Středoasijský pastevecký pes - štěňata FCI

Prodám Středoasijského pasteveckého psa - Nabízíme štěňata z vrhu K s rodok...
Dohodou
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Lecky ale i lidé, co měli psy a stáda na starosti, na psy řvali, házeli po nich kamením, klacky, psi poslouchali velmi neochotně, kamarádovi se tedy nic nestalo, ale občas to bylo dost těsné.
manitschka, a jaké jsi měla představy? že co pastevec to šustakynolog?
nene.....
a o tom ti psi jsou, o samostatnosti, ne o spolupráci s člověkem, ne o poslušnosti, ale o pudech a instinktech
Nedávno jsem viděla video někde Rumunska, a tam smečka nějakých tamních pastevců docela na sprosto napadla chlapa na kole, co jel normálně po cestě okolo - to co tam ten člověk absolvoval byl boj o holý život!
pokud se jedná o totéž video, které jsem viděla já, tak tam žádný boj o holý život fakt nebyl.....
https://www.youtube.com/watch?time_continue=17&v=67ObjymUif8
Nene, já si právě představu snažím udělat. :-) Prostě jsem se jen zeptala. Když je zadavatelce dotazu vyčítána přemíra agrese, a podle toho, co jsem slyšela, je agresivní komunikace s pracujícími psy v jejich "přirozeném prostředí" běžná, tak mě jen zajímalo, jaké mají zkušenosti ti, co tam byli. Nic víc, nic míň. My jsme letos v bosenských horách žádná stáda nepotkali. Já bych takového pséka nechtěla ani výhledově na usedlost s polnostmi, nemyslím, že bychom si seděli, ale nic proti nim nemám, jen se zajímám. Nikoli ve zlém.
Edit: to měla být reakce na hmn_, ale nějak se mi tam ta citace nezobrazuje..
napsal(a):
Toto také není to video, které i.P myslela, ale taky "dobré"
https://www.youtube.com/watch?v=-zqAod089Jw
A ti chlapi s sebou neměli dítě a babičku.
A kde je ten útok?
napsal(a):
Podívejte, pokud budu brát pasteveckého psa, jako pracovní zvíře, které mi má ochránit zvířata, dokonce na jeho pořízení dostanu dotaci od státu, rozhodně nemám zájem na jeho povaze cokoli měnit. Spíš si budou muset lidé zvyknout, že soukromý pozemek a zvířata na něm chrání tito psi a nemůžou chodit všude. Samozřejmě by se nemělo stát, aby jakýkoli pes na veřejném prostranství někoho napadl, ale to je něco jiného. Ostatně ani chovatel zvířat nemá zájem pořizovat si psa, který bezhlavě napadá kohokoli v okruhu několika kilometrů, ale taky máme u koní psi, kterých se lidé bojí, dokud tam nebyli, různí výletníci klidně chodili na náš pozemek a krmili koně, kradli jablka atd. Tak jsou tam teď psi, kteří se s řevem vyřítí proti těm, co by tam chtěli chodit a je mi dost jedno, že je to vyděsí, proto je tam máme.
Je hezké to, co píšete. Jenže pokud přes ty pozemky vede veřejná cesta, turistická značka, cyklostezka, tak tam psi nemají co koho děsit.
Kolem pozemků u nás vládne stejná anarchie, jako kolem všeho.
Když je zadavatelce dotazu vyčítána přemíra agrese, a podle toho, co jsem slyšela, je agresivní komunikace s pracujícími psy v jejich "přirozeném prostředí" běžná
on cizí a domácí člověk je "trošičku" rozdíl.....
a je to i o tom, že je "trošičku" rozdíl mezi psem s člověkem spolupracujícím (pracovní plemena, ovčáci...) a tím samostatným, který se na názor člověka při "výkonu práce" neohlíží a ohlížet nemá
napsal(a):
Je hezké to, co píšete. Jenže pokud přes ty pozemky vede veřejná cesta, turistická značka, cyklostezka, tak tam psi nemají co koho děsit.
Tak to buďte ráda, že to není jak v některých evropských státech, kde je do soukromých lesů a luk vstup zakázán.
napsal(a):
Tak to buďte ráda, že to není jak v některých evropských státech, kde je do soukromých lesů a luk vstup zakázán.
Docela by mě zajímalo v kterých evropských státech. Co jsem projela a prošla, tak všude byly značené turistické cesty a minimálně po těch se soukromými pozemky chodit mohlo - jiné než soukromé tam nejsou - o lesích nemluvě. Ale všude jsem rozhodně nebyla, proto se ptám.
Nemyslím si že by pastevci byli špatní psi, ale jejich majitelé by měli mít opravdu dobře oplocený pozemek. A na procházkách je mít zvládnuté. Taky máme psi to štěně je čuvač tříměsíční, máma ho má jako dítě. No a my máme doma babičku jezevčiči, starší ruskoevropskou lajku, velkého munsterlandského ohaře a teď puberťáka jagdteriéra. Věřím že hodně pokousat by dokázal i ten jagoš, který je jak tvrdíte pes mezi dva chleby. Líbí se mi jeho trvrdá teriérská povaha, užíváme si sním spoustu srandy, je to mazlík a závislák. Manžel psi aktivně využívá v lovecké praxi, ale jsou to členové rodiny.Syn je miluje, chodíme na procházky. Už trénuje s Jagošem norování, samosebou s dohledem tatínka. Myslím že narozdíl od pastevců jsou ovladatelní, ale určitě při hlídání nedokážou tak zasáhnout jako pastevci. I když u munsterlanda by jste koukali jak vyvádí za vraty. Přesto jsou to plemena spolupracující s pánem. Zvyklí na kontakt se psi, musí se shodnout i s větší smečkou, která se sejde na honu nebo naháňce. Takže problémy s kontaktem se psi nemáme. Ale prostě nenechám si od cizýho psa zradit nebo zabít štěně.....
Když jsme u těch samoútočících psů - zeptám se : Použil někdo z vás na agresora pepřák?
napsal(a):
Podívejte míst, kam kudy mohou lidé bezpečně chodit venčit své psi je dost, vím to, sama na procházky chodím, ale pokud někdo má pocit, že může chodit k cizím ohradám se zvířaty, notabene označeným cedulemi jako hrom, plete se. Přechází po našem pozemku, nerespektuje výstražné cedule a vůbec nelituju že ho psi vyděsí. Máme to tak několik let a zatím jsme pokousání neřešili. Když mi soused začal vykládat jak máme nebezpečné psi, jen jsem přisvědčila a jejich reklamu sama intenzivně podporuju, protože tam i díky tomu nikdo neleze. Ve svém okolí vím o několika chovatelích, kteří mají ovce a budou si pořizovat přímo pastevecké psi na jejich ochranu, takže, ano s pasteveckými psi se budou lidé potkávat častěji a ano, budou podle mého názoru přibývat místa, kterým by se výletníci měli ve vlastním zájmu vyhnout.
napsal(a):
Když je zadavatelce dotazu vyčítána přemíra agrese, a podle toho, co jsem slyšela, je agresivní komunikace s pracujícími psy v jejich "přirozeném prostředí" běžná
on cizí a domácí člověk je "trošičku" rozdíl.....
a je to i o tom, že je "trošičku" rozdíl mezi psem s člověkem spolupracujícím (pracovní plemena, ovčáci...) a tím samostatným, který se na názor člověka při "výkonu práce" neohlíží a ohlížet nemá
No já můžu z vlastní zkušenosti říct, že to tak uplně není, že by se ten pes neohlížel. Alespoň tedy to nelze brát paušálně. Nám vede kolem pozemku cesta, na které je provoz a pes je na to od malička zvyklý a to se děje na té cestě neřeší. Pokud se někdo objeví od jinud, tak se chová standardně, vyletí k plotu a řve dokud se onen "narušitel" patřičně nevzdálí. Stejně tak pokud jde někdo se psem. Mimo své teritorium proti psům nic nemá, dokonce ani když potkáme nějakého psa, který se bojí a chová se podle toho. K lidem se chová buď indiferentně, pokud o nás nejeví zájem a nebo by se i kamarádil, když se někomu líbí a dotyčný to dává najevo. Stejně tak když někoho pustím za plot, nestalo se mi, že by projevil agresi. To ale nemám vyzkoušeno zblízka, bez výjimek psa zavřu, pokud dotyčný není rodina nebo někdo z blízkých přátel, ke kterým se chová stejně.
TyVed, a on je zase rozdíl mezi pasteveckým psem vykonávajícím své poslání někde ve své domovině, kde je ten kontakt s člověkem v daleko menší míře až zcela minimální, a nejen kontakt, ale celkový způsob života od štěněte. Pastevečtí psi nejsou zkameněliny, jsou velice inteligentní, dobře se učí a "nasávají" ten život, podmínky.....
a krom toho jsi mě nepochopil.....já nepíšu, že musí útočit za každých podmínek či jak. Oni mají zasáhnout proti nebezpečí....když není nebezpečí, není třeba zásah......já tím chtěla říci,že pastevce by rozhodně nemělo být snadné odvrátit od jeho práce (jakože se na nás bude řítit cizí pes a já si svého pastevce odpoveluju za záda a on tam bude tiše jukat a čekat, až zachráním p.rdel sobě i jemu.... )
a - nemá tvůj pes 2 roky? Jestli jo, tak může nastat, ve vztahu k cizím, zlom.....
napsal(a):
Docela by mě zajímalo v kterých evropských státech. Co jsem projela a prošla, tak všude byly značené turistické cesty a minimálně po těch se soukromými pozemky chodit mohlo - jiné než soukromé tam nejsou - o lesích nemluvě. Ale všude jsem rozhodně nebyla, proto se ptám.
Osobní zkušenost nemám, ale četla jsem to třeba o Velké Británii. Ale nemusíme chodit daleko - jižní Čechy, panství Orlík. Oborou Schwarzenbergů vedla turistická cesta, značená. Dřív se dalo projít oborou, dnes už ne. Proti tomu protestoval Svaz českých turistů a nevím kdo ještě, ale bez úspěchu.
napsal(a):
problém může být i v tom, co považuje pes za území, které chrání. Pokud to jsou i cesty k pastvinám, bude je bránit taky. Ona je taky pravda že ještě před 10 - 15lety člověk u nás výletníka nepotkal nebo jen vzácně, teď rok od roku se tu potlouká lidí, které neznám, čím díl víc. Do takových oblastí, které zmiňujete - Balkán, Rumunsko a podobně se lidé taky zrovna ve velkém nehrnuli. Pozemky mají větší a turista neví že cesta je soukromá. Na vesnici, která žije víceméně zemědělskou výrobou, chodí lidé tak nějak tam, kde mají vlastní pole nebo svá zvířata a jejich psi také vědí, kam lézt nemají a pokud tam dřív přišel někdo cizí, byl to většinou nežádoucí vetřelec. Teď se situace rychle mění a lidé z těchhle oblastí a už vůbec ne jejich psi, na to prostě nejsou připravení. Problém to samozřejmě je, dcera si taky po zkušenostech s naším psem pořídila jako hlídače ke koním ovladatelnější psy, na druhou stranu i výleníci si musí uvědomit, že by neměli a zvlášť se psem courat všude, protože když se přiblíží například k pastvinám, může je pes skutečně natvrdo napadnout a pastevec tam klidně může být sám a majitel bude prostě něco dělat jinde. Pokud s sebou bude turista mít ještě psa, vystartuje po nich tím spíš. Dnes se vrací do krajiny vlk a pastevci se doporučují jako ochrana stád, budeme si muset zvyknout na vlky, ale i na pastevecké psy, majitelé stád si nemohou dovolit nechat svá zvířata bez ochrany. Dnes se vlk objevuje i v hustě zalidněných oblastech na kokořínsku, kam chodí velké množství lidí na výlety, k setkáním s pasteveckými psy bude docházet častěji.
Jedna vec je loziť na cudzí pozemok - je zloba a pastevec nech zahana.
Ale keď idem po turistickej značke alebo naucnom chodníku, tak fakt dúfam že nikoho nenapadne nechať tam voľne pobehovať SAO a keď mi zožerie psa tak len pokrci plecami že s tým mám rátať.
Článek na téma Právní odpovědnost za pastevecké psy
https://ekolist.cz/cz/publicistika/priroda/pravni-odpovednost-za-pastevecke-psy?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
napsal(a):
Osobní zkušenost nemám, ale četla jsem to třeba o Velké Británii. Ale nemusíme chodit daleko - jižní Čechy, panství Orlík. Oborou Schwarzenbergů vedla turistická cesta, značená. Dřív se dalo projít oborou, dnes už ne. Proti tomu protestoval Svaz českých turistů a nevím kdo ještě, ale bez úspěchu.
Možná máte pravdu, ve Velké Británii jsem nebyla, ale co já četla věcí ! A co se obor týká, každá má svá specifická pravidla - kvůli zvěři. A pokud je turisté nedodržují, mají pak smůlu. Ale to je oplocená obora.
Třeba krásná obora Židlov má přesně upravený režim ( zubři ).
účelem pořízení takového psa není vetřelce zabít, ale zahnat, to je rozdíl. Těsně vedle oblíbené turistické cesty si ovce nedám, protože by je nějaký blb přecpal pečivem a pak se řeší úhyny. Pokousat vás může jakýkoli velký pes, nejen pastevec. N a diskusi na ovce, kozy dal přispěvatel Lupus soupis jak se má chránit stádo pasteveckým psem, tak ho s dovolením použiju.
https://ekolist.cz/cz/publicistika/priroda/pravni-odpovednost-za-pastevecke-psy?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
chci říct, že pastevce není rozhodně třeba démonizovat. Jen obě strany musí dodržovat určitá pravidla.
napsal(a):
účelem pořízení takového psa není vetřelce zabít, ale zahnat, to je rozdíl. Těsně vedle oblíbené turistické cesty si ovce nedám, protože by je nějaký blb přecpal pečivem a pak se řeší úhyny. Pokousat vás může jakýkoli velký pes, nejen pastevec. N a diskusi na ovce, kozy dal přispěvatel Lupus soupis jak se má chránit stádo pasteveckým psem, tak ho s dovolením použiju.
chci říct, že pastevce není rozhodně třeba démonizovat. Jen obě strany musí dodržovat určitá pravidla.
Pro dodržování pravidel hlasuji všemi deseti. Když se ale vrátím k zadavatelce, tak k ní přiběhl SAO ve vsi.
Btw : Jestli má Nessi ve vašem profilu nějakou souvislost, tak zrovna vaše krajina je tak protkána cestami.....že tam ochránci stád asi moc uplatnění nenajdou ( a před vlky ? :-)) )
Nemá, kdysi jsme tam měli chalupu a je to pouze vzpomínka. Teď bydlíme na okraji chko kokořín, ale nemám pocit že by tu chodilo míň lidí. Téma pasteveckých psů mě zajímá, hlavně proto že nedávno řešil soused roztrhané ovce - 5 březích kusů. Ani nevím jestli mu uznali vlky, ale v zásadě je mu jedno jestli to byli vlci nebo psi, řekl že tam dá pastevce a těm to bude taky jedno. To co se stalo zadavatelce neschvaluju, jen říkám že po osobních zkušenostech s chovem pastevce, pokud by opravdu chtěl zaútočit, tak ho kopanec nezadrží. Ta fena nic nehlídala, jen byla zvědavá.
napsal(a):
Možná máte pravdu, ve Velké Británii jsem nebyla, ale co já četla věcí ! A co se obor týká, každá má svá specifická pravidla - kvůli zvěři. A pokud je turisté nedodržují, mají pak smůlu. Ale to je oplocená obora.
Třeba krásná obora Židlov má přesně upravený režim ( zubři ).
Co já četla věcí - takhle můžete shazovat všechno.
napsal(a):
Co já četla věcí - takhle můžete shazovat všechno.
Ale jasně, já jen, že V.B. je dost specifická Evropa.
http://www.treky.cz/velka-britanie
Nevím, jak je to s vlastnictvím pozemků ve V.B. Možná se cesty soukromým vyhýbají. Ale čí jsou ty, kterými prochází?
napsal(a):
Počkat počkat, co jsem všechno kdy potkala? tedy bez dítěte, ale se psy. které jsem nemohla ani zvednout nad hlavu.
nějaký německý ovčáky, pak taky jednoho NO, co přehupnul dvaapůmetrovou bránu jak nic, aby k nám přišel, pak na mě jednou přeskočil plot sousedům rotvík, to byl dobrej magor a to jsem teda měla vymyšlenej plán, co je za nástroje v zahradním domečku (stalo se to před zahradou), taky jednou anatol, to bylo nepříjemné, protože se fena zrovna hárala a to jsem zase přemýšlela, jestli by klacek pomohl jako antikoncepce. pak jsme potkali v lese hysterického ČSV, taky malamuta, toho jsem odváděla domů. Stejně tak takovýho velkýho křížence dogy, toho jsem taky odváděla domů, jo, malamut byl jednou i u nás na zahradě. taky jsem potkala ridgebacka, ridgebačku (ta už je v pánu), maďarskýho ohaře (ten utíkal často, už je taky pryč) utekla za námi ze zahrady brazilská fila (to jsem se teda bála, ale taky jsme přežily), taky jsem na procházce potkala bearded kolii (taky odveden domů). jo, onehda jsem v lese potkala borderáka - přidal se k nám a majitele jsme potkali asi po 20 minutách) a taky malýho vořecha, kterej nevím, kam patřil a neměla jsem náladu ho řešit, pak se zase odpojil.
no to je asi všechno co mě teď z hlavy napadá
"bez dítěte"
napsal(a):
http://www.treky.cz/velka-britanie
Nevím, jak je to s vlastnictvím pozemků ve V.B. Možná se cesty soukromým vyhýbají. Ale čí jsou ty, kterými prochází?
To si budete muset zřejmě zjistit...
napsal(a):
To si budete muset zřejmě zjistit...
Nebo si budete muset poopravit názor na chování majitelů pozemků v normálních státech, ke kterým možná V.B. patří. Nikde nekvete taková hysterie kolem vlastnictví pozemků, jako v Čechách a příjmy z turistiky jsou všude příjemné ( někde nenahraditelné ).
napsal(a):
Nebo si budete muset poopravit názor na chování majitelů pozemků v normálních státech, ke kterým možná V.B. patří. Nikde nekvete taková hysterie kolem vlastnictví pozemků, jako v Čechách a příjmy z turistiky jsou všude příjemné ( někde nenahraditelné ).
Ja se té hysterii ani nedivím, občas žasnu co za poklady vytahuji že sena a co jsou některá prasata schopni nechat ve výběhu. A pastevec? Škoda že jsem si ho nepořídila když jsem ješte měla ovce. To takhle na mě volá soused že jel kolem výběhu a tam parta chlapů nahání ovce, tak couvl a jede k nim. Chlapi naskákali do dodávky a pryč. Bylo poledne a výběh je u hlavní dost frekventovaný silnice. Drzost lidí je neskutečná.
Dle mého názoru kopacka určitě není v pořádku. Podle toho co jste napsala bych neřekl, že pes chtěl útočit. Spíš byl jen zvedavej. Jednou na mě také vyběhl "problémový" vlčák. Přeskočil plot a běžel ke mě. Věděl jse, že když budu utíkat, tak to bude ještě horší a ani bych mu neutekl. V tu chvíli mě napadlo zkusit na něj zarvat "co to bylo nesmíš" pejsek si asi řekl, že udělal něco špatně, že takhle na něj křičí páníček když něco vyvede. Pejsek se umoudril a přišel nejistým krokem se pohladit. Kopackou bCh to řešil až ve chvíli opravdového utoku, ale vím, že pokud by šlo opravdu o útok, tak bych ho tož Kopackou ještě víc naštval.
