Americký stafordšírský teriér - fenky na prodej

Prodám Amerického stafordšírského teriéra - CHS Promising Future nabízí k r...
25000 Kč
Dobrý den,
mám amstafa. Má 3 a půl měsíce. Vůbec nebudu řešit to jak je bláznivý, to pořád ještě připisuji tomu že je štěně.
Doteď jsem měl dva psy, každého jsem vycvičil bez větších problémů. Jediný rozdíl že teď jsem s tímto psem v byte.
Chodím s ním ven minimálně 4x za den, většinou 5 občas i víc. Jedna z těchto procházek je vždy delší, jdeme do lesa. Mimo to ho cvičím doma povely jako sedni a tak. Ne úplně každý den, ale většinou se s ním ještě u baráku hraju s míčkem, nebo doma s peškem a občas se s ním pomazlím. Mimo to, když pracuji u stolu s pc nebo tak tak je pořád podemnou, hladím ho a tak. Nejsem s ním samozřejmě pořád, ale když jsem doma tak se mu věnuji byť jen že ho hladím když u mě sedí a jinak vyvíjíme aktivity které jsem popsal výše.
1. problém - on kadí snad 6x za den i víc a čůrá mnohem krát víc, to je prostě neúnosné, já nedělám nic jiného jen pořád po něm něco utírám...a to nebudu mluvit o tom, že kolik krát dokáže ze sebe dostat takovou nálož jak kdybych se tam toto já
Jdeme ven, on se vykadí, dojdeme domů, já jdu do sprchy a když vylezu tak je tam hromada
Když ráno nevstanu s ním ven a je tam hromádka tak to chápu, ale pár krát se stalo, že ráno vstanu a posraná místnost na 5ti místech, normálně plnohodnotné hromady.
Čůrání to ani neříkám, to je pořád někde mláčka.
Stupňoval jsem tresty, prvně jsem ho za to jen káral, pak mu do toho omočil čumák, pák ho v tom držel nějakou chvíli (pak ho samozřejmě jak idiot myju, nebudu mít sradlavého psa )
A to nemluvím o tom, že jemu je to úplně jedno že se někde vypráznil, on přes ty mláčky běhá, pak je to po celém byte roznesené, kolik krát si do toho sedne, protože zapomněl že to tam udělal, nebo si do toho hodí hračku. No proste děs.
Dojdeme z lesa po hodinévé procházce a on je schopen do pul hodiny od příchodu 2x čůrat.
Musím také říct že už bylo pár nocí kdy neudělal vůbec nic, ale fakt jen pár.
2. problém - poslušnost, resp tvrdohlavost - čůrání, lezení na postel, hraní si z botama nebo čímkoliv co najde, vše roztrhá - já chápu, je to štěně a nebude poslouchat ve vteřině. Já rozlišuji poslušnost a pak chápání příkazů. Poslušnost je to, že pes udělá co po něm chcete i když se mu nechce, proste dostal příkaz tak ho provede. Pak chápaní jednotlivých příkazů a povelů, to už je další věc. Mě jde spíš o to, že já mu dostatečně ukázal, že nemůže lozit na postel, že nemůže trhat boty, že nemůže doma čůrat atd, a je jednoznačně vidět že on ROZUMÍ tomu že to nemůže dělat, jenže beztak to udělá. On proste chce tak to udělá. Většinou když jsem nebyl doma, ale teď už i začíná i když jsem. On ví, že nemá lozit na tu postel, protože jakmile vrznou dveře že jdu z kuchyně do obýváku tak v momentě z ní sleze, takže ví že dělá zle, ale on prostě chce tak tam vyleze. Minulou neděli jsem číhal a vždy když tam vylezl tak jsem tam vlítl a pokáral ho, 12x za sebou!!!! 12!! ja zalezl a v minute zas vylezl na postel. Boty už ani neřeším ty jsem prostě musel schovat. Jednou když vylezl na postel rozkousal obě matračky, normálně přes prostěradlo rozkousal obě pružinové matračky, tu pěnu z boků uplně vyrval ten mi tady rozkousal věci už snad za 10tisíc
A přitom má milion hraček všeliakých...u pelechu na hromadě, on je obejde a jde hledat něco co bude kousat, přitom ví že hračky jsou na hraní, protože se s nima s ním hraju. Občas si nějakou sám vezme, ale málo...
Když jdeme na procházku, a uvidí člověka, to je jedno koho, uplně cizího, totálně a uplně zapomene že je tam se mnou a tahá se za každým jak šilený některí lidi si ho chtějí hladit, ale rychle zjistí jak je bláznivý a naschle, ale to neřeším, spíš to, že když ho venku něco zaujme a to je na každém pátém kroku, tak on si za tím proste chce jít tak ho nezajímá nic co mu říkám, ani hezky ani razantně prostě nijak, musím ho odtáhnout kousek dál, pak se vzpamatuje že i já tam jsem. Když vidí psa jiného, hotovo. Když mu dovolím aby za nim šel tak se umí pohrát když ten druhý pes chce, ale když nechci aby za ním šel a on si usmyslí že chce tak říkám, jedině odtáhnout, mohl bych mu i andělským hlasem říkat, on prostě jde kam chce.
A zbytek jeho výkonů nebudu ani psát už jednou normálně vyrval ze zdi takové to víčko kulaté od krabice na elektriku já ani nevěděl že tam je, bylo zatřené, on ho našel....a podobné srandy každý den.
No ale teď by mě zajímala hlavně rada ohledně toho vyprazdňování v byte a také ohledně té jeho tvrdohlavosti.
Moc děkuji
Uživatel s deaktivovaným účtem
troll?
nebo opravdu jsou lidi, kteří začnou tím, že to není jejich první pes a pak popisují, co všechno dělají špatně?
Ještě jednou, doteď jsem měl psa jen na dvoře, takže žádné vyprazdňování jsem řešit nemusel nebo to že si může nebo nemůže někam lehnout. Jednoho jsem měl po sestře. A jednoho jsem měl ročnou fenku kterou jsem měl rok u sebe protože kamarád byl v anglicku. Ani jeden z těch psů se nechoval jak tento.
Prosím, já se velice rád nechám poučit o čemkoliv, opravdu. Proto jsem sem psal. Co se týče literatury nebo fór tak všude je většinou psané ohledně výcviku povelů a podobně.
Ale ten pes se chová úplně normálně jako štěně, no. Prostě všechno co popisujete je normál.
Normální ale není si štěně válet ve výkalech nebo ho trestat za něco, co nemůže ovlivnit.
1) špatné jídlo, protože štěně jí 4x třeba a také 4x pak to vyjde druhou stranou nebo tak podobně.. a určitě ne stejné množství, co sežralo
2) venčit se nechodí, ale běhá.. po každém probuzení, hraní, jídle.. jak se štěkanátko "zamyslí", okamžitě do náruče a ven, vykoná, co vykonat má - pochvala.. doma nekomentuji
3) unavené stvoření spinká, nemůže teda nic trhat.. takže se hraje, blbne, s tím i učení sedni, ke mně a přines a místečko.. a je to, za půlhodinu blbnutí ten pes musí spát, ten den má prostě jasný řád.. tak jak to zařídíte, tak to bude.. jasně a pořád stejně pojmenovávat, co se děje
psík se nudí a možná i zoubky otravují, hračky ležící na zemi nikoho nezajímají, ten tahací trhací uzel se musí hýbat, však vidíte, že chce něco trhat, tak toho využijte přece
a ano, staffordi jsou vítací, mazlící, na lidi, busy, vlaky, všecko, a než první jedinec psího druhu zavrčí a kousne, bude se tahat i za psy
oni to v návodu nepsali ?
:-)
když nechci, aby lezl na gauč, tak v klidu řeknu "ne", sundám psíka do jeho postýlky, vydrží tam vteřinu a řeknu "šikula" a dám mu kus slaniny
ne ?
výuka ječením a shazováním = nespolehlivost, výsledky s max. trvanlivostí do velikonoc 1978
ale když to řeknu normálně + ukážu, kde ležet může, dojde mu to, bude to běžná součást života
nastavil jste to prostě špatně.. mělo by pomoct třeba tohle: psa unavit a zvenku zavést k misce, pak samozřejmě před dům konat bobky a tak, a zvenku rovnou do pelíšku, protože to je jeho odpočinkové místo, tam bude spinkat furt
a spokojený (unavený psychicky + fyzicky + napapaný a vyvenčený) pejsek spinkat bude okamžitě tam, kde ho položíte, spadne na bok jako strom, to oni dělají :-)
také se podívejte, jak je ten pes rostlý, sedí a leží trochu jinak než jiná plemena, dívejte na ty zadní nohy, jeden "sval" od hlavy až do konce psa, na zemi ležet 100% nechce
tenhle program chování se ke psu si vymažte, to psal nějaký vážně chudák
Ještě bych dodala.
Ne, tříměsíční štěně NEROZUMÍ tomu, že nemá něco dělat. Může to tak vypadat, když konejší co mu síly stačí, abyste se na něj přestal mračit. Taky se může naučit, že jste magor, který trestá, když dojde ke konfiguraci "já na posteli a on kouká". To se ale nijak nepřekládá do "nespím na posteli, když se nedívá".
A že se před štěnětem schovávají boty, škoda, že jste na to musel přijít za pochodu, to je přece jasná věc.
Jo, neví, že hračky jsou na hraní a že ostatní věci nejsou na hraní. Pro štěně je VŠECHNO NA HRANÍ.
hodinu chodí po lese, v prosinci, no tak to asi nastydl..třeba.. a vůbec, plné ovládání přichází cca v 5 měsících, měsíc a půl tuning trestu, paráda
to mám za ty kecy na rotvajlery
prosím reklamu :-)
Sirrius
napsal(a):
Dobrý den,
mám amstafa. Má 3 a půl měsíce. Vůbec nebudu řešit to jak je bláznivý, to pořád ještě připisuji tomu že je štěně.
Doteď jsem měl dva psy, každého jsem vycvičil bez větších problémů. Jediný rozdíl že teď jsem s tímto psem v byte.
Chodím s ním ven minimálně 4x za den, většinou 5 občas i víc. Jedna z těchto procházek je vždy delší, jdeme do lesa. Mimo to ho cvičím doma povely jako sedni a tak. Ne úplně každý den, ale většinou se s ním ještě u baráku hraju s míčkem, nebo doma s peškem a občas se s ním pomazlím. Mimo to, když pracuji u stolu s pc nebo tak tak je pořád podemnou, hladím ho a tak. Nejsem s ním samozřejmě pořád, ale když jsem doma tak se mu věnuji byť jen že ho hladím když u mě sedí a jinak vyvíjíme aktivity které jsem popsal výše.
1. problém - on kadí snad 6x za den i víc a čůrá mnohem krát víc, to je prostě neúnosné, já nedělám nic jiného jen pořád po něm něco utírám...a to nebudu mluvit o tom, že kolik krát dokáže ze sebe dostat takovou nálož jak kdybych se tam toto já
Jdeme ven, on se vykadí, dojdeme domů, já jdu do sprchy a když vylezu tak je tam hromada
Když ráno nevstanu s ním ven a je tam hromádka tak to chápu, ale pár krát se stalo, že ráno vstanu a posraná místnost na 5ti místech, normálně plnohodnotné hromady.
