Dobrý den,
potřeboval bych poradit s výběrem psa. Jednoho psa již máme, ale to je 20kg gaučový povaleč z útulku, který se lekne vlastního ocasu, vzhledem k typu srsti, s ním není možné podnikat vícedenní výlety od podzimu do jara a navíc je to vítač, který za pamlsek odejde s kýmkoliv kamkoliv . Chtěl bych pořídit ještě jednoho, ale nevím zda mým požadavkům nějaké plemeno vůbec vyhovuje.
Máme dům se zahradou (1700 m), pes bude mít plný přístup do domu (prostě člen smečky), stejně tak jako bude doma přes noc. Jednak jde o to, aby bez úhony přestál rozmary počasí (v případně s adekvátní výbavou) a zároveň, který nebude agresivní (cestování veřejnou dopravou a místy s výskytem většího počtu lidí i psů), ale v případě problémů, bude instinktivně bránit rodinu (smečku, protože už jsem při toulkách narazil na podivná individua a toulavé psy). Ideálně s minimálním loveckým pudem a kterého nebude nutné drilovat, ale stačí jen vést.
Chodíme celoročně hodně ven i na více dní (klidně 30 km denně), v létě hodně k vodě, u domu máme rybník a potok. Takže pohybu má pes dostatek. Na psí sporty mě moc neužije.
Zatím mi z toho vychází Hovawart (i velikostně +- 35kg), ale plemeno neznám a možná jsou další, která by odpovídala požadavkům.
Ještě poznámka: v žádném případě nechci NO.
Díky za názory.
Honza
Uživatel s deaktivovaným účtem

Myslel jste na to, jak nového psa přijme váš stávající? Nebude trpět tím, že ho vlastně odstrčíte z rodinného dění, z pozice jedináčka? Je to vůči němu fér?
Není problém navrhnout další plemena k vámi vybranému hovawartovi, který se určitě pro vaše účely hodí. Mohl by vyhovovat velký knírač, černý ruský teriér, rotvajler, i střední knírač, ale ten už je menší stejně jako chodský pes. Určitě vám tu další diskutující přidají do výběru další plemena...

Střední knírač na výlety ideál. Však to byl půodně formanský pes, doprovázející na cestách.Hlídací a ostrý bývá také dost. Velkou výhodou na cestách je ( i když se to možná nezdá), že ho unesete. Ne všechny stezky kudy se vydáte jsou schůdné pro 4 tlapky. A vejde se vám do spacáku :-)
balu: Rozhoně ho nehodlám odstrčit, asi jsem to nenapsal ideálně, to že to je gaučák, neznamená že s námi nejezdí, naopak je všude s námi (občas ho beru i do práce), v pátek se na výletě koupal v rybníce. Původně jsem uvažoval, že pořídíme ještě kastrovanou fenu z útulku, aby měl k sobě parťáka (a to máme 4 děti) miluje ostatní psi (jenže bohužel najít normálního pejskaře, který hned nestáhne psa stranou, je nadlidský výkon), ale spíš se začínám klonit k tomu, že bych rád měl psa/fenu, který budou mít určité charakterové vlastnosti. I z důvodu, který jsem popsal výše.
Pokud bych bral přes zimu druhého psa s sebou na víc dní, on zůstane se zbytkem rodiny, takže strádat by opravdu neměl, spíš má pozornosti od dětí až moc...
Rotwailery mám rád, ale velikostně už je to moc a bohužel víme jak se k nim staví společnost, takže toho ne.

jenmail123
napsal(a):
balu: Rozhoně ho nehodlám odstrčit, asi jsem to nenapsal ideálně, to že to je gaučák, neznamená že s námi nejezdí, naopak je všude s námi (občas ho beru i do práce), v pátek se na výletě koupal v rybníce. Původně jsem uvažoval, že pořídíme ještě kastrovanou fenu z útulku, aby měl k sobě parťáka (a to máme 4 děti) miluje ostatní psi (jenže bohužel najít normálního pejskaře, který hned nestáhne psa stranou, je nadlidský výkon), ale spíš se začínám klonit k tomu, že bych rád měl psa/fenu, který budou mít určité charakterové vlastnosti. I z důvodu, který jsem popsal výše.
Pokud bych bral přes zimu druhého psa s sebou na víc dní, on zůstane se zbytkem rodiny, takže strádat by opravdu neměl, spíš má pozornosti od dětí až moc...
Rotwailery mám rád, ale velikostně už je to moc a bohužel víme jak se k nim staví společnost, takže toho ne.
To je fajn... tak už se stačí jen rozhodnout, které plemeno... Mnou navržení velký knírač i černý ruský teriér mají jednu nevýhodu - musí se upravovat střihem. To každému nevyhovuje. Ještě mě napadl erdelteriér, ale ten potřebuje střihovou úpravu rovněž.
Líbí se vám hovawart, tak proč ne?
Edit: ještě briard by mohl vyhovovat
napsal(a):
To je fajn... tak už se stačí jen rozhodnout, které plemeno... Mnou navržení velký knírač i černý ruský teriér mají jednu nevýhodu - musí se upravovat střihem. To každému nevyhovuje. Ještě mě napadl erdelteriér, ale ten potřebuje střihovou úpravu rovněž.
Líbí se vám hovawart, tak proč ne?
Edit: ještě briard by mohl vyhovovat
Trimování/stříhání bych se raději vyhnul (úplně jej nezavrhuji).
Jen nevím jak teriéři a jejich příslovečná tvrdohlavost.
Co se Hovawarda týká, tak toto plemeno neznám, bohužel nemám v okolí nikoho kdo by ho choval a ani žádnou chovatelskou stanici.
A šlo mi také o to zjisti jaké plemena by byla vyhovující. Přeci jen obecný popis povahy na netu je jedna věc, ale realita je jiná.
Briard vypadá také zajímavě.

jenmail123
napsal(a):
Trimování/stříhání bych se raději vyhnul (úplně jej nezavrhuji).
Jen nevím jak teriéři a jejich příslovečná tvrdohlavost.
Co se Hovawarda týká, tak toto plemeno neznám, bohužel nemám v okolí nikoho kdo by ho choval a ani žádnou chovatelskou stanici.
A šlo mi také o to zjisti jaké plemena by byla vyhovující. Přeci jen obecný popis povahy na netu je jedna věc, ale realita je jiná.
Briard vypadá také zajímavě.
Já myslím, že v dnešní době internetové není problém si najít téměř jakoukoliv informaci. Najděte web klubu chovatelů hovawartů, pročtěte, zajeďte na výstavu psů, oslovte tam majitele psů, kteří vás zaujmou, ti vás nasměrují na chovatele, od nichž své psy mají, zúčastněte se klubového setkání, pokud ho klub pořádá... Postupně si informace naskládáte.
napsal(a):
Já myslím, že v dnešní době internetové není problém si najít téměř jakoukoliv informaci. Najděte web klubu chovatelů hovawartů, pročtěte, zajeďte na výstavu psů, oslovte tam majitele psů, kteří vás zaujmou, ti vás nasměrují na chovatele, od nichž své psy mají, zúčastněte se klubového setkání, pokud ho klub pořádá... Postupně si informace naskládáte.
Problém to samozřejmě není, ale při výběru psa minule (než jsem se rozhodl pro útulkového), se mi stalo, že jsem narazil na rozdílné a někdy i naprosto protichůdné informace. Stejně tak jako jsem narazil na diskuze, kde byly povahové vlastnosti plemene běžně uváděné na internetu vyvráceny. Případně bylo plemeno na základě zkušenosti chovatelů vyřazeno z úzkého výběru, protože neodpovídalo požadavkům, přesto, že je to u něj uváděno.
Klub i stanice si najdu (už jsem hledal, ale v blízkosti žádnou nemám), vzhledem k tomu, že pokud psa budu pořizovat bude to nejdříve na jaře, je času dost. (Tedy za předpokladu, že za současné situace vůbec nějaké výstavy budou.....)

O hovících se nedávno diskutovalo zde: https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3910366/bazlivost-jak-se-ji-zbavit?
bílý švýcarský ovčák
https://www.bily-ovcak.cz/

jenmail123
napsal(a):
Problém to samozřejmě není, ale při výběru psa minule (než jsem se rozhodl pro útulkového), se mi stalo, že jsem narazil na rozdílné a někdy i naprosto protichůdné informace. Stejně tak jako jsem narazil na diskuze, kde byly povahové vlastnosti plemene běžně uváděné na internetu vyvráceny. Případně bylo plemeno na základě zkušenosti chovatelů vyřazeno z úzkého výběru, protože neodpovídalo požadavkům, přesto, že je to u něj uváděno.
Klub i stanice si najdu (už jsem hledal, ale v blízkosti žádnou nemám), vzhledem k tomu, že pokud psa budu pořizovat bude to nejdříve na jaře, je času dost. (Tedy za předpokladu, že za současné situace vůbec nějaké výstavy budou.....)
Výstavy jsou.
Protichůdné informace - s tím se potkáte i zde. Jeden majitel bude nadšen, druhý zklamán. Ne každý jedinec je stejný. Musíte získat informace z co nejvíce zdrojů, ty si pro sebe vyhodnotit.
Nezapomeňte, že jste zde na vlastně anonymní diskuzi, a zde vám může nakecat kdokoliv cokoliv.

Krátkosrstá kolie.
Teriéra bych teda na výletování moc neto... protože loví. Moc obranářského psa... no, abych zas celý výlet nemusela řešit protijdoucí turisty...

No... je teriér a teriér. Nelze házet do jednoho pytle lovecké teriéry s erdelem, který byl služebním plemenem, dnes sportovním, a už vůbec ne s černým ruským teriérem, který je teriérem jen z jedné čtvrtiny, když bereme výchozí plemena (velký knírač, novofundlandský pes, erdelteriér a rotvajler).

