Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.3.2023 13:50
Belzebub

XXX.XXX.107.159

- RR v bytě

- Od PO do PÁ jsem 8h denně v práci (každý týden jiná směna)

- Pouze v mé nepřítomnosti bude RR doma v kleci

- Byt mám 1+KK

- Denně budu 3h venku s RR (kolo, dlouhé procházky) + půlhodinové venčení

- O víkendech budeme na chalupě celý den + les, kolo

Je to reálné? Budu rád, když se nějak vyjádříte a dáte rady. Díky.

11.3.2023 14:11
lupus4

XXX.XXX.205.61

chudák, lépe by mu bylo na gauči
8h+ cesty je hodně na dospělého

štěně bude jen nešťastný x hod ve sr...čkách

nemám podmínky - nemám psa

co takhle dospělého z útulku ?

11.3.2023 14:23
rapotacka11

XXX.XXX.224.174

NE.

11.3.2023 14:29
Belzebub

XXX.XXX.107.159

A když teda tu klec vypustíme? Mám 1+KK, ale v pokoji jen jednu velkou skříň a gauč. Takže je tu dost místa. Stolek bych dal pryč. Pak by si ocas nerozsekal. Místnost je velká cca 4x4m2..

Rapo, klidně napiš, co si myslíš. Já jsem rád za každé rady. RR bych chtěl, tak se tu snažím mu udělat podmínky.

11.3.2023 14:31
juhaj

XXX.XXX.164.121

Lidi, copak si neuvědomujete, že ten pes má taky svoje potřeby, prostě někdy to nejde, bohužel. A pokud je člověk na psa sám, je to zápřah, vím o čem píšu, víc lidí to nedá, než dá.
Stačí se podívat třeba na FB stránky Daruji do dobrých rukou. 40 % je alergie, 40% je nedostatek času, zbytek rodinné důvody. Tipuji že 80% bude zjištění, že pes je povinnost a záhul.

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.3.2023 14:32

realisticky: opravdu každý den tři hodiny venku? opravdu všechny víkendy na chalupě a celodenní výlety?

11.3.2023 15:13
Belzebub

XXX.XXX.107.159

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
realisticky: opravdu každý den tři hodiny venku? opravdu všechny víkendy na chalupě a celodenní výlety?

Jsem spíš samotář, takže jsem přesvědčený, že psovi bych ty tři hodiny denně + venčení dopřál. Nemocný nebývám vůbec. Popravdě už si ani nevzpomínám, kdy mě třeba jen bolelo v krku. Ale pokud bych nemohl se psem ven já, minimálně na venčení bych měl někoho z rodiny, kdo by se o psa postaral. V našem městě navíc není problém si koupit člověka na procházky. Na chalupu jezdím každou neděli i bez psa. Chalupa je vzdálená zhruba 4km od mého bytu. Je na vesnici u lesa.

11.3.2023 15:25
rapotacka11

XXX.XXX.224.174

Na jednoho člověka je to vyčerpávající.
Nešla bych do toho.
Rozumím tomu, že člověk po psovi touží
a vím, co to je čekat až budu mít
vhodnější podmínky.
Pes je ohromná radost, ale někdy fakt
velká zátěž
pro 1 člověka. (i pro psa)
Vím o čem mluvím
a proto říkám NE. Podmínky máte nic moc.
Stát se může cokoli,
když už musíte mít psa,
tak něco, co rodina zvládne a ochotně pohlídá.
Nabízíte štěněti dlouhý pobyt o samotě.

11.3.2023 16:00
Belzebub

XXX.XXX.107.159

rapotacka11 napsal(a):
Nešla bych do toho.
vhodnější podmínky.
velká zátěž
Vím o čem mluvím
Stát se může cokoli,
když už musíte mít psa,

A jsou nějaké rasy, které vydrží o samotě běžnou pracovní dobu svého pána? Myslím nějaké podobné typy psů alespoň střední velikosti. A nebo to platí globálně pro všechny štěňata a samotář, který pracuje, by si psa pořizovat neměl? Třeba já bych viděl výhodu v tom, že mám spoustu času po práci, který teď nemám kde investovat.

11.3.2023 16:11

"A jsou nějaké rasy, které vydrží o samotě běžnou pracovní dobu svého pána? Myslím nějaké podobné typy psů alespoň střední velikosti. A nebo to platí globálně pro všechny štěňata a samotář, který pracuje, by si psa pořizovat neměl?"

Belzebub,
za prvé to je problém obecně pro štěňata, ta potřebují venčit častěji.
Takže by to chtělo venčiče.
Za druhé, já osobně, vidím problém v tom kolotoči. Zviřátka, včetně lidí, jsou nastavena na pravidelný režim, který má co do činění s oběhem Z kol S. Tohle nemusí každý pes zvládnout úplně rychle a úplně na jedničku.

11.3.2023 16:32
lupus4

XXX.XXX.205.61

Belzebub napsal(a):
A jsou nějaké rasy, které vydrží o samotě běžnou pracovní dobu svého pána? Myslím nějaké podobné typy psů alespoň střední velikosti. A nebo to platí globálně pro všechny štěňata a samotář, který pracuje, by si psa pořizovat neměl? Třeba já bych viděl výhodu v tom, že mám spoustu času po práci, který teď nemám kde investovat.

tohle by dával s přehledem dospělý adoptovaný chrt , ALE nebude s vámi lítat u kola, nelze pouštět na volno (nejlépe jen v ohrazeném prostoru)
delší pěší výlety (i 30 km) zvládá v pohodě, nemusíte s ním lítat za nepříznivého počasí
ráno po půl hod procházce 8+hod klidně prochrápe...
ALE není to "otrok" , nesnáší dril a násilí, je to "šlechtic" a velmi příjemný společník, my fungovali na velmi přátelské bázi
máte-li "krotitelské ambice" NIC pro vás

chcete-li podrobnější info tak v SZ

11.3.2023 17:00
juhaj

XXX.XXX.164.121

On to pes vydrží, ale je to zdravé? Devět hodin si nemoci dojít udělat potřebu, člověk to taky vydrží, ale taky ne vždy to jde.
A uvědomte si jednu věc, ráno minimálně půl hodiny, budete mít směnu třeba od osmi, to znamená vstát v šest, běžet do tmy, zimy, marastu, přijít za tmy, znovu ven do zimy,marastu, aspoň hodinu tam běhat se psem, pak ještě minimálně jednou, ale dvakrát je lepší. Ono se to teď zdá v pohodě, ale až to bude třetí měsíc, už to taková sranda nebude. A pes, než se vychová, dokáže dost zlobit, neposlouchá, někdy je venčení, zvláště velkého puberťáka, docela o nervy. Určitě to nebude o tom, že pes vás bude oddaně následovat. To může trvat i pár let.
Aby jste nemyslel, že si to vymýšlím, jsem z Prahy, psy jsme měli, když jsem bydlela na sídlišti ( a to značka ideál pro psy, tam to fakt bylo pro pejskaře výborné), při venčení jsem viděla, jak psi vždy po pár letech mizí, vydrželi jen důchodci a mi, co jsme hodně dělali z domova a ještě nebyli sami.

11.3.2023 17:10
rapotacka11

XXX.XXX.224.174

Občas jsem sledovala inzerci a majitelé se nejčastěj zbavovali,
=ušlechtile darovali 5 - 6ileté psy.

11.3.2023 17:36
Belzebub

XXX.XXX.107.159

juhaj napsal(a):
On to pes vydrží, ale je to zdravé? Devět hodin si nemoci dojít udělat potřebu, člověk to taky vydrží, ale taky ne vždy to jde.
A uvědomte si jednu věc, ráno minimálně půl hodiny, budete mít směnu třeba od osmi, to znamená vstát v šest, běžet do tmy, zimy, marastu, přijít za tmy, znovu ven do zimy,marastu, aspoň hodinu tam běhat se psem, pak ještě minimálně jednou, ale dvakrát je lepší. Ono se to teď zdá v pohodě, ale až to bude třetí měsíc, už to taková sranda nebude. A pes, než se vychová, dokáže dost zlobit, neposlouchá, někdy je venčení, zvláště velkého puberťáka, docela o nervy. Určitě to nebude o tom, že pes vás bude oddaně následovat. To může trvat i pár let.
Aby jste nemyslel, že si to vymýšlím, jsem z Prahy, psy jsme měli, když jsem bydlela na sídlišti ( a to značka ideál pro psy, tam to fakt bylo pro pejskaře výborné), při venčení jsem viděla, jak psi vždy po pár letech mizí, vydrželi jen důchodci a mi, co jsme hodně dělali z domova a ještě nebyli sami.

Mně špína a zima nevadí. Já do práce i v zimě jezdím na kole v kraťasech a se vstáváním taky problémy nemám. Myslíte, že kdybych si našel nějakou práci jen na ranní směny, už by to šlo? Nebo celkově je pes, když už pro samotáře, tak jen, když člověk pracuje z domu?

11.3.2023 17:57
rapotacka11

XXX.XXX.224.174

My Vás taktně varujeme, víme svý.
a Vy si každou "maličkost", před kterou varujeme, vynásobte
- bývá to i10 x horší
a nic nezlehčujte.
Byla jsem na tom stejně,
pes, pes, pes, nejsem b lbka jako ty druhý ,
mám to vymyšlený, krásně to zvládnu ...
Jo, zvládla jsem to,
cca 300 m - ne víc, bydleli rodiče , sestra, neteř 15r=ideál pro psa ...
Když bylo třeba a ono bylo třeba, tak rodina
nastoupila.

11.3.2023 18:04
Belzebub

XXX.XXX.107.159

rapotacka11 napsal(a):
My Vás taktně varujeme, víme svý.
a Vy si každou "maličkost", před kterou varujeme, vynásobte
- bývá to i10 x horší
a nic nezlehčujte.
Byla jsem na tom stejně,
pes, pes, pes, nejsem b lbka jako ty druhý ,
mám to vymyšlený, krásně to zvládnu ...
Jo, zvládla jsem to,
cca 300 m - ne víc, bydleli rodiče , sestra, neteř 15r=ideál pro psa ...
Když bylo třeba a ono bylo třeba, tak rodina
nastoupila.

Jenže já na tom nejsem stejně jako jste byla vy. Já si nemyslím, že jsem chytřejší, než ostatní. Pečlivě tu poslouchám každou radu a snažím se najít optimální řešení. Ne každý by kvůli psovi byl ochotný změnit zaměstnání. Psa si nepořídím, dokud nebude mít vhodné podmínky. Možná si ho dokonce koupím, až zdědím rodinný barák po dědovi, který to má už za pár.

11.3.2023 18:12
rapotacka11

XXX.XXX.224.174

Pamatujte, vydržte a ujišťuji , že radost bude veliká.

11.3.2023 18:44
juhaj

XXX.XXX.164.121

Belzebub napsal(a):
Mně špína a zima nevadí. Já do práce i v zimě jezdím na kole v kraťasech a se vstáváním taky problémy nemám. Myslíte, že kdybych si našel nějakou práci jen na ranní směny, už by to šlo? Nebo celkově je pes, když už pro samotáře, tak jen, když člověk pracuje z domu?

Víte,já jsem prostě proti tomu, aby si psa pořizoval člověk,který je 9 hodin mimo domov. To prostě není dobré pro toho psa. A věřte, že je to potom záhul na jednoho, ať je jakýkoli sportovec. Protože nemůže celkem už nic.
Pokud si počkáte třeba na ten barák, odpadne třeba nutnost hnát se o zlomkrj domů kvůli psovi,aby se vyvenčil. A pes se venku taky tak nenudí, jako doma.
Tady bych se nebála, že se to nezvládne.
Mimochodem, tady to mohu taky posoudit, protože jsem se s toho sídliště provdala na venkov.😀

11.3.2023 19:42

juhaj napsal(a):
Víte,já jsem prostě proti tomu, aby si psa pořizoval člověk,který je 9 hodin mimo domov. To prostě není dobré pro toho psa. A věřte, že je to potom záhul na jednoho, ať je jakýkoli sportovec. Protože nemůže celkem už nic.
Pokud si počkáte třeba na ten barák, odpadne třeba nutnost hnát se o zlomkrj domů kvůli psovi,aby se vyvenčil. A pes se venku taky tak nenudí, jako doma.
Tady bych se nebála, že se to nezvládne.
Mimochodem, tady to mohu taky posoudit, protože jsem se s toho sídliště provdala na venkov.😀

Osobně si myslím, že je možné nechat pejska doma samotného až 9 hodin, ale u mne třeba za podmínek, že mám psa téměř celou dobu pod kontrolou přes aplikaci a 2 telefony(kdyby se nedej bože vyskytl u psa viditelný zdravotní problém) a že pracuji v místě bydliště a v případě potřeby mohu přes oběd přijít psa vyvenčit nebo ho procházkou do práce přivést, taky podle situace. V nouzi nejvyšší jsem za 20 minut doma. Pro úplnost dodám, že do klece bych ale psa já nedala.
Ostatně indispoziční volno nebo dovolenou mám nejen pro sebe, ale i pro psa, kdyby měl akutní zdravotní problém, takže tedy hrany, 9ti hodinové samoty psa, se podmínkami obrušují.....
Ovšem pracovně jsme v místě bydliště dva, to je fakt.

11.3.2023 19:54
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

Přijde mi jako totální nesmysl si plánovaně pořídit psa s tím, že bude víc jak 8 hodin denně v kleci, to fakt ne...

