Dobrý den, vím, ze vláken na toto tema je tu stovky.
Ale bohužel jsem nenašla to, co hledám.
Chtěla bych svému pejskovi dopřát opravdu to nejlepší, nejkvalitnější krmivo, které náš český trh nabízí.
A proto se ptám, které to je.
Mám ročního Norwich teriera.
Krmila jsem Essential Foods, teď jsme přecházeli na dospělácké, a ty odmítal. Zkoušela jsem více příchutí a nechtěl.
Teď je krmený Ziwipeak Lamb.
Ale bojím se, aby mu v krmivu nechybělo ovoce a zelenina, protože Essential Foods tyto věci obsahuje a toto je jen sušené maso s přidanými vitaminy a minerály.
Nemůže mu dlouhodobě podávané jen tohle krmivo bez žádných dalších přidaných věcí (ovoce, zelenina, rýže….) poškodit třeba ledviny?
BARF mi prosím nenabízejte. Tchyně na něm odrovnala feně slinivku.
Toho se bojím snad nejvíc, že nesprávným poměrem surovin pejskovi ublížím na zdraví.
Na ceně mi skutečně nezáleží. Chtěla bych skutečně to nejlepší a nejkvalitnější.
Moc děkuji za rady!!! 😊🦊
Uživatel s deaktivovaným účtem

janaa
napsal(a):
Nic kvalitnějšího,než barf není. Stačí trochu nastudovat a nic nikomu neodrovnáte. Btw jak jí odrovnala slinivku? Si to neumím to odrovnání barfem nějak představit.
Taky mi to přijde jako blbost, tam musel být jiný zdravotní problém.
napsal(a):
napsal(a):
Takhle mi to řekla, nezkoumala jsem, jestli je to pravda nebo ne.
Každopádně pokud by mu dlouhodobě ve stravě něco chybělo nebo přebývalo, tak to ze zdravotního hlediska asi dobré není.
Beru, že zastánci barfu budou vždy prosazovat barf. Ja jsem se spíše ale ptala na nejkvalitnější krmivo mimo barfu.
Je tu někdo povolaný, kdo by byl schopen nastínit, jakým způsobem podávaný barf dovede psovi odrovnat slinivku nebo narušit jakýkoli fungování životně důležitých orgánů? Dost by mě to zajímalo. Ale fakticky, ne takový to někdo říkal, že známý od souseda...
A zajímá mě to doopravdy, prostě abych se něčemu přiučila...

Atheira
napsal(a):
Je tu někdo povolaný, kdo by byl schopen nastínit, jakým způsobem podávaný barf dovede psovi odrovnat slinivku nebo narušit jakýkoli fungování životně důležitých orgánů? Dost by mě to zajímalo. Ale fakticky, ne takový to někdo říkal, že známý od souseda...
A zajímá mě to doopravdy, prostě abych se něčemu přiučila...
Obecně se to podělat dá (viz např. https://www.aavet.cz/barf-zdravotni-komplikace-zpusobene-nevhodnym-krmenim-u-fenky-chucky/), ale taky se tomu dá snadno vyhnout, když je vůle.
napsal(a):
Obecně se to podělat dá (viz např. https://www.aavet.cz/barf-zdravotni-komplikace-zpusobene-nevhodnym-krmenim-u-fenky-chucky/), ale taky se tomu dá snadno vyhnout, když je vůle.
Vychází mi z toho zase jenom to, co si myslím celou dobu. Že když člověk nespadne do leností vytvořeného stereotypu - krmím dokola tohle s tamtím - pak nemůže být ani takhle zásadní problém.
Jako já z podstaty věci nechápu, proč do základu každodenní (nebo alespoň nějak hodně pravidelné) krmné dávky cpát gurgle... Obecně mi prostě připadá, že budu-li psovi dávat jednou to, potom ono, jednou z králíka, jindy z krávy, později z prasete. Někdy s játrama, pak zas nějakou dobu bez jater, tamhle dršťky, tu k tomu křidýlka a ledvinky a tak dál a dál, nemůže se stát, že budu neustále dokola opakovat zásadní dietní chybu, tím pádem nedojde na takový zásadní zdravotní problémy?
Dalo by se to zobecnit na to, že když se někdo cpe pořád dokola tím samým, může na to taky dojet? Protože takhle mi to vyznívá.

Atheira
napsal(a):
Vychází mi z toho zase jenom to, co si myslím celou dobu. Že když člověk nespadne do leností vytvořeného stereotypu - krmím dokola tohle s tamtím - pak nemůže být ani takhle zásadní problém.
Jako já z podstaty věci nechápu, proč do základu každodenní (nebo alespoň nějak hodně pravidelné) krmné dávky cpát gurgle... Obecně mi prostě připadá, že budu-li psovi dávat jednou to, potom ono, jednou z králíka, jindy z krávy, později z prasete. Někdy s játrama, pak zas nějakou dobu bez jater, tamhle dršťky, tu k tomu křidýlka a ledvinky a tak dál a dál, nemůže se stát, že budu neustále dokola opakovat zásadní dietní chybu, tím pádem nedojde na takový zásadní zdravotní problémy?
Dalo by se to zobecnit na to, že když se někdo cpe pořád dokola tím samým, může na to taky dojet? Protože takhle mi to vyznívá.
Já se obecně vyhýbám připraveným směsím, protože je to potenciálně nebezpečné. Raději za skladbu převezmu zodpovědnost na sebe.
Jinak to beru tak, že i my lidé se krmíme domácím jídlem připravovaným z primárních surovin, a taky žijem.
napsal(a):
njn, ta ale krmila blbě a viz ctace
V literatuře lze dohledat jednotlivé případy otravy psa štítnicovým hormonem při krmení „mletým masem“ s obsahem hormonu štítné žlázy: hovězího nebo vepřového kořínku („pajšlu“), gurglí (ohryzků) nebo následkem koprofágie (požírání trusu) od psa léčeného levothyroxinem (štítnicovým hormonem).
což oproti všem možnejm alergiím ze "supersrágor" v granulích jsou promile z promile
napsal(a):
Já se obecně vyhýbám připraveným směsím, protože je to potenciálně nebezpečné. Raději za skladbu převezmu zodpovědnost na sebe.
Jinak to beru tak, že i my lidé se krmíme domácím jídlem připravovaným z primárních surovin, a taky žijem.
Já k tomu přistupuju podobně jako k sobě... Stravuju se pokud možno tak, jak mně přijde rozumné, prostě pestře, aby to nebylo jednotvárný. Neznamená to ale, že si občas nedám nějakou prasárnu nebo polotovar, čínskou polívku... Dávám feně jak připravené směsi, tak si misku namíchám hezky sama. A když jó čumí, tak jí občas dám i toho felixe u babičky, co tam má pro kočky... Nebo párek.
A třeba někdy svůj postoj přehodnotím, co já vím, názory se mění, ale teď momentálně to vidím takhle.

lupus4
napsal(a):
njn, ta ale krmila blbě a viz ctace
V literatuře lze dohledat jednotlivé případy otravy psa štítnicovým hormonem při krmení „mletým masem“ s obsahem hormonu štítné žlázy: hovězího nebo vepřového kořínku („pajšlu“), gurglí (ohryzků) nebo následkem koprofágie (požírání trusu) od psa léčeného levothyroxinem (štítnicovým hormonem).
což oproti všem možnejm alergiím ze "supersrágor" v granulích jsou promile z promile
Nerozporuji, však tam píši, že se tomu lze snadno vyhnout.

Nikola111
napsal(a):
Děkuji za reakce na něco, na co jsem se neptala.
Achjo 🙈
A co chcete slyšet nového? Už jste na krmení Ziwipeakem založila minimálně dvě jiné diskuze, kde se diskutující již vyjádřili…
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3894194/je-ziwipeak-kompletni-krmivo
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3833995/ziwipeak
napsal(a):
A co chcete slyšet nového? Už jste na krmení Ziwipeakem založila minimálně dvě jiné diskuze, kde se diskutující již vyjádřili…
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3894194/je-ziwipeak-kompletni-krmivo
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3833995/ziwipeak
No to jsem sice založila, ale nikdo neodpověděl přímo na můj dotaz.
Ziwipeak je uvedené jako kompletní krmivo pro psy. Ale v jeho složení mi chybí nějaké ovoce a zelenina. A tak se pouze ptám, zda mu jenom maso, kosti a vnitřnosti obsažené v tomto krmení bez nějaké zeleniny a ovoce nemůžou z dlouhodobého hlediska způsobit nějaké zdravotní problémy. Jestli proste jen toto složení pejskovi k prospívání stačí.
To, že jeden člověk na to odpoví, pokud je pes spokojený… to podle mě není to, na co jsem se ptala.

