Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Nellnell

15.1.2022 11:44
Nellnell

XXX.XXX.58.45

Zdravím,
chtěla bych se zaptat jaký máte názor na elektro obojky?
Používáte ho někdo?
Já jsem nad ním tak trochu začala přemýšlet, protože mám fenku, kterou, když ucítí zvěř, tak ji nezastavím.
Na internetu jsem toho ale moc nenašla. Našla jsem vlastně jen jeden a ten je od 5 kg do 60 kg.
No a protože mám fenku, která má 5,5 kg, tak nevím jestli by to bylo úplně vhodné?
Co si to tom myslíte vy? Kdyby jste nějaký lepší našli, tak bych byla ráda, kdybyste mi sem dali odkaz.
Děkuji :)

15.1.2022 11:46
rapotacka11

XXX.XXX.224.124

Flexi vodítko.

15.1.2022 11:56
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

rapotacka11 napsal(a):
Flexi vodítko.

Souhlas. Nevím, co máte za rasu a jak je strá, jestli se s ní dá ještě pracovat a změnit to, ale tak malinký pes se vám dostatečně vyběhá i na flexině. Měla jsem celý život lovce, kterého jsem až do jeho stáří a neschopnosti běhat, musela mít ve volném terénu na flexině. Byl v pohodě, vůbec mu to nevadilo, spíš ta situace vadila mě. Když byl mladý, nedovedla jsem si ho celoživotně na flexi představit, takže jsem ze zoufalství elektro obojek pořídila. Ale pes má velký límec, takže jednou zafungoval, podruhé vůbec a výsledek: já z nervama v pr..protože jsem se bála zvýšit impuls, aby to s ním nepraštilo, kdyby to náhodou ještě zafungovalo...a zdrhlý pes, kterého mohl zastřelit myslivec, nebo vběhnout pod auto Doporučila bych koupit kvalitní flexinu s dostatečnou délkou a mezi tím trénovat na zvěř(i když po svých zkušenostech jsem k tomu skeptická, záleží hodně na plemeni)

15.1.2022 13:23
PumaCZ

XXX.XXX.189.132

Cely zivot jsem byla velky odpurce EO, ale nechala jsem si poradit od velmi zkusene chovatelky (jeste jednou diky!) a jsem rada, ze muze Hachi po vice jak roce na Flexi a stopovacce konecne na volno.

Jak nekdo rika, ze dal jednu ranu a uz obojek nemusel pouzit, tak to u nas bohuzel nebylo. Trvalo to tak mesic, mesic a pul, kdy sem tam dostal. Obojek zatim nosi, ale pouzit ho nemusim, ani kdyz pred nim vylitne srna z rosti. Je to velka uleva.

Ale EO neni “dalkovy ovladac” na psa, to je potreba si uvedomit. Hlavni je se psem cvicit privolani, takze hrajeme privolavacske hry, aby vedel, ze je se mnou vetsi stranda nez bezet za zveri. A po odvolani vytahnu peska/micek a par minut si velmi intenzivne hrajeme, coz je presne ta motivace, ktera ho primeje prijit, ne EO.

EO je podle me jen pojistka a prvotni ukazani psovi, ze na nej clovek muze i dalku. A hlavne dodava psovodovi sebeduveru, kterou pes pak citi.

Ale jak rikam, hlavni je se psem pracovat a motivovat ho pozitivne, coz si malokdo uvedomi.

Jo a EO jsem zkousela na sobe - na holem krku, abych vedela. Intenzita, kterou pouzivam, je jen takove simrani, ktere fakt jen psa vytrhne z rause, kdyz je potreba. Mam DogTrace profi se 40 urovnemi, pouzivam 8, na sobe vyzkouseno do 36, pak uz to fakt boli :) Max jsem mu dala 25 kdyz mi zdrhnul na ze zacatku za zajicem.

Jinak doporucuji, aby bylo prvni pouziti provedeno pod vedenim nekoho zkuseneho, kdo vam praci s nim ukaze a vysvetli. A i kdyz se budu opakovat, neni to jen o nasazeni EO, ale o PRACI SE PSEM!

Na fotce spokojeny vybehany pes :))

15.1.2022 13:28
rapotacka11

XXX.XXX.224.124

Doufám, že na pětikilovýho psa to ani nevyrábějí.

15.1.2022 13:31
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

rapotacka11 napsal(a):
Doufám, že na pětikilovýho psa to ani nevyrábějí.

Bohužel vyrábějí - už jsem viděla EO i na pomeranianovi😱

15.1.2022 13:40
PumaCZ

XXX.XXX.240.160

Nejak jsem prehledla, ze ma pes jen 5 kg, na to bych se asi vykaslala. Jak tu bylo napsano, takovem psu staci na vylitani i 8m flexi. A ta se da pripnout na sedak a byt handfree :)

Lucy77

15.1.2022 21:03
Lucy77

XXX.XXX.102.15

Mám pudla trpaslíka,cca 6kg s neskutečným loveckým pudem.Od štěněte chodíme na cvičák,nyní běháme agility,takže přivolání není problém.Jakmile se ale před námi objeví zajíc,srna atd.jsem většinou bez šance.Pes prostě nevidí,neslyší a zdrhá za zvěří.Po takové jedné příhodě,kdy to pes vzal i přes cestu jsem začala přemýšlet o EO,také jsem byla odpůrce,přesně jak píše Puma.Na radu cvičitelky jsme koupili Dogtrace mini a po mě osobně velká úleva.Psovi naprosto stačí zvukový signál,může v klidu být na volno jak u nás na sídlišti,kde je zajíců asi nejvíc,tak v lese,na horách.Má spoustu energie,pohyb pouze na flexi si nedokážu představit,rád aportuje atd.Ale opravdu EO pouze pro psa,který absolvoval nějakou základní poslušnost a jehož pán umí používat zdravý rozum.

15.1.2022 21:34
lenocka

XXX.XXX.41.200

Máme Dog trace d-control Professional 2000. U něm.ohařky páneček silně podcenil lovecký pud a ve 4 letech bylo zle. Poslouchat uměla velmi dobře, dokud něco nezblejskla nebo nechytla stopu, pak bez šance. Takže buď mnoho let na vodítku, nebo mít možnost na psa dosáhnout, jak psala Puma.
U nás to bylo rychlé, celkem 4-5 ran…a dnes chodí všude na volno, s koněm do lesa, na návštěvě na dvoře mezi slepicemi, zkrátka super! Obojek nosí pro pocit vcelku často, ale použití už není nutné. Nám tedy udělal velice dobrou službu vedoucí ke značně kvalitnějšímu životu té feny

15.1.2022 21:36
Terven

XXX.XXX.110.191

PumaCZ napsal(a):
Nejak jsem prehledla, ze ma pes jen 5 kg, na to bych se asi vykaslala. Jak tu bylo napsano, takovem psu staci na vylitani i 8m flexi. A ta se da pripnout na sedak a byt handfree :)

Věřte, že nestačí. Pět a půl kilo má moje pinčová a pokud by musela absolvovat vycházky výhradně na flexině, bude jí hrabat z nedostatku pohybu. Pinč je takovej malej chrt, krom zaměstnání hlavy se potřebuje i proletět...abych jí unavila na flexině, kde to nemůže položit "do plnejch", musela bych denně ujít cca 20 km a to je nereálný.
Naštěstí to není náš problém, může na volno, odvolání od zvěře má.
Ale je to takovej častej omyl majitelů větších psů - že prcek se vylítá "na pětníku"

Uživatel s deaktivovaným účtem

15.1.2022 22:00

A já nepochopila, proč se velký pes učí poslušnosti a u malého psa to jako nemá cenu :-)
No a poslušnost na hřišti není poslušnost v lese... je ale fakt, že je to hrozná práce, např. jsem musela i běhat. Někdy i 15 metrů. A to nesnáším.
Chtěla bych zkusit, esi by se můj pes zastavil kvůli ráně z EO, nebo bude utíkat dál... až bude z dosahu :-) ale je to i na mě trapný nápad.
S tím vyběháním... co se má co pes vyběhávat v místech, kde žije zvěř? Pak není žádný problém. Přece.

15.1.2022 22:21
Terven

XXX.XXX.110.191

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
A já nepochopila, proč se velký pes učí poslušnosti a u malého psa to jako nemá cenu :-)
No a poslušnost na hřišti není poslušnost v lese... je ale fakt, že je to hrozná práce, např. jsem musela i běhat. Někdy i 15 metrů. A to nesnáším.
Chtěla bych zkusit, esi by se můj pes zastavil kvůli ráně z EO, nebo bude utíkat dál... až bude z dosahu :-) ale je to i na mě trapný nápad.
S tím vyběháním... co se má co pes vyběhávat v místech, kde žije zvěř? Pak není žádný problém. Přece.

No, přesně. Moje Vikina je v místech s výskytem zvěře na dlouhej šňůře a někdy i na flexině a přesto bych řekla, že i krom toho si pohyb navolno užije až až.

15.1.2022 22:27
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Můj se nezastavil. Ale jestli ránu dostal nebo ne...netuším, neřekl. Rozhodně si nemyslím, že by ho v rauši zastavilo ,,šimrání na krku". Sousedovic huskyna proletěla ohradou na ovce. Soused mi nějak neřekl, jak do dopadlo. Jen to, že až se dostatečně unavila a chtěla jít domů...už to nešlo. S čistou hlavou už si k elektrice netroufnula, Našli ji po půl dni, kdy jsme ji všichni hledali.
A ono máte ještě někde místa, kde zvěř není? Že bych jako psa nechávala vyběhat vesnicí? To jen v teoretické rovině, jako zdrhač se prostě mohl vyběhávat jen se zdechlou paničkou v sedáku za sebou A teda zrovna nadšením většinou nezářil Když jsem šla dávat postroj, bylo to, jako bych ho cpala do svěrací kazajky, mučený pes Pak odešel Berry, panička odpadla a měl klid

15.1.2022 22:41
Terven

XXX.XXX.110.191

lesnížínka napsal(a):
Můj se nezastavil. Ale jestli ránu dostal nebo ne...netuším, neřekl. Rozhodně si nemyslím, že by ho v rauši zastavilo ,,šimrání na krku". Sousedovic huskyna proletěla ohradou na ovce. Soused mi nějak neřekl, jak do dopadlo. Jen to, že až se dostatečně unavila a chtěla jít domů...už to nešlo. S čistou hlavou už si k elektrice netroufnula, Našli ji po půl dni, kdy jsme ji všichni hledali.
A ono máte ještě někde místa, kde zvěř není? Že bych jako psa nechávala vyběhat vesnicí? To jen v teoretické rovině, jako zdrhač se prostě mohl vyběhávat jen se zdechlou paničkou v sedáku za sebou A teda zrovna nadšením většinou nezářil Když jsem šla dávat postroj, bylo to, jako bych ho cpala do svěrací kazajky, mučený pes Pak odešel Berry, panička odpadla a měl klid

Tak ono je rozdíl, jestli je pes chronickej zdrhač bez přivolání, kterej pláchne za každým jen trochu zajímavějším pachem anebo má slušný přivolání a průšvih je pouze v případě, že mu ta zvěř vystřelí před nosem.
U nás je přehlednej terén úplně bez problému, louky, pole...dále pak různý příměstský lokality anebo lokality, kde se zvěř vyskytuje pouze v době, kdy tam nechodí lidi.
Pinčovou můžu pustit volně všude, Vikina holt má v jistých částech vycházkový trasy omezení šňůrou a i tam obvykle tu šňůru můžu hodit volně na zem a chytit jí pouze mám -li pocit, že přestává být na příjmu.

15.1.2022 23:09

“Můj se nezastavil. Ale jestli ránu dostal nebo ne...netuším, neřekl. Rozhodně si nemyslím, že by ho v rauši zastavilo ,,šimrání na krku".”

K tomuto bych jen chtěla říct, že na EO se musí pes (i psovod) naučit, není to o tom, že to psovi připnu a nazdar, ale to použití se trénuje podobně jako cokoli jiného. EO není na principu Boolean. Minimálně psovod musí vědět, jak silný pulz poslat a pes, jak ten pulz vypnout.
Já EO neholduji (nikdy jsem to nepoužila a upřímně doufám, že nikdy nepoužiji) a nemyslím si, že je to v souladu s welfare. Ale když už k této metodě někdo sáhne, měl by investovat do kvalitního přístroje (např. mini Educator) a do svého vzdělání.

15.1.2022 23:20
Joohana

XXX.XXX.157.168

Terven napsal(a):
No, přesně. Moje Vikina je v místech s výskytem zvěře na dlouhej šňůře a někdy i na flexině a přesto bych řekla, že i krom toho si pohyb navolno užije až až.

Mně by zajímalo, kde vencite, že psi můžou běhat na volno a není tam zvěř. Taky bych psa nechala vyběhat. Cestou mezi domy musí být na vodítku. V lese taky protože zvěř (snad se někdy dopracujeme k tomu, že nevybehne, zatím se vrací, ale vystřelí vždycky). Na poli je taky zvěř a většinu roku tam stejně nemůžeme dusat. Takže bohužel, bez stopovacky nebo flexiny ani rána.

15.1.2022 23:42
Terven

XXX.XXX.110.191

Joohana napsal(a):
Mně by zajímalo, kde vencite, že psi můžou běhat na volno a není tam zvěř. Taky bych psa nechala vyběhat. Cestou mezi domy musí být na vodítku. V lese taky protože zvěř (snad se někdy dopracujeme k tomu, že nevybehne, zatím se vrací, ale vystřelí vždycky). Na poli je taky zvěř a většinu roku tam stejně nemůžeme dusat. Takže bohužel, bez stopovacky nebo flexiny ani rána.

Jak už jsem psala, problematičtější z mých dvou fen není problematická v tom smyslu, že by fungovala jako detektor zvěře vždy a všude.
Aby vyrazila bez možnosti odvolání, to by fakt musela to běžící zvíře vidět.
Mezi domy na vodítku jsme, pak dojdeme na různé cesty z města nebo plácky, tam je to obvykle taky v pohodě - tam se zvěř vyskytuje leda v noci.
V přehledném terénu - louky, pole, cesty kolem vody apod. není problém. Po osetým poli samozřejmě nelezem.
Na loukách a polích se sice zvěř občas vyskytuje, ale pokud tu louku celou přehlídnu, stejně tak pole, nemám se čeho bát.
V lese dávám bacha, jsou určitý místa, kde má šňůru vždy, ale jak už jsem psala, ani tam to není tak, že by prchala za každou cenu. A často chodíme různý turistický trasy, kde přes den prostě zvěř nepotkáte.

16.1.2022 09:49
Joohana

XXX.XXX.157.168

Terven napsal(a):
Jak už jsem psala, problematičtější z mých dvou fen není problematická v tom smyslu, že by fungovala jako detektor zvěře vždy a všude.
Aby vyrazila bez možnosti odvolání, to by fakt musela to běžící zvíře vidět.
Mezi domy na vodítku jsme, pak dojdeme na různé cesty z města nebo plácky, tam je to obvykle taky v pohodě - tam se zvěř vyskytuje leda v noci.
V přehledném terénu - louky, pole, cesty kolem vody apod. není problém. Po osetým poli samozřejmě nelezem.
Na loukách a polích se sice zvěř občas vyskytuje, ale pokud tu louku celou přehlídnu, stejně tak pole, nemám se čeho bát.
V lese dávám bacha, jsou určitý místa, kde má šňůru vždy, ale jak už jsem psala, ani tam to není tak, že by prchala za každou cenu. A často chodíme různý turistický trasy, kde přes den prostě zvěř nepotkáte.

Tak to my srny potkáváme denně, na ranní procházce je to tutovka. Jinam než do lesa nebo do vsi se tu jít nedá, je tu jedna polňačka, ale ta je promenáda, tam chodí všichni ti malí psi (takže vodítko) a vzhledem k reaktivitě toho mého puberťáka se jí vyhýbáme.

Jinak on od zvěře odvolat jde, ale já nemám nervy zjišťovat, jak dlouho ještě, vzhledem k tomu, že to testujeme tak často.

16.1.2022 09:51

Já mám zkušenost, že čím častěji zvěř potkáváme, tak si psi jaksi zvyknou a už ji neřeší.

16.1.2022 10:13
Joohana

XXX.XXX.157.168

Já mám zkušenost, že čím častěji zvěř potkáváme, tak si psi jaksi zvyknou a už ji neřeší.

Kéž by. Zatím vždy vyrazí, zasekne se o konec vodítka, pak se mi ho podaří přivolat píšťalkou a pak poskakuje vedle mě a štěká, potřebuju mi to všechno povykládat. Že vyrazí vždycky, vím, minulou sobotu mi zdrhl i s vodítkem, nicméně na píšťalku hned otočí a běží zpět.

16.1.2022 10:19

Joohana napsal(a):
Kéž by. Zatím vždy vyrazí, zasekne se o konec vodítka, pak se mi ho podaří přivolat píšťalkou a pak poskakuje vedle mě a štěká, potřebuju mi to všechno povykládat. Že vyrazí vždycky, vím, minulou sobotu mi zdrhl i s vodítkem, nicméně na píšťalku hned otočí a běží zpět.

