Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.6.2022 07:45
luciša

XXX.XXX.70.203

Ahoj,
Chci se zeptat jakým způsobem nejlépe naučit nově dovezené štěně na kotec. Psa chceme mít v kotci přes den, kdy jsme v práci a na noc.
Říkali mi, že nejlepší je štěně do kotce zavřít hned, ať si zvyká, jiní radili nechat psa na 14 dní doma, ať si zvykne na novou rodinu a pak ho učit na kotec a v neposlední řadě jsem četla, že si lidí kupují spacáky a se štěňátkem spí v kotci.
Děkuji za rady k tématu.

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.6.2022 08:24

luciša napsal(a):
Ahoj,
Chci se zeptat jakým způsobem nejlépe naučit nově dovezené štěně na kotec. Psa chceme mít v kotci přes den, kdy jsme v práci a na noc.
Říkali mi, že nejlepší je štěně do kotce zavřít hned, ať si zvyká, jiní radili nechat psa na 14 dní doma, ať si zvykne na novou rodinu a pak ho učit na kotec a v neposlední řadě jsem četla, že si lidí kupují spacáky a se štěňátkem spí v kotci.
Děkuji za rady k tématu.

Co je to za plemeno?

12.6.2022 08:49
luciša

XXX.XXX.70.203

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Co je to za plemeno?

Německý ovčák

12.6.2022 08:54
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

Za mě ideál pokud se štěnětem alespoň prvních pár týdnů budete společně, a je asi jedno, jestli štěně bude s Vámi doma a nebo vy s ním v kotci .

Do kotce bych ho určitě rovnou nezavírala, ale nejdříve na něj naučila. Tak, aby se tam štěně cítilo dobře, aby pochopilo, že je to jeho místečko. Ze začátku bych dávala štěně do kotce unavené - po procházce, po cvičení, a nechala mu tam něco na hlodání, ať se zabaví, nejdříve ho tam nechat v otevřeném kotci, pak v chvíli v zavřeném a prodlužovat dobu.. Dávala bych mu tam každé krmení, a nikdy bych ho tam nedávala za trest.

Plus teda je určitě velká výhoda, pokud je pes zvyklý i na pobyt doma - kdyby do budoucna musel být doma kvůli úrazu, nemoci, na stáří... pak nemusíte řešit, že doma nevydrží, a že tam být nechce. Takže i na to bych zvykala.

12.6.2022 08:54

v nadpisu je tervík
to neplatí?

12.6.2022 09:07
luciša

XXX.XXX.70.203

v nadpisu je tervík
to neplatí?

Ne, zadávala jsem ovčák německý, ale skočilo mi tam toto plemeno..
dotaz jsem psala asi na 5x, protože byl pořád nějaký problém s vložením, načítáním a furt něco, takže když se mi to zveřejnilo pod tervikem, tak jsem si řekla, že je aspoň vzdálený příbuzný 😀

12.6.2022 10:07
Šarina

XXX.XXX.200.119

Vemte to tak, že vytrhnete psí mimčo od maminky a sourozenců, odvezete ho do úplně neznámého světa - doteď nikdy (!) nebylo samo, ale naopak vždy v těsném kontaktu s ostatními, odvezete ho mezi "mimozemšťany", kterým nebude vůbec rozumět a kteří vůbec nerozumí jemu (předpokládám, že zkušení nejste, jinak byste nehledali podobné informace na anonymní diskuzi).
A teď si vemte, jak se bude štěník cítit a jestli mu to pomůže ve snadném zařazení do vaší smečky.

Jinými slovy - chápu to tak, že nemáte nic proti psovi v domě, jen ho tam nechcete nechat samotnýho? Tak mu pro první moment vyhraďte část uvnitř domu, kde to může už považovat za "své", ale nemůže nic způsobit- nějak to oddělte. Pejsek se nebude cítit tak vyčleněný ze smečky, i když bude část dne sám. A postupně, jak bude získávat důvěru, ho učte na kotec - tím, že v něm s ním třeba budete trávit společný čas, a budete ho tam dávat na chliku v době, kdy bude unavený hrou s vámi a bude chtít chrnět. Nesmí to být tak, že tam psa šoupnete a půjdete do práce. Věřte, že by vás to jednou zpětně mrzelo.

12.6.2022 10:25
luciša

XXX.XXX.70.203

Šarina napsal(a):
Vemte to tak, že vytrhnete psí mimčo od maminky a sourozenců, odvezete ho do úplně neznámého světa - doteď nikdy (!) nebylo samo, ale naopak vždy v těsném kontaktu s ostatními, odvezete ho mezi "mimozemšťany", kterým nebude vůbec rozumět a kteří vůbec nerozumí jemu (předpokládám, že zkušení nejste, jinak byste nehledali podobné informace na anonymní diskuzi).
A teď si vemte, jak se bude štěník cítit a jestli mu to pomůže ve snadném zařazení do vaší smečky.

Jinými slovy - chápu to tak, že nemáte nic proti psovi v domě, jen ho tam nechcete nechat samotnýho? Tak mu pro první moment vyhraďte část uvnitř domu, kde to může už považovat za "své", ale nemůže nic způsobit- nějak to oddělte. Pejsek se nebude cítit tak vyčleněný ze smečky, i když bude část dne sám. A postupně, jak bude získávat důvěru, ho učte na kotec - tím, že v něm s ním třeba budete trávit společný čas, a budete ho tam dávat na chliku v době, kdy bude unavený hrou s vámi a bude chtít chrnět. Nesmí to být tak, že tam psa šoupnete a půjdete do práce. Věřte, že by vás to jednou zpětně mrzelo.

Mám zkušenosti se psem v domě, ale nikdy jsem neučila psa na kotec, proto se ptám...psa chci mít pokud možno venku, s tím že bude mít volný vstup do domu, když budeme doma..

V budoucnu to plánuju právě dělat tak, ze nez půjdu do prace, tak bude pes v kotci, nechci chudáka psa nechavat zavřeného v bytě..

12.6.2022 10:29
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

Šarina napsal(a):

Já upřímně moc nechápu, proč by štěně mělo v létě samo doma zůstávat v baráku v nějakém vymezeném prostoru, když já budu pryč, v čem je to jiné (lepší) než když zůstane v kotci (pokud je plánu, ze v tom kotci bude i později)?

Chápu, ze stene má byt se smečkou, a možná je to myšleno tak, ze lidi budou více v domě a tim pádem bude stene více zvyklé tam? Nevím jak jinde, ale třeba my teď travime téměř cele dny na zahradě, a kdybych měla stene, které by mělo být venkovní a mou nepřítomnost trávit v kotci, tak nějak nevím, v čem by pro neho bylo lepší ho zavřít domu, ve chvíli kdy odjedu 🤔. Znamenalo by to, ze bychom většinu dnů trávili spolu na zahradě (klidně i v tom kotci) a kdyz bych odjížděla, tak by stene šlo domu, a později by se zase učilo z domu do kotce, proc?

Nebere to špatně, vůbec to tak nemyslím, jen mě to zajímá. Osobně mi přijde jednodušší rovnou učit na ten kotec, chápala bych to v zimě, ale nějak fakt nemůžu přijít na to; proč teď v létě 😀.

12.6.2022 10:36
rapotacka11

XXX.XXX.224.45

Lidi jsou zvrácený ...

12.6.2022 10:51

"tak bude pes v kotci, nechci chudáka psa nechavat zavřeného v bytě."

v čem je, prosím, pro psa výhoda být v kotci a ne doma?

12.6.2022 11:00
luciša

XXX.XXX.70.203

marcelaamax napsal(a):
Já upřímně moc nechápu, proč by štěně mělo v létě samo doma zůstávat v baráku v nějakém vymezeném prostoru, když já budu pryč, v čem je to jiné (lepší) než když zůstane v kotci (pokud je plánu, ze v tom kotci bude i později)?

Chápu, ze stene má byt se smečkou, a možná je to myšleno tak, ze lidi budou více v domě a tim pádem bude stene více zvyklé tam? Nevím jak jinde, ale třeba my teď travime téměř cele dny na zahradě, a kdybych měla stene, které by mělo být venkovní a mou nepřítomnost trávit v kotci, tak nějak nevím, v čem by pro neho bylo lepší ho zavřít domu, ve chvíli kdy odjedu 🤔. Znamenalo by to, ze bychom většinu dnů trávili spolu na zahradě (klidně i v tom kotci) a kdyz bych odjížděla, tak by stene šlo domu, a později by se zase učilo z domu do kotce, proc?

Nebere to špatně, vůbec to tak nemyslím, jen mě to zajímá. Osobně mi přijde jednodušší rovnou učit na ten kotec, chápala bych to v zimě, ale nějak fakt nemůžu přijít na to; proč teď v létě 😀.

Právě, že člověk, který nám radil psa učit hned na kotec, to vysvětloval tak, že štěněti působí stres odtržení od matky a sourozenců, si musí zvykat na nové prostředí a je pro něj lepší ho hned zvyknout na kotec, než ho nejdříve zvykat na byt a pak, až si zvykne ho znovu stresovat tím, že ho dáte do kotce a tam si musí zase znovu zvykat..
Chci tomu štěněti usnadnit co nejvíce změnu, ale nejsem si jistá co je pro něj nejméně stresující.
Teď budou prázdniny a bude pořád někdo doma, protože máme doma školáky, takže teoreticky je jedno jestli si bude zvykat nejdříve na nás v bytě a pak půjde ven a bude si zvykat na kotec, ale od září už přes den, kdy nikdo doma neni bude muset být venku.
Jsem toho názoru, že NO je venkovní pes a ne gaučový povaleč a měl by být venku a ne zavřený v bytě.

12.6.2022 11:05
luciša

XXX.XXX.70.203

Je na čerstvém vzduchu, má více vjemů a může pozorovat okolí. V bytě by byl zavřený v místnosti, kde je sice sklo ale není čiré, nevidí ven.. velikost kotce a místnosti ve které by byl zavřený je stejně velká...
Za mě německý ovčák je venkovní pes, ne bytový, ale tohle téma tady neřeším...

12.6.2022 11:10
rapotacka11

XXX.XXX.224.45

- a ne zavřený v bytě-

V bytě ne,
venku v kleci to je nejlepší

Kdo může prodat štěně do kotce?

Pokud někomu rozum a cit neporadí,
je zbytečné popisovat postup ...

Proč by měl být pes na gauči?
Bude teplo, může být venku a bude mu tam líp
než v bytě a pomalu, postupně se s kotcem seznámí.

12.6.2022 11:25
luciša

XXX.XXX.70.203

rapotacka11 napsal(a):
- a ne zavřený v bytě-

V bytě ne,

A jejda..pro Vas je ok mít dospělého psa doma, já mám názor, že je lepší ho mít venku.

Kotcem to řeší třeba chovatele služebních psů, co já vím.
Vy možná máte jiné zkušenosti a to mě právě zajímá.
Proto se ptám jak je nejlepší a nejcitlivější psa naučit a zvykat na kotec.
Jestli ho brát domů a až si zvykne na novou rodinu ho dát ven a nebo ho učit na venek hned.
Tohle je téma diskuse..
Děkuji

12.6.2022 12:26
Huskyjanina

XXX.XXX.107.230

rapotacka11 napsal(a):
- a ne zavřený v bytě-

V bytě ne,

V životě bych nenechala dvouměsíční štěně samotný volně na zahradě bez dozoru.

12.6.2022 12:31
luciša

XXX.XXX.70.203

Huskyjanina napsal(a):

To já taky ne, stejně tak bych ho nenechala v bytě...
Ale do práce si ho vzít nemůžu 🤷

12.6.2022 12:34
Huskyjanina

XXX.XXX.107.230

luciša napsal(a):
A jejda..pro Vas je ok mít dospělého psa doma, já mám názor, že je lepší ho mít venku.

Jestli ho brát domů a až si zvykne na novou rodinu ho dát ven a nebo ho učit na venek hned.
Tohle je téma diskuse..
Děkuji

Empaticky jsem tohle žádnýmu štěněti neudělala, že bych ho vytrhla z bezpečí smečky a nechala ho někde stranou samotné, ať si zvyká. Takže já mám štěňata doma a na kotec je pak postupně zvykám. Takže po procházce mu tam dám hryzat kost, dávám mu tam jíst atd.Prostě v kotci jsou jen samé příjemné věci. Ze začátku je tam jen pár minut a já jsem kousek od něj, aby na mě vidělo. A postupně dobu prodlužuju, až štěně kotec bere jako samozřejmost. Jinak teda, já mám psy, kde chtějí být oni. Takže podle nich buď doma a nebo venku. Mám zkušenost, že domácí pes je s člověkem daleko víc sehranej a "a kdyby mohl, tak se naučí i mluvit"

12.6.2022 12:48
rapotacka11

XXX.XXX.224.45

.NO jsem měla
doma být nechtěl, sám si zvolil dvůr.
Dokonce jsme měli i kotec, když tu
byli např. řemeslníci, cizí děti.
Pes poslouchal na slovo, měl k nám
důvěru a když musel být chvíli v kotci,
nestresovalo ho to
a to ani přivykání.
Labradorka to měla stejně.
Nedovedu si představit že chovatel
štěně socializuje a ono chudák skončí v kotci.

12.6.2022 12:48
luciša

XXX.XXX.70.203

Huskyjanina napsal(a):
Empaticky jsem tohle žádnýmu štěněti neudělala, že bych ho vytrhla z bezpečí smečky a nechala ho někde stranou samotné, ať si zvyká. Takže já mám štěňata doma a na kotec je pak postupně zvykám. Takže po procházce mu tam dám hryzat kost, dávám mu tam jíst atd.Prostě v kotci jsou jen samé příjemné věci. Ze začátku je tam jen pár minut a já jsem kousek od něj, aby na mě vidělo. A postupně dobu prodlužuju, až štěně kotec bere jako samozřejmost. Jinak teda, já mám psy, kde chtějí být oni. Takže podle nich buď doma a nebo venku. Mám zkušenost, že domácí pes je s člověkem daleko víc sehranej a "a kdyby mohl, tak se naučí i mluvit"

Děkuju, takové názory jsem čekala a můžu se s nimi ztotožnit 👍

12.6.2022 13:36

luciša napsal(a):

Tohle je téma diskuse..
Děkuji

Jo. Kotec, ze kterého se pes dostane na 20 minut denně. Nic proti vám, třeba se tomu svému budete věnovat víc. Co jsem zažila právě u chovatelů služebních psů, se mi vůbec nelíbilo. hmn dala pěkný odkaz, tím bych se řídila.

