Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

AdamN46

21.8.2020 22:14
AdamN46

XXX.XXX.254.60

Dobrý den/večer potřebuji poradit co mám dělat když mě sousedka krmí psa.
Několikrát jsem jí upozorňoval ať mi nekrmí psa že mě potom nechce jíst granule, ale problém nastává v tom že sousedka má začátky alzheimera a nepamatuje si že jsem jí to mnohokrát říkal. Psovi hází párky, anglické slaniny,šunky,vysočiny jen tehdy, když její manžel odejde.
A vůbec nevím na koho se mám obrátit, proto budu rád když mě poradíte co mám dělat.
Děkuji za odpovědi.

Uživatel s deaktivovaným účtem

21.8.2020 22:18

S tím nic neuděláte, max. přehradit psovi výběh na zahradě do vzdálenosti, kam sousedka nedohodí. Naštěstí bude vzhledem k věku omezená motorikou a uzeniny daleko nedoletí.

21.8.2020 22:37

Pokud má sousedka tuto nemoc, pokud vám slíbí, že nebude krmit psa a pak přesto jde a psa krmí, proto že na to v důsledku nemoci zapomněla, zkuste se se sousedy domluvit, že byste na plot z jejich strany nainstaloval cedulky, které by upozornili na to, že se pes krmit nesmí.
Starala jsem se o člena rodiny s touto nemocí a různé cedulky rozmístěné po domě do určité fáze dobře fungovali.....třeba i po zkušenosti, kdy třeba odešel na návštěvu k sousedům a barák i branka zůstali dokořán, bylo štěstí, že můj chrťák už byl starý a nezdrhnul. Tak jsem dala na branku ceduli "nezapomeň zamknout" ...
Sousedka to opravdu nemusí dělat schválně a třeba ty cedulky by mohly pomoct...

21.8.2020 22:49

No jo no, jenže bez ohledu na nemoc může být chronický krmič. A když u toho majitel není... Známe to, krmič drží v ruce kus žvance a půl h s vámi řeší, proč mu to nemůže dát, chudák pes zz jeho pohledu. A pak mu to s tou mňamkou v ruce vysvětluje. Nehafan nervy v háji a já taky. Jistota není.

Neregistrovaný uživatel

21.8.2020 23:00
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.47.196

Kotec holt.

22.8.2020 00:06

...mam uplne stejny problem.
Taktez staricka dama... cely muj zivot je nasi sousedkou.
Diagnozy neznam, ale minuly mesic se rozhodla, ze zacne "dokrmovat" nese psy (resp. se snima takto pokamosi...).

Pejsci nechodi na zahradu sami + neziji tam.

Takze jsme ji pri "dokrmovani" nacapali a snazili se ji vysvetlit, ze davat cokoli psum pres plot neni ok... Ona se zdala ze chape.

Po par dnech opet.

Tak jsem ji navrhla, ze pokud je chce krmit (zbytky jidla) - at na nas zazvoni - prijde na navstevu, neni problem...

No. Par dni klid. Nezvonila.

Ale dnes opet dosla fena ze zahrady a oblizovala se... takze vyslech - kde, kdo, kdy , jak... noo sousedka.

No a pani jsem tedy opet velmi slusne zadala at jim nic nedava. Ze jim po tom muze byt zle - ze pokud jim neco dat chce, at mi to rekne. Neni problem, ale je treba hlidat co a taky jak...

Trosku se bojim, ze tohle bude beh na delsi trat...(ale snad si z toho vzala alespon to, ze kosti, byt jen od kurete neee).

22.8.2020 10:27
Fernando

XXX.XXX.105.175

Jaký máte plot a jak vysoký? Jestli je vysoký, možná by stačilo ho zneprůhlednit. Např.použít umělý živý plot. Aneb co oči nevidí ....

22.8.2020 12:26
rapotacka11

XXX.XXX.212.228

Několikrát jsem jí upozorňoval ať mi nekrmí psa,
že mě potom nechce jíst granule, ale ...

To je divný,
že mu spíš "jede" buřt než ty "lahodný" granule .

22.8.2020 15:05
sisi58

XXX.XXX.191.1

rapotacka11 napsal(a):
Několikrát jsem jí upozorňoval ať mi nekrmí psa,
že mě potom nechce jíst granule, ale ...

To je divný,
že mu spíš "jede" buřt než ty "lahodný" granule .

Nebuďte jedovatá. Každý pes to má jinak. A pokud je šťastný a prospívá, tak klidně granule, než aby dostal sračku z nějakého masa. Třeba kuřecí je kapitola sama pro sebe.
Mám adoptovaného kocoura. Maso nežere,to by raději zdechl. Má jen 3 kila, takže pro něj koupit nějakou flákotu,není problém. Ale prostě maso nežere. Tečka.

22.8.2020 15:41
ainu

XXX.XXX.226.214

Nejsem si jista spravnosti napadu, ale pokud neni rozumna domluva, tak chvili ji nechat hazet a zabezpecit psy. Pak sesbirat "darecky" a hodit ji je pred dvere s tim, ze dalsi jeji pokusy dopadnou stejne. At si dela bordel u sebe

22.8.2020 18:17
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

ainu napsal(a):
Nejsem si jista spravnosti napadu, ale pokud neni rozumna domluva, tak chvili ji nechat hazet a zabezpecit psy. Pak sesbirat "darecky" a hodit ji je pred dvere s tim, ze dalsi jeji pokusy dopadnou stejne. At si dela bordel u sebe

Přečetla jste si dotaz? Paní má Alzheimera, můžete vymýšlet co chcete, není šance.

22.8.2020 20:03
ainu

XXX.XXX.241.199

To je i pro uzivatele Victoria a jine, co maji podobny problem. U Alzheimera obavam se nepomuze nic :( podobnou zkusenost zazila znama se sousedkou, ale tam se jednalo o vchazeni na pozemek, brani veci, nechavani jinych. Pomohlo az kdyz rodina dotycne uznala, ze to neni ok a z domu ji odvezla (kdovi, jestli k sobe, nebo do nejakeho ustavu)

22.8.2020 21:16
hokrví

XXX.XXX.105.226

Přeji klid, pevné nervy a rozvahu. Taky na nás dojde.

22.8.2020 21:30

Ta paní je bohužel nemocná, máte vpodstatě ješě štěstí, že se chová laskavě. Moc hezkého ji nečeká, zkuste být tolerantní.

23.8.2020 02:03
fikovnice

XXX.XXX.135.131

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ta paní je bohužel nemocná, máte vpodstatě ješě štěstí, že se chová laskavě. Moc hezkého ji nečeká, zkuste být tolerantní.

"Moc hezkého ji nečeká..." - "štěstí" při této hnusné nemoci je, že si pacient obvykle svůj stav neuvědomuje. I když, kdo ví...

23.8.2020 06:45
sisi58

XXX.XXX.191.1

fikovnice napsal(a):
"Moc hezkého ji nečeká..." - "štěstí" při této hnusné nemoci je, že si pacient obvykle svůj stav neuvědomuje. I když, kdo ví...

Bohužel je to tak, že ještě nějakou dobu si svůj stav uvědomuje.
Jsou ústavy, kde se o nemocného postarají dobře, ale pobyt tam stojí od 25000,-/měsíc. Pokud je nemáte, skončíte pod práškama tam, kde vás vezmou, než tedy umřete.
Shodou okolností máme zrovna v rodině stejný případ.

23.8.2020 07:03
Dája6

XXX.XXX.248.20

Dobrý den,
ohledně starších klientů ,mám jich po domovech ke kterým chodím opravdu hodně. Klienty s touto diagnózou mám velice ráda ( říkáme jim bludičky). Jsou velice milý, ale v pokročilém stavu je domluva opravdu špatná. Agresivní jsem nezažila, jen už ve vysokém stupni nekomunikují, nevnímají, mají už jen svůj svět, ale jsou zlatíčka.
To, že neudrží paměť pro mě je výhodná protože můžu co pět sekund stále snímá debatovat.
Nikdy jsem nezažila, že by byly hodně tlumení a jen pod prášky. Tohle se v domovech vylučuje spíše se klade důraz na práci s klienty a věřte, že v domovech jich je polovina s touhle diagnózou. Nevěřím, že jsou až tak dopování. Moje zkušenost.
Dája

23.8.2020 07:20
sisi58

XXX.XXX.191.1

Dája6 napsal(a):
Dobrý den,
ohledně starších klientů ,mám jich po domovech ke kterým chodím opravdu hodně. Klienty s touto diagnózou mám velice ráda ( říkáme jim bludičky). Jsou velice milý, ale v pokročilém stavu je domluva opravdu špatná. Agresivní jsem nezažila, jen už ve vysokém stupni nekomunikují, nevnímají, mají už jen svůj svět, ale jsou zlatíčka.
To, že neudrží paměť pro mě je výhodná protože můžu co pět sekund stále snímá debatovat.
Nikdy jsem nezažila, že by byly hodně tlumení a jen pod prášky. Tohle se v domovech vylučuje spíše se klade důraz na práci s klienty a věřte, že v domovech jich je polovina s touhle diagnózou. Nevěřím, že jsou až tak dopování. Moje zkušenost.
Dája

Bohužel zrovna náš příbuzný je jiný. Ne, že by na někoho přímo útočil. Ale je hlučný, neustále odchází, navíc je po havárii a má velké problémy s nohou, takže padá, protože na to zapomíná a taky má hodně přes 100 kilo. Neumím si představit, jak by sestřičky neustále takového klienta někde sbíraly.
Zase má babička byla hodná, ta jen prostě zapomněla, co bylo včera.

26.8.2020 00:43

ainu napsal(a):

Pani sousedka hazi jen kdyz jsou psi pritomni a my nejsme videt.
Coz ovsem neznamena, ze nevime...

= presne vime - kdy jim neco chce dat (bojanda steka "jinak" ..., pes bezi hned zalovat...), ale spis jde o to reseni "potom".
Pani sousedka neco vsune pod plot, ja ji i "nacapu" a ona se tvari, ze nevi jak se to tam vzalo (a to tam vlastne dava).

Takze volam sousedovic mladochy co tam take bydli (resp. svou generaci).
Kdo to tam dal...proc...oc jde...nebezbecne...co s tim...
Babi tvrdi, ze ona nic - tak kdo...
Mladosi o nicem nevi...
Ale tusi ze Babi...

Reseni asi neni.

Babi se ptame naprimo - nene...ona nic.

Takze jen "osveta" - pejskum to muze uskodit.
Pokud je chcete krmit - zazvonte - neni problem...

No a za dva dny znovu pod plotem kosti od kurete (a kure v tech dnech mela u sousedu jen Babi).
Nastesti ty darecky nikdo od nas nesezral...

A znovu... kdo - proc (otazky naprd...) ... ale jak tedy dal...

Btw. letos jsme z duvodu "soukromi i bezpecnosti" vystaveli kolem bezneho plotu dalsi "plot".
Stoji na nasem pozemku - cca dvact cisel od "normalniho plotu" a slouzi jako notova osnova pro rust popinavek. Doufame, ze popinavky plutek casem obrostou, takze nebude kudy "dorkmovat". Ale nez to vyroste...

26.8.2020 08:10

Pani sousedka hazi jen kdyz jsou psi pritomni a my nejsme videt.
Coz ovsem neznamena, ze nevime...

= presne vime - kdy jim neco chce dat (bojanda steka "jinak" ..., pes bezi hned zalovat...), ale spis jde o to reseni "potom".
Pani sousedka neco vsune pod plot, ja ji i "nacapu" a ona se tvari, ze nevi jak se to tam vzalo (a to tam vlastne dava).

Takze volam sousedovic mladochy co tam take bydli (resp. svou generaci).
Kdo to tam dal...proc...oc jde...nebezbecne...co s tim...
Babi tvrdi, ze ona nic - tak kdo...
Mladosi o nicem nevi...
Ale tusi ze Babi...

Reseni asi neni.

Babi se ptame naprimo - nene...ona nic.

Takze jen "osveta" - pejskum to muze uskodit.
Pokud je chcete krmit - zazvonte - neni problem...

No a za dva dny znovu pod plotem kosti od kurete (a kure v tech dnech mela u sousedu jen Babi).
Nastesti ty darecky nikdo od nas nesezral...

A znovu... kdo - proc (otazky naprd...) ... ale jak tedy dal...

Btw. letos jsme z duvodu "soukromi i bezpecnosti" vystaveli kolem bezneho plotu dalsi "plot".
Stoji na nasem pozemku - cca dvact cisel od "normalniho plotu" a slouzi jako notova osnova pro rust popinavek. Doufame, ze popinavky plutek casem obrostou, takze nebude kudy "dorkmovat". Ale nez to vyroste...

Nemáte asi jinou možnost než počkat, než plůtek obroste a sousedce se zdravotní stav zhorší natolik, že bude muset odejít někam do ústavu...

30.8.2020 01:56

Nemáte asi jinou možnost než počkat, než plůtek obroste a sousedce se zdravotní stav zhorší natolik, že bude muset odejít někam do ústavu...

...vidime to stejne - i proto jsme plot popinavek sazeli...
Mozna se to muze zdat krute... s pani denne mluvime / vysvetlujeme... ale dohodnout se proste nejde.
Vysledek nula nula nic...
Jeden den kyva ze chape... a druhy nevi nic...

Stesti, ze nasi voresi nejsou zadny vorezavatka. Jak pes, tak fenecka jsou celkem ozkouseni zivotem a jen tak je neco nerozhazi...

neverend

6.9.2020 11:18
neverend

XXX.XXX.213.247

Tak jsou i horší sousedi.🙂 Popravdě můj soused taky občas něco dá mé pesaně a nějak mi to žíly nerve.😀

6.9.2020 11:25

neverend napsal(a):
Tak jsou i horší sousedi.🙂 Popravdě můj soused taky občas něco dá mé pesaně a nějak mi to žíly nerve.😀

To se máte. Docela dlouho nám sem za plot lidé házeli kosti. Úplně oholené asi kachní kosti. Jako by se pes živil holými kostmi? Až jsem dala na branku cedulku "můj pes žere maso, kosti dejte do popelnice, máme tu celé tři". Máme tu jednu paní, která krmí vše, co potká. A ještě řekne - vy toho psa moc nekrmíte, že.
Pes uvázaný u krámu, ona to stihne za minutu. Říkám jí - nedávejte mu to, nesmí jíst kuře, má alergii. A ona - ale to je kvalitní šunka!
:-) zabralo až to, že jsem jí řekla, kolik bude stát léčení. A ne, nebudu si psa zavírat doma. Slušnost je - zeptat se.
Chodí takhle někdo po venku a nabízí lidem piškotky? Ná, dej si piškotek, Pavlíku!

neverend

6.9.2020 14:45
neverend

XXX.XXX.213.247

To se máte. Docela dlouho nám sem za plot lidé házeli kosti. Úplně oholené asi kachní kosti. Jako by se pes živil holými kostmi? Až jsem dala na branku cedulku "můj pes žere maso, kosti dejte do popelnice, máme tu celé tři". Máme tu jednu paní, která krmí vše, co potká. A ještě řekne - vy toho psa moc nekrmíte, že.
Pes uvázaný u krámu, ona to stihne za minutu. Říkám jí - nedávejte mu to, nesmí jíst kuře, má alergii. A ona - ale to je kvalitní šunka!
:-) zabralo až to, že jsem jí řekla, kolik bude stát léčení. A ne, nebudu si psa zavírat doma. Slušnost je - zeptat se.
Chodí takhle někdo po venku a nabízí lidem piškotky? Ná, dej si piškotek, Pavlíku!

Noo,dneska měli sousedi pečené kuře a na Belinku nezapomněli.😀 Jinak Vy souseda považujete za cizího člověka? Tady byla totiž řeč o sousedech a ne o zcela cizích lidech před obchodem.🙂 Se starou paní co si nepamatuje co bylo k obědu a zda vůbec nějaký byl toho asi moc neuděláte. Nevím,ale zbytečně bych to nehrotil v rámci dobrých sousedských vztahů.

6.9.2020 15:52

neverend napsal(a):
Noo,dneska měli sousedi pečené kuře a na Belinku nezapomněli.😀 Jinak Vy souseda považujete za cizího člověka? Tady byla totiž řeč o sousedech a ne o zcela cizích lidech před obchodem.🙂 Se starou paní co si nepamatuje co bylo k obědu a zda vůbec nějaký byl toho asi moc neuděláte. Nevím,ale zbytečně bych to nehrotil v rámci dobrých sousedských vztahů.

No ano, sousedé jsou pro mě cizí lidé. Ale můžeme zkusit měřit metry od plotu.. já to mám 65 m. To je cizejší :-) No ne, nemůže nikdo krmit mého psa, když si to nepřeji. Stejně jako nemůžu házet piškotky za plot pro děti, mrkvičku a rohlíky pro koníčky a tak podobně. U koní to znáte, ne, velké trable, ale u psů to nevadí?

6.9.2020 16:07
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

No ano, sousedé jsou pro mě cizí lidé. Ale můžeme zkusit měřit metry od plotu.. já to mám 65 m. To je cizejší :-) No ne, nemůže nikdo krmit mého psa, když si to nepřeji. Stejně jako nemůžu házet piškotky za plot pro děti, mrkvičku a rohlíky pro koníčky a tak podobně. U koní to znáte, ne, velké trable, ale u psů to nevadí?

Počkat, u koní mrkev vadí?? Já jsem koníkům za kobližky slíbila mrkev(místo toho pečiva, co jim všichni nosí) tak mě neštvěte, že mrkev vadí, já ji pro ně mám vypěstovanou!

6.9.2020 16:41

lesnížínka napsal(a):
Počkat, u koní mrkev vadí?? Já jsem koníkům za kobližky slíbila mrkev(místo toho pečiva, co jim všichni nosí) tak mě neštvěte, že mrkev vadí, já ji pro ně mám vypěstovanou!