Nikola111
napsal(a):
Děkuji za reakce na něco, na co jsem se neptala.
Achjo 🙈
Jenže tady vám těžko někdo poradí, většina krmí barf a o nějakém Ziwicosi jsem třeba já v životě nic neslyšela.
napsal(a):
Jenže tady vám těžko někdo poradí, většina krmí barf a o nějakém Ziwicosi jsem třeba já v životě nic neslyšela.
Tak jako tohle je skupina o krmení psů, tak jsem počítala, že by mi tu mohl někdo poradit.
Vy jste o Ziwipeaku možná nikdy neslyšela, někdo jiný ano. Proto se ptám.
Tato otázka byla mířená na lidi, kteří o tom něco vědí.
Kdo neví, neporadi. To je jasné.

Nikola111
napsal(a):
Ziwipeak je uvedené jako kompletní krmivo pro psy. Ale v jeho složení mi chybí nějaké ovoce a zelenina. A tak se pouze ptám, zda mu jenom maso, kosti a vnitřnosti obsažené v tomto krmení bez nějaké zeleniny a ovoce nemůžou z dlouhodobého hlediska způsobit nějaké zdravotní problémy. Jestli proste jen toto složení pejskovi k prospívání stačí.
To, že jeden člověk na to odpoví, pokud je pes spokojený… to podle mě není to, na co jsem se ptala.
Pes potřebuje ovoce a zeleninu?
Zkuste si odpovědět teda Vy. Na co by to mohl potřebovat?
Kvůli vitaminům a vláknině, cukru?
Cukr je dobrý na to, že dodá rychlou energii.
Pak máme nějaké vitaminy, co si pes umí vyrobit sám (proto právě nepotřebuje to ovoce) - vit. C.
Ostatní vitaminy má z toho masa, vnitřností, minerály taky, též je tam mořská řasa, to je dokonce víc surovin, než dávám psovi já - barbar barfař :-)
Kolik má Ziwipeak vlákniny, je tam něco od 1 do 3 procent? Tak je to v pořádku.
Je tam inulin ;-)
Tak co tam chybí?
Nikola111
napsal(a):
Ovoce a zelenina v podstatě nutné nejsou. Ale to je hodně obecné a tohle tvrzení nehledí na individuální potřeby jedince. Některý pes prospívá bez toho, jinému ke správnému trávení té zeleniny je třeba...
Prostě když si to vezmete kolem a kolem, odpověď na otázku, které krmení je nejlepší, je prostě - maso, kosti, vnitřnosti, které si sama mixnete s podílem přílohy podle potřeb psa.
Jakékoli další varianty už jsou pouze ústupky z této ideální verze, které už nejlepší být ze své podstaty nemohou.

Jo a tady není FB skupina (reklama na jednu dvě značky granulí), tohle je diskuze :-)
Víte jak si rozbijete slinivku? Řízky a chlast. Prostě psa nemůže mít každý, no.
Já na to koukala, a zdá se mi to hrozně drahé. Já koupím syrové hovězí s droby, přidám třeba batáty, vločky, mix zeleniny, méně často rýži, brambor a je to. Když mi to náhodou dojde, mám tu grancle různé (lukullus, Platinum,..), použiju a neřeším. To je ovšem výjimka. Ne že bych našim pesanům nepřála, naopak, kolikrát mají lepší maso než my k obědu, ale tohle - ziwipeak /taky slyším poprvé/ bych finančně nedávala.

nejkvalitnější krmivo?? Těžká otázka - neb každý pes je individualita, každému svědčí něco jiného - má jiný věk, trávení, zátěž... a co vyhovuje jednomu, podtrhne ve vývoji druhého... Takže vám těžko někdo může odpovědět.
Mně kdysi chovatel (veterinář) vysvětlil, že mám mladého psa "v období žravosti" naučit žrát co nejvíc věcí - že nikdy nevím, jak a čím budu krmit a že je fajn, když zažívací trakt "naběhne" na plný výkon a umí zpracovat všechno. A že nejhorší je, když zažívání umí fungovat jen na jedné "značce". Pak stačí změna receptury, odchod z trhu... a může nastat problém.
A tak všechna naše dogata uměla sežrat maso syrové, vařené, ovoce, zeleninu, granule... nikdy jsem nic nevážila a nepočítala. Některý stávkoval na vnitřnosti, jiný na zeleninu... no a co. Můžou klidně sežrat párek, "cukrem jedovatou" tatranku, dojíst po vnoučatech svíčkovou s knedlíkem... a zažívání si vůbec dietní chybky nevšimne. Nakonec vyrostli všichni dobře (a to mamut chyby ve výživě neodpouští) a zažívací potíže jsme nikdy žádné větší neřešili.

Mně kdysi chovatel (veterinář) vysvětlil, že mám mladého psa "v období žravosti" naučit žrát co nejvíc věcí - že nikdy nevím, jak a čím budu krmit a že je fajn, když zažívací trakt "naběhne" na plný výkon a umí zpracovat všechno
delam to uplne stejne. syrove, varene, susene, salamy, konzervy, grancle - vsechno znaji.
napsal(a):
Mně kdysi chovatel (veterinář) vysvětlil, že mám mladého psa "v období žravosti" naučit žrát co nejvíc věcí - že nikdy nevím, jak a čím budu krmit a že je fajn, když zažívací trakt "naběhne" na plný výkon a umí zpracovat všechno
delam to uplne stejne. syrove, varene, susene, salamy, konzervy, grancle - vsechno znaji.
Já taky stejně, klidně sežerou i syrovou brokolici, tvrdý chleba,.. A granule jim občas hodím jako slepicím, velká radost.
Nechcete krmit barfem, přitom se ziwipeak sám sebe za barf označuje Krmivo ZiwiPeak je sušené maso představované jako RAW - syrové. Proto můžeme podávání krmiva ZiwiPeak označit jako BARF, Akorát teda hodně,ale opravdu hodně drahej barf. Dneska jsou i firmy,které míchají barf na míru,dělají se komplety, můžete k tomu koupit nějakej vitaminový premix. Pořád budete vědět,co do tý misky dáváte,narozdíl od jakýhokoli komerčního žrádla. Ale to slyšet nechcete
xerxová Můžou klidně sežrat párek, "cukrem jedovatou" tatranku, dojíst po vnoučatech svíčkovou s knedlíkem... a zažívání si vůbec dietní chybky nevšimne.
Jo,naše bloncky vždycky po honu zblajznou svíčkovou nebo guláš se šesti, všichni se křižují, že se pose..ou a já se jen směju,že to se nestane

Taky žerem všechno a to doslova(i já)
Pro nás je nejlepší krmení to, po kterém zbude jen prázdná miska, kterou ještě pak pronásleduje po kuchyni...buli není vybíravá, ale zase se nenechá tahat za fusekli, 3- 4 den stejné jídlo už s takovou chutí nesežere...
Nikola111
napsal(a):
Fakt si myslíte, že ovoce a zelenina je v granulích v takovém stavu, že si z toho pes něco prospěšného vezme?
Ty komponenty, uvedené ve složení až ke konci, jsou spíš reklamní tah pro oko majitele, aby měl pocit, že pes dostává to nej.
Abych teda odpověděla, na co se ptáte - ano, krmení výhradně granulemi může z dlouhodobého hlediska způsobit psu zdravotní problémy a to i přes to, že vypadá spokojený.
napsal(a):
Pes potřebuje ovoce a zeleninu?
Zkuste si odpovědět teda Vy. Na co by to mohl potřebovat?
Kvůli vitaminům a vláknině, cukru?
Cukr je dobrý na to, že dodá rychlou energii.
Pak máme nějaké vitaminy, co si pes umí vyrobit sám (proto právě nepotřebuje to ovoce) - vit. C.
Ostatní vitaminy má z toho masa, vnitřností, minerály taky, též je tam mořská řasa, to je dokonce víc surovin, než dávám psovi já - barbar barfař :-)
Kolik má Ziwipeak vlákniny, je tam něco od 1 do 3 procent? Tak je to v pořádku.
Je tam inulin ;-)
Tak co tam chybí?
Dobře, tohle vysvětlení mi stačí. Moc děkuji.
Pokud by mi takhle jasně odpověděl někdo v předešlých diskuzích byla bych spokojena a nemusela bych zakládat další.
Atheira
napsal(a):
Ovoce a zelenina v podstatě nutné nejsou. Ale to je hodně obecné a tohle tvrzení nehledí na individuální potřeby jedince. Některý pes prospívá bez toho, jinému ke správnému trávení té zeleniny je třeba...
Prostě když si to vezmete kolem a kolem, odpověď na otázku, které krmení je nejlepší, je prostě - maso, kosti, vnitřnosti, které si sama mixnete s podílem přílohy podle potřeb psa.
Jakékoli další varianty už jsou pouze ústupky z této ideální verze, které už nejlepší být ze své podstaty nemohou.
Děkuji za odpověď

