Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.4.2023 10:45
Kila1997

XXX.XXX.15.230

Dobrý den, ráda bych se zeptala vás více zkušených chovatelů jak dál postupovat.
Mám psa Americanbully 9 měsíců s PP. Chovnou stanici jsem si prověřila a rodiče zdraví.
Teď k našemu problému už cca tak 5 měsíců nás trápí v etapách průjem,zvracení a vyrážka. Po prvé nám byla diagnostikována střevní chřipka po zlepšení se udělali testy na alergeny, kde se přišlo na alergie a nasadili se nové granule. Po cca měsíci opět průjem buď kašovita konzistence nebo voda. Nasazeny ant. Další měsíc v pořádku. Nyní opět průjem a budeme odebírat vzorky stolice na rozbor plus zkusíme granule s hmyzim proteinem na doporučení vet. Moje otázka zní zda se objeví nějaká nemoc, tak určitě nebudu trvat na uchovnění psa, ale jak se peněžně domluvit a vyrovnat s majitelem od kterého psa máme? Díky za odpovědi a rady.

19.4.2023 10:58
impact

XXX.XXX.34.231

A za co konkrétně byste nějakou finanční kompenzaci vyžadovala? Že má Váš pes nějakou potravinovou intoleranci nebo že má průjmy?

19.4.2023 11:06
Kila1997

XXX.XXX.15.230

Ne, ale pokuď se najde nějaké závažnější onemocnění kvůli kterému nebudu moct psa uchovnit?

19.4.2023 11:09
lupus4

XXX.XXX.205.61

Rozhasíte mu zažívání chem. srágorama a chcete kompenzaci ? Proč jste ho nekrmila normálně ? Možná by pomohl hadr na hlavu - Vaší.

19.4.2023 11:12
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Kila1997 napsal(a):
Ne, ale pokuď se najde nějaké závažnější onemocnění kvůli kterému nebudu moct psa uchovnit?

A vy ho jinak uchovnit chcete? Když se ukáže, že to není závažnější? Pesana, co bude jíst hmyzí granule a nemá prostě to zažívání v pořádku? Není to zbytečné, aby tuhle dispozici předával svým potomkům? Psů je na světě už takhle hodně moc a hodně moc z nich má právě takovýhle různý potravinový potíže, tak proč k nim přidávat případné další? Neberte to jako rýpání, ale k zamyšlení. Je škoda, aby štěňata po něm měla ty stejné problémy - nejen, že je pak musí řešit noví majitelé, ale hlavně pesani mají doživotní nějaký omezení, trápení. Ne sice velký, ale mají.

19.4.2023 11:12
Kila1997

XXX.XXX.15.230

Jakými chemickými sragorama? Nechápu, co vůbec reagujete když nedokážete poradit. Od štěněte ho krmím granulemi co dostal a co nám doporučil chovatel sám. Pokuď nemáte užitečnou radu, nejste v této konverzaci vítán!

19.4.2023 11:13
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Kila1997 napsal(a):
Jakými chemickými sragorama? Nechápu, co vůbec reagujete když nedokážete poradit. Od štěněte ho krmím granulemi co dostal a co nám doporučil chovatel sám. Pokuď nemáte užitečnou radu, nejste v této konverzaci vítán!

No ony ty granule prostě chemické jsou, tak to prostě je.

19.4.2023 11:17
lupus4

XXX.XXX.205.61

Kila1997 napsal(a):

Nevnímáte text ? Radu jste dostala - krmit normálně. Místo starostí o chovnost jste se měla zajímat o zdravou výživu...

19.4.2023 11:18
Kila1997

XXX.XXX.15.230

Právě proto jaké s ním mám už problémy já, bych ho nerada uchovňovala. Jak píšete sama, ty peníze za stěně jsem do něj dala aby jsme se zúčastnili i výstav. Ale co teď že? Samozdřejmě to nechápejte tak, že bych ho už po tom neměla ráda.

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.4.2023 11:20

...aby jsme se zúčastnili i výstav....

To přeci můžete i s neuchovněným psem.

19.4.2023 11:21
impact

XXX.XXX.34.231

Kila1997 napsal(a):

A alergika normálně uchovníte a pustíte to dál? Zajímavá logika. Pro mě už by byla potravinová intolerance dost závažná na to, aby pes potomky neměl.

