Uživatel s deaktivovaným účtem

Zdravím, prosím o radu.
Mám doma štěně BSO, se kterým plánuji v dospělosti běhat canicross. Při běžném venčení mi jsou více sympatické Short postroje než obojky.
Jde mi o to, že až pořídím dlouhý postroj na běhání, jestli bude pes schopný podle postroje rozpoznat, kdy je po něm žádoucí táhnout a kdy ne. Nebo jestli se na vencici postroj vyprdnout a procházkovat na obojku?
Díky za radu :)

Druhá možnost je za mě správně. Neplést psovi hlavu - na obojku se netahá, na postroji ano.

a za mě skoro naopak
jednak je nemalý předpoklad, že pes bude oba postroje odlišovat (se naučí životem)
a pak ho zadavatelka jistě naučí ne/tahat na povel
tohle je primárně o učení chození na prověšeném vodítku
a až pak někdy o tahání jako práci, sport
jako druhá věc je, že by mělo být snazší naučit netahání na obojku
ale někteří tvrdí, že jim to na postroji šlo lépe.....
a je to o tom štěněti
(i ta moje psí palice dubová umí na postrojii netahat, když si to mamka přeje.....)

Mohl by někdo zkušenější a znalejší napsat, jak je to s těmi postroji? Já ho teda nepoužívám a ani neplánuju, ale vidím hodně na psech ty norské a zajímalo by mě, jestli je to opravdu špatně.
http://fyziopes.vas-ajtak.cz/obojek-versus-postroj/

napsal(a):
Mohl by někdo zkušenější a znalejší napsat, jak je to s těmi postroji? Já ho teda nepoužívám a ani neplánuju, ale vidím hodně na psech ty norské a zajímalo by mě, jestli je to opravdu špatně.
Půjčte si nějaký a oblečte psovi, abyste viděla, jak mu to jde přes ramena.
Je to jako obvázat si ramena kolem dokola - stáhnout je k sobě, tlačit ramena do hrudníku (dítě v zavinovačce?) a zkusit šermovat nebo táhnout auto.
1) bude dost těžké takto se hýbat
2) kloub bude dřít
Kloub má klouzat, ne vrzat jako s tímto postrojem.
Jestli náhodou některý norský postroj psovi padne tak, že ten pásek na boku nepůjde přes rameno, ale výš, tak to bude ok, ale zkusila jsem jich asi deset a neklaplo to.
Čím nižší pes, tím je to horší, se mi zdá, tam to přes rameno jde vždy.
Prostě.. mačkejte rameno dovnitř a točte paží. Měsíc.

napsal(a):
Půjčte si nějaký a oblečte psovi, abyste viděla, jak mu to jde přes ramena.
Je to jako obvázat si ramena kolem dokola - stáhnout je k sobě, tlačit ramena do hrudníku (dítě v zavinovačce?) a zkusit šermovat nebo táhnout auto.
1) bude dost těžké takto se hýbat
2) kloub bude dřít
Kloub má klouzat, ne vrzat jako s tímto postrojem.
Jestli náhodou některý norský postroj psovi padne tak, že ten pásek na boku nepůjde přes rameno, ale výš, tak to bude ok, ale zkusila jsem jich asi deset a neklaplo to.
Čím nižší pes, tím je to horší, se mi zdá, tam to přes rameno jde vždy.
Prostě.. mačkejte rameno dovnitř a točte paží. Měsíc.
Jasně, já tomu na těch fotkách rozumím. Ale proč se to teda používá? Spousta lidí to pro své psy má, třeba zrovna tento z Lidlu:
https://www.lidl-shop.cz/cs-CZ/ZOOFARI-Postroj-pro-psy-M/p100306161002?mktc=shopping&gclid=EAIaIQobChMImtWw4vr67QIV1rLVCh09vARdEAQYASABEgI0t_D_BwE
Asi neznalost nebo co.

Není to nějaká zvrácená strategie pro zamezení nežádoucího tahání...?

napsal(a):
Jasně, já tomu na těch fotkách rozumím. Ale proč se to teda používá? Spousta lidí to pro své psy má, třeba zrovna tento z Lidlu:
https://www.lidl-shop.cz/cs-CZ/ZOOFARI-Postroj-pro-psy-M/p100306161002?mktc=shopping&gclid=EAIaIQobChMImtWw4vr67QIV1rLVCh09vARdEAQYASABEgI0t_D_BwE
Asi neznalost nebo co.
Ale tak třeba jim to sedí, není to tak utažené, nevím.
V jednom postroji se můj pes opravdu těžce hýbal, ale v jiném norském běží v pohodě.
Tak nevím.. každopádně proč lidé používají něco, co je špatné.. hehe.. no nevědí.. a když vědí, tak jim to je fuk, viz ostnatý a elektrický obojek, špatně zapnutá halti
a tak.

napsal(a):
Asi neznalost nebo co.
Mám přesně tenhle a přiznám se, že docela čumim, že je to takhle na pytel....naopak jsem si říkala, že je super, že fena nemá nic kolem krku.....
Připadalo mi to ok...fena v tom lítá, nevypadá, že by měla problém...
No tak koukám, že budu muset poshánět jinej....

napsal(a):
Mám přesně tenhle a přiznám se, že docela čumim, že je to takhle na pytel....naopak jsem si říkala, že je super, že fena nemá nic kolem krku.....
Připadalo mi to ok...fena v tom lítá, nevypadá, že by měla problém...
No tak koukám, že budu muset poshánět jinej....
Já měla kdysi pro dřívější psy z Manmatu tyhle https://www.manmat.cz/produkty-postroj-guard-detail-15
Ty by měly být v pořádku, mají ty popruhy správně. Aniž bych to tenkrát věděla.

napsal(a):
Já měla kdysi pro dřívější psy z Manmatu tyhle https://www.manmat.cz/produkty-postroj-guard-detail-15
Ty by měly být v pořádku, mají ty popruhy správně. Aniž bych to tenkrát věděla.
Díky za odkaz....juknu na to

napsal(a):
Díky za odkaz....juknu na to
Tento máme už rok, denně mě pes táhne do kopce (chudák malej :-)) a vůbec v tom dělá vylomeniny, je to nezničitelné.
Nemá polstrování.
Máme ještě tenhle
https://www.manmat.cz/produkty-postroj-soft-universal-detail-20
a ten je měkčí, všude polštářky.

Tak ona na tom Gina vysloveně netahá, ale když je na flexi nebo stopovačce, tak mi to přijde bezpečnější než obojek....přeci jen je to tele a občas někam vyrazí a postroj s amortizérem mi přijde nejbezpečnější...
Jinak holky díky za odkazy, postroje vypadají fakt dobře, ale mám problém, že nejsou nastavitelné kolem krku a Gina je přeci jen ještě štěně, takže asi ještě zesílí a upřímně ten postroj není úplně za hubičku a aby mi z něho třeba za 3 měsíce vyrostla...
Zkusím pohledat něco, co má štelovatelný oba popruhy, ale tenhle stopro koupím, až budu mít pocit, že její proporce jsou konečné....ale našla jsem tady obojek, co jí objednám určitě, hledala jsem nějaký polostahovák a nic se mi úplně nezdálo a tady jsou přesně, co jsem si představovala....

Nemáte někdo náhodou zkušenost s Hurtta Adventure, prosím? Když už se tady zase vykecáváme... Popis produktu je bohužel velice vágní: "hrudní díl postoje je vyroben z nových, velice lehkých, funkčních materiálů" a "nově kvalitnější a pevnější spony" - no, co si pod tím mám představit, že?

Zkusím pohledat něco, co má štelovatelný oba popruhy,
Co kožený nastavitelný postroj na obranu od Gappay? Pro vaše (tedy Gininy) potřeby by na vycházky mohl vyhovovat, než se fenka "dodělá". Jestli by se do něj tedy telátko vešlo.
Rozměry pes: max. objem hrudníku: 96 cm, min. objem hrudníku: 83 cm
fena: max. objem hrudníku: 86 cm, min. objem hrudníku: 68 cm
http://www.gappay.cz/obrana/postroje/polstrovany-postroj-na-obranu-kuze-fena

napsal(a):
Zkusím pohledat něco, co má štelovatelný oba popruhy,
Co kožený nastavitelný postroj na obranu od Gappay? Pro vaše (tedy Gininy) potřeby by na vycházky mohl vyhovovat, než se fenka "dodělá". Jestli by se do něj tedy telátko vešlo.
Rozměry pes: max. objem hrudníku: 96 cm, min. objem hrudníku: 83 cm
fena: max. objem hrudníku: 86 cm, min. objem hrudníku: 68 cm
http://www.gappay.cz/obrana/postroje/polstrovany-postroj-na-obranu-kuze-fena
No tenhle by byl super, ale má jednu chybičku....já jsem dost pohodlná a nevyhovuje mi zapínání na přesky...takže preferuju trojzubec.
Jackovi jsem koupila super obojek krááásnej, ale je tam zapínání na klasiku a měl ho asi 3x, přemýšlím, že ho prodám.

