Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Lilian0101

28.12.2021 08:15
Lilian0101

XXX.XXX.27.245

Ahoj, máme doma 10 týdenní stěně borderky. Fenku. Vše bylo úplně v pohodě, do doby, než jsem si “dovolila” pokárat ji slovně (“fuj”) když shodila vánoční stromek. Peklo přišlo, když jsem ji nasadila obojek. Začala mi šíleně ječet, řvát po bytě, jako by jsme ji minimálně lámali nohy.
Nechala jsem ji ho přes den, když už byla v pohodě, zkusili jsme vodítko. Zmítání se na něm, neskutečný řev kdykoli na něm má popojít. Sousedi si musí myslet že tu stěně mlátíme hlava nehlava…. 🤦🏻‍♀️
Nechala jsem ji ho, ať ho za sebou tahá. To jakš takš bere už, dokud se nevezme vodítko do ruky. Ale pozor! Takové scény děla JEN mě! Už jsem z toho upřímně dost nešťastná, protože ty tři dny kdy to trénujeme na sebe ode mě nenechá ani sáhnout, ječí kdykoli se priblizim, nikomu jinému to nedělá. Upřímně sundat jí ho a ustoupit se mi nechce, ale nevím jak teď postupovat, jestli prostě její jeceni ignorovat, když to dělá jen mě? Učit přivolání na tom vodítku? Přece není možný aby dělala takové scény jen proto, že dostala vodítko. 🙄 nemůžu ji učit ani chodit se venčit ven, protože nejsme schopny ven ani vyjít tímto způsobem… aby mi takhle ječela ve výtahu, na chodbě, nenechá na se e sáhnout ani se nenechá vzít na ruku, tři dny peklo. Když není nikdo doma, přijde ke mě, vše ok (na vodítku tedy ani tak ne) jakmile je doma manžel, ani nepřijde, uskakuje přede mnou atd🤦🏻‍♀️
Má někdo podobnou zkušenost? Díky

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.12.2021 08:27

Při tak citlivém plemeni a jedinci by neškodilo:
- poradit se s chovatelem, od kterého štěně máte, jak přistupovat k výchově a výcviku
- začít se zajímat třeba o klikr a jiné pozitivní metody výcviku
- pořídit si knížku Trénink je rozhovor nebo Svého psa nestřílejte
- najít si na FB nějaké skupiny o výcviku psů
- atd

Okřikávat takhle malé štěně za to, že je aktivní, hravé a veselé (a holt u toho něco shodí nebo rozbije) považuju za nežádoucí. Zbytečně si s ním kazíte vztah a štěně vám nerozumí, vnímá pouze agresi ve vašem hlase, emocích (i když to vůbec nemusíte myslet agresivně). Klidně si to může vyložit jako "tohle je divnej a nebezpečnej člověk, radši se mu budu vyhýbat".

Lilian0101

28.12.2021 08:46
Lilian0101

XXX.XXX.27.245

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Při tak citlivém plemeni a jedinci by neškodilo:
- poradit se s chovatelem, od kterého štěně máte, jak přistupovat k výchově a výcviku
- začít se zajímat třeba o klikr a jiné pozitivní metody výcviku
- pořídit si knížku Trénink je rozhovor nebo Svého psa nestřílejte
- najít si na FB nějaké skupiny o výcviku psů
- atd

Okřikávat takhle malé štěně za to, že je aktivní, hravé a veselé (a holt u toho něco shodí nebo rozbije) považuju za nežádoucí. Zbytečně si s ním kazíte vztah a štěně vám nerozumí, vnímá pouze agresi ve vašem hlase, emocích (i když to vůbec nemusíte myslet agresivně). Klidně si to může vyložit jako "tohle je divnej a nebezpečnej člověk, radši se mu budu vyhýbat".

Děkuji za rady.

S tím stromkem to nebylo tak že by si hrála a omylem ho shodila. Tahala za větve, několikrát jsem se snažila upoutat pozornost jinam a když nereagovala řekla jsem zvýšeným hlasem “fuj”, hrát si s ní přestala, urazila se do druhého dne. Stejně bych třeba reagovala u svých dětí, toto opravdu neberu jako nějaký trest .))
S chovatelkou jsme se bavili, i u ní byla několikrát prý uražená, když ji nedovolila trhat třeba tapety ze zdi 🙉. Za mě nějaké tresty určitě ne, ale v napomínání upřímně problém nevidím a ani sebekrásnějšímu štěněti nedovolím přece vše jen, aby nebylo uražené. 😁🤷🏻‍♀️

Jde mi hlavně o ten problém s vodítkem, jestli neměl někdo podobný problém, nebo jak postupovat tam.

28.12.2021 09:17
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Lilian0101 napsal(a):
Děkuji za rady.

S tím stromkem to nebylo tak že by si hrála a omylem ho shodila. Tahala za větve, několikrát jsem se snažila upoutat pozornost jinam a když nereagovala řekla jsem zvýšeným hlasem “fuj”, hrát si s ní přestala, urazila se do druhého dne. Stejně bych třeba reagovala u svých dětí, toto opravdu neberu jako nějaký trest .))
S chovatelkou jsme se bavili, i u ní byla několikrát prý uražená, když ji nedovolila trhat třeba tapety ze zdi 🙉. Za mě nějaké tresty určitě ne, ale v napomínání upřímně problém nevidím a ani sebekrásnějšímu štěněti nedovolím přece vše jen, aby nebylo uražené. 😁🤷🏻‍♀️

Jde mi hlavně o ten problém s vodítkem, jestli neměl někdo podobný problém, nebo jak postupovat tam.

Jenomže štěně, které je u vás pár dní, nemáte s ním vztah a nerozumí "řeči vašeho kmene", nemůžete srovnávat s děckem, které ví moc dobře, co mu říkáte a co po něm chcete.
Ale když už jsme u toho srovnání, tak si vemte domů cizí batole a dělejte s ním to, co děláte se štěnětem - taky z vás bude mít hrůzu a nebude spolupracovat.

Podle mě Vám chybí přirozená empatie i zkušenost a to je v kombinaci s borderou docela nešťastné.

28.12.2021 09:22
rapotacka11

XXX.XXX.224.124

Dobrá volba.
Aby se zabavilo a nemuselo si hrát se stromkem,
bych pořídila ještě husky.
Ve dvou se to ... však to znáte.

28.12.2021 09:27
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

rapotacka11 napsal(a):
Dobrá volba.

Vy to vždycky umíte správně rozčísnout ...🤣👍

Lilian0101

28.12.2021 09:31
Lilian0101

XXX.XXX.27.245

Jeeezisi to jsem zase někam napsala o radu. Nechám si doma psa zdevastovat byt, ale beda jak si dovolím aby se mi to nelíbilo 😀
Pes to není první, fenka je tu ještě s druhou, psy jsme měli celý život, nějaké zkušenosti tedy opravdu mam. Navíc jsme měli vždy bordery, sebevědomé a vychované psy, kde nebylo nikdy potřeba žádných trestů, stačil tón hlasu. Tohle jsem ale zažila poprvé, proto jsem psala o radu, ale každopádně alespoň už vím, kde se už radit rozhodně nebudu, protože radu nevidím žádnou, ale kopnout si dokáže každý 🙂 pěkný den.

28.12.2021 09:45
rapotacka11

XXX.XXX.224.124

Nekopala jsem, jen jsem se zasmála.
Štěně povalí stromek.
To je neobvyklé a zvláštní.
Vám to vadí?
Tak proč jste tomu nezabránila?

28.12.2021 09:52
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

Hele, já chápu, že štěně neshodí stromek naschvál, že je to pro něj super zábava (taky jsme první rok s fenou bojovali s tím, že si myslela, že ozdoby na stromě jsou balónky), ale vy jste nikdy nezvýšili na štěně hlas? Opravdu nikdy vám nedošly nervy? Neříkám, že je v pořádku na štěně neustále řvát nebo zvyšovat hlas, ale někdy ty nervy ujedou...

A pak se opravdu bordera takhle "zhroutí" z jednoho "FUJ" vyšším hlasem? Opravdu ji to zasáhne tak, že se pak paničce vyhýbá, nenechá si nasadit obojek, nechodí na vodítku, nenechá na sebe sáhnout? Tohle je u BOC normální chování?

Lilian0101

28.12.2021 09:56
Lilian0101

XXX.XXX.27.245

rapotacka11 napsal(a):
Nekopala jsem, jen jsem se zasmála.
Štěně povalí stromek.
To je neobvyklé a zvláštní.
Vám to vadí?
Tak proč jste tomu nezabránila?

Vždyť jsem psala, že jsem se snažila NĚKOLIKRÁT pozornost zaujmout něčím jiným, ale bez výsledku. Hlas jsem pouze zvýšila, aby věděla že to není správné, tak jako u předchozích asi 3 psů a žádný se nezachoval takto. Beru, když se pes urazí, to je asi i v pořádku, ale mě nepřijde normální reakce na t vodítko, na které se ptám primárně. Nevím, proč tedy neporadíte v tomto směru a stále se mne snažíte nějak urazit. 🙂

28.12.2021 10:02
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

marcelaamax napsal(a):
Hele, já chápu, že štěně neshodí stromek naschvál, že je to pro něj super zábava (taky jsme první rok s fenou bojovali s tím, že si myslela, že ozdoby na stromě jsou balónky), ale vy jste nikdy nezvýšili na štěně hlas? Opravdu nikdy vám nedošly nervy? Neříkám, že je v pořádku na štěně neustále řvát nebo zvyšovat hlas, ale někdy ty nervy ujedou...

A pak se opravdu bordera takhle "zhroutí" z jednoho "FUJ" vyšším hlasem? Opravdu ji to zasáhne tak, že se pak paničce vyhýbá, nenechá si nasadit obojek, nechodí na vodítku, nenechá na sebe sáhnout? Tohle je u BOC normální chování?

Štěně jde usměrnit mnoha způsoby - záleží na situaci i naturelu štěněte, ale na mě to působí tak, že tady nejde o jednoho nějakého zdrba za stromeček, ale o celou sadu nepochopení a "křivd", které dohromady že psa dělají takového neurotika.
Kdyby se tak štěně chovalo ke všem, tak řeknu, že je to labil , ale pokud má problém jen se zadavatelkou, tak je to určitě námět k zamyšlení🤔

28.12.2021 10:04
rapotacka11

XXX.XXX.224.124

Tohle je u BOC normální chování?

Není to neobvyklé.
Měla jsem kdysi (chvíli) teriérku
a ta na obojku zkameněla.
Živej, bláznivej pes seděl jako socha.
Vynesla jsem ji ven, socha seděla bez hnutí,
čekala jsem
dost dlouho, poponesla o kus dál
a ještě chvíli trvalo než socha dotrucovala
a začala se hýbat.
Byl to roztomilý pes, povaha jiná od mých
představ, ale ráda si na příhody s ní vzpomenu.
Člověk se pořád učí .

28.12.2021 10:08
rapotacka11

XXX.XXX.224.124

Vždyť jsem psala, že jsem se snažila NĚKOLIKRÁT pozornost zaujmout něčím jiným, ale bez výsledku.

Asi má jiné představy o tom, co stojí za pozornost.
Je to makačka něco vymyslet .
Nejlíp je jít ven, když počasí dovolí.

28.12.2021 10:09
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Lilian0101 napsal(a):
Vždyť jsem psala, že jsem se snažila NĚKOLIKRÁT pozornost zaujmout něčím jiným, ale bez výsledku. Hlas jsem pouze zvýšila, aby věděla že to není správné, tak jako u předchozích asi 3 psů a žádný se nezachoval takto. Beru, když se pes urazí, to je asi i v pořádku, ale mě nepřijde normální reakce na t vodítko, na které se ptám primárně. Nevím, proč tedy neporadíte v tomto směru a stále se mne snažíte nějak urazit. 🙂

Jenomže psi se neuráží - toto není chování vlastní zvířatům, ale lidem.
Podle mě byste si měla najít v okolí někoho zkušeného, kdo vás oba uvidí live a bude operativně řešit konkrétní situaci.
Ze zkušenosti vím, jak se často psaný výklad z pohledu majitele liší od reality a tyhle abstraktní internetové rady pak nemohou fungovat, ani kdyby byly sebelepší a sebelépe míněné.

Lilian0101

28.12.2021 10:12
Lilian0101

XXX.XXX.27.245

marcelaamax napsal(a):

Děkuji. Právě proto se ptám, protože mi ty reakce přijdou opravdu strašně přehnané a nikdy jsem to u psa nezažila ani v okolí nikdo neví z pejskařů a kazí nám to úplně ten vztah, což mě samozřejmě trápí. Nikdo na ní nijak nekřičí, naopak jsem pak ještě chodila a uplácela ji pamlsky, což se dle mě ještě zhoršilo od té doby, protože pamlsek si samozřejmě vzala ale stejne nepřišla, až večer do postele vždy,… tak už čekám až si přijde sama,… 🙈

28.12.2021 10:14

"Při tak citlivém plemeni a jedinci by neškodilo:"
si v prvé řadě uvědomit, že mám labila
a co to znamená

"začít se zajímat třeba o klikr a jiné pozitivní metody výcviku"
jednoznačně ANO
viz následující

"pořídit si knížku Trénink je rozhovor nebo Svého psa nestřílejte"
ne nebo, ale a
a k tomu i šustovy další dvě knihy Trénink je v hlavě (ta je taková technická, nečte se tak lehce, ale je nesmírně důležitá!) i Neznám druhé takové zvíře jako je pes.
Trénink je rozhovor je naprostý základ, který zadavatelka opravdu potřebuje, aby zjistila, co je to trest a jak je to asi je s tím "naštváním" , mimo jiné.....

"Zbytečně si s ním kazíte vztah a štěně vám nerozumí, vnímá pouze agresi ve vašem hlase, emocích (i když to vůbec nemusíte myslet agresivně). Klidně si to může vyložit jako "tohle je divnej a nebezpečnej člověk, radši se mu budu vyhýbat"."
bych to dle úvodního příspěvku viděla, že se tak už stalo

"Tahala za větve, několikrát jsem se snažila upoutat pozornost jinam a když nereagovala řekla jsem zvýšeným hlasem “fuj”, hrát si s ní přestala, urazila se do druhého dne. Stejně bych třeba reagovala u svých dětí, toto opravdu neberu jako nějaký trest .))"
- při 10ti t. štěněti bych si ten stromeček mechanicky zabezpečila
- je zcela jedno, jak své chování vůči psu vidíme my, jako člověci, podstatné je, jak to vnímá pes!
takže jo, pro štěně to trest byl a evidentně ne malý

"ale v napomínání upřímně problém nevidím a ani sebekrásnějšímu štěněti nedovolím přece vše jen, aby nebylo uražené"
prosím, fakt to chce si přečíst tu knihu a trošku restartovat pohled na psa

"Jde mi hlavně o ten problém s vodítkem, jestli neměl někdo podobný problém, nebo jak postupovat tam."
- problém není jen vodítko, ale obecně labilita psa (s největší pravděpodobností)
- klasicky se to řeší tak, že se nechá štěněti trvale couračka a až si na ni zvykne, tak se bere do ruky
- a lze to i hezky pozitivním posilováním pomocí klikru

28.12.2021 10:23

Lilian0101 napsal(a):
Děkuji. Právě proto se ptám, protože mi ty reakce přijdou opravdu strašně přehnané a nikdy jsem to u psa nezažila ani v okolí nikdo neví z pejskařů a kazí nám to úplně ten vztah, což mě samozřejmě trápí. Nikdo na ní nijak nekřičí, naopak jsem pak ještě chodila a uplácela ji pamlsky, což se dle mě ještě zhoršilo od té doby, protože pamlsek si samozřejmě vzala ale stejne nepřišla, až večer do postele vždy,… tak už čekám až si přijde sama,… 🙈

Evidentně máte opravdu citlivého a chytrého jedince. Pokud ho nechcete vrátit, což asi nechcete, budete muset jít na úroveň toho zvířete. Jednat na úrovni jeho myšlení a jeho reakcí, tak, aby vám rozumělo.

