Psi napadli volně pobíhající kočku na vesnici.
Dobrý den,
moc mě to mrzí .
Zkráceně, pustila jsem pod vesnicí psy z vodítka a napadli na ulici kočku, která se jim postavila (musela být uspána).
Vím, že část viny je na mé straně měly mít vodítko.
Kočku jsem v trávě zahlédla pozdě.
Majitelka kočky nechce přiznat svoji část viny, neboť její kočka údajně smí lítat po vesnici a všude na volno.
Ale já mám mít psy na vodítku.
Nechci se vyvléci ze zodpovědnosti.
Dala mi účet za veterinu včetně kafilérie a údajného ušlého zisku (po oba dny měla doma malé děti).
Navíc jako citovou újmu žádá nové kotě, prý barmskou kočku.
Jaké jsou mé možnosti?
WildcatW

XXX.XXX.162.124
Tak pokud by měla Barmskou (s PP), tak tu by ven asi nepouštěla. Teda já bych si to určitě netroufla za ty prachy. A člověk co pouští kočku ven musí počítat s tím, že někde může potkat psa, auto nebo ji někdo může ukrást.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Kočka může běhat volně. Pes také, pokud to vyhláška dovoluje, ale musí být pod vlivem majitele - což teď ti psi nebyli. Ale kočka nic nemusí. Jagdteriéry prostě nemůžete pouštět volně, kočka je úhlavní nepřítel.
Účet za veterinu atd. uhraďte, ušlý zisk, pokud pracuje doma, tak za dobu strávenou na veterině, uhraďte cenu zemřelé kočky a omluvte se.
Když to uděláte první, pokorně se skloněnou hlavou, nebude třeba ani žaloba.
Udělejte to písemně a už nikdy nepouštějte psy volně ve vsi.
Courání po vesnici a jejím okolí prostě patří k přirozenému chování koček. Jsou tomu uzpůsobené i vyhlášky týkající se domácích zvířat. Takže ano, kočky bez vodítka po louce chodit mohou...
Pes, jehož lovecký pud nemáte zvládnutý, ovšem nemá navolno co dělat.
Asi tolik k tomu, kdo má větší podíl viny.
No jo, já tady kecám o lovení... vždyť vlastně jo, od kočky je neodvoláte, ale kdyby tam někde v jiné části roku bylo srnče, tak se určitě odvolat dají, proto je to chyba tý kočky a její majitelky. Že mě to nenapadlo hned.

sefhana
napsal(a):
No napovídat mi může co chce .Kočku jsem ji po incidentu nesla a na 8 měsíců vážila tak kolem 1-2 kg.Na internetu píší 7kg.
Jestli vám chce naúčtovat barmskou kočku, jistě může doložit kupní smlouvu.
Máte pojištění domácnosti?
My v něm máme zahrnuto i pojištění odpovědnosti za způsobené škody. Vztahuje se to na všechny členy domácnosti včetně domácích mazlíčků.
Tak koukněte, jestli nemůžete uhradit škodu z pojistky 😉

vaše možnosti jsou cálovat, protože způsobili vaši psi škodu? způsobili. moc se nekruťte nebo si na vás majitelka kočky vytáhne ještě psychickou újmu.

sefhana
napsal(a):
No napovídat mi může co chce .Kočku jsem ji po incidentu nesla a na 8 měsíců vážila tak kolem 1-2 kg.Na internetu píší 7kg.
..nebudu jistě problém doložit PP kocky plus kupní smlouvou od chovatele kde je cena kotěte doložena....

napsal(a):
..nebudu jistě problém doložit PP kocky plus kupní smlouvou od chovatele kde je cena kotěte doložena....
ale ona nežádá náhradu škody, tzn. ta zakouslá nebude barmská
barmská bude nové kotě, jako náplast na psychickou újmu.
a to je ještě dobré, taková psychická újma to může být desítky tisíc i víc.

sefhana
napsal(a):
Dobrý den,
moc mě to mrzí .
Zkráceně, pustila jsem pod vesnicí psy z vodítka a napadli na ulici kočku, která se jim postavila (musela být uspána).
Majitelka kočky nechce přiznat svoji část viny, neboť její kočka údajně smí lítat po vesnici a všude na volno.
Dala mi účet za veterinu včetně kafilérie a údajného ušlého zisku (po oba dny měla doma malé děti).
Jaké jsou mé možnosti?
Myslím si, že pochybení byla na obou stranách. Já bych v obci na ulici psa na volno nepustila, a to nemám jagteriery. A kočku s PP bych na ulici jen tak taky nepustila. Sice kočky nemám, ale kamarádka má britku a ta teda jen pod dohledem na zahradu, jinam ne. Ani by sama nikam nešla.
Takže škodu bych uhradila, ale novou kočku bych poškozené nepořídila.

napsal(a):
Myslím, že by s psychickou újmou neuspěla. Kočka byla venku, majitelka musela počítat, že se jí může něco stát. Mohlo ji přejet auto, mohla se porvat s jinou kočkou, a podobně.

napsal(a):
..ja to pochopila tak, že za zmařené kotě barmské kočky žádá nové kotě téhož plemene, pánovi se to nezdá, tedy že to barmske kotě je, takže PP by plemeno doloženo bylo plus kupní smlouvou, kde je cena zmařeneho kotete, takže by bylo zadavatelem zaplaceno kotě téhož plemene v té dané cenové relaci....

napsal(a):
Myslím, že by s psychickou újmou neuspěla. Kočka byla venku, majitelka musela počítat, že se jí může něco stát. Mohlo ji přejet auto, mohla se porvat s jinou kočkou, a podobně.
tak třeba je silnice daleko od toho místa a ta kočka dál nechodila. kastrovaná kočka se nerve tak, aby z toho uhynula
prostě když pustím kočku ven, tak nepočítám úplně s tím, že mi jí pod barákem nechá nějaká bába roztrhat jagošema

lupus4
napsal(a):
jestli máte pojistku (já bych jí na jagy teda měl), předejte to a pojišťovna to vyřeší raz dva ....
pojistka je super věc pro všechny. i štěkající morče může třeba přerazit bruslaře flexinou.
To je asi důvod, proč nechci kočku. Nějak mi vadí představa, vypustit kočku a čekat, jestli se vrátí.
Taky myslím, že vám nezbyde než nahradit škodu, kterou doloží, ale určitě i si nechte podepsat, že jste jí ty peníze dala. Když takhle nechala paní volně toulat kočku, tak má v podstatě kliku, že tentokrát to bylo na ulici a viník byl jasný, ale taky mohla kočka vlézt někomu do zahrady a tam jí mohl potkat stejný osud, nebo jí mohlo přejet auto a někde v poli zastřelit myslivec a tam teda nevím, jestli by od někoho něco získala.
Pro vás nepříjemné ponaučení.

OT: zadávitelko, na co máte dva jagteriéry?

napsal(a):
tak třeba je silnice daleko od toho místa a ta kočka dál nechodila. kastrovaná kočka se nerve tak, aby z toho uhynula
prostě když pustím kočku ven, tak nepočítám úplně s tím, že mi jí pod barákem nechá nějaká bába roztrhat jagošema
Když pustím kočku ven, musím počítat se vším. Může vlézt do cizí zahrady, kde mají psa či psy a ti ji mohou zabít nebo potrhat, může ji něco přejet, jak jsem psala, i když je silnice daleko (asi úplně daleko nebude, když je to ve vesnici), může ji někdo postřelit i jen vzduchovkou, může sežrat někde otrávenou návnadu,...
ale taky mohla kočka vlézt někomu do zahrady a tam jí mohl potkat stejný osud, nebo jí mohlo přejet auto a někde v poli zastřelit myslivec
Tady je ale důležitý to, že většina koček není tak blbá, aby lezla na zahradu k psovi, který je kočkožrout a pokud tak blbé jsou, pak je to jejich boj. To je první věc. Venkovní kočku může srazit auto, může ji zastřelit myslivec. Ano, ta rizika tam jsou. Ale je povinnost každého z nás, co máme psa, zajistit si ho tak, aby nezakousával kočky, nehonil zvěř, nevraždil další psy a tak dále.

Atheira
napsal(a):
ale taky mohla kočka vlézt někomu do zahrady a tam jí mohl potkat stejný osud, nebo jí mohlo přejet auto a někde v poli zastřelit myslivec
Tady je ale důležitý to, že většina koček není tak blbá, aby lezla na zahradu k psovi, který je kočkožrout a pokud tak blbé jsou, pak je to jejich boj. To je první věc. Venkovní kočku může srazit auto, může ji zastřelit myslivec. Ano, ta rizika tam jsou. Ale je povinnost každého z nás, co máme psa, zajistit si ho tak, aby nezakousával kočky, nehonil zvěř, nevraždil další psy a tak dále.
Ujišťuji vás, že kočky tak blbé jsou. Do zahrady ke kavkazance občas nějaká vleze. A když není dost rychlá, tak má smůlu.

Atheira
napsal(a):
Tak k nám na zahradu ke psům kočka od sousedů vlezla. Nepřežila. Tady se jaksi nedalo nic moc dělat.

napsal(a):
Když pustím kočku ven, musím počítat se vším. Může vlézt do cizí zahrady, kde mají psa či psy a ti ji mohou zabít nebo potrhat, může ji něco přejet, jak jsem psala, i když je silnice daleko (asi úplně daleko nebude, když je to ve vesnici), může ji někdo postřelit i jen vzduchovkou, může sežrat někde otrávenou návnadu,...
Ne, tohle se dít nemůže - nemůže mi nikdo střelit kočku (kromě zákona o myslivosti), psi v zahradě jsou vcelku pochopitelní.
Auto? Kdyby mi kočku přejelo auto, tak prostě ta kočka na silnici nemá co dělat, řidič by po mně klidně mohl chtít škodu. Teoreticky by mi mohli dát pokutu pro týrání - nezajistila jsem kočku, umřela trýznivým způsobem... dtto jed (nebo rychle, jen nápad).
Ale volný pes? Být u toho, tak někomu snad dám přes hubu.
napsal(a):
Ujišťuji vás, že kočky tak blbé jsou. Do zahrady ke kavkazance občas nějaká vleze. A když není dost rychlá, tak má smůlu.
Tak jasně, že asi všechny nejsou géniové. Na svou blbost doplatí. To ale nevylučuje zbytek toho, co píšu. A to, že pohybuje-li se můj pes mimo můj pozemek, nemá tam co koho zakousávat a pokud vím, že to dělá, je moje chyba, když ho pustím a on něco vyvede.

napsal(a):
Ne, tohle se dít nemůže - nemůže mi nikdo střelit kočku (kromě zákona o myslivosti), psi v zahradě jsou vcelku pochopitelní.
Auto? Kdyby mi kočku přejelo auto, tak prostě ta kočka na silnici nemá co dělat, řidič by po mně klidně mohl chtít škodu. Teoreticky by mi mohli dát pokutu pro týrání - nezajistila jsem kočku, umřela trýznivým způsobem... dtto jed (nebo rychle, jen nápad).
Ale volný pes? Být u toho, tak někomu snad dám přes hubu.
Nemůže vám nikdo střelit kočku? To jste dost naivní, jestli si to fakt myslíte.

Atheira
napsal(a):
Tak jasně, že asi všechny nejsou géniové. Na svou blbost doplatí. To ale nevylučuje zbytek toho, co píšu. A to, že pohybuje-li se můj pes mimo můj pozemek, nemá tam co koho zakousávat a pokud vím, že to dělá, je moje chyba, když ho pustím a on něco vyvede.
A to, že pohybuje-li se můj pes mimo můj pozemek, nemá tam co koho zakousávat a pokud vím, že to dělá, je moje chyba, když ho pustím a on něco vyvede.
S tímto souhlasím.
Janae.

XXX.XXX.160.6
Někdy žasnu.
Pokud psi nemají odvolání, nepouštím je z vodítka.
Psi udělali škodu, tak ji zaplaťte, nechápu proč se tak cukáte, máte průšvih, tak se mu postavte čelem a neřešte kraviny o volném pohybu koček.

lupus4
napsal(a):
Ale je povinnost každého z nás, co máme psa, zajistit si ho tak, aby nezakousával kočky, nehonil zvěř, nevraždil další psy a tak dále.
to máte pravdu, jen škoda že majitelé koček nemusí NIC
takže lov ptáků, herpetofauny atd. je u čičin v pořádku ? dvojí metr ?
Ale vůbec ne. Kočku může podle zákona o myslivosti zastřelit... a pokud moje kočka tohle bude dělat a zastřelí ji, kdo má k tomu oprávnění, tak ho asi nebudu žalovat.
Pes musí být zabezpečený, protože je nebezpečný pro lidi a také proto, že by způsobil autonehodu... oni totiž lidé raději přejedou kočku. Navrhněte změnu. Pouštět kočky ven jen v noci.
lupus4
napsal(a):
Ale je povinnost každého z nás, co máme psa, zajistit si ho tak, aby nezakousával kočky, nehonil zvěř, nevraždil další psy a tak dále.
to máte pravdu, jen škoda že majitelé koček nemusí NIC
takže lov ptáků, herpetofauny atd. je u čičin v pořádku ? dvojí metr ?
Já zákony nepíšu.
Myslím si, že je to v pořádku? Nemyslím.
Ale nebudu kvůli tomu tvrdit, že je v pohodě, když něčí psi nezřízeně lítaj po okolí a zakousávaj kočky, protože to v pohodě prostě není.
Takoví psi totiž taky většinou zakousnou všechno, co se hne, takže si ohledně ohrožování naší fauny můžou s kočkama krásně podat ruce, že ano...

napsal(a):
Nemůže vám nikdo střelit kočku? To jste dost naivní, jestli si to fakt myslíte.
Beztrestně určitě ne. Podle zákona o myslivosti platí pro psy i kočky stejná pravidla. A o tom se bavíme - pes může zakousnout kočku, ale že bych to majiteli prominula?

napsal(a):
Beztrestně určitě ne. Podle zákona o myslivosti platí pro psy i kočky stejná pravidla. A o tom se bavíme - pes může zakousnout kočku, ale že bych to majiteli prominula?
Já jsem nepsala o trestnosti, ale o tom, co všechno se kočce může venku stát. A že s tím musí majitel kočky počítat, pokud pouští kočku ven. To je vše.

napsal(a):
Já jsem nepsala o trestnosti, ale o tom, co všechno se kočce může venku stát. A že s tím musí majitel kočky počítat, pokud pouští kočku ven. To je vše.
Já to chápu, ale stejně tak naivní jsem, když jdu ven já, kdo ví, co se mi může stát, zdá se, že bláznů tu po ulici chodí čím dál víc.
Volný pes je prostě něco navíc, s tím já nepočítám, protože ve slušném světě se tohle nedělá. Zvlášť, když mám dva ostré psy.
Zadavatelka by se na to mohla podívat od sebe - její psy něco zabije - třeba se jí pak rozsvítí.

napsal(a):
Já to chápu, ale stejně tak naivní jsem, když jdu ven já, kdo ví, co se mi může stát, zdá se, že bláznů tu po ulici chodí čím dál víc.
Volný pes je prostě něco navíc, s tím já nepočítám, protože ve slušném světě se tohle nedělá. Zvlášť, když mám dva ostré psy.
Zadavatelka by se na to mohla podívat od sebe - její psy něco zabije - třeba se jí pak rozsvítí.
Já o voze, vy o koze.
sefhana
napsal(a):
Dobrý den,
moc mě to mrzí .
Jaké jsou mé možnosti?
Netuším, co znamená „pod vesnicí“, ale pokud byli psi volně mimo obec, je trochu otázka, jestli je skutečně vina jen na majiteli psů. Kočka je z pohledu myslivců škodná, jagoš je lovecky využitelný pes. Je mi jasné, že jdu proti proudu, ale já osobně bych majitelce zaplatil kupní cenu kočky (proti kupní smlouvou prokázané ceně) a cenu veteriny, omluvil se a dál to neřešil. Pokud šlo o incident mimo obec.
Jasně, dobré sousedské vztahy jsou důležité, ale toto na mě působí jako vyčuranost majitelky kočky. Milované, cenné zvíře se přece nepouští navolno a bez dozoru.
Jagoši jsou kapitola sama pro sebe. Ale u volně puštěné kočky bohužel musí majitel počítat s riziky.
Jen mě kamenujte jsem vinna.
Psy jsou lovečtí poslušní odvolatelní toto plemeno mám víc jak 10 let jsou to gaučaci mazlíci.
Vědí, že nesmí nic honit.
No nic není 100%.
Mrzí mě to.
Díky za vaše pohledy na věc.Když jsou toulavé lišky v obci tak jsme užiteční.
Jak píšete blbá bába bude chtít kupní smlouvu.A bude cálovat.
.
.
sefhana
napsal(a):
Jen mě kamenujte jsem vinna.
Psy jsou lovečtí poslušní odvolatelní toto plemeno mám víc jak 10 let jsou to gaučaci mazlíci.
Vědí, že nesmí nic honit.
No nic není 100%.
Mrzí mě to.
Díky za vaše pohledy na věc.Když jsou toulavé lišky v obci tak jsme užiteční.
Jak píšete blbá bába bude chtít kupní smlouvu.A bude cálovat.
.
.
A pojistku máte ? Jestli ne, tak si ji rychle udělejte. Nenechte se vydírat "ušlým ziskem" to je neprokazatelná hovadina (ledaže by šlo o březí PP kočku a x plodů - vše doložené pitvou) pak kontrujte , že se dotážete na FÚ jak je to s tou "ziskovostí"...
Škodu zaplaťte, ale vydírat se nenechte.
PS. docela by mne zajímal "soudní odhad" ceny obyč. venkovské kočky

lupus4
napsal(a):
A pojistku máte ? Jestli ne, tak si ji rychle udělejte. Nenechte se vydírat "ušlým ziskem" to je neprokazatelná hovadina (ledaže by šlo o březí PP kočku a x plodů - vše doložené pitvou) pak kontrujte , že se dotážete na FÚ jak je to s tou "ziskovostí"...
Škodu zaplaťte, ale vydírat se nenechte.
PS. docela by mne zajímal "soudní odhad" ceny obyč. venkovské kočky
na soudy pozor, ta citová ztráta je fakt opravdová věc.

