Uživatel s deaktivovaným účtem

napsal(a):
Upřímně řečeno, vyznat se v tom, co smíme a co ne, je fakt na palici, zvlášť když to není napsaný jasně....
U nás taky zatím dobrý, už jsme vyhrabali švihadlo.... vypadnout na dva týdny z běhacího tréninku je protivný, budeme muset cvičit doma :)
Nechci vám do toho mluvit, ale nebyl by lepší klidový režim? Ať tělo radši maká na likvidaci koroňáka, ne? My teda chodíme jen se psem na procházky, bydlíme na kraji města, tak jsme hned v polích, tam nikoho nenakazíme.
napsal(a):
Fikovnice, a co myslíte, ty srůsty, může se to opakovat, že? Mám hrůzu z toho, že mně třeba to střevo může prasknout.
Ne ne, nemyslete na nejhorší...i když lhát nebudu, jedna z těch mých operací se týkala právě "jen" rozrušování mnohočetných adhezí... Ale mně v dětství praskl slepák, měla jsem difúzní hnisavý zánět pobřišnice, a od té doby se vlastně tyto problémy táhnou až do dneška... Ale to šlo opravdu tehdy perakutně o život - slepák mi praskl v tehdejší Jugoslávii, naši mě autem (tehdy ještě přes Maďarsko a SR) dovezli do Brna už jednou nohou na druhém břehu. Ostatně, jak píšu, toto zapříčinilo obrovské množství trápení a slz v mém dospělém životě... Možná chápete - vliv na fertilitu...
napsal(a):
To já jsem proti tomu břídil.
No, asi trochu jo , ale v současné době je stejně asi nejhorší to zborcení páteře v důsledku toho, že mi bakteriální infekce "střelila" do L páteře, "sežrala" nějaké plotny a obratlová těla a páteř se zbortila... Milionkrát jsem chtěla to svoje trápení už ukončit, ale na to jsem velký srab (asi) + třeba to má nějaký důvod - žít v utrpení. Minimálně jsem jiný člověk než když mi bylo třeba 25 nebo 30 let...

fikovnice
napsal(a):
No, asi trochu jo , ale v současné době je stejně asi nejhorší to zborcení páteře v důsledku toho, že mi bakteriální infekce "střelila" do L páteře, "sežrala" nějaké plotny a obratlová těla a páteř se zbortila... Milionkrát jsem chtěla to svoje trápení už ukončit, ale na to jsem velký srab (asi) + třeba to má nějaký důvod - žít v utrpení. Minimálně jsem jiný člověk než když mi bylo třeba 25 nebo 30 let...
Hlubší člověk, ti jsou jako diamanty. Obyčejný uhlík výhní a tlakem přeměněný v nejdražší skvost...

napsal(a):
Nechci vám do toho mluvit, ale nebyl by lepší klidový režim? Ať tělo radši maká na likvidaci koroňáka, ne? My teda chodíme jen se psem na procházky, bydlíme na kraji města, tak jsme hned v polích, tam nikoho nenakazíme.
Vycházím z toho, že nám je oběma dobře, líp než při "běžným nachlazení" (mně není vůbec nic). Oba amatérsky běháme, trénujeme 6x týdně. Kdyby nebyla "diagnóza covid", manžel by normálně pokračoval v tréninku a vsadím se, že by se v jeho výkonu rýmička nijak extrémně nepromítla... Trénovat se přestává, až když člověk fakt nemůže a má teplotu.
Teď jde samozřejmě spíš o to, abysme z formy vypadli o fous míň, než kdybysme se dva týdny váleli na gauči...
Při trajdání se psem potkám taky minimum lidí, ale to mě v kondici neudrží :) Při běhání dokážu nepotkat víceméně nikoho, ale to by případnou kontrolu asi nezajímalo.

fikovnice
napsal(a):
To je citace? Krásná slova!
Ne, to je můj osobní názor

fikovnice
napsal(a):
Ne ne, nemyslete na nejhorší...i když lhát nebudu, jedna z těch mých operací se týkala právě "jen" rozrušování mnohočetných adhezí... Ale mně v dětství praskl slepák, měla jsem difúzní hnisavý zánět pobřišnice, a od té doby se vlastně tyto problémy táhnou až do dneška... Ale to šlo opravdu tehdy perakutně o život - slepák mi praskl v tehdejší Jugoslávii, naši mě autem (tehdy ještě přes Maďarsko a SR) dovezli do Brna už jednou nohou na druhém břehu. Ostatně, jak píšu, toto zapříčinilo obrovské množství trápení a slz v mém dospělém životě... Možná chápete - vliv na fertilitu...
Tak to jste si užila, hrozné.
Mně zavedli před operací sondu do žaludku kvůli vyšetření, to mně přišlo horší jak středověká tortura, vydržela jsem to jen jeden den, byla jsem hotová vyskočit z okna. Koukala jsem ale, že většinou jsou na tom lidi v nemocnicích ještě hůř, a to jsem si myslela, že jsem fakt srab.

napsal(a):
Hlubší člověk, ti jsou jako diamanty. Obyčejný uhlík výhní a tlakem přeměněný v nejdražší skvost...
..pod to bych se mohla podesat ...
napsal(a):
Upřímně řečeno, vyznat se v tom, co smíme a co ne, je fakt na palici, zvlášť když to není napsaný jasně....
U nás taky zatím dobrý, už jsme vyhrabali švihadlo.... vypadnout na dva týdny z běhacího tréninku je protivný, budeme muset cvičit doma :)
Běhat se nesmí?

lesnížínka
napsal(a):
Běhat se nesmí?
Jeden je covid + a druhý v karanténě.
Toleruje se venčení psa, sportování těžko.

Můj názor je ten, že nelze všechno popsat dopodrobna, nemůže znát hlavní hygienik, vláda situaci v každé Horní, dolní. Snad by mohli lidé zapojit to, co jim sedí na krku.
A myslet taky na ty druhé.
Klasický příklad je ( už mnou zmiňované ) běhání bez roušky. Logicky s rouškou běhat nelze, ale....běžím a když mám proběhnout skupinou lidí, kteří spořádaně čekají na zastávce na svůj spoj do zaměstnání ( pochopitelně s rouškami, jak nařízeno ), vyhnu se jim velkým obloukem. Ne, že běžím, funím, prskám bez roušky....alibisticky "já přece můžu, když je vláda tak blbá a dovolila to!"
Stejně by to asi bylo s tou ZUŠ. Tak jako na hodinách klavíru.....jeden učitel, jedna žačka. A dost daleko od sebe. A pak je jedno, jestli houslí, nebo zpívají. Z logiky vyplývá, že skupina 10 dětí se nebude týkat zpěvu, ale jiné klidné činnosti s rozestupy.
napsal(a):
Aha já všechno nečetla, já že je to zakázané(se divím, protože tu pořád někdo běhá) No tak běhat s covidem ani po covidu ...dejte tomu Keriton čas, ať si ještě něco neuženete. Tohle není má parketa ale přeci když běháte pravidelně...stačí pak pár tréninků a jste v tom zase zpátky Sestřenka běhá, tak trochu vím.
napsal(a):
Můj názor je ten, že nelze všechno popsat dopodrobna, nemůže znát hlavní hygienik, vláda situaci v každé Horní, dolní. Snad by mohli lidé zapojit to, co jim sedí na krku.
Klasický příklad je ( už mnou zmiňované ) běhání bez roušky. Logicky s rouškou běhat nelze, ale....běžím a když mám proběhnout skupinou lidí, kteří spořádaně čekají na zastávce na svůj spoj do zaměstnání ( pochopitelně s rouškami, jak nařízeno ), vyhnu se jim velkým obloukem. Ne, že běžím, funím, prskám bez roušky....alibisticky "já přece můžu, když je vláda tak blbá a dovolila to!"
Stejně by to asi bylo s tou ZUŠ. Tak jako na hodinách klavíru.....jeden učitel, jedna žačka. A dost daleko od sebe. A pak je jedno, jestli houslí, nebo zpívají. Z logiky vyplývá, že skupina 10 dětí se nebude týkat zpěvu, ale jiné klidné činnosti s rozestupy.
asi tak
myslím, že průměrně inteligentní člověk nařízení pochopil, pochopil jak se má chovat a čím může druhé ohrozit...
Bohužel lidi to, co jim sedí na krku používají spíše k tomu, jak vše obejít, využít ve svůj prospěch a na druhé nemyslí ani za mák...
viz třeba vyšší ročníky na škole. stěžoval si pan třídní, že na obchůzkách tříd o přestávce běžně naráží na děti, které každou přestávku "svačí" - ´když se zeptá proč nemají roušku, odpoví, že svačí a tudíž nemusí (drží v ruce cokoliv co je k jídlu ), že tím můžou nakazit ve třídě někoho , kdo má doma nemocného nebo seniora chápou dobře, ale je jim to putna ... jsou přeci za machra
napsal(a):
tak já sportuji s dětmi i manželem dál - běháme, jezdíme na kole , chodíme na výlety .
myslím, že když jdeme běhat na strouhu, do lesa, nebo za město. kde nikdo není , není problém., pokud máme někoho potkat, vyhneme se obloukem, případně si natáhneme roušku...
pouze tam, kde není možné dodržet rozestupy ji mám nasazenou pořád..
a vy jdete na testy kdy? držím palce, ať i další den je bezpříznakový...
dnes nastoupil do karantény můj brácha - měl pozitivní kontakt - takže i u nás nebudou vánoce společné

napsal(a):
Já s vámi naprosto souhlasím, a to, že jsem podlehla tlaku navzdory vlastnímu rozumu, se mi nepříjemně vymstilo. Beru to jako signál shůry, že si mám víc věřit a za svými názory si stát!

fikovnice
napsal(a):
Je-li to mířeno přímo na mě, velmi děkuji a opravdu moc si takových slov vážím!
Na vás i na další těžce zkoušené, co to nezabalili. Bývají to lidé kvalitní, s vybroušeným charakterem a srovnanými životními hodnotami, společnost velmi obohacující.
lesnížínka
napsal(a):
Aha já všechno nečetla, já že je to zakázané(se divím, protože tu pořád někdo běhá) No tak běhat s covidem ani po covidu ...dejte tomu Keriton čas, ať si ještě něco neuženete. Tohle není má parketa ale přeci když běháte pravidelně...stačí pak pár tréninků a jste v tom zase zpátky Sestřenka běhá, tak trochu vím.
Souhlasím plně s Tebou a také bych v případě "Keriton" omezila fyzické aktivity na minimum. Dnes mám za sebou snad 10 telefonátů - známého pustili ze špitálu, ač byl ještě ráno na kyslíku!!! Potřebují urgentně lůžka. Dostal po propuštění minimum informací (spíše žádné), léky mu nevydržely ani do dnešního večera, je pořád ještě dušný... Ta nemoc je velmi zákeřná mrcha a typické jsou pro ni trombembolické stavy a vůbec velmi rychlé až rapidní zvraty ve zdravotním stavu. Už mnohokrát jsem COVID nazvala ruskou ruletou. Takže, "Keriton", i když se cítíte úplně OK, nepřeceňujte své síly! Píšu Vám to v dobrém a jsem si jistá, že ostatní také...
RozaTonda-mopsi
napsal(a):
asi tak
myslím, že průměrně inteligentní člověk nařízení pochopil, pochopil jak se má chovat a čím může druhé ohrozit...
Bohužel lidi to, co jim sedí na krku používají spíše k tomu, jak vše obejít, využít ve svůj prospěch a na druhé nemyslí ani za mák...
viz třeba vyšší ročníky na škole. stěžoval si pan třídní, že na obchůzkách tříd o přestávce běžně naráží na děti, které každou přestávku "svačí" - ´když se zeptá proč nemají roušku, odpoví, že svačí a tudíž nemusí (drží v ruce cokoliv co je k jídlu ), že tím můžou nakazit ve třídě někoho , kdo má doma nemocného nebo seniora chápou dobře, ale je jim to putna ... jsou přeci za machra
Tak to já naprosto chápu, neumím si představit, že bych absolvovala vyučování s jedinou velkou přestávkou na svačinu. Ona totiž duševní činnost - soustředění se na něco, intenzivní přemýšlení apod. hodně vyčerpává, je náročná na kyslík. S hadrem na ksichtě to vyčerpává ještě jednou tolik. Takže se naprosto nedivím žákům, že si o každé pauze uleví a doplní energii.
Já osobně je velmi obdivuju a jsem šťastná, že nemám školou povinné dítě.

RozaTonda-mopsi
napsal(a):
tak já sportuji s dětmi i manželem dál - běháme, jezdíme na kole , chodíme na výlety .
myslím, že když jdeme běhat na strouhu, do lesa, nebo za město. kde nikdo není , není problém., pokud máme někoho potkat, vyhneme se obloukem, případně si natáhneme roušku...
pouze tam, kde není možné dodržet rozestupy ji mám nasazenou pořád..
a vy jdete na testy kdy? držím palce, ať i další den je bezpříznakový...
dnes nastoupil do karantény můj brácha - měl pozitivní kontakt - takže i u nás nebudou vánoce společné
Na testy jdeme ve středu. Další postup pak záleží na výsledku. Karanténu máme minimálně do 28.12., bude-li někdo další pozitivní, nabíhá zbytku rodiny dalších 10 dní. Bude to ještě zajímavé, ale nejdůležitější teď je, abychom z toho vylezli bez následků.
O sportování tady nikdo nepochyboval, řešilo se běhání venku při karanténě či pozitivitě na covid.
napsal(a):
Na vás i na další těžce zkoušené, co to nezabalili. Bývají to lidé kvalitní, s vybroušeným charakterem a srovnanými životními hodnotami, společnost velmi obohacující.
Utrpení člověka zkvalitňuje, to je skutečně pravda. A přináší pokoru, to je také pravda... Ale 20 let žít s krutými bolestmi je opravdu hrozné a věř, že ty úvahy o ukončení takovéhoto trápení, se u mě čas od času vyskytují.
Snad nebude příliš opovážlivé sem napsat to, co mi kdysi napsala moje kamarádka:
"Mám kamarádku, ráda se směje, není to rozhodně špatný člověk, ale nepatří mezi moje favoritky. A víš proč? Ve svém životě trpí naprostým nedostatkem utrpení. Ty máš této zkvalitňující esence víc než dost, máš jí tolik, že setina by bohatě stačila. Proto Tě mám tak moc ráda."
Nicméně, samochvála smrdí , a já až moc dobře vím, v čem všem bych se měla lidsky zdokonalovat.
napsal(a):
Na testy jdeme ve středu. Další postup pak záleží na výsledku. Karanténu máme minimálně do 28.12., bude-li někdo další pozitivní, nabíhá zbytku rodiny dalších 10 dní. Bude to ještě zajímavé, ale nejdůležitější teď je, abychom z toho vylezli bez následků.
O sportování tady nikdo nepochyboval, řešilo se běhání venku při karanténě či pozitivitě na covid.
Jeee, to jsem se ztratila někde v diskuzi 😊
Omlouvám se 😶

fikovnice
napsal(a):
Utrpení člověka zkvalitňuje, to je skutečně pravda. A přináší pokoru, to je také pravda... Ale 20 let žít s krutými bolestmi je opravdu hrozné a věř, že ty úvahy o ukončení takovéhoto trápení, se u mě čas od času vyskytují.
Snad nebude příliš opovážlivé sem napsat to, co mi kdysi napsala moje kamarádka:
"Mám kamarádku, ráda se směje, není to rozhodně špatný člověk, ale nepatří mezi moje favoritky. A víš proč? Ve svém životě trpí naprostým nedostatkem utrpení. Ty máš této zkvalitňující esence víc než dost, máš jí tolik, že setina by bohatě stačila. Proto Tě mám tak moc ráda."
Nicméně, samochvála smrdí , a já až moc dobře vím, v čem všem bych se měla lidsky zdokonalovat.
To je právě ta pokora
Terven
napsal(a):
Tak to já naprosto chápu, neumím si představit, že bych absolvovala vyučování s jedinou velkou přestávkou na svačinu. Ona totiž duševní činnost - soustředění se na něco, intenzivní přemýšlení apod. hodně vyčerpává, je náročná na kyslík. S hadrem na ksichtě to vyčerpává ještě jednou tolik. Takže se naprosto nedivím žákům, že si o každé pauze uleví a doplní energii.
Já si opět - ve shodě s Vámi - myslím totéž. Domnívám se, že to, že mě každý večer bolela hlava, bylo na úkor mnohahodinového dýchání vydýchaného vzduchu z roušky.
Píšu to také již poněkolikáté, sice to nevyřeší bezpříznakové nosiče, ale doma by měli sedět hlavně ti, co jsou nějak nachrmlaní...
A dětem bych sundání roušek o přestávkách dovolila...snad jen bych trvala na těch rozestupech a aby si neprskali vzájemně do obličeje. Nehledě na to, že ještě důležitější je pitný režim a jsme u toho. Při každém napití se musím tedy přinejmenším popotáhnout roušku/respirátor mimo ústa, a už jde tedy o chmatání na roušku a její znehodnocení...a rozhodně nemůžu říct, že by si před tímto polosundáním roušky a následným nasazením každý dezinfikoval ruce, včetně mě.
Terven
napsal(a):
Ja toto tedy nechápu .
Je to rozděleno u nás tak, ze si mohou vždy obstridacku o přestávce deti vyjít na vzduch. Takže jsou v te roušce 1,5 h (2 vyučovací hodiny ) "bez vzduchu" . Pak se mohou osvěžit.
Místo TV, HV, občanky, rodinné vychovy , a techto předmětů chodi ven. Což je téměř každý den 1 hodina na vzduchu .
Větrá se 2x za hodinu .
Děti na druhém stupni chodi ob týden do školy.
Myslím , že vydržet v roušce 1,5 h od te doby, co nemohou na vzduch je nezabije
Vím, že je to otrava , ale mělo by se aspoň ted držet za jeden provaz
je to o toleranci k ostatním, nikdo z těch deti neví, koho má spolužák doma a muze mu tím ublížit.
Jinak deti taky moc obdivuji - střídaní prezenční a distanční výuky je složite.
A hlavně u te distanční je dost těžké udržet pozornost x hodin u monitoru a poslouchat ...
Ale rozhodne líp, než nic 😊
Navíc ztráta kontaktů, kroužků a pravidelného režimu je pro ně velmi špatná 😔 alespoň u nás to tak je
Musíme věřit, že bude brzy lip 💕

