Jistě jste taky zaznamenali zprávy o vlku na okraji Ostravy,vlka přejetého na dálnici u Frýdku Místku který je vzdálen od Beskyd asi 30 km atd.Kácí se vysoko v kopcích,všude holiny,davy lidí úplně všude.Chápu že zvěř nemá kde by se vrtla,všude je rušena. Jen mě udivuje ta ztráta plachosti u vlka Myslite si že mají vlci něco jako kolektivní paměť? V dobách kdy se lovili byli plaší a ještě nedávno i vlčí hlídky na vlka skoro nenarazily. Bojím se že povolí odstřel,nešlo by je nějak plašit aby měli z člověka zase strach?
Mí
napsal(a):
Jistě jste taky zaznamenali zprávy o vlku na okraji Ostravy,vlka přejetého na dálnici u Frýdku Místku který je vzdálen od Beskyd asi 30 km atd.Kácí se vysoko v kopcích,všude holiny,davy lidí úplně všude.Chápu že zvěř nemá kde by se vrtla,všude je rušena. Jen mě udivuje ta ztráta plachosti u vlka Myslite si že mají vlci něco jako kolektivní paměť? V dobách kdy se lovili byli plaší a ještě nedávno i vlčí hlídky na vlka skoro nenarazily. Bojím se že povolí odstřel,nešlo by je nějak plašit aby měli z člověka zase strach?
Copak vlci?
Ale co ten skvrnitý levhart na Litoměřicku, co vypadá jako černý domácí kocour?
https://www.idnes.cz/usti/zpravy/policie-selma-zoologicka-zahrada-varovani-litomericko.A230510_154322_usti-zpravy_pakr
fikovnice
napsal(a):
Copak vlci?
Ale co ten skvrnitý levhart na Litoměřicku, co vypadá jako černý domácí kocour?
https://www.idnes.cz/usti/zpravy/policie-selma-zoologicka-zahrada-varovani-litomericko.A230510_154322_usti-zpravy_pakr
No ten ocas na kočku moc nevypadá... Na druhou stranu pode výšky trávy spíš kocour.
Mí
napsal(a):
No ten ocas na kočku moc nevypadá... Na druhou stranu pode výšky trávy spíš kocour.
Právě! Četla jste i diskuzi? Levharta si tedy představuji jako poměrně velké zvíře...
A psali, že foto je rozmazané, ptž to asi v redakci zoomovali, takže ta číča asi nebude nějak extra velká... No, uvidíme...
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178
Mí
napsal(a):
Je úplně normální, že zvířata žijící v kulturní krajině/pronikající do kulturní krajiny ztrácejí plachost.
Největší problém pak nastane, kdy vůdce smečky "rozhodne", že se jde lovit v rámci hospodářství a naučí to mladé.
Pokud se bude v následujících letech počet vlků zvyšovat (a jakože asi bude), pravděpodobně nějaká forma odstřelu probíhat bude, lobby je silné a státní podpora na ochranu stát je velice zkostnatělá.
Problémem odstřelu je především to, jaký způsob by byl případně zvolen. Nejúčinnější cesta je monitoring smeček a znalost, kdo by měl být odstraněn - pokud odstraníte staršího jedince, který již naučil mladé chodit se krmit na hospodářská zvířata, tak si moc nepomůžete, jelikož se akorát rozpadne hierarchie smečky a mladí půjdou opět po nejsnazší kořisti.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Podle mě vlci jako druh u nás kdovíjak plachost neztrácejí. To, že při migracích musejí přes silnice, případně že využívají pro přesuny mosty, místo aby se cachtali v řece, mi přijde jako naprosto nutné/přirozené chování. Oni se tam pohybují mimo nejrušnější části dne, což by o plachosti mohlo napovědět.
Ostatně rys platí za dost plaché zvíře i teď a kolik je jich za rok sražených autem. Ta zvířata se v naší civilizované krajině s našimi počty aut prostě provozu nevyhnou.
Mě zase štvou s neplachostí srnky. Teď jsem jednu autem míjela na tři metry a neobtěžovala se zvednout rypec od trávy. Ve výběhu nám chodí krást seno a bobkovat, kde se dá, a když křičím, mávám rukama, a běžím k nim, tak se začnou hýbat až tak na pět metrů, do té doby stojí a čumí, mít tak vzduchovku, to by skákaly!
napsal(a):
Podle mě vlci jako druh u nás kdovíjak plachost neztrácejí. To, že při migracích musejí přes silnice, případně že využívají pro přesuny mosty, místo aby se cachtali v řece, mi přijde jako naprosto nutné/přirozené chování. Oni se tam pohybují mimo nejrušnější části dne, což by o plachosti mohlo napovědět.
Ostatně rys platí za dost plaché zvíře i teď a kolik je jich za rok sražených autem. Ta zvířata se v naší civilizované krajině s našimi počty aut prostě provozu nevyhnou.
Mě zase štvou s neplachostí srnky. Teď jsem jednu autem míjela na tři metry a neobtěžovala se zvednout rypec od trávy. Ve výběhu nám chodí krást seno a bobkovat, kde se dá, a když křičím, mávám rukama, a běžím k nim, tak se začnou hýbat až tak na pět metrů, do té doby stojí a čumí, mít tak vzduchovku, to by skákaly!
Myslím, že prak by stačil.

impact
napsal(a):
Myslím, že prak by stačil.
Nebo hodit štěrkem.
Ale "to nechceš", mít po výběhu, který se seká, nějaké kamínky....
Taky čék neví, že se tam zrovna ta koza ten den vytelí, takže si nevezme munici, žejo.
No prostě srnky jsou zlo. Já furt říkám, "kde jsou ty vlci, když je potřebujete"...
No, jsou plachý.

Mám eko střelivo na prak. Prak na sportovní střelbu je cca deset cm, mám v kapse. Kuličky jsou z těsta - písek, voda, hlína jíl atp. Takže se rozpadnou po dešti a nikde se nám neválí plast nebo kov. Trefit tím desítku moc nejde, ale strom nebo lampu žádný problém. Zvířatům to vadí, mám vyzkoušeno. Akorát jednomu kocourovi to bylo ukradené, ale on byl mírně retardován, klíďo si sedl před terč.
Ale potřebovala bych se zbavit cizích psů. Těm to moc neva. Neustále k nám běhají utečení psi a vše tady počůrají.
Zabít je nechci. Mít dvojitý plot nejde, aby jeden byl třeba elektrický... silnice.
Na jednoho jsem minulý týden zařvala, vzala do ruky koště a co, šel mě pokousat, tak jsem zahodila koště, otravoval dál, tak dostal po hubě... sebeobrana... někteří jdou po slepicích, jiní za megy... je mi blbé psát na plot "když si své psy nebudete hlídat, zemřou a vy s nimi", ale co už.
Zlatý vlci.
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178
napsal(a):
Nebo hodit štěrkem.
Ale "to nechceš", mít po výběhu, který se seká, nějaké kamínky....
Taky čék neví, že se tam zrovna ta koza ten den vytelí, takže si nevezme munici, žejo.
No prostě srnky jsou zlo. Já furt říkám, "kde jsou ty vlci, když je potřebujete"...
No, jsou plachý.
O té plachosti si jděte popovídat na Broumovsko :) tam to rozhánějí petardami a vlkům to začíná být šumák. Už byli viděni i poblíž obce za bílého dne.
Nutno podotknout, že tahle oblast je jedna z prvních, kde se u nás vlk usídlil a kde prosperuje, zároveň je celkem prošpikovaná lidmi. Takže celkem modelový příklad, jak se může situace vyvinout.

JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178
lenocka
napsal(a):
Nedávno jsem mluvila s člověkem, který tady na západě vypásá chráněná území, ovce má tedy hlídané pastevci. A hodně se věnuje i studiu vlků (máme tu 2 stálé smečky). A ten mi říkal, že viděný vlk/vlci za bílého dne jsou z 95% vlci migrující. Ve chvíli, kdy se usadí, tak “zmizí”.
Opět uvádím, že to záleží na oblasti a na tom, jak dlouho jsou vlci v dané oblasti usazeni, jak moc velké osídlení tam je a jak je prováděna ochrana stád.
Tohle je ta mezifáze, kdy únosná kapacita krajiny co se týče vlka není naplněna.
Tím studiem vlků jsem se v rámci závěrečné práce zabývala také. Není pravda, že jsou tu jen dvě stále smečky (viz obrázek).
A ta problematika je celkově složitá, obecně je vlk krajině neskutečně prospěšný, ale pokud je ve velmi kulturní krajině, tak se jedná opravdu o problém, aby lidi neztráceli majetek a motivaci k tomu zemědělčit. Není to tak jednoduché jako "postavte si plot a pořiďte si psa", a obzvlášť v rámci CHKO je situace ještě složitější.
Jak říkám, jeďte se podívat na Broumovsko a popovídejte si s místními, tam rozhodně nevidíte jen sem tam migrujícícho vlka. To říkám jako někdo, kdo se ochranou vlka konkrétně zabýval.

Tím nebylo podle mě myšleno, že jsou dvě stálé smečky v CZ, ale že jsou tam u nich v té oblasti, o které lenocka hovoří.
Janae.

XXX.XXX.160.6
napsal(a):
Už nejsou jen při hranicích...
A je to fakt vlk? Co vím, tak se většina shodla, že je to pes.

A tito? První je z fotopasti, druhá, bledší, foto mobilem.
Co je divného na tom, že někdo viděl vlka?
Ti, co žijí tady, jsou velikosti běžného vlčáka/němovčáka, v letní kondici dost hubení.
Srovnání:
https://www.selmy.cz/clanky/vlk-nebo-pes1/
třetí foto je šakal... ale toho si nesplete nikdo
Ronald

XXX.XXX.19.97
napsal(a):
Mám eko střelivo na prak. Prak na sportovní střelbu je cca deset cm, mám v kapse. Kuličky jsou z těsta - písek, voda, hlína jíl atp. Takže se rozpadnou po dešti a nikde se nám neválí plast nebo kov. Trefit tím desítku moc nejde, ale strom nebo lampu žádný problém. Zvířatům to vadí, mám vyzkoušeno. Akorát jednomu kocourovi to bylo ukradené, ale on byl mírně retardován, klíďo si sedl před terč.
Ale potřebovala bych se zbavit cizích psů. Těm to moc neva. Neustále k nám běhají utečení psi a vše tady počůrají.
Zabít je nechci. Mít dvojitý plot nejde, aby jeden byl třeba elektrický... silnice.
Na jednoho jsem minulý týden zařvala, vzala do ruky koště a co, šel mě pokousat, tak jsem zahodila koště, otravoval dál, tak dostal po hubě... sebeobrana... někteří jdou po slepicích, jiní za megy... je mi blbé psát na plot "když si své psy nebudete hlídat, zemřou a vy s nimi", ale co už.
Zlatý vlci.
"Zabít je nechci. Mít dvojitý plot nejde, aby jeden byl třeba elektrický... silnice.
Na jednoho jsem minulý týden zařvala, vzala do ruky koště a co, šel mě pokousat, tak jsem zahodila koště, otravoval dál, tak dostal po hubě... sebeobrana... "
Ty polozdivočelý pouliční psi jsou zlo, nejhorší jsou kvůli dětem.

toto jsou jen vesničtí burani
Ronald

XXX.XXX.19.97
S vlky to je jako se sčítáním ptáků na krmítkách, zajímá to všechny a každý může přispět. Velmi snadno dohledatelné informace a zdroje, moc příjemné téma.
Kéž by ta zapojenost veřejnosti vedla i k většímu tlaku jejich ochranu a doprovodných opatření. Zajímavé je taky to, jak lokálně vznikají populace trojnásobných hybridů - vlk, šakal a bohužel i právě ten pes, který ubírá na plachosti - vliv je naštěstí spíše neměřitelný. Populace v Evropě, stav k roku 2016.

Janae.
napsal(a):
Je. Má je dost nakoukané ze Zoo.
Jo a jaká většina?

To je právě dost nezajímavé. Rozmnožili se tu až po 2018.
Přijde Vám, že žijeme na nějaké rozlehlé pláni? Vlk obecný je vedený jako kriticky ohrožený druh.
To mi teda nepřijde jako malá ochrana. Uloví dvě srny a mám se z toho po...
Ronald

XXX.XXX.19.97
napsal(a):
toto jsou jen vesničtí burani
Dokud mají majitele, tak to ještě jde. No i ten vesnický buran jak vlítne na zahradu tak podáví 20 slepic raz dva. Kolikrát taky za roztrhané ovce můžou ve skutečnosti psi.
Janae.

XXX.XXX.160.6
Fotka prolítla FCB jak tajfun.
Mě je to celkem jedno jestli to je nebo není vlk, netýká se mého kraje a vlkům mám neutrální postoj, ani ochránce, ani jejich bijce.
Jen se ptám, jestli už se to ví určitě, protože k fotce nebylo žádné oficiální vyjádření někoho fundovaného - teda netuším, kdo se k takovým fotkám vyjadřuje oficiálně- jen převládal názor lidu, že je to československý vlčák.
A co tady, dáme anketu? Je to levhart.

Ten vlčák by měl mít trochu jinou hlavu a případně kresbu. Ale...
Levhart. Jednoznačně. Sice tam vidím černou rozmázlou cosi podlouhlou, ale je to žlutý 25kg levhart.
Kdyby aspoň řekla Baghíra. Nalitá fotografka.

Ronald
napsal(a):
Dokud mají majitele, tak to ještě jde. No i ten vesnický buran jak vlítne na zahradu tak podáví 20 slepic raz dva. Kolikrát taky za roztrhané ovce můžou ve skutečnosti psi.
Jasně, to se ví, tady kdysi poletovala smečka takyvypadámjakobrazilskýfila a vlčáků
a lid myslel, že to jsou vlci. Ale o smečce hladových vlčáků se vědělo, tak nebylo těžké viníka najít.
Jsem řekla, jestli některý pes ještě jednou vystraší moje slepice, pustím Megy do vsi. Megy je šílené krvelačné bojové hovado.
Jako ti psi za to nemohou, já vim, jenže kdo se má v těch záhonech pak hrabat, můžu chodit bosá po své zahradě? Sednout si do trávy? A na co ty psy mají? Ven s nimi nechodí, kotec, nazdar.
Vlci si troufli i na telata.
Janae.
napsal(a):
Mě je to celkem jedno jestli to je nebo není vlk, netýká se mého kraje a vlkům mám neutrální postoj, ani ochránce, ani jejich bijce.
Jen se ptám, jestli už se to ví určitě, protože k fotce nebylo žádné oficiální vyjádření někoho fundovaného - teda netuším, kdo se k takovým fotkám vyjadřuje oficiálně- jen převládal názor lidu, že je to československý vlčák.
Psala jsem nahoře jako druhý příspěvek. I mi odpovídala "Assil"!
Na fotu mi zvíře připadá jak černý kocour domácí.
Ovšem foto je tragédie...

Janae.
napsal(a):
Mě se to týká, je to vzdušnou čarou od nás 10 km. Vesnice tu jsou co 2, 3 km. Takže žádné řídké osídlení. Určitě bych nechtěla potkat vlka. Ani když budu sama, a už vůbec, když budu mít s sebou miniaturu psa. Nebo když budu chtít přespat venku. Nebo když pojedu na koni. Ani nechci, aby se dostal do stáda koní. Nebo k sousedům k ovcím. Atd.
Buď se musí pro vlky a případné medvědy omezit prostor v místech, kde není osídlení osídlení. A nepouštět tam lidi, prostě zákaz vstupu. A zamezit útěku ven. Nebo tu nemůžou být. Je jedno, že tu bývali v minulosti dřív. Teď tu není prostor.

fikovnice
napsal(a):
Psala jsem nahoře jako druhý příspěvek. I mi odpovídala "Assil"!
Na fotu mi zvíře připadá jak černý kocour domácí.
Ovšem foto je tragédie...
zkusila jste někdy něco fotit rychle, bez přípravy, třeba za pochodu nebo dokonce z auta?? Zvíře většinou nepózuje, nepočká...
Myslím, že manžel fotí rád, často a dobře... přesto jediného vlka, kterého jsme v přírodě potkali máme hodně neostrého (už jsme ho sem dávala několikrát)... Pár měsíců předtím jsme potkali v Jizerkách možná rysa (jediné zvíře, které by to mohlo být), ale tam fotka nevyšla vůbec. Byl to mžik... oba máme dojem ze setkání stejný - shodli jsme se na kočičce... A ještě zajímavější byla reakce Nighta - měla jsem o chvíli později pocit, že si špatně šlápnul, třeba hnul záda... šel jak přeražený a vážil každý krok... zázračně obživnul, když jsme to po chvíli otočili a vrátili se k autu. Mohla to být reakce na šelmu?? Asi mohla...
Přírodovědci na CHKO jsou vděční za každou - i neostrou fotku - dokáží vyčíst hodně info...
napsal(a):
Zlatý vlci.
Ty jo, Vy umíte s prakem?
Dobře Vy 👍!
To už je skoro zapomenutý umění.
Ale jináč žijete snad někde na divokým západě, to k nám toulavej pes nezavítá.
Až se mi po nich stýská..
napsal(a):
Mě se to týká, je to vzdušnou čarou od nás 10 km. Vesnice tu jsou co 2, 3 km. Takže žádné řídké osídlení. Určitě bych nechtěla potkat vlka. Ani když budu sama, a už vůbec, když budu mít s sebou miniaturu psa. Nebo když budu chtít přespat venku. Nebo když pojedu na koni. Ani nechci, aby se dostal do stáda koní. Nebo k sousedům k ovcím. Atd.
Buď se musí pro vlky a případné medvědy omezit prostor v místech, kde není osídlení osídlení. A nepouštět tam lidi, prostě zákaz vstupu. A zamezit útěku ven. Nebo tu nemůžou být. Je jedno, že tu bývali v minulosti dřív. Teď tu není prostor.
On je tu prostor i teď. Ale doba a vnímání lidí se změnilo. Dřív lidi brali rány osudu jako něco normálního. Úmrtí na běžné nemoci, úmrtí dětí, úmrtí matek při porodu, neúroda, hladomor, naverbování na vojnu...
dneska mají lidi pocit, že jsou nedotknutelní, jejich majetek je nedotknutelný, že mají zaručené dlouhé dožití ve zdraví, že lze poručit větru, dešti...a že to všechno lze někde nárokovat.
napsal(a):
zkusila jste někdy něco fotit rychle, bez přípravy, třeba za pochodu nebo dokonce z auta?? Zvíře většinou nepózuje, nepočká...
Myslím, že manžel fotí rád, často a dobře... přesto jediného vlka, kterého jsme v přírodě potkali máme hodně neostrého (už jsme ho sem dávala několikrát)... Pár měsíců předtím jsme potkali v Jizerkách možná rysa (jediné zvíře, které by to mohlo být), ale tam fotka nevyšla vůbec. Byl to mžik... oba máme dojem ze setkání stejný - shodli jsme se na kočičce... A ještě zajímavější byla reakce Nighta - měla jsem o chvíli později pocit, že si špatně šlápnul, třeba hnul záda... šel jak přeražený a vážil každý krok... zázračně obživnul, když jsme to po chvíli otočili a vrátili se k autu. Mohla to být reakce na šelmu?? Asi mohla...
Přírodovědci na CHKO jsou vděční za každou - i neostrou fotku - dokáží vyčíst hodně info...
To mi přece nemusíte psát...
To nebyla kritika na tu paní! Spíš lidi hodně psali, že redaktoři tu fotku asi zoomovali a tím ji ještě víc rozmazali...
napsal(a):
S těma srnkama máte pravdu. Narážíme na ně dost často a dřív mi přišlo, že hned braly kopítka na ramena, ale teď v poklidu vyjdou z lesa, jsou ode mě kousek a hledí na mě a Malinu a pomalounku pokračují v cestě. Posledně zas na silnici, mužskej brzdí i očima, abysme jí nesrazili, ona stojí a kouká, jestli to dáme a když zjsití, že jí ta sebevražda nevyšla, tak pomalounku odejde ze silnice.

napsal(a):
Nám denně před okny firmy běhá veverka, krásná černá. Je to teda vlastně za firmou, za okny už je plot a za ním lesík. Snažila jsem se ji vyfotit několikrát, nikdy se mi to nepovedlo, vždycky z toho byla jen šmouha. Ale tak bych tu fotku chtěla, protože ta veverka je nádherná.

napsal(a):
Nám denně před okny firmy běhá veverka, krásná černá. Je to teda vlastně za firmou, za okny už je plot a za ním lesík. Snažila jsem se ji vyfotit několikrát, nikdy se mi to nepovedlo, vždycky z toho byla jen šmouha. Ale tak bych tu fotku chtěla, protože ta veverka je nádherná.
začněte ji přikrmovat - u krmítka pro veverky ráda bude pózovat
Terven
napsal(a):
On je tu prostor i teď. Ale doba a vnímání lidí se změnilo. Dřív lidi brali rány osudu jako něco normálního. Úmrtí na běžné nemoci, úmrtí dětí, úmrtí matek při porodu, neúroda, hladomor, naverbování na vojnu...
dneska mají lidi pocit, že jsou nedotknutelní, jejich majetek je nedotknutelný, že mají zaručené dlouhé dožití ve zdraví, že lze poručit větru, dešti...a že to všechno lze někde nárokovat.
No, tak lidi dřív vlky jako rány osudu nebrali.
Zabíjeli je.
Vemte si jenom, kolik psich plemen bylo vyšlechtěno k boji s vlky : irský vlkodav, barzoj, pastevečtí psi...
Janae.
napsal(a):
Mi to připadá jako fotomontáž.Zadek nějaká kočkovitá šelma a předek kočka.
Doron
napsal(a):
No, tak lidi dřív vlky jako rány osudu nebrali.
Zabíjeli je.
Vemte si jenom, kolik psich plemen bylo vyšlechtěno k boji s vlky : irský vlkodav, barzoj, pastevečtí psi...
Netvrdila jsem, že je nezabíjeli, pointa byla jiná.
Jasně, že boj s vlky je starej jako lidstvo samo. Ale boj to byl většinou nerovnej, populace vlků bývala x násobně větší. A běžnej venkovan byl asi málokdy ozbrojen nebo vlastnil vlkodava...
Chtěla jsem tím říct, že dneska je taková doba, kdy si lidi zvykli mít garantovaný jistoty a požadujou záruky úplně na vše. Takže vidina vlka hospodařícího kolem jejich pozemku je něco hodně těžko zkousnutelného.
Dřív to byla sice nepříjemná, ale poměrně běžná součást života. Prostě lidi brali vlky podobně jako požár, povodeň, epidemii neštovic...ohrožovalo je toho tolik, že vlk byl prostě jenom další v pořadí.

