla určitě z jejího pohledu hrozná, tak prostě tohle není fair.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Bohužel!
Ve stáji, kde jsme měli dřiv koně se několikrát do týdne objevila fena moskeváka, a trhala psy na potkání (chodila tak i po venku, několikrát byla v útulku, když nědo zavolal odchytovku), a její majitel z toho měl srandu, neb jeho žena byla místostarostka, a on byl taky VIP. Když jsme kovali, tak tam zase vlítla, a začala mi rvát fenu (už mi ji jednou potrhala tak, že jsem si musela veta zavolat na maštal, a šila jsem po ní i psa). Vzala jsem ty velké pákové kleště, a dala jí 2 pořádné rány přes páteř - pustila moji fenu a zdrhla domů.
Za chvíli přišel její majitel, a říkal, že když přišla "telinka" domů od krve, tak si myslel, že jsou z dobrmana šňůrky do bot, a hrozně ho pobouřilo, že dobrman je vcelku, a jeho pes je rozbitej! Měla jsem co dělat, abych ty pákové kleště nevzala znovu, ale od té doby byl klid
Co to bylo za magora majitele? A psa ma v pohodě dodnes?
TyVed
napsal(a):
Víte já nechápu, proč je třeba rozpoutávat diskuze s démonizační tématikou vůči nějakému plemeni nebo skupině plemen. Kousl mě NO, taky bez varování a kousla mě rozmazlená čivava. A když venčím našeho KAO, psy, kteří nevyšilují strachovou agresí, bych spočítal na prstech jedné ruky. Co je mi platné, že by mě pes ochránil, stejně se nám oběma může něco stát, o to snadněji, že budeme handicapovaní košem a vodítkem. Problém není v pastevcích, problém je v lidech a ten příspěvek by se měl jmenovat podle toho. I když chápu, že paní měla strach a že ta situace byla určitě z jejího pohledu hrozná, tak prostě tohle není fair.
Máte pravdu v tom, že by to mohlo být o velkých nezvládnutých psech. A dokonce je jedno, jestli jsou na vodítku.
V létě, parkovali jsme na výletě v cizí vsi. Byli jsme kousek od auta, když napříč přes náves šla žena se psem ( velký bílý, pravděpodobně arg. doga - nevím tedy jestli s PP ) a řvala na nás z plných plic "běžte pryč, já ho neudržím". Naskákali jsme zpátky do auta a počkali až přejde a zajde do domu.
Už nic nepíšu, nebo budu "černá kronika"
…"Teď fenu KAO, a v minulosti předchozí KAO"...…
Věřím, že nemáte obavu, nechat si to psy vyjasňovat mezi sebou, když k vám běží bezprizorný pes. Buď bude přátelský, nebo ho váš KAO sejme. Na medvěda se bude vytahovat jen sebevrah.
napsal(a):
…"Teď fenu KAO, a v minulosti předchozí KAO"...…
Věřím, že nemáte obavu, nechat si to psy vyjasňovat mezi sebou, když k vám běží bezprizorný pes. Buď bude přátelský, nebo ho váš KAO sejme. Na medvěda se bude vytahovat jen sebevrah.
Já už nevím, mám dojem, že píšu čínsky. Vůbec nepíšu o nějakém vyjasňování. Ale o očichání. A krom KAO tam snad čtete i jiná plemena. Samojed, chodka, boxerka,...
napsal(a):
Já už nevím, mám dojem, že píšu čínsky. Vůbec nepíšu o nějakém vyjasňování. Ale o očichání. A krom KAO tam snad čtete i jiná plemena. Samojed, chodka, boxerka,...
a čivavu jste měla ?
napsal(a):
Taky pamatuju doby, kdy se spolu psi kamarádili. Ale tak nějak je to už pár let a největší pes byl NO a novofundlák. A pak přišli psi z Ruska a z Asie.
napsal(a):
Já nevim, jak u vás, ale u nás ve vsi se žádný očichávání nekoná. Akorát u dvou voříšků, co jsou tuláci a vědí, jak se k ostatním psům chovat. Jinak většina tady má NO, jeden zlaťák, jeden kříženec labradora s NO. Všechno to jsou psi, co jsou jen na štěkání na dvorku, tudíž nikam nechodí, natož, aby byli zvyklí na psy. Takže tihle, když vyběhnou ze vrat a uviděj psa, tak se jdou okamžitě rvát. Nemaj problém se pustit i do čuby. Jo, ta křižovatka labrouše se pustila i do mě. Zákus měl pěknej, byly z toho 2,5 díry.
napsal(a):
Co to bylo za magora majitele? A psa ma v pohodě dodnes?
Jestli má psa dodnes to nevím (je to 15 let), ale tenkrát měl ještě xNO, a ten zase kousal do lidí (někdy se s tou moskevačkou poflakovali spolu, jindy každý zvlášť).
Jeho dcera má teď čsv, ale ta je má zajištěný.
Huskyjanina
napsal(a):
Já nevim, jak u vás, ale u nás ve vsi se žádný očichávání nekoná. Akorát u dvou voříšků, co jsou tuláci a vědí, jak se k ostatním psům chovat. Jinak většina tady má NO, jeden zlaťák, jeden kříženec labradora s NO. Všechno to jsou psi, co jsou jen na štěkání na dvorku, tudíž nikam nechodí, natož, aby byli zvyklí na psy. Takže tihle, když vyběhnou ze vrat a uviděj psa, tak se jdou okamžitě rvát. Nemaj problém se pustit i do čuby. Jo, ta křižovatka labrouše se pustila i do mě. Zákus měl pěknej, byly z toho 2,5 díry.
Ale i kdyby se ti psi ocuchat chtěli, tak ja stále nechápu, proč bych je měla nechat. S cizím psem, bez pana.
My bydlíme od září jinde a zatím jsem tady nepotkala navolno psa bez pana, který by se k nam přiblížil, naštěstí. Jen jednu starou fenu tulacku x jezevčíka, která se ale lidem i psum vyhyba. A pak jednoho krizence, velikostně ke kolenům, který asi zrovna mel zájem se jít seznámit se štěňetem, ale houkla jsem na nej at maže domu a pes pelášil.
marcelaamax
napsal(a):
Ale i kdyby se ti psi ocuchat chtěli, tak ja stále nechápu, proč bych je měla nechat. S cizím psem, bez pana.
My bydlíme od září jinde a zatím jsem tady nepotkala navolno psa bez pana, který by se k nam přiblížil, naštěstí. Jen jednu starou fenu tulacku x jezevčíka, která se ale lidem i psum vyhyba. A pak jednoho krizence, velikostně ke kolenům, který asi zrovna mel zájem se jít seznámit se štěňetem, ale houkla jsem na nej at maže domu a pes pelášil.
Já nevím, nechápete, proč by měli? Protože jsou to psi a je to základ jejich komunikace. Přijdete mi jako ti rodiče, kteří dětem zakazují kamarády. Pak se člověk diví, že je to tu samý asociál...
marcelaamax
napsal(a):
Možná kdybyste měla vychovaného psa, který by nestartoval po psech, tak byste to pochopila lépe.
napsal(a):
a čivavu jste měla ?
Ne, miniatury nesbírám .
napsal(a):
Taky pamatuju doby, kdy se spolu psi kamarádili. Ale tak nějak je to už pár let a největší pes byl NO a novofundlák. A pak přišli psi z Ruska a z Asie.
A co dogy, tehdy nebyly?
Démonizace pastevců je holt in.
napsal(a):
A co dogy, tehdy nebyly?
Démonizace pastevců je holt in.
no, Balu, kdy naposledy byla taková Německá doga služebním psem ?
nebo myslíte Bordeaux, Dánskou, Argentinskou ?
pastevec je velký pes odjakživa sloužící na obranu majetku - zvířat, domů
a brání proti všemu, nejen že zažene vlka
tak to prostě je, tak z nich nedělejte čivavy
jak často teď chodíte se psem ven a kam ? po Brně, že ?
já se psem chodím všude a skrz celou tady tu malinkou přepsenou republiku, furt nechci kopat do psů a je to čím dál tím víc obtížnější (a to s sebou mám prý toho bojového psa) .. lidem říkám, že můj pes lidi nejí.. a oni říkají - takže až uvidím takového podobného psa, tak se nemusím bát ?
a já říkám - musíte
fakt nechci na psy křičet a zahánět je, už vůbec do nich kopat, ale kvůli tolika vysoce postaveným pejskařům už to nebude dlouho trvat
je to velmi dojímající, jak všichni psi všech lidí jsou vlastně dokonalí
no můj pes je samozřejmě nejlepší
ale dokonalý ne a já dvakrát tolik
ale nic se neděje, když to nevidím, přece
ta smečka Kangalů v Hazlově, kupa asiČSV v Krkonoších kousající do čehokoli a že prý vlci :-) a gůglovi nezadávejte "pes napadl", to je stejně všecko vymyšlené
lesnížínka
napsal(a):
Já nevím, nechápete, proč by měli? Protože jsou to psi a je to základ jejich komunikace. Přijdete mi jako ti rodiče, kteří dětem zakazují kamarády. Pak se člověk diví, že je to tu samý asociál...
