Zatím jen rychlovka fotky, ale na pohled vypadá slušně, za ty peníze.
http://evik63.rajce.idnes.cz/lihen_nove_kuratko_IO_103/
Tak na ní tak koukám, mám ji položenou v pokoji....a nemá vůbec žádné větrací otvory...není mi jasné kudy se do ní dostane čersvý vzduch...dole kousek nade dnem jsou 4 pidi otvory, každý cca 5mm, takže si budu muset dát pozor na přelití vody. Sama jsem zvědavá jak se v ní bude líhnout. S Rcom 20 Pro, kterou mám také doma, se nedá moc srovnávat, je to úplně jiná kategorie...odpovídající ceně.
Jiří Herynek
napsal(a):
Otáčení je asi polo - na ruční pohon, že?
ruční naklánění, všechna najednou
oskar222
napsal(a):
a jaké jsou první dojmy?
...že Rcom ( kterou jsem koupila pro maminku) to není
Je možná tak nějak na úrovni líhně prodávané na Aukru VDK Elektronika, bez automatického otáčení. Teplota se nedá elektronicky měnit, takže asi jediná možnost regulace teploty je přemístěním na teplejší nebo chladnější místo Mám ji na podlaze v pokoji, zapnutou asi 10 minut a ukazuje 37.5°-37.7°C
Do fotogalerie jsem přidala ještě nějaké fotky z návodu. Když se vychytá umístění líhně... (mám jí teď na zemi, ale píší, že má být na dece nebo izolační desce na stole) ...tak líhnout asi půjde Chce to vyzkoušet, ale do konce akce v Makru to nestihnu
Doufám, že jí někdo z vás také koupí a poradíme si při líhnutí navzájem
Naklánění vajec se dá vyjmout, vejce můžete položit a otáčet ručně asi jako v Biosce.
oskar222
napsal(a):
si rikam, ze treba husí vejce se do toho asi ani nevejdou
jinak si myslim, ze takovato cena lihně by měla byt temer u vsech-vzdyt je to jenom plast a par dratku, proc by to melo stat x tisíc, že?!
Však v Rumunsku tahle líheň stojí kolem 1000 Kč a pro exotické ptactvo kde se dá regulovat teplota 25°C-41°C asi 1300 Kč, ale zase je fakt, že nemůžeme chtít, aby to sem obchodníci dováželi zadarmo.
IO 200 základ bude asi stejný, ale regulace se liší: http://www.electroadmon.com/ro/incubatoare--25.html
Stačilo by vyměnit elektroniku?
hejna
napsal(a):
Dekuji moc,s lihnutim bych chtela zacit,staci toto otaceni?kdyz pri rucnim je otacim o vice stupnu,musi se tato lihen otvirat pro chlazeni vajec?to je asi vse v navodu ze?
Návod je celkem podrobný a docela mě pobavilo prosvěcování svíčkou nebo, že by bylo kuře debilní Do líhně je vcelku dobře vidět. Pokud budete vejce otáčet ručně, tak doba otočení bude stačit i jako chlazení. Asi by šlo vejce líhnout na mřížce, ale musela by se podložit a dát výš a ke konci líhnutí zase dát dolů, protože dole na mřížce kde se mají ke konci líhnout kuřata, mi teploměr ukazuje o 0.5°C méně než když ho položím na systém naklánění vajec. Ten větrák není žádný fofrník. Teď jsem líheň dala na polštář a u dolní mřížky teplota stoupla o 0.5°C.
Při inkubaci bude lepší žádnou vodu nedávat, až 18.den, protože stačí trocha vody a vlhkost letí nahoru na 78%. Líheň je tichá, asi jako notebook.
Není to líheň Rcom max nebo pro, kterou by člověk vybalil, postavil někam do bytu jako moderní doplněk, nastavil teplotu, vlhkost, otáčení a jen občas dolil vodu. Tady u té se to musí poštelovat nějakou dekou nebo jinou izolací a inkubaci si hlídat a asistovat. Hlavně aby byla nějaká kuřátka
oskar222
napsal(a):
koukám, že je tam šítek-kde to vůbec vyrábějí??
už jsem to našel
http://www.electroadmon.com/ro/incubatoare--25.html
Záryby
napsal(a):
Dobro, tak jsem nani koukal v makru a vypadato jako lavor na nadobi s vetrakem no co,treba se i vtom neco vylihne
no nekup to za ty prachy
Kdyby Rendo jednou tak se to vyplatí,jde o to aby se to neudusilo a vydržel termostat.Má zase ale velký příkon 100w ,tak bych se nebál jí dvakrát za den na pár vteřin odkrýt.Rychle se dohřeje
Kdo si jí koupí ať se zadaří a hlavně ať vydrží
Asi to nemá na té bílé krabičce s termostatem z boku červík na štelování teploty že?Bude asi už od výrobce nakalibrovaná a neopravitelná
Tak nám do evropy vstoupil další zástupce Číny po Polsku,,Rumun"
beginner
napsal(a):
Návod je celkem podrobný a docela mě pobavilo prosvěcování svíčkou nebo, že by bylo kuře debilní Do líhně je vcelku dobře vidět. Pokud budete vejce otáčet ručně, tak doba otočení bude stačit i jako chlazení. Asi by šlo vejce líhnout na mřížce, ale musela by se podložit a dát výš a ke konci líhnutí zase dát dolů, protože dole na mřížce kde se mají ke konci líhnout kuřata, mi teploměr ukazuje o 0.5°C méně než když ho položím na systém naklánění vajec. Ten větrák není žádný fofrník. Teď jsem líheň dala na polštář a u dolní mřížky teplota stoupla o 0.5°C.
Při inkubaci bude lepší žádnou vodu nedávat, až 18.den, protože stačí trocha vody a vlhkost letí nahoru na 78%. Líheň je tichá, asi jako notebook.
Není to líheň Rcom max nebo pro, kterou by člověk vybalil, postavil někam do bytu jako moderní doplněk, nastavil teplotu, vlhkost, otáčení a jen občas dolil vodu. Tady u té se to musí poštelovat nějakou dekou nebo jinou izolací a inkubaci si hlídat a asistovat. Hlavně aby byla nějaká kuřátka
S tou vodou bych tak nepolemizoval ,líheň je syrová a proto taková vlhkost a vše se změní až tam budou vejce!!! To budete koukat
Raději to moc neventilujte,nebo se toho někdo chytne
Zárodek potřebuje vodu v umělé líhni od začátku i v malém množství
dorm
napsal(a):
Kdyby Rendo jednou tak se to vyplatí,jde o to aby se to neudusilo a vydržel termostat.Má zase ale velký příkon 100w ,tak bych se nebál jí dvakrát za den na pár vteřin odkrýt.Rychle se dohřeje
Asi to nemá na té bílé krabičce s termostatem z boku červík na štelování teploty že?Bude asi už od výrobce nakalibrovaná a neopravitelná
Šroubek jsem žádný nenašla, jen čidlo. S tou vlhkostí máte pravdu
dorm
napsal(a):
si delas snad pr..l neee
nechapu, jak vyplati. Proudu to sezere vic nez 380 Brinsea a jeste vis uplny h...o co stoho vyleze a hlavne ted, kdyz je oplozenost vajec taky nic moc. Zadnej cervik tam neni, koukal jsem na ni asi pul hodky, uvidime az ji vyzkousi evik 63
no a ta potom jiste vse do detajlu napise a popise zkusenosti s lihnutim. Drzim palce v lihnuti, at vse dopadne na 1
.
Záryby
napsal(a):
si delas snad pr..l neee
nechapu, jak vyplati. Proudu to sezere vic nez 380 Brinsea a jeste vis uplny h...o co stoho vyleze a hlavne ted, kdyz je oplozenost vajec taky nic moc. Zadnej cervik tam neni, koukal jsem na ni asi pul hodky, uvidime az ji vyzkousi evik 63
no a ta potom jiste vse do detajlu napise a popise zkusenosti s lihnutim. Drzim palce v lihnuti, at vse dopadne na 1
.
Nemohu nic vyzkoušet, protože nemám násadová vejce
Asi přijedu už v sobotu, schovejte mi prosím nějaká
beginner
napsal(a):
Nemohu nic vyzkoušet, protože nemám násadová vejce
Asi přijedu už v sobotu, schovejte mi prosím nějaká
Vsak jsem Vam rikal, ze mohu pustit max australky, ty uz jsou na tom dost dobre,myslim oplozenost. Maransky zatim nee, ty cpu kazdy 3 den do lihne. A hlavne nechci nikomu prodat nas.vejce, nez je vyzkousim sam v lihni,mozno jeste tak vlasky koroptvi. A hlavne pisu vsem, ze vejce az od brezna a osobni odber
Záryby
napsal(a):
Vsak jsem Vam rikal, ze mohu pustit max australky, ty uz jsou na tom dost dobre,myslim oplozenost. Maransky zatim nee, ty cpu kazdy 3 den do lihne. A hlavne nechci nikomu prodat nas.vejce, nez je vyzkousim sam v lihni,mozno jeste tak vlasky koroptvi. A hlavne pisu vsem, ze vejce az od brezna a osobni odber
Zavolám Vám a děkuji
To jsem zvědavej jestli budete někdo lihnout podle navodu k líhni když hned po koupení vymýšlíte jak předělat čidlo a podobne nesmysly
Funkce tehle líhně je velice jednoduchá jak u staré Biosky, termostat je nastavený aby v urovni vajec byla spravná teplota, když jsou v kolíbce bude tam 37.8 jak má být, poslední 3 dny po přendání na síto které je níž bude teplota o 0.5 stupně nižší jak má být.
Voda se dolívá podle návodu, plochu hladiny mají spočítanou na optimalni vlhkost pro slepičí vejce, pokud není možnost zvýšit vlhkost ke konci líhnutí dolitím vody ještě někam a zvětšít tak plochu pro odpařování tak se musí vejce rosit, ale to je určitě taky v návodu popsáno.
Doporučil bych všem majitelům a zvláště majitelkám se pro první líhnutí držet striktně návodu a nevymýšlet posunovaní čidla, izolaci svetrem, předělávání větracích otvorů a podobné podivné nápady.
marvon
napsal(a):
To jsem zvědavej jestli budete někdo lihnout podle navodu k líhni když hned po koupení vymýšlíte jak předělat čidlo a podobne nesmysly
Funkce tehle líhně je velice jednoduchá jak u staré Biosky, termostat je nastavený aby v urovni vajec byla spravná teplota, když jsou v kolíbce bude tam 37.8 jak má být, poslední 3 dny po přendání na síto které je níž bude teplota o 0.5 stupně nižší jak má být.
Voda se dolívá podle návodu, plochu hladiny mají spočítanou na optimalni vlhkost pro slepičí vejce, pokud není možnost zvýšit vlhkost ke konci líhnutí dolitím vody ještě někam a zvětšít tak plochu pro odpařování tak se musí vejce rosit, ale to je určitě taky v návodu popsáno.
Doporučil bych všem majitelům a zvláště majitelkám se pro první líhnutí držet striktně návodu a nevymýšlet posunovaní čidla, izolaci svetrem, předělávání větracích otvorů a podobné podivné nápady.
Zdravím,
doufám, že zde nevyvolám nějakou ostrou diskusi, ale zkuste někdy Vy, zkušenější, zapomenout na své znalosti, vzít úplně novou líheň, kterou neznáte a pustit se do líhnutí podle návodu.
Já se návodu snažím držet
Umístila jsem líheň dle doporučení, dala pod líheň deku nebo jiný izolační materiál, zkontrolovala zda svítí led žárovka, zkontrolovala funkčnost ventilátoru.
Až budu mít vejce, tak je vložím na mřížku co nejrovnoměrněji a vložím zástrčku do zásuvky.
Vejce nebudu žádným způsobem mýt, utírat, odtučňovat, mazat.
Vejce budu uchovávat a inkubovat tak jak byla odebrána z hnízda, 24 hodin předem vejce umístím vzhůru nohama na plato při teplotě 15-16°C, nebudu vkládat do líhně různé druhy vajec ani nadměrné množství.
Inkubační teplota je nastavena od výrobce a nemůže být změněna uživatelem líhně.
Při nižší teplotě než 38°C +-1°C, budu počítat s tím, že kuřata mohou mít malformaci, debilitu nebo mi umřou.
Budu věnovat pozornost výpadkům energie, když vypadne energie, tak dám líheň ke kamnům, troubě..., při otáčení nebudu překračovat 10 min., budu denně naplňovat podložky vlažnou vodou.
Nebudu mít mastné prsty při otáčení, vejce vzhůru nohama otočím poprvé 3. den inkubace a skončím 3 dny před koncem inkubace, vejce otočím pohybem páčky dvakrát denně vlevo/vpravo, 4 vlevo nebo vpravo kolik je možno.
18. den vejce vyjmu a umístím na mřížku vnitřní nádržky, zajistím vysokou vlhkost naplněním obou podložek, nebudu si dělat starosti kvůli kondenzaci na horním víku.
Vejce budu kontrolovat každých 8 dnů ve tmě za pomoci žárovky nebo svíčky s částečným zastíněním rukou.
Kuřata která budu slyšet a nemohou rozbít skořápku- tak jim pečlivě naťuknu skořápku u zobáčku, pokud se nebudou moci vylíhnout do 10-15 hodin opatrně rozbiji vejce od zobáčku k tělu, kuřata nechám v líhni oschnout, vyhodím skořápky, protřídím kuřata a špatná odstraním...
Přísun vzduchu nebudu řešit, protože v návodu o tom nic není. Nebudu se zabývat tím, proč mi LCD ukazuje nějakou teplotu, která nemá nic společného s teplotou u vajec, protože to v návodu také není.