Tak pískejte dřív - zdá se, že se zaměří = pískám k noze, pse!
Ví, co má udělat, když vidí zvíře? Má vyběhnout? Nebo chcete něco jiného?
Buďte v klidu, nejste jediná, co trpí :-) Ale máte denně příležitost trénovat.
Aby se mi takhle pes o konec neškrtil, nutila jsem ho jít vedle mě - někam jen, kde ještě nepištěl a nedělal přemety....... a když tak přidržím za obojek nebo postroj.
Zkuste se proběhat u baráku - udička např., přemýšlení, pak můžete zkusit jít v tahu, přetahováním se o klacík, klíč je v mírné únavě, povelu do automatiky a třeba náhradní činnosti, nám pomohla i náhradní kořist a hra na lov + opravdu dobře zvládnutý povel.
Myslíte, že mu jde o běh, nebo by fakt zvíře sundal?
Vezměte si, že i lovecký pes musí poslouchat.
https://zrzavec.com.cz/2017/03/23/lovim-lovis-lovime/

16.1.2022 10:38
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

Tak to zkusím říct mému psovi. Je mu 6, zvěř potkáváme denně, od štěněte, a řeší ....

U nás není možnost jít někam, kde zvěř není, je všude. Občas i za plotem zahrady. Máme takové tři hlavní trasy - les, pak polňačka kolem polí - tam je zvěře opravdu hodně, všude. Srny ve velkém množství, občas zajíc... A pak chodíme po louce - tam je sice přehledno, ale je u takového lesíka a občas odtamtud také vybehne srna, někde ve křoví se občas schovává zajíc, který vypálí. A když pokračujeme dál, tak jdeme kolem pole a tam opět zvěř prostě je. Je jedno jestli jdu ráno, večer, nebo odpoledne, tak jako tak zvěř potkáme.

16.1.2022 10:49
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Taky jsme potkávali denně - srny, zajíce a vlastně se to stupňovalo až tak, že ho zajímalo jen, jestli už konečně něco uvidí, celá prochajda byla o vyhlížení, už ho kolikrát nezajímaly ani značky, jen sledoval a větřil. Skončilo to částečně, když kousek u baráku narazil na srnu, která tam měla někde mládě a nebála se, nerozběhnula, jen výhružně stála, nakonec ho z křoví doslova vyhnala. Tím skončilo vybíhání za srnama. Pak když jsem na poli viděla a viděla, že ji taky vidí(to je teda věta ) tak jsem říkala: srnečka...no já bych si dávala radši pozor Worůňo, že?!? Ale to už mu bylo...no cca 11 myslím. Za zajícem vyběhnul ještě vloni, ale po pár metrech zjistil, že to nepůjde a už je klid.

16.1.2022 10:53
Joohana

XXX.XXX.157.168

Tak pískejte dřív - zdá se, že se zaměří = pískám k noze, pse!
Ví, co má udělat, když vidí zvíře? Má vyběhnout? Nebo chcete něco jiného?
Buďte v klidu, nejste jediná, co trpí :-) Ale máte denně příležitost trénovat.
Aby se mi takhle pes o konec neškrtil, nutila jsem ho jít vedle mě - někam jen, kde ještě nepištěl a nedělal přemety....... a když tak přidržím za obojek nebo postroj.
Zkuste se proběhat u baráku - udička např., přemýšlení, pak můžete zkusit jít v tahu, přetahováním se o klacík, klíč je v mírné únavě, povelu do automatiky a třeba náhradní činnosti, nám pomohla i náhradní kořist a hra na lov + opravdu dobře zvládnutý povel.
Myslíte, že mu jde o běh, nebo by fakt zvíře sundal?
Vezměte si, že i lovecký pes musí poslouchat.
https://zrzavec.com.cz/2017/03/23/lovim-lovis-lovime/

Myslím, že chce srny jen zahnat, ale hlavu za to nedám. Je to ovčák, lov úplně není na programu, ale co já vím. Navíc není tak rychlý, vzápětí mu nejspíš dojde, že zvíře stejně nechytí.

Ráda bych ho naučila, že má při spatření zvířete jít ke mně (a ideálně sednout). Zatím toho není schopen a vyráží naprosto nepředvídatelně. Ne vždycky tu srnu vidíme, někdy je to je o oblaku pachu, nevystavuje. Takže on vyrazí a já nevím proč, takže chvilku trvá než zareaguju, jsem pomalá. Už jsem tedy většinou ve střehu, takže se mi podaří zastavit vodítko hned, když to nestihnu, letím buď i já nebo se mi vytrhne, je to prostě raketka.

Po přivolání ke mně si dáváme nějaké klidové hry, nechám ho čuchat rozsypané pamlsky nebo tak něco, aby hned nevyrazil znovu. On to pak rozchodí a jde normálně, netáhne.

16.1.2022 10:56
Joohana

XXX.XXX.157.168

marcelaamax napsal(a):
Tak to zkusím říct mému psovi. Je mu 6, zvěř potkáváme denně, od štěněte, a řeší ....

U nás není možnost jít někam, kde zvěř není, je všude. Občas i za plotem zahrady. Máme takové tři hlavní trasy - les, pak polňačka kolem polí - tam je zvěře opravdu hodně, všude. Srny ve velkém množství, občas zajíc... A pak chodíme po louce - tam je sice přehledno, ale je u takového lesíka a občas odtamtud také vybehne srna, někde ve křoví se občas schovává zajíc, který vypálí. A když pokračujeme dál, tak jdeme kolem pole a tam opět zvěř prostě je. Je jedno jestli jdu ráno, večer, nebo odpoledne, tak jako tak zvěř potkáme.

Jj, taky do toho lesa chodíme denně už od štěněte, když byl menší, vůbec srny neřešil, mohla stát 20m od nás a on jen čučel. Teď by za ní vypálil hned. Asi dospívá či co :-)

16.1.2022 11:01

Tak ne že neřeší, ale dá se ovládat. Kdyby můj pes neřešil, že vidí zvěř, tak je mi to líto, byla by to známka toho, že jsem v něm něco zabila. Ale řeší. Postaví se a řekne "čekej tady, jdu pro ně". Ona je hrozně panovačná někdy. Já musím zavolat "ne, ty čekej!", jinak prostě ona udělá víc jak dva skoky a za chvíli je srnčí vyhubena. Takže jsme se dohodly... dokud žije pod mou střechou a než jí bude 18. Pak si může dělat, co chce.
Včera moc vtipná vycházka. Dvě srny pod cestou, já je neviděla, pes jo, skočil, a teď jedna srna běží na cestu a další na druhou stranu a pes za tou na cestu. To celé je tak 10 metrů max. Volám čekej... Zpomalený film. Pes o jednu délku za srnou a ona stojí. Jí jsem to ale neříkala! Už jsem ji viděla snězenou, tak jsem se začala hýbat i já. Ale oni stáli. Vypadá to, že hrají nějakou hru, utekly jen kvůli mně. A co to jako bylo za rychlost útěku?
Tak já jim zmáčknu semafor a ony tohle? Ty srny tady vůbec nespolupracují.

16.1.2022 12:19

marcelaamax napsal(a):

Nevím no, když napíšu, že to třeba bude plemenem, tak tady se mnou někteří vyběhnou.
U nás třeba zrovna zvěř na dohled taky není, ale stopy jsou všude. A procházky pohoda. To samý s koňma, zvykli si na ně, potkáváme je každý den a není problém nechat psy na volno.

16.1.2022 12:26
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

Náš Timík, co už není, tak ten tu zvěř neviděl, ale cítil. Spoustu procházek proběhlo v pohodě, ale pak mi jednou za čas najednou vyrazil jako střela a za pár vteřin kolem mě proběhlo stádo srnek a pes za ním. Jednou mi honil i býka po pastvě . Vlítl do ohrady ke krávám, tam ho začal honit býk a když ho vyhnal z ohrady, tak se náš pes vesele na něj otočil a asi mu prolítlo hlavou a teď si to otočíme a vypálil za ním a toho býka to tak zmátlo, že před ním začal utíkat. No děs. Trávil pak dlouho procházky na vodítku. Měl jen deset kilo, ale srdce honiče. Nelovil, honil. Blbý bylo, že v těch asi třech případech za jeho devítiletý život nešel odvolat a vrátil se jednou až za půl hodiny a já strachy mrtvá.

16.1.2022 12:39
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Trickyvoo napsal(a):
Náš Timík, co už není, tak ten tu zvěř neviděl, ale cítil. Spoustu procházek proběhlo v pohodě, ale pak mi jednou za čas najednou vyrazil jako střela a za pár vteřin kolem mě proběhlo stádo srnek a pes za ním. Jednou mi honil i býka po pastvě . Vlítl do ohrady ke krávám, tam ho začal honit býk a když ho vyhnal z ohrady, tak se náš pes vesele na něj otočil a asi mu prolítlo hlavou a teď si to otočíme a vypálil za ním a toho býka to tak zmátlo, že před ním začal utíkat. No děs. Trávil pak dlouho procházky na vodítku. Měl jen deset kilo, ale srdce honiče. Nelovil, honil. Blbý bylo, že v těch asi třech případech za jeho devítiletý život nešel odvolat a vrátil se jednou až za půl hodiny a já strachy mrtvá.

Worka taky jen honil, ani neměl parametry, aby zvíře dohnal. Ale zajíce nebo bažanta zabil, pokud se mu v zahradě povedlo nahnat ho na plot. U většího zvířete jsem si naprosto jistá, že by si netroufnul do něj kousnout, to se zase bál, takový hrdina on není Nebyl ani nijak krvelačný, že by cvak a bylo po slepici. Sousedovi kačenu pokousal do noh jak ji tahal zpod přístřešku, takže jí zlámal nohy, ale nezabil ji(radši mohl )

16.1.2022 12:51

Bohužel to, že pes zvíře nedožene nebo nezabije přímo, neznamená, že zvěř (v rámci šokového stavu, vyčerpání) neuhyne…

16.1.2022 13:07
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

Bohužel to, že pes zvíře nedožene nebo nezabije přímo, neznamená, že zvěř (v rámci šokového stavu, vyčerpání) neuhyne…

No právě, když člověk vidí něco vybíhat, tak ještě s tím je šance možná něco udělat a navíc už běží, ale když mi pes vlítne na zvěř, která se někde schovává . No měli jsme ho pak furt na vodítku a když mi po čase otrnulo, tak jsem stejně měla furt oči přilepené na psa. Jo a tu srnku v křoví vyhmátl i u poměrně frekventované vycházkové trase. V jeho případě by mi asi ten elektrický obojek pomohl a i když měl jen 10 kg, tak procházka na Flexi mu moc nestačila. Pouštěli jsme ho pak k sousedům na zahradu, aby se tam vyběhal s jejich fenkou nebo s ním můj táta jezdil na kole.

16.1.2022 14:27
Rronjabutterfly

XXX.XXX.119.6

Minulý týden jsem v lese se psem "téměř šlápla" na partu prasátek. Za bílého dne pospávali možná tři kroky od cesty. Příjemně mi nebylo, pomalu jsme couvali zpět po cestě. Psa venčím na stopovačce, pouštím na loukách, kde je přehled. Nepouštím, když je období mláďat, nejsou posekaný louky nebo vím, že pes nebo já nejsme ve svý kůži. Před lety to byl slušnej útěkář ( jó, co jsem ho naučila, to jsem měla ) víc než rok trvalo než jsme se dostali k tomu, že : vidím zvíře, ale myš je lepší zábava, nebo panička je
lepší zábava, nebo když už nějaká vběhne před čumec, pískne se a kde je panička? Pro mě je tohle vlastně dokonalý. Jinak o zvěř prakticky zakopáváme a občas i o " vtipný" myslivce, jako že se nějakej rozhodne mi vynadat za psa na volno a pak si všimne stopky, ne, nebudu křivdit už se to dlouho nestalo.

16.1.2022 14:48
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Už jsem psala, že se to stalo párkrát, možná celkem 5x, kdy jsem si myslela, že to třeba zvládnem. Zbytek života pak strávil na flexi.
Ale...naše zvěř se má jak prase v žitě...nebýt myslivců s jejich psy, kteří si v pohodě na volno lítají po lese. Znám takových několik. Jo, když tam píská 10minut, pes se i vrátí. Šokový stav, stres? A jak asi žijou ty antilopy v Africe, kde mají predátory neustále za zadkem? Ty jsou od stresu mrtvé hned, jak dostanou rozum, nejspíš. Když musí k napajedlu 20m od lva? Jsou neustále ve střehu, ano, to je prostě život na nižším stupni potravinového řetězce. Uvažujete tak i u nějakým malých pišišvorech v trávě? Já hodně, když vyjíždíme se sekačkou. Ti také moc šancí nemají a sekačka nad hlavou...to asi bude taky hodně stresující. Jenže...ti nejsou tak vidět. Já vím, teď mi napíšete, že nesekáte Tak si dosaďte jinou činnost, třeba jen šlápoty v trávě...

16.1.2022 15:12

lesnížínka napsal(a):
Už jsem psala, že se to stalo párkrát, možná celkem 5x, kdy jsem si myslela, že to třeba zvládnem. Zbytek života pak strávil na flexi.
Ale...naše zvěř se má jak prase v žitě...nebýt myslivců s jejich psy, kteří si v pohodě na volno lítají po lese. Znám takových několik. Jo, když tam píská 10minut, pes se i vrátí. Šokový stav, stres? A jak asi žijou ty antilopy v Africe, kde mají predátory neustále za zadkem? Ty jsou od stresu mrtvé hned, jak dostanou rozum, nejspíš. Když musí k napajedlu 20m od lva? Jsou neustále ve střehu, ano, to je prostě život na nižším stupni potravinového řetězce. Uvažujete tak i u nějakým malých pišišvorech v trávě? Já hodně, když vyjíždíme se sekačkou. Ti také moc šancí nemají a sekačka nad hlavou...to asi bude taky hodně stresující. Jenže...ti nejsou tak vidět. Já vím, teď mi napíšete, že nesekáte Tak si dosaďte jinou činnost, třeba jen šlápoty v trávě...

Se tam ta antilopa snad narodila, ne :-) Naše zvěř predátorů moc nemá. Pár vlků, co jsou líní vysokou sundat, dva rysové a jeden medvěd u Boleslavi. Dva budou až u Kolína.
Takže naše srna není zvyklá na predátory.
Teda tady, co chodíme s megý, jde často stádo paralelně s námi, ale myslím, že už se ochočilo. Jestli tohle předají dětem, nevím, ale sázím svačinu, že si prostě děcka budou muset zvyknout.
Na ty hromady lidí v lese (proč by jinak vylejzala zvěř až na hřiště), na ubývající les.
Jinak stačí, než půjdu sekat, udělat hluk. Stejně jako před lesní cestou, než tam vlezu. No ale oni stejně neutíkají :-) hlavně nechápu, co sem chodí dělat, jídlo tam není, na stranu s krmelcem nejdu, ale jako pes dva metry od srny a ona kouká... a řepka teď neroste.
Každopádně tady opravdu predátoři nejsou (kromě myslivců a aut), a kdyby mě pes neposlouchal, tak nepustím z vodítka, holt budeme chodit na louku. Na hřiště. Na tom hřišti byly pravidelně 3 ks a jeden zajíc + dva čápi a jedna volavka.
Uprostřed vsi. Tak si mohu stěžovat, že jsou všude, ale já taky nemusím mít psa, že jo. Nebo ho vycvičit. Koupit louku a oplotit. Není tady na prodej nic. Ale srna mi toho psa nevychová určitě.

16.1.2022 15:17
Fatia

XXX.XXX.134.127

lesnížínka napsal(a):

on je asi rozdíl, kde žijete a venčíte. a také záleží na ročním období. Pokud chudák srnka žije ve venčící lokalitě pejskařů z měst, třeba brdy pro pražáky, tak je v pohotovosti v podstatě pořád. Pokud ji prožene jeden pes za týden, probém to být nemusí (ale může, třeba v zimě, kdy jsou srny navíc březí), pokud je těch psů několik denně, problém to je. Vážně srovnáváte afriku s lesem ve střední evropě, savce s hmyzem?

16.1.2022 15:20
Terven

XXX.XXX.103.178

No, ono je to proběhnutí pro zvěř rizikový zejména v zimě - hrozí zápal plic z prochladnutí a následně úhyn...v Africe je přecejen tepleji
A taky predátor loví pouze má-li hlad a to zvěř moc dobře ví, zná jeho zvyky, žijou vedle sebe od nepaměti.
Naši zpovykaní mazlíci loví kdykoliv a zvyky má každej jiný

16.1.2022 15:34
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Fatia napsal(a):
on je asi rozdíl, kde žijete a venčíte. a také záleží na ročním období. Pokud chudák srnka žije ve venčící lokalitě pejskařů z měst, třeba brdy pro pražáky, tak je v pohotovosti v podstatě pořád. Pokud ji prožene jeden pes za týden, probém to být nemusí (ale může, třeba v zimě, kdy jsou srny navíc březí), pokud je těch psů několik denně, problém to je. Vážně srovnáváte afriku s lesem ve střední evropě, savce s hmyzem?

No právě, když jsem 15let chodila lesem, tak bych asi spočítala na prstech jedné ruky, kolik jsem tam potkala lidí se psem. S lidma bez psa to bude za těch 15let asi 30. Zato těžebních strojů, kladačů, traktorů a čtyřkolek bych se ani nedopočítala. Takže mě se ty stesky psi versus zvěř zdají úplně mimo. V Africe je teplo, ale naše zvěř je zvyklá, otužilá. Nebo jste někdo viděl srnu klepat se zimou? Tady žije venku ještě i spousta psů a žádný se zimou neklepe. Jediné, co vidím klepat, jsou sousedky JRT holoprdelaté...ale ta je pouští ven jen za teplého počasí, nebo v zimě chvíli za náma a to se klepou teda fest.
Klidně srovnám savce s hmyzem, proč ne? Savec má nějaká privilegia, proč?

