BARF - sestavení krmné dávky

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.4.2022 10:58

Ahoj, krmím barfem a mám z toho zase hlavu jako balon. Myslela jsem si že mám dobře sestavenou krmnou dávku, že krmím pestře, ale prý úplně špatně

Mám na mase prvního psa. No je těžké když tomu člověk nerozumí poznat kdo má pravdu a kdo ne. Jídelníček mám sestavený podle p. Novosádové, podle některých lidí je to úplně špatně.

Můžete mi vy co tomu rozumíte, prosím jako lajkovi napsat konkrétně kolik čeho dávat?

Pes váží 10,7kg, počítám z 11kg. Věk 2 roky. Dávám 3% z váhy, takže denní porce 330g.
Abych si to mohla porovnat, zajímá mě kolik % svaloviny (+ kolik druhů masa je třeba střídat), kolik % kostí a kolik % vnitřností? Pokud dáváte zeleninu (ovoce) tak taky kolik % z denní dávky?

Jaké vnitřnosti? Asi budu za blbce, ale dávám kuřecí srdíčka a žaludky a ony to prý nejsou ani vnitřnosti, ale počítá se za svalovinu. Takže jsem v podstatě nedávala doteď žádné. Nějak mně tohle nedošlo.
Dršťky krmit nechci a kupuju maso pro lidskou spotřebu, jak kvůli kvalitě (masu pro psy nevěřím) tak kvůli velikosti závozu.

Já vím že to hodně lidí dává odhadem, každý den jinak, ale já řeším to aby měl vše vyvážené protože se v tom začínám znovu ztrácet tak abych se odpíchla. Samozřejmě vím že stačí když to bude vyrovnané třeba během týdne, možná i měsíce.

Kdo bude ochotný sepsat, moc děkuji

14.4.2022 12:30

A jak teda vypadá jeden den třeba?
Vnitřnosti, co tak jako drží pohromadě - jsou gumové - jsou svalovina. Ty krvavé rozpláclé jsou vnitřnosti :-)
Střídat... střídejte třeba 500 druhů, když to pes jí. A když ne, tak tři stačí, ne?
Kostí tak 20 % max, vnitřností 5 %? Mě ty vnitřnosti moc neberou a mého psa taky ne. Vezmu kuře, rozčtvrtím a dám k tomu jedno srdce, jedny játra rozčtvrtím... prostě aby tomu kuřeti nic nechybělo, tím nebude chybět ani psovi + deset deka zeleniny/ovoce/brambor a hotovo.

Kdo to řek, že úplně špatně? Taky krmím teda špatně, ale je mi to úplně jedno.
Jídelníček https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3229216/barfovani-jak-zacit
Potřebuje pes zeleninu?

14.4.2022 13:07
Zoia

XXX.XXX.209.82

A kde vám to řekli, někde na facebooku?

14.4.2022 13:21

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
A jak teda vypadá jeden den třeba?
Vnitřnosti, co tak jako drží pohromadě - jsou gumové - jsou svalovina. Ty krvavé rozpláclé jsou vnitřnosti :-)
Střídat... střídejte třeba 500 druhů, když to pes jí. A když ne, tak tři stačí, ne?
Kostí tak 20 % max, vnitřností 5 %? Mě ty vnitřnosti moc neberou a mého psa taky ne. Vezmu kuře, rozčtvrtím a dám k tomu jedno srdce, jedny játra rozčtvrtím... prostě aby tomu kuřeti nic nechybělo, tím nebude chybět ani psovi + deset deka zeleniny/ovoce/brambor a hotovo.

Kdo to řek, že úplně špatně? Taky krmím teda špatně, ale je mi to úplně jedno.
Jídelníček https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3229216/barfovani-jak-zacit
Potřebuje pes zeleninu?

Že špatně mi řeklo pár lidí co barfují a prý se v tom vyznají. Podle jiných co taky tvrdí že tomu rozumí zase mám sestavený tento jídelníček.

Denní dávka 330g. Dávám cca 120g svaloviny (střídám kuřecí, vepřové a tresku filety, chtěla jsem i hovězí, ale pes ho odmítá).
Vnitřnosti původně jsem dávala 15%, přišlo mi to moc tak jsem to snížila na cca 7-8%, to je v jeho dávce 25g denně. Dávám ale jen ty kuřecí srdíčka nebo žaludky a občas játra. Bylo mi řečeno že je to stejné jako bych vnitřnosti nedávala. Kupuju maso pro lidskou spotřebu a v obchodech ani masně zase takový výběr vnitřností není. Budu to ale muset shánět jinde. Nevěděla jsem jak je to rozdělené.

Kostí dávám kolem 25% - 80-90g denně. Přemýšlím jestli to není moc? Už jsem chtěla snížit, pak mně ale zase nahlodala další paní že musím z kostí odečíst maso - dávám hlavně kuřecí křídla a kuřecí krky. Na křídlech je masa dost, ale počítala jsem to i s tím. Takže když to odečtu tak vlastně asi moc kostí nedávám? Nevím, už se mně z toho točí hlava

Zeleninu a ovoce dávám 30% = 100g denně. S převahou zeleniny. Různé druhy, krájím na malinké kousky. Kolik je listové a kořenové zeleniny, kolik ostatní neřeším, dávám co mám doma. A zeleninu prý dávám jak pro králíka, že je jí moc?
Chutná mu, má vlákninu, vitaminy, nerozumím proč by to mělo vadit. Však pes není čistě masožravec. Tak 70% masa mi přijde dostačující. Už tak má zvýšenou močovinu, když uberu zeleniny a přidám masa tak to určitě neprospěje.

2x týdně přidám syrový žloutek. 1-2x týdně bílý jogurt nebo občas tvaroh - místo denní porce svaloviny, kvůli množství fosforu. Taky blbě, mám dát max lžíci.

14.4.2022 13:22

Zoia napsal(a):
A kde vám to řekli, někde na facebooku?

ano, přesně tam vím že jsou tam různí lidi a velká část z nich nemá pravdu, ale když tomu nerozumím tak nevím jak poznat kdo tu pravdu má a čím se řídit. Haprují mu hodnoty v krvi a nevím jestli je to krmením.

14.4.2022 13:57

Co radí veterinář v souvislosti s výsledky rozborů?

14.4.2022 14:00

Co radí veterinář v souvislosti s výsledky rozborů?

Počkat jestli se to časem samo nesrovná. A kontrolu za 3 měsíce. Nechci ho neustále vyšetřovat horem dolem, protože je na veterině hodně ve stresu, ale zároveň se mi to nelíbí. Tak přemýšlím jestli by bylo vhodné změnit jídelníček a zkusit odběry třeba po měsíci.

14.4.2022 14:07

Takže nic úplně akutního - medikace, předpokládám, taky žádná. Nebo ano?
Má pes skutečné potíže nebo se jen okrajově nevejde do laboratorních rozmezí?

Pro člověka nedokážete sestavit denní dávku potravy tak, aby ideálně pokrývala všechny měřitelné parametry. To je prostě Šangri La.
U psa je to stejné.

Proto mají živočiši velmi rozvinutou schopnost kompenzace případného od tabulkového ideálu odchylujícího se příjmu potravy.

Je dobré si taky uvědomit, že napřed byl na světě živočich a jeho potrava, a až pak nutriční tabulky.

14.4.2022 14:23

Takže nic úplně akutního - medikace, předpokládám, taky žádná. Nebo ano?
Má pes skutečné potíže nebo se jen okrajově nevejde do laboratorních rozmezí?