Já psovi nic nezakazuji, ale on o ten kontakt nestojí. To je jako kdybych dítě introverta pořád nutila do kontaktu s ostatními dětmi, když už to musíme porovnávat s dětmi.
napsal(a):
Možná kdybyste měla vychovaného psa, který by nestartoval po psech, tak byste to pochopila lépe.
Jooo jen jsem čekala kdo přijde s tím, že je to výchovou . Zajímavé, že předchozí pes byl vychován stejně, socializován méně a psy měl rád, i když na něho pes startoval tak on byl ten submisivní a podřídil se. To není tak úplně o výchově, jako o povaze, o jedinci psa. Zkuste se zajet podívat na závody bull sportů, třeba, a řekněte tam většině majitelů, že mají nevychované psy, protože nestojí o kontakt s cizími. I když ti psi jinak fungují normálně, jen se nechtějí seznamovat a očuchávat. Nebo budeme všechny bully měnit? Budeme je lámat a nutit do kontaktu se psy? Když mému psovi není příjemné aby ho jiný očichal, nechce se seznamovat, tak já ho nutit nebudu. A to není jen o bullech, znám maliny, NO, kelpii, knírače a x dalších jedinců, kteří prostě o seznamování a hry s cizími psy nestojí.
Lesnizinka - a ještě k tomu, že psovi zakazuji kamarády - on má psí kamarády, to jsem tu taky psala. Má doma štěně a pár jedinců, kamarádů. Ale znám psy, kterým stačí vlastní smečka a víc nepotřebují. 'A když to chcete srovnávat s dětmi - tak to je jako byste měla dítě, ono mělo své kamarády, které má rádo a vy ho nutila se seznamovat a hrát si s dětmi, které rádo nemá. Ale pes není dítě.
Nejde o to, jestli jsou případy napadení psi vymyšlené. Jde o to, že je to novinářsky vděčné téma a tím pádem se píše úplně o všech.
Tak si to spočítejte statisticky.
A nechoďte do koupelny, tam je úplně nejvíc smrtelných úrazů z celého domu.
Mimochodem, ofiko statistiky "napadení psem" jsou ve skutečnosti počtem psů vyšetřených za rok po "poranění člověka". Počítá se tam i škrábanec na prstu dítěte, které možná ani nepochází od zvířete.
napsal(a):
není nevychovaný, bojí se, málo sebevědomí.. není legrace seznamovat odmala takové psy, lidé se jich bojí a najednou je psovi 5 let
takže takový pes je na vodítku a zbytečně k němu nenechám každého čuchat, se pak cítí ohrožený a kouše, no
když se potká s volně pobíhajícím mírumilovným pejskem, tak jdu radši pryč, a když potkáme psa vychovaného a normálně psovského, tak se žádné očuchávání nekoná, protože protijdoucí majitel psa odtáhne na druhý chodník :-)
tak, to jsou takové kecy majitele bojového nevychovaného psa, a teď fakta:
pes když přijde blíž, dostane větší dávku pachu s více info přes jeden zajímavý orgán v tlamě, a tam se píše - pohlaví, věk, nálada, ne/souhlas, záměr - a to přečetl pes
člověk dostal informaci - pes domácí
případně "nebojte se, on nic nedělá"
a pak se rozdávají informace - tohle ještě nikdy neudělal, nevíme proč to udělal, bylo to úplně bez důvodu :-)
marcelaamax
napsal(a):
Já psovi nic nezakazuji, ale on o ten kontakt nestojí. To je jako kdybych dítě introverta pořád nutila do kontaktu s ostatními dětmi, když už to musíme porovnávat s dětmi.
Taky jsem měla takového.
Ale ani s ním jsem teda neměla problém s případnými zatoulanci. Když se musela podělit o vodítko a mojí přítomnost k odvedení psa domů, tak akorát významně vzdychala.
napsal(a):
Možná, kdyby měli lidi vychovaný psy, a chovali se zodpovědně, tak by moje fena nezabíjela psy! Do toho, než ji před porodem napadla ridgebačka, tak byla ke psům nekonfliktní, poté začala každého cizího psa, co se přiblížil bez jakéhokoliv varování likvidovat (a myslím tím opravdu likvidovat, ne jen zastrašit nebo zranit)
napsal(a):
Nejde o to, jestli jsou případy napadení psi vymyšlené. Jde o to, že je to novinářsky vděčné téma a tím pádem se píše úplně o všech.
Tak si to spočítejte statisticky.
A nechoďte do koupelny, tam je úplně nejvíc smrtelných úrazů z celého domu.
Mimochodem, ofiko statistiky "napadení psem" jsou ve skutečnosti počtem psů vyšetřených za rok po "poranění člověka". Počítá se tam i škrábanec na prstu dítěte, které možná ani nepochází od zvířete.
počítám jen to, co mám z první nebo důvěryhodné ruky (tv nemám, noviny nečtu, jen si k těm prvním rukám občas něco najdu na netu)
jo, píše se o tom hodně, dřív tolik určitě ne, ale někde byla statistika z německa asi, vážné poranění a smrt (no a samozřejmě se čísla zvyšují, čím blíž do současnosti, tak zas jde o to, jestli se dřív vše hlásilo, o tom pochybuji, někde u lesa)
jsem nějak nepostřehla, že bulíkovští psi se nechcou kamarádit, naopak se hrnou ke všemu živému (že to to vše živé nepobírá, je jasné.. ale jejich škoda :-) )
a takový staffbull, to je hračička bez pudu sebezáchovy, veselejšího psa neznám
všichni psi nejsou stejní, ale velkou roli v tom hraje majitel
napsal(a):
není nevychovaný, bojí se, málo sebevědomí.. není legrace seznamovat odmala takové psy, lidé se jich bojí a najednou je psovi 5 let
takže takový pes je na vodítku a zbytečně k němu nenechám každého čuchat, se pak cítí ohrožený a kouše, no
když se potká s volně pobíhajícím mírumilovným pejskem, tak jdu radši pryč, a když potkáme psa vychovaného a normálně psovského, tak se žádné očuchávání nekoná, protože protijdoucí majitel psa odtáhne na druhý chodník :-)
tak, to jsou takové kecy majitele bojového nevychovaného psa, a teď fakta:
pes když přijde blíž, dostane větší dávku pachu s více info přes jeden zajímavý orgán v tlamě, a tam se píše - pohlaví, věk, nálada, ne/souhlas, záměr - a to přečetl pes
člověk dostal informaci - pes domácí
případně "nebojte se, on nic nedělá"
a pak se rozdávají informace - tohle ještě nikdy neudělal, nevíme proč to udělal, bylo to úplně bez důvodu :-)
Megi, že se bojí bych zrovna neřekla. Od štěněte si hrál se psy fakt hodně, na volno, lítali po cvičáku, po loukách atd. Když jsme na vodítku míjeli psa, tak jsme po dohodě nechali očuchat a klidně i pohrát, ale to se zas tak moc nestávalo. Jenže cca v jeho 8mi měsících se to začalo lámat, poprvé rvačka, která skončila veterinou, pak ho napadla fena... Dál jsme chodili do školičky a mezi psy, už teda s košíkem a dospěli jsme k tomu, že psy, které vídá často (na cvičáku) mu až tak nevadí a s těmi se i očuchá (spíš si prostě zvyknul, naučil se), ale to už se začíná ježit a já ho přeorientuji na sebe, pak by vyjel. Jenže prostě na psy venku, které nezná by vyjel hned. Tam to nějak nejde nacvičit, protože nikdo nebude mít zájem zkoušet nechat psa očuchat s mým psem a něco zkoušet...
lesnížínka
napsal(a):
Tak snad jsou kamarádi a kamarádi - to že nenechám děcko hrát si třeba dětma u sousedů, co kradou, fetují, a děcka se jim do noci flákají po venku, snad ještě neznamená, že jsem asociál, a vychovávám asociály!
\myslím, že už to trochu přeháníte, a už jen dokola melete svoji, jenom proto, abyste mohla něco napsat, a přesvědčit všechny o své pravdě.
