Kamilary

XXX.XXX.227.187
Dobrý den,
máme doma 2,5 měsíční štěně shiby a že je to tedy oříšek. Je už hezky naučená chodit ven a nečůrat po bytě, zvládá povely sedni, lehni.
Na jméno a povel ke mně "relativně" poslouchá. Někdy záleží, jak se jí zrovna chce. Ale u tohoto plemene jsem na to byla připravená, že je hodně svá, náladová a taková "vyčůraná". Když z toho pro ni nic nekouká, proč by se namahala.
Ale zajímalo by mě, jak na výchovu. Je to naše první shiba a zkušenost nemám žádnou a někdy se bojím, abych něco nepřehnala nebo naopak nezanedbala. Když se rozdovádí je naprosto nezastavitelná, kouše, vrčí, chňape po nohách jak ďas...
FUJ! naprosto nefunguje. A poslední dobou mě to dost trápí i na okolní lidi a psy je nepřátelská. Nechtěla bych z ní mít nervozního rafana, kterého se budou všichni stranit. Ale jak přesně na to.?
Bohužel je Shiba hodně specifická a i když jsem přečetla stohy článků a knih, pořád úplně nevím, jak na ní.
Za jakoukoliv radu budu moc ráda.
Uživatel s deaktivovaným účtem

“A poslední dobou mě to dost trápí i na okolní lidi a psy je nepřátelská. Nechtěla bych z ní mít nervozního rafana, kterého se budou všichni stranit.”
Proč jste si tedy pořizovala shibu? Jistá nesnášenlivost je jedním z jejích základních povahových rysů...

Poradila bych spojit se s nějakým dobrým trenérem...Robert Zlocha, Eva Štemberová, Franta Šusta,...a další. Nebo bych se obrátila s pomocí na chovatele shib (co váš chovatel?)...pořádali (nevím jestli i teď) různé srazy a "výcvikové lekce" pro shibinky a hlavně jejich majitele.
Nevíte jak na ni...trápí vás, že je nepřátelská na další psy...a píšete, že je "bohužel dost specifická"...proč bohužel? Shiba taková prostě je a to jste přece museli vědět předem...většina shib nesnese jiné psy...jsou své a paličaté...po zlém na ně nemůžete vůbec, je to hrdý "pan pes". Myslím, že sama se s tím moc nepoperete, pokud už teď nevíte co se psem...opravdu bude nejlepší najít si někoho, kdo vás povede.
Když se,jak píšete moc rozdovádí, dala bych nějaký, vždy stejný povel a přestala si ji všímat.Otočit se zády a odejít. Jak na to aby aspoň tolerovala bez vztekání a napadání jiné psy,snad jedině socializace v nějaké skupině.Je otázka, jestli to nebude " lámání" jejich vrozených vlastností.Občas vídávám šiby, nevšímají si nikoho a ničeho.Takže to asi nějak jde.Jen tomu dát čas a trpělivost a zřejmě i toho odborníka kontaktovat.
Mí
napsal(a):
Když se,jak píšete moc rozdovádí, dala bych nějaký, vždy stejný povel a přestala si ji všímat.Otočit se zády a odejít. Jak na to aby aspoň tolerovala bez vztekání a napadání jiné psy,snad jedině socializace v nějaké skupině.Je otázka, jestli to nebude " lámání" jejich vrozených vlastností.Občas vídávám šiby, nevšímají si nikoho a ničeho.Takže to asi nějak jde.Jen tomu dát čas a trpělivost a zřejmě i toho odborníka kontaktovat.
Měla jsem dva velké psy, teda tehdy štěnda velkých psů a na ,,rozdovádí", nám pomáhalo prostě to, že panička drapla hadry a honili jsme se a tahali a panička vydržela dýl, tak dlouho, až nemohl pes. Dva psi. Nevím, jestli tohle jde ale praktikovat v bytě( řev, dupot a málo místa)

Myslím, že je to kočka. To v návodu ale určitě psali. Kočku se mi podařilo vycvičit na:
počkej (tři vteřiny max), jde se spát, jdeme domů a jdi oknem. Cca dva roky. 2,5 měsíce, good luck :-)

Já mám vždycky tendence se do téhle diskuze zapojit...napíšu příspěvek, pak ho zase smažu, ale tak nakonec tenhle už snad vložím...
Co se týče "štěně kouše", to snad tady na fauně je toho popsáno mraky, stačí pohledat, je to furt dokola.
Co se týče výchovy shiby, zkušenost s tímto plemenem nemám...mám tak nějak pojem, co je to zač a myslím, že obecně tyhle specifické pohahy...kočky v psí kůži...lze vychovávat jediným možným způsobem, nastavit nějaká pravidla, přes co vlak nejede a jinak se se psem normálně dohodnout. Na čem dohodnout?? No na tom, jak budeme v rámci možností normálně fungovat. A to si myslím, že to chce prostě cit....každý pes je jiný a u těch "samostatných" jednotek jde dle mého hlavně o to vytvořit co nejužší vztah založený na lásce a důvěře, vychovávat laskavě a v klidu, i když je to někdy těžký.
My byly dnes s holkama na prochajdě na cykloztesce....první procházka v této lokalitě, kdy šly holky spolu a problém...
Chodíme brzo ráno, protože později už je tam půlka města a ráno potkáme tak max pár běžců, které už se Gina naučila v klidu míjet....dřív jí přišel osamnělý běžec podezřelý.
No a dneska...už z dálky fixovala pohledem, pak, když už se běžec blížil, tak se i přikrčila, že na něj hupsne...ne agresivně, ale hopsá, chytím si pohyblivý terč. Nedařilo se mi, aby se zklidnila, i když jsem jí rozptýlila, tak jakmile jsme vykročili, tak se zase zaměřila....takže musím zvolit jinej postup....vyzkoušeno na posledním běžci, když už od nás není moc daleko, tak otočka, Ginu k noze a jdeme stejným směrem jako běžec a necháme ho proběhnout kolem....a je to v pohodě. Pro fenu je to prostě asi jednodušší, než čelní kontakt.
Používám to i venku, když mi začne vyvádět kvůli nějakému psu...prostě otočím a nechám předejít a pak otočím zpátky. Když je hodně rozčílená, tak po otočce klidně i fest zrychlím.
Pokud máme sebou malou, tak se psům vyhýbám momentálně obloukem, dokud malá nebude umět chodit na vodítku a dokud ona nebude naučená procházet kolem psů.

Mí
napsal(a):
Je zajímavé, že ty asijské plemena jsou takový svéráz.Je to škoda, šiba je takový pes akorát do bytu,ani velký,ani malý.
To není zajímavé, to je fakt. Plemen akorát do bytu je dost - a s méně komplikovanou povahou.

Nova moda besengi... podobne problemy kolem...
Pejsek pekny, ale uplne mimo.
Majitele nevi jak na nej. Resp. na vychovu asi kaslou...
Pritom staci malo. Uplny zaklad.
Pravidla co se smi a co uz ne.
To chape opravdu i kocka...