HW jsem měla, HW - vnuka mého psa - má syn
hovawartí povahu měl/má oba
rozdíl je v nervové soustavě - temperamentu - tím se od sebe liší o 180 stupňů
a toto bude platit obecně napříč plemeny
HW zde měly/mají i ostatní zdejší diskutující
"kterého nebude nutné drilovat, ale stačí jen vést"
toto je věta, která může mít pro každého z nás jiný význam....
jen napíšu svůj názor, že pro HW výcvik není sprosté slovo a že mu i vyhovuje, je to plemeno pracovní
v každém případě musí být ovladatelný, přeci jen je to relativně nebezpečný pes
("jen vést" - tak to je ideální pro pyrenejáka )
taky přidám kolii, krátko i dlouho i americkou
možná australský ovčák
napsal(a):
HW jsem měla, HW - vnuka mého psa - má syn
hovawartí povahu měl/má oba
rozdíl je v nervové soustavě - temperamentu - tím se od sebe liší o 180 stupňů
a toto bude platit obecně napříč plemeny
HW zde měly/mají i ostatní zdejší diskutující
"kterého nebude nutné drilovat, ale stačí jen vést"
toto je věta, která může mít pro každého z nás jiný význam....
jen napíšu svůj názor, že pro HW výcvik není sprosté slovo a že mu i vyhovuje, je to plemeno pracovní
v každém případě musí být ovladatelný, přeci jen je to relativně nebezpečný pes
("jen vést" - tak to je ideální pro pyrenejáka )
taky přidám kolii, krátko i dlouho i americkou
možná australský ovčák
Vést pro mě osobně znamená, že nemusím se psem do zblbnutí dennodenně opakovat, aby poslouchal, což neznamená, že ho pravidelně necvičím.
Nevím jak australáci, ale třeba borderkolie (psi) co pozoruji okolo jsou vůči ostatním psům poměrně problematičtí.
Lovecký pud vzhledem k tomu, že hned za domem máme lesy a v lesích se pohybuji často, je něco co u psa opravdu nechci.
jenmail123
napsal(a):
Vést pro mě osobně znamená, že nemusím se psem do zblbnutí dennodenně opakovat, aby poslouchal, což neznamená, že ho pravidelně necvičím.
Nevím jak australáci, ale třeba borderkolie (psi) co pozoruji okolo jsou vůči ostatním psům poměrně problematičtí.
Lovecký pud vzhledem k tomu, že hned za domem máme lesy a v lesích se pohybuji často, je něco co u psa opravdu nechci.
Já mám choďáka, ještě puberťáka (13 měsíců) a řešíme jednak reaktivitu na vodítku, bez něj je v pohodě, ale na vodítku nedokáže ještě projít kolem některých psů v klidu a že strachu na ně štěká. Zlepšuje se to, uvidíme za rok.
No a druhá věc co řešíme jsou útěky za zvěří, taky doufám, že se nám na tom podaří zapracovat.
Ad výcvik- to není že by si pes nepamatoval povely, ale chce práci a výcvik je způsob jak mu ji poskytnout. Hraní je fajn ale nestačí.

Ještě pudl, briard. Ale to je stříhání... kolie jsou nekonfliktní, jsou to ovčáci, ale nejsou tak nároční jako border kolie a ...australák je skoro to samé?
Krátkosrstá se nemusí tak česat :-)
Já na to výletění koukám tak, že ostrého psa bych tam nechtěla, abych musela mít oči všude. Takže koukám po ovčácích a také kvůli váze, ono pro těžkého rotvíka ty kilometry nebudou stejné.

"že ostrého psa bych tam nechtěla"
ono tohle je problém toho, co furt všude cpu, a to nervové soustavy - temperamentu
Můj HW byl tvrdý pes, jak komentoval jeden rozhodčí po obranách "on je TAK zlý".....a přitom maximálně bezpečný pes, protože byl zcela vyrovnaný
Cizích si nevšímal, ani psů, bezvodítkový život, nula lovec. Jeho názor na to, kdy zasáhnout a v jaké míře, byl přímo objektivní, prostě "když byl důvod". Samostatná práce na obranách přirozená.
HW dětí skáče tak nějak automaticky po všem a všech (s lehkou nadsázkou), u něj se na tom musí pracovat
napsal(a):
Ještě pudl, briard. Ale to je stříhání... kolie jsou nekonfliktní, jsou to ovčáci, ale nejsou tak nároční jako border kolie a ...australák je skoro to samé?
Krátkosrstá se nemusí tak česat :-)
Já na to výletění koukám tak, že ostrého psa bych tam nechtěla, abych musela mít oči všude. Takže koukám po ovčácích a také kvůli váze, ono pro těžkého rotvíka ty kilometry nebudou stejné.
Ostrého který na všechno vyjíždí fakt ne, spíš mi jde o to, že ideál by byl, aby pohlídal věci/smečku, prostě dal jasně najevo, že pofidérní osoba by měla respektoval určitou vzdálenost nebo se se zlou potáže, ale ne že se pokusí sežrat každého kdo půjde na výletě okolo.
Jsou to trochu protichůdné požadavky, ale nevím jak lépe to popsat.
Rotvík, novofunlanďan jsou už moc velcí, ty jsou opravdu mimo. Ideál je těch 30-35kg
napsal(a):
"že ostrého psa bych tam nechtěla"
ono tohle je problém toho, co furt všude cpu, a to nervové soustavy - temperamentu
Můj HW byl tvrdý pes, jak komentoval jeden rozhodčí po obranách "on je TAK zlý".....a přitom maximálně bezpečný pes, protože byl zcela vyrovnaný
Cizích si nevšímal, ani psů, bezvodítkový život, nula lovec. Jeho názor na to, kdy zasáhnout a v jaké míře, byl přímo objektivní, prostě "když byl důvod". Samostatná práce na obranách přirozená.
HW dětí skáče tak nějak automaticky po všem a všech (s lehkou nadsázkou), u něj se na tom musí pracovat
Tak tohle je nejspíše přesná definice toho co bych u daného psa rád viděl. Zasáhnout jen když je to potřeba/důvod, jinak nekonfliktní.
lupus4
napsal(a):
Choďák, bělucha (z dobré chs - poradí huskyjanina)
Venco, bělucha nee. To jsou takový poserové :D A to mám štěndo z chovky, kde s nima i cvičej. Je to teda fakt úžasnej mazel a závislák na rodině, ale jinak to je hroznej posera. :D Ale pokud by ta obrana stačila jen v rámci štěkání, tak štěkat on umí. :)
napsal(a):
Výstavy jsou.
Protichůdné informace - s tím se potkáte i zde. Jeden majitel bude nadšen, druhý zklamán. Ne každý jedinec je stejný. Musíte získat informace z co nejvíce zdrojů, ty si pro sebe vyhodnotit.
Nezapomeňte, že jste zde na vlastně anonymní diskuzi, a zde vám může nakecat kdokoliv cokoliv.
Toho jsem si samozřejmě vědom
jenmail123
napsal(a):
Ostrého který na všechno vyjíždí fakt ne, spíš mi jde o to, že ideál by byl, aby pohlídal věci/smečku, prostě dal jasně najevo, že pofidérní osoba by měla respektoval určitou vzdálenost nebo se se zlou potáže, ale ne že se pokusí sežrat každého kdo půjde na výletě okolo.
Jsou to trochu protichůdné požadavky, ale nevím jak lépe to popsat.
Rotvík, novofunlanďan jsou už moc velcí, ty jsou opravdu mimo. Ideál je těch 30-35kg
No jasně, vyrovnaného pohodáře, který zasáhne když je třeba by chtěl každý, jak ale vidíte, i u příslušníků jednoho plemene (dokonce jedné linie -pes a jeho vnuk) to může dopadnout různě, je to dost individuální.
Joohana
napsal(a):
No jasně, vyrovnaného pohodáře, který zasáhne když je třeba by chtěl každý, jak ale vidíte, i u příslušníků jednoho plemene (dokonce jedné linie -pes a jeho vnuk) to může dopadnout různě, je to dost individuální.
Jsem si samozřejmě vědom, že jedna věc je povaha plemenná a jiná individuální konkrétního psa/feny, nicméně jsou plemena více a méně vhodná, navíc v kombinaci s ostatními požadavky. Navíc si před pořízením musím být jist, že chápu požadavky na výchovu a jsem schopen ji zvládnout.
jenmail123
napsal(a):
Jsem si samozřejmě vědom, že jedna věc je povaha plemenná a jiná individuální konkrétního psa/feny, nicméně jsou plemena více a méně vhodná, navíc v kombinaci s ostatními požadavky. Navíc si před pořízením musím být jist, že chápu požadavky na výchovu a jsem schopen ji zvládnout.
Proč nechcete toho NO? Ten mě prostě vychází nejlíp :)
Huskyjanina
napsal(a):
Proč nechcete toho NO? Ten mě prostě vychází nejlíp :)
Z důvodu, který nedokážu vysvětlit na ně mám averzi a to mi žádný nikdy nic neudělal. Jediné co mě napadá je množství nevychovaných, agresivních, uštěkaných a přešlechtěných NO, které jsem za život viděl. Což samozřejmě není jejich chyba....

jenmail123
napsal(a):
Z důvodu, který nedokážu vysvětlit na ně mám averzi a to mi žádný nikdy nic neudělal. Jediné co mě napadá je množství nevychovaných, agresivních, uštěkaných a přešlechtěných NO, které jsem za život viděl. Což samozřejmě není jejich chyba....
Vy pořád přehlížíte ty knírače - jsou to geniální psy. Když se vám střeďák zdá malý, koukněte na velkého, nebo toho "černorusa".
Velký knírač - to je pan pes a když půjdete s černým ruským, opravdu vás nikdo neohrozí.

Chcete psa 30 - 35 kilo, tak z toho vychází chodský pes. Aspoň pro mě.

Ten pes z Angeliky.

napsal(a):
Vy pořád přehlížíte ty knírače - jsou to geniální psy. Když se vám střeďák zdá malý, koukněte na velkého, nebo toho "černorusa".
Velký knírač - to je pan pes a když půjdete s černým ruským, opravdu vás nikdo neohrozí.
No jo, ale úprava srsti, a do 35 kilo taky nejsou... Co na tom, že jinak jsou skoro ideální...
Ještě ten briard. Stačí česat... a je to větší pes než střeďák a choďák...

jenmail123
napsal(a):
Píšu ideál, ale může být menší, není to absolutní podmínky.
Jako ještě menší než 30 kilo?

