Uživatel s deaktivovaným účtem

brebtičko
průměr. to máš jako s průměrným platem, víš? je to aritmetický průměr, vezmeš všechny hodnoty, sečteš, podělíš.
40 let průměrný věk bez medicíny vzniká tak, že tam máš obrovskou mortalitu v dětském věku.
a tvůj přístup co umře to umře, ty musíš být v životě strašně opuštěnej člověk, co? že ti je úplně, ale úplně jedno, kdo umře? žádný příbuzný ani kamarádi, kde by tě to mrzelo? nic?

Hezky, Repto :-) A teď těm rizikovým skupinám vysvětlete, že to myslíte vážně, že nemají courat všude možně. A oni furt neposlouchají a furt a furt. Ale včera, jak ta čísla přelezla 15 tisíc, ve vsi není ani jeden starý člověk. Máme domov důchodců. Ale se lekli, ne? Pršelo až v noci.
Mně by se taky hrozně líbilo, kdyby stačilo říct. Nestačí.
Včera jsem zahlédla novou tvář na ministra (ne, nebude to Repta), takový mladý neprůbojný skříteček, přesně toho tam potřebují. Ale my ne. Tady to potřebuje "generála".

napsal(a):
Ach jo, slzička by ukápla na d takovými srdcervoucími bláboly ...kdyby:
- kdyby se už dávno před covidem, tedy za podmínek relativně normálního zdravotnictví, staří lidé prostě neléčili, ale jen udržovali (protože už lékař třeba operaci střev či čehokoliv jiného považuje za příliš velké riziko, tak ten osmdesátiletý člověk s tím každodenním nepohodlím a bolestmi žije roky dál, je mu 91 a furt nechce umřít? )
- kolik by byla průměrná doba života člověka, kdyby nebylo medicíny a farmaceutických firem? 40-50 let? možná ani to ne, existují názory, že to, co je nad 40 let věku, jde už na vrub (jako pozitivum, samozřejmě jistě, že) medicíny a farmacie
- každý, kdo se narodí, tak umře, ale nikde nedostanete záruku, že třeba dnešní den nebude váš poslední - že vás nepřejede auto, nepotká vás cmp, covid, infarkt, náhlá příhoda břišní. Tak je přece fajn si to fňukáním zhoršit, že?
Záleží na každém.
Tak je přece fajn si to fňukáním zhoršit, že?
...tak to mě pobavilo....zajímalo by mě, kolik vám je, co máte odžito, takovéhle bláboly totiž z mé zkušenosti vypouští z úst lidé, kteří v životě nemají s tímto žádnou osobní zkušenost, mají život v pohodě a jsou přesvědčeni, že se nemusí ničeho bát a když to přijde, tak to přijde, to je život, tvrďáci, kteří na lidi co mají strach, co cítí emoce koukají z vrchu jako na slabochy.......nemyslete, co se týče lidí, tak nejsem absolutně žádná citlivka, jsem sobec a chráním jenom své blízké.......ale moje životní zkušenost mě naučila, že právě takoví lidé jako vy jsou pak, když se jim osobně něco stane, největší fňukny, který se hroutěj.
Myslím, že ani nemá smysl s člověkem jako jste vy diskutovat....resp. diskuzi povedu jako vy...
spadla bomba - neslyšim, spadla bomba - neslyšim......

Bodlino, jak chcete porazit epidemii, když neznáte čísla, jak to běhá v populaci? Tak mám alespoň počty mrtvých (na covid a s covidem - to, co je veřejně dostupné). Z těch mrtvých připadlo v první třetině října 94% na starobní a invalidní důchodce - taková tabulka byla zveřejněna - a kvůli tomu se zavírá ekonomika, místo aby se tyto skupiny cíleně chránili?!!
Proč do toho motáte city? Neovlivním, zda má lepší (někdy horší) polovička, kamarád, rodič dostane infarkt, cmp, covid....a nemám s takovým vědomím problém.
Nebráním lidem v produktivním věku, kteří mají průnik s rizikovými kategoriemi, aby se chránili - jak jste na to přišla? Ale když chtějí pracovat a podnikat, nezakážu jim to.

No a přesně, když se setkám s takovým člověkem, tak mi chybí moje Lady Baskervill vulgo Sára...to se ve mě probouzí takovej ten člověk, co má velkýho a silnýho a hooodně ostrýho psa na to, aby mohl dělat ramena...
To by byla odpověď jediná...
"přjď to říct mojí feně do očí, že její zlatá a milovaná babička může klidně umřít"
Fňukat by nebylo čím, protože ukousnutou palicí se fňukat nedá.
Fenu už nemám, tak prostě zkusim věřit na boží mlýny.

Ano, Sára je mrtvá, umřela na rakovinu kostí (nechala jste ji uspat).
Ten druhý může mít většího psa než vy, napadlo vás to?
Ale ty emoce jsou jinak fajn, že? Předpokládám, že v případě Sáry přemýšlíte taky o tom, zda by to ohledně rakoviny kostí bylo jinak, kdybyste něco udělala/neudělala...

Proboha, to jsem reagovala na ta opatření nové ministryně zdravotnictví, ne na ten další příspěvek, co by kdybychom neměli toaletní papír a byl by tu záškrt, mor, souchotě,.. to je argument jak sviňa, klidně se tam vraťte :-)
Překvapuje mě, proč tito lidé chodí do diskuzí a řeší (myslím, že dělají úplně něco jiného, ale..) něco, co vlastně asi ani neexistuje. Přece když je mi to jedno, nebudu o tom furt mluvit, ne?
Hlavně.. ještě se nic neděje..opravdová opatření ještě nejsou. A asi ani nebudou, protože Prymula chtěl zavřít vše, ale mu to rozmetali a pak ze sebe udělal troubu.
Tohle jsou pořád opatření rozlezlá, matoucí, k ničemu. Zajímavé, že okolní státy mají stejné uspořádání a řekly - všecko zavřít, za měsíc to bude ok.. ale u nás to nejde.
Tak budeme fňukat rok, místo aby se jeden srab vzpamatoval a řekl jasně, co jak kdy, na určitou dobu pořádně a pak rozvolňovat.
Nemusí se bát, lidé už vidle nemají, mají počítače.

napsal(a):
Bodlino, jak chcete porazit epidemii, když neznáte čísla, jak to běhá v populaci? Tak mám alespoň počty mrtvých (na covid a s covidem - to, co je veřejně dostupné). Z těch mrtvých připadlo v první třetině října 94% na starobní a invalidní důchodce - taková tabulka byla zveřejněna - a kvůli tomu se zavírá ekonomika, místo aby se tyto skupiny cíleně chránili?!!
Proč do toho motáte city? Neovlivním, zda má lepší (někdy horší) polovička, kamarád, rodič dostane infarkt, cmp, covid....a nemám s takovým vědomím problém.
Nebráním lidem v produktivním věku, kteří mají průnik s rizikovými kategoriemi, aby se chránili - jak jste na to přišla? Ale když chtějí pracovat a podnikat, nezakážu jim to.
Kdo všechno má zakázané pracovat? Hospoda, kadeřnice a divadlo.
To, kde je největší hromada zpocených vyčerpaných lidí, jede pořád. Fabriky, MHD, HD, FULLHD.

napsal(a):
Ale ty emoce jsou jinak fajn, že? Předpokládám, že v případě Sáry přemýšlíte taky o tom, zda by to ohledně rakoviny kostí bylo jinak, kdybyste něco udělala/neudělala...
To není o tom, jestli má někdo většího psa....fenu bych nikdy nepoužila a to ani k obraně majetku, pouze pokud bych byla v ohrožení já, moje rodina nebo nějaký člověk.
To moje "přijď to říct mojí feně do očí" je to spíš metafora, je to spíš o tom, jak já se vnitřně cítím, není to o tom, že moje fena sežere každého, kdo se na mě křivě podívá,
Jsou lidi, kterým když dojdou argumenty, tak tomu druhému jednu plácnou....vyčerpala jsem všechno, co jsem ohledně covidu chtěla sdělit a upřímně jsem už nevěděla jak zdůraznit, že jsou lidi za které jsem ochotna se rvát jako eskymáckej pes a to i proti lidem, co všechno zlehčují a neberou na ostatní v tomto ohledy.
Někdo dá lepana, já si ulevim tím, že "vytáhnu" svojí čubu.....
Za pár let už to nebude "tak to řekni Sáře do očí a ona ti ukousne palici", ale "tak to pojď říct Gině do očí a ona tě seřve na tři doby" .....to jestli má ten druhý většího psa je zcela irelevantní...na to používám jinou "imaginární výhružku" ...." a já řeknu eins, zwei, drei a přejedu ho kiou (jako autem)"
No tak snad nenarazím na nikoho s větším autem
Ano Sára umřela na rakovinu....ne nepřemýšlím o tom, co by bylo kdyby, ale jedno řeknu určitě, pokud bych věděla, že nějaká nemoc může urychlit její odchod do psího nebe, tak udělám všechno, abych jí ochránila a to i když jsem věděla, že před sebou máme 2-3 měsíce života....protože každý den, kdy byla sice pod prášky, ale ještě v pohodě a mohly jsme být spolu, pro mě znamenal strašně moc a stejně to vidím s těmi lidmi......mojí mamince je osmdesát, může umřít na cokoliv, může si zlomit krček, přejede jí auto, dostane rakovinu, zápal plic........ale pokud můžu nějaké riziko eliminovat, tak to udělám
napsal(a):
- kdyby se už dávno před covidem, tedy za podmínek relativně normálního zdravotnictví, staří lidé prostě neléčili, ale jen udržovali (protože už lékař třeba operaci střev či čehokoliv jiného považuje za příliš velké riziko, tak ten osmdesátiletý člověk s tím každodenním nepohodlím a bolestmi žije roky dál, je mu 91 a furt nechce umřít? )
- kolik by byla průměrná doba života člověka, kdyby nebylo medicíny a farmaceutických firem? 40-50 let? možná ani to ne, existují názory, že to, co je nad 40 let věku, jde už na vrub (jako pozitivum, samozřejmě jistě, že) medicíny a farmacie
- každý, kdo se narodí, tak umře, ale nikde nedostanete záruku, že třeba dnešní den nebude váš poslední - že vás nepřejede auto, nepotká vás cmp, covid, infarkt, náhlá příhoda břišní. Tak je přece fajn si to fňukáním zhoršit, že?
Záleží na každém.
Nad 40? Bude mi 50 a nikdy jsem v nemocnici nebyla, na nic se neléčila, takže ne, na mém zdraví zásluhu nikdo nemá.

napsal(a):
Záleží na každém.
tak se přiznám
nad tímto blábolem fakt ukápla.......

..."tak to mě pobavilo....zajímalo by mě, kolik vám je, co máte odžito, takovéhle bláboly totiž z mé zkušenosti vypouští z úst lidé, kteří v životě nemají s tímto žádnou osobní zkušenost,"
Lehko se mladým mluví o smrti, oni přece nikdy staří nebudou.......
Měla jsem kamaráda, ve dvaceti statečně prohlašoval : Do 33 jako Kristus, pak už život nemá cenu, pak už se jen stárne....pořádný strom u silnice, 130 na tacháči.....
A co myslíte ? Dnes je mu 70, má nové auto, dům, zahradu, psa.....a silným stromům se rád vyhne.
Naštěstí má hodné děti, které nečekají, až odejde a jim to všechno ( co má za celý život práce ) spadne do klína.
sisi58
napsal(a):
Dnes mi na FB v diskuzi odpověděla paní
Eva Malcová takto:
"Jsem lékařka.Testem se zjistí přítomnost viru,ale nezjistí se,jestli je to mrtvý virus nebo jen fragment viru.Potkala jste se s virem,Vaše IgA slizniční protilátky ho zlikvidovaly,ale jeho zbytky můžete mít na sliznici poměrně dlouho-neohrožuje ani Vás a už vůbec ne někoho jiného-jste pozitivní.Jistota vyšetření je pouze kultivací viru,ale to je náročné a drahé vyšetření,které nedělají.Naopak zase při výtěru se úplně netrefí a zrovna na vzorku virus nebude,(falešně negativní),pokud ale už nákaza propukla,je to málo pravděpodobné,jelikož je tam virů hodně.Je i diskutabilní,jestli pozitivní bez příznaků(teĎ myslím opravdu pozitivní) je pro okolí nějak nebezpečný,jelikož u virů propuknutí nákazy a její průběh záleží na množství viru,se kterým se setkáte,virus se nemůže sám množit,potřebuje k tomu buňky hostitele,takže pozitivní bez příznaků může vylučovat příliš málo viru na to,aby někoho nakazil-ale to je jen teoretická obecná úvaha."
Z toho, co psala mě zaujalo to, že se nedělá kultivace , ale jen nějaký rychlotest. Tak to se mohu klidně štárat v uchu a vyjde to nastejno, pokud mi nemocný chlap šeptal do ouška zamilované nesmysly.
Kultivace určitě ne. Je to PCR test. O zachycení jen fragmentů RNA viru jsem též slyšela. Nehledě na jeho podobnost s jinými viry a tím pádem možnou záměnu s jiným agens... Ale pořád si říkám, že snad jsou ty testy dostatečně citlivé a specifické.
napsal(a):
1) je podzim, to vždy stoupá počet pacientů s různými respiračními onemocněními - letos ale ne, protože všechno zabral covid - zázrak asi, nebo co vždyť my jsme v podstatě super zdraví
2)PCR testy - tak, jak se v současnosti rutinně provádějí, dávají výsledek pouze kvalitativní, tedy ve smyslu ano/ne, nikoliv kolik toho tam je (bavíme se o RNA daného viru, jeho genetické informaci). Pokud byla testem zachycena, pacient spadne do kolonky pozitivní a pozvedne statistiku, i kdyby v ten den uběhl 3x Ironmana a cvičně vylezl na Everest. Takováhle prezentace výsledku testu je na hlavu, ne? To přece vůbec nic nevypovídá o tom, jakou má v těle virovou nálož, zda má vůbec nějaké příznaky či zda je schopen někoho nakazit?
3)ano, máme tu teorii o tzv. superpřenašečích, kteří sami kypí zdravím, ale rozsévají infekci, kam se jen podívají. No, dobře, mohou takoví být, ale že by 90% pozitivních (těch, co nemají žádné příznaky) bylo skutečně jeden každý coronavirová Mary (alá tyfová Mary)? Tak to asi taky nebude.
4) počty mrtvých jsou s covidem, ať už byla příčina smrti jakákoliv - zabijete se v autě a byl jste pozitivně testován? Smůla, umřel jste na covid. To je samo o sobě šílené, ne? K čemu je taková statistika?
5)a ještě jednou ohledně těch PCR testů - osobně vím jen o jedné laboratoři, která si vyvinula vlastní metodiku stanovení. Pokud se ale šmahem používají diagnostické testy, jejich výpovědní hodnota je hodně mimo - viz článek z letošního září od MUDra, tak snad to jako názor projde:
https://echo24.cz/a/SZ8QJ/jaka-je-spolehlivost-testu-na-covid-az-40-pozitivnich-vysledku-muze-byt-falesnych
Závěrem: pokud by všechna hrůza, prezentovaná každodenně v médiích jako rekord, katastrofa, exponenciála apod byla čistočistá a nic než pravda, tak si dovolím uklidňující extrapolaci - jestliže jsou výsledky PCR testů navzdory všem šťouravým otázkám a pochybnostem o jejich funkčnosti spolehlivé, přesné a pravdivé, pak podíl 30% pozitivně testovaných z celkového počtu testů rozšířím na celou populaci - pak tu máme cca 3,3 mio pozitivních - a nemocnice poloprázdné. To není tak špatné, ne?
A co teprve Mouldy Mary?
Taky bychom takovou nějakou "špindíru" potřebovali, která by náhodně "přinesla lék". To se bohužel nestane...
napsal(a):
" Zakázala bych jim nákupy a zřídila síly (sociální služby?), které by jim nosily nákupy před dveře."
A zakázala byste jim taky chodit do práce ?
Jak to myslíte? Psala jsem o rizikových seniorech. U nich už práci nepředpokládám...i když se jistě najdou výjimky.
napsal(a):
ale zákazy a příkazy už nefungují, právě proto, že se velice úspěšně všude povídalo, že to jen taková chřipička. a teď prymula s faltýnkem tomu nasadili korunu.
přitom vona ani ta chřipka není úplně psina a původní pandemický plány byly dělaný právě kvůli chřipce, protože každej znalej se bojí toho, že přijde španělská verze číslo 2, už to má zpoždění.
24 hodin denně je dlouhodobě nemožné se bát, ta hormonální osa se prostě vyčerpá.
jasně a zřetelně: jedná se o nemoc, která je nakažlivější než chřipka a má i vyšší smrtnost. navíc má zcela neprozkoumané dlouhodobé účinky na organismus rekonvalescentů.
No, ono stačí vrátit se na začátek tohoto předlouhého vlákna... Mnozí vše zlehčovali. Možná trochu i já. Na stranu druhou, na začátku jsme nikdo přesně nevěděli, s "kým" máme tu "čest" a jak se virus bude dál chovat v populaci.
napsal(a):
Chtělo by to Saturnina a jeho agenturu pro uvádění obecně oblíbených omylů na pravou míru:
- covid má vyšší smrtnost než chřipka, ale zatím není jisté, zda to není také nezanedbatelný příspěvek metodiky statistiky, kdy se v případě pozitivity na covid před smrtí eviduje úmrtí na covid (alespoň v ČR), ale u chřipky takto široce šmahem ne
- covid rozhodně není nakažlivější než chřipka, ta se šíří rychleji, má kratší inkubační dobu
- co se týče dlouhodobých následků, zatím je brzy cokoliv predikovat a zevšeobecńovat, ono se u chřipky jednak nějaké masivní studie na široké populaci ohledně dlouhodobých následků nedělaly, druhak je nefér srovnávat výsledky z různých zemí, které mají i hluboce odlišné podmínky zdravotní péče (Amerika versus evropské země apod). U nás jakousi studii ohledně covidu na pár desítkách pacientů dělal Hradec Králové, nicméně zatím postoj k výsledkům je spíše zdrženlivý
- naposled za mne k PCR testům - díky metodice tohoto testování budete pozitivní, i když z vás vyšťourají neživotaschopný fragment viru a testováním bude ve vzorku stanoven. Nikoho samozřejmě nenakazíte a nemocní nebudete. Je to prostě ano/ne, nikoliv jak moc.
Bylo se mi zde vysmíváno, že mám ráda wikipedii, ale když ono je to tam většinou vysvětleno dostatečně polopaticky prou laiky...tedy zde z wikiskript něco málo:
PCR spojená s reverzní transkripcí (RT-PCR)
RT-PCR se používá, pokud je potřeba namísto DNA amplifikovat mRNA. Prvním krokem je izolace celkové RNA nebo mRNA ze vzorku tkáně. Následuje převedení mRNA na cDNA pomocí reverzní transkriptasy a posléze běžná PCR. I když vlastní přepis RNA do cDNA není zvlášť obtížný, je tato metoda technicky podstatně náročnější než samotná amplifikace DNA: RNA se rychle degraduje účinkem ribonukleas, které jsou obecnými kontaminanty vzorků, pomůcek i chemikálií. RNasy jsou navíc termostabilní, nepoškodí je ani sterilizace autoklávováním a aktivitu si zachovávají i po čištění materiálu některými denaturačními činidly. Aby se zabránilo degradaci RNA, ošetřují se pomůcky a roztoky inhibitory RNas (např. diethylpyrokarbonátem, DEPC).
Kvantitativní PCR
Polymerasová řetězová reakce se ve svém základním uspořádání používá především ke kvalitativním stanovením. Použití pro kvantifikaci určité sekvence ve vzorku (např. pro měření exprese nějakého genu) ztěžuje skutečnost, že po určitém počtu cyklů se rychlost amplifikace zpomalí (viz výše). Přesto existují postupy, které kvantifikaci templátu umožňují. Bývají založené na měření množství PCR produktu v průběhu amplifikace (tzv. PCR v reálném čase – real-time PCR). Protože odebírání vzorků z reakční směsi by snadno vedlo ke kontaminacím a nepřesnostem, používají se postupy umožňující stanovit syntézu produktu bez otevření zkumavky.
PCR testy na covid nic jednoduchého a spolehlivě validovaného většinou stále nejsou, a zavírat na základě jejich výsledků nekoordinovaně od zdi ke zdi ekonomiku, je bláznovství.
Můžu se zeptat, oč Vám jde?
Nemyslím to zle, ale jevíte se mi jako člověk bagatelizující současnou situaci. Viděla jste třeba fotky z už přeplněných nemocnic? Sestřenice - primářka ARO - oddělení plné COVIDových pacientů. Matematické modely obvykle neselhávají. Smrtnost COVIDu už také známe - je poměrně vysoká. A virulence? Tak ta je ale opravdu vyšší než u chřipkového myxoviru. To je snad už známá věc...
napsal(a):
Tak teď už tomu vůbec nerozumím... Proč tu vytahujete, že Jana ("Sardullah") nechala feňuli uspat. Vím, byla to replika na to, že ji Janča vzpomněla. Ale Vy si k tomu ještě přisadíte, na co a jak Sára odešla?! A že Jana nad jejím odchodem přemýšlí....máte jasnovideckou kouli? To je všechno od Vás trochu zbytečné, ne?

