El-na-ser

XXX.XXX.80.12
Doron, ach taaaak. Tak to nedopadne.
Doron
napsal(a):
Já jsem to myslela tak, že slušně by měli diskutovat spíš ti, kteří v téhle situaci nežijí .
Že by vás, co máte problémy, měli poslouchat a ne to zlehčovat.
To, že už sprostě nadáváte chápu .
A já zas to nechápu, že tu sprostě nadává. Co se tím vyřeší, když místo vysvětlování, jen nadává?
Myslíte, že je jediný, kdo má na to právo? Myslite, že je jediný, kdo tu utrpěl nějakou újmu?
Jeho problém navíc nejsou vlci, ale uředníci, jak jsem pochopila z toho, co tu bylo napsáno.
El-na-ser

XXX.XXX.80.12
Sproste? Jeste se drzim. Nebudte takova cimprlina. Lidem umiraj pod rukama rozervany zvirata a vy si tady budete hrat na slecinku?!
5008.

XXX.XXX.228.41
juhaj
napsal(a):
Taky si myslím. Všechny ovce z celé vesnice se vyhnaly společně na pastviny do hor, s nimi tam šli právě ovčáci v čele s bačou, kteří byli najmuti, aby se o ně starali. K ruce měli psy, co jsem četla, tak když o pár ovcí přišli, bralo se to jako únosné riziko. No, to už asi dneska nepůjde, zvláště v naší krajině.
To je ale jenom půlka dějin. K tomu psovi měli flinty a vlci moc dobře věděli co je čeká, když vykouknou z lesa. A teď se divíme, že ztrácejí plachost, když je sem láskyplně lákáme
El-na-ser
napsal(a):
Sproste? Jeste se drzim. Nebudte takova cimprlina. Lidem umiraj pod rukama rozervany zvirata a vy si tady budete hrat na slecinku?!
Psal jste, že se Váš to netýká. Takže, jak moc jste to zažil? Nerýpu, vím, že se to děje. Ale nejsem až tak v obraze, jak moc to je časté. 10x denně, týdně, měsíčně? Píšete ve stylu, jsem v obraze. Mě by to tedy zajímalo, jaká je praxe.
El-na-ser

XXX.XXX.80.12
Co ze jsem psal? Prectete si to znova a pak se uz ptat nebudete. To je sen ty lidi tady.
El-na-ser

XXX.XXX.80.12
Tak to velice. Jdete do selce ovce kozy a vyjedte si mastnacek, nebudu odpovidat na blby otazky.
Uživatel s deaktivovaným účtem

juhaj
napsal(a):
Psal jste, že se Váš to netýká. Takže, jak moc jste to zažil? Nerýpu, vím, že se to děje. Ale nejsem až tak v obraze, jak moc to je časté. 10x denně, týdně, měsíčně? Píšete ve stylu, jsem v obraze. Mě by to tedy zajímalo, jaká je praxe.
Já vím jenom zprostředkovaně, jaký záhul to je, když začnou ovce rodit. A když si představím, že je 100 jehňátek na světě, ještě 3 porody vás čekají....a měl by přijít relativní oddych - a vletí vám do toho vlci....Jsem celkem mírumilovný člověk, ale to bych asi střílela !
El-na-ser
napsal(a):
Co ze jsem psal? Prectete si to znova a pak se uz ptat nebudete. To je sen ty lidi tady.
A ty lidi kolem? Je to póvl,co nechápe ty perly, co tady trousíte? Co si vůbec dovolujete se do lidí takhle navážet? Kdo Vy jste? Zatím se prezentuje té jako provokatér, co tu má jednu fanynku. Čím víc se projevujete, tím víc jste průhlednější. Pište si co chcete.Ale neurážejte lidi. Vy odborníku.
El-na-ser

XXX.XXX.80.12
juhaj
napsal(a):
A ty lidi kolem? Je to póvl,co nechápe ty perly, co tady trousíte? Co si vůbec dovolujete se do lidí takhle navážet? Kdo Vy jste? Zatím se prezentuje té jako provokatér, co tu má jednu fanynku. Čím víc se projevujete, tím víc jste průhlednější. Pište si co chcete.Ale neurážejte lidi. Vy odborníku.
Spis banda mago ru mimo realitu? A takovy budou radit vetve a ohradnik :))) vazne, pejskari jsou mešuge.
Trickyvoo
napsal(a):
A já zas to nechápu, že tu sprostě nadává. Co se tím vyřeší, když místo vysvětlování, jen nadává?
Myslíte, že je jediný, kdo má na to právo? Myslite, že je jediný, kdo tu utrpěl nějakou újmu?
Jeho problém navíc nejsou vlci, ale uředníci, jak jsem pochopila z toho, co tu bylo napsáno.
Oni už jsou už moc naštvaný, já to chápu.
Mají je zvířatům vztah, není to jen obživa.
Vidět je potrhaný, trpící a umírající v bolestech musí bejt hrozný.
Ale je fakt, že nadáváním se nic nevyřeší.
Už to asi zašlo moc daleko, emoce jsou vyhrocený.
Byrokracie je fakt přebujelá a úředníci prdlý.
Tuhle mýho souseda popotahovali( na udání) za to, že střílel na svým pozemku potkany vzduchovkou.
Věděli jste, že se to nesmí?

Tuhle mýho souseda popotahovali( na udání) za to, že střílel na svým pozemku potkany vzduchovkou.
To jsem nevěděla, že se to nesmí a je fakt, že to dělá spousta lidí. Mě by to ale nenapadlo. A dostal pokutu nebo jak to dopadlo?

No ono totiž, i když je potkan "škodná" tak i na něj se vztahuje zákon na ochranu zvířat proti týrání. Za což je považováno i střílení ve volném prostoru.
Zajímavostí je, že pokud chytnete potkana do "živolapky" tak pak ho v rámci rychlého usmrcení můžete tou vzduchovkou zastřelit.

napsal(a):
No ono totiž, i když je potkan "škodná" tak i na něj se vztahuje zákon na ochranu zvířat proti týrání. Za což je považováno i střílení ve volném prostoru.
Zajímavostí je, že pokud chytnete potkana do "živolapky" tak pak ho v rámci rychlého usmrcení můžete tou vzduchovkou zastřelit.
Co je to za absurditu? (řečnická otázka)

Asi je to myšleno tak, že v té "živolapce" ho trefíte líp než na volném prostoru.

Potkan není škodná, není ani jatečné zvíře, takže nemůžete nic. Střílet jakéhokoli obratlovce je zakázané. Můžete akorát jako myslivec atp. a jen v místech, kde je to povolené nebo zvíře ohrožuje člověka. To zahrada není.
Zraněné zvíře se může dorazit... nebo použít jed. A tím to končí.
Na zahradě byste museli mít schválenou střelnici.
napsal(a):
Problém je v tom, že nikdy dříve necouralo lesy a pastvinami tolik lidí, co dnes. Dříve byly pohraniční hvozdy celkem liduprázdné. Přečtěte si Nevrlého. Když přišel v 60. letech do Liberce, jak byly Jizerky liduprázdné. Několik dní mohl jít a nepotkal člověka. Dnes je to promenáda, v zimě, v létě, dokonce i v noci. Ani noční ptáci nemají klid. Nakonec zvířata zjistila, že nejvíc klidu je na golfu a v parku.
Lidi málo pracují a moc courají.
Asi jak kde. Když pominu kovid, tak u nás nebyla celé roky v lese ani noha. Chodila jsem denně ven a kolik lidí jsme za rok potkali, nevím už přesně, tak deset? A to jsme chodili cca do pěti km od dědiny, žádné štreky.
Ony budou exponované turistické cesty, to jo... Ale jinak si nemyslím, že by lidé chodili ven nějak moc.

Doron
napsal(a):
Tak se pasou krávy. A kozy.
Který zůstávají doma.
Aby se mohlo ráno a večer podojit.
Jináč se zjara vyhání na horský pastviny.
Máte asi pravdu. Jestli se vzaly ovce z celé vsi a vyhnaly se najednou, tak to dává smysl. Honit na hory tři ovce z chalupy je nesmysl.
Ale tak holt s nimi šel ten člověk a psi (ne, ve středověku fakt ten bača neměl flintu), prostě měli to vychytané. A navíc se ztrátami se počítalo, prostě to tak bylo.

Doron
napsal(a):
Oni už jsou už moc naštvaný, já to chápu.
Mají je zvířatům vztah, není to jen obživa.
Vidět je potrhaný, trpící a umírající v bolestech musí bejt hrozný.
Ale je fakt, že nadáváním se nic nevyřeší.
Už to asi zašlo moc daleko, emoce jsou vyhrocený.
Kdopak ho asi udal? To musí být hrozný blbec nebo zlý člověk.

napsal(a):
Kdopak ho asi udal? To musí být hrozný blbec nebo zlý člověk.
Třeba to byla nějaká jemnocitná dáma, které vadilo, že sebou ti potkani po zásahu škubou. Nebo nějaká mamina, která si řekla, že ten magor teď střílí potkany a příště zastřelí psa nebo dítě.... Nevíte, co se lidem honí v hlavě.