Mimochodem by byla docela dobrá situace, kdyby podle Vašeho návodu všichni bez ohledu na plemeno vypustili psy do prostoru, ať se jsou očichávat a seznamovat …
marcelaamax
napsal(a):
Megi, že se bojí bych zrovna neřekla. Od štěněte si hrál se psy fakt hodně, na volno, lítali po cvičáku, po loukách atd. Když jsme na vodítku míjeli psa, tak jsme po dohodě nechali očuchat a klidně i pohrát, ale to se zas tak moc nestávalo. Jenže cca v jeho 8mi měsících se to začalo lámat, poprvé rvačka, která skončila veterinou, pak ho napadla fena... Dál jsme chodili do školičky a mezi psy, už teda s košíkem a dospěli jsme k tomu, že psy, které vídá často (na cvičáku) mu až tak nevadí a s těmi se i očuchá (spíš si prostě zvyknul, naučil se), ale to už se začíná ježit a já ho přeorientuji na sebe, pak by vyjel. Jenže prostě na psy venku, které nezná by vyjel hned. Tam to nějak nejde nacvičit, protože nikdo nebude mít zájem zkoušet nechat psa očuchat s mým psem a něco zkoušet...
je fakt, že zkoušet to nikdo nechce, však říkám, není to jednoduché, je na to dobrá smečka těch tzv. vyrovnaných psů, ale kde je sebrat, že jo :-)
ale strach to je, prostě preventivně sežrat
napsal(a):
Mimo jiné, tohle jste psala v jiné diskuzi, změnila jste názor?
balu
Napsat zprávu
1.3.2016 07:15
balu
XXX.XXX.189.210
Člověk musí respektovat plemenná specifika - po kavkazákovi nebudu chtít, aby cizí psy miloval, bude mi stačit, když si jich nebude všímat. A už vůbec ho nebudu nutit, aby se s nimi seznamoval a aby si s nimi hrál. Stejně tak u psa typu bul. Prostě to není mazlík ala retrívr...
změnila názor.. no to my všichni občas.. viz vlákno seřezejte 10kg psa bičem :-) :-)
marcelaamax
napsal(a):
Mimo jiné, tohle jste psala v jiné diskuzi, změnila jste názor?
balu
Napsat zprávu
1.3.2016 07:15
balu
XXX.XXX.189.210
Člověk musí respektovat plemenná specifika - po kavkazákovi nebudu chtít, aby cizí psy miloval, bude mi stačit, když si jich nebude všímat. A už vůbec ho nebudu nutit, aby se s nimi seznamoval a aby si s nimi hrál. Stejně tak u psa typu bul. Prostě to není mazlík ala retrívr...
To platí pořád. Prosté očichání s bezprizorným psem, kdy k sobě čichnou a jdeme každý svou cestou, neberu jako seznamování. Tehdejší příspěvek byl k diskuzi na jiné téma, než na bezprizorného psa venku bez majitele.
Rozlišujte různé situace.
marcelaamax
napsal(a):
Ale i kdyby se ti psi ocuchat chtěli, tak ja stále nechápu, proč bych je měla nechat. S cizím psem, bez pana. - já reagovala na tohle, ale možná jste to nepsala vy, jestli ne, tak se omlouvám, celé to nečtu.
napsal(a):
To platí pořád. Prosté očichání s bezprizorným psem, kdy k sobě čichnou a jdeme každý svou cestou, neberu jako seznamování. Tehdejší příspěvek byl k diskuzi na jiné téma, než na bezprizorného psa venku bez majitele.
Rozlišujte různé situace.
Dobře, ale tam v té diskuzi jste mi psala, že mám psa šlechtěného na boj se psy, a že s tím musím počítat, co se vůbec divím, že se porval. A nyní, když píšu, že se pes nechce očichávat se psy, tak píšete, že je nevychovaný.
kdy k sobě čichnou a jdeme každý svou cestou - jenže u nás by to dopadlo tak, že už by každý svou cestou nešel ;-) Zjednodušeně řečeno. Protože jsem ale zodpovědná a pes má koš, tak by si to možná druhý pes rozmyslel a šel pryč, ale možná taky ne...
lesnížínka
napsal(a):
Ale i kdyby se ti psi ocuchat chtěli, tak ja stále nechápu, proč bych je měla nechat. S cizím psem, bez pana. - já reagovala na tohle, ale možná jste to nepsala vy, jestli ne, tak se omlouvám, celé to nečtu.
Ne to jsem psala já a za tím si stojím. Na hraní a seznamování máme své kamarády, případně psy po dohodě s jejich majitelem. Ale nechci, aby mi třeba zrovna štěně očuchával cizí toulavý pes..
marcelaamax
napsal(a):
Dobře, ale tam v té diskuzi jste mi psala, že mám psa šlechtěného na boj se psy, a že s tím musím počítat, co se vůbec divím, že se porval. A nyní, když píšu, že se pes nechce očichávat se psy, tak píšete, že je nevychovaný.
kdy k sobě čichnou a jdeme každý svou cestou - jenže u nás by to dopadlo tak, že už by každý svou cestou nešel ;-) Zjednodušeně řečeno. Protože jsem ale zodpovědná a pes má koš, tak by si to možná druhý pes rozmyslel a šel pryč, ale možná taky ne...
A ještě k tomuhle - pro mě je právě to očuchání seznámení psů. Nebo jak jinak se ti psi seznámí?
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Tak snad jsou kamarádi a kamarádi - to že nenechám děcko hrát si třeba dětma u sousedů, co kradou, fetují, a děcka se jim do noci flákají po venku, snad ještě neznamená, že jsem asociál, a vychovávám asociály!
\myslím, že už to trochu přeháníte, a už jen dokola melete svoji, jenom proto, abyste mohla něco napsat, a přesvědčit všechny o své pravdě.
Mimochodem by byla docela dobrá situace, kdyby podle Vašeho návodu všichni bez ohledu na plemeno vypustili psy do prostoru, ať se jsou očichávat a seznamovat …
\myslím, že už to trochu přeháníte, a už jen dokola melete svoji, jenom proto, abyste mohla něco napsat, a přesvědčit všechny o své pravdě - ale neříkejte Mám v tématu asi 5 příspěvků spočítejte si svoje Jen vaše příspěvky jsou prostě ty správné, že áno
Brala jsem to podle svého dětsví. Byly prostě v mém okolí rodiny, které dětem zakazovali vodit si domů kamarády(spolužáky) absolutně, žádný výběr. I pobyt venku měli dávkovaný na hodiny(na hodinku ven a domů) Teď jsou z nich ,,divní patroni", kteří nezdraví své sousedy, ba ani ty spolužáky. A mimochodem, nedramatizujte. Teď jste se ozvala vyloženě jako potrefená husa. Jak sama píšete, majitelka feny, kterou vám cizí utečená fena doslova zkazila. Chápu vaše rozhořčení, ale jak jsem už psala, mého psa několikrát bezdůvodně a bez nějakého předchozího varování napadnul pes, skončilo to teda jen nějakou to jizvičkou na nose, pod okem, ale nestal se z něho agresivní pes. Když vidí cizího psa, tak se mu také vyhne, nejde za ním. Pokud cizí pes jde neohroženě k nám, už odpínám psa z vodítka, za a) aby se mohl bránit a za b) aby v tom nebyl ten napnelismus. Pokud pes není agresivní, vymění si nějaké čichové vjemy, přeznačkujou si párkrát po sobě a jde si každý po svých.
lesnížínka
napsal(a):
\myslím, že už to trochu přeháníte, a už jen dokola melete svoji, jenom proto, abyste mohla něco napsat, a přesvědčit všechny o své pravdě - ale neříkejte Mám v tématu asi 5 příspěvků spočítejte si svoje Jen vaše příspěvky jsou prostě ty správné, že áno
Brala jsem to podle svého dětsví. Byly prostě v mém okolí rodiny, které dětem zakazovali vodit si domů kamarády(spolužáky) absolutně, žádný výběr. I pobyt venku měli dávkovaný na hodiny(na hodinku ven a domů) Teď jsou z nich ,,divní patroni", kteří nezdraví své sousedy, ba ani ty spolužáky. A mimochodem, nedramatizujte. Teď jste se ozvala vyloženě jako potrefená husa. Jak sama píšete, majitelka feny, kterou vám cizí utečená fena doslova zkazila. Chápu vaše rozhořčení, ale jak jsem už psala, mého psa několikrát bezdůvodně a bez nějakého předchozího varování napadnul pes, skončilo to teda jen nějakou to jizvičkou na nose, pod okem, ale nestal se z něho agresivní pes. Když vidí cizího psa, tak se mu také vyhne, nejde za ním. Pokud cizí pes jde neohroženě k nám, už odpínám psa z vodítka, za a) aby se mohl bránit a za b) aby v tom nebyl ten napnelismus. Pokud pes není agresivní, vymění si nějaké čichové vjemy, přeznačkujou si párkrát po sobě a jde si každý po svých.