fikovnice
napsal(a):
Jak to myslíte? Psala jsem o rizikových seniorech. U nich už práci nepředpokládám...i když se jistě najdou výjimky.
Mám kamarádku, 72 let. Je to dostatečně senior ? Pracuje na odběrech krve v ústecké poliklinice. Ve dvou 250, i 280 odběrů denně. A co myslíte? Neustále ji prosí, aby proboha nezůstala doma. Kdo by to tam odebral?

fikovnice
napsal(a):
Tak teď už tomu vůbec nerozumím... Proč tu vytahujete, že Jana ("Sardullah") nechala feňuli uspat. Vím, byla to replika na to, že ji Janča vzpomněla. Ale Vy si k tomu ještě přisadíte, na co a jak Sára odešla?! A že Jana nad jejím odchodem přemýšlí....máte jasnovideckou kouli? To je všechno od Vás trochu zbytečné, ne?
Fíkovnice, klíííd, repta musí být nejchytřejší.

fikovnice
napsal(a):
Jani dík, ale to je v poho......tohle naštěstí nebyl zásah do "černého" ....do citlivého.
A Gina říká, že už mám přestat blafat, že jsem už preventivně zablafala a že to stačí a vyhrožovat, že se má, až když hrozí nebezpečí a že se mám uklidnit a nemám být tak radikální, pěkně na pohodu...jsme po obídku, venku je hezky, tak si necháme slehnout a vyrazíme mimo civilizaci, mimo roušky, nakažené, statistiky, čísla, debaty, mimo civilizaci a pěkně si to užijeme.
napsal(a):
Mám kamarádku, 72 let. Je to dostatečně senior ? Pracuje na odběrech krve v ústecké poliklinice. Ve dvou 250, i 280 odběrů denně. A co myslíte? Neustále ji prosí, aby proboha nezůstala doma. Kdo by to tam odebral?
Oni se senioři ještě věkově dělí do 3 kategorií dle věku: mladý senior, střední senior, starý senior.
Asi jsem o tomto tématu někde povídala, ale jelikož mám prázdnou hlavu :-), musela bych pohledat to věkové rozdělení v té mojí přednášce. Ale 72 bude zřejmě střední senior. Je-li v dobré kondici, tak to vše chápu. Já ale fakt měla na mysli ty nejvulnerabilnější, tj. ty nejstarší, polymorbidní. Navíc se mě "Repta-a-repta" zeptala a já odpovídala z placu, co mě napadalo jako nejpřínosnější. A bude to znít hnusně, ale ti staří senioři - věk nad 80 - 85 let (kde se jen těžko najde někdo bez nemoci neužívající žádné léky), tak těm bych fakt naordinovala zákaz vycházení. Především ve velkých městech... Včera nebo kdy jsem potkala za krátkou chvíli nejméně tři sousedy, jak se vlečou extrémně pomalu o dvou berlích z našeho Albertu! Přitom tu máme u nás na nástěnce, že nákupy jim obstará jedna rodina od nás z baráku. Že stačí dát seznam a že vždy jeden až dva dny v týdnu vše nakoupí a předají přímo do bytu (k bytu).
napsal(a):
Jani dík, ale to je v poho......tohle naštěstí nebyl zásah do "černého" ....do citlivého.
A Gina říká, že už mám přestat blafat, že jsem už preventivně zablafala a že to stačí a vyhrožovat, že se má, až když hrozí nebezpečí a že se mám uklidnit a nemám být tak radikální, pěkně na pohodu...jsme po obídku, venku je hezky, tak si necháme slehnout a vyrazíme mimo civilizaci, mimo roušky, nakažené, statistiky, čísla, debaty, mimo civilizaci a pěkně si to užijeme.
Asi také vyrazím někam do lesů a hájů... Přeji příjemný výlet!

jo, akorát ta polymorbidita co zvyšuje pravděpodobnost těžkého průběhu nemusí být stařec nad hrobem, ale pár kilo navíc, vyšší tlak, cukrovka a tak.
a ti lidi normálně chodí do práce, nic jim není a do důchodu to můžou mít ještě pěkně dlouho.
napsal(a):
jo, akorát ta polymorbidita co zvyšuje pravděpodobnost těžkého průběhu nemusí být stařec nad hrobem, ale pár kilo navíc, vyšší tlak, cukrovka a tak.
a ti lidi normálně chodí do práce, nic jim není a do důchodu to můžou mít ještě pěkně dlouho.
No to jo, to s Vámi souhlasím... Ale na stranu druhou nejvyšší úmrtnost je opravdu jasně u těch nejstarších. Což nevylučuje možnost těžkého průběhu či úmrtí u mladých ročníků. Jenže s tím nic nenaděláme. Neumím si představit třídění těch, co by ted do práce neměli/nemuseli chodit. Je už dostatečně obézní? Má metabolický syndrom? Má už rozjetý diabetes?
fikovnice
napsal(a):
Kultivace určitě ne. Je to PCR test. O zachycení jen fragmentů RNA viru jsem též slyšela. Nehledě na jeho podobnost s jinými viry a tím pádem možnou záměnu s jiným agens... Ale pořád si říkám, že snad jsou ty testy dostatečně citlivé a specifické.
Bylo by to fajn, kdyby uváděná data odpovídala skutečnosti. Tedy nikoli to, že je pozitivních tolik lidí. Ale že je to pravda.
Pokud jsem pozitivní, jsem i nemocná, jsem přenašeč, všichni se mi vyhněte?
Ovšem jak dlouho?! Ví to někdo?
Další, co mě zajímá a nikde jsem nenašla, zda zdravotníci, kteří se vrátí do práce, mají imunitu a na jak dlouho? Nebo jestli se mohou obratem znovu nakazit a být v karanténě či nemocní. Nebo jak to je?
Za 10 měsíců nikdo nic nevyzkoumal? Žádné jasné odpovědi? Tolik mrtvých a nikdo neřeší, jak to bude dál?
V Číně mě to nepřekvapuje, ale západní státy, ty demokratické, co si zakládají na svobodě slova a právu na informovanost, ty nic? Nebo mi unikají články v médiích, které o tom informují?
sisi58
napsal(a):
Bylo by to fajn, kdyby uváděná data odpovídala skutečnosti. Tedy nikoli to, že je pozitivních tolik lidí. Ale že je to pravda.
Další, co mě zajímá a nikde jsem nenašla, zda zdravotníci, kteří se vrátí do práce, mají imunitu a na jak dlouho? Nebo jestli se mohou obratem znovu nakazit a být v karanténě či nemocní. Nebo jak to je?
Za 10 měsíců nikdo nic nevyzkoumal? Žádné jasné odpovědi? Tolik mrtvých a nikdo neřeší, jak to bude dál?
V Číně mě to nepřekvapuje, ale západní státy, ty demokratické, co si zakládají na svobodě slova a právu na informovanost, ty nic? Nebo mi unikají články v médiích, které o tom informují?
Myslím, že velkým problémem bude snadná mutace SARS-CoV. Je to RNA virus, ty mutují snadněji.
fikovnice
napsal(a):
Hlavně si úplně účelně kopla, taková diskuzní hyena no... Co čekat od člověka s jejími názory.

sisi58
napsal(a):
ne, opravdu nejsou data. není to o tom, že by novináři neinformovali.
ono se toho opravdu tak hodně neví.
a protože není chybou předpokládat, že pozitivitní je také nakažlivý, protože tomu tak obvykle bývá, tak se to předpokládá.
jak dlouho se neví.
u zvířecích koronavirů ovšem i roky.

napsal(a):
https://www.novinky.cz/domaci/clanek/cesko-je-v-poctu-obeti-koronaviru-na-100-000-lidi-druhe-nejhorsi-na-svete-40340302#dop_ab_variant=0&dop_req_id=foau0xayFxS-202010241404&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=3&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
700 za týden. Stále málo ?
Když já nevím... Všichni umřeli kvůli covidu? A můžeme si to číslo nějak ověřit? Jenom se ptám.

napsal(a):
Když já nevím... Všichni umřeli kvůli covidu? A můžeme si to číslo nějak ověřit? Jenom se ptám.
Máte sklep?
A mohla bych ho vidět?

napsal(a):
Máte sklep?
A mohla bych ho vidět?
Tak jsem nepochopila. Moje chyba.
neverend

XXX.XXX.213.247
Tak jedno je jisté, covid nediskutuje.😀

napsal(a):
Tak jsem nepochopila. Moje chyba.
Citace z filmu Kulový blesk. Neznáte?

napsal(a):
Citace z filmu Kulový blesk. Neznáte?
Samozřejmě, že znám (p. Ježková). Ale stále mi uniká kontext. Očividně si sedím na vedení.
Andrýsek3
napsal(a):
Hlavně si úplně účelně kopla, taková diskuzní hyena no... Co čekat od člověka s jejími názory.
Karma je zdarma.
Možná příští příspěvek bude psát z ventilátoru.
Ty popírače mám ze všeho nejraději. To už lepší panikář co jede sám na kole v přírodě s hadrem na hubě.
Sardullah mysli si něco o pr*deli a jdi raděj s Grinou ven.

U nás to začíná být takové jak na jaře, všude v přírodě plno lidí. Šli jsme jako každý den venčit a cvičit a skoro nebylo kde. Roušku nikdo, ale většina teda obchází obloukem.

fikovnice
napsal(a):
Myslím, že velkým problémem bude snadná mutace SARS-CoV. Je to RNA virus, ty mutují snadněji.
Snadná mutace je snad proboha spíš bonus, ne?
Snadná mutace=vyšší pravděpodobnost chyby při replikaci=oslabení viru - tedy samozřejmě pokud nevěříte ve vznik monstra, co zahubí nakonec celé lidstvo (takhle to ale naštěstí mimo Hollywood nefunguje)

Andrýsek3
napsal(a):
Díky za poklonu, hyeny jsou bezva
Hlavně se při tom lichocení neposlintejte

napsal(a):
Jediné, jak to alespoň trochu ověřit, je porovnat to s předchozími roky. Zatím ale nejsou k dispozici komplexní aktuální data - ta budou až příští rok.

GAELLE
napsal(a):
Karma je zdarma.
Možná příští příspěvek bude psát z ventilátoru.
Ty popírače mám ze všeho nejraději. To už lepší panikář co jede sám na kole v přírodě s hadrem na hubě.
Sardullah mysli si něco o pr*deli a jdi raděj s Grinou ven.
Vy jste tedy zlatíčko, přát někomu ventilátor
To nedělá ani taková hyena jako já.
Živá fena Sardulah se jmenuje Gina, nikoliv Grina, ale co, holinky jako hodinky, obojí se natahuje, že.

On měl redaktor takovou radost, že bude první, až to tam naplácal takhle ..
"Vakcína proti koronaviru vyvinutá experty z oxfordského Jennerova institutu ve spolupráci s farmaceutickou firmou Astra Zeneca funguje podle očekávání a vytváří silnou imunity. Plyne to ze studie Bristolské univerzity, která ověřovala její účinnost v buňce, uvedly list The Daily Mail a server NDTV. Univerzita použila nově vyvinuté techniky, které ověřily, že očkovací látka působí, jak vědci potřebovali."
"„Až dosud technologie nebyly schopné poskytnout tak jasné odpovědi, ale nyní víme, že vakcína dělá vše, co jsme čekali a to je dobrá zpráva.."
Dobrá zpráva to asi je, ale to jim to tam nikdo nekontroluje? Neřeknu, když to napíše dítě, no tak sešit roztrhám a jde psát znovu, ale hlavní zpráva..
Repto, prosím, můžete mi to zrecenzovat, jestli si vymýšlí?
Ti, co to mu rozumí, prosím, nekomentujte. Já potřebuji kritiku.
https://www.novinky.cz/koronavirus/clanek/oxfordska-vakcina-proti-covidu-19-funguje-v-bunce-spravne-40340276

Megi-the-dog: rušíte, stále intenzivně pracuji na získání postu ministra zdravotnictví.
A vy prej nějaká vakcína. Dala byste se očkovat?
Já moc ne tedy.
Kdyby tam ten novinář dal jednoduché schéma, ušetřil by si bláboly.

A ještě něco pro hezké sny a klidné spaní:
https://www.hlidacstatu.cz/kapacitanemocnic?utm_source=homepage&utm_medium=line&utm_campaign=kapacitanemocnic
Don´t panic

napsal(a):
Megi-the-dog: rušíte, stále intenzivně pracuji na získání postu ministra zdravotnictví.
A vy prej nějaká vakcína. Dala byste se očkovat?
Já moc ne tedy.
Kdyby tam ten novinář dal jednoduché schéma, ušetřil by si bláboly.
Promiňte.
Právě proto se Vás ptám, co Vy na to, podle toho se buď nechám, nebo nenechám očkovat.
Držím palce! Hrozně se těším, až Vás zvolí, jak budete říkat
"tohle jsem nečekala, děkuji všem, manažerovi, producentům, restauraci Rio, covidu"
se slovem producentům utřete slzu, mezi slovy Rio a covidu slzičky dvě
a při "přeji si jen jediné - světový mír"
slavnostně odhodíte roušku.
Ještě že už mají vybráno, jinak by jim fakt zbylo ifauna idnes novinky ententýky dva reptálky :-) jenže tohle právě nepotřebují.
Ale stejně pracujte, nepolevujte, nenechte se odradit, on tam tento odúterní bude zas tak týden max., naděje umírá poslední, na covid je imunní.
napsal(a):
Záleží na každém.
No ono už dost lidí ve středověku se dožívalo sedmdesátky, tenhle omílaný nízký věk je daný průměrem a vysokou dětskou úmrtností. A i když všichni, kdo se narodí, taky umřou, tak většina lidí nemá zájem chodit tý smrti naproti.
Ale jinak souhlas, ochrana by se měla zaměřit na rizikové skupiny, aby třeba nosili respirátory místo roušek atd. a zbytek by se měl nechat být.
Nedávno jsem třeba četla o Norsku, že tam od jara v domovech důchodců můžou jen návštěvy s aktuálním negativním testem a personál testují každých pár dní, totéž do nemocnic. To mi připadý smysluplný. U nás radší šmahem zakážou návštěvy a personál tam pošlou s respirátorama i nakažený.

Reptá a reptá, nevím proč mi ta osoba připomíná Saolu? Znalosti profíka, co se tohoto tématu týká, občas do někoho rýpnout...
Jinak v mém okolí prodělalo strýčka kovida několik známých. Jeden v září (mírná cukrovka) skončil měsíc v nemocnici a nebyl na tom vůbec dobře, přežil díky lékařské péči, je nyní ok. A fůry dalších kamarádů jsou v karanténě a mají zatím mírné příznaky.
Tož, kurňa, nosme roušky, myjme si ruce, lezme do krámů jednou týdně a nedělejme si z toho prču. I příroda je na nás hodná a dopřává nám hodně teplý závěr října, ať se aerosolně neshlukujeme zbytečně někde vevnitř a venku jen s rozestupama. Asi si sama nad Čechama musí ťukat na čelo.
To je ale blábol, co jsem sepsala. Ale což, měla jsem to potřebu napsat. Člověk si prý má v tomhle psychicky náročném období dělat malé radosti. Tak.
napsal(a):
Nerada to sem dávám...ale pořád existují popírači (to není na "Bodlinku", jen se to hodí ocitovat):
Včera rozhovor se sestřenicí = primářka ARO. Je totálně vyfluslá z celodenní práce v igelitovém skafandru, respirátoru a trojích rukavicích... Ale co je horší - oddělení plné COVIDových pacientů, žádní důchodci, referovala mi za poslední tři dny tři případy: první ročník 75 - ten to prý SNAD "dá", druhý ročník 65 (muž) a třetí ročník 65 (žena) - oba exitus!!! Ženu už chystali odpojit od UPV a předat na JIP. Ve službě náhlé zhoršení, saturace šla dolů, mramorování,cyanóza, kolaps oběhu, umřela velmi rychle... Takže rozhodně není toto ARO oddělení naplněné důchodci... Jo, a to nejdůležitější - jinak zdraví lidé, bez komorbidit... Velmi smutné...
Edit: Tyto tři případy se prý NIKTERAK nevymykají ostatním případům (stran skladby pacientů).
napsal(a):
Snadná mutace je snad proboha spíš bonus, ne?
Snadná mutace=vyšší pravděpodobnost chyby při replikaci=oslabení viru - tedy samozřejmě pokud nevěříte ve vznik monstra, co zahubí nakonec celé lidstvo (takhle to ale naštěstí mimo Hollywood nefunguje)
K čemu bude vakcína, bude-li tu řádit nový kmen?
fikovnice
napsal(a):
Nerada to sem dávám...ale pořád existují popírači (to není na "Bodlinku", jen se to hodí ocitovat):
Včera rozhovor se sestřenicí = primářka ARO. Je totálně vyfluslá z celodenní práce v igelitovém skafandru, respirátoru a trojích rukavicích... Ale co je horší - oddělení plné COVIDových pacientů, žádní důchodci, referovala mi za poslední tři dny tři případy: první ročník 75 - ten to prý SNAD "dá", druhý ročník 65 (muž) a třetí ročník 65 (žena) - oba exitus!!! Ženu už chystali odpojit od UPV a předat na JIP. Ve službě náhlé zhoršení, saturace šla dolů, mramorování,cyanóza, kolaps oběhu, umřela velmi rychle... Takže rozhodně není toto ARO oddělení naplněné důchodci... Jo, a to nejdůležitější - jinak zdraví lidé, bez komorbidit... Velmi smutné...
Edit: Tyto tři případy se prý NIKTERAK nevymykají ostatním případům (stran skladby pacientů).
Ještě další edit: Tyto pacienty nepitvají (což mě poněkud překvapilo). A Remdesivir a plazmu od přeživších mají KI podávat těžkým ARO případům...
Takže ten taxikář na jaře měl celkem štěstí.
napsal(a):
Reptá a reptá, nevím proč mi ta osoba připomíná Saolu? Znalosti profíka, co se tohoto tématu týká, občas do někoho rýpnout...
Jinak v mém okolí prodělalo strýčka kovida několik známých. Jeden v září (mírná cukrovka) skončil měsíc v nemocnici a nebyl na tom vůbec dobře, přežil díky lékařské péči, je nyní ok. A fůry dalších kamarádů jsou v karanténě a mají zatím mírné příznaky.
Tož, kurňa, nosme roušky, myjme si ruce, lezme do krámů jednou týdně a nedělejme si z toho prču. I příroda je na nás hodná a dopřává nám hodně teplý závěr října, ať se aerosolně neshlukujeme zbytečně někde vevnitř a venku jen s rozestupama. Asi si sama nad Čechama musí ťukat na čelo.
To je ale blábol, co jsem sepsala. Ale což, měla jsem to potřebu napsat. Člověk si prý má v tomhle psychicky náročném období dělat malé radosti. Tak.
Podobnost se "Saolou" tu je skutečně velká!!!
Možná jste to trefila.