Varaxi
napsal(a):
Asi jak kde. Když pominu kovid, tak u nás nebyla celé roky v lese ani noha. Chodila jsem denně ven a kolik lidí jsme za rok potkali, nevím už přesně, tak deset? A to jsme chodili cca do pěti km od dědiny, žádné štreky.
Ony budou exponované turistické cesty, to jo... Ale jinak si nemyslím, že by lidé chodili ven nějak moc.
u nás (Beskydy) kovid přinesl doslova turistické tsunami
důsledkem je "zavření lesa" ze strany majitele
úplně na chouno
antonanton
napsal(a):
S tím si dovolím docela nesouhlasit. Podívejte třeba na Slovensko, v posledních letech několik vážných útoků medvědů, z toho 2 případy smrtelné a nic se neděje. Loby některých ideologických skupin umí být opravdu silné.
Na Slovensku je evidované jedno smrteľné napadnutie medveďom, a to z roku 2021. V priemere dochádza k útoku medveďa na človeka asi tak 6x do roka, z toho väčšina práve v čase, keď samice vyvádzajú mláďatá. Niekoľko vážnych útokov z nedávnej minulosti sa viaže k miestam, kde si fotografovia medvede kŕmili.

napsal(a):
Třeba to byla nějaká jemnocitná dáma, které vadilo, že sebou ti potkani po zásahu škubou. Nebo nějaká mamina, která si řekla, že ten magor teď střílí potkany a příště zastřelí psa nebo dítě.... Nevíte, co se lidem honí v hlavě.
Mě by vůbec nenapadlo to, co vás, a pokud jste se trefila, tak nemám slov... Spíš bych tipovala pomstu souseda nebo někoho z okolí, takové to - "tak, konečně ti zavařím"...
napsal(a):
Vynechám podnikání. Zahánět ovce, když v letních teplotách žerou v noci, je super nápad.
Rodina tam hospodaří sto let a teď se kvůli nějakým úředníkům nebo ekoteroristům půjdu makat do kanclu nebo prostě řeknu - milý otče, s našema ovečkama je konec.
No když mi ten košár nedovolí ani u baráku? Nedovolí mi ani vyšší garáž.
Dřív to šlo normálně.
Vlk nebyl chráněný.
To jsou věci. :-) :-)
Regulace funguje všude, bude fungovat i tady. Když bude třeba. Zatím není.
Zazvonil zvonec.
Povolení na košár není problém vlka, ale úředníka.
V letních teplotách ovce žere i v noci, asi jako každé jiné pastevní zvíře, ale jinak jim kvalitně postavená stáj nijak neublíží a spíš prospěje. Ostatně ta zvířata se většinou stejně denně zahnat musejí už kvůli vodě - ne každý má na pastvině vhodný vodní zdroj (a když ho má, tak zas bojuje s parazity, takže...) nebo napaječku. Dále se zahánějí pro kontrolu a pro dojení. Chovatelé, kteří by měli stovky kusů na vlnu, maso a kůži, kteří by zahánět nepotřebovali, u nás snad ani nejsou. A pokud ano, měli by při tom všem mít i pevné ohrady, kde ten pastevecký pes už klidně být může bez rizika, že pokouše někoho, kdo v ohradě nemá co dělat.
Neznám všechno, nevím, jak to mají zdejší konkrétní diskutující, kteří mají ovce, ale s vlkem to jde. Někdy to nejde s ostatními lidmi a úředníky, ale vlk sám o sobě není překážka. Potíž je v tom, že tu nejsme z hlediska zákonů a myšlení připraveni na jeho návrat, ale s tím se dá něco dělat.
Co se týče regulací stavu vlků, tak s tím se počítalo od samotného začátku. Akorát jich pořád není tolik, aby bylo třeba je odstřelovat.
Pokud máte statek, kde rodina hospodaří sto let, tak ten statek má velmi pravděpodobně udržovaný chlívek či stáj už dávno postavené a má pozemky a pastviny oplocené, nebo zvířata žijí na hliněném plácku a krmí se senem, nebo naopak se tam už dávno ovce nechovají. A všechny tyto změny proběhly už dávno před návratem vlka do české přírody.
Při správném přístupu vlci představují jediné reálné riziko - že uteče domácí pes a s volným vlkem si založí rodinku, a to ve výsledku skutečně může být problém. Ale tím se zas dostáváme k omílané otázce, kdo je původce toho problému: vlk, nebo člověk, který se nepostaral o svého psa?

napsal(a):
Mě by vůbec nenapadlo to, co vás, a pokud jste se trefila, tak nemám slov... Spíš bych tipovala pomstu souseda nebo někoho z okolí, takové to - "tak, konečně ti zavařím"...
Lidé jsou různé....
Třeba po dvoře běhalo dítě a vedle za průstřelným plotem soused střílel vzduchovkou potkany...
Třeba to udal nějaký soused, kterému nedohledaný potkan chcípnul ve sklepě a zasmradil celý dům.
Napadají mě různé možnosti :-)
Samozřejmě pomsta někoho, s kým se neměli rádi, klidně může být, a je to ta nejpravděpodobnější varianta.

Varaxi, napsala jste to tak, jak já bych neuměla, ano, problém není vlk jako takový, ale spíš byrokracie a legislativa, které neumožňují pružně reagovat na nastalou situaci.
Však já bych to i střílela, kdyby se definovaly všeobecně prospěšné mantinely, v jejichž rámci by to bylo povoleno (a střílení mimo tyto mantinely by bylo přísně trestáno).
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178
Varaxi - na většině území ještě není rozhodně čas vlka střílet - kromě Broumovska. Tam už je fakt problém. Já bych sem fakt ráda data, která má ještě z dob mého studia, ale dostala jsem je pod souhlasem a nevím, jestli je takhle můžu tedy zveřejňovat. Ale myslím, že Vám můžu říci, že jen od ledna do do září 2016 bylo v tomto CHKO evidováno minimálně 29 útoků se škodami. Můžete mi věřit a nemusíte. Pak si můžeme klást otázku, proč tomu tak je.
A také odtud je slyšet nejvíce protestů. Jak moc se tam lidi chrání, to nevím, jen co jsem procházela krajinou, tak vím, že rozhodně ne každý je tam otrlý křikloun bez snahy přizpůsobit se.

Varaxi
napsal(a):
To jde? Já myslela, že les se zavřít nedá. Ani soukromý les.
opravím - ne les, ale lesy
stačí dát zákaz vjezdu na příjezdové cesty
a to i k parkovištím
parkovat legálně v chko lze jen na vyznačených parkovištích
a těch fakt moc není
a když i je, tak si tu tůru odšlapeš po asfaltce k tomu lesu (konkrétně na "mém" místě)
napsal(a):
a to i k parkovištím
a těch fakt moc není
a když i je, tak si tu tůru odšlapeš po asfaltce k tomu lesu (konkrétně na "mém" místě)
No tak jasně, zákaz parkování, to je něco jiného. Já si představila, že tam dal ceduli - soukromý pozemek, nevstupovat. A to věřím, že by neprošlo.
U nás je zákaz vjezdu motorových vozidel do každého lesa v okolí. Výjimku mají lesní hospodáři, myslivci a zemědělci. A skutečně se na ta auta volají policisté. Nejčastěji to jsou houbaři, ale jak říkám, jedná se maximálně o nižší desítky lidí a aut ročně.
El-na-ser

XXX.XXX.17.168
Varaxi a bugyra, presne tenhle typ me a ostatni vytaci do bela. Takhle pekne shrnuto, zrejme osobni praxe... cela evropa, co evropa, celej svet by se mel na vase hospodarstvi jezdit ucit! :)))) to jsou keci uplne mimo misu.
janaxkrat: navratvlku.cz tam si najdete aktualni mapu utoku a vyskytu vlka a muzete zacit pocitat.

napsal(a):
a to i k parkovištím
a těch fakt moc není
Nebo zákaz vstupu pro nebezpečí padajících stromů... To bylo, možná ještě je někde v Moravském krasu...
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178
Jinak ještě k úředníkům a nepružnosti - to je právě ten smutný příběh české státní správy. Těch lidí je hodně, je to drahý a naprosto neefektivní.
Blbosti typu potkani, to by jim řešit šlo, ale důležité věci rozhodnout, hlavně jen to ne - a čest výjimkám. Myslím teď třeba už jen stavby pro lidi a přírodu - revitalizace, ČOV atp. To všechno trvá 200, i když doložíte vše transparentně a tak, jak to má být.
A první rok kovidu jsme si s chlapem udělali trip autem Slezsko + Morava a s tou přeplněností to bylo takto - "insta" místa praskala ve švech. Naprosto totálně. Beskydy a Jeseníky vedli. Za to když jsme se toulali Bílejma Karpatama, tak skoro ani noha. Prostě lidi jezdili tam, kde jsou ta místa notoricky známá. No jen si vzpomeňte, jak oplocovali vrchol Sněžky....nebo vyhlídka Máj na Vltavu byla vlastníkem pozemku nakonec zavřena.
Tolik k tomu overturismu, který už je v OPŽP definovaný jako problém a už se jím i zabývá věda. Má mnoho negativních dopadů - a rušení zvířat a jejich následné nezvyklé chování je jedno z nich.
Zde třeba jedna studie z českého prostředí - turisti vs. chování rysa na Šumavě...kdyby to někoho zajímalo (lze stáhnout PDF):
http://www.italian-journal-of-mammalogy.it/RECREATIONAL-ACTIVITIES-AFFECT-RESTING-SITE-SELECTION-AND-FORAGING-TIME-OF-EURASIAN,96289,0,2.html
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178
El-na-ser
napsal(a):
Varaxi a bugyra, presne tenhle typ me a ostatni vytaci do bela. Takhle pekne shrnuto, zrejme osobni praxe... cela evropa, co evropa, celej svet by se mel na vase hospodarstvi jezdit ucit! :)))) to jsou keci uplne mimo misu.
janaxkrat: navratvlku.cz tam si najdete aktualni mapu utoku a vyskytu vlka a muzete zacit pocitat.
Jo, to je pravda, tam je to celé přehledně, kolik je kde útoků, úplně jsem na to zapomněla. Já to kdysi žádala na úřadech a pak už jsem tomu nevěnovala pozornost, neb jsem to nepotřebovala.
Každopádně v klidu. Není nutné tu navzájem. Naopak máte šanci vysvětlit své postoje a podělit se o vlastní zkušenost, zas tak militantní mi to tady nepřijde.
Osobně mi přijde, že tady padlo dohromady dost zajímavých pointů z obou stran, které si třeba někdo neuvědomil nebo je nevěděl.