Tak to byl malý výňatek z návodu k líhni IO 103. Prostě v hodně případech nejde postupovat jen podle návodu. Je spousta ????
Protože už mám jedno líhnutí za sebou nechává mě návod v klidu, ale teplotu a přísun vzduchu bych ráda vyřešila ještě před vložením násadových vajec.
Co se napodruhé zdá snadné, tak napoprvé v nové líhni tomu tak většinou není.
Teplotu můžete řešit tak že v aspoň den zaplé líhni změříte kontrolním teploměrem teplotu v polovině vejce, pokud se pohybuje kolem správné hodnoty není důvod něco řešit.
"Líhně s přirozenou ventilací jsou zpravidla konstruovány jako stolové. To jsou ty „remosky - Biosky", různé doma dělané krabice se žárovkami... Nasazují se jednorázově. Vejce zůstávají v líhni po celou dobu líhnutí. Obracejí se ručně dvakrát denně. Nemají ventilátor, proudění vzduchu je samovolné. Používá se vyšší teplota (39,5 - 41 °C), na počátku líhnutí vyšší, ke konci se snižuje "
citace odněkud
Ta teplota nastavená a ukazovaná je z toho důvodu že je čidlo výš než vejce, topí z vchu a směrem k vejcím teplota klesá, v tomto typu líhní není v celém prostoru stejná teplota.
Je to prostě obdoba Biosky, proto se u ní nemůžete řídit radami o teplotách k líhním Rcom, Brinsea a podobným.
Tohle je systém Biosky, polystyrenové ukrajinské kvočky, rumunské 6-ti hrané Cleo a podobně, zkuste pročíst diskuze diskuze třeba se dozvíte víc.
https://www.ifauna.cz/drubez/forum/r/detail/638819/kdo-ma-tuto-lihen-quot-cleo-quot
https://www.ifauna.cz/drubez/forum/r/detail/643206/lihen-kvocka-ukrajina
Tolik k teplotě
Větrací otvory by mely být nahoře a dole nebo z boku nahoře a dole, jejich správnou velikost těžko nekdo posoudí, napadá mě jen srovnáním s ostatními. Pokud se bude snažit je zvětšovat můžete úplně změnit proudění vzduchu v líhni nebo se budou vejce moc ochlazovat a lihen nebude stačit dotápět.
Pokud máte možnost sehnat klidně nějakej mix od někoho ze dvorku opravdu nasaďte naplno líheň a zkuste jednu várku co to udělá, pak uvidíte jestli jsou potřeba nějaké úpravy.
Nebo měsíc počkejte na první výsledky, tuhle líheň koupilo více lidí a určitě se pochlubí nebo si postěžují.
Teď Vám nikdo víc neporadí protože do té akce se u nás neprodávala a nikdo ji nemá vyzkoušenou.
Spotřeba líhně je srovnatelná s ostatními líhněmi na 50 vajec, max.50 W
Tak já jsem nevydržela a líheň si dnes také přivezla, prostě jsem to riskla. Nikdy jsem nelíhla v líhni a proto se budu urputně držet návodu. Nebudu nic měnit a přenastavovat, spekulovat o velikosti vzduchového otvoru atd. Zkusím věřit tomu, že při výrobě vše otestovali a děj se vůle boží. Jediné, co udělám - a to také v návodu doporučují - trochu zaizoluji polystyrénem, dekou, ...... ještě nevím čím, protože teplota mi v noci padá na 15 - 16 stupňů a přes den mám do 20 stupňů. Přivezla jsem si i 20 násadových vajec (pár jich dám pod kvočnu), ale možná do líhně přidám ještě nějaké od mých kříženek, aby byla líheň plnější. Sama jsem zvědavá, co se bude dít.
venziva
napsal(a):
Tak já jsem nevydržela a líheň si dnes také přivezla, prostě jsem to riskla. Nikdy jsem nelíhla v líhni a proto se budu urputně držet návodu. Nebudu nic měnit a přenastavovat, spekulovat o velikosti vzduchového otvoru atd. Zkusím věřit tomu, že při výrobě vše otestovali a děj se vůle boží. Jediné, co udělám - a to také v návodu doporučují - trochu zaizoluji polystyrénem, dekou, ...... ještě nevím čím, protože teplota mi v noci padá na 15 - 16 stupňů a přes den mám do 20 stupňů. Přivezla jsem si i 20 násadových vajec (pár jich dám pod kvočnu), ale možná do líhně přidám ještě nějaké od mých kříženek, aby byla líheň plnější. Sama jsem zvědavá, co se bude dít.
Dejte pozor na tu deku,aby jste zárodky neudusila,ono totiž líhnutí v líhních vyžaduje dostatek výměny vzduchu,protože zárodek spotřebuje hodně vzduchu.A,co se týká teploty v místnosti-v noci je příliš malá,líhně jsou konstruovány na teplotu v místnosti od 20 do 22 stupňů a to se má dodržet.Pouze líheň položte na nějaký froté ručník nebo tu deku.Otvory musí zůstat volné.Také musíte dodržet ochlazování a vlhkost.
venziva
napsal(a):
Mám dotaz. Může stát líheň hned vedle televize nebo bude vejcím vadit její záření??? Mám možnost, ji mít ve výši cca 150 cm, kde máme již téměř o 2 stupně tepleji než u země. Ale je to hned vedle televize, která pořád hraje.
vyzařování nebude mít žádný vliv,,ALE????
jdi za hlasem svého vodiče a jelikož co po dobu inkubace a pak po vylíhnutí uslyší bude televize,tak pořád do dospělosti budou vyhledávat tento zvuk televize jenž budou považovat za kvočnu..Takže doporučuji pouštět jen romantiku a žádné válečné nebo akční a později jim koupit
rádio do odchovny!!
Teď jsem to trochu zlehčil,ale je to tak.
Někdo už psal,že když líhne perličky tak jim po celou dobu hraje vedle líhně rádio.Ono to je asi tak,že někdo dává perličky spolu s kuřaty do stejné odchovny,perličky jsou pak klidnější a lépe se přizpůsobí člověku,Tento líhňař měl k dispozici jen vylíhlé perličky bez kuřat tak krotkost a zvyk na lidský hlas udělal rádiem vedle líhně
cituji pana Jiřího Hladíka
Za hlasem svého vodiče.
Znáte je všichni kdo jezdíte autem.Bažanti a nejenom obecní.Na podzim se začnou objevovat u silnic a hlavně v oblastech,kde mají myslivecká sdružení dost peněz nebo u bažantnic jako je Konopiště či Židlochovice,kde se ve větším specializují na výrobu těchto živých terčů.
Znáte je všichni kdo jezdíte autem.Bažanti a nejenom obecní.Na podzim se začnou objevovat u silnic a hlavně v oblastech,kde mají myslivecká sdružení dost peněz nebo u bažantnic jako je Konopiště či Židlochovice,kde se ve větším specializují na výrobu těchto živých terčů. Proč se tihle uměle odchovaní ptáci v největší koncentraci vyskytují právě u silnic bylo chvilku záhadou. Rozřešení bylo velmi jednoduché a prosté. Mláďata nekrmivých ptáků přijímají hlas svého vodiče už při proklubání do vzduchové bubliny.V přírodě není čas na nějaké zbytečně zdlouhavé procesy.No a tito ptáci při proklubání do vzduchové bubliny a nebo možná už dříve zaslechli ventilátory v dolíhních. Jsou odsouzeni jít do své smrti za hlasem svého vodiče a tak proto jsou u silnic, kde je toho rámusu relativně nejvíce.
Je dobré počítat s tím, že i užitkoví hybridi, ať jsou to slepice,krůty,kachny nebo husy, jsou vybaveni touto schopností. A s kým si v prvních fázích života povídal ventilátor, ten do své smrti půjde za rámusem.
Autor: Jiří Hladík
Tak mám líheň zateplenou 3 cm molitanem. Otvory pro vzduch jsou volné. Teplota na displeji se pohybuje mezi 39,6-39,8. Jen se chci zeptat, jestli nevíte, k čemu jsou ty 3 čudlíčky pod displejem. V návodu jsem se o nich nedočetla. Zítra dám vajíčka, ale jen na zkoušku cca 14 hedvábniček a pak nějaká vejce od nosnic, protože brakelky, maranska a hempšírky zatím nenesou.. Líheň tedy nebudu mít plnou, ale asi jen půlku. No snad to nebude vadit.
venziva
napsal(a):
Tak mám líheň zateplenou 3 cm molitanem. Otvory pro vzduch jsou volné. Teplota na displeji se pohybuje mezi 39,6-39,8. Jen se chci zeptat, jestli nevíte, k čemu jsou ty 3 čudlíčky pod displejem. V návodu jsem se o nich nedočetla. Zítra dám vajíčka, ale jen na zkoušku cca 14 hedvábniček a pak nějaká vejce od nosnic, protože brakelky, maranska a hempšírky zatím nenesou.. Líheň tedy nebudu mít plnou, ale asi jen půlku. No snad to nebude vadit.
Zdravím, 3 čudlíky mají bohužel stejnou funkci, pouze přepnou displej, že ukazuje teplotu buď ve stupních Celsia nebo Fahrenheita. Držím palce ať se daří
beginner
napsal(a):
dorm< Takovou super odpověď jsem tady nečekala Líheň dám k televizi
Kuřata sice nebudou následně reagovat na nikoho z naší domácnosti, ale zabaví se vyhlížením, jestli už konečně nejde jejich vodič
Jen aby v dospělosti, až uslyší někde střílet, tam hned neběžely
Jen něco je z mé hlavy
Tady je odkaz na líhnutí od pana Hladíka
Škoda,že sem někdy nezavítá na IF..má moc dobré zkušenosti s líhnutím
http://www.chicken-xl.cz/kurata/index.php?action=show_category&id=12
zmetekkrtek
napsal(a):
špatná odpověď... celý to je totiž tamagoči
Je to celkem jednoduche, vyrabi i lihen s moznosti nastaveni teploty, takze dalsi 2 tlacitka jsou na nastaveni teploty, ale ne u tohoto modelu.
Nevyplati se vyrabet 2 druhy forem, ani ten plosnak vevnitr se nebude lisit.
marvon
napsal(a):
Je to celkem jednoduche, vyrabi i lihen s moznosti nastaveni teploty, takze dalsi 2 tlacitka jsou na nastaveni teploty, ale ne u tohoto modelu.
Nevyplati se vyrabet 2 druhy forem, ani ten plosnak vevnitr se nebude lisit.
Musíte nám kazit radost? Já už to 3 dny hraju, doufám, že se vydržím starat celých 21 dní
Tak jsem dala do líhně vajíčka.
Dneska, když jsem přišla z práce, manžel měl v líhni 3 teploměry a zkoumal a zkoumal. Líheň samozřejmě jela na prázdno a sucho a teplota létala jako divá nahoru a dolů, jak se jí zachtělo. Chvíli ji měl zakrytou, chvíli odkrytou,.... Nakonec jsme zjistili, že jsme ji pravděpodobně zaizolovali moc, odkryli jsme vrch, který byl pod dekou, nalili vodu a teplota se ustálila na 39,6 na displeji, ale uprostřed na kolébce bylo dle lékařského teploměru 37,9. Takže zatím mám zaizolováno jen z boku viz. foto. Další problém vyvstal, když jsem vložila do košíčků vejce a zkusila je páčkou otáčet. Najednou to vůbec nefungovalo. Tak jsem je zase vyndala a zase se zkoumalo......... nakonec jsem vyndala spodní mřížku, o kterou drhly prohnuté plné (těžké) košíčky. Nyní mám v líhni něco přes hodinu 28 vajíček. Teplota se ustálila na 39,2 a lékařský teploměr položený na vejcích ukazuje 38 stupňů (není to už moc?). Vlhkost je zatím 68%. Vodu mám nalitou uprostřed v nádržce A (je to ta menší prostřední). Líheň mám ve výšce zhruba 140 cm, teplota v místnosti v této výšce je 21stupňů. Tak snad je to všechno v pořádku - alespoň podle návodu. Jen teď nevím, jestli mám ráno otáčet nebo první 2 dny s vejci nehýbat?
Po 4 hodinách jsou všechny hodnoty stále stejné: vlhkost mezi 68-70%, teplota na displeji 39,2-39,4 a v líhni na vejcích 37,9 - 38. Přidala jsem do líhně ještě 2 vejce hedvábničky, protože pod mojí mini kvočnu hedvábničky se vešlo jen 5 hedvábničkových vajíček. Dala jsem jí jich 7 a dvě stále vykukovala a vůbec se nezahřála. Teď jich je v líhni 30. Všechny jsou na středu, celou řadu po obvodu (kolem dokola) mám volnou. Dnes přestávám hlídat hodnoty na líhni a jdu spát. V noci se v bytě trochu ochladí, tak uvidím ráno, jestli se vše udrží jak má.
úúúúž jsem to našel a okopčil
VYSOKÁ vlhkost je příčinou nedostatečného odpařovaní,vstřebávání bílků a plodových tekutin.