Tak už jsem něco našla........takže je to jasný, teď budu mít narozeniny, takže si řeknu o postroj na Ginu

napsal(a):
No tenhle by byl super, ale má jednu chybičku....já jsem dost pohodlná a nevyhovuje mi zapínání na přesky...takže preferuju trojzubec.
Jackovi jsem koupila super obojek krááásnej, ale je tam zapínání na klasiku a měl ho asi 3x, přemýšlím, že ho prodám.
Tak nic, já zase radši klasiku. Jaký máte ten obojek?
Co za postroj vyhrál?

mě se dost zalíbilo na stránkách mushgo, že objíždí republiku a pořádají osobní zkoušení postroju. Přeci jen každý pes má jinaci proporce a sama se v těch rozměrech tolik neorientuju :)
Pěkně vysvětlené tady
Jinak taky moc doporučuju Mush GO

napsal(a):
Tak nic, já zase radši klasiku. Jaký máte ten obojek?
Co za postroj vyhrál?
No upřímně vyhrál momentálně kompromis, prostě potřebuju něco za co připnu Gině stopovačku, když ten můj postroj je teda úplně špatně...
takže asi objednávám tenhle https://www.dobrotydomisky.cz/p/5440678-postroj-rd-25-mm-x-71-113-cm-jednob-tm-ruzova
Ale rozhodnutá nejsem...nenašla jsem v tomhle provedení žádný "vypolstrovaný"
Otázkou je, jestli na courání stopovačky a nebo na lítání na flexině je to polstrování nezbytně nutné....a pak teda ještě jedna obava, protože postroj nevidím na živo, tak jestli není moc fórový, aby v případě nějaké nepředvídatelné situace třeba nerupnul...jestli mi za ušetřený čtyři stovky stojí za to riskovat Gininu bezpečnost.
Obojek teda určitě tenhle https://www.manmat.cz/produkty-obojek-polstrovany-detail-392
napsal(a):
No upřímně vyhrál momentálně kompromis, prostě potřebuju něco za co připnu Gině stopovačku, když ten můj postroj je teda úplně špatně...
takže asi objednávám tenhle https://www.dobrotydomisky.cz/p/5440678-postroj-rd-25-mm-x-71-113-cm-jednob-tm-ruzova
Ale rozhodnutá nejsem...nenašla jsem v tomhle provedení žádný "vypolstrovaný"
Otázkou je, jestli na courání stopovačky a nebo na lítání na flexině je to polstrování nezbytně nutné....a pak teda ještě jedna obava, protože postroj nevidím na živo, tak jestli není moc fórový, aby v případě nějaké nepředvídatelné situace třeba nerupnul...jestli mi za ušetřený čtyři stovky stojí za to riskovat Gininu bezpečnost.
Obojek teda určitě tenhle https://www.manmat.cz/produkty-obojek-polstrovany-detail-392
Ten postroj - na to, že není polstrovanej, se mi ta cena zdá dost děsná. Ale je fakt, že já se pohybuju v menších velikostech.
Doporučuju vybírat u Zero DC, ManMat, Musg GO, 4 dox...
My máme na míru ze 4 dox- v podstatě to samý jako z odkazu, jen vypolstrovaný

Terven
napsal(a):
Ten postroj - na to, že není polstrovanej, se mi ta cena zdá dost děsná. Ale je fakt, že já se pohybuju v menších velikostech.
Doporučuju vybírat u Zero DC, ManMat, Musg GO, 4 dox...
My máme na míru ze 4 dox- v podstatě to samý jako z odkazu, jen vypolstrovaný
No tak ten je úplně super...díky za info, tenhle jsem vůbec nenašla a je rozhodnuto
Edit: teda teď jen vybrat barvu barvičku...
Já se jen přidávám k doporučení Mush go... Úplně nejlepší je osobní setkání, kdy se vám paní Levíčková vážně věnuje tak dlouho, jak je potřeba a i kdybyste měla vyzkoušet 50 postrojů, tak je s vámi vyzkouší. Navíc mě teda úplně názorně ukázala i to, co je u jakého postroje špatně, a proč nesedí - a to v mých očích původně postroj seděl.
Když není možné osobní setkání, tak poradí i po mailu nebo po telefonu. Fakt to má všechno v očích, a hlavně v hlavě - stačí říct plemeno, váhu a ona vám hned z hlavy střílí postroje, které by měli sedět, včetně velikostí
Dalším výrobcem, kterého můžu vřele doporučit je firma MAG. Udělají vám téměř všechno, co chcete. Je to vhodné na velké, silné psy. Jejich výrobky jsou snad nesmrtelné. Mám od nich několik obojků (roky), postroje klasické, ale i na WP - všechno drží, nikdy žádný problém. Ušijí vám to na míru, v případě, že něco nesedí, tak klidně i přešijí...
A ještě k tématu, co se týče rozdílů mezi postrojema. No, tak já mám na psy dlouhé postroje, které používám hlavně na koloběžku, ale i na tah v sedáku, při chůzi a na běh. Pak máme široké obranářské postroje, a na fenu mám ještě krátký postroj (Ruffwear). Plus postroje na WP. Pes chodí většinu procházek v sedáku, v tahu. Ve stejném postroji, v jakém tahá koloběžku. Pokud jsme někde, kde je hodně lidí a míjíme se na těsno, tak přepínám na obojek. Pokud je to jeden člověk za čas, tak normálně s povelem "pomalu" míjíme. Fena má na procházky krátký postroj - a to jen kvůli mé lenosti řešit tahání , ale většinou běhá na volno. Ještě do nedávna jsem používala obranářský postroj pro fenu i na běžné procházky - a fakt žádný problém. Oni ti psi nejsou blbí, oni vědí... Sice bych u štěněte taky doporučovala to nějak rozlišovat, ale zatím jsem později vždycky došla k tomu, že ten pes pozná, co se zrovna jde dělat, i bez ohledu na postroj.
Jde mi o to, že až pořídím dlouhý postroj na běhání, jestli bude pes schopný podle postroje rozpoznat, kdy je po něm žádoucí táhnout a kdy ne. Nebo jestli se na vencici postroj vyprdnout a procházkovat na obojku?
Když vezmu v potaz dospělého psa - dlouhý postroj mu nasadím už doma, jdeme chvíli po silnici, pes je na obojku. Dojdeme na cestu, kde přepnu na dlouhý postroj a s povelem "Jdeme" vycházíme, pes jde v tahu, ale ne v takovém, jako třeba na kolobce nebo při běhu. Tam používám "3......2......1 Goo" a to pes fakt vypálí. Když vyjíždíme na kolobce hned z baráku, tak zase je pes na obojku a s povelem u nohy, nebo pomalu běží vedle kolobky, až než dojedeme na místo, kde přepínám na postroj, odstartuji a jedem . Fena procházkuje na krátkém postroji, jak už jsem psala, na kolobku nebo běh dávám dlouhý, ale zase základem rozpoznání je u nás to odstratování a go...A vlasntě jsem to u feny měla dost podobně jako to plánujete vy - od štěnda měla na procházkách většinou krátký postroj, pozdějí když jsme začali běhat a jezdit na kolobce, tak se přidal dlouhý. S rozpoznáním problém neměla, ale musím teda podotknout, že tahání neřeším ani u krátkého postroje, pouze u obojku....