Když vypustím tu klec, na štěně je ta doba samoty prostě dlouhá, pokud by nebyl problém ten člověk na venčení, tak ok. Nevím, jak dlouho vám trvá cesta do práce a z práce, pokud je to do hodiny tak myslím, že pro dospělého psa ok. Když pak bude mít vyžití.\

Měla jsem psa v hodně podobném režimu, a byla jsem na něj sama (ve výjimečných případech pomohla rodina)... Pracovala jsem 8mi hodinové směny (když byl pes dospělý), plus 15 minut cesta (dohromady, tam i zpátky), tři směny. Vyčerpávající mi to nepřišlo (nebo jinak, já jsem tím psem žila, přišlo mi to normální, fakt nevím, co bych dělala, kdybych toho psa neměla), a upřímně? V tuhle dobu jsem měla na psa asi úplně nejvíc času, když beru v potaz takové ty životní etapy dospělého člověka, při škole jsem měla na psa taky času spousty. Nebydlela jsem ve svém, neměla jsem žádné jiné starosti a povinnosti. Kamarády jsem měla pejskaře a společný čas jsme trávili venku se psy nebo na cvičáku... Pak přišel partner, a vlastní barák. A i když jsem dělala na HO, tak prostě v tomhle režimu nebylo tolik času, který bych mohla psům věnovat aktivně, jako v tom přechozím režimu. Spousta práce v baráku, kolem baráku... Krom toho jsem při HO viděla, že ti psi těch 8 hodin prostě prospí v pohodě... Aktuálně jsem na MD, takže se psy téměř pořád, jo dalo by se říct, že s nimi jsem teď jakože více, ale toho aktivního času, který bych věnovala jenom jim, je méně než bylo předtím. Jako venku jsme hodně, to jo, ale už je k tomu prostě dům, zahrada, dítě a nejde ten čas 100% věnovat psům. Nemyslím si, že by na tom psi byli teď nějak špatně, to určitě ne, ale v porovnání s tou dobou kdy jsem na psa byla sama, tak toho aktivního času, kdy jsem se 100% věnovala jen psovi bylo víc.

Hele když jsem dělala HO, tak psi měli možnost si kdykoli dojít ven... nešli nikdy... Dospělí psi...

No, zrovna RR v mrazech nebo nějakém deštivém počasí venku úplně happy nebude .

Ne, nechci to zlehčovat. Určitě je dobré si to fakt důkladně promyslet. Chci jen říct, že to nemusí být pro každého vyčerpávající... Jo jako byly dny kdy jsem padala na hubu, když mi nebylo dobře, ale to je pár dnů a člověk to zvládne. Jinak na to období vzpomínám fakt jako na skvělou dobu.. Já ale fakt neměla nic jiného, krom toho psa.
Dávám všem za pravdu, že zahrada je obrovská výhoda, ne z toho pohledu, že by se tam pes sám zabavil, ale hlavně proto, že prostě otevřu dveře a pes je venku, případně má od jara do podzimu průchoďák..Dva psi a zahrada je vůbec dobrý, protože se vylítají spolu ... Venčení štěněte pohoda, vezmu, udělám pár kroků a jsme na trávě... To zas jako jo.

Tohle nejde říct tak jako obecně. Znám x psů, na které je páníček sám, v bytě, a mají se mnohem lépe, než nějaký pes v početné rodině v baráku se zahradou.

11.3.2023 20:00
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

Osobně si myslím, že je možné nechat pejska doma samotného až 9 hodin, ale u mne třeba za podmínek, že mám psa téměř celou dobu pod kontrolou přes aplikaci a 2 telefony(kdyby se nedej bože vyskytl u psa viditelný zdravotní problém)

No a tohle je pro mě třeba docela úlet... Ten zdravotní problém se u psa může vyskytnou klidně i na zahradě (a dokonce si myslím, že na té zahradě může být reálně více nebezpečno, případně to tam jde hůř zabezpečit než doma.. Pokud teda beru v potaz, že je pes na té zahradě volně, protože jestli je tam v kotci (nic proti tomu - když je to na dobu nezbytně nutnou), tak pak zas nevidím rozdíl mezi tím, zda je pes venku v kotci nebo doma v jedné místnosti... A pak taky ne každý má možnost v práci nonstop sledovat nějakou aplikaci . Chápu, vy to tak máte, to je naprosto v pořádku. Ale nemyslím si, že nemožnost sledovat nonstop psa by měl být důvod k tomu si ho vůbec nepořídit.

11.3.2023 20:06

Nevidím to tak bledě. Bylo tady pár témat, kde se toto řeší, má to spousta lidí, že nejede pravidelně.
Potřebujete venčiče, na kterého je spoleh, plus jednoho v záloze. Recenze, pojistka jeho, Vaše.
Štěkanátko venčit hodně často. Nejdřív si vezmete dovolenou, ať si na sebe zvyknete, taky vysledujete, jak dlouho spí, předpokládám, že víte, že po každém probuzení se letí ven, po jídle, každou hodinu, ...
a taky že víte, co je zač rýdžbek.
Na klec se vykašlete. Není potřeba. Pokud si myslíte, že je tam něco, čím by si štěně ublížilo, odstraňte to, zabezpečte. Esi by mohlo něco zničit, dtto. Nebo nepořizovat psa vůbec.
Barák... takže bude čekat v kotci, zalezlý v boudě, protože mu bude zima, je to africký pes... tak to asi ne... přizpůsobte byt a najděte několik venčičů. Někdy jděte ven i s nimi, aby to zas nebylo tak, že štěně měsíc s vámi a pak najednou někdo cizí.
Doufám, že víte, co to je za psa.

11.3.2023 20:30

marcelaamax napsal(a):
Osobně si myslím, že je možné nechat pejska doma samotného až 9 hodin, ale u mne třeba za podmínek, že mám psa téměř celou dobu pod kontrolou přes aplikaci a 2 telefony(kdyby se nedej bože vyskytl u psa viditelný zdravotní problém)

No a tohle je pro mě třeba docela úlet... Ten zdravotní problém se u psa může vyskytnou klidně i na zahradě (a dokonce si myslím, že na té zahradě může být reálně více nebezpečno, případně to tam jde hůř zabezpečit než doma.. Pokud teda beru v potaz, že je pes na té zahradě volně, protože jestli je tam v kotci (nic proti tomu - když je to na dobu nezbytně nutnou), tak pak zas nevidím rozdíl mezi tím, zda je pes venku v kotci nebo doma v jedné místnosti... A pak taky ne každý má možnost v práci nonstop sledovat nějakou aplikaci . Chápu, vy to tak máte, to je naprosto v pořádku. Ale nemyslím si, že nemožnost sledovat nonstop psa by měl být důvod k tomu si ho vůbec nepořídit.

Psa V BYTĚ nesleduju přes video nebo foto nonstop, jen občas, ale mám sluchátko/sluchátka a poslouchám a když spí, odložím. V případě potřeby na mého plašánka útulkáče promluvím nebo pustím přednastavený povel. Komunikujeme spolu, nemá třeba rád, když sousedi vrtají, tak to si stoupne před ten telefon a kňourá na mě, že s tím mám něco udělat....ale vyrovnaného psa netřeba takhle poslouchat a nemožnost psa sledovat, nerovná se psa nepořizovat, to jsem netvrdila.

11.3.2023 20:50
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

Psa V BYTĚ nesleduju přes video nebo foto nonstop, jen občas, ale mám sluchátko/sluchátka a poslouchám a když spí, odložím. V případě potřeby na mého plašánka útulkáče promluvím nebo pustím přednastavený povel. Komunikujeme spolu, nemá třeba rád, když sousedi vrtají, tak to si stoupne před ten telefon a kňourá na mě, že s tím mám něco udělat....ale vyrovnaného psa netřeba takhle poslouchat a nemožnost psa sledovat, nerovná se psa nepořizovat, to jsem netvrdila.

Ono to předtím vyznělo tak, že byste psa nenechala samotného 9 hodin, bez neustále kontroly, jakéhokoli psa (nebo že byste si ho nepořídila, kdybyste tuto možnost neměla). A z důvodu, že by mohl nastat zdravotní problém - pochopila jsem, jakože preventivně, u zdravého psa. Samozřejmě netuším, jestli má váš pesan nějaké zdravotní komplikace, a ani jsem nevěděla, že je to útulkáč a plašan, vyznělo to tak jako všeobecně, na všechny psy .

12.3.2023 00:36
fikovnice

XXX.XXX.61.191

rapotacka11 napsal(a):
Nešla bych do toho.
vhodnější podmínky.
velká zátěž
Vím o čem mluvím
Stát se může cokoli,
když už musíte mít psa,

Musím k tomuto příspěvku krom souhlasu dopsat, že i kočka/kočky jsou pro jednoho člověka zátěž... Ano, miluji je, dávají mi velký kus smyslu života, mají podstatně menší potřeby než psi, ale jsou zároveň kotvou. Já si velmi ráda dopřávám aspoň kratičké pobyty mimo domov, a je to vždy o shánění někoho, kdo mi bude o kočky v době mé nepřítomnosti pečovat.

Asi jsem "Belzebubovi" moc neporadila ; jsem také zaměstnaná a také by mě velmi lákal pes, protože psy miluju. Ale prostě ne, nemám pro něj vhodné podmínky...
Ještě bych se zeptala zadavatele, zda ten rodinný příbuzný v případě nějaké nečekané okolnosti (hospitalizace, apod.) by byl ochoten převzít psa a pečovat o něj.

12.3.2023 02:13
Belzebub

XXX.XXX.107.159

fikovnice napsal(a):
Musím k tomuto příspěvku krom souhlasu dopsat, že i kočka/kočky jsou pro jednoho člověka zátěž... Ano, miluji je, dávají mi velký kus smyslu života, mají podstatně menší potřeby než psi, ale jsou zároveň kotvou. Já si velmi ráda dopřávám aspoň kratičké pobyty mimo domov, a je to vždy o shánění někoho, kdo mi bude o kočky v době mé nepřítomnosti pečovat.

Asi jsem "Belzebubovi" moc neporadila ; jsem také zaměstnaná a také by mě velmi lákal pes, protože psy miluju. Ale prostě ne, nemám pro něj vhodné podmínky...
Ještě bych se zeptala zadavatele, zda ten rodinný příbuzný v případě nějaké nečekané okolnosti (hospitalizace, apod.) by byl ochoten převzít psa a pečovat o něj.

Pokud by okolnosti nedovolily postarat se o psa, rodina by pravděpodobně byla schopna zajistit pouze venčení a ubytování. Ale určitě by nebyl problém někoho si najmout na hlídání (dlouhé procházky, sport). Na internetu je šikovná stránka hlidacky.cz. Popřípadě by nebylo taky od věci zajistit psí hotel. Peníze nejsou problém. Moc toho nepotřebuji, takže dost ušetřím.

12.3.2023 06:44

bezva, rapo :D kříženci něco provedli v americe
to oni dělají tam v těch slavných usa, povětšinou mají rozmazlence, by čuměli na ifaunu, co tu je za kynology
ne, to aj bez ironie, evropa má v tomto jiné zvyky
já taky čumím
nikdo, kdo chodí do práce, nemůže mít psa
hlavně si dávejte pozor, komu psa svěřujete i jen na to chvilkové venčení po dobu práce

12.3.2023 06:48
rapotacka11

XXX.XXX.224.174

Nechytří žijí všude.
Majitel i hlídačka.
Ti psi jen hlídali ...
Nejde o křížence = nepodstatné.

kdo chodí do práce, nemůže mít psa

může, jen je to náročný, ale jinak je to perfekt,
život je hned jiný, člověk není sám, sám,
život se mu úúplně změní
ječet v bytě může i malý pes, takže ... vlastně nic

12.3.2023 07:39

Belzebub napsal(a):
Jsem spíš samotář, takže jsem přesvědčený, že psovi bych ty tři hodiny denně + venčení dopřál. Nemocný nebývám vůbec. Popravdě už si ani nevzpomínám, kdy mě třeba jen bolelo v krku. Ale pokud bych nemohl se psem ven já, minimálně na venčení bych měl někoho z rodiny, kdo by se o psa postaral. V našem městě navíc není problém si koupit člověka na procházky. Na chalupu jezdím každou neděli i bez psa. Chalupa je vzdálená zhruba 4km od mého bytu. Je na vesnici u lesa.

Tak proč si ho nekoupíte pro to štěně, aby ho během vaší pracovní doby vyvenčil? A hlavně se mu nějak věnoval?

Už jsem psala mockrát. Psa si pořídím až na důchod. Možná. Zatím mám kocoury.

12.3.2023 08:17

..tak já žiju sama, dělám turnusy - dvě denní a dvě noční 12ti hodinové směny a 4 dny volna....psa mám malého a můžu si ho brát do práce, kde spi na šatně, kterou sdílím s kolegyní na protiturnusu, takže ho nikdo neruší a naopak on nikomu nepřekáží.....na denni a z denni směny chodím pěšky, okolo posledního psa venči na cca hodinu kamarádka, která bydlí kousek od mé práce plus mám možnost krátkých čůrpauz během směny za budovou.na oploceném pozemku...před noční směnou chodím pravidelně na 15ti kilometrové procházky a po noční opět pěšky domů....v případě hospitalizace by si psa vzala kamarádka nebo blízký kamarád, kteří oba sice mají kočky nezvyklé na psy, ale vzhledem k tomu, že můj pes s kočkami žije nebyl nikdy na návštěvě u nich problém, takže by to jejich kočky dali....plus mám kousek od bydliště maminku a kdyby byla nouze největší může na barák k dceři....pokud bych neměla možnost brát si psa do práce a to, že pes je malý nekonfliktní a tudíž ho zvládne jak kamaradka tak mamča a kamarád, byla bych bez psa a ač kočky mám a miluju je, osa mi prostě nenahradí.....a ještě poznámka na konec, opravdu si nedokážu představit nechat psa doma 10 a více hodin a poté co se z práce doplazim domů, jít za každého počasí ven....