JanaJanaJanaJana
napsal(a):
Jo, to je pravda, tam je to celé přehledně, kolik je kde útoků, úplně jsem na to zapomněla. Já to kdysi žádala na úřadech a pak už jsem tomu nevěnovala pozornost, neb jsem to nepotřebovala.
Každopádně v klidu. Není nutné tu navzájem. Naopak máte šanci vysvětlit své postoje a podělit se o vlastní zkušenost, zas tak militantní mi to tady nepřijde.
Osobně mi přijde, že tady padlo dohromady dost zajímavých pointů z obou stran, které si třeba někdo neuvědomil nebo je nevěděl.
Přesně tak, já se tu dozvídám mnoho nového a rozšiřuji si obzory. Miluji tyhle diskuse - a děkuji vám, Jano, za mnoho podnětných informací

"A první rok kovidu jsme si s chlapem udělali trip autem Slezsko + Morava a s tou přeplněností to bylo takto - "insta" místa praskala ve švech. Naprosto totálně. Beskydy a Jeseníky vedli."
kdyby "insta"
u nás se vyrojili lidé, a to přesně v okamžiku uzavření škol, na místech zcela mimo turistický ruch
jsem zde více než 40 let, tak mám srovnání
a proto to zavřeli
prý "nechceme z toho mít druhé Pustevny"....
a ty, a další dosud přístupná místa, pak nutné "praskaly ve švech", což je ještě eufemistický popis
(lidi, ale tolik naštvaných dětí, které byly rodiči odveleny do lesa, jsem ještě neviděla )
El-na-ser

XXX.XXX.17.168
Tady ma koukam nekdo pocit, ze objevuke ameriku :))) hlavne korektne. Ne, to vazne nejde. Jste mimoni.
cituji:
. Jste mimoni.
to jsou keci uplne mimo misu.
Spis banda mago ru
Mno...,. tak já se nedivím, že dotyčný má potíže si něco někde vyjednat a nedivím se, že mu ochranáři nepovolej pomalu ani kurnik. S takovýmhle jednáním nejdál dojde. S hulvátem se každý baví velice rád, ti jsou nejoblíbenější z oblíbených.
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178
napsal(a):
Přesně tak, já se tu dozvídám mnoho nového a rozšiřuji si obzory. Miluji tyhle diskuse - a děkuji vám, Jano, za mnoho podnětných informací
Taky dík za slušnou diskuzi :)
El-na-ser
napsal(a):
Tak já to řeknu jinak.
Na Moravě znám sedm chovatelů ovcí a koz, v Čechách čtyři (muslimy nepočítám). Znávala jsem patnáct a dvanáct, ale prostě skončili. Ani jeden z nich neskončil kvůli vlkům.
Většina skončila proto, že se jim to přestalo vyplácet, chtěli chov nějak omezit a ovce či kozy byly jedny z prvních v pořadí, v jednom případě umřela oblíbená ovce a tak chov ukončili kompletně.
S jednou výjimkou to byli všechno chovatelé se zázemím, kteří přebrali usedlost po svých předcích či jiných příbuzných nebo ji koupili, od píky to startovala jedna paní a ta chová doteď. Má festovní dřevěný chlívek a bytelně oplocenou zahradu - ne kvůli vlkům, ale kvůli opilcům nemá standardní plot, ale prakticky zeď. Není zrovna bohatá, ale chudá taky ne, jen místo bazénu si pořídila ovce.
Dost to ukončovali právě z důvodů byrokracie - muset barvit mléko a tak, protože neměli adekvátní dojírnu, přestože měli stejnou jako známý ve vedlejší dědině (a tím pádem vedlejším kraji), to prostě demotivuje.
V pár případech na to přestali stačit majitelé fyzicky a potomky neměli nebo ti se o chov nezajímali, nebo chovali kvůli dětem na mléko, a když děti vyrostly a odstěhovaly se, chov zrušili. Prostě pro konec je milion důvodů, ale žádný z končících chovatelů vlky ani nezmiňoval. A ano, dva z nich byli ve frekventované vlčí oblasti. Možná znáte pana Málka? Ten taky choval shetlandky. Zrušil je po úraze ze zdravotních důvodů.
Nikoho dalšího jmenovat nechci, ale u něj vím, že jemu by to nevadilo.
Vlk sám o sobě skutečně problém není, problém je majitel, který si nedokáže zabezpečit zvířata, a zároveň je problém stát, který mu to v dostatečné míře neumožní.
Jakou měrou se na tom problému podílejí, je individuální. Možná, že ve Vašem případě má stát větší vinu, může být. Možná, že nemá. Vás neznám, říkal jste, že jste chodíval profesionálně upravovat kopýtka, a nikoho takového neznám nebo se tím aspoň nikdy nikdo z mých známých nepochlubil.
Slyšela jsem kdejaké argumenty pro a proti vlku (včetně památného argumentu zoologických zahrad, že tam ovce žijí vedle vlků a zatím nikdo žádnou nesežral :D, tak si to tak mají chovatelé ovcí taky zařídit), ale ve výsledku to vždycky skončilo na neochotě a neschopnosti - buďto majitele, nebo státu a byrokracie, nebo obojího - situaci řešit.
Ta pravda o vlkovi je někde uprostřed. Je samozřejmě třeba to řešit. Ne vždy to bude jednoduché a mnohá řešení se nebudou líbit Vám nebo mě nebo nám oběma. Ale vystřílet vlka není řešení.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.27.89
El-na-ser
napsal(a):
Tady ma koukam nekdo pocit, ze objevuke ameriku :))) hlavne korektne. Ne, to vazne nejde. Jste mimoni.
Mimo ses ty. Sam na svy zvířata kašleš tak tu neplakej.

napsal(a):
Lidé jsou různé....
Třeba po dvoře běhalo dítě a vedle za průstřelným plotem soused střílel vzduchovkou potkany...
Třeba to udal nějaký soused, kterému nedohledaný potkan chcípnul ve sklepě a zasmradil celý dům.
Napadají mě různé možnosti :-)
Samozřejmě pomsta někoho, s kým se neměli rádi, klidně může být, a je to ta nejpravděpodobnější varianta.
Mně nejpravděpodobnější přijde, že si soused ( nebo aktivista ) stěžoval, že vedle se střílí ze vzduchovky, v domění, že třeba na ptáky ( lidé mají různé nápady, často blbé, znám chlapce, který z nudy v sídlišti střílel z okna paneláku na odpadkový koš u parkoviště !! )...... No a střelec předvolán, se hájil tím, že to bylo na potkany.
Takže vůbec nemuselo jít o pomstu, ale o "dobrý skutek". Znáte to "Cesta do pekel je často dlážděná dobrými úmysly".

napsal(a):
Mně nejpravděpodobnější přijde, že si soused ( nebo aktivista ) stěžoval, že vedle se střílí ze vzduchovky, v domění, že třeba na ptáky ( lidé mají různé nápady, často blbé, znám chlapce, který z nudy v sídlišti střílel z okna paneláku na odpadkový koš u parkoviště !! )...... No a střelec předvolán, se hájil tím, že to bylo na potkany.
Takže vůbec nemuselo jít o pomstu, ale o "dobrý skutek". Znáte to "Cesta do pekel je často dlážděná dobrými úmysly".
Takže bychom si už nemohli ani zastřílet na svém pozemku ze vzduchovky? Naštěstí snad máme kolem sebe rozumné lidi. Svět jde fakt do... kytek.
El-na-ser

XXX.XXX.17.168
Varaxi, nebudu se opakovat. Jste uplne mimo co se chovu tyce. Vlk je naopak ten nejvetsi problem. Urednika obejdu kdyz budu chtit. Vlka ne. Az nekdy budete chovat neco krom papousku, pejsku a rybycek natoz ve vlci oblasti, pak zacnete hazet rozumy z praxe. Tyhle teorite tresku blesku jsou uplne na nic.
Lachtane, ty mlc, jses mimon z nejvetsich.