12.6.2022 14:41
Terven

XXX.XXX.110.191

To vám klidně napíšu, on totiž není pes jako pes. Moje Vikina by tisíckrát radši trávila čas o samotě zavřená ve venkovním kotci než v bytě.
Vydrží nekonečně dlouho monitorovat okolí, zírání z balkónu je její zamilovaná činnost. Pozoruje všechno živé na dohled, má to jako telku. Samozřejmě to prokládá spaním

Oproti tomu pinčová by z kotce urvaná nebyla. Po většinu roku by jí tam byla zima, zírání ven ji nebaví, miluje válení pod peřinou.

12.6.2022 15:02
Šarina

XXX.XXX.200.119

marcelaamax napsal(a):

Reagovala jsem na úplně první(!) dny štěněte v novém prostředí.

Moje zkušenost je, že na začátku chce být štěně pořád s námi - protože do té doby samo nikdy nebylo. Pokud bych vůbec plánovala mít psa na střídačku v kotci i v domě, tak bych postupovala tak, jak jsem napsala: učila bych ho na kotec postupně, tak jak by se osamostatňovalo, jak by získávalo jistotu v novém prostředí a začalo by se ode mě odpoutávat. Pokud je přes den rodina kolem domu/na zahradě, tak o to líp, štěně bych do kotce dávala na kratší dobu v době, kdy by bylo unavené společenskými událostmi a chtělo by v klidu chrnět nebo si žužlat kost, a přitom by vidělo na zbytek smečky. Klidně bych si do kotce chodila třeba číst...
Udělala bych vše pro to, aby kotec začalo přirozeně považovat za " svůj druhý pelíšek".
Ale nefrkla bych ho na X hodin od prvního dne do kotce samotné. To mi přijde bezcitné. Jasně, že to ten pes přežije, ale já to za ideální nepovažuju.

12.6.2022 15:37
luciša

XXX.XXX.70.203

Jo. Kotec, ze kterého se pes dostane na 20 minut denně. Nic proti vám, třeba se tomu svému budete věnovat víc. Co jsem zažila právě u chovatelů služebních psů, se mi vůbec nelíbilo. hmn dala pěkný odkaz, tím bych se řídila.

Pes v tom kotci bude na noc a v době kdy budeme v praci a to bude kotec zavřený, tak jako by byl pes zavřený v bytě.. jakmile budeme z práce doma, pes bude mít kotec otevřený. Práce a zábava se psem je samozřejmostí...

12.6.2022 20:18
rapotacka11

XXX.XXX.224.45

máme doma školáky, takže teoreticky

Budete mít na psa čas?
Zvažte to dobře.

Bude kousat děti ...

12.6.2022 20:26

luciša napsal(a):
Ne, zadávala jsem ovčák německý, ale skočilo mi tam toto plemeno..
dotaz jsem psala asi na 5x, protože byl pořád nějaký problém s vložením, načítáním a furt něco, takže když se mi to zveřejnilo pod tervikem, tak jsem si řekla, že je aspoň vzdálený příbuzný 😀

Fakt? Jenom jsem zkusila "Přidejte téma" a můžu napsat cokoliv. Třeba, že chci chovat krokodýla.

12.6.2022 20:48
luciša

XXX.XXX.70.203

rapotacka11 napsal(a):
máme doma školáky, takže teoreticky

Budete mít na psa čas?
Zvažte to dobře.

Bude kousat děti ...

Prakticky máme ještě 4 koně, děláme si sami seno na vlastní louce, doma máme ještě zakrslého králíka.
Na cvičák budeme chodit a pes nebude 24/7 zavřený v kotci.
Vím že štěňata koušou, budou mít kousací hračky, navíc se musí naučit nekousat ruce, stejně jako neskakat po lidech (doufám, ze mi nikdo nebude vytýkat i tohle..)

12.6.2022 20:49
luciša

XXX.XXX.70.203

Fakt? Jenom jsem zkusila "Přidejte téma" a můžu napsat cokoliv. Třeba, že chci chovat krokodýla.

Co dodat, jste boží a mě to ráno nešlo 🤷

filipes75

13.6.2022 09:09
filipes75

XXX.XXX.225.131

v očích mnoha chovatelů budete tyran, protože chcete mít psa v kotci. Osobně by mě zajímalo, jak to řeší ostatní lidé, když musí přes den do práce a mají malé štěně? venku samo být nemůže, v kotci také ne a v bytě to rozkouše, takže také ne.

můj pes cca 30 kg mazlík je doma v malém kotci 1 x 1 x 1m. Dočetl jsem se, že jsem barbar a že bych neměl mít psa. Chovatel plemene mě ujistil, že i on sám své psi má takto naučené a že se jim nic nemůže stát. O víkendu psa ráno pustím na zahradu, za chvíli příjde domu, lehne si sám kde mu je dobře nebo když chce mít klid, tak si zaleze do kotce, kde ví, že je to jeho a má klid. Má i venkovní volieru 3x2 m a zahradu 1000m2, kde lítá cely den. Když toho má dost je v kotci a nikdo ho tam nenutí.

za mě bych ho hned nechal v kotci, přespal bych tam s ním, aby viděl, že je tam bezpečno a přes den bych ho tam učil. Naučí se, že je to jeho prostor a že mu tam bude dobře. Vezmete ho domu, kde ho necháte 14 dní a poté ho vyhodíte do toho kotce stejně. Bude to chápat jako zradu, proč jsem do teď mohl být s doma a teď už ne? udělal jsem něco špatně?

za mě hned ven.

13.6.2022 09:27

"Vezmete ho domu, kde ho necháte 14 dní a poté ho vyhodíte do toho kotce stejně. Bude to chápat jako zradu, proč jsem do teď mohl být s doma a teď už ne? udělal jsem něco špatně?"

ne
takhle ho vezme z jeho smečky, matka a sourozenci, případně další psi, chovatel a jeho rodina, a rovnou ho šoupne na samotku, mimo jeho novou rodinu
MIMO doupě-noru-bydlště jeho nové smečky
MIMO její pachy
MIMO fyzické přítomnosti všech
ono se nebude vázat a učit na lidi a o lidech, a lidi se nebudou učit a sžívat o něm a s ním, plně

neboli se to štěně bude "ptát" o 14 dní dříve
to bude zcela jistě potěšeno

a to bez ohledu na to, zda bude mít nějaké vnější projevy nebo to filosoficky, anebo spíše rezignovane, přijme

nemusí ho brát domů na 14 dní, ale na tak dlouho, jak to bude štěně potřebovat
v případě pořízení teď by ten přechod ven byl pravděpodobně rychlý a nenásilný - dveře ven otevřené a lidé na zahradě

13.6.2022 09:40
luciša

XXX.XXX.252.86

filipes75 napsal(a):
v očích mnoha chovatelů budete tyran, protože chcete mít psa v kotci. Osobně by mě zajímalo, jak to řeší ostatní lidé, když musí přes den do práce a mají malé štěně? venku samo být nemůže, v kotci také ne a v bytě to rozkouše, takže také ne.

můj pes cca 30 kg mazlík je doma v malém kotci 1 x 1 x 1m. Dočetl jsem se, že jsem barbar a že bych neměl mít psa. Chovatel plemene mě ujistil, že i on sám své psi má takto naučené a že se jim nic nemůže stát. O víkendu psa ráno pustím na zahradu, za chvíli příjde domu, lehne si sám kde mu je dobře nebo když chce mít klid, tak si zaleze do kotce, kde ví, že je to jeho a má klid. Má i venkovní volieru 3x2 m a zahradu 1000m2, kde lítá cely den. Když toho má dost je v kotci a nikdo ho tam nenutí.

za mě bych ho hned nechal v kotci, přespal bych tam s ním, aby viděl, že je tam bezpečno a přes den bych ho tam učil. Naučí se, že je to jeho prostor a že mu tam bude dobře. Vezmete ho domu, kde ho necháte 14 dní a poté ho vyhodíte do toho kotce stejně. Bude to chápat jako zradu, proč jsem do teď mohl být s doma a teď už ne? udělal jsem něco špatně?

za mě hned ven.

Psa do klece 1x1x1 😲, teď si to sliznete 😀

Známá takhle má staforda přes den, kdy je v práci a pes si zvykne na všechno.

Každopádně já klec na NO mít doma nemůžu, nemám ji kam dát a nechávat štěně lítat po celém bytě, máme spodní patro kde jsou dveře jen na wc, koupelnu a komoru a předsíň, tak mám do týdne z bytu kulnicku na dříví. Zavřít ho do předsíně 2x3 m, bez možnosti otevření ventilačky, to mi nepřijde jako rozumný nápad.
To ho dám raději do kotce, kde ma svou boudu a může být na čerstvém vzduchu.

Je léto, nemám problém vzít spacák a vyspat se s ním venku..

Dík za názor

13.6.2022 09:46

luciša napsal(a):
Psa do klece 1x1x1 😲, teď si to sliznete 😀

Známá takhle má staforda přes den, kdy je v práci a pes si zvykne na všechno.

Každopádně já klec na NO mít doma nemůžu, nemám ji kam dát a nechávat štěně lítat po celém bytě, máme spodní patro kde jsou dveře jen na wc, koupelnu a komoru a předsíň, tak mám do týdne z bytu kulnicku na dříví. Zavřít ho do předsíně 2x3 m, bez možnosti otevření ventilačky, to mi nepřijde jako rozumný nápad.
To ho dám raději do kotce, kde ma svou boudu a může být na čerstvém vzduchu.

Je léto, nemám problém vzít spacák a vyspat se s ním venku..

Dík za názor

Tak vy jste to aspoň správně nazvala klecí. Filipes tomu říká kotec.

13.6.2022 09:50
luciša

XXX.XXX.244.97

Tak vy jste to aspoň správně nazvala klecí. Filipes tomu říká kotec.

to je slovíčkaření..
svůj účel to plní - pes se nedostane nikam kde by mohl uškodit sobě nebo majiteli.
na té kleci není nic špatného..
Vemte si, že je x lidí, kteří mají králíky v králíkárně, koně v boxu, nebo zvířata v kleci v zoo..

13.6.2022 09:52

luciša napsal(a):
to je slovíčkaření..
svůj účel to plní - pes se nedostane nikam kde by mohl uškodit sobě nebo majiteli.
na té kleci není nic špatného..
Vemte si, že je x lidí, kteří mají králíky v králíkárně, koně v boxu, nebo zvířata v kleci v zoo..

Ale já nepíšu nic, že bych byla proti.
Jen jsem si říkala, že vy jste to správně pojmenovala, toť vše.

13.6.2022 09:54
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

Šarina napsal(a):
Reagovala jsem na úplně první(!) dny štěněte v novém prostředí.

Moje zkušenost je, že na začátku chce být štěně pořád s námi - protože do té doby samo nikdy nebylo. Pokud bych vůbec plánovala mít psa na střídačku v kotci i v domě, tak bych postupovala tak, jak jsem napsala: učila bych ho na kotec postupně, tak jak by se osamostatňovalo, jak by získávalo jistotu v novém prostředí a začalo by se ode mě odpoutávat. Pokud je přes den rodina kolem domu/na zahradě, tak o to líp, štěně bych do kotce dávala na kratší dobu v době, kdy by bylo unavené společenskými událostmi a chtělo by v klidu chrnět nebo si žužlat kost, a přitom by vidělo na zbytek smečky. Klidně bych si do kotce chodila třeba číst...
Udělala bych vše pro to, aby kotec začalo přirozeně považovat za " svůj druhý pelíšek".
Ale nefrkla bych ho na X hodin od prvního dne do kotce samotné. To mi přijde bezcitné. Jasně, že to ten pes přežije, ale já to za ideální nepovažuju.

Moje zkušenost je, že na začátku chce být štěně pořád s námi

"psa chci mít pokud možno venku, s tím že bude mít volný vstup do domu, když budeme doma.."
Mně nepřijde, že by chtěl někdo tomu štěněti bránit být s nimi....

Jasně, tak to se shodneme....ale... řešila se situace, kdy rodina odjíždí do práce a štěně zůstává samo doma - a tam opravdu nevidím rozdíl v tom, jestli zůstane v kotci, nebo v místnosti doma (za předpokladu, že na obojí je naučené). Štěně bude v létě, pokud je rodina v létě celé dny venku, tak si myslím, že zahradu bude brát jako "svojí". Jestli na noc bude chodit s lidmi domů a nebo budou lidi s ním v kotci - v tom taky rozdíl nevidím. A taky na to jsem se ptala, proč je lepší nechat štěně v místnosti doma, oproti kotci venku, v létě.... Protože vy jste psala (nebo alespoň tak jsem to pochopila), že byste nejdříve učila štěně zůstávat samotné v baráku, a teprve po čase ho to učila v kotci.... To mě zarazilo...proč neučit rovnou na kotec, když jsou lidi celý den venku a celý den se budou pohybovat na zahradě kolem kotce.... Prostě místo času tráveného v obýváku bych ten čas trávila na zahradě, nebo přímo v kotci.. U nás je třeba celé léto takové to "centrum dění" právě na terase a zahradě..

Zadavatelka psala, že pes bude mít volný přístup do domu, jak bude chtít. Štěně bude o prázdninách, a prvních několik týdnů bude stále někdo doma... řešil se fakt odchod do práce a doba v práci, a přijde mi, že někteří tady z toho zase dělají, že zadavatelka je tyran a bude mít psa v kotci 24/7 .

Já psy v kotci nemám, když jedu pryč tak zůstávají doma, ale pokud bych si pořídila v létě štěně s tím, že do budoucna bude zůstávat v kotci, tak bych ho prostě na ten kotec učila od začátku (čímž samozřejmě nemyslím ho tam hned na x hodin zavřít, to už jsem ale psala výše, jak bych učila)....A nemyslím tím ani, že by štěně nesmělo do domu, bylo nějak odstrčované, to se přece nijak nevylučuje, fakt řeším tu dobu v práci...

13.6.2022 10:03
luciša

XXX.XXX.244.97

"Vezmete ho domu, kde ho necháte 14 dní a poté ho vyhodíte do toho kotce stejně. Bude to chápat jako zradu, proč jsem do teď mohl být s doma a teď už ne? udělal jsem něco špatně?"

ne
takhle ho vezme z jeho smečky, matka a sourozenci, případně další psi, chovatel a jeho rodina, a rovnou ho šoupne na samotku, mimo jeho novou rodinu
MIMO doupě-noru-bydlště jeho nové smečky
MIMO její pachy
ono se nebude vázat a učit na lidi a o lidech, a lidi se nebudou učit a sžívat o něm a s ním, plně

neboli se to štěně bude "ptát" o 14 dní dříve
to bude zcela jistě potěšeno

a to bez ohledu na to, zda bude mít nějaké vnější projevy nebo to filosoficky, anebo spíše rezignovane, přijme

nemusí ho brát domů na 14 dní, ale na tak dlouho, jak to bude štěně potřebovat
v případě pořízení teď by ten přechod ven byl pravděpodobně rychlý a nenásilný - dveře ven otevřené a lidé na zahradě

rovnou ho šoupne na samotku, mimo jeho novou rodinu - kde jste přišla na to , že bude na samotce?
Máte asi docela zkreslené představy o tom, jak žijí jiní lidé. My totiž nejsme celý den zavření doma, ale dny trávíme venku. Pokud by jsme byli doma ,tak ten pes tam může jít na za námi.