16.1.2022 15:54
Terven

XXX.XXX.103.178

lesnížínka napsal(a):
No právě, když jsem 15let chodila lesem, tak bych asi spočítala na prstech jedné ruky, kolik jsem tam potkala lidí se psem. S lidma bez psa to bude za těch 15let asi 30. Zato těžebních strojů, kladačů, traktorů a čtyřkolek bych se ani nedopočítala. Takže mě se ty stesky psi versus zvěř zdají úplně mimo. V Africe je teplo, ale naše zvěř je zvyklá, otužilá. Nebo jste někdo viděl srnu klepat se zimou? Tady žije venku ještě i spousta psů a žádný se zimou neklepe. Jediné, co vidím klepat, jsou sousedky JRT holoprdelaté...ale ta je pouští ven jen za teplého počasí, nebo v zimě chvíli za náma a to se klepou teda fest.

Ježíš... ne, srna se zimou neklepe, ale v zimè přirozeně šetří síly a nepodává žádné sportovní výkony. Pokud v mrazu absolvuje sprint o život, může o něj potom následkem prochladnutí pŕijít.

16.1.2022 16:02
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Terven napsal(a):
Ježíš... ne, srna se zimou neklepe, ale v zimè přirozeně šetří síly a nepodává žádné sportovní výkony. Pokud v mrazu absolvuje sprint o život, může o něj potom následkem prochladnutí pŕijít.

A to jste někde vyčetla, nebo si to myslíte na základě čeho? Srna má dlouhé nohy, předpokládám i na to, aby je občas k běhu použila. No před pár staletími to bylo normální, když tu ještě žili i ti predátoři. Teď je to týrání a vražda srn. A začátkem zimy, kdy jsou hony, to těm srnám nijak nevadí, to jsou ještě v pohodě? Já jsem do jednoho honu vlezla a z toho šoku, ze stovek lítajících srn údolím levá pravá, jsem se pár let vzpamatovávala. Ne, nejsem pro nahánění srn a psu to nedovolím, ale taky nedramatizuju, když ji nějaký pidi pes, co ji nedožene kousek prožene.

16.1.2022 16:08

A ten hmyz je na co? Komára myslím a klíště :-)
Zvíře se zahřívá cukrem, když je dobře krmené (má zásobu tuku taky), tak mu zima není. V zimě teda trávy moc neroste.
Mají plné krmelce? Ok. A po sprintu je někdo dá do postýlky, neleží na studené zemi, že jo?
Lesnížínko, teď přemýšlím, kde to žijete (vím kde, ale nevěřím :D), nic tam neroste a nežije :-)
Tady není jeden pidipes, je tu přes 2,5 milionů psů.

16.1.2022 16:47
Fatia

XXX.XXX.134.127

lesnížínka napsal(a):
A to jste někde vyčetla, nebo si to myslíte na základě čeho? Srna má dlouhé nohy, předpokládám i na to, aby je občas k běhu použila. No před pár staletími to bylo normální, když tu ještě žili i ti predátoři. Teď je to týrání a vražda srn. A začátkem zimy, kdy jsou hony, to těm srnám nijak nevadí, to jsou ještě v pohodě? Já jsem do jednoho honu vlezla a z toho šoku, ze stovek lítajících srn údolím levá pravá, jsem se pár let vzpamatovávala. Ne, nejsem pro nahánění srn a psu to nedovolím, ale taky nedramatizuju, když ji nějaký pidi pes, co ji nedožene kousek prožene.

Predátor prohání srnu kvůli potravě, srna běží o život, tak je to v přírodě zařízeno. Pes příměstského typu prohání srnu pro zábavu, srna ale běží o život. Nepřijde mi fajn pořádat zvěři závod o život kvůli zábavě mého psa či neochotě použít špagát. Naštěstí žiji v jiném vesmíru. Ve vesmíru, kde je normální nekrmit cizí psy přes plot, neočekávat nekonečnou trpělivost, přizpůsobení a čtení myšlenek od kolemjdoucích jen proto, že mám psa seniora a prohánění zvěře za neškodnou zábavu.

16.1.2022 16:58

Joohana napsal(a):
Myslím, že chce srny jen zahnat, ale hlavu za to nedám. Je to ovčák, lov úplně není na programu, ale co já vím. Navíc není tak rychlý, vzápětí mu nejspíš dojde, že zvíře stejně nechytí.

Ráda bych ho naučila, že má při spatření zvířete jít ke mně (a ideálně sednout). Zatím toho není schopen a vyráží naprosto nepředvídatelně. Ne vždycky tu srnu vidíme, někdy je to je o oblaku pachu, nevystavuje. Takže on vyrazí a já nevím proč, takže chvilku trvá než zareaguju, jsem pomalá. Už jsem tedy většinou ve střehu, takže se mi podaří zastavit vodítko hned, když to nestihnu, letím buď i já nebo se mi vytrhne, je to prostě raketka.

Po přivolání ke mně si dáváme nějaké klidové hry, nechám ho čuchat rozsypané pamlsky nebo tak něco, aby hned nevyrazil znovu. On to pak rozchodí a jde normálně, netáhne.

"Ráda bych ho naučila, že má při spatření zvířete jít ke mně (a ideálně sednout)."

Jen poznámka k tomuhle - já bych se snažila najít spíš takovou reakci, která bude pro psa co nejmíň psychicky náročná. Pro spoustu psů je extrémně těžký otočit se od zvěře a jít zpátky k člověku, kdežto kdyby se měli jen zastavit a mohli na zvěř dál koukat, to by třeba zvládli. Ale zase pro některý je důležitý běžet, jak psala jednou Terven o její pinčový, a radši poběží na přivolání, než aby se museli zastavit :)
Já po psovi chtěla zastavit se a koukat, což jsme se naučili docela snadno, ohaří krev v tom zafungovala skvěle (to o očním kontaktu jsme si zase mohli nechat zdát). Ale i ovčáka apod. bych asi vedla tímto směrem. Prostě srny = mám se zastavit. A může ten pes zírat a být napnutej, ale když řeknu sedni, tak si sedne, a přitom klidně může dál zírat a být napnutej. A po chvíli vykročíme, a pokud vyletí, že teda hurá na ně, tak se zastavíme, uklidníme, a vykročíme znovu, dokud není schopen vykročit normálně. Na to jsou nejlepší srny ochočený, co hnedka nezdrhaj a nechaj vás nacvičovat si to. Ale chce to vědět o nich dřív než pes.

16.1.2022 18:24
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Fatia napsal(a):
Predátor prohání srnu kvůli potravě, srna běží o život, tak je to v přírodě zařízeno. Pes příměstského typu prohání srnu pro zábavu, srna ale běží o život. Nepřijde mi fajn pořádat zvěři závod o život kvůli zábavě mého psa či neochotě použít špagát. Naštěstí žiji v jiném vesmíru. Ve vesmíru, kde je normální nekrmit cizí psy přes plot, neočekávat nekonečnou trpělivost, přizpůsobení a čtení myšlenek od kolemjdoucích jen proto, že mám psa seniora a prohánění zvěře za neškodnou zábavu.

No, když jsem měla mladého psa, tak jsem tu často četla, jak nikdo není na mého sluníčkového psa zvědavý, protože je hodně psů, co jiné psy nemusí a nebo někdo vychovává zrovna štěně a nebo je to psí senior, který má už své neduhy. A to jsem se prosím jen pozastavila nad tím, proč někdo nenechá jen psy se pozdravit. Nikdy jsem své psy nikomu nenutila, ani je nenechala, aby otěžovali někoho, kdo nemá zájem. Teď mám psa seniora a opět jsme to my, co musíme mít ohledy, i když svítíme, svítit víc a předvídat a raděj jít příkopem, kdyby náhodou někdo neosvětlený bez hlásku, chtěl se psem proběhnout kolem.
A k tomu, že dávám známým psům v ulici, psům opuštěným a zanedbaným a nebo psům příbuzných mlsky...pro mě za mě, nedávejte nikomu nic, ale do toho, komu dávám já, vám vážně nic není, váš pes to jistě nebude.
Nevím, jak vám to ještě zopakovat, ale můj pes nikoho neproháněl, celý život byl na flexině.

16.1.2022 18:32
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

"Ráda bych ho naučila, že má při spatření zvířete jít ke mně (a ideálně sednout)."

Jen poznámka k tomuhle - já bych se snažila najít spíš takovou reakci, která bude pro psa co nejmíň psychicky náročná. Pro spoustu psů je extrémně těžký otočit se od zvěře a jít zpátky k člověku, kdežto kdyby se měli jen zastavit a mohli na zvěř dál koukat, to by třeba zvládli. Ale zase pro některý je důležitý běžet, jak psala jednou Terven o její pinčový, a radši poběží na přivolání, než aby se museli zastavit :)
Já po psovi chtěla zastavit se a koukat, což jsme se naučili docela snadno, ohaří krev v tom zafungovala skvěle (to o očním kontaktu jsme si zase mohli nechat zdát). Ale i ovčáka apod. bych asi vedla tímto směrem. Prostě srny = mám se zastavit. A může ten pes zírat a být napnutej, ale když řeknu sedni, tak si sedne, a přitom klidně může dál zírat a být napnutej. A po chvíli vykročíme, a pokud vyletí, že teda hurá na ně, tak se zastavíme, uklidníme, a vykročíme znovu, dokud není schopen vykročit normálně. Na to jsou nejlepší srny ochočený, co hnedka nezdrhaj a nechaj vás nacvičovat si to. Ale chce to vědět o nich dřív než pes.

Tak první pes, kříženec asi německý ovčák s jezevčíkem , šel přivolat snadno, viděl srny, já taky a prostě jsem mu řekla "zapomeň na to" nebo něco podobného a fungovalo, takže jsem si myslela, že to máme zmáklé, rád honil kočky a lovil myši. Druhý pes vypadal jak je poslušný, ani se nehoní za ničím a pak najednou chytl stopu a vyrazil někam do kšá, čekali jsme na něj půl hodiny, to mu byl rok. Nějakou dobu jen na vodítku, pak jsme po čase chodili na volno a prostě až tak tříletý mi najednou vyrazil do křoví a z něj vyběhla srnka, kolem muselo projít i dost lidí a psů a nikdo si jí nevšiml. Zase jsem čekala tak 15 minut než se vrátil a když už jsem si myslela, že to už neudělá, tak prohnal celý stádo a zas jsme museli kolem toho stáda jít už cestou tam, ten samý den nám přes cestu proběhli prasata a to nereagoval a pak už byl furt na vodítku. Prostě nebyl typ psa, co se honil za něčím, co mu šlo přes cestu. Viděl něco, co my ne, nedala se ta situace předvídat ani v jednom případě. Zrovna dneska jsem si na něj vzpomněla, když nám proběhlo stádo přes cestu, Malina si jich ani nevšimla, jen pak cítila, že tam buď byly poblíž nebo, že tam byly, ale držela se nás. Kéž by jí to zůstalo.

16.1.2022 18:36
Fatia

XXX.XXX.134.127

lesnížínka napsal(a):
No, když jsem měla mladého psa, tak jsem tu často četla, jak nikdo není na mého sluníčkového psa zvědavý, protože je hodně psů, co jiné psy nemusí a nebo někdo vychovává zrovna štěně a nebo je to psí senior, který má už své neduhy. A to jsem se prosím jen pozastavila nad tím, proč někdo nenechá jen psy se pozdravit. Nikdy jsem své psy nikomu nenutila, ani je nenechala, aby otěžovali někoho, kdo nemá zájem. Teď mám psa seniora a opět jsme to my, co musíme mít ohledy, i když svítíme, svítit víc a předvídat a raděj jít příkopem, kdyby náhodou někdo neosvětlený bez hlásku, chtěl se psem proběhnout kolem.
A k tomu, že dávám známým psům v ulici, psům opuštěným a zanedbaným a nebo psům příbuzných mlsky...pro mě za mě, nedávejte nikomu nic, ale do toho, komu dávám já, vám vážně nic není, váš pes to jistě nebude.
Nevím, jak vám to ještě zopakovat, ale můj pes nikoho neproháněl, celý život byl na flexině.

Budu upřímná :) Jestli jste chtěla seznamovat mlaďocha s kolejdoucími psy, tak vás teď dohnala karma. Taky mám svou karmu v zádech. Dřív jsem měla velkého psa, co větší samce moc nemusel, u prcků jsem se zas bála, že je zašlápne nebo vdechne... Nesnášela jsem páníčky, co se jejich pes řítil k nám a oni volali: "ten náš je hodneeeeeej". A teď mám fenu, co miluje všechny psy. A občas se mi stane, že uvidí psa dřív než já, řítí se k němu a já volám "vona je hodnáááááá". Karma, zdarma. Propadám se do země u toho.

A ty mlsky prostě ne a ne nechápu. Že vám přijde pes opuštěný nebo zanedbaný, nemusí to tak být a jeho majitel může nechápat, proč jeho pes kolemjdoucím strká čumák do tašek. Cizí psi se prostě nekrmí.

16.1.2022 18:46
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

Fatia napsal(a):
Budu upřímná :) Jestli jste chtěla seznamovat mlaďocha s kolejdoucími psy, tak vás teď dohnala karma. Taky mám svou karmu v zádech. Dřív jsem měla velkého psa, co větší samce moc nemusel, u prcků jsem se zas bála, že je zašlápne nebo vdechne... Nesnášela jsem páníčky, co se jejich pes řítil k nám a oni volali: "ten náš je hodneeeeeej". A teď mám fenu, co miluje všechny psy. A občas se mi stane, že uvidí psa dřív než já, řítí se k němu a já volám "vona je hodnáááááá". Karma, zdarma. Propadám se do země u toho.

A ty mlsky prostě ne a ne nechápu. Že vám přijde pes opuštěný nebo zanedbaný, nemusí to tak být a jeho majitel může nechápat, proč jeho pes kolemjdoucím strká čumák do tašek. Cizí psi se prostě nekrmí.

S tím souhlasím, že se cizí psi nekrmí. První pes byl celý život obézní, pořád jsem poslouchala, že je tlustý a má mít dietu. Taky jí měl, ale nepomáhalo to. Pak po otravě měl dietu šetřící játra a ani tehdy nezhubnul. Až pak jsem zjistila, že ho krmí asi 5 různých lidí a ono když pět lidí přinese milovníkovi rohlíku rohlík, tak je to znát, zvlášť u 14-ti kilového psa a to bylo to menší zlo, nosili mu různé salámy, šunky a kostí. Však taky umřel nakonec na selhání jater.

16.1.2022 18:57
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Fatia napsal(a):

Ještě jednou. Jsme vesnice, známe se tady takřka všichni, naše malá ulice a ulice přes potok...to jsou lidi, se kterýma se známe odjakživa, hodně jsou mí spolužáci, či jejich rodiče, mí spolupracovníci a dobrá polovina mé příbuzenstvo. Jen jedni psi, co jsou zavření v kotci staré pálenice...ti jsou cizí, teda jejich majitelka je odněkud z východního Slovenska. Ale už se spolu bavíme hodně let. Bohužel za prací dojíždí dopryč a psy...ty jí tu nechala dcera, která se zdekovala někam do Prahy či Anglie...momentálně nevím kam. Psi jsou hodně zanedbaní, věčně hladoví, žijou v ho.nech. Kromě jednoho dalšího vzteklého NO, všichni své psy pouští za Workou ze zahrad, pokud vidí, že jdeme. A já psům dávám kokína, pokud tam nikdo není a vlastně pokud je za náma pustí...tak tuplem U vzteklého NO, jsem se sousedů samozřejmě ptala, jestli mu můžu mlsky dávat, když jdem kolem. Paní často vyjde a říká: no ten se vás včera navyhlížel a vy jste nešli. ,,Nóó, on až sem Worka nechtěl, hárá sousedka, tak musí hlídkovat tam, aby mu něco neuteklo" My už jsme tady takový místní invertář, když jdu náhodou bez psa(jednou za 10let) tak mě všichni zastavují, nebo volají, jak to, že jdu bez Worky. Snad vám tohle vysvětlení stačí?
Za nikým jsem své psy nepouštěla, pokud nechtěl. A tady nechtěl málokdo, protože je všichni znali, že jsou v pohodě. To jen tady jsem slyšela tak záporné reakce na psí družbu Takže ne, karma mě nedohnala.
Omlouvám se, nevím, co máte za psa?