19.4.2023 11:21

mám mladého psa. S PP. Po kvalitních rodičích. Nevyrostl zrovna ideálně - nese si často zatočený ocas, má krátký krk. Mám snad požadovat po chovatelce finanční kompenzaci?? Ne - hanba by mě fackovala... Prostě uchovňovat nebudu, kvalitnějších psů je jistě víc.

19.4.2023 11:22
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Kila1997 napsal(a):
Právě proto jaké s ním mám už problémy já, bych ho nerada uchovňovala. Jak píšete sama, ty peníze za stěně jsem do něj dala aby jsme se zúčastnili i výstav. Ale co teď že? Samozdřejmě to nechápejte tak, že bych ho už po tom neměla ráda.

Aha, já z toho co píšete, pochopila, že když to nebude nic závažnýho, Uchovnit ho chcete. Tak to je rozumné, že do toho nepůjdete. Na výstavy pochopitelně, ale můžete, vystavování a jeho ocenění nebrání nic.

19.4.2023 11:23

Pokud jste psa koupila se zárukou chovnosti, pak se můžete pokusit s chovatelem domluvit na kompenzaci. Ovšem o tom velmi pochybuji, muselo by to být ve smlouvě a i pak by to bylo zajímavé handrkování, jestli alergie formálně vyřazuje psa z chovnosti atd.

19.4.2023 11:56
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Kila1997 napsal(a):

A Vy máte ve smlouvě, že si kupujete psa na chov?
Ptám se proto, že taková zvířata se prodávají až jsou přezubená a dá se u nich odhadnout jakou budou mít výšku a jaký budou mít exteriér. Taková zvířata se ale neprodávají za cenu štěněte - tam začínáte cenově na dvojnásobku.

19.4.2023 12:00
Lily2

XXX.XXX.245.131

Kila1997 napsal(a):

Chovatel neručí, že se stane něco, co znemožní uchovnění. To byste si musela brát psa třeba už přezubeného a většího, aby se dalo něco posoudit. Často se stane, že třeba pes přezubí špatně.
Kompenzace se za tohle nedává. Je to holt riziko, protože je to živý tvor. Chovatel ručí za štěně jen v době odběru. Pokud je nějaká vada už tehdy, která ale může věkem zmizet (třeba ty zuby), tak se to řeší rovnou ve smlouvě.
Ale můžete zkusit chovateli napsat, někteří jsou velice vstřícní a nabídnou finanční kompenzaci, i když nemusí.

Co se týče granulí, tak se mrkněte na FirstMate. Jednoduché složení a super pro alergiky.

Testy na potravní alergie by se neměly dělat před prvním rokem. Výsledky jsou z tohohle období neprůkazné. To udělejte až po roce života a uvidíte.
Ono klidně může mít z něčeho rozhašené zažívání a alergie tam nutně být nemusí. Takže bych šla buď do gastro diety na srovnání trávení, nebo do hypoalergenních granulí.

19.4.2023 12:05

Lily2 napsal(a):
Chovatel neručí, že se stane něco, co znemožní uchovnění. To byste si musela brát psa třeba už přezubeného a většího, aby se dalo něco posoudit. Často se stane, že třeba pes přezubí špatně.
Kompenzace se za tohle nedává. Je to holt riziko, protože je to živý tvor. Chovatel ručí za štěně jen v době odběru. Pokud je nějaká vada už tehdy, která ale může věkem zmizet (třeba ty zuby), tak se to řeší rovnou ve smlouvě.
Ale můžete zkusit chovateli napsat, někteří jsou velice vstřícní a nabídnou finanční kompenzaci, i když nemusí.

Co se týče granulí, tak se mrkněte na FirstMate. Jednoduché složení a super pro alergiky.

Testy na potravní alergie by se neměly dělat před prvním rokem. Výsledky jsou z tohohle období neprůkazné. To udělejte až po roce života a uvidíte.
Ono klidně může mít z něčeho rozhašené zažívání a alergie tam nutně být nemusí. Takže bych šla buď do gastro diety na srovnání trávení, nebo do hypoalergenních granulí.