Terven
napsal(a):
Jasně, že boj s vlky je starej jako lidstvo samo. Ale boj to byl většinou nerovnej, populace vlků bývala x násobně větší. A běžnej venkovan byl asi málokdy ozbrojen nebo vlastnil vlkodava...
Chtěla jsem tím říct, že dneska je taková doba, kdy si lidi zvykli mít garantovaný jistoty a požadujou záruky úplně na vše. Takže vidina vlka hospodařícího kolem jejich pozemku je něco hodně těžko zkousnutelného.
Dřív to byla sice nepříjemná, ale poměrně běžná součást života. Prostě lidi brali vlky podobně jako požár, povodeň, epidemii neštovic...ohrožovalo je toho tolik, že vlk byl prostě jenom další v pořadí.
Běžná součást života? Jistě, ale velice nepříjemná, škody působící součást života. A proto lidi vlky zabíjeli, až je na přelomu 19. a 20. století na našem území vyhubili. Stejně jako se snažili chránit před požáry, povodněmi, před nemocemi,... Lidi se nesmířili s životem s vlky, naopak.
Nejsem chovatelka ovcí ani jiného zvířectva, které vlk ohrožuje, tak si můžu dovolit myslet, že do naší krajiny vlk patří. Ale měla by být možnost vlky lovit a korigovat jejich populaci s ohledem na hustotu osídlení a charakter krajiny, kde je lesů v podstatě již pomálu i díky kůrovci, krom pohraničních hor a snad bývalých vojenských újezdů.
Terven
napsal(a):
Chtěla jsem to napsat skorem přesně takhle, jako Vy, tak už nemusím.
Je škoda, že lidi si neuvědomujou, že dokud nezačli do chodu světa zasahovat nad únosnou míru, tak VŠECHNO fungovalo tak jak má, příroda si to zkorigovala sama, už jen třeba dostatkem/nedostatekem potravy, chorobama v případě přemnožení nějakýho......, selekcí na zdravé jedince..... a tak jako vůbec.
Jak člověk dostal do ruky zbraň, a další vymoženosti - zastřelil v přeneseným slova smyslu i tu přírodu. A teď je můžeme koukat, jak se to hroutí jako domeček z karet. Je to hrozná škoda, protože ta dokonalost přírody byla úžasná a vysoce funkční /až si člověk říká, sakra..... jak to, že to bylo tak supr poštelovaný/ A dnešní lidi pak vykřikujou, že tohle zvíře a támdleto zvíře do dnešního světa nepatří, protože.... protože člověk to tak nechce, jemu se to nelíbí a von rozhodne, co je správně a co ne. Kdo dal člověku právo rozhodovat o tom o čem doposud ví naprostý kulovaný??

Kdo dal člověku právo rozhodovat o tom o čem doposud ví naprostý kulovaný??
Evoluce a adaptace
Ale nebojte, ona si to jednou zase příroda vezme zpátky. Však člověk je tady zlomek sekundy v životě planety, za chvilku zmizí jak pára nad hrncem. A vůbec, na baktérky člověk nemá.
Já si říkám, ať si člověk dělá co chce, třeba ať vypálí všechny lesy na planetě a vyloví všechny vylovitelné ryby ve vodách a sežere poslední antilopu. Za dvě stě tisíc let bude vše jinak, co teprve za milion. Kolik velkých vymírání už tahle koule zažila, a vymírání způsobené člověkem nebude žádná novinka. Vyvine se nový život, planetě už vládl hmyz, ještěrky/ptáci, savci, tak teď by mohlo nastoupit zase něco nového, čemu by se říkalo jinak a vyvinulo se to ze savců :-) A nebo zrovna savci vychcípají jako nezajímavý záprtek vývoje života a ke slovu se dostanou tetrapodní měkkýši, kteří si vymyslí nový druh kostry.... a kde byl vlk, že.

Trickyvoo
napsal(a):
S těma srnkama máte pravdu. Narážíme na ně dost často a dřív mi přišlo, že hned braly kopítka na ramena, ale teď v poklidu vyjdou z lesa, jsou ode mě kousek a hledí na mě a Malinu a pomalounku pokračují v cestě. Posledně zas na silnici, mužskej brzdí i očima, abysme jí nesrazili, ona stojí a kouká, jestli to dáme a když zjsití, že jí ta sebevražda nevyšla, tak pomalounku odejde ze silnice.
Pěkně prosím, kopýtka. I když jsou to vlastně spárky.
A znám. Jedu si takhle autem do zatáčky a vidím, že vpravo 2 metry ode mě stojí srnka. Tak zastavím, čekám a hledíme si do očí. Po minutě přemýšlení se dotyčná otočí a v klidu odkráčí v protisměru. Že do mě mohl mezitím nějaký pospíchálek (a že je jich dost) nabourat, jí bylo očividně jedno.
Buggyra
Za dvě stě tisíc let bude vše jinak, co teprve za milion. Kolik velkých vymírání už tahle koule zažila
já vím, máte pravdu,ve všem. ale tahle varianta (nemyslím už tu současnou civilizovanou) tý naší krásný koule, byla opravdu dokonalá, takový malý ráj. všechno fungovalo jak hezky seřízený hodinky. A mně je toho líto, a člověk dostal do vínku tolik věcí, schopností, možností.......a místo aby je využil k ochraně, rozvoji, celého toho ráje, tak to jako debilitní hovado sobecky zabije.

A to mělo být kdy? Když tu chodili Adam s Evou,
nebo Neandrtálci?
V těchto tématech se neustále leze z extrému do extrému. Tak jako já teď. Kdy tady byl nějaký ráj? Třeba si malujete něco, co tak nebylo.
Dnes je o hodně víc miliard lidí. Můžete nařídit jedno dítě a dost. Bydlení jen ve výškových budovách a tři generace spolu. Zbyde vám víc lesů.
Můj vysoce neodborný názor - dnes chráníme různé druhy víc než dřív.
I přes ošklivé škody na ovcích, kravách... vlky nestřílíme.
Víc lidí, víc aut, víc domů, víc psů, koček, ...můžete
s tím udělat jenom jedno - zakázat lidi.
Na to si počkám. :)
Megí - no datovat to přesně neumím, to je pravda, stejně jako je pravda, že jak se člověk ozbrojil a vybavil, tak prostě tu rovnováhu narušil. To přece popřít nemůžete.
Ano, dnes na jednu stranu chráníme a díky těm všem statečným, kteří to dělají na druhou stranu prostě ničíme a plundrujeme mnohem víc. Přírody ubývá, to přece nemůžete popřít, koukněte se kolem velkých měst, kolik za posledních pár let -ani nemusím psát desítek let - v okolí vyrostlo množství obludných plecháren coby výrobních a skladovacích hal, plných plechu, betonu, který berou vodu /resp. neumožňují jeji vsak/, berou zvířatům prostor, podívejte se na řepku, podívejte se na........ mohla bych psát ještě dlouho.
Nevím proč z extrému do extrému, já nepíšu, že by se něco mělo, jen jsem si dovolila povzdechnutí -a to pravdivý, že ač má člověk v ruce mnoho, mnoho trumfů, tak ten pokr hraje špatně. A kdyby byl v sázce jen ten člověk, tak ať si to hraje, jak chce, ale na jeho hru doplatí ti, co nemají šanci cokoliv ovlivnit. Tu má jen ten člověk. A tu bohužel prohrál a jako pravej gambler jede dál, protože to neví.
Já zakazovat nebudu nic, na to jsou kohouti malý páni. Jitřenka řídí kokrhání.

A já souhlasím s tím, že by člověk nemusel být tak roztahovačný a likvidační.
Ačkoli věřím, že v příběhu planety je to jak kapka v moři, negativní názor na to mít můžu.

No to názor na to máme všichni stejný.
Ať se každý podívá na sebe, co vše má a co k tomu potřebuje.

Zrzavci
napsal(a):
Megí - no datovat to přesně neumím, to je pravda, stejně jako je pravda, že jak se člověk ozbrojil a vybavil, tak prostě tu rovnováhu narušil. To přece popřít nemůžete.
Ano, dnes na jednu stranu chráníme a díky těm všem statečným, kteří to dělají na druhou stranu prostě ničíme a plundrujeme mnohem víc. Přírody ubývá, to přece nemůžete popřít, koukněte se kolem velkých měst, kolik za posledních pár let -ani nemusím psát desítek let - v okolí vyrostlo množství obludných plecháren coby výrobních a skladovacích hal, plných plechu, betonu, který berou vodu /resp. neumožňují jeji vsak/, berou zvířatům prostor, podívejte se na řepku, podívejte se na........ mohla bych psát ještě dlouho.
Nevím proč z extrému do extrému, já nepíšu, že by se něco mělo, jen jsem si dovolila povzdechnutí -a to pravdivý, že ač má člověk v ruce mnoho, mnoho trumfů, tak ten pokr hraje špatně. A kdyby byl v sázce jen ten člověk, tak ať si to hraje, jak chce, ale na jeho hru doplatí ti, co nemají šanci cokoliv ovlivnit. Tu má jen ten člověk. A tu bohužel prohrál a jako pravej gambler jede dál, protože to neví.
Já zakazovat nebudu nic, na to jsou kohouti malý páni. Jitřenka řídí kokrhání.
No, plechárny, ono je to těžký. Určitě máte pravdu a mně se to taky nelíbí. Ale na druhou stranu k životu, jaký vedeme, nás často celkově tlačí společnost. Musíme v těch plechárnách pracovat, abychom měli peníze a mohli normálně žít. Ano, můžeme si občas vybrat jiný zaměstnání, ale možností je málo. Nedávno jsem kdesi viděla dokument, jak se vyrábějí iPhony v Číně (nedělám si iluze, že s výrobou ostatních značek je to jiný), asi to bylo na youtube. Hrůza no. Mít poslední iPhone je dnes hlavně mezi mladýma nutnost. A týká se to vlastně i jiných věcí, aut, oblečení atd. a nakonec i vztahů. Prostě já chci a nikdo mě nebude omezovat. Setkávám se s tím denně třeba na FB a už se ani nesnažím něco vysvětlovat, nemá to smysl. Naposled třeba ohledně přepravy psa v autě...prostě pes bude koukat z okna a vy všichni mně polibte.
Svět se dávno v pr.del obrátil.

Tak, to je přesně ono. Ať se každý podívá na sebe, co využívá. Mně se to kecá od počítače, když jsem si přivezla záď do roboty individuálně autem a držím kočku, pro kterou se pěstuje sója až na Borneu ... jojo.
Sarah
t, jak se vyrábějí iPhony v Číně (nedělám si iluze, že s výrobou ostatních značek je to jiný), asi to bylo na youtube. Hrůza no. Mít poslední iPhone je dnes hlavně mezi mladýma nutnost.
No ano, všechno je nutnost.
Buggyra
Tak, to je přesně ono. Ať se každý podívá na sebe, co využív
Jasně, každý z nás nechává nějakou stopu. Otázkou je, jak velká ta stopa musí být a jak moc rozcapený musím být. To už je na každýho uvážení, protože společnost nezmění, to jako je jasný. prostě lidstvo bohužel pro přírodu přínosem není. je to parazit.
Zrzavci
napsal(a):
Sarah
t, jak se vyrábějí iPhony v Číně (nedělám si iluze, že s výrobou ostatních značek je to jiný), asi to bylo na youtube. Hrůza no. Mít poslední iPhone je dnes hlavně mezi mladýma nutnost.
No ano, všechno je nutnost.
Buggyra
Tak, to je přesně ono. Ať se každý podívá na sebe, co využív
Jasně, každý z nás nechává nějakou stopu. Otázkou je, jak velká ta stopa musí být a jak moc rozcapený musím být. To už je na každýho uvážení, protože společnost nezmění, to jako je jasný. prostě lidstvo bohužel pro přírodu přínosem není. je to parazit.
Dokud se lidi budou množit jak králíci a to prozatím dělají, tak bude prostě přírody ubývat neb na ní už nezbývá prostor, takhle koule se nenafoukne.
Otázka je jeslti to vadí, vyhynutí druhů bylo vždycky běžný a takhle snaha lidí zachovat status quo jen proto, že jsou na to lidi takhle zvyklí, se mi zdá taková k ničemu.
Ostatně nebejt toho, že vymřeli dinosauři, tak bychom tu ani nebyli.
Něco vyhyne a zas něco nového se objeví, toť běžný zemský koloběh.
assil
napsal(a):
Dokud se lidi budou množit jak králíci a to prozatím dělají, tak bude prostě přírody ubývat neb na ní už nezbývá prostor, takhle koule se nenafoukne.
Otázka je jeslti to vadí, vyhynutí druhů bylo vždycky běžný a takhle snaha lidí zachovat status quo jen proto, že jsou na to lidi takhle zvyklí, se mi zdá taková k ničemu.
Ostatně nebejt toho, že vymřeli dinosauři, tak bychom tu ani nebyli.
Něco vyhyne a zas něco nového se objeví, toť běžný zemský koloběh.
ale jo, mi nevadí, že vyhyne lidstvo, je mi líto flóry a fauny - z které tímto toho člověka vyjímám. Ta příroda na planetě byla /a ještě i je / kouzelná a nádherná a dokonalá, je fascinující, jak funkční byla - to už není. Je to v podstatě hodinářská práce. A tohle šécko člověk jako zrnko písku v tom hodinářským strojku prostě rozbil. A nemusel by.
Tak jsem konečně našla tu svou
hroznou uhlíkovou stopu.
Konečně to dá někdo do pořádku
a zatne mi tipec.
Baba by chtěla mít v zimě v cimře teplo?
Ať platí víc a víc! Konečně pozná cenu tepla,
jak žádá T. Sedláček. Plyn od Rusa fuj!
A hrdý buď a .... zchromni, revmatiku.
Tady někde je moje ohromná stopa.
https://c3.primacdn.cz/sites/default/files/styles/landscape_extra_large/public/51c9ee43/3826196-mapa_sveta.png?itok=P37T9jz5&c=def_cloudinary
rapotacka11
napsal(a):
Tak jsem konečně našla tu svou
hroznou uhlíkovou stopu.
Konečně to dá někdo do pořádku
a zatne mi tipec.
Baba by chtěla mít v zimě v cimře teplo?
Ať platí víc a víc! Konečně pozná cenu tepla,
jak žádá T. Sedláček. Plyn od Rusa fuj!
A hrdý buď a .... zchromni, revmatiku.
Tady někde je moje ohromná stopa.
https://c3.primacdn.cz/sites/default/files/styles/landscape_extra_large/public/51c9ee43/3826196-mapa_sveta.png?itok=P37T9jz5&c=def_cloudinary
rapoťačko -to se přiznám, že teď nerozumím, o teple tu přeci řeč vůbec není.

Ale ona ta příroda je funkční pořád - pořád jsou to ekosystémy, které se nějak vyrovnávají s podmínkami. A ty ekosystémy mají spoustu mechanismů, jak na to reagovat. Některé druhy vymřou, uprázdněné niky zaujmou jiné druhy, některé druhy se přesunou, některé se adaptují. Běžná věc. V přírodě nic nezůstane nevyužito.

Zrzavci
napsal(a):
To byl jen příklad. Něco jako já s tím autem a sójou pro kočku.
No a trochu politiky do toho.
napsal(a):
Ale ona ta příroda je funkční pořád - pořád jsou to ekosystémy, které se nějak vyrovnávají s podmínkami. A ty ekosystémy mají spoustu mechanismů, jak na to reagovat. Některé druhy vymřou, uprázdněné niky zaujmou jiné druhy, některé druhy se přesunou, některé se adaptují. Běžná věc. V přírodě nic nezůstane nevyužito.
Jo, jasný, i když o tý funčnosti v plném rozsahu bych trochu pochybovala, spíš to vnímám, že to pokulhává, ale nemuselo by a to mi vadí. Ale nezměním to, vím. Takže není co řešit, je to jen povzdechnutí nad mizením lesů - (nemyslím ty dřevařský produkty), nad hnusným znečištěním vody a teď nemyslím jen viditelnej bordel a neskutečný množství plastů v oceánu, který způsobuje co způsobuje neviditelně ale taky těma plastama utýrá spoustá ptáků a ryb, kteří to spolknou, navlečou se do toho, nad tím co čeká ledního medvěda a jinou zvířenu a flóru a takhle bych tu mohla plakat hodiny. To všechno by bez člověka nebylo.
napsal(a):
To byl jen příklad. Něco jako já s tím autem a sójou pro kočku.
No a trochu politiky do toho.
Nešťastně zvolenej příklad, protože na rozdíl od Vaší sóji pro kočku a ba i tím autem v podstatě třeba, tak to je základní a nezbytná potřeba, bez který by člověk scípnul na zimu.
Zrzavci
napsal(a):
Já jsem myslela, že můj život je zátěž pro planetu,
ne jen moje tělo.
Nějak jsem to shrnula i k těm předchozím příspěvkům,
jak by lidi chtěli ... chtěli ...komfort, paraziti mizerný.
Chtěla jsem naznačit - mapou - jak jsme my - ČR (!!!) ohromná
zátěž pro planetu a proto radostně přijímám
veškerá omezení.
Jo, je to politika, ale ne moje.
rapotacka11
napsal(a):
Já jsem myslela, že můj život je zátěž pro planetu,
ne jen moje tělo.
Nějak jsem to shrnula i k těm předchozím příspěvkům,
jak by lidi chtěli ... chtěli ...komfort, paraziti mizerný.
Chtěla jsem naznačit - mapou - jak jsme my - ČR (!!!) ohromná
zátěž pro planetu a proto radostně přijímám
veškerá omezení.
Jo, je to politika, ale ne moje.
Já se přiznám, že pořád nerozumím, fakt. Politiku do toho netahám, je to prostě můj osobní názor. A kdyby se lidi, dobře napíšu obecně lidstvo, aby vás to neatakovalo, chovalo úměrně svým znalostem a schopnostem a technickým možnostem, nemuselo by být tím parazitem.
Mně se to netýká.
Nás ke slušnému chování k přírodě
vedli rodiče, škola ...
Prostě jsme tak žili a neměli jsme
furt v ... puse zelený kecy
jako některý "lidstvo",
kterýmu nevadí válka a její stopy na planetě.
Kecy a hnus.
Mrknu v TV na "Zahradní proměny".
V tom pořadu, co 5 vět vysvětlují,
co dělají na té zahradě pro hmyz.
Pak se úplně náhodou dočtu, že si tam, v Anglii zlikvidovali
90% biotopu pro hmyz a teď to dohání jak se dá.
Nedoženou.
A já se jdu přilepit na silnici.
fotr.r

XXX.XXX.42.74
Zrzavci
napsal(a):
Já se přiznám, že pořád nerozumím, fakt. Politiku do toho netahám, je to prostě můj osobní názor. A kdyby se lidi, dobře napíšu obecně lidstvo, aby vás to neatakovalo, chovalo úměrně svým znalostem a schopnostem a technickým možnostem, nemuselo by být tím parazitem.
A jít cestou technologií nebo nějak takhle (video) ?
https://youtu.be/sRPP4Ilpxso
fotr.r
napsal(a):
A jít cestou technologií nebo nějak takhle (video) ?
https://youtu.be/sRPP4Ilpxso
To nevím -protože jednak je to dlouhý video a to momentálně neshlédnu a druhak se obávám, že moje jazykový vybavení nebude nejspíš na takový úrovni, abych byla schopná to pochápnout, takže nevím.
rapotacka11
napsal(a):
Mně se to netýká.
Nás ke slušnému chování k přírodě
vedli rodiče, škola ...
Prostě jsme tak žili a neměli jsme
furt v ... puse zelený kecy
jako některý "lidstvo",
kterýmu nevadí válka a její stopy na planetě.
Kecy a hnus.
Mrknu v TV na "Zahradní proměny".
V tom pořadu, co 5 vět vysvětlují,
co dělají na té zahradě pro hmyz.
Pak se úplně náhodou dočtu, že si tam, v Anglii zlikvidovali
90% biotopu pro hmyz a teď to dohání jak se dá.
Nedoženou.
A já se jdu přilepit na silnici.
Já tak taky žiju, nemám v puse zelený kecy. Jestli to bylo mířeno na mě - což třeba nebylo, nevím.
Tuhle zem i Zem mám prostě ráda, tak mi to vadí, je mi to líto, proto jsem si povzdechla.
Že hmyz ubývá - a to i u nás, na to nemusíme do Anglie, už se volalo dávno, když jsem byla malá, dorostenec, dospělec začátečník, tak v létě člověk musel mít někde postavenou vedle stoulu flašu s limoškou , aby se tam chytaly vosy a dneska? ještě v době, kdy jsem měla svýho prvního ohaříka, tak víno na zdi starýho altánu v létě bzučelo tak, že on se tam bál chodit. Tak teď by problém nebyl. Mucholapky už netřeba.
V tý samý době jsem se radovala z toho, že se objevili modrásci, že se tam objevil otakárek, pro mě vzácnost. A teď . jsem ráda, když proletí babočka minerál dědečku a nějakej bělásek žluťásek.
Nemám angličanskej trávník ani doma ani na chalupě, ze starý louky jsme vykutali louku omlazenou, kam jsem vysela bejlí. Vlaštovkám se změnilo jejich místo k žití a tak chodím a dělám jím před vratama louži s blátem, aby v tom suchu, co už zase je, měly kde vzít bláto na obnovu hnízd, protože dřív na statku byl všude kout s nějakým blátem, hnojem. Teď - v době betonu, asfaltu, panelu a sucha mají leda prt.
A ne, nedoženu to, protože už jsme tu šanci prokoučovali, tak to prostě je a proto to povzdechnutí.Tak se jen prostě snažím, aby ten zbytek, co tady zbyl, měl aspoň trošku lepší žití.
fotr.r

XXX.XXX.42.74
Zrzavci
napsal(a):
To nevím -protože jednak je to dlouhý video a to momentálně neshlédnu a druhak se obávám, že moje jazykový vybavení nebude nejspíš na takový úrovni, abych byla schopná to pochápnout, takže nevím.
Prostě takový to 1) "zpátky ke kořenům" - permakultura, bylinky, příroda x 2) nějaké technologie které udrží "komfort" ale uleví přírodě...
fotr.r
napsal(a):
Prostě takový to 1) "zpátky ke kořenům" - permakultura, bylinky, příroda x 2) nějaké technologie které udrží "komfort" ale uleví přírodě...
Díky, já se na to pak zkusím kouknout, až mi doma vybude čas /což teda nebude hned/. Ale ano věřím, že kdyby lidstvo použilo všechno to co má k dispozici vědomí, znalosti (ty se teda bohužel rychle ztrácí) a technologie, mohlo být všechno jinak. Ale k tomu by prostě lidi museli mít v sobě i to vědomí, že nemůžou být nenažraní, což se těžko bude v některých státech a kontinentech aplikovat, že jo i kdyby celá Evropa na sobě udělala uzel.
rapotacka11
napsal(a):
Píši obecně.
Před chvílí říkali v TV , že při modernizaci spalovny
v Rybitví, musí splnit 45 ZELENÝCH podmínek.
Tak fajn. No víte, je jasný, že ćr nevytrhne nic, nevytrhne to ani evropa, ale na druhou stranu někdo začít musí, i když už to nejspíš opravdu nebude k ničemu.
neznám ty zelený podmínky, na druhou stranu já sama pod zelenou ekologii neházím jen byrokratický záležitosti. Ekologie smysl má, nebo by spíš smysl měla, kdyby........ ale to jsme v tom rybníku.
Tak to nechme být, vlkům to nepomůže a já si je povzdechla.

