Štěňátka Cane Corso s PP

Prodám Cane Corso - Chovatelská stanice Cane Corso Hanytar Corit přijímá re...
Dohodou
Vezmete si na svědomí, že fena může porodit po vašem psovi nemocná štěňata? Že je fena po neuchovněných rodičích může sice znamenat jen lenost majitelů, ale také neuchovnění kvůli zdravotním problémům.
Navíc to, že jsou rodiče s PP často říkají množky, a nemusí to být pravda. Nebo to pravda je a vaši psi mohou být příbuzní, inbreeding se nezakazuje jen tak pro nic za nic.
A budete klidně spát, když nebudete vědět, jestli štěňata neskončila v útulku? Nemusí se narodit zrovna počet, který lehce udáte po vašich známých.
Uživatel s deaktivovaným účtem
A pokud jste si s tím uchovněním, resp psem dal takovou práci, tak proč ho nechat prznit a dělat křížence? Pokud chcete, aby kryl, dodělejte mu veškerá nadbytečná vyšetření, která se v plemeni dělají, popř zkoušky a prezentujte ho (na výstavách), kde je jen možné, i v zahraničí.
Nedělejte to. Bezpapírových psů jsou i tak mraky, na co vyrábět další.
V první řadě, bude problém. Za to vás klidně vyhodí z klubu. Nebojte se, že by se to nerozkřiklo. Takže si sice skočí, ale tím bude s chovem amen. Myslíte si, že majitel chs a uchovněné feny si vybere na krytí psa, po kterým jsou bezpapíráci? i kdybyste to v klubu nějak ukecal?
Kromě již výše zmíněného bych jen dodala, že pokud pes ještě nekryl, tak tím může i "změnit" povaha, resp. pes dospěje. Může se projevovat více dominantně až nesnášenlivě vůči ostatním psím samcům a též může začít reagovat mnohem silněji na hárající feny - kňučet, nejíst, utíkat, ..
Nehledě na to, že stejně jako u lidí i u psů se pohlavně přenáší spoustu nemocí, například zlatý stafylokok, nebo třeba i velmi zákeřný druh rakoviny. Nemyslím si, že majitelé feny se chystají investovat do nějakých vyšetření, takže bych byla velice opatrná.
Nargo
napsal(a):
Díky za názory, krýt budu jen s fenami s PP.
Aby šteňatá dostali PP tak pes aj fena musia byť uchovnení, nestačí že majú PP. Ak ho uchovneného nemáte tak najjednoduchšie bude zavolať chovateľovi alebo si pozrieť klubové stránky vášho plemena kde zistíte čo k uchovneniu potebujete.
rennie111
napsal(a):
Aby šteňatá dostali PP tak pes aj fena musia byť uchovnení, nestačí že majú PP. Ak ho uchovneného nemáte tak najjednoduchšie bude zavolať chovateľovi alebo si pozrieť klubové stránky vášho plemena kde zistíte čo k uchovneniu potebujete.
zadavatelův pes prý uchovněný je.
a ano, nejde jen o krytí fen s PP. Uchovněný pes může krýt jen uchovněné feny. Navíc ne jen tak nadivoko, ale jsou k tomu krycí listy a všechny tyhle věci, u některých plemen do výběru mluví i poradce chovu.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.17.216
Za me by se siklo u psu to co u koni. Moznost kryt bez pp feny v typu i uchovnenym vysetrenym psem. Krizenci a bez pp se nevymyti nikdy. Priznejme si to rovnou. Mozna se povede eliminovat vetsinj mnoziren ale urcite ne bezpapiraky pripominajici nejake plemeno. Takhle by se umoznilo aby aspon z jedné casti meli ty stenata kvalitnejsi geny a byli to mensi hybridi. A jasne pp by nemeli ale porad lepsi jak dva voresi s buhvi cim.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Za me by se siklo u psu to co u koni. Moznost kryt bez pp feny v typu i uchovnenym vysetrenym psem. Krizenci a bez pp se nevymyti nikdy. Priznejme si to rovnou. Mozna se povede eliminovat vetsinj mnoziren ale urcite ne bezpapiraky pripominajici nejake plemeno. Takhle by se umoznilo aby aspon z jedné casti meli ty stenata kvalitnejsi geny a byli to mensi hybridi. A jasne pp by nemeli ale porad lepsi jak dva voresi s buhvi cim.