Chápu, to tak že Vy máte psa zavřeného v bytě (podle sebe soudím tebe), když jste si štěně brala, nevzdala jste si nic co by ho spojovalo s bývalým domovem, kde by měl pach matky a sourozenců, nechala jste ho zavřeného v pokoji, kde k němu nikdo nešel, neměl tam to "svoje" (hračky, pelech..) prostě nic a nikdo tam za ním nešel..

Bereme si ho na prázdniny aby s ním někdo pokaždé byl, já, manžel, tchýně tchán, děti.. celá rodina, se kterou ten pes přijde denně do styku po celý život..

13.6.2022 10:10
luciša

XXX.XXX.244.97

rapotacka11 napsal(a):
https://www.novinky.cz/koktejl/clanek/vymena-manzelek-pes-v-kleci-vyburcoval-milovniky-zvirat-40107200
http://reality-show.panacek.com/763-vymena-manzelek-10-10-pes-v-kleci.html

https://www.extra.cz/tyrani-zvirat-ve-vymene-manzelek-zavirani-psu-do-male-klicky-pobourilo-divaky
Zadavatelka "je boží".
Doporučuji jí kotec 90 x 8O x 80 cm
tam čokl patří
a hned.
Oba si najděte nějaký sadistický spolek,
tam za tyrany nebudete.

jste normální?
podle toho co sledujete a co tu píšete asi ne...
Vy by jste psa zavřela do boxu 90x80x80 - německého ovčáka?
Myslím, že není třeba aby jste se dále vyjadřovala..

Děkuji za Vaše reakce,
ale budu raději, když bude psát někdo kdo má zkušenosti, než někdo, kdo si něco někde přečte zkopíruje odkaz a hraje si na chytráka, hledá lidi na kterých by si léčil mindráky a nemá zájem o diskuzi, jen se potřebuje zviditelnit o tomto vážně tato diskuze není..

13.6.2022 10:13
luciša

XXX.XXX.244.97

marcelaamax napsal(a):
Moje zkušenost je, že na začátku chce být štěně pořád s námi

"psa chci mít pokud možno venku, s tím že bude mít volný vstup do domu, když budeme doma.."
Mně nepřijde, že by chtěl někdo tomu štěněti bránit být s nimi....

Jasně, tak to se shodneme....ale... řešila se situace, kdy rodina odjíždí do práce a štěně zůstává samo doma - a tam opravdu nevidím rozdíl v tom, jestli zůstane v kotci, nebo v místnosti doma (za předpokladu, že na obojí je naučené). Štěně bude v létě, pokud je rodina v létě celé dny venku, tak si myslím, že zahradu bude brát jako "svojí". Jestli na noc bude chodit s lidmi domů a nebo budou lidi s ním v kotci - v tom taky rozdíl nevidím. A taky na to jsem se ptala, proč je lepší nechat štěně v místnosti doma, oproti kotci venku, v létě.... Protože vy jste psala (nebo alespoň tak jsem to pochopila), že byste nejdříve učila štěně zůstávat samotné v baráku, a teprve po čase ho to učila v kotci.... To mě zarazilo...proč neučit rovnou na kotec, když jsou lidi celý den venku a celý den se budou pohybovat na zahradě kolem kotce.... Prostě místo času tráveného v obýváku bych ten čas trávila na zahradě, nebo přímo v kotci.. U nás je třeba celé léto takové to "centrum dění" právě na terase a zahradě..

Zadavatelka psala, že pes bude mít volný přístup do domu, jak bude chtít. Štěně bude o prázdninách, a prvních několik týdnů bude stále někdo doma... řešil se fakt odchod do práce a doba v práci, a přijde mi, že někteří tady z toho zase dělají, že zadavatelka je tyran a bude mít psa v kotci 24/7 .

Já psy v kotci nemám, když jedu pryč tak zůstávají doma, ale pokud bych si pořídila v létě štěně s tím, že do budoucna bude zůstávat v kotci, tak bych ho prostě na ten kotec učila od začátku (čímž samozřejmě nemyslím ho tam hned na x hodin zavřít, to už jsem ale psala výše, jak bych učila)....A nemyslím tím ani, že by štěně nesmělo do domu, bylo nějak odstrčované, to se přece nijak nevylučuje, fakt řeším tu dobu v práci...

děkuji, jsem ráda, že jste mě pochopila, asi jediná z mála..

13.6.2022 11:07

"rovnou ho šoupne na samotku, mimo jeho novou rodinu - kde jste přišla na to , že bude na samotce?"
vaše rodina bydlí v kotci?
tak to je potom jiná......

"Chápu, to tak že Vy máte psa zavřeného v bytě (podle sebe soudím tebe), když jste si štěně brala, nevzdala jste si nic co by ho spojovalo s bývalým domovem, kde by měl pach matky a sourozenců, nechala jste ho zavřeného v pokoji, kde k němu nikdo nešel, neměl tam to "svoje" (hračky, pelech..) prostě nic a nikdo tam za ním nešel.."

och, jsem netušila, že s námi bydlí i "luciša".....
jen se teda dost blbě koukala, jak to u nás chodí
a trošku má i problém s pochopením psaného textu
a úsudkem......
no nevadí, každý jsme nějaký

"Psa do klece 1x1x1 😲, teď si to sliznete "
proč...
vždyť to je úplná pohoda, zcela v souladu s welfare psa :

https://eagri.cz/public/web/mze/ministerstvo-zemedelstvi/legislativa/tematicke-prehledy-pravnich-predpisu-mze/103831297.html

13.6.2022 11:16
luciša

XXX.XXX.244.97

"rovnou ho šoupne na samotku, mimo jeho novou rodinu - kde jste přišla na to , že bude na samotce?"
vaše rodina bydlí v kotci?
tak to je potom jiná......

"Chápu, to tak že Vy máte psa zavřeného v bytě (podle sebe soudím tebe), když jste si štěně brala, nevzdala jste si nic co by ho spojovalo s bývalým domovem, kde by měl pach matky a sourozenců, nechala jste ho zavřeného v pokoji, kde k němu nikdo nešel, neměl tam to "svoje" (hračky, pelech..) prostě nic a nikdo tam za ním nešel.."

och, jsem netušila, že s námi bydlí i "luciša".....
jen se teda dost blbě koukala, jak to u nás chodí
a trošku má i problém s pochopením psaného textu
a úsudkem......
no nevadí, každý jsme nějaký

"Psa do klece 1x1x1 😲, teď si to sliznete "
proč...
vždyť to je úplná pohoda, zcela v souladu s welfare psa :

https://eagri.cz/public/web/mze/ministerstvo-zemedelstvi/legislativa/tematicke-prehledy-pravnich-predpisu-mze/103831297.html

stejně snadno jako jste odsoudila Vy mě (MIMO doupě-noru-bydlště jeho nové smečky
MIMO její pachy
ono se nebude vázat a učit na lidi a o lidech, a lidi se nebudou učit a sžívat o něm a s ním, plně)

, tak jsem já odsoudila Vás

Jestli jsem to blbě pochopila a není to mířeno přímo na mě, tak se OMLOUVÁM

13.6.2022 11:23

to není odsouzení, ale prostá fakta

filipes75

13.6.2022 11:52
filipes75

XXX.XXX.225.131

prosím místní odborníky jen o stručnou informaci:

- kde máte psa přes den vy, když musíte být v práci. Ať je to štěně, nebo dospělý pes (příklad!!! v kleci, na řetízku u boudy, doma a nevadí, že je byt neustále demolován apod.)

- jak jste řešili vy zabydlení štěněte. Nemyslím tim nějaká malá plemena, ale NO, staford apod.

tímto bychom se možná dostali k meritu věci a paní poradili jak se zachovat. Prosím bez zbytečných omáček jen fakta a vlastní zkušenosti. Chovatele gaučáku nepiště prosím, to je jiný příběh.

paní již několikrát řekla, že pes bude odpoledne s rodinou a že v žádném případě nebude žít v kleci. Zatím si myslím, že se nedozvěděla nic, jen tráví čas tím, že opakuje neustále dokola to samé.

13.6.2022 12:16

luciša napsal(a):
Pes v tom kotci bude na noc a v době kdy budeme v praci a to bude kotec zavřený, tak jako by byl pes zavřený v bytě.. jakmile budeme z práce doma, pes bude mít kotec otevřený. Práce a zábava se psem je samozřejmostí...

Pes bude v kotci na noc a pak, když budeme v práci ....to mi přijde nějakých 18 - 20 hodin...takže typický kotcový povaleč. Super

Jaký je rozdíl mezi gaučákem a kotcovým povalečem?

Ten kotcový má smůlu, je se svými lidmi cca 4-5 hodin denně - tedy když je hezky, neprší a není bahno.

Gaučák bytový je se svými lidmi přes noc, večer i ráno, a osamělý je jen, když jsou v práci.

Další věc - je velký rozdíl, když js pes v tom kotci dlouhé hodiny sám, nebo když má okolo sebe další kotce s dalšími psy (to jen ta narážka na služebáky. Navíc, to, co by Váš pes přes den proflákal řvaním a koukáním z kotce (když jste v práci), tak služebák odpracuje.
Ani u služebáků nejde malé štěně hned od feny do kotce - je tam obvykle mezičas doma, když už se tedy zařazuje takto mladé zvíře.

Ten chovatel, který doporučuje dát štěně u nového majitele samotné ven do kotce, by měl vyhledat psychologickou pomoc. Jeho argumentace je úplně úchylná - štěně zažije v životě spoustu stresových situací, nicméně základ je, aby bezpečně vědělo, do jaké smečky patří. To se ale v kotci nenaučí.
Klasické týrání.

13.6.2022 12:25

filipes75 napsal(a):

- kde máte psa přes den vy, když musíte být v práci. Ať je to štěně, nebo dospělý pes (příklad!!! v kleci, na řetízku u boudy, doma a nevadí, že je byt neustále demolován apod.)

- jak jste řešili vy zabydlení štěněte. Nemyslím tim nějaká malá plemena, ale NO, staford apod.

tímto bychom se možná dostali k meritu věci a paní poradili jak se zachovat. Prosím bez zbytečných omáček jen fakta a vlastní zkušenosti. Chovatele gaučáku nepiště prosím, to je jiný příběh.

paní již několikrát řekla, že pes bude odpoledne s rodinou a že v žádném případě nebude žít v kleci. Zatím si myslím, že se nedozvěděla nic, jen tráví čas tím, že opakuje neustále dokola to samé.

Mám štěně. Ne malého plemene. Když jsme v práci - může do většiny bytu (s výjimkou ložnice a do půl roku věku ani do obýváku). Zbydou mu obří hala, kuchyň, předsíň a pracovna. Všude má pohodlné pelechy - střídá je dle chuti a teploty (jinde je sluníčko ráno, jinde v poledne, jeden pelech je u radiátoru... jiný nee). Po půl roce už může všude (s výjimkou ložnice, tam se chodí jen spát).

U malých štěníků jsou louže čí výjimečně bobky (pokud nejsme doma) výhradně v předsíni na dlažbě (prostě jdou ke dveřím, jak jsou naučení). Ale všech pět našich dogátek (ne najednou - postupně v průběhu let) byla nesmírně čistotná.

Nikdy nic podstatného nezničilo žádné štěně. Víc řádí, když mají nás na blbosti a hry. Doma mají polínka na hryzání (čerstvá líska), krabici se sběrem... Obě se dobře uklidí. Rozhodně nemáme doma kůlničku na dříví a byt si opravdu nenechám demolovat

13.6.2022 12:38
Šarina

XXX.XXX.200.119

luciša napsal(a):
děkuji, jsem ráda, že jste mě pochopila, asi jediná z mála..

Já vlastně vůbec nevím, proč se tady ptáte na názory jiných, když vy máte jasno a vyzobáváte si jen ty názory, co se vám hodí.

Tady vám zkušení pejskaři věnují svůj vlastní čas, aby vám přinesli argumenty "ve jménu" toho štěněte. Fakt vám tady nemůžeme (třeba nechceme) přinášet argumenty v prospěch vašeho pohledu.
Nikdo z nás neví, jak žijete, jaké máte podmínky, zkušenosti atd.

My jen víme něco o psech.

A i ty naše zkušenosti jsou osobní (takže je má každý jiné).

Já jsem své třeba první štěně (velké služební plemeno, rok 1977) dávala podle svazarmovské příručky na noc do kotce.
Trvalo mi asi dva měsíce, než jsem zjistila, že to je blbost, a že to tak nemá být.
Pes (s výcvikem a zkouškami) dožil do svých 12 let v domě a NIKDY(!) tam nic nepoškodil. Ani do postele nelezl.
Dodnes se mu v duchu za ten dočasný příručkový kotec omlouvám.

Opět: je to jen moje zkušenost, každý to může mít jinak. Ale vy jste evidentně rozhodnutá, tak co se tady vlastně řeší?

13.6.2022 12:54
luciša

XXX.XXX.244.97

Šarina napsal(a):
Já vlastně vůbec nevím, proč se tady ptáte na názory jiných, když vy máte jasno a vyzobáváte si jen ty názory, co se vám hodí.

Tady vám zkušení pejskaři věnují svůj vlastní čas, aby vám přinesli argumenty "ve jménu" toho štěněte. Fakt vám tady nemůžeme (třeba nechceme) přinášet argumenty v prospěch vašeho pohledu.
Nikdo z nás neví, jak žijete, jaké máte podmínky, zkušenosti atd.

My jen víme něco o psech.

A i ty naše zkušenosti jsou osobní (takže je má každý jiné).

Já jsem své třeba první štěně (velké služební plemeno, rok 1977) dávala podle svazarmovské příručky na noc do kotce.
Trvalo mi asi dva měsíce, než jsem zjistila, že to je blbost, a že to tak nemá být.
Pes (s výcvikem a zkouškami) dožil do svých 12 let v domě a NIKDY(!) tam nic nepoškodil. Ani do postele nelezl.
Dodnes se mu v duchu za ten dočasný příručkový kotec omlouvám.

Opět: je to jen moje zkušenost, každý to může mít jinak. Ale vy jste evidentně rozhodnutá, tak co se tady vlastně řeší?

