Prosím BARFAŘE o radu, kde dělám chybu...

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
7.9.2020 21:49
Ouško4

XXX.XXX.146.1

Dobrý den,
mám 6,5 měsíční štěňátko kolie a přešli jsme asi ve třech měsících z granulí na BARF.
Snažím se od začátku jet podle Novosádové, dávám pestré druhy masa, přílohy, doplňky...přesto nám teď první kontrolní odběry krve vyšly blbě...malýmu vylítl fosfor až do červena (dvojnásobně zvýšený), takže evidentně něco dělám blbě ale při vší snaze nevím co :-(
Úplně je mě z toho nanic, ke granulím jsem se vracet nechtěla, ale evidentně ten BARF prostě nezvládám :-(
Měl jste někdo stejný problém?
Ja jsem z toho úplně hotová, pro štěně jsem chtěla to nejlepší (všichni okolo mě jedou v granulích a byla jsem za divnou, ťukali si na čelo jakože štěně na BARFU, a že akorát z nudy vymýšlím chujoviny ) a nakonec fakt došlo na jejich slova :-(

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.9.2020 21:55

Nepamlskujete hodně sušeným masem?

Asi nejjednodušší bude namíchat přílohu s vysokým podílem mletého paroží, nebo ten vápník prostě přidat. Třeba to z kostí neumí efektivně vstřebat. Můj má v podstatě standardně mleté krky apod. a v příloze 10 % paroží.

7.9.2020 22:10
7.9.2020 22:10
Terven

XXX.XXX.110.191

Ony hlavně ty odběry jsou zbytečný. O tom, jak je na tom pes z dlouhodobýho hlediska, nevypovídají vůbec nic. Odrážejí jen to, co žral v době před odběrem - tedy co se týče fosforu. Vápník je v krvi hormonálně udržovanej na konstantní hladině, takže odběr je fakt o ničem - běžela tu o tom diskuze, psala tam vet - bodlinka, bohužel nedohledám.

7.9.2020 22:13

Terven napsal(a):
Ony hlavně ty odběry jsou zbytečný. O tom, jak je na tom pes z dlouhodobýho hlediska, nevypovídají vůbec nic. Odrážejí jen to, co žral v době před odběrem - tedy co se týče fosforu. Vápník je v krvi hormonálně udržovanej na konstantní hladině, takže odběr je fakt o ničem - běžela tu o tom diskuze, psala tam vet - bodlinka, bohužel nedohledám.

Já tohle znám u lidí. V krvi vápníku dost, ale do kostí se nestahuje - a osteoporóza jako prase.

7.9.2020 22:13
Ouško4

XXX.XXX.146.1

Calcium máme taky spíše na horní hranici, ale ještě ne "v červené", do červené vylítl jen ten fosfor.
V tomhle se vůbec neorientuju, jestli přidáním vápníku snížím fosfor? Myslela jsem že naopak fosfor vyvazuje vápník, a že buď je moc jednoho a málo druhýho, nebo je ten poměr naopak, že nejde aby bylo nadbytek obojího.
Už mi choděj reakce "na granulích by se ti to nestalo" :-(
Mrzí mě to, fakt jsem byla přesvědčená, že ten BARF je to pro toho psa lepší, ale evidentně je to vyšší dívčí která jde úplně mimo moje schopnosti a možnosti, bez ohledu na míru počátečního nadšení, jak bude pes na mase šťastnej a zdravej :-(

7.9.2020 22:15
Ouško4

XXX.XXX.146.1

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Přidat :
https://www.canina.cz/p/canina-calcium-citrat?gclid=EAIaIQobChMIwcPUvuzX6wIVGqd3Ch1sbwjAEAQYASABEgIT5vD_BwE#521

pro rychlé opravení poměru.

Děkuju moc, objednáno.

7.9.2020 22:17
PumaCZ

XXX.XXX.222.151

Ouško4 napsal(a):
Calcium máme taky spíše na horní hranici, ale ještě ne "v červené", do červené vylítl jen ten fosfor.
V tomhle se vůbec neorientuju, jestli přidáním vápníku snížím fosfor? Myslela jsem že naopak fosfor vyvazuje vápník, a že buď je moc jednoho a málo druhýho, nebo je ten poměr naopak, že nejde aby bylo nadbytek obojího.
Už mi choděj reakce "na granulích by se ti to nestalo" :-(
Mrzí mě to, fakt jsem byla přesvědčená, že ten BARF je to pro toho psa lepší, ale evidentně je to vyšší dívčí která jde úplně mimo moje schopnosti a možnosti, bez ohledu na míru počátečního nadšení, jak bude pes na mase šťastnej a zdravej :-(

Už jsem vám psala do původního vlákna, ale dám i sem.

Náš pesan měl vysoký fosfor i když byl čistě na kvalitních granulích, takže bych byla v klidu. Maso je prostě maso.

A jak už tu bylo řečeno, úplně stačilo, že měl více červeného masa či vnitřností a fosfor v krvi vylítne. Takže hlavně klid :))

7.9.2020 22:19

Granule jsou na trhu někde cca od roku 1992-3. Do té doby rostla štěňata na "barfu" - tedy spíš vařeném.
Zase tolik se to neřešilo. Maso, tvaroh, jogurt, vejce, ovesné vločky. Roboran. Žádné poměry jsme nepočítali, selský rozum k tomu stačil.

7.9.2020 22:22
Terven

XXX.XXX.110.191

Tak jsem to dohledala - doporučuju příspěvky bodlinky - ty hodnoty fosforu a vápníku v krvi jsou o ničem.

https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3653785/steneci-granule-pro-velka-plemena-dospelakovi?from-list=1#a3663831

7.9.2020 22:22
assil

XXX.XXX.121.3

Já tohle znám u lidí. V krvi vápníku dost, ale do kostí se nestahuje - a osteoporóza jako prase.

Jo, protože ke vstřebání vápníku do kostí potřebujete vit.K2, takže pokud si někdo nekoupí tuhle kombinaci, ale jen čistý vápník, dopadne jak píšete.

7.9.2020 22:28

PumaCZ napsal(a):
Už jsem vám psala do původního vlákna, ale dám i sem.

Náš pesan měl vysoký fosfor i když byl čistě na kvalitních granulích, takže bych byla v klidu. Maso je prostě maso.

A jak už tu bylo řečeno, úplně stačilo, že měl více červeného masa či vnitřností a fosfor v krvi vylítne. Takže hlavně klid :))

Jj, známá nevěděla, v rámci týdne dala den před zrovna vnitřnosti a hovězí srdce a krev úplně mimo.

7.9.2020 23:01

Kalcitonin.. pes si K1 vyrobí sám, pokud dostane najíst.. z bakterií, z kvašení má pak K2...a hořčík je ten, kdo hlídá, aby vyhrával kalcitonin nad parathormonem a aby vápník zůstal tam, kde být má... a takové podobné kraviny..
A to je všecko úplně jedno, protože nevěřím, že někdo krmí jako že vepřová játra, tavenný sýr, celozrnný rohlík k obědu a fazole se žloutky k večeři?
Na takové testy nechodíme a máme klid.
Copak má ten pes nějaké problémy? Křivé nohy, padají mu zuby, čůrá, kudy chodí, nemůže spát?

Nemůžete sem napsat, jaký má cca jídelníček?

8.9.2020 00:21

Když to vezmu ryze nevědecky, v minulé diskuzi byl problém mírně spadlé ucho u jinak zdravého štěněte.
Teď máte černé na bílém, že jedna hodnota je červená. No a? Má štěně nějaký problém? Kulhá? Nečurá, čurá moc? Má srajdu či zácpu? Nemá asi, že.
Jsem ráda, že jsem preventivní testy svým psům coby štěňatům nedělala, to bych si to asi musela jít hodit. Jeden ucho hore místo dole, druhý náznak prošlapu na přední atd. Vše se srovnalo přirozenou stravou postupně "samo" při růstu, podstatné bylo štěně nepřekrmovat do obezity a nekrmit jednostranně (příliš svaloviny / příliš vnitřností).
Nepanikařte, jak je vědecky psáno výše, jeden takový rozbor neznamená, že děláte chujoviny. Jestli krmíte dle Novosádové a svého rozumu, bude to v pohodě. A na hodnotitele typu maminka ("já ti to říkala") se zvysoka vybodněte.

8.9.2020 07:39
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Krmila jsem do dvou let kvalitníma granulema a pes má prošlapy jako prase. Proč? No hlavně proto, že měl neustálé trávící problémy a průjem...po granulích

8.9.2020 08:10

Terven napsal(a):

No tohle přesně mi řekl můj vet, když jsem se ptala, zda bychom měli dělat rozbory, abych viděla, zda krmím správně...nebo alespoň poměr vápníku a fosforu a on na to, že rozbory udělat můžeme, ale že to žádnou vypovídající hodnotu o tom, jak krmím defakto nemá....jde o momentální hodnoty.
A raději hlídáme, jestli fena roste jak má, jestli má přibírá postupně, aby ty váhové přírůstky nebyly skokové, jestli jsou tlapy v pořádku, jestli třeba nezačínají prošlapy, jestli se třeba neprohýbá ve hřbetě, že má krok ok...že tam není ani známka po pajdání, no a já se snažím hlídat poměr kostí a masa v krmné dávce....teď teda přezubovala, tak jsem prostě přihodila navíc kuřecí skelet a nebo křídlo.

8.9.2020 09:33

jenom, když člověk krmí + - stejně, což většinou krmí, tak i ta momentální hodnota vypovídá

a je třeba si uvědomit, že u štěněte v růstu se problém napáchá v cukuletu, ne jen dlouhodobě

a ano, je třeba na to nahlížet v kontextu problémů

ouško, přidáváním Ca nadbytek P nevyřešíš
jen tak pro info si najdi na netu tabulky obsahu těchto prvků v potravinách (např. https://www.nutridatabaze.cz/ , nutno rozkliknout rozšířené info) ať máš představu,jaký má to zvíře příjem Ca a P
a jestli to "maso", které má, je fakt všechno maso jako svalovina, vnitřnosti, nebo i šlachy, chrupavka a podobné
přílohy jsou většinou fosfor a fosfor

8.9.2020 10:25
Ouško4

XXX.XXX.68.89

jenom, když člověk krmí + - stejně, což většinou krmí, tak i ta momentální hodnota vypovídá

a je třeba si uvědomit, že u štěněte v růstu se problém napáchá v cukuletu, ne jen dlouhodobě

jen tak pro info si najdi na netu tabulky obsahu těchto prvků v potravinách (např. https://www.nutridatabaze.cz/ , nutno rozkliknout rozšířené info) ať máš představu,jaký má to zvíře příjem Ca a P
a jestli to "maso", které má, je fakt všechno maso jako svalovina, vnitřnosti, nebo i šlachy, chrupavka a podobné

Děkuji za odkaz, prostuduju...snažím se právě krmit co nejvíc pestře, jednou má hovězí, jednou králíka, jednou rybu...střídám kuřecí, kachní, vepřový...teď pár dní zpět měl kus srnce. U drůbeže a králíků dostává hlavně takové ty "směsi na polívku" skelety (kosti, křídla, krky, hřbety), hodně vepřové křupky, když ryba, tak komlet i s hlavou a ocasem. Když mám, dávám i kuřecí pařátky, "dá" i celou kuřecí hlavu i se zobákem ;-)

Přílohy dávám od firmy Dromy, jsou to takové ty instantní sáčky a plastové krabičky (zeleninka, rejže, vločky, bylinky), zaliju vlažnou vodou, zakápnu olejem, zamíchám. Tak dvakrát do týdne k tomu má vejce nebo tvaroh.
Z doplňků mořskou řasu, kelpu, vit.C, sušený rybičky, krevetky... (všechno to prodává Dromy jako příslušenství k BARFu).

A on to tak s radostí a chutí žere, když si vzpomenu jak se smutně nípal v granulích, ještě teď je má občas v misce k dispozici "na doražení" (Orijen Puppy Large), ale to už musí bejt aby si nabral do mordy, většinou tam ta miska je tak tejden, než to zmizne, takže granule do krmné davky už skoro nezapočítávám, a strašně, strašně nerada bych se k nim vracela :-(

8.9.2020 10:41
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Jen k tomu vajíčku. To dávejte celé, tedy i se skořápkou. Buďto rozšlápnu venku na dlažbě a pes to vylíže, pokud dávám do misky, rozbiju ho lžičkou na menší kousky.

8.9.2020 10:46
Ouško4

XXX.XXX.68.89

Kalcitonin.. pes si K1 vyrobí sám, pokud dostane najíst.. z bakterií, z kvašení má pak K2...a hořčík je ten, kdo hlídá, aby vyhrával kalcitonin nad parathormonem a aby vápník zůstal tam, kde být má... a takové podobné kraviny..
A to je všecko úplně jedno, protože nevěřím, že někdo krmí jako že vepřová játra, tavenný sýr, celozrnný rohlík k obědu a fazole se žloutky k večeři?
Na takové testy nechodíme a máme klid.
Copak má ten pes nějaké problémy? Křivé nohy, padají mu zuby, čůrá, kudy chodí, nemůže spát?

Nemůžete sem napsat, jaký má cca jídelníček?

Problémy nemá vůbec žadné, je veselej a hravej...jediné co, že mu kleslo ouško...viz vedlejší diskuse.

Jinak jsme teď o víkendu byli kouknout na výstavě, a bylo mi řečeno že je krásnej, že má moc pěknou kvalitu srsti, akorát je teda "do růžova", za což můžou přílohy s betakarotenem...netušila jsem že u blue merláčků se to musí hlídat, takže teď zkusíme vynechat z krmné dávky mrkev, červenou řepu a lososový olej a měl by při dalším línání vylínat do správného odstínu.
Mě osobně je to fuk, i kdyby byl bordó a lila, ale teď o víkendu mě to tak nadchlo, že jednu, dvě výstavy bych s ním možná příští rok zkusila, pokud se nám upraví to ouško ;-)

8.9.2020 10:49
Ouško4

XXX.XXX.68.89

lesnížínka napsal(a):
Jen k tomu vajíčku. To dávejte celé, tedy i se skořápkou. Buďto rozšlápnu venku na dlažbě a pes to vylíže, pokud dávám do misky, rozbiju ho lžičkou na menší kousky.

Dostává i se skořápkou, kvůli těm vajcům jsem mu pořídila vit.C, protože bez přidaného vit.C se ten vápník prý blbě vstřebává.
Někdo ještě vylejvá bílek, já mu je dávám celý.

8.9.2020 10:53

Ouško4 napsal(a):
Děkuji za odkaz, prostuduju...snažím se právě krmit co nejvíc pestře, jednou má hovězí, jednou králíka, jednou rybu...střídám kuřecí, kachní, vepřový...teď pár dní zpět měl kus srnce. U drůbeže a králíků dostává hlavně takové ty "směsi na polívku" skelety (kosti, křídla, krky, hřbety), hodně vepřové křupky, když ryba, tak komlet i s hlavou a ocasem. Když mám, dávám i kuřecí pařátky, "dá" i celou kuřecí hlavu i se zobákem ;-)

Přílohy dávám od firmy Dromy, jsou to takové ty instantní sáčky a plastové krabičky (zeleninka, rejže, vločky, bylinky), zaliju vlažnou vodou, zakápnu olejem, zamíchám. Tak dvakrát do týdne k tomu má vejce nebo tvaroh.
Z doplňků mořskou řasu, kelpu, vit.C, sušený rybičky, krevetky... (všechno to prodává Dromy jako příslušenství k BARFu).

A on to tak s radostí a chutí žere, když si vzpomenu jak se smutně nípal v granulích, ještě teď je má občas v misce k dispozici "na doražení" (Orijen Puppy Large), ale to už musí bejt aby si nabral do mordy, většinou tam ta miska je tak tejden, než to zmizne, takže granule do krmné davky už skoro nezapočítávám, a strašně, strašně nerada bych se k nim vracela :-(

Taky beru přílohy od Dromy, kupte si Balancer, dávám tak 3x týdně do jídla, nebo zvápenatělé řasy
https://www.dromy.cz/doplnky-pro-barf/balancer-barf-8in1/

jinak od nich beru bylinný mix, ovozel, zeleninový mix, kelpu jsem měla jednou, sušené rybičky a krevetky neberu, dostává ryby jako krmení 2-3x týdně celé. Červená řepa je dobrá, dýňová kaše jako příloha. Calcium od Canina je fajn, ale nevím jestli podávání ve vašem případě to vyřeší, na vyvazování fosfátů je Ipakitine, zase nejsem vet, takže nevím jestli by byl vhodný přidat.

8.9.2020 10:54
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Ouško4 napsal(a):
Dostává i se skořápkou, kvůli těm vajcům jsem mu pořídila vit.C, protože bez přidaného vit.C se ten vápník prý blbě vstřebává.
Někdo ještě vylejvá bílek, já mu je dávám celý.

To s tím céčkem je pardon blbost (ale neublíží mu to) Pes si céčko vyrábí sám a jinak ho má myslím v zelovoci až nadbytek...normální pes by tolik zelovoce, co jim cpeme my, ani nežral

8.9.2020 12:18

Cé je hlavně pro kolagen. Pes si vyrobí spoustu věcí sám, ale když mu to znemožním, tak si vyrobí houby. On třeba hořčík je pro vstřebání důležitý, ale v určité chvíli se stává zrádcem - antagonistou.
Se teda říká, že pes přezubuje tak do 5. měsíce, ale já mu zuby nepočítala, kolik jich teď má. Než se s tím tělo srovná (a že štěně má schopnost regulace minerálů atd. úplně blbou), to může trvat... kolagen, céčko, bacha na moc svaloviny a vnitřností a ultra zdravých příloh ... a už nechodit na testy :-)

9.9.2020 09:59
Ouško4

XXX.XXX.68.89

Děkuju hrozně moc všem za reakce a rady, jste hrozně hodný <3
S vetkou jsme domluvený, že zatím to nějak dramaticky řešit nebudeme, krmení měnit nemám, když jsme spokojený na BARFu, za měsíc půjdeme znovu na odběry, a pokud bude ten fosfor pořád zvýšenej, pořídili bychom mu nějaký vyvazovač nebo balancer (teď přesně nevím, kvůli ledvinám do budoucna) ?
Jinak roste dobře, kriminálník, máme v necelých 7 měsících 55cm a 22 kilo a dostali jsme pochvalu za srst.

Tak mi to furt tak hlodá, jestli kdyby se udělaly krevní rozbory běžnýmu českýmu dvorkovýmu psovi, co zná jen Darling, chlebový kůrky, a "lehce jeté" zbytky z kuchyně (pokud je rychlejší než slepice), co by mu vyšlo za hodnoty. Mě by látlo, kdyby to měl úplně předpisový :-D

9.9.2020 10:40
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Ouško4 napsal(a):
Děkuju hrozně moc všem za reakce a rady, jste hrozně hodný <3
S vetkou jsme domluvený, že zatím to nějak dramaticky řešit nebudeme, krmení měnit nemám, když jsme spokojený na BARFu, za měsíc půjdeme znovu na odběry, a pokud bude ten fosfor pořád zvýšenej, pořídili bychom mu nějaký vyvazovač nebo balancer (teď přesně nevím, kvůli ledvinám do budoucna) ?
Jinak roste dobře, kriminálník, máme v necelých 7 měsících 55cm a 22 kilo a dostali jsme pochvalu za srst.

Tak mi to furt tak hlodá, jestli kdyby se udělaly krevní rozbory běžnýmu českýmu dvorkovýmu psovi, co zná jen Darling, chlebový kůrky, a "lehce jeté" zbytky z kuchyně (pokud je rychlejší než slepice), co by mu vyšlo za hodnoty. Mě by látlo, kdyby to měl úplně předpisový :-D

Bude to mít dobré, protože ne maso. Náš starý skorošpic, nikdy jsme mu žádné rozbory nedělali, byl zdravý jak řípa. Dožil se 17 na stravě, kterou popisujete. Zbytky z kuchyně znamenalo: veškeré jídlo, ohlodané kosti - shrnuté z talířů, prostě co se nedojedlo, do omáčky se nadrobil zbytek šišky. No...masem voněla Všechno klasicky solené, vegeta, koření. Polívky taktéž, hodil se do nich rohlík. Maso dostal jen to, co jsme mu nechali vyvařené z polévky droby. Všechno cukroví po svátcích...Levný kabanos.

9.9.2020 11:14
Ouško4

XXX.XXX.68.89

Děkuju moc za odkaz, ale já se v tom jak na sviňu vůbec neorientuju :-D
Prosím vysvětlil byste mi někdo jak pro přiblblou brunetu, kde to mám odkliknout aby mi to hodilo u jednotlivých příloh hodnoty fosforu? (asi jsem deme*nt, ale já to tam ani za boha nemůžu najít...)

"Přílohy jsou většinou fosfor a fosfor" ...klidně je vynechám, ale měla jsem za to, že fosfor je hlavně masová svalovina? Pokud teda nekrmím vyloženě pšeničný otruby.
Pokud by dlouhodobě měl mít zvýšenej fosfor (a nebylo to jen jednorázově třeba po hovězím, bohužel si nepamatuju co den předtím odběrem žral, je dost možný že to v tom týdnu zrovna bylo hovězí), budu se snažit mu z krmné dávky vyházet všechno co má vysoký obsah fosforu a není to nutný. Ty přílohy jsou stejně jen takovej balast, podle mě, že úplně není nutný aby v tom měl denně rejži, brambory, zeleninu, ovoce...?

9.9.2020 11:51

@Ouško4: Můžete dát do vyhledávání konkrétní potravinu - dostanete se tak na stránku hledané potraviny, např. pohanky seté. Hned pod názvem jsou dvě karty - základní a rozšířené informace. Kliknete na rozšířené a v tabulce vyhledáte fosfor (je poměrně dole - viz https://www.nutridatabaze.cz/potraviny/?id=169#tab-2 ). Případně můžete hledat potraviny dle nutrientu - viz https://www.nutridatabaze.cz/vyhledavani-potravin/podle-nutrientu/?id=32 .

Omlouvám se za typografické chyby, ale když znaky za odkazy neodsadím mezerou, iFauna je považuje za součást odkazu.

9.9.2020 11:59
Ouško4

XXX.XXX.68.89

@Ouško4: Můžete dát do vyhledávání konkrétní potravinu - dostanete se tak na stránku hledané potraviny, např. pohanky seté. Hned pod názvem jsou dvě karty - základní a rozšířené informace. Kliknete na rozšířené a v tabulce vyhledáte fosfor (je poměrně dole - viz https://www.nutridatabaze.cz/potraviny/?id=169#tab-2 ). Případně můžete hledat potraviny dle nutrientu - viz https://www.nutridatabaze.cz/vyhledavani-potravin/podle-nutrientu/?id=32 .