Já bych to napomínání opravdu vynechala. Nemusíte si nechat zničit byt, ale musíte najít vhodný způsob, jak štěně usměrnit, aby to správně pochopilo a chtělo s vámi i nadále spolupracovat. Když se vám toto děje v jeho sotva 3 měsících, co se asi bude dít, až nastoupí puberta :) Do té doby na to musíte přijít, jinak se na vás vyprdne úplně.
Tahání za stromek byl evidentně mnohem zábavnější a celkově silnější argument, než vaše návrhy na jinou činnost či snaha vysvětlit, že toto si nepřejete. Musíte najít silnější argument. Představte si to batole, který si dává do pusy něco, co nechcete. Asi mu to z pusy vyndáte, seberete mu tu věc, dáte mu do pusy něco lepšího, půjdete s ním dělat něco úplně jiného, atd atd. Těch možností je trilion a vy musíte najít to, co bude fungovat u vás.

A ještě - pokud funguje manželovi, promluvte si s ním a vyzvídejte, jak to se psem dělá, jak u toho přemýšlí, jakou má náladu. Ať vám poradí, co mu funguje.

Lilian0101

28.12.2021 10:28
Lilian0101

XXX.XXX.27.245

Inspektor Pišišvor napsal(a):
Štěně jde usměrnit mnoha způsoby - záleží na situaci i naturelu štěněte, ale na mě to působí tak, že tady nejde o jednoho nějakého zdrba za stromeček, ale o celou sadu nepochopení a "křivd", které dohromady že psa dělají takového neurotika.
Kdyby se tak štěně chovalo ke všem, tak řeknu, že je to labil , ale pokud má problém jen se zadavatelkou, tak je to určitě námět k zamyšlení🤔

No, ona se vzpírá na tom vodítku všem, manžel ji musí taky “honit” aby šla ven 😀 alenejsou to takové scény jako u mě. U mě je to fakt extrémní úplně 🙈 jako bych si to u ní podělala tím obojkem na začátku a už to v ní prostě bylo… po tom stromku byla úplně v pohodě, problém přišel až s tím obojkem a vodítkem. Vlastně ji nemůžu “vynadat” nebo napomenout za nic, protože se věc ještě zhoršuje… ale na sedacku, nebo do postele za mnou pak přijde, tak nevím…taky když je manžel v práci, je úplně vyměněna. Přijde manžel, jako bych tu nebyla a nebo jako bych jí dělala bůh ví co….
Včera jsme byli u mých rodičů, odcházeli jsme a mamka jí nandala vodítko - tytéž scény jako mě. Utikala k mému tátovi a vše ok. 🤦🏻‍♀️ Nechápu…

28.12.2021 10:48
PumaCZ

XXX.XXX.135.121

“Pes to není první, fenka je tu ještě s druhou, psy jsme měli celý život, nějaké zkušenosti tedy opravdu mam.”

Ja bych se jen vyjadrila k tomu vyse.
Je jedno, kolik mel clovek psu a kolik ma zkusenosti, pak prijde ten JEDEN, ktery vam ukaze, ze o psech vlastne vubec nic nevite, co platilo na ty predchozi, na nej absolutne nezabira, a musite tak zacit uplne od nuly, jako kdybyste v zivote psa nemela - muj pripad a zkusenost :)

Kazdopadne preji hodne stesti a pevne nervy!

28.12.2021 11:10

Odnesu psa ven, nasadím obojek a vodítko, jdeme domů. Hotovo.
Hrajeme "kde je granule", nasadím obojek, hrajeme přetahovanou.
Děláte tragédii z obojku a vodítka, pes dělá tragédii z obojku a vodítka.
Dejte vodítko tam, kde ho tolik nevnímá. U zábavy, když spí, venku, u hry.
Vymeňte obojek za jiný, vodítko za lehčí, obojek za šátek, obojek za postroj, vhození do rybníka za "hele, jakej pěknej obojek, koukni na něj a dám ti maso",
trochu se snažte.

Lilian0101

28.12.2021 11:12
Lilian0101

XXX.XXX.27.245

Odnesu psa ven, nasadím obojek a vodítko, jdeme domů. Hotovo.
Hrajeme "kde je granule", nasadím obojek, hrajeme přetahovanou.
Děláte tragédii z obojku a vodítka, pes dělá tragédii z obojku a vodítka.
Dejte vodítko tam, kde ho tolik nevnímá. U zábavy, když spí, venku, u hry.
Vymeňte obojek za jiný, vodítko za lehčí, obojek za šátek, obojek za postroj, vhození do rybníka za "hele, jakej pěknej obojek, koukni na něj a dám ti maso",
trochu se snažte.

To já samozřejmě vše zkoušela, ale jak jsem psala, co jsem ji dala obojek poprvé a byla ta “scéna” mě k sobě ani nepustí a začne ječet jen se priblizim. 🙄

28.12.2021 11:15

Lilian0101 napsal(a):
To já samozřejmě vše zkoušela, ale jak jsem psala, co jsem ji dala obojek poprvé a byla ta “scéna” mě k sobě ani nepustí a začne ječet jen se priblizim. 🙄

Mě to nezajímá, že kvičí. Jak chodíte čůrat?

28.12.2021 11:16

To tam ten pes jako celý den leží někde a nehrajte si, neučíte se, nebo co tam děláte?
Rozhodně bych nedala obojek a vodítko, ať tahá za sebou, to je tlak, to tahle zvířata nesnáší.
Nasazovat obojek venku při hře, sundat, začít znovu - pohled na obojek = odměna, obojek položený na krku = odměna atd.

28.12.2021 11:24
Caty

XXX.XXX.51.50

Lilian0101 napsal(a):
No, ona se vzpírá na tom vodítku všem, manžel ji musí taky “honit” aby šla ven 😀 alenejsou to takové scény jako u mě. U mě je to fakt extrémní úplně 🙈 jako bych si to u ní podělala tím obojkem na začátku a už to v ní prostě bylo… po tom stromku byla úplně v pohodě, problém přišel až s tím obojkem a vodítkem. Vlastně ji nemůžu “vynadat” nebo napomenout za nic, protože se věc ještě zhoršuje… ale na sedacku, nebo do postele za mnou pak přijde, tak nevím…taky když je manžel v práci, je úplně vyměněna. Přijde manžel, jako bych tu nebyla a nebo jako bych jí dělala bůh ví co….
Včera jsme byli u mých rodičů, odcházeli jsme a mamka jí nandala vodítko - tytéž scény jako mě. Utikala k mému tátovi a vše ok. 🤦🏻‍♀️ Nechápu…

Já to chápu, není to neobvyklé, ti chlapi jsou prostě vyrovnanější a pes labil z nich cítí větší jistotu a klid.
Takže hlavně Vy se hoďte do klidu, ono to půjde.

28.12.2021 11:27

Štěkanátka u chovatelky neuměla obojek?
Jak to u ní vypadalo, kde ta zvířata byla? Umíte si představit, co to bude v roce?
Zasypte obojek a vodítko pamlsky, nechte obojky válet se všude, u misky s jídlem, ... ani kdyby mi platili, bych si takové zvíře nevzala.
Co ten druhý pes? Nechte je si hrát venku, pak nacvakněte vodítka a jde se domů, ne? Co dělá ten druhý pes?
Pamlsek jednomu, obojek, pamlsek druhému, obojek. Obojek zvětším, ukážu jídlo, pes jde pro jídlo do obojku na zemi, do obojku ve vzduchu...
Máte to pomotané, tohle zvíře je citlivé a škola hrou, vy řešíte nátlakem. Vraťte ji a kupte Rexe. Nebo nic.

Lilian0101

28.12.2021 11:49
Lilian0101

XXX.XXX.27.245

Chovatelka ji učila na podložku, takže chodí na tu, chodili jsme na zahradu u baráku co tři hodiny, ale nevyčůrala se stejně ani jednou, což by nevadilo, je malá, ale je potřeba naučit i to vodítko, socializaci, ulice, auto….. Teď co byl ten problém s tím obojkem se chytit nenechá, utíká a křičí, teď už teda i manželovi, když jí teď bral ven…, nakonec ani nemohl protože scéna naprosto příšerná. Jezdíme stále po výletech, jsme hodně aktivní, nechci mít psa jen u baráku proto, že se jí nelíbí mít vodítko 😔
Učená nebyla vůbec, podle té reakce tedy rozhodně ne.
Druhá fenka je úplně v pohodě, tam s tímto nebyl nikdy žádný problém. Nacvaklo se vodítko a šlo se. Párkrát se zastavila ale na pamlsek zase hned šla a dobrý, totéž psi před ní. Teď dostane vodítko velká, mala to vidí a musím ji po baráku honit, ječí jako blázen a nakonec to stejně nejde, protože jakmile ji chytnu, tak po mě i cvaká a je jako šílená že ani to vodítko nejde nacvaknout 🤦🏻‍♀️🤷🏻‍♀️ Takové “scény” jsem opravdu ještě nikdy nezažila… přitom ale pak třeba venku jde normálně, přiběhne na zavolání, hraje si, ale doma prostě NE.
Napadlo mě, jestli nebyl nějaký problém u chovatelky a něco se tam nestalo, ale paní mi přišla strašně fajn a nemyslím si že by jí nějak ublížila, nebo tak…
Hraje si, se synem (12) nebo s druhou fenou, nechá si házet míček, vše je ok, než na ní chci sáhnout - podle mě si ale myslí že ji budu sahat na ten krk nebo nevím.. už fakt nevím.

28.12.2021 12:24
whasabi

XXX.XXX.167.87

Lilian0101 napsal(a):
Chovatelka ji učila na podložku, takže chodí na tu, chodili jsme na zahradu u baráku co tři hodiny, ale nevyčůrala se stejně ani jednou, což by nevadilo, je malá, ale je potřeba naučit i to vodítko, socializaci, ulice, auto….. Teď co byl ten problém s tím obojkem se chytit nenechá, utíká a křičí, teď už teda i manželovi, když jí teď bral ven…, nakonec ani nemohl protože scéna naprosto příšerná. Jezdíme stále po výletech, jsme hodně aktivní, nechci mít psa jen u baráku proto, že se jí nelíbí mít vodítko 😔
Učená nebyla vůbec, podle té reakce tedy rozhodně ne.
Druhá fenka je úplně v pohodě, tam s tímto nebyl nikdy žádný problém. Nacvaklo se vodítko a šlo se. Párkrát se zastavila ale na pamlsek zase hned šla a dobrý, totéž psi před ní. Teď dostane vodítko velká, mala to vidí a musím ji po baráku honit, ječí jako blázen a nakonec to stejně nejde, protože jakmile ji chytnu, tak po mě i cvaká a je jako šílená že ani to vodítko nejde nacvaknout 🤦🏻‍♀️🤷🏻‍♀️ Takové “scény” jsem opravdu ještě nikdy nezažila… přitom ale pak třeba venku jde normálně, přiběhne na zavolání, hraje si, ale doma prostě NE.
Napadlo mě, jestli nebyl nějaký problém u chovatelky a něco se tam nestalo, ale paní mi přišla strašně fajn a nemyslím si že by jí nějak ublížila, nebo tak…
Hraje si, se synem (12) nebo s druhou fenou, nechá si házet míček, vše je ok, než na ní chci sáhnout - podle mě si ale myslí že ji budu sahat na ten krk nebo nevím.. už fakt nevím.

Tak jestli máte zahradu, venčete zatím na zahradě bez vodítka. Tím, že ji honíte po baráku se ten problém jenom zhoršuje.
A cvičte na pamlsky, popř. na krmnou dávku doteky. Ideální je, naučit se pracovat s klikrem. Ze začátku odměňujte psa za to, že se dotkne vás, až si zvykne a uklidní se, začněte se ho dotýkat vy, ze začátku i jinde než na krku, postupně prodlužujte dobu. Pak vezměte do ruky obojek a trénujte doteky s obojkem.

https://www.youtube.com/watch?v=WEx4_tAL6yc

Tady se třeba učí kapat do očí, podobně můžete trénovat pouze dotyk, později třeba prostrčení hlavy obojkem.

28.12.2021 12:41
marushka

XXX.XXX.231.244

Mně přijde že na desetitýdenní štěně toho chcete moc.. zahrada a vzájemné poznávání a vytváření důvěry a sem tam menší socializační procházka úplně stačí úplně stačí.. obecně desetitýdenní štěňata ještě nemají samy o sobě touhu poznávat široké okolí a kdyby byly u matky, tak jsou ji pořád za zadkem. S věkem se to bude zlepšovat.

28.12.2021 12:45

v této situaci bych jí nechala obojek trvale (s cca 10 cm šňůrkou ), přestala řešit, a začala "od začátku" -trénovat s klikrem, nastudovat, a trénovat cokoliv (základní poslušnost, sebeovládání) ne nasazování obojku, to nechat zapomenout.

Zadavatelka si musí získat důvěru, pokazila si to (to je ten rozdíl od ostatních), nezačíná "od nuly", ale z mínusu.

Asi bych přešla(zatím) na postroj (postupně naklikaný).

28.12.2021 21:25
Fiona.Praha

XXX.XXX.68.124

Lilian0101 napsal(a):

Nebojí se ženských?
Vám dělá scény a mámě v podstatě taky?
Doma hledá ochranu u manžela, u rodičů u táty.
Zkusila bych další ženu, třeba kamarádku nebo sousedku.

Začala bych tím, že bych ji do postele a na sedačku nepouštěla. Normálně k Vám nepřijde, ale na sedačce a v posteli Vás snese? Abyste neskončila tak, že bude dělat divadlo, že jste v posteli nebo na sedačce. Proto bych ji tam přestala pouštět a učila ji na pelíšek. Pes nemusí spát v posteli, ani se válet na sedačce.
Obojek bych jí nechala nasazený pořád, ať se s tím nějak popere, ona si zvykne a přestane ho řešit.
No a když by se mnou "nemluvila", trénovala bych tu starší, volala bych ji k sobě, chválila, odměňovala, hladila a hrála si s ní a štěně bych nechala se dívat. Nevydrží to a přidá se, ale pak musíte být důsledná a odměňovat jen žádoucí chování, např. dotek.

28.12.2021 21:39
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.25.97

Fiona.Praha napsal(a):
Nebojí se ženských?
Vám dělá scény a mámě v podstatě taky?
Doma hledá ochranu u manžela, u rodičů u táty.
Zkusila bych další ženu, třeba kamarádku nebo sousedku.

Začala bych tím, že bych ji do postele a na sedačku nepouštěla. Normálně k Vám nepřijde, ale na sedačce a v posteli Vás snese? Abyste neskončila tak, že bude dělat divadlo, že jste v posteli nebo na sedačce. Proto bych ji tam přestala pouštět a učila ji na pelíšek. Pes nemusí spát v posteli, ani se válet na sedačce.
Obojek bych jí nechala nasazený pořád, ať se s tím nějak popere, ona si zvykne a přestane ho řešit.
No a když by se mnou "nemluvila", trénovala bych tu starší, volala bych ji k sobě, chválila, odměňovala, hladila a hrála si s ní a štěně bych nechala se dívat. Nevydrží to a přidá se, ale pak musíte být důsledná a odměňovat jen žádoucí chování, např. dotek.

Podle mě do té postele nebo na sedačku vleze, protože tam už je klid a zadavatelkou se z pohledu štěněte nechová "nebezpečně".

28.12.2021 21:46

musím ji po baráku honit, ječí jako blázen a nakonec to stejně nejde, protože jakmile ji chytnu, tak po mě i cvaká a je jako šílená že ani to vodítko nejde nacvaknout 🤦🏻‍♀️

Tohle je vážně na pár facek. Vám, ne tomu štěněti. Problém jste si způsobila sama. Honit štěně, až ječí strachy ? Vážně jste vadná, že to nechápete ! Prostě bude po vašem, vy jí přece zaženete někde do kouta a odchytíte a obojek jí narvete a ven ji potáhnete. Někteří lidi by nikdy psa mít neměli - a je úplně jedno, kolik jich měli před tím. Když s vámi nebude dítě chtít jít na procházku...taky ho potáhnete za nohu?

28.12.2021 21:49

Začala bych tím, že bych ji do postele a na sedačku nepouštěla.

Fakt "dobrej nápad". Vy byste jí vzala to jediné místo, kde se nebojí, kde nehysterčí.....a sesype se vám úplně!
Chápete, že je to mimino? Není jí 10 měsíců, ale 10 týdnů. Už jen chybí blábol o dominanci - nezkouší to na ně náhodou?

28.12.2021 22:36
Fiona.Praha

XXX.XXX.68.124

Fakt "dobrej nápad". Vy byste jí vzala to jediné místo, kde se nebojí, kde nehysterčí.....a sesype se vám úplně!
Chápete, že je to mimino? Není jí 10 měsíců, ale 10 týdnů. Už jen chybí blábol o dominanci - nezkouší to na ně náhodou?

