Bostonský teriér

Prodám Bostonského teriéra - Chovná stanica Sherry´s garden, bude mať šteni...
36521 Kč
Dobrý den,
Jdu si snad poprvé v životě pro radu jelikož si nevime rady. Vždy jsme měli doma teriery a nyní máme stěně bostonaka jsou mu 3 měsíce.
Od chovatelky jsme ho brali v 63 dnech. Už od zacatku jsme věděli, ze to bude zavislak, ale poslední dobou, když se mu něco nelibi, když ho pošleme na místo a on nechce, chytneme ho napr. Za obojek a nenásilně ho tam odvedeme a on už se začne vztekat, vrcet a kousat. Když jsme se ho snažili chytit na kuzi na krku, začal byt agresivní. Je to ještě stěně, strach z nej nemáme, ale do budoucna až bude větší, je to hodně nežádoucí. Z trestu si nic nedělá, na místě nedokáže ani zůstat, když ho tam pošleme a to i přes to, ze normálně venku zvládá povel cekej. Stává se to pouze v situacích, kdy mu něco zakázeme.
Nechceme ho trestat silou, ale chceme předejít do budnoucna nějakému neštěstí.
Mate s tímto prosím zkušenost?
Uživatel s deaktivovaným účtem
na třech měsících ho násilím nutit zůstat na místě? Chytat za kůži? Vždyť je to prťavec...
To nemá s dominancí noc společného. Kde jste na takovou blbost byli?
Štěně je nejisté, vystrašené, nechápe, jak se má v takové situaci chovat a v jeho očích se k němu chováte naprosto zmateně a navíc agresivně.
Vždyť je to proboha mimino. Malé dítě taky chytnete za krk a potáhnete ho do postýlky? Nechápu, kde se v lidech ta agresivita ke štěňatům bere.
Štěně máte hezky motivovat, hlasem povzbuzovat, pomoci si pamlskem, navést ho k tomu, co má dělat, hezky mu to ukázat.
On jenom zrcadlí Vaše hrubé chování - jak Vy k němu, tak on ze zoufalství k Vám.
Najděte si jako první Františka Šustu a překopejte si vlastní myšlení pomoci jeho knih a videí. Nebo na stránkách www.koira.cz je plno videí, dá se přihlásit na webinář. Ideálně o doat dřív, než z chudáka vystresovaného štěněte uděláte totálního idi ota.
1) Nechytat za kůži na krku.
2) Natrénovat chytání za obojek - https://youtu.be/YiuWI3OKtyg. Do té doby používat vodítko, pamlsky…
3) Naučit ho povel “místo” - https://www.instagram.com/p/B-NM7mJHcFI/?igshid=YmMyMTA2M2Y=.
4) Nezakazovat, ale komunikovat srozumitelnou formou, co má pes dělat.
5) Netrestat, ale motivovat.
6) Nemít nereálná očekávání a makat.
On povel místo zvládá normálně, ale v tom jeho afektu ne.
Netahame ho za kuzi na místo, ale za obojek a psala jsem ze nenásilné, tzn. Pomalu a vždy za to dostane i pamlsek. Rozhodne se nechovame agresivne.
Ano ve 3 měsících chceme aby zůstal na místě, to dle mého není nic strašného, když se od 4 měsíce doporučuje chodit na cvičak. Nechci rozhodne zhazovat vaše rady, jsem rada za každou radu, ale přijde mi, ze to nejde ani po dobrém, ani po zlem. Nechci z nej vychovat agresivního psa a tak hledám cesty, jak udělat něco jinak, lépe.
Ter
napsal(a):
Netahame ho za kuzi na místo, ale za obojek a psala jsem ze nenásilné, tzn. Pomalu a vždy za to dostane i pamlsek. Rozhodne se nechovame agresivne.
Ano ve 3 měsících chceme aby zůstal na místě, to dle mého není nic strašného, když se od 4 měsíce doporučuje chodit na cvičak. Nechci rozhodne zhazovat vaše rady, jsem rada za každou radu, ale přijde mi, ze to nejde ani po dobrém, ani po zlem. Nechci z nej vychovat agresivního psa a tak hledám cesty, jak udělat něco jinak, lépe.
???? Když jsme se ho snažili chytit na kuzi na krku, začal byt agresivní. ????
tak jo nebo ne?
tříměsíční štěně to je jako kdybyste po dítěti ze školky chtěla napsat diktát a bez chyby. Asi bych řekla, že to nezvládne. Co myslíte?
Jednejte klidně, ale rozhodně. Vždycky se ujistěte, že štěně požadavkům může dostát - hladové štěně, nevyvenčené štěně, štěně uprostřed hry, rozdováděné štěně, přetažené štěně apod. nejspíš spolupracovat moc nebude.
A dál si uvědomte, že je to štěně. Na trošku vyšilování má nárok - sebelépe vychované dítě taky může popadnout amok. Učte hrou a nehroťte to. Pokud Vás výsledky stresují, štěně to pozná a začne stresovat taky. Trochu se uklidněte, začněte dělat něco, co Vás oba bude bavit, dejte štěněti možnost pocítit uspokojení a úspěch. Za týden (měsíc, tři měsíce...) se k tomu vraťte a ono to třeba půjde snáz. Než si kazit vztah, to si na to opravdu radši počkejte. Je zkrátka možné, že štěně nemůže dostát Vašim požadavkům po psychické a emocionální stránce, že potřebuje trošku dospět.
Cvičák ve čtyřech měsících, to jo, ale i tam si ta štěňata vesměs jen regulovaně hrají. Není to žádný dril. Takže opravdu není kam spěchat a proč nasazovat laťku zbytečně vysoko. Máte bostonka, asi neaspirujete na mistrovství světa v obedience.
Čímž chci říci - je dobře, že vychováváte a že ho nenecháte růst jako dříví v lese. Ale myslím, že se zbytečně stresujete jenom proto, že Vám něco nevychází podle nastudovaného a doporučeného plánu. Máte štěňátko, ne robota, něco holt vycházet nebude - a není to ničí vina, ani Vaše, ani štěněte, prostě ničí.
Zrzavci
napsal(a):
???? Když jsme se ho snažili chytit na kuzi na krku, začal byt agresivní. ????
tak jo nebo ne?
tříměsíční štěně to je jako kdybyste po dítěti ze školky chtěla napsat diktát a bez chyby. Asi bych řekla, že to nezvládne. Co myslíte?
Ano ale určitě ne při odvedeni na místo. Tam se má citit v bezpečí a proto ho tam nikdy a za žádných okolnosti nebudeme trestat ani tahat za kuzi.
“ když ho pošleme na místo a on nechce, chytneme ho napr. Za obojek a nenásilně ho tam odvedeme a on už se začne vztekat, vrcet a kousat.”
Ter
napsal(a):
Děkuji, někdy mam pocit ze po nem chceme hodně, je to mimco a nadevse ho milujeme, ale opravdu si nemůže ani v rámci hry na nás “dominantně vyjizdet”.
Aby to tady zase někdo špatně nepochopil, jeho vyjížděni v rámci hry neni to, co tady řeším.
Ten chudák malej ale po Vás "nevyjíždí dominantně". Vyjíždí po Vás proto, že se bojí a nerozumí Vám. Protože mu selhaly všechny konejšivé signály, protože je ignorujete a protože jeho poslední zoufalý pokus, jak se Vaší agresivitě bránit, je vystartovat. Vy ho k tomu vystrašenému chování nutíte. S jiným člověkem, který s ním bude jednat adekvátně jeho úrovni chápání, bude vycházet s radostí a bez problémů.
Ter
napsal(a):
Ano ale určitě ne při odvedeni na místo. Tam se má citit v bezpečí a proto ho tam nikdy a za žádných okolnosti nebudeme trestat ani tahat za kuzi.
“ když ho pošleme na místo a on nechce, chytneme ho napr. Za obojek a nenásilně ho tam odvedeme a on už se začne vztekat, vrcet a kousat.”
Protože povel místo (= jdi na místo a setrvej tam) neumí. Nemůže umět ve 3 měsících, v tomto věku to spolehlivě neumí asi žádné štěně. Zkoušejte to jako hru, ale ke spolehlivému povelu to je ještě kopec práce. Vy říkáte povel, štěně nerozumí nebo rozumí, ale nechce se mu = neumí povel. Což není chyba štěněte, prostě se to ještě nenaučil. Vy jste ho to nenaučili. Manipulace za obojek je evidentně pro štěně nepříjemná, pokud ho chcete nutně odvádět, tak bych mu nechala couračku (krátké hladké vodítko, které bude tahat za sebou) a odvedla ho na místo vodítkem.
No a nebo ho na místo přivolat "honem poběž Alíku, mám tady pro tebe dobrůtku, koukej, a třepe se tady hračka, tady to bude bezva místo na hraní!" ?