Omlouvám se za typografické chyby, ale když znaky za odkazy neodsadím mezerou, iFauna je považuje za součást odkazu.

děkuju moc, zkusím na to kouknout až na PC...v tom mobilu se mi to nezobrazuje... :-(

9.9.2020 13:29

https://www.nephrocare.cz/fileadmin/user_upload/documents/cz/Hodnoty_fosforu_01.pdf
http://www.prvky.com/fosfor-potraviny.html
univerzální neškodná příloha je sladké ovoce jako jablko, banán... a na zaplácnutí rýže, mrkev, řepa a brambory

cokoli, co má moderní celozrnný nápis, má slupku,... je naprané fosforem...vlákninou.. NEdobře: vločky, luštěniny, tvaroh (místo něj jogurt)....
maso ano, ale kompletní - s kůží a kostí, vnitřnosti vždy jen kousek.. ne že dám každý den vepřová játra s ovesnými vločkami..

vše, co má hodně vlákniny, znemožní vstřebávání toho důležitého
takže úplně stačí - držet se při zemi

jednoduše tady
https://www.strucne-zdrave.cz/antinutricni-latky-podrobne/
dost dobrých a mraky zbytečných informací tady
http://zdrava.kralikarna.sweb.cz/Antinutricni-latky.htm

9.9.2020 22:36

https://www.nephrocare.cz/fileadmin/user_upload/documents/cz/Hodnoty_fosforu_01.pdf
http://www.prvky.com/fosfor-potraviny.html
univerzální neškodná příloha je sladké ovoce jako jablko, banán... a na zaplácnutí rýže, mrkev, řepa a brambory

cokoli, co má moderní celozrnný nápis, má slupku,... je naprané fosforem...vlákninou.. NEdobře: vločky, luštěniny, tvaroh (místo něj jogurt)....
maso ano, ale kompletní - s kůží a kostí, vnitřnosti vždy jen kousek.. ne že dám každý den vepřová játra s ovesnými vločkami..

vše, co má hodně vlákniny, znemožní vstřebávání toho důležitého
takže úplně stačí - držet se při zemi

jednoduše tady
https://www.strucne-zdrave.cz/antinutricni-latky-podrobne/
dost dobrých a mraky zbytečných informací tady
http://zdrava.kralikarna.sweb.cz/Antinutricni-latky.htm

Jj, v sušené příloze máme jako základ jabka, mrkev, hrušky, řepu a dýni. Stejně významný poměr mleté paroží. A pak tuning. Tentokrát jsem dala jen jedno % kurkumy, tak už to nesmrdí jak počeštěná čína a není to celé žluté. Fláknout do toho mleté krky, letky, srdce, trochu vnitřností. Ryby už nějak nefrčí, i na toho sledě/na mě kouká jak kyselé pozadí, že musí aspoň dvakrát kousnout.

15.9.2020 15:11
PumaCZ

XXX.XXX.218.33

Vím, že tu o fosforu bylo už napsáno hodně a že vysoké hodnoty nemají vypovídající hodnotu, ale i tak si jdu pro uklidnění :D

Z krevního rozboru (komplet vše, co je možné z krve testovat) nám vyšlo vše v pořádku až na močovinu a fosfor. Vet doporučil ubrat syrového masa, ale to jde na BARFu jaksi těžko :D

Krmím vše, dostává tak cca 1 kg masa denně, nijak extra neřeším, co má a kolik, ale dostává hlavně syrové maso (hodně u nás frčí ořezy z hovězích hlav, rybí filety a kuřecí v nejrůznějších formách), zeleninu a přílohu (těstoviny, brambory, občas pohanka, výjimečně vločky). Vnitřnosti dostává, ale spíš míň než víc a rozhodně ne každý den. Má je hlavně v míchaném mletém hovězím z LItic, občas hovězí/vepřové srdce jako hlavní složku žrádla, ať si požvýká.

Mám něco změnit? Něco ubrat? Něco přidat? Začít vážit?

Tady výsledky:
Močovina 30 9 - 29 mg/dL H
Phosphat 5,57 2,79 - 5,26 mg/dL

Díky moc :)

15.9.2020 15:26

dávat méně masa a více kostí, chrupavek, šlach a podobných fujtajblů (když pominu přílohy)

případně dávat ipakitine na vychytání P

15.9.2020 16:58

Ořez, filety a srdce = svalovina. V té mletině je jen svalovina a vnitřnosti, také bez kostí? Našla jsem něco s 10 % .. to je málo.
Tam nemáte kosti, chrupavky, asi málo přílohy.. musíte to rozředit.
Močovina je výrobek z proteinů, takže jich je moc. A pes bude mít dnu. Nebo je příčina od ledvin, stačí i veliká námaha, pooperace,..
Pes se krmí kompletním zvířetem. Velký pes dostává víc přílohy. Obyčejné přílohy, ne takové ty se slupkou. Obyčejnou rýži, brambory, ... ne luštěniny.
Pokud potřebujete větší energ. hodnotu, berte to přes tuk a ne přes maso (svalovinu).
Když maso, tak ne mladé - ne kuře, ne tele,... když, tak s kostí a kůží.. a hezky ať to žere celé - celé kuře.
Na žvýkání pěknou hovězí kost ;-)
To je jídlo.. dál nevím.

15.9.2020 17:45
Atheira

XXX.XXX.209.8

Litice mají mezi mletinami i v nabídce jen čistě kachní křídla s mrkví. Celkově mi přišlo, že se od nich dají vybrat směsi s větším podílem kostí, ale je možné, že to byla jen aktuálně nabídka, když jsem na to koukala. Asi se to taky dost mění podle toho, co zrovna je. Ale teda, když už dávám kus svaloviny, ořez, filety, tak k tomu běžně dávám krky, křídla, kusy skeletů a tak. Nijak to nehrotím, ale právě, že když už teda jednou prsknu víc svaloviny, tak to pak vyvažuju třeba právě těma mletinama, kde je kostí dost - třeba zrovna z těch křídel a tak.

15.9.2020 20:59
juhaj

XXX.XXX.164.121

Kurňa, to je byznys! A co zdravý selský rozum? Ten asi nic, ten se dává zadarmo.

15.9.2020 23:00
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Vyšlo nám u rozboru totéž. I já jsem se leknula. Taktéž jsem dostala doporučení ubrat masa, hlavně nedávat kvalitní bílé maso, které prý je čistá bílkovina, ale raděj prorostlé hovězí, vepřové. Druhý rozbor za týden byl v pořádku. Řekla bych, že ten rozbor fakt ukáže, co ten pes momentálně snědl, ale ne z dlouhodobého hlediska. Druhý den by to na vás možná fluslo: moc vápníku

15.9.2020 23:38
PumaCZ

XXX.XXX.218.33

Díky všem :)

Kosti samozřejmě dávám, i chrupavky, ale nemůžu moc, protože se Hachi snadno ucpe :D Dostává drůbeží křídla, stehna a krky + mám zásobu zvěřinových kostí a hovězích chrupavek. Také beru celou mletou kachnu a kuře. A když mám místo a seženu, tak beru celá kuřata.

Ořezy z hlav dávám hlavně proto, protože to není právě až tak libové maso, ale jsou tam hodně blány a různé epitely. Filety dávám lososa a candáta, ale dávám, leč méně, i komplet mletého kapra a celé ryby (pstruh, makrela, sardinky, ..).

Co se příloh týče, tak ho vyloženě cpu jak prase na výkrm :D

Prostě se snažím, aby to měl tak nějak vyvážené, ale dělám to od oka, protože když jsem vše odvažovala, přišlo mi, že toho má pes málo.

16.9.2020 00:46

Tak z příloh vysadit všechny zdroje rostlinných proteinů a v rámci možností vynechat čistou svalovinu. Vždycky je lepší přešvihnout Ca než naopak. Celé ryby jsou bezva. Když se ke kostem dodá adekvátní množství vhodné přílohy, tak by to ucpání nemělo tak hrozit. Nedávno mu přistály v misce jen mleté krky, protože jsem nestihla rozmrazit zbytek a před venčením nezalila sušenou přílohu. Ani těch pár min nebyl ochoten vydržet. Pak silou vůle tlačil bobky, co pomalu cinkaly o chodník. S přílohou (hodně vlákniny, žádné sacharidové plnidlo) by to dal, i když s rozdílným trávením se to před výstupem dost dělí.

16.9.2020 08:37
PumaCZ

XXX.XXX.218.33

Tak z příloh vysadit všechny zdroje rostlinných proteinů a v rámci možností vynechat čistou svalovinu. Vždycky je lepší přešvihnout Ca než naopak. Celé ryby jsou bezva. Když se ke kostem dodá adekvátní množství vhodné přílohy, tak by to ucpání nemělo tak hrozit. Nedávno mu přistály v misce jen mleté krky, protože jsem nestihla rozmrazit zbytek a před venčením nezalila sušenou přílohu. Ani těch pár min nebyl ochoten vydržet. Pak silou vůle tlačil bobky, co pomalu cinkaly o chodník. S přílohou (hodně vlákniny, žádné sacharidové plnidlo) by to dal, i když s rozdílným trávením se to před výstupem dost dělí.

Pak silou vůle tlačil bobky, co pomalu cinkaly o chodník.

Jo, tak tohle je přesně náš případ, ale Hachimu fakt stačí dát o chlup více kostí a už chudák tlačí, div mu nevylezou oči z důlků :D A to může mít jako přílohu klidně kysané zelí, brambory, extra svalovinu, ..

16.9.2020 08:39

Ke kostem davam tluste maso a vnitrnosti
Ne brambory a zeli....

16.9.2020 09:45

PumaCZ napsal(a):
Díky všem :)

Kosti samozřejmě dávám, i chrupavky, ale nemůžu moc, protože se Hachi snadno ucpe :D Dostává drůbeží křídla, stehna a krky + mám zásobu zvěřinových kostí a hovězích chrupavek. Také beru celou mletou kachnu a kuře. A když mám místo a seženu, tak beru celá kuřata.

Ořezy z hlav dávám hlavně proto, protože to není právě až tak libové maso, ale jsou tam hodně blány a různé epitely. Filety dávám lososa a candáta, ale dávám, leč méně, i komplet mletého kapra a celé ryby (pstruh, makrela, sardinky, ..).

Co se příloh týče, tak ho vyloženě cpu jak prase na výkrm :D

Prostě se snažím, aby to měl tak nějak vyvážené, ale dělám to od oka, protože když jsem vše odvažovala, přišlo mi, že toho má pes málo.

Já nevím, kde jsem to vzala, ale z mletin je vápník (a vůbec vše asi) využitelný hůř. Což je divné, když už to má předžvýkané, že? Ale myslím, že je to tím, že taková potrava projde psem o dost rychleji než něco celého, takže z mletiny není čas dostat potřebné. Není ve střevě tak dlouho, aby..
Ale to jako už dost pitváme.. kdo ví, proč to test ukázal.
Nebudete Vy náhodou biolog nebo tak něco? Byste to tady měla vysvětlit Vy :-)
Vzpomínám si na nějaké krevní testy, kde byly tyhle věci a ještě nějaký další test.. jo, to byl ten s tím ALT atp. .. když byla megý divná a nevědělo se proč.. a vím, že naposledy jedla celozrnný chleba s anglickou slaninou den před testy, pak už vůbec nic, ani nepila.. a testy říkaly: naprosto úžasně zdravý pes.
Váhu jsem v životě nepoužila a pes se rozhodl, že bude mít asi tak od dvou let (je jí 5) dobrovolnou eliminačku.. téměř.. žere kuře a kuře, občas lžíci rýže a chutná jí bramborová kaše a slanina, ale slaná, takže nic.. vepřový bok nejí. Nějaké žebro občas.
A úplně podle testů.. luxusně zdravý pes.
Jo a to mi ještě vet vynadala, že ji tam nechávám vyskočit na stůl a zas dolů, že co ta ramena a tak. A já že tohle dělá každý den.. naše vycházka je složená z hrabání myší, občas plavání v žabinci a potoce a jinak celou dobu sprintuje pro míček a brzdí tak, že by vlastně po měsíci měla být invalidní.
Je fakt, že do roka dvou se cpala hovězími zbytky - uši, nohy, ocásek.. a kuře :-) tak možná dobrý základ nebo rodiče, nevím. Ale zkrátka - krmím úplně blbě a co.. nic :-)

1.10.2020 17:13
PumaCZ

XXX.XXX.218.33

Ahoj,
Mam na vas zase dotaz k masu :)

Domluvila jsem se s mistnim reznictvim, ze mi budou davat zbytky po porazce kravy/prasete, coz jsou hlavne ruzne slachy, vazy a chrupavky (proste “bilej” orez). Sem tam take srdce a jazyk.

A muj dotaz je, zda to muzu pocitat jako “svalovinu”, tedy proste maso, nebo to mam nejak specialne kombinovat?

Napadlo me davat to zhruba pul na pul se svalovinou. Co myslite?

Diky a krasny den! :)

5.10.2020 14:17
PumaCZ

XXX.XXX.218.33

Kdyby tuto informaci v budoucnu nekdo hledal, tak podle pani Novosadove se vazy a slachy krmi stejne jako svalovina :)

5.10.2020 14:26

PumaCZ napsal(a):
Kdyby tuto informaci v budoucnu nekdo hledal, tak podle pani Novosadove se vazy a slachy krmi stejne jako svalovina :)

si nejdriv pockejte, jak to bude travit. obcas ty ruzne chrupavky a orezy jak vejdou tak odejdou

5.10.2020 17:44
PumaCZ

XXX.XXX.218.33

si nejdriv pockejte, jak to bude travit. obcas ty ruzne chrupavky a orezy jak vejdou tak odejdou

Travi je perfektne, uz tyden je jen na nich :)
Je to poctivy orez z reznictvi, jen tam je minimum svaloviny. Ony to nejsou jen vazy a slachy, ale celkove proste “bily” orez vc krasnych velkych chrupavek, jazyku a srdicek. Ve stredu udelam lepsi fotku, at je videt, co tam je. Normalne by to vyhodili, ale takhle mam doma za 3 eura maso na tyden :))

Uz si nebudu stezovat, ze krmeni masem je drazsi nez granulemi :D

5.10.2020 20:36

PumaCZ napsal(a):
Travi je perfektne, uz tyden je jen na nich :)
Je to poctivy orez z reznictvi, jen tam je minimum svaloviny. Ony to nejsou jen vazy a slachy, ale celkove proste “bily” orez vc krasnych velkych chrupavek, jazyku a srdicek. Ve stredu udelam lepsi fotku, at je videt, co tam je. Normalne by to vyhodili, ale takhle mam doma za 3 eura maso na tyden :))

Uz si nebudu stezovat, ze krmeni masem je drazsi nez granulemi :D

mam doma za 3 eura maso na tyden :))

maso je svalovina, todle jsou chrupavky a vazy, jazyk a srdce svalovina .... trochu bych to tím masem zadotovala....
Každý chce granule z "masa" a ve finále krmí to co je v granulích......

5.10.2020 20:44
lupus4

XXX.XXX.205.61

a ve finále krmí to co je v granulích......

jen jste zapomněla, že to není seškvařené, bez chemie , je to relativně čerstvé a bez konzervantů

5.10.2020 22:49
PumaCZ

XXX.XXX.218.33

mam doma za 3 eura maso na tyden :))

maso je svalovina, todle jsou chrupavky a vazy, jazyk a srdce svalovina .... trochu bych to tím masem zadotovala....
Každý chce granule z "masa" a ve finále krmí to co je v granulích......

Chrupavek tam je jen pár velkých, je to hlavně ořez z masa, které jde na pult (bílé blány, které jíst nechcete) + vazy a šlachy. Ptala jsem podle mě té nejpovolanější, paní Novosádové z manwe, která mi řekla, že je to maso jako každé jiné a že to mám počítat stejně jako svalovinu a s klidem to mohu krmit jako hlavní složku krmné dávky. A chrupavky údajně nemám započítávat ke kostem.

Kromě masa z řeznictví bude mít stále ryby, celé kuře a i nějaké to libové maso k tomu, jen ne tolik jako do teď, ale třeba jen pár kilo měsíčně, takže se vejdu se vším všudy třeba do tisícovky měsíčně za komplet žrádlo, což je skoro třetina, než jsem do teď platila.

A rozhodně bych maso od řezníka pro lidi vůbec nesrovnávala s tím, co je v granulích :D

P.S. Všichni mi tu po dotázání ohledně zvýšeného fosforu a močoviny psali, ať nekrmím čistou svalovinou, a teď je tu krásný ořez z kvalitního masa srovnáván s kvalitou masa v granulích :D Fakt se musím smát.

5.10.2020 23:26

Jako svalovinu jo, protože šlacha je kolagen - bílkovina, chrupavka také..a nějaké další proteiny, ale furt je to prostě "svalovina".
Kolagen se ale dává jako hydrolyzovaný kvůli využitelnosti a s vit. C, nevím u dospělého psa, ten snad už umí fungovat i jinak..
Dala bych kus tohohle a kus nějaké kosti s masem a kůží (tukem). Srdce, jazyk - svalovina. Takže určitě bych nekrmila 14 dní jen tímhle, to by byla samá bílkovina a jen jedna a ta samá..
Kousky to jsou pěkné, u nás nic není :-)
Jestli to tráví dobře, jako že využije, tak se máte..
Nevidím z toho obrázku moc, no prostě musí být kosti, tuk.. a tohle s malinko další běžnější svalovinou (protože bílkovin je potřeba víc než jen kolagen..), nebo tohle samotné s kostí a tukem, ale kdo to bude počítat? :-)
Vždy radši přidávám tuk než "maso". Samá svalovina je prostě na houby, tohle je samá svalovina, fakt i ta chrupavka, i když to zní divně, je to tak. Týden jen tohle je na houby.. ale tak to asi každý ví.
Vlci prý jedí jeleny. To je pružné zvíře, ne? Nevím, jsem ho v životě neviděla, jenom na farmě, a tam jsou pěkní, vyžraní :-) mají je na maso.
Představuji si, že kompletní krmivo bude ten pes mít, když zkrmím tuhle nadílku spolu s kostmi, tukem a dalším - jiným - masem.. ať má komplet během dvou dnů.

5.10.2020 23:51
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Podobné maso mi vozí kamarádka. K tomu si ještě objednávám jiné maso z barfshopů - svalovinu, kosti, vnitřnosti - zatím mě to pořád drží a téměř denně (ještě k tomu dvakrát ) dám podíl svaloviny, kostí i vnitřností. Občas celý skelet, to pak další den vynechám kosti. No a od té doby co mám ještě to maso od kamarádky, tak prostě někdy místo té "čisté svaloviny" dám tohle.

Ale jsem v krmení masem začátečník a nevím, jestli to takhle je dobře. Řídím se dle psů a ti si nestěžují . Jo já vím, nestěžovali si ani na granulích, takže těžko poznat, jestli krmím správně. Ale snažím se +/- držet ty poměry svalovina-kosti-vnitřnosti a trochu jsem to každému psovi upravila individuálně podle toho, jaké byly bobky .

5.10.2020 23:59

Tady u těch šlach a chrupavek nejde jen o to, že to je jen "svalovina" a kde že jsou kosti atd., ale že to neobsahuje kompletní bílkovinu, kterou pes potřebuje, což se asi verun snažila říct.
Arginin, histidin, izoleucin, leucin, lysin, metionin, phenylanin, treonin, tryptofan a valin.
No a to prostě pes nedostane, když ho budu týden krmit elastinem, kolagenem a tak.. .. to je celé. Jsem to opsala, nepamatuji si je nazpaměť, proto
se snažím skládat puzzle - celé zvířátko.
Kdyby mi tak někdo řekl, z čeho je myš.

6.10.2020 00:22
PumaCZ

XXX.XXX.218.33

Tady u těch šlach a chrupavek nejde jen o to, že to je jen "svalovina" a kde že jsou kosti atd., ale že to neobsahuje kompletní bílkovinu, kterou pes potřebuje, což se asi verun snažila říct.
Arginin, histidin, izoleucin, leucin, lysin, metionin, phenylanin, treonin, tryptofan a valin.
No a to prostě pes nedostane, když ho budu týden krmit elastinem, kolagenem a tak.. .. to je celé. Jsem to opsala, nepamatuji si je nazpaměť, proto
se snažím skládat puzzle - celé zvířátko.
Kdyby mi tak někdo řekl, z čeho je myš.

“ale že to neobsahuje kompletní bílkovinu, kterou pes potřebuje”

O tomhle bych se asi hadala, jelikoz vazivova tkan je tvorena hlavne proteiny. Na druhem miste je pak tuk. Rozdil je jen v tom, jak jsou proteiny poskladany. A ano, kolagenove retezce maji pomerne specificke slozeni aminokyselin (konkretne jsou to repetice glycin-prolin-hydroprolin/hydrolyzin), ale tkan neni tvorena pouze jednim typem bilkoviny ci jednim typem bunek. Mate tam ruzne slozky mezibunecne hmoty a nejruznejsi mix bunek jako fibroblasty, myofibroblasty podobne svalovym vlaknum, adipocyty (tukove bunky) a asi milion dalsich bunecnych typu.

Nehlede na to, ze nezalezi na strukture bilkoviny, jelikoz ty se v travicim traktu stejne rozstepi na jednotlive aminokyseliny, takze je uplne jedno, v jake forme je telo prijme :)

6.10.2020 01:25

Řekla bych, že na tom záleží.. aby je právě "rozštěpil", myslím, že o tom možná mluvila petrahei, aby to strávil. Přece jen to má jinou strukturu než svíčková a z ničeho nevykouzlím něco.
Je to vše převážně kolagen (ale fakt nevím, jestli tam máte ještě něco, než "proužky a chrupavky), fibroblast se pořád dostává ke kolagenu a .. glykoprotein, ale to je třeba klidně ze tří čtvrtin sacharid.. převážně je to všechno glycin a nějaké drobky.. nemám dost dalších esenc. am. .......to si můžu přečíst ve wikiskripta a taky to dělám :-) ale ve výsledku jde o to,
že když mám šlachy a chrupavky, tak prostě nemám kompletní sadu.. jsou esenciální amin. a ty prostě chci.
Potřebuji vystavět bílkovinu a to se stane, jen pokud bude k dispozici vše. Jinak nastává štěpení a nazdar, je to málo využitelné.