Allantois není ve stádiu vyklubání odumřelá,takže kuřata hynou buď vykrvácením z cév neodumřelé allanoidy,nebo zadušením,protože místo vdechnutí kyslíku ze vzduchové bubliny vdechnou nevstřebané tekutiny!!!Přeživší kuřata se líhnou vlhká a oslizlá,přidušená
NÍZKÁ vlhkost bývá příčinou značného vysychání nas.vajec,špatného využití minerálních látek ze skořápky pro tvorbu kostí,zasychání vaječné blány,vylíhlá kuřata jsou slabá nebo se vůbec neproklovou a jsou málo životná
Dobrý deň. Vážený diskutujúci,chcel by som iba povedať,že za 1000 kč nekúpite ani kvalitný termostat a nie dobrú liaheň.Ak sú tie hiahne z Rumunska a Polska tak kvalitné ako Dácie a Polské oplatky tak ďakujem.Ak chcem liahnúť tak aby som nebol sklamaný,musím si priplatiť. Hodne zdaru.M.H.
milan53
napsal(a):
Dobrý deň. Vážený diskutujúci,chcel by som iba povedať,že za 1000 kč nekúpite ani kvalitný termostat a nie dobrú liaheň.Ak sú tie hiahne z Rumunska a Polska tak kvalitné ako Dácie a Polské oplatky tak ďakujem.Ak chcem liahnúť tak aby som nebol sklamaný,musím si priplatiť. Hodne zdaru.M.H.
příteli žádná novinka,že to není Rcom,ale tady jde právě o tuhle líheň jak funguje doopravdy. Vaše Pivarči je dřevěná s manuálním termostatem a taky se to v ní líhne
milan53
napsal(a):
Rozhodli jsme se udělat dTest této levné líhně, líheň koupit a otestovat Výsledky z jedné líhně by byly zavádějící, proto se zúčastní více dobrovolníků
dorm
napsal(a):
hergot ženský koukejte to psát sem jak to pokračuje.. a hned se neurážejte
odpolko tu nebudu,jedu si hodit škrpálem (ples)
Nebojte, vše sem budu psát pro ty, kteří budou chtít. Případné narážky a vtípky mě neurazí. Akorát jsem Vám ráno odepisovala na Váš příspěvek asi 20 min. a pak se mi to vše smazalo. Už jsem neměla čas, proto jsem psala , že vše až odpoledne. Zrovna Vaše zkušenosti s líhnutím mě zajímají. Já nemá vůbec žádné a proto vše porovnávám s návodem.
dorm
napsal(a):
venziva:...vlhkost je vysoká to je dolíhňová lhkost, potřebujete do 55% ale počkejte den dva než se ohřejou (naakumulují) a ustálí teplota
teď někde ne nemoderce o vlhkosti psali
Já si to myslím také, ale v návodu je napsáno, že vlhkost by se měla držet na 60% a poslední dva dny na 75% u slepic a krůt. U kachen udávají 75% a pak 80-85%. Ale dám na Vaši radu, počkám do zítřka a pak se to budu snažit trochu stáhnout.
Večer nám teplota v bytě vyskočila na 24 stupňů, displej ukazoval, 39,6 a v líhni na vejcích bylo 38,4. Trochu jsem znervózněla, ale do rána teplota v bytě klesla na 17 stupňů, displej 38,9 a na vejcích na lékařském teploměru 37,9. Vlhkost 68%. Je to líheň, která je hodně závislá na teplotě okolního prostředí. Zkusím dodržet podmínky líhnutí podle návodu a uvidím. Zatím to jde docela samo, až na tu trochu vyšší vlhkost (ale i ta je téměř podle návodu).
Budu tady dál popisovat, jak se líhni „daří“ a případný nezdar určitě nebudu brát jako ostudu. Naopak, budu ráda, když tyto moje řádky pomohou těm, kdo s touto líhní teprve bude začínat líhnout Já toto líhnutí také beru jen jako zkušební a tomu odpovídá i složeni vajec, které jsem nasadila: 10 vajec od mých kříženek, letos opojímaných maranskou a brakelkou. Vždy jsem měla 100% oplozenost i 100% líhnivost, takže to je taková moje „kontrolní skupina“. Dále tam mám 5 vajec mojí pidi hedvábničky, o kterých si myslím, že nebudou oplozené, ale také se musím naučit při prosvěcování, jak vypadá neoplozené vejce a líheň jsem chtěla trochu naplnit. Dalších 15 vajíček opatruji jako oko v hlavě, to jsou hedvábničky, kvůli kterým to vše dělám a která se mi už bohužel nevešla pod mini kvočnu (ta dostala vajíčka zároveň s líhní). A dnes mi snesla první vajíčko další hedvábnička. Vím, že se to nemá, ale ještě teď šlo na zkoušku do líhně (zajímá mě oplozenost).
lupus4
napsal(a):
omlouvám se za OT
dotaz na Venzivu : Co kosáci?
Myslela jsem si, že budu moci s radostí napsat, že jsem kosy viděla, ale bohužel. Po zahradě se nám nějací pohybují, ale na dálku kroužky nevidím a oni většinou nečekají, až si dojdu pro dalekohled. Takže okroužkovaného kosa jsem jěště neviděla. Když nějakého vidím a nemá kroužek, pro útěchu si říkám, že je to zrovna ten, co kroužek neměl.
A pro ty, co něvědí o co jde, zde je odkaz na diskuzi, ve které jsem dokumentovala můj odchov kosích holátek:
https://www.ifauna.cz/drubez/nemodforum/r/detail/1307796/re-jak-vykrmit-ptaci-holatko
Dobrý den, mám také tuto líheň.Líheň jsem zapnul včera na 8 hodin na prázdno, dnes v 9 hodin ráno jsem do ní vložil vejce.
Světélko na displeji bliká a ukazuje se teplota od 37.9 až 38.1.Teplota v líhni na čtvrtině 36.4 a na zbývající části líhně 37.5-37.8. Myslím, že bude stačit, když budu měnit pozice umístění vajec při otáčením. Měřeno lékařským teploměrem na různých místech v líhni. Bohužel nemám vlhkoměr a vlhkost v líhni nemohu nijak změřit:( Vlhkost se ukazuje 75% to bylo v dopoledních hodinách.Nádržku A jsem naplnil po 3/4 to je 80 ml vody.
Jelikož se mi vlhkost nelíbila, část vody jsem ubral a nechal jsem tam 40ml.Nyní tam mám vlhkost 66%.
Teplota je 37.8-38.1.Nevím jestli bych neměl vodu ještě ubrat na 20 ml nebo nechat jak je,jestli se teplota a vlhkost ustálí.
Líheň mám stát v pokoji na fasádním polystyrenu,který se používá na zateplení,je vysoký 10 cm. Teplota v místnosti přes noc
a ve dne 20 a kolem 5 hodiny ranní je 19. Tato nižší teplota je asi tři hodiny. Zaizolovanou ji zatím nemám,ale přemýšlím jestli
to nemám udělat.Je v návodu napsáno že je to lepší, že se může zničit. Ještě by mě zajímalo, jak prosím doléváte vodu do nádržky, zdá se mi nepraktické při každém doléváním vody, vyndavat košíčky s vejci(mám strach abych zárodku tím přendaváním neublížil) Mám ještě líheň Brinsea a
je to úplně o něčem jiném. Děkuji za případné návrhy
venziva< Přečetla jsem celé vlákno jak vykrmit ptačí holátko...a krásná práce, fotky úplně super
Dnes jsem trochu cestovala a přivezla násadová vejce. Nechám je v klidu a zítra zapnu líhně.
Část půjde na lednici v předsíní do R-com 20Pro a část do IO103, kterou mám v pokoji vedle televize V pokoji máme cca 24°C, tak uvidím jestli budu muset dávat izolaci nebo ne.
U bernyho01 je teplota 36.4°C hodně nízká, takhle nízkou nikde nedoporučují ani ke konci inkubace. Berny01, budete s tím něco dělat? A co?
Zítra napíšu jaké jsou teploty v obou líhních. Mám úplně tmavá vejce Maransky, takže na nějaké brzké prosvěcování si mohu nechat zajít chuť.
beginner
napsal(a):
berny01< vodu asi budu dolévat tak, že nadzvednu jedno vajíčko
Teplotu jsem pravděpodobně vyřešil:)Místo 40 ml vlažné vody jsem do nádržky nalil jen 20 ml a od té doby se teplota na všech místech v líhni pohybuje od 37.5 - 37.8 Myslím si, že v líhni byla nízká teplota možná právě kvůli velkému množství vody Displej stále ukazuje jiné číselné hodnoty než jsou v líhni(asi továrně nastavené hodnoty). Jsem rád, že teplota v líhni je v pořádku. Uprostřed líhně jsem opatrně vyjmul 4 vajíčka z košíčků a nalil jsem tam pomocí injekční stříkačky s hadičkou 20 ml vody. Když vodu dolévám, tak jen prostrčím hadičku skrz mřížku, zbylou vodu vysaji a stejným způsobem tem naliji vodu novou a s jinými vajíčky nemusím manipulovat. Děkuji za Váš nápad
Myslím, že vlhkost nestáhnete jen tím, že uberete vodu, protože odpařovací plocha je stále stejná. Musíte tedy zmenšit odpařovací plochu (vložit malou misku s vodou ). Já to asi zkusím namočenými houbičkami na nádobí, které vložím do odpařovací nádobky a musím vysledovat, kolik jich tam dát.
Teplotu v líhni máte nízkou. Přečtěte si pozorně moje příspěvky, jak to mám s teplotou já. Při 19 stupních v místnosti již líheň bez zateplení dobře neprohřejete.
Dnes jsme měli doma po celý den 22 stupňů a musela jsem vrchní zateplující molitan sundat, v líhni bylo přes 38 stupňů. Poté se teplota uvnitř líhně opět ustálila na 37,9. Teploměr na displeji mi stále ukazuje 39,1. Je to nejspíš tím, že čidlo je blízko topného kabelu. Ale níže v polovině líhně je už teplota správná. Díky větráku není potřeba vejce přehazovat, teplota je všude stejná. Lékařským teploměrem celý den přeměřuji a už jsem klidná, když je na displeji 39,1, protože pak je na vejcích správná teplota. Jak je jiná teplota, tak zatepluji nebo odtepluji. Ale nemusím to dělat často, teplota se fakt drží, pokud se nezmění v bytě. Pokojový teploměr mám vedle líhně a stále ho sleduji.
Vodu jsem zatím nedolévala. Dala jsem jí včera a vlhkost je stále kole 67-68%. Až bude vlhkost klesat, začnu řešit doplnění vody. Ale asi to také vyřeším zvednutím vajíčka.
beginner
napsal(a):
venziva< Přečetla jsem celé vlákno jak vykrmit ptačí holátko...a krásná práce, fotky úplně super
Dnes jsem trochu cestovala a přivezla násadová vejce. Nechám je v klidu a zítra zapnu líhně.
Část půjde na lednici v předsíní do R-com 20Pro a část do IO103, kterou mám v pokoji vedle televize V pokoji máme cca 24°C, tak uvidím jestli budu muset dávat izolaci nebo ne.
U bernyho01 je teplota 36.4°C hodně nízká, takhle nízkou nikde nedoporučují ani ke konci inkubace. Berny01, budete s tím něco dělat? A co?
Zítra napíšu jaké jsou teploty v obou líhních. Mám úplně tmavá vejce Maransky, takže na nějaké brzké prosvěcování si mohu nechat zajít chuť.
Pokud máte doma ve výšce líhně 24 stupňů, pravděpodobně to poběží bez zateplení. Včera jsem při této teplotě musela sundat vrchní díl molitanu, v líhni bylo více než 38 stupňů, ale spodek jsem nechala molitanem zateplený. Líheň mi stojí na polystyrenu (viz. foto na začátku diskuze).
Dnes jsme na 5 hodin odjeli, v pokoji bylo po příjezdu 18 stupňů. Horní zateplení jsem měla uvolněné (při odjezdu bylo doma 21 stupňů) a po příjezdu bylo v líhni 37,7. Jsou to malé rozdíly a vejcím to určitě neuškodilo, ale píšu to proto, aby jste si uvědomili, že každá změna okolní teploty okamžitě ovlivní teplotu uvnitř líhně. Myslím, že když bude mít BERNY01 přes noc (nebo 3 hodiny) 19 stupňů klesne mu teplota uvnitř líhně určitě pod 37,5 a to je dost málo. Vnitřní teplota v líhni totiž na snížení teploty v okolí reaguje opravdu téměř hned.
Nevydržela jsem a obě líhně už běží Vajíčka jsem vezla opatrně a 9 hodin byly v klidu.
Líheň Rcom jsem nastavila na teplotu 37.5°C, otáčení o 120° každou hodinu a vlhkost 48%.
IO103-žádnou úpravu jsem nedělala, protože kabel od čidla je příliš krátký na to, aby šel spustit vedle větráku.
Molitan jsem nikde doma nenašla, tak jsem použila bublinkovou folii s antireflexní vrstvou.
Větší vejce jsem musela dát od kraje, když byla v úplně krajní řadě, při naklonění vypadávala.
S běžnou velikostí není problém.
Asi líheň je příčinou toho, že teď máme v pokoji teplotu 26°C. Dole v líhni je 37.6°C a nahoře u vajec 38.3°C.
Teplota se mi zdá slušná a i kdyby trochu kolísala, zdá se mi to v pohodě, ale líheň běží jen pár hodin a na jaké teplotě se ustálí, teprve uvidím.
Displej na líhni přeskakuje mezi 38.5-38.9°C.
Když byly v menší prohlubni dvě kapičky vody, vlhkost byla 55%-60% (v návodu je 60%).
Když jsem tam cmrndla asi 20 kapek, vyskočila vlhkost na stálých 72% . Zkusím tam později strčit jen nějaké menší víčko jak radí venziva.
Překvapil mě větrák. Když jsem zkoušela líheň naprázdno, tak se jen líně točil a teď běží asi jako větrák v počítači, takže dobrý.
Zatím, dobrou
fanda62
napsal(a):
Mám stejné zkušenosti,za 3 dny,ale pozor zakryla jsi si bublinkovou folii otvory pro ventilaci.Mě stáčí položit ručník jen na vrch líhně.