Ostatně místo slova "místo" můžete jako povel na místo zvolit slovo "ňaminááá". Pro psa totéž, pro vás edukativnější
Zrzavci
napsal(a):
Není dominantních štěňat, jsou jen nechápavý majitelé.
dominantních ne
ale vzpurných, vzteklých, impulsivních apod. pár po světě běhat bude.....
ale jinak jo
souhlas se vším výše
Ter
napsal(a):
Děkuji, někdy mam pocit ze po nem chceme hodně, je to mimco a nadevse ho milujeme, ale opravdu si nemůže ani v rámci hry na nás “dominantně vyjizdet”.
Aby to tady zase někdo špatně nepochopil, jeho vyjížděni v rámci hry neni to, co tady řeším.
Viz impact, krásně to shrnula. Štěně není dominantní, ale vyděšené.
Zrzavci
napsal(a):
Není dominantních štěňat, jsou jen nechápavý majitelé.
Zajímavé je, že blábol o dominanci se tady během snad dvou dnů zjevil po několikáté. Jeden tady zalehává 4 měsíční štěně, druhý tahá 3 měsíční za kůži, další mlátí štěně, protože "neposlechne a dělá naschvály"...
Nechápu to, vždyť to jsou malá důvěřivá psí mimina, nepopsané listy, co je člověk naučí, to umí, co je nenaučí, to neumí. Co to s těma lidma do ha*zlu je...
napsal(a):
Zajímavé je, že blábol o dominanci se tady během snad dvou dnů zjevil po několikáté. Jeden tady zalehává 4 měsíční štěně, druhý tahá 3 měsíční za kůži, další mlátí štěně, protože "neposlechne a dělá naschvály"...
Nechápu to, vždyť to jsou malá důvěřivá psí mimina, nepopsané listy, co je člověk naučí, to umí, co je nenaučí, to neumí. Co to s těma lidma do ha*zlu je...
Hej šak mory mě berou, když to tu čtu už po několikáté..
napsal(a):
Prosím vás a kdo tady napsal ze mi to děla naschvál? Nechcete trosku uklidnit své emoce? Já si přišla pro radu a nejsem zvědavá na hysterické výlevy.
napsal(a):
Viz impact, krásně to shrnula. Štěně není dominantní, ale vyděšené.
Dominance není blábol, ale je hloupé ji řešit na hravých naivních štěňátkách a ke všemu fyzickými tresty. Měli byste si zajistit aby vás pes neměl "někde" a i štěně by mělo vědět že má poslouchat, ale nároky by se měly přizpůsobit věku.
Je třeba si uvědomit že štěně je mimino které objevuje svět a nemůžete ho trestat za to že je roztěkané a neudrží pozornost. Věřte nebo ne, zaleháváním a bitím mu způsobíte traumata a v pozdějším věku to někde praskne. Je třeba zajistit harmonickou přirozenou autoritu, ne se snižovat k fyzickému násilí, to je jen na škodu
Ter
napsal(a):
Prosím vás a kdo tady napsal ze mi to děla naschvál? Nechcete trosku uklidnit své emoce? Já si přišla pro radu a nejsem zvědavá na hysterické výlevy.
Zbytečně se čílíte. Přečtěte si příspěvek od Mejvis ještě jednou. Bez emocí.
oxio
napsal(a):
Dominance není blábol, ale je hloupé ji řešit na hravých naivních štěňátkách a ke všemu fyzickými tresty. Měli byste si zajistit aby vás pes neměl "někde" a i štěně by mělo vědět že má poslouchat, ale nároky by se měly přizpůsobit věku.
Je třeba si uvědomit že štěně je mimino které objevuje svět a nemůžete ho trestat za to že je roztěkané a neudrží pozornost. Věřte nebo ne, zaleháváním a bitím mu způsobíte traumata a v pozdějším věku to někde praskne. Je třeba zajistit harmonickou přirozenou autoritu, ne se snižovat k fyzickému násilí, to je jen na škodu
Zaléhávání a bití je v jiných vláknech. Jen pro upřesnění.
Ter
napsal(a):
Při převedení situace na lidské mládě... Chcete po 3 letém děcku, aby umělo bezpečně přecházet přes silnici. Samozřejmě to 3 leté děti učíme, ale zároveň moc dobře víme, že to spolehlivě neumí. A nepomůže mu dát na zadek, tím se to líp nenaučí.
A doporučuji trénovat čtení a porozumění textu, Mejvis psala: Jeden tady zalehává 4 měsíční štěně, druhý tahá 3 měsíční za kůži, další mlátí štěně, protože "neposlechne a dělá naschvály". Vy jste ta druhá z té věty, chápeme? Pak jsou tam další dva příklady, které ale nejsou o vás, ale o jiných diskutujících z posledních dnů, kteří taky mají tak dominantní psí mimino, že se k němu chovají jak k masovému vrahovi. Najděte si ty diskuze, najdete tam stejné rady, jako jste dostala zde. Protože jiné rady neexistují.
napsal(a):
Zaléhávání a bití je v jiných vláknech. Jen pro upřesnění.
Já reagoval na Mejvis, ale máte pravdu.
K tématu, tím že je štěně v takovém drilu, zbytečně si vytvoří různé "komplexy", z takových psů jsou často nervní a podrážděný netýkavky. Důležité je netlačit na pilu, udělat si se štěnětem zdravý vztah a postupně učit povely, nikdy ale nelámat, postupně se to poddá. Hlavní je trpělivost, důslednost a empatie:)
Fatia
napsal(a):
Při převedení situace na lidské mládě... Chcete po 3 letém děcku, aby umělo bezpečně přecházet přes silnici. Samozřejmě to 3 leté děti učíme, ale zároveň moc dobře víme, že to spolehlivě neumí. A nepomůže mu dát na zadek, tím se to líp nenaučí.
A doporučuji trénovat čtení a porozumění textu, Mejvis psala: Jeden tady zalehává 4 měsíční štěně, druhý tahá 3 měsíční za kůži, další mlátí štěně, protože "neposlechne a dělá naschvály". Vy jste ta druhá z té věty, chápeme? Pak jsou tam další dva příklady, které ale nejsou o vás, ale o jiných diskutujících z posledních dnů, kteří taky mají tak dominantní psí mimino, že se k němu chovají jak k masovému vrahovi. Najděte si ty diskuze, najdete tam stejné rady, jako jste dostala zde. Protože jiné rady neexistují.
Už jsem tady četla x diskuzi a věřte, ze kdyby jsem tam našla něco co by zabíralo (a zkoušela jsem toho dost) tak tady určitě nepíšu.
P.S.: číst umím :)
Fatia
napsal(a):
Děkuji Jste vůči zadavatelce vstřícnější,nežli já.Asi bych neměla sil jí ještě vysvětlovat psaný text.
Ter
napsal(a):
Už jsem tady četla x diskuzi a věřte, ze kdyby jsem tam našla něco co by zabíralo (a zkoušela jsem toho dost) tak tady určitě nepíšu.
A jaký je tedy problém? Že neumí povel místo? To je na něj vážně moc, v 3 měsících by měl umět sedni, ale ani to ne tak spolehlivě, že by se dalo použít kdykoliv a kdekoliv s jistototu, že poslechne. Všehcny další povely jen trénujete, ještě je neumí. A když říkám trénujete, myslím formou hry. 3 měsíční mimino necvičí povely, ale učí se svět. Berte ho ven, ukazujte mu cyklisty, auta na silnici i jaké to je v autě jezdit, autobus, vřeštící děti na dětském hřišti, potok v lese. učte ho čistotnost, na jednoho šťěňáka je toho až dost, co se každý den učí. Vždyť ho doma máte pár týdnů, socializujte a nechtějte po něm zázraky.
Proč vlastně vznikla ta situace s místem, kdy ho bylo třeba odvádět? A vážně jste si myslela, že ten povel splní, půjde na místo a tam zůstane? V jaké situaci došlo k tomu vyklepání za kůži? Za co to bylo?
Fatia
napsal(a):
A jaký je tedy problém? Že neumí povel místo? To je na něj vážně moc, v 3 měsících by měl umět sedni, ale ani to ne tak spolehlivě, že by se dalo použít kdykoliv a kdekoliv s jistototu, že poslechne. Všehcny další povely jen trénujete, ještě je neumí. A když říkám trénujete, myslím formou hry. 3 měsíční mimino necvičí povely, ale učí se svět. Berte ho ven, ukazujte mu cyklisty, auta na silnici i jaké to je v autě jezdit, autobus, vřeštící děti na dětském hřišti, potok v lese. učte ho čistotnost, na jednoho šťěňáka je toho až dost, co se každý den učí. Vždyť ho doma máte pár týdnů, socializujte a nechtějte po něm zázraky.
Proč vlastně vznikla ta situace s místem, kdy ho bylo třeba odvádět? A vážně jste si myslela, že ten povel splní, půjde na místo a tam zůstane? V jaké situaci došlo k tomu vyklepání za kůži? Za co to bylo?
Nene, neresim tady ze neumi povel, řeším tady zvýšenou dominanci.