Janae.
napsal(a):
Nevím,tohle foto mně poslal známý,ale co vím od myslivců z lokality o trochu dál,tak mají fotky z fotopastí i stopy a prý to vlk je .A ne jeden.Víc nevím,tak nic netvrdím.
Zrzavci
napsal(a):
Tak fajn. No víte, je jasný, že ćr nevytrhne nic, nevytrhne to ani evropa, ale na druhou stranu někdo začít musí, i když už to nejspíš opravdu nebude k ničemu.
neznám ty zelený podmínky, na druhou stranu já sama pod zelenou ekologii neházím jen byrokratický záležitosti. Ekologie smysl má, nebo by spíš smysl měla, kdyby........ ale to jsme v tom rybníku.
Tak to nechme být, vlkům to nepomůže a já si je povzdechla.
Musí se to prostě brát tak, že člověk je pro nynější přírodu to samý, co byl asteroid pro tu dinosauří, přírodě je to fuk, nakonec se vždycky zmátoří a vytvoří něco nového a v pohodě přežije i člověka. Líto je ti lesů, protože jsi na ně zvyklá (jo, mě taky), ale líto plavuní a přesliček ti není? Však byly mnohem hezčí než smrky. Je to prostě jen o zvyku, zachraňujem vlky, ale na mamuty a šavlozubý tygry už si nikdo ani nevzdechne. A to už se dneska bere, že je vymlátili lidi. A chybí někomu, lidem, přírodě? Ti vlci a další predátoři jsou tu dneska jen proto, že tihle dřívější větší a lepší vyhynuli.

assil
napsal(a):
Musí se to prostě brát tak, že člověk je pro nynější přírodu to samý, co byl asteroid pro tu dinosauří, přírodě je to fuk, nakonec se vždycky zmátoří a vytvoří něco nového a v pohodě přežije i člověka. Líto je ti lesů, protože jsi na ně zvyklá (jo, mě taky), ale líto plavuní a přesliček ti není? Však byly mnohem hezčí než smrky. Je to prostě jen o zvyku, zachraňujem vlky, ale na mamuty a šavlozubý tygry už si nikdo ani nevzdechne. A to už se dneska bere, že je vymlátili lidi. A chybí někomu, lidem, přírodě? Ti vlci a další predátoři jsou tu dneska jen proto, že tihle dřívější větší a lepší vyhynuli.
Lepší vyhynuli? Jak víte, že byli lepší? Nebo - proč byli lepší?

If you can’t learn to run with the pack, one of these days you’ll be someone’s dinner.
Now this is the Law of the Jungle — as old and true as the sky; And the Wolf that shall keep it may prosper, but the Wolf that shall break it must die. (Rudyard Kipling)
Takže až potkáte vlka, zkuste na něj další z Knih džunglí: "Já i vy jsme jedné krve."
Neboť silou Smečky je Vlk a silou Vlka je Smečka.
Tak se snažte a nebrečte.
fotr.r

XXX.XXX.42.74
Vlk je plašan, to vás spíš zabije divoké prase.
https://youtu.be/9eO9zlP27nc
fotr.r

XXX.XXX.42.74
fikovnice
napsal(a):
Tak já myslím, že snad lidi ze zabití vlkem strach nemají, to si moc neumím představit. Předpokládám, že se bojí např. o své ovce...
To bylo mířeno na "Takže až potkáte vlka, zkuste na něj další z Knih džunglí", zkoušet na něj cokoliv netřeba.
Zrzavci
napsal(a):
Je škoda, že lidi si neuvědomujou, že dokud nezačli do chodu světa zasahovat nad únosnou míru, tak VŠECHNO fungovalo tak jak má, příroda si to zkorigovala sama, už jen třeba dostatkem/nedostatekem potravy, chorobama v případě přemnožení nějakýho......, selekcí na zdravé jedince..... a tak jako vůbec.
Jak člověk dostal do ruky zbraň, a další vymoženosti - zastřelil v přeneseným slova smyslu i tu přírodu. A teď je můžeme koukat, jak se to hroutí jako domeček z karet. Je to hrozná škoda, protože ta dokonalost přírody byla úžasná a vysoce funkční /až si člověk říká, sakra..... jak to, že to bylo tak supr poštelovaný/ A dnešní lidi pak vykřikujou, že tohle zvíře a támdleto zvíře do dnešního světa nepatří, protože.... protože člověk to tak nechce, jemu se to nelíbí a von rozhodne, co je správně a co ne. Kdo dal člověku právo rozhodovat o tom o čem doposud ví naprostý kulovaný??
Taky to tak vnímám. Krásný příměr jste použila - ta seštelovaná příroda. Tak dokonale do sebe vše zapadá,neskutečný zločin na přírodě pácháme.

fikovnice
napsal(a):
Já neviděla...
Mám kouknout??
Je to jenom film. 😉

fikovnice
napsal(a):
Jasný, ale slavnej. Stydím se, že jsem jej neviděla...
Ad setkání s vlkem - radost bych neměla, ale asi bych nepanikařila.
Jj, člověk má z něčeho docela panicky strach, ale když se to stane, dokáže kupodivu úplně normálně racionálně jednat.
My jednou potkali na pár metrů bachyni se selaty, psa jsme s sebou neměli žádnýho. Všichni proběhli, my je v klidu pozorovali a pak jsme potichu a nenápadně odešli. Bylo to kousek od Macochy v Pustém Žlebu.
napsal(a):
Jj, člověk má z něčeho docela panicky strach, ale když se to stane, dokáže kupodivu úplně normálně racionálně jednat.
My jednou potkali na pár metrů bachyni se selaty, psa jsme s sebou neměli žádnýho. Všichni proběhli, my je v klidu pozorovali a pak jsme potichu a nenápadně odešli. Bylo to kousek od Macochy v Pustém Žlebu.
Ano, také jsem "potkala" bachyni s pruhovanými selaty. Ale já je teda pozorovala z bezpečí auta, přešli mi v naší vesnici (na začátku vsi!) přes cestu, jak jsem jela na chalupu. Jen jsem čučela a Floky vedle mě na sedadle taky!

fikovnice
napsal(a):
Jasný, ale slavnej. Stydím se, že jsem jej neviděla...
Ad setkání s vlkem - radost bych neměla, ale asi bych nepanikařila.
A to já bych zase měla radost převelikou!
Potkat jednoho vlka...
Potkat sama v lese hladovou smečku, tak to bych asi nevýskala, ale to ani bachyni se selaty nebo houfeček dospělých pašíků.
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178
Zrzavci
napsal(a):
No....nebyla bych tak apokalyptická. V civilizovaném světě se do ochrany přírody se investuje strašně moc peněz, a už jenom proto si můžeme vychutnat krásu Šumavy a Krkonoš.
V Čechách je fakt hodně lidí, kteří se profesně zabývají praktickou ochranou přírody, ať už jsou na úřadech, ve firmách nebo v neziskovkách.
Na druhé straně to převáží ty průšvihy, které se dějí ve třetím světě.
Náš největší ekologický problém není ani klima krize a ani ochrana vlka, ale je to především ztráta kvality podzimních vod a eroze ruku v ruce jdoucí s degradací půd.
Další věc je ta, že máme obecně daleko více ohrožených druhů z globálního hlediska. Víte třeba, že vlk z původní rozlohy rozšíření zmenšil svůj areál pouze o třetinu (resp. lidi mu zmenšili)? A teď se zase šíří.
Máme stovky, možná tisíce druhů, nad kterými je třeba šílet :)
Ale vlk je prostě charismatická megafauna.
A to říkám jako vegetarián, ochranář a podporovatel plné ochrany vlků (alespoň zatím :))

Mí
napsal(a):
A tuhle znáte ?
https://www.youtube.com/watch?v=9zqFaV-cLqw
Doron
napsal(a):
Určitě.
Je to opravdu překrásnej film.
krásnej film, ale totální fantasmagorie ala Karkulka, jen tam byli ČsV
a ke škodám "od vlků" si račte si uvědomit, že těch pár mil za "domácí zvířectvo" je nic, oproti miliardovým škodám na lesních porostech od přemnožené spárkaté....
kterou s chutí loví, dokud jim do cesty "hospodáři" nepředloží ničím nechráněné ovce
PS. 6km cyklostesky (na ho.vno) za 70 mil ? taky fantasmagorie...
že svět se v (_:_) obrací podepisuji

assil
napsal(a):
Protože dokázali přežít jako druh mnohem déle.
Mnohem déle než kdo? Vlci? Vždyť nejsou vyhynulí a nevymírají. Naopak, utěšeně se množí, alespoň ti na našem území. Stromy? Pořád nerozumím, po čem vzdycháte. Živočichové a rostliny se vyvíjejí, vymírají, jejich místo zaujímají jiní a jiné, život se vždycky nějak "prodere" a pokračuje dál, jen v jiné formě...
lupus4
napsal(a):
krásnej film, ale totální fantasmagorie ala Karkulka, jen tam byli ČsV
a ke škodám "od vlků" si račte si uvědomit, že těch pár mil za "domácí zvířectvo" je nic, oproti miliardovým škodám na lesních porostech od přemnožené spárkaté....
kterou s chutí loví, dokud jim do cesty "hospodáři" nepředloží ničím nechráněné ovce
PS. 6km cyklostesky (na ho.vno) za 70 mil ? taky fantasmagorie...
že svět se v (_:_) obrací podepisuji
Tak to je jasný, však jsem tam dala smajlíky.
Myslela jsem to jako vtip.
Úplně si ty psy už nepamatuju, chceme se teď na to podívat s kámošema na plátně asi po třiceti letech znova :).
Odkdy tady vlastně máme ČsV?
Nějak v padesátých letech se začali šlechtit?
jj. První křížence dělal Hartl už v 50. létech, jelikož se zcela blbě (v rámci tehdejších znalostí) snažili k nim přistupovat jako k NO, tak trochu "použitelná" byla až 3. a pak 4. generace a to většinou jen jako SUPi.
Uznání u nás bylo začátkem 80. let a u FCI kol 90 (nevím přesně a nechce se mi to hledat, ale ještě před rozdělením ČR a SR a pak díky Rosíkovi ho dostali Slováci.)
s oběma se znám osobně, ač nevím jsou-li ještě mezi námi (spíš asi už ne)
PS. tak ve filmu mohla být 3. gen + vlkošedý NO

Doron
napsal(a):
Úplně si ty psy už nepamatuju, chceme se teď na to podívat s kámošema na plátně asi po třiceti letech znova :).
Doporučuji časopis Pes přítel člověka č. 7/2014, kde je rozsáhlý a podrobný článek o vzniku ČSV a rozhovor s p. Karlem Hartlem,
s chovateli a majiteli, kteří s ČSV něco dokázali.
lupus4
napsal(a):
jj. První křížence dělal Hartl už v 50. létech, jelikož se zcela blbě (v rámci tehdejších znalostí) snažili k nim přistupovat jako k NO, tak trochu "použitelná" byla až 3. a pak 4. generace a to většinou jen jako SUPi.
Uznání u nás bylo začátkem 80. let a u FCI kol 90 (nevím přesně a nechce se mi to hledat, ale ještě před rozdělením ČR a SR a pak díky Rosíkovi ho dostali Slováci.)
s oběma se znám osobně, ač nevím jsou-li ještě mezi námi (spíš asi už ne)
PS. tak ve filmu mohla být 3. gen + vlkošedý NO
Nojo, dotočilo se to v šedesátým sedmým, tak to by tak vycházelo na třetí, čtvrtou generaci..
Otázka jestli to nebyli jen vlkošedý NO, oni tehdy vypadali všelijak..
Bálu : díky za tip, přečtu si to.
Popravdě ani nevím, jestli dnes s ČsV někdo dělá služební výcvik.
Tihle psi šli nějak mimo mě, vždycky jsem potkala jen takový nezvládnutý, tož jsem je nechtěla :).
Doron
napsal(a):
Já nedávno slyšela docela pěkný podcast, kde se mluvilo o začátcích ČSV , o jejich chovu až do dnes když do mě zítra šťouchnete, tak ho najdu, ale jsme hlava děravá, tak se připomeňte
napsal(a):
Mnohem déle než kdo? Vlci? Vždyť nejsou vyhynulí a nevymírají. Naopak, utěšeně se množí, alespoň ti na našem území. Stromy? Pořád nerozumím, po čem vzdycháte. Živočichové a rostliny se vyvíjejí, vymírají, jejich místo zaujímají jiní a jiné, život se vždycky nějak "prodere" a pokračuje dál, jen v jiné formě...
Já nevzdychám, jen říkám v podstatě to co vy, že tyhle pokusy o záchranu druhů jsou jen lidské pokusy zachovat status quo, které nikdy v přírodě nebylo, pořád něco vymíralo a vždy se objevilo něoc nového, takže když vyhynou vlci a koráli a já nevím z čeho všeho mají ještě lidi osypky, tak je to fuk, zas bude něco nového.
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178
assil
napsal(a):
Já nevzdychám, jen říkám v podstatě to co vy, že tyhle pokusy o záchranu druhů jsou jen lidské pokusy zachovat status quo, které nikdy v přírodě nebylo, pořád něco vymíralo a vždy se objevilo něoc nového, takže když vyhynou vlci a koráli a já nevím z čeho všeho mají ještě lidi osypky, tak je to fuk, zas bude něco nového.
Tohle není tak úplně pravda. Ona je taktéž otázka, PROČ ty druhy vymírají.
Není to jen rozpínavostí člověka co se týče zástavby a třebas emisním spadem, může to souviset i s otrávenou půdou a vodou, a to už je velmi zásadní i pro člověka.
Takže ne, není to jen o tom, že prostě něco vymírá a něco jiného ho nahradí.
A ochrana druhů častokrát znamená ochranu jeho biotopu. Čímž se kruh uzavírá.
Každopádně něco hystericky chránit, když to nemá moc význam, taktéž nemá smysl.

assil
napsal(a):
No vidíte, a já jsem to pochopila jinak, To se omlouvám.
JanaJanaJanaJana
napsal(a):
No....nebyla bych tak apokalyptická. V civilizovaném světě se do ochrany přírody se investuje strašně moc peněz, a už jenom proto si můžeme vychutnat krásu Šumavy a Krkonoš.
V Čechách je fakt hodně lidí, kteří se profesně zabývají praktickou ochranou přírody, ať už jsou na úřadech, ve firmách nebo v neziskovkách.
Na druhé straně to převáží ty průšvihy, které se dějí ve třetím světě.
Náš největší ekologický problém není ani klima krize a ani ochrana vlka, ale je to především ztráta kvality podzimních vod a eroze ruku v ruce jdoucí s degradací půd.
Další věc je ta, že máme obecně daleko více ohrožených druhů z globálního hlediska. Víte třeba, že vlk z původní rozlohy rozšíření zmenšil svůj areál pouze o třetinu (resp. lidi mu zmenšili)? A teď se zase šíří.
Máme stovky, možná tisíce druhů, nad kterými je třeba šílet :)
Ale vlk je prostě charismatická megafauna.
A to říkám jako vegetarián, ochranář a podporovatel plné ochrany vlků (alespoň zatím :))
..nebyla bych tak apokalyptická.
Já jo. Člověk plundruje nad únosnou míru, od neúměrného odčerpávání podzemních vod, přes zahumusování vod povrchových, podzemních, veškerou chemii a srágory co produkuje, vypouští nahoru, dolů, co cpe do půdy, co musel polknout oceán. Nejsou to stovky či tisíce druhů nad kterými je třeba šílet. Šílet se mělo před časem, ted´ už je to putýnka.
A to říkám jako jinak optimistický člověk. Planetu jsme zmasakrovali dostatečně. Zlikvidovali jsme si vodu, hmyz, klima, ovzduší, narušili jsme rovnováhu přírody, základní stavební kamínky.
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178
Zrzavci
napsal(a):
..nebyla bych tak apokalyptická.
Já jo. Člověk plundruje nad únosnou míru, od neúměrného odčerpávání podzemních vod, přes zahumusování vod povrchových, podzemních, veškerou chemii a srágory co produkuje, vypouští nahoru, dolů, co cpe do půdy, co musel polknout oceán. Nejsou to stovky či tisíce druhů nad kterými je třeba šílet. Šílet se mělo před časem, ted´ už je to putýnka.
A to říkám jako jinak optimistický člověk. Planetu jsme zmasakrovali dostatečně. Zlikvidovali jsme si vodu, hmyz, klima, ovzduší, narušili jsme rovnováhu přírody, základní stavební kamínky.
Ale to rozhodně máte pravdu.
Já jsem jen chtěla poukázat na to, že je řada lidí, kteří více či méně pracují alespoň na nějaké nápravě, a to je potřeba si uvědomit. Bohužel si jich nikdo neváží.
A někdy ta jejich práce opravdu slaví úspěchy, i když je to kapka v moři.

apokalypsa: Jo, ale bude to problém především pro nás. Nikoli pro biom. Biom si s tím poradí. My teda taky (hydroponie, filtrace, sádky, hmyzí farmy, alternativní paliva), ale bude nás to stát životní úroveň (např. si prostě lososa nedáme, páč losos prostě nebude, resp. bude ve formě uměle vypěstované svaloviny třeba... a bude to luxus).
JanaJanaJanaJana
napsal(a):
Já jsem jen chtěla poukázat na to, že je řada lidí, kteří více či méně pracují alespoň na nějaké nápravě, a to je potřeba si uvědomit. Bohužel si jich nikdo neváží.
No však jo, to jsem taky někde psala, že jsou lidí, kteří se snaží a zaplaťnadbůch za ně, i proto, že se tak moc snaží a z mýho pohledu moc výsledků asi nevidí.
Ale jsem ráda, že se i mezi mladýma najdou lidi, kterým to jedno není a jsem za to já sama ráda. Jen jsem smutná, že prostě asi je pozdě. Ne kvůli lidem, to vůbec, ty jsou mi putýnka, ale kvůli všemu ostatnímu. Protože mě osobně prostě přijde, že ta současná varianta přírody, do té doby, než do ní neúměrně začal zasahovat člověk svejma sobeckejma prasárnama, byla neskutečně úžasná, opravdu dokonale fungující, kde všechno mělo svoje místo, svůj úkol. A každej jednotlivec plnil to, proč tady byl. Jen člověk svinsky selhal a rozbil tu krásu a dokonalost.
napsal(a):
apokalypsa: Jo, ale bude to problém především pro nás. Nikoli pro biom. Biom si s tím poradí. My teda taky (hydroponie, filtrace, sádky, hmyzí farmy, alternativní paliva), ale bude nás to stát životní úroveň (např. si prostě lososa nedáme, páč losos prostě nebude, resp. bude ve formě uměle vypěstované svaloviny třeba... a bude to luxus).
Já se Buggyro bojím toho, že ta příroda je natolik rozbitá, že jí to bude bolet hodně. Jo nějak se vzpamatuje, ale zmizí před tím ta úžasnost a dokonalost, co byla. A z mýho pohledu to byl v podstatě doopravdy ráj na Zemi s fascinující přesností fungující a krásnej.