Pro člověka nedokážete sestavit denní dávku potravy tak, aby ideálně pokrývala všechny měřitelné parametry. To je prostě Šangri La.
U psa je to stejné.

Proto mají živočiši velmi rozvinutou schopnost kompenzace případného od tabulkového ideálu odchylujícího se příjmu potravy.

Je dobré si taky uvědomit, že napřed byl na světě živočich a jeho potrava, a až pak nutriční tabulky.

Začalo to v půlce ledna gastritidou kdy několik dní odmítal jídlo, byl hodně zesláblý, zvracel, jezdili jsme i na kapačky. Proto se tehdy dělalo sono a komplet odběr krve. Občas zvrací žaludeční šťávy - přisuzuju to tomu že snad z hladu když mu rychle vytráví. Nevím ani jaké měl hodnoty před začátkem barfování (do 7 měsících na granulích). A třeba jsou to jeho normální hodnoty. Řekla mi že psi na barfu mají často močovinu zvýšenou, že to nevadí a vápník neví jistě jestli tím může být ovlivněný. Zmínila nemoc příštitných tělísek, ale taky se jí to úplně nezdá.

Zjistila se zvýšená močovina (kreatinin i fosfor v normě) a zvýšený vápník. Mně se to nelíbí, jí taky ne, ale řekla mi že by počkala a jestli bude v pořádku tak udělala kontrolní odběr až za několik měsíců. Že je mladý. Mně jde spíš o to že bych chtěla s jistotou vědět z čeho je to zvýšené a proto přemýšlím jestli jsem to nezavinila já podáváním balanceru barfu a třeba větším množstvím kostí než mu vyhovuje. Tak se chci ujistit jestli krmím správně a vyváženě.

14.4.2022 15:33

O těch vnitřnostech jsme to psali v lednu.
Tak přidám tučnější maso a je to, ne.
Myslím, že se v tom někteří moc patlají... ani mě nenapadne měřit procenta kostí v kuřeti, prostě to kuře sežere celé komplet během dvou dnů. Někdy dostane hodně kostí v podobě kusu žeber vepřových - pro lidi se to prodává jako pečeně - někdy zas rybu, kde kosti snad ani počítat nejde, ale může být zas tučnější.
Když bude mít kostí moc, tak to poznáte na odpadu.
Zeleninu pes nepotřebuje. Je to pořád masožravec. Ale to je jedno. Zelenina je voda a pár g proteinu, cukru a teoreticky vitaminy. Někdo dává rýži a někdo zeleninu, to je věc krmitele, na nějakém názoru z facebooku to fakt nezávisí. Pokud psovi zelenina chutná, nedělá mu problémy, tak co?
Beru to tak - 70 % třeba je "maso" a z toho je 20 % kostí. No a křídlo není kost, je to masokost, ale přijde mi to úplně normální... dám teda k večeři prostě křídla, ale k tomu žádnou svalovinu nedávám - neberu to jako kost.
Kost je taky bílkovina a tuk.
A takhle to dopadá, když se chodí na fb :D ne... prostě toho psa nechte sníst celou kořist v průběhu několika dnů a přílohy dejte tolik, aby netloustl, nehubnul, měl dost energie a chutnalo mu.

14.4.2022 17:19
Fatia

XXX.XXX.134.127

Pokud pes nemá žádné problémy, nehubne ani nepřibírá, bobky v akorát konzistenci a akorát množství, je moc troufalé si myslet, že krmím správně a není tedy třeba dělat rozborů? taky jsem nejistá, zda psovi dopřávím vše, co potřebuje, ale pohledově prospívá.... Já si taky nedělám rozbory a jsem si jistá, že moje strava rozhodně není vyvážená.

14.4.2022 17:55
lesnížínka

XXX.XXX.43.143

Zeleniny jsem vždycky dávala minimum, nechtěli to. Kosti někdy snědli, někdy až druhý den. Pokud je bobek v pořádku, neřeším nic. Močovinu bych taky neřešila, vetka mi řekla, že je to kalibrované na granule a pokud je pes na mase, je močovina vždycky přestřelená - tu to potvrdila i Bodlinka. Zvýšený vápník si myslím neznamená nic, pokud je ho přemíra, tak se vyplavuje, jsem někde četla. Pokud už nemá trávící potíže, tak dobrý, ale místo zeleniny bych raděj přidala přílohy. Jo a vnitřnosti mí psi taky takřka nežrali. Zelené dršťky jsem nakonec musela vyhodit na kompost lišce, Worka to do huby neveme.

14.4.2022 19:06

Dneska jsem oběhla krámy a zdražili maso uplně všude....kostra je za cenu dřív celého kuřete....dneska máme lalok, ten byl za 54/kg a hovězí kostky za 99/kg.+ těstovinky a mrkev. No opasek si asi utáhne i psík...
Edit: nejlépe to vychází na vepřové z kauflandu a občasné akce na kuřata.(krky, křídla)

14.4.2022 20:00

Co to je lalok, na co to je? Tady je zdraženo cca o pětinu, ale akce furt nějak stejně. Kuře je v lidlu za 55, to je taky pětina nahoru, furt dobrý ale, v kuřecím krámě králičí plec 99 a kuřecí součástky místo 20 teď korun 25... akorát že paní vedoucí říkala, že neví, kdy jim kuřata zas dovezou... a to jsou chovatelé :D prostě to prodaj jinam asi. Měla jsem si koupit větší mrazák, ale beztak bych ho neuživila, takže :D
Co je ale záhada - objevila jsem bio farmu, kde prodávají pro psy ořez a kostky masa za 20 korun. Otázka je, jestli v tom hodlají pokračovat, tomu masu nic není, jen to není "ořech" z lidlu (dnes vepřová kýta za 99).
Oni to maso zas za chvíli zlevní, protože donekonečna to mýt octem nemůžou a nikdo to kupovat nebude.
verun, máte tam prodejnu rabbit štěpánov, koukněte, třeba drží stejné ceny jako u nás

14.4.2022 20:52

lesnížínka napsal(a):
Zeleniny jsem vždycky dávala minimum, nechtěli to. Kosti někdy snědli, někdy až druhý den. Pokud je bobek v pořádku, neřeším nic. Močovinu bych taky neřešila, vetka mi řekla, že je to kalibrované na granule a pokud je pes na mase, je močovina vždycky přestřelená - tu to potvrdila i Bodlinka. Zvýšený vápník si myslím neznamená nic, pokud je ho přemíra, tak se vyplavuje, jsem někde četla. Pokud už nemá trávící potíže, tak dobrý, ale místo zeleniny bych raděj přidala přílohy. Jo a vnitřnosti mí psi taky takřka nežrali. Zelené dršťky jsem nakonec musela vyhodit na kompost lišce, Worka to do huby neveme.

Mocovinu asi řešit nebudu, taky mi to vetka takto řekla, nase i druhá nezávislá.
Ale pokud bych dávala jen maso tak by mohla stoupat hodne a to už v pořádku není.

Takže si myslím že ta zelenina má neco do sebe. Navíc mu chutná.
Jo vím že Worka je dost vybiravy 😀 ale mě zajima jaka je správně sestavena a vyvážená krmná dávka.

Mne na psovi hodně záleží a chci krmit co nejlíp, rozhodně si nemyslím že je jedno kolik čeho dám. Aspoň zhruba. Ale teď řeším to že potřebuji mít přesně vyváženou davku abych zjistila jestli ten zvýšený vápník má z nevyvážené stravy nebo je to jiný důvod - nějaká nemoc.
Jsem to tu psala.