Nevím jak ho uklidnit, kdyz se rozbesni, vyjíždí po nás a není to u hry. Je to ze vzteku ze po něm něco chceme, například, aby neskakal na gauč, zacne se vztekat a tak ho pošleme na místo a to už po nás vrci a vzteka se a vyjíždí a tohle proste stěně dělat nesmí ať jsou mu 3 měsíce nebo 5 let.
Fatia
napsal(a):
Samozřejmě to všechno děláme, všechno zvládá, akorát je večer, když už je tma trosku posera, během dne vše zvládla, autem jezdí cca 3x týdne a zvládá to, proste si lehne a spi. Autobus také bez problému, vklidu si na povel sedne a sedí.
spousta malých štěňat se (hlavně večer) rozjede tak, že opravdu řádí a vztekají se... až se přetáhnou a je to jak u dětí. Řvou a neví proč, chtějí a neví co. Většinou pomůže štěně vzít a lehnout si s ním na místo. Pravda - utržím možná pár šrámů od jehliček, ale vzetkloun se dá uhladit a uklidnit... a nakonec spí jak špalek. A vzbudí se roztomilé klidné veselé štěnítko, a ne kousající obluda.
Na pěti letech to dělat nebude. Na třech měsících asi jo
Proč musí mít každej psa, proč? 🤦
napsal(a):
spousta malých štěňat se (hlavně večer) rozjede tak, že opravdu řádí a vztekají se... až se přetáhnou a je to jak u dětí. Řvou a neví proč, chtějí a neví co. Většinou pomůže štěně vzít a lehnout si s ním na místo. Pravda - utržím možná pár šrámů od jehliček, ale vzetkloun se dá uhladit a uklidnit... a nakonec spí jak špalek. A vzbudí se roztomilé klidné veselé štěnítko, a ne kousající obluda.
Na pěti letech to dělat nebude. Na třech měsících asi jo
Ještě doplním předchozí otazku..
Udělám to v situaci kdy jsme mu zakázali gauč a odstrcili ho, vyjel po nás dost nastvane a to jsem to nevydržela a chytla ho za kuzi a rozjancil se ještě víc..
Ter
napsal(a):
Udělám to v situaci kdy jsme mu zakázali gauč a odstrcili ho, vyjel po nás dost nastvane a to jsem to nevydržela a chytla ho za kuzi a rozjancil se ještě víc..
Tak ten Vás má na háku, naštěstí je ještě dost času to napravit. Myslím že Vám ani moc nedůvěřuje, špatná výchova, špatná, rozepisovat se nebudu.
Ter
napsal(a):
Zajímalo by mě, jak dlouho by podle vás mělo 3 měsíční štěndo umět zůstat na místě.
Pokud pár vteřin v rámci hry-výchovy, tak OK, ale jinak ...
Vypadá to prostě, ale jedná se o dost náročný cvik.
Moje fena ruského teriéra měla velký problém s odložením obecně. Ačkoli má několik zkoušek a je opravdu perfektně vycvičená a vychovaná, tak jsme týdny trénovali jen to, aby byla schopná v klidu sedět. Prodlužovali jsme po vteřinách.
Pokud nezvládlala, poštěkávala a mlátila mě tlapou.
Problém je, že si lidé myslí, že rozumět povelu a ovládat ho, je to samé.
Většinou je ale rozdíl týdny i měsíce soustavné práce.
Jak píše Impact, Vaše štěně je nejisté, není schopno plnit Vaše požadavky.
Pokud vám pes nerozumí nebo po něm vyžadujete víc, než je schopen zvládnout, může reagovat různě:
Bránit se, utíkat, ztuhnout, rezignovat, lehnout si a dělat mrtvého, atp.
Vy jste jeho všechno, snažte se ho pochopit a porozumět mu. Přemýšlejte co dělat jinak nebo se poraďte s někým, kdo vás uvidí naživo.
To že 3 měsíční prcek vrčí v 99,9% nemá co dělat s dominancí. Jen už prostě vyčerpalo všechny možnosti.
A nesrovnávejte s předchozími psy, každý je originál.
Ter
napsal(a):
Nevím jak ho uklidnit, kdyz se rozbesni, vyjíždí po nás a není to u hry. Je to ze vzteku ze po něm něco chceme, například, aby neskakal na gauč, zacne se vztekat a tak ho pošleme na místo a to už po nás vrci a vzteka se a vyjíždí a tohle proste stěně dělat nesmí ať jsou mu 3 měsíce nebo 5 let.
Ale on není dominantní, vážně ne. Jak ho uklidnit, když se rozběsní. Neorzumím, je to štěně a ty prostě řádí. Musíte se naučit (vy, ne ten pes) hru ukončit včas, aby se nepřetočil moc. A unavit ho, aby nebyl nevybouřené štěně. Zároveň se musíte smířit s tím, že štěně kouše. Ještě před měsícem kousal do sourozenců a teď má vás, tak kouše do vás. Bolí to, ostré štěněčí jehličky jsou opravdu jehličky. Ale kousací hry jsou pro štěně přirozené, nejde mu to zakázat. Když bude kousat moc, můžete ho převézt na plyšáka, hračku, zklidnit ho kousacím pamlskem, zkusit ignoraci... A stejně budete poškrábani od jeho zoubků, jak kdyby se vás pokusila sežrat smečka koček. Poškrábané i pokousané ruce, nohy (nosy, uši...) k štěněcímu věku patří.
K tomu gauči... On ještě nemá naučeno, že na gauč nesmí (jestli tam nesmí, jestli tam někdy smí a někdy nesmí, tak to je přece jasné, že když člověk zrovna rozhodl, že nesmí, on to vůbec nechápe). A taky nemá naučen povel místo. Takže je zbytečné se divit, že zkouší vyskočit na gauč a ještě zbytečnější je v tu chvíli použít povel, který již dopředu víte, že nesplní. Můžete pořídit zábranu do dveří a večer ho (mile, s láskou, ne za trest) nechat ležet v chodbě na pelíšku, s plyšákem a nějakou dobrotou. Obecně je daleko snažší psu vysvětlit, co dělat má než co dělat nemá. Takže neskákej na gauč je pro štěně dost abstraktní, ale koukej, panička má pískací balonek, kutululu jůůůůů utíkej pro něj!
a proč ho vyhazujete ze smečky - tedy nepustíte ho k sobě?? Předpokládám, že chtěl na gauč za vámi. Tak si sednu na zem, když nechci, aby gauč byl psí... Štěně potřebuje kontakt. Ne být doma na místě, pokud k tomu není extra důvod. Pokud je štěně přetočené, vzteklé, nevnímá... nemůžu cvičit žádný povel, protože ho stejně nesplní. Jen si kazím vztah a kazím si i to, co by v klidu zvládnul.
Fatia
napsal(a):
Ale on není dominantní, vážně ne. Jak ho uklidnit, když se rozběsní. Neorzumím, je to štěně a ty prostě řádí. Musíte se naučit (vy, ne ten pes) hru ukončit včas, aby se nepřetočil moc. A unavit ho, aby nebyl nevybouřené štěně. Zároveň se musíte smířit s tím, že štěně kouše. Ještě před měsícem kousal do sourozenců a teď má vás, tak kouše do vás. Bolí to, ostré štěněčí jehličky jsou opravdu jehličky. Ale kousací hry jsou pro štěně přirozené, nejde mu to zakázat. Když bude kousat moc, můžete ho převézt na plyšáka, hračku, zklidnit ho kousacím pamlskem, zkusit ignoraci... A stejně budete poškrábani od jeho zoubků, jak kdyby se vás pokusila sežrat smečka koček. Poškrábané i pokousané ruce, nohy (nosy, uši...) k štěněcímu věku patří.
K tomu gauči... On ještě nemá naučeno, že na gauč nesmí (jestli tam nesmí, jestli tam někdy smí a někdy nesmí, tak to je přece jasné, že když člověk zrovna rozhodl, že nesmí, on to vůbec nechápe). A taky nemá naučen povel místo. Takže je zbytečné se divit, že zkouší vyskočit na gauč a ještě zbytečnější je v tu chvíli použít povel, který již dopředu víte, že nesplní. Můžete pořídit zábranu do dveří a večer ho (mile, s láskou, ne za trest) nechat ležet v chodbě na pelíšku, s plyšákem a nějakou dobrotou. Obecně je daleko snažší psu vysvětlit, co dělat má než co dělat nemá. Takže neskákej na gauč je pro štěně dost abstraktní, ale koukej, panička má pískací balonek, kutululu jůůůůů utíkej pro něj!