Na co takové detaily? Já nejsem vědec, tohle je asi tak vše, co vím :-) Tak přece je jasné, že ořezané zvíře není celé zvíře... mám to od oka, přiměřeně přiměřeně, normálně, bez nervů, ale celé. Během dvou tří dnů se snažím psa nakrmit vším a je to.

6.10.2020 05:48

"Nehlede na to, ze nezalezi na strukture bilkoviny, jelikoz ty se v travicim traktu stejne rozstepi na jednotlive aminokyseliny, takze je uplne jedno, v jake forme je telo prijme :)"

no - takhle to uplne asi neni - ale asi nema cenu to uplne pitvat.

krmila bych to, mit zdroj, to je bez bebat - ale ne - jen to. A to je oc tu bezi :-)
kompletnost krmne davky se resi pestrosti.

i kdyz je fakt, ze pes prezije temer na cemkoliv a je velmi odpoustivy ke KD

6.10.2020 10:32

No já když viděla tu fotku, tak jsem si řekla, jo to bych taky psovi dala ale i s trochou masa...jak píše megi, petrahei....není to špatné krmení jen moc bílé na kazdodenní krmení(ale píšete, že dostává i maso, tak fajn)..obrazně .pes kdyby se dostal k srně jak sežere pajšl, druhý den ohlodá kýty a třetí den zežvejká kosti....určitě by se i posral po prvním dni a já nechci aby mi pes ob týden sral kaši, takže doma žere vše tak nějak najednou a vůbec já si s tím moc hlavu nelámu....

6.10.2020 10:35
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

No prostě bych k tomu přihodila masité žebro, skelet nebo kuřecí stehno a je. Stehno ke snídani, tohle k večeři a je.

7.10.2020 08:33

....prosila bych o radu, třiíkilovy papillon na barfu....rada bych dala i kuřecí krky, ale bojim se jak to straví....na kousky, pomlatit nebo raději skelet kuřecí...

7.10.2020 08:38

Skelet je mekkci a musi ho vice kousat.
Ale i krky da. 7tydenni stenata je dostavala

7.10.2020 08:41

Skelet je mekkci a musi ho vice kousat.
Ale i krky da. 7tydenni stenata je dostavala

...diky...stejně to budou poprvé z mé strany nervy....

7.10.2020 08:53

Pomlatit palickou a pridrzet

7.10.2020 08:54

Pomlatit palickou a pridrzet

..diky...

7.10.2020 11:40
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Vetřu se s dotazem...

Vybírám, jaké objednám maso a u kuřecích žaludků je informace, že je doporučují krmit maximálně dvakrát týdně. Víte někdo proč? Nebo je to myšleno tak, že dostane pes dvakrát týdně jen kuřecí žaludky, nic jiného?

7.10.2020 11:41

jestli nejsou prane -tak kvuli natravenine?

7.10.2020 11:45
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

jestli nejsou prane -tak kvuli natravenine?

Aha. No já je krmím docela dost. Ale nedávám jen to. Dám svalovinu, kosti, a žaludky. A takhle to krmím třeba týden. Pak dám místo žaludků něco jiného atd...

7.10.2020 12:14

žaludky dávám jako svalovinu....takže třeba jen s krkama, ale kupuju je prané- v obchoďáku, jestli máte žaludky neprané-celé, nerozřízlé, zkuste do nich kouknout, jestli tam není v trávenině grit- kamínky, které drůbež potřebuje k drcení zrní v žaludku, možná to je důvod?

7.10.2020 12:28
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Žaludky se berou jako svalovina? Tak teď už jsem z toho fakt jelen

7.10.2020 12:32

marcelaamax napsal(a):

A jak je berete?

7.10.2020 12:33
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

A jak je berete?

Doteď jsem je brala jako vnitřnosti 😀

7.10.2020 12:36

marcelaamax napsal(a):

Je to 2 v jednom. Je to vnitřní orgán, ale u drůbeže je silná svalová vrstva. Podobně jako srdce.

7.10.2020 12:39
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

A pak, že je krmení masem jednoduché 🙈🤣.

Co teda mužů brát čistě jako vnitřnosti? Ledviny, plíce?

7.10.2020 13:12

marcelaamax napsal(a):

Asi tak. + játra, slezina, vemeno, průdušnice, předžaludky - aspoň tak to vnímám já.

7.10.2020 13:16
janaa

XXX.XXX.32.117

Jasně, že žaludek je sval vnitřnosti - plíce, ledviny, játra, slezina, slinivka...

7.10.2020 13:37

Asi tak. + játra, slezina, vemeno, průdušnice, předžaludky - aspoň tak to vnímám já.

předžaludky-dršťky, bych spíše brala taky jako svalovinu i tuk je tam.....hýbe se to, sice ne vlastní vůlí-tudíž sval...tam kde je vazivo a vmezeřená tkáň- vnitřnosti(ledviny, játra, slezina, plíce....i to vemeno)
Drůbež má žlaznatý a svalnatý žaludek....

7.10.2020 13:43
Terven

XXX.XXX.110.191

..diky...

Nemusíte mlátit paličkou, stačí zatlačit na něj na prkýnku nožem a nechat každej obratel prasknout - jde to snadno. Myslím, že zrovna Novosádová u krků upozorňuje, že celý obratel má nešikovnou velikost a může u malých psů ucpat střevo.
Já to tak dělám pinčovej, má sklon je polykat vcelku.

7.10.2020 13:47

marcelaamax napsal(a):

vemte kuře, rozpulte ho, půlku dejte psovi a čtvrtku? feně, jek prosté Watsone....

7.10.2020 13:51
marcelaamax

XXX.XXX.144.249

vemte kuře, rozpulte ho, půlku dejte psovi a čtvrtku? feně, jek prosté Watsone....

To taky dělám. Ale nechci krmit jen kuřetem 😉

7.10.2020 14:35

Terven napsal(a):
Nemusíte mlátit paličkou, stačí zatlačit na něj na prkýnku nožem a nechat každej obratel prasknout - jde to snadno. Myslím, že zrovna Novosádová u krků upozorňuje, že celý obratel má nešikovnou velikost a může u malých psů ucpat střevo.
Já to tak dělám pinčovej, má sklon je polykat vcelku.

...diky ....ten náš hlta jako blá.zen....

7.10.2020 14:38

..tak si říkám zlate granule koupim - nemyslím - nasypu....když ale ten barf tomu nasemu tak chutna a ta rozmanitost....

7.10.2020 14:56

tak já se tedy přiznám... Já osmdesátikilovýmu blbounovi kuře stříhám nůžkama na drůbež na kousky. Celé. Ale stříhám... Neb ty nervy, když polyká krky bez jediného kousnutí, případně se dusí celým stehnem... nemám zapotřebí.
Nůžky s námi jezdí i na dovolenou - pochybuji, že má někdo zcestovalejší kus příborníku , neb syrové kuře se dá koupit skoro všude, ale nůžky v hotelu či pronajatém bydlení běžně nebývají

7.10.2020 15:22
GAELLE

XXX.XXX.66.235

tak já se tedy přiznám... Já osmdesátikilovýmu blbounovi kuře stříhám nůžkama na drůbež na kousky. Celé. Ale stříhám... Neb ty nervy, když polyká krky bez jediného kousnutí, případně se dusí celým stehnem... nemám zapotřebí.
Nůžky s námi jezdí i na dovolenou - pochybuji, že má někdo zcestovalejší kus příborníku , neb syrové kuře se dá koupit skoro všude, ale nůžky v hotelu či pronajatém bydlení běžně nebývají

super. dobrý nápad

7.10.2020 15:30

...zitra je jdu koupit..

7.10.2020 15:35
GAELLE

XXX.XXX.66.235

...zitra je jdu koupit..

7.10.2020 15:47

no - nejlepší nůžky byly moje staré výbavičné... od té doby, co jim praskla pružina jsem vystřídala troje, než jsem našla stejně dobré... Ale stříhám i stehenní kosti na kusy bez problémů

25.1.2021 11:41
Ouško4

XXX.XXX.68.89

Holky, co barfujete, prosím...pokud berete zeleninové přílohy, pokud berete instantní?
Doteď jsem brala sušenou zeleninu a ovozel od Dromy.

Nebo to děláte někdo tak, že si to chystáte do sáčku, jako maso, na víc dní dopředu, a zamrazíte? Připadá mi rychlejší a jednodušší varianta zalejt ten instant, ale možná mi nezbyde nic jiného než jednou za čas nakoupit čerstvou zeleninu a nasáčkovat a každý den rozmrazovat.

Hubnu psa. Nedaří se mi to. Už jsme téměř na záchovné dávce 1,5 % z vlastní váhy, (jinej pes by s tímhle množstvím pohybu zdechnul hlady), Gery po měsíci redukce přibral 500g. Už jsem mu sebrala úplně všechno co jde...vločky a přílohy (mimo zeleninu) jsme vynechali úplně, sebrala jsem mu veškerý tučný druhy masa, vepřové, kachní... nedostává ani olej, nic...už žereme fakt kuře, krůtí, ryby, králíka... a teď už že zoufalství uberu i podíl té svaloviny a kostí a přidám víc zeleniny, prý můžu jít až půl na půl.
Je prostě záživnej a tlustej po mě - stačí že se podívá na obal od něčeho, a přibere 3 kila.

Jaká zelenina je nejvhodnější, když ho nechci úplně horem spodem cpát hlavně mrkví a řepou? (růžoví mi po tom).

Všichni by mi nejradši narvali granule lightky.

25.1.2021 11:46

Dej mu vařený brambory.

25.1.2021 11:48
Ouško4

XXX.XXX.68.89

Ještě musíme hlídat fosfor, (jako štěňátko ho měl zvýšený).

25.1.2021 11:56

Jake kure a jakou krutu dostava?

nektere mletiny jsou mastne az beda...

25.1.2021 12:08
Ouško4

XXX.XXX.68.89

Drůbeží nekupuji v krmné kvalitě. Kuřata a krůty má buď z domácího chovu (jsme z vesnice), nebo kupované z obchodu v potravinářské kvalitě. Nevyjde to o moc dráž, má většinou takové ty ořezy na polévku, krky, křídla, stehna... jakože kusy s kostí vcelku. Mletiny mi moc žrát nechce (mletiny zamražený v těch "salámech" např.z Do Psí Misky) fakt to nemá rád, většinou k tomu čichne a nechá...

25.1.2021 12:11

Ouško4 napsal(a):
Holky, co barfujete, prosím...pokud berete zeleninové přílohy, pokud berete instantní?

Nebo to děláte někdo tak, že si to chystáte do sáčku, jako maso, na víc dní dopředu, a zamrazíte? Připadá mi rychlejší a jednodušší varianta zalejt ten instant, ale možná mi nezbyde nic jiného než jednou za čas nakoupit čerstvou zeleninu a nasáčkovat a každý den rozmrazovat.

Hubnu psa. Nedaří se mi to. Už jsme téměř na záchovné dávce 1,5 % z vlastní váhy, (jinej pes by s tímhle množstvím pohybu zdechnul hlady), Gery po měsíci redukce přibral 500g. Už jsem mu sebrala úplně všechno co jde...vločky a přílohy (mimo zeleninu) jsme vynechali úplně, sebrala jsem mu veškerý tučný druhy masa, vepřové, kachní... nedostává ani olej, nic...už žereme fakt kuře, krůtí, ryby, králíka... a teď už že zoufalství uberu i podíl té svaloviny a kostí a přidám víc zeleniny, prý můžu jít až půl na půl.
Je prostě záživnej a tlustej po mě - stačí že se podívá na obal od něčeho, a přibere 3 kila.

Jaká zelenina je nejvhodnější, když ho nechci úplně horem spodem cpát hlavně mrkví a řepou? (růžoví mi po tom).

..nastrouhám na jemno mrkev, petržel, celer, promícham a napytlikuju po dávkach do mrazáku....salat, bataty, dýni, okurku, trávu pokud je, pes zere jen tak nebo zamicháno do mletého...

25.1.2021 12:42
Terven

XXX.XXX.103.178

Instantni prilohy beru z Do psi misky pri nakupu masa.

25.1.2021 12:59

Naposledy jsem kupovala Dibo na zoohitu, je to ale hodně do červena.
Ony ryby jsou tučné dost, makrela např. je snad z pětiny tuk.
Zelenina, aby byla hubnoucí, by musela být asi "prázdná". Jako salát. Hrášek má kalorií 5x víc než okurka. Mrkev 3x a brambory, tak ty s hubnutím nemají společné nic. Tabulky vygůglíte. Teoreticky slabší bude to, co má víc vody.
A to v instantní směsi asi nebude. Také bych zkusila krmit častěji.
Obecně se má hubnout ne přes méně proteinu a tuku, ale přes "rohlíky".
Ale mě neberte moc vážně, já pak občas jím klobouky :-)

25.1.2021 13:01

Ouško4 napsal(a):
Drůbeží nekupuji v krmné kvalitě. Kuřata a krůty má buď z domácího chovu (jsme z vesnice), nebo kupované z obchodu v potravinářské kvalitě. Nevyjde to o moc dráž, má většinou takové ty ořezy na polévku, krky, křídla, stehna... jakože kusy s kostí vcelku. Mletiny mi moc žrát nechce (mletiny zamražený v těch "salámech" např.z Do Psí Misky) fakt to nemá rád, většinou k tomu čichne a nechá...

ok, chapu. Pak by to ale mel dostavat bez kuze a tuku, kdyz ma hubnout.

me psi hubnou na hovezim :-D

25.1.2021 13:48
lupus4

XXX.XXX.205.61

přidat výdej - tedy pohyb nejde ?

25.1.2021 14:00
Ouško4

XXX.XXX.68.89

ok, chapu. Pak by to ale mel dostavat bez kuze a tuku, kdyz ma hubnout.

me psi hubnou na hovezim :-D

Dobrá, můžu mu to zkusit ještě odkožnit.

Hovězí jsme taky museli omezit kvůli tomu fosforu. Stejně tak zvěřinu, byť by byla dietní, ale je to červené maso = hodně fosforu.

Jsem jeden z mála lidí, co má fakt nežravýho psa (zmlsanej a vybíravej, žrádlo ho spíše obtěžuje, nemá na ně čas, zdržuje ho to od životních poslání jako je míček nebo klacík), a furt bude mimo všechny tabulky... 🙈

Z čeho žije, jak může metabolicky vyžít z tak malých hrstiček, a být v 11 měsících na horní hranici výšky (a hlavně váhy) plemene, nechápeme nikdo.

V redukci je, aby si neodrovnal klouby, protože roste. Tlustý štěňata nejsou dobře

25.1.2021 14:09
Ouško4

XXX.XXX.68.89

lupus4 napsal(a):
přidat výdej - tedy pohyb nejde ?

No to už moc nechci...přece jen je to pořád štěně a roste.

On je fakt denně 1,5 - 2 hodiny v lese. Plus běhá na statku, běhá na zahradě, běhá ve výběhu...

25.1.2021 14:16
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Ouško4 napsal(a):
No to už moc nechci...přece jen je to pořád štěně a roste.

On je fakt denně 1,5 - 2 hodiny v lese. Plus běhá na statku, běhá na zahradě, běhá ve výběhu...

To myslíte toho koliáka? Ten mi nepřišel na fotkách vedle ve vlákně tlustý.
Zkuste ho vyfotit shora, když stojí.

Neregistrovaný uživatel

25.1.2021 14:28
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.27.123

Ouško4 napsal(a):
Dobrá, můžu mu to zkusit ještě odkožnit.

Hovězí jsme taky museli omezit kvůli tomu fosforu. Stejně tak zvěřinu, byť by byla dietní, ale je to červené maso = hodně fosforu.

Jsem jeden z mála lidí, co má fakt nežravýho psa (zmlsanej a vybíravej, žrádlo ho spíše obtěžuje, nemá na ně čas, zdržuje ho to od životních poslání jako je míček nebo klacík), a furt bude mimo všechny tabulky... 🙈

Z čeho žije, jak může metabolicky vyžít z tak malých hrstiček, a být v 11 měsících na horní hranici výšky (a hlavně váhy) plemene, nechápeme nikdo.

V redukci je, aby si neodrovnal klouby, protože roste. Tlustý štěňata nejsou dobře

Liduš přečti si Robinka. Tam na téma co do toho psa dostat aby to sežral aspoň s náznakem chuti jsou romány 😁

25.1.2021 14:29
Ouško4

XXX.XXX.68.89

No ono to hrozně mate. Mě takhle tlustej taky nepřipadá. Na první pohled. Mě připadá akorát.

Jenže je strašně těžkej. Má 30 kilo (váženo na dvou vahách, ten údaj je fakt dobře), ve svém věku a na svoji výšku by měl mít o 5-8 kilo míň.

A když to beru podle tabulek, měla bych nahmatat žebra, ty nenahmatám.

Odpoledne jak vypadnu z práce, tak ho vyfotím ještě zvršku.

25.1.2021 15:13
Terven

XXX.XXX.160.10

Je krásnej...podle mě akorát

25.1.2021 15:14
Ouško4

XXX.XXX.8.30

Nechci ho zhubnout o 8 kilo, psala jsem, že podle standartu krátkosrsté kolie by IDEÁLNĚ (na 11 měsíců a na samce) měl mít o 5-8 kg míň. To je nějakých 22-25 kg.
Gery má 30 kg.
Kolie jsou sportovní pejsci na lehčí noze, 30 kg mají výjimečně dospělí psi, a to jen pokud jsou výškou na horní hranici standardu (60-61cm). Většinou i dospělí psi mají tak 25-26kg.

Jen nechci aby tahal zbytečně velkou váhu, zvlášť když roste, kvůli kloubům. Takže bych ráda kdyby NĚCO aspoň zhubnul.
Ale zatím se nám to vůbec nedaří, po měsíci diety přibral ještě půl kila. Skoro mě švihlo.🙈

25.1.2021 15:33
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Ze zeleniny jak psaly holky, okurku a saláty všeho druhu. Maso bych neubírala jako takové vůbec, na vyvážení fosforu přidejte kostí, u hovězího se to dělá blbě, tak přihoďte k dávce skořápku z jednoho vajíčka. Stačí je rožmoulat v ruce, psu nevadí, že mu to skřípe mezi zubama

25.1.2021 17:08
Ouško4

XXX.XXX.70.168

lesnížínka napsal(a):
Ze zeleniny jak psaly holky, okurku a saláty všeho druhu. Maso bych neubírala jako takové vůbec, na vyvážení fosforu přidejte kostí, u hovězího se to dělá blbě, tak přihoďte k dávce skořápku z jednoho vajíčka. Stačí je rožmoulat v ruce, psu nevadí, že mu to skřípe mezi zubama

Děkuji, na hovězím právě nejsme, hovězí obsahuje hodně fosforu.
Dostává hlavně drůbež, králíka a ryby, ( co jsem si vyhledala, že jsou dietnější masa).
Misku má třeba takhle (fotila jsem nedávno do barfářské skupiny) :

Kuřecí krky, filet že štiky, dvě lžičky instantní zeleniny zalité kuřecím vývarem, ovčí ucho, zvapenatělé mořské řasy, kolagen a kelpa. Má to dohromady 250g.

25.1.2021 17:34
lupus4

XXX.XXX.205.61

pes mi přijde akorát možná malinko +, v 11 měs bych ho dietou nehubnul, myslel jsem , že P už po vysvětlení neřešíte...

25.1.2021 17:39
janaa

XXX.XXX.2.34

Mě tedy tlustý nepřijde. Nezapomínejte,že kilo svalů a kilo tuku je furt na váze stejný kilo. Nikdy jsem se neřídila kilama,ale kondicí psa. Ta ideální váha, to mají kolie daný? A výškově je na tom jak?
Jinak obecně u drůbeže pozor na kůži (vývar kuřecí bývá dost tučný právě z kůží), ryby jen treskoidní,třeba losos,sumec,to jsou kalorické bomby...

25.1.2021 17:46

@janaa Standard říká, že psi mají mít 56 - 61 cm v kohoutku a hmotnost 20,5 - 29,5 kg. Nevím, kolik ten pes měří, ale já bych se tedy nehroutila. Vyloženě tlustý, tak, aby to ohrožovalo vývoj pohybového aparátu, dle mého (zcela zbytného) názoru není. Ještě trochu zmohutní, v létě si zaplave a nasvalí se, a bude akorát. Třeba má jen těžké kosti. :-))

25.1.2021 17:49
Atheira

XXX.XXX.209.8

A tak jako asi je malinko obalenější. Ale je to vlastně pořád štěně a navíc je zima. Já bych ho teda úplně na dietě nedržela. Mně stejně pořád připadá, že to řešíte tak moc, až v tom z toho plavete a vytváříte si problémy tam, kde by vůbec nemusely být.

Navíc mi teda přijde - a to je jenom můj dojem, nemusí to vůbec být pravda, co já vím... - že v té vyfocené misce je od všeho trochu, až tak jako moc a přitom je toho málo. Proč mu prostě místo podrážkovitýho kusu z ovce, ždibce ryby a kuřecích krků nedáte jeden druh masa s přílohou, ale tak jako pořádně? Normální porci... hezkou véču? Nechci vyvolávat rozbroje, ale já z tý misky mám prostě takovej divnej pocit. Moje fena by mě s tím poslala do prháje...

25.1.2021 17:50
Ouško4

XXX.XXX.8.30

Neřeším ho v tom smyslu, že bych se z toho hroutila a dělala co dva měsíce rozbory krve, z jejíchž výsledků bych se budila v noci hrůzou, zpocená až na zadku 😉
Jen ho nervu horem spodem tím, co obsahuje hodně fosforu. Třeba přílohy na bázi vloček a obilí jsme vynechali skoro úplně (protože to je stejné spíš balast na přibrání, a to úplně nepotřebujeme).

Není to tak, že by neměl hovězí nebo zvěřinu nikdy, ale nemá to třeba 5x do týdne jako předtím.

Ty dietní masa jsem mu zařadila hlavně proto, že už je mi úplně blbý mu ještě víc ubírat, to by za chvilku v té misce neměl skoro nic.
Vynechali jsme skoro všechno vepřový (kromě žeber a křupek), třeba všechny vepřový záušky a ocásky mám na dně mrazáku schovaný na dobu, až nebude na dietě.

On naštěstí fakt není žravej...to co vidíte na té fotce frfňal nadvakrát a většinou aby dožral zeleninu, kterou nechává s pohledem "díky ale už jsem blil" , musím přiložit do blízkosti misky buď kočku nebo druhýho psa, protože je to víc motivační, než když u toho klečím na všech čtyřech já (a předstírám, že mu to žeru). Kdo jste tohle doma neměl, tak to nepochopíte 😂

25.1.2021 17:53
janaa

XXX.XXX.2.34

A kolik masa teda má? Upřímně zas bych byla velmi opatrná u mladýho ještě nedorostlýho zvíře snižovat dávky na záchovný maximum....