Ale nemůžeme přece srovnávat psa s dítětem. Když už tak možná štěně - většina štěňat si chce hrát a seznamovat se s ostatními, stejně tak děti. Někteří víc, někteří méně. Ale jak pes dospívá, tak některý o ten kontakt už nestojí. Stejně tak dospívající člověk - některý bude vymetat párty, chodit s partou kamarádů pořád ven a jiný si bude radši doma číst. Každý je nějaký, jak člověk, tak pes, ne?
marcelaamax
napsal(a):
Ne to jsem psala já a za tím si stojím. Na hraní a seznamování máme své kamarády, případně psy po dohodě s jejich majitelem. Ale nechci, aby mi třeba zrovna štěně očuchával cizí toulavý pes..
Ještě k tomu majiteli. Píšete po dohodě s majitelem. Víte, vy se možná dohodnete, víte celkem, jak vaši psi na koho reagují, či myslíte si, že víte. Jenže dost často je problém právě ten majitel. A nemusíte to být vy, může to být ten naproti. Příklad od nás: potkávali jsme jednoho xberňáka. Psi se vždycky pozdravili a šli dál. Jak berňák dospěl, začal být v přítomnosti pána napružený. A na druhé straně byl můj samojed s mužem. Samík po berňáku prý z ničehožnic vyjel. Možná berňák vrknul, to muž nevěděl. Na příští prochajdě jsme ho potkali s paničkou, psi se v klidu pozdravili a šlo se dál. Další prochajda já se psy a berňák s pánem. Psi se nám servali všichni tři, tedy i můj berňák se přidal. Další prochajda s paničkou, psi se pozdravili a šlo se dál. Teď já už berňáka nemám, a tenhle moc ven nechodil, nebo ne stejné trasy, nepotkali jsme se asi 2 roky. Jdeme si takhle na ranní obchůzku a před náma berňák v potoce, sám. Jelikož vím, že občas zdrhne, tak mne to moc nepřekvapilo. Napružení hoši šli k sobě, pozdravili se, vyměnili si i nějaké to významné vrknutí myslím, já na ně mluvila stylem: ale hoši, no tak...Ahoj pejso, co ty děláš sám venku, že ty jsi zase zdrhnul? Nechceš naše kokčo? Přechcali si značky a šli si každý svou cestou.
Nevím proč by si stará fena měla nechat líbit, aby jí kdejaký puberťák strkal ňuchák pod ocas, hrabal jí předníma nohama na záda, případně na ni naskakoval. Tak často totiž končí to zdejší očuchat.
Nevím, jak by v přírodě probíhalo setkání dvou smeček - rodin. Asi ne společným očucháváním a hraním.
Také když takovou tou "sídlištní smečkou" prochází cizí pes, hrající si ( a socializovaní ) psi to nesou nelibě.
Takže je možná normální, když si pes svoji "smečku" hlídá a běžícího vetřelce nevítá.
A znovu opakuji, když máte velkého psa, to se vám to mluví ( teď třeba žínce ).
Když se vrátím k zadavatelce, rozhodně bych nebyla v její situaci klidná a považuji docela za odvahu, že tu fenu nakopla.
marcelaamax
napsal(a):
Už se tu jen točíme na místě - myslím, že svoje postoje a stanoviska jsme si objasnili dostatečně. Nejen my dvě, ale všichni zde diskutující. Není situace jako situace a člověk (a pes) se té konkrétní musí přizpůsobit.
lesnížínka
napsal(a):
Ještě k tomu majiteli. Píšete po dohodě s majitelem. Víte, vy se možná dohodnete, víte celkem, jak vaši psi na koho reagují, či myslíte si, že víte. Jenže dost často je problém právě ten majitel. A nemusíte to být vy, může to být ten naproti. Příklad od nás: potkávali jsme jednoho xberňáka. Psi se vždycky pozdravili a šli dál. Jak berňák dospěl, začal být v přítomnosti pána napružený. A na druhé straně byl můj samojed s mužem. Samík po berňáku prý z ničehožnic vyjel. Možná berňák vrknul, to muž nevěděl. Na příští prochajdě jsme ho potkali s paničkou, psi se v klidu pozdravili a šlo se dál. Další prochajda já se psy a berňák s pánem. Psi se nám servali všichni tři, tedy i můj berňák se přidal. Další prochajda s paničkou, psi se pozdravili a šlo se dál. Teď já už berňáka nemám, a tenhle moc ven nechodil, nebo ne stejné trasy, nepotkali jsme se asi 2 roky. Jdeme si takhle na ranní obchůzku a před náma berňák v potoce, sám. Jelikož vím, že občas zdrhne, tak mne to moc nepřekvapilo. Napružení hoši šli k sobě, pozdravili se, vyměnili si i nějaké to významné vrknutí myslím, já na ně mluvila stylem: ale hoši, no tak...Ahoj pejso, co ty děláš sám venku, že ty jsi zase zdrhnul? Nechceš naše kokčo? Přechcali si značky a šli si každý svou cestou.
Dobře, ale to je pes, kterého znáte a víte, že když je sám tak reaguje v pohodě. S tím, že záleží na tom, kdo psa vede naprosto souhlasím. Já vyloženě nevyhledávám cizí lidi a neptám se jich, zda se může moje štěně seznámit - na to máme dost psů známých. Ale pokud potkám pána se psem a pes už na vodítku vyzývá štěně ke hře, vrtí ocasem a vypadá přátelsky, a pán se zeptá, jestli mohou, tak je klidně nechám. Ale pokud půjdu se štěnětem a potkám cizího toulavého psa, tak prostě nevím jaký ten pes je, nevím jestli má rád štěňata a jak bude reagovat a nebo jestli není třeba nemocný, co já vím. Chodíme do psí školičky, máme kamarády se psy, tak na co riskovat kontakt s cizím psem, kterého neznám?
lesnížínka
napsal(a):
Ale to je stejně od tématu. Kdybych takhle potkala SAO venku, tak fakt asi ani nehlesnu...Nedémonizujte ty psy? No, pokud je pes šlechtěný na útočení na vše, tak ho asi ani nemusím démonizovat. A ano, nemyslím si, že takoví psi mezi lidi patří.
No tak ještě musím. Prosím vás, přečtěte si něco o pastevcích, ano?
Kterýkoliv pes, plemeno, vychovávané tak, aby na vše útočil, bude nebezpečný.
napsal(a):
Nevím proč by si stará fena měla nechat líbit, aby jí kdejaký puberťák strkal ňuchák pod ocas, hrabal jí předníma nohama na záda, případně na ni naskakoval. Tak často totiž končí to zdejší očuchat.
Nevím, jak by v přírodě probíhalo setkání dvou smeček - rodin. Asi ne společným očucháváním a hraním.
Také když takovou tou "sídlištní smečkou" prochází cizí pes, hrající si ( a socializovaní ) psi to nesou nelibě.
Takže je možná normální, když si pes svoji "smečku" hlídá a běžícího vetřelce nevítá.
A znovu opakuji, když máte velkého psa, to se vám to mluví ( teď třeba žínce ).
Když se vrátím k zadavatelce, rozhodně bych nebyla v její situaci klidná a považuji docela za odvahu, že tu fenu nakopla.
Já vím, že to taky asi nečtete všechno a nepamatujete si samozřejmě, co kdo napsal, ale přesně tohle jsem já psala. Že to píšu z pohledu majitelky velkého psa. Mít malého pejska, tak to bude nejspíš vypadat jinak, protože u opravdu nepoměru, stačí jedno kousnutí a může být fatální. Proto i chápu lidi, kteří před náma vezmou pidi psa do náruče. Pro toho pidi psa je to na houby, protože se nikdy chování nenaučí, ale prostě to chápu.
marcelaamax
napsal(a):
Dobře, ale to je pes, kterého znáte a víte, že když je sám tak reaguje v pohodě. S tím, že záleží na tom, kdo psa vede naprosto souhlasím. Já vyloženě nevyhledávám cizí lidi a neptám se jich, zda se může moje štěně seznámit - na to máme dost psů známých. Ale pokud potkám pána se psem a pes už na vodítku vyzývá štěně ke hře, vrtí ocasem a vypadá přátelsky, a pán se zeptá, jestli mohou, tak je klidně nechám. Ale pokud půjdu se štěnětem a potkám cizího toulavého psa, tak prostě nevím jaký ten pes je, nevím jestli má rád štěňata a jak bude reagovat a nebo jestli není třeba nemocný, co já vím. Chodíme do psí školičky, máme kamarády se psy, tak na co riskovat kontakt s cizím psem, kterého neznám?