Nikola111
napsal(a):
Dobře, tohle vysvětlení mi stačí. Moc děkuji.
Pokud by mi takhle jasně odpověděl někdo v předešlých diskuzích byla bych spokojena a nemusela bych zakládat další.
Taky můžete granulářovi občas něco přidat, tu kuřecí skelet, kosti na okus, kousek vnitřností, jindy jablíčko, mrkev, jogurt, tvaroh, vajíčko...
janaa
napsal(a):
Nechcete krmit barfem, přitom se ziwipeak sám sebe za barf označuje Krmivo ZiwiPeak je sušené maso představované jako RAW - syrové. Proto můžeme podávání krmiva ZiwiPeak označit jako BARF, Akorát teda hodně,ale opravdu hodně drahej barf. Dneska jsou i firmy,které míchají barf na míru,dělají se komplety, můžete k tomu koupit nějakej vitaminový premix. Pořád budete vědět,co do tý misky dáváte,narozdíl od jakýhokoli komerčního žrádla. Ale to slyšet nechcete
xerxová Můžou klidně sežrat párek, "cukrem jedovatou" tatranku, dojíst po vnoučatech svíčkovou s knedlíkem... a zažívání si vůbec dietní chybky nevšimne.
Jo,naše bloncky vždycky po honu zblajznou svíčkovou nebo guláš se šesti, všichni se křižují, že se pose..ou a já se jen směju,že to se nestane
Ano, řekla jsem, že Barf nechci. Ale to jsem zde později vysvětlila.
Klasický barf nechci z jednoho prostého důvodu a to, že nechci aby mému psovi něco podstatného chybělo.
Ziwipeak je sušený barf, to je pravda a chyběla mi tam ta zelenina a ovoce. Proto jsem se ptala. Bylo mi to vysvětleno. Sušený barf mi tedy nevadí
napsal(a):
Taky můžete granulářovi občas něco přidat, tu kuřecí skelet, kosti na okus, kousek vnitřností, jindy jablíčko, mrkev, jogurt, tvaroh, vajíčko...
Samozřejmě to chápu a občas mu do misky něco přihodím.
A kosti na okus… četla jsem, že pes, který dospívá a nedostává právě třeba kosti, tak postupem času ztrácí jehličkový reflex a kosti by mu prý mohly ublížit.
Což by byl připadne náš případ.
To je také lež?
Nebo bych tedy svému “granuláři” mohla dat i sežrat celou kost?

No popravdě už mi přijde jako větší problém granulářovi "občas něco přihodit", protože není definováno, co je občas, kolik toho je, atd. To si spíš psa rozhodím, než kdyby dostal prostě kus kuřete, ne?
Mít pro krmení granulí pouze a jen tento důvod mi připadá zvláštní. Granule budou vždycky horší než domácí přirozená strava. To už je lepší říct, že se tomu barfu prostě nechci věnovat, nechci si to nastudovat, nechci řešit uskladnění masa, atd. To mi připadají jako relevantní a pro mě pochopitelné důvody :)

Megý měla k obědu ovoce! Tvarohové knedlíky s meruňkami.
Vyjedla svůj talíř, přišla se podívat do mého, tak říkám - nemám. Musím ukázat, že mám prázdný talíř a ok. Ale to ovoce jí tak zachutnalo, dělala smutné obličeje, že tam prý něco vidí, no musela to umýt a eště si šla stoupnout k lince a dělala "chci ovoce".

Nikola111
napsal(a):
A kosti na okus… četla jsem, že pes, který dospívá a nedostává právě třeba kosti, tak postupem času ztrácí jehličkový reflex a kosti by mu prý mohly ublížit.
To je také lež?
Nemůže sežrat jen tak celou kost. Holou kost.
Kost je obalená masem a tukem. Tak se pes ani neucpe, ani nepoblije, ani nepropíchne, ani nic, ale dobře se nají. Měl by si ale postupně zvykat, ne že ná, kost.
Přilepšovat granulářovi Vám teda já nedoporučuji, protože pokud nerozumíte ani krmení masem (moderně řečeno barf, jednoduše řečeno "dám psovi v průběhu třech dnů celou kořist), tak tohle bez dozoru nezkoušejte.

Zadavatelko, jestli chcete sušený barf a zároveň chcete ovozely a přílohy, tak se podívejte na Bohemia pet food, mají i předpřipravené komplety.
Také existují různé “vařené” barfy jako BiBi food. Když máte velký rozpočet a chcete tu odpovědnost za složení KD přenést na nějakou komerční firmu…
Nikola111
napsal(a):
To je také lež?
To je to, co mě nepřestává stále dokola překvapovat.
Lidi se bojí krmit barfem, aby pes měl ten správný poměr živin a aby mu něco podstatného nechybělo.
Ti samí lidé ale často nemají problém granulářovi přilepšovat vařeným masem, mléčnými výrobky apod. - to je pro mě naprosto nepochopitelné, protože tím mu poměry živin rozhodí mnohem spolehlivěji než rozumným barfem, který mimochodem není žádná věda.
Myslíte si to správně, kost může být u psa granuláře průšvih, trávicí systém dlouhodobým žraním granulí zleniví.
Navíc celá kost je nic neříkající pojem, když nevíme, jak je velká a jak je velký pes.