Stupňoval jsem tresty, prvně jsem ho za to jen káral, pak mu do toho omočil čumák, pák ho v tom držel nějakou chvíli (pak ho samozřejmě jak idiot myju, nebudu mít sradlavého psa )
A to nemluvím o tom, že jemu je to úplně jedno že se někde vypráznil, on přes ty mláčky běhá, pak je to po celém byte roznesené, kolik krát si do toho sedne, protože zapomněl že to tam udělal, nebo si do toho hodí hračku. No proste děs.
Dojdeme z lesa po hodinévé procházce a on je schopen do pul hodiny od příchodu 2x čůrat.
2. problém - poslušnost, resp tvrdohlavost - čůrání, lezení na postel, hraní si z botama nebo čímkoliv co najde, vše roztrhá - já chápu, je to štěně a nebude poslouchat ve vteřině. Já rozlišuji poslušnost a pak chápání příkazů. Poslušnost je to, že pes udělá co po něm chcete i když se mu nechce, proste dostal příkaz tak ho provede. Pak chápaní jednotlivých příkazů a povelů, to už je další věc. Mě jde spíš o to, že já mu dostatečně ukázal, že nemůže lozit na postel, že nemůže trhat boty, že nemůže doma čůrat atd, a je jednoznačně vidět že on ROZUMÍ tomu že to nemůže dělat, jenže beztak to udělá. On proste chce tak to udělá. Většinou když jsem nebyl doma, ale teď už i začíná i když jsem. On ví, že nemá lozit na tu postel, protože jakmile vrznou dveře že jdu z kuchyně do obýváku tak v momentě z ní sleze, takže ví že dělá zle, ale on prostě chce tak tam vyleze. Minulou neděli jsem číhal a vždy když tam vylezl tak jsem tam vlítl a pokáral ho, 12x za sebou!!!! 12!! ja zalezl a v minute zas vylezl na postel. Boty už ani neřeším ty jsem prostě musel schovat. Jednou když vylezl na postel rozkousal obě matračky, normálně přes prostěradlo rozkousal obě pružinové matračky, tu pěnu z boků uplně vyrval ten mi tady rozkousal věci už snad za 10tisíc
A přitom má milion hraček všeliakých...u pelechu na hromadě, on je obejde a jde hledat něco co bude kousat, přitom ví že hračky jsou na hraní, protože se s nima s ním hraju. Občas si nějakou sám vezme, ale málo...
Když jdeme na procházku, a uvidí člověka, to je jedno koho, uplně cizího, totálně a uplně zapomene že je tam se mnou a tahá se za každým jak šilený některí lidi si ho chtějí hladit, ale rychle zjistí jak je bláznivý a naschle, ale to neřeším, spíš to, že když ho venku něco zaujme a to je na každém pátém kroku, tak on si za tím proste chce jít tak ho nezajímá nic co mu říkám, ani hezky ani razantně prostě nijak, musím ho odtáhnout kousek dál, pak se vzpamatuje že i já tam jsem. Když vidí psa jiného, hotovo. Když mu dovolím aby za nim šel tak se umí pohrát když ten druhý pes chce, ale když nechci aby za ním šel a on si usmyslí že chce tak říkám, jedině odtáhnout, mohl bych mu i andělským hlasem říkat, on prostě jde kam chce.
A zbytek jeho výkonů nebudu ani psát už jednou normálně vyrval ze zdi takové to víčko kulaté od krabice na elektriku já ani nevěděl že tam je, bylo zatřené, on ho našel....a podobné srandy každý den.
No ale teď by mě zajímala hlavně rada ohledně toho vyprazdňování v byte a také ohledně té jeho tvrdohlavosti.
Moc děkuji
Promiňte, že napíšu, co napíšu, ale: všechno špatně!!! A jako nejprioritnější vnímám: PŘESTAT psa trestat za loužičku nebo vykadění doma! To je Vaše chyba, ne jeho! Taky jsem myslela, že trollíte (a nevím, jak to doopravdy je). Ale máte mimino. Lidskému mláděti byste také vymáchal pusinu ve výkalech?
Cituji:"Co se týče literatury nebo fór tak všude je většinou psané ohledně výcviku povelů a podobně."
Kulantně řečeno, nemáte pravdu! Jen zde je snad milión vláken, jak učit psa čistotnosti. A i kdybyste nehledal tady, tak jste měl nastudovat dopředu z kynologických knih.
Něco je možná špatně s krmením (čím krmíte?, jak často krmíte?, kdy krmíte?); něco může být špatně i s těmi mnoha loužičkami - nachlazení (?) (i když je to štěndo). Ráno holt vstát musíte a první co je, šupajdit se psem ven na vyprázdnění. To, že se to chystá udělat doma, přece taky poznáte - pesan začne poposedat, měnit místa, pak přidřepne...a je hotovo. Tomu musíte předejít, a při prvních známkách popadnout a pádit ven. Venku chválit, chválit a ještě jednou chválit!
NETRESTAT za to, když to udělá doma.
Shrnuto - většina z nás tyto a podobné rady sem píše v průměru tak 1x za týden až dva.
A na závěr - jak jste se tedy věnoval těm venkovním psům? Jak jste je socializoval, jaké aktivity jste spolu dělali, jinými slovy - jaké tedy máte zkušenosti se psy?
Sirrius
napsal(a):
Dobrý den,
Moc děkuji
Dodatek: Vy nerozumíte svému psu a on ještě méně rozumí Vám!
Dobře, tak ja to tady rozepíšu podrobněji. A jen si dovolím podotknout že já chápu že pes je odrazem majitele, jinak bych se na nic nikoho neptal.
V zimě pracuji poměrně málo a často z domu, takže den vypadá cca takhle:
Ráno vstáváme v cca 7. Spark většinou ještě spí, vzbudí se jak se oblíkám, nedělám si ani kafe ani nic, hned se obleču a jdu s ním ven. Jdeme ven, vyčůrá se, fyzicky i slovně ho pochválím, vykadí se zas ho pochválím. Jdeme domů. Pak si dám ranné rituály a pes běhá kolem, pak jdu většinou z domu pryč nebo sedím u pc a pes si hraje, občas sedí u mě tak ho hladím, průběžně se s ním minutku ponatahuju o ten provaz s uzly nebo pláteného peška. Kolem 10té jdeme zas ven, pes opět kadí i čůrá. Ovšem mezi těmito procházkami je schopen 2-3x čůrat doma. V 10ven kolem baráku. Pak další procházka kolem jedné, už kolem celého bloku a hážu mu třeba 15-20min míček nebo se s ním dotahuju o nejakou haluz a podobně. Mezi KAŽDOU prochádkou pes doma čůrá, nekdy nejen jednou a někdy i kadí. Kolem 4té jdeme do lesa nebo se projít mezi baráky ať je zvyklí na prostředí kolem. Jak se chová na procházkách to by jste museli vidět. Je tady kolem mnoho štěnat různých plemen a věků a žádný co pozoruji není tak divoký. Na této procházce a vlastně na každé ho pořád diruguji, jdeme, nesmíš, běž. Na každý povel používám zásadne jen jedno a to samé slovo. Pes ovšem často krát absolútně nereaguje, prostě se někam zahledí a skončil jsem. Po této procházce ještě většinou odcházím na 2hodky pryč, myslím že pes spí, ale většinou když se vrátím je vzhůru. Spí podle mě tak jednou za den a pak v noci. Po 6 té hodině chodíme ven libovolně jak se mi chce nebo jak moc se tady pes vrtí, ale vždy ještě aspoň 2x s tím že poslední venčení je cca kolem 11-11:30 ve 12 spát do těch 7. Každou noc nechá minimálně jednu louži a jeden krát kadí, častěji ovšem 2x.
Po 6té ho taky cvičím, umí si sednout, na místo, ke mě. Po každém splněném příkazu dostane pamlsek. Cvičím ho max půl hodiny v kuse, déle ne, kdyžtak víc krát za den.
V případě že leze na postel tak na neho razantně zavolám jménem (neřvu) a řeknu nesmíš. Ze začátku pes moc nereagoval, tak jsem ho postrčil (ne schodil) aby slezl, pokáral ho. Své místo zná, má pelech, často krát si sám jde na něj lehnout. A říkám, na povel místo reaguje. Jen připomenu že jen tehdy když se mu chce, když se mu na místo nechce tak můžu dělat co chci, on nepůjde prostě.
Nikdy jsem ho fyzicky netrestal ničím a už vůbec ne rukou. Maximum bylo že jsem ho trochu vyšticoval za kůži na krku. Za všechno co udělá správně ho fyzicky i ustně pochválím, za každé vyčůrání venku a vše, při tréningu i pamlskem. Poslední 3 týdny už nereaguji na to když se vyčůrá nebo vykadí doma, zavřu ho do jiného pokoje a bez řečí to uklidím tak aby nevidel že to uklízím (myslel jsem že si tým vynucuje pozornost)
Dostal už i ránu a menší kousanec od jiného psa, stejně mu to je jedno a tahá se za každým, veliký, malý, zlostný, je mu to jedno.
Jíst dostává 4x za den, většinou granule, většinou jeden krát za den konzervu nebo psí salámu. Vodu má samozřejmé pořád.
Třeba s tím čůráním, pes odpoledne spí, jdu za ním, vzbudím ho, říkám Spark ne že budeš čůrat, jdeme ven, otočím se že se jdu obléct, pes udělá 2 kroky z pelechu, já se na něho otočím a on se na mě dívá, čupne si a čůrá... sedím v kuchyni, boty jsou v botníku, nenápadně se otočím, podívat se co tam dělá, on se na mě chvíli dívám jestli se dívám, pak si vezme botu a jde...
Tak mi teda vysvětlete že když pes něco udělá špatně a má reakce je negativní, pak udělá neco dobře a má reakce je pozitivní.....a pes očividně chápe negativní a pozitivní motivaci, zažívá oboje, a následně je na něm vidět že ví že přijde má negativní reakce když provede tu konkretní věc, ale on ji stejně udělá, tak co s tím? Mám pocit jako kdyby pro něho neexistoval žádný trest...
Nevím co bych ještě dodal...
Dnes měl pohybu a pozornosti až až, hráli jsme se venku, uvnitř, byl tréning, byli jsme v lese. Mazlil se s kámoškou a sousedem a hrál s jeho psem a nevím co ještě všechno, byli jsme venku, pak jsem napsal post a pak jsem šel na 20min pryč z baráku. Po 20ti minutách se vrátím, a pes prosím pěkně prokousal hadici od pračky (voda byla puštěná, pral jsem ještě jsem nevytáhl prádlo, pračku mám na chodbě) souseda podemnou vytopená, ostatní pod ní fleky na zdích, voda až na přízemí.
Jak jsem viděl jaký kousač to je, tak jsem uklidil boty, uklidil všechno co by mohl vzít do tlamy. Byt mám jak vybílený koberec jsem už dávno vyhodil, protože to nešlo vyčistit, schoval nebo přesunul jsem všechny kabely a prodlužky a podobně, nic nikde netrčí. Tak víte co udělal? Vedle postele mám police od země až po strop (na těch na které došáhne nic nemám až výš) tak on vylezl na postel, a poztahoval a rozkousal věci z těch vrchních polic, dotěd nechápu jak, to musel mít zadní nohy uplně na okraji postele a stejně jen tak tak došáhl na tu polici.