Příloha je právě ta zelenina. A proč místo zeleniny do něj cpát obilí, rýži apod? Určitě je zelenina zdravější a prinosnejsi.

S vápníkem nevím kde jsi na to přišla že zvýšený neznamená nic. Naopak to může být velký problém. Hypercalcemie má nějaký důvod.

14.4.2022 21:14
Terven

XXX.XXX.110.191

Co to je lalok, na co to je? Tady je zdraženo cca o pětinu, ale akce furt nějak stejně. Kuře je v lidlu za 55, to je taky pětina nahoru, furt dobrý ale, v kuřecím krámě králičí plec 99 a kuřecí součástky místo 20 teď korun 25... akorát že paní vedoucí říkala, že neví, kdy jim kuřata zas dovezou... a to jsou chovatelé :D prostě to prodaj jinam asi. Měla jsem si koupit větší mrazák, ale beztak bych ho neuživila, takže :D
Co je ale záhada - objevila jsem bio farmu, kde prodávají pro psy ořez a kostky masa za 20 korun. Otázka je, jestli v tom hodlají pokračovat, tomu masu nic není, jen to není "ořech" z lidlu (dnes vepřová kýta za 99).
Oni to maso zas za chvíli zlevní, protože donekonečna to mýt octem nemůžou a nikdo to kupovat nebude.
verun, máte tam prodejnu rabbit štěpánov, koukněte, třeba drží stejné ceny jako u nás

Já se mám nejlíp - aktuálně nakupuju v kamenné prodejně chovatelských potřeb sortiment DPM, Sokol Falco a Baron ...a bez brejlí nevidím na ceny. To samý v marketu - jestli něco zdražili, já o tom nevím

14.4.2022 21:29

Terven napsal(a):
Já se mám nejlíp - aktuálně nakupuju v kamenné prodejně chovatelských potřeb sortiment DPM, Sokol Falco a Baron ...a bez brejlí nevidím na ceny. To samý v marketu - jestli něco zdražili, já o tom nevím

:-) :-) závidím!
Klidně se v krámě můžu dívat do země, že, ale přijdu domů, otevřu peněženku a "kde jste, proč jste mne opustily, proč už v polovině měsíce?"

14.4.2022 21:36
Fatia

XXX.XXX.134.127

Mocovinu asi řešit nebudu, taky mi to vetka takto řekla, nase i druhá nezávislá.
Ale pokud bych dávala jen maso tak by mohla stoupat hodne a to už v pořádku není.

Takže si myslím že ta zelenina má neco do sebe. Navíc mu chutná.
Jo vím že Worka je dost vybiravy 😀 ale mě zajima jaka je správně sestavena a vyvážená krmná dávka.

Mne na psovi hodně záleží a chci krmit co nejlíp, rozhodně si nemyslím že je jedno kolik čeho dám. Aspoň zhruba. Ale teď řeším to že potřebuji mít přesně vyváženou davku abych zjistila jestli ten zvýšený vápník má z nevyvážené stravy nebo je to jiný důvod - nějaká nemoc.
Jsem to tu psala.

Příloha je právě ta zelenina. A proč místo zeleniny do něj cpát obilí, rýži apod? Určitě je zelenina zdravější a prinosnejsi.

S vápníkem nevím kde jsi na to přišla že zvýšený neznamená nic. Naopak to může být velký problém. Hypercalcemie má nějaký důvod.

Kamarádů pes bez příloh hubnul. Mohli mu přidat o třetinu víc masa a furt byl hubený až vyhublý, díky přílohám si drží rozumnou dávku. jen masem a kostmi se jim ho nedařilo držet v akorát kondici.

Já přílohy většinou dávám hlavně proto, že se mi bez nich zdá miska zoufale prázdná. Ta moje má dostávat zhruba 0,6 kg rozděleno do dvou dávek to dělá v podstatě dvě až tři kuřecí křídla dvakrát denně a to je zoufalost na to koukat.

14.4.2022 21:38

Zvýšený vápník není ze stravy. a) příšt. tělíska b) nádorové onem. c) předávkování vit. D nebo A d) ledviny

14.4.2022 21:38

Jak psala Megí, vyvážená živočišná složka je př. to celé kuře. Já vůbec neřeším, mám tu namíchanou přílohu (zelenina, bylinky, paroží jako Ca + minerály, kvasnice...) a vždycky mu tam kydnu lžíci "paštiky" z kostí a vývaru na ochucení a pak křídlo, krky, nárazově trochu jater, žaludky, srdce... Jako pamlsky dostává sušená hovězí plíce, to taky počítám. Mám to od oka rozpočítané cca na týden až 14 dní, denně to komplet vyladěné rozhodně nemá. Když koupím hromadu mrkve, tak jí dám do vývaru víc a jako jedinou přílohu jí nadšeně vdechuje klidně i 3 dny. V kuchyni při vaření vždycky "upadne" kousíček masa (proto trochu víc kostí ve stravě), dělím se o ředkvičky, kedlubny... Ty bláho, za chvíli je tady sezóna melounů, to bude boj, aby mi aspoň kousek zůstal.

14.4.2022 21:51

Zvýšený vápník není ze stravy. a) příšt. tělíska b) nádorové onem. c) předávkování vit. D nebo A d) ledviny

Vy umíte potesit. Celou dobu tu řeším důvod zvýšený vápník.

A právě těch vážných nemoci se bojím.

Kreatinin i fosfor má v normě tak ledviny asi ne?

Jak se dá predavkovat vitamínem D? Jestli je to reálné u nás.

Několik zkušených barfaru mi reklo že u psů na mase bývá vápník občas zvýšený. Nevim co je na tom pravdy.

Dávala jsem ten Balancer barf - na doporučení. Obsahuje zvapenatele mořské řasy, v přepočtu mi to vychází 570mg denně. Co jsem si nastudovala tak jeho denní potřeba vápníku je 550mg. Mohlo by to být zvýšené tím v krvi nebo ne? K tomu kosti denně 25%.

14.4.2022 22:13

:-) :-) závidím!
Klidně se v krámě můžu dívat do země, že, ale přijdu domů, otevřu peněženku a "kde jste, proč jste mne opustily, proč už v polovině měsíce?"

proto platím kartou, prakticky to nebolí a není to vidět, peníze prakticky skoro nevidím, nepoužívám je....no někde musím...
jo rabit tu je, ale ve městě, já přijdu z práce a pejsa kouká "hlady"- zas tak moc ne, ráno snídá, no tak musím do kaufu, mrazák je momentálně plný.... jo duo kuře z Lidlu taky kupujem, ale hlavně, blízký řezník raději kuřata rozporcuje a prodá prsa, stehna, hrudní skelety- za 15/kg, dneska...
Podražily kuřecí droby cca 70-80/kg, no i ta křídla /a vietnamec , kam chodím na teriaky taky zdražil/
Lalok je prostě lalok z prasete-krkohlava, kůže, sádlo a kus masa....

14.4.2022 22:22

Fatia napsal(a):
Kamarádů pes bez příloh hubnul. Mohli mu přidat o třetinu víc masa a furt byl hubený až vyhublý, díky přílohám si drží rozumnou dávku. jen masem a kostmi se jim ho nedařilo držet v akorát kondici.

Já přílohy většinou dávám hlavně proto, že se mi bez nich zdá miska zoufale prázdná. Ta moje má dostávat zhruba 0,6 kg rozděleno do dvou dávek to dělá v podstatě dvě až tři kuřecí křídla dvakrát denně a to je zoufalost na to koukat.

a co máte za psa? já vyklopím misku křídel nebo krků nebo žaludků nebo srdíček , čtvrtku celého kuřete, cca 0,4 na jedno krmení + 400g fujtajbl kočičí konzervu za 10kč (jsou vykoupené ) jako přílohu a to jich je určo víc než 6 kusů...řeším nažraného psa, ne kolik by měl dostat...to by asi brečel.