25.1.2021 17:53
Ouško4

XXX.XXX.8.30

Atheira napsal(a):
A tak jako asi je malinko obalenější. Ale je to vlastně pořád štěně a navíc je zima. Já bych ho teda úplně na dietě nedržela. Mně stejně pořád připadá, že to řešíte tak moc, až v tom z toho plavete a vytváříte si problémy tam, kde by vůbec nemusely být.

Navíc mi teda přijde - a to je jenom můj dojem, nemusí to vůbec být pravda, co já vím... - že v té vyfocené misce je od všeho trochu, až tak jako moc a přitom je toho málo. Proč mu prostě místo podrážkovitýho kusu z ovce, ždibce ryby a kuřecích krků nedáte jeden druh masa s přílohou, ale tak jako pořádně? Normální porci... hezkou véču? Nechci vyvolávat rozbroje, ale já z tý misky mám prostě takovej divnej pocit. Moje fena by mě s tím poslala do prháje...

No on mě a tím právě do háje víceméně posílá
Moc ráda se nechám inspirovat jaké jiné maso + přílohu na hezkou véču.

25.1.2021 17:56

janaa napsal(a):
A kolik masa teda má? Upřímně zas bych byla velmi opatrná u mladýho ještě nedorostlýho zvíře snižovat dávky na záchovný maximum....

Nahoře zadavatelka psala, že má KD 1,5 % své hmotnosti - jsem líná to počítat, ale bude to necelého půl kila, od oka. Můj pes by zaručeně umřel hlady - při stejné hmotnosti a menší aktivitě dostává zhruba dvojnásobek a ještě chodí a vymýšlí, na co by měl ještě chuť. U psa ve vývinu se mi to zdá extrémně málo. Aby nakonec nepřibíral ze strachu, že nedostane nažrat...

25.1.2021 17:59
Ouško4

XXX.XXX.8.30

janaa napsal(a):

Hrozně málo právě. Ze zhruba 600g (komplet včetně příloh a kostí), jsem mu ubrala na 400g denně (a za 30 dnů místo aby zhubnul, ještě půl kila nabral).
Teď má úplné Dachau, zhruba tak těch 250g. Je to strašně málo. Je to tak to 1 % z těch ideálních 25, co by měl jakože správně mít.
Víc už mu ubrat nemůžu, i tohle už mě přijde strašná hladomorna.

25.1.2021 18:00

Neblázněte a dejte mu normálně nažrat...

25.1.2021 18:02

Nepapá někde se zvířátky bokem? Z korýtka? U koníčků?
Mořská řasa = vápník, kelpa také trochu, fosforu bych se fakt nebála. Na kilo masa je asi lžička řas?
Má trochu plnější břicho, ale žádná tragédie, vyroste z toho, se říká :-)
Je to zajímavé, psi na mase spíše zhubnou a pak se zastaví a tento přibírá :-)
Někde svačí šrot nebo brambory s mlíkem.

25.1.2021 18:03
janaa

XXX.XXX.2.34

Ouško4 napsal(a):
Hrozně málo právě. Ze zhruba 600g (komplet včetně příloh a kostí), jsem mu ubrala na 400g denně (a za 30 dnů místo aby zhubnul, ještě půl kila nabral).
Teď má úplné Dachau, zhruba tak těch 250g. Je to strašně málo. Je to tak to 1 % z těch ideálních 25, co by měl jakože správně mít.
Víc už mu ubrat nemůžu, i tohle už mě přijde strašná hladomorna.

Vykašlala bych se na přílohy a dala mu maso kosti v normální dávce, tj. aspoň ty dvě procenta hmotnosti. Btw nepočítala bych to z 25,protože pokud by zhubl pět kilo,tak ideální váhu mít nebude,bude vyhublej.
Btw jste si jistí,že nežere nic bokem (když se pohybuje po statku,výběhu, u zvířat?)
Jako 1% bych fakt nekrmila, nebude mít dostatek živin. To není jen o hmotnosti,ale o tom,co ten pes potřebuje k životu.

25.1.2021 18:03
Atheira

XXX.XXX.209.8

Ouško4 napsal(a):
No on mě a tím právě do háje víceméně posílá
Moc ráda se nechám inspirovat jaké jiné maso + přílohu na hezkou véču.

Mně osobně z pohledu krmiče hodně vybíravého psa tam prostě chybí nějaká svalovina a třeba i vnitřnostní fujtajbl, která by pro toho psa byla atraktivní (každý pes rybí filet nevezme na milost jako náhradu za pořádný maso). Já to běžně nedávám moc divoký. Hodím tam třeba kostky svaloviny hovězího, k tomu dršťky a nějaký ten krk nebo strčím kus kuřecího skeletu obaleného masem, nastrouhám mrkev, okurku, přidám sledě, jindy mletýho králíka i s kostma, k tomu vajíčko a hrstku vloček zalitých vodou... Střídám to různě, jak mi to zrovna přijde pod ruku tak nějak podle rozumu, ale nelámu si nad tím úplně hlavu. Tohle byl výčet z posledních večeří, co si tak pamatuju, co jsem dávala... Popravdě mám fenu poloviční než je váš kóliák a sní toho rozhodně mnohem víc než máte v té misce a je štíhlá... a to je kastrovaná.
Nějaký přesný poměry kdovíčeho nějak na sílu úplně neřeším, nehrotím to. Krmím takhle už docela dlouho, feně se od té doby, co je na barfu dělala krev, moč a kolotoč vyšetření kvůli gynekologickým potížím a kromě toho byla naprosto v pořádku, co se krmení týče žádný problém.
Podle mě si děláte úplně zbytečně strašáka z toho fosforu.

25.1.2021 18:08

250 g papá náš Kocourek.. váží 3 kg.. a někdy se jde dožrat granulkami, nebo do psí misky.

25.1.2021 18:10
Varaxi

XXX.XXX.129.250

Hele, zkuste se zeptat někoho, kdo toho psa vidí a může si na něj sáhnout.
Já našemu bPP labradorovi žebra v zimní srsti taky nenahmatala, a to vážil plus mínus jedno kilo stejně jako v létě.
Nenechte se tabulkami rozházet, nasvalený pes bude vážit víc, i když nadváhu mít nebude. Svaly také klouby drží, tudíž zátěž může být menší než u psa ideální hmotnosti, ale málo svalnatého.
Takto od stolu mi přijde, že vypadá akorát - tak je holt trochu statnější, než je ve standardu, s tím se dá žít.
Ale na vlastní oči ho vidět a moct si sáhnout, co na tom těle vlastně má, jestli svaly nebo fakt tuk, to prostě nejde na dálku nijak suplovat.

25.1.2021 18:29
Ouško4

XXX.XXX.225.15

Děkuji všem moc...já v tom pořád trošku tápu, snažím se to dělat nejlíp jak umím...ale připadá mi, že pořád dělám něco špatně.

Nerada bych aby mu něco chybělo a strašně nerada bych mu ublížila i naopak.

Všichni v mém okolí krmí granule.
Já se jediná trhla a mám to věčně na talíři. Že ho odrovnám, že zchromne, že to nebude mít vyvážený... Že akorát blbnu, vymýším chujoviny se štěnětem v růstu...koleduju si... A pak byla voda na jejich mlejn, když i ty rozbory krve vyšly hůř (než kdejakej dvorkáč na zbytkách a na Pedigree).

25.1.2021 18:34
lupus4

XXX.XXX.205.61

Že akorát blbnu, vymýším chujoviny se štěnětem v růstu...koleduju si...

no touhle "dietou" určitě,
... jste si jistá, že se někde ve stáji nedokrmuje (či partner, babička atd...) ?

25.1.2021 18:41
Atheira

XXX.XXX.209.8

lupus4 napsal(a):
Že akorát blbnu, vymýším chujoviny se štěnětem v růstu...koleduju si...

no touhle "dietou" určitě,
... jste si jistá, že se někde ve stáji nedokrmuje (či partner, babička atd...) ?

Tím spíš, když jsou všichni tak proti tomu způsobu krmení, nedivila bych se, kdyby mu někdo ještě naschvál podstrojoval.

25.1.2021 18:42
Ouško4

XXX.XXX.225.15

Takže myslíte krmit normálně a neřešit, že je těžkej? Kvůli kloubům v růstu? Není to zbytečná zátěž na celý ten rostoucí aparát a pro organismus?

Mě se vůbec nelíbí takovej ten trend, mít všechno vyhublý a vyzáblý, a říkat tomu "sportovní kondice"... pes kterýmu lezou žebra, tomu já bych hodila rohlík z lítosti...ale zase na druhou stranu chápu že sportovec a pracovní pes nemůže tahat x kil navíc.

U Geryho mi nepřijde že je to tuk, on je fakt takovej celej svalnatej a pevnej. Prostě celkově mohutnej. Na ty záda by šly postavit tři půllitry piva.

Nechcete mi na něj přijet někdo šáhnout? 😁

25.1.2021 18:42
domi.t

XXX.XXX.37.104

Tiez som názoru,že netreba ísť len podľa tabuliek. Som skôr za selsky rozum a intuíciu 😉Preto sa skúste Vy sama pozrieť na Vášho psa,akoby váš nebol...ťažké,viem,ale skúste to. Kebyže ho stretnete na ulici,zdá sa Vám tlstý? Mne podľa fotiek nie,inak ho posúdiť neviem. Čo sa mi ale nezdá,je to dávkovanie jedla na dolnej hranici,na to pozor. Je to stále stena,vlastne pubertiak,navyše aktívny,telo nieco vyžaduje.

Nefret mala v 5 mesiacoch maximálnu odporúčanú výšku u fenuliek. Dnes má 22 mesiacov,62 CM v kohútiky(prerástla "len" o 7 CM😅) a 39 kíl. Podľa týchto hodnôt obézny pes. Podľa všetkých,čo ju vidia,nádherná nasvalena slečna s hunatou srsťou.

Preto radím,dajte sa do kľudu,pes je ok,vy buďte tiež ,užívajte si spoločné chvíle,krmte najlepšie,ako viete a ono to nemôže dopadnúť zle😉

25.1.2021 18:43
Ouško4

XXX.XXX.225.15

Atheira napsal(a):
Tím spíš, když jsou všichni tak proti tomu způsobu krmení, nedivila bych se, kdyby mu někdo ještě naschvál podstrojoval.

No, tohle mě popravdě nenapadlo 🙈🙈🙈

25.1.2021 19:02
elisak

XXX.XXX.194.232

Taky mi to přijde hrozně málo žrádla. Můj pes má 10kg a za den má těch 250g masa + přílohu + za den schroupe tak 50g granulí. A to má po zranění málo pohybu (4x denně ujde 1,5-2km) a snažíme se ho držet dost štíhlýho. S tím držet ho štíhlého teda u něj není problém, je to celkem nežravka...

25.1.2021 19:10
Atheira

XXX.XXX.209.8

Ouško4 napsal(a):
Takže myslíte krmit normálně a neřešit, že je těžkej? Kvůli kloubům v růstu? Není to zbytečná zátěž na celý ten rostoucí aparát a pro organismus?

Mě se vůbec nelíbí takovej ten trend, mít všechno vyhublý a vyzáblý, a říkat tomu "sportovní kondice"... pes kterýmu lezou žebra, tomu já bych hodila rohlík z lítosti...ale zase na druhou stranu chápu že sportovec a pracovní pes nemůže tahat x kil navíc.

U Geryho mi nepřijde že je to tuk, on je fakt takovej celej svalnatej a pevnej. Prostě celkově mohutnej. Na ty záda by šly postavit tři půllitry piva.

Nechcete mi na něj přijet někdo šáhnout? 😁

Tady neřešíte psí bečku, co se sotva vleče, ale normálního psa, co není úplně fitnessák, ale je ok. Dejte mu normálně najíst a buďte v klidu.
Zkontrolujte, jestli se někde nedožírá nějakým šrotem.

25.1.2021 19:20

Na mě to působí tak, že jste se upnula na vývoj pohybového aparátu (kloubů) a přehnaně, až úzkostlivě, řešíte kila, ale už zapomínáte na to, že je potřeba tomu psovi zajistit dostatek živin. Pokud je celkově robustní, tak se nebojte, že by ho ty klouby “neunesly”, on není žádná koule s nožičkama. To se spíš někde negativně projeví podvýživa.

Jinak si taky myslím, že ho buď někdo krmí nebo se sám někde dokrmuje nad rámec Vaší kontroly (250 g potravy pro 30 kg psa - to je opravdu hrozně málo, skoro nic). Můj pes se na jaře během první vlny covidu neviděl s širší rodinou, a z té absence piškotů zhubl sedm (!) kilo. Tak jsem chytřejší a všechny si je hlídám. Ale on byl tedy vyloženě tlustý, dělalo mi to starosti. Ten Váš je maximálně lehce oplácaný, jestli vůbec, z toho vyroste, jak se říká.

25.1.2021 20:00
Ouško4

XXX.XXX.225.15

Děkuju moc všem za vaše rady. ❤️

25.1.2021 20:04
Terven

XXX.XXX.110.191

Já bych hlavně vůbec neřešila ten fosfor, to je fakt blbost - ten výsledek odráží leda to, co pes žral předchozí den. Jinak to nesvědčí o ničem, akorát psa zbytečně připravuješ o některý atraktivní složky krmný dávky

25.1.2021 20:20

OT:
.....výsledek žraní sněhu, jinak nevím, z čeho by to měla......
naše buli ná sra+čku jak bič, už druhý den, já samozřejmě oba dva dny v práci dneska už dostala biopron forte
Včera se po v bytě dvakrát, manžel jí jel vyvenčit a už bylo pozdě...už jen to, že to musel uklidit a druhé sragory si vůbec nevšim, tu jsem uklízela já večer....ale dneska to psina vyšperkovala, než pro ní došla dcera ,nadělala u dveří do bot , samozřejmě manželovo hodobožových Hanwagů.....chudák pes, ta hrůza jak pochoduje po bytě a neví co s tím....a moje hrůza, co na to manžel....nemluví se mnou, ani kafe mi neudělal , boty si vypral sám...to bude zase týden...

25.1.2021 20:27
Ouško4

XXX.XXX.225.15

Terven napsal(a):
Já bych hlavně vůbec neřešila ten fosfor, to je fakt blbost - ten výsledek odráží leda to, co pes žral předchozí den. Jinak to nesvědčí o ničem, akorát psa zbytečně připravuješ o některý atraktivní složky krmný dávky

Dobře. Přestanu to tolik řešit.
Děkuji moc, holky.

25.1.2021 20:52
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Já k tomu jen dodám, co už někdo poznamenal. Měla jsem podvyživeného psa, kterému vůbec nechutnalo a věčně měl průjem. To, jak se to podepsalo na jeho nohách vidím teď, když je starý U nás to byl důsledek krmení granulema, které mu neseděly, po přejití na maso se průjmy celkem rychle upravily, ale rozežírání trvalo roky. Skoro dva roky na granulích s průjmem - byla výživová katastrofa

25.1.2021 20:57
domi.t

XXX.XXX.37.104

OT:
.....výsledek žraní sněhu, jinak nevím, z čeho by to měla......
naše buli ná sra+čku jak bič, už druhý den, já samozřejmě oba dva dny v práci dneska už dostala biopron forte
Včera se po v bytě dvakrát, manžel jí jel vyvenčit a už bylo pozdě...už jen to, že to musel uklidit a druhé sragory si vůbec nevšim, tu jsem uklízela já večer....ale dneska to psina vyšperkovala, než pro ní došla dcera ,nadělala u dveří do bot , samozřejmě manželovo hodobožových Hanwagů.....chudák pes, ta hrůza jak pochoduje po bytě a neví co s tím....a moje hrůza, co na to manžel....nemluví se mnou, ani kafe mi neudělal , boty si vypral sám...to bude zase týden...

Jezismariapano,tak toto áno! Ja keď si spomeniem na Nefret,ako srajdala takmer 3 týždne...až mavoblieva studený pot a je mi fyzicky zle😫

Držím palce,nech sa slečinka dá čím skôr do normálu😉Inak vlciaci našich susedov prehnackuju celú zimu-miluju žrať sneh a ľad. Tak im susedia preventívne dávajú živočíšne uhlie,varia čierny čaj a kŕmia ich banánmi😁Nechcem vidieť,ako by to bez tej prevencie vyzeralo,keď aj takto je to občas riadna divočina.

25.1.2021 21:16

"Mně stejně pořád připadá, že to řešíte tak moc, až v tom z toho plavete a vytváříte si problémy tam, kde by vůbec nemusely být."

a k tomu hovězímu - bych řekla, že obsah fosforu v rybě je, resp. může být dle druhu, daleko větší.....

26.1.2021 09:38
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Ty jo, 250 g krmná dávka pro 30kg psa ve vývinu? . Mám 30 kg psa (dospělého) a denně má 900 - 1000 g masa, plus občas nějakou zeleninu, ovoce, přílohu.. Nedokážu si představit, že bych mu dala 250 g, to by v té misce neměl nic a asi by na mě koukal dost blbě . To i moje 15 kg fena má větší dávku. Ale moc se mi teda nezdá, že by po takto velké dávce a normálním pohybu pořád přibíral. Nemůže fakt někde něco žrát?

A jak se teda řeší to hovězí - já tím krmím dlouhodobě, dá se říct, že krmím hlavně hovězím, plus teda kosti dávám kuřecí (krky, křídla, psovi skelety). Občas to hovězí proložím rybou, králíkem, teď aktuálně krůtou, ale pořád je toho hovězího nejvíc. Ani mě nikdy nenapadlo, že by to mohl být problém.

26.1.2021 09:51

hovězí je naopak pro psy vhodné, zejména pro ty rostoucí
jeden každý den

26.1.2021 09:57

Tak nějak jsem si jistá, že vám ho někdo dokrmuje, Ouško. Není možný, aby vám pes na takové pidiporci nezhubnul. A ještě k tomu pes, který je ještě štěně.

26.1.2021 10:00
janaa

XXX.XXX.2.34

Tak nějak jsem si jistá, že vám ho někdo dokrmuje, Ouško. Není možný, aby vám pes na takové pidiporci nezhubnul. A ještě k tomu pes, který je ještě štěně.

Souhlasím. A ke všemu když má takovýho pohybu,co zadavatelka píše. On nemusí dokrmovat, jestli je to někde na statku,kde jsou zvířata,tak se pes může občerstvovat sám,takových případů už bylo

26.1.2021 13:12
Ouško4

XXX.XXX.68.89

Tybrďo celej večer, celou noc a celý dopoledne nad tím přemýšlím, jestli se fakt nemůže někde tajně něčím dožírat.

Jako čistě teoreticky, když už fakt vezmu skoro sci-fi varianty, (který ovšem nemůžu vyloučit na 100%) tak ty možnosti jsou dvě, k čemu se může dostávat, a jedna horší jak druhá.
Jestli je to fakt tak, tak celej můj vyváženej BARF je v hajz*lu. 🥴🥴🥴🥴

26.1.2021 13:18
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Ouško4 napsal(a):
Tybrďo celej večer, celou noc a celý dopoledne nad tím přemýšlím, jestli se fakt nemůže někde tajně něčím dožírat.

Jako čistě teoreticky, když už fakt vezmu skoro sci-fi varianty, (který ovšem nemůžu vyloučit na 100%) tak ty možnosti jsou dvě, k čemu se může dostávat, a jedna horší jak druhá.

Sice nevím kde se dožírá ale nejzdravější psy jsme měli, když žrali ošrotované mačkané brambory pro slepice a rohlík v mléce....a takřka žádné maso. Takže bych byla v klidu

26.1.2021 13:19
Atheira

XXX.XXX.209.8

Ouško4 napsal(a):

Ten pes musí být na těch vašich dávkách tak vyhladovělej, že se naučí i točit na ocase, když to bude cesta k něčemu, čím se nají...
A jelikož vypadá dost dobře živenej, což by na tom, co jste tu ukázala, rozhodně nebyl, něčím se živí dost úspěšně.
Nemusí to být pravidlo, někteří psi jsou popelnice, ale třeba by to nedělal, kdyby dostal pořádně najíst.

26.1.2021 13:23
Atheira

XXX.XXX.209.8

lesnížínka napsal(a):
Sice nevím kde se dožírá ale nejzdravější psy jsme měli, když žrali ošrotované mačkané brambory pro slepice a rohlík v mléce....a takřka žádné maso. Takže bych byla v klidu

No vidíte a moje fena tyhle blemcy nežere. A to kdyby chtěla, tak se s tím napere dřív než stihnu něco vůbec říct, natož udělat. Vedle toho, kdyby to provozovala, tak mi bez vodítka uletí a už ji nikdy neuvidím. Zdravá by nebyla ani omylem.
Zato slepičím hovnem jako přílohou k masu nepohrdne.

26.1.2021 13:32
Ouško4

XXX.XXX.68.89

Takže, varianta jedna.
Teoreticky (pokud by to mělo popřít /nebo potvrdit? 😂/ teorii relativity a Gery se dokázal přemisťovat v čase a prostoru a stačilo mu fakt málo času, opravdu v rámci vteřin, k požrání velkého objemu (což mě zrovna k němu nesedí)... tak po cestě do výběhu míjí slepičárnu, kde mají samozřejmě slepice shrnuté zbytky.
Jakože třeba zbytky pečiva, zdrclý mlíko, slupky od brambor a ten nejodpornější hnus.
Jelikož mám ale psa po cestě do výběhu furt na očích (jde mi u nohy) a prakticky bych na dektetoru lži odpřísáhla, že na něho furt vidím, kromě vteřiny, max.dvou, kdy se otočím a zavírám pásku koňského výběhu a pak ještě když se ohnu a pouštím elektriku. Zase, řádově vteřiny, kdy jsem k němu otočená zády.
Přísahala bych, že není možný to stihnout... ...ale ...?

Varianta dvě, pokud by uměl měnit skupenství z pevného na kapalné nebo plynné a dokázal nepozorovaně proklouznout do místnosti, které říkám "mordcimra", tak tam je v rohu kýbl s tím nejhorším hnusem, jaký si dokážete představit, chlap a tchán jsou řezníci, a do kýblu se každou sobotu leje zdrclá krev, hází humus jako štětiny, peří, chlupy, střeva...a to tam pěkně tejden třeba leží.

Ale to se fakt snažíme psy hlídat, aby se k tomu nedostali, takže by fakt musel proklouzávat nějakým asi iluzionistickým trikem, kterej si nedokážu představit.