Skříně a dřevěná postel to aní neříkám že jsou obkousané. Samozřejmě chápu to co psal někdo výš, že co se nehýbe ho nezajímá, ale není prostě možné abych se s ním pořád a permanentně hrál. Myslím si pohybu, mé pozornosti a hraní má dost. Přiznávám, občas, řekněme jednou za týden je to slabší, ale opravdu ne často.
Chtěl jsem s ním na cvičák, někdo mi říkal že zkrotne...ale myslel jsem že je ještě trošku brzo, že po novém roce půjdeme. Také jsem se bavil s lidmi co mají psy tady kolem, minimálně s 5ti lidi...každý mi říkal že neměl takový problém s tím čůráním a kadením doma...a také říkali že jejich psy nekousali tolik veci nebo vůbec.
No každopádně to by jste museli s tím (s tímto konkretním) psem pobýt týden aby jste viděli co a jak, já jsem trpělivý, nevybuchuji, snažím se to udělat správně, ale někdy co předvádí je už celkom dost na psychiku barz koho
Sirrius
napsal(a):
Dobře, tak ja to tady rozepíšu podrobněji. A jen si dovolím podotknout že já chápu že pes je odrazem majitele, jinak bych se na nic nikoho neptal.
V zimě pracuji poměrně málo a často z domu, takže den vypadá cca takhle:
Ráno vstáváme v cca 7. Spark většinou ještě spí, vzbudí se jak se oblíkám, nedělám si ani kafe ani nic, hned se obleču a jdu s ním ven. Jdeme ven, vyčůrá se, fyzicky i slovně ho pochválím, vykadí se zas ho pochválím. Jdeme domů. Pak si dám ranné rituály a pes běhá kolem, pak jdu většinou z domu pryč nebo sedím u pc a pes si hraje, občas sedí u mě tak ho hladím, průběžně se s ním minutku ponatahuju o ten provaz s uzly nebo pláteného peška. Kolem 10té jdeme zas ven, pes opět kadí i čůrá. Ovšem mezi těmito procházkami je schopen 2-3x čůrat doma. V 10ven kolem baráku. Pak další procházka kolem jedné, už kolem celého bloku a hážu mu třeba 15-20min míček nebo se s ním dotahuju o nejakou haluz a podobně. Mezi KAŽDOU prochádkou pes doma čůrá, nekdy nejen jednou a někdy i kadí. Kolem 4té jdeme do lesa nebo se projít mezi baráky ať je zvyklí na prostředí kolem. Jak se chová na procházkách to by jste museli vidět. Je tady kolem mnoho štěnat různých plemen a věků a žádný co pozoruji není tak divoký. Na této procházce a vlastně na každé ho pořád diruguji, jdeme, nesmíš, běž. Na každý povel používám zásadne jen jedno a to samé slovo. Pes ovšem často krát absolútně nereaguje, prostě se někam zahledí a skončil jsem. Po této procházce ještě většinou odcházím na 2hodky pryč, myslím že pes spí, ale většinou když se vrátím je vzhůru. Spí podle mě tak jednou za den a pak v noci. Po 6 té hodině chodíme ven libovolně jak se mi chce nebo jak moc se tady pes vrtí, ale vždy ještě aspoň 2x s tím že poslední venčení je cca kolem 11-11:30 ve 12 spát do těch 7. Každou noc nechá minimálně jednu louži a jeden krát kadí, častěji ovšem 2x.
Po 6té ho taky cvičím, umí si sednout, na místo, ke mě. Po každém splněném příkazu dostane pamlsek. Cvičím ho max půl hodiny v kuse, déle ne, kdyžtak víc krát za den.
V případě že leze na postel tak na neho razantně zavolám jménem (neřvu) a řeknu nesmíš. Ze začátku pes moc nereagoval, tak jsem ho postrčil (ne schodil) aby slezl, pokáral ho. Své místo zná, má pelech, často krát si sám jde na něj lehnout. A říkám, na povel místo reaguje. Jen připomenu že jen tehdy když se mu chce, když se mu na místo nechce tak můžu dělat co chci, on nepůjde prostě.
Nikdy jsem ho fyzicky netrestal ničím a už vůbec ne rukou. Maximum bylo že jsem ho trochu vyšticoval za kůži na krku. Za všechno co udělá správně ho fyzicky i ustně pochválím, za každé vyčůrání venku a vše, při tréningu i pamlskem. Poslední 3 týdny už nereaguji na to když se vyčůrá nebo vykadí doma, zavřu ho do jiného pokoje a bez řečí to uklidím tak aby nevidel že to uklízím (myslel jsem že si tým vynucuje pozornost)
Dostal už i ránu a menší kousanec od jiného psa, stejně mu to je jedno a tahá se za každým, veliký, malý, zlostný, je mu to jedno.
Jíst dostává 4x za den, většinou granule, většinou jeden krát za den konzervu nebo psí salámu. Vodu má samozřejmé pořád.
Třeba s tím čůráním, pes odpoledne spí, jdu za ním, vzbudím ho, říkám Spark ne že budeš čůrat, jdeme ven, otočím se že se jdu obléct, pes udělá 2 kroky z pelechu, já se na něho otočím a on se na mě dívá, čupne si a čůrá... sedím v kuchyni, boty jsou v botníku, nenápadně se otočím, podívat se co tam dělá, on se na mě chvíli dívám jestli se dívám, pak si vezme botu a jde...
Tak mi teda vysvětlete že když pes něco udělá špatně a má reakce je negativní, pak udělá neco dobře a má reakce je pozitivní.....a pes očividně chápe negativní a pozitivní motivaci, zažívá oboje, a následně je na něm vidět že ví že přijde má negativní reakce když provede tu konkretní věc, ale on ji stejně udělá, tak co s tím? Mám pocit jako kdyby pro něho neexistoval žádný trest...
Nevím co bych ještě dodal...
Dnes měl pohybu a pozornosti až až, hráli jsme se venku, uvnitř, byl tréning, byli jsme v lese. Mazlil se s kámoškou a sousedem a hrál s jeho psem a nevím co ještě všechno, byli jsme venku, pak jsem napsal post a pak jsem šel na 20min pryč z baráku. Po 20ti minutách se vrátím, a pes prosím pěkně prokousal hadici od pračky (voda byla puštěná, pral jsem ještě jsem nevytáhl prádlo, pračku mám na chodbě) souseda podemnou vytopená, ostatní pod ní fleky na zdích, voda až na přízemí.
Jak jsem viděl jaký kousač to je, tak jsem uklidil boty, uklidil všechno co by mohl vzít do tlamy. Byt mám jak vybílený koberec jsem už dávno vyhodil, protože to nešlo vyčistit, schoval nebo přesunul jsem všechny kabely a prodlužky a podobně, nic nikde netrčí. Tak víte co udělal? Vedle postele mám police od země až po strop (na těch na které došáhne nic nemám až výš) tak on vylezl na postel, a poztahoval a rozkousal věci z těch vrchních polic, dotěd nechápu jak, to musel mít zadní nohy uplně na okraji postele a stejně jen tak tak došáhl na tu polici.
Skříně a dřevěná postel to aní neříkám že jsou obkousané. Samozřejmě chápu to co psal někdo výš, že co se nehýbe ho nezajímá, ale není prostě možné abych se s ním pořád a permanentně hrál. Myslím si pohybu, mé pozornosti a hraní má dost. Přiznávám, občas, řekněme jednou za týden je to slabší, ale opravdu ne často.
Chtěl jsem s ním na cvičák, někdo mi říkal že zkrotne...ale myslel jsem že je ještě trošku brzo, že po novém roce půjdeme. Také jsem se bavil s lidmi co mají psy tady kolem, minimálně s 5ti lidi...každý mi říkal že neměl takový problém s tím čůráním a kadením doma...a také říkali že jejich psy nekousali tolik veci nebo vůbec.
No každopádně to by jste museli s tím (s tímto konkretním) psem pobýt týden aby jste viděli co a jak, já jsem trpělivý, nevybuchuji, snažím se to udělat správně, ale někdy co předvádí je už celkom dost na psychiku barz koho
Změňte přístup a granule. Proč ho budíte, když ještě nejste oblečen? A mimochodem, těch aktivit má dost málo. K jakému účelu jste si ho pořídil?
napsal(a):
Změňte přístup a granule. Proč ho budíte, když ještě nejste oblečen? A mimochodem, těch aktivit má dost málo. K jakému účelu jste si ho pořídil?
Ok, granule změníme.
Kolik je teda potřeba se mu věnovat? A jaké jiné aktivity kromě míčku, peška, tréningu povelů a hraní se doma, či už s hračkami nebo přímo se s ním mazlit. Četl jsem a říkali mi, předtím jak jsem si ho pořídil, že časová nárnočnost cca půl dne. A tolik se mu věnuji když počítám i procházky. Věděl jsem že ho budu muset občas nechávat doma cca 3 hodky max 4 a bylo mi řečeno že to je v pořádku, pokud se mu pak budu dostatečně věnovat.
Jak už jsem napsal, píšu sem abych se zeptal a sjednal nápravu špatného, není mi to jedno jak si tady patrně lidi myslí. Proč jsem si ho pořídil? Asi úplně přesně nerozumím otázce lovecký se pořizuje na hon, Bloodhound hledá lidi....na co se pořizuje domácí pes? Kvůli společnosti, nejaké radosti a podobně. S tím samozřejmě přichází i starosti, povinnosti a vše, tomu já rozumím. Mě jen prostě překvapují některé věci které dělá a jsou podle mě ne úplně bežné...a taky chápu že vše má svou příčinu. A proto se tady ptám.
A ještě co s tou postelí? Teď jakmile jdu do pokoje tak mě slyší a uteče z ní. Když dojdu do pokoje už na ní není anebo zrovna z ní skáče. Před 20min jsem byl v pokoji, ležel na pelechu, spal. Když jsem tam došel teď tak už byl zas na posely....trochu se ted probral, stavil bych se že když za chvíli pujdu spát zas bude na postely...
tak edit byl jsem v pokoji, skočil z postele, vlezl do pelechu, šel jsem pryč, napsal post byl jsem pryč 3min, šel jsem do pokoje a on zas na posteli
Jenom k tomu venčení. Malé štěně se nevenčí, když to určíte vy, tj. v pravidelné hodiny, ani v pravidelných intervalech, i když je to často. Ale pokaždé když: se probudí, nají se, napije se, dohraje si, přestane si s vámi hrát a kousek poodejde, něco si kouše a pak se zvedne a čuchá si. A to i když tyhle události nastanou třeba 20 minut po sobě. Prostě to musíte vychytat - vy, zatím ne štěně - (skoro) ve všech případech. A to ještě tím stylem, že štěně hned vezmete do ruky, aby se nestihlo vyčurat doma, a jdete nejlépe přímo běžíte ven. Je možné štěně zvednout i přímo při čůrání, a letět ven, většinou přestane. Třeba i jenom ve svetru, za pár vteřin je hotovo a můžete se vrátit do tepla. Jenom tak může štěně pochopit, co po něm chcete, když to vychytáte opravdu nejlépe pokaždé. V další fázi pak štěně, když se mu chce, zamíří samo ke dveřím. Toho si zase musíte pokaždé všimout, a hodně pochválit. Takhle malé štěně to ještě dlouho nevydrží, s nehodama se musí počítat. Když vytírám doma, nespokojeně si žbrblám něco o prasátku, když se to nestihne, ale štěně má snahu jít ke dveřím, napůl chválím (no jooo, ty jsi šikulka, ale nestihli jsme to, to je blby...), venku chválím úplně a hlavně hned. Když odcházím, vezmu těsně předtím štěně ven, pokud mám pocit, že bylo nedávno, podpořím to třeba tím, že mu dám napít (připomenu mu to), abych měla venku zaručený úspěch. V tomhle věku by to mohl pochopit tak za týden, ale půjde mu to dobře až tak v těch 5 měsících.