napsal(a):
Já s vámi naprosto souhlasím, a to, že jsem podlehla tlaku navzdory vlastnímu rozumu, se mi nepříjemně vymstilo. Beru to jako signál shůry, že si mám víc věřit a za svými názory si stát!
Ale já jsem to nemyslela na vás. To bylo myšlené všeobecně. Když tak spíš na ředitele ZUŠ. A pak hlavně na takové ty...."Jdem do země krále Miroslava - tady už se ani zpívat nesmí" - ať ji jdou hledat. Mám pocit, že všechny země okolo mají opatření tvrdší.
Vláda povolila ubytování na služebních cestách. Hned se vyrojilo dost chytráků s tím, že pojedou služebně na hory a nikdo jim nemůže zakázat, aby vzali manželku a děti sebou. Dokonce snad někteří hotelieři na horách zkoušeli hosty zaměstnat na dohodu - zaměstnance přece ubytovat můžou. Ale to je agentura JPP. Ale Češi jsou mistři v obcházení. Snad to mají zakódované od Rakouska-uherska, kdy ten stát nepokládali za svůj a tak to pokračovalo..... hlavně přečůrat vrchnost a pokračuje doteď ? A teď přečůrávají hlavně sami sebe.

RozaTonda-mopsi
napsal(a):
Ja toto tedy nechápu .
Je to rozděleno u nás tak, ze si mohou vždy obstridacku o přestávce deti vyjít na vzduch. Takže jsou v te roušce 1,5 h (2 vyučovací hodiny ) "bez vzduchu" . Pak se mohou osvěžit.
Místo TV, HV, občanky, rodinné vychovy , a techto předmětů chodi ven. Což je téměř každý den 1 hodina na vzduchu .
Větrá se 2x za hodinu .
Děti na druhém stupni chodi ob týden do školy.
Myslím , že vydržet v roušce 1,5 h od te doby, co nemohou na vzduch je nezabije
Vím, že je to otrava , ale mělo by se aspoň ted držet za jeden provaz
je to o toleranci k ostatním, nikdo z těch deti neví, koho má spolužák doma a muze mu tím ublížit.
Hodně záleží na vedení školy, na samotných učitelích. Zase na tom, jak moc použijí hlavu. A nebo jak moc na to kašlou. A také na tom, jak jsou organizačně schopní. Nikdo jim nemůže sepsat podrobné pokyny, šité na míru té které školy. Musí sami !
Mají na to hlavu, vzdělání i postavení !
Je zajímavé, jak to na některých školách jde a funguje a jinde " to nejde ". A je to i učitel od učitele. Některý si to zorganizuje, vymyslí, děti i na distanc zaujme a jiného do toho ředitel musí dokopat.

"vypadnout na dva týdny z běhacího tréninku je protivný",
Nezlobte se na mne, ale ve světle toho, že někomu jde o vzdělání, někomu o živobytí a někomu i o život......zdá se mi váš problém malicherný.

napsal(a):
"vypadnout na dva týdny z běhacího tréninku je protivný",
Nezlobte se na mne, ale ve světle toho, že někomu jde o vzdělání, někomu o živobytí a někomu i o život......zdá se mi váš problém malicherný.
Tak s tím mohu naprosto souhlasit.

napsal(a):
Hodně záleží na vedení školy, na samotných učitelích. Zase na tom, jak moc použijí hlavu. A nebo jak moc na to kašlou. A také na tom, jak jsou organizačně schopní. Nikdo jim nemůže sepsat podrobné pokyny, šité na míru té které školy. Musí sami !
Mají na to hlavu, vzdělání i postavení !
Je zajímavé, jak to na některých školách jde a funguje a jinde " to nejde ". A je to i učitel od učitele. Některý si to zorganizuje, vymyslí, děti i na distanc zaujme a jiného do toho ředitel musí dokopat.
Podle mých zkušeností záleží taky na velikosti školy. Pokud je například více tříd v ročníku a na 2. stupni řada volitelných předmětů, do kterých se žáci všelijak přeskupují, má škola v současným režimu "mission impossible", jak dát dohromady rozvrh tak, aby se všichni učili, co mají, a přitom se nemísily skupiny.
Vymýšlet pak ještě cokoliv navíc může být trochu prekérka, protože není, kdo by to vymýšlel... když ti, co vymýšlejí, mají co dělat, aby vůbec zajistili chod školy.
Ale asi je jasný, že když se chce a jsou možnosti, dá se to zařídit, a že se někde prostě nechce...

napsal(a):
Podle mých zkušeností záleží taky na velikosti školy. Pokud je například více tříd v ročníku a na 2. stupni řada volitelných předmětů, do kterých se žáci všelijak přeskupují, má škola v současným režimu "mission impossible", jak dát dohromady rozvrh tak, aby se všichni učili, co mají, a přitom se nemísily skupiny.
Vymýšlet pak ještě cokoliv navíc může být trochu prekérka, protože není, kdo by to vymýšlel... když ti, co vymýšlejí, mají co dělat, aby vůbec zajistili chod školy.
Ale asi je jasný, že když se chce a jsou možnosti, dá se to zařídit, a že se někde prostě nechce...
Jo, "mission impossible", když je třeba jazyková skupina namíchaná z více tříd. |Pak babo raď.

Z více tříd - to musí být brnkačka. Z více národností - to je větší legrace, na poměrně malé škole již několikátý Mongolek, kterého spolužáci učí základy a který (á) zajásá :
"Dobry den - řekla jsem to dobře ?"

Tak mám další perličku do zdejšího vlákna
Dneska jsme byli na PCR testech, fronta jak blázen, stáli jsme skoro 2 hodiny navzdory objednání na konkrétní čas. To by nebylo to nejhorší, ALE ve stejné frontě stáli lidé na antigenní testování! Který chytrák tohle vymyslel, tak by zasloužil pořádný lepanec. Míchat lidi, u kterých se předpokládá, že jsou infekční, s těmi, co se jdou před svátky otestovat, aby nenakazili své rizikové blízké. Odběrová místnost taky stejná a v předsálí (čekárně) se tísnily davy čekající na vydání certifikátu z antigenního testování.
Zdá se mi to, nebo s covidem pokleslo IQ národa (i zdravotníků) o 50 bodů???
fikovnice
napsal(a):
To už zas zavřou i ta kadeřnictví? Na iHEUTE píšou, že služby... Ach jo, takže asi jako dárek koupím tetě nůžky, aby další stříhání mých vlasů neproběhlo zase pomocí těch téměř zahradnických nůžek...
Btw, zrovna tyto restrikce považuji za nesmyslné - kadeřnictví - vždyť se tam dá objednat na čas, a k žádné kumulaci lidi nemusí docházet! Když jsem tam teď byla, měli povoleno max. 4 zákazníky uvnitř. Já byla pátá, tak jsem čekala venku a po vstupu po mně šéfová striktně vyžadovala dezinfikovat si ruce. To si myslím, že v klasických obchoďácích toto není. Jako dezinfekce tam je, ale že by někdo kontroloval, jestli si každý ruce vydezinfikoval, tak to ne.
napsal(a):
Dneska jsme byli na PCR testech, fronta jak blázen, stáli jsme skoro 2 hodiny navzdory objednání na konkrétní čas. To by nebylo to nejhorší, ALE ve stejné frontě stáli lidé na antigenní testování! Který chytrák tohle vymyslel, tak by zasloužil pořádný lepanec. Míchat lidi, u kterých se předpokládá, že jsou infekční, s těmi, co se jdou před svátky otestovat, aby nenakazili své rizikové blízké. Odběrová místnost taky stejná a v předsálí (čekárně) se tísnily davy čekající na vydání certifikátu z antigenního testování.
Fakt??? Tak to je síla! Písneš, prosím, na jakém odběrném místě jste byli? Já mám tu nejlepší zkušenost s židenickým Elisabeth Pharmacon...
Andrýsek3
napsal(a):
Tak, že nám zavřou hospody je jedna věc, ale že nám zakážou koupit si alkohol v obchodech, to už je teprve průser. 🙈😃 Rabování za 3, 2,1....
Pobavila mě věta: Je umožněn prodej zbraní a střeliva. 🙃
To je hoax? Jako obvykle, pojedu dnes nakupovat dárky - dřív to prostě kvůli prac. vytíženosti nešlo a alkec mám naplánovaný nejméně pro tři lidi z rodiny...

fikovnice
napsal(a):
To už zas zavřou i ta kadeřnictví? Na iHEUTE píšou, že služby... Ach jo, takže asi jako dárek koupím tetě nůžky, aby další stříhání mých vlasů neproběhlo zase pomocí těch téměř zahradnických nůžek...
A já si jdu zkrátit ofinu, protože jsem to v tom kratičkém uvolnění nestihla.

fikovnice
napsal(a):
Fakt??? Tak to je síla! Písneš, prosím, na jakém odběrném místě jste byli? Já mám tu nejlepší zkušenost s židenickým Elisabeth Pharmacon...
To je pro nás daleko, byli jsme v Litomyšli.

fikovnice
napsal(a):
Aha... No, ale je to teda síla! V těch Židenicích šlo vše jako po másle!!!
Tady předtím taky, dcera byla 18.12. a před ní ve frontě 3 lidi, všichni na PCR. Dneska to namixovali všechno dohromady a lidí před námi cca kolem stovky. A ty formuláře u antigenních testů to navíc zdržují...

napsal(a):
Tak už jsem dnes taky absolvovala PCR, u nás zcela bez problémů. Vzali mě hned, nikdo jinej tam nebyl. Asi to bude tím, že antigenní testy dělají na druhým konci městečka, takže se to nemíchá :)

Mimochodem zklamalo mě, že tam nikde nebyl automat na pití. Mám už několik dní hroznou chuť na coca-colu a nechtěla jsem tím obtěžovat nikoho z přátel... a doufala jsem, že si ji koupím v nemocnici cestou na test Tak se teď cpu aspoň jabkem a mandarinkou, když coca-cola nic

Tak hlásím, že v prvním kole testování jsme prošli, zatím to nikdo z rodiny od dcery nechytil. Ještě máme jít na testy jednou na konci karantény, jsme objednaní na 30.12., tak snad si to skóre udržíme :D

napsal(a):
Tak hlásím, že v prvním kole testování jsme prošli, zatím to nikdo z rodiny od dcery nechytil. Ještě máme jít na testy jednou na konci karantény, jsme objednaní na 30.12., tak snad si to skóre udržíme :D
Super! To máte rychle výsledky! Já si u sebe taky sázím na negativní, tak schválně... :)
napsal(a):
Nějak tam nechápu zmínku o vykoupené vodě. To se lidi obávají, že někdo nakazí vodovod? Nebo jsou tací, kteří se ani v nouzi největší vody z vodovodu nenapijí?
Zahranicni firmy koupily mistni podniky, ktere maji na starost distribuci vody. Mapu vam neukazi,jsem na mobilu ne na PC. A tyto zahr.firmy jen berou penize a neinvestuji. Navic si mohou diktovat cenu vody. Zatim to tedy nezneuzivaji. Takze nikoli otravena voda, ale hrozba absence pitne vody.

sisi58
napsal(a):
Zahranicni firmy koupily mistni podniky, ktere maji na starost distribuci vody. Mapu vam neukazi,jsem na mobilu ne na PC. A tyto zahr.firmy jen berou penize a neinvestuji. Navic si mohou diktovat cenu vody. Zatim to tedy nezneuzivaji. Takze nikoli otravena voda, ale hrozba absence pitne vody.
Takže my na vsi, kde máme obecní vodovod, na vodárnu vidím z okna, jsme na tom famfárově ?
Ani jsem to štěstí netušila ( i když vím, že většina vody u nás patří, tuším, Francouzům.

napsal(a):
Takže my na vsi, kde máme obecní vodovod, na vodárnu vidím z okna, jsme na tom famfárově ?
Ani jsem to štěstí netušila ( i když vím, že většina vody u nás patří, tuším, Francouzům.
Já slyšela, že už to Veolia vše nepatří, že se to vrací sem, město po městu.
Také máme svou vodu a třetinovou cenu oproti městu.
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Jak-se-u-nas-privatizovala-voda-Zrada-politiku-komplot-s-najezdniky-Dely-se-tu-veci-ktere-neprosly-ani-v-Rusku-ci-na-Ukrajine-591701

Tak potom napište, jak jste dopadla. Taky vás v případě negativního testu poženou na test podruhé? Prý se to tak dělá při nákaze v rámci domácnosti.
napsal(a):
Tak potom napište, jak jste dopadla. Taky vás v případě negativního testu poženou na test podruhé? Prý se to tak dělá při nákaze v rámci domácnosti.
Počkej, to píšeš komu?
Asi "Keriton"...? Nějak vás/nás i zde přibývá, kdo má COVID nebo je aspoň pozitivní.
napsal(a):
Jinak u nás v rodině to bylo celé divné. Už jsem to tu psala mockrát. Onemocněli 3 lidi ze 4. Stará teta (78 let) ne. Ona jako jediná tehdy nejela na testy, vlastně ani nevím, proč. A Hygiena je fakt vůbec nekontaktovala!!! Karanténu jim tuším nařídil jejich praktik a možná, že nějaké info přišlo i v mailu z té labiny, kde se ti, co byli v Brně na testu, dozvěděli, že jsou pozitivní. Ale Hygoška fakt ani ťuk!

fikovnice
napsal(a):
Jinak u nás v rodině to bylo celé divné. Už jsem to tu psala mockrát. Onemocněli 3 lidi ze 4. Stará teta (78 let) ne. Ona jako jediná tehdy nejela na testy, vlastně ani nevím, proč. A Hygiena je fakt vůbec nekontaktovala!!! Karanténu jim tuším nařídil jejich praktik a možná, že nějaké info přišlo i v mailu z té labiny, kde se ti, co byli v Brně na testu, dozvěděli, že jsou pozitivní. Ale Hygoška fakt ani ťuk!
Co po nich chcete :-) vždy tu ta stanice byla proto, aby šikanovala slušné lidi - firmy -
a teď mají honem rychle dělat opravdovou práci? Na to se tam nikdo zaměstnat nenechal, rozhodně se s tím nepočítalo, že by práce místo turka a štěkání, tohle by teda nešlo :-)

napsal(a):
Vůbec nic mi neřekli 😁 takže nevím... 😀

fikovnice, takhle nějak to bylo, než přišla zpropadená epidemie :-)
https://www.youtube.com/watch?v=tAaCgaUb9HY&ab_channel=PCRadimek
https://www.youtube.com/watch?v=M-2l0x-HR5A&ab_channel=KarelCzechRepublic
bublina nejlepší :-)
napsal(a):
fikovnice, takhle nějak to bylo, než přišla zpropadená epidemie :-)
https://www.youtube.com/watch?v=tAaCgaUb9HY&ab_channel=PCRadimek
https://www.youtube.com/watch?v=M-2l0x-HR5A&ab_channel=KarelCzechRepublic
bublina nejlepší :-)
Evík měl(a) práci snů!