16.1.2022 19:14
Fatia

XXX.XXX.134.127

lesnížínka napsal(a):
Ještě jednou. Jsme vesnice, známe se tady takřka všichni, naše malá ulice a ulice přes potok...to jsou lidi, se kterýma se známe odjakživa, hodně jsou mí spolužáci, či jejich rodiče, mí spolupracovníci a dobrá polovina mé příbuzenstvo. Jen jedni psi, co jsou zavření v kotci staré pálenice...ti jsou cizí, teda jejich majitelka je odněkud z východního Slovenska. Ale už se spolu bavíme hodně let. Bohužel za prací dojíždí dopryč a psy...ty jí tu nechala dcera, která se zdekovala někam do Prahy či Anglie...momentálně nevím kam. Psi jsou hodně zanedbaní, věčně hladoví, žijou v ho.nech. Kromě jednoho dalšího vzteklého NO, všichni své psy pouští za Workou ze zahrad, pokud vidí, že jdeme. A já psům dávám kokína, pokud tam nikdo není a vlastně pokud je za náma pustí...tak tuplem U vzteklého NO, jsem se sousedů samozřejmě ptala, jestli mu můžu mlsky dávat, když jdem kolem. Paní často vyjde a říká: no ten se vás včera navyhlížel a vy jste nešli. ,,Nóó, on až sem Worka nechtěl, hárá sousedka, tak musí hlídkovat tam, aby mu něco neuteklo" My už jsme tady takový místní invertář, když jdu náhodou bez psa(jednou za 10let) tak mě všichni zastavují, nebo volají, jak to, že jdu bez Worky. Snad vám tohle vysvětlení stačí?
Za nikým jsem své psy nepouštěla, pokud nechtěl. A tady nechtěl málokdo, protože je všichni znali, že jsou v pohodě. To jen tady jsem slyšela tak záporné reakce na psí družbu Takže ne, karma mě nedohnala.

Psí družba je velké téma. Dřív jsem žila v Praze, tam je družba tak častá, až jí může být moc. Ne vždy je chuť a čas na psí small talk. Teď žiji na menším městě... A tady naopak neprobíhá žádný kontakt. Jestli při procházkách potkáme vůbec nějakého psa, tak je to úspěch, když se mohou s mou psicí alespoň očuchat, je to úspěch, na hru dojde tak jednou za 14 dní. Psů je tu dost, ale záploťáci, co se moc nevenčí a když ano, tak bezkontaktně. Mám útulkovou kříženku knírače, 25 kg.

16.1.2022 19:15

lesnížínka napsal(a):

Savec má trochu jinou nervovou soustavu, vnímá stres, který může zabít.

16.1.2022 19:25
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

Fatia napsal(a):
Psí družba je velké téma. Dřív jsem žila v Praze, tam je družba tak častá, až jí může být moc. Ne vždy je chuť a čas na psí small talk. Teď žiji na menším městě... A tady naopak neprobíhá žádný kontakt. Jestli při procházkách potkáme vůbec nějakého psa, tak je to úspěch, když se mohou s mou psicí alespoň očuchat, je to úspěch, na hru dojde tak jednou za 14 dní. Psů je tu dost, ale záploťáci, co se moc nevenčí a když ano, tak bezkontaktně. Mám útulkovou kříženku knírače, 25 kg.

Dejte prosím fotku :-). Taky mám asi kříženku knírače, co bude mít odhadem 25 kg v dospělosti, tak mě zajímá, jak by to mohlo vypadat.

16.1.2022 19:29
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Savec má trochu jinou nervovou soustavu, vnímá stres, který může zabít.

Tak vím, že má určitě jinou než hmyz...ale kolik se toho např. o tom hmyzu ví? Nakonec se zjistí, že prd Proto já raděj nerozlišuju.

16.1.2022 19:36

lesnížínka napsal(a):
Tak vím, že má určitě jinou než hmyz...ale kolik se toho např. o tom hmyzu ví? Nakonec se zjistí, že prd Proto já raděj nerozlišuju.

Ale on je fakt rozdíl mezi nervovou uzlinou a mozkem. Nicméně, třeba se pár let zjistí, že třeba ne.

16.1.2022 19:37

Ale on je fakt rozdíl mezi nervovou uzlinou a mozkem. Nicméně, třeba se za pár let zjistí, že ne.

16.1.2022 19:39
Fatia

XXX.XXX.134.127

Trickyvoo napsal(a):
Dejte prosím fotku :-). Taky mám asi kříženku knírače, co bude mít odhadem 25 kg v dospělosti, tak mě zajímá, jak by to mohlo vypadat.

Tu ji máte, psice za odměnu, co už jen maličko žere dveře...

16.1.2022 19:42

Ale on je fakt rozdíl mezi nervovou uzlinou a mozkem. Nicméně, třeba se za pár let zjistí, že ne.

zas takový rozdíl to být nemusí, vzhledem k inteligenci chobotnic nebo humrů

16.1.2022 20:12
Joohana

XXX.XXX.157.168

No zatím psovi jde líp letět ke mně na píšťalku než sednout na konci vodítka, je mimo a ta píšťalka ho probere z rauše. Vím, že se na zvěř učí povel down, ale v tom amoku je to utopie

16.1.2022 20:41
Terven

XXX.XXX.110.191

Fatia napsal(a):

Naše Vikina ve velikosti XL
Jinak k tomu krmení psů známých a příbuzných - nechtěla bych lesnížínku mít za známou ani za příbuznou.
Teda - pokud to známým a příbuzným je jedno nebo to vítají, tak se asi nic neděje.
Já odjakživa kvalitu a množství potravy dost řeším, u dětí i u zvířat. Nesnáším krmiče, kteří nerespektujou přání rodiče nebo majitele a spiklenecky pomrkávajíc, že přece pro jednou, ládujou děti i zvířata šrotem. Hlava jim zřejmě nepobírá, že když dají malýmu psu tři celý piškoty, vzhledem k hmotnosti je to podobný, jako bych já jich snědla pytel. A že prostě ne každej má zvíře jako popelnici.
Před pár lety jsem mívala ve střídavce fenu yorka od tchýně a vždycky, když jsem jí jela vyzvedávat nebo vracet, nechávala jsem Vikinu v autě, přestože moc chtěla se mnou. Čistě z důvodu, že babi by do ní naprala tolik levných pamlsků z Penny, co by se do ní vešlo.

16.1.2022 20:57

zas takový rozdíl to být nemusí, vzhledem k inteligenci chobotnic nebo humrů

Ale chobotnice má víc mozků. Ne, uznávám, že i členovci se mohou učit. Četla jsem o pavoucích, kteří při páření přinášejí zabalený dárek, aby je samice hned nesežrala. Ti poctiví zabalí do pavučiny mouchu, ti mazanější kamínek. A než pavoučice zjistí, o co kráčí, nápadník je pryč.

16.1.2022 21:03

No jo, lovčíci...platiti za sex holt není jen výsada člověka...
https://www.national-geographic.cz/clanky/pavouci-plati-za-sex-ti-co-nabidnou-vic-se-smi-parit-dele.html

Jinak moc pěkná kniha v češtině třeba tato:
https://www.databazeknih.cz/knihy/ohrozeni-hmyzem-464605

16.1.2022 21:58
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

Fatia napsal(a):

A to dopadlo dobře, je moc hezká. Tak snad i u nás . Jinak zatím spíš jen vše žužlá, předešlý psík byl větší trhač,drtič, páráč. Ona se i nerada přetahuje o hračku. První psík nerozkousal nikdy nic, jen žral puzzle, jak mi spadl kousek na zem, hned jsem mu to tahla z tlamičky. Mám občas puzzle, kde chybí kostička .

16.1.2022 22:27
Fatia

XXX.XXX.134.127

Trickyvoo napsal(a):
A to dopadlo dobře, je moc hezká. Tak snad i u nás . Jinak zatím spíš jen vše žužlá, předešlý psík byl větší trhač,drtič, páráč. Ona se i nerada přetahuje o hračku. První psík nerozkousal nikdy nic, jen žral puzzle, jak mi spadl kousek na zem, hned jsem mu to tahla z tlamičky. Mám občas puzzle, kde chybí kostička .

odpovím zde https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3835512/utek-psa/strana/2#a3867625

ať tu neplevelím elektriku

16.1.2022 22:31
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Fatia napsal(a):

Mě se prosím líbí zimní verze, já jsem na ty chlupáče. Jen se mi nelíbí pejsci, kteří nemají očička tu ofinu bych uškudlala nakrátko, nakratinko

16.1.2022 23:31
Fatia

XXX.XXX.134.127

lesnížínka napsal(a):
Mě se prosím líbí zimní verze, já jsem na ty chlupáče. Jen se mi nelíbí pejsci, kteří nemají očička tu ofinu bych uškudlala nakrátko, nakratinko

taky se mi víc líbí v chlupech, i když bez chlupů to je atletka, krása ji pak sledovat když běží tryskem, jak celý pes maká jako dobře promazaný stroj. Asi to bude tak, že na léto ji nechám ostříhat, bylo ji jednoznačně lépe, když jsem ji loni ostříhala. a pak postupně zaroste do zimní krásy. Ofinu ji střihnu, koukám, že ji má už zase na gumičku :)

17.1.2022 00:32

Obrázek z odkazu je známý, ale moc se mi z hlediska proudění vzduchu a přestupu tepla úplně nezdá.
Moje praktická zkušenost je, že dlouhosrstému psovi je v létě lépe ostříhanému na krátko. Lépe snáší vedra, účinněji se naopak chladí, nehrozí zapaření při častém koupání.
Ať už šlo o srst cca 12 cm dlouhou bez podsady nebo cca 4 cm dlouhou s podsadou, lépe bylo stříhat.
Záleží samozřejmě na celkovém režimu konkrétního psa, ale pokud v létě přichází v úvahu třeba obden koupání nebo třeba jen příležitostné brodění v potoce, jednoznačně budu stříhat.

17.1.2022 00:38
fikovnice

XXX.XXX.133.130

lesnížínka napsal(a):

Hele, já tedy nevím, možná se na mě naštveš...ale moje teta (velké téma :)) je také krmička. Přes plot jsou sousedi magoři. Pořizují si naprosto nevhodná plemena, kterým se pokud možno vůbec nevěnují, navíc psy špatně krmí. Teď mají nějakého pastevce. Není bez zajímavosti volba jejich plemen - přes GR, BOCku, teď pastevec. A není bez zajímavosti ani to, že jim zatím každý pes umřel ve věku kolem 5 let. No a teta je chronická krmička. Co já (a nejen já) jsme se do ní nahučeli, ať to nedělá. Nula efekt. Přinejmenším vytáčela Floka do totální žárlivosti až amoku, nerozpakovala se krmit v jeho přítomnosti přes plot. Takže já jsem proti tomuto. Nehledě na to, že skoro nikdy nevíš, co danému psovi můžeš způsobit za trávicí obtíže. Teta teda krmila a krmí opravdu téměř vším. Jaká kokina dáváš Ty, nevím...ale to Worka třeba nežárlí?

17.1.2022 07:58
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Neurazím, neboj se. Nenosím psům zbytky z oběda, ty nechávám na kompost lišce. Dostávají to, co Worka. Sušené maso, froliky, sušená střívka, piškoty, někdy šunku, nebo kůži ze slaniny na kostičky. Od každého co zrovna mám kousek. Worka...ten mě za nima doslova vodí. Za kamarádem Čikem letí k zídní bráně, vracíme se ulicí, Čiko má hlavu pod přední bránou a piští, takže Worka zase hned letí za ním. A já mu melduju: Wori, Čikinka už kokča dostal. vzpomínáš, vzadu jsme mu dávali, bude tlustej...no dobře tak jen maličko mu ještě dáme. Worka má psy rád, všichni tihle, krom vzteklého NO, jsou jeho kamarádi. Dáváme i pejskům známých, které třeba někdy venku potkáme, on je zvyklý, je mu to jedno, dostane vždycky samozřejmě taky a nikdy to psu nezáviděl.

17.1.2022 07:58
xanti

XXX.XXX.27.178

Podle dotazu jste začátečník nebo ne moc zkušený psí chovatel. Ve vší úctě k Vám a bez potřeby Vás nějak shazovat.

Při problémech s výchovou je nejlepší nejprve navštívit cvičák, kde Vás povede zkušený člověk a řekne Vám, kde děláte chyby (jelikož děláte určitě). EO je až nejzazší řešení a měla byste o něm být poučena někým kompetentním.

Jenže to je nešvar dnešní doby. Vlastní chyby ve výcviku dohánět těmito "zkracovátky".

Jinak i lovecký pes s velmi silným loveckým pudem lze vychovat bez EO - jak si myslíte, že to dělají myslivci?

A výcvik loveckých psů se taky dost posunul, kdyby chtěl někdo namítat, že myslivci jsou jen drsňácký h.ovada.

17.1.2022 08:27

Výcvik loveckých psů se posunul tak, že dneska mají EO běžně i plemena, u kterých to vůbec není potřeba. 🤪

17.1.2022 08:34
xanti

XXX.XXX.27.178

Výcvik loveckých psů se posunul tak, že dneska mají EO běžně i plemena, u kterých to vůbec není potřeba. 🤪

No mně právě tohle děsně mrzí, že dneska každý, kdo měl doma jednoho psa ani ho neodchoval do konce jeho života, je trenér profesionál. Co ale okolo sebe ve výsledku vidím, je velmi smutný příběh. Právě např. z důvodu, který uvádíte.

Já se teřba mezi myslivcema pohybuju hodně, i když moje hobby to není. A pohybuji se mezi nimi dost dlouhou dobu a svým způsobem jsem v tom i vyrostla. Vím, že dřív ti lidé uměli být opravdu drsní a někteří jsou dodnes. Nicméně většina, co má psy, má opravdu se psem partnerství a ten pes - světe, div se - poslouchá. A elektriku nemá nikdo. Proč se od nich neispiruje moderní kynologie, tomu moc nerozumím.

Mně třeba výcvikář radit EO, tak jdu jinam, budu chtít hledat jinou cestu....ale zase lepší, když o tom aspoň správně poučí zasvěcený, než aby to nezkušený metodou pokus-omyl zkoušel sám. To taky vůbec nemusí dopadnou dobře.

17.1.2022 08:44

Ano, například u nás ten nádhernej královskej pudl, kterýho obdivuju ... myslím, že to ale nemá kvůli lovu zvěře, spíš že by se chtěl se všemi kolemjdoucími tvory kamarádit.

Ale nemůžu se rozhodnout, jak moc to zavrhuju. Bez elektriky by asi musel být na vodítku (ačkoliv všichni tady asi tušíme, že by neměl být sebemenší problém toho psa dovychovat). Takhle chodí na volno.
Chápu některý lidi, že jsou už staří a nemají energii, sílu nebo znalosti si psa řádně vychovat. Samozřejmě, že by tací psa mít neměli, nebo nějakýho menšího, aby je svým chováním na vodítku neohrožoval. A dohánět to tím, že dám psovi elektriku, je fakt hloupý.
Ale když už to tak je, tak ten pes nejspíš vydělal, protože může být na volno. Má se o fous líp, než kdyby chodil na krátkým vodítku a psovod s prutem v ruce (což je patrně vrchol zdejšího výcvikářství).

Každopádně jsem ráda, že já si to se psem oddřela a dostali jsme se k chození na volno i bez elektriky. S jeho labilitou bych si případnou elektriku zpětně vyčítala nejspíš hodně a často.

17.1.2022 08:48
xanti

XXX.XXX.27.178

Tak jsem si to přečetla ještě jednou a až teď jsme to pochopila - pardon.

Mluvila jsem o výcviku loveckých psů v myslivosti - lovecká plemena ve městě, to ani nekomentuji, naštěstí jsou teď pomalu v módě zase jiná plemena.

17.1.2022 08:56

xanti napsal(a):
Tak jsem si to přečetla ještě jednou a až teď jsme to pochopila - pardon.

Mluvila jsem o výcviku loveckých psů v myslivosti - lovecká plemena ve městě, to ani nekomentuji, naštěstí jsou teď pomalu v módě zase jiná plemena.

Však já taky. Podívejte se na honu, kolik ohařů má na krku elektriku. To by jeden blil.

17.1.2022 08:57
Fatia

XXX.XXX.134.127

lupus4 napsal(a):
Asi to bude tak, že na léto ji nechám ostříhat, bylo ji jednoznačně lépe, když jsem ji loni ostříhala.

to bych tak jednoznačně netvrdil...

http://www.emiel.cz/proc-chlupatym-psum-na-leto-nestrihat-srst/?fbclid=IwAR2-ZrN0W_EZiWqa0YQZZR4gYkIPhQepebJKv3NbPsDb44-F7fbELzy-9gk

http://www.prvnipomocpropsy.cz/jak-spravne-chladit-psa-a-jak-je-to-se-strihanim-srsti/?fbclid=IwAR1qjNKOJuLIkPfyCa3R1AgPJTcQxJIl7-nJOFQzRmaiEBSkXLA5u66TWS0

Já to jednoznačně tvrdím. Viděla jsem to na vlastní oči. Loni byla zadredovaná z předchozího života, nešlo to rozčesat, v odkazech je to i zmíněno, že termoregulaci pomáhá rozčesaná srst, a tu loni neměla. Uvidím, jak jí bude letos, kdy není samý dred.

17.1.2022 08:59

Ano, například u nás ten nádhernej královskej pudl, kterýho obdivuju ... myslím, že to ale nemá kvůli lovu zvěře, spíš že by se chtěl se všemi kolemjdoucími tvory kamarádit.

Ale nemůžu se rozhodnout, jak moc to zavrhuju. Bez elektriky by asi musel být na vodítku (ačkoliv všichni tady asi tušíme, že by neměl být sebemenší problém toho psa dovychovat). Takhle chodí na volno.
Chápu některý lidi, že jsou už staří a nemají energii, sílu nebo znalosti si psa řádně vychovat. Samozřejmě, že by tací psa mít neměli, nebo nějakýho menšího, aby je svým chováním na vodítku neohrožoval. A dohánět to tím, že dám psovi elektriku, je fakt hloupý.
Ale když už to tak je, tak ten pes nejspíš vydělal, protože může být na volno. Má se o fous líp, než kdyby chodil na krátkým vodítku a psovod s prutem v ruce (což je patrně vrchol zdejšího výcvikářství).