Co se postele týče, když tam nejsem, zavřela bych zatím dveře. Je to ještě malý špunt, se kterým není snadné se domluvit, ale i tak, každým jeho vlezením do postele, si to jenom zhoršujete.
Btw, na NEvenčení v noci skvěle funguje právě ta postel. Štěňata mi v posteli nečurají, a seskočení dolu mě probudí a můžu letět ven. Ale většinou v posteli spinkají až do rána.
Odendání všeho rozkousatelného z dosahu štěněte, hlavně kabelů, bot, dočasné odstranění koberců, jedovatých kytek... je normální příprava bytu na štěně. Pokud kouše nábytek, potřebuje podle mě víc vyblbnout. Dokud byl se sourozenci, hráli si spolu každou chvíli, kdy byli vzhůru, kromě toho, když žrali, nebo si něco kousali. Zkuste mu dát věci, které jsou zábavné a nevadí, když je zničí nebo sežere. Hlavně, když jdete pryč. Např. papírová krabice (s odtrhanou lepenkou) naplněná zmačkanými papíry/novinami, syrová hovězí žebra nebo kost na kousání, sušené vepřové ucho.
EDIT: Ještě k venčení - přijde mi pro štěně srozumitelné, když ho vynesu ven na vyvenčení, nedělat nic jiného, jenom čekat, až se vyčura. Aby bylo jasné, že to je ten důvod, proč jsme šli ven. Neblbout s ním, nikam nechodit. Případně propojit venčení s ňákým povelem, ja říkám "loužička". A když to vykoná, pochválit a říct, že dobrý, že už můžeme jít domu.
EDIT2: K posteli - prostě štěně nenechte dělat věci, které nechcete, aby dělalo. Tak by to mělo být se vším, co je podle vás nežádoucí. Zákazem-povelem mu zatím nezabráníte, protože ho nechápe, tak bych mu, když tam nejsem, znemožnila tam lézt.
Tak hodně štěstí a trpělivost, on to pochopí.
domácí pes ? tohle je lovecký pes, i když se v cz jen vystavuje, je to teriér a velmi silný..s divočákem nemá problém.. počkejte max půl roku, on to vysvětlí :-)
rád spí v posteli a v pohodě vydrží celý den nic nedělat, ale asi tak tříletý :-)
ne, na nic nečekejte, učte v průběhu celého dne, že je čas na zábavu, cvičení, odpočinek, učte končit - hračku pusť, místo, ke mně, čekej.. ale takhle jako cirkusové zvíře ne..
v tom vašem programu chybí únavová část !
nelze se štěnětem ráno sednout a koukat
musí se na procházku, kde se vyblbne, takže doma lehne a spí a já mohu vyřizovat maily a vypít osm káv
vzbudí se - ven
cvičení v mezičase - sedni, ke mně - asi tak 0 minut vkuse :-) a spíše využívat toho, co zrovna dělá.. půl hodiny pozornost neudrží, nebude ho to bavit, prostě takhle ne.. řešte venčení a vybití.. a využijte toho, když běží ke mně, volám "ke mně"
zábava končí, jdi si lehnout.. pak oběd, venčit, chvíli klid a větší procházka
jak jako co s tou postelí ? jděte cvičit k posteli přece
naučte toho psa dělat to, co dělat má... a ne jen to, co dělat nemá
to vám prostě nevydrží, je to nespolehlivé, ten samotný zákaz
učte vydržet na místě.. nejdřív 3 vteřiny, pak 3 minuty, postupně
procházka a hledání pamlsků v krabici se zmačkanými papíry, čůrat pomodlit a šup na místo, dobrou noc
naučte se to teď, naučte psa dělat automaticky stejné věci furt, jako že jsou normální a ne vydřený cvik
ale teď
co pak s 30kg znuděným psem, odtáhne stůl na střechu ? ne
odtáhne tam skříň, rozštípe, vytáhne oblečení, poskládá z něj vlaštovky a bude je pouštět na kolemjdoucí
parníčky už pouštěl :-)
Proč ho budíte, když ještě nejste oblečen?
A mimochodem, těch aktivit má dost málo.
""""""""""""""""""""""""""
K jakému účelu jste si ho pořídil?
To jsem se chtěla zeptat hned po přečtení prvního příspěvku.
Chybí únavová část ?
Chybí všechno.
V šesti měsících problémy ?
A co teprve v osmi?
Tzv. společenská plemena existují z dobrého důvodu.
Volba plemene u Vás je stejně dobrá, jako u té holčiny s borderkou.
Když psa něco učím, tak sakra učím. Hlídám, číhám , kmitám
a tu nečistotnost prostě nedopustím. Už za týden si nechce
znečistit byt a dere se ven. U Vás ? Jednou doma, pak zas venku ...
Tomu fakt nemůže rozumět.
Vy byste neměl mít žádného psa. Vůbec jim nerozumíte a neumíte se k nim chovat. Chudák štěně.
Se štěnětem se musí lítat venčit pořád, prostě pořád. Já se toho nalítala (a kolikrát se ani oblíknout nestačím, prostě jdu v pyžamu, jen si nazuju holinky, sousedi ať se třeba poto...), prostě pokaždé když se vzbudí, když se nají, když se napije, když si pohraje atd. Je fajn naučit pejska čůrat na povel - samozřejmě to přijde s pochopením až s věkem. Nezazněla tu jedna věc, mě možná přijde že to štěně přetěžujete, že začíná být hyperaktivní z přemíry pozornosti a aktivit. Je mu 3 a půl měsíce, je to miminko, prostě si neodpočine, je přetažené a zlobí. Štěně, které nespí, logicky čůrá a kadí. Mimochodem házení míčku není zrovna vhodná aktivita pro štěně. Je sice super, že jste se štěnětem doma, ale není nutné si ho pořád všímat. Po ranní procházce (mimochodem, já teda vstávám každý den v pět a jdu s pejsky (z čehož jedno je štěně, oba psi velmi akční plemeno) na hodinu ven a pak odcházím na osm hodin do práce, pokud vstáváte v sedm, máte to teda hodně velký luxus :), na procházce štěně utahat (ideálně ale klidnější činností - stopičky, hledání pamlsků atd.) a pak si ho až do další procházky vůbec nevšímat. Nechte ho spát a věnujte se svým potřebám, ono, když nic jiného nebude mít na práci, tak si lehne a usne (maximálně mu třeba dejte žvýkat nějakou kost). Pak zas v pravidelnou dobu na další procházku (pokud se teda nevzbudí mezi tím a neřekne si, že chce čůrat, to s ním musíte vyběhnout), pak zas pravidelný odpočinek, pak zas pravidelné řádění. Zavedla bych řád, v tuhle hodinu se blbne, v tuhle se odpočívá a šmitec. Až štěně poroste, budete muset přidat na aktivitách, to určitě, je to hodně aktivní plemeno - co nějaké bullsporty? Do té doby bych ale štěně učila i odpočívat. Když bude spát, nebude mít potřebu čůrat ani lézt na postel. Můžete si v bytě také pomoci nějakou zábranou, třeba ohrádkou pro štěňata nebo zábranou do dveří. Štěně v jedné místnosti, kde nemůže dělat neplechu, vy pracujete na počítači v druhé místnosti, ale na štěně vidíte a můžete zabránit nepravostem. Hodně štěstí.
Vaše štěně se chová normálně jako štěně. Co mi ale normální nepřijde, je to curani, byt vámi, tak bych zašla na veterinu. Mě před 14 ti dny štěně taky nastydlo a curalo víc.
A jinak bych řekla, že děláte spoustu věcí špatně. Vy si máte se štěňetem budovat vztah, ukázat mu, že vám muze důvěřovat, že jste parťákem. A vy, jak sám píšete - psa celou procházku dirigujete. Procházku si máte užívat, hrát si, dovadet. Cvičení 30 minut v kuse mi na takto malé štěně přijde moc. Půl hodiny v kuse cvičím s dospělým psem, možná ani to ne. A tím, že psa trestate za to, že vykoná potřebu doma si zadelavate na problém - bude to chodit dělat někam, kde to neuvidíte.
marcelaamax
napsal(a):
Vaše štěně se chová normálně jako štěně. Co mi ale normální nepřijde, je to curani, byt vámi, tak bych zašla na veterinu. Mě před 14 ti dny štěně taky nastydlo a curalo víc.
A jinak bych řekla, že děláte spoustu věcí špatně. Vy si máte se štěňetem budovat vztah, ukázat mu, že vám muze důvěřovat, že jste parťákem. A vy, jak sám píšete - psa celou procházku dirigujete. Procházku si máte užívat, hrát si, dovadet. Cvičení 30 minut v kuse mi na takto malé štěně přijde moc. Půl hodiny v kuse cvičím s dospělým psem, možná ani to ne. A tím, že psa trestate za to, že vykoná potřebu doma si zadelavate na problém - bude to chodit dělat někam, kde to neuvidíte.
Já myslím, že i to kadění - 6x nebo kolikrát za den není OK. Blbé krmivo - v tom lepším případě.
fikovnice
napsal(a):
Ano, je tam plno věcí špatně, bohužel...
Je smutné, že si psa může pořídit kde kdo. Opravdu bych zavedla něco jako zkoušky k tomu, zda může člověk chovat psa. Neříkám, že by to pomohlo ve všech případech, ono je spousta lidí, kteří ty základy ví, ale se psem pracovat absolutně neumí. Ale aspoň ten, kdo nemá ani ty základy by psa prostě neměl. Ale jelikož jsou nehlidane chovy bez PP tak je u nemožné nějaké takové opatření udělat.
Co asi vyroste z křížence staforda (předpokládám, že s PP pes není), kterému majitel macha čumák v louži a chvíli ho tam drží a na procházkách ho neustále diriguje? 🤔
když ono to není jednoduché, prvních pár měsíců, mít vlastního psa
myslím úplně vlastního
ještě s nějakým dalším lidským tvorem je to jako že jednodušší, protože do všeho sice kecá (možná bude mít jednou ročně nějaký dobrý nápad, kdo ví), ale doběhne se štěňátkem aspoň ven nebo zavře okno, až budou nervy v kyblíku
ale mít psa sám, úplně sám, to se musí vymyslet tolik věcí, pocity si nikdo nenaporoučí a návod letí do koše v podobě milimetrových kousíčků (a to nebyl pes)
a když už to tak nějak funguje, psík začne pobírat "rozum" a klidně se rozhodne, že v úterý poslouchat nebude
tomu všemu se dá vyhnout, když si psa vyberu lépe, takový ovčák by tu slušel víc
napsal(a):
Vy byste neměl mít žádného psa. Vůbec jim nerozumíte a neumíte se k nim chovat. Chudák štěně.
Sirrius několikrát psal, že chce svůj přístup změnit. Takovýhle příspěvěk vůbec ničemu nepomůže, maximálně způsobí to, že sem zadavatel přestane chodit. Což pomůže tomu štěněti, o které tady jde především, konkrétně jak ?