fikovnice
napsal(a):
Tak nám tedy volali.
V pátek 18.12. byla dcera na testech, v sobotu 19.12. přišel výsledek, v pondělí 21.12. volala přímo paní z hygieny kvůli kontrole toho sebereportovacího formuláře a ještě dneska ráno volal jakýsi mladý trasovač, aby mi oznámil, že jsem měla rizikový kontakt s osobou covid+. Tak jsem mu říkala, že má pár dní zpoždění a že za hodinu odjíždím na testy spolu s manželem a synem, které má na tom seznamu taky.

fikovnice
napsal(a):
A jestli to nějak takto fungovalo do doby koronavirové na těch Hygoškách, tak už se fakt ničemu nedivím...
Já pamatuju někde v devadesátkách. Přišla jsem na stříhání ke kadeřnici, plakala:
"Byla tu hygiena, dostala jsem pokutu za okopanou zeď pod stolkem před křeslem.
A musím vymalovat, přijdou si to zkontrolovat. A nesmím tu mít konvici na kávu i když ji vařím jen sobě"
On i někdo psal, že nechat to na ženských z hygien, je zoufalost. Těžkopádné, neumí techniku, doteď měly tužku, telefon a tabulky ( to neříkám já, to bylo v tom článku )
Nabízeli se studenti z IT oborů. Nemohli, ochrana osobních údajů.........a medicínské vzdělání.
napsal(a):
Já pamatuju někde v devadesátkách. Přišla jsem na stříhání ke kadeřnici, plakala:
A musím vymalovat, přijdou si to zkontrolovat. A nesmím tu mít konvici na kávu i když ji vařím jen sobě"
On i někdo psal, že nechat to na ženských z hygien, je zoufalost. Těžkopádné, neumí techniku, doteď měly tužku, telefon a tabulky ( to neříkám já, to bylo v tom článku )
Nabízeli se studenti z IT oborů. Nemohli, ochrana osobních údajů.........a medicínské vzdělání.
No já pamatuji státnici z Preventivního lékařství (součástí byla i Hygiena) a museli jsme se drtit v jakém sklonu mají být opěradla u židlí, jak moc/do jakého úhlu vyklápět okna, aby to bylo ekonomicky výhodné, apod. Ne, že by některé ty údaje nebyly třeba někdy někomu k užitku, ale pro lékaře pár týdnů až měsíců před nástupem do praxe to bylo jen zacpávání mozkové kapacity kravinama.

napsal(a):
Mám-li porovnat úroveň komunikace obou hovorů, tak musím přiznat, že ten trasovací mladík komunikoval a reagoval mnohem efektivněji.
Paní hygienička měla při hovoru k dispozici precizně vyplněný sebetrasovací fomulář i s informacemi kdy, kde a od koho se dcera pravděpodobně nakazila, všechny rizikové kontakty jsem předem obvolala a uvedla včetně telefonních čísel, adres a popisu situace, kdy mohlo dojít k nákaze, také se tam psalo, zda a kdy jsem je už kontaktovala já. Na všechno tam jsou kolonky, takže ty informace jsou přehledně uspořádané.
V zásadě bych řekla, že jsem téměř celou práci odvedla předem za ni. Přesto trval její telefonát přes 20 minut (nic nového jsem se nedozvěděla, jen mi předčítala ten formulář a chtěla telefonicky potvrdit, jestli to souhlasí). Na to, že k nákaze došlo na zkoušce pěveckého sboru, a tedy někde běhá X dalších, potenciálně nakažených dětí, jsem ji musela výslovně upozornit (už se chystala rozhovor ukončit) a když jí to došlo, bylo i po hlase slyšet zděšení.
Nevím, jak na základě toho hovoru jednala dál, ale už fakt, že následně předala naši domácnost k trasování, přestože přímo ode mě věděla, že jsme si již zařídili žádanky od PL a jsme objednaní 23.12. na testování... No, nebudí to ve mně dojem zrovna velké efektivity práce

Testy mám negativní. Tak budu muset po svátcích zjistit, jestli mám jít ještě jednou na konci karantény...

napsal(a):
Testy mám negativní. Tak budu muset po svátcích zjistit, jestli mám jít ještě jednou na konci karantény...
Gratuluji!
Tak upřesňující info: sestřenka měla první projev covidu 12.12. Dneska hlásila, že covid má dcera i manžel, nemluvila jsem s ní osobně, vyptala bych se na podrobnosti. Muž nevím, dceři(7leté) se udělala nějaká vyrážka kolem očí a protože chtěli na Vánoce navštívit příbuzné, jeli na testy, mají ho potvrzený
lesnížínka
napsal(a):
Tak upřesňující info: sestřenka měla první projev covidu 12.12. Dneska hlásila, že covid má dcera i manžel, nemluvila jsem s ní osobně, vyptala bych se na podrobnosti. Muž nevím, dceři(7leté) se udělala nějaká vyrážka kolem očí a protože chtěli na Vánoce navštívit příbuzné, jeli na testy, mají ho potvrzený
Vyrážka kolem očí....permanentní stížnost mé sestřenice - té árařky. Že jí to dělají ochranné pomůcky, respirátor...ale ona používá i ochranné brýle. Má fakt vyrážku komplet kolem očí, ale nejvíc pod očima!

Takže neočkovat radši nikoho.. nebo touhle ředěnou :-)
I vědec se někdy přepočítá, no tak u smrtící pandemie je to bezva :-)
https://www.novinky.cz/koronavirus/clanek/i-vedec-se-prepocita-nekteri-dobrovolnici-dostali-oxfordskou-vakcinu-naredenou-40346176
eště že na mě nic nezbyde
a od neděle zase zavřeno.. a lidé říkají, že nedostali ani tu pětistovku na den, buď spadly do nějaké výjimky, nebo ty peníze ještě neposlali.. moc hezké to je.

https://www.novinky.cz/koronavirus/clanek/vlastni-gol-imunitniho-systemu-studie-potvrdila-proc-ma-nekdo-covid-tezky-a-dlouhy-40345163
Rozumím tomu správně, že autoprotilátky mají lidé, kteří mají nějaké autoimun. onemocnění?
A tyto látky v případě obranné reakce imun. systému tuto obranu zničí?
A nedá se proti tomu bojovat něčím,
jako když se dává transplantát a na to léky, které zaručují, aby imunita nebláznila, ale přijala ten nový orgán?
A když nemocný dostane ten Isoprinosine, nebo něco podobného, co má podpořit imunitu, nepodpořím tím i ty autolátky?
Nebo to chápu úplně špatně, nebo moc jednoduše?
napsal(a):
https://www.novinky.cz/koronavirus/clanek/vlastni-gol-imunitniho-systemu-studie-potvrdila-proc-ma-nekdo-covid-tezky-a-dlouhy-40345163
Rozumím tomu správně, že autoprotilátky mají lidé, kteří mají nějaké autoimun. onemocnění?
jako když se dává transplantát a na to léky, které zaručují, aby imunita nebláznila, ale přijala ten nový orgán?
A když nemocný dostane ten Isoprinosine, nebo něco podobného, co má podpořit imunitu, nepodpořím tím i ty autolátky?
Taky jsem dumala, jestli ten článek chápu správně, pochopila jsem to stejně jako vy.

napsal(a):
Já bych řekla, že to poslední. Nepochybuju o tom, že zpráva z toho výzkumu má hodně stránek a je nechutně anglicky a s odbornými termity. Tak prostá interpretace asi nebude na místě, a ani na novinkách se nepokusili o nějaký hlubší výklad :)

lesnížínka
napsal(a):
Taky jsem dumala, jestli ten článek chápu správně, pochopila jsem to stejně jako vy.
Což nám jako neříká nic nového, to se ví, že každý nemocný člověk to odnese víc,
ale mě zajímá, jestli jde ty autolátky nějak vyblokovat, jinak na co ten článek vyšel, abychom na to přišli u sváteční husy?

No tak to je jasné, že to mám jak Hurvínek .. :-) ale tak co to je za zprávu, odkaz tam není, závěr tam není,
a co teď s očkováním, jak na to bude ten člověk plný autolátek reagovat?
napsal(a):
Což nám jako neříká nic nového, to se ví, že každý nemocný člověk to odnese víc,
ale mě zajímá, jestli jde ty autolátky nějak vyblokovat, jinak na co ten článek vyšel, abychom na to přišli u sváteční husy?
Tak běžně se vyblokovávají kortikoidama, ne? Zkušenosti nemám, v rodině nic takového.

lesnížínka
napsal(a):
Tak běžně se vyblokovávají kortikoidama, ne? Zkušenosti nemám, v rodině nic takového.
Ano, na bouřlivou imunitní reakci kortikoidy.
napsal(a):
Chápete to dobře. Isoprinosine je kontraindikován u těžších autoimunitních onemocnění.
No, a bojovat proti tomu - to by napáchalo víc škody. Lidé po transplantacích jsou doživotně na kortikoidech a imunosupresivech těžkýho kalibru.

fikovnice
napsal(a):
Chápete to dobře. Isoprinosine je kontraindikován u těžších autoimunitních onemocnění.
No, a bojovat proti tomu - to by napáchalo víc škody. Lidé po transplantacích jsou doživotně na kortikoidech a imunosupresivech těžkýho kalibru.
Ptala jsem se na kontraindikace Isoprinosinu svého lékaře a říkal, že i s hypofunkcí ŠŽ a mírným astmatem ho v případě nákazy klidně užívat můžu.
Jani, případně kdokoli další, kdo se orientujete v těch izolacích a karanténách...
Hygienička říkala, že nás po skončení karantény pošle ještě jednou na test. Jsme objednaní na 30.12., znamená to tedy, že jsme až do 30.12. v karanténě? Protože jinak se píše, že infikované dítě má být v izolaci 10 dní od pozitivního testu, dcera byla na testu 18.12., tedy by jí izolace měla končit 27.12. o půlnoci. A my máme být stejnou dobu v karanténě, jenže ty druhé testy máme až 30.12.
Já už jsem z toho jelen.
První testy z 23.12. jsme měli (zbytek rodiny) negativní, dodržujeme důsledně rozdělení do samostatných pokojů, když si chceme pokecat, tak si telefonujeme, posunuli jsme si kvůli tomu i Štědrý den. Ale na kdy? Kdy už to bude bezpečné? Rodina je netrpělivá, až do testů čekat nechtějí, tak jsme se domluvili na 28.12. Myslíte, že je to cajk? Já si říkám, že když jsme to nechytli v prvních dnech dceřiny pozitivity, teď už by to riziko mělo být malé, ale nevím, jestli nulové...
Prosím o názory.
napsal(a):
Ptala jsem se na kontraindikace Isoprinosinu svého lékaře a říkal, že i s hypofunkcí ŠŽ a mírným astmatem ho v případě nákazy klidně užívat můžu.
Jani, případně kdokoli další, kdo se orientujete v těch izolacích a karanténách...
Hygienička říkala, že nás po skončení karantény pošle ještě jednou na test. Jsme objednaní na 30.12., znamená to tedy, že jsme až do 30.12. v karanténě? Protože jinak se píše, že infikované dítě má být v izolaci 10 dní od pozitivního testu, dcera byla na testu 18.12., tedy by jí izolace měla končit 27.12. o půlnoci. A my máme být stejnou dobu v karanténě, jenže ty druhé testy máme až 30.12.
Já už jsem z toho jelen.
První testy z 23.12. jsme měli (zbytek rodiny) negativní, dodržujeme důsledně rozdělení do samostatných pokojů, když si chceme pokecat, tak si telefonujeme, posunuli jsme si kvůli tomu i Štědrý den. Ale na kdy? Kdy už to bude bezpečné? Rodina je netrpělivá, až do testů čekat nechtějí, tak jsme se domluvili na 28.12. Myslíte, že je to cajk? Já si říkám, že když jsme to nechytli v prvních dnech dceřiny pozitivity, teď už by to riziko mělo být malé, ale nevím, jestli nulové...
Prosím o názory.
Kamarádka byla pozitivní , deti ani manžela nenakazila - všichni měli jen jeden test. Manžel a děti šli na test 5ty den od její pozitivity.
Děti i manžel měli byt po dobu její karantény (10 dni ) s ni doma a pak už šli ven .
Ona tedy později , ale jen proto, že ji nebylo stále dobře. Jinak oficiálně by už mohla.
Takhle jim to nařídila hygiena ústeckého kraje.

RozaTonda-mopsi
napsal(a):
Kamarádka byla pozitivní , deti ani manžela nenakazila - všichni měli jen jeden test. Manžel a děti šli na test 5ty den od její pozitivity.
Děti i manžel měli byt po dobu její karantény (10 dni ) s ni doma a pak už šli ven .
Ona tedy později , ale jen proto, že ji nebylo stále dobře. Jinak oficiálně by už mohla.
Takhle jim to nařídila hygiena ústeckého kraje.
Jo, my jsme to měli vlastně podobně. Dcera má izolaci 10 dní od pozitivního testu. My jsme byli na testech 5tý den od jejího pozitivního testu a vyšli jsme negativní. Máme mít karanténu po dobu její izolace, tedy 10 dní.To je stejné.
My ale navíc máme jít ještě druhý test po konci karantény, měl být proveden někdy po 28.12., objednala jsem nás ale až na 30.12. (nebylo dřív místo). Takže se obávám, že "papírově" tu karanténu musíme mít až do výsledku testu ze 30.12., což už vydržíme.
Jde mi především o ty naše posunuté Vánoce, jestli je to 28.12. už bezpečné. Neradi bychom si nákazu předali na poslední chvíli.
Stále si ještě pohráváme s myšlenkou, jestli nenavštívit maminku na Silvestra, pokud bychom vyšli z testů negativní. Dcera by už pak infekční být neměla, snad (20 dní od nákazy).
napsal(a):
Jo, my jsme to měli vlastně podobně. Dcera má izolaci 10 dní od pozitivního testu. My jsme byli na testech 5tý den od jejího pozitivního testu a vyšli jsme negativní. Máme mít karanténu po dobu její izolace, tedy 10 dní.To je stejné.
My ale navíc máme jít ještě druhý test po konci karantény, měl být proveden někdy po 28.12., objednala jsem nás ale až na 30.12. (nebylo dřív místo). Takže se obávám, že "papírově" tu karanténu musíme mít až do výsledku testu ze 30.12., což už vydržíme.
Jde mi především o ty naše posunuté Vánoce, jestli je to 28.12. už bezpečné. Neradi bychom si nákazu předali na poslední chvíli.
Stále si ještě pohráváme s myšlenkou, jestli nenavštívit maminku na Silvestra, pokud bychom vyšli z testů negativní. Dcera by už pak infekční být neměla, snad (20 dní od nákazy).
Oni tedy ani nic z toho, co delate Vy nedodržovali- byli spolu jako jindy. Ani tak se nenakazili.
Já bych vánoce udělala i 24 😊
28 určíte, vždyť ten 10 ty den lidi chodi už ven.
Ale pokud se bojíte, tak leda bez večeře a s respiratorem jen dárky ?😊 a nebo počkejte, asi si to pak užijete už víc v klidu ... než s případnou nervozitou, když to děti daly 24.12. Tak už to asi bude fuk ☺
Jen s tou maminkou bych počkala do výsledku druhého testu.
Berte to tak, že v lednu vyjdete mezi lidi a můžete to chytit jinde, je to otrava 😐

RozaTonda-mopsi
napsal(a):
Oni tedy ani nic z toho, co delate Vy nedodržovali- byli spolu jako jindy. Ani tak se nenakazili.
Já bych vánoce udělala i 24 😊
28 určíte, vždyť ten 10 ty den lidi chodi už ven.
Ale pokud se bojíte, tak leda bez večeře a s respiratorem jen dárky ?😊 a nebo počkejte, asi si to pak užijete už víc v klidu ... než s případnou nervozitou, když to děti daly 24.12. Tak už to asi bude fuk ☺
Jen s tou maminkou bych počkala do výsledku druhého testu.
Berte to tak, že v lednu vyjdete mezi lidi a můžete to chytit jinde, je to otrava 😐
Tak my jsme si ten Štědrý den posunuli právě kvůli tomu, aby mohl proběhnout se vším všudy a ne zatáhni si večeři do svého kouta, pak si nasaď respirátor a odezinfikuj dárky.

napsal(a):
Tak my jsme si ten Štědrý den posunuli právě kvůli tomu, aby mohl proběhnout se vším všudy a ne zatáhni si večeři do svého kouta, pak si nasaď respirátor a odezinfikuj dárky.
My jsme měli ségru na stole, protože zrušili lety z VB.
Videohovor. Mě to strašně rozčilovalo, vona furt něco mlela, ať s ní mluvím, ale já krmila psa řízkem na vidličce a bála se, abych ho nepíchla.
Tak to radši vydržte.
napsal(a):
Já vás vůbec obdivuji, že jste vydrželi 10 dni takhle ve svých pokojích !!! A hlavně deti tedy...
Proto pokud se bojíte a nebylo by Vám to příjemné, nemá smysl to hrotit.. To musíte zhodnotit ve svých pocitech všichni 4 😊
Já myslím, že 10ty den je ok
Hygieny jste se neptala, když jste s ni mluvila?