Jo,jo souhlasím. To ale nebyla reakcez pohledu štěnda. To bylo na toho staršího
napsal(a):
Jasně, o zkažených psech radši ani nemluvě. Ale pastevec není tak vychovávaný. On byl tak šlechtěný. I mezi nima asi budou rozdíly(SAO, KAO) mezi pastevecká patří i pyrenský, který mi tedy zlý nepřijde vůbec. SAO tu myslím nikdo nemá(zatím) Kavkazů pár ano a ven chodí jen jedna fena, naše sousedka, naštěstí.
lesnížínka
napsal(a):
Jasně, o zkažených psech radši ani nemluvě. Ale pastevec není tak vychovávaný. On byl tak šlechtěný. I mezi nima asi budou rozdíly(SAO, KAO) mezi pastevecká patří i pyrenský, který mi tedy zlý nepřijde vůbec. SAO tu myslím nikdo nemá(zatím) Kavkazů pár ano a ven chodí jen jedna fena, naše sousedka, naštěstí.
Jak byl šlechtěný? Pastevec byl šlechtěn na ochranu stád před šelmami a nenechavými lidmi. Hlídal své stádo, teritorium. Mimo své teritorium musel fungovat, ne na potkání každého sežrat. Pastevečtí psi z Ruska - Asie, jsou tvrdí, ale mimo svůj pozemek, tedy své teritorium, fungují celkem normálně. Chodí na vycházky i na volno (samo s náhubkem, ale to u nás všichni psi) a nezabíjí na potkání ani psy ani lidi. Tak nevěřte pohádkám.
Souhlasím s balu, že už se tady fakt točíme dokola. Kdo chce, nechť si nechá psa očichávat od cizích toulavých psů, kdo nechce tak nenechá. Třeba lesnižinka psy od štěňat učí, že každý pes je kamarád, ať se jde seznámit a očichat - nebo alespoň na mě to tak působí, jestli to tak není, tak se omlouvám. Já naopak psy učím, že cizí psy mají ignorovat, nemají si jich všímat. Na hraní mají mě a naše známe psy. Pokud si nás cizí psi nevšímají, tak si jich nevšímáme taky.
Každý to má jinak a asi se tady prostě neshodneme. Ono samozřejmě záleží hodně na plemeni a povaze jedince. Třeba vy, lesnizinko, víte, že i kdyby si psi nesedli - tak to skončí nějakým šrámem a porafáním, ze strany vašeho psa, víc asi neublíží. Jenže ze strany mého psa by to pro druhého mohlo skončit fatálně (proto tedy máme košík, ale pro malého psa to může dopadnout špatně i s košem). A pokud by to byl velký pes, tak si nejsem jistá,jestli bych mému psovi košík nesundala a doufám, že to nebudu muset řešit.
lesnížínka
napsal(a):
Jo,jo souhlasím. To ale nebyla reakcez pohledu štěnda. To bylo na toho staršího
No a co s tím starším? Ten prostě psy rád nemá a očichávat se nechce . A nebude se chtít očuchat ani se psem bez pána, ani když by to byl pohodový přátelský pes, pokud by to byl pes, samec, tak ho bude chtít zabít. Pokud by to byla fena a přišla v klidu, pomalu, tak se možná očuchá. Ale pokud se k nám přiřítí a naletí přímo ke psovi, tak je mu jedno jestli fena nebo pes.
Ale chápu, že pro vás, coby majitelku přátelského samojeda, je tohle nepochopitelné. Vy jste taková, že chcete aby pes s každým vyšel, a podle toho máte i plemeno. Když si nesednou, tak se poštěkají a jde se dál. U nás to tak nefunguje, proto z cizích psů, kteří potkáme na volno nebudu nadšená. A nejsem z toho nijak nešťastná, nemám přátelského psa, vím to a tím to končí. :-)
marcelaamax
napsal(a):
No a co s tím starším? Ten prostě psy rád nemá a očichávat se nechce . A nebude se chtít očuchat ani se psem bez pána, ani když by to byl pohodový přátelský pes, pokud by to byl pes, samec, tak ho bude chtít zabít. Pokud by to byla fena a přišla v klidu, pomalu, tak se možná očuchá. Ale pokud se k nám přiřítí a naletí přímo ke psovi, tak je mu jedno jestli fena nebo pes.
Ale chápu, že pro vás, coby majitelku přátelského samojeda, je tohle nepochopitelné. Vy jste taková, že chcete aby pes s každým vyšel, a podle toho máte i plemeno. Když si nesednou, tak se poštěkají a jde se dál. U nás to tak nefunguje, proto z cizích psů, kteří potkáme na volno nebudu nadšená. A nejsem z toho nijak nešťastná, nemám přátelského psa, vím to a tím to končí. :-)
Ježíš vždyť jo, i jsem vám vypsala, že příčin, kdy se psi nemusí, může být víc a naopak, že i psi, kteří se jakože nemusí, by se snesli, nebýt páníčků. Já jsem reagovala jen na to, že jste napsala, že ho nenecháte se se psem očichat ani když oba chtějí To mi přišlo prostě divné, protože i když by chtěl váš pes třeba být přátelský, vy mu to nedovolíte a tím v něm upevňujete to: ,,psi jsou fuj" To je můj pohled, ale tady od compu, takže vše může být jinak, samozřejmě. A navíc ano, je to stejně jen vaše věc.
tak já nevím
vždy, jak se objeví takové téma, tak se řekne - když kousne malý pes, nenapáchá tolik škody jako pitbull, rotvajler, ..velký pes se silným stiskem
a SAO je tady ten malý ?
normální pes ŽÁDNÉHO plemene nechodí povenku proto, aby žral lidi a psy
problém je, že ti normální začínají být v menšině :-)
Čajda
napsal(a):
SAOška mám (pes, 68Kg, 85cm v kohoutku) a dost se nad příspěvky v tomto vlákně bavím, ale spíš je mi smutno, jaké nesmysly se o nich šíří
Doporučuji přečíst poměrně novou knížku Středoasiat - pes pastiera od Borise Kopelioviče. Jediná rozumná kniha o pastevcích na našem trhu.
Tak teď bych trochu opravila ještě to předchozí. Ono je také rozdíl, co je to za psa. Většina jsou mixy bůhví čeho. A málokdo se těm psům věnuje. Většina se vyhodí do zahrady a hlídej. Když pes pak zdrhne je problém. S takovým psem se ani ven moc nechodí. Když pak s ním někdo vyjde, je problém. Asi tak.
lesnížínka
napsal(a):
Ježíš vždyť jo, i jsem vám vypsala, že příčin, kdy se psi nemusí, může být víc a naopak, že i psi, kteří se jakože nemusí, by se snesli, nebýt páníčků. Já jsem reagovala jen na to, že jste napsala, že ho nenecháte se se psem očichat ani když oba chtějí To mi přišlo prostě divné, protože i když by chtěl váš pes třeba být přátelský, vy mu to nedovolíte a tím v něm upevňujete to: ,,psi jsou fuj" To je můj pohled, ale tady od compu, takže vše může být jinak, samozřejmě. A navíc ano, je to stejně jen vaše věc.
Tak to jsme se jen špatně pochopily , nebo jsem to spíš špatně napsala. Myslela jsem to tak, že i když by se chtěl cizí pes jít očuchat (reakce na huskyjanina, která psala, že má spíš zkušenost, že se ten cizí pes jde rovnou rvát a ne očichat) s mým, tak ho nenechám - protože vím, že ten můj o to nestojí (v případě staršího psa). Já opravdu vím, že by přátelský být nechtěl a nehodlám to zkoušet na cizím psovi bez pána.
lesnížínka
napsal(a):
Tak teď bych trochu opravila ještě to předchozí. Ono je také rozdíl, co je to za psa. Většina jsou mixy bůhví čeho. A málokdo se těm psům věnuje. Většina se vyhodí do zahrady a hlídej. Když pes pak zdrhne je problém. S takovým psem se ani ven moc nechodí. Když pak s ním někdo vyjde, je problém. Asi tak.
O jakých psech, proboha, zase píšete?
lesnížínka
napsal(a):
Z mé feny vůbec není zkažená a agresívní - ona na psy vůbec nereaguje, a počká, je pes nadosah, a pak si po něm bez jedinýho varovnýho signálu natvrdo sáhne - kdybych z ní ž nemusela páčit bezvládného psa z vytřeštěnýma očima, a modrým jazykem, tak bych možná byla liberálnější .
Nicméně do toho incidentu s ridgebackem byla ke psům zlatá - to byl náš spolehlivý socializační pes pro všechny kamarády!
marcelaamax
napsal(a):
Tak to jsme se jen špatně pochopily , nebo jsem to spíš špatně napsala. Myslela jsem to tak, že i když by se chtěl cizí pes jít očuchat (reakce na huskyjanina, která psala, že má spíš zkušenost, že se ten cizí pes jde rovnou rvát a ne očichat) s mým, tak ho nenechám - protože vím, že ten můj o to nestojí (v případě staršího psa). Já opravdu vím, že by přátelský být nechtěl a nehodlám to zkoušet na cizím psovi bez pána.