Knírač má s tou srstí ale vlastně výhodu - sice musí občas se vytrimovat, ale psi krátkochlupí... škoda mluvit.
Střední se vejde do 20 kg. A černý pes odstrašuje :-)
rapotacka11
napsal(a):
Pán má asi své zásady
a NO vlastně nezná.
Vy milujete bezmezně všechny plemena od čivavy až po bernardýna, nebo máte k některému více a k některému méně sympatií.
NO choval strýc, takže je celkem znám (měl 4x a předtím 2x dlouhosrstou kólii), dvě feny byla naprosto pohodové bezproblémové a přesto tohle plemeno prostě nemusím.
Ano mám zásady a nevidím v tom problém.
Mně přijde, že se vám trochu tlučou ty požadavky - hodně cestování, MHD, nekonfliktní na lidi a na psy, přitom obranář a velikost, aby si případně i s něčím poradil (divný lidi, psi) a ještě aby nelovil.
Na to cestování mi přijde, že je dobrý pes do 25 kil, protože je skladný. Nám flat dorostl na 40 (což asi bude třeba u toho hovavarta počítat, bo mi přijde, že jsou většinou vyšší a mohutnější) a na cestování je dost neskladnej, když si lehne, tak zabere 3/4 kupé, v hospodě se nevejde pod stůl, postě na to, co to popisujete, to není značka ideál. I to chození mi přijde lepší s menšími plemeny, u těch větších nejdřív nesmíte moc zatěžovat, a na druhou stranu stárnou rychleji, takže to okno, kdy bude dávat 30 km denně, bude pravděpodobně o dost kratší než u menšího psa.
Vlastně to, co popisujete je takovej pes ideál a určitě se takový najdou, hlavně ve zkušených rukách, ale žádný plemeno, kde by se pro tohle všechno sešly předpoklady, mě nějak nenapadá.
Otázka

XXX.XXX.230.195
Zoia
napsal(a):
Mně přijde, že se vám trochu tlučou ty požadavky - hodně cestování, MHD, nekonfliktní na lidi a na psy, přitom obranář a velikost, aby si případně i s něčím poradil (divný lidi, psi) a ještě aby nelovil.
Na to cestování mi přijde, že je dobrý pes do 25 kil, protože je skladný. Nám flat dorostl na 40 (což asi bude třeba u toho hovavarta počítat, bo mi přijde, že jsou většinou vyšší a mohutnější) a na cestování je dost neskladnej, když si lehne, tak zabere 3/4 kupé, v hospodě se nevejde pod stůl, postě na to, co to popisujete, to není značka ideál. I to chození mi přijde lepší s menšími plemeny, u těch větších nejdřív nesmíte moc zatěžovat, a na druhou stranu stárnou rychleji, takže to okno, kdy bude dávat 30 km denně, bude pravděpodobně o dost kratší než u menšího psa.
Vlastně to, co popisujete je takovej pes ideál a určitě se takový najdou, hlavně ve zkušených rukách, ale žádný plemeno, kde by se pro tohle všechno sešly předpoklady, mě nějak nenapadá.
Mě z toho opravdu vychází střední knírač. Já tedy měla velkého, ale nelovil, cvičil se skvěle a s chutí, s lidmi v pohodě, ale umí si zjednat pořádek. S ostatními psi vpohodě nebo je ignoroval. Úprava srsti být musí, ale zas během roku nelíná. Výlety všeho druhu milují v létě i v zimě.
napsal(a):
Ten pes z Angeliky.
jj, bosík samec je už ale taky dost "hovado", ale těch pár co znám, jsou dobrý
(kamarádi mají chs, můžu dát kontakt)
Zoia
napsal(a):
Ano je to tak, stejně jako s tou velikostí, 25kg je asi ideál (ten co mám má 21kg), z povahy obrany jsem psal větší velikost. 100% ideální plemeno neexistuje, ale než mít ostrého osa, tak radši vezmu dalšího bezproblémové ťuntu z útulku, jen by se mi líbilo na našich toulkách mít obranáře, protože párkrát, bych to již opravdu uvítal.
Otázka
napsal(a):
Mě z toho opravdu vychází střední knírač. Já tedy měla velkého, ale nelovil, cvičil se skvěle a s chutí, s lidmi v pohodě, ale umí si zjednat pořádek. S ostatními psi vpohodě nebo je ignoroval. Úprava srsti být musí, ale zas během roku nelíná. Výlety všeho druhu milují v létě i v zimě.
Mrknu díky. Úprava je v pohodě z toho našeho sněží ,chlupy celý rok.
lupus4
napsal(a):
jj, bosík samec je už ale taky dost "hovado", ale těch pár co znám, jsou dobrý
(kamarádi mají chs, můžu dát kontakt)
jenmail123
napsal(a):
Vy milujete bezmezně všechny plemena od čivavy až po bernardýna, nebo máte k některému více a k některému méně sympatií.
NO choval strýc, takže je celkem znám (měl 4x a předtím 2x dlouhosrstou kólii), dvě feny byla naprosto pohodové bezproblémové a přesto tohle plemeno prostě nemusím.
Ano mám zásady a nevidím v tom problém.
Jako holka jsem si půjčovala psy.
Feny NO a mnohem později, až ke svým
dětem jsem si psa pořídila Byl to NO. Naprosto
nejvšestrannější. I k dětem ideální.
Poznala jsem NO dobře, moc mi dali
a jsem za to ráda.
Trefil jste se. I bernandýna jsem si půjčovala.
Asi rok, jen o víkendech. A byl prý ostrý,
hlídal sodovkárnu a báli se ho zaměstnanci, když
přišli do práce dřív, než ho hlídač zavřel. Nechtěl
je tam pustit. To jsem slyšela.
Zažila jsem s ním a s mojí malou sestru jen pohodu.
Nezapomenu, když vedle něj běžela a jen její hlava
se míhala nad jeho hřbetem. Šťastné časy.
No a u čivavy jsem nakonec skončila.
Tak šel čas a život. Jsem spokojená.
Sympatie? Rozhodně bych nemohla mít dusícího se psa.
Buldoček a spol.
Kéž to tak zůstane
a nemáme jiné starosti, než jakého budeme mít psa ...

A co appenzell? Bohužel žádného osobně neznám, ale myslím si, že by to nemusel být tip úplně mimo…?
rapotacka11
napsal(a):
Jako holka jsem si půjčovala psy.
Feny NO a mnohem později, až ke svým
dětem jsem si psa pořídila Byl to NO. Naprosto
nejvšestrannější. I k dětem ideální.
Poznala jsem NO dobře, moc mi dali
a jsem za to ráda.
Trefil jste se. I bernandýna jsem si půjčovala.
Asi rok, jen o víkendech. A byl prý ostrý,
hlídal sodovkárnu a báli se ho zaměstnanci, když
přišli do práce dřív, než ho hlídač zavřel. Nechtěl
je tam pustit. To jsem slyšela.
Zažila jsem s ním a s mojí malou sestru jen pohodu.
Nezapomenu, když vedle něj běžela a jen její hlava
se míhala nad jeho hřbetem. Šťastné časy.
No a u čivavy jsem nakonec skončila.
Tak šel čas a život. Jsem spokojená.
Sympatie? Rozhodně bych nemohla mít dusícího se psa.
Buldoček a spol.
Kéž to tak zůstane
a nemáme jiné starosti, než jakého budeme mít psa ...
Tak to Vám samozřejmě moc přeji, já NO nemusím, i když jak píšu mi nic neudělali, proč to tak je nevím, nikdy jsem na to nepřišel a je to vůči nim samozřejmě nefée, ale tak to prostě je.
S tím koncem 100% souhlas.

napsal(a):
Ten pes z Angeliky.
Boseron

napsal(a):
Omlouvám se za tu šílenou hrubku, asi jsem to chtěla napsat jinak.
Ale jinak nedám na knírače dopustit.

Střední se vejde do 20 kg.
Mj pes měl v kondici 23 a rozhodně nebyl tlustý. Jako stařeček měl 18, ale to už měl skoro 17 let a byl jak věchýtek ( slovy veterináře ).

Tak nějak nevím. Úvodní dotaz zněl celkem jasně, pro mě větší než střední pes, který účinně zasáhne, pokud by bylo potřeba. Ale jak zadavatel upřesňuje požadavky, mám dojem, že nemá jasno, co vlastně chce.
Co opravdu chcete?
jenmail123
napsal(a):
Já když chodím na prochajdách takhle po městě. Tak NO je typický pes zavřený v kotci nebo dvoře objektu, kde s hrozně vyceněnými zuby na mě a na mého psa štěká. Vypadají všichni strašně "zlý" . Kdo by nebyl, žít takhle. Už před lety byl problém sehnat NO, který neměl podivně krátké zadní nohy a ten hrb na zádech, takže já se vám nedivím, že ho nechcete. Asi bych šla buď do nějakého ovčáka a nebo ten howík. Co znám border kolie, tak ty jsou ke psům obvykle velmi přátelské, ale i k lidem.
Já naprosto rozumím tomu, že někdo nechce určité plemeno psa a třeba ani neumí vysvětlit proč. Nebo stačí, že se mu ten pes třeba nelíbí, není mu sympatický. A co? Co je na tom špatně? Mám x takových plemen, mnoho z nich znám osobně, jsou povahově skvělí, ale nikdy bych si je nepořídila, protože se mi jednoduše nelíbí a nechtěla bych je.
Jinak souhlasím s těmi plemeny, které už byly řečené, plus mě ještě naskočil čuvač a český horský pes, ale jestli už to bude moc "ostré" (nenapadá mě vhodnější slovo). Myslím, že jednodušší by to bylo třeba s tou kolií, choďákem - ale tam je zase otázka, jestli budou hlídat. Asi bych zkusila popřemýšlet nad tím, jestli je pro mě na prvním místě bezproblémové ježdění v MHD, ve městě, neřešení lidí okolo a nebo ohlídání nějakých batohů atd. Případně to hlídání věcí se dá naučit jako povel , a pokud půjde do tuhého a páníček bude v ohrožení, tak si myslím, že bránit půjde většina psů, bez ohledu na plemeno.
Já se tedy pohybuji se psem pouze po ČR, nikdy jsem za tu dobu nezažila situaci, kdy bych potřebpvala, aby mě pes bránil. Ani v pražském parku po tmě, ani v pohraničních horách při spaní pod širákem. Užitečné bylo, když nás psi vzbudili při spaní v lese, když brzy ráno procházel kolem houbař. To není příjemný pocit, že někdo chodí kolem mě, když spím. Ale byl to prostě houbař, když si všimnul spacákového ležení a moje fena na něj začla hulákat, řekl pardon a odešel houbařit jinam. Vážně si v českém prostředí neumím představit výletovou situaci, kdy bych potřebovala zastání od psa. A to jsem holka. Pravda, místa jako veřejná nocležiště na Šumavě, kde se občas sejde podivná parta, nevyužívám. Vždy jsem volila cestu tak, abych mohla spát na divoko.
napsal(a):
Tak nějak nevím. Úvodní dotaz zněl celkem jasně, pro mě větší než střední pes, který účinně zasáhne, pokud by bylo potřeba. Ale jak zadavatel upřesňuje požadavky, mám dojem, že nemá jasno, co vlastně chce.
Co opravdu chcete?
To co je napsáno v úvodu, nicméně zadavatel si uvědomuje, že v dané váhové kategorii nemusí existovat vhodné plemeno, nebo se jedná o plemeno značně náročné na výcvik a vzhledem k tomu, že se jedná o parťáka na cesty, je logické jít s váhovou kategorií "případně" dolů.
Prioritu má vyrovnaná nekonfliktní povaha do rodiny, zvládání počasí léto/zima, cestování, tůry - obrana je vítaná vlastnost.
Fatia
napsal(a):
Já se tedy pohybuji se psem pouze po ČR, nikdy jsem za tu dobu nezažila situaci, kdy bych potřebpvala, aby mě pes bránil. Ani v pražském parku po tmě, ani v pohraničních horách při spaní pod širákem. Užitečné bylo, když nás psi vzbudili při spaní v lese, když brzy ráno procházel kolem houbař. To není příjemný pocit, že někdo chodí kolem mě, když spím. Ale byl to prostě houbař, když si všimnul spacákového ležení a moje fena na něj začla hulákat, řekl pardon a odešel houbařit jinam. Vážně si v českém prostředí neumím představit výletovou situaci, kdy bych potřebovala zastání od psa. A to jsem holka. Pravda, místa jako veřejná nocležiště na Šumavě, kde se občas sejde podivná parta, nevyužívám. Vždy jsem volila cestu tak, abych mohla spát na divoko.
Tak Vám přeji ať je to tak i dál . Já večer na lesní cestě narazil na pravděpodobně zfetovaného člověka, jednou jsem zjistil, že ruina uprostřed ničeho má obyvatele, se kterými se nechcete potkat, několik psů bez majitelů. Paradoxně na turistickýc h místech s vyšší frekvencí lidí, jsem vždy narazil na pohodáře se kterými žádné problémy nebyly.