Já opravdu děkuji, ze se tak rozepisujete, ale neopravňuje neresime ze neposlech. My řešíme to, ze ma úplně na háku nějaké napomenutí a ze si vůbec nic nedělá ani z okriknuti. Jak vychovat psa, který nás nerespektuje. P
Ter
napsal(a):
Já opravdu děkuji, ze se tak rozepisujete, ale neopravňuje neresime ze neposlech. My řešíme to, ze ma úplně na háku nějaké napomenutí a ze si vůbec nic nedělá ani z okriknuti. Jak vychovat psa, který nás nerespektuje. P
Prozradím Vám tajemství… On (zatím?) neumí česky. 🙄
napsal(a):
a proč ho vyhazujete ze smečky - tedy nepustíte ho k sobě?? Předpokládám, že chtěl na gauč za vámi. Tak si sednu na zem, když nechci, aby gauč byl psí... Štěně potřebuje kontakt. Ne být doma na místě, pokud k tomu není extra důvod. Pokud je štěně přetočené, vzteklé, nevnímá... nemůžu cvičit žádný povel, protože ho stejně nesplní. Jen si kazím vztah a kazím si i to, co by v klidu zvládnul.
Na zemi ho klidně necháme, s tím problém nemáme. Ale přeci nemůže vyjet když dostane zákaz něco dělat. Nějak ho potrestat musíme, ale jak, ubližovat mu nechci. Bohužel nic z toho co jsme zkusili nerespektoval a byl ještě napruzenejsi.
Ter
napsal(a):
Nechápu, proč okřikujete 3 měsíční štěně a za co. Jako klidně jděte touhle cestou, jen vám tu všichni píšeme, že k cíli nevede. Není to tak, že je to cesta delší, ale tahle k cíli spokojený pes a spokojený člověk prostě nevede.
Takže ještě jednou. Štěně chce vyskočit na gauč a já jako člověk nechci, aby na gauč chodil, gauč je pro lidi, ne pro psa. Jak psala Xerxová, sednu si s ním na zem, budu ho drbat na bříšku a čuchat, jaké mám krásné voňavé šťěňátko, uhladím ho k spánku a pak si sednu na gauč.
Nebo: pes chce na gauč, na šťěnítko, tady na pelíšku máš kostičku, tak si ji chvíli kousej, panička bude koukat na telku.
Nebo: pes chce na gauč, ale já nechci, vezmu hadr a sedíc na gauči si budu se psem hrát, budeme se tahat o hadr.
nebo: Štěně chce na gauč, já do něj strrčím se slovy, nech toho, nesmíš, nesmíš skákat na gazč, no taaaak, dolů, nesmíš na gauč, mazej na zem!. Pes nerozumí ani slovu, źkusí, jestli to celé není nějaká zvláštní hra, ale není, proud slov, co nezná, pokračuje, emoce v hlase se stupňují, pes neví, nechápe, ale bojí se, tak zvolí útok, ten bubáky zažene.
Ter
napsal(a):
Tak když jste tady celou dobu komentovala tak bych byla vděčná za radu, jak postupovat aby nás na háku neměl :)
Nechci kritizovat, zdá se mi ale, jako byste na štěně neměla moc času, ten přístup který popisujete je chování chladného člověka který zvířeti nerozumí.
Se štěnětem je potřeba navázat úzký důvěrný vztah, pak až bude větší, vše půjde samo. Když nechcete aby šlo na gauč, budiž, ale měla byste toho docílit jinak než pouhým odstrčením, to nikdy nebude respektovat, musí cítit emoce.
Pohrozte mu a sundejte ho dolů. Když to udělá znovu, řekněte mu třeba nesmiš, dolů a znovu ho sundejte a dokola, musíte vidět že Vám rozumí. Nahradíte tím výhružné zavrčení a tomu bude rozumět lépe;) Pokud po Vás půjde, zastavte a dejte mu svým postojem najevo že tohle dělat nesmí a počkejte až si sedne nebo lehne na záda. Pak Vás bude respektovat. Tyto výhružky a jemný ale důsledný psychologický nátlak ale musíte mnohonásobně nahrazovat láskyplným kontaktem a trpělivé pozornosti kterou štěně vyžaduje.
Neučte ho nic na sílu, nemá na to věk.
Ter
napsal(a):
Na zemi ho klidně necháme, s tím problém nemáme. Ale přeci nemůže vyjet když dostane zákaz něco dělat. Nějak ho potrestat musíme, ale jak, ubližovat mu nechci. Bohužel nic z toho co jsme zkusili nerespektoval a byl ještě napruzenejsi.
Ale to je právě ono, pes neumí česky, vašemu zákazu on vůbec nerozumí, nechápe, co po něm chcete, jen se bojí! 3 měsíční štěně máte akorát chválit, ne mu zakazovat a trestat. Chválit, protože mu vždycky ukážete, co dělat má a společně s ním to taky uděláte, aby bylo za co chválit. On prostě nechápe, nemá naučeno, že něco nesmí, takže ho trestáte za to, co jste ho nenaučili, co neumí. Trestáte 3 leté dítě za to, že se nerozhlédlo na přechodu. Učíte ho to, pokaždé mu to připomínáte, ale víte, že to ještě neumí, nelze ho za to potrestat!
Ter
napsal(a):
Proč někteří musi všechno komentovat, i když vlastně nemají co říct? ☺️
Ale mají, slečno, mají. Rozumíte psům jak koza petrželi, ale musíte ho mít. Když tomu nerozumíte, dejte ho někomu jinému. Rady jste tu dostala, ale stejně si vedete svou. Tak se neptejte a neodpovidejte, jak jednoduché.
oxio
napsal(a):
Nechci kritizovat, zdá se mi ale, jako byste na štěně neměla moc času, ten přístup který popisujete je chování chladného člověka který zvířeti nerozumí.
Se štěnětem je potřeba navázat úzký důvěrný vztah, pak až bude větší, vše půjde samo. Když nechcete aby šlo na gauč, budiž, ale měla byste toho docílit jinak než pouhým odstrčením, to nikdy nebude respektovat, musí cítit emoce.
Pohrozte mu a sundejte ho dolů. Když to udělá znovu, řekněte mu třeba nesmiš, dolů a znovu ho sundejte a dokola, musíte vidět že Vám rozumí. Nahradíte tím výhružné zavrčení a tomu bude rozumět lépe;) Pokud po Vás půjde, zastavte a dejte mu svým postojem najevo že tohle dělat nesmí a počkejte až si sedne nebo lehne na záda. Pak Vás bude respektovat. Tyto výhružky a jemný ale důsledný psychologický nátlak ale musíte mnohonásobně nahrazovat láskyplným kontaktem a trpělivé pozornosti kterou štěně vyžaduje.
Tohle je pěkný nesmysl. Pohrozte mu? 3 měsíčnímu štěněti chcete hrozit?
napsal(a):
Ale mají, slečno, mají. Rozumíte psům jak koza petrželi, ale musíte ho mít. Když tomu nerozumíte, dejte ho někomu jinému. Rady jste tu dostala, ale stejně si vedete svou. Tak se neptejte a neodpovidejte, jak jednoduché.
mluviti stříbro, mlceti zlato. Ve vašem případě to sedi jak dupa na hrnec
"Nene, neresim tady ze neumi povel, řeším tady zvýšenou dominanci."
není dominantní, tedy tento problém odpadá
"Nevím jak ho uklidnit, kdyz se rozbesni, vyjíždí po nás a není to u hry. Je to ze vzteku ze po něm něco chceme, například, aby neskakal na gauč, zacne se vztekat a tak ho pošleme na místo a to už po nás vrci a vzteka se a vyjíždí a tohle proste stěně dělat nesmí ať jsou mu 3 měsíce nebo 5 let."
neexistuje "dělat nesmí"!
je to jeho autentická reakce a člověk se musí ptát, proč a co dělám blbě
protože tuto reakci vytváří člověk
"Už jsem tady četla x diskuzi a věřte, ze kdyby jsem tam našla něco co by zabíralo (a zkoušela jsem toho dost) tak tady určitě nepíšu."
tak četla blbě, protože tady se najde spousta témat, kde se to řeší a inteligentně
a zcela jistě NE taháním za obojek (což je základní chyba), NE chytáním za kůži, NE zákazy.....to je přesně chování, ktré hezky naučí psa agresi, donutí ho bránit se tomu lidskému šílenci
"My řešíme to, ze ma úplně na háku nějaké napomenutí a ze si vůbec nic nedělá ani z okriknuti"
on to nemá na háku, on z toho má strach a brání se
"Na zemi ho klidně necháme, s tím problém nemáme. Ale přeci nemůže vyjet když dostane zákaz něco dělat. Nějak ho potrestat musíme, ale jak, ubližovat mu nechci. Bohužel nic z toho co jsme zkusili nerespektoval a byl ještě napruzenejsi."
tohle je absolutní škoda komentovat......
ne, trestat nemusíte a jo, ubližujete
"Jezisi Kriste, to je zase rada. Chápete, ze nechceme aby nastala situace, kdy nás opravdu kousne, třeba až bude větší????!"
ne?
ale vždyť pro to děláte ale úplně všechno....pro to kousnutí
možná by to chtělo začít štěně učit, co má dělat
ne ho shazovat, ale naučit "dolů"
atd.atd.
popsáno k tomu je výše víc než dost, podrobně, detailně a správně
ve štěněti problém není, tady je problém v člověku
Ter
napsal(a):
Dobrý den,
Jdu si snad poprvé v životě pro radu jelikož si nevime rady. Vždy jsme měli doma teriery a nyní máme stěně bostonaka jsou mu 3 měsíce.