Ona se ta dokonalost zase obnoví, nebojte :-) Biom je tak naprogramovaný, že využije každou skulinu a vytvoří komplexní ekosystém. Jen my to nezažijem. Ale co je náš život v běhu života pozemského.
Oni lidi za to nemůžou, že to pohnojili. Jsou jako malé děti, které objevily sirky.... Netuší, že jim může shořet barák. Ale hodně je baví přikládat slámky ke svíčce... Vždycky, když chytne kus domácího vybavení, tak se leknou, uhasí to, dají to z dosahu ohně, ale pak jim to nedá, a zase si k té svíčce sednou, a zkusí, zda by nehořelo zajímavě zase něco jiného....
napsal(a):
Ona se ta dokonalost zase obnoví, nebojte :-) Biom je tak naprogramovaný, že využije každou skulinu a vytvoří komplexní ekosystém. Jen my to nezažijem. Ale co je náš život v běhu života pozemského.
Oni lidi za to nemůžou, že to pohnojili. Jsou jako malé děti, které objevily sirky.... Netuší, že jim může shořet barák. Ale hodně je baví přikládat slámky ke svíčce... Vždycky, když chytne kus domácího vybavení, tak se leknou, uhasí to, dají to z dosahu ohně, ale pak jim to nedá, a zase si k té svíčce sednou, a zkusí, zda by nehořelo zajímavě zase něco jiného....
Těžko říct, Buggyro, ono všechno má svoje meze schopností a když dlouho záplatujete..... jasně, že se to nějak přetaví - třebas hmyzí společenství jako brablemci, švábi a tak, jsou odolní, ale těch motejlů je mi prostě líto, stejně jako ptákůch, safcůch a tak. prostě toho ráje, co na zemi byl.
Lidi za to můžo, ne že ne. Jsou to nevychovaný spratci, kteří si ničeho neváží, ne malý děti. Jsou to rozcapenci, kterým nic není dost.
JanaJanaJanaJana
napsal(a):
Ale ta náprava by se měla dělat smysluplně, vracení šelem do přelidněné kulturní krajiny nevidím jako smysluplné a škodí to nejen lidem, ale i těm vlkům.
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178
assil
napsal(a):
Ale ta náprava by se měla dělat smysluplně, vracení šelem do přelidněné kulturní krajiny nevidím jako smysluplné a škodí to nejen lidem, ale i těm vlkům.
Nikdo je nikam nevrací, přicházejí sami.
Vlk tady klidně může být a opravdu může napomoci k ozdravení a někde i snižování stavu spárkaté zvěře.
Holým faktem je, že se prostě v jistých oblastech jeho odstřelu v budoucnu asi nevyhneme, bohužel.
JanaJanaJanaJana
napsal(a):
Vlk tady klidně může být a opravdu může napomoci k ozdravení a někde i snižování stavu spárkaté zvěře.
Holým faktem je, že se prostě v jistých oblastech jeho odstřelu v budoucnu asi nevyhneme, bohužel.
Tož to asi musí být jasný všem, že k nějaký korekci dojít bude muset, protože příroda je tak vychýlená, že to neudělá.
JanaJanaJanaJana
napsal(a):
Přicházejí sami, protože v důsledku téhle pochybné ochrany se přemnožili a tak hledají jiná místa k životu. Chudáci netuší, že snad kromě severu tady v Evropě žádné vhodné místo nenajdou.
A jestli někdo myslí, že je pro vlka vhodná k životu naše krajina, kde ja každý kilometr nějaká vesnice nebo silnice, tak je fakt úplně mimo.
assil
napsal(a):
Přicházejí sami, protože v důsledku téhle pochybné ochrany se přemnožili a tak hledají jiná místa k životu. Chudáci netuší, že snad kromě severu tady v Evropě žádné vhodné místo nenajdou.
A jestli někdo myslí, že je pro vlka vhodná k životu naše krajina, kde ja každý kilometr nějaká vesnice nebo silnice, tak je fakt úplně mimo.
Hele nevím, ale zrovna my co jezdíme po ČR tak o nějakým to místě všude víme. V těch novohradkách třeba jsme byli zalezlí v lesích, když jsme tam potkali to jeho houno. Najdeš ještě lesy, kde to jde.
Zrzavci
napsal(a):
Hele nevím, ale zrovna my co jezdíme po ČR tak o nějakým to místě všude víme. V těch novohradkách třeba jsme byli zalezlí v lesích, když jsme tam potkali to jeho houno. Najdeš ještě lesy, kde to jde.
Jo, pár jich tu možná bude, ale obecně je tady přelidněno, lesy mrňavý, pro vlka naprosto nevhodný a pro soužití lidí s vlkama nevhodný ještě více. Je to všechno důsledek ochrany vlků a jejich přemnožení. A nemyslím si, že by ti vlci v naší krajině byly nějak extra šťastní, jen holt nemají kam jinam jít. Jak se člověk pustí do ochrany přírody, dopadá to vždycky blbě a mám dojem, že je to proto, že volí nejlehčí a nejlevnější cestu.
assil
napsal(a):
Jo, pár jich tu možná bude, ale obecně je tady přelidněno, lesy mrňavý, pro vlka naprosto nevhodný a pro soužití lidí s vlkama nevhodný ještě více. Je to všechno důsledek ochrany vlků a jejich přemnožení. A nemyslím si, že by ti vlci v naší krajině byly nějak extra šťastní, jen holt nemají kam jinam jít. Jak se člověk pustí do ochrany přírody, dopadá to vždycky blbě a mám dojem, že je to proto, že volí nejlehčí a nejlevnější cestu.
no milá zlatá, je vidět , že o tom víte kulový, nevnímáte proč jsou třeba, jen melete svoji hloupou mantru...na což samozřejmě máte právo, škoda jen ,že nezapojíte i mozek

"Jo, pár jich tu možná bude, ale obecně je tady přelidněno, lesy mrňavý, pro vlka naprosto nevhodný a pro soužití lidí s vlkama nevhodný ještě více. Je to všechno důsledek ochrany vlků a jejich přemnožení."
tohle mi nedá, tohle poskládání vět....
takže za přelidněnost a malou rozlohu lesů může ochrana vlků a jejich přemnožení?

Naopak, máme pro vlka prostředí naprosto luxusní, vždyť vidíte ty jejich nadšené přírůstky a rozšiřování do neobsazených lokalit :-) Nabízíme klidná místa k rozmnožování i vychovávání mláďat, spoustu volného prostoru pro mladé jedince hledající teritoria, hojnost zvěře (pečený holubi/ovce rovnou do huby), čisté životní prostředí, chráněné biokoridory...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.28.5
Zrzavci
napsal(a):
Já se Buggyro bojím toho, že ta příroda je natolik rozbitá, že jí to bude bolet hodně. Jo nějak se vzpamatuje, ale zmizí před tím ta úžasnost a dokonalost, co byla. A z mýho pohledu to byl v podstatě doopravdy ráj na Zemi s fascinující přesností fungující a krásnej.
V historii planety uz tolikrát vychcipala drtivá většina životních forem. No teď ta volba likvidátora a hybatele padla na lidi. Planeta a příroda se vzpamatujou a bude to stejně super neli lepší. Ale my se toho fakt nedozijem
napsal(a):
Naopak, máme pro vlka prostředí naprosto luxusní, vždyť vidíte ty jejich nadšené přírůstky a rozšiřování do neobsazených lokalit :-) Nabízíme klidná místa k rozmnožování i vychovávání mláďat, spoustu volného prostoru pro mladé jedince hledající teritoria, hojnost zvěře (pečený holubi/ovce rovnou do huby), čisté životní prostředí, chráněné biokoridory...
Navíc lesů tu je už od dob Marie Terezie zhruba stějně jako tehdy. Přelidněnost se týká tak Indie, tady to přece pomalu klesá. Pro srnky není kam šlápnout. Pro vlka tu začínají být ideální podmínky.
Jsou třeba místa, kde jsou od vysoké totálně zničené od vysoké. Když to myslivci nestíhají korigovat, tak tu bude ten vlk.

Přesně, kdyby byla příroda tak děsně přelidněná, tak kde se tu berou ty přemnožené spárky. Ty musejí mít spoustu klidu na odvodění mláďat, ty cajdají s mladými po kraji, nemají je uklizené někde v pelechu...
Myslivců ubývá, teď jim ještě LESY ČR hrábly do honiteb, a to bude pro některá sdružení konečná, takže aby nás srnky neumlátily bačkorama, bude se s tím muset něco dělat...

No, jasně, mně v žaludku leží hlavně srnky, prasata jsem holt už vyřešila, no. Ale samozřejmě, prasata jsou původce škod potenciálně pro všechny s nějakým pozemkem (i když je to louka), na rozdíl od vysoké.

Nabízí se otázka, proč se srnčí a divočáci více neloví. Vždyť, při cenách zvěřiny, by to mohl být pro myslivecká sdružení slušný zdroj příjmů...
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178
1) Vlk opravdu ve značné části ČR nemá dostatek prostoru tak, aby neztrácel plachost a nezačal škodit. To je holý fakt.
2) Evropa má řadu míst, kde jinde může být, rozsáhlé oblasti Skandinávie, rozsáhlé lesy Karpat od Slovenska až po Bulharsko a Rumunsko, Bělorusko a dál do Ruska...a mohla bych pokračovat.
3) Od jistých počtů vysoké i černé zvěře vlk není schopen regulovat stavy, pokud je překročeno určité číslo, dokáže mít vlk pouze tzv. sanitární funkci, tzn. lovit "vadné" kusy (dle studií polského prof. Okarmy).
4) U nás je prozatím vlk na řadě míst akceptovatelný a nemá smysl ho regulovat. Jak jsem již uvedla, jsou však kritická místa, kde už je velký tlak na odstřel, taktéž z důvodů, které jsem uvedla. Vlk ztrácí plachost, dotace na ochranu stád jsem nepružné. Atd. atd. Nicméně způsob regulace jako jsou kvóty nebo ochrana v rámci například CHKO, jsou nesmysl.
5) Stav zvěře je už takový, že myslivci nemají šanci tyto stavy dostatečně a včas redukovat. Myslivci jsou taky lidi, kteří chodí do práce a mají svoje rodiny a povinnosti a když jdete na čekanou, skolíte třeba jedno zvíře a musíte ho taky odtáhnout, to není jen tak. Zároveň pokud něco skolíte, ostatní si pamatují, kde to bylo a nejdou tam delší dobu. Pokud jste myslivec, tak to není tak jednoduché jen se strefit, musíte vědět, jak se zvířata v revíru i pohybují, a to chce čas. Dále máte stanovená období lovu kvůli mláďatům a mimo ně prostě střílet nesmíte.
Ono chce taky zjistit, proč je zvěř přemnožená a dělat něco s těmi důvody.
Tahle problematika je hlubší, než se zdá.
Klabonos

XXX.XXX.225.131
Vlk v současné krajině nemá co dělat. Od nepaměti se vybíjeli a nyní je vracíme do přírody a doufáme, že se nic nestane. Toto je jen věc zelených mozků, kteří sedí v Praze na židlích, protestují a hodně křičí, aby na všechno dostali dotace a nemuseli pracovat. Ja žiji v krajině, kde vlci jsou a mám možnost mluvit s lidmi, kterým vlci roztrhali stáda a věřete mi, že spoustu lidí se bojí do lesů chodit, se psem nejdou vůbec, aby ho nepotrhali. Pryč jsou doby, kdy primarmím lovištěm vlka byl les. Vci vletí do ohrady s ovcemi, spousty toho potrhají a ostatní zvířata jsou v takovém stresu, že jsou zralá na porážku. Je jen otázkou času, kdy vlci napadnou člověka, bohužel to pravděpodobně nebude dospělí člověk, ale nějaké dítě!!! Potom se nedivte, az budou někde na louce vyřádkovaní vlci a hned vedle budou ležet ti stateční ochranáři, kteří se zasazují o návrat vlka do přírody. Bohužel se více naslouchá lobingu a poznámkám zelených mozku, ochranářu a podobných příživníků a ne lidí, kteří k krajině žijí a pracují. Ono v Praze hold vi všechno nejlepe, jen nepřijít do styku s realitou. Vyjeďe do pohraničí a zeptejte se lidí, kteří chovají ovce , jaký mají názor na vlka a uvidíte sami.
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178
Klabonos
napsal(a):
Vlk v současné krajině nemá co dělat. Od nepaměti se vybíjeli a nyní je vracíme do přírody a doufáme, že se nic nestane. Toto je jen věc zelených mozků, kteří sedí v Praze na židlích, protestují a hodně křičí, aby na všechno dostali dotace a nemuseli pracovat. Ja žiji v krajině, kde vlci jsou a mám možnost mluvit s lidmi, kterým vlci roztrhali stáda a věřete mi, že spoustu lidí se bojí do lesů chodit, se psem nejdou vůbec, aby ho nepotrhali. Pryč jsou doby, kdy primarmím lovištěm vlka byl les. Vci vletí do ohrady s ovcemi, spousty toho potrhají a ostatní zvířata jsou v takovém stresu, že jsou zralá na porážku. Je jen otázkou času, kdy vlci napadnou člověka, bohužel to pravděpodobně nebude dospělí člověk, ale nějaké dítě!!! Potom se nedivte, az budou někde na louce vyřádkovaní vlci a hned vedle budou ležet ti stateční ochranáři, kteří se zasazují o návrat vlka do přírody. Bohužel se více naslouchá lobingu a poznámkám zelených mozku, ochranářu a podobných příživníků a ne lidí, kteří k krajině žijí a pracují. Ono v Praze hold vi všechno nejlepe, jen nepřijít do styku s realitou. Vyjeďe do pohraničí a zeptejte se lidí, kteří chovají ovce , jaký mají názor na vlka a uvidíte sami.
Názor a postoj farmářů je relevantní.
Ale především těch, kteří pro ochranu stád něco dělají.
Klabonos

XXX.XXX.225.131
JanaJanaJanaJana
napsal(a):
Názor a postoj farmářů je relevantní.
Ale především těch, kteří pro ochranu stád něco dělají.
to ano, a souhlasím. Je nutné to vidět tak, že někdo pustí vlka do krajiny a všichni ostatní si mají ze dne na den zabezpečit stada, postavit ploty, nakoupit a vycvičit psi. Na vše se sice dají čerpat dotace, ale vy to musíte vybudovat a poté žádat. Mezi tím vlk zjistí, že nemusí běhat a lovit srnčí a že je jednodušší sehnat potravu ve stádech ovcí. Než všechno toto uděláte, tak vlastně nemáte co chránit, protože vlk vám ovce sežral. Vy dostanete dataci na pořízení nových ovcí, které sice nepokryjí náklady ani z poloviny na to o co jste přišli, ale jelikož to máte rádi, tak jdete do toho znova. Pořídite stádo, rok se o něj staráte, hlídate a najednou máte znova ovce potrhané. No a skončí to tak, že už prostě nemáte sílu na to, se o něco snažit, protože to furt jen dotujete, píšete žádosti, prosíte a čekáte. Takže vlastně pár zelech mozečků, kteří vědí jak a kde zatlačit dostanou další způsob obživy, protože monitorují z Prahy vlka a říkají lidem co mají dělat, a ti kteří celý život pracují a snaží se, tak jsou po zásluze potrestáni.
Trickyvoo
napsal(a):
Navíc lesů tu je už od dob Marie Terezie zhruba stějně jako tehdy. Přelidněnost se týká tak Indie, tady to přece pomalu klesá. Pro srnky není kam šlápnout. Pro vlka tu začínají být ideální podmínky.
Jsou třeba místa, kde jsou od vysoké totálně zničené od vysoké. Když to myslivci nestíhají korigovat, tak tu bude ten vlk.
Lesů možná, ale lidí je čím dál víc na stejný ploše, no jen tak pro ilustraci, počet obyvatel za dob Marie Terezie byl něco málo přeš 4 miliony.
Srnky už se přizpůsobily a ztratily víceméně plachost, jenže zrovna tohle je nám jedno, až se to stane u vlků, bude to průšvih.
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178
Klabonos
napsal(a):
to ano, a souhlasím. Je nutné to vidět tak, že někdo pustí vlka do krajiny a všichni ostatní si mají ze dne na den zabezpečit stada, postavit ploty, nakoupit a vycvičit psi. Na vše se sice dají čerpat dotace, ale vy to musíte vybudovat a poté žádat. Mezi tím vlk zjistí, že nemusí běhat a lovit srnčí a že je jednodušší sehnat potravu ve stádech ovcí. Než všechno toto uděláte, tak vlastně nemáte co chránit, protože vlk vám ovce sežral. Vy dostanete dataci na pořízení nových ovcí, které sice nepokryjí náklady ani z poloviny na to o co jste přišli, ale jelikož to máte rádi, tak jdete do toho znova. Pořídite stádo, rok se o něj staráte, hlídate a najednou máte znova ovce potrhané. No a skončí to tak, že už prostě nemáte sílu na to, se o něco snažit, protože to furt jen dotujete, píšete žádosti, prosíte a čekáte. Takže vlastně pár zelech mozečků, kteří vědí jak a kde zatlačit dostanou další způsob obživy, protože monitorují z Prahy vlka a říkají lidem co mají dělat, a ti kteří celý život pracují a snaží se, tak jsou po zásluze potrestáni.
Problém dotací a celkově ochrany u nás je především tento:
1) Nevím, jak je to teď, ale původní standard uváděl výšku plotu ani ne 2 metry, no snad se to změnilo. Co jsou pro vlka 2 metry?
2) Dotace se vyplácela ex-post, tzn. že žadatel musel být schopen si svoji stavbu předfinacovat. Nu a postavit kvalitní plot je záležitost velmi nákladná - a kdo si bude kvůli dotaci brát půjčku.
3) Jeden pes nestačí, na vlčí smečku musejí být minimálně 2 až 3. A všichni musí vyrůst u stáda, jinak je to k ničemu.
4) Problém je, když má takového psa držet někdo, kdo nikdy psa neměl, nebo alespoň psa takového ražení.
5) Dále s ohledem na naši legislativu musí být pes velmi dobře zabezpečen s ohledem na své okolí - a to je častokrát s nenechavými turisty v oblastech výskytu vlků velmi složité.
6) Košáry - pokud budeme zavírat na noc, vznikají tak především v létě vyšší náklady náklady na pořizování sena - přes den ve vedru ovce moc nežerou a na noc, kdy žerou více, je zavíráte.
7) I s ohledem na výše uvedené - stále je řada farmářů, kteří jen mlátí pantem, ale na ochranu stád neudělají nic a i tak v případě střetu dostanou finanční náhradu. Na to by v jiných státech mohli zapomenout. Tam je standard, ty se zařiď, podpoříme tě a pokud se nezařídíš, tak máš smůlu co se týče náhrad škod.
8) Byrokracie ohledně odstřelu problematického jedince je vskutku zkostnatělá až nemožná.
9) Vlci tu můžou být, ale chybí jejich kvalitní monitoring. U nás máme stále jen potuchy a jedincích, když přijede na Slovensko třeba do národních parků, řeknou vám zdejší pracovníci, kde kdo žije v kolika kusech a kde se pohybuje. Tohle když budete vidět zde, stačí odstranit nedominantního jedince problematické smečky a věřte mi, že si to ta svorka bude hodně dlouho pamatovat.
A tak dále.
Jenže to je problematika české povahy. Tady se nikdy neřeší příčiny, ale léčí se až symptomy. A hlavně téma vlk je především politické téma.
Gwaat-Hei

XXX.XXX.31.106
JanaJanaJanaJana
napsal(a):
1) Nevím, jak je to teď, ale původní standard uváděl výšku plotu ani ne 2 metry, no snad se to změnilo. Co jsou pro vlka 2 metry?
2) Dotace se vyplácela ex-post, tzn. že žadatel musel být schopen si svoji stavbu předfinacovat. Nu a postavit kvalitní plot je záležitost velmi nákladná - a kdo si bude kvůli dotaci brát půjčku.
3) Jeden pes nestačí, na vlčí smečku musejí být minimálně 2 až 3. A všichni musí vyrůst u stáda, jinak je to k ničemu.
4) Problém je, když má takového psa držet někdo, kdo nikdy psa neměl, nebo alespoň psa takového ražení.
5) Dále s ohledem na naši legislativu musí být pes velmi dobře zabezpečen s ohledem na své okolí - a to je častokrát s nenechavými turisty v oblastech výskytu vlků velmi složité.
6) Košáry - pokud budeme zavírat na noc, vznikají tak především v létě vyšší náklady náklady na pořizování sena - přes den ve vedru ovce moc nežerou a na noc, kdy žerou více, je zavíráte.
7) I s ohledem na výše uvedené - stále je řada farmářů, kteří jen mlátí pantem, ale na ochranu stád neudělají nic a i tak v případě střetu dostanou finanční náhradu. Na to by v jiných státech mohli zapomenout. Tam je standard, ty se zařiď, podpoříme tě a pokud se nezařídíš, tak máš smůlu co se týče náhrad škod.
8) Byrokracie ohledně odstřelu problematického jedince je vskutku zkostnatělá až nemožná.
9) Vlci tu můžou být, ale chybí jejich kvalitní monitoring. U nás máme stále jen potuchy a jedincích, když přijede na Slovensko třeba do národních parků, řeknou vám zdejší pracovníci, kde kdo žije v kolika kusech a kde se pohybuje. Tohle když budete vidět zde, stačí odstranit nedominantního jedince problematické smečky a věřte mi, že si to ta svorka bude hodně dlouho pamatovat.
A tak dále.
Jenže to je problematika české povahy. Tady se nikdy neřeší příčiny, ale léčí se až symptomy. A hlavně téma vlk je především politické téma.
Však ono stačí si přečíst jedno nejmenované vlákno a dost se vám rozsvítí.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
http://www.myslivecke-forum.cz/index.php?str=vypsanidiskuze&id=1390

Klabonos, vy máte asi pocit, že tady ty vlky někdo plošně vysazuje, ale to je vyvrácený nesmysl. Stalo se to (asi ovšem nešlo o "vysazení", jako spíš zbavení se nechtěného mazlíčka), ale rozhodně nikoli všude, kam se vlk rozšiřuje. To jen pro pořádek. Vlk se sem prostě stěhuje, páč je mu tady dobře.
Klabonos