Na kraji Liberce lesík, no možná les, podle toho kam až ho počítáte. Místo pravidelných procházek lidu psího i jiného. A také různých obtěžovačů, od nahatých po oblečené. Když jsme se, my psí lidé sešli, poslouchala jsem historky, jak tu pronásledoval starší paní, tu mladou postpuberťačku, tu mladou paní......Tak jsem si povzdechla "a já nikdy žádného neviděla"....prý ať se nedivím, s těmi mými "hyenami".
Fakt je, že když jsem s nimi šla, byla jsem si jistá, že 50m kolem mě nikdo není - i potmě.
A prosila bych přejmenovat z Černé kroniky na ...jinou. I tahle příhoda je vlastně veselá.

jenmail123
napsal(a):
To co je napsáno v úvodu, nicméně zadavatel si uvědomuje, že v dané váhové kategorii nemusí existovat vhodné plemeno, nebo se jedná o plemeno značně náročné na výcvik a vzhledem k tomu, že se jedná o parťáka na cesty, je logické jít s váhovou kategorií "případně" dolů.
Prioritu má vyrovnaná nekonfliktní povaha do rodiny, zvládání počasí léto/zima, cestování, tůry - obrana je vítaná vlastnost.
Vyrovnaná nekonfliktní povaha - takovou může mít jak hovawart, tak velký knírač, tak černý ruský teriér, briard, beauceron, flanderský bouvier, chodský pes, střední knírač, a další plemena... Záleží na jedinci, záleží na výchově, a tedy na vás. Ani jedno z vyjmenovaných plemen není prvoplánový zabiják ostatních psů či lidí. Do rodiny se hodí každé z nich. Cestování, tedy chování v prostředcích hromadné dopravy, se dá natrénovat s každým psem. Všechna vyjmenovaná plemena mohou být v zimě venku, budou zvládat spaní pod širákem a dlouhé pochody. Všechna vyjmenovaná plemena potřebují výchovu s klidem, důsledností a rozumem. A všechna vás budou bránit v případě potřeby. Nejúčinněji asi ti větší... Všechna lze naučit hlídat vaše věci - některé to nebudete muset ani učit.
marcelaamax
napsal(a):
Já naprosto rozumím tomu, že někdo nechce určité plemeno psa a třeba ani neumí vysvětlit proč. Nebo stačí, že se mu ten pes třeba nelíbí, není mu sympatický. A co? Co je na tom špatně? Mám x takových plemen, mnoho z nich znám osobně, jsou povahově skvělí, ale nikdy bych si je nepořídila, protože se mi jednoduše nelíbí a nechtěla bych je.
Jinak souhlasím s těmi plemeny, které už byly řečené, plus mě ještě naskočil čuvač a český horský pes, ale jestli už to bude moc "ostré" (nenapadá mě vhodnější slovo). Myslím, že jednodušší by to bylo třeba s tou kolií, choďákem - ale tam je zase otázka, jestli budou hlídat. Asi bych zkusila popřemýšlet nad tím, jestli je pro mě na prvním místě bezproblémové ježdění v MHD, ve městě, neřešení lidí okolo a nebo ohlídání nějakých batohů atd. Případně to hlídání věcí se dá naučit jako povel , a pokud půjde do tuhého a páníček bude v ohrožení, tak si myslím, že bránit půjde většina psů, bez ohledu na plemeno.
Ten čechohorák by šel, ale je teda dost velkej.

Všechna vyjmenovaná plemena mohou být v zimě venku, budou zvládat spaní pod širákem a dlouhé pochody.
Některá zvládnou i víc. Naše fena byla (kdysi) první na Zvonu.

napsal(a):
Všechna vyjmenovaná plemena mohou být v zimě venku, budou zvládat spaní pod širákem a dlouhé pochody.
Některá zvládnou i víc. Naše fena byla (kdysi) první na Zvonu.
Co je Zvon?
jenmail123
napsal(a):
Tak Vám přeji ať je to tak i dál . Já večer na lesní cestě narazil na pravděpodobně zfetovaného člověka, jednou jsem zjistil, že ruina uprostřed ničeho má obyvatele, se kterými se nechcete potkat, několik psů bez majitelů. Paradoxně na turistickýc h místech s vyšší frekvencí lidí, jsem vždy narazil na pohodáře se kterými žádné problémy nebyly.
Ale tak divných lidí já potkala dost. V Praze jsem žila na Žižkově :) Feťák má většinou problém sám se sebou a odradí ho přítomnost jakéhokoliv psa, nemusí to být nutně pes obranář. Ruina uprostřed ničeho s obyvatelem... Pokud jste se mu nechtěl stěhovat do bejváku, jaký problém s ním asi mohl být? Hádám, že tam žil takhle proto, že mu vyhovovalo být neviděn. Přepadávání kolemjdoucích ze zálohy s jeho životní strategií asi nejde dohromady, nebo ano? Psi bez majitele mohou být větší problém když jdu se psem, na lidi psi většinou útočit nechtějí, stejně jako od toho feťáka je jejich blafání spíš vyhrožování. Já žiji v celkem bezpečné zemi, při troše ostražitosti a vyhýbání se lidem a místům, kde lze očekávat problém, se tu žije hezky. Jako klidně se bojte, jezděte s ostrým psem a bouchačkou po boku, však tu máme vlky a medvědy, to se nesmí podceňovat!

Já bych zkusila sáhnout trochu někam jinak a napadá mě velký špic...tak nějak si myslím, že by byl ideál. Není to obr, není to agresor, ale je dostatečně ostražitý, není to složité plemeno na výcvik, neoplývá loveckým pudem.
Klidně bych zvolila třeba v černé variantě...z černých psů mají lidi větší respekt, než třeba z bílých andílků.
Jinak tady padla kraťanda...ta mi přijde jako ideál, ale nemám zkušenosti, nevím, jak zvládá zimu. U bosíků bych asi volila spíše psí holku a knírače bych btala spíš velkého než střeďáka a pokud bych kladla důraz na ochranu mojí osoby, tak bych do výběru zahrnula i černého ruského teriéra, už ho tady taky někdo zmiňoval.
Choďák až se zdá jako ideál, tak jich znám pár s docela silným loveckám pudem.
Ono je to takový těžký...pes, se kterým budu běžně cestovat hromadnými prostředky by asi neměl být nějaký obr a na druhou stranu pes ...střeďák...samozřejmě bude mít menší účinnost při případné obraně páníčka.
Přestože já preferuju psy, kteří mají potenciál jak fyzický, tak psychický na to, aby mě případně dokázali účinně ubránit, tak ale v praxi to člověk fakt nechce, protože to by byly jen problémy. Protože pokud nebudu domordovaná a neponesu žádné známky napadení a naopak útočník domordovanej bude a při velikosti mých psů by byl domordovanej řádně, tak nevěřím, že bych z toho neměla popotahovačky. Respektive bych to pak ve finále odnesla asi víc já, než útočník.
A co se obrany páníčka týče, tak myslím, že pokud pes není vysloveně poseroutka, tak když dojde na lámání chleba, tak bude pánečka bránit i zlatej retrívr.
Otázka

XXX.XXX.230.195
napsal(a):
Já bych zkusila sáhnout trochu někam jinak a napadá mě velký špic...tak nějak si myslím, že by byl ideál. Není to obr, není to agresor, ale je dostatečně ostražitý, není to složité plemeno na výcvik, neoplývá loveckým pudem.
Klidně bych zvolila třeba v černé variantě...z černých psů mají lidi větší respekt, než třeba z bílých andílků.
Jinak tady padla kraťanda...ta mi přijde jako ideál, ale nemám zkušenosti, nevím, jak zvládá zimu. U bosíků bych asi volila spíše psí holku a knírače bych btala spíš velkého než střeďáka a pokud bych kladla důraz na ochranu mojí osoby, tak bych do výběru zahrnula i černého ruského teriéra, už ho tady taky někdo zmiňoval.
Choďák až se zdá jako ideál, tak jich znám pár s docela silným loveckám pudem.
Ono je to takový těžký...pes, se kterým budu běžně cestovat hromadnými prostředky by asi neměl být nějaký obr a na druhou stranu pes ...střeďák...samozřejmě bude mít menší účinnost při případné obraně páníčka.
Přestože já preferuju psy, kteří mají potenciál jak fyzický, tak psychický na to, aby mě případně dokázali účinně ubránit, tak ale v praxi to člověk fakt nechce, protože to by byly jen problémy. Protože pokud nebudu domordovaná a neponesu žádné známky napadení a naopak útočník domordovanej bude a při velikosti mých psů by byl domordovanej řádně, tak nevěřím, že bych z toho neměla popotahovačky. Respektive bych to pak ve finále odnesla asi víc já, než útočník.
A co se obrany páníčka týče, tak myslím, že pokud pes není vysloveně poseroutka, tak když dojde na lámání chleba, tak bude pánečka bránit i zlatej retrívr.
Já sice souhlasím s tím, že když dojde na lámání chleba, dokáže bránit pana i pes, do kterého by to člověk neřekl. Ale lepší je, když ten pes vypadá tak, aby odradil už vzhledem. Já měla současně knírače a retrívra. Paradoxně, vzhledem k velmi labilní povaze retrívra - nalezence, bylo mnohem pravděpodobnější pokousání retrívrem, ale všichni se báli knírače pohodaře. Knírač mi jednou zachránil kůži při večerní procházce. Skočil moc hezky po podivňouši, ani ho nemusel pokousat, jen ho srazil.

