Uživatel s deaktivovaným účtem

vyrážíme na procházku, jdeme ke garáži a najednou poprask ve větvích a žuch... hned za plot na zadní silničku dopadla paní krahujcová a bojovala s hrdličkou (krahujcová to byla určitě, pan krahujec by hrdličku neudolal). A tak jsem chytla psa a čekali jsme a čekali... až hrdlička dobojuje, paní krahujcová se vydýchá a konečně najde sílu a odnese si kořist někam do klidu. Měla holka kliku, že zrovna nikdo kolem nešel a nejel a my stáli a stáli...
Fotky nejsou - i když foťák byl při ruce - ale máme hustý plot a byli jsme každý na jiné straně barikády...
V zasněženém lese pak zajímavé námluvy paní žluny a pana žluňáka. Volají na sebe stejně, jako dravci. Málo stop vysoké (stahují ji do zimovací obůrky), občas stopa srčí zvěře a nejvíc je tam stop lišek. Yoda mě namíchl jen jednou - kdy měl výrazně delší reflexní oblouk ...

a padá a padá... mrzne a fouká - prostě správná zima.

Tady taky, nestačím odhazovat. Chlupáči jsou nadšení. A doma bude čisto, jupí.

U nás zatím bez sněhu. Sice hlásili sněžení, ale tak nesněží...sněhové vločky sice poletují, ale daly by se spočítat na jednotky kusů....

U nás padá a padá,co jsme ráno proházeii cestičky už nejsou vidět.
Ráno jsem vyrazila se psem,jenže na prohrnuté a zasněžené silnici mně ujela noha,uděla jsem hezký provaz,jenže na něj už nemám svaly ani klouby,takže jsem byla ráda,že jsem se zvedla a dopajdala domů,psa dala manželovi ať s ním dojde a já od té doby mažu a zahřívám stehenní sval abych mohla alespoń trochu chodit.
Tak jen foto z okna.

napsal(a):
Ráno jsem vyrazila se psem,jenže na prohrnuté a zasněžené silnici mně ujela noha,uděla jsem hezký provaz,jenže na něj už nemám svaly ani klouby,takže jsem byla ráda,že jsem se zvedla a dopajdala domů,psa dala manželovi ať s ním dojde a já od té doby mažu a zahřívám stehenní sval abych mohla alespoń trochu chodit.
Tak jen foto z okna.
Soucítím s Vámi 😒 nevím, jestli bych vůbec vstala po tomhle, co se stalo Vám 🙈 zítra to bude bolet víc, asi ještě dnes zkoušejte svaly lehce rozhýbávat ať to není zítra tak hrozné...a možná bude zítra i řádná modřina...ach jo, ale jestli nejste dříve narozená, jako já, tak to bude určitě v pořádku rychleji...🌷
Sněhu máte hromady teda, pes je jistě spokojený..😃

venčení tohoto týdne - nedělní vodní procházku na Sloní kameny už jsem dávala... tak tedy od pondělí do soboty:

napsal(a):
venčení tohoto týdne - nedělní vodní procházku na Sloní kameny už jsem dávala... tak tedy od pondělí do soboty:
Yodislave, co ty ušiska nahoru? No ten je zase úžasnej v pohybu 😃🐾ta rozhledna je krásná...ty Vaše fotky jsou vždycky nádherné! 🌷

napsal(a):
Soucítím s Vámi 😒 nevím, jestli bych vůbec vstala po tomhle, co se stalo Vám 🙈 zítra to bude bolet víc, asi ještě dnes zkoušejte svaly lehce rozhýbávat ať to není zítra tak hrozné...a možná bude zítra i řádná modřina...ach jo, ale jestli nejste dříve narozená, jako já, tak to bude určitě v pořádku rychleji...🌷
Sněhu máte hromady teda, pes je jistě spokojený..😃
Díky,hýbat se musím,uvařit,nakrmit alespoň králíky což je 70 kotců,jen se psem na procházku jsem opět teď poslala manžela a taky mě musí jít zastoupit večer s pomocí k rodičům.
Starší ročník,co dnes je,ale šedesátku už mám za sebou.
Pes je nadšený,alespoń lítá ve sněhu po dvoře.Manžel s ním na procházku jde pouze s 10 m vodítkem,ten se ho pustit neodváží,ale většinu dne s ním je stejně na dvoře.Odhazují sníh.Tak doufám,že to nebude jak v písni Nohavici.Večer to odhážu,namažu záda,zas ku -va padá...

napsal(a):
Tady taky, nestačím odhazovat. Chlupáči jsou nadšení. A doma bude čisto, jupí.
Jak jako čisto? To jsem jediná, kdo po procházce ve sněhu musel vykoupat psa?!

napsal(a):
máte špinavý sníh ?? nebo se šikula v něčem vyválel?? U nás je spousta sněhu a celý den padá a mrzne, takže bahno nehrozí

napsal(a):
Tak jen foto z okna.
Já takhle uklouzla předloni na mokrých dlaždicích. Úplně jsem cítila, jak mi vzadu na stehně praskají svalová vlákna. Naštěstí jsem měla v práci auto. Tři dny jsem chodila v kroksech, ve kterých se mi to stalo, protože jsem se nemohla ani přezout. Naštěstí to bylo na jaře.
Takže znám.

napsal(a):
máte špinavý sníh ?? nebo se šikula v něčem vyválel?? U nás je spousta sněhu a celý den padá a mrzne, takže bahno nehrozí
Vyválel se v krásném bílém sněhu, vypadal čistě, jen mokře, ale smrděl jako něco mezi maggi a močůvkou. 😳 Jak se začal válet, tak sám hned vyskočil zpět na nohy a nahodil naprosto zhnusený ksichtík, tak nevím, co to bylo. Doma jsme nemohli přijít na to, co to smrdí (k obědu byly ledvinky, suším játra, na plotně se vaří vývar…), museli jsme zapálit františka. Ale viník odhalen a vydrhnut ve sprše.
U nás je ale taky dost sněhu, prašanu, na polích jsou závěje, že se člověk dobrých dvacet čísel propadne. Přešli jsme suchou nohou i mokřady. Jen na silnicích je to uježděné tak, že jsem si z toho jednou kecla na zadek.

napsal(a):
Právě toto období v roce, kdy napadne čerstvý sníh, je jediný, kdy jsou čisťoučcí jak slovo boží.

napsal(a):
Já takhle uklouzla předloni na mokrých dlaždicích. Úplně jsem cítila, jak mi vzadu na stehně praskají svalová vlákna. Naštěstí jsem měla v práci auto. Tři dny jsem chodila v kroksech, ve kterých se mi to stalo, protože jsem se nemohla ani přezout. Naštěstí to bylo na jaře.
Takže znám.
Co jste na to používala,dejte nějaký tip.Jo také si nemohu zavázat boty.Takže je to u nás jak v pohádce:zahradníku zavaž mi střevíc....

napsal(a):
Co jste na to používala,dejte nějaký tip.Jo také si nemohu zavázat boty.Takže je to u nás jak v pohádce:zahradníku zavaž mi střevíc....
Upřímně, nic. Já toho doma ani moc nemám. Na to, že jsem doktor.
Stahovala jsem elastickým obinadlem a dala tomu čas. Doufala jsem, že se potvrdí to, co děti učím - že malé ruptury svalů se zahojí samy. Stalo se. Ale už vám neřeknu, jak dlouho to trvalo. Dva týdny?
Ale určitě neuškodí mazat něčím prokrvujícím (kafr, mentol, francovka apod.).

napsal(a):
Upřímně, nic. Já toho doma ani moc nemám. Na to, že jsem doktor.
Stahovala jsem elastickým obinadlem a dala tomu čas. Doufala jsem, že se potvrdí to, co děti učím - že malé ruptury svalů se zahojí samy. Stalo se. Ale už vám neřeknu, jak dlouho to trvalo. Dva týdny?
Ale určitě neuškodí mazat něčím prokrvujícím (kafr, mentol, francovka apod.).
Vynikající je masážní gel kostival od Alpy, stojí pár korun a výborně zabírá, vřele doporučuji všem padajícím venčitelům.
napsal(a):
Vynikající je masážní gel kostival od Alpy, stojí pár korun a výborně zabírá, vřele doporučuji všem padajícím venčitelům.
Mohu potvrdit. Táta zkoušel různé gely a masti, ale nakonec se vždy vrátil k Alpě.
Jinak mi dneska v Praze a dali jsme si delší procházku zasněženou Prahou. Tedy Modřany. Malina byla chvíli na volno, ale byla z toho tak urvaná, že jsme jí museli dát na vodítko.

napsal(a):
Pravda! To jediné jsem doma měla.
Doré ránko,
no i my pidi jsme se včera v závějích v Havířově proběhlý. Konečně jsem nezapomněla fotit, hurá😁.
Dája a pidi Baty s Gigouškem.
Dája6
napsal(a):
Doré ránko,
no i my pidi jsme se včera v závějích v Havířově proběhlý. Konečně jsem nezapomněla fotit, hurá😁.
Dája a pidi Baty s Gigouškem.
Hezký den "Dájo"!
Zde (Brno) od rána také hustě sněží. Mám dnes jet autem, tak z toho úplně radost nemám. Snad to silničáři ošetří.

Tak po celodenním mazání a zahřívání a taky za přispění Nimesilu,je to dnes trochu lepší.Tak jsem ráno vzala Alana ven,já sice pomalu a kratičké krůčky a Alanovi jsem vyhrožovala jestli zdrhne za zajícem,srnkou ,liškou,tak jdu domů a nechám ho venku.
Byl kupodivu rozumný,na srnky jen koukal,zajíce sice vystopoval,ale už tam nebyl,takže se prolítal a já prošourala,ale bylo krásně.

U nás už od 11 hodin chumelí a chumelí, ptáci už dostali 2X ešus slunečnice a budu muset nasypat ještě jednou.Krmítko je stále plné.Jen jednu hrdličku něco ulovilo, lítá jen jedna.

Jak jsem čekala, venčíme na silnici. Malá si to bílé studené užívá víc, než když napadlo v prosinci, kdy jí byly tři měsíce.
Odpo jsme šli na procházku. Hezky jsme si běhali po lese a protože jsem vzorně přišel na zapískání, slíbila mi, že až dáme domů starší kusy, půjdem spolu ještě do lesa čuchat. No jasně že jsem ho našel, ušáka. Vystřelil z pod smrčku, za ním já a na konci flexiny moje brzda. Běžela nejpomalejc. Vzdala to u jednoho hodně hustýho křoví, že tam opravdu neproleze. Tak jsme to obrátili a běželi zpátky. Kouknul jsem zajdovi do obýváku, ještě nebyl zpátky doma. Tak jsme dali druhý kolo po stopě. Pak řekla, že si musí odpočinout a že se půjdem kousek normálně projít, aby se vydejchala. Nechtěl jsem, ječel jsem, musel jsem.....Tak jsem protrpěl půl hodiny pomalý procházky a pak jsem jí ukecal, vlítnul jsem zase k zajdovi do baráku, vylít zase ven a dali jsme si třetí kolo honby za zajícem. To už se mnou prolezla i to hustý křoví, když viděla moje smutný oko. Po 2,5 hodinách ale řekla že už toho má dost. Já bych tam teda klidně ještě byl, ale holt musím občas poslechnout pod pohrůžkou násilí.....Mireček

aluska
napsal(a):
Odpo jsme šli na procházku. Hezky jsme si běhali po lese a protože jsem vzorně přišel na zapískání, slíbila mi, že až dáme domů starší kusy, půjdem spolu ještě do lesa čuchat. No jasně že jsem ho našel, ušáka. Vystřelil z pod smrčku, za ním já a na konci flexiny moje brzda. Běžela nejpomalejc. Vzdala to u jednoho hodně hustýho křoví, že tam opravdu neproleze. Tak jsme to obrátili a běželi zpátky. Kouknul jsem zajdovi do obýváku, ještě nebyl zpátky doma. Tak jsme dali druhý kolo po stopě. Pak řekla, že si musí odpočinout a že se půjdem kousek normálně projít, aby se vydejchala. Nechtěl jsem, ječel jsem, musel jsem.....Tak jsem protrpěl půl hodiny pomalý procházky a pak jsem jí ukecal, vlítnul jsem zase k zajdovi do baráku, vylít zase ven a dali jsme si třetí kolo honby za zajícem. To už se mnou prolezla i to hustý křoví, když viděla moje smutný oko. Po 2,5 hodinách ale řekla že už toho má dost. Já bych tam teda klidně ještě byl, ale holt musím občas poslechnout pod pohrůžkou násilí.....Mireček
Jezevčíky miluju. Rodiče měli postupně tři. Povahově mi přirostli k srdci.
napsal(a):
Jezevčíky miluju. Rodiče měli postupně tři. Povahově mi přirostli k srdci.
Ale pinč a jezevčík...to je nebe a dudy
Mám doma de fakto obojí a jsou jako den a noc. Založením je mi bližší pinč, líp se mi pracuje s pinčem, byť ta moje je hypernervák z útulku. Občas se mučím představou, oč bych měla snazší život, mít dva pinče
Ale jezevčíkoid je moje velká učitelka, moje malý velký mimino...moje srdcovka. Povahově je pro mě jak z jiný galaxie, bojkotuje všechny moje tréninkový plány a pošlapává moje trenérský sebevědomí.
Ale když se někdy vzácně sejdeme na stejné frekvenci, tak je to naprostá bomba a neopakovatelnej zážitek. Šicojezevčíkoid je čirej masochismus, aspoň v mým případě.
Ale bojím se, že bych byla ochotná do toho jít i podruhý
něco pro Xerxovou
https://www.facebook.com/watch?v=590402542901732

lupus4
napsal(a):
něco pro Xerxovou
https://www.facebook.com/watch?v=590402542901732
nojo - štíhlé jemné lehké fenečky amerického typu. A musí mít trať bez tunelu a ten slalom je holt taky potíž.
Ony dogy jsou pohybově šikovné - a každá společná aktivita s páníkem je umí nadchnout.
Terven
napsal(a):
Mám doma de fakto obojí a jsou jako den a noc. Založením je mi bližší pinč, líp se mi pracuje s pinčem, byť ta moje je hypernervák z útulku. Občas se mučím představou, oč bych měla snazší život, mít dva pinče
Ale jezevčíkoid je moje velká učitelka, moje malý velký mimino...moje srdcovka. Povahově je pro mě jak z jiný galaxie, bojkotuje všechny moje tréninkový plány a pošlapává moje trenérský sebevědomí.
Ale když se někdy vzácně sejdeme na stejné frekvenci, tak je to naprostá bomba a neopakovatelnej zážitek. Šicojezevčíkoid je čirej masochismus, aspoň v mým případě.
Já jezevčíky nedokážu posoudit s jiným plemenem, protože od mala mám jen jezevčíky. Asi by jiný plemeno bylo klidnější, víc by poslouchalo, ale zase bych se tolik nenalítala po lese
doma bych se nudila, takhle si Mirda doma oddáchnul asi hodinku a šli jsme znovu
aluska
napsal(a):
Já jezevčíky nedokážu posoudit s jiným plemenem, protože od mala mám jen jezevčíky. Asi by jiný plemeno bylo klidnější, víc by poslouchalo, ale zase bych se tolik nenalítala po lese
doma bych se nudila, takhle si Mirda doma oddáchnul asi hodinku a šli jsme znovu
Porovnávám-li jezevčíka s pinčem, tak pinč rozhodně není klidnější, pinčové jsou rakety na čtyřech nožičkách. Řekla bych, že temperament je ještě o level vejš.
Ale pinč je oproti jezevčíkovi závislák na majiteli, je to pes typu "suchej zip". Proto se u nich taky líp koriguje loveckej pud (kterej též mají celkem vyvinutej). Jezevčík si jde za svým a na páníčka si vzpomene, až když si vyřídí všechny svoje neodkladný záležitosti
Pro mě je pinč určitě jednodušeji cvičitelný, temperament mi nevadí, ten beru jako plus.
Další plus je, že miluje pohyb jako takovej, ne jenom někam a za něčím. Je to založením i stavbou těla běžec, vydrží klusat kilometry s hlavou nahoře a stačí mu občasný čuchnutí. Loví spíš očima jako chrt.
Pokud porovnávám ty dvě, co mám doma, jezevčíkoid zvládá složitější myšlenkové operace, myslí s chladnou hlavou. Pinčová je jednodušší, ale dohání to pílí

Varaxi
napsal(a):
Ta flekatá, to vypadalo, že snad ani neskáče, jen tak přizvedne ty noženky. Slalom byl v jejím podání super, opět projev dámy - a ta přece nespěchá.
Ta první, to bylo vidět, že se jede na výkon.
U harlekýnky se mi v jejím podání ten slalom líbil moc...hlavně panička, jak brutálně povzbuzuje, ale tempo na slalomu to nijak nezvýšilo....ale zase myslím, že to doháněla na těch překážkách. Takže u mě, za umělecký dojem, vede harlekýn.

aluska
napsal(a):
Moc hezké...Vy bydlíte určitě u nás. Přesně takovou lavičku máme v "našem" lese. :-)
Varaxi
napsal(a):
Ta flekatá, to vypadalo, že snad ani neskáče, jen tak přizvedne ty noženky. Slalom byl v jejím podání super, opět projev dámy - a ta přece nespěchá.
Ta první, to bylo vidět, že se jede na výkon.
Harlekýna modelína lehce proběhla přes překážky, nevím, zda její styl lze nazvat skokem a pak velmi důkladně a úhledně prošla slalomem. Klidně půjdu pomalu, ale chci to mít pořádně .