K...
napsal(a):
Sirrius několikrát psal, že chce svůj přístup změnit. Takovýhle příspěvěk vůbec ničemu nepomůže, maximálně způsobí to, že sem zadavatel přestane chodit. Což pomůže tomu štěněti, o které tady jde především, konkrétně jak ?
Pokud chce svůj přístup změnit, tak pak bych mu doporučila najít v okolí někoho kdo se věnuje psům a nechat si poradit osobně. Ukázat jak se se psem pracuje. Protože podle mě tady chybí fakt ty základy.
Snad mu štěňě odpustí a zapomene jak mu držel čumák v louži... Nejspíš jo.
Jenže dle mě si tohle psi velmi dobře pamatuji a ta duvera tím bude poznamenána. Pamatuji si, jak jsem si kdysi hrála s retrívrem, měla jsem pet láhev naplněnou pamlsky, se kterou jsme si hráli. Omylem jsem lahví psa trefila do oka, ten se leknul a zaknucel. Od té doby když jsem mu chtěla hodit hračku tak se krcil a mrkal, pamatoval si to. Časem jsme to odbourali a zapomněl úplně, ale celkem to trvalo. A to šlo o jednu blbou náhodu.
Rady padly, napíšu jen svou zkušenost. Náš druhý pes, pořízený do bytu ve 2 měsících, čůral snad do 4 a půl měsíce všude a vyráběl takové louže, že by člověk typoval tak na dospělou dogu a ne štěně středního knírače. Přišel vyčůraný z venku, popošel dva kroky a louže větší než pes. A za dva metry další. Nakonec jsme šli na veterinu, ale pes byl zdravý a přešlo ho to po čtvrtém měsíci.
Teď mám od června štěně velkého plemene. Chovatel mi k ní prodal i pytel Farminy, na kterou byla zvyklá. Zarazily mně časté hromady. Po zkrmení pytle jsem přešla na jinou řadu (N+A?, teď mám okno), kterou krmili její sestru a moc si to pochvalovali. Hromady byly už přímo obří a každou chvíli. Moje chyba. Přešla jsem na granule od jiného výrobce a hovínka jsou tak 2x denně a výstavní.
Znám štěnda hodná, co ani botu nezkusila kousat a štěnda draky, co vyhlodala zeď a na zahradě vykopala dráty a co nebylo mosazné, to zlikvidovala. U těch nejhorších ničitelů ale byl na vině majitel a malé zabavení psů. Ale stejně to většinou přešlo samo s věkem.
inusanka
napsal(a):
Někteří pejskové jsou holt jako štěňata ničitelé a nepomůže zcela ani bydlet ten rok v holobytě. Učení čistotnosti jde také každému jinak, chce to hlavně hodně trpělivosti.
Měla jsem nicitele. Jde tam hlavne o to, psa poradne unavit a naucit odpočívat, ten muj odpočívat neuměl. Teď další štěně, to stačí unavit a jde odpočívat samo. Kazde stene je jiné.
Učení cistotnosti jde určitě každému jinak, ale rozhodně je špatně ho to učit stylem, ze ho v tom macham.
Tohle bylo dnes ráno, na chodbě. K tomu plus ještě jedna hromada v pokoji a 2 mláčky. A to je jen jeden příklad, bývá to i horší, samozřejmě ne každý den mi udělá takové překvápko , ale tak 3x do týdne mi přichystá něco podobného.
Stále normální? Já nevím, možná jsem toho viděl ještě dost málo, ale oba psy co jsem měl měli voliéru, taťka měl 2 psy od štěněte dokud jsem u něj bydlel, všichni vykonávali potřebu většinou v té voliéře...a nikdy jsem neviděl že by šlapali do vlastních výkalů a už vůbec ne aby si v tom váleli hračky. Vlčák co měl taťka dokonce kadil doprostřed voliéry aby mohl běhat kolem.
Hlavně mu už kupte jiné granule, tyhle mu evidentně fakt nesedí. Jaké má teď?
Nejšetrnější málozbytkové krmivo pro psa je syrová nebo vařená strava, ať už se jí říká barf nebo domácí krmení.
Vyhoďte granule a zkuste mu vařit nebo dávat syrové, je o tom tady témat asi bžilion.
Krmení granulemi si žádný pes nezaslouží. Ve vašem případě je to téměř s jistotou příčina velkoobjemového vyprazdňování a nekontrolovatelného čůrání, je úplně jedno, jakou značkou granulí jste se nechal oslnit. Pes taky díky krmení suchými amarouny přijímá víc tekutin, než je přirozené, což je pochopitelné.
Obětujte vlastní lenost a krmte ho kvalitně a nikoliv spečenými hnusy, vyrobených ze sra.ek, které ani vševýkonný standardní potravinářský průmysl nedokáže zpracovat - a to semele, pokud je to dostatečně na jemno, opravdu leccos.
Neděste se, i mezi granulemi se dá najít krmivo, které bude vašemu psovi vyhovovat. Ovšem to, čím krmíte dosud, to rozhodně není.
napsal(a):
Neděste se, i mezi granulemi se dá najít krmivo, které bude vašemu psovi vyhovovat. Ovšem to, čím krmíte dosud, to rozhodně není.
Mam oba psy na granulich a rozhodne nevykonavaji velkou potrebu 6krat za den, ani štěně. A ani tak casto necura. Takhle často curala, když byla nastydla.
A proč máte oba psy na granulích?
Není lednice, mrazák, prostor, čas na vaření/přípravu krmení?
Nebo snad podávají takové výkony, že se bez přídavku koncentrovaného krmiva neobejdou, protože požadovanou energii do nich přirozenou stravou nedokáže dostat?
Nic ve zlém, jen mne to zajímá, co lidi vede k tomu, že na granulích staví krmnou dávku svých milovaných psů.
saola
napsal(a):
Nebo snad podávají takové výkony, že se bez přídavku koncentrovaného krmiva neobejdou, protože požadovanou energii do nich přirozenou stravou nedokáže dostat?
Nic ve zlém, jen mne to zajímá, co lidi vede k tomu, že na granulích staví krmnou dávku svých milovaných psů.
Mam psy na granulich, protoze si nemyslím, ze ja bych jim byla schopna namíchat vyvazenou stravu, u štěněte už vubec ne, neriskla bych to. Nemyslim si, ze by granule byly tak hrozné jak říkáte. Protože kdyby to tak bylo, tak jakto, ze by psi na granulich prospivali a dozivali se vysokeho věku? Moji psi na nich prospivaji a nemaji zdravotni problémy. Pokud by granule nesnesli, neprospívali - pak bych zacala uvazovat o zmene krmení. Ale pokud prospivaji, nemám duvod měnit. Obcas dostanou maso, zeleninu, ovoce atd, ale zakladem jsou granule.
Poslední dobou se mi začíná barf úplně protivit. Protože kdo nebarfuje, tak snad jako by nemel svého psa ani rád.
Díky za odpověď.
Nesouhlasím s tím, že byste nedokázala svému psovi poskytnout vyváženou stravu bez granulí - sebe (v budoucnu/teď třeba rodinu i děti) přece taky krmíte z přirozených zdrojů, i když třeba nemáte vystudované lidské výživářství (třeba máte), a jistě nijak výrazně nestrádáte z nedostatku některých živin. Jsem přesvědčena, že není třeba z toho dělat vědu a spoléhat se v zájmu vyššího dobra pro psa a z důvodu pocitu vlastní nedostatečnosti na průmyslový produkt z jinak nezpracovatelných zbytků.
Předci vašich psů po stovky generací o granule nezakopli, a přesto konečné produkty jejich genů máte doma.
Já už nevím jaké granule měl, myslím nějaké pedigreečka, bylo to větší balení tak jsem to přesypal do plastové nádoby a obal vyhodil. Teď jsem mu koupil Pet Royal - premium kvality junior. Uvidíme. A co se týče toho že by byl nastydlí, když jsem byli na očkování tak jsem se na to ptal, prohmatala ho a neříkala nic.
Můj taťka krmil psy celý život výhradně zbytky z kuchyně, případně se jim ještě vařila nějaká polévka nevím z čeho přesně. A celý život byli zdravý, měli hezkou srst a byli silní. Klidně bych to tak dělal, jenže těch zbytků tady tolik není. A vařit nevím jestli bych mu měl čas každý den, no podívám se na ty témata o vaření a uvidím.
saola
napsal(a):
Opravdu nemám čas ani náladu na to vymýšlet, co bude jíst pes, kdyby byly granule pro lidi, tak po tom sahám všemi deseti. Na padesátikilovýho psa bych potřebovala zvlášť mrazák a ten nemám kam dát, i lidský mrazák pod lednicí kapacitně nevyhovuje, kdyby bylo místo na další, tak bude zase pro lidi. Prošlapy z nouzové domácí stravy, kdy nebylo možné krmit granule, krmením granulemi zmizely. Granule jsou pro mě pohodlné, rychlé, použitelné i na cestách a výletech, zvládne je nasypat i hlídač, když nebudu doma a pes má pěknou srst, rovný nohy, akorát výživný stav a malý bobky, tak co bych potřebovala dalšího.
Sirrius
napsal(a):
Já už nevím jaké granule měl, myslím nějaké pedigreečka, bylo to větší balení tak jsem to přesypal do plastové nádoby a obal vyhodil. Teď jsem mu koupil Pet Royal - premium kvality junior. Uvidíme. A co se týče toho že by byl nastydlí, když jsem byli na očkování tak jsem se na to ptal, prohmatala ho a neříkala nic.
Můj taťka krmil psy celý život výhradně zbytky z kuchyně, případně se jim ještě vařila nějaká polévka nevím z čeho přesně. A celý život byli zdravý, měli hezkou srst a byli silní. Klidně bych to tak dělal, jenže těch zbytků tady tolik není. A vařit nevím jestli bych mu měl čas každý den, no podívám se na ty témata o vaření a uvidím.
se nedivte, že vám tolika kadí, když krmíte granule, co obsahují kopec obilovin. to je samá vláknina nestravitelná, prostě ze psa vyletí větší objem než kolik sežral raz dva.
saola
napsal(a):
Díky za odpověď.
Nesouhlasím s tím, že byste nedokázala svému psovi poskytnout vyváženou stravu bez granulí - sebe (v budoucnu/teď třeba rodinu i děti) přece taky krmíte z přirozených zdrojů, i když třeba nemáte vystudované lidské výživářství (třeba máte), a jistě nijak výrazně nestrádáte z nedostatku některých živin. Jsem přesvědčena, že není třeba z toho dělat vědu a spoléhat se v zájmu vyššího dobra pro psa a z důvodu pocitu vlastní nedostatečnosti na průmyslový produkt z jinak nezpracovatelných zbytků.
Předci vašich psů po stovky generací o granule nezakopli, a přesto konečné produkty jejich genů máte doma.
Tak se podivejte co jedl clovek dříve, nebo všechna doma chovana zvířata. U vsech se to alespoň z casti změnilo.
A pokud psi nemají žádné problémy a prospívají, tak proc bych jim měla menit stravu?
Jsou na to asi dva pohledy - podle jednoho je správné krmit jedině masem a všechno ostatni je špatné. Podle druheho radši krmit granulemi, protoze psovi se zazivani za ta léta tak nějak změnilo a nepotrebuje čistě jen maso. No a vlastne podle tretiho - ten zastavam ja - ridim se tim, jak prospivaji psi.