12.3.2023 08:38

každý se z práce neplazí, třeba je ajťák :)
my v dešti celodenním nechodíme... já bych chtěla, ale pes ne

12.3.2023 08:43
fikovnice

XXX.XXX.62.228

..tak já žiju sama, dělám turnusy - dvě denní a dvě noční 12ti hodinové směny a 4 dny volna....psa mám malého a můžu si ho brát do práce, kde spi na šatně, kterou sdílím s kolegyní na protiturnusu, takže ho nikdo neruší a naopak on nikomu nepřekáží.....na denni a z denni směny chodím pěšky, okolo posledního psa venči na cca hodinu kamarádka, která bydlí kousek od mé práce plus mám možnost krátkých čůrpauz během směny za budovou.na oploceném pozemku...před noční směnou chodím pravidelně na 15ti kilometrové procházky a po noční opět pěšky domů....v případě hospitalizace by si psa vzala kamarádka nebo blízký kamarád, kteří oba sice mají kočky nezvyklé na psy, ale vzhledem k tomu, že můj pes s kočkami žije nebyl nikdy na návštěvě u nich problém, takže by to jejich kočky dali....plus mám kousek od bydliště maminku a kdyby byla nouze největší může na barák k dceři....pokud bych neměla možnost brát si psa do práce a to, že pes je malý nekonfliktní a tudíž ho zvládne jak kamaradka tak mamča a kamarád, byla bych bez psa a ač kočky mám a miluju je, osa mi prostě nenahradí.....a ještě poznámka na konec, opravdu si nedokážu představit nechat psa doma 10 a více hodin a poté co se z práce doplazim domů, jít za každého počasí ven....

Ono je to Evi i o tom, že Ty máš společenského psíka menšího vzrůstu.
Jinak ale ke svému příspěvku musím podotknout, že naše bývalá vetka má také RR a pokaždé, když jsem byla s některou z koček na veterině, tak jej tam měla. Prostě tam ležel a chrupal. Jestli to je ideální jak pro něj, tak pro zvířecí pacienty, nevím (můj kocour se např. celkem dost vyděsil). Ale když nad tím přemýšlím, přijde mi to jako lepší varianta, než aby pes byl těch 9hod doma sám, potažmo štěně...

A co zadavateli teda ten útulkáč (myslím navrhoval "Lupus") - při troše štěstí se dá nalézt určitě nějaký jakoRR. Pochopila jsem, že nějaké chovatelské nebo vystavovatelské ambice nemáte, tak by to mohlo být jedno.
Vlastně jen pro moji zvědavost: Proč tak výhradně chcete zrovna toto plemeno?

12.3.2023 08:51

.. ještě dodám,.... samozřejmě, že za hnusneho počasí (mráz, lijavec, parno),volím procházky kratší, i když psovi déšť a zima nevadí a ven by šel....a i když práce v kanclu, stejně si nedokážu představit, že půjdu po příchodu domů se psem ven na dlouhou procházku a pak ještě nákup a plnit další domáci povinnosti plus občas toho člověk má dost tak celkově.....no a co mám psy, tak se dovolené řídí jimi, takže na chalupě....mně to nevadí, jsem tam ráda, ale hlavně si nedokážu představit být bez psa, a strach co bude se psem u někoho jiného i když zodpovědného....

12.3.2023 08:55
fikovnice

XXX.XXX.62.228

Jo a ještě jsem pochopila, že zadavatel tedy nemá problém s financemi. Tak bych možná začala přemýšlet o někom nejen na venčení, ale kdo by s tím pesanem byl třeba nejméně dvě hodiny (nebo i déle), mezitím co zadavatel bude v práci. A pokud bych do toho šla, tak bych se snažila sehnat někoho zkušeného. Co takové ty psí školky?
Mimo "soutěž" píšu, že předminulého Fločka na vycházce s tetou zakousl právě RR. A ještě pro jistotu píšu, že pro mě osobně tímto tohle plemeno skončilo, ale je mi naprosto jasné, že jeden takovýto incident, byť s tragickým koncem, nedělá rozhodně všeobecně z RR nějaké krvelačné příšery.

A ještě něco podotknu: Je mi na "Belzebubovi" sympatické, že se rovnou nevrhl do pořízení štěnda. Že to tu rozebírá, a přestože celkem pochopitelně se snaží vyvracet argumenty, že psa do takových podmínek ne, tak hledá různé jiné varianty. Třeba návrh na změnu povolání mě celkem dostal. Rozhodně ne v negativním slova smyslu.

12.3.2023 08:59
fikovnice

XXX.XXX.62.228

.. ještě dodám,.... samozřejmě, že za hnusneho počasí (mráz, lijavec, parno),volím procházky kratší, i když psovi déšť a zima nevadí a ven by šel....a i když práce v kanclu, stejně si nedokážu představit, že půjdu po příchodu domů se psem ven na dlouhou procházku a pak ještě nákup a plnit další domáci povinnosti plus občas toho člověk má dost tak celkově.....no a co mám psy, tak se dovolené řídí jimi, takže na chalupě....mně to nevadí, jsem tam ráda, ale hlavně si nedokážu představit být bez psa, a strach co bude se psem u někoho jiného i když zodpovědného....

"...stejně si nedokážu představit, že půjdu po příchodu domů se psem ven na dlouhou procházku a pak ještě nákup a plnit další domáci povinnosti plus občas toho člověk má dost tak celkově..."

Přesně nad tím jsem také přemýšlela - že se často dovleču domů ledva se nějak motám na nohou . Ale myslím, že zadavatel je asi mladšího věku. Možná by stálo za to zkusit se domluvit s nějakým útulkem, zda by mohl "Belzebub" po skončení své práce chodit venčit nějakého jejich psa. Ale dennodenně a dostatečnou dobu.

12.3.2023 09:01

fikovnice napsal(a):
Jinak ale ke svému příspěvku musím podotknout, že naše bývalá vetka má také RR a pokaždé, když jsem byla s některou z koček na veterině, tak jej tam měla. Prostě tam ležel a chrupal. Jestli to je ideální jak pro něj, tak pro zvířecí pacienty, nevím (můj kocour se např. celkem dost vyděsil). Ale když nad tím přemýšlím, přijde mi to jako lepší varianta, než aby pes byl těch 9hod doma sám, potažmo štěně...

A co zadavateli teda ten útulkáč (myslím navrhoval "Lupus") - při troše štěstí se dá nalézt určitě nějaký jakoRR. Pochopila jsem, že nějaké chovatelské nebo vystavovatelské ambice nemáte, tak by to mohlo být jedno.

...jak já bych chtěla velkého psa, ale prostě s mým režimem, věkem a zdravím už to prostě nejde....no a náš ředitel se psů boji tak nějak všeobecně, takže Keliš je v práci tolerován jednak pro svou velikost a jednak proto, že neštěká....velkého psa bych do práce tahat nemohla....

12.3.2023 09:07

chameleon, chodíte se psem do práce a zpět, tak asi už toho máte dost, nevím
chodila jsem se psem do práce, jen teda 2 km, ale do fyz. náročné, venku
Megy nějak záhadně přepla na režim práce... jak jsme došly domů, vzala jsem si kafe do kelímku a šlo se ven
není to o čase, ale o spokojenosti psa... chvilku poběhání, chvíli cvičení, cestou domů koupit svačinu do práce (když nezbylo z měsíčního nákupu, já obchody nemám ráda)
a na té vycházce jsem si odpočinula
já to tak mám, třeba někdo taky, nevím
a to máme jen prudké kopce

tady je zásadní to, jak se postará o venčení a společnost štěkanátka
nebo i dospělého útulkového psa, to je jedno, začátek musí být dovolená a dál zajistit venčení

teď jsem doma... a psovi musím říkat: nechceš už takhle náhodou vypadnout z postele?
ten rýdžbek samozřejmě nebude stejný

jedou do školky na videu :D
https://www.youtube.com/watch?v=o3yy3cQe1lI&ab_channel=Independent.ie

12.3.2023 09:14
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

“a i když práce v kanclu, stejně si nedokážu představit, že půjdu po příchodu domů se psem ven na dlouhou procházku a pak ještě nákup a plnit další domáci povinnosti plus občas toho člověk má dost tak celkově....”

Ono bude ale velký rozdíl prave mezi těmi směnami 8 a 12 hodin. Se to třeba nezdá, ale je to znát. Přítel dělá 12ctky, taky nereálný, ze by pak šel třeba se psema ven. Ale v létě dělají 8micky, a to najednou valí oči kolik má času a energie 😀. Já se po těch 8 hodinach zavřena ve fabrice fakt těšila na to, ze vypadnu se psem ven. Stejne tak po 8 hodinach HO u PC. A to jsem psa v těch jeho telecich letech tahala i v dešti a za jakéhokoli počasí, na x hodin, i ráno před ranní, až postupem času mi došlo, ze on o to nestojí…Nakup většinou jednou týdne o víkendu a rychlovka. Měla jsem proste dvě místnosti, takže nějaký uklid se stihnul večer v pohodě. Je teda pravda, ze jsem v te době ani nevarila a neměla fakt žádné jiné povinnosti. Ale ať přemýšlím jak přemýšlím, fakt nevím, jak bych ten čas trávila bez psa 😀.

12.3.2023 09:15
Rezzzy

XXX.XXX.33.7

fikovnice napsal(a):
"...stejně si nedokážu představit, že půjdu po příchodu domů se psem ven na dlouhou procházku a pak ještě nákup a plnit další domáci povinnosti plus občas toho člověk má dost tak celkově..."

Přesně nad tím jsem také přemýšlela - že se často dovleču domů ledva se nějak motám na nohou . Ale myslím, že zadavatel je asi mladšího věku. Možná by stálo za to zkusit se domluvit s nějakým útulkem, zda by mohl "Belzebub" po skončení své práce chodit venčit nějakého jejich psa. Ale dennodenně a dostatečnou dobu.

Já jsem to tak měla pár lety když jsme byla se psem sama, měla jsme štěstí, že jsme si mohla nakoupit v obědové pauze, po práci se psem a ač se mi kolikrát fakt nechtělo, vždy mě procházka nakopla.

12.3.2023 09:16
fikovnice

XXX.XXX.62.228

Jo, pro začátek dovolenou, to jsem zapomněla napsat. Dělá to tak se štěndem asi skoro každý.

12.3.2023 09:17
fikovnice

XXX.XXX.62.228

Rezzzy napsal(a):
Já jsem to tak měla pár lety když jsme byla se psem sama, měla jsme štěstí, že jsme si mohla nakoupit v obědové pauze, po práci se psem a ač se mi kolikrát fakt nechtělo, vždy mě procházka nakopla.

Věřím Vám!
Je tam více faktorů: Věk, zdravotní stav, namáhavost povolání, co je dostatečné pro psa, atd.

12.3.2023 09:24
Rezzzy

XXX.XXX.15.85

Me to přijde celé celkem reálné, každý chodí do práce a pokud pak pes bude mít vyžití, v případě schopnosti ve více, proč ne. Co mě ale děsí, je představa, štěně chodím v kleci bez venčení. Me tohle období u prvního psa odpadlo, brala jsem si asi 6m útulkáče, takže loužičky nedělal, byl prostě úžasný, ale i tak jsme ho pořizoval, když jsme měla mít dlouhé volno.

12.3.2023 09:27

chameleon, chodíte se psem do práce a zpět, tak asi už toho máte dost, nevím
chodila jsem se psem do práce, jen teda 2 km, ale do fyz. náročné, venku
Megy nějak záhadně přepla na režim práce... jak jsme došly domů, vzala jsem si kafe do kelímku a šlo se ven
není to o čase, ale o spokojenosti psa... chvilku poběhání, chvíli cvičení, cestou domů koupit svačinu do práce (když nezbylo z měsíčního nákupu, já obchody nemám ráda)
a na té vycházce jsem si odpočinula
já to tak mám, třeba někdo taky, nevím
a to máme jen prudké kopce

tady je zásadní to, jak se postará o venčení a společnost štěkanátka
nebo i dospělého útulkového psa, to je jedno, začátek musí být dovolená a dál zajistit venčení

teď jsem doma... a psovi musím říkat: nechceš už takhle náhodou vypadnout z postele?
ten rýdžbek samozřejmě nebude stejný

jedou do školky na videu :D
https://www.youtube.com/watch?v=o3yy3cQe1lI&ab_channel=Independent.ie

Tomu říkám díra na trhu!

To vzadu je bedlington?

12.3.2023 09:29

marcelaamax napsal(a):
“a i když práce v kanclu, stejně si nedokážu představit, že půjdu po příchodu domů se psem ven na dlouhou procházku a pak ještě nákup a plnit další domáci povinnosti plus občas toho člověk má dost tak celkově....”