Staff99
napsal(a):
A dělat špatnou pověst nějakému plemeni také není úplně v pořádku. Byl jsem 3krat pokousany od psů a vždy to byl nějaký kříženec kostatka s lopatkou, tak maximálně do 15kg a 30 cm. O tom se nemluví a neděla se jim špatná pověst jen proto, že já byl zrovna takovým psem napaden.
no to se teda dělá, každý řekne, že ho pokousal jezevčík nebo kokr a ani nebude lhát
jenomže kousnutí od nich zas tolik nebolí ;-)
asi radši budu tvořit blbou pověst než aby mi někdo coural po zahradě
Staff99
napsal(a):
Dle mého názoru kopacka určitě není v pořádku. Podle toho co jste napsala bych neřekl, že pes chtěl útočit. Spíš byl jen zvedavej. Jednou na mě také vyběhl "problémový" vlčák. Přeskočil plot a běžel ke mě. Věděl jse, že když budu utíkat, tak to bude ještě horší a ani bych mu neutekl. V tu chvíli mě napadlo zkusit na něj zarvat "co to bylo nesmíš" pejsek si asi řekl, že udělal něco špatně, že takhle na něj křičí páníček když něco vyvede. Pejsek se umoudril a přišel nejistým krokem se pohladit. Kopackou bCh to řešil až ve chvíli opravdového utoku, ale vím, že pokud by šlo opravdu o útok, tak bych ho tož Kopackou ještě víc naštval.
Jo takových NO jsem už taky potkala. Měl jste štěstí, že reagoval na křik. Jistě máte nějaké bul plemeno. Určitě jste neměl toho svého psa sebou jako štěně, ale byl jste sám. Většina psů než zaútočí štěká, vrčí, běhá kolem Vás. Bohužel jsem už útok od tohoto plemene zažila a proto mi bylo jasné že štěkat, ani vrčet nebude. Věřte mi nemít sebou dítě, babičku a štěně. Jít sama, možná na ní v klidu promluvím a nabídnu jí ten pamlsek, tohle byla špatná situace. Hlavně když vím že už tito konkrétní psi mají za sebou řadu napadení. Již jsem psala že napadla i děti. A vidět jí stát u mého dítěte a být daleko, bylo hrozné. Pak za ním běžela.Jejich majitel má prý nějakou podmínku. Já to ale nebudu nikam hlásit, nebudu mu dělat problémy, jen jsem mu to vysvětlila.Nechci pomlouvat plemeno, to za blbost majitele nemůže. Budu doufat, možná se kvůli tomu dám na modlení že se to už nikdy nestane. A děkuji bohu že to dopadlo tak jak to dopadlo a štěstí že neutekli obě, ta druhá je prý daleko ostřejší................Prostě bych si moc přála, aby lidé byly zodpovědnější a opravdu měli dobře oplocený pozemek a psa zvládnutého.
Nechci být za černou kroniku, ale toto je síla :
https://www.novinky.cz/krimi/497511-v-ceskolipske-nemocnici-zemrela-seniorka-kterou-napadla-doga.html
jako hustý. chudák paní. takového člověka může zabít už to, že to velký pes porazí, nemusí ho ani kousnout.
lesnížínka
napsal(a):
Jo, taky jsem ráno četla. První, co mi vytanulo bylo doga?? Ani jsem to nečetla a byla jsem si skoro jistá, že argentina.
No a mě napadla německá doga a říkám si to je divný, že by německá doga jen tak z plezíru na někoho zaútočila....
napsal(a):
No a mě napadla německá doga a říkám si to je divný, že by německá doga jen tak z plezíru na někoho zaútočila....
Já myslím, že je v tom nadpisu schválně napsané jen doga. Protože nejznámější doga je německá, ta napadne nejvíc lidí a celý článek třeba ani nepřečtou. A tak se začne šířit fáma, jaké jsou německé dogy zabijáci.
No, tak v Lidových novinách to znalci ještě vylepšili:
https://www.lidovky.cz/domov/seniroku-s-choditkem-napadla-doga-zena-po-dvou-dnech-zemrela-v-nemocnici.A190216_124600_ln_domov_ele
napsal(a):
No, tak v Lidových novinách to znalci ještě vylepšili:
https://www.lidovky.cz/domov/seniroku-s-choditkem-napadla-doga-zena-po-dvou-dnech-zemrela-v-nemocnici.A190216_124600_ln_domov_ele
Teď to bylo na Primě ve zprávách.
no nikdo nemá fotografii toho vraha, vše jen ilustrační a jo, lidovky vyhrávají první cenu
hned pak blbechcci s foto uřízlých uší a ostnáčem = arg. doga je zabiják, už to vidím jak zas Rath navrhuje zákaz všeho nad 20kg
ten komentář je ještě lepší "Argentinská doga je dominantní pes s loveckými instinkty, který se používal mimo jiné k hlídání otroků na plantážích a také při štvanicích na uprchlé otroky."
až na to, že to byl Leopard
u minulého případu "argentýna napadla" se zjistilo, nečekaně, že to argentýna tak úplně nebyla
argentinská stejně není doga, ale "dog" a opravdu nechodí povenku aby skákala lidem po krku (leda že jste divoké prase)
ale své si ohlídá, to jo, za plot nelézt
tohle byl nějaký prostě pes, a pes je pes
je to neštěstí, snad dostane tak 50 let
a novináři ať jdou do p .. třeba do politiky !
napsal(a):
no nikdo nemá fotografii toho vraha, vše jen ilustrační a jo, lidovky vyhrávají první cenu
hned pak blbechcci s foto uřízlých uší a ostnáčem = arg. doga je zabiják, už to vidím jak zas Rath navrhuje zákaz všeho nad 20kg
ten komentář je ještě lepší "Argentinská doga je dominantní pes s loveckými instinkty, který se používal mimo jiné k hlídání otroků na plantážích a také při štvanicích na uprchlé otroky."
až na to, že to byl Leopard
u minulého případu "argentýna napadla" se zjistilo, nečekaně, že to argentýna tak úplně nebyla
argentinská stejně není doga, ale "dog" a opravdu nechodí povenku aby skákala lidem po krku (leda že jste divoké prase)
ale své si ohlídá, to jo, za plot nelézt
tohle byl nějaký prostě pes, a pes je pes
je to neštěstí, snad dostane tak 50 let
a novináři ať jdou do p .. třeba do politiky !
kde jste na to přišla s tim leopardem? Co říkal Stein, tak to byli psi používaní k nahánění stád a lovu divokejch prasat.
Huskyjanina
napsal(a):
kde jste na to přišla s tim leopardem? Co říkal Stein, tak to byli psi používaní k nahánění stád a lovu divokejch prasat.
jedna teorie říká, že je to indiánské asi 4 století staré plemeno a druhá, že právě indiány těmi psy vyháněli a otroky sháněli
a později byli leopardi pravými farmářskými pomocníky, jak říkáte lov, stáda, ..
ale nemám žádný věrohodný zdroj k těm indiánům nebo otrokům, to si tak různě opakují různé weby
každopádně o argentýně to pravda není, v době otrokářství to plemeno neexistovalo
Huskyjanina: původ Catahouly teda "dokládá" pověst o "válce" s indiány skrz Hernanda De Soto
průzkum říká, že 40% dětí do 12 let bylo pokousáno psem rodinným nebo známých
lesnížínka: záhoří rok 2017 důchodkyne zemřela po nadapení staffordem, majitelku rotvajlerů sežrali její vlastní psi, důchodkyně zemřela po napadení rotvajlerem (Opava myslím..), další úmrtí má na svědomí smečka pastevců a ovčáků - 5 leté dítě, předtím to byli většinou ovčáci
z toho plyne - pes je pes a velký pes je dvakrát pes a pes velký s obří tlamou je třikrát pes
a lidé jsou už fakt úplně mimo a pokaždé pak "já nevím jak se to mohlo stát"
už by to asi chtělo psychotesty
....."a lidé jsou už fakt úplně mimo a pokaždé pak "já nevím jak se to mohlo stát"
už by to asi chtělo psychotesty"......
Ono by to hlavně chtělo, aby stát zasáhl včas. Na obou televizích ( Nova, Prima ) ukázali plot, za kterým ten pes žil. To nebyl plot, to byla slátanina. Tu pletivo, tu kari, tu paleta. Sousedi vypovídali, že tam už byli minimálně 3x měšťáci - kvůli tomu psu. A co se stalo?
Stejně u ostatních tragedií. Vždycky vyšlo najevo, že problémy byly - nikdo je neřešil - vždyť se nic nestalo.
napsal(a):
....."a lidé jsou už fakt úplně mimo a pokaždé pak "já nevím jak se to mohlo stát"
už by to asi chtělo psychotesty"......
Ono by to hlavně chtělo, aby stát zasáhl včas. Na obou televizích ( Nova, Prima ) ukázali plot, za kterým ten pes žil. To nebyl plot, to byla slátanina. Tu pletivo, tu kari, tu paleta. Sousedi vypovídali, že tam už byli minimálně 3x měšťáci - kvůli tomu psu. A co se stalo?
Stejně u ostatních tragedií. Vždycky vyšlo najevo, že problémy byly - nikdo je neřešil - vždyť se nic nestalo.
zasáhnout, to každopádně, nevím, na co se furt čeká
nemáme si brát příklad z USA, ale tam je jeden problém a podruhé psa odeberou
stát se může cokoli, pes uteče, dobře, se mi i stalo, že lidé otevřeli branku, téměř mě kleplo
ale tady tento pes prý pobíhal po městě už kolikrát
mně se třeba nelíbí postihy jako pokuta, která je pro mnohé likvidační
ale zas, podle mě - pes je nadstandard
Nevím, jak to nakonec budou u soudu kvalifikovat, ale hrubě se mi nelíbí, že problémy s tím psem i majitelem byly prokazatelně i v minulosti, měšťáci tam opakovaně jezdili "řešit to", a státní policajti v poklidu ani nehnuli prstem, přitom řešení obecného ohrožení je plně v jejich kompetenci.
A ta úžasná věta o tom, že se bude zkoumat, zda dotyčná skutečně zemřela na následky poranění tím deb*lním psem, taky nepřidá, protože stařenka, která v devadesátijedna letech chodí po venku s chodítkem pravidelně na procházky, tady mohla být klidně dalších pět let.
Jsem ráda, že se takové případy medializují, ovšem že by to pomohlo rozhýbat bezpečnostní složky k větší aktivitě ohledně péče o bezpečnost občanů, si iluze nedělám. Ale více takových emocionálních informací možná rozhýbá sousedy podobných debilů, a třeba si chlapi v sousedství nějakého podobného hovada s egem podepřeným nezvladatelným psem v hospodě řeknou, že než aby tam s nulovou efektivitou opakovaně dojížděli měšťáci na pokec, je lepší vzít takového psa v noci sekerou po hlavě nebo mu hodit nějakou "ňamku" ještě předtím, než napadne dítě na tříkolce nebo něčí prarodiče o francouzských holích.
saola
napsal(a):
Nevím, jak to nakonec budou u soudu kvalifikovat, ale hrubě se mi nelíbí, že problémy s tím psem i majitelem byly prokazatelně i v minulosti, měšťáci tam opakovaně jezdili "řešit to", a státní policajti v poklidu ani nehnuli prstem, přitom řešení obecného ohrožení je plně v jejich kompetenci.
A ta úžasná věta o tom, že se bude zkoumat, zda dotyčná skutečně zemřela na následky poranění tím deb*lním psem, taky nepřidá, protože stařenka, která v devadesátijedna letech chodí po venku s chodítkem pravidelně na procházky, tady mohla být klidně dalších pět let.
Jsem ráda, že se takové případy medializují, ovšem že by to pomohlo rozhýbat bezpečnostní složky k větší aktivitě ohledně péče o bezpečnost občanů, si iluze nedělám. Ale více takových emocionálních informací možná rozhýbá sousedy podobných debilů, a třeba si chlapi v sousedství nějakého podobného hovada s egem podepřeným nezvladatelným psem v hospodě řeknou, že než aby tam s nulovou efektivitou opakovaně dojížděli měšťáci na pokec, je lepší vzít takového psa v noci sekerou po hlavě nebo mu hodit nějakou "ňamku" ještě předtím, než napadne dítě na tříkolce nebo něčí prarodiče o francouzských holích.
A neměli by event. ti chlapi z hospody se domluvit a ručně domluvit majiteli toho psa? Pes za to nemůže, že má de.ilního pánečka.
saola
napsal(a):
až po zabití psa souhlasím
po hlavě potřebuje spíše ten majitel, ne ? pořídí si dalšího pejska.. takoví potřebují fyzický trest (vězení, veř. prospěšné práce) a doživotní zákaz chovu zvířat
saola
napsal(a):
Pro fíkovnici:
Možná byste to měla říct té stařence a jejím pozůstalým, že ten pes, co ji de facto zabil, za nic nemůže.
Doufám, že to, co jste napsala, nemyslíte úplně vážně.
jistě že za to může pes, ale tygra také nepouštíte na náměstí přece
je potřeba dostatečně potrestat majitele psa a to také hodně výrazně pustit do světa a ne malinká zprávička v místním plátku o podmínce na 6 měsíců a pokutě 3 tisíce korun
saola
napsal(a):
Pro fíkovnici:
Možná byste to měla říct té stařence a jejím pozůstalým, že ten pes, co ji de facto zabil, za nic nemůže.
Doufám, že to, co jste napsala, nemyslíte úplně vážně.
Myslím to vážně "Saolo". Vy snad zastáváte názor, že majitel je bez viny? Kdo má větší mozek, a kdo má odpovědnost za svá zvířata? Proč si majitel nevyspravil plot? Proč nenaučil psa tomu, že se nezdrhá, atd.atd.??
Mmch. RR nám zakousl našeho psa. Nas.aná a vytočená jsem sice na RR byla. Ale vynadat a řešit to jsem šla s jeho majitelem... A nenapadlo mě RR házet "mňamku"!
Megoušku, ten majitel teď bude pár let v base.
Kdyby mu to sousedi "vysvětlili" dříve, když už jsou bezpečnostní složky tak bezzubé, nemusel být na cestě do vězení a třeba by si případného dalšího psa lépe vybral či si obratem zabezpečil lépe pozemek.
Ale když jsou měšťáci lhostejní, stáťáci lhostejní a všem okolo je to taky úplně jedno, lidé prostě mohou zbytečně umírat.
napsal(a):
Podívejte míst, kam kudy mohou lidé bezpečně chodit venčit své psi je dost, vím to, sama na procházky chodím, ale pokud někdo má pocit, že může chodit k cizím ohradám se zvířaty, notabene označeným cedulemi jako hrom, plete se. Přechází po našem pozemku, nerespektuje výstražné cedule a vůbec nelituju že ho psi vyděsí. Máme to tak několik let a zatím jsme pokousání neřešili. Když mi soused začal vykládat jak máme nebezpečné psi, jen jsem přisvědčila a jejich reklamu sama intenzivně podporuju, protože tam i díky tomu nikdo neleze. Ve svém okolí vím o několika chovatelích, kteří mají ovce a budou si pořizovat přímo pastevecké psi na jejich ochranu, takže, ano s pasteveckými psi se budou lidé potkávat častěji a ano, budou podle mého názoru přibývat místa, kterým by se výletníci měli ve vlastním zájmu vyhnout.
Tohle je ale v přímém rozporu s právem volného průchodu krajinou tak, jak je u nás ze zákona pojímán. Pokud máte všude cedule a hlavně pokud nevedou (!) přes vaše pozemky veřejné komunikace (např. v mapě značené různé cesty, polní cesty, účelové cesty, lesní cesty, turistické trasy a já nevím, co ještě) pak si tam pastevce mějte - když je budete mít zajištěné, aby nenapadli nikoho třeba metr od hranice vašeho pozemku... máte tu jistotu?
ALE veřejně přístupné účelové komunikace, stezky i pěšiny mimo zastavěné území, které jsou evidované na OÚ, rušit ani nijak přehrazovat nesmíte - a to ani jako majitel onoho pozemku. Žádné varovné cedule na tom nic nezmění. A v případě incidentu vašich psů budete mít zatracený problém.
Sami máme cca 40 ha krajiny kolem naší vesnice, kde máme všechny výše zmíněné cesty, ovšem respektujeme zákon, tedy volný pohyb osob.
Určitě bych nechtěla, aby v našem sousedství měl někdo k "zajištění svých stád" na volno pastevecké plemeno, pocházející odněkud z Kavkazu. Fakt ne.
saola
napsal(a):
Fíkovnice, jak můžete srovnávat zakousnutí psa s usmrcením člověka?
On to rozdíl je, ale zneškodnění psa nic neřeší.....majitel si pořídí dalšího a zase se bude čekat, až pes někoho napadne - zabije?? A kolik takových majitelů, kteří mají podobný přístup je.....a nikdo s tím nemůže nic dělat, dokud se nestane neštěstí a to už je pozdě bycha honit, protože to nikomu život nevrátí.
A jinak Fíkovnice má pravdu, pes za to opravdu nemůže, majitel ho vychoval, majitel ho nezabezpečil........mě takhle zakousnout něčí pes babičku (nebo kohokoliv), tak snad vezmu auťák a pojedu osobně dotyčného přejet.....neumím si to vůbec představit...
napsal(a):
On to rozdíl je, ale zneškodnění psa nic neřeší.....majitel si pořídí dalšího a zase se bude čekat, až pes někoho napadne - zabije?? A kolik takových majitelů, kteří mají podobný přístup je.....a nikdo s tím nemůže nic dělat, dokud se nestane neštěstí a to už je pozdě bycha honit, protože to nikomu život nevrátí.
A jinak Fíkovnice má pravdu, pes za to opravdu nemůže, majitel ho vychoval, majitel ho nezabezpečil........mě takhle zakousnout něčí pes babičku (nebo kohokoliv), tak snad vezmu auťák a pojedu osobně dotyčného přejet.....neumím si to vůbec představit...
Čeho se bojím, je to, aby se majitel nějak nevykrucoval. Ono je fakt nad míru jasné, že v tomto věku stačilo paní jen převrátit. Navíc jsem kdesi četla, že utrpěla velký psychický šok (nedivím se!), takže ani nemusela zemřít v důsledku zranění, ale "díky" třeba srdečnímu selhání... Pobouřilo mě, že "se bude zkoumat, zda paní zemřela v důsledku útoku psa." Ale vinu - dle mě - nese jen a jen majitel a Policie (prý Pomáhat a chránit!)
fikovnice
napsal(a):
Čeho se bojím, je to, aby se majitel nějak nevykrucoval. Ono je fakt nad míru jasné, že v tomto věku stačilo paní jen převrátit. Navíc jsem kdesi četla, že utrpěla velký psychický šok (nedivím se!), takže ani nemusela zemřít v důsledku zranění, ale "díky" třeba srdečnímu selhání... Pobouřilo mě, že "se bude zkoumat, zda paní zemřela v důsledku útoku psa." Ale vinu - dle mě - nese jen a jen majitel a Policie (prý Pomáhat a chránit!)