To je podpora bez PP chovu!
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jo? A jak jsou na tom koně. S výjimkou několika chovů jsou to všechno nějací kříženci, nejlépe flekatí, případně se tomu všemu říká český teplokrevník, taková koňská varianta vořecha střapatého.
koně mají jedinou výhodu v tom, že nejrychleji se dá množit rychlostí jedno hříbě od kobyly za rok. A taky z nechtěných a nepovedených se dají vždycky udělat ikea masové kuličky.
Klidně ho nechte skočit.Mám dojem,že se tu sešla společnost strašící vším jen ne zdravím rozumem.Jezevčík x jezevčík bude zase JEZEVČÍK a bude třeba zdravější než přešlechtěný papírák.Problém je tem ,že je o polovinu levnější než ten s papírama .Ne každý kdo chce mít doma jezevčíka k němu potřebuje .papíry.
marcel1972
napsal(a):
Klidně ho nechte skočit.Mám dojem,že se tu sešla společnost strašící vším jen ne zdravím rozumem.Jezevčík x jezevčík bude zase JEZEVČÍK a bude třeba zdravější než přešlechtěný papírák.Problém je tem ,že je o polovinu levnější než ten s papírama .Ne každý kdo chce mít doma jezevčíka k němu potřebuje .papíry.
Jo, klidně ho může nechat skočit.
Až na to, že ho prostě vyhodí z klubu a ten pes už si v jiných fenách než v neuchovněných, případně v bez PP nesmočí. Takže celé uchovnění bylo zbytečné
marcel1972
napsal(a):
A prosím vysvětlete mi, jak ztrátou papírů zmizí nemoci přešlechtěných papíráků, to mě vždycky hrozně zajímalo. Jak to funguje, že pes po rodičích s PP najednou přešlechtěný není.
marcel1972
napsal(a):
Když to není s papírama, tak to ten jezevčík většinou ani není..........
marcel1972
napsal(a):
Nikdy jsme neměli psa s PP vždy to byli velcí "vořeši" ale nebyli výsledek PLÁNOVANÉHO SPOJENÍ. Jděte se podívat do útulků, jsou plné takových psů. Tak proč dál nesmyslně vyrábět další? kdo chce psa bez PP jistě si tam toho svého najde. A kdo chce s PP tak si vybere a zaplatí. Ta levná cena za prvotní nákup se pak prodraží v péči o psa a jeho nemoci. Můj názor. Nic víc.
GAELLE
napsal(a):
Nikdy jsme neměli psa s PP vždy to byli velcí "vořeši" ale nebyli výsledek PLÁNOVANÉHO SPOJENÍ. Jděte se podívat do útulků, jsou plné takových psů. Tak proč dál nesmyslně vyrábět další? kdo chce psa bez PP jistě si tam toho svého najde. A kdo chce s PP tak si vybere a zaplatí. Ta levná cena za prvotní nákup se pak prodraží v péči o psa a jeho nemoci. Můj názor. Nic víc.
Krásně napsané, souhlasím .