Bramborové vločky, moučka z divokých sleďů, moučka z ančoviček, moučka ze sardinek, rajčatová moučka, kuřecí tuk (konzervován vitamínem E), rybí olej, difosforečnan vápenatý, cholin chlorid, propionan vápenatý, extrakt z juky, zinek, železo, mangan, měď, jód, kobalt, selen, vitamín E, vitamín B2, niacin, pantothenan vápenatý, vitamín B1, vitamín A, vitamín B6, kyselina listová, biotin, vitamín B12, vitamín D3, hydrolyzát z korýšů (zdroj glukosaminu)

No to je fakt bomba… Moučka na tisíc způsobů zalitá kuřecím tukem - pro alergika jak dělané…

19.4.2023 12:09
Lily2

XXX.XXX.245.131

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Bramborové vločky, moučka z divokých sleďů, moučka z ančoviček, moučka ze sardinek, rajčatová moučka, kuřecí tuk (konzervován vitamínem E), rybí olej, difosforečnan vápenatý, cholin chlorid, propionan vápenatý, extrakt z juky, zinek, železo, mangan, měď, jód, kobalt, selen, vitamín E, vitamín B2, niacin, pantothenan vápenatý, vitamín B1, vitamín A, vitamín B6, kyselina listová, biotin, vitamín B12, vitamín D3, hydrolyzát z korýšů (zdroj glukosaminu)

No to je fakt bomba… Moučka na tisíc způsobů zalitá kuřecím tukem - pro alergika jak dělané…

Kuřecí tuk je zpracován tak, že není pro alergiky i na kuřecí špatný. Je to tam přímo uvedené a krmí tím i lidé se psy s alergií na kuřecí bez problémů.

To nemluvím o tom, že sice každý mluví o alergii na kuře, ale v populaci není alergie na kuřecí tak častá, jak se myslí.

Jsou to ryby, rajčatová šťáva a brambory. Krmí se tím i leopardi, kteří mívají opravdu citlivé zažívání. Často tím krmí i lidé s bulteriéry ze stejného důvodu.

19.4.2023 12:13
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.48.237

Mimochodem, pokud chtěl zadavatel zdravého psa, tak se měl poohlédnout po nějakém plemeni, co není jak chodící chorobopis 🤔

19.4.2023 12:34
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

No, to jsem ani radši nezmiňovala.

19.4.2023 13:20

Tuk v granulích není zpracován tak, aby nevadil alergikům. Jsou to kecy. Firstmate s těmi kecy začali a celý svět je následoval. Je to produkt z těch mouček - tuk se v tom procesu filtruje,
aby byla moučka nízkotučná, ale jestli si někdo myslí, že tam žádná molekula proteinu nezůstane...

Ale.
Firstmate se pro alergiky vážně kupovaly dlouho. Protože měly jednoduché složení, kde byla fakt jen ryba, jedna borůvka a brambory.
Takže to fungovalo.
Na kvalitu surovin se nekoukalo, tyhle granule se stavěly jako vet diety.
Hnus, no. Na granulích se stejně nic nezjistí, zbytečné trápení psa.

No, kdybych si koupila psa
a ve smlouvě by nebylo, že pouze mazlík,
a měla bych hotová vyšetření a skončenou eliminační dietu a furt by to bylo na pytel,
tak bych si řekla - je to mazlík a to ve smlouvě nebylo.
Nepřijde mi na tom nic nenormální.
Po devíti měsících od nákupu už jsou důkazy na kupujícím. Myslím. Už nevím.

19.4.2023 13:23

Šla bych cestou eliminační diety, protože nekrmím, ale když už, tak tady je pro srovnání Wolfsblut rybího monoproteinu. Nebe a dudy, ne?

ryba 57 % (z toho čerstvý losos 25 %, sušený losos 20 %, sušená treska modravá 9 %, lososový olej 3 %), brambory 30 %, hrášek, jablko, mannan oligosacharidy (MOS), rostlinná vláknina, extrakt z rozmarýnu, sibiřský ženšen, malina, listy ostružiny, brusinka, bobule arónie, černý rybíz, pampeliška, kopřiva, bezinka

19.4.2023 13:24
lupus4

XXX.XXX.205.61

njn, Lily2 ani netuší, že netuší ... u nás na jihu se takovejm řiká "chytrej asi z Vodňan",
těm, co jsou na tom ještě hůř "že von pochází z DH"

19.4.2023 13:37
Lily2

XXX.XXX.245.131

Tuk v granulích není zpracován tak, aby nevadil alergikům. Jsou to kecy. Firstmate s těmi kecy začali a celý svět je následoval. Je to produkt z těch mouček - tuk se v tom procesu filtruje,
aby byla moučka nízkotučná, ale jestli si někdo myslí, že tam žádná molekula proteinu nezůstane...