Otázka
napsal(a):
Já sice souhlasím s tím, že když dojde na lámání chleba, dokáže bránit pana i pes, do kterého by to člověk neřekl. Ale lepší je, když ten pes vypadá tak, aby odradil už vzhledem. Já měla současně knírače a retrívra. Paradoxně, vzhledem k velmi labilní povaze retrívra - nalezence, bylo mnohem pravděpodobnější pokousání retrívrem, ale všichni se báli knírače pohodaře. Knírač mi jednou zachránil kůži při večerní procházce. Skočil moc hezky po podivňouši, ani ho nemusel pokousat, jen ho srazil.
No tak to každopádně, vzhled psa dělá hodně. Hlavně v té prevenci.
Vidím to teď, když mám bílou medvědici, jak na ní reagují lidi a jak reagovali na velmi kontaktní Jessinku, od té doby, co povyrostla z baculatého štěněcího štuce už nikdo neměl zájem se s ní poňufat, naopak už od toho půl roku u lidí vzbuzovala spíš respekt.
A stejně tak, když jsem měla Sáru, tak jí měl každý za hodného bernardýnečka, netučili jakého radikála a psa baskervilského mám na vodítku.
No, k těm hovíkům, ještě bych dodala, je to pes, který později dospívá, obě moje feny toto splnily a nejen ony, současná fena je hodně temperamentní, teď, ve 3 letech, je to příjemné, ale jako puberťačka to bylo občas peklo.
Jinak, drill nesnáší, cvičení jí bavi ale při své inteligenci pochopí cvik okamžitě, takže nějaké opakování dokola pro hovika není.
Jinak nelovi, ale baví je cuchat, kudy zvěř běžela, co je dobré, mluvím teď o fenách, když dospěje, ignoruje psy kolem, nemá zájem, kromě kamarádů, se nějak bratřit.
napsal(a):
No tak to každopádně, vzhled psa dělá hodně. Hlavně v té prevenci.
Vidím to teď, když mám bílou medvědici, jak na ní reagují lidi a jak reagovali na velmi kontaktní Jessinku, od té doby, co povyrostla z baculatého štěněcího štuce už nikdo neměl zájem se s ní poňufat, naopak už od toho půl roku u lidí vzbuzovala spíš respekt.
A stejně tak, když jsem měla Sáru, tak jí měl každý za hodného bernardýnečka, netučili jakého radikála a psa baskervilského mám na vodítku.
To je pravda s tím vzhledem, je to matoucí. Malina miluje lidi a psy. Když byla docela malé štěně, tak lidí k ní sami chodili, aby si jí pohladili, vodili k ní pejsky, aby si jí očuchali. Teď je sice stále štěně, ale už skoro půlroční a lidi naopak jsou nervózní, když k nim čuchne. Pejsky si berou na vodítka nebo do náruče, když jí zbliknou a přitom je to pořád štěně, které miluje všechny pejsky a většinu lidí (tedy hlavně děti a ženy, na chlapy mi někdy štěká, když mají moc energie a jsou moc hluční). Asi chudák nechápe, co se stalo, že z celebrity se stala persona non grata. Přitom není ani moc velká, má nyní cca 12 kg. Mí dva předešlý psi béžové barvy, a v dospělosti ve zhruba stejné velikosti jako je nyní Malina, rozhodně tolik respetku a obav nevzbuzovali a to pes číslo dvě teda agresivně štěkal na kde co a kde koho.

Zadavatel
Prioritu má vyrovnaná nekonfliktní povaha do rodiny, zvládání počasí léto/zima, cestování, tůry - obrana je vítaná vlastnost. ¨
Se mi zdá, že tu v návrzích ještě nebyl zmíněn belgický ovčák. Malinoise nebrat, ani vyštěpence z nich. Ale klidnější tervueren nebo vyrovnaný groenendael (navíc ten je černý = zlý!) by mohli splňovat vaše kritéria.
Návrhů zde padlo dost, držím palce, ať si vyberete čtyřnožce, který bude vyhovovat celé rodině.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.106.47
napsal(a):
Myslel jste na to, jak nového psa přijme váš stávající? Nebude trpět tím, že ho vlastně odstrčíte z rodinného dění, z pozice jedináčka? Je to vůči němu fér?
Není problém navrhnout další plemena k vámi vybranému hovawartovi, který se určitě pro vaše účely hodí. Mohl by vyhovovat velký knírač, černý ruský teriér, rotvajler, i střední knírač, ale ten už je menší stejně jako chodský pes. Určitě vám tu další diskutující přidají do výběru další plemena...
Rotvajler na dlouhe tury, v zime? Fakt ne

Už to tady padlo - krátkosrstá kolie. Pro požadavky zadavatele téměř ideální, jen si nejsem jistá, jak bude bránit svou rodinu, kdyby šlo do tuhého. Ale když zaštěká (má hodně hluboký hlas), tak budí respekt, to ano.
Máme už druhou fenku a jsme cestovatelé a chodiči - jezdí s námi všude a na Šumavě dávala bez problémů denně 30 km. Povaha pohodová, bezproblémová, jen pozor při výběru štěněte na případnou bázlivost. Když jí v mládí seznámíte se světem, půjde s vámi kamkoliv. Výcvik nepotřebuje, kolie je povahově velmi jemná a přizpůsobivá a stačí jí přirozeně vychovat v rámci domácí smečky. Vůči ostatním psům a lidem nekonfliktní, všude chodíme navolno. Zvěř nehoní, je to ovčanda a hlídá si svoje domácí stádečko.
Srst skoro ideál - ne moc dlouhá, ale hustá podsada, s přehledem snese rozmary počasí i zimní výlety. V plískanicích stačí otřít břicho a tlapky a je čistá. Jen musím upozornit, že hodně líná. Jako že opravdu hodně a celoročně.
Nechce být sama, musí být doma se svojí smečkou, ale to píšete, že bude. Takže já to vidím jasně
Já osobně bych do NO taky nejspíše nešla, už jenom kvůli tomu jak jsou na tom se zdravím (a to celočerné pracáky můžu).
Každopádně co znám choďáky - jsou to takoví ťunťové, domů bych to asi nechtěla.
Osobně bych nezatracovala ani toho auo, pokud se poohlédnete třeba i po nějakém outcrossu (ale těch tady u nás moc není, to je fakt). Sice chlupatí medvídci úplně nebudí respekt, ale "ohlídat" rodinu většinou dokáží celkem slušně. Hodně z nich je i celkem odtažitých od cizích lidí. Problém se psy také moc nemívají.
Rotvík mne také napadl, ale jak jsou na tom v zimě nevím. Každopádně ty, co znám jsou celkem fajn psi a bonus je že se k vám jen tak někdo nepřiblíží
Jak jsem to letmo prolétla, viděla jsem pár zmínek na borderu a tam můžu jenom říct - NE. Nejen že ohlídají veliké kulové, ale většinou milují lidi a to fakt všechny. Naopak v posledních letech pozoruji dost komplikované vztahy vůči ostatním psům (vím, sama mám něco takového doma taky).
Výstavní tervík nebo groenendael by taky nemusel být úplně blbý nápad, ale tam je potřeba fakt hodně dobře vybírat, protože to často jsou docela bojínci.
Střední knírač je asi nejlepší tip, co tu podle mne byl zmíněn

janaa
napsal(a):
Já si teda neumím představit krátkosrstou kolii,jak vzbuzuje respekt,pardon
Za mě mi z celé diskuze nejlépe vychází ten knírač, střední nebo velký, super pesani
Jj, vždyť jsem psala, že s tou obranou to bude slabší . Ale zase do sportovně založené rodiny se 4 dětmi skvělý parťák, navíc pes má být nekonfliktní atd. Měla jsem i černého knírače (středňáka), ten respekt vzbuzoval. Velmi sebevědomý a celkem tvrdohlavý pes s horkou hlavou, který rozhodně potřeboval výcvik (což zadavatel nechce) a těch konfliktních situací s jiným samcem taky pár bylo. Byl báječnej a milovali jsme ho, o tom žádná, ale s kraťandou je to mezi lidmi a psy při častých výletech mnohem víc na pohodu. Ono to asi ve většině případů bude něco za něco.
napsal(a):
Zadavatel
Prioritu má vyrovnaná nekonfliktní povaha do rodiny, zvládání počasí léto/zima, cestování, tůry - obrana je vítaná vlastnost. ¨
Se mi zdá, že tu v návrzích ještě nebyl zmíněn belgický ovčák. Malinoise nebrat, ani vyštěpence z nich. Ale klidnější tervueren nebo vyrovnaný groenendael (navíc ten je černý = zlý!) by mohli splňovat vaše kritéria.
Návrhů zde padlo dost, držím palce, ať si vyberete čtyřnožce, který bude vyhovovat celé rodině.
Zakladatel pravil, že není typ na časté cvičení, to se mi s belgičákem vylučuje.

když na to přijde, tak na obranu lze pořídit nějaký ten paralyzér či pepřák

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Rotvajler na dlouhe tury, v zime? Fakt ne
A proč by ne?

napsal(a):
Pepřák nebo paralyzér nepohlídá odložený batoh, věci,...
napsal(a):
On ten pes funguje i jaksi preventivně. Já se nechci jen ubránit, já nechci být vůbec napadena, a na to ten pes funguje lépe než pepřák v ruce.
Jinak samozřejmě souhlasím, už proto, že o toho psa se budu bát, kdežto o pepřák/paralyzér ne.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.47.242
napsal(a):
Už to tady padlo - krátkosrstá kolie. Pro požadavky zadavatele téměř ideální, jen si nejsem jistá, jak bude bránit svou rodinu, kdyby šlo do tuhého. Ale když zaštěká (má hodně hluboký hlas), tak budí respekt, to ano.
Máme už druhou fenku a jsme cestovatelé a chodiči - jezdí s námi všude a na Šumavě dávala bez problémů denně 30 km. Povaha pohodová, bezproblémová, jen pozor při výběru štěněte na případnou bázlivost. Když jí v mládí seznámíte se světem, půjde s vámi kamkoliv. Výcvik nepotřebuje, kolie je povahově velmi jemná a přizpůsobivá a stačí jí přirozeně vychovat v rámci domácí smečky. Vůči ostatním psům a lidem nekonfliktní, všude chodíme navolno. Zvěř nehoní, je to ovčanda a hlídá si svoje domácí stádečko.
Srst skoro ideál - ne moc dlouhá, ale hustá podsada, s přehledem snese rozmary počasí i zimní výlety. V plískanicích stačí otřít břicho a tlapky a je čistá. Jen musím upozornit, že hodně líná. Jako že opravdu hodně a celoročně.
Nechce být sama, musí být doma se svojí smečkou, ale to píšete, že bude. Takže já to vidím jasně
To uz spis ten bso nez kratkoarsta kolie.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
To uz spis ten bso nez kratkoarsta kolie.
To pochybuji. Znám teda osobně asi jen tři tyhle kolie, ale jsou jak alarm. Nikoho nerozkoušou, ale hlásič to je parádní. Jedna z nich se střídá u ovcí a v krámě a ten majitel tam vůbec nemusí být, ona mu volá :-)
Navíc se zapomíná, že pokud jakože není útok, můj pes nesmí nikoho napadnout. Když bude mít útočník zbraň, tak už můj pes chrání můj život, to je ok, ale jinak? Ani náhodou. Tudíž na nějaký štěkot a zalarmování tábora stačí cokoli /nejlépe černého/ a ne 20 v kohoutku a nemusím se bát, že místo zloděje půjdu bručet já, že jo.
A má snášet lidi a psy. A promiňte, ale bílý pes mě ani trochu neděsí :-)
Je rozdíl vybírat mezi jedinci plemene, co má bázlivost ve standardu, a např. těmi knírači. Jsem v životě bázlivého stájového pinče neviděla. Kolie - k cizím rezervovanější. Lassie - znala jsem dvě hlídací, nikdo tou zahradou neprošel, normálně trhači :-) ale to už je dávno. Na výletění, 4 děti, další pes doma,... se ale něco mimo klidnou hladinku moc nehodí.
napsal(a):
Co je Zvon?
https://cs.wikipedia.org/wiki/Velk%C3%BD_Zvon
asi toto?
Jinak můj výběr by byl podobný - knírač, velký pudl, beauceron, černý rus nebo bouvier.