Huskyjanina
napsal(a):
Pokud pes vyloženě netáhne, tak mu norskej typ nijak vadit nemůže.
Gina netahá, jen se prostě ještě občas stane, že doběhne na konec flexi a trochu s ní škubne amortizér nebo musím přišlápnout stopovačku, protože madam se rozhodla, že odkluše prozkoumat křovíčko na obzoru a tím pádem "ohluchla"....naštěstí docela brzo pochopila, že když křiknu
"Ginuš brzdi", tak že to vezme třeba do strany obloukem kolem mě, popř. zpomalí a neřítí se dál a tak to není taková hrůza.
Ale ono je to celkem jedno, protože postroj už jí začíná být malej, tak jsem stejně řešila co dál......
Už máme objednáno, tak jsem na to zvědavá.....
No a když už jsem v tom byla, tak jsem objednala modrou stopovačku....tu černou musím kolikrát pohledem hledat, kde je..
napsal(a):
Gina netahá, jen se prostě ještě občas stane, že doběhne na konec flexi a trochu s ní škubne amortizér nebo musím přišlápnout stopovačku, protože madam se rozhodla, že odkluše prozkoumat křovíčko na obzoru a tím pádem "ohluchla"....naštěstí docela brzo pochopila, že když křiknu
"Ginuš brzdi", tak že to vezme třeba do strany obloukem kolem mě, popř. zpomalí a neřítí se dál a tak to není taková hrůza.
Ale ono je to celkem jedno, protože postroj už jí začíná být malej, tak jsem stejně řešila co dál......
Už máme objednáno, tak jsem na to zvědavá.....
No a když už jsem v tom byla, tak jsem objednala modrou stopovačku....tu černou musím kolikrát pohledem hledat, kde je..
No mě přijde, že se v týhle době všechno přehání. To máte vidět na fb na haskounech. Někdo tam dá psa/štěně v norskym postroji a hned se na něj sesypou, jak je to tomu psu nepohodlný a jak se mu ničí rameno a přitom vůbec nevědí, jak danej pes na tom hodně tahá a jestli vůbec. Někdo se tam zeptá na 8měsíčního psa, jestli mu může koupit postroj a jakej a hned se tam do něj pustěj, že je na učení tahání ještě brzy. Ale, že jim to štěně tahá na obojku, to už jaksi nikomu nevadí, protože v haskounech jsou všichni přesvědčený, že husky pustit navolno nelze, takže je voděj na vodítku a ptaj se, jak mají udělat, aby to štěně na vodítku netáhlo. Na to je odpověď, že si pořídili tažnýho psa, tak ať se nedivěj, že pes tahá. Takže 8měsíční štěně v postroji...špatně, to samé navolno, protože si pořídili svobodymyslné plemeno, no a taky je to tažné plemeno......takže správná odpověď 8měsíční štěně, které tahá na obojku :D Nebo další asfalt. Někdo dá fotku, jak jeho pes běží po asfaltu. Všichni se do něj pustěj, jak si zničí psa, jak ho týrá a bla bla bla, že ho nechá běhat po tvrdém. Přitom nevědí, jak ten pes jde dlouho po tom asfaltu. A hlavně, když jsem se jich zeptala, jak to teda dělaj, když je holomráz a cesty jsou tvrdý, jak kámen, tak pes běží v podstatě jen po tvrdém, tak na to nikdo neodpověděl :D Takže kdyby Gina z něj nevyrostla, tak bych to vůbec neřešila. Ono zase ty postroje "správný" jak mají očko nahoře, tak se někdy stává, že když pes běhá vedle vás bokem, tak mu to stáhnete na stranu a ten popruh, co má mezi packama pod hrudí se mu sveze pod packu a dře psa v podpaží. Takže pokud pes nemá postroj na tahání, tak jsem spíš pro ten norskej :)
Huskyjanina
napsal(a):
No mě přijde, že se v týhle době všechno přehání. To máte vidět na fb na haskounech. Někdo tam dá psa/štěně v norskym postroji a hned se na něj sesypou, jak je to tomu psu nepohodlný a jak se mu ničí rameno a přitom vůbec nevědí, jak danej pes na tom hodně tahá a jestli vůbec. Někdo se tam zeptá na 8měsíčního psa, jestli mu může koupit postroj a jakej a hned se tam do něj pustěj, že je na učení tahání ještě brzy. Ale, že jim to štěně tahá na obojku, to už jaksi nikomu nevadí, protože v haskounech jsou všichni přesvědčený, že husky pustit navolno nelze, takže je voděj na vodítku a ptaj se, jak mají udělat, aby to štěně na vodítku netáhlo. Na to je odpověď, že si pořídili tažnýho psa, tak ať se nedivěj, že pes tahá. Takže 8měsíční štěně v postroji...špatně, to samé navolno, protože si pořídili svobodymyslné plemeno, no a taky je to tažné plemeno......takže správná odpověď 8měsíční štěně, které tahá na obojku :D Nebo další asfalt. Někdo dá fotku, jak jeho pes běží po asfaltu. Všichni se do něj pustěj, jak si zničí psa, jak ho týrá a bla bla bla, že ho nechá běhat po tvrdém. Přitom nevědí, jak ten pes jde dlouho po tom asfaltu. A hlavně, když jsem se jich zeptala, jak to teda dělaj, když je holomráz a cesty jsou tvrdý, jak kámen, tak pes běží v podstatě jen po tvrdém, tak na to nikdo neodpověděl :D Takže kdyby Gina z něj nevyrostla, tak bych to vůbec neřešila. Ono zase ty postroje "správný" jak mají očko nahoře, tak se někdy stává, že když pes běhá vedle vás bokem, tak mu to stáhnete na stranu a ten popruh, co má mezi packama pod hrudí se mu sveze pod packu a dře psa v podpaží. Takže pokud pes nemá postroj na tahání, tak jsem spíš pro ten norskej :)
Tak koukám, že tohle je napříč plemeny všude stejný .
U bullů se zase hodně často řeší to, když dá někdo fotku, že štěndo v půl roce tahá peška, který je přivázaný na stromě. Nikdo neví, jestli vůbec pro toho peška štěně skákalo do výšky, nebo jak dlouho ho tahalo, ale všichni vědí, že na tohle je brzo... Nebo když si štěně přeběhne na maximum roložené áčko... Hned se z toho dělá, jakoby to snad běhalo 20krát za den, pravidelně. Nebo když 10ti měsíčnímu psovi dáte postroj na tahání řetězů, za kterým ale vůbec žádný řetěz není, jen se snažíte psa zvyknout na ten psotroj - taky špatně... Přeskočení překážky ve výšce 10 cm nad zemí... a mohla bych pokračovat dál a dál.
Takže pokud pes nemá postroj na tahání, tak jsem spíš pro ten norskej
mě jako postroj, který není určený na tahání, sedí tenhle typ https://www.zoohit.cz/shop/psi/voditka_obojky/postroje/ruffwear/855955?variantid=855955.0&gclid=Cj0KCQiA0MD_BRCTARIsADXoopYzBDfGo1gcvqeN5Xd2Oqb_hMPOX0WuT1Cby4oqC5QooE2dSciSKI4aAtqqEALw_wcB

Já se do takových debat na FB vůbec nezapojuju. Ale taky už jsem viděla fotku tlapky se strhnutými polštářky od horkého asfaltu a tam se lidi taky hádali, že je to v létě normální. No tak asi je. Já se držím svýho plemene, tam radit můžu, ostatním ne.
marcelaamax
napsal(a):
Tak koukám, že tohle je napříč plemeny všude stejný .
U bullů se zase hodně často řeší to, když dá někdo fotku, že štěndo v půl roce tahá peška, který je přivázaný na stromě. Nikdo neví, jestli vůbec pro toho peška štěně skákalo do výšky, nebo jak dlouho ho tahalo, ale všichni vědí, že na tohle je brzo... Nebo když si štěně přeběhne na maximum roložené áčko... Hned se z toho dělá, jakoby to snad běhalo 20krát za den, pravidelně. Nebo když 10ti měsíčnímu psovi dáte postroj na tahání řetězů, za kterým ale vůbec žádný řetěz není, jen se snažíte psa zvyknout na ten psotroj - taky špatně... Přeskočení překážky ve výšce 10 cm nad zemí... a mohla bych pokračovat dál a dál.
Takže pokud pes nemá postroj na tahání, tak jsem spíš pro ten norskej
mě jako postroj, který není určený na tahání, sedí tenhle typ https://www.zoohit.cz/shop/psi/voditka_obojky/postroje/ruffwear/855955?variantid=855955.0&gclid=Cj0KCQiA0MD_BRCTARIsADXoopYzBDfGo1gcvqeN5Xd2Oqb_hMPOX0WuT1Cby4oqC5QooE2dSciSKI4aAtqqEALw_wcB
Jo, ten vypadá dobře :)
napsal(a):
Já se do takových debat na FB vůbec nezapojuju. Ale taky už jsem viděla fotku tlapky se strhnutými polštářky od horkého asfaltu a tam se lidi taky hádali, že je to v létě normální. No tak asi je. Já se držím svýho plemene, tam radit můžu, ostatním ne.
No jenže ono jde o to, že lidé často dělají nesmyslné závěry na základě pár fotek, nebo jedné fotky. Přitom vůbec nikdo neví, jak to ve skutečnosti bylo. Pro příklad třeba jak dlouho po asfaltu pes běžel, nebo jestli vůbec běžel, tahal... Ono stačí, když někdo vyfotí psa na asfaltu, v postroji a na té samé fotce je i koloběžka . Přitom ten pes koloběžku na asfaltu vůbec tahat nemusel...
napsal(a):
Tak na horkej asfalt vezme psa jen idiot :) Tohle u haskounů probíhá v rámci tréninku a zapřahání a to je většinou, pokud klesnou teploty pod 15 stupňů. Polštářky se dají strhnout i při rychlé jízdě po jakémkoliv tvrdém povrchu, takže i na zmrzlé cestě. :)

Marcelko, u toho Ruffwear postroje... dá se za něj pes chytit? Myslím jako "igelitka", za tu zádovou část (občas musím pomáhat ze schodů). Zdá se mi to hodně široké.

marcelaamax
napsal(a):
Gina netahá, jen se prostě ještě občas stane, že doběhne na konec flexi a trochu s ní škubne amortizér
Tomu nerozumím, vy máte flexi s amortizérem?
Nee....ale mám tam amortizér jako mezikus...na postroj připnutý amortizér a teprve k němu flexi nebo stopovačka..
napsal(a):
Marcelko, u toho Ruffwear postroje... dá se za něj pes chytit? Myslím jako "igelitka", za tu zádovou část (občas musím pomáhat ze schodů). Zdá se mi to hodně široké.
Jako asi by přidržet šel, ale úplně zvednout nevím, nevím. A hlavně já mám malou fenu, takže i postroj bude menší. Zkoušela jsem ten samý i na psa, a tam je ten "vršek" ještě širší, to už by šlo asi špatně.
Ale když byla fena štěně, tak jsem měla podobný postroj od Hurtty a ten měl ještě poutko, za to by to šlo úplně v pohodě. Jen už nevím, jaký přesně typ to byl.
Edit.: Tenhle je to :-) https://www.hurtta-collection.cz/kolekce-warrior-hurtta/postroj-hurtta-weekend-warrior-cerny/?variantId=4223&gclid=Cj0KCQiA0MD_BRCTARIsADXoopY3GTMwiaKNSTYFcYfqTCvFS89QGDlSJBk5nIkVf9Ts1BPXsiFTpioaAhkuEALw_wcB

Dík, tak to je dle očekávání. :-) Na Hurttu taky koukám. Tak uvidíme, třeba něco vyberu. Líbilo by se mi štelování ve čtyřech bodech. Co pes zhubl, je mu ten současný, kde je štelování jen přes hrudník, vpředu volný.
Koukala jsem i na Non-stop, ale taky nevím - u line se mi z fotek moc nezdá to vykrojení kolem krku (maďaři na fotkách mají kolem srolovanou kůži, nevím, jestli by to nedřelo), a ultra harness se mi zase zdá dost masivní (a ta barva... ach jo), plus spony vypadají plastově, radši bych kov.