14.4.2022 22:35

No, předávkovat... představuji si to jako delší dobu polévat jídlo rybím tukem, nebo sypat moc doplňků, ale dlouhodobě. Víc mě nenapadá, vymýšlím si to.
Pak by se ve střevě mohlo vstřebávat vápníku moc. To si taky vymýšlím.
To se chce asi zeptat veterinářů nebo lidských lékařů. Já laik si myslím, že to samotným běžným jídlem nejde.

verun musíte do toho rabbita, tam jsou žaludky, játra a ještě něco, co jsem zapomněla, pořád kolem 50, i hovězí a vepřové, vepře kupuji ten celý kus vepře i s panenkou kolem stovky za kilo... a jiné vepřové megý nejí a tímto je naše pestrost u konce - kuře a vepř a víc nic, ten vepř má ale hodně kostí... zelenina ovoce nic, občas sní děcku hranolku a kočkovi myš. Jo a jednou začas sežere můj hovězí hamburger, ale opečený. He bych mohla napsat knížku - Jak nekrmit psa.

14.4.2022 22:47

Jo to chápu, řeším to i s veterinou.

No a tím přidáváním doplňků myslíte že nemohl vzniknout nadbytek vápníku? Je tam uvedené ze obsahuje zvapenatele mořské řasy - zdroj vysoce vstrebatelneho biologicky aktivního vápníku. 570mg denní dávku mel, přitom pro něj 550mg je doporučená denní dávka vapniku. Já jsem to tehdy neprepocitavala. Věřila jsem že ten co radi tomu rozumí 🙃

14.4.2022 23:01

Nepočítám na gramy (jako kdybych vůbec něco počítala, že jo), ale kalorie.
Můj pes chce třeba 1500 na den a to bude jiné množství kuřete a krkovice.
A protestuji proti očerňování rýže a obilí :-)

Nevím, co je biologicky aktivní, to je nějaký reklamní žvást určitě. Že sním hromadu vápníku neznamená, že ho tolik naměřím v krvi. Takhle to podle mě nefunguje.
https://www.wikiskripta.eu/w/Kalcium
https://www.stefajir.cz/vysoky-vapnik-hyperkalcemie
https://www.wikiskripta.eu/w/Hyperkalcemie

14.4.2022 23:13

No, předávkovat... představuji si to jako delší dobu polévat jídlo rybím tukem, nebo sypat moc doplňků, ale dlouhodobě. Víc mě nenapadá, vymýšlím si to.
To se chce asi zeptat veterinářů nebo lidských lékařů. Já laik si myslím, že to samotným běžným jídlem nejde.

verun musíte do toho rabbita, tam jsou žaludky, játra a ještě něco, co jsem zapomněla, pořád kolem 50, i hovězí a vepřové, vepře kupuji ten celý kus vepře i s panenkou kolem stovky za kilo... a jiné vepřové megý nejí a tímto je naše pestrost u konce - kuře a vepř a víc nic, ten vepř má ale hodně kostí... zelenina ovoce nic, občas sní děcku hranolku a kočkovi myš. Jo a jednou začas sežere můj hovězí hamburger, ale opečený. He bych mohla napsat knížku - Jak nekrmit psa.

...zítra mít čas na Rabit nebudu, máme výlov (u nás každý druhý rybníkaří) v so nevím, musím na dinosaury s vnučkou-cestování s dinosaury, v ne a po jsem v práci....myslím, ale že v so by mohli mít i výprodej ,uvidím...
Ale jinak, náš pes se stravuje jako prase, sežere všecko...syrové, vařené...zeleninu jí loupu do misky, sežere i šlupky, miluje jakékoliv ovoce, suchý chlebík je lahůdka...a já se s ní rozdělím o všecko,když "žebrá" ze správného místa. Musí sedět na místě. Není to těžké, je to hned vedle stolu

14.4.2022 23:22

v sobotu je zavřeno :D

14.4.2022 23:35

Ani dopoledne...no, tak to nehraju....

14.4.2022 23:58
Fatia

XXX.XXX.134.127

a co máte za psa? já vyklopím misku křídel nebo krků nebo žaludků nebo srdíček , čtvrtku celého kuřete, cca 0,4 na jedno krmení + 400g fujtajbl kočičí konzervu za 10kč (jsou vykoupené ) jako přílohu a to jich je určo víc než 6 kusů...řeším nažraného psa, ne kolik by měl dostat...to by asi brečel.

střední knírač, tak zhruba :) má 23 kg. fujtajbl konzervy se mi krmit nechtějí, protože krom obilnin, kukuřice (příloha) to obsahuje tunu dalších konzervantů, stabilizátorů a to nevidím důvod, proč pravidelně krmit.

z 23 kg jsou 2-3 % zhruba 500 až 600 gramů. Takže 250-300 na jednu porci. a to je proste málo. dnes na menu byl krůtí krk, k večeři tedy měla půlku krku. a mně to přijde jako prázdná miska. Takže k tomu dostala spařené vločky a půl mrkve

15.4.2022 07:49

Já se nepasu(myslím tím: nežiju ultra zdravě, sním kde co, co mi chutná) a za celý můj dosavadní život jsem určitě snědla tunu stabilizátorů a konzervantů a ještě sním, nevyhledávám je, ale prostě jsou v různých , určitě zbytečných výrobcích, které si proženu krkem. Zrovna teď polomáčené sušenky. Na světě budu jen chvilku a zkusit se má všecko , a co chudák pes, ten je na světě proti nám jen mžik. Tak ať si taky užije. (pro šelmu je typické se nacpat k prasknutí a padnout do stínu)
OT
Já vím, že to je každého věc, co a jak dělá,(už se to tu probíralo milionkrát ) ale za mě pokud můj pes je "gaučový povaleč s občasným energetickým výdejem" a to jsou oproti např. saňovým psům a.t.d. všichni, počítat psovi krmnou dávku je marné úsilí.... Něco si načíst , poohlídnout se jaká je praxe a vyladit podle potřeb vlastního psa. Já se taky v jídle nesleduju, dětem jsem taky "krmnou dávku" nepočítala, ponětí, co by se mělo, a co ne mám, rizika znám, a Bože chraň , staví u nás Mc Donald.....
Edit: fujtajblíková konzerva není pravidlo, někdy má vločky s těstovinama, vařené brambory a zeleninu, a někdy jen rohlíky.

15.4.2022 08:29

taky se hlásím k jidelníčkovým "barbarům". Jen Betka měla dělaný rozbor krve - nějak neuměla vstřebávat vápník (a to jsme ji vápnili pod dozorem veterináře našeho i dogového jak Jizerky v období kyselých dešťů...) Nakonec pomohla až série vápníku (a vitamínů) do žíly...

Krmím od oka. Dogy. Vyrostly. Všechny - a s ohledem na plemeno zdravé.

Teď je Yoda v období blbém - nabírá přes deset kilo za měsíc, mění zuby a roste před očima. Přesto nevážím, nepočítám. Koukám ostřížím zrakem... a vyhodnocuju. Začala víc vystupovat žebra - přihodím. Ztrácí se žebra, nepřihodím... Už si moc přeju, aby přezubil a tohle období skončilo. A nejen proto, že se zbaví těch jehličkových špičáků... ale že si budu moci oddychnout, že je nejhorší výživové období za námi.