Ale hlavně, fakt si nedovedu představit, jak můj rozmlsanej (!!!) pes, co jen tak něco do svojí rozmazlený držky nevezme a ofrňuje se a cavyky dělá u každýho krmení...kde má třeba fakt maso v lidský kvalitě...někde potajmu žere takovéhle sračky.

I když, čím víc nad tím přemýšlím, tím pravděpodobnější mi to vlastně celý přijde 😢😢😢

26.1.2021 13:39
janaa

XXX.XXX.2.34

{iAle hlavně, fakt si nedovedu představit, jak můj rozmlsanej (!!!) pes, co jen tak něco do svojí rozmazlený držky nevezme a ofrňuje se a cavyky dělá u každýho krmení...kde má třeba fakt maso v lidský kvalitě...někde potajmu žere takovéhle sračky.}
Jenže to je právě o tom, že ten "rozmlsanec" může být rozmlsanej jen na to, co vy považujete za prvotřídní stravu. A naopak bude ujíždět na tom přirozeném prvotřídním pro něj, což výše popisované je A nehledě na to, že co se dá ukrást, co se nesmí, je motivace jako hrom

26.1.2021 13:39
Atheira

XXX.XXX.209.8

Ouško4 napsal(a):
Takže, varianta jedna.
Teoreticky (pokud by to mělo popřít /nebo potvrdit? 😂/ teorii relativity a Gery se dokázal přemisťovat v čase a prostoru a stačilo mu fakt málo času, opravdu v rámci vteřin, k požrání velkého objemu (což mě zrovna k němu nesedí)... tak po cestě do výběhu míjí slepičárnu, kde mají samozřejmě slepice shrnuté zbytky.
Jakože třeba zbytky pečiva, zdrclý mlíko, slupky od brambor a ten nejodpornější hnus.
Jelikož mám ale psa po cestě do výběhu furt na očích (jde mi u nohy) a prakticky bych na dektetoru lži odpřísáhla, že na něho furt vidím, kromě vteřiny, max.dvou, kdy se otočím a zavírám pásku koňského výběhu a pak ještě když se ohnu a pouštím elektriku. Zase, řádově vteřiny, kdy jsem k němu otočená zády.
Přísahala bych, že není možný to stihnout... ...ale ...?

Varianta dvě, pokud by uměl měnit skupenství z pevného na kapalné nebo plynné a dokázal nepozorovaně proklouznout do místnosti, které říkám "mordcimra", tak tam je v rohu kýbl s tím nejhorším hnusem, jaký si dokážete představit, chlap a tchán jsou řezníci, a do kýblu se každou sobotu leje zdrclá krev, hází humus jako štětiny, peří, chlupy, střeva...a to tam pěkně tejden třeba leží.

Ale to se fakt snažíme psy hlídat, aby se k tomu nedostali, takže by fakt musel proklouzávat nějakým asi iluzionistickým trikem, kterej si nedokážu představit.

Ale hlavně, fakt si nedovedu představit, jak můj rozmlsanej (!!!) pes, co jen tak něco do svojí rozmazlený držky nevezme a ofrňuje se a cavyky dělá u každýho krmení...kde má třeba fakt maso v lidský kvalitě...někde potajmu žere takovéhle sračky.

I když, čím víc nad tím přemýšlím, tím pravděpodobnější mi to vlastně celý přijde 😢😢😢

Jenže vy nad tím pořád přemýšlíte moc po člověčsku.
Po psím jsou sračky lahůdka.

26.1.2021 13:41
Atheira

XXX.XXX.209.8

Jenže moc se mi to nezdá. Kdyby se napráskal u těch slepic na zbytcích, tak budiž, ale myslím, že byste na něm když ne vizuálně (zkrvavenej čumák, packy), tak aspoň po čuchu poznala, kdyby si chodil dávat baštu do toho kýble.

26.1.2021 13:46

Nekrmí ho spíš někdo doma?

26.1.2021 13:48

Spíše jsem myslela krmení u koní.

26.1.2021 13:51
Ouško4

XXX.XXX.68.89

Atheira napsal(a):
Ten pes musí být na těch vašich dávkách tak vyhladovělej, že se naučí i točit na ocase, když to bude cesta k něčemu, čím se nají...
A jelikož vypadá dost dobře živenej, což by na tom, co jste tu ukázala, rozhodně nebyl, něčím se živí dost úspěšně.
Nemusí to být pravidlo, někteří psi jsou popelnice, ale třeba by to nedělal, kdyby dostal pořádně najíst.

"třeba by to nedělal, kdyby dostal pořádně najíst"
😢😢
Já vím, že většina lidí tady na většinu otázek dostane hroznou sodu...to je holt úděl diskusí.

Ale pokud se můžu jen trošku ospravedlnit, přestože jsem udělala (a pořád dělám) spoustu chyb, žádná snad nebyla natolik hrozná, abych si zasloužila tuhle větu.
S pejskem, který nežere (prostě nežere) od štěněte, jsem si prošla martyriem granulí...kdy jsem vyzkoušela x značek, připravená mu kupovat i ty úplně nejdražší, super, hyper, ultra, bio, ezo...jen kdyby to milostivě požral. Ale on mi byl schopen dva dny nevzít do držky nad plnou miskou Orijenu, Wolfsblutu...a podobných, kdy se vám fakt občas už chce zoufalstvím mu zakroutit tím merle krčkem s dodatkem o dětech hladovějících v Africe a tak...

Dobře, granule jsme vzdali, přešli jsme na BARF, to je o trošku lepší, dokonce má i dny, kdy žere s chutí a mistička hroutí...v takových dnech (je jich málo, ale JSOU, a JSOU světlem mých dní 😂) si říkám, že to snad bylo dobré rozhodnutí ... to většinou ještě netuším, že to, co mi dobrovolně požral v úterý, toho se absolutně nedotkne ve čtvrtek ...a obejde mi to přezíravým obloukem...

A pak mě někdo na diskusi napíše, že problémy by nebyly, "kdyby dostal pořádně najíst...". Jako já chápu že mi radíte v dobrým, že to nemyslíte špatně, ale mě se normálně chce po takovém příspěvku zařvat a mlátit hlavou do zdi 😣😣😣 a je mě to strašně líto.

26.1.2021 13:57
janaa

XXX.XXX.2.34

Ouško4 napsal(a):
😢😢
Já vím, že většina lidí tady na většinu otázek dostane hroznou sodu...to je holt úděl diskusí.

Ale pokud se můžu jen trošku ospravedlnit, přestože jsem udělala (a pořád dělám) spoustu chyb, žádná snad nebyla natolik hrozná, abych si zasloužila tuhle větu.
S pejskem, který nežere (prostě nežere) od štěněte, jsem si prošla martyriem granulí...kdy jsem vyzkoušela x značek, připravená mu kupovat i ty úplně nejdražší, super, hyper, ultra, bio, ezo...jen kdyby to milostivě požral. Ale on mi byl schopen dva dny nevzít do držky nad plnou miskou Orijenu, Wolfsblutu...a podobných, kdy se vám fakt občas už chce zoufalstvím mu zakroutit tím merle krčkem s dodatkem o dětech hladovějících v Africe a tak...

Dobře, granule jsme vzdali, přešli jsme na BARF, to je o trošku lepší, dokonce má i dny, kdy žere s chutí a mistička hroutí...v takových dnech (je jich málo, ale JSOU, a JSOU světlem mých dní 😂) si říkám, že to snad bylo dobré rozhodnutí ... to většinou ještě netuším, že to, co mi dobrovolně požral v úterý, toho se absolutně nedotkne ve čtvrtek ...a obejde mi to přezíravým obloukem...

A pak mě někdo na diskusi napíše, že problémy by nebyly, "kdyby dostal pořádně najíst...". Jako já chápu že mi radíte v dobrým, že to nemyslíte špatně, ale mě se normálně chce po takovém příspěvku zařvat a mlátit hlavou do zdi 😣😣😣 a je mě to strašně líto.

Ale to není o tom,co mu dáváte,ale kolik mu toho dáváte. Protože pokud napíšete, že 11 měsíčnímu psovi dáváte 1% z tabulek vyčtených ideální váhy, tak prostě dost žrádla nemá, a v tom smyslu to asi bylo i myšlené (ale pokud se ukáže,že ho nikdo nekrmí bokem,ale chodí si krást, tak by žral ty laskominy, i kdyby měl v misce kilo žrádla,protože to bude to,co on považuje za opravdu žratelné ). Btw představa, že dostává 1%, ani to nesežere každý den, a vypadá jak vypadá...to je blbost. Byl by kost a kůže

26.1.2021 13:58
Atheira

XXX.XXX.209.8

Ouško4 napsal(a):
😢😢

Podívejte se, já vám nedávám sodu, jen jsem řekla to, co je evidentní z vámi uváděné krmné dávky a z obsahu vámi vyfocené misky.
Je mi vcelku jedno, co jste zkoušeli a nezkoušeli. Myslím, že hromada z nás si tu se psy prošla vším možným, taky bych mohla vyprávět. Ale to je všechno vedlejší.

Víte, ono mi to může být vlastně úplně jedno. Nemyslím to špatně a nehodlám vás tady ani nijak spasit... spíš to beru tak jako věcně.
A věci se v tomhle případě holt mají tak, že ta porce, co jste uvedla jako příklad je příklad toho, kdy pes jeho velikosti a věku nedostal pořádně najíst. Nehledejte v tom nic, co tam není. Prostě nic osobního.

26.1.2021 14:49

Ouško4 napsal(a):
😢😢

Mám podobně nežravého psa. Teď v dospělosti už se to zlepšilo, ale když byl ve věku toho vašeho, taky jsem ho prakticky přemlouvala nad každou miskou. Nějak jsme to období překlenuli, ale bylo to náročné. Občas byl ochotný dát si granule, ale nesměl to být dlouhou dobu stejný druh, občas si dal maso, ale syrové ani omylem, muselo být aspoň narychlo na pánvi osmahnuté, aby se rozvonělo a zatáhlo, ale zas ne moc, aby kosti uvnitř zůstaly syrové. Prostě horší, jak vybíravé dítě. Oproti vašemu byl teda hubenější, ale taky ne kost a kůže, jak by se dalo očekávat.
V dospělosti se už trochu rozežral, s podstrojováním se vypapal na 14kg, řešila jsem to začátkem zimy, jestli už to nezačíná být moc (ale i tak byl o něco štíhlejší, než váš). Když jsem pak přestala kolem žrádla tajtrlíkovat, trochu shodil, hmotnost se mu ustálila na cca 13,5kg, řekla bych, že je to pro něj přesně ideál. Ale krmná dávka tomu neodpovídá, vystačí si s množstvím pro cca 8-10kg psa, občas si dá i jednodenní půst. Nenutím ho, je dospělý a zdá se být v ideální kondici, tak mu to tak asi vyhovuje.
Možná to tak někteří jedinci mají, že z přijaté potravy využijí víc, než jiní. Však i u lidí jsou rozdíly.

26.1.2021 15:13
Ouško4

XXX.XXX.68.89

janaa napsal(a):
Ale to není o tom,co mu dáváte,ale kolik mu toho dáváte. Protože pokud napíšete, že 11 měsíčnímu psovi dáváte 1% z tabulek vyčtených ideální váhy, tak prostě dost žrádla nemá, a v tom smyslu to asi bylo i myšlené (ale pokud se ukáže,že ho nikdo nekrmí bokem,ale chodí si krást, tak by žral ty laskominy, i kdyby měl v misce kilo žrádla,protože to bude to,co on považuje za opravdu žratelné ). Btw představa, že dostává 1%, ani to nesežere každý den, a vypadá jak vypadá...to je blbost. Byl by kost a kůže

Na to šílené 1% jsme se dostali až po x týdnech, kdy jsem se snažila snížit hmotnost a pořád to nešlo.

Začínali jsme normálně na 4 % váhy, snažila jsem se jet podle paní Novosádové. Protože pejsek je pořád (navzdory tomu, jakej vztah má ke žrádlu) celej život mírně oplácanější, tak jsme postupně ubírali a ubírali...právě na popud lidí, co mi říkali, že štěně v růstu má být spíše štíhlejší a že mají být hmatatelná žebra. U nás žebra hmatatelná nejsou ani kdybych mu do hřbetu bodala vidličkou a rozběhem. Obrazně řečeno, aby se toho proboha někdo nechytil. Psa netýrám žádnými kuchyňskými nástroji. 🥴

Největší impuls (ve smyslu "fakt mu uber, nebo zchromne"), bylo když jsme ho zvážili, a měl těch 30 kilo. Co mi bylo řečeno, na stránkách chovatelů KK, shodně snad všemi přispívajícími, že je to strašně moc na ani ne ročního psa. Že je to dost i na dospělého psa.

Že něco někde asi žere bokem...to mě fakt nenapadlo, to teď budu řešit a mám z toho úplně hlavu štauf. 😣

26.1.2021 15:25

normálně tomu nerozumím.....

26.1.2021 15:26

Kolik měří v kohoutku?

26.1.2021 16:02
Terven

XXX.XXX.103.178

Nemuze proste zrat u koni tvrdej chleba, rohliky nebo neluxuje pod zlabama jejich prikrmy?
Hovori ze me vlastni zkusenost... 😀

26.1.2021 17:31
janaa

XXX.XXX.2.34

Ouško4 napsal(a):
Na to šílené 1% jsme se dostali až po x týdnech, kdy jsem se snažila snížit hmotnost a pořád to nešlo.

Začínali jsme normálně na 4 % váhy, snažila jsem se jet podle paní Novosádové. Protože pejsek je pořád (navzdory tomu, jakej vztah má ke žrádlu) celej život mírně oplácanější, tak jsme postupně ubírali a ubírali...právě na popud lidí, co mi říkali, že štěně v růstu má být spíše štíhlejší a že mají být hmatatelná žebra. U nás žebra hmatatelná nejsou ani kdybych mu do hřbetu bodala vidličkou a rozběhem. Obrazně řečeno, aby se toho proboha někdo nechytil. Psa netýrám žádnými kuchyňskými nástroji. 🥴

Největší impuls (ve smyslu "fakt mu uber, nebo zchromne"), bylo když jsme ho zvážili, a měl těch 30 kilo. Co mi bylo řečeno, na stránkách chovatelů KK, shodně snad všemi přispívajícími, že je to strašně moc na ani ne ročního psa. Že je to dost i na dospělého psa.

Že něco někde asi žere bokem...to mě fakt nenapadlo, to teď budu řešit a mám z toho úplně hlavu štauf. 😣

Já to chápu, ale prostě žrádlo nejde snižovat donekonečna, organismus potřebuje energii k životu, natož rostoucí, jedno procento prostě nemůžete psovi dávat. Btw mantra žebra - věřte že moje labiny v sezoně honů, kdy jsou sice štíhlé,ale zároveň osvalené jak vrcholový sportovci, žebra hmatné na první dobrou taky nemají,protože na nich mají prostě svaly A to je to,co už sem psala někde výše, že kilo tuku a kilo svalů je pořád stejné kilo

26.1.2021 19:02
Ouško4

XXX.XXX.8.30

Děkuju všem za reakce.

Podle mojí kamarádky, tlustej JE. Oproti jejímu švýcarskému ovčákovi, se kterým jsem je dneska porovnávala, ty žebra by hmatný být měla, i přes svalovou vrstvu, a zvršku by měl být vidět pas. Aspoň náznak.

Takže se mi někde něčím fakt dožírá, protože jinak to není normální ani možný. Z toho by člověka švihlo. Musím na to přijít.

Ale jinak děkuji všem.

26.1.2021 19:26
domi.t

XXX.XXX.37.104

Ouško4 napsal(a):
Děkuju všem za reakce.

Podle mojí kamarádky, tlustej JE. Oproti jejímu švýcarskému ovčákovi, se kterým jsem je dneska porovnávala, ty žebra by hmatný být měla, i přes svalovou vrstvu, a zvršku by měl být vidět pas. Aspoň náznak.

Takže se mi někde něčím fakt dožírá, protože jinak to není normální ani možný. Z toho by člověka švihlo. Musím na to přijít.

Ale jinak děkuji všem.

A kamarátka je odborníčka cez dane plemeno? Neberte jej názor ako nejakú mantru. Podľa MNA je akurát. To už sú dva názory. Kľudne ich môžte mať za tento večer 10,ak Vám tu každá diskutujúca napíše,čo už vlastne aj urobili.

Ja mám rady,čo by mohla pomôcť. Hoďte sa do kľudu. VY. Lebo pes je očividne ok. Buďte aj VY ok. Spokojný pán,spokojný pes. Amen.

A nedalo mi to a prehmatala som zverstvá,čo je aktuálne doma. Nefret má podľa tabuliek nadváhu 9 kíl. Rebrá jej necitim😁Lebo ako písala Jana,je lovecká sezóna,ona nasvalena viac než obycajne a je to. Aslan(SAO)má 91 kíl a rebrá tiež necítim😁Pritom to je pes,čo denne prejde 10 km...Ani jeden nie je tlstý či dokonca obézny. Mne stačí,keď na nich mrknem a vidím,že sú ok. Aj ja som tým pádom tiež.

26.1.2021 19:51
janaa

XXX.XXX.2.34

domi.t napsal(a):
A kamarátka je odborníčka cez dane plemeno? Neberte jej názor ako nejakú mantru. Podľa MNA je akurát. To už sú dva názory. Kľudne ich môžte mať za tento večer 10,ak Vám tu každá diskutujúca napíše,čo už vlastne aj urobili.

Ja mám rady,čo by mohla pomôcť. Hoďte sa do kľudu. VY. Lebo pes je očividne ok. Buďte aj VY ok. Spokojný pán,spokojný pes. Amen.

A nedalo mi to a prehmatala som zverstvá,čo je aktuálne doma. Nefret má podľa tabuliek nadváhu 9 kíl. Rebrá jej necitim😁Lebo ako písala Jana,je lovecká sezóna,ona nasvalena viac než obycajne a je to. Aslan(SAO)má 91 kíl a rebrá tiež necítim😁Pritom to je pes,čo denne prejde 10 km...Ani jeden nie je tlstý či dokonca obézny. Mne stačí,keď na nich mrknem a vidím,že sú ok. Aj ja som tým pádom tiež.

91 kilo?

26.1.2021 20:54
domi.t

XXX.XXX.37.104

janaa napsal(a):
91 kilo?

Áno😁Je "kapanek" prerastený 😉Import z Ruska. Zajtra odfotim,teraz jeho veličenstvo nechcem budiť z ríše snov😉

26.1.2021 22:07

Ouško4 napsal(a):

Instantní v Bohemia Pet Food. Když míchám, v pravé liště mi to hlídá hodnoty. Máma mi ho při hlídání tajně vyžírá, tak to fest řeším. Minimum sacharidů.

26.1.2021 22:10

Ouško4 napsal(a):
Děkuju všem za reakce.

Ale jinak děkuji všem.

Já tlustého psa nevidím. A že jich vídávám dost.

26.1.2021 22:57
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Tak jsem schválně mrkla na Google, jak taková kolie běžně vypadá, protože je moc neznám. No a dle toho mi teda tenhle pes přijde trochu oplácanější, ale zase ne nijak extrémně. Ale na těch fotkách jsou dospělí psi. Osobně bych se asi taky snažila, aby pes v růstu byl trochu lehčí, ale zase bych to nehrotila. A pokud je pes venku, tak zase na zimu dobrý. Na druhou stranu ale chápu, že to zadavatelka řeší, protože se tu asi shodneme všichni, že nemůže psovi dávat tak nízkou dávku, jako dává. Jenže pokud se pes dokrmuje jinde, a bude mu dávat vyšší KD, tak bude ještě přibírat, takže osobně bych to asi taky řešila a chtěla bych na to přijít.

A hlavně se to fakt hrozně špatně posuzuje z fotek, což už jsme tady řešili. Dokážu během dne vyfotit jednoho a toho samého psa tak, že na jedné fotce vypadá jako vychrtlý a na druhé vypadá jako tlustý. Takže třeba je váš pes opravdu úplně v pohodě. Ale co se týče těch žeber, tak já mám teď psy taky "oplácanější", protože je zima a dáváme si pauzu (ve sportu), ale ty žebra pořád v pohodě nahmatám. Opravdu žebra nenahmatáte? I když ono to bude dané i stavbou psa, můj pes když se natáhne, tak má žebra pořád i viditelná, a to teď opravdu hubený není, ale on i kdyby byl tlustý, tak ta žebra tam budou, protože má takovou stavbu těla. Jinak váhou bych se vůbec neřídila, brala bych v potaz prostě celkový vzhled psa, to jak na mě působí jako "celek". A to musíte nejlépe vidět vy.

https://www.google.com/imgres?imgurl=https%3A%2F%2Fmedia.hellosandy.net%2Ftaxonomy%2Fimages%2Fkolie_kr%25C3%25A1tkosrst%25C3%25A1%2Fp6025728_edited.jpg&imgrefurl=https%3A%2F%2Fwww.hellosandy.cz%2Fkolie-kratkosrsta%2F&tbnid=QH2srTjas7pmsM&vet=12ahUKEwiIxcjVxrruAhUa4RoKHQmtDKUQMygGegUIARCyAQ..i&docid=ByR5JF_3r_2PCM&w=3264&h=2448&q=kr%C3%A1tkosrst%C3%A1%20kolie&ved=2ahUKEwiIxcjVxrruAhUa4RoKHQmtDKUQMygGegUIARCyAQ

A jinak teda ještě k plemeni - nikdy jsem se o kolie nezajímala, ale vždycky jsem si myslela, že jsou to takoví "úzcí psi" , nevím jak to správně popsat, prostě psi s jemnou kostrou, nemohutní, štíhlí, a ono vůbec ne, koukám, že naopak jsou to celkem mohutní, zdatní psi. Asi mě zmátlo to, že znám jen dlouhosrsté, a pod tím kožichem to vypadá tak, že je tam malé jemné tělíčko .

Edit.: jo a ještě takovej poznatek - já bych řekla, že lidi často tohle posuzují právě podle toho, jaké samy mají psy, s jakou stavbou těla, podle toho na co jsou zvyklí. Protože mě často třeba lidi s labroušema říkají, že se jim můj pes zdá hubenej, zatímco třeba lidem, kteří mají ohaře, se zdá úplně ok. Třeba kamarádka má křížence, je to BSP x bígl, ale postavu má jako obří labrador , možná ještě širší než labrouš, a já vždycky když ho vidím po delší době poprvé, tak v si v první chvíli říkám, že je tlustej, ale není, on má takovou stavbu těla a já na to nejsem zvyklá.