Ale.
Firstmate se pro alergiky vážně kupovaly dlouho. Protože měly jednoduché složení, kde byla fakt jen ryba, jedna borůvka a brambory.
Takže to fungovalo.
Na kvalitu surovin se nekoukalo, tyhle granule se stavěly jako vet diety.
Hnus, no. Na granulích se stejně nic nezjistí, zbytečné trápení psa.

a měla bych hotová vyšetření a skončenou eliminační dietu a furt by to bylo na pytel,
Nepřijde mi na tom nic nenormální.
Po devíti měsících od nákupu už jsou důkazy na kupujícím. Myslím. Už nevím.

Já nutně nepovažuji moučku jako zlo. Bývá dost často v hypoalergenních krmivech. Ale to už je věc názory. Co se týče kvalitou vstupních surovin, tak bych prosila o nějaký zdroj. Všude jsem narážela na tyhle granule jako velmi kvalitní i co se týče vstupních surovin.

Filtrovaný tuk se používá ve více krmivech. Viděla jsem psy na nich a problémy neměli (naopak se zlepšila stolice i kůže a srst), ale možná existuje i pes, kterému by i ten filtrovaný tuk problém dělal. Zkušenost osobní s tím nemám.

Pokud někdo nechce krmit Barf, tak za mě je potřeba vybírat, co nejjednodušší složení granulí pro alergika. Navíc u takového, kde se ještě neví, protože je to taky způsob eliminační diety.

Sama tím nekrmím, protože pes nemá problém s ničím a potom mi hypoalergenní granule nedávají smysl. :)

19.4.2023 13:38
Lily2

XXX.XXX.245.131

lupus4 napsal(a):
njn, Lily2 ani netuší, že netuší ... u nás na jihu se takovejm řiká "chytrej asi z Vodňan",
těm, co jsou na tom ještě hůř "že von pochází z DH"

Vy, abyste si nerýpl. :)

19.4.2023 13:39

Vidím to úplně obráceně. Pokud ve smlouvě nebylo, že ten pes BUDE chovný, pak smůla.

19.4.2023 13:47

Vidím to úplně obráceně. Pokud ve smlouvě nebylo, že ten pes BUDE chovný, pak smůla.

Myslím si totéž. Pokud zadavatelka nekoupila psa už přezubeného a v takovém věku, že je předpoklad výstavních a jiných úspěchů a následně uchovnění, jak píše Inspektorka, a je to taky zmíněno v kupní smlouvě, tak má smůlu.
Každopádně ale může chovatele kontaktovat, třeba jí vyjde vstříc, líná huba, holý neštěstí.

19.4.2023 13:49
janaa

XXX.XXX.174.242

Tak ona to tak i většina chovatelů má ve smlouvě, že chovatel nezaručuje, že zvíře bude chovný. Naopak,pokud je opravdu štěně pořizované s vidinou chovu a chovatel si to nacení a cena je vyšší,tak to bude i ve smlouvě, a také tam bude, co se stane,pokud zvíře nebude možné uchovnit. Ale logicky,pokud si chci opravdu pořídit štěně s tím, že na něm fakt chci chci chci chovat, a je to priorita,tak jak už tu bylo zmíněno, koupím štěně alespoň na půl roce nebo později, přezubené, s předrentgeny, a už se zjevným exteriérem

19.4.2023 13:51

janaa napsal(a):
Tak ona to tak i většina chovatelů má ve smlouvě, že chovatel nezaručuje, že zvíře bude chovný. Naopak,pokud je opravdu štěně pořizované s vidinou chovu a chovatel si to nacení a cena je vyšší,tak to bude i ve smlouvě, a také tam bude, co se stane,pokud zvíře nebude možné uchovnit. Ale logicky,pokud si chci opravdu pořídit štěně s tím, že na něm fakt chci chci chci chovat, a je to priorita,tak jak už tu bylo zmíněno, koupím štěně alespoň na půl roce nebo později, přezubené, s předrentgeny, a už se zjevným exteriérem

Co tak vím, tak většinou tam mají, že za vady neodpovídají.