Nemusí mít myslivec pojištění povinně?
Odhad ceny... a co citová újma?
napsal(a):
To sice jo, ale ruku na srdce - kdyby tam nebyla kočka, ale třeba děcko s jorkšírem, nebo sousedova slepice, tak ti jagoši udělají to stejný. Prostě takoví psi nemají venku navolno co dělat, když nejsou ovladatelní.

napsal(a):
na soudy pozor, ta citová ztráta je fakt opravdová věc.
Citová ztráta? A kočku nechám lítat bůhví kde samotnou? Nevěřím, že by s tímto majitelka kočky u soudu uspěla. Nebála bych se.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.61.129
napsal(a):
Kocka neni nadzvire. Sorry pokud je venku bez dozoru nemam narok.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
To sice jo, ale ruku na srdce - kdyby tam nebyla kočka, ale třeba děcko s jorkšírem, nebo sousedova slepice, tak ti jagoši udělají to stejný. Prostě takoví psi nemají venku navolno co dělat, když nejsou ovladatelní.
Ale já přece vůbec neříkám, že psi neměli být zabezpečení, na vodítku, když nejsou ovladatelní na volno.

sefhana
napsal(a):
Pojištění myslivecké vztahující se na společné lovy.Ano ale nic navíc.
Pojištění domácnosti? To snad má každý. Už někdo dříve psal, že je v ní zakombinované i pojištění za škody způsobené třetí osobě.
Jsem vinna stalo se .Paní tu kočku (BARMSKOU )Tak milovala že ji dala do kafilérie i když má zahradu u domu.
Je mi to jasné budu platit.
Moc mě to mrzí, že jsem dopustila tuto ztrátu domácího mazlíčka.
Každý majitel psa ví že pes nesmí na volno v obci ,nesmí na volno ani za obcí tam začíná honitba .Tak ,že pokud obec nemá určené místo k venčení.A myslivci neurčí místo k výcviku.Tak vlastně kondici mají udržovat na zahradě.Jak smutné. Zatim co kočka může vše majitel nemusí.

sefhana
napsal(a):
Jsem vinna stalo se .Paní tu kočku (BARMSKOU )Tak milovala že ji dala do kafilérie i když má zahradu u domu.
Každý majitel psa ví že pes nesmí na volno v obci ,nesmí na volno ani za obcí tam začíná honitba .Tak ,že pokud obec nemá určené místo k venčení.A myslivci neurčí místo k výcviku.Tak vlastně kondici mají udržovat na zahradě.Jak smutné. Zatim co kočka může vše majitel nemusí.
Každý nechce mít na zahradě hřbitov.
A nepouštějte v blízkosti vesnice neovladatelné psy (když už tak s košíkem). Kolem vesnice je těch koček logicky nejvíc.

sefhana
napsal(a):
njn
ale pes teda může udržovat kondici i legálně. může s ním běhat majitel, nebo s ním jezdit na kole nebo s ním chodit na výlety delší než jen po vesnici
a lovecky upotřebitelný pes přece může pracovat na volno že

omg

rapotacka11
napsal(a):
- kočku, která se jim postavila
Nic jiného jí nezbývalo.
Pokus o útěk vyvolá útok, takže ...
nebo to neznají
moje kočky jsou zvyklý na Noru - tzn. pes je sice velké, neohrabané a blbé, ale v podstatě neškodné zvíře

rapotacka11
napsal(a):
Nic jiného jí nezbývalo.
nebo to neznají
moje kočky jsou zvyklý na Noru - tzn. pes je sice velké, neohrabané a blbé, ale v podstatě neškodné zvíře

...sefhana...
Můžu se zeptat na cílovou částku, kterou po Vás majitelé kočky chtějí?
díky

rapotacka11
napsal(a):
Nic jiného jí nezbývalo.
nebo to neznají

No tak stejně jako nenechám psa vraždit zajíce, nenechám ho vraždit kočky. Jenže když mu blbej zajíc skočí do huby, má holt smůlu a bude o zajíce míň a tím to končí, páč ten zajíc nikomu nepatřil.
Ale když pes zdrhne a zabije zvíře, který někomu patřilo, nechápu, že někdo vůbec přemýšlí o tom, že tu kočku neměli pouštět ven.
To mi přijde asi jako říct, že když jdu ven, může mě něco přejet, a tudíž se nemám divit a rozčilovat a chtít náhradu, když mě tam někdo zmlátí.

Je to smutné a nepříjemné, ale...tím, že je kočka puštěna ven, majitel nad ní ztrácí dobrovolně jakoukoliv kontrolu a zříká se velmi pohodlně i zodpovědnosti za škody jí způsobené - a zároveň chce vymáhat škodu na kočce?
To mi přijde nefér. Kočka je škodná, pokud se tedy nejedná např. o zvíře v zázemí zemědělského objektu, kde kontroluje populaci nežádoucích hlodavců, ale 9 z 10 koček se jen tak bezprizorně poflakuje a loví volně žijící zvířata a jejich mláďata.
Kdyby tu kočku jagové roztrhali na zahradě majitele kočky, tak pochopím náhradu škody a vznesené nároky na citovou újmu a kdesi cosi, ale takhle?
Majitelka kočky doteď netušila, že jsou na světě psi, a světe div se, i bez vodítka a košíku?
Taky auta, myslivci, traviči, gurmeti a kožešníci?
Do tak nebezpečného světa pouštěla bez kontroly svou kočku nejdražší na světě?
Přinesla bych asi náhradní vesnické koťátko, ale tím by to pro mne skončilo. Prostě kočka si chodí, kde chce, a na její straně jsou bohužel i s tím související rizika.
Bylo by fajn, kdyby kočky takto nechodily, ale není zatím vůle, jak toho legislativně i lidsky dosáhnout.
Upřímně,zaplatila bych veterinu,kafilérku. Na nějaký ušlý zisky a citový ztráty bych se vykašlala,ať se tedy soudí. Nové kotě barmské kočky? Až mi ukáže papíry a ztotožní kočku (jasně,je v kafině,tak těžko). Trošku mi to zavání od paní vychcánkovstvím. Takže můžete nabídnout kotě stejného zbarvení. Pochybuju,že měla barmskou kočku za x desítek tisíc a nechávala jí běhat venku.
Nepřijde mi,že se zadavatelka snaží zříct odpovědnosti,podle toho co píše. Ale na druhou stranu bych se zas od nějaký chytrý horákyně nenechala buz.rovat. Jasný, psi neměli být ve vesnici puštěný (sama mám zabíjáky koček a psy ve vesnici právě proto nikdy nepustím), omluva a proplacení nákladů je na místě a vzít si ponaučení pro příště. Ale zase odcaď pocaď.
Je úplně jedno jestli to byla něčí kočka, slepice, husa ,zajíc .... Prostě pes co nemá odvolání nemá na volno co dělat a má být na vodítku/stopovačce a s košem na hubě.Mě něcí pes roztrhal kocoura na naší louce pár metrů od plotu ,vědět čí pes to byl tak majitele asi přetrhnu a bude cálovat jak barevnej.Mí psi cizí kočky neloví ani jiná zvířata ani když jim vystartují před nosem .Takže když to nedělají mí psi tak dost dobře nechápu proč by to měli dělat jiní psi .

Bydlím takřka na samotě, své milované kočky ven bez dozoru nepouštím z výše jmenovaných důvodu. Máme i psy, mimo jiné chrty. Na kočky jsou zvyklí, ale když běhají na naší zabezpečené zahradě a kočky ze vsi se přijdou promenádoval, tak už min. dvakrát měly opravdu na mále. Kočky miluju, ale čerti mě berou, když vím, jak málo stačí, aby chrťata za provokatérem přeskočila plot a něco se jim stalo 😖. Můžete mít sebe líp vycvičené psy, ale instinkty nevymažete. Jsem zvědavá, jak by se majitelé toulavek tvářily na jakoukoliv náhradu. Psi nemají nic honit, to je pravda, ale na druhou stranu, pokud bych chtěla zabránit vstupu kočičku za naše ploty, tak jedině snad minovým polem.

"zříká se velmi pohodlně i zodpovědnosti za škody jí způsobené" Tak to určitě ne.
Kočka není škodná. Je škodná 200 m od nejbližšího obydlí včetně oplocení. A myslím, že usmrtit kočku/psa neznamená, že ji zakousne myslivcův pes.
Si představím, jak po vsích běhají ti malí samovenčící psi, tak to u nás je a nikomu to nepřekáží, a protože sami běhají venku, tak když je zabije člověk/pes, tak to neva. Hm.
Otázka

XXX.XXX.230.195
Sakra, když mám psy, mám pojistku a prostě paní odkázu na pojišťovnu. Vymlouvat se nemá cenu. Pokud vás dají k soudu, vyjde to navíc. Smír je levnější, nikdy nevíte jak to dopadne, k tomu shánět právníka, brát si volno z práce atd. Navíc je to vaše vina i když jste to třeba neudělala schválně. Pochybuju že byste je odvolala od jakéhokoli zvířete.

napsal(a):
"zříká se velmi pohodlně i zodpovědnosti za škody jí způsobené" Tak to určitě ne.
Kočka není škodná. Je škodná 200 m od nejbližšího obydlí včetně oplocení. A myslím, že usmrtit kočku/psa neznamená, že ji zakousne myslivcův pes.
Si představím, jak po vsích běhají ti malí samovenčící psi, tak to u nás je a nikomu to nepřekáží, a protože sami běhají venku, tak když je zabije člověk/pes, tak to neva. Hm.
Co myslíte, že ta kočka venku dělá, když je takhle mimo vliv majitele?
Čte si primárně zprávy na patnících, jako ti samovenčící se občas vesničtí chvilkoví bezprizorníci?
Na ty už legislativa pamatuje a je možné to nějak řešit, ale kočky?
Zatím nic, no.

napsal(a):
Čte si primárně zprávy na patnících, jako ti samovenčící se občas vesničtí chvilkoví bezprizorníci?
Zatím nic, no.
Ale však pamatuje - lze ji odstřelit a nerozlišuje se, jestli je to služební kočka. Ročně jich je takhle odstraněno víc jak deset tisíc /hlášených/.

V intravilánu? Opravdu? Máte na mysli situaci, jak se ti malí samovenčiči potulují křížem krážem obcí, že?
Kočka se tam poflakovat mimo vliv majitele může, ale psi - pokud na to pamatuje místní vyhláška - tak ne.
Psi jsou určitým způsobem legislativně řešeni, kočky na volno ne.
Já mám na mysli právě takovou situaci, nikoliv 200 m od obydlí či cokoliv v legálním dosahu zelených mužíků.
Atheira
napsal(a):
To ano, jen tolik k té citové újmě, že paní chápu, ale s něčím takovým asi musela počítat. Nám na zahradu lezli kočky taky a oba naši psi je honili, ale většinou nedostihli, ale měla jsem spíš menší psí. V každé zahradě je u nás nějaký pes a kočky už jsem dlouho žádnou neviděla. Proč ale zmizely nevím. Otrava, kuny, auta?
K dotazu na požadavek majitelky kočky.
Veterina + ušlý zisk za dopoledne na veterině 3.500kč
A barmské kotě kolem 9.000kč a víc.
Psy jsou poslušní kočky potkáváme a v poho.(přivolám,dám povel a na vodítko)
Vesnici se pokud možno obloukem vyhýbáme.Na volném prostranství mám přehled .Snažím se předcházet všem nepříjemnostem,
Stalo se jsme z jedné vesnice,v zájmu vnitřního klidu Přistoupim na její požadavky .Budu chtít doložit kupní smlouvu a papíry původu.
Já řasu kočky nepoznám jen co mi ukáže GOOGLE.
DÍKY za reakce

sefhana
napsal(a):
K dotazu na požadavek majitelky kočky.
Veterina + ušlý zisk za dopoledne na veterině 3.500kč
A barmské kotě kolem 9.000kč a víc.
Psy jsou poslušní kočky potkáváme a v poho.(přivolám,dám povel a na vodítko)
Vesnici se pokud možno obloukem vyhýbáme.Na volném prostranství mám přehled .Snažím se předcházet všem nepříjemnostem,
Stalo se jsme z jedné vesnice,v zájmu vnitřního klidu Přistoupim na její požadavky .Budu chtít doložit kupní smlouvu a papíry původu.
Já řasu kočky nepoznám jen co mi ukáže GOOGLE.
DÍKY za reakce
Takže konečná suma má být 12 500? To je to, co po Vás chtějí?

On je problém s kočkama, co si myslí, že jsou nesmrtelné(majitel nikde), udělají hrb a čekají, že se jich "kočkovrah" lekne. Já osobně jsem 2x musela před nebožkou erdelkou kočku hodit přes plot, abych jim zachránila život....prostě nás nechtěla jedna nechat projít uličkou, kde nebylo vyhnutí . Nebožka zakousla i mrtvou kočku u silnice, prostě jdem a ona najednou hup a měla ji v hubě. Můj nebožtík skorojezevčík před nebožkou erdelkou nebyl kočkovrah a kočka mi ho dokonce napadla, skočila mu na záda a ten chudák s ní běhal po zahradě, bylo to komický ale chudák pes. ten šok.
Někdy je to blbá náhoda, všecky to mrzí, mě by to taky naštvalo, ale co se dá dělat. už nic.
Bulina je s kočkama kamarád.

sefhana
napsal(a):
Buď nebo 3.500kč a kotě Barmské kočky a nebo peníze na ni.
Jop. Kdo by chtel kocku vybranou nekym cizim?
napsal(a):
Jop. Kdo by chtel kocku vybranou nekym cizim?
Asi paní po ní už dlouho touží a nemohla jí sehnat. Mně přijde , že chce využít zadavatelčiny dobré vůle vše nahradit. Měla obyčejnou vesnickou kočku a přijde jí 3 500 Kč jako malý trest, proto si vzpomněla na tolik položek o co by byla cena vyšší
napsal(a):
On je problém s kočkama, co si myslí, že jsou nesmrtelné(majitel nikde), udělají hrb a čekají, že se jich "kočkovrah" lekne. Já osobně jsem 2x musela před nebožkou erdelkou kočku hodit přes plot, abych jim zachránila život....prostě nás nechtěla jedna nechat projít uličkou, kde nebylo vyhnutí . Nebožka zakousla i mrtvou kočku u silnice, prostě jdem a ona najednou hup a měla ji v hubě. Můj nebožtík skorojezevčík před nebožkou erdelkou nebyl kočkovrah a kočka mi ho dokonce napadla, skočila mu na záda a ten chudák s ní běhal po zahradě, bylo to komický ale chudák pes. ten šok.
Někdy je to blbá náhoda, všecky to mrzí, mě by to taky naštvalo, ale co se dá dělat. už nic.
Bulina je s kočkama kamarád.
Tak ono jim to kolikrát vyjde. Naše první basenji, ač měla už nějakou kočku na svědomí, tak jakmile to jen vypadalo, že se kočka bude bránit, tak zbaběle vycouvala. Jednou dokonce před kočkou s řevem utekla.
Kočka na ulici, fena za ní vyběhla(ale byla na vodítku) kočka se schovala pod auto, ale pak kočku napadlo, že na druhý straně ulice bude lepší úktyt a že to ještě stihne. Takže vyběhla trošku šikmo přes ulici, jenže to vypadalo, že běží na fenu. A fena to v tu chvíli otočila a se zoufalým řevem zdrhala.
Stalo se to na dovolený v Chorvatsku a místní chlapi co to viděli se málem smíchy váleli na zemi...
Trickyvoo
napsal(a):
To je asi důvod, proč nechci kočku. Nějak mi vadí představa, vypustit kočku a čekat, jestli se vrátí.
Taky myslím, že vám nezbyde než nahradit škodu, kterou doloží, ale určitě i si nechte podepsat, že jste jí ty peníze dala. Když takhle nechala paní volně toulat kočku, tak má v podstatě kliku, že tentokrát to bylo na ulici a viník byl jasný, ale taky mohla kočka vlézt někomu do zahrady a tam jí mohl potkat stejný osud, nebo jí mohlo přejet auto a někde v poli zastřelit myslivec a tam teda nevím, jestli by od někoho něco získala.
Pro vás nepříjemné ponaučení.
Možná tu nejste až tak dlouho...?
Mám tři kočky. Dva obyčejňáky a Elsa je MCO s PP. Nejstarší chodí na noc ven (bydlím v Brně v paneláku). Brzy ráno ještě za tmy pro něj musím jít (už cca 8 let jsem se pořádně nevyspala, pokud tedy nezaspím). A na "smluvené" znamení (cinkání klíči) přiběhne, tedy pokud zrovna nevyjede výtahem a nezazvoní na dveře bytu (jiné vlákno) .
Píšu to zde z toho důvodu, že je to asi týden, co jsem pro něj šla. On má útočiště v takové staré zahradě, dojdu k plotu a tam zacinkám klíči a jde se domů. Jenže před tím týdnem o kus dál venčila paní Pinďu a jak se můj kocour rozběhl ke vchodu, Pinďa za ním (paní jej neměla na vodítku, neměl ani košík). Kocour se schoval pod auta a přímo od dveří se obrátil a pelášil zpět do zahrady, kde byl vyděšený až do večera!!! Běžel tam opět s Pinďou v zádech. Ženská jen volala:"Pinďóóó, ke mně!" Samozřejmě nic. Já se k zahradě vrátila a lákala jsem kocoura znovu, ale ženština s Pinďou si stoupla přímo do cesty, kudy MUSÍ můj kocour projít. Trpělivě jsem čekala, když to trvalo asi 10min, tak jsem se jí slušně zeptala, zda by s Pinďou nepoodešla o kousek dál. A to spustilo lavinu:"Dovedete si představit, co se mohlo stát? Pinďu mohlo zajet auto! Vy si tady venčíte kočku a já nemohla Pinďu vůbec dohnat!" atd. atd. No, nezmohla jsem se skoro na nic . Ale zajímalo by mě, kdyby Pinďu opravdu srazilo auto, měla bych nějakou spoluvinu? To se ptám vlastně všech. Připomínám, že čoklík nebyl na vodítku a neměl ani košík. Můj kocour (celkem logicky) na kšírech chodit neumí...a projde/proběhne vždy tu nejkratší trasu ze zahrady ke vchodu paneláku.
Teď to ještě edituju: Ven chodí ten obyčejňák, kterého mám z útulku. Elsa o venek žádný zájem nejeví a prostřední kocour je zase bázlivec.
napsal(a):
"Balu", částečně s Vámi souhlasím, ostatně ten můj kocour se venku nakazil kočičím morem a byl to šílený boj o jeho život. Ale "Bodlinka" psala, že nepočítá, že kočku zadáví pes/psi, kteří jsou navíc venku s paničkou. Asi si i dovedu představit, že se něco takového může stát na vesnici, kde jsou ještě pořád samovenčiči, ale to pak asi není žádný svědek incidentu.
napsal(a):
Tak k nám na zahradu ke psům kočka od sousedů vlezla. Nepřežila. Tady se jaksi nedalo nic moc dělat.
No, to je jiný případ a je prakticky pochopitelné, co se stalo...
OT: Alenko, poslední dny takový šrumec, že jsem se ještě nedostala k odepsání Tobě...