Ono bude ale velký rozdíl prave mezi těmi směnami 8 a 12 hodin. Se to třeba nezdá, ale je to znát. Přítel dělá 12ctky, taky nereálný, ze by pak šel třeba se psema ven. Ale v létě dělají 8micky, a to najednou valí oči kolik má času a energie 😀. Já se po těch 8 hodinach zavřena ve fabrice fakt těšila na to, ze vypadnu se psem ven. Stejne tak po 8 hodinach HO u PC. A to jsem psa v těch jeho telecich letech tahala i v dešti a za jakéhokoli počasí, na x hodin, i ráno před ranní, až postupem času mi došlo, ze on o to nestojí…Nakup většinou jednou týdne o víkendu a rychlovka. Měla jsem proste dvě místnosti, takže nějaký uklid se stihnul večer v pohodě. Je teda pravda, ze jsem v te době ani nevarila a neměla fakt žádné jiné povinnosti. Ale ať přemýšlím jak přemýšlím, fakt nevím, jak bych ten čas trávila bez psa 😀.

...no ty osmičky jsou v pohodě, ale ty dvanáctkay jsou občas vyčerpávající ...proto kdybych neměla možnost chodit se psem do a z práce, mit ho tam, a vencici tetu, tak si ho nepořídim....a proto mám taky toho trpaslika...velký pracovní pes by to se mnou prostě nedal, respektive já s ním....obcas mám v rámci školení denní do tří a to je fakt paráda, stíhám neskutečně věcí....

12.3.2023 09:57

Tomu říkám díra na trhu!

To vzadu je bedlington?

Kde má sedět? :-) vlevo do zrz je labradoodle, si myslím

12.3.2023 10:08

Kde má sedět? :-) vlevo do zrz je labradoodle, si myslím

Vlevo vzadu. Jo, to by mohl být on.

12.3.2023 12:12

Pokud jsem samobydla, který je 8 hodin v práci, tak můj názor je, že štěně si v žádném případě pořizovat nebudu. Štěňátko potřebuje papat 5x denně. U štěňátka se střídají rychleji než u dospělého psa doby klidu..spánku a doby, kdy je štěndo akční.
Pak štěndo povyroste, je z něj mlaďoch a i u plemen, která nejsou akční, tak u mlaďocha to zatím neplatí, ten má oproti dospělci ještě elánu víc než dost a není neobvyklé, že takový pes, co se doma 9 hodin nudí, tak si najde zábavu sám...a začne ničit byt.
Spousta lidí argumentuje tím, že v takovém režimu je spousta psů...že by si pak mohli pořizovat psi pouze nezaměstnaní, důchodci, lidi co pracují z domova a pod....tak tohle pro mě teda není argument.

Tady musím tedy dát za pravdu Lupusovi, že podobný režim zvládne dospělý chrt. Ti jsou na podobný režim tak nějak stavění...stačí pár sprintů a nebo prochajda a pes je připraven dalších xy hodin proležet na gaučí. Ale zase tento pes má svoje specifika a třeba je nutno počítat s tím, že ho nebude možné pustit z vodítka, ta poslušnost je ve srovnání s "normálním" psem tak nějak na štýru, jako pes zvládne určo základní povely, ale musí to být smysluplné. Jen to kolo bych si škrtla. Místo toho, bych třeba zvážila coursing.
A to bych si klidně pořídila dva...teda pokud mám dost velkej gaučík a teda za mě je podmínkou mít někoho, kdo se o psy postará, když třeba skončím v nemocnici nebo doma se zlomenou nohou, skolí mě nějakej moribundus....

12.3.2023 14:21
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

Hele, já neříkám, ze dospělý chrt by byl špatná volba, ale jaký je rozdíl mezi dospělým chrtem a jakýmkoli jiným dospělým psem? V situaci, kdy ten pes má být po dobu pracovní doby majitele doma? Za předpokladu, ze pes je dostatečně unaven a má vyžití.

Mam plemena naprosto odlišná od chrta, ale tohle jim v dospělosti problém nedělalo. Prostě to prospí. Když venku prší nebo je vlezlo, tak se budou klidně celý den valet doma a dělat, ze tam nejsou, jen aby nemuseli ven. Zrovna RR, které znám, to mají dost podobně.

Chápu u štěňat, to je něco jiného, ale u dospělých psu? Opravdu jsou ti chrti v tomhle tak strašně jiní, lepší?

12.3.2023 14:48
lupus4

XXX.XXX.205.61

chrt si po např. 400m sprintu odbourává kys. mléčnou i několik hod
takže dvě kolačka sprintem na psí louce a je vylítanej
tělo mají tak "placatý" že normál ležení na břiše je pro ně nepohodlné, takže nejraději na boku na měkkém

12.3.2023 14:59
Ouško4

XXX.XXX.8.30

Já bych si v tom režimu ještě úplně klidně představila anglického buldoka. (pokud by teda pán netrval na 30km túrách u kola).

Jinak moji psi jsou asi taky divný, ale 8-9 hodin tahem prospí úplně běžně, a fakt si nemyslím, že fyziologicky strádají.
Kolie teda musí být předtím dostatečně vyvenčený, ti denně ten pohyb vyžadují a potrebují, hodně, hodně pohybu, a pak fakt nemají problém počkat na mě, než přijdu z práce a prospat to.

Buldok a jezevčík klidně hodí tento půldenní chrupánek kdykoli a kdekoli, a taky nevypadají, že by strádali 🤣

12.3.2023 15:14

marcelaamax napsal(a):
Hele, já neříkám, ze dospělý chrt by byl špatná volba, ale jaký je rozdíl mezi dospělým chrtem a jakýmkoli jiným dospělým psem? V situaci, kdy ten pes má být po dobu pracovní doby majitele doma? Za předpokladu, ze pes je dostatečně unaven a má vyžití.

Mam plemena naprosto odlišná od chrta, ale tohle jim v dospělosti problém nedělalo. Prostě to prospí. Když venku prší nebo je vlezlo, tak se budou klidně celý den valet doma a dělat, ze tam nejsou, jen aby nemuseli ven. Zrovna RR, které znám, to mají dost podobně.

Chápu u štěňat, to je něco jiného, ale u dospělých psu? Opravdu jsou ti chrti v tomhle tak strašně jiní, lepší?

Nevím, zda mohu nějak paušalizovat...chrta jsem měla jen jednoho a ostatní je spíš o tom, jak si člověk povídá s majiteli jiných chrtů.
Jako já mám psí povaleče obecně...jak mi medvědi odrostou, tak se z nich stávají povaleči a procházky se konají primárně proto, že by jinak celej den leželi, ale musím říct, že chrt byl prostě jiný...nevím proč...přijde mi, že chrti jedou pouze ve dvou režimech....běžím, popř. procházkuju a spokojeně ležím na gauči, ideálně s chrtím spolubydlou...a neznám jiného psa (tedy velkého, u malých nevím), kterému stačí třeba 20 minut vyběhání, pak dalších pár minut před nebo po běhu na vyvenčení a máte splněno a nemusíte vymýšlet další bejkárny.

Jasně spousta dospělých psů je schopná bez problémů proválet pracovní dobu páníka, ale myslím, že následně záleží na tom, co musíte se psem dělat před odchodem do práce a po příchodu domů, kolik času a kolik činnosti je potom potřeba psu věnovat, aby měl dostatečné vyžití, aby byl dostatečně unaven.

12.3.2023 15:26

Nevím, zda mohu nějak paušalizovat...chrta jsem měla jen jednoho a ostatní je spíš o tom, jak si člověk povídá s majiteli jiných chrtů.
Jako já mám psí povaleče obecně...jak mi medvědi odrostou, tak se z nich stávají povaleči a procházky se konají primárně proto, že by jinak celej den leželi, ale musím říct, že chrt byl prostě jiný...nevím proč...přijde mi, že chrti jedou pouze ve dvou režimech....běžím, popř. procházkuju a spokojeně ležím na gauči, ideálně s chrtím spolubydlou...a neznám jiného psa (tedy velkého, u malých nevím), kterému stačí třeba 20 minut vyběhání, pak dalších pár minut před nebo po běhu na vyvenčení a máte splněno a nemusíte vymýšlet další bejkárny.

Jasně spousta dospělých psů je schopná bez problémů proválet pracovní dobu páníka, ale myslím, že následně záleží na tom, co musíte se psem dělat před odchodem do práce a po příchodu domů, kolik času a kolik činnosti je potom potřeba psu věnovat, aby měl dostatečné vyžití, aby byl dostatečně unaven.

Jo jo, kamarádka už ne mladá a ne štíhlá a rozhodně ne sportovní typ si pořídila vipeta. Do bytu. A velmi spokojená.

Brávala ho ke koním, on si na jízdárně udělal těch svých pár koleček a byl spokojený.

12.3.2023 15:45
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

Dík za vysvětlení.

Pochopila jsem, ze chrtovi stačí rychlejší vylitani, a je spoko. Ale neměla jsem pocit, ze by zadavatel vybíral psa podle toho, aby se rychle vylital a po zbytek dne se válel na gauci. Naopak mi to vyznělo tak, ze chce psa ke kolu, a x hodinové procházky denně bere automaticky. A pak, dle toho jak konkrétně se chce psovi věnovat, se najde dalších x vhodných plemen, pro které ten režim bude Ok. Ale to si musí rozhodnout hlavně on.

12.3.2023 16:05

marcelaamax napsal(a):
Dík za vysvětlení.

Pochopila jsem, ze chrtovi stačí rychlejší vylitani, a je spoko. Ale neměla jsem pocit, ze by zadavatel vybíral psa podle toho, aby se rychle vylital a po zbytek dne se válel na gauci. Naopak mi to vyznělo tak, ze chce psa ke kolu, a x hodinové procházky denně bere automaticky. A pak, dle toho jak konkrétně se chce psovi věnovat, se najde dalších x vhodných plemen, pro které ten režim bude Ok. Ale to si musí rozhodnout hlavně on.

No já jsem spíš uváděla chrta, protože je to pes, kterému ke spokojenosti stačí málo, ale zároveň x-hodinová procházka není problém...samozřejmě je to pes, co se nehodí ke kolu. No a samozřejmě je to velmi specifická povaha.

Určitě se najde víc asi vhodnějších plemen...mě vždycky napadne chrt spíš proto, že když je člověk sám a například ho schvátí chřipka, tak fakty stačí vyjít ven, aby pes vykonal potřebu a jinak se s vámi bude válet klidně 14 dní v posteli a vůbec mu to neva...

V každém případě si nemyslím, že takový režim je vhodný pro štěně, odrostlé štěně, ať je to jakékoliv plemeno.

12.3.2023 17:46
Doron

XXX.XXX.22.171

Taky bych pořídila nějakého fajn dospělého psa, který netrpí separační úzkostí.
Pán je asi mladý a sportovní, tak asi potřebuje podobného parťáka.
0sm a půl hodiny pes zvládne, když je zvyklý odpočívat, ale určitě je lepší pravidelný režim, aby prostě věděl, kdy se spí a kdy je akce.
Klec bych rozhodně zavrhla, když bude v pohodě, může být v celém bytě.

Neregistrovaný uživatel

12.3.2023 18:04
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.26.26

Jezis lidi 80% psů tenhle režim zná už od štěněte a nic jim nechybí a jsou happy. To by psa nesměl mít nikdo proboha. Nikdo nemáme ideální podmínky a to co je ideal je dost subjektivní. A sardullah zrovna ty tu do chlapa nerej a nemoralizuj jak ty bys protože ty sama si nemyslela a jak to dopadlo. A ze ti tu milion lidi radilo a rikalo že.

12.3.2023 18:24

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Jezis lidi 80% psů tenhle režim zná už od štěněte a nic jim nechybí a jsou happy. To by psa nesměl mít nikdo proboha. Nikdo nemáme ideální podmínky a to co je ideal je dost subjektivní. A sardullah zrovna ty tu do chlapa nerej a nemoralizuj jak ty bys protože ty sama si nemyslela a jak to dopadlo. A ze ti tu milion lidi radilo a rikalo že.

Buďte tak hodná, Vy hospodářské, rohaté zvířátko, dojděte si k lékaři, jde to s Vámi z kopce, už se o Vás začínáme bát.
Jo, pro tebe ještě vlastně musím česky... Neotírej se o někoho, kdo pro psa udělal to nejlepší a nejméně sobecké, čehož 99 % lidí - včetně tebe - není schopno.

12.3.2023 18:28

Prosíme o slušnou, klidnou konverzaci.
Děkujeme.

S pozdravem
Redakce webu iFauna.cz

12.3.2023 19:03

"Jezis lidi 80% psů tenhle režim zná už od štěněte"
to tu máme tolik majitelů psů pracujících v režimu "kolotoč"? 80 procent?
co se tady člověk nedozví......

" a nic jim nechybí a jsou happy."
a to se jako nějak ví?

12.3.2023 19:25
fikovnice

XXX.XXX.62.140

Jani, Bože! Proč zase zrovna Ty někomu rozrýváš bolavou ránu?
Ach jo. Psaly jsme si spolu milionkrát, já si strašně moc vážím Tvé podpory nedávno , ale přece než pustíš příspěvek do světa, tak nad ním trochu zapřemýšlej...jestli to toho dotyčného nezraní.

12.3.2023 19:39
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

No já jsem spíš uváděla chrta, protože je to pes, kterému ke spokojenosti stačí málo, ale zároveň x-hodinová procházka není problém...samozřejmě je to pes, co se nehodí ke kolu. No a samozřejmě je to velmi specifická povaha.