Trickyvoo
napsal(a):
Harlekýna modelína lehce proběhla přes překážky, nevím, zda její styl lze nazvat skokem a pak velmi důkladně a úhledně prošla slalomem. Klidně půjdu pomalu, ale chci to mít pořádně .
Klidně půjdu pomalu, ale chci to mít pořádně

Terven
napsal(a):
Mně jezevčíci nepřipadali tak svéhlaví, jak se o nich tvrdí. Určitě hraje v mém názoru roli, že byli u nás první. Jo, svůj názor měli. Ale to se píše i o pinčech. Vlastně mi připadají povahově zatím poměrně podobní. Možná je to vlivem, že obě plemena jsou samostatní lovci. Uvidím, až "malá bude velká ".
Do jezevčíka jsem nešla jen z důvodu mně nevyhovující stavby těla, i přes opatrnost měli potíže s páteří. Ta má nejoblíbenější kvůli tomu umřela. A protože byla mnohem akčnější než předchozí jezevčíci a líbilo se mi to, vybírala jsem z akčních plemen.

Černá a bílá. Mobil to nedává, kór když se "to" černé furt hýbe.
Malá se dnes vyřádila na zahradě se sousedčinou kočkou. Kámoší spolu doslova od prvního dne. Bohužel mé dvě mňoukající můry ještě nezvládají blízký kontakt.

Pokračování ze soboty.Není moc povbuzující.
Dnes jsem šla na ortopedii a injekci a tak jsem se jen tak zeptala,co mohu dělat s tou nohou.No když ortoped viděl celé modré stehno,tak se divil,že jsem nešla na pohotovost.No je z toho natržený sval a zatím 3 týdenní neschopenka.Klid a nejlépe nezatěžovat.
Tak dneska jsem dost rozmrzelá a naštvaná.
Po venčení psa jsem šla ještě vyvenčit sebe na koloběžku. A vidím psa na volno jak štve stádo srnek, jednu se mu povedlo oddělit, tak se hnal za tou jednou. Pak si všimnu paničky, na psa nijak nevolá, nic. Srnu zahnal do vodního kanálu, u vody chvíli váhal, panička stále nijak nereagovala. Pes nakonec přeplaval kanál a na druhý straně srnu zahnal do slepý uličky u vjezdu a tam ji sundal. Až ve chvíli, kdy bylo slyšet tu srnu řvát, tak se ho pokusila odvolat. Nakonec ho z ní musela sundat. Srna pořád ječela, ale už se nezvedala. Pak teda obvolala známý, aby se sehnal myslivec. Do telefonu vyprávěla jak pes "našel nemocnou" srnu. Celkem naštvaně jsem to komentovala. Ona že prý kdyby srna byla zdravá tak jí určitě nechytí, že pes je mladej, tak ještě nemá přivolání, atd... No měl jsem sto chutí tam zavolat policajty...
elisak
napsal(a):
Po venčení psa jsem šla ještě vyvenčit sebe na koloběžku. A vidím psa na volno jak štve stádo srnek, jednu se mu povedlo oddělit, tak se hnal za tou jednou. Pak si všimnu paničky, na psa nijak nevolá, nic. Srnu zahnal do vodního kanálu, u vody chvíli váhal, panička stále nijak nereagovala. Pes nakonec přeplaval kanál a na druhý straně srnu zahnal do slepý uličky u vjezdu a tam ji sundal. Až ve chvíli, kdy bylo slyšet tu srnu řvát, tak se ho pokusila odvolat. Nakonec ho z ní musela sundat. Srna pořád ječela, ale už se nezvedala. Pak teda obvolala známý, aby se sehnal myslivec. Do telefonu vyprávěla jak pes "našel nemocnou" srnu. Celkem naštvaně jsem to komentovala. Ona že prý kdyby srna byla zdravá tak jí určitě nechytí, že pes je mladej, tak ještě nemá přivolání, atd... No měl jsem sto chutí tam zavolat policajty...
Proč jste je nezavolala? Dostala by pokutu za pytlačení a příště by si rozmyslela, nechat psa štvát zvěř.
My jsme včera taky šli do polí a do lesa zakřupat si sněhem. bylo umrzlo a led a sníh mi pod nohama krásně křupal. Na poli jsem Malinu pustila na volno a pořád držela blízko sebe. Pak jsme se blížili k vesnici, tak jsem jí jen řekla, "hele tady tě budu muset připnout" a sama přišla a nechala se připnout, ale v lese jsem jí nechala na vodítku. Sice nevypadala, že by něco cítila, ale raději jsem neriskovala. Den předtím jsme šli tady delší procházku a včera na začátku mi přišlo, že divně poskakuje, tak jsem si říkala, jestli nemůže mít něco s kyčlema, což by mě asi dřív ani nenapadlo, ale jak chodím na tu faunu, tak znám víc těch nemocí, co by mohla mít a víc jí sleduju. Procházka byla nejdelší v tomto týdnu a dneska chodila naprto normálně. Tak možná bylo jen něco na cestě, co jí vadilo. Nebo se jí motalo vodítko. Předevčírem jsme šly lesem, kde byla u nás strmá stráň do kopce a Malina tam pořád vybíhala a zase sbíhala a já si uvědomila, jak je odlišná od mých předešlých psů, že je mnohem mrštnější a vyleze do míst, kde by to těm dvěma před ní prostě klouzalo a ona vyběhne tak lehce a zase seběhne. Timík zase vynikal v rychlosti a ten první si uměl dobře rozplánovat síly, celkem rychle přešel v pohybu do úsporného módu, šel jako robot, jakoby si říkal "jdi, jdi", ani nekoukal napravo nalevo. Jen nevím, čím jsem mu prozradila, že to nebude obyčejná procházka, ale něco delšího. Na obyčejných obykle pobíhal kolem mně a ňufal.

elisak
napsal(a):
Srna byla nejpravděpodobněji březí a ne nemocná.Lidi jsou strašně bezohledný,chtělo se mně napsat něco horšího..
napsal(a):
Srna byla nejpravděpodobněji březí a ne nemocná.Lidi jsou strašně bezohledný,chtělo se mně napsat něco horšího..
Březí jsou téměř všechny dospělé a nepřestárlé od června, července (říje) , ale zárodek se začne vyvíjet až někdy v listopadu, tudíž určitě nebyla "vysokobřezí" aby jí to omezovalo v pohybu...
takže klidně nemocná být mohla...
to, že jsou lidi bezohlední souhlas

lupus4
napsal(a):
Březí jsou téměř všechny dospělé a nepřestárlé od června, července (říje) , ale zárodek se začne vyvíjet až někdy v listopadu, tudíž určitě nebyla "vysokobřezí" aby jí to omezovalo v pohybu...
takže klidně nemocná být mohla...
to, že jsou lidi bezohlední souhlas
Vím,co je utajená březost,dokonce vím o náhradní říji,ale on je také sníh,musí hledat pastvu,kdejaký blbý pejskař je plaší a možná také,že to nebyl jediný pes,co ji prohnal.
Bydlím kousek od lesa a vím,co se tady po přílivu měšťáků,co musí mít psa,děje.

rapotacka11
napsal(a):
Vždyť tu někdo taky psal, jak se jeho pes parádně proběhl,
vyhnal zajíce z lože
a dokonce dvakrát. Šikula .
A to je na koho?
Akorát zajíc asi neběží kdoví kam, ten oběhne keř nebo odhopká kousek dál, ale uštvat se asi nenechá. Psala to Aluska a měla psa na vodítku. Běžela za zajícem s Mirečkem, jestli se teda nepletu.
U dítěte ve školkové zahradě bydlel taky zajíc a tam ho asi vyháněli děti z lože co chvíli a stejně tam bydlel dál. Jmenoval se Karel a veverce, co tam bydlela taky, daly děti jméno Terka.
Takže si nemyslím, že by šlo o dvojí metr, byly to odlišné situace.
Vypadalo, že jí vyčerpalo to plavání. Po vylezení z vody skoro hned skončila u vjezdu, okolo vysoký ploty, tam už neměla šanci. Pes prý loví běžně, ale nikdy nic neulovil... Vypadalo to jak mixnutý boseron, jen o něco menší lehčí. No tak určitě je super pouštět psa co loví v místech, kde ta zvěř je. Já snad nepamatuju procházku, kdy by jsme ty srny nepotkali a většinou ne jen jednou.
Trickyvoo
napsal(a):
Akorát zajíc asi neběží kdoví kam, ten oběhne keř nebo odhopká kousek dál, ale uštvat se asi nenechá. Psala to Aluska a měla psa na vodítku. Běžela za zajícem s Mirečkem, jestli se teda nepletu.
U dítěte ve školkové zahradě bydlel taky zajíc a tam ho asi vyháněli děti z lože co chvíli a stejně tam bydlel dál. Jmenoval se Karel a veverce, co tam bydlela taky, daly děti jméno Terka.
Takže si nemyslím, že by šlo o dvojí metr, byly to odlišné situace.
JJ, Mirďa byl na flexině a běželi jsme spolu, ale ten zajda udělá pár kliček a je v pr...háji a směje se jim někde a mí psi se pak motaj dokola, protože nechodí na žádný naháňky, tak tu stopu neumí rozmotat
Tohle bude u nás veselé řešit, zvěře tu máme mraky, pod barákem rybník, kachny a nutrie k nám chodí na zahradu, stejně tak je tu strašně moc zajíců, srnek. Napadlo mě, že by to psovi mohlo zevšednět, taky je tu i obora, kde se dají pozorovat daňci. Bývalý pes, když jsem si nedávala pozor, za zvěří vybíhal, ale do 2 minut byl vždy zpět a pak zbytek procházky ťapkal vesele u mě, ale i tak jsme se snažila mít oči a uši na štopkách, kdyby náhodou něco.

Rezzzy
napsal(a):
Tohle bude u nás veselé řešit, zvěře tu máme mraky, pod barákem rybník, kachny a nutrie k nám chodí na zahradu, stejně tak je tu strašně moc zajíců, srnek. Napadlo mě, že by to psovi mohlo zevšednět, taky je tu i obora, kde se dají pozorovat daňci. Bývalý pes, když jsem si nedávala pozor, za zvěří vybíhal, ale do 2 minut byl vždy zpět a pak zbytek procházky ťapkal vesele u mě, ale i tak jsme se snažila mít oči a uši na štopkách, kdyby náhodou něco.
Spíš bych to brala tak, že se to u vás bude dát dobře trénovat, když je hodně zvěře. Což je podle mě výhoda. Horší mi přišlo, když jsem se psem bydlela ve velkoměstě, a pak jsme na dovolené na chalupě najednou šli po louce a pes byl u vytržení, protože na to nebyl z města zvyklý. Po přestěhování na maloměsto jsme mohli konečně pořádně a každý den trénovat a naučili jsme se v tom fungovat.
aluska
napsal(a):
JJ, Mirďa byl na flexině a běželi jsme spolu, ale ten zajda udělá pár kliček a je v pr...háji a směje se jim někde a mí psi se pak motaj dokola, protože nechodí na žádný naháňky, tak tu stopu neumí rozmotat
Když je zajíc blbej, nebo zmatenej, tak ho může sundat i pes na flexině.
To se stalo mamce. Pes na flexině, v lese. Před čumákem mu vyběhl zajíc, zajíc udělal 2 skoky a naboural do stromu. Než se vzpamatoval, tak ho pes měl. Seběhlo se to hrozně rychle, nebyla vůbec šance nějak zareagovat...
napsal(a):
Spíš bych to brala tak, že se to u vás bude dát dobře trénovat, když je hodně zvěře. Což je podle mě výhoda. Horší mi přišlo, když jsem se psem bydlela ve velkoměstě, a pak jsme na dovolené na chalupě najednou šli po louce a pes byl u vytržení, protože na to nebyl z města zvyklý. Po přestěhování na maloměsto jsme mohli konečně pořádně a každý den trénovat a naučili jsme se v tom fungovat.
Snad to chytnu za správný konec a povede se, je fakt, že ve městě je to horší, tady je málo psů, nebo jsou to psi zahradní, tak je zvěř odrzlá a nebojí se, hlavně kachny a nutrie, i ten zajíc, co drze přede mnou okusoval MOJÍ dýní

Rezzzy
napsal(a):
Snad to chytnu za správný konec a povede se, je fakt, že ve městě je to horší, tady je málo psů, nebo jsou to psi zahradní, tak je zvěř odrzlá a nebojí se, hlavně kachny a nutrie, i ten zajíc, co drze přede mnou okusoval MOJÍ dýní
Co vlastně plánujete za pejska? :)
Rezzzy
napsal(a):
Zvěř je odrzlá všude, hlavně,pokud máte psy,co jí nechávají na pokoji. Tady srny čumí na moje psy z padesáti metrů a mají je na háku, jdeme na procházku,a před náma leží srnčí,a já na něj řvu,ať jdou jinam,že chci projít a nechat psy proběhnout A mají stopku, když už se někde za nima holky jakoby rozběhnou,srnky začnou popocházet,já písknu na holky, a srny se zastavují,protože to znají

no já dneska Yodu raději vůbec nepustila z dlouhého vodítka. protože sníh, led, mlha, námraza a všude stopy srnčího i vysoké (venčili jsme kolem Žuláku u České chalupy). Čerstvé stopy křížily cestu snad každých pět metrů... a chlapce to velmi zajímalo. Ale na vodítku paráda a reagoval skvěle.
Jen mě včera i dnes naštval (a myslím, že na pubertální výstupy už je chlapec starý) - včera večer nechtěl jít ze zahrady (nějaký inteligent k plotu - ale zvenku - vysypal kosti z grilovaných kuřat a i když jsem kosti sesbírala a vyhodila, tak tam nasával libé vůně) a tvářil se, že přivolání nikdy neslyšel ... a dneska zase provedl taneček na vodítku že nenastoupí do auta, ale bude čenichat a čmuchat a lítat ve sněhu. Vysloveně si mě užíval, skákal mi nad hlavu, olizoval nos, kradl rukavici - ale až k autu nepůjdu a nepůjdu... Až zcela výjimečně vybublala vzteky moje polovička, houknul, bafnul psa za obojek... a ten zděšen, že jeho páníček miláček se naštval naskočil do auta cobydup...
napsal(a):
no já dneska Yodu raději vůbec nepustila z dlouhého vodítka. protože sníh, led, mlha, námraza a všude stopy srnčího i vysoké (venčili jsme kolem Žuláku u České chalupy). Čerstvé stopy křížily cestu snad každých pět metrů... a chlapce to velmi zajímalo. Ale na vodítku paráda a reagoval skvěle.
Jen mě včera i dnes naštval (a myslím, že na pubertální výstupy už je chlapec starý) - včera večer nechtěl jít ze zahrady (nějaký inteligent k plotu - ale zvenku - vysypal kosti z grilovaných kuřat a i když jsem kosti sesbírala a vyhodila, tak tam nasával libé vůně) a tvářil se, že přivolání nikdy neslyšel ... a dneska zase provedl taneček na vodítku že nenastoupí do auta, ale bude čenichat a čmuchat a lítat ve sněhu. Vysloveně si mě užíval, skákal mi nad hlavu, olizoval nos, kradl rukavici - ale až k autu nepůjdu a nepůjdu... Až zcela výjimečně vybublala vzteky moje polovička, houknul, bafnul psa za obojek... a ten zděšen, že jeho páníček miláček se naštval naskočil do auta cobydup...
Zásadně se Yodíčka zastávám, protože na pubertální výstupy má naprosto akurátní věk a ještě rok ho mít bude

Zdravíme s medvědy
U nás je to divočina, na stridacku jsme pořád nemocní, už ať se z toho vyhrabeme. Výlety aktuálně moc nehrozí. Aspoň jedna společná, kluci na sněhu
A mimochodem, pan zlatý král se stal otcem devíti malých kuliček, 7 pejsků a 2 fenky nepatří to k tématu, ale musela jsem se pochlubit

napsal(a):
Zdravíme s medvědy
U nás je to divočina, na stridacku jsme pořád nemocní, už ať se z toho vyhrabeme. Výlety aktuálně moc nehrozí. Aspoň jedna společná, kluci na sněhu
A mimochodem, pan zlatý král se stal otcem devíti malých kuliček, 7 pejsků a 2 fenky nepatří to k tématu, ale musela jsem se pochlubit
gratulace panu otci. Je úžasný - opravdu překrásný pes. A pochopitelně i další kluci zaslouží pochvalu. Povedli se
Tady je děsná ledovka - teď jsem se vrátila z první procházky a opravdu to byla síla... Kde bylo uklizeno a nebo uježděno je led a kde je sníh (máme ho stále dost), tak je ledová krusta, co řeže dogám nožičky...

napsal(a):
Zdravíme s medvědy
Jsou fešáci všichni 🌷hlavně, že bývalý marůdek je opět v kondici a nemá snad? žádné problémy. Panu králi moc gratuluji🌷 k 9 malým medvídkům. Jestli budete mít nějakou fotečku a šla by zveřejnit, všichni se určitě rádi pokochají....když ne, nedá se nic dělat.
Cstmr já bych se taky ráda na kuličky podívala
Dnes jsme si říkala, jak jsem stará, tak jsme blbá, vydala jsme se do místního konzumu pro rohlíky, je to sice jen 1,5 km, ale já si říkala, jdu po silnici, vezmu si normální boty. Výsledek je, zmrzlé, mokre bohy, mokrý zadek, ale rohlíky mám a teď už si tady rodina žvejká. Jinak u nás sněží, zima a šedivo.