Varaxi
napsal(a):
V letních teplotách ovce žere i v noci, asi jako každé jiné pastevní zvíře, ale jinak jim kvalitně postavená stáj nijak neublíží a spíš prospěje. Ostatně ta zvířata se většinou stejně denně zahnat musejí už kvůli vodě - ne každý má na pastvině vhodný vodní zdroj (a když ho má, tak zas bojuje s parazity, takže...) nebo napaječku. Dále se zahánějí pro kontrolu a pro dojení. Chovatelé, kteří by měli stovky kusů na vlnu, maso a kůži, kteří by zahánět nepotřebovali, u nás snad ani nejsou. A pokud ano, měli by při tom všem mít i pevné ohrady, kde ten pastevecký pes už klidně být může bez rizika, že pokouše někoho, kdo v ohradě nemá co dělat.
Neznám všechno, nevím, jak to mají zdejší konkrétní diskutující, kteří mají ovce, ale s vlkem to jde. Někdy to nejde s ostatními lidmi a úředníky, ale vlk sám o sobě není překážka. Potíž je v tom, že tu nejsme z hlediska zákonů a myšlení připraveni na jeho návrat, ale s tím se dá něco dělat.
Co se týče regulací stavu vlků, tak s tím se počítalo od samotného začátku. Akorát jich pořád není tolik, aby bylo třeba je odstřelovat.
Pokud máte statek, kde rodina hospodaří sto let, tak ten statek má velmi pravděpodobně udržovaný chlívek či stáj už dávno postavené a má pozemky a pastviny oplocené, nebo zvířata žijí na hliněném plácku a krmí se senem, nebo naopak se tam už dávno ovce nechovají. A všechny tyto změny proběhly už dávno před návratem vlka do české přírody.
Při správném přístupu vlci představují jediné reálné riziko - že uteče domácí pes a s volným vlkem si založí rodinku, a to ve výsledku skutečně může být problém. Ale tím se zas dostáváme k omílané otázce, kdo je původce toho problému: vlk, nebo člověk, který se nepostaral o svého psa?
Myslím, že lidí, co nenávidí vlky takhle, je naprosté minimum. Jednotky kusů.
Všichni víme, že jde o úředníky.
V ničem jiném problém není.

Neobejdete úředníka. Na chvíli. Než si někdo všimne. A to si všimne, to se nebojte. :-)
To je pomalu jediná jistota tady. :-)

napsal(a):
Takže bychom si už nemohli ani zastřílet na svém pozemku ze vzduchovky? Naštěstí snad máme kolem sebe rozumné lidi. Svět jde fakt do... kytek.
Můžete. Ale nesmíte střílet zvířátka.
Můžete prasátko. To je zvíře k jídlu.
Potkan není k jídlu.
Jen někde.

napsal(a):
Určitě můžete. Taky střílíme na zahradě ze vzduchovky. Do terče proti mezi. Stačí rozum na obou stranách.
Jestli ten dotyčný střílel na běžící potkany ( nebo se na to snažil vymluvit - nějak si nedovedu představit zahradu-dvůr- kde za dne běhají potkani, to bych si snad stežovala na ten "chaos", co tam musí být ) a točil se s flintičkou podle toho kam potkan, tam brok......Snad se stížnosti ani nedivím. V zápalu boje......co všechno může terfit.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Mimo ses ty. Sam na svy zvířata kašleš tak tu neplakej.
Ty jsi nějaká při pátku přetažená, viď.
Zvířata mastňáčka jsou veřejně na videích už roky. Má nádherná zvířata,
kterým dává péči, o které se
jorkům z množírny, které obhajuješ, může jen zdát.
A ne, ve stájích jim stejně nebude.
Když jedu kolem stáda tady kousek, ono to leze po celých kopcích, kam lidé nepáchnou, neb jsou líní,
ta zvířata jsou čistá, spokojená, je jich tolik, že se ani spočítat nedají, podle mě číslo "hodně ovcí"... to je zbytečné popisovat.

napsal(a):
Můžete. Ale nesmíte střílet zvířátka.
Můžete prasátko. To je zvíře k jídlu.
Potkan není k jídlu.
Jen někde.

Potkan byl můj kamarád, to se nejí. :-)
Chcete někdo husu?
Mám ovčáckého psa. Slepice mi šly jíst kedlubny, tak jsem zařvala - a mazejte ocaď! Přiřítila se Megy
a rozehnala je.
A takhle slepice získaly plachost.

No a já o tom nic nevím a jen si tady tak prostě povídám
Rovnou zastřelit, no, co se mnou.
napsal(a):
Potkan byl můj kamarád, to se nejí. :-)
Chcete někdo husu?
Mám ovčáckého psa. Slepice mi šly jíst kedlubny, tak jsem zařvala - a mazejte ocaď! Přiřítila se Megy
a rozehnala je.
Přiřítila se Megy
a rozehnala je.
Megy na hrad, pak na vlky a plachost je zpátky.

Zrzavci
napsal(a):
Přiřítila se Megy
a rozehnala je.
Megy na hrad, pak na vlky a plachost je zpátky.
Ona je někdy dosti blbá, myslím, že by se s vlkem fakt prala.
Výsledek je celkem jasný, účinek zcela opačný... vlci by získali jistotu, že pes je blbecheck, který nic neumí,
a že my jsme naprosto debullní, když takové tvory živíme.
Totiž mého psa dokousala i borderka.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.27.89
napsal(a):
Ty jsi nějaká při pátku přetažená, viď.
Zvířata mastňáčka jsou veřejně na videích už roky. Má nádherná zvířata,
kterým dává péči, o které se
jorkům z množírny, které obhajuješ, může jen zdát.
A ne, ve stájích jim stejně nebude.
Když jedu kolem stáda tady kousek, ono to leze po celých kopcích, kam lidé nepáchnou, neb jsou líní,
ta zvířata jsou čistá, spokojená, je jich tolik, že se ani spočítat nedají, podle mě číslo "hodně ovcí"... to je zbytečné popisovat.
Že se nestará v rámci zabezpečení ne že nekrmi nebo nemaj veterinu. Stáj na noc není týrání. Pokud majitel není lemra udělat jí dobře. Sorry jako 😉 stáj od ohrady se liší střechou a pevnou stěnou. Tak si může udělat místo stáje třeba volieru. Argumenty na chudinky zavřený pod střechou padnou.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Že se nestará v rámci zabezpečení ne že nekrmi nebo nemaj veterinu. Stáj na noc není týrání. Pokud majitel není lemra udělat jí dobře. Sorry jako 😉 stáj od ohrady se liší střechou a pevnou stěnou. Tak si může udělat místo stáje třeba volieru. Argumenty na chudinky zavřený pod střechou padnou.
Ale di ty. S nimi nocuje venku a ty tady breptáš o tom, jak se o ně nestará.
Běž se najíst.
El-na-ser

XXX.XXX.17.122
Zrzavci
napsal(a):
cituji:
. Jste mimoni.
to jsou keci uplne mimo misu.
Spis banda mago ru
Mno...,. tak já se nedivím, že dotyčný má potíže si něco někde vyjednat a nedivím se, že mu ochranáři nepovolej pomalu ani kurnik. S takovýmhle jednáním nejdál dojde. S hulvátem se každý baví velice rád, ti jsou nejoblíbenější z oblíbených.
Prosim te, jednani s pito mcem asi jako debata s tebou. Akce, reakce. Nelezu nikomu do zad ku. Nepovolis? Poslu te do pr dele a tim to hasne. Chko si doplnilo krozhodnuti 2 roky platnost. Proc ne 100 let? Asi si nechavaj sich az se situace vykmone kontrole a az velky evropsky staty jako nemecko, francie atd povoli momentalne zakazovany. Jsou to urednicky priz dosr aci co nemaji zadnou zodpovednost. Z jejich krev netece.
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178
El-na-ser
napsal(a):
Prosim te, jednani s pito mcem asi jako debata s tebou. Akce, reakce. Nelezu nikomu do zad ku. Nepovolis? Poslu te do pr dele a tim to hasne. Chko si doplnilo krozhodnuti 2 roky platnost. Proc ne 100 let? Asi si nechavaj sich az se situace vykmone kontrole a az velky evropsky staty jako nemecko, francie atd povoli momentalne zakazovany. Jsou to urednicky priz dosr aci co nemaji zadnou zodpovednost. Z jejich krev netece.
Chápu Vaše rozhořčení, ale chovejte se prosím slušně, Vám nikdo takhle nenadává.
El-na-ser
napsal(a):
Já mám takovej dojem, že u mě právě nastal moment, kterej jsem si myslela, že zrovinka u mě nikdy nepřijde. protože takovýhle hulváti mi byli vždycky k smíchu. Bez ohledu na to, co dokázali a uměli, protože hulvát, zůstane hulvátem. Tak jsem si nemyslela, že někdy budu mít pochopení pro někoho jako jste vy a začne mi ho být v podstatě i líto. Už to přišlo.
napsal(a):
Ona je někdy dosti blbá, myslím, že by se s vlkem fakt prala.
Výsledek je celkem jasný, účinek zcela opačný... vlci by získali jistotu, že pes je blbecheck, který nic neumí,
a že my jsme naprosto debullní, když takové tvory živíme.
Totiž mého psa dokousala i borderka.
Tak pak cvičit a cvičit s těma slepicema dál, aby věděla, jak na to. Každej nějak začínal.
Doron
napsal(a):
Já jsem to myslela tak, že slušně by měli diskutovat spíš ti, kteří v téhle situaci nežijí .
Že by vás, co máte problémy, měli poslouchat a ne to zlehčovat.
To, že už sprostě nadáváte chápu .
Žiji v oblasti, kde se nechovají ovce, ale pastevně masný skot a je tu i hodně koní. Současně turisticky velmi oblíbené, plné zvěře a prasat. Diskuse o oplocení desítek hektarů a pasteveckých psech v tomto režimu od lidí, kteří v životě nezkusili udržovat ohrazení ani 10ha, mi přijdou podobné, jako když budu coby ženská nějakému chlapovi vysvětlovat, že to nebolí, když ho někdo kopne do rozkroku.
antonanton