Od chovatelky jsme ho brali v 63 dnech. Už od zacatku jsme věděli, ze to bude zavislak, ale poslední dobou, když se mu něco nelibi, když ho pošleme na místo a on nechce, chytneme ho napr. Za obojek a nenásilně ho tam odvedeme a on už se začne vztekat, vrcet a kousat. Když jsme se ho snažili chytit na kuzi na krku, začal byt agresivní. Je to ještě stěně, strach z nej nemáme, ale do budoucna až bude větší, je to hodně nežádoucí. Z trestu si nic nedělá, na místě nedokáže ani zůstat, když ho tam pošleme a to i přes to, ze normálně venku zvládá povel cekej. Stává se to pouze v situacích, kdy mu něco zakázeme.
Nechceme ho trestat silou, ale chceme předejít do budnoucna nějakému neštěstí.
Mate s tímto prosím zkušenost?
Tak nevím, jestli jsem v diskuzi něco nepřehlédla...možná, co napíšu, tak už zaznělo.
když se mu něco nelibi, když ho pošleme na místo a on nechce, chytneme ho napr. Za obojek a nenásilně ho tam odvedeme a on už se začne vztekat, vrcet a kousat.
MÍSTO je povel jako každý jiný a štěně se ho musí naučit. Naučený povel znamená, že ho pes provede. Když to ještě neumí, tak neprovede a nebo neprovede vždy. U tříměsíčního štěněte?? No to fakt nebude fungovat jako vycvičený a vychovaný dospělý pes.
Jen se teda zeptám, když jste zkoušeli všechno, tak třeba i že štěně netahám za obojek, ale buď mám couračku a nebo změním tón a nebudu říkat "NERO, NA MÍSTO!! ", ale řeknu úplně klidně...vždyť je to psí mimčo...nadšeným tónem "Neroušku, honém na místečko" a klidně tam štěndo doprovodím a rukou plácám na pelíšek, že tady je to místečko a pochvala a odměna. Nechci říkat, že takhle je to nejlepší způsob, ale spíš to uvádím jako příklad, že se to dá dělat jinak.
A pokud odvádíte štěně za obojek, když nechce, tak je to násilně, protože ho k tomu nutíte, i když z vašeho pohledu to možná tak nevypadá.
Když jsme se ho snažili chytit na kuzi na krku, začal byt agresivní.
Ne, agresivní jste byli vy.....
Prostě myslím, že byste se měli spíš zamyslet nad situacemi z pohledu štěněte.
Z trestu si nic nedělá, na místě nedokáže ani zůstat, když ho tam pošleme a to i přes to, ze normálně venku zvládá povel cekej.
Jste si jistí, že štěně ví za co ten trest je, že ví, že je za něco trestáno a nebo to bere tak, že to je bezdůvodná agrese....a teď si nemusíte představovat jen nějaké bití, ale i třeba to chytání za kůži na krku, vynadání....
Možná povel čekej zvládá, ale povel MÍSTO evidentně ještě nee. Vždyť je to malé psí mimi a co si budem, pro živé štěňátko je jeden z nejtěžších "povelů" na provedení, aby někde byl v klidu a zůstal tam, i když s ním šijí všichni čerti.
https://www.emimino.cz/diskuse/samota-psa-461038/. chcete po něm aby se choval jako dospělý pes a přitom je to malé štěně a bostonem je prostě akční pes
Ter
napsal(a):
Vy jste opravdu natvrdlá a to se ještě hodně držím, jen kvůli ifauně.
Haloooooooooooooo!!!
On se rozčiluje, protože Vám
N E R O Z U M Í !!!
N E C H Á P E, co po něm chcete.
N E V Í, co znamenají Vaše tresty, kárání, okřikování a Vaše agresivita.
Absolutně souhlasím se Sarah. Nechápu, proč může mít psa každej, kdo má do zadele díru.
Jdu pryč. Na tak natvrdlýho a zatvrzelýho majitele vážně nemám nervy.
Ale chudáka štěněte je mi upřímně líto. Jestli tady bude muset prožít celej život, tak tím víc..
napsal(a):
"Nene, neresim tady ze neumi povel, řeším tady zvýšenou dominanci."
není dominantní, tedy tento problém odpadá
"Nevím jak ho uklidnit, kdyz se rozbesni, vyjíždí po nás a není to u hry. Je to ze vzteku ze po něm něco chceme, například, aby neskakal na gauč, zacne se vztekat a tak ho pošleme na místo a to už po nás vrci a vzteka se a vyjíždí a tohle proste stěně dělat nesmí ať jsou mu 3 měsíce nebo 5 let."
neexistuje "dělat nesmí"!
je to jeho autentická reakce a člověk se musí ptát, proč a co dělám blbě
protože tuto reakci vytváří člověk
"Už jsem tady četla x diskuzi a věřte, ze kdyby jsem tam našla něco co by zabíralo (a zkoušela jsem toho dost) tak tady určitě nepíšu."
tak četla blbě, protože tady se najde spousta témat, kde se to řeší a inteligentně
a zcela jistě NE taháním za obojek (což je základní chyba), NE chytáním za kůži, NE zákazy.....to je přesně chování, ktré hezky naučí psa agresi, donutí ho bránit se tomu lidskému šílenci
"My řešíme to, ze ma úplně na háku nějaké napomenutí a ze si vůbec nic nedělá ani z okriknuti"
on to nemá na háku, on z toho má strach a brání se
"Na zemi ho klidně necháme, s tím problém nemáme. Ale přeci nemůže vyjet když dostane zákaz něco dělat. Nějak ho potrestat musíme, ale jak, ubližovat mu nechci. Bohužel nic z toho co jsme zkusili nerespektoval a byl ještě napruzenejsi."
tohle je absolutní škoda komentovat......
ne, trestat nemusíte a jo, ubližujete
"Jezisi Kriste, to je zase rada. Chápete, ze nechceme aby nastala situace, kdy nás opravdu kousne, třeba až bude větší????!"
ne?
ale vždyť pro to děláte ale úplně všechno....pro to kousnutí
možná by to chtělo začít štěně učit, co má dělat
ne ho shazovat, ale naučit "dolů"
atd.atd.
popsáno k tomu je výše víc než dost, podrobně, detailně a správně
ve štěněti problém není, tady je problém v člověku
Samozřejmě i dolu ho ucime, nejsme úplní joudové. Říkám není to nás první terier, pejsci, které jsme měli složili i zkoušky poslušnosti a byli to velice vyrovnání psi.
oxio
napsal(a):
No tak vy dva jste se tady sešli. Ze psa společně uděláte tuplovanýho mag ora.
Fatia
napsal(a):
Tohle je pěkný nesmysl. Pohrozte mu? 3 měsíčnímu štěněti chcete hrozit?
Ano je to věk socializace, povelem mu dáte najevo že toto se nedělá. Je to zcela přirozené a štěně to pochopí. Může to vypadat tak že si s ním přestanete hrát, jemně ho "okřiknete" povelem že toto nesmí a počkáte až si to srovná. Pak ho třeba pohladíte pochválíte a jdete se s ním věnovat něčemu jinému. Po dvou třech zopakováních stačí jen uprostřed hry vyslovit povel a štěně přestane kousat.
Docela by mě zajímalo, co poradil chovatel. 😂
impact
napsal(a):
No tak vy dva jste se tady sešli. Ze psa společně uděláte tuplovanýho mag ora.
Špatně se to vysvětluje, snažím se pomoci. Moji psi mi důvěřují, můžu jim sahat do misky, brát kořist z tlamy, sahat na zraněnou nohu a všechny tyto samozřejmé věci ... a psi ví, že to dělám pro jejich dobro nebo že jim nic nehrozí. Máme příjemný láskyplný vztah a dosáhl jsem toho tak, že se jim věnuji, snažím se jim porozumnět a dávám najevo když se mi něco nelíbí, nebo po nich něco chci. Na oplátku jim dávám pocit bezpečí a jistoty. Myslím že je to pro obě strany velmi příjemné a pohodové soužití. Toho dosáhnete důsledností a pozorností.
oxio
napsal(a):
Ano je to věk socializace, povelem mu dáte najevo že toto se nedělá. Je to zcela přirozené a štěně to pochopí. Může to vypadat tak že si s ním přestanete hrát, jemně ho "okřiknete" povelem že toto nesmí a počkáte až si to srovná. Pak ho třeba pohladíte pochválíte a jdete se s ním věnovat něčemu jinému. Po dvou třech zopakováních stačí jen uprostřed hry vyslovit povel a štěně přestane kousat.
no - když je hodně přetočené a rozjeté, tak moc povelů nevnímá... Kupodivu z hryzacích výstupů většina štěňat vyroste i bez přehnané korekce.