fikovnice
napsal(a):
Nikdo si nemůže být jistý, že zrovna on bude mít mírný průběh, ani že přežije.
Včera - farmářské trhy a hlava na hlavě...
napsal(a):
Ano, četla jsem o tom... To jsme fakt národ pitomců?
Ale přiznávám, že to info od sestřenice mě překvapilo a popravdě vyděsilo. Zatím bylo ponejvíce info (v médiích), že těžký průběh mají staří a polymorbidní. Ale včerejší info (z reálného života) - lidé jinak úplně zdraví, střední věk, a tak těžký průběh...a už tu nejsou.

napsal(a):
Tak zase na omluvu těch lidí musím říct, že určitě předpokládali, že tam skoro nikdo nebude, že budou ostatní dedět doma.
Tohle mi řekla jedna zákaznice ten den, kdy oznámili, že od zítřka zavřeno, když jsem se jí omlouvala, že bude muset chvíli počkat, protože sama vidí, jak to u nás vypadá, plnej krám a že je xy zákazníků pžed ní, co také čekají, až budou mít připravené zboží.
A ona na to, že je překvapená, že teda taky vyrazila, aby nás ještě stihla otevřené, ale že si myslela, že bude prázdno, že u nás nikdo nebude...kdo by na poslední chvíli letěj koupit podlahovou krytinu........
No a to si možná řekli všichni.......a podobně to musí být s těmi trhy.
Nedávno mi někdo argumentoval, že by měli zavřít i supermarkety a hypermarkety...že tam je plno lidí a nikomu to nevadí a že by měly zůstat otevřené jen ty malé krámky.
A není to zdaleka ojedinělý názor.
Asi už těm lidem nedochází, jak by asi tak ty malé večerky zvládaly to množství lidí, co nakupuje v těch velkých marketech.

napsal(a):
Tak zase na omluvu těch lidí musím říct, že určitě předpokládali, že tam skoro nikdo nebude, že budou ostatní dedět doma.
Tohle mi řekla jedna zákaznice ten den, kdy oznámili, že od zítřka zavřeno, když jsem se jí omlouvala, že bude muset chvíli počkat, protože sama vidí, jak to u nás vypadá, plnej krám a že je xy zákazníků pžed ní, co také čekají, až budou mít připravené zboží.
A ona na to, že je překvapená, že teda taky vyrazila, aby nás ještě stihla otevřené, ale že si myslela, že bude prázdno, že u nás nikdo nebude...kdo by na poslední chvíli letěj koupit podlahovou krytinu........
Nedávno mi někdo argumentoval, že by měli zavřít i supermarkety a hypermarkety...že tam je plno lidí a nikomu to nevadí a že by měly zůstat otevřené jen ty malé krámky.
Asi už těm lidem nedochází, jak by asi tak ty malé večerky zvládaly to množství lidí, co nakupuje v těch velkých marketech.
U nás zvládají. Na dveřích je napsané - vstup pouze 4 osoby. A personál si to ohlídá. Nemá problém mladému s šátkem na půl huby jednu to.. Tohle ve velkém krámě nikdy nezvládnou. Pokud by tam pouštěli omezený počet osob, tak se jim nevyplatí mít otevřeno, tam se jede na kvantitu.
Malé krámky nejsou jen večerky, ale drogerie, papírnictví, železářství, pekárny, ........ když lidé nepůjdou do supermarketu, půjdou do toho malého a to je teď hodně potřeba. Počkám tu minutu venku, no, však tam nikdo právě netráví dvě hodiny jako v těch velkých.
napsal(a):
U nás zvládají. Na dveřích je napsané - vstup pouze 4 osoby. A personál si to ohlídá. Nemá problém mladému s šátkem na půl huby jednu to.. Tohle ve velkém krámě nikdy nezvládnou. Pokud by tam pouštěli omezený počet osob, tak se jim nevyplatí mít otevřeno, tam se jede na kvantitu.
Malé krámky nejsou jen večerky, ale drogerie, papírnictví, železářství, pekárny, ........ když lidé nepůjdou do supermarketu, půjdou do toho malého a to je teď hodně potřeba. Počkám tu minutu venku, no, však tam nikdo právě netráví dvě hodiny jako v těch velkých.
"A personál si to ohlídá. Nemá problém mladému s šátkem na půl huby jednu to."
Tak to bychom potřebovali u nás! Rodina kulturních obohacovačů - teda dvě ženy a mladej klacek. Z těch tří měla roušku jedna žena. Ostraha = důchodce nad 70 - 75 let (!) za nimi bezmocně chodil a jen mlel:"Nasaďte si roušku!" Takže ta druhá ženská si vyhrnula jakejsi polorolák. Té "ostraze" pak pomáhali řezníci a volali jako že co mladej?!? Odpověď mě odzbrojila! "Jemu ale ještě nebylo 10 let!" Myslím, že u dětí je ta nepovinnost do nějakejch 2 nebo 3 let (to jsem nezjišťovala, možná i víc, ale pochybuju, že do deseti let), ale tenhle vypadal tak na 15. Výsměch všem, "my jsme nedotknutelní!"
napsal(a):
"Tak zase na omluvu těch lidí musím říct, že určitě předpokládali, že tam skoro nikdo nebude, že budou ostatní dedět doma."
To ale myslíš ironicky, že jo? Mmch. proč teda když jsme Best in Covid vůbec nějaké trhy povolili??

lesnížínka
napsal(a):
Protože v Praze?
Protože jsou venku. Když budete udržovat odstup 2 metrů, je to ok.
Je hodně výjimek, je to takové koza se nažrala..
Každý může říct, že je na hlavu, takže roušku mít nemusí.
Tahle opatření jaksi nemají smysl. Kdo nemusí mít roušku, nemusí chodit do krámu, stačí říct, někdo mu nakoupí.
Tohle je k ničemu. Chce to pár dní zavřít neprodyšně. Zajímalo by mě, jak ty následky řeší jiné státy, Wales zavřel před týdnem, Izrael už to má dlouho a samozřejmě ultraort. čtvrtě, kde nikdo neposlouchá, covidem jen kvetou.
Když vidím, jak na to lidé kašlou, v plánu jsou např. dvě demonstrace (co tam budou vyřvávat, ať jde covid pá nebo co?), měla bych zajít do supermarketu a koupit hodně konzerv :-)

GAELLE
napsal(a):
Copak trhy.............ale demonstrace na Staromáku kde všichni natěsno a řvali. A další se chystá na 28.10. Doufám že má Hamáček připravenou sprchu.
Ještě 17.11. :-) Hamáček má covid a sám nakazil Policii, Army, kolegy zbabělé politiky,.... co od něj chcete? Spíše jim něco dát, ne? Jak se říká korunu..když koronu už to.. sprchu by potřebovali, ledovou.

napsal(a):
No nevím....když vidím, kolik lidí je třeba v Globusu, tak si upřímně řečeno neumím představit, jak by takové množství lidí nakupovalo v těch malých krámcích...a teď nemyslím to že by byli všichni nacpaní uvnitř, ale spíš tu kupní sílu, co by musela v těch krámcích nakupovat.
Mluvím tedy hlavně o nákupu těch potravin.

napsal(a):
No nevím....když vidím, kolik lidí je třeba v Globusu, tak si upřímně řečeno neumím představit, jak by takové množství lidí nakupovalo v těch malých krámcích...a teď nemyslím to že by byli všichni nacpaní uvnitř, ale spíš tu kupní sílu, co by musela v těch krámcích nakupovat.
Mluvím tedy hlavně o nákupu těch potravin.
Klidně by mohli zůstat doma :-) Ale protože to bez nákupů nemohou vydržet, půjdou do těch malých
a to je dobře. Vidím to na malém městečku, malé krámky jsou neustále plné, jsou zvyklé. Ale na jaře byly zavřené a teď si někteří lidé myslí, že jsou zavřené zas :-) Nějaký penny mé peníze nepotřebuje. Ale já už mám nakupování delší čas jinak, ty velké hráče se snažím ignorovat, pro jídlo si dojdu, kde mají dobré a tak. Ježíš taková příležitost naučit lidi zas chodit pro "domácí" a zas nic :-)
Mě tohle fakt točí, že supermarkety jedou nepřetržitě, přitom v takovém prostoru nemají šanci ani nějak moc uklízet..

GAELLE
napsal(a):
Copak trhy.............ale demonstrace na Staromáku kde všichni natěsno a řvali. A další se chystá na 28.10. Doufám že má Hamáček připravenou sprchu.
Co si tak matně pamatuji ze školy, demonstrace se nepovoluje, ale ohlašuje... Ale co jsem se dívala, již byla přijata nějaká krizová opatření.
Vláda ČR s účinností ode dne 22. října 2020 od 06:00 hod. do dne 3. listopadu 2020 do 23:59 hod omezuje mj. výkon práva shromažďovacího, a to tak, že pokojného shromáždění se může účastnit celkem nejvýše 100 účastníků, a to ve skupinách po nejvýše 20 účastnících a při zachování rozestupů mezi skupinami účastníků alespoň 2 metry, přičemž každý účastník je povinen mít ochranný prostředek dýchacích cest (nos, ústa), který brání šíření kapének.
Zdroj: https://www.praha.eu/jnp/cz/potrebuji_resit/zivotni_situace/akce_na_verejnych_prostranstvich/jak_oznamit_verejne_shromazdeni.html
napsal(a):
Co si tak matně pamatuji ze školy, demonstrace se nepovoluje, ale ohlašuje... Ale co jsem se dívala, již byla přijata nějaká krizová opatření.
Vláda ČR s účinností ode dne 22. října 2020 od 06:00 hod. do dne 3. listopadu 2020 do 23:59 hod omezuje mj. výkon práva shromažďovacího, a to tak, že pokojného shromáždění se může účastnit celkem nejvýše 100 účastníků, a to ve skupinách po nejvýše 20 účastnících a při zachování rozestupů mezi skupinami účastníků alespoň 2 metry, přičemž každý účastník je povinen mít ochranný prostředek dýchacích cest (nos, ústa), který brání šíření kapének.
Zdroj: https://www.praha.eu/jnp/cz/potrebuji_resit/zivotni_situace/akce_na_verejnych_prostranstvich/jak_oznamit_verejne_shromazdeni.html
Co já čtu na FB tak se nic takového nechystá dodržovat.Uvidíme.
Staromák taky dopadl jinak než bylo v plánu.

GAELLE
napsal(a):
Co já čtu na FB tak se nic takového nechystá dodržovat.Uvidíme.
Staromák taky dopadl jinak než bylo v plánu.
jo, akorát prostě nelze tu demonstraci předem nepovolit.
můžou jí přikázat ukončit, když se uvidí, že se nedodržují opatření.

napsal(a):
jo, akorát prostě nelze tu demonstraci předem nepovolit.
můžou jí přikázat ukončit, když se uvidí, že se nedodržují opatření.
Jo jo, přesně takhle jsem to myslela.

lesnížínka
napsal(a):
Nevím, je nouzový stav, neznamená to i trochu jiná pravidla? Netuším, ptám se.
Viz výše. Omezili určitým způsobem shromažďovací právo. Nejsem právník, ale domnívám se, že zcela jej zrušit by bylo protiústavní. Někdo znalý jistě uvede na pravou míru.

fikovnice
napsal(a):
Ano, četla jsem o tom... To jsme fakt národ pitomců?
Ale přiznávám, že to info od sestřenice mě překvapilo a popravdě vyděsilo. Zatím bylo ponejvíce info (v médiích), že těžký průběh mají staří a polymorbidní. Ale včerejší info (z reálného života) - lidé jinak úplně zdraví, střední věk, a tak těžký průběh...a už tu nejsou.
Tak jsem si dopoledne přečetla tento váš příspěvek a vyrazila na týdenní nákup do Alberta. V respirátoru,protože teď už přestává veškerá legrace.
A co myslíte?
V obchodě narváno, část lidí roušky pod nosem, důchodkyně spolu klábosí v uličce. To jsou ti lidi fakt tak hloupí? Vždyť teď už je snad vidět, že to není chřipečka, celá republika na semaforu červená, zjištěné denní nárůsty nad 10tis. i o víkendu, procento pozitivních testů stále stoupá navzdory navýšení kapacity testování, staví se polní nemocnice...
A lidi ve vozíku většinou nákupy do 10 položek, s tím týdenním nákupem jsem byla asi jediná.

Jj, taky jsem byla dost "nakrknutá", začlo to už ve špitálu- uklízečka(pravda trochu chabého ducha), roušku pod nosem a hned že se bude vybavovat, tak jsem jí na to upozornila a ať to napraví, já si jí taky vzala.....včera mě pustili, tak rychle do kaufu pro léky, no hrůza, předemnou nějakej Ukrajinec(možná i zfetlej, pořád pochodoval nohama), kupoval si léky na nachlazení-furt chtěl něco do nosu, roušku NA BRADĚ a lékárnice nehla ani brvou, a to byl ještě na výdeji na recepty... já mu naznačila, ať si to dá na kušňu, důchodci jasně skoro všici frňák ven a rouška asi ještě z března, ve finále si řeknete, že ti nakažení nebo alespoň nějaká část si de fakto za to může sama.....
Já jen dodám, nehleďte na lidi okolo a snažte se být v pořádku hlavně vy. My jsme s přítelem oba zdraví, mladí, sportovci a bez zdravotních problémů. Opatření jsme dodržovali opravdu poctivě a stejně jsme se nakazili. Léčíme se sice doma, ale trpíme opravdu hodně. Ty stavy u nás opravdu nejsou obyčejná chřipka. A to jsme se šli testovat, i když jsme neměli všechny příznaky a byly jsme si jistí, že to určitě není ono. A ono je. Díky naší zodpovědnosti alespoň nenakazíme nikoho dalšího. A o tom to je. Nenakazit nikoho, u koho by to mělo horší průběh.
napsal(a):
Jj, taky jsem byla dost "nakrknutá", začlo to už ve špitálu- uklízečka(pravda trochu chabého ducha), roušku pod nosem a hned že se bude vybavovat, tak jsem jí na to upozornila a ať to napraví, já si jí taky vzala.....včera mě pustili, tak rychle do kaufu pro léky, no hrůza, předemnou nějakej Ukrajinec(možná i zfetlej, pořád pochodoval nohama), kupoval si léky na nachlazení-furt chtěl něco do nosu, roušku NA BRADĚ a lékárnice nehla ani brvou, a to byl ještě na výdeji na recepty... já mu naznačila, ať si to dá na kušňu, důchodci jasně skoro všici frňák ven a rouška asi ještě z března, ve finále si řeknete, že ti nakažení nebo alespoň nějaká část si de fakto za to může sama.....
Ste doma? Tak super To se nedivím, že vás tohle může naštvat. Ale ono...trošku to i chápu. On člověk nikdy úplně neuvěří, dokud si to nezkusí na sobě, v tomto případě stačí i na rodině, přátelích a známých. Až se s tím konfrontuje natvrdo věřím, že obrátí. Mám takovou(mladou) sousedku. Ta si roušku nedá ani omylem a je to pro ni zbytečná buzerace. Tak jsem jí alespoň taktně naznačila, že má rodiče a babičku..

Vždyť ta rouška je to nejmenší, ty lidi nechápu.
Na druhou stranu, nikdy jsem nedesinfikovala nákup po příchodu domů, nenapadlo mě to. Divila jsem se tomu po otázce jedné známé, která se ptala, jak desinfikovat mouku.

napsal(a):
Klidně by mohli zůstat doma :-) Ale protože to bez nákupů nemohou vydržet, půjdou do těch malých
a to je dobře. Vidím to na malém městečku, malé krámky jsou neustále plné, jsou zvyklé. Ale na jaře byly zavřené a teď si někteří lidé myslí, že jsou zavřené zas :-) Nějaký penny mé peníze nepotřebuje. Ale já už mám nakupování delší čas jinak, ty velké hráče se snažím ignorovat, pro jídlo si dojdu, kde mají dobré a tak. Ježíš taková příležitost naučit lidi zas chodit pro "domácí" a zas nic :-)
Mě tohle fakt točí, že supermarkety jedou nepřetržitě, přitom v takovém prostoru nemají šanci ani nějak moc uklízet..
Zavřít supermarkety? Vy jste legrační
A jak byste si to představovala v reálu?
Vyhlásit to 14 dní dopředu? Bude run na obchody. To je pro pořídit si ježatý covid požehnání.
Vyhlásit to 2 dny dopředu? Za ty dva dny se tam všichni spolehlivě úplně ušlapou, i když po prvním dnu už nebude žádné zboží.
Zavřít to od půlnoci dne, kdy se to vyhlásí? To si nikdo nedovolí, lidé nemusejí mít doma zásoby na 14 dní, to není žádná ústavou daná povinnost (a na kratší dobu to žádný smysl nemá), a co pak? Necháte ty, co si dosud nenasyslili zásoby, umřít hlady? To už je vážná věc, žádná legrace.
Super/hypermarkety mají aspoň vzduchotechniku, dané postupy úklidu, hygienické prostředky k dispozici. Malá pekárna či koloniál na vsi? Většinou malý prostor s jedněmi dveřmi bez jakéhokoliv větrání, kde se mačkají zákazníci jak na běžícím pásu, a Maruška prodavačka tam rozhodně ikskrát denně dezinfekcí nevytírá. V supermarketu každou chvíli někdo jezdí teď se strojem, motá se mezi lidmi a stírá podlahu. Máte tam vzduchotechniku, dezinfekci, rukavice a nikdo vás nenutí bloumat tam dýl jak 15 minut - za tu dobu týdenní nákup máte. Dezinfekci v kabelce jistě taky máte, rukojeť vozíku si můžete prolívat, jak je libo.
Žádná země mimo Číny si takový krok - všechno zavřít - nemůže dovolit. Naštěstí.
Covid tu bude, i když se na 14 dní osobně zavřete díky osobní odpovědnosti neprodyšně doma. Pak vylezete, a můžete si s ním opět potřást packou. Kruhem se tak zase vracíme k tomu, že co se týče dodržování zásad, je to na úrovni osobní zodpovědnosti, žádné nařízení vlády to nikdy nevyřeší.

napsal(a):
Malé obchody - stokrát radši jdu do supermarketu, než do malého obchodu, notabene ještě s pultovým prodejem.

Tak ale to už je vtip na neděli nebo co? Vy máte ve městech jenom supermarkety? Tak to je mi líto. Tam bych žít nechtěla.
Pokud mohli zavřít malé obchody, mohou zavřít velké. Co je na tom? Jenže ty větší mají víc prachů a lidé jsou zvyklí tam lézt místo vycházky i v tu neděli.
Já tam nic super nevidím. Maso na pochodu kdo ví odkud a omatlané pečivo, díky, nechci :-)
V malém obchodě se nikdo nemačká.
To jen lidé bez těch akčních letáčků nemohou žít, to je celé.
Zapomněli jsme, že ti malí museli zavřít, protože nastoupili velcí, kteří nastavili tak ubohé ceny, že už ani ten malý zemědělec... no nic.. mějte hezkou neděli :)

tak to já chodím k místním číňanům a tam se teda nenakazíte ani náhodou, protože tam jedou dezinfekci ve velkým a už od jara chodí v rouškách a rukavicích, ani to nesundali.
tak zakašlat, tak vás za rohem vezmou lopatou, zasypou vápnem a hotovo.