OK
vyzobávám si zkušenosti , jako jste třeba teď napsala vy..
jsou to rady ze života, ne odsuzování za to , že bych chtěla mít psa a učit štěně na kotec a jaká je nejsnažší cesta pro to štěně.
Asi se shodneme, že záleží, kde maminka a sourozenci tráví svůj čas.
Jednoduší bude pro štěně , které je s matkou venku si na ten venek zvyknout i u nás, jiné to bude pro štěně, které je zvyklé jen na byt.. Jsou chovatelé, kteří mají NO doma a jsou tací, kteří ho mají venku...
Pokud si ten pes vybere raději byt než kotec, tak bude z kotce přístřešek pro kola a pes bude doma, nebudu mu v tom bránit.

13.6.2022 12:59

filipes75 napsal(a):

...NO a BOM....sportovní vycvik...všichni v bytě....nic zdemolovano ze zařízení nebylo, pouze ve štěněcim věku opomenutí papuče nebo knížky v jejich dosahu....

13.6.2022 14:13

ještě přihodím kůlničku na dříví v podání čtyř různých dogátek - a opravdu to nebyli pouze gaučáci. Byli to sice na jedné straně gaučáci, na straně druhé ale také velmi aktivní a temperamentní psi. Jen ta nejstarší, Arona, nemá digitální album... takže chybí

13.6.2022 15:11
Zoia

XXX.XXX.209.82

2x retrívr, ridgeback, vlkodav (jsou to dostatečně velcí psi? :-)
Všichni odchovaní v domácím provozu bez kotce, ztráty byly 2 smetáčky na smetí, 2 plastový misky a jeden zapomenutý sandál. Pravda je, že ani jeden nebyl pořizován do stavu, že by se přivezlo domů štěně a nechalo se samotný někde zavřený 8 a víc hodin.

13.6.2022 15:14
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

Tak my jsme z domu u jednoho psa kůlničku na dříví měli , u ostatních v pohodě.... Ale nějak nechápu, to se tady přece neřeší...

Já už se moc nedivím, že se tady lidi nechtějí ptát, případně že pak přestanou reagovat. Tak ještě jednou, pokud jsem to pochopila správně ,tak se tady řešilo zvykání na kotec v době, kdy jsou majitelé v práci. Přičemž bylo napsáno jaké rady zadavatelka dostala - i ty špatné. Ale to je přece v pořádku, že začátečník se zeptá, tím líp, záleží ji na tom. Podle všeho se paní těmi špatnými radami asi řídit nechce - protože sama psala, že je klidně ochotná s tím psem v kotci ze začátku spát. Navíc znovu připomenu, že psala, že štěně bude na prázdniny, kdy s ním někdo nonstop bude - takže bude čas na ten kotec naučit, nešoupnou ho tam rovnou.... Když bylo paní řečeno, že štěně bude vytrhnuté ze smečky, ať ho nenechává někde stranou samotné, ať ho na kotec postupně zvyká, tak paní psala, že přesně s tímto se ztotožňuje, že má stejný názor. Jen asi chtěla znát názor více lidí i na ostatní doporučení, co dostala. Takže kde je problém?

Zkusím to nějak zrekapitulovat - je opravdu takové tyranství si pořídit štěně NO, se kterým dva měsíce nonstop někdo bude, bude žít se smečkou, může si chodit domů a ven jak chce, spát bude buď se smečkou doma a nebo bude někdo spát venku s ním, a postupně se za ty dva měsíce na ten kotec naučí, bude chodit asi normálně na pravidelné procházky, na cvičák, a po dobu, kdy budou lidi v práci bude v kotci (jako jsou třeba ostatní psy v jedné místnosti v bytě). Fakt je to tak hrozný? O spaní venku v kotci si myslím, že paní úplně přesvědčená zatím není - je to v plánu, na druhou stranu nebrání se tomu, aby byl pes doma, když tam budou oni... řeší především tu dobu, kdy doma nikdo nebude...Otázka je, jestli NO vůbec bude chtít být v noci doma... No a i kdyby byl na noc na spaní v kotci - někteří psi spí v bytě mimo ložnici, třeba v chodbě, tak se znovu ptám - jaký je rozdíl mezi tím, jestli spí pes sám v chodbě nebo v kotci? . A to píšu já, která mám psy v posteli, ale jsem ochotná respektovat to, že někdo psa nechce v posteli nebo ani v ložnici...

13.6.2022 15:17
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

Zoia napsal(a):
2x retrívr, ridgeback, vlkodav (jsou to dostatečně velcí psi? :-)
Všichni odchovaní v domácím provozu bez kotce, ztráty byly 2 smetáčky na smetí, 2 plastový misky a jeden zapomenutý sandál. Pravda je, že ani jeden nebyl pořizován do stavu, že by se přivezlo domů štěně a nechalo se samotný někde zavřený 8 a víc hodin.

Pravda je, že ani jeden nebyl pořizován do stavu, že by se přivezlo domů štěně a nechalo se samotný někde zavřený 8 a víc hodin.

Teď budou prázdniny a bude pořád někdo doma, protože máme doma školáky, takže teoreticky je jedno jestli si bude zvykat nejdříve na nás v bytě a pak půjde ven a bude si zvykat na kotec, ale od září už přes den, kdy nikdo doma neni bude muset být venku.

On se ale ani tenhle pes nepřiveze a nebude někde zavřený 8 a víc hodin .

13.6.2022 15:22
rapotacka11

XXX.XXX.224.45

paní již několikrát řekla, že pes bude odpoledne s rodinou a že v žádném případě nebude žít v kleci. Zatím si myslím, že se nedozvěděla nic,

Štěně zabere člověku hromadu času, aby se z něj stal moudrý pes
a ne utíkající zmetek, který nakonec skončí v kotci.
Paní se musí starat o děti, domácnost, koně, chodí do
práce a k tomu štěně.
No, snad ví, na co má ...
Nevím, jak je na tom (po všech stránkách), jen dedukuji.
Překvapilo mě jen, že si někdo chce opatřit štěně
a první co řeší je kotec.

13.6.2022 15:26
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

rapotacka11 napsal(a):
paní již několikrát řekla, že pes bude odpoledne s rodinou a že v žádném případě nebude žít v kleci. Zatím si myslím, že se nedozvěděla nic,

Štěně zabere člověku hromadu času, aby se z něj stal moudrý pes
a ne utíkající zmetek, který nakonec skončí v kotci.
Paní se musí starat o děti, domácnost, koně, chodí do
práce a k tomu štěně.
No, snad ví, na co má ...
Nevím, jak je na tom (po všech stránkách), jen dedukuji.

A co je na tom divného? Když si někdo opatřuje psa do bytu, tak mezi prvními věcmi řeší to, jak uklidit všechno štěněti nebezpečné, jak mu třeba vymezit jednu místnost, kde si neublíží, když bude samo... No a když chce někdo mít psa v nepřítomnosti na zahradě, tak to řeší kotcem, a protože nechce štěněti nějak ublížit, tak se i zajímá o to, jak nejlépe štěně na kotec připravit. A nakonec je on ten špatný a div ne označený za tyrana .

Kdyby tady paní napsala, že štěně bude v jejich nepřítomnosti samotné na celé zahradě, tak se vsadím, že to schytá taky .

13.6.2022 15:28
Zoia

XXX.XXX.209.82

marcelaamax napsal(a):
Pravda je, že ani jeden nebyl pořizován do stavu, že by se přivezlo domů štěně a nechalo se samotný někde zavřený 8 a víc hodin.

On se ale ani tenhle pes nepřiveze a nebude někde zavřený 8 a víc hodin .

Já jsem reagovala primárně na Filipesa a chtěla jsem tím hlavně říct, že to jde i bez kotce, že pes v bytě nebo domě nerovná se automaticky kůlnička na dříví, když tam teda není spoustu hodin sám. Ta kůlnička tu v argumentech padá docela často, tak mě to nějak vybudilo k reakci. Ale máte pravdu, že už se diskuze dost rozplizla a uhla od původního tématu, což se týká i mého příspěvku.

13.6.2022 15:51

ale tak snad je jasné (i díky citaci), že je to reakce na Filipsa a to, že kdo nemá psa v kotci, kleci či řetězu žije v demolovaném bytě. Alespoň to tak vyznělo...

13.6.2022 15:57

ale tak snad je jasné (i díky citaci), že je to reakce na Filipsa a to, že kdo nemá psa v kotci, kleci či řetězu žije v demolovaném bytě. Alespoň to tak vyznělo...

..i já....

13.6.2022 16:16
fikovnice

XXX.XXX.132.157

Huskyjanina napsal(a):

Od "Rapotacky" to ale byla jen ironie ! Jak ji znám, tak by také nenechala malé štěndo samo venku!

13.6.2022 17:05

Tak já bych se asi neměla ke kotcům vyjadřovat, protože mám psy domácí a pastevecká čuba se mnou chrápe v posteli, ale...

Já jsem teda zastáncem toho, že štěně bych zvykala na kotec postupně. To znamená, že třeba po nějaké prochajdě a krmení bych ho dala na odpočinek do kotce...i kdybych tam s ním měla dřepět.
Ono každý štěndo je jiný...některé je salámista, některé si sedne a začne brečet i když se "ztratí" uprostřed obýváku, kde ani dokonce není samo, ale jeho člověk sedí na sedačce...nebo zrovna odešel do kuchyně a štěndo si toho nevšimlo. Prostě některé se začne pouštět "máminy sukně" dřív, některé je uplakánek déle.

Na noc bych opravdu zvykala až ve chvíli, kdy už vidím, že to štěndo zvládá, tzn. že nebude brečet, že tam zůstalo samo, že zvládá ty kratší úseky přes den.

Mojí ovčandu jsme začali zvykat na noc v kotci asi od půl roku věku a nebyl s tím problém....do kotce dostala večeři a dobrou noc....čubina se najedla a šla spinkat.
Nakonec to teda stejně bylo zbytečný, protože jsme zjistili, že nám režim "venkovní pes" nevyhovuje a tak místo kotce to nakonec bylo křeslo v obýváku a z kotce bylo skladiště zahradního náčiní...na její luxusní zateplené boudě 1+1 se dobře přesazovaly kytky.

Osobně ...mi přijde tak nějak jedno, jestli štěně v době své nepřítomnosti omezím doma na prostoru...třeba na chodbu a nebo jestli je v dostatečně prostorném kotci, pokud jsou pro to vhodné povětrnostní podmínky....prostě v rámci bezpečnosti si myslím, že pro štěně není dobré nechat mu k dispozici celý byt a že ani není dobré nechat ho volně na zahradě....člověk nikdy neví, co to škvrně napadne, takže vytvoření bezpečného prostoru je obzvlášť u některých jedinců vysloveně nutnost. Takže někdy ani nejde o to, že štěně něco zničí, ale aby si při tom ničení nebo jiné aktivitě neublížilo.
Možná i ten kotec může být naopak plus, protože štěně může pozorovat okolí...a naopak může být mínus, protože ho dění okolo může dráždit ke štěkání a pod.

Prostě je k tomu potřeba přistupovat individuálně dle povahy štěněte a myslím, že se tady většina z nás shodne na tom, že nikdo nechce poslouchat, jak jeho malé psí mimi pláče, protože je samo někde zavřené ....jakože ono si nakonec zvykne.

Osobně bych štěně nejdřív zvykala doma, aby bylo co nejvíc součástí smečky a pak po kratších dobách na kotec. Je na to do září dost času. Obzvlášť když začneme praktikovat ještě předtím, než k tomu dojde nějaký režim....ráno nějaká aktivita, snídaně a pak umístění do kotce....třeba jen na dobu, než se nasnídám já, nebo na hoďku...dvě...

13.6.2022 17:32

filipes75 napsal(a):

Já jsem vždycky měla a mám psy jak doma, tak na zahradě, když jsem v práci. Zdemolovaný nebylo nikdy nic, občas něco okousaný, ale jestli to udělaly děti nebo psi, mně tak nějak bylo fuk. Moji psi nejsou gaučáci, jsou to pracovní psi, i když to teda nejsou stafordi ani NO.

Jinak mně je úplně jedno, kde luciša psa bude mít, já nejsem vůbec proti kotcům. Ale když už šla s kůží na trh, tak prostě musí počítat i s nesouhlasnými příspěvky, to se nedá nic dělat. Jinak ubikace o rozměru 1 x 1 x 1 m fakt není kotec, ale klec.

13.6.2022 17:52

"- kde máte psa přes den vy, když musíte být v práci. Ať je to štěně, nebo dospělý pes (příklad!!! v kleci, na řetízku u boudy, doma a nevadí, že je byt neustále demolován apod.)"
doma
demolice čehokoliv se nikdy nekonala a nekoná
on pes většinou od rána spinká jak to jezule až do odpoledne

"- jak jste řešili vy zabydlení štěněte. Nemyslím tim nějaká malá plemena, ale NO, staford apod."
dovolenou a návykem štěněte na samotu

kvůli psu jsem chodila do práce na 6, pracovala na zkrácený úvazek
manžel i děti odcházeli později (pokud vůbec)
+ dopoledne venčila maminka (neboli to už bylo 3. venčení)
venčení maminkou odpadlo po přestěhování do domku

psi HW a PHP, čili větší než "požadovaní"

návyk psa na pobyt doma řadím k základům, ono se to při nemoci, ale i jiných příležitostech, velmi hodí.

13.6.2022 18:41

demolice čehokoliv se nikdy nekonala a nekoná

No ono to asi není ani tak o nějaké demolici...vybuchlý polštář a nebo pelech, to se uklidí, hlavně, že psovi se nic nestalo. Dokonce bych řekla, že štěně toho nejvíc zničí, když začne být něčím fascinováno...najde kousek vypáraný smyčky z koberce na kraji...zatáhne a ono se to páře dál a tak tahá a tahá...

13.6.2022 19:11

"vybuchlý polštář............."

upřesním

žádná demolice a ničení v době nepřítomnosti člověka
ale když byl člověk doma, to se dotáhl polštář tomu člověkovi pod nos a tam se pečlivě cupoval..péřový polštář....a de.mentní člověk se jen přiblble usmíval a liboval si, jakého máme šikovného "chlapečka"...

13.6.2022 19:26

od času příchodu maličkého štěníka nechávám v předsíni boty. Takové, kde případná demolice tolik nebolí (silně ochozené, případně zahradní). Jednak se od prvního dne učíme, že boty nejsou hračka - a vyměňují se za aktivní pohrání s hračkou nebo pamlsek a jednak pokud se zapomeneme s úklidem bot "normálních" - není to pro psa zážitek a výjimečnost.

Výsledek?? Pokud nejsme doma, přemisťovala se bačkora na psí pelíšek, ale nikdy neutrpěla úhonu. Teď už dlouho ho v nepřítomnosti boty vůbec nezajímají. Jediné, kdy si bot všimne, je ve chvíli, kdy má pocit, že si ho nikdo nevšímá a je třeba lidi vybudit k nějaké té akci. Lítací akci. A pak se přede mnou zjeví pes se zakázanou botou v tlamě. Pokud ho ignoruji, vyflusne ji a dává nejevo totální zhnusení mojí maličkostí. Nadšen je, když se vyřítím, mávám rukama... a začne hon. Zakončený výměnou za piškot. Z boty se otřou flusy.... a vrátí se do předsíně.

ale je přítomnost psa doma znát - ne že ne. Momentálně má Yoda bobrovací období a třísek máme doma víc než dost.