Nemá zakryté ventilační otvory. Ty jsou ze spodu červeného pruhu (viz fotografie).
Včera večer jsem měla stále vlhkost 68% a dnes ráno najednou 25%. Přes noc došla vopda a to jsem měla nádobku při zapínání líhně plnou. Takže vodu hlídat! Dolévá se opravdu špatně. Já zvedla prostřední vejce a lila. Vlhkost najednou byla 78%, protože jsem nakapala i do krajní nádobky. Dolévání vody budu muset vyřešit. Jinak pravda je, že velká vejce z pravého a lévého kraje vypadávala, také jsem je dala jinam. Také se mi vedle sebe nevešla 2 větší vejce (ne velká). Dřela o sebe. Musela jsem rovnat malé, velké, malé,......
Konečně jsem si udělala čas, a tak proběhlo další testování.
Při naklánění, má líska s vejci tendenci vracet se váhou vajec do vzpřímené polohy. Páčku jsem musela zapřít.
Měřila jsem teploty v obou líhních dvěma lékařskými digi teploměry a rychlejší z teploměrů jsem vyřadila.
Po otevření víka líhně, v líhni klesne teplota a po zavření, se topení snaží teplotu co nejrychleji dostat zpátky, takže víc topí. Měření teploty v téhle chvíli není moc přesné.
Rychlejší teploměr pípal po dvou minutách a zaznamenával vyšší teploty.
Druhý je pomalejší, pípá až po třech minutách a zaznamenává nižší teploty, ale asi by také potřeboval víc času.
Místo rychlého digitálního lékařského teploměru nastupuje do akce klasický rtuťový lékařský teploměr.
U líhně Rcom, která je nastavená na 37.5°C vím, že teplota kolísá cca o 0.0-0.3 °C směrem nahoru. Při měření, digi. teploměr naměřil v líhni 37.9°C a rtuťový klasik 37.8°C, ale je to stále v době, kdy se topení snaží dorovnat teplotu po krátkém otevření líhně.
IO103, teploměry mi naměřily uprostřed líhně na vejcích 37.3-37.4°C, na okraji líhně cca 38°C a to mám v místnosti 25°C a na líhni jednu vrstvu bublinky.
Displej na líhni kolísal 38.5-39.1°C.
Přidala jsem ještě jednu vrstvu bublinky s antireflexní vrstvou pod líheň, na bocích a na víko. Teď je bublinka všude ve dvou vrstvách.
Po přidání bublinky, uprostřed líhně na vejcích digi naměřil 38.2°C, rtuťový klasik 37.8°C
Na vejcích na kraji líhně naměřil digi 38.8°C a klasik 38.6°C.
To znamená, že u této líhně jsou kraje teplejší než střed. Větrák nad vejci s kruhovým topným kabelem nad větrákem, asi není to pravé ořechové.
Displej na líhni teď kolísá mezi 38.8-39.3°C.
Už se kolem toho motám skoro tři hodiny, udělala jsem pro izolaci líhně co jsem mohla a teplotu až do 18.dne nebudu řešit (možná )
Větrací otvory zakryté nejsou.
Vlhkost budu řešit později
Ta bublinková fólie přeci jen asi izoluje méně než molitan. Uvidíte, jak to bude vypadat po další izolační vrstvě.
Lísky s vajíčky se mi nevrací, zkuste páčku více zasunout, jestli to nepomůže.
Teplotu měřím jen rtuťovým lékařským teploměrem. Nechávám ho tam aspoň 10 minut. Ten ukáže vždy nejvyšší teplotu. Digitální je problematický - jak píšete. Více bych věřila tomu rtuťovému.
Já dnes - 2. den líhnutí - řeším vlhkost. Namočené houbičky se mi neosvědčily, voda z nich vytékala a odpařovací plocha se snad ještě zvětšila. Vlhkost jsem měla až 77%. Nyní jsem zkusila do nádržky přidat malé kamínky, které vykukují nad hladinu, čímž by se měla plocha odpařování také zmenšit, ale asi budu muset přidat po celém dnu, vlhkost je stále 67 %. Chtěla bych ji stáhnout na max. 60%.
Nižší vlhkost jsem měla, když jsem do nádržky nalila jen tolik vody, že byla do 3/4 plochy (líheň měla asi 2mm sklon). Pak se vlhkost držela na 54%, ale zase se bojím, že se voda rychle odpaří. Zítra už jdu do pracovního procesu a nebudu to moci hlídat. Tak co je lepší vyšší vlhkost nebo nižší s předpokladem, že než dorazím domů z práce, v nádobce už voda nebude. Kdo máte zkušenost, poraďte.
pokud je okraj teplejsi nez stred asi je izolace zbytecna ne? nemaji se okraje ochlazovat a proto je to tak jak to je? napadlo nekoho ze to muze normalne fungovat tak jak to vymysleli?
Jsem zvedavej az se za 3 tydny bude resit ze to nefunguje a lihen je smejd a bude se dal a dal upravovat
marvon
napsal(a):
pokud je okraj teplejsi nez stred asi je izolace zbytecna ne? nemaji se okraje ochlazovat a proto je to tak jak to je? napadlo nekoho ze to muze normalne fungovat tak jak to vymysleli?
Jsem zvedavej az se za 3 tydny bude resit ze to nefunguje a lihen je smejd a bude se dal a dal upravovat
Možná máte pravdu, ale v návodu radí zaizolovat, pokud nemáte teplotu v okolí mezi 20 - 25 stupni, pro které je postavená. Pokud jsem já neměla zaizolovanou, vůbec jsem ji nevytopila na správnou teplotu (mám doma chladněji). Takže ta izolace není náš výmysl, ale držení se návodu. S tím, že budu za 3 týdny řešit, že nefunguje počítám, opravdu se to může stát. Mám také obavy z těch malých direk pro přívod vzduchu, bůh ví, co to udělá. Ale možná jsou dostačující, nevím, proto to testuji. I proto zde řešíme všechny své postupy, aby se všeho špatného mohli vyvarovat další, co v ní budou líhnout. Doufám, že i oni se přidají a popíší své zkušenosti. Zatím tu jsme jen 3. Ale já budu ráda i za rady těch, co mají zkušenosti s líhnutím v jiných líhních.
marvon
napsal(a):
Vy jste si snad přečetl(a) jen tu jednu větu nebo myslíte, že teplota na vejcích 37.4°C a pod vejci nějakých 36.8°C, možná méně, je dostatečná pro inkubaci ?
Akce v Makru stále trvá, můžete se k testu přidat a líhnout podle svého
beginner
napsal(a):
venziva< Škoda, že nikdo nemáme vlhkoměr. Třeba displej ukazuje jinou vlhkost, než ve skutečnosti u vajec je.
To už mě také napadlo a koukám na té Vaší fotce, že se Vám také drží těch 67%. Mně se stále drží 39,2 a vlhkost 67%, ať dělám, co dělám (ani kamínky nepomohly), ale to ukazuje displej, teplota na vejcích je odpovídající 37,9 a vhkoměr by možná změřil také něco jiného. Vždyť v návodu je psáno 60% pro první fázi líhnutí, tak snad to mají otestované. Nejspíš to bude správně. Asi to prostě nechám. Zrovna když jsem fotila, skočila vlhkost na 66%, ale už je zase 67%. Kdepak je DORM, aby nám poradil? To jste se na tom plese snad utancoval, ne?
venziva
napsal(a):
Máte také stejné hodnoty jako my? Kdy jste vložil do líhně vejce? Podělte se o Vaše zkušenosti.
Mám stejné hodnoty jako vy,ale já to držím na nižší teplotě,na displeji se snažím držet 38,2 stupně a tím i nižší teplotu na vajíčkách,vlhkost mi ukazovala 70 procent,dnes se vypařila voda tak vlhkost klesla na 30 procent.Doplnil jsem jen 20ml a nyní mám vlhkost 55 procent.
Předpokládám,že výrobce nastavoval teplotu na 38 stupnů a -+1 je max. tolerance.Snažím se držet střed,jde o líhen s nuceným oběhem.v místnosti je 24 stupnů,líhen nemám zakrytou,když přes ní přehodím tílko tak teplota stoupne na 38,5 stupnů,dnes běží 3 den.
fanda62
napsal(a):
Mám stejné hodnoty jako vy,ale já to držím na nižší teplotě,na displeji se snažím držet 38,2 stupně a tím i nižší teplotu na vajíčkách,vlhkost mi ukazovala 70 procent,dnes se vypařila voda tak vlhkost klesla na 30 procent.Doplnil jsem jen 20ml a nyní mám vlhkost 55 procent.
Předpokládám,že výrobce nastavoval teplotu na 38 stupnů a -+1 je max. tolerance.Snažím se držet střed,jde o líhen s nuceným oběhem.v místnosti je 24 stupnů,líhen nemám zakrytou,když přes ní přehodím tílko tak teplota stoupne na 38,5 stupnů,dnes běží 3 den.
Pokud máte na displeji 38,2, jakou máte teplotu na vejcích? Nebude tam jen kolem 37 stupňů? V tom případě by mi to připadalo dost málo.
Takže jste nasazoval v pátek? Mělo by se Vám to líhnout o den dřív než mně, tak budu hrozně zvědavá, jak jste dopadl.
beginner
napsal(a):
venziva< Škoda, že nikdo nemáme vlhkoměr. Třeba displej ukazuje jinou vlhkost, než ve skutečnosti u vajec je.
jestli chcete,tak jeden zapujcim, predani Praha. Holky........ To jsem na Vas zvedav co vylihnete. To bude asi ficak a potom mozna zklamani
ale kdo to nevyzkousi ,tak nepozna. Tak at je aspon lihnuti na 50 %
Renda
Záryby
napsal(a):
jestli chcete,tak jeden zapujcim, predani Praha. Holky........ To jsem na Vas zvedav co vylihnete. To bude asi ficak a potom mozna zklamani
ale kdo to nevyzkousi ,tak nepozna. Tak at je aspon lihnuti na 50 %
Renda
Kéž by 50% Vlhkoměr bych si ráda půjčila, ale jsem opět až do příštího víkendu bez auta.
Já mám do Prahy 150 km, tak to u mě také nedopadne, ale jste strašně hodný. Zkusím se zítra poptat u sousedů. Ještě chci zkusit změřit spotřebu elektřiny. Měřák někde mám, snad ho najdu a pak dám vědět, jestli to sežere proudu víc než 380 Brinsea
Díky, že nám tak držíte palce, začíná mě to bavit čím dál víc. Můj manžel si klepe na čelo, tak snad to se mnou ty 3 týdny vydrží.
venziva
napsal(a):
Já mám do Prahy 150 km, tak to u mě také nedopadne, ale jste strašně hodný. Zkusím se zítra poptat u sousedů. Ještě chci zkusit změřit spotřebu elektřiny. Měřák někde mám, snad ho najdu a pak dám vědět, jestli to sežere proudu víc než 380 Brinsea
Díky, že nám tak držíte palce, začíná mě to bavit čím dál víc. Můj manžel si klepe na čelo, tak snad to se mnou ty 3 týdny vydrží.
Můj je v pohodě, ale asi dostal nějaký tik, očima pořád kouká nahoru a hlava se mu taky nějak třese.
beginner
napsal(a):
Vy jste si snad přečetl(a) jen tu jednu větu nebo myslíte, že teplota na vejcích 37.4°C a pod vejci nějakých 36.8°C, možná méně, je dostatečná pro inkubaci ?
Akce v Makru stále trvá, můžete se k testu přidat a líhnout podle svého
u techle lihni proste byva jina teplota pod a nad vejci, k testu nemam zajem se pridat, jelikoz se snazim rozfungovat mou stavbu lihne
teda ženský, buďte rády,že nelíhnete třeba želvy
u těch "nejrychlejších" to trvá cca 80 dní a jsou druhy, že i přes 23O dní
to by jste zešedivěly , ale zase se tam nekvrdlá s vejcema a noční pokles teplot je přímo žádoucí
za mne tedy - raději bych nasadil pod 5 živejch hedvábniček, než tohle, ale držím vám palce, aby to bylo vítězství ducha nad hmotou (rumunskou)
lupus4
napsal(a):
teda ženský, buďte rády,že nelíhnete třeba želvy
u těch "nejrychlejších" to trvá cca 80 dní a jsou druhy, že i přes 23O dní
to by jste zešedivěly , ale zase se tam nekvrdlá s vejcema a noční pokles teplot je přímo žádoucí
za mne tedy - raději bych nasadil pod 5 živejch hedvábniček, než tohle, ale držím vám palce, aby to bylo vítězství ducha nad hmotou (rumunskou)
Možná zešedivím už za těch 21 dní Ba ne, venku je ještě ošklivě a tohle testování je zajímavé
Líheň mám zapnutou den a půl:
ráno byla konečně po celé líhni stejná teplota 38.1°C
dnes už jsou vejce prohřátá a zdá se, že líheň běží jak má
sundala jsem jednu vrstvu izolace
budu se snažit u vajec držet teplotu 37.5-38°C
vodu dolévám do střední nádržky podle návodu
displej sice ukazuje vyšší vlhkost, než je napsána v návodu při naplnění střední nádržky, ale věřím, že u vajec je 60% jak píše výrobce
v návodu se píše otáčet vejce až od třetího dne,
v hodně článcích na netu z různých farem a líhní, píší naklánět hned od prvního dne alespoň 2x, později vícekrát,
takže já nakláním od prvního dne, už jenom z toho důvodu, že včera jsem měla nad vejci vyšší teplotu a pod vejci byla hodně nízká.