Jediné klidné místo má mít svůj vlastní pelíšek nebo třeba kenelku.
Taky by se mohlo stát, že časem skončí zadavatelka v obýváku na sedačce, protože ji odrostlé štěně nebude do té postele chtít pustit.

A tu Vaší rýpací blábolovinu o dominanci ani nebudu komentovat.

Lilian0101

28.12.2021 22:37
Lilian0101

XXX.XXX.27.245

Asi jste se nějak špatně vyspala? 😂
A co jsem podle vás měla asi tak dělat, když nechceš, tak se venčit nepůjdeš? Když nechceš z postele, tak z ní půjdu já? Pak ji začne vadit že jsem třeba vůbec ve stejné místnosti? Podívejte, své psy miluju, opravdu hodně, ale stále je to zvíře, pes. Takový postoj co píšete budu používat u dětí, třeba, ale pokud budu stále ustupovat, zjisti že když bude ječet příště třeba protože nechce z postele tak po mě nakonec za půl roku vyjede? Nebo nebude chtít poslechnout tak začne ječet, protože ví že pak se nebude nic dít? To tedy ta mě také není dobrý postup a raději vaše rady používat nebudu a budu se řídit podle těch nad vámi. A pár facek vám, za to, že soudíte aniž by jste mě znala. Pěkný večer

28.12.2021 23:00
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.25.97

Lilian0101 napsal(a):
Asi jste se nějak špatně vyspala? 😂
A co jsem podle vás měla asi tak dělat, když nechceš, tak se venčit nepůjdeš? Když nechceš z postele, tak z ní půjdu já? Pak ji začne vadit že jsem třeba vůbec ve stejné místnosti? Podívejte, své psy miluju, opravdu hodně, ale stále je to zvíře, pes. Takový postoj co píšete budu používat u dětí, třeba, ale pokud budu stále ustupovat, zjisti že když bude ječet příště třeba protože nechce z postele tak po mě nakonec za půl roku vyjede? Nebo nebude chtít poslechnout tak začne ječet, protože ví že pak se nebude nic dít? To tedy ta mě také není dobrý postup a raději vaše rady používat nebudu a budu se řídit podle těch nad vámi. A pár facek vám, za to, že soudíte aniž by jste mě znala. Pěkný večer

Problém je, že Vy vidíte problém tam, kde ve skutečnosti ani není, ale nevidíte a hlavně nechcete vidět problém tam, kde skutečně je - tady je každá rada drahá a kouzelný proutek na tohleto taky nefunguje 🤔

28.12.2021 23:04

Čím dál víc si myslím, že je to troll. Štěněti je 10 týdnů a ona už předpovídá, že ji vyžene z postele a pak dokoce z domu. A přitom je to podle popisu uzlíček neštěstí.
Očíslovaný troll to je.

28.12.2021 23:12

Problém je, že Vy vidíte problém tam, kde ve skutečnosti ani není, ale nevidíte a hlavně nechcete vidět problém tam, kde skutečně je - tady je každá rada drahá a kouzelný proutek na tohleto taky nefunguje 🤔

Tak já si to představit dokážu. Každý není vrcholně empatický jedinec, co frčí na myšlenku, ženská má na starosti rodinu, je ve smyku.. Teď nervní štěně, nikdy se s tím nesetkala, zkouší, všechno špatně, ztratí se v tom, že není schopna se na situaci dívat objektivně. Na to je pohled zvenčí potřeba, ale asi ne na diskuzi. Jinak 10 t není nic určujícího, je to prostě štěně, které si má primárně budovat vztahy. Můj se v prvních týdnech bál mé mámy, protože jí absolutně nerozumněl. Hlavně se k němu přibližovala zeshora a on se jí bál. Možná v tom bude ta jistota gauče a postele, protože tam zadavatelka sedí/leží.

28.12.2021 23:15

Ale tak někteří psi jsou takové hysterky. Především bych si nevzala takového psa - jo, ono to za to nemůže, že chovatelka psy zavřela doma a nechala je venčit se (to je od slova venku) doma. Zvlášť border kolie... hraniční... porucha. Na co si vůbec takového psa pořizuji? Co je v plánu? Kdyby mi někdy hráblo a koupila jsem to, tak na tohle musím být připravená - nastudováno, jak s tím zacházet a už to dobře umět s klikrem.
Zadavatelka má trochu pravdu s tím, co bude za pár měsíců. Když to takhle nechá, pes takový zůstane.
Ale řešit to nátlakem nepůjde, takže poslechněte hmn_ - kupte si knížku, webinář a
uvědomte si, co máte doma.
A neurážejte se a běžte to zkusit znovu a jinam, když doma už je to zkažené.
Na tom klikru nic není - za pár minut to pochopíte. Akorát jeden háček to má - musíte někdy jako že začít.

28.12.2021 23:36
Trickyvoo

XXX.XXX.248.203

Taky mám doma štěně a hned nazačátku mě přesvědčilo, že vše, co fungovalo na ty dva předešlé, můžu rovnou zapomenout. Obojek jsem jí teda nasadila rovnou v autě, když jsme si ho vezli domů, v té době mohla mít taky 10 týdnu, ale mohla být i starší či mladší. Byla ve stádiu, dělejte si se mnou co chcete. Vodítko taky snesla dobře, ale chodit mi nechtěla. Měla dlouhé vodítko, došla jsem, až kam to šlo, ona seděla a já si sedla a lákala jí k sobě, když přiběhla, tak dostala pamlsek. Dostali jsme se jen k brance sousedů, dál to nešlo, pak to samé na druhou stranu, zase jen k sousedům. Prostě jsem jí spíš přemlouvala, protože když jsem byla netrpělivá a houkla, tak bylo vidět, že je to špatně, co snesli psi před ní, tak ona nese těžce a pak i to, co dělala už bez problémů, nebyla ochotná dělat. Postupně jsme přidávali vzdálenosti, zážitky, když přestála první šok z neznámého, začala jsem pamlskovat a musím říct, že na to, že jí mám doma měsíc, dělá velké pokroky a nakonec jsem doma jediná, kdo na ní může trochu "houknout", když dělá něco, co už ví, že nemá a poslechne. Neříkám, že jsem to dělala dobře, jsme teprve na začátku, ale zatím pamlskování a pozitivní přístup dost funguje. Pointa je, že když jsem viděla, že u ní nefunguje to, co jsem dělala u předchozích psů, že to musím zkusit nějak jinak. Je to kříženec, ale podle popisu povahy mi přijde, že je povahově asi border kolie. Navíc mi přijde chytřejší než ti předešlí psi, celkem rychle zvládla hlavolamy, které ten předešlý pes nikdy nezvládl na takové úrovni jako ona. Koupila jsem si knihu o výchově, taky nějakou s nápády na hry a snažím se.

28.12.2021 23:44
Trickyvoo

XXX.XXX.248.203

Jo a co mi třeba i při těch procházkách pomohlo, aby začala dělat, co potřebuji, tak jsem si s ní povídala. Ona ráda vysedávala a sledovala popeláře, pokrývače, sypače...prostě vše, co viděla poprvé a vždy se k tomu usadila, tak jsem to komentovala, co to jako je a pak jí řekla, tak pojď a ona šla. Když jsem na procházce mlčela a jen chválila či dávala pokyny povely, tak nějak nefungovala. Jak jsem začala na ní mluvit, tak najednou se mnou šla tak nějak nadšeně. Sice vypadám jako blázen, ale pro mě je hlavní, že mi pes začal fungovat, jak jsem potřebovala.

29.12.2021 00:47
GAELLE

XXX.XXX.66.235

Chudák štěně

29.12.2021 07:39
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Tak já si to představit dokážu. Každý není vrcholně empatický jedinec, co frčí na myšlenku, ženská má na starosti rodinu, je ve smyku.. Teď nervní štěně, nikdy se s tím nesetkala, zkouší, všechno špatně, ztratí se v tom, že není schopna se na situaci dívat objektivně. Na to je pohled zvenčí potřeba, ale asi ne na diskuzi. Jinak 10 t není nic určujícího, je to prostě štěně, které si má primárně budovat vztahy. Můj se v prvních týdnech bál mé mámy, protože jí absolutně nerozumněl. Hlavně se k němu přibližovala zeshora a on se jí bál. Možná v tom bude ta jistota gauče a postele, protože tam zadavatelka sedí/leží.

Ale já tohle taky chápu. Co ale nechápu je, že zadavatelka odmítá přijmout fakt, že něco nefunguje tak jak si myslí a místo toho, aby se zamyslela nad tím, co jí tady lidi napsali, tak po nich ještě štěká.
Přitom ti lidi tady opravdu nepíšou kraviny a věnují jejímu problému svůj volný čas, ve kterém by mohli dělat něco jiného.

otázka

29.12.2021 08:38
otázka

XXX.XXX.230.195

Štěněti je 10týdnů, urychleně bych ho vrátila chovateli, třeba za cenu finanční ztráty. Buď je špatně socializované nebo je to labilní jedinec, což u borderek je dost běžný. Zadavatelka uvádí, že to není její první pes tohohle plemene, ale několikátý. Takže je určitě schopná posoudit, jestli se štěně chová standartně. Nejspíš by si s ním i jiný majitel dokázal poradit, ale nepřipadá mi, že by to byl pejsek, který bude šťastně prosperovat v rodině s dětmi, dalším psem a tak. Takhle malé štěně snadno dostane nového majitele s kterým si sedne líp a vy si pořídíte něco klidnějšího. Pes je závazek na řadu let a společných 12-15 let s labilním psem, se kterým nemáte společnou řeč zhořkne.

29.12.2021 08:43

otázka napsal(a):
Štěněti je 10týdnů, urychleně bych ho vrátila chovateli, třeba za cenu finanční ztráty. Buď je špatně socializované nebo je to labilní jedinec, což u borderek je dost běžný. Zadavatelka uvádí, že to není její první pes tohohle plemene, ale několikátý. Takže je určitě schopná posoudit, jestli se štěně chová standartně. Nejspíš by si s ním i jiný majitel dokázal poradit, ale nepřipadá mi, že by to byl pejsek, který bude šťastně prosperovat v rodině s dětmi, dalším psem a tak. Takhle malé štěně snadno dostane nového majitele s kterým si sedne líp a vy si pořídíte něco klidnějšího. Pes je závazek na řadu let a společných 12-15 let s labilním psem, se kterým nemáte společnou řeč zhořkne.

Na jednu stranu souhlasím.
Na druhou stranu si myslím, že by "stačilo" změnit smýšlení a začít se na celou věc a hlavně na pejska dívat jinak. Může to být zajímavá výzva, při které se člověk naučí velkou spoustu věcí sám o sobě. Pokud na to zadavatelka má čas a energii, což předpokládám, že má, když si vybrala tohle plemeno, může se do problému zakousnout a začít makat, především na sobě. Za nějaký čas můžou být i s tím "labilem" sehraní a spokojení. Samo a bez práce se to ale určitě nestane.

29.12.2021 08:45

musím ji po baráku honit, ječí jako blázen a nakonec to stejně nejde, protože jakmile ji chytnu, tak po mě i cvaká a je jako šílená že ani to vodítko nejde nacvaknout 🤦🏻‍♀️

Tohle je vážně na pár facek. Vám, ne tomu štěněti. Problém jste si způsobila sama. Honit štěně, až ječí strachy ? Vážně jste vadná, že to nechápete ! Prostě bude po vašem, vy jí přece zaženete někde do kouta a odchytíte a obojek jí narvete a ven ji potáhnete. Někteří lidi by nikdy psa mít neměli - a je úplně jedno, kolik jich měli před tím. Když s vámi nebude dítě chtít jít na procházku...taky ho potáhnete za nohu?

Když s vámi nebude dítě chtít jít na procházku...taky ho potáhnete za nohu?

Za nohu ne, ale já mu to dám příkazem. A půjde se. Píšu o malém dítěti, ne o puberťákovi, kterého mohu nechat samotného doma. Obecně u nás nikdy neřídilo a nebude řídit chod domácnosti dítě svými rozmary.

Omlouvám se, je to trochu mimo řešený problém. Tam mě zaujalo, jak štěně vyvádí kvůli obojku. Ale u chovatelky obojek nejspíš mělo od narození - barevný rozlišovací. Takže by mu na krku neměl vadit, mělo by být zvyklé.

29.12.2021 08:49

Právě asi rozlišovací obojek nemělo... čůralo doma a tak.
Nevěřím, že to je border kolie, takhle je přece nikdo nechová.
Tak abych tady nepomlouvala border kolie.

otázka

29.12.2021 08:53
otázka

XXX.XXX.230.195

Na jednu stranu souhlasím.
Na druhou stranu si myslím, že by "stačilo" změnit smýšlení a začít se na celou věc a hlavně na pejska dívat jinak. Může to být zajímavá výzva, při které se člověk naučí velkou spoustu věcí sám o sobě. Pokud na to zadavatelka má čas a energii, což předpokládám, že má, když si vybrala tohle plemeno, může se do problému zakousnout a začít makat, především na sobě. Za nějaký čas můžou být i s tím "labilem" sehraní a spokojení. Samo a bez práce se to ale určitě nestane.

Něco mi říká, že chuť na to řešit tenhle typ problémů nemá.

29.12.2021 09:18
sufle

XXX.XXX.173.175

Možná trochu mimo, ale přijde mi divné, že tak hystericky reaguje pouze na obojek. Kdyby byl takový labil, tak by se to projevilo i v jiných oblastech, ne?
Napadlo mě, zda nasazení obojku nebylo pro štěně bolestivé. Nevím, třeba skřípnutí kůže a citlivější jedinec pak tak extrémě zareaguje.
Jak tu už někdo psal, nechala bych štěněti obojek trvale i s 10 cm šňůrkou. Třeba jen stužku.

K ostatnimu se vyjadřovat nebudu. Nesnáším polidšťování chování psů - trucuje, uráží se, mstí se atp. A nemám ráda ani přirovnávání k dětem, se psy je to jednodušší

Zadavatelko, píší zde opravdu lidé, kteří se celý život věnují psům, a to i na profesionální úrovni. Vašemu štěněti i vám chtějí pomoci. Vycházejí pouze z informací, které zde napíšete. Tak se neurážejte, vše si pročtěte ještě jednou. Rad tu padlo dost.

29.12.2021 10:57

Jako první krok bych nasadila obojek a nechala trvale - klidně jen tenký rozlišovák a ať ho nasadí manžel, pokud to od něj štěně snese. A okamžitě bych přestala s nátlakovými akcemi typu "honila jsem ho po baráku".
Nezkusili jste ke zklidnění situace využít starší fenku? Naše štěně začalo na 10 týdnech chodit ven a "trucovalo" (prosím záměrně uvozovky!). Prostě si kecla před brankou a nejdu a nejdu. Tak jsem si dřepla, přivolala starší fenku a začala jí hladit, muchlovat, odměňovat, povídat jí tak, aby na nás štěně vidělo. Samozřejmě prcek neodolal a rozběhl se k nám. Odměna, veliká radost v hlase, důkladná pochvala a nechala jsem jí zase běžet. Ani na ní nemusíte sáhnout, pokud fyzický kontakt nezvládá. Takhle jsme se promazlily vycházkou, nejdřív kraťoučkou a postupně jsem prodlužovala, Během 2 týdnů po "trucování" ani vidu. Stejně tak jsem učila přivolání prostřednictvím staré fenky. Klidně začínat na zahradě, ve známém prostředí, kde nemusí být na vodítku, ale za každou cenu se vyhnout jakémukoliv tlaku na štěně. Potřebuje se uklidnit a získat důvěru. Nic vám neuteče, socializace vystresovaného štěněte by vám stejně nebyla k ničemu. Mám z toho pocit, že na štěně jdete moc hrrr (nemyslím to zle).

otázka

29.12.2021 11:07
otázka

XXX.XXX.230.195

Osobně svým způsobem chápu i zadavatelku. Já bych doma labilního psa taky nechtěla. Život s takovým zvířetem je o spoustě práce a kompromisů, pokud má děti, práci a nevím co ještě, tak třeba si třeba se psem a činností s ním chce pročistit hlavu od starostí, ne si je ještě přidělávat. Nicméně, volba zrovna tohohle, sice inteligentního, ale velmi citlivého a na práci náročného plemene je krok mimo. Věřím že existují vyrovnaní jedinci borderek, ale těch nervních je sakra hodně. Kdyby se štěně dostalo do jiných podmínek, k někomu, kdo s takovým pejskem umí spolupracovat, bylo by to lepší pro obě strany. Někdy je lepší si včas uvědomit, že na něco prostě nemám nervy, než to lámat přez koleno. Za mě má být vztah se psem o vzájemném potěšení a radosti z přítomnosti obou partnerů a tady to rozhodně vzájemně nesedlo.