27.1.2021 09:57
Ouško4

XXX.XXX.68.89

Marcelko, fakt nenahmatám. I na tom švýcarákovi včera (který je mimochodem kus psa) jsem je normálně nahmatala i přes poměrně hustší srst, přední žebra, zadní žebra...
A máte úplnou pravdu s těma kóliema, oni jsou prostě úzcí, subtilní psi, na jemné kostře a lehké noze, stavbou těla spíš do chrta (kdybych to měla k něčemu přirovnat).
On je stavbou těla úplně jinej...ale tak uvidíme na první výstavě, co mu napíšou rozhodčí do protokolu nebo jestli ho rovnou vyhodí 😂

Nicméně. Dietou už ho trápit nebudu, ale bezpodmínečně musím zjistit, kde a čím se mi dožírá...bude i křížovej výslech doma 🥴 tohle je mi fakt záhada jak pro Muldera a Scullyovou 😢

Dnešní miska: prorostlejší vepřový ořez se svalovinou, vepřové chrupavky, hovězí šlacha, hovězí libová svalovina, instantní zelenina a vedle v misce vepřové žebro na okousání. Celkem 300g toho mixu v jedné misce a to žebro 200g.
Bez doplňků, páč jsem dneska úplně bokem a myšlenkama jinde ( řeším od rána kobylu), že jsem mu do toho zapomněla zamíchat kolagen a řasy. 😂

27.1.2021 10:00
Ouško4

XXX.XXX.68.89

A koukala jsem na ten Bohemia Pet Food...a bylo to super, než jsem se proklikala k ceně. Holky, nepřipadá vám to strašlivě drahý? 🥴🥴

27.1.2021 10:05

Ouško4 napsal(a):
A koukala jsem na ten Bohemia Pet Food...a bylo to super, než jsem se proklikala k ceně. Holky, nepřipadá vám to strašlivě drahý? 🥴🥴

Mně taky. Kdybych měla jednoho psa, neřeším to. Ale mám 4 a všem chci dopřát to nej. Jenže ještě nejmíň 4 roky to nepůjde. Jedině, že by se změnila tahleta blbá covidova doba, v což už nějak nevěřím.

27.1.2021 10:07
Atheira

XXX.XXX.209.8

Ouško4 napsal(a):

Připadá, v životě bych to nekoupila. Nepřijde mi až takový problém si zeleninu nakrájet nebo nastrouhat (a to si ji ani nezamražuju do zásoby). Zeleninu doma mám, denně s ní vařím, kdo ne? Nepřijde mi nic složitého jednu mrkev/kus řepy/cokoli jinýho nastrouhat psovi nebo si pár hodit předem namočit vločky.

27.1.2021 10:17

Já jím sama hodně zeleniny (i ovoce) a prakticky denně vařím, takže doma stále něco je. Pes si čerstvé ovozely dost užívá. Ani to tedy nestrouhám - něco dostává vcelku, něco pokrájené.

Na přílohy je super i rýžovar - dá se toho v něm uvařit víc, nejen rýže. Naházím to, někdy i se zeleninou, do rýžovaru, zaliju vodou, a nemusím nic dělat ani to hlídat, sám se vypne. Takže žádné velké přípravy.

27.1.2021 10:24

Ale to instantní jídlo je sušené - stejně jako ta zelenina, tohle od BPF je sušené všechno. Takže 4x víc. 460 za kilo sušeného muflona je hodně?

27.1.2021 10:31
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Já jsem tu směs od Bohemia petfood měla. Jednou jsem to koupila, ale taky mi to přijde prostě drahý na to, abych tím krmila furt. To už mi snad přijdou lepší ty instantní směsi od Dromy, tam občas beru 1 kg okolo 150 kč a z toho 1 kg by mělo být 5 kg přílohy..Ale třeba to od Bohemia pet food vychází finančně lépe, nevím, nezkoumala jsem to. Teď naposledy jsem vzala nějakou zeleninu ještě z Krmiv Hulín, ale ta se musí vařit.

Ale nedávám přílohy denně, jen občas. A střídám ty instantní směsi, čerstvé ovoce a zeleninu (banán, jablko, okurka, mrkev, paprika, zelí, salát atd.), vločky, brambory.

Ale nemám to nijak připravené a nasáčkované, prostě co zrovna je, to jim dám.

Jinak já mám se zeleninou a ovocem docela problém, jakmile třeba banán už malinko zhnědne, tak to nesním. To samé když už je paprika nebo okurka trochu "měkčí" , jablko taky musím být "ukázkové" a jak se mi to jen trochu nezdá, tak to prostě nejím a dávám to psům .

27.1.2021 10:32

Já v době barfování vždycky nasekala zeleninu nadrobno v robotu na pár dní dopředu a z toho jsem pak dávala do misky. Případně by se to dalo i zamrazit v balíčkách a vyndávat postupně. To mi přijde jako nejlevnější způsob, trochu práce s tím je, ale to obecně s barfováním.

27.1.2021 10:33

@Megí Jo takhle. Tak to pardon, špatně jsem to pochopila. Ale i tak - na denní bázi bych sušeným krmit nechtěla.

27.1.2021 10:36
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Ale to instantní jídlo je sušené - stejně jako ta zelenina, tohle od BPF je sušené všechno. Takže 4x víc. 460 za kilo sušeného muflona je hodně?

Já jsem jednou měla od BPF právě i ten barf, jakože ne jen přílohu, ale i to s masem (ještě než jsem z granulí přešla na maso). Přišlo mi to fajn, jendoduchý, rychlý, ale musela jsem toho dávat o dost víc, než doporučené dávkování, protože mi toho i tak přišlo málo, a psům taky. No a krmit výhradně tím, tak se člověk prostě nedoplatí. Mě to drahý teda přijde, ale jako muflona psům taky běžně nekupuji .

27.1.2021 10:38

Vychází mi to na 200 g denně (40 % muflona, vejce, játra, hrušky, špalda, mrkev, paroží,... 4000 kalorií, takové mám i granule, ale kuřecí), tzn. 56kč na den, 1680 na měsíc, ale nemusím mít každý den muflona, to jsem jen zkoušela nejdražší maso.
Tak logicky pro velkého psa a víc psů se to nevyplatí, ale za ten výběr surovin a kalkulačku.. na cesty, na týden,... super.

27.1.2021 10:43
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Vychází mi to na 200 g denně (40 % muflona, vejce, játra, hrušky, špalda, mrkev, paroží,... 4000 kalorií, takové mám i granule, ale kuřecí), tzn. 56kč na den, 1680 na měsíc, ale nemusím mít každý den muflona, to jsem jen zkoušela nejdražší maso.
Tak logicky pro velkého psa a víc psů se to nevyplatí, ale za ten výběr surovin a kalkulačku.. na cesty, na týden,... super.

Jo tak pokud to má být občas, na cesty ,nebo prostě pro případy, že člověk zapomene nebo nestihne vyndat maso, nebo u nás pro případ, že má nakrmit přítel to je určitě super. Ale na krmení výhradně tím to asi nebude.

27.1.2021 10:46

marcelaamax napsal(a):
Tak jsem schválně mrkla na Google, jak taková kolie běžně vypadá, protože je moc neznám. No a dle toho mi teda tenhle pes přijde trochu oplácanější, ale zase ne nijak extrémně. Ale na těch fotkách jsou dospělí psi. Osobně bych se asi taky snažila, aby pes v růstu byl trochu lehčí, ale zase bych to nehrotila. A pokud je pes venku, tak zase na zimu dobrý. Na druhou stranu ale chápu, že to zadavatelka řeší, protože se tu asi shodneme všichni, že nemůže psovi dávat tak nízkou dávku, jako dává. Jenže pokud se pes dokrmuje jinde, a bude mu dávat vyšší KD, tak bude ještě přibírat, takže osobně bych to asi taky řešila a chtěla bych na to přijít.

A hlavně se to fakt hrozně špatně posuzuje z fotek, což už jsme tady řešili. Dokážu během dne vyfotit jednoho a toho samého psa tak, že na jedné fotce vypadá jako vychrtlý a na druhé vypadá jako tlustý. Takže třeba je váš pes opravdu úplně v pohodě. Ale co se týče těch žeber, tak já mám teď psy taky "oplácanější", protože je zima a dáváme si pauzu (ve sportu), ale ty žebra pořád v pohodě nahmatám. Opravdu žebra nenahmatáte? I když ono to bude dané i stavbou psa, můj pes když se natáhne, tak má žebra pořád i viditelná, a to teď opravdu hubený není, ale on i kdyby byl tlustý, tak ta žebra tam budou, protože má takovou stavbu těla. Jinak váhou bych se vůbec neřídila, brala bych v potaz prostě celkový vzhled psa, to jak na mě působí jako "celek". A to musíte nejlépe vidět vy.

https://www.google.com/imgres?imgurl=https%3A%2F%2Fmedia.hellosandy.net%2Ftaxonomy%2Fimages%2Fkolie_kr%25C3%25A1tkosrst%25C3%25A1%2Fp6025728_edited.jpg&imgrefurl=https%3A%2F%2Fwww.hellosandy.cz%2Fkolie-kratkosrsta%2F&tbnid=QH2srTjas7pmsM&vet=12ahUKEwiIxcjVxrruAhUa4RoKHQmtDKUQMygGegUIARCyAQ..i&docid=ByR5JF_3r_2PCM&w=3264&h=2448&q=kr%C3%A1tkosrst%C3%A1%20kolie&ved=2ahUKEwiIxcjVxrruAhUa4RoKHQmtDKUQMygGegUIARCyAQ

A jinak teda ještě k plemeni - nikdy jsem se o kolie nezajímala, ale vždycky jsem si myslela, že jsou to takoví "úzcí psi" , nevím jak to správně popsat, prostě psi s jemnou kostrou, nemohutní, štíhlí, a ono vůbec ne, koukám, že naopak jsou to celkem mohutní, zdatní psi. Asi mě zmátlo to, že znám jen dlouhosrsté, a pod tím kožichem to vypadá tak, že je tam malé jemné tělíčko .

Edit.: jo a ještě takovej poznatek - já bych řekla, že lidi často tohle posuzují právě podle toho, jaké samy mají psy, s jakou stavbou těla, podle toho na co jsou zvyklí. Protože mě často třeba lidi s labroušema říkají, že se jim můj pes zdá hubenej, zatímco třeba lidem, kteří mají ohaře, se zdá úplně ok. Třeba kamarádka má křížence, je to BSP x bígl, ale postavu má jako obří labrador , možná ještě širší než labrouš, a já vždycky když ho vidím po delší době poprvé, tak v si v první chvíli říkám, že je tlustej, ale není, on má takovou stavbu těla a já na to nejsem zvyklá.

Mám to podobně u koní - vím, že plnokrevník nemůže vypadat jako shetland, ale mám ráda ty "udělanější".

27.1.2021 10:53
Atheira

XXX.XXX.209.8

Pochopila jsem to asi blbě. Že se otázka vztahuje na zeleninový přílohy.

27.1.2021 10:58

Atheira napsal(a):

To asi my všichni ze začátku :-) mně to přišlo drahé, jenže pak jsem zjistila, že podle druhu masa (a množství borůvek) to mám za 35-60 na den, akorát, jak říká Odetta, je mi trochu líto psa krmit "čínskou polívkou" denně.
Kupuji inst. zeleninu a ovoce, protože sice bydlím na vsi, ale nikdo tu nic moc neprodává, sami mají málo a kolik stojí hrušky v krámě? Nebo blbé rajče, okurka, no a paprika je ze 14karátového zlata nebo co.

Téma.. přesně jsem si vzpomněla na Terven, jak ta fenka vymetala otruby u koní :-)

28.1.2021 13:48
Ouško4

XXX.XXX.68.89

Atheira napsal(a):

Jojo, myslela jsem zeleninové přílohy.

Nedokážu posoudit jestli 460,- za kilo sušenýho muflona je hodně.
Muflona jsme ještě neměli, jen klasický srnce, a to dostávám ořezy zadarmo, když to bouraj u nás na dvoře.

To Bohemia Pet Food mi přijde trošku jako Mixano, věřím že super, nepochybuji nad kvalitou, ale jsem přesvědčená o tom, že když se člověk trošku zasnaží, dokáže si to doma "sám sobě si" (pokud má nějakej normální přístup k základním surovinám) udělat o hodně levněji, ve stejné kvalitě.

28.1.2021 13:53

Ouško4 napsal(a):
Jojo, myslela jsem zeleninové přílohy.

Nedokážu posoudit jestli 460,- za kilo sušenýho muflona je hodně.
Muflona jsme ještě neměli, jen klasický srnce, a to dostávám ořezy zadarmo, když to bouraj u nás na dvoře.

To Bohemia Pet Food mi přijde trošku jako Mixano, věřím že super, nepochybuji nad kvalitou, ale jsem přesvědčená o tom, že když se člověk trošku zasnaží, dokáže si to doma "sám sobě si" (pokud má nějakej normální přístup k základním surovinám) udělat o hodně levněji, ve stejné kvalitě.

Myslím, že sušené maso a zelenina jsou fajn jako doplněk, ale denně se tím krmit nedá. Teda dá, ale leze to do peněz. Chápu použití na dovče apod., zjednodušuje to život, ale jako základ bych viděla normální čerstvou stravu. Jak maso, tak přílohy.

Už jste přišla na to, čím se vám pes dožírá?

28.1.2021 13:55
lupus4

XXX.XXX.205.61

sušený je dobrý, když to nesete pár dní na zádech na treku
ale furt? proč?

to by mi taky zajímalo

28.1.2021 14:04
Ouško4

XXX.XXX.68.89

Myslím, že sušené maso a zelenina jsou fajn jako doplněk, ale denně se tím krmit nedá. Teda dá, ale leze to do peněz. Chápu použití na dovče apod., zjednodušuje to život, ale jako základ bych viděla normální čerstvou stravu. Jak maso, tak přílohy.

Nezjistila, bohužel 🙈

doma všichni přísahali (pod křížovým výslechem) že mu nikdo nedal nikdy ani piškot 🥴

Udělala jsem opatření, že nikde nic už volně není, všechno zavřený v barelech s víkem. Po jakékoli zabijačce, dřív než se na dvůr pustí psi, si to budu celý metr po metru osobně procházet a kontrolovat, včetně kýblu na zabijačkovej humus, likvidace obsahu se bude dělat před mýma očima.

Víc není v mých silách 😢

28.1.2021 14:38
lupus4

XXX.XXX.205.61

Ale vzhledem k tomu, že ho defakto nekrmíte vypadá dobře

28.1.2021 15:11

lupus4 napsal(a):
Ale vzhledem k tomu, že ho defakto nekrmíte vypadá dobře

On takhle oplácaně může vypadat i z podvýživy. Pokud v krmné dávce nemá co potřebuje, nebo to z toho nedokáže vytáhnout, tělo přejde do úsporného režimu, začne zadržovat vodu, nabírat tuk. Tloustnutí po snížení krmné dávky by tomu odpovídalo.

28.1.2021 15:12
Atheira

XXX.XXX.209.8

Jako je to divný, fakt jsem si byla jistá, že mu někdo z rodiny podstrojuje...

Že dietama posedlý prdlý ženský ve výsledku nic pořádnýho nežerou a stejně nehubnou je docela častý jev (a to nemyslím ty, co nepočítaj to, když to nikdo nevidí :D), ale u psa jsem tohle teda ještě neviděla.

28.1.2021 15:15
Atheira

XXX.XXX.209.8

On takhle oplácaně může vypadat i z podvýživy. Pokud v krmné dávce nemá co potřebuje, nebo to z toho nedokáže vytáhnout, tělo přejde do úsporného režimu, začne zadržovat vodu, nabírat tuk. Tloustnutí po snížení krmné dávky by tomu odpovídalo.

Jé, vy jste mi odpověděla dřív než jsem to odeslala. Takže je to možný!

29.1.2021 08:49

Začala bych u krmení - proč pes, který je na hubnoucí dietě, dostává prorostlý vepřový ořez?

Pokud je to možné, prosila bych o fotky psa:
- ve stoji zhora přes hřbet
- z boku ve stoji (fotoaparát ve výši psa)
- vleže na boku (pes leží na boku a fotit zhora)
- vsedě zpředu (aby byla vidět případná vyvalená břišní "vana")

Jinak se tady dohadujeme o ničem, na té jedné fotce je pes zdálky a šikmo, navíc vedle skoronítěnky přeštípnuté v pase)

Ještě mě napadlo - nemůže si něco ulovit? Myši, potkany apod?

29.1.2021 08:59

No, ještě, že tohle nevěděli nacisti v koncentrácích...tam byl jeden nabíraným tukem oplácaný vězeň vedle druhého

Proto se krmné dávky snižují...aby se tloustlo.....jste na cestě k vyrábění energie z ničeho, nevzdávejte to (perpetuum mobile už máte za rohem)

29.1.2021 09:05

No, ještě, že tohle nevěděli nacisti v koncentrácích...tam byl jeden nabíraným tukem oplácaný vězeň vedle druhého

Proto se krmné dávky snižují...aby se tloustlo.....jste na cestě k vyrábění energie z ničeho, nevzdávejte to (perpetuum mobile už máte za rohem)

Chingis měla asi na mysli kvalitativní podvýživu.

29.1.2021 09:07
Atheira

XXX.XXX.209.8

Vůbec jste nepochopila... a ještě do toho taháte koncentráky. Hlavně, že urážíte ostatní, ale reagujete na příspěvek, jehož podstata vám očividně úplně uniká.

29.1.2021 09:54
Ouško4

XXX.XXX.68.89

Začala bych u krmení - proč pes, který je na hubnoucí dietě, dostává prorostlý vepřový ořez?

Pokud je to možné, prosila bych o fotky psa:
- ve stoji zhora přes hřbet
- z boku ve stoji (fotoaparát ve výši psa)
- vleže na boku (pes leží na boku a fotit zhora)
- vsedě zpředu (aby byla vidět případná vyvalená břišní "vana")

Jinak se tady dohadujeme o ničem, na té jedné fotce je pes zdálky a šikmo, navíc vedle skoronítěnky přeštípnuté v pase)

Ještě mě napadlo - nemůže si něco ulovit? Myši, potkany apod?

Repto, nezlobte se na mě, ale fotkama mého psa už jsem to tady zahltila dost.

Radši půjdu dělat něco smysluplnýho. Vytvářet hodnoty trvalého charakteru. Kydat hnůj třeba. 😂

Na jednu stranu s vámi souhlasím, že ze vzduchu se to fakt nestane. Byť spousta obézních lidí se na tohle vymlouvá. To jsou kecy právě těch ženských, třeba z pořadu "Jste to, co jíte", co budou se slzama v očích přísahat na dektetoru lži, že za posledních 5 dní měli jen neperlivou vodu a půlku okurky, a přitom si právě za rohem utřeli hubu od grilovaného kuřete a půlkilový Studentský Pečeti. Takže v tomhle máte asi pravdu, jen to proboha šlo přirovnat k něčemu jinému než k lidem v koncentráku. 🙈

Gery někde něco žere, ale CO a KDE, na to musím přijít sama. S tím mě bohužel na diskusi nepomůžete.
Ale znovu děkuji všem a vážím si všech cenných rad a připomínek.

29.1.2021 09:57
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Ouško4 napsal(a):

Radši půjdu dělat něco smysluplnýho. Vytvářet hodnoty trvalého charakteru. Kydat hnůj třeba. 😂

Na jednu stranu s vámi souhlasím, že ze vzduchu se to fakt nestane. Byť spousta obézních lidí se na tohle vymlouvá. To jsou kecy právě těch ženských, třeba z pořadu "Jste to, co jíte", co budou se slzama v očích přísahat na dektetoru lži, že za posledních 5 dní měli jen neperlivou vodu a půlku okurky, a přitom si právě za rohem utřeli hubu od grilovaného kuřete a půlkilový Studentský Pečeti. Takže v tomhle máte asi pravdu, jen to proboha šlo přirovnat k něčemu jinému než k lidem v koncentráku. 🙈

Gery někde něco žere, ale CO a KDE, na to musím přijít sama. S tím mě bohužel na diskusi nepomůžete.

No já nevím jak u psů, ale tak u lidí je normálně známé a běžné, že pokud někdo drží drastické diety a nejí, tak tloustne, protože si tělo dělá zásoby.

29.1.2021 09:59
Atheira

XXX.XXX.209.8

Ouško4 napsal(a):

Jenže přesně tohle není srovnatelné ani s ženskýma, co se na tajno přežíraj a pak se diví, že jsou tlustý.
Přirovnání je adekvátní k těm, co nejsou takové ty obézy, co si musí kupovat dvě jízdenky, protože zaberou dvě sedačky, ale zoufalý ženský, co jsou oplácaný, nechtěj, tak málo jedí, ale tak blbě a nesmyslně, až si zadělaj na to, že je i jejich tělo zoufalý z tý jejich divný životosprávy a ukládá, co může z tý jejich divnostravy.
Moje kamarádka taky měla období, kdy hubla a nešlo jí to. Pořád si hlídala, co jí. Na talíři měla úplný trapný nic a vedle toho já pořád tahala něco z tašky a něco jedla. Že to nechápe, jak je to možný...
No, ale já to chápu, není to nic těžkýho. Jen je potřeba, aby to člověku prostě docvaklo. Doopravdy. Většině těch zoufalých ty souvislosti prostě ještě nedošly. Jíst dost, pořádně, tak akorát často. Ale taky ne pořád bůček... jenže to neznamená, že budu brečet nad salátem a plátkem chleba.

To prorostlý vepřový je ale docela hloupost, to jako jo.

29.1.2021 10:01

marcelaamax napsal(a):
No já nevím jak u psů, ale tak u lidí je normálně známé a běžné, že pokud někdo drží drastické diety a nejí, tak tloustne, protože si tělo dělá zásoby.

Chvíli, to záleží. Pak začne svoje zásoby trávit a vlastně se sežere zaživa. Nejdřív svaly, potom tuk, pak smrt.

Ale z Repty si nic nedělejte, tam bude 100% tabulkový BMI a 0 % EI.

29.1.2021 10:32
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

marcelaamax napsal(a):

No počkejte...z čeho si dělá zásoby? Z toho nic, co jí? A z čeho tedy to tělo funguje? Když sním půl kila masa, nemůžu kilo přibrat, v tom má Repta pravdu. A dejme tomu, že to půlkilo je na zachování fungování těla nutné, takže nemůžu přibrat ani půl kila, protože ho spálím na fungování. Dietou se dostanu tam, že tělo se snaží vyžít z mála, malinka, ale pod určitou hranici to nepůjde a proto taky nemají anorektičky nadváhu nikdy. Protože ty opravdu žijou z jednoho jablka. Teda nežijou, plouží se. Ale tento pes normálně funguje, lítá, nevypadá fyzicky, že by mu něco chybělo. Takže to je celé divné.