Určitě se najde víc asi vhodnějších plemen...mě vždycky napadne chrt spíš proto, že když je člověk sám a například ho schvátí chřipka, tak fakty stačí vyjít ven, aby pes vykonal potřebu a jinak se s vámi bude válet klidně 14 dní v posteli a vůbec mu to neva...

V každém případě si nemyslím, že takový režim je vhodný pro štěně, odrostlé štěně, ať je to jakékoliv plemeno.

Jo, pro štěně to ideál nebude, to se shodneme. Ale zas pán psal, že má možnost, aby štěně venčil někdo z rodiny, případně, že si zaplatí někoho na venčení. Takže potom proč ne?

Pro mě je třeba nepředstavitelné si pořídit chrta jen z toho důvodu, že můžu jednou dvakrát do roka na 14 dnů onemocnět a vypadnout z procházek . Jako kdyby takhle přemýšlel každý, tak tu máme asi jen chrty . Troufám si tvrdit, že většina psů nějakou tu páníčkovu nemoc normálně zvládne, a navíc psi bývají v tomhle dost empatičtí a přizpůsobiví... Mým psům po dvou dnech bez procházky a zaměstnání hrabe, ale když jsem nemocná, tak je to něco jiného a klidně semnou proleží pár dnů v posteli. A to mám dost akční psy. ,Není to tak dlouho co jsem byla na rizikovém těhotenství a se psema fungovala veeelmi omezeně oproti jejich předešlému režimu, ale zvládli jsme to (bez pomoci někoho dalšího), přišlo mi, že psi fakt cítili, že mi není dobře, chápali to.

Navíc zadavatel má tu možnost, že psa může venčit někdo jiný, což si myslím, že je dost zásadní.

Ale chápu, máte zkušenost s chrtem, znáte ho, a na základě toho doporučujete, to je v pořádku . Jen prostě bych člověku, který chce psa ke kolu, na x hodinové procházky, s možností nějakého venčiče, za každou cenu nedoporučovala chrta jen proto, že onen člověk může na týden onemocnět . Jako ruku na srdce, ale vážně všichni vybírají plemeno psa podle toho, co bude když budou týden nemocní? (Nemyslím teď nějaký vyloženě záložní plán, kdyby se stalo něco vážného, ale vybírali jste někdo plemeno podle chřipky, když to blbě zjednoduším? )

A to prosím neberte nijak osobně nebo špatně, já s Vámi většinou souhlasím.

12.3.2023 19:45
Belzebub

XXX.XXX.107.159

fikovnice napsal(a):

Líbí se mi víc plemen, ale RR mi nějak přirostl k srdci. A radši bych měl psa s PP, než křížence z útulku. I když nemám žádné chovatelské, nebo vystavovací ambice. Líbí se mi taky Ovčáci například. Ale asi bych nechtěl psa s delší srstí. Vzhled není na prvním místě, ale myslím, že je důležitý taky. Přeci jen toho psa budu mít 15 let.

Neregistrovaný uživatel

12.3.2023 19:52
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.26.26

Buďte tak hodná, Vy hospodářské, rohaté zvířátko, dojděte si k lékaři, jde to s Vámi z kopce, už se o Vás začínáme bát.
Jo, pro tebe ještě vlastně musím česky... Neotírej se o někoho, kdo pro psa udělal to nejlepší a nejméně sobecké, čehož 99 % lidí - včetně tebe - není schopno.

Hele já si nezačala. A je mi to fuk. Sardulah káže vodu pije víno. A vy taky. Narovinu??? Většina zdejších jsou pokrytecký slepice co sejmou každýho kdo nesouhlasí s jejich svatým názorem. Je mi z vás na blití. To je vzájemný.

12.3.2023 20:47
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

Hele já si nezačala. A je mi to fuk. Sardulah káže vodu pije víno. A vy taky. Narovinu??? Většina zdejších jsou pokrytecký slepice co sejmou každýho kdo nesouhlasí s jejich svatým názorem. Je mi z vás na blití. To je vzájemný.

A nenapadlo Vás, ze je to prave třeba proto? Ze už si prošla tím, ze výběr psa neuvážila a dopadlo to jak to dopadlo a mrzí ji to?

12.3.2023 21:35
Lily2

XXX.XXX.133.234

Tak se přidám jakožto sama bydlící v malém bytě, která si pořídila psa. Mám výhodu, že dělám povětšinu času HO. Přesto jsem zvykala na samotu, takže teď není problém ani odejít do kanceláře.
Se psem jsem ožila. Dodalo mi to neskutečnou vlnu energie a chuti do života. Je mi jedno, že venku prší a fouká. Jdeme ven. Po práci se vyloženě těším až vypadneme ven. Teď přes zimu jsem si dělala pauzu v práci, kdy jsem si hodiny dodělala v klidu večer. Když potřebuji do kanceláře, tak ráno jdeme na delší procházku a po práci hned opět na delší. Když měl zůstat sám doma delší dobu, tak jsme chodili ještě více.

Dokonce jsem začala běhat canicross, abych mu přidala nějakou zajímavější aktivitu.

Věnuji se tomu psovi více, než většina mých kamarádek, které mají rodinu (a ani rodina celkově se psovi tolik nevěnuje, jako já samotná).

Ano, občas je to těžké. Člověk je nemocný, nebo nemá chuť. Ale to přeci není celý rok. Prostě se zatnou zuby a za chvíli je zase lépe.

Určitě to není pro každého. S tím naprosto souhlasím, ale zase bych neříkala, že to nejde. Dnes existují psí hotely, venčení pro psy a další různé možnosti. Já jsem šťastná, že jsem do toho šla.

Důležité je spíše zhodnotit reálně svoje fyzické možnosti. Na to doporučuji si vyzkoušet režim 'jakože mám psa". Jít ráno se projít před prací na hodinku. Po práci na ty tři hodiny na tom kolem. Zkusit si to nějakou dobu a pokud zjistím, že to opravdu dávám, tak proč ne. :)

Spíše mi přijde hloupé, když je člověk líný povaleč a pořídí si psa = že ten ho přece donutí. Ve výsledku je nespokojený buď jeden nebo druhý. Buď se člověk překonává a je z toho zničený, nebo se na psa vykašle a pes postupně demoluje byt, protože nemá vyžití.

Nevhodný výběr plemene vidím jako velmi častý důvod, proč se lidé vzdávají psa.

Jo a k vybranému plemenu. Doporučuji se zajet podívat na výstavy a promluvit si s chovateli, přidat se do skupin na FB. Aby člověk získal reálnou představu o plemenu.

12.3.2023 22:29
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

LIly, souhlasím... jen...

Důležité je spíše zhodnotit reálně svoje fyzické možnosti. Na to doporučuji si vyzkoušet režim 'jakože mám psa". Jít ráno se projít před prací na hodinku. Po práci na ty tři hodiny na tom kolem. Zkusit si to nějakou dobu a pokud zjistím, že to opravdu dávám, tak proč ne. :)

Pro mě je třeba úplně něco jiného jít ven se psem, a jít ven bez psa. A upřímně kdybych neměla psy, tak ven asi nechodím , nebo minimálně ne tolik (když teď budu brát v potaz ten režim sama, pracující, bezdětná).. Nechci aby to vyznělo blbě, se psema nechodím z donucení, chodím ráda, baví mě to, je to relax...Ale takhle jak to píšete, že chodím ven na tolik hodin bez psa, tak to je pro mě otravná už jen ta představa . Asi by mi to nic nevypovědělo o tom, jak se mi bude nebo nebude chtít chodit se psem. To když už, tak třeba brát nějakého psa z rodiny, kdyby byla možnost (i tak je to jiné, než pes vlastní), nebo útulek - ale to zas nevím jestli jde pravidelně a v takovém režimu, to spíš ne.

On k tomu ten pes často člověka opravdu "dokope", v dobrém slova smyslu. Měla jsem třeba špatnej den, nebylo mi dobře, nechtělo se mi nic, byla zima... řekla jsem si, že psa výjimečně jen vyvenčím a půjdeme si lehnout.. Ve většině případů to skončilo 2 a více hodinovou procházkou . Protože jak už jsme vylezli ven, tak mě to nakoplo, a nakonec jsem byla ráda. A třeba v tomhle teď mají psi smůlu, protože když nějaký takový den je, tak si řeknu, že se vylítají na zahradě ,něco pocvičíme, potrénujeme a stačí. To by se mi v tom bytovém režimu nestalo .

Za posledních x měsíců jsem byla bez psů venku celkem dvakrát, když jsem šla k volbám, kousek, pár metrů. A připadala jsem si bez psů divně . A pak jsem šla syna v kočáru "uvozit" na zahradu, a nakonec jsme vylezli ven a kus šli... A zjistila jsem, že mi solidně hrabe , šli jsme po silnici, oslovovala jsem kočár: "sedni"... "čekej" .

12.3.2023 22:33

marcelaamax napsal(a):

Pro mě je třeba úplně něco jiného jít ven se psem, a jít ven bez psa. A upřímně kdybych neměla psy, tak ven asi nechodím , nebo minimálně ne tolik (když teď budu brát v potaz ten režim sama, pracující, bezdětná).. Nechci aby to vyznělo blbě, se psema nechodím z donucení, chodím ráda, baví mě to, je to relax...Ale takhle jak to píšete, že chodím ven na tolik hodin bez psa, tak to je pro mě otravná už jen ta představa . Asi by mi to nic nevypovědělo o tom, jak se mi bude nebo nebude chtít chodit se psem. To když už, tak třeba brát nějakého psa z rodiny, kdyby byla možnost (i tak je to jiné, než pes vlastní), nebo útulek - ale to zas nevím jestli jde pravidelně a v takovém režimu, to spíš ne.

On k tomu ten pes často člověka opravdu "dokope", v dobrém slova smyslu. Měla jsem třeba špatnej den, nebylo mi dobře, nechtělo se mi nic, byla zima... řekla jsem si, že psa výjimečně jen vyvenčím a půjdeme si lehnout.. Ve většině případů to skončilo 2 a více hodinovou procházkou . Protože jak už jsme vylezli ven, tak mě to nakoplo, a nakonec jsem byla ráda. A třeba v tomhle teď mají psi smůlu, protože když nějaký takový den je, tak si řeknu, že se vylítají na zahradě ,něco pocvičíme, potrénujeme a stačí. To by se mi v tom bytovém režimu nestalo .

Za posledních x měsíců jsem byla bez psů venku celkem dvakrát, když jsem šla k volbám, kousek, pár metrů. A připadala jsem si bez psů divně . A pak jsem šla syna v kočáru "uvozit" na zahradu, a nakonec jsme vylezli ven a kus šli... A zjistila jsem, že mi solidně hrabe , šli jsme po silnici, oslovovala jsem kočár: "sedni"... "čekej" .

A co, čekal? 😀

12.3.2023 22:44
Doron

XXX.XXX.162.50

marcelaamax napsal(a):

Jste to napsala za mě:)

12.3.2023 22:45

Presne to same me napadlo - mam psy, abych se "vykopala" ven.
By me nenapadlo jit trenovat, jestli se mi bude libit venku tak dlouho - bez psa.
To fakt neni to same a kdyz me to nebavi, neznamena to automaticky, ze pak ani se psem venku nebudu

Jinak souhlas s Lily - on ten pes se porizuje predevsim proto, ze cloveku to dela radost.
A neni na tom nic spatneho. Nebo sobeckeho.
Kdyz uz nekdo napise takovyhle dotaz - tak to neni pripad bezmyslenkoviteho porizeni z rozmaru.

Ale neco jineho jsem chtela napsat - k tomu vyberu plemene.
Ano, existuji vencitele, rodina, skolky - to vsechno existuje.
Jen co nemate uplne rozmyslene je, co se psem, ktery nebude uplne hodny v dospelosti?
Muze se stat, ze vam ho nikdo nebude chtit vencit.
Nahodni vencitele.
Koukala jsem na tu stranku, kde byste je hledal - a to jsou presne lidi, co vam vyvenci mensiho, bezproblemoveho psa.
Ale co s velkym, ne moc hodnym a nevychovanym?

12.3.2023 23:04
Lily2

XXX.XXX.133.234

marcelaamax napsal(a):

Chápu, že to je rozdíl. Ale zase pokud nejsem vyloženě akčňák, tak bych nešla do akčního plemene. Jasně, že pes člověka víc donutí. Ale řekla bych, že je málo bláznů, kteří začnou šlapat na kole kvůli tomu, že ten pes potřebuje vyžití.

Pokud člověk není sportovec sám o sobě, ale má v hlavě představu, že by to zvládl, tak si myslím, že ta zkouška ukáže částečně i to, zda je to pro člověka aspoň reálné. :) Jestli to zvládne. Protože s akčním plemenem je blbé, když se musí k procházkám dokopávat. :)

Pokud člověk chce parťáka, který by ho dostal ven na běžné procházky, tak si může pořídit i třeba maltézáka, čínského chocholatého psa... Jednoduše společenské plemeno, které se snáze přizpůsobí.

Když vidím někoho, kdo nenávidí jakýkoliv pohyb a nedokope se ani jít se mnou na procházku se psem, že si jde pořídit borderku s tím, že ho to nakopne = jakože jo, ono to občas vyjde... a nebo taky ne (což je častěji). :)

Já si to venčení a ranní vstávání vyzkoušela, že jestli to pro mě nebude přece jen problém. Když jsem zjistila, že mám ráno více energie a celkově lepší náladu, tak to ve mě probudilo pocit, že tohle prostě chci.