29.12.2021 11:16

otázka napsal(a):
Osobně svým způsobem chápu i zadavatelku. Já bych doma labilního psa taky nechtěla. Život s takovým zvířetem je o spoustě práce a kompromisů, pokud má děti, práci a nevím co ještě, tak třeba si třeba se psem a činností s ním chce pročistit hlavu od starostí, ne si je ještě přidělávat. Nicméně, volba zrovna tohohle, sice inteligentního, ale velmi citlivého a na práci náročného plemene je krok mimo. Věřím že existují vyrovnaní jedinci borderek, ale těch nervních je sakra hodně. Kdyby se štěně dostalo do jiných podmínek, k někomu, kdo s takovým pejskem umí spolupracovat, bylo by to lepší pro obě strany. Někdy je lepší si včas uvědomit, že na něco prostě nemám nervy, než to lámat přez koleno. Za mě má být vztah se psem o vzájemném potěšení a radosti z přítomnosti obou partnerů a tady to rozhodně vzájemně nesedlo.

Souhlasím, že bych se taky nechtěla celý život potýkat s nějakou extrémní labilitou. Ale není to brzy takhle nad ním lámat hůl? Štěně má 10 týdnů, jak dlouho jsou spolu? Najít si k sobě cestu může trvat podstatně dýl, ale nakonec z něj může být skvělý parťák. Ale vzdávat to po dvoutýdenním soužití je prostě předčasné, já bych určitě hledala cestu, jak na to (což zadavatelka dělá, když se tu ptá na zkušenosti).

29.12.2021 11:36

" Ale není to brzy takhle nad ním lámat hůl? Štěně má 10 týdnů, jak dlouho jsou spolu? "

a jaký vztah už si zadavatelka se štěnětem stihla vytvořit, to ne každý dá......

"já bych určitě hledala cestu, jak na to (což zadavatelka dělá, když se tu ptá na zkušenosti)"

ano, to je zřejmé
jakou má vizi, jakou cestu hledá......

otázka

29.12.2021 11:39
otázka

XXX.XXX.230.195

Na jednu stranu máte pravdu, 2 týdny se zdá jako málo. Ale u normálního socializovaného štěněte je to absolutně dost na to, aby s majiteli navázalo přátelský vztah. Tady se to zjevně neděje. Čas na relativně snadnou nápravu takového psa není dlouhý, čím je psík starší, tím to půjde hůř a zůží se okruh lidí, kteří si jsou takového pejska ochotní vzzít domů a pracovat s ním. Borderka a její kříženci se tu objevují v čelních místech diskusí na téma problémů s chováním, právě pro jejich inteligenci spojenou s labilitou. Staršího psa si moc lidí na krk nebude chtít uvázat, u malého štěněte to je jiné,tam je čas lecos napravit, ale rychle ubíhá.

29.12.2021 12:09
Fatia

XXX.XXX.134.127

já největší chybu vidím ne ve výběru rasy, ale ve výběru chovatelky. Bordery učené na podložku? vždyť ty štěňata jsou narozené v září, to bylo ještě teplo, i v říjnu bylo dost teplo na to, aby šťěňata byly i venku. To u chovatelky nikdy nechodili ven? je s PP nebo šlo o množírnu? Dle popisu to štěně nic nezná a nic neumí. Dovedu si představit, jak "chovatelka" vytáhne štěně z chlívku, umyje ho (násilím? proto možná nedůvěra k ženám?), doma naaranžuje vychovanou fenu, o které bude tvrdit, že je matka a jedno (náhoda! poslední zbylé!) štěně i s podložku... Sakra jaká asi musela být spotřeba podložek u vrhu borderek? To nejsou čivavy, které udělají loužičku ve velikosti pětikoruny.

29.12.2021 12:46
fikovnice

XXX.XXX.134.216

rapotacka11 napsal(a):
Dobrá volba.

Pozor, ještě to zadavatelka vezme vážně...
Jinak BOCáka si pořídila moje vypečená rodina. Teď mu bude rok, neposlouchá, nemá přivolání, zdrhá, na zahradě vytváří "hroby", ale je to jen o vedení majiteli. Hlavně, že umí dát jednu pac a druhou pac!

29.12.2021 12:49
fikovnice

XXX.XXX.134.216

otázka napsal(a):
Na jednu stranu máte pravdu, 2 týdny se zdá jako málo. Ale u normálního socializovaného štěněte je to absolutně dost na to, aby s majiteli navázalo přátelský vztah. Tady se to zjevně neděje. Čas na relativně snadnou nápravu takového psa není dlouhý, čím je psík starší, tím to půjde hůř a zůží se okruh lidí, kteří si jsou takového pejska ochotní vzzít domů a pracovat s ním. Borderka a její kříženci se tu objevují v čelních místech diskusí na téma problémů s chováním, právě pro jejich inteligenci spojenou s labilitou. Staršího psa si moc lidí na krk nebude chtít uvázat, u malého štěněte to je jiné,tam je čas lecos napravit, ale rychle ubíhá.

Jinak jak se pozná labilní zvíře? Ptám se vážně...
Mnou zmiňovaný BOCák neposlouchá...ale třeba se mnou se pomazlí (a myslím, že rád), dá mi "přátelskou pusu" :-), je chytrý (jen by jej měli učit to, co je třeba). Co vím, tak nic nepase. Jen má tendenci ke zdrhání, k hloubení hrobů a asi kdyby se dostal k drůbeži, tak bude (pro zábavu) vraždit. Podle mě je to nevychovanost. A labilita...?

otázka

29.12.2021 13:20
otázka

XXX.XXX.230.195

Já za labilní štěně považuju rozhodně takové, které s ječením utíká, když se k němu majitel skloní. To ječení, útěky před majitelkou apod. Štěně nikdo z nás neviděl, ale tohle není majitel prvního psa, paní ví, jak se chová normální štěně. Náš pes, se jako štěně bál chodit ven ze zahrady, jakože fest. Tak ho manžel vzal do náruče a odnesl za vesnici na pole, kde si hrál, čuchal a tak. Stačilo to udělat dvakrát a potřetí nadšeně letěl k brance a šup na procházku. To je normální chování. Jasně že se štěně bojí neznámých věcí, ale v tomhle věku se vyrovnaný pejsek snadno nadchne právě pro věci, které nezná. S labilním pejskem to tak není, ono to klidně může být o chovu, odkud ho mají.

29.12.2021 13:20

velmi jednoduše - labilní prostě není vyrovnaný
cholerik, ale i melancholik

si vypůjčím z knihy Ing. Nováka (lehce zkracuji) :

nevyrovnaný (cholerický) typ - značná dráždivost, nesnadný, nevýrazný a krátkodobý proces útlumu (odbočka k jinému vláknu - prosím, opravdu ten nácvik odložení, klidu, není tak jednoduše možný, jak si zde i mnozí myslíte ). Velká pohybová aktivita, převládají aktivní obranné reakce.

slabý typ (melancholik) - slabý vzruch, převažují pasivní obranné reakce, nervozita, bojácnost. Reaguje na sebemenší změny, nesnesou silnější reakce

dodám mé oblíbené slovo - reaktivita, neboli nepřiměřené reakce na podnět

29.12.2021 13:28

otázka napsal(a):

Taky mě překvapil ten úvodní popis situace u zadavatelky a taky jsem z něj cítila nedostatek empatie vůči štěněti. Ale na druhou stranu zadavatelka uvádí, že má na kontě několik dobře vychovaných psů vč. BOCky, proto jsem navrhla zkusit situaci zklidnit prostřednictvím staršího psa. My jsme žádné zklidňování situace nepotřebovali, ale to společné sžívání nám stará fenka jako prostředník opravdu hodně usnadnila.
Jasně, uvědomuju si, jak rychle u štěněte ten čas běží, ale přesto - ještě bych tomu dala šanci. Resp. chovatelce, protože to je o změně JEJÍHO přístupu.

29.12.2021 13:37
fikovnice

XXX.XXX.134.216

velmi jednoduše - labilní prostě není vyrovnaný
cholerik, ale i melancholik

si vypůjčím z knihy Ing. Nováka (lehce zkracuji) :

nevyrovnaný (cholerický) typ - značná dráždivost, nesnadný, nevýrazný a krátkodobý proces útlumu (odbočka k jinému vláknu - prosím, opravdu ten nácvik odložení, klidu, není tak jednoduše možný, jak si zde i mnozí myslíte ). Velká pohybová aktivita, převládají aktivní obranné reakce.

slabý typ (melancholik) - slabý vzruch, převažují pasivní obranné reakce, nervozita, bojácnost. Reaguje na sebemenší změny, nesnesou silnější reakce

dodám mé oblíbené slovo - reaktivita, neboli nepřiměřené reakce na podnět

Díky vám oběma za odpověď.

Lilian0101

29.12.2021 18:16
Lilian0101

XXX.XXX.27.245

otázka napsal(a):

Děkuji, asi jediný komentář, který to vše tak nějak vystihl. Jsem po těžké nemoci, chodím denně na túry do lesa, výlety atd, potřebuji psa, na kterého se mohu spolehnout, vím, co od něj čekat, opravdu ne psa, který se “složí” když dostane vodítko a má jít ven a nebo se mu něco nelíbí a nehnu s ním. Otázka co by přišlo za půl roku, když mi dělá 3 měsíční stěně takové scény u základního výcviku…. Z okolí, z mých zkušeností, ani s lidmi okolo mě co se psům také věnují tohle nikdo nezažil. Stěně již dělá scény i manželovi, už jen při nacvaknutí vodítka, pamlsky úplně ignoruje, jen ječí a přijde mi úplně mimo v tu chvíli. Nejde uklidnit, vyjíždí (prosím to brát s rezervou 😀) po ruce, ječí jako smyslu zbavená.
Momentálně nemám upřímně asi nějak sílu řešit toto. Chápu, že někdy dokáže stěně třeba na začátku stávkovat nějak, sami jsme zažili i, ale tohle opravdu nevím jak řešit. Bojujeme s vwncenim jednou denně, není možné chodit častěji vzhledem k těm scénám. Jakmile vidí že se blizim s vodítkem, začne peklo. Řev, schovává se kde může. Nebrat vážně že jsem nahanela stěně po baráku. Schovala se pod stůl - šla jsem a opatrně k sobě lákala, na pamlsek. Výsledek ale byl ten, že jakmile jsem přiblížila ruku, opět řev a chňapání po ruce, vrčení…

Poprvé dostala obojek během hry, měkký, nylonový, určitě ji neštípl, nic. Začala se vzpírat a ječet okamžitě. Zlom přišel až s tím obojkem. Do té doby byla naprosto zlatý pes.

Momentálně to u nás vypadá tak, že se na ní nesmí nikdo snad ani špatně podívat. Snažila jsem se ji uplácet, chodila za ní, občas si pamlsek vzala, občas ne. Na přivolání nereaguje vůbec, i když před tím obojkem vždy přiběhla, teď úplně ignoruje. Obojek jsem ji nechala, ten už jí nevadí. Vadí jí chodit na vodítku a má to přijde mi spojené se mnou. Že já jsem ta špatná, protože jsem ji první dala něco, co se jí nelíbí. 🙄🤷🏻‍♀️
Snažím se i přes starší fenu, ale jakmile se k nám přiblíží a natáhnu ruku, třeba i s pamlskem, hned uteče. A když přijde jednou, přijde se i pomazlit, druhy den začínáme úplně od znova a nebo i za hodinu. Zase od začátku. Trvá to skoro týden a upřímně mi opravdu dochází trpělivost když stojíme na místě. 🙂

29.12.2021 18:25
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.25.97

Lilian0101 napsal(a):
Děkuji, asi jediný komentář, který to vše tak nějak vystihl. Jsem po těžké nemoci, chodím denně na túry do lesa, výlety atd, potřebuji psa, na kterého se mohu spolehnout, vím, co od něj čekat, opravdu ne psa, který se “složí” když dostane vodítko a má jít ven a nebo se mu něco nelíbí a nehnu s ním. Otázka co by přišlo za půl roku, když mi dělá 3 měsíční stěně takové scény u základního výcviku…. Z okolí, z mých zkušeností, ani s lidmi okolo mě co se psům také věnují tohle nikdo nezažil. Stěně již dělá scény i manželovi, už jen při nacvaknutí vodítka, pamlsky úplně ignoruje, jen ječí a přijde mi úplně mimo v tu chvíli. Nejde uklidnit, vyjíždí (prosím to brát s rezervou 😀) po ruce, ječí jako smyslu zbavená.
Momentálně nemám upřímně asi nějak sílu řešit toto. Chápu, že někdy dokáže stěně třeba na začátku stávkovat nějak, sami jsme zažili i, ale tohle opravdu nevím jak řešit. Bojujeme s vwncenim jednou denně, není možné chodit častěji vzhledem k těm scénám. Jakmile vidí že se blizim s vodítkem, začne peklo. Řev, schovává se kde může. Nebrat vážně že jsem nahanela stěně po baráku. Schovala se pod stůl - šla jsem a opatrně k sobě lákala, na pamlsek. Výsledek ale byl ten, že jakmile jsem přiblížila ruku, opět řev a chňapání po ruce, vrčení…

Poprvé dostala obojek během hry, měkký, nylonový, určitě ji neštípl, nic. Začala se vzpírat a ječet okamžitě. Zlom přišel až s tím obojkem. Do té doby byla naprosto zlatý pes.

Momentálně to u nás vypadá tak, že se na ní nesmí nikdo snad ani špatně podívat. Snažila jsem se ji uplácet, chodila za ní, občas si pamlsek vzala, občas ne. Na přivolání nereaguje vůbec, i když před tím obojkem vždy přiběhla, teď úplně ignoruje. Obojek jsem ji nechala, ten už jí nevadí. Vadí jí chodit na vodítku a má to přijde mi spojené se mnou. Že já jsem ta špatná, protože jsem ji první dala něco, co se jí nelíbí. 🙄🤷🏻‍♀️
Snažím se i přes starší fenu, ale jakmile se k nám přiblíží a natáhnu ruku, třeba i s pamlskem, hned uteče. A když přijde jednou, přijde se i pomazlit, druhy den začínáme úplně od znova a nebo i za hodinu. Zase od začátku. Trvá to skoro týden a upřímně mi opravdu dochází trpělivost když stojíme na místě. 🙂

Podle mě jste se úplně špatně potkaly - obě.

29.12.2021 18:34

Lilian0101 napsal(a):

Nikdy jsem něco takového nezažila. Neměla bych na to nervy. Štěně bych vrátila, sice nerada, ale v zájmu zachování zdravého rozumu. A v zájmu štěněte. Jinde, u jiných, to může být úplně jinak.

29.12.2021 18:38

To štěně je z chovatelské stanice, má PP? Jak jsou na tom fenky rodiče, co se povahy týká, viděla jste alespoň matku? Neumím si představit mít doma 10týdenní štěně a venčit ho jen jednou denně, to musí být doma celkem masakr ohledně kadění a čurání.
Nemáte fotky štěněte, ať máme představu, o jakém "netvorovi" tu píšete? Slyší/vidí to štěně správně, je zkontrolováno veterinářem? Vím, samé otázky, ale když odmyslím ne zcela korektní chování zadavatelky, napadají mě právě zdravotní problémy u štěněte.
Trvá to skoro týden a upřímně mi opravdu dochází trpělivost když stojíme na místě.
Tak ji vraťte chovateli a je to.

29.12.2021 18:40
fikovnice

XXX.XXX.134.216

Lilian0101 napsal(a):

"zlom nastal až tím obojkem"

Nejsem žádná odbornice...ale dle Vašeho popisu si nemyslím, že za to, co se u Vás děje, může primárně nasazení obojku. Máte se psem špatný vztah, určitě tam byly z jeho strany signály už před tím, než jste ten obojek nasadila. No, a to, že Vy děláte řadu věcí špatně, Vám tu napsali zkušenější.