Můj čtyřicetikilový pětiměsíční bostonek (nekecám - Američani doze plášťové říkají boston) právě ve vedlejší místnosti řádí a bojuje s oblíbeným medvědem. Kdybych ho teď poslala na místo, nebudu mít úspěch. Ani to nezkouším - naopak, půjdu se zapojit - jen přenesu boj na zahradu - tam naděláme míň škody a máme víc prostoru
napsal(a):
no - když je hodně přetočené a rozjeté, tak moc povelů nevnímá... Kupodivu z hryzacích výstupů většina štěňat vyroste i bez přehnané korekce.
Můj čtyřicetikilový pětiměsíční bostonek (nekecám - Američani doze plášťové říkají boston) právě ve vedlejší místnosti řádí a bojuje s oblíbeným medvědem. Kdybych ho teď poslala na místo, nebudu mít úspěch. Ani to nezkouším - naopak, půjdu se zapojit - jen přenesu boj na zahradu - tam naděláme míň škody a máme víc prostoru
Ano, neříkám že štěně nenecháte vydovádět, také tomu nechávám volný průběh a štěně nešikanuji. Pokud bych ale například chtěl aby nekousalo v zápalu příliš silně, dá se mu to vysvětlit-naznačit a bude si dávat větší pozor.
"Přestane kousat" myslím když přetahování přejde v agresivní trhání.
A ano, zdá se mi, že paní Ter chce po štěněti příliš, já bych ho na gauči nechal:) nebo si sedl za ním na zem jak tu někdo psal.
impact
napsal(a):
Vy jste opravdu natvrdlá a to se ještě hodně držím, jen kvůli ifauně.
Haloooooooooooooo!!!
On se rozčiluje, protože Vám
N E R O Z U M Í !!!
N E C H Á P E, co po něm chcete.
N E V Í, co znamenají Vaše tresty, kárání, okřikování a Vaše agresivita.
Absolutně souhlasím se Sarah. Nechápu, proč může mít psa každej, kdo má do zadele díru.
Jdu pryč. Na tak natvrdlýho a zatvrzelýho majitele vážně nemám nervy.
Ale chudáka štěněte je mi upřímně líto. Jestli tady bude muset prožít celej život, tak tím víc..
S tímto zcela souhlasím.
Pár základních pravidel se ale štěně naučí - pokud kousne, nebo leze na "zakázané místo" spíš okřiknutím než odstrčením. Okřiknutím rozumím povel který pak budu vždy používat když pes dělá něco co nemá (žere mršinu, napadá kočku, trhá za rukáv) Pokud vidím, že na to zatím nemá kapacitu, nechci to po něm.
Posílat štěně "na místo" a nechávat ho mimo Vás, když třeba koukáte na televizi je pro mě už jakási forma týrání, šikana.
Štěňata koušou, vztekají se, loužičkují, trhají věci na cucky, okusují nábytek, lezou kam nemají, skáčou z čeho nemají, neumějí povely, nerozumí ČESKY, jsou svéhlavá, trucovitá a v případě zahrady se k tomu přidává ještě zahradničení. No prostě děs a běs.
Samozřejmě ne všechna jsou stejná a rozhodně nemusí to být kombinace všech výše popsaných vlastností...některá jsou i hodňoučká, některé je zase malé satáně.
A na nás lidech, páníčcích je, abychom i ty ďáblíky vychovávali s laskavou důsledností (teda já jsem s důsledností na štýru , ale vím, že funguje) a nebetyčnou trpělivostí a s láskou dělali malému štěníkovi tátu-mámu.
A to i těm, která jsou poděsové největší......
Takže žádný bacání, křik, tahání za kůži...zatnout zuby, štěně utahat a pak si k němu klidně sednout na zem, šupnout mu nějakou kostičku, pokud to lze, tak uhladit a pak můžu čučet na televizi. A když vím, že chci k televizi zasednout v osm večer, protože dávají můj oblíbený seriál, tak denní režim štěněte bude směřovat k tomu, abych v 19:45 měla štěně nakrmené, unavené a už teda jen vyčůrat, pomodlit a spát.....
Popř si pořídíme internetovou televizi, počkám až to štěndo zalomí a holt se na tu detektivku, co běžela v osm večer juknu až v deset.
Ter
napsal(a):
Ten je boží! Dáte mi ho?
No jeeeeeeeje, vy tady ze mě děláte tyrana, ze si se psem nesednu na zem 🤣🤣🤣 ach boze, to vite ze si sním i sednu, sedíme na zemi skoro pořad ,ale v dospělosti nechceme aby nám pes skákal po gauci a po stole, jestli To nevadí vám tak prosím, ale pro mě to rozhodne není forma týrání 😂😂😂😂
Ter
napsal(a):
No jeeeeeeeje, vy tady ze mě děláte tyrana, ze si se psem nesednu na zem 🤣🤣🤣 ach boze, to vite ze si sním i sednu, sedíme na zemi skoro pořad ,ale v dospělosti nechceme aby nám pes skákal po gauci a po stole, jestli To nevadí vám tak prosím, ale pro mě to rozhodne není forma týrání 😂😂😂😂
Prosimvás, esi je Vám zatěžko chovat se uctivě a používat diakritiku a interpunkci,
což je zajímavé, když na smajlíky máte prostoru až až, tak si jděte diskutovat jinam. Dlouho se tu nevidělo tolik ochotných lidí a podrobných rad.
Čau
napsal(a):
Prosimvás, esi je Vám zatěžko chovat se uctivě a používat diakritiku a interpunkci,
což je zajímavé, když na smajlíky máte prostoru až až, tak si jděte diskutovat jinam. Dlouho se tu nevidělo tolik ochotných lidí a podrobných rad.
Čau
No tak zrovna za diakritiku jsem dostala bídu naposledy na základní škole :)
Po 5 a naposledy pisu, ze jsem rada za všechny rady. Háčky a čárky si budu psát až když budu psát dopis prezidentovi a ne na ifaune, kde to opravdu není třeba. A ze to píšete zrovna vy, která má v textu „esi”.
"No jeeeeeeeje, vy tady ze mě děláte tyrana, ze si se psem nesednu na zem"
to nebude ono........
"Dlouho se tu nevidělo tolik ochotných lidí a podrobných rad."
jo
snad není téma, kde by se ty rady sešly tak kompletní a podrobné, ženám
jen není jisté, zda zde mají nějaký smysl..........
oxio
napsal(a):
Špatně se to vysvětluje, snažím se pomoci. Moji psi mi důvěřují, můžu jim sahat do misky, brát kořist z tlamy, sahat na zraněnou nohu a všechny tyto samozřejmé věci ... a psi ví, že to dělám pro jejich dobro nebo že jim nic nehrozí. Máme příjemný láskyplný vztah a dosáhl jsem toho tak, že se jim věnuji, snažím se jim porozumnět a dávám najevo když se mi něco nelíbí, nebo po nich něco chci. Na oplátku jim dávám pocit bezpečí a jistoty. Myslím že je to pro obě strany velmi příjemné a pohodové soužití. Toho dosáhnete důsledností a pozorností.
No to je sice hrozně krásné, ale bez osobních zkušeností se psy, které lidi zmrvili právě tím otřesným přístupem, takové rady prosím neposílejte dál. Protože přesně takto se vyrábí agresivní psi, kteří pak padají na hlavu lidem v útulcích.
Ter
napsal(a):
Já to řeknu asi takhle....pokud na mě štěně doráží a chce na gauč a já ho tam nechci a čím víc ho nechci a odstrkuju a okřikuju, tak tím víc je prcek vzteklej, tím víc doráží...poslat na místo, tak to je sci-fi a nějaký moje "fuj, nesmíš, mazej dolu" je spíš signál k tomu, že bude dorážet ještě víc.
Takže jestli vám podobný postup funguje, tak holt máte jiný druh štěněte, než štěňata, která jsem měla já. Ale vzhledem k vašim příspěvkům si prostě myslím, že to asi moc nefunguje a že budete prostě muset zvolit jinou taktiku.
Já už vidím samu sebe...kynologického lenocha...jak bych byla usalašená se štěnětem na zemi do té doby, než by s ním začala být tzv. řeč. Nebo bych mu to místečko dala ke gauči a rukou ho hladila....teda žádnou z mých holek nee, protože bych byla asi pěkně pokousaná (teď myslím jejich štěněcí věk)
Nedávno se to tady v nějaké diskuzi i probíralo, že někteří z nás mají...měli doma takové ďáblíky, že když štěně konečně usnulo, tak si sedli tiše jako pěny ke kafíčku a pomalu ani nedutali, aby si alespoň trochu od toho raubíře odpočinuli. Že zrovna potřebuju na WC?? No dokud to půjde, tak to vydržím, protože bych vzbudila štěně a to "peklo" by začalo nanovo.
Možná si teď řeknete, že jsme pěkný měkoty, ale ubezpečuju vás, že nikdo z nás.."měkot" ...neměl obavu, že ho ten jeho vzteklej, """agresivní""" štěněcí """zabiják""", až jednou vyroste, sežere.