Mí
napsal(a):
Je zajímavé, že ty asijské plemena jsou takový svéráz.Je to škoda, šiba je takový pes akorát do bytu,ani velký,ani malý.
No to je borderka dle mého taky a zdaleka se nehodí pro každého.
Já bych předpokládala, že když si někdo pořídí shibu, akitu, pastevce, chrta, seveřana a já nevím, co ještě....tak, že to plemeno chce právě proto, že mu učarovala ta povaha a je přesvědčen, že to je pro něj to pravé ořechové. Že zná specifika, že tedy asi zná někoho, kdo shiby má, že je třeba i v nějaké FB skupině......prostě, že tak nějak VÍ, že pes je nějakým způsobem svéráz.
Jasně každý může přecenit svoje schopnosti a pak není ostuda si nechat poradit, pomoc, ale pořád je ten základ "nemám normálního psa" a tak nemůžu čekat, že na něj budou fungovat stejné postupy jako na pudlíka nebo ovčouna.
A člověk se musí smířit s tím, že prostě ze psa nevychová lidumila a všechpsůmila ani kdyby se postavil na hlavu, že tak max muže výchovně zapůsobit tak, aby pes fungoval v civilizaci normálně a aby se nezmítal na vodítku ve snaze startovat na vše živé okolo sebe.
Za mě si myslím, že čím je páníček větší osobnost....klidný a rozvážný, nevím jak to napsat, tak tím líp funguje i pes. A obzvlášť u "kočkopsů" je si myslím, že je to důležité. Nejistý páneček, co eventuelně není schopen řešit vypjaté situace v klidu a s přehledem není úplná hitparáda, protože si myslím, že takový ztrácí v očích kočkopsa body, může v jeho očích hluboko klesnout a proč by tedy takovému člověku, který toho není hoden, vycházel vstříc, proč by respektoval jeho přání, proč by se s ním domlouval na nějakých pravidlech fungování.
Na druhou stranu pes zadavatelky je ještě hodně malý štěndo a mají tudíž hóódně práce před sebou. Nikdo nemůže čekat, že mu takové štěně bude šlapat jak hodinky.
Mají štěně 2.5 měsíční a i když ne na jedničku s hvězdičkou, tak nějaké povely zvládá...Jessina umí jen SEDNI a to ještě situačně, dávám misku s jídlem, pamlsek, kšíry...tak hezky hačat jinak nic nebude. Teď si defakto ještě pořád zvyká na kšíry a obojek.....takže zadavatelka se shibou má přede mnou dost velkej náskok....no a co, pěkně v klidu, však my se všechno, co potřebujem naučíme, jen co malá k určitým věcem dozraje...teď je priorita vodítko.

...takže zadavatelka se shibou má přede mnou dost velkej náskok....no a co, pěkně v klidu, však my se všechno, co potřebujem naučíme, jen co malá k určitým věcem dozraje...teď je priorita vodítko.
Ano a ano. Naucit vodak a vse kolem nej....
Naucit voditko je prvni krok!
Ostatni jde pak snaze...
+ dava to psikovi vetsi smysl... - s voditkem ci bez nej...

napsal(a):
Nova moda besengi... podobne problemy kolem...
Pejsek pekny, ale uplne mimo.
Majitele nevi jak na nej. Resp. na vychovu asi kaslou...
Pritom staci malo. Uplny zaklad.
Pravidla co se smi a co uz ne.
To chape opravdu i kocka...
Besengi? Nemyslela jste basenji? Ale nevšimla jsem si, že by se stával módním plemenem. Jinak pán bůh s námi.

Ups.
Mate pravdu. Besenji.
...stava...
Jé basenži,to je taky případ a hlavolam na všechno.Měli ho sousedi v ulici.Samostatný až běda, člověka nepotřeboval.Občas jim utekl a to se vrátil třeba až za den.Břicho nacpané,ulovil si sám.Povely měl na háku,o přivolání vůbec nemluvím.Ale jsou to krásní psi.😊 Je zajímavé,jak plemena kopírují povahové vlastnosti lidí,podle toho v které končině vznikaly.
Vždyť je to úplně malé mimino. Kouše, chce si hrát, to je naprosto normální.
Vychovávat, ale formou trestu to moc nepůjde. Ukazovat co má dělat, nejen co nemá dělat.
Jinak jsou to úžasní psi, ale zcela specifičtí. Hlavně si s ní "nepokažte" vztah + musíte si stát za svým - být hodný, ale nesmlouvavý, přímý a čitelný páníček. A smiřte se s tím, že se možná nebude kamarádit s ostatními psy, to je pro ně typické.
Nervózního rafana si uděláte neustálými zákazy a tresty. Můžete zkusit třeba i pozitivku. Hlavně takhle malé mimino učit na manipulaci a socializovat (uši, tlapky, obojek, kšírky, náhubek, do města, vlaku, atp...) s tím bývá v dospělosti problém, pokud se neučí od mala.
Zde tip, kam se můžete přihlásit, jedná se o zkušené lidi od Shibalů:
https://www.facebook.com/CvicimeShibu
Neznám toto plemeno, jen co jsem si obcas přečetla, ale zda se mi divne, že by ve 2,5 měsícich se stěně chovalo utocně k psům i lidem. Treba to dělají, nebo má nějakou poruchu, jen mi to zaujalo. To jako by děcko, sotva se postaví na nohy a řekne pár slov, chtělo mlatit staré chlapy, nebo hříbě, pár dnů ve stádě, by šlo zmydlit vůdčí kobylu, aby mohlo šéfovat.

juhaj
napsal(a):
Neznám toto plemeno, jen co jsem si obcas přečetla, ale zda se mi divne, že by ve 2,5 měsícich se stěně chovalo utocně k psům i lidem. Treba to dělají, nebo má nějakou poruchu, jen mi to zaujalo. To jako by děcko, sotva se postaví na nohy a řekne pár slov, chtělo mlatit staré chlapy, nebo hříbě, pár dnů ve stádě, by šlo zmydlit vůdčí kobylu, aby mohlo šéfovat.
Ono taky záleží na tom, proč to štěně dělá....nemusí to být agrese ve smyslu "já jsem king a všechny zamorduju", může to být bázlivost, nejistota....prostě třeba strachová agrese.
Ono každé štěňátko je jiné, některé je king hned jak rozlepí očka a některé je hódně opatrné a některé je takový bojínek, který preventivně útočí, některé je velmi rozvážné a hodně pozoruje, než se rozhodne, že je to v pořádku.
Moje zkušenost je, že čím víc labilní a nejisté štěně, tak tím musí o to víc probíhat socializace, tím víc musí nasbírat zkušenosti v různých situacích, tím víc musí mít vedle sebe člověka kliďase, co mu řekne "ale jdi zlato, co blbneš, vždyť se nic neděje" a pak, protože to má natrénované a ví, že se nic nestane, že to je v pohodě, tak nevyšiluje.
Moje aktuální štěně má problém jezdit autem....neblázní, ale je vidět, že se bojí....no tak autem jezdíme furt, kraťoučký cesty...do parku na procházku a zpátky, dneska do zveráče, pak na veterinu, pak k babičce...všechno jízdy tak cca 5-1O minut a už to začíná být lepší, už si hezky lehne, když jsme jeli od babičky, tak už i hodila šlofíka.
A stejně bych postupovala, když mi štěně bude vychylovat na lidi....tak ho těma lidma zahltím, budu chodit po parku v nejvíc profláklý hodiny, kdy je tam fůra lidí, dětí....jak dlouho vydrží štěně na každýho vyjíždět, když defakto mezi těma lidma chodí nonstop.
Vidím to i u mojí pyrenejky....nemá s lidma problém, neřeší nikoho v parku, ve městě, ve zeráči, nikde....ale problém nastal s osamnělými běžci na trase, kde třeba za celou procházku potkáme jednoho...dva lidi, to jí přišlo asi podezřelý, navíc o to těžší, že ti lidi běží......no tak teď trénujeme každý den intenzivně osamnělé běžce a zlepšuje se to. Dneska ráno už řešila jen jednoho, dvou co běželi okolo už si ani nevšimla a čuchala si vedle cesty....myslím, že ještě tak týden max a bude to ok úplně.

Kdyby mělo štěkanátko strach, tak nezahlcovat. Dávkovat.

Fiona.Praha
napsal(a):
Shiby jsou divná štěňátka, z kterých jsou pak divní psi.
Hrají si nějak divně, vrčí a koušou. Máme jich na sídlišti několik, nikdo si s nimi nechce hrát, všechny chodí na kšírách a flexině a nejsou schopné si hrát ani spolu.
..souhlasím, stejná zkušenost z našeho sídliště....je tu teď nová, mazlivá, mlaďounka, ale je jako tank a to jak k lidem, tak ke psům, trvale ksiry a flexi
Fiona.Praha
napsal(a):
Hrají si nějak divně, vrčí a koušou. Máme jich na sídlišti několik, nikdo si s nimi nechce hrát, všechny chodí na kšírách a flexině a nejsou schopné si hrát ani spolu.
já tedy osobně poznal víc jen dvě feny (dospělé) a byly obě vynikající a normálně se chovající čuby domácí i ke psům (obě měli venku "k dispozici" smečku SH)
obě ale nešly pouštět na volno v neoploceném, pak byly lovci ...
Ps. jedna ale odkojila při faleškách i veverku, koťata...
lupus4
napsal(a):
já tedy osobně poznal víc jen dvě feny (dospělé) a byly obě vynikající a normálně se chovající čuby domácí i ke psům (obě měli venku "k dispozici" smečku SH)
obě ale nešly pouštět na volno v neoploceném, pak byly lovci ...
Ps. jedna ale odkojila při faleškách i veverku, koťata...
SH to mají v hlavě asi poskládané nějak podobně jako shiby.
Teď je tady cca roční fenka SH a nikdo si s ní nechce hrát. "Loví", vrčí, štěká, útočí.... na to nejsou sídlištní psi zvědaví. Předloni jsem potkávala mladého psa SH, už ho nepotkávám. Občas se tu SH objeví, ale vždy skončí na kšírách a flexině a pak ho/ji přestanu potkávat. Nevím, jestli se odstěhují, psa se zbaví nebo psa vodí jinam než chodím já. Mám to jako většina pejskařů, poznávám psy. Když se potkáme bez psa/psů, často se nepoznáme.