VELKÁ GRATULACE Fandovi62 k tak velké oplozenosti vajec
evik
Zdravím, tak já se také připojuji. Líheň jsme koupili v MAkru ve středu, ve čtvrtek zapojili, nechali běžet do pátku a nasadili vajíčka. Je to taková směska od hybridek ze dvorka, cca 20 ks jen na zkoušku. V baráku máme 21°C, líhnu poprvé, nemám žádné zkušenosti. Na líhnutí jsme měli loni kvočnu, byla perfektní. Bohužel jsme o ni v zimě přišli. Vzhledem ke svým zkušenostem nic neřeším a jedu přesně podle návodu. Pod líhní mám kobereček, vodu uprostřed, první tři dny jsem neotáčela, teď otočím, když si vzpomenu. Otáčení jde dobře, nic nedrhne. Na displeji mám teplotu mezi 38 - 38,5, jak kdy. Vlhkost se drží kolem 60%. Uvnitř jsem nic neměřila. Děj se vůle boží.
Koukám,že se řady rozrustají a docela se všem daří.. být Venziva tak si sešpendlím hřebíkama krabici s polystyrénu na celou líheň a dává jí na ní ,na dobu kdy má pod 20 stupňů .Na přívod vzduchu bych krabici dal na dva nebo čtyři kolíčky,aby byla výš.Navrchu udělat díru nebo dvě na odvod.Také nad displejem vyříznout okénko a přilepil kousek skla pro kontrolu. Nijak nehroďte teplotu na desetiny.Když budete mít kolerm vajec 37,6-38,5 nic se neděje.Otáčejte třeba i častěji jak se to šikne.Požádejte svého chlapa prostatika až bude v noci chodit
(žert) ať taky naklopí.
..jinak jsem se neutancoval v sobotu,ale byl jsem opijánkovaný a včera mě nebylo dobře
(nežral mě pes)
Tak to jsem ráda, že jste ožil. Já mám líheň v tom molitanu a jsem spokojená. Ve všední dny máme doma do 20 stupňů, takže jsem spokojená. Přes noc do rána je 17°C a v líhni se drží stále stejná teplota 37,9 - podle rtuťového lékařského teploměru. Ode dneška už nic neřeším, nechávám to běžet a jen dolévám vodu. Dávám jí méně a když klesne vlhkost na 52% přidávám cca 20ml vody. Pak vlhkost stoupne na těch 68% a během dne pomalu klesá, jak ubývá voda. Takže vlhkost se mi mění, ale to snad nebude takový problém. Ode dneška už nebudu nic řešit a měřit a nechám to běžet jak to běží. Budu jen kontrolovat hodnoty na dyspleji a za 3 týdny budu tahat kuřata Už teď přemýšlím, kam je dám, jestli se opravdu všechna vylíhnou.
Pár dalších zpráv...je to test...takže píši i nezdary:
dopoledne jsem sundala část izolace, teplota se mi zdála dobrá. Odpoledne jsem šla na několik hodin do garáže a když jsem se vrátila, na vejcích bylo podle lékařského teploměru 37°C a na digi 37.2°C, displej ukazoval něco okolo 38.1-38.4°C. To mě otrávilo, protože první dny jsou dost kritické a takové kolísání..nevím, nevím...rozhodně to není dobré.
Vrátila jsem na víko izolaci a teplotu srovnala. Teď jedu s půlkou izolace na víku a teplota na displeji si každých pár vteřin skáče mezi 38.6-39°C, odhaduji, že na vejcích bude o 1 stupeň méně.
Zakolísání způsobilo to, že mám kotel nastavený, aby přes den topil méně a kotel spíná jen občas. Když neběží pc, tak je kolísání teploty v pokoji znát.
Večer topím víc a také běží televize a pc.
Doufám, že ti moji malí prďolové, z té skořápky nakonec vylezou
Příště už jedině molitan
dorm
napsal(a):
Koukám,že se řady rozrustají a docela se všem daří.. být Venziva tak si sešpendlím hřebíkama krabici s polystyrénu na celou líheň a dává jí na ní ,na dobu kdy má pod 20 stupňů .Na přívod vzduchu bych krabici dal na dva nebo čtyři kolíčky,aby byla výš.Navrchu udělat díru nebo dvě na odvod.Také nad displejem vyříznout okénko a přilepil kousek skla pro kontrolu. Nijak nehroďte teplotu na desetiny.Když budete mít kolerm vajec 37,6-38,5 nic se neděje.Otáčejte třeba i častěji jak se to šikne.Požádejte svého chlapa prostatika až bude v noci chodit
(žert) ať taky naklopí.
..jinak jsem se neutancoval v sobotu,ale byl jsem opijánkovaný a včera mě nebylo dobře
(nežral mě pes)
Prosím o souhrné zápisy rad, zatím do notýsku, na konci je budu všechny potřebovat pro další líhnutí Dorm spinkal s opičkou
Taky budu....za 20 dní
beginner
napsal(a):
Prosím o souhrné zápisy rad, zatím do notýsku, na konci je budu všechny potřebovat pro další líhnutí Dorm spinkal s opičkou
Taky budu....za 20 dní
Já už si dnes raději sepsala, co jsem kdy s líhní prováděla. Za 20 dní budeme mít opičku všichni buď z radosti nebo ze smutku .
Nechala jsem se zblbnout Fandou62 a zkusila jsem po 3 dnech prosvítit, ikdyž mi bylo jasné, že nemohu nic vidět - a taky jsem neviděla. Akorát se mi podařilo rozbít jedno vejce hedvábničky, protože mi propadlo ruličkou od toaletního papíru na baterku. Naštěstí to bylo od mojí hevábničky, takže neoplozené. Pochutnala si kočka.
Jinak líheň hřeje beze změn, všechny hodnoty mám stále stejné, molitan nesundavám. Ale na rozdíl od Vás mám zateplené jen boky a nepřikrytý vršek - jak je to na první fotce tohoto vlákna.
Psala jsem, že teplota v líhni padá rychle dolů i při malém poklesu teploty. Budu držet palce, aby vše vyšlo.
venziva
napsal(a):
Já už si dnes raději sepsala, co jsem kdy s líhní prováděla. Za 20 dní budeme mít opičku všichni buď z radosti nebo ze smutku .
Nechala jsem se zblbnout Fandou62 a zkusila jsem po 3 dnech prosvítit, ikdyž mi bylo jasné, že nemohu nic vidět - a taky jsem neviděla. Akorát se mi podařilo rozbít jedno vejce hedvábničky, protože mi propadlo ruličkou od toaletního papíru na baterku. Naštěstí to bylo od mojí hevábničky, takže neoplozené. Pochutnala si kočka.
Jinak líheň hřeje beze změn, všechny hodnoty mám stále stejné, molitan nesundavám. Ale na rozdíl od Vás mám zateplené jen boky a nepřikrytý vršek - jak je to na první fotce tohoto vlákna.
Psala jsem, že teplota v líhni padá rychle dolů i při malém poklesu teploty. Budu držet palce, aby vše vyšlo.
Taky jsem u prvního líhnutí prosvěcovala brzy...a často...oblíbené bílé vajíčko Vlašky koroptví ...a jak se má holka čile k světu
, ale je lepší počkat, ne aby jste si ostatní z nás brali příklad
Za pár dní krátkodobé kolísání teploty vadit nebude...ale takhle v prvních dnech, mě to mrzí.
Musím někde najít odměrku a vlhkost řešit jako Fanda62, mám jí stále vysokou. V návodu píší, že má být na začátku vyšší, tak to zatím nechávám, ale za pár dnů jí musím stáhnout.
Zárodek začíná dýchat od 8. dne, co kdybychom provrtali otvory na víku v těch místech jak tam jsou naznačené? Přelepit se to dá vždycky.
pro VENZIVU-já tě rozhodně nezblbnul,jsi jen zvědavá ženská.Rozbité vajíčko radši nekomentuji.Když vemeš nenasazené vejce a prosvítíš ho tak celé svítí,oplozené po třech dnech má stín,který se pohybuje a má velikost průměru desetníku.Pohybuje se samozřejmě při naklápění vajíčka.
Jinak na dolévání vody používám injekční stříkačku,
PS za první věty se prosím neuraž,pokus o žert.
Taky jsem se nechala zblbnout a prosvítila 3 vejce. Zářily jak lampion. Víc jsem nenašla odvahu, na zklamání je ještě čas. Naštěstí mi nic neupadlo. Jinak líheň zatím jede, teplotu i vlhkost si drží. Uvidím příští týden, zatím topíme plynem, takže teplota doma je stálá. Za týden to vypneme a přejdeme zase na kachlovky. V těch se topí jen od odpoledne do noci, teplota víc kolísá. Uvidí se, jak se s tím líheň popere a jestli budu také muset vyrábět "čepičky".
javurka
napsal(a):
Taky jsem se nechala zblbnout a prosvítila 3 vejce. Zářily jak lampion. Víc jsem nenašla odvahu, na zklamání je ještě čas. Naštěstí mi nic neupadlo. Jinak líheň zatím jede, teplotu i vlhkost si drží. Uvidím příští týden, zatím topíme plynem, takže teplota doma je stálá. Za týden to vypneme a přejdeme zase na kachlovky. V těch se topí jen od odpoledne do noci, teplota víc kolísá. Uvidí se, jak se s tím líheň popere a jestli budu také muset vyrábět "čepičky".
Já nasadil právě snesené vejce,některá byla ještě teplá a bral jsem je zpod slepic.Jinak slepičky snáší ve zděném kurníku,který je zavřený a slepičky ven vůbec nepouštím,aby vejce nenamrzly nebo se nenachladily.Venku je stejně sníh,takže stejně nic nenahrabou a venku byla vždy jedna slípka nebo žádná.Přes den mohou do druhé místnosti. Teplota neklesne pod 6 stupnů.Držímpalce at je máte oplozené.
Píší další poznatky k líhni pro ty co uvažují o koupi nebo ji už koupili:
- Jako mínus této líhně vidím nastavení teploty od výrobce a nemožnost měnit ji uživatelem.
Pokud je teplota v líhni nedostatečná, dá se zvýšit jedině přidáním izolace.
- Čidla teploty a vlhkosti jsou umístěna nad větrákem na víku, tím pádem displej neukazuje teplotu a vlhkost, která je u vajec, ale tu, kterou naměřil nad větrákem
- Při prvním líhnutí, dost často v prvních dnech otevírám líheň, abych vůbec zjistila jaká je teplota na vejcích a porovnávám jí s displejem, abych při dalším líhnutí už věděla. To se mi tedy nelíbí, protože zrovna první 3 dny jsou pro zárodky dost kritické, ale rozhodně svoji várku kupovaných vajec nenechám, jen tak bez kontroly, na líhni rumunského výrobce, který napíše, že inkubační teplota je nejdůležitější parametr a nesmí být nižší než +38°C +-1°C, ale nezmíní se o tom, že displej neukazuje inkubační teplotu, ale dle mého názoru, vypínací teplotu, stejně jako např. u líhně Monoplast.
-Líheň má sice větrák, ale pouze jeden nahoře, a když máte na naklápěcím platě vejce, pod vejci je chladněji než nad vejci. Vajec mám v líhni méně než je kapacita líhně, tak jsem mezi nimi nechala místo pro lepší proudění vzduchu.
-Není dostatečně řešeno větrání. Dole jsou sice 4 dírky, ale jinak na celé líhni žádné další nejsou. Jen na víku jsou prolisy, pouze náznak otvorů. Líheň Monoplast má také takto dole dírky, ale ve víku má několik dalších, kdy 3 jsou otevřeny stále a dalších 6 se otevře 9-11den.
Už mám průběh narušený tím, že mi včera klesla teplota, a že jsem první dny často líheň otevírala a vlastně ještě občas otevírám, ale stejně bych ráda udělala maximum, aby se kuřata vylíhla. Pište prosím své zkušenosti, ať vychytáme mouchy už při prvním líhnutí
Dobry den tu kontrolu teploty bych resil digitanim teplomerem ktery ma venkovni cidlo ja jsem v okay elektro koupil za 200 korun i z vlhkomerem tak jsem vzal dva jeden mam ve vnitr lihne jako vlhkomer druhy mam venku a cidlo u vajec tim kontroluji teplotu bez otevirani jsou na tuzkovy baterie jdou uz rok na prosvetlovani pouzivam baterku s led diodama za40 kacek od vietnamcu prosviti i vejce araukan a nemusite je ani brat do ruky staci jenom prilozit na vajicko v lisce
Doufam ze jsem vam alespon trochu pomohl a drzim palce at vsechno vyjde a vylihne se plno kurat
11.11
napsal(a):
Dobry den tu kontrolu teploty bych resil digitanim teplomerem ktery ma venkovni cidlo ja jsem v okay elektro koupil za 200 korun i z vlhkomerem tak jsem vzal dva jeden mam ve vnitr lihne jako vlhkomer druhy mam venku a cidlo u vajec tim kontroluji teplotu bez otevirani jsou na tuzkovy baterie jdou uz rok na prosvetlovani pouzivam baterku s led diodama za40 kacek od vietnamcu prosviti i vejce araukan a nemusite je ani brat do ruky staci jenom prilozit na vajicko v lisce
Doufam ze jsem vam alespon trochu pomohl a drzim palce at vsechno vyjde a vylihne se plno kurat
Pane Bože, už začínám být sklerotická Teploměr s čidlem mám, jen jsem si na něj vůbec nevzpoměla
Díky moc 11.11
Tak jestli si myslíte, že něco změříte takovímto teploměrem tak si najděte nějaký technický list takového zařízení. +-1°C není pro tyto zařízení nic neobvyklého. Většina takovýchto teploměrů má za čidlo teploty termistor a jeho linearita je špatná.
Doporučuju nejdříve zkalibrovat podle nějakého přesného teploměru a to v rozsahu 37 až 38°C.