A vůbec....už mě tady kouše moje štěně, že prej toho chytračení na fauně mám nechat a zvednout zadel, prochajda volá.
A vy si to teda dělejte po svým.
impact
napsal(a):
No to je sice hrozně krásné, ale bez osobních zkušeností se psy, které lidi zmrvili právě tím otřesným přístupem, takové rady prosím neposílejte dál. Protože přesně takto se vyrábí agresivní psi, kteří pak padají na hlavu lidem v útulcích.
Ano vidím že to nedokážu srozumitelně předat. Já vypichuji extrémní body, řešení která používám málokdy pro nějaké základní usměrnění a vždy jsem dbal aby to ve výsledku pro štěně nebylo stresující, co nejsnáze pochopitelné. V reálu má výchova vypadá podobně jako popsala sardullah, volná výchova a rozvíjení přátelského vztahu. S nadhledem strpět rozcupované pantofle a okousané rohy pohovek, nikdy netrestat, maximálně usměrnit pokud vím, že na to už štěně má.
Jak to po sobě čtu, zní to jak z nějakého výcvikového tábora, takže už budu mlčet:)
Ter
napsal(a):
Ale tak to není. Tyrana z vás (skoro :D) nikdo nedělá. Jen se snažíme vysvětlit, že cesta k "nechceme aby nám pes skákal po gauci a po stole" nevede přes odstrčení, povely, kterým štěně nerozumí a tresty. Pokud nechcete psa na gauči, je to v pořádku, šťastný pes může být i bez povalování na gauči. Ale cesta k tomu nevede přes odvádění na místo za obojek, při kterém se pes snaží kousnout do ruky, co ho vede.
Hele já s první fenou postupovala stejně jako vy. Kvůli "to si přece pes k člověku nemůže dovolit" jsem se dostala k tomu, že se mě moje fena bála. A klidně si do mě kousla, protože se mě bála. Nepěkně, psí kousnutí je škaredá věc a dlouho se to hojí. Taky jsem měla pocit, že když na mě pes silou, já na něj větší silou... Nefunguje to. Být to větší pes či větší zabiják, tak mě sejme tak, že skončím na plastice v nemocnici. Když mi došlo, že tahle cesta je špatná, nezlepšuje se to, ba hůř, je to čím dál horší, byla velká námaha to změnit. Jasně že mě psice měla ráda a já ji. Ale nikdy nezapomněla, jak jsem se prvních pár let chovala. Vůbec to neosuvisí s poslušností, tu měla slušnou, chodila na volno ve městě i v lese, přivolání měla spolehlivé. Směřujete přesně k tomuto. Jste pro štěně tak nesrozumeitelná, že na vás vrčí a to mu jsou 3 měsíce. Máte ještě šanci to změnit, ale nehrajte hru kdo z koho. Přečtěte si ještě jednou příspěvky zde. Třeba od Xerxové, to je panička s velkým P, má velkého PSA :D Taky štěně, dogu a ne první. Ten kdyby se proti ní obrátil, vynese ji v zubech i jako štěně. Tohle prostě není cesta, pokud máte agresivní štěně, je buď vážně nemocné, má nádor na mozku a je nemocný či vadný (pravděpodobnost tak 0,0000000001 %) nebo děláte někde zásadní chybu. Chybu, která povede v opravdové kousance, až doroste. A tomu se přece chcete vyhnout!
Takže radím, přečtěte si pozorně ještě jednou celé tohle vlákno. Nevyskaujte jak čertík z krabičky, když se vám bude zdát nějaký příspěvek útočný, odmyslete si emoce, které si do těch příspěvků projektujete. Zamyslete se nad jejich obsahem. Ta pravda, správná cesta, tam je.
Ter
napsal(a):
ale v dospělosti nechceme aby nám pes skákal po gauci a po stole, jestli To nevadí vám tak prosím
Opravdu poslední připomínka:) Jsem rád že jste sem napsala a bylo by skvělé kdybyste si z toho odnesla to, že štěně v tomto věku nemá hlavu na takové požadavky, popsané je to tu dost precizně a mnohokrát. Jestli vám bude po gauči skákat teď, neznamená to, že ho to neodnaučíte ve věku kdy bude na takové požadavky vyzrálé. Snahou odnaučit ho to nyní, mu akorát v nejkritičtějším věku pokřivíte vztah k vám, ten je mnohem důležitější než nějaké povely.
Fatia
napsal(a):
Ale tak to není. Tyrana z vás (skoro :D) nikdo nedělá. Jen se snažíme vysvětlit, že cesta k "nechceme aby nám pes skákal po gauci a po stole" nevede přes odstrčení, povely, kterým štěně nerozumí a tresty. Pokud nechcete psa na gauči, je to v pořádku, šťastný pes může být i bez povalování na gauči. Ale cesta k tomu nevede přes odvádění na místo za obojek, při kterém se pes snaží kousnout do ruky, co ho vede.
Hele já s první fenou postupovala stejně jako vy. Kvůli "to si přece pes k člověku nemůže dovolit" jsem se dostala k tomu, že se mě moje fena bála. A klidně si do mě kousla, protože se mě bála. Nepěkně, psí kousnutí je škaredá věc a dlouho se to hojí. Taky jsem měla pocit, že když na mě pes silou, já na něj větší silou... Nefunguje to. Být to větší pes či větší zabiják, tak mě sejme tak, že skončím na plastice v nemocnici. Když mi došlo, že tahle cesta je špatná, nezlepšuje se to, ba hůř, je to čím dál horší, byla velká námaha to změnit. Jasně že mě psice měla ráda a já ji. Ale nikdy nezapomněla, jak jsem se prvních pár let chovala. Vůbec to neosuvisí s poslušností, tu měla slušnou, chodila na volno ve městě i v lese, přivolání měla spolehlivé. Směřujete přesně k tomuto. Jste pro štěně tak nesrozumeitelná, že na vás vrčí a to mu jsou 3 měsíce. Máte ještě šanci to změnit, ale nehrajte hru kdo z koho. Přečtěte si ještě jednou příspěvky zde. Třeba od Xerxové, to je panička s velkým P, má velkého PSA :D Taky štěně, dogu a ne první. Ten kdyby se proti ní obrátil, vynese ji v zubech i jako štěně. Tohle prostě není cesta, pokud máte agresivní štěně, je buď vážně nemocné, má nádor na mozku a je nemocný či vadný (pravděpodobnost tak 0,0000000001 %) nebo děláte někde zásadní chybu. Chybu, která povede v opravdové kousance, až doroste. A tomu se přece chcete vyhnout!
Takže radím, přečtěte si pozorně ještě jednou celé tohle vlákno. Nevyskaujte jak čertík z krabičky, když se vám bude zdát nějaký příspěvek útočný, odmyslete si emoce, které si do těch příspěvků projektujete. Zamyslete se nad jejich obsahem. Ta pravda, správná cesta, tam je.
Přečtu, zpraktikuju, dekuju! :) (bez ironie)
napsal(a):
A vůbec....už mě tady kouše moje štěně, že prej toho chytračení na fauně mám nechat a zvednout zadel, prochajda volá.
A vy si to teda dělejte po svým.
Tak jsme po procházce, napapaný, pomuchlovaný, vyblbnutý s balonkem, pak nějaký okusování kostičky a už nám mimčo hajá, dokonce ani na gauč už nešlo a to přestože u nás doma se to může a prej "Mami pusu, dobrou a já jdu hajat"............no a já si teda zapnula ČT1 a pustila si zpětně 1.oddělení, svalila jsem se na gauč a mám padla..
Prostě unavený pes = hodný pes a platí to i u štěnítek, i když tam bych to upřesnila unavené štěně = spící štěně a klidně i na tom místečku.
napsal(a):
"Mejvis", zdravím Vás!
K Vaší poslední větě/povzdechu: Já ve svém okolí pozoruji tolik zla, jak asi nikdy v životě. A není to vůbec jen ke zvířatům. Agresivní chování, slovní napadání, žlučovitost, naštvání se kvůli blbostem, a tak bych mohla pokračovat. Proč se to děje, tak úplně nevím...ale rozhodně pamatuji dobu, kdy k sobě (a ke zvířatům) byli lidé vlídnější!
fikovnice
napsal(a):
"Mejvis", zdravím Vás!
K Vaší poslední větě/povzdechu: Já ve svém okolí pozoruji tolik zla, jak asi nikdy v životě. A není to vůbec jen ke zvířatům. Agresivní chování, slovní napadání, žlučovitost, naštvání se kvůli blbostem, a tak bych mohla pokračovat. Proč se to děje, tak úplně nevím...ale rozhodně pamatuji dobu, kdy k sobě (a ke zvířatům) byli lidé vlídnější!