GAELLE
napsal(a):
https://cs.wikipedia.org/wiki/Velk%C3%BD_Zvon
asi toto?
Jinak můj výběr by byl podobný - knírač, velký pudl, beauceron, černý rus nebo bouvier.
Ne ten to není, pak je taky Zvon skála v Jizerkách, ale ten to taky není, ale skála to je, jenže podstatně menší, tady u nás v lese.

Joohana
napsal(a):
Zakladatel pravil, že není typ na časté cvičení, to se mi s belgičákem vylučuje.
Není belgičák jako belgičák. Znala jsem pohodové tervíky, pohodové groeny, trávili s rodinami čas na výletech, táborech, dovolených. Někteří žili v bytech, jiní přes noc v kotci, ale i tak to byli fajn parťáci do rodiny s dětmi. Žádní hyperaktiváci, stačila jim procházka jednou denně nebo v případě nouze vyběhání po zahradě. Hlavní pro ně bylo být součástí smečky.
No nic, zadavatel se odmlčel, ví bůh, zda si další tipy pročte.
napsal(a):
Není belgičák jako belgičák. Znala jsem pohodové tervíky, pohodové groeny, trávili s rodinami čas na výletech, táborech, dovolených. Někteří žili v bytech, jiní přes noc v kotci, ale i tak to byli fajn parťáci do rodiny s dětmi. Žádní hyperaktiváci, stačila jim procházka jednou denně nebo v případě nouze vyběhání po zahradě. Hlavní pro ně bylo být součástí smečky.
No nic, zadavatel se odmlčel, ví bůh, zda si další tipy pročte.
No já psala jinde, znám jen jednoho tervíka, ale je to prostě pracovní pes, vyžaduje mega pohybu a k tomu práci, je velice temperamentní, pořád jako na jehlách. Takového psa bych neporadila někomu, kdo nechce pravidelně cvičit, ale spíš vychovat a konec.

Když bude mít útočník zbraň, tak už můj pes chrání můj život, to je ok, ale jinak?
Když bude mít útočník zbraň, tak první zastřelí psa. Tvrdého útočníka asi odradí jenom stejně tvrdý pastevec, možná pes cíleně cvičený na obranu ( to zadavatel nechce ).
A takové normální oblezy odradí i střední nebojsa.
A kdysi jsem četla a už jsem to tu zmiňovala, jak v Praze zahnal násilníka malý knírač.
Když násilník majitelku povalil, zakousl se mu pes do ucha a držel.
Otázka

XXX.XXX.230.195
Tuhle příhodu kdysi psali v Pes přítel člověka. Pikantní na tom bylo, že chlap napadení popíral a naopak si stěžoval, že ho pes pokousal. Ale právě neuměl vysvětlit to ucho😀

Otázka
napsal(a):
Tuhle příhodu kdysi psali v Pes přítel člověka. Pikantní na tom bylo, že chlap napadení popíral a naopak si stěžoval, že ho pes pokousal. Ale právě neuměl vysvětlit to ucho😀
Ano, a kdysi tady některá z diskutujících reagovala, že tu paní znala z venčení.
Já myslím, že pes často odradí lumpy prostě proto, že je to komplikace. Jedno jaký pes, když mě někdo přepadne v parku a bude chtít znásilnit, asi u toho nepotřebuje hystericky štěkající čivavu, budí to pozornost a to násliník nechce. Jasně, čivavu stačí nakopnout... ale trefte se do čivavy, když zároveň musíte držet ulovenou ženskou... Zbytečná komplikace. To stejné u vykradení baráku. Když bude zloděj chtít konkrétně jeden dům, zneškodní i pastevce. Ale obyčejný zlodějíček si vybírá cestu nejmenšího odporu a s tím se nutnost zneškodnit jakéhokoliv psa neslučuje. V mém předchozím bydliště se jednu dobu kradlo hodně. Zaměřil se na ten region nějaký gang. A vykradli jen baráky, kde neměli psa.
Co si zloděj lapka asi neuvědomuje, tak když mě někdo přepadne bude chtít peněženku a mobil bez psa, odevzdám obojí a prát se kvůli tomu nebudu. Když mě někdo napadne se psem a bude chtít zneškodnit mého psa, prát se budu jako lvice.
Pro zakladatele, jestli to čte... Nehledala bych psa obranáře, stačila by mi ta prevence pes = komplikace pro lapku, volila bych psa, co nevypadá jako labrador, ten hrůzu prostě nebudí. Ale ve skutečnosti bych po psovi nechtěla nějaké hlídání a bránění, že mě vzbudí, když se kolem bude někdo pohybovat, stačí, o zbytek se postarám já. Hlídání odložených batohů a jiných předmětů je ošidné, protože pes pak vystartuje po někom, kdo jen projde okolo a to fakt nechcete.

Fatia
napsal(a):
Já myslím, že pes často odradí lumpy prostě proto, že je to komplikace. Jedno jaký pes, když mě někdo přepadne v parku a bude chtít znásilnit, asi u toho nepotřebuje hystericky štěkající čivavu, budí to pozornost a to násliník nechce. Jasně, čivavu stačí nakopnout... ale trefte se do čivavy, když zároveň musíte držet ulovenou ženskou... Zbytečná komplikace. To stejné u vykradení baráku. Když bude zloděj chtít konkrétně jeden dům, zneškodní i pastevce. Ale obyčejný zlodějíček si vybírá cestu nejmenšího odporu a s tím se nutnost zneškodnit jakéhokoliv psa neslučuje. V mém předchozím bydliště se jednu dobu kradlo hodně. Zaměřil se na ten region nějaký gang. A vykradli jen baráky, kde neměli psa.
Co si zloděj lapka asi neuvědomuje, tak když mě někdo přepadne bude chtít peněženku a mobil bez psa, odevzdám obojí a prát se kvůli tomu nebudu. Když mě někdo napadne se psem a bude chtít zneškodnit mého psa, prát se budu jako lvice.
Pro zakladatele, jestli to čte... Nehledala bych psa obranáře, stačila by mi ta prevence pes = komplikace pro lapku, volila bych psa, co nevypadá jako labrador, ten hrůzu prostě nebudí. Ale ve skutečnosti bych po psovi nechtěla nějaké hlídání a bránění, že mě vzbudí, když se kolem bude někdo pohybovat, stačí, o zbytek se postarám já. Hlídání odložených batohů a jiných předmětů je ošidné, protože pes pak vystartuje po někom, kdo jen projde okolo a to fakt nechcete.
Já půjdu tak trochu proti proudu. Kdybych si vybírala psa na cesty se spaním pod širákem, tak určitě takového, který účinně zasáhne, kdyby něco. Ale já obecně tihnu k velkým silným nebojácným psům, u kterých lze předpokládat, že by jejich zásah nebyl pro srandu králíkům.

napsal(a):
Já půjdu tak trochu proti proudu. Kdybych si vybírala psa na cesty se spaním pod širákem, tak určitě takového, který účinně zasáhne, kdyby něco. Ale já obecně tihnu k velkým silným nebojácným psům, u kterých lze předpokládat, že by jejich zásah nebyl pro srandu králíkům.
No upřímně já mám taky raději vedle sebe psa, se kterým se cítím v bezpečí a docela dlouho mi trvalo, když mi umřela Sára, než jsem se zase začala cítit v "bezpečí" s Ginou.
Navíc třeba Gina myslím, že je naprosto ideální povaha...klidná, lidí si nevšímá, zvládá s přehledem i davy, zároveň se nebojím, že když jí náhodně někdo pohladí, tak že mu ukousne palici. Vím, že kdyby něco, tak udělá max pro to, aby dotyčného zahnala, ale pokud by došlo na lámání chleba, tak dneska už jsem si jistá, že by mě nedala.
Sice jsem zvyklá na radikálnější povahu...mít vedle sebe Terminátora, ale ani Matka Terezoid není k zahození.
Ale na druhou stranu je takové zvíře dost nepraktické na cestování veřejnou přepravou.
Teď mimo téma...dneska mě pobavil manžel, když mi říkal, abych nenechávala malého bez dozoru na dvoře, že někdo půjde okolo, uvidí ho, vykopne branku a ukradne ho....tak mu říkám "Je tam s Ginou, jestli někdo půjde okolo a vykopne branku, tak to je to poslední, co udělá resp. dál už se stejně nedostane a určitě si žádné štěně neodnese"

napsal(a):
No upřímně já mám taky raději vedle sebe psa, se kterým se cítím v bezpečí a docela dlouho mi trvalo, když mi umřela Sára, než jsem se zase začala cítit v "bezpečí" s Ginou.
Navíc třeba Gina myslím, že je naprosto ideální povaha...klidná, lidí si nevšímá, zvládá s přehledem i davy, zároveň se nebojím, že když jí náhodně někdo pohladí, tak že mu ukousne palici. Vím, že kdyby něco, tak udělá max pro to, aby dotyčného zahnala, ale pokud by došlo na lámání chleba, tak dneska už jsem si jistá, že by mě nedala.
Sice jsem zvyklá na radikálnější povahu...mít vedle sebe Terminátora, ale ani Matka Terezoid není k zahození.
Ale na druhou stranu je takové zvíře dost nepraktické na cestování veřejnou přepravou.
Teď mimo téma...dneska mě pobavil manžel, když mi říkal, abych nenechávala malého bez dozoru na dvoře, že někdo půjde okolo, uvidí ho, vykopne branku a ukradne ho....tak mu říkám "Je tam s Ginou, jestli někdo půjde okolo a vykopne branku, tak to je to poslední, co udělá resp. dál už se stejně nedostane a určitě si žádné štěně neodnese"
Pes typu velký knírač, černý rus, briard, rotvajler - proč nepraktický pro cestování hromadnou dopravou? Příliš velký? Nebo proto, že dokáže být nekompromisní? Nebavíme se o zabijákovi na potkání, ale o vyrovnaném psovi se schopností zasáhnout na obranu pána...
Nedoporučuji pastevce, ten by se pro účely zadavatele nehodil...

napsal(a):
Pes typu velký knírač, černý rus, briard, rotvajler - proč nepraktický pro cestování hromadnou dopravou? Příliš velký? Nebo proto, že dokáže být nekompromisní? Nebavíme se o zabijákovi na potkání, ale o vyrovnaném psovi se schopností zasáhnout na obranu pána...
Nedoporučuji pastevce, ten by se pro účely zadavatele nehodil...
To jsme se špatně pochopily, já měla na mysli jen konkrétně Ginu, že je vlastně ideální, ale nepraktická pro veřejnou dopravu...možná jsem to špatně napsala.