Každopádně jsem ráda, že já si to se psem oddřela a dostali jsme se k chození na volno i bez elektriky. S jeho labilitou bych si případnou elektriku zpětně vyčítala nejspíš hodně a často.

A opravdu je EO oproti prutu takový rozdíl? Oboje působí bolest… Já to vnímám tak, že je jen společensky přijatelnější tu bolest působit skrytě. Což je dost hrozné.

17.1.2022 09:06
xanti

XXX.XXX.27.178

Však já taky. Podívejte se na honu, kolik ohařů má na krku elektriku. To by jeden blil.

Tak já se pohybuju asi v dobrých kruzích, který mají raidus celkem velký.

Jestli je to u Vás takhle, tak z toho je mi opravdu smutno :(

17.1.2022 09:07

A opravdu je EO oproti prutu takový rozdíl? Oboje působí bolest… Já to vnímám tak, že je jen společensky přijatelnější tu bolest působit skrytě. Což je dost hrozné.

No jako souhlasím, ale s tím prutem a krátkým vodítkem se navíc pes ani neproběhne. Tak velkej pes na krátkým vodítku nemůže ani klusat.

17.1.2022 09:12

No jako souhlasím, ale s tím prutem a krátkým vodítkem se navíc pes ani neproběhne. Tak velkej pes na krátkým vodítku nemůže ani klusat.

Víte, mně se tohle jeví jako argumentační faul - obhajovat působení bolesti psu tím, že takhle se u toho aspoň proběhne. 🤷‍♀️ Ale já obecně nesympatizuji s tím tzv. balančním tréninkem, takže předpokládám, že se v tomto směru neshodneme.

otázka

17.1.2022 09:13
otázka

XXX.XXX.230.195

Když to tak čtu, ježiš kéž by srny žijící kolem naší vesnice byly plachý. Jezdím se psy na naše pole za vesnicí a srny si jich pomalu nevšimnou. Pravda je, že psi je párkrát prohnali, pak zjistili mrhání energií, což oni neradi a ignorují je, pokud se vysloveně nepřiblíží. Jedinné, co moji psi, respektive fena, loví, jsou zajíci. Má na to vypracovanou techniku. Ví, že ho nedožene, ale zajíc do poslední chvíle leží a nehýbe se. K dyž narazí na zajíce, začne pomalu chodit v pruzích podél místa, kde je. Pak najednou udělá výpad stranou a má ho. Dřív jsem myslela, že sbírá mrtvolky po sečení trávy, ale potom jsem jí načapala. Přitom při pohledu na zdánlivě pomalého, relativně zavalitého psa, by nikoho nenapadlo, jak úspěšný je to lovec, když se jí chce.

17.1.2022 09:20

Víte, mně se tohle jeví jako argumentační faul - obhajovat působení bolesti psu tím, že takhle se u toho aspoň proběhne. 🤷‍♀️ Ale já obecně nesympatizuji s tím tzv. balančním tréninkem, takže předpokládám, že se v tomto směru neshodneme.

Já bych to psovi neudělala.
Nemůžu se rozhodnout, jestli mě víc bere za srdce vidět mladýho aktivního atleta žijícího v bytě nonstop na krátkým vodítku anebo představa, že jednou či dvakrát dostal ránu od elektriky (doufám, že víc u tak chytrýho a spolupracujícího psa nebylo potřeba).
U mýho psa by mi vadilo obojí, nepřenesla bych se ani přes jedno...

17.1.2022 09:28

Já bych to psovi neudělala.
Nemůžu se rozhodnout, jestli mě víc bere za srdce vidět mladýho aktivního atleta žijícího v bytě nonstop na krátkým vodítku anebo představa, že jednou či dvakrát dostal ránu od elektriky (doufám, že víc u tak chytrýho a spolupracujícího psa nebylo potřeba).
U mýho psa by mi vadilo obojí, nepřenesla bych se ani přes jedno...

No… a když stačí jeden, dva pulzy, aby to pes pochopil, proč ten obojek musí dál nosit? Mám v živé paměti, jak tady jedna přispěvatelka popisovala, že vychovávala kraťase prutem, a taky ho stačilo švihnout jen dvakrát, a pak už ten prut stačilo jen mít v ruce…

17.1.2022 09:45

No… a když stačí jeden, dva pulzy, aby to pes pochopil, proč ten obojek musí dál nosit? Mám v živé paměti, jak tady jedna přispěvatelka popisovala, že vychovávala kraťase prutem, a taky ho stačilo švihnout jen dvakrát, a pak už ten prut stačilo jen mít v ruce…

Tomu popravdě řečeno moc nerozumím, ale uživatelé EO tohle říkají docela často. Že stačilo jednou a malý impuls, že stačí jen zvuk, atd. S tím zvukem si to dovedu představit, třeba to někomu takhle fakt funguje.
Akorát za sebe si nedovedu představit, že by mě pes nas*al, já držela ovladač, ale ovládla bych se a nepráskla bych do něj. Jsem totiž trochu vytáčecí
Mně stejně přijde lepší pracovat se stopovačkou a šla bych do ní znova.

17.1.2022 09:50
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

xanti napsal(a):
Podle dotazu jste začátečník nebo ne moc zkušený psí chovatel. Ve vší úctě k Vám a bez potřeby Vás nějak shazovat.

Při problémech s výchovou je nejlepší nejprve navštívit cvičák, kde Vás povede zkušený člověk a řekne Vám, kde děláte chyby (jelikož děláte určitě). EO je až nejzazší řešení a měla byste o něm být poučena někým kompetentním.

Jenže to je nešvar dnešní doby. Vlastní chyby ve výcviku dohánět těmito "zkracovátky".

Jinak i lovecký pes s velmi silným loveckým pudem lze vychovat bez EO - jak si myslíte, že to dělají myslivci?

A výcvik loveckých psů se taky dost posunul, kdyby chtěl někdo namítat, že myslivci jsou jen drsňácký h.ovada.

Vím, jak to dělají myslivci. Když jim pes pláchne, nechají v lese svou bundu a ráno se přijdou podívat, jestli se pes vrátil a ještě žádný nevyprávěl, jako tragédii, že mu pes zdrhnul za stopou. Nestává se to samozřejmě pořád, asi jako u mého psa, jednou za pár let, takže třeba 3x za ten psí život.

17.1.2022 09:58

Baron (špringer) má taky elektriku. Je děsně spokojený, že může běhat volně. Páníčci taky spokojení, ani se nemuseli učit, jak se psovi vysvětluje "počkej".
Deny (labrador) má taky elektriku, aby neutíkal ze zahrady. Tam zas páníčkům nedali k psovi návod, chudáci malí neví, že se psem se má chodit ven.
Úplně je všecky ty páníčky lituju. Někdo jim vnutil psa. A ovladač si k němu museli koupit zvlášť. Je to trochu podvod.

17.1.2022 10:10
Terven

XXX.XXX.110.191

lupus4 napsal(a):
Asi to bude tak, že na léto ji nechám ostříhat, bylo ji jednoznačně lépe, když jsem ji loni ostříhala.

to bych tak jednoznačně netvrdil...

http://www.emiel.cz/proc-chlupatym-psum-na-leto-nestrihat-srst/?fbclid=IwAR2-ZrN0W_EZiWqa0YQZZR4gYkIPhQepebJKv3NbPsDb44-F7fbELzy-9gk

http://www.prvnipomocpropsy.cz/jak-spravne-chladit-psa-a-jak-je-to-se-strihanim-srsti/?fbclid=IwAR1qjNKOJuLIkPfyCa3R1AgPJTcQxJIl7-nJOFQzRmaiEBSkXLA5u66TWS0

A to já bych to zas na základě zkušenosti tvrdila.
Předesílám, že se nebavím o psech s klasickou funkční srstí s podsadou - husky, AUO apod. Tyto psy by mě ani nenapadlo stříhat, leda snad z nějakých specifických zdravotních důvodů.

Mám na mysli chlupáče, kterým srst dorůstá jako je pudl, knírač, všichni ti malí chlupatí - york, havaňák, bišon, maltézák, shih tzu aj., plus jejich křížence jako mám já a Fatia
Odpůrci stříhání tvrdí, že na léto je lepší nechat v srsti a používají argumenty z vašich odkazů, které kolují netem stále dokola.
Je sice pravda, že vrstva chlupů funguje jako izolace a chrání psa před žárem, jenomže ono to funguje i opačně - chlupatej pes se pomaleji chladí. Lehne-li si ostříhanej pes na studenou dlažbu, blahodárnej chlad ucítí okamžitě. Stejně tak, zafouká-li v parným dni vítr - psa bez chlupů to příjemně ochladí ihned, chladí ho zřejmě i proudící vzduch, pokud běží.
Moje fena vypadá v letním parnu jednoznačně spokojeněji, je-li ostříhaná. Je živější, ochotnější k pohybu. Asi neviděla ty obrázky

17.1.2022 10:14
Fatia

XXX.XXX.134.127

Použití EO v praxi jsem zažila u bývalého přítele. S EO jsem si ho už našla, takže jsem výchovnou metodu jeho psů nekomentovala a dívala se. V jeho případě neplatilo, že psa na dálku bouchnul jednou, dvakrát a pak už nikdy. Obojky (měl je na 2 psech ze 3) využil cca jednou týdně. Většinou stačil zvukový signál. Psi se otočili na pětníku a vraceli se k pánovi, kde dostali pochvalu a piškot, vrceli se psi vysmátí, pohodový, žádní zpráskaní psi. Občas jim zavrněl (rozběhli se za srnkou v pole dál). V jedné situaci jim dal ránu velkou, to když potkali kočku a té kočce nevyšel skok na strom. Psi byli sehraná smečka a pro kočku by to skončilo nepěkně. Pro každého psa měl navolenou jinou intenzitu a ovladač umožňoval impuls od zavrnění po velkou ránu pro každého psa zvlášť. Když jsem venčila já, tak obojky měli na krku, ale ovládání zůstalo doma. Elektriku neumím a nechci umět, fungovali mi taky, pravda, daleko více jsem využívala hlasové povelování a držela si psy blíže u sebe (od srnky v dálce bych je hlasem asi neodvolala).

V té náhražce hlasového povelu spatřuji výhodu elektriky, nemám ráda venčení s někým, kdo celou dobu pořvává na psa, tohle fungovalo jako takový tajný signál.

ALE: všechno, co umí/lze udělat s EO, jde psa naučit i jinak. EO považuji za zkratku, která ve většině případů není nutná. Za týrání psů však použití elektriky nepovažuji, pokud člověk ví, co dělá.

17.1.2022 10:17

není špatné si tohle přečíst (+ díly I a II)
možná to i někoho překvapí

https://www.ecanis.cz/clanky/elektronicke-vycvikove-obojky-a-jejich-misto-v-modernim-treninku-psu-iii-dil_1093.html?pid=75

17.1.2022 10:18

A není rozdíl podsada? To jsou dvě vrstvy.
Můj pes v létě totální chudák, no stříháním to fakt nezachráním, má jen jednu vrstvu a hodně krátkou, musela bych to teda vzít na milimetr :-)
Psi s normálním kožichem takový problém nemají.
A na břiše mají psi obecně chlupů málo, takže chlazení ok.
Není to v podsadě?

17.1.2022 10:21

Terven napsal(a):
Předesílám, že se nebavím o psech s klasickou funkční srstí s podsadou - husky, AUO apod. Tyto psy by mě ani nenapadlo stříhat, leda snad z nějakých specifických zdravotních důvodů.

Mám na mysli chlupáče, kterým srst dorůstá jako je pudl, knírač, všichni ti malí chlupatí - york, havaňák, bišon, maltézák, shih tzu aj., plus jejich křížence jako mám já a Fatia
Odpůrci stříhání tvrdí, že na léto je lepší nechat v srsti a používají argumenty z vašich odkazů, které kolují netem stále dokola.
Je sice pravda, že vrstva chlupů funguje jako izolace a chrání psa před žárem, jenomže ono to funguje i opačně - chlupatej pes se pomaleji chladí. Lehne-li si ostříhanej pes na studenou dlažbu, blahodárnej chlad ucítí okamžitě. Stejně tak, zafouká-li v parným dni vítr - psa bez chlupů to příjemně ochladí ihned, chladí ho zřejmě i proudící vzduch, pokud běží.
Moje fena vypadá v letním parnu jednoznačně spokojeněji, je-li ostříhaná. Je živější, ochotnější k pohybu. Asi neviděla ty obrázky

Já pravidelně stříhám nebo nechám stříhat ty partie, kde hrozí hotspoty, ale to je v podstatě i výstavní úprava. Psa musím i dost často česat. Ztaímco feňule jsou chlupatý tak nějak normálně, tak on vydá v tomto za dva psy.

17.1.2022 10:22
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Terven napsal(a):

Mám samíka a kdyby mi před lety někdo řekl, že ho mám na léto ostříhat, klepala bych si na čelo, jestli se nezbláznil. Jo on ten kožich v létě mladý pes unese, ale pro starého psa je to dost velká zátěž a teď se bavím opravdu o váze. Dva na sobě nezávislí veterináři mi řekli, ať ho už na léto ostříhám. Až, už tedy loňské léto, jsem ho trochu oškudlala. Nemyslím si, že tohle léto ještě bude, ale vzala bych ho strojkem, celého na nějakých 5-7cm. To, že by vypadal jak blbec není podstatné, jde o jeho komfort. Samozřejmě na 1cm, kdy by termoregulace úplně zmizela, slunce by mu pražilo na kůži...to určitě ne.

17.1.2022 10:24

lesnížínka napsal(a):
Mám samíka a kdyby mi před lety někdo řekl, že ho mám na léto ostříhat, klepala bych si na čelo, jestli se nezbláznil. Jo on ten kožich v létě mladý pes unese, ale pro starého psa je to dost velká zátěž a teď se bavím opravdu o váze. Dva na sobě nezávislí veterináři mi řekli, ať ho už na léto ostříhám. Až, už tedy loňské léto, jsem ho trochu oškudlala. Nemyslím si, že tohle léto ještě bude, ale vzala bych ho strojkem, celého na nějakých 5-7cm. To, že by vypadal jak blbec není podstatné, jde o jeho komfort. Samozřejmě na 1cm, kdy by termoregulace úplně zmizela, slunce by mu pražilo na kůži...to určitě ne.

Už jsem zažila experty, kteří v létě goldena oholili úplně dohola.

17.1.2022 10:29
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Už jsem zažila experty, kteří v létě goldena oholili úplně dohola.

A jak jste pak poznala, že je to golden?

17.1.2022 10:31

lesnížínka napsal(a):
A jak jste pak poznala, že je to golden?

Protože to bylo ma FB ve skupině Zlatý retrívr a ještě se tím chlubili, jak psovi odlehčili.

17.1.2022 10:36
Terven

XXX.XXX.110.191

Tomu popravdě řečeno moc nerozumím, ale uživatelé EO tohle říkají docela často. Že stačilo jednou a malý impuls, že stačí jen zvuk, atd. S tím zvukem si to dovedu představit, třeba to někomu takhle fakt funguje.
Akorát za sebe si nedovedu představit, že by mě pes nas*al, já držela ovladač, ale ovládla bych se a nepráskla bych do něj. Jsem totiž trochu vytáčecí
Mně stejně přijde lepší pracovat se stopovačkou a šla bych do ní znova.

Já jsem postupem času přehodnotila názor na EO a nemyslím si, že to musí být vždy špatně. Pokud to lidi nepoužívají intuitivně stylem "neposloucháš-tumáš", ale něco si o tom zjistí a myslí u toho, může to být fajn komunikační prostředek.
Taky mi hodně lidí řeklo, že ránu dali v podstatě jen jednou a pak už nebylo třeba. Jedna majitelka se přiznala, že dokud fena neměla EO, byla na vycházkách téměř trvale nervní (ta majitelka), fenu neustále přivolávala, kontrolovala, rozčilovala se, pokud neposlechla. S EO se obě hodily do klidu a procházky si víc užívají.
Bohužel jsem slyšela i o ne až tak pěkných reakcích - na psa mé známé to nefungovalo vůbec, prostě letěl za srnou impuls neimpuls. Fena další známé se dost dlouhou dobu držela neustále za patama majitelky, protože si myslela, že rána přichází za nedodržení vzdálenosti.
Já osobně bych setoho u Vikiny bála. Ona je zvláštní kombinace neohroženosti a bázlivosti - špatně reaguje na věci, které si neumí vysvětlit. Pokud někdy v životě dostala ránu od elektriky, měla neadekvátní přemrštěnou reakci, po které následovalo cosi jako deprese.
Já jsem navíc nešikovná a stejně jak píšete vy- vytáčecí. Bojím se, že mít v ruce ovladač, potrestala bych jí v návalu vzteku. Ona je přesně ten typ, kterej k tomu lidi umí dohnat

17.1.2022 10:48

https://www.ecanis.cz/clanky/elektronicke-vycvikove-obojky-a-jejich-misto-v-modernim-treninku-psu-iii-dil_1093.html?pid=75

Kterýkoli ze signálů, kterým je EVO vybaven, se může stát signálem pro odměnu – klikrem

chce se mi zvracet...