GAELLE
napsal(a):
Doma máme čtyři drsnáky s PP ,o péči a prodražení mi nemusíte nic vykládat platím to ,ale ještě sem neměl levnější ošetřeníu veterináře protože moji psi mají PP .A Pro ty co tu straší nemocama ,nevím jak ste k tomu přišli ,ale na dědině byli vždy nejzdravější ti největší ořeši .A fakt by mě zajímalo ,co si myslíte ,že vznikne ze spojení jezevčík x jezevčík
marcel1972
napsal(a):
Doma máme čtyři drsnáky s PP ,o péči a prodražení mi nemusíte nic vykládat platím to ,ale ještě sem neměl levnější ošetřeníu veterináře protože moji psi mají PP .A Pro ty co tu straší nemocama ,nevím jak ste k tomu přišli ,ale na dědině byli vždy nejzdravější ti největší ořeši .A fakt by mě zajímalo ,co si myslíte ,že vznikne ze spojení jezevčík x jezevčík
Ani my neměli levnější veterinu protože psi byli bez PP. Ano jako dítě pamatuji že na ulici věčně si to psi rozdávali, to se už dnes skoro nevidí. Možná u vás na dědině. A taky jsme mysleli že máme "vořecha" a bude zdravý a odolný a nebylo to tak. Pokud je spojení jezevčík čistokrevný a čistokrevný asi vznikne opět jezevčík. Otázka zda daní jedinci nejsou spolu příbuzní, pak asi nevznikne úplně zdravý jezevčík. A pokud je to jen "vořech" jezevčík tak se mohou projevit geny předků kteří vůbec být jezevčíky nemuseli. Ale nejsem žádný genetický inženýr. Oni se ty testy a plánovaná spojení asi nedělají jen tak pro srandu. Já osobně bych vědomě nečistokrevného psa nevyráběla toť vše. A že se nám líbil a podobného po jeho smrti jsem dlouho v útulcích hledala.
marcel1972
napsal(a):
Ale ono je o jiného je vorech - kříženec kříženců a neco jineho je plemeno bez PP. Navíc u tech psu s PP se na ty zdravotní problémy přijde vyšetřením a na nemocném psu zodpovědný chovatel dal chovat nebude . Ale u vorechu a psu bez PP moc lidi ta zdravotní vyšetření nedělají.
A navíc presne jak píše GAELLE - vorechu, kříženců a psu bez PP jsou plne útulky tak proč produkovat další.
Terven
napsal(a):
A?
Jak "A?" Podle vás je to správně?
napsal(a):
Jo, klidně ho může nechat skočit.
Až na to, že ho prostě vyhodí z klubu a ten pes už si v jiných fenách než v neuchovněných, případně v bez PP nesmočí. Takže celé uchovnění bylo zbytečné
ZBYTEČNÉ je málo. Jsou to VYHOZENÉ PENÍZE za uchovnění, výstavu a klubové poplatky a UŠLÝ ZISK z krytí uchovněných fen. Já už jinak než přes peníze na lidi apelovat nebudu.
marcel1972
napsal(a):
Jsem také z vesnice a jestli mluvíte o zdravých vořeších - tak to byli psi, kteří se našli sami, žádné řízené spojení. Sama taky věřím, že přirozeně se fena spojí jen se psem, který je zdravý. Alespoň tak jsem to měla možnost pozorovat. Ale ze spojení jezevčík x jezevčík (oba bezpapíráci) vám může vylézt ,,něco jako jezevčík" protože jeden z rodičů psa či feny, vůbec jezevčík být nemusel...
A ještě dodám: měla jsem krásného papírového psa, kterého jsem nedala uchovnit, protože množit jsem nechtěla. Nebylo výletu, kde by nás nezastavovali majitelé berňáků, respective fenek, jestli by jsme ho nenechali obskočit jejich fenu, protože je krásný. Sic mne těšilo, že ho všichni obdivují, ale s díky jsem odmítnula. Tohle nikdy nepodpořím Nevím, co by dál bylo s těma štěndama po mém krásném psu, nevím, jestli by někdo na nich nemnožil v nějaké hnusné množce, kde žijou v chlívu ve vlastních výkalech. Nevím, jestli by jeho potomci neskončili u zlých lidí, nebo v útulku.