Jo a je super mít možnost si k tomu toho psa půjčit, protože je to určitě jiný pocit, s tím souhlasím. :)

Jen jsem tím spíše myslela to, když je člověk přesvědčený, že bude lítat se psem x km po lesích, i když tam nikdy v životě nebyl. :) Když něco o sobě nevím, tak mi přijde lepší si to zjistit dopředu. :)

12.3.2023 23:10

marcelaamax napsal(a):
Jo, pro štěně to ideál nebude, to se shodneme. Ale zas pán psal, že má možnost, aby štěně venčil někdo z rodiny, případně, že si zaplatí někoho na venčení. Takže potom proč ne?

Pro mě je třeba nepředstavitelné si pořídit chrta jen z toho důvodu, že můžu jednou dvakrát do roka na 14 dnů onemocnět a vypadnout z procházek . Jako kdyby takhle přemýšlel každý, tak tu máme asi jen chrty . Troufám si tvrdit, že většina psů nějakou tu páníčkovu nemoc normálně zvládne, a navíc psi bývají v tomhle dost empatičtí a přizpůsobiví... Mým psům po dvou dnech bez procházky a zaměstnání hrabe, ale když jsem nemocná, tak je to něco jiného a klidně semnou proleží pár dnů v posteli. A to mám dost akční psy. ,Není to tak dlouho co jsem byla na rizikovém těhotenství a se psema fungovala veeelmi omezeně oproti jejich předešlému režimu, ale zvládli jsme to (bez pomoci někoho dalšího), přišlo mi, že psi fakt cítili, že mi není dobře, chápali to.

Navíc zadavatel má tu možnost, že psa může venčit někdo jiný, což si myslím, že je dost zásadní.

Ale chápu, máte zkušenost s chrtem, znáte ho, a na základě toho doporučujete, to je v pořádku . Jen prostě bych člověku, který chce psa ke kolu, na x hodinové procházky, s možností nějakého venčiče, za každou cenu nedoporučovala chrta jen proto, že onen člověk může na týden onemocnět . Jako ruku na srdce, ale vážně všichni vybírají plemeno psa podle toho, co bude když budou týden nemocní? (Nemyslím teď nějaký vyloženě záložní plán, kdyby se stalo něco vážného, ale vybírali jste někdo plemeno podle chřipky, když to blbě zjednoduším? )

A to prosím neberte nijak osobně nebo špatně, já s Vámi většinou souhlasím.

Omlouvám se, někde jsem přehlédla, že by štěndo mělo zajištěno venčení… tudíž by nebylo celý den samo…
S tím chrtem…. přiznávám.. jsem se rozvášnila. . v tu chvíli jsem tak nějak viděla těch 8 hodin samoty a procházkování…navíc ta prvotní informace, že by pes mohl být po dobu nepřítomnosti pánečka v kleci…

Prostě jsem diskuzi asi nečetla pořádně. To si myslím, že se asi shodneme všichni, že pokud mám zajištěnou pomoc se štěnětem, tak dospělý pes pak takový režim zvládne bez problémů.

12.3.2023 23:24

Nyslím, že většinou se snažím být slušná, ale přiznám se, že kolikrát, když čtu vaše příspěvky, tak se mi ani nechce…. jo fajn máte pravdu, musela jsem najít nový domov mojí psí holčičce. K tomu pití vína a kázání vody řeknu jediné… moji psi mají ten nej servis a se štěňátko mimo nácviku na samotu, je doma někdo doma 24/7.

No to sejmutí , pokud někdo nesouhlasí se svatým názorem? No tak to jste mě pobavila, to od vás, které jsou názory ostatních u zadele, fakty sedí

12.3.2023 23:26
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

Lily2 napsal(a):
Chápu, že to je rozdíl. Ale zase pokud nejsem vyloženě akčňák, tak bych nešla do akčního plemene. Jasně, že pes člověka víc donutí. Ale řekla bych, že je málo bláznů, kteří začnou šlapat na kole kvůli tomu, že ten pes potřebuje vyžití.

Pokud člověk není sportovec sám o sobě, ale má v hlavě představu, že by to zvládl, tak si myslím, že ta zkouška ukáže částečně i to, zda je to pro člověka aspoň reálné. :) Jestli to zvládne. Protože s akčním plemenem je blbé, když se musí k procházkám dokopávat. :)

Pokud člověk chce parťáka, který by ho dostal ven na běžné procházky, tak si může pořídit i třeba maltézáka, čínského chocholatého psa... Jednoduše společenské plemeno, které se snáze přizpůsobí.

Když vidím někoho, kdo nenávidí jakýkoliv pohyb a nedokope se ani jít se mnou na procházku se psem, že si jde pořídit borderku s tím, že ho to nakopne = jakože jo, ono to občas vyjde... a nebo taky ne (což je častěji). :)

Já si to venčení a ranní vstávání vyzkoušela, že jestli to pro mě nebude přece jen problém. Když jsem zjistila, že mám ráno více energie a celkově lepší náladu, tak to ve mě probudilo pocit, že tohle prostě chci.

Jo a je super mít možnost si k tomu toho psa půjčit, protože je to určitě jiný pocit, s tím souhlasím. :)

Jen jsem tím spíše myslela to, když je člověk přesvědčený, že bude lítat se psem x km po lesích, i když tam nikdy v životě nebyl. :) Když něco o sobě nevím, tak mi přijde lepší si to zjistit dopředu. :)

Jo, rozumím :-)

Já tohle úplně nedokážu posoudit, protože mě psi provázejí od dětství, takže jsem nějak nikdy nemusela přemýšlet nad tím, jestli se mi bude chtít nebo ne. Ale je fakt, že první vlastní pes byl venkovní (v dětství), tam odpadalo venčení, a takové to že se ven musí, ale i tak jsem chodila dost. No a další pes už byl bytovej a akčňák, a to mě neskutečně hnalo, dokopalo - ale zase říkám, že to nebylo dokopání ve stylu, že bych se musela nutit. Spíš jako takové pozitivní nakopnutí, jestli si rozumíme .

Já tu pointu chápu, nápad dobrej. Ale pořád si myslím, konkrétně u mě, že to, jestli bych nadšeně lítala těch x km po lese bych prostě nezjistila do té doby, dokud by na to nedošlo, dokud by ten pes nebyl . Vlastně i v případě předchozího psa, který už byl starší a nemocný, venku ušel pár metrů - tak jsem krom těch pár metrů pravidelně na dlouhé procházky nechodila (krom občasného vyvětrání "cízího" psa), chybělo mi to (proto jsem chtěla štěně), ale bez psa jsem prostě nešla . Jen co přišel ten další pes, tak se to změnilo.

No a vlastně když vezmu toho prvního vlastní psa - do té doby jsem chodila s rodinnými psi ven občas, kousek (bylo mi 10), a o vlastního psa jsem škemrala a přesvědčovala všechny, že s ním chodit budu , a tak nějak jsem věděla, že opravdu budu. Ale chápu, já do toho byla fakt zapálená, a nemusí to tak být u každého.

12.3.2023 23:47
Doron

XXX.XXX.162.50

Pán asi bude akčňák.
Já bych ho viděla s briardem třeba..., když se mu líbí i dlouhostý psi ovčácký..
Ale znám jen malej vzorek, slovy dva:)), ale jsou skvělý.

Psi se dokážou hodně přizpůsobit, ale představa, že by byli v kleci je pro mě úplně přes čáru.

13.3.2023 00:31
Lily2

XXX.XXX.133.234

marcelaamax napsal(a):
Jo, rozumím :-)

Já tohle úplně nedokážu posoudit, protože mě psi provázejí od dětství, takže jsem nějak nikdy nemusela přemýšlet nad tím, jestli se mi bude chtít nebo ne. Ale je fakt, že první vlastní pes byl venkovní (v dětství), tam odpadalo venčení, a takové to že se ven musí, ale i tak jsem chodila dost. No a další pes už byl bytovej a akčňák, a to mě neskutečně hnalo, dokopalo - ale zase říkám, že to nebylo dokopání ve stylu, že bych se musela nutit. Spíš jako takové pozitivní nakopnutí, jestli si rozumíme .

Já tu pointu chápu, nápad dobrej. Ale pořád si myslím, konkrétně u mě, že to, jestli bych nadšeně lítala těch x km po lese bych prostě nezjistila do té doby, dokud by na to nedošlo, dokud by ten pes nebyl . Vlastně i v případě předchozího psa, který už byl starší a nemocný, venku ušel pár metrů - tak jsem krom těch pár metrů pravidelně na dlouhé procházky nechodila (krom občasného vyvětrání "cízího" psa), chybělo mi to (proto jsem chtěla štěně), ale bez psa jsem prostě nešla . Jen co přišel ten další pes, tak se to změnilo.

No a vlastně když vezmu toho prvního vlastní psa - do té doby jsem chodila s rodinnými psi ven občas, kousek (bylo mi 10), a o vlastního psa jsem škemrala a přesvědčovala všechny, že s ním chodit budu , a tak nějak jsem věděla, že opravdu budu. Ale chápu, já do toho byla fakt zapálená, a nemusí to tak být u každého.

Já taky vyrostla se psy, ale v rodinném domě. Neuměla jsem si to představit v bytě. :) Za mě je to ještě lepší. :D

Když člověk neví coby, tak právě ta společenská plemena, kde to má možnost ozkoušet jsou super. Já taky vyrostla se psy, ale v rodinném domě. Neuměla jsem si to představit v bytě. Za mě je to ještě lepší. :D

Když člověk neví coby, tak právě ta společenská plemena, kde to má člověk možnost ozkoušet jsou super. Jen bych řekla, že pokud člověk není sportovec sám o sobě a vybere si, na první dobrou aktivniho psa, tak to nedopadá dobře. Znám pár lidí, kteří se v tom našli, ale většina skončila v "dobrých rukách", protože "nedostatek času".

13.3.2023 02:00
manitschka

XXX.XXX.13.53

Svého předchozího psa - prvního vlastního a zároveň prvního velkého a akčního - jsem si pořizovala do ne zcela ideálních podmínek, bydlela jsem v podnájmu a ve spolubydlení, neměla žádné větší financí rezervy. Jsem tak trochu zastánce toho, že čekat na úplně super podmínky nemá moc smysl, protože (minimálně u mě) časem kritéria na podmínky stoupají, a pak bych žádné ze svých zvířat neměla nikdy. :-)

Nicméně režim minimálně 9 hodin o samotě si v souladu s většinou ostatních tady pro štěně a ani moc teda pro mlaďocha akčního plemene představit nedovedu. Se mnou pes chodil na přednášky i do práce. Zároveň když jsem pak v jeho osmi letech měnila obor a do kanclu se mnou nemohl, zkrátila jsem si úvazek, přizpůsobila režim a pracovní dobu.

Pokud majitel opravdu žije hlavně psem, asi u dospělého pohodáře ok i s klasickou pracovní dobou, to moc neposoudim, já si ani to moc představit neumím. Mám i jiné zájmy, koně, přátele, kulturu, a muset fakt úplně každý den hned z práce domů a pak na x hodin se psem je pro mě nereálné. Při plném úvazku vždycky pes chodil do práce se mnou, jeli jsme prostě před či po spolu za koněm (podle směny), nebo jsem ho do práce a po práci vzala procházkou a šla se pak venčit do města bez něj.

Zároveň mi přijde hodně důležité zvážit to, co píše petrahei o tom, že ne každý pes je pohodový pro všechny na hlídání nebo venčení, to mám z první ruky zase teď. Ač na současného psa nejsem sama a podmínky obecně máme fajn časové, prostorové i finanční (ťuk ťuk), tak ho na případné hlídání či i jen venčení nemůžu dát skoro nikam. Pes první byl arciňuník, kdykoli jsem někam chtěla či potřebovala jet bez něj, byla na něj defacto fronta, a mohla ho i přes jeho akčnost (kříženec BOM) hlídat i moje křehká 90+ babička. Pes současný zlopověstný je vlkodlak radikál, zbožňuje mě a přítele, ale je ostražitý vůči všem ostatním lidem obecně, nemusí psy, z přátel a rodiny ho s čistým svědomím můžu nechat tak jednomu člověku nouzově na den či večer (ale zase je fakt, že nemám přátele pejskaře), a najít hotel, kde berou i psy nesluníčkáře není úplně jednoduché. Máme dva, ale - taky ke zvážení - jsou dostupné jen autem. Na všem zmíněném od začátku pracujeme, pilně a pod trenéry, pes je skvělý a dělá velké pokroky, ale prostě to není a nebude zvíře, které by mohl dostat na hlídání každý. To jen že venčení hlídačkami nemusí být vždycky dostupné řešení.

Jinak já nemám v úmyslu vás nějak odradit, stejně každý nakonec udělá co jeho jest, jen jsem chtěla přidat pár věcí k rozmyšlení. Stejně tak si myslím, že dokud to konkrétní zvíře člověk nemá doma, nemůže domyslet nebo si představit, co všechno bude muset řešit a co všechno může přijít. Považuju za důležité hlavně počítat s tím, že se budete případně muset přizpůsobit, být flexibilní a hledat a najít nějaké funkční řešení.