Fiona.Praha
napsal(a):
Nebydlíme na jednom sídlišti?
.i to je možné. jinak jsem na procházce zažila dívčina se šibou, které něco vnucovala, a ta se dost a ta se dost razantně po ni ohaněla, štěstí bylo, ze měla na krku kornout (asi ochrana před okusem zranění ), jinak by neváhala kousnout....

Mí
napsal(a):
Jé basenži,to je taky případ a hlavolam na všechno.Měli ho sousedi v ulici.Samostatný až běda, člověka nepotřeboval.Občas jim utekl a to se vrátil třeba až za den.Břicho nacpané,ulovil si sám.Povely měl na háku,o přivolání vůbec nemluvím.Ale jsou to krásní psi.😊 Je zajímavé,jak plemena kopírují povahové vlastnosti lidí,podle toho v které končině vznikaly.
Teď už to často nebývají ty původní povahy. Samozřejmě ty základní pudy zůstávají, je spousta důležitějších záležitostí, do kterých servisman nemá co mluvit. Můj je až psycho smečkový, miluje hlavně lidi. Mimo silné vjemy (lov, háravka, vybraná ultra konkurence) má přivolání v pohodě za pusu a podrbání, ale i tak je ve městě na flexině, popř. stopovačka. V přírodě v neznámém prostředí je to až tak, že navolno se mi motá pod nohama, abych se mu neztratila, když už mě nemá na vodítku. Což v jeho případě úplně odpovídá, venku většinu času lítám za ním a venčí mě poctivě. Na druhou stranu se stačí zatvářit nekompromisně, okamžitě ukončí diskuzi (opoziční postoj s adekvátním výrazem) a ťape, kam chci já. Zažité povely z dětství plní celkem spolehlivě a často stačí jen dikce, kolikrát i zašeptat, popř. ke změně směru neznatelně pohnout flexinou. Samozřejmě to není jen o vrozené povaze, ale hlavně o tom - jaké si to uděláš... A když je dobrý materiál..
Fiona.Praha
napsal(a):
Nejsou divní, asi divní pánečci, nebo divný vzorek.
Mám Shibu - psa co si hraje... s většími fenkami, s menšími fenkami, něžně s jorkinkama - ty miluje. A obecně mezi majiteli Shib taky nevím o tom, že by s tím měli problémy. Ale, socializace NUTNÁ.

barevnalentilka
napsal(a):
Mám Shibu - psa co si hraje... s většími fenkami, s menšími fenkami, něžně s jorkinkama - ty miluje. A obecně mezi majiteli Shib taky nevím o tom, že by s tím měli problémy. Ale, socializace NUTNÁ.
Tuhle jsem jela se psem 60 km na kliniku psím tágem od Dočasek a pan řidič má tyhle pejsky a vyprávěl... Říkal, že včasná socializace je naprosto nutná a páneček musí být za vůdce smečky, jinak přebírá vedení bohužel shiba!

"Někdo to prostě umí."
nebo/a má štěstí na povahu psa

Co jsem tak pochytila od lidí od shib, hodně záleží, z jaké “rodiny” ta shiba je - potom se povahy dost liší (mírnější městský pes vs. nekompromisní lovec - řečeno zjednodušeně a trochu s přeháněním).
barevnalentilka
napsal(a):
Já se přece nehádám, jen jsem napsala, co jsem vysledovala ve svém okolí.
Jak vidím shibu, jdu jinudy. Nejsem jediná. Naštěstí pro nás jsou všechny na kšírkách a flexině.

Fiona.Praha
napsal(a):
Já se přece nehádám, jen jsem napsala, co jsem vysledovala ve svém okolí.
Jak vidím shibu, jdu jinudy. Nejsem jediná. Naštěstí pro nás jsou všechny na kšírkách a flexině.
Taky chodím se psem radši jinudy...našeho předchozího pejska shiba napadla v bytovém domě a bez varování kousala, dělala takové výpady, tak jsem ji v příhodný okamžik kolenem přitiskla ke zdi a čekali jsme minutu na paničku, která nechala běžet psa po schodech napřed a takhle to dopadlo. Jindy, když jsme je se psem míjeli, tak shiba frustrovaná, že nemůže na našeho psa, protože byla na vodítku, tak kousala /štípala paničku do nohou....panička tomuhle psovi vůdcem rozhodně nebyla...naštěstí už bydlíme jinde.

My tu máme jednu kamarádskou shibu a v předchozím bydlišti měl jeden člověk dvě, které byly taky hodné a chodily dokonce na volno. Asi je to fakt o té rodině, z jaké linie shiba pochází...

napsal(a):
Taky chodím se psem radši jinudy...našeho předchozího pejska shiba napadla v bytovém domě a bez varování kousala, dělala takové výpady, tak jsem ji v příhodný okamžik kolenem přitiskla ke zdi a čekali jsme minutu na paničku, která nechala běžet psa po schodech napřed a takhle to dopadlo. Jindy, když jsme je se psem míjeli, tak shiba frustrovaná, že nemůže na našeho psa, protože byla na vodítku, tak kousala /štípala paničku do nohou....panička tomuhle psovi vůdcem rozhodně nebyla...naštěstí už bydlíme jinde.
Přenesená agrese je v těchto případech běžná, někdy s tím ani nejde moc pracovat.
napsal(a):
V takové situaci bych to shibě vysvětlila já sama ručně a následně paničce slovně.
Takže by se shiba naopak vyhýbala mně a dávala si pozor, aby mne nepotkala ani venku ani na schodech.
Jsem bodygardem svých pes, nechci aby řešily žádné koflikty, proto je musím řešit vždy já a nikdy nenechat svou pesu fyzicky napadnout.
napsal(a):
Přenesená agrese je v těchto případech běžná, někdy s tím ani nejde moc pracovat.
Jestli má někdo takového psa, tak ten pes nemá co dělat na volno nebo bez košíku mimo domov. Mne a mé pesy (asi žádného majitele a jeho psa/psy) přece nezajímá, z jakého důvodu se je snaží cizí pes napadnout. Ať je to nezvládnutý labil (dnes se říká reaktivec) jaký chce nebo agresor, je to věc majitele a musí chránit všechny ostatní před svým labilem/agresorem vodítkem, někdy i košíkem nebo elektrikou.
Kdysi platilo, že zvládnutý pes byl na volno, nezvládnutý na vodítku nebo na volno s košíkem. Takže to bylo dobře čitelné na dálku.
Posledních pár let (a při koroně zvlášť) si pořídí psa naprosto každý. I ten, který nechápe psí mentalitu, polidšťuje, rozmazluje, nevychovává, omlouvá a vlastně ani vychovávat a cvičit nechce. A nechá neodvolatelného psa lítat na volno, dorážet, kousat, vrčet na ostatní.
Když je takový pes moc otravný, útočný, vlezlý.... a některá z mých pes se ohradí, panička huláká: Jen mu dej, to je dobře, jen si to s ním vyříkej, třeba dá pokoj i ostatním, on je hrozný, vůbec neposlouchá, bla bla...... a jde tím vycházkovým tempem k nám a ve mně vře krev, takže psa zaženu nakonec já. Na mou větu, že nevidím důvod, proč by moje vychovaná pesa měla vychovávat jejího nevychovaného psa, že to snad měla udělat ona, bych vám všem přála vidět ten výraz (jako bych ji opařila, nakopla, přetáhla něčím po hlavě).
Tady platí známé:
Stáváš se zodpovědným za to, co k sobě připoutáš.