Jo, jo, to už tu rozváděla myslím Balu? Psi, věční tuláci vás obejdou, nanejvíš čichnou. Ti psi, co utečou ze zahrady, páníčku z prochajdy a nevím odkud ještě, ti bývají problém. To také byli všechny případy, co nás napadli. Krom kousnutí do nosu od jezevčíka. Ten se motal kolem paničky, která se s náma dala do řeči a najednou se zakousnul samíkovi do nosu. Ten mne teda opravdu nasr...A dokonce je to to také samovenčič! Teď když nás potká, zdrhá, i kdyby měl přeplavat potok Blboun jeden. Asi se bojí odvety Worka ho také z chutí vyštěká a zažene. Ale nejde k němu blíž, jak na pár metrů, jen ho tak žene před sebou, až ho zažene přes most. A spokojeně počká na mne
Volně pobíhající kříženec "nějakého rusa" a NO nám zhryzal skoro jezevčíka,který se jen skrčil a naznačil submisivitu (oboustranný pneumotorax a zlomená žebra, pošel na veterine) možná štěstí, že měl tenkrát manžel s sebou našeho Alouše, šel s dcerou do školky, že se ten pes vybil na našem psíkovi a ne na poskakujím dítěti. Manžel toho psa taky musel dokopat, ono vám jaksi nic jiného nezbyde, nohy máte obuté ruce holé....byla jsem z toho moc moc smutná, byl to můj útulkový miláček a řekla jsem si, že si pořídím psa, kterého mi jen tak lehce nic nezamorduje (je to úplná bezmoc koukat jak z vašeho psa bublá krev a nedá se nic dělat )
Erdela byla k seznamování velice vstřícná, ale taky nebyla žádné ořezávátko....nejhorší rvačku jsem zažila právě s fenou "nějakého rusa" nepoznám, velká šedá chlupatá medvědice (nenáviděli se od pohledu a dlouho) Cizí fena se prostě utrhla z úvazu před krámem a běžela nás regulerně sežrat, do těďka vidím jak pouštím vodítko a děj se vůle boží(už jsem byla pokousaná ridžbekem, při rvačce s naším psem na vodítku, todle bych nedala) Skončilo to tak, že feny do sebe po pár minutách zůstaly zakouslé, já seděla na rusandě nako na koni a držela jí za tváře a snažila se našeho psa jí z huby vyklepat, nedařilo se, musela jsem pro majitele- znali jsme se a feny od sebe odtrhnout...naše měla zdrásaný záda drápama, a několik děr od tváře až po plec, rusanda okousané nohy- jinam to kousat nešlo....
Teď mám bulinu, jsme v obdobné situaci démonizace plemen, my máme štěstí, že bulina se chová standartně, jako každý jiný socializovaný pes,(většinou už se po sídlišti známe a pejskaři nepropadají panice, když k nám vyrazí jejich neposlucha) babkám krysarky nežere a seznamuje se ráda s každým, ale není to ořezávátko.........
napsal(a):
Přesně tak. Pastevci, včetně těch obávaných plemen, dokážou velice dobře rozlišovat skutečnou hrozbu od banality a slušně vychovaný pastevec, i když velice ostrý, nebude rozhodně útočit na vše. Možná i proto se v situaci, kterou popsala tazatelka nikomu nic nestalo. Navíc pastevecká plemena se používají dodnes u stád, i v zemích okolo nás a tam se kupodivu lidi dokázali naučit, že pokud se budou chovat podle nějakých jednoduchých pravidel, tak se nic neděje.
Bohužel u nás má velmi mnoho lidí pocit, že když pes není drezurovatelný a tlačitelný násilím, tak je potřeba ho otloukat jako píšťaličku. Pak není nic divného, že od nich pes utíká a že se k lidem chová podle toho, jak je zná. A když ho někdo na uvítanou kopne...
Já jsem reagovala jen na to, že jste napsala, že ho nenecháte se se psem očichat ani když oba chtějí
no ale to, že chtějí znamená jenom to, že chtějí......
ani náhodou to taky automaticky neznamená, že to dopadne dobře.....
napsal(a):
Já jsem reagovala jen na to, že jste napsala, že ho nenecháte se se psem očichat ani když oba chtějí
no ale to, že chtějí znamená jenom to, že chtějí......
ani náhodou to taky automaticky neznamená, že to dopadne dobře.....
Ano, to máte určitě pravdu, to už se nám také stalo.
Nemám naštěstí zkušenost s volně pobíhajícím pastevcem, klidně přiznám, že se jich celkově spíš obávám, nnevyznám se v tom, jak se tváří. Předpokládám, že nějakou mimiku mají, ale oproti jiným plemenům minimálně pro mě mnohem hůř čitelnou. Ještě když jsem měla westíka, dvakrát jsem ho tahala jinému psu z tlamy, reakce naprosto automatická, vůbec jsem neuvažovala, jestli se mi může něco stát. Nikdy to nebyla vina mého psa, jednou blbá situace - procházel na statku na dvoře kolem dobrmana, ještě jako asi půlroční štěně, znali se, jenže když dobrouš zrovna ukořistil suchý rohlík, nesměl se jiný pes objevit v dosahu několika metrů. To jsem skončila s prokouslou rukou, vyměnila jsem ji za psa. Podruhé, už jako dospělého psa, si ho odnesl na zahradu NO, šli jsme okolo na výletě, normálně po turistické značce, vyběhl od chalupy. Vůbec jsem neuvažovala, vlítla za ním, zkopala jsem ho, můj pes prokouslé stehno, já kupodivu nic, NO pustil a utekl. Bylo mi asi 15. Psy moc neřešíme já ani můj současný čokl, ale když k nám nějaký běží, ať už samotný, nebo s pánem kdesi, taky ho vyhazuju, naštěstí zatím vždy stačilo hlasem, postojem. Můj je vcelku OK, o psy spíš nestojí, ale má spondylartrozu, když na něj někdo hamtne nebo do něj víc strčí, tak si servítky brát nebude, kromě toho by mu to mohlo pochopitelně i ublížit.
Nicméně nevím, jakou máte kdo zkušenost s pasteveckými psy opravdu u stád, já osobní nikoli, ale mám dost kamarádů, kteří v posledních letech hojně cestovali po Balkánu i dál na východ. Poslední vyprávění od kamaráda, který letos v létě a na podzim projel Řecko, Albánii, Makedonii, Bulharsko a Rumunsko, bylo tedy nic moc. Někteří psi ok, ke stádům se pochopitelně nikdy nepřibližoval, prý jsou tam i porůznu info, že máte volat na ovčáky, což se snažil. Lecky ale i lidé, co měli psy a stáda na starosti, na psy řvali, házeli po nich kamením, klacky, psi poslouchali velmi neochotně, kamarádovi se tedy nic nestalo, ale občas to bylo dost těsné. Poslušných psů prý potkal určitě menšinu. To mi tedy nepřijde jako chovat se podle jednoduchých pravidel a v pohodě. Kamarád je fakt flegmouš, já bych v situacích, kdy se na mě žene několikačlená smečka řvoucích příšer moc v klidu nebyla, a to jsem narozdíl od něj na psy zvyklá. Většinou od lidí, co cestují po těchhle zemích, poslouchám, že používali buď šutry, nebo turistické hole. Pastevci tam prý se psy často komunikují stejně. Nemám jediný důvod jim nevěřit, ale ráda si poslechnu jiné zkušenosti. Byl jste tam někdo, máte nějaké bohatší zkušenosti s tím, jak to vypadá?
manitschka
napsal(a):
Nemám naštěstí zkušenost s volně pobíhajícím pastevcem, klidně přiznám, že se jich celkově spíš obávám, nnevyznám se v tom, jak se tváří. Předpokládám, že nějakou mimiku mají, ale oproti jiným plemenům minimálně pro mě mnohem hůř čitelnou. Ještě když jsem měla westíka, dvakrát jsem ho tahala jinému psu z tlamy, reakce naprosto automatická, vůbec jsem neuvažovala, jestli se mi může něco stát. Nikdy to nebyla vina mého psa, jednou blbá situace - procházel na statku na dvoře kolem dobrmana, ještě jako asi půlroční štěně, znali se, jenže když dobrouš zrovna ukořistil suchý rohlík, nesměl se jiný pes objevit v dosahu několika metrů. To jsem skončila s prokouslou rukou, vyměnila jsem ji za psa. Podruhé, už jako dospělého psa, si ho odnesl na zahradu NO, šli jsme okolo na výletě, normálně po turistické značce, vyběhl od chalupy. Vůbec jsem neuvažovala, vlítla za ním, zkopala jsem ho, můj pes prokouslé stehno, já kupodivu nic, NO pustil a utekl. Bylo mi asi 15. Psy moc neřešíme já ani můj současný čokl, ale když k nám nějaký běží, ať už samotný, nebo s pánem kdesi, taky ho vyhazuju, naštěstí zatím vždy stačilo hlasem, postojem. Můj je vcelku OK, o psy spíš nestojí, ale má spondylartrozu, když na něj někdo hamtne nebo do něj víc strčí, tak si servítky brát nebude, kromě toho by mu to mohlo pochopitelně i ublížit.