lesnížínka
napsal(a):
A ještě dodám: měla jsem krásného papírového psa, kterého jsem nedala uchovnit, protože množit jsem nechtěla. Nebylo výletu, kde by nás nezastavovali majitelé berňáků, respective fenek, jestli by jsme ho nenechali obskočit jejich fenu, protože je krásný. Sic mne těšilo, že ho všichni obdivují, ale s díky jsem odmítnula. Tohle nikdy nepodpořím Nevím, co by dál bylo s těma štěndama po mém krásném psu, nevím, jestli by někdo na nich nemnožil v nějaké hnusné množce, kde žijou v chlívu ve vlastních výkalech. Nevím, jestli by jeho potomci neskončili u zlých lidí, nebo v útulku.
bravo
Bohužel většina lidí nezná ani základy genetiky, recesivní geny jsou pro ně sprostá slova.
Vůbec nechápou, že je kolikrát mnohem horší, když se spojí dva jedinci stejného "plemene" bez PP než úplní vesničtí vořeši.
Nikdy nebylo tolik týraných a vyhozených psů, tolik přeplněných útulků. Každý vesnický chytrák si myslí, jak na svým psovi bez PP náramně vydělá, a až se mu narodí vořeši, které nikdo nechce, skončí štěňata v útulku. Nebo pohozená ve škarpě či u popelnic.
Před časem u nás zastavila jakž takž česky hovořící Ruska, že nás už mockrát viděla z auta, plánuje štěňátka a ten můj se jí strašně líbí a že taky žijí v Praze. Oká, PP fena, nepříbuzná tam od nich, super. Když jsem se zeptala na zdravotní testy, tak nevěděla, která bije, a pak z ní vypadlo, že není uchovněná. Tak jsem jí dala kontakt na klub a řekla jí, ať se staví, až jí uchovní. Pak se uvidí, jestli je spojení vůbec možné. Ani na vteřinu by mě nenapadlo do toho jít. Máme tady jednu množitelku, která mrská štěňata na jedné feně každé hárání, a všichni dospělí basenžíci, co se jich kdy lidé v inzerci zbavují, jsou od ní.
marcel1972
napsal(a):
Jakože u Vašeho veterináře máte ošetření dražší, protože máte psy s PP? No jejda. Tak to nemáte veterináře, ale zlatokopa.
marcel1972
napsal(a):
...papíry - rodný list k tomu jezevčíkovi potřebují jako záruku toho, že až to mimi vyroste, tak to bude právě ten mnou žádaný jezevčík - vzhled + povaha, a nic jiného, což u štěněte bez PP bude sázkou do loterie, co z toho ve finále opravdu vyroste........
napsal(a):
...papíry - rodný list k tomu jezevčíkovi potřebují jako záruku toho, že až to mimi vyroste, tak to bude právě ten mnou žádaný jezevčík - vzhled + povaha, a nic jiného, což u štěněte bez PP bude sázkou do loterie, co z toho ve finále opravdu vyroste........
Nevyznám se v genetice, a docela by mě zajímalo - jak je možné, že se někdy narodí pes, který prostě vypadá úplně jinak než ostatní jedinci? Nemyslím tím nestandard,který má jinou barvu, nebo je menší, větší. Ale že celkově pes vypadá úplně jinak. Myslím samozřejmě v PP chovu. Znám třeba AST, s PP, ale když jsem ho viděla prvně, nevěřila bych, že je to AST.
marcelaamax
napsal(a):
Nevyznám se v genetice, a docela by mě zajímalo - jak je možné, že se někdy narodí pes, který prostě vypadá úplně jinak než ostatní jedinci? Nemyslím tím nestandard,který má jinou barvu, nebo je menší, větší. Ale že celkově pes vypadá úplně jinak. Myslím samozřejmě v PP chovu. Znám třeba AST, s PP, ale když jsem ho viděla prvně, nevěřila bych, že je to AST.
a jako co vypadá?
marcelaamax
napsal(a):
Já v něm vidím trochu možná bulíka.
takže jiný tvar hlavy?
marcelaamax
napsal(a):
Psala jsem soukromou zprávu :-) Jinak jo, tvar hlavy a pak taky dlouhý nohy. A celkově je asi větší.