17.1.2022 10:52
Fatia

XXX.XXX.134.127

Kterýkoli ze signálů, kterým je EVO vybaven, se může stát signálem pro odměnu – klikrem

chce se mi zvracet...

z čeho? klikr dělá zvuk, i EO umí zvuk. Nebo zavrnění, které je nepříjemné zhruba jako vibrující telefon v kapse, takže vůbec. Velmi efektivně se tyto obojky používají u psů s handicepem, ať už slepých či hluchých. Hysterické výkřiky o zvracení vážně nejsou potřeba, celkem věcnou debatu posouváte do emotivních obrátek, jejichž diskuzní přínos se počítá v záporných hodnotách.

17.1.2022 10:53

Nepřekvapilo. Občas mi to přišlo jako tvarování elektrikou. Vysílat, dokud se něco nestane. Co jsem Kavčí hory? :-)
Že bych si místo klikru za 50 korun koupila klikr za tři tísíce? :-)
Na velkou vzdálenost to bude nutnost, to se ale našich rozmazlených mazlíků netýká.
On kdyby páníček pochopil (chtěl pochopit) funkci klikru, princip učení, tak určitě nepůjde pro ten klikr za tři tisíce :-)

17.1.2022 10:55

Fatia napsal(a):
z čeho? klikr dělá zvuk, i EO umí zvuk. Nebo zavrnění, které je nepříjemné zhruba jako vibrující telefon v kapse, takže vůbec. Velmi efektivně se tyto obojky používají u psů s handicepem, ať už slepých či hluchých. Hysterické výkřiky o zvracení vážně nejsou potřeba, celkem věcnou debatu posouváte do emotivních obrátek, jejichž diskuzní přínos se počítá v záporných hodnotách.

Kdyby se někdo přišel zeptat, esi EO pro hluchého psa, tak se tady rozhodně nic nestrhne, několik lidí odsud to normálně používalo a vím, že by do psa v životě elektriku nenaprali.
Píše se tam "kterýkoli". Oni prostě tihle trenéři chcou být jen moderní. Světová org. profi trenérů se od EO distancuje.

WildcatW

17.1.2022 11:02
WildcatW

XXX.XXX.162.124

No taky by se mi líbilo mít v okolí místo, kde by se psiska mohla vyběhat a nebyla tam žádná zvěř. Nemám auto a ne každý řidič autobusu je nadšený z dvou větších psů, kdy fena furt kňučí a malinois chce všechny pomazlit a oslintat :D Nejblíž je pole kde už zajíce jednou prohnali. S dvěma dalšíma psama, jeden tam byl i bez páníčka, toho jsem pak od nás odháněla (kdyby náhodou nebyl kámoš), naštěstí stačilo jen zařvat :D Nemluvě o tom medvědovi, který teď byl prej od nás tak 15 minut pěšky v Houštce ve St. Boleslavi kde je mimochodem i cvičák hned vedle :D

17.1.2022 11:04
Terven

XXX.XXX.110.191

Nepřekvapilo. Občas mi to přišlo jako tvarování elektrikou. Vysílat, dokud se něco nestane. Co jsem Kavčí hory? :-)
Že bych si místo klikru za 50 korun koupila klikr za tři tísíce? :-)
Na velkou vzdálenost to bude nutnost, to se ale našich rozmazlených mazlíků netýká.
On kdyby páníček pochopil (chtěl pochopit) funkci klikru, princip učení, tak určitě nepůjde pro ten klikr za tři tisíce :-)

Heleďte...a proč by ne?
Já to teda neudělám, viz výše. Ale naprosto si umím představit, že někdo psa s klikrem naučí první poslední, princip učení má v malíku, jenže běžící zvěř holt je jinej level.
I Franta Šusta přiznal, že na echt lovce v podstatě R+ postup nemá a že ač to sám nepoužívá, úplně to nezavrhuje.
Hezkej příklad je třeba i lupus, kterej jako první vždy doporučuje R+ a Šustu, ale na prasátka holt to bylo krátký, tak použil EO. Podle toho, co píše, použil správně a výsledek se dostavil.
Samozřejmě, že pokud si pořídím štěňátko, primárně si půjdu pro klikr za 50,- a ne rovnou pro ten za 3 tisíce

17.1.2022 11:05

Mě by rovněž zajímalo - pokud se od dálkových klikrů vrátíme ke staromódním EO, co dávají elektro šlupky -, zda je u EO nastavená nějaká certifikace a kontrola, že na dané úrovni vždy vyšlu stejný pulz? Nebo je tam nějaká odchylka?

17.1.2022 11:09

Omluva, editovala jsem to. Zkrátka - kterýkoli signál - je to hloupost. Nikdo si nejde koupit EO jako náhradu klikru. Teoreticky myslivci, ti si už koupí něco hodně dobrého i s GPS, chápu to jako dorozumívání na dálku, holt telefonovat kokrovi umí jen Vetchý,
snad je takhle teda nesmaží, to nevím.
Vibrace hluchým/slepým, to vše ok, všecko to chápu.
Zbytek nechápu, jsou to výmluvy.
Měli by prodej zakázat, nebo nechat jen profíkům, ale autor článku je dost známý, takže... Protože lidé si prostě nejdou pro klikr. Jdou si pro kontroler. Dát psu pořádnou pecku, jelikož neposlouchá, a musí být pořádná, protože jinak se pes nezastaví.
Ten článek mi ukazuje, že EO je naprosto zbytečná věc :-)

17.1.2022 11:09

Fatia napsal(a):

i EO umí zvuk

Jste naivni, jestli si myslite, ze tahle veta je v tom clanku je o vibraci nebo zvuku.
Znamena presne to, co se tam pise. Opravdu KTERÝKOLI ( strašné slovo) signal z EO.
Ten clanek je hlavne o certifikovane metode vycviku s EO, kterou vyucuje autor clanku na svych seminarich -a - pouzivaji vyboj.
a to i tam, kde to vubec neni potreba. a jen proto, ze pes jde pres vyboj naucit spoustu veci....

vecna diskuze o EO zacina tam, kde se prizna prosty fakt - EO je negativni podnet. a muze se to 100x balit do hezkych slov.
bez emocí

17.1.2022 11:12

Mě by rovněž zajímalo - pokud se od dálkových klikrů vrátíme ke staromódním EO, co dávají elektro šlupky -, zda je u EO nastavená nějaká certifikace a kontrola, že na dané úrovni vždy vyšlu stejný pulz? Nebo je tam nějaká odchylka?

Bavili jsme se o tom tady právě před lety s někým, kdo používá přístroje, které certifikaci mají (a musí procházet pravidelnou kontrolou), no EO mezi nimi nebyl.
Je to, jak se říká, made in china, krám, který si může dělat, co se mu zachce.
Není to defibrilátor. Je to krám.

17.1.2022 11:12
Fatia

XXX.XXX.134.127

Kdyby se někdo přišel zeptat, esi EO pro hluchého psa, tak se tady rozhodně nic nestrhne, několik lidí odsud to normálně používalo a vím, že by do psa v životě elektriku nenaprali.
Píše se tam "kterýkoli". Oni prostě tihle trenéři chcou být jen moderní. Světová org. profi trenérů se od EO distancuje.

Já prostě jen nechápu tu hysterii. Nejsem zastánce EO. Jeden z bývalých psů ji na nic nepotřeboval, fenu bych pravděpodobně v některých situacích usmažila, kdybych měla tu možnost (ta uměla lidi dostat do obrátek) a současná psice ji nepotřebuje už vůbec. Jak jsem psala, použití EO považuji za zkratku, většinou zbytečnou, ale vedoucí k cíli, při sprívném využití pomůcky. Emotivní výkřik o zvracení k věcné diskuzi nevede, čtenáře autor takové poznámky akorát popudí, ale nad jeho argumenty se nezamyslí, vždyť žádné nemá.

17.1.2022 11:17

jsou tam odchylky - resp. jsou faktory, co silu ovlivnuji. okolni teplota, nabiti baterie, kontakt se srsti - a tyhle okolnosti silu zmensuji. nikdy vyboj nezesiluji.

a vyrobci EO, aby to mohli prodavat -apon ti evropsti a asi i US trh - jsou v nejake unii vyrobcu a tim garantuji aspon jakousi bezpecnost.

17.1.2022 11:20

Fatia napsal(a):
Já prostě jen nechápu tu hysterii. Nejsem zastánce EO. Jeden z bývalých psů ji na nic nepotřeboval, fenu bych pravděpodobně v některých situacích usmažila, kdybych měla tu možnost (ta uměla lidi dostat do obrátek) a současná psice ji nepotřebuje už vůbec. Jak jsem psala, použití EO považuji za zkratku, většinou zbytečnou, ale vedoucí k cíli, při sprívném využití pomůcky. Emotivní výkřik o zvracení k věcné diskuzi nevede, čtenáře autor takové poznámky akorát popudí, ale nad jeho argumenty se nezamyslí, vždyť žádné nemá.

Tak zas vlastník několika velmi úspěšných psů (myslím, že bez EO) už nějaké argumenty má.

17.1.2022 11:21

Fatia napsal(a):

mozna by stalo za to rozlisovat hysterii a reakci na napsany text.
a ja citovala z textu autora.
I maximalni vyboj EO po dobu 8m vt je jeden ze signalu EO.

17.1.2022 11:23
Fatia

XXX.XXX.134.127

i EO umí zvuk

Jste naivni, jestli si myslite, ze tahle veta je v tom clanku je o vibraci nebo zvuku.
Znamena presne to, co se tam pise. Opravdu KTERÝKOLI ( strašné slovo) signal z EO.
Ten clanek je hlavne o certifikovane metode vycviku s EO, kterou vyucuje autor clanku na svych seminarich -a - pouzivaji vyboj.
a to i tam, kde to vubec neni potreba. a jen proto, ze pes jde pres vyboj naucit spoustu veci....

vecna diskuze o EO zacina tam, kde se prizna prosty fakt - EO je negativni podnet. a muze se to 100x balit do hezkych slov.
bez emocí

S poslední větou nesouhlasím, EO je podnět. Jestli pozitivní či negativní, to záleží na způsobu využití pomůcky. Stejně tak byste za negativní podnět mohla jmenovat zašlápnutí stopovačky, které mnohdy může být pro psa nepříjemnější (a nebezpečnější), než zabrnění obojku, či silný hlas nabitý negativní emocí (keeeeeee mněeeeeeeee!). Když slyším, jakým způsobem někteří pejskaři volají svého psa k sobě, tak já bych nešla, ani kdyby mi za příchod nabízeli marcipánový dort a zmrzlinu navrch. Protože jejich ke mně zní spíš jak výhrůžka.

17.1.2022 11:33

Fatia napsal(a):
S poslední větou nesouhlasím, EO je podnět. Jestli pozitivní či negativní, to záleží na způsobu využití pomůcky. Stejně tak byste za negativní podnět mohla jmenovat zašlápnutí stopovačky, které mnohdy může být pro psa nepříjemnější (a nebezpečnější), než zabrnění obojku, či silný hlas nabitý negativní emocí (keeeeeee mněeeeeeeee!). Když slyším, jakým způsobem někteří pejskaři volají svého psa k sobě, tak já bych nešla, ani kdyby mi za příchod nabízeli marcipánový dort a zmrzlinu navrch. Protože jejich ke mně zní spíš jak výhrůžka.

Ale to přece neospravedlní použití EO. Že někdo dělá také divné věci.
Např. stopovačku by mě zašlápnout nenapadlo. Mám pocit, že tohle zašlapávání se tady před lety rozšířilo, řada lidí usoudila, že to nestihnou, případně si rozbijí ústa, tak se hromadně vrhli na EO.

17.1.2022 11:38

Fatia napsal(a):

Tak pokud se na to koukate takhle - tak mate pravdu - z kazdeho podnetu jde vlastne vykresat pozitivni.
z EO, z ostnace, z obyc obojku, ze skubnuti voditka.

jen pro me jsou urcite podnety, se kteryma to nikdy nevyzkousim.
je to pro me pres caru.

jen vy si porad myslite, ze pisu o vibracich nebo zvuku, no...

17.1.2022 11:41

Např. stopovačku by mě zašlápnout nenapadlo. Mám pocit, že tohle zašlapávání se tady před lety rozšířilo, řada lidí usoudila, že to nestihnou, případně si rozbijí ústa, tak se hromadně vrhli na EO.

Můj pes obvykle "kráčel" dál i se zašlápnutou stopovačkou, proto jsem zašlapování nepoužívala

Spousta lidí dělá divný věci a používá na psa fůru negativních prvků. Kdybych si je vypsala vedle sebe a pak si řekla, že několik z nich se vymění za jednu či dvě rány EO a pak to bude fungovat jen na zvuk nebo vrnění, nepřišlo by mi to tak blbý.
Ale souhlasím, že obecně lepší by bylo, kdyby se ty lidi naučili na psa působit bez nesmyslných negativních věcí, jako je třeba ta nenávist v povelu nebo trestání za příchod, atd...

17.1.2022 11:42

A jak jinak používáte nebo byste použila stopovačku?

17.1.2022 11:43

Tak pokud se na to koukate takhle - tak mate pravdu - z kazdeho podnetu jde vlastne vykresat pozitivni.
z EO, z ostnace, z obyc obojku, ze skubnuti voditka.

jen pro me jsou urcite podnety, se kteryma to nikdy nevyzkousim.
je to pro me pres caru.

jen vy si porad myslite, ze pisu o vibracich nebo zvuku, no...

Čímž se dostáváme k otázce etiky, etického tréninku.

17.1.2022 11:43

Terven napsal(a):

Heleďte...a proč by ne?
Já to teda neudělám, viz výše. Ale naprosto si umím představit, že někdo psa s klikrem naučí první poslední, princip učení má v malíku, jenže běžící zvěř holt je jinej level.
I Franta Šusta přiznal, že na echt lovce v podstatě R+ postup nemá a že ač to sám nepoužívá, úplně to nezavrhuje.
Hezkej příklad je třeba i lupus, kterej jako první vždy doporučuje R+ a Šustu, ale na prasátka holt to bylo krátký, tak použil EO. Podle toho, co píše, použil správně a výsledek se dostavil.
Samozřejmě, že pokud si pořídím štěňátko, primárně si půjdu pro klikr za 50,- a ne rovnou pro ten za 3 tisíce

U zvěře je velká šance na to, že pes nepochopí, kdo mu proč co udělal. To přece víte. Pes může zdrhnout, dělat, že zvěř nevidí, třeba začne nenávidět zvěř :-)
Megý jsem taky nenaučila zastavit u zvěře jen sluníčkovsky, omezila jsem ji v pohybu a nepustila za srnami. Vodítkem. Nakonec. Ale stejně jsem ji musela naučit "čekej" jako robota.

17.1.2022 11:49
Fatia

XXX.XXX.134.127

Neospravedlní. Jenže pozitivka taky není univerzální návod pro každého a na každého psa. Já věřím, že funguje, ale ještě nikdy jsem naživo neviděla psa, který by pozitivkou byl vychován/vycvičen tak, že bych si řekla jo, tenhle pes funguje, s tím by se žít dalo. Psi, co jsou vedeni pozitivkou, jsou psi veselí a hraví, milujicí svou paničku (málokdy mají pána), ale v provozu vodítkoví psi. Tak to vidím já jako běžný pejskař, co nejezdí na psí tábory a akce, nechodí na cvičák, není odběratelem youtube kanálů a nesleduje FB, protože ho nemám. Věřím, že Vám a Petře to funguje, vážně jo. Ale vaše cesta není univerzální a není ani jediná. Dokonce není nutně ani lepší, než cesta jiná. Mezi běžnými pejskaři nespatřuji hromadný nákup EO, koneckonců, ani hromadný nákup stopovaček. Co vidím já je hromadný nákup flexin. A zrovna flexinu já považuji jen za typ vodítka, ne za výcvikovou pomůcku.

17.1.2022 11:53

A jak jinak používáte nebo byste použila stopovačku?

Vůbec. Mně to překáží :-) Učila jsem přes "tohle budeš plnit kdykoli", vodítko (3,5 m). Učíme se, co má pes dělat, když potkáme srnu. To vodítko jen jistí psa, který to ještě neumí, aby nedošlo k úrazu. Brzdit letícího psa, to se mi zdá nesmyslné, protože já ve skutečnosti nechci, aby se rozlít.
Jiné použití neznám, protože jsem prostě nevzdělaná :-)

Skvěle zpracované to má Zrzavci.
2.4.2017 23:25 https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3289734/stafford-a-jeho-neustale-uteky-za-srnkama#a3294802

17.1.2022 12:00

"ještě nikdy jsem naživo neviděla psa, který by pozitivkou byl vychován/vycvičen tak, že bych si řekla jo, tenhle pes funguje, s tím by se žít dalo. Psi, co jsou vedeni pozitivkou, jsou psi veselí a hraví, milujicí svou paničku (málokdy mají pána), ale v provozu vodítkoví psi"

Myslíte teda to, čemu se říká R+ nebo sluníčkovsky :-)
Spíše ale popisujete psy, co jsou nedocvičení. Je fuk, kterou metodou, prostě nic neumí.
Ať děláte, co děláte, čímkoli, musíte "sedni" převést postupně z kuchyně na náměstí. Nic víc v tom nevidím.

17.1.2022 12:05

Čímž se dostáváme k otázce etiky, etického tréninku.

ta otazka je ale, bohuzel - velmi siroka a neexistuje na ni spravna odpoved.
zejmena kdyz o tom premyslite i v kontextu trenink x vychova, zabava x bezpecnost atd.