fikovnice
napsal(a):
"Balu", částečně s Vámi souhlasím, ostatně ten můj kocour se venku nakazil kočičím morem a byl to šílený boj o jeho život. Ale "Bodlinka" psala, že nepočítá, že kočku zadáví pes/psi, kteří jsou navíc venku s paničkou. Asi si i dovedu představit, že se něco takového může stát na vesnici, kde jsou ještě pořád samovenčiči, ale to pak asi není žádný svědek incidentu.
Já myslím, že I vy musíte počítat s tím, že se váš kocour z venku nevrátí. Pes ho může zabít v okamžiku. I když bude na vodítku. Říká se, že kočky mají devět životů, ale ono to neplatí vždy.
napsal(a):
Zatím nic, no.
"Repto", znám tento Váš názor, ale dala jsem si jednou tu práci a sledovala mého kocoura na kamerách, které máme na baráku. A věřte či ne , obešel si svůj malý rajónek, pohodlně se uvelebil na rantlu pod balkóny (jeho oblíbené místo), založil si "ruce" a celou noc sledoval okolí. Teda abych nekecala, tuším, že ještě jednou se prošel, a mmch. fakt očichával stopy - rohy paneláku. Ráno, jak píšu výše, pokud nepřijdu včas, tak se odebere do opuštěné zahrady, kde chrní v dřevěném přístavku.
Uznávám ale, že se takto nechová každá kočka, že jej pouštím ven jen v noci...a také, že lovící období má už asi za sebou (jako mladý kocour byl schopen u mě na chalupě za noc ulovit až kolem 15 myší a hrabošů) - nalézala jsem všude po dvoře torza jejich těl. Torzo ptáka kupodivu nikdy...ale myslím, že zde hraje roli, že jsem jej fakt učila na noční "venčení".
napsal(a):
Já myslím, že I vy musíte počítat s tím, že se váš kocour z venku nevrátí. Pes ho může zabít v okamžiku. I když bude na vodítku. Říká se, že kočky mají devět životů, ale ono to neplatí vždy.
Ano, vím. Je to riziko, které dobrovolně podstupuji. Souhlasím s Vámi. Však jak jsem psala, také se mi venku nakazil tou panleukopenií a to byl fakt hrozný boj o jeho život.
fikovnice
napsal(a):
Mám tři kočky. Dva obyčejňáky a Elsa je MCO s PP. Nejstarší chodí na noc ven (bydlím v Brně v paneláku). Brzy ráno ještě za tmy pro něj musím jít (už cca 8 let jsem se pořádně nevyspala, pokud tedy nezaspím). A na "smluvené" znamení (cinkání klíči) přiběhne, tedy pokud zrovna nevyjede výtahem a nezazvoní na dveře bytu (jiné vlákno) .
Píšu to zde z toho důvodu, že je to asi týden, co jsem pro něj šla. On má útočiště v takové staré zahradě, dojdu k plotu a tam zacinkám klíči a jde se domů. Jenže před tím týdnem o kus dál venčila paní Pinďu a jak se můj kocour rozběhl ke vchodu, Pinďa za ním (paní jej neměla na vodítku, neměl ani košík). Kocour se schoval pod auta a přímo od dveří se obrátil a pelášil zpět do zahrady, kde byl vyděšený až do večera!!! Běžel tam opět s Pinďou v zádech. Ženská jen volala:"Pinďóóó, ke mně!" Samozřejmě nic. Já se k zahradě vrátila a lákala jsem kocoura znovu, ale ženština s Pinďou si stoupla přímo do cesty, kudy MUSÍ můj kocour projít. Trpělivě jsem čekala, když to trvalo asi 10min, tak jsem se jí slušně zeptala, zda by s Pinďou nepoodešla o kousek dál. A to spustilo lavinu:"Dovedete si představit, co se mohlo stát? Pinďu mohlo zajet auto! Vy si tady venčíte kočku a já nemohla Pinďu vůbec dohnat!" atd. atd. No, nezmohla jsem se skoro na nic . Ale zajímalo by mě, kdyby Pinďu opravdu srazilo auto, měla bych nějakou spoluvinu? To se ptám vlastně všech. Připomínám, že čoklík nebyl na vodítku a neměl ani košík. Můj kocour (celkem logicky) na kšírech chodit neumí...a projde/proběhne vždy tu nejkratší trasu ze zahrady ke vchodu paneláku.
Teď to ještě edituju: Ven chodí ten obyčejňák, kterého mám z útulku. Elsa o venek žádný zájem nejeví a prostřední kocour je zase bázlivec.
Řekla bych, že je to čistě problém té paní, podle vyhlášky musí být pes neustále pod přímým vlivem doprovázející osoby. A musí mít buď vodítko nebo košík.
U nás na ulici venčí pán kočku na flexině, i po stromech ji nechává šplhat
elisak
napsal(a):
Tak ono jim to kolikrát vyjde. Naše první basenji, ač měla už nějakou kočku na svědomí, tak jakmile to jen vypadalo, že se kočka bude bránit, tak zbaběle vycouvala. Jednou dokonce před kočkou s řevem utekla.
Kočka na ulici, fena za ní vyběhla(ale byla na vodítku) kočka se schovala pod auto, ale pak kočku napadlo, že na druhý straně ulice bude lepší úktyt a že to ještě stihne. Takže vyběhla trošku šikmo přes ulici, jenže to vypadalo, že běží na fenu. A fena to v tu chvíli otočila a se zoufalým řevem zdrhala.
Stalo se to na dovolený v Chorvatsku a místní chlapi co to viděli se málem smíchy váleli na zemi...
No to se stalo mýmu psu taky. Na zahradě ležela kočka a pes na ní vyrazil, že jí prožene, ale ona se ani nehla a když k ní doběhl, tak to s jekotem otočil a hnal domů, ten jekot jí zmátl a dala se taky na útěk, tak to zas náš pes otočil a "hnal" jí až k plotu... No taky jsme se dost zasmáli
napsal(a):
Mimochodem pustit ven toho prostředního "rapla", tak bude po něm možná do hodiny. On je zároveň bázlivej, ale současně je to takovej ztřeštěnec a trdlo... Z okna vídá nejstaršího kocoura - myslím, že jej pozná...ale že by se hrnul ke dvěřím ven, jako ten nejstarší, to naštěstí nehrozí. Takže je to i, jak je psáno výše, o inteligenci kočky. Vy máte, "Balu", zkušenost s těmi neinteligentními, které vyloženě vlezly za Vašimi kavkazany. Tam se prostě nedá svítit. Ale můj kocour by toto nikdy neudělal. On se např. neozve ani minimňouknutím, když jsem já venku, volám jej, a v blízkosti je třeba nějaký člověk nebo přijíždí/odjíždí auto. Jakmile toto nebezpečí pomine, vynoří se klidně zpoza nejbližšího auta, aniž bych měla tušení, že tam byl celou dobu schovaný.
Tak, jak zde často píšeme, že každý máme svého životního psa (i já měla - ten, co teď bude mít roční výročí ), tak já mám i životního kocoura - tady toho. Přesto mu ten noční venek neumím odepřít.
kalypes
napsal(a):
Řekla bych, že je to čistě problém té paní, podle vyhlášky musí být pes neustále pod přímým vlivem doprovázející osoby. A musí mít buď vodítko nebo košík.
U nás na ulici venčí pán kočku na flexině, i po stromech ji nechává šplhat
Já se taky domnívám, že kdyby se něco stalo, tak já jsem nenesla žádnou odpovědnost. Ale ta ženština měla fakt hysterák. Sousedka vše sledovala z okna a pak mi říkala, že se s Pinďou schválně vrátila přesně na to místo, kudy kocour musí projít domů - když prý viděla, že pro něj jdu znovu k té zahradě. No, já bych paní označila za pindu s Pinďou...ale nechci, aby to vyznělo jako vulgarismus. Mimochodem, já měla čas ji sledovat, když mi blokovala to místo, a že by měla snahu sebrat hovišo po Pinďovi, to také ne... Já byla těmi jejími nadávkami tak konsternovaná, že jsem jí ani nic neřekla!
fikovnice
napsal(a):
Nejsem tu dlouho, od listopadu, ale zrovna vašeho kocourka znám z příspěvků v "jak se vysmutnit" . To je ten kocourek, co jezdí výtahem domů že? A jednou na vás čekal před dveřmi bytu. Jestli se teda nepletu.
sefhana
napsal(a):
Miluju jak psy, tak kočky. Bohužel v současnosti si můžu dovolit chovat jen kočky. Takže to, co se stalo Vám, být majitelkou zakouslé kočky, by mě šíleně trápilo. ALE - pokud je kočka v kafilerce, Vy nepoznáte plemeno (a i kdybyste poznala, tak je to teď už jedno), tak NIKDO nedokáže, že Vaši psi zadávili přímo barmskou kočku! Takže za mě - zaplatila bych výdaje za veterinu, omluvila se a buď koupila nebo někde sehnala (nebo dala adekvátní sumu peněz) obyčejnou kočku.
Chtěla-li by paní peníze přímo za barmskou kočku, musela by to doložit PP, tím, že kočka byla její (takže kupní smlouvou) a ještě zřejmě např. čipem, tetováním (nevím, jak jinak provést ztotožnění PP kočky - možná vetrinářčino dobrozdání...?).
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.155
napsal(a):
No tak stejně jako nenechám psa vraždit zajíce, nenechám ho vraždit kočky. Jenže když mu blbej zajíc skočí do huby, má holt smůlu a bude o zajíce míň a tím to končí, páč ten zajíc nikomu nepatřil.
Ale když pes zdrhne a zabije zvíře, který někomu patřilo, nechápu, že někdo vůbec přemýšlí o tom, že tu kočku neměli pouštět ven.
To mi přijde asi jako říct, že když jdu ven, může mě něco přejet, a tudíž se nemám divit a rozčilovat a chtít náhradu, když mě tam někdo zmlátí.
Aha psa musim mit na snure pod dozorem, jakykoli jiny zvire taky jen kocka muze vše? A to je v zakone jako kde ze kocky maj výjimku ze vseho? Az majitele kocek budou platit škody co jejich mazanci nadelaj pak at chtej odskodneni az nekdo jejich mazanka sejme. Do ty doby bez naroku a hnala bych je svinskym krokem
fikovnice
napsal(a):
Ano, ano!
"Leithian" mě předběhla (Jani zdravím Tě!), tak jsem to už nemohla editovat.
Jeho vrcholné číslo bylo, že jednou i zazvonil na dveře od bytu. Jdu otevřít, za dveřmi nikdo, kouknu k zemi a do bytu mi vplul můj kocour. A chvíli předtím jsem slyšela bouchnutí dveří od výtahu, takže si ještě přicestoval výtahem!
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Aha psa musim mit na snure pod dozorem, jakykoli jiny zvire taky jen kocka muze vše? A to je v zakone jako kde ze kocky maj výjimku ze vseho? Az majitele kocek budou platit škody co jejich mazanci nadelaj pak at chtej odskodneni az nekdo jejich mazanka sejme. Do ty doby bez naroku a hnala bych je svinskym krokem
Tak v tomto se tedy neshodneme . I když to, že mnohé kočky páchají škody na jiných druzích fauny, je samozřejmě pravda. Jenže kočka je od přírody tvor jiný než pes, a fakt těžko je naučíš chodit třeba na kšírech, těžko je naučíš poslušnosti, přivolání, apod. Nejsem zastánkyně bezhlavého množení koček, nelíbí se mi, když kočka zadáví třeba ptáčka...ale tady v tomto případě zadavatelka prostě pochybila. Toť můj názor. Další názor na výši platby jsem psala výše.
fikovnice
napsal(a):
"Leithian" mě předběhla (Jani zdravím Tě!), tak jsem to už nemohla editovat.
Jeho vrcholné číslo bylo, že jednou i zazvonil na dveře od bytu. Jdu otevřít, za dveřmi nikdo, kouknu k zemi a do bytu mi vplul můj kocour. A chvíli předtím jsem slyšela bouchnutí dveří od výtahu, takže si ještě přicestoval výtahem!
Já nevím, že mu nedáte klíče, aby si i sám odemkl, on by to snad i zvládl .
amstafron

XXX.XXX.35.25
sefhana
napsal(a):
Kolem našich vrat chodíval pán s malým voříškem, který byl velice agresivní na našeho NO. Jednou syn nezavřel pořádně vrata a náš pes vyběhl na ulici, kde u obchodu uviděl přivázaného toho pejska. Tak si to s ním bohužel vyřídil. Pán přišel i s mrtvým psem k nám, manžel se mu omluvil a řekl, že mu pejska zaplatí, ale ať přijde za hodinu až se já vrátím z práce. Pán řekl, že bude stačit 500 Kč, že to byl obyčejný starý vořech a ať ho hodíme k nám do popelnice.
Když pán potom přišel a já mu s omluvami dávala těch 500 Kč a chtěla jsem podpis, že peníze přijal, tak najednou bylo vše jinak. Pes byl papírový a chtěl 15.000 Kč. Mě málem praštil, když jsem mu podávala ten papír na podpis. Podepsal, peníze si vzal a šel nás udat na Policii a Městský úřad. Tam proběhlo řízení, kde jsme dostali pokutu 500 Kč a mu sdělili, že bez PP má smůlu.
Tady je ale důležitý to, že většina koček není tak blbá, aby lezla na zahradu k psovi, který je kočkožrout
tak u nás ve vesnici teda kočky blbé jsou . Je to pár dní zpátky, kdy jsem řešila kočku, která se nám tady zabydlela. I přesto, že psi ji chtěli zabít. Našla si v kůlně trám a tam se schovávala, další místo měla na stromě. Ale když věděla, že jsou psi doma, tak se pohybovala volně po zahradě (což se samozřejmě psi mohli po....), takže zas tak blbá nebyla . Naštěstí už zmizela. Ale máme tady kočky často, loni jsem tady dokonce zachraňovala kočku, která tady přivedla na svět koťata... A někdy to bylo fakt těsné, že buď kočka utekla jen tak tak a nebo jsem jen tak tak stihla zastavit psy. Ale jsou vyčůrané, to jo, protože sem nejvíc chodí takhle v zimě a na podzim, kdy psi nejsou tolik na zahradě. Pak přes jaro a léto je to lepší, ale sem tam sem taky nějaká vleze.
otázka

XXX.XXX.230.195
Já mám pro tyhle případy jednak pojistku, co se vztahuje i na škody způsobené mými zvířaty a tím myslím nejen pokousání, to je banalita. Ono až vám pes vlítne pod auto, tak to může stát nesrovnatelně víc peněz. Dál si platíme právní ochranu DAS, je to 6stovek měsíčně a bohatě se nám zaplatila při prvním ťukanci na silnici. Nicméně zastupují nás při veškerých problémech, od reklamací počínaje a podobnými sousedskými tahanicemi konče.
WildcatW

XXX.XXX.162.124
Já teda kočky zbožňuju, ale nepřijde mi, že by majitelka psů něco vyloženě zanedbala. Přijde mi to, jakoby lidi zde na ifauně nikdy neudělali chybu nebo třeba nemrkli nebo se nekoukli ani na chvilku jinam, když měli psy na volno. Nevím, ale mně přijde, že se může stát jakákoliv nehoda ať už je pes jakkoliv vycvičený. Jeden mladej kocour se mi taky už nevrátil jednou z procházky, ale s tím se musí prostě počítat. Druhého už nechávám doma nebo je na střeše. Z který teda taky klidně někdy může spadnout, ale zas tak blbej snad není, i když by mě to upřímně taky úplně nepřekvapilo.
Já nemít psy na kočky zvyklý, tak už by taky jednu sežrali. Přišla za mnou se otírat o nohy, když byly psi vedle mě na vodítku. Takže stát se může fakt cokoliv a nemůže člověk počítat se vším. Ale od toho jsou právě pojistky.
Každopádně mi nepřijde, že jsou psi zadavatelky nějaký nevychovaný bestie, jak si to tu skoro každý myslí. Ale nikdo z nás u toho nebyl, těžko soudit.
V podstate souhlasim s Janou.
Prumerna kocka ma akcni radius kolem 1,5 km od domu (nektere zdroje uvadi az 4km).
Prumerna kocka vypustena ven lovi krom mysi i ptaky, male zajicky a podobne.
Prumerna kocka napacha na zveri pomerne slusne skody, byt je to domaci micka, pravidelne krmena.
Prumerna kocka ma venku zivotnost znacne snizenou - auta, jine kocky, psi, nemoci, jedy, myslivci, vleze nekam kam nema ... Je to za me stejne spotrebni zbozi jako pes na nahance.
Ted se pojdme pobavit o tom, co je termin "pod vesnici". Bylo to dal nez 200m od posledniho trvale obydleneho staveni (resp. od jeho plotu, je-li staveni oploceno)? Pokud ano, porusovala ona kocka zakon o myslivosti uplne stejne, jako onen pes (pokud onen pes neni LUP a zapsany v honitbe, to by pak vykonaval praci) a klidne ji mohl picnout hospodar nebo myslivecka straz. A panicka by si mohla dupat jak by chtela.
Ja osobne bych zaplatila veterinu, kafilerku a poslala pani odkaz na nejblizsi utulky kocek, at si vybere novou s tim, ze ji zaplatim adopcni poplatek. Pokud chce barmku, at si na ni nasteri. A vzala bych to z pojistky "na blbost", tu ma myslim snad kazdy :)

arosek
napsal(a):
V podstate souhlasim s Janou.
Prumerna kocka ma akcni radius kolem 1,5 km od domu (nektere zdroje uvadi az 4km).
Prumerna kocka vypustena ven lovi krom mysi i ptaky, male zajicky a podobne.
Prumerna kocka napacha na zveri pomerne slusne skody, byt je to domaci micka, pravidelne krmena.
Prumerna kocka ma venku zivotnost znacne snizenou - auta, jine kocky, psi, nemoci, jedy, myslivci, vleze nekam kam nema ... Je to za me stejne spotrebni zbozi jako pes na nahance.
Ted se pojdme pobavit o tom, co je termin "pod vesnici". Bylo to dal nez 200m od posledniho trvale obydleneho staveni (resp. od jeho plotu, je-li staveni oploceno)? Pokud ano, porusovala ona kocka zakon o myslivosti uplne stejne, jako onen pes (pokud onen pes neni LUP a zapsany v honitbe, to by pak vykonaval praci) a klidne ji mohl picnout hospodar nebo myslivecka straz. A panicka by si mohla dupat jak by chtela.
Ja osobne bych zaplatila veterinu, kafilerku a poslala pani odkaz na nejblizsi utulky kocek, at si vybere novou s tim, ze ji zaplatim adopcni poplatek. Pokud chce barmku, at si na ni nasteri. A vzala bych to z pojistky "na blbost", tu ma myslim snad kazdy :)
Kdysi jsme bydleli na kraji malýho městečka, od nás dál už byl jen les a silnice. Naši kočku jsme jednou potkali na procházce v lese asi 300m vzdušnou čarou od domu, tak se k nám připojila a šla od toho místa s námi. Ale bylo jasně vidět, že o pár desítek metrů dál končí její běžný prostor a dál s námi už jde váhavě a jen kvůli tomu, že jdeme my.
Jsem přesvědčená, že její radius byl těch cca 350m (vzdušenou čarou), a to jen v tom směru, kde byl nerušenej prostor.
Myslím, že to úsloví "průměrná kočka" je dost pochybný.

napsal(a):
Kdysi jsme bydleli na kraji malýho městečka, od nás dál už byl jen les a silnice. Naši kočku jsme jednou potkali na procházce v lese asi 300m vzdušnou čarou od domu, tak se k nám připojila a šla od toho místa s námi. Ale bylo jasně vidět, že o pár desítek metrů dál končí její běžný prostor a dál s námi už jde váhavě a jen kvůli tomu, že jdeme my.
Jsem přesvědčená, že její radius byl těch cca 350m (vzdušenou čarou), a to jen v tom směru, kde byl nerušenej prostor.
Myslím, že to úsloví "průměrná kočka" je dost pochybný.
Mám s našimi kočkami podobnou zkušenost.Chodí na zahradu,pole vedle zahrady a sad a bohužel některé i na pole přes silnici,ale vše je tak do 500m.Když jdu se psem a některá se k nám přidá jde s námi nad ten sad a pak se vrací.Ty co nechodí přes silnici dojdou tak 20m před silnici a dál už nejdou.Vše jsou kastráti.
Ano kočka sem tam uloví ptáka,ale starého nebo mládě.A co jsem měla možnost vypozorovat u našich koček, tak ptáky loví mladé kočky,ty starší už si jich nevšímají.Asi vědí,že na nich nic není.
My zde máme ptáků hodně,ale mají zde spoustu možností úkrytu stromy,keře,duté stromy,necháváme na zahradě růst třeba šípky.trnky atd. kam se kočky nedostanou a ptáci tam hnízdí.Modřinky nám hnízdí v lípě 2m od okna a kočky po ní lezou na balkón. Každoročně vyvedou dvoje mladý.Kosáci chodí na balkón žrát granule pro kočky a dokonce poskakují po balkóně kousek od kočky a čekají až se nažere a odejde.