marcelaamax
napsal(a):
No jenže ono jde o to, že lidé často dělají nesmyslné závěry na základě pár fotek, nebo jedné fotky. Přitom vůbec nikdo neví, jak to ve skutečnosti bylo. Pro příklad třeba jak dlouho po asfaltu pes běžel, nebo jestli vůbec běžel, tahal... Ono stačí, když někdo vyfotí psa na asfaltu, v postroji a na té samé fotce je i koloběžka . Přitom ten pes koloběžku na asfaltu vůbec tahat nemusel...
Na FB je to normální, lidí se chytají všeho. Asi z nudy nebo co. :-)

Huskyjanina
napsal(a):
Tak na horkej asfalt vezme psa jen idiot :) Tohle u haskounů probíhá v rámci tréninku a zapřahání a to je většinou, pokud klesnou teploty pod 15 stupňů. Polštářky se dají strhnout i při rychlé jízdě po jakémkoliv tvrdém povrchu, takže i na zmrzlé cestě. :)
No, já to viděla poprvé v životě, zkušenost nemám a s husky už vůbec ne. Takže nesoudím. Ale bitka se tam strhla pořádná. Pod tou fotkou.
Huskyjanina
napsal(a):
Pokud pes vyloženě netáhne, tak mu norskej typ nijak vadit nemůže.
U norskyho neni ani tak problem pri tahani, ale spis ze neumoznuje volnej pohyb ramene a lopatky - pres tyhle partie by pes nemel mit nic.
Jasne, ze prezije a ze na to nepojde a vetsina majitelu ani nezaznamena, ze je problem.
Mela jsem fenu na norskym postroji cca rok, fyzioerapeutka zatuhnuti kolem ramene objevila, aniz by tusila, na cem se fena pohybuje.
Terven
napsal(a):
U norskyho neni ani tak problem pri tahani, ale spis ze neumoznuje volnej pohyb ramene a lopatky - pres tyhle partie by pes nemel mit nic.
Jasne, ze prezije a ze na to nepojde a vetsina majitelu ani nezaznamena, ze je problem.
Mela jsem fenu na norskym postroji cca rok, fyzioerapeutka zatuhnuti kolem ramene objevila, aniz by tusila, na cem se fena pohybuje.
To jste ho měla dotaženej na fest? Protože co tak vidim na netu za fotky, tak to maj volný, že jim to různě plandá a to fakt pohyb omezovat nemůže :)
Terven
napsal(a):
No a zatuhnutí, já jsem zatuhlá po každym sportování. Pokud pes běhá z kopce, tak to brzdí rameny a tudíž tam bude zatuhlý, takže to vůbec nemusí být důsledkem postroje. A nebo může :)
Co říkáte na tento postroj? Fena hovawart, pět let. Dosud hodně na volno , obojek vodítko. Trochu tahá
Vodíme ji na vodítku nyní mnohem víc jak máme štendovou.
https://www.mujmax.cz/postroj-comfort-plus-cerveny-vel-l

Agnes1
napsal(a):
Co říkáte na tento postroj? Fena hovawart, pět let. Dosud hodně na volno , obojek vodítko. Trochu tahá
Vodíme ji na vodítku nyní mnohem víc jak máme štendovou.
https://www.mujmax.cz/postroj-comfort-plus-cerveny-vel-l
Takový normální postroj. Zajímalo by mě, jestli to očko pod krkem při běhu plandá :-)

Agnes, zkuste se zeptat marcelamax. Nejsem si teda jistá, ale myslím, že zrovna ona psala jinde v jiném vlákně, které teď nemůžu najít, že nechala dělat na míru. Ještě to zkusím najít. Já mám zkušenost jen s ManMat, ale už je dlouho nepoužíváme, tak se neodvažuju doporučovat.

marcelaamax
napsal(a):
Já jsem ujetá na mushgo 😀. Holky tam dle plemene a váhy poradí vhodný postroj.
(Ale určitě už to tady někde výše bylo psáno).
No, vida, tak přecejen jsem si to myslela správně.

Na míru šité (ne vybrané :-) ) měla Terven od 4Dox, jestli se nepletu (což je shodou okolností i ten v Agnesině odkazu).
napsal(a):
No, vida, tak přecejen jsem si to myslela správně.
No já mám na míru dělané postroje od MAGu (taky super) ty máme na obrany. Ale vychazkove a dlouhé na tah mám z mushgo (různé značky), ty sice nejsou šité na míru, ale sedí jako kdyby byly 😀. Opravdu tomu tam rozumí a poradí :) . Než si objednat postroj úplně na slepo na netu, tak bych to zkusila tady, ale nechci to vnucovat 😁.

Myslím, že jsem to vlákno našla.
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3780419/jak-ma-spravne-sedet-postroj?from-list=1#a3785056

zero dc short
Vytáhnu ještě jedno starší vlákno - moji psi byli vždy obojkový, obojek byl zapotřebí čistě jen jako občanka, páč na něm byla známka, takže jsem nemusela řešit, jestli je vhodnější obojek nebo postroj. Mám jen postroj čistě na tahání.Pak přišla Taliprtka a já pro ni ten postroj posléze potřebovala, mám dobrý zkušenosti se Zero DC, kde jsem s nimi konzulovala a nakonec pořídila postroj Flyball - neb má to madýlko, za který bylo možný magora mnohem snadněji uchopiti.
https://www.zerodc.cz/cz/produkty/postroje/norske-postroje/
No a teď chci pořídit nový a to madýlko je v jejím případku prostě pořád poměrně praktický a koukám, že on se ten postroj řadí mezi norské typy a to prý je tedy špatně.
Že by Zero měl v nabíce něco, co psům nebude dělat dobře? To mi přijde divný, ale zase když už budu pořizovat, tak pokud je to špatně, budu hledat pochopitelně jinde.

Norské postroje jsou nevhodné, protože omezují pohyb lopatek.
Vyber a zkonzultuj tady: https://eshop.mushgo.cz/vodici-a-tazne-kratke-postroje/. Paní Levíčková je skvělá, dá se to s ní probrat i po telefonu. Mají postroje i s madlem, různé značky... :)
Jo, pravda. Od 4 dox mám postroje ušité na míru. Bohužel nejsem schopná psy správně změřit, díky čemuž Vikině moc dobře nesedí - naštěstí je volnější jenom podélná část pod břichem, což je spíš estetická záležitost. Pinčová coby hladkosrsťák mi šla měřit o něco líp, přesto jsem musela postroj po převzetí ještě vrátit k úpravě.
V současné době už postroje od 4 dox používám pouze jako zimní, pod oblečení.
Na běžné nošení má Vikina postroj Ricco od Manmatu a pinčová Short od Zero DC - viz fotky.
Oba jsem pořídila v rámci osobního zkoušení při Mush GO tour, super servis, super přístup a s postrojema veliká spokojenost. Asi první, který jim sedí fakt dokonale.

jsem narazila na :
https://www.gappay.cz/cz/postroj-pro-stene
nenašili by zero madlo na normální postroj?
jinak tedy :
https://www.google.com/search?sxsrf=ALiCzsZBfTBGqcj-YN3i4WlAiHykhThjnw:1651657481363&source=univ&tbm=isch&q=postroj+pro+psa+s+madlem&fir=w_L5OOp_ZT60iM%252CwG8uaFDeBqi5cM%252C_%253BVI_PRAgoR1LVsM%252C0Htr5sO3FMZt7M%252C_%253BiSrg-gFQOQlQiM%252C-U8KkEz2yBF2OM%252C_%253BkTzL1GDXywfwOM%252CwG8uaFDeBqi5cM%252C_%253BR0aNbV0MYnj0XM%252CvzcswQpRMMiobM%252C_%253BnwAdf_CSwx2w8M%252CFdQj497H9vQfBM%252C_%253BdeTPsIcVC_43vM%252CIvWuahiF9sJj2M%252C_%253B4UcMlf-gWpFJ4M%252CRnbcIbDzTtRlcM%252C_%253B4X9xEHtyZjaMKM%252CwG8uaFDeBqi5cM%252C_%253BYvqSMAq25kwdMM%252C0Htr5sO3FMZt7M%252C_&usg=AI4_-kRCD-EMuy40zu0AjpkYBf942kZ_Pg&sa=X&ved=2ahUKEwj8h97Lx8X3AhUE_aQKHZw-DXkQjJkEegQIPRAC&biw=1366&bih=625&dpr=1
Jinak s madlem je třeba Hurtta, ta má střih asi vyhovující
https://www.hurtta-collection.cz/postroje-hurtta-s-madlem/
osobní zkušenost nemám.
Slyšela jsem názor, že zatímco Hurtta oblečky jsou super a promakané (mohu potvrdit), Hurtta postroje v kvalitě trochu zaostávají.