Hrozně ráda bych viděla, jak ze super hyper vyletíte za 15 minut, když fronty jsou tam na půl hodiny a přes lidi se vlastně ani nakoupit nedá :-)
U řezníka řeknu - kilo toho, dvě toho, tři toho, ..pípnu kartu a za .. no jde to bleskově.. v pekárně hned vedle tři chleby, za rohem v mlékárenské zbytek i vejce atd. .. a na návsi máme 3 obchody, opodál cukrárnu.. si vezmu mlíko a to, s čím se mi nechce tahat z města....a nemám auto a .. a kupuji jídlo i pro psa a kocoura, fakt nevím, co je na tom složitého.. ty malé krámky už mají ceny také jinde, mám cz vajíčka za 2kč, kuře 45.. řeknu namelete mi tohle maso, jo, no tak to mě zdrží o dvě minuty, za které mi druhá prodavačka podá ryby a králíka z mrazáku... já se mám :-)
Jo, přesně, asijec u nás to má jak v bazénu, samé savo a tak, plexisklo, rukavice, .. a ty pohledy :-) ale tak to mají všichni malí.. protože kdyby byli nemocní, tak mají výplatu 0.

Repto, takhle Vás ale fakt nezvolí, přece tam nemůžete napochodovat a říct - prosím, lidé, buďme na sebe hodní - a to zabere?
:-)
Ale pořád Vám držím palce!

To je zbytečné, megi-the-dog, jak praví klasik: největším vítězstvím je nepotřebovat vyhrát.
Ale jestli chcete, naučím vás rychle nakupovat - není to žádné tajemství, mám s sebou předem připravený seznam a chodím do obchodu, kde nemění rozmístění zboží.
Seznam pak samozřejmě hygienicky zlikviduji.

napsal(a):
To je zbytečné, megi-the-dog, jak praví klasik: největším vítězstvím je nepotřebovat vyhrát.
Ale jestli chcete, naučím vás rychle nakupovat - není to žádné tajemství, mám s sebou předem připravený seznam a chodím do obchodu, kde nemění rozmístění zboží.
Seznam pak samozřejmě hygienicky zlikviduji.
A fronty jak?
Děkuji za rady!

napsal(a):
Tak ale to už je vtip na neděli nebo co? Vy máte ve městech jenom supermarkety? Tak to je mi líto. Tam bych žít nechtěla.
Pokud mohli zavřít malé obchody, mohou zavřít velké. Co je na tom? Jenže ty větší mají víc prachů a lidé jsou zvyklí tam lézt místo vycházky i v tu neděli.
Já tam nic super nevidím. Maso na pochodu kdo ví odkud a omatlané pečivo, díky, nechci :-)
V malém obchodě se nikdo nemačká.
To jen lidé bez těch akčních letáčků nemohou žít, to je celé.
Zapomněli jsme, že ti malí museli zavřít, protože nastoupili velcí, kteří nastavili tak ubohé ceny, že už ani ten malý zemědělec... no nic.. mějte hezkou neděli :)
Do malých krámků jsem chodila leta letoucí...resp. do jednoho u nás. Sice tam člověk nenakoupil všechno....pro maso a uzenny jsem musela kupovat jinde, ale ten základ tam měli, navíc člověk znal majitele. Cestou do práce jsem u krámu zastavila a vlítla tam, když nic jiného tak koupit alespoň sváču.
No majitelé zestárli, krámek se zavřel....barák je prázdnej.
Mívali jsme ještě jeden, ale to před lety převzal nový majitel a už mi to tam pak nevyhovovalo, nakonec ho stejně zavřeli.
Ono si myslím, že jak se v naší čtvrti obměnilo osazenstvo, původní obyvatelstvo stárne a tak domy postupně mění....mladý si raději zajedou do velkého krámu.
Když jsem se nastěhovala, tak jsme tady měli i řezníka....nikde jinde jsem maso a salámy nenakupovala.
Máme u nás vietnamce, ale ti mají takovou tu speciálku s jejich potravinama, takže tam nechodím, protože z těchto surovin nevařím.
Takže teď nejčastěji nakupuju v malém Penny, co mám nejblíž.....
A upřímně, malé obchůdky jsou u nás více méně vyjímka, ty už byly velkými "zlikvidovány" a převážná většina malých potravin jsou vietnamci, což by mi nevadilo, ale nebudu jezdit přes půl města, abych nakoupila v nějakém malém krámku.

napsal(a):
A fronty jak?
Děkuji za rady!
Začínám chápat, proč není možné v Česku cokoliv zhůry rozkazem prosadit , vždyť lidi neumějí ani nakupovat.
Nechodím nakupovat ve špičce.
U kasy trávím tak dvě tři minuty, jakmile je fronta delší, otevřou další kasu - bavím se o Lidlu nebo Globusu. Nebo - máte aplikaci? To je pak hned, ne?
V Bille to nefunguje ani omylem, tam si to buď prostě vystojíte nebo jdete na samoobslužnou (a tam si to vystojíte též - strašný market) - což mě až tak netrápí, chodím tam jen občas pro sušenou zeleninu od Severofruktu.
Do Penny nechodím, do Teska nechodím, v Icelandu moc lidí nebývá, Kaufland buď samoobslužná nebo raději vůbec nijak
Ještě s něčím potřebujete poradit?
napsal(a):
Začínám chápat, proč není možné v Česku cokoliv zhůry rozkazem prosadit , vždyť lidi neumějí ani nakupovat.
Nechodím nakupovat ve špičce.
U kasy trávím tak dvě tři minuty, jakmile je fronta delší, otevřou další kasu - bavím se o Lidlu nebo Globusu. Nebo - máte aplikaci? To je pak hned, ne?
V Bille to nefunguje ani omylem, tam si to buď prostě vystojíte nebo jdete na samoobslužnou (a tam si to vystojíte též - strašný market) - což mě až tak netrápí, chodím tam jen občas pro sušenou zeleninu od Severofruktu.
Do Penny nechodím, do Teska nechodím, v Icelandu moc lidí nebývá, Kaufland buď samoobslužná nebo raději vůbec nijak
Ještě s něčím potřebujete poradit?
Napadlo vás, že jsou místa, kde není supermarket žádný a nejbližší je pouze třeba Kaufland? Nemůžu si vybírat, do kterého by mě tak víc bavilo chodit Takže když potřebuju něco vyřídit, vlezu na nákup do Kaufu, na velké nákupy se muž staví v Tescu. Byla jsem asi dvakrát v Penny...vím, že je to asi na zvyku, ale na tento obchod si já nikdy nezvyknu, fakt ho nesnáším Když už mám volbu, tak Lidl. Jo a Billa mi tedy taky k srdci nepřirostla...S láskou vzpomínám na vyštvaný Carrefour...
A ještě další: nechodím nakupovat ve špičce. No já taky ne, ale každý nemá tu možnost, Jedu z práce ve městě, stavím se v marketu na velký nákup, bohužel z té práce v tu dobu jede dalších tisíc lidí. Nepojedu schválně zpátky do města na nákup mimo špičku...30km.

Chápu, u nás taky není samozřejmě vše, ale když někam jedu pracovně třeba a zároveň potřebuji nakoupit, tak toho využiji a udělám klidně nákup na delší období.

napsal(a):
A fronty jak?
Děkuji za rady!
půlhodinové fronty v super hyper neznám (krom např. předvánočního či velikonočního šílenství, a to tam není třeba lézti), zcela vážně. A volného prostoru kol sebe sama v prodejně hafo.
Možná krajové rozdíly, nevím......
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.8.229
Tak silenstci ohledne covidu ma dalsi novinky. Zenska prijata fo porodnice s tim ze rodi a neciti pohyby dítěte. Odmitla test na covid. Zavreli ji na pokoj a oznamili ze bez testu ji dítě vezmou a daj buhvikam. Dobry ne? Nakonec ho uhajila ale bylo to o chlup. Ale jasne vivat vsem kdo tleskaj mag orum co neumej oremejslet a jak ovecky prijimaj vsecky nesmysly od vlady.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak silenstci ohledne covidu ma dalsi novinky. Zenska prijata fo porodnice s tim ze rodi a neciti pohyby dítěte. Odmitla test na covid. Zavreli ji na pokoj a oznamili ze bez testu ji dítě vezmou a daj buhvikam. Dobry ne? Nakonec ho uhajila ale bylo to o chlup. Ale jasne vivat vsem kdo tleskaj mag orum co neumej oremejslet a jak ovecky prijimaj vsecky nesmysly od vlady.
Ta "hrdinná matka" ale odmítnutím testu ohrožuje zdravotníky. Jejich reakce sice nebyla ideální, ale co jako čekala v současné situaci?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.8.229
napsal(a):
Ta "hrdinná matka" ale odmítnutím testu ohrožuje zdravotníky. Jejich reakce sice nebyla ideální, ale co jako čekala v současné situaci?
Takze adekvatni reakce je sebrat ji dite a nechat ji chcipnout? Jak souvisi odebrani dítěte s tim jestli je nakazi pri porodu???
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.8.229
napsal(a):
A uz vas vidim jak vy v porodnich bolestech kdyz ve vas dost mozna ummira dite budete resit deb ilni testy

Mě by zajímalo, co jako sledovala tím odmítnutím testu? to bude zase nějaká zkomolená historka už mnohokrát převyprávěná....
Dneska se kolegyni sestře narodilo mimi, šlo císařem, kdyby ne, mohl by být manžel i u porodu....je na pokoji sama, já také byla na pokoji ve špitále sama a test mi na urgentu udělali automaticky , nenapadlo by mne odmítnout, proč? (výtěr z nosu -obou dírek a výskedek ihned)

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
A uz vas vidim jak vy v porodnich bolestech kdyz ve vas dost mozna ummira dite budete resit deb ilni testy
myslím, že ale nejdříve se postarali určitě o rodičku- natočili ekg plodu a pak z důvodu epidemiologického- aby si nezavlekli do špitálu virus chtěli udělat testy....

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Test je otázkou pár vteřin. A měl by se při přijímání pacoše do nemocnice dělat automaticky. Teď není čas na rozcapenost a vymýšlení pacošů.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Pochybuju, že by při hrozícím úmrtí dítěte nebo matky zdravotníci nekonali a čekali na výsledek testu.
Ten samotný odběr trvá pár vteřin, zdržení by bylo minimální.

dotázala jsem se teď kolegyně, jestli její sestře v porodnici dělali test- tak ano.

napsal(a):
Test je otázkou pár vteřin. A měl by se při přijímání pacoše do nemocnice dělat automaticky. Teď není čas na rozcapenost a vymýšlení pacošů.
Ale on se ten test dělá automaticky při příjmu pacienta.
Na druhou stranu, máte právo test odmítnout, což není žádná rozcapenost, ale prostě vaše právo.
Zajímalo by mne, zda kdyby se test konal a vyšel pozitivní, jestli by jí to dítě po porodu opravdu vzali a vrátili za 14 dní? Jestli ano, tak to je skutečně úchylné
Jen o chlup méně úchylné by bylo, že kdyby ta rodička na následky porodních komplikací naneštěstí zemřela, a zároveň byla pozitivní na covid, tak zemřela dle statistiky na covid
Tak totiž praví MZ:
Počet úmrtí v souvislosti s onemocněním COVID‑19 po jednotlivých dnech zahrnuje všechna úmrtí osob, které byly pozitivně testovány na COVID‑19 (metodou PCR) bez ohledu na to, jaké byly příčiny jejich úmrtí, a k jejichž úmrtí došlo v rámci hospitalizace či mimo ni.
https://onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19
Pak si tu statistiku můžete vymalovat, jak libo. Eminente

napsal(a):
Ale on se ten test dělá automaticky při příjmu pacienta.
Na druhou stranu, máte právo test odmítnout, což není žádná rozcapenost, ale prostě vaše právo.
Zajímalo by mne, zda kdyby se test konal a vyšel pozitivní, jestli by jí to dítě po porodu opravdu vzali a vrátili za 14 dní? Jestli ano, tak to je skutečně úchylné
Jen o chlup méně úchylné by bylo, že kdyby ta rodička na následky porodních komplikací naneštěstí zemřela, a zároveň byla pozitivní na covid, tak zemřela dle statistiky na covid
Tak totiž praví MZ:
Počet úmrtí v souvislosti s onemocněním COVID‑19 po jednotlivých dnech zahrnuje všechna úmrtí osob, které byly pozitivně testovány na COVID‑19 (metodou PCR) bez ohledu na to, jaké byly příčiny jejich úmrtí, a k jejichž úmrtí došlo v rámci hospitalizace či mimo ni.
https://onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19
Pak si tu statistiku můžete vymalovat, jak libo. Eminente
Pokud nemá pacoš opravdu vážný důvod, proč test odmítnout (a mě teda žádný vážný důvod nenapadá), je to jen rozcapenost. A komplikování práce zdravotníků.

repta a repta: Zajímalo by mne, zda kdyby se test konal a vyšel pozitivní, jestli by jí to dítě po porodu opravdu vzali a vrátili za 14 dní? Jestli ano, tak to je skutečně úchylné
a máte pocit, že kdyby byla pozitivní a ležela v horečkách, kašlala, bolelo jí celé tělo, že by so o dítě mohla starat? nebo že si dítě nakazí a to bude mít komplikace? je tolik možností co by mohlo a memohlo...a určitě bych si vybrala zdraví neohrožující test a dál by se vidělo.....

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
A vy jste povoláním porodní asistentka? Zřejmě jste u toho byla.

napsal(a):
repta a repta: Zajímalo by mne, zda kdyby se test konal a vyšel pozitivní, jestli by jí to dítě po porodu opravdu vzali a vrátili za 14 dní? Jestli ano, tak to je skutečně úchylné
a máte pocit, že kdyby byla pozitivní a ležela v horečkách, kašlala, bolelo jí celé tělo, že by so o dítě mohla starat? nebo že si dítě nakazí a to bude mít komplikace? je tolik možností co by mohlo a memohlo...a určitě bych si vybrala zdraví neohrožující test a dál by se vidělo.....
Nemá asi cenu vám vysvětlovat, že pozitivní výsledek PCR testu nerovná se být nemocný či infekční, že?
O tom je převážně tohle vlákno.
Beru váš příspěvek tak, že jste ho nepochopila - nepíšu ani čárku o tom, že se jedná o rodičku kašlající, v horečkách, kterou kvůli covidu bolí celé tělo a pomalu míří na ventilátor či ECMO. Nadhodila jsem otázku, jejíž podstatou bylo, že rodičce by udělali rutinně test (i když by třeba ani příliš nechtěla, ale přesvědčili by ji nakonec, protože pokud by ho odmítla, byla by dle hlasu lidu rozcapená), a ten test by vyšel pozitivní, tak zda by jí na cca 14 dní odebrali to dítě, i když by rodička byla bez jakýchkoliv viditelných příznaků onemocnění.
No, a mě by zajímalo, co by konkrétně dle vás znamenalo to: ..a dál by se vidělo.
Nedokážu si představit, že by něco takového (odebrání dítěte matce bezprostředně po porodu jen z důvodu pouhé pozitivity testu matky) jakýkoliv zdravotník udělal. Že by ho to vůbec napadlo. Ale možná mám prostě stále ještě o zdravotnictví jisté ideály.
Vy jako matka v dané situaci byste s takovým postupem souhlasila?

Vzhledem k tomu, že je to přenosné z matky na plod, byla bych velice ráda, kdyby se o dítě postarali profesionálové a ne já na pokoji, kde nikdo nehlídá, protože se nehlídá běžně a zvlášť v této době,
kdy u nás v kraji všechny nemocnice omezují péči.
Zdroj.. nevím, byla to první Francie.

napsal(a):
Nemá asi cenu vám vysvětlovat, že pozitivní výsledek PCR testu nerovná se být nemocný či infekční, že?
Beru váš příspěvek tak, že jste ho nepochopila - nepíšu ani čárku o tom, že se jedná o rodičku kašlající, v horečkách, kterou kvůli covidu bolí celé tělo a pomalu míří na ventilátor či ECMO. Nadhodila jsem otázku, jejíž podstatou bylo, že rodičce by udělali rutinně test (i když by třeba ani příliš nechtěla, ale přesvědčili by ji nakonec, protože pokud by ho odmítla, byla by dle hlasu lidu rozcapená), a ten test by vyšel pozitivní, tak zda by jí na cca 14 dní odebrali to dítě, i když by rodička byla bez jakýchkoliv viditelných příznaků onemocnění.
No, a mě by zajímalo, co by konkrétně dle vás znamenalo to: ..a dál by se vidělo.
Nedokážu si představit, že by něco takového (odebrání dítěte matce bezprostředně po porodu jen z důvodu pouhé pozitivity testu matky) jakýkoliv zdravotník udělal. Že by ho to vůbec napadlo. Ale možná mám prostě stále ještě o zdravotnictví jisté ideály.
Zacházíte do podobně konspirativních teorií, jako Czáková s čipem od B.G.
Ptala jsem se "lei", jestli u toho byla, neodpověděla, tkže pravděpodobně Radio Jerevan, či agentura JPP. A vy tu na tom vykontruujete celou teorii o téměř zločinných
zdravotnících.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.8.229
napsal(a):
Pokud nemá pacoš opravdu vážný důvod, proč test odmítnout (a mě teda žádný vážný důvod nenapadá), je to jen rozcapenost. A komplikování práce zdravotníků.
A v cem by se jejich péče lisila? Odrodit by ji museli tak jako tak. V cem by byl rozdil? Nebo by byla jedina mozna infikovana se kterou prisli do styku? Tezko.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
A v cem by se jejich péče lisila? Odrodit by ji museli tak jako tak. V cem by byl rozdil? Nebo by byla jedina mozna infikovana se kterou prisli do styku? Tezko.
opakuji se : A vy jste povoláním porodní asistentka? Zřejmě jste u toho byla.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.8.229
napsal(a):
opakuji se : A vy jste povoláním porodní asistentka? Zřejmě jste u toho byla.
Vy to taky evidentne vite nejlíp. Ale logicky. Rodi at ma nebo nema pozitivní test stejne musi porodit a musi poskytnout ji adekvatni oeci at je nebo není pozitivni. V dnesni sileny dobe at ona je nebo neni oni budou kolem ni skakat v rukavicich rouskach a oblecixh at je nebo neni pozitivni aby naopak chranili ji. Takze za me fakt nevidim naprosto zadnej rozdil. Jestli vy jo sem s nim.
A pokud fakt nechcipala na mega priznaky tak at by byla pozitivni nebo ne odebrat dite je prasarna a jestli vy kdyz byste byla v pohode aouhlasila s tim aby vam vase dite nedali ani pochovat a prvne ste ho videla po x tydnech jste dost ujeta.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Odrodit by ji museli, i poskytnout veškerou standardní péči, to je pravda. Ale je rozdíl, když kolem ní budou kmitat v normálním zdravotnickém mundůru, nebo jestli v tyveku. Rozdíl to nebude pro rodičku, ale pro zdravotníky sakra velký.
Kdybych rodila a byla covid pozitivní, byla bych vděčná zdravotníkům, že se o mé dítě postarají i za cenu, že bych ho viděla nějakou dobu třeba jen přes sklo. Nejdůležitější by pro mě bylo, abych ho nenakazila a tím neohrozila jeho život a zdraví. Co je proti tomu týden, dva, tři?