13.6.2022 21:43

"vybuchlý polštář............."

upřesním

žádná demolice a ničení v době nepřítomnosti člověka
ale když byl člověk doma, to se dotáhl polštář tomu člověkovi pod nos a tam se pečlivě cupoval..péřový polštář....a de.mentní člověk se jen přiblble usmíval a liboval si, jakého máme šikovného "chlapečka"...

Tak je fakt, že vybuchlý polštář teda jenom v mé přítomnosti....

V mé nepřítomnosti teda se stal spíš brajgl typu...rozškubané letáky, co zůstaly zapomenuty na stolečku, vyrabovaný odpadkový koš apod. a štěňata vás nevítají, protože nějakým zázrakem se jim podačilo vylézt na kuchyňský stůl a už neuměly slézt dolů.

13.6.2022 21:45

od času příchodu maličkého štěníka nechávám v předsíni boty. Takové, kde případná demolice tolik nebolí (silně ochozené, případně zahradní). Jednak se od prvního dne učíme, že boty nejsou hračka - a vyměňují se za aktivní pohrání s hračkou nebo pamlsek a jednak pokud se zapomeneme s úklidem bot "normálních" - není to pro psa zážitek a výjimečnost.

Výsledek?? Pokud nejsme doma, přemisťovala se bačkora na psí pelíšek, ale nikdy neutrpěla úhonu. Teď už dlouho ho v nepřítomnosti boty vůbec nezajímají. Jediné, kdy si bot všimne, je ve chvíli, kdy má pocit, že si ho nikdo nevšímá a je třeba lidi vybudit k nějaké té akci. Lítací akci. A pak se přede mnou zjeví pes se zakázanou botou v tlamě. Pokud ho ignoruji, vyflusne ji a dává nejevo totální zhnusení mojí maličkostí. Nadšen je, když se vyřítím, mávám rukama... a začne hon. Zakončený výměnou za piškot. Z boty se otřou flusy.... a vrátí se do předsíně.

ale je přítomnost psa doma znát - ne že ne. Momentálně má Yoda bobrovací období a třísek máme doma víc než dost.

Momentálně má Yoda bobrovací období a třísek máme doma víc než dost.

S klackama striktně vyhazuju Matese na zahradu, ale i tak ne vždycky se zadaří a občas nějaké to dřevíčko propašuje a samozřejmě se ho snaží rozebrat na atomy....

13.6.2022 22:39
GAELLE

XXX.XXX.66.235

filipes75 napsal(a):

První pes německý ovčák. Nalezenec. Pelíšek v koupelně, psíma dvířkama mohl ven na dvůr kdy chtěl. Nikdy nic neponičil.
Druhý pes kříženec ovčáka a vlkodava. Pelíšky v obyváku a v ložnici.
občas vyhrabal koš, jednou vyžral vánoční cukroví. To byly asi všechny škody.
K prvnímu ovčákovi byly ještě dvě velšteriérky. Taky v bytě.

14.6.2022 06:45
Terven

XXX.XXX.110.191

fikovnice napsal(a):
Od "Rapotacky" to ale byla jen ironie ! Jak ji znám, tak by také nenechala malé štěndo samo venku!

Tentokrát si myslím, že to ironie nebyla...a někde níž i psala, že jejich NO si zvolil dvůr...
Každopádně je teď taková blbá doba, že se psi ze zahrad kradou a konkrétně NO docela často. Zrovna teď ráno mi fb vyplivl nějaké ukradené půlroční štěně, dokonce zloději byli viděni.
Takže pokud má být štěně samo venku, nikde jinde než v zabezpečeným kotci bych ho nenechala...a já teda ani dospělýho psa.

14.6.2022 07:04
Huskyjanina

XXX.XXX.107.230

Terven napsal(a):
Tentokrát si myslím, že to ironie nebyla...a někde níž i psala, že jejich NO si zvolil dvůr...
Každopádně je teď taková blbá doba, že se psi ze zahrad kradou a konkrétně NO docela často. Zrovna teď ráno mi fb vyplivl nějaké ukradené půlroční štěně, dokonce zloději byli viděni.
Takže pokud má být štěně samo venku, nikde jinde než v zabezpečeným kotci bych ho nenechala...a já teda ani dospělýho psa.

A i mimo těch krádeží , jak nenechám bez dohledu malé dítě, tak nenechám bez dohledu ani malé štěně. Byť na vlastním pozemku. A kdyby se tím lidi řídili, tak by nebyly inzeráty typu ztratilo se 3mesicni štěně. A co se týká krádeží psů, tak i když měl být Loki původně už venku v kotci, v době naší nepřítomnosti, tak je pořád doma. Protože kámošce z vedlejší vsi se jeden chlapík pokusil ukrást její dvě feny. No jelikož to byla pyrenejka a druhý krizenka pyreneje, tak to pro zloděje moc dobře nedopadlo.

14.6.2022 07:30
janaa

XXX.XXX.174.173

Terven napsal(a):
A teď jsem si shodou okolností přečetla tohle
https://zivotvcesku.cz/kradez-na-zakazku-a-obchod-se-psy-75-tisic-korun-nabizi-syn-slavneho-herce-vitezslava-jandaka-za-nelehkou-pomoc/

Hele zrovna v tomhle případě bych tomu nevěřila ani za mák, pes opakovaně odcházel na procházky a prostě se jednou nevrátil. Myslím,že si mnoho lidí oddychlo. Ono přesně o tom je většina příběhů z FB, všichni jsou ukradený,protože jsou ty nej a jedinečný, a pak se ukáže, že psi si pravidelně odcházeli na procházky a nikdo to neřešil. Představa,jak někdo krade NO (btw jsem přesvědčená,že by nikdo neukradl ani naše labiny,a to,že NO odejde s cizím člověkem něco říká o tom,kam se ten chov ubírá) z nějaký prd... a prodává ho za velký prachy do ciziny se mi zdá absurdní. Každopádně určitě v tomhle případě. Jasně,neříkám,že se psi vůbec nekradou, ale nemyslím,že je to moc velký procento z těch ztracených

14.6.2022 07:40

Kradou se spíš štěňata. No co si budeme povídat, nechat půroční štěně samo na zahradě, není zrovna dobrej nápad.

14.6.2022 07:49
rapotacka11

XXX.XXX.224.45

Kradli (kradou?) se i psi-štěňata z kotce.
Věřila bych, že štěně ukradli, aby ho
z klece vysvobodili...

14.6.2022 07:53

Tak možná proto mají ti lidé tady u nás toho haskouna stále zamčeného v kotci. A já bláhová myslela, že proto, aby jim nevydupal cestičky v trávě.... (to byl argument mého bývalého, proč bude mít svého vysněného černého NO v kotci a nikoli puštěného na zahradě. Do domu by pes vůbec nemohl, protože "pes má hlídat, a v baráku asi zahradu neohlídá", chjo)

14.6.2022 08:11
assil

XXX.XXX.206.172

Tak možná proto mají ti lidé tady u nás toho haskouna stále zamčeného v kotci. A já bláhová myslela, že proto, aby jim nevydupal cestičky v trávě.... (to byl argument mého bývalého, proč bude mít svého vysněného černého NO v kotci a nikoli puštěného na zahradě. Do domu by pes vůbec nemohl, protože "pes má hlídat, a v baráku asi zahradu neohlídá", chjo)

Zajímavá logika, že někdo potřebuje pohlídat zahradu, ale barák ne.
Jinak pro zadavatelku, moji psi vždycky spí v kotci, ale malý štěně mám vždycky pár týdnů nebo měsíců doma, podle povahy a na kotec zvykám po chvilkách přes den, pak na chvilku večer a tak. Zatím nikdy žádný problém.

14.6.2022 08:23
Terven

XXX.XXX.103.178

janaa napsal(a):
Hele zrovna v tomhle případě bych tomu nevěřila ani za mák, pes opakovaně odcházel na procházky a prostě se jednou nevrátil. Myslím,že si mnoho lidí oddychlo. Ono přesně o tom je většina příběhů z FB, všichni jsou ukradený,protože jsou ty nej a jedinečný, a pak se ukáže, že psi si pravidelně odcházeli na procházky a nikdo to neřešil. Představa,jak někdo krade NO (btw jsem přesvědčená,že by nikdo neukradl ani naše labiny,a to,že NO odejde s cizím člověkem něco říká o tom,kam se ten chov ubírá) z nějaký prd... a prodává ho za velký prachy do ciziny se mi zdá absurdní. Každopádně určitě v tomhle případě. Jasně,neříkám,že se psi vůbec nekradou, ale nemyslím,že je to moc velký procento z těch ztracených

Můžu se zeptat, kde je info o těch opakovaných vycházkách? Tady v tom článku se naopak píše, že se pes nikdy nezaběhl...
V našem okolí došlo před lety ke krádeži NO s pp v noci ze zahrady, zlodějku dokonce zachytila kamera. Myslím, že ten pes se nikdy nenašel.
Kam spěje chov NO netuším, ale pokud někdo krade psy na kšeft a není to nějaký příležitostný zlodějíček, tipuju, že si s ledacčim umí poradit.

14.6.2022 08:40
rapotacka11

XXX.XXX.224.45

Četla jsem to.(Jandák)

14.6.2022 08:45
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

Terven napsal(a):
Můžu se zeptat, kde je info o těch opakovaných vycházkách? Tady v tom článku se naopak píše, že se pes nikdy nezaběhl...
V našem okolí došlo před lety ke krádeži NO s pp v noci ze zahrady, zlodějku dokonce zachytila kamera. Myslím, že ten pes se nikdy nenašel.
Kam spěje chov NO netuším, ale pokud někdo krade psy na kšeft a není to nějaký příležitostný zlodějíček, tipuju, že si s ledacčim umí poradit.

Nevím jak konkrétně v tomhle případě, ale dost často jsou na FB sdílené příspěvky, kde je nejdříve, že se pes ztratil, pak utekl a nakonec byl ukraden. Po vysvětlení se dozvíte, že se vlastně vůbec neví, co se se psem stalo, protože prostě občas šel na procházku ze zahrady sám, ale vždy se vrátil, no a když se nevrátil, tak ho musel někdo ukrást. A rovnou se napíše, že ze zahrady...

Ale tím netvrdím, že se ty krádeže psů nedějí, to vůbec. A je to hnus. Moje fena by odešla s každým, a ráda. Jinak aktuálně řešíme zloděje u rodičů, který jim vlezl až do baráku - a divné je to, že fena, která řve na každého, kdo jen projde kolem vrat, tak na zloděje ani neštěkla...

Pamatuji jak na sociálních sítích kolovalo video z kamery, jak si někdo ze zahrady vzal psa, možná t byl ten NO, o kterém píšete? Už nevím.

14.6.2022 09:07
Huskyjanina

XXX.XXX.107.230

Terven napsal(a):

Bylo to na fb u jeho příspěvků. Psal, že se pes občas vydal na výlety za čubinama, ale vždy se vrátil. Asi mu tam pár lidí napsalo to, co jsem si myslela " Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne." A proto to už asi nepíše.

14.6.2022 09:12
Huskyjanina

XXX.XXX.107.230

marcelaamax napsal(a):
Nevím jak konkrétně v tomhle případě, ale dost často jsou na FB sdílené příspěvky, kde je nejdříve, že se pes ztratil, pak utekl a nakonec byl ukraden. Po vysvětlení se dozvíte, že se vlastně vůbec neví, co se se psem stalo, protože prostě občas šel na procházku ze zahrady sám, ale vždy se vrátil, no a když se nevrátil, tak ho musel někdo ukrást. A rovnou se napíše, že ze zahrady...

Ale tím netvrdím, že se ty krádeže psů nedějí, to vůbec. A je to hnus. Moje fena by odešla s každým, a ráda. Jinak aktuálně řešíme zloděje u rodičů, který jim vlezl až do baráku - a divné je to, že fena, která řve na každého, kdo jen projde kolem vrat, tak na zloděje ani neštěkla...

Pamatuji jak na sociálních sítích kolovalo video z kamery, jak si někdo ze zahrady vzal psa, možná t byl ten NO, o kterém píšete? Už nevím.

Já svýho psa chtěla nechávat v kotci, ale co kámošce před 14 dny chtěl jeden umouněnej občan ukrást její feny, tak jsem si to rozmyslela. Protože ten můj by určitě s cizíma šel. Ona má pyrenejku a kříženku pyreneje a když si pro ně šel do kotce, tak mu ta kříženka dala co proto. Byl dost dokousanej. Kámoška z toho naštěstí neměla žádný oplítačky, protože feny měla zajištěný v kotci. A on se policii přiznal, že se mu feny líbily, tak si je pustil z kotce a chtěl si je vzít.

14.6.2022 09:18

Huskyjanina napsal(a):
Já svýho psa chtěla nechávat v kotci, ale co kámošce před 14 dny chtěl jeden umouněnej občan ukrást její feny, tak jsem si to rozmyslela. Protože ten můj by určitě s cizíma šel. Ona má pyrenejku a kříženku pyreneje a když si pro ně šel do kotce, tak mu ta kříženka dala co proto. Byl dost dokousanej. Kámoška z toho naštěstí neměla žádný oplítačky, protože feny měla zajištěný v kotci. A on se policii přiznal, že se mu feny líbily, tak si je pustil z kotce a chtěl si je vzít.

To měla kamarádka docela štěstí. Klidně ji mohli obvinit, že ten kotec nebyl zamčený. Nebo byl?

14.6.2022 10:00
Huskyjanina

XXX.XXX.107.230

To měla kamarádka docela štěstí. Klidně ji mohli obvinit, že ten kotec nebyl zamčený. Nebo byl?

Nebyl, ale není povinností mít psa zamčeného v kotci. Řekli jí, že ona psy zabezpečený měla a navíc se pak ten maník přiznal, že je přišel ukrást :)

14.6.2022 10:32

Jedne významný etolog napsal:
Pes, který mi může být ukraden, mi může být ukraden.

Dnes sice naprosto neakceptovatelné, ale tak to prostě je.

14.6.2022 11:40
Trickyvoo

XXX.XXX.55.134

luciša napsal(a):
OK
jsou to rady ze života, ne odsuzování za to , že bych chtěla mít psa a učit štěně na kotec a jaká je nejsnažší cesta pro to štěně.
Jednoduší bude pro štěně , které je s matkou venku si na ten venek zvyknout i u nás, jiné to bude pro štěně, které je zvyklé jen na byt.. Jsou chovatelé, kteří mají NO doma a jsou tací, kteří ho mají venku...
Pokud si ten pes vybere raději byt než kotec, tak bude z kotce přístřešek pro kola a pes bude doma, nebudu mu v tom bránit.