Na Hurtta postroje jsem taky četla spíš negativní reakce.
Vybírala jsem s madlem pro ohaříka, abych ho mohla líp jistit na schodech, a vycházel mi z toho nejlíp Non-stop Ramble, je nastavitelný ve čtyřech bodech, což mi u starého psa přišlo prima, že se postroj snadno přizpůsobí aktuální kondici. Než mi ale paní Levíčková tehdy zavolala (zrovna měly hrozně moc objednávek), bylo jasné, že nový postroj už nebudeme potřebovat.
Z Non-stopu je s madlem ještě Line grip a Rock (to už asi bude doprodej, myslím, že ho nahradil Ramble).
Ruffwear taky dělá nějaké postroje s madly (Flagline, Web master), ale to jsou takové specifické postroje, to asi ne…
Zero by ale zakázkově na short, myslím si, madlo ušilo, jak navrhuje hmn_, oni jsou celkem pružní.
Odetto díky - kouknu na to, až budu mít trošku víc času.
Mrzí mě to, že teda máme ten postroj fakt blbej, mně to přišlo, že jí to dobře sedí a jak říkám nenapadlo mě, že by Zero měl v nabídce něco, co není košer - zvlášť, když se to používá ve sportu a ne jako vycházkový, i proto jsem do toho tehdy šla.
Pohrabu se v tom. Já teda nechci nějaký úplně mohutný, protože si myslím, že v létě je v tom pak vedro, když to má něco širšího třeba na hrudníku, nebo nahoře na zádech. Tak uvidím.
Díky všem

Zrzavci
napsal(a):
Jo. dík, kouknu tedy po něčem jiným, ale překvapuje mě to a mrzí teda,tam jsem fakt nepočítala s tím, že by měli něco, co může psu může dělat nedobře a navíc na postroji flyballovým , určeným ke sportu.
proti norskym postrojum je ted velka vlna nevole.
a presto se porad prodavaji
nevidela bych to tak tragicky teda, ze jsou vylozene skodlive.
ano, brani pohybu lopatky - ale ne vzdycky se pouziva postroj na tah.
taky jsem podlehla modni vlne - a resila postroj u psa na obrany. Na vsem se mi dusil a kaslal.
ze preci musi existovat padnouci postroj.
ne, nenasla jsem ho. resp. jsem si nechala na nesmysl presit veckovy postroj -ten co je ten "spravny" -tak, aby to sice bylo vecko, ale bylo stazene co nejvice dolu a za predni nohy.
a pak mi to, po par letech doslo -ze na vsechny predchozi psy jsem mela norsky postroj a nic takoveho jsem s nimi neresila. A psi to prezili. A nekaslali.
takze jestli obcas potrebujete fenu pridrzet za ucho a norsky postroj ji na to sedi, asi bych to tak nehrotila

Bych řekla, že norské postroje jsou nejhorší pro menší psy. Mají krátké nohy :-)
Ale norský =/= špatný, záleží, jak je šitý.
Např. u mého svalnatého válcovitého 48 cm vysokého psa - tzv. široká ramena - je to špatné, zkoušeno asi deset 15 ks. Takže máme Manmat... ale nemá madlo (což mě hodně mrzí :D), ale když potřebuji psa zabrzdit, tak za ten hřbetní popruh normálně chytím. Teda musím se ohnout, což mě neba. Ale někdy musim, když se chce prát.
Véčkový,... to je taky na modelu, některé bych nejradši hodila do krbu, jen to vidim.
Hurtta ... ehm ... netuším, co na tom dělá tu cenu... není to šmejd, ale místo toho můžu vzít skoro jakoukoli značku podobné Hunter a dostanu to stejné ...
Tady nevím, co píší, ale hrozně potřebuji takový postroj :-)
https://www.petmeister.de/hundetragegurt-test/
Koukám, že Manmat smart už má kratší záda a schované kroužky, super, ale madlo furt nemá :-)
Tož jsem vám nepomohla, jen jsem chtěla říct, že vždy radši podpořím českou firmu a že ostatní mají pravdu :D

dobre - nemam kratkonohe psy :-)
ale tady je videt, jak pusobi norsky postroj na psa pri obranach a jak na nesmysl jsem musela nechat presit veckovy postroj, aby taky nevadil
na obcasne zatazeni za ucho bych proste neresila, ze norsky vadi pohybu lopatky v tahu, no...

"Teda musím se ohnout, což mě neba."
a přesně proto mám psa jakého mám
napsal(a):
ale tady je videt, jak pusobi norsky postroj na psa pri obranach a jak na nesmysl jsem musela nechat presit veckovy postroj, aby taky nevadil
na obcasne zatazeni za ucho bych proste neresila, ze norsky vadi pohybu lopatky v tahu, no...
Problém asi není to ucho a občasné zatažení za něj, ale spíš střih toho postroje...klidně i bez ucha.
Je mi jasný, že fůra psů to nosí a přežije to a taky asi není každej norskej stejně blbej.
Pokud mám na výběr, psovi to nedám.
Postroj ve tvaru Y střihem vyhovuje, neomezuje rameno a lopatku, ale automaticky to neznamená, že každej Y postroj je do tahu a samozřejmě, pokud pes řádně zabere, může se na něm přidusit skoro jako na obojku. Proto jsou postroje vycházkové a postroje tažné...pokud člověk neví, ideální je fakt nechat si poradit (ne teda ve zverimexu)...často jsou vidět dost hrůzy, co lidi z neznalosti na psy navěsí.

To nebylo nic proti Vám, petrahei, no kvůli jedné disciplíně bych to vůbec neřešila...hlavní je, aby se pes cítil dobře, nebrzdil se a nic ho neotravovalo
a vlastně taky nevím,
esi to Zrzavci řeší na jednu vycházku, výlety do města nebo jak...
U nás je to asi dané velikostí lopatky/ramena k velikosti psa. Normální pes by mohl být v pohodě, takový klasický... jako vlčák. Ne buldozer. Umím si představit, že ušitý na míru bude ok, ale když to jde koupit někdo nezkušený do lidla, tak mu radši nebudu říkat, že by to ok mohlo být.

"Problém asi není to ucho a občasné zatažení za něj, ale spíš střih toho postroje"
zrzavci pise, ze ma pocit, ze postroj vlastne vyhovuje tak proto pisu, co pisu - ze to nemusi byt vubec prusvih.
kdyby napsala, ze se ji ten postroj nelibi jak sedi - ani neceknu.
"pokud člověk neví, ideální je fakt nechat si poradit"
na toho meho psa neporadili. nesedelo nic. jen ten norsky se nezkousel.
"Umím si představit, že ušitý na míru bude ok"
dost usitych "na miru" nesedi a nedaji se vymenit.
to je jejich velka nevyhoda.
standard vzdycky clovek pouzije nebo proda dal.
Já už bych teda do šitých na míru nešla. Leda bych mohla vzít psy, ať si je výrobci sami změří...ale asi ani tak. Myslím, že na trhu je fůra dobrých značek, fůra různých typů - preferuju vyzkoušet a koupit.
Příště už jedině osobní zkoušení u Mush GO...vloni byli u nás 2x, to bohatě stačí a není nad zkušený oči.
Ale jo, to ony ty norský kolikrát pěkně sedí, ne že ne...ale sedí na blbým místě, no...
Terven
napsal(a):
Já už bych teda do šitých na míru nešla. Leda bych mohla vzít psy, ať si je výrobci sami změří...ale asi ani tak. Myslím, že na trhu je fůra dobrých značek, fůra různých typů - preferuju vyzkoušet a koupit.
Příště už jedině osobní zkoušení u Mush GO...vloni byli u nás 2x, to bohatě stačí a není nad zkušený oči.
Ale jo, to ony ty norský kolikrát pěkně sedí, ne že ne...ale sedí na blbým místě, no...
Jako i na normální pohyb?
šitý ta míru je u nás utopie, nejsem schopná správně změřit ani sebe, natož čoklidy.
napsal(a):
To nebylo nic proti Vám, petrahei, no kvůli jedné disciplíně bych to vůbec neřešila...hlavní je, aby se pes cítil dobře, nebrzdil se a nic ho neotravovalo
a vlastně taky nevím,
esi to Zrzavci řeší na jednu vycházku, výlety do města nebo jak...
U nás je to asi dané velikostí lopatky/ramena k velikosti psa. Normální pes by mohl být v pohodě, takový klasický... jako vlčák. Ne buldozer. Umím si představit, že ušitý na míru bude ok, ale když to jde koupit někdo nezkušený do lidla, tak mu radši nebudu říkat, že by to ok mohlo být.
Nemáme to na zápřah, je to vycházková občanka, madlo je taková pojistka jenom. Ani na vodítku v tom nechodí - spíš výjimečně a navíc na vodítku chodí prověšeným.
Zrzavci
napsal(a):
Tak teď v tom mám guláš. My to právě na tah neupoužíváme, je to čistě jen na venčení, když člověk potřebuje flekatici čapnout jako pojistku. Nechodí v tom téměř ani na vodítku. Tak nevím sakryš.
Myslím, že by jí neublížil, ale já osobně, pokud bych si mohla vybrat, do norskýho bych nešla.
Většina fyzioterapeutů ho nedoporučuje, pak jsou i tací, kteří to vyvrací.
Není-li to nutnost, na psa to nedám. Selským rozumem to, co se na psu nejvíc hejbe a odkud vychází pohyb, raději nechám volný.
Vikina kdysi norskej postroj mívala, to jsem ještě netušila, že ho fyzioterapeuti nedoporučujou a už tenkrát se mi nepozdávalo, že vede přes kloub.
http://www.fyziopes.cz/obojek-versus-postroj/
Terven
napsal(a):
Myslím, že by jí neublížil, ale já osobně, pokud bych si mohla vybrat, do norskýho bych nešla.
Není-li to nutnost, na psa to nedám. Selským rozumem to, co se na psu nejvíc hejbe a odkud vychází pohyb, raději nechám volný.
Vikina kdysi norskej postroj mívala, to jsem ještě netušila, že ho fyzioterapeuti nedoporučujou a už tenkrát se mi nepozdávalo, že vede přes kloub.
Dík. No, tak se tentokrát poohlédnu po něčem jiným. Já bych nejraději obojek, ten neomezuje podle mě v ničem, když pes není tahač,ale s ní je prostě to madýlko taková pojistka, na její jalový nápady, aby měl člověk vše víc pod kontrolou - možná, že si na to jen člověk zvykl a i s obojkem byl to bylo cajk. Musím si to všechno nechat projít hlavou zleva doprava jako Kurt
napsal(a):
Já na to nemám voko - nevidím, nerozklíčuju co vadí . Já třeba vidím, že pes kulhá, když ještě vlastně nekulhá, ale nedokážu už říct, která noha, který místo - a to ani poté, co už doopravdy kulhá. Ešivá to je chyba v koukání krzevá to astigmatický voko? Nevím, ale prostě to nedokážu rozklíčovat takovýhle věci.
Edit - nicméně děkuju trochu za uklidnění, že jsem ji tím snad až tak netejrala.
Zrzavci
napsal(a):
Edit vůbec - mně vlastně ty postroje nevyhovujou obecně, páč mi přijde, že je ten pes v létě zbytečně "oblečenej "
Jasný, hledala bych tedy nenorskej s madýlkem...vyskytujou se.
Vikina vedro naprosto nesnáší, i tak si myslím , že jí těch pár popruhů navíc nijak zvlàšť nehřeje...a ony ty postroje ve tvaru Y jsou materiálově úspornější. A když proleze vodou, jako bonus jí to chladí 😀
Terven
napsal(a):
Jasný, hledala bych tedy nenorskej s madýlkem...vyskytujou se.
Vikina vedro naprosto nesnáší, i tak si myslím , že jí těch pár popruhů navíc nijak zvlàšť nehřeje...a ony ty postroje ve tvaru Y jsou materiálově úspornější. A když proleze vodou, jako bonus jí to chladí 😀
Heeej - helejte lidi voni dělají s madýlkem i............vobojek!
https://www.google.com/search?q=obojek+s+%C3%BAchytem&rlz=1C1GCEB_enCZ946CZ948&oq=obojek+s+%C3%BAchytem&aqs=chrome..69i57.2888j0j9&sourceid=chrome&ie=UTF-8
asi jsme to vyřešili???
Já jak jsem v tom vybavení taková úsporná- vodítko celoživotně jedno, jeden obojek, nejsem ten typ, co průběžně nakupuje psům nové obojky, vodítka a tak, tož jsem vůbec netušila, že by to mohlo existovat. Jdu bádat. Snad to není zase nesmysl nějakej.