Ted když jsem si brala štěně, tak mě chovatelka vyloženě prosila, at nezkousime krmit masem, ze tim lidi spis psovi vetsinou škodí. Její manžel je vet (ne nekupovali jsme u neho žádné granule) a tvrdí, ze vubec neji jednoduché tu stravu vyvážit a pokud vyvazena není, tak to muze psovi dost uškodit.
Takze pokud se na to nekdo cítí, a věří si - tak at si tak krmi. Ja zustanu u granulí.
Sirrius
napsal(a):
Prohmatanim se nachlazeni opravdu nezjistí. Musel byste vetovi donest vzorek moci.
Jo, krmím granulema všechno. Psa, kočky, morčata i slepice. Každej druh má svoje granule na svoje požadavky, pes juniorky pro obříky, kočky s lososem na dlouhou srst, morčata vybírám větší množství proteinů a hodně vitamínu C, slepice žerou podle kategorie, kuřata pro kuřata, kuřice pro kuřice, mladí kohouti pro mladé kohouty, hejno pro plemenné nosnice. Jo, králík má pro pet králíky. Že si k tomu býložravci přikousnou seno, trávu nebo zeleninu, drůbež si dá trávu, dýni nebo moučného červa a masožravci se podělí o maso, pozůstatky po porážce drůbeže nebo morčat nebo zbytky z kuchyně nic nemění na tom, že většinu KD tvoří ty granule. Neřeším, nasypu, zvládne nasypat i kdokoliv jiný, když na to přijde, a je to. Bez granulí netuším, jak bych nakrmila morčata v zimě, když není tráva, zelenina v potřebným množství, to by nebylo ani vtipné. Stejně tak u drůbeže, no, pokud je přirozená strava pšenice a žluklý zbytky, tak to děkuju, nechci.
a štěně ještě hodně dlouho bude....
Chodím s ním ven minimálně 4x za den, většinou 5 občas i víc.
to víc bude lepší
on kadí snad 6x za den i víc a čůrá mnohem krát víc.....
a? je to štěně.....
moje štěně v tomto věku dalo hromádku 15x, jsme to počítali
musíš se zamyslet nad stravou (ještě jsi nenapsal ty granule), a za druhé nad zdravím - můj štěník měl giardie
Stupňoval jsem tresty....
už to tu padlo, nicméně - je zcela debilní trestat štěně za potřebu
štěně učíme a vedeme a to nikoliv tresty, platí obecně.....
A to nemluvím o tom, že jemu je to úplně jedno že se někde vypráznil, on přes ty mláčky běhá, pak je to po celém byte roznesené, kolik krát si do toho sedne, protože zapomněl že to tam udělal, nebo si do toho hodí hračku. ...
a?
je to štěně
a ne každé štěně je čistotné
a?
můj se přiřítil zvenku, doma přibrzdil na "výtok" a běžel dál.....
je to štěně
Pro Bodlinku:
"Granule" pro lidi ale přece existují, jen do toho
https://soylent.com/pages/products
https://www.alza.cz/mana/v10031.htm?kampan=adwsp_sportovni-vyziva_doplnky-stravy-mana_c_1t2__9062903_b_1t2_254595208925_~47626632893~&gclid=EAIaIQobChMIjJLm_cGr3wIVV-R3Ch1e8AIWEAAYAiAAEgJhOfD_BwE
https://www.pokeat.cz/?gclid=EAIaIQobChMIjJLm_cGr3wIVV-R3Ch1e8AIWEAAYAyAAEgJdkfD_BwE
https://www.lidovky.cz/relax/dobra-chut/ctrnact-dni-bez-jidla-nahradi-rozpustny-prasek-tuhou-stravu.A170327_111129_ln-zajimavosti_ele
Mrzí mne, že když brojím proti granulím, protistrany obratem vytáhnou jako protiargument prošlapy u štěňat a krmení zbytky z kuchyně - to jsou extrémy, ale nijak to nerozporuje možnost optimálního krmení přirozenou stravou, navíc ohledně těchp rošlapů je to jen část pravdy, podílejí se na tom podstatně i nevhodné podmínky odchovu (převažující odchov v interiéru bez přístupu slunečního záření, neodpovídající zátěž apod.).
Pokud veterinář preferuje krmení granulemi před přirozenou stravou a jednoznačně ho doporučuje, je to pro mě signál, že je něco špatně.
Morčata mám taky, granule nedostávají ani v zimě, céčko nepřidávám, dostávají celoročně větve, trávu, ovoce, zeleninu a nědávno umřela samice více jak desetiletá na sešlost věkem. Tráva je u nás díky mírným zimám v podstatě celoročně, pro tři morčata vždy něco naškubu - holt nemám velkochov na maso,
saola
napsal(a):
Krmila jsem kdysi masem s přílohami, protože jiná možnost za socialismu nebyla. Vařili jsme, kombinovali, střídali přílohy, přidávali zeleninu. Ne že by to byla věda, ale čas to sebralo. Nejen tím vařením, ale i sháněním masa. Chodilo se do nuceného výseku, stály fronty... Jak ráda jsem byla, když se objevily granule a byly dostupné. Další psi už byli na granulích. Bez zdravotních problémů. Samojed se dožil téměř patnácti let. Krmení granulemi je rychlé, obsahuje vše co pes potřebuje, je vždy po ruce, nasype je kterýkoliv člen rodiny, nepotřebuju velké mrazáky, hrnce, nemusím skákat kolem plotny. Dají se bez problémů vzít na dovolenou bez řešení, kde krmení skladovat v teplém počasí. Zkrátka, pro mě mají samé výhody.
saola
napsal(a):
Pro Bodlinku:
https://www.alza.cz/mana/v10031.htm?kampan=adwsp_sportovni-vyziva_doplnky-stravy-mana_c_1t2__9062903_b_1t2_254595208925_~47626632893~&gclid=EAIaIQobChMIjJLm_cGr3wIVV-R3Ch1e8AIWEAAYAiAAEgJhOfD_BwE
https://www.pokeat.cz/?gclid=EAIaIQobChMIjJLm_cGr3wIVV-R3Ch1e8AIWEAAYAyAAEgJdkfD_BwE
https://www.lidovky.cz/relax/dobra-chut/ctrnact-dni-bez-jidla-nahradi-rozpustny-prasek-tuhou-stravu.A170327_111129_ln-zajimavosti_ele
Mrzí mne, že když brojím proti granulím, protistrany obratem vytáhnou jako protiargument prošlapy u štěňat a krmení zbytky z kuchyně - to jsou extrémy, ale nijak to nerozporuje možnost optimálního krmení přirozenou stravou, navíc ohledně těchp rošlapů je to jen část pravdy, podílejí se na tom podstatně i nevhodné podmínky odchovu (převažující odchov v interiéru bez přístupu slunečního záření, neodpovídající zátěž apod.).
Pokud veterinář preferuje krmení granulemi před přirozenou stravou a jednoznačně ho doporučuje, je to pro mě signál, že je něco špatně.
Morčata mám taky, granule nedostávají ani v zimě, céčko nepřidávám, dostávají celoročně větve, trávu, ovoce, zeleninu a nědávno umřela samice více jak desetiletá na sešlost věkem. Tráva je u nás díky mírným zimám v podstatě celoročně, pro tři morčata vždy něco naškubu - holt nemám velkochov na maso,
Tak nebrojte proti granulím. Každý ať si sám vyhodnotí čím chce krmit. Nemusíte to lidem vnucovat.
saola
napsal(a):
Pro Bodlinku:
neexistují, všechny tyhle pokusy končí na nedostatku vlákniny, nechápu, proč se to pokouší nacpat do nějakých kokteilů a prostě tekuté stravy, to je přece blbost. podle mně, kdyby se chtělo, šlo by vyrobit lidské granule v podobě třeba nějakých čínských polívek s těstovinou, nebo třeba i nějaký amarouny, ale prostě ne tekutý.
jinak že veterinář preferuje krmení granulemi je přece normální, bude to on, kdo uvidí ta zvířata, u kterých se přirozená strava "nepovedla".
nevím, co je to "podstatně", ale na vlastní oči jsem viděla jak se prošlapy udělají během 14 dnů, přestože na podmínkách chovu se nic nezměnilo, naopak, to zvíře nešťastné většinu času leželo na měkkém. akorát nemohlo žrát granule, protože nemohlo otevřít tlamu, no.
no a pro tři morčata možná naškubete, ale pro pětadvacet už je to v zimě tak nějak horší, no.
Pro bodlinku:
Proč tedy zoo nekrmí vlky, šakaly, psy dingo apod. všechnospasitelnými granulemi a zpozdile jim pořád předkládají maso? V tomto kontextu to vypadá, jako by zoo na jejich odchovech vůbec nezáleželo, když granule jako základ krmné dávky pro tato zvířata neakceptují.
Předem podotýkám (jen aby to nesklouzlo k diskuzi o tom, že pudl není vlk), že pes domácí zas není od vlka tak daleko, aby to omlouvalo krmení granulemi jako jediné možné a nejlepší ze všeho obecně pro to zvíře. To je jen masáž výrobců průmyslových krmiv.
Pro zadavatele ..... já jsem taky pro změnu granulí. Podle trusu to evidentně vypadá, že zvířeti nesedí. Je tady x diskuzí ohledně kvalitnějších granulí .... ale musíte se připravit na to, že za pytel (10-12 kg) dáte víc jak 1000 Kč. Nebo zkuste barfovat .... zase je tu x diskuzí jak začít.
Možná bych ještě nechala zkontrolovat slinivku psa .... taky jsem měla s jedním čivavákem i na kvalitních granulích problém vstup=výstup .... a bylo to sníženou funkcí slinivky.
saola
napsal(a):
Pro bodlinku:
Proč tedy zoo nekrmí vlky, šakaly, psy dingo apod. všechnospasitelnými granulemi a zpozdile jim pořád předkládají maso? V tomto kontextu to vypadá, jako by zoo na jejich odchovech vůbec nezáleželo, když granule jako základ krmné dávky pro tato zvířata neakceptují.
Předem podotýkám (jen aby to nesklouzlo k diskuzi o tom, že pudl není vlk), že pes domácí zas není od vlka tak daleko, aby to omlouvalo krmení granulemi jako jediné možné a nejlepší ze všeho obecně pro to zvíře. To je jen masáž výrobců průmyslových krmiv.
ale to vůbec ne. toho strašáka s tím, že někdo tvrdí, že jedině granule jsou všechnospasitelné, tady stavíte jedině vy, abyste s tím mohla bojovat.
krmení zvířat v zoo je vůbec složitá věc, ne vždycky to je úplně jednoduché, protože většinou je to jen náhražka přirozené stravy dostupnými prostředky. ale v zoo je výživář, který by měl vědět, co dělá a maso může vycházet levněji, plus etologická stránka věci, zvířata se zabaví kousáním kostí, a taky návštěvníci by asi blbě čuměli, kdyby měli vlci granule.
nikdy jsem netvrdila, že krmení granulemi je jediné možné.
ale jste to vy, kdo považuje krmení granulemi za něco nepochopitelného. tak jsem vám napsala, proč já granulemi krmím. až budu mít zoologickou a zaměstnance, tak třeba názor přehodnotím, třeba i z těch finančních důvodů.
saola
napsal(a):
Pro bodlinku:
Že by proto, aby těmto zvířatům, byť v zajetí, alespoň dopřáli jejich přirozenou potravu?