EO je v CR povoleny.
Muze hodne psum pomoci v ramci bezpecnosti jejich i okoli - proto vlastne porad neni zakazany.
ze se da zneuzivat a ublizovat psum? ano. to vsechno se taky deje.
a ano, muzou ho zakazat tak, jako to uz udelali jinde. jen pro ty psy to vyhra nebyla. Metody se nezmenily - jen se to dela bez EO - ale ne pro psa lepe.

nejak z toho nevidim spravnou cestu ven. vseobecne.

17.1.2022 12:13
Terven

XXX.XXX.110.191

Fatia napsal(a):
Neospravedlní. Jenže pozitivka taky není univerzální návod pro každého a na každého psa. Já věřím, že funguje, ale ještě nikdy jsem naživo neviděla psa, který by pozitivkou byl vychován/vycvičen tak, že bych si řekla jo, tenhle pes funguje, s tím by se žít dalo. Psi, co jsou vedeni pozitivkou, jsou psi veselí a hraví, milujicí svou paničku (málokdy mají pána), ale v provozu vodítkoví psi. Tak to vidím já jako běžný pejskař, co nejezdí na psí tábory a akce, nechodí na cvičák, není odběratelem youtube kanálů a nesleduje FB, protože ho nemám. Věřím, že Vám a Petře to funguje, vážně jo. Ale vaše cesta není univerzální a není ani jediná. Dokonce není nutně ani lepší, než cesta jiná. Mezi běžnými pejskaři nespatřuji hromadný nákup EO, koneckonců, ani hromadný nákup stopovaček. Co vidím já je hromadný nákup flexin. A zrovna flexinu já považuji jen za typ vodítka, ne za výcvikovou pomůcku.

Heleďte, teď ale, co se týče pozitivky, zobecňujete a je vidět, že o ní víte jen z rychlíku.

Psi, co jsou vedeni pozitivkou, jsou psi veselí a hraví, milujicí svou paničku (málokdy mají pána), ale v provozu vodítkoví psi.
Tohle mi přijde jako hodně zkreslený a ujetý tvrzení. Pokud se vám to tak jeví, tak zřejmě vídáte majitelky, které to dělají blbě - a jak víme, každá metoda jde dělat blbě a podle toho blbého provedení přece nelze metodu soudit.
Ono je prostě možné, že pokud žijete někde, kde potkáte minimum psů (jak jste psala), nechodíte na cvičák, nejezdíte na tábory, nemáte fb apod. , prostě nemáte moc možností potkat někoho, kdo tu pozitivku dělá fakt pěkně. Já kdyych měla soudit jen podle psů, co potkám v místě bydliště, a že jich tu na rozdíl od vás potkávám mraky, tak si taky neudělám obrázek odpovídající skutečnosti.
Že psi, vedení pozitivkou, jsou téměř výhradně vodítkoví, je dle mýho nesmysl. Přivolání je jeden z mála cviků, který se nedá vynutit silou, pokud je pes volně a nemá EO.
A ještě takovej poddotek - i pozitivkářský guru Šusta je toho názoru, že u psa, coby zvířete, které s námi žije 24/7, si čistě s pozitivkou nelze vystačit. Že občas je nutno použít zákazový povel, ukázat psu vaši hranici.
Že někdo používá v tréninku výhradně R+ neznamená, že na psa nehoukne "fuj", pokud žere maso ze stolu.

17.1.2022 12:13

Vůbec. Mně to překáží :-) Učila jsem přes "tohle budeš plnit kdykoli", vodítko (3,5 m). Učíme se, co má pes dělat, když potkáme srnu. To vodítko jen jistí psa, který to ještě neumí, aby nedošlo k úrazu. Brzdit letícího psa, to se mi zdá nesmyslné, protože já ve skutečnosti nechci, aby se rozlít.
Jiné použití neznám, protože jsem prostě nevzdělaná :-)

Skvěle zpracované to má Zrzavci.
2.4.2017 23:25 https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3289734/stafford-a-jeho-neustale-uteky-za-srnkama#a3294802

A jaký máte to 3,5 m vodítko? To by se mně možná taky hodilo....

17.1.2022 12:17

Třeba Tamer má i 3,5 m i 4 m.

17.1.2022 12:24

Tamer posuvné. Lano 10 mm do velikosti psa 50 kg. Už 2 roky a není to na něm vidět. V polovině jsem udělala uzel, někdy se hodí jako úchyt a jinak chodím handsfree, kolem pasu, přes rameno.

17.1.2022 12:24

Třeba Tamer má i 3,5 m i 4 m.

Děkuju.

17.1.2022 12:25

Tamer posuvné. Lano 10 mm do velikosti psa 50 kg. Už 2 roky a není to na něm vidět. V polovině jsem udělala uzel, někdy se hodí jako úchyt a jinak chodím handsfree, kolem pasu, přes rameno.

Jo, potřebuju kolem pasu. Že jsem se nezeptala už dřív sakriš, to je přesně to, co potřebuju.

17.1.2022 12:25

"Jenže pozitivka taky není univerzální návod pro každého a na každého psa. Já věřím, že funguje, ale ještě nikdy jsem naživo neviděla psa, který by pozitivkou byl vychován/vycvičen tak, že bych si řekla jo, tenhle pes funguje, s tím by se žít dalo. Psi, co jsou vedeni pozitivkou, jsou psi veselí a hraví, milujicí svou paničku (málokdy mají pána), ale v provozu vodítkoví psi."

pozitivní posilování je ideologie tréninku
a trénink je cílená a řízená činnost
ne celý život! (viz terven výše)

si prosím uvědomme, všichni.....

17.1.2022 12:30

Jo, potřebuju kolem pasu. Že jsem se nezeptala už dřív sakriš, to je přesně to, co potřebuju.

Teď tomu říkají Easylong. Vlastně na začátku lesní cesty psa odepnu a karabinu cvaknu k té kolem pasu. Až sem jsem v lenosti došla :-) tohle by šlo asi s každým přepínacím vodítkem, já šla po Tamer pro odolnost a cz výrobu.

17.1.2022 12:31

"Jenže pozitivka taky není univerzální návod pro každého a na každého psa. Já věřím, že funguje, ale ještě nikdy jsem naživo neviděla psa, který by pozitivkou byl vychován/vycvičen tak, že bych si řekla jo, tenhle pes funguje, s tím by se žít dalo. Psi, co jsou vedeni pozitivkou, jsou psi veselí a hraví, milujicí svou paničku (málokdy mají pána), ale v provozu vodítkoví psi."

pozitivní posilování je ideologie tréninku
a trénink je cílená a řízená činnost
ne celý život! (viz terven výše)

si prosím uvědomme, všichni.....

Kdo to psal? Já to nemůžu najít. To je přece kravina.

17.1.2022 12:32

Kdo to psal? Já to nemůžu najít. To je přece kravina.

Fatia 11.49
Ale to není ojedinělý názor na pozitivku, už to tu bylo mockrát.

17.1.2022 12:32

Teď tomu říkají Easylong. Vlastně na začátku lesní cesty psa odepnu a karabinu cvaknu k té kolem pasu. Až sem jsem v lenosti došla :-) tohle by šlo asi s každým přepínacím vodítkem, já šla po Tamer pro odolnost a cz výrobu.

Se přiznám, že jsem vůbec nevěděla, že něco takovýho existuje. Hurá, mám vyřešeno.

17.1.2022 12:36

Fatia 11.49
Ale to není ojedinělý názor na pozitivku, už to tu bylo mockrát.

Už to vidím, je tady už moc příspěvků.
Nevím no, já GR vždycky cvičila pozitivkou, mí známí taky a rozhodně nechodíme se psem na vodítku.

17.1.2022 12:39

Se přiznám, že jsem vůbec nevěděla, že něco takovýho existuje. Hurá, mám vyřešeno.

No vidíte a ono to prý pochází od retrívrů, nevzpomenu název, posunování bylo řešeno kroužkem z parůžku. A nemám to přesně kolem pasu (to by mohlo dost bolet, když pes zatáhne), ale níž. Psovi se tak dobře táhne do kopce, těžiště je u mě níž.

hmn_: ještě se to musí občas "oprášit", takže je to celý život :D

17.1.2022 12:40

No vidíte a ono to prý pochází od retrívrů, nevzpomenu název, posunování bylo řešeno kroužkem z parůžku. A nemám to přesně kolem pasu (to by mohlo dost bolet, když pes zatáhne), ale níž. Psovi se tak dobře táhne do kopce, těžiště je u mě níž.

hmn_: ještě se to musí občas "oprášit", takže je to celý život :D

Jo, to asi myslíte z moxon smyčky u loveckýho vodítka. Ty mám 4, ale že existuje tohle, jsem netušila, oni nic takovýho na těch eshopech s loveckýma potřebama nemají.

17.1.2022 12:45

Už to vidím, je tady už moc příspěvků.
Nevím no, já GR vždycky cvičila pozitivkou, mí známí taky a rozhodně nechodíme se psem na vodítku.

Když ona ta největší vášeň psa... megý a divoká zvířata... nemohla jsem ani vylézt z baráku, aniž by na nás něco neskočilo :-) takže to opravdu nejde jen sluníčkově, protože toho psa vyvenčit musím, trpí chudák na vodítku :-) jenže mě tam tenkrát napadlo, že ten pes trpí doopravdy i jinak - je neustále stresován tím, jak mu vyletí adrenalin (nebo co) a hopsá na vodítku (tehdy jsem to dala z pasu níž, to fakt bolelo) a nemůže se z toho dostat. Dalo by se to rozběhat, rozkousat,... ale 5 km lesem se mi běžet nechtělo, takže jsem prostě musela naučit ovladatelnosti.
A vždy při těchto rozpravách mě napadá, jak to dělají lovečtí psi, učí se nějak snad chovat, přece je nevypustí do lesa a nečekají na ně pak doma s večeří.
Takže když někdo přijde s tím, že je to o plemenu - tak ano, je, lovecký pes se tohle musí naučit mnohem snáz :-)

17.1.2022 12:46

“A vždy při těchto rozpravách mě napadá, jak to dělají lovečtí psi, učí se nějak snad chovat, přece je nevypustí do lesa a nečekají na ně pak doma s večeří.”

Vy asi neznáte nikoho s honičem, co? 😂

Ale teď vážně. U loveckého psa má člověk snazší startovní pozici, protože předem tuší, jak se ten lovecký pud bude manifestovat, a jak zhruba bude silný. Takže má člověk připravené nějaké strategie a (realistické) cíle.

17.1.2022 12:50
Terven

XXX.XXX.110.191

“A vždy při těchto rozpravách mě napadá, jak to dělají lovečtí psi, učí se nějak snad chovat, přece je nevypustí do lesa a nečekají na ně pak doma s večeří.”

Ale teď vážně. U loveckého psa má člověk snazší startovní pozici, protože předem tuší, jak se ten lovecký pud bude manifestovat, a jak zhruba bude silný. Takže má člověk připravené nějaké strategie a (realistické) cíle.

Asi tak...já znám lidi, kteří mají hned tři a už se mi párkrát stalo, že jsme v lese potkaly jenom ty psy bez majitelů
Mají teda GPS a jsou přátelští

17.1.2022 12:53

Terven napsal(a):
Asi tak...já znám lidi, kteří mají hned tři a už se mi párkrát stalo, že jsme v lese potkaly jenom ty psy bez majitelů
Mají teda GPS a jsou přátelští

To je život, no. Proto k nim do výbavy patří knížka a plná termoska. 😅

17.1.2022 12:55

Ale když... přece mají to... vlohy, to jsem myslela :-) vůbec netuším, jak to u nich chodí, přiznávám.
Psala sem jedna paní, co měla kareláka (nebo lajku, už nevím) a ta něco o vypouštění říkala. Vběhl do lesa a za nějaký čas se vrátil.
Potřebovala bych něco rozluštit - když mi pes vzal roha za srnou, sám se vrátil na startovací místo. Proč to udělal? A je to teda v případě megý zajímavé dost, protože ona nos nepoužívá (asi jen když je to nejnutnější, tak jo), radši si mi řekne, že nemůže najít míček :D, takže jak našla cestu zpět? Byla hrozně daleko, bílá tečka na obzoru a pak se ztratila zcela. Jak to, že se ten pes vrátí na to místo?
I když... kdyby dostal pár facek, tak by se možná příště nevrátil.
Mě to strašně překvapilo, já už tam nebyla, ale vracela jsem se a pes už tam čekal, seděl.

17.1.2022 12:58

Ale když... přece mají to... vlohy, to jsem myslela :-) vůbec netuším, jak to u nich chodí, přiznávám.
Psala sem jedna paní, co měla kareláka (nebo lajku, už nevím) a ta něco o vypouštění říkala. Vběhl do lesa a za nějaký čas se vrátil.
Potřebovala bych něco rozluštit - když mi pes vzal roha za srnou, sám se vrátil na startovací místo. Proč to udělal? A je to teda v případě megý zajímavé dost, protože ona nos nepoužívá (asi jen když je to nejnutnější, tak jo), radši si mi řekne, že nemůže najít míček :D, takže jak našla cestu zpět? Byla hrozně daleko, bílá tečka na obzoru a pak se ztratila zcela. Jak to, že se ten pes vrátí na to místo?
Mě to strašně překvapilo, já už tam nebyla, ale vracela jsem se a pes už tam čekal, seděl.

Zřejmě se vrátila po vlastní stopě. Stejně to dělají honiči. Takový pes se nenahání, sedne se na pařez a čeká. A když se nevrátí k pařezu, je to vykutálenec, co šel domů na tu večeři. :-))

17.1.2022 13:10

Já mám zkušenost, že pes se vrátí přesně na to místo, kde pána opustil. A když ho tam nenajde, tak jde domů. Proto se vždycky doporučuje zůstat na místě, psa nehledat. Ale....taky znám GR, kterýho páník bije, a ten domů nejde. Asi ví proč.

17.1.2022 13:29

Tady pán píše o přivolání volským rohem :-)
http://www.agris.cz/clanek/113764

17.1.2022 14:15
Joohana

XXX.XXX.157.168

Zřejmě se vrátila po vlastní stopě. Stejně to dělají honiči. Takový pes se nenahání, sedne se na pařez a čeká. A když se nevrátí k pařezu, je to vykutálenec, co šel domů na tu večeři. :-))

Slyšela jsem, že když se v lese ztratí pes, má se mu na místo, kde jste se rozdělili, dát něco vašeho (bunda) a voda, pes se tam prý vrátí. Něco ma tom myslím bude.

Jinak ad lovečtí psi - znám chlapa tady od nás, který má loveckého psa, plemeno nevím (pointr ?), pes lítá s GPS po lese a chlap v klidu, jen ať se fena vylítá. Blb.

17.1.2022 14:18

Pointer má bohužel velký akční radius. Je to dáno odlišným charakterem ostrovní krajiny a odlišným vedením lovu v tamějších oblastech.

17.1.2022 14:50

Taky si vzpomínám, jak mi pes kdysi zdrhnul po stopě, pak se vracel na místo útěku, a když já nikde (už jsem byla o 100m dál dopředu a volala jsem ho), jal se utíkat, odkud jsme přišli. Přitom by mi přišlo logičtější, že můj pach bude čerstvější tam, kam jsem právě odešla, a že případně má snad pes také uši a slyší, odkud volám. Asi byl již nastaven do automatickýho režimu "nemám paničku, zachovejte paniku".

A jinak se u něj vlohy projevily tak, že jsem dlouho nechápala, co mají furt lidi s tím lovením zvěře, že to jako je snad nějaký problém, když já totální nemehlo zvládla naučit klid u zvěře bez problémů. Tak to jsou vlohy ohaře

17.1.2022 15:16
lupus4

XXX.XXX.205.61

Taky si vzpomínám, jak mi pes kdysi zdrhnul po stopě, pak se vracel na místo útěku, a když já nikde (už jsem byla o 100m dál dopředu a volala jsem ho), jal se utíkat, odkud jsme přišli.

povědomí, že se pes vrací tam, kde viděl páníka naposled by mělo patřit k základnímu vzdělání pejskaře

to, že jste svého psa vláčila 7 let !(jak jste někde psala) na stopovačce v podstatě bez výsledku, vás pasuje na "odborníka" na přivolání a klid před zvěří ?

njn, ale tak se tu tváří skoro každej

17.1.2022 15:27

Notak, dyť se nikam nepasuje. Každý se nenarodil to.. z nebe nespadl.
Jsem bez vzdělání, no :-) mně to přišlo docela záhadné, že tak mladý pes trefí na takovou vzdálenost. Přes silnice, potok, les, pole a louky. Si jako myslím, že jdu ven se štěnětem a ono to dělá tohle :-)
A nejhorší bylo, šly jsme se ségrou, vona vůbec netuší, co to je pes... pes vystřelil a vona se začala smát, to se u mého psa nesmí - je to pochvala.
Ale už je to dobrý. Poslouchá, protože nechce, abych zase brečela, že se mi ztratil pes.

17.1.2022 15:30
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

Jj. kámoška měla bígla, vrhl se jí třeba za zajícem a pak se tak důsledně vracel po vlastní stopě domů, že se jí i kolikrát stalo, že běžel kolem ní, ale vůbec jí nevnímal. Přilepený čumák k zemi a hnal po své stopě domů. Jednou jsme ho ztratili na hodně dlouhé procházce, navíc mimo obvyklé trasy. Čekali jsme u auta a nakonec jsme jeli domů bez něj, ale oslovili jsme lidi z domu, co byl poblíž, aby nám dali vědět, kdyby se tam pes ukázal, volali hned druhý den. Měl ho doma myslivec a potvrdil, že ho našel na místě, kde jsme parkovali.