tak odchylky v typu se stát můžou. přesně věci typu jiný tvar hlavy nebo delší nebo kratší končetiny, spíš než o nějaká absolutní čísla jde o to, že zvíře prostě neodpovídá tvaru plemene.
stejnej princip jako u králíků třeba příliš dlouhé ucho, u morčat protažená hlava nebo u drůbeže špatně nesený trup. Ono je to hned vidět, že to zvíře není vytvarované správně.
napsal(a):
tak odchylky v typu se stát můžou. přesně věci typu jiný tvar hlavy nebo delší nebo kratší končetiny, spíš než o nějaká absolutní čísla jde o to, že zvíře prostě neodpovídá tvaru plemene.
stejnej princip jako u králíků třeba příliš dlouhé ucho, u morčat protažená hlava nebo u drůbeže špatně nesený trup. Ono je to hned vidět, že to zvíře není vytvarované správně.
Díky. Mě spíš napadlo, jestli tam nemohlo jít třeba o nějaký podvod, že by fenu nakryl dejme tomu bulík a do krycího listu se napsal AST.
Zase tak bulíkovej mi nepřipadá:)
Podvody se asi dějí a dít budou, ale každý si chce zkazit jméno
A vidím to u morčat, jak si to dělá co chce, a to mám už pátou šestou generaci vlastní krve
teoreticky i mohli fenu nakrýt dva psi a ten/ti odlišný holt může být kříženec a mít jiného tatínka ne daného plemene
napsal(a):
teoreticky i mohli fenu nakrýt dva psi a ten/ti odlišný holt může být kříženec a mít jiného tatínka ne daného plemene
samozřejmě, ale zas až tak vořechoidně nevypadá, spíš netypový
a to se prostě děje, před třemi nedělemi jsem papala kohouta, kterej měl asi všechny vylučující vady, jaký si můžete vzpomenout, špatný v typu, tvar a nesení trupu, ocas příliš nahoru, malý, špatná kresba na prsou, prostě hrůza zvíře, ale určitě byl "vlastní".
no ale může se ukázat nějaký dávný předek ? někde něco vyleze... a i se přece k oživení plemene používala jiná plemena a i voříšci.. to se někde může ukázat po letech ?
zrovna u staffordů je to takové.. pár let zpět bylo možné mít psa registrovaného jako pita tam a jako stafforda jinde - pak se pes přivezl sem jako stafford samozřejmě....a když se podíváte na různé linie, nevypadají prostě všichni jako nazrzlý AST s bílou náprsenkou 25kg
jednoduše - u pita nikomu velikost od 15 - 30 kilo nevadí, ale u stafforda jo, ale oni mají stejné psy v rodokmenech
napsal(a):
no ale může se ukázat nějaký dávný předek ? někde něco vyleze... a i se přece k oživení plemene používala jiná plemena a i voříšci.. to se někde může ukázat po letech ?
zrovna u staffordů je to takové.. pár let zpět bylo možné mít psa registrovaného jako pita tam a jako stafforda jinde - pak se pes přivezl sem jako stafford samozřejmě....a když se podíváte na různé linie, nevypadají prostě všichni jako nazrzlý AST s bílou náprsenkou 25kg
jednoduše - u pita nikomu velikost od 15 - 30 kilo nevadí, ale u stafforda jo, ale oni mají stejné psy v rodokmenech
Uz zas. Pane Boze Megi proc furt tak mudrujete? APBT si fakt nemuzete jen tak z pleziru zaregistrovat jako AST s PP. Naopak to je uplne jedno, protoze APBT nemaji zadne oficialni papiry a ve sve podstate tam muzete regnout cokoliv. Ale tvrdit totez smerem k AST s PP, pod FCI, tak to uz chce hodne velkou davku odvahy. Nebo blbosti.