Tak my zase máme pokyn (hygiena středočeský kraj), že manžel pozitivní: karanténa 10 dní od testu, já negativní: karanténa 15 dní od manželova testu.
V pondělí zkusím zjistit od dr., jestli mám jít ještě na jeden test...
Ir.ma - taky obdiv, že dáváte takhle izolaci! My jsme to docela promýšleli a nakonec jsme to nechali být. Představa, že tu dva týdny budeme nejen zavření, ale ještě k tomu na samotce, mi přišla trochu děsivá....

napsal(a):
Tak my zase máme pokyn (hygiena středočeský kraj), že manžel pozitivní: karanténa 10 dní od testu, já negativní: karanténa 15 dní od manželova testu.
V pondělí zkusím zjistit od dr., jestli mám jít ještě na jeden test...
Ir.ma - taky obdiv, že dáváte takhle izolaci! My jsme to docela promýšleli a nakonec jsme to nechali být. Představa, že tu dva týdny budeme nejen zavření, ale ještě k tomu na samotce, mi přišla trochu děsivá....
Když vám dali 15 dní od manželova testu, tak už vás podle mě na kontrolní test nepoženou. Ono je to právě nějak kvůli tomu, že se od člena domácnosti člověk nemusí nakazit hned první den infekčnosti, ale třeba až ten poslední. Na rozdíl od jednorázového kontaktu třeba na oslavě narozenin, kdy se to všechno váže k tomu jedinému dni.
To víte, že u je nám to v té izolaci dlouhé, ale jsme doma i rizikové osoby, lepší to nechytit. A navíc ta mamka, tam už to tuplem nesmíme dovézt!
Dobré ránko berušky a vlčáci🎄
hlášení ohledně bacilu ( fuj🤮) já stále super tak, že jsem ho překonala v pořádku. Nevím kdyby mě vzali na rengen jestli tam by nebylo něco vidět, následek, ale takhle super.
Manžel do teď menší únava, pocit těžký na plících přetrvává i po Jitrocelu. Je pravda, že je na tom o 80%lépe,
Zítra voláme doktorce, končí nám karanténa. Manžela očkují, aby si vimoh rengen.
Jinak my dva jsme se od sebe neizolovaly, ale ven a po rodině necouráme jen já v respirátorů šup se psama ven a šup domů. Ještě, že mám gaučáky, jiní by už mě nudou zežraly😂. Tyhle svátky jsou pro nás opravdu smutné, jen samy dva😞bez rodiny a hlavně vnuček.
Dája

Myslela jsem, že nakoupili dost vakcín, ale dnes čtu, že mají jen přes 300 tisíc a na další lidi se dostane až v březnu, takže tu budeme mít nouzový stav (ten si klidně mohou nechat, jen bez nicneřešících opatření jako zavřít malý krámek a školu)
do chvíle, kdy je napadne koupit těch dávek pár milionů?
Jestli se kvůli nenaočkování máme takhle pohřbít zaživa, tak já se nechám naočkovat třeba třikrát.
A co ta oč. centra, bude jich 80 v Praze a ostatní, když někam budou muset jet, kdo na ně dohlédne, kdyby přišla nějaká zlá reakce?
Takže já si tu matku fakt budu muset vzít domů.
:-) :-)
Bratr říkal, že má rýmu, že nemůže :-)
Dája6
napsal(a):
Dobré ránko berušky a vlčáci🎄
hlášení ohledně bacilu ( fuj🤮) já stále super tak, že jsem ho překonala v pořádku. Nevím kdyby mě vzali na rengen jestli tam by nebylo něco vidět, následek, ale takhle super.
Manžel do teď menší únava, pocit těžký na plících přetrvává i po Jitrocelu. Je pravda, že je na tom o 80%lépe,
Zítra voláme doktorce, končí nám karanténa. Manžela očkují, aby si vimoh rengen.
Jinak my dva jsme se od sebe neizolovaly, ale ven a po rodině necouráme jen já v respirátorů šup se psama ven a šup domů. Ještě, že mám gaučáky, jiní by už mě nudou zežraly😂. Tyhle svátky jsou pro nás opravdu smutné, jen samy dva😞bez rodiny a hlavně vnuček.
Dája
Dájo, to věřím, že muselo byt smutno - bez dětí, vnoučat.... Ještě , že máte manžela a pesánkové 😉
Když si vzpomenu na váš loňský příspěvek ... Halo, vstávat , kde jste - Od 4h rano venku ... Tak letos jste si užila klidu 😘
Hlevně, že jste se z toho dostali a nic nebude bránit návštěvám 💞
napsal(a):
Myslela jsem, že nakoupili dost vakcín, ale dnes čtu, že mají jen přes 300 tisíc a na další lidi se dostane až v březnu, takže tu budeme mít nouzový stav (ten si klidně mohou nechat, jen bez nicneřešících opatření jako zavřít malý krámek a školu)
do chvíle, kdy je napadne koupit těch dávek pár milionů?
Jestli se kvůli nenaočkování máme takhle pohřbít zaživa, tak já se nechám naočkovat třeba třikrát.
A co ta oč. centra, bude jich 80 v Praze a ostatní, když někam budou muset jet, kdo na ně dohlédne, kdyby přišla nějaká zlá reakce?
Takže já si tu matku fakt budu muset vzít domů.
:-) :-)
Bratr říkal, že má rýmu, že nemůže :-)
Tak však v anketě na ifaune nedavno vyšlo, že očkovat se dá nyní jen blázen (tusim, že já + 2 lidi ještě) .. tak to nám ta vakcina bude bohatě stačit ne ? 😉
Někdo zde i zmiňoval , že radši 2 roky v tomto stavu . Tak nač utrácet za vakcíny ? Takhle je to přeci fajn 👍
Jinak očkovací centra budou nejen v Praze, ale po cele ČR , ve větších městech a vakciny postupne dorazí ..hold dřív jak na jaře /začátku léta to asi nebude ..
RozaTonda-mopsi
napsal(a):
Dájo, to věřím, že muselo byt smutno - bez dětí, vnoučat.... Ještě , že máte manžela a pesánkové 😉
Když si vzpomenu na váš loňský příspěvek ... Halo, vstávat , kde jste - Od 4h rano venku ... Tak letos jste si užila klidu 😘
Hlevně, že jste se z toho dostali a nic nebude bránit návštěvám 💞
Jojo, bude líp🤫. Hlavně, že jsme v pohodě.
No když jsem vydělá a zažila manžela na začátku bacila nebylo mi do úsměvů, opravdu byl strach. Teď už je veselo.
Očkování těch dvou lidí na i-Fauně? Tak to jsem já 💉, manžel tvrdí,že on ne, ale podle mě dostane befel a bez řečí dostane včelku.
Dája

RozaTonda-mopsi
napsal(a):
Tak však v anketě na ifaune nedavno vyšlo, že očkovat se dá nyní jen blázen (tusim, že já + 2 lidi ještě) .. tak to nám ta vakcina bude bohatě stačit ne ? 😉
Někdo zde i zmiňoval , že radši 2 roky v tomto stavu . Tak nač utrácet za vakcíny ? Takhle je to přeci fajn 👍
Jinak očkovací centra budou nejen v Praze, ale po cele ČR , ve větších městech a vakciny postupne dorazí ..hold dřív jak na jaře /začátku léta to asi nebude ..
No oni to furt odkládají :-) cena jedné je 60kč, jsem slyšela, tak já jim půjčím, jestli je problém v tomto. Mám 118kč.. a ode dneška opět zavřeno :D
Na novinkách někdo v diskuzi napsal něco ve smyslu "roušky jsme doma zvládli, vakcína už je maličkost" :-)

Bylo 10 15 tisíc nových denně, tak to spadlo do pátého psa, teď jsou tisíce dva a máme vše zavřené.
A tak to bude minimálně do března.
2068.
napsal(a):
Já už jsem z toho jelen.
Prosím o názory.
Irčo, v tomto Ti bohužel neporadím. Ten virus se chová mnohdy záhadně. Ale "Roza" Ti asi už poradila anebo brnknout na Hygienu...?
Věřím, že se vám to vyhne, však víš, že moje stará teta žijící ve společnosti 3 lidí BEZ jakýchkoli opatření nemoc nechytla. Jsou to fakt záhady...
Jinak ano, u hypofunkcde š.ž. a jiných autoimunit. onemocnění ne nějak těžkého kalibru bych se Isoprinosinu nebála, u těžkých stavů možná ano. Vidíš, to mi asociuje dotaz - užívali jste jej???
RozaTonda-mopsi
napsal(a):
Očkuje se už i v Brně. Tuším jako první se nechal oočkovat Blatný.

fikovnice
napsal(a):
Je to vlastně jedno, ta kontraindikace Isopr., protože někdo říkal, že to nikdo nechce psát, v eshopech nedostupné, tak třeba fakt nemají, co já vim,
našla jsem to v jednom PL eshopu oproti receptu, jen se po tom každý ptá, ale není..
Mám Isoprophylalcohol, zní mi to stejně.
tohle mne praštilo do očí na fb
Očkovat během epidemické situace ?
Důvod je asi všem jasný. Když infikovaný člověk, těsně před vypuknutím příznaků, dostane vakcinu - jaká je/není šance, že dojde ke zhoršení průběhu nemoci?
Tak teď nevím, jestli doufat, že nová, zatím neověřená vakcína bude dostatečně účinná. Pokud ne, bude to pro nakažené a zároveň očkované asi dost problematické. Pfizer je očkovaný 2 x s odstupem 29 dní a dokud není dosaženo plné ochrany, vydrží chvíli po druhé dávce. A to je docela dlouhá doba v nejhorší možné době Pandemie. Ukáže to nejbližší budoucnost. Jsem zvědav na čísla úmrtí čerstvě očkovaných, pokud budou zveřejněna...

To je dobrý retard. Oni se očkují nakažení?

fikovnice
napsal(a):
Irčo, v tomto Ti bohužel neporadím. Ten virus se chová mnohdy záhadně. Ale "Roza" Ti asi už poradila anebo brnknout na Hygienu...?
Věřím, že se vám to vyhne, však víš, že moje stará teta žijící ve společnosti 3 lidí BEZ jakýchkoli opatření nemoc nechytla. Jsou to fakt záhady...
Jinak ano, u hypofunkcde š.ž. a jiných autoimunit. onemocnění ne nějak těžkého kalibru bych se Isoprinosinu nebála, u těžkých stavů možná ano. Vidíš, to mi asociuje dotaz - užívali jste jej???
Ano, brali jsme ho asi 6 dní od zjištění nákazy dcery dní až do výsledků našich prvních testů, pak už ne.
Věřím, že pokud jsme se nenakazili ve dnech, kdy dcera byla nejvíc infekční a my jsme ještě nevěděli, že učitelka má covid, tak teď od dceřina pozitivního testu, kdy jsme fakt hodně opatrní, už je to riziko malé. My jsme i předtím intuitivně zavedli soft opatření (=dcera nosila roušku a zrušila jsem společný ručník na ruce u umyvadla), čímž jsme riziko o něco snížili, ale teď už jsme 10. den odizolovaní, jak jen to jde.
Zítra to rozvolníme, snad nedopadneme, jak Blatného PES.

napsal(a):
Je to vlastně jedno, ta kontraindikace Isopr., protože někdo říkal, že to nikdo nechce psát, v eshopech nedostupné, tak třeba fakt nemají, co já vim,
našla jsem to v jednom PL eshopu oproti receptu, jen se po tom každý ptá, ale není..
Mám Isoprophylalcohol, zní mi to stejně.
My ho měli doma náhodou, byl zkusmo nasazen synovi a následně vysazen dřív, než ho dobral. Teď se hodí
lupus4
napsal(a):
Na to jste přišla jak ? Vy víte, že už jste ho neměla/či zrovna nemáte ? Cestou z neg. testu ...
Teď jsem googlila a nenašla jsem to, co bych chtěla vědět a co nadnášíš Ty. Co když skutečně půjde na očkování již nakažený člověk? Nemělo by být podmínkou aspoň antigenní testování? Neví někdo, jak to je?
Očkování jako takové samozřejmě COVID nevyvolá, ale nevím, jak by imunita utáhla probíhající onemocnění plus stimulaci imunitního systému vakcínou...
neverend

XXX.XXX.213.247
Slabší a nemocní vymřou a kdyby se jim náhodou nechtělo, tak tu máme vakcínu.😀😀 Jenže nemocní jedinci s různými alergiemi a s mnoha dalšími "poruchami" to neměli lehké ani dřív v době předkoronavirové. Něco do nich píchnout bylo o strach i tak. Je mi těchto lidí samozřejmě líto, ale nevím jestli kvůli nim by bylo správné vakcíny házet do koše. Co mi naznačil otec kolem očkování všeobecně, tak žádná není stoprocentní a u některých jedinců budou nežádoucí účinky vždy.

tak obecně platí, že se neočkují jedinci, kteří jsou zrovna klinicky nemocní a je úplně jedno, jakou mají nemoc.
no a protože ve vakcíně není živý virus, případný souběžný bezpříznakový průběh je úplně fuk.
napsal(a):
tak obecně platí, že se neočkují jedinci, kteří jsou zrovna klinicky nemocní a je úplně jedno, jakou mají nemoc.
no a protože ve vakcíně není živý virus, případný souběžný bezpříznakový průběh je úplně fuk.
To já vím, že ve vakcíně není živý virus...
Ale vemte si třeba očkování proti chřipce... NIKDY se neočkuje v době probíhající či vrcholící epidemie, vždy PŘED. Ale je samozřejmě pravdou, že zde jaksi určit, jestli momentální situace někdy odezní, respektive kdy odezní, je asi nereálné.
Jo, a úplně jsem neměla na mysli bezpříznakové jedince, ale ty, kteří se nakazili a jsou ve fázi před propuknutím příznaků.

Ale oni nechcou očkovat ani ty, co tím prošli, ne?
Takže teda se nebude očkovat nikdo. Protože jeden to může mít (no tak předpokládejme, že někoho napadne test), jiný to měl a třetí má alergii.
Co dál? Necháme to proběhnout populací a uvidíme.
Jé a tohle jsme říkali před rokem, ne?

fikovnice
napsal(a):
Teď jsem googlila a nenašla jsem to, co bych chtěla vědět a co nadnášíš Ty. Co když skutečně půjde na očkování již nakažený člověk? Nemělo by být podmínkou aspoň antigenní testování? Neví někdo, jak to je?
Očkování jako takové samozřejmě COVID nevyvolá, ale nevím, jak by imunita utáhla probíhající onemocnění plus stimulaci imunitního systému vakcínou...
Já jsem zachytila informaci, že se to řešilo. Jestli nejdřív uchazeče před očkováním neotestovat, aby se nestalo, že bude očkován někdo nakažený bezpříznakový. Konsensus byl takový, že ani očkování těsně před propuknutím příznaků očkovaného neohrozí. Takže testovat předem se nemusí.
Ale osobně se mi to zdá být taky divné. I když třeba tetanovka se taky dává při krvavém zranění, kde je předpoklad nákazy. Nebo vzteklina po pokousání zvířetem...
fikovnice
napsal(a):
Už i Babiš to má za sebou 😉 spolu s nim i paní veteránka
Doufejme, že je to začátek záchrany pro nás všechny, že je vakcina účinná a hlavně bezpečná 😇
Kdo by milá Fikovnice v únoru - když jste téma založila - kdy řekl , jak strašně se to bude vyvíjet 😔

fikovnice
napsal(a):
To já vím, že ve vakcíně není živý virus...
Ale vemte si třeba očkování proti chřipce... NIKDY se neočkuje v době probíhající či vrcholící epidemie, vždy PŘED. Ale je samozřejmě pravdou, že zde jaksi určit, jestli momentální situace někdy odezní, respektive kdy odezní, je asi nereálné.
Jo, a úplně jsem neměla na mysli bezpříznakové jedince, ale ty, kteří se nakazili a jsou ve fázi před propuknutím příznaků.
před se očkuje prostě proto, že trvá aspoň 14 dní než se udělají nějaký protilátky a očkovat uprostřed chřipkové epidemie je tím pádem vzhledem k délce jejího trvání úplně zbytečné

napsal(a):
Já jsem zachytila informaci, že se to řešilo. Jestli nejdřív uchazeče před očkováním neotestovat, aby se nestalo, že bude očkován někdo nakažený bezpříznakový. Konsensus byl takový, že ani očkování těsně před propuknutím příznaků očkovaného neohrozí. Takže testovat předem se nemusí.
Ale osobně se mi to zdá být taky divné. I když třeba tetanovka se taky dává při krvavém zranění, kde je předpoklad nákazy. Nebo vzteklina po pokousání zvířetem...
když naočkujete osobu nakaženou v inkubační době, tak co se stane je to, že osoba onemocní, očkování "nebude fungovat".
tetanus a vzteklina je zvláštní případ, tam se totiž aktivní imunizace kombinuje s pasivním podáním protilátek, právě proto, že když se bojíte, že by vakcína nestačila naběhnout a nechcete, aby dotyčný uhynul.
neverend

XXX.XXX.213.247
RozaTonda-mopsi
napsal(a):
Doufejme, že je to začátek záchrany pro nás všechny, že je vakcina účinná a hlavně bezpečná 😇
Kdo by milá Fikovnice v únoru - když jste téma založila - kdy řekl , jak strašně se to bude vyvíjet 😔
Já to věděl už dávno před vypuknutím pandemie. V Mexicu byl již dlouho v prodeji ve flaškách.😀😀 Dokonce i ve speciálním balení pro tchýně s extra jistotou nákazy.😀😀

napsal(a):
když naočkujete osobu nakaženou v inkubační době, tak co se stane je to, že osoba onemocní, očkování "nebude fungovat".
tetanus a vzteklina je zvláštní případ, tam se totiž aktivní imunizace kombinuje s pasivním podáním protilátek, právě proto, že když se bojíte, že by vakcína nestačila naběhnout a nechcete, aby dotyčný uhynul.
Ale to očkování nebude fungovat jen na tuto konkrétní nemoc, co už započala, ne? Protože nestihnou vzniknout protilátky. Pro příště už imunita bude.

napsal(a):
Ale to očkování nebude fungovat jen na tuto konkrétní nemoc, co už započala, ne? Protože nestihnou vzniknout protilátky. Pro příště už imunita bude.
no jasný. ale tu nemoc, která už vlastně začíná, to nezastaví.
a pak se s někým hádejte, že se nechal naočkovat a stejně onemocněl.

napsal(a):
Ale to zas mohl chytit jinou verzi - u chřipky myslím. Proto se každoročně mění, předpokládají nějaké druhy..
Co tady tyto odrůdy covidu, bude stačit tato vakcína? Na to, co zatím víme, že tu běhá.