XXX.XXX.225.131
JanaJanaJanaJana
napsal(a):
A tak dále.
výstižně řečeno:
jen dodám, že zastřelením (odstaněním) dominantního samce nedojde k vyřešení situace, jak uvádíte, nýbrž k tomu, že vlci se nebudou umět od koho naučit lovit a tudíž budou lovit nejednoduším možným způsobem, tedy ovce.
Nutno také podotknout, že se nezabezpečuje pozemek o velikosti 30 x 30 metrů, jak se mnozí domnívají, ale pastviny např. o velikosti 1x1 km které dělíte na menší bloky, aby se tráva nespásla. K tomu musíte vybudovat plot a podrabové desky. Nad sto ovcí musíte mít dva psi (nejlépe 3). Kolem pastviny natažený elektrický ohradník atd. Když by se toto všechno promítlo do nákladu na jednu ovci, tak by přišla asi na 1 000 000.
Malá stáda ovcí měli lidi u baráku. Dnes vstávají ve 4 ráno, vypustí ovce na pastvinu a jedou do práce. ve 21,00 ovce zahánejí, aby o ně nepřišli. Mezi tím žádaji o dotace, prosí, přesvědčují úředníky a ve výsledku se vlk dostane přes plot a he hotovo. Jelikož to máte rád, tak pořídíte nové stádo a rok se něj staráte a ve finále znova. Poté už prostě nemáte sílu pořád nekde prosit, tak se na všechno vykašlete a je hotovo.
a monitoring vlka vesele probíhá, živí lidi, kteří nikdy nepracovali a všichni jsou spokojeni.
Jen pro představu, dnes není žádný problém vidět vlka v příhraničních oblastech. O plachosti nemůže být řeč. Vlk je normálně drzé agresivní zvíře, které utočí ve smečce, takže vlk požere a potrhá třeba 20 ovcí. Uteče Vám pes v lese a nemá šanci. Minulý týden jsem smečku pozorovalcca 100 m od domu. Soused tvrdí, že mu běhali vlci po dvorku. Vlk není plaché zvíže!!! jak se tady mnozí domnívají. nemáte obavu o zvířata, ale o děti. Naše děti už sami do lesa nemohou!!! a co vím, tak je to stejné u mnoha sousedů.
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178
Klabonos:
Vy píšete: "jen dodám, že zastřelením (odstaněním) dominantního samce nedojde k vyřešení situace, jak uvádíte, nýbrž k tomu, že vlci se nebudou umět od koho naučit lovit a tudíž budou lovit nejednoduším možným způsobem, tedy ovce."
Já píšu: Vlci tu můžou být, ale chybí jejich kvalitní monitoring. U nás máme stále jen potuchy a jedincích, když přijede na Slovensko třeba do národních parků, řeknou vám zdejší pracovníci, kde kdo žije v kolika kusech a kde se pohybuje. Tohle když budete vidět zde, stačí odstranit nedominantního jedince problematické smečky a věřte mi, že si to ta svorka bude hodně dlouho pamatovat.
Vaše vysvětlení píšu výše.
Jinak já vím, že to, co píšete, je převážně pravda. Nicméně pořád si myslím, že tady vlci mohou být, pokud budou spolupracovat farmáři+myslivci+ochranáři+lesáci....a udělá se výše uvedené u PROBLEMATICKÉ SMEČKY.
Vlk není hlupák, pozná, kde mu pšenka nekvete a radši se klidí.
A toť celé k tématu plachosti vlků.
Ano, v přirozeném/nezabydleném prostředí je vlk velmi, velmi plaché zvíře. V urbanizovaném prostředí taktéž....dočasně. Prostě si na lidi navykne stejně jako jiná zvířata. Důkazem budiž srovnání chování vlků u nás a např. na SK. Když chcete na SK stopovat vlky, musíte jít hodně do kopců a lesů. U nás můžete vlky stopovat i na běžných lesních cestách, chodí po lidmi vybudovaných cestách, prostě si zvykli na blízkost člověka a nejsou hlupáci, aby se namáhali.
Klabonos
napsal(a):
Vci vletí do ohrady s ovcemi, spousty toho potrhají a ostatní zvířata jsou v takovém stresu, že jsou zralá na porážku. Je jen otázkou času, kdy vlci napadnou člověka, bohužel to pravděpodobně nebude dospělí člověk, ale nějaké dítě!!!
OMG, další demagog (asi tupá tužka v penále)
Vci vletí do ohrady s ovcemi, spousty toho potrhají a ostatní zvířata jsou v takovém stresu, že jsou zralá na porážku.
vletí do NECHRÁNĚNÉ ohrady
zapomněl podotknout, že taky "odjakživa" byly ovce pod dozorem bači a psů...
teď je kdejaký jouda nechá bez ochrany, koukne na ně možná 1x za týden a pak už jen naříká
že to jinde funguje nechtějí vědět
Je jen otázkou času, kdy vlci napadnou člověka, bohužel to pravděpodobně nebude dospělí člověk, ale nějaké dítě!!!
tuhle kravinu ani nemá cenu komentovat ( včetně pravopisných chyb)
zase čas na modlitbu
Dodej mi prosím klidu, abych mohl souhlasit s tím co nemohu změnit. Odvahu k tomu abych změnil to, s čím nemohu souhlasit a rozum k tomu, abych dokázal ukrýt těla těch, kteří mě srali.
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178
Milý lupusi, jestli označujete klabonose jako militantního, tak jste militantní taktéž, jen jste opačný protipól.
Pokud nám vlci ztratí plachost, tak se ve velmi ojedinělých situacích může stát i to, že může dojít k napadení vlkem. To není žádné šíření strachu, ale prostě se to ve vzácných okamžicích děje.
Stáda často nechráněná jsou, ale jak jsem řekla, v minulosti neexistovalo předfinancování, ty ploty jsou opravdu drahé....nyní mi přijde, že nejdřív dostanete peníze (pokud dobře rozumím výzvě OPŽP), a pak teprve můžete stavět. Přidělení peněz trvá dlouho. Taktéž trvalo dlouho, než se spustily výzvy na nové programové období. A od výzvy posledního Operáku to mohla být třeba dostatečně dlouhá doba na to, aby se někde nějaká smečka zmršila a farmář se třeba staral, ale prostě neměl dostatek financí na určité řešení.
Čímž farmáře neomlouvám, ale zase bych nedělala tak rychlé soudy. Ono to chce opravdu mluvit s oběma stranami (a ideálně se třemi, ještě s lesáky a myslivci) a pak teprve soudit.
Už to prostě nejde brát jen tak, že něco bylo nějak v minulosti. Bohužel už do toho vstupuje mnoho proměnných.
Oni i ochranáři přírody sami (myslím tím odborníky a praktiky) nejsou v tomhle za jedno, nemyslete si. Třeba botanici z vlků nadšení nejsou, neb ovce používají na vypásání cenných lokalit. A tam se pevný plot dělá blbě, že jo. Když vtipem tohoto managementu je ten plot posouvat dle potřeby.
To není žádné šíření strachu, ale prostě se to ve vzácných okamžicích děje.
jó ? doložte
v oblastech výskytu vlka jsou dotace na ochranu až "nehorázné" viz
https://www.malafarmajanov.cz/?cff-form=6
cca 250 000 Kč /50 ha je málo ?
Klabonos

XXX.XXX.225.131
lupus4
napsal(a):
Vci vletí do ohrady s ovcemi, spousty toho potrhají a ostatní zvířata jsou v takovém stresu, že jsou zralá na porážku. Je jen otázkou času, kdy vlci napadnou člověka, bohužel to pravděpodobně nebude dospělí člověk, ale nějaké dítě!!!
OMG, další demagog (asi tupá tužka v penále)
Vci vletí do ohrady s ovcemi, spousty toho potrhají a ostatní zvířata jsou v takovém stresu, že jsou zralá na porážku.
vletí do NECHRÁNĚNÉ ohrady
zapomněl podotknout, že taky "odjakživa" byly ovce pod dozorem bači a psů...
teď je kdejaký jouda nechá bez ochrany, koukne na ně možná 1x za týden a pak už jen naříká
že to jinde funguje nechtějí vědět
Je jen otázkou času, kdy vlci napadnou člověka, bohužel to pravděpodobně nebude dospělí člověk, ale nějaké dítě!!!
tuhle kravinu ani nemá cenu komentovat ( včetně pravopisných chyb)
zase čas na modlitbu
Dodej mi prosím klidu, abych mohl souhlasit s tím co nemohu změnit. Odvahu k tomu abych změnil to, s čím nemohu souhlasit a rozum k tomu, abych dokázal ukrýt těla těch, kteří mě srali.
Ano, máte pravdu, mám tam pravopisnou chybu, za kterou se omlouvám.
Ale nyní k meritu věci.
Nikdo, ani žádný zákon Vám neukládá zabezpečit své pozemky. Jedná se veskrze o velice nákladnou věc, kterou musí člověk nejprve zaplatit a poté žádat o dotaci. Jak jsem již psal, tak je potřeba zabezpečit velice velký pozemek.
Při Vaší ohromné sečtenosti a moudrosti, v návaznosti na váš bezduchý komentář bych Vás odhadoval na nějakého toho chytráka, který se přiživuje na ekologických projektech a má toho hodně načteno při opalování na Pražské lavičce.
Vám doporučuji místo lavičky navštívit kraje, kde s vlkem bojují a kde se bohužel bez většího úspěchu snaží o regulaci vlčích smeček v krajině a tím si zachránit živobytí. O tom, že je jen otázkou času, kdy vlk napadne člověka jsem přesvědčen i když bych se rád mýlil.
Až bude moci majitel pozemku bránit svůj pozemek a při této obraně použit třeba zbraň a vlka zabít, tak bude problém okamžitě vyřešen. Bohužel dnes, když zabijete vlka dostanete větší trest, než když zabijete člověka.
Přeji Vám hezký den, mám odpolední směnu odcházím hlídat ovce.
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178
assil
napsal(a):
Ono taky není náhodou, že i třeba ve Skandinávii, kde jsou pro vlka mnohem příhodnější podmínky, se vlci každoročně střílejí, aby se populace udržela na přijatelné úrovni.
Švédi a Norové tuším mají hlavně především jisté lokality, kde prostě vlky netolerují. Myslím, že jsou to právě ty nejobydlenější jižní oblasti. Ale nepamatuji si to přesně, už je to pár let, co jsem si dělala někde rozbor, zkusím to najít.
lupus
já se nebavím o výši dotací, ale o jejich pružnosti. Rozumíte slovu předfinancování, Máte zkušenosti s administrací dotací? Já jo a celkem velkou, a to pro někdejší operákovou osu 4, kde je právě i náhrada škod zvláště chráněnými druhy.
ad útoky zde: https://wolf.org/wolf-info/factsvsfiction/are-wolves-dangerous-to-humans/
Opět si pořádně přečtěte, co jsem napsala výše, nejsem šiřitel strachu, ale mluvím o VELMI VZÁCNÝCH atacích.
JanaJanaJanaJana
napsal(a):
Švédi a Norové tuším mají hlavně především jisté lokality, kde prostě vlky netolerují. Myslím, že jsou to právě ty nejobydlenější jižní oblasti. Ale nepamatuji si to přesně, už je to pár let, co jsem si dělala někde rozbor, zkusím to najít.
lupus
já se nebavím o výši dotací, ale o jejich pružnosti. Rozumíte slovu předfinancování, Máte zkušenosti s administrací dotací? Já jo a celkem velkou, a to pro někdejší operákovou osu 4, kde je právě i náhrada škod zvláště chráněnými druhy.
ad útoky zde: https://wolf.org/wolf-info/factsvsfiction/are-wolves-dangerous-to-humans/
Opět si pořádně přečtěte, co jsem napsala výše, nejsem šiřitel strachu, ale mluvím o VELMI VZÁCNÝCH atacích.
Ano, co mám info, střílejí je v zastavěných lokalitách a když vlk napadne domácí zvíře, je taky na odstřel. Plus v zimě je ještě střílejí podle kvót.
Tím drží vlka v těch velkých liduprázdných lesích, které my tu nemáme.

"Nikdo, ani žádný zákon Vám neukládá zabezpečit své pozemky"
ale zde nejde o zabezpečení pozemků, že?
Jde o zabezpečení hospodářských zvířat
a tam by se i nějaká legislativa našla.....
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178
Zde pro zajímavost přehled statutu vlčí populace v evropských zemích, které akceptovaly Bernskou úmluvu (Úmluva o ochraně evropských planě rostoucích rostlin, volně žijících živočichů a přírodních stanovišť byla sjednána dne 19. září 1979 a v platnost vstoupila 1. června 1982. Úmluva má v současné době 51 smluvních stran, včetně EU a všech jejích členských států. Sekretariát sídlí ve francouzském Štrasburku, v sídle Rady Evropy), z roku 2005 (Linell, J., Salvatori, V. Report on the conservation status and threats for wolf (Canis lupus) in Europe. Convention on the Conservation of European Wildlife and Natural Habitats.) - já vím, že se něco mohlo změnit, třeba Slovensko, ale obecně pro přehled si myslím, že to slouží doposud.
nejsem šiřitel strachu, ale mluvím o VELMI VZÁCNÝCH atacích.
ale jste, to je větší pravděpodobnost, že vás zabije blesk
za valnou většinu "ataků" může vzteklina , za zbytek nestandardní chování naučené vinou lidí (skládky, krmení fotografy atd...)
ve Skandinávii bylo "chlapácký" uštvat vlka v zimě na běžkách (v hlubokém sněhu) a hrdinně ho pak zastřelit (stejně debi.lní zábava jako např. býčí "zápasy" )
kdysi jsem tu ve "vlčím" vlákně popisoval průběh honu ve Švédsku na vlka co prošel kolem chalupy...nechce se mi to hledat (průběh popsán účastníkem) lehké shrnutí : 50 chlapů , 20 skútrů, terénní auta, psi...zátah mnoha km okolí, celej den "fofr" - vlka ani nezahlídli , večer se ožrali
jaký jsou to "zabijáci " je vidět např. zde
https://www.ildolomiti.it/ambiente/2023/comportamenti-ribaltati-maremmani-fronteggiano-un-branco-di-8-lupi-video-ma-non-per-proteggere-un-gregge-sono-stati-scacciati-per-due-volte
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178
lupus4
napsal(a):
za valnou většinu "ataků" může vzteklina , za zbytek nestandardní chování naučené vinou lidí (skládky, krmení fotografy atd...)
ve Skandinávii bylo "chlapácký" uštvat vlka v zimě na běžkách (v hlubokém sněhu) a hrdinně ho pak zastřelit (stejně debi.lní zábava jako např. býčí "zápasy" )
kdysi jsem tu ve "vlčím" vlákně popisoval průběh honu ve Švédsku na vlka co prošel kolem chalupy...nechce se mi to hledat (průběh popsán účastníkem) lehké shrnutí : 50 chlapů , 20 skútrů, terénní auta, psi...zátah mnoha km okolí, celej den "fofr" - vlka ani nezahlídli , večer se ožrali
https://www.ildolomiti.it/ambiente/2023/comportamenti-ribaltati-maremmani-fronteggiano-un-branco-di-8-lupi-video-ma-non-per-proteggere-un-gregge-sono-stati-scacciati-per-due-volte
lupusi, hledáte si jen důvod, proč mě nachytat. Na tom, co jsem napsala, není nic vyvratitelného, je to holý fakt podložený studií.
Mimochodem píšete, že "za valnou většinu "ataků" může vzteklina" a že atak je míň praděpodobný, než zásah blesku - no a? Ta pravděpodobnost prostě je a dokonce vypočítaná a propo - kde berete jistotu, že u nás nebude problém se vzteklinou u vlků, když ji bude víc a legislativa je nastavená tak, že jen abyste na ně mohl šáhnout, tak na to potřebujete hromadu byrokracie (teď mířím třeba k případnému očkování)?
Jen Vás štve, že tady nevystupuji ostře proti klabonosovi, a při tom se považuji za ochranáře vlků.
Takhle účinná ochrana vlka nikdy nebude v ČR fungovat, když se obě strany nebudou ochotné poslouchat.
Jinak osobně tady neschvaluji žádný postup, který jsem uvedla výše, je to jen pro rozšíření bubliny, jelikož tady v ČR si všichni myslí, že všechno dělají nejlépe a neumí zvážit všechny stránky věci.
Víte, vyražte do terénu a buďte k lidem pokorný. A ideálně někam do zahraničí (ano, i SK stačí). Pak nejlépe pochopíte, jak je problematika složitá a že všechno jen tak smést ze stolu. Pak například totiž teprve pochopíte, jak je to s těmi dotacemi a co farmářům svazuje ruce.
Vlk je charismatická megafauna a já jeho kouzlu taky podlehla. Ale dost jsem pochopila, až když jsem s respektem poslouchala všechny zúčastněné a vydala se do "centra dění", když jsme vlky stopovala, pochopila rozdíl v chování v různých lokalitách a viděla, jak lidé ve vlčích oblastech žijí.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.186.168
lupus4
napsal(a):
Paní si hraje na odbornici, dohledává na internetu, ale jsou to jenom tupé plky pro ospravedlnění chování nezodpovědných "farmářů".
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Paní si hraje na odbornici, dohledává na internetu, ale jsou to jenom tupé plky pro ospravedlnění chování nezodpovědných "farmářů".
Nojo. Klasika internetových diskuzí. Když chybí argumenty, ale stále je chuť diskutovat, tak se začne plivat a shazovat
A Vy jste tedy kdo, jaké máte s "vlkařinou" zkušenosti a z čeho čerpáte info? Máte něco relevantního k vyvrácení mých tvrzení? Klidně se podělte, já se ráda poučím, co ještě nevím (jako fakt, vážně)
Víte, vyražte do terénu a buďte k lidem pokorný
Nebojte, v terénu jsem (Šumava) možná daleko víc než vy (jen 6 -7 měs/rok od rána do večera a často i do dalšího rána), jak a kde jste vy netuším, proto se nepřu...
"Pokorný" - znamená souhlasit i s evidentní demagogií "neinformovaných" ? Tak to mi nikdy nešlo.
Ta pravděpodobnost prostě je a dokonce vypočítaná
tož zacituji z vámi uvedeného odkazu o "atacích" jako důkazu reálné hrozby
Vzhledem k tomu, že v Severní Americe žije téměř 60 000 vlků a 15 000 v Evropě, přičemž všichni sdílejí prostor se stovkami milionů lidí, je zřejmé, že rizika spojená s útokem vlků jsou nad nulou, ale příliš nízká na to, aby se daly spočítat.
tož
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178
lupus4
napsal(a):
Víte, vyražte do terénu a buďte k lidem pokorný
Nebojte, v terénu jsem (Šumava) možná daleko víc než vy (jen 6 -7 měs/rok od rána do večera a často i do dalšího rána), jak a kde jste vy netuším, proto se nepřu...
"Pokorný" - znamená souhlasit i s evidentní demagogií "neinformovaných" ? Tak to mi nikdy nešlo.
Ta pravděpodobnost prostě je a dokonce vypočítaná
tož zacituji z vámi uvedeného odkazu o "atacích" jako důkazu reálné hrozby
Vzhledem k tomu, že v Severní Americe žije téměř 60 000 vlků a 15 000 v Evropě, přičemž všichni sdílejí prostor se stovkami milionů lidí, je zřejmé, že rizika spojená s útokem vlků jsou nad nulou, ale příliš nízká na to, aby se daly spočítat.
tož
A já se tu bavím o vzácných útocích.
Takže oba tvrdíme totéž.
Ta studie říká, že se není čeho obávat, ale že to nelze vyloučit.
Za co mě drbete a proč mě tedy nazýváte šiřitelem strachu? Já přece netvrdím, že to bude určitě problém, jen jsem doložila, že se to stát může. A pravdou je, že pokud se to stane, hysterie bude neúměrná.
Pokorný - k problémům druhého. Už po několikáté a naposled opakuji, že dotační politika je složitá a že nemusí mít problémy jen ti, kteří se sveřepě brání jakémukoli hrazení stát dle standardu, i když je pravdou, že ti nejvíce křičí. Tady nejde o objem peněz na náhrady, ale o to kdy, jakým způsobem a za jakých podmínek jsou peníze vypláceny.
A funkční dotační mechanismus je bohužel alfa omega, pokud tu s vlky máme pokojně žít.
když se chce, tak to de...
https://www.ochranaovci.cz/pod-troskami/
https://www.ochranaovci.cz/zacharda/
https://www.ochranaovci.cz/luzicke-hory/

Jeee, to je zase sebranka tady.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.186.168
JanaJanaJanaJana
napsal(a):
Nojo. Klasika internetových diskuzí. Když chybí argumenty, ale stále je chuť diskutovat, tak se začne plivat a shazovat
A Vy jste tedy kdo, jaké máte s "vlkařinou" zkušenosti a z čeho čerpáte info? Máte něco relevantního k vyvrácení mých tvrzení? Klidně se podělte, já se ráda poučím, co ještě nevím (jako fakt, vážně)
KDO NEZAŽIL CO VLCI DOKÁŽOU NEVÍ, ALE BANDA NESCHOPNÝCH SEDLÁKŮ DĚLÁ JENOM OSTUDU!

Mrtvej vlk, dobrej vlk. A ted se tady treba ...
Upraveno Adminem 18.5.2023 v 8:14 - vulgarismy
5008.

XXX.XXX.228.41
napsal(a):
Přesně tak. Oni ti naši pradědové moc dobře věděli proč je vystříleli.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.82.13
napsal(a):
Vysmahni na ovce chlape a neopruzuj i tady.