napsal(a):
Zdravíme s medvědy
.velká gratulace panu otci a vám přání aby už jste vyzdravěli a byli všichni v pohodě

Marod už je plně zdrav, jen nabirame váhu, jde to pomalu. Veselé hyper štěně, pořád v pohybu, dostane k večeři půl prasete a dvě třetiny z toho vybeha na procházce.
Dekuji všem
Nějaké fotky asi zveřejnit můžu, snad se páníček mámy nebude zlobit

Rezzzy
napsal(a):
Je, to byl prcek
byl maličký - osm týdnů a třináct kilo

napsal(a):
sněžný týden - a je to dneska přesně rok, co je Yoda doma...
Dorostl do uší 😉

napsal(a):
sněžný týden - a je to dneska přesně rok, co je Yoda doma...
On je tak nádherný, majestátní pes

napsal(a):
Moje Julinka má narozeniny, 6 let.
Tak Julinko, za naší lidsko-psí smečku..,moc gratuluji a přeji hlavně zdravíčko a ještě mnoho šťastných let s p aničkou

Terven
napsal(a):
Gratuluju
A jestli se ve vašich psech dobře orientuju, tak Julinka mi chyběla do počtu
Máte maminku od štěňat, babču, psa...a Julinku, žejo ?
Jj, mám 4.....babču labradorku z útulku Nelinku, Julinku, Dráčka a Cherrynku, maminku od štěňátek.
V pátek jsem měla v plánu jít deset km zamrzlou krajinou, ale ono nakonec moc nemrzlo a blátem se mi nechtělo, tak jsem zvolila mírně kratší cestu po zemědělských cestách, což je tady po asfaltu. Nevím, jestli je to tak všude, ale u nás asi mají asfaltárnu, ale zemědělci mají všechny používané svoje cesty vyasfaltované.
V sobotu jsme pak vyrazili celá rodina k Hřebeči u Moravské Třebové. Trasu vyhlédl manžel s tím, že to bude tak 8 km, no trochu jsme zabloudili, tak z toho bylo 10 km. Nebo spíš cesta nebyla tak schůdná, jak si manžel představoval, tak jsme si museli cestu prodloužit. Naštěstí byl sníh a měli jsme sebou boby, tak jsme mohli chvílema dceru vozit. Zhruba 3 km před cílem už byla nešťatná a kdy už prý tam budem, tak jsem jí řekla, že čím rychleji půjdem, tím rychleji tam budem...no a najednou se přestala loudat a hnala, i kopec vyběhla jako nic. Jsem zvědává, jestli jako dospělá bude na tyhle výlety nzpomínat s láskou nebo naopak. K autu jsme došli a už se dost smrákalo, tak to bylo o fous, aby nás ta tma nezastihla v lese.
Nicméně výlet to byl nádherný. Lidi jsme potkali jen na začátku a pak už jen my a příroda. Krásné smíšené lesy, šli jsme po hřebeni a měli nádherný výhled na hory. Všude stopy zvěře, úplná jejich dálnice, zrytá místa od divokých prasat. Srnek jsme potkali nepočítaně. Malina to musela absolvovat celé na vodítku, protože tolik česrstvých stop, tolik zvěře nám překřížilo cestu, nebo spíš my jim, že z toho byla celá divoká. Ona navíc bývá dost divoká i z toho, že jdeme takhle celorodinně. No v neděli se ani ven moc nemuselo, Malina skoro celou prospala .

Při venčení jsme dnes, znovu po půl roce, potkali paní bez domova s fenečkou- paní pinčovou-ano přesně takovou, jako má Terven 🙂 a tahle se jmenuje Megí. Před tím půl rokem jsem dala paní pár balónků, protože házela fenečce kameny a ona jí je nosila zpět. Nemohla jsem se na to koukat, bylo mi jí líto a bolely mne z toho pohledu zuby.😒 Venku dnes slota. Déšť nebo sníh a vítr a fenečka nic na sobě 🙈 Terven, chápete to?! Já vím, že je určitě otužilá, protože jsem ji nikdy neviděla v oblečku ani v mrazu.... Vytáhla jsem doma starší obleček, odpárala staré sucháče a přišiju nové, třeba si ten obleček zítra vezmou?🤷♀️ Mám s paní zítra spicha před Billou, že jí dám pár kilo N&D granulí, co bělouš nemůže. Tak snad se to setkání podaří. Říkala, že Megí kupuje Darlingy v Bille, že je v tom i zelenina 🙈 no nemá cenu to paní vymlouvat, že to tak není, ona je trochu, jak to říct...no je taková svá...
takže mám na večer program s šitím sucháčů a bělouš mi tu, v poloze na bůčku, drží palce...doufám, že nebude Megí vadit obleček v modré barvě..🐶

napsal(a):
Při venčení jsme dnes, znovu po půl roce, potkali paní bez domova s fenečkou- paní pinčovou-ano přesně takovou, jako má Terven 🙂 a tahle se jmenuje Megí. Před tím půl rokem jsem dala paní pár balónků, protože házela fenečce kameny a ona jí je nosila zpět. Nemohla jsem se na to koukat, bylo mi jí líto a bolely mne z toho pohledu zuby.😒 Venku dnes slota. Déšť nebo sníh a vítr a fenečka nic na sobě 🙈 Terven, chápete to?! Já vím, že je určitě otužilá, protože jsem ji nikdy neviděla v oblečku ani v mrazu.... Vytáhla jsem doma starší obleček, odpárala staré sucháče a přišiju nové, třeba si ten obleček zítra vezmou?🤷♀️ Mám s paní zítra spicha před Billou, že jí dám pár kilo N&D granulí, co bělouš nemůže. Tak snad se to setkání podaří. Říkala, že Megí kupuje Darlingy v Bille, že je v tom i zelenina 🙈 no nemá cenu to paní vymlouvat, že to tak není, ona je trochu, jak to říct...no je taková svá...
takže mám na večer program s šitím sucháčů a bělouš mi tu, v poloze na bůčku, drží palce...doufám, že nebude Megí vadit obleček v modré barvě..🐶
...to jste moc hodná.

Terven
napsal(a):
Nám se venčí nějak takto...
Terven, prosím potřebovala bych poradit od Vás...jakou má délku zad Vaše paní pinčová? Jakou velikost kupujete? 36? Přebírám tu oblečky, které by mohly být vhodné pro stejně velkou paní pinčovou jménem Megí. Je v těle teda buclatější, ale záda budou mít holky asi stejný, odhadem. Je to fenka paní bez domova, tak jí chci zítra trochu přilepšit....
napsal(a):
Terven, prosím potřebovala bych poradit od Vás...jakou má délku zad Vaše paní pinčová? Jakou velikost kupujete? 36? Přebírám tu oblečky, které by mohly být vhodné pro stejně velkou paní pinčovou jménem Megí. Je v těle teda buclatější, ale záda budou mít holky asi stejný, odhadem. Je to fenka paní bez domova, tak jí chci zítra trochu přilepšit....
Koukám na její garderóbu, většinou má 30 nebo 30 a něco...asi by bylo lepší, kdybych jí změřila záda...změřím, až nebude spát.
Granule asi neřešte, ono nemá cenu těm psům bezdomovců kdovíjak přilepšovat a jednorázově jim dát něco nabušeného...to je spíš horší než lepší.
Pokud opravdu bydlí venku, otužilá asi bude. Asi chápu, že není oblečená. Dneska jsem potkala paní - rozhodně není bez domova - mívala velkého černého křížence, už asi umřel, byl starej. Má novou fenku, nějaký mix mezi pinčem a jezevčíkem, hladkosrstej drobek a dneska ráno taky nahá. Bylo něco málo pod nulou, pocitová teplota o dost nižší, byl vítr. Bytovýho krátkosrsťáka v tom vodit bez oblečku mi přijde opravdu nevhodný.
Ale spousta lidí má zakořeněnej názor, že pes přece oblíkat nepotřebuje, protože je to pes.
U týhle baby mi to například přijde o dost větší ignorace než u vaší bezdomovkyně.

Terven
napsal(a):
Koukám na její garderóbu, většinou má 30 nebo 30 a něco...asi by bylo lepší, kdybych jí změřila záda...změřím, až nebude spát.
Granule asi neřešte, ono nemá cenu těm psům bezdomovců kdovíjak přilepšovat a jednorázově jim dát něco nabušeného...to je spíš horší než lepší.
Pokud opravdu bydlí venku, otužilá asi bude. Asi chápu, že není oblečená. Dneska jsem potkala paní - rozhodně není bez domova - mívala velkého černého křížence, už asi umřel, byl starej. Má novou fenku, nějaký mix mezi pinčem a jezevčíkem, hladkosrstej drobek a dneska ráno taky nahá. Bylo něco málo pod nulou, pocitová teplota o dost nižší, byl vítr. Bytovýho krátkosrsťáka v tom vodit bez oblečku mi přijde opravdu nevhodný.
Ale spousta lidí má zakořeněnej názor, že pes přece oblíkat nepotřebuje, protože je to pes.
U týhle baby mi to například přijde o dost větší ignorace než u vaší bezdomovkyně.
Moc děkuji, stačí mi to takhle, orientačně. Mám tady jeden obleček, který je v zádech na bělouše kratší a on nosí 36. To byl jeho úplně první, tak jsem to úplně nevychytala.
Ty granulky, když je bude paní přimíchávat do těch, co kupujou, tak to snad fenečce neublíží...chápu, jak to myslíte s jednorázovou granulovou akcí....mě to přišlo jako dobrý nápad, když nevím, kam s nimi no.

janaa
napsal(a):
hele,myslíte to dobře,ale spíš bych se zamyslela nad tím,jestli to nezpůsobí víc škody než užitku. Fenka bude zvyklá,a pokud by dostala obleček,který navlhne, a paní ho v něm nechá (kde by ho taky pak sušila),tak nastydne jedna dvě
I na to jsem pomyslela a už mám přibalenou starší pláštěnku a obleček, který nakonec vyhrál, má aspoň zatavené švy...třeba to ani nebude chtít...na granulkách jsme domluvené. Ten obleček, co jsem přišila ty sucháče, má na pinče příliš velké průramky, ten neklapne... pinčová má dost tenké noženky.
Vahine - můžu bejt drzá? Mě napadlo, že by pro fenku mohlo být vhodný pořídit jí tohle
https://www.nejlevnejsiobaly.cz/polystyrenove-krabice/
slepit to a udělat do toho díru, aby mohla fenka spát v teple a suchu. Pořídila jsem to pro našeho kosourka, když se k nám nastěhoval v době, kdy jsme ještě nebydleli v Domečku, ale dojížděli tam z Prahé. Zvíře je tak chráněno a udělá si tam teplíčko. Není to drahý.
Zrzavci
napsal(a):
Vahine - můžu bejt drzá? Mě napadlo, že by pro fenku mohlo být vhodný pořídit jí tohle
slepit to a udělat do toho díru, aby mohla fenka spát v teple a suchu. Pořídila jsem to pro našeho kosourka, když se k nám nastěhoval v době, kdy jsme ještě nebydleli v Domečku, ale dojížděli tam z Prahé. Zvíře je tak chráněno a udělá si tam teplíčko. Není to drahý.
ta bude spát pod kabátem s paní , na co krabici
jinak k venčení dnes na břehu napůl ve vodě čerstvý kadáver mladý labutě, vyžraný prsa, roztahaný vnitřnosti...že by kmotra byla takhle odvážná se mi nezdá, to spíš chřipka nebo přemíra "dobrot" od mudlů...
lupus4
napsal(a):
ta bude spát pod kabátem s paní , na co krabici
jinak k venčení dnes na břehu napůl ve vodě čerstvý kadáver mladý labutě, vyžraný prsa, roztahaný vnitřnosti...že by kmotra byla takhle odvážná se mi nezdá, to spíš chřipka nebo přemíra "dobrot" od mudlů...
No asi jo, ale aby v tý krabici nebylo teplejš, než pod kabátem na zemi. Je mi těchhle psů líto.

Zrzavci
napsal(a):
Jo to je šikovný 😉 ale to by ta paní musela na tu schůzku ve smluvený čas přijít 🤷♀️🙈 nepřišla ani 30 minut před ani po...vidím na prostor před Billou z okna...můžu tam chodit nakupovat pomalu v bačkorách, jak to mám blízko....no a to jsem Megí koupila přes poledne návdavkem ještě další dva míčky 🙈 vím ještě o jedněch bezdomovcích za řekou, mají tam stan a 2 pejsky, tak to s mužem odneseme tam no 🤷♀️
napsal(a):
Jo to je šikovný 😉 ale to by ta paní musela na tu schůzku ve smluvený čas přijít 🤷♀️🙈 nepřišla ani 30 minut před ani po...vidím na prostor před Billou z okna...můžu tam chodit nakupovat pomalu v bačkorách, jak to mám blízko....no a to jsem Megí koupila přes poledne návdavkem ještě další dva míčky 🙈 vím ještě o jedněch bezdomovcích za řekou, mají tam stan a 2 pejsky, tak to s mužem odneseme tam no 🤷♀️
Celkem se ani nedivím, že nedorazila...tihle lidi mají trochu jinej přístup k životu a nejsou zvyklí omezovat se časem...dost často nemívají ani hodinky.
Třeba se potkáte někdy jindy.
Nutně bych ty věci nenutila jakýmkoli jiným bezdomovcům. Nejspíš to stejně neocení (snad krom toho žrádla). Oblečky a míčky nechají někde ležet.
Zavezla bych to někam do útulku. Nebo bych obdarovala pejska nějaké důchodkyně. Dodnes vzpomínám, jak mi jedna paní v důchodu říkala, že by koupila u nás v chovatelských potřebách psovi obleček, ale on stojí dvě stovky ...netuším, co by ta paní řekla na to, že pinčový zimní bunda stála hnedle 10x víc...

Terven
napsal(a):
Celkem se ani nedivím, že nedorazila...tihle lidi mají trochu jinej přístup k životu a nejsou zvyklí omezovat se časem...dost často nemívají ani hodinky.
Třeba se potkáte někdy jindy.
Nutně bych ty věci nenutila jakýmkoli jiným bezdomovcům. Nejspíš to stejně neocení (snad krom toho žrádla). Oblečky a míčky nechají někde ležet.
Zavezla bych to někam do útulku. Nebo bych obdarovala pejska nějaké důchodkyně. Dodnes vzpomínám, jak mi jedna paní v důchodu říkala, že by koupila u nás v chovatelských potřebách psovi obleček, ale on stojí dvě stovky ...netuším, co by ta paní řekla na to, že pinčový zimní bunda stála hnedle 10x víc...
Jo těm jiným bezdomovcům donesu jen granule, mají černou střední kříženku a nově štěně křížence NO, tam by to oblečení nepasovalo. S tou černou kráskou si minulý rok v parku bělouš i hrál, byl rychlejší než já se zjištěním, kdo je majitelka a přinesl domů blešky, se kterými jsme se pak museli poprat. Ale bělouš "říkal", že to stálo zato, hodně se vyblbnuli, asi hodinu snad a my jsme si zatím povídaly o psech a tak. Tahle paní je dost v obraze a dokonce zájemcům povídá o historii města. Ale pro ty blešky si prvoplánově nechodím no 😃 našla jsem i fotku

v poledne se vyjasnilo, sluníčko vylezlo, sníh jiskřil... a tak tedy že rychle půjdeme do lesa, že odpolední práce počká na večer... A v lese bylo nejen sněhu po kolena, ale i husté sněžení a slůňo nikde. Ale byla to krásná zimní procházka. Psisko teď po hodině a půl v hlubokém sněhu (přeci nepůjde po jediné prošláplé cestičce) odpadlo na pelech a má půlnoc. Běhá ze spaní a temně u toho vrčí... asi se potkal se strašidlem
napsal(a):
v poledne se vyjasnilo, sluníčko vylezlo, sníh jiskřil... a tak tedy že rychle půjdeme do lesa, že odpolední práce počká na večer... A v lese bylo nejen sněhu po kolena, ale i husté sněžení a slůňo nikde. Ale byla to krásná zimní procházka. Psisko teď po hodině a půl v hlubokém sněhu (přeci nepůjde po jediné prošláplé cestičce) odpadlo na pelech a má půlnoc. Běhá ze spaní a temně u toho vrčí... asi se potkal se strašidlem
U vás není vichřice? já bych se dneska do lesa bála

janaa
napsal(a):
U vás není vichřice? já bych se dneska do lesa bála
vichřice není - občas chumelilo - ale žádné poryvy větru, jen bílá pohádka všude kolem.