Někde za vsí můj pes zabil kočku. Kdo nás viděl? Jak vím, čí je to kočka? Vzala jsem kočku a šla hledat majitele? Zajímavé.

napsal(a):
Někde za vsí můj pes zabil kočku. Kdo nás viděl? Jak vím, čí je to kočka? Vzala jsem kočku a šla hledat majitele? Zajímavé.
spíš to bylo někde hned za plotem a majitelka kočky to viděla.
napsal(a):
V intravilánu? Opravdu? Máte na mysli situaci, jak se ti malí samovenčiči potulují křížem krážem obcí, že?
Kočka se tam poflakovat mimo vliv majitele může, ale psi - pokud na to pamatuje místní vyhláška - tak ne.
Psi jsou určitým způsobem legislativně řešeni, kočky na volno ne.
Já mám na mysli právě takovou situaci, nikoliv 200 m od obydlí či cokoliv v legálním dosahu zelených mužíků.
Kočka je z pohledu zákona i vyhlášky volně žijící živočišný druh, takže se na ni logicky nevztahuje totéž jako na psa.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Kočka je z pohledu zákona i vyhlášky volně žijící živočišný druh, takže se na ni logicky nevztahuje totéž jako na psa.
Můžete dát odkaz?
Myslím, že to není pravda.
Často se taky říká, že kočka domácí je "divoké zvíře". Některé obce si tím pohodlně zjednodušují život, protože tvrdí, že o "divoká zvířata" nejsou povinny se starat.
Jenže pokud se někde pohybuje potulující se kočka domácí, nejedná se o divoké ani volně žijící zvíře, ale o zvíře v zájmovém chovu, které je v dané chvíli opuštěné nebo event. toulavé.

fikovnice
napsal(a):
Pracujeme na tom... Teď jsme ve fázi, aby rozlišil klíče od venkovních dveří od klíčů od bytu...
Zkusila jste odlišit pachově či barevně?

Na co klíče? Stačí dát na venkovní stranu dveří kliku. Náš kocour si otevře všechny dveře. Co nemá otevřít, musí se zamknout.
napsal(a):
Na co klíče? Stačí dát na venkovní stranu dveří kliku. Náš kocour si otevře všechny dveře. Co nemá otevřít, musí se zamknout.
To neprojde, v paneláku u vchodových dveří určitě ne. Dříve jsme měli kouli dokonce i zevnitř. Museli ji z bezpečnostních důvodů vyměnit za kliku. Byla tam kvůli opakovaným krádežím v baráku. Mě jak přepadla minorita po vstupu do vchodu, tak posléze zpanikařili, ptž kvůli kouli nemohli ven. Jeden z nich pak prokopl sklo. Pořezal se a jaké bylo moje překvapení, když po cca 8 letech jsem šla jako oběť svědčit k soudu. Udělal něco jiného a tak se přišlo na to, že krev z jeho tehdejšího pořezání je jeho. Parťáka stejně neudal...
napsal(a):
Můžete dát odkaz?
Myslím, že to není pravda.
Často se taky říká, že kočka domácí je "divoké zvíře". Některé obce si tím pohodlně zjednodušují život, protože tvrdí, že o "divoká zvířata" nejsou povinny se starat.
Jenže pokud se někde pohybuje potulující se kočka domácí, nejedná se o divoké ani volně žijící zvíře, ale o zvíře v zájmovém chovu, které je v dané chvíli opuštěné nebo event. toulavé.
Toto je vyjádření KVS, určitě to někde popsáno je, ale já to hledat nebudu.
Pokud se někde poflakuje kočka u baráku a lidé ji i krmí - je to totéž, jako kdyby krmili na zahradě sýkorky. Pokud je nekrmí, nažerou se jinde ...
Podmínky pro držení zvířat v zájmovém chovu platí, jen když kočce zamezíte v přirozeném způsobu života a získání potravy. Tzn. že pokud ji máte doma zavřenou a nemůže si obstarat potravu, tak ji musíte krmit a zajistit přiměřený pohyb Vy.

Kočka není volně žijící zvíře. Nikde to napsané není. Je to zvíře v zájmovém chovu, ale to na pravidlech nemění nic. Nemůže je jen tak někdo sestřelit (ne že by mohl jiná zvířata) a protože zvíře už není věc, a kdybych chtěla obětovat peníze za právníka, tak si tam dám šok, citovou újmu, ušlý zisk z budoucích potomků a krytí atp.
Za škody na zdraví, majetku a nemajetkové spáchané mým zvířetem odpovídám já (pokud ho někomu půjčím, tak se dělíme napůl).
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.61.129
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Toto je vyjádření KVS, určitě to někde popsáno je, ale já to hledat nebudu.
Pokud se někde poflakuje kočka u baráku a lidé ji i krmí - je to totéž, jako kdyby krmili na zahradě sýkorky. Pokud je nekrmí, nažerou se jinde ...
Podmínky pro držení zvířat v zájmovém chovu platí, jen když kočce zamezíte v přirozeném způsobu života a získání potravy. Tzn. že pokud ji máte doma zavřenou a nemůže si obstarat potravu, tak ji musíte krmit a zajistit přiměřený pohyb Vy.
Kocka domaci je invazivni druh ve volne krajine. Ty je mozno likvidovat. Dejte sem presny odkaz na zakonnou citaci ktera kocku vyzdvihuje ze nic nemusi. Btw. Bud je teda volne zijici a pak nikdo nemuze nic chtit za to ze ji zabiju nebo je domaci a pak plati veškerá zodpovednost s tim spojena. Oboji jaksi nejde

Pro Inspektorku:
Rozumím, dle stejné logiky ale když můj pes zahluší před vašima očima sýkorku (předkládám jen jako hypotézu! - nezabíjíme ptáky), tak neočekávám, že vyběhnete z domu a budete si nárokovat úhradu citové újmy a k tomu aru hyacintového.
Myslím, že takto to nebude.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.61.129
Podle logiky ze kocka je volne zijici bych pod to mohla zahrnout cokoliv. Toulajici se. Kun taky nekomu patří, ulitlej papouch taky a podle. Logiky vyse by to bylo to samy co kocka.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Kocka domaci je invazivni druh ve volne krajine. Ty je mozno likvidovat. Dejte sem presny odkaz na zakonnou citaci ktera kocku vyzdvihuje ze nic nemusi. Btw. Bud je teda volne zijici a pak nikdo nemuze nic chtit za to ze ji zabiju nebo je domaci a pak plati veškerá zodpovednost s tim spojena. Oboji jaksi nejde
Omyl. Není invazivní druh, ty jsou vyjmenované tady:
https://invaznidruhy.nature.cz/unijni-seznam/druhy/
Volně žijící zvíře má jaksi téměř stejná práva - ta zvěř patří správci honitby, takže až něco zabijete (a nemáte na to povolení), tak jediné, v čem bude rozdíl: nebudou po Vás chtít třeba odškodné za "duševní útrapy" a pravděpodobně dostanete pěknou pokutu a další věci.

lupus4
napsal(a):
tak si tam dám šok, citovou újmu, ušlý zisk z budoucích potomků a krytí atp.
ušlý zisk z kočky je zcela neprokazatelná fikce
megi proberte se
Jako že koťata se neprodávají, rozdávají? A kdepak jste na to přišel?
Nedal byste mi jedno koťátko barmské kočky?

napsal(a):
No něco podobného se stalo tchýni, když šla tenkrát s mojí nebožkou erdelkou na svou zahradku, z vodítka jí nikdy nepouštěla a v uličce paní natírala zeleně plot, a přišlo tam za ní odrostlé kotě, zrovna když tchýně procházela okolo- ulička něco přes metr, no psice ho čapla- bylo to rychlé , tchýně měla šok, psice byla natřená na zeleno, paní se sice zlobila, ale nic uhradit nechtěla....blbá náhoda. Jednou při vystupování z auta na parkovišti mi nebožka vytrhla flexinu a s poskakující flexinou oběhla parkoviště za pelášící kočkou, máme na sídlišti stále populaci nějakých koček, občas nějakou zahlédnu a přemýšlím, kde asi nocujou, jeden rezatý kocour bydlí přímo u jednoho paneláku a odtud pořádá výpravy, má tam boudičku v křoví a jídlo na parapetu, v létě leží pod ohromnou jedlí a spí, hned u chodníku...
napsal(a):
Jako že koťata se neprodávají, rozdávají? A kdepak jste na to přišel?
Nedal byste mi jedno koťátko barmské kočky?
to jste fakt tak ..., to jako nahlásí u soudu , že měla naplánováno na kočce udělat 70 koťat po 10 litrech a bude chtít tudíž 700 tisíc ?
to už zavání jistou duševní nedostatečností, což jsem zrovna u vás nepředpokládal

Kočka divoká je druh, kočka domácí- zdivočelá je ta populace koček co se volně bez vlivu majitele toulá po sídlišti, pohladit se to nenechá, jen se to příležitostně nažere, když to lidé krmí. Jinak jsou ničí....
Zdivočelá kočka v honitbě je škodná...(ale určitě se nerozlišuje, jestli si šla Micka chytit malého zajíčka nebo je to ničí mouratá )

lupus4
napsal(a):
to jste fakt tak ..., to jako nahlásí u soudu , že měla naplánováno na kočce udělat 70 koťat po 10 litrech a bude chtít tudíž 700 tisíc ?
to už zavání jistou duševní nedostatečností, což jsem zrovna u vás nepředpokládal
No onehdá babičky jezevčík zadávil slípku, ze slípky se stala najednou nejlepší nosnice a babička musela zaplatit jak slepici i ušlý zisk na vejcích(i kdyby to byla 5letá vynesaná slepice) prostě nejlepší nosnice, ale dostali jsme jí na polívku...

A pak jsou kočky domácí, které plně přiznaně jsou něčí - viz majitelka té zahlušené z tohoto vlákna, a jejich majitelé je nechají beztrestně toulat okolo.
Neměla by majitelka té kočky dostat pokutu, že opakovaně nezabezpečila své zvíře a vystavila ho záměrně a asi také i opakovaně nebezpečí díky ztrátě svého vlivu na ně?
Běžně se přece kočky pouštějí ven, ne?
napsal(a):
A pak jsou kočky domácí, které plně přiznaně jsou něčí - viz majitelka té zahlušené z tohoto vlákna, a jejich majitelé je nechají beztrestně toulat okolo.
Neměla by majitelka té kočky dostat pokutu, že opakovaně nezabezpečila své zvíře a vystavila ho záměrně a asi také i opakovaně nebezpečí díky ztrátě svého vlivu na ně?
Ale jak byste to chtěla aplikovat u koček na venkově? Tam v každém druhém baráku mají kočku, ale většina lidí jako venkovní.
napsal(a):
Myslíte třeba kočičí voliéry nebo tak něco?

fikovnice
napsal(a):
Ale jak byste to chtěla aplikovat u koček na venkově? Tam v každém druhém baráku mají kočku, ale většina lidí jako venkovní.
K zamyšlení...
https://www.ireceptar.cz/zvirata/kocka-ptaci-30000116.html

lupus4
napsal(a):
Tak teď jste mě dostal. Nevím, kolik vrhů je povoleno. Vlastně ten zákon na množení se týká zatím jen podnikatelů a organizací.
Koukáte na to z pohledu "kočka je škodná". Jenže kočka domácí je stejná jako pes.
Jak byste se tvářili na situaci, kdy jde Váš pes volně, cizí pes volně a zakousne Vašeho? Smůla?

Jak jsem psala výše, je to neřešitelné - buď kočku mít cíleně v nějakém uzavřeném objektu jako regulérního chytače myší, nebo doma bez přístupu ven, nebo ve voliérovém chovu bez přístupu ven. Když chcete prostě mít kočku.
Umožněním rádobysvobodného poflakování kočky mimo váš dohled jen přidáváte další predátorský tlak na volně žijící populaci potenciální kořisti kočky.
Chápu, že někdo chce mít kočku, líbí se mu kočka, v pořádku, ale ať má též za povinnost si ji zabezpečit.

napsal(a):
Ano, když to půjde k přestupkové komisi, dostane pokutu i majitelka kočky přesně z důvodu, co uvádíte.
Ale už se to jednou stalo a pokutu majitelce usmrceného zvířete zase zrušili, někdo jim vynadal, esi sou normální.

napsal(a):
Tak teď jste mě dostal. Nevím, kolik vrhů je povoleno. Vlastně ten zákon na množení se týká zatím jen podnikatelů a organizací.
Koukáte na to z pohledu "kočka je škodná". Jenže kočka domácí je stejná jako pes.
Jak byste se tvářili na situaci, kdy jde Váš pes volně, cizí pes volně a zakousne Vašeho? Smůla?
Volně bez dozoru potulující se kočka domácí je škodná - možná ne z hlediska puristického právního výkladu toho slova, ale naprosto nepochybněz pohledu reálných dopadů takového potulování na volně žijící zvířecí populaci.
napsal(a):
Volně bez dozoru potulující se kočka domácí je škodná - možná ne z hlediska puristického právního výkladu toho slova, ale naprosto nepochybněz pohledu reálných dopadů takového potulování na volně žijící zvířecí populaci.
Ale není JEN škodná. Myslím, že zahluší mnohem víc hlodavců než třeba ptactva.
napsal(a):
A výše jsem Vám psala o chování mého kocoura...
Nicméně uznávám, že jen málokdo bude ochoten kočku pouštět jen v noci a ještě za tmy pro ni chodit ven - v podstatě jsem se pro svého kocoura tak nějak sebeobětovala... Ale má to tu výhodu, že kdyby jej náhodou ještě popadl lovecký pud, nebude lovit ptáky.

napsal(a):
Ale to přece všichni víme. Nejhorší jsou vysoké "zrcadlové" stavby a predátoři vč. pytláků... jsem si někde založila celoevropský výzkum... jsou to šílená čísla... ale bylo tam, že v počtu koček jsme asi 14., což mě docela překvapilo, když vidím, jaké hejno občas někde vidím, a že teda dost zemí v Evropě má koček o dost víc, jakože cože kolik tolik?!

napsal(a):
Jak jsem psala výše, je to neřešitelné - buď kočku mít cíleně v nějakém uzavřeném objektu jako regulérního chytače myší, nebo doma bez přístupu ven, nebo ve voliérovém chovu bez přístupu ven. Když chcete prostě mít kočku.
Umožněním rádobysvobodného poflakování kočky mimo váš dohled jen přidáváte další predátorský tlak na volně žijící populaci potenciální kořisti kočky.
Chápu, že někdo chce mít kočku, líbí se mu kočka, v pořádku, ale ať má též za povinnost si ji zabezpečit.
Já teda nevím jak významný a užitečný predátor volně se pohybující kočka je statisticky. Kdo by ji nahradil v likvidaci myší, hrabošů a další podobné havěti, pokud by došlo k regulaci, kterou navrhujete, a kočky by se vůbec volně nepohybovaly?