15.4.2022 08:32

Co by stabilizátor dělal v konzervě, nejmenuje se to konzerva kvůli konzervaci?

15.4.2022 10:19

Ano, předávkování vitamínů, hlavě D. Na tomhle principu jsou založené i některé jedy proto myším. Nebo zkrmování jater ve větším množství.

15.4.2022 10:21

Jo to chápu, řeším to i s veterinou.

No a tím přidáváním doplňků myslíte že nemohl vzniknout nadbytek vápníku? Je tam uvedené ze obsahuje zvapenatele mořské řasy - zdroj vysoce vstrebatelneho biologicky aktivního vápníku. 570mg denní dávku mel, přitom pro něj 550mg je doporučená denní dávka vapniku. Já jsem to tehdy neprepocitavala. Věřila jsem že ten co radi tomu rozumí 🙃

Nadbytek vápníku se natlačí do kostí nebo vyloučí.

15.4.2022 10:29

taky se hlásím k jidelníčkovým "barbarům". Jen Betka měla dělaný rozbor krve - nějak neuměla vstřebávat vápník (a to jsme ji vápnili pod dozorem veterináře našeho i dogového jak Jizerky v období kyselých dešťů...) Nakonec pomohla až série vápníku (a vitamínů) do žíly...

Krmím od oka. Dogy. Vyrostly. Všechny - a s ohledem na plemeno zdravé.

Teď je Yoda v období blbém - nabírá přes deset kilo za měsíc, mění zuby a roste před očima. Přesto nevážím, nepočítám. Koukám ostřížím zrakem... a vyhodnocuju. Začala víc vystupovat žebra - přihodím. Ztrácí se žebra, nepřihodím... Už si moc přeju, aby přezubil a tohle období skončilo. A nejen proto, že se zbaví těch jehličkových špičáků... ale že si budu moci oddychnout, že je nejhorší výživové období za námi.

Můžu se zeptat jak se to pozná a jak se to projevuje když pes neumí vstřebat vápník?

A jak jste ji vapnili - pridavali vápník, ona měla Betka asi opačný problém a snížený vápník?

15.4.2022 10:41

Můžu se zeptat jak se to pozná a jak se to projevuje když pes neumí vstřebat vápník?

A jak jste ji vapnili - pridavali vápník, ona měla Betka asi opačný problém a snížený vápník?

Bere se pak z kostí, takže osteoporóza. Při akutním nedostatku svalové křeče - na tomhle principu vzniká třeba poporodní paréza u kojících fen. Ale i dalších samic, včetně žen.

15.4.2022 10:57

Bere se pak z kostí, takže osteoporóza. Při akutním nedostatku svalové křeče - na tomhle principu vzniká třeba poporodní paréza u kojících fen. Ale i dalších samic, včetně žen.

Děkuju. To je ale asi snížený vapnik v krvi, že?

Vy jste taky veterinarka, jestli to nepletu. Máte nějakou zkušenost s tím zvýšeným vápníkem? Může to být způsobené větším množstvím kosti nebo přidáváním doplnku?

15.4.2022 11:01

Vy jste taky veterinarka, jestli to nepletu. Máte nějakou zkušenost s tím zvýšeným vápníkem? Může to být způsobené větším množstvím kosti nebo přidáváním doplnku?

Viz výše. Hladinu vápníku udržují hormony, přebytek jde do kostí nebo močí ven. Problém je spíš při předávkování vit D. To se pak vápník ukládá i tam, kam nemá. Třeba do cév. A to je špatně. Ale ono je to složitý. Třeba nedostatek vápníku u krav po porodu způsobí parézu, a ne křeče.

15.4.2022 11:03
Terven

XXX.XXX.110.191

Vápník v krvi je regulován hormonálně, aby byl na konstantní hodnotě. Tudíž z krve se nepozná jeho deficit nebo nadbytek. Ten se právě pozná z problémů jinde po těle - v krvi se to projeví, dle mého, až v případě úplného průšvihu.

15.4.2022 11:07

Terven napsal(a):
Vápník v krvi je regulován hormonálně, aby byl na konstantní hodnotě. Tudíž z krve se nepozná jeho deficit nebo nadbytek. Ten se právě pozná z problémů jinde po těle - v krvi se to projeví, dle mého, až v případě úplného průšvihu.

Tak nějak. Psaly jsme nastejno. Ale akutní nedostatek by se naměřil právě u těch laktujících samic, když přejde do mléka a hormony nestihnou tak rychle zareagovat. Nicméně klinické příznaky jsou tak výrazné (+ anamnéza), že je to zbytečné.

15.4.2022 11:28

Viz výše. Hladinu vápníku udržují hormony, přebytek jde do kostí nebo močí ven. Problém je spíš při předávkování vit D. To se pak vápník ukládá i tam, kam nemá. Třeba do cév. A to je špatně. Ale ono je to složitý. Třeba nedostatek vápníku u krav po porodu způsobí parézu, a ne křeče.

Aha, tak teď se v tom ztrácím úplně 🙃

A co vy byste teda doporučovala s tím že má v krvi zvýšený vápník - jak to řešit? Co vyšetřit? Nebo co dělat
Mel naposledy 3,38 (do 3,00)

A pokud teda vyšla v krvi vyšší hodnota než je stanovena norma tak to nemusí ještě znamenat že má v těle nadbytek vápníku?

Dávala jsem ty doplňky, ale to asi taky nepredavkuje vitamínem D, ne?

15.4.2022 12:00

"Tudíž z krve se nepozná jeho deficit nebo nadbytek"
jsou nějaké normativní hodnoty a z krve JE zjištěno nadlimitní množství
takže buď to nic nevypovídá
nebo se z krve něco pozná

Im, pyeneják to tak coby mladistvý měl Ca nad 3, ale i P
inteligent jsem dávala calcium citrát, že to jako nahradí kosti
no žádné výše uvedené ochoření neměl
ale měl "tenisový loket"......mohlo by to teoreticky souviset?

v 9ti letech předoperační rozbor krve, pes na syrovém, bez příloh, na dožrání granule
všechno v normě, ba v normě normy, tedy hodnoty někde u středu intervalu
jsem až nevěřila.....

15.4.2022 12:25

"Tudíž z krve se nepozná jeho deficit nebo nadbytek"
jsou nějaké normativní hodnoty a z krve JE zjištěno nadlimitní množství
takže buď to nic nevypovídá
nebo se z krve něco pozná

Im, pyeneják to tak coby mladistvý měl Ca nad 3, ale i P
inteligent jsem dávala calcium citrát, že to jako nahradí kosti
no žádné výše uvedené ochoření neměl
ale měl "tenisový loket"......mohlo by to teoreticky souviset?

v 9ti letech předoperační rozbor krve, pes na syrovém, bez příloh, na dožrání granule
všechno v normě, ba v normě normy, tedy hodnoty někde u středu intervalu
jsem až nevěřila.....

On má fosfor právě v normě, a spíš u nízké hranice.
A jak dlouho měl pyrenejak ten vápník nad 3? Nebo jste to už nekontrolovali?

Nemohlo to být zvýšené spíš tim přidáváním calcium citrat?

Takže v 9 letech vše ideálni, to měl přímo ukázkové hodnoty, to jste mne trochu dala naději že se to může samo srovnat.

15.4.2022 12:28
PumaCZ

XXX.XXX.218.23

Počkat jestli se to časem samo nesrovná. A kontrolu za 3 měsíce. Nechci ho neustále vyšetřovat horem dolem, protože je na veterině hodně ve stresu, ale zároveň se mi to nelíbí. Tak přemýšlím jestli by bylo vhodné změnit jídelníček a zkusit odběry třeba po měsíci.