Mám původem dvorkáče. Fenka se venku narodila a strávila první dva až tři měsíce života. Doma jí bylo ze začátku dost teplo. Spala na dlažbě. Přesto od prvopočátku jsem u ní nepozorovala touhu po pobytu venku, ale být s námi. Měsíc si zvykala, že nebude spát s námi v ložnicí, ale parťáka na spaní měla. Já jsem v létě taky pořád venku, ale v zimě? Opravdu přijdete z práce a budete se psem do večera do devíti, minimálně? Většina psů domácích podřimuje svým páničkům u nohou třeba do jedenácti.

Neregistrovaný uživatel

14.6.2022 13:02
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.17.24

Trickyvoo napsal(a):
Mám původem dvorkáče. Fenka se venku narodila a strávila první dva až tři měsíce života. Doma jí bylo ze začátku dost teplo. Spala na dlažbě. Přesto od prvopočátku jsem u ní nepozorovala touhu po pobytu venku, ale být s námi. Měsíc si zvykala, že nebude spát s námi v ložnicí, ale parťáka na spaní měla. Já jsem v létě taky pořád venku, ale v zimě? Opravdu přijdete z práce a budete se psem do večera do devíti, minimálně? Většina psů domácích podřimuje svým páničkům u nohou třeba do jedenácti.

Maj kone a na svym takze vi co to je bejt se zviretem za kazdeho pocasi az do noci

14.6.2022 13:13
Trickyvoo

XXX.XXX.185.234

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Maj kone a na svym takze vi co to je bejt se zviretem za kazdeho pocasi az do noci

Aha, tak to se omlouvám za neznalost. Tady v okolí se koně ráno pustí na pastvu a někde se večer zavedou do stáje, ale znám i takové, kde se chodí tak jednou maximálně 2x denně akorát kůň zkontrolovat a dát ty různé směsi na přilepšenou.

14.6.2022 13:20
fikovnice

XXX.XXX.135.220

Jedne významný etolog napsal:
Pes, který mi může být ukraden, mi může být ukraden.

Dnes sice naprosto neakceptovatelné, ale tak to prostě je.

Smím vědět, který etolog?
Etologií jsem začínala své povolání...

14.6.2022 14:01
luciša

XXX.XXX.244.97

Trickyvoo napsal(a):

Možná to dopadne, tak že pes bude na noc doma a venku bude jen opravdu v době kdy jsme v práci, ale do postele ho nepustím , to jako fakt ne
I v zimě musíme ke koním, takže ráno 6 první venčení ke koním s manželem druhé venčení se mnou 7 a pak do kotce a tam bude do 15 než dojede manžel (zateplená bouda a možná i vyhřívaná podložka) a pak to vidím tak, že půjde jako způsobný pejsek s rodinou domů, počkají na mě a tradá ven.. Jestli mu v zimě bude stačit vycházka před krmením koní a procházka přes půl vesnice s dětma do kroužků (2x do týdne) a pak bude "hnít" doma , nebo bude chtít cárat po zahradě, to už je na něm...
Nebudu tady psát celý harmonogram, ale chtěla jsem nastínit, že ten pes bude v kotci a má být v kotci jen dobu kdy jsme v práci...

14.6.2022 14:12

Kradou se spíš štěňata. No co si budeme povídat, nechat půroční štěně samo na zahradě, není zrovna dobrej nápad.

A proto je Mates pod dozorem "statného ošetřovatele" má osobního strážce...myslím, že ta moje potvora bílá pyrenejská si ho ohlídá dobře a nechtěla bych vidět ten mazec, kdyby nabyla dojmu, že jí chce "našeho psa" někdo sebrat, nedejbože ohrozit. Má problém i s tím, když si ho chce někdo venku pohladit. Není blbá, pozná, že mu nic nehrozí, takže sice na nikoho neřve a aktivně nebrání, ale lidi od něj odstrkuje a cpe se mezi ně a Matese.

A nechci být nějak paranoidní, ale pokud bych měla jako prvního berňuchu, tak bych k němu stejně pořizovala psa, který pohlídá nejen jeho, ale i nás a barák....Mates je sluníčkovej a myslím, že s přátelským přístupem by na pozemek pustil kohokoliv. Jestli by se nechal následně odvést...no nechci mu křivdit, ale ruku do ohně bych za něj nedala.

14.6.2022 14:34
rapotacka11

XXX.XXX.224.45

Máte to vymyšlený dobře.
Možná bude na noc doma
a venku bude v době kdy jsme v práci,

ale do postele ho nepustím

v 6 první venčení
druhé venčení v 7
pak do kotce
pak to vidím tak, že půjde jako ZPŮSOBNÝ pejsek domů
pak tradá ven..
bude stačit vycházka před krmením koní
procházka přes půl vesnice s dětma (2x do týdne)
pak bude "hnít" doma
cárat po zahradě...
Má to být vlčák. (je to dokonalý pes, ale chce makat

Proč pořád zmiňujete postel?)

14.6.2022 16:35
luciša

XXX.XXX.70.203

rapotacka11 napsal(a):
Máte to vymyšlený dobře.
Možná bude na noc doma
a venku bude v době kdy jsme v práci,

ale do postele ho nepustím

v 6 první venčení
druhé venčení v 7
pak do kotce
pak to vidím tak, že půjde jako ZPŮSOBNÝ pejsek domů
pak tradá ven..
bude stačit vycházka před krmením koní
procházka přes půl vesnice s dětma (2x do týdne)
pak bude "hnít" doma
cárat po zahradě...
Má to být vlčák. (je to dokonalý pes, ale chce makat

Proč pořád zmiňujete postel?)

Já myslím, že lidi umí číst a nevybírají z textu jen něco...
Vidíte ty smajlíky u té postele....?

14.6.2022 17:19
Terven

XXX.XXX.103.178

Trickyvoo napsal(a):
Aha, tak to se omlouvám za neznalost. Tady v okolí se koně ráno pustí na pastvu a někde se večer zavedou do stáje, ale znám i takové, kde se chodí tak jednou maximálně 2x denně akorát kůň zkontrolovat a dát ty různé směsi na přilepšenou.

To mě zaujalo...vážně si myslíte, že mít doma koně obnáší pouze kontrolu 2 x denně?
Jestli fakt, vřele vám doporučuju, nikdy to před těma lidma neříkejte 😄
On se totiž musí i vyvážet hnůj - ano, i u koní chovaných 24/7 venku, musí se doplňovat seno, voda, podávat příkrmy...plus mraky příležitostných prací počínaje ošetřovatelskými úkony a konče technikáliemi jako je úprava pastvin, údržba ohradníků, nekonečné drobné opravy....
Je to poněkud řehole, ti lidě většinou neznají dovolenou a často se shodujou, že po tom všem už nemají ani chuť a energii na těch koních jezdit

14.6.2022 17:23
janaa

XXX.XXX.174.173

Terven-jak píšou ostatní,psal to ve svých příspěvcích,když sklidil kritiku,tak najednou ticho po pěšině

14.6.2022 17:31

Huskyjanina napsal(a):
Bylo to na fb u jeho příspěvků. Psal, že se pes občas vydal na výlety za čubinama, ale vždy se vrátil. Asi mu tam pár lidí napsalo to, co jsem si myslela " Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne." A proto to už asi nepíše.

Tak on vubec hazi informacema hodnyma bulvaru

Udajna hodnota jeho pejsacka je taky dost mimo

14.6.2022 18:02
Ouško4

XXX.XXX.225.15

Terven napsal(a):
To mě zaujalo...vážně si myslíte, že mít doma koně obnáší pouze kontrolu 2 x denně?
On se totiž musí i vyvážet hnůj - ano, i u koní chovaných 24/7 venku, musí se doplňovat seno, voda, podávat příkrmy...plus mraky příležitostných prací počínaje ošetřovatelskými úkony a konče technikáliemi jako je úprava pastvin, údržba ohradníků, nekonečné drobné opravy....
Je to poněkud řehole, ti lidě většinou neznají dovolenou a často se shodujou, že po tom všem už nemají ani chuť a energii na těch koních jezdit

Pod tohle se podepisuju.
Péče o momentálně 4 koně doma mi zabere cca 4 hodiny denně, a to je jen péče (jakože v tom není započítané ježdění). 😉
Kůň není legrace, kůň je kurvadřina 😉😉

14.6.2022 18:10
rapotacka11

XXX.XXX.224.45

Mladej pes (NO)
taky zaměstná .

14.6.2022 18:11

"Je to poněkud řehole, ti lidě většinou neznají dovolenou a často se shodujou, že po tom všem už nemají ani chuť a energii na těch koních jezdit"

"Péče o momentálně 4 koně doma mi zabere cca 4 hodiny denně, a to je jen péče (jakože v tom není započítané ježdění). 😉
Kůň není legrace, kůň je kurvadřina"

+zaměstnání +domácnost, rodina
a ten pes se teda vleze kam?

14.6.2022 18:20

"Je to poněkud řehole, ti lidě většinou neznají dovolenou a často se shodujou, že po tom všem už nemají ani chuť a energii na těch koních jezdit"

"Péče o momentálně 4 koně doma mi zabere cca 4 hodiny denně, a to je jen péče (jakože v tom není započítané ježdění). 😉

Spousta lidí bere psa jako parťáka na všechno, takže pes s nimi mistuje, krmí, asistuje, lovi myšky, pomáhá krmit, hlídá paničku apod. Psi u koní normálně pracují, není problém během práce ve stáji trénovat odložení, přivolání, hodit nějaký balónek apod.
Mám pocit že některým se tady člověk nezavdeci ničím, což je škoda, paní mi přijde docela rozumná, učit psa odmala na kotec není žádný zločin..

14.6.2022 18:47

učit psa od mala na kotec není zločin
vrazit štěně do kotce už zločinem zavání

a můj dotaz byl zcela normální dotaz
koně nemám, nevím co a jak
psa ano
a když lidé, kteří o tom něco ví píší o náročnosti "mít koně" pak se ptám, kde je čas na výchovu a výcvik štěněte/psa pracovního plemene?

14.6.2022 18:51

Trickyvoo napsal(a):

Opravdu? Viz Terven a Ouško. Takhle péče o koně rozhodně nevypadá. Pokud ano, tak je to velmi tristní. A na žalobu.

14.6.2022 19:06

luciša napsal(a):
Možná to dopadne, tak že pes bude na noc doma a venku bude jen opravdu v době kdy jsme v práci, ale do postele ho nepustím , to jako fakt ne
I v zimě musíme ke koním, takže ráno 6 první venčení ke koním s manželem druhé venčení se mnou 7 a pak do kotce a tam bude do 15 než dojede manžel (zateplená bouda a možná i vyhřívaná podložka) a pak to vidím tak, že půjde jako způsobný pejsek s rodinou domů, počkají na mě a tradá ven.. Jestli mu v zimě bude stačit vycházka před krmením koní a procházka přes půl vesnice s dětma do kroužků (2x do týdne) a pak bude "hnít" doma , nebo bude chtít cárat po zahradě, to už je na něm...
Nebudu tady psát celý harmonogram, ale chtěla jsem nastínit, že ten pes bude v kotci a má být v kotci jen dobu kdy jsme v práci...

Já tam teda trochu nevidím čas, kdy se budete věnovat výcviku psa pracovního plemene. Ale třeba mi něco uniklo. Máte koně u baráku? Jezdíte na nich? Omlouvám se, jestli jste to už zmiňovala.

14.6.2022 19:25

fikovnice napsal(a):
Smím vědět, který etolog?
Etologií jsem začínala své povolání...

Mě se jako nevěří, jo?

Tak viz foto - máte to i s večeří.

Večeře - bramborové placky s kysaným zelím, mazané švestkovými povidly a sypané mletým mákem - jedla byste to?
Kniha - viz odstavec, u kterého je položena záložka.

A teď Vy mi napište, kdo to napsal a jak se kniha jmenuje....jeden pokus - hmm, klobouček , tři pokusy - dobré.

Dělám si legraci, věřím, že víte.

Ostatní prosím, aby fíkovnici poskytli možnost

14.6.2022 19:35
luciša

XXX.XXX.70.203

Já tam teda trochu nevidím čas, kdy se budete věnovat výcviku psa pracovního plemene. Ale třeba mi něco uniklo. Máte koně u baráku? Jezdíte na nich? Omlouvám se, jestli jste to už zmiňovala.

Koně mám u baráku a už na nich nejezdím,na ponikovi vozím 5 letou dceru a teplasku vytáhnu jednou za čtvrt roku, nic pravidelného..."velke" kobyly mají 17 let, máme je od jejich 4 let . Koně máme venku 24/7.
Víte, já na své děti nejsem sama, mám manžela a nevim jak kde jinde, ale my si umíme zorganizovat život. Kdyby jsme na toho psa neměli čas, tak ho nekupujeme..

Mě někdy vážně přijde že mě tu soudí 16 leté děti..

14.6.2022 20:01
luciša

XXX.XXX.70.203

Děláme ještě vlastní seno (sekání,obraceni, skulovani) lis nemáme 🤷
Koně nedekujeme ani v zimě, krásně nasrstí.

14.6.2022 20:12
rapotacka11

XXX.XXX.224.45

Třeba se zadaří.

14.6.2022 20:15

luciša napsal(a):
Koně mám u baráku a už na nich nejezdím,na ponikovi vozím 5 letou dceru a teplasku vytáhnu jednou za čtvrt roku, nic pravidelného..."velke" kobyly mají 17 let, máme je od jejich 4 let . Koně máme venku 24/7.
Víte, já na své děti nejsem sama, mám manžela a nevim jak kde jinde, ale my si umíme zorganizovat život. Kdyby jsme na toho psa neměli čas, tak ho nekupujeme..

No víte nedivte se, bohužel zkušenosti zde na diskuzích někdy ukazují, že lidi si pořízení a následnou výchovu a výcvik psa představují jak Hurvínek válku.
Myslím, že při dobré organizaci a spolupráci rodiny se to zvládnout dá.
Na druhou stranu já se k tomu moc vyjadřovat nechci, protože když si opravdu představím, co je práce kolem koní...i když teda s venkovním ustájením (nebo jak se tomu říká) zkušenost nemám,), teď do toho zaměstnání, domácnost, nákupy, vaření, úklid, nějaké úkoly s dětmi., do toho já se třeba se štěňaty dost piplám a takové štěně mi zabere spoustu času....je toho docela dost a třeba já se přiznám, že bych na to asi neměla kapacity a psa volila asi spíše nepracovního plemene.

Ono když dva dělají totéž, tak to není vždycky totéž a co jeden zvládá na pohodu, tak u druhého to může být průšvih.