Koníček musí papat jen tolik, kolik mu určí majitel, o to jde. Jinak mu můžete přivodit fakt dost problémů. Ani byste neměla nosit jednu mrkev. Protože to takhle udělá za neděli deset lidí. Ale můžete se zeptat majitele a donést třeba metrák :)

neverend

6.9.2020 16:47
neverend

XXX.XXX.213.247

Moje koně jsou převážně složeni z mrkve.😀 Tak každý jsme jiný a já např. jsem zvyklý brát sousedy jako celkem blízké osoby s kterými udržuju co možná nejlepší vztahy.🙂 Vím že to tady v Čechách není moc populární, ale zatím s tímto přístupem není problém. A soused u koní nám taky krmí koně. Ten "ha*zl".😀

6.9.2020 17:32
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

neverend napsal(a):
Moje koně jsou převážně složeni z mrkve.😀 Tak každý jsme jiný a já např. jsem zvyklý brát sousedy jako celkem blízké osoby s kterými udržuju co možná nejlepší vztahy.🙂 Vím že to tady v Čechách není moc populární, ale zatím s tímto přístupem není problém. A soused u koní nám taky krmí koně. Ten "ha*zl".😀

Se sousedy to mám stejně, jestli i oni tak nahlížejí na mne netuším, ale já si svůj sluníčkový pohled hodlám ponechat

6.9.2020 17:43
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Koníček musí papat jen tolik, kolik mu určí majitel, o to jde. Jinak mu můžete přivodit fakt dost problémů. Ani byste neměla nosit jednu mrkev. Protože to takhle udělá za neděli deset lidí. Ale můžete se zeptat majitele a donést třeba metrák :)

A jak něco majitel určí pasoucímu se koni?? To, že by koníkům někdo přinesl mrkev, se fakt nebojím, zato suchého pečiva tam matky s děrma nosí tašky a už jsem některé upozorňovala na to, že to není dobrý nápad. Majitele se zeptat můžu, je to můj soused Ale spíš se zeptám sestřenky, která se o ně stará

neverend

6.9.2020 18:33
neverend

XXX.XXX.213.247

lesnížínka napsal(a):
A jak něco majitel určí pasoucímu se koni?? To, že by koníkům někdo přinesl mrkev, se fakt nebojím, zato suchého pečiva tam matky s děrma nosí tašky a už jsem některé upozorňovala na to, že to není dobrý nápad. Majitele se zeptat můžu, je to můj soused Ale spíš se zeptám sestřenky, která se o ně stará

Jojo,mrkev není nebezpečná. Bohužel to suché pečivo už ano. Jenže a to je nejdůležitější, tomu krmení stejně nezabráníte. Cedulky visí a víc dělat nemůžete.🙁 Musím zaklepat na dřevo, že u nás zatím tento nešvar nedoznal nějakého většího rozmachu. Lidi spíš jdou přímo k nám do stájí než na pastvinu.🙂

6.9.2020 19:46

neverend napsal(a):
Jojo,mrkev není nebezpečná. Bohužel to suché pečivo už ano. Jenže a to je nejdůležitější, tomu krmení stejně nezabráníte. Cedulky visí a víc dělat nemůžete.🙁 Musím zaklepat na dřevo, že u nás zatím tento nešvar nedoznal nějakého většího rozmachu. Lidi spíš jdou přímo k nám do stájí než na pastvinu.🙂

Prosím vás, nesirte bludy. Mrkev může být nebezpečná stejně jako pečivo. Prostě nekrmit žádná cizí zvířata, to je snad pochopitelne. Pokud chci něco krmit, domluvím se s majitelem zvířete. Nic těžkého. A třeba tim získám nové přátele 🤷‍♀️

6.9.2020 20:50

lesnížínka napsal(a):

To je úplně jednoduché - koník se pase, ale už mu nedají nic jiného. Někteří koně mohou to a jiní tamto, vyrobit správnou krmnou dávku je docela věda. Ale tak to se můžete zeptat sestřenky, jak se dá kůň i zabít.
Taky hrozně ráda krmím zvířátka, ale zeptám se. A to takhle ke mně přišel, přivalil se, obrovský něco jako kavkazák, hrozně hodný medvěd, a šel mi po koláči, tak říkám paní, jestli mu to můžu dát, už to stejně oslintal.. a prý ne! má alergii snad na vše, co je k jídlu. Chudák malej. Čím víc roztomilé zvíře, tím víc to chci krmit. Jsem z toho smutná, když nemůžu :-) Ale co pak to zvíře, majitel..

6.9.2020 20:53
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Tak my třeba máme se sousedy taky dobré vztahy, obzvlášť s jedněmi, kteří jsou v našem věku, navštěvujeme se, občas chodíme společně na procházky, někdy zajdeme na pivo, pomáháme si. Prostě jsme si fakt sedli spolu. Když nejsou doma tak jim psa chodím i krmit a pohrát si s ním.

Ale ani tak jim psa nechodím krmit přes plot a nelíbilo by se mi, kdyby takhle oni krmili psy nám. A absolutně to nesouvisí a tím, jaký mám se sousedy vztah.

Něco jiného je pokud přijdou na návštěvu a něco psům donesou - a to oni donesou vždycky, takže já jejich psovi nosím taky. Ale o tom víme, u toho když jim to dávají jsme a víme i co dávají. Jiná návštěva třeba nedávno dovezla takovou tu "klobásu" pro psy, co se prodává ve zverimexu. Fena mi po tom jednou brutálně blila, takže jsem to stihla zarazit včas. Ale kdyby ji to někdo (i kdyby soused) narval přes plot, tak já pak chodím a lámu si hlavu s tím, po čem blije, když nic divného nezrala. A to je taky jeden z důvodů, proč jsme psům znemožnili přístup k brance 😉.

Nemám problém s tím, kdyz se mě někdo zeptá, jestli může mým psům dát piškot - jo klidně ať dá, když se zeptá a jsem u toho. Ale krmení přes plot je něco jiného, navíc pokud ti hodní sousedé takhle dávají psům třeba pečené kosti.

S tímhle jsme si užili dost u předešlého psa, který měl problémy s trávením a lidi, co chodili vedle do zahradnictví, ho věčně něčím krmili, něco tam házeli.. A on to žral a pak nám pořád zvracel...a stačil i ten piškot..

6.9.2020 21:38
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

neverend napsal(a):

Ona právě na pastvinu vede taková místní vycházková trasa a my tu teď máme hodně mladých rodin s dětma, kteří tam rádi zajdou a přijde jim super jim ty rohlíky dávat. Ano, měli už dvakrát koliku, já sem to pak rozhlásila, tak si myslím, že krmení jakž takž ustalo.

6.9.2020 21:40
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Prosím vás, nesirte bludy. Mrkev může být nebezpečná stejně jako pečivo. Prostě nekrmit žádná cizí zvířata, to je snad pochopitelne. Pokud chci něco krmit, domluvím se s majitelem zvířete. Nic těžkého. A třeba tim získám nové přátele 🤷‍♀️

Já tedy krmení koní nijak zvlášť nerozumím, ale čím je nebezpečná mrkev?

6.9.2020 21:55
MajkaP

XXX.XXX.84.93

lesnížínka napsal(a):

Kromě velice výjimečných případu koni jedno jablko/ mrkev neublíží.
ALE jak má majitel vědět, kolik toho kůň v průběhu dne dostal? Pravděpodobně mu také něco dá, v domnění, že nic neměl. I kdyby každý krmič přinesl jen jednu, může se to u některých výběhů stát xy krát za den. Někteří lidé nosí nahnilé a plesnivé věci a pak opravdu stačí jen jeden kus. Některým koním stačí opravdu pár kousků mrkve. Inzulínová rezistence je veliký problém a kůň nesmí cukr. I koně mají potravinové alergie.
Jde taky o to, že i jedna mrkev může koně zabít. Většina koní není ve výběhu sama a sem tam se stane, že se koně kuli jedné blbé mrkvicce pokopou a může to mít vážné následky.
Taky jde o to, že není dobré koně učit, že jim cizí lidé něco dávají...pak se hrnou ke každému a jednou se najde člověk, který jim hodí něco nevhodného, kůň mu vytrhne rohlík i s igelitkou a sežere ho....atd.
Pak samozřejmě jde o případy ukousnutych dětských prstů ( dej koníčkovi mnamku, neboj se). Viděla jsem rodiče, kteří do ohrady strkali dvou- tříleté děti s jablkem v ruce! Mezi osm koní.
Hlavně jde ale o princip. Tisíckrát nic a pak prus.r.
Takže: cizí zvíře se bez dovolení nekrmí . ( pokud pominu případy týrání zvířat hlady)

6.9.2020 22:10

MajkaP napsal(a):
ALE jak má majitel vědět, kolik toho kůň v průběhu dne dostal? Pravděpodobně mu také něco dá, v domnění, že nic neměl. I kdyby každý krmič přinesl jen jednu, může se to u některých výběhů stát xy krát za den. Někteří lidé nosí nahnilé a plesnivé věci a pak opravdu stačí jen jeden kus. Některým koním stačí opravdu pár kousků mrkve. Inzulínová rezistence je veliký problém a kůň nesmí cukr. I koně mají potravinové alergie.
Jde taky o to, že i jedna mrkev může koně zabít. Většina koní není ve výběhu sama a sem tam se stane, že se koně kuli jedné blbé mrkvicce pokopou a může to mít vážné následky.
Taky jde o to, že není dobré koně učit, že jim cizí lidé něco dávají...pak se hrnou ke každému a jednou se najde člověk, který jim hodí něco nevhodného, kůň mu vytrhne rohlík i s igelitkou a sežere ho....atd.
Pak samozřejmě jde o případy ukousnutych dětských prstů ( dej koníčkovi mnamku, neboj se). Viděla jsem rodiče, kteří do ohrady strkali dvou- tříleté děti s jablkem v ruce! Mezi osm koní.
Takže: cizí zvíře se bez dovolení nekrmí . ( pokud pominu případy týrání zvířat hlady)

Děkuji za obsáhlou odpověď na otázku, lépe bych to nenapsala

6.9.2020 22:14

lesnížínka napsal(a):

No já nevím, ale - vám by se líbilo, kdyby vašemu psu, který je na zahradě, každý, kdo jde kolem, něco dal? Kost, salám, paštiku, sýr, maso, rohlík, buchtu,...? A vy nevíte kolik toho pes sežral a v jakém stavu ty "mňamky" byly...

6.9.2020 22:27
GAELLE

XXX.XXX.66.235

MajkaP napsal(a):

jako všichni koně nesmí cukr? vzpomínám si když jsem byla dítě jezdili k nám s uhlím cigáni s koňma a vždy jsem jim na dlani právě cukr dávala..................jen se ptám. Koně nikdy nikde nekrmím.

6.9.2020 22:33
GAELLE

XXX.XXX.66.235

marcelaamax napsal(a):
Tak my třeba máme se sousedy taky dobré vztahy, obzvlášť s jedněmi, kteří jsou v našem věku, navštěvujeme se, občas chodíme společně na procházky, někdy zajdeme na pivo, pomáháme si. Prostě jsme si fakt sedli spolu. Když nejsou doma tak jim psa chodím i krmit a pohrát si s ním.

Ale ani tak jim psa nechodím krmit přes plot a nelíbilo by se mi, kdyby takhle oni krmili psy nám. A absolutně to nesouvisí a tím, jaký mám se sousedy vztah.

Něco jiného je pokud přijdou na návštěvu a něco psům donesou - a to oni donesou vždycky, takže já jejich psovi nosím taky. Ale o tom víme, u toho když jim to dávají jsme a víme i co dávají. Jiná návštěva třeba nedávno dovezla takovou tu "klobásu" pro psy, co se prodává ve zverimexu. Fena mi po tom jednou brutálně blila, takže jsem to stihla zarazit včas. Ale kdyby ji to někdo (i kdyby soused) narval přes plot, tak já pak chodím a lámu si hlavu s tím, po čem blije, když nic divného nezrala. A to je taky jeden z důvodů, proč jsme psům znemožnili přístup k brance 😉.

Nemám problém s tím, kdyz se mě někdo zeptá, jestli může mým psům dát piškot - jo klidně ať dá, když se zeptá a jsem u toho. Ale krmení přes plot je něco jiného, navíc pokud ti hodní sousedé takhle dávají psům třeba pečené kosti.

S tímhle jsme si užili dost u předešlého psa, který měl problémy s trávením a lidi, co chodili vedle do zahradnictví, ho věčně něčím krmili, něco tam házeli.. A on to žral a pak nám pořád zvracel...a stačil i ten piškot..

To byl přesně důvod proč jsme Arga nepouštěli do předzahrádky. Sice by viděl na lidi ale každý by mu něco cpal. nejlepší byla sousedka přes ulici co uvařila hovězí polívku a uvařené kosti a že jich bylo mu vrhla přes vrata.A přesně jak píšeš my marně pátrali po čem mu je zle. Mohlo to dopadnout hodně špatně. Seřvala jsem ji tak že už si to nedovolila. Ovšem u zadavatelky se jedná o nemoc a takoví lidi bohužel nevědí co dělají. Tam je vše marné. Jedině zabezpečit aby se pes k těm " mňamkám "nedostal.

6.9.2020 22:48

GAELLE napsal(a):
jako všichni koně nesmí cukr? vzpomínám si když jsem byla dítě jezdili k nám s uhlím cigáni s koňma a vždy jsem jim na dlani právě cukr dávala..................jen se ptám. Koně nikdy nikde nekrmím.

ale jo, nejaky muzou
problem je, ze kone jako zvirata nejsou prizpusobeny na prudke zmeny potravy, kazda zmena musi byt postupna, aby na to dokazali zareagovat bakterie v jejich traveni.

2-3 mrkve jsou fajn, když sezerou kybl - uz jim to rozhodi traveni.
plus takovy ucpany krk od mrkve - to je taky labuzo...

6.9.2020 22:55
MajkaP

XXX.XXX.84.93

GAELLE napsal(a):

Samotný cukr pro koně není vhodný. Zdravému koní ale pár kostek cukru nic neudělá. Jenže co je pár? A co je zdravý kůň? Myslela jsem to ale tak, že jsou koně s inzulinovou rezistencí ( v podstatě cukrovka) a ti nesmí "žádný" cukr. Žádné ovoce, někdy ani nesmí trávu, jen seno(někdy jen míchané se slanou). Nebo omezeně. Víte co je schvácení? V podstatě se koni " sloupnou kopyta na živé maso" ( zjednodusuji). To se může stát skoro každému koni, když sežere například něco toxického, nebo třeba "jen" kolečko jablek. A někteří koně jsou náchylnější a po pár kouscích ovoce je problém na světě. Nemusí to ani zajít do "zutí" kopyta. U tohoto onemocnění rotuje v kopyte kopytní kost a prorazí chodidlem ven..... Nechtějte vidět několikasetkilového koně, jak stojí na "živých" kostech. Pokud se takového koně padati zachránit, má doživotní nasledky.

Někteří koně můžou mít také problémy se zuby, nebo s jícnem. Kůň s bolavým zubem zhltne celé jablko....nebo mu zub chybí, kus mrkve se mu dostane do mezery...
Spousta možností.

neverend

7.9.2020 01:17
neverend

XXX.XXX.213.247

To si dostudujte tu mrkev a nebo se zeptejte Horsany.🙂

7.9.2020 01:31

neverend napsal(a):

Myslím že vše špatně na mrkví je popsáno o pár příspěvků výše. Placejte si svoje kone čím chcete, nicméně těm cizím nedávejte nikdo nic. Ani psům, kočkám, krokodýlům, kosatkam, prostě ničemu.
A prosím, vy jako laik nepoucujte zkušenější o tom, co si mají nastudovat :) kolem koni se pohybují skoro 20 let a takový ucpany jicen z mrkve nebo kolika z nahnilych mrkví, to už jsem taky zažila. I kone který z mrkve prujmoval, nebyl na to zvyklý, celý život jen seno. Vy jen věříte ostatním, svoje zkušenosti nemáte.
Prostě to dogma nekrmit cizí zvířata, to by se mělo tesat do kamene úplně všude, aby lidi zacli používat mozek a prostě si krmili doma svoje a nestarali se o cizí.
P. S. Vůbec by na tom světě bylo lépe, kdyby se lidé starali více sami o sebe

7.9.2020 07:36
Huskyjanina

XXX.XXX.252.62

neverend napsal(a):

Já jsem sice pejskař, ale kamarádů koňáků mám hodně. A zažila jsem, když kamarádovi umřel koník po půl tašce mrkve. Takže já taky rozhodně nejsem zastáncem jen tak nějakýho krmení, jakýchkoli zvířat. Pokud někdo chce něco dát mýmu psu, tak jen s mým vědomím.....

7.9.2020 07:37

Já jsem teda chronickej krmič koní.....jak jdu kolem ohrady a nějaký kůň má zájem, tak krmím, ale nenosím sebou cíleně ani mrkev, ani jablko...to teda mám, když jedu ke koním známých a tam je to s dovolením.......a to si teda nemyslím, že bych byla úplný laik co se koní týče, chodila jsem do jezdeckýho oddílu několik let a samozřejmě jsme tam jenom nejezdili, ale hlavně se o koně komplet starali...
ale jak píšu, pokud jdu kolem ohrady a je tam kontaktní koník, tak ráda pohladím, poplácám, poňufu a utrhnu prostě u tý ohrady trávu a dám mu jí....je to stejná tráva na které se pase, takže v tom nevidím žádný problém....o hrst trávy víc nebo míň, když je kůň celej den na pastvě a může toho sežrat kolik chce není nic proti ničemu.

7.9.2020 07:39
Moyda

XXX.XXX.147.89

Tak já mám třeba valacha s nemocnými střevy. Na první pohled zdravej kůň, ale musím sakra přemýšlet co mu nasypat. Mrkev může ve velmi omezeném množství, asi tak dvě velké za den. Takže na kolečka a pamlskuji během dne. Stačí pět mrkviček dva dny po sobě a máte vidět ten fičák.

7.9.2020 07:43
RozaTonda-mopsi

XXX.XXX.58.59

Rozhodně člověk psa a jakékoliv cizí zvíře nemá co krmit. Může mu ublížit nevhodnou stravou, svoji neznalostí konkrétního zvířete ...
Me by to teda vadilo, naši psi vzbuzují dojem, že je asi ani nekrmíme - stále očička upíraji na jidlo, za jidlo by delali salta, zbaštili by kdeco a nemaji nikdy dost. Přitom i my jim dopravame už víc , než je třeba. A kdyby jim někdo cpal ještě něco navíc, tak by to bylo už špatne .

Zadavatel to asi nevyřeší jinak, než psa zabezpečit tak, aby se tam sousedka nedostala. Nemocné paní to vysvětlovat nemá cenu , takže je třeba zauvažovat, co s tím udelám ja.