Asi jediný co doopravdy ukazuje digitálně skutečně co nejpřesnější teplotu jsou teploměry s PT100. Kde po kalibraci se dostanete na +- 0,1°C. i lepší.
Proto se pořád používají ty rtuťové nebo lihové teploměry. Jsou jednoduché, přesné a nejlacinější při vyšší přesnosti měření. A pokud se s nima něco stane je to hned vidět.
Vše co je digitální obsahuje hodně dílků a funkci - čidel, převodníků a pod. kde pouhým okem nic nevykoutáte a ani nevíte, že už 1/2 roku měříte blbě.
Největčí problém všech digi měřidel je, že ukazuji i dílečky (setiny, desetiny) na které to měřidlo vůbec není schopné měřit. A protože je to digitální tak se na to spoléhá hodně lidí.
Digitální měřidla musíte častěji kalibrovat tedy pokud chcete mít spolehnutí na to co měříte.
Viz. např. termostat na přiloženém fotu má Chybu měření teploty: ± 0,5 ℃ a přesto ukazuje přesvědčivě i desetiny stupně.
To jen pro informaci.
www.ahele.cz
U lihně s ventilátorem by měla být všude stejná v líhni bez nuceného oběhu vzduchu je rozdíl mezi vrchem vajíčka a spodní stranou i 4° ale tam zaleži kde líheň stojí vjaké teplotě vejce v ní leži na boku a zárodek je vždy nahoře když máte veliký rozdíl vteplotě asi bych líhnul jenom na tom platě a otáčel bohužel ručně zvednutim lísky nahoru si vychytejte teplotu asi bych přidal takovejch 38,5 na vršku vajíčka a teplotu dole bysem potom neřešil ja mam jednu líheň na žárovky postavenou v místmosti kde je 12° tam líhnu při vypínací teploté 39, 8 a dost úspěšně husy kachny kuřata všechno na stejnou teplotu měnim jenom vlhkost no teď už ji používám spíš jako dolíheň snáz tam udržim vlhkost a nemusim pucovat velkou líheň od chmýří
fanda62
napsal(a):
pro VENZIVU-já tě rozhodně nezblbnul,jsi jen zvědavá ženská.Rozbité vajíčko radši nekomentuji.Když vemeš nenasazené vejce a prosvítíš ho tak celé svítí,oplozené po třech dnech má stín,který se pohybuje a má velikost průměru desetníku.Pohybuje se samozřejmě při naklápění vajíčka.
Jinak na dolévání vody používám injekční stříkačku,
PS za první věty se prosím neuraž,pokus o žert.
Máš pravdu, jsem zvědavá ženská, ale kdybys to nepsal, tak bych to ani nezkoušela , tak jsem to na Tebe musela hodit (i JAVURKU si zblbnul a prosvěcovala po 3 dnech
..) Ale klidně napiš, že jsem blbá, když rozbiju vejce při prohlížení (zase máš pravdu). Kdybys věděl, jak jsem si dávala pozor, aby se to nestalo
, ale aspoň si ostatní dají pozor. Jo a k tomu prosvěcování, viděla jsem tmavší žloutek, který se ve vejci pohyboval, ale skvrnu desetníku ne. Další prosvícení bude v pátek po 7 dnech. Jsem zvědavá, kolik toho rozbiju.
Jinak nevím, jestli jsem také "nedolíhla". Večer jsem šla o půlnoci spát, vlhkoměr ukazoval 65%. vstávala jsem za 6 hodin!!! a na vlhkoměru bylo 34%. Doufám, že to tam nebylo dlouho a vejcím to neuškodilo. (Teď bych potřebovala uklidnit od zkušených líhňařů, že to vejcím opravdu neuškodilo). Do líhně už nezasahuji, jen nadzvedávám víko při dolévání vody (injekční stříkačkou). Ráno jsem dolila 25 ml a vlhkost nyní slezla na 56%. To znamená, že dochází voda a zase něco musím za chvíli přidat.
11.11
napsal(a):
U lihně s ventilátorem by měla být všude stejná v líhni bez nuceného oběhu vzduchu je rozdíl mezi vrchem vajíčka a spodní stranou i 4° ale tam zaleži kde líheň stojí vjaké teplotě vejce v ní leži na boku a zárodek je vždy nahoře když máte veliký rozdíl vteplotě asi bych líhnul jenom na tom platě a otáčel bohužel ručně zvednutim lísky nahoru si vychytejte teplotu asi bych přidal takovejch 38,5 na vršku vajíčka a teplotu dole bysem potom neřešil ja mam jednu líheň na žárovky postavenou v místmosti kde je 12° tam líhnu při vypínací teploté 39, 8 a dost úspěšně husy kachny kuřata všechno na stejnou teplotu měnim jenom vlhkost no teď už ji používám spíš jako dolíheň snáz tam udržim vlhkost a nemusim pucovat velkou líheň od chmýří
Děkuji za uvedené teplotyTo jsem si taky myslela, že bude po celé líhni stejná teplota, ale není
Líheň R-com má 3 ventilátory na 1/3 prostoru líhně IO103.
Než jsem kupovala R-com, přečetla jsem o líhních hodně článků a všude rozdělovali líhně jen s ventilátorem nebo bez. Teď vidím, že ještě záleží, kolik jich má. Určitě je ale lepší alespoň jeden než žádný.
Teplotu už mi drží, ale stejně by mě zajímalo na kolik může spadnout maximálně teplota pod vejci, třeba v noci, když neotáčím?
Bobcz má pravdu, můj digi teploměr s externím čidlem je vhodný tak do odchovny, ale na měření v líhni nemá. Mám ho ale už leta, určitě budou i nějaký lepší.
11.11
napsal(a):
to máme stejně 12 st.taky tak líhnem,ale ve velkých skříních.Když jsme měli v této místnosti biosku 60 tak to nešlo podle představ,ale to byl jen takový pokus,prostě to neutáhla bez zateplení..
Jinak mě dnes začala kvokat jedna z holek tak jsem pod ní nandal vajíčka kolegyň
http://www.youtube.com/watch?v=trGJ3MQ-VD8
.. jinak zapínáme skříně až ke konci února
Já tam skladuju i vejce to je mistnost jenom na lihnutí apod to se mám co já sleduji taky vedlejší vlákno ta vím o co se jedná jste machři Budu taky lihnout na konci února mám sice taky domadělanou líheň je to bedna z laboratorní sušky na obilí ale líhne dobře jenom nemám naklápění vajec tak jedu pěkně růčo zatim mě to vyhovuje vyndám si lísky ven a obraci přitom se vejce chladí líheň větrá když někomu řeknu že obraci ručné 350 vajec dvakrát za den ta si musí myslet že sem magor no vono asi jo hold každej blbnem nějak jinak někdo víc a někdo míň ale abych se vrátil k tý rumunský líhni Dorme nezdá se vám ta vlhkost vysoká já jedu na 50-55% a je to v cajku 65% je tak na vodní když jsem lihnul z nedostatku místa kuřata u vody ta mě jich spoustu chcíplo při klubání a byly zalepený co vy na to jako odborník
11.11
napsal(a):
Já tam skladuju i vejce to je mistnost jenom na lihnutí apod to se mám co já sleduji taky vedlejší vlákno ta vím o co se jedná jste machři Budu taky lihnout na konci února mám sice taky domadělanou líheň je to bedna z laboratorní sušky na obilí ale líhne dobře jenom nemám naklápění vajec tak jedu pěkně růčo zatim mě to vyhovuje vyndám si lísky ven a obraci přitom se vejce chladí líheň větrá když někomu řeknu že obraci ručné 350 vajec dvakrát za den ta si musí myslet že sem magor no vono asi jo hold každej blbnem nějak jinak někdo víc a někdo míň ale abych se vrátil k tý rumunský líhni Dorme nezdá se vám ta vlhkost vysoká já jedu na 50-55% a je to v cajku 65% je tak na vodní když jsem lihnul z nedostatku místa kuřata u vody ta mě jich spoustu chcíplo při klubání a byly zalepený co vy na to jako odborník
Ahoj Honzo, ano mate pravdu.Vlhkost je vysoká,ovšem další otázka je jestli ten vlhkoměr co vypadá jako tamagoči opravdu ukazuje pravdu.Myslím,že holky to moc prožívájí,příliž líheň otevírají a.t.d.
Já bych první líhnuti udělál přesně podle návodu,jako vzor,a pak bych vylepšoval,kombinoval....
Ty nevyklubané ,utopené kuřátka byly buď vysokou vlhkostí nebo malou ventilaci.
Ani jsem si neuvědomil,že odpovídam za Dorma,pardon.
Nejsme machři,to nás navnadil marysh a nás to začalo bavit a sem tam si vyměníme zkušenosti.Machři jsou ti co to od nich dědíme a hltáme jejich zkušenosti.
Hledáš a čteš vše o líhnutí a pak to spojíš s několika líhnutím a vyloučíš špatné věci a pamatuješ si jen to co se osvědčilo a zjistíš že to zase není takový těžký!
Obracení je fajn začít od piky ručně a až jednou něco do toho příjde neodkladného a bude tě hryzat svědomí,že jsi neobrátil vejce včas v líhni,budeš surfovat a hledat jak si to ulehčit.Já jsem takhle narazil na majo,kde to udělal servopohonem a spínačky: Dnes to mám na všech líhních(jinak majo má spoustu vychytávek kolem chovu)
https://www.ifauna.cz/drubez/forum/r/detail/702434/liahen
Když jsi zvládl líheň ze sušky, tak naklápění je už moucha.
K té vlhkosti
Pořád žiju v představě,že když je to napsáno v návodu,tak to mají vyzkoušeno a čidlo zaznamenává vlhkost u větráku nahoře,ale na vejcích bude 55%.
Nedovedu si představit,že by to mělo být jinak a líhnout na skutečnou vysokou vlhkost doporučenou výrobcem
Doufám,že tohle první líhnutí jak píšou holky a fanda jen zkušební ale i tak vše bude cajk a kuřata budou ok
.Na druhou stranu beru,že to není stolová,ale snuceným oběhem(větrák) a tam je vlhkost 50-55% a úplně jiná tabulka s teplotama a vlhkostí..No a bych to uzavřel tak si asi všichni počkáme za 18 dní na vysledek a bude po dohadech a doměnkách a necháme to osudu
Ještě bych chtěl říct líhňařům,nechte ty vejce aspoň první týden v klidu a prosvěcujte až 7-8 den,který už není při líhnutí tak kritický(další kritický je 15-17 den) a určitě tam i něco uvidíte.Je to také vhodné na doplnění další várky za neoplozená(nasazuje se v hobby pátek a sobota a to se také i líhne)
pls chyby a překlepy promiňte leží mě na břiše pes a já moc dobře přes něj nevidím
Budte pozdraven já se jim ani nedivím když si vzpomenu na svoji první líheň tak zaplať pán bůch že sem se neviděl po vychvalování od prodejce co je to za zázrak mi přišla bedna se dvěma žárovkama jednim mizernym teploměrem a to celý jenom za tři tisíce to sem musel mít hubu protáhlou jak jezevčík když se mi na poprní vylíhlo ze70 dobrejch vajec 7 kuřat tak sem už měl sekyru v ruce že to rozmlátim no pak sem se rači vožral a po vystřízlivění sem začal myslet a číst změnil sem termostat vyštudoval ve starejch knížkách teploty a jel na novo pak už to bylo dobrý ještě teď ji používám jako dolíheň nebo si vzpominám jak sem šteloval teplotu do dvou do rána a ve čtyry vstával do práce jo jo líhnutí to je radost já tomu řikám líhňařská horečka já na to byl sám holky maji výhodu že jim někdo poradí
marysh
napsal(a):
Ahoj Honzo, ano mate pravdu.Vlhkost je vysoká,ovšem další otázka je jestli ten vlhkoměr co vypadá jako tamagoči opravdu ukazuje pravdu.Myslím,že holky to moc prožívájí,příliž líheň otevírají a.t.d.
Já bych první líhnuti udělál přesně podle návodu,jako vzor,a pak bych vylepšoval,kombinoval....
teď o tom píšu a o tobě taky kamaráde
marysh
napsal(a):
Když já tu vlhkost nemohu stáhnout. Plocha nádržky je zakrytá do 3/4 a stejně mám vlhkost pořád kolem 67-68%. Voda v tomto množství vydrží půl dne, pak je odpařená. I při dolití 20ml do prázdné misky to vyskočilo na 67%. Takové malé množství vody opravdu nezakryje celé dno nádržky na vodu. Tak co byste dělali, chlapi, vy?
venziva
napsal(a):
Když já tu vlhkost nemohu stáhnout. Plocha nádržky je zakrytá do 3/4 a stejně mám vlhkost pořád kolem 67-68%. Voda v tomto množství vydrží půl dne, pak je odpařená. I při dolití 20ml do prázdné misky to vyskočilo na 67%. Takové malé množství vody opravdu nezakryje celé dno nádržky na vodu. Tak co byste dělali, chlapi, vy?
nechte to být
venziva
napsal(a):
Bojím se to tady napsat, abych Vás nenavnadil na nějaké předělavky,vrtání,.....myslím si (opravdu jenom si to myslim) - slabá ventilace.Pokud jsou dírky ve spodni části pro přivod vzduchu tak by měly být i v horní časti pro odvod. Tohle plati u stolních líhni ale ta Vaše je s nuceným oběhem vzduchu tak nevím,nevím...
marysh
napsal(a):
Bojím se to tady napsat, abych Vás nenavnadil na nějaké předělavky,vrtání,.....myslím si (opravdu jenom si to myslim) - slabá ventilace.Pokud jsou dírky ve spodni části pro přivod vzduchu tak by měly být i v horní časti pro odvod. Tohle plati u stolních líhni ale ta Vaše je s nuceným oběhem vzduchu tak nevím,nevím...