Minulý týden byly místy vyjeté stopy i mimo silnice, místy vyjeté cestičky koňmi. Tak to vyšlo na pár krátkých procházek mimo silnice. A dnes zase na silnici - viz poslední fotka.
Snad bude za 14 dnů tepleji, aby Ratloraptor nezmrzl na prvním cvičáku. Dole ale sníh už není, tak snad...

napsal(a):
Marod už je plně zdrav, jen nabirame váhu, jde to pomalu. Veselé hyper štěně, pořád v pohybu, dostane k večeři půl prasete a dvě třetiny z toho vybeha na procházce.
Dekuji všem
Nějaké fotky asi zveřejnit můžu, snad se páníček mámy nebude zlobit
Malí bonbónci
https://www.ifauna.cz/psi/inzerce/r/detail/4007119/tibetska-doga-stenatka-s-pp/
tak dnes pod městem po pravém břehu Otavy, místy bahno, místy led...
pořád jsem měl pocit, že je něco jinak a taky jo, na vodě mimo 1,1 hoholů ani brko ...
a pak nad námi ve vzduchu "2m prkno" - orel mořský
objeví se tu na chvíli každý rok, jen nevím , zda je to ten samej , nebo po každý jinej

lupus4
napsal(a):
tak dnes pod městem po pravém břehu Otavy, místy bahno, místy led...
pořád jsem měl pocit, že je něco jinak a taky jo, na vodě mimo 1,1 hoholů ani brko ...
a pak nad námi ve vzduchu "2m prkno" - orel mořský
objeví se tu na chvíli každý rok, jen nevím , zda je to ten samej , nebo po každý jinej
je to zážitek. Já ho jednou viděla z auta hodovat na mršině v poli u silnice kousek od Mimoně - veliká slepice to je... Jeli jsme krokem a kochali se...
Jinak množství orlů a supů v přírodě znám z hor Francie a Španělska - krásné majestátní kusy tam plachtí - nemůžu se vždy vynadívat.

tak my sa už ani ani nemáme poriadne kde venčiť ... Deti v dedine dostali kalamitné prázdniny. Iba odhadzujeme sneh do zblbnutia. Naša milovníčka snehu už akosi tiež uprednostňuje pobyt doma. Ale vymysleli sme super zábavu - do snehu rozhádžem pamlsky (kým lopatujem) a madam si ich vyhrabáva - po pol hodine je grogy a spí potom dve hodiny

tady teď prošla vichřice s vánicí a lijákem a bouřkou... déšť, krupky i sníh v jednom. A co udělal po největším řádění živlů můj elegantní psík - který je Apollem mezi psy (jak píše standard) ?? Zjistil, že pod okapem vznikla v tajícím sněhu kaluž a rozhodl se vykopat odtok... Vykopal kráter (plný bahna, vody a tající břečky) hodný mistra. Sbohem trávníčku, sbohem bledule, které v těch místech rostly... Domů se vrátil nadšen - úplně mokrý (prší), bahno až za ušima, břicho komplet v bahnité krustě, v každém drápu tuna hlíny... Už je umyt a slastně spinká na pelíšku... A tu chodbu jsem holt vytřela ještě jednou (před chvílí jsme douklízeli)
Eena,
věřím, že když je toho moc, tak už si to člověk asi ani neužije.
Stejně ale trochu závidím, nám dnes roztálo, do toho lije jako z konve a fouká jako blázen.
Já psisku dělám sněhový hromady, do kterých schovám krabici s mlskama, taky ho to baví.
Byli jsme dnes na socializačce ve městě, když u nás je hnusně, a pak u kamarádky za pejskama a prasátkama....to jsou malý ( teda zas tak malý nejsou ) sígři:)
Vrátili jsme se oba jak čuňata, Chloupě se po očistě odebral na pec a chrupe a chrupe, myslím, že sleze až na véč
U nás celej den hnusně, vichr a celkem intenzivní přeháňky. Chtěla jsem stihnout aspoň rychlou hodinovou procházku. V půlce nás zastihl hnusnej liják, Efík se schoval za keřem v závětří a tvrdil, že v tomhle hnusu dál nejde a prej počká až to přejde. Docela jsem ho musela přesvědčovat, ale prej když domů budem hodně chvátat, ideálně poběžíme tak by to šlo... Já přišla komplet promočená, ale Efíkova Hurtta vydržela...
elisak
napsal(a):
U nás celej den hnusně, vichr a celkem intenzivní přeháňky. Chtěla jsem stihnout aspoň rychlou hodinovou procházku. V půlce nás zastihl hnusnej liják, Efík se schoval za keřem v závětří a tvrdil, že v tomhle hnusu dál nejde a prej počká až to přejde. Docela jsem ho musela přesvědčovat, ale prej když domů budem hodně chvátat, ideálně poběžíme tak by to šlo... Já přišla komplet promočená, ale Efíkova Hurtta vydržela...
Koukám, že odhodlání venčit v jakémkoli počasí, máme jen my paníčci. Ti psi nám na to většinou pečou .
U nás bylo ráno bílo, ale během dne taky jen lije a lije. Dcera má horečky, tak nevenčím a Malina je tak hrozně hodná, jen sleduje jak měním obkládky, podávám pití a jsem celkově k ruce. Teď ji venčí muž. Zítra se chystám jí to vynahradit, starat se bude muž a já vezmu Malinu ven na dlouhou procházku. Snad to nebude moc klouzat. Má v noci mrznout.

elisak
napsal(a):
Někdy se ve psech probudí ty správné pudy, kterými je příroda obdařila. Zvlášť v mladých, které ještě lidi nestačili zkazit.
Zažili jsme s fenkou knírače, tenkrát asi 1/2 roční. Zatáhlo se, zvedl se vítr - takové klasické letní předbouřkovo. Vybrala si obrovský smrk s pořádnými kořenovými náběhy, pečlivě vyhrabala pelech a ulehla, "nikam nejdu, bude lejt, koukejte se taky schovat".
Nevěřila, že je lepší sebou hodit a stihnout to do auta. Nakonec byla odnesena, chytlo nás jen prvních pár kapek pravého šumavského lijavce.

Ráno foukalo, ale oproti večeru to bylo zlaté. Včera teplota nad nulou a déšť pomohli odtávání. Vítr zbytky sněhu na povrchu přes noc zamrazil, tak se Ratloraptor nepropadal.
Ještě pár záchvěvů zimy, asi i další sněhová nadílka, ale brzy bude jaro. Těším se, až s malou vyjdeme dál než za humna. Prvně do "opravdového" lesa, ne jen pidi lesíku, k rybníkům, už brzy tam budou labutě, volavky...
PS: nechtěla jsem po Ratloraptorovi, aby si sedal. Ale už nasazuje pubertální výraz: "Bože, zase vytáhla tu tvrdou, chladnou hračku, přes kterou se dívá. To je nudá, pójď už konečně!"

napsal(a):
a je tu další týden - venčili jsme za humny i o kousek dál...
Na ty větve u spadlých a zasněžených stromů radši bacha....mojí kolegyně středně rostlá fenka si rozpárala při skoku právě o větev půl břicha. Byla hodně šitá, ale zahojila se dobře a naštěstí měli, když se to stalo, poblíž auto a pohotového veta.
Jinak fotky parádní, jako vždycky 🌷
Dnes jsem si na Yodu vzpomněla, když jsem viděla blafající černou dogu u sámošky, mají ji v paneláku 🙈 to Yoda má s Vámi krásný psí život🌷

napsal(a):
Na ty větve u spadlých a zasněžených stromů radši bacha....mojí kolegyně středně rostlá fenka si rozpárala při skoku právě o větev půl břicha. Byla hodně šitá, ale zahojila se dobře a naštěstí měli, když se to stalo, poblíž auto a pohotového veta.
Jinak fotky parádní, jako vždycky 🌷
Dnes jsem si na Yodu vzpomněla, když jsem viděla blafající černou dogu u sámošky, mají ji v paneláku 🙈 to Yoda má s Vámi krásný psí život🌷
nebezpečí je vždy, když pesani lítají v terénu. Škvíry mezi kameny, větve suchých stromů, ostré hrany žulových kamenů... Občas mají nějaký ten malý šrám, lehkou odřeninu - ale jejich kůže vydrží hodně. Máme kliku (ťuk, ťuk, klepy klep... ťukám tu na dřevo) . Často trnu - ale nevezmu mu radost z pohybu - nevzdaluje se, drží se opravdu blízko - všechny fotky jsou dělány z cesty (pravda do půl lýtek ve sněhu) a psisko nadšeně krouží kolem.
Mimochodem stále v klidu lehce odlehčuje, ale ani dvouhodinové pochody sněhem mu stav nehorší, žádné kulhání, těžší zvedání po klidu - nic takového se neděje.
Doga v paneláku se může mít dobře - Yoda je taky nejspokojenější na gauči a umí se překvapivě stulit i na malý prostor... Pokud chodí ven a nechají jí možnost vyřádit se a vyběhat.... tak ani neví, že ji doma mají.
Když jsem Malinu naložila do auta a popojely na venčení, krásně svítilo sluníčko, ale jen pár minut po tom, co jsme vylezly za auta, přišel blizard, proufoukl mě do morku kostí, Malina měla hned hlavu bílou jak sněhulák a já si v duchu říkala, že asi dneska 10 km neujdem, že to podseknu dřív...,ale po čtvrthodině se vyčasilo a za chvíli zas svítilo slunce, tak z toho těch skoro 10 km bylo. V lese spoustu větví, klouzalo to a jediná cesta k autu byla vzávěru zároveň potokem, který byl pod tím zrmzlým sněhem, tak jsem nebyla schopná dobře odhadnout, kdy se mi do něj noha proboří a kdy ne. No ale nějak jsme to s tou Malinou daly a ona zřejmě miluje extrémní podmínky, protože pak ani nechtěla nastoupit do auta, že toho courání po lese prý bylo málo.

Dája6
napsal(a):
chameleonHugo
Dobrý den,
mám dotaz,nebyla jste včera v televizi Prima 🤫👂?
Dája
....ne ne nebyla.....to byl ten pořad chytré zvíře x člověk...Šampióni?

my dneska dopoledne venčili Efe skoro za vrátky - šli jsme od "Skelné huti" (kousek od Ploužnice) a obešli jsme Hradčanské rybníky. Řvali tam jeřábi...
U nás je přemrzlý sníh a hlavně zamrzlé hroudy od protahování břečky za poslední kalamity zabraňují parkování na řadě malých parkovišť u našich oblíbených procházkových míst...
napsal(a):
my dneska dopoledne venčili Efe skoro za vrátky - šli jsme od "Skelné huti" (kousek od Ploužnice) a obešli jsme Hradčanské rybníky. Řvali tam jeřábi...
U nás je přemrzlý sníh a hlavně zamrzlé hroudy od protahování břečky za poslední kalamity zabraňují parkování na řadě malých parkovišť u našich oblíbených procházkových míst...
A palbu jste neslyšeli?

Dája6
napsal(a):
Ano tenhle pořád a já si byla jistá, že jste to vy s tou hooodně chytrou slepicí.
Dája
....ježíš, kam ja bych dala v pražském činžáku slepici......ale mám je ráda a jako dítě na prázdninách u babičky jsem si s nimi něco nahrála....

Mylím,že většina z vás břízy na svých toulkách se psy potkává.
Tak co vyzkoušet něco pro zdraví.
https://www.youtube.com/watch?v=62sslzldxEg
janaa
napsal(a):
Tak hlavně bacha na ty psy jinak "čepuju" si každý rok,ale na vlastní zahradě
Proč myslíte bacha na psy? Kvůli xylitolu?
Já si právě myslím, že ta míza ho obsahuje úplný minimum. On se mj. přirozeně vyskytuje i jinde, třeba v ovoci, který psi běžně žerou (jahody, švestky...)
A to, co se dává do žvejkaček a zubních past je koncentrát, na kterej pes v přírodě nenarazí.
Ale třeba se pletu.
Terven
napsal(a):
Proč myslíte bacha na psy? Kvůli xylitolu?
Já si právě myslím, že ta míza ho obsahuje úplný minimum. On se mj. přirozeně vyskytuje i jinde, třeba v ovoci, který psi běžně žerou (jahody, švestky...)
A to, co se dává do žvejkaček a zubních past je koncentrát, na kterej pes v přírodě nenarazí.
Ale třeba se pletu.
No,já bych to neriskovala.Ta míza je fakt sladká jak cumel Ale samozřejmě vědecky stanovenou koncentraci v míze nevím. Jde jen o pocit

janaa
napsal(a):
A palbu jste neslyšeli?
jen řvoucí jeřáby a motorové pily... Ale jeli jsme domů už v deset... To víš - my jsme vstávací
napsal(a):
jen řvoucí jeřáby a motorové pily... Ale jeli jsme domů už v deset... To víš - my jsme vstávací
Nj,my měli hon až od desíti
Jj,jeřábi jsme taky slyšeli. Já vždycky říkám první poslové jara. I když u nás to tak tedy zdaleka nevypadá. Možnosti venčení máme momentálně velmi omezené. Zvlášť pro marody
Dnešní partička

To vlevo je clumber?

Tak to bych nepoznala. Krásná psí dáma.
Dneska byl nádherný venčící den s bonusovým počasím. Měla jsem vymyšlenou trasu, ale zmýlila jsem si vesnici a nakonec jsem šla někam jinam, ale bylo tam opravdu krásně, takže to rozhodně nevadilo. S Malinou jsme viděly dvě srnky jak si to hopkají směrem k nám, Malina, která spíš má tendenci za nimi hned vyrazit, byla tak ohromena, že si lehla na sníh, jako když vidí psa a čekala až k ní přiběhnou a tady to teda ty srnky zvoraly, místo, aby se šly s Malinou očuchat a bylo by po problémech, prohopkaly těsně kolem nás a kamarádit se nešly. Škoda .

napsal(a):
je to zážitek. Já ho jednou viděla z auta hodovat na mršině v poli u silnice kousek od Mimoně - veliká slepice to je... Jeli jsme krokem a kochali se...
Jinak množství orlů a supů v přírodě znám z hor Francie a Španělska - krásné majestátní kusy tam plachtí - nemůžu se vždy vynadívat.
Hnízdí na Titanicu (Dlouhý kámen naproti Stohánku).

napsal(a):
Jeee a já zrovna byla s Dadličkou na dostihovce.

janaa
napsal(a):
Nj,my měli hon až od desíti
Jj,jeřábi jsme taky slyšeli. Já vždycky říkám první poslové jara. I když u nás to tak tedy zdaleka nevypadá. Možnosti venčení máme momentálně velmi omezené. Zvlášť pro marody
Dnešní partička
Já teda taky neslyšela ani výstřel jsi si jistá, že to bylo včera?

janaa
napsal(a):
Tak hlavně bacha na ty psy jinak "čepuju" si každý rok,ale na vlastní zahradě
Když máe vyzkoušeno,je konzumace na zdraví znát?
napsal(a):
Já teda taky neslyšela ani výstřel jsi si jistá, že to bylo včera?
Tak třeba jsi hluchá
Acher - já to nepoužívám "na něco",takže nějaký účinek úplně soudit nemůžu. Používám to jako součást jarní výživy - březová míza, jarní bylinky,divoká pažitka,mladý kopřivy...mám výhodu,že vše začne vyrůstat u nás na zahradě

janaa
napsal(a):
Tak třeba jsi hluchá
Acher - já to nepoužívám "na něco",takže nějaký účinek úplně soudit nemůžu. Používám to jako součást jarní výživy - březová míza, jarní bylinky,divoká pažitka,mladý kopřivy...mám výhodu,že vše začne vyrůstat u nás na zahradě
Asi Je fakt, že z baráku sem vylezla až ve dvě odpoledne a přes plasťáky toho doma (naštěstí) moc neslyšíme.

Přišla mně fotka mého odchovu, který je v Polsku. Je to ta fenečka úplně v popředí.

napsal(a):
Hnízdí na Titanicu (Dlouhý kámen naproti Stohánku).
ten znám (tedy Dlouhý kámen...) Ten jsme jednou dokonce i celý obešli nahoře - dávno tomu již... Máme ten kraj rádi. Orlíkům se tam musí líbit - rybníky blízko, zvěře a ryb dost...

dneska ráno mínus dvanáct. Tak to i já našla čelenku na uši a silnější rukavice a psovi nasadila kabát... Ale stejně občas poskakoval... tlapátka mu mrzla. Takže jen nejkratší okruh kolem kostela a hurá k radiátoru

U nás hlásim za túto zimu rekord - ráno mínus 24. Tak venčenie bolo rýchlo rýchlo - ani madam sa nechce byť von. Vyše metra snehu a takáto teplota - no zima ako sa patrí. Auto nestihlo ani rozmrznúť cestou do práce a to chodím 25 km. Kocúr sa radšej ani neukazuje že je dnu, aby náhodou nedostal vyhadzov. Hrá sa na neviditeľného. No ešte to chvíľu musíme vydržať. V nedeľu sme sa išli na chvíľu prejsť aspon po odhrnutej ulici - psica si išla obehnúť breh potoka - akosi jej nedošlo že snehu je akosi moc. Skočila si takú rybičku do priekopy, že som sa smiechu nezdržala - ono ten 50 kg pes tam zmizol - úplne zapadla až ponad hlavu mala sneh. Tak v okamihu otočka - ťažký výhrab späť na cestu a už len ťapkala po ceste a dumala kedy konečne pôjdeme domov.
Chválím mrazy, díky nim se na sněhu udělala taková krusta,že to udrží nejen psy,ale i mě takže se konečně zase dobře chodí, bez zapadávání a brodění. Ale klouže to, takže procházky rozděluju. Kratší okruh pro marody, větší pro ostatní. A Cácora stále hledá a snáší mi poklady
A tahle fotka je teď nejvíc. Před dvěma týdny jsme mysleli,že o Barušku přijdeme. Dneska už je to zase ona a veselý pes. Snad léky stav udrží,i když jsou už napořád,čeká nás ještě podrobné vyšetření,ale mám obrovskou radost. Vystrašila nás moc
janaa
napsal(a):
A tahle fotka je teď nejvíc. Před dvěma týdny jsme mysleli,že o Barušku přijdeme. Dneska už je to zase ona a veselý pes. Snad léky stav udrží,i když jsou už napořád,čeká nás ještě podrobné vyšetření,ale mám obrovskou radost. Vystrašila nás moc
Jééé! Krása. A moc držím palce.

janaa
napsal(a):
Smíšek Baruška 🌷

teď jsme přijeli z delší procházky - opět jsme parkovali u Hamru na Jezeře pod hradem Děvín. A pak na hrad, na Hamerský Špičák, na Šachtštejn a přes skalní Divadlo kolem Širokého kamene zpátky. Slůňo, mrazivo (ale na sluníčku teplota vylezla k nule), sněhu maličko - led na cestě jen občas, takže pohodička pohoda.

janaa
napsal(a):
kolik je Barušce?? Dvanáct ? Nebo si ji pletu... nějak je moc od sebe nepoznám

Bonnie ráno a dopoledne klepala kosu i v oblečku, tak došlo jen k pidi procházkám "k poslednímu baráku a zpět". Až před večerem jsme prošly aspoň jednu louku, pak druhou louku už s dvounohou a čtyřnohou kamarádkou. A potom jsme ke kamarádkám zapluly, my dvounohé popíjely, štěňata si hrála. Máme obě dost :-)
Archibald dnes ráno usoudil, že už je dostatečné teplo na koupačku. Doma toho asi už litoval, když se snažil zahřát zachumlanej v peřině. Sem jediná kdo má doma “otužilce”?