fikovnice
napsal(a):
A výše jsem Vám psala o chování mého kocoura...
Nicméně uznávám, že jen málokdo bude ochoten kočku pouštět jen v noci a ještě za tmy pro ni chodit ven - v podstatě jsem se pro svého kocoura tak nějak sebeobětovala... Ale má to tu výhodu, že kdyby jej náhodou ještě popadl lovecký pud, nebude lovit ptáky.
Skutečně věříte tomu, že v noci kočkovitá šelma vůbec neloví?
Zkuste schválně kocourovi pořídit GPS lokátor, budete mít o jeho pohybech podrobný přehled.
Necháváte mu pravidelně dělat koprologii?
napsal(a):
Zkuste schválně kocourovi pořídit GPS lokátor, budete mít o jeho pohybech podrobný přehled.
Můj kocour opravdu neloví...ale negeneralizuji - většina koček ano. Dříve míval tasemnici, teď už ne (řádově roky).
napsal(a):
Umožněním rádobysvobodného poflakování kočky mimo váš dohled jen přidáváte další predátorský tlak na volně žijící populaci potenciální kořisti kočky...
... a působíte škody. například poškrávaný lak na mém autě, když kočka na mé zahradě zdrhá před mým psem. nebo kontaminace záhonů exkrementy, tady by se již dalo mluvit nejen o škodě na majetku (nakoupím sazenice, kočka mi je vyhrabe a poláme), ale i o zdravotním riziku. Kočičí lejno v mých ředkvičkách je eklhaft, pak taky toxoplazmosa... Kočka je zvíře v zájmovém chévu a majitel by za něj měl nést zodpovědnost.
napsal(a):
Btw, fakt jsem se tak nějak zastávala jen mého kocoura... Vídám tu (prakticky v centru Brna) v noci i jiné cizí kočky a ty zřejmě loví. Nicméně, když zůstanu u toho svého kocoura, já tedy věřím tomu, že v noci je nebezpečný (a teď už jen hypoteticky) především hlodavcům. Není to až tak dávno, co jsem s ním seděla na tom jeho rantlu. Přinesl mi dárek - živou myš, kterou nesl v zubech velmi opatrně :-) a složil mi ji k nohám. Řvala jsem na něj:"Chytni!" Nezájem...myš odběhla kamsi do travin .
Fatia
napsal(a):
Umožněním rádobysvobodného poflakování kočky mimo váš dohled jen přidáváte další predátorský tlak na volně žijící populaci potenciální kořisti kočky...
... a působíte škody. například poškrávaný lak na mém autě, když kočka na mé zahradě zdrhá před mým psem. nebo kontaminace záhonů exkrementy, tady by se již dalo mluvit nejen o škodě na majetku (nakoupím sazenice, kočka mi je vyhrabe a poláme), ale i o zdravotním riziku. Kočičí lejno v mých ředkvičkách je eklhaft, pak taky toxoplazmosa... Kočka je zvíře v zájmovém chévu a majitel by za něj měl nést zodpovědnost.
Ale jak??? Už jsem se ptala výše, neumím si to představit. Je to řešitelné na venkově třeba? Pokud budete mít např. kamerový záznam poškrábaného laku od kočky, budete vědět čí kočka je, tak OK - také bych po majiteli vymáhala peníze.
Fatia
napsal(a):
Je to trošku podobné vandalství stran házení jídla z oken na auta (viz jiné vlákno). Policie je ochotna se tím zabývat, ale bez důkazu nikdo nic nezmůže. A jen na okraj - řešení nové antény trvalo více než týden - opakovaná dodávka chybné patice, apod. Včera jsem to sčítala finančně - necelé dva tisíce Kč (to jsem čekala horší) + čas s tím strávený. Ale to je jiné téma.

fikovnice
napsal(a):
Ale jak??? Už jsem se ptala výše, neumím si to představit. Je to řešitelné na venkově třeba? Pokud budete mít např. kamerový záznam poškrábaného laku od kočky, budete vědět čí kočka je, tak OK - také bych po majiteli vymáhala peníze.
viz můj příspěvek 14:16.
A už jdu raději pracovat
napsal(a):
Já teda nevím jak významný a užitečný predátor volně se pohybující kočka je statisticky. Kdo by ji nahradil v likvidaci myší, hrabošů a další podobné havěti, pokud by došlo k regulaci, kterou navrhujete, a kočky by se vůbec volně nepohybovaly?
lasicovití, což ve městech i na vsích vykonávají velmi úspěšně
nemám rád výraz "škodná" , ale zrovna u micinek to bohužel sedí
Jenže kočka domácí je stejná jako pes
no to bohužel není, má oproti psům mnoho nezasloužených privilegií
kočka chytne kosa ....no to víte kočička, to je příroda...
pes chytne kočku ....hned je nevychovaný vrah, uvázat, zacpat hubu, exemplárně potrestat
kdy jde Váš pes volně, cizí pes volně a zakousne Vašeho? Smůla?
argument jak u malého dítěte, svého psa bych samozřejmě bránil co to jde
ale mám obavu spíše opačnou a proto máme 100´% přivolání a oči i na zadku
fikovnice
napsal(a):
Nevím jak. Chápu, že volný pohyb koček je jakési zvykové právo. Ale to dřív fungoval i volný pohyb drůbeže a vlastně i těch psů. A to už je dnes téměř všude nemožné. Lidí je moc, aut je moc, alergiků je moc, debilů co po kočkách střílí vzduchovkou je moc... Já nejsem kočkař, ale kdybych nějakou měla a nechtěla o ni přijít, prostě bych ji nepouštěla ven/postavila bych voliéru na svém pozemku. Pokud ji samostatně pustím za plot, přijímám rizika s tím spojená. V takovém případě vymáhat citovou újmu je prasárna.
V případě zakladatelky, uhradila bych veterinární péči a kafilerku, zbytek ať po mě paní vymáhá soudně, pokud má pocit, že je v právu.
sefhana
napsal(a):
Částku 3500 bych bez mrknutí oka zaplatila a strhla to psům viníkům z odměn . Pokud teda nemáte uzavřenou tzv. pojistku na blbost. To bych problém předala pojišťovně.
K požadavku částky na nové kotě bych chtěla věrohodnou kupní smlouvu na to předchozí kotě. Pochybuji, že něco takového má. Kdyby měla, ověřila bych kupní smlouvu u té CHS a ověřila bych si, jestli je cena v kupní smlouvě reálná. Myslím, že to je otázka chvíle na internetu nebo pár telefonů.
Pokud by neměla kupní smlouvu, koukla bych na pár koťat daruji (nebo za pár korun) v okolí a nějaké bych ji nabídla, že jí ho přivezu nebo koupím a přivezu.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Nemám čas ani důvod hledat Vám nějaké odkazy, ale toto bylo stanovisko KVS, když na nás nějaký koumes podal podnět, že se na farmě "nedostatečně staráme o kočky" .My totiž žádné nemáme, ale venku mají kočky, co tudy chodí misku s granulemi a mléko co zbyde z dojení, ale někomu se zdálo, že je naše povinnost starat se o toulavé kočky víc, tak nás udal na KVS 🤣.
Toto stálo i v písemném vyjádření jejich pracovníka v protokolu o výsledku kontroly.
Pes volně pohybujcí se kočky zabíjet nemůže, protože se tím majitel dopouští týrání zvířat. To bez ohledu na to jestli kočka někomu patřila nebo ne. Pes někomu patřit musí VŽDY, musí být označen a tudíž je možné vymáhat po majiteli škodu způsobenou psem.
V případě neoznačené kočky je toto jaksi nevymahatelné, protože nikdy nedokážete, že to byla zrovna ta konkrétní kočka a hlavně nedokážete, že ten dotyčný je opravdu jejím majitelem - v případě, že řekne "ta kočka sem chodí a já ji jen občas krmím, nevím čí je".

Částku 3500 bych bez mrknutí oka zaplatila
A přečetla jste si, za co tu částku nárokuje? Ušlý zisk za 3 hodiny na veterině. To by asi taky musela dokázat nějakým výkazem denních příjmů z domácí práce.
"Normálně vydělávám 3500 za týden, ale ten den bych za 3 hodiny vydělala 3500,-- ?"

lupus4
napsal(a):
nemám rád výraz "škodná" , ale zrovna u micinek to bohužel sedí
Jenže kočka domácí je stejná jako pes
no to bohužel není, má oproti psům mnoho nezasloužených privilegií
kočka chytne kosa ....no to víte kočička, to je příroda...
pes chytne kočku ....hned je nevychovaný vrah, uvázat, zacpat hubu, exemplárně potrestat
kdy jde Váš pes volně, cizí pes volně a zakousne Vašeho? Smůla?
argument jak u malého dítěte, svého psa bych samozřejmě bránil co to jde
ale mám obavu spíše opačnou a proto máme 100´% přivolání a oči i na zadku
no to víte kočička, to je příroda... to přece není privilegium, ale idiocie :-)
Ona kočka fakt nějakou výsadu má - dá se picnout skoro jen tak, zatímco u psa je plno podmínek.
Pes není nevychovaný vrah. Stalo se, poučení, příště si dám bacha.
Tak mi to nějak celé nesedí, mi neříkejte, že pes sundal kočku v lese a paní šla hledat majitele. A to je to...

napsal(a):
A přečetla jste si, za co tu částku nárokuje? Ušlý zisk za 3 hodiny na veterině. To by asi taky musela dokázat nějakým výkazem denních příjmů z domácí práce.
"Normálně vydělávám 3500 za týden, ale ten den bych za 3 hodiny vydělala 3500,-- ?"
To chce za veterinu + ušlý zisk.
U soudu by samozřejmě musela doložit, kolik vydělává. Byl případ pokousaného stafforda (kluk) akitou a majitel stafforda nárokoval hrozné blbosti, třeba že nemůže na cvičák, ale chodil tam dál, přiznali mu jen veterinu atp. + cenu krytí.
lupus4
napsal(a):
lasicovití, což ve městech i na vsích vykonávají velmi úspěšně
Ano, u nás už asi kuny vylovily i ty kočky a teda můj první pes lovil celkem úspěšně myši taky. Získal si tím i jednoho odpůrce psů, byli jsme na návštěvě na oslavě, seděli venku u ohně a můj pes tam celou dobu lovil myši. Tak se slavenec úplně nadchnul "to je lepší než kočka, je s ním sranda a ještě chytá myši" .
napsal(a):
Pochopila jste příspěvek? Vysvětlím.
JÁ bych 3500 zaplatila bez mrknutí oka, tzn. já, můj názor, můj postoj, moje řešení.
Už jste ho pochopila? Jestli ne, stejně to nemá cenu dál rozebírat.
Howgh.
Otázka

XXX.XXX.230.195
Sice to přímo s tématem nesouvisí, ale svým způsobem ano. Tady se vykrystalizovala skupina lidí, kteří posouvají kočky do role škůdců. Nesouhlasím. Kočky na venkově vždy žili společně s lidmi a pomáhali jim regulovat myši. Populaci ptáků o drobných živočichů to nikdy neohrožovalo. Měli se totiž kam schovat a co žrát. Dneska se na vesnice nastěhovali lidé, kteří místo tradičních domácích rostlin pěstují exotické, sekačka jede od rána do večera, křoví se pečlivě vyseká nebo postříká roundapem, hnůj smrdí, jiřičky serou na fasádu. Ne kočky, ale lidé mohou za stav, do kterého se dostala příroda kolem nás. Máme statek, mám na volno kočky, pouštím slepice po svém, chovám různá zvířata. Žiju na vesnici a jak se mojí sousedi už přesvědčili, nehodlám na svém způsobu života nic měnit. Pokud moje zvíře někomu něco poškodí, tak škodu uhradím, ale totéž bych čekala od ostatních.

Ale ony ty kočky i škodí i pomáhají, podle toho kde se zrovna nalézají a kde loví a co převážně loví...každej má tu zkušenost jinou.
fikovnice
napsal(a):
Ale není JEN škodná. Myslím, že zahluší mnohem víc hlodavců než třeba ptactva.
No, tak pozor...moje feny, pokud by byly bezprizorně pobíhající, by zahlušily fůru hlodavců a ptáka stoprocentně žádnýho. Přesto, jak vidno, volný pobíhání bezprizorních psů je zde, na ifauně, vysloveně nežádoucí, zatímco u koček se nad tím mhouří oči. Přitom volně pobíhající kočka může úplně stejně jako pes způsobit dopravní nehodu, například.
Nejsem kočkař a hlavní důvod, proč bych nechtěla kočku je, že jsem přesvědčená o tom, že čistě bytová by byla chudák. A aby se můj domácí mazlíček bez mýho vlivu volně pohyboval venku, ve světě plným nástrah, na to jaksi nemám koule.
Je mi jasný, že venkovský kočky jsou venku volně, co je svět světem. Ale taky se, co je svět světem, berou jako spotřební zboží - jedna se nevrátila, přijde jiná.
Já bych to nedala, mám zvířata jako děti. Že má kočka devět životů je blbost. Běžně končí pod koly aut, žerou otrávený návnady, zabíjejí je psi, střílejí je myslivci.
Nemám přehled o tom, co přesně říká zákon, ale nevidím důvod, proč by třeba moje Vikina, čistě hypoteticky uprchlá a volně se pohybující krajinou, měla být o tolik větší průšvih než kočka. Prostě nezabezpečenej mazlíček jako nezabezpečenej mazlíček.
A ještě čistě hypoteticky - pokud se stane dopravní nehoda kvůli kočce volně pobíhající po městě, nejsem si jistá, zda následky jdou za majitelem. Asi těžko.
Zatímco pokud by se totéž stalo kvůli mýmu psovi, tak budu doufat, že mi to pokreje pojistka.
Dle mýho trochu nefér a asi důvod, proč nejsem kočkař.

Dnes je problém v počtu koček domácích - na venkově je má u domu téměř každý, a obvykle ne jednu.
Dříve to tak nebylo - protože nebylo možné živit zvíře "zadarmo" bez užitku. Záleží, jak chcete jít daleko do historie, ale není to tak dávno (co je to proti věčnosti, že), kdy na toulavé psy a kočky čekal s velkou chutí ras, v krajině pak vlk či kdokoliv, kdo měl momentálně hlad.
Dnes je volně se toulající kočka domácí ve svém prostoru vrcholovým predátorem bez jakékoliv korekce. Pokud tedy nepotká psa (auto, myslivce apod.).
Otázka

XXX.XXX.230.195
napsal(a):
Dnes je problém v počtu koček domácích - na venkově je má u domu téměř každý, a obvykle ne jednu.
Dříve to tak nebylo - protože nebylo možné živit zvíře "zadarmo" bez užitku. Záleží, jak chcete jít daleko do historie, ale není to tak dávno (co je to proti věčnosti, že), kdy na toulavé psy a kočky čekal s velkou chutí ras, v krajině pak vlk či kdokoliv, kdo měl momentálně hlad.
Dnes je volně se toulající kočka domácí ve svém prostoru vrcholovým predátorem bez jakékoliv korekce. Pokud tedy nepotká psa (auto, myslivce apod.).
Kočku měl každý, když musí uživí se sama, stačí místečko na spaní. V poslední době je jich, aspoň u nás mnohem méně. Všichni včetně mě kastrují.
@Terven
A ještě čistě hypoteticky - pokud se stane dopravní nehoda kvůli kočce volně pobíhající po městě, nejsem si jistá, zda následky jdou za majitelem. Asi těžko.
Následky za majitelem jdou, problém je, že u kočky se majitel téměř nikdy nedohledá. Není povinné čipování/registrace koček, neplatí se za ně poplatky obci. Škody na vozidle se dají uplatnit z pojistky, pokud ji ovšem máte. Tady pozor, některé pojistky rozlišují srážku se zvěří a se zvířetem. Zvěř je v tomto případě definovaná §2 zákona o myslivosti. A tam kočka domáci uvedená není (stejně jako pes, kůň, kráva, koza, kde je ale pravděpodobnost nalezení majitele pravděpodobná).
Otázka
napsal(a):
Kočku měl každý, když musí uživí se sama, stačí místečko na spaní. V poslední době je jich, aspoň u nás mnohem méně. Všichni včetně mě kastrují.
No,já zase nevím v okolí o nikom,kdo by kočky kastroval. Kočky jsou škodná, nemůžou za to,ale jejich počty jsou enormní, to je ten problém. Dřív měl každý u chalupy kočku, ale taky všechny koťata utopil nebo jinak zlikvidoval a nikdo se tomu nedivil. Zeptejte se spolků,co zachraňují kočky a kastrují je, jak jsou každoročně po střechu našlapaný koťatama,který už prostě nemají kam dát. Chtít kočku udat někam do útulku? Nemyslitelné,není místo. Před lety k nám přes plot někdo hodil odrostlý kotě, evidentně zvyklý na lidi, myslel,že ho psi zabijou. Kotě stačilo zdrhnout na strom,pak se při bouřce schovalo v dřevníku. Obvolávala jsem tehdy útulky a spolky v celým kraji, to bylo o jedný nepozornosti,kdy bude po kotěti,a nikde mi nebyli schopní pomoct a kotě si vzít, ani poradit,kam s ním

Kočky byly na vsích vždy, protože živit od lidí nepotřebovaly; minimálně. Bylo asi tak pět psů a všude kočky. Ten darmožrout byl totiž pes.
Hele dobrý, koček je hodně, lidé bez soudnosti často sběratelé, ale člověk... Hamty hamty vše vykácet a nalít beton. Viděl někdo dřív tolik samolepek siluet ptáčků? Nebylo je kam lepit. A pak top predátor zachraňuje jakože - staví krmítka pro čmeláky :D
Fatia
napsal(a):
@Terven
Následky za majitelem jdou, problém je, že u kočky se majitel téměř nikdy nedohledá. Není povinné čipování/registrace koček, neplatí se za ně poplatky obci. Škody na vozidle se dají uplatnit z pojistky, pokud ji ovšem máte. Tady pozor, některé pojistky rozlišují srážku se zvěří a se zvířetem. Zvěř je v tomto případě definovaná §2 zákona o myslivosti. A tam kočka domáci uvedená není (stejně jako pes, kůň, kráva, koza, kde je ale pravděpodobnost nalezení majitele pravděpodobná).
A to je přesně důvod, proč mám trošku pifku na majitele koček - oni hřeší na to, že má kočka to právo potulky tak nějak historicky daný...
jenže dneska je jiná doba.
A pochybuju, že pokud by se stala nehoda kvůli něčí kočce, že majitel by se k ní přihlásil...čest výjimkám.
napsal(a):
Kočky byly na vsích vždy, protože živit od lidí nepotřebovaly; minimálně. Bylo asi tak pět psů a všude kočky. Ten darmožrout byl totiž pes.
Hele dobrý, koček je hodně, lidé bez soudnosti často sběratelé, ale člověk... Hamty hamty vše vykácet a nalít beton. Viděl někdo dřív tolik samolepek siluet ptáčků? Nebylo je kam lepit. A pak top predátor zachraňuje jakože - staví krmítka pro čmeláky :D
Co navrhujete? řízená likvidace lidí? žijeme v 21. století, používáme sklo a beton, ze dřeva a slámy barák pro 30 rodin nepostavíte a tolik území, abychom všichni žili ve vlastní zemljance tu nemáme.

Fatia
napsal(a):
Co navrhujete? řízená likvidace lidí? žijeme v 21. století, používáme sklo a beton, ze dřeva a slámy barák pro 30 rodin nepostavíte a tolik území, abychom všichni žili ve vlastní zemljance tu nemáme.
No jo, chudáčci lidi. Jako že tady nikdo nemá "chalupu" nebo dvě? Lidé se cpou do lesů a luk čím dál víc a ano, myslím si, že to často není nutné a už vůbec ne takovými nevhodnými stavbami.
napsal(a):
No jo, chudáčci lidi. Jako že tady nikdo nemá "chalupu" nebo dvě? Lidé se cpou do lesů a luk čím dál víc a ano, myslím si, že to často není nutné a už vůbec ne takovými nevhodnými stavbami.
tady na fauně asi ano, ale neřekla bych, že je to norma. Opravdu ne každý vlastní kus trávníku, spousta lidí nevlastní ani byt v paneláku.