Necetla jsem celou diskuzi, ale take jsme bojovali se zvysenou mocovinou i fosforem, tak jsem ubrala maso a pridala sacharidy a myslim si, ze mu to tak absolutne vyhovuje - je v perfektni kondici, nehubne, ani nepribira, a krevni testy ma na jednicku s hvezdickou.

Denni davka pro 40kg aktivniho psa:
- 450 - 500 g ciste svaloviny (konina, rybi file)
- 100 g (odhad) konzervy aka vnitrnosti (a ne vzdycky, pokud mam mletinu, tak vynechavam)
- 100 - 250 g kosti nepravidelne, nekdy par dni nema, nekdy ma tyden v kuse (konske kosti a male rybicky, rybi mletina)
- 2 vetsi mrkve nebo urcite tak 200 g hlavkoveho zeli (odhadem, nevazim, ale na objem je toho zeli fakt dost)
- varene jahly minimalne 1 kg denne (take odhadem, nevazim, ale pokud dam misku na vahu se zeleninou a jahlama, tak je to rano 1 kg a vecer pres - vcetne misek)

Diskutovala jsem to s vice lidmi a holt hodne masa neni vzdy dobre. Nekdy je proste nakonec mene vice :)

Jinak krevni testy ma od te doby perfektni a prestalo i obcasne kulhani. Domnivam se, ze premira masa mu zpusobovala panostitidu :(

15.4.2022 12:36

hosip je sfiňa .....
ale ve 3 letech měl operaci lokte (kalcifikace) = rozbor krve - to už měl všechny hodnoty v pořádku

15.4.2022 13:36

To je pořád kompletní živočišná složka sem, kompletní živočišná složka tam...ještě, že vlci nechodí na internet

15.4.2022 13:44

To je pořád kompletní živočišná složka sem, kompletní živočišná složka tam...ještě, že vlci nechodí na internet

To je zelenina :D Moc dobrá zelenina. Z té si ale svaly nevyrobí. Ani šlachy a kosti. Bude to takový prověšený vlk.
Stejně by mě ale zajímalo, když nemá ty internety, kdo mu řek, co má jíst.

15.4.2022 13:55

Za mne postava ideál, samozřejmě se zohledněním ročního období.
Existenci nutričních tabulek zatím neobjevili...zaplať Pánbůh

15.4.2022 14:20
lesnížínka

XXX.XXX.43.96

To je zelenina :D Moc dobrá zelenina. Z té si ale svaly nevyrobí. Ani šlachy a kosti. Bude to takový prověšený vlk.
Stejně by mě ale zajímalo, když nemá ty internety, kdo mu řek, co má jíst.

Nikdo, on si s tím melounem bude nejspíš jen hrát Ne, dělám si srandu, je to sladké, to psům chutná.

K tomu masu, jak někdo psal výše: proto vždycky říkám, že nejzdravější byli ti naši vořeši na zbytcích a rohlíkách, co viděli maso možná v neděli. Já se snažila taky krmit jak deb.l správně a stejně mrtvý mladý pes. Pořád si říkám, že příští generaci budu krmit...prostě jak mi to napadne, baj očko

15.4.2022 14:29

lesnížínka napsal(a):
Nikdo, on si s tím melounem bude nejspíš jen hrát Ne, dělám si srandu, je to sladké, to psům chutná.

K tomu masu, jak někdo psal výše: proto vždycky říkám, že nejzdravější byli ti naši vořeši na zbytcích a rohlíkách, co viděli maso možná v neděli. Já se snažila taky krmit jak deb.l správně a stejně mrtvý mladý pes. Pořád si říkám, že příští generaci budu krmit...prostě jak mi to napadne, baj očko

Mám tabulku. Podle mě je vysoce odborná. V jednom okénku je: kompletní kořist, v druhém: štěně = víc chrupavkostí, ve třetím: větší, venkovní nebo hluboce aktivní pes bude možná chtít přílohu. Měla bych dostat nějakou cenu, tři okna, vědec jsem.

15.4.2022 14:30
Terven

XXX.XXX.110.191

lesnížínka napsal(a):

Stejně jako z melounu, pouze z rohlíku si pes taky svaly nevyrobí. Rohlík je plnidlo bez jakékoliv přidané hodnoty.
Pokud budete štěně velkého plemene krmit baj očko zbytkama a rohlíkama, vyrobíte nejspíš mrzáka.
Oni ti vámi zmiňovaní vořeši si maso obstarávali sami - a jak známo, myš je nejlepší barf. A kosti si taky jistě uměli opatřit.
V případě vašeho mrtvého mladého psa - pouze strava vám dlouhověkost nezaručí, ve hře jsou hlavně geny, psychika apod.

15.4.2022 14:31

Aha, tak teď se v tom ztrácím úplně 🙃

A co vy byste teda doporučovala s tím že má v krvi zvýšený vápník - jak to řešit? Co vyšetřit? Nebo co dělat
Mel naposledy 3,38 (do 3,00)

A pokud teda vyšla v krvi vyšší hodnota než je stanovena norma tak to nemusí ještě znamenat že má v těle nadbytek vápníku?

Dávala jsem ty doplňky, ale to asi taky nepredavkuje vitamínem D, ne?

V krvi zvýšený vápník bych neřešila.

15.4.2022 15:41

V krvi zvýšený vápník bych neřešila.

Tak to jste mě potěšila asi nejvíc ze všech
ono když se v tom člověk nevyzná tak neví co může být problém a co ne a veterinářka mi přijde si taky není jistá. Tak pátrám na vlastní pěst.

Takže ještě se zeptám asi tak hloupě, ale to jestli je v těle nadbytek / nedostatek vápníku se nepozná z krve?
Nebo jak se pozná jestli má v těle nadbytek vápníku? Myslím že ho třeba nedokáže správně zpracovat atp.

Je to asi složitější téma, ale ráda bych se v tom trošku zorientovala. Tak snad moc neotravuju

15.4.2022 16:02

Tak to jste mě potěšila asi nejvíc ze všech
ono když se v tom člověk nevyzná tak neví co může být problém a co ne a veterinářka mi přijde si taky není jistá. Tak pátrám na vlastní pěst.

Takže ještě se zeptám asi tak hloupě, ale to jestli je v těle nadbytek / nedostatek vápníku se nepozná z krve?
Nebo jak se pozná jestli má v těle nadbytek vápníku? Myslím že ho třeba nedokáže správně zpracovat atp.

Je to asi složitější téma, ale ráda bych se v tom trošku zorientovala. Tak snad moc neotravuju

Pozná, ale jednorázové vyšetření stejně nic neřekne. Příklad - po návštěvě cukrárny můžete mít hyperglykémii, ale to neznamená, že máte cukrovku.

15.4.2022 16:49
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

Terven napsal(a):
Stejně jako z melounu, pouze z rohlíku si pes taky svaly nevyrobí. Rohlík je plnidlo bez jakékoliv přidané hodnoty.
Pokud budete štěně velkého plemene krmit baj očko zbytkama a rohlíkama, vyrobíte nejspíš mrzáka.
Oni ti vámi zmiňovaní vořeši si maso obstarávali sami - a jak známo, myš je nejlepší barf. A kosti si taky jistě uměli opatřit.
V případě vašeho mrtvého mladého psa - pouze strava vám dlouhověkost nezaručí, ve hře jsou hlavně geny, psychika apod.