KoKRA
napsal(a):
Archibald dnes ráno usoudil, že už je dostatečné teplo na koupačku. Doma toho asi už litoval, když se snažil zahřát zachumlanej v peřině. Sem jediná kdo má doma “otužilce”?
Ne, nejste jediná, já právě proto v zimě radši nechodím vůbec k vodě, protože pak nechci léčit mrtvý ocasy.

KoKRA
napsal(a):
No moje ovčanda byla taky blázen...když jsme šly kolem vody a opravdu jsem nechtěla, aby tam vlítla, tak jsem jí brala na vodítko, protože ač byla opravdu poslušná a spolehlivě chodila bez vodítka u nohy, tak kolem vody jsem jí musela opravdu mít v merku...stačila chvíle nepozornosti a byla ve vodě...a bylo jí úplně jedno, že je únor a že je zima....
Byla můj první pes...od té doby problém nemám, neboť tak nějak vždycky vlastním psy, kteří vodu vůbec nemusí a když už, tak max nějaké brodění v potůčku...kde je výška hladiny 5-20 cm...
napsal(a):
Ne, nejste jediná, já právě proto v zimě radši nechodím vůbec k vodě, protože pak nechci léčit mrtvý ocasy.
O tom jsem vůbec netušila díky za upozornění. Vím že mám psa blázna do vody, ale takhle v zimě mi tam dnes vlezl poprvé (většinou jen pacinou zkusil a šel pryč), pak ještě venku běhal a nevypadal, že mu je zima, ale prochajdu jsem radši o dost zkrátila, až doma to vypadalo, že mu je zima. No radši budeme chodit jinudy nebo na šňůře takhle v zimě
Když je nad nulou, tak tam ještě Malina vleze. Tedy smočí tlapky. Ona moc koupací není, ale jak to teď kleslo pod nulu, tak vodu ignoruje, jakoby tam ani nebyla. Dokonce začala pít doma z misky. Jinak se napojí venku z potoků a kaluží.
Včera jsem jí chvíli pustila z vodítka, byla výjimečně na "příjmu". Jak jsem povolila karabinu, tak vystřelila jak na závodech a já se lekla, že jsem něco přehlédla a běží to pronásledovat, ale ona to pak stočila do kruhu kolem mně, lítala jak právě puštěná z kriminálu, neskutečná radost z pohybu. Přiběhla tak radostně na zavolání, že jsem jí neměla srdce hned připnout a jen jsem jásala, jak je šikovná. Až když jsme se blížily k lesu, řekla jsem "tak tady už tě budu muset připnout" , tak to přišla a koukala do dáli "tak udělej, co musíš".
V lese to pak byla samá srnka, až jsem si říkala, že asi do lesa teď v zimě nebudu chodit, ale ono je to nakonec dobře, třeba to Malině přestane být vzácné a přestane je řešit.
Jedná srnka hopkala radostně po poli, tak Malina tlumeně štěkala a skála na vodítku a kopírovala srnky pohyb, tajtrlík jeden .

Tak už je to doma a je veselo, konec skoro čtyřměsíčního klidu bez psa

lupus4
napsal(a):
tak podle pacek to bude kus psa
Nemá až tak silné packy, přijdou mi normální. To vypadá tak na té fotce. I ta barva je malinko jiná, je to focené večer mobilem při umělém osvětlení a dává to spíš teplý odstín do hněda, normálně je to spíš barva o něco tmavší, blíže k té poslední fotce, ale svétlo svítí shora. No, matka má 7 v typu je o 2 cm vyšší 62 cm, otec je normální zahr. krytí

Terven
napsal(a):
Je to holka?
No jo, je. Ono kdyby se jednalo o jiné plemeno, tak by mi to bylo jedno, ale probíraly jsme to už dříve na cvičáku i s poradkyní chovu, sama má teď ročního psa a říkala, že ho má při obraně plné ruce. Fena prý je pro ženskou na cvičení lepší, psi jsou namachrovaný atd. Řeklo mi to více lidí..A tak já jsem na fenky více zvyklá, Hold ty jejich problémy až budou, tak se budou řešit. Jako vždycky. Fenku jsem ani nemohla nikde sehnat, všechno bylo zadaný, pejsci by byli. U nás na jihu vůbec,jeli jsme pro ni až k CHomutovu 250 km. 3 hoďky cesty. Máme ji od pondělka. Já se o ní dost bojím, ona žužlá venku různé klacíky, mám strach, aby nespolkla nějakou ostrou třísku, už jsem ji vyndala z huby. Vzala jsem si 14 dní dovči, ale mám výhodu, že manžel je doma pořád, takže, když budu v práci, tak sama nebude. CHodíme už ven na prochajdy. Dneska jsme potkali 2 bígly, naprosto pohodáři, tak pokámošila. Já teď řeším tu výživu. Ona je zvyklá od chovatelky na granulky, tak jsme je zatím nechali, ale už přidávám jedno krmení denně maso, zeleninu apod. Zatím kotečky pěkné, tuhé. Dali by jste 9 týdennímu štěněti kuř. krky? Já nevím, pořád váhám, Iru jsem do asi 14 měs. krmila granulemi až pak jsem začla masem,.Tahle je malá.

@anet10 Gratuluji k přírůstku! Je nádherná a k sežrání. Soucítím s Vámi - v tomhle věku mi současný pes venku žral všechno včetně kamení, blázínek. Jo a dávala jsem jako první kuřecí křídlo, hned v osmi týdnech. Později jsem přidala masité skelety, půlené nůžkami. U krků se mi tolik nelíbí, že jsou to celkem tvrdé kosti a krky jsou malé, tak nenutí tolik požvýkat jako třeba to křídlo.

lupus4
napsal(a):
můžete skelety hned , jsou tam příznivější kosti i chrupavky (než dlouhé duté v křídlech) a netřeba půlit, naučí se nehltat...a chvíli se i zabaví
Mně takhle malé štěně po celých skeletech pravidelně vyzvrátilo velké kusy kostí. Půlení to vyřešilo. Po křídlech se to nikdy nestalo. (Nehltal.) Asi prostě záleží. Ale obecně bych se podávání masokostí nebála.

Děkuji, krky nechám zatím v mrazáku, zítra koupím skelety, mám strach právě, že se ta kost i ze skeletu rozštípne a bude ostrý hrot. V neděli mi přivezou taky z do psí misky ještě maso a přibrala jsem i hovězí chrupavky mleté, ty pak přidám do žrádla,pak vepřové záušky a hovězí šlachy, ty myslím, že budou fajn na žužlání

napsal(a):
Tak už je to doma a je veselo, konec skoro čtyřměsíčního klidu bez psa
..jé tak velká gratulace, je to nádherný mimi

anet10
Jestli máte prďolku krásnou pár dní a nebyla od chovatelky vůbec zvyklá na přírodní stravu, krmila bych dál jen granulemi, klidně pár týdnů. Jaké pro ni máte? Jestli štěňata dostávala i kombi stravu, pak bych začala se skelety. Ale mimi čeká určitě brzy další očkování, odčervení, do toho velká změna v rámci přesunu k vám. Ze zkušenosti bych minimálně dva týdny po přivezení štěněte počkala se změnou stravy. Je krásná, ať se daří.
napsal(a):
Mně takhle malé štěně po celých skeletech pravidelně vyzvrátilo velké kusy kostí. Půlení to vyřešilo. Po křídlech se to nikdy nestalo. (Nehltal.) Asi prostě záleží. Ale obecně bych se podávání masokostí nebála.
pokud vyvrhne hned a znova zpracuje není to ničemu na závadu ba naopak
pokud by to z něj vypadlo až třeba za půl hod , tak to už pak vadí...a "menšil " bych
ale mě to už 7 - 8 mi týdenní štěnda SH dávala úplně v klidu a to jsou určitě subtilnější než NO

lupus4
napsal(a):
pokud vyvrhne hned a znova zpracuje není to ničemu na závadu ba naopak
pokud by to z něj vypadlo až třeba za půl hod , tak to už pak vadí...a "menšil " bych
ale mě to už 7 - 8 mi týdenní štěnda SH dávala úplně v klidu a to jsou určitě subtilnější než NO
Dělo se to s odstupem, takže jsem menšila. No a kde teď ty loňské sněhy jsou, že… :-))
Jee také gratuluji ke štěndu, krásná čubinka .
A co se týče hltání kostí, no nevím jestli se každý pes naučí kosti nehltat. Moje čuba se to za cca 4 roky nenaučila. Jediné kosti, co jí dávám, jsou kuřecí krky a křídla. Zkoušela jsem stehna - nasouká do sebe celé, pak blije, dáví se, a já mám prostě strach, že to jednou nedopadne (už jednou jsem ji to tahala z krku). To samé dělá se skeletem. Ona fakt nekouše, jen se to snaží co nejrychleji do sebe nasoukat. Nechápu jak, ale fakt v ní zmizí skelet, že není nic vidět, a zachvíli jde celej zpátky... A na to já nervy nemám . Zkoušela jsem krmit v absolutním klidu, nechat úplně samotnou, nebo naopak krmit z ruky, vevnitř, venku, dát nejdřív maso pak až kosti, a nevím co všechno ještě, ale prostě ne . Stejně tak se pokoušela do sebe nasoukat třeba i žebra, lopatku... Pes jako žere taky rychle, ale tak nějak normálně, to je takový to dvakrát třikrát stisknout a spolknout - a jo, u něj je pravda, že ten se to naučil, protože se začátku to bylo taky horší. Ale fena mi s tímhle přijde jak kdyby neměla sebemenší pud sebezáchovy a klidně se tím žrádlem fakt zadusila..
Ale nemyslím to jako nějaké zastrašování, většina psů se to asi opravdu naučí a určitě bych to zkoušela. Moje fena je celkově extrém, co se žrádla týče.

postříhám krk, křídlo, skelet nůžkama na drůbež. Kůže to drží pohromadě, ale přeci jen to snáz prochází u hltavců. A máme povel "kousej" - zpočátku u toho držím krk, křídlo... v ruce a štěník musí odkusovat... chválím, když kost křupe a hlásím "kousej, kousej"...

Krásný mimčo. Když jsme u kostí. Dáváte křídla i štěňatům miniaturních plemen?
Dospělé kočky křídla zvládnou skoro celá. Tak si myslím, že v dospělosti to zvládne i ratlík. Ratloraptorovi bude příští týden 5 měsíců, zhruba od tří dostává občas kuřecí krky. Posledně ale kousek nerozkousala a vyblila dva obratle. Přezubuje. U tak malého plemene mám asi radši počkat do přezubení? Nebo myslíte, že by to s křídly bylo lepší?
Základ stravy jsou pro malou konzervy Falco. Beru hlavně míchané - maso s něčím (vemeno, držky, srdce), celá kuřata. Tam se kostí nebojím, rozpadají se. A syrové kromě krků dávám jen maso, oproti konzervám zřídka. No, přidávám občas i pár granulí, většinou do plnících hraček.

Gratuluju, anet, fenečka je moc hezká. ♥️

Dnes jsme šli prvně k rybníku. Na tom ledu nebylo nic, co by mrně překvapilo. Na ptáky si ještě chvilku počkáme. I když - už Bonnie koukala s otevřenou hubou na kachny běžce. A zkoušela dohonit kosa. Byla velmi překvapená, když se kos odlepil od země.

já po loňské zkušenosti se štěníkem na ledu v zatopeném lomu (vyrazil hrdě od břehu po lámající se šlupičce ledu a v panice místo zpátky postupoval hrdinně vpřed... (vletěla jsem pro něj v botách a sušili jsme ho mikinou) ho vodím kolem zamrzlých vodních ploch na špagátě. Nějak to mám v živé paměti - jak mě blboun překvapil...
My dnes ukončili loveckou sezonu. Hon byl super, ale cesta domů děs,půl stupně a mrholilo,záviděla jsem holkám,že se vezou v kufru a nevidí to

další týden - u nás za humny venčit nešlo (moc přemrzlého sněhu a skoro nemožné parkování), a tak tedy Hradčany, Hamr na Jezeře, Karlov a nakonec včerejší Jítrava.

napsal(a):
anet10
Jestli máte prďolku krásnou pár dní a nebyla od chovatelky vůbec zvyklá na přírodní stravu, krmila bych dál jen granulemi, klidně pár týdnů. Jaké pro ni máte? Jestli štěňata dostávala i kombi stravu, pak bych začala se skelety. Ale mimi čeká určitě brzy další očkování, odčervení, do toho velká změna v rámci přesunu k vám. Ze zkušenosti bych minimálně dva týdny po přivezení štěněte počkala se změnou stravy. Je krásná, ať se daří.
Děkuju všem za gratulace a rady. Já mám z těch kostí fakt ještě strach. Udělám to tak, jak psala plaka. Ona, jak vidí misku, je jak smyslů zbavená. Hodně hltá, padne do misky a během pár minut je vyluxováno. Zítra mi přivezou z do psí misky mimo jiné i kachnu celo mletou, je to s mletýmy kůstkama, tak první zkusím to. Jako jedno jídlo. Ona chovatelka taky dávala jedno jídlo syrové, jinak granulky Fitmin puppy, dostali jsme je i v balíčku do začátku, ještě nějaké mlsky a kapsičku Fitmin. Ona to měla s nima nějak nasmlouvané, něco jako chovatelský program.Taky jsme vyplnili takový lejstro a mě přišel mail od Fitminu, voucher -50% na celý nákup jejich produktů. Jsou tam i různé pamlsky, tak si tam něco vyberu. Jinak já mám doma koupené Essential beginning large breed, který už přidávám do toho Fitminu. Já mám s Essentialem dobré zkušenosti, Ira ho měla doma v záloze,ale jiný, než ten štěněcí, když krmil manžel dostala Essential,2-3x za 14 dnů jinak byla na mase,Fitminu mám 3 kg, tak to přece nevyhodím.Jinak jedno jídlo denně je maso. Hovínka zatím OK. Odčervovali jsme tento týden, na příští už jsme objednaní na další očkování.Teda musím říct, to je taková piraňa kousací, kdyby jste viděli moje ruce, dneska mé zase drápla tím jejím jehlovým zubem, na prstě 4 cm šrám až k nehtu, prostě jí to sjelo a krve bylo dost a to mám ještě další. Už ať je trochu větší, je raubíř.

anet10
Jdete na to dobře, dle mého úsudku. Štěně je nejisté, hltá, změna prostředí a navykání si na vše nové dělá své. Až se sžijete, přestane se hrdlit o zdroj, chce to čas. Hlavně bych hodila sebe do klidu. Měla jsem štěně, které při krmení hltalo a vrčelo jak dravá šelma, u chovatelky to nedělalo. Od prvního dne u nás jsem zavedla rituál krmení xkrát denně v kleci (otevřené, prostorné, částečně překryté a uvnítř pelíšek). Neblbni, nikdo ti nic nesežere, nedělej héérečku. Po asi dvou týdnech štěně pochopilo, že pohoda, přestala startovat, hltat. Kdybych byla bývala asistovala s přidržením misky, kuřecí hnáty či něcím dalším, akorát by to bylo o nervy štěněte.
Fitmin je fajn, lepší řadou krmí řada i top kynologů. Zdejší vlk zase bude nesouhlasit, ale když si člověk neodchovává štěně doma, nemůže mít jistotu, jak trávení pejska fungá. Jo a Essential mám též ozkoušené, nic proti nim. Tak, ať se daří a co nejméně šrámů, zranění od mléčného chrupu jsou nezapomenutelná, dodnes mám jizvu na frňáku.
zdejší vlk nejen nesouhlasí, ale hlavně nechápe...
tady vám několik zkušených chovatelů napíše, že netřeba oddalovat krmení pestrou neupravovanou stravou a vy si vyberete pravý opak..jedné "přeopatrné"
čím déle mu budete huntovat zažívání granclema tím hůř se bude napravovat, ale jste dospělá... tak komu není rady...