19.4.2023 13:52
janaa

XXX.XXX.174.242

Lily2 napsal(a):
Já nutně nepovažuji moučku jako zlo. Bývá dost často v hypoalergenních krmivech. Ale to už je věc názory. Co se týče kvalitou vstupních surovin, tak bych prosila o nějaký zdroj. Všude jsem narážela na tyhle granule jako velmi kvalitní i co se týče vstupních surovin.

Filtrovaný tuk se používá ve více krmivech. Viděla jsem psy na nich a problémy neměli (naopak se zlepšila stolice i kůže a srst), ale možná existuje i pes, kterému by i ten filtrovaný tuk problém dělal. Zkušenost osobní s tím nemám.

Pokud někdo nechce krmit Barf, tak za mě je potřeba vybírat, co nejjednodušší složení granulí pro alergika. Navíc u takového, kde se ještě neví, protože je to taky způsob eliminační diety.

Sama tím nekrmím, protože pes nemá problém s ničím a potom mi hypoalergenní granule nedávají smysl. :)

Ale tam jde o to,že pes,který je opravdu alergik na kuře,tak ten problém mít bude,protože ten tuk prostě 100% čistý v takových granulích nebude. To nemá nic společného s tím,že pes bez alergie na kuře na tom bude bez problémů. A eliminační dieta na granulích fakt nejde.

19.4.2023 13:59
Lily2

XXX.XXX.245.131

janaa napsal(a):
Ale tam jde o to,že pes,který je opravdu alergik na kuře,tak ten problém mít bude,protože ten tuk prostě 100% čistý v takových granulích nebude. To nemá nic společného s tím,že pes bez alergie na kuře na tom bude bez problémů. A eliminační dieta na granulích fakt nejde.

Já právě znám psa, který je opravdu alergik na kuřecí (potvrzeno testy i eliminační dietou v BARF) a opravdu velký a opravdu problém nemá a naopak s těmito granulemi skutečně prospívá. Takhle znám více psů a i to podporují recenze lidí, kteří mají s tímhle taky problém (potvrzení alergie na kuřecí).

Co jsem se bavila s některými výživáři, tak potvrzují, že ten filtrovaný tuk je opravdu v pořádku. Vlastně tady poprvé čtu názor, že to v pořádku není, protože zkušenosti i zdroje potvrzují to, co jsem psala. :)

Budu ráda za podklady k tomu, že filtrovaný tuk není ok. Se na to mrknu a rozšířím si obzory.

Snažím se to sledovat, protože mám bulíka a může se mi něco v průběhu života taky vyskytnout, tak abych věděla. :)

19.4.2023 14:05

Co tak vím, tak většinou tam mají, že za vady neodpovídají.

Tak zase ale vzdát se odpovědnosti za vady nejde. Psa lze teoreticky "reklamovat" jako jakékoliv jiné zboží. Ale reklamuje se konkrétní vada, ne to, že někdo čekal, že psa uchovní a ono se nepovedlo.

19.4.2023 14:47
PumaCZ

XXX.XXX.252.190

janaa napsal(a):

Potvrzuji. Barusak mel alergii na kureci a nesnesl ani kureci tuk, ktery byl tehdy v podstate ve skoro kazdych granulich.

19.4.2023 14:48

Lily2 napsal(a):
Já právě znám psa, který je opravdu alergik na kuřecí (potvrzeno testy i eliminační dietou v BARF) a opravdu velký a opravdu problém nemá a naopak s těmito granulemi skutečně prospívá. Takhle znám více psů a i to podporují recenze lidí, kteří mají s tímhle taky problém (potvrzení alergie na kuřecí).