Hele a jak je potom možný, že pes (velkého plemene) od štěněte krmený granulemi z penny, těstovinami, rohlíky a chlebem, vyrostl naprosto v pohodě a dožil se 13ti let? Bez jakéhokoli zdravotního problému, u veta pouze na očkování , teď druhý, ještě větší (cca 50 kg), tomu jsou teda aktuálně asi 3 roky, ale vyrostl naprosto bez problému. Opravdu ti psi nikdy neviděli maso, maximálně pár vařených a pečených kostí, ale základ fakt ty granule, rohlíky a chleba, těstoviny. Tohle jsou dva jedinci, které znám blízce, a když jsme kdysi v hospodě řešili krmení psů, tak přesně takhle krmí většina starších lidí na vesnici, někdy ani ty zbytky nejsou, ale čistě jen ty granule z Penny, což je snad horší, než ty zbytky....a psi vypadají v pohodě.

Vůbec se nechci takového krmení zastávat, sama bych tak nikdy nekrmila, píšu to spíš tak jako na zamyšlení...Je mi jasné, že záleží na spoustě dalších faktorů. Ale třeba zrovna ti dva velcí psi, co znám já, vypadají fakt hezky, mají pěknou srst, jsou (byli) nasvalení....

15.4.2022 17:05

Protože granule jsou normální jídlo - mají dostatek proteinů, tuku, cukru, vápníku, vitaminů... protože to tak být musí, jinak by to nesměli prodávat jako kompletní krmivo.
Kdežto rohlík je jen cukr a tuk. Rohlík není kompletní krmivo.
Je tam i protein, i vláknina, ale potřebuji dva a půl rohlíku na 10 g proteinu a ten protein má nevhodné složení aminokyselin. Protože je z mouky a ona prostě neexistuje kytka, která by měla vše, co pes potřebuje. Některé věci pes umí v nouzi vyrobit i z toho mála, ale daleko s tím nedojde. Psi krmení rohlíkem, mlíkem a kostmi nikdy nevypadali hezky, to jen prostě byl takový zvyk.
Jo a určitě tam bude taky hromada soli. Ale jako hodně.
Takže jo, na granulích může pes normálně fungovat, i když se zdají být ošklivé.

15.4.2022 17:18
lesnížínka

XXX.XXX.43.96

Naši psi (ne moji, babči a rodičů) ti nikdy granule neviděli, Alfík až tak od 13let. Nebyli to sice psy na řetězu, ale ti vášniví myšilovi taky ne, takže myš si možná chytili, ale tak max jednou do týdne a i o tom pochybuju. Ale byli to malí psi, Alfí 11kg, babčina feňule střeďák.

15.4.2022 17:20
lesnížínka

XXX.XXX.43.96

Terven napsal(a):

K tomu velkému psu a mrzáku...Worka byl do skoro dvou let na granulích, vždycky těch, co měly být na trhu ty nej, žádné marketovky a mrzák na nohy je cca od 9let, respective prošlapy jak prase má odjakživa.

15.4.2022 17:37

lesnížínka napsal(a):
K tomu velkému psu a mrzáku...Worka byl do skoro dvou let na granulích, vždycky těch, co měly být na trhu ty nej, žádné marketovky a mrzák na nohy je cca od 9let, respective prošlapy jak prase má odjakživa.

Ale to není celé, že byl na granulích, ne? Nebyl třeba na granulích, ze kterých měl akorát problémy?

15.4.2022 18:04
lesnížínka

XXX.XXX.43.96

Ale to není celé, že byl na granulích, ne? Nebyl třeba na granulích, ze kterých měl akorát problémy?

Ano, máte pravdu. Jenže on měl problémy ze všech! Měl snad, nekecám, 15-20druhů na zkoušku. Takové, makové, bez obilí, bez kuřete, jen rybí, bez rýže...Přijel na Britech a nafouklý byl jak balon. Přešel na Berunkovy a bylo to totéž. A pak se zkoušelo a zkoušelo a průjmy a průjmy a léčilo a giardie a ty taky nic a průjmy...až maso a za 14dní bylo po průjmech. Teď už jí kdejakové blbosti a bobky má ukázkové. Dokonce ani nekrká. Fakt čím jsem to chtěla dělat správněj, tím to bylo jen a jen horší. Už v tom vědu hledat nebudu.

15.4.2022 18:32

Pozná, ale jednorázové vyšetření stejně nic neřekne. Příklad - po návštěvě cukrárny můžete mít hyperglykémii, ale to neznamená, že máte cukrovku.

To samozřejmě chápu, akorát on to měl opakovaně stejně zvýšené i po 2 a půl měsícich

15.4.2022 19:20

To samozřejmě chápu, akorát on to měl opakovaně stejně zvýšené i po 2 a půl měsícich

I tak bych se tím netrápila.

15.4.2022 20:21
Terven

XXX.XXX.110.191

marcelaamax napsal(a):

Hele a jak je potom možný, že pes (velkého plemene) od štěněte krmený granulemi z penny, těstovinami, rohlíky a chlebem, vyrostl naprosto v pohodě a dožil se 13ti let? Bez jakéhokoli zdravotního problému, u veta pouze na očkování , teď druhý, ještě větší (cca 50 kg), tomu jsou teda aktuálně asi 3 roky, ale vyrostl naprosto bez problému. Opravdu ti psi nikdy neviděli maso, maximálně pár vařených a pečených kostí, ale základ fakt ty granule, rohlíky a chleba, těstoviny. Tohle jsou dva jedinci, které znám blízce, a když jsme kdysi v hospodě řešili krmení psů, tak přesně takhle krmí většina starších lidí na vesnici, někdy ani ty zbytky nejsou, ale čistě jen ty granule z Penny, což je snad horší, než ty zbytky....a psi vypadají v pohodě.

Vůbec se nechci takového krmení zastávat, sama bych tak nikdy nekrmila, píšu to spíš tak jako na zamyšlení...Je mi jasné, že záleží na spoustě dalších faktorů. Ale třeba zrovna ti dva velcí psi, co znám já, vypadají fakt hezky, mají pěknou srst, jsou (byli) nasvalení....

Jak už napsala megí - ty marketový granule jsou samozřejmě nezdravej hnus, ale nutriční parametry splňovat musí.
A řekla bych, že tenhle způsob krmení přežijou jenom ti silnější. Odjakživa to tak bylo. Prostě dobrý geny.
V hospodě se dozvíte o psech, kteří prošli sítem. Na každýho takovýho připadá několik těch, co to nedali.
A jak píšete, že psi vypadají v pohodě - možná je to otázka času.

16.4.2022 09:17
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

Terven napsal(a):
Jak už napsala megí - ty marketový granule jsou samozřejmě nezdravej hnus, ale nutriční parametry splňovat musí.
A řekla bych, že tenhle způsob krmení přežijou jenom ti silnější. Odjakživa to tak bylo. Prostě dobrý geny.
V hospodě se dozvíte o psech, kteří prošli sítem. Na každýho takovýho připadá několik těch, co to nedali.

Hele na té vesnici fakt nebyl pes, kterej by to nedal.... Tam se každý s každým zná, to by se prostě vědělo....

No, právě, že ten 13ti letý pes byl v perfektní kondici až do konce, a ještě k tomu to byl BSP (bez PP), asi to bylo genama, náhoda... Teď je to SAO, ten je mladý, takže tam je brzy na nějaké závěry, ale prostě vyrostl v pohodě. Před nimi bylo ještě několik menších psů, jezevčíků, taky dlouhověcí....

Ale jak říkám, rozhodně se toho krmení nechci zastávat, spíš mě to fakt jako zajímá.