29.1.2021 10:36
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

lesnížínka napsal(a):
No počkejte...z čeho si dělá zásoby? Z toho nic, co jí? A z čeho tedy to tělo funguje? Když sním půl kila masa, nemůžu kilo přibrat, v tom má Repta pravdu. A dejme tomu, že to půlkilo je na zachování fungování těla nutné, takže nemůžu přibrat ani půl kila, protože ho spálím na fungování. Dietou se dostanu tam, že tělo se snaží vyžít z mála, malinka, ale pod určitou hranici to nepůjde a proto taky nemají anorektičky nadváhu nikdy. Protože ty opravdu žijou z jednoho jablka. Teda nežijou, plouží se. Ale tento pes normálně funguje, lítá, nevypadá fyzicky, že by mu něco chybělo. Takže to je celé divné.

Jo taky mi to přijde divné, nevím. Ale opravdu znám u lidí případ, kdy chtěl člověk hubnout, nasadil drastickou dietu a prostě přibíral. Ale nutno podotknout, že to nebyl hubený člověk, naopak (což ale ani ten pes není hubený). Pak si nechal poradit od odborníka, dostal nějaký jídelníček na míru, musel toho sníst spousty, fakt moc, až se člověk diví, ale najednou to funguje a kila jdou dolů.

29.1.2021 10:38
Ouško4

XXX.XXX.68.89

Atheira napsal(a):
Jenže přesně tohle není srovnatelné ani s ženskýma, co se na tajno přežíraj a pak se diví, že jsou tlustý.
Přirovnání je adekvátní k těm, co nejsou takové ty obézy, co si musí kupovat dvě jízdenky, protože zaberou dvě sedačky, ale zoufalý ženský, co jsou oplácaný, nechtěj, tak málo jedí, ale tak blbě a nesmyslně, až si zadělaj na to, že je i jejich tělo zoufalý z tý jejich divný životosprávy a ukládá, co může z tý jejich divnostravy.
Moje kamarádka taky měla období, kdy hubla a nešlo jí to. Pořád si hlídala, co jí. Na talíři měla úplný trapný nic a vedle toho já pořád tahala něco z tašky a něco jedla. Že to nechápe, jak je to možný...
No, ale já to chápu, není to nic těžkýho. Jen je potřeba, aby to člověku prostě docvaklo. Doopravdy. Většině těch zoufalých ty souvislosti prostě ještě nedošly. Jíst dost, pořádně, tak akorát často. Ale taky ne pořád bůček... jenže to neznamená, že budu brečet nad salátem a plátkem chleba.

To prorostlý vepřový je ale docela hloupost, to jako jo.

Vepřový je tučný, vím.
Však já na základě téhle diskuse už ho "hladem" trápit nebudu.
Bude žrát tak nějak normálně, aby to měl pestrý a (doufejme) vyvážený, už to nebude, že bych mu všechno vážila na gramy a byla z toho na prášky, že má o 8 kilo víc než ostatní kolie.

On teda ale i v období té největší diety občas dostal i tučný...to jako nebylo, že by žral jen ultralight. Měl sice malé dávky, a snažila jsem se zařazovat spíše dietnější masa, ale to neznamená že v tom neměl občas i kus flákoty, morek z kosti nebo rybí olej. Podle mě to tělo potřebuje i tuk, ale samozřejmě když je pes v redukci, nebudu mu toho tam dávat kilo. Aspoň základní minium zdravého selského úsudku mě snad zbylo, i když jsem byla že všech stran masírovaná tím, že pes je tlustej a že štěňata být tlustá nesmí...+ Novosádové věta, že raději krátkodobý nedostatek, než nadbytek....a bla a bla a bla.

Tak tlustej, aby ho to ohrožovalo zdravotně, snad fakt není.
Těch 30 kilo, kterýma mě strašily holky na stránkách KK, že mu odrovnají pohybový aparát, je prostě fakt daný tím, že on má jinou stavbu těla, je prostě mohutnej.

Takhle jsem si to shrnula.

29.1.2021 11:05
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

marcelaamax napsal(a):
Jo taky mi to přijde divné, nevím. Ale opravdu znám u lidí případ, kdy chtěl člověk hubnout, nasadil drastickou dietu a prostě přibíral. Ale nutno podotknout, že to nebyl hubený člověk, naopak (což ale ani ten pes není hubený). Pak si nechal poradit od odborníka, dostal nějaký jídelníček na míru, musel toho sníst spousty, fakt moc, až se člověk diví, ale najednou to funguje a kila jdou dolů.

Já to beru podle těch lidí, co tvrdí, že oni: nic nejí! A jsou jak koule, viz moje teta. Kuchařka. Takže celý den vaří a ochutnává a pak si to ještě dá jako oběd. Cestou se staví na nákupu a co přinese, toho ďobne. A ďobne Ona řekne: já jsem to kilo mandarinek snědla na posezení, já je mám hrozně ráda. Já nevím, je normální sníst kilo mandarinek? Já když si je přivezu, oloupu si jednu, ještě se někdy s mužem rozdělíme. Večer si teta sedne a sní půl štangle poličanu. Normálně si člověk namázne krajíc chleba a dá si tam tři kolečka Ale to řekne, že toho přes den tak moc nesní, k snídani vlastně jen kafe...ale na svačinu už kafe s buchtou No tak si uhnala cukrovku, takže inzulín a přísnou dietu. Musela si odměřovat porce atd. nezobat neustále mezi jídly a najednou měla hned o 12kg míň

29.1.2021 11:05
Ouško4

XXX.XXX.68.89

Takže pes už dietu držet nebude (krmenej bude tak nějak normálně, jako předtím, než jsem mu začala ubírat).
Byla to blbost, ve snaze "dělat všechno dobře" a poslouchat tři prdele rad od zaručeně zkušených lidí, co přesně ví, kolik by měl vážit, a kolik by rozhodně vážit neměl...
Možná je stavbou těla prostě trošku mimo standart kólie, ale hlavně že je zdravej a šťastnej, a neskutečně úžasnej v povaze ❤️

Nicméně ale jedna věc, která by mě bez této diskuse fakt nikdy nenapadla, že se někde tajně dožírá.
Takže je teď hlídanej víc jak Kájínek na Mírově, protože fakt nesnesu představu, že někde něco žere a já nevím co a kde. Musím na to přijít.

29.1.2021 11:12
Andrýsek3

XXX.XXX.24.91

Souhlasím s Atheirou a Marcelou. Naprosto běžný jev, člověk, který málo a špatně jí, tak nezhubne. Když se jí zdravě, k tomu se cvičí, tak se musí jist hodně. Proto jsou hloupé diety, ale správně je zdrava vyvážená strava každé 3 hodiny. U lidi. U psů nevím. Člověk se pak diví, že preci furt ji, ale ono to jde fakt dolů. Ale záleží hlavně na tom, co se ji. Vyzkoušeno osobně.

29.1.2021 11:13
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Ouško4 napsal(a):
Takže pes už dietu držet nebude (krmenej bude tak nějak normálně, jako předtím, než jsem mu začala ubírat).
Byla to blbost, ve snaze "dělat všechno dobře" a poslouchat tři prdele rad od zaručeně zkušených lidí, co přesně ví, kolik by měl vážit, a kolik by rozhodně vážit neměl...
Možná je stavbou těla prostě trošku mimo standart kólie, ale hlavně že je zdravej a šťastnej, a neskutečně úžasnej v povaze ❤️

Nicméně ale jedna věc, která by mě bez této diskuse fakt nikdy nenapadla, že se někde tajně dožírá.
Takže je teď hlídanej víc jak Kájínek na Mírově, protože fakt nesnesu představu, že někde něco žere a já nevím co a kde. Musím na to přijít.

Já bych to nehrotila, no tak se dožírá, buďte ráda, že mu chutná Ale budu zvědavá, jestli na něco přijdete. Mě Worka jíst přestává, ještě před měsícem žral tak, že mi s tím lezl na nervy a teď se klepu, že zase misku nechá...jako, že nechá

29.1.2021 11:23
Ouško4

XXX.XXX.68.89

lesnížínka napsal(a):
Já bych to nehrotila, no tak se dožírá, buďte ráda, že mu chutná Ale budu zvědavá, jestli na něco přijdete. Mě Worka jíst přestává, ještě před měsícem žral tak, že mi s tím lezl na nervy a teď se klepu, že zase misku nechá...jako, že nechá

Když on právě od štěněte nežere.
Není žravej, nikdy nebyl. Žrádlem se nedá zkorumpovat... je vybíravej, mlsnej, se žrádlem odmala dělá cavyky, nepředstavitelný citáty aby vůbec aspoň NĚCO žral.
Představa jak on se někde dožírá nějakým odporným humusem a lemtá to plnou mordičkou, zatímco doma je schopen obejít obloukem od misky se škrabkaným telecím, a odejít středem místnosti... 😂😂😂

29.1.2021 11:25

Když Vy kolem toho jídla také děláte hrozné divadlo, Ouško. Nemyslím to zle, ale zkuste se hodit do klidu a tolik to neprožívat. Třeba to pak přestane prožívat i pes...

29.1.2021 11:30

Neprané dršťky. To je legální humus :-)

29.1.2021 12:00
Ouško4

XXX.XXX.68.89

Neprané dršťky. To je legální humus :-)

Jo, dršťky, ty má rád. To jediné, jako jedno z mála, sežere téměř vždycky a dají se mu do toho zakamuflovat i práškové doplňky.
Beru mu z Do Psí Misky mleté neprané hovězí, ale vypozorovala jsem, že ještě radši než tyhle mletiny má nemleté smradlavé drštky v kuse, přímo ze zabijačky, ještě od krve. Po tom by se utloukl, až miska hroutí.

29.1.2021 12:17

marcelaamax napsal(a):

Netloustne hned, ale až poté, co si povolí otěže, byť by to byla změna k normálu. Protože v době drastických diet tělo najede na úsporný režim a pak využije první možnosti k překotnému ukládání zásob.

29.1.2021 12:23
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Netloustne hned, ale až poté, co si povolí otěže, byť by to byla změna k normálu. Protože v době drastických diet tělo najede na úsporný režim a pak využije první možnosti k překotnému ukládání zásob.

Nevím, nikdy jsem to na sobě nezkoušela. Ale lidi to takhle říkají, tak asi kecaj .

Co je ale pravda a můžu to potvrdit, protože jsem to osobně zkusila - jídelníček, ve formě zdravého jídla, kde jíte opravdu pravidelně každé tři hodiny, a sníte toho mnohem více, než předtím, to na hubnutí funguje. Fakt jsem zezačátku měla co dělat, abych do sebe tak velké porce narvala říkala jsem si, že potom přece nemůžu hubnout, to byly fakt porce třikrát větší, než jsem byla zvyklá jíst . A ono jo, funguje to.

29.1.2021 12:23

lesnížínka napsal(a):

A nekončí účinnost té chemické kastrace?

29.1.2021 12:56
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

A nekončí účinnost té chemické kastrace?

No...já v to doufám..popravdě. Vím, že skončila, to jsem si ověřila na sousedkách, ale překvapila mě tak velká změna s tím jídlem. Kdo měl normálně žravého psa i tak, tak možná vidí větší žravost, ale u nás to byl fakt skok obrovský. Když ji dostal, tak za pár týdnů snědl všechno, co jsem mu dala, čuměl na mě, jestli nemám něco v kapse(to jsem u něj v životě nezažila! ) a prostě pořád vypadal jako: dej mi něco k jídlu! A žral papír, úplně umanutě, sežral by snad papírové cokoliv, venku všechny kapesníky co jsme potkali, doma mi odmotal kus toaleťáku, jen jsem ho chvilku nesledovala, vybíral koš muži v kanceláři..No a teď nesní večeři...to už prostě půl roku nebylo a trochu mě to děsí, asi jsem si odvyknula A onehdá měl právě hovězí s dršťkama...a snědl ji až třetí den, co jsem ji nosila pořád sem a tam a nabízela

29.1.2021 13:03

Chvíli, to záleží. Pak začne svoje zásoby trávit a vlastně se sežere zaživa. Nejdřív svaly, potom tuk, pak smrt.

Ale z Repty si nic nedělejte, tam bude 100% tabulkový BMI a 0 % EI.

Já bych to prohodila - nejdřív tuk, pak svaly.

29.1.2021 13:09

Andrýsek3 napsal(a):
Souhlasím s Atheirou a Marcelou. Naprosto běžný jev, člověk, který málo a špatně jí, tak nezhubne. Když se jí zdravě, k tomu se cvičí, tak se musí jist hodně. Proto jsou hloupé diety, ale správně je zdrava vyvážená strava každé 3 hodiny. U lidi. U psů nevím. Člověk se pak diví, že preci furt ji, ale ono to jde fakt dolů. Ale záleží hlavně na tom, co se ji. Vyzkoušeno osobně.

No a já mám zkušenost opačnou. Poukázka od dětí na 4 dny wellnes pobytu. Ráno snídaně formou švédského stolu, kdy jsem se nežinýrovala. K obědu jabko, protože polopenze. Večer lehká, téměř hladová večeře. A celou dobu procházky, bazén, posilovna. A zhubla jsem. Asi jeden mustr neexistuje.

29.1.2021 13:18

Já bych to prohodila - nejdřív tuk, pak svaly.

Nesouhlasím :-) hladovění = svaly pryč, pak tuky. Zpomalení metabolismu, zásoby, celé blbě.

29.1.2021 13:21
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Nesouhlasím :-) hladovění = svaly pryč, pak tuky. Zpomalení metabolismu, zásoby, celé blbě.

Já to taky znám takto, že bohužel první jdou svaly. Ale asi ne v případě, kdy člověk i cvičí, či alespoň nějak to tělo používá, tedy jinak než, že celý den sedí na zadku

29.1.2021 13:24

lesnížínka napsal(a):
Já to taky znám takto, že bohužel první jdou svaly. Ale asi ne v případě, kdy člověk i cvičí, či alespoň nějak to tělo používá, tedy jinak než, že celý den sedí na zadku

No ona jde ve skutečnosti první voda, ale prostě svaly před tukem. Na tom jsou asi (nevím, nestudovala jsem) postavené nové funkční diety, kdy se lidé mají cpát bílkovinami a často. Protože když nemáte svaly, nezničíte tuk.
Aby mohl člověk ještě cvičit, bude potřebovat o dost víc jídla - na hned i cukr a na furt dost bílkovin. Svaly se musí z něčeho stavět. A tak dále.

29.1.2021 13:24
Andrýsek3

XXX.XXX.24.91

lesnížínka napsal(a):

Ano, i když se cvičí. Právě proto by měl člověk jist, když běžně cvičí, velmi často. A je lepší si projednou dat něco i spíše nezdravého než kdyby mel misto toho hladovět, protože by přišel o svaly.

29.1.2021 13:25
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

No a já mám zkušenost opačnou. Poukázka od dětí na 4 dny wellnes pobytu. Ráno snídaně formou švédského stolu, kdy jsem se nežinýrovala. K obědu jabko, protože polopenze. Večer lehká, téměř hladová večeře. A celou dobu procházky, bazén, posilovna. A zhubla jsem. Asi jeden mustr neexistuje.

No a to cvičení máte i jinak pravidelně? Třeba jste zhubla jen díky tomu bazénu, posilovně.

29.1.2021 13:44

marcelaamax napsal(a):
No a to cvičení máte i jinak pravidelně? Třeba jste zhubla jen díky tomu bazénu, posilovně.

Myslím, že ne. Já se v té době hýbala dost (koně, běh, turistika), bylo to snížením KD.

29.1.2021 13:49

Špatně jsem se vyjádřila, myslela jsem hubnutí (ne přímo hladovění) aerobním způsobem - to pak spaluji jako první tuky, nebo ne?

29.1.2021 13:52

Myslím, že ne. Já se v té době hýbala dost (koně, běh, turistika), bylo to snížením KD.

A taky stačilo, když jsem 3 dny proležela se zablokovanými zády a nevydržela jsem stát tak dlouho, abych si udělala něco k jídlu. Hned mi pak byly kalhoty volnější. U mě prostě platí NEŽRAT. Samozřejmě s nadsázkou.

29.1.2021 13:58
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

A taky stačilo, když jsem 3 dny proležela se zablokovanými zády a nevydržela jsem stát tak dlouho, abych si udělala něco k jídlu. Hned mi pak byly kalhoty volnější. U mě prostě platí NEŽRAT. Samozřejmě s nadsázkou.

Ale jo, tak tohle jsem měla taky, když mi bylo po operaci špatně, že jsem několik dní skoro nejedla, nehýbala se, tak jsem taky zhubla. Ale hned jak jsem začala jíst normálně, tak to bylo zase zpátky .

A myslím, že i tak nějak fungují ty drastické diety - ze začátku super výsledky, a pak se člověk pořádně nají a má to nahoře. Ale bude to u každého jiné no, protože někomu ty drastické diety nefungují ani ze začátku. A tak někdo může sníst, co chce a nepřibere ani gram, a jiný se jen podívá na čokoládu a má kilo nahoře .

Ale pořád si myslím, když to celkově shrnu, že pokud se jí pravidelně a zdravě a ve výsledku se toho sní víc (ale taky záleží co přesně se jí - protože hromada zeleniny a hromada pečiva se srovnat nedá), a ještě se do toho hýbe, tak se hubne lépe, než když člověk nic nedělá a nic moc nejí

Edit.: ale omlouvám se zadavatelce, to už jsme zas trošku mimo téma

29.1.2021 14:05

Hele, kdybychom srovnávali kondici toho krásnýho koliáka s lidma, tak já jsem nežravka a přibírám (max 2kg) jedině při systematickým přidání pohybu. Takže to by pak mohlo znamenat, že pes je vydatně pohybován a nasvalen, což zde sedí, a navíc mu je podstrojováno, aby "se aspoň trochu nažral", a z toho má ten "oplácaný" vzhled. Plus samozřejmě možnost dožírání se :)

29.1.2021 14:07

marcelaamax napsal(a):
Ale jo, tak tohle jsem měla taky, když mi bylo po operaci špatně, že jsem několik dní skoro nejedla, nehýbala se, tak jsem taky zhubla. Ale hned jak jsem začala jíst normálně, tak to bylo zase zpátky .

A myslím, že i tak nějak fungují ty drastické diety - ze začátku super výsledky, a pak se člověk pořádně nají a má to nahoře. Ale bude to u každého jiné no, protože někomu ty drastické diety nefungují ani ze začátku. A tak někdo může sníst, co chce a nepřibere ani gram, a jiný se jen podívá na čokoládu a má kilo nahoře .

Ale pořád si myslím, když to celkově shrnu, že pokud se jí pravidelně a zdravě a ve výsledku se toho sní víc (ale taky záleží co přesně se jí - protože hromada zeleniny a hromada pečiva se srovnat nedá), a ještě se do toho hýbe, tak se hubne lépe, než když člověk nic nedělá a nic moc nejí

Edit.: ale omlouvám se zadavatelce, to už jsme zas trošku mimo téma

Můj kamarád tomu říká - jak má kdo seřízený ten karburátor. A jasně, shodneme se, zdravě jíst a hýbat se. Ale ono taky záleží na věku - co šlo dolů ve třiceti snadno, v padesáti je už dřina. Tam už je to hodně o tom jídle, jakože je fakt potřeba snížit porce. Napořád. Kór, když se nemůžete moc hýbat, protože zdraví.

Neregistrovaný uživatel

29.1.2021 19:13
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.27.123

Ouško4 napsal(a):
Když on právě od štěněte nežere.
Není žravej, nikdy nebyl. Žrádlem se nedá zkorumpovat... je vybíravej, mlsnej, se žrádlem odmala dělá cavyky, nepředstavitelný citáty aby vůbec aspoň NĚCO žral.
Představa jak on se někde dožírá nějakým odporným humusem a lemtá to plnou mordičkou, zatímco doma je schopen obejít obloukem od misky se škrabkaným telecím, a odejít středem místnosti... 😂😂😂

Psi vzdy zerou nejradsi to co by nas nenapadlo, co je hnus a co nesměj.

29.1.2021 21:05

Ouško4 napsal(a):

Proč bych se měla zlobit? To je vaše věc.
Ani jedna z fotek, co jste sem dala, není v nějak vypovídajícím postoji, ale z jedné či dvou, na kterých pes stojí a je focen alespoň trochu rozumně, žádnou velkou nadváhu či snad dokonce obezitu nevidím.

Napadlo vás taky třeba, že tabulky kolií, na které se odvoláváte a pak hroutíte se z toho, že pes váží mnohem víc než jakési číslo bez minulosti (tedy bez známé historie, jak se k němu došlo)...no, že prostě takové tabulky prostě nepočítají s tím, že krátkosrstá kolie bude v dnešní době celý život den co den v pohybu na statku, u zvířat, na zahradě?

Když sáhnete na ta žebra, je to pod prsty měkké nebo pevný sval? To poznáte, ne? Za sebe a podle toho, co vidím na fotkách, bych sázela na sval.
Podle mne máte svalnatého psa ve vývinu a rozhodně si žádnou dietu alá 1% z teoretické ideální váhy nezaslouží

Navíc - máte i koně, tak přece víte, že růst není v průběhu času rovnoměrný, a co teď vypadá možná oplácaně, se může za půl roku (u tohoto psa) zase přesvalit a vypadat i vážit jinak.

Pokud chcete mít klid v duši ohledně krmení, tak bych vynechala viditelně prorostlé maso, ale možná ani to ne.

30.1.2021 07:02
Ouško4

XXX.XXX.8.30

Proč bych se měla zlobit? To je vaše věc.
Ani jedna z fotek, co jste sem dala, není v nějak vypovídajícím postoji, ale z jedné či dvou, na kterých pes stojí a je focen alespoň trochu rozumně, žádnou velkou nadváhu či snad dokonce obezitu nevidím.

Napadlo vás taky třeba, že tabulky kolií, na které se odvoláváte a pak hroutíte se z toho, že pes váží mnohem víc než jakési číslo bez minulosti (tedy bez známé historie, jak se k němu došlo)...no, že prostě takové tabulky prostě nepočítají s tím, že krátkosrstá kolie bude v dnešní době celý život den co den v pohybu na statku, u zvířat, na zahradě?

Když sáhnete na ta žebra, je to pod prsty měkké nebo pevný sval? To poznáte, ne? Za sebe a podle toho, co vidím na fotkách, bych sázela na sval.
Podle mne máte svalnatého psa ve vývinu a rozhodně si žádnou dietu alá 1% z teoretické ideální váhy nezaslouží

Navíc - máte i koně, tak přece víte, že růst není v průběhu času rovnoměrný, a co teď vypadá možná oplácaně, se může za půl roku (u tohoto psa) zase přesvalit a vypadat i vážit jinak.