Fiona.Praha
napsal(a):
V takové situaci bych to shibě vysvětlila já sama ručně a následně paničce slovně.
Takže by se shiba naopak vyhýbala mně a dávala si pozor, aby mne nepotkala ani venku ani na schodech.
Jsem bodygardem svých pes, nechci aby řešily žádné koflikty, proto je musím řešit vždy já a nikdy nenechat svou pesu fyzicky napadnout.
Však už pak shiba nikdy bez vodítka nešla a když mě viděla a míjeli jsme se, tak se mě stranila...nebyla to jediná konfliktní situace a taky své pejsky chráním, co to jde a zatím jsem ještě žádný kousanec neobdržela 😉 ten můj současný útuláček byl ve štěněcím období na tuty špatně socializován, protože psí samce i některé feny nedává. Když potkáme vyrovnané pesany dva, pustím ho po dohodě s protějškem z vodítka a to je jako mílius... hodně z těch nešvarů, co můj pesan má, už jsme odbourali, ale jde to pomalu...včetně těch zdravotních. Ale je to vděčňák, co se ode mne nehne a večer se s ním nemusím bát divnejch chlapů 🍀

Fiona.Praha
napsal(a):
Jestli má někdo takového psa, tak ten pes nemá co dělat na volno nebo bez košíku mimo domov. Mne a mé pesy (asi žádného majitele a jeho psa/psy) přece nezajímá, z jakého důvodu se je snaží cizí pes napadnout. Ať je to nezvládnutý labil (dnes se říká reaktivec) jaký chce nebo agresor, je to věc majitele a musí chránit všechny ostatní před svým labilem/agresorem vodítkem, někdy i košíkem nebo elektrikou.
Kdysi platilo, že zvládnutý pes byl na volno, nezvládnutý na vodítku nebo na volno s košíkem. Takže to bylo dobře čitelné na dálku.
Posledních pár let (a při koroně zvlášť) si pořídí psa naprosto každý. I ten, který nechápe psí mentalitu, polidšťuje, rozmazluje, nevychovává, omlouvá a vlastně ani vychovávat a cvičit nechce. A nechá neodvolatelného psa lítat na volno, dorážet, kousat, vrčet na ostatní.
Když je takový pes moc otravný, útočný, vlezlý.... a některá z mých pes se ohradí, panička huláká: Jen mu dej, to je dobře, jen si to s ním vyříkej, třeba dá pokoj i ostatním, on je hrozný, vůbec neposlouchá, bla bla...... a jde tím vycházkovým tempem k nám a ve mně vře krev, takže psa zaženu nakonec já. Na mou větu, že nevidím důvod, proč by moje vychovaná pesa měla vychovávat jejího nevychovaného psa, že to snad měla udělat ona, bych vám všem přála vidět ten výraz (jako bych ji opařila, nakopla, přetáhla něčím po hlavě).
Tady platí známé:
Stáváš se zodpovědným za to, co k sobě připoutáš.
Tak to samozřejmě, ale psala jsem o přenesené agresi, kdy byla fena na vodítku a po ruce, resp. nejblíž tlamě byly holt nohy servismanky. Jinak možnost na volno s košíkem neuznávám. Ad 1 ne vždy je košík nesundatelný, občas se najde i Houdini, ad 2 i s ním může pes zapříčinit rvačku, kdy vyprovokuje ostatní, i ty "hodné".. Za mě jedině vodítko.
napsal(a):
Tak to samozřejmě, ale psala jsem o přenesené agresi, kdy byla fena na vodítku a po ruce, resp. nejblíž tlamě byly holt nohy servismanky. Jinak možnost na volno s košíkem neuznávám. Ad 1 ne vždy je košík nesundatelný, občas se najde i Houdini, ad 2 i s ním může pes zapříčinit rvačku, kdy vyprovokuje ostatní, i ty "hodné".. Za mě jedině vodítko.
S košíkem a pouštěním na volno bych spíš řekla, že záleží na místě, kde se člověk pohybuje. Azinka zhruba od 4 let žrala nekompromisně vše chlupatý v přiměřený velikosti i sousedovo bearded kolii. Ale jen pokud se ten pes snažil utéct, jakmile se zastavil a chtěl se bránit, tak rychle vycouvala.
Když jsme vychytali nastavení košíku, aby si ho nesundala, tak jsme jí na loukách pouštěli na volno s košíkem. Ale psa kterýho chtěla sežrat jsme tam potkali tak jednou do měsíce. Pak to byla jen pojistka, aby ho moc nepocuchala. Navíc to po prvním útoku většinou vzdala, když zjistila, že se nezakousne.
Někde kde je pravděpodobnost, že se potká víc psů najednou s tím nepoštěním psa s košíkem souhlasím.

elisak
napsal(a):
S košíkem a pouštěním na volno bych spíš řekla, že záleží na místě, kde se člověk pohybuje. Azinka zhruba od 4 let žrala nekompromisně vše chlupatý v přiměřený velikosti i sousedovo bearded kolii. Ale jen pokud se ten pes snažil utéct, jakmile se zastavil a chtěl se bránit, tak rychle vycouvala.
Když jsme vychytali nastavení košíku, aby si ho nesundala, tak jsme jí na loukách pouštěli na volno s košíkem. Ale psa kterýho chtěla sežrat jsme tam potkali tak jednou do měsíce. Pak to byla jen pojistka, aby ho moc nepocuchala. Navíc to po prvním útoku většinou vzdala, když zjistila, že se nezakousne.
Někde kde je pravděpodobnost, že se potká víc psů najednou s tím nepoštěním psa s košíkem souhlasím.
U náš špatný, psů mraky. Takže vodítko, a když chytím smrtelného nepřítele včas a začnu na něj vrčet "najdi mozek", tak se v rámci možností relativně kontroluje, protože nafraná servismanka je pro mamánka noční můra. Akorát jsem pořád nevyřešila ty pomíky, co se nám tu vyrojili po desítkách. Když se objeví nečekaně, tak "kůžičkááá, lovíme". Holt pudy. Ale už se to lepší, teď už se většinou omezí na facku, protože ho baví, když začnou kabelkáči vřeštět. Normálně kočka a myš. Přitom má jednoho outdoorového kamaráda tvrďáka, kterého dokonce respektuje.
napsal(a):
U náš špatný, psů mraky. Takže vodítko, a když chytím smrtelného nepřítele včas a začnu na něj vrčet "najdi mozek", tak se v rámci možností relativně kontroluje, protože nafraná servismanka je pro mamánka noční můra. Akorát jsem pořád nevyřešila ty pomíky, co se nám tu vyrojili po desítkách. Když se objeví nečekaně, tak "kůžičkááá, lovíme". Holt pudy. Ale už se to lepší, teď už se většinou omezí na facku, protože ho baví, když začnou kabelkáči vřeštět. Normálně kočka a myš. Přitom má jednoho outdoorového kamaráda tvrďáka, kterého dokonce respektuje.
Tak tohle už je tak 15 let zpět, teď už je tam těch psů taky víc, takže to mamka většinou naloží do auta a odjede dál...
Tenkrát těch psů v paneláku taky nebylo málo, co pamatuju tak na každým patře min. 1, ale asi venčili jen krátký trasy na loukách jsme je vůbec nepotkávali.
Největší problém byl s jorkem, co bydlel o patro výš. Většinou běhal všude navolno a s oblibou skákal Azině přímo do huby. A pak ta samá holčina venčila venku králika na flexině. Taky jí párkrát skočil skoro do huby....