Nikola111
napsal(a):
To je také lež?
Syrové kosti, co se neštípou na jehličky, dát můžete, zvlášť, když jsou obalené masem.
napsal(a):
No popravdě už mi přijde jako větší problém granulářovi "občas něco přihodit", protože není definováno, co je občas, kolik toho je, atd. To si spíš psa rozhodím, než kdyby dostal prostě kus kuřete, ne?
Mít pro krmení granulí pouze a jen tento důvod mi připadá zvláštní. Granule budou vždycky horší než domácí přirozená strava. To už je lepší říct, že se tomu barfu prostě nechci věnovat, nechci si to nastudovat, nechci řešit uskladnění masa, atd. To mi připadají jako relevantní a pro mě pochopitelné důvody :)
Tak přihodit jsem myslela k tomu Ziwipeaku spis trochu nějaké zeleniny nebo ovoce.
Podívejte, mám k tomu tento důvod, který jsem zmínila výše. Dále také docela často cestujeme, takže granule nebo to sušené maso je dle mého i na tohle o dost jednodušší.
Nikola111
napsal(a):
Tak přihodit jsem myslela k tomu Ziwipeaku spis trochu nějaké zeleniny nebo ovoce.
Podívejte, mám k tomu tento důvod, který jsem zmínila výše. Dále také docela často cestujeme, takže granule nebo to sušené maso je dle mého i na tohle o dost jednodušší.
Tak ale on není vůbec problém psovi na barfu na dovolenou vzít granule nebo konzervy.
Spousta barfařů včetně mě to tak dělá.
Terven
napsal(a):
To je to, co mě nepřestává stále dokola překvapovat.
Lidi se bojí krmit barfem, aby pes měl ten správný poměr živin a aby mu něco podstatného nechybělo.
Ti samí lidé ale často nemají problém granulářovi přilepšovat vařeným masem, mléčnými výrobky apod. - to je pro mě naprosto nepochopitelné, protože tím mu poměry živin rozhodí mnohem spolehlivěji než rozumným barfem, který mimochodem není žádná věda.
Myslíte si to správně, kost může být u psa granuláře průšvih, trávicí systém dlouhodobým žraním granulí zleniví.
Navíc celá kost je nic neříkající pojem, když nevíme, jak je velká a jak je velký pes.
Ano, podle toho co jsem zatím četla o barfu, mi barf přijde pro mě složitý.
A jogurt ani vařené maso svému pejskovi nedávám.
Občas mu dam místo pamlsku par borůvek, kousek banánu, mrkve nebo kousek jablka.
Nikola111
napsal(a):
Ano, podle toho co jsem zatím četla o barfu, mi barf přijde pro mě složitý.
A jogurt ani vařené maso svému pejskovi nedávám.
Občas mu dam místo pamlsku par borůvek, kousek banánu, mrkve nebo kousek jablka.
Hele, ten Ziwipeak je strašně předražený, ale v podstatě kromě toho kvalitní. Krmit jím není nic proti ničemu.
A pokud Vám tam chybí ovoce a zelenina, tak to takhle klidně doplňujte. Netuším, co máte za plemeno, ale jednou denně porcička ovoce nebo zeleniny nemůže zdravému psu vadit. Tím nic nerozhodíte, žádné poměry vápník:fosfor neohrozíte, a pokud mu to chutná, tak mu to dejte.
Sumasumárum, děláte to dobře. Zbytečně draze a zbytečně se z toho nervujete, ale tím ten pes netrpí.
Dotaz na Nicolu :
Vám přijde, že je v pořádku, když se pes po sebemenší změně "značkysuprčuprgranulívekterejchjefšecko" tak "báječně vyvážené" pos.re ? A to údajně za stejné nebo lepší "suprčuprgranulívekterejchjefšecko"
Že je to zvíře OK ?
Vy byste si přišla OK, kdyby jste po čemkoli jiném než rohlíku, měla trávící problémy ?
Asi ne, co?
lupus4
napsal(a):
Dotaz na Nicolu :
Vám přijde, že je v pořádku, když se pes po sebemenší změně "značkysuprčuprgranulívekterejchjefšecko" tak "báječně vyvážené" pos.re ? A to údajně za stejné nebo lepší "suprčuprgranulívekterejchjefšecko"
Že je to zvíře OK ?
Vy byste si přišla OK, kdyby jste po čemkoli jiném než rohlíku, měla trávící problémy ?
Asi ne, co?
Co to melete?
Můj pes nikde nesere a žádný trávicí problémy nemá.
Asi jste si spletla diskuzi 😉

Nikola111
napsal(a):
Hm, vidíte a to jsem se prave docetla, ze to by se na barfu dělat nemělo 🤔
a proč ne?? Vy si nikdy nedáte polívku z pytlíku a konzervu o dovolené ?? zatímco jindy normálně zdravě vaříte??
Tak, jako se normálně zdravě stravované dítě nerozsype po hranolkách z mekáče, tak normálně stravovaný pes se nezblázní z granulí.
Neřešte to moc vědecky... většinou moc teorie nakonec škodí
Nikola111
napsal(a):
Hm, vidíte a to jsem se prave docetla, ze to by se na barfu dělat nemělo 🤔
To je zas hovadina...
Neříkám, že byste neměla číst ohledně psí stravy nic, ale vyvarovala bych se takovýmhle chytrým článkům na internetu nebo takhle striktním radám, většinou z facebookových skupin... Takový ten obyčejný selský rozum je v mnoha věcech přínosnější než vyšinutá radilka z facebooku.
edit: Když jíte správně, vyváženě a jste zdravotně v pořádku, tak vás pár dnů na junku nerozhodí. Když jíte jako prase, tak vás pár dní zdravého stravování nezachrání. To samé platí i pro psy. Správný základ je nenahraditelný.

Atheira
napsal(a):
To je zas hovadina...
Neříkám, že byste neměla číst ohledně psí stravy nic, ale vyvarovala bych se takovýmhle chytrým článkům na internetu nebo takhle striktním radám, většinou z facebookových skupin... Takový ten obyčejný selský rozum je v mnoha věcech přínosnější než vyšinutá radilka z facebooku.
edit: Když jíte správně, vyváženě a jste zdravotně v pořádku, tak vás pár dnů na junku nerozhodí. Když jíte jako prase, tak vás pár dní zdravého stravování nezachrání. To samé platí i pro psy. Správný základ je nenahraditelný.
koukám, že jsme se dost sešly Skoro se bojím napsat, že já ty mamuty krmím přímo zakázanou variantou - míchám granule se syrovým masem v jedné misce každé krmení. Prostě základ je maso (a maso na kosti) s přílohou granulí (navíc obilných)
Nikola111
napsal(a):
Tak jako tohle je skupina o krmení psů, tak jsem počítala, že by mi tu mohl někdo poradit.
Vy jste o Ziwipeaku možná nikdy neslyšela, někdo jiný ano. Proto se ptám.
Tato otázka byla mířená na lidi, kteří o tom něco vědí.
Kdo neví, neporadi. To je jasné.
Tedy za mne... Jestliže jste si přišla jen nechat potvrdit, že Vámi vybrané krmivo je vhodné a barf zvážit nehodláte, pak jste stejně už rozhodnutá a zde už toho víc nevymyslíte.
Jak už bylo řečeno: Většina lidí zde, kteří vědí, co je pro psa nejlepší, Vám nedoporučí a nepotvrdí správnost jakýchkoliv granulí. Podle mě lze efektivně hledat jen to "nejmenší zlo".
Ale krmení syrovou a přirozenou stravou to stejně nebude sahat ani po kotníky. Já jsem se barfem díky některým zdejším super lidem naštěstí nechala inspirovat krátce po pořízení štěňátka, a zpět k chemii už bych se nevrátila ani za zlaté prase

Atheira
napsal(a):
To je zas hovadina...
jen vecna - jak ma laik poznat, co je dobra rada a co spatna?
nazor nemichat se siri jak mor po sociálnich sitich totiz -a ubijou vas cepicema, kdyz napisete neco jineho
napsal(a):
nazor nemichat se siri jak mor po sociálnich sitich totiz -a ubijou vas cepicema, kdyz napisete neco jineho
Někteří říkají, že jde krmit obojím, ale není to vhodné v rámci stejného chodu. Prostě třeba ráno misku granulí a večer syrové, protože oba druhy krmiva se tráví jiným způsobem a jinak dlouho.
Ale nevím a víc si o tom nezjišťuji, oprotože nás se to netýká. Zjevně tady pejsci prospívají i na míchaných granulích s masem, tak to asi žádný mega problém nebude.
napsal(a):
No nemá to jak poznat. V tom je to krásný kouzlo diskuzí a sociálních sítí. Můžete se bezhlavě rvát za nepravdy a když vás je dost, začnou ostatní věřit, že je to pravda... Spíš jsem chtěla zadavatelce říct, aby se víc zaměřila na sebe a svého psa, přemýšlela o věcech nejdřív sama, zkusila si sama dát dvě a dvě dohromady a pak zohledňovala nějaký ostatní lidi, kteří ve většině případů nebývají o nic učenější než ona sama.

Aliza
napsal(a):
Někteří říkají, že jde krmit obojím, ale není to vhodné v rámci stejného chodu. Prostě třeba ráno misku granulí a večer syrové, protože oba druhy krmiva se tráví jiným způsobem a jinak dlouho.
Ale nevím a víc si o tom nezjišťuji, oprotože nás se to netýká. Zjevně tady pejsci prospívají i na míchaných granulích s masem, tak to asi žádný mega problém nebude.
Mám na talíři řízek a bramborový salát. Nebo knedlík, zelí, vepř. Nebo......
A teď si teda každou tu součástku musím dát jindy? Tak jo, já ten salát nepotřebuji, řízek mi stačí :-)
Ale vážně?
Teď knedlík, zelí zítra k snídani?
A že to nikdo neřek vlkoj :-) nech tu svíčkovou, jez kůži, na tu kost ani nekoukej, ta je na zejtra!
napsal(a):
A teď si teda každou tu součástku musím dát jindy? Tak jo, já ten salát nepotřebuji, řízek mi stačí :-)
Ale vážně?
A že to nikdo neřek vlkoj :-) nech tu svíčkovou, jez kůži, na tu kost ani nekoukej, ta je na zejtra!
Vy si děláte srandu, ale už i takovouhle dietu lidi vymysleli. Někteří tak dokonce fakt jí. Jen nevím, jak se to jmenuje a jaká přesná pravidla to má. Jen na první dobrou to působí přesně takhle, jak to píšete.