Taky mne to nasr...! Co chtějí zkoumat? Paní byla napadená a umřela. Pokud takto někdo umře po autonehodě, taky se zkoumá, jestli by náhodou stejně neumřel?
fikovnice
napsal(a):
Já bych mu minimálně zpřerážela hnáty (já se omlouvám, ale fakty mám na takový lidi vzteka).....a nejhorší na tom je, že to zase nejvíc ublíží, těm slušným a zodpovědným majitelům psů a obzvláště "bojových" plemen
A hlavně....opravdu je argentinská doga takovej magor, že hupsne na prvního člověka a porve ho??? Přeci normální pes na volno, nic nebránící ani teritorium ani pána ani pánovu věc, neskočí jen tak z plezíru na člověka, který si ho nevšímá....nebo žiju ve světě, kde se to neděje??? Jako ještě bych třeba pochopila, kdyby sebou ta stará paní měla psa....to se bohužel děje často, že pes primárně útočí na psa, ale takhle.....??
lupus4
napsal(a):
Dohady....dohady...dohady...ze zpráv našeho tisku (aj tlače) nelze usuzovat přece vůbec na nic, to ještě nevíte ?
A teď si dámy třeba představte, že by o pani s chodítkem zavadilo třeba 5 letý dítě na kole a pani spadla tak nešťastně, že by zemřela...
A tak to by mne také zajímalo...? Ale srovnat se to asi nedá, tady je prostě nezodpovědný majitel, kterému utíká nebezpečný pes. S dítětem...nešťastná náhoda, což bych brala asi, i kdyby o ni zavadil pes. Příklad: jdu se psem po chodníku na vodítku, dávám psu k noze, aby jsme paní obešli, pes, na mne upřeně kouká(můj tedy určitě ne, ale jsou taková plemena ) avybočí trochu prd.lí a o paní zavadí...
lupus4
napsal(a):
Dohady....dohady...dohady...ze zpráv našeho tisku (aj tlače) nelze usuzovat přece vůbec na nic, to ještě nevíte ?
A teď si dámy třeba představte, že by o pani s chodítkem zavadilo třeba 5 letý dítě na kole a pani spadla tak nešťastně, že by zemřela...
Ale ten pes o paní nezavadil. Pes ji povalil a pokousal na hlavě, rukou, nohou.....
A kdyby to bylo 5 leté dítě, tak by taky mělo být pod dozorem.
Ten pes stejně dopadne špatně ( 100x může být na vině majitel ). Majitel půjde sedět a co se psem?
Jinak kdyby byly za oknem ryby, nemusely by být rybníky. Paní neshodilo dítě, ale dokousal pes.
dávám psu k noze, aby jsme paní obešli, pes, na mne upřeně kouká(můj tedy určitě ne, ale jsou taková plemena
tak to je dobrý
Prostě nevim...dneska je taková nějaká doba, že nikdo za nic není zodpovědnej....děti si můžou dělat co chtěj, protože nejsou trestně odpovědný a nějak jsem si nevšimla, že by byli nějak postihováni třeba rodiče malých zlodějů, vandalů a pod. a stejně tak je to se psy........ ....
Ono možná, kdyby ty postihy byly...tím nemyslím třeba nějakou směšnou pokutu...tak by si třeba víc lidí rozmyslelo, jak zabezpečí svého psa, jak si pohlídá svého potomka..
napsal(a):
Prostě nevim...dneska je taková nějaká doba, že nikdo za nic není zodpovědnej....děti si můžou dělat co chtěj, protože nejsou trestně odpovědný a nějak jsem si nevšimla, že by byli nějak postihováni třeba rodiče malých zlodějů, vandalů a pod. a stejně tak je to se psy........ ....
Ono možná, kdyby ty postihy byly...tím nemyslím třeba nějakou směšnou pokutu...tak by si třeba víc lidí rozmyslelo, jak zabezpečí svého psa, jak si pohlídá svého potomka..
Jo, asi tak
jako je moc pěkný, že pes za nic nemůže v tom smyslu, že pes neovlivní, jestli jen někdo vychoval a naučil tomu, že chodítko či hole nejsou nic divnýho
ale to nic nemění na tom, že to zvíře skončí v kafině
protože majitel za tohle půjde do lochu a kdo se o takového psa bude starat? nikdo
na druhou stranu kdyby každý věděl, že když mu bude utíkat pes, tak při napotřetím odchycení ho utratí, možná by si to rozmysleli
napsal(a):
jako je moc pěkný, že pes za nic nemůže v tom smyslu, že pes neovlivní, jestli jen někdo vychoval a naučil tomu, že chodítko či hole nejsou nic divnýho
protože majitel za tohle půjde do lochu a kdo se o takového psa bude starat? nikdo
na druhou stranu kdyby každý věděl, že když mu bude utíkat pes, tak při napotřetím odchycení ho utratí, možná by si to rozmysleli
No možná za čas budeme na fb nebo jinde číst nabídku nějaké neziskovky, v níž bude nabízen tento pes. Bude tam vylíčeno, jak je super, jaký je mazlík, jak neměl štěstí na páníka, a na konci možná bude malá informace, že kousl člověka...
napsal(a):
Právě! Ty pokuty jsou fakt směšný! Likvidační pokutu asi dát nemohou. Ale citelnou ano, a hlavně xxx hod veřejně prospěšných prací! Ale opravdu prospěšných a hlídat, ať to dotyčný fakt vykoná poctivě. Já vím, že asi rodina paní a i vy zde někteří byste si možná jako adekvátní představovali vězení, ale já nevím... Kdybych v tom byla subjektivně zavzatá, soudím možná jinak. Takto si myslím, že užitečnější pro společnost budou tresty mnou výše uvedené. Plus samozřejmě odškodnění pro rodinu paní, i když jim ji to již nevrátí...
napsal(a):
Nemyslím, že za to bude nepodmíněný trest...ale nejsem právník.
saola
napsal(a):
Uložení veřejně prospěšných prací a pokuty v případě usmrcení člověka?.
Za trestný čin usmrcení z nedbalosti hrozí až 6 let nepodmíněně a na základě zveřejněných informací si jakoukoliv polehčující okolnost pro majitele toho vořecha nedokážu představit.
Já Vám nevím.... Ale víte jak vypadá naše soudnictví.... Vždyť je to podobné jako usmrcení v případě autonehody, pokud je vina na straně zabíjejícího řidiče. Takový případ máme v rodině. Polák předjíždějící dvě silné čáry zabil mého velmi blízkého příbuzného, bylo mu 30 let a měl před svatbou. Polák dostal podmínku a nějaký peněžitý trest (navíc byl občanem Rakouska, aby to vše bylo ještě zamotanější).
A stran mého názoru: Též si neumím představit polehčující okolnost, ale co třeba domácí vězení, citelná pokuta, stovky hodin prospěšných prací, povinnost zaplatit tučné odškodné... Jinak bude tak asi rok v kriminálu (nedělám si iluze, že víc), rodině nesplatí nic, neb přijde o práci a společnost bude přispívat na jeho povalování se na vězeňském kavalci.
Ale já Vám Váš názor neberu. Jen prostě přemýšlím, když už se stala tato tragédie, zda ten blb nebude aspoň trochu užitečnější, když to prostě bude muset odčinit tak jak píšu výše. Nevím, možná se mýlím, nechci se přít...
Ten rok kriminálu mám na mysli proto, že si opravdu nemyslím, že by dostal max. nepodmíněný trest. Stačí, aby projevil "účinnou lítost", v krimu měl pochvaly a po půlce je venku, tak možná po dvou letech, ne po roce (pokud budu uvažovat o variantě 4 let např.). Je mi celkem jasné, že většina těchto tzv. účinných lítostí je fingovaných.
Já si Saolo nemyslím, že jsem s Vámi ve sporu (ani nechci být), ale opravdu se snažím přemýšlet, co bude pro toho zmetka větším trestem. A co může být "přínosem" pro postiženou rodinu.
Vezměte si, že ožralý Půček zabil autem tu mladou studentku, já tam neshledala jediný důvod pro to jít pod max. možnou hranici odnětí svobody a stejně mu odvolací soud trest o rok snížil, nemýlím-li se. A teď žádá o podmíněné předčasné propuštění (naštěstí žádost byla zamítnuta).
Sladkej
XXX.XXX.224.115
Dá se zahnat psa bičem? Když vidím že někoho trhá. Např. Pitbulla?nebo by ho to ještě víc rozdráždilo?
https://img.blesk.cz/img/1/full/1468919_.jpg
Kbelíkem se dá zahnat i tygr :-)) ( Všichni přežili )
tetrivek
napsal(a):
Dnešní pěknou procházku nám překazila fena SAO. Šli jsme jen kousek od domu. Já, šestiletý syn na koloběžce i když chtěl sáňky, ale sníh hodně roztál, moje mamka a já vedla tříměsíční štěně. Štěně pěkně cupitalo, čmuchalo a seznamovalo se s okolím. S mamkou jsme si povídali. Syn jel asi 30m před námi. Okolí je pár domků se zahradami, louky a les. Když jsme míjeli poslední chalupu, ze stráně u louky, vyběhla fena na syna. Ten se lekl, zakřičel mami, zahodil koloběžku a běžel k nám. Fena běžela za ním, mamka jim běžela naproti, já taky, ale s malým psem v náručí (který už má 12 kilo). Naštěstí se fena rozběhla ke mě. Postavila se na bok, přikrčila a než stihla něco udělat dostala ode mě kopačku. Naštěstí se asi lekla a běžela pryč. V tu chvíli jsme všichni pospíchali domů. A já šťastná že to dopadlo jen takhle, ale neskutečně nasr... na majitele feny. Fena nebyla z tohoto stavení.
Ten majitel bydlí asi půl kilometru od nás na druhou stranu. Hned jak jsem za vraty všechny doma nechala, šla jsem za tím majitelem. Škoda že nebyl doma. Alespoň jsem zavolala bratrovi a ten mu to zavolal. Prý nejsou doma. A obě feny má na úvazu a nechápe jak se mohla utrhnout. Vím že s těmi psi má problémy, prý má nějakou podmínku. Nevím kolik lidí pokousali.
Je to paradox loni jsem tu psala o stejném plemeni, které mě pokousalo při práci, shodou okolností také fena, podobného zbarvení. Ale o padesát kilometrů jinde. Vím co SAO dokáže měli jsme štěstí. Škoda že jsou tyto plemena tak v módě a pořizují si je nezodpovědní majitelé.......
Ano, jak tu někdo píše, to že se nic nestalo je velké štěstí, ale jen proto, že Vy jste napadla cizího psa, který se na Vás šel podívat...být to můj pes, kousne Vás do prd...co to je za chování...až k Vám poběží cízí dítě, srazíte ho k zemi? Vaše dítě ječí a utíká jentak, Vy se postavíte k psovi a místo klidu ho nakopnete...až jí potkáte příště, určitě už k Vám jentak nepřijde, ale do té prdele Vás rovnou kousne...a můžete si za to sama.
Pes nemá běhat volně po vsi, to jistě ne...ale stane se, a když mě uteče náhodou pes a někdo by ho nakopl, tak si to s tím volem co to udělal půjdu vyřídit.
Jste pitomá a měla jste dost velké štěstí, že jste za to krutě nezaplatila...
O tom koho ti psi pokousali zřejmě víte z doslechu, že??? Moje kolie jednou štípla sousedovic kluka..protože byla nemocná, bylo jí blbě, zajížděla jsem do vrat a kluk, ačkoliv ji znal a věděl, že nemá ráda pískací hračky troubil na kole na jakýsi klason jak pominutý, fena skákala kolem něho a štěkala- prosila ať toho nechá, byli u toho 2 dospělí a nikdo mu neřekl půl slova, já než jsem zajela, stihla skočit a štípnout ho, měl modřinu..ale maminka byla nepříčetná a jestli je pes očkovanej na vzteklinu...pražáci co maj doma akorát tak malý chlupatý uštěkaný koště, který by takhle bylo schopný kousnout mnohem dřív, než moje klidná nyní už 14ti letá fena kolie...
Takže měla jste z prd... kliku a věřte, že příští setkání by mohlo být závažnější. A možná díky Vám příště pes na jiného člověka může zaútočit...jakou od Vás získal zkušenost? Chtěl Vás pozdravit, možná si hrát a Vy jste ho nakopla...
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.32.178
ditus
napsal(a):
Ano, jak tu někdo píše, to že se nic nestalo je velké štěstí, ale jen proto, že Vy jste napadla cizího psa, který se na Vás šel podívat...být to můj pes, kousne Vás do prd...co to je za chování...až k Vám poběží cízí dítě, srazíte ho k zemi? Vaše dítě ječí a utíká jentak, Vy se postavíte k psovi a místo klidu ho nakopnete...až jí potkáte příště, určitě už k Vám jentak nepřijde, ale do té prdele Vás rovnou kousne...a můžete si za to sama.
Pes nemá běhat volně po vsi, to jistě ne...ale stane se, a když mě uteče náhodou pes a někdo by ho nakopl, tak si to s tím volem co to udělal půjdu vyřídit.
O tom koho ti psi pokousali zřejmě víte z doslechu, že??? Moje kolie jednou štípla sousedovic kluka..protože byla nemocná, bylo jí blbě, zajížděla jsem do vrat a kluk, ačkoliv ji znal a věděl, že nemá ráda pískací hračky troubil na kole na jakýsi klason jak pominutý, fena skákala kolem něho a štěkala- prosila ať toho nechá, byli u toho 2 dospělí a nikdo mu neřekl půl slova, já než jsem zajela, stihla skočit a štípnout ho, měl modřinu..ale maminka byla nepříčetná a jestli je pes očkovanej na vzteklinu...pražáci co maj doma akorát tak malý chlupatý uštěkaný koště, který by takhle bylo schopný kousnout mnohem dřív, než moje klidná nyní už 14ti letá fena kolie...
Takže měla jste z prd... kliku a věřte, že příští setkání by mohlo být závažnější. A možná díky Vám příště pes na jiného člověka může zaútočit...jakou od Vás získal zkušenost? Chtěl Vás pozdravit, možná si hrát a Vy jste ho nakopla...
Mi ex pejsci by to vasemu pejskovi co by si k nam prisel cuchnout vysvetlili rychle. Zbyl by vam z nej mastnej flek. Takze byste mi este dekovala pokud bych vaseho pitomyho cokla na kteryho neni nikdo zvedavej a uz vubec povinnej ho prosit aby laskave sel domu, jenom nakopla.
ditus
napsal(a):
Takže to, že Váš nezajištěný pes štípl dítě, byla vina dítěte, protože troubilo na kole?
Váš pes bez dozoru nemá na ulici co dělat a to ani když zajíždíte autem. Buď ho naučte povel místo nebo ho na tu chvíli zavírejte. Vůbec se mamince nedivím, že byla nepříčetná. Byla v právu.
A pak se pejskaři diví, že je ostatní nemají rádi....
typicky pejskar-sobecek.
mam psa - a všichni se z toho posadte na zadek
ditus
napsal(a):
Tak to mám nejradši. De.bily, kteří si neumí zajistit psa, když zajíždějí do dvora!!
Nejlepší poukázka na to, aby pes někoho pokousal, dítě, člověka, psa. Spoléhat na to, že zrovna nikdo nepůjde okolo......
A ještě to místo omluvy obhajovat!
No jo, jenže když mám automatické otvírání vrat, abych nemusela z auta vystupovat, tak přece musí každý pochopit, že pes může vyběhnout. A hloupí sobci, co chodí kolem si to kousnutí zaslouží.
napsal(a):
No jo, jenže když mám automatické otvírání vrat, abych nemusela z auta vystupovat, tak přece musí každý pochopit, že pes může vyběhnout. A hloupí sobci, co chodí kolem si to kousnutí zaslouží.
Pochopila jsem. Jenže pak musí takový majitel pochopit, že jeho pes bude sem tam nakopnut, případně opepřen.
Když mám automatická vrata, tak nejspíš mám i auto se stahovacími okénky Přijedu před bránu, psi poskakují za bránou. Rozhlédnu se levá-pravá, pokud někdo jde, či jede auto-neotvírám. Přejede suto, otevřu vrata, psi vypochodujou vítat, přechčijou keř u vrat a zařadí se za jedoucí auto ke garáži a pochodujou. Z okýnka volám: jdeme, jdeme, zavírám! A zavírám bránu. Tak to léta probíhalo u nás. Do garáže od brány to máme 70m. Teď už je pes starý, špatně chodící, čeká s kočkou u garáže.
Letos jsme vrata měnili taky a kvůli psům jsem automat nechtěla. Vystoupím, vejdu brankou, zavřu psy do kotce, vklidu si otevřu a vjedu dovnitř. Připadá mi to nejbezpečnější pro psy i kolemjdoucí. Mám to tak zažité z doby, kdy jeden z našich psů byl dost přísný hlídač a neberu to jako až tak velkou komplikaci.
napsal(a):
Letos jsme vrata měnili taky a kvůli psům jsem automat nechtěla. Vystoupím, vejdu brankou, zavřu psy do kotce, vklidu si otevřu a vjedu dovnitř. Připadá mi to nejbezpečnější pro psy i kolemjdoucí. Mám to tak zažité z doby, kdy jeden z našich psů byl dost přísný hlídač a neberu to jako až tak velkou komplikaci.
Tak já mám hodné psy a kdybych chtěla, dám jim ,,zůstaň" u baráku, ale oni už to brali jako takový náš rituál
Osamocený pastevec by měla být nepřípustná situace.
lesnížínka
napsal(a):
Tak já mám hodné psy a kdybych chtěla, dám jim ,,zůstaň" u baráku, ale oni už to brali jako takový náš rituál
Okolo nás vede hlavní tah na Boleslav, psi i z toho důvodu nesmí sami vyběhnout. Ale dělám to taky kvůli kolemjdoucím, i normálně hodný pes je ochotný nejspíš kousnout těsně u vrat.
Kdybych sebou neměla dítě, babičku a skoro tříměsíční štěně čuvače. Tak bych chudinku fenku jistě nenakopla. Jo teď už je Rocky skoro dospělý, tak bych je nechala očuchat. Je to pes rodičů, nevycválanej puberťák, o kterým říkám, že se měl narodit jako kůň a v poslední chvíli si to pánbůh rozmyslel. Syn se psy vyrůstá od mala, a prostě ví že cizých psů si nevšímá. Je pravda, že od té doby se na volno samotných cizých psů začal bát. A to s námi od mala navštěvuje výstavy, zkoušky, svody.
A věřte mi že jsem celkem m. agor. Když se mě před lety na procházce v lese připletla do cesty asi stopadesátikilová bachna, své psi jsem neopustila a největším klackem v ruce jsem jim šla na pomoc. Takže pokud potkám cokoliv co může mě a ostatním ublížit budu se bránit. Je pravda že jsem to mohla odskákat v obouch případech.
napsal(a):
Okolo nás vede hlavní tah na Boleslav, psi i z toho důvodu nesmí sami vyběhnout. Ale dělám to taky kvůli kolemjdoucím, i normálně hodný pes je ochotný nejspíš kousnout těsně u vrat.
No tak my jsme vedlejší cesta, bývalá polňačka s minimem provozu...i lidí. U žádné hlavní cesty bych si to nelajzla.
lesnížínka
napsal(a):
No tak my jsme vedlejší cesta, bývalá polňačka s minimem provozu...i lidí. U žádné hlavní cesty bych si to nelajzla.
jo, to se máte. Máme pozemky i mimo vesinci, ale na zahradě u domu je takový rámus od provozu, že se tam kolikrát ani pořádně neslyšíme. Stavbu obchvatu plánují za 7let, tak to snad vyjde. U nás nechat psa vyběhnout, přejede ho auto.
TyVed
napsal(a):
Ovšem nic se nemění na tom, že preventivně kopat osamoceného pastevce, kterého někde potkáte, je velice nešťastný nápad. Potenciální konflikt tím mnohem spíš vznikne, než aby se ho podařilo zažehnat.