Také Vás zdravím Fikovnice,
já se přiznám, že reagovat na zadavetelku se mi už absolutně nechtělo. Raději jsem šla se psem ven. A teď vidím, že to bylo moudré rozhodnutí, zadavatelka nerozumí psanému textu, je arogantní a vede si svou, rady které zde obdržela rozporuje s tím, že má prý zdejší diskuze načtené a ještě si dovolí zdejší diskutující okřikovat.Trápení štěněte, které už teď je zahnané do kouta a neví, co si počít, obhajuje... Jak píší ostatní diskutující, proč musí mít dnes každý psa, když není ochoten pro to, aby svému zvířeti porozuměl a byl to pro něj partner na kus života, to nechápu. Proč nejsou lidé aspoň trochu pokorní a nezjistí si aspoň základy, než si to zvíře pořídí, fakt nevím. Ze psa se stala věc a módní doplněk, něco, co vezmu kolem bloku, když se vrátím z práce a čumím u toho do telefonu, vidím to dnes a denně. Je mi štěnda líto.
Co se týká agrese mezi lidmi, tak ano, vzrůstá a máte pravdu, že nejen vůči sobě navzájem, ale právě i vůči zvířatům. Já jsem na agresi vůči zvířatům opravdu hodně vysazená a ta vlákna, co se zde objevují ve mně opravdu vyvolávají hněv a smutek. Násilí na zvířeti, které sotva opustilo mámu a je v cizím světě a je na svém novém pánovi absolutně závislé, to už vyžaduje notnou dávku čehosi hnusného v duši... Předpokládám, že kdyby někdo vláčel po ulici dvouleté děcko za ucho a cloumal s ním, tak se někdo kolemjdoucí ozve, ale u štěňat se to toleruje? Proč...
Ter
napsal(a):
Číst ano, ale pochopení textu vázne. Viz výše.
Ter
napsal(a):
Proč někteří musi všechno komentovat, i když vlastně nemají co říct? ☺️
Protože mají pravdu. Vy tomu štěněti nerozumíte. A ještě se vztekáte, když vám to tady zkušení napíšou.
Ter
napsal(a):
Ještě jednou - to štěně NENÍ dominantní.
My taky nechtěli, aby nám lezl na gauč. Prostě ho jsem ho se slovy dolů jemně sundala, i několikrát po sobě. Pokud byl čas na hraní, tak nalákala na hračku, pokud čas na procházku, tak jsem ho vzala ven a nebo začala cvičit nějaké povely, pokud čas na odpočinek, tak dát něco na žužlání a vzít na pelíšek nebo rovnou vzít na pelíšek a hladit,hladit. Pokud se vztekal, že to není po jeho a nešel převést na něco jiného, vyplatilo se mi ten vztek ignorovat. Občas to u nás někdo zkoušel tvrději, ale nejlepších výsledků dosahují já s důsledností a jistou jemností. Když něco udělá, jak chci já, tak chválím, jak je úžasný, šikovný.
fikovnice
napsal(a):
"Mejvis", zdravím Vás!
Jani, já včera potkala sousedku a žasla jsem, co se děje v naší ulici. Lidi si vyhrožují zabitím psů a podobně, to jsem tedy vůbec netušila a jsem ráda, že já jsem bokem a psy si budu raději zavírat doma. A díky bohu v této chvíli za paní z Ukrajiny, která u mě bydlí a chlupáče mně pod dobu, co jsem v práci, pohlídá.
Ter
napsal(a):
Jezisi Kriste, to je zase rada. Chápete, ze nechceme aby nastala situace, kdy nás opravdu kousne, třeba až bude větší????!
Upřímně, s vaším přístupem se to brzy stane. Můj názor.
napsal(a):
dominantních ne
ale vzpurných, vzteklých, impulsivních apod. pár po světě běhat bude.....
ale jinak jo
souhlas se vším výše
Ale jooo, taky jsem narazila na smrádě a bohužel bylo v rukou těch, co si nevěděli rady a možná praktikovali to, co tady popisuje zadavatelka.
A bohužel i díky jejich způsobu výchovy z toho psa vyrostl pěknej šmejďoch a byli to oni, kdo stál před ním v lati. Ve velikost RR vyloženě lahůdka. Nicméně neběhá jich tolik, aby jich byla plná Ifauna.
impact
napsal(a):
Hej šak mory mě berou, když to tu čtu už po několikáté..
Je škoda, velká škoda, že stránky nejdou nastavit tak, že v případě, že zadavatel napíše zmínku o dominanci štěnětě, agresivitě štěněte... atd. to rovnou, ale rovnou nespadne do jednoho "pytle", kde navíc budou soustředěný všechny ty odpovědi za léta - dejme tomůůůů, dejme tomůůů 2010 - současnost /páč mám takový dojem, že v těch letech předešlých - nebo min. od 2005, kdy jsem se tu začla pohybovat, tyhle dotazy nějak nebyly a nebo v nějakým min. množství/. Lidi nechodili s tahle ujetejma dotazama a názorama, ale ptali se povětšinou na radu ohledně výcviku, zádrhelu v něm a tak.
Zrzavci
napsal(a):
Je škoda, velká škoda, že stránky nejdou nastavit tak, že v případě, že zadavatel napíše zmínku o dominanci štěnětě, agresivitě štěněte... atd. to rovnou, ale rovnou nespadne do jednoho "pytle", kde navíc budou soustředěný všechny ty odpovědi za léta - dejme tomůůůů, dejme tomůůů 2010 - současnost /páč mám takový dojem, že v těch letech předešlých - nebo min. od 2005, kdy jsem se tu začla pohybovat, tyhle dotazy nějak nebyly a nebo v nějakým min. množství/. Lidi nechodili s tahle ujetejma dotazama a názorama, ale ptali se povětšinou na radu ohledně výcviku, zádrhelu v něm a tak.
Protože mezi lidmi nebylo tolik psů (ani koní, tam je to totéž v bleděmodrém). Nebylo ani tolik "odborníků", ve kterých se začínající majitel nemusí orientovat. A taky bych řekla, že se tenkrát více používal zdravý selský rozum. Dneska se serfuje po internetu a moc nepřemýšlí. A schází trpělivost.
napsal(a):
Protože mezi lidmi nebylo tolik psů (ani koní, tam je to totéž v bleděmodrém). Nebylo ani tolik "odborníků", ve kterých se začínající majitel nemusí orientovat. A taky bych řekla, že se tenkrát více používal zdravý selský rozum. Dneska se serfuje po internetu a moc nepřemýšlí. A schází trpělivost.
Hlavně ta poslední věta. 👍
aluska
napsal(a):
A já to mám úplně opačně, jsem šťastná, že moji hafani chtějí být se mnou na gauči a v posteli a všude kde jsem já. A když náhodou některý z nich si večer lehne třeba v obýváku, tak po chvíli pro něj dojdu a odnesu si ho do postele, aby nebyl v tom obýváku sám, chudáček
Mně se takhle probojoval do postele pes číslo jedna. On o to totiž vůbec nestál, tahal ho tam brácha, táta, ale on to neměl rád. Pak ho srazilo auto, já se o něj starala. Dávala mu napít po lžicích, když se začal "tvářit", vynesla jsem ho ven vyčůrat. Nemohl se totiž postavit na zadní nohy. Tak jsem ho takhle piplala a když se dal do kupy, tak si najednou oblíbil mi ležet pořád někde u nohou a dorazil to tím, že přišel ke mně večer a lehl si ke mě do postele, hlavu dal na polštář a já neměla to srdce ho vyrazit, páč to bylo vyznamení, všichni to po něm chtěli a já byla první u koho o to stál. Tehdy se mezi námi utužilo pouto natolik, že se vším se jakoby obracel na mě, když měl problém a já asi vždy přišla na to, že se mu něco děje a co se mu děje. Pes číslo dva o to taky moc nestál, já taky moc ne, spal nakonec s mým tátou, když onemocněl rakovinou, což jsme nevěděli, ale ten pes už jo. Tátu začaly bolet záda a břicho a ten pes k němu začal lehat na střídačku k zádům nebo k břichu a táta si liboval, jaká je to balada. No a poslední pes Malina, ta to měla všechnmo zakázané, ale co umřela moje mamka, tak zabrala její část postele a táta jí tam nechal. Do naší postele, ale nesmí, protože máme dítě alergika a musíme zachovat nějaké "čisté" prostředí.
napsal(a):
Jojo, to je svatá pravda, všechno. Toho selskýho rozumu je škoda, hodně velká škoda.
Já jsem ale třeba zase na druhou stranu byla kdysi dávno ráda, za to, že jsem měla díky netu možnost najít čistě ohaří fórum ještě před tím, než domů přišlo štěně, protože tehdy ty debaty byly normální.A já si tam načetla zkušenosti a zážitky ostatních s jejich psy, co a jak ve výcviku, výchově, jak se ti psi chovali, jak zlobí, co provozujou, co mě čeká a tak. Byla to výborná studnice informací o tom, jak to plemeno funguje (bylo to tehdy ještě na webu Můjpes) a pak výborná studnice informací a poradna, když už štěndo bylo doma v pelechu.