Jinak hlásím, že naše odložené Vánoce mají i jednu výhodu, budou (skoro) bílé. Sice jsem si za tím sněhem musela dneska popojít, ale křupal pod nohama. Krásně křupal!
Akorát mobil nezvládá fotit proti sluníčku, tak je to mázlé, ale nevadí, první letošní "zimní " foto.
neverend
napsal(a):
Slabší a nemocní vymřou a kdyby se jim náhodou nechtělo, tak tu máme vakcínu.😀😀 Jenže nemocní jedinci s různými alergiemi a s mnoha dalšími "poruchami" to neměli lehké ani dřív v době předkoronavirové. Něco do nich píchnout bylo o strach i tak. Je mi těchto lidí samozřejmě líto, ale nevím jestli kvůli nim by bylo správné vakcíny házet do koše. Co mi naznačil otec kolem očkování všeobecně, tak žádná není stoprocentní a u některých jedinců budou nežádoucí účinky vždy.
Prosím Vás, "Neverende", čím je ten Váš otec? Píšete o něm často a tajemně, často, že něco "naznačuje", a tak...
Teda nevím, zda to smíte prozradit.
RozaTonda-mopsi
napsal(a):
Ano, "Rozo", máte pravdu! Vždyť já tehdy i psala, že pokud to admin uzná za vhodné, ať to téma smaže. Pak jsem na začátku února měla přednášku, kde jsem se o této nákaze zmínila - v něčem byl můj odhad správný, v něčem jsem se parádně sekla. Ale je zajímavé občas kouknout na ty první příspěvky - jak jsme kdo hodnotili situaci, jaké jsme měli odhady, apod. Někdy je to vcelku zajímavé čtení...
napsal(a):
"...aby dotyčný uhynul."
A jinak samozřejmě ano - kombinace séra + dále se pokračuje aktivní imunizací. Zažito na vlastní kůži... Přemýšlím, co ještě jsem vlastně na vlastní kůži nezažila . No, hyperplazie nebo přímo karcinom prostaty mi nehrozí!
napsal(a):
No, právě... A podle mě těch lidí může být celkem dost... I když, jak jsem četla, další kola očkování budou až na jaře, tak kdoví, kam se mezitím epidemie posune.
napsal(a):
Jinak hlásím, že naše odložené Vánoce mají i jednu výhodu, budou (skoro) bílé. Sice jsem si za tím sněhem musela dneska popojít, ale křupal pod nohama. Krásně křupal!
Akorát mobil nezvládá fotit proti sluníčku, tak je to mázlé, ale nevadí, první letošní "zimní " foto.
Počkej, počkej, kdepak to je focené? V Brně tedy spadla teplota fest, jako asi všude, teď večer i mrholilo, ale sníh nikde.

fikovnice
napsal(a):
Počkej, počkej, kdepak to je focené? V Brně tedy spadla teplota fest, jako asi všude, teď večer i mrholilo, ale sníh nikde.
To bys musela pár desítek km na sever
Ale přímo ve městě taky nic, musela jsem si vyšlápnout asi 3km do kopečka směrem ke hřebeni, tam už je bílo. Na té druhé fotce je vidět linie, kde už sníh zůstává ležet.
neverend

XXX.XXX.213.247
fikovnice
napsal(a):
Prosím Vás, "Neverende", čím je ten Váš otec? Píšete o něm často a tajemně, často, že něco "naznačuje", a tak...
Teda nevím, zda to smíte prozradit.
Učil Prymulu.😀 Zná ho jako ještě studenta z Hradce.
Mě vcelku udivuje ta představa spousty lidí, že teď se naočkuje a epidemie bude konec a nazdar a šáteček a zas všechno rozjedem, přitom každý ví, že vir chřipky je podobný, očkování na chřipku je tu léta a chřipka je tu pořád s námi, včetně epidemií a umírání. Upínat se na to očkování mi přijde takový, nevím, naivní.

assil
napsal(a):
Mě vcelku udivuje ta představa spousty lidí, že teď se naočkuje a epidemie bude konec a nazdar a šáteček a zas všechno rozjedem, přitom každý ví, že vir chřipky je podobný, očkování na chřipku je tu léta a chřipka je tu pořád s námi, včetně epidemií a umírání. Upínat se na to očkování mi přijde takový, nevím, naivní.
Já se na to ne/upínám proto, že se zdá, než bude proočkováno, neotevře se nic, nebo jen květinářství kvůli pohřbům (vůbec ta květinářství nepatří tomu..). Vypadá to tak. Buď očkování, nebo zavřeno nafurt.
Protože. Kdyby to brali rozumně jako Vy, tak jim je jasné, že to tu bude pořád, ano, přesně, takže co.. řeknou - sorry, spletli jsme se -
tak určitě :-)

assil
napsal(a):
podobný je jen vzdáleně. tak rychle jako chřipka mutovat neumí.
napsal(a):
podobný je jen vzdáleně. tak rychle jako chřipka mutovat neumí.
Ale pořád mutuje dost rychle na to, aby výroba a distribuce očkování nestíhala, viz Anglie a Nigérie teď třeba, takže prostě jako laik vidím tu účinnost očkování stejně jako u chřipky, což je jako nic moc.
Svět je malý. paní Řepíková je maminka kluka se kterým jsem chodila na střední do třídy a pak i chodila asi dva roky. Stále si píšeme a tak 2x za rok se v Praze setkáváme. On sám byl nakažený svým synem a přestože má nadváhu i vysoký tlak překonal to v pohodě. manželka o ně pečovala nijak se neoddělovali a nenakazila se vůbec. To jen pro zajímavost mimo soutěž. Já osobně se očkovat nenechám. Mám na léky alergii.

assil
napsal(a):
Ale pořád mutuje dost rychle na to, aby výroba a distribuce očkování nestíhala, viz Anglie a Nigérie teď třeba, takže prostě jako laik vidím tu účinnost očkování stejně jako u chřipky, což je jako nic moc.
je tam pravděpodobně zkřížená imunita. nový kmen neznamená nový natolik, aby vakcína hned nefungovala.
v tomhle je koronavirus o dost jiný než chřipka.

assil
napsal(a):
Možná se vychází z předpokladu, že bude méně nemocných, zejména těch s těžkým průběhem. Tak jsem to pochopila já.

GAELLE
napsal(a):
Svět je malý. paní Řepíková je maminka kluka se kterým jsem chodila na střední do třídy a pak i chodila asi dva roky. Stále si píšeme a tak 2x za rok se v Praze setkáváme. On sám byl nakažený svým synem a přestože má nadváhu i vysoký tlak překonal to v pohodě. manželka o ně pečovala nijak se neoddělovali a nenakazila se vůbec. To jen pro zajímavost mimo soutěž. Já osobně se očkovat nenechám. Mám na léky alergii.
Nenechte, už to tu píšete poněkolikáté. Myslím, že vás nikdo do očkování nenutí ani nepřemlouvá.

Hlášení na téma karantény: Dr. říká, že na konci karantény na testy znovu nemusím a že mám mít karanténu jen 10 dní a ne 15, jak nám řekla hygiena :)
napsal(a):
Hlášení na téma karantény: Dr. říká, že na konci karantény na testy znovu nemusím a že mám mít karanténu jen 10 dní a ne 15, jak nám řekla hygiena :)
Tak to budete mít už za sebou 😊
Tech 15 dní , bylo zvláštních .nikde jsem to od nikoho neslyšela 😐

RozaTonda-mopsi
napsal(a):
Přijde mi, že se v tom moc nedá vyznat, najít relevantní info... Budu počítat těch 10 dní třeba pro aktivity jako běhání, ale asi ještě další týden počkám s nějakým setkáváním, chozením mezi lidi.

Ve wiki se píše, že v ČR je 14 dnů.
Ale ve filmu říkali, a tomu já věřím, je to vysoce vědecký film na rozdíl od wiki, že to slovo je od slova 40. Takže zůstaňme na lodích.
A až zas přijde někdo protestovat, mohu říct, že píšeme Dekameron.

napsal(a):
Přijde mi, že se v tom moc nedá vyznat, najít relevantní info... Budu počítat těch 10 dní třeba pro aktivity jako běhání, ale asi ještě další týden počkám s nějakým setkáváním, chozením mezi lidi.
Jsem si teda myslela, ze by to meli na te hygiene vedet nejlepe, ale evidentne je vase Mudr informovaná lepe
https://koronavirus.mzcr.cz/mimoradne-opatreni-zkracuje-karantenni-opatreni-na-deset-dni/

assil
napsal(a):
Jenže chřipkovou vakcínou se u nás očkuje jen nepatrné procento lidí, to na elimiaci chřipky (žádné nemoci) absolutně nestačí.
marcelaamax
napsal(a):
Tak to je taky docela zajímavé, když někdo má pozitivní test a je úplně bez příznaků.
To byl pokyn z hygieny.
Jinak já nevím...pořád úplně nevěřím tomu bezpříznakovému nosičství. Když se jen rozhlédnu po rodině: pořád je tam někdo s kašlem, rýmou...jako-že nachlazený, takže to možná berou jen jako další nachlazení...a on je to covid. Já tohle nemívám, takže kdybych najednou po15letech dostala kašel či rýmu, už bych byla dost ve střehu.

lesnížínka
napsal(a):
Že 10 dní už se říkalo dávno. Sestřence řekli, že pokud se to u příbuzných neprojeví, tak 6.den už ani nemá cenu, aby oni šli na testy, že to už by věděli, kdyby to měli.
No ale zrovna tam to nakonec od sebe chytli, ne?
A taky je dost bezpříznakových průběhů, tam by 6. den taky věděli prd a šířili to dál...
napsal(a):
No ale zrovna tam to nakonec od sebe chytli, ne?
A taky je dost bezpříznakových průběhů, tam by 6. den taky věděli prd a šířili to dál...
Ano chytli Ptala jsem se kolikátý den se to tedy u nich projevilo, zatím čekám na odpověď. Právě mě to zajímá, vzhledem k těm pokynům z hygieny.

lesnížínka
napsal(a):
To byl pokyn z hygieny.
Jinak já nevím...pořád úplně nevěřím tomu bezpříznakovému nosičství. Když se jen rozhlédnu po rodině: pořád je tam někdo s kašlem, rýmou...jako-že nachlazený, takže to možná berou jen jako další nachlazení...a on je to covid. Já tohle nemívám, takže kdybych najednou po15letech dostala kašel či rýmu, už bych byla dost ve střehu.
Brácha byl absolutně bez příznaků (ani ta rýma), přesto nakazil svoji partnerku a všechny lidi v kanceláři. I ti byli bez příznaků a předsto nakazili svoje rodiny. Takže do evidentně existuje.
lesnížínka
napsal(a):
To byl pokyn z hygieny.
Tak já znám osobně rodinu, kde to měli 4 lidi, z toho jedna měla těžký průběh, dva mírný průběh a jeden fakt neměl žádné příznaky. Ale pozitivní test měli všichni.
A pak znám ještě jednu osobu, kterou kontaktoval pozitivní člověk, že s ní viděl, ale spíš jen tak letmo. Jelikož ona dělá s lidmi, tak pro jistotu na test šla, i když jí nic nebylo, žádné příznaky... No a pozitivní byla...
Naopak jak jsem tu psala o té kamarádce - ta měla s partnerem úplně totožné příznaky, ona a pozitivní, on ne...