Rronjabutterfly
napsal(a):
Copak srnky...ale prasata. To začíná být průšvih, říkal známej m. hospodář, chybí přirozenej predátor, říkal....planeta prasat.
Tak ať neříká a pořádně do toho hrábnou. U nás pro prase nebylo kam šlápnout. Pak přišlo do sdružení pár mladších chlapů, kteří byli ochotní trávit noci v lese a už se nemusím bát večer vylézt z chalupy, že na ně šlápnu. Taky farmář rozčlenil nekonečné lány kukuřice.
cour

XXX.XXX.27.7
Tož taková past na vlky - naivní zvíře půjde po snadné nezabezpečené kořisti a bude zabito, narodí se další a skončí stejně...a lidi nebudou mít potřebu tak dobře zabezpečit chov když můžou střílet...
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bavorsko-usnadnilo-odstrel-vlku-plati-zasada-jednoho-roztrhaneho-zvirete
JanaJanaJanaJana
napsal(a):
Milý lupusi, jestli označujete klabonose jako militantního, tak jste militantní taktéž, jen jste opačný protipól.
Pokud nám vlci ztratí plachost, tak se ve velmi ojedinělých situacích může stát i to, že může dojít k napadení vlkem. To není žádné šíření strachu, ale prostě se to ve vzácných okamžicích děje.
Stáda často nechráněná jsou, ale jak jsem řekla, v minulosti neexistovalo předfinancování, ty ploty jsou opravdu drahé....nyní mi přijde, že nejdřív dostanete peníze (pokud dobře rozumím výzvě OPŽP), a pak teprve můžete stavět. Přidělení peněz trvá dlouho. Taktéž trvalo dlouho, než se spustily výzvy na nové programové období. A od výzvy posledního Operáku to mohla být třeba dostatečně dlouhá doba na to, aby se někde nějaká smečka zmršila a farmář se třeba staral, ale prostě neměl dostatek financí na určité řešení.
Čímž farmáře neomlouvám, ale zase bych nedělala tak rychlé soudy. Ono to chce opravdu mluvit s oběma stranami (a ideálně se třemi, ještě s lesáky a myslivci) a pak teprve soudit.
Už to prostě nejde brát jen tak, že něco bylo nějak v minulosti. Bohužel už do toho vstupuje mnoho proměnných.
Oni i ochranáři přírody sami (myslím tím odborníky a praktiky) nejsou v tomhle za jedno, nemyslete si. Třeba botanici z vlků nadšení nejsou, neb ovce používají na vypásání cenných lokalit. A tam se pevný plot dělá blbě, že jo. Když vtipem tohoto managementu je ten plot posouvat dle potřeby.
Celkem jsem hledala, zda se to děje a našla jsem článek, kde píšou, že takových napadnení se za 50 let stalo 59 a z toho 9 lidí zemřelo. Za to ročně jen na našem území dojde přes tisíc napadení člověka psem. To z toho ten vlk vychází jako beránek.
https://www.navratvlku.cz/aktuality/utok-vlka-na-cloveka-je-nepravdepodobny
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.21.80
Trickyvoo
napsal(a):
Celkem jsem hledala, zda se to děje a našla jsem článek, kde píšou, že takových napadnení se za 50 let stalo 59 a z toho 9 lidí zemřelo. Za to ročně jen na našem území dojde přes tisíc napadení člověka psem. To z toho ten vlk vychází jako beránek.
https://www.navratvlku.cz/aktuality/utok-vlka-na-cloveka-je-nepravdepodobny
Dávala jsem výše odkaz na vědeckou studii.
Napsala jsem, že ve vzácných případech se to stát může.
Ve VZÁCNÝCH :D :D :D
Můžete mi prosím vysvětlit, proč na mně i Vy reagujete, jako kdybych tady obhajovala, že vlk napadá celkem běžně? :))
Já mám v poslední době pocit, že každý čte jen to, co chce číst.

Tady se po příchodu nemusíte nahlašovat
JanaJanaJanaJana
napsal(a):
Dávala jsem výše odkaz na vědeckou studii.
Napsala jsem, že ve vzácných případech se to stát může.
Ve VZÁCNÝCH :D :D :D
Můžete mi prosím vysvětlit, proč na mně i Vy reagujete, jako kdybych tady obhajovala, že vlk napadá celkem běžně? :))
Já mám v poslední době pocit, že každý čte jen to, co chce číst.
No ono totiž, když to připustíte, tak pokud neuvede ta žádná čísla a konkrétní údaje, kdy se to doopravdy stalo a kolik takových útoků je vlastně skutečně známo, tak už jen to, že připustíte, že je to možné, vyvolá histerii. Proto jsem chtěla, aby se zmínila konrétní čísla a ne nic neříkající údaj "vzácně".
Jinak s tou spolupráci máte asi pravdu. Přijde mi, že je to věc, která se neděje. Každý se zajímá o to svoje a to ještě kolikrát mám pocit, že v souladu s přírodou to "svoje" zrovna není.
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.21.80
Trickyvoo
napsal(a):
No ono totiž, když to připustíte, tak pokud neuvede ta žádná čísla a konkrétní údaje, kdy se to doopravdy stalo a kolik takových útoků je vlastně skutečně známo, tak už jen to, že připustíte, že je to možné, vyvolá histerii. Proto jsem chtěla, aby se zmínila konrétní čísla a ne nic neříkající údaj "vzácně".
Jinak s tou spolupráci máte asi pravdu. Přijde mi, že je to věc, která se neděje. Každý se zajímá o to svoje a to ještě kolikrát mám pocit, že v souladu s přírodou to "svoje" zrovna není.
Já je uvedla v té studii, uvádím opět:D tam se číslo útoku vlkem nerovná nule:D
lupus-a proč bych se přešla s demagogy, co mi to dá? A mimochodem klabonose mezi ne ještě nepočítám, ten se nesnižuje urážkám a nepíše totální blbosti....a neutoci na mně pro názor-ja při tom já pro vlky nejsem, on ne.
A i když jsem měla výtku k Vám, v řadě věci jsem s Vámi souhlasila, zatímco Vy jste mne tak akorát označil za šiřitele strachu.. naprosto bez důvodu.

napsal(a):
Tady se po příchodu nemusíte nahlašovat
Jsem vyjimka, asi tak plkate o necem, co se vas vetsiny ani okrajove netyka. Pulka ma hlubokou envirodepku a pise total kraviny a druha pulka se rada cte. Jeste jsem to napsal slusne.
Upraveno Adminem 18.5.2023 v 8:16 - urážení
napsal(a):
Jsem vyjimka, asi tak plkate o necem, co se vas vetsiny ani okrajove netyka. Pulka ma hlubokou envirodepku a pise total kraviny a druha pulka se rada cte. Jeste jsem to napsal slusne.
Diskuse (z lat. discussio od dis-quatere, pře-třásat, zkoumat, diskutovat) je věcný rozhovor několika osob o určitém tématu, jehož cílem není rozhodovat, nýbrž věc pečlivě rozebrat z různých stránek, shromáždit argumenty a případně připravit půdu pro racionální rozhodnutí.

napsal(a):
A vy jste pro změnu 🐷

Trickyvoo
napsal(a):
Diskuse (z lat. discussio od dis-quatere, pře-třásat, zkoumat, diskutovat) je věcný rozhovor několika osob o určitém tématu, jehož cílem není rozhodovat, nýbrž věc pečlivě rozebrat z různých stránek, shromáždit argumenty a případně připravit půdu pro racionální rozhodnutí.
Vsak v poradku.
Upraveno Adminem 18.5.2023 v 8:12 - urážení
Flak

XXX.XXX.39.48
Trickyvoo
napsal(a):
"No ono totiž, když to připustíte, tak pokud neuvede ta žádná čísla a konkrétní údaje, kdy se to doopravdy stalo a kolik takových útoků je vlastně skutečně známo, tak už jen to, že připustíte, že je to možné, vyvolá histerii"
...Nic bližšího k tomu neříct a pak k tomu dát článek v cizím jazyce co si stejně nikdo nerozklikne.
Stejně ale nechápu, proč chce kdo podporovat vlky, kdyby se hubili hned ti přistěhovalí, tak tady smečky nevzniknou a nejsou škody na žádné ze stran.
Trickyvoo
napsal(a):
Ono je úplně jedno, kolik těch útoků statisticky je, jakmile se u nás stane první, spustí to takovou lavinu, že to budou mít vlci víceméně spočítaný.

napsal(a):
Vsak v poradku.
Upraveno Adminem 18.5.2023 v 8:12 - urážení
Jak upraveno adminem?
Upraveno Adminem 18.5.2023 v 9:02 - urážení
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178
assil
napsal(a):
Ono je úplně jedno, kolik těch útoků statisticky je, jakmile se u nás stane první, spustí to takovou lavinu, že to budou mít vlci víceméně spočítaný.
Ano. A přesně to jsem chtěla říci.
To je prostě holý fakt, mediálně hysterie kolem vlka je velmi silná.
Flaku - jestli je někdo líný rozkliknout článek, který se hned v rámci internetu dá přeložit do češtiny, tak to už ani nemá cenu komentovat :)) to je prostě opět typické "diskutuji na základě neznalosti a ještě jsem línej si doplnit další info, prostě chci být jen v opozici" :D
Flak

XXX.XXX.39.48
JanaJanaJanaJana
napsal(a):
Ano. A přesně to jsem chtěla říci.
To je prostě holý fakt, mediálně hysterie kolem vlka je velmi silná.
Flaku - jestli je někdo líný rozkliknout článek, který se hned v rámci internetu dá přeložit do češtiny, tak to už ani nemá cenu komentovat :)) to je prostě opět typické "diskutuji na základě neznalosti a ještě jsem línej si doplnit další info, prostě chci být jen v opozici" :D
Já v zásadě souhlasím, jen jsem poukázal na běžný nešvar jak se pracuje s veřejným míněním v otevřených skupinách. Lidé berou většinou jenom to, co je napsané a to je podstatné. Běžně se to děje z obou stran.
lupus4
napsal(a):
když se chce, tak to de...
https://www.ochranaovci.cz/pod-troskami/
https://www.ochranaovci.cz/zacharda/
https://www.ochranaovci.cz/luzicke-hory/
Ale jděte Lupusi!! To byste po některých chtěl mnoho. používat mozek a ještě vyvinout nějaký úsilí? Nic, vystřílet a hotovo. Vždyť to tady vidíte.
No někomu je holt shůry dáno a koná s předstihem a jinej halt ani v tý apatyce nepořídí a pak se chová, tak jako se chovají tady někteří, či ten podivuhodný broumovský jedinec se svým kámošem.

Zrzavci
napsal(a):
Ale jděte Lupusi!! To byste po některých chtěl mnoho. používat mozek a ještě vyvinout nějaký úsilí? Nic, vystřílet a hotovo. Vždyť to tady vidíte.
No někomu je holt shůry dáno a koná s předstihem a jinej halt ani v tý apatyce nepořídí a pak se chová, tak jako se chovají tady někteří, či ten podivuhodný broumovský jedinec se svým kámošem.
Tak mam od ifauny varovani, ale nemuzu si pomoct, de bil ... krava .... deb il, krava. Tady panuje predstava, ze vsichni paseme tak, ze to vyzeneme na jare z chliva a lita to po loukach a polich samo? .))) Shury dano neni vam idi otum, ktery si o nas otirate nevymachany drz ky a sami se valite na gauci s civavavama.

A zrejme posledni co tady napisu .)) ctete https://vlktravunezere.cz/ a pouzivejte to co mate na kru, jestli to bude mozny tapickari posa hany

Treba cerstva udalost, jestli to nekomu prijde normalni, tak at vyhleda chocholouska
https://vlktravunezere.cz/situace-v-zahranici/nemecko/drazdany-hlasi-utok-vlku/

Tak jeste muzu a pridam par vet vzdelaneho, umirneneho odpurce vlku
https://vlktravunezere.cz/situace-v-cr/jeden-plachy-vlk/
napsal(a):
Tak mam od ifauny varovani, ale nemuzu si pomoct, de bil ... krava .... deb il, krava. Tady panuje predstava, ze vsichni paseme tak, ze to vyzeneme na jare z chliva a lita to po loukach a polich samo? .))) Shury dano neni vam idi otum, ktery si o nas otirate nevymachany drz ky a sami se valite na gauci s civavavama.
Masňáčku,Masňáčku, ty přisprostlej panáčku
na hlavu si mokrej hadr dej, vochladí Ti v mozku plíny
nebéš cintat sprostotiny.
ťap
ťap
ťap

Necituj, zbytecne to prodluzujes. Jinak ubohost.

Tady ma nekdo dlouhy vedeni a nepomuze nic. Neni potreba citovat nekoho na koho navazujete, jen blb si to nespoji dohromady. Pak maji vlakna 10km a stejne jsou o hov ne, jako tohle. Particka tlapickovych magoru tady bleje paty prez devaty.
napsal(a):
Tady ma nekdo dlouhy vedeni a nepomuze nic. Neni potreba citovat nekoho na koho navazujete, jen blb si to nespoji dohromady. Pak maji vlakna 10km a stejne jsou o hov ne, jako tohle. Particka tlapickovych magoru tady bleje paty prez devaty.
Tak proč jste tady? Abyste mohl cintat sprostoty, že ano? Potřebuejte si ulevit? Na to jsou jiný instituce, věděl jste to?

napsal(a):
Nechtěla jsem se do debaty zapojovat, protože osobní zkušenost s vlky nemám, chovatel ovcí nejsem. Sice mám na některé věci svůj názor, ale to je jedno...
Ale co teda nechápu, proč se do takové diskuze zapojujete vy, když to je vlákno o hov.ne.....
napsal(a):
Nechtěla jsem se do debaty zapojovat, protože osobní zkušenost s vlky nemám, chovatel ovcí nejsem. Sice mám na některé věci svůj názor, ale to je jedno...
Ale co teda nechápu, proč se do takové diskuze zapojujete vy, když to je vlákno o hov.ne.....
......, když to je vlákno o hov.ne..........
Sim sim, já to vim, já to vim! Chcete to říct?
Páč svůj k svému. asi tak nějak

Hádáte se s chovatelem ovcí, který byl ještě nedávno vlků zastánce.
Pak se vlci pomnožili a tento chovatel chtěl postavit pořádný plot.
Jen pár tyček a dvě pásky s elektřinou.
A správa CHKO mu to nepovolila.
Vidíte jenom vlka jak svatého a na druhé straně chovatele ovcí a krav,
kteří mají podle vás možnost postavit ohradu, košár (to mu zamítli) a pořídit psa.
To celé bylo zamítnuto proto, aby kolemjdoucí turisté nemuseli koukat na ohradu.
Na ohradu tvořenou tyčkami a dvěma drátky.
Po několikaletém poslouchání toho, jak je chovatel neschopný, líný a nenávidí vlky,
už toho má dost.
A se nedivím.
Nikdo se nezeptá - hele a jak to máš ty, kde bydlíš, kde máš ovce, co se tam děje?
Hlavně zachraňte vlka!
Ale o to tady nejde. Jde o to, že většina vlků žije v pohraničí, což je vše zároveň CHKO nebo NP,
a když si úředník řekne, že nebudete mít ohradník, tak ho mít nebudete.
Tečka.
Nechovejte nic, berte louky horské nad korytem řeky sekačkami, určitě to zachrání spoustu orchidejí.
Proč nejdete po sviních, co zabíjí orla mořského? Kolik jich u nás bylo zavražděno za poslední rok?
Vlka nikdo nezabil.
Pouze se diskutuje, co se s tím bude dělat, kdyby něco.
Ale vy nediskutujete. Vidíte jen jednu stranu
To nikdy k ničemu dobrému nedošlo.
Zrzavci
napsal(a):
Každopádně, abych to vrátila k tématu, zajímá mě, proč když to jde u některých, kteří navíc tohle činí leckdy prozíravě s předstihem - tak jak dával odkaz Lupus , tak co jako brání těm ostatním, aby se tak zařídili taky? V čem je to jádro pudla?
Třeba to, že ovce chovají i lidi, kteří nejsou schopní fungovat s pasteveckým psem nebo se obecně bojí psů, nechtějí psa a pak taky lidi, kteří prostě pro štěně do ciziny nepojedou nebo prostě nemají čas crcat se se psem jak je napsáno v posledním odkazu?
A i v tom prvním odkazu je zmíněný, jak je získání dotace komplikované.
Párek pasteveckých psů je prostě řešení jen pro některý lidi.
assil
napsal(a):
Třeba to, že ovce chovají i lidi, kteří nejsou schopní fungovat s pasteveckým psem nebo se obecně bojí psů, nechtějí psa a pak taky lidi, kteří prostě pro štěně do ciziny nepojedou nebo prostě nemají čas crcat se se psem jak je napsáno v posledním odkazu?
A i v tom prvním odkazu je zmíněný, jak je získání dotace komplikované.
Párek pasteveckých psů je prostě řešení jen pro některý lidi.
No ale každý podnikání s sebou něco nese, je kolikrát nutno se přizpůsobit, udělat změnu. Nejde vždycky stát po celou dobu na jedný značce. Kdyby tam chodili nepřizpůsobiví vytloukat dobytek, tak si ho taky nebude chránit.
Já to chápu, že to je prostě složitý - dotace a spousta věcí kolem,ale prostě musím konat. Zvlášť, když můžu nakouknout, jak to dělá někdo jiný. To že donedávna u ovcí nebyl pes zapotřebí je fajn, ale jinak tam prostě ten pes vždycky byl, protože to účinný je.
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178
Zrzavci
napsal(a):
Každopádně, abych to vrátila k tématu, zajímá mě, proč když to jde u některých, kteří navíc tohle činí leckdy prozíravě s předstihem - tak jak dával odkaz Lupus , tak co jako brání těm ostatním, aby se tak zařídili taky? V čem je to jádro pudla?
Už jsem to tady popisovala výš.
"ty ploty jsou opravdu drahé, žadatel musel nejdříve ty peníze mít a nebo si na ně půjčit a proplaceno mu to bylo zpětně. Řada lidí prostě tu částku neměla anebo se zadlužovat (kolikrát navíc) nechtěla....nyní mi přijde, že nejdřív dostanete peníze (pokud dobře rozumím výzvě OPŽP), a pak teprve můžete stavět. Přidělení peněz trvá dlouho. Taktéž trvalo dlouho, než se spustily výzvy na nové programové období. A od výzvy posledního Operáku to mohla být třeba dostatečně dlouhá doba na to, aby se někde nějaká smečka zmršila a farmář se třeba staral, ale prostě neměl dostatek financí na určité řešení.
Čímž farmáře neomlouvám..."
A tohle není jen moje dedukce z praxe s evropskými dotacemi, ze kterých se ploty platí, bavila jsem se o tom i s lidmi z Hnutí Duha, když jsem byla na školení vlčích hlídek, a vesměs mi to potvrdili...aspoň tedy ti, se kterými jsem se o tom bavila.
Někdy to prostě nejde tak jednoduše. Dotační politika je ohromný byrokratický kolos.
Ale opět - samozřejmě, že je tu řada těch, kteří neudělají nic a jen křičí.

Na pastevecké psy máte v ČR jen málo míst. Turisté.
Tohle je dvacátá debata o těchto psech, vlcích, ovcích, kravách, zákonem o volném průchodu krajinou, dotacích, ...
Dotaci nepotřebuji.
Zaplatím si to sama.
Nedostanu povolení.
Co teď.
Kašlat na ovce. Vlk je důležitější.

Nejsou ti, co reagují s předstihem, spíš ti malí chovatelé? Mají třeba menší pozemky, lepší podmínky pro zabezpečení.... Zatímco ti obří se stády nedohlednými, ti třeba to zabezpečení nemohou tak efektivně aplikovat. Nevím, jak to je, jen dumám "nahlas".
No a taky bude asi rozdíl mimoCHKO vs. CHKO.
Ale pořád mi nejde na rozum, proč už dávno ovčáci nemají trojité ohrady (i kdyby zevnitř jen zapíchané větve s ohradníkem pod napětím, ale třeba pletivo ze zrušených oplocenek je za cenu železa...), aby to teda vlk nepřeskočil (tři metry na šířku, metr a půl na výšku - to je skoro Taxis, asi si vlk taky nebude kutat třímetrový tunel), proč stávající ohrady nemají dávno nějakými prkénky či tyčkami s lankem pod proudem zvednuté na dva metry, proč k ovcím nepustí oslíky a lamy (je jich na prodej plný bazoš, nic navíc to nestojí, nemusí se to vychovávat, dá se to sežrat....). Proč to prostě nekusí. Zas taková investice lanko na ohradník a větve z lesa není. Jen ten čas a práce.... Nebo třeba mi to někdo vysvětlí, že to "nejde"...
JanaJanaJanaJana
napsal(a):
Už jsem to tady popisovala výš.
"ty ploty jsou opravdu drahé, žadatel musel nejdříve ty peníze mít a nebo si na ně půjčit a proplaceno mu to bylo zpětně. Řada lidí prostě tu částku neměla anebo se zadlužovat (kolikrát navíc) nechtěla....nyní mi přijde, že nejdřív dostanete peníze (pokud dobře rozumím výzvě OPŽP), a pak teprve můžete stavět. Přidělení peněz trvá dlouho. Taktéž trvalo dlouho, než se spustily výzvy na nové programové období. A od výzvy posledního Operáku to mohla být třeba dostatečně dlouhá doba na to, aby se někde nějaká smečka zmršila a farmář se třeba staral, ale prostě neměl dostatek financí na určité řešení.
Čímž farmáře neomlouvám..."
A tohle není jen moje dedukce z praxe s evropskými dotacemi, ze kterých se ploty platí, bavila jsem se o tom i s lidmi z Hnutí Duha, když jsem byla na školení vlčích hlídek, a vesměs mi to potvrdili...aspoň tedy ti, se kterými jsem se o tom bavila.
Někdy to prostě nejde tak jednoduše. Dotační politika je ohromný byrokratický kolos.
Ale opět - samozřejmě, že je tu řada těch, kteří neudělají nic a jen křičí.
Já to vím, vím to, a i to v těch odkazech, který sem dával Lupus, sami ty lidí říkají.Ale prostě každé podnikání s sebou nese něco, jinde zase řeší novou legislavitu, příkazy, bezp. příkazy atd atd. A musí to řešit. A někomu to u těch ovcí jde a udělá to prozíravě s předstihem, nebo při prvním incidentu třeba a asi třeba i postupně, jak situace dovolí a mezi tím udělá třeba dočasný opatření. Jak je vidět, není to jeden člověk.
Já rozumím, že o tom víte hodně, nepřu se, jen prostě ............ někdo koná a jde to.

napsal(a):
Nejsou ti, co reagují s předstihem, spíš ti malí chovatelé? Mají třeba menší pozemky, lepší podmínky pro zabezpečení.... Zatímco ti obří se stády nedohlednými, ti třeba to zabezpečení nemohou tak efektivně aplikovat. Nevím, jak to je, jen dumám "nahlas".
Ale pořád mi nejde na rozum, proč už dávno ovčáci nemají trojité ohrady (i kdyby zevnitř jen zapíchané větve s ohradníkem pod napětím, ale třeba pletivo ze zrušených oplocenek je za cenu železa...), aby to teda vlk nepřeskočil (tři metry na šířku, metr a půl na výšku - to je skoro Taxis, asi si vlk taky nebude kutat třímetrový tunel), proč stávající ohrady nemají dávno nějakými prkénky či tyčkami s lankem pod proudem zvednuté na dva metry, proč k ovcím nepustí oslíky a lamy (je jich na prodej plný bazoš, nic navíc to nestojí, nemusí se to vychovávat, dá se to sežrat....). Proč to prostě nekusí. Zas taková investice lanko na ohradník a větve z lesa není. Jen ten čas a práce.... Nebo třeba mi to někdo vysvětlí, že to "nejde"...
Nemáte povolení na dva metry ani drátu, natož prken.
Někde je 80 cm a někde 160 s dvěma drátky, žádné pletivo nebo síť.
napsal(a):
Na pastevecké psy máte v ČR jen málo míst. Turisté.
Tohle je dvacátá debata o těchto psech, vlcích, ovcích, kravách, zákonem o volném průchodu krajinou, dotacích, ...
Dotaci nepotřebuji.
Zaplatím si to sama.
Nedostanu povolení.
Co teď.
Kašlat na ovce. Vlk je důležitější.
Ano, nepořídím kavkazana ba ani šarplanince.
Nicméně já nechápu, proč kvůli tomu, co se mu stalo, sem ten přijde člověk a zvrací tady na diskutující svoje nadávky, když se do něj nikdo nenapíral a nikdo z diskutujících zde není onen ouřada, co mu nedal povolení. Evidentně má dostatek času prolejzat kdejakou debatu, mohl by ho napřít jinam.
Nemyslím si, že by tu někdo říkal, kašlat na ovce, vlk je důležitější.