Ale pes je dávno někde jinde. Za tisíce let soužití s člověkem si musel zvykat na ledacos. Třeba na krmení zbytky z kuchyně, když nic jiného nebylo, nebo když na nic jiného nebyly peníze.
napsal(a):
neexistují, všechny tyhle pokusy končí na nedostatku vlákniny, nechápu, proč se to pokouší nacpat do nějakých kokteilů a prostě tekuté stravy, to je přece blbost. podle mně, kdyby se chtělo, šlo by vyrobit lidské granule v podobě třeba nějakých čínských polívek s těstovinou, nebo třeba i nějaký amarouny, ale prostě ne tekutý.
jinak že veterinář preferuje krmení granulemi je přece normální, bude to on, kdo uvidí ta zvířata, u kterých se přirozená strava "nepovedla".
nevím, co je to "podstatně", ale na vlastní oči jsem viděla jak se prošlapy udělají během 14 dnů, přestože na podmínkách chovu se nic nezměnilo, naopak, to zvíře nešťastné většinu času leželo na měkkém. akorát nemohlo žrát granule, protože nemohlo otevřít tlamu, no.
no a pro tři morčata možná naškubete, ale pro pětadvacet už je to v zimě tak nějak horší, no.
Já si ale myslím, že zrovna prošlapy u vaší Nory nejsou dost vhodný příklad - ono pokud pes neotevře tlamu, nejenom, že nepozře granule, ale nepozře ani normální stravu, o kostech nemluvě...prostě bych vinila v tomhle případě spíš nemoc než přirozenou stravu.
napsal(a):
Že by proto, aby těmto zvířatům, byť v zajetí, alespoň dopřáli jejich přirozenou potravu?
Ale pes je dávno někde jinde. Za tisíce let soužití s člověkem si musel zvykat na ledacos. Třeba na krmení zbytky z kuchyně, když nic jiného nebylo, nebo když na nic jiného nebyly peníze.
Mám srovnání, takže vidím, že i domácí pes si úplně jinak užívá, pokud má v misce kus svaloviny, játra, vajíčko,kost...já dávám granule ráno, normální stravu večer, obojí vždycky po procházce - a k té večerní misce masa fena letí asi tak 3x větší rychlostí
Má-li nežravé období, třeba po hárání, ranní granule vynechává, večerní porci žere jako obvykle.
Nikomu neberu jeho způsob krmení, myslím si, že i na granulích se dá slušně žít, jen bych chtěla případné váhající zájemce uklidnit, že zas taková časová zátěž to není. Na maso se dneska nestojí fronty, buď ho koupíte v řeznictví anebo vám ho přiveze firma DPM (či jiná) až do domu, stejně jako granule. Netřeba skákat kolem plotny, nemusíte mít žádné hrnce, stačí prkénko na krájení (jsou tací, co se obejdou i bez něj). Pokud je větší pes, je třeba i větší mrazák, to je asi tak jediné.
Souhlasím, že na dovolené nebo krmí-li náhradní krmič, mají granule nespornou výhodu, ale nevidím v tom problém - prostě na dovolenou ty granule vezmu a krmí-li babička, tak prostě dá granule.
ježkovy voči už zase
v zoo granulemi krmí, ale ne ty vlky, protože bychom koukali blbě, jo, to také :-) manší šelmy normálně žerou Fitmin a to večer.. používají to úplně stejně jako my u psů - vydrží déle než maso, zásoba prostě na celou noc
pet royal, pedygrý, brit, fitmin, nativia, prospera,.. to je vše podobné, tím si nepomůžete
náhodou amstaff má obilí rád, ale ne tohle a tolik
furt si teda myslím, že je nastydlý
kuřecí skelety, krky a hřbety mu budou svědčit o 1000% víc... to není válka proti granulím, ale štěně tyhle součástky prostě potřebuje, žádné prošlapy nebudou, když se nebude cpát nevhodnými granulemi nebo jen svíčkovou
prostě z kuřete udělejte 4 kuřátka a bude to v pohodě
hrstičku ovesných vloček zalijete u zalévání kafe přece
klidně zbytky z kuchyně, tomu se teď říká BARF, jenom ne přesolené a kořeněné nebo umělá sladidla, hromada oříšků a rozinek
granule začínají dobré někde u Simpsons puppy, Purizon, N&D, Wolfsblut, Barking heads, Carneeval, Petkult.... vyjdou ještě levněji než ty hrozné pet royal atp... protože na den dáte cca třetinovou dávku
nedávno tu byl podobný dotaz, také štěně stafforda, ten pán začal krmit kuřaty (prostě jen tak, bez příprav, na tady máš kuře) a pes je úplně boží (téma s vyhublým štěňátkem)
no jako co to je, bojového psa krmit granulemi ? ;-)
Na Bodlinku :
...."po porážce drůbeže nebo morčat".....Porážka morčat? Vždycky jsem myslela, že jsou to jenom mazlíci ( mě né moc sympatičtí ) Nekritizuji, ptám se.
napsal(a):
Na Bodlinku :
...."po porážce drůbeže nebo morčat".....Porážka morčat? Vždycky jsem myslela, že jsou to jenom mazlíci ( mě né moc sympatičtí ) Nekritizuji, ptám se.
Na grilu nejlepší maso.
Bodlinko: k tomu krmení barfem a prošlapům...Samík byl skoro do 2 let krmený granulema, přesto má prošlapy jako kráva. Z důvodu, že mu granule neseděly(nejmíň 20druhů granulí) neustále průjmoval, tím pádem prostě blbá výživa stejně Takže než štěndu špatné(nesedící) granule, radši maso s přílohama...
napsal(a):
Na grilu nejlepší maso.
Já lituju, že už nejsou na trhu nutrie, ty byly ňamka, ale o morčatech to slyším prvně. Morče jsme kdysi měli, skončilo u známých v králíkárně, nějak jsme si nepadli do oka. Pak se údajně prokousalo a uteklo ( na pekáč? ). Jsou odolnější než králíci?
amiš
napsal(a):
A to máte ta velká morčata (cuy, nevím, zda je to správně), nedovedu si představit na grilu našeho Pažouta
https://www.google.com/search?q=mor%C4%8De+recept&client=firefox-b-ab&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=2ahUKEwjOpae9_avfAhUM-aQKHWJECOkQsAR6BAgEEAE&biw=1920&bih=966
Jedině držet se hesla: Jakmile to má jméno, tak se to nejí
napsal(a):
Já lituju, že už nejsou na trhu nutrie, ty byly ňamka, ale o morčatech to slyším prvně. Morče jsme kdysi měli, skončilo u známých v králíkárně, nějak jsme si nepadli do oka. Pak se údajně prokousalo a uteklo ( na pekáč? ). Jsou odolnější než králíci?
mnohem. žádnej mor, žádná myxomatóza, žádný králíčata sypající se kvůli odstavu.
lesnížínka
napsal(a):
Bodlinko: k tomu krmení barfem a prošlapům...Samík byl skoro do 2 let krmený granulema, přesto má prošlapy jako kráva. Z důvodu, že mu granule neseděly(nejmíň 20druhů granulí) neustále průjmoval, tím pádem prostě blbá výživa stejně Takže než štěndu špatné(nesedící) granule, radši maso s přílohama...
Ale tak to bezesporu. Ale stejně tak jako jsou psi, co jim nesedí granule, jsou psi, co jim nesedí barf. Asi bych to shrnula jako každý ať si krmí psa čím chce, pokud to psovi sedí.
saola
napsal(a):
https://www.google.com/search?q=mor%C4%8De+recept&client=firefox-b-ab&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=2ahUKEwjOpae9_avfAhUM-aQKHWJECOkQsAR6BAgEEAE&biw=1920&bih=966
Jedině držet se hesla: Jakmile to má jméno, tak se to nejí
Se může jíst i se jménem. Personalizovaný oběd.
Ale je pravda, že morčata zdegenerovaly na Červený a Trojbarevný, vymýšlení jmen pro ně mě nebaví a nějak mě ani žádná pořádně nenapadá.
Všichni naši kozlíci měli jméno, někteří i dvě. Ode mě to, které si přinesli na svět, od vnuček krkolomné zkomoleniny ze seriálů. Všichni skončili na talíři, jen vnučky to nevěděly, dnes už to možná tuší - neřešíme to. Kozy už nechovám.
hele, zadavateli.. trochu to tu odbočilo a vy jste toho taky napsal fůru.
Ono se na to ani nedá uceleně reagovat... máte tam spousta věcí špatně, většinu věcí špatně:
1/ To štěně není rádo, že kadí milionkrát denně. Víceméně má permanentní průjem. Takže to chce vyšetření, odčervení a změnu žrádla. To není normální.
2/ Protože to nedělá "naschvál", nesmíte ho za to trestat. Už vůbec ne mu do toho strkat čumák. Miminku byste to taky udělal????
3/ Jsou procházky a venčení. Na procházkách můžete štěně lehce (= lehce!) cvičit. Plus minus 4měsíční štěně spíš vychovávat, cvičit jenom jako v mateřské školce. Pár minut, proložené hrou. Jinak seznamovat s okolím. Nechte ho ŽÍT. Venčení je venčení. Teď milionkrát denně, jenom na vyvenčení. Žádné hraní, žádný výcvik. Doma bafnout psa do náruče a postavit ho na zem až venku na trávě...Ideálně učit povel. Pes se vyvenčí - pochvala - a domů. A zase. A zase. A zase....
4/ Píšete, že tátovi psi vykonávali potřebu "ve voliéře", Takže: co se divíte??? Váš pes taky vykonává potřebu "ve voliéře". Kteroužto je pro něj váš byt. Přičemž žádný pes se přirozeně nechce venčit tam, kde bydlí.
5/ Smiřte se s tím, že vaše štěně není geniální, tudíž ono NEROZUMÍ tomu, že dělá něco, co nemá. To, že se tváří provinile, nebo že před vámi zalézá, to neznamená, že ví, co udělalo špatně, ale prostě reaguje na vaši řeč těla, na vaše naštvání, na vaše tresty.
atd...
vlastně děláte všechno blbě.
Doufám, že nejste troll a nevěnovala jsem vám čas zbytečně... ale na druhou stranu, třeba tato diskuze jednou pomůže někomu dalšímu.
Šarina (a další) díky. Změnili jsme granule, uvidíme. Na venčení jsme začali chodit víc krát a už jen před vchod, ne projít se pokaždé. Na procházku jednou za den a ne moc dlouhou. Na procházce ho diriguji stále, nesouhlasím úplně že ho mám proste nechat "žít", podle mě je samozřejmě pravda že by jsme měli být "kámoši" ale na druhé straně si myslím že si pomalu musí zvykat na povely a příkazy a že já jsem prostě tady pán. Ale výrazně jsem to dirigování omezil. Z jeho vyvádění ve vchodě nebo ve výtahu když někoho potkáme je podle mě úplně neuvěritelné, tahá se za těmi lidmi jak kdyby byl někde zavřený týden sám , úplně šíleně a fakt nepřeháním. jsem z toho nešťastný a na nervy, ale nekárám ho za to, jen ho proste držím a říkám že nesmí. "Cvičit" ho teda nebudu, občas pár povelů a stačí. S tím namáčením jsem psal že už jsem přestal už před časem když jsem viděl že to nepomáhá a taký jsem uklízel bobky tak aby to neviděl. Teď to zkouším tak aby mě viděl a mírně si u toho mrmlu aby viděl že jsem nespokojený, ale nekárám ho. Jsem strašně zvědavý čo vše pochopí nebo nepochopí tímto "mírným" přístupem, nebo jak to nazvat. Já plně chápu že je to mimino, ale podle mé určitou inteligenci má a určitě rozumí mému tónu, řeči těla a možná už i pár slovům, víc jak dítě. Ale možná se pletu.