Věřím, že kdyby tu dřív byly kočky jako jsou dnes - mazlíčci, s větší hodnotou - tak by se možná neříkalo "příroda".
A pan Čapek nechal utopit štěňata, to bylo dřív a mě to hrozně překvapilo a už Dášeňku žádnému štěňátku číst nebudu. A Máša měla jenom jedno oko, protože vzduchovka, a střelec dostal nařezáno hodně moc.
napsal(a):
Věřím, že kdyby tu dřív byly kočky jako jsou dnes - mazlíčci, s větší hodnotou - tak by se možná neříkalo "příroda".
A pan Čapek nechal utopit štěňata, to bylo dřív a mě to hrozně překvapilo a už Dášeňku žádnému štěňátku číst nebudu. A Máša měla jenom jedno oko, protože vzduchovka, a střelec dostal nařezáno hodně moc.
tak teď nevím.S nostalgií vzpomínáte na dobu, kdy ptáčkové nebourali do okenních tabulí zlého moderního člověka, ale chtěla byste, aby ta doba někdy v neidentifikované minulosti byla prostá topení štěňat? Aby tehdejší lid měl kočky a pejsky jako mazlíčky? Vaše psaní mě sice baví, mnohdy je poučné, ale melodramatičnosti je někdy tolik, že brání porozumění.
Fatia
napsal(a):
Nevím jak. Chápu, že volný pohyb koček je jakési zvykové právo. Ale to dřív fungoval i volný pohyb drůbeže a vlastně i těch psů. A to už je dnes téměř všude nemožné. Lidí je moc, aut je moc, alergiků je moc, debilů co po kočkách střílí vzduchovkou je moc... Já nejsem kočkař, ale kdybych nějakou měla a nechtěla o ni přijít, prostě bych ji nepouštěla ven/postavila bych voliéru na svém pozemku. Pokud ji samostatně pustím za plot, přijímám rizika s tím spojená. V takovém případě vymáhat citovou újmu je prasárna.
V případě zakladatelky, uhradila bych veterinární péči a kafilerku, zbytek ať po mě paní vymáhá soudně, pokud má pocit, že je v právu.
Ale já psala to stejné stran úhrady škody. A to JSEM kočkařka! Nenechala bych se vydírat tím, že šlo o barmskou (nebo kdovíjakou) kočku!
Otázka
napsal(a):
Sice to přímo s tématem nesouvisí, ale svým způsobem ano. Tady se vykrystalizovala skupina lidí, kteří posouvají kočky do role škůdců. Nesouhlasím. Kočky na venkově vždy žili společně s lidmi a pomáhali jim regulovat myši. Populaci ptáků o drobných živočichů to nikdy neohrožovalo. Měli se totiž kam schovat a co žrát. Dneska se na vesnice nastěhovali lidé, kteří místo tradičních domácích rostlin pěstují exotické, sekačka jede od rána do večera, křoví se pečlivě vyseká nebo postříká roundapem, hnůj smrdí, jiřičky serou na fasádu. Ne kočky, ale lidé mohou za stav, do kterého se dostala příroda kolem nás. Máme statek, mám na volno kočky, pouštím slepice po svém, chovám různá zvířata. Žiju na vesnici a jak se mojí sousedi už přesvědčili, nehodlám na svém způsobu života nic měnit. Pokud moje zvíře někomu něco poškodí, tak škodu uhradím, ale totéž bych čekala od ostatních.

Terven
napsal(a):
No, tak pozor...moje feny, pokud by byly bezprizorně pobíhající, by zahlušily fůru hlodavců a ptáka stoprocentně žádnýho. Přesto, jak vidno, volný pobíhání bezprizorních psů je zde, na ifauně, vysloveně nežádoucí, zatímco u koček se nad tím mhouří oči. Přitom volně pobíhající kočka může úplně stejně jako pes způsobit dopravní nehodu, například.
Nejsem kočkař a hlavní důvod, proč bych nechtěla kočku je, že jsem přesvědčená o tom, že čistě bytová by byla chudák. A aby se můj domácí mazlíček bez mýho vlivu volně pohyboval venku, ve světě plným nástrah, na to jaksi nemám koule.
Je mi jasný, že venkovský kočky jsou venku volně, co je svět světem. Ale taky se, co je svět světem, berou jako spotřební zboží - jedna se nevrátila, přijde jiná.
Já bych to nedala, mám zvířata jako děti. Že má kočka devět životů je blbost. Běžně končí pod koly aut, žerou otrávený návnady, zabíjejí je psi, střílejí je myslivci.
Nemám přehled o tom, co přesně říká zákon, ale nevidím důvod, proč by třeba moje Vikina, čistě hypoteticky uprchlá a volně se pohybující krajinou, měla být o tolik větší průšvih než kočka. Prostě nezabezpečenej mazlíček jako nezabezpečenej mazlíček.
Zatímco pokud by se totéž stalo kvůli mýmu psovi, tak budu doufat, že mi to pokreje pojistka.
Dle mýho trochu nefér a asi důvod, proč nejsem kočkař.
Já mám kocoura čistě bytového, ven nikdy nechtěl. Výjimka.

Otázka
napsal(a):
Ano, lidi začínají kastrovat. Vidím to ve škole, kolik koček (a kocourů) už kolegyně za poslední léta udělala. Třeba se blýská na lepší časy.

janaa
napsal(a):
No,já zase nevím v okolí o nikom,kdo by kočky kastroval. Kočky jsou škodná, nemůžou za to,ale jejich počty jsou enormní, to je ten problém. Dřív měl každý u chalupy kočku, ale taky všechny koťata utopil nebo jinak zlikvidoval a nikdo se tomu nedivil. Zeptejte se spolků,co zachraňují kočky a kastrují je, jak jsou každoročně po střechu našlapaný koťatama,který už prostě nemají kam dát. Chtít kočku udat někam do útulku? Nemyslitelné,není místo. Před lety k nám přes plot někdo hodil odrostlý kotě, evidentně zvyklý na lidi, myslel,že ho psi zabijou. Kotě stačilo zdrhnout na strom,pak se při bouřce schovalo v dřevníku. Obvolávala jsem tehdy útulky a spolky v celým kraji, to bylo o jedný nepozornosti,kdy bude po kotěti,a nikde mi nebyli schopní pomoct a kotě si vzít, ani poradit,kam s ním
No vidíte a já zas ano. Viz výše.
napsal(a):
Já myslím, že to není výjimka. Sice to nechápu, že to ty kočky tak mají, ale je to celkem částý jev, že nějaká kočka nikdy nevyjde ven na ulici, asi se to týká většinou těch papírových.
WildcatW

XXX.XXX.162.124
Fatia
napsal(a):
Momentálně je jen neřízená likvidace lidí I když mi přijde, že už je to s covid situací lepší.

Trickyvoo
napsal(a):
Já myslím, že to není výjimka. Sice to nechápu, že to ty kočky tak mají, ale je to celkem částý jev, že nějaká kočka nikdy nevyjde ven na ulici, asi se to týká většinou těch papírových.
Tenhle není papírový, prachobyčejný "střešák".

rapotacka11
napsal(a):
Nikdo ho to nenaučil.
Neukázal mu to.
Jen kdyby měl možnost a dostat se na trávník.
Seznámit ho s dvorkem
pak už byste ho doma neudržely.
Proč bych ho to měla učit? Není to můj první kocour. Jeho předchůdce chodil ven - večer pojedl a zamňoukal, že chce ven. Tak jsem ho pustila. Ráno se vrátil - někdy si otevřel (dveře do bytu na kliku a nezamykala jsem), někdy bylo potřeba zapískat, někdy se zdržel a přišel až v průběhu dne. Archie o pobyt venku nikdy nestál, maximálně sběhnul o poschodí níž. A když se něco šustlo, sprintoval do bezpečí. Vystačil si s balkónem. A poslední léta už nepotřebuje ani ten.

Holka měla kocourka od podzima přes zimu taky jen bytového, bylo to zatím kotě, vyžadoval hodně pozornosti, pořád si chtěl hrát, kotě no. No a na jaře, když se začalo více větrat se začal zajímat o venek, posedával na parapetu(holka bydlí v přízemí, ideál pro kočku venkovní)občas zkusil na trávu a honem zpět (zkoušeli jsme to i v zimě s kšírama, ale byl dost vystrašený a když třeba projelo auto dostal amok)
No a tak se postupně otrkal, až chodí pravidelně...v noci ho holka zavolá, když se jde spát, když nepřijde, má u okna bedýnku, aby přečkal....občas taky byl pryč den a půl, to už bylo na pováženou.....teď se doma drží víc. Umí si i jemně podržet žaluzie a podívat se ven...asi jaké je počasí
Když se vrátím k zadavatelčině tématu... Tak taky záleží, kolikátý problém těch jagošů to je. Jasně, první prohřešek můžeme svést na to, že chybovat může každý, paní pejsky prostě výjimečně neuhlídala apod.
Ale jestli jsou ti neovladatelní jagoši na volno ve vesnici normálně, tak těch koček, psů, slepic, zajíců, nedejbože dětí můžou mít na kontě povícero. A pak se teda majitelce kočky vůbec nedivím, že je ochotná to hnát do extrémů a hledá, za co všechno by chtěla náhradu.
Kočka na volno je obecně v nebezpečí - v nebezpečí toho, že vběhne do cesty autu, že spadne do sklepa neobydleného domu a zemře tam žízní, že se nakazí nějakou nemocí... To jsou prostě všechno věci, které jdou za majitelem kočky. Ale nesmí být v ohrožení toho, že ji na ulici potrhají cizí nezvladatelní psi.
On je prostě rozdíl, jestli ta kočka vlezla k Vám na oplocený pozemek (tj. psi zajištění), nebo byli venku na vesnici.
Určitě je etické uhradit minimálně výdaje za kočku, veterinu, kafilerii. Na všechno ostatní se bude třeba domluvit. Nebo soudní spor, no. Ale to se nemůže vyplatit - Vám určitě ne, i kdybyste vyhrála, a majitelce kočky možná, pokud na Vás vysoudí dostatečně velký balík. A jestli to není první prohřešek Váš a Vašich psů, tak to téměř jistě vyhraje ona.
Atheira
napsal(a):
Furt se mi to nepozdává
A majitel kočky má taky nějaké povinnosti? Proč je tady, na ifauně, pes mimo vliv majitele důvod k sepsutí a u koček se to bere jako samozřejmost? Jak jejich majitel zajistí, aby nelovily ptáky, nezakousávaly jiné kočky, neběhaly po jízdní dráze a nekadily na cizích pozemcích?
Opakuju - čistě hypoteticky - proč by moje pinčová, vážící stejně jako kočka, měla být navolno mimo můj vliv obr problém a kočka ve stejné situaci normálka?
Pokud bych poslala psa samotnýho ven a nedejbože by se mu něco přihodilo něčím přičiněním, rvala bych si vlasy a do smrti bych si to vyčítala, ale ve snu by mě nenapadlo chtít za vlastní blbost od někoho náhradu.
Ale jo, v případě zadavatelky bych kočku uhradila, nepříjemnosti ve vsi by mi za to nestály a majitelka kočky už by pak měla na její psy pifku a čekala by na sebemenší záminku .

"Opakuju - čistě hypoteticky - proč by moje pinčová, vážící stejně jako kočka, měla být navolno mimo můj vliv obr problém a kočka ve stejné situaci normálka?"
Protože psi obecně jsou nebezpeční lidem. Vím, že malincí ne, ale u nás se to ještě nerozlišuje. Já se teda neoháním přirozeností... je to blbost, kdyby se chtělo, dá se z celé zahrady udělat zastřešený výběh, stačí síť... podle té logiky přirozenosti by se taky dal volně pouštět tygr, že jo :-)
Vždy se chrání člověk. Na ten zbytek jaksi nebyl čas/vůle. Myslím, že v minulé debatě jsme narazili na Nový Zéland, zajímavost - měli tam snad nejvíc mazlíčků a hlavně koček na celém světě. Jenže se to přemnožilo a kočky zakázali... ale nevím, jak jim to tam dopadlo s těmi hlodavci.
napsal(a):
"Opakuju - čistě hypoteticky - proč by moje pinčová, vážící stejně jako kočka, měla být navolno mimo můj vliv obr problém a kočka ve stejné situaci normálka?"
Protože psi obecně jsou nebezpeční lidem. Vím, že malincí ne, ale u nás se to ještě nerozlišuje. Já se teda neoháním přirozeností... je to blbost, kdyby se chtělo, dá se z celé zahrady udělat zastřešený výběh, stačí síť... podle té logiky přirozenosti by se taky dal volně pouštět tygr, že jo :-)
Vždy se chrání člověk. Na ten zbytek jaksi nebyl čas/vůle. Myslím, že v minulé debatě jsme narazili na Nový Zéland, zajímavost - měli tam snad nejvíc mazlíčků a hlavně koček na celém světě. Jenže se to přemnožilo a kočky zakázali... ale nevím, jak jim to tam dopadlo s těmi hlodavci.
V Austrálii měli a možná mají přemnožené kde co kočky, koně, králíky a dokonce i velbloudy.

Trickyvoo
napsal(a):
V Austrálii měli a možná mají přemnožené kde co kočky, koně, králíky a dokonce i velbloudy.
Dokonce i klokany :-) dávají je do granulí. Lidé to prý nechcou jíst. Velbloudi - kolonizace - bezautová doba. Co s velbloudem. Taky je v granulích.

fikovnice
napsal(a):
"Střešák"!
To začnu s dovolením používat místo "obyčejňáka"...
Klidně! Já to taky od někoho převzala.
Tady to jede , jenom si myslím, že debata směrem k "proč pes zajištěn a kočka nemusí" je trochu o něčem jiném, než se stalo zadavatelce. Bez ohledu na to, jak musí a nemusí být zajištěn pes a kočka, pokud způsobí dokladovatelnou škodu, je majitel za tu škodu odpovědný. Kočka uloví sousedovy kuřata, pes uloví kočku. Postupuje se stejně, důkazní materiál je jiná věc, co se týče například škody, které způsobí kočky aniž by u toho někdo vůbec byl. Ale to zase odpovídá přibližně situaci, že by se zadavatelka na to vyprdla a odešla do lesů a nikdo by po ní pak nic nechtěl. Je správné že to neudělala a je správné zaplatit škodu a zamezit jí, aby se to už nikdy neopakovalo.

napsal(a):
Měli jsme kocoura čistě bytového, rovnou z půdy, co je to venku nikdy nepoznal. Kromě dovolených, kdy jezdil s námi a kolem baráku ( dnes by se řeklo penzionu :-)) ) chodil. Ale tak do vzdálenosti 50 m. Jinak by mu venkovští kocouři nabančili.
Dvory u domu, kde jsme bydleli, poznal v 11ti letech a pak musel na noc za kočkama. Cca za půl roku se otrávil.
Já už tady několik dní dumám nad tím tématem zajištěný kočky a přežitýho názoru, že kočka může volně. A vždycky nakonec nic nenapíšu. Ale dneska mě to přemohlo - jak by si teda ale představovali Ti, kteří mají za to, že kočka má být zajištěná - tedy doma - že bude dělat to, co je jí vlastní a to co je i pro nás lidi přínosný - jak bude lovit ty myši?
Jasně v paneláku, je to buřtik , ale na vesnici? . Já jsem moc ráda, že si nás MOuses adoptoval a že je to takovej masakrózní lovec. Když ho budu mít doma zavřenýho - což si fakt neumím představit - i vzhledem k jeho povaze, tak co nachytá? Je kastrovaný, tak rozmnožovat se nebude a nikde do dálek nechodí. Většinu času tráví na naší, či sousedovic zahradě, na louce za námi, nebo jde ke koním za hřbitov. Ano tam musí přejít tu silnici a to se mu může stát osudným. Vím to, ale jako svobodný k nám přišel. Je to typický představitel svého druhu, obyčejně neobyčejná kočka a zavřený doma by byl opravdu nešťastný. Ale i kdyby doma byl, kdo by plnil jeho funkci? Pes hlídá, kočka loví myši tak to podle mě nějak v normálním světě přece je, nebo ne?
Ano ptáčky ulovil dva - třetího jsem zachránila, vždycky byl takovej olbřímí cambus, že teď když ho vidím, že se na ptáka zaměří a houknu na něj, aby na to hodně rychle zapomněl, dělá, že nic a přijde za mnou. Ano, nedělám si plané naděje, že mi to na stoprocent vyjde, ale makám na tom a informace, kterou tady někdo psal, že to dospělé kočky pak už nedělají, mi dává třeba trochu naděje. Na druhou stranu, lasička taky loví občas ptáky a nikdo jí to nezakáže, stejně jako krahujci a jiným dravcům. Mám ptáčky ráda, udělám co půjde, abych ho to naučila, ale kočka není jediný predátor v jejich světě. Na noc, kdy by měl oproti ptákům velkou výhodu, ho beru domů a snažím se, aby každou noc doma nocoval.
Nevím, neumím si představit, že by všechny kočky světa byla zavřený a myši měly pré. Všechno má svoje plusy a mínusy. To pozitivum, že vychytává myši holt sebou nese i nějakou tu negativitu.