Já už je tam mám Pár minut, ani víko jsem nesundavala. Není to tak hezké jako vrtačkou, ale až skončím, trochu to opravím
Zatím dvě, devátý den udělám další.
Chlapi, nebojte se tady psát...cokoliv
Já do dírek zatím nejdu, je to zkušební líhnutí, tak to nechám tak, jak to udělal výrobce. Aspoň budeme moci zase porovnávat. Sice těch 15 hedvábniček o které bych přišla by mě mrzelo, ale doufám, že těch 5 pod kvočnou se vylíhne a tak bude aspoň nějaká radost. Jinak opravdu pište všechny názory. Někdo to zkusí, jiný ne. Porovnání je také důležité. Vlhkost tedy nebudu už řešit, stejně nejde stáhnout..
javurka
napsal(a):
Já mám snad jinou líheň, nebo co. Mám vodu v prostřední nádržce až po okraj a vlhkost se mi pohybuje mezi 58 - 62 %. Aspoň dle tamagoči. Teplotu mám pořád kolem 38°C. Což je možná málo, ale neřeším, držím se návodu. Jak je to s chlazením, to jsem v návodu nějak nenašla, jak to řešíte?
Jak je to možnééé Tak to bude teplotou, menší teplota-menší vlhkost
U nás:
pokoj: 25°C
líheň na bocích a pod-bublinková folie s antireflexní vrstvou
tamagoči- teplota skáče mezi 38,6-39°C, vlhkost 68%
pod vejci (lékařský teploměr) 37,2°C na vejcích 38°C
Když klesne teplota v pokoji, přidávám bublinku na víko.
Kdyby ta líheň tak nekolísala a teplota nepadala dolů, pojedu bez izolace, ale nechce se mi inkubovat moje krásná hnědá vajíčka při 36,5°C pod vejci a cca 37,5°C nad vejci. Zůstávám u zateplení Co si myslí zkušenější, chyba nebo dělám dobře????
Mám téměř ideální podmínky v pokoji 23-26°C a stejně mám pocit, že bez zateplení je u vajec nízká teplota.
Vlhkost v líhni ovlivňuje teplota a plocha vodní hladiny (nikoli objem vody)
Tahle líheň nemá nucený oběh vzduchu ve smyslu že je všude stejná teplota, ten větrák je tam jen proto aby se srovnaly teploty ve středu a na kraji líhně, nikoliv nad vejcem a pod vejcem.
Opravdu doporučuji přečíst všechny vlákna o líhni Cleo a té ukrajinské, je to to samé.
Pokud nejsou ve vrchní části větrací otvory bude to problém, může to být i důvod vysoké vlhkosti.
Množství vody (tedy podle mne) vlhkost ovlivňovat bude. Je to tím, že pokud bude větší množství tak se pomaleji dostane na odpovídající teplotu a později se začne odpařovat.
To také může byt příčinou toho, že pisatel co si stěžoval, že má vysokou vlhkost psal i o tom, že má v nádobce málo vody.
Zaroveň druhý pisatel co měl vlhkost správnou psal, že nádobku plní po okraj.
Doporučuji vyzkoušet naplnit nádobku.
Další věc je to zda je v líhni skutečně 55 nebo 65%.
Přesnost vlhkoměrů je proti teploměrům ještě daleko horší.
+-5% je dobrý vlhkoměr.
Doporučuji v hodinářství zakoupit laciný vlhkomě. Někdy ho mají i v akvaristice.
Cena je už od 90Kč.
Dá se položit přímo v vajčkům a uvidíte co tam zhruba máte.
Rozdíl +- 5% bych vůbec neřešil.
bobcz
napsal(a):
Množství vody (tedy podle mne) vlhkost ovlivňovat bude. Je to tím, že pokud bude větší množství tak se pomaleji dostane na odpovídající teplotu a později se začne odpařovat.
To také může byt příčinou toho, že pisatel co si stěžoval, že má vysokou vlhkost psal i o tom, že má v nádobce málo vody.
+-5% je dobrý vlhkoměr.
Doporučuji v hodinářství zakoupit laciný vlhkomě. Někdy ho mají i v akvaristice.
Cena je už od 90Kč.
Když jsem dolila plnou střední misku (dle návodu) , vlhkost byla 80% a opravdu, když jsem pootevřela líheň, vlhkost z ní dýchala. Nyní nalévám menší množství a vlhkost je cca 67% (podle displeje) . Objednala jsem vlhkoměr dle vašeho doporučení.
Naměřené hodnoty sem pak napíšu
Je to opravdu jako Cleo líheň, vlastně všechny tyhle líhně jsou na jedno brďo a za tu cenu nemůžeme čekat, že budou osazeny nějakým super měřicím zařízením. U téhle vidím výhodu v tom, že je kulatá, tudíž rozložení teploty bude asi lepší než v hranaté.
Někteří Cleo chválí, tak doufám, že ve finále, alespoň někteří, budou slavit úspěch
A při dalším líhnutí už všichni
bobcz
napsal(a):
+-5% je dobrý vlhkoměr.
Cena je už od 90Kč.
Množství vody a její teplota neovlivnuje vlhkost,protože voda se ohřeje relativmě rychle. Vlhkost ovlivní hlavně velikost plochy vody,když dolévám jen 20ml ,nezaplním celé dno-pak je menší plocha a nižžší vlhkost. Co se mi ale stalo,byl jsem líný dojít pro stříkačku a vodu jsem doléval odhadem z hrníčku,samozřejmě jsem ji nalil víc a vlhkost mi stoupla na 72 procent a držela.Ted jsem šel chladit vajíčka a schválně jsem je dal ven a zvedl jsem i rošt,který je na dně líhně a zjistil jsem,že když jsem doléval vodu,tak mi po roštu část vody přetekla i do vnější nádržky,proto mi stoupla i vlhkost,zvětšila se odpařovací plocha,.Vodu jsem vylil,dal jsem znova vodu jen do PROSTREDNI NADRZKY,a jen tolik,aby zalila DNO asi z poloviny.Vlhkost to nyní ukazuje 58 procent. Doporučuji aby jste si zkontrolovali jak máte vodu rozlitou.
fanda62
napsal(a):
Množství vody a její teplota neovlivnuje vlhkost,protože voda se ohřeje relativmě rychle. Vlhkost ovlivní hlavně velikost plochy vody,když dolévám jen 20ml ,nezaplním celé dno-pak je menší plocha a nižžší vlhkost. Co se mi ale stalo,byl jsem líný dojít pro stříkačku a vodu jsem doléval odhadem z hrníčku,samozřejmě jsem ji nalil víc a vlhkost mi stoupla na 72 procent a držela.Ted jsem šel chladit vajíčka a schválně jsem je dal ven a zvedl jsem i rošt,který je na dně líhně a zjistil jsem,že když jsem doléval vodu,tak mi po roštu část vody přetekla i do vnější nádržky,proto mi stoupla i vlhkost,zvětšila se odpařovací plocha,.Vodu jsem vylil,dal jsem znova vodu jen do PROSTREDNI NADRZKY,a jen tolik,aby zalila DNO asi z poloviny.Vlhkost to nyní ukazuje 58 procent. Doporučuji aby jste si zkontrolovali jak máte vodu rozlitou.
Jo, jo, to jsem dělala. Vždy při dolévání jsem sundala i vejce, abych věděla, kolik tam je vody. Přesto, že nebyla zakrytá celá plocha nádržky, byla vlhkost 67%. Pak jsem dala ještě méně a pořád to bylo stejné. Už jsem to přestala řešit a dnes přijdu domů a vlhkost je 55%. Myslela jsem, že dochází voda, ale na hladině nádržky plavaly 3 kousky bublinkové fólie a podstatnou část hladiny zakrývaly. To moje drahá polovička, která dělá, že se jí líhnutí netýká, ale když odjedu, nechci raději ani domýšlet. Tak večer písnu, jestli to pomohlo.
Jinak spotřeba el. energie: za 16 hod. 30 min. ...........0,47 KWh.Když to sleduji, tak se každých 20 sekund zapne topení asi na 2 s (tedy 3x za minutu cca 120W). Když neběží topení, bere to mezi 13W až 16W, což mě mile překvapilo, není to vůbec velká spotřeba a já třetinu dne ještě jedu na noční proud.
Udělala jsem krátkou kontrolu baterkou, zda se někde neleskne voda. Mám tence pokryté dno malé nádržky. Když líheň pootevřu, žádná vlhkost na mě nevane, displej ukazuje 60-62%. Ustálila se po třech dnech.
Jakmile někdo změří vlhkost ve výšce vajec a porovná s displejem, bude nejistota, jestli máme správnou vlhkost, vyřešená
Čidlo vlhkosti je až nad větrákem... všechna čidla jsou umístěna dost nesmyslně a s hodnotami u vajec nemají nic společného
Mě až dnes docvaklo, že vlastně líheň IO 103 je konstruovaná jako líheň IO-1P-TE od VDK elekronika, v obou se nedá teplota elektronicky regulovat, reguluje se pouze umístěním nebo zateplením.
Akorát, že ti blbci rumunský napíšou do návodu, že "inkubační" teplota je 37-39°C, zatímco VDK píše správně, že "vnitřní" teplota v líhni je 37-39°C v závislosti na teplotě okolí a izolaci. To slovo "inkubační" může začátečníky zmást.
A hlavně....ani v našem návodu, ani u VDK...možná ani u dalších levných líhní... ŽÁDNÝ údaj, při jaké teplotě inkubovat slepičí, husí atd. vejce, NENÍ
Proto je to tady na diskuzi stálé kolečko dotazů od začátečníků, kteří dostávají odpověď, která jim vůbec nepomůže "řiďte se podle návodu"...a stále dokola.
Začátečník si musí zjistit nebo se zeptat tady zkušenějších, jaká je teplota pro inkubaci slepičích, husích....vajec a pak, pokud nemá na líhni elektronickou regulaci teploty, umístěním líhně, zateplením atd. tu inkubační teplotu v líhni docílit.
Takže moc prosím zkušenější o odpověď, JAKOU TEPLOTU POTŘEBUJE SLEPIČÍ VEJCE, aby se mi vyklubalo kuře ?
Ten předchozí příspěvek jsem napsala pro ty, co líheň jen někam postavili a teplotu uvnitř neřešili. Mrzelo by mě, kdyby se jim, jenom kvůli blbýmu návodu, nic nevylíhlo.
Snažím se od začátku držet teplotu u vajec 37,3-38°C, ale tahle líheň kolísá. Hlavně v prvních dnech mi to dost vadí.
Prosím zkušenější o názor, mám dobrou teplotu u vajec nebo ne?
beginner
napsal(a):
Já vím, že údajů o teplotě je na netu dost, ale doufala jsem, že někdo vysvětlí začátečníkovi nejnižší a nejvyšší inkubační teplotu, tak hezky jako tuhle někdo vysvětloval křížení slepic
Tak nic, asi všichni zkušení líhňaři už jedou automatiku 37.5 (pokus o žert)
každá líheň je jinak spřažená s teplotou a vlhkostí ale v jednom dokumentu který jsem vám poslal na mejl se píše toto:
Teplota v líhních musí zohledňovat energenické procesy probíhající
v násadových vejcích. Byly sledovány například úbytky energie v násadových vejcích
v období inkubace a zjistilo se, že u slepic mělo násadové vejce před nasazením do
líhně
energenickou hodnotu 430 kJ, v průběhu inkubace se spotřebovalo přibližně
30 %
energie. K zvýšenému uvolňování energie dochází zejména ke konci líhnutí, což souvisí
se zvýšenými metabolickými procesy v embryu kuřete. Tuto skutečnost musí zohlednit
nižší teplota v dolíhních. Pro líhnutí kuřat je optimální teplota v rozmezí od 37,5 do
38,0 °C.
Je třeba mít na paměti, že vyšší teploty v první polovině
inkubace způsobují
vyšší embryonální mortalitu kuřat a degeneraci vylíhnutých mláďat (anatomické změny
žaludku, srdce, případně
jater). Jestliže je teplota příliš vysoká v druhé polovině
inkubace dochází k rychlejšímu klubání kuřat, ale v konečném důsledku celý proces
líhnutí trvá déle. Při přehřátí líhně v tomto období se pomaleji vstřebává žloutek ze
žloutkového vaku, po vylíhnutí kuřat z násadových vajec zůstává vnitřní stěna skořápky
zakrvavená. Příliš nízká teplota při líhnutí kuřat způsobuje prodloužení procesu líhnutí i
zvýšenou embryonální mortalitu. Vlivem nižší teploty dochází k horšímu vstřebávání
bílku, přičemž se kuřata líhnou mokrá, náchylná na různé onemocnění. Z pokusů
vyplývá, že letální teplota při líhnutí kuřat je v rozmezí 41 – 42 °C
beginner
napsal(a):
javurka< Změř prosím alespoň jednou teplotu na vejcích, ať víme, když displej ukazuje 38, kolik je u vajec
Tak jsem dneska měřila. Přišla jsem domů, tamagoči ukazoval 38,1°C a jen 53%. Prostřední nádržka byla plná jen do půlky. Než jsem dolila vodu, rychle jsme tam šoupla lékařský teploměr. Naměřil 37,9, zkusila jsem ho přendat na jiné místo, ale sesunulo se mi při tom víko a asi se vevnitř trošku ochladilo, druhé měření bylo 36,9°C. Dolila jsem vodu až po okraj prostřední nádržky, počkala cca 2 hodiny a zase tam šoupla škvírou teploměr. Naměřil 38,1 °C, na tamagoči bylo 38,3 a vlhkost stoupla na 60%. Mám tam jen 21 vajíček.