29.12.2021 18:43
fikovnice

XXX.XXX.134.216

To štěně je z chovatelské stanice, má PP? Jak jsou na tom fenky rodiče, co se povahy týká, viděla jste alespoň matku? Neumím si představit mít doma 10týdenní štěně a venčit ho jen jednou denně, to musí být doma celkem masakr ohledně kadění a čurání.
Nemáte fotky štěněte, ať máme představu, o jakém "netvorovi" tu píšete? Slyší/vidí to štěně správně, je zkontrolováno veterinářem? Vím, samé otázky, ale když odmyslím ne zcela korektní chování zadavatelky, napadají mě právě zdravotní problémy u štěněte.
Trvá to skoro týden a upřímně mi opravdu dochází trpělivost když stojíme na místě.

Přesně to mě napadalo jako jedno z prvních: Venčení 1 x denně...?

Mimochodem, zadavatelko, už jen tady tím divným venčením (někdy venku, někdy na podložku) děláte psovi v hlavě maglajz a pokud si jej necháte, tak z něj taky může vyrůst s prominutím prase.

Lilian0101

29.12.2021 18:45
Lilian0101

XXX.XXX.27.245

U chovatelky jsme maminku viděli, ale byla za plotem prý aby po nás neskakala 🤷🏻‍♀️
Údajně je matka s pp - chovatelka nám dala jejich kopii.
Já se samozřejmě fenky vzdát nechci, jinak je opravdu úplně zlatá, učenlivá, ale někdy mám pocit že to dělá snad i schválně, i dkyz vím, že ne a úplně mě to semele 😀 teď jsme doma samy, úplně v pohodě přišla, lehla si vedle mě a doráží, za pamlsky spolupracuje - vodítko tedy teď nezkouším, aby věděla, že kdykoliv ke mě půjde nebude jen “trápení” s vodítkem. Pohrály jsme si, teď lítá s hračkou a vypadá vše dobře. Ale přijde manžel a bude zase “ublížená”, běhat za ním a mě ignorovat 🙉😁 tak nevím, jestli se to dá napravit nějak, jestli třeba tím voditkem měla nějaký “šok” a ztratila ve mě důvěru….

29.12.2021 18:53
fikovnice

XXX.XXX.134.216

Lilian0101 napsal(a):
U chovatelky jsme maminku viděli, ale byla za plotem prý aby po nás neskakala 🤷🏻‍♀️
Já se samozřejmě fenky vzdát nechci, jinak je opravdu úplně zlatá, učenlivá, ale někdy mám pocit že to dělá snad i schválně, i dkyz vím, že ne a úplně mě to semele 😀 teď jsme doma samy, úplně v pohodě přišla, lehla si vedle mě a doráží, za pamlsky spolupracuje - vodítko tedy teď nezkouším, aby věděla, že kdykoliv ke mě půjde nebude jen “trápení” s vodítkem. Pohrály jsme si, teď lítá s hračkou a vypadá vše dobře. Ale přijde manžel a bude zase “ublížená”, běhat za ním a mě ignorovat 🙉😁 tak nevím, jestli se to dá napravit nějak, jestli třeba tím voditkem měla nějaký “šok” a ztratila ve mě důvěru….

A je to tu: Po miliónprvé!
Matku jste pořádně neviděli, ÚDAJNĚ s PP...
Napíšete, co Vás to štěně stálo?

29.12.2021 18:55
fikovnice

XXX.XXX.134.216

A jak píšete výše o chovatelce, tak ta paní není chovatelka. Takto se chovatelé nechovají (až na nějaké výjimky).

29.12.2021 18:56
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.25.97

fikovnice napsal(a):

To už je teď asi jedno.

29.12.2021 18:58

fikovnice napsal(a):

Spíš kdo je asi tak otec... tedy, co je štěně za mix.

29.12.2021 18:58

Lilian0101 napsal(a):

Aha, takže množka - maminku jste viděli jenom za plotem, údajně má PP, štěně nesocializované a venčené na podložku - to je teda kup!

29.12.2021 18:59
fikovnice

XXX.XXX.134.216

To už je teď asi jedno.

No, je...ale stejně...chápete, proč do této oblasti ne a ne dorazit osvěta...???
Mimochodem i v mém blízkém okolí znám několik takto pořízených psů. Tedy tady aspoň noví majitelé byli vpuštěni do baráku a byli jim ukázáni rodiče (jasně, rodiče to ale být nemuseli). Snažila jsem se tady těm lidem v mém okolí vysvětlovat a ne a ne. Obligátní výmluvy na výstavy...ale podle mě tam hraje tu největší roli rozdíl několika tisícovek. U parťáka třeba na 15 let!

29.12.2021 19:00
fikovnice

XXX.XXX.134.216

No, ano, to je další věc. A když to tak čteme, vždyť ani ukázaná matka nemusí být matka toho štěnda...

Lilian0101

29.12.2021 19:01
Lilian0101

XXX.XXX.27.245

fikovnice napsal(a):
"zlom nastal až tím obojkem"

Nejsem žádná odbornice...ale dle Vašeho popisu si nemyslím, že za to, co se u Vás děje, může primárně nasazení obojku. Máte se psem špatný vztah, určitě tam byly z jeho strany signály už před tím, než jste ten obojek nasadila. No, a to, že Vy děláte řadu věcí špatně, Vám tu napsali zkušenější.

Do toho nasazení obojku byla opravdu úplně v pohodě. Nepřijde mi že by jsme měly špatný vztah, už přijde, chce pohladit, hrát si, aby to tady nebylo myšleno tak, že je stěně jen zalezlé a někde potichu trpí, tak to určitě ne. 🙈 běhá po baráku, hraje si, za dětmi a tak, jen se vyhýbá prostě mě 😁 než přišel na řadu obojek, tak byla jako můj ocásek, úplně pohodové stěně prostě, jako každé jiné, říkám si jestli jsem s tím obojkem neměla třeba ještě počkat, ale kdo mohl čekat že se stane tohle, nebo by k tomu třeba stejně došlo, jen později.

A ano, venčení 1x denně kvůli tomu hororu kolem vodítka, nemám srdce ji tím trápit několikrát denně když vidím co kolem toho vyvádí 😞 nepomáhá ani když vidí starší běhat s vodítkem a že se opravdu nic neděje. Na zahradu u baráku samozřejmě běhá se starší častěji během dne, tam problém není, protože tam nemusí být na tom vodítku, ale myslela jsem primárně venčení jako s tím nasazeným vodítkem.. že to třeba častěji zatím prostě možné není i kdybych se asi na hlavu stavěla 😕
Nevím jestli se něco stalo u chovatelky, ale tvrdí, že ne. Že je fenka jen hodně citlivá …

29.12.2021 19:02
Aliza

XXX.XXX.167.69

Vlákno jsem nepřečetla až do konce, ale z autorky vnímám netrpělivost a nedostatek empatie s tím daným štěňátkem.

Problém tkví především v tom, že štěně se obojku a venčení na vodítku brání, dává najevo strach, ale paní ho k tomu stejně nahání a nakonec donutí (čímž se posílí strach z toho, co štěně nechce, takže to pak nechce ještě víc a dělá větší a větší scény).

Jestliže se pes něčemu tak urputně brání, tak je rozhodně nesmysl ho do toho tlačit a očekávat, "že mu dojde, že o nic nejde". Mladý pes má inteligenci mimina a přisuzování lidských povahových neduhů (jako naschvály a urážení) ještě víc značí, že autorka uvažování a chování psů nechápe.

To, že jiní psi byli méně problémoví, není adekvátní argument. Každý pes je originál, stejně jako lidé. Také jak už tu bylo zmíněno, pes je schopen vycítit negativní emoce člověka a jakmile se na ně naladí, už nelze očekávat, že bude v klidu. Už jen ten název vlákna "uřvané štěně" dává na srozuměnou, že paní je kvůli psovi často naštvaná, což se na zvířecí náladě zákonitě musí odrážet.

Svůj příspěvek nemíním nijak zle, ale někdy je holt potřeba slyšet něco nepříjemného, aby člověku došlo, co kde dělá špatně.

Přímo pro autorku:

Nenechte se rozhodit lidmi, kteří píší vulgárně, nebo si zde mastí ego a dělají si legraci z problémů jiných pejskařů. Sama jsem obecně shledala, že se tu najde mnoho takových, kteří si především potřebují jen rýpnout. Ale jiní se vám snaží poradit.

Zkuste si na pejska udělat více času. Věnujte se mu, hrajte si s ním. Také mi z toho celého přijde, že pes se cítí frustrovaně, jelikož je fyzicky i mentálně nevyužitý a když už si tedy sám najde zábavu, ještě za to dostane zvýšeným hlasem kárání + bonus v podobě negativních emocí paničky. A přitom nechápe, proč se k němu ten člověk tak chová a nerozumí tomu, co dělá špatně.

Jestliže má pes zažitý nějaký blok, potřebuje vás k tomu, abyste mu pomohla ho v klidu odstranit a zbavila ho postupně strachu. Neřeště jen své problémy krátkodobými opatřeními, snažte se řešit vnitřní problémy svého psa.

29.12.2021 19:07
fikovnice

XXX.XXX.134.216

"Nenechte se rozhodit lidmi, kteří píší vulgárně, nebo si zde mastí ego a dělají si legraci z problémů jiných pejskařů. Sama jsem obecně shledala, že se tu najde mnoho takových, kteří si především potřebují jen rýpnout. Ale jiní se vám snaží poradit."

Já tedy nevím, nečetla jsem to celé a důkladně...ale kdo zde píše vulgárně??
Já třeba napsala, že podivným venčením může z psíka vyrůst "s prominutím prase". Dále jsem psala, že paní, od níž štěně koupili, není chovatelka...
A co jsem prolítla odpovědi ke konci diskuze, tak jsem tam nic vulgárního, ale ani útočného nezahlédla.

29.12.2021 19:09
fikovnice

XXX.XXX.134.216

fikovnice napsal(a):
"Nenechte se rozhodit lidmi, kteří píší vulgárně, nebo si zde mastí ego a dělají si legraci z problémů jiných pejskařů. Sama jsem obecně shledala, že se tu najde mnoho takových, kteří si především potřebují jen rýpnout. Ale jiní se vám snaží poradit."

Já třeba napsala, že podivným venčením může z psíka vyrůst "s prominutím prase". Dále jsem psala, že paní, od níž štěně koupili, není chovatelka...
A co jsem prolítla odpovědi ke konci diskuze, tak jsem tam nic vulgárního, ale ani útočného nezahlédla.

Pardon "Balu" , blbě se vložila citace, reakce byla logicky na "Alizu".

29.12.2021 19:09
Aliza

XXX.XXX.167.69

Jinak já jsem obojek štěněti nasadila hned třetí den, co jsme si ho pořídili, dokud mu bylo všechno tak nějak "jedno", a postroj o pár dní později - bez problémů. Obojek nosí pořád a postroj dostává před procházkou. A je z něho nadšená, jelikož ví, že se jde na procházku, což miluje.

Je také možné, že jí někdy někdo z vás obojek nasadil nějak hruběji a ji to třeba zabolelo, tudíž si to už spojila s negativními pocity a strachem. Minimálně teď bych ji do toho fakt nentuila. Zkuste ji třeba vynést ven bez obojku, vemte s sebou vodítko, nechte ji běhat po zahradě... jak už tu bylo doporučováno, zkuste jí obojek nasadit ve chvílích, kdy je zabraná do něčeho jiného.

29.12.2021 19:12
fikovnice

XXX.XXX.134.216

A ještě k "Alize", píšete:
"...netrpělivost a nedostatek empatie s tím daným štěňátkem."

S netrpělivostí se asi dá něco dělat...ale s empatií obávám se, že nic moc (čerstvá zkušenost v rodině).

29.12.2021 19:14
Aliza

XXX.XXX.167.69

//Vážně jste vadná, že to nechápete !//

fikovnice, například toto už považuji za útok na autora vlákna. Dobrá, přesnější by bylo použít slovo "expresivní či útočné výrazy nebo styl reakcí", než vulgarismy. Vaše příspěvky jsem tedy vůbec na mysli neměla. :)

29.12.2021 19:14

fikovnice napsal(a):

Já si vulgárních příspěvků taky nevšimla.

29.12.2021 19:16
Aliza

XXX.XXX.167.69

fikovnice napsal(a):
A ještě k "Alize", píšete:
"...netrpělivost a nedostatek empatie s tím daným štěňátkem."

S netrpělivostí se asi dá něco dělat...ale s empatií obávám se, že nic moc (čerstvá zkušenost v rodině).

Podle mě je vážně problém, že spousta lidí přisuzuje psům lidské vlastnosti a proto se pak ještě víc rozčilují nad tím či oním chováním. Mé štěně je sice moje první, ale se zvířaty si celkově rozumím celý život a mimo té vrozené citové stránky se zajímám i o fakta, návody, rady...

Lilian0101

29.12.2021 19:17
Lilian0101

XXX.XXX.27.245

Děkuji za rady, zkusíme to zatím tedy bez vodítka a uvidíme jestli se to zlepší, obojek už jí nevadí. Ale vadí jí když se někdo dotýká na krku, ať jsem to já, děti, manžel, nebo kdokoliv cizi…
To “uřvané” není mysleno zle, ale ona opravdu doslova řve. 😁

29.12.2021 19:20

Lilian0101 napsal(a):
Do toho nasazení obojku byla opravdu úplně v pohodě. Nepřijde mi že by jsme měly špatný vztah, už přijde, chce pohladit, hrát si, aby to tady nebylo myšleno tak, že je stěně jen zalezlé a někde potichu trpí, tak to určitě ne. 🙈 běhá po baráku, hraje si, za dětmi a tak, jen se vyhýbá prostě mě 😁 než přišel na řadu obojek, tak byla jako můj ocásek, úplně pohodové stěně prostě, jako každé jiné, říkám si jestli jsem s tím obojkem neměla třeba ještě počkat, ale kdo mohl čekat že se stane tohle, nebo by k tomu třeba stejně došlo, jen později.

A ano, venčení 1x denně kvůli tomu hororu kolem vodítka, nemám srdce ji tím trápit několikrát denně když vidím co kolem toho vyvádí 😞 nepomáhá ani když vidí starší běhat s vodítkem a že se opravdu nic neděje. Na zahradu u baráku samozřejmě běhá se starší častěji během dne, tam problém není, protože tam nemusí být na tom vodítku, ale myslela jsem primárně venčení jako s tím nasazeným vodítkem.. že to třeba častěji zatím prostě možné není i kdybych se asi na hlavu stavěla 😕
Nevím jestli se něco stalo u chovatelky, ale tvrdí, že ne. Že je fenka jen hodně citlivá …

Nevím, možná si tu situaci neumím úplně představit, ale já bych to prostě tak brzy nevzdávala. Píšete, že to trvá skoro týden - to není žádná dlouhá doba na odbourání nějakého stresu.

Když máte zahradu, tak nemusíte bezpodmínečně trvat na venčení na vodítku. Takhle malé štěně se dostatečně vyběhá i na zahradě, tak mu dejte čas. Netlačte na něj, krmte (zkuste krmit z ruky, jestli si vezme), povídejte si s ním a vyhýbejte se zatím nějakému hlazení apod., pokud si štěně samo neřekne. A s tím venčením na vodítku počkejte, až ho nebudete muset "nahánět". Nechte různě po domě i zahradě povalovat vodítka, ať si na ně zvykne. A hlavně se snažte vytvořit takové podmínky, aby se štěně necítilo zahnáno do kouta.

29.12.2021 19:20
Aliza

XXX.XXX.167.69

A co třeba drbkání na krku, když je rozeaspalá nebo mazlivá? Postupně ji navykat na to, že dotyky na krčku jsou příjemnou záležitostí. Dokud ten strach nevymizí a pak začít znovu od nuly, to by fungovat mohlo. :)

29.12.2021 19:24

fikovnice napsal(a):

K vulgárnímu příspěvku se hlásím já. Pokud je tedy "pár facek" vulgarita. Ale představa, jak někdo honí po domě štěně ječící strachy a ještě to obhajuje, protože to štěněcí mimino dělá naschvály..........

29.12.2021 19:25

Lilian0101 napsal(a):
Děkuji za rady, zkusíme to zatím tedy bez vodítka a uvidíme jestli se to zlepší, obojek už jí nevadí. Ale vadí jí když se někdo dotýká na krku, ať jsem to já, děti, manžel, nebo kdokoliv cizi…
To “uřvané” není mysleno zle, ale ona opravdu doslova řve. 😁

Zkusit postroj?