7.9.2020 07:57
MajkaP

XXX.XXX.21.249

Já jsem teda chronickej krmič koní.....jak jdu kolem ohrady a nějaký kůň má zájem, tak krmím, ale nenosím sebou cíleně ani mrkev, ani jablko...to teda mám, když jedu ke koním známých a tam je to s dovolením.......a to si teda nemyslím, že bych byla úplný laik co se koní týče, chodila jsem do jezdeckýho oddílu několik let a samozřejmě jsme tam jenom nejezdili, ale hlavně se o koně komplet starali...
ale jak píšu, pokud jdu kolem ohrady a je tam kontaktní koník, tak ráda pohladím, poplácám, poňufu a utrhnu prostě u tý ohrady trávu a dám mu jí....je to stejná tráva na které se pase, takže v tom nevidím žádný problém....o hrst trávy víc nebo míň, když je kůň celej den na pastvě a může toho sežrat kolik chce není nic proti ničemu.

Tohle je nejméně "nebezpečný" druh krmičů. I když i to může mít svá úskalí, protože si kůň z ruky vezme i něco, co by sám neutrhl a popošel o metr dál (postříkaná tráva, jedovatá bylinka...), ale ta pravděpodobnost je samozřejmě minimální.
Ale upřímně řečeno jsem i proti tomu a snažím se to lidem vysvětlovat.
Jde o ten návyk- kůň pak za každým leze, somruje, pošťuchuje se s ostatními.... Navíc to podporuje další a další krmiče v okolí. Snažím se lidem vysvětlit, že je mnohem lepší jít za majitelem a domluvit se na krmení kontrolovaném. Mám koně od malička a cizí koně nekrmím, ani nehladím. Promluvím na ně, povídám si, ale snažím se chovat ohleduplně a kde můžu, tam ještě vysvětluju okolojdoucím....
Momentálně mám koně v nájemní stáji, ale 12 let jsem je měla u domu na zahradě. Víte kolik lidí se přišlo, zazvonilo a zeptalo se na krmení? Nula. Kolik lidí si otevřelo branku, vlezlo i s dětmi do zahrady, do ohrady a cpalo koním plesnivé pečivo, topinambury, chleba se salámem atd? Mraky.

7.9.2020 08:28

neverend napsal(a):

Věřte tomu, že ne všechny sousedy byste chtěl mít za blízké lidi. To pak zjistíte, že pořád ustupujete, ustupujete, až si k vám soused začne chodit pro peníze i za slepice, které se mu zaběhly a tvrdí, že je sežrali naši psi.

7.9.2020 10:15
Huskyjanina

XXX.XXX.252.62

Já už se tohle krmení trávou odnaučila, právě od těch mejch koňáků, že sice se tím žádná škoda nemusí způsobit, ale kůň se učí somrovat. Ale jelikož tendence si koníka pohladit mám pořád, tak když potkám koně, co je kontaktní, tak si ho musim pohladit. Většina má ráda podrbat kouhoutek, to se pak všelijak kroutěj a nastavujou a dělaj tapíra :D

7.9.2020 11:12

Huskyjanina napsal(a):
Já už se tohle krmení trávou odnaučila, právě od těch mejch koňáků, že sice se tím žádná škoda nemusí způsobit, ale kůň se učí somrovat. Ale jelikož tendence si koníka pohladit mám pořád, tak když potkám koně, co je kontaktní, tak si ho musim pohladit. Většina má ráda podrbat kouhoutek, to se pak všelijak kroutěj a nastavujou a dělaj tapíra :D

No jako já tady machruju, jakej jsem krmič koní trávou (mimochodem utrhnu opravdu trávu a ne nikde v okolí, ale buď na hranici ohradu nebo rukou sáhnu do výběhu a utrhnu....ale za celý můj dospělý život se vlastně jednalo o dva koníky, co byli u nás "za humny" a chodili jsme okolo na prochajdu....po cestě která opravdu není nějaká turistická trasa...cestička za zahrádkama a pak už stráň a les...projde tam tak max pár místních. Jinak nikde v okolí, kde chodíme, koně nemáme.
Pokud chtěly děti krmit koně a poníky v zoo, tak jsme zakoupili přímo krmivo, které tam měli pro krmení koníků určené.

7.9.2020 11:22

Dodnes mám jizvu na prstě, jak si kobyla vzala z dlaně oves a prst přikousla. :-)) Žádné pokoutní krmení, ve stáji, se svolením stájníka. "Jo, klidně ji podrbej. Jé ona chce něco dobrýho. Tak jí dej oves na dlani....." Riga se jmenovala a už je to fakt dávno !

7.9.2020 11:40
ainu

XXX.XXX.57.105

Huskyjanina napsal(a):
Já jsem sice pejskař, ale kamarádů koňáků mám hodně. A zažila jsem, když kamarádovi umřel koník po půl tašce mrkve. Takže já taky rozhodně nejsem zastáncem jen tak nějakýho krmení, jakýchkoli zvířat. Pokud někdo chce něco dát mýmu psu, tak jen s mým vědomím.....

Pro tyhle případy se už zřejmě našlo řešení, které by mohlo fungovat. Viz nedávná situace, kdy chovatelé měli po krk problémů jejich zvířat, způsobených lidskou blbostí. Udělali tohle: 1. upozornění cedulí 2. kamery s informací o zaznamenávání 3. záznam s trestním oznámením a vymáháním škody. A už vymáhají škodu, přičemž pachatelka si najednou uvědomuje, že za své činy ponese důsledky....

https://www.facebook.com/hafstercz/posts/3086527181461547

Takže dejte info cedule o zákazu krmení, ceduli o kamerách (mohou být i falešné) s infem, že záznamy následně budou použity jako podklad pro trestní oznámení a bude se soudně vymáhat škoda plus soudní náklady atd.

Na tohle jediné tihleti slyší :)

7.9.2020 11:58

ainu napsal(a):
Pro tyhle případy se už zřejmě našlo řešení, které by mohlo fungovat. Viz nedávná situace, kdy chovatelé měli po krk problémů jejich zvířat, způsobených lidskou blbostí. Udělali tohle: 1. upozornění cedulí 2. kamery s informací o zaznamenávání 3. záznam s trestním oznámením a vymáháním škody. A už vymáhají škodu, přičemž pachatelka si najednou uvědomuje, že za své činy ponese důsledky....

https://www.facebook.com/hafstercz/posts/3086527181461547

Takže dejte info cedule o zákazu krmení, ceduli o kamerách (mohou být i falešné) s infem, že záznamy následně budou použity jako podklad pro trestní oznámení a bude se soudně vymáhat škoda plus soudní náklady atd.

Na tohle jediné tihleti slyší :)

Už jsem to četla někdy dřív. Bezva argument, že kráva tolik nestojí a navíc jim ani nechtějí dát zadarmo seno. Někteří lidi ačkoliv patří k mladší generaci, mají pořád zakořeněno, že všechno musí bejt všech a že když nemám peníze, tak mně všechno projde.

7.9.2020 12:07
fikovnice

XXX.XXX.134.46

Huskyjanina napsal(a):

Co to znamená "dělat tapíra"?

7.9.2020 12:43

fikovnice napsal(a):
Co to znamená "dělat tapíra"?

Předpokládám, že v blažené extázi protáhnou horní pysk na takový chobůtek, jako má tapír. Někteří koně to umí dokonale.

7.9.2020 13:00

No jako já tady machruju, jakej jsem krmič koní trávou (mimochodem utrhnu opravdu trávu a ne nikde v okolí, ale buď na hranici ohradu nebo rukou sáhnu do výběhu a utrhnu....ale za celý můj dospělý život se vlastně jednalo o dva koníky, co byli u nás "za humny" a chodili jsme okolo na prochajdu....po cestě která opravdu není nějaká turistická trasa...cestička za zahrádkama a pak už stráň a les...projde tam tak max pár místních. Jinak nikde v okolí, kde chodíme, koně nemáme.
Pokud chtěly děti krmit koně a poníky v zoo, tak jsme zakoupili přímo krmivo, které tam měli pro krmení koníků určené.

Právě jde o to, že když kdokoliv u ohrady dává cokoliv, i neskodnou trávu, kone jsou schopni se u toho dokopat. Jsou od přírody zvědaví a dominantnejsi jedinci nesnesou aby ti v hierarchii niz dostávali něco, co můžou dostat oni...
Plus jako bonus tím, že často kone bývají za elektrickým ohradnikem, krmení přes něj je vlastně podporuje v tom k ohradniku chodit a testovat funkčnost. A takové stádo mimo ohradu fakt člověk potkat nechce...
Teď mám kone naštěstí v zapadakove, navíc je ohrada za firmou, kolem které je plechový plot, takže na kone od cesty není vidět a nikdo tam nechodí. Díky bohu.

neverend

7.9.2020 13:05
neverend

XXX.XXX.213.247

Mě vždy pobaví jak člověk něco napíše a zbytek překroutí ostatní k nepoznání.😀😀 Teď to vlastně vyznívá, že mrkev je to nejhorší co se koním může dát.😎 Jinak pokud je kůň až takhle nemocný že kolem něho projdu s mrkví a on umře, není podle mě vůbec rozumné ho vystrčit někde do ohrady a nejlépe ještě třeba u cyklostesky. Koně se bohužel dovedou zrakvit naprosto sami a bez cizího zavinění např. jarní pastvou, nežádoucími elementy v seně,některými rostlinami a mnoha dalšími příčinami. Mrkev je jinak pro koně zdravá a oproti např. jablkům i daleko bezpečnější. Nejvíc alergičtí jsou na ni spíš než koně samotní ve skutečnosti koňáci z ifauny.😀😀 Ovšem cizí koně opravdu nekrmte a zaskočte nejdřív za majitelem.

PS.: Koně by neměli papat nic ve velkém množství jako půl pytle a podobně. To se "zrychtuje" téměř jistě čímkoli.

7.9.2020 13:34
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

neverend napsal(a):
Mě vždy pobaví jak člověk něco napíše a zbytek překroutí ostatní k nepoznání.😀😀 Teď to vlastně vyznívá, že mrkev je to nejhorší co se koním může dát.😎 Jinak pokud je kůň až takhle nemocný že kolem něho projdu s mrkví a on umře, není podle mě vůbec rozumné ho vystrčit někde do ohrady a nejlépe ještě třeba u cyklostesky. Koně se bohužel dovedou zrakvit naprosto sami a bez cizího zavinění např. jarní pastvou, nežádoucími elementy v seně,některými rostlinami a mnoha dalšími příčinami. Mrkev je jinak pro koně zdravá a oproti např. jablkům i daleko bezpečnější. Nejvíc alergičtí jsou na ni spíš než koně samotní ve skutečnosti koňáci z ifauny.😀😀 Ovšem cizí koně opravdu nekrmte a zaskočte nejdřív za majitelem.

PS.: Koně by neměli papat nic ve velkém množství jako půl pytle a podobně. To se "zrychtuje" téměř jistě čímkoli.

Už jsem to měla sepsáno a raděj jsem to smázla Chtěla jsem napsat něco podobného. Jak to tady dokážou hysterické reakce vytáhnout do nebeských výšin. Z poznámky o mrkvi, je z toho kýbl mrkve na koně a mrtvé stádo Mrtví psi. Mám psy v zahradě, kolem které chodí děcka z vedlejší vesnice do školy a dle obalů kolem plotu, u psů končily svačiny. Psi jsou volně ložení v zahradě, mají přístup do garáže, zahradního domku, kde můžou sežrat asi milion nežádoucích věcí, takže drbat děcka za sušenku nebudu. Psi pažraví nikdy nebyli, klidně na cestě obešli rohlík, ale nějak si nedovedu představit hlídat popelnici typu labrador, někde na prochajdě. Takže ne, z krmení od sousedky bych se nehroutila, jen bych třeba dovysvětlila, co raděj ne.

7.9.2020 13:48

lesnížínka napsal(a):
Už jsem to měla sepsáno a raděj jsem to smázla Chtěla jsem napsat něco podobného. Jak to tady dokážou hysterické reakce vytáhnout do nebeských výšin. Z poznámky o mrkvi, je z toho kýbl mrkve na koně a mrtvé stádo Mrtví psi. Mám psy v zahradě, kolem které chodí děcka z vedlejší vesnice do školy a dle obalů kolem plotu, u psů končily svačiny. Psi jsou volně ložení v zahradě, mají přístup do garáže, zahradního domku, kde můžou sežrat asi milion nežádoucích věcí, takže drbat děcka za sušenku nebudu. Psi pažraví nikdy nebyli, klidně na cestě obešli rohlík, ale nějak si nedovedu představit hlídat popelnici typu labrador, někde na prochajdě. Takže ne, z krmení od sousedky bych se nehroutila, jen bych třeba dovysvětlila, co raděj ne.

A když by každý, kdo jde kolem, psovi něco nacpal? Fakt nechápu to obhajování krmení cizích zvířat.

7.9.2020 13:49

lesnížínka napsal(a):

A vy, lesní žínko, taky krmíte chudé dětičky rohlíkama a různýma pamlskama? Nejsem hysterická, ale když musíte volat večer veterináři, aby přijel, nebo jet na pohotovost, když vám pes z plesnivýho chleba chytil otravu, tak klidná fakt nebudete. Lidi si totiž myslí, že plesnivý cokoliv psovi neublíží a že si ještě pošmákne. Asi jsem moc nervní člověk a svý psy miluju.

7.9.2020 14:08
MajkaP

XXX.XXX.21.249

lesnížínka napsal(a):

Nemyslím, že by tu proběhla nejaka hysterie.
Já třeba naprosto uznavám, že valná většina krmících "incidentů" se obejde bez zdravotních následků. Stejně jako kůň, kterého nikdo u ohrady nekrmí není v bezpečí. Koně jsou naprosto "pitomá" stvoření a celý jejích život majitel jen čekýá, jak se dorakví....Jestli si přerazí nohu ve výběhu na rovině, nebo umře na "bolavé bříško". Jasně, trochu nadsázka, ale vlastně to tak je.
Ale opravdu jde o ten návyk. Skusme koně nepodporovat v tom rakvení....
Z praktického hlediska je vždy lepší "udělit absolutní zákaz", než "povolení v případě tom a tom s výjimkou takovou a makovou". Když sto lidem zakážete krmit, stejně určité procento půjde a koně něčím nacpe (původně jsem chtěla napsat nějaké číslo, ale netroufám si odhadovat). Podle mého názoru je plus každý člověk, kterého od krmení odradím. Mám zkušenost, že pokud to lidem vysvětlím, pak toto často předají dál a to je dle mého fajn. Čím víc lidí (lajků) se nad krmením cizích zvířat zamyslí, tím líp. Někdo si z toho odnese, že zvířata se nekrmí, někdo se předem zeptá, někdo se aspožamyslí co jim dává. Vždycky se bohužel najdou i dobráci, kteří natruc odběhnou domů pro plesnivé dýňě, ať ti hnusní koňáci něco vidí! Stejně mají peněz jak šlupek, když mají koně.....

neverend

7.9.2020 14:57
neverend

XXX.XXX.213.247

lesnížínka napsal(a):

Mě to z počátku dělalo problém na koňodiskuzi, ale již jsem se aklimatizoval.😀😀 Z jedné mrkve je celý pytel a ze sousedky jsou cizí lidi kdesi na ulici co lační po nakrmení mého psa.😀😀

Holt souseda si člověk nevybere, ale mnoho lidí co si na ně stěžuje by se měli nejdřív měli podívat na sebe a propátrat historii jak se chovali oni k němu.🙂 Stará paní je holt stará paní a pokud pejskovi nehází v buřtu hřebíky, bylo by mi to jedno celkem. Člověk nesmí hned každou blbovinu brát jako něčí útok na mě a startovat co si to jako dovoluje.😎 Což je v Čechách celkem oblíbený sport.😀😀

7.9.2020 15:06
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

A vy, lesní žínko, taky krmíte chudé dětičky rohlíkama a různýma pamlskama? Nejsem hysterická, ale když musíte volat večer veterináři, aby přijel, nebo jet na pohotovost, když vám pes z plesnivýho chleba chytil otravu, tak klidná fakt nebudete. Lidi si totiž myslí, že plesnivý cokoliv psovi neublíží a že si ještě pošmákne. Asi jsem moc nervní člověk a svý psy miluju.

Já ne, já na ty děti nejsem ale tady je běžné, že sousedky dávají dětem různé mlsky. Já jsem vyrostla na večeřích u sousedů, když dělali něco, co mi chutnalo, bylo normální, že sem se tam vsomrovala, tady to bylo běžné. Rohlíkama ne, ty nenosím, pamlsky bych nekupovala ani svým dětem, protože s mlsáním nesouhlasím, ale psi dostávají piškoty a sušené maso. A ano, budete se divit, ale piškotama krmím sousedovic děti, protože když tam se psem přijdem za jejich JRT holkama, tak 4letý žadoní neustále o piškoty a sám mi je tahá i z tašky, když se chvíli nedívám a ani ne dvouletý taky pořád natahuje ručku, takže taky piškot dostane. Sousedka se směje, že tetiny jsou prostě lepší. Mám normální piškoty, nějaké tesco piškoty, protože jsou drobnější.

7.9.2020 15:32

Nejhorší jsou přející hodní sousedé. Házeli přes potok do kozí ohrady padaná jablka. Na tom nic špatného. Jenomže polovinu z nich nedohodili až do ohrady a jen jedno malé kůzle prolezlo ohradou a posbíralo ta, která nedoletěla. Jo, nakonec jsem ho ještě zachránila.
Své psici nedávám dlouhé kuřecí kosti, sousedi by jí nacpali hned z několika kuřat po grilování. Naštěstí jsou pořádní a je jim hloupé rozhazovat kosti přes plot, když psice sama na zahradě není.
Stejně tak : " dělali jsme sulc a máme spoustu nožiček" ( rozuměj kostí a prstů, co na nich bylo jedlého, to skončilo v sulcu ). Prasečí prsty psici nedávám, spolykala by je celé a je to nejtvrdší, co na praseti je. Kdyby mi to sypali přes plot, určitě bych se ohradila.
Sem tam jí chce někdo dát nějaký mls na ulici, hlásím "ne, mohla by si to vzít i s rukou".