"Takže pokud potkám cokoliv co může mě a ostatním ublížit budu se bránit."
jenže jádrem pudla je útok nevyprovokovat, ne že se člověk nemá bránit útoku.......
aby to nebylo "člověk svého štěstí strůjcem"
a vo to de
napsal(a):
Tak to mám nejradši. De.bily, kteří si neumí zajistit psa, když zajíždějí do dvora!!
Nejlepší poukázka na to, aby pes někoho pokousal, dítě, člověka, psa. Spoléhat na to, že zrovna nikdo nepůjde okolo......
A ještě to místo omluvy obhajovat!
Bydlela jsem v ulici, která byla napojena na polňačku, třetí barák od konce této ulice, kde projelo 1 auto za den a to byli pošťáci...to, že tam běhají malí pražští psi a jezdí 2 leté děti po silnici na odstrkovadlech a trošku starší na kolech bez dozoru rodičů nikoho netrápí, ale když zajíždím do svého dvora a jediný dítě v ulici, navíc soused, co nás zná obklopen dospělými, vyprovokuje psa ke štípanci, tak já jsem de.bil :) Omluvila jsem se jim samozřejmě, nicméně byla to chyba toho kluka, fena děti miluje a do té doby neublížila nikomu nijak, nezakousne ani myš...mimochodem od té doby nikomu nic neudělala, v březnu jí bude 14let...
Jen nesnášenliví nepejskaři můžou napsat, že pejskaři jsou sobci, když si myslí že si z jejich psa sedne někdo na zadek...já se vždy snažila, aby mí psi nikoho neobtěžovali. Mně taky vadí uřvaný děti v marketech, jejichž maminky se usmívají jak krávy jak to jejich děťátko krásně řve a vzteká se, že nedostane na co si ukáže...pár přes pusu a bylo by po řvaní hned...a taky mi vadí pejskaři, co po svém psovi neuklidí h...prože pes je malý a jeho h...je taky malé..ale když těch psů přijde 20(a že jich po městech je), tak najednou to vypadá jak když tam sr.l slon...bomba vyzvedávat dítě ze školy a šlápnout si do malilinkatého hovínka...po super levných granulích pedigree a akci v kauflandu :(
tetrivek
napsal(a):
Kdybych sebou neměla dítě, babičku a skoro tříměsíční štěně čuvače. Tak bych chudinku fenku jistě nenakopla. Jo teď už je Rocky skoro dospělý, tak bych je nechala očuchat. Je to pes rodičů, nevycválanej puberťák, o kterým říkám, že se měl narodit jako kůň a v poslední chvíli si to pánbůh rozmyslel. Syn se psy vyrůstá od mala, a prostě ví že cizých psů si nevšímá. Je pravda, že od té doby se na volno samotných cizých psů začal bát. A to s námi od mala navštěvuje výstavy, zkoušky, svody.
Chápu, že jste měla obavu, taky na nás jednou vyběhl pes nějakého KAO či SAO, nevím co to bylo, ale naše reakce byla- stát a čekat, pes stál na kopečku, který končil v úrovni hrudníku, takže byl o kus výš a štěkal...vypadal naštvaně, já držela syna a manžel psa...ale nenapadlo by nás ho kopat či odhánět, raději jsme na něj nemluvili a čekali, kdo si pro něj přijde...hrát si na hrdinu se nemusí vyplatit...každý v sobě v pudu sebezáchovy najde sílu se bránit, ale Vy jste neměla dle Vašeho popisu čemu...nakopla jste psa, co vlastně ani nehrozil, jen se přišel podívat a protože pár hysterických drben označí psa za zabijáka a vypráví si mezi sebou báchorky, jak někoho pokousal, tak jste do ní kopla...moje fena byla taky tehdy hned agresivní...přitom je to nejhodnější pes co mám,nekonfliktní se psy i dalšími zvířaty, k lidem se lísá...
ditus
napsal(a):
Chápu, že jste měla obavu, taky na nás jednou vyběhl pes nějakého KAO či SAO, nevím co to bylo, ale naše reakce byla- stát a čekat, pes stál na kopečku, který končil v úrovni hrudníku, takže byl o kus výš a štěkal...vypadal naštvaně, já držela syna a manžel psa...ale nenapadlo by nás ho kopat či odhánět, raději jsme na něj nemluvili a čekali, kdo si pro něj přijde...hrát si na hrdinu se nemusí vyplatit...každý v sobě v pudu sebezáchovy najde sílu se bránit, ale Vy jste neměla dle Vašeho popisu čemu...nakopla jste psa, co vlastně ani nehrozil, jen se přišel podívat a protože pár hysterických drben označí psa za zabijáka a vypráví si mezi sebou báchorky, jak někoho pokousal, tak jste do ní kopla...moje fena byla taky tehdy hned agresivní...přitom je to nejhodnější pes co mám,nekonfliktní se psy i dalšími zvířaty, k lidem se lísá...
Takhle velký pes se nemá co pohybovat sám ani městem, ani obcí ani krajinou. Ne každý ví, jak se má chovat, aby ho k útoku nevyprovokoval. Přenášíte vinu na nesprávnou stranu.
Takhle k nám ( já, stádo koz s kůzlaty, psice a kamarádka ) přišel pyreneják velký jako medvěd. Stál v louce 10 m od nás a opravdu jsem těžko odhadovala, co má v úmyslu.
Majitel byl 3 km daleko ( pokud byl doma ), jestli byl v práci tak 25.
Saniiik83
XXX.XXX.41.9
Chudák pes dojedte si na psychiatrii když jste labilní, kopat do psa fakt ubohost!
Upřímně řečeno, syn se bojí, protože jste mu názorně svým jednáním ukázali, že má důvod se bát, byť bohužel v tomto případě zbytečně..naštěstí u lidí se s tím potencionálním strachem dá snadno pracovat, dá se mluvit, vysvětlovat.... ale jaký psychický dopad to Vaše zkratové jednání může mít případně pro toho druhého psa, který přišel v míru? Aby se příště z útěku nestala obrana, jak to ten pes má asi chápat? Jasně svým postojem dal najevo, že není pro Vás hrozba, že nemá zlé úmysly a dostal nakopáno...Váš pes v náručí se tak možná akorát naučí, že má důvod se bát, škoda....To se pak blbě socializuje. Ano, na jedné straně chápu strach v přítomnosti dítěte, ale chce to chladnou hlavu. Tahle situace byla fakt nešťastná.... Jestli můžu doporučit knihu Konejšivé signály od Turid Rugaas, hodně se o psí řeči dozvíte a možná si pak venčení budete užívat v klidu a s trochou porozumění.. 🙂
neverend
XXX.XXX.213.247
Ono teda lidi to je někdy materiál asi s porušeným pudem sebezáchovy.😀 Nedávno v televizi bylo jak řidiči často vjedou do zákazu vjezdu na staveniště a ještě jim spadnou i s autem do výkopu?😀😀 To je fakt masakr a tyhle "borce" zřejmě nenapadne že ohradník může znamenat koně,ovce a možná právě i ty psy co je hlídají.Prostě některý lidi nezastaví ani cedule s upozorněním a strčí ten svůj "rypák" naprosto všude.Pak se nemůžou divit že si ho natlučou.Takhle úplně cizí lidi lezli i do hřebčína a odůvodnili si to tím,že jsou tam koně a chtěli se podívat.😀 Fakt normálně do cizího areálu a protože jsou tam koně a otevřená vrata,tak se tam může.😀
https://ceskolipsky.denik.cz/zlociny-a-soudy/pihel-doga-napadeni-smrt-seniorka20200214.html
Zas tak jednoznačně, jak si všichni mysleli, to nevypadá.
A pak to tady takhle vypadá.
nejsem předplatitel tak nic......
napsal(a):
https://ceskolipsky.denik.cz/zlociny-a-soudy/pihel-doga-napadeni-smrt-seniorka20200214.html
Zas tak jednoznačně, jak si všichni mysleli, to nevypadá.
A pak to tady takhle vypadá.
„Zjednodušeně řečeno jde o to ověřit, zda k smrti seniorky, kterou potrhala doga, nepřispěla jiná příčina,“ poznamenala Baláková.
Zdroj: https://ceskolipsky.denik.cz/zlociny-a-soudy/pihel-doga-napadeni-smrt-seniorka20200214.html
Poslední věta, kterou si nepředplatitel mohl přečíst.
napsal(a):
nejsem předplatitel tak nic......
Promiňte, jinde jsem to neviděla. Jde o to, co v těch pár větách přečíst lze - čeká se na nový posudek o odpovědnosti... jak moc za úmrtí může (a jestli vůbec) majitel psa, protože první posudek nebyl jednoznačný.
Před rokem se psalo "Právní kvalifikaci případu určíme až po nashromáždění všech potřebných podkladů.."
No, takže ani rok nestačil na to, aby byl majitel psa .. co vůbec? NIC. Mají pouhé dva cáry papíru. Za rok. Řeší se, jestli zranění souvisela se smrtí, nebo paní uklouzla po slupce od banánu na chodbě nemocnice. Nebo co to tam řeší proboha.
Nebýt člověka, co té paní pomohl, tak paní umřela na místě. To orgány nevidí?
Jak to je třeba v případě autonehody, když člověk umře na následky až později v nemocnici?
Tohle tady máme hrozně špatně.
Jsem zvědavá, jestli konečně padne nějaký odpovídající trest. Jenže.. Až veřejnost zapomene, padne zase trest směšný.
Stačí přečíst to, co lze. Otálejí a bojí se přiznat, že za smrt může pes, potažmo majitel. Museli by ho odsoudit. Kvůli jedné "staré bábě" ?
(Vedle v diskuzi se pohoršujeme nad tím, že na balkon vlítli psi a kočka umřela leknutím....)
neverend
XXX.XXX.213.247
No hele být na místě toho chlapa,tak už si připravím do chodby pyžamo,osobní hygienu.😀 Tady v tomto právnickém státu nikdy nevíte..🙂
"Tady v tomto právnickém státu nikdy nevíte..🙂"
A to s tím konkrétním případem souvisí jak ?
neverend
XXX.XXX.213.247
napsal(a):
"Tady v tomto právnickém státu nikdy nevíte..🙂"
A to s tím konkrétním případem souvisí jak ?
Jednoduše přeci? Že člověk který v dobré víře ochrání spoluobčana před útokem,nakonec sám může sedět na lavici obžalovaných.Jen trošičku představivosti a dejte tomu chlapovi do ruky imaginární střelnou zbraň.Neohrozil on nakonec okolí víc než "pomohl" napadené? A bylo to v danou chvíli opravdu nutné? No a chlap už si chystá pyžamo,hygienické potřeby..😀 Tady jsem to myslel samozřejmě trochu s humorem a nadsázkou.Víte co to je,ne?
neverend
napsal(a):
Jednoduše přeci? Že člověk který v dobré víře ochrání spoluobčana před útokem,nakonec sám může sedět na lavici obžalovaných.Jen trošičku představivosti a dejte tomu chlapovi do ruky imaginární střelnou zbraň.Neohrozil on nakonec okolí víc než "pomohl" napadené? A bylo to v danou chvíli opravdu nutné? No a chlap už si chystá pyžamo,hygienické potřeby..😀 Tady jsem to myslel samozřejmě trochu s humorem a nadsázkou.Víte co to je,ne?
Ale tady přece vůbec nejde o toho, který stařenu bránil,tady se jedná o majiteli psa. Seznamte se s příběhem. Nebo myslíte, že bylo záslužné, že stařeně doga pomohla a zachránila ji tak před dlouhým živořením ?
Líbí se mi jak tady všichni hájí toho psa....pokud je pes jen na úvazu jak paní píše a vypadá to, že se o něj nikdo extra nestará tak to nebude asi pes moc vychovaný. U nás má jeden "velice inteligentní pán" taky takového a nikdo ze sousedů ho nemusí ...je agresivní vrčí a cení zuby, a majitel řekne že nic nedělá a jde dál . Takže vždy čekám až pes odejde, protože se netváři že by mě nechal i s mím psem pokračovat v cestě dál . Pokud měla paní sebou dítě a psa tak v její situaci bych se zachovala podobně i když bych asi nejdříve počkala, co si o tom pes myslí, ale pokud je tenhle pes známí ve vesnici že útočí na lidi zachovala bych se stejně . Protože v tu chvíli je to buď já a moje rodina, nebo cizi pes. A s tvrzenim, že si ho pořizují lidi, protože je moderní souhlasím...bohužel ...nakonec tím trpí nejvíc sám pes . Sestřenice si pořídila americkou akitu protože je to roztomilej medvidek a teď je z něj nezvladatelnej postrach .... Holt vzhled je někdy na škodu....
Mayerka
napsal(a):
Upřímně řečeno, syn se bojí, protože jste mu názorně svým jednáním ukázali, že má důvod se bát, byť bohužel v tomto případě zbytečně..naštěstí u lidí se s tím potencionálním strachem dá snadno pracovat, dá se mluvit, vysvětlovat.... ale jaký psychický dopad to Vaše zkratové jednání může mít případně pro toho druhého psa, který přišel v míru? Aby se příště z útěku nestala obrana, jak to ten pes má asi chápat? Jasně svým postojem dal najevo, že není pro Vás hrozba, že nemá zlé úmysly a dostal nakopáno...Váš pes v náručí se tak možná akorát naučí, že má důvod se bát, škoda....To se pak blbě socializuje. Ano, na jedné straně chápu strach v přítomnosti dítěte, ale chce to chladnou hlavu. Tahle situace byla fakt nešťastná.... Jestli můžu doporučit knihu Konejšivé signály od Turid Rugaas, hodně se o psí řeči dozvíte a možná si pak venčení budete užívat v klidu a s trochou porozumění.. 🙂
Tahle diskuze opravdu pobaví. Paní se přitom zachovala velmi dobře, ukázala cizí feně, že opravdu nestojí o žádnou interakci a že tohle je její smečka a tu si bude za každou cenu bránit. V psí řeči naprosto jasné NE (přes mne neprojdeš). Diskutéři pochopitelně nabízí volně pobíhajícímu neznámému středoasiatovi nejdříve přiložit k očuchání hlavičku dítěte, potom předhodit svého malého psa, možná babičku. když to nepomůže a pěkně se přece socializovat, v reálu by přitom ani jednomu z nich nebylo při střetu s tímto plemenem ve volné přírodě ani trochu veselo, to je tak jediné, co se k tomu dá říct ...
molok
napsal(a):
Tahle diskuze opravdu pobaví. Paní se přitom zachovala velmi dobře, ukázala cizí feně, že opravdu nestojí o žádnou interakci a že tohle je její smečka a tu si bude za každou cenu bránit. V psí řeči naprosto jasné NE (přes mne neprojdeš). Diskutéři pochopitelně nabízí volně pobíhajícímu neznámému středoasiatovi nejdříve přiložit k očuchání hlavičku dítěte, potom předhodit svého malého psa, možná babičku. když to nepomůže a pěkně se přece socializovat, v reálu by přitom ani jednomu z nich nebylo při střetu s tímto plemenem ve volné přírodě ani trochu veselo, to je tak jediné, co se k tomu dá říct ...
No to je prostě těžké. Mám doma dva kavkazáky a kdybych potkal venku středoasiata a měl s sebou babičku a malé děcko, tak ho nikdy nekopnu, ani se na něj nepodívám a budu se snažit dítě přesvědčit, že hrajeme na bobříka klidu, mlčení a odvahy a že si pejska nebudeme všímat, ať bude dělat cokoliv. Že prostě pomaličku a potichu půjdeme směrem pryč od něj. A udělám to v první chvíli, kdy psa uvidím. Budu se snažit zachovat co nejdelší vzdálenost. Prostě proto, že vím, že nic lepšího udělat nemůžu a je to jediná možnost, jak se s co nejvyšší pravděpodobností vyhnout konfliktu.
TyVed
napsal(a):
No to je prostě těžké. Mám doma dva kavkazáky a kdybych potkal venku středoasiata a měl s sebou babičku a malé děcko, tak ho nikdy nekopnu, ani se na něj nepodívám a budu se snažit dítě přesvědčit, že hrajeme na bobříka klidu, mlčení a odvahy a že si pejska nebudeme všímat, ať bude dělat cokoliv. Že prostě pomaličku a potichu půjdeme směrem pryč od něj. A udělám to v první chvíli, kdy psa uvidím. Budu se snažit zachovat co nejdelší vzdálenost. Prostě proto, že vím, že nic lepšího udělat nemůžu a je to jediná možnost, jak se s co nejvyšší pravděpodobností vyhnout konfliktu.
Když s sebou budu mít dítě a babičku, tak pak s vámi souhlasím. Ale co budete dělat, když s sebou budete mít psa, kterého si středoasiat bude chtít dát k svačině?
napsal(a):
Když s sebou budu mít dítě a babičku, tak pak s vámi souhlasím. Ale co budete dělat, když s sebou budete mít psa, kterého si středoasiat bude chtít dát k svačině?
Pustím psa, aby měl šanci utéct, protože uchránit ho nedokážu a vím, že na 99% ho ten pastevec nebude honit a pokud se pes vzdá, tak mu taky nic neudělá. Samozřejmě asi není žádné řešení pro situaci, kdy budete mít psa, který se tomu knfliktu taky vyhýbat nebude. Ale zase třeba naši psi neřeší nikoho, kdo je menší, pokud se tedy nechová agresivně a sám k nám neleze. Vlastně pokud k nám někdo neleze, tak neřeší nikoho.
TyVed
napsal(a):
Pustím psa, aby měl šanci utéct, protože uchránit ho nedokážu a vím, že na 99% ho ten pastevec nebude honit a pokud se pes vzdá, tak mu taky nic neudělá. Samozřejmě asi není žádné řešení pro situaci, kdy budete mít psa, který se tomu knfliktu taky vyhýbat nebude. Ale zase třeba naši psi neřeší nikoho, kdo je menší, pokud se tedy nechová agresivně a sám k nám neleze. Vlastně pokud k nám někdo neleze, tak neřeší nikoho.
Ano měla jsem tříměsíční štěně čuvače pustit a počkat jestli ho fena očuchá nebo zakousne... Teď jsou mu dva roky a se psy problém nemá.Dovoluji se pochlubit, že nám nikdy neutekl, jeho předchůdce také ne. Nikoho neobtěžuje, lidi, děti na procházce neřeší. Teď bych se o něj už nebála. Za plotem je tedy ostřejší něž ten předtím, tak doufám že k nám přes zamčená vrata nikdo nepoleze. Jsem si jistá že by to špatně dopadlo.
Je rozdíl v prostředí někde v rumunských horách a u nás. Asi proto měla každá země, své vlastní plemena přizpůsobená podmínkám. My, malá zemička, všude lidí jako much.Nejsou asi dobré dovozy takových plemen s kterýma tady jsou jen potíže , hlavně když se dostanou do ne úplně správných rukou a prostředí. To ostatně každé plemeno, ale tyhle zvlášť.Mám takový dojem, že dnes každý chce mít něco extra, i tam kde by dobře posloužil třeba něm. ovčák který aspoň poslechne na zavolání.
u ovčáka, který neposlechne na zavolání, a že jich je tady hafo, je daleko větší pravděpodobnost, že kousne, než u pastevce
tero
napsal(a):
Je rozdíl v prostředí někde v rumunských horách a u nás. Asi proto měla každá země, své vlastní plemena přizpůsobená podmínkám. My, malá zemička, všude lidí jako much.Nejsou asi dobré dovozy takových plemen s kterýma tady jsou jen potíže , hlavně když se dostanou do ne úplně správných rukou a prostředí. To ostatně každé plemeno, ale tyhle zvlášť.Mám takový dojem, že dnes každý chce mít něco extra, i tam kde by dobře posloužil třeba něm. ovčák který aspoň poslechne na zavolání.