elisak
napsal(a):
Tak tohle už je tak 15 let zpět, teď už je tam těch psů taky víc, takže to mamka většinou naloží do auta a odjede dál...
Tenkrát těch psů v paneláku taky nebylo málo, co pamatuju tak na každým patře min. 1, ale asi venčili jen krátký trasy na loukách jsme je vůbec nepotkávali.
Největší problém byl s jorkem, co bydlel o patro výš. Většinou běhal všude navolno a s oblibou skákal Azině přímo do huby. A pak ta samá holčina venčila venku králika na flexině. Taky jí párkrát skočil skoro do huby....
Ty bláho, králíka na flexině bych mu asi nevysvětlila.
napsal(a):
omezí na facku
Jakože toho malého chlupatého pomíka poválí nebo ho připlácne k zemi? Nebo co je facka?
elisak
napsal(a):
U nás na sídlišti jsem párkrát potkala děti "venčit" morčata. Venčení znamená, že si děti sednou na trávník, morčata vypustí a nijak zásadně si jich nevšímají, ale mají s sebou takové malé barevné přepravky. Takže jsem se naučila odhalit morče dřív než pesy, protože si nedovedu představit, co bych dělala, kdyby některá pesa zakousla nebo přikousla morče v davu ubrečených dětí.
Taky se sem přistěhovala slečna s kočkou sphynx (kočka naháč) nasadila kšíry a šla se s holou kočkou špacírovat do parku, kam chodí mraky psů volno, je to taková "psí louka". Já kočku naštěstí vždy zahlédla dřív než pesy. 2x jsem slečně řekla, že až jí objeví nějaký pes, kočka v kšírech na vodítku nemá šanci na útěk a těžko se psovi ubrání. Odpovědí mi byl výraz: Co ti je do toho, si můžu dělat, co chci.
Mezi pejskaři jsme si to řekli, abychom se varovali, že se tam vyskytuje kočka na kšírách. Nevím, jestli se něco stalo, slečna se odstěhovala nebo dostala rozum, ale kočka už se asi na kšírkách nevenčí.

Fiona.Praha
napsal(a):
omezí na facku
Jakože toho malého chlupatého pomíka poválí nebo ho připlácne k zemi? Nebo co je facka?
Facka jako facka. Basenji si hrají stylem pofackujeme/zbušíme druhého, popř. takhle vyzývají ke hře. No a když přiběhne pomík bez vodítka, tak mu jednu vlepí, aby začal vřískat. Před lety u nás v domě měla pronajatý byt fifinka s křížencem čivavy, trochu do toho pomíka, asi jí ten nákup bez PP úplně nevyšel. No a kabelkáče nechala běhat po domě jen tak a ten můj zjistil, že když ho praští, tak začne ječet. Nic mu neudělal, jen se tím bavil.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.5.254
Fiona.Praha
napsal(a):
U nás na sídlišti jsem párkrát potkala děti "venčit" morčata. Venčení znamená, že si děti sednou na trávník, morčata vypustí a nijak zásadně si jich nevšímají, ale mají s sebou takové malé barevné přepravky. Takže jsem se naučila odhalit morče dřív než pesy, protože si nedovedu představit, co bych dělala, kdyby některá pesa zakousla nebo přikousla morče v davu ubrečených dětí.
Taky se sem přistěhovala slečna s kočkou sphynx (kočka naháč) nasadila kšíry a šla se s holou kočkou špacírovat do parku, kam chodí mraky psů volno, je to taková "psí louka". Já kočku naštěstí vždy zahlédla dřív než pesy. 2x jsem slečně řekla, že až jí objeví nějaký pes, kočka v kšírech na vodítku nemá šanci na útěk a těžko se psovi ubrání. Odpovědí mi byl výraz: Co ti je do toho, si můžu dělat, co chci.
Mezi pejskaři jsme si to řekli, abychom se varovali, že se tam vyskytuje kočka na kšírách. Nevím, jestli se něco stalo, slečna se odstěhovala nebo dostala rozum, ale kočka už se asi na kšírkách nevenčí.
Zas na druhou stranu. Muze si vencit co chce a neni zakazano mit na voditku. Klidne kocku. Pokud je kočka na snure a ksirach nevadi nikomu naopak vy si mate cokly uhlidat aby ji nesejmuli. Ja kdyz vytahnu do parku obri krajtu taky budu nusena ji hlodat aby nesezrala neciho mazlika na spagatu.

Já osobně si myslím, že je fajn, když se kočka dostane ven, pokud se jí tam líbí a klidně i na těch kšírách a flexině. Jen já bych volila liokalitu asi jinou než park, kde lítá spoustu psů.
A co se "venčení" morčat týče, tak my jsme tedy taky jako holky braly morčáky na travičku...jsme si tam posedaly, povídaly, morčata se pásla. Nikdy jsem si nevšimla, že by s tím mohl být problém....nikomu nic nedělám jen dřepím na trávě a myslím, že majitelé psů si i v takových případech prostě musí psy hlídat.
Fiona.Praha
napsal(a):
Tady na to bych odpověděla, že nevidím důvod, proč by psi měli mít privilegium venčit se v parku a ostatní zvířata tam byla za nežádoucí.
Stejně jako lidi musejí dávat bacha, aby jejich pes nezakousl jiného psa nebo aby nelovil volně žijící zvířata, měli by dávat bacha i na ostatní návštěvníky parku včetně koček a morčat. Nevidím na tom nic divného.
U nás chodí pán s kocourem - některá dnešní plemena koček jsou spíš takoví kočkopsi - kocour vypadá spokojeně a aspoň se podívá ven. Úplně upřímně - tisíckrát radši se svýma lovkyněma potkám kočku na kšírech než kočku samovenčící, kterých je i ve městě fůra.
Edit. - nejenom kočka na kšírech, ale i čivava či jinej prcek na kšírech se těžko ubrání, ale asi by v parku nemělo platit právo silnějšího, ne? Od toho jsou majitelé.

Tak když je to park vyhrazený psům, protože jinam nesmí.. trochu by mě to též čílilo. Je to prostor pro volný pohyb psů. Ostatní parky jsou pro vodítka a samozřejmě pro všechny.. na brusle a kolo je zas něco jiného..
Jo, kdybych vzala na procházku Kocourka a nějaký hafec mu chtěl něco provést, tak hafíka provedu já. Leteckým dnem. Ale asi fakt ne uprostřed výběhu pro psy :-)
napsal(a):
Tak když je to park vyhrazený psům, protože jinam nesmí.. trochu by mě to též čílilo. Je to prostor pro volný pohyb psů. Ostatní parky jsou pro vodítka a samozřejmě pro všechny.. na brusle a kolo je zas něco jiného..
Jo, kdybych vzala na procházku Kocourka a nějaký hafec mu chtěl něco provést, tak hafíka provedu já. Leteckým dnem. Ale asi fakt ne uprostřed výběhu pro psy :-)
Možná se pletu, ale myslím si, že to, o čem psala Fiona, nebyl psí park. Že to je prostě park, kde se psi běžně pouštějí volně a bývá jich tam hodně - takových je ve městech fůra. Pokud myslela opravdu ohrazený psí park, tak samozřejmě beru zpět. Ale tam by s kočkou šel asi jenom blázen.
Taky se sem přistěhovala slečna s kočkou sphynx (kočka naháč) nasadila kšíry a šla se s holou kočkou špacírovat do parku, kam chodí mraky psů volno, je to taková "psí louka".

Terven
napsal(a):
Možná se pletu, ale myslím si, že to, o čem psala Fiona, nebyl psí park. Že to je prostě park, kde se psi běžně pouštějí volně a bývá jich tam hodně - takových je ve městech fůra. Pokud myslela opravdu ohrazený psí park, tak samozřejmě beru zpět. Ale tam by s kočkou šel asi jenom blázen.
Taky se sem přistěhovala slečna s kočkou sphynx (kočka naháč) nasadila kšíry a šla se s holou kočkou špacírovat do parku, kam chodí mraky psů volno, je to taková "psí louka".
Jo, dobře, možná je to venčení psů na volno na černo, pardon :-) Mě mate "park" a "louka", mám pocit, že v Praze už jsou ty prostory fakt nějak pevně dané, tak předpokládám, že když je tam mraky psů volně.. dobře, beru zpět :-)
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Zas na druhou stranu. Muze si vencit co chce a neni zakazano mit na voditku. Klidne kocku. Pokud je kočka na snure a ksirach nevadi nikomu naopak vy si mate cokly uhlidat aby ji nesejmuli. Ja kdyz vytahnu do parku obri krajtu taky budu nusena ji hlodat aby nesezrala neciho mazlika na spagatu.
Nikdo Vám samozřejmě nebrání vytáhnout obří krajtu do psího parku a být nuSena ji hlOdat aby nesezrala necího mazika na splagatu
Já bych se zase přizpůsobila místním zvykům, kdybych se někam přestěhovala. Ale to je holt na povaze každého. Např. bych na vsi, kde se běžně samovenčí slepice, nenechala psa slepice honit a lovit třeba na stopovačce, protože jsem na to zvyklá ze sídliště a mám právo venčit tam, kde se mi zrovna chce.
Evidentně jste nepochopila můj příspěvek, bylo by mi líto kočky, která by neměla možnost z vodítka prchnout třeba na strom. Když by ji zahlédl pes dřív než majitel, mohl být malér na světě. Já ji viděla dřív než moje pesy, takže se nic nestalo. Ale jestli kočka žije, netuším.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Brala bych to jako upozornění, aby si slečna dávala na kočičku pozor, nikdo jí přece nic nezakazuje. Třeba ji nenapadlo, že by se něco mohlo stát, třeba neví, že tam běhají na volno někteří psi. Bohužel nejsou všichni pejskaři zodpovědní.