XXX.XXX.63.62
Varaxi
napsal(a):
Tak to si dovolím nesouhlasit. Kovid byl samozřejmě extrém, ale i tak je ta návštěvnost zvláště o víkendech a o volnu obrovská a to nemluvím o houbařské sezoně. Pracuju v lese a i ve svém volnu tam trávím hodně času a kolikrát se nestačím divit odkud všude a v jakou dobu lze lidi v lese vidět. Neříkám, že to jsou všude davy, jako na turistických cestách, ale k vyrušování obyvatel lesa to bohatě stačí. Právě naopak, zvěř je na lidi ta hlavních trasách přivyklá a tam už je moc neřeší, ale mnohem větší vyrušování dokáže způsobit i jen několik málo lidí, co se pohybují mimo trasy, zvláště to hledání hřibů je v tomto směru hrůza.
El-na-ser

XXX.XXX.17.122
Neumravnujte me, klidne muze kdokoli zacit. Nemam s tim problem.
El-na-ser
napsal(a):
Já zas taková cimprlína nejsem. Nemám problém s tím, aby si člověk udělal ohradník, kde potřebuje. Nemyslím, že by takovou věc měla rozhodovat paní za stolem, protože sama jsem se setkala s tím, že kolikrát rozhodnou naprosto nesmyslně. Jako můžu vám kvůli tomu říct pár sprostých nadávek a pak ještě říct, že jste otloucitnej. Což vám vlastně říct můžu i tak, když za věci, které se vám staly nadávate někomu jinému, než kdo vám je způsobil.
El-na-ser

XXX.XXX.17.122
Tricky... Coze? Vy jste u toho jednani snad byla? :))) neztrapnujte se. Lidi, vy tady varite z vody, ale totalne. Ale co by clovek cekal na coklech.
Pane Nasere,
mohl byste mi, prosím, bez vášní a emocí vysvětlit, cože sem pořád lezete mezi ty lůzry a bezmozky? Vy takový, jak to jen říct - mozkový magnát? Opravdu by mě to zajímalo. Nic nového se zde nedozvíte, fšicí jsou tu debilitní. Tak skutečně nevidím jediný logický důvod, proč tady jste. Mohl byste být tak hodný a osvětlit mi to?
Děkuji
Caty
napsal(a):
Žiji v oblasti, kde se nechovají ovce, ale pastevně masný skot a je tu i hodně koní. Současně turisticky velmi oblíbené, plné zvěře a prasat. Diskuse o oplocení desítek hektarů a pasteveckých psech v tomto režimu od lidí, kteří v životě nezkusili udržovat ohrazení ani 10ha, mi přijdou podobné, jako když budu coby ženská nějakému chlapovi vysvětlovat, že to nebolí, když ho někdo kopne do rozkroku.
No vidíte. Žiju v podobné oblasti a ohradník jsem jednou přelézala, protože tamtudy vedla vyznačená cesta. Bylo to v zimě. V létě se tam tudy určitě jít nedá. Přijde mi tady, že tu ohradník dovolí každému kdekoliv a že jsou to obrovské lány a stáda. Zřejmě máme na nejbližším úřadě rozumného člověka.
Jo a víte, že to ženskou bolí taky, když jí někdo kopne do rozkroku? Zatímco chlapovi věřím, že to bolí, tak mně to žádný chlap nevěří.
antonanton

XXX.XXX.63.62
Varaxi
napsal(a):
Tak by mě zajímalo, kde pak jste přišla na to, že se od začátku počítalo s regulací vlků ? Nikde v žádném oficiálním dokumentu o něčem takovém nebyla ani zmínka, až do tet když přišli s tím pohotovostním plánem, ale podle toho bude možné odstranovat jen problematické jedince a i to bude velmi složitý proces. Doporučuju seznámit se s metodikou podle které AOPK posuzuje početnost vlka a dle toho odvozuje stupen ochrany.. Ale pochybuju, že se k ní dostanete, nikde na netu jsem ji nenašel. (ono utajování informací o velkých šelmách je u AOPK i DUHY velmi rozšířenou věcí, do oběhu toho moc nepouštějí, jen to co se jim hodí) Byl jsem s ní ale seznámen na jedné besedě s pracovníky AOPK a troufám si tvrdit, že pokud by se mělo jet beze změn, tak to mají momentálně stanoveno, tak vlk bude u nás napořád klasifikován jako kriticky ohrožený druh, tím pádem bez možnosti regulace.
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178
antonanton
napsal(a):
Tak by mě zajímalo, kde pak jste přišla na to, že se od začátku počítalo s regulací vlků ? Nikde v žádném oficiálním dokumentu o něčem takovém nebyla ani zmínka, až do tet když přišli s tím pohotovostním plánem, ale podle toho bude možné odstranovat jen problematické jedince a i to bude velmi složitý proces. Doporučuju seznámit se s metodikou podle které AOPK posuzuje početnost vlka a dle toho odvozuje stupen ochrany.. Ale pochybuju, že se k ní dostanete, nikde na netu jsem ji nenašel. (ono utajování informací o velkých šelmách je u AOPK i DUHY velmi rozšířenou věcí, do oběhu toho moc nepouštějí, jen to co se jim hodí) Byl jsem s ní ale seznámen na jedné besedě s pracovníky AOPK a troufám si tvrdit, že pokud by se mělo jet beze změn, tak to mají momentálně stanoveno, tak vlk bude u nás napořád klasifikován jako kriticky ohrožený druh, tím pádem bez možnosti regulace.
Tak úředně to asi nepůjde.
Ale nalejme si čistého vína, že nefunguje a nebude fungovat něco jako pytlačení.
Jsem z myslivecky rodiny a moc dobře vím, že myslivci obecně mají lokální terén častokrát lépe nachozený než kdejaký ochranář a věcí o kdejaké noře a tak dál.
A že často jsou někteří schopni dohledat i vlčí doupě nebo prostě místa, kde se vlčí rodiny pohybují.
No a jak s tím pak naloží, to záleží na konkrétním člověku.
El-na-ser
napsal(a):
Tricky... Coze? Vy jste u toho jednani snad byla? :))) neztrapnujte se. Lidi, vy tady varite z vody, ale totalne. Ale co by clovek cekal na coklech.
Nemyslím, že by sem chodili jiní lidé než kamkoliv na internetu.
Tak napište, jak přesně to jednání probíhalo.
Zatím se mi nechce moc věřit, že byste narazil při jednání s úředníci na něco, na co jiný ještě nikdy nenarazil.
El-na-ser

XXX.XXX.17.122
Zrzavci
napsal(a):
Pane Nasere,
mohl byste mi, prosím, bez vášní a emocí vysvětlit, cože sem pořád lezete mezi ty lůzry a bezmozky? Vy takový, jak to jen říct - mozkový magnát? Opravdu by mě to zajímalo. Nic nového se zde nedozvíte, fšicí jsou tu debilitní. Tak skutečně nevidím jediný logický důvod, proč tady jste. Mohl byste být tak hodný a osvětlit mi to?
Děkuji
Viz prezdivka, muzes si to vysklonovat a nacasovat.
antonanton

XXX.XXX.63.62
JanaJanaJanaJana
napsal(a):
Tak úředně to asi nepůjde.
Ale nalejme si čistého vína, že nefunguje a nebude fungovat něco jako pytlačení.
Jsem z myslivecky rodiny a moc dobře vím, že myslivci obecně mají lokální terén častokrát lépe nachozený než kdejaký ochranář a věcí o kdejaké noře a tak dál.
A že často jsou někteří schopni dohledat i vlčí doupě nebo prostě místa, kde se vlčí rodiny pohybují.
No a jak s tím pak naloží, to záleží na konkrétním člověku.
No tady je samozřejmě důležitá ta oficiální stránka věci, od toho se bude všechno odvíjet. Troufám si tvrdit, že takových schopných myslivců už dneska moc není, jsou to spíš výjimky. Jinak neříkám, že k nějakému pytláctví dojít nemůže, určitě se najde pár myslivců, kteří by vlka ulovili, ale bude jich málo. Co mám povědomí, tak většina myslivců je pro naprosté vystřílení vlků, ale i když se na int. diskusích často prezentují příspěvky v tomto duchu, tak doopravdy by vystřelil jen málokdo. Protože mají strach. Mnoho z nich žije v představě, že ochranáři mají všude fotopasti, že pořád někde chodí a že vlci jsou očipováni a podle toho by je našli. Je to kolikrát až úsměvné, ale je to tak.
El-na-ser
napsal(a):
Viz prezdivka, muzes si to vysklonovat a nacasovat.
Myslím, že my dva si netykáme, ale to je pro Vás asi těžko, s Vaším hulvátstvím odhalitelné, o čem je slušné chování.
No nic, nedozvěděla jsem se nic překvapivého.
Člověk, který má potřebu své hulvátství projevovat vůči slušným, potažmo ženám jest krom svého hulvátství též ducha mdlého a netřeba s ním ztrácet čas, neb člověku inteligentnímu nic nového nepřinese, nepředá. Zatímco od ostatních diskutujících se člověk může něco dozvědět a načerpat vědomosti, tak hulvátství a hnusoby mi netřeba čerpati.
antonanton
napsal(a):
No tady je samozřejmě důležitá ta oficiální stránka věci, od toho se bude všechno odvíjet. Troufám si tvrdit, že takových schopných myslivců už dneska moc není, jsou to spíš výjimky. Jinak neříkám, že k nějakému pytláctví dojít nemůže, určitě se najde pár myslivců, kteří by vlka ulovili, ale bude jich málo. Co mám povědomí, tak většina myslivců je pro naprosté vystřílení vlků, ale i když se na int. diskusích často prezentují příspěvky v tomto duchu, tak doopravdy by vystřelil jen málokdo. Protože mají strach. Mnoho z nich žije v představě, že ochranáři mají všude fotopasti, že pořád někde chodí a že vlci jsou očipováni a podle toho by je našli. Je to kolikrát až úsměvné, ale je to tak.
Tak to můžu bejt u nás ráda, že očipovaný bobry asi nikdo nepředpokládá, takže se každou chvíli někdo najde, kdo se rozhodne to řešit.