Nicméně nevím, jakou máte kdo zkušenost s pasteveckými psy opravdu u stád, já osobní nikoli, ale mám dost kamarádů, kteří v posledních letech hojně cestovali po Balkánu i dál na východ. Poslední vyprávění od kamaráda, který letos v létě a na podzim projel Řecko, Albánii, Makedonii, Bulharsko a Rumunsko, bylo tedy nic moc. Někteří psi ok, ke stádům se pochopitelně nikdy nepřibližoval, prý jsou tam i porůznu info, že máte volat na ovčáky, což se snažil. Lecky ale i lidé, co měli psy a stáda na starosti, na psy řvali, házeli po nich kamením, klacky, psi poslouchali velmi neochotně, kamarádovi se tedy nic nestalo, ale občas to bylo dost těsné. Poslušných psů prý potkal určitě menšinu. To mi tedy nepřijde jako chovat se podle jednoduchých pravidel a v pohodě. Kamarád je fakt flegmouš, já bych v situacích, kdy se na mě žene několikačlená smečka řvoucích příšer moc v klidu nebyla, a to jsem narozdíl od něj na psy zvyklá. Většinou od lidí, co cestují po těchhle zemích, poslouchám, že používali buď šutry, nebo turistické hole. Pastevci tam prý se psy často komunikují stejně. Nemám jediný důvod jim nevěřit, ale ráda si poslechnu jiné zkušenosti. Byl jste tam někdo, máte nějaké bohatší zkušenosti s tím, jak to vypadá?
No to jsem tomu zase dal . Myslel sem země, kde se stáda pasou třeba v turistických oblastech, jako je Švýcarsko, Rakousko, Německo a podobně. Tedy tam, kde se psi s lidmi setkávají normálně a přistupuje se k nim způsobem nám blízkým. I někde v Alpách se k vám může řítit smečka psů, ale proto, aby vám dali najevo, že tímhle směrem ne, nikoliv proto, aby vás servali.
TyVed
napsal(a):
No to jsem tomu zase dal . Myslel sem země, kde se stáda pasou třeba v turistických oblastech, jako je Švýcarsko, Rakousko, Německo a podobně. Tedy tam, kde se psi s lidmi setkávají normálně a přistupuje se k nim způsobem nám blízkým. I někde v Alpách se k vám může řítit smečka psů, ale proto, aby vám dali najevo, že tímhle směrem ne, nikoliv proto, aby vás servali.
Nedávno jsem viděla video někde Rumunska, a tam smečka nějakých tamních pastevců docela na sprosto napadla chlapa na kole, co jel normálně po cestě okolo - to co tam ten člověk absolvoval byl boj o holý život! Až po nějaké době přišel chlap od těch psů, a čokly klackem odehnal …
Lecky ale i lidé, co měli psy a stáda na starosti, na psy řvali, házeli po nich kamením, klacky, psi poslouchali velmi neochotně, kamarádovi se tedy nic nestalo, ale občas to bylo dost těsné.
manitschka, a jaké jsi měla představy? že co pastevec to šustakynolog?
nene.....
a o tom ti psi jsou, o samostatnosti, ne o spolupráci s člověkem, ne o poslušnosti, ale o pudech a instinktech
Nedávno jsem viděla video někde Rumunska, a tam smečka nějakých tamních pastevců docela na sprosto napadla chlapa na kole, co jel normálně po cestě okolo - to co tam ten člověk absolvoval byl boj o holý život!
pokud se jedná o totéž video, které jsem viděla já, tak tam žádný boj o holý život fakt nebyl.....
https://www.youtube.com/watch?time_continue=17&v=67ObjymUif8
napsal(a):
Lecky ale i lidé, co měli psy a stáda na starosti, na psy řvali, házeli po nich kamením, klacky, psi poslouchali velmi neochotně, kamarádovi se tedy nic nestalo, ale občas to bylo dost těsné.
nene.....
a o tom ti psi jsou, o samostatnosti, ne o spolupráci s člověkem, ne o poslušnosti, ale o pudech a instinktech
Nedávno jsem viděla video někde Rumunska, a tam smečka nějakých tamních pastevců docela na sprosto napadla chlapa na kole, co jel normálně po cestě okolo - to co tam ten člověk absolvoval byl boj o holý život!
pokud se jedná o totéž video, které jsem viděla já, tak tam žádný boj o holý život fakt nebyl.....
Děkuju. Nechtěl sem už přilévat olej do ohně, jelikož mám pocit, že sem ničemu nepomohl, ale tohle je přesně ono.
problém může být i v tom, co považuje pes za území, které chrání. Pokud to jsou i cesty k pastvinám, bude je bránit taky. Ona je taky pravda že ještě před 10 - 15lety člověk u nás výletníka nepotkal nebo jen vzácně, teď rok od roku se tu potlouká lidí, které neznám, čím díl víc. Do takových oblastí, které zmiňujete - Balkán, Rumunsko a podobně se lidé taky zrovna ve velkém nehrnuli. Pozemky mají větší a turista neví že cesta je soukromá. Na vesnici, která žije víceméně zemědělskou výrobou, chodí lidé tak nějak tam, kde mají vlastní pole nebo svá zvířata a jejich psi také vědí, kam lézt nemají a pokud tam dřív přišel někdo cizí, byl to většinou nežádoucí vetřelec. Teď se situace rychle mění a lidé z těchhle oblastí a už vůbec ne jejich psi, na to prostě nejsou připravení. Problém to samozřejmě je, dcera si taky po zkušenostech s naším psem pořídila jako hlídače ke koním ovladatelnější psy, na druhou stranu i výleníci si musí uvědomit, že by neměli a zvlášť se psem courat všude, protože když se přiblíží například k pastvinám, může je pes skutečně natvrdo napadnout a pastevec tam klidně může být sám a majitel bude prostě něco dělat jinde. Pokud s sebou bude turista mít ještě psa, vystartuje po nich tím spíš. Dnes se vrací do krajiny vlk a pastevci se doporučují jako ochrana stád, budeme si muset zvyknout na vlky, ale i na pastevecké psy, majitelé stád si nemohou dovolit nechat svá zvířata bez ochrany. Dnes se vlk objevuje i v hustě zalidněných oblastech na kokořínsku, kam chodí velké množství lidí na výlety, k setkáním s pasteveckými psy bude docházet častěji.
marcelaamax
napsal(a):
Jooo jen jsem čekala kdo přijde s tím, že je to výchovou . Zajímavé, že předchozí pes byl vychován stejně, socializován méně a psy měl rád, i když na něho pes startoval tak on byl ten submisivní a podřídil se. To není tak úplně o výchově, jako o povaze, o jedinci psa. Zkuste se zajet podívat na závody bull sportů, třeba, a řekněte tam většině majitelů, že mají nevychované psy, protože nestojí o kontakt s cizími. I když ti psi jinak fungují normálně, jen se nechtějí seznamovat a očuchávat. Nebo budeme všechny bully měnit? Budeme je lámat a nutit do kontaktu se psy? Když mému psovi není příjemné aby ho jiný očichal, nechce se seznamovat, tak já ho nutit nebudu. A to není jen o bullech, znám maliny, NO, kelpii, knírače a x dalších jedinců, kteří prostě o seznamování a hry s cizími psy nestojí.
mám sourozence, dvojčata....vychovávaní stejně, socializovaní stejně. Pes miluje všechny psy, nejvíc ty malé. Fena psy nemusí, jsou jen velmi světlé vyjímky, kdy je jí cizí pes na první pohled sympatický (jakým stylem si je vybírá netuším), ostatně nemá zájem psy očuchávat a už jí ani nenapadne, aby se očuchat nechala....k princeznám se nečuchá a klidně se po takovém ožene.........tak co je špatně? jako štěňata chodila s jinými štěňaty, s dospělými psy malými i velkým, fenami psy.........no nutit fenu rozhodně nebudu, ale když narazíme na sympaťáka.......naposled to bylo odrostlé štěně ausíka a jeho kolega flat a všechno v pohodě.........tak jsem ráda
napsal(a):
mám sourozence, dvojčata....vychovávaní stejně, socializovaní stejně. Pes miluje všechny psy, nejvíc ty malé. Fena psy nemusí, jsou jen velmi světlé vyjímky, kdy je jí cizí pes na první pohled sympatický (jakým stylem si je vybírá netuším), ostatně nemá zájem psy očuchávat a už jí ani nenapadne, aby se očuchat nechala....k princeznám se nečuchá a klidně se po takovém ožene.........tak co je špatně? jako štěňata chodila s jinými štěňaty, s dospělými psy malými i velkým, fenami psy.........no nutit fenu rozhodně nebudu, ale když narazíme na sympaťáka.......naposled to bylo odrostlé štěně ausíka a jeho kolega flat a všechno v pohodě.........tak jsem ráda
👍👍Tak tak. Mě to tak přijde v pořádku.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Mně tak napadla fena ridgebacka čubu 3 dny před porodem! By mě zajímalo, co bych tak dostala z její majitelky - socky, když cena této feny a vrhu v ní byla cca 400 000 kč!