" Proč je tady, na ifauně, pes mimo vliv majitele důvod k sepsutí a u koček se to bere jako samozřejmost? "
protože kočka NENÍ pes?!
Zrzavci... Jenže kolik % koček žije takhle? Jasně, myšilovka na statku je potřeba. Kde jsou hospodářská zvířata a krmení pro ně, tam jsou myši a potřebujete myšilovku. Já žiju na okraji malého města, poslední barák ve starší zástavbě, za mnou další 3 ulice satelitu. Slepice jsou v okolí asi u dvou baráků, zbytek je už typická městská zástavba. Troufám si tvrdit, že počet koček v ulici převyšuje počet slepic. Je tu víc koček, než psů. A jsou to kočky, co mají majitele. Jejich funkce je mazlíček, ne myšilovka. A všechny ty kočky běhají po ulici, cizích zahradách, kadí do cizích záhonů. Moje fena kočku prožene, když si ji všimne dřív, než já, nevím, zda by ji zabila, kdyby ji doběhla. Ale měla bych trochu problém platit veterinu za kočku, co mi chodí kadit mezi mrkev. Náklady na protikočičí zábrany kolem záhonů se v mém případě vyšplhali již na několik tisíc. A majitelé koček mi to taky nezaplatí, že kvůli nim pěstuji zeleninu obalenou pletivem. Sousedům kočka drápem zničila nafukovací bazém za pár tisíc, škodu taky nikdo nezaplatil. Mně kočka poškrábala lak na autě. Jiní sousedé mají vymazlenou skalku s jezírkem, v něm nějaké rybičky. A kočky jim je loví (nežerou, jen loví). Že na zahradě sbírám mrtvé ptáky, které kočky zamordují ani nezmiňuji.
Navíc jedna z místních koček je černá!!! :D Když mi přes cestu přeběhne černá kočka třikrát za den, dostává má pověrčivost na frak.
Fatia
napsal(a):
Zrzavci... Jenže kolik % koček žije takhle? Jasně, myšilovka na statku je potřeba. Kde jsou hospodářská zvířata a krmení pro ně, tam jsou myši a potřebujete myšilovku. Já žiju na okraji malého města, poslední barák ve starší zástavbě, za mnou další 3 ulice satelitu. Slepice jsou v okolí asi u dvou baráků, zbytek je už typická městská zástavba. Troufám si tvrdit, že počet koček v ulici převyšuje počet slepic. Je tu víc koček, než psů. A jsou to kočky, co mají majitele. Jejich funkce je mazlíček, ne myšilovka. A všechny ty kočky běhají po ulici, cizích zahradách, kadí do cizích záhonů. Moje fena kočku prožene, když si ji všimne dřív, než já, nevím, zda by ji zabila, kdyby ji doběhla. Ale měla bych trochu problém platit veterinu za kočku, co mi chodí kadit mezi mrkev. Náklady na protikočičí zábrany kolem záhonů se v mém případě vyšplhali již na několik tisíc. A majitelé koček mi to taky nezaplatí, že kvůli nim pěstuji zeleninu obalenou pletivem. Sousedům kočka drápem zničila nafukovací bazém za pár tisíc, škodu taky nikdo nezaplatil. Mně kočka poškrábala lak na autě. Jiní sousedé mají vymazlenou skalku s jezírkem, v něm nějaké rybičky. A kočky jim je loví (nežerou, jen loví). Že na zahradě sbírám mrtvé ptáky, které kočky zamordují ani nezmiňuji.
Navíc jedna z místních koček je černá!!! :D Když mi přes cestu přeběhne černá kočka třikrát za den, dostává má pověrčivost na frak.
No jo, ale to co popisujete, to je už zase celé přetočené-viz satelit. Velký počet koček.........na druhou stranu, ale, když se nad tím zamyslím, dřív přece taky byla kočka v každém stavení - myší je dostatek i bez hospodářských zvířat. U nás jedinej dobytek je Taliprdová (páč sežere cokoliv, proto dobytek), slepice zatím nemáme, ale myší je tam evidentně dost. Mouses má furt co na práci. Asi i tím, že je tam právě Mouses, tak cizí kočky do zahrady nechodí, Mousese učím, že do záhonů mi kuwa nepoleze, stejně jako na stůl doma Jasně, je mi jasný, že nejsem pánbůh a nějak to budu muset ošéfovat. Loni jsem ale byla úspěšná. Rajčata a cibule pak bez úhony.
Kočka, co by mi lovila rybičky by se asi nepostačila divit, to se přiznám. Když mi o něco jde, jsem nesmlouvavá a razantní. I .Mouses to moc dobře ví
Zrzavci
napsal(a):
No jo, ale to co popisujete, to je už zase celé přetočené-viz satelit. Velký počet koček.........na druhou stranu, ale, když se nad tím zamyslím, dřív přece taky byla kočka v každém stavení - myší je dostatek i bez hospodářských zvířat. U nás jedinej dobytek je Taliprdová (páč sežere cokoliv, proto dobytek), slepice zatím nemáme, ale myší je tam evidentně dost. Mouses má furt co na práci. Asi i tím, že je tam právě Mouses, tak cizí kočky do zahrady nechodí, Mousese učím, že do záhonů mi kuwa nepoleze, stejně jako na stůl doma Jasně, je mi jasný, že nejsem pánbůh a nějak to budu muset ošéfovat. Loni jsem ale byla úspěšná. Rajčata a cibule pak bez úhony.
Kočka, co by mi lovila rybičky by se asi nepostačila divit, to se přiznám. Když mi o něco jde, jsem nesmlouvavá a razantní. I .Mouses to moc dobře ví
Jenže model satelitního bydlení funguje nejen v satelitech. Máme rodinnou chalupu na vesnici, kde je trvale obydleno max 20 domů. Před 30 lety měl každý z nich slepice, králíky, kachny, pár lidí kozu, jedna rodina ještě ovce a krávu. Teď i ty slepice jsou jen u 3 baráků. Taky bylo normální, že se slepice pouštěly na pole, na louku... A to už teď nikdo nedělá. Jen kočkám zůstalo to privilegium, toulat se po cizích zahradách.
Je pěkné, že svou kočku učíte nelézt do svých záhonů... dodržoval by to i u cizích záhonů v noci? Já si své záhony ohlídám, když jsem venku. To kočku prakticky nevidím. Ale chodí sem v noci. A vyhrabávat každé ráno ze záhonu 5 hromádek... Vážně u toho nadávám. Stejně tak ty rybičky. Dělají to v noci. Nejde tam přece hlídkovat a vychovávat cizí kočky.
Neznám přesnou situaci zakladatelky. Ale kočka, co se nechá načapat cizími psy, i když jsou to lovecká plemena a jsou dva, tak je blbá. Rozumná kočka by seděla na stromě dřív, než by si ji psi všimli a z bezpečné výšky by si je s kočičí elegancí vychutnávala.
Fatia
Jen kočkám zůstalo to privilegium, toulat se po cizích zahradách.
ale jak to chcete vyřešit - na té vesnici obzvlášť ,tam prostě ta kočka svou funkci podle mě má, pořád. Vím, že stojím na opačné straně barikády a že prostě kočky na volno s sebou nesou i to negativum, ale pořád si myslím, že svou úlohu venku mají. A navíc, pokud je to opravdu kočka klasická, tak na rozdíl od papírovky, kde třeba jako laik bych předpokládala větší smíření s životem v bytě, to pro ni prostě není.
Bych zkusila tu kočku u jezírka prostě nějak vyčíhat. Umím být hrozně blbě urputná, když mi o něco jde.
napsal(a):
" Proč je tady, na ifauně, pes mimo vliv majitele důvod k sepsutí a u koček se to bere jako samozřejmost? "
protože kočka NENÍ pes?!
To jsem si všimla, ale v čem je rozdíl ? Proč se tedy psi cca do 10 kg nesmějí samovenčit?
Když navíc je předpoklad, že na rozdíl od kočky pes nepoleze do cizích zahrad nebo jenom omezeně...
Ale jo, kdybych měla zahradní myšilovku zvyklou venku, nechala bych jí.
Jen by mě hanba fackovala, chtít za ni náhradu, pokud by přišla k újmě.
Ať si kočky courají, kde chtějí, na vlastní nebezpečí a zodpovědnost svých majitelů.
Ale ať je ta kočka očkovaná, pravidelně kontrolovaná ze zdravotního hlediska, ošetřovaná, odčervovaná, adekvátně krmená, ideálně i označená a ať je kastrovaná. Nebo, pokud není kastrovaná, tak ať jsou kastrovaní její potomci.
Pak mi kočka nevadí, dokonce ji přivítám.
Když přes zahradu přejde dvacet olysalých toulavek za den, tak to prostě OK není.
Edit: Fajn je taky kočku pojistit. Kolik koček už zrušilo auto?
Terven
napsal(a):
To jsem si všimla, ale v čem je rozdíl ? Proč se tedy psi cca do 10 kg nesmějí samovenčit?
Když navíc je předpoklad, že na rozdíl od kočky pes nepoleze do cizích zahrad nebo jenom omezeně...
Ale jo, kdybych měla zahradní myšilovku zvyklou venku, nechala bych jí.
Jen by mě hanba fackovala, chtít za ni náhradu, pokud by přišla k újmě.
začla jsem psát, že o tom žádná, ........... že to bych taky nechtěla. Ale pak mi došla vzápětí jedna věc. Nechtěla bych náhradu, pokud by moje kočka vlezla na cizí zahradu a ta´m ji zabil jejich pes, pokud by ji srazilo auto. Ale - kdyby moji psi neuposlechli a zabili kočku?? Když zabijou slepici, taky ji přeci půjdu zaplatit? (Tu stejnou slepici, ne výstavní, to je jasný)
Varaxi
napsal(a):
Ať si kočky courají, kde chtějí, na vlastní nebezpečí a zodpovědnost svých majitelů.
Ale ať je ta kočka očkovaná, pravidelně kontrolovaná ze zdravotního hlediska, ošetřovaná, odčervovaná, adekvátně krmená, ideálně i označená a ať je kastrovaná. Nebo, pokud není kastrovaná, tak ať jsou kastrovaní její potomci.
Když přes zahradu přejde dvacet olysalých toulavek za den, tak to prostě OK není.
Tak to Mouses splňuje Vaše požadavky, to má dobrý, může přijít na sváču?
A to je ale nápad pojistit kočku !
Zrzavci
napsal(a):
začla jsem psát, že o tom žádná, ........... že to bych taky nechtěla. Ale pak mi došla vzápětí jedna věc. Nechtěla bych náhradu, pokud by moje kočka vlezla na cizí zahradu a ta´m ji zabil jejich pes, pokud by ji srazilo auto. Ale - kdyby moji psi neuposlechli a zabili kočku?? Když zabijou slepici, taky ji přeci půjdu zaplatit? (Tu stejnou slepici, ne výstavní, to je jasný)
jasně, když se můj pes podhrabe k sousedům, vběhne na jejich dvůr a zabije slepici, pak bych platila a bez keců. Ale když tu slepici zabije na poli? Majitel je přeci povinen zabezpečit své zvíře tak, aby nedošlo k újmě, jinak se jedná o týrání. Pokud vypustí slepice mimo svůj pozemek, tak prostě riskuje ztráty. Mimochodem, pokud by auto srazilo Vaší kočku a přitom si rozbilo chladič, jste připravena chladič zaplatit? To může být taky 10 tisíc. Pokud by auto ve snaze kočce se vyhnout řidič strhl do škarpy a při nárazu si způsobil zdravotní újmu, jste připravena platit desetitisíce až statisíce za trvalé následky?

"To jsem si všimla, ale v čem je rozdíl ? Proč se tedy psi cca do 10 kg nesmějí samovenčit?"
to je vážně míněný dotaz?.........
1) dám návrh, zahrnující seznámení se s pojmy a ději :
- domestikace
- domestikace psů
- domestikace koček (kdy, jak, proč, vliv na kočku samotnou.....)
2) ještě jsem nezažila kočku útočící na kolemjdoucí (jako kolemjdoucímu psu vyťala facku naše Minduše v rámci obrany koťat, to jo), útočících samovenčáků psů už jsem zažila vícero (a ten chronický místní 10 kg zcela jistě nemá a zcela jistě již x-krát kousl kolemjdoucího)
to není o kg, ale o tom, že koka není pes....(a zcela úmyslně dále nespecifikuji)
3) že se nesmějí psi samovenčit je dáno člověkem - je přepsíno, lidé psům nerozumí, mnohdy se k nim chovají debylně, jsou absolutně netolerantní (jako vše je MOJE, celý svět je MOJE a vy ostatní - jako nelidi - tady nemáte co dělat...) a pak dochází ke konfliktům....a obecně všechny možné zákazy si vyřvou ti největší egořvouni s potřebou řídit celý vesmír......
Fatia
napsal(a):
jasně, když se můj pes podhrabe k sousedům, vběhne na jejich dvůr a zabije slepici, pak bych platila a bez keců. Ale když tu slepici zabije na poli? Majitel je přeci povinen zabezpečit své zvíře tak, aby nedošlo k újmě, jinak se jedná o týrání. Pokud vypustí slepice mimo svůj pozemek, tak prostě riskuje ztráty. Mimochodem, pokud by auto srazilo Vaší kočku a přitom si rozbilo chladič, jste připravena chladič zaplatit? To může být taky 10 tisíc. Pokud by auto ve snaze kočce se vyhnout řidič strhl do škarpy a při nárazu si způsobil zdravotní újmu, jste připravena platit desetitisíce až statisíce za trvalé následky?
No já bych tu slepici zaplatila i na tom poli, protože mám mít psa vychovaného tak, aby nezabíjel - ani srny, ani zajíce, ani slepice, bez ohledu na to, že by měly být ve výběhu.
Právě proto kvituju ten nápad s pojištěním kocoura, že se může stát cokoliv.

Varaxi
napsal(a):
No s tím bodáním do koček... postvakcinační sarkom.
Samovenčící psíci mi nevadí. Kdyby se nevenčili na mé zahradě. A to jsou hromady. Ale stejně je nechci vyhubit.
Hele, co když pes na volno zahubí psa na volno?
Když mně se ta absolutní zodpovědnost za mého psa i když zabije na poli slepici, dožene kočku za vesnicí, už povážlivě blíží té situaci, kdy pes zraní zloděje na vlastním pozemku a tento pak požaduje odškodnění. Všichni by měli předcházet problémům. Pokud vypustím slepice na pole, kočku po vesnici, vlezu na cizí dvůr, problémům nepředcházím, ale jdu si pro ně naproti. A pak bych měla unést i následky.

Určitě víte, že obec může vyhláškou zakázat volné pobíhání psů.
A jestlipak víte, že obec může vyhláškou zakázat volné pobíhání koček?
A opravdu se nemusí studovat míra a úspěšnost domestikace jakéhokoliv druhu chovaného zvířete.

napsal(a):
A opravdu se nemusí studovat míra a úspěšnost domestikace jakéhokoliv druhu chovaného zvířete.
Taky je může kastrovat a hubit. Ale to se stalo hrozně dávno naposledy, tak asi obce mají dojem, že je koček málo. A tak volám jako hrom, ať je koček milion!
napsal(a):
"To jsem si všimla, ale v čem je rozdíl ? Proč se tedy psi cca do 10 kg nesmějí samovenčit?"
to je vážně míněný dotaz?.........
1) dám návrh, zahrnující seznámení se s pojmy a ději :
- domestikace
- domestikace psů
- domestikace koček (kdy, jak, proč, vliv na kočku samotnou.....)
2) ještě jsem nezažila kočku útočící na kolemjdoucí (jako kolemjdoucímu psu vyťala facku naše Minduše v rámci obrany koťat, to jo), útočících samovenčáků psů už jsem zažila vícero (a ten chronický místní 10 kg zcela jistě nemá a zcela jistě již x-krát kousl kolemjdoucího)
to není o kg, ale o tom, že koka není pes....(a zcela úmyslně dále nespecifikuji)
3) že se nesmějí psi samovenčit je dáno člověkem - je přepsíno, lidé psům nerozumí, mnohdy se k nim chovají debylně, jsou absolutně netolerantní (jako vše je MOJE, celý svět je MOJE a vy ostatní - jako nelidi - tady nemáte co dělat...) a pak dochází ke konfliktům....a obecně všechny možné zákazy si vyřvou ti největší egořvouni s potřebou řídit celý vesmír......
Asi jsem natvrdlá, ale v případě malýho psa fakt nevidím rozdíl ...anebo vidím, ale spíš v neprospěch koček.
Pytlačit mohou stejně, kočka možná i líp a na rozdíl od psa umí i ptáky. Dopravní nehodu mohou způsobit taky stejně a znečisťovat též. U kočky je vše umocněno snadným překonáním plotů a lezením na cizí pozemky.
A kolik lidí se cítí ohroženo pětikilovým psem, toť otázka...
Terven
napsal(a):
Asi jsem natvrdlá, ale v případě malýho psa fakt nevidím rozdíl ...anebo vidím, ale spíš v neprospěch koček.
Pytlačit mohou stejně, kočka možná i líp a na rozdíl od psa umí i ptáky. Dopravní nehodu mohou způsobit taky stejně a znečisťovat též. U kočky je vše umocněno snadným překonáním plotů a lezením na cizí pozemky.
A kolik lidí se cítí ohroženo pětikilovým psem, toť otázka...
Doopravdy ohrožený se tak malým psem necítí asi nikdo, ale být pokousaný nikdo nechce ani čivavou. Už jen proto, že když je to samovenčič, nevíte, jestli je to očkovaný a co to vůbec je zač. Nechcete, aby to obtěžovalo vás a vaše psy. Kočkám jste většinou u zadku a jen tak na vás nebudou nabíhat s řevem a otravovat vás. Taková urputná mrňavá psí hysterka se vás bude držet, dokud ji neodkopnete někomu za plot.
Atheira
napsal(a):
Doopravdy ohrožený se tak malým psem necítí asi nikdo, ale být pokousaný nikdo nechce ani čivavou. Už jen proto, že když je to samovenčič, nevíte, jestli je to očkovaný a co to vůbec je zač. Nechcete, aby to obtěžovalo vás a vaše psy. Kočkám jste většinou u zadku a jen tak na vás nebudou nabíhat s řevem a otravovat vás. Taková urputná mrňavá psí hysterka se vás bude držet, dokud ji neodkopnete někomu za plot.
Vtip je v tom, že samovenčící se psi bývají perfektně socializovaní. Hysterku by rychle někdo překousl.