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Vy to taky evidentne vite nejlíp. Ale logicky. Rodi at ma nebo nema pozitivní test stejne musi porodit a musi poskytnout ji adekvatni oeci at je nebo není pozitivni. V dnesni sileny dobe at ona je nebo neni oni budou kolem ni skakat v rukavicich rouskach a oblecixh at je nebo neni pozitivni aby naopak chranili ji. Takze za me fakt nevidim naprosto zadnej rozdil. Jestli vy jo sem s nim.
A pokud fakt nechcipala na mega priznaky tak at by byla pozitivni nebo ne odebrat dite je prasarna a jestli vy kdyz byste byla v pohode aouhlasila s tim aby vam vase dite nedali ani pochovat a prvne ste ho videla po x tydnech jste dost ujeta.
Nějak pořád nechcete pochopit, že tu vytváříte fámu a mluvíte o něčem o čem jste slyšela ve frontě na...cokoliv nebo spíš jste si to přečetla v nějaké dementní diskuzi, kterých je jak máku. A budete to tady rozebírat a osočovat zdravotníky a hájit, že měla právo odmítnout.....a přitom se tahle situace ani nemusela stát.
Říká se tomu drby, drby, drby. Nebo taky šíření poplašné zprávy. Rodičky roďte radši doma, nebo vám odeberou dítě, abyste ho nenakazila. Není to moc normální, že ?

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Když bude pozitivní, tak pochovat si ho může, že, ale hned pak jde dítě, třeba, na spec. oddělení, protože víte co, ono se neví, jak na tom to pravděpodobně nakažené dítě bude. Oni na to budou připravení, když budou vědět. Chápete?
Co by tak asi dělali na běžném pokoji s novorozencem, od čeho jsou neonat. JIP? Nepřijde Vám to hazard pro to dítě?
Podobně s jinými viry, jenže tohle je horší, nebezpečnější, jak si s tím mimino poradí?
Vždyť teprve nedávno zjistili, otestovali, že to jde přes placentu, chtěli zkusit remdesivir, ale.. novorozencům od hiv pozitivních se dává preventivně cosi, ale tady se neví..........co myslíte, je lepší plašit, nebo pak litovat, co šlo udělat víc, líp?
Jak personál pacienta informuje, je jedna věc, všichni známe nějaké neurvalé empatie 0, ale postup je správný, i když to vypadá hrozně, tady prostě ještě nikdo neví, co může čekat. Je lepší vědět hned, než čekat na testy dítěte a pak teprve shánět, co budeme dělat..
Nebo jednodušeji - v americkém filmu by se řeklo - protokol. Nakonec.. šířit nemoc je.. test pár vteřin, no bože.
Klid, to bude ok, pravděpodobně jsou zdravotníci vyděšení, pacienti nervní, tohle uměla naposledy španělská chřipka a válku jsme také nezažili.

Nebo takhle - věřím, že nemocnice mají velmi dobře propracovaný
jasný
srozumitelný
a účinný plán na zvládnutí tady tohoto bordelu
na rozdíl od vlády :-)

napsal(a):
A vy si to jako matka lajsnete s pozitivním výsledkem doufat, že nejste nemocná, či infekční...pozitivita může být zjištěna ještě v prodromálním stadiu virozy, kde není na pacietovi ještě nic patrné.....nejste dostatečně flexibilní a nepředvídáte dopředu a neumíte si vyhodnotit několik situací a pak se k některé přiklonit. Od rodičky je to nezodpovědnost k sobě, svému potomkovi a personálu nemocnice. A jistě by nebyla jediná rodička, která své dítě po porodu nemohla pochovat, co mají říkat matky předčasně narozených dětí nebo dětí co potřebují po porodu neodkladnou péči- operaci? Jsou i jiné choroby , ne jen covid.
Leithian: V dnesni sileny dobe at ona je nebo neni oni budou kolem ni skakat v rukavicich rouskach a oblecixh at je nebo neni pozitivni aby naopak chranili ji.
...takže zdravotníci mají "povinnost" někoho chránit a ten druhý žádné "povinnosti" nemá? či zodpovědnost...ona asi roušku mít na ústech nebude a jestli si má zdravotník vzít ten atombordel nebo ne rozhodne pár sekund....u zdravotníků jde, aby se "nenalokali" příliš velké dávky viru, nesetkávají se celý den jen s jedním člověkem, je rozdíl potkat jednoho pozitivního nebo čtyři....
napsal(a):
A vy jste povoláním porodní asistentka? Zřejmě jste u toho byla.
https://kosice.dnes24.sk/rodicka-v-univerzitnej-nemocnici-odmietla-test-na-covid-19-aj-rusko-373877
Nechtěla jsem se vyjadřovat, ale pro ty kteří obhajují separaci novorozenců. Dle WHO se v případě podezření/potvrzení covidu u matky nedoporučuje separovat novorozence. Naopak je doporučeno (za dodržení hygienických opatření), aby dítě bylo s matkou a kojeno. Stejné doporučení najdete i na stránkách ministerstva zdravotnictví.
Jiné to je pouze v případě, že dítě potřebuje zvláštní péči a i tam by měla být preferována přítomnost jiné pečující osoby. Třeba otce.
Ostatně myslíte si, že se matky malých dětí (notabene kojených), v případě nákazy, od nich separují? Nikoliv. Normálně se o ně starají a kojí je stejně jako při jakékoliv jiné nemoci.
O přínosech kojení i z hlediska imunity tady snad psát nemusím. O vlivu separace na dítě a na spuštění laktace snad taky ne.
Přijde mi zvláštní, že ti kdo zcela rozumně radí v prvních dnech spát se štěnětem, aby necítilo samo, jsou schopni hájit separaci novorozenců od matek.
Mimochodem ani covid neruší právo dítěte na přítomnost zákonného zástupce. A ano situace je blbá, bez opatření a jejich dodržování se z toho marastu asi nedostaneme, ale pořád i přes nouzový stav, by se neměly dít prasárny. Ať už je to separace novorozenců nebo nepovolení návštěvy u umírajících. Obzvlášť, když děti a umírající mají z opatření o zákazu návštěv výjimku.

Ale ono šlo o to, že paní má hrozný problém s tím, že by zjistili, že je covid pozitivní. Což se domnívám, že vědět to, je pro zdravotníky a ostatní pacienty v celém zařízení docela zásadní.. Teoreticky si ještě pořád můžu svobodně zvolit, kde jsou zaměstnanci nevychovaní, tam nepůjdu. ..ale pokud jsou nějaká opatření, která mají chránit životy všech, tak je buď budu dodržovat, nebo můžu třeba sedět doma, no. Tam se akorát zas chtěla zviditelnit praštěná právnička, ta by zasloužila..
Jak to probíhá v realitě a ne JPP, třeba zde:
https://www.novinky.cz/domaci/clanek/v-porodnicich-zvladaji-i-porody-covid-pozitivnich-40340026
janae1

XXX.XXX.160.6
napsal(a):
Ale ono šlo o to, že paní má hrozný problém s tím, že by zjistili, že je covid pozitivní. Což se domnívám, že vědět to, je pro zdravotníky a ostatní pacienty v celém zařízení docela zásadní.. Teoreticky si ještě pořád můžu svobodně zvolit, kde jsou zaměstnanci nevychovaní, tam nepůjdu. ..ale pokud jsou nějaká opatření, která mají chránit životy všech, tak je buď budu dodržovat, nebo můžu třeba sedět doma, no. Tam se akorát zas chtěla zviditelnit praštěná právnička, ta by zasloužila..
Jak to probíhá v realitě a ne JPP, třeba zde:
https://www.novinky.cz/domaci/clanek/v-porodnicich-zvladaji-i-porody-covid-pozitivnich-40340026
Zrovna jsem chtěla napsat.
Jelikož mám momentálně dost zkušeností na toto téma.
Tak porodnice zatím jedou bez omezení, otec a dokonce i sourozenci chodí na ultrazvuky.
Pozitivní matce se dítě NEODEBIRA..
Uvidím jak v naší porodnici, ale je tlak na to, aby negativní matky opustily s děmi porodnici hned po porodu, což vítám.
Děti se pozitivním matkám braly na jaře, teď to nehrozí.
Nějak pani, co odmítla testování nechápu, já jsem psala, že se dobrovolně testovat nenechám, ovšem k porodu je mi jasné, že budu muset. To je jak kdyby pani odmítla odběr krve na HIV, který se dělá každé těhotné. Je to od ní nezodpovědnost a zbytečný risk pro zdravotníky, při nejmenším přidělává zdravotníkům zbytečnou práci.

Moyda
napsal(a):
Tak tam ta rozcapenost byla v tom že nejenže madam odmítla test,ale nechtěla roušku a měla problém i s tim že bude personál nemocnice v ochranných oblecích. Navíc se s nimi odmítla bavit a poslala na ní právničku.
Chudáci zdravotníci. Pracovat s takovým materiálem...

Moyda
napsal(a):
Takže opravdu rozcapene hovězí.
A žádný rizikový porod s ohrožením dítěte... jen kecy a výmluvy.

napsal(a):
A žádný rizikový porod s ohrožením dítěte... jen kecy a výmluvy.
A bohužel, nejde odeslat do pryč. Rodičku si musí v nemocnici nechat. Možná ji měli nechat, ať ji přijede odrodit ta chytrá právnička !!!

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak ono to bylo troškujinak, než jak jste to podala vy. Že? Takže přece jen fáma o zlých doktorech.
" V dnesni sileny dobe at ona je nebo neni oni budou kolem ni skakat v rukavicich rouskach a oblecixh at je nebo neni pozitivni aby naopak chranili ji. Takze za me fakt nevidim naprosto zadnej rozdil. Jestli vy jo sem s nim"
Jestli vy nevidíte rozdíl, tak se do toho skafandru zkuste obléct a pracovat v něm x hodin. Kvůli tomu, že rodička je důležitá k.ráva.
Nepochopím, co to je za ženskou, když porod využije k takovým obstrukcím ! Jak jí asi záleželo na dítěti, když místo aby se soustředila na porod, telefonovala s právničkou.

Moyda
napsal(a):
O ohroženém dítěti se tam nic nepsalo , tady je vidět jak funguje tichá pošta .
Popírači covidu jsou schopni použít cokoliv.
Já bych je poslal na brigádu do nemocnice. A jsem zvědavá ( nebo radši nejsem ), kdy Praze "dojdou" doktoři. Teď mám zprávu : Manželé, čtyřicátníci, oba doktoři v Praze, oba mají covid, těžší průběh on - astmatik.
napsal(a):
Popírači covidu jsou schopni použít cokoliv.
Já bych je poslal na brigádu do nemocnice. A jsem zvědavá ( nebo radši nejsem ), kdy Praze "dojdou" doktoři. Teď mám zprávu : Manželé, čtyřicátníci, oba doktoři v Praze, oba mají covid, těžší průběh on - astmatik.
Já bych je poslala mrknout se na tu pitvu zemřelých na/s covidem.
Teď se dají přes net dohledat fotky a rentgeny - a dojem to vyvolá.
Vidět tu pitvu jako takovou s tím, že toto byla Milena H., 54 let, matka dvou dětí, babička tříletého vnoučka, měla ráda zahrádkáření a vyšívání... To bych asi ani neustála.

tak tak, není to vůbec pěkné a popírači mě baví nejvíc svým skálopevným přesvědčením, že zrovna oni a jejich rodina jsou ty odolný kusy, co nebudou mít ani teplotu.
napsal(a):
tak tak, není to vůbec pěkné a popírači mě baví nejvíc svým skálopevným přesvědčením, že zrovna oni a jejich rodina jsou ty odolný kusy, co nebudou mít ani teplotu.
Jsme celkově hodně odolná rodina, z mamčiny strany. Já jsem nikdy s ničím vážným nemarodila, neléčím se s ničím, nemám alergie. Ale můžu být víc po taťkovi a ten umřel v 50 na infarkt, takže spoléhat na dobré geny nemůžu. A je mi směšné, že v dnešní populaci mladých - líných, obézních a většina se léčí s všemožnýma alergiema, tudíž imunita těžce oslabená...se najdou chytráci, co si myslí, že oni super, jich se to netýká
lesnížínka
napsal(a):
Jsme celkově hodně odolná rodina, z mamčiny strany. Já jsem nikdy s ničím vážným nemarodila, neléčím se s ničím, nemám alergie. Ale můžu být víc po taťkovi a ten umřel v 50 na infarkt, takže spoléhat na dobré geny nemůžu. A je mi směšné, že v dnešní populaci mladých - líných, obézních a většina se léčí s všemožnýma alergiema, tudíž imunita těžce oslabená...se najdou chytráci, co si myslí, že oni super, jich se to netýká
A tak to já jsem zatím teda potkala víc lidí ve vašem věku, kteří si myslí, že se jich to netýká. Mladí většinou jen nadávaj, že rodiče a prarodiče nemaj rozum a nedodržují absolutně vůbec nic a když, tak se to snaží nejvíc ochcat a ještě brblaj, co jim kde vadí.
Tak teď, jak to teda je, že?
Ono ani na té demonstraci v Praze to podle fotek nebyl zrovna sraz "mládí vpřed"... spíš konkurz do výměny manželek nebo čekačka až vystoupí Ortel... ??
lesnížínka
napsal(a):
Je to loterie. Věk ani zdravotní stav moc velkou roli nehraje. Proto ruce roušky rozestupy ROZUM.
A je fakt že nejvíc na to kálí důchodci.
Dnes náš Albert. Starší pán osahává bez rukavic čtvrtou bagetu. Když ho upozorním čumí jak puk. Rouška samozřejmě pod bradou hezky ušmudlaná.
Z 8 kas jedou 3. Všechny prodavačky roušky pod frňákem.
Za mnou paní kolem 30let se tlačí asi 20 cm ode mne aby honem vyložila nákup na pás.
"říká vám něco dva metry? To jsou vidle i s násadou"
Tak takhle ten virus neporazíme vážení.
Moyda
napsal(a):
Ještě k tomu dítěti v ohrožení, kdybych byla popírač a jela do nemocnice s tím že je něco v nepořádku, nechala bych se klidně néjen otestovat, ale i naočkovat nebo očipovat kdybych věděla že to pomůže.
Ono bohužel jsou i kravky tohoto typu. :(

Proč nechci, aby mě otestovali? Čip? No a? registr ještě není :-)
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.40.93
Dotaz
napsal(a):
Kdyby na tom zaviselo vaše zivobyti mluvila byste jinak. Co se týče pasáže o restauraci. Jinak pochybuju ze doktori si delaj testy kazdej den takze by tak jako tak meli behat v oblecich kdyz ne kvuli tomu aby se nenakazili oni tak aby nenakazili oni nekoho.
A kdo me tu osocoval ze by je bakazir mohla a tudiz by s ni jednali jinak. Rozjetej porod skonci driv nez jim dorazej vysledky testu takze ten test ji klido muzou provest az po porodu a ne napred vas testujem jinak si nas erte. Stejne behem porodu proste vedet nebudou
Dotaz
napsal(a):
🙈 Mně nejvíc dostává ten dovětek
"co když budu pozitivní ", jakože i kdyby to měla, tak o tom nechce vědět, aby dál mohla pracovat a nakazit další lidi? To vážně takhle lidi přemýšlí? Místo, aby byla ráda, že to má bez příznaků a teď si dala aspoň bacha, že nikoho nenakazí.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Kdyby na tom zaviselo vaše zivobyti mluvila byste jinak. Co se týče pasáže o restauraci. Jinak pochybuju ze doktori si delaj testy kazdej den takze by tak jako tak meli behat v oblecich kdyz ne kvuli tomu aby se nenakazili oni tak aby nenakazili oni nekoho.
A kdo me tu osocoval ze by je bakazir mohla a tudiz by s ni jednali jinak. Rozjetej porod skonci driv nez jim dorazej vysledky testu takze ten test ji klido muzou provest az po porodu a ne napred vas testujem jinak si nas erte. Stejne behem porodu proste vedet nebudou
Naopak, já bych neošetřila nikoho, kdo se bude chovat jako tupý a bezohledný... . Tím by se aspoň vyfiltrovali ty lidi, kteří chodí demonstrovat a pak chtějí lékařskou péči.

Dotaz
napsal(a):
Buď je to hoax, nebo k.ráva. To než by postoupila test, tak ohrozí dítě? A když řeknou, že musí na císaře, tak taky řekne, že nepůjde? A bude za to zodpovědný Babiš a Prymula !
Prostě, když jdu do nemocnice, tak musím doktory poslouchat.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Hele, vám ( a vám podobným ) je zatěžko, dojet v roušce tramvají, nebo vlézt do obchodu. A po doktorech byste chtěla, aby v tom "atombordelu" ordinovali 8, 10, 12 hodin ?
Až doktoři lehnou a ti ostatní řeknou s.erem na vás, to bude teprv legrace. Každý mele jen o tom, jaká má práva, ale uvědomí si ti chytráci, že mají také povinnosti ?
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Takže místo aby byla zodpovědná tak radši ohrozí své dítě, zákazníky v restauraci a bůh ví koho ještě? Tvl restaurace, prskat vir lidem do jídla, pěkná pipi.

Lidé, nečílte se! Já se rozčílila včera a dnes mám kašel a hýmu.
Potomka jsem včera poslala pryč a teď nemá kdo jít do krámu a tak,
mohla bych poslat Megínka?
Kocourek na lince mračíc se "nemáme slaninu!".
Tohle nedopadne dobře.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.8.229
napsal(a):
Hele, vám ( a vám podobným ) je zatěžko, dojet v roušce tramvají, nebo vlézt do obchodu. A po doktorech byste chtěla, aby v tom "atombordelu" ordinovali 8, 10, 12 hodin ?
Až doktoři lehnou a ti ostatní řeknou s.erem na vás, to bude teprv legrace. Každý mele jen o tom, jaká má práva, ale uvědomí si ti chytráci, že mají také povinnosti ?
Ty kaco ja v tom makam na lince na hale kazdej den tak mi tu nemel o tom co mi je zatezko. Mam to na hube 10hodin denne
Supr vec!
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.8.229
Moyda
napsal(a):
Takže místo aby byla zodpovědná tak radši ohrozí své dítě, zákazníky v restauraci a bůh ví koho ještě? Tvl restaurace, prskat vir lidem do jídla, pěkná pipi.
Ona tehotna tam asi fakt nemaka a s miminem nebude.
Nicmene rousku by mela takze at pozitivni nebo ne nenakazila by ostatni
Ja taky makam na hale s lidma co vylezli pozitivni a hroutim se z toho? Makat musim nikdo jinej za me hypoteku a zradlo zviratum nezaplati.
A rikala jsem jen ze je uplne sumak kdy!!! Ji test udelaj protoze kdyz prijede ze rodi tak at ji udelaj test hned nebo po porodu je to u zadku protoze za hodinu vysledek fakt mit nebudou!!!! Takze ano kdyz prijedu ze rodim reknu ze test pak a oni ze at jim podepisu ze mi seberou dite je to vážně mimo. To dalsi nerozporuju.

Dotaz
napsal(a):
Milka jak vyšitá!

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ja taky makam na hale s lidma co vylezli pozitivni a hroutim se z toho? Makat musim nikdo jinej za me hypoteku a zradlo zviratum nezaplati.
A rikala jsem jen ze je uplne sumak kdy!!! Ji test udelaj protoze kdyz prijede ze rodi tak at ji udelaj test hned nebo po porodu je to u zadku protoze za hodinu vysledek fakt mit nebudou!!!! Takze ano kdyz prijedu ze rodim reknu ze test pak a oni ze at jim podepisu ze mi seberou dite je to vážně mimo. To dalsi nerozporuju.
Výtěr z nosu a z krku je hotov za pár vteřin. A může se odeslat do labiny. Proces může probíhat zatímco rodička rodí. A ne aby si vymýšlela, kdy co ona bude ochotna podstoupit.
Pozoruju ve svém okolí, že to všeobecně začíná lézt na mozek a lidi na sebe začínají být nebývale hnusní.
To by se za komunistů stát nemohlo.
Tehdy mělo slovo kolektiv nějakou váhu. Kolektivně se vítězilo, kolektivně se umíralo. Lidi drželi pohromadě. Společný nepřítel posiloval ducha sounáležitosti.
Dělám si srandu.
Nicméně nemálo lepšolidí z mého okolí muselo jet na jaře najust do Itálie, či do Rakous na hory, aby ukázali, že ONI se nebojí a hlavně ONI na to mají, protože ONI jsou ti lepší. A navíc, byly přece prázdné sjezdovky...
Velmi mi také zainteresovala zpráva, které proběhla v minulém týdnu internetem, že mnozí pozitivní si "preventivně" volají záchranku, aby obsadili nemocniční lůžka pro případ, že pak už nebudou volná. Co na to říct?