Atheira
napsal(a):
Vy si děláte srandu, ale už i takovouhle dietu lidi vymysleli. Někteří tak dokonce fakt jí. Jen nevím, jak se to jmenuje a jaká přesná pravidla to má. Jen na první dobrou to působí přesně takhle, jak to píšete.
ale já to tím salátem zničila, už to je míchanice jak sviňa, správně mají být kostičky mrkve v 10.04 a kostičky vajíčkové ve 14.08, v 18.12 tatarkový shake.
Tam pak rozhoduje ještě úplněk v červencové úterky, ale nechci v tom nikomu dělat guláš.
napsal(a):
ale já to tím salátem zničila, už to je míchanice jak sviňa, správně mají být kostičky mrkve v 10.04 a kostičky vajíčkové ve 14.08, v 18.12 tatarkový shake.
Tam pak rozhoduje ještě úplněk v červencové úterky, ale nechci v tom nikomu dělat guláš.
Když takhle rozložíte ten salát a přidáte tam výraz "tatarkový shake", zní to jak pěkně sravej kentus.
a jelikož máte ten šejk až na šestou, tak... no, asi pěknej večer.

Atheira
napsal(a):
Dělená strava se tomu říká 😁
napsal(a):
Dělená strava se tomu říká 😁
To praktikuju už roky. Dělím stravu následovně:
Já maso, přítel brambory. A když je moc hodný, tak dostane i kyselou okurku.
Ne, to je samozřejmě vtip. Já jen, že se mi kouká přes rameno, tak ho potřebuju poškádlit. :)
napsal(a):
a proč ne?? Vy si nikdy nedáte polívku z pytlíku a konzervu o dovolené ?? zatímco jindy normálně zdravě vaříte??
Tak, jako se normálně zdravě stravované dítě nerozsype po hranolkách z mekáče, tak normálně stravovaný pes se nezblázní z granulí.
Neřešte to moc vědecky... většinou moc teorie nakonec škodí
Tak v první řadě tady nejde vůbec o mě a říkám jen to, co jsem četla.
napsal(a):
Ale vážně?
I když vlk v přírodě asi nemusel nikdy řešit k večeři vnitřnosti ze srny, které by doplnil granulkama.... Ačkoliv kdyby mohl, nejspíš by si stejně rád dal obojí naráz a neřešil by.
Jinak představa brsalátu už se mi lehce ekluje, zas na nějakou dobu to nechci ani cítit.
I když vlk v přírodě asi nemusel nikdy řešit k večeři vnitřnosti ze srny, které by doplnil granulkama...
Mně se líbí tyhlety přirovnání k vlkům... Naši psi jsou stejně blíž mývalům než vlkům. Rozuměj - půjdou na první dobrou vybírat odpaďáky, než si úspěšně lovit véču.
A vůbec, co je vlastně pravdy na tom, že ten vlk jako předek našich zdomácnělých psů je takový dost diskutabilní a kdovíjaká čupakabra to vlastně byla, co dalo za vznik většině psům? Slyšela jsem nějaký dohady a teď, kde je pravda?
Atheira
napsal(a):
I když vlk v přírodě asi nemusel nikdy řešit k večeři vnitřnosti ze srny, které by doplnil granulkama...
Mně se líbí tyhlety přirovnání k vlkům... Naši psi jsou stejně blíž mývalům než vlkům. Rozuměj - půjdou na první dobrou vybírat odpaďáky, než si úspěšně lovit véču.
A vůbec, co je vlastně pravdy na tom, že ten vlk jako předek našich zdomácnělých psů je takový dost diskutabilní a kdovíjaká čupakabra to vlastně byla, co dalo za vznik většině psům? Slyšela jsem nějaký dohady a teď, kde je pravda?
Ta naše například jedla hovínka a snědla kdejakej bordel co našla, dokud byla na granulích. Tak dva týdny po přechodu na barf ji tyhle věci přestaly naprosto zajímat a už to vůbec nemusím řešit.
Ale to jen na okraj.
Vyloženě jen můj nováčkovskej názor: Ty kořeny tam jsou, ačkoliv určitě pozměněné tím, že ta strava domácích psů a vlků je už delší dobu jiná. Ale že návrat k těm kořenům psovi uškodit nemůže, ba právě naopak.
Aliza
napsal(a):
Ta naše například jedla hovínka a snědla kdejakej bordel co našla, dokud byla na granulích. Tak dva týdny po přechodu na barf ji tyhle věci přestaly naprosto zajímat a už to vůbec nemusím řešit.
Ale to jen na okraj.
Vyloženě jen můj nováčkovskej názor: Ty kořeny tam jsou, ačkoliv určitě pozměněné tím, že ta strava domácích psů a vlků je už delší dobu jiná. Ale že návrat k těm kořenům psovi uškodit nemůže, ba právě naopak.
Já mluvím o psech, které necháte svému osudu. Proč myslíte, že se tolik toulavých smeček ve státech, kde toulaví psi běžně jsou, soustředí do měst?
Nemluvím teď o barfu, sama krmím masem už dost dlouho a vím, jaké výhody to má, nemluvím ani o tom, jak správně krmit. Jenom jsem tím chtěla říct, že těm psům toho vlčího mnoho z nás přisuzuje až moc bych řekla.
Není to o vlkovi, je to prostě o tom, že pes je šelma. Šelma psovitá. A je jedno, kolik v sobě má z vlka. Šelma žere maso, z toho vyplývá, že správné je krmit psa masem. Nicméně zatímco smečka vlků si uloví, řada šelem dnešního světa půjde na první dobrou vybírat ty popelnice. Nechtěla jsem se tu v tom takhle začít motat, jen se pousmát nad tím zvlčováním našich psů. Toť vše.

Atheira
napsal(a):
No nevím. Kdybych dala svému před čumák půlku krávy a vedle živého králíka, tak si krávy ani nevšimne.
Tak jistě - to bude rozhodně tím, že ten loveckej pud už je u psů na ústupu.
Zároveň ale asi taky zaleží na tom, kde je ten toulavej pes vypuštěn a zanechán svému osudu. Jistěže je pro psa snazší jít hrabat do popelnic, pokud živoří někde na předměstí, než si odběhnout do lesů a tam lovit koroptve. Tím spíš, když jde o rasu, která není k lovu vyšlechtěná.
A podle mě je to náhodou zajímavá myšlenka. :)

Atheira
napsal(a):
Já jsem za! Ale já jsem za to, že psi nevznikli z vlků ani z ničeho jinýho, prostě to byli od začátku psi
napsal(a):
Já jsem za! Ale já jsem za to, že psi nevznikli z vlků ani z ničeho jinýho, prostě to byli od začátku psi
Jo, vlastně máte pravdu, ale ta zásadní věc je ta, že psi byli od začátku psi proto, že je vyrobili lidi. Jsou to roboti z Číny... Tak a je to venku.
Já nevím, kolik na to je teorií a co všechno je jak podložený, ale já osobně nejvíc asi sympatizuju s tím, že vlk i pes mají nějakýho společnýho předka, ale vývojových větví je hned několik a jestli nějaká plemena mají bližší vazby na vlky, nemusí to nutně být všechna a přímo vlkovatej vlk, jak si ho dovedeme představit, není přímým předkem ani zdaleka tolika psů, kolika se to přisuzuje. Záleží pak taky na tom, z jakých koutů světa ten který konkrétní pes je (rozumějme plemeno a jeho předci, ze kterých se šlechtilo) a všichni vořeši s ním příbuzní, odkud pochází. Vždyť přece to dává smysl. Že všichni psi světa nemůžou mít jednoho přímého předka, který i dnes stále žije ve své v podstatě původní podobě, že tam ty rozdílnosti být musely už strašně, strašně dávno. Mně prostě připadá logičtější, že se vlk vyvíjel prostě s dalšíma přímýma předkama psů a "zdomácnělí" vlci jsou jen v některých plemenech.

nic jako hypersuper nejkvalitnější granule na světě neexistuje.
je jen hromada značek lišící se marketingem, dejme tomu ještě krmnou filosofií, od které se odvíjí použité suroviny a od těch se odvíjí cena.
ale výživové tabulky mají všechny stejné a nakonec to stejně stojí a padá na individualitě zvířete. hypersuper granule, které vás pes nežere nebo po nich má trvalý průjem jsou celkem k prdu.