Tak jen bych podotkla, že NO se to přivolání taky musí naučit, nerodí se s touto vlastností.
Pastevců se zastávat nebudu, protože v mém okolí není žádný, kde bych se třeba bála projít kolem plotu, kde hlídá nebo, že by někomu bezprizorně pobíhal.
Nejsou asi dobré dovozy takových plemen s kterýma tady jsou jen potíže
Nebylo by možno sem hodit nějaké odkazy, kde se televize, internet, noviny o těch potížích zmiňují...a je to opravdu časté, protože tyhle zprávy asi vždycky někde přehlídnu.
Jinak se budu asi opakovat, ale situace tak jak jí popisuje zadavatelka se mohla odehrát podobně i s tím NO....když dítě zařve, odhodí koloběžku a běží směrem od psa, tak si umím představit, že dost jedinců NO by opravdu běželo za ním a možná by si i běželi následně skočit na zadavatelku, protože měla psa v náručí a možná by to skončilo i tím pokousáním
tetrivek
napsal(a):
Ano měla jsem tříměsíční štěně čuvače pustit a počkat jestli ho fena očuchá nebo zakousne... Teď jsou mu dva roky a se psy problém nemá.Dovoluji se pochlubit, že nám nikdy neutekl, jeho předchůdce také ne. Nikoho neobtěžuje, lidi, děti na procházce neřeší. Teď bych se o něj už nebála. Za plotem je tedy ostřejší něž ten předtím, tak doufám že k nám přes zamčená vrata nikdo nepoleze. Jsem si jistá že by to špatně dopadlo.
Vůbec se tu neobhajujte, Tetřívku.
Ta, která to tu rozpoutala, není matka a má dost problémů sama se sebou.
Každý by reagoval tak, jako vy. Nechte to být a věřte si.
Jste správná matka.
napsal(a):
Tak jen bych podotkla, že NO se to přivolání taky musí naučit, nerodí se s touto vlastností.
Pastevců se zastávat nebudu, protože v mém okolí není žádný, kde bych se třeba bála projít kolem plotu, kde hlídá nebo, že by někomu bezprizorně pobíhal.
Nejsou asi dobré dovozy takových plemen s kterýma tady jsou jen potíže
Nebylo by možno sem hodit nějaké odkazy, kde se televize, internet, noviny o těch potížích zmiňují...a je to opravdu časté, protože tyhle zprávy asi vždycky někde přehlídnu.
Jinak se budu asi opakovat, ale situace tak jak jí popisuje zadavatelka se mohla odehrát podobně i s tím NO....když dítě zařve, odhodí koloběžku a běží směrem od psa, tak si umím představit, že dost jedinců NO by opravdu běželo za ním a možná by si i běželi následně skočit na zadavatelku, protože měla psa v náručí a možná by to skončilo i tím pokousáním
Jenže naučit poslušnosti ovčáka, je snadné, kdežto pastevce, tak moc už ne. Nejde tady o to kolik vychovaných, nebo nevychovaných NO tady je, ale o schopnostech psů. Pastevci byli ponecháni u stáda sami a nikdo se o ně v podstatě nestaral, tak je to pak úplně jiná mentalita.
tero
napsal(a):
Jenže naučit poslušnosti ovčáka, je snadné, kdežto pastevce, tak moc už ne. Nejde tady o to kolik vychovaných, nebo nevychovaných NO tady je, ale o schopnostech psů. Pastevci byli ponecháni u stáda sami a nikdo se o ně v podstatě nestaral, tak je to pak úplně jiná mentalita.
no však právě........ta jiná mentalita
tero
napsal(a):
No tak to máte pravdu....nehodlám nějak "pomlouvat" ovčáky, sama jsem fenu NO měla a byla úžasná a dokonalá.
No ono bych tak řekla, že majitelé pastevců opravdu nepočítají s tím, že je pes bude poslouchat stejně jako by poslouchal NO, nevím, jak to chodí jinde...já moc pastevců nepotkává, ale když už potkám, tak je pes na vodítku a z valné většiny i s košem.
Právě proto, že jsou pastevci jiná mentalita, tak si je lidé pořizují.
Ono nejde o to "mít něco extra", ale někomu prostě ta jejich povaha vyhovuje a tím nemyslím "mám psa, co vám ukousne palici, to jsem borec", ale povaha celkově.
No asi v tomhle nemůžu být objektivní, protože už týden mám doma malou pasteveckou slečnu (ne teda takového radikála jako je kavkazan, ale pokud by mi vyhovoval pes striktně na ven, tak ani ten by mi nevadil) a pořídila jsem si jí právě kvůli té pastevecké povaze....právě kvůli té "jiné mentalitě"
Ona je ta "jiná mentalita" hezká. Ale přece jen netoužím potkávat psy, kteří se rozhodují sami, co a jak vyhodnotí. Co se jim na mě a mém psovi nebude líbit.
Přece jen NO je jiná liga, i když připouštím, že může být stejně nebezpečný. Všechno záleží na majiteli.
A zrovna vy snad budete majitel odpovědný.
napsal(a):
Ona je ta "jiná mentalita" hezká. Ale přece jen netoužím potkávat psy, kteří se rozhodují sami, co a jak vyhodnotí. Co se jim na mě a mém psovi nebude líbit.
Přece jen NO je jiná liga, i když připouštím, že může být stejně nebezpečný. Všechno záleží na majiteli.
A zrovna vy snad budete majitel odpovědný.
Já to nikomu neberu, jen říkám, že já špatnou zkušenost s pastevci nemám,, naopak, já si nevšímám jich a oni mě......asi mám štěstí na to, že potkávám zodpovědné páníky a stejnou zkušenost...dobrou...mám i s bull plemeny, s těma má taky spoustu lidí problém.
A jestli zrovna já budu zodpovědný majitel.?...tak myslím, že deset let (teda odečteme nějaký ten čas kdy byla štěně) s mojí samostatnou, radikální, ostrou psí semetrikou, která ví všechno na světě nejlíp a nikoho a ničeho se nebojí.....to je docela dobrý tréning a to nebyla pastevec
tero
napsal(a):
Možná mi majitelé pastevců potvrdí...tito psi představují riziko pro cizí lidi a psy ponejvíce ve svém vlastním teritoriu, které stráží tělem i duší.
Na procházkách to mají spíš tak "když si nevšímáš ty mě, nebudu si všímat já tebe", takže pokud někdo neohrožuje jejich majitele anebo neobtěžuje-li je psí sebevrah, bývají v pohodě.
Na rozdíl od nevychovaných NO a jiných běžných plemen, které jsou u nás léta doma.
ano
a zákus není případnou první volbou
honzapm
napsal(a):
Vůbec se tu neobhajujte, Tetřívku.
Ta, která to tu rozpoutala, není matka a má dost problémů sama se sebou.
Každý by reagoval tak, jako vy. Nechte to být a věřte si.
Jste správná matka.
Sice přímo nesnáším internetové hádky vygradované mnohdy do nechutností, ale této reakci vůbec nerozumím - Vy tu znáte ženy ve smyslu, zda jsou či nejsou dobré matky...? Musím si tu diskuzi projít, ptž vůbec nevím, oč jde. Ale připadá mi trochu nebezpečné někoho takto soudit - jen dle internetových reakcí.
pro Fikovnici
S pánem se známe osobně.
Škoda, že se tohle téma řeší pořád dokola...
Mrzí mě, že většina diskutujících mě odsuzuje. A radí psa pustit atd., protože oni mají velké psy a neřešily by třeba smrt (hrozné to psát) svého psa, v horším případě napadnutí dítěte, babičky. Jen málokdo z Vás se vžil do situace, která se mi přihodila.
Nekritizuji tu lidi, kteří mají pastevce. Jen mi vadí nezodpovědní majitelé, i jiných plemen velkých psů. Bohužel hodně lidí si je pořizuje a nedokáže jim zajistit bezpečný domov, a věřte mi potkávat je občas bezprizorně potulující se po vsi není nic příjemného.
Člověk má za svého psa velkou zodpovědnost, pes by měl být pravoplatným členem rodiny, mít domov a milující pány.
V rodině máme více psů a zatím jsme nemuseli naštěstí řešit pokousání ani útěky. Vyjma u loveckých psů při výcviku, lovu, ale to je jiná kapitola.
tetrivek
napsal(a):
pro Fikovnici
S pánem se známe osobně.
Mrzí mě, že většina diskutujících mě odsuzuje. A radí psa pustit atd., protože oni mají velké psy a neřešily by třeba smrt (hrozné to psát) svého psa, v horším případě napadnutí dítěte, babičky. Jen málokdo z Vás se vžil do situace, která se mi přihodila.
Nekritizuji tu lidi, kteří mají pastevce. Jen mi vadí nezodpovědní majitelé, i jiných plemen velkých psů. Bohužel hodně lidí si je pořizuje a nedokáže jim zajistit bezpečný domov, a věřte mi potkávat je občas bezprizorně potulující se po vsi není nic příjemného.
Člověk má za svého psa velkou zodpovědnost, pes by měl být pravoplatným členem rodiny, mít domov a milující pány.
V rodině máme více psů a zatím jsme nemuseli naštěstí řešit pokousání ani útěky. Vyjma u loveckých psů při výcviku, lovu, ale to je jiná kapitola.
Vy máte prostě z pastevců fobii. S tím my tady nic neuděláme. Můžete tu donekonečna psát, jak mají být majitelé pastevců zodpovědní, atd atd. Ti, co tu diskutují, jsou. A ti co ne, si to stejně nepřečtou. Pokud máte problém s konkrétním psem konkrétního majitele, my vám tu pomoct nemůžeme.
tetrivek
napsal(a):
pro Fikovnici
S pánem se známe osobně.
Děkuji Vám za odpověď!
tetrivek
napsal(a):
pro Fikovnici
S pánem se známe osobně.
Jinak diskuze už je velmi dlouhá, a popravdě se mi ji nechce celou procházet. Každopádně bych k tomu napsala, že nebezpečný může být každý pes. Doufám, že nikdy žádné fobii nepropadnu (mám na mysli ze psů), máme celoživotně vestaje - v současnosti už asi osmého. No, a toho minulého nám zadávil RR naprosto nezodpovědného majitele, který jej měl navolno. Venčil jej ještě s další RR fenou - tuším tehdy hárající. Pes zřejmě vyhodnotil našeho psa jako konkurenta, přiřítil se a moje příbuzná (starší osoba) už jej nestihla vzít do náruče (vím, že se to moc nedoporučuje, ale vím, že to chtěla udělat, ale nestihla). Dotyčný RR stihl BEZ VAROVÁNÍ tomu našemu stisknout hrudník a - i po chybě na VFU v Brně - nám pak do 3 dnů vnitřně vykrvácel. Bylo to něco strašného, i ta bezmoc - příbuzní to ani nechtěli "v zájmu dobrých vztahů na vesnici" nijak řešit. Jen já jsem po čase přijela za majitelem dotyčného RR, chtěla jsem mu aspoň vyčinit...a při druhé větě jsem se rozbrečela. A to hovado se ani neomluvilo, nic...
No nic, to je jiný příběh, jen si myslím, že vždy to bude o majitelích, ne tak o plemeni psa.
Nám kdysi NO napadl 10kg březí fenu asi týden před předpokládaným termínem porodu. Taky jsme nestihli nic, fena trošku poválená a otřesená, jen s roztrhlou přední packou. Packa krvácela dost, nebylo to vyloženě život ohrožující, ale na šití to prý bylo. Veterinář se to tenkrát bál šít, kvůli pokročilé březosti, nechtěl do ní nic cpát. Nakonec to dopadlo dobře a fena v pořádku porodila zdravá štěňata.
Majitelé se tenkrát taky ani neomluvili, a to jsme na ně řvali, že má před porodem, když jsme ji nesli pryč a tekla z ní krev...
Pokud budu takové psy potkávat vychované v doprovodu svých majitelů. Nebudu to řešit. Psů jsem se nikdy nebála.Pastevec s pánem nebo za plotem mi nevadí.
Také jsem jako malá měla vestaje, táta NO. Který hlídal velký otevřený dvůr, tenkrát to tak bylo. Nikdy nikoho nenapadl a psů si nevšímal. Teď jsme se přestěhovali na samotu a máme smečku sedmi psů. Všichni mají PP, zkoušky. Až na jedno sedmiměsíční štěně, ten se připravuje. Čuvač teda také bez zkoušek, ale ten je hlavně hlídač a mazel. Díky tomu neobtěžujeme sousedy a naši psi nikde bez dozoru neběhají. Jsou celkem vychování, takže prostě zbytečně neštěkají a já si můžu poslouchat kuňkání žab z nedalekého rybníka.
tetrivek
napsal(a):
Pokud budu takové psy potkávat vychované v doprovodu svých majitelů. Nebudu to řešit. Psů jsem se nikdy nebála.Pastevec s pánem nebo za plotem mi nevadí.
Také jsem jako malá měla vestaje, táta NO. Který hlídal velký otevřený dvůr, tenkrát to tak bylo. Nikdy nikoho nenapadl a psů si nevšímal. Teď jsme se přestěhovali na samotu a máme smečku sedmi psů. Všichni mají PP, zkoušky. Až na jedno sedmiměsíční štěně, ten se připravuje. Čuvač teda také bez zkoušek, ale ten je hlavně hlídač a mazel. Díky tomu neobtěžujeme sousedy a naši psi nikde bez dozoru neběhají. Jsou celkem vychování, takže prostě zbytečně neštěkají a já si můžu poslouchat kuňkání žab z nedalekého rybníka.
Ano, ono je to všechno hlavně o lidech, o majitelích, jak už tu bylo psáno.
Já myslím, že tady šlo spíš o to, že někdo psal (tuším že vy jste to ale nebyla), že sem pastevci vůbec nepatří a neměli by se tu chovat. A že jsou "problémoví".
Přitom teda jsem nezaznamenala nějak ve velkém množství napadení člověka pastevcem (přemýšlím, jestli vůbec nějaké)... Za to třeba to, že si do někoho rafne NO není až tak neobvyklé. Myslím, že se o pastevcích i říká, že nepřítele nejprve zastaví, znehybní, ale nekousnou.
Že máte se svými psy zkoušky, a že jsou bezproblémoví je hezké - tak by to mělo být. Ale takhle to má spoustu lidí s pastevcem taky - je to pro ně ten nej pes, povaha na max vyhovuje a pes nikoho neohrožuje, je zabezpečený.
Vy jste prostě potkala jednoho nezabezpečeného nebo "utečeného" pastevce, chápu, že to bylo nepříjemné, že jste měli dítě, babičku, štěně atd... Ale úplně stejně jste mohla potkat jakékoli jiné plemeno - jedince, který má nezodpovědné majitele.
Edit.: teď si vzpomínám, že jsem vlastně taky zažila jedno ne úplně hezké setkání s pastevcem. Šla jsem s oběma psy, fena byla ještě štěndo, malinké. Přicházeli jsme k rybníku, kde byli tři paní s jedním nejspíš PHP, pes byl navolno. Ale jakmile se nás jedna paní všimla, tak okamžitě začala zmatkovat a na psa řvát a lákat ho k sobě - což ve psovi vyvolalo akorát to, že se začal rozhlížet, co kde je. Už nás viděl, nehybně stál a koukal. Všechny tři ženský ho začali nahánět, pes utíkal ze strany na stranu a přitom nás pořád pozoroval. Bylo to docela rychlá akce, už jsem se chtěla otočit a jít pryč, ale v tom se podařilo jedné paní na psa skočit, a to doslova, lehnout na něj a připnout ho na vodítko. Takže se nic nestalo, a mě by nikdy kvůli tomuhle nenapadlo řešit, jestli se budeme muset bát chodit kvůli pastevcům na procházky. A pak taky - možná kdyby to bylo jiné plemeno, tak už by se přiřítilo dávno k nám... U toho pastevce mi přišlo, že si spíš jakoby hlídal ten prostor okolo těch "paniček".
marcelaamax
napsal(a):
Já myslím, že tady šlo spíš o to, že někdo psal (tuším že vy jste to ale nebyla), že sem pastevci vůbec nepatří a neměli by se tu chovat. A že jsou "problémoví".
Přitom teda jsem nezaznamenala nějak ve velkém množství napadení člověka pastevcem (přemýšlím, jestli vůbec nějaké)... Za to třeba to, že si do někoho rafne NO není až tak neobvyklé. Myslím, že se o pastevcích i říká, že nepřítele nejprve zastaví, znehybní, ale nekousnou.
Že máte se svými psy zkoušky, a že jsou bezproblémoví je hezké - tak by to mělo být. Ale takhle to má spoustu lidí s pastevcem taky - je to pro ně ten nej pes, povaha na max vyhovuje a pes nikoho neohrožuje, je zabezpečený.
Vy jste prostě potkala jednoho nezabezpečeného nebo "utečeného" pastevce, chápu, že to bylo nepříjemné, že jste měli dítě, babičku, štěně atd... Ale úplně stejně jste mohla potkat jakékoli jiné plemeno - jedince, který má nezodpovědné majitele.
Edit.: teď si vzpomínám, že jsem vlastně taky zažila jedno ne úplně hezké setkání s pastevcem. Šla jsem s oběma psy, fena byla ještě štěndo, malinké. Přicházeli jsme k rybníku, kde byli tři paní s jedním nejspíš PHP, pes byl navolno. Ale jakmile se nás jedna paní všimla, tak okamžitě začala zmatkovat a na psa řvát a lákat ho k sobě - což ve psovi vyvolalo akorát to, že se začal rozhlížet, co kde je. Už nás viděl, nehybně stál a koukal. Všechny tři ženský ho začali nahánět, pes utíkal ze strany na stranu a přitom nás pořád pozoroval. Bylo to docela rychlá akce, už jsem se chtěla otočit a jít pryč, ale v tom se podařilo jedné paní na psa skočit, a to doslova, lehnout na něj a připnout ho na vodítko. Takže se nic nestalo, a mě by nikdy kvůli tomuhle nenapadlo řešit, jestli se budeme muset bát chodit kvůli pastevcům na procházky. A pak taky - možná kdyby to bylo jiné plemeno, tak už by se přiřítilo dávno k nám... U toho pastevce mi přišlo, že si spíš jakoby hlídal ten prostor okolo těch "paniček".
Stalo se mi ( kromě toho, že k nám přišel na pastvě ke stádečku s kůlaty tib. dogák, že nás provázel až na dvůr a já si oddechla, když kozy byly bezpečně v chlívku a my lidé a psice v domě - vůbec jsem netušila, co udělá a psa v té době neznala, jeho výrz byl absolutně nečitelný ), že u nás na lesní cestě bízko vsi šli manželé s, pravděpodobně kavkazákem, na vodítku, drželi ho oba a zdálky na mě volali "běžte pryč, my ho neudržíme", tak jsem ustoupila do lesa na paseku a oni "neslyšíte, běžte dál", tak jsme se drápaly do kopce, protože zůstat stát v dosahu jejich psa...to jsem si nedovolila. Psa jsem neznala, místní to nebyly, my jsme potom šly jinudy a málem jsme se s nimi znovu střetly, když jsme se vracely a oni taky, stejnou cestou zpátky. Asi měli za vsí auto. Pak taky chodily s obludou ( ale to nebyl čistokrevný pastevec, ten pes se mu rovnal jenom velikostí ) dvě ženy. Psa měly mezi sebou na dvou vodítkách a každá držela jedno. Stejně si myslím, že by ho neudržely, kdyby se mu zachtělo.....A pak máme ve vsi na dvorku dva šarplanince. Za chatrným plotem spravovaným i mřížkami z trouby a ledničky. Když na ten plot skáčou, když jde okolo pes - taky žádná hitparáda.Sem tam, když jedu kolem autem, běhají po silnici.