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ty kaco ja v tom makam na lince na hale kazdej den tak mi tu nemel o tom co mi je zatezko. Mam to na hube 10hodin denne
Supr vec!
Klidně tu roušku sundejte, potřebujete hubu vymáchat.
Teda jako ale ocaď pocaď, názor, ale slušně!
Test v takovýchto případech se dělá s výsledkem v řádu minut.
Chápu, jak jsou lidé nervní, unavení,
naživo také občas řeknu "tvl", ale že bych to někomu napsala jinde než v soukromé zprávě?
No tak.
Pojďme, budeme na sebe hodní, za měsíc dva je to pryč :-)

"Není to svoboda, o niž se tu dav pere, nýbrž libovůle v rozhodování. Tak se obvykle v českých zemích svoboda chápe. Možnost dělat si, co chci, ať si o tom myslí kdokoliv cokoliv. Ať se staví proti většina, menšina nebo klidně celý svět, svoboda je tu čiré chtění sebestředného rozmazleného dítěte, které terorizuje všechny, kdo mu nechtějí vyhovět.
Libovůle se odmítá vystavovat konfliktu a srovnání, nebude se omezovat, odmítá podléhat kritickému rozumu, odmítá myslet. Je vůlí, to jí stačí."
Vypůjčila jsem si citát z článku.....A na ty citované rodičky pasuje úplně přesně.

lesnížínka
napsal(a):
Máte v rodině úmrtí v poměrně nízkém věku na cévní-oběhovou příhodu , jste dušná, a nic s tím neděláte? žínko, žínko, měříte si občas alespoň tlak? hele já, já funěla jako astmatik, a nenechala jsem si poradit, furt bylo něco důležitějšího, když jsem měla volno(houby, kůň, práce na rybníku) pak už jsem i kašlala, pak jsem málem měla mdlobu, pak jsem jeden den přemýšlela a druhý den jela na urgent, měla jsem tam být už před 4 týdnama....

napsal(a):
Lidé, nečílte se! Já se rozčílila včera a dnes mám kašel a hýmu.
Potomka jsem včera poslala pryč a teď nemá kdo jít do krámu a tak,
mohla bych poslat Megínka?
Tohle nedopadne dobře.
Aha....a kdo mu tu slaninu minule v pozdních veřerních hodinách sežral??
Jinak přeji brzké uzdravení

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
test z nosu mi na urgentu vyhodnotily do pár minut.....
test z krve je také hotový ihned.....
napsal(a):
"Není to svoboda, o niž se tu dav pere, nýbrž libovůle v rozhodování. Tak se obvykle v českých zemích svoboda chápe. Možnost dělat si, co chci, ať si o tom myslí kdokoliv cokoliv. Ať se staví proti většina, menšina nebo klidně celý svět, svoboda je tu čiré chtění sebestředného rozmazleného dítěte, které terorizuje všechny, kdo mu nechtějí vyhovět.
Libovůle se odmítá vystavovat konfliktu a srovnání, nebude se omezovat, odmítá podléhat kritickému rozumu, odmítá myslet. Je vůlí, to jí stačí."
Vypůjčila jsem si citát z článku.....A na ty citované rodičky pasuje úplně přesně.
Článek jsem četla, hluboká pravda, každý by si ho měl přečíst a zamyslet se.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.8.229
napsal(a):
Výtěr z nosu a z krku je hotov za pár vteřin. A může se odeslat do labiny. Proces může probíhat zatímco rodička rodí. A ne aby si vymýšlela, kdy co ona bude ochotna podstoupit.
Ale jo ale kuwa jak to ais změní pristup porodniki behem porodu??? NIJAK stejne budou vysledky az potom. Takze z tohohle pohledu je uplne sumenka jestli ster bude pred nebo po.

napsal(a):
Máte v rodině úmrtí v poměrně nízkém věku na cévní-oběhovou příhodu , jste dušná, a nic s tím neděláte? žínko, žínko, měříte si občas alespoň tlak? hele já, já funěla jako astmatik, a nenechala jsem si poradit, furt bylo něco důležitějšího, když jsem měla volno(houby, kůň, práce na rybníku) pak už jsem i kašlala, pak jsem málem měla mdlobu, pak jsem jeden den přemýšlela a druhý den jela na urgent, měla jsem tam být už před 4 týdnama....
Takže i ten kašel, co jste myslela, že by mohl být covid, byl projevem embolie? To máte teda docela kliku, že se to nezhouplo nějak rychleji.

A místo každodenního receptu v rádiu vstoupil ředitel nemocnice a vysvětloval, že si nevymýšlí, když jsou tam dnes na hranici únosnosti, něco ve smyslu nevěřícných Tomášků a "vzpamatujte se".
Včera byl zajímavý recept - vezměte smetanu a ztučovač a šlehejte do tuha. Zbytek jsem zapomněla, něco o tvarohu a ten nejím.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ale jo ale kuwa jak to ais změní pristup porodniki behem porodu??? NIJAK stejne budou vysledky az potom. Takze z tohohle pohledu je uplne sumenka jestli ster bude pred nebo po.
Ale ona madam z restaurace měla do porodnice teprve nastoupit a výsledek testu přinést sebou, fakt problém.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Vás to ale irituje!
Jestliže je test vyhodnocen během pár minut, jak tu psaly dámy znalejší než já, tak by, pokud by byl test negativní, kolem milostivé nemuseli zdravotníci lítat v tyveku. Kdo v něm chvíli pobyl, ví, jak báječně v něm je.
Moyda
napsal(a):
Ale ona madam z restaurace měla do porodnice teprve nastoupit a výsledek testu přinést sebou, fakt problém.
Co furt řešíte? Ta oná ten test nechtěla jen proto, že kdyby náhodou vyšla +, tak jim na 14 dní stopnou živnost v restauraci. Takže by přišli na 14 dní o prašule.
Tento typ lepšolidních živnostníků půjde přes mrtvoly v každém režimu a systému. A ještě budou vyřvávat, že se jim omezují práva.
Zajímavé, že najednou nemají přes státní podporu prostředky na nějaký ten výpadek v příjmech.
Peníze až na prvním místě, všude. Hlavně ve vládě. Jsme hrozně zhýčkaný, máme vše, můžeme mít vše, lékařská péče, kdy si vzpomeneme, jídla kolik chceme, i kolik nesníme. A zrovna vir je něco, co to může nakrásno úplně rozložit, třeba ne zrovna tohle. Příroda nám ukáže, jednou. A někdo radši obětuje zdraví svyho dítěte nebo 2 týdny restaurace.. místo, aby slevil ze svyho pohodlí a vzal si tu roušku na ksicht nebo si nechal udělat výtěr z nosu. Dnes se mi zdálo o apokalypse. 😛

napsal(a):
Takže i ten kašel, co jste myslela, že by mohl být covid, byl projevem embolie? To máte teda docela kliku, že se to nezhouplo nějak rychleji.
OT: hm,hm kašel a pak i na mě nezvyklý tlak a to rozhodlo spolu s tou mdlobou a hyperventilací abych šla na urgent....tak máte podobné příznaky kovidu,dušnost, kašel, zvýšená teplota, celková únava, jdete marodit a ve finále vám testem kovid nevyjde, ač průkazně jsem byla v přímém kontaktu s pozitivně testovanýma, no co by jste si myslela ....obvoďák jen na telefonu, ...člověk nechce otravovat na urgentu, když mu skorem "nic není" , mají práce dost, jenže ono opravdu je potřeba myslet i na jiné nemoci než jen kovid....a jednat, nečekat.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Třeba to, že než porodí ( když má štěstí, tak hodina, když ne, tak 2,3,7 ) bude test hotový a budou vědět, co s ní dál, kam s ní. Určitě ne, mezi ostatní rodičky. Jak k ní přistupovat, určitě ne bez ochraných prvků......
Také možná proto, jak mají zacházet s novorozencem - jako s ohroženým.
Kdy už konečně připustíte, že doktoři vědí co dělají a proč to dělají.

Moyda
napsal(a):
test na kovid ne starší 48 hodin musí mít i důchodci co se nám vrací ze špitálu do důchoďáku, jinak si neškrtne....

petr008
napsal(a):
Co furt řešíte? Ta oná ten test nechtěla jen proto, že kdyby náhodou vyšla +, tak jim na 14 dní stopnou živnost v restauraci. Takže by přišli na 14 dní o prašule.
Tento typ lepšolidních živnostníků půjde přes mrtvoly v každém režimu a systému. A ještě budou vyřvávat, že se jim omezují práva.
Zajímavé, že najednou nemají přes státní podporu prostředky na nějaký ten výpadek v příjmech.
Ty lepšoidní živnostníky máte na mysli podnikající v zemi, jejíž prime minister profituje skrz svěřenecký fond ze zisků sítě laboratoří (mimo jiné samozřejmě), mohutně testujících covid? Není to střet zájmů, že ne?
A teď si představte, že velký americký bratr měl odvahu oznámit veřejně následující:
https://www.msn.com/en-us/news/politics/meadows-doubles-down-on-white-house-pandemic-response-were-not-going-to-control-it/ar-BB1apkca
Asi Trump naopak nemá obchodní zájmy ve zdravotnictví...
Jen ftípeček.
A něco na uklidněnou z FN Motol:
https://twitter.com/FnMotol
Zatím to na mrázáky na mrtvoly na každém rohu nevypadá, ale nechme se překvapit.
Přednáška o vírech - lidská a srozumitelná:
https://www.youtube.com/watch?v=oRTg-r2mI6k

Repto, repto, od 15:50 čekáme na zahájení TK, co tam děláte?

Nojo, vleče se to, podle tmy za okny by jeden řekl, že 16 hodin již dnes v ČR bylo, ale bůhví, podle kterého časového pásma jedou.
Myslím, že přednášku viz odkaz stihnete do zahájení vstřebat.
napsal(a):
Ty lepšoidní živnostníky máte na mysli podnikající v zemi, jejíž prime minister profituje skrz svěřenecký fond ze zisků sítě laboratoří (mimo jiné samozřejmě), mohutně testujících covid? Není to střet zájmů, že ne?
A teď si představte, že velký americký bratr měl odvahu oznámit veřejně následující:
https://www.msn.com/en-us/news/politics/meadows-doubles-down-on-white-house-pandemic-response-were-not-going-to-control-it/ar-BB1apkca
Asi Trump naopak nemá obchodní zájmy ve zdravotnictví...
Jen ftípeček.
A něco na uklidněnou z FN Motol:
https://twitter.com/FnMotol
Zatím to na mrázáky na mrtvoly na každém rohu nevypadá, ale nechme se překvapit.
Přednáška o vírech - lidská a srozumitelná:
https://www.youtube.com/watch?v=oRTg-r2mI6k
Myslím ty lepšolidní živnostníky, kteří svoji živnost udržují při životě na základě všemožných státních podpor, ale jejich vlastní přidaná hodnota = 0, včetně placení daní.
Opravdu nechápu, proč si tento stát uměle udržuje tuto sortu lidí, kteří jen parazitují na systému a říkají si živnostníci.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak asi nebude muset bejt oblečenej ve skafandru a pokud ho bude akutně potřeba jinde, může tam dorazit rychleji. Navíc dotyčná šla na PLÁNOVANÝ zákrok, indikace byla zabránění ohrožení plodu, který ona sama svým chováním vlastně ohrozila, i když za to dává vinu jiným.
Víte, porodnice není nafukovací, aby každou ženskou uložili do samostaného pokoje a daly jí k ruce vlastní ošetřující personál. Je třeba minimalizovat riziko přenosu, co to jde. A výtěr z nosu, co je hotový do 10 vteřin, fakt není žádné drama a oběť.

Se psem 100 m od domu :-)
Tak megí jde zítra sama, těšte se.

napsal(a):
Se psem 100 m od domu :-)
Tak megí jde zítra sama, těšte se.
ale jen v noci
pokud to schválí
napsal(a):
ale jen v noci
pokud to schválí
No a vysvetlete psu, ze se musi vykadit do 9 vecer, a pak ma az do rana smulu.
Me se teda do 100m od domu normalne nevykadi. A v Praze dost casto neni do tech 100m od domu kus zelenyho, travu na bobek taky potrebuje.

A teď si představte, že budete psa venčit v Praze, a v občance máte bydliště Chomutov.
Jak to ten kontrolní orgán a rameno spravedlnosti bude v noci na ulici vedle kadícího psa luštit?

Jakou barvu má mít ten kouř?

Bílou.
napsal(a):
A teď si představte, že budete psa venčit v Praze, a v občance máte bydliště Chomutov.
Jak to ten kontrolní orgán a rameno spravedlnosti bude v noci na ulici vedle kadícího psa luštit?
Taky jsem si říkala, kdyby to omezili nějak lokálně, co budu dělat. Přebývám ve dvou okresech, pracuju ve třetím a hlášená jsem ještě jinde. Ale jezdím autem, takže mne nikdo nepotká. Akorát přejíždím v noci, to mi teď asi zatrhnou. Bude to dobrodrůžo.

Dnes jsme v práci vyslovili hypotézu, že někoho zamordovat je vlastně v současnsoti beztrestné - stačí k tomu jen, aby byl pozitivní na covid. Prostě pak umřel na covid, a nikoliv na vraždu.
Tedy původně byla řeč o harantech, co se s nimi nedá už doma vydržet.

To je ptákovina. Určitě se virus nejvíc šíří v noci. To je zase opatření.
A příští týden se zase všichni budou divit, proč to neklesá.

Dotaz
napsal(a):
Taky jsem si říkala, kdyby to omezili nějak lokálně, co budu dělat. Přebývám ve dvou okresech, pracuju ve třetím a hlášená jsem ještě jinde. Ale jezdím autem, takže mne nikdo nepotká. Akorát přejíždím v noci, to mi teď asi zatrhnou. Bude to dobrodrůžo.
To máte spočítaný, ani už netankujte nádrž.

napsal(a):
ale jen v noci
pokud to schválí
A tak ona půjde v noci sama ráda :-)
Tohle asi neklapne, podle mě jen návrh na ctrl c a ctrl v Izraele, ale to by museli už vše naráz.. pak i těch 100 m má význam... týjo, já když půjdu před barák, tak jsem v křižovatce, pak 100 m od domu, jakože nejdál, pro ten pocit, že jsem se prošla (a pes se musí projít, že :-)), tak jsem buď v potoce
nebo v kopci s 45 %, tak to chci toho psa vidět, jak se předvede :D

napsal(a):
Dnes jsme v práci vyslovili hypotézu, že někoho zamordovat je vlastně v současnsoti beztrestné - stačí k tomu jen, aby byl pozitivní na covid. Prostě pak umřel na covid, a nikoliv na vraždu.
Tedy původně byla řeč o harantech, co se s nimi nedá už doma vydržet.
Hehe, dobrý :-)
Jak to, že dřív se do školy chodilo, jen když na poli nebyla práce? Děti nikdo neubíjel, protože kdo by za nás makal :-) Já jsem ráda, že si to dítě užiji víc, a to není z nejhodnějších. Čím to je?
Kocourek teda nadává, ráno hlásí "už je půl osmé, padej, ani hodiny neumíš, propadneš", ale psice šťastná, že je koho oslintávat celý den.
Dotaz
napsal(a):
Taky mám ofiko bydliště úplně jinde, než už 15let bydlím... A co sem tak mluvila s lidma, tak to má podobně každý druhý
napsal(a):
Tak jako ono je mi teď už mnohem líp, než mi bylo tři roky zpátky, to se ani nedá popsat. Tudíž ne, nic si neměřím, radši

A není to náhodou kvůli tomu, aby zamezili soukromým slezinám a mejdanům v bytech? Oni tam většinou místa dost na spaní nemají a tak se pak přesouvají domů. Stejně tak v suterenních barech..... Taky jsem byla mladá, bytové mejdany jsme "jeli" a domů se nočním městem potáceli, tu letní hvězdy nad hlavou, jindy mráz, až nám zamrzala huba.... No, nebyl covid. Jen komunistická policie nás sem tam legitimovala. Jo, když jeli, musli jsme se chovat slušně, o noc na záchytce nikdo nestál a byla drahá.
Takže Megíí, když bude mít Megí noční potřebu, tak vás ten 1 vesnický četník těžko načapá.
Ale protože Češi jsou blbci vynalézaví......tak jsou tam i ti psi.
Jinak, kdyby lidi neblbnuli, na té Náplavce si nelezli po zádech a zakryli si hubu, tak by trhy jeli dál a trhovci by nemuseli házet zeleninu na hnůj a přemýšlet, kam ji povezou prodat. A kvůli pitomým pražákům zavřou trhy i v ostatních městech, kde lidi nakupovali s těmi rouškami a s rozestupy.
To je fakt útok na svobodu, že nemůžu lézt ve frontě na mrkev někomu na záda !

napsal(a):
A není to náhodou kvůli tomu, aby zamezili soukromým slezinám a mejdanům v bytech? Oni tam většinou místa dost na spaní nemají a tak se pak přesouvají domů. Stejně tak v suterenních barech..... Taky jsem byla mladá, bytové mejdany jsme "jeli" a domů se nočním městem potáceli, tu letní hvězdy nad hlavou, jindy mráz, až nám zamrzala huba.... No, nebyl covid. Jen komunistická policie nás sem tam legitimovala. Jo, když jeli, musli jsme se chovat slušně, o noc na záchytce nikdo nestál a byla drahá.
Takže Megíí, když bude mít Megí noční potřebu, tak vás ten 1 vesnický četník těžko načapá.
Ale protože Češi jsou blbci vynalézaví......tak jsou tam i ti psi.
Jinak, kdyby lidi neblbnuli, na té Náplavce si nelezli po zádech a zakryli si hubu, tak by trhy jeli dál a trhovci by nemuseli házet zeleninu na hnůj a přemýšlet, kam ji povezou prodat. A kvůli pitomým pražákům zavřou trhy i v ostatních městech, kde lidi nakupovali s těmi rouškami a s rozestupy.
To je fakt útok na svobodu, že nemůžu lézt ve frontě na mrkev někomu na záda !
Trhy pro farmáře pokračují, jen za přísnějších pravidel.
janae1

XXX.XXX.160.6
výjimky během dne (od 5:00 do 20:59)
cesty do zaměstnání a zpět;
nezbytné cesty za rodinou a blízkými
nezbytný nákup potravin, léků, hygienických potřeb, krmiv pro zvířata, pohonných hmot, nezbytných finančních a poštovních služeb, odkládání odpadu pro sebe a své blízké
Teda já tam přes den žádné venčení nevidím, psy se venčí pouze přes noc.
Já teda doufám, že pouze zapomněli doplnit, jinak 28.října na demostrace přije daleko více lidí než se počítalo.