Vlk je pořád v seznamu kriticky ohrožených. Zamýšlené změny jsou tady (tabulka stažení) https://portal.nature.cz/publik_syst/files/navrhzchd.xlsx
https://1url.cz/yr7cm
Poslední sčítání vlků v Beskydech bylo ovlivněno špatným počasím a nemáme lidi, no tak to jste tomu pomohli.
Co chcete řešit. Oni ani neví, kde co je.
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178
antonanton
napsal(a):
Myslím, že až takhle konspiračně řadový myslivec neuvažuje.
Myslivost probíhá především na vesnici, kde se všichni znají, nebo alespoň přes každého. A vystřelit si dovolí podle toho, jestli se bojí, že ho někdo udá anebo ne.
Na vesnici toho moc neututláte, pokud nežijete za dvoumetrovou betonovou zdí, nejezdíte všude autem a jakkoli s tím místem nežijete.
antonanton
napsal(a):
Z obecných pravidel regulace to celkem jasně vyplývá. Vlk je zvíře jako každé jiné, jen proto, že není jmenován, neznamená, že se ho obecná pravidla netýkají.
Edit: Ono se počítá s regulací těch tzv. divokých koní, tzv. praturů i zubrů, jen se jich to také zatím netýká. A ani o nich není k dohledání nějaká specifická metodika, pokud vím.
antonanton

XXX.XXX.63.62
JanaJanaJanaJana
napsal(a):
Myslím, že až takhle konspiračně řadový myslivec neuvažuje.
Myslivost probíhá především na vesnici, kde se všichni znají, nebo alespoň přes každého. A vystřelit si dovolí podle toho, jestli se bojí, že ho někdo udá anebo ne.
Na vesnici toho moc neututláte, pokud nežijete za dvoumetrovou betonovou zdí, nejezdíte všude autem a jakkoli s tím místem nežijete.
Tak to by jste se divila, s takovými názory jsem se setkal mnohokrát. Myslivost už sice asi 10 let neprovozuju, ale pořád jsem z mnohými myslivci prakticky v každodenním kontaktu. Taktéž jsem se na toto téma bavil s jedním pracovníkem AOPK a ten se tomu jen smál, že už se s tím taky pár krát setkal, ale pak podotkl, že to vždycky potvrzoval jako pravdu, protože je prý dobře, když myslivci o tom budou přesvědčeni a budou se bát.
napsal(a):
Vlk je pořád v seznamu kriticky ohrožených. Zamýšlené změny jsou tady (tabulka stažení) https://portal.nature.cz/publik_syst/files/navrhzchd.xlsx
https://1url.cz/yr7cm
Poslední sčítání vlků v Beskydech bylo ovlivněno špatným počasím a nemáme lidi, no tak to jste tomu pomohli.
Co chcete řešit. Oni ani neví, kde co je.
Megi, toto mi dělat nemůžeš... Teď chci chovat piskoře.

knihovna.nature má plno papírů... a hloupé třídění, ale bude to tam vše
pěkná knížečka o pejscích http://www.slpk.sk/eldo/2022/misc/akcr/9788088351153.pdf
mně ten plán na monitoring, zavolání pohotovostní cca mysl. stráže a odstřelu problémového jedince
přijde docela v pohodě
str. 12 https://1url.cz/Tr7Yk
A jinak je to přesně, jak říká Varaxi. Zregulujeme odchytem a likvidací i kočky a psy. O takovém zásahu u koček vím.
antonanton

XXX.XXX.63.62
assil
napsal(a):
Tak to můžu bejt u nás ráda, že očipovaný bobry asi nikdo nepředpokládá, takže se každou chvíli někdo najde, kdo se rozhodne to řešit.
A víte jistě, že to někdo řeší ? Viděla jste to na vlastní oči někoho řešit, nebo jste doopravdy viděla takového vyřešeného bobra ? Myslivci by se do Vás hned pustili, že nemáte žádné důkazy pro takové tvrzení a šíříte dezinformace. Neříkám, že se to neděje, ale určitě to nebude častým jevem, protože to by se bobři nešířili, tak jak se šíří.
To máte jako s vlkem, mezi myslivci, ale i mezi běžnou veřejností, je velmi rozšířen názor, že vlci jsou vypouštěni. Často se o tom vedou diskuze, samozřejmě hlavní argument proti je, že nejsou žádné důkazy. Naopak zastánci vlků, zase obvinují myslivce, že vlky střílí. Taky bez důkazů. V podstatě se většinou vede ideologická až hysterická debata, místo věcné.
antonanton
napsal(a):
A víte jistě, že to někdo řeší ? Viděla jste to na vlastní oči někoho řešit, nebo jste doopravdy viděla takového vyřešeného bobra ? Myslivci by se do Vás hned pustili, že nemáte žádné důkazy pro takové tvrzení a šíříte dezinformace. Neříkám, že se to neděje, ale určitě to nebude častým jevem, protože to by se bobři nešířili, tak jak se šíří.
To máte jako s vlkem, mezi myslivci, ale i mezi běžnou veřejností, je velmi rozšířen názor, že vlci jsou vypouštěni. Často se o tom vedou diskuze, samozřejmě hlavní argument proti je, že nejsou žádné důkazy. Naopak zastánci vlků, zase obvinují myslivce, že vlky střílí. Taky bez důkazů. V podstatě se většinou vede ideologická až hysterická debata, místo věcné.
Já viděla následek řešení u nutrií. V Milovicích jsou celkem populární.
Jeden den jich bylo vidět přes dvacet, druhý den nebyly. Postupně se objevuje jedna, dvě, co asi stihly tomu řešení utéct, a vracejí se. Nikdo oficiálně neví, co se jim stalo. Ale bylo jich mraky, nechaly se krmit z ruky, byly až vlezlé. Teď jich je pár a bojí se lidí. Nevím, jestli přežily ty plaché, nebo zažily něco, co z nich plaché jedince udělalo.
Pokud byly vyřešeny ty nutrie nějak humánně, nemám námitek - je to opravdu nepůvodní druh a z milovických tůní dělaly docela svinčík.

Varaxi
napsal(a):
Já viděla následek řešení u nutrií. V Milovicích jsou celkem populární.
Jeden den jich bylo vidět přes dvacet, druhý den nebyly. Postupně se objevuje jedna, dvě, co asi stihly tomu řešení utéct, a vracejí se. Nikdo oficiálně neví, co se jim stalo. Ale bylo jich mraky, nechaly se krmit z ruky, byly až vlezlé. Teď jich je pár a bojí se lidí. Nevím, jestli přežily ty plaché, nebo zažily něco, co z nich plaché jedince udělalo.
Pokud byly vyřešeny ty nutrie nějak humánně, nemám námitek - je to opravdu nepůvodní druh a z milovických tůní dělaly docela svinčík.
Nutrie vyřešeny humánně - snad jo, mají velice dobré maso...
Edit: bobří ocas je prý taky velmi dobrý, ale ten jsem nejedla...
napsal(a):
Nutrie je mňam, ale ty tamní byly takové drobnější, nevím, jestli si je někdo vzal na obíračku.
Bobra bych chtěla ochutnat, stejně jako veverku nebo to morče. Na bobří ocas mám dokonce recept z osmdesát let staré kuchařky. :)
antonanton

XXX.XXX.63.62
Varaxi
napsal(a):
Z obecných pravidel regulace to celkem jasně vyplývá. Vlk je zvíře jako každé jiné, jen proto, že není jmenován, neznamená, že se ho obecná pravidla netýkají.
Edit: Ono se počítá s regulací těch tzv. divokých koní, tzv. praturů i zubrů, jen se jich to také zatím netýká. A ani o nich není k dohledání nějaká specifická metodika, pokud vím.
Obecná pravidla nic neznamenají, vždy je nutno vycházet z aktuálních právních předpisů a ty jsou zatím takové, jaké jsou. To samozřejmě neznamená, že se nemůžou změnit, ale to žádná obecná pravidla nezaručují, k tomu je třeba rozhodnutí orgánu, který má v tomto směru rozhodovací pravomoci. A ten takové rozhodnutí učinit může, ale také nemusí, není to žádný automatický proces.
Další věc je, že většina toho co se kolem vlka děje se posuzuje primárně z hlediska ideologického a politického, hledisko odborné bývá dosti potlačeno. Kdyby se k vlkovi přistupovalo primárně z odborného hlediska, dalo by se předpokládat, že se podle nějakých obecných pravidel postupovat bude. Ale předjímat nějaké rozhodnutí ideologického a politického rázu, je velmi nepředvídatelné.
El-na-ser