7.9.2020 16:13
Huskyjanina

XXX.XXX.252.62

Předpokládám, že v blažené extázi protáhnou horní pysk na takový chobůtek, jako má tapír. Někteří koně to umí dokonale.

Jooo, to je ono :)

7.9.2020 16:15

Raději budu přehnane hystericka, než pak vozit kone na kliniku a platit desetitisíce veterinářum za to, aby mi kone zachránili.
Rozhodně si nemyslím, že by zde proběhla nějaký lync, pouze jsem já i někteří další poukázali na to, že není vhodné krmit cizí zvířata ničím.
A a sorry ale tvrdit že nemám dávat svého koně na svůj pozemek například vedle cyklostezky jen proto, že je nějakým způsobem omezen přijímat bordel od cizích... To je trochu moc ne? Nebo jen kvůli nemoci svého zvířete budu muset prodat barák a koupit si samotu u lesa? Nebylo by lepší, kdyby ti co strašně chtějí něco krmit se zašli zeptat majitele zvířete? Proč mají všichni pocit, že všechno musí být volně dostupné, všechno se může a nikdo nemá právo někomu něco zakazovat?
Achjo...

7.9.2020 16:16

A nejlepší na tom celém je, že když už se něco stane, kůň/pes někomu prikousne ruku, tak teprv za majitelem běží a žádají odskodne...
A někdo se mi pořád diví, že nesnasim lidi

7.9.2020 16:26
MajkaP

XXX.XXX.13.223

A nejlepší na tom celém je, že když už se něco stane, kůň/pes někomu prikousne ruku, tak teprv za majitelem běží a žádají odskodne...
A někdo se mi pořád diví, že nesnasim lidi

Je pravda, že pokud je u asi některý kůň vyloženě nemocný, pak má separátní výběh, který není tak exponovaný, bohužel někteří lidi neváhají ani skákat po zídce, otevřít branku a podobně. Známe to. Zabezpečit koně, aby nikam neodešli není tak těžké, ale zabezpečit je tak, aby k nim nelezli lidí? Utopie.
Nemocný kůň s kolikou,je fakt děs. Kromě finanční ztráty je to hrozný stres nikomu to nepřeju zažít ( ostatně jako jakékoli jiné vážně nemocné zvíře), naštěstí pes jde naložit do auta a kamkoli odvézt. S koněm je to horší.
Bohužel všechny tyhle věci blednou v porovnáním s tím, co by následovalo po úrazu ( například) dítěte. Kůň může být stokrát hodný, ale špatně uskočí a neštěstí je na světě. Proto považuji krmení s dětmi za neuvěřitelný hazard. Samozřejmě ne vždy, ale spousta rodičů si vůbec neuvědomuje rizika a doslova strká i velmi malé děti koním přímo " do chřtánu".

7.9.2020 16:38

Co je tady k diskuzi? Chovám koně dvacet let a oni si tu teď postaví cyklostezku, tak se přestěhuji, protože co? Jak malej Jarda.

neverend

7.9.2020 20:31
neverend

XXX.XXX.213.247

Takových diskuzí můžeme vést tisíc a jednu k tomu. Co by kdyby kdo kde udělal a nastiňovat moře variant různých situací. Ve skutečnosti ale se sousedkou nikdo nehne, stejně tak lidi uvidí koníšky v ohradě a hurá k nim. Jediné účinné řešení je v obou případech odstranit koně a psa z dosahu těchto lidí. Jinak je to jen samé "bych mu tohle a támhle to". Ve skutečnosti lidi cedule nečtou a střílet se po tom nesmí.😀 Hrozit vším možným lze tady na diskuzi, ale v reálu už to vidím...😎 Je to letitý problém a zatím co jsem tak viděl a četl nikdo ho uspokojivě nevyřešil a asi nevyřeší.

7.9.2020 21:23
sisi58

XXX.XXX.191.1

MajkaP napsal(a):
Samotný cukr pro koně není vhodný. Zdravému koní ale pár kostek cukru nic neudělá. Jenže co je pár? A co je zdravý kůň? Myslela jsem to ale tak, že jsou koně s inzulinovou rezistencí ( v podstatě cukrovka) a ti nesmí "žádný" cukr. Žádné ovoce, někdy ani nesmí trávu, jen seno(někdy jen míchané se slanou). Nebo omezeně. Víte co je schvácení? V podstatě se koni " sloupnou kopyta na živé maso" ( zjednodusuji). To se může stát skoro každému koni, když sežere například něco toxického, nebo třeba "jen" kolečko jablek. A někteří koně jsou náchylnější a po pár kouscích ovoce je problém na světě. Nemusí to ani zajít do "zutí" kopyta. U tohoto onemocnění rotuje v kopyte kopytní kost a prorazí chodidlem ven..... Nechtějte vidět několikasetkilového koně, jak stojí na "živých" kostech. Pokud se takového koně padati zachránit, má doživotní nasledky.

Někteří koně můžou mít také problémy se zuby, nebo s jícnem. Kůň s bolavým zubem zhltne celé jablko....nebo mu zub chybí, kus mrkve se mu dostane do mezery...
Spousta možností.

Schvácené kopyto. Zrotovaná kopytní kost (postavená na špici) a proražení chodidla kopytní kostí.
Jen pár jablek, taška pečiva či kolečko zapařené trávy.

7.9.2020 21:47

sisi58 napsal(a):
Schvácené kopyto. Zrotovaná kopytní kost (postavená na špici) a proražení chodidla kopytní kostí.
Jen pár jablek, taška pečiva či kolečko zapařené trávy.

Strašné.

7.9.2020 21:56
sisi58

XXX.XXX.191.1

Strašné.

Strašně bolestivé. Vzhledem k tomu, že koně nemohou ležet, menší jsou zasádrovaní, větší zavěšení, ale léčení je stejně sázka do loterie. A pokud to dají, až do konce života mají dietu a stejně se to může i tak zvrhnout.
Tyhle fotky by měly viset na každé ohradě koní.

7.9.2020 22:03

A to opravdu může způsobit jabko? Mrkev?
Koně nikde nekrmím. Jen mě to překvapuje. Takové veliké zvíře a takhle mu ublíží jablíčko?
Snáze by se cháply trávicí problémy, průjem a pod.

7.9.2020 22:07
GAELLE

XXX.XXX.66.235

Koně nikde nekrmím. Jen mě to překvapuje. Takové veliké zvíře a takhle mu ublíží jablíčko?

taky zírám. nikdy jsem to neviděla ani neslyšela. Koně ani jiná zvířata nekrmím.
Jen psům dám občas pamlsek ale vždy až po souhlasu majitele.

7.9.2020 22:17
sisi58

XXX.XXX.191.1

Přísloví: "Vydrží jako kůň!" ,vymyslel nějaký cynik. Neznám choulostivější zvíře, než je kůň.
Věřila byste, že mu z malého škrábnutí někde na spěnce, může opuchnout celá noha? A že když se mu "zapálí uzliny" pod krkem, může mít otoky po celém břiše? Že mu kousnutí hmyzem může způsobit takovou alergii, že postupně oleze na kdejakém místě? Že se může udávit trávou, kterou se živí? Že když něco sežere, musí to projít celým zažívacím traktem, ať už je to jakkoli hnusné, neboť koně nemohou zvracet?
A určitě by mě koňáci doplnili, co ještě je u koní možné. Takže ano, i malé množství něčeho, může koni způsobit nevratné poškození a majiteli bezesné noci a vybrakovanou peněženku. Neboť vězte, že k účtu za pejska musíte v případě koně nakonec částky přidat nulu.A v případě hospitalizace na klinice, klidně i dvě. Ale i tak je máme rádi a proto nenávidíme krmiče z celého srdce!

7.9.2020 22:23
MajkaP

XXX.XXX.22.62

Jsou koně ke schvácení náchylní. Ti co už v minulosti prodělali ( třeba jen náběh),je i určitá genetická predispozice, nejnáchylnější jsou koně obézní a poníci ( a ty bohužel většinou umí somrovat nejlépe). U některých případů je to opravdu z masivního překrmení, léků nebo toxinů. Ale pokud někdo do ohrady zvrhne kolečko jablek, třeba ještě nahnilych, a sežere to z větší části jeden kůň.... A kolečko zase není tak "moc".
U koní s predispozicí je to jablíčko sem, jablíčko tam.... Kost si pomalu rotuje, nikdo nic netuší.... Pět mrkvicek,kost rotuje.....a pak přijde jedno osudné jablko.... kost se hned víc, škára povolí....
Ano, průjem, nebo kolika jsou častější problémy, schvácení se ale bohužel nedá označit za vzácné.
I když kost nezrotuje úplně ( až ven z chodidla), ale jen o pár stupňů, stejně to pro koně většinou končí doživotními bolestmi. Kopyto je velmi složitá věc, dobře inervovaná, představte si nepadnoucí boty, kamínek atd. A kůň váží mnohonásobně víc než člověk, nemá možnost si sednout nebo lehnout ( kůň s pohybovými problémy si většinou nelehá, protože se na nemocných nohou nezvedne. I když by si lehnul,uzr ležet jen pár hodin). Kost už se na původní místo nikdy nevrátí, kopyto je poškozené nenávratně. Trochu se dá do pořádku, ale pak je mnohonásobně náchylnější a vše seuze snadno opakovat ( s horším a horším prubehem).

7.9.2020 22:36
MajkaP

XXX.XXX.84.93

Ono to vypadá zvláštně, ale schvácení je metabolický problém. Proto je schvácení také problém otrav a podobně. Koňský organizmus není stavěný na trávení jednoduchých cukrů. Koně jsou původem z oblasti s trávou chudou na živiny....

8.9.2020 08:56
Varaxi

XXX.XXX.1.226

U zdravého koně to jedno jablko samozřejmě nezpůsobí.
Ale jak se dozví ten hypotetický krmič, že ten kůň dostal jedno jablko, že není desátý krmič, který to jablko koni dává? Jak krmič zjistí, že kůň je skutečně zdravý?
Plus další zde zmíněné problémy - koně se pokopou, ucpe se jícen, kůň pokouše krmiče atd. Navíc krmiči učí koně žebrat, to je tady dost nebezpečný zlozvyk.

8.9.2020 09:40
Fiona.Praha

XXX.XXX.237.45

Teda......
Jak to tady čtu, jsem hned radši, že bydlím v paneláku, nemám koně a své pesy mám neustále pod dohledem.

I když....
I v Praze, určitě i v jiných městech, taky žijí jedinci, kteří si asi myslí, že je sídliště plné hladových psů, takže pytlíček s naprostou oholenými kostmi od kuřete, odloží u popelnic na zem nebo rozhází po trávníku, kde se psi venčí.
Místo psů sbírám kosti já a vyhazuji je do odpadkových košů, protože je nechci nechat psům, potkanům nebo ptákům.
Kdybych potkala toho "hodného krmiče" donutila bych ho to posbírat holýma rukama a vyhodit. Pak by si snad pamatoval, že odpadky patří do popelnice. Ale zatím jsem neměla to štěstí, nebo on/ona tu smůlu, abychom se potkali/potkaly.

8.9.2020 10:58
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Fiona.Praha napsal(a):
Teda......
Jak to tady čtu, jsem hned radši, že bydlím v paneláku, nemám koně a své pesy mám neustále pod dohledem.

I když....
I v Praze, určitě i v jiných městech, taky žijí jedinci, kteří si asi myslí, že je sídliště plné hladových psů, takže pytlíček s naprostou oholenými kostmi od kuřete, odloží u popelnic na zem nebo rozhází po trávníku, kde se psi venčí.
Místo psů sbírám kosti já a vyhazuji je do odpadkových košů, protože je nechci nechat psům, potkanům nebo ptákům.
Kdybych potkala toho "hodného krmiče" donutila bych ho to posbírat holýma rukama a vyhodit. Pak by si snad pamatoval, že odpadky patří do popelnice. Ale zatím jsem neměla to štěstí, nebo on/ona tu smůlu, abychom se potkali/potkaly.

Trošku vás opravím. Proč nechcete nechcete nechat kosti ptákům? To, co nesežral pes, se pomlátilo kladivem pro slepice...

8.9.2020 11:17

lesnížínka napsal(a):
Trošku vás opravím. Proč nechcete nechcete nechat kosti ptákům? To, co nesežral pes, se pomlátilo kladivem pro slepice...

Ptákům? A kdo jim to bude na sídlišti mlátit kladivem? To jste nemyslela, doufám, vážně.

U nás na sídlišti jsou taky krmiči. Prý kočiček. Kolem domů jsou různě rozmístěné misky se zbytky, kostmi a dalším, pro člověka již nepoživatelným, obsahem. A kdo to žere? Určitě něco sežerou polodivoké kočky, něco psi, co se venčí na volno a v nestřeženém okamžiku k misce zaběhnou, ale především potkani. Tím se dostáváme k podpoře populace nežádoucích nebezpečných hlodavců.
Těmto "krmičům" bohužel nelze vysvětlit, protože nejsou schopni pochopit, že dělají špatnou věc. Jejich víra v to, že konají dobro, je pevná a neotřesitelná.

8.9.2020 11:34
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

To byla jen poznámka, že ptáci z kostí taky něco mají a že co je pro jednoho odpad, se dá dobře využít

8.9.2020 12:16
Varaxi

XXX.XXX.1.226

lesnížínka napsal(a):
To byla jen poznámka, že ptáci z kostí taky něco mají a že co je pro jednoho odpad, se dá dobře využít

Tak kosti se třeba drtí slepicím, ne že ne. Ale divoké ptactvo pečené kuřecí kosti předávkují solí.

neverend

8.9.2020 12:33
neverend

XXX.XXX.213.247

Se teď bojím vzít psa na procházku.😀😀 Mě jen vrtá hlavou jak by mi někdo venku krmil psa, když ho mám na vodítku samozřejmě? Koně i psa si spíš lidi chtějí pohladit pokud náhodou někoho potkám. Fakt nevím, ale mě se tohle nikdy nestalo a psa samozřejmě hlídám aby neslupnul nějakou dobrůtku kterou je samozřejmě škoda tam nechat.😀 Co tak pozoruji občas lidi ve městech se psy,tak je to jedna katastrofa za druhou.🙁 Pes na volno,majitel čumí do mobilu jako kdyby tam byl sám a okolí neexistovalo.

8.9.2020 14:56

Tak my nebydlíme ve městě a vzhledem k ovladatelnosti psa na zkouškách a honech potřebuju venčit i na volno. Když ale kdekdo háže v zimě plesnivé pečivo do každého křoví, je občas těžký to uhlídat. Než psa odchytíte, tak už kousíček slupne.
Naprosto by mně nevadilo, kdybychom na vodítku někoho potkali a dotyčný by se zeptal, zda může pejskovi nabídnout piškot. Mám tu zkušenost, že oni si ho často ani nevezmou. Opravdu horší jsou pohozené prošlé potraviny různě po lesích. A docela se divím, že někomu nevadí, že si lidi z přírody dělají odpadkový koš, a ještě pak rád vyplázne peníze na veterině za léčení nemocnýho psa.

8.9.2020 15:13
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Tak my nebydlíme ve městě a vzhledem k ovladatelnosti psa na zkouškách a honech potřebuju venčit i na volno. Když ale kdekdo háže v zimě plesnivé pečivo do každého křoví, je občas těžký to uhlídat. Než psa odchytíte, tak už kousíček slupne.
Naprosto by mně nevadilo, kdybychom na vodítku někoho potkali a dotyčný by se zeptal, zda může pejskovi nabídnout piškot. Mám tu zkušenost, že oni si ho často ani nevezmou. Opravdu horší jsou pohozené prošlé potraviny různě po lesích. A docela se divím, že někomu nevadí, že si lidi z přírody dělají odpadkový koš, a ještě pak rád vyplázne peníze na veterině za léčení nemocnýho psa.

Nebydlíte ve městě a tohle se u vás děje? Staré pečivo jde slepicím, králíkům nebo na kompost, ti, co to nemají, to dají sousedům, nebo ho prostě vyhodí do popelnice. Proč někam do přírody? Jasně, nic závadného, ta si s tím poradí, ale to se mi ještě nestalo. Jo, zbytky mrtvých zvířat či stavebního materiálu - to je místní kolorit

8.9.2020 19:07
sisi58

XXX.XXX.191.1

lesnížínka napsal(a):
Nebydlíte ve městě a tohle se u vás děje? Staré pečivo jde slepicím, králíkům nebo na kompost, ti, co to nemají, to dají sousedům, nebo ho prostě vyhodí do popelnice. Proč někam do přírody? Jasně, nic závadného, ta si s tím poradí, ale to se mi ještě nestalo. Jo, zbytky mrtvých zvířat či stavebního materiálu - to je místní kolorit

Co mě překvapilo, jsou na vesnici hnědé popelnice na bio odpad. To už se u domů nevyskytují komposty?

8.9.2020 20:59

Varaxi napsal(a):
U zdravého koně to jedno jablko samozřejmě nezpůsobí.
Ale jak se dozví ten hypotetický krmič, že ten kůň dostal jedno jablko, že není desátý krmič, který to jablko koni dává? Jak krmič zjistí, že kůň je skutečně zdravý?
Plus další zde zmíněné problémy - koně se pokopou, ucpe se jícen, kůň pokouše krmiče atd. Navíc krmiči učí koně žebrat, to je tady dost nebezpečný zlozvyk.

Nekamenujte mě, zdůraznila jsem, že nikde koně ( ani ovce, ani kozy, ani psy ) nekrmím a ani to svou otázkou nechci obhajovat. O schvácení kopyt už jsem slyšela, ale netušila jsem, že je to z krmení.

8.9.2020 21:02

Fiona.Praha napsal(a):
Teda......

I když....

To máte ještě slušné spolubydlící. Odloží u popelnic. U nás v sídlišti házeli z oken kuchyní. Přece si to nenechají smrdět v kuchyni. Naštěstí jsou všechny kuchyně na jednu stranu.....na té straně paneláku se psem rozhodně nechodit.

8.9.2020 21:16

lesnížínka napsal(a):

No, oni to tam právě vozí lidi z města, od nás ze vsi jsem nikdy neviděla, že by to tam někdo nosil v igelitkach. Jsme na hranici katastrů. Nejhorší je to na jaře, to v lese nacházíte celé pecny chleba a dokonce nepodařené velikonoční beránky, někde mám i fotku, toho mně fenka přinesla jako aport.