Taky možnost. Pokud mi kvůli vnějším okolnostem firma zkrachuje (vlci mi požerou ovce, stát mi nedovolí si je zabezpečit), tak se sbalím a jdu prostě holt do fabriky. Takových podnikatelů tady bylo. Jo, blbý.
Nebo se seberu a tady to prodám a koupím si někde jinde, kde budu to zabezpečení mít (stará jatka, JZD - budu mít stodolu na zahánění ovcí) a nebo jinde, kde mi to zabezpečení dovolí postavit (mimo CHKO)...
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178
Zrzavci
napsal(a):
Já to vím, vím to, a i to v těch odkazech, který sem dával Lupus, sami ty lidí říkají.Ale prostě každé podnikání s sebou nese něco, jinde zase řeší novou legislavitu, příkazy, bezp. příkazy atd atd. A musí to řešit. A někomu to u těch ovcí jde a udělá to prozíravě s předstihem, nebo při prvním incidentu třeba a asi třeba i postupně, jak situace dovolí a mezi tím udělá třeba dočasný opatření. Jak je vidět, není to jeden člověk.
Já rozumím, že o tom víte hodně, nepřu se, jen prostě ............ někdo koná a jde to.
Asi bych své úvahy začala u toho, že podnikání v zemědělství je velmi těžké a aby se člověk uživil, není to jen o tvrdé dřině 24/7 celý rok, ale také o vysokých investicích už jen aby podnikání fungovalo. Prostě ve své podstatě vyrábíte jídlo, musíte fungovat se vstupy za české ceny, a zároveň musíte konkurovat výrobkům a masu zvěnčí, které jsou za výhodnější ceny, jelikož okolní státy své zemědělce daleko více zvýhodňují oproti konkurenci než náš stát ty naše.
Ono se řekne pár lanek, ale ty náklady prostě ve finále pro někoho mohou být hodně peněz nad rámec.
A pak jsou tu další věci, jako je třeba zvýšený nákup sena, jelikož ovce se v horku pase hlavně v noci. Když jí zaženu na noc, musím dokrmit....a tak dále.
Nemusí to tak mít každý, stále říkám, že nejvíc křičí ti nepřizpůsobivý, ale je to prostě nezanedbatelný fakt.
Se psy je to další věc, musí být minimálně dva, ale lepší víc, aby před smečkou obstáli, musí vyrůst u stáda. Řada lidí je nechce, jelikož je to prostě velký pes, na kterého si netroufnou...a tohle tedy osobně podporuji, opravdu už tady máme průšvihů se psi, které majitelé nezvládli, dost, teď naposled ty dva rotvajleři.
Když jsem byla ohledně vlků v jednom NP na Slovensku, tak sami pracovníci NP, se kterými jsem chodila, tak říkali "tamhle je salaš a mají tam celkem ostré čuvače, pojďme to radši obejít..." - tohle je v českých horách prošpikovaných nenechavými turisty nemyslitelné.
A pak přesně třetí věc, na řadě míst plot nepovolí, jelikož by to byla migrační bariéra pro zvěř.
Takže jasně, kde je cesta, tam je vůle, ale jsou opravdu farmáři, kteří mají v tomto směru svázané ruce a zas tak málo jich není.
Ano to bez čehokoliv souhlasím, že podnikání v zemědělství - spešl v živočišný části je řehole. A k tomu náklady navíc. Na druhou stranu, jsou jiná podnikání, kde nesete neskutečnou míru zodpověděnosti za bezpečnost jiných lidí, musíte taky zápasit s vícenáklady s kterými jste třeba nepočítala. Tak to prostě je a bude. V každým podnikání.
A ta pastvina - nelze rozdělit - ano další náklad vím , ale jak píšu, každé podnikání s sebou něco nese - a vznikne koridor pro průchod zvěře, který by úřad akceptoval?
Psi jsou přece se stádem, tedy za plotem, který by neměl překonat vlk, takže by turista měl být v bezpečí, ne?
antonanton

XXX.XXX.63.62
assil
napsal(a):
S tím si dovolím docela nesouhlasit. Podívejte třeba na Slovensko, v posledních letech několik vážných útoků medvědů, z toho 2 případy smrtelné a nic se neděje. Loby některých ideologických skupin umí být opravdu silné.

Otázka je, zda si ten člověk spočítá, že ho víc bude stát pár lanek a nebo přijít o x jehňat nebo dojnic. Pokud si to spočítá a jedna z těch variant mu přijde výhodnější, tak prosím, pak samozřejmě chápu. Chápu i, že si takový člověk postěžuje na neschopnost státu. Ale to mu jaksi nepomůže, že.
Ale stěžovat si na to, že přišlo sucho a pak vítr a vám popadaly v lese stromy.... Můžete si zažádat o výjimku ze zákona o lesích, kdy musíte odstranit polomy do nějaké doby, můžete si zažádat o výjimku na zamezení vstupu do lesa pro nebezpečí lidem, můžete si požádat o mimořádnou finanční pomoc se zvládáním... můžete nadávat na byrokracii a na to, že musíte dřevo prodat pod cenou na honem. Ale těžko můžete chtít, aby stát něco dělal s tím suchem a větrem. Nebo vlkem.
A jasně, taky můžete nadávat na to, jak to naši chlapci pěkně v Bruselu vyjednali o těch podmínkách pro naše zemědělce....Z toho se totiž skutečně nikdy nevzpamatujeme, dokud EU EU bude.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.82.13
iFauna
napsal(a):
Dobrý den,
dotyčný ani po upozornění nereagoval, tudíž byl zablokován.
Doufáme, že se debata bude již ubírat správným směrem.
S pozdravem
Redakce webu iFauna.cz
On tak reaguje i na ovcich a pod novymi fake profily dehonestuje ostatní.
antonanton

XXX.XXX.63.62
Co se týká těch dotací, tak je třeba si také uvědomit, že na ně nedosáhne každý. Jako obvykle jsou koncipované tak, že jsou dosažitelné pro ty velké. Ale tady u nás na Valašsku je také spousta malých chovatelů, kteří to nemají ani jako podnikání. Mají např. 3 ha pozemku kousek za barákem, tak ho vypásají několika ovcemi. Takoví v podstatě na žádné dotace nedosáhnou, nehledě na to že vybudovat nějaký bytelný pevný plot nikdo nepovolí. A držet kvůli tomu pastevecké psy je taky naprosto nerentabilní. Většinou se to řeší el. sítěmi, které jsou velmi praktické pro pastvu. Ale pro vlka lehce překonatelné. No a jakákoli návštěva vlků pro ně v podstatě znamená konec chovu.

Ovšem takoví můžou mít u domu přístěnek, do kterého ovce na noc zahánějí.
Nebo na pastvině dvě maringotky, do kterých ovce na noc zavřou.
El-nas-er

XXX.XXX.57.191
Lachtane, ty prestan verejne lhat, tvuj prispevek jsem nahlasil.
Ostatnim, nevymejslejte ko kotiny, to se neda cist. Jste uplne, ale uplne mimo realitu co je, co neni mozny a co ma vubec smysl udelat. Tohle je normalnim lidem, kteri alespon trochu tusi k smichu.
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178
El-nas-er
napsal(a):
Lachtane, ty prestan verejne lhat, tvuj prispevek jsem nahlasil.
Ostatnim, nevymejslejte ko kotiny, to se neda cist. Jste uplne, ale uplne mimo realitu co je, co neni mozny a co ma vubec smysl udelat. Tohle je normalnim lidem, kteri alespon trochu tusi k smichu.
Tak hlavně že to objasníte :)) opět příspěvek, který shazuje něčí názor, ale sám nevysvětlí nic.
Jianak ještě Zrzavci - já nevím no. Osobně si myslím, že to vnímání problému souvisí i s tím, jestli opravdu brát zemědělství čistě jako jakýkoli jiný byznys. Zemědělec dokáže být velmi prospěšný krajině, pokud se nechová jako prase, a zároveň vytváří jídlo - čímž i kdyby zlomkem přispívá k nějaké soběstačnosti ve věci, kterou potřebujeme naprosto všichni. A takhle je to například chápáno v cizině. Prostě produkce masa není stejná služba jako třeba výroba zubních kartáčků, je to prostě základní potřeba jako třeba energie.
No a tady se přiznám, že nevím, s jakými rozpočty pracují zemědělci přesně. Je vím, že ty ploty jsou drahé a že řada lidí svým zemědělčením tak akorát uživí sebe a rodinu, ale rozhodně nezvýší často nezvýší kapitál.
antonanton

XXX.XXX.63.62
napsal(a):
A jak velká, přesněji řečeno, jakou plochu by měla Vámi navržená ohrada mít ? Myslíte tím jen košár na noc, nebo obehnanou celou pastvinu ?
5008.

XXX.XXX.228.41
To bude opravdu nádhera, až si to tady všechno oplotíme, zaprknujem……chodit budem jenom po silnici. A do jakého špajzu potom asi ti vlci budou chodit, obzvlášť až jich bude mnohem víc?
JanaJanaJanaJana
napsal(a):
Tak hlavně že to objasníte :)) opět příspěvek, který shazuje něčí názor, ale sám nevysvětlí nic.
Jianak ještě Zrzavci - já nevím no. Osobně si myslím, že to vnímání problému souvisí i s tím, jestli opravdu brát zemědělství čistě jako jakýkoli jiný byznys. Zemědělec dokáže být velmi prospěšný krajině, pokud se nechová jako prase, a zároveň vytváří jídlo - čímž i kdyby zlomkem přispívá k nějaké soběstačnosti ve věci, kterou potřebujeme naprosto všichni. A takhle je to například chápáno v cizině. Prostě produkce masa není stejná služba jako třeba výroba zubních kartáčků, je to prostě základní potřeba jako třeba energie.
No a tady se přiznám, že nevím, s jakými rozpočty pracují zemědělci přesně. Je vím, že ty ploty jsou drahé a že řada lidí svým zemědělčením tak akorát uživí sebe a rodinu, ale rozhodně nezvýší často nezvýší kapitál.
Tož jasně, že je to specifické podnikání a protože neležím na gauči s čibabou, jak dedukoval Herr Mastnota, tak si taky práce těch lidí vážím. ale nemyslím si, že by bylo jediné, které má nějaké specifikum.
to že v cizině je vnímáno trochu jinak, než u nás by ale nemělo souviset s tím, že proto budu mít tendence řešit vyzmizíkováním jiného druhu živočicha, zvlášť, když to prostě evidentně jde. No a chovám-li tedy pár ovcí pro svou potřebu, jak tu někdo zmiňoval a nejsem velkopodnikatelka, která dosáhne na dotace, tak si prostě ty ovce zabezpečím. tak jako to dělávali ve stejný situaci lidi dřív. ano, ne každý měl finance na to živit velkýho psa u malýho stádečka, tak pak ale to stádo musel opatřit jinak. Šlo to tehdy, proč to nejde dnes? Známý má ovce v dosahu rysa (a teď už i vlka) Nemá konto v bance a dokonce ani dostavěný dům, bydlí v maringotce a ovce na noc zahání do bydlíku. Tak to asi jde. Dělá to tak už několik let. Funguje mu to.
El-nas-er

XXX.XXX.57.191
1xJana, to bych se upsal k smrti vyvracet tolik nesmyslu co tady kdo pise!
Z praxe, odpovezte me, jak hluboko musite zatlouct nebo zapustit kul pro 1m ohradu tak, aby drzel? A kolik to bude pro 2m? :) to je ta zelena praxe. Ptakoviny s trojityma ohradama :))) kde to kdy kdo videl stat? Mozna dovizt z afriky ty jejich pichlavy kroviska proti lvum? :) ne, vazne, je videt, ze se nudite a teoretizujete ale nezijete to. Uplne zapominate na obycejny malochovatele na vesnicich. Nikdo nechovate ovce, to neni krava, ze z pod ni seberete kolac a je cista. Zaviranim ovci jsem si prosel, dva roky, nejde to udrzet cisty. Masny ovce stradaj, protoze se nedozerou a seno jim moc nejede kdyz venku voni trava.
Aopka a duha predvedli ukazkovou nekompetentnost co se nahrad a hlavne dotaci tyce. X chovatelu si postavilo super ohrady, ktery ale max udrzi zvirata uvnitr. Ja si je stavel za svoje a sam. Kosar me chko zamitlo, to si muzete precist na ovcich, jak krajinari chko broumovsko ....
Aopka pozde pochopilo, ze podporuje spatnou vec, oplocovani a drstovani krajiny, je verejny tajemstvi, ze chteji podporu zamerit na vypasani s pasackem a sitema. Jako to delaji jejich placeny pohunci co zachranuji kiticky. Produkcni pastviny jsou druhove chudy.
Pastevci ( psi ) to je taky ukazka dilentantizmu duhy a aopka. Pyrenejci se jejim promoterum neosvedcili, tak presli na mastiny. Co prijde priste?
Skoda slov k lidem, co maji jen sklony kecat o necem, cemu nerozumi.

Vynechám podnikání. Zahánět ovce, když v letních teplotách žerou v noci, je super nápad.
Rodina tam hospodaří sto let a teď se kvůli nějakým úředníkům nebo ekoteroristům půjdu makat do kanclu nebo prostě řeknu - milý otče, s našema ovečkama je konec.
No když mi ten košár nedovolí ani u baráku? Nedovolí mi ani vyšší garáž.
Dřív to šlo normálně.
Vlk nebyl chráněný.
To jsou věci. :-) :-)
Regulace funguje všude, bude fungovat i tady. Když bude třeba. Zatím není.
Zazvonil zvonec.
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178
Zrzavci
napsal(a):
Tož jasně, že je to specifické podnikání a protože neležím na gauči s čibabou, jak dedukoval Herr Mastnota, tak si taky práce těch lidí vážím. ale nemyslím si, že by bylo jediné, které má nějaké specifikum.
to že v cizině je vnímáno trochu jinak, než u nás by ale nemělo souviset s tím, že proto budu mít tendence řešit vyzmizíkováním jiného druhu živočicha, zvlášť, když to prostě evidentně jde. No a chovám-li tedy pár ovcí pro svou potřebu, jak tu někdo zmiňoval a nejsem velkopodnikatelka, která dosáhne na dotace, tak si prostě ty ovce zabezpečím. tak jako to dělávali ve stejný situaci lidi dřív. ano, ne každý měl finance na to živit velkýho psa u malýho stádečka, tak pak ale to stádo musel opatřit jinak. Šlo to tehdy, proč to nejde dnes? Známý má ovce v dosahu rysa (a teď už i vlka) Nemá konto v bance a dokonce ani dostavěný dům, bydlí v maringotce a ovce na noc zahání do bydlíku. Tak to asi jde. Dělá to tak už několik let. Funguje mu to.
Nojo. Jenže co je malé stádo, že.
Asi by to chtělo uvádět konkrétní příklady, kde to jde a kde to nejde a proč. Bez emocí. Ale takové reportáže neexistují.
Ale opět se dostávám k původnímu dotazu - stejně s vyšším počtem vlků bude v oblastech s velkým počtem výskytu v urbanizovaných oblastech plachost klesat a vlci půjdou čím dál blíž k obydlí i co se třeba týče domů a nádvoří. Psi, kteří na nich budou, budou muset být zavírání, to samé slepice, králíci, vlastně i telata a hříbata.
No a to už se lidem, běžným občanům nebude líbit taky, jelikož se začnou bát a vznikne obrovský tlak na odstřel, i když je pravděpodobnost napadení člověka minimální. Nikdo nebude prostě akceptovat, že kvůli vlkům budou muset omezovat svoje letité zvyky a zabezpečovat se na noc.
Takže teď jde "jen" o ovce. Zatím.
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178
El-nas-er
napsal(a):
1xJana, to bych se upsal k smrti vyvracet tolik nesmyslu co tady kdo pise!
Z praxe, odpovezte me, jak hluboko musite zatlouct nebo zapustit kul pro 1m ohradu tak, aby drzel? A kolik to bude pro 2m? :) to je ta zelena praxe. Ptakoviny s trojityma ohradama :))) kde to kdy kdo videl stat? Mozna dovizt z afriky ty jejich pichlavy kroviska proti lvum? :) ne, vazne, je videt, ze se nudite a teoretizujete ale nezijete to. Uplne zapominate na obycejny malochovatele na vesnicich. Nikdo nechovate ovce, to neni krava, ze z pod ni seberete kolac a je cista. Zaviranim ovci jsem si prosel, dva roky, nejde to udrzet cisty. Masny ovce stradaj, protoze se nedozerou a seno jim moc nejede kdyz venku voni trava.
Aopka a duha predvedli ukazkovou nekompetentnost co se nahrad a hlavne dotaci tyce. X chovatelu si postavilo super ohrady, ktery ale max udrzi zvirata uvnitr. Ja si je stavel za svoje a sam. Kosar me chko zamitlo, to si muzete precist na ovcich, jak krajinari chko broumovsko ....
Aopka pozde pochopilo, ze podporuje spatnou vec, oplocovani a drstovani krajiny, je verejny tajemstvi, ze chteji podporu zamerit na vypasani s pasackem a sitema. Jako to delaji jejich placeny pohunci co zachranuji kiticky. Produkcni pastviny jsou druhove chudy.
Pastevci ( psi ) to je taky ukazka dilentantizmu duhy a aopka. Pyrenejci se jejim promoterum neosvedcili, tak presli na mastiny. Co prijde priste?
Skoda slov k lidem, co maji jen sklony kecat o necem, cemu nerozumi.
Prosím vás, četl jste moje příspěvky? Osobně ač se stavím na ochranu vlků, ale vše, co uvádíte, připouštím, že je velký problém a nelze nad tím jen mávnout rukou :D
Já vím, že to takhle chodí.
A taky vím, že Nekula nedávno řekl, že problematičtí jedinci se střílet budou. Otázka jen jak to půjde byrokraticky, jelikož tohle je na Agentuře jeden velký problém, a taky kdo a jak moc dobře bude tyhle jedince vytipovávat.
Ale možná jste to nemyslel konkrétně na mně. Každopádně je fajn, že sdílíte svoji konkrétní zkušenost, někomu to může odpovědět, alespoň částečně. Snad se to udrží v mezích slušnosti.
El-nas-er

XXX.XXX.57.191
Cetl jsem vetsinu tohodle vlaaaakna ac se o me pokousel infarkt. Rikat muzete co chcete, ale ve vysledku z toho plyne to co pisu. Pokecate si na pejskach, na serere par chovatelu, kteri chovaji ve vlcich oblastech a tim to vadne.
Problem brzo budou chovy a odchovy zadotovanych pasteveckych psu. Kde skonci ti co se nehodi nebo neosvedcili. To neni otazka. Nejen, ze si nekteri dotacnici nechali postavit ohrady za dotace ale maji ted i novej kseft se stenatama. pop nepop, vsechno. Jen doufam, ze to lidi nebudou kupovat, kdyz jim vlci lezou skoro do obyvaku.