V neděli zavřený maloobchod mimo benzínek, lékáren, restaurací (výdej okénkem) a prodejen potravin ve zdravotnických zařízeních či dopravních uzlech (letiště, nádraží apod.).
Takže supermarkety v neděli zavřeno - no, tak se tam lidé musí namačkat ve zbylých dnech - to nechápu.
Haranti budou asi doma dál.

napsal(a):
V neděli zavřený maloobchod mimo benzínek, lékáren, restaurací (výdej okénkem) a prodejen potravin ve zdravotnických zařízeních či dopravních uzlech (letiště, nádraží apod.).
Takže supermarkety v neděli zavřeno - no, tak se tam lidé musí namačkat ve zbylých dnech - to nechápu.
Vy prostě bez supermarketu nemůžete žít :-) Nemají některé státy náhodou zavřené třeba celý víkend?
Janae: no že jo, právě že v noci jenom.. no tak ve dne strážníkovi řeknu - to není pes, to je cihla.
No, takže.. o víkendu a večer já mám nejvíc prachů, protože lidé jedou z práce (orionko, na ty párty si děcka sjedou právě cestou z práce :-)); mají čas takhle.
Ha a teď mi budou muset dát .. jo, to je vlastně tajemství, ty prachy pro podnikatele - ještě nemají žádat, je to už týden dva psané na FÚ :-)
Musím uznat, že jsem se velmi pletla. Všecko špatně.
Srabi jsou to mnohem větší.
Demonstrace, nó, ale se to nemuselo takhle.. kdyby si Prymula řekl, půjčila jsem mu psa a mohl tam zůstat.

napsal(a):
Váš životní postoj symbolizuje váš výraz "haranti". Tak nazýváte děti jen cizí, nebo i své?

"Takže supermarkety v neděli zavřeno - no, tak se tam lidé musí namačkat ve zbylých dnech - to nechápu".
Vy jste jak ten novinář, který se na tiskovce ptal : A nemáte strach, že se lidi budou mačkat v supermarketech v pondělí, když v neděli bude zavřeno?
Copak jsou obyvatelé Čech nesvéprávní a úplně blbí, aby se museli někde mačkat? To jim má vláda rozdat časovky, kdy může kdo do supáče ?

"odkládání odpadu pro sebe a své blízké"
jedu z prahy babce vysypat koš do těšína
a když se na to podívám hezky česky, odjakživa se jezdilo na houby - pytel odpadků tam, houby domů :-)
ale abych nebyla kráva úplně, tak slušně a legálně - igeliťák na psí bobky - kamkoli jdu, jdu s odpadem
a my pejskaři máme takových igeliťáků hodně

"Teda já tam přes den žádné venčení nevidím, psy se venčí pouze přes noc"
Vy jste taky jak děcko. Tak vyvenčíte psa cestou za babičkou ( na nákup, k popelnici......). Holt sleziny na Petříně asi né.

megíí : "Nemají některé státy náhodou zavřené třeba celý víkend?"
Mají, mnohé. A je to kvůli drobným prodejcům. Na jejich ochranu, aby lidi museli v neděli pro rohlíky k pekaři a pro okurku na kocovinu k zelináři. A taky možná odborářské centrály....aby měli i prodavačky víkend ( asi nemají příplatky )
janae1
napsal(a):
nezbytný nákup potravin, léků, hygienických potřeb, krmiv pro zvířata, pohonných hmot, nezbytných finančních a poštovních služeb, odkládání odpadu pro sebe a své blízké
Já teda doufám, že pouze zapomněli doplnit, jinak 28.října na demostrace přije daleko více lidí než se počítalo.
Během dne jsou procházky v přírodě povolené..
Edit. : ještě taková technická, nemám tušení, jak to ve městech funguje, když jdete večer venčit psa, nosíte u sebe občanku? Já se přiznám, že u nás na vesnici když jdu na procházku se psema, tak u sebe občanku nemám, a to ani v okruhu 20 km, vedlejších vesnicích a tak. Je mi jasné, že bych ji mít měla, ale nikdy jsem nad tím až tak nepřemýšlela a peněženku si s sebou neberu 😀.

marcelaamax
napsal(a):
Edit. : ještě taková technická, nemám tušení, jak to ve městech funguje, když jdete večer venčit psa, nosíte u sebe občanku? Já se přiznám, že u nás na vesnici když jdu na procházku se psema, tak u sebe občanku nemám, a to ani v okruhu 20 km, vedlejších vesnicích a tak. Je mi jasné, že bych ji mít měla, ale nikdy jsem nad tím až tak nepřemýšlela a peněženku si s sebou neberu 😀.
Občanku s sebou taky běžně nenosím, pokud tedy nejdu na úřad apod. Totožnost si případně policista snadno ověří v evidenci obyvatel na základě jména a příjmení, případně rodného čísla.
neverend

XXX.XXX.213.247
Tak co by slušný člověk dělal po deváté večer venku,že? 😀😀 Ještě že tady na vesnici to takhle nikdo nežere. A až plošně otestují obyvatelstvo a zjistí že pozitivní je půlka národa, tak nás prodají Číňanům jako žrádlo pro psy.😀😀
marcelaamax
napsal(a):
Od jisté doby bez občanky a zdravotní průkazky ven nevycházím. A bez mobilu.
Beru si ho i na houby vypnutý pro případ úrazu.
janae1
napsal(a):
No na tu demonstraci se těším (v tv samozřejmě).
To dodali munici zbytku národa který doposud nařízení dodržoval.
V noci se pokud vím nikdo nenakazí - nemá kde. A kdo chce slejzat se doma a pařit učiní tak od 20 hod do rána.
A zkrácení otvírací doby a zavřená neděle ´- zhuštění davů lidí.
Efekt přesně opačný.
Vláda odborníků fakt. A to vymýšleli celý den. Neskutečný.
GAELLE
napsal(a):
No na tu demonstraci se těším (v tv samozřejmě).
To dodali munici zbytku národa který doposud nařízení dodržoval.
V noci se pokud vím nikdo nenakazí - nemá kde. A kdo chce slejzat se doma a pařit učiní tak od 20 hod do rána.
A zkrácení otvírací doby a zavřená neděle ´- zhuštění davů lidí.
Efekt přesně opačný.
Vláda odborníků fakt. A to vymýšleli celý den. Neskutečný.
Nevím jak dlouho to výmýšleli, ale podobná pravidla platí skoro všude v Evropě. Buďte ráda že to neudělali jako v Číně na jaře, tam dostali časový rozpis v kterou hodinu může kdo ven a za tu museli vše stihnout.
Teď máme novou kolegyni. Před tím, než nastoupila sem, pracovala roky v Rusku. Tam měli přístup jiný:
Všem důchodcům doporučili osobní karanténu. Kdo doporučení dodržel, byl mu odpuštěn nájem a měl zaručen dovoz léků a potravin až do domu. Kdo doporučení nedodržel, nejen že dál platil nájem a sháněl si jídlo sám, ale taky mu zrušili zlevněné důchodcovské lístky na metro a další městskou dopravu.
Když přituhlo a byla nařízena karanténa všem, naše kolegyně jednou týdně vzala doklady, pas, občanku, nájemní smlouvu, povolení k pobytu, pracovní smlouvu a jánevímcovšechno, sbalila si to do batůžku a šla vynést odpady, protože to bylo to jediné, o co se systém nepostaral: Jídlo a léky Vám přinesli, dokonce zajistili návštěvu lékaře, když bylo třeba, ale odpadky neodnášeli. Cestou, která trvala cca 5 min, ji dvakrát třikrát zastavili policisté nebo vojáci a chtěli vědět, kdo je, kam jde, proč tam jde, jestli má povolení k pobytu atd. Zůstala v bytě tři měsíce a mimo tento kontakt s policií a vojenskými složkami nemluvila naživo s nikým. A přežila.
marcelaamax
napsal(a):
Občanku mám u sebe tak ,,jednou za 10let" Když vyrazím na nákupy, protože ji mám jako asi většina v peněžence. Na výlety se psy jsme jezdili i 100km od domova a doklady měl muž, neb řidič. Vzít si je, by mě nikdy nenapadlo, protože běžně na co? Když jsme jeli na Slovensko, doklady jsem si já nebrala ale pro jistotu jsem si párkrát vzala očkováky. Ale u nás, když jsme přecházeli hranici na každé druhé prochajdě...to ani náhodou.

Varaxi
napsal(a):
Teď máme novou kolegyni. Před tím, než nastoupila sem, pracovala roky v Rusku. Tam měli přístup jiný:
Všem důchodcům doporučili osobní karanténu. Kdo doporučení dodržel, byl mu odpuštěn nájem a měl zaručen dovoz léků a potravin až do domu. Kdo doporučení nedodržel, nejen že dál platil nájem a sháněl si jídlo sám, ale taky mu zrušili zlevněné důchodcovské lístky na metro a další městskou dopravu.
Když přituhlo a byla nařízena karanténa všem, naše kolegyně jednou týdně vzala doklady, pas, občanku, nájemní smlouvu, povolení k pobytu, pracovní smlouvu a jánevímcovšechno, sbalila si to do batůžku a šla vynést odpady, protože to bylo to jediné, o co se systém nepostaral: Jídlo a léky Vám přinesli, dokonce zajistili návštěvu lékaře, když bylo třeba, ale odpadky neodnášeli. Cestou, která trvala cca 5 min, ji dvakrát třikrát zastavili policisté nebo vojáci a chtěli vědět, kdo je, kam jde, proč tam jde, jestli má povolení k pobytu atd. Zůstala v bytě tři měsíce a mimo tento kontakt s policií a vojenskými složkami nemluvila naživo s nikým. A přežila.
Věřím, že tohle může být jeden z vlhkých snů Toho, který řekl: O čem sním, když náhodou spím.
Ne, že by to tedy fungovalo.
https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/rusko-covid-koronavirus-lockdown-kreml-putin-vakcina-sputnik-moskva-petrohrad_2010230705_eku

Dotaz
napsal(a):
Tak to platí, ale 500 metrů od domu.
Příští týden dojde k upřesnění, že pes nesmí být plyšový.
napsal(a):
Věřím, že tohle může být jeden z vlhkých snů Toho, který řekl: O čem sním, když náhodou spím.
Ne, že by to tedy fungovalo.
https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/rusko-covid-koronavirus-lockdown-kreml-putin-vakcina-sputnik-moskva-petrohrad_2010230705_eku
A to řekl Voldemort, když jeho jméno nemůžete vyslovit/napsat?
Já se o politiku nezajímám a odkaz v práci nerozkliknu, takže fakt nevím, na co narážíte.
Píšu zprostředkované zkušenosti jednoho konkrétního člověka. Jestli to platilo třeba v Moskvě a jinde ne, to neposoudím, ale jestli Vás bude něco konkrétního zajímat, můžu se přeptat.

Moyda
napsal(a):
Nevím jak dlouho to výmýšleli, ale podobná pravidla platí skoro všude v Evropě. Buďte ráda že to neudělali jako v Číně na jaře, tam dostali časový rozpis v kterou hodinu může kdo ven a za tu museli vše stihnout.
Ale já si myslím, že nás to stejně čeká, ta čísla jen tímto nočním zákazem neklesnou, nevěřím tomu.
Jinak mě se noční venčení netýká, psy vypustím na zahradu, zavelím čurat a hned se běží domů. Co kdybych si to ještě rozmyslela a dveře jim zabouchla před nosem, že jo?
Mě to všecho přijde absurdní a včera jsem se fakt už vytočila. Je to všechno jen o lobby a penězích. Kadeřnice nemají lobby, tak mají smůlu, kosmetičky nemají lobby, tak mají smůlu (přitom to je vždycky jeden člověk na jednoho), knihkupci nemají lobby, tak mají smůlu (ano,protože čte přeci jen zasra..intelektuální pražská smetánka). Za to lobby organizátorů farmářských trhů je zjevně silná (nebo zájem měst na pronájmech), protože jinak si jejich další povolení nedovedu vysvětlit (a pak se zas Andrejko bude v televizi prsit s fotkama náplavky plné lidí?). Na nákupy jezdím zásadně v neděli, protože je v obchodech nejméně lidí, tak je logické, že to zavřou přesně v tu dobu (naposled v Lidlu jsem v neděli byla asi s pěti lidma v celým krámu), ať nám ta návštěvnost v pátek a sobotu pěkně zhoustne. No, a to, že se nejvíc lidí shlukuje o půlnoci v parku,tak je potřeba zákaz nočního vycházení je už vtip sám o sobě (puberťáci se stejně slezou někde ve sklepě, případně si udělají sedánek s přespáním u jednoho z nich). Fakt tomuhle se říká koncepce a funkční řešení

napsal(a):
Ale já si myslím, že nás to stejně čeká, ta čísla jen tímto nočním zákazem neklesnou, nevěřím tomu.
Jinak mě se noční venčení netýká, psy vypustím na zahradu, zavelím čurat a hned se běží domů. Co kdybych si to ještě rozmyslela a dveře jim zabouchla před nosem, že jo?
U nás to funguje stejně. Když se začuchá někde ve tmě, stačí přivřít dveře a už je za nimi. Ale ono těch pár pejskařů na vsi nikoho nezajímá. Vy máte na vsi policistu? My tedy ne. Nejbližší služebna cca 15 km. Než dostanou hlášku, že courám se psem a dojedou, tak jsem v posteli :-))
A asi ani pražáci v noci se psem moc necourají. Když jsem žila ve městě, tak jsem v noci běhala, jen když měl pes průjem. A to jsme stejně 1/2 kilometru od domu nedošli. Pod první smrk, dál to nestihnul.

Tak tak, nejlepší čas na velký rodinný nákup je nedělní pravé poledne.
Tedy - doteď to byl nejlepší čas.
napsal(a):
Tak tak, nejlepší čas na velký rodinný nákup je nedělní pravé poledne.
Tedy - doteď to byl nejlepší čas.
To jsem nikdy nezažila, ani ve velkých obchodních centrech. Jasný, sobota,neděle odpol ano, ale to byla oblíbená kratochvíle,když byly otevřené celé krámy,restaurace, kina. Jinak i v prosinci v době vrcholící nákupní horečky neděle poledne, klid

janaa
napsal(a):
Mě to všecho přijde absurdní a včera jsem se fakt už vytočila. Je to všechno jen o lobby a penězích. Kadeřnice nemají lobby, tak mají smůlu, kosmetičky nemají lobby, tak mají smůlu (přitom to je vždycky jeden člověk na jednoho), knihkupci nemají lobby, tak mají smůlu (ano,protože čte přeci jen zasra..intelektuální pražská smetánka). Za to lobby organizátorů farmářských trhů je zjevně silná (nebo zájem měst na pronájmech), protože jinak si jejich další povolení nedovedu vysvětlit (a pak se zas Andrejko bude v televizi prsit s fotkama náplavky plné lidí?). Na nákupy jezdím zásadně v neděli, protože je v obchodech nejméně lidí, tak je logické, že to zavřou přesně v tu dobu (naposled v Lidlu jsem v neděli byla asi s pěti lidma v celým krámu), ať nám ta návštěvnost v pátek a sobotu pěkně zhoustne. No, a to, že se nejvíc lidí shlukuje o půlnoci v parku,tak je potřeba zákaz nočního vycházení je už vtip sám o sobě (puberťáci se stejně slezou někde ve sklepě, případně si udělají sedánek s přespáním u jednoho z nich). Fakt tomuhle se říká koncepce a funkční řešení
Tak ti nahoře si udělili výjimku, nabízí se tedy vysvětlení, že to nařídili proto, aby je už nikdo nevyfotil bez roušky. :-)
Nejsem žádnej popírač, roušku nosím, sedím doma na homeoffice, nakupovat jezdí drahá polovička 2x týdně, v noci by mě tady na vesnici ven se psem nikdo nedostal, maximálně přes cestu, kde ještě svítí osvětlení, což je cca 20 metrů, víc ne. Ale tohleto je fakt na palici. To jako budou policajti v noci dělat manévry a jezdit napříč městy a vesnicemi sem a tam?
A jako nic proti důchodcům, ale zrovna včera jsem kdesi na sociálních sítích četla příspěvek od jedné důchodkyně, že nejvíc se to roznáší ve fabrikách a že by je měli zavřít a lidi by měli jít pomáhat do nemocnic. Bezva nápad. Já sice sedím doma, protože to mám nařízený, ale neskutečně si vážím pracujících, kteří na nás makají. Kdyby jich nebylo, tak už žereme trávu, protože nám žádný kompenzace nikdo nedá.

napsal(a):
U nás to funguje stejně. Když se začuchá někde ve tmě, stačí přivřít dveře a už je za nimi. Ale ono těch pár pejskařů na vsi nikoho nezajímá. Vy máte na vsi policistu? My tedy ne. Nejbližší služebna cca 15 km. Než dostanou hlášku, že courám se psem a dojedou, tak jsem v posteli :-))
A asi ani pražáci v noci se psem moc necourají. Když jsem žila ve městě, tak jsem v noci běhala, jen když měl pes průjem. A to jsme stejně 1/2 kilometru od domu nedošli. Pod první smrk, dál to nestihnul.
Ne, nemáme, projíždějí tady občas z města, co je cca 1,5 km, vídávám je občas, teď už dlouho ne. Teď měli přijet vyslechnout mě v případu CHS White Coffee, ale prý teď mají stopku a nemůžou lidi navštěvovat.

GAELLE
napsal(a):
Od jisté doby bez občanky a zdravotní průkazky ven nevycházím. A bez mobilu.
Beru si ho i na houby vypnutý pro případ úrazu.
Jste lepší. To já vycházím jenom s mobilem a papírovými kapesníčky - na houby a běhání.

No, já nevím, kde budou chlastat mladí, ani kde staří, ale je fakt, že u nás v parku to po nocích opravdu žilo. A to máme parčík maličký. Zákaz nočního vycházení mi žíly netrhá. Venčit nepotřebujeme, a kdyby ano, tak pro čurací vycházku akční radius 500 m bohatě stačí. Nevadí mi ani to, že nebudou v neděli otevřené obchody. Před sametem to bylo normální. V sobotu se prodávalo do jedenácti dopoledne, a v neděli vůbec. Nikomu to nedělalo problémy. Vadí mi spíš různé výjimky, jejichž smysl mi uniká. Třeba ty farmářské trhy. Nebo některé prodejny se sortimentem ne zrovna nezbytným k životu. Ale třeba tomu jen nerozumím.
Chápu, že nějak se ten nárůst nemocných musí zastavit. Hrozivé podle mě je, že situace je špatná ve většině zemí Evropy.

napsal(a):
Příští týden dojde k upřesnění, že pes nesmí být plyšový.
😄
napsal(a):
U nás taky tak - večer rychle vyvenčit (na zahradě) a domů..
Ale jinak u nás na vesnici jsem policajty neviděla snad nikdy. Třeba v předchozím bydlišti o víkendu navečer pravidelně jezdili hlídky měšťáků, protože vesnice spadala pod vedlejší město, kde MP byla. U nás MP není, ve vedlejší obci, pod kterou spadáme taky ne.
Zákaz toho vycházení v noci se mě nijak netýká, když večer chodíme jen na zahradu. Ale chápu, že pro někoho na sídlišti to může být problém, když se pes třeba v okolí bytu nevyvenčí.. Na druhou stranu si ale nemyslím, že by se až tak řešil někde večer sám jeden pejskař , a že by někdo měřil, jestli je to od baráku 500 m nebo 1 km..
lesnížínka
napsal(a):
Občanku mám u sebe tak ,,jednou za 10let" Když vyrazím na nákupy, protože ji mám jako asi většina v peněžence. Na výlety se psy jsme jezdili i 100km od domova a doklady měl muž, neb řidič. Vzít si je, by mě nikdy nenapadlo, protože běžně na co? Když jsme jeli na Slovensko, doklady jsem si já nebrala ale pro jistotu jsem si párkrát vzala očkováky. Ale u nás, když jsme přecházeli hranici na každé druhé prochajdě...to ani náhodou.
I na Slovensko bez dokladů? :-O, tam už by mě zase asi nenapadlo si je nevzít
My když už jedeme autem, tak si doklady beru, protože většinou řídím, aspoň jednu cestu. Teda pokud nejedu tady k nám za vesnici, to většinou doklady nemam 🤫.
Ale 100 km od domova už jo.

"Ale chápu, že pro někoho na sídlišti to může být problém, když se pes třeba v okolí bytu nevyvenčí.. Na druhou stranu si ale nemyslím, že by se až tak řešil někde večer sám jeden pejskař , a že by někdo měřil, jestli je to od baráku 500 m nebo 1 km"..
Já zas mám za to, že přesně vědí, proč to dělají. Určitě vědí víc, než my na diskuzi. A určitě je jedna "babka" se psem ve 22 po seriálu nebude zajímat, i kdyby byla 2 km.