napsal(a):
Brala bych to jako upozornění, aby si slečna dávala na kočičku pozor, nikdo jí přece nic nezakazuje. Třeba ji nenapadlo, že by se něco mohlo stát, třeba neví, že tam běhají na volno někteří psi. Bohužel nejsou všichni pejskaři zodpovědní.
..kdysi jsem takhle na jednom sidlisti pravidelně vencila našeho velkého ragdolla, který si to vydupal,( brečel dokud jsem ho nevzala s sebou) společně s naší jorksirou...bylo to ale v dopoledních hodinách, kdy nebylo venku moc psů, navíc jsme se všichni znali, musím říct, že psi z toho byli tak vykuleni, ze se k němu nesnažil přiblížit jediný....na současném sidlistii co nyní bydlim a se současnou skladbou psů bych si to nedovolila vůbec....no a morčata jsme s kamarádkou vencily také, ale seděly jsme na trávě, z nohou ohradku a morčata nikam jinam neměli šanci prchnout, navíc tenkrat u nás potkat psa byla spíš událost...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.39.177
Ja proste nechau proc by psi meli. Mot provilegium a ostatni si vsecko hlidat aby nahodou nevychovanej cokl neco...

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ja proste nechau proc by psi meli. Mot provilegium a ostatni si vsecko hlidat aby nahodou nevychovanej cokl neco...
Ale dyť to není právo silnějšího. Je to proto, že na Praze 8 je 12 tisíc psů, nějakou louku už to chtělo..
Není problém zastupitelům namluvit, že je potřeba místo, když chcete, tak teda společné i pro venčení koček a morčat a králíků a hadů a prasat.
Je potřeba ale vědět, že vlk s beránkem si hráli až po smrti, lidé jsou opravdu hodně moc netolerantní. Proto jsou všude vyznačené pruhy - tudy jen brusle, tudy jen kolo, kočárek, tudy holubi. Jsme hrozní, no.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
No je to blbý a být majitelem kočky, taky by mě to štvalo. Jenže víte, jak to dneska je, něco se stane, kočka nepřežije a co si na kom vezmete, vůbec nic.

jako majitel kočky bych, kvůli té kočce, kvůli její psychice, stresu, na žádnou psí louku, byť neoficiální, nikdy nelezla!

.dneska jsem šla venčit a na sloupu před domem na sloupu papír, že z obchodního centra uteklo majiteli šibinka 4 měsíční štěně pejsek i s vodítkem a ze plati zlatem za nalezení....

Fiona.Praha
napsal(a):
Když mi vyrůstal havaňáček, chodil k nám do parku stejně starý shiba. Dokud byli kluci malí, hráli si suprově. Bohužel během puberty prošel shibák proměnou k horšímu, dnes je z něj přesně ona zmiňovaná shiba na flexině, která ve chvíli, kdy je vypuštěna loví jiné psy a to doslova. Dále jsme chvíli potkávali fenku shiby, která si také hrála, jen když byla malá, teď někam zmizela...
napsal(a):
Když mi vyrůstal havaňáček, chodil k nám do parku stejně starý shiba. Dokud byli kluci malí, hráli si suprově. Bohužel během puberty prošel shibák proměnou k horšímu, dnes je z něj přesně ona zmiňovaná shiba na flexině, která ve chvíli, kdy je vypuštěna loví jiné psy a to doslova. Dále jsme chvíli potkávali fenku shiby, která si také hrála, jen když byla malá, teď někam zmizela...
Ale tak, ona shiba má v charakteristice plemene špatnou snášenlivost jedinců stejného pohlaví. Není to jediné plemeno, které to tak má, je třeba s tím počítat. Stejně tak je třeba počítat s tím, že nejspíše nepůjde venčit navolno, tak proto asi ta flexina.
Majitelé shib se shodujou, že maximálně do tří let jsou psi obvykle přátelští ke všem a pak začnou být nedůtkliví. Není to vada charakteru ani výchovy, je to normální.
Koneckonců, má to tak i moje fena - zhruba do těch tří let byla přátelské sluníčko, teď, v pěti letech, je k cizím psům nerudná nebo je aspoň ignoruje.
Je fajn, pokud je pes po celý život kamarád se všemi a jeho majitel to má o dost jednodušší, na druhou stranu je třeba si uvědomit, že to není úplně přirozená věc.

Terven
napsal(a):
Ale tak, ona shiba má v charakteristice plemene špatnou snášenlivost jedinců stejného pohlaví. Není to jediné plemeno, které to tak má, je třeba s tím počítat. Stejně tak je třeba počítat s tím, že nejspíše nepůjde venčit navolno, tak proto asi ta flexina.
Majitelé shib se shodujou, že maximálně do tří let jsou psi obvykle přátelští ke všem a pak začnou být nedůtkliví. Není to vada charakteru ani výchovy, je to normální.
Koneckonců, má to tak i moje fena - zhruba do těch tří let byla přátelské sluníčko, teď, v pěti letech, je k cizím psům nerudná nebo je aspoň ignoruje.
Je fajn, pokud je pes po celý život kamarád se všemi a jeho majitel to má o dost jednodušší, na druhou stranu je třeba si uvědomit, že to není úplně přirozená věc.
Já jsem se možná spíš špatně vyjádřila, když jsem napsala, že se změnil k horšímu. Já to chápu, že ne každý pes je "vítací typ" se všemi ostatními. Můj pes byl také přátelský, ke všemu, co mělo 4 nohy a čumák, dokud ho nenapadl pes (což jsem tady zmiňovala někde v jiném tématu), od té doby už toleruje jen fenky a dva psí kluky, se kterými si hraje od mimina. U tohoto konkrétního shibáka mě asi spíš překvapuje fakt ta tendence vyloženě aktivně lovit a napadat jiné psy, už jich tam takto na sídlišti pár sundal. Samozřejmě vždy menší psy jako čivavy, nebo jorky. Není to takové to potkám se s jiným psem, očuchám, nelíbí tak vrčím. Ten pes aktivně běží přes park za jiným psem, aby ho napadl. Majitel to nechává být a nijak ho nekoriguje, majitelka ho tedy aspoň má na té flexině.
napsal(a):
Já jsem se možná spíš špatně vyjádřila, když jsem napsala, že se změnil k horšímu. Já to chápu, že ne každý pes je "vítací typ" se všemi ostatními. Můj pes byl také přátelský, ke všemu, co mělo 4 nohy a čumák, dokud ho nenapadl pes (což jsem tady zmiňovala někde v jiném tématu), od té doby už toleruje jen fenky a dva psí kluky, se kterými si hraje od mimina. U tohoto konkrétního shibáka mě asi spíš překvapuje fakt ta tendence vyloženě aktivně lovit a napadat jiné psy, už jich tam takto na sídlišti pár sundal. Samozřejmě vždy menší psy jako čivavy, nebo jorky. Není to takové to potkám se s jiným psem, očuchám, nelíbí tak vrčím. Ten pes aktivně běží přes park za jiným psem, aby ho napadl. Majitel to nechává být a nijak ho nekoriguje, majitelka ho tedy aspoň má na té flexině.
Jenže tohle už bude spíš o výchově, než o plemeni jako takovém..