29.12.2021 19:26
Aliza

XXX.XXX.167.69

K vulgárnímu příspěvku se hlásím já. Pokud je tedy "pár facek" vulgarita. Ale představa, jak někdo honí po domě štěně ječící strachy a ještě to obhajuje, protože to štěněcí mimino dělá naschvály..........

Já měla na mysli vyloženě to vaše osočení, že autorka je vadná a celkově útočnýí podtón vašeho příspěvku. Autorka zjevně akorát neměla ponětí, jak jinak to dělat.

A chápu, že vás to mohlo popudit, že nějakému chovateli nejsou jasné takové základy, ale podobně afektované výroky tomu člověku s trablemi skutečně nijak nepomohou.

29.12.2021 19:34
fikovnice

XXX.XXX.134.216

Aliza napsal(a):

fikovnice, například toto už považuji za útok na autora vlákna. Dobrá, přesnější by bylo použít slovo "expresivní či útočné výrazy nebo styl reakcí", než vulgarismy. Vaše příspěvky jsem tedy vůbec na mysli neměla. :)

OK.
Já o tom vím, že někdo si tu ego na druhých honí (ostatně před Vánocemi jsem si o tom psala s jednou stálou přispěvatelkou, která na to téma dokonce založila vlákno)...ale chci věřit a věřím, že to zdravé jádro iFAUNY to nedělá.

fikovnice napsal(a):
No, je...ale stejně...chápete, proč do této oblasti ne a ne dorazit osvěta...???
Mimochodem i v mém blízkém okolí znám několik takto pořízených psů. Tedy tady aspoň noví majitelé byli vpuštěni do baráku a byli jim ukázáni rodiče (jasně, rodiče to ale být nemuseli). Snažila jsem se tady těm lidem v mém okolí vysvětlovat a ne a ne. Obligátní výmluvy na výstavy...ale podle mě tam hraje tu největší roli rozdíl několika tisícovek. U parťáka třeba na 15 let!

Víte co jsem se nahučela do skoro-tchýně, když si chtěla pořídit pejska, ať si rozmyslí jakého chce a že ho s přítelem koupíme? A co myslíte? Jednoho krásného dne mi volala, že si koupila čivavu přes Annonci za 4000,- a že pejsek je "nějaký divný" Byl to totálně špinavý, zablešený asociál z množky... Převzala si ho na parkovišti u supermarketu a prodejce od té chvíle nedostupný... Pes se poprvé napil po dvou dnech, v noci, aby ho nikdo neviděl, rozjedl se postupně suchým rohlíkem, nic jiného neznal a nechtěl...

Aliza napsal(a):
Já měla na mysli vyloženě to vaše osočení, že autorka je vadná a celkově útočnýí podtón vašeho příspěvku. Autorka zjevně akorát neměla ponětí, jak jinak to dělat.

A chápu, že vás to mohlo popudit, že nějakému chovateli nejsou jasné takové základy, ale podobně afektované výroky tomu člověku s trablemi skutečně nijak nepomohou.

první útočný příspěvek v této diskuzi napsala sama zadavatelka Lilian0101 včera v 09:31

jo, a je zkušená......

Alizo

29.12.2021 19:37
Fiona.Praha

XXX.XXX.71.183

Štěně vykazuje znaky množitelského chovu, možná by stálo za kontaktovat nějaký spolek, který se zabývá péči o množitelské produkty (jak štěňata, tak matky), teď se zase vyrojilo mnoho mnohohlavých smeček z neřízených chovů a všichni jsou ustrašenci vyděšení. Možná by Vám dokázal někdo z útulku poradit, jak s takovým štěnětem navázat kontakt.
Ženských se klidně může bát jenom proto, že prostě chlapa nezná a tak od něj nic špatného nečeká, od ženské ano. Tohle "zjištění", ale Váš problém nevyřeší, já vím.
Bohužel si myslím, že z takového štěněte asi sebevědomého, neohroženého, vyrovnaného prima parťáka do lesa nevychováte. I když bych Vám to přála.
Zaregistrujte se a vracejte se s informacemi, jak se štěnětem (jméno zatím nepadlo) pokračujete. Reakce bez sluníčkovského podtextu neberte zas tak vážně, všichni jsme tu pejskaři, máme své názory a zkušenosti, snažíme se poradit ostatním a taky se kolikrát neshodneme (stačí pročíst pár diskusí).

29.12.2021 19:38

Aliza napsal(a):

Border kolie bylo mé vysněné plemeno - kdysi, když jakýsi hoch přivezl do ČR první chovný pár. Pochopila jsem, že psu tohoto plemene nemůžu dát to, co potřebuje. Pak to plemeno lidi neskutečně zprasili. Přesně takoví "chovatelé" od jakého má štěně zadavatelka a přesně takoví lidé jako zadavatelka, kteří je podporují.....a pak za to může to bezmocné štěně?
Proč musela mít další štěně, když na jeho výchovu jednoznačně nemá? A můžu pokračovat dál.....Jaký život bude mít fenka s takovým startem do života, když ji zadavatelka takhle pokaženou pošle dál?

29.12.2021 19:38
fikovnice

XXX.XXX.134.216

Aliza napsal(a):
Podle mě je vážně problém, že spousta lidí přisuzuje psům lidské vlastnosti a proto se pak ještě víc rozčilují nad tím či oním chováním. Mé štěně je sice moje první, ale se zvířaty si celkově rozumím celý život a mimo té vrozené citové stránky se zajímám i o fakta, návody, rady...

To ano, to souhlasím. Ostatně já jsem samu sebe také x-krát přistihla při antropomorfismu!

29.12.2021 19:40

ale podobně afektované výroky tomu člověku s trablemi skutečně nijak nepomohou.

Tak ona někdy dobře mířená facka pomůže víc, než hodiny vysvětlování. Třeba i po té virtuální by se zadavatelce mohlo v hlavě rozsvítit.
Mohla by pochopit, že ublížené je to štěně, ne ona !

29.12.2021 19:44

A hysterčí kvůli jednomu shozenému ván. stromku ! A vlastně tam to celé vzalo počátek ( první dvě věty dotazu ). Hej, pojďte jí tu vypsat, co všechno naše štěňata zničila !

29.12.2021 19:45
fikovnice

XXX.XXX.134.216

Víte co jsem se nahučela do skoro-tchýně, když si chtěla pořídit pejska, ať si rozmyslí jakého chce a že ho s přítelem koupíme? A co myslíte? Jednoho krásného dne mi volala, že si koupila čivavu přes Annonci za 4000,- a že pejsek je "nějaký divný" Byl to totálně špinavý, zablešený asociál z množky... Převzala si ho na parkovišti u supermarketu a prodejce od té chvíle nedostupný... Pes se poprvé napil po dvou dnech, v noci, aby ho nikdo neviděl, rozjedl se postupně suchým rohlíkem, nic jiného neznal a nechtěl...

No jo, vždyť u nás v "rodině" ten BOCák je také bezpapoš. Ale tam je to o aroganci, ignoranci a v jejich případě by moje snaha o nějaké vysvětlování byla jen plýtváním energie... Tam, kde jsem měla pocit, že lidé nslouchají, tam jsem to vždy zkoušela. Ale přemýšlím, zda jsem vůbec někdy pochodila...
Jinak my sami měli celý život vestaje, ale tak to holt na vesnicích bývá/bývalo. Byli to psíci, kde ani nemělo smysl hádat, co měli v předcích. Ale my takové chtěli, a vlastně vždy jsme natrefili na úžasňáky, i co se povahy týká. Nechápu to ale u plemene - když někdo chce nějaké konkrétní...nicméně to by byla zde snad tisící diskuze na toto téma!

29.12.2021 19:46

A hysterčí kvůli jednomu shozenému ván. stromku ! A vlastně tam to celé vzalo počátek ( první dvě věty dotazu ). Hej, pojďte jí tu vypsat, co všechno naše štěňata zničila !

A hysterčí kvůli jednomu shozenému ván. stromku !

To nemyslíte vážně, že?

29.12.2021 19:50
fikovnice

XXX.XXX.134.216

první útočný příspěvek v této diskuzi napsala sama zadavatelka Lilian0101 včera v 09:31

jo, a je zkušená......

Alizo

Mám ráda Vaše příspěvky, ráda Vás čtu. Ale teď jsem si tedy našla ten příspěvek zadavatelky a nezlobte se na mě, ale útočný mi nepřipadá. Snad trochu namyšlený - že to není jejich první pes a že zkušenosti zadavatelka má. Plus, že se tedy obrátí s prosbou o radu jinam.

29.12.2021 19:50

už jsem chtěla včlenit příspěvek, ale počkám si na vývoj.....

29.12.2021 19:53
fikovnice

XXX.XXX.134.216

Tak BOCák pracuje tak nějak v utajení. Mělo mi to docvaknout, že je nějak potichu a v klidu... A on systematicky rozkousával držadlo mé kabelky...

A bot rozkousali naši psi snad řádově stovky!

29.12.2021 19:54

fikovnice napsal(a):
Mám ráda Vaše příspěvky, ráda Vás čtu. Ale teď jsem si tedy našla ten příspěvek zadavatelky a nezlobte se na mě, ale útočný mi nepřipadá. Snad trochu namyšlený - že to není jejich první pes a že zkušenosti zadavatelka má. Plus, že se tedy obrátí s prosbou o radu jinam.

nezlobím, ale je to útočná klasika "jste tady všichni ydyoti jenom já jsem letadlo..."
na útok netřeba vulgarit (jak zjistil i klasik sheldon cooper )

29.12.2021 19:54
fikovnice

XXX.XXX.134.216

už jsem chtěla včlenit příspěvek, ale počkám si na vývoj.....

Jestli se zadavatelka ještě ozve a nešla tedy pro radu jinam...

29.12.2021 19:56
rapotacka11

XXX.XXX.224.124

Dejte psa pryč.
Nebude to jak má být.
Kdyby náhodou jo, bude to
trvat dlouho.
Není hodně světlá ( výhledově)hluchá?

29.12.2021 19:56
fikovnice

XXX.XXX.134.216

nezlobím, ale je to útočná klasika "jste tady všichni ydyoti jenom já jsem letadlo..."
na útok netřeba vulgarit (jak zjistil i klasik sheldon cooper )

Ano, já vím. O vulgarismech psala "Aliza"...a pak se opravila.
Možná, že ten Vámi zmiňovaný příspěvek byl nevhodný, ale fakt jako útočný mi nepřipadal. Ale jde samozřejmě čistě o můj názor .

29.12.2021 19:58

Aliza napsal(a):

No ale zadavitelka to podala přesně takhle - uřvané štěně. Až pak začala ubírat a dnes je to vlastně milionové štěně :-) :-) :-) a my debullové :-) :-) ale mně je to fuk, paní to povím klíďo do očí - borderu bez papírů z tak ubohého chovu si může pořídit leda blázen!
Už zkusila počíst o klikru, už zkusila nasadit šátek venku, venčit bez obojku i vodítka a naklikat to venku, jít s tím domů? Nebo se sem občas přijde akorát poplácat?
Samozřejmě že je to ukvičené jen na ni, protože ostatní ji nechají pobíhat po zahradě a ona vyžaduje nějaké blbé vodítko, poslušnost, omezení. Pár dní by to počkalo... proč nevytáhnout psa na venčení přetahováním se o hračku? Proč ten obojek/vodítko nezkusí někdo jiný?
Blábolit, to jo, ale makat? :-)

29.12.2021 20:01

fikovnice napsal(a):
Jestli se zadavatelka ještě ozve a nešla tedy pro radu jinam...

já myslela po balu, která vyjádřila rozhořčení nad bagatelizací shozu vánočního stromu

jinak teda, ne štěně, ale kočky zrušily TV, na dvakrát, poprvé ji ještě opravář rozchodil podruhé už totálka.......značkování, no
a jsme v klidu

29.12.2021 20:02

vývoj... výboj
Luxusního pracovního psa si jdu koupit před plot. Ale tak mám tolik zkušeností, to dám.

29.12.2021 20:02

A hysterčí kvůli jednomu shozenému ván. stromku !

To nemyslíte vážně, že?

Proč bych to neměla myslet vážně? Když mám doma štěně, tak si vánoční stromek umístím tak, aby ho štěně nemohlo shodit. Ale trestat štěně za vlastní chybu ? Stromek špatně umístím a pak neohlídám ?
OT : Když byly synům 3 a 8 let, nechala jsem toho staršího zapalovat prskavky. Zapálil stromek, naštestí shořel jen ten a nic dalšího. Pěkná fagule to byla. Měla jsem ho zabít?

29.12.2021 20:03
fikovnice

XXX.XXX.134.216

fikovnice napsal(a):
Ano, já vím. O vulgarismech psala "Aliza"...a pak se opravila.
Možná, že ten Vámi zmiňovaný příspěvek byl nevhodný, ale fakt jako útočný mi nepřipadal. Ale jde samozřejmě čistě o můj názor .

Edit: Také se kloním k názoru dát štěně pryč někomu zkušenému!

Připomíná mi to poněkud situaci (volba nevhodného plemene, navíc vlastně "plemene"), když si moji sousedi pořídili huskyho, protože "to je přece nádherný pes". Začalo to permanentním vytím, pokračovalo přes to, že jim zadávil plno slepic a vygradovalo jeho útěkem a potrháním ovcí jinému sousedovi!! Pak se pes ztratil... Jestli se opravdu ztratil nebo se jej zbavili nějak jinak, vlastně ani nechci vědět.

29.12.2021 20:07
fikovnice

XXX.XXX.134.216

já myslela po balu, která vyjádřila rozhořčení nad bagatelizací shozu vánočního stromu

jinak teda, ne štěně, ale kočky zrušily TV, na dvakrát, poprvé ji ještě opravář rozchodil podruhé už totálka.......značkování, no
a jsme v klidu

Jj, o mé tříčlenné kočičí mafii jsem zde psala mnohokrát... Oni ale i vychovávají - k tomu důsledně uklízet vše zničitelné z jejich dosahu! :-) Onehdá jsem psala o NTB - obrácení obrazovky vzhůru nohama, teď si zase oblíbili zapnout lupu!
Jo a k vánočnímu stromku - ten se Else náramně líbí, ještě více pak vánoční ozdoby! Tak přemýšlím, že budu mít stromek nazdobený až cca od půlky nahoru.

29.12.2021 20:08
Caty

XXX.XXX.51.50

Asi jsem divná, ale kdo nezaječíte Fuj, pokud vám štěně tahá za něco, co ho může ohrozit? Já teda určitě ano, na všechny psy, koně a asi i na dceru, když byla malá....

29.12.2021 20:08

Stromek stojící je ohraný, to má každý. A v tv nikdá ničehožnic rozumplného nevysílali.
https://www.youtube.com/watch?v=DcSqBnsTxek&ab_channel=ColeandMarmalade

29.12.2021 20:12
fikovnice

XXX.XXX.134.216

Stromek stojící je ohraný, to má každý. A v tv nikdá ničehožnic rozumplného nevysílali.

29.12.2021 20:16
Fiona.Praha

XXX.XXX.71.183

fikovnice napsal(a):
Edit: Také se kloním k názoru dát štěně pryč někomu zkušenému!

Připomíná mi to poněkud situaci (volba nevhodného plemene, navíc vlastně "plemene"), když si moji sousedi pořídili huskyho, protože "to je přece nádherný pes". Začalo to permanentním vytím, pokračovalo přes to, že jim zadávil plno slepic a vygradovalo jeho útěkem a potrháním ovcí jinému sousedovi!! Pak se pes ztratil... Jestli se opravdu ztratil nebo se jej zbavili nějak jinak, vlastně ani nechci vědět.

Komu s čistým svědomím nadělíte labilní hysterické štěně z množírny?

Já teda nikomu. Řekla bych si, že jsem teda píp a píp, že jsem nakoupila levně a rychle dalšího psa, možná bych si fňukla. A pak bych zatnula zuby a štěně v mezích možností vychovala.
I zadavatelka ji nakonec vychová, myslím, že jí s tím pomůže ta starší, vyrovnaná, vychovaná fenka, jen to bude trvat trošku déle a asi to stejně nakonec nebude podle představ zadavatelky.

29.12.2021 20:17

A když se obrátíte do historie, tak zpočátku se stromky věšely od stropu.
A ječet na štěně, které je asi i tak dost vyděšené z padajícího stromku.

29.12.2021 20:19

A když se obrátíte do historie, tak zpočátku se stromky věšely od stropu.
A ječet na štěně, které je asi i tak dost vyděšené z padajícího stromku.