Takhle jednou nastoupili do vlaku dva medvědi, co šli asi rovnou z řeky, dobré louže tam nechali :-) Věřím, že do přecpané MHD by je ani nenechali nastoupit.
A ta velikost... busy, metro, to ještě jde, ale vlaky tady v kraji (a jezdí už i víc jak 100 km odsud) jsou pro psy úplně hrozné. Nevejde se tam můj pes a to má půl metru. Pod sedačkami není prázdno, a když sedíme dva lidi proti sobě, tak se tlučeme koleny.
Celkem mi to leze na nervy, takže jsem přestala jezdit vlakem. (a taky tam nemaj stůl a závěsy a okna :D)
No ale krátkochlupý pes schne skoro hned.
S tím zásahem... zcela o velikosti to nebude... jo, velký pes je strašidelný, ale víte co... hlavně ať nehledá ten rukáv :D
napsal(a):
Já mluvím o českých luzích a hájch... Prostě jsem se nikdy nedostala do situace, kdy bych potřebovala zásah psa větší než upozornění, bacha, někdo jde. V některých případech je užitečnější zůstat kolemjdoucím neviděn (spaní někde, kde se spát uplně nemá), v těch dalších stačilo hlášení. Byl to jednou houbař, několikrát lesák či myslivec, nikdy jsem ale nezažila situaci takovou, kdy jsem se kolemjdoucího bála. A to jsem jezdila ven od dětství se skauty, poprvé na samostatném vandru jsem byla v 15, 2 holky v Českém lese. Párkrát jsem zažila nepříjemného ožralu v nějaké vesnické putyce, ale i tam by pes obranář jen zbytečně eskaloval situaci.

Fatia
napsal(a):
Já mluvím o českých luzích a hájch... Prostě jsem se nikdy nedostala do situace, kdy bych potřebovala zásah psa větší než upozornění, bacha, někdo jde. V některých případech je užitečnější zůstat kolemjdoucím neviděn (spaní někde, kde se spát uplně nemá), v těch dalších stačilo hlášení. Byl to jednou houbař, několikrát lesák či myslivec, nikdy jsem ale nezažila situaci takovou, kdy jsem se kolemjdoucího bála. A to jsem jezdila ven od dětství se skauty, poprvé na samostatném vandru jsem byla v 15, 2 holky v Českém lese. Párkrát jsem zažila nepříjemného ožralu v nějaké vesnické putyce, ale i tam by pes obranář jen zbytečně eskaloval situaci.
Ano, znám takové názory. "Když se to nestalo mně, tak se to nestává." Nebo to prostě není. Jedna kolegyně, dnes již v důchodu, mi takhle tvrdila, že je výmysl, že za socialismu nemohli někteří studovat, protože jí se to nestalo, a nezná nikoho, komu ano.
Vlastně je mi jedno, co si kdo pořídí. A možná je dobře, že mnou preferovaná plemena ne.

Fatia
napsal(a):
Možná se mi to nestává, že jsem ošklivá a chudá :D já nevím. netvrdím, že se to neděje nikdy, ale zakladatel je chlap, fyzicky zdatný, když pořádá takové pochody...
To máte pravdu, je to chlap. A je na něm, aby si to vyhodnotil sám.
Každý tu do těch rad promítáme své zkušenosti a náhled. Já bych řekla, že dnes, kdy se v přírodě pohybuje mnohem víc lidí než dejme tomu před třiceti lety, je paradoxně méně bezpečno než tehdy. Nemyslím jen ublížení na zdraví, ale oloupení, třeba ve spánku.
To je jasný, že každý promítáme svoje zkušenosti. Já to třeba krom těch osobních zakládám své mínění na tom, jaký psy obvykle na takových těch půldenních/celodenních výletech potkávám. A prostě převládají malí kříženci velikost cca jack russel a trochu míň je těch do velikosti dejme tomu viszly.
Fakt si nepamatuju, kdy naposledy jsem potkana na túře někoho třeba s briardem, hovavartem, nebo třeba i zlaťákem (na to, jak jsou početný), německým ovčákem atd. Z toho mi vychází, že buď lidi s tímhle stylem života preferujou menší psy, a pak ví proč, nebo když mají větší čokly, tak je pro ně z nějakýho důvodu jednodušší je nechat doma.

mi připomnělo - zrovna otec vrhu HW, kde jsem byla čekatel na štěně (který se nakonec nekonal) žil se svým majitelem toulkami po horách. Brácha mého psa taktéž. Vím o dalších.
Ale je fakt, a je třeba si to uvědomit, že velký/větší hlídač je nejen plus coby bodygard, ale i velká zodpovědnost člověka, coby majitele potencionální zbraně.
U velkého psa může být problém pohybový aparát, s čímž menší plemena asi nebudou mít problém.
+ skladnost, hmotnost (přenést, poponést či rovnou nést dále,....)
A např. po tom HW sáhnou spíše lidé, kteří s ním zrovna aktivity neplánují - vždyť je to pes "nádvorní".
Mně se teda naopak osvědčuje mít na výletech, túrách , trecích apod. Spíše nekonfliktního psa. Všude je mraky lidí a psů a je fajn, že nemusím řešit, s kým se můj pes nesnese. Nemusím řešit, jestli se někde z ničeho nic neobjeví člověk, kterýho bude můj pes chtít zardousit. Můžu ho v nocovišti v klidu pustit, ve stanu v klidu spí a nedělá bordel na vše co se kolem šustne. Hodně mi to na mém psu vyhovuje, že ho můžu vzít všude a je v klidu. Vhodné právě i do dopravních prostředků, restaurací atd. Na druhou stranu, když jsme stanovali v Rakousku u silnice a v noci přijela banda motorkářů, tak hlídal jak pes baskervilsky. Než zjistil, že jsou neškodní, ale podle mě každý pes hlídá, když jde do tuhého. A je to vše mnohem jednodušší se psem nekonfliktním.

ale já měla HW psa zcela nekonfliktního

Andrýsek3
napsal(a):
Mně se teda naopak osvědčuje mít na výletech, túrách , trecích apod. Spíše nekonfliktního psa. Všude je mraky lidí a psů a je fajn, že nemusím řešit, s kým se můj pes nesnese. Nemusím řešit, jestli se někde z ničeho nic neobjeví člověk, kterýho bude můj pes chtít zardousit. Můžu ho v nocovišti v klidu pustit, ve stanu v klidu spí a nedělá bordel na vše co se kolem šustne. Hodně mi to na mém psu vyhovuje, že ho můžu vzít všude a je v klidu. Vhodné právě i do dopravních prostředků, restaurací atd. Na druhou stranu, když jsme stanovali v Rakousku u silnice a v noci přijela banda motorkářů, tak hlídal jak pes baskervilsky. Než zjistil, že jsou neškodní, ale podle mě každý pes hlídá, když jde do tuhého. A je to vše mnohem jednodušší se psem nekonfliktním.
Nikde v této diskuzi nikdo nedoporučuje konfliktního psa.

Andrýsek3
napsal(a):
Ale ostrého ano.
Ano, psa, který je v případě, že to situace vyžaduje, schopen účinně zasáhnout. To ale neznamená, že musí být konfliktní. A taky proč by měl být? Zrovna ten černý rus je velice příjemný rodinný pes, který je schopen vyjit s jinými psy, lidí si nevšímá (mám ráda psy, kteří nemilují cizí lidi), cestování mu nedělá problém, zima mu nedělá problém,...
napsal(a):
Ano, psa, který je v případě, že to situace vyžaduje, schopen účinně zasáhnout. To ale neznamená, že musí být konfliktní. A taky proč by měl být? Zrovna ten černý rus je velice příjemný rodinný pes, který je schopen vyjit s jinými psy, lidí si nevšímá (mám ráda psy, kteří nemilují cizí lidi), cestování mu nedělá problém, zima mu nedělá problém,...
Já jsem na vás ale vůbec nereagovala, jen píšu svou zkušenost, že se mi se sluníčkovým psem zdá vyletování v našich končinách pohodovější, než s ostrým hlídačem.

Z pohledu majitele psů "s názorem", při množství lidí které proudí na hory je někdy hodně vyčerpávající dávat pozor, ať někdo nemá potřebu jít muchlat toho sladkého medvídka, který by přeci nikomu neublížil (přestože nosí na postroji upozornění že kouše).
Nicméně i ostrý pes se dá vychovat aby byl zvládnutelny aby se nezakusoval do všeho co se ochomytne moc blízko a nemám aspoň na našich výletech obavu z ničeho, kluci by mě nedali.
Jinak mí tibeti zvládnou i 20 km za den, ale nebrala bych to jako doporučení molosse na túry, jsou dle mne vhodnější plemena.

přestože nosí na postroji upozornění že kouše
jen takovy OT dotaz - s timhle upozornenim nemuze byt problem, kdyz se neco stane?
vsak na plot se taky nemaji davat cedule "zly pes"

S lidma je to těžký. V létě v lese ( když ještě byla psice v plné síle ) se k nám hnala houbařka a rovnou po psové. Ta už řvala jak protržená. "Nechoďte k ní, kousne vás" - "Ale děte, to je ten pejsek, co tancuje" - já už psa za sebou a ona furt ty pazoury po ní.
Pomohlo až mé "Jděte do prd...!"
A teď mi řekněte, kdyby ji kousla......A že by ji kousla, vím celkem jistě.

napsal(a):
přestože nosí na postroji upozornění že kouše
jen takovy OT dotaz - s timhle upozornenim nemuze byt problem, kdyz se neco stane?
vsak na plot se taky nemaji davat cedule "zly pes"
Nosí i košík, takže reálně nikoho pokousat nemůže. Mám to na něm hlavně proto aby to lidi vůbec odradilo na něj sahat, protože jemu náklonnost cizích lidí vadí. Sto lidí i pohladit nechá byť nerad, ale do stoprvniho vyjede natvrdo a nechci ho vystavovat něčemu co je proti jeho přesvědčení.
Reálně nevím, co by mi hrozilo, pokud by opravdu někoho rafnul, zatím pokousal jen lidi, kteří mě nezalovali, ale pes je proti tomuto zajištěny právě tím košem, takže snad to ani nebudu muset řešit.