8.9.2020 21:54
Fiona.Praha

XXX.XXX.236.216

To máte ještě slušné spolubydlící. Odloží u popelnic. U nás v sídlišti házeli z oken kuchyní. Přece si to nenechají smrdět v kuchyni. Naštěstí jsou všechny kuchyně na jednu stranu.....na té straně paneláku se psem rozhodně nechodit.

...nebo rozhází po trávníku....

Nevím, jestli se obtěžují to tam hodit z chodníku nebo to vyhodí rovnou z okna.

8.9.2020 21:57
Fiona.Praha

XXX.XXX.236.216

lesnížínka napsal(a):

Ptákům?

V Praze je na jednoho kosa nebo sýkorku devět holubů.
A holuby nekrmím. Nemají žádného predátora, takže žerou, všude serou a množí se.

neverend

9.9.2020 02:31
neverend

XXX.XXX.213.247

Fiona.Praha napsal(a):
Ptákům?

A holuby nekrmím. Nemají žádného predátora, takže žerou, všude serou a množí se.

Mě v Praze holuby nevadí vůbec, za to Pražáků je tam jak "na*ráno".😀😀😀

9.9.2020 07:24
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Nekamenujte mě, zdůraznila jsem, že nikde koně ( ani ovce, ani kozy, ani psy ) nekrmím a ani to svou otázkou nechci obhajovat. O schvácení kopyt už jsem slyšela, ale netušila jsem, že je to z krmení.

Nekamenuji, snažila jsem se vysvětlit. Rozhodně jsem to nemyslela ve zlém.
Proto jsem záměrně psala o hypotetickém krmiči - jakože ne Vy, když sama nekrmíte, ale prostě někdo, kdo krmí, kdokoli.

Hodně lidí mi říká, že když píšu, zní to příkřeji a důrazněji, než když mluvím.

9.9.2020 08:06
sisi58

XXX.XXX.191.1

Fiona.Praha napsal(a):
...nebo rozhází po trávníku....

Nevím, jestli se obtěžují to tam hodit z chodníku nebo to vyhodí rovnou z okna.

Jednou se mi, v nestřeženém okamžiku, vyválel dlouhosrstý jezevčík ve vnitřnostech z kapra. Odtál sníh a pod ním to bylo. Příšerný smrad. Pes páchl rybinou strašně dlouho.A z té dlouhé srsti se to skoro nedalo vymýt.Taky panelák a taky strana, kde jsou kuchyně.

9.9.2020 10:11
Fiona.Praha

XXX.XXX.236.216

neverend napsal(a):
Mě v Praze holuby nevadí vůbec, za to Pražáků je tam jak "na*ráno".😀😀😀

Nikomu, kdo v Praze nežije, holubi v Praze nevadí. Proto je tu každá druhá náplava nebo turista na výletě krmí. Děkujeme.

9.9.2020 10:24
Fiona.Praha

XXX.XXX.236.216

sisi58 napsal(a):
Jednou se mi, v nestřeženém okamžiku, vyválel dlouhosrstý jezevčík ve vnitřnostech z kapra. Odtál sníh a pod ním to bylo. Příšerný smrad. Pes páchl rybinou strašně dlouho.A z té dlouhé srsti se to skoro nedalo vymýt.Taky panelák a taky strana, kde jsou kuchyně.

Já teda radši vnitřnosti z kapra nebo cokoli jiného, nejhorší je totiž lidské ..... To je super mňamka i parfém. Občas se tu objeví a tak si to pak hlásíme navzájem - bacha, támhle je ......... Nevím, jak u ostatního, ale po tomhle zůstane na zemi stopa hodně dlouho, záleží na počasí a ročním období.
Když se to některé mé pese podařilo ulovit, obracel se mi kufr tak, že jsem měla dojem, že se obrátím naruby celá
A zrovna u tohohle mne psi přesvědčili, že není pravda, že si nepamatují. Každá, která to objevila, byla vykoupaná s vyčištěnými zuby, hned při dalším venčení už šla na jistotu Jenže.....já byla taky ve střehu, takže smolíček. Třeba týden to tam pravidelně chodila okouknout než zájem opadl.

Neregistrovaný uživatel

9.9.2020 11:45
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.115.148

Fiona.Praha napsal(a):
Nikomu, kdo v Praze nežije, holubi v Praze nevadí. Proto je tu každá druhá náplava nebo turista na výletě krmí. Děkujeme.

No dravci se stehujou do mest. Kdyby je lidi pi tomci nelikvidovali holubi by byli pomaličku eliminovani na mez unosnou.

9.9.2020 13:35
Fiona.Praha

XXX.XXX.236.216

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
No dravci se stehujou do mest. Kdyby je lidi pi tomci nelikvidovali holubi by byli pomaličku eliminovani na mez unosnou.

Jak přesně pitomci likvidují v městech dravce?

9.9.2020 13:47
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Fiona.Praha napsal(a):
Jak přesně pitomci likvidují v městech dravce?

Znám pitomce, který je tráví. Asi budou i jiné postupy.

9.9.2020 13:50
Fiona.Praha

XXX.XXX.236.216

Varaxi napsal(a):
Znám pitomce, který je tráví. Asi budou i jiné postupy.

Ve městech? A neotráví u toho taky holuba? A nikdo si toho nevšimne?

9.9.2020 15:03
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Fiona.Praha napsal(a):
Ve městech? A neotráví u toho taky holuba? A nikdo si toho nevšimne?

No, všimne. Proto to taky vím. Hlásila jsem to na policii.
Ale lidi to neřeší. Koho dál otráví, to nevím, ale pochybuji, že zrovna holuby - dává návnadu z masa, to asi holub nežere. Dává (nebo dával, nevím, jestli s tím policie něco udělala) to na balkon v sedmém patře, tam se k tomu jiné zvíře než dravec nedostane.
Edit: Jo, ve městě. Konkrétně v Brně.

neverend

9.9.2020 16:11
neverend

XXX.XXX.213.247

Já osobně nesnáším jak lidem pořád něco někde vadí.🙁 Přitom jsou to bohužel právě oni co nejvíc překáží.. My jsme ti kteří vzali životní prostor ledaskterým tvorům. Teď nemyslím přímo holuby v Praze, ale spíš všeobecně kdekoliv. Teď se naštěstí už "rozmach" zpomalí a budeme hodně rádi když to neskončí daleko větší katastrofou než je jen krize.

9.9.2020 22:21
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Ad mrkev: Jsou i koně na mrkev alergičtí.

Slušnost je nekrmit a nesahat bez dovolení na cizí zvíře, nevstupovat na pozemek, který není můj.

Krmič/hladič veterinární náklady (třeba z pokopání kvůli tlačenici u krmiče) platit nebude - a že jsou to tisíce. Může jít i o zmrzačení, kdy koník už nebude pro majitele využitelný a bude z něj třeba dalších 10-15 let jen invalida. A kdo to zaplatí?

Je to stejné jako manipulovat s cizím autem na ulici. Líbilo by se vám, kdyby někdo jen tak zkoušel točit zrcátky, sedal na kapotu, natřel lak leštěnkou podle svého apod.? Jen proto, že někdo něco vlastní a dá se na to dosáhnout to přece není pozvánka k tomu, aby s tím kdokoliv svévolně nakládal. Proč tohle lidi u auta chápou a u zvířete je to skoro nevysvětlitelné?

neverend

10.9.2020 01:31
neverend

XXX.XXX.213.247

Taky Vám můžou koně z pastviny ukrást a odvézt např. do Polska. S koněm se zkrátka může stát milion věcí a jediné alespoň částečné řešení je si ho hlídat. S autem bych to moc nesrovnával,protože to Vám "čórnou" dřív než řeknete švec.😀Ono mě tak napadlo že by se na krmiče také dalo svádět mnoho věcí a třeba pro takovou pojišťovnu je schůdnější varianta krmič, než majitel co koně nechal se napást jarní bohaté pastvy a teď by se pojišťovna mohla "cukat". Jako neříkám že to tak je a už vůbec ne u všech, ale ruku do ohně bych za lidi nedal. Prachy jsou prachy a možná jsou i schopni pak "kňučet" i na FB jak ti hrozní krmiči koníčka skoro zabili. Měl bych i další scénáře, ale to už by mě koňáci sežrali asi. Já jen pro pořádek, aby se tu na psí diskuzi koňáci zase nemalovali jak boží obrázek.😀 Kolikrát svého koně nevidí i déle než 14 dní a vymlouvají se na čas..Tak to jim prosím pejskaři "nebaštěte",jo? 😀

10.9.2020 02:40
Dotaz

XXX.XXX.235.225

neverend napsal(a):
Taky Vám můžou koně z pastviny ukrást a odvézt např. do Polska. S koněm se zkrátka může stát milion věcí a jediné alespoň částečné řešení je si ho hlídat. S autem bych to moc nesrovnával,protože to Vám "čórnou" dřív než řeknete švec.😀Ono mě tak napadlo že by se na krmiče také dalo svádět mnoho věcí a třeba pro takovou pojišťovnu je schůdnější varianta krmič, než majitel co koně nechal se napást jarní bohaté pastvy a teď by se pojišťovna mohla "cukat". Jako neříkám že to tak je a už vůbec ne u všech, ale ruku do ohně bych za lidi nedal. Prachy jsou prachy a možná jsou i schopni pak "kňučet" i na FB jak ti hrozní krmiči koníčka skoro zabili. Měl bych i další scénáře, ale to už by mě koňáci sežrali asi. Já jen pro pořádek, aby se tu na psí diskuzi koňáci zase nemalovali jak boží obrázek.😀 Kolikrát svého koně nevidí i déle než 14 dní a vymlouvají se na čas..Tak to jim prosím pejskaři "nebaštěte",jo? 😀

Zajímavé, že opět jen vy víte, jak to ostatní "mají" a doma praktikují, jak podvádějí a rýžují na utrpení svých zvířat... Opravdu to nemáte v hlavě v pořádku.

O koních víte kulové, to jsme na koňské diskuzi zjistili dávno, tak nešiřte svoje bludy a domněnky mezi laiky, kteří se na rozdíl od vás snaží zorientovat ve faktech, aby neškodili. Můžete tím akorát ublížit.
A opravdu mi nepřijde v pořádku postoj, že protože jiný má koně (tedy majetek v hodnotě desítek tisíc - proto příměr k autu), mám já právo na něj sahat, krmit ho podle svého, vstupovat do ohrady, protože to vždy zaplatí ten majitel vč. postihu při úrazu, který to zvíře takovému člověku způsobí.
A taky mi nepřijde v pořádku, že lidi přestali být slušní a člověk na vlastním pozemku musí chránit zvířata kamerovým systémem a dvojitou ohradou, aby dokázal, že i přes cedulky a žádosti o nekrmení někdo zničil tomu koni zdraví, nebo způsobil svým jednáním dlouhodobou bolest, nebo aby vůbec zjistil, co se tomu koni stalo, kolik čeho snědl, protože majitel taky chodí do práce a nestojí vedle koně 24 hodin denně. To je to, co se tu snaží koňáci vysvětlit, že to není "jen tráva/mrkev/ jablko".

Jestli vy chcete, zaparkujte si svoje koně vedle turistické trasy plné krmičů a nechte je schvátit, to je vaše volba, ale neočerňujte tu ostatní majitele, když jim na jejich koních záleží a chtějí je ochránit od bolesti, zranění, zdravotních komplikací...

10.9.2020 07:32
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Meifi, když Vám kdysi říkala horsana, kolik kilo mrkve kůň může, měla na mysli prokazatelně zdravého a uvyklého koně, který je buďto Váš, nebo máte přímo výslovné povolení ho krmit.
Nic a nikoho jiného nekrmte, a to ani tou mrkví. Klidně se horsany přeptejte, jestli Vám doporučí krmit cizí koně bez svolení.

10.9.2020 09:13

Nemám koně, nekrmím koně. Ale.....je tu ve vsi několik koňských ohrad a nikdo nemá s krmiči problém. Soudím tak podle toho, že když jdu kolem ohrady, koně se klidně kus dál pasou a mne si nevšímají - soudím, že tedy nejsou naučení loudit a nejsou zvyklí, že by je někdo krmil.( S ovcemi je to jiná, to hned letí celé stádo k plotu )
Tak bych si myslela, že tam, kde vede turistická cesta a lidi tenhle problém mají, nebudou spoléhat na cedulky a na slušnost lidí, ale z lásky ke svým koním, si je zabezpečí tak, aby krmeni být nemohli.
Když to srovnám s autem : u nás na vsi klidně nechám auto odemčené a někdy i zapomenu klíčky u dveří. Ale rozhodně bych to neudělala na parkovišti ve městě a nespoléhala na to, že přece není slušné auto vykrást-ukrást.
A protože jsme u psů, tak ještě jeden příměr psí :
Nebudu spoléhat na to, že lidi jsou slušní a psa mi neukradnou ( nenakrmí, nezraní) a z toho důvodu ho nenechám uvázaného u obchodu. Já ho tedy nenechám ani na zahradě, ale to už je jiná kapitola. Ale mnozí ho nenechají na zahradě právě proto, aby nemohl být v jejich nepřítomnosti ukraden ( nakrmen, otráven).

10.9.2020 09:30
MajkaP

XXX.XXX.84.93

Nemám koně, nekrmím koně. Ale.....je tu ve vsi několik koňských ohrad a nikdo nemá s krmiči problém. Soudím tak podle toho, že když jdu kolem ohrady, koně se klidně kus dál pasou a mne si nevšímají - soudím, že tedy nejsou naučení loudit a nejsou zvyklí, že by je někdo krmil.( S ovcemi je to jiná, to hned letí celé stádo k plotu )
Tak bych si myslela, že tam, kde vede turistická cesta a lidi tenhle problém mají, nebudou spoléhat na cedulky a na slušnost lidí, ale z lásky ke svým koním, si je zabezpečí tak, aby krmeni být nemohli.
Když to srovnám s autem : u nás na vsi klidně nechám auto odemčené a někdy i zapomenu klíčky u dveří. Ale rozhodně bych to neudělala na parkovišti ve městě a nespoléhala na to, že přece není slušné auto vykrást-ukrást.
A protože jsme u psů, tak ještě jeden příměr psí :
Nebudu spoléhat na to, že lidi jsou slušní a psa mi neukradnou ( nenakrmí, nezraní) a z toho důvodu ho nenechám uvázaného u obchodu. Já ho tedy nenechám ani na zahradě, ale to už je jiná kapitola. Ale mnozí ho nenechají na zahradě právě proto, aby nemohl být v jejich nepřítomnosti ukraden ( nakrmen, otráven).

Je fakt, že problémy s krmiči jsou někde minimální, jinde je to fakt děs. Souhlasím, že nejlepším řešením je koně zabezpečit. Ale v praxi se toto dělá hodně špatně. Mám zkušenost, že dvojitá ohrada má účinek minimální. Kdo chce, tak tu první proleze a je u koní.... Nám tady" běžně" lidi chodí až do ohrady a žádné cedulky a domluvy nepomáhají. Řešení by byl opravdu drátěný plot že zamčenou brankou a ohradník až v bezpečné " nedohoditelné" vzdálenosti. Ale to je v případě větší ohrady opravdu nereálné.
Až někdo přijde na fungující řešení, spousta koňaků si oddechne...

10.9.2020 09:52

Elektrický ohradník, ovčí síť.
Elektrický ohradník se dá podlézt, ale nedovedu si představit kaskadéra, který prolézá ovčí síť pod proudem.

10.9.2020 10:06
MajkaP

XXX.XXX.84.93

Elektrický ohradník, ovčí síť.
Elektrický ohradník se dá podlézt, ale nedovedu si představit kaskadéra, který prolézá ovčí síť pod proudem.

To jsem už viděla, ale ono stačí za síť zvednout to dítě a to si ke koním dojde samo. Nebo otevřít vchod. Bohužel u nás nesmíme mít ani ovcí síť ( myslivci jsou proti, že to brání průchodu zvěře, navíc máme i problém s povodňovou zónou )- ta by někoho mohla odradit. Možná je to pro někoho použitelné.

10.9.2020 11:08
sisi58

XXX.XXX.191.1

MajkaP napsal(a):
To jsem už viděla, ale ono stačí za síť zvednout to dítě a to si ke koním dojde samo. Nebo otevřít vchod. Bohužel u nás nesmíme mít ani ovcí síť ( myslivci jsou proti, že to brání průchodu zvěře, navíc máme i problém s povodňovou zónou )- ta by někoho mohla odradit. Možná je to pro někoho použitelné.

A co první ohrada z ostnatého drátu a ta druhá z el.ohradníku? Je to investice, ale na furt. Než mrtvý kůň, tak bych asi ten ostnáč koupila.

10.9.2020 11:22

"ale ono stačí za síť zvednout to dítě a to si ke koním dojde samo".

To, že někdo zvedne malé dítě přes síť a nechá ho jít samotné mezi koně - to už mi přijde trochu jako scifi.
To by mohl udělat jen někdo absolutně bez rozumu. Kdo? Kdo koně zná - ten to neudělá, a kdo koně nezná, ten z nich snad má trochu respekt. Já bych tedy do ohrady ke koňům sama nevlezla. Snad jen v nouzi nejvyšší.
Když jsem potkala 3 koně v lukách na cestě, šla jsem jim s dostatečným předstihem z cesty. Nevím, jestli byli rádi, že na svých toulkách krajinou vidí lidskou bytost, nebo z jakého důvodu přidali do kroku a mířili k nám.....
Ještě přidám historku - můžete ji někde vyprávět krmičům :
Kamarádce za chalupou, přes louku, na kraji lesa se usídlil kůň. V zimě. Celou zimu mu nosila seno, jabka a suché pečivo. Nejdříve z uctivé vzdílenosti, potom už jí bral z ruky. Na jaře chtěla koně ukázat synovi a vnoučatům. Ona šla ke koni, oni se dívali z uctivé vzdálenosti. Kůň ji napálil hlavou do hrudníku ( měla modrou podlitinu přes celý hrudník ), povalil. Byla to morda, že jí vyrazil dech a nebyla schopná vstát. V tu chvíli zasáhl syn, zvedl ji a odnesl. Jak by to pokračovalo a dopadlo, kdyby tam nebyl......
A vy chcete říct, že někdo je schopný poslat mezi koně samotné děcko ? Jedině blázen.