napsal(a):
Já mám také aktuální info z hygieny - ten druhý test na konci karantény nám nemůžou nařídit, ale kvůli případným přenosům v rodině ho doporučují.
lesnížínka
napsal(a):
Ano chytli Ptala jsem se kolikátý den se to tedy u nich projevilo, zatím čekám na odpověď. Právě mě to zajímá, vzhledem k těm pokynům z hygieny.
Tak upřesňuju: 5 den se objevily mírné příznaky u nich, jak jsem psala muž rýmu, dcera vyrážku kolem očí. Sestřenka má teď už po karanténě, ale čich ještě nemá. Dcera a muž mají karanténu 10 dní od testu, ale příznaky měli dřív, takže celkem to bude třeba 12 dnů.
marcelaamax
napsal(a):
Tak já znám osobně rodinu, kde to měli 4 lidi, z toho jedna měla těžký průběh, dva mírný průběh a jeden fakt neměl žádné příznaky. Ale pozitivní test měli všichni.
A pak znám ještě jednu osobu, kterou kontaktoval pozitivní člověk, že s ní viděl, ale spíš jen tak letmo. Jelikož ona dělá s lidmi, tak pro jistotu na test šla, i když jí nic nebylo, žádné příznaky... No a pozitivní byla...
Naopak jak jsem tu psala o té kamarádce - ta měla s partnerem úplně totožné příznaky, ona a pozitivní, on ne...
Většina lidí začne mít příznaky ten 4-5 den, takže do té doby sice byli pozitivní, ale příznaky neměli, jenže už mohli x lidí nakazit, aniž by věděli...
Kamarádka měla stejné příznaky...někdo to tak má. Buďte si jistá, že kdybych měla otravu hobama, můj muž ji má 100% taky, i kdyby vůbec žádné houby nejedl Psychika v tomto směru umí dělat úplné divy, vyzkoušeno i na vlastní kůži
lesnížínka
napsal(a):
Většina lidí začne mít příznaky ten 4-5 den, takže do té doby sice byli pozitivní, ale příznaky neměli, jenže už mohli x lidí nakazit, aniž by věděli...
Kamarádka měla stejné příznaky...někdo to tak má. Buďte si jistá, že kdybych měla otravu hobama, můj muž ji má 100% taky, i kdyby vůbec žádné houby nejedl Psychika v tomto směru umí dělat úplné divy, vyzkoušeno i na vlastní kůži
Teď vám asi úplně nerozumím...
Já reagovala na to, že pokud někdo do 6ti dnů nemá příznaky, a žije (nebo se viděl) s pozitivním, tak ani nemusí na test, protože už by se to dávno projevilo. A pak na to, že nevěříte bezpříznakovému nošičtvíí... Jenže z mé zkušenosti někdo má celý průběh úplně bez příznaků... Takže teda podle toho co jste psala nemusí na test, nemusí být v karanténě, ale vesele to může přenášet na lidi kolem sebe.
Většina lidí začne mít příznaky ten 4-5 den
Většina možná jo, ale opravdu znám lidi, kteří za celý průběh kovidu neměli žádný příznak, cítili se úplně v pohodě.
A ještě k tomuhle - to je zřejmě myšleno na ty kamarády, kdy ona to měla, on ne, ale příznaky stejné? To jsou totiž zrovna jedni z těch, kteří celý covid berou dost s rezervou.. Nikdy se toho nebáli, není to typ lidí, co by byl každou chvíli nemocný, hypochondři nebo tak, to vůbec, spíš naopak. Nemocní vůbec nebývají. Ty příznaky jim začaly tak nějak nastejno, nejdřív únava, bolest svalů, později rýma, kašel... Ale pořád si mysleli, že je to obyčejná chřipka. I když čekali na výsledky testů, tak mysleli ,že budou oba negativní... Tady fakt nešlo o nějaké vsugerování příznaků.. Ale jinak s tou psychikou souhlasím. Ale v tomhle případě to bylo spíš tak, že ona teda opravdu měla kovid a on úplně zároveň chřipku? Nevím...
marcelaamax
napsal(a):
Teď vám asi úplně nerozumím...
Já reagovala na to, že pokud někdo do 6ti dnů nemá příznaky, a žije (nebo se viděl) s pozitivním, tak ani nemusí na test, protože už by se to dávno projevilo. A pak na to, že nevěříte bezpříznakovému nošičtvíí... Jenže z mé zkušenosti někdo má celý průběh úplně bez příznaků... Takže teda podle toho co jste psala nemusí na test, nemusí být v karanténě, ale vesele to může přenášet na lidi kolem sebe.
Většina lidí začne mít příznaky ten 4-5 den
Většina možná jo, ale opravdu znám lidi, kteří za celý průběh kovidu neměli žádný příznak, cítili se úplně v pohodě.
Právě že, já znám dopodrobna jen tenhle průběh u příbuzných, s ostatníma nakaženýma jsem nemluvila, takže jen tak co slyším: ten měl a špatné, ten měl a ani nevěděl. Sousedky dítě mělo potvrzený, ona taky, ale ona taky jen tu rýmu, tak si stěžovala, že je to celé humbuk hlavně, že musí sedět doma. Ale taky prostě to neberu, že je bezpříznakový nosič, protože měla tu rýmu. A kdyby dítě nemělo horečky, ani by je nanapadlo na testy jít. Někdo to jako příznak nebere, protože má rýmu 10x do roka. U ní nevím, tolik jsem se nevyptávala.
lesnížínka
napsal(a):
Právě že, já znám dopodrobna jen tenhle průběh u příbuzných, s ostatníma nakaženýma jsem nemluvila, takže jen tak co slyším: ten měl a špatné, ten měl a ani nevěděl. Sousedky dítě mělo potvrzený, ona taky, ale ona taky jen tu rýmu, tak si stěžovala, že je to celé humbuk hlavně, že musí sedět doma. Ale taky prostě to neberu, že je bezpříznakový nosič, protože měla tu rýmu. A kdyby dítě nemělo horečky, ani by je nanapadlo na testy jít. Někdo to jako příznak nebere, protože má rýmu 10x do roka. U ní nevím, tolik jsem se nevyptávala.
Chápu. Ty dva lidi co znám já opravdu příznaky neměly, ani tu rýmu, ani únavu, nic po celý průběh.... Asi to není běžné, ale stát se to může.
RozaTonda-mopsi
napsal(a):
Já od tety. Tam to bylo tak, že 4 lidi žijí v jedné domácnosti. 3 onemocněli a nechali se otestovat - byli pozitivní = 10 dní karanténa. Teta záhadně neonemocněla, ale ani nejela na test. A měla karanténu delší - asi těch 15 dní...
marcelaamax
napsal(a):
A ještě k tomuhle - to je zřejmě myšleno na ty kamarády, kdy ona to měla, on ne, ale příznaky stejné? To jsou totiž zrovna jedni z těch, kteří celý covid berou dost s rezervou.. Nikdy se toho nebáli, není to typ lidí, co by byl každou chvíli nemocný, hypochondři nebo tak, to vůbec, spíš naopak. Nemocní vůbec nebývají. Ty příznaky jim začaly tak nějak nastejno, nejdřív únava, bolest svalů, později rýma, kašel... Ale pořád si mysleli, že je to obyčejná chřipka. I když čekali na výsledky testů, tak mysleli ,že budou oba negativní... Tady fakt nešlo o nějaké vsugerování příznaků.. Ale jinak s tou psychikou souhlasím. Ale v tomhle případě to bylo spíš tak, že ona teda opravdu měla kovid a on úplně zároveň chřipku? Nevím...
Nebo mu vyšel test blbě? Prostě nějaká chyba? Však se to říká už od jara, že testy taky nejsou úplně stoprocentní.
Ke zbytku se přidávám. Znám x lidí, co neměli příznaky žádné, ovšem byli pozitivní a pravděpodobně první v té konkrétní domácnosti, někteří to od nich chytli a příznaky měli, přesto se objevili i lidi, co v celé zakoviděné domácnosti nechytli nic. Ale prostě to bezpřínakový přenašečství potvrzuju. Že to ne každý potkal neznamená, že to není.

napsal(a):
Já mám také aktuální info z hygieny - ten druhý test na konci karantény nám nemůžou nařídit, ale kvůli případným přenosům v rodině ho doporučují.
Nakonec jsem si zamluvila termín na antigenním testu týden po skončení karantény (dřívější nebyl). A do tý doby se nemusím s někým vidět.

Myslíte, že jsou Izraelci oproti nám tak blbí, že očkují několik tisíc lidí denně?
My jsme ti chytří, že jo? Čekáme, až je to pokosí?

Atheira
napsal(a):
Nebo mu vyšel test blbě? Prostě nějaká chyba? Však se to říká už od jara, že testy taky nejsou úplně stoprocentní.
Ke zbytku se přidávám. Znám x lidí, co neměli příznaky žádné, ovšem byli pozitivní a pravděpodobně první v té konkrétní domácnosti, někteří to od nich chytli a příznaky měli, přesto se objevili i lidi, co v celé zakoviděné domácnosti nechytli nic. Ale prostě to bezpřínakový přenašečství potvrzuju. Že to ne každý potkal neznamená, že to není.
Virus se chová nepředvídatelně a divně.
U sousedů : Starý pán, 80 let, žádný štíhlý jedinec, vysoký tlak, vyšší cukr, angioplastiku......střední průběh, bez kašle, bez rýmy, s horečkami sráženými ke 37 paralenem, výrazná slabost, pokles tlaku, nechuť k jídlu.
Syn 56, v podstatě zdravý, 2x u něj byla záchranka, těžko dýchal, kašlal, podezření na plicní embolii, horečky.
Vnuk 16. pozitivní úplně bez příznaků.
Už dávno není pravda, že ti nejstarší.......
napsal(a):
Virus se chová nepředvídatelně a divně.
U sousedů : Starý pán, 80 let, žádný štíhlý jedinec, vysoký tlak, vyšší cukr, angioplastiku......střední průběh, bez kašle, bez rýmy, s horečkami sráženými ke 37 paralenem, výrazná slabost, pokles tlaku, nechuť k jídlu.
Syn 56, v podstatě zdravý, 2x u něj byla záchranka, těžko dýchal, kašlal, podezření na plicní embolii, horečky.
Vnuk 16. pozitivní úplně bez příznaků.
Už dávno není pravda, že ti nejstarší.......
mám stejné zkušenosti...
naopak mi přišlo teď v mém okolí, že lidé kolem 40ti let (převážně ženské) , bez nějakých přidružených nemocí to skosilo na 3 týdny - začalo to jako virozka, pak najednou ztráta čichu a během týdne teploty, bolesti hlavy, dušnost, silný kašel a pak obr únava.... kamarádka měla ještě pro mě nový příznak (bolest kůže na zádech, prý jako kdyby se spálila na sluníčku) ...
naopak starší lidé, s přidruženými nemocemi - alergie, astma, tlak, cukr ... dokonce i kamarád , který jde na operaci srdce - bez příznaku a jeho manželka 3 týdny kaput...

RozaTonda-mopsi
napsal(a):
mám stejné zkušenosti...
naopak mi přišlo teď v mém okolí, že lidé kolem 40ti let (převážně ženské) , bez nějakých přidružených nemocí to skosilo na 3 týdny - začalo to jako virozka, pak najednou ztráta čichu a během týdne teploty, bolesti hlavy, dušnost, silný kašel a pak obr únava.... kamarádka měla ještě pro mě nový příznak (bolest kůže na zádech, prý jako kdyby se spálila na sluníčku) ...
naopak starší lidé, s přidruženými nemocemi - alergie, astma, tlak, cukr ... dokonce i kamarád , který jde na operaci srdce - bez příznaku a jeho manželka 3 týdny kaput...
Dost to bude i tím, jak dlouho byla dotyčná osoba působení viru vystavena - jak říkají virová nálož.
Jestli byl dnes na veterině v čekárně 1 coviďák - tak potěš všechny přítomné. 2 hodiny v plné místnosti !
RozaTonda-mopsi
napsal(a):
mám stejné zkušenosti...
Mohu potvrdit, jiná kolegyně, kolem 55, vitální ženská, litá v MŠ kolem dětí, málokdy nemocná, tak to schytala na měsíc a půl, k tomu oboustranný zápal plic, doteď nemůže pořádně dýchat. Její manžel, o 20 let starší, chronicky nemocný, téměř bez příznaků.
Já jdu na test zítra, tak jsem zvědavá.
RozaTonda-mopsi
napsal(a):
mám stejné zkušenosti...
To jsem psala i já o sestřence: bolela ji kůže na zádech! Ale našla si to na NETu a bylo to prý zmiňováno - já jsem o tom teda nečetla nikde.

lesnížínka
napsal(a):
To jsem psala i já o sestřence: bolela ji kůže na zádech! Ale našla si to na NETu a bylo to prý zmiňováno - já jsem o tom teda nečetla nikde.
Já to mám u všeho, když horečka. Teda já jsem nemocná jednou za rok, letos už mám odmakáno, loni to byl ale covid jak vyšitej (nebo chřipka, kdo to rozezná..).
Říkalo se, že ženské jsou proti tomuto odolnější.. ale když v tom budete ťapkat půl roku..
Andrysek: pozitivní výsledek se zakazuje jménem megi ifauna law!
To bude dobrý.

napsal(a):
Dost to bude i tím, jak dlouho byla dotyčná osoba působení viru vystavena - jak říkají virová nálož.
Jestli byl dnes na veterině v čekárně 1 coviďák - tak potěš všechny přítomné. 2 hodiny v plné místnosti !
Naposledy jsem radši čekala venku, uvnitř bylo plno a jeden mladej bez náhubku.
Ať je fenové brzy dobře

napsal(a):
Naposledy jsem radši čekala venku, uvnitř bylo plno a jeden mladej bez náhubku.
Ať je fenové brzy dobře
Dík.
napsal(a):
Nenechte, už to tu píšete poněkolikáté. Myslím, že vás nikdo do očkování nenutí ani nepřemlouvá.
Dobré ránko včeličky a vlčáci🎄
hlášení po telefonátů. Hned ráno volá paní doktorka poptala se jak mi je a já, že fajn, tak mám karanténu zrušenou a můžu courat.
Manžel přiznal malou slabost a ukončil nemocenskou která mu končí 31.12. Rozhod se, že si dobere pak starou dovolenou a pokud se celkově nezlepší půjde znova za lékařkou a nechá se pořádně vyšetřit i s rengenem.
Zbalila jsem co se dalo a odjeli jsme na chalupu která je na samotě a človíčka nepotkáme, jen babulky co venčí okolo psy. Máme chaloupku v Jeseníkách tak snad luft pomůže manželovi.
Dája
Atheira
napsal(a):
Rodina od kamarádky, někdy v listopadu o víkendu měli oslavu, její dospělý syn s manželkou a rodina z její strany. Oni jsou družní, korony se nebáli. Kamarádka s manželem tam byla jenom na chvilku. V pondělí jí syn volal, že ztratil čich, o den později i jeho těhotná žena. On měl test negativní, ona pozitivní. Celý zbytek rodiny se nakazil, kromě té mé kamarádky, která tam byla asi jenom hodinu. Průběh měli všichni celkem lehký, až na tchána, tedy otce té těhotné dívky. Ten po měsíci léčby zemřel. Jinak zdravý člověk ve věku 55 let.

Andrýsek3
napsal(a):
Megi ifauna law moc nezabralo a hlásím se mezi pozitivní. 😐
..to mně moc mrzí, držte se...
Andrýsek3
napsal(a):
Megi ifauna law moc nezabralo a hlásím se mezi pozitivní. 😐
Ach jo, Andri i já přeji brzkou úzdravu a mírný průběh!
Myslíte, že je to třetí vlna??? Já vím, že je to ve finále jedno...ale v listopadu to byl děs běs, pak to najednou spadlo, špitálům se ulevilo...a teď zase šílená čísla .

Andrýsek3
napsal(a):
Děkuji Vám.
Já myslím, že logicky přišlo to, co mělo po předvánočním uvolnění opatření.
Jinak já zatím druhý den zvýšená teplota, bolesti hlavy a kašel, zadýchavani po námaze.
Všichni budeme držet palce, aby to proběhlo lehce.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.27.123
Andrýsek3
napsal(a):
Děkuji Vám.
Já myslím, že logicky přišlo to, co mělo po předvánočním uvolnění opatření.
Jinak já zatím druhý den zvýšená teplota, bolesti hlavy a kašel, zadýchavani po námaze.
Jo zase za vsechno muzou hospody, obuv a knihkupectví? Snad nemyslite vazne... Nikdo nikdo dotedka neudelal nejakej pruzkum kde se lidi nakazi nejcastejc. Ale hospody skoly ani kramy to nebyly. Prozradim vam tajemsti. Ctyri skoly v mem okoli. Nikdo neni nemocnej, pozitivni v testech spocitam na prstech jedne ruky. Moje fabrika ktera od zacatku jede rousky na hubach rozestuoy pri jidle dva metry (rozhozeni obedu abysme sli vzdy jeden tym z kazde haly a na jidelne misto 200 mist nějakých 80). No tak tam uz bylo hezkych par desitek pripadu. Ale holt jsme nadnarodni montovna ne mala hospoda kde se slezou ctyri stamgasti tak nas nezavrou.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jo zase za vsechno muzou hospody, obuv a knihkupectví? Snad nemyslite vazne... Nikdo nikdo dotedka neudelal nejakej pruzkum kde se lidi nakazi nejcastejc. Ale hospody skoly ani kramy to nebyly. Prozradim vam tajemsti. Ctyri skoly v mem okoli. Nikdo neni nemocnej, pozitivni v testech spocitam na prstech jedne ruky. Moje fabrika ktera od zacatku jede rousky na hubach rozestuoy pri jidle dva metry (rozhozeni obedu abysme sli vzdy jeden tym z kazde haly a na jidelne misto 200 mist nějakých 80). No tak tam uz bylo hezkych par desitek pripadu. Ale holt jsme nadnarodni montovna ne mala hospoda kde se slezou ctyri stamgasti tak nas nezavrou.
V klidu. Já bych řekla zejména ta velká obchodní centra, která byla pořádně nacpaná.
Jinak pruzkum se dělal (to jen k tomu nikdo nikdo) a nejvíc lidí se nakazí v zaměstnání, ale asi by to úplně nešlo, aby se zavřely firmy. Myslím, že většina OSVČ by byla šťastná, že může jako vy stále pracovat a dostávat výplatu.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Hospody za to dle mého nemůžou, to s Vámi souhlasím. I já byla na pivku, když se to na chvíli rozvolnilo... A cítila jsem se tam naprosto bezpečně! Stoly měly řádné rozestupy, servírka přišla asi 3x za ty cca dvě hoďky, co jsme tam byli, a vždy s řádně nasazenou rouškou. Ale nákaz ze škol - studenti, učitelé - mám kolem sebe desítky...já teď tedy píšu o VŠ (současnou situaci na jiných typech škol neznám).
Jinak ale s Vámi souhlasím v tom, že některé restrikce jsou - dle mě - úplně zbytečné a nesmyslné. Už třeba v těch obchodech zapáskování určitého sortimentu zboží. Potřebuju koupit nové prostěradlo, a to si asi teda počkám. A nechápu to!!! Lidi stejně do toho krámu jdou (mám teď na mysli třeba "náš" Albert), a myslím, že kdyby teda jo chtěli, tak ať omezí počet nákupních vozíků, ale ne sortiment!
Jo, a můj kamarád, z jiné VŠ, se nakazil od svého doktoranda, při jeho obhajobě. Ten můj kamarád skončil ve velmi vážném stavu s oboustranným zápalem plic v Brně ve špitále... A co je síla, už je tu zase nápor na lůžka - takže jej vykopli ještě v den, kdy byl stále na kyslíku. Pomáhala jsem jeho manželce shánět přístroj na měření saturace, kyslík. masku a kyslík... Jsou to nelékaři, laici, takže x telefonátů se mnou - ve špitále prý info neobdrželi téměř žádné. Ale prostě asi zase zdravotníci nestíhají.
Andrýsek3
napsal(a):
V klidu. Já bych řekla zejména ta velká obchodní centra, která byla pořádně nacpaná.
Jinak pruzkum se dělal (to jen k tomu nikdo nikdo) a nejvíc lidí se nakazí v zaměstnání, ale asi by to úplně nešlo, aby se zavřely firmy. Myslím, že většina OSVČ by byla šťastná, že může jako vy stále pracovat a dostávat výplatu.
...zaměstnání a rodiny... Jeden to přitáhne domů a od něj se nakazí xy dalších v rodině.
Já nevím, obchoďáky bych moc nevinila. Vždyť se ví, že je k chycení nákazy potřeba být s nakaženým "face to face" minimálně hodinu (navíc bez ochranných prostředků úst a nosu). I když jistě se výjimky najdou - někdo to chytí po jediném prskanci od někoho pozitivního.
Btw, už jsem tu psala o sestřenici - árařce - už vlastně rok je vystavena dennodenně nejtěžším COVIDovým pacientům, intubuje, dělá laváže dýchacích cest, atd., a zatím to chvála Bohu nechytla. Ale jejich ředitel ano, je také árař, a prý totálně kašlal na nějaká protiepidemická opatření... No, málem umřel, "kluk" - můj ročník, tj. střední věk. Selhání dýchání, do špitálu nechtěl, léčil se doma, ale dotáhl si domů kyslíkové bomby a další potřebné věci a byl prý na tom tak, že kvůli dušnosti vůbec nemohl ani mluvit. Natož třeba přejít pokoj.
fikovnice
napsal(a):
...zaměstnání a rodiny... Jeden to přitáhne domů a od něj se nakazí xy dalších v rodině.
Já nevím, obchoďáky bych moc nevinila. Vždyť se ví, že je k chycení nákazy potřeba být s nakaženým "face to face" minimálně hodinu (navíc bez ochranných prostředků úst a nosu). I když jistě se výjimky najdou - někdo to chytí po jediném prskanci od někoho pozitivního.
Btw, už jsem tu psala o sestřenici - árařce - už vlastně rok je vystavena dennodenně nejtěžším COVIDovým pacientům, intubuje, dělá laváže dýchacích cest, atd., a zatím to chvála Bohu nechytla. Ale jejich ředitel ano, je také árař, a prý totálně kašlal na nějaká protiepidemická opatření... No, málem umřel, "kluk" - můj ročník, tj. střední věk. Selhání dýchání, do špitálu nechtěl, léčil se doma, ale dotáhl si domů kyslíkové bomby a další potřebné věci a byl prý na tom tak, že kvůli dušnosti vůbec nemohl ani mluvit. Natož třeba přejít pokoj.
Já to chytila od babičky, s kterou jsem byla hodinu v kontaktu, seděla 2m ode mě, neobjimali jsme se, nic. Babička nevím, kde to chytla, buď po obchodech, kde lítala až do 23. Nebo od druhé vnučky, která chodila do školy a prý byla pozitivní učitelka.