Pokud chcete mít klid v duši ohledně krmení, tak bych vynechala viditelně prorostlé maso, ale možná ani to ne.

Já s tím právě počítala, že je to plemeno, dělané pro denodenní pohyb na statku a u zvířat, právě proto jsem si zvolila kraťandu.

Chtěla jsem menšího, sportovnějšího pejska na lehčí noze, co se mnou zvládne i vyjížďky za koněm, ale nechtěla jsem borderku.

Strašně jsem chtěla Louisianského Leopardího, ale toho jsem se slzou v oku vyloučila (byl mi vymluven) kvůli silnému loveckému pudu a častou nevyrovnaností v povaze, co se týče snášenlivosti s ostatními psy v dospělosti.
Potřebovala jsem něco, co bude za všech okolností nekonfliktní a v míru se vším živým.

Kraťanda byla ta nejlepší volba. Ten pes má tak úžasnou povahu, je milej, zlatej, hodnej, miluje všechny a všechno. Jeho nepotkáte jinak než s rozesmátou tlamičkou. Mezi psama skvělej, v terénu skvělej, mezi hospodářskýma zvířatama skvělej...i v městském provozu skvělej (jakože se chová mravně, inteligentně a kultivovaně i restauraci). Cestuje bez problémů (jezdí i v traktoře), nemá reakce na střelbu ani ohňostroje.
Já na něho vlastně nemám a nedokážu říct ani půl špatnýho slova. Je to povahou nejlepší pes, jakého jsem kdy měla, a jen přemýšlím nad tím, jestli jsou takoví všichni, nebo jsem měla štěstí na "největšího úžasňáka z vrhu".

Ještě k dotazu...když sáhnu na žebra ( 😂 na to místo, kde obvykle bývají žebra), je to konzistentní, nepromáčknutelná tvrdá hmota, předpokládám sval.

Váhu už neřeším 😉❤️

30.1.2021 08:03
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Jedni sousedi tu mají taky psa, bohužel už se moc nepotkáváme, jak přišla vnoučata, přestala být chuť chodit se psem...klasika Ale je to moc hodný pes, myslím, že fakt dobrá povaha, bohužel se dostal do rukou lidem, kteří na něj jsou moc drsní. S váhou vám neporadím, on už je asi 9letý a viděla jsem ho vloni snad jen jednou a ještě potmě Tak mějte s pejsi radost, netrapte ho dietama, určitě si to zaslouží. Co já bych dala za to, kdyby mi pes žral

30.1.2021 09:29

Ouško4 napsal(a):
Já s tím právě počítala, že je to plemeno, dělané pro denodenní pohyb na statku a u zvířat, právě proto jsem si zvolila kraťandu.

Chtěla jsem menšího, sportovnějšího pejska na lehčí noze, co se mnou zvládne i vyjížďky za koněm, ale nechtěla jsem borderku.

Strašně jsem chtěla Louisianského Leopardího, ale toho jsem se slzou v oku vyloučila (byl mi vymluven) kvůli silnému loveckému pudu a častou nevyrovnaností v povaze, co se týče snášenlivosti s ostatními psy v dospělosti.
Potřebovala jsem něco, co bude za všech okolností nekonfliktní a v míru se vším živým.

Kraťanda byla ta nejlepší volba. Ten pes má tak úžasnou povahu, je milej, zlatej, hodnej, miluje všechny a všechno. Jeho nepotkáte jinak než s rozesmátou tlamičkou. Mezi psama skvělej, v terénu skvělej, mezi hospodářskýma zvířatama skvělej...i v městském provozu skvělej (jakože se chová mravně, inteligentně a kultivovaně i restauraci). Cestuje bez problémů (jezdí i v traktoře), nemá reakce na střelbu ani ohňostroje.
Já na něho vlastně nemám a nedokážu říct ani půl špatnýho slova. Je to povahou nejlepší pes, jakého jsem kdy měla, a jen přemýšlím nad tím, jestli jsou takoví všichni, nebo jsem měla štěstí na "největšího úžasňáka z vrhu".

Ještě k dotazu...když sáhnu na žebra ( 😂 na to místo, kde obvykle bývají žebra), je to konzistentní, nepromáčknutelná tvrdá hmota, předpokládám sval.

Váhu už neřeším 😉❤️

Pokud má celodenní pohyb, budou to svaly.

30.1.2021 10:17

Ouško4 napsal(a):

Váhu už neřeším 😉❤️

Tak co jste blbla s dietou? Máte doma sportovce, tak je holt těžší, než je standard.
To je jak kdyby držel dietu těžký atlet nebo boxer, protože jim stouplo BMI.

30.1.2021 10:33

No nevím, ale když koukám na obrázky všude možně, tak vypadají všichni stejně, až na nějaké výjimky (většinou ti světlí).
Má 30 a standard říká 29,5. V létě bude mít 28,5 :-)
Mně přijde, že ten pes má být mohutnější, svalnatý, podle obrázků. Tak ostatní mají slabé vyzáblé psy, no.
http://www.smooth-county.cz/standard-kratkosrste-kolie/

30.1.2021 10:36
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Týden mi Worka odmítá večeři, no snědl alespoň ranní kost, i když většinou až někdy odpoledne. Dva dny ale leží miska i kost netknutá Kamarádka mezi svátky pochovala pejsu na ledviny, odešel během týdne, takže to je to, co na mě vyskočí první. Včera jsem doufala, že muž do něj na večeři vnutí alespoň nějakou granuli, no utekl prý se schovat do boudy. To už mě rozklepalo úplně, celou noc mi bylo příšerně zle. Ráno se choval...takřka normálně, jen pár dní nechce chodit v domě kolem jednoho místa, myslím, že jak blbě vidí, leskne se mu dlažba a myslí, že je tam voda. Ty oči se mu zhoršujou hodně rychle to vidím. No a pak jdem na obchůzku a on hodí standardní bobek...tak teď sedím a dumám, co by tak mohl někde jíst? Už je to jak u vás Ale u nás vůbec není co, jedině na kompostu, jenže tam už víc jak rok nevyleze. , to by musel umět chodit po zdi. Po tom bobku se mi trochu ulevilo, i když ten strach asi nezmizí, dokud ho neuvidím něco normálně sníst.

30.1.2021 11:54
Ouško4

XXX.XXX.8.30

Tak co jste blbla s dietou? Máte doma sportovce, tak je holt těžší, než je standard.
To je jak kdyby držel dietu těžký atlet nebo boxer, protože jim stouplo BMI.

Protože jsem hloupá. Protože mi holky od kólií řekly, že je moc těžkej. Už jsem to tu psala několikrát.
Psaly mi pod zveřejněnou fotku, že není normální ani možný, aby měl (v té době) v deseti měsících 30 kilogramů. Že to je maximální přípustná váha dospělého (!) psa, a i to spíš na té horní hranici standartu plemene. A že na desetiměsíční štěně je to moc. Fakt jako hodně moc. Že vlastně nikdo takhle těžkou kolii nezná.
Já jsem si tam vlastně připadala jako blázen 😂 dokonce kvůli mě zakládali anketu, napište věk a váhu svého psa...a výsledek byl fakt, váhy okolo 22-25kg průměrně. Ke třiceti kilům se tam nikdo nepřiblížil, kromě jednoho chovného psa. A tak došly k názoru, že vlastně moc třicetikilových kolií reálně nebude. Maximálně sem tam nějakej samec, co je mohutný v kostře a je výškou nad 60cm, ale i ten tak fakt třeba až na třetím roce, až dospělej a "dodělanej" , tak tam prý možná těch 30 kilo bude reálných. Ale ne u 10 měsíčního štěněte.

A psaly to ženské, co se pohybují na výstavách, nebo samy mají chovné stanice a odchovávají štěňátka. Dle mého názoru rozumné ženské, se zkušenostma. Rozhodně většina, než já, s jednou kolií na dvoře.
Fakt jsem ho neměla s kým srovnat, nikdo v okolí kraťandu nemá.

Všichni do mě valili, že to štěňátko takhle těžký být nemůže, kor jestli se hodně hýbe, (a on se hýbe fakt hodně), že mu tím oddělám pohybový aparát.
Plus všude ve všech publikacích jsem četla, jak štěňata mají být spíš štíhlejší...píšou to fakt úplně všude. I Novosádová.

Tak proto jsem mu začala ubírat. Ale už jsem to tu vysvětlení psala víckrát.

30.1.2021 11:57
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Ouško4 napsal(a):
Protože jsem hloupá. Protože mi holky od kólií řekly, že je moc těžkej. Už jsem to tu psala několikrát.
Psaly mi pod zveřejněnou fotku, že není normální ani možný, aby měl (v té době) v deseti měsících 30 kilogramů. Že to je maximální přípustná váha dospělého (!) psa, a i to spíš na té horní hranici standartu plemene. A že na desetiměsíční štěně je to moc. Fakt jako hodně moc. Že vlastně nikdo takhle těžkou kolii nezná.
Já jsem si tam vlastně připadala jako blázen 😂 dokonce kvůli mě zakládali anketu, napište věk a váhu svého psa...a výsledek byl fakt, váhy okolo 22-25kg průměrně. Ke třiceti kilům se tam nikdo nepřiblížil, kromě jednoho chovného psa. A tak došly k názoru, že vlastně moc třicetikilových kolií reálně nebude. Maximálně sem tam nějakej samec, co je mohutný v kostře a je výškou nad 60cm, ale i ten tak fakt třeba až na třetím roce, až dospělej a "dodělanej" , tak tam prý možná těch 30 kilo bude reálných. Ale ne u 10 měsíčního štěněte.

A psaly to ženské, co se pohybují na výstavách, nebo samy mají chovné stanice a odchovávají štěňátka. Dle mého názoru rozumné ženské, se zkušenostma. Rozhodně většina, než já, s jednou kolií na dvoře.

Všichni do mě valili, že to štěňátko takhle těžký být nemůže, kor jestli se hodně hýbe, (a on se hýbe fakt hodně), že mu tím oddělám pohybový aparát.
Plus všude ve všech publikacích jsem četla, jak štěňata mají být spíš štíhlejší...píšou to fakt úplně všude. I Novosádová.

Nezkoušela jste se ptát vašeho chovatele, co on si o tom myslí? Jemu psa ukázat? Nebo nevíte jak vypadají sourozenci?

30.1.2021 11:59
Ouško4

XXX.XXX.8.30

lesnížínka napsal(a):
Týden mi Worka odmítá večeři, no snědl alespoň ranní kost, i když většinou až někdy odpoledne. Dva dny ale leží miska i kost netknutá Kamarádka mezi svátky pochovala pejsu na ledviny, odešel během týdne, takže to je to, co na mě vyskočí první. Včera jsem doufala, že muž do něj na večeři vnutí alespoň nějakou granuli, no utekl prý se schovat do boudy. To už mě rozklepalo úplně, celou noc mi bylo příšerně zle. Ráno se choval...takřka normálně, jen pár dní nechce chodit v domě kolem jednoho místa, myslím, že jak blbě vidí, leskne se mu dlažba a myslí, že je tam voda. Ty oči se mu zhoršujou hodně rychle to vidím. No a pak jdem na obchůzku a on hodí standardní bobek...tak teď sedím a dumám, co by tak mohl někde jíst? Už je to jak u vás Ale u nás vůbec není co, jedině na kompostu, jenže tam už víc jak rok nevyleze. , to by musel umět chodit po zdi. Po tom bobku se mi trochu ulevilo, i když ten strach asi nezmizí, dokud ho neuvidím něco normálně sníst.

Ach jo, to mě mrzí 😢
Nezkoušela jste mu zkusit dát vývar?
Já Gerymu do vývaru míchám zeleninu, kterou obvykle odmítá, ale v tomhle rozmočenou většinou sežere.
Když nežere, je důležité aby aspoň pil. ❤️

30.1.2021 12:07
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Ouško4 napsal(a):
Ach jo, to mě mrzí 😢
Nezkoušela jste mu zkusit dát vývar?
Já Gerymu do vývaru míchám zeleninu, kterou obvykle odmítá, ale v tomhle rozmočenou většinou sežere.
Když nežere, je důležité aby aspoň pil. ❤️

Pít pije, vodu. On právě vývary nikdy neměl rád, všechno jídlo se mu muselo chystat...naskus, nesmělo plavat. S ním a jídlem to bylo vždycky hrozné, ale na té chemické kastraci žral jak proražený, nějak jsem nabyla dojmu, že už to tak bude navždy. Dneska nejspíš dá tchyně něco z polívky, tak uvidím, co on na to, to vždycky žral.

30.1.2021 12:08
janaa

XXX.XXX.2.34

Hele,ale je nesmysl,aby ten "udělanej" samec měl na deseti měsících 22 kilo a pak nabral osm kilo během následujícího roku dvou,leda by byl v těch deseti měsících podvyživenej. Jasný, pes začne mohutnět,nasvalovat, ale nezačne přeci tloustnout,když doroste. KK není obří plemeno, v deseti měsících je pes skoro hotovej,možná naroste o centimetr, přibere kilo, ale to mohutnění atd. je spíš o viditelných známkách,ne o nabírání velký hmotnosti. Když to vezmu podle svých psů,tak v těch deseti měsících už byli na svý váze, ke který třeba do těch tří let přibrali dejme tomu dvě kila. Víc čuby, co okolo roku vypadaly jako z koncentráku,protože byly nevykrmitelný. Ale i tam to třeba bylo o třech kilech, přitom se z nohatejch koz staly nasvalený mohutný čuby. Mě to přijde jak parková univerzita majitelek, co mají prvního zástupce plemene,ale už jsou experti na všechno
A vůbec,váha prostě nevypovídá sama o sobě o ničem

30.1.2021 12:19
Atheira

XXX.XXX.135.121

Ouško4 napsal(a):

No jo, ale tak rozumné ženské měly uznat třeba to, že se občas stane, že se ze psa čas od času vyloupne třeba nestandardní jedinec. 30kg je moc podle standardu, ale co když bude holt jen přerostlej?
Pokud vím, tak tady Bella má fenu goldena, co je tak akorát taky na průvod medvědů, přitom s ní nic špatně není.
Já bych od lidí z oboru čekala, že aby dodali solidní verdikt, budou chtít toho psa reálně vidět nebo aspoň víc fotek a neřeknou vám, že je to špek jen proto, že se nevleze do standardu.
Ale to je jen můj názor, já jsem zvyklá na vořechy, nepřekvapí mě ani kdyby z toho vyrostla lama...

30.1.2021 12:22

lesnížínka napsal(a):
Pít pije, vodu. On právě vývary nikdy neměl rád, všechno jídlo se mu muselo chystat...naskus, nesmělo plavat. S ním a jídlem to bylo vždycky hrozné, ale na té chemické kastraci žral jak proražený, nějak jsem nabyla dojmu, že už to tak bude navždy. Dneska nejspíš dá tchyně něco z polívky, tak uvidím, co on na to, to vždycky žral.

Kolik mu je? Omlouvám se, ale mám děravou paměť.
Nám třeba u nemocnýho starýho psa vývar pomohl, tak třeba mu bude chutnat. Dejte vědět.

30.1.2021 12:22
Ouško4

XXX.XXX.8.30

janaa napsal(a):
Hele,ale je nesmysl,aby ten "udělanej" samec měl na deseti měsících 22 kilo a pak nabral osm kilo během následujícího roku dvou,leda by byl v těch deseti měsících podvyživenej. Jasný, pes začne mohutnět,nasvalovat, ale nezačne přeci tloustnout,když doroste. KK není obří plemeno, v deseti měsících je pes skoro hotovej,možná naroste o centimetr, přibere kilo, ale to mohutnění atd. je spíš o viditelných známkách,ne o nabírání velký hmotnosti. Když to vezmu podle svých psů,tak v těch deseti měsících už byli na svý váze, ke který třeba do těch tří let přibrali dejme tomu dvě kila. Víc čuby, co okolo roku vypadaly jako z koncentráku,protože byly nevykrmitelný. Ale i tam to třeba bylo o třech kilech, přitom se z nohatejch koz staly nasvalený mohutný čuby. Mě to přijde jak parková univerzita majitelek, co mají prvního zástupce plemene,ale už jsou experti na všechno
A vůbec,váha prostě nevypovídá sama o sobě o ničem

Děkuju, až se do mě zase někdo pustí, tak já vás, s dovolením, ocituji, protože to stejně si myslím taky 😉

Jen jedna věc mi teď vrtá hlavou, proč se třeba obří plemena (to teď vůbec nesouvisí se zadáním), drží jako štěňata rachiticky hubený...aby jakože "rychle nevyrostli", na granulích se paranoidně hlídá procento bílkovin...dokonce někteří veti doporučují v tom největším růstu krmit spíše "horšíma" granulema...a na kvalitnější přejít až na roce, roce a půl...
Vždyť se to úplně vzpírá zdravému rozumu, právě to štěně v období růstu by mělo žrát co nejkvalitněji, a pokud extrémně rychlé roste, tak tím kvalitněji? Nebo jsem úplně mimo?

30.1.2021 12:31
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Kolik mu je? Omlouvám se, ale mám děravou paměť.
Nám třeba u nemocnýho starýho psa vývar pomohl, tak třeba mu bude chutnat. Dejte vědět.

V pohodě, já si taky nepamatuju, spíš se mi lidi a pejsové pletou. Worka by měl 6. března 13...pokud tu ještě bude Před Vánocema to bylo zlé, moc zlé, přestal chodit a vypadal celkově...no hrozně Nakonec, snad, to byla jen záda, od té doby se to pomalu lepšilo, přestal být i zmatený, až mě to úplně překvapilo. Teď právě pár dní zase pozoruju, že trochu zase plete věci a trochu se horší v chůzi. A teda přestal jíst a to mě už vyděsilo dost Pořád se utěšuju, že kokina žere, bobky normální, nezvrací...

30.1.2021 12:58
janaa

XXX.XXX.2.34

Ouško4 napsal(a):
Děkuju, až se do mě zase někdo pustí, tak já vás, s dovolením, ocituji, protože to stejně si myslím taky 😉

Jen jedna věc mi teď vrtá hlavou, proč se třeba obří plemena (to teď vůbec nesouvisí se zadáním), drží jako štěňata rachiticky hubený...aby jakože "rychle nevyrostli", na granulích se paranoidně hlídá procento bílkovin...dokonce někteří veti doporučují v tom největším růstu krmit spíše "horšíma" granulema...a na kvalitnější přejít až na roce, roce a půl...
Vždyť se to úplně vzpírá zdravému rozumu, právě to štěně v období růstu by mělo žrát co nejkvalitněji, a pokud extrémně rychlé roste, tak tím kvalitněji? Nebo jsem úplně mimo?

Ano,vzpírá se to rozumu. Pes se nesmí přežírat, ládovat nabušenejma granulema. Ale držet ho rachitickýho je druhej extrém. I proto je nejlepší a nejvyváženější prostě přirozená strava. Naopak platí,že co do sebe pes nedostane v době růstu, to už nikdy nedožene. Proto je i nesmysl někdy zaznívající argumentace, já ho mám na granulích,aby to měl v mládí vyvážený a až vyroste dostane barf. Pokud věřím na přirozenou stravu, logicky jí chci dopřát psovi od nejútlejšího mládí,aby měl rostoucí organismus kde brát

30.1.2021 13:57

Atheira napsal(a):
No jo, ale tak rozumné ženské měly uznat třeba to, že se občas stane, že se ze psa čas od času vyloupne třeba nestandardní jedinec. 30kg je moc podle standardu, ale co když bude holt jen přerostlej?
Pokud vím, tak tady Bella má fenu goldena, co je tak akorát taky na průvod medvědů, přitom s ní nic špatně není.
Já bych od lidí z oboru čekala, že aby dodali solidní verdikt, budou chtít toho psa reálně vidět nebo aspoň víc fotek a neřeknou vám, že je to špek jen proto, že se nevleze do standardu.
Ale to je jen můj názor, já jsem zvyklá na vořechy, nepřekvapí mě ani kdyby z toho vyrostla lama...

jen navazuju....naše nebožka erdela také měla 30kg, podle standardu 22-24 kg , řekla jsem si, že ne každá ženská může být modelka....tak a těď jsem si raději koupila psa, co nemá váhový standart...
štěně zadavatelky vypadá dobře, poku se bez obtíží hýbe, tak co? , neřešila bych nějaké diety, ono z toho vyroste, dětské špíčky se ztratí...

30.1.2021 14:42
lupus4

XXX.XXX.205.61

ještě je jedna možnost (kromě dožírání) zvážila jste ho vůbec dobře ?
nepřekoukla jste se ?
jinak dle fotek vypadá OK, a jestli převážnou část dne je v pohybu, tak je nasvalenej
neřešil bych vůbec "znalkyně JPP"

30.1.2021 15:20
Terven

XXX.XXX.110.191

lupus4 napsal(a):
ještě je jedna možnost (kromě dožírání) zvážila jste ho vůbec dobře ?
nepřekoukla jste se ?
jinak dle fotek vypadá OK, a jestli převážnou část dne je v pohybu, tak je nasvalenej
neřešil bych vůbec "znalkyně JPP"

Co se týče mě, tak u mě by byla nejpravděpodobnější varianta, že blbě vážím to žrádlo a počítám ty procenta

30.1.2021 15:46
lupus4

XXX.XXX.205.61

Terven napsal(a):
Co se týče mě, tak u mě by byla nejpravděpodobnější varianta, že blbě vážím to žrádlo a počítám ty procenta

taky možnost

30.1.2021 15:53
Ouško4

XXX.XXX.8.30

Ježíši 😂😂😂

30.1.2021 16:00

"30kg je moc podle standardu"
standard váhu neuvádí, jen kohoutkovou výšku

30.1.2021 16:09
Atheira

XXX.XXX.209.8

"30kg je moc podle standardu"
standard váhu neuvádí, jen kohoutkovou výšku

Jestli to je výtah z mého příspěvku, tak to já fakt nevim. Živou kólii jsem viděla naposled někdy... já ani nevím kdy. A ani mě to plemeno nezajímá. Brala jsem to podle infa, co psala Ouško, že standard tohle a standard tamto.

30.1.2021 16:23

Standard má váhu - pro samce max 29,5 a tento má 30.
Jsem říkala.. až bude léto, pes něco shodí, tak experti budou říkat, že ho nekrmí :-)
Takovej pěknej pes.

Přidejte reakci

Přidat smajlík