Jo, vlk není předek psa, to jen tak vždy řeknu, protože když řeknu, že šakal papá... tak na mě všici koukaj jak ...
Jinak teda kompletní krmivo se jmenuje kompletní krmivo proto, že kdyby to nebylo kompletní krmivo, tak se nemůže jmenovat kompletní krmivo.
napsal(a):
Jo, vlk není předek psa, to jen tak vždy řeknu, protože když řeknu, že šakal papá... tak na mě všici koukaj jak ...
Jinak teda kompletní krmivo se jmenuje kompletní krmivo proto, že kdyby to nebylo kompletní krmivo, tak se nemůže jmenovat kompletní krmivo.
Náhodou. Já když řeknu, že šakal papá, (vztaženo k mýmu psu) tak mi to lidi i věří.

napsal(a):
No nevím. Kdybych dala svému před čumák půlku krávy a vedle živého králíka, tak si krávy ani nevšimne.
Megý má krávy strašně ráda. Nebo... nevim, ten pohled je děsivý. Už se k ohradám moc nepřibližujeme radši. Stoupne si hrozně vážně, rozkročí přední, hlavu dolů a dívá se krávovi do očí z 30cm. Když vidíme veverku nebo zajíce a zavolám na megý něco, tak zamává ocasem, jako že mě registruje... ale když je tam kráva, tak ten pes se ani nehne a hypnotizuje krávu a já se bojím.
napsal(a):
Megý má krávy strašně ráda. Nebo... nevim, ten pohled je děsivý. Už se k ohradám moc nepřibližujeme radši. Stoupne si hrozně vážně, rozkročí přední, hlavu dolů a dívá se krávovi do očí z 30cm. Když vidíme veverku nebo zajíce a zavolám na megý něco, tak zamává ocasem, jako že mě registruje... ale když je tam kráva, tak ten pes se ani nehne a hypnotizuje krávu a já se bojím.
"Dívá se krávovi do očí" pobavilo.
Možná má pocit, že by na krávu měla, ale kvůli její velikosti si netroufá, tak je to tak půl napůl. :D

Ještě bych chtěla říct, že kráva i zajíc jsou kompletní krmivo.
Kocourek konečně chytil poslední myš ve špajzu a můj pes byl na úvaze! u gauče, takže zbyla jen mršina - půl myši - nekompletní krmivo.
Myš bez hlavy je docela hnusná podívaná. Hlava není tak hrozná.
Jo, Aliza, to Vás nemělo pobavit :-) já nevím, proč se tak ten pes u krávy tváří. I když oni to vlastně naposledy byli býci. Ale třeba koně, to je takový hravý pés, oni si spolu povídají, že se proběhnou a běží paralelně a tak, pes se mnou komunikuje a poslechne, že koblihy opravdu jíst nebude.
Ale kráva? Sousoší a hrobové ticho. Kdybych psa neodpískala, vrhl by se tomu na hlavu? A to se taky prvních pár vycházek odpískat fakt nedalo.
A hovězí má megá ráda hodně, ale nevypadá tady jako v loveckém módu a nemůžu to testovat, protože buď tu krávu fakt chytí za tlamu, nebo kráva psa zadupne. Ale je to divný.

napsal(a):
Nora by asi nejdřív zamordovala toho králíka, ale pak by to hovězí taky přišlo k chuti.

napsal(a):
Nora by asi nejdřív zamordovala toho králíka, ale pak by to hovězí taky přišlo k chuti.
:-) nemá ta hospod. zvířata náhodou chránit? :-)
napsal(a):
Ještě bych chtěla říct, že kráva i zajíc jsou kompletní krmivo.
Kocourek konečně chytil poslední myš ve špajzu a můj pes byl na úvaze! u gauče, takže zbyla jen mršina - půl myši - nekompletní krmivo.
Myš bez hlavy je docela hnusná podívaná. Hlava není tak hrozná.
Jo, Aliza, to Vás nemělo pobavit :-) já nevím, proč se tak ten pes u krávy tváří. I když oni to vlastně naposledy byli býci. Ale třeba koně, to je takový hravý pés, oni si spolu povídají, že se proběhnou a běží paralelně a tak, pes se mnou komunikuje a poslechne, že koblihy opravdu jíst nebude.
Ale kráva? Sousoší a hrobové ticho. Kdybych psa neodpískala, vrhl by se tomu na hlavu? A to se taky prvních pár vycházek odpískat fakt nedalo.
A hovězí má megá ráda hodně, ale nevypadá tady jako v loveckém módu a nemůžu to testovat, protože buď tu krávu fakt chytí za tlamu, nebo kráva psa zadupne. Ale je to divný.
No já si myslím, že ano... Takovéhle chování mi právě připadá jako předzvěst útoku, nebo alespoň přípravy k útoku, když se naskytne příležitost. Zvlášť když pes vycítí, že skot je prostě nemotorný, což třeba znamená snadnou kořist.

napsal(a):
:-) nemá ta hospod. zvířata náhodou chránit? :-)
Nora bohužel dobře ví, že tyhle malé chlupaté nebo pernaté věci jsou udělané z masa.
V podstatě jsem ráda, že pochopila, že kočky nespadají to této kategorie.

a i půlka myši je kompletní krmivo, dá se sežrat komplet.
jinak asi teda tuším, cože to málem fatálně přes den zkvasilo v žaludku psa krmeného v sedm večer.
nějaká mrtvola uložená na pak z léta. něco na způsob toho zakopanýho žraloka nebo alek naložených v tuleni dva roky pod kamenem. prý vynikající, už to dostává máslovou konzistenci.
jak to vím? obsahem žaludku byly také malé kosti, odkud by se tam dostaly? a taky těch pochutin je očividně zakopáno víc než jedna a co pes dostal zase hlad, tak se po vypuštění na zahradu hned s objeví s něčím dalším. kus paznehtu. vynikající morče na zhnilouna. to je teprve barf. super dietní na žaludek, ve kterým je zašitý jeho zdechlý kus s odhojení odtrávením.
v podstatě to znamená zákaz zahrady do odvolání.

A mám po večeři :-) :-)

Aliza
napsal(a):
No já si myslím, že ano... Takovéhle chování mi právě připadá jako předzvěst útoku, nebo alespoň přípravy k útoku, když se naskytne příležitost. Zvlášť když pes vycítí, že skot je prostě nemotorný, což třeba znamená snadnou kořist.
Předzvěst útoku na zajíce a srnu znám - má černočerné oči. Zatmělé. Zakalené! A u těch krav ne, proto nad tím furt přemýšlím, co to jako je. Ale možná to tak bude, jak říkáte, že neví... třeba by se chtěli rvát, ale kráva zná historii připraštěných teriérů a buldoků a pes si není jistý, že tu hromadu hovězího složí, tak si telepaticky vyprávějí... seš moje kompletní krmivo, víš o tom... a tak.

napsal(a):
a i půlka myši je kompletní krmivo, dá se sežrat komplet.
jinak asi teda tuším, cože to málem fatálně přes den zkvasilo v žaludku psa krmeného v sedm večer.
nějaká mrtvola uložená na pak z léta. něco na způsob toho zakopanýho žraloka nebo alek naložených v tuleni dva roky pod kamenem. prý vynikající, už to dostává máslovou konzistenci.
jak to vím? obsahem žaludku byly také malé kosti, odkud by se tam dostaly? a taky těch pochutin je očividně zakopáno víc než jedna a co pes dostal zase hlad, tak se po vypuštění na zahradu hned s objeví s něčím dalším. kus paznehtu. vynikající morče na zhnilouna. to je teprve barf. super dietní na žaludek, ve kterým je zašitý jeho zdechlý kus s odhojení odtrávením.
v podstatě to znamená zákaz zahrady do odvolání.
Na to je prý nejlepší anonymně informovat PČR, že bylo na zahradě viděno podezřelé zakopávání těla. Oni pak možná přijedou a překopou to...vysbírání veškerých pozůstatků na zhnilouna či skeletouna je takový vedlejší doprovodný proces.
Nikolo, k Vašemu dotazu má zkušenost. Ziwipeak krmím v létě na táborech, závodech, na cestách. Za mě je to jedno z nejlepších suchých krmiv. Psi jsou nasvalení, energie na rozdávání, na sobě žádný tuk, krásná srst a minimální odpad. Ale každá receptura má odlišné složení a po pravdě si neumím představit tím krmit psa, který není v zápřahu. Jinak krmím Barf, celoživotně bych si takto nabušeným krmivem krmit netroufla a není to z finančních důvodů.