Pro mě je štěně obecně fůra času stráveném na budování vztahu, socializace, výchova a hodně blbnutí a hraní, ale taky kousání, škrábání, štípání...ze strany pejska, ne že mu to dělám já..vytrhávání vegetace na zahradě, hloubení kráterů. Některá štěňata jsou opravdu piraně a hlavně výskající děti jsou super objekty na "ulovení" a "zakousnutí".....následně malej štuc doroste do puberty a může z něho být člověk na švestku.....no a do toho u pracovního plemene musí (alespoň z mého pohledu) probíhat alespoň nějaký základní výcvik....a štěně z pracovní linie bude asi potřebovat více času věnované práci s ním.
Prostě štěně je sice radost, ale nejsou to samá pozitiva a sociální jistoty.

A vy to možná víte a počítáte s tím, ale bohužel ne vždycky to je pravidlo, že je na toto budoucí majitel štěňátka připraven.

14.6.2022 20:35
luciša

XXX.XXX.70.203

No víte nedivte se, bohužel zkušenosti zde na diskuzích někdy ukazují, že lidi si pořízení a následnou výchovu a výcvik psa představují jak Hurvínek válku.
Myslím, že při dobré organizaci a spolupráci rodiny se to zvládnout dá.
Na druhou stranu já se k tomu moc vyjadřovat nechci, protože když si opravdu představím, co je práce kolem koní...i když teda s venkovním ustájením (nebo jak se tomu říká) zkušenost nemám,), teď do toho zaměstnání, domácnost, nákupy, vaření, úklid, nějaké úkoly s dětmi., do toho já se třeba se štěňaty dost piplám a takové štěně mi zabere spoustu času....je toho docela dost a třeba já se přiznám, že bych na to asi neměla kapacity a psa volila asi spíše nepracovního plemene.

Ono když dva dělají totéž, tak to není vždycky totéž a co jeden zvládá na pohodu, tak u druhého to může být průšvih.

Pro mě je štěně obecně fůra času stráveném na budování vztahu, socializace, výchova a hodně blbnutí a hraní, ale taky kousání, škrábání, štípání...ze strany pejska, ne že mu to dělám já..vytrhávání vegetace na zahradě, hloubení kráterů. Některá štěňata jsou opravdu piraně a hlavně výskající děti jsou super objekty na "ulovení" a "zakousnutí".....následně malej štuc doroste do puberty a může z něho být člověk na švestku.....no a do toho u pracovního plemene musí (alespoň z mého pohledu) probíhat alespoň nějaký základní výcvik....a štěně z pracovní linie bude asi potřebovat více času věnované práci s ním.
Prostě štěně je sice radost, ale nejsou to samá pozitiva a sociální jistoty.

A vy to možná víte a počítáte s tím, ale bohužel ne vždycky to je pravidlo, že je na toto budoucí majitel štěňátka připraven.

Ja si volím psa exteriérového, měl by být "klidnější" , taky máme známé co NO cvičí, chová a dělá přednášky, a ten nám pomáhá vybírat i klidnou linii, je to člověk který má opravdu přehled o kvalitních liniích hlavně tedy na Moravě.
Spoustu štěňat už nám zamítl, byť se zdála kvalitní, ale buď byla kvalitní z pracovní linie a byla dobrá pro práci , nebo jeden z rodičů nebyl vhodný.. třeba fena hodně bázlivá, nebo pes příliš aktivní a ne vhodný na klid na zahradu - chápete jak to myslím...
Každopádně cvičák už mám domluvený, takže docházka pravidelná bude, jen se trochu bojim jestli se mi vleze i s klecí do auta.
Dostala jsem doporučení na jednu robustní klec.. v čem vy převážíte psy?

14.6.2022 20:37
Terven

XXX.XXX.110.191

Často koňáci krom koní a psů mívají i děti a jak píše zadavatelka v příspěvku níže, je to o organizaci času. Znám plno lidí, co mají koně a zároveň "dělají do psů" a obojí dělají dobře a mají k tomu opečovaný děti a fungující rodinu.
Že je to řehole jsem myslela spíš tak, že ti lidi se nemůžou sbalit a odjet kdykoli a kamkoli pokud nemají zástup, koně jsou denodenně závislí na jejich péči.
Nechtěla jsem tím říct, že krom koní koňáci nezvládnou už nic.
Zrovna Ouško, která píše, že kůň je kurvadřina, má dva výstavně úspěšný koliáky a rozhodně je nešidí.
Spíš jsem měla potřebu zareagovat na naivní představy Trickywoo.

14.6.2022 20:47

luciša napsal(a):
Ja si volím psa exteriérového, měl by být "klidnější" , taky máme známé co NO cvičí, chová a dělá přednášky, a ten nám pomáhá vybírat i klidnou linii, je to člověk který má opravdu přehled o kvalitních liniích hlavně tedy na Moravě.
Spoustu štěňat už nám zamítl, byť se zdála kvalitní, ale buď byla kvalitní z pracovní linie a byla dobrá pro práci , nebo jeden z rodičů nebyl vhodný.. třeba fena hodně bázlivá, nebo pes příliš aktivní a ne vhodný na klid na zahradu - chápete jak to myslím...
Každopádně cvičák už mám domluvený, takže docházka pravidelná bude, jen se trochu bojim jestli se mi vleze i s klecí do auta.
Dostala jsem doporučení na jednu robustní klec.. v čem vy převážíte psy?

Za mých mladých let byl NO (řečený vlčák) univerzální pes, nerozlišovala se pracovní a exteriérová linie. Teď mám někdy trochu pocit, že si musím vybrat...buď pracáka, se kterým budu muset makat a makat a nebo exteriéráka.....a ty bohužel vídám většinou se šmajdavýma zadníma nohama a tzv. kapří hřbet...první půlka psa nádhera a pak se to zlomí a pes pomalu tahá zadek po zemi a mě se chce z toho brečet.
Tak vám budu držet palce ať máte při výběru štěníka štěstí.

Co se týče převozu psa, tak já se přiznám, že mám dva medvědodní psy, terénní auo, sklopené zadní sedačky, takže celý prostor od předních sedaček až ke dveřím kufru je nákladní prostor pro psy a mám to oddělený sítí. Ale já nejsem typický příklad, protože nemám děti, teda mám, ale dospělé, které už nevozím, v autě jezdím 99% času sama. Pokud ne, tak by pesani měli k dspozici jen prostor kufru oddělený sítí a nebo mžíží. Ale třeba moje známá má boxera a v kufru má na něj klec.

14.6.2022 20:59
luciša

XXX.XXX.70.203

Za mých mladých let byl NO (řečený vlčák) univerzální pes, nerozlišovala se pracovní a exteriérová linie. Teď mám někdy trochu pocit, že si musím vybrat...buď pracáka, se kterým budu muset makat a makat a nebo exteriéráka.....a ty bohužel vídám většinou se šmajdavýma zadníma nohama a tzv. kapří hřbet...první půlka psa nádhera a pak se to zlomí a pes pomalu tahá zadek po zemi a mě se chce z toho brečet.
Tak vám budu držet palce ať máte při výběru štěníka štěstí.

Co se týče převozu psa, tak já se přiznám, že mám dva medvědodní psy, terénní auo, sklopené zadní sedačky, takže celý prostor od předních sedaček až ke dveřím kufru je nákladní prostor pro psy a mám to oddělený sítí. Ale já nejsem typický příklad, protože nemám děti, teda mám, ale dospělé, které už nevozím, v autě jezdím 99% času sama. Pokud ne, tak by pesani měli k dspozici jen prostor kufru oddělený sítí a nebo mžíží. Ale třeba moje známá má boxera a v kufru má na něj klec.

Chtěla bych mu koupit tento typ klece
https://www.bestpet.cz/hlinikova-klec-pro-psa-do-auta-vel-l-91x65x70-cm-s-gumovou-rohozi/ samozřejmě v jeho velikosti.
Mam Ford Focus, takže sedačky asi dolů a pak vyčistit..
Exteriérovou linii bere asi spíš podle povahy aby byla klidná a vyrovnaná, ty co chová on jsou psi ostří, zasahoví a tím že jich má doma několik a různých a dělá to dlouhou dobu tak se už v těch liniích vyzná..

14.6.2022 21:02
Ouško4

XXX.XXX.225.15

No normálně. Jdu ke koním, psi jdou se mnou 😉
Trávíme čas spolu ve stáji, (většinou ještě s dalšími psy, což je super socializace, vyhrajou si, mají svoje oblíbené kamarády, poběhají si po louce, asistují mi při práci...).
Původně jsem si první kolii pořizovala jako společníka na vyjížďky. Což nakonec nedopadlo, protože moje sportovní kobyla zchromla a druhý valach bohužel psa na vyjížďce nesnese (je extrémně lekavý), další dva koně jsou důchodci, na kterých už se nejezdí.
Takže je ze mě nakonec hlavně pěšák (sám voják v poli + nakonec dvě kolie) a v lese jsem fakt denně, a šlapu si to po svých. Neberu to jako nutnou procházku, spoustě lidí to nedokážu vysvětlit, (nejčastější argumenty "no to by mě mohlo", "že se ti chce", "kde na to bereš čas" ). Ale pro mě je to úžasný relax, a ten čas si na to prostě najdu, i kdybych měla vstát ráno o hodinu dřív (víte jak je to nádherný v pět ráno, když se les probouzí?).
Takže já stíhám dvě práce, péči o 4 koně, s jedním aktivní sport (tréninky + závody), momentálně 4 psy (počet se často střídá, protože když je potřeba, vezmu si sem tam nějakého pejska do dočasné péče, než se mu najde domov), rodina, domácnost, a se svými psy kromě relaxu po lese ještě teď chodíme na agility tréninky, které teda složitě synchronizuju se skokovými tréninky s valachem, ale jo, i to se dá.

Dá se stihnout všechno, když člověk chce. Ale jo, neznám dovolenou, neznám co to je, si o víkendu přispat, ale je to způsob života, kterej jsem si zvolila, miluju to, naplňuje mě to. Kdybych měla žít v paneláku a trávit po práci sledováním seriálů a trajdáním po nákupních centrech, přísahámbohu, jeblo by mě.

A ano, i já zezačátku na tomhle fóru dostala čočku, když jsem se zmínila, že chci psa ke koním, "jak to jako chceš dělat" a "kde bude čas na věnování psovi". Úplně přesně si to pamatuju 😉
A další čočku jsem dostala, když jsem si pořídila druhýho...dvě štěňata rok po sobě. Jak to bude náročný, jak to nedám, jak to nepůjde. No a vidíte to. Jde to. A nikdy jsem nelitovala. Dokonce jsem s klukama vlezla i do výstavního kruhu, i když ještě před lety bych přísahala, že mě tam nikdo nedostane, živou, ani mrtvou. A dokonce jsem tam vlezla i opakovaně. ❤️

14.6.2022 21:14
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

luciša napsal(a):
Chtěla bych mu koupit tento typ klece
https://www.bestpet.cz/hlinikova-klec-pro-psa-do-auta-vel-l-91x65x70-cm-s-gumovou-rohozi/ samozřejmě v jeho velikosti.
Mam Ford Focus, takže sedačky asi dolů a pak vyčistit..
Exteriérovou linii bere asi spíš podle povahy aby byla klidná a vyrovnaná, ty co chová on jsou psi ostří, zasahoví a tím že jich má doma několik a různých a dělá to dlouhou dobu tak se už v těch liniích vyzná..

Jen k té kleci - měla jsem tuhle https://www.tectake.cz/prepravni-box-pro-psa-dvojita-s-rovnou-zadni-stenou-800276 , přijde mi docela podobná, a bylo to jako papír, nevydržela, pes ji rozebral během pár minut, navíc to pak bylo ostré a docela nebezpečné... Ale třeba je ta "vaše" pevnější.

Já vozila psy v dvojboxu vyrobeném na míru, přes celý kufr. S výměnou auta bylo třeba vymyslet i nové místo pro psy - a mám teď teda zase klec na míru, ale není to vyloženě klec, je to jakoby jen rám, mříž, která odděluje zadní sedačky od kufru, a zamykatelná dvířka, která zůstanou zavřená, když se otevře kufr. Plus protože mám dva psy, tak mám ještě dělící díl v půlce... A za mě je tohle ideál, protože psi mají úplně celý kufr (na rozdíl od boxů a klecí, které prostě chtě nechtě nějakou část kufru uberou), a navíc super na cvičáku a závodech, že můžu psy nechat zamčené v otevřeném autě. V tom dvojboxu vozím psy 30 a 15 kg... Myslím, že jednomu NO by také v pohodě stačil kufr .

14.6.2022 21:41

luciša napsal(a):

Jéžiš, já se jenom ptala. Teď je mi jasné, že za těchto okolností koně tolik vašeho času nepotřebují. A tudíž ho můžete mít na psa. Ono to z vašich příspěvků vyčíst nešlo. Teda mně ne.

14.6.2022 22:36
fikovnice

XXX.XXX.135.192

janaa napsal(a):
Terven-jak píšou ostatní,psal to ve svých příspěvcích,když sklidil kritiku,tak najednou ticho po pěšině

A o kom že to píšete? Jestli to není nějak tajné...?
Nebo je to v diskuzi...?
Hodilo mě to tady k těm Vašim příspěvkům, tak nevím, zda se mám nějak v diskuzi vracet zpátky...?

14.6.2022 23:51
Šarina

XXX.XXX.200.119

luciša napsal(a):
OK

Asi to nemá moc smysl, ale ještě poslední reakci: právě to naše první štěně vyrůstalo s maminkou a sourozenci v kotci. Bylo zvyklé na kotec, ale nebylo zvyklé být samo. Nebylo do té doby zvyklé být samo... nikde... A tak to má 99% štěňátek! Ona štěňata v normálních vrzích prostě sama nebývají. Pes je smečkové zvíře, od narození obklopen sourozenci, maminkou, se kterými si rozumí, protože všichni psové...
A vy, jako noví majitelé, mu tu smečku nahrazujete, ale navzájem si nerozumíte. Jde o to mu jasně vysvětlit, že to, když ho z té smečky vyloučíte, není nějakým nepochopitelným trestem. Proto myslím, že byste ho neměli do toho kotce strčit od prvního dne. Zvláště, pokud máte možnost mu to ulehčit. (Nemyslím si, že "dodatečné" učení na kotec je pro psa horší než ho tam - jako psí miminko - vrazit od prvního dne.)

S tím vaším posledním odstavcem souhlasím. Problém je v tom, že tomu štěněti nedáte možnost výběru, pokud bude nuceně v kotci od prvního dne. Aby si to štěně fakt mohlo vybrat, tak mu na začátku poskytněte komfort spolužití ve smečce, klidně i s tím, že bude mít venku kotec "k odpočinku". A teprve, až získá nezávislost, a začne se od vás odpoutávat, tak uvidíte, jestli ten kotec vezme jako přirozené útočiště. Pes fakt není blbej a vybere si, pokud dostane na výběr.