17.1.2022 16:35

lupus4 napsal(a):
Taky si vzpomínám, jak mi pes kdysi zdrhnul po stopě, pak se vracel na místo útěku, a když já nikde (už jsem byla o 100m dál dopředu a volala jsem ho), jal se utíkat, odkud jsme přišli.

povědomí, že se pes vrací tam, kde viděl páníka naposled by mělo patřit k základnímu vzdělání pejskaře

to, že jste svého psa vláčila 7 let !(jak jste někde psala) na stopovačce v podstatě bez výsledku, vás pasuje na "odborníka" na přivolání a klid před zvěří ?

njn, ale tak se tu tváří skoro každej

Když si pamatujete, jak dlouho byl na stopovačce, taky si určitě pamatujete, že to nebylo kvůli zvěři A o tom, že jsme s přivoláním dlouho zápasili, se na ifauně myslím taky netajím, ale klidně si dál myslete, že se na něco pasuju nebo co.

17.1.2022 16:39

A já už konečně vím, co mi chybí k bígloidovi do výbavy. Mám krátké vodítko, mám 4m vodítko, stopovačku i flexinu, ale chybí mi termoska!

17.1.2022 17:19
elisak

XXX.XXX.194.232

Mamky fena (basenji) s epilepsii a špatnou koordinací už nelovila, tak s ní chodila i v lese navolno. Fena se držela na cestě a šlapala. Jenže ve chvíli, kdy se otočily tak vyrazila poklusem zpět k autu a moc se nedala zastavit. U auta si pak lehla a čekala než dorazí zbytek její smečky.
Jenže jednou u auta nebyla, tak tam na ní čekaly, jestli se někde nazapomněla. No najednou telefon, že už je doma. Asi už jí to přišlo dlouhý tak vyrazila domů sama. Domů to bylo asi 5-6 km, ale tu trasu nikdy pěšky nešla, vždycky jen autem... Je mi trošku záhadou, že trefila.
Od tý doby už fenu dávala na vodítko, jakmile se otočily a vracely se k autu.

17.1.2022 17:51
Fatia

XXX.XXX.134.127

Já bývalou fenu používala místo GPS při houbaření. Jak jsem se motala po lese s hlavou upřenou na zem, v neznámém terénu jsem snadno ztratila orientaci. Když jsem ukončila houbařské snažení, zavelela jsem feně "jdeme domů". a ona vyrazila přímou cestou k autu. Trochu nepříjemné bylo, že šla vážně přímou cestou, takže spíše necestou :D To byla ta polomáčená blondýna, co mám v profilu. Bahna se vážně nebála :D

17.1.2022 18:53
Terven

XXX.XXX.110.191

Když si pamatujete, jak dlouho byl na stopovačce, taky si určitě pamatujete, že to nebylo kvůli zvěři A o tom, že jsme s přivoláním dlouho zápasili, se na ifauně myslím taky netajím, ale klidně si dál myslete, že se na něco pasuju nebo co.

Myslím, že zakopanej pes bude v tomto odstavečku

A jinak se u něj vlohy projevily tak, že jsem dlouho nechápala, co mají furt lidi s tím lovením zvěře, že to jako je snad nějaký problém, když já totální nemehlo zvládla naučit klid u zvěře bez problémů. Tak to jsou vlohy ohaře

Lupus zřejmě nepochopil, že je to ironie a myslel si, že se bijete v prsa
Anebo neví, jaký má ohař vlohy...

17.1.2022 18:56

A jaké má ohař vlohy? Jsem z toho nějaká zmatená. 😅

17.1.2022 18:57

:-) já taky, ale už totálně :-) keritoní pes přece neměl problém se zvěří, ne? protože ohař!

17.1.2022 19:00
Terven

XXX.XXX.110.191

A jaké má ohař vlohy? Jsem z toho nějaká zmatená. 😅

Pokud je mi známo, zvěř neštve, ale vystavuje. Keriton to zřejmě zjistila až s prodlevou, takže se nejdřív chtěla dmout pýchou, jak to nezdrhání snadno zvládla naučit - viz ten její citovaný odstaveček. A lupus zřejmě nepochopil ironii a myslel, že se pasuje na odborníka.

17.1.2022 19:01
Terven

XXX.XXX.110.191

:-) já taky, ale už totálně :-) keritoní pes přece neměl problém se zvěří, ne? protože ohař!

No, právěže neměl...přečtěte si, co o tom napsala

17.1.2022 19:01

elisak napsal(a):
Mamky fena (basenji) s epilepsii a špatnou koordinací už nelovila, tak s ní chodila i v lese navolno. Fena se držela na cestě a šlapala. Jenže ve chvíli, kdy se otočily tak vyrazila poklusem zpět k autu a moc se nedala zastavit. U auta si pak lehla a čekala než dorazí zbytek její smečky.
Jenže jednou u auta nebyla, tak tam na ní čekaly, jestli se někde nazapomněla. No najednou telefon, že už je doma. Asi už jí to přišlo dlouhý tak vyrazila domů sama. Domů to bylo asi 5-6 km, ale tu trasu nikdy pěšky nešla, vždycky jen autem... Je mi trošku záhadou, že trefila.
Od tý doby už fenu dávala na vodítko, jakmile se otočily a vracely se k autu.

Žena přinese domů kocoura, muž se s ní pohádá, že to zvíře půjde z domu, že nepatří do bytu, a tak ho muž vezme pod podpaží, zanese kocoura o tři bloky dál a pustí ho
do parku.
Vráti se domů a kocour už sedí před dveřmi.
Naštvaný muž ho naloží do auta, zaveze za město a vypustí v lese.
Vrátí se domů a kocour už zas sedí před dveřmi.
Pán je už na prášky, naloží kocoura do auta, odveze ho třicet kilometrů daleko a vypustí v bažinách.
Asi za půl hodiny volá ženě: "Kocour je doma?"
"Jo, před chvílí přišel."
"Dej mi ho kur.a k telefonu, já jsem zabloudil!"

17.1.2022 19:09
lupus4

XXX.XXX.205.61

Terven napsal(a):
Pokud je mi známo, zvěř neštve, ale vystavuje. Keriton to zřejmě zjistila až s prodlevou, takže se nejdřív chtěla dmout pýchou, jak to nezdrhání snadno zvládla naučit - viz ten její citovaný odstaveček. A lupus zřejmě nepochopil ironii a myslel, že se pasuje na odborníka.

ale ne, jen jsem se pobavil radami lidí, co mají problém se základy...

a i váš názor Pokud je mi známo, zvěř neštve, ale vystavuje

svědčí o tom, že jste pravděpodobně neviděla moc nezvládnutých ohařů, kteří dokáží vlohu pro vystavování, velmi rychle "zapomenout" (bez náležitého výcviku) a vypichovat zvěř a štvát jako pominutí...

17.1.2022 19:10

Terven napsal(a):

Jo takhle. Tak to pak asi i jo. Jen bych k tomu... ne že by bylo těžké naučit ohaře klidy nebo odvolání od zvěře, to ne, ale zase až tak úplně triviální to není, protože to slavné vystavování netrvá věčně. Já jen kdyby to tady četl někdo, kdo o pořízení ohaře uvažuje, aby se nějak nepatřičně nenamlsal. :-)

Edit: Lupus byl rychlejší a méně zaobalený, ale je to tak.

17.1.2022 19:34
Terven

XXX.XXX.110.191

lupus4 napsal(a):
ale ne, jen jsem se pobavil radami lidí, co mají problém se základy...

a i váš názor Pokud je mi známo, zvěř neštve, ale vystavuje

svědčí o tom, že jste pravděpodobně neviděla moc nezvládnutých ohařů, kteří dokáží vlohu pro vystavování, velmi rychle "zapomenout" (bez náležitého výcviku) a vypichovat zvěř a štvát jako pominutí...

Ale viděla...máme tu jistej vzorek. Jen prostě - primárně naučit ohaře neštvat zvěř dá méně práce než naučit to chrta nebo bígla.

A jestli těmi základy máte na mysli povědomí o tom, že pes se vždy vrací na místo, odkud pánovi zdrhl, tak to rozhodně neplatí univerzálně. Většina psů to sice tak udělá, ale výjimky se najdou - jednu mám doma. Kdysi jsme o tom měli rozpravu na cvičáku a cvičitel potvrdil, že setrvat na místě rozhodně není univerzální rada ideální pro všechny situace.

17.1.2022 19:59

Fatia napsal(a):

za negativní podnět mohla jmenovat zašlápnutí stopovačky, které mnohdy může být pro psa nepříjemnější (a nebezpečnější), než zabrnění obojku

https://youtu.be/ZZOVYr6CiJU

tady mate v akci autora metody pouzivani EO, ktera je v citovanem clanku.
a jako sorry, ale do konce jsem nedokoukala.

17.1.2022 20:09

ježiš takovej "veselej" pes kéž by ho některý sežral

17.1.2022 20:10
lupus4

XXX.XXX.205.61

Kdysi jsme o tom měli rozpravu na cvičáku a cvičitel potvrdil, že setrvat na místě rozhodně není univerzální rada ideální pro všechny situace.

tak jistě nic neni 100 %, ale min 90% psů , co zdrhnou za zvěří to tak dělá

samozřejmě to nemusí platit ve městě, pak pro jisté "méně nadané" psy, nebo pro psy zděšené např. petardou...
a i moje chrtka Andulka, když prdla karabina a zdrhla "paničce" za srnkama, v pro ni neznámém prostředí, a "panička" celá uřvaná pro mne běžela s Vojtou pod páždí min 5km domů, tak cca hod po útěku stála Anča přesně na místě kde prdla karabina a čekala na nás

17.1.2022 20:23
Terven

XXX.XXX.110.191

lupus4 napsal(a):
Kdysi jsme o tom měli rozpravu na cvičáku a cvičitel potvrdil, že setrvat na místě rozhodně není univerzální rada ideální pro všechny situace.

tak jistě nic neni 100 %, ale min 90% psů , co zdrhnou za zvěří to tak dělá

samozřejmě to nemusí platit ve městě, pak pro jisté "méně nadané" psy, nebo pro psy zděšené např. petardou...
a i moje chrtka Andulka, když prdla karabina a zdrhla "paničce" za srnkama, v pro ni neznámém prostředí, a "panička" celá uřvaná pro mne běžela s Vojtou pod páždí min 5km domů, tak cca hod po útěku stála Anča přesně na místě kde prdla karabina a čekala na nás

Ani jedno z toho nebyl náš případ, stalo se to vždy v lese, nebylo to vyplašení petardou, nýbrž útěk za zvěří. Byla to pokaždý Vikina, jednou v pěti měsících, podruhý něco přes rok - zřejmě se z lesa vynořila o kus dál ve směru vycházkový trasy a běžela prostě nejkratší cestou domů.
Vysvětluju si to tak, že předpokládala, že já pokračuju v cestě, zřejmě jí nenapadlo, že bez ní zůstanu stát
Že by byla méně nadaná si nemyslím, je spíš hodně samostatná a nezávislá, mix jezevčíka.

17.1.2022 20:44

Terven napsal(a):

Díky za překlad, přesně tak to bylo myšleno
Ano, klid u zvěře jsem ho učila cíleně a nejspíš jsem se selským rozumem zrovna trefila do funkčního postupu (kéžby mi ten selskej rozum býval fungoval i v jiných věcech), ale překvapilo mě potom, jaký je to mezi pejskaři téma, když nám to šlo tak "hladce".
To, že je v něm ohaří krev a co je podstata ohaří práce, mi docvaklo až o dost později.

17.1.2022 20:49
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

za negativní podnět mohla jmenovat zašlápnutí stopovačky, které mnohdy může být pro psa nepříjemnější (a nebezpečnější), než zabrnění obojku

Proboha, tak to jsem nezvládla na to koukat už po pár minutách. Co to tomu psovi dělali? Jsem divná, že mi to přijde přes čáru? A ten pán prague EO?

17.1.2022 20:55

"Co to tomu psovi dělali?"

uci ho pust.
a ne, nejste divna.

17.1.2022 20:55
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

Aha, teď jsem si vygůglila to vystavování, už taky chápu ten vtip

19.1.2022 00:22
fikovnice

XXX.XXX.134.178

No vida, co se tu nedozvím... Floček byl rodilý honič!
Jednou jsme vypustili vestajíka v lese. Jen a jen se ochomýtal kolem nás, fakt 2m max. Pak zmizel... Nelžu, že jsme jej hledali více než 3 hodiny a pan pes nás po té době, kdy jsme byli úplně šílení, čekal u auta!!!

No a něco k dobrému - ještě déle - asi 4 hodiny jsem hledala svoji proslulou tetu (a ne jednou!). S ní už na houby chodit nebudu. Chodívaly jsme v podstatě do místa jejího bydliště. Věta:"Teď se na malou chvíli rozejdeme!" mi způsobuje orosení potem ještě teď! Teta prostě zmizela. Postupně, za asi dvě hodiny jsem zalarmovala její rodinu, takže pročesávání lesa v takové minirojnici. No a cca za ty 4 hodiny, kdy už jsme se chystali volat Policii, tak při návratu k ní do baráku milá teta spokojeně ležela na gauči, jedla křupky a sledovala "Soudkyni Barbaru"! Myslela jsem (a nejen já), že ji snad zabijeme. A takto se ztratila už mockrát, a já už na to nemám nervy. Takže pokud houbaření, tak mi bude chodit u nohy!

19.1.2022 01:34
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

fikovnice napsal(a):
No vida, co se tu nedozvím... Floček byl rodilý honič!
Jednou jsme vypustili vestajíka v lese. Jen a jen se ochomýtal kolem nás, fakt 2m max. Pak zmizel... Nelžu, že jsme jej hledali více než 3 hodiny a pan pes nás po té době, kdy jsme byli úplně šílení, čekal u auta!!!

No a něco k dobrému - ještě déle - asi 4 hodiny jsem hledala svoji proslulou tetu (a ne jednou!). S ní už na houby chodit nebudu. Chodívaly jsme v podstatě do místa jejího bydliště. Věta:"Teď se na malou chvíli rozejdeme!" mi způsobuje orosení potem ještě teď! Teta prostě zmizela. Postupně, za asi dvě hodiny jsem zalarmovala její rodinu, takže pročesávání lesa v takové minirojnici. No a cca za ty 4 hodiny, kdy už jsme se chystali volat Policii, tak při návratu k ní do baráku milá teta spokojeně ležela na gauči, jedla křupky a sledovala "Soudkyni Barbaru"! Myslela jsem (a nejen já), že ji snad zabijeme. A takto se ztratila už mockrát, a já už na to nemám nervy. Takže pokud houbaření, tak mi bude chodit u nohy!

Tohle vypráví taťka o své babičce, že se jim vždycky zaběhla do lesa . No ale měli psa, zapomněla jsem rasu a ze zoufalství mu dali očuchat její šátek a řekli mu přiveď a pes aniž by to s ním někdo předtím trenoval, chytl stopu, zmizel v lese a za půl hodiny vlekl babičku za sukni domů .

19.1.2022 07:41

Se teda k něčemu přiznám - můj orientační smysl je prachbídný. Drahý choť vždycky prohlašuje, že až se mě bude chtít zbavit, pojedeme na houby, tam mě dvakrát zatočí na místě dokolečka a zdrhne. A má jistotu, že už se nikdy nevrátím.

Jako opravdu mívám problém, i když houbaříme léta ve stejných lesích. Zkrátka jak čumím dolů na zem, u toho jdu a pak zvednu zrak, netuším, kde přesně jsem. Většinou jsem chotěm potupně zkoušena "Ukaž, kterým směrem máme auto?" a většinou neprojdu.

Těch projížděk na herce, končících zahozenými otěžemi a slovy "Dovez mě domů, prosím" bylo... no... nepočítaně.

Takže z mé strany velké pochopení pro toulající se babičky!

19.1.2022 13:38

Se teda k něčemu přiznám - můj orientační smysl je prachbídný. Drahý choť vždycky prohlašuje, že až se mě bude chtít zbavit, pojedeme na houby, tam mě dvakrát zatočí na místě dokolečka a zdrhne. A má jistotu, že už se nikdy nevrátím.

Jako opravdu mívám problém, i když houbaříme léta ve stejných lesích. Zkrátka jak čumím dolů na zem, u toho jdu a pak zvednu zrak, netuším, kde přesně jsem. Většinou jsem chotěm potupně zkoušena "Ukaž, kterým směrem máme auto?" a většinou neprojdu.

Těch projížděk na herce, končících zahozenými otěžemi a slovy "Dovez mě domů, prosím" bylo... no... nepočítaně.

Takže z mé strany velké pochopení pro toulající se babičky!

Jo jo, já mám taky orientační smysl v záporných číslech. Loni jsem se ztratila v lese, kam chodím na houby už 30 let! (přesně, koukám dolů a říkám si - ještě se podívám támhle a támhle a najednou jsem v lese, který mi vůbec není povědomý). Vyšla jsem v úplně jiné vesnici. Naštěstí jsem potkala milou paní, která mi udala správný směr.

19.1.2022 13:58
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

tohle přece není ščučka, nebo jo?

edit - ehm, dobrý, už jsem to pochopila. Vstávala jsem v půl čtvrtý. mozek ještě nedorazíl.

Přidejte reakci

Přidat smajlík