Rajana
napsal(a):
Nikolo, k Vašemu dotazu má zkušenost. Ziwipeak krmím v létě na táborech, závodech, na cestách. Za mě je to jedno z nejlepších suchých krmiv. Psi jsou nasvalení, energie na rozdávání, na sobě žádný tuk, krásná srst a minimální odpad. Ale každá receptura má odlišné složení a po pravdě si neumím představit tím krmit psa, který není v zápřahu. Jinak krmím Barf, celoživotně bych si takto nabušeným krmivem krmit netroufla a není to z finančních důvodů.
Tak dám vysokoproteinového/vysokotučného krmiva asi tolik, aby pes v té které zátěži měl dostatek, ne?
Místo pěti kostek sušeného masa dám tři kostky sušeného masa.

janaa
napsal(a):
Dyť mě ten čokl pak zabije,sežere a jako dezert si dá zbytek těch kostek
Tak tohle hypoglykemický pes rozhodně nedá :-)
Ale takhle nějak, co píše ta paní, vzniká to, že barf je jaderná fyzika.
Aliza
napsal(a):
Ale to jen na okraj.
Nejsem si jistá, jestli to není normální vývoj, že nejdřív žerou kde jaký bordel, ale pak je to přejde. Měla jsem to tak se všemi psy bez ohledu čím byli krmeni. Štěndo už taky projde kolem hovna a nechá ho tam a to teda Barfem krmená není

napsal(a):
Na to je prý nejlepší anonymně informovat PČR, že bylo na zahradě viděno podezřelé zakopávání těla. Oni pak možná přijedou a překopou to...vysbírání veškerých pozůstatků na zhnilouna či skeletouna je takový vedlejší doprovodný proces.
jo, na mé zahradě?
na mé zahradě, kde jsem celý podzim vyráběla keřovou skupinu a trvalkový záhon?
napsal(a):
Zadavatelko, jestli chcete sušený barf a zároveň chcete ovozely a přílohy, tak se podívejte na Bohemia pet food, mají i předpřipravené komplety.
Také existují různé “vařené” barfy jako BiBi food. Když máte velký rozpočet a chcete tu odpovědnost za složení KD přenést na nějakou komerční firmu…
Tak tenhle druh Barfu by mi i vyhovoval. Já si koupila knížku k druhému psu Timíkovi, co by tříměsíční štěně přivezený z útulku ze všeho zvracel, tak jsem si koupila tu knížku, ale zůstala jsem u fáze příprav, tedy mírně jsem vše dusila a dávala mu to, ale prostě mi vadilo, že jsem měla pořád kvanta zbytků. Mrazák narvaný, lednice narvaná a když jsem mu něco dala 3x posobě, tak to už nechtěl, celkově zůstal celý život velmi vybíravý. Nakonec jedl občas vařenou stravu a kvalitní masové konzervy. Nemám prostě kapacitu na lednici a na studování toho, aby měl pes všechno...
Atheira
napsal(a):
No tak jak kteří Kdyby jste viděla Worku v plné síle, sledovala pohyby, prostě celé chování toho psa, když zavětří zvěř...hodí ocas dolů a okamžitě se z míši mění ve vlka Stojíme a kecáme se sestřenkou, Worka chodí okolo a ona: ty jo, já jsem si ho tak nikdy neprohlížela, či ho nesledovala, ale teď, když na něj už nějakou dobu koukám...bych se ho skoro i bála, vždyť on fakt vypadá jak vlk A to není Čévéčko. Jistě, u buldoka bych tu podobu těžko hledala

Trickyvoo
napsal(a):
Tak tenhle druh Barfu by mi i vyhovoval. Já si koupila knížku k druhému psu Timíkovi, co by tříměsíční štěně přivezený z útulku ze všeho zvracel, tak jsem si koupila tu knížku, ale zůstala jsem u fáze příprav, tedy mírně jsem vše dusila a dávala mu to, ale prostě mi vadilo, že jsem měla pořád kvanta zbytků. Mrazák narvaný, lednice narvaná a když jsem mu něco dala 3x posobě, tak to už nechtěl, celkově zůstal celý život velmi vybíravý. Nakonec jedl občas vařenou stravu a kvalitní masové konzervy. Nemám prostě kapacitu na lednici a na studování toho, aby měl pes všechno...
Mně se to zdálo složité, dokud pes nebouchl do stolu a nezačala jsem to okamžitě řešit. Za dvě odpoledne jsem přečetla dvě knížky od Novosádové a udělala si dynamickou tabulku v Excelu na složení KD, tady se poradila stran nejasností.
Maso (s kostmi a vnitřnostmi) jsem si balíčkovala do mrazáku, a i u 30+ kg psa jsem na cca 14 dní vystačila s mikro mrazákem integrovaným do malé lednice. Ovozely, vejce a mléčné výrobky jsem jen nakupovala ve větším množství v rámci rodinného nákupu, to se i do relativně malé lednice vešlo, jen jsme tedy nakupovali o něco častěji než běžně, ale nic dramatického.
A to jsem převáděla na barf třináctiletého psa. :-) Uznávám, měla jsem štěstí, že měl perfektní trávení a že miloval jídlo - všechno. Taky dokud byl na granulích, dostával všechno od palačinky po masové odřezky, takže to nebylo úplně z 0 na 100. Ale žádné dušení ani tanečky jsem kolem toho nedělala. On jednou přišel, a řekl, že ty granule jíst nebude. Tak jsem mu řekla, že teď bude jíst barf a že slibuju, že další granule už nekoupíme, a byli jsme oba spokojení. Na syrovém rozkvetl a zmírnila se i jeho epilepsie, takže win:win.
Takže já bych Vám doporučila vyčlenit si na to jeden víkend a dát tomu šanci. Není to raketová věda. A vyjde to o dost levněji než ten “komerční” barf a granule (což říkám jako někdo, kdo psovi nakupoval u lidského řezníka). Plus máte kontrolu nad tím, co (a v jaké kvalitě!) pes konzumuje.

Ziwipeakem jsme krmila svoji fenu v zimě, žrala mnohem méně než by žrala masa nebo granulí. Vyhovovaly jí.
amstafron

XXX.XXX.35.25
napsal(a):
Když jsem měla rotvajlera a blížili jsme se venku k ohradě, kde byly krávy, tak jindy klidný a vyrovnaný pes nasál pach, celý se napružil a kolem ohrady se dost naštvaně proštěkal. Kolem ohrady, kde byly koně, chodil naopak s naprostou úctou až podřízeností. Vždy jsme pak museli o ohrady stát tak dlouho, dokud se na nás nepřišli podívat koně zblízka.