10.9.2020 11:27

sisi58 napsal(a):
A co první ohrada z ostnatého drátu a ta druhá z el.ohradníku? Je to investice, ale na furt. Než mrtvý kůň, tak bych asi ten ostnáč koupila.

Nevím, jestli se to smí. On ostnatý drát už je nějakou dobu tabu.

10.9.2020 12:00
sisi58

XXX.XXX.191.1

Nevím, jestli se to smí. On ostnatý drát už je nějakou dobu tabu.

Tak proč je normílně v nabídce v eshopu?
https://www.levne-pletivo.cz/ostnaty-drat

Ostnatý drát na plot (PVC nebo Zn)
Ostnatý drát je nejznámější zabezpečovací prvek sloužící pro zvýšení úrovně bezpečnosti důležitých objektů.

A dokonce 5 druhů?

Neregistrovaný uživatel

10.9.2020 12:09
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.115.148

To, že někdo zvedne malé dítě přes síť a nechá ho jít samotné mezi koně - to už mi přijde trochu jako scifi.
To by mohl udělat jen někdo absolutně bez rozumu. Kdo? Kdo koně zná - ten to neudělá, a kdo koně nezná, ten z nich snad má trochu respekt. Já bych tedy do ohrady ke koňům sama nevlezla. Snad jen v nouzi nejvyšší.
Když jsem potkala 3 koně v lukách na cestě, šla jsem jim s dostatečným předstihem z cesty. Nevím, jestli byli rádi, že na svých toulkách krajinou vidí lidskou bytost, nebo z jakého důvodu přidali do kroku a mířili k nám.....
Kamarádce za chalupou, přes louku, na kraji lesa se usídlil kůň. V zimě. Celou zimu mu nosila seno, jabka a suché pečivo. Nejdříve z uctivé vzdílenosti, potom už jí bral z ruky. Na jaře chtěla koně ukázat synovi a vnoučatům. Ona šla ke koni, oni se dívali z uctivé vzdálenosti. Kůň ji napálil hlavou do hrudníku ( měla modrou podlitinu přes celý hrudník ), povalil. Byla to morda, že jí vyrazil dech a nebyla schopná vstát. V tu chvíli zasáhl syn, zvedl ji a odnesl. Jak by to pokračovalo a dopadlo, kdyby tam nebyl......
A vy chcete říct, že někdo je schopný poslat mezi koně samotné děcko ? Jedině blázen.

I takovy jsem potkala.

10.9.2020 12:16
sisi58

XXX.XXX.191.1

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
I takovy jsem potkala.

A ještě mi bylo láno, že jsem kráva, když se proti tomu ohrazuji.

10.9.2020 12:39

sisi58 napsal(a):

Ostnatý drát je nejznámější zabezpečovací prvek sloužící pro zvýšení úrovně bezpečnosti důležitých objektů.

A dokonce 5 druhů?

Já si pamatuju, že jednu dobu bylo zakázáno dávat na plot ostnatý drát. Jak je to teď, nevím. Jen vím, že dnes už na plot není třeba povolení, pokud nesousedí s veřejnými prostory. Asi před 10 lety právě náš soused umístil na svůj plot z naší strany asi v polovině výšky ostnatý drát a musel ho odstranit z důvodu, že by mohlo docházet ke zranění jak zvířat, tak lidí. Podotýkám, že neměl ani psy, ani koně.

10.9.2020 12:41

sisi58 napsal(a):

A dokonce 5 druhů?

Asi protože se smí používat jako doplněk k oplocení, ale ne na ohrady pro zviřata?

10.9.2020 12:42
GAELLE

XXX.XXX.66.235

Já si pamatuju, že jednu dobu bylo zakázáno dávat na plot ostnatý drát. Jak je to teď, nevím. Jen vím, že dnes už na plot není třeba povolení, pokud nesousedí s veřejnými prostory. Asi před 10 lety právě náš soused umístil na svůj plot z naší strany asi v polovině výšky ostnatý drát a musel ho odstranit z důvodu, že by mohlo docházet ke zranění jak zvířat, tak lidí. Podotýkám, že neměl ani psy, ani koně.

Některé objekty vídám zabezpečené žiletkovým "drátem". Ale ještě jsem to neviděla u soukromých domů nebo pastvin.

10.9.2020 12:43

GAELLE napsal(a):
Některé objekty vídám zabezpečené žiletkovým "drátem". Ale ještě jsem to neviděla u soukromých domů nebo pastvin.

Možná na to mají nějaké povolení, to fakt netuším.

10.9.2020 12:47
sisi58

XXX.XXX.191.1

Asi protože se smí používat jako doplněk k oplocení, ale ne na ohrady pro zviřata?

Však by nebyl jako ohrada pro zvířata. Byl by jako plot proti blbcům, co nerespektují nic. Já bych ho dala třeba jako horní drát tak, aby zvířata mohla prolézt, ale pro lidi by to šlo špatně. Na přelezení moc vysoko a na podlezení moc nízko.

10.9.2020 12:49
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Ač jsem jako 11letá holka chodila do boxů opečovávat statkové tažné koně, teď bych ke koni nevlezla blíž ani omylem - taky mám respekt. Hlavně po té, co jsme šli po louce, kam jedna sousedka vypouštěla své koně a ti si nás doběhli prohlédnout. Mě muže i oba psy. Byli nejspíš zvědaví, kobyla, mladá kobylka a hřebec. Zůstali stát 2m od nás a koukali, když jsme ale chtěli jít dál, doslova nám dýchali na záda. Když jsme se zastavili (podotýkám, že psi ani nepípnuli) hřebec se proti nám začal stavět na zadní. Kopyto metr od hlavy....no vletěli jsme do hustého porostu, který tam tehdy ještě kolem byl a doslova po čtyřech, po cestičkách nejpíš od divočáků, jsme špinaví a dopíchaní od hlohu, ten hektarový porost prolezli. Super zážitek Od té doby než na louky vyjdem, prohlížím terén jak ostříž.
Na jaře jsem si šla nad nás na pastvinu pro kobližky do pařeniště. Pastvina je velká, koukla jsem, koně někde až nahoře, asi 700m ode mne, řekla jsem si, že to dám a prolezla s kolečkem do ohrady. Podotýkám, že s koňáky jsme přátelé, mohla bych tam jít ofiko, ale co budu otravovat pro pár bobků - chodí tam víc sousedů Jeden koník, takový odstrčený se přátelí s muflonkou(taky jejich) a ovečkou. Ti přišli asi 50m ode mne a koukali, co ta baba tam s těma hov...kutí. Říkala jsem: koníčku stůj prosim tě, jen si vemu pár bobků a hned vypadnu, přinesu vám za to mrkev...to je ta, co jsem tu vzpomínala Koukala jsem i prd.lí a kdyby se koník pohnul směrem ke mně, hodím lopinu pod pásku, kašlu na kolečko Tak...a někteří tady z toho budou mít osypky

10.9.2020 12:54

Ale ano. Už jsem to tady jednou psala. Rodiče prostrčili pod ohradníkem kočárek s dítětem, aby to mělo k těm "hodným koníškům" blíž. Když jsem jim slušně vysvětlila, proč to není dobrý nápad, neochotně odešli a cestou si mumlali něco o krávě.

10.9.2020 12:55

sisi58 napsal(a):
A ještě mi bylo láno, že jsem kráva, když se proti tomu ohrazuji.

Taky kráva

10.9.2020 13:00
sisi58

XXX.XXX.191.1

lesnížínka napsal(a):
Ač jsem jako 11letá holka chodila do boxů opečovávat statkové tažné koně, teď bych ke koni nevlezla blíž ani omylem - taky mám respekt. Hlavně po té, co jsme šli po louce, kam jedna sousedka vypouštěla své koně a ti si nás doběhli prohlédnout. Mě muže i oba psy. Byli nejspíš zvědaví, kobyla, mladá kobylka a hřebec. Zůstali stát 2m od nás a koukali, když jsme ale chtěli jít dál, doslova nám dýchali na záda. Když jsme se zastavili (podotýkám, že psi ani nepípnuli) hřebec se proti nám začal stavět na zadní. Kopyto metr od hlavy....no vletěli jsme do hustého porostu, který tam tehdy ještě kolem byl a doslova po čtyřech, po cestičkách nejpíš od divočáků, jsme špinaví a dopíchaní od hlohu, ten hektarový porost prolezli. Super zážitek Od té doby než na louky vyjdem, prohlížím terén jak ostříž.
Na jaře jsem si šla nad nás na pastvinu pro kobližky do pařeniště. Pastvina je velká, koukla jsem, koně někde až nahoře, asi 700m ode mne, řekla jsem si, že to dám a prolezla s kolečkem do ohrady. Podotýkám, že s koňáky jsme přátelé, mohla bych tam jít ofiko, ale co budu otravovat pro pár bobků - chodí tam víc sousedů Jeden koník, takový odstrčený se přátelí s muflonkou(taky jejich) a ovečkou. Ti přišli asi 50m ode mne a koukali, co ta baba tam s těma hov...kutí. Říkala jsem: koníčku stůj prosim tě, jen si vemu pár bobků a hned vypadnu, přinesu vám za to mrkev...to je ta, co jsem tu vzpomínala Koukala jsem i prd.lí a kdyby se koník pohnul směrem ke mně, hodím lopinu pod pásku, kašlu na kolečko Tak...a někteří tady z toho budou mít osypky

Hezké zážitky.
Známá vyprávěla, že šli do ohrady a co nevidí, po čtyřech tam nějaký pán lezl od houna k hounu a prohlížel je. Koně zvědavě za ním. Na dotaz, co hledá odpověděl, že brouky, co v hounech hodují.
Co vím, je takový kobylinec úplný ráj pro entomology. Když byl čas, taky jsem studovala. Takoví pomocníčci udělají z velkého kobylince do tří dnů placku, která posléze splyne s okolím. Ale musí tedy na té louce být.
Tam, kde jsem s kobylou teď, bohužel nejsou.

10.9.2020 13:10

Do žádné ohrady bych nevlezla. Kdysi jsme chodívali po turistické značce na Sovinec, ta trasa vedla přes pastvinu, kde byly krávy. Měla jsem tenkrát hrozný strach tudy chodit, držela jsem se u stromů, že v případě, že na mě nějaká kráva bude chtít zaútočit, tak vylezu na strom. :-)

10.9.2020 13:15
MajkaP

XXX.XXX.84.93

sisi58 napsal(a):

Jsem silné přesvědčena, že b to nakonec dopadlo koňma namotanejma v ostnáči. A nejsem si jistá jestli se tiskový drát vůbec může dávat nekam na zem. Srní bych v tom taky vidět nechtěla.

10.9.2020 13:21
MajkaP

XXX.XXX.84.93

Bohužel bláznů je všude plno. Já mám od malička koně i jiná zvířata, umím s nima zacházet a možná i proto k nim respekt mám. Také mě udivuje, že spousta lidí ne. A děti ve výběhu řešíme pravidelně. Viděla jsem paní, která ve výběhu byla s novorozenětem a chtěla mu koníky ukázat pěkně zblízka. Pětileté, desetileté.... Úplně běžné ve výběhu s rodiči i bez. Pokud se to jinde neděje, tak to super. Okraj Prahy je asi na blázny bohatý, nebo mají lidi hodně náhradních dětí.

10.9.2020 13:27
MajkaP

XXX.XXX.84.93

sisi58 napsal(a):
Hezké zážitky.
Známá vyprávěla, že šli do ohrady a co nevidí, po čtyřech tam nějaký pán lezl od houna k hounu a prohlížel je. Koně zvědavě za ním. Na dotaz, co hledá odpověděl, že brouky, co v hounech hodují.
Co vím, je takový kobylinec úplný ráj pro entomology. Když byl čas, taky jsem studovala. Takoví pomocníčci udělají z velkého kobylince do tří dnů placku, která posléze splyne s okolím. Ale musí tedy na té louce být.
Tam, kde jsem s kobylou teď, bohužel nejsou.

Entomolog byl odvaznej, já asi největší bizár zažila "třídu" jógy, že si šli ráno zacvičit do ohrady mezi koně.
Proč? Protože proč ne? 🤷🤦
A ano, taky jsem samozřejmě byla krava, když jsem něco namítala.

10.9.2020 13:31
GAELLE

XXX.XXX.66.235

Do žádné ohrady bych nevlezla. Kdysi jsme chodívali po turistické značce na Sovinec, ta trasa vedla přes pastvinu, kde byly krávy. Měla jsem tenkrát hrozný strach tudy chodit, držela jsem se u stromů, že v případě, že na mě nějaká kráva bude chtít zaútočit, tak vylezu na strom. :-)

Přesně podobný zážitek ze Šumavy. Turistická značka pastevcům ukrajincům nic zřejmě neříkala takže ohrada pro krávy přetínala několikrát cestu. Psa jsme měli sebou, ty krávy a býci se seskupili kolem a čuměli fakt hodně výhružně a řvali. Museli jsme to obejít asi 2 km. ani bez psa bychom tamtudy nešli. Z velkých zvířat mám respekt. Na koně bych nikdy nevlezla. V mládí jsem byla svědkem toho že kůň prokopl psovi na pastvině hlavu.

10.9.2020 14:05
sisi58

XXX.XXX.191.1

MajkaP napsal(a):
Jsem silné přesvědčena, že b to nakonec dopadlo koňma namotanejma v ostnáči. A nejsem si jistá jestli se tiskový drát vůbec může dávat nekam na zem. Srní bych v tom taky vidět nechtěla.

V tom případě, nechť majitel pořídí kamery a snímá 24 hodin pohyb. Ovšem to pak chce i hlídky. Jinak je to k ničemu.
Když dokáží srny projít ostružiním, proč by ne pod drátem?

10.9.2020 14:24
MajkaP

XXX.XXX.84.93

sisi58 napsal(a):
V tom případě, nechť majitel pořídí kamery a snímá 24 hodin pohyb. Ovšem to pak chce i hlídky. Jinak je to k ničemu.
Když dokáží srny projít ostružiním, proč by ne pod drátem?

Protože žiletkovým drátem projít prost nejde, je na to dělaný, ab se po zavádění na jednom místě do něj člověk/ zvíře co nejvíc zamotal. Žiletky mají "zpětný hrot" a drží v mase. Ostanatý není tak "drsný",, možná i ty žiletkové se dělají různé, ale pochybuju že by to prošlo. Každopádně dle mě je jediné 100%reseni ( aspoň u nás) nemít koně....

10.9.2020 14:32
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Lidi lezou i do ohrady s plemenným býkem, však to nebudou obcházet, že... Sice obdivuji vaši víru v lidi, ale když je na vás sprostá matka, kterou slušně upozorníte, že nechat pobíhat prcky v ohradě s velbloudy je život ohrožující, když klidně nechají děti přistupovat mimo vyhrazené cesty v orlům, kteří je klovnou, když strkají ruce do výběhů dinga skrz plot (samozřejmě stojí mimo cesty v záhonech), krmí koně řízkem, posadí batole nad elektrické dráty medvědího výběhu, tak ztratíte veškeré iluze.

Navíc jak zabezpečíte několik hektarů pastviny tak, aby tam neprošla ani noha? Proč vůbec musí na svém pozemku mít několik ohrad, aby tam nikdo nelezl? Taky máte doma dvojitý trojitý plot kolem zahrádky?

10.9.2020 14:35

MajkaP napsal(a):

nesmi se to pouzivat na ohrady v krajine - nejen kvuli konim, ale prave kvuli zveri a tak.
tady po okoli byvalo hafo pastvin oplozenych dratem. bohudik to zmizelo.
Sem tam je jeste usek, kde kus dratu zustal a nic prijemneho, kdyz na to clovek na koni narazi -je to uz zarostle a neni to videt.

10.9.2020 14:39

Taky občas narazím ( a smotávám ) na zbytky ostnáče v lese okolo pastvin. Byl natažený na krajních stromech a zbytky trčí tu a tam a když vezmete za konec, vytáhnete z hrabanky i 3 m.

10.9.2020 14:51

"Okraj Prahy je asi na blázny bohatý, nebo mají lidi hodně náhradních dětí".

Ale to nejsou lidi, to jsou Pražáci :-))

neverend

10.9.2020 15:00
neverend

XXX.XXX.213.247

Dotaz napsal(a):
Zajímavé, že opět jen vy víte, jak to ostatní "mají" a doma praktikují, jak podvádějí a rýžují na utrpení svých zvířat... Opravdu to nemáte v hlavě v pořádku.

O koních víte kulové, to jsme na koňské diskuzi zjistili dávno, tak nešiřte svoje bludy a domněnky mezi laiky, kteří se na rozdíl od vás snaží zorientovat ve faktech, aby neškodili. Můžete tím akorát ublížit.
A opravdu mi nepřijde v pořádku postoj, že protože jiný má koně (tedy majetek v hodnotě desítek tisíc - proto příměr k autu), mám já právo na něj sahat, krmit ho podle svého, vstupovat do ohrady, protože to vždy zaplatí ten majitel vč. postihu při úrazu, který to zvíře takovému člověku způsobí.
A taky mi nepřijde v pořádku, že lidi přestali být slušní a člověk na vlastním pozemku musí chránit zvířata kamerovým systémem a dvojitou ohradou, aby dokázal, že i přes cedulky a žádosti o nekrmení někdo zničil tomu koni zdraví, nebo způsobil svým jednáním dlouhodobou bolest, nebo aby vůbec zjistil, co se tomu koni stalo, kolik čeho snědl, protože majitel taky chodí do práce a nestojí vedle koně 24 hodin denně. To je to, co se tu snaží koňáci vysvětlit, že to není "jen tráva/mrkev/ jablko".

Jestli vy chcete, zaparkujte si svoje koně vedle turistické trasy plné krmičů a nechte je schvátit, to je vaše volba, ale neočerňujte tu ostatní majitele, když jim na jejich koních záleží a chtějí je ochránit od bolesti, zranění, zdravotních komplikací...