XXX.XXX.80.12
Kdyz tak ctu pribehy z mechu a kapradi v podani @Pastevci jaků z @CSOP Libosvary, tak si rikam, ze to uz trosku zavani tyranim zvirat. Nechat jednoho psa v ohradce s ovcema. Ma sance bud a nebo. Spatny priklad pro nove majitele pastevcu. S prihlednutim k tomu, ze vlci si umi poradit s jednim psem v ohrade tak, ze jeden ho odlaka a druhy se venuje lovu... znam takovy pripad z Broumovska. Nebo to podcenovani situace prameni z toho, ze jsme narod dezolatu a makaku a i ti nasi vlci jsou oproti treba severskym, kteri prechytraci medveda taky takovi pulmozci? Kdo vi? Kazdopadne je hezke, ze vse tak peclive prezentuji a dokuemtnuji i pro pripad neuspechu, ostatni se z toho treba pouci.
Pro ty, kteri nevideli, jak dva vlci dokazou nalozit s nekolika medvedy:
https://youtu.be/5j_A3nDcbeI

antonanton
napsal(a):
Jak se to jmenuje? Karbofuran ? Zoufalí lidé dělají zoufalé věci. A odnese to spousta jiných zvířat, včetně psů třeba.

napsal(a):
Co se nutrií týče - divila jsem se, že si s tím lidi neporadí stylem "něco se smí a něco ne". Byly s nimi problémy leckde a přitom jsou docela dobré.
Přece se dřív chovaly jako vysoce doetní maso.
napsal(a):
Co se nutrií týče - divila jsem se, že si s tím lidi neporadí stylem "něco se smí a něco ne". Byly s nimi problémy leckde a přitom jsou docela dobré.
Přece se dřív chovaly jako vysoce doetní maso.
Lepší než králík. Mi jsme je doma kupovali, hodně lidem se to ale eklovalo. Za mě výtečné.

juhaj
napsal(a):
Lepší než králík. Mi jsme je doma kupovali, hodně lidem se to ale eklovalo. Za mě výtečné.
I u nás byly oblíbené, dokud se daly koupit v "rybárně".
https://www.denik.cz/zvireci-denik/nutrie-premnozeni-myslivci-lov-20220203.html
Tak jediným kritériem lovu je snad honitba. Tam se dají střílet. To Labe v Hradci určitě není.
Podle článku jsou ale lidi rozmazlení, jíst to nikdo nechce.
napsal(a):
Jak se to jmenuje? Karbofuran ? Zoufalí lidé dělají zoufalé věci. A odnese to spousta jiných zvířat, včetně psů třeba.
Dodnes mám podezření, že tohle zabilo mého druhého psa Timíka. Ten měsíc tam hrozně řádili kuny. Vřískaly třeba v půl třetí ráno tak, že se to všechny v ulici budilo. Ono když někdo potřebuje těch svejch osm hodin a třeba pak špatně spí, když ho budí randál.
napsal(a):
I u nás byly oblíbené, dokud se daly koupit v "rybárně".
https://www.denik.cz/zvireci-denik/nutrie-premnozeni-myslivci-lov-20220203.html
Tak jediným kritériem lovu je snad honitba. Tam se dají střílet. To Labe v Hradci určitě není.
Podle článku jsou ale lidi rozmazlení, jíst to nikdo nechce.
Spíš to je o tom, že dřív se jedly nutrie z farem, volně žijící nutrie nikdo jíst nechce neb jako hlodavec je to prolezlý nemocema. A jak píšou v článku, smrdí bahnem a rybinou, teda i to maso.
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178
assil
napsal(a):
Spíš to je o tom, že dřív se jedly nutrie z farem, volně žijící nutrie nikdo jíst nechce neb jako hlodavec je to prolezlý nemocema. A jak píšou v článku, smrdí bahnem a rybinou, teda i to maso.
Nevím, jak je to s nutriemi z velkých měst, ale mohu Vás ujistit, že na vesnici se nutrie běžně střílí, konzumují a co víc, ony dokonce nesmrdí.
Moje matka i tchýně mají velmi vytříbený čich a jen tak něco nesnědí, pokud to má divný odér. Nutrie nikdy nevadila ani jedné. Je to jedno z nejzdravějších druhů mas, které si můžete dát a minimálně mimo zástavbu nutrie nežerou ani nic špatného a nemocné rozhodně nejsou
JanaJanaJanaJana
napsal(a):
Nevím, jak je to s nutriemi z velkých měst, ale mohu Vás ujistit, že na vesnici se nutrie běžně střílí, konzumují a co víc, ony dokonce nesmrdí.
Moje matka i tchýně mají velmi vytříbený čich a jen tak něco nesnědí, pokud to má divný odér. Nutrie nikdy nevadila ani jedné. Je to jedno z nejzdravějších druhů mas, které si můžete dát a minimálně mimo zástavbu nutrie nežerou ani nic špatného a nemocné rozhodně nejsou
Je úplně jedno kde žijou, jsou to hlodavci a mají hlodavčí nemoci a těch lidí, kteří by jedli volně žijící nutrii, navíc nevyšetřenou na nemoci, zas tolik není.
Z nemocí šíří třeba salmonelózu, tularemii a leptospirózu, přenáší i cizopasníky.
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178
assil
napsal(a):
Je úplně jedno kde žijou, jsou to hlodavci a mají hlodavčí nemoci a těch lidí, kteří by jedli volně žijící nutrii, navíc nevyšetřenou na nemoci, zas tolik není.
Z nemocí šíří třeba salmonelózu, tularemii a leptospirózu, přenáší i cizopasníky.
Dobře dobře, tak to se pak ale vyhýbejte zvěřině celkově, neb nechtějte ani vědět, co všechno Vám může hrozit :)

JanaJanaJanaJana
napsal(a):
Dobře dobře, tak to se pak ale vyhýbejte zvěřině celkově, neb nechtějte ani vědět, co všechno Vám může hrozit :)
A taky kuřatům a vajíčkům......a nesmím zapomenout na zmrzlinu do kornoutu. Kdybyste někdy viděla rozebraný stroj, už byste si ji nedala.
JanaJanaJanaJana
napsal(a):
Tak naštěstí zvěřinu nejím, ale mám dojem, že to se běžně vyšetřuje ne? Minimálně prasata. Ale myslím, že nemocí přenosných na člověka mají hlodavci víc než srnky.
napsal(a):
A taky kuřatům a vajíčkům......a nesmím zapomenout na zmrzlinu do kornoutu. Kdybyste někdy viděla rozebraný stroj, už byste si ji nedala.
Proč kuřatům a vajíčkům? Pravda je, že kupovaný vajíčka smrděj tak, že by se člověk pozvracel, ale podle mě budou zdravotně nezávadný. A domácí taktéž, nikdo příčetný si nedrží nemocný kuřata nebo slepice.

Fuj.
Vtip je v tom, že hlodavci a "myši" jsou na leptu tak zvyklí, že jim nic nedělá. Takže vůbec netušíte, na co saháte.

assil
napsal(a):
Proč kuřatům a vajíčkům? Pravda je, že kupovaný vajíčka smrděj tak, že by se člověk pozvracel, ale podle mě budou zdravotně nezávadný. A domácí taktéž, nikdo příčetný si nedrží nemocný kuřata nebo slepice.
Že jo? Smrdí. Já přestala jíst vajíčka. Až teď jsem ochutnala domácí naše. Ale z těch z krámu, jak jsem měla zkaženou chuť, trvalo mi to teď půl roku, než jsem se odhodlala ochutnat naše.
napsal(a):
Že jo? Smrdí. Já přestala jíst vajíčka. Až teď jsem ochutnala domácí naše. Ale z těch z krámu, jak jsem měla zkaženou chuť, trvalo mi to teď půl roku, než jsem se odhodlala ochutnat naše.
Ano, já mám pořád domácí, jednou slepice nenesly, tak jsem musela koupit, skrz ten smrad to nikdo z rodiny nebyl schopný sníst, každýmu se navalovalo, pak jsem koupila nějaký drahý bio, to bylo trochu lepší, ale k domácím to taky mělo daleko, tak jsme radši byli nějakou dobu bez vajec.
Kdo to kupuje běžně, tak mu to asi nepřijde, ale fakt to tak je.

Kupuji vajíčka jak v běžném obchodě a žádné bio, tak občas domácí, ale žádný smrad u kupovaných v obchodě nepozoruji. Můžete onen smrad charakterizovat?

napsal(a):
Kupuji vajíčka jak v běžném obchodě a žádné bio, tak občas domácí, ale žádný smrad u kupovaných v obchodě nepozoruji. Můžete onen smrad charakterizovat?
Taky nechápu, já si nikdy žádnýho smradu nevšimla....