"stejně s vyšším počtem vlků bude v oblastech s velkým počtem výskytu v urbanizovaných oblastech plachost klesat a vlci půjdou čím dál blíž k obydlí i co se třeba týče domů a nádvoří"
a tomu se říká domestikace, děti
druhé kolo
antonanton

XXX.XXX.63.62
napsal(a):
Ovšem takoví můžou mít u domu přístěnek, do kterého ovce na noc zahánějí.
Nebo na pastvině dvě maringotky, do kterých ovce na noc zavřou.
Vidím, že jsem udělal chybu a trochu víc situaci nepřiblížil. Ano jsou takoví, co mají ovce bezprostředně u baráku a také je někteří z nich na noc zavírají. Ale tady na Valašsku lidé v minulosti měli své usedlosti i nahoře na kopečkoch, dnes už tam na stálo v podstatě nikdo nebydlí a z usedlostí se staly většinou chaty. Ale původním majitelům či jejich potomkům zbyly často pozemky. Někteří to řeší tak, že to neřeší a nechávají to ladem, někteří někomu pronajmou a někteří tam na léto vyženou svoje tři čtyři ovce a vypásají. Pokud nemají vodu na pozemku, tak tam musí v určitých intervalech docházet a doplnovat. Ale jinak je veškerá jiná starost a zabezpečování, jednak nereálné a taktéž naprosto nerentabilní.
A jinak, jak tu někdo psal, že když to fungovalo dříve, tak to klidně může jít i dnes. Tak mimo dalších věcí, je třeba si uvědomit, že dříve se také vlci na každém kroku potírali a likvidovali. Což je samozřejmě nejjednodušší zabezpečení.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.27.89
El-nas-er
napsal(a):
Cetl jsem vetsinu tohodle vlaaaakna ac se o me pokousel infarkt. Rikat muzete co chcete, ale ve vysledku z toho plyne to co pisu. Pokecate si na pejskach, na serere par chovatelu, kteri chovaji ve vlcich oblastech a tim to vadne.
Problem brzo budou chovy a odchovy zadotovanych pasteveckych psu. Kde skonci ti co se nehodi nebo neosvedcili. To neni otazka. Nejen, ze si nekteri dotacnici nechali postavit ohrady za dotace ale maji ted i novej kseft se stenatama. pop nepop, vsechno. Jen doufam, ze to lidi nebudou kupovat, kdyz jim vlci lezou skoro do obyvaku.
Sám děláš kulový. Jen nadáváš. Hrdino
Flak
napsal(a):
"No ono totiž, když to připustíte, tak pokud neuvede ta žádná čísla a konkrétní údaje, kdy se to doopravdy stalo a kolik takových útoků je vlastně skutečně známo, tak už jen to, že připustíte, že je to možné, vyvolá histerii"
...Nic bližšího k tomu neříct a pak k tomu dát článek v cizím jazyce co si stejně nikdo nerozklikne.
Stejně ale nechápu, proč chce kdo podporovat vlky, kdyby se hubili hned ti přistěhovalí, tak tady smečky nevzniknou a nejsou škody na žádné ze stran.
Kdo rozklikl článek, tak zjistil, že je v českém jazyce, což vypadá, že není ani pro vás jazyk cizí.
Konkrétní čísla z toho článku jsem navíc jen o příspěvek víc udávala, ale můžu vám říct těch údajů i víc.
Já zas nechápu, proč vlky hubit. Nepotřebuju mléko od horských krav. Žiju v podhůří Orlických hor a tady má každý své stádo zabezpečené už roky a že jsou to rozsáhlé pastviny. To samé ovce, koně.
JanaJanaJanaJana
napsal(a):
Nojo. Jenže co je malé stádo, že.
Asi by to chtělo uvádět konkrétní příklady, kde to jde a kde to nejde a proč. Bez emocí. Ale takové reportáže neexistují.
Ale opět se dostávám k původnímu dotazu - stejně s vyšším počtem vlků bude v oblastech s velkým počtem výskytu v urbanizovaných oblastech plachost klesat a vlci půjdou čím dál blíž k obydlí i co se třeba týče domů a nádvoří. Psi, kteří na nich budou, budou muset být zavírání, to samé slepice, králíci, vlastně i telata a hříbata.
No a to už se lidem, běžným občanům nebude líbit taky, jelikož se začnou bát a vznikne obrovský tlak na odstřel, i když je pravděpodobnost napadení člověka minimální. Nikdo nebude prostě akceptovat, že kvůli vlkům budou muset omezovat svoje letité zvyky a zabezpečovat se na noc.
Takže teď jde "jen" o ovce. Zatím.
Tak s tím souhlasím, že postupem času prostě bude muset k regulaci dojít, když ji neudělá příroda. To je bez debaty.
A tak není to "jen" ovce, to přece nikdo, kdo má rád zvířata nemůže takhle myslet. Já to tak min. nemyslím.A kdybych měla ovce a ohrožoval by mi je vlk, pochopitelně bych konala, abych je ochránila.
Ad zmiňovaný slepice - až budu ty slepice mít, tak budou chráněný jak Alcatrazu, protože mi na nich bude záležet, budou to mít krytý ze všech stran i shora, páč nechci, aby jim něco ubližovalo a na noc půjdou dom -teda do svýho dom. :-) přijde mi to osobně normální, stejně jako se psem, taky ho nenechávám na pozemku, neb lidé jsou dnes zvláštní a tráví o sto šest. takže jako majitelka ovcí bych si je prostě zabezpečila.
El-nas-er

XXX.XXX.57.191
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Sám děláš kulový. Jen nadáváš. Hrdino
Vid, podle sebe soudim tebe :)) nemel a hlavne prestan lhat, to te rodice nenaucili?
antonanton

XXX.XXX.63.62
Velkým problémem je to, že zastánci návratu vlka do naší krajiny jsou ve většině případů naprostí extrémisti, pro které není přípustné nic jiného, než 100% ochrana vlka. Jak taková ochrana někdy končí vidíme třeba na příkladu kormorána, vydry či bobra. A vlk rozhodně má potenciál je v tomto napodobit. Naproti tomu je třeba poznamenat, že opačným extrémem jsou třeba myslivci, kteří by zas všechny vlky nejraděj vystříleli. Dá se říct, že všeobecně napříč všemi různými obory platí, že extrémy bývají většinou špatně, tak by bylo třeba hledat nějaký rozumný konsenzus, či aspon kompromis. Jenže to v dnešní době docela problém, jelikož každý si dnes tvrdě prosazuje svoji pravdu či ideologii a rozumné diskusi založené na faktech a argumentech je nakloněno jen malé množství lidí. To je ostatně dobře vidět ve veřejných diskusích.
Jinak i ideologická situace se nám trochu mění, ač to to veřejně asi nikdo nepřizná i páni ochranáři už asi začínají tušit větší problémy. A asi by měli začít pomalu trochu měnit svoje příručky a propagační materiály.
https://www.mzp.cz/cz/news_20230405-MZP-a-MZe-ma-spolecny-plan-na-pripadne-zasahy-proti-problematickym-jedincum-vlka?fbclid=IwAR3QApveJ8A0H9CzcBWGSIVFmV5dbdMaI3jQQjktpEXWS1d8haaNVe3o7nU
https://www.mzp.cz/C1257458002F0DC7/cz/news_20230405-MZP-a-MZe-ma-spolecny-plan-na-pripadne-zasahy-proti-problematickym-jedincum-vlka/ $FILE/Pohotovostn%C3%AD%20pl%C3%A1n%20vlk%202023-05-05.pdf
Vymysleli pěkný pohotovostní plán. Ale dá se říct, že je čistokrevná úředničina. Mnoho popsaného papíru. Situace a opatření teoreticky popsané do velkých detailů, ale nějaká velká použitelnost v praxi tam nebude.

Zrzavci
napsal(a):
No ale každý podnikání s sebou něco nese, je kolikrát nutno se přizpůsobit, udělat změnu. Nejde vždycky stát po celou dobu na jedný značce. Kdyby tam chodili nepřizpůsobiví vytloukat dobytek, tak si ho taky nebude chránit.
Já to chápu, že to je prostě složitý - dotace a spousta věcí kolem,ale prostě musím konat. Zvlášť, když můžu nakouknout, jak to dělá někdo jiný. To že donedávna u ovcí nebyl pes zapotřebí je fajn, ale jinak tam prostě ten pes vždycky byl, protože to účinný je.
Problém je v tom, že nikdy dříve necouralo lesy a pastvinami tolik lidí, co dnes. Dříve byly pohraniční hvozdy celkem liduprázdné. Přečtěte si Nevrlého. Když přišel v 60. letech do Liberce, jak byly Jizerky liduprázdné. Několik dní mohl jít a nepotkal člověka. Dnes je to promenáda, v zimě, v létě, dokonce i v noci. Ani noční ptáci nemají klid. Nakonec zvířata zjistila, že nejvíc klidu je na golfu a v parku.
Lidi málo pracují a moc courají.

napsal(a):
Problém je v tom, že nikdy dříve necouralo lesy a pastvinami tolik lidí, co dnes. Dříve byly pohraniční hvozdy celkem liduprázdné. Přečtěte si Nevrlého. Když přišel v 60. letech do Liberce, jak byly Jizerky liduprázdné. Několik dní mohl jít a nepotkal člověka. Dnes je to promenáda, v zimě, v létě, dokonce i v noci. Ani noční ptáci nemají klid. Nakonec zvířata zjistila, že nejvíc klidu je na golfu a v parku.
Ještě k tomu dodám:
Nějak zapomínáme, že ti farmáři nás živí.....a že to nemají jednoduché. A většinou mají ke svým zvířatům vztah. Když je pak vidí ležet, dotace to všechno nezachrání.
Zkusila jsem si to, když mi napadl pes kozy (otřepaná historka ). Jak mám psy ráda, kdybych měla čím, byl by nepřežil. A mohl mít sebekrásnější oči.
Nejsem proti návratu vlků, ani se nebojím do lesa, že ho potkám....nakonec, když se pár tisíc lidí (desítek tisíc ) bude do lesa bát, žádná škoda. Ale nějak s rozumem a bez hysterie na obou stranách.
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.21.80
napsal(a):
No, tohle je taktéž argument a pravdivý.
Overturismus má na chování zvěře velmi negativní vliv, což už je doloženo x studiemi. Naše chráněná území jsou prošpikována turistickými stezkami, do toho elektrokola...
Na SK máte jednu trasu přes hory a čau, všichni to ctí.
Již jsem slyšela z CHKO Beskydy, že vlcich útoků přibývá po prodlouzenych víkendech, kdy jsou hory plné lidí...
...co s tím?

antonanton
napsal(a):
A jak velká, přesněji řečeno, jakou plochu by měla Vámi navržená ohrada mít ? Myslíte tím jen košár na noc, nebo obehnanou celou pastvinu ?
Přece podle počtu ovcí a podle toho, jak to chci/můžu řešit. Někdo má oplocené tři hektary, tak si zabezpečí ten kilometr ohrad, někdo má oploceno deset kilometrů, tak si zabezpečí buď košár a nebo teda všech těch deset kilometrů. A když to nejde skrzevá CHKO nebo jiné restrikce, tak holt asi bude muset pořídit ty psy nebo vymyslet to jinak.
Nějak to na těch odkazech asi šlo, když to asi někdo udělal. A nebo to prostě nejde, tak to nejde, a je to asi jako když uhodí sucho na les a pak přijde vítr. Co naděláte, no.

Zahánět ovce, když v letních teplotách žerou v noci, je super nápad.
Zaháněly se celej středověk, asi to nějak přežily? Všechno na vsi se ráno vybralo na pastvu a večer se to prostě zahnalo do chlíva... Možná velkochovatelé (vrchnost, církev) u toho měli baču a psy, ale malí lidé prostě chodili zvířata pást přes den.
antonanton

XXX.XXX.63.62
JanaJanaJanaJana
napsal(a):
No, tohle je taktéž argument a pravdivý.
Overturismus má na chování zvěře velmi negativní vliv, což už je doloženo x studiemi. Naše chráněná území jsou prošpikována turistickými stezkami, do toho elektrokola...
Na SK máte jednu trasu přes hory a čau, všichni to ctí.
Již jsem slyšela z CHKO Beskydy, že vlcich útoků přibývá po prodlouzenych víkendech, kdy jsou hory plné lidí...
...co s tím?
S tím toho moc nenaděláte. Bohužel tady u nás nejsme žádná divočina, ale urbanizovaná hustě osídlená krajina, tady na sebe vlci a lidé narážejí na každém kroku a bude hůř. Proto vždycky rostu, když někde čtu o srovnávání s cizinou, že to tam prý bez problémů funguje, ale jsou tam naprosto odlišné přírodní a taky kulturní podmínky o té bezproblémovosti by se taky dalo hodně polemizovat. Na jedné besedě o vlcích jsem se dostal do takové krátké diskuse s jedním pracovníkem AOPK a ten tvrdil, že vlk naprosto v klidu přežije třeba na Hlučínsku. Mínil tím, že když tam dokáže přežít, že by tam taky měl být. Např. v Itálii žije velké množství vlků na skládkách odpadu. Taky tam dokáží přežít, ale nemyslím, že by to pro ducha lesa bylo ideální či snad nějaké důstojné místo. Vlk samozřejmě dokáže přežít a uživit se na většině území naší republiky, jenže čím bude jeho areál výskytu větší, tím víc bude narážet na člověka a jeho zájmy a to se nakonec může obrátit proti vlkovi.
El-na-ser

XXX.XXX.80.12
Takze vazeni prechytrali. Napriklad bughyra, jestli nejste po prechodu, tak si jednou za mesic zbehnete do lesa pro mech.
Na welfare zvirat se vybodneme, leto neleto, pozavirat do chlivu. Blby je, ze nekde lovi za dne ze jo.
Pasteveckej pes vylovi veskerej zivo na pastvinach a nenecha si nalovit capy, volavky, drsvce.... To presne chceme. Vy serem se na vsechno okolo, aby se vlci mnozili.
A ted se bezte obednat k psichousoj, mate v hlavach rosol.
El-na-ser
napsal(a):
Takze vazeni prechytrali. Napriklad bughyra, jestli nejste po prechodu, tak si jednou za mesic zbehnete do lesa pro mech.
Na welfare zvirat se vybodneme, leto neleto, pozavirat do chlivu. Blby je, ze nekde lovi za dne ze jo.
Pasteveckej pes vylovi veskerej zivo na pastvinach a nenecha si nalovit capy, volavky, drsvce.... To presne chceme. Vy serem se na vsechno okolo, aby se vlci mnozili.
A ted se bezte obednat k psichousoj, mate v hlavach rosol.
A kdo jste Vy, anonyme, že si tu dovolujete rozkřikovat sprostě na lidi? Že je to proto, že jste přesvědčen o své jediné pravdě? Nejsem kompetentní posoudit spor vlk ano či ne, ale jsem kompetentní poznat hulváta, který nemá co na práci než prudit. Tak sklidněte své hormony nebo zmizte z dohledu.
juhaj
napsal(a):
A kdo jste Vy, anonyme, že si tu dovolujete rozkřikovat sprostě na lidi? Že je to proto, že jste přesvědčen o své jediné pravdě? Nejsem kompetentní posoudit spor vlk ano či ne, ale jsem kompetentní poznat hulváta, který nemá co na práci než prudit. Tak sklidněte své hormony nebo zmizte z dohledu.
to je jen "převtělenej " frustrovanej masťna

A co je "psichousoj"?
Prosila bych česky.
El-na-ser

XXX.XXX.80.12
Lupuss a jeho parta.. Nezajem.
napsal(a):
Zahánět ovce, když v letních teplotách žerou v noci, je super nápad.
Zaháněly se celej středověk, asi to nějak přežily? Všechno na vsi se ráno vybralo na pastvu a večer se to prostě zahnalo do chlíva... Možná velkochovatelé (vrchnost, církev) u toho měli baču a psy, ale malí lidé prostě chodili zvířata pást přes den.
Tak se pasou krávy. A kozy.
Který zůstávají doma.
Aby se mohlo ráno a večer podojit.
Jináč se zjara vyhání na horský pastviny.
Doron
napsal(a):
Tak se pasou krávy. A kozy.
Který zůstávají doma.
Aby se mohlo ráno a večer podojit.
Jináč se zjara vyhání na horský pastviny.
Taky si myslím. Všechny ovce z celé vesnice se vyhnaly společně na pastviny do hor, s nimi tam šli právě ovčáci v čele s bačou, kteří byli najmuti, aby se o ně starali. K ruce měli psy, co jsem četla, tak když o pár ovcí přišli, bralo se to jako únosné riziko. No, to už asi dneska nepůjde, zvláště v naší krajině.
juhaj
napsal(a):
Já si to tipla, ale hulvát být nemusí, to nesnáším.
Hodně lidí se tady chová jako hulváti, byť třeba bez vulgarismů.
Nedivím se zemědělcům, že už zuří, když tady všichni jejich problémy zlehčují, jejích zkušenost nikoho nezajímá a dostávají různé knížecí rady od lidí, kteří o tom pramálo vědí.
V jiném vlákně jsem zažila, že se jim vyloženě posmívají.
Jana Jana Jana tady dala hodně podnětů k přemýšlení, umí se na situaci podívat v širokém kontextu a světe div se, nikoho to nezajímá.
Každý si vede svou.
Málokdo tady chce diskutovat, každý chce vyhrát.
Umění a diskuze se úplně vytrácí.
Až na vzácné výjimky.
napsal(a):
Hádáte se s chovatelem ovcí, který byl ještě nedávno vlků zastánce.
Pak se vlci pomnožili a tento chovatel chtěl postavit pořádný plot.
Jen pár tyček a dvě pásky s elektřinou.
A správa CHKO mu to nepovolila.
Vidíte jenom vlka jak svatého a na druhé straně chovatele ovcí a krav,
kteří mají podle vás možnost postavit ohradu, košár (to mu zamítli) a pořídit psa.
To celé bylo zamítnuto proto, aby kolemjdoucí turisté nemuseli koukat na ohradu.
Na ohradu tvořenou tyčkami a dvěma drátky.
Po několikaletém poslouchání toho, jak je chovatel neschopný, líný a nenávidí vlky,
už toho má dost.
A se nedivím.
Nikdo se nezeptá - hele a jak to máš ty, kde bydlíš, kde máš ovce, co se tam děje?
Hlavně zachraňte vlka!
Ale o to tady nejde. Jde o to, že většina vlků žije v pohraničí, což je vše zároveň CHKO nebo NP,
a když si úředník řekne, že nebudete mít ohradník, tak ho mít nebudete.
Tečka.
Nechovejte nic, berte louky horské nad korytem řeky sekačkami, určitě to zachrání spoustu orchidejí.
Proč nejdete po sviních, co zabíjí orla mořského? Kolik jich u nás bylo zavražděno za poslední rok?
Vlka nikdo nezabil.
Pouze se diskutuje, co se s tím bude dělat, kdyby něco.
Ale vy nediskutujete. Vidíte jen jednu stranu
To nikdy k ničemu dobrému nedošlo.
Mluvíte mi z duše.
Doron
napsal(a):
Nedivím se zemědělcům, že už zuří, když tady všichni jejich problémy zlehčují, jejích zkušenost nikoho nezajímá a dostávají různé knížecí rady od lidí, kteří o tom pramálo vědí.
Jana Jana Jana tady dala hodně podnětů k přemýšlení, umí se na situaci podívat v širokém kontextu a světe div se, nikoho to nezajímá.
Každý si vede svou.
Až na vzácné výjimky.
Ano, sami jsme zemědělci, tedy hlavně manžel. Je to dřina, když to chce člověk dělat poctivě. B9hužel, i tady se najdou ti, kteří s půdou jednají bez ucty a stylem po mě potopa, to samé i v chovu zvířat. Je to o lidech.
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.30.86
Doron
napsal(a):
Každý si vede svou.
Až na vzácné výjimky.
Diky.
A taky všem, kteří slušně diskutují.
El-na-ser

XXX.XXX.80.12
Vazne to myslite vazne ukaznenou diskuzi? Vy si snad nekdo myslite, ze vlk prisel vcera? Lidi jsou tim unaveny, otraveny a zdeprimovany. Me ovce nezivej, ale ten koho jo to ma 100x horsi. Tak si ty svoje chytry keci nechte od cesty. Bohuzel takhle blbe plkaj ty slepice na AOPKa, CHKO a to je pruser jako BRNO! Je to prolezly veganskou chatrou apod dopadem, kterej by nejradsi vyvrazdil pulku lidstva. Staci se divat okolo sebe nebo cist diskuze na netu. Chcipne vlk, breci 1/3 naroda a zabila by toho haj zla co ho srazil. Treba nechtene. Tak kam jsme to dosli? Ne, nebudu diskutovat slusne a v klidu, ziju v tom treti rok. Nekdo jeste dyl.
Pacino

XXX.XXX.40.2
juhaj
napsal(a):
Ano, sami jsme zemědělci, tedy hlavně manžel. Je to dřina, když to chce člověk dělat poctivě. B9hužel, i tady se najdou ti, kteří s půdou jednají bez ucty a stylem po mě potopa, to samé i v chovu zvířat. Je to o lidech.
Je to o lidech, nějaké kecy od stolu k ničemu nejsou, stejně s byrokracií není jak hnout.
El-na-ser
napsal(a):
Vazne to myslite vazne ukaznenou diskuzi? Vy si snad nekdo myslite, ze vlk prisel vcera? Lidi jsou tim unaveny, otraveny a zdeprimovany. Me ovce nezivej, ale ten koho jo to ma 100x horsi. Tak si ty svoje chytry keci nechte od cesty. Bohuzel takhle blbe plkaj ty slepice na AOPKa, CHKO a to je pruser jako BRNO! Je to prolezly veganskou chatrou apod dopadem, kterej by nejradsi vyvrazdil pulku lidstva. Staci se divat okolo sebe nebo cist diskuze na netu. Chcipne vlk, breci 1/3 naroda a zabila by toho haj zla co ho srazil. Treba nechtene. Tak kam jsme to dosli? Ne, nebudu diskutovat slusne a v klidu, ziju v tom treti rok. Nekdo jeste dyl.
Já jsem to myslela tak, že slušně by měli diskutovat spíš ti, kteří v téhle situaci nežijí .
Že by vás, co máte problémy, měli poslouchat a ne to zlehčovat.
To, že už sprostě nadáváte chápu .