napsal(a):
Zase tak bulíkovej mi nepřipadá:)
Podvody se asi dějí a dít budou, ale každý si chce zkazit jméno
A vidím to u morčat, jak si to dělá co chce, a to mám už pátou šestou generaci vlastní krve
no jo, jenomže Vy to sníte, a se psy co ? :-)
napsal(a):
no jo, jenomže Vy to sníte, a se psy co ? :-)
no, psi jsou v tomhle prostě blbí. se stejnou vervou se prostě šlechtit nedají. u morčat i té drůbeže je to milionkrát jednodušší.
chovatelé psů pořád shání někoho, kdo si nepovedený kus vezme na gauč a nebude ho nikde ukazovat
napsal(a):
samozřejmě, ale zas až tak vořechoidně nevypadá, spíš netypový
a to se prostě děje, před třemi nedělemi jsem papala kohouta, kterej měl asi všechny vylučující vady, jaký si můžete vzpomenout, špatný v typu, tvar a nesení trupu, ocas příliš nahoru, malý, špatná kresba na prsou, prostě hrůza zvíře, ale určitě byl "vlastní".
Já jsem pak koukala na další psy se stejným "příjmením" a zdálo se mi, že někteří mají ty hlavy taky takové.
napsal(a):
Může se objevit i zcela netypický pes. Teď nevím jistě, jestli to bylo u berňáků nebo hovawartů (pamatuji si tu chovku, měli obě plemena), ale jedno štěně bylo úplně jiné barevně než je typické (a než byli sourozenci), přesto byly rodiče jasní (ověření geneticky).
impact
napsal(a):
Uz zas. Pane Boze Megi proc furt tak mudrujete? APBT si fakt nemuzete jen tak z pleziru zaregistrovat jako AST s PP. Naopak to je uplne jedno, protoze APBT nemaji zadne oficialni papiry a ve sve podstate tam muzete regnout cokoliv. Ale tvrdit totez smerem k AST s PP, pod FCI, tak to uz chce hodne velkou davku odvahy. Nebo blbosti.
Ne, dnes už to nejde, žádní další / noví psi se takto zapisovat nesmí, oba kluby mají uzavřené plemenné knihy. Ano, i UKC má takové knížky :)
APBT zaregistruji u UKC, což je oficiální registrační autorita, zakladatel UKC byl vlastník jednoho z prvních APBT. Uchovávají DNA, není možné si jen tak zaregistrovat cokoli, vyžadují vícegenerační rodokmen samozřejmě.
Organizace je starší než FCI.
APBT se registrovali pod AKC pod názvem American staffordshire terrier. Stalo se to na pokyn samotného AKC. Dávno před tím než sem do ČR AST byli dovezeni. Standard AST, mimochodem, je psaný podle APBT psa.
Pokud byl pes potomkem psů už zapsaných pod AKC, pak mohl být zapsán zas u AKC. Ale pouze jako AST.
AST nebyl v roce 1936 žádné ustálené plemeno, ale pouze jiné jméno pro APBT pro jinou organizaci.
AKC a FCI si vzájemně uznávají rodokmeny.
Znamená to, že Americký kennel klub zaregistroval hromádku bezpapíráků a FCI a ČMKU to akceptovala ?
Je více linií AST, nemusí ani jít o žádné přimíchání jiného plemene, prostě se ukázalo něco z dřívějška.
marcelaamax
napsal(a):
...koukám, že už odpovídají erudovaní......
ale jedno štěně bylo úplně jiné barevně než je typické
jo, u HW, 4 štěňata, genetická vada (ředění barvy)
Martin158
XXX.XXX.120.45
No, jednu osobní zkušenost : koupil jsem si fenu s PP. Dal jsem jí a dávám, všechnu péči, šli jsme na vyšetření kloubů - vyšetření ok, ale z ničeho nic začala mít problém se zuby. Měl jsem strach, že je to genetika, ale po vyšetřeních na specializované klinice a radě veterináře z USA, že se s tímto problémem před 10 lety setkal zjistili, že ve věku kolem 5 měsíců snědla něco co obsahovalo látku, která napadla zubní sklovinu a zničila ji. Mohlo to být tím, že něco náhodou snědla ( kočka chytala hraboše na poli a ona ji myš poté snědla - hraboše zemědělci trávili) a nebo ji někdo otrávil. Tak mám fenu s PP , je zdravá - pouze " úraz" se zuby , kyčle i lokty má 0, ale chovná nebude. Může mít taková fena štěňata? Podle některých z vás ne, ale já si myslím , že ANO.