DORM: Tak vy si posíláte tajné dokumenty e-mailem.... Koukejte nám to sem také dát, ať se nám to také vylíhne.
Díky bublinkové fólii v nádržce na vodu mám asi vyřešen problém s vysokou vlhkostí. Nádobku mám plnou po okraj a vlhkost se celé odpoledne pohybuje mezi 57% až 59%. Vzhledem k tomu, že v návodu doporučují 60%, jsem spokojená a nechám to tak. Teplota na displeji (38,8 - 39,1) i na vejcích (37,9) je také neměnná. Do líhně zatím už nebudu nijak zasahovat.
Jen někdo ještě poraďte to ochlazování, jak se ptá výše JAVURKA. V návodu nic takového neřeší.
Spotřeba el. energie za 24 hodin provozu .......0,70 KWh. Vychází mně to na 2,70 Kč na den.
Nevím jak žere 380 Bios, ale já jsem s touto spotřebou velmi spokojená. Co na to říkáte?????
(manželova stále hrající televize sežere 12,- Kč za den a nic z toho není!!! - měřeno stejným měřičem).
K teplotě jsem něco vyštrachal chvilku to trvalo ale měl jsem trošku podesraný selata a tam de vo každou hodinu [ Za orientační teplotu se u slepic považuje 37,8-38 Odchyluje-li se teplota od uvedené orientační hodnoty dlouhodobě může to mít za následek nižší počet vylíhnutých kuřat.Průměrná odchylka o 0,2° ještě líhnutí neovlivní.Při poklesu teploty o 1° se líhnutí opozdí a kuřata nemají dostatečnou vitalitu.Poklesne-li teplota o 2° pokračuje vývoj pomalu a líhnutí je zhoršené.Vyšší teplota má v druhé polovině lihnutí horší následky a je škodlivější než nízká teplota.Mírně zvýšené teploty urychlují termín líhnutí] Nic lepšího co by se dalo aplikovat na tu rumunskou líheň jsem nenašel snad to bude stačit
11.11
napsal(a):
K teplotě jsem něco vyštrachal chvilku to trvalo ale měl jsem trošku podesraný selata a tam de vo každou hodinu [ Za orientační teplotu se u slepic považuje 37,8-38 Odchyluje-li se teplota od uvedené orientační hodnoty dlouhodobě může to mít za následek nižší počet vylíhnutých kuřat.Průměrná odchylka o 0,2° ještě líhnutí neovlivní.Při poklesu teploty o 1° se líhnutí opozdí a kuřata nemají dostatečnou vitalitu.Poklesne-li teplota o 2° pokračuje vývoj pomalu a líhnutí je zhoršené.Vyšší teplota má v druhé polovině lihnutí horší následky a je škodlivější než nízká teplota.Mírně zvýšené teploty urychlují termín líhnutí] Nic lepšího co by se dalo aplikovat na tu rumunskou líheň jsem nenašel snad to bude stačit
Jste hodný, že i přesto, že máte starosti, jste si udělal na nás čas. Určitě doporučená teplota pomůže i ostatním někdy později. Moc děkuji
Tohle jsem líhla minule. Vyšlechtil to renonous a jmenuje se to okrasná Maranska
Necelé 3 měsíce stará
Dneska líhnu 7. den, tak jsem zkoušela prosvítit. Moc slavně to nedopadlo. Z 25 hedvábniček to vypadá na 10 oplozených, znichž si u jednoho nejsem zcela jistá. ze zbytku směsky to vypadá na 9 oplodněných. Takže to vypadá na 19 (možná 18) oplodněných. Ta čistá zářila, ta ostatní měla do poloviny tmavý stín. Krvavého pavoučka jsem neviděla - možná jsem v prosvěcování nezkušená, možná to bylo baterkou a nebo je to všechno špatné, nevím.
Jinak u mě vše beze změn.
venziva
napsal(a):
Dneska líhnu 7. den, tak jsem zkoušela prosvítit. Moc slavně to nedopadlo. Z 25 hedvábniček to vypadá na 10 oplozených, znichž si u jednoho nejsem zcela jistá. ze zbytku směsky to vypadá na 9 oplodněných. Takže to vypadá na 19 (možná 18) oplodněných. Ta čistá zářila, ta ostatní měla do poloviny tmavý stín. Krvavého pavoučka jsem neviděla - možná jsem v prosvěcování nezkušená, možná to bylo baterkou a nebo je to všechno špatné, nevím.
Jinak u mě vše beze změn.
U prvního líhnutí jsem taky nic pořádně neviděla, snad ještě 10. den. Ten odkaz, jak mají vypadat oplozené vejce 8. den bylo to nejlepší co jsem na netu našla, ale myslím, že je to postprocesing a fotky jsou upravené tak, aby zárodek vynikl. Takže nebuďte zklamaná, ještě pár dnů a bude vidět lépe
javurka
napsal(a):
Prosím, prosím, zkušenější. Jak s tím chlazením? Od začátku, od 3. dne nebo ještě později? Ráno, večer, jak dlouho? Děkuji
Určitě později. Do 7. dne potřebují teplo, teprve až začnou růst, teplo vydávají. Chlazení není nutné, zvláště, když se líhne při teplotách kolem 37.5°C, ale jestli chcete chladit ( napodobit slepici, když odchází z hnízda) , u naší líhně IO103 stačí sundat krátce na pár minut víko, jednou maximálně 2x denně. Chladí se na teplotu očního víčka. Když třeba prosvěcujete, je to zároveň chlazení
beginner
napsal(a):
Určitě později. Do 7. dne potřebují teplo, teprve až začnou růst, teplo vydávají. Chlazení není nutné, zvláště, když se líhne při teplotách kolem 37.5°C, ale jestli chcete chladit ( napodobit slepici, když odchází z hnízda) , u naší líhně IO103 stačí sundat krátce na pár minut víko, jednou maximálně 2x denně. Chladí se na teplotu očního víčka. Když třeba prosvěcujete, je to zároveň chlazení
Ahojky holky,nechci vam moc radit ohledne chlazeni, ale ja nechladim vubec a to vzadne lihni, kterou mam a lihnivost je dost dobra. Teplotu bych asi nechal na vyrobci ale vlhkost bych drzel max do 60 % ,lihnete pouze blbe slepicky
normal je kolem 50 % .Zacatecnik zacina bejt profikem. ... beginner. ...
Renda
Záryby
napsal(a):
Ahojky holky,nechci vam moc radit ohledne chlazeni, ale ja nechladim vubec a to vzadne lihni, kterou mam a lihnivost je dost dobra. Teplotu bych asi nechal na vyrobci ale vlhkost bych drzel max do 60 % ,lihnete pouze blbe slepicky
Renda
Rendo děkuji, zrovna jsem přemýšlela nad tím, že ochlazovat nebudu, protože nějakých pár minut chlazení slepici nenapodobí, nemluvě o tom, že mi naopak líheň po otevření víka nebo vrácení vajec, může setrvačností, jak se bude snažit dorovnat teplotu, vejce přehřát na vyšší teplotu než měla před chlazením a já je chudáky vyčerpám a nic se mi nevylíhne Otužování zárodku by snad mělo význam, kdybych je po vylíhnutí podstrčila nějaké slepici, ale ne když je pak dám do odchovny 34°C a pak jim budu každý týden 2°C ubírat. Budu se držet rady Rendy a návodu, v kterém není o chlazení ani slovo
No právě proto se ptám. Když jsem loni měla kvočnu, tak ta seděla jak přibitá a slezla jednou za 3-4 dny. Tady na fauně jsem někde našla nějakou tabulku, že chladit od 3. dne 2x denně á 5 min. Ale to bylo nějaké universální doporučení, každá líheň to má předpokádám jinak. Ach jo, to je složitý, zlatá kvočna.
Záryby
napsal(a):
Renda
taky nechladím,teplotu držím 38,5 - 39,2 a v pohodě
Dneska je to 8. den, v návodu píší prosvítit, tak jsem tak učinila. 2 vajíčka zářila jak lampion, tak jsem je rozbila a obě byla neoplodněná. A teď ten zbytek: žilky jsem viděla jen u dvou + tam byla taková tmavá kulička. Některá se mi nepodařila prosvítit téměř vůbec, světlo prostupovalo jen po okrajích, v některých bylo tak do půlky tmavé cosi a v některých byl jen malý tmavý flek. Co si o tom mám myslet? Koukala jsem se tady po nějakých fotkách a našla jsem jen jedny. Mají tam fotku 5. den - jsou vidět žilky. A pak fotka 6. den - žilky už vidět nejsou, ale je tam z poloviny ta tmavá hmota, co jsem u některých svých taky viděla.
ta tmavá hmota do poloviny je už krevní oběh kolem žloutku,to je v pořádku,poznám to už 5 den spolehlivě a ta tečka je prosím oko to se tvoří nejdřív u zárodku je velmi velké asi nejsložitější orgán.Pokud se ta tmavá hmota bude podle otáčení přelévat tak je to mrtvé.Musí držet Pokud bude světlé vejce a kolem kroužek z žilek je to taky mrtvé....
javurka
napsal(a):
Dneska je to 8. den, v návodu píší prosvítit, tak jsem tak učinila. 2 vajíčka zářila jak lampion, tak jsem je rozbila a obě byla neoplodněná. A teď ten zbytek: žilky jsem viděla jen u dvou + tam byla taková tmavá kulička. Některá se mi nepodařila prosvítit téměř vůbec, světlo prostupovalo jen po okrajích, v některých bylo tak do půlky tmavé cosi a v některých byl jen malý tmavý flek. Co si o tom mám myslet? Koukala jsem se tady po nějakých fotkách a našla jsem jen jedny. Mají tam fotku 5. den - jsou vidět žilky. A pak fotka 6. den - žilky už vidět nejsou, ale je tam z poloviny ta tmavá hmota, co jsem u některých svých taky viděla.
To vypadá nadějně, ale chce to počkat a prosvítit až tak 10.-11. den. U hnědých vajec ty žilky moc vidět nejsou.
Tady jsem všechny rady smrskla do jednoho článku:
http://www.evik6363.wz.cz/lihnuti%20kurat.html
Tak holky nafotil jsem Vam vejce 5ty den v lihni, jak ma vypadat oplozene vejce
Záryby
napsal(a):
Tak holky nafotil jsem Vam vejce 5ty den v lihni, jak ma vypadat oplozene vejce
Hhhhhmmmmm Nevydržela jsem a vlezla do líhně a......já vidím toto...asi mám slabou baterku
javurka
napsal(a):
Takhle jsem na tom byla já včera, než jsem vzala silnější baterku. Všechna vejce měla do půlky "tmavé cosi" a žádné žilky. Pak jsem vzala silnější baterku (jen lépe nabitou) a žilky byly krásně vidět. Špatně se prosvicují tmavá vejce, tak jestli to není tím, že jste některá neprosvítila.
Jinak můj nový poznatek. Z líhně jsem vyndala 11 čistých vajíček a hned se v ní ochladilo až o 0,3 desetiny stupně. Nyní v ní mám na vejcích 37,6. Zateplení tedy nesundávám ani když mám v byte 21 a chladit po přečtení příspěvků výše nebudu.
javurka
napsal(a):
Tak toto je skvělá ukázka , moc díky. Jdu zahodit svojí "světlušku" a pořídít nějaký pořádný reflektor. V tom bude asi zakopaný pes.
Jj, je fakt dost dobra, Brinsea OvaWiew standard
ponka1
napsal(a):
ta tmavá hmota do poloviny je už krevní oběh kolem žloutku,to je v pořádku,poznám to už 5 den spolehlivě a ta tečka je prosím oko to se tvoří nejdřív u zárodku je velmi velké asi nejsložitější orgán.Pokud se ta tmavá hmota bude podle otáčení přelévat tak je to mrtvé.Musí držet Pokud bude světlé vejce a kolem kroužek z žilek je to taky mrtvé....
Děkujeme
11.11 přeji ať se daří
Záryby
napsal(a):
Spatne, delejte to podle fota co jsem vlozil.
Dělala jsem to jako PONKA1. Proč je to špatně, může se vejci něco stát. Tou baterkou je to opravdu lépe vidět, když je vejce podélně. Na výšku mi to neprosvětlí.
Jinak za všechny rady a návody díky, je to fajn, že aspoň toto vlákno funguje a pomáhá.
ponka1
napsal(a):
no tááák líhnu už 10 let
Dobra stejne nejlepsi je, jak jsem ukazal, ALE ???? bod c.3 taky to je mozne, ne ze ne
1:1
tak jsem teď fotila jak vzteklá a foťák mi to nebere tak aspoň náznak žilek je vidět..8 dní
ponka1
napsal(a):
a zrovna takto to vidíte prosvětlené na ležato
a tahle, potom, zrovna vylihnute, do rana je casu
Tak jsem si právě zabila kuřátko. Sakra. NA základě fotek jsem ty podezřelé šla znovu prosvítit a dvě opravdu hodně zářila a po žilkách ani stopy. Tak jsem je rozbila, jedno skutečně neoplodněné, ale to druhé
. Dávám fotky pro poučení.
Zenska jedna blazniva proc hned rozbijite vejce? ???! Sakra, to nedelam ani ja,kdyz si nejsem jist
urcite ta prosvetlovacka je jedna z nejlepsich, ale cena 590 kc taky neni mala, nevim, zda se Vam vyplati. Tohle jsem fakt nechtel
vy zensky jste moc hrrrrrr
at uz Vas to ani nahodou nenapada hned rozbijet vejce. Sakra