Ježiši a co jsem řekl asi špatně? Že mrkev je pro koně bezpečnější než snickers? 😎 Nebo že je jedno zda mrkev či jablko? To snad nemyslíte vážně.Dotaz, někdy mi fakt připadáte vy koňáci mírně mimo realitu.🙁 Všechno co nechcete aby Vám někdo poškodil, ukradl a nebo jinak znehodnotil, si prostě musíte hlídat. Tím spíš třeba nemocného koně. Vím že na lidi můžete apelovat jak chcete, ale stejně to prostě udělají a koníškovi něco dají. Můžeme tady třeba pět let diskutovat a realitu to prostě nezmění. Proto se snažím lidem říct, že mrkev je v podstatě to nejbezpečnější co koni můžou dát. Samozřejmě ne pytel,ale takové zástupy krmičů jsou asi fakt celkem scifi. A jestli nějaký blb zvrhne do výběhu kolečko jablek je nehoráznost, ale zase je to na ustajovateli aby prostě věděl co se ve výběhu děje. Můžeme nadávat jak chceme, ale to nic nevyřeší. Opravdu jedině dozor je možnost jak něčemu podobnému zabránit, či alespoň zmírnit následky. V hřebčíně se každou hodinu chodilo mrknout co se děje ve výbězích a to víte že se několikrát stalo že se o krmný režim koní staral náhodný kolemjdoucí i s dětmi.🙂 Tak místo ječení jim člověk vysvětlil jak to s koníkama chodí a příště se přišli na koně kouknout do hřebčína přímo. Možná Vám to tak nepřipadá, ale jsem si plně vědom že pokud svým jednáním někoho "na*eru" může se klidne mstít právě na koních. Lidi jsou totiž různí a např. pořezané dítě o zde zmiňovaný žiletkový drát by Vám někdo mohl sakra zle vysvětlit. Čili u lidí co se přišli kouknout na koně to moc nehrotím a klidně jim dám do ruky pamlsek ať si ho koni dají sami.🙂 Lidi z obce sem tam něco přinesou, ale ti už vědí a nosí to dovnitř do stáje někomu z nás.

10.9.2020 15:28
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

No samozřejmě nejsem deb.l, abych koňům vysypala do výběhu kolečko mrkve. Zavezu je do stájí, ať jim to dávkujou dle libosti. Sliby plním, nejen o Vánocích Rodina se mi smála a klepala si na čelo: co to máš támhle za další mrkev? To je taková velká pro koníčky, jsem jim ji slíbila za ty bobky. Ty si praštěná, máš málo práce?!? Ještě okopáváš mrkev pro cizí koně Jo, protože mi nenakopali v ohradě prd...

neverend

10.9.2020 15:54
neverend

XXX.XXX.213.247

lesnížínka napsal(a):
No samozřejmě nejsem deb.l, abych koňům vysypala do výběhu kolečko mrkve. Zavezu je do stájí, ať jim to dávkujou dle libosti. Sliby plním, nejen o Vánocích Rodina se mi smála a klepala si na čelo: co to máš támhle za další mrkev? To je taková velká pro koníčky, jsem jim ji slíbila za ty bobky. Ty si praštěná, máš málo práce?!? Ještě okopáváš mrkev pro cizí koně Jo, protože mi nenakopali v ohradě prd...

Vy jste hoooodnááá.☺️ To budou mít radost koníci. Mrkev totiž milují všichni a alergičtí na ni budou tak setiny procenta koní v Čr. Já to taky moc nedělím na cizí a vlastní. U nás se normálně krmí koně z ruky a žádné hrůzostrašné scénáře se nedějí. Prostě koně se chovají tak jak si je vychováte vy. Pokud by platilo že koně krmení z ruky jsou nebezpeční, tak já i s polovinou našeho osazenstva jsme mrtví.😀😀

10.9.2020 16:32
Dotaz

XXX.XXX.22.212

neverend napsal(a):
Ježiši a co jsem řekl asi špatně? Že mrkev je pro koně bezpečnější než snickers? 😎 Nebo že je jedno zda mrkev či jablko? To snad nemyslíte vážně.Dotaz, někdy mi fakt připadáte vy koňáci mírně mimo realitu.🙁 Všechno co nechcete aby Vám někdo poškodil, ukradl a nebo jinak znehodnotil, si prostě musíte hlídat. Tím spíš třeba nemocného koně. Vím že na lidi můžete apelovat jak chcete, ale stejně to prostě udělají a koníškovi něco dají. Můžeme tady třeba pět let diskutovat a realitu to prostě nezmění. Proto se snažím lidem říct, že mrkev je v podstatě to nejbezpečnější co koni můžou dát. Samozřejmě ne pytel,ale takové zástupy krmičů jsou asi fakt celkem scifi. A jestli nějaký blb zvrhne do výběhu kolečko jablek je nehoráznost, ale zase je to na ustajovateli aby prostě věděl co se ve výběhu děje. Můžeme nadávat jak chceme, ale to nic nevyřeší. Opravdu jedině dozor je možnost jak něčemu podobnému zabránit, či alespoň zmírnit následky. V hřebčíně se každou hodinu chodilo mrknout co se děje ve výbězích a to víte že se několikrát stalo že se o krmný režim koní staral náhodný kolemjdoucí i s dětmi.🙂 Tak místo ječení jim člověk vysvětlil jak to s koníkama chodí a příště se přišli na koně kouknout do hřebčína přímo. Možná Vám to tak nepřipadá, ale jsem si plně vědom že pokud svým jednáním někoho "na*eru" může se klidne mstít právě na koních. Lidi jsou totiž různí a např. pořezané dítě o zde zmiňovaný žiletkový drát by Vám někdo mohl sakra zle vysvětlit. Čili u lidí co se přišli kouknout na koně to moc nehrotím a klidně jim dám do ruky pamlsek ať si ho koni dají sami.🙂 Lidi z obce sem tam něco přinesou, ale ti už vědí a nosí to dovnitř do stáje někomu z nás.

A já vám píšu, že jedna mrkev alergickému koni přívodí zdravotní potíže, takže tu nikomu neraďte krmit cizí zvíře čímkoliv.

10.9.2020 17:05

Než vysvětlovat něco rodičům, je lepší dělat osvětu dětem, už v MŠ. "Podívej jakou ty máš malou ruku a jaké m koník veliké zuby".
Dělali jsme takhle ve školkách a školách "psí" osvětu. V MŠ bylo cílovou myšlenkou "na cizí psy se nešahá" a "před psem se neutíká a naječí". U těch větších "pes je povinnost na každý den a závazek na mnoho let".
Možná by něco podobného mohli dělat koňáci, aspoň pro děti z místní školky a školy.

neverend

10.9.2020 17:17
neverend

XXX.XXX.213.247

Dotaz napsal(a):
A já vám píšu, že jedna mrkev alergickému koni přívodí zdravotní potíže, takže tu nikomu neraďte krmit cizí zvíře čímkoliv.

Já tu přece nikomu neradím krmit cizí koně čímkoli, ale když už je někdo tedy musí "potěšit", tak už ta mrkev je stokrát lepší než "fidorka". Tím taky celé tohle divadlo začalo a jen jsem napsal "mrkev" už je oheň na střeše.😀 Nikde jsem nepsal aby někdo krmil cizí koně. Jen že jako pamlsek je mrkev prostě nejméně nebezpečná. Pro upřesnění jedna mrkev a pokud možno s vědomím majitele. Jinak pokud bych měl a viděl koně alergického na mrkev, tak bych mu na deku stříknul sdělení : Mrkev mě zabije, děkuji že mě nekrmíte.😀

10.9.2020 17:18
MajkaP

XXX.XXX.66.205

Než vysvětlovat něco rodičům, je lepší dělat osvětu dětem, už v MŠ. "Podívej jakou ty máš malou ruku a jaké m koník veliké zuby".
Dělali jsme takhle ve školkách a školách "psí" osvětu. V MŠ bylo cílovou myšlenkou "na cizí psy se nešahá" a "před psem se neutíká a naječí". U těch větších "pes je povinnost na každý den a závazek na mnoho let".
Možná by něco podobného mohli dělat koňáci, aspoň pro děti z místní školky a školy.

Jo, nápad super. Bohužel v místní (lesní 🤣🤔) školce mně s tím učitelky vyhodily. Vzhledem k tomu, že když jsem jela kolem na koni, tak po nás děti házeli sutrama a učitelky neřekla ani buuu....
Já se vždycky po dobrém a osvětou..... Má to dlouhodobé lepší výsledky. Bohužel nikdy ne na 100% lidi... Tak už to na světě chodí.

10.9.2020 17:30

MajkaP napsal(a):
Jo, nápad super. Bohužel v místní (lesní 🤣🤔) školce mně s tím učitelky vyhodily. Vzhledem k tomu, že když jsem jela kolem na koni, tak po nás děti házeli sutrama a učitelky neřekla ani buuu....
Já se vždycky po dobrém a osvětou..... Má to dlouhodobé lepší výsledky. Bohužel nikdy ne na 100% lidi... Tak už to na světě chodí.

Tak to by hodily jen jednou, pak bych tam vlítla a děti i paní učitlka by viděly mazec.
Člověk nemůže být jen hodný.

10.9.2020 17:38
Dotaz

XXX.XXX.22.212

neverend napsal(a):
Já tu přece nikomu neradím krmit cizí koně čímkoli, ale když už je někdo tedy musí "potěšit", tak už ta mrkev je stokrát lepší než "fidorka". Tím taky celé tohle divadlo začalo a jen jsem napsal "mrkev" už je oheň na střeše.😀 Nikde jsem nepsal aby někdo krmil cizí koně. Jen že jako pamlsek je mrkev prostě nejméně nebezpečná. Pro upřesnění jedna mrkev a pokud možno s vědomím majitele. Jinak pokud bych měl a viděl koně alergického na mrkev, tak bych mu na deku stříknul sdělení : Mrkev mě zabije, děkuji že mě nekrmíte.😀

Tohle byste nemusel dělat, kdyby lidi respektovali cizí věci. A to je ten zásadní problém a princip, o kterém píšu. U hmotných věcí to pochopí a respektuje s odpuštěním i blbec, u zvířat je v lidech postoj k majiteli ve stejné věci úplně jiný.

10.9.2020 17:39

GAELLE napsal(a):
Přesně podobný zážitek ze Šumavy. Turistická značka pastevcům ukrajincům nic zřejmě neříkala takže ohrada pro krávy přetínala několikrát cestu. Psa jsme měli sebou, ty krávy a býci se seskupili kolem a čuměli fakt hodně výhružně a řvali. Museli jsme to obejít asi 2 km. ani bez psa bychom tamtudy nešli. Z velkých zvířat mám respekt. Na koně bych nikdy nevlezla. V mládí jsem byla svědkem toho že kůň prokopl psovi na pastvině hlavu.

Mám podobný zážitek ze zájezdu v Rakousku. Údolím vedla turistická cesta a celé údolí byla vlastně pastvina. Jen na cestě byla pro krávy závora a pro turisty takové "udělátko - cikcak" člověk prošel, kráva nikoliv. Došly jsme na konec údolí k závoře a u ní bylo namačkané celé stádo krav, čekaly na otevření a vypuštění na dojení. A my čekaly za nimi......a čas k odjezdu autobusu ubíhal.....a nikde nikdo. Pak naštěstí šli dva chlapi -taky turisti, rozstrkali kravské zadky sem tam a my prošly v zákrytu za nimi.

10.9.2020 17:51
Dotaz

XXX.XXX.22.212

Znám to ze zoo, dělala jsem tam. Děti sice ze školky nebo zoo kroužků poučené občas jsou, ale kdo myslíte, že tam převážně krmí? Lidi si tam nosili i zapařenou trávu v igeliťáku a nešlo jim to vysvětlit. A dělali to dědové, babičky, rodiče - tedy ti, kteří mají jít drobotině příkladem. A když je zakázaný vstup se psy? Schová se pejsek pod kočárek, aby to pokladní z okénka neviděla...

Rozhlédněte se zoologických zahradách, jak se lidi chovají, tahle bezútěšné je to všude. A zkuste je slušně požádat, aby dodržovali pravidla...

10.9.2020 17:52
sisi58

XXX.XXX.191.1

MajkaP napsal(a):
Protože žiletkovým drátem projít prost nejde, je na to dělaný, ab se po zavádění na jednom místě do něj člověk/ zvíře co nejvíc zamotal. Žiletky mají "zpětný hrot" a drží v mase. Ostanatý není tak "drsný",, možná i ty žiletkové se dělají různé, ale pochybuju že by to prošlo. Každopádně dle mě je jediné 100%reseni ( aspoň u nás) nemít koně....

Nenavrhovala jsem přece žiletkový drát, ale klasický ostnatý. Pod tím dokážu prolíst i já, když se budu snažit. Jde o odstrašení případného lezce,či přeskakovače. Kdo by si chtěl poničit vycházkové oblečení kvůli tomu, aby dal koni travičku?!

neverend

10.9.2020 18:01
neverend

XXX.XXX.213.247

Dotaz napsal(a):
Tohle byste nemusel dělat, kdyby lidi respektovali cizí věci. A to je ten zásadní problém a princip, o kterém píšu. U hmotných věcí to pochopí a respektuje s odpuštěním i blbec, u zvířat je v lidech postoj k majiteli ve stejné věci úplně jiný.

Já Vám rozumím, ale spoléhat na lidský rozum či snad ohleduplnost v dnešní době? Jinak lidem kolikrát není jasné ani to vlastnictví věcí neživých. Znáte ten pocit jak u obchoďáku jdete ke svému autu a už vidíte ten "bouchanec" na vašich dveřích.🙂 Co by dával pozor frajer či frajerka při otevírání dveří, jeho auto to přeci není..🙁

10.9.2020 18:05

Mě teda fakt udivuje, že lidi vlezou do cizí ohrady na cizí pozemek ausgerechnet, kde jsou zvířata.....a ohledně těch koní mají představu, že každý koník je hodňoučký a miloučký...

10.9.2020 18:35
MajkaP

XXX.XXX.84.93

sisi58 napsal(a):
Nenavrhovala jsem přece žiletkový drát, ale klasický ostnatý. Pod tím dokážu prolíst i já, když se budu snažit. Jde o odstrašení případného lezce,či přeskakovače. Kdo by si chtěl poničit vycházkové oblečení kvůli tomu, aby dal koni travičku?!

Na obrázku,který jste vkládala, je ostnatý v kombinaci s žiletkovým ( ty "kudrny").
Ono je to těžké. Prolezt se tím dá, ale srna, nebo kůň to předem nezkoumá...vletí tam a už je vymalováno. Když někomu nevadí nechat si poničit dítě?

neverend

10.9.2020 18:49
neverend

XXX.XXX.213.247

Kolem ohrad žiletkový drát a u vjezdu nad bránou velký nápis "Arbait machts frei".😀😀 Nikdo si netroufne se ani přiblížit, natož krmit koně.😂😀

10.9.2020 19:02
Fiona.Praha

XXX.XXX.236.129

"Okraj Prahy je asi na blázny bohatý, nebo mají lidi hodně náhradních dětí".

Ale to nejsou lidi, to jsou Pražáci :-))

Musím se ohradit proti nařčení
Pražáci do "marketu" nechodí, neříkáme takhle těm budovám, v kterých se prodává cokoli

10.9.2020 20:05
sisi58

XXX.XXX.191.1

MajkaP napsal(a):
Na obrázku,který jste vkládala, je ostnatý v kombinaci s žiletkovým ( ty "kudrny").
Ono je to těžké. Prolezt se tím dá, ale srna, nebo kůň to předem nezkoumá...vletí tam a už je vymalováno. Když někomu nevadí nechat si poničit dítě?

O něčí děti mi nejde. Od toho mají rodiče. Ale jako dlouholetá majitelka koní vím, co to je, léčit koně, či se dívat, jak trpí. Nikomu z majitelů to nepřeji. Proto mě napadl ten ostnáč. To foto je jen ilustrační.

10.9.2020 20:18
Dotaz

XXX.XXX.22.212

Mě teda fakt udivuje, že lidi vlezou do cizí ohrady na cizí pozemek ausgerechnet, kde jsou zvířata.....a ohledně těch koní mají představu, že každý koník je hodňoučký a miloučký...

A hlavně že je přece chován pro zábavu všech, co si jen zamanou.

neverend

10.9.2020 20:24
neverend

XXX.XXX.213.247

Tak zatím má docela solidní návrh řešení zabránění kontaktu nežádoucích osob s koňmi jen Sisi.🙂 Jako když je někde fakt problém s lidmi kteří koním spíš ublíží než prospějí, tak proč by ne ten ostnatý drát.

10.9.2020 20:31
MajkaP

XXX.XXX.84.93

neverend napsal(a):
Tak zatím má docela solidní návrh řešení zabránění kontaktu nežádoucích osob s koňmi jen Sisi.🙂 Jako když je někde fakt problém s lidmi kteří koním spíš ublíží než prospějí, tak proč by ne ten ostnatý drát.

Protože když koně probourají ohradník a vběhnout do ostnatého drátu, tak je vymalováno. Taky se může stát, z někdo spadne na vyjizdc, kůň poběží zpět za kámošema a šup, je v drátu....

10.9.2020 20:46
sisi58

XXX.XXX.191.1

MajkaP napsal(a):
Protože když koně probourají ohradník a vběhnout do ostnatého drátu, tak je vymalováno. Taky se může stát, z někdo spadne na vyjizdc, kůň poběží zpět za kámošema a šup, je v drátu....

Pak by tedy mohla být dřevěná ohrada, tedy kůly + břevna, doplněné ostnatým drátem. O dřevěnou ohradu se zarazí kůň a o ostnáč krmič. Něco jako na fotce,ale místo hladkého, ostnatý. Možná malinko víš,kvůli srnám. A teprve za to, normální ohradník pro koně.
Přece nemá nikdo ohradu takovou, že mu kolem celé ohrady korzují výletníci s dětmi.

11.9.2020 01:10

Fiona.Praha napsal(a):
Ptákům?

Dle meho jsou "holubi" ukazetelem "cistoty" kazdeho mesta/mista...
Plus nahledem do jeho spolecnosti.

Zkuste precist Holubi mambo od C. D. Payne
https://www.databazeknih.cz/knihy/holubi-mambo-1162

Je to sice takova humorna sci-fi bajka, ale... i ta kolikrat otevira oci.

Jedna z recenzi na Databazi knih konci: "...závěr je bezvadnou tečkou a věřím, že nejednoho čtenáře ponoukl k smířlivé úvaze, že holubi nejsou jen "krysy s křídly", ale v duchu Paynova pohledu vlastně docela fajn stvoření..."...