Uvidíme co udělají ty granule, dneska dopo je žral prvně a první bobek který by už teoreticky mohl být z nich byl pořád řídký, ale možná to chce ještě den nebo dva dokud se mu ty střeva nějak napraví nebo jak to říct.
Dostal jsem nějaké rady a zkusím je, uvidím, na nějaké výsledky to chce nějaký čas.
Jediné co by mi tady mohl ještě někdo napsat je tak postel zatracená on tam prostě pořád leze, už dlouho nestahoval peřinu a polštář a od včera s tím začal zas......a vypadá to asi tak, že když nejsem doma nebo nejsem v pokoji tak tam vyleze, ale jakmile slyší klíče ve dveřích nebo slyší že jdu do pokoje, tak v momentě sleze, takže ho nemám šanci zastihnout na posteli abych mu něco řekl, vždy je už v pelechu nebo mimo postele. A popravdě pochybuji o tom, že když ho pokaždé pochválím za to že je "hezky na místěčku" tak to pomůže tomu aby nelezl na postel když mě nevidí. Mě to jaksi nedává smysl, pozitivní motivace ležení na určitém místě neznamená že nemůže ležet i jinde, a hlavně když nejsem přítomen....
Tohle opravdu potřebuji urgentně vyřešit, on se vyčůrá u postele, pak na to zapomene a stáhne mi do toho polštář...a když ne, tak i když je pes čistý, tak nějaký svůj pach má a ta postel od něho proste smrdí...
Nejjednodušší by bylo zamezit mu přístup k posteli. Zavřít dveře od ložnice a měj se. Ale možná nejsou dveře......Pak bych na postel překlopila židle, postavila před ni barikádu.....Aby se na ni nedostal. Každé pohovění si na posteli jeho touhu po ní posiluje.
že si pomalu musí zvykat na povely a příkazy a že já jsem prostě tady pán.
mno , furt nic nepochopil
koukám, že bytostně potřebujete "otroka" a ne psího kamaráda
zkuste knihu F.Šusty : Trénink je rozhovor a i jeho další, dle písemného projevu snad nejste úplný tupec, zkuste vnímat a chápat čtený text, dobrých rad tu padlo dost (RR, saola, šarina atd.)
Svoje cca roční dítě taky budete jen buz.erovat zákazama?
Mně připadá, že máte celkově k vašemu psovi takový zvláštní přístup. Nevím úplně, jak bych to popsala... stěžujete si na něj, jako kdyby snad ani nebyl váš. Pro něj jste všechno, bez vás by byl úplně ztracený, je to malé mrně, nepopsaný list a vy mu musíte ukázat, jak v našem divném světě správně žít přežít. Měl byste ho přede vším a přede všemi ochraňovat.
Mně, kdyby někdo řekl, že se můj pes chová v něčem nenormálně, prostě bych ho bránila, i kdybych třeba v duchu věděla, že má ten dotyčný pravdu. A vy to o něm sám říkáte. Jsme prostě tým a jeden za druhého se umíme postavit, vždycky. (Dokud je štěně, tak jenom já za něj.)
Jenom poznámka: když vás táhne za lidma, a říkáte mu, že nesmí, je to spíš pro ty lidi . Občas to tak taky v různých situacích dělám. Pes zatím neví, co tím myslíte, a když to jenom opakujete a nic, dál vás nevnímá, tak pokud by to i pro něj nějaký význam mělo, tímto ho to ztrácí.
ten pes se chová přesně, jak se chovat má, to je prostě stafford
nesmíš je teda povel nebo příkaz ? ten je úplně blbej
máte mu říkat, co dělat má a ne to, co dělat nemá, protože stát a koukat, když na mě padá lavina, je celkem nanic
když procházíme kolem lidí, řeknu "u mě" (štěňátku dám třeba kousací hračku, to uklidňuje, kousání..pískací hračka navíc upoutá pozornost, nenápadně psíka táhnu za hračku vedle sebe.. a tam je to ke mně, k noze, něco tak)
a pes jde ke mně pak, později, automaticky už i bez hračky a neskáče tři metry do vzduchu a šest metrů vpřed
co má chudák dělat, když je tak u vytržení ze všeho živého ? to není maybelline, to je stafford, má rád lidi, je to šašek, hračička.. cca do 12 let, tak s tím začněte počítat
takhle to nepůjde.. to zas někde psali "pevnou ruku" nebo co
lepší je říct, co v tu chvíli dělat, a tohle je štěňátko, potřebuje poradit úplně se vším přece
když jste nervní, rozrušený, naštvaný,.. neklidný, tak musíte chodit nebo mlátit hlavou o stůl či ručičkami do zdi
a ten pes má stát a zbožně mlčíc koukat na pána ?
no tak je to pán, se musí poslouchat, že jo
Sirrius
napsal(a):
Šarina (a další) díky. Změnili jsme granule, uvidíme. Na venčení jsme začali chodit víc krát a už jen před vchod, ne projít se pokaždé. Na procházku jednou za den a ne moc dlouhou. Na procházce ho diriguji stále, nesouhlasím úplně že ho mám proste nechat "žít", podle mě je samozřejmě pravda že by jsme měli být "kámoši" ale na druhé straně si myslím že si pomalu musí zvykat na povely a příkazy a že já jsem prostě tady pán. Ale výrazně jsem to dirigování omezil. Z jeho vyvádění ve vchodě nebo ve výtahu když někoho potkáme je podle mě úplně neuvěritelné, tahá se za těmi lidmi jak kdyby byl někde zavřený týden sám , úplně šíleně a fakt nepřeháním. jsem z toho nešťastný a na nervy, ale nekárám ho za to, jen ho proste držím a říkám že nesmí. "Cvičit" ho teda nebudu, občas pár povelů a stačí. S tím namáčením jsem psal že už jsem přestal už před časem když jsem viděl že to nepomáhá a taký jsem uklízel bobky tak aby to neviděl. Teď to zkouším tak aby mě viděl a mírně si u toho mrmlu aby viděl že jsem nespokojený, ale nekárám ho. Jsem strašně zvědavý čo vše pochopí nebo nepochopí tímto "mírným" přístupem, nebo jak to nazvat. Já plně chápu že je to mimino, ale podle mé určitou inteligenci má a určitě rozumí mému tónu, řeči těla a možná už i pár slovům, víc jak dítě. Ale možná se pletu.
Uvidíme co udělají ty granule, dneska dopo je žral prvně a první bobek který by už teoreticky mohl být z nich byl pořád řídký, ale možná to chce ještě den nebo dva dokud se mu ty střeva nějak napraví nebo jak to říct.
Dostal jsem nějaké rady a zkusím je, uvidím, na nějaké výsledky to chce nějaký čas.
Jediné co by mi tady mohl ještě někdo napsat je tak postel zatracená on tam prostě pořád leze, už dlouho nestahoval peřinu a polštář a od včera s tím začal zas......a vypadá to asi tak, že když nejsem doma nebo nejsem v pokoji tak tam vyleze, ale jakmile slyší klíče ve dveřích nebo slyší že jdu do pokoje, tak v momentě sleze, takže ho nemám šanci zastihnout na posteli abych mu něco řekl, vždy je už v pelechu nebo mimo postele. A popravdě pochybuji o tom, že když ho pokaždé pochválím za to že je "hezky na místěčku" tak to pomůže tomu aby nelezl na postel když mě nevidí. Mě to jaksi nedává smysl, pozitivní motivace ležení na určitém místě neznamená že nemůže ležet i jinde, a hlavně když nejsem přítomen....
Tohle opravdu potřebuji urgentně vyřešit, on se vyčůrá u postele, pak na to zapomene a stáhne mi do toho polštář...a když ne, tak i když je pes čistý, tak nějaký svůj pach má a ta postel od něho proste smrdí...
...mohu se zeptat proč jste si vlastně vůbec pořizoval psa?.............a venčení víckrát jen před vchod opravdu nestačí......a ta jediná delší to nezachrání.............
Sirrius
napsal(a):
Ale ono to není myšleno nechat žít, jakoze nechat si psa delat co chce. Stene by mělo mit od začátku nějaká pravidla. Ale nedá se mluvit o dirigovani. Musíte to stene navest ke spravnemu chovani hrou. A u stenat to jde hrozně snadno. Musíte byt dusledny ale zároveň laskavy. Jedině tak vas štěně přijme jako pana. Pokud po něm budete řvát a dirigovat ho tak se vás bude tak akorát bat, nebo vas bude totalne ignorovat. On vám nerozumí, nejste pro neho citelny, nevi co se po nem chce a je zmatený.
Pokud táhne za lidmi - neříkejte mu "nesmíš" když neví co to znamená. Vytáhněte hračku a zacnete si hrát, ukazte mu, že s vami je větší zabava než když pujde k cizimu člověku.
Úplně jsem si představila jednu slečnu, kterou obcas potkávám. Vlaje za psem, neustále na nej rve : pomalu, k noze, nesmis, ke me. A pes si vesele tahne dal a diky tomu, jak si na to rvani zvyknul tak ma panicku totalne na haku a nezajímá ho. Nevi asi co znamena ani jeden z tech povelu. Pes se opravdu nerodi s tim, ze by vedel co je nesmis nebo pomalu, to ho musime naucit.
Víte, štěně není stroj, který je potřeba nějak naprogramovat. Je to živá, nezávislá, autonomní bytost, která v sobě nemá žádný čip a program, ale samostatnou duši podobnou dítěti nebo hodně hloupému člověku, třeba takoví ti co obsluhují v chráněných kavárnách, nic proti nim!
Tím chci říct, že vy se musíte stát přítelem téhle duši. A kamarádil byste se z někým, kdo by vás neustále buzeroval, dirigoval? Kamarádíte se přece s lidmi, se kterými je vám dobře. A stejně tak to má ten pes. Je to štěně, nezná svět ani vás, a vašim cílem by teď nemělo být nějaké strojové učení povelů, protože o tom to vůbec není. Vašim cílem by mělo být ukázat tomu zvířeti, že společné procházky jsou fajn, protože spolu chodíte na zajímavá místa, nebo spolu děláte zajímavé věci, prostě máte dobré nápady a ten pes radši půjde koukat, co děláte vy, než aby si šel po svých někam do pryč. To štěně přirozeně, že své současné podstaty, chce ten čas takhle s vámi trávit, tak to dělejte, buďte mu průvodcem po světě.
Když to teď prokaučujete nějakou "pevnou rukou" a "musí přece vědět, kdo je pán" tak budete mít za pár měsíců problém.
Jinak s těmi lidmi. Nevím, jestli je to aplikovatelné i na vašeho psa, ale s Norou to máme tak, že s cizími lidmi se mazlíme, ale organizovaně. Tzn. pěkně pomalu se přijde, udělá se sedni, žádný skákání, a lidi pohladí a pak jdeme. A samozřejmě se předtím ptám, jestli můžem :D
Ale připadá mi, že tím, že je většina lidí ve finále povolená, se ti, co se bojí nebo na sobě mají bílé kalhoty, zakazují lépe, respektive "Norinko máš smůlu, k noze" se přijato s pochopením.