Já teda nějak standardně u kupovaných vajec také významný smrad nevnímám.
Ale asi vím, o čem mluvíte. Je to takový ten zápach "starého bílku" - balu, to si dejte kousek bílku někde stranou větrat a druhý, třetí den k němu čuchněte. A nebo je to cítit, když člověk šlehá sníh, tam je ten bílkový pach celkem poznat - samozřejmě to je čerstvý. U těch vajec z obchodu bývá občas takový "zatuchlý", no.
Já to osobně neřeším, ale já nejsem dobrý příklad, protože já od sebe nepoznám pomalu ani chuť hovězího a vepřového masa
napsal(a):
Já teda nějak standardně u kupovaných vajec také významný smrad nevnímám.
Ale asi vím, o čem mluvíte. Je to takový ten zápach "starého bílku" - balu, to si dejte kousek bílku někde stranou větrat a druhý, třetí den k němu čuchněte. A nebo je to cítit, když člověk šlehá sníh, tam je ten bílkový pach celkem poznat - samozřejmě to je čerstvý. U těch vajec z obchodu bývá občas takový "zatuchlý", no.
Já to osobně neřeším, ale já nejsem dobrý příklad, protože já od sebe nepoznám pomalu ani chuť hovězího a vepřového masa
Možná nějaká zatuchlina nebo nevím, já to fakt neumím specifikovat, ale u nás doma to nezávisle na sobě cejtili všichni, včetně dětí, takže to není můj výmysl.
Nevím, asi je to proto, že já jinak nikdy vajíčka nekupuju, mám jen výhradně domácí.

assil
napsal(a):
Možná nějaká zatuchlina nebo nevím, já to fakt neumím specifikovat, ale u nás doma to nezávisle na sobě cejtili všichni, včetně dětí, takže to není můj výmysl.
Nevím, asi je to proto, že já jinak nikdy vajíčka nekupuju, mám jen výhradně domácí.
A to je cítit i po tepelné úpravě? Já teda nějak k vejcím moc nečuchám a používám je teda fakt málo, většinou na zavářku do polívky nebo na trojobal, jinak je nejíme.

Dám si pozor, zatím jsem teda žádný čichový rozdíl nezaznamenala...
napsal(a):
A to je cítit i po tepelné úpravě? Já teda nějak k vejcím moc nečuchám a používám je teda fakt málo, většinou na zavářku do polívky nebo na trojobal, jinak je nejíme.
Jj, bylo to při podání na talíři, myslím, že jsem tenkrát dělala vařený i míchaný.

napsal(a):
stejně tak
a to mám čich opravdu dobrý

assil
napsal(a):
Můžete zkusit experiment, jíst půl roku jen domácí a pak si dát koupený :D
Ona jsou taky domácí a domácí. Domácí ze zabahněného a zakáleného plácku bez zeleného na kukuřičném šrotu taky budou rozdíl proti mým z volného výběhu ovoněným vodou z pneumatik

Mně to přijde jakoby suché a mírně s kovovým nádechem. Když to řeknu blbě - vodnaté, nevýrazné.
Ale dokud jsem neměla domácí, neviděla jsem to.
Naše vajíčka jsou tučná jak sviňa. Hodně žlutá (nedávám kukuřici ani mrkev), při míchání těsta se to lepí. :-)
Ale nejdřív jsem dělala pokusy s granulemi (bez GMO a stavěné hodně na kukuřici)
a tam toho tuku moc nebylo, no je to rozdíl
oproti masu a zelenině a zrní... V zimě a období ptačí chřipky byly bez trávníku a pořádného pohybu a stejně krásná vajíčka. A taky nemáme vejce pod 60 g nikdy. Často 80 90 a někdy i 100 g.
Jo a pes to nežere.
To je děs.
Kdysi dávno se psům dávala vejce s cukrem. Nevím proč. A můj pes na to kašle!
napsal(a):
Ona jsou taky domácí a domácí. Domácí ze zabahněného a zakáleného plácku bez zeleného na kukuřičném šrotu taky budou rozdíl proti mým z volného výběhu ovoněným vodou z pneumatik
A asi taky hodně dělá krmení, dost lidí krmí jen granulema.
Moje mají taky volný výběh a trávu a v ní broučky :D
Jak vodou z pneumatik?

..roky beru domácí od kolegy plus před časem začala dodávat dcera.(tak velka a pěkna vejce jsem ještě neměla)...ale stane se, že jednou za čas výpadek a pak beru z krámu ač nerada podestylkové, protože vejce miluju na jakýkoli způsob a kdykoli....zápach jsem u kupovaných nikdy nezaznamenala....

Tak je to jasný. Jsem rozmazlená.

rapotacka11
napsal(a):
Kdysi dávno se psům dávala vejce s cukrem. Nevím proč.
My jsme si je jako děti takhle připravovaly na prázdninách.
Teta měla kromě všeho ostatního i perličky, zanášely.
Z těch perliččích jsme si dělaly ten báječný mls.
Asi jako dezert?
Nevím proč a ani koho to vlastně napadlo.
To se dřív dávalo, hlavně nemocným dětem na posílení, protože žloutek je velice výživný. V době, kdy byly děti nezřídka podvyživené, po válce, v padesátých letech, prostě když byla bída. I já jsem to jako malá dostávala, protože jsem byla často nemocná. Je to mňamka. když šlehám na piškotové těsto vajíčka se špetkou soli a cukrem, tak ráda olíznu metličky...

napsal(a):
To se dřív dávalo, hlavně nemocným dětem na posílení, protože žloutek je velice výživný. V době, kdy byly děti nezřídka podvyživené, po válce, v padesátých letech, prostě když byla bída. I já jsem to jako malá dostávala, protože jsem byla často nemocná. Je to mňamka. když šlehám na piškotové těsto vajíčka se špetkou soli a cukrem, tak ráda olíznu metličky...
..také jsem dostávala od maminky jako dítě nedomrlé, které takřka nepotřebovalo jíst, to mi tedy chutnalo moc....horší to bylo s rybím tukem

assil
napsal(a):
A asi taky hodně dělá krmení, dost lidí krmí jen granulema.
Moje mají taky volný výběh a trávu a v ní broučky :D
Jak vodou z pneumatik?
Vodou z napáječky, denně čerstvou, pohrdají, a raději se napijí z kdejaké louže, záhybu v plachtě nebo právě z pneumatiky (máme je tam pod překážky a jako zátěž na plachty).
A jeden diskutující za mohutné podpory kolemjdoucích poznamenal, že taková karcinogenní vajíčka by teda jíst nechtěl
Tak tož to dávám k lepšímu jako malý žertík
Já a moje rodina zatím žijeme, rakovinu zatím prodělal jen ten, co jí celý život vejce kupovaná, takže se tím já osobně zase až tolik netrápím.

assil
napsal(a):
My to taky mívali a ještě smíchaný s kakaem.
....my byli chudí,, my bez kakaa ne, nechutná mi to s ním.....
napsal(a):
Vodou z napáječky, denně čerstvou, pohrdají, a raději se napijí z kdejaké louže, záhybu v plachtě nebo právě z pneumatiky (máme je tam pod překážky a jako zátěž na plachty).
A jeden diskutující za mohutné podpory kolemjdoucích poznamenal, že taková karcinogenní vajíčka by teda jíst nechtěl
Tak tož to dávám k lepšímu jako malý žertík
Já a moje rodina zatím žijeme, rakovinu zatím prodělal jen ten, co jí celý život vejce kupovaná, takže se tím já osobně zase až tolik netrápím.
Jo tak, diskutujícímu zřejmě nevadí, co se denně nadejchá karcinogenních otěrů z pneu, z toho je pijicí slepice jak plivnutí do moře.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.2
Na tatarák jedině kupované

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Na tatarák jedině kupované
Hovězí a nebo vejce :-))
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178
Tady ještě k současnému řešení vlků....úplně hloupé mi to nepřijde, jen mám strach, že se to zneužije.
https://www.idnes.cz/ostrava/zpravy/vlci-beskydy-utoky-stado-ovce-hladik-odstrel.A230504_140344_ostrava-zpravy_palj?
antonanton

XXX.XXX.63.62
JanaJanaJanaJana
napsal(a):
Tady ještě k současnému řešení vlků....úplně hloupé mi to nepřijde, jen mám strach, že se to zneužije.
https://www.idnes.cz/ostrava/zpravy/vlci-beskydy-utoky-stado-ovce-hladik-odstrel.A230504_140344_ostrava-zpravy_palj?
Tak nějaké zneužití si nedovedu představit, vzhledem k tomu, kdo má v tomto směru rozhodovací pravomoci. Spíše naopak, jak už jsem psal dřív, ten pohotovostní plán je typická úředničina, mnoho popsaného papíru, mnoho situací a opatření teoreticky detailně rozepsaných, ale reálné použití v praxi více než problematické. Spíš mi příjde, že to vzniklo hlavně proto, aby se mohlo říct, že se něco reálně dělá, že jsme na různé situace připraveni a nikdo nemoh blbě kecat.
https://www.mzp.cz/C1257458002F0DC7/cz/news_20230405-MZP-a-MZe-ma-spolecny-plan-na-pripadne-zasahy-proti-problematickym-jedincum-vlka/ $FILE/Pohotovostn%C3%AD%20pl%C3%A1n%20vlk%202023-05-05.pdf
antonanton

XXX.XXX.63.62
Nevím proč ten odkaz pořádně nefunguje, ten pohotovostní plán je i na konci tohoto článku
https://www.mzp.cz/cz/news_20230405-MZP-a-MZe-ma-spolecny-plan-na-pripadne-zasahy-proti-problematickym-jedincum-vlka?fbclid=IwAR3QApveJ8A0H9CzcBWGSIVFmV5dbdMaI3jQQjktpEXWS1d8haaNVe3o7nU