Viděla jsem na žlutém /barva mezinárodně na psech známá jako "mám problém, nechte mě být"/ šátku napsané "jsem nervózní" :-)

napsal(a):
Nosí i košík, takže reálně nikoho pokousat nemůže. Mám to na něm hlavně proto aby to lidi vůbec odradilo na něj sahat, protože jemu náklonnost cizích lidí vadí. Sto lidí i pohladit nechá byť nerad, ale do stoprvniho vyjede natvrdo a nechci ho vystavovat něčemu co je proti jeho přesvědčení.
Reálně nevím, co by mi hrozilo, pokud by opravdu někoho rafnul, zatím pokousal jen lidi, kteří mě nezalovali, ale pes je proti tomuto zajištěny právě tím košem, takže snad to ani nebudu muset řešit.
jako osobne chut lidi, sahat na cizi psy uplne nechapu.
ale ten napis by me nenapadnul davat, no.

napsal(a):
Viděla jsem na žlutém /barva mezinárodně na psech známá jako "mám problém, nechte mě být"/ šátku napsané "jsem nervózní" :-)
Jo ten šátek prostě může označovat psa po operaci v rekonvalescenci, bojínka...

napsal(a):
Bohužel u mě se žluté cokoliv kdekoliv neosvedcilo. Lidi zajímá jen to, že si chcou pohladit medvídka.
OT, minule jsem se vracela s ponikem z vyjížďky a zastavilo u nasich ohrad auto. Pan co vystoupil, se ptal, jestli jsou i v druhé ohradě koně, že jim přivezli mrkvicky. Říkám že ano ale že to není vhodné a slušně jsem mu vysvětlila, proč. Nabídla jsem mu, ať přijedou na stáj, autem možná 5 vteřin, že můžou dát pod dozorem naším konim, že udělají lépe, než krmit natajno. Pan mi řekl že on sice ví, že se krmit cizí zvířata nesmí, ale že manželka krmit prostě chtěla, poděkoval a odjeli pryč. A o tom je dnešní společnost. Spousta lidí sobecky hledí jen na svoje potřeby, že něco chtějí a neexistuje varianta, že to ne získají i kdyby měl pes v hubě ceduli, že cizí nesnese...
napsal(a):
Já ho zase úplně chápu, asi jsem ještě nepotkala psa, u kterého by mě nepřepadla touha si ho pohladit a podrbat.
Ale vždycky se zeptám majitele nebo doprovodu a důsledně dodržuji, co mi řeknou. A nikdy nehladím psa, který ode mě ustupuje, uhýbá, bručí nebo jinak projevuje diskomfort.

Varaxi
napsal(a):
Já ho zase úplně chápu, asi jsem ještě nepotkala psa, u kterého by mě nepřepadla touha si ho pohladit a podrbat.
Ale vždycky se zeptám majitele nebo doprovodu a důsledně dodržuji, co mi řeknou. A nikdy nehladím psa, který ode mě ustupuje, uhýbá, bručí nebo jinak projevuje diskomfort.
zeptá se na možnost hlazení hodně lidí - hlavně děti bych řekla, že jsou přímo vzorné. A pak jsou ti, kteří se vrhnou psovi kolem krku a ještě vám hodí mobil, ať je vyfotíte. Nebo bláznivý tatík, který na dogu vysadí (bez jakéhokoli varování předem) svého maličkého synka... no a jižní Evropa je vůbec kapitola sama pro sebe... Tam očekávají, že je to hračka a dekorace na focení.
Naštěstí všechny naše dogy byly manekýni se smyslem pro humor a nemusela jsem se bát, že se oženou. Jen Betka nemusela dítka tak od 4 do 10 let - ale jednak si dala říct (rozhodně by nevyjela a dala se i pohladit, když jsem ji poprosila ) a druhak uměla i zavrčet - a to panečku zastaví každého...
Uvidíme, co nový mamutek... zatím lidumil je a dětí už se taky vůbec nebojí. Těch pár útěků domů ze zahrady před jejich hlasy byl asi opravdu jen strach z neznáma... a už se ochodil...

napsal(a):
Já to taky chápu, i když mám vlastního (a skoro vždycky jsem měla), tak stejně mám touhu pomuckat prakticky každého psa, kterého potkám. Samozřejmě se souhlasem majitele, ale mi to dělá strašně dobře, ty psí kožichy a psí oči, no .... A věkem se to spíš zhoršuje
napsal(a):
Já to taky chápu, i když mám vlastního (a skoro vždycky jsem měla), tak stejně mám touhu pomuckat prakticky každého psa, kterého potkám. Samozřejmě se souhlasem majitele, ale mi to dělá strašně dobře, ty psí kožichy a psí oči, no .... A věkem se to spíš zhoršuje
Hladila jste si někdy naháče? Naprosto neskutečný zážitek. Od té doby ho chci. Naprosto nemám podmínky, ale až budu stará a zimomřivá, pořídím si perského naháče. :)

Je zajímavý, že se mi nikdy nikdy nestalo, že by se mi na psa někdo vrhal nekontrolovaně a bez zeptání. Asi to bude tím, že on o kontakt s kolemjdoucími zrovna stál. Třeba to lidi nějak vycítí, že nějaký pes fakt nechce pohladit, a tím víc je to k němu láká

Joohana
napsal(a):
Tak to já chápu, vždycky jsem chtěla psa, ale rodiče ne. Tak člověk aspoň muchlá cizí psy, když může.
me tam vypadlo "bez dovoleni" hladi psy

napsal(a):
Je zajímavý, že se mi nikdy nikdy nestalo, že by se mi na psa někdo vrhal nekontrolovaně a bez zeptání. Asi to bude tím, že on o kontakt s kolemjdoucími zrovna stál. Třeba to lidi nějak vycítí, že nějaký pes fakt nechce pohladit, a tím víc je to k němu láká
me uz dlouho taky ne
jeden cerny pes s pichlavýma "zlyma " ocima a druhy, 55 kg zive vahy, misto hlavy kybl, vecne oslintaný a pri sebemensim naznaku sympatii z druhe strany velmi, velmi kontaktni = skace do vysky oci - to je dost spolehliva kombinace na to, aby se k nam lidi nepriblizovali
zadne napisy na nich nepotrebuju
ale pak me prekvapi, kdyz jdu na veterinu jen se stenetem, ze najednou lidi navazuji hovor a chteji si ho hladit
uz nejsem zvykla
napsal(a):
Bohužel u mě se žluté cokoliv kdekoliv neosvedcilo. Lidi zajímá jen to, že si chcou pohladit medvídka.
OT, minule jsem se vracela s ponikem z vyjížďky a zastavilo u nasich ohrad auto. Pan co vystoupil, se ptal, jestli jsou i v druhé ohradě koně, že jim přivezli mrkvicky. Říkám že ano ale že to není vhodné a slušně jsem mu vysvětlila, proč. Nabídla jsem mu, ať přijedou na stáj, autem možná 5 vteřin, že můžou dát pod dozorem naším konim, že udělají lépe, než krmit natajno. Pan mi řekl že on sice ví, že se krmit cizí zvířata nesmí, ale že manželka krmit prostě chtěla, poděkoval a odjeli pryč. A o tom je dnešní společnost. Spousta lidí sobecky hledí jen na svoje potřeby, že něco chtějí a neexistuje varianta, že to ne získají i kdyby měl pes v hubě ceduli, že cizí nesnese...
Luci, mňa by zaujímalo, ako sa tvoji medvedi znášajú s dvomi bielymi medvedicami,čo k vám pribudli do partie. Ide to,nejde to?
napsal(a):
No neřekla bych, mně se vždy lidi ptali, tedy u prvního ne, ten občas sám šel k cizímu člověku a nechal se pohladit. Pes číslo dvě to neměl rád a nikdy se mi nestalo, že by se někdo nezeptal, přišlo mi, že lidi poznali, že to není dobrý nápad a pro jistotu se zeptali a u Maliny, i když sama k lidem jde, tak se stejně zeptají zda jí mohou pohladit, což já sama takhle slušná dost často nejsem. Když ke mně přiběhne pes a vrtí ocasem a mám pocit, že mě vítá, tak se ptám, zda ho můžu pohladit už s rukou na jeho hlavě

domi.t
napsal(a):
Luci, mňa by zaujímalo, ako sa tvoji medvedi znášajú s dvomi bielymi medvedicami,čo k vám pribudli do partie. Ide to,nejde to?
Medvědi jsou gentlemani a nálady holek snáší tolerantne, nejdou s nimi do konfliktu a ustoupí. Vesměs spolu vychází výborně, ale zatím spolu nesdílí domácnost, tak jsem sama zvědavá, jestli a až na to dojde, jaké to bude

"Můžu si ho pohladit?" K hlavě se blížila ruka, pes zedl čumák, je-li v ní třeba i dobrota.
Ruka cukla. K hlavě se blížila ruka......I trpělivý pes přestal být trpělivý, když to bylo po páté, po sedmé......Následovala výčitka....."Řekla jste pohladit, to nebylo pohlazení, to bylo driblování"

Trickyvoo
napsal(a):
No neřekla bych, mně se vždy lidi ptali, tedy u prvního ne, ten občas sám šel k cizímu člověku a nechal se pohladit. Pes číslo dvě to neměl rád a nikdy se mi nestalo, že by se někdo nezeptal, přišlo mi, že lidi poznali, že to není dobrý nápad a pro jistotu se zeptali a u Maliny, i když sama k lidem jde, tak se stejně zeptají zda jí mohou pohladit, což já sama takhle slušná dost často nejsem. Když ke mně přiběhne pes a vrtí ocasem a mám pocit, že mě vítá, tak se ptám, zda ho můžu pohladit už s rukou na jeho hlavě
Souhlasím, pokud mě nějaký pes vítá bez zeptání, taky se neptám, jestli si psa můžu pohladit

napsal(a):
Souhlasím, pokud mě nějaký pes vítá bez zeptání, taky se neptám, jestli si psa můžu pohladit
Já teda musím říct, že cizí psy bez dovolení nehladím, ale když ke mě přiběhne pes, takovej ten klasický mazlindací loudil o pohlazení, tak se taky neptám....ještě jsem se nesetkala s tím, že by to nějakýmu páníkovi vadilo, spíš pak zní hlášky typu..."Punťo, neotravuj paní....on je hroznej, on by se mazlil s každým...budete špinavá..oslintaná...od chlupů..." a to já jsem stejně, takže je mi to jedno.
napsal(a):
Medvědi jsou gentlemani a nálady holek snáší tolerantne, nejdou s nimi do konfliktu a ustoupí. Vesměs spolu vychází výborně, ale zatím spolu nesdílí domácnost, tak jsem sama zvědavá, jestli a až na to dojde, jaké to bude
Ooo,to bude napínavé! Ale myslím,že dámska spoločnosť im len prospeje,zvlášť keď vedia,čo sa patrí😉

na druhou stranu to může být motivace k rozbrojům