16.4.2022 09:43
Terven

XXX.XXX.110.191

marcelaamax napsal(a):

Hele na té vesnici fakt nebyl pes, kterej by to nedal.... Tam se každý s každým zná, to by se prostě vědělo....

No, právě, že ten 13ti letý pes byl v perfektní kondici až do konce, a ještě k tomu to byl BSP (bez PP), asi to bylo genama, náhoda... Teď je to SAO, ten je mladý, takže tam je brzy na nějaké závěry, ale prostě vyrostl v pohodě. Před nimi bylo ještě několik menších psů, jezevčíků, taky dlouhověcí....

Ale jak říkám, rozhodně se toho krmení nechci zastávat, spíš mě to fakt jako zajímá.

Já mám spíš opačnou zkušenost - znám spoustu psů, kteří byli krásní jako štěňata a možná ještě v časné dospělosti a pak to s nima šlo postupně z kopce. Dost často to jsou vrstevníci Vikiny, takže mám srovnání. Když se v současnosti potkáme, ten rozdíl bije do očí - prostě už vypadají jako staří psi. Mají divnou matnou srst, výtok z očí, často jsou obézní, pohyb je nepružnej, strnulej...
Když někdy potkám psa, kterej vypadá opravdu báječně na svůj věk, je to spíš výjimka.
Spíš vídám psy, kteří vypadají jako senioři a pak se dozvím, že je jim pět.
To jsou až na výjimky psi lidí, co krmí kapsičkama a jiným marketovým žrádlem, pes má málo pohybu a na veterinu se jede, až když vypadá na umření.
Dva psi, z toho jeden teprve tříletej, fakt nejsou vzorek, ze kterýho lze dělat nějaký závěry. A je jasný, že občas prostě zafungujou geny. Navíc na vsi se psi dost často samovenčí, pokud nejsou na řetěze - a samovenčiči si svou dávku pohybu a dobrýho žrádla dovedou opatřit sami
Asi to nebude případ SAO, ale zas - o těch je známo, že se bez masa objedou, že jsou úsporní a nutričně nenároční mají to v genech.

16.4.2022 10:05
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

Terven napsal(a):
Já mám spíš opačnou zkušenost - znám spoustu psů, kteří byli krásní jako štěňata a možná ještě v časné dospělosti a pak to s nima šlo postupně z kopce. Dost často to jsou vrstevníci Vikiny, takže mám srovnání. Když se v současnosti potkáme, ten rozdíl bije do očí - prostě už vypadají jako staří psi. Mají divnou matnou srst, výtok z očí, často jsou obézní, pohyb je nepružnej, strnulej...
Když někdy potkám psa, kterej vypadá opravdu báječně na svůj věk, je to spíš výjimka.
Spíš vídám psy, kteří vypadají jako senioři a pak se dozvím, že je jim pět.
To jsou až na výjimky psi lidí, co krmí kapsičkama a jiným marketovým žrádlem, pes má málo pohybu a na veterinu se jede, až když vypadá na umření.
Dva psi, z toho jeden teprve tříletej, fakt nejsou vzorek, ze kterýho lze dělat nějaký závěry. A je jasný, že občas prostě zafungujou geny. Navíc na vsi se psi dost často samovenčí, pokud nejsou na řetěze - a samovenčiči si svou dávku pohybu a dobrýho žrádla dovedou opatřit sami
Asi to nebude případ SAO, ale zas - o těch je známo, že se bez masa objedou, že jsou úsporní a nutričně nenároční mají to v genech.

Rozumím tomu, ale u mě ta osobní zkušenost není o těch dvou psech, a z toho jeden tříletý. To jsou ti, které znám opravdu blízce. A pak je to spousta dalších. Beru teď v potaz velké psy, malé ne. A neznám třeba jediného, který by z toho měl nějaký růstový problém a dobře nevyrostl, nebo byl mrzák. A tihle velcí psi, i přesto, že jsou na vesnici, se opravdu nesamovenčí . Procházky většina z nich taky nemá, ale lítají po zahradě.

Ale jasně, pořád je to malej vzorek a nejde podle toho dělat závěry, to netvrdím. Spíš se tak jako divím, jak ti psi na té stravě prospívají .

A třeba náš předešlej pes (cca 40 kg) - zkoušela jsem krmit vším možným, vařené maso, syrové maso, spoustu druhů kvalitních granulí - na ničem neprospíval.... Jediné, co jsme objevili, a po čem se srovnal a co sedělo, byly granule Brit Premium , a fakt jsme vyzkoušeli kde co. Pak se nám teda ještě podařilo přejít na alespoň Brit Care, ale prospíval na tom úplně stejně jako na těch Premium. Což je zase spíš výjimka, ale tehdy jsem z toho byla fakt zoufalá, nechtěla jsem tím krmit, ale bylo to prostě jediné, po čem byl pes ok .

16.4.2022 10:27

marcelaamax napsal(a):
Rozumím tomu, ale u mě ta osobní zkušenost není o těch dvou psech, a z toho jeden tříletý. To jsou ti, které znám opravdu blízce. A pak je to spousta dalších. Beru teď v potaz velké psy, malé ne. A neznám třeba jediného, který by z toho měl nějaký růstový problém a dobře nevyrostl, nebo byl mrzák. A tihle velcí psi, i přesto, že jsou na vesnici, se opravdu nesamovenčí . Procházky většina z nich taky nemá, ale lítají po zahradě.

Ale jasně, pořád je to malej vzorek a nejde podle toho dělat závěry, to netvrdím. Spíš se tak jako divím, jak ti psi na té stravě prospívají .

A třeba náš předešlej pes (cca 40 kg) - zkoušela jsem krmit vším možným, vařené maso, syrové maso, spoustu druhů kvalitních granulí - na ničem neprospíval.... Jediné, co jsme objevili, a po čem se srovnal a co sedělo, byly granule Brit Premium , a fakt jsme vyzkoušeli kde co. Pak se nám teda ještě podařilo přejít na alespoň Brit Care, ale prospíval na tom úplně stejně jako na těch Premium. Což je zase spíš výjimka, ale tehdy jsem z toho byla fakt zoufalá, nechtěla jsem tím krmit, ale bylo to prostě jediné, po čem byl pes ok .

A zkoušeli jste mu dát 75 % rýže a 25 % masa s tukem? Nebo tak podobně, prostě hromadu přílohy a málo ostatního. To je strava, která vyhovuje větším psům po tisíce let.
Obilí, syrovátka, kost, chléb, zbytek z lovu.
Kdyby ten pes musel něco dělat - jeho výhoda právě je, že vycházky neprovozuje, natož takové výlety, co děláme se psy běžně, sporty, závody, prostě vyšší aktivita - tak tahle chudá strava stačit nebude.
Zkuste tak krmit aktivního psa a uvidíte. Věděli to už před... dávno... protože pracovní, válečné a lovecké psy krmili převážně masem, chlebem a syrovátkou.
Ne že by měli tabulky... jen si nechtěli zlikvidovat zaměstnance.

16.4.2022 12:26
lesnížínka

XXX.XXX.43.96

Terven vy tam vzpomínáte, že ti psi nejsou v dobré kondici, většinou obézní...to bych dala jako problém NO.1 Ti psi, co popisuju já (a asi i Marcela) ti v žádném případě nebyli obézní. Myslím, že obezita u psa, je ještě mnohem škodlivější než u lidí.

16.4.2022 21:47

I tak bych se tím netrápila.

Dobře, docela jste mě uklidnila. Moc děkuji

Přidejte reakci

Přidat smajlík