A ještě úplně z jiné koleje- zapřemýšlejte i o tom, zda nudící se a celé dny štěkající pes v kotci nezpůsobí nějaké trouble mezi sousedy. Mně třeba věčně řvoucí psové od sousedů docela vadí - i když jsem pejskař a ani nechodím na noční. A to jsou ti psi od nás poměrně daleko... I tohle je třeba zvažovat.
Riziko krádeže štěněte pochopitelně taky...

15.6.2022 00:01
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

Terven napsal(a):

Já se jich někdy hodně opatrně zeptám .

15.6.2022 07:15

učit psa od mala na kotec není zločin
vrazit štěně do kotce už zločinem zavání

a můj dotaz byl zcela normální dotaz
koně nemám, nevím co a jak
psa ano
a když lidé, kteří o tom něco ví píší o náročnosti "mít koně" pak se ptám, kde je čas na výchovu a výcvik štěněte/psa pracovního plemene?

A kde konkrétně paní píše že štěně vrazi do kotce? Ptá se jakým způsobem nejlépe psa naučit a místo toho je lyncovana jak si může dovolit mít čas na psa když má domácnost, rodinu a koně doma...

15.6.2022 07:37
Šarina

XXX.XXX.200.119

A kde konkrétně paní píše že štěně vrazi do kotce? Ptá se jakým způsobem nejlépe psa naučit a místo toho je lyncovana jak si může dovolit mít čas na psa když má domácnost, rodinu a koně doma...

Zadavatelka se v prvním příspěvku ptá, kdy je nejlepší dát štěně do kotce.
Zbytek je posun v rámci diskuze.
To tak bývá.

15.6.2022 07:42

Si tu sedim na rukach uz 2 dny, co se tu zase spustilo za stvanici.

Porizenim psa se preci automaticky clovek nevzdava normalniho zivota, neobetuje se a nezacne zit jen a jen zivot - psa.
A i tak - svete div se - pes se bude mit dobre.

Ze jsou lidi jen nezodpovedni? Tak je treba nalozit kazdemu bez rozdilu? Komu tim pomuzete? Psum ne.

Pokud se nekdo pta predem, uz jen to je znamka, ze neni nezodpovedny.
Ale tady se to vubec nerozlisuje

15.6.2022 08:22

cstmr,
možná to chce tu diskuzi číst pořádně a od začátku ?

1. již ve svém prvním příspěvku, a je to zároveň první reakce na zadavatelku, uvádím odkaz na článek jak naučit štěně na kotec

2. o umístění štěněte do kotce hned píše zadavatelka ve svém úvodním příspěvku, jako o jedné možnosti

3. nelynčuji
píši k jednotlivým pojmům obecně, bez ohledu, zda se týkají zadavatelky, neznám ji ani její život ani její schopnosti či neschopnosti

chce číst a vnímat, kdo na co reaguje......

Ten režim, který zadavatelka zmiňuje, si docela dobře umím představit se svým pasteveckým psem, samozřejmě bez toho kotce. S tímto plemenem. I s jinými, třeba těmi koliuškami. Ale ne - obecně - s plemenem NO, tam to opravdu bude o tom jedinci a šťastné ruce při výběru.

15.6.2022 09:34
Terven

XXX.XXX.110.191

Trickyvoo napsal(a):
Já se jich někdy hodně opatrně zeptám .

Záleží, co je to za lidi. Je pravda, že se občas vyskytnou exoti, co vypustí koně bezzásahově někam na louku a nestarají se, ale jak už psala kometa, to je spíš na udání na KVS.
Předpokládám, doufám, že to nebude případ, který máte na mysli
Je pravda, že pro pozorovatele zvenčí to často vypadá, že koně se sami pasou na louce a není s nima vlastně žádná práce. Taky je pravda, že okolí se často majitelů koní ptá, za co, proboha, platí těm vydřiduchům tolik peněz za ustájení, když tráva je zadarmo a seno nemůže stát tolik
Taky je pravda, že když je léto, sucho a trávy všude mraky, mají koňáci o něco snazší život než na podzim a v zimě, kdy musí neustále doplňovat seno a imrvére jsou až ke kolenům od bahna.
Měla jsem několik let kobylu v rodinném ustájení, kde jsme se hodně podíleli na chodu, takže jsem si to zkusila a když někdo řekne, že s těma koňma vlastně není žádná práce, pokud jsou celej den venku, skáču jak čertík z krabičky

15.6.2022 09:43
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

Terven napsal(a):
Záleží, co je to za lidi. Je pravda, že se občas vyskytnou exoti, co vypustí koně bezzásahově někam na louku a nestarají se, ale jak už psala kometa, to je spíš na udání na KVS.
Je pravda, že pro pozorovatele zvenčí to často vypadá, že koně se sami pasou na louce a není s nima vlastně žádná práce. Taky je pravda, že okolí se často majitelů koní ptá, za co, proboha, platí těm vydřiduchům tolik peněz za ustájení, když tráva je zadarmo a seno nemůže stát tolik
Taky je pravda, že když je léto, sucho a trávy všude mraky, mají koňáci o něco snazší život než na podzim a v zimě, kdy musí neustále doplňovat seno a imrvére jsou až ke kolenům od bahna.
Měla jsem několik let kobylu v rodinném ustájení, kde jsme se hodně podíleli na chodu, takže jsem si to zkusila a když někdo řekne, že s těma koňma vlastně není žádná práce, pokud jsou celej den venku, skáču jak čertík z krabičky

Já mám právě v příbuzenstvu někoho, kdo má asi celoročně koně venku a měla jsem za to, že za nimi jezdí večer s tím krmením a vzít je na novou pastvu, ale je fakt, že jsem se nevyptávala. Koníci taky nevypadají, že by strádali. Až se potkáme, tak se schválně poptám a už vím, že hodně opatrně, abych neupadla v nemilost .

15.6.2022 10:00
luciša

XXX.XXX.244.97

cstmr,
možná to chce tu diskuzi číst pořádně a od začátku ?

1. již ve svém prvním příspěvku, a je to zároveň první reakce na zadavatelku, uvádím odkaz na článek jak naučit štěně na kotec

2. o umístění štěněte do kotce hned píše zadavatelka ve svém úvodním příspěvku, jako o jedné možnosti

3. nelynčuji
píši k jednotlivým pojmům obecně, bez ohledu, zda se týkají zadavatelky, neznám ji ani její život ani její schopnosti či neschopnosti

chce číst a vnímat, kdo na co reaguje......

Ten režim, který zadavatelka zmiňuje, si docela dobře umím představit se svým pasteveckým psem, samozřejmě bez toho kotce. S tímto plemenem. I s jinými, třeba těmi koliuškami. Ale ne - obecně - s plemenem NO, tam to opravdu bude o tom jedinci a šťastné ruce při výběru.

Chci se zeptat jakým způsobem nejlépe naučit nově dovezené štěně na kotec..

Tohle je oč tu běží... jak naučit štěně na kotec...

Nikde nepíšu, že dovezu štěně , zavřu ho do kotce a už ho nikdy nepustím, jak si tady většina lidí domýšlí

Psa chceme mít v kotci přes den, kdy jsme v práci a na noc.

Tohle je důvod proč chci mít toho psa (PSA NIKOLI ŠTĚNĚ) v kotci, mnoho lidí má své psy zavřené v kotci, když jsou v práci a ti psi si ten kotec zvolí i na noc.

A zase nikde nepíšu, že tam bude štěně na noc, ale chceme ho to postupně naučit, tak jak jako ho chceme postupně naučit aby tam vydržel i v době kdy budeme v práci..

Jako přijde mi to tu jako dobrý debilov, kde lidi čtou A , ale vymyslí si tu ještě B, C , D.. hodí mi to na triko, jakože je to můj úmysl a vesele se do mě s tím pustí..

15.6.2022 10:06
luciša

XXX.XXX.244.97

Terven napsal(a):

Taky je pravda, že když je léto, sucho a trávy všude mraky, mají koňáci o něco snazší život

na jednu stranu ano, na druhou stranu musíte dávat pozor, aby se Vám kůň na pastvě neschvátil, některá plemena jsou na to náchylnější než jiná, takže ani moc trávy k pasení není pro koňáka úplná výhra.

15.6.2022 10:29
Ouško4

XXX.XXX.68.89

Tak ono se to (stejně jako všechno) dá dělat buď dobře, nebo špatně...nebo v různém spektru, co pro někoho je ještě pohoda a normálka, a pro někoho už v kategorii "takhle ne".
Kydat můžete každej den, nebo taky třeba jednou týdně, nebo jednou za blíže nespecifikovaný čas (jen se přistýlá na vysokou podestýlku, která se za čas prostě vyhrne komplet).
Já kydám denně, protože fakt nesnáším čpavek a bordel. Dokonce po večerním krmení, kdy už odcházím a zavírám, ještě překydávám, protože jsem pintlich pedant a nesnesu pocit, že by tam třeba zůstalo načuráno a oni v tom stáli do rána. Každý den sbíráme i pastvinu. Protože nesnáším bordel.
Příkrm mají 3 x denně, protože tam mám důchodce, co mají každej individuální krmné doplňky (léky proti smrti 😁), takže to jsou takový neustálý šolichy, něco ošetřujete, zastříkáváte, mažete...
Pravda, že někdo, kdo to má vypuštěno venku, jednou za týden tomu traktorem doveze v obří lejtě vodu a nakulí balík sena, a jednou denně letmým pohledem zkontroluje, jestli sedí počet kusů a nemá tam exitus (takhle to má soused hned vedle...koně mezi krávama). Tak věřím, jo, ten nechápe, "co tam furt dělám". 😉

15.6.2022 11:03

Tak věřím, jo, ten nechápe, "co tam furt dělám".

Jako nepomahate
Takhle nemuze mit cas na psy preci :-)

Sveho casu jsem mela pronajatou staj s pozemky, o kone jsem se starala sama, domacnost, praci a dva psy - ve sportu. Jo i ten cvicak teda byl stihnutelny a meli svoje zamestnani a ne ze ne.
V te dobe to slo. Dneska uz to mam zase trosku jinak nastavene.

Ale rada na tu dobu vzpominam - a myslim si, ze i ti psi.
Hodiny a hodiny denne byli se mnou - ve staji, na pastvine, na vyjizdce.

15.6.2022 12:06
Terven

XXX.XXX.110.191

luciša napsal(a):
Taky je pravda, že když je léto, sucho a trávy všude mraky, mají koňáci o něco snazší život

na jednu stranu ano, na druhou stranu musíte dávat pozor, aby se Vám kůň na pastvě neschvátil, některá plemena jsou na to náchylnější než jiná, takže ani moc trávy k pasení není pro koňáka úplná výhra.

Jasný, no...nechtěla jsem v psí diskuzi zabíhat do takových detailů ...taky je třeba pečovat o ty pastviny, střídat je...někteří si dělají svoje seno, část koní se neobejde bez protimuší výbavy...léto má taky svoje.
Ale obecně si myslím, že zima je u koní takový míň utěšený období - většinou se srocujou na menším prostoru, víc tam nakadí, pořád je třeba hlídat, aby měli seno...do toho bahno, zima a brzy tma.

15.6.2022 12:59

Ouško4 napsal(a):
Tak ono se to (stejně jako všechno) dá dělat buď dobře, nebo špatně...nebo v různém spektru, co pro někoho je ještě pohoda a normálka, a pro někoho už v kategorii "takhle ne".
Kydat můžete každej den, nebo taky třeba jednou týdně, nebo jednou za blíže nespecifikovaný čas (jen se přistýlá na vysokou podestýlku, která se za čas prostě vyhrne komplet).
Já kydám denně, protože fakt nesnáším čpavek a bordel. Dokonce po večerním krmení, kdy už odcházím a zavírám, ještě překydávám, protože jsem pintlich pedant a nesnesu pocit, že by tam třeba zůstalo načuráno a oni v tom stáli do rána. Každý den sbíráme i pastvinu. Protože nesnáším bordel.
Příkrm mají 3 x denně, protože tam mám důchodce, co mají každej individuální krmné doplňky (léky proti smrti 😁), takže to jsou takový neustálý šolichy, něco ošetřujete, zastříkáváte, mažete...
Pravda, že někdo, kdo to má vypuštěno venku, jednou za týden tomu traktorem doveze v obří lejtě vodu a nakulí balík sena, a jednou denně letmým pohledem zkontroluje, jestli sedí počet kusů a nemá tam exitus (takhle to má soused hned vedle...koně mezi krávama). Tak věřím, jo, ten nechápe, "co tam furt dělám". 😉

Ano, kamarádka, u které mám ustájenou kobylu, je přesně jako vy (denně kydat a zametat). + ještě individuálně dekuje a předekovává, maže očička a nožičky, je-li potřeba + pleje záhonky, přesazuje kytky a tak, protože je estét + jezdí svoje koně a trénuje cizí.

18.6.2022 12:01
fikovnice

XXX.XXX.134.133

Mě se jako nevěří, jo?

Tak viz foto - máte to i s večeří.

Večeře - bramborové placky s kysaným zelím, mazané švestkovými povidly a sypané mletým mákem - jedla byste to?
Kniha - viz odstavec, u kterého je položena záložka.

A teď Vy mi napište, kdo to napsal a jak se kniha jmenuje....jeden pokus - hmm, klobouček , tři pokusy - dobré.

Dělám si legraci, věřím, že víte.

Ostatní prosím, aby fíkovnici poskytli možnost

"Repto", když už jsem získala ten klobouček (v SZ) , můžete nabídnout večeři zde dalším zájemcům... (já nejsem moc na sladké )
Ale myslím, že i stran etologie, jsou tu mnohem víc znalí než jsem já... Jak jsem psala, etologií jsem se zabývala někdy cca před 25lety (myslím profesně) a většina se mi už vykouřila z hlavy.

18.6.2022 13:24

Podle těch perokreseb je to snadno identifikovatelné, i když člověk konkrétní knihu nezná

Ad placky - je to taková kombinace chutí - slané bramborové placky se zelím, sladká povidla a neutrální mák.

Recept prý asi z Moravy...ale jen hádám.

18.6.2022 13:50
fikovnice

XXX.XXX.134.133

Podle těch perokreseb je to snadno identifikovatelné, i když člověk konkrétní knihu nezná

Ad placky - je to taková kombinace chutí - slané bramborové placky se zelím, sladká povidla a neutrální mák.

Aha. Tak slané zase můžu...
Tak to se asi stavím...

18.6.2022 13:51
fikovnice

XXX.XXX.134.133

Jo, a knihu jsem opravdu neznala...

Přidejte reakci

Přidat smajlík