amstafron
napsal(a):
Když jsem měla rotvajlera a blížili jsme se venku k ohradě, kde byly krávy, tak jindy klidný a vyrovnaný pes nasál pach, celý se napružil a kolem ohrady se dost naštvaně proštěkal. Kolem ohrady, kde byly koně, chodil naopak s naprostou úctou až podřízeností. Vždy jsme pak museli o ohrady stát tak dlouho, dokud se na nás nepřišli podívat koně zblízka.
:-) on je chtěl hlídat, ty krávy, je to skotácký pes, ale už je to dlouho.
napsal(a):
Mně se to zdálo složité, dokud pes nebouchl do stolu a nezačala jsem to okamžitě řešit. Za dvě odpoledne jsem přečetla dvě knížky od Novosádové a udělala si dynamickou tabulku v Excelu na složení KD, tady se poradila stran nejasností.
Maso (s kostmi a vnitřnostmi) jsem si balíčkovala do mrazáku, a i u 30+ kg psa jsem na cca 14 dní vystačila s mikro mrazákem integrovaným do malé lednice. Ovozely, vejce a mléčné výrobky jsem jen nakupovala ve větším množství v rámci rodinného nákupu, to se i do relativně malé lednice vešlo, jen jsme tedy nakupovali o něco častěji než běžně, ale nic dramatického.
A to jsem převáděla na barf třináctiletého psa. :-) Uznávám, měla jsem štěstí, že měl perfektní trávení a že miloval jídlo - všechno. Taky dokud byl na granulích, dostával všechno od palačinky po masové odřezky, takže to nebylo úplně z 0 na 100. Ale žádné dušení ani tanečky jsem kolem toho nedělala. On jednou přišel, a řekl, že ty granule jíst nebude. Tak jsem mu řekla, že teď bude jíst barf a že slibuju, že další granule už nekoupíme, a byli jsme oba spokojení. Na syrovém rozkvetl a zmírnila se i jeho epilepsie, takže win:win.
Takže já bych Vám doporučila vyčlenit si na to jeden víkend a dát tomu šanci. Není to raketová věda. A vyjde to o dost levněji než ten “komerční” barf a granule (což říkám jako někdo, kdo psovi nakupoval u lidského řezníka). Plus máte kontrolu nad tím, co (a v jaké kvalitě!) pes konzumuje.
Tak v jaké kvalitě to pes konzumuje by měl člověk jedině v případě, že by to maso sám choval a ještě měl doma bábovku na rozbor masa. U nás to ale víkend nespraví. Plná lednice i mrazák. Další lednice se mi nikam nevejde. Máme to tu malý, spousta lidí, chutí a nákupčích a i jiné požadavky na jídlo. Někdy vymýšlím i tři různá jídla, čtvrté pro psa bych pravidelně nedala.
Trickyvoo
napsal(a):
Tak v jaké kvalitě to pes konzumuje by měl člověk jedině v případě, že by to maso sám choval a ještě měl doma bábovku na rozbor masa. U nás to ale víkend nespraví. Plná lednice i mrazák. Další lednice se mi nikam nevejde. Máme to tu malý, spousta lidí, chutí a nákupčích a i jiné požadavky na jídlo. Někdy vymýšlím i tři různá jídla, čtvrté pro psa bych pravidelně nedala.
Tak to už jsou ale přece jenom dost extrémy. Většina lidí, co konzumuje maso, si ho taky sama nechová a většinou si nedonese domů zelenou smraďošinu. S masem to prostě je tak, že velkou část určité kvality toho masa na něm vykoukáte a vyčucháte, závadnost se u syrovýho masa schovává hodně těžko.
U kusového masa máte aspoň možnost trochu určit, jestli je to úplný shit nebo je to aspoň jedlý. U mletin se toho sice dost schová, ale pořád z toho vykoukáte o něco víc než z granulí. A o to tady asi v těhlech nekončících debatách "vím, co můj pes žere" jde.

Trickyvoo
napsal(a):
Hele ale tohle je prostě hloupost. Maso jde koupit každý den po cestě z práce. A vybrat si není problém. O ceně to také není, barfshopy mají drůbež a ryby za stejné peníze jako v krámě pro lidi. Ten mrazák (mně stačil jeden šuplík) je dobrý na to, že koupíte něco v akci do zásoby, jako jsem nedávno omylem navštívila Tesco a tam hovězí za 90 korun. Nekoupila jsem ho, protože supermarkety to umyjí octem a víte houby (maso bez původu vůbec nekupuji, ale tak to jen k tomu, že se dá kvalita poznat),
ale zkrátka jde krmit masem úplně jednoduše a levně.
A teď jsem zjistila, že tady krávy prodává někdo ve vedlejší vsi a dělá i sýr a prodává mléko a sýr má levnější než v krámě. A jako bydlím na vsi, takže se denně nikde nestavím, přesto to funguje.
Dělat tři čtyři jídla rodině? Tak jíst nebudou :-)

"Dělat tři čtyři jídla rodině? Tak jíst nebudou :-)"
Tak s tímhle se plně ztotožňuji, jen výjimečně vařím 2 jídla, a to vysloveně jen u věcí, které není každý. Třeba houby. Chlapi je milují, já s dcerou je nepozřeme.
Ale abych běžně vařila víc druhů jídla, to teda nehrozí 😉

Trickyvoo
napsal(a):
Jak se to říká o těch způsobech a důvodech…? :-)) Ale ne, já nejsem fanatický přesvědčovatel, respektuji, že to dělat nechcete. Jen jsem z toho příspěvku, na který jsem před časem reagovala, nabyla (mylného) dojmu, že problém je v nějaké obavě z neznámého a z ne nutně realistických očekávání. Jinak bych to byla bývala ani nepsala.
A k té kvalitě - já to beru tak, že vím, v jaké jakosti a s jakým původem potraviny kupuji, a mohu si i smyslově, senzoricky zkontrolovat, v jaké je ta surovina kondici (ať už jde o jablko nebo kuřecí žaludek). U granulí nebo lidských průmyslově zpracovaných potravin tuto možnost kontroly nemám. Např. včera jsme s manželem dělali velký nákup potravin. V chlaďáku viděl kuřecí gyros (okořeněné syrové maso), dostal na něj chuť a chtěl ho koupit. Dohodli jsme se ale, že nebudeme kupovat prefabrikát - doma v lednici čekalo shodou okolností celé kuře. Tak jsem ho po příjezdu naporcovala, vykostila stehna, manžel to naložil, a měli jsme parádní večeři - kuřecí gyros, tzatziki a římský salát zabalené v tortille. A o tomhle to tak nějak je…

Navíc ten gyros v krámě je z jednoho jediného důvodu: to kuře už to mělo za sebou hodně dlouho. Koření maskuje.

napsal(a):
Navíc ten gyros v krámě je z jednoho jediného důvodu: to kuře už to mělo za sebou hodně dlouho. Koření maskuje.
Jo, já bych to nekoupila. 🤦🏻♀️ A to to ještě bylo v takovém tom málo průhledném obalu, proč asi…

napsal(a):
Jo, já bych to nekoupila. 🤦🏻♀️ A to to ještě bylo v takovém tom málo průhledném obalu, proč asi…
A bylo toho 150 g, že jo? :-) to je vždy v plastové krabici o hraně 25 cm :-)
napsal(a):
Hele ale tohle je prostě hloupost. Maso jde koupit každý den po cestě z práce. A vybrat si není problém. O ceně to také není, barfshopy mají drůbež a ryby za stejné peníze jako v krámě pro lidi. Ten mrazák (mně stačil jeden šuplík) je dobrý na to, že koupíte něco v akci do zásoby, jako jsem nedávno omylem navštívila Tesco a tam hovězí za 90 korun. Nekoupila jsem ho, protože supermarkety to umyjí octem a víte houby (maso bez původu vůbec nekupuji, ale tak to jen k tomu, že se dá kvalita poznat),
ale zkrátka jde krmit masem úplně jednoduše a levně.
A teď jsem zjistila, že tady krávy prodává někdo ve vedlejší vsi a dělá i sýr a prodává mléko a sýr má levnější než v krámě. A jako bydlím na vsi, takže se denně nikde nestavím, přesto to funguje.
Dělat tři čtyři jídla rodině? Tak jíst nebudou :-)
Starám se o mámu, která už nedokáže jíst tuhou stravu, o tátu cukrovkáře, který taky nemůže všechno. Loni jsem měla na starost bráchu po chemošce. Jinak mám ještě vlastní rodinu, dítě nejí ostré a spoustu věcí a ano dost často nejí vůbec, jak chodí do školky, tak to už pak neřeším, beru to tak, že se snad najedla tam. Psa číslo dvě jsem zkoušela barfovat, ale jedl jen pár ingrediencí, kupili se mi přebytky, protože co jakžtaž jedl jednou, podruhé už nechtěl. Odradilo mě to, spoustu těch kombinací prostě nejedl. Nebo barfování je jen koupení syrového masa a hození psovi? Podle knížky to nevypadalo, že mu stačí jen tohle. Po syrovém mi dost často zvracel, vlastně asi pokaždé. Třeba by si zvykl, ale neměla jsem na to nervy. Nakonec zůstal u dušeného masa a mrkev a nějak se mi to nezdálo, tak nakonec byl na masových kvalitních konzervách, plus to vařené. Granule měl jen vyjímečně. Malina má zatím granule s konzervy, opět dost studuji kvalitu. Určitě jí přilepším i něčím lepším, ale denodenně se mi tomu věnovat nechce. Proto by mi nevadilo, kdyby to u nás ve městě šlo koupit hotové, tak bych to i tomu psovi zkoušela dávat, kdyby se to osvědčilo, určitě by člověk i na to prišel co a jak.Když lze naučit 13-ti letého psa na barfování, tak myslím, že ani u mě to nemusí být navždy ztraceno. Jen na to momentálně nemám kapacitu .