Mám ráda vaše příspěvky, ale tady bych to tak černobílé neviděla. Mám dva barzoje, od mala krmené kombinací barfu a granulí, teď zrovna : granule k snídani , (někdy sežerou všechny ,někdy ani jednu), k obědu maso na kosti + ovoce, zelenina a k večeři mletinu s přílohou. Občas k tomu něco sladkého - jsou buchtoví nebo vlastně cokoliv, co vyloudí. Naposledy je naše puberťačka krmila gumovými medvídky a oni to svévolně doplnili na procházce kobylákem.🙈. A světe div se rozhozené trávení nemají.
Myslím si, že bychom měli používat selský rozum a podle toho jednat, vždyť toho psa vidíme každý den a máme možnost pozorovat jak prospívá.
S minimálními doplňky vyrostli ve zdravé kluky, standartní postoje, přemíra energie. A sice je krmíme asi příliš často, mají dva roky, ale beru to tak, že méně nacpaný žaludek je lepší kvůli torzi, ikdyž na toto má třeba jejich chovatelka opačný názor.
Naopak,takhle malé štěně není potřeba nijak převádět,může se začít krmit masem hned. O to víc,jestli i chovatelka krmila i masem,i granulema. Jinak nespoléhejte se na to,že pes z hltačctví vyroste. Pokud se křídlete,stehna bojíte,aby to nespokl,tak mu to přidržte. Učí se to okusovat, a zároveň spolupráci s vámi i během žrádla. Ad mletá kachna - výrobek neznám,jen dejte pozor,aby to byla mletá kachna celá, nejen pomletý skelet s kouskem ořezu. Kachní kosti jsou narozdíl od kuřecích hodně tvrdé, kuřecí skelete nebo křídlo,případně kuřec celé mleté je pro začátek určitě vhodnější. Nebo kachnu s něčím namíchat
lupus4
napsal(a):
tady vám několik zkušených chovatelů napíše, že netřeba oddalovat krmení pestrou neupravovanou stravou a vy si vyberete pravý opak..jedné "přeopatrné"
čím déle mu budete huntovat zažívání granclema tím hůř se bude napravovat, ale jste dospělá... tak komu není rady...
Ta přeopatrná je asi na mě... Neřekla bych, že jsem přeopatrná. Pes normálně v pohodě skelety dostává. Ale fena byla schopná to do sebe zkoušet zběsile rvát půl hodiny - tam zpátky, tam zpátky, a když už se povedlo a zůstalo to vevnitř, tak ještě hodinu nebo dvě po žrádle chodila nahrbená a dávila se. A někdy to šlo znovu ven i pak. Tak to mi za to ty nervy a nekomfort psa nestojí a dám ji radši krk nebo křídlo, které jsou v pohodě.
Rozhodně jsem nechtěla někoho zastrašovat nebo odrazovat. Reagovala jsem jen na to, že asi ne každý pes se naučí kosti kousat, nebo aspoň žvejknout, ale taky jsem psala, že většina asi jo, a že bych to zkusila .
to bylo na plaku
jinak z venčení hlásím 1 zmateného zajíce a 3 danielky
a něco ve stylu Waldovi písničky :....kam bych se drápal, kam bych se hnal
https://www.facebook.com/reel/1615978345549830/?s=single_unit

Mně se osvědčilo u hltavců nedat krk nebo křídlo,ale celou čtvrtku nebo půlku.Prostě to,co spolknout nejde a musí se okusovat.Nebo dlouhé hovězí žebro. A to i u těch 8mi týdenních štěńat.
napsal(a):
Mně se osvědčilo u hltavců nedat krk nebo křídlo,ale celou čtvrtku nebo půlku.Prostě to,co spolknout nejde a musí se okusovat.Nebo dlouhé hovězí žebro. A to i u těch 8mi týdenních štěńat.
No překvapila mě Malina, měla takový hamburgr ze syrového masa, obvykle ho rozpůlím, ale nějak jsem si řekla, že to přece bude kousat...no asi za hodinu se mě poblibla a hamburger byl prostě celý a že není zrovna velký pes.
Asi je k tomu rejžáku křížená navíc s hadem.

lupus4
napsal(a):
Přeopatrná Plaka radí dle svých zkušeností. Svůj psí odchov krmila už na třech týdnech masíčkem škrábaným, na 5 týdnech piraně ohlodávaly skelety. Přirozenou stravu jsem krmila psy dávno před boomem barfu, ale nemám zároveň až fanatický odpor ke granulím.
Tady jsem radila Anet, jejíž štěně asi masitými kostmi krmeno nebylo, aby prostě aspoň dva týdny od přivezení štěněte počkala se změnou stravy a krmila to, nač bylo štěně zvyklé od chovatelky. Aby se nevyskytl průjem, blití, další problémy, však to se běžně doporučuje, ne? Vy se hned téměř hroutíte z huntování zažívání psa, granulemi bude otráven či co. Občas to přeháníte. Bych se asi musela jít zastřelit, když svého psa, od malička vykrmeného na přirozené stravě, musím už druhý rok ze zdravotních důvodů krmit jen "jedovatými" granulemi a huntuju mu zdraví, dle vás tedy...
Šutřík
Ratloraptorovi bude příští týden 5 měsíců, zhruba od tří dostává občas kuřecí krky. Posledně ale kousek nerozkousala a vyblila dva obratle. Přezubuje. U tak malého plemene mám asi radši počkat do přezubení? Nebo myslíte, že by to s křídly bylo lepší?
Zrovna krky jsou nic moc, často je psiska nepokoušou, polknou a pak blijou. Lepší jsou na ožužel kuřecí skelety, kor pro prťavku. Prdelka kuřecí kožnatá, placaté kosti, dle trávení pidipsa případně odřízněte tučného biskupa nebo část kůže - ale zrovna při přezubování ideál na takové to běžné žvýkání a zábavu. Samože podat část skeletu ne větší než ratloraptorka.
napsal(a):
Přeopatrná Plaka radí dle svých zkušeností. Svůj psí odchov krmila už na třech týdnech masíčkem škrábaným, na 5 týdnech piraně ohlodávaly skelety. Přirozenou stravu jsem krmila psy dávno před boomem barfu, ale nemám zároveň až fanatický odpor ke granulím.
Tady jsem radila Anet, jejíž štěně asi masitými kostmi krmeno nebylo, aby prostě aspoň dva týdny od přivezení štěněte počkala se změnou stravy a krmila to, nač bylo štěně zvyklé od chovatelky. Aby se nevyskytl průjem, blití, další problémy, však to se běžně doporučuje, ne? Vy se hned téměř hroutíte z huntování zažívání psa, granulemi bude otráven či co. Občas to přeháníte. Bych se asi musela jít zastřelit, když svého psa, od malička vykrmeného na přirozené stravě, musím už druhý rok ze zdravotních důvodů krmit jen "jedovatými" granulemi a huntuju mu zdraví, dle vás tedy...
Šutřík
Ratloraptorovi bude příští týden 5 měsíců, zhruba od tří dostává občas kuřecí krky. Posledně ale kousek nerozkousala a vyblila dva obratle. Přezubuje. U tak malého plemene mám asi radši počkat do přezubení? Nebo myslíte, že by to s křídly bylo lepší?
Zrovna krky jsou nic moc, často je psiska nepokoušou, polknou a pak blijou. Lepší jsou na ožužel kuřecí skelety, kor pro prťavku. Prdelka kuřecí kožnatá, placaté kosti, dle trávení pidipsa případně odřízněte tučného biskupa nebo část kůže - ale zrovna při přezubování ideál na takové to běžné žvýkání a zábavu. Samože podat část skeletu ne větší než ratloraptorka.
Ono se to říká, že by štěndo chvíli po příchodu domů mělo pokračovat ve stejné stravě jako u chovatelky. Ale to já si představuju tak maximálně týden, spíš míň. 14 dnů mi přijde hrozně moc.
Ono je to opravdu tak, že čím dýl pes žere granule, tím hůř se potom převádí.
Nejspíš to bude i potom v pohodě. Ale je to zbytečný.
A osobně jsem přesvědčená, že neexistuje zdravotní omezení, při kterým by pes musel být výhradně na granulích. Že prostě domácí stravou, byť třeba ne syrovou, se dá živit každej marod.
Granule jsou tu teprve nějakých 30 let...
Osobně jsem ráda, že jsem domácí stravu uhájila pro oba svoje gastrokriplíky. A že u pinčový to fakt bylo jen tak tak...tam už to vypadalo, že nás hypoalergenní veterinární dieta nemine.
Úplně si nemyslím, že slinivkářku ještě někdy vrátím na barf, i když zázraky se dějou.
Ale u pinčový mám v plánu se o to pokusit. Zatím vařím pro obě.

Terven
A osobně jsem přesvědčená, že neexistuje zdravotní omezení, při kterým by pes musel být výhradně na granulích. Že prostě domácí stravou, byť třeba ne syrovou, se dá živit každej marod.
Never say never, také jsem měla podobné přesvědčení. Bohužel mám doma rozbitého exota, u kterého to nejde. Domácí stravu jaterní bych zvládla. Ledvinovou také. Slinivkovou také. Ale trojkombinace všeho je už příliš velký guláš, takže v rámci udržitelného stavu psa nelze jinak než granulovat (zatím není na vet granclích).
Vašim fenkám držím palce, ať "gastrokriplíci" prospívají na domácí stravě, moc vám přeju, že to tak jde řešit.
napsal(a):
Terven
Never say never, také jsem měla podobné přesvědčení. Bohužel mám doma rozbitého exota, u kterého to nejde. Domácí stravu jaterní bych zvládla. Ledvinovou také. Slinivkovou také. Ale trojkombinace všeho je už příliš velký guláš, takže v rámci udržitelného stavu psa nelze jinak než granulovat (zatím není na vet granclích).
Vašim fenkám držím palce, ať "gastrokriplíci" prospívají na domácí stravě, moc vám přeju, že to tak jde řešit.
Je mi jasný, že taková kombinace už je trochu hardcore a neodsuzuju nikoho, kdo to vyřeší granulema.
Já jsem v tomhle takovej buldozer, že bych do tý domácí stravy šla i přesto. Berte to, že jsem blázen v jiných věcech jsem srab, tohle je pro mě zásadní.
Ne, vážně...beru to tak, že když pes je marod, přijde mi jako velikej hřích připravit ho o benefity čerstvý stravy. O výživový zázraky, který jsou obsažený ve většině čerstvých surovin....protože ty prostě v granulích nejsou, nemůžou tam být.
Nevím, jestli to budu umět srozumitelně vysvětlit. Ale názor na ledvinovou dietu u psů prošel, pokud vím, poslední dobou jistou proměnou. To omezení bílkovin není až tak žhavé, jak se dřív tvrdívalo. Doporučujou se kvalitní, lehce stravitelné - v podstatě takový maso dávám i slinivkářce. A jaterní dieta je hodně podobná té pankreatické. Musela bych nastudovat, ale věřím, že by se to dalo.
Osobně jsem přesvědčená - nikomu to nenutím a neradím se tím řídit - že striktní poměry toho a toho nejsou to nejzásadnější. A že ačkoli to někdo tvrdí, rozhodně se z toho nestřílí.
A laboratorní výsledky psa brát vážně jen "ocamcaď pocamcaď" (výraz jednoho mýho učitele). Protože prostě - některej živočich má laboratorní hodnoty vzorně v zelenej lajně a přesto je klinicky v otřesným stavu.
A jinej je má rozlítaný mimo referenční meze a je úplně v pohodě.
Pro mě osobně je pohoda a projev psa důležitější než laboratorní výsledky- ale samozřejmě zas "ocamcaď pocamcaď"....pokud by laboratoř ukazovala, že pes se jistojistě řítí do průšvihu, tak k tomu přihlídnu. Ale opět s ohledem na věk a na ostatní okolnosti.
Já razím takovej názor, že granule určitě nejsou jed, taky je doma mám. Jen bych je pro jistotu dávala jen zdravýmu psovi - a ne naopak

Musela bych nastudovat, ale věřím, že by se to dalo.
Věřte, že jsem nastudovávala nejnovější zdroje a experimentovala, psovi to dobře nedělalo. Jeho zdraví je jak papírový domeček. Cvrnknete do jednoho rohu a sesype se celý. Laboratorní výsledky beru orientačně, co zhruba čtvrt roku rozbor krve a moči. Klinicky je na tom se svými výsledky pohodově a nikdo by nic nepoznal. Takže do toho nejdu jako buldozer, jsem ráda, že funguje a snad ještě nějakou dobu bude.
Ale nic, plevelím venčicí pokec, to jen že i přes sebelepší úmysly nejde někdy krmit přirozenou/vařenou stravou. A že grancle nemusí být peklo. Zdravého psa jsem krmila přirozeně, nemocného krmím granulemi a jsem za ně ráda.
Edit
Ale pro zajímavost - jestli budete mít někdy náladu a čas, nastudujte a sestavte mi návrh stravy pro chronického ledvináře/slinivkáře/jaterníka (jaterkáře?). Klidně pak do SZ hoďte nebo do nějakého žrádelního tématu.
napsal(a):
Musela bych nastudovat, ale věřím, že by se to dalo.
Věřte, že jsem nastudovávala nejnovější zdroje a experimentovala, psovi to dobře nedělalo. Jeho zdraví je jak papírový domeček. Cvrnknete do jednoho rohu a sesype se celý. Laboratorní výsledky beru orientačně, co zhruba čtvrt roku rozbor krve a moči. Klinicky je na tom se svými výsledky pohodově a nikdo by nic nepoznal. Takže do toho nejdu jako buldozer, jsem ráda, že funguje a snad ještě nějakou dobu bude.
Ale nic, plevelím venčicí pokec, to jen že i přes sebelepší úmysly nejde někdy krmit přirozenou/vařenou stravou. A že grancle nemusí být peklo. Zdravého psa jsem krmila přirozeně, nemocného krmím granulemi a jsem za ně ráda.
Edit
Ale pro zajímavost - jestli budete mít někdy náladu a čas, nastudujte a sestavte mi návrh stravy pro chronického ledvináře/slinivkáře/jaterníka (jaterkáře?). Klidně pak do SZ hoďte nebo do nějakého žrádelního tématu.
Neomlouvejte se, není to plevelení...i gastrokriplíci se venčí
Tu dietu vám nesestavím. Protože by jistojistě měla mouchy- já nic nepropočítávám ani neodvažuju, jen si nastuduju charakteristiku tý diety a zhruba poměry živin. A u svých zvířat ty rizika beru na vlastní triko, což bych si u cizích netroufla.
Nezlobte se - pokud by některá z mých kikin v takový situaci byla, věnovala bych tomu veškerej možnej čas a úsilí...sestavit něco jen tak pro zajímavost, na to zatím čas nemám.
Mám to prostě úplně obráceně - i přes sebelepší úmysly mi nejde krmit veterinárníma dietama
ale už se lepším, mám je aspoň doma jako pamlsky anebo když nestihnu uvařit.

Však já psa zatím na vet dietě nemám, krmím granulemi, které mu sedly. Plus si dopřává ovoce, zeleniny, vhodných pamlsků.
napsal(a):
Však já psa zatím na vet dietě nemám, krmím granulemi, které mu sedly. Plus si dopřává ovoce, zeleniny, vhodných pamlsků.
Tak třeba ty pamlsky pro psa s takovými omezeními by mě zajímaly. Protože pamlsky mi přijdou v případě dietáře o dost větší problém a alchymie než hlavní chody.
Ovoce a zelenina se u slinivkářů doporučujou pouze vařené...pokud to pes snese syrové, má už slinivku zřejmě ve slušné kondici
Já jsem včera, od července úplně poprvé, zkusila Vikině strouhnout trochu syrový mrkve - a zatím dobrý.