Takové pěkné první Vánoce, co.

29.12.2021 20:24

Proč bych to neměla myslet vážně? Když mám doma štěně, tak si vánoční stromek umístím tak, aby ho štěně nemohlo shodit. Ale trestat štěně za vlastní chybu ? Stromek špatně umístím a pak neohlídám ?
OT : Když byly synům 3 a 8 let, nechala jsem toho staršího zapalovat prskavky. Zapálil stromek, naštestí shořel jen ten a nic dalšího. Pěkná fagule to byla. Měla jsem ho zabít?

Tak já jsem samozřejmě se zadavatelkou a štěnětem v obýváku nebyla. Souhlasím, že pokud mám štěně, dítě, kotě, atd., zabezpečím všechno co jde. Nikde jsem ale nečetla, že by štěně zadavatelka nějak trestala za shození stromku, jen ho pokárala, možná hlasitě nadávala (a kdo by se udržel, že, člověk by si neměl sebe sama idealizovat),... nevíme jak silné bylo to pokárání... Ale jestliže štěně "řve", když se ho někdo dotýká na krku, tak to asi tím pokáráním úplně nebude. A pokud ano, nesvědčí to o velké labilitě a přecitlivělosti štěněte?

29.12.2021 20:26
fikovnice

XXX.XXX.134.216

Fiona.Praha napsal(a):
Komu s čistým svědomím nadělíte labilní hysterické štěně z množírny?

Já teda nikomu. Řekla bych si, že jsem teda píp a píp, že jsem nakoupila levně a rychle dalšího psa, možná bych si fňukla. A pak bych zatnula zuby a štěně v mezích možností vychovala.
I zadavatelka ji nakonec vychová, myslím, že jí s tím pomůže ta starší, vyrovnaná, vychovaná fenka, jen to bude trvat trošku déle a asi to stejně nakonec nebude podle představ zadavatelky.

Nevím...s čistým svědomím asi tehdy, když podám pravdivou informaci - jaký ten pes je, jaké má problémy a co na něm zadavatelka nezvládá. A nebudu za toho psíka nic moc chtít (nepíšu dát jej pryč úplně zadarmo). A zajímala bych se o to, zda jej předávám někomu skutečně zkušenému. Ale ono se to stejně nestane - že by zadavatelka dala psa pryč. No a pak to také může dopadnout jako s tím huskym sousedů, o němž jsem psala.

29.12.2021 20:31
fikovnice

XXX.XXX.134.216

Tak já jsem samozřejmě se zadavatelkou a štěnětem v obýváku nebyla. Souhlasím, že pokud mám štěně, dítě, kotě, atd., zabezpečím všechno co jde. Nikde jsem ale nečetla, že by štěně zadavatelka nějak trestala za shození stromku, jen ho pokárala, možná hlasitě nadávala (a kdo by se udržel, že, člověk by si neměl sebe sama idealizovat),... nevíme jak silné bylo to pokárání... Ale jestliže štěně "řve", když se ho někdo dotýká na krku, tak to asi tím pokáráním úplně nebude. A pokud ano, nesvědčí to o velké labilitě a přecitlivělosti štěněte?

No, popravdě vidět padající stromek, ještě v malém panelákovém bytě, kde je natěsněný u nábytku, taky bych si zaječela a možná i sprosté slovo by padlo.

29.12.2021 20:33

Caty napsal(a):
Asi jsem divná, ale kdo nezaječíte Fuj, pokud vám štěně tahá za něco, co ho může ohrozit? Já teda určitě ano, na všechny psy, koně a asi i na dceru, když byla malá....

Jsem extra divná, neječím Fuj, když přehlédnu v domácnosti něco, co by mohlo ohrozit štěně a ono to najde. Naopak v klidu raracha přivolám na jméno, odměním hrou či pamlskem a nebezpečí odstraním. Ječet Fuj nemá význam (kromě Fuj v duchu na sebe, že jsem to podcenila).

29.12.2021 20:35

To štěně přecitlivělé a labilní je - o tom není žádná pochybnost. Ale to, že ho jen okřikla "fuj" - to víme jen od ní. Nepramení ta přecitlivělost na obojek, krk a dotyky ( nejvíc od ní ) z "osvědčené" tradující se trestací metody ?
Prostě to podělala od začátku ona. Ne to štěně.

29.12.2021 20:39

To štěně přecitlivělé a labilní je - o tom není žádná pochybnost. Ale to, že ho jen okřikla "fuj" - to víme jen od ní. Nepramení ta přecitlivělost na obojek, krk a dotyky ( nejvíc od ní ) z "osvědčené" tradující se trestací metody ?

Kdyby to bylo vyrovnané štěně, tak by se zřejmě vůbec nic nestalo. Labilní štěně a vypjatá situace udělaly své.

29.12.2021 20:40
juhaj

XXX.XXX.164.121

Ona to mohla podělat takto i chovatelka. Určitě se štěňaty nepárala. A pokud fena nebyla uchovněná prostě proto, že byla labil, no, chudák štěně.

29.12.2021 20:40

Jsem extra divná, neječím Fuj, když přehlédnu v domácnosti něco, co by mohlo ohrozit štěně a ono to najde. Naopak v klidu raracha přivolám na jméno, odměním hrou či pamlskem a nebezpečí odstraním. Ječet Fuj nemá význam (kromě Fuj v duchu na sebe, že jsem to podcenila).

To se mi líbí - padá stromek - v klidu raracha přivolám na jméno, odměním hrou či pamlskem a nebezpečí odstraním.

29.12.2021 20:45

"Onehdá jsem psala o NTB - obrácení obrazovky vzhůru nohama"

tohle je klasika
poprvé jsem to řešila s inteligentním dítětem po telefonu
teď už jsem zkušený "ajťák"

"Jo a k vánočnímu stromku - ten se Else náramně líbí, ještě více pak vánoční ozdoby! Tak přemýšlím, že budu mít stromek nazdobený až cca od půlky nahoru."
náš stromeček začal pěkně ozdobený až dolů, aktuálně už je spodní část čistě přírodní

"A pokud ano, nesvědčí to o velké labilitě a přecitlivělosti štěněte?"
mám i takový pocit, že přesně o tom se v podstatě od začátku bavíme.....

29.12.2021 20:45
Fiona.Praha

XXX.XXX.71.183

fikovnice napsal(a):
Nevím...s čistým svědomím asi tehdy, když podám pravdivou informaci - jaký ten pes je, jaké má problémy a co na něm zadavatelka nezvládá. A nebudu za toho psíka nic moc chtít (nepíšu dát jej pryč úplně zadarmo). A zajímala bych se o to, zda jej předávám někomu skutečně zkušenému. Ale ono se to stejně nestane - že by zadavatelka dala psa pryč. No a pak to také může dopadnout jako s tím huskym sousedů, o němž jsem psala.

Já neznám nikoho (ani zkušeného, ani nezkušeného), kdo by takové štěně chtěl.
Když teda pominu, že bych dala inzerát zadarmo nebo za pár stovek na nějaký profláknutý inzertní server. Ale takhle bych se jí taky nezbavila, měla bych obavu, že si ji vezme někdo bez zkušeností (nakukat mi může cokoli) a skočí někde jako zasloužilá matka těch krásných plesnivých štěňátek, co v podstatě nepotřebují žádnou výchovu.
Prostě už bych ji nedala a postavila se k tomu čelem, jak jsem psala výše.

29.12.2021 20:49

Balu
To se mi líbí - padá stromek
Však, padá stromek, něco si přej.

Lilian0101

29.12.2021 20:55
Lilian0101

XXX.XXX.27.245

Teda, já se jen divím, že před sebe nepostavíte věšteckou kouli a nejdete do TV za Jolandu, nebo si neuděláte živnost. Aneb vše víte, u všeho jste byla a co se ještě nestalo, už víte jak bude.
Nikdy jsem psy nijak netrestala, ani onou metodou tahání za kůži za krkem na kterou nejspíš narážíte, ani za ten stromek. Ano, zaječela jsem “fuj” když jsem se snažila predtim několikrát upoutat pozornost něčím jiným. Nevidím na tom ale nic, co by jí nějak psychicky ublížilo, což už jsem tu psala několikrát, i to že po tomto strašně stresujícím vyčinění (dle Vás) byla úplně v pohodě, opravdu si z toho nedělala nic 😀
Řeším tu primárně vodítko, vy stále dokola omýváte stromek, na vodítko jste nebyla zatím schopna nijak poradit, pak vás prosím ať se raději nevyjadřujete vůbec, vypadáte dost afektovaně 🤷🏻‍♀️😁

Ostatním moc děkuji za rady, fenka je dnes mnohem lepší, věřím, že to zvládneme. Dnes jsem jí s vodítkem nenervovala a počkám.

29.12.2021 21:00

Lilian0101 napsal(a):
Teda, já se jen divím, že před sebe nepostavíte věšteckou kouli a nejdete do TV za Jolandu, nebo si neuděláte živnost. Aneb vše víte, u všeho jste byla a co se ještě nestalo, už víte jak bude.
Nikdy jsem psy nijak netrestala, ani onou metodou tahání za kůži za krkem na kterou nejspíš narážíte, ani za ten stromek. Ano, zaječela jsem “fuj” když jsem se snažila predtim několikrát upoutat pozornost něčím jiným. Nevidím na tom ale nic, co by jí nějak psychicky ublížilo, což už jsem tu psala několikrát, i to že po tomto strašně stresujícím vyčinění (dle Vás) byla úplně v pohodě, opravdu si z toho nedělala nic 😀
Řeším tu primárně vodítko, vy stále dokola omýváte stromek, na vodítko jste nebyla zatím schopna nijak poradit, pak vás prosím ať se raději nevyjadřujete vůbec, vypadáte dost afektovaně 🤷🏻‍♀️😁

Ostatním moc děkuji za rady, fenka je dnes mnohem lepší, věřím, že to zvládneme. Dnes jsem jí s vodítkem nenervovala a počkám.

Strašně moc čárek Vám tam chybí. Nesnažíte se.

29.12.2021 21:11
Fatia

XXX.XXX.134.127

Lilian0101 napsal(a):

Lilyan... prozradíte více o původu štěněte? Proč vlastně bordera bez PP? Teď už to nic nezmění, ale jako varování pro ty, co budou psa pořizovat později... Jak s Vámi ta "chovatelka" komunikuje teď? Jednalo se o plánovaný vrh či nehodu? Znáte tu paní (sousedka třeba)? Znáte její jméno a zkusila jste ho dát do googlu, zda Vám nevyběhne tuna informací o množitelce? Skoro je mi Vás líto, pořídili jste si problém. Protože místo vyrovnaného veselého štěněte máte uzlíček nervů. A i když se to zlepší, dobré to nebude nikdy, bude to pes nestandard. Ale pro Vás škola, naučíte se toho spoustu. Taky jsem udělala chybu při výběru psa, svého prvního. Teď mám druhou útulkovou týranou... A říkám ji pes za odměnu. Proti té první je to vážně balzám a odměna. Samozřejmě i tu první jsem milovala, i přes nemoci a problémy jsme spolu prožily 15 let. A jen díky ní jsem teď tu útulkovou zvládla a věděla jak na ni.

29.12.2021 21:16
Caty

XXX.XXX.51.50

Já dokážu pro štěně vytvořit jednu zabezpečenou místnost, kde ho nechávám asi do půl roku, když odcházím do práce (a to jsem vypínala i zásuvky). Ale když jsme doma, psi s námi jsou po celém domě a neumím si vůbec představit, co všechno bych musela odstranit, aby žádné nebezpečí nehrozilo. Fuj má podle mě větší význam, než většina ostatních povelů. A neumím ho nahradit přivoláním, protože pak ke mě štěně běží i s tím problémem v hubě.

29.12.2021 21:30

Fuj má podle mě větší význam, než většina ostatních povelů. A neumím ho nahradit přivoláním, protože pak ke mě štěně běží i s tím problémem v hubě.
Vidíte, záleží na úhlu pohledu. Fuj pro mě nemá význam. Význam pro mě má přivolání, právě kvůli přerušení nechtěné činnosti. Nechci řvát Fuj, radši štěně přivolávám a dávám mu lepší odměnu či zábavu, i kdyby přiběhlo s problémem v hubě. Odměnila bych i ten přiaportovaný problém, ať je to řetěz či ozdoba ze stromečku, hovno v hubě, prostě odměním přivolání, když prcek zareaguje ihned a letí směr panička. Protože to je alfa a omega společného soužití se psem. Jsem divná, já chválila štěně, které mělo jedno blbé období a sbíralo kamínky, oblázky. Křičet FUJ, tak je spolkne. Takhle s nadšením aportovalo a flusalo je výměnou za pamlsek. Přešlo to samo, nedělalo to účelově, jen ho to v tu dobu moc bavilo.
V domě, v bytě stačí odstranit základ (jako ne budovy ), než štěně vyroste z telecího věku. A utahané, vyvenčené štěně má minimální destruktivní sklony. Napapat, spinkat.
U 10týdenního štěněte, ať se vrátím k zadavatelce, které je neurčitého původu, bych nad případnou devastací vánočního stromečku přemýšlela již předem a předcházela tomu. Ráda bych to štěně viděla na fotce.

29.12.2021 21:32

Skoro je mi Vás líto, pořídili jste si problém.

Vůbec mi zadavatelky není líto. Ona si ten problém vytvořila, to štěně k ní nechtělo, to ona si vybrala "chovatelku", která měla sice fenu za plotem, ale štěňata čůrala na podložku ! Štěněte je mi líto.

V jejím dotazu je tolik nesmyslů a dokud nepochopí, že nemá problém s vodítkem ( s kterým chce poradit ), ale má problém se štěnětem a svým celkovým přístupem k němu, tak se nehne a chudák štěně.
Jen se zeptám : Kterou knihu z doporučených už jste aspoň prolistovala? Kterou kapitolu z nich už jste si přečetla?

Byla bych hodně ráda, kdyby to byl troll.

29.12.2021 21:34

Jste si jisti, že to tady nesviští kvůli trollovi? V tisku každodenní masáž o množkách a jejich tricích, ale i tak si jdu pro vořecha á la bordera, co jako plemeno fest frčí, matka za plotem, aby neskákala (neměla by mít nějakou poslušnost?), ale i kdyby, tak si jí nechám lézt klidně po hlavě, když se s ní chci logicky seznámit, jestli je v poho, kopie PP a mě evidentně ani nenapadne propátrat reálie vč. rodokmenu dozadu... A ve finále mi vůbec nedocvakne, že štěně - labil může mít traumata právě z přístupu množky. Klidně s nimi nějaká ženská mohla manipulovat jako s králíky před porážkou třeba. No prostě mi hlava nebere, že je v současnosti podobný přístup k pořízení štěněte možný, zvlášť když už psa stejného plemene mám a měla jsem, tj. by mi to nemělo být jedno.

29.12.2021 21:40
fikovnice

XXX.XXX.134.216

"Onehdá jsem psala o NTB - obrácení obrazovky vzhůru nohama"

tohle je klasika
poprvé jsem to řešila s inteligentním dítětem po telefonu
teď už jsem zkušený "ajťák"

"Jo a k vánočnímu stromku - ten se Else náramně líbí, ještě více pak vánoční ozdoby! Tak přemýšlím, že budu mít stromek nazdobený až cca od půlky nahoru."
náš stromeček začal pěkně ozdobený až dolů, aktuálně už je spodní část čistě přírodní

"A pokud ano, nesvědčí to o velké labilitě a přecitlivělosti štěněte?"
mám i takový pocit, že přesně o tom se v podstatě od začátku bavíme.....

Noo, ale na lupu jste tedy asi ještě díky uličníkům nenarazila...?
To je hyperobří lupa! Jedno písmeno přes celý monitor. A nepomohl Escape, nepomohl restart...to zase bylo veselo!

29.12.2021 21:42
eli22

XXX.XXX.58.55

My vždycky měli dost velký vánoční stromek. Ale protože máme štěně, tak letošní dopadl takto.

29.12.2021 21:44

Ollie
Jste si jisti, že to tady nesviští kvůli trollovi?
A tak co, ať se práší za kočárem.

29.12.2021 21:44

Kdo si dá čas a přečte si ty příspěvky zadavatelky znovu.......najde docela dost rozporů.
Asi nejsme samy, kdo takhle uvažuje - někdo by rád viděl fotku.