napsal(a):
Majitel je idiot.....ono není problém v tom plemeni, ale prostě v lidech, co ho vlastní.
No a co, že mám doma radikála, co by všechny psy nejraději zakousnul....vím to, však moje Sára byla na psy radikál, až na pár vyjímek.
Ale tak o to důkladnější člověk s takovým psem je, aby "ochránil" ostatní psy, obzvlášť pokud je pes fyzicky vybaven tak, že většinu běžných parkových plemen by mu nedělalo problém zahrdlit. Ale tím spíš musím dávat pozor, aby se nic takového nestalo.
Jinak třeba Ginu vůbec k menším pejskům nepouštím...když pozdravit, tak jí držím na vodítku u sebe a hlídám, aby pinďu nezašlápla, aby mu nedala babu, aby se malý pejsek nenacpal Gině pod nohy a vím, že kdyby byli vypuštěni jako že pohrajte si a čivava by se někam rozeběhla, tak jí Gina taky poletí "ulovit" a i když není agresiní a nemyslela by to zle, prostě hra, která pokud se hraje s pejsem větších rozměrů, tak je to bžunda, pesani se pak na oko perou, skáčou po sobě "koušou" se, prostě si užívají hraní s druhým psem, tak při její velikosti a buldozérnímu chování by to u malého pejska nemuselo dopadnout dobře.
Za mě pes, který nemá přivolání tak nemá v parku na volno co dělat.
Bejt můj manžel majitelem čivavy, kterého by pomuchlala shiba, tak tak nevim, jestli by to přežila a myslím, že i s jejím majitelem by měl fyzickou výměnu názorů.
Vlastně nechápu, že tomu ignorantovi někdo tu fasádu neupravil, když jeho pes už pár psů "sundal"
marcelaamax
napsal(a):
Jenže tohle už bude spíš o výchově, než o plemeni jako takovém..
souhlas. U nás na sídlišti mají takovouhle skorojozefpčici. Neváhá si kousnout i do průchozího člověka. S majiteli jsem měla několikrát pohovor a zatímco majitel tedy k rozumu přišel, tak majitelka nikoliv. Proto jsem si velmi užila moment, kdy naše flekatá madáme milou zákeřnou Jůůůůlinku narolovala pod sebe, aniž by jí cokoliv udělala a tím jí rázně vysvětlila, že některý chování je nevhodný. Od tý doby nás drahá Julča obchází.
Já jsem už před nějakou dobou zahlédla v naší pomatené flekaté jisté vlohy, které by člověk hledal u vyrovnaného psa, který psí potížisty řeší s nadhledem. A ona se opravdu vyloupla. Neublíží, nezkřiví chlup.

My když potkáme nekastrovanou konkurenci v produktivním věku, tak máme rádi submisivní jedince, co mu na jeho "blééé" odkývou, že je větší frajer a ignor. To stačí ta naše jednostranná držkoseznamovačka a je vymalováno, kluci si pak jedou společné čmuchačky a klídek. Pak takové ty větší salámisty, co na blééé hodí pohrdavý pohled 'a co jako, se mám z někoho, kdo je pod mojí úroveň, po...?' Tedy pokud se na tu mojí držku vůbec podívá. To ho dost zarazí, zatváří se, jakože sorry a uzná klidnou sílu jako vedoucího zájezdu. Respekt má v podstatě ke všem zdravě sebevědomým jedincům, co neotravují, i toho normálního pomíka bere. Na gauč by tyhle kluky nepustil, ale venku v pohodě. V podstatě celkem přirozené chování, které ale u plemene nejde moc korigovat - záchvaty bojovnosti často samozřejmě jsou, ale vím, co mám doma, bez vodítka ani omylem. Problém jsou holt psi na volno bez přivolání a mimo kontrolu. Přiběhnout k nám shibák, tak jsou na kusy oba. Naštěstí do parků, kde bývají psi na volno, preventivně nechodíme, nemám ráda problémy. A za postroj ho mám nad hlavou v mžiku. Pár bulloidů už ho eliminovat chtělo. Každopádně každý by si měl uvědomit, co si pořídil.
Zrzavci
napsal(a):
souhlas. U nás na sídlišti mají takovouhle skorojozefpčici. Neváhá si kousnout i do průchozího člověka. S majiteli jsem měla několikrát pohovor a zatímco majitel tedy k rozumu přišel, tak majitelka nikoliv. Proto jsem si velmi užila moment, kdy naše flekatá madáme milou zákeřnou Jůůůůlinku narolovala pod sebe, aniž by jí cokoliv udělala a tím jí rázně vysvětlila, že některý chování je nevhodný. Od tý doby nás drahá Julča obchází.
Já jsem už před nějakou dobou zahlédla v naší pomatené flekaté jisté vlohy, které by člověk hledal u vyrovnaného psa, který psí potížisty řeší s nadhledem. A ona se opravdu vyloupla. Neublíží, nezkřiví chlup.
Tohle dělal náš střední knirač. Když ho prudil nějaký o kousek menší a mrňavý otrava, udělal bleskový pohyb a sedl si na něj. To byl vřískot. A druhý pes nás pak obloukem obcházel, taková ostuda! 😁
napsal(a):
A to jste si to na sídlišti neřekli a nejste všichni ve střehu, abyste jednou dobře mířenou poslali shibáka zpět směrem k majiteli? Já to tak mám, když není domluva s majitelem, musím se, ač nerada, domluvit s jeho psem bez vodítka sama
Máme tu velkého psa, kterému nikdo nedal výchovu, páníčci chodí "kam pes, tam vodič", naštěstí ho vodí na vodítku. V podstatě je to chudák pes, kterého nikdo nenaučil, jak se chovat k ostatním a tak to neumí. Když se náhodou dostal na vodítku dostatečně blízko jinému psovi, neváhal bez zavrčení kousnout. Byla jsem svědkem. Samozřejmě jsme si to jako pejskaři řekli a tenhle konkrétní chudák už si k psovi prostě nečuchne. Jak je zahlédneme, jdeme opačným směrem. Majitelům psa je divné, že všude se paničky (občas i nějaký páníček) srocují, drbou a psi si hrají nebo sedí a čekají, a když se objeví oni se psem, je to jako když střelí do vrabců. Ale poradit si nenechali a teď jsem psovi třeba 10 let a tak už ani nikdo, včetně majitelů, o žádnou změnu nestojí. Naučili jsme se "být ve střehu" a včas změnit směr.