tak to me nenapadlo, ze neznate obojek s uchytem.
jen nevim, jestli pri beznem noseni se to nebude pretacet dolu a pak madlo nebude po ruce, kdyz to budete nejvice potrebovat?
ono to neni urcene na bezne vychazky totiz...
Terven
napsal(a):
Jinak s madlem je třeba Hurtta, ta má střih asi vyhovující
https://www.hurtta-collection.cz/postroje-hurtta-s-madlem/
osobní zkušenost nemám.
Slyšela jsem názor, že zatímco Hurtta oblečky jsou super a promakané (mohu potvrdit), Hurtta postroje v kvalitě trochu zaostávají.
Fena postroj od Hurtty nosila, než z něho vyrostla, a byla jsem spokojená, měl i to madlo . Teď máme jako vycházkový postroj od Ruffwearu, řekla bych, že podobný styl jako Hurtta, ale madlo nemá. Oba tyhle postroje jsou vyloženě vycházkové (vodící) a nejsou na tahání - to mi říkala i přímo paní Levíčková, jsou dělané naopak tak trochu proti tahání. Třeba na obrany používat nejdou, v tom se mi fena dusila.... ale na procházky v pohodě, mírný tah nevadím, jako tahací už máme zase jiné. Taky se přikláním k doporučení poradit se s Mush go ... Mě se třeba hrozně líbily postroje od Nonstopu - tak jsem je od paní Levíčkové objednala, s doporučením velikostí - jenže mým psům nesedí. Vezla jsem je na osobní zkoušení vrátit, zkoušeli jsme i jiné velikosti a typy od té značky, ale bohužel neseděly. Ty nonstopácký taky mívají madlo, a na ohařích je vídám často.
napsal(a):
jen nevim, jestli pri beznem noseni se to nebude pretacet dolu a pak madlo nebude po ruce, kdyz to budete nejvice potrebovat?
Měla jsem na předešlého psa, nevím už značku, už je to dlouho.... Ale přesně jak píšete, obojek se přetáčel madlem dolů a člověk se stejně musel ohnout, obojek narovnat a pak chytit . A celkově byl ten obojek takovej tvrdej, neforemnej.
Obojku s úchytem bych se na běžný venčení v přírodě bála.
Jak píše petrahei, může se přetàčet a co hůř, může se pes někde chytit za krk.
Nikdy nevíte, co se semele...ze stejnýho důvodu bych nikdy nepřipínala k obojku stopovačku.
Lidi si to málo uvědomujou, ale krk je choulostivá struktura.
napsal(a):
aj - to mi nenapadlo,to přetočení. Jste mi zasejc rozhodila sandále teda . Pravda nacházím to v kontextu s obranama. tak můžu zkusit nějakej obyč a se uvidí. Já bych ráda kožený obojky, ale při našem provozu se o ně nedokážu postarat tak, jak se patří a tím pádem to nedává smysl. mají tam i fakt levný, tak vyzkoušet to na tom můžu. Co?
Terven
napsal(a):
Obojku s úchytem bych se na běžný venčení v přírodě bála.
Jak píše petrahei, může se přetàčet a co hůř, může se pes někde chytit za krk.
Nikdy nevíte, co se semele...ze stejnýho důvodu bych nikdy nepřipínala k obojku stopovačku.
Lidi si to málo uvědomujou, ale krk je choulostivá struktura.
Kuwa to je pravda - na druhou stranu - mám psa vždy ve svojí blízkosti......... ale je pravda, že když ho pošlu pro aport někam v lese, tak ona jak je pitomá.......ne, tak tohle asi nejspíš ne. Díky za další postřeh.
marcelaamax
napsal(a):
Měla jsem na předešlého psa, nevím už značku, už je to dlouho.... Ale přesně jak píšete, obojek se přetáčel madlem dolů a člověk se stejně musel ohnout, obojek narovnat a pak chytit . A celkově byl ten obojek takovej tvrdej, neforemnej.
Jo, takže prostě prt zase. A já měla takovou radost a vy jste mi ji fšecky zkazilyyyyy
edit nicméně opět díky, je to dobře, že to člověk takhle nadnese do pléna, víc hlav, víc postřehů a může se to jednou zase někomu hodit.

ne -setrime penize
nechte ji v tom norskem a mate pokoj
napsal(a):
ne -setrime penize
nechte ji v tom norskem a mate pokoj
No já jí už chci koupit nový, přijde mi že ten současný je takový už tvrdší, ne tak poddajný, takže to chci vyměnit a teď jsem tedy při tom vybírání se vyděsila, že jsem jí s ním asi mohla škodit třeba. Takže budu hledat , když už kupuju nový, nějakou pohodlnější alternativu. Ten obojek s madlem mě mrzí, to by bylo ideální, ale je pravda, že jak píšete nepraktický a i nebezpečný, madlo na postroji je o něčem jiným, to mi nedošlo. Kurnik, že vona musí být takový pako, že člověk furt musí hledat nějaký fičury

Terven
napsal(a):
vam nikomu nevadi, ze ty obrazky trosicku - nesedi??
fakt se lopatka hybe na tele psa jako pazni kost u cloveka?

Já mám na chlupáče ten samý od Hurtty, Weekend Warrior, co sem dávala Marcelaamax a jsem s ním spokojená. Zejména pak to ouško mi velmi pomohlo ve svízelných situacích, neboť lze pomocí něj psíka rychle zvednout nad hlavu. Což ale Vy asi nevyužijete
napsal(a):
Nevadí mi to...na principu to nic nemění.
Srovnání s člověčíma horníma končetinama je trochu mimo už z důvodu, že člověk nechodí po čtyřech. Odpůrci této teorie na nesmyslnost obrázku rádi poukazujou.
Nicméně to nic nemění na tom, že ten psí obrázek je pěkně názorný.

Zrzavci, tak dejte foto přece :-) jak má ten norský. Tuším, že to nebude žádná hrůza, protože máte popruhový a psa normálních rozměrů.
Např. konstrukce norského Hurtta mému psu seděla nejlíp (ale ne dobře) - ramena žádný problém, to si taky nesmíte koupit špatnou velikost a mít buldoka. Ale byl to křáp. Nejhorší norské jsou ty, co má petrahei na foto červený, v tom se můj pes nemůže hýbat. Ale obyčejné popruhy jsou ok, jenom bych musela upravit délku - jak se moc posunuje po páteři, tak tím leze na ta ramena,
ale když bude mít dobré rozměry, ničemu nepřekáží. Má být prostě blízko krku, v tom to je.
Ten popruh, co na něj všici nadávají, musí jít víc horem než přes kloub. To je celé.

typ Hurtta weekend... tak to je pro mě pes hodně moc oblečený a nevím na co a nemá to rád. Hlavně že když dám psovi tričko s Batmanem, tak si lidi klepou na čelo.

jen k tomu vsemu dodam, ze me se fena zranila na veckovem postroji.
takze si nepripadam jako odpirac teorii , ale jako realista
napsal(a):
toto je vižlík v dementním modelu norského p., abych řekla, co myslím
Mno to vypadá......... že to vypadá stejně?