13.3.2023 02:46
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

Lily2 napsal(a):
Já taky vyrostla se psy, ale v rodinném domě. Neuměla jsem si to představit v bytě. :) Za mě je to ještě lepší. :D

Když člověk neví coby, tak právě ta společenská plemena, kde to má možnost ozkoušet jsou super. Já taky vyrostla se psy, ale v rodinném domě. Neuměla jsem si to představit v bytě. Za mě je to ještě lepší. :D

Když člověk neví coby, tak právě ta společenská plemena, kde to má člověk možnost ozkoušet jsou super. Jen bych řekla, že pokud člověk není sportovec sám o sobě a vybere si, na první dobrou aktivniho psa, tak to nedopadá dobře. Znám pár lidí, kteří se v tom našli, ale většina skončila v "dobrých rukách", protože "nedostatek času".

A já opět budu trochu odporovat 😀. Za mě je zivot kratkej na to, abych si na společenském plemenu zkoušela, jestli psa ano nebo ne 😀. Pokud mám proste nějaké plemeno “srdcovku” a znám jeho potřeby a povahu, vyhovuje mi to, tak půjdu rovnou do něho, a nebudu si nejdřív na zkoušku pořizovat třeba maltezaka 😀. A pak se 15 let trápit, ze to není to, co jsem chtěla a čekat; až si budu moci pořídit to plemeno vysněné, a stejne to pak bude stejne, jakobych si ho porodila hned, protoze ten pes bude úplně jinej. Ale je to zas hodně o tom, jak jste psala, to plemeno fakt znát, objet akce, chovatele. Samozřejmě to nebude fungovat tak, ze se mi nějaké plemeno zalíbilo v knížce na obrázku a tak ho musím mít.

Celkově nemám ráda když se nějaké plemeno nedoporučuje jako první začátečníkovi, protože jsou pro nej “jednodušší” plemena, ale naprosto odlišná. Myslím, ze neexistuje plemeno, které by nebylo vhodné pro začátečníka, ale všechno je to o lidech a jejich přístupu.

Takže bych to asi shrnula tak, ať si zakladatel objede akce, kde jsou RR, navštíví par chovatelů, poradne se popta a zváží, jestli je to opravdu to, co hledá.

13.3.2023 06:38

Krátkochlupý a dá se poslat do školky... krátkosrstá kolie. A to je asi vše :-) když vynechám úplně lovecké.

13.3.2023 08:03

Do skolky chodi i RR - jen ne do kazde, no.

A k tomu vysnenemu plemeni.
Uplne chapu, ze si nekdo vybere plemeno a nechce slevit.

Ale velky, silny, samostatne uvazujici pes - lovec - v rukach zacatecnika a stredni /male plemeno proste rozdil je.
Tim nechci napsat, ze si ma tazatel koupit chrta

Jen pred timhle nezavirat oci.

Mam CC - a podle mych psu je to ten nejvhodnejsi velky pes do rodiny, co muze byt.
Ale pak vidim, jake CC se vozi na hotel na hlidani /vycvik
Castecne zkazeni majiteli, castecne je to povahou, co neni uplne typicka.
Ale jako je to masakr. To neni zadny prijemny spolecnik do zivota.
To je docela peklicko.
A zapomente na to, ze ho vyvenci/pohlida teta od vedle.
Ti se vozi pres celou republiku, aby je nekdo dovychoval a dalo se s nimi aspon prezit.

Neverim, ze s RR to bude jine, kdyz se pes "nepovede".

13.3.2023 08:10

před prací hodinová procházka......to by mě mí psi hnali svinským krokem, takhle je zdržovat od spánku

13.3.2023 09:33

Za mňa - ak sa dokážete psovi venovať naozaj tak ako píšete myslím, že sa to dá. Ja by som ale vynechala tu klietku - ako môže ju mať ako svoj pelech - jeho miesto ale u mňa by bola otvorená. Za mňa každý byt je vždy lepší ako koterec ... Na začiatok samozrejme zo dva týždne dovolenky na zžitie sa a nezabudnúť aj na nácvik samoty šteňaťa. Osobne som príklad toho, že som v byte mala kadečo - xy krížencov, dalmatínec, labrador, kríženec dogy a stredoaziata (podotýkam byt dvojizbový a to do jednej izby pes nechodil). Susedia mali práve RR. Mimochodom ten byt najlepšie zvládal práve ten dogo-aziat. Teraz máme dom a pes teliatko aj tak prechrápe pol dňa - pod kuchynským stolom alebo pred dverami. A na vychádzky chodíme aj napriek veľkej záhrade. Ak má pes dostatok vyžitia s pánom myslím, že sa dá všetko - iste to chce ale zodpovedný prístup a určite mať aj niekoho na nepredvídateľné situácie. A hlavne psa musíte vychovať! Žiaden sa nevychová sám. Mimochodom kamarátku sme na psa presviedčali xy rokov - vždy bola sama Lepšie povedané osamelá. Až to dopracovala na protialkoholické liečenie, kde jej poradili psa. Poslúchla - a vďaka psovi už 7 rokov nepije, pes ju dostal spomedzi štyroch stien. A tiež chodí do práce - na smeny. Myslím že oni dve sú príklad toho ako si pes a človek dokážu dať vzájomne veľmi veľa

13.3.2023 11:27
Belzebub

XXX.XXX.2.255

Někdo tu ještě zmiňoval křížence. Přemýšlel jsem. Máte někdo zkušenosti se psem z útulku? Bylo by to, podle toho, co o mě už víte, vhodné? Kolika letého? Nebo nějakého dospělejšího od někoho, kdo prodává na internetu?

13.3.2023 11:31

Hlavně to chce útulek, kde o psu budou vědět, jaký je s jinými psy atp.
Když má někdy chodit do školky.

13.3.2023 11:48
Belzebub

XXX.XXX.43.234

Hlavně to chce útulek, kde o psu budou vědět, jaký je s jinými psy atp.
Když má někdy chodit do školky.

Tak psí školka není pro dospělé psy, ne? Nebo se pletu?

13.3.2023 11:52

Belzebub napsal(a):

Ne, myslím tím hlídání obecně.
Můžete pročítat
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3894714/utulky
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3974950/komplikace-s-adopci-z-utulku
atp.

13.3.2023 12:01

Belzebub napsal(a):

"psi skolka" je zazity vyraz pro denni hlidani psu.
Tj. rano dovezete, vyzvednou si psa u vas - vecer se pes vraci.
Je jedno jak je pes stary.
Nekdy je v tom jen hlidani, jindy hlidani+vycvik atd.

Arziska

13.3.2023 12:15
Arziska

XXX.XXX.201.243

Ziju s RR přes 20 let. A 9 hod denně o samotě je nemyslitelné, ke kleci se raději vyjadřovat nebudu. Nechápu, jak byste chtěl vychovávat štěňátko, které potřebuje 5x denně bastit, vencit se, socializovat se a hlavně potřebuje nebýt samo! Půl dne o samotě zvládá málokterý dospelak, jsou to psi velmi fixovani na majitele a samotu nesou často spatne. Za deštivého počasí muže odmítat jít ven. Za podmínek, které jste schopen psovi nabídnout s vama nebude RR šťastný.

13.3.2023 12:34

Arziska napsal(a):
Ziju s RR přes 20 let. A 9 hod denně o samotě je nemyslitelné, ke kleci se raději vyjadřovat nebudu. Nechápu, jak byste chtěl vychovávat štěňátko, které potřebuje 5x denně bastit, vencit se, socializovat se a hlavně potřebuje nebýt samo! Půl dne o samotě zvládá málokterý dospelak, jsou to psi velmi fixovani na majitele a samotu nesou často spatne. Za deštivého počasí muže odmítat jít ven. Za podmínek, které jste schopen psovi nabídnout s vama nebude RR šťastný.

Je super, že se tady vyjádříl někdo, kdo má s RR opravdu osobní zkušenost...alespoň to zadavateli pomůže ještě zvážit výběr plemene.

13.3.2023 12:49
Doron

XXX.XXX.162.50

Belzebub napsal(a):
A co třeba nějakého takového z bazaru? https://zvirata.bazos.cz/inzerat/164817567/sestilety-cerny-pes-krizenec-labradora.php

Pěknej pes, mě se líbí.
Šest je dost, ale ještě to jde.
Otázka, jak daleko máte do Ostravy.
Chtělo by ho to vidět naživo, na všechno se vyptat, vyrazit společně na procházku abyste viděl jak se chová a co umí a jestli je tam prostě vzájemná chemie.

13.3.2023 13:00
Lily2

XXX.XXX.133.234

marcelaamax napsal(a):
A já opět budu trochu odporovat 😀. Za mě je zivot kratkej na to, abych si na společenském plemenu zkoušela, jestli psa ano nebo ne 😀. Pokud mám proste nějaké plemeno “srdcovku” a znám jeho potřeby a povahu, vyhovuje mi to, tak půjdu rovnou do něho, a nebudu si nejdřív na zkoušku pořizovat třeba maltezaka 😀. A pak se 15 let trápit, ze to není to, co jsem chtěla a čekat; až si budu moci pořídit to plemeno vysněné, a stejne to pak bude stejne, jakobych si ho porodila hned, protoze ten pes bude úplně jinej. Ale je to zas hodně o tom, jak jste psala, to plemeno fakt znát, objet akce, chovatele. Samozřejmě to nebude fungovat tak, ze se mi nějaké plemeno zalíbilo v knížce na obrázku a tak ho musím mít.

Celkově nemám ráda když se nějaké plemeno nedoporučuje jako první začátečníkovi, protože jsou pro nej “jednodušší” plemena, ale naprosto odlišná. Myslím, ze neexistuje plemeno, které by nebylo vhodné pro začátečníka, ale všechno je to o lidech a jejich přístupu.

Takže bych to asi shrnula tak, ať si zakladatel objede akce, kde jsou RR, navštíví par chovatelů, poradne se popta a zváží, jestli je to opravdu to, co hledá.

Ale já jsem NIKDE nenapsala, že aktivní pes nepatří do rukou začátečníka. Ale pokud jsem líný pecivál, co nevytáhne paty z domu a ještě k tomu si ani nechci vyzkoušet režim se psem. Že bych se nespoléhala na to, že se to změní mávnutím proutku jen proto, že mám psa, který potřebuje denně x hodin běhat. :) Za mě j lepší si v takovém případě zvolit nějaké společenské plemeno, které je schopné se mnou chodit i na delší procházky a prožít spokojený život...

Myslím to tak, že je dobré znát sám sebe a nevěřit, že se vše změní. Pokud do toho přece jen půjdu, tak o sobě minimálně musím vědět, že pokud mě něco nebaví, tak jsem i tak schopná u toho vydržet.

Jsem docela odpůrce toho, že tak sice jsem líný pecivál, ale koupím si ohaře a když to nepůjde, tak ho holt dám pryč.

To stejné, že pokud jsem důsledná a co řeknu to platí, nemám problém dodržovat zajaté koleje a jsem osobnost. Tak je pro mě super teriér. Pokud si nedokážu nikdy trvat na svém, ráda všechna pravidla měním, tak můžu být třeba s bullteriérem dost nešťastná. Jednu takovou bohužel znám.

Nečekala bych, že se mi kompletně změní osobnost jen pořízením psa. A ano uznávám, že někomu skutečně může, ale většinou to nekončí dobře. :(

Když jsem sportovec, který má aktivní život a pořád má nějaké aktivity, které jsou slučitelné se psem, tak je ten pes super.
I když zase i to je třeba zohlednit. Teď slečna, která se profesionálně věnuje fitness, tak dávala pryč ČSV, protože na něj spolu s tréninky neměla čas...

13.3.2023 13:05
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

Doron napsal(a):
Pěknej pes, mě se líbí.
Šest je dost, ale ještě to jde.
Otázka, jak daleko máte do Ostravy.
Chtělo by ho to vidět naživo, na všechno se vyptat, vyrazit společně na procházku abyste viděl jak se chová a co umí a jestli je tam prostě vzájemná chemie.

No a i tak je u dospělého psa, kterého někdo daruje, třeba počítat s tím, ze některé zlozvyky vylezou na povrch až po čase. A třeba zrovna zvládání samoty se takhle moc prověřit nedá.

Možná bych radši koukla po nějakých prověřených docaskach, kde jsou ti lidi se psema cele dny a fakt je znají. A není jejich jediným cílem psa hlavně umístit.

13.3.2023 13:07
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

“Jsem docela odpůrce toho, že tak sice jsem líný pecivál, ale koupím si ohaře a když to nepůjde, tak ho holt dám pryč. “

Tohle já přece netvrdím. Ale to, jestli je člověk líný pecivál, ví tak nějak nejlépe jen on. Je to proste o tom si fakt dobre promyslet ty možnosti a urpimne zvážit, na co mám 🤷‍♀️.

13.3.2023 13:12
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Belzebub napsal(a):
Někdo tu ještě zmiňoval křížence. Přemýšlel jsem. Máte někdo zkušenosti se psem z útulku? Bylo by to, podle toho, co o mě už víte, vhodné? Kolika letého? Nebo nějakého dospělejšího od někoho, kdo prodává na internetu?

Dospělý pes z útulku je dobrá varianta. Musíte si ale říct - zda:
Zvládnete případný nějaký karambol, který se ku psu z druhé ruky - doslova - někdy i třeba ze třetí - může - nemusí, ale může -vázat.
Jako hlavní mě napadá, nezvládání samoty, nečistotnost, nepřátelské vystupování k ostatním psům, k lidem, lovecký instinkt.