Fiona.Praha
napsal(a):
A to jste si to na sídlišti neřekli a nejste všichni ve střehu, abyste jednou dobře mířenou poslali shibáka zpět směrem k majiteli? Já to tak mám, když není domluva s majitelem, musím se, ač nerada, domluvit s jeho psem bez vodítka sama
Máme tu velkého psa, kterému nikdo nedal výchovu, páníčci chodí "kam pes, tam vodič", naštěstí ho vodí na vodítku. V podstatě je to chudák pes, kterého nikdo nenaučil, jak se chovat k ostatním a tak to neumí. Když se náhodou dostal na vodítku dostatečně blízko jinému psovi, neváhal bez zavrčení kousnout. Byla jsem svědkem. Samozřejmě jsme si to jako pejskaři řekli a tenhle konkrétní chudák už si k psovi prostě nečuchne. Jak je zahlédneme, jdeme opačným směrem. Majitelům psa je divné, že všude se paničky (občas i nějaký páníček) srocují, drbou a psi si hrají nebo sedí a čekají, a když se objeví oni se psem, je to jako když střelí do vrabců. Ale poradit si nenechali a teď jsem psovi třeba 10 let a tak už ani nikdo, včetně majitelů, o žádnou změnu nestojí. Naučili jsme se "být ve střehu" a včas změnit směr.
Ale to víte, že řekli. Taky ten počet útoků je nižší, než dříve, shibovi už jsou teď 3 roky. Ovšem majitel je prostě b*b a co tak vím právě od ostatních pejskařů, tak byl dokonce agresivní na majitele napadených psů, protože se samozřejmě někteří pokusili zahnat útočníka kopancem, nebo jiným zákrokem, aby ochránili své zvíře. Jenže do jeho vzácné shiby přece nemá co kdo strkat, to dá rozum, ne. U několika incidentů byla i policie. V místní hospodě má pán zákaz vstupu, protože tam jeho pes roztrhl ucho místní čivavě paní výčepní. On si jakoukoliv kritiku nepřipouští.
Já se taky snažím vyhýbat lokalitám, kde vím, že se vyskytují problémoví jedinci, mám oči na šťopkách a přesto jsem svého psa tehdy neuhlídala prostě proto, že agresor byl na volno a nevšimla jsem si ho, když přiběhl schovaný za řadou zaparkovaných aut zezadu, ve chvíli, když už jsme šli z prochajdy domů Bylo to takové středně velké hnědobílé cosi, vzhledově ala kokr.
Já už se snažím předjímat, celou řadu pejskařů znám a vím co od nich a od psů čekat, ale občas vidíme někoho nového a protože můj pes na psí samce nereaguje dobře volám " Dobrý den, je to pes, nebo fena????" Někdo odpoví, někdo blbě čumí a neřekne nic, někdo hlásí moji oblíbenou větu "pes, ale voni si to vyřikaj!" Proč by si o proboha měli vyříkávat? Proč ti lidé posílají svého psa do rvačky, místo aby ho také chránili, to je mi záhadou... Nejhorší je, že teď v kovid době má psa snad doslova každý a s výchovou to u spousty poněkud vázne.
Taktéž se mi poštěstilo slyšet komentáře typu "pojď Fifi, pejsek si nesmí hrát!" - oslovení dovádějící bul feny, která kdyby mi byť nechtě na psa stoupla, tak je vejpůl. Nebo "pojď Ferdíku, pejsek se nosí!" - oslovení volně pobíhajícího psího samce typu vometák, absolutně nereagujícího na jakýkoliv povel :-) A ano vím, že se psi nemají zvedat, ale co v takové situaci člověk má udělat rozumnějšího, aby předešel střetu. Já věřím, že řada těch psů si chce hrát a jsou hodní, ale když je rozměrový nepoměr, nebo tuším průšvih, tak ty psy k sobě prostě nepustím.
Koukám ,že jsem napsala elaborát a ve finále z toho stejně zase vyplývá, že je to všechno o lidech...
Dobrý den, také máme šibinku, 4,5 měsíců a je to naše štěstíčko. Zkušenosti už nějaké jsou, protože v rodině už jedna fenka je. Ta má rok a půl. Přečetly jsme spoustu materiálů, hovořily s chovateli. Já jsem na tu svou čekala 2 roky, protože jsem chtěla jen fenečku a jako naschvál rodili se pejsci. Nakonec se podařilo a chlupáčka mám doma.
Myslím, že líp jsem se rozhodnout nemohla. Od začátku je štěňátko moc hodné, čistotné a veselé. Venku je to malý uragán. Beru ji všude sebou, seznamuje se s každým pejkem, malým nebo velkým, to je jedno. Jen se vždy dopředu majitele zeptám, jestli to nebude jeho pejskovi vadit. Bydlíme v blízkosti parku, takže pejsků je tam hlavně po ránu nespočet. Během dne s ní chodím do města, na nádraží, kolem dětského hřiště, ať si zvyká na pachy a různé zvuky. A teď v těch vedrech kolem rybníka. Nejdřív smočí jen packy a pak tam hupsne celá, krásně plave.
Doma vítá každou návštěvu, když ji slyší, neštěká ale netrpělivě kňučí.
Zatím nám trošku vázne přivolání. Na pamlsek přiběhne, to jo, ale když uvidí holuba nebo zajíce, je to marné. Ten lovecký pud je opravdu silný. Myslím si, že s tímto plemenem se dá komunikovat jen laskavě, pochvalou,pamlskem, dotekem. Násilím se ničeho nedosáhne, jen se pejsek zatvrdí. Když tak ty naše šibinky pozoruju, jsou to takové psí osobnosti. Musíme jim dopřít trochu té samostatnosti a svobody. Všimla jsem si, že když je násilím nenutíme, samy se rozhodnou a povel splní. Chce to trošku trpělivosti a těch pár měsíců vydržet.Věřím, že i Vám se podaří najít tu správnou cestu a s pejskem se nakonec domluvíte.

Yuminka
napsal(a):
Dobrý den, také máme šibinku, 4,5 měsíců a je to naše štěstíčko. Zkušenosti už nějaké jsou, protože v rodině už jedna fenka je. Ta má rok a půl. Přečetly jsme spoustu materiálů, hovořily s chovateli. Já jsem na tu svou čekala 2 roky, protože jsem chtěla jen fenečku a jako naschvál rodili se pejsci. Nakonec se podařilo a chlupáčka mám doma.
Myslím, že líp jsem se rozhodnout nemohla. Od začátku je štěňátko moc hodné, čistotné a veselé. Venku je to malý uragán. Beru ji všude sebou, seznamuje se s každým pejkem, malým nebo velkým, to je jedno. Jen se vždy dopředu majitele zeptám, jestli to nebude jeho pejskovi vadit. Bydlíme v blízkosti parku, takže pejsků je tam hlavně po ránu nespočet. Během dne s ní chodím do města, na nádraží, kolem dětského hřiště, ať si zvyká na pachy a různé zvuky. A teď v těch vedrech kolem rybníka. Nejdřív smočí jen packy a pak tam hupsne celá, krásně plave.
Doma vítá každou návštěvu, když ji slyší, neštěká ale netrpělivě kňučí.
Zatím nám trošku vázne přivolání. Na pamlsek přiběhne, to jo, ale když uvidí holuba nebo zajíce, je to marné. Ten lovecký pud je opravdu silný. Myslím si, že s tímto plemenem se dá komunikovat jen laskavě, pochvalou,pamlskem, dotekem. Násilím se ničeho nedosáhne, jen se pejsek zatvrdí. Když tak ty naše šibinky pozoruju, jsou to takové psí osobnosti. Musíme jim dopřít trochu té samostatnosti a svobody. Všimla jsem si, že když je násilím nenutíme, samy se rozhodnou a povel splní. Chce to trošku trpělivosti a těch pár měsíců vydržet.Věřím, že i Vám se podaří najít tu správnou cestu a s pejskem se nakonec domluvíte.
Máte ji na volno, když nefunguje přivolání?
Dobrý den, musím se přiznat,pustit ji na volno nemám odvahu. Mám ji na 15 m stopovačce .Na pamlsek přiběhne, ale někdy váhá. Teď ještě máme trochu trápení. Přezubuje a některé pamlsky vůbec nechce. I když je dřív měla moc ráda. Volím ty měkčí. Kdyby mi někdo poradil, které pomohly Vám , byla bych moc ráda.S tou první fenkou jsme takové starosti vůbec neměly. Zoubky se jí vyměnily naprosto bez problémů. Ale Yuminka má hodně oteklé dásně, když konečně zub vypadne, asi ji to opravdu bolí. Tak chladím gelem, dokonce mi pan doktor poradil potírat dáseň odvarem z šalvějě. Pomohlo to a asi jí to dělalo dobře, protože držela jako přikovaná. Děkuji všem za rady i za odpověď.
Šalvěj je skvělá, mám s ní vynikající zkušenosti, v podstatě mi ty zuby zachranila, proto jsem jí začala pěstovat na zahrádce. Nejúčinnější je obklad, to asi nepůjde, tak výplach tlamy, pokud ji chvíli udrží, tím lépe.
S pamlsky nevím, všichni naši psi ty zuby ztráceli jen tak mimochodem 😁.
Na stopovačce cvicte přivolání, štěně se učí vždy lépe, ale co bude časem, nikdo neví.
Nemám šibu, ale kdyby někdo mojí fenu znal ve 4 měsících, pak jí viděl v roce a pak teď, ve třech letech, musel by se domnívat, že mám pokaždé jiného psa.
Hattte

XXX.XXX.167.56
Za mě je to nejuzasnejsi pes, co jsem mohla mit… povahu bych rozhodne nenazvala komplikovanou… naopak velmi intuitivni…kdyz se vzajemne pochopite, bude to nejlepsi partak, ktereho muzete mit… mam shibu 12 let, chodi na volno (i ve meste), pouze kde je hodne lidi, tak jde na voditku, jelikoz se sama citi nekomfortne, protoze by me mohla ztratit v davu, chodi se mnou do restauraci, kavaren, na pracovni schuzky, proste vsude, ceka na volno pred obchodem, pokud potrebuji neco rychle koupit (shibu na volno opravdu nikdo neodnese ;)) … vse je jen o vzajemnem pochopeni pochopeni a duvere (a pes to vyciti)…