29.12.2021 21:47

fikovnice napsal(a):
Noo, ale na lupu jste tedy asi ještě díky uličníkům nenarazila...?
To je hyperobří lupa! Jedno písmeno přes celý monitor. A nepomohl Escape, nepomohl restart...to zase bylo veselo!

ale jo, lupa je často, ale tu umím (díky zhoršení zraku si některé stránky zvětšuji, i ifaunu mám na 110%)

29.12.2021 21:48

Kdo si dá čas a přečte si ty příspěvky zadavatelky znovu.......najde docela dost rozporů.
Asi nejsme samy, kdo takhle uvažuje - někdo by rád viděl fotku.

Fotka nefotka - jak budete mít jistotu, že je to fakt štěně, o kterém se píše... A o jehož existenci se dá pochybovat. Stejně jako skoro o čemkoliv, o čem se zde píše...

29.12.2021 21:49
fikovnice

XXX.XXX.134.216

Fiona.Praha napsal(a):
Já neznám nikoho (ani zkušeného, ani nezkušeného), kdo by takové štěně chtěl.
Když teda pominu, že bych dala inzerát zadarmo nebo za pár stovek na nějaký profláknutý inzertní server. Ale takhle bych se jí taky nezbavila, měla bych obavu, že si ji vezme někdo bez zkušeností (nakukat mi může cokoli) a skočí někde jako zasloužilá matka těch krásných plesnivých štěňátek, co v podstatě nepotřebují žádnou výchovu.
Prostě už bych ji nedala a postavila se k tomu čelem, jak jsem psala výše.

Tak ono jde o to, zda zadavatelka se svým přístupem tu výchovu zvládne (viz můj nezodpovědný soused, co si nutně musel pořídit huskyho). Vychovat i normální a nelabilní BOCku bývá oříšek. A tady se tedy možná jedná o labila...
Možná, pokud by třeba později měla tendenci k pasení, tak ji (pro)dat k těmto účelům...? Samozřejmě po předchozím důkladném proklepnutí zájemce (já myslím, že to v dnešní době už jde - zjistit si dostatek info).
Věc jiná je, že já bych velmi pravděpodobně měla k takovémuto štěněti už silnou citovou vazbu, takže bych je asi nezvládla dát pryč.

29.12.2021 21:53
Aliza

XXX.XXX.167.69

fikovnice:
To si též nemyslím, že by nějakej hejt byl esencí zdejšího fóra. Spíš je to leckdy o tom, že si někteří nemohou pomoct a už tak frustrovaného pejskaře, který si přišel nechat poradit spíše sjedou, aby si ulevili. Ačkoliv poradit by třeba chtěli, ale ten cit pro konstruktivní přístup mnoha lidem chybí.

A k antropomorfismu: Kdo s tím zkušenost nemá. Já kolikrát na tu svou mluvím stylem: ,,To si děláš pr*el, že sis z nákupu vytáhla čerstvou petrželku, kterou kdybych ti naservírovala do misky, tak se jí ani nedotkneš?" :D Nebo: ,,Jistě, prostě sis musela lehnout mezi futra, abych nemohla zavřít dveře, to je asi velká sranda..." :D A podobně. :)) Celkově se s ní stylem monologu neustále bavím, jako s člověkem.

K tomu zbytku: Lidi, kteří si pořídí psa jen proto, že je to nádherné zvíře a nemají páru o tom, co bude potřebovat, jsou skutečně napřesdržku. Někde jsem četla článek, který pojednával prakticky o tom, že u nás si pořídí psa každej jouda, kterej má do zádele díru, že je to prostě jakási móda. Pak psa někde zavřou a stane se z něj neurotickej uštěkanej jouda, kterej nepoznal trénink nebo výchovu, a lidi pak ještě nadávají na něj, že je hloupej. Bohužel jde mimo jiného i o mou zkušenost v rámci lidí z rodiny.

Mejvis:
To nebude ojedinělý případ. O množírnách je toho na netu napsaného spoustu a kdo si o tom před pořízením štěněte nic nezjistí je hlupák.

hmn_: Jestliže je majitel psa frustrovanej, smutnej a má nás*r jak na sebe, tak i na psa a na všechno, je pochopitelné, že leckdy nebude psát nadšeně a klidně. Spíš pak záleží na tom, jak se ten dotyčný zachová, když se mu zde dostane nějakých rad a jak k tomu bude přistupovat. Ale jak říkám, celé to vlákno jsem nečetla a nebylo mým záměrem chytat se tu za slovíčka. Poselstvím bylo, aby se autorka nenechala rozhodit tím, když se někdo nebude vyjadřovat citlivě, zvlášť ohledně věcí, u kterých by si ti zkušení ťukali na hlavu.

orionka:
Různé kušenosti mluví jasně, to chápu. Ale podle mě nic není ložené. Rozhodně nikomu nepomůže dopřední předsudek stylu "nový chovatel, obtížné plemeno, vaše blbé zkušenosti" a s tím související házení flinty do žita a poučování onoho nováčka, jaké to bude peklo, a že to byla blbost, a kdesi cosi. A právě i s tím jsem se tu já hned na úvod setkala, když jsem sem poprvé napsala. Když si to pak člověk vezme moc k srdci, začne ve všem vidět zmar a bude mít tendenci snažit se míň (v nejhorším případě) a jen proto, že někde nějací lidé na internetu něco řekli. I to, že zadavatelka štěně pošle dál je pouhá implikace, vyústění, které může a nemusí nastat. A moc kuráže jí to rozhodně nepřidá. Proto nejsem zrovna fandou podobného přístupu.

A s tou fackou na tom něco je, nicméně když je necitlivě mířená, může nadělat víc škody, než užitku, no... To je můj názor.

megi-the-dog:
Souhlasím s tím, že někteří lidé si přijdou ne vyloženě pro radu, ale pro ujištění, že oni hloupí nejsou a že špatné je zvíře. Neinformovanej majitel zvířete je zlo a pokud ani nemá skutečnou motivaci něco řešit, tak tím tuplem.

Caty:
Já jsem si tu svou naučila na důrazné "e-e", když potřebuju přerušit něco, co zrovna dělá a já chci, aby s tím přestala. Postupem času se naučila, u kterých věcí to dělám (př. lezení do odpadkového koše, okusování tetčiných dekorativních serepetiček, nebo snaha lézt do pootevřených dveří na záchod). Občas, když je hodně rozjívená, udělá na mě takové to trucovité "vraou ou ou", pohodí párkrát kebulí, přičemž někdy i tlape packama do vzduchu, ale nedovolí si v tom pokračovat. Pak stačí převést její pozornost na cokoliv jiného a je to v pohodě.

"Fuj" a "Ne" osobně nepěstuju a myslím si, že spousta lidí ten "povel" používá špatně. Řeknou tak psovi, co nemá dělat, ale už mu nedají indicie, co tedy dělat má. Zvyšování hlasu na úroveň, kdy to psovi nedělá v rámci hlasitosti dobře taky není nic moc. Tolik k "zaječení" na psa. On se v tu chvíli zasekne, jelikož ho to poleká, ale v ten moment stejně mnohdy nerozumí tomu, že se to nějak vztahuje k tomu, co udělal nebo zrovna dělá. Ale není to o tom, jakej zvuk nebo slovo se použije, když si to pes vztáhne na správné/špatné chování a pak se zaměří jinam.

A ke stromečku... Jsem ráda, že tyhle kratochvíle se u nás nenosí, jinak bych tu asi nadávala s ostatními. Pro psa je určitě něco takového neodolatelnej stimul. :D

29.12.2021 21:55

že já bych velmi pravděpodobně měla k takovémuto štěněti už silnou citovou vazbu, takže bych je asi nezvládla dát pryč.

To jste vy. Ale já v tom psaní zadavatelky nečtu o citu vůbec nic. "Uřvané štěně", ne bázlivé, vystresované, ale uřvané.
Ale víte co, já mám věšteckou kouli.

29.12.2021 21:57

ale jo, lupa je často, ale tu umím (díky zhoršení zraku si některé stránky zvětšuji, i ifaunu mám na 110%)

110% je na pohodu, já mám 133%, ne že bych to na těch 110 nepřečetla, ale těch 133 je takový pohodlnější

29.12.2021 21:58
eli22

XXX.XXX.58.55

že já bych velmi pravděpodobně měla k takovémuto štěněti už silnou citovou vazbu, takže bych je asi nezvládla dát pryč.

To jste vy. Ale já v tom psaní zadavatelky nečtu o citu vůbec nic. "Uřvané štěně", ne bázlivé, vystresované, ale uřvané.

Mě ten titulek taky udivil.

29.12.2021 22:03

Caty napsal(a):

U štěněte jsem vždycky radostně zahulákala něco pozitivního, aby všeho nechalo. Ječení si odjakživa nechávám na opravdu kritické situace, kdy dá štronzo, protože se doslova vyděsí, jelikož jekot v podstatě nezná. Stávalo se to tak 5 krát do roka, teď už pár let nic.

29.12.2021 22:04
Huskyjanina

XXX.XXX.252.62

eli22 napsal(a):
My vždycky měli dost velký vánoční stromek. Ale protože máme štěně, tak letošní dopadl takto.

My máme tříměsíční a jediný, co dělá se stromkem, že si pod něj schovává poklady. Jinak naše ruce a nohy jsou zajímavější než stromek :D

29.12.2021 22:05
fikovnice

XXX.XXX.134.216

Jste si jisti, že to tady nesviští kvůli trollovi? V tisku každodenní masáž o množkách a jejich tricích, ale i tak si jdu pro vořecha á la bordera, co jako plemeno fest frčí, matka za plotem, aby neskákala (neměla by mít nějakou poslušnost?), ale i kdyby, tak si jí nechám lézt klidně po hlavě, když se s ní chci logicky seznámit, jestli je v poho, kopie PP a mě evidentně ani nenapadne propátrat reálie vč. rodokmenu dozadu... A ve finále mi vůbec nedocvakne, že štěně - labil může mít traumata právě z přístupu množky. Klidně s nimi nějaká ženská mohla manipulovat jako s králíky před porážkou třeba. No prostě mi hlava nebere, že je v současnosti podobný přístup k pořízení štěněte možný, zvlášť když už psa stejného plemene mám a měla jsem, tj. by mi to nemělo být jedno.

Kéž byste měla pravdu!
Ale fakt se bojím, že jisté procento populace je silně rezistentní vůči jakékoli osvětě, varování a opakovanému upozorňování na množky.

29.12.2021 22:08
fikovnice

XXX.XXX.134.216

A znáte klávesovou zkratku na návrat zpět?
To není takové to zvětšení na 110 - 200%. To je fakt jedno písmeno přes celou obrazovku, já si v ten moment tu klávesovou zkratku samozřejmě nevybavím, no a je tu problém...

29.12.2021 22:12
Aliza

XXX.XXX.167.69

Huskyjanina napsal(a):
My máme tříměsíční a jediný, co dělá se stromkem, že si pod něj schovává poklady. Jinak naše ruce a nohy jsou zajímavější než stromek :D

Ten je nádhernej. :))

29.12.2021 22:20

fikovnice napsal(a):
A znáte klávesovou zkratku na návrat zpět?
To není takové to zvětšení na 110 - 200%. To je fakt jedno písmeno přes celou obrazovku, já si v ten moment tu klávesovou zkratku samozřejmě nevybavím, no a je tu problém...

je to ta nejvyšší řada kláves s označením F1 až F12 (je tam obrázek znaménka plus v kroužku) nebo je to namalované na mezerníku vlevo
a tyto klávesy budou fungovat na lupu buď samotné, nebo s použitím klávesy Fn (vlevo od mezerníku)... držím Fn a k tomu příslušný čudlík
a pak také jednoduše - adresní řádek (dlouhý bílý, kde se píše ifauna.cz/psi/diskuze bla bla...)... vpravo na konci je malinký obrázek lupy - klikněte na něj a dejte resetovat nebo žádoucí procento
a poslední - klávesy Ctrl a minus / Ctrl a plus

29.12.2021 22:22

fikovnice napsal(a):
Kéž byste měla pravdu!
Ale fakt se bojím, že jisté procento populace je silně rezistentní vůči jakékoli osvětě, varování a opakovanému upozorňování na množky.

No jo no, to je asi jako řemeslník, co mi v létě doma něco tvořil a dostala jsem přednášku o tom, že se ho covid netýká, u něj to bude max. rýmička, pigáro zbytečné. Na podzim měl něco dodělat a dozvím se, že je na ECMO.

29.12.2021 22:29
fikovnice

XXX.XXX.134.216

Jo, já to četla, co Vám napsala...
O neempatii zadavatelky jsme zde psali už asi o padesát příspěvků dříve, vím...

29.12.2021 22:31
fikovnice

XXX.XXX.134.216

Huskyjanina napsal(a):

Ten je nádhernej (pesan, ne stromek...i když ten taky )!

29.12.2021 22:38

No jo no, to je asi jako řemeslník, co mi v létě doma něco tvořil a dostala jsem přednášku o tom, že se ho covid netýká, u něj to bude max. rýmička, pigáro zbytečné. Na podzim měl něco dodělat a dozvím se, že je na ECMO.

Ach jo. Přitom tak zbytečné...😟

30.12.2021 08:37

Aliza napsal(a):

Autorka píše, že už měla několik psů, tak by snad měla mít základy.

30.12.2021 08:41
fikovnice

XXX.XXX.133.191

je to ta nejvyšší řada kláves s označením F1 až F12 (je tam obrázek znaménka plus v kroužku) nebo je to namalované na mezerníku vlevo
a tyto klávesy budou fungovat na lupu buď samotné, nebo s použitím klávesy Fn (vlevo od mezerníku)... držím Fn a k tomu příslušný čudlík
a pak také jednoduše - adresní řádek (dlouhý bílý, kde se píše ifauna.cz/psi/diskuze bla bla...)... vpravo na konci je malinký obrázek lupy - klikněte na něj a dejte resetovat nebo žádoucí procento
a poslední - klávesy Ctrl a minus / Ctrl a plus

Děkuji, ale teď koukám na klávesnici a fakt tam nemám plusko v kroužku...
To asi využiju ty další tipy!

30.12.2021 08:44

fikovnice napsal(a):
Jj, o mé tříčlenné kočičí mafii jsem zde psala mnohokrát... Oni ale i vychovávají - k tomu důsledně uklízet vše zničitelné z jejich dosahu! :-) Onehdá jsem psala o NTB - obrácení obrazovky vzhůru nohama, teď si zase oblíbili zapnout lupu!
Jo a k vánočnímu stromku - ten se Else náramně líbí, ještě více pak vánoční ozdoby! Tak přemýšlím, že budu mít stromek nazdobený až cca od půlky nahoru.

Já mám vánoční voskovku, visící ze stropu, tam kocour nedosáhne A ozdoby na zácloně vysoko. Ale před týdnem mi stejně zlikvidoval krásného motýlka! Jsem ho podcenila

30.12.2021 09:00

Docela koukám.
Když je někdo tak chytrý, že si na "pohodové procházky, kde musí pes fungovat, protože jsem po úraze", pořídí jako-borderu z množírny, patří mu to vše do poslední kapky.

30.12.2021 09:00

Luxusní!

30.12.2021 09:14
whasabi

XXX.XXX.171.32

fikovnice napsal(a):
Kéž byste měla pravdu!

Bohužel hodně velké procento populace. Třeba tady konkrétně zadavatelka mi přijde taky jako troll, ty rozpory v tom co píše jsou velké.
Ale obecně, děláváme na cvičáku kurzy pro veřejnost, a z deseti účastníků bývají tak dva psi s PP. Hlavně u těch populárních plemen, teriéři typu bull, bordery, retrívři, tam se u běžných lidí s papírákem v podstatě nepotkáváme.

31.12.2021 15:45
fikovnice

XXX.XXX.20.198

Já mám vánoční voskovku, visící ze stropu, tam kocour nedosáhne A ozdoby na zácloně vysoko. Ale před týdnem mi stejně zlikvidoval krásného motýlka! Jsem ho podcenila

No, tuším "Hmn_" psala, že už je stromek do půlky oholený...to u mě bude asi také... Blbý je, že Elsa ty ozdoby vyloženě krade a odnáší na ta nejneuvěřitelnější místa, kde je najdu třeba v červnu!
A když mě vidí, že na ni koukám, tak sice si nedovolí nic krást, ale ten zálibný pohled na stromek a to, jak jí svítí oči, to snad někdy natočím!

Přidejte reakci

Přidat smajlík