Jak je to na Silvestra? Manžel mně tvrdí, že na tento den je výjimka, slavit venku se může až do rána. Takže očekávám, že pak se to zase zvedne.
To omezení prodeje mě taky štve, momentálně nejvíc hobby. Pos... se nám záchod, protýká a jako celkem dost. A kde má člověk sehnat náhradní díly? Chtělo by si to pořadně prohlídnout, co člověk kupuje a jestli to je správný kus. Což zrovna u těchle součástek není na netu ideální, kolikrát tam maj blbej obrázek.
Jinak já ani přítel nikde zbytečně necouráme, většina nákupů online. Už od začaátku března home office.
fikovnice
napsal(a):
Hospody za to dle mého nemůžou, to s Vámi souhlasím. I já byla na pivku, když se to na chvíli rozvolnilo... A cítila jsem se tam naprosto bezpečně! Stoly měly řádné rozestupy, servírka přišla asi 3x za ty cca dvě hoďky, co jsme tam byli, a vždy s řádně nasazenou rouškou. Ale nákaz ze škol - studenti, učitelé - mám kolem sebe desítky...já teď tedy píšu o VŠ (současnou situaci na jiných typech škol neznám).
Jinak ale s Vámi souhlasím v tom, že některé restrikce jsou - dle mě - úplně zbytečné a nesmyslné. Už třeba v těch obchodech zapáskování určitého sortimentu zboží. Potřebuju koupit nové prostěradlo, a to si asi teda počkám. A nechápu to!!! Lidi stejně do toho krámu jdou (mám teď na mysli třeba "náš" Albert), a myslím, že kdyby teda jo chtěli, tak ať omezí počet nákupních vozíků, ale ne sortiment!
Tak já jsem třeba zjistila, že v našem Albertu si nekoupím houbičky na nádobí, neb jsou za páskou.
Z hygienicko epidemického hlediska je pro mě zřejmě bezpečnější používat stále tu samou

Andrýsek3
napsal(a):
Výjimka není. Od 21 hodin se nesmí ven.
Už jsem to našla, máte pravdu, chlap si ze mě zase vystřelil. :-)
Terven
napsal(a):
Tak já jsem třeba zjistila, že v našem Albertu si nekoupím houbičky na nádobí, neb jsou za páskou.
Z hygienicko epidemického hlediska je pro mě zřejmě bezpečnější používat stále tu samou
A sakra tu mám asi poslední. A to jsem přemýšlela už před uzávěrou, jestli něco ze zakázanýho sortimentu nepotřebujem. No nic mě nenapadlo... A teď protýká záchod a nemám houbičky na nádobí, a asi ani kuchyňský utěrky. Ach jo... Navíc mi přijde, že tyhle uzávěry obchodů nic neřeší, akorát to komplikuje život.

Terven
napsal(a):
Vemte staré prostěradlo, nastříhejte na čtverce 25x25 a do otevření vydržíte :-)) Když pořádně vymácháte, tak vydrží i 3 dny. Možná hygieničtější než dobu používaná houbička :-).

elisak
napsal(a):
A sakra tu mám asi poslední. A to jsem přemýšlela už před uzávěrou, jestli něco ze zakázanýho sortimentu nepotřebujem. No nic mě nenapadlo... A teď protýká záchod a nemám houbičky na nádobí, a asi ani kuchyňský utěrky. Ach jo... Navíc mi přijde, že tyhle uzávěry obchodů nic neřeší, akorát to komplikuje život.
Myslím, že v drogerii je v pohodě koupíte. Dnes jsem byla v dm a dalo se koupit vše.
Terven
napsal(a):
No právě... A pak se diví, že jsou lidi naštvaní. Plus jsem četla x komentářů od rodičů dětí, že třeba potřebují koupit jeden sešit do školy, a že když by to chtěli v e-shopu, vyjde to podstatně dráž (prý).
Mně třeba prostěradlo rozerval kocour , mám atyp novou postel, druhé prostěradlo je na tom podobně jako toto, a v Albertu jdu kolem uličky, kde by stačilo natáhnout ruku a to prostěradlo bych koupila. Ale prostě ne, zakázáno!
napsal(a):
Vemte staré prostěradlo, nastříhejte na čtverce 25x25 a do otevření vydržíte :-)) Když pořádně vymácháte, tak vydrží i 3 dny. Možná hygieničtější než dobu používaná houbička :-).
Jo, já to taky tak dělám, stará prostěradla jsou ideální hadry na kdeco . Ale třeba já potřebuju nové prostěradlo + předevčírem mi "odešel" zip na bundě. Švadlena by se našla, ale nemá kde koupit ten zip. Tak jsem se fakt asi dvě hodiny snažila o opravu zipu sama , vypadlýho jezdce jsem nakonec na zip narvala...a stejně zip nefunguje - při zapínání se rozevírá.
fikovnice
napsal(a):
No právě... A pak se diví, že jsou lidi naštvaní. Plus jsem četla x komentářů od rodičů dětí, že třeba potřebují koupit jeden sešit do školy, a že když by to chtěli v e-shopu, vyjde to podstatně dráž (prý).
Mně třeba prostěradlo rozerval kocour , mám atyp novou postel, druhé prostěradlo je na tom podobně jako toto, a v Albertu jdu kolem uličky, kde by stačilo natáhnout ruku a to prostěradlo bych koupila. Ale prostě ne, zakázáno!
No většinou budou platit poštovný. Což je pak ta blbá situace, kdy člověk dá víc za dopravu než za tu chtěnou věc.
elisak
napsal(a):
Kuchyňský utěrky jsem normálně koupila v "Albertu" v oddělení drogerie - pokud myslíte ty klasické papírové.

Ale dyť drogistické zboží nemá být za páskou.
Nesmí se prodávat jen to, co není - drogerie, léky, potraviny.
A tak si jdu pro houbičky normálně do drogerie, nebo do normálního krámu.. té obecní drogerii uděláte teda lepší službu než lézt do Alberta..
Náš koloniál nic neoddělil. A dobře udělal. Co bychom tady asi tak dělali.. a jestli někdo zavolá fíky jako minule, tak na něj osobně pošlu psa.
napsal(a):
Ale dyť drogistické zboží nemá být za páskou.
Nesmí se prodávat jen to, co není - drogerie, léky, potraviny.
A tak si jdu pro houbičky normálně do drogerie, nebo do normálního krámu.. té obecní drogerii uděláte teda lepší službu než lézt do Alberta..
Náš koloniál nic neoddělil. A dobře udělal. Co bychom tady asi tak dělali.. a jestli někdo zavolá fíky jako minule, tak na něj osobně pošlu psa.
Tak holt je Albert zase papežštější než papež...

fikovnice
napsal(a):
Na naší SŠ aktuálně asi 25% pozitivních mezi kantory a vychovateli na DM, u všech průběh mírný.

Terven
napsal(a):
Ještě, že jsem si minulý týden koupila celé balení. Ne, některá opatření fakt nechápu.
neverend

XXX.XXX.213.247
Já dnes normálně koupil ledničku.🙂 Jinak všem "nakaženým" samozřejmě přeji brzké uzdravení a co nejméně komplikací. Moje teta už to má také. Ač postarší dáma, tak třetí den a krom trochu teploty zatím žádné větší komplikace.
Terven
napsal(a):
To je asi ujeté pojetí nařízení ze strany našeho Albertu, ale stejně ta omezení páskou jsou deb.i.lita, s prominutím.
Ochrana jiných krámů se stejným sortimentem, které musí být zavřené. Já s tím souhlasím. Bez těch blbostí, které musí být v supermarketu zapáskovené, se člověk chvíli obejde. To, že si to Albert vztáhne i na drogerii, i když nemusí, je jejich iniciativa a nic nikomu nebrání jít si to koupit jinam.

assil
napsal(a):
Ochrana jiných krámů se stejným sortimentem, které musí být zavřené. Já s tím souhlasím. Bez těch blbostí, které musí být v supermarketu zapáskovené, se člověk chvíli obejde. To, že si to Albert vztáhne i na drogerii, i když nemusí, je jejich iniciativa a nic nikomu nebrání jít si to koupit jinam.
Jenže když musím jinam, zvyšuji riziko, že někoho nakazím nebo někdo nakazí mě.

Asi to okoukli v okolních zemích. V různých reportážích bylo k vidění. Snad i na Slovensku. Děs bude Silvestr ve velkých městech. Jak ve 21 dostanou lidi z náměstí - nevím a netěším se.
assil
napsal(a):
Tak to si asi sedím na vedení, ale nechápu to.
Jasně, že se bez těch věcí člověk chvíli obejde, ale proč?
Čemu nebo komu by uškodil, pokud by si to zboží v tom hypermarketu koupil - pokud už tam je?
Takže je teda z epidemiologického hlediska lepší jít si pro ty věci jinam a oblézt co nejvíc krámů?

napsal(a):
Asi to okoukli v okolních zemích. V různých reportážích bylo k vidění. Snad i na Slovensku. Děs bude Silvestr ve velkých městech. Jak ve 21 dostanou lidi z náměstí - nevím a netěším se.
Na to jsem sama zvědavá. Spousta lidí se domlouvala na FB, kam na Silvestra vyrazí. To snad ani PČR nebude moct uhlídat....
fikovnice
napsal(a):
Jo, já to taky tak dělám, stará prostěradla jsou ideální hadry na kdeco . Ale třeba já potřebuju nové prostěradlo + předevčírem mi "odešel" zip na bundě. Švadlena by se našla, ale nemá kde koupit ten zip. Tak jsem se fakt asi dvě hodiny snažila o opravu zipu sama , vypadlýho jezdce jsem nakonec na zip narvala...a stejně zip nefunguje - při zapínání se rozevírá.
Někdy stačí jezdce lehce zmáčknout kleštičkami, ale opatrně ať se nerozlomí.

napsal(a):
Na to jsem sama zvědavá. Spousta lidí se domlouvala na FB, kam na Silvestra vyrazí. To snad ani PČR nebude moct uhlídat....
Já bych věděla. Všechny ve shluku na náměstí označit barvou a nechat léčení zaplatit.
Vysedat v hospodě, popírat roušky, shlukovat se na náměstí......A pak fňukat a volat záchranku. Opakovaně. Kašlu, špatně dýchám, přijeďte. Přijedou - to je v pořádku ( i když už mnozí padají na h..-ústa), ale ty obarvení by to zaplatili.
Je mi jasné, že je to utopie.
Ale, když je neodradí ani to, že nakazí rodinu...rodiče, živitele.....Asi to ( ti nejmladší na náměstí ) na svých potřebách nepocítí, že rodiče budou na nemocenské.

Já mám spíš obavy z rachejtlí z balkonů.....asi bude někde hořet.

napsal(a):
Já mám spíš obavy z rachejtlí z balkonů.....asi bude někde hořet.
Německo zakázalo prodej pyrotechniky
a to, co už lidé stihli koupit, má zákaz na veřejnosti.
Tady se může jít do práce, pomoct,.. do 21h všude v nevím jakých skupinkách,
tak třeba..u nás to loni zakázali úplně a nikdo nedodržel, celé dvě hodiny jsem chtěla i se psem do sklepa, ale obě se tam bojíme.

assil
napsal(a):
Myslím, že měli zapáskvat jen "akční zboží". O to přece šlo, ne? Zabránit nárazovým návalům kvůli extravýhodné nabídce.
Zboží, co má market v běžné celoroční nabídce, měli nechat dostupné. Kromě drogerie třeba i nějaké základní školní a kancelářské potřeby.
Terven
napsal(a):
Tak to si asi sedím na vedení, ale nechápu to.
Jasně, že se bez těch věcí člověk chvíli obejde, ale proč?
Čemu nebo komu by uškodil, pokud by si to zboží v tom hypermarketu koupil - pokud už tam je?
Takže je teda z epidemiologického hlediska lepší jít si pro ty věci jinam a oblézt co nejvíc krámů?
Proč? Holt místo do Alberta půjdu třeba do Billy, kde si koupím všechno co potřebuju najednou, kde nejsou tak iniciativní, aby zapáskovali i to co nemusejí.
A komu to uškodí, když si v supermarketu koupíte třeba boty? Samozřejmě těm obchodům s botama, které musejí být zavřené. To, že je supermarkety směli prodávat vše i přes ostatní zavřené obchody byla pro ně ekonomická výhoda jak prase. Nedivím se, že to konečně někomu docvaklo a zarazil to.

napsal(a):
Myslím, že měli zapáskvat jen "akční zboží". O to přece šlo, ne? Zabránit nárazovým návalům kvůli extravýhodné nabídce.
Zboží, co má market v běžné celoroční nabídce, měli nechat dostupné. Kromě drogerie třeba i nějaké základní školní a kancelářské potřeby.
Cílem bylo, aby se lidi zdržovali v obchodě co nejkratší dobu. Tím, že tam smí být jen omezený počet lidí, tak aby se dostalo na všechny, aby snad někdo bez vrchovatého vozíku neumřel za tři dny hlady. Jenže mám pocit, že všichni se zbláznili. Vedení obchodů zapáskovalo kdeco, a lidi stejně s vozíkem courají.