Co jsem se bavila s některými výživáři, tak potvrzují, že ten filtrovaný tuk je opravdu v pořádku. Vlastně tady poprvé čtu názor, že to v pořádku není, protože zkušenosti i zdroje potvrzují to, co jsem psala. :)

Budu ráda za podklady k tomu, že filtrovaný tuk není ok. Se na to mrknu a rozšířím si obzory.

Snažím se to sledovat, protože mám bulíka a může se mi něco v průběhu života taky vyskytnout, tak abych věděla. :)

Můj pes má intoleranci na kuřecí, ale pouze a jenom v granulích. Normálně má kuře skoro každý den. A pos..l se, i když tam byl jen kuřecí tuk. A to nebyly žádné levné pofidérní hrůzy, žádné VAFO a spol.

19.4.2023 15:04
Lily2

XXX.XXX.76.136

Můj pes má intoleranci na kuřecí, ale pouze a jenom v granulích. Normálně má kuře skoro každý den. A pos..l se, i když tam byl jen kuřecí tuk. A to nebyly žádné levné pofidérní hrůzy, žádné VAFO a spol.

Jde mi o ten filtrovaný kuřecí tuk přímo. U normálního je mi to jasné.

19.4.2023 15:24

Tak zase ale vzdát se odpovědnosti za vady nejde. Psa lze teoreticky "reklamovat" jako jakékoliv jiné zboží. Ale reklamuje se konkrétní vada, ne to, že někdo čekal, že psa uchovní a ono se nepovedlo.

Jasně. Ale stačí si do smlouvy napsat jako vylučujících z plnění x vad a pak ještě na majitele patřičně psychicky zatlačit. Znám to z konkrétního případu.

19.4.2023 15:26
Lily2

XXX.XXX.245.131

PumaCZ napsal(a):
Potvrzuji. Barusak mel alergii na kureci a nesnesl ani kureci tuk, ktery byl tehdy v podstate ve skoro kazdych granulich.

Ono kuřecí tuk je ve skoro každých granulích, ale málokde filtrovaný. Většinou je to přímo v hypoalergenních, ale ne vždy. A právě s FirstMate vím, že nevadí ani alergikům na kuřecí a sami je doporučují dál. S tím, že ten filtrovaný kuřecí tuk od té značky je v pohodě a nezpůsobuje problémy. Poprvé na to, že i FirstMate by neměl být ok jsem narazila tu. Ale nenašla jsem pořádně žádný zdroj, co by to potvrzoval. Tak by mě zajímalo víc kolem toho speciálně upraveného kuřecího tuku. :)

19.4.2023 15:51

Jasně. Ale stačí si do smlouvy napsat jako vylučujících z plnění x vad a pak ještě na majitele patřičně psychicky zatlačit. Znám to z konkrétního případu.

Ale ještě doplňuju, že je hloupej, kdo toto podepíše.

19.4.2023 15:52

Tak jako ale pokud někdo podepíše smlouvu, kterou se vzdá práva z vadného plnění, pak asi no comment.

Edit: Jsi byla rychlejší

19.4.2023 16:01

Filtrovaný? Jak jinak by byl filtrovaný než při výrobě masové moučky? Ale tak třeba jo, to já nevím. Každopádně nějaké zvíře alergické znám, co mu vadí i tuk, a co říká Ollie, jsem už viděla taky, je to zajímavé.
Zdroj... to musíte kouknout na specifikace těch konkrétních mouček u jejich výrobců. Třeba o amerických bylo známo, že rybí moučka je s ethoxyquinem. Ten je v EU zakázán. Ale není zakázán dovoz produktů...
Tak jako tohle je jedno, když to psovi klape a majiteli to nevadí.

Však jsem myslela v té smlouvě, když prostě není nějak upřesněno... vím, že máte nějaké zvyky tady, ale americký bully je amerika, počítám, že se chovatelé opičí a rovnou u prodeje dávají "razítko" mazlík, tak se omlouvám za blbosti. :-)

A teda jsem se dívala sem
https://firstmate.com/product/pacific-ocean-fish-meal-original-formula/
a krmit pitbullka něčím, co má 3000 kcal... to bude slušná spotřeba
a ukáže se, že je alergický na brambory, a je to...

eliminačku...

19.4.2023 16:16

Však jsem myslela v té smlouvě, když prostě není nějak upřesněno...