napsal(a):
Rozklikla jsem si a obrázky se mi taky nezdají. Popruh přes lopatku není totéž co popruh přes pažní kost. Ale s postroji zkušenost nemám. Nicméně - v podstatě stejně vypadá poprsní postroj pro koně do lehkého tahu. A tam přece taky nesmí předním nohám bránit v pohybu.
napsal(a):
Rozklikla jsem si a obrázky se mi taky nezdají. Popruh přes lopatku není totéž co popruh přes pažní kost. Ale s postroji zkušenost nemám. Nicméně - v podstatě stejně vypadá poprsní postroj pro koně do lehkého tahu. A tam přece taky nesmí předním nohám bránit v pohybu.
Kůň tahá jinak, jiným způsobem. Tím pádem nejsou postroje pro psy a koně zrovna srovnatelné.
Haloo, halooo sim vás, já už sem z toho potrojování tak vám ale zblblá, že jsem postroj viděla i v jakejchsi protiháracích kalhotkách s popruhama
a takže asi zkusím domluvit, jak navrhovala hm_ , to přišití poutka na tuten v černý barvě
https://www.zerodc.cz/cz/produkty/postroje/hobby-postroje/postroj-podsity-jednobarevny-m-neon-zelena.html?color=6&variant=M
jen - jak se do toho ten pes oblíká, to se mu tam prostrkávaj nějak packy? To asi ne, že jo, navlíknu přes hlavu, podvlíknu pod pupkem a zacvaknu, že jo, Nemám moc prostorovou představivost, nebo jakou k tomu potřebuju
Zrzavci
napsal(a):
Haloo, halooo sim vás, já už sem z toho potrojování tak vám ale zblblá, že jsem postroj viděla i v jakejchsi protiháracích kalhotkách s popruhama
a takže asi zkusím domluvit, jak navrhovala hm_ , to přišití poutka na tuten v černý barvě
https://www.zerodc.cz/cz/produkty/postroje/hobby-postroje/postroj-podsity-jednobarevny-m-neon-zelena.html?color=6&variant=M
jen - jak se do toho ten pes oblíká, to se mu tam prostrkávaj nějak packy? To asi ne, že jo, navlíknu přes hlavu, podvlíknu pod pupkem a zacvaknu, že jo, Nemám moc prostorovou představivost, nebo jakou k tomu potřebuju
Jo, navlíknout přes hlavu a pokud na obou stranách budete mít rozepnutý přezky, jenlm je obě zapnete kolem břicha. Packy nikam strkat netřeba, ty budou na svým místě automaticky 😀

Varaxi
napsal(a):
Kůň tahá jinak, jiným způsobem. Tím pádem nejsou postroje pro psy a koně zrovna srovnatelné.
Aha. Já myslela, že mechanika pohybu a technika tahu je v podstatě stejná. Ale nikdy jsem se nad tím nezamýšlela.
Terven
napsal(a):
Jo, navlíknout přes hlavu a pokud na obou stranách budete mít rozepnutý přezky, jenlm je obě zapnete kolem břicha. Packy nikam strkat netřeba, ty budou na svým místě automaticky 😀
tadyhle je enem jedna přezkááá, já nechcu nic složitýho? to bych ráno toho psa nikdá nevoblíkla
Zrzavci
napsal(a):
tadyhle je enem jedna přezkááá, já nechcu nic složitýho? to bych ráno toho psa nikdá nevoblíkla
Tipuju, že na pravým boku bude druhá přezka..
skoro všechny postroje to tak mají. Pokud by byla jen jedna, máte to naopak složitější, musela byste tu jednu nohu provlíkat 😀

Varaxi
napsal(a):
jak to myslite, ze jinak?
smer tahu?
akorat premyslim treba o klusakovi. tam je ten pohyb predni nohy extremni a nosi poprsni postroje.
napsal(a):
smer tahu?
akorat premyslim treba o klusakovi. tam je ten pohyb predni nohy extremni a nosi poprsni postroje.
Směr tahu ne...ten je samozřejmě dopředu. Ale mechanika pohybu ...už cca půl hodiny marně hledám, kde jsem to viděla pěkně názorně vysvětlený možná něco najde varaxi...

Terven
napsal(a):
A jakou přesně roli v tom sehrál ten postroj?
Kdyby měla norskej, nic by se nestalo?
ten stredovy spojovaci pruh se posunul a poranil ji prsni sval pri tom, kdyz do postroje skocila na uvaze. ovlivilo ji to rozsah hybnosti predni nohy - nez se to dolecilo a rozcvicilo.
od te doby uz psy na obrane neuvazuju. uz si rikam, ze kdyz to udrzim ja, vydrzi to i telo psa. kdyz to neudrzim, povolim. ale strom nepovoli. to jen ze neobvinuji jen postroje
Terven
napsal(a):
skoro všechny postroje to tak mají. Pokud by byla jen jedna, máte to naopak složitější, musela byste tu jednu nohu provlíkat 😀
Neeeeciii nic provlikaaat! A to bych teda asi musela jak tak koukám, když obrázek roztočím - přeska jen jedna. Ty jo nene!
dotane vobojek prostě asi a bude.

Terven
napsal(a):
Směr tahu ne...ten je samozřejmě dopředu. Ale mechanika pohybu ...už cca půl hodiny marně hledám, kde jsem to viděla pěkně názorně vysvětlený možná něco najde varaxi...
ten je samozřejmě dopředu
dopredu to plati jen pro psy v zaprahu. ne na to madlo.
psa drzite nahore na zadech a tahate k sobe nahoru- jde proti odporu, co jde zepredu nahoru
kun ma vzdycky zatez za sebou, nebo pod sebou -takze odpor zepredu dolu nebo rovne ( sulka) sorry za popis

a jeste teda je rozdil lehky tah a tezky tah
napsal(a):
ten je samozřejmě dopředu
dopredu to plati jen pro psy v zaprahu. ne na to madlo.
psa drzite nahore na zadech a tahate k sobe nahoru- jde proti odporu, co jde zepredu nahoru
kun ma vzdycky zatez za sebou, nebo pod sebou -takze odpor zepredu dolu nebo rovne ( sulka) sorry za popis
Madlo vůbec neberu v potaz...pŕedpokládám, že psa opravdu v tahu nikdo nedrží za madlo.
Madlo je vychytávka pro vycházkáře na rychlé zpacifikování psa.
Tažné postroje madlo nemají.

Terven
napsal(a):
Není, je tam jen jedna na levém boku. Na tom pásku, který jde spodem psa, je udělané takové poutko, kterým se ten pásek provlékne. :) Jestli to tedy šijí stále stejně.

Terven
napsal(a):
Madlo vůbec neberu v potaz...pŕedpokládám, že psa opravdu v tahu nikdo nedrží za madlo.
Madlo je vychytávka pro vycházkáře na rychlé zpacifikování psa.
Tažné postroje madlo nemají.
Já to pochopila tak, že záleží, kde je vodítko připnuté a jak vysoko mám já ruku s vodítkem + jak pes ne/umí chodit.
Třeba proto se mi líbí postroj, který má dvě kolečka - u krku a na konci.
Takže pak je ten tah/pohyb úplně jiný. Na mou výšku a tahacího psa mám vodítko na kroužku na zádech, protože na krku je to hodně špatné.
A pak máte kroužky na boku, tam zas bude jiný tah, pes zjistí, jak to půjde nejlíp...
napsal(a):
Není, je tam jen jedna na levém boku. Na tom pásku, který jde spodem psa, je udělané takové poutko, kterým se ten pásek provlékne. :) Jestli to tedy šijí stále stejně.
Jo aháá, už to vidim. Ale se bojim, že to taky nenavlíknu bude obojek prostě no.
Ale madýlka je škoděnka, to teda jako jo.

S jednou přezkou mám dva postroje a žádný problém - přední oblouk se přetáhne přes hlavu, zbytek si tak nějak sám sedne na záda a řeknu: nožičku
a je to. Se psem s normální hlavou a ne jak kýbl to půjde samo :-)
Ještě s tím norským - čím širší popruh vpředu, tím víc omezuje psa. Taky se nejvíc osvědčily ty střízlivé a ne skafandry.
No a madlo je prostě ten hřbetní popruh - na jednom to mám polstrované a fakt není problém se toho chytit (i psa zvednout, ale to musí být opravdu dobře dotažený postroj).
napsal(a):
S jednou přezkou mám dva postroje a žádný problém - přední oblouk se přetáhne přes hlavu, zbytek si tak nějak sám sedne na záda a řeknu: nožičku
a je to. Se psem s normální hlavou a ne jak kýbl to půjde samo :-)
Ještě s tím norským - čím širší popruh vpředu, tím víc omezuje psa. Taky se nejvíc osvědčily ty střízlivé a ne skafandry.
No a madlo je prostě ten hřbetní popruh - na jednom to mám polstrované a fakt není problém se toho chytit (i psa zvednout, ale to musí být opravdu dobře dotažený postroj).
Se psem s normální hlavou
Jenže potíž je, že Tali nemá normální hlavu. Uvnitř teda. Takže jak je přetáčivá,tak tohle by na ni v momentě, kdy se těší na procházku bylo už moc U ní je výkon, že když pak houknu, sedne si a nechá si převlíct přes tu svou dutou makovici postroj a pak vydrží, než jí zapnu tu jednu přezku.