Taky jsem to chtěla napsat. Pamatuji doby, kdy samovenčící pes nebyl nic neobvyklého a bez výjimky to byla zvířata, která vám šla z cesty. Ani jeden z "našich" obecních vořechů, co se takhle flákal po vsi, nevyhledával kontakt, natož aby řval a pronásledoval lidi. Vlastně se v tomhle hodně podobali právě kočkám.
Terven
napsal(a):
Vtip je v tom, že samovenčící se psi bývají perfektně socializovaní. Hysterku by rychle někdo překousl.
Není pravda, že bývají perfektně socializovaní. V chatařské oblasti jsem zažila několik pudlů, hysterický samovenčiči (po jednom, ne společně, každý od jiného majitele)... ve vesnici vedle taky čuba do deseti kil, dlouhosrstej smeták. Tady nedaleko čivava. Všechno to mělo společný to, že to honí cyklisty a útočí na lidi. Na psy jenom ta čivava a tý se to stalo osudným, to ano. Nicméně není pravidlo, že každý samovenčič je bezproblémový. Minimálně zájem o lidi prostě jeví větší než ta kočka, která za váma spíš vůbec nepůjde, zatímco pes má tendenci lidi otravovat, když je sám. Kočku jsem honit cyklisty a kousat je do lýtek ještě neviděla.
Atheira
napsal(a):
Není pravda, že bývají perfektně socializovaní. V chatařské oblasti jsem zažila několik pudlů, hysterický samovenčiči (po jednom, ne společně, každý od jiného majitele)... ve vesnici vedle taky čuba do deseti kil, dlouhosrstej smeták. Tady nedaleko čivava. Všechno to mělo společný to, že to honí cyklisty a útočí na lidi. Na psy jenom ta čivava a tý se to stalo osudným, to ano. Nicméně není pravidlo, že každý samovenčič je bezproblémový. Minimálně zájem o lidi prostě jeví větší než ta kočka, která za váma spíš vůbec nepůjde, zatímco pes má tendenci lidi otravovat, když je sám. Kočku jsem honit cyklisty a kousat je do lýtek ještě neviděla.
a bylo by fér, aby majitel čivavy chtěl po majiteli "zabijáka" zaplatit veterinu, kafilerku a novou značkovou čivavu?
Fatia
napsal(a):
Když mně se ta absolutní zodpovědnost za mého psa i když zabije na poli slepici, dožene kočku za vesnicí, už povážlivě blíží té situaci, kdy pes zraní zloděje na vlastním pozemku a tento pak požaduje odškodnění. Všichni by měli předcházet problémům. Pokud vypustím slepice na pole, kočku po vesnici, vlezu na cizí dvůr, problémům nepředcházím, ale jdu si pro ně naproti. A pak bych měla unést i následky.
Tož já to takhle nikomu nenutím. To je jen můj postoj. Jsem za své psy zodpovědná jak před vlastními zvířaty, tak před těmi venku. Bez rozdílu, zkrátk. Stejně jako nesmí zabíjet volně žijící zvířata, tak nesmí zabít ani ty co se procházejí /pes, kočka, slepice, husy, slon.....cokoliv/ To je moje nastavení, jak to po psech chci. A kdyby mě neposlechli tak prostě půjdu a nahradím.
napsal(a):
No asi teda může, nenapadlo by mě to. Ale jak to chce vymáhat? Neměli by se dělat jen věci, které jsou vymahatelné?
napsal(a):
No s tím bodáním do koček... postvakcinační sarkom.
Samovenčící psíci mi nevadí. Kdyby se nevenčili na mé zahradě. A to jsou hromady. Ale stejně je nechci vyhubit.
Hele, co když pes na volno zahubí psa na volno?
co si mám pod větou S tím podáním do koček-postvakcinační sarkom představit? jsem kočičí nováček.
Zrzavci
napsal(a):
co si mám pod větou S tím podáním do koček-postvakcinační sarkom představit? jsem kočičí nováček.
U některých očkování hrozí riziko rozvoje nádorů. Pokud vím (můžu se mýlit), týká se to jen některého očkování, ne všech.
Ono to chce najít tu správnou míru. To je celé.
Ale Megí má bod za to, že se to taky musí zohlednit.
Zrzavci
napsal(a):
Výborně, tak až mě naštve, sbalim mu batůžek, dám mu do něj želvičku - gumovou, pro jistotu - a pošlu ho sbírat zkušenosti do světa za hranice všedních dní. Čítám, že do Vašich končin dorazí tak za dva dny.
Tak dejte vědět, ať mu stihnu nachystat a vybavit bejváček. :)
Atheira
napsal(a):
No souhlasím. Jedna taková o něco malinko větší hysterka na nás vyběhla kus za vesnicí a nebylo to příjemný, i proto, že jsem nevěděla, jestli ve svým přetočení půjde po psech nebo po nás.
Kočka naopak povětšinou spíš zmizí i když vidí člověka, pokud to není kočka přítulnice ale ta si zase podle mě lidí, který ji u sebe nechtějí, dál všímat nebude.
Atheira
napsal(a):
pardon, pardon, nechci aby "druhá strana barikády" to vzala jako výsměch, ale já se tedy fakt začla smát nahlas při tý představě - pomoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooct!! I když ... namachrovanej Mouses - kterej se navíc považuje za automechanika a rád by se naučil řídit...... co vím, co ho jednou napadne?

Zrzavci
napsal(a):
No asi teda může, nenapadlo by mě to. Ale jak to chce vymáhat? Neměli by se dělat jen věci, které jsou vymahatelné?
Jasně, že to nikdo nedělá, právě kvůli té nevymahatelnosti.
A stran těch samovenčičů psů je asi potřeba říct, že je nejspíš rozdíl v tom, když se venčí letitý samorost (to jsou ti socializovaní, co se drží stranou) a když se samovenčí hysterický labil, co zdrhnul majitelům.
Fatia
napsal(a):
a bylo by fér, aby majitel čivavy chtěl po majiteli "zabijáka" zaplatit veterinu, kafilerku a novou značkovou čivavu?
No ale tady ten jedinec - zvíře, abychom byli obecný - útočilo na to druhý zvíře. Slepice co si zobe za plotem neútočí, kočka pokud tam prostě byla a nevys..írala do psů, jen byla na špatným místě ve špatnej čas, to je přece něco jinýho, ne? Jo kdyby po těch psech vystartovala, tak ani nepípnu. Ale jestliže zvíře útočí na druhé zvíře a to se brání, je to podle mého pohledu něco jinýho, než když tam prostě je a ten druhej ho zabije.
Varaxi
napsal(a):
U některých očkování hrozí riziko rozvoje nádorů. Pokud vím (můžu se mýlit), týká se to jen některého očkování, ne všech.
Ono to chce najít tu správnou míru. To je celé.
Ale Megí má bod za to, že se to taky musí zohlednit.
aha....... tak a teď jsem teda zaskočená. A řekl by mi někdo , čemu se teda vyhnout?
Hele, ona i ta kočka na volno dokáže rozbít auto i zabít člověka; stačí, když skočí do silnice, řidič strhne volant, nevšimne si člověka stojícího u dopravní značky a sejme ho.
Kočka na volno není neškodná, je ale zákonem tolerovaná s tím, že veškeré způsobené škody jdou za kočkou a jejím majitelem. To si holt musí každý srovnat sám v sobě, jestli je ochoten do toho rizika jít, ale pro mě to je důvodem, aby ta kočka byla viditelně označená a majitel se k ní v případě škody opravdu hlásil.
A to se dle mého týká i té slepice - pokud ji zakousne pes na poli, je to vina psa, resp. majitele; pokud táž slepice skočí pod auto a způsobí škodu, je to vina slepice, resp. majitele. Ale i slepice puštěná na volno má nárok na to, aby ji nezabil pes. Aspoň žiju už strašně dlouho v domnění, že to tak je.
napsal(a):
Jasně, že to nikdo nedělá, právě kvůli té nevymahatelnosti.
A stran těch samovenčičů psů je asi potřeba říct, že je nejspíš rozdíl v tom, když se venčí letitý samorost (to jsou ti socializovaní, co se drží stranou) a když se samovenčí hysterický labil, co zdrhnul majitelům.
No právě.
Jenže pořád je to samovenčitel, tak nelze napsat, že jsou zpravidla výborně socializovaný. pamatuju si jak jeden takovej výborně socializovanej mě držel v šachu, měla jsem naštěstí kolo, tak jsem si pomáhala tím, další různě pobíhající po vesnicích na výletech - to už vůbec není příjemný, když člověk neví, nezná prostředí, na koho narazil......
Zrzavci
napsal(a):
aha....... tak a teď jsem teda zaskočená. A řekl by mi někdo , čemu se teda vyhnout?
https://www.ifauna.cz/kocky/clanky/r/detail/8829/postinjekcni-sarkom-kocek-rizikove-faktory-a-moznosti-prevence/
A jinak, co se týče FeLV, jak píše bodlinka:
určitě očkovat chcete
očkování má svoje rizika, ale riziko soužití neočkované kočky s pozitivní je mnohem větší a zásadnější.
A venkovní kočka v kontaktu s nějakou pozitivní nejspíš bude.
Já se v těch kočkách až tak nevyznám, jsem určitě víc psí než kočičí. Zkuste písnout na kočky. :)

Nás jednou takhle překvapil kocour. Na úzké cestě mezi zahrádkami, takový koridor mezi ploty. Vešli jsme do něj se synátorem a Panem Psem a naproti nám Maestro Kocour. S obrovským "mňáááááu" zvedl ocas a cupital přímo k nám, pročež se začal otírat o mě, syna i Pana Psa. Ten byl naprosto konsternovanej. Znal kočky jen zdrhající a najednou takovádle drzost. Stál jako přimražený, třeštil oči na kocóra, co se mu motal v mezinoží, vrněl a třel se. Toho jsme se nemohli zbavit.
Koťata se svým "miu miu", co za vámi cupitají odhodlaně půlku procházky ani nezmiňuju
Já jen, že i kočky maj výjimky.

Pokud by auto ve snaze kočce se vyhnout řidič strhl do škarpy
Pak je to vůl a nemá lézt za volant.

Mně přijde, že chápu námitky a argumenty zastánců "volný pohyb koček není jiný než volný pohyb psů". Když se to vezme do důsledku a kdyby se nám samovenčili neškodní psi, kteří člověk neublíží, nevšímají si ho, případně se s nadšeným kolemjdoucím neškodně pomazlí (nebo zasyčí a utečou), tak je to přeci celkem podobný. Dřív se takhle samovenčilo na vesnicích asi běžně, samozřejmě taky byla početná kategorie "pes u boudy", kterej se zase celej život od tý boudy nehnul.
Jenže doba je jiná a zacházení se psy se posunulo. S kočkama taky, ale prostě zůstal daleko větší počet "tradičně držených", kterej vyhovuje kočkám i jejich lidem. Není v tom "rovnoprávnost" a já bych ji ani nechtěla. Jsem prostě zastánce volnýho pohybu koček, i když ty argumenty chápu a nevím, co na ně říct :)

"Pokud vypustím slepice na pole, kočku po vesnici, vlezu na cizí dvůr, problémům nepředcházím, ale jdu si pro ně naproti. A pak bych měla unést i následky."
ale však vina se zkoumá u všech zúčastněných (pokud by k tomu přišlo) a patrně by byla i na straně majitele kočky/zvířete v tom okamžiku ve stavu toulavém
"U některých očkování hrozí riziko rozvoje nádorů. "
nejen, i se očkování uvádí jako možný spouštěč některé té škaredé kočičí nemoci (felv, fip, fiv)
"Vtip je v tom, že samovenčící se psi bývají perfektně socializovaní. Hysterku by rychle někdo překousl."
samovenčící se psi "rodilí" - někteří ano, někteří nikoliv (ten jeden náš konkrétní pinčoidní kousavý agresor je samovenčič od vždy)
napsal(a):
Pokud by auto ve snaze kočce se vyhnout řidič strhl do škarpy
Pak je to vůl a nemá lézt za volant.
To prostě není pravda. V okamžiku, kdy Vám něco vletí ze strany pod kola, instinktivně se tomu budete snažit vyhnout. Zvlášť, když to nečekáte. Nebudete přemýšlet, jestli to stihnete ubrzdit a do té škarpy nevjedete, jestli jste na ledě nebo ne, jestli je to dítě, kočka nebo balon, prostě se tomu budete snažit vyhnout.
Resp. pokud Vy máte pravdu, pak naprostá většina řidičů jsou volové.

napsal(a):
Taky jsem to chtěla napsat. Pamatuji doby, kdy samovenčící pes nebyl nic neobvyklého a bez výjimky to byla zvířata, která vám šla z cesty. Ani jeden z "našich" obecních vořechů, co se takhle flákal po vsi, nevyhledával kontakt, natož aby řval a pronásledoval lidi. Vlastně se v tomhle hodně podobali právě kočkám.
Jak kde, u nás jsme měli Ajku. Šla po nohách všemu, co k ní bylo zády. Do té doby než ji definitivně přejelo auto.

Varaxi
napsal(a):
To prostě není pravda. V okamžiku, kdy Vám něco vletí ze strany pod kola, instinktivně se tomu budete snažit vyhnout. Zvlášť, když to nečekáte. Nebudete přemýšlet, jestli to stihnete ubrzdit a do té škarpy nevjedete, jestli jste na ledě nebo ne, jestli je to dítě, kočka nebo balon, prostě se tomu budete snažit vyhnout.
Naprostá většina řidičů nemůže strhávat auto instinktivně. Kvůli holubovi, kočce, míči.....Fakt ne a už vůbec ne na ledě. Že je na ledě musí mít na zřeteli vždycky, nebo na něm nemá jezdit. Instinktivně dupnout na ledě na brzdu, protože jste zahlédla na straně pohyb.....a můžete skončit v kotrmelcích, vzít s sebou dalších 5 aut a následně skončit v márnici.
A opravdu to tak většina řidičů nedělá.

Varaxi
napsal(a):
pokud to děláte, nelezte probůh za volant!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ne, to se prostě nedělá. je to rozdíl mezi řidičem a držitelem průkazu, asi.

pokud táž slepice skočí pod auto a způsobí škodu, je to vina slepice, resp. majitele.
Jestiže slepice skočí pod auto, tak z ní zbyde mastnej flek, ale škodu způsobí minimální. Jestli řidič, ve snaze vyhnout se slepici, způsobí nehodu, nedejbože zabije člověka na krajnici, kterého si nevšiml, je to vždycky vina řidiče !
Člověk za volantem má povinnost sledovat a neustále vyhodnocovat situaci na silnici a nemá se co vyhýbat slepici, když poblíž stojí člověk.
Fatia
napsal(a):
Já vím, že chcete, abych řekla, že ne a naběhla si na to, že tedy ani za tu kočku by paní chtít neměla. Nicméně je ohromný rozdíl mezi tím, kdy vám velkého psa na vodítku napadne sebevražedná čivava a vy i přesto, že se snažíte, tak toho moc nezmůžete. Kdyby ale pes, co je shodou okolností taky zabiják psů, běhal navolno a takhle chňapnul samovenčící se čivavu, která narozdíl od téhle, neútočí na svoje okolí a jen si hledí svého, je na místě, aby majitel toho psa, co ji zakousl, uznal, že je největší část viny na jeho straně, protože v první řadě neměl nechat psa, co vraždí, pobíhat a nemít ho pod kontrolou.

napsal(a):
pokud táž slepice skočí pod auto a způsobí škodu, je to vina slepice, resp. majitele.
Jestiže slepice skočí pod auto, tak z ní zbyde mastnej flek, ale škodu způsobí minimální. Jestli řidič, ve snaze vyhnout se slepici, způsobí nehodu, nedejbože zabije člověka na krajnici, kterého si nevšiml, je to vždycky vina řidiče !
Člověk za volantem má povinnost sledovat a neustále vyhodnocovat situaci na silnici a nemá se co vyhýbat slepici, když poblíž stojí člověk.
nemá se co vyhýbat slepici, když to prostě nejde. když pojedu domů zatáčkou, kde volně pobíhající slepice jsou, tak jim klidně i zastavím nebo mezi nimi prokličkuju dvacítkou, ale když pojede v protisměru autobus tak mají smolíka a když by taková slepice vyletěla z křoví mimo obec kde jedu devadesát, tak je to jasná sebevražda.
zvířátkům zpomaluji a brzdím, pokud to bezpečně jde. těch ostatních mi může být tak max líto.

napsal(a):
Děkuju. Bohužel shlédla jsem, že vícero žen si myslí, že nehoda způsobená vyhýbáním se kočce, je vina kočky!
napsal(a):
Neznám nikoho, ani jednoho jediného člověka, který by v případě, že mu něco zničeho nic skočí pod kola, jistojistě neškubl volantem. Zrovna nedávno jsem byla svědkem profesionálního řidiče autobusu, který takto reagoval, když si děcka na chodníku kopala do PET flašky a ta odlétla tomu autobusu do cesty. A bylo to na ledě. Prý se bál, že některé z těch děcek se za tou flaškou vrhne pod kola. Zároveň tvrdil, že nevěděl, že to je flaška, ale chtěl tomu vyhnout. Z toho mi vyplývá, že to byl jednoduše instinkt.
Předtím jsem zažila řidiče, také s dlouholetou praxí, který právě takto uhýbal kočce a jen těsně minul člověka u dopravní značky. Nikdy do té doby neboural a byl relativně mladý a zdravý.
Další myslivec, který uhýbal něčemu, doteď neví čemu. Skončil ve stromě.
Když to nedá profík s třicetiletou praxí, nedá to (skoro) nikdo. To mi říkají ty zážitky.
Mně se to nestalo, ale prostě nevím, jak bych reagovala; pochybuji však, že nějak lépe než řidiči veteráni.
napsal(a):
Ano, na silnici. Když tam to zvíře skočí ze strany, tj. ne ze silnice, tak se mu nedá dost dobře vyhnout. Čímž neříkám, že to většina lidí i tak nezkusí.

Varaxi
napsal(a):
Neznám nikoho, ani jednoho jediného člověka, který by v případě, že mu něco zničeho nic skočí pod kola, jistojistě neškubl volantem. Zrovna nedávno jsem byla svědkem profesionálního řidiče autobusu, který takto reagoval, když si děcka na chodníku kopala do PET flašky a ta odlétla tomu autobusu do cesty. A bylo to na ledě. Prý se bál, že některé z těch děcek se za tou flaškou vrhne pod kola. Zároveň tvrdil, že nevěděl, že to je flaška, ale chtěl tomu vyhnout. Z toho mi vyplývá, že to byl jednoduše instinkt.
Předtím jsem zažila řidiče, také s dlouholetou praxí, který právě takto uhýbal kočce a jen těsně minul člověka u dopravní značky. Nikdy do té doby neboural a byl relativně mladý a zdravý.
Další myslivec, který uhýbal něčemu, doteď neví čemu. Skončil ve stromě.
Když to nedá profík s třicetiletou praxí, nedá to (skoro) nikdo. To mi říkají ty zážitky.
Mně se to nestalo, ale prostě nevím, jak bych reagovala; pochybuji však, že nějak lépe než řidiči veteráni.
špatní řidiči.
nemají školu smyku, nikdo jim neřekl, ty vole, nikdy nezatáčej a nebrzdi zároveň a nikdy se nevyhýbej, protože na čelní náraz je tvoje auto stavěný líp než na náraz z boku
no a bohužel že někdo jezdí profesionálně neznamená, že je to profesionál.

napsal(a):
nemá se co vyhýbat slepici, když to prostě nejde. když pojedu domů zatáčkou, kde volně pobíhající slepice jsou, tak jim klidně i zastavím nebo mezi nimi prokličkuju dvacítkou, ale když pojede v protisměru autobus tak mají smolíka a když by taková slepice vyletěla z křoví mimo obec kde jedu devadesát, tak je to jasná sebevražda.
zvířátkům zpomaluji a brzdím, pokud to bezpečně jde. těch ostatních mi může být tak max líto.
Jo, když mám silnici pro sebe vyhnu se i ježkovi nebo žábě. Ale nemůžu strhávat volant instinktivně.
napsal(a):
No on toho člověka neviděl, protože vyhýbal kočce.
To je známé, že když se na něco soustředíte, tak můžete nevnímat i mnohem důležitější podněty.

Varaxi
napsal(a):
Ano, na silnici. Když tam to zvíře skočí ze strany, tj. ne ze silnice, tak se mu nedá dost dobře vyhnout. Čímž neříkám, že to většina lidí i tak nezkusí.
a rozšlehá se o strom a to zvířátko stejně tím kolem přejedou.
prostě ne, to se nedělá a odlišuje to řidiče od člověka, co je za volantem tak nějak omylem.
když skočí ze strany, tak to holt vyjde nebo to udělá taková chro chro chro a sorry jako.
napsal(a):
Pak jste jedna z nejlepších řidiček, alespoň co se mých zkušeností týče.