Takoví zodpovědní majitelé, kteří píšou tady, pro mne za mne, ať si pastevce chovají, když budou testovat ty, kterým prodají.
napsal(a):
Stalo se mi ( kromě toho, že k nám přišel na pastvě ke stádečku s kůlaty tib. dogák, že nás provázel až na dvůr a já si oddechla, když kozy byly bezpečně v chlívku a my lidé a psice v domě - vůbec jsem netušila, co udělá a psa v té době neznala, jeho výrz byl absolutně nečitelný ), že u nás na lesní cestě bízko vsi šli manželé s, pravděpodobně kavkazákem, na vodítku, drželi ho oba a zdálky na mě volali "běžte pryč, my ho neudržíme", tak jsem ustoupila do lesa na paseku a oni "neslyšíte, běžte dál", tak jsme se drápaly do kopce, protože zůstat stát v dosahu jejich psa...to jsem si nedovolila. Psa jsem neznala, místní to nebyly, my jsme potom šly jinudy a málem jsme se s nimi znovu střetly, když jsme se vracely a oni taky, stejnou cestou zpátky. Asi měli za vsí auto. Pak taky chodily s obludou ( ale to nebyl čistokrevný pastevec, ten pes se mu rovnal jenom velikostí ) dvě ženy. Psa měly mezi sebou na dvou vodítkách a každá držela jedno. Stejně si myslím, že by ho neudržely, kdyby se mu zachtělo.....A pak máme ve vsi na dvorku dva šarplanince. Za chatrným plotem spravovaným i mřížkami z trouby a ledničky. Když na ten plot skáčou, když jde okolo pes - taky žádná hitparáda.Sem tam, když jedu kolem autem, běhají po silnici.
Ale jo, tohle je nepříjemné, nicméně to neznamená, že se to může stát jen s pastevcem. Prostě když je člověk deb*l, tak může být problém s jakýmkoli psem.
Když jsem ještě bydlela jinde - chodila tam po vesnici s NO stará paní o holi, vždy když jsem ji potkala se psem, už zdálky na mě řvala, jestli můžu jít na druhou stranu chodníku, že ho neudrží. Pak si vyhledala nejbližší strom nebo značku, omotala vodítko, držela a čekala než zmizím z dohledu. Chodila jsem v té době venčit i mámě jorkšírku - tam jsem z toho opravdu dobrý pocit neměla, protože NO nebyl socializovaný, vychovaný, zmítal se na vodítku a řval. Vždycky jsem jen doufala, že stihne to vodítko někde omotat a já stihnu odejít.
napsal(a):
Takoví zodpovědní majitelé, kteří píšou tady, pro mne za mne, ať si pastevce chovají, když budou testovat ty, kterým prodají.
S tímhle souhlasím. Akorát ono je někdy těžké poznat, jestli je ten páníček fakt ten správný..
No a druhá věc je ta, že některým chovatelům (bez ohledu na plemeno) je jedno komu štěně prodají. U "chovatelů" bez PP je to jedno ve většině případech.
marcelaamax
napsal(a):
S tímhle souhlasím. Akorát ono je někdy těžké poznat, jestli je ten páníček fakt ten správný..
No a druhá věc je ta, že některým chovatelům (bez ohledu na plemeno) je jedno komu štěně prodají. U "chovatelů" bez PP je to jedno ve většině případech.
No toť otázka......zda se to dá poznat, protože jediné co může být jako vodítko je to, že ten konkrétní zájemce už má třeba druhého, třetího pastevce určitého plemena a v poho. Takže je předpoklad, že zvládne i dalšího....asi teda ideální vhodný majitel.
Ale co když zájemce předtím pastevce neměl??
Když jsme sháněli štěndo, tak info od jedné chovatelky s MSP bylo, že by nám štěně stejně neprodala, protože jsme předtím MSP ani nic podobného neměli a že by nás pes v patnácti měsících fena sežrala.......
No tak defakto můžu být ráda, že mi pastevce někdo prodal...když jsem předtím žádného neměla a doufám, že nás princeznička v roce a půl nesežere
On to každý vidí jinak, zatímco někomu opravdu vyhovuje samostatný pes, se kterým se musí dohodnout na dodržování nějakých pravidel, eventuelně vymyslet, jak to udělat, aby to pes chtěl dělat a nevyžadovat bejkárny typu....chtít po chrtovi, co nesnáší vodu a vůbec, aby si venku na povel sednul "jako cože?? do mokrý trávy?? tak to jsem jako neslyšel "
a někdo by psa, co ví všechno nejlíp a vyhodnocuje si situace sám nechtěl ani za zlatý prase a ideálem je pro něj pes, co je schopen se naučit poslouchat na první dobrou.
"a někdo by psa, co ví všechno nejlíp a vyhodnocuje si situace sám nechtěl ani za zlatý prase a ideálem je pro něj pes, co je schopen se naučit poslouchat na první dobrou".
Já vám vaši náklonost k pastevcům neberu. Ale plemen, kde pes musí vyhodnocovat situaci sám, je daleko víc. Například skoro všichni lovečáci. A jsou míň nebezpeční.
napsal(a):
"a někdo by psa, co ví všechno nejlíp a vyhodnocuje si situace sám nechtěl ani za zlatý prase a ideálem je pro něj pes, co je schopen se naučit poslouchat na první dobrou".
Já vám vaši náklonost k pastevcům neberu. Ale plemen, kde pes musí vyhodnocovat situaci sám, je daleko víc. Například skoro všichni lovečáci. A jsou míň nebezpeční.
No, lovecak při práci asi něco musí vyhodnocovat sám, ale byl (nebo alespoň většina z nich) vyšlechtěn pro spolupráci s člověkem.
Nicméně si myslim, že povaha lovečáka a pastevce není srovnatelná, a někomu, komu vyhovuje povaha pastevce, doporučovat místo toho lovečáka, jen proto, že jsou méně nebezpeční, mi přijde trochu z cesty.
Úplně zásadní rozdíl je třeba o v tom, ze většina pastavcu hlídá, většina loveckých psů vám zloděje pozve dál.
Pastevec nepotřebuje vymýšlet nějakou práci, pro něho je právě hlídání, a je to, dá se říci, spíše kliďas. Zatímco aktivní lovecký pes tu práci potřebuje.
Noo tak ja teda tetřívka docela chápu, po té její zkušenosti, kdy pes vystartuje bez varování a sama jako matka malého prcka vím, jak je nepříjemné, když se mi kolem malé motá cizí pes, ještě k tomu velký. A potom co zadavatelka zažila to chápu dvojnásob. A moje zkušenost s pastevcema, je dvojí. Obojí b.lbá a de.bilní majitelé. Byla jsem na procházce s pesanama, fenka byla ještě štěndo, v dálce vidím velkého bílého psa a dva lidi. Viděli nás samozřejmě taky. Přivolala jsem si svoje psy, připla je na vodítko a velký bílý chlupatý pes (pyreneják) na přivolání, které bylo velmi vágní vůbec nereagoval přiběhl k mojim psům a okamžitě bez varování mi šel po feňě. Chlap si pro něho přiběh až když jem začala řvát, já ho následně seřvala jak největší hysterka, moje starší dcera mi pak řekla, že by fakt nechtěla být v jeho kůži. No a druhá... jdu s fenou a malou dcerou (5let) kolem štěrkovny, fena na vodítkku, dceru vedu za ruku a když vylezeme z lesa vyběhnou na nás dva kavkazani bez košů, na volno a zaútočí mi na psa na vodítku, mezi nima dcera a majitel ožralý polák z toho měl srandu, protože jeho psy jsou přece větší. Takže znovu hysterický řev nejdřív na psy, pak na chlapa. V obou případech zaútočili bez upozornění. Přiběhli jako že si chcou čichnout a ihned následoval útok. Takže tetřívku úplně chápu a rozumím. Není to o psech, je to lidech, ale ty obavy chápu. A opravdu se nemáte proč obhajovat.
Když jsme si pořizovali prvního společného lovečáka ruskoevropskou lajku, taky nás chovatel zpovídal. Přítel měl tehdy předvedené dva fousky a jezevčíka a já měla křížence asi NO s haskym. Tak potom řekl počítejte že to bude něco mezi haskym a jezevčíkem. A teď je to jedenáctiletá dáma, Kterou jsme podle všech raději načipovali už jako štěně. Prý dělá velké okruhy a na honu jí budeme hledat v okruhu deseti kilometrů.
Nikdy se neztratila je to pes s výbornou orientací, sice trochu svéhlavá dodnes doma vede celou smečku i dříve vedla ostatní psi na naháňce. Dokázala smečku sjednotit a díky ní se ulovilo hodně prasat. Teď si užívá v klidu na zahradě, pěkně hlídá, akorát uloví vše živé v jejím dosahu. Potkany, myši.
marcelaamax
napsal(a):
"Já myslím, že tady šlo spíš o to, že někdo psal (tuším že vy jste to ale nebyla), že sem pastevci vůbec nepatří a neměli by se tu chovat. A že jsou "problémoví"."
Ano, Marci, někdo to tu psal, že by se tu pastevci měli zakázat a podobné nesmysly...
fikovnice
napsal(a):
"Já myslím, že tady šlo spíš o to, že někdo psal (tuším že vy jste to ale nebyla), že sem pastevci vůbec nepatří a neměli by se tu chovat. A že jsou "problémoví"."
Ano, Marci, někdo to tu psal, že by se tu pastevci měli zakázat a podobné nesmysly...
Zakazování nic nevyřeší. Jen někteří bezmozkové by neměli mít preventivně žádného psa .
marq
napsal(a):
Noo tak ja teda tetřívka docela chápu, po té její zkušenosti, kdy pes vystartuje bez varování a sama jako matka malého prcka vím, jak je nepříjemné, když se mi kolem malé motá cizí pes, ještě k tomu velký. A potom co zadavatelka zažila to chápu dvojnásob. A moje zkušenost s pastevcema, je dvojí. Obojí b.lbá a de.bilní majitelé. Byla jsem na procházce s pesanama, fenka byla ještě štěndo, v dálce vidím velkého bílého psa a dva lidi. Viděli nás samozřejmě taky. Přivolala jsem si svoje psy, připla je na vodítko a velký bílý chlupatý pes (pyreneják) na přivolání, které bylo velmi vágní vůbec nereagoval přiběhl k mojim psům a okamžitě bez varování mi šel po feňě. Chlap si pro něho přiběh až když jem začala řvát, já ho následně seřvala jak největší hysterka, moje starší dcera mi pak řekla, že by fakt nechtěla být v jeho kůži. No a druhá... jdu s fenou a malou dcerou (5let) kolem štěrkovny, fena na vodítkku, dceru vedu za ruku a když vylezeme z lesa vyběhnou na nás dva kavkazani bez košů, na volno a zaútočí mi na psa na vodítku, mezi nima dcera a majitel ožralý polák z toho měl srandu, protože jeho psy jsou přece větší. Takže znovu hysterický řev nejdřív na psy, pak na chlapa. V obou případech zaútočili bez upozornění. Přiběhli jako že si chcou čichnout a ihned následoval útok. Takže tetřívku úplně chápu a rozumím. Není to o psech, je to lidech, ale ty obavy chápu. A opravdu se nemáte proč obhajovat.
No jo, jenže já píšu o úplně stejné zkušenosti s RR, která navíc skončila pro nás tragicky... Mně se na této diskuzi nelíbí, že se vyjmula jedna skupina psů, a to pastevci. Přitom dle mě se to opravdu může stát snad s každým plemenem i "plemenem". Klidně si dovedu představit třeba i nevychovaného jorka (byť je to třeba komická představa, ale může rafnout malé dítě a také je zle pokousat). Všichni se tu shodneme na tom, že je to o majiteli, o člověku, ne o psu.
fikovnice
napsal(a):
No jo, jenže já píšu o úplně stejné zkušenosti s RR, která navíc skončila pro nás tragicky... Mně se na této diskuzi nelíbí, že se vyjmula jedna skupina psů, a to pastevci. Přitom dle mě se to opravdu může stát snad s každým plemenem i "plemenem". Klidně si dovedu představit třeba i nevychovaného jorka (byť je to třeba komická představa, ale může rafnout malé dítě a také je zle pokousat). Všichni se tu shodneme na tom, že je to o majiteli, o člověku, ne o psu.
Naprostý souhlas. Já jen že mám podobnou zkušenost s pastevci jako tetřívek, že útočí bez předchozího upozornění. Ten pyreneják byl nádherný a vypadal tak neškodně. A vždycky jsem u toho měla děcko. Představa že by to dopadlo blbě..Jednou malé, jednou sedmnáctileté, pastevci pokaždé šli po psovi a žádné kamarádíčkování to nebylo. Navíc nebyli zajištění, neposlouchali a majitelé byli arogantní b.lbci. Potkat je bez majitele, jak běží ke mně a já mám štěně a malé dítě asi si cvrknu..Je jich tady taky hodně, ale zakazovat je je blbost. Je tu hodně amstafů, NO, prostě obecně je psů čím dál tím víc. A tím roste i počet majitelů, kteří by psa mít vůbec neměli. A je zvláštní, že nejvíc v pohodě jsou většinou majitelé kříženců .
marq
napsal(a):
Naprostý souhlas. Já jen že mám podobnou zkušenost s pastevci jako tetřívek, že útočí bez předchozího upozornění. Ten pyreneják byl nádherný a vypadal tak neškodně. A vždycky jsem u toho měla děcko. Představa že by to dopadlo blbě..Jednou malé, jednou sedmnáctileté, pastevci pokaždé šli po psovi a žádné kamarádíčkování to nebylo. Navíc nebyli zajištění, neposlouchali a majitelé byli arogantní b.lbci. Potkat je bez majitele, jak běží ke mně a já mám štěně a malé dítě asi si cvrknu..Je jich tady taky hodně, ale zakazovat je je blbost. Je tu hodně amstafů, NO, prostě obecně je psů čím dál tím víc. A tím roste i počet majitelů, kteří by psa mít vůbec neměli. A je zvláštní, že nejvíc v pohodě jsou většinou majitelé kříženců .
Poslední věta...
Ale popravdě pořád ještě vídám na vesnicích, kde mám příbuzné, sem tam nějakého toho vestaje pobíhat si volně kolem zahrad, čuchat si, značkovat...a majitel nikde. Nesetkala jsem se s agresívním vestajem, ale nepochybuji o tom, že existují.
Vlastně mě teď napadla na mysl vestajka mé sousedky z chalupy. Hlídá příjezdovou cestu k mé chalupě, doráží mi na auto, kolikrát jsem už musela dupnout na brzdu... Já totiž míjím jejich barák a dotyčná fena se domnívá, že vše za jejím barákem je již její území...
"Nicméně si myslim, že povaha lovečáka a pastevce není srovnatelná, a někomu, komu vyhovuje povaha pastevce, doporučovat místo toho lovečáka, jen proto, že jsou méně nebezpeční, mi přijde trochu z cesty."
Najděte v mém příspěvku jediné slovo doporučení. Nikomu nic nedoporučuju. Jen jsem poznamenala, že i lovečtí psi musí pracovat smostatně a samostatně se rozhodovat. Tečka.
fikovnice
napsal(a):
Poslední věta...
Ale popravdě pořád ještě vídám na vesnicích, kde mám příbuzné, sem tam nějakého toho vestaje pobíhat si volně kolem zahrad, čuchat si, značkovat...a majitel nikde. Nesetkala jsem se s agresívním vestajem, ale nepochybuji o tom, že existují.
Vlastně mě teď napadla na mysl vestajka mé sousedky z chalupy. Hlídá příjezdovou cestu k mé chalupě, doráží mi na auto, kolikrát jsem už musela dupnout na brzdu... Já totiž míjím jejich barák a dotyčná fena se domnívá, že vše za jejím barákem je již její území...
Vestajové jsou "dobře" vychovaní. Ve velkké většině. Nikdo je nerozcapuje, moc dobře vědí, co je to dostat klackem nebo kamenem........Tedy ti, co volně pobíhají po vsi. Nejsou nebezpeční, stačí se ohnout a jsou pryč. K některým se musíte otočit čelem, jinak vám jdou zezadu po nohavicích. Mnozí jsou nepříjemní, ne ale nebezpeční.
Většina klasických vestajů co znám si cizích lidí vůbec nevšímá. Pokud teda nemají v ruce šustící sáček a nějakou dobrotu, nebo jim zrovna nehárá fenka . Nechají si odstup, zmonitorujou situaci, semtam zkontrolujou odpadky a šupajdí dál. Kolečko a domů. Neznám za sebe ani jednoho oříška co by ublížil. Nemyslím teď křížence různých pitů apod. Myslím pravé nefalšované oříšky. Když už kříženec NO tak s jezevčíkem
napsal(a):
"Nicméně si myslim, že povaha lovečáka a pastevce není srovnatelná, a někomu, komu vyhovuje povaha pastevce, doporučovat místo toho lovečáka, jen proto, že jsou méně nebezpeční, mi přijde trochu z cesty."
Najděte v mém příspěvku jediné slovo doporučení. Nikomu nic nedoporučuju. Jen jsem poznamenala, že i lovečtí psi musí pracovat smostatně a samostatně se rozhodovat. Tečka.
Tak jinak, asi jsem vás teda špatně pochopila, ale Sardualh psala, že někomu naprosto vyhovuje povaha pastevce, který se samostatne rozhoduje a vy jste na to napsala, že lovecaci se taky samostatné rozhodují - takže jsem to pochopila tak, že pokud někomu vyhovuje pastevec, bude mu vyhovovat i lovecký pes. Ale asi jste to teda myslela jinak.
marq
napsal(a):
Zakazování nic nevyřeší. Jen někteří bezmozkové by neměli mít preventivně žádného psa .
Asi tak
napsal(a):
To jako když chci pastevce, protože chci neúplatného samostatného psa na střežení pozemku, tak si mám raději pořídit lovecké plemeno? Vážně?
marq
napsal(a):
Jak se vám a vašemu psovi podařilo přežít ten útok dvou kavkazanů?
A ten pyreneják šel po vaší feně jak? Nechtěl si ji jen očichat?
Jako že mi pes skočí po feně a jde po ní s otevřenou hubouzubama? Tak si čichá? U toho dělá vrrgrr jdu tě sežrat? Fena v obou případech začla taky startovat a já řvát, to je zdrželo a majitel si je chytl. Nezlehčujte to. Očichávání vypadá jinak. Mám s tím bohatou zkušenost. Pokud si vaši psy tímto způsoobem čichají k cizím psům aa vám to připadá v pořádku jste jeden z těch kterým pes do ruky nepatří.
To jako když chci pastevce, protože chci neúplatného samostatného psa na střežení pozemku, tak si mám raději pořídit lovecké plemeno? Vážně?
Máte oplocený pozemek? Co kdyby tam vlezlo neznalé cizí dítě?
Znala jsem asiata před 20 lety v době kdy byly strašně v módě, který pokousal dítě, protože vlezlo nechtěně na cizí neoplocený, neoznačený pozemek.
marq
napsal(a):
Jako že mi pes skočí po feně a jde po ní s otevřenou hubouzubama? Tak si čichá? U toho dělá vrrgrr jdu tě sežrat? Fena v obou případech začla taky startovat a já řvát, to je zdrželo a majitel si je chytl. Nezlehčujte to. Očichávání vypadá jinak. Mám s tím bohatou zkušenost. Pokud si vaši psy tímto způsoobem čichají k cizím psům aa vám to připadá v pořádku jste jeden z těch kterým pes do ruky nepatří.