Zrzavci
napsal(a):
Neeeeciii nic provlikaaat! A to bych teda asi musela jak tak koukám, když obrázek roztočím - přeska jen jedna. Ty jo nene!
dotane vobojek prostě asi a bude.
Ten postroj mám už asi patnáct let, ale nebyl denně používaný. Navlíkne se nejdřív na krk,zbytek necháte klidně ležet na zemi,psovi stačí zvednout pravou přední asi pět centimetrů od země, popruh provlíct a pak už jenom zapnout na zádech. Neměla jsem s nasazováním problém, i když se minulý pes uměl hodně radovat, když jsem postroj vzala do ruky. Druhý pes s tím nemá problém vůbec. Je to tedy jenom moje zkušenost se dvěma psy. Postroj je podšitý, netlačil nikde, v létě byl na moje psy (srst typu ovčák, silná podsada) trochu teplý. Za ten podélný popruh na zádech se dá krásně chytit, madlo jsem nikdy nepostrádala. Už ho nebudu potřebovat, klidně bych vám ho poslala za poštovné, ale mám buď L nebo dokonce XL, tak nevím.
napsal(a):
smer tahu?
Pokud uvažujeme, že máme psa a koně v poměrně stejně těžké zápřeži, tak pes táhne více zády. U lehkého tahu není rozdíl až tak markantní, u těžkého je výraznější (a proto mají pro těžký tah koně chomout, do kterého se „opírají“, a pes tažný postroj s „žebříkem“ na záda).

https://www.facebook.com/notes/263711251746973/
https://www.homeskooling4dogs.com/harnesses
myslím, že je to zveličené a vážně "super" postroj na ukázku

Varaxi
napsal(a):
Pokud uvažujeme, že máme psa a koně v poměrně stejně těžké zápřeži, tak pes táhne více zády. U lehkého tahu není rozdíl až tak markantní, u těžkého je výraznější (a proto mají pro těžký tah koně chomout, do kterého se „opírají“, a pes tažný postroj s „žebříkem“ na záda).
Pes táhne předkem. Opírá se do toho popruhu vpředu, co má norský postroj :-)
není blbý. Pokud budu chtít opravdu tah veliký, dám postroj s kroužky na bocích a břemeno co nejblíže této výšce.

Zrzavci
napsal(a):
Se psem s normální hlavou
Jenže potíž je, že Tali nemá normální hlavu. Uvnitř teda. Takže jak je přetáčivá,tak tohle by na ni v momentě, kdy se těší na procházku bylo už moc U ní je výkon, že když pak houknu, sedne si a nechá si převlíct přes tu svou dutou makovici postroj a pak vydrží, než jí zapnu tu jednu přezku.
Však jí nemusíš zvedat nožičku (i když ji stačí přizvednout opravdu maličko), můžeš ten pásek předem vytáhnout z očka, a jakmile bude mít v postroji hlavu, tak ten pásek provléknout a zapnout přezku.
napsal(a):
Pes táhne předkem. Opírá se do toho popruhu vpředu, co má norský postroj :-)
není blbý. Pokud budu chtít opravdu tah veliký, dám postroj s kroužky na bocích a břemeno co nejblíže této výšce.
Samozřejmě, že táhne za ten pruh na hrudi. :) Ale v poměru ke koni se vyhrbí, táhne jinak, více zády, jakoby horem. Nevím, jak to napsat.
https://www.polardogs.cz/obr/ilustrace17.jpg
Tohle kůň neudělá. Při těžkém tahu se může nahrbit, ale nikdy ne takhle. A jo, ta fotka je extrém.
napsal(a):
Však jí nemusíš zvedat nožičku (i když ji stačí přizvednout opravdu maličko), můžeš ten pásek předem vytáhnout z očka, a jakmile bude mít v postroji hlavu, tak ten pásek provléknout a zapnout přezku.
tak ten pásek provléknout a zapnout přezku.
já jsem si to představila. To nejni nic na její a posléze mou nervovou soustavičku
napsal(a):
Ten postroj mám už asi patnáct let, ale nebyl denně používaný. Navlíkne se nejdřív na krk,zbytek necháte klidně ležet na zemi,psovi stačí zvednout pravou přední asi pět centimetrů od země, popruh provlíct a pak už jenom zapnout na zádech. Neměla jsem s nasazováním problém, i když se minulý pes uměl hodně radovat, když jsem postroj vzala do ruky. Druhý pes s tím nemá problém vůbec. Je to tedy jenom moje zkušenost se dvěma psy. Postroj je podšitý, netlačil nikde, v létě byl na moje psy (srst typu ovčák, silná podsada) trochu teplý. Za ten podélný popruh na zádech se dá krásně chytit, madlo jsem nikdy nepostrádala. Už ho nebudu potřebovat, klidně bych vám ho poslala za poštovné, ale mám buď L nebo dokonce XL, tak nevím.
Jste moc hodná nejhodnější a já si toho vážím, ale ono by nám opravdu oběma zanedlouho švihlo. Ona jak není úplně normální, a opravdu se přetočí raz dva - nemůže za to, tak prostě některý věci s ní úplně nejdou, nebo jí nejdřív musíte zabít. A o už se mi po těch letech nechce. Snažím se to brát tak, že prostě je jiná a něco s ní člověk prostě nedokáže. Od malých, přes velký věci. Zas je ale hodná, že jo. A krásná taky. Tak nemůžeme mít všechno

Varaxi
napsal(a):
Samozřejmě, že táhne za ten pruh na hrudi. :) Ale v poměru ke koni se vyhrbí, táhne jinak, více zády, jakoby horem. Nevím, jak to napsat.
https://www.polardogs.cz/obr/ilustrace17.jpg
Tohle kůň neudělá. Při těžkém tahu se může nahrbit, ale nikdy ne takhle. A jo, ta fotka je extrém.
Chápu z obrázku - to je ale špatně komplet celé, ten postroj je na hození do koše. Pes táhne předkem a spodní částí... nevím, jak to říct.
Můj pes nehrbí, sníží celý předek. Ale když dám špatný postroj s připojením nahoře a např. u toho krku, tak se bude škrtit a ano, hrbit, protože mu nic jiného nezbyde.
Teda megý začne řvát, ať to dám pryč.

zrzavci, a proč ne zero dc postroj short?
ten ty dvě přezky fakt má
napsal(a):
zrzavci, a proč ne zero dc postroj short?
ten ty dvě přezky fakt má
Protože ...... já jsem nějak došla k názoru, že když je to short, jako že krátký, tak aby to zase nebylo blbý a už mi bylo blbý se ptát a málem jsem místo postroje koupila hárací kalhotky
https://www.petslove.cz/haraci-kalhotky-de-luxe-c-5-xl-trixie/
ne to kecám, ale prostě ......vypadá to tak trochu, ne?
Nicméně jsem nějak si říkala, že jestli to krátký taky právě zase nebude špatný.
napsal(a):
Chápu z obrázku - to je ale špatně komplet celé, ten postroj je na hození do koše. Pes táhne předkem a spodní částí... nevím, jak to říct.
Můj pes nehrbí, sníží celý předek. Ale když dám špatný postroj s připojením nahoře a např. u toho krku, tak se bude škrtit a ano, hrbit, protože mu nic jiného nezbyde.
Teda megý začne řvát, ať to dám pryč.
Pes sníží těžiště (nejen předek, celý se sníží a jakoby předkloní), ale netáhne spodkem.
Z těch Vašich fotek je vidět, že ten pes je v jiném postoji a jinak, než jaký má kůň v tahu. Ti psi táhnou „zády“, kdežto kůň táhne víc „hrudí“.
Ale ono je to jedno - mně šlo o to, že nelze vztahovat pravidla pro koňská spřežení na psy.

Varaxi
napsal(a):
Pes sníží těžiště (nejen předek, celý se sníží a jakoby předkloní), ale netáhne spodkem.
Z těch Vašich fotek je vidět, že ten pes je v jiném postoji a jinak, než jaký má kůň v tahu. Ti psi táhnou „zády“, kdežto kůň táhne víc „hrudí“.
Ale ono je to jedno - mně šlo o to, že nelze vztahovat pravidla pro koňská spřežení na psy.
No jo ale já o koni nic nevím :D :D
Ale zaujal mě tento obrázek.

na fotce je short
(nostalgicky ještě s mojím srdíčkem Baďulkou )
a to má pyreneják dlouhý hřbet, jiným plemenům sahá dále na záda

Varaxi, já chtěla říct, že když dáte psovi zbytečně velký/dlouhý postroj, tak až zatáhne, tak to půjde přes lopatky; norský není jediný, co může být problém.
napsal(a):
na fotce je short
(nostalgicky ještě s mojím srdíčkem Baďulkou )
a to má pyreneják dlouhý hřbet, jiným plemenům sahá dále na záda
Jj, sahá dále na záda...on se, tuším, řadí mezi polodlouhé. Krátké jsou kratší
Fotka není ideální, ale spokojenost veliká a oblečen je za tři sekundy.

Varaxi
napsal(a):
Jenom bych malinko doplnila. Dobrý tažák táhne odzadu. Proto se mu nestane, že by padl na "kolena" (samozřejmě karpy). Ale jinak souhlasím - pes dokáže víc zapojit záda než kůň.
Našla jsem ještě lepší fotky pro představu, kam až postroje sahají - možná to není úplně patrné, ale Vikiny Manmat je kratší.
Myslím si, že velkej pes jako je ohař by za ty postroje šel v případě nouze čapnout úplně v pohodě
Díky moc všem za reakce. Já jsem včera furt celou dobu tu kozu pozorovala a dopadlo to tak, že jsem dospěla k tomu, že se chudák vlastně nemůže asi hejbat a musej jí bolet ramena a lopatky a......ráno jsem se vzbudila a bolí mě rameno a lopatka. POMOOOOOOOOOOOOOOOC! už nic vybírat nebudu, uvážu ji kolem krku prostě provázek s rolničkou a je to!