No, a nám takto RR zabil psa. Jen proto, že majitel měl s sebou psa a háravku a měl je na volno, bez přivolání. Příbuzná si našeho psa ihned přivolala, sehnula se, že jej vezme do náruče, ale to už měl hrudník stisknutý čelistmi toho čokla. Do tří dnů vnitřně vykrvácel...
fikovnice
napsal(a):
No, a nám takto RR zabil psa. Jen proto, že majitel měl s sebou psa a háravku a měl je na volno, bez přivolání. Příbuzná si našeho psa ihned přivolala, sehnula se, že jej vezme do náruče, ale to už měl hrudník stisknutý čelistmi toho čokla. Do tří dnů vnitřně vykrvácel...
Pán se následně o stav našeho psa vůbec nezajímal, finanční odškodnění (úhrada veteriny) též nic. Bylo to na vesnici a příbuzní "nechtěli dělat zlou krev", tak do žádného sporu nešli. Já za ním osobně zajela, řekla jsem mu, že náš pes po útoku jeho čokla umřel, a on mi jako satisfakci nabídl štěně RR. Možná to myslel dobře, ale EQ měl asi v nízkých hodnotách.
Ne to není to video, které myslela i.P.
a tak ja asi vim, co je to za video, svého casu to docela kolovalo...
cyklista si za to muze sam, nemel na ne kricet
napsal(a):
Ne to není to video, které myslela i.P.
orionko, toto video nepatřilo k tomu "boji o holý život"
to jsem dala jako ilustrativní k setkání turistů s pasteveckými psy
Toto také není to video, které i.P myslela, ale taky "dobré"
https://www.youtube.com/watch?v=-zqAod089Jw
A ti chlapi s sebou neměli dítě a babičku.
a???
Jsem v Rumunsku (Albánie, Ukrajina, Bosna) často (2x do roka). Projíždíme tamní hory. S pasteveckými psy se tam setkávám Xkrát denně. A nikdy, NIKDY, se nestalo, že by někoho z naší skupiny napadli. Ano, pouštějí hrůzu a zahánějí, ale to je tak vše. Základ je nepřibližovat se ke stádu a objíždět je uctivým obloukem, nevšímat si jich, neřvat na ně, neohánět se rukama/nohama. Dělat jako by tam nebyli. Nikdy nikoho žádný pes nechytil za botu i když jejich tlamy jsou někdy fakt jen pár centimetrů od mé nohy. Ale oni nechtějí ulovit, oni chtějí zahnat. Kdyby ulovit chtěli, už několikrát by ulovili, když jeden ze skupiny i s motorkou spadl. Psi stáli v kruhu tak 2-3 metry od něj, štěkali - ale nic víc. Nechali ho postavit se, zvednout motorku, nasednout a odjet. To je jediné, co ti psi chtějí. Jeď pryč.
Pokud vyjedeme z lesa a stádo se pase na cestě, psi se sešikují proti nám a pak musíme počkat až zasáhne bača - ano, většinou zařve, když to nepomůže hodí klacek/kamen. Psi ustoupí a my projedem. Opět - ani když projíždíme prostředkem stáda, psi neútočí, jen sledují.
Ve vesnici není se psy už vůbec žádný problém, nikoho a ničeho si nevšímají.
Pokud se někomu to házení kamenů nelíbí, pochopte, že tihle lidé i zvířata ještě před pár lety žili svůj život v horách naprosto osaměle. Žádní turisté tam nechodili/nejezdili. Bačové neměli důvod své psy učit na povely, protože to prostě nepotřebovali. Psi sami vědí, co mají dělat - strážit před predátory jako je vlk a medvěd. Nikdo jiný tam nelozil, co by tři hodiny chůze od nejbližšího stavení ve fakt hlubokých lesích kdo hledal...
Rumunský pes ale zase není tak úplně SAO, že jo.
SAO, ten původní SAO, nikdy nebyl učen proti člověku. Jasně se to říká právě ve mnou zmiňované knížce - představte si stádečko ovcí v pustině, kde 20km kolem nic není. Dovedete si představit, že se někdo plíží tmnou, aby ukradl ovci a pak s ní zdrhal pustinou? Ne. Takhle to prostě nechodilo. Predátor bylo vždy zvíře. Člověk nikdy. Se cvičením SAO na člověka přišli až Rusové, ale to je jiná kapitola, mně ne blízká.
Další zajímavost (jen tak na okraj, opět z knihy) - když se stádo přihnalo do vesnice, psi, kteří doposud "měli službu" automaticky šli do svých domovů odpočívat, zatímco odpočatí psi stejně automaticky nastupovali službu místo nich. Žádný člověk je neřídil, dělali to naprosto o své vůli. Není to krásné? Nezaslouží si tito psi větší úctu a lepší pověst?
napsal(a):
nene.....
Ne, to opravdu nebylo tohle video.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Ne, to opravdu nebylo tohle video.
ale ono není občas špatné si tu diskuzi přečíst......
pustina 20km širokodaleko nic
a teď jim tam řvou motorky anebo ti chudší - řváči na kolech
to je ale štěstí :-)
a to je to, tady je hafec psů na malinkém prostoru, takže je všecky musíme měnit
napsal(a):
a???
no vlčáci podělaní strachy, jste nikdy neviděla ?
napsal(a):
pustina 20km širokodaleko nic
a teď jim tam řvou motorky anebo ti chudší - řváči na kolech
to je ale štěstí :-)
a to je to, tady je hafec psů na malinkém prostoru, takže je všecky musíme měnit
Původní SAO pochází z oblastí Střední Asie, kde opravdu jsou pustiny (popletla jste si to s Rumunskem, o kterém píšu výše, tam takové pustiny nejsou) . Ještě bude chvíli trvat, než V Turkmenistánu, Kazachstánu či Uzbekistánu začnou řvát motorky a cyklisté .
Megi, prosím Vás, fakt musíte ke všemu něco psát, i když evidentně vůbec nemáte šajn o tom, co komentujete?
Čajda
napsal(a):
Původní SAO pochází z oblastí Střední Asie, kde opravdu jsou pustiny (popletla jste si to s Rumunskem, o kterém píšu výše, tam takové pustiny nejsou) . Ještě bude chvíli trvat, než V Turkmenistánu, Kazachstánu či Uzbekistánu začnou řvát motorky a cyklisté .
Megi, prosím Vás, fakt musíte ke všemu něco psát, i když evidentně vůbec nemáte šajn o tom, co komentujete?
víte, mně je úplně jedno, odkud je původní SAO (alabaj ? aboriginal ? někdo je tu má ? ), mluví se tu obecně o pastevcích, no a jakýkoli pes by se měl naučit se chovat v zemi, ve které je chován, ne ?
a za jakou cenu..
Podívejte, pokud budu brát pasteveckého psa, jako pracovní zvíře, které mi má ochránit zvířata, dokonce na jeho pořízení dostanu dotaci od státu, rozhodně nemám zájem na jeho povaze cokoli měnit. Spíš si budou muset lidé zvyknout, že soukromý pozemek a zvířata na něm chrání tito psi a nemůžou chodit všude. Samozřejmě by se nemělo stát, aby jakýkoli pes na veřejném prostranství někoho napadl, ale to je něco jiného. Ostatně ani chovatel zvířat nemá zájem pořizovat si psa, který bezhlavě napadá kohokoli v okruhu několika kilometrů, ale taky máme u koní psi, kterých se lidé bojí, dokud tam nebyli, různí výletníci klidně chodili na náš pozemek a krmili koně, kradli jablka atd. Tak jsou tam teď psi, kteří se s řevem vyřítí proti těm, co by tam chtěli chodit a je mi dost jedno, že je to vyděsí, proto je tam máme.
napsal(a):
no vlčáci podělaní strachy, jste nikdy neviděla ?
no to jó, jen já čekala až do konce na ten zničující útok
ještěže je v názvu videa ten smajlík.....