"Vadí mi spíš různé výjimky, jejichž smysl mi uniká. Třeba ty farmářské trhy".
To protože jste z města. A na trzích maximálně jako zákazník. Co by dělali ti prodejci se sortimentem, který se musí teď na podzim prodat? Některý ( sýry, maso, vejce ) do pár dnů.
Je to venku, stačí když lidi budou dodržovat roušky a 2 metry. Musí si to prodejci ohlídat.
Vyhnali překupníky.
Ještě k té Náplavce dodám : Kdysi jsem dostala ceník na tamních trzích. Furt lidi brečí, jak jsou bez peněz.....Já bych si tam tedy nekoupila ani koláček.

GALLE : "No na tu demonstraci se těším (v tv samozřejmě)".
Překvapila jste mě. Myslela jsem si, že jste celkem rozumný člověk. Pořád se tu řeší peníze. Když nic jiného - dovedete si představit, co to bude stát? Nebo máte pocit, že má policie zůstat zalezlá a nechat je řádit? Máte dojem, že pak by byly demonstrace pokojné? Nebyly, ti lidi ( nadupaní dobrým jídlem, posilněni alkoholem, neunaveni žádnou prací a nadupaní testosteronem ) se jdou vyřádit. Až by vám přešli přes zaparkované auto......asi byste se nechtěla dívat ani v televizi.

napsal(a):
"Vadí mi spíš různé výjimky, jejichž smysl mi uniká. Třeba ty farmářské trhy".
To protože jste z města. A na trzích maximálně jako zákazník. Co by dělali ti prodejci se sortimentem, který se musí teď na podzim prodat? Některý ( sýry, maso, vejce ) do pár dnů.
Je to venku, stačí když lidi budou dodržovat roušky a 2 metry. Musí si to prodejci ohlídat.
Vyhnali překupníky.
Ještě k té Náplavce dodám : Kdysi jsem dostala ceník na tamních trzích. Furt lidi brečí, jak jsou bez peněz.....Já bych si tam tedy nekoupila ani koláček.
Máte pravdu, já to vidím spíš z toho hlediska, že v Praze byla - aspoň podle fotek, hlava na hlavě.
To, že musí zemědělec prodat, je jasné. Ale jak píšete, ty ceny jsou mnohdy nehorázné. V Brně na farmářské trhy nechodím, nemám ráda davy normálně, natož v dnešní covidové době, a taky nerada platím víc, než musím.

napsal(a):
Máte pravdu, já to vidím spíš z toho hlediska, že v Praze byla - aspoň podle fotek, hlava na hlavě.
To, že musí zemědělec prodat, je jasné. Ale jak píšete, ty ceny jsou mnohdy nehorázné. V Brně na farmářské trhy nechodím, nemám ráda davy normálně, natož v dnešní covidové době, a taky nerada platím víc, než musím.
Mám pocit, že fotky to hodně zkreslovaly, viděla jsem někde video natočený uprostřed toho všeho a tak dramaticky to nevypadalo. Každopádně ale já bych tam nešla, to bez debaty. Ale já nechodím nikam, kde je zvýšená koncentrace lidí. Teď v neděli si vyšli snad všichni lidi z Bruntálu naším směrem, to byly fakt zástupy, my vyjeli autem na opačnou stranu, tam skoro nikdo, u rybníka jeden rybář.
Navzdory všem zákazům a opatřením - A PŘECE SE MNOŽÍ !!!
Teď už to nezastavíte hoši, je to jak rozjetý vlak, musí zastavit sám, až mu dojde pára. V tomto případě až se většina promoří.
Ale za ty prachy bych hoši na vašem místě taky vydával nařízení a rokoval. Jen bych si dával lepší pozor, aby mě na nějaké žranico-chlastanici někdo nevyfotil bez hadry na rypcu...
Leč stejně mám pocit, že lidi už na to kolektivně kálí. V sobotu jsem musel do Penny a tam bylo narváno o nějakých rozestupech nemohla být řeč. Lidi kaufovali jak o život, plno důchodců, nedalo se projet s vozíkem, do toho zaměstnanci tahali palety se zbožím a u pokladen fronty jak do pekla...
Lidí vidí (a konečně možná pochopili), že postarat se musí sami. Naprostá většina to přežije bez následků, stejně jako chřipku i s tou smrtností je to stejné. Takže celé tohle divadlo je jen politický boj. Hoši mají ve skutečnosti jedinou starost - za rok jsou volby, tak aby nedali opozici možnost vřeštět, že pro zvládnutí pandemie neudělali dost... Jedny kujwy mají strach, aby druhé kujwy neupletly z houna bič a nevypráskaly je od koryt. Tak je to. Blbé na tom je, že my poddaní jsme vydaní na milost a nemilost rozmarů a mocenského boje dwojích kujew a to není dobré pro naše přežívání, to není dobré.
Osobně to vidím na ještě tak týden nárust, pak to bude kulminovat, a pak pomalu dolů.

petr008
napsal(a):
Teď už to nezastavíte hoši, je to jak rozjetý vlak, musí zastavit sám, až mu dojde pára. V tomto případě až se většina promoří.
Ale za ty prachy bych hoši na vašem místě taky vydával nařízení a rokoval. Jen bych si dával lepší pozor, aby mě na nějaké žranico-chlastanici někdo nevyfotil bez hadry na rypcu...
Leč stejně mám pocit, že lidi už na to kolektivně kálí. V sobotu jsem musel do Penny a tam bylo narváno o nějakých rozestupech nemohla být řeč. Lidi kaufovali jak o život, plno důchodců, nedalo se projet s vozíkem, do toho zaměstnanci tahali palety se zbožím a u pokladen fronty jak do pekla...
Lidí vidí (a konečně možná pochopili), že postarat se musí sami. Naprostá většina to přežije bez následků, stejně jako chřipku i s tou smrtností je to stejné. Takže celé tohle divadlo je jen politický boj. Hoši mají ve skutečnosti jedinou starost - za rok jsou volby, tak aby nedali opozici možnost vřeštět, že pro zvládnutí pandemie neudělali dost... Jedny kujwy mají strach, aby druhé kujwy neupletly z houna bič a nevypráskaly je od koryt. Tak je to. Blbé na tom je, že my poddaní jsme vydaní na milost a nemilost rozmarů a mocenského boje dwojích kujew a to není dobré pro naše přežívání, to není dobré.
Osobně to vidím na ještě tak týden nárust, pak to bude kulminovat, a pak pomalu dolů.
Jste dost mimo s tou prognózou.

petr008
napsal(a):
Teda vy jste odborník! A že jim neporadíte?
Zákaz vycházení v noci mi žíly netrhá, ale taky mi ho hlava nebere. U nás, když jdu se psem kolem 19h, potkám možná jednu uklízečku, co se vrací z práce(na kole) a tu jednu sousedku, co chodí okruhy vesnicí s holema. Kdybych šla po 20h jsem si jistá, že nepotkám ani nohu. Noční zákaz vycházení je slepě převzatý ze států jižní Evropy, kde to teprve večer začíná žít a to ještě myšleno ve městech. No vzhledem k tomu, že je všechno zavřené, tak ani tam už nejspíš ne, takže smysl mi uniká.
napsal(a):
Teda vy jste odborník! A že jim neporadíte?
Odborník zcela určitě nejsem, ale selský rozum mi říká, že jsou věci zbytné, méně zbytné a nezbytné. A nemusí být člověk odborník, aby na první dobrou pochopil, že postupovat se má v tomto pořadí. Tj. Stopnout sport, kulturu a blbosti, protože bez toho se přežít dá a docela dobře.
Bez hmotných zdrojů a pracovních návyků už moc nepřežijete, takže děcka ve školách a zaměstnání bych nechal až na konec.
A ve finále se nakazit musíme nakonec všichni, protože tak to příroda už s viry a epidemiemi evolučně naplánovala, jinak by tyto věci v přírodě ani nikdy nevznikly a to je také jejich poslání. Jiný význam nemají, víme?
Ano chraňme nejohroženější, ale ne kravinami, které nejsou nic jiného než politické zadání.

Petr koza má pravdu. S těmi zahraničními poradci teda úplně nesouhlasím, ale je vlastně jedno, kdo tenhle jejich plán vymyslel a řídí, zkrátka žádné rady nechcou a odborníky poslouchat nebudou. Mají nějaký rozvrh a ten dodržují, i kdybychom měli všichni pochcípat, neustoupí ani o krok.
Vysvětlete mi někdo, proč tam bude sedět dětský hematolog? Protože bude potichu?
Je to nějaký prokletý post, co si pamatuji (a to politiku nesleduji a nevím, kdo kam patří většinou),
tak Rath (ten ve vazbě smolil zákaz bojových plemen a psů nad 40 cm), pak Vojtěch (ten, jak začal být hlasitý, tak šel o dům dál) a
tenhle Blatný je čí syn?
Včera mi dovezli konečně tu novou pánvičku. Je teda krásná, těžká, buková rukojeť, poutko, to až spadne na linku, to bude bezva :-) Ale už mám aspoň čím praštit bezrouškové lidi. Dovezli to dva kurýři, nešel terminál na karty a neměli na vrácení, tak jeden běžel do krámu, běžel zas zpět, protože prodavačka ho vyhodila, že nemá roušku, z auta vytáhl šátek, udělal nové kolečko a vrátil mi o 100kč méně :-) Jediný z doručovatelů, co má zakrytou hubu a dokonce rukavice si navlékl nové - UPS. Ale ti tu jezdí jen se zásilkami ze zahraničí.
A jeden polský obchod s oblečením prý používá ozon. Já jim to i věřím, oni se chovají fakt pěkně.
Ale by mě zajímalo, jestli třeba horské sluníčko může tento hnus zahubit?
A kde ho teď seberu?
petr008
napsal(a):
Vždyť má pán z větší části pravdu!
Ostatně, kousek výš je kritika, jak to včera vymysleli blbě a rokovali celý den. A o peníze jde samozřejmě vždycky.

ale vždyť je od začátku tak nějak jasné, že vůbec neví, která bije. tak vopisujou ze zahraničí a zkouší a dumají
a lidi už jim na to kašlou a prymula bez roušky tomu nasadil korunu.
takže to prostě nějak dopadne. jako všechno.

lesnížínka
napsal(a):
Zákaz vycházení v noci mi žíly netrhá, ale taky mi ho hlava nebere. U nás, když jdu se psem kolem 19h, potkám možná jednu uklízečku, co se vrací z práce(na kole) a tu jednu sousedku, co chodí okruhy vesnicí s holema. Kdybych šla po 20h jsem si jistá, že nepotkám ani nohu. Noční zákaz vycházení je slepě převzatý ze států jižní Evropy, kde to teprve večer začíná žít a to ještě myšleno ve městech. No vzhledem k tomu, že je všechno zavřené, tak ani tam už nejspíš ne, takže smysl mi uniká.
Mě zákaz nočního vycházení taky nebere, v noci sedím u počítače, nebo jdu spát. Ale těžko budou vyhlašovat pro naši a vaši obec výjimku. A ve velkých městech to asi význam má. Však tu někdo psal, že i malý parčík žije chlastačkou. A pěkně všichni z jedné lahve, jsme mladí zdraví.....co nám se může. A že to pak doneseme do rodin? No a co? Však
Pospíšil také není nejstarší, nejdřív na K. mostě mával do kamery a pak fňukal na JIPU. A s ním Mirka a teď je zděšená.

petr008
napsal(a):
Odborník zcela určitě nejsem, ale selský rozum mi říká, že jsou věci zbytné, méně zbytné a nezbytné. A nemusí být člověk odborník, aby na první dobrou pochopil, že postupovat se má v tomto pořadí. Tj. Stopnout sport, kulturu a blbosti, protože bez toho se přežít dá a docela dobře.
Bez hmotných zdrojů a pracovních návyků už moc nepřežijete, takže děcka ve školách a zaměstnání bych nechal až na konec.
A ve finále se nakazit musíme nakonec všichni, protože tak to příroda už s viry a epidemiemi evolučně naplánovala, jinak by tyto věci v přírodě ani nikdy nevznikly a to je také jejich poslání. Jiný význam nemají, víme?
Ano chraňme nejohroženější, ale ne kravinami, které nejsou nic jiného než politické zadání.
Je to jak když je mistrovství světa ve fotbalu nebo v hokeji. Každý je najednou odborník, trenér, a ví, jak se to má dělat správně. Takových jsou plné hospody, a když ne hospody, tak internet.
UV z horského slunka dokáže vir zlikvidovat zcela určitě, ale vy ho nechytnete doma, ale od někoho z venku.
Já osobně z koronaviru strach nemám, s tím, že se nakazím počítám a nebude to poprvé. Protože jsem celý život v každodenním kontaktu se zvířaty a biologickým materiálem, zcela určitě jsem se v minulosti nakazil všemi možnými chorobami přenosnými na člověka, včetně koronavirů. Virózy ze zvířat (tedy ty pravé - nealkoholické) mívám každou chvíli, takže také počítám s tím, že pro můj imunitní systém to nebude úplná novinka. Mimochodem, řadou koronavirů se můžeme od zvířat nakazit běžně. Tento je sice "nový", ale patří do stejné rodiny. Takže pokud se imunitní systém s něčím podobným už setkal, nebude tak úplně nepřipravený.
Holt dochází na starou zapomenutou pravdu, že "čistota půl zdraví a špína celé", v tom smyslu, že co tě nezabije, to tě posílí. A když jsem dennodenně půlku dne od hnoje, močůvky, pokousaný, poprskaný a poškrábaný od vší možné domácí havěti, tak věřím, že to má něco do sebe, něco jako přirozené očkování.

napsal(a):
Petr koza má pravdu. S těmi zahraničními poradci teda úplně nesouhlasím, ale je vlastně jedno, kdo tenhle jejich plán vymyslel a řídí, zkrátka žádné rady nechcou a odborníky poslouchat nebudou. Mají nějaký rozvrh a ten dodržují, i kdybychom měli všichni pochcípat, neustoupí ani o krok.
Vysvětlete mi někdo, proč tam bude sedět dětský hematolog? Protože bude potichu?
Je to nějaký prokletý post, co si pamatuji (a to politiku nesleduji a nevím, kdo kam patří většinou),
tak Rath (ten ve vazbě smolil zákaz bojových plemen a psů nad 40 cm), pak Vojtěch (ten, jak začal být hlasitý, tak šel o dům dál) a
tenhle Blatný je čí syn?
Včera mi dovezli konečně tu novou pánvičku. Je teda krásná, těžká, buková rukojeť, poutko, to až spadne na linku, to bude bezva :-) Ale už mám aspoň čím praštit bezrouškové lidi. Dovezli to dva kurýři, nešel terminál na karty a neměli na vrácení, tak jeden běžel do krámu, běžel zas zpět, protože prodavačka ho vyhodila, že nemá roušku, z auta vytáhl šátek, udělal nové kolečko a vrátil mi o 100kč méně :-) Jediný z doručovatelů, co má zakrytou hubu a dokonce rukavice si navlékl nové - UPS. Ale ti tu jezdí jen se zásilkami ze zahraničí.
A jeden polský obchod s oblečením prý používá ozon. Já jim to i věřím, oni se chovají fakt pěkně.
Ale by mě zajímalo, jestli třeba horské sluníčko může tento hnus zahubit?
A kde ho teď seberu?
Horské sluníčko určitě pomůže, jen kde ho vzít. Snad jedině na nějaké půdě u babičky. Jeden čas to byl velký hit.
napsal(a):
Je to jak když je mistrovství světa ve fotbalu nebo v hokeji. Každý je najednou odborník, trenér, a ví, jak se to má dělat správně. Takových jsou plné hospody, a když ne hospody, tak internet.
Vážený/vážená, kdybych nevěděl, jak se to má správně dělat, tak už dávno nechodím do práce a jsem někde zalezený nebo nakažený v nemocnici. Kdybych se spoléhal na vládní opatření, tak jsem už dávno bez práce a vyřizoval státní podporu. Nic z toho ale není, chodím do práce a ze svých nemalých daní platím tady ty pitchoviny, které jednou vymyslí tak, podruhé onak, aby je za chvíli hoši změnili na ještě horší. Takže buďte tak laskav a nepředhazujte mi zde hospodsé kecy. Každý normální vidí, že si to hoši šijí jen pro svoji politickou potřebu.
Tak ja bych se z toho nehroutila. Myslím, že nikdo řešit venčíciho člověka se psem nebude.
Jde patrne o pokus , aby se lidi necourali večer po městech - co by tam dělali v zimě a když je zavřeno- je otázkou (sejít se u někoho doma je přeci pohodlnější a pro přenos rozhodne ideálnějši)
Kdo bude chtít obejde nařízení vždycky a všechna , bohužel pro nás.
Budeme se o to delší dobu v tom srajdit ..
No a krámy - dle mého by bylo lepší provozní dobu natáhnout,aby tam bylo lidi co nejméně a v čase se roztahli....
Ale celkem je mi to jinak jedno. Vejdu, nakoupím a jdu. Stejně mám radši male krámky - pekárny, masny a zeleniny.
Vše co se rozhodne mi přijde jen jako takový pokus, co zabere. Bohužel odbornik u nás asi není, který by rozhodl, vysvetlil a jasně řekl a měl odvahu říct pravdu (i když třeba i nepěknou) Třeba aspoň to, že se školy od 2.11. Neotevřou. A ne nechat rodiče a učitele do posledního dne doufat. To , že se 2.11. Neotevřou je myslim jasne už ted a bylo i pred tydnem. A ne mlžit, to fakt nesnáším 😑
Ale co jsme si zvolili, to mame..

"prymula bez roušky tomu nasadil korunu".
Prymula bez roušky je už taky úplně nesmyslná mantra. Vylezl na ulici, kde nebyla v okruhu x metrů ani noha. Na koho asi tak mohl prsknout. Navíc víme houby, jestli měl nebo neměl negativní test.
Jen všichni jak blbci opakují :" valezl na ulici bez roušky".
To už by mě spíš zajímal účel schůzky? Proč v utajení? Neměl o ní vědět Babiš? Nebo před kým byla utajovaná? To, že vylezl bez roušky - to je ten nejmenší problém.
A Blatný? ( Už ho Zeman jmenoval ? ) Proč dětský hematolog ? Možná proto, že na tenhle prokletý post v téhle pos....né době nikdo nechce ?
Proč to nevezme Flegr? Radši z poza rohu vydávat prognózy. A dělat si svou vědu.
Že opisují ze zahraničí? Roušky na jaře opisoval svět od nás ( a od Asie ). To bylo řevu, že jsou na nic.....A možná pravě ty nás na jaře ušetřily nejhoršího.

petr008
napsal(a):
Vážený/vážená, kdybych nevěděl, jak se to má správně dělat, tak už dávno nechodím do práce a jsem někde zalezený nebo nakažený v nemocnici. Kdybych se spoléhal na vládní opatření, tak jsem už dávno bez práce a vyřizoval státní podporu. Nic z toho ale není, chodím do práce a ze svých nemalých daní platím tady ty pitchoviny, které jednou vymyslí tak, podruhé onak, aby je za chvíli hoši změnili na ještě horší. Takže buďte tak laskav a nepředhazujte mi zde hospodsé kecy. Každý normální vidí, že si to hoši šijí jen pro svoji politickou potřebu.
Tohle komentovat nebudu, jen bych se opakovala.

A co budou dělat s bezdomovci?

Co se týká děcek, tak jsem taky zvědavá, jak to dopadne. Mladej musel opustit koleje, ale platit je musíme pořád, přednášky probíhají přes Teams, laboratoře se samozřejmě nekonají vůbec. I tělocvik probíhá distančně.