Znala jsem asiata před 20 lety v době kdy byly strašně v módě, který pokousal dítě, protože vlezlo nechtěně na cizí neoplocený, neoznačený pozemek.
Mám dojem, že někteří lidé některé situace snad přitahují.
U vámi uváděných situací jsem nebyla, tak se k nim nebudu dále vyjadřovat. Ale pochybnost zůstává.
Pozemek máme oplocený. Kdyby na něj kdokoliv vlezl a pes mu ublížil, dobře mu tak. Už malé dítě, které ještě ani plot nepřeleze, by mělo vědět, že se přes plot na cizí pozemek neleze. Plot znamená, že za ním nemá nikdo cizí co pohledávat. A za dítě je zodpovědný rodič, nebo ten, komu je dítě rodiči svěřeno. Ten má dohlédnout na to, aby nelezlo kam nemá.
napsal(a):
U vámi uváděných situací jsem nebyla, tak se k nim nebudu dále vyjadřovat. Ale pochybnost zůstává.
Pozemek máme oplocený. Kdyby na něj kdokoliv vlezl a pes mu ublížil, dobře mu tak. Už malé dítě, které ještě ani plot nepřeleze, by mělo vědět, že se přes plot na cizí pozemek neleze. Plot znamená, že za ním nemá nikdo cizí co pohledávat. A za dítě je zodpovědný rodič, nebo ten, komu je dítě rodiči svěřeno. Ten má dohlédnout na to, aby nelezlo kam nemá.
Ano. Evidentně ti poctiví co mají psa na vodítku, mají dobré přivolání, přitahují kre.tény kteří o agresivním 10x větším psovi říkají vždyť on si chtěl jen čichnout. Jsem ráda že máte aspoň plot. Doufám že v pořádku bez děr.
A navíc někomu, kdo vleze na cizí pozemek přes plot, může ublížit i jiný pes, ne jen pastevec. Navíc právě zrovna u těch pastevců to v takovém případě bývá (samozřejmě se nedá říct, že vždy) tak, že pastevec vetřelce zastaví, a ne že se na něj rovnou vrhne zubama.
Já osobně pastevce nemám a ani to není typ psa pro mě, nepořídila bych si ho. Ale nelíbí se mi, když někdo všechno tak obrací jen vůči jednomu "typu" psů. Když zrovna na vlastním pozemku je schopno v případě vetřelce ublížit spousta plemen, nebo jedinců.
Nevím, proč by "normální" zodpovědný majitel nemohl mít pastevce, když mu ta povaha vyhovuje. Samozřejmě za předpokladu, že si ho patřičně zabezpečí.
tak jako tohle vypadá tak, jakože by si člověk mohl pořídit jen k lidem přátelská a vítací plemena, protože co kdyby mu náhodou někdo vlezl na pozemek? Tohle přece není jen o pastevcích....
Marq
Zrovna vy máte plemeno typu bull, které je označované za "bojové plemeno" a taky spousta lidí zastává názor, že by se tito psi měli zakázat a že sem nepatří. To se vám určitě nelíbí, tak bych čekala, že zrovna vy budete mít pochopení a taky se vám nebude líbit, když někdo bude tvrdit, že by tady některá plemena neměla být, ačkoli se zrovna nejedná o plemeno "vaše", je to to samé. Stejně jako vy máte ráda bull plemeno, pro jeho povahu (navzodry tomu, že někteří by ho nejradši zakázali, a navzdory tomu, že někteří bullové mají nezodpovědné páníčky a dost často jsou proto v novinách a tv) tak úplně stejně to má někdo s pastevcem .
Tak ten příspěvek výše byl pro Balu, MarcelaMax mě předběhla a kdyby četla celou diskuzi pozorně tak by si přečetla, že bych rozhdně žádné plemeno nezakazovala a všechny příspěvky byly o tom, že chápu tetrtřívka po obdobné zkušenosti s dítětem a psem. Toť vše. Znám zlatého kavkazáka, asiatku jsem taky znala pohodářku a další. Balu zpochybnila mou dvojí zkušenost a nemám ráda, když majitelé jsou tak bohorovní, pes si ch jen čuchnout. Ano mám SBT, ale k nikomu si nečuchá pokud s tím druhá strana nesouhlasí. Asi tak. Právě proto, že se třeba někdo bojí? A já to respektuju?
napsal(a):
Následný soud by byl pak pro vás asi hodně nepříjemné překvapení.
marq
napsal(a):
Tak ten příspěvek výše byl pro Balu, MarcelaMax mě předběhla a kdyby četla celou diskuzi pozorně tak by si přečetla, že bych rozhdně žádné plemeno nezakazovala a všechny příspěvky byly o tom, že chápu tetrtřívka po obdobné zkušenosti s dítětem a psem. Toť vše. Znám zlatého kavkazáka, asiatku jsem taky znala pohodářku a další. Balu zpochybnila mou dvojí zkušenost a nemám ráda, když majitelé jsou tak bohorovní, pes si ch jen čuchnout. Ano mám SBT, ale k nikomu si nečuchá pokud s tím druhá strana nesouhlasí. Asi tak. Právě proto, že se třeba někdo bojí? A já to respektuju?
A on tady někdo píše, že je v pořádku, aby si nějaký pes čuchal k vašemu, když o to nestojíte?
Myslím, že od Balu to bylo myšlené spíš tak, že kdyby šel pastevec na psa opravdu zaútočit, tak by to asi mělo fatální následky, že kdyby byl fakt rozhodnutý, že chce ublížit, tak ho nezastaví váš řev...
Edit.: samozřejmě, že by byla chyba majitele i to, kdyby k vám pes přišel s přátelským úmyslem nebo "jen" očuchat. Jen prostě kdyby chtěl pastevec fakt útočit, tak to nejspíš dopadne jinak.
V předchozím příspěvku jste vůbec nepsala, že znáte i pohodové pastevce, vyznělo to právě tak, jakože znáte jen ty, se kterýma jste měla nějaký "konflikt".. Ale i kdyby to tak bylo, tak to nic nemění na tom, že jste zrovna jen narazila na ty v rukou nezodpovědných.
Nicméně já jsem tím předešlým příspěvkem reagovala hlavně na tuhle vaši větu:
Protože to fakt není jen o pastevcích...
Šarina
napsal(a):
To bohužel ano.... i to už se tu řešilo. Sice mi to připadá postavené na hlavu, ale asi s tím nic neuděláme.
Výjimkou je myslím to, když máte na plotě cedule "pozor, pes" nebo "objekt střežen psem", ale musí být na každých 10 m plotu? Nebo tak nějak.
No to je bohužel ta zkušenost s fenou asiata před x lety, kdy děcka vlezly na neoplocený pozemek, který hlífdala. Nebyly to moje děti, psa jsem znala, byl hodně ostrý a byl k tomu vedený. Několikrát zaútočila i na návštěvy. Mě osobně by se s tím blbě žilo, že můj pes pokousal děcko, proto mám dvě trdla, které se kamarádí s kočkou a milujou děcka.
Šarina
napsal(a):
Ale nestrašte. To, co píšete se mezi lidmi traduje, a pak na to různí pacholci akorát hřeší.
napsal(a):
Ale nestrašte. To, co píšete se mezi lidmi traduje, a pak na to různí pacholci akorát hřeší.
Nemyslím si. Znám případ, kdy pes pokousal zloděje (který vlezl na oplocený pozemek) a majitel psa platil jak mourovatý, za ublížení na zdraví, za doživotní následky....
A ne, není to jedna paní povídala...
napsal(a):
no nevím.měli jsme problémového psa, ptala jsem se na to známého policajta a říkal pokud k nám do baráku vleze zloděj a pes ho pokouše tak je to naše vina a budeme mu hradit škodu a léčení. Je to postavené na hlavu ty naše zákony. Záleželo by asi na obratnosti právníka.
marcelaamax
napsal(a):
Nemyslím si. Znám případ, kdy pes pokousal zloděje (který vlezl na oplocený pozemek) a majitel psa platil jak mourovatý, za ublížení na zdraví, za doživotní následky....
A ne, není to jedna paní povídala...
Tak ono záleží na okolnostech, na šikovnosti právníka, a tak... Tohle je zbytečné rozebírat, protože to bychom mohli dojít k tomu, jestli je vůbec správné zamykat dům, a tím klást zloději překážky.
marcelaamax
napsal(a):
A on tady někdo píše, že je v pořádku, aby si nějaký pes čuchal k vašemu, když o to nestojíte?
Myslím, že od Balu to bylo myšlené spíš tak, že kdyby šel pastevec na psa opravdu zaútočit, tak by to asi mělo fatální následky, že kdyby byl fakt rozhodnutý, že chce ublížit, tak ho nezastaví váš řev...
Edit.: samozřejmě, že by byla chyba majitele i to, kdyby k vám pes přišel s přátelským úmyslem nebo "jen" očuchat. Jen prostě kdyby chtěl pastevec fakt útočit, tak to nejspíš dopadne jinak.
V předchozím příspěvku jste vůbec nepsala, že znáte i pohodové pastevce, vyznělo to právě tak, jakože znáte jen ty, se kterýma jste měla nějaký "konflikt".. Ale i kdyby to tak bylo, tak to nic nemění na tom, že jste zrovna jen narazila na ty v rukou nezodpovědných.
Nicméně já jsem tím předešlým příspěvkem reagovala hlavně na tuhle vaši větu:
Protože to fakt není jen o pastevcích...
Znám hromady psů. Jsem už ročník který zažil spoustu věcí, lidí, situací. Jen tohle byly dvě setkání v poslední době, které mi nebyly příjemné. Krom toho jsem zažila v poslední době agresivní fenu amstafa, ve Slovinsku mi čubu napadl NO v lese ale s vynikajícím přivoláním, šikulka se mu schovala pod břicho a nepočítaně jorkšíráčků, a různých dalších pidiáčků. Podotýkám krom Slovinska můj pes byl pokaždé na vodítku, ostatní čokli volně vypuštění, přivolání nula. Fena Amstafa byla na vodítku, které paní nebyla schopná udržet, takže jí pániček musel zalehnout.Tím výčet za poslední rok končí.
že by se tito psi měli zakázat a že sem nepatří
ze se vam tu pletu do diskuze :-D
proc se tu vlastne dava to rovnitko mezi - zakazat a nepatri?
Pastevec z podstaty - vazne není uplne vhodny do stredu prelidnene evropy na prochazky, na behani na volno po venku, na potkavani uplne cizích lidi a psu v neutralnim prostředí, do města.
Myslim si, ze pořizovat si ho bez vlastního pozemku jen protože se mi libi ? je sobectvi a nepochopeni podstaty toho plemene..
ale ne, není třeba ho zakazovat.
napsal(a):
že by se tito psi měli zakázat a že sem nepatří
ze se vam tu pletu do diskuze :-D
proc se tu vlastne dava to rovnitko mezi - zakazat a nepatri?
Pastevec z podstaty - vazne není uplne vhodny do stredu prelidnene evropy na prochazky, na behani na volno po venku, na potkavani uplne cizích lidi a psu v neutralnim prostředí, do města.
Myslim si, ze pořizovat si ho bez vlastního pozemku jen protože se mi libi ? je sobectvi a nepochopeni podstaty toho plemene..
ale ne, není třeba ho zakazovat.
Tak s tímhle v podstatě souhlasím. Nemyslím si, že je dobrý nápad si pořídit pastevce na sídliště do bytu. Na druhou stranu pokud má někdo barák ve městě, s dobře zabezpečeným pozemkem a nemá třeba problém jezdit se psem na procházky za město do přírody, venčit ve městě na vodítku a s košem, tak proč ne.
A určitě není dobrý nápad si pořizovat pastevce jen proto, že se mi líbí, ale to platí pro všechna plemena.
a nemá třeba problém jezdit se psem na procházky za město do přírody, venčit ve městě na vodítku a s košem, tak proč ne
protože ani tohle není něco, oc by ten pes z podstaty mel vlastne -stat ?
pes, co ma mit prehled a samostatne reagovat a rozhodovat se na vlastním pozemku -a proto si ho lidi porizuji, ne? - ho najednou tahaji mezi lidi, do města a pracne ho uci, ze ma svoje pudy vypnout a vse ignorovat?
me to smysl nedava, sorry.
marq
napsal(a):
Znám hromady psů. Jsem už ročník který zažil spoustu věcí, lidí, situací. Jen tohle byly dvě setkání v poslední době, které mi nebyly příjemné. Krom toho jsem zažila v poslední době agresivní fenu amstafa, ve Slovinsku mi čubu napadl NO v lese ale s vynikajícím přivoláním, šikulka se mu schovala pod břicho a nepočítaně jorkšíráčků, a různých dalších pidiáčků. Podotýkám krom Slovinska můj pes byl pokaždé na vodítku, ostatní čokli volně vypuštění, přivolání nula. Fena Amstafa byla na vodítku, které paní nebyla schopná udržet, takže jí pániček musel zalehnout.Tím výčet za poslední rok končí.
Váš pes a ostatní čokli. Něco jako všichni jsou blbci, jen vy letadlo.
Nechápu to. Máme kavkazanku, měli jsme už jednu před ní, měli jsme samojeda, středního knírače, chodského psa, černého ruského teriera, křížence velikosti NO, naši mladí mají už druhého bišona. Bydlíme na okraji Brna, kde je větší pohyb lidi i psů. Ale takové situace jako vy nezažíváme.
napsal(a):
a nemá třeba problém jezdit se psem na procházky za město do přírody, venčit ve městě na vodítku a s košem, tak proč ne
protože ani tohle není něco, oc by ten pes z podstaty mel vlastne -stat ?
pes, co ma mit prehled a samostatne reagovat a rozhodovat se na vlastním pozemku -a proto si ho lidi porizuji, ne? - ho najednou tahaji mezi lidi, do města a pracne ho uci, ze ma svoje pudy vypnout a vse ignorovat?
me to smysl nedava, sorry.
Ale ja mluvím o psovi, který žije na velkem zabezpecenem pozemku, který hlídá - a kde si může samostatně rozhodovat a reagovat. A mimo to s ním páníček jezdí třeba za to město do přírody na procházky, a občas ho třeba vezme na chvíli někde kolem baráku.
V tom já teda problém nevidím.
napsal(a):
Váš pes a ostatní čokli. Něco jako všichni jsou blbci, jen vy letadlo.
Nechápu to. Máme kavkazanku, měli jsme už jednu před ní, měli jsme samojeda, středního knírače, chodského psa, černého ruského teriera, křížence velikosti NO, naši mladí mají už druhého bišona. Bydlíme na okraji Brna, kde je větší pohyb lidi i psů. Ale takové situace jako vy nezažíváme.
Tak samozřejmě. Máte velké psy, kteří si chcou čichnout a u toho vrčí a chňapou a pokud vám za plot vleze cizí děcko dobře mu tak. K letadlu se nebudu vyjadřovat, to je pod úroveň .. Néé konec. Tohle je úplně jiný světonázor, takže nemá smysl se hádat. Hezký večer Balu.
marq
napsal(a):
Tak samozřejmě. Máte velké psy, kteří si chcou čichnout a u toho vrčí a chňapou a pokud vám za plot vleze cizí děcko dobře mu tak. K letadlu se nebudu vyjadřovat, to je pod úroveň .. Néé konec. Tohle je úplně jiný světonázor, takže nemá smysl se hádat. Hezký večer Balu.
Ale Balu přece nikde nepíše, že její psi nechává čuchat k cizím psům (naopak si myslím, že ona je jedna z těch tady, kteří své psy nenechávají očuchávat cizí psy, bez domluvy s majitelem) a u toho vrčí a chňapou .
Samozřejmě pokud vleze dítě na cizí oplocený pozemek a ublíží mu pes, tak je to smutné, je to neštěstí. Ale na druhou stranu rodiče mají své děti hlídat a naučit je, že tohle se nedělá. Tak jako je majitel psa zodpovědný za svého psa, tak by měl i rodič zodpovědný za své dítě.
marcelaamax
napsal(a):
Ale Balu přece nikde nepíše, že její psi nechává čuchat k cizím psům (naopak si myslím, že ona je jedna z těch tady, kteří své psy nenechávají očuchávat cizí psy, bez domluvy s majitelem) a u toho vrčí a chňapou .
Samozřejmě pokud vleze dítě na cizí oplocený pozemek a ublíží mu pes, tak je to smutné, je to neštěstí. Ale na druhou stranu rodiče mají své děti hlídat a naučit je, že tohle se nedělá. Tak jako je majitel psa zodpovědný za svého psa, tak by měl i rodič zodpovědný za své dítě.
Přivolala jsem si svoje psy, připla je na vodítko a velký bílý chlupatý pes (pyreneják) na přivolání, které bylo velmi vágní vůbec nereagoval přiběhl k mojim psům a okamžitě bez varování mi šel po feňě.
No a druhá... jdu s fenou a malou dcerou (5let) kolem štěrkovny, fena na vodítkku, dceru vedu za ruku a když vylezeme z lesa vyběhnou na nás dva kavkazani bez košů, na volno a zaútočí mi na psa na vodítku, mezi nima dcera a majitel ožralý polák z toho měl srandu, protože jeho psy jsou přece větší. Takže znovu hysterický řev nejdřív na psy, pak na chlapa.
Tohle je bagatelizace zkušenosti jiného člověka. Předpokládám, že ta strana která bagatelizuje má zkušenost z druhého pólu.
Děti jsou v procesu socializace a učení. Jestli si myslíte, že vás vaše dítě vždycky poslechne a bude dělat to co mu říkáte, že je správné, tak vám přeju hodně štěstí ať to tak je.
marq
napsal(a):
Přivolala jsem si svoje psy, připla je na vodítko a velký bílý chlupatý pes (pyreneják) na přivolání, které bylo velmi vágní vůbec nereagoval přiběhl k mojim psům a okamžitě bez varování mi šel po feňě.
No a druhá... jdu s fenou a malou dcerou (5let) kolem štěrkovny, fena na vodítkku, dceru vedu za ruku a když vylezeme z lesa vyběhnou na nás dva kavkazani bez košů, na volno a zaútočí mi na psa na vodítku, mezi nima dcera a majitel ožralý polák z toho měl srandu, protože jeho psy jsou přece větší. Takže znovu hysterický řev nejdřív na psy, pak na chlapa.
Tohle je bagatelizace zkušenosti jiného člověka. Předpokládám, že ta strana která bagatelizuje má zkušenost z druhého pólu.
Děti jsou v procesu socializace a učení. Jestli si myslíte, že vás vaše dítě vždycky poslechne a bude dělat to co mu říkáte, že je správné, tak vám přeju hodně štěstí ať to tak je.
To znamená, že vám děti běžně lezou přes plot na cizí pozemky? Jo, ono jsou věci, u kterých dítě třeba neposlechne, ale pak jsou taky věci, přes které vlak nejede. Jako třeba to, že než se přejde přes silnici, tak se musí zastavit a rozhlédnout, nebo třeba i to, že se nepoleze nikam nikomu přes plot, nenasedne se někomu cizímu do auta atd....
Ale ano, jsou to děti, může se to stát. A stejně tak se může stát, že pes na svém pozemku někoho kousne, protože je to prostě pes....
A možná to teď vyzní asi divně, ale pokud by se to stalo, tak budu mnohem víc naštvaná na to dítě, které přelezlo plot na cizí pozemek kde je pes, než na toho psa, který hlídal.