Martin158
napsal(a):
No, jednu osobní zkušenost : koupil jsem si fenu s PP. Dal jsem jí a dávám, všechnu péči, šli jsme na vyšetření kloubů - vyšetření ok, ale z ničeho nic začala mít problém se zuby. Měl jsem strach, že je to genetika, ale po vyšetřeních na specializované klinice a radě veterináře z USA, že se s tímto problémem před 10 lety setkal zjistili, že ve věku kolem 5 měsíců snědla něco co obsahovalo látku, která napadla zubní sklovinu a zničila ji. Mohlo to být tím, že něco náhodou snědla ( kočka chytala hraboše na poli a ona ji myš poté snědla - hraboše zemědělci trávili) a nebo ji někdo otrávil. Tak mám fenu s PP , je zdravá - pouze " úraz" se zuby , kyčle i lokty má 0, ale chovná nebude. Může mít taková fena štěňata? Podle některých z vás ne, ale já si myslím , že ANO.
A PROČ by měla mít štěňata? Není nutné, aby se každý jedinec rozmnožoval. Tomu zvířeti samotnému to nic nedá.
Martin158
napsal(a):
A co na to váš klub? Pokud máte potvrzení od veterináře, že se jedná o vadu získanou, tak by to neměl být problém? Když si pes třeba vylomí zub, pak se zrengenuje a dostanete potvrzení, že zub byl, nebrání to uchovnění.
Martin158
napsal(a):
Pokud je fena zdravá, má výbornou povahu typickou pro plemeno, je řádně uchovněná, má zajímavý rodokmen, proč by nemohla být využitá v chovu.
Za mě za těchto podmínek ano
Štírek666
napsal(a):
Pokud je fena zdravá, má výbornou povahu typickou pro plemeno, je řádně uchovněná, má zajímavý rodokmen, proč by nemohla být využitá v chovu.
Za mě za těchto podmínek ano
..není uchovněná...problém se zuby viz. Výše...
Píše, že slezla zubní sklovina (?) Případně vyrostly trvalé zuby bez skloviny?
znám mladou paní, která má zářivě bílé zuby - téměř bez skloviny... vždy jí i zubní lékaři říkali, že je to asi kvůli dlouhodobě podávaným ATB v době těsně před prořezáním druhých zubů, že to není normální. Její dcerka je v první třídě - rostou jí druhé zuby. Jsou zářivě bílé... téměř bez skloviny...
napsal(a):
znám mladou paní, která má zářivě bílé zuby - téměř bez skloviny... vždy jí i zubní lékaři říkali, že je to asi kvůli dlouhodobě podávaným ATB v době těsně před prořezáním druhých zubů, že to není normální. Její dcerka je v první třídě - rostou jí druhé zuby. Jsou zářivě bílé... téměř bez skloviny...
Na tohle jsem kdysi četla studii, kterou sepsala dětská zubařka ( tenkrát, když ještě byli zubaři specializovaní na děti ). Týkalo se to trvalých zubů, které rostly bez skloviny v závislosti na zneužívání antibiotik ( které bylo v té době také hodně časté ). Ale netušila jsem, že to může postihovat i další generaci.
napsal(a):
Na tohle jsem kdysi četla studii, kterou sepsala dětská zubařka ( tenkrát, když ještě byli zubaři specializovaní na děti ). Týkalo se to trvalých zubů, které rostly bez skloviny v závislosti na zneužívání antibiotik ( které bylo v té době také hodně časté ). Ale netušila jsem, že to může postihovat i další generaci.