Megí, pokud není nijak upřesněno, pak se plní "ve střední jakosti" (§ 1915 Oz). A to fakt nebude šampion nebo budoucí chovné zvíře. Pod střední jakostí si představím právě průměrného mazla.

19.4.2023 16:21

Však jsem myslela v té smlouvě, když prostě není nějak upřesněno...

Megí, pokud není nijak upřesněno, pak se plní "ve střední jakosti" (§ 1915 Oz). A to fakt nebude šampion nebo budoucí chovné zvíře. Pod střední jakostí si představím právě průměrného mazla.

Kdyby tam bylo výslovně "na mazlíka", tak je to jasné. A kdyby tam bylo "předpoklad chovu", tak je to jasné.
Když tam není nic, tak ta střední jakost.
Jo?
Střední jakost jsem ještě neslyšela, jenom obvyklou, to si musím někdy přečíst, díky.

kikionka

19.4.2023 16:24
kikionka

XXX.XXX.14.185

Bull plemena celkem trpí na alergie a zažívací potíže. Vy chcete psa uchovnit? To bych případně udělala až zjistíte, co s nim je a zda je to dědičné. Jinak nechápu, za co chcete kompenzaci. Holt je to živý tvor, i když s PP, tak nemáte zaručeno, ze bude zdravý. Za to, ze se narodí stene s problémy po zdravých vysetrenych rodičích, chovatel nemuze a neovlivní to. Nevidim tedy důvod chtít kompenzaci. Pokud by nebyli rodice vyšetření a vy to věděli a presto si stěně vzali, tak je to vaše blbost a též nevidim důvod chtít kompenzaci. Samozřejmě kdyby chovatel něco zatajil, tak to je jiný příběh.

19.4.2023 16:25

Megí - Jo
Až na to, že předpoklad chovu je pořád jen předpoklad, ne příslib nebo záruka.

Střední jakost by posuzoval a definoval soud. Vycházel by z účelu, obvyklých očekávání od "výrobku" atd.

19.4.2023 16:31

kikionka napsal(a):
Bull plemena celkem trpí na alergie a zažívací potíže. Vy chcete psa uchovnit? To bych případně udělala až zjistíte, co s nim je a zda je to dědičné. Jinak nechápu, za co chcete kompenzaci. Holt je to živý tvor, i když s PP, tak nemáte zaručeno, ze bude zdravý. Za to, ze se narodí stene s problémy po zdravých vysetrenych rodičích, chovatel nemuze a neovlivní to. Nevidim tedy důvod chtít kompenzaci. Pokud by nebyli rodice vyšetření a vy to věděli a presto si stěně vzali, tak je to vaše blbost a též nevidim důvod chtít kompenzaci. Samozřejmě kdyby chovatel něco zatajil, tak to je jiný příběh.

Ne vždy, pokud je to AR dědičnost a jsou na to testy, tak se ani při spojení čistý + přenašeč postižený jedinec nenarodí.

19.4.2023 16:34

Jo, no, neřeknu, kdyby měl nějakou vážnou nemoc...

kikionka

19.4.2023 17:01
kikionka

XXX.XXX.123.44

Ne vždy, pokud je to AR dědičnost a jsou na to testy, tak se ani při spojení čistý + přenašeč postižený jedinec nenarodí.

To ano, tam je to daný, pokud chovatel chovny par vyšetří. Bohužel alergie a spoustu jiných nemocí jsou polygenní, tzn.účastní se jejich dědičnosti spoustu genů, kolikrát ještě neznámých, účastní se tam i tzv epigenetika a vliv prostředí. To jsou prave ty nemoci, které mohou postihnout i potomky zdravých, vysetrenych rodičů - protože to, ze je v tomto případě rodič zdravý, neznamená, ze nemůže přenášet některé z těch genu.

19.4.2023 17:04

já bych to viděla jinak. pokud je pes potravinový alergik, nebrání to bonitaci a chovný být může, to znamená, není to vada vylučují chovnost, nazdar.

pokud je totiž chovný jen pes zcela nezatížený geneticky podmíněnými vadami, pak jsou všichni američtí bully nechovní :D

Přidejte reakci

Přidat smajlík