Máme heslo: co nemám, to nepotřebuju (hystericky si to pořád opakuju, když v létě vybaluju na chatě)
Je fakt, že pokud byl obchoďák otevřený celý, byla to větší plocha- lidé se více rozptýlili, ale stejně u kasy vám někdo dokázal dýchnout na krk...
Ještě jsem v krámech od 24 nebyla....jsem zvědavá na náš vietnamskej Maxík, tam se dali koupit boty, spoďáry, oblečení, drogerie, žrádlo pro havěť, kuchyňské potřeby- prostě všechno, i když ostatní krámy byly zavřené....tak co teď oni na to. musím se tam vypravit na výzvědy.
neverend

XXX.XXX.213.247
Mě se náhodou dnes v obchoďáku líbilo.😀 Skoro nikde nikdo. Je vidět co lidi ve skutečnosti do těch "chrámů" láká. Zbytečnosti a zase jen zbytečnosti. Jak nemají na co "čumět", tak zase tolik do toho obchoďáku nemusí. A o silvestra bude alespoň klid trochu. Pokud by povolili bujaré oslavy, tak to by byly všechny opatření i v těch obchoďácích zcela k ničemu. Už vidím jak ti opilci něco dodržují.😀 Tomu už věřím.😀
assil
napsal(a):
Proč? Holt místo do Alberta půjdu třeba do Billy, kde si koupím všechno co potřebuju najednou, kde nejsou tak iniciativní, aby zapáskovali i to co nemusejí.
A komu to uškodí, když si v supermarketu koupíte třeba boty? Samozřejmě těm obchodům s botama, které musejí být zavřené. To, že je supermarkety směli prodávat vše i přes ostatní zavřené obchody byla pro ně ekonomická výhoda jak prase. Nedivím se, že to konečně někomu docvaklo a zarazil to.
Ani teď to nechápu...samozřejmě, že není neřešitelný úkol sehnat houbičku na nádobí, ale proč? Čemu pomůžu z hlediska šíření viru, když budu hledat market, kde houbičky nejsou za páskou ? A naopak, čemu by uškodilo, kdyby v tom Albertu šla normálně koupit?
Výsledek toho všeho je leda větší pohyb lidí, kteří hledají, kde by nedostupné zboží sehnali.
Chápu, že obchodům s botama uškodí, pokud si je lidi můžou koupit jenom v marketu a souhlasím, že je fajn, že to někomu docvaklo. Ale to řešení nemělo být zarazit to všem, nýbrž povolit to všem. Spousta lidí si boty radši koupí v obchodě s obuví než v Tescu a co jsem viděla, tak menší obchodníci daleko líp dodržovali hygienu, počet lidí v obchodě apod. Prostě tam pustili 4 zákazníky a dost - s hypermarkety nesrovnatelné.
Terven
napsal(a):
Ani teď to nechápu...samozřejmě, že není neřešitelný úkol sehnat houbičku na nádobí, ale proč? Čemu pomůžu z hlediska šíření viru, když budu hledat market, kde houbičky nejsou za páskou ? A naopak, čemu by uškodilo, kdyby v tom Albertu šla normálně koupit?
Výsledek toho všeho je leda větší pohyb lidí, kteří hledají, kde by nedostupné zboží sehnali.
Chápu, že obchodům s botama uškodí, pokud si je lidi můžou koupit jenom v marketu a souhlasím, že je fajn, že to někomu docvaklo. Ale to řešení nemělo být zarazit to všem, nýbrž povolit to všem. Spousta lidí si boty radši koupí v obchodě s obuví než v Tescu a co jsem viděla, tak menší obchodníci daleko líp dodržovali hygienu, počet lidí v obchodě apod. Prostě tam pustili 4 zákazníky a dost - s hypermarkety nesrovnatelné.
Já myslím, že ty houbičky jsou fakt jen nějaký fail zmiňovaného Albertu. Drogistické zboží by mělo být dostupné ve všech supermarketech, proto není nutné řešit obíhání obchodů, protože by to mělo být normálně dostupné (zlobit byste se měla Teda na konkrétní Albert). Souhlasím s tím, že pokud jsou zavřená malá hračkářství, obuv, atd. Tak by to neměly nabízet ani supermarkety, které jsou celkově po dobu pandemie hrozně zvýhodněny.

..teď jsem dorazila z Alberta...pár lidí po ploše.....drogerie včetně pytlů do košů, houbiček a podobného volně k prodeji...jedná se o Albert v Praze - Vysocanech...

OT: k tomu kde se dá chytit koroňáč: já jsem strašně rozlícená, bydlím v paneláku- společné prostory, včetně výtahu ! , kde jinde by měl mít člověk na ksichtě roušku než tady, co myslíte, čekám na výtah a vystoupí důchodce bez roušky, který 7 pater do toho výtahu funěl, pak si tam vlezu já a všechno to ještě jednou překátruju přes svoje plíce(já teda mám roušku, ale není to utěsněná maska, že. ) Venku si nandá roušku a jde do obchoďáku. ....Jdete zadním východem-sklepama ven, společné pro dva vchody ( a potkáte na úzkém prostoru rodinku bez roušek, co byla navštívit příbuzné) by se člověk po++ral. Pak nezbývá než zkonstatovat, můžem si za to sami, jak dlouho se v tom budem plácat.

napsal(a):
OT: k tomu kde se dá chytit koroňáč: já jsem strašně rozlícená, bydlím v paneláku- společné prostory, včetně výtahu ! , kde jinde by měl mít člověk na ksichtě roušku než tady, co myslíte, čekám na výtah a vystoupí důchodce bez roušky, který 7 pater do toho výtahu funěl, pak si tam vlezu já a všechno to ještě jednou překátruju přes svoje plíce(já teda mám roušku, ale není to utěsněná maska, že. ) Venku si nandá roušku a jde do obchoďáku. ....Jdete zadním východem-sklepama ven, společné pro dva vchody ( a potkáte na úzkém prostoru rodinku bez roušek, co byla navštívit příbuzné) by se člověk po++ral. Pak nezbývá než zkonstatovat, můžem si za to sami, jak dlouho se v tom budem plácat.
Souhlasím, lidi přestali být opatrní. I my. To je asi taky jeden z důvodů, proč je to tak rozjetý... Mně s obnovením poctivýho nošení roušky pomohla až karanténa. Teď už nebudu mít problém řádně rouškovat i nadále.

Andrýsek3
napsal(a):
Hlásím další příznak - pálí mě kůže na zádech jak od sluníčka. Zajímavý, co ta korana vymýšlí. Chuť a čich mám.
. .tak držím palce aby to bylo jen tohle ...kamarádka těžká diabetička s nalezem na plicich i srdci jde na testy dnes, navstivila ji na stedry den jeji znama a ta je pozitivní, průběh ošklivy, ale zatím bez hospitalizace....

Andrýsek3
napsal(a):
Hlásím další příznak - pálí mě kůže na zádech jak od sluníčka. Zajímavý, co ta korana vymýšlí. Chuť a čich mám.
Tohle už popisovalo víc lidí, i když to není oficiálně uznaný příznak.

K odlehčení něco veselého k vakcinaci Konečně jsme se dočkali očkovací kampaně...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.59.40
elisak
napsal(a):
Tak v tom případě to opatření zas nedává smysl.
Ale s hobby marketem má člověk asi smůlu.
Bauhaus jede v rezimu makra. Na ico se nakoupit da

"aby snad někdo bez vrchovatého vozíku neumřel za tři dny hlady."
no on je ten vrchovatý vozík třeba pro familii v karanténě/izolaci.......

Byla jsem u nás v Jednotě- ptraviny, neb Kauflan je v obležení, tam prostěradlo a povlečení v pohodě seženete v těch hrabacích koších, + nějaké další chujoviny....
Terven
napsal(a):
Souhlasím s Vámi! Jde totiž o to, že jsem nejdříve šla do Alberta a až tam jsem zjistila, co vše mají zapáskované - téměř vše krom jídla a nějaké té drogerie... Do Alberta jsem šla proto, že jej mám nejblíž a jsem zvyklá v něm nakupovat. Billa je naopak ode mě dost značný kus, takže buď MHD anebo autem - obojí není značka ideál. Ale hlavně je to zbytečná návštěva dvou obchodů místo jednoho!!!
Naopak nerovně vnímám, pokud řetězce zapáskovávají různé sortimenty zboží. Holt konkurence, je to jejich boj o zákazníky, ale nelíbí se mi to.
napsal(a):
Byla jsem u nás v Jednotě- ptraviny, neb Kauflan je v obležení, tam prostěradlo a povlečení v pohodě seženete v těch hrabacích koších, + nějaké další chujoviny....
V hrabacích koších??? Kaufík mám na druhém místě za Albertem, tak že bych zajela tam? Ale netuším, jaké hrabací koše máte na mysli...? Navíc jak jsem psala, mám atyp postel (buď 180 x 200 nebo 160 x 200 - musím to změřit, už jsem to samozřejmě zapomněla). Nehledě na to, že třeba ta pitomá galanterie zavřená třeba na dva měsíce je taky blbost, to mám teď na mysli ten zip. "Moydě" moc díky za radu, vyzkouším...
Už jsem to tu, tuším, psala. Započítávají se do pozitivních čísel i antigenní testy???
"Při součtu antigenních a PCR testů se Česko podle ředitele ÚZIS dostalo v úterý na hranici 70 000 odběrů. „To pak samozřejmě vede k vysokým přírůstkům nakažených,“ doplnil Dušek s tím, že čísla nakažených v následujících dnech ještě porostou."
Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/koronavirus-v-cesku-ladislav-dusek-uzis-zajem-o-testovani-je-obrovsky-cisla-nakazenych-porostou.A201230_092827_domaci_chtl
Podle Duška tedy ano, takže ten počet přes 16 tis. pozitivních za úterý je součet PCR + antigenních pozitivních? Nevěřím, že pokud v úterý byl někdo + na antigenním testu, že ještě týž den stihl konfirmační PCR test i s výsledky.

fikovnice
napsal(a):
V hrabacích koších??? Kaufík mám na druhém místě za Albertem, tak že bych zajela tam? Ale netuším, jaké hrabací koše máte na mysli...? Navíc jak jsem psala, mám atyp postel (buď 180 x 200 nebo 160 x 200 - musím to změřit, už jsem to samozřejmě zapomněla). Nehledě na to, že třeba ta pitomá galanterie zavřená třeba na dva měsíce je taky blbost, to mám teď na mysli ten zip. "Moydě" moc díky za radu, vyzkouším...
Myšleno v té Jednotě teda Coop, tam nic zapáskované nebylo, takové ty pultové koše, kde je zboží nepotravinové z letáků. .....nevím, zda je to metrama prodejní plochy, už nařízení nestuduju, dám roušku-maj nemaj, odcházím, venku jí nenosím, jen v budovách a budu nosit v práci...končí mi nemocenská a už jdu, ble, pěkně jsem si zvykla.

U nás v Albertu (supermarketu) je zapáskované jen lego za body a upozorňují na to rozhlasem.
neverend

XXX.XXX.213.247

fikovnice
napsal(a):
Už jsem to tu, tuším, psala. Započítávají se do pozitivních čísel i antigenní testy???
"Při součtu antigenních a PCR testů se Česko podle ředitele ÚZIS dostalo v úterý na hranici 70 000 odběrů. „To pak samozřejmě vede k vysokým přírůstkům nakažených,“ doplnil Dušek s tím, že čísla nakažených v následujících dnech ještě porostou."
Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/koronavirus-v-cesku-ladislav-dusek-uzis-zajem-o-testovani-je-obrovsky-cisla-nakazenych-porostou.A201230_092827_domaci_chtl
Podle Duška tedy ano, takže ten počet přes 16 tis. pozitivních za úterý je součet PCR + antigenních pozitivních? Nevěřím, že pokud v úterý byl někdo + na antigenním testu, že ještě týž den stihl konfirmační PCR test i s výsledky.
Vezmu to odzadu. Konfirmační PCR test by stihl, u nás ho nabírají obratem, pokud někomu vyšel pozitivní antigenní.
Klasické PCR jsme dnes absolvovali my, odběr kolem 9h, SMS s výsledkem dorazila kolem 13h. Jsme všichni negativní, tak super!
Procento pozitivních testů přesně odpovídá datům zveřejněným na MZCRcovid (právě jsem to přepočítala), tedy si i nadále myslím, že se do pozitivních čísel započítávají indikované PCR + výsledky konfirmačních PCR. Komu vyšel antigenní negativně, ve statistikách zahrnutý není.

fikovnice
napsal(a):
A proč si to prostěradlo neobjednáš online a nevyzvedneš na prodejně? Spousta obchodů teď funguje jako výdejny, např. Jysk.
https://jysk.cz/koronavirus-info
Moc nesouhlasím s tím, že oblečení a obuv nepatří mezi nejnutnější věci.
Jak bylo relativně dlouho teplo, tak jsem nějak neřešila zimní boty a bundu. A teď jak zase přituhlo, jsem zjistila,že nemám ani jedno. Ráno jsem v mikině a botaskách slušně vymrzla. No doufám, že nenapadne sníh, ale u Mělníka by nemusel.
napsal(a):
A proč si to prostěradlo neobjednáš online a nevyzvedneš na prodejně? Spousta obchodů teď funguje jako výdejny, např. Jysk.
https://jysk.cz/koronavirus-info
Já nic online nekupuju, vyjma zvířecích věcí - žrádlo, pelechy, atp. No, ale holt "jiná doba - prodavač vyhazuje hosta!" Tak budu muset i já najet na online nákupy...

Lidi, já už bych ten sníh uvítala a taky trochu mrazíku. Podhůří Jeseníků a máme tady kulový, ach jo.
elisak
napsal(a):
Moc nesouhlasím s tím, že oblečení a obuv nepatří mezi nejnutnější věci.
Jak bylo relativně dlouho teplo, tak jsem nějak neřešila zimní boty a bundu. A teď jak zase přituhlo, jsem zjistila,že nemám ani jedno. Ráno jsem v mikině a botaskách slušně vymrzla. No doufám, že nenapadne sníh, ale u Mělníka by nemusel.
no někdo, kdo má plné skříně... si to jistě myslet bude, ale...
pokud má někdo jednu zimní bundu a rozbije se mu zip... tak to moc k smíchu není... bez bundy v zimě mu bude jistě hej nebo malému děcku objednávat bez vyzkoušení botičky. taky super
než vám to dojde z eshopu, nějaký den to trvá... nemluvě o tom, že né každý má internet a když už ho má, tak to taky nemusí zvládnout a třeba naši by si tam bez mé pomoci neobjednali ani prd...
jako já chápu, proč se to nesmí koupit v marketech... aby nedocházelo k diskriminaci malých obchůdků...
zase o to víc si namastí kapsu e-shopy a dopravci.. nooo
myslím, že se neměli zavírat vůbec žádné obchody a ve velkých to omezit na počet lidí...
ale nejsem odborník, snad to vše, k něčemu je
neverend

XXX.XXX.213.247
fikovnice
napsal(a):
Já nic online nekupuju, vyjma zvířecích věcí - žrádlo, pelechy, atp. No, ale holt "jiná doba - prodavač vyhazuje hosta!" Tak budu muset i já najet na online nákupy...
Náhodou je to super ty online nákupy. Dnes mi přivezl lednici takový... No člověk to byl určitě, ale jeho zašifrovanou mluvu jsem nerozluštil.😀😀 Česky nic, anglicky nic a dokonce ani rusky jsme se nedomluvili. Pojal jsem podezření, že i jeho vyrobili v Číně s tou ledničkou.😀😀 Tak mám starou lednici prostě doma i přes zpětný odběr který se měl právě odehrát se zmiňovaným řidičem.😀 Obávám se, že bych jí tam dřív odnesl na zádech než bychom se dohodli a on mi porozuměl.😀
neverend
napsal(a):
Náhodou je to super ty online nákupy. Dnes mi přivezl lednici takový... No člověk to byl určitě, ale jeho zašifrovanou mluvu jsem nerozluštil.😀😀 Česky nic, anglicky nic a dokonce ani rusky jsme se nedomluvili. Pojal jsem podezření, že i jeho vyrobili v Číně s tou ledničkou.😀😀 Tak mám starou lednici prostě doma i přes zpětný odběr který se měl právě odehrát se zmiňovaným řidičem.😀 Obávám se, že bych jí tam dřív odnesl na zádech než bychom se dohodli a on mi porozuměl.😀
Třeba Vám nechtěl rozumět...
Nechtělo se mu tahat s těžkou lednicí. Třeba.

Klidně mohli nechat otevřené obchody "z ulice" stejně jako obchody na vsích s potravinami. Prostě vpustit dva zákazníky a ostatní čekají venku. Jenže v Praze asi nevědí, že malé obchody, např. s obuví, existují. Důležitý je ten vchod z ulice, aby se lidi nepromenádovali v chodbách nákupních center.
Ve Dvoře Králové si udělalo "výdejní okénko" knihkupectví. Jedněmi dveřmi si knížku objednáte ( musíte tedy vědět pro co jdete, nesmíte courat mezi regály ) a zaplatíte, knihkupec vám ji donese ke druhým a tam vám ji vydá.
Prostě výdejní "okénko", jako mají hospody. Chce to trochu improvizovat.
Také pedikury, malé - ne salony. Jedna pedikérka, jeden klient. Je toho spousta, co mohlo být.
Možná mohly dostat větší pravomoci městské úřady, které by situaci ve svém městě měly znát nejlíp.
P.S. Na zimních botách mám žraloka, ale mám jestě pohorky.