Pokud by to matka neměla vrozené, nýbrž získané užíváním ATB, nemohlo by to zdědit její dítě. Neměla by to v genech.
Martin158
XXX.XXX.46.120
Fenu mi neuchovní, se špatnými zuby to prý nejde, slyšel jsem i radu " tak ji prodej někam na hlídání a kup si novou". Pokud znáte způsob , rád se přihlásím na výstavu a pokud se nebudou dívat na zuby ......
Martin158
napsal(a):
Fenu mi neuchovní, se špatnými zuby to prý nejde, slyšel jsem i radu " tak ji prodej někam na hlídání a kup si novou". Pokud znáte způsob , rád se přihlásím na výstavu a pokud se nebudou dívat na zuby ......
Kdo řekl, že to nejde? A co se zuby vlastně má? Na každé výstavě se budou dívat na zuby, ale není to ( asi) důvod pro neposouzení. Nebude výborná, ale nějak ji ohodnotí. Ale možná kecám.
A jak je u mě zvykem přidám historku :
Sousedi měli moc hezkého jezevčíka, samo s PP. Jenže měl jen jedno varle. A toho tedy neposoudili, byli z kruhu natošup.
tady je nejake cteni o tomto problemu:
https://www.labvet.cz/blog/hypoplazie-zubni-skloviny/
a me napada otazka, proc to te fene delat ? brezost a laktace je zatez i pro zdravou fenu
napsal(a):
tady je nejake cteni o tomto problemu:
https://www.labvet.cz/blog/hypoplazie-zubni-skloviny/
a me napada otazka, proc to te fene delat ? brezost a laktace je zatez i pro zdravou fenu
Velice zajímavé! To jsem neznala, člověk se stále má co učit 👍
napsal(a):
Kdo řekl, že to nejde? A co se zuby vlastně má? Na každé výstavě se budou dívat na zuby, ale není to ( asi) důvod pro neposouzení. Nebude výborná, ale nějak ji ohodnotí. Ale možná kecám.
A jak je u mě zvykem přidám historku :
Sousedi měli moc hezkého jezevčíka, samo s PP. Jenže měl jen jedno varle. A toho tedy neposoudili, byli z kruhu natošup.
Krypťáka Vám neposoudí, chybějící varle je prostě vada .
janaa
napsal(a):
Mě jen nějak nejde do hlavy - dělaly se RTG kloubů,takže feně musel být rok. A pak začala mít problém? To mi nějak k tomu nesedí,jestli to chápu dobře,tak zuby s poškozenou sklovinou vyrostou, zvlášť když se údajný problém stal v pěti měsících?
taky nerozumim tomu "zniceho nic" zacla mit problemy ze zubama- v roce, roce a pul?
Martin158
napsal(a):
Letos jsem uchovňovala fenu, co má zuby jak Bezzubka. V roku si udělala v tlamce řešeto, když narazila hlavou do betonového sloupu, zlomila jedničku na čtvrtinu a vyvrátila celou dvojku, druhá jednička jen lehce olomená. Vše zdokumentované, RTG, zápis v PP. Posuzovatel při kouknutí prohodil:"Ty jo, toto..." ale bez dalšího komentáře žádný problém s uchovněním. Úraz zubů řádně potvrzen od MVDr. psovi nebrání k uchovnění, poraďte se s poradcem chovu.
Sapp
napsal(a):
Letos jsem uchovňovala fenu, co má zuby jak Bezzubka. V roku si udělala v tlamce řešeto, když narazila hlavou do betonového sloupu, zlomila jedničku na čtvrtinu a vyvrátila celou dvojku, druhá jednička jen lehce olomená. Vše zdokumentované, RTG, zápis v PP. Posuzovatel při kouknutí prohodil:"Ty jo, toto..." ale bez dalšího komentáře žádný problém s uchovněním. Úraz zubů řádně potvrzen od MVDr. psovi nebrání k uchovnění, poraďte se s poradcem chovu.
Taky jsem uchovňovala fenu s vyraženým řezákem