Výhoda u něj je, že rád zatím žere cokoliv. Pamlsky? - na fyzio jsem mu brala mix vařeného - brambory (batáty se moc patlaly), košťál od brokolice, květáku, mrkev, pár granulí do toho. On je jinak bezpamlskový zvíře, jemu při procházce stačí velepodrbání a správná intonace pochvalná. Bude mu za necelé dva měsíce 8 let, to snad není možný, jak to letí.
Sedí mu jablíčko bez slupky a jader, zralejší banán a také si občas zobne s radostí čínského zelí. Syrovou mrkev mi vyblije i jen pidikousek. S tím, že pes žere hlavní chody, které nezpůsobují problémy, se někdy rozšoupnu i na pár piškotů, šprdlík dingo sucharů, kousek suchého chleba. Jo a kradl v létě meruňky pod stromem, problém mu nedělaly, pečlivě si hlídal případný bodavý hmyz uvnitř a pecky flusal.
Téma jsem sice nezakládala, ale nemyslím, že by tu někomu vaše téma vadilo.
Ty pamlsky by mě taky zajímaly, ty jsou asi nejvíc problematické. Malina má třeba nejvíc ráda Carnilove s malinama, borůvkama nebo podobným ovocem, přitom bych řekla, že je to tím hlavně ovoněné.
No jinak Malina už určitě pochopila, proč jí nepouštím z vodítka, protože najednou, je tak neuvěřitelně vzorná...tedy skoro, obvykle na procházce přijde aspoň jeden malý moment selhání.
Například nyní v Praze, chodili jsme místy, kde jsme potkávali spoustu pejskařů a přátelských pejsků až se z toho dostala do tranzu a v závěru procházky si opřela ty své blátivé packy o paní se sádrou, což mi prostě jednou za čas udělá. Chvíli mi trvalo, než jsem přišla na to, proč na některé lidi má tendenci skočit...no tahle paní měla sádru, jindy batoh s "cancoury". Musím prostě být pořád ve střehu, snadno se nadchne a doma dost často z nadšení kouše.
No a dneska byla prostě úžasná, ale bohužel až do momentu, kdy nám přes cestu prošla kočka a já zrovna scházela kluzký svah a jediná klika, že tam bylo zabradlíčko, kde jsem si honem opřela nohy. Sice se pak dokázala zas dostat pod kontrolu a nevyváděla, celou dobu, co byla kočka v dohledu, ale furt to není, jakbychom chtěli a nevím, zda to někdy takové vůbec bude, ale třeba jo, ještě je to holt mladé tele.
V neděli jsem se pobavila. Procházela jsem fotky z narozeninové oslavy a najedou jsem narazila na fotku, kdy se nám Malina z toho veselí zrovna přetočila a opět to dala najevo svými zoubky...jen pro outlocitné povahy upozorňuji, že během pořízení fotografií nebyl nikdo zraněn.
Archiho první dovolená v Rakousku. Sníh super, ale na zamrzlou vodu se moc netvářil, když se nemůže cachtat.
Trickyvoo
napsal(a):
Téma jsem sice nezakládala, ale nemyslím, že by tu někomu vaše téma vadilo.
Ty pamlsky by mě taky zajímaly, ty jsou asi nejvíc problematické. Malina má třeba nejvíc ráda Carnilove s malinama, borůvkama nebo podobným ovocem, přitom bych řekla, že je to tím hlavně ovoněné.
No jinak Malina už určitě pochopila, proč jí nepouštím z vodítka, protože najednou, je tak neuvěřitelně vzorná...tedy skoro, obvykle na procházce přijde aspoň jeden malý moment selhání.
Například nyní v Praze, chodili jsme místy, kde jsme potkávali spoustu pejskařů a přátelských pejsků až se z toho dostala do tranzu a v závěru procházky si opřela ty své blátivé packy o paní se sádrou, což mi prostě jednou za čas udělá. Chvíli mi trvalo, než jsem přišla na to, proč na některé lidi má tendenci skočit...no tahle paní měla sádru, jindy batoh s "cancoury". Musím prostě být pořád ve střehu, snadno se nadchne a doma dost často z nadšení kouše.
No a dneska byla prostě úžasná, ale bohužel až do momentu, kdy nám přes cestu prošla kočka a já zrovna scházela kluzký svah a jediná klika, že tam bylo zabradlíčko, kde jsem si honem opřela nohy. Sice se pak dokázala zas dostat pod kontrolu a nevyváděla, celou dobu, co byla kočka v dohledu, ale furt to není, jakbychom chtěli a nevím, zda to někdy takové vůbec bude, ale třeba jo, ještě je to holt mladé tele.
V neděli jsem se pobavila. Procházela jsem fotky z narozeninové oslavy a najedou jsem narazila na fotku, kdy se nám Malina z toho veselí zrovna přetočila a opět to dala najevo svými zoubky...jen pro outlocitné povahy upozorňuji, že během pořízení fotografií nebyl nikdo zraněn.
Tipuju, že je-li Malina vzorná, je to spíš dílem náhody- prostě neběžela přes cestu kočka ani zajíc
A asi si nedělejte iluze, že z toho časem nějak vyroste, že zmoudří...pokud teda nějak zásadně nezměníte postupy a nevrhnete se na systematickej výcvik.
Předchozí fenu jsem si brala až jako dospělou (cca 5 let), byla naprosto vzorná, přivolání vzorný, ignorovala psy, zastavovala před přechodem. Jen holt kočky a zvěř byl problém - paradoxně jsem ji mohla mít ve městě všude navolno a na vodítko jsem ji dávala v přírodě, zatímco většina pejskařů to má naopak
Ale taky vím, že většina pejskařů neřeší nějaký to vyběhnutí za srnou, prostě to mezi řečí konstatujou a nepovažujou to za problém.
Já už to u současnejch řeším. Mám už to celkem vychytaný, takže na to, jaký jsou to lovci, jsme prakticky bez incidentů.
Pinčová je více bezproblémová. Loví očima a vystartovala by pouze v případě, že by jí to zvíře vyběhlo před nosem. Nechodí tomu naproti, nepouští se po stopě, nemonitoruje obzor s cílem spatřit zvěř, jako to dělá Vikina. A když už vyběhne, je odvolatelná. V přírodě chodí navolno skoro všude, nemusím ji hlídat, hlídá si ona mě. Prostě následuje.
S Vikinou je to horší, ta s nosem u země řeší svoje zájmy a pokud bych si jí přestala všímat, je schopná jít jinudy nebo zůstat u něčeho zajímavýho. A těm malérům vyloženě chodí naproti
Takže ta si často tahá šňůrku z kulatý kůže 8 m. Konec beru do ruky jenom pokud vidím, že není na příjmu anebo se zajímá o něco, za čím by mohla vyrazit. Prostě takový jištění, jak já jí říkám "kdybys měla blbej nápad"
Tohle se s věkem opravdu nespraví, resp. teda, u nebožky se to spravilo až v době, kdy už měla pohybový problémy, blbě viděla a slyšela.
Malina už není štěně, pokud si dobře pamatuju, nějakej ten úlet za zvěří nebo kočkou už se jí podařil, čili by se dalo říct, že je rozlovenej pes. Prostě pes, kterej už to zažil - a to je vždycky úplně jiná liga než "nepopsanej list".
To by chtělo fakt systematickou práci pod vedením trenéra, kterej to umí - a i ti se radši pouští do těch "nepopsaných listů". Už jsem od mnohých z nich slyšela, že v případě rozlovenýho psa je výsledek nejistej. Určitě to nevyřeší připínání na vodítko "za trest" - to nepochopí.
Oproti tomu si myslím, že skákání na lidi a podobný nežádoucí chování by odnaučit šlo celkem dobře. Jen to prostě chce znát jistý principy....nechcete zkusit tu knížečku Neštěkej na svého psa? Čte se to skoro samo a mnohé to objasní.
Není to k venčení,ale kam jinam to dát. Dneska máme velkou psí radost i smutek. Radost, protože skoro 12ti letá Baruška byla dnes po velkém kardiologickém a sonografickém vyšetření prohlášená za zdravou.Před třemi týdny jsme se báli,že o ní přijdeme, apatie, poslechově i na rtg zvětšené srdíčko,tekutina na plících. Naštěstí podle všeho jsme v prvopočátku podchytili bakteriologický zápal plic, takže dnes vysazujeme léky na srdce i odvodnění (atb už dobrala),a teď se budeme modlit,aby se situace neopakovala, a příčina byla opravdu "jen" v tomto. Jinak z ní byla paní doktorka u vytržení,že tak nasvalenou labradorku léta neviděla, a že by jí tipovala o půlku věku míň. No a psí smutek, zítra se budeme muset rozloučit s naší 13ti letou labradoří nejlepší kamarádkou, která je součástí naší smečky, každý týden společně venčíme,několikrát do roka jí hlídáme...bohužel ledviny už přestaly pracovat a není cesty. Takže nás zítra čeká cesta nejtěžší, a pak jí uložíme u nás na zahradě pod stromy,kde už máme takový malý psí hřbitov. Jak jsem psala,radosti a smutky jdou ruku v ruce

janaa
napsal(a):
Není to k venčení,ale kam jinam to dát. Dneska máme velkou psí radost i smutek. Radost, protože skoro 12ti letá Baruška byla dnes po velkém kardiologickém a sonografickém vyšetření prohlášená za zdravou.Před třemi týdny jsme se báli,že o ní přijdeme, apatie, poslechově i na rtg zvětšené srdíčko,tekutina na plících. Naštěstí podle všeho jsme v prvopočátku podchytili bakteriologický zápal plic, takže dnes vysazujeme léky na srdce i odvodnění (atb už dobrala),a teď se budeme modlit,aby se situace neopakovala, a příčina byla opravdu "jen" v tomto. Jinak z ní byla paní doktorka u vytržení,že tak nasvalenou labradorku léta neviděla, a že by jí tipovala o půlku věku míň. No a psí smutek, zítra se budeme muset rozloučit s naší 13ti letou labradoří nejlepší kamarádkou, která je součástí naší smečky, každý týden společně venčíme,několikrát do roka jí hlídáme...bohužel ledviny už přestaly pracovat a není cesty. Takže nás zítra čeká cesta nejtěžší, a pak jí uložíme u nás na zahradě pod stromy,kde už máme takový malý psí hřbitov. Jak jsem psala,radosti a smutky jdou ruku v ruce
Jj, to už tak bývá, tak hodně síly.
A Baruška je šikulka.

napsal(a):
Děkuju všem za gratulace a rady. Já mám z těch kostí fakt ještě strach. Udělám to tak, jak psala plaka. Ona, jak vidí misku, je jak smyslů zbavená. Hodně hltá, padne do misky a během pár minut je vyluxováno. Zítra mi přivezou z do psí misky mimo jiné i kachnu celo mletou, je to s mletýmy kůstkama, tak první zkusím to. Jako jedno jídlo. Ona chovatelka taky dávala jedno jídlo syrové, jinak granulky Fitmin puppy, dostali jsme je i v balíčku do začátku, ještě nějaké mlsky a kapsičku Fitmin. Ona to měla s nima nějak nasmlouvané, něco jako chovatelský program.Taky jsme vyplnili takový lejstro a mě přišel mail od Fitminu, voucher -50% na celý nákup jejich produktů. Jsou tam i různé pamlsky, tak si tam něco vyberu. Jinak já mám doma koupené Essential beginning large breed, který už přidávám do toho Fitminu. Já mám s Essentialem dobré zkušenosti, Ira ho měla doma v záloze,ale jiný, než ten štěněcí, když krmil manžel dostala Essential,2-3x za 14 dnů jinak byla na mase,Fitminu mám 3 kg, tak to přece nevyhodím.Jinak jedno jídlo denně je maso. Hovínka zatím OK. Odčervovali jsme tento týden, na příští už jsme objednaní na další očkování.Teda musím říct, to je taková piraňa kousací, kdyby jste viděli moje ruce, dneska mé zase drápla tím jejím jehlovým zubem, na prstě 4 cm šrám až k nehtu, prostě jí to sjelo a krve bylo dost a to mám ještě další. Už ať je trochu větší, je raubíř.
Já měla pyrenejku odebranou na granulové stravě. Přiznám se, že na maso jsme přecházely postupně...nejdřív jen svalovinu, pak jsem tačala přidávst vnutřnisti a potom kosti...přiznám se, že krky nekrmím vůbec ani u dospělých psů, tak nějak mám iracionální strach, že to pes zhltne a zašprcne se mu to v krku...vůbec nevím proč, ani neznám nikoho, komu by se to stalo, ani z vyprávění..
U malé Giny jsem začínala kuřecími křídly, které jsem pitloukla palučkou, aby kosti nebyly v celku....no a asi za měsíc už to byly převážně skelety.

janaa
napsal(a):
to je dobře, že Baruška zabojovala. Škoda, že přijde o kámošku (tu kudrnatou??), smutné chvíle patří k životu se psy. Má čubinka krásný věk - a zaslouží si důstojně odejít
napsal(a):
to je dobře, že Baruška zabojovala. Škoda, že přijde o kámošku (tu kudrnatou??), smutné chvíle patří k životu se psy. Má čubinka krásný věk - a zaslouží si důstojně odejít
Jj, kamarádka,co s námi byla v bažantnici v pěti letech jí předpovídali rok,dva. A dotáhla to takhle daleko
Terven
napsal(a):
Tipuju, že je-li Malina vzorná, je to spíš dílem náhody- prostě neběžela přes cestu kočka ani zajíc
A asi si nedělejte iluze, že z toho časem nějak vyroste, že zmoudří...pokud teda nějak zásadně nezměníte postupy a nevrhnete se na systematickej výcvik.
Předchozí fenu jsem si brala až jako dospělou (cca 5 let), byla naprosto vzorná, přivolání vzorný, ignorovala psy, zastavovala před přechodem. Jen holt kočky a zvěř byl problém - paradoxně jsem ji mohla mít ve městě všude navolno a na vodítko jsem ji dávala v přírodě, zatímco většina pejskařů to má naopak
Ale taky vím, že většina pejskařů neřeší nějaký to vyběhnutí za srnou, prostě to mezi řečí konstatujou a nepovažujou to za problém.
Já už to u současnejch řeším. Mám už to celkem vychytaný, takže na to, jaký jsou to lovci, jsme prakticky bez incidentů.
Pinčová je více bezproblémová. Loví očima a vystartovala by pouze v případě, že by jí to zvíře vyběhlo před nosem. Nechodí tomu naproti, nepouští se po stopě, nemonitoruje obzor s cílem spatřit zvěř, jako to dělá Vikina. A když už vyběhne, je odvolatelná. V přírodě chodí navolno skoro všude, nemusím ji hlídat, hlídá si ona mě. Prostě následuje.
S Vikinou je to horší, ta s nosem u země řeší svoje zájmy a pokud bych si jí přestala všímat, je schopná jít jinudy nebo zůstat u něčeho zajímavýho. A těm malérům vyloženě chodí naproti
Takže ta si často tahá šňůrku z kulatý kůže 8 m. Konec beru do ruky jenom pokud vidím, že není na příjmu anebo se zajímá o něco, za čím by mohla vyrazit. Prostě takový jištění, jak já jí říkám "kdybys měla blbej nápad"
Tohle se s věkem opravdu nespraví, resp. teda, u nebožky se to spravilo až v době, kdy už měla pohybový problémy, blbě viděla a slyšela.
Malina už není štěně, pokud si dobře pamatuju, nějakej ten úlet za zvěří nebo kočkou už se jí podařil, čili by se dalo říct, že je rozlovenej pes. Prostě pes, kterej už to zažil - a to je vždycky úplně jiná liga než "nepopsanej list".
To by chtělo fakt systematickou práci pod vedením trenéra, kterej to umí - a i ti se radši pouští do těch "nepopsaných listů". Už jsem od mnohých z nich slyšela, že v případě rozlovenýho psa je výsledek nejistej. Určitě to nevyřeší připínání na vodítko "za trest" - to nepochopí.
Oproti tomu si myslím, že skákání na lidi a podobný nežádoucí chování by odnaučit šlo celkem dobře. Jen to prostě chce znát jistý principy....nechcete zkusit tu knížečku Neštěkej na svého psa? Čte se to skoro samo a mnohé to objasní.
Tak sice jsem to tak napsala, že má vodítko za trest, ale snad to tak nevnímáme ani jedna. Je to spíš to jištění, jak píšete o Vikině, kdyby měla blbej nápad. Já jsem spíš byla vykulená, že byla drtivou většinu procházky opravdu napříjmu. Někdy mě vůbec nevnímá, jakobych tam ani nebyla. Teď právě reagovala i na hlášky typu, kdy jsem si spíš tak zamumlala "tak počkej, budu se muset kouknout do mapy, kam teď" a ona na fleku zastavila a dokonce neškubla vodítkem, jak mi to dost často udělá. Netahala vůbec za celou cestu, až do problému s kočkou a i tam to bylo jen chvíli a pak jen holky na sebe čuměly.
Mně totiž do toho všeho hází vidle, že jsem často nemocná, nebo dcera je nemocná a tak venčí muž a on má větší sílu a zřejmě jí koriguje tahání, až když mu jde o urvanou ruku v rameni. Já už týden zápasila s tím, aby to prostě nedělelala, aby mi ani tím vodítkem nepocukávala, protože na zmrzlém sněhu i to pocuknutí je prostě problém, krom toho, že to nechci ani na jiném povrchu. Jenže ona pořád byla jakoby mimo a celou procházku jsme v podstatě dřely a přišlo mi to skoro bez efektu. Takže velký pokrok. Dneska minula slepice přímo před čumákem, aniž by na ně "bafla", švihla po nich očkem, ale minula je bez tahání vodítka, taky úspěch. Nakonec jsem jí v polích pustila na volno a pokaždé, když jsem na ní promluvila, se hned otočila a běžela ke mně.
Už ani nevolám "ke mně", jen Malí a ona ke mně jde sama. "Ke mně" mi kazí muž, už jsem viděla, jak jí řekne "ke mně", zasekne vodítko, aby nemohla jít a dojde k ní sám...takže asi tak.
Jinak si moc iluze o ní nedělám, při jejím temperamentu si nedovedu představit, že by někdy byla její poslušnost absolutně spolehlivá. Vždyť si stále neumí hrát, sice už se do nás nezakousne hned, ale těma zoubkama do ruky jde poměrně často. Hry musí mít krátké, přetočí se jako nic a pak se zakousne bolestivě.
No teď jedeme na týden na hory a Malina jde na hlídání, tak to asi zas bude vše, co umí, pryč.