A s tim souhlasim. Holuby mam rada, dokud neserou na fasadu meho domu, me auto, ci muj balkon...
+ po precteny knihy jim dokazu odpusti i par uletu...

11.9.2020 10:14
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

K těm holubům...že ve městě nemají predátory. Máte tam plno bezprozorních koček. Kdyby se tyto dostaly na ty půdy, máte holuby vyřešené. Stačí jen nezavírat dveře.

11.9.2020 10:33
Fiona.Praha

XXX.XXX.236.129

lesnížínka napsal(a):
K těm holubům...že ve městě nemají predátory. Máte tam plno bezprozorních koček. Kdyby se tyto dostaly na ty půdy, máte holuby vyřešené. Stačí jen nezavírat dveře.

Jako my v Praze?
Nemáme mraky bezprizorních koček.
Kočka, kterou jsem naposled zahlédla, byla sphynx a slečna ji venčila na vodítku.
Nemáme běžně ani půdy. Možná v centru, ale i o tom dost pochybuji. Přece nezůstane využitý prostor jako je půda, když se tam může vystavět další byt a prodat nebo pronajímat.
No a na sídlištích holubi posedávají na krajích zasklených nebo zasíťovaných balkonů (za zábradlím), parapetech a různě špatně přístupných zákoutích. Tak by ani bezprizorní kočky nelezly.
V kondici holuby udržují psi na volno, kteří se proběhnou a holubi proletí. Před člověkem holubi už dávno nevzlétají. Prostě poodejdou pár kroků.

11.9.2020 14:51

lesnížínka napsal(a):

...tak to se mi dřiv na tu půdu usidlí bezdomovci....to jsi mně opravdu pobavila....bezprizorni kočky došly....

11.9.2020 14:59

lesnížínka napsal(a):

11.9.2020 16:19
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Šmarjá a můžete mi teda říct, kde všichni ti holuby ve městech bydlí? Jako, že je má někdo v holubníkách? Tak to mu ten chov zatrhněte a je po problému To je bezva, že už tam nemáte ty bezprizorní kočky, protože když se mluví o kastracích koček, občas tu někdo napíše, že jich má plné sídliště, páč bába je krmí. Hm, najednou nejsou. Tak jsou zase potkani a holubi. Prostě není rovnováha, tak je problém...

neverend

11.9.2020 16:31
neverend

XXX.XXX.213.247

lesnížínka napsal(a):
Šmarjá a můžete mi teda říct, kde všichni ti holuby ve městech bydlí? Jako, že je má někdo v holubníkách? Tak to mu ten chov zatrhněte a je po problému To je bezva, že už tam nemáte ty bezprizorní kočky, protože když se mluví o kastracích koček, občas tu někdo napíše, že jich má plné sídliště, páč bába je krmí. Hm, najednou nejsou. Tak jsou zase potkani a holubi. Prostě není rovnováha, tak je problém...

Já mám kolem svého domu asi šedesát vrabců, deset kosáků, nějaké hrdličky i něco zeleného co jsem neidentifikoval.😀 Vše tu klidně žije, žere a že by "nenakákli" občas na auto? 😀 Sochy tu nemám a ani mě nezajímají. Ostatně chvilku je populární Stalin, pak zase Masaryk a nebo Hitler i jeden čas.😀 Ani se těm holubům nedivím že na to "se*ou".😀

11.9.2020 17:36

lesnížínka napsal(a):

Bezprizorní kočky jsou např. na našem sídlišti. Je to malé sídliště na okraji města, v městské části prozatím spíše vesnického typu. Kolem jsou rodinné domky.
Problém s přemnoženými holuby je v centru, kde opravdu polodivoké bezprizorní kočky nejsou, nebo jen sporadicky.

11.9.2020 17:53

lesnížínka napsal(a):

...v Praze - Vysočanech kocky po kstracnim programu pomalu doživaly y už neni zadná....holubů je hlavně okolo metra pozehnaně díky krmičům, hodně pomahaji postolky, ale nestihají a opravdu v okoli zadné holubare nemáme....

11.9.2020 20:21
Fiona.Praha

XXX.XXX.236.129

lesnížínka napsal(a):

Jsem to psala, kde "bydlí", na balkonech, zákoutích a parapetech. Protože jsou lidi nepřející, tak hnízda pro mladé si většinou dělají na sídlištích na stromech (na dostupných místech jim lidi hnízda likvidují).

Když nad tím tak přemýšlím, nejsem si jistá, že by zdravého holuba zvládla ulovit kočka.

11.9.2020 21:24
Terven

XXX.XXX.160.10

lesnížínka napsal(a):

Většina domů ve městech - snad krom historických center- nemá půdičky
U nás na sídlišti žijou bezprizorní kočky i holubi. Zdravého dospělého holuba kočka neuloví a tam, kde hnízdí, se kočky nemají jak dostat.

12.9.2020 06:30
Moyda

XXX.XXX.147.89

lesnížínka napsal(a):

Mě normálně chodí naše i sousedovic kočky do holubníku chytat myši a jsem naprosto v klidu protože si nevšímají ani uplně malých holoubat ,která by jim nedala žádnou práci.

12.9.2020 07:22
sisi58

XXX.XXX.191.1

Moyda napsal(a):
Mě normálně chodí naše i sousedovic kočky do holubníku chytat myši a jsem naprosto v klidu protože si nevšímají ani uplně malých holoubat ,která by jim nedala žádnou práci.

Máte dobře vychované kočky. Sláva vám!

12.9.2020 13:18

lesnížínka napsal(a):

V holubnících je nikdo nemá, prostě si vždycky najdou místo, kde zahnízdit (jinak by jich nebylo tolik). Potravy ve městě najdou dost (ani je nemusí nikdo krmit), přirozené nepřátele (třeba sokoly) nemají - kočky je neloví, jsou na ně moc velcí.

12.9.2020 13:54
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

V holubnících je nikdo nemá, prostě si vždycky najdou místo, kde zahnízdit (jinak by jich nebylo tolik). Potravy ve městě najdou dost (ani je nemusí nikdo krmit), přirozené nepřátele (třeba sokoly) nemají - kočky je neloví, jsou na ně moc velcí.

Nemyslela jsem ani tak lovit dospělé holuby, jak vybírat ptáčata z hnízd. Kočky, fretky, lasičky...Ale jinak...pro kočku velcí nejsou, věřte, kocour tahal domů zajíce dvakrát tak velké, než je holub. Nechápala jsem, proč máme zajíce bez hlavy před bránou. Až jsem ho nachytala a pochopila. Přes bránu ho nedokázal přetáhnout, tak si jen ukousnul hlavu, zbytek tam nechal.

neverend

12.9.2020 14:22
neverend

XXX.XXX.213.247

lesnížínka napsal(a):
Nemyslela jsem ani tak lovit dospělé holuby, jak vybírat ptáčata z hnízd. Kočky, fretky, lasičky...Ale jinak...pro kočku velcí nejsou, věřte, kocour tahal domů zajíce dvakrát tak velké, než je holub. Nechápala jsem, proč máme zajíce bez hlavy před bránou. Až jsem ho nachytala a pochopila. Přes bránu ho nedokázal přetáhnout, tak si jen ukousnul hlavu, zbytek tam nechal.

Holuba kočka dá jako "prd" i dospělého.🙂 U mojí matky na baráku se bohužel taky stalo že to hrdlička "nestihla" a neštěstí bylo dokonáno. Ale kočky jsou chytrá stvoření a jak dobře vědí že tohle dělat nemají a dva dny tam nevidíte kočku.😀 Mamča je má vycvičený a patřičné vyhubování celkem snadno chápou. Těžko se tomu ale věří když člověk s tou přírodou není v kontaktu každý den a spíš čerpá zkušenosti z knih a článků. Vy jak pozoruji jste také spíš praktik,že? 🙂

12.9.2020 16:39

lesnížínka napsal(a):

Dobře, tak možná velcí nejsou (nemám osobní zkušenost), ale hnízdí v místech, kam kočky nemají přístup - teda v těch městech. A kde kočky ani nejsou. Viz Terven a Fiona. A nebyl ten zajíc mrtvý už předtím? Jenom se ptám.

12.9.2020 16:47

neverend napsal(a):
Holuba kočka dá jako "prd" i dospělého.🙂 U mojí matky na baráku se bohužel taky stalo že to hrdlička "nestihla" a neštěstí bylo dokonáno. Ale kočky jsou chytrá stvoření a jak dobře vědí že tohle dělat nemají a dva dny tam nevidíte kočku.😀 Mamča je má vycvičený a patřičné vyhubování celkem snadno chápou. Těžko se tomu ale věří když člověk s tou přírodou není v kontaktu každý den a spíš čerpá zkušenosti z knih a článků. Vy jak pozoruji jste také spíš praktik,že? 🙂

Jo, kočky jsou chytrá stvoření, ale taky reagují instinktivně. Hraju si v pokoji s kocourem, přesto najednou vystřelí a na balkóně uloví mladou sýkorku. Reakce čtverohrbolí ve středním mozku (jako když my nadskočíme při zatroubení auta). Tohle prostě neovlivní ani ten kocour, ani já. Stejně jako u koní. Ten sebou taky trhne při nečekaném pohybu nebo zvuku. Akorát, že přitom nic neloví.

neverend

12.9.2020 17:29
neverend

XXX.XXX.213.247

Jo, kočky jsou chytrá stvoření, ale taky reagují instinktivně. Hraju si v pokoji s kocourem, přesto najednou vystřelí a na balkóně uloví mladou sýkorku. Reakce čtverohrbolí ve středním mozku (jako když my nadskočíme při zatroubení auta). Tohle prostě neovlivní ani ten kocour, ani já. Stejně jako u koní. Ten sebou taky trhne při nečekaném pohybu nebo zvuku. Akorát, že přitom nic neloví.

Samozřejmě souhlasím a instinkt je holt instinkt.🙂

12.9.2020 19:10

neverend napsal(a):
Samozřejmě souhlasím a instinkt je holt instinkt.🙂

Tak jak s tím souvisí výcvik a vyhubování od mamči? Že kočka přestane lovit? Možná v mé přítomnosti. A jinak?

12.9.2020 19:16

Tak jak s tím souvisí výcvik a vyhubování od mamči? Že kočka přestane lovit? Možná v mé přítomnosti. A jinak?

Vyhubování....kocour už mi ptáky nenosí na práh jako myši. Ale že neloví si iluze nedělám - i když bych byla moc ráda.

12.9.2020 19:19

Vyhubování....kocour už mi ptáky nenosí na práh jako myši. Ale že neloví si iluze nedělám - i když bych byla moc ráda.

Takhle to asi funguje. Rozumím, mám kocoury doma, ale viz výše...

neverend

12.9.2020 20:29
neverend

XXX.XXX.213.247

To ale platí u všech tvorů.🙂 I u lidí.

12.9.2020 23:18
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Dobře, tak možná velcí nejsou (nemám osobní zkušenost), ale hnízdí v místech, kam kočky nemají přístup - teda v těch městech. A kde kočky ani nejsou. Viz Terven a Fiona. A nebyl ten zajíc mrtvý už předtím? Jenom se ptám.

Ne, nebyl, vybral celé hnízdo asi, tedy ne hnízdo, ale oni se zajdové ještě dost dlouho zdržují pospolu, tak je po jednom nanosil během týdně 4ks. Mrtvá zvířata naše kočky nenosí, nic mrtvé, to ignorují. Piokud si to samy neuloví, jako by nebylo. Když narazí pták do okna a zláme si vaz, tak jen jde, koukne, je mrtvý tak nic, může tam ležet celý den. Vlastně ne jen kočky, i pes mrtvoly ignoruje.

13.9.2020 10:05

neverend napsal(a):
To ale platí u všech tvorů.🙂 I u lidí.

Spousta lidí má v sobě (naštěstí) vybudovanou vnitřní morálku, takže nekradou a nevraždí, i když je nikdo nevidí. Kočka ne.

neverend

13.9.2020 12:29
neverend

XXX.XXX.213.247

Spousta lidí má v sobě (naštěstí) vybudovanou vnitřní morálku, takže nekradou a nevraždí, i když je nikdo nevidí. Kočka ne.

I z historie máme mnoho příkladů jaké bestie se staly z dříve vlastně mírumilovných občanů. Nejhorší byli v podstatě ti nejvzdělanější. Vzpomeňme např. Německo ve čtyřicátých letech minulého století,že? Nebo Ukrajina vs Rusko? Či snad teď násilí, rabování a mnoho dalších dříve nepřípustných činů v USA? A je to jen důsledkem povolení morálky a pocitem beztrestnosti.

13.9.2020 16:44

"A je to jen důsledkem povolení morálky a pocitem beztrestnosti".

Je to pohodlným životem, dobrou stravou, minimem fyzické zátěže......Někde.
( Sledovala jsem včera fanoušky Baníku, napumpovaní energií, řev, rachot - nevěděli, co blbostí. Poslat je makat, oni by zkrotli - naši předkové na takové vylomeniny síl neměli )
Jinde naopak touhou mít se bez práce a námahy stejně dobře, jak to vidí v seriálu.
"Rychlejší koně, větší auto, víc peněz".....

neverend

13.9.2020 17:43
neverend

XXX.XXX.213.247

"A je to jen důsledkem povolení morálky a pocitem beztrestnosti".

Je to pohodlným životem, dobrou stravou, minimem fyzické zátěže......Někde.
( Sledovala jsem včera fanoušky Baníku, napumpovaní energií, řev, rachot - nevěděli, co blbostí. Poslat je makat, oni by zkrotli - naši předkové na takové vylomeniny síl neměli )
Jinde naopak touhou mít se bez práce a námahy stejně dobře, jak to vidí v seriálu.
"Rychlejší koně, větší auto, víc peněz".....

Souhlas a ono vlastně i tohle jsou pudy. A přiznejme si to všichni, před šéfem v práci taky podáváme lepší výkony než když tam není.😀 Tedy pokud nejste sami sobě šéfem jako třeba já a určitě i někteří zde přítomní.🙂

13.9.2020 17:48

neverend napsal(a):
Souhlas a ono vlastně i tohle jsou pudy. A přiznejme si to všichni, před šéfem v práci taky podáváme lepší výkony než když tam není.😀 Tedy pokud nejste sami sobě šéfem jako třeba já a určitě i někteří zde přítomní.🙂

Jako že když jsem šéfem sama sobě, tak dělám tak, že umřeme hlady? Hehe
A viděl jste, jak se od ledna mění odvody? 15% nahoru za to, že nedostanu důchod :D
Ještě budeme rádi, že nám sousedky budou krmit psy. Občas nějakou tu granuli třeba schytám i já.

neverend

13.9.2020 18:50
neverend

XXX.XXX.213.247

Jako že když jsem šéfem sama sobě, tak dělám tak, že umřeme hlady? Hehe
A viděl jste, jak se od ledna mění odvody? 15% nahoru za to, že nedostanu důchod :D
Ještě budeme rádi, že nám sousedky budou krmit psy. Občas nějakou tu granuli třeba schytám i já.

Naopak, ráno si vynadáte že takhle to tedy nejde a že volná neděle se ruší. 😀 Hele zase člověk stráví netradiční víkend s nevšedními zážitky. 😀😀 "Tatínek byl ten večer poněkud nervózní", aneb pokračování seriálu Major Zeman "studna". 😀 Ve skutečnosti je to studna jisté majitelky koní, kterých mi bylo před rokem a něco líto kvůli nedostatku vody. Vzhledem k tomu, že vše potřebuje servis a lidi nejsou, zbylo to zase na mě.😀

13.9.2020 19:47

neverend napsal(a):
Naopak, ráno si vynadáte že takhle to tedy nejde a že volná neděle se ruší. 😀 Hele zase člověk stráví netradiční víkend s nevšedními zážitky. 😀😀 "Tatínek byl ten večer poněkud nervózní", aneb pokračování seriálu Major Zeman "studna". 😀 Ve skutečnosti je to studna jisté majitelky koní, kterých mi bylo před rokem a něco líto kvůli nedostatku vody. Vzhledem k tomu, že vše potřebuje servis a lidi nejsou, zbylo to zase na mě.😀

Hele žádnou volnou neděli nemám a tenhle seriál neznám. Protože nemám volno, nemám čas na seriály :-)
Vy se prostě nudíte, tak už to přiznejte. Studna.. lepší je to prasatům nebo pod dýně.

13.9.2020 20:37

neverend napsal(a):

Já ne. Podávám stejný výkon šéf nešéf, protože mě práce baví a navíc mám něco jako profesionální čest.

neverend

13.9.2020 20:39
neverend

XXX.XXX.213.247

Hele žádnou volnou neděli nemám a tenhle seriál neznám. Protože nemám volno, nemám čas na seriály :-)
Vy se prostě nudíte, tak už to přiznejte. Studna.. lepší je to prasatům nebo pod dýně.

My dva si máme tak co vyčítat.😀😀 Vy neznáte Majora Zemana? Studna byla naprosto boží díl.🙂
https://youtu.be/FW6JK0_7fSM

neverend

13.9.2020 21:15
neverend

XXX.XXX.213.247

Já ne. Podávám stejný výkon šéf nešéf, protože mě práce baví a navíc mám něco jako profesionální čest.

Čest výjimkám a ať Vám to vydrží. 🙂

13.9.2020 21:36

Když si umí šéf dobře zorganizovat kolektiv zaměstnanců, tak vlastně ve firmě nemusí být. A zaměstnanci makají, protože jim nic jiného nezbývá.
A šéf se jde projet na kole a k řízení mu stačí mobil.

14.9.2020 16:28

Když si umí šéf dobře zorganizovat kolektiv zaměstnanců, tak vlastně ve firmě nemusí být. A zaměstnanci makají, protože jim nic jiného nezbývá.
A šéf se jde projet na kole a k řízení mu stačí mobil.

Jako u nás. Když není ředitel týden v práci, nic se nepozná - všichni víme, co máme dělat. Ale když chybí uklízečka nebo kuchařka...

neverend

14.9.2020 18:03
neverend

XXX.XXX.213.247

Škoda že neumíte střechy,měl bych o takové lidi urgentní zájem.🙂

Přidejte reakci

Přidat smajlík