Většinou s vámi souhlasím, ale upřímně, taky mi přijde divné, že po vás šli dva rozzuření KAO, kteří vám chtěli roztrhat menšího psa, a nakonec jste z toho vyvázli všichni úplně v pohodě a stačilo jen zařvat. Takže když to přeženu, tak zase nejsou tak strašně nebezpeční, když se dají zahnat řevem ne?
marq
napsal(a):
Kdyby chtěl pyreneják vaši fenu kousnout, tak měl čas to udělat, podle toho, jak jste popsala průběh incidentu.
Kdyby vás a vašeho psa chtěli ti dva kavkazani pokousat, tak pokousali. Neměla byste šanci proti dvěma kavkazanům a bylo by to otázkou vteřiny.
Děti se učí, a pokud neposlouchají, je na rodiči či na tom, kdo se o děti zrovna stará, aby si na děti dohlédl. A taky, aby dostatečně důrazně dítěti vysvětlil, co může a nemůže. A jaké může mít neuposlechnutí následky.
Nebyli rozzuření a nevrdím, že chtěli psa roztrhat. Tvrdím, že byli agresivní a napadli moji fenu na vodítku a v několik desítek cm od nich byla moje dcera. Partička grilovala na veřejném pozemku, tudíž psiska usoudili, že to je jejich území. Bránili svoje území z hlediska psů, z hlediska veřejného prostransví tam neměli co bránit. Vyšli jsme z lesa a než jsme se vůbec rozkoukali byli u nás a skočili mi po psovi. Žádné očichávání ani seznamování to nebylo. Menší pes to je, alefakt si nenechá nic líbit. Chlap stál naštěstí asi dva metry od nich, tak je hned chytil. Ale věřte mi malé dítě mezi třemi psy, kteří si řeší územní spor není nic moc příjemného. Jestli jsem to napsala tak že to vyznělo jako zuřivý útok, tak pardon, bylo to napadení.
napsal(a):
Kdyby chtěl pyreneják vaši fenu kousnout, tak měl čas to udělat, podle toho, jak jste popsala průběh incidentu.
Kdyby vás a vašeho psa chtěli ti dva kavkazani pokousat, tak pokousali. Neměla byste šanci proti dvěma kavkazanům a bylo by to otázkou vteřiny.
Děti se učí, a pokud neposlouchají, je na rodiči či na tom, kdo se o děti zrovna stará, aby si na děti dohlédl. A taky, aby dostatečně důrazně dítěti vysvětlil, co může a nemůže. A jaké může mít neuposlechnutí následky.
No, všichni psi naštěstí nezabíjí na první dobrou. Ani většina pasteváků. Připustit, že agraeivita ze strany velkého psa je nepříjemná je asi hodně těžké, že? V tom případě jsem opravdu letadlo a letím
Však on tu ale nikdo nerozporuje s tím, že to bylo nepříjemné, to chápu. A myslím, že se tu všichni shodneme na tom, že to byla chyba majitele psů a že tohle by se stávat nemělo.
Nicméně v konečném důsledku se nic nestalo - ale chápu, že vás to vytočilo, právem. Ale, mohlo se to stát s jakýmkoli jiným plemenem a mohlo to s jiným plemenem třeba dopadnout i hůř. Takže se zase vracíme k tomu, že tohle všechno je jen o lidech a že v rukou nezodpovědného člověka může být problém jakýkoli pes, ne jen pastevci. Tak nevím, kde je problém?
marq
napsal(a):
No, všichni psi naštěstí nezabíjí na první dobrou. Ani většina pasteváků. Připustit, že agraeivita ze strany velkého psa je nepříjemná je asi hodně těžké, že? V tom případě jsem opravdu letadlo a letím
No, všichni psi naštěstí nezabíjí na první dobrou. Ani většina pasteváků.
Já myslím, že právě o tohle jde. Že pastevci většinou na první dobrou hned do lidí, nebo psů nekoušou
marq
napsal(a):
Ten hlas pro vás příspěvek byl omyl. Překlikla jsem se na mobilu.
Jinak přeji příjemný let.
napsal(a):
Ten hlas pro vás příspěvek byl omyl. Překlikla jsem se na mobilu.
Jinak přeji příjemný let.
víte mi ty hlasy jsou nějak ukradené. Je to jako s chovem psů. Dneska já tobě, zítra ty mi. Takže ať máte klidné spaní, jdu vám odkliknout nějaký příspěvek .
marcelaamax
napsal(a):
No, všichni psi naštěstí nezabíjí na první dobrou. Ani většina pasteváků.
Já myslím, že právě o tohle jde. Že pastevci většinou na první dobrou hned do lidí, nebo psů nekoušou
Že pastevci většinou na první dobrou hned do lidí, nebo psů nekoušou
jj, a když někdo vytahne zbran a nevystreli do 5ti vterin, tak Vas pry taky nechce zabit, ale jen vyhrozuje
jako sorry -ale porad dokola je to tady.
vlastnictví psa nedava nikomu pravo, aby dostaval ostatní lidi do situaci, kdy se neciti bezpecne.
argumenty kdyby chtěl, tak pokousal --- me to prijde jako opravdu spatny vtip.
napsal(a):
jj, a když někdo vytahne zbran a nevystreli do 5ti vterin, tak Vas pry taky nechce zabit, ale jen vyhrozuje
vlastnictví psa nedava nikomu pravo, aby dostaval ostatní lidi do situaci, kdy se neciti bezpecne.
Přesně o tomhle celou dobu píšu. Díky
napsal(a):
Jako sorry, ale kdo tady tvrdi, že vlastnictví psa někomu dává právo, aby dostával ostatní lidí do situací, kdy se necítí bezpečně? 😮😀
Kdo to kde psal? Já jsem naopak psala, že chápu, že je to nepříjemné, že je chyba na straně majitele psa a že by se to rozhodně stávat nemělo.
No ale víceméně jsme se tady alespoň shodly na tom, ze je to vše o lidech a tím bych to ukončila 😉
Nicméně v konečném důsledku se nic nestalo - ale chápu, že vás to vytočilo, právem. Ale, mohlo se to stát s jakýmkoli jiným plemenem a mohlo to s jiným plemenem třeba dopadnout i hůř. Takže se zase vracíme k tomu, že tohle všechno je jen o lidech a že v rukou nezodpovědného člověka může být problém jakýkoli pes, ne jen pastevci. Tak nevím, kde je problém?
Nebo tenhle příspěvek, jakože kde je probllém? Někdo na mě mířil pistolí, ale nevystřelil? Jaký problém? Někdo jiný mohl vystřelit.. že použiju přirovnání petryhei Je to obhajoba neobhajitelného. Jakože vrčel, zaútočil, ale nezabil, nezranil, kde je problém?
Asi si to budete muset prožít. Život je v tomhle někdy neskutečně spravedlivý. Čeká vás možná lekce. Jak se říká, karma je zdarma.
marcelaamax
napsal(a):
A kde přesně prosím?
marq
napsal(a):
Nebo tenhle příspěvek, jakože kde je probllém? Někdo na mě mířil pistolí, ale nevystřelil? Jaký problém? Někdo jiný mohl vystřelit.. že použiju přirovnání petryhei Je to obhajoba neobhajitelného. Jakože vrčel, zaútočil, ale nezabil, nezranil, kde je problém?
Asi si to budete muset prožít. Život je v tomhle někdy neskutečně spravedlivý. Čeká vás možná lekce. Jak se říká, karma je zdarma.
To kde je problem ale nebylo vůbec myšleno tak, jakože to, co se vám stalo je v pohodě 😀. To bylo myšleno tak, kde je problém konkrétně s pastevci, když se to může stát s jakýmkoli jiným psem.
Možná si přečtěte i to ostatní, co jsem psala. Ne, nepřijde mi to v pořádku a chápu vás, ale to taky píšu pořád dokola...
A už vůbec neobhajuji majitele psů, se kterýma jste měla ten problém, to taky nevím kde jste vyčetla.
marcelaamax
napsal(a):
A kde přesně prosím?
jj. Balu to tu napsala x-krat
marq
napsal(a):
Já ale ani tady pořád nevidím to, ze by někdo, kdo vlastní psa, měl právo dostávat ostatní do situací, kdy se necítí bezpečně a že to co se stalo je v pořádku😮
Přečetla jsem si znovu všechny příspěvky, opravdu nikde nevidím to, že by Balu měla tvrdit opak tohoto
Ona jen konstatovala, že kdyby ti psi chtěli ublížit, stihli by to udělat. Ovšem nepsala nic o tom, že to co se stalo je naprosto v pohodě jen proto, že ti psi nakonec nic neudělali... O tom nepadlo ani slovo.
marq
napsal(a):
Tak tohle je už opravdu slovíčkaření. Balu bagatelizuje situace, kdy pastevci byli agresivní. Chtěli si jen čichnout a vy pak dodáváte vždyť se nic nestalo. A já říkám karma je zdarma, takže nic zlého vám nepřeju, ale jsou situace, které když jeden nezažije tak se nevcítí..
Bože... Já jsem to myslela tak, že v konečném důsledku se nic nestalo možná právě proto, že to byli pastevci.. Když tu byla řeč o pastevcích.
Jinak jsem tisíckrát psala, že vás chápu a že to, co se stalo, není v pořádku a stávat by se nemělo!
A já říkám karma je zdarma, takže nic zlého vám nepřeju, ale jsou situace, které když jeden nezažije tak se nevcítí..
Zažila jsem horší "rvačky" které neskončily bez následků....
Zažila jsem třeba to, že můj starý pes dostal záchvat po tom, co po něm vyjel problémový "tulák"....
Vy pořád píšete o tom, že se nedokážu vcítit do vaší situace a já tisíckrát píšu, že vás chápu a že to, co se stalo, by se stávat nemělo a není to v pořádku - ale už je mi fakt trapné, to pořád dokola opakovat.
Tohle nemá smysl, mějte se
marcelaamax
napsal(a):
Bože... Já jsem to myslela tak, že v konečném důsledku se nic nestalo možná právě proto, že to byli pastevci.. Když tu byla řeč o pastevcích.
Jinak jsem tisíckrát psala, že vás chápu a že to, co se stalo, není v pořádku a stávat by se nemělo!
A já říkám karma je zdarma, takže nic zlého vám nepřeju, ale jsou situace, které když jeden nezažije tak se nevcítí..
Zažila jsem horší "rvačky" které neskončily bez následků....
Zažila jsem třeba to, že můj starý pes dostal záchvat po tom, co po něm vyjel problémový "tulák"....
Vy pořád píšete o tom, že se nedokážu vcítit do vaší situace a já tisíckrát píšu, že vás chápu a že to, co se stalo, by se stávat nemělo a není to v pořádku - ale už je mi fakt trapné, to pořád dokola opakovat.
Tohle nemá smysl, mějte se
Ok. cítím to stejně. Hezký večer
marq
napsal(a):
Balu? Například?
Nikde a nikdy jsem nepsala, že je v pořádku mít na volno neovladatelné psy. Obecně psy jakýchkoliv plemen. Pes má být pod vlivem svého majitele, nebo osoby, která je s ním, a pokud není ovladatelný na volno, má být na vodítku. Pokud je pes na volno, má mít náhubek. Bez rozdílu plemen. To je názor, který tu razím konzistentně celou dobu co sem na ifaunu chodím.
Máme vždycky velké psy, a protože si dobře uvědomujeme zodpovědnost, která majitele zavazuje, k žádným podobným incidentům jaké jste zažila vy, s našimi psy nedochází. A protože sice osobně neznám pyrenejáky, ale znám kavkazany (pokud se dá soudit z vlastnictví dvou jedinců), dovolila jsem si upozornit, že kdyby ti psi byli rozhodnutí zaútočit, zaútočí a vy byste jim v tom neměla šanci zabránit. Tím, jsem ovšem nechtěla říct, že je v pořádku, že nebyli pod vlivem svého pána.
Chápu, že zážitek byl pro vás traumatický, ale stejné trauma jste mohla utrpět s jinými plemeny či kříženci. A jsme u toho, že problém není ve psech, v plemenu, ale v lidech.
znám kavkazany (pokud se dá soudit z vlastnictví dvou jedinců), dovolila jsem si upozornit, že kdyby ti psi byli rozhodnutí zaútočit, zaútočí a vy byste jim v tom neměla šanci zabránit.
k žádným podobným incidentům jaké jste zažila vy, s našimi psy nedochází
Tak potom nevím balu z čeho pramení vaše znalost , když jste to nezažila a nemáte osobní zkušenost. Nebo máte??
A o to spíš, jestli tohle o svých psech víte, mě překvapuje vaše bagatelizování situace, která se stala někomu jinému. Ne nepřeju si ať si ke mě chodí čichnout žádný cizí pes, který můž být zdrojem potencionálního nebezpečí a už vůbec ne ať u toho začne vrčet a startovat. A je mi jedno jestli to je pastevec, bull, očříšek nebo jezevčík. Zadavatelka psala pastevci, až napíše příště zadavatel diskuse do tématu volně vypuštěný srnčí pinč tak budu psát o srnčím pinčovi.
napsal(a):
Vestajové jsou "dobře" vychovaní. Ve velkké většině. Nikdo je nerozcapuje, moc dobře vědí, co je to dostat klackem nebo kamenem........Tedy ti, co volně pobíhají po vsi. Nejsou nebezpeční, stačí se ohnout a jsou pryč. K některým se musíte otočit čelem, jinak vám jdou zezadu po nohavicích. Mnozí jsou nepříjemní, ne ale nebezpeční.
Ano, to souhlasím. Dokonce velmi pradávno jsme měli jednoho, který opravdu šel po nohavicích . Tím, že máme už osmého, mám za sebou pěkný vzorek vestajů, jsou jiní dle toho, co je do nich přimícháno a samozřejmě dle výchovy a vztahu ke psům. A i ten se NAŠTĚSTÍ už většinově vyvinul tak, že jsou vestajové vnímáni jako členové rodiny a netráví celý život na krátkém řetězu u boudy. I když pes sousedů mých příbuzných....no prostě chudák.
Šarina
napsal(a):
Fakt? Ptám se vážně, ne ironicky. Měla jsem pocit, že na cizí pozemky se opravdu neleze a pes hlídající si SVUJ pozemek není nic proti ničemu. A za dítě je opravdu odpovědný jeho zákonný zástupce, obvykle rodič. Fakt kdybych měla hlídajícího psa, který by napadl jedince, který bez oprávnění vstoupí na MUJ pozemek, budu já potrestána?
marcelaamax
napsal(a):
To bohužel ano.... i to už se tu řešilo. Sice mi to připadá postavené na hlavu, ale asi s tím nic neuděláme.
Výjimkou je myslím to, když máte na plotě cedule "pozor, pes" nebo "objekt střežen psem", ale musí být na každých 10 m plotu? Nebo tak nějak.
Aha, čtu to postupně, Ty jsi v podstatě odpověděla můj předchozí dotaz... Koukám, že se tu zas diskuze jaksi rozjela...
napsal(a):
Nikde a nikdy jsem nepsala, že je v pořádku mít na volno neovladatelné psy. Obecně psy jakýchkoliv plemen. Pes má být pod vlivem svého majitele, nebo osoby, která je s ním, a pokud není ovladatelný na volno, má být na vodítku. Pokud je pes na volno, má mít náhubek. Bez rozdílu plemen. To je názor, který tu razím konzistentně celou dobu co sem na ifaunu chodím.
Máme vždycky velké psy, a protože si dobře uvědomujeme zodpovědnost, která majitele zavazuje, k žádným podobným incidentům jaké jste zažila vy, s našimi psy nedochází. A protože sice osobně neznám pyrenejáky, ale znám kavkazany (pokud se dá soudit z vlastnictví dvou jedinců), dovolila jsem si upozornit, že kdyby ti psi byli rozhodnutí zaútočit, zaútočí a vy byste jim v tom neměla šanci zabránit. Tím, jsem ovšem nechtěla říct, že je v pořádku, že nebyli pod vlivem svého pána.
Chápu, že zážitek byl pro vás traumatický, ale stejné trauma jste mohla utrpět s jinými plemeny či kříženci. A jsme u toho, že problém není ve psech, v plemenu, ale v lidech.
Tato diskuze je opravdu jako mezi právníky , o slovíčkaření. To není nic proti Vám "Balu", já jsem psala, že je to jen a jen o lidech už dobrých pár desítek příspěvků výše. Co je smutné, je to, že my zde jsme - jsem o tom přesvědčena! - všichni slušní a nedopustili bychom bezdůvodné napadení našimi psy.
Jinak i před Vámi smekám - přečetla jsem si kolik různých plemen jste již vlastnila.
My "jen" ty vestaje, ale zas je třeba říct, že vestaj je vždy tak trochu takové tajemství - co z něj nakonec vyroste .
A jinak - byla bych pro, aby se tu všichni zúčastnění přestali hádat. Já osobně jsem proti zákazu jakéhokoli plemene psa u nás. Bohužel odhadnout, respektive vybrat pro své odchovy vždy kvalitní majitele, musí být mnohdy obtížné. Vlastně to je také dotaz do diskuze: jak tedy vy, co chováte, vybíráte budoucí majitele? Jak si je proklepnete, zda jsou opravdu zodpovědní? Nejen vůči psu, ale i vůči okolí...?
fikovnice
napsal(a):
Fakt? Ptám se vážně, ne ironicky. Měla jsem pocit, že na cizí pozemky se opravdu neleze a pes hlídající si SVUJ pozemek není nic proti ničemu. A za dítě je opravdu odpovědný jeho zákonný zástupce, obvykle rodič. Fakt kdybych měla hlídajícího psa, který by napadl jedince, který bez oprávnění vstoupí na MUJ pozemek, budu já potrestána?
Pravděpodobně ano - leda že byste měla velmi dobrého advokáta a štěstí na vstřícného soudce. Před nějakou dobou se to tady rozebíralo - jeden příspěvek, samozřejmě s nadsázkou, radil - pokousaného zloděje dorazit, zakopat a předstírat, že žádný nebyl.
napsal(a):
Pravděpodobně ano - leda že byste měla velmi dobrého advokáta a štěstí na vstřícného soudce. Před nějakou dobou se to tady rozebíralo - jeden příspěvek, samozřejmě s nadsázkou, radil - pokousaného zloděje dorazit, zakopat a předstírat, že žádný nebyl.
No, to jsou ty naše zákony... Chrání více zločince než oběti!
fikovnice
napsal(a):
No, to jsou ty naše zákony... Chrání více zločince než oběti!
Bohužel, to tak je. Někde jsem o tomhle četla na netu, kde odpovídal nějakej právník. Prej, aby se majitel zbavil odpovědnosti, tak by po celém obvodu plotu v rozmezí zhruba 2-3m měly být cedule, že je pozemek střežen volně se pohybujícím psem a dostatečně vysoký plot. Důležitý je to slovo volně a hustota cedulí. Protože pachatel nebude moct říct, že jí neviděl a na ceduli má upozornění, že je pes volně. Nejhorší prý jsou cedule "Pozor zlý pes", protože to soudce vyhodnotí, jako, že víte, že máte zlého psa a pořádně ho nezabezpečíte.
fikovnice
napsal(a):
Dřív to tak bylo. Nyní už se najdou soudci, kteří budou na vaší straně. Ale doporučuje se mít na VŠECH stranách plotu upozornění, že za ním je pes a i piktogramy, pro děti,cizince a debily.
Samozřejmostí je ten plot, který brání psům odejít a napadnou někoho ZA plotem. Tedy z vnějšku.
Ale pořád je to o tom soudci. Bohužel.
Midži
XXX.XXX.3.23
Přesně tak. Kdyby na Vás chtěla zaútočit tak Vás překousla i s tím ohařem.