@Trickyvoo Vy jste taková… odevzdaná. Jasně že i temperamentní pes může být poslušný (ne že by ten můj byl ), většinou mají do práce i velký drive a motivaci, ale je potřeba u nich “odemknout” jejich potenciál, naučit je pracovat s emocemi, přepínat mezi klidem a aktivitou, udržet na uzdě management (a mít ho kvalitní), zapracovat na pozornosti… prostě dá to spoustu (systematické a dlouhodobé) práce. Já si to vždycky vizualizuju přes Michelangelovy (nedokončené) čtyři Otroky. Vytvářel je unikátní sochařskou formou - vzal kamenné bloky, a z nich ty otroky “osvobozoval”, nechával se vést tím kamenem - věřil, že ti otroci v tom bloku již jsou. Označuje se to jako symbolické osvobození ducha z hmoty.

taky teď "bojuju". A vím, že pokud nechci vodit mamuta všude na špagátku, musím se vrátit až skoro na počátek. V posledním období začal trýýýskat v dál - ne (díky sněhu vím) po stopě, ale pro pouhopouhou radost z pohybu. Night běhával rovinky - sem tam sem tam... ale nevzdaloval se. Ale Yoda začal kroužit - a bohužel kruhy postupně zvětšuje. A to nechci. A zatímco když se vynoří lidi (i se psem), tak poslechne ihned (ale v tom je jistě i jeho opatrnost a je otázka, jak dlouho mu to vydrží), tak v liduprázdném (a zatím vždy i zvěřoprázdném) prostoru v určitém náhodném místě blázní - a pak má vypnuto. Když dokrouží (pár minutek - vždy na dohled, nebo v případě hustníku nadoslech - děsně dupe), klidně se přijde pomazlit, i pamlsek by prý mohl kápnout... Blbý je, že většinou je zcela vzorný a i když vyrazí - vrátí se na první písknutí... Takže člověk má pocit, že vše jde přiměřeně temperamentu a věku... Ale najednou se neposlušnost začíná procentuálně pomaličku zvětšovat a tak holt zatahuji záchrannou brzdu. Snad včas.

napsal(a):
@Trickyvoo Vy jste taková… odevzdaná. Jasně že i temperamentní pes může být poslušný (ne že by ten můj byl ), většinou mají do práce i velký drive a motivaci, ale je potřeba u nich “odemknout” jejich potenciál, naučit je pracovat s emocemi, přepínat mezi klidem a aktivitou, udržet na uzdě management (a mít ho kvalitní), zapracovat na pozornosti… prostě dá to spoustu (systematické a dlouhodobé) práce. Já si to vždycky vizualizuju přes Michelangelovy (nedokončené) čtyři Otroky. Vytvářel je unikátní sochařskou formou - vzal kamenné bloky, a z nich ty otroky “osvobozoval”, nechával se vést tím kamenem - věřil, že ti otroci v tom bloku již jsou. Označuje se to jako symbolické osvobození ducha z hmoty.
Odetto, Vy jste mi tím přiléhavým příměrem udělala takovou radost! 🌷🌷🌷 je to teda od tématu, ale to, jak jste to Michelangelovo sochání popsala, je tak výstižné, že je nad slunce jasný fakt, že vše, co se kolem Michelangela točí, vše víte a znáte a že jste četla knihu Kámen a bolest....také jsem přečetla a viděla, co je dostupné, začal mě fascinovat už v pubertě....zbožňuju jeho veškerá díla, odhodlání, způsob práce, životní pouť...dotkla jsem se před pár lety v Římě lehounce jedním prstem jeho sochy a zapomněla z toho dýchat...vím, že se to nemá...navštívit Řím, to je zážitek na celý život...ještě bych ráda do Florencie, ale to až někdy v bezpsím období no...

napsal(a):
Jj, z Maliny se určitě v plné dospělosti vykřeše božská poslušná fena...taky jsem o tom přesvědčená, že má obrovský potenciál 🌷
Kolik, že Malině je, @Trickyvoo?

janaa
napsal(a):
za Vaši fenku a hodně sil na cestě pislední
napsal(a):
Jj, z Maliny se určitě v plné dospělosti vykřeše božská poslušná fena...taky jsem o tom přesvědčená, že má obrovský potenciál 🌷
Kolik, že Malině je, @Trickyvoo?
Tak doufám v to, ale prostě chtělo by to vice spolupráce rodiny. Nevzdáváme to, pořád na tom pracujeme.
Malině je skoro rok a půl, takže puberťačka. Zrovna v tomhle období byl u rozjívený i můj první pes a pak to byl neskutečný vzorňák. Tak třeba toho jednou docílíme i u Maliny. Mám pocit, že je ještě chytřejší než on a pokud chce, velmi snadno se učí. Zrovna o víkendu jsem jí řekla, ať si zabalí míček do tašky, ať ho nezapomeneme na návštěvě a fakt ho tam zanesla, přitom jsem to s ní ještě nezkoušela.

napsal(a):
Odetto, Vy jste mi tím přiléhavým příměrem udělala takovou radost! 🌷🌷🌷 je to teda od tématu, ale to, jak jste to Michelangelovo sochání popsala, je tak výstižné, že je nad slunce jasný fakt, že vše, co se kolem Michelangela točí, vše víte a znáte a že jste četla knihu Kámen a bolest....také jsem přečetla a viděla, co je dostupné, začal mě fascinovat už v pubertě....zbožňuju jeho veškerá díla, odhodlání, způsob práce, životní pouť...dotkla jsem se před pár lety v Římě lehounce jedním prstem jeho sochy a zapomněla z toho dýchat...vím, že se to nemá...navštívit Řím, to je zážitek na celý život...ještě bych ráda do Florencie, ale to až někdy v bezpsím období no...
No byl to bourák. :-)) Knížku jsem sice kdysi prolistovala (někdo mi ji na pár minut půjčil), ale bohužel nečetla. Ale umění obecně miluju (a to i v tom dovolenkovém módu jako Vy - naprosto Vám rozumím). Co mám tohle štěně (puberťáka), myslím na ty otroky téměř denně.

Plako, děkuju Vám Tak se nebudu bát něčeho většího.

Procházkujeme, pomalu psí procházky prodlužujeme. Počasí porod, prosím polepšit!
napsal(a):
Plako, děkuju Vám Tak se nebudu bát něčeho většího.
Nebojte...a zrovna kuřecí krky byly naše nejoblíbenější kosti. Není vůbec problém podélně je nožem na prkýnku přepůlit, aby každej obratel prasknul a držela je pohromadě jenom kůže. Případně je podrtit ještě víc, takže v případě zhltnutí bez kousání nehrozí "zašpuntování" střeva celým obratlem.
Abych se vrátila k tématu venčení ...dneska už bylo jaro ve vzduchu
Pinčová nemůže dovřít tlamu, protože má hlínu mezi zubama
napsal(a):
Procházkujeme, pomalu psí procházky prodlužujeme. Počasí porod, prosím polepšit!
To jo, ještě před 14-ti dny jsem si užívala "křupání" a záměrně volila cesty, které bývají téměř celý rok bahnité. Teď se vracím na "asfalty", ale Malina má stejně zamrskaný "podvozek". Zas to má výhodu, že dcera může jet na koloběžce, tak se tak děsně neloudáme a nemusím poslouchat, že někoho bolí nožičky.

Tak ja neviem či sa mám za dnešok chváliť alebo si vynadať... Keďže už cez deň nemrzne zostáva naša madam cez deň vonku na dvore. No a vraciame sa poobede domov a veľká brána pootvorená (vietor to dokázal ). Ma úplne oblial pot, že čo to naše teľa ... Na prvú dobu som ju nevidela tak volám na ňu - a krásavica sa s pospánkovým preťahovaním ukázala spoza rohu rozbehla sa za mnou a zaflekovala pred bránou. Vítali sme sa až na dvore - spadol mi teda riadny balvan zo srdca. Ukázalo sa teda, že moje od prvej minúty trénované vychádzanie z dvora až na pokyn zafungovalo. Ono akosi som vždy na toto dbala, lebo bezprízorne pobehujúce psy nemusím a hlavne moskovák nie je čivava. No hneď som vyhnala polovičku opraviť a zabezpečiť bránu. Dala by som si aj sama sebe po zadku, že som tú bránu podcenila
U nás se venčí často ve městě, hodně práce, málo času, o to víc únavy. Takže procházky trochu flákáme. Včera cestou z práce, už po tmě, jsme ve vesnici potkali koně. Běžel z vedlejší na hlavní, ale byl to slušně vychovaný kůň. zastavil na přechodu pro chodce, nechal nás přejet a pokračoval vesnicí dál. Fuj, to jsem se lekla, snad dorazil v pořádku, kam mířil. Zimy už mám plné zuby, ale při krátké návštěvě lesa už to v korunách štěbetalo jak na jaře, ono se to blíží!

my včera i dneska (dneska jsem doma) venčili po kotníky v starém sněhu (přemrzlý, plný opadaného jehličí, větviček a větví) v lese za humny. Silnička je děsné kluziště - v ujetých ledových stopách stojí voda na ledu, v lese se jde špatně, neb se pes i lidi boří, ale alespoň to nesmeká. Přesto si to užíváme - potůčky tečou, potoky řvou, ptáci začínají zpívat, a psisko ve "svém" revíru se chová nesmírně vzorně - včera i dnes krásně reagoval na každé zavolání. S ohledem na náročnost terénu stačí aktivní půlhodinka, aby doma psíček padnul na pelech a v klídku relaxoval.
Zato na zahradě mizí poslední zbytky sněhu a přichází pouze posněhové bahniště...
Tak u nás ani sníh a vlastně ani moc mokro, takže se dá vycházkovat skoro všude. Máme Šumavu na dohled, takže nám většinou všechny srážky ukradnou kopce za námi.

natalka
napsal(a):
Tak u nás ani sníh a vlastně ani moc mokro, takže se dá vycházkovat skoro všude. Máme Šumavu na dohled, takže nám většinou všechny srážky ukradnou kopce za námi.
Pěkná psí dvojka 😉obleček je šitý na míru nebo normál psí konfekce? Značka? 🐶 je moc slušivý a padne, jako ulitý 👍
Tady, kousek od Prahy u chlupatý kámošky, zrovna prší, jaro volám a vábím s Vámi 🙏

napsal(a):
Pěkná psí dvojka 😉obleček je šitý na míru nebo normál psí konfekce? Značka? 🐶 je moc slušivý a padne, jako ulitý 👍
Tady, kousek od Prahy u chlupatý kámošky, zrovna prší, jaro volám a vábím s Vámi 🙏
vypadá jako ty sošky pejsků s kývacími hlavami, co se vozily v autech za pradávných časů...
Předpokládám, že za jízdy takto neleží - jinak je to o mastnou pokutu... Já sice taky psa standardně nevozím (nemám klec, pes vyplňuje kompletně kufr), ale není to tak vidět

proc za pokutu? podle jakeho pravidla?
nedavno jsem to hledala -a ani pasy, ani prepravky porad nejsou povinne, jen doporucene
Je nejaka zmena?
napsal(a):
Obleček je z tohoto e-shopu https://www.dgdoggear.com/cs Ceny tedy nejsou lidové, ale vše, co jsem pořídila, padlo na první dobrou. I ten overal, z toho jsem měla docela strach. Ale mám naháče s chrtí postavou.

napsal(a):
proc za pokutu? podle jakeho pravidla?
nedavno jsem to hledala -a ani pasy, ani prepravky porad nejsou povinne, jen doporucene
Je nejaka zmena?
Zákon o provozu na pozemních komunikacích ukládá řidiči povinnost „zajistit bezpečnost přepravované osoby nebo zvířete“ a „zabezpečit přepravované zvíře tak, aby neohrozilo řidiče a přepravované osoby“.
Sice není stanoveno jak... ale je to na posouzení příslušníka. A to je někdy horší, než kdyby to bylo specifikováno... A volně ložený pes to nesplňuje v žádném případě.

napsal(a):
Zákon o provozu na pozemních komunikacích ukládá řidiči povinnost „zajistit bezpečnost přepravované osoby nebo zvířete“ a „zabezpečit přepravované zvíře tak, aby neohrozilo řidiče a přepravované osoby“.
Sice není stanoveno jak... ale je to na posouzení příslušníka. A to je někdy horší, než kdyby to bylo specifikováno... A volně ložený pes to nesplňuje v žádném případě.
staci mit plachtu mezi prednima sedackama a uz je "zajisteny" i kdyz volne lozeny
napsal(a):
staci mit plachtu mezi prednima sedackama a uz je "zajisteny" i kdyz volne lozeny
I já se jednou ptala mluvčí od policie v Ostravě jak to teda je? Bylo mi zděleno, že hlavní věc zamezit psovi přístup do předu k řidiči. Což je aspoň zvednout loketní opěrku a stačí. Jenže opravdu záleží hlavně jak Vás zastaví policajt a sám na místě posoudí. No a to je opravdu na palicí. Nikde není nic specifikované a každý si vše řeší podle sebe.
Toto je zkušenost po těžké moji havárce kterou jsem nezavinily.
Dája
Je to na posouzení každého soudruha. Ale když by člověk řídil,měl v autě volně psa,byl účastníkem nehody,byť nezaviněné, a pes těžce zranil nebo dokonce zabil spolujezdce,půjde řidič sedět. A to tedy nemluvím o tom, že a priori předpokládám,že psa zajišťujeme,aby se nic nestalo jemu. Taky mám psy "pouze" v kufru odděleném mříží, každopádně u obou havárií,které jsem popsala výše, být psi na sedačkách nebo jinde volně, tak by bylo hodně zle, letěli by. Fuj,ani nemyslet

Nedá mně to nepodělit se s vámi o dnešní zážitek syna s dětmi.
Naše vnučka má dnes 5.narozeniny.Ráno ji a bratra poslal syn,tak jako vždy,napřed do auta.Áńa otevřela dveře a volá:"Tati,tady je pes."Syn na ní ať si nevymýšlí,ale slyší ji jak povídá:"Dovnitř nemůžeš,ale dám ti rohlík.",měla ještě kousek v ruce co snídala.
Syn se tedy běží podívat a napůl vevnitř pes jak tele a Áńa mu strká kus rohlíku.
Sousedovi přes pár baráků utekl středoasiat a cpal se mu do domu.Sousedovi jsme zavolali a on ho už hledal ,tak si pro něj přijel.

PROSÍM, kdo je tady z Brna? A mohl by pomoct? Víc v soukromé zprávě, sem to dávat nechci.

napsal(a):
vypadá jako ty sošky pejsků s kývacími hlavami, co se vozily v autech za pradávných časů...
Předpokládám, že za jízdy takto neleží - jinak je to o mastnou pokutu... Já sice taky psa standardně nevozím (nemám klec, pes vyplňuje kompletně kufr), ale není to tak vidět
Nene, nejel takto, to takhle bylo jen na parkovišti, aby měl přehled, kdy půjde páneček z obchodu...
Jinak ano, jen kývat hlavou a je to hračka pes ze socíku 😀
Fatia
napsal(a):
Co je za psa ten černý? Mám velmi podobnou chlupaou kouli! :D
Flanderský bouvier . Já tu Vaší pozoruji už delší dobu, přijde mi velmi podobná jen možná na nižší noze. Na fotce dva bráškové. Bohužel už je jen jeden.
přidávám si na seznam, co může být Boubina zač :D :D společně s portugalským vodním psem je bouvier horký typ :D Kratší nohy bych ani neřekla, je nohatá jak koza. Asi ji vezmu na výstavu a vyhrajeme tituly rovnou za několik plemen :D

Fatia
napsal(a):
přidávám si na seznam, co může být Boubina zač :D :D společně s portugalským vodním psem je bouvier horký typ :D Kratší nohy bych ani neřekla, je nohatá jak koza. Asi ji vezmu na výstavu a vyhrajeme tituly rovnou za několik plemen :D
Já myslela,že je to něco s briardem.
napsal(a):
Já myslela,že je to něco s briardem.
je útulková, takže netuším... Ale říkali, že asi knírač, pravděpodobně křížený, nebyla čipovaná, tetovaná. Na léto ji stříhám, poprvé to byla nutnost, byla samý nerozčestalený dred, nechtěla jsem ji trápit rozčesáváním dredů přes celý zadek a břicho... A tak obrovsky se jí ulevilo, že jsem ji na léto střihla i loni. Za týden budeme slavit přivezeniny, oslavíme dva společné roky, a že to byly krásné roky (čert vem okousané dveře a investice do bednění místo plotu taky odvál čas... ) Je to moje černé zlato. Nedávno jsme byly na skok v lese, panička se kochala nějakým pomníkem a Boe najednou HAF, krátké a důrazné, otočila jsem se po ní, co blbne... A on se po cestě blížil chlap. Ona je fakt zlatá, nevyběhne po člověku řvát, jen upozorní paničku s vyvrácenou hlavou, že se někdo blíží. Furt s ní funguju spíše na instiktivní bázi, než přes 100% povely, ale ono to funguje. Jediné, co mě štve a nedaří se to odbourat, je tak obrovská láska ke psům, že paničkanepanička, jde se pozdravit. Ne vždy je to po chuti tomu psovi nebo jeho pánovi... A hlavně je jí jedno, že mezi ní a psem je třeba silnice. A zvěř ji teda zajímá velmi, na tom mám v plánu zapracovat, to já velmi blbě nesu a nechci v lese chdit na vodítku. Se musím domluvit se Zrzavci na antilovecké lekci, ta to má zmáknuté obdivuhodně.

a další týden, kdy máme za humny stále sníh... dneska tedy spíš kluziště, neb kde byly vyjeté koleje na lesní silničce byla ledová koryta plná vody...

tak jsme absolvovali delší lesní procházku - na počátku už jen zbytky ledu a sněhu, ale jen o kousek dál (a hlavně výš) ještě paní zima úřaduje. Ale všude to taje, potoky tečou, všude v příkopech stojí voda a začaly vylézat první hlavičky devětsilů. Jaro je blízko, i když se zima ještě nevzdá snadno...

napsal(a):
tak jsme absolvovali delší lesní procházku - na počátku už jen zbytky ledu a sněhu, ale jen o kousek dál (a hlavně výš) ještě paní zima úřaduje. Ale všude to taje, potoky tečou, všude v příkopech stojí voda a začaly vylézat první hlavičky devětsilů. Jaro je blízko, i když se zima ještě nevzdá snadno...
Mně na zahradě lezou denivky.

Vyrazily jsme s Molly lesem k obore s jelenama siko a daňkama. Dneska se nam ukazali v plne krase:-) A pak kolem rybniků, nadherna prochajda.

V pondělí jsme s Bonnie potkaly husy, dnes labutě. Labutě ji nechaly v klidu, protože jen poplouvaly. Ale nad hlavou letící husy zkoušela chytit. Kupodivu neúspěšně 😂
Další fotka je první společná mých holek.