Nechci Vás odradit ani v nejmenším - sama mám již třetího psa, kterého nemám od štěněte, ale z druhé ruky, z toho dvě feny přišly domů, jako jedenáctileté, ta třetí jako pubescent (a paradoxně s ní bylo i nejvíc práce i když útulkem neprošla, "jen" si ji přehazovali předchozí majitelé jako horký brambor) - ale je nutné si tuhle skutečnost uvědomit. Podle dotazu jste asi začátečník, tak mám za dobré Vás na to upozornit. Máte kam se v případě problémů obrátit? Máte v okolí v dosahu dobrý cvičák? Bude zapotřebí - na spoustu věcí, na to abyste se naučil, jak se pes vychovává, cvičí, o čem je reflexní oblouk, jak pes funguje, jak se povely učí, cvičí.., aby se pes naučil fungovat s Vámi mezi ostatními psy atd. V případě, že má pes nějaký problém, je dobrý cvičák nutností, protože tam si můžete spoustu věcí "nasimulovat"
Je víc než vhodné útulek a vybraného psa několikrát navštívit, abyste viděl, jak na vás reaguje, jak by vám to spolu šlo, můžete případně vidět i některé chování, které ve psu je. Je dobré s pracovníky útulku hodit řeč - jednak vidíte, jak fugnují, zda o psu něco vědí a pokud ano, máte šanci se něco málo o psu dozvědět a zvážit, zda tohle zvládnete či ne. U psa z útulku je nutné si opravdu dobře zvážit své kroky, protože pokud to člověk nezvládne a psa vrací,je to pro toho psa hodně špatné, jednak se dostává do kategorie vrácených a to mu zase snižuje šanci na budoucí nový domov a druhak, ho to psychicky rozbije.

13.3.2023 13:25
Rronjabutterfly

XXX.XXX.119.6

Na peswebu je úplně přepsíno.

Útulkáče mám a když si odmyslím svý začátečnický chyby, tak nejlepší rozhodnutí.

Taky bych se koukala po útulcích, kde pes není jen v kotci, ale lidi se psy aspoň nějak pracujou. Je u nich info, o minulosti, přibližný plemeno, i to, jak vychází se psy, lidmi, co má pes rád, pro koho se hodí...nebo ty dočasky.
A jo, seznamovací návštěvy, to už chce ale většina.
Většina útulkáčů, co znám, jsou boží psiska, vděčný, s očima furt na pánovi...ale taky je mezi nima fenka se separačkou, majitelé s tím pořád pracujou a solidně překopali svůj život.

Myslím, že je lepší počítat s tím, že nemusí být všechno jen zalitý sluncem, připravit se na to, vzdělávat se. Ale to neplatí jen pro útulkáče, ale obecně pro život se psem.

13.3.2023 13:36
Belzebub

XXX.XXX.35.173

A znáte někdo dobrý útulkáč ve zlínském kraji?

13.3.2023 13:39
Lily2

XXX.XXX.133.234

marcelaamax napsal(a):
“Jsem docela odpůrce toho, že tak sice jsem líný pecivál, ale koupím si ohaře a když to nepůjde, tak ho holt dám pryč. “

Tohle já přece netvrdím. Ale to, jestli je člověk líný pecivál, ví tak nějak nejlépe jen on. Je to proste o tom si fakt dobre promyslet ty možnosti a urpimne zvážit, na co mám 🤷‍♀️.

Přesně tak. :) Ale dost lidí prostě neví, jestli by ho to bavilo a má o sobě představu, že se psem bude chodit ven běhat, i když zatím ještě ani nezačal. :) Myslím, že celá debata začala na tom, že jsem napsala, že mi přijde fajn si to zkusit bez psa. Pokud chci nějak výrazně měnit svoje chování (místo válení doma si říkám, že budu 3 hodiny denně venku).

Já nikde ani nenapsala, že by pro zakladatele bylo aktivní plemeno nevhodné. Jen, že pokud si není sám zakladatel jistý, tak si to takhle může. vyzkoušet. Na to se reagovalo s tím, že přece je to se psem jiné, než bez psa a nějak se to rozjelo.

Naopak když jezdí do práce na kole a jeho hlavní aktivity jsou aktivní a s kolem, tak je dle mého super volit psa ke kolu, který hezky sedne k životnímu stylu. :)

13.3.2023 13:39

Mno, je dobré si uvědomit, že se stejnou energií, s jakou to zvíře bude dělat chtěné věci, bude dělat i ty nechtěné. Může být pracné dostat ho vůbec do stavu, kdy se dokáže ovládat, soustředit (zejm. u mladých psů)…

Mně u RR (kdysi jsem o něm také uvažovala) vadí primárně to, že je u nich nezanedbatelná šance na komplikované vztahy k ostatním zvířatům a jejich lovecké manýry alá honiči (běžim běžim). To jsou zrovna věci, se kterými může být pro začátečníka velmi těžké se vypořádat. A může to zkomplikovat nebo omezit i aktivity, které s tím psem lze dělat.

Jestli mermomocí chcete RR, zkuste se přidat na Facebooku do skupiny, předpokládám, že nějakou budou mít. U mého plemene v takové skupině nedávno bylo několik dospělých jedinců, kteří hledali nový domov. Byli to psi s PP, se supportem od chovatelů, se známou minulostí, již nějakým způsobem usazení (zázemím i psychicky a fyzicky - dospělí). Takového psa bych na Vašem místě vybírala já. Dospělého, již vychovaného psa navyklého na obdobný režim, jaký nabízíte.

Arziska

13.3.2023 13:45
Arziska

XXX.XXX.201.243

Belzebub napsal(a):
A znáte někdo dobrý útulkáč ve zlínském kraji?

Jste si vědom toho, ze s vámi pes bude X let a řešíte kilometry? Já na vašem místě bych si nasla psa, který mi vyhovuje a jela si pro nej kamkoliv. Jak už tu bylo řečeno nejlépe z nějaké docasky, protože je mají doma, v interiéru a podají mnohem více informaci než útulky, kde jsou psi v kotcich a nemusí mít zmaknutou hygienu na 100%. Vyhnete se tak zklamání z reality nejen vy, ale hlavně pes, který bude velice spatne snášet, ze ho po nějaké době další člověk zradil…

13.3.2023 14:00
Lily2

XXX.XXX.133.234

Já si zase říkám, že pokud fakt aktivního psa ke kolu, tak bych tedy šla spíše do PP a ještě po rodičích, kteří mají nadstandardní zdravotní testy, ať je co nejvyšší šance aby mohl žít aktivní život. U útulkáče počítat s tím, že to nemusí fyzicky dávat. Ale určitě není špatné se poptat, občas tam mívají opravdu aktivní jedince... ale to kolo je dost specifická aktivita.

Pokud bych milovala cyklistiku, tak bych tomu určitě dávala důraz při výběru plemene.

13.3.2023 14:08

Je dobré, aby pes u kola běhal? Asfalt?

Do útulku může chodit venčit, je to dobrý začátek.

Arziska

13.3.2023 14:12
Arziska

XXX.XXX.201.243

Lily2 napsal(a):
Já si zase říkám, že pokud fakt aktivního psa ke kolu, tak bych tedy šla spíše do PP a ještě po rodičích, kteří mají nadstandardní zdravotní testy, ať je co nejvyšší šance aby mohl žít aktivní život. U útulkáče počítat s tím, že to nemusí fyzicky dávat. Ale určitě není špatné se poptat, občas tam mívají opravdu aktivní jedince... ale to kolo je dost specifická aktivita.

Pokud bych milovala cyklistiku, tak bych tomu určitě dávala důraz při výběru plemene.

Naprostý souhlas, ale řekla bych, ze pán primárně chce parťáka, ne sporťáka ke kolu. Tím kolem asi chtěl říct, ze není žádný pecival a je pesanovi ochotný nabídnout různé aktivity.

13.3.2023 14:14
Belzebub

XXX.XXX.107.159

Arziska napsal(a):
Jste si vědom toho, ze s vámi pes bude X let a řešíte kilometry? Já na vašem místě bych si nasla psa, který mi vyhovuje a jela si pro nej kamkoliv. Jak už tu bylo řečeno nejlépe z nějaké docasky, protože je mají doma, v interiéru a podají mnohem více informaci než útulky, kde jsou psi v kotcich a nemusí mít zmaknutou hygienu na 100%. Vyhnete se tak zklamání z reality nejen vy, ale hlavně pes, který bude velice spatne snášet, ze ho po nějaké době další člověk zradil…

Nemám řidičák a ani možnost dovoz autem. Nechtěl bych psa trápit 5 hodin v autobuse, nebo vlaku. Tak aspoň Morava, když ne Zlínský kraj. Nejde o to, že hned teď půjdu a vemu si prvního psa, co se mi bude líbit. Spíš mi jde o to, najít kvalitní útulkáč v blízkosti a počkat si, až tam bude vhodný pes.

13.3.2023 14:22
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Arziska napsal(a):

No ono ale, pokud se chce člověk se psem seznámit a několikrát za ním do toho útulku dojet, tak je logicky lepší, když ho má někde za zadnicí. Já jsem za svou první fenkou z útulku byla třikrát nebo dokonce snad i čtyřikrát, měla jsem to ve stejném městě a bylo to pro mě moc fajn, získala jsem nějakou představu a s tou se mi pak do toho líp šlo. Myslím, že z toho dle důvodu se ptá zadavatel na svoje okolí.

13.3.2023 14:24
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

https://m.facebook.com/groups/1832008056996469/?ref=share

Můžete zkusit mrknout i tady, neprohlizela jsem, tipuji, ze většina odložených RR asi nebude úplně bezproblémová, ale můžete kouknout.

Arziska

13.3.2023 14:28
Arziska

XXX.XXX.201.243

Belzebub napsal(a):
Nemám řidičák a ani možnost dovoz autem. Nechtěl bych psa trápit 5 hodin v autobuse, nebo vlaku. Tak aspoň Morava, když ne Zlínský kraj. Nejde o to, že hned teď půjdu a vemu si prvního psa, co se mi bude líbit. Spíš mi jde o to, najít kvalitní útulkáč v blízkosti a počkat si, až tam bude vhodný pes.

To nemate rodinu, přátele? Co byste dělal, kdyby pes dostal např torzi? Čekal, až pojede autobus?

13.3.2023 14:39

Belzebub napsal(a):

Já vám budu držet palce, abyste toho PRAVÉHO psího parťáka našel a to platí samozřejmě i obráceně, protože když si sednete, když budete stejná krevní skupina, když narazíte na toho "pana osudového" tak ten společný život je potom něco, co ani slovy nemohu popsat.

13.3.2023 14:41
Rronjabutterfly

XXX.XXX.119.6

Sem hodím nějaký odkazy, jo😉

Osobně jsem v těch podcastech našla spoustu informací, inspirace. Jsou tam věci jako výchova štěněte, charekteristika plemen - život s tím plemenem, krmení, psí sporty, zdravotní témata, vůbec základy, tipy na vzdělavání se, tipy na aktivity, když je venku hnusně....spousta věcí....

https://www.pejskarium.cz/

https://www.ecanis.cz/podcasty.html

https://ceskepodcasty.cz/podcasty/psi-podcast-psichologie-cz

13.3.2023 14:46
Doron

XXX.XXX.162.50

marcelaamax napsal(a):
No a i tak je u dospělého psa, kterého někdo daruje, třeba počítat s tím, ze některé zlozvyky vylezou na povrch až po čase. A třeba zrovna zvládání samoty se takhle moc prověřit nedá.

Možná bych radši koukla po nějakých prověřených docaskach, kde jsou ti lidi se psema cele dny a fakt je znají. A není jejich jediným cílem psa hlavně umístit.

Ale tak já myslím, že majitelé by ho znát mohli.
Zeptala bych se jak zvládá samotu, jestli neničí..,ten původní páník ho měl přece celý život.

13.3.2023 15:19
Lily2

XXX.XXX.133.234

Je dobré, aby pes u kola běhal? Asfalt?

Do útulku může chodit venčit, je to dobrý začátek.

Do určité míry je to ok (záleží jak dlouho, jak často), ale na kole se přeci nejezdí jen asfalt. Všichni co jezdí se psem na kole, tak s ním jezdí normálně lesní cesty a spol. :) Jsou na to přímo i závody, podobně jako je to v canicrossu.

Pokud někoho baví kolo, tak za mě je to super zábava i pro psa = ale ne pro každé plemeno. :)

13.3.2023 15:31
marcelaamax

XXX.XXX.28.218

Doron napsal(a):
Ale tak já myslím, že majitelé by ho znát mohli.
Zeptala bych se jak zvládá samotu, jestli neničí..,ten původní páník ho měl přece celý život.

Jo, znát ho nejspíš budou, otázka je, do jaké míry vám reknou pravdu 😉. Jestli jim bude záležet na tom; aby se pes mel fajn, aby to fungovalo, a reknou i negativa, a nebo jestli jim jde primárně o to se psa co nejrychleji zbavit, a vychvali ho do nebes, protože bohužel i takové případy jsou. Já neříkám, ze to nemůže být fajn pes, a ze ti lidi nebudou slušní, nebude jim na psovi záležet, a automaticky budou lhát, ale i s tou možností je třeba počítat.

14.3.2023 13:00
Belzebub

XXX.XXX.36.65

Teď jsem našel takový krásný inzerát na stránkách útulku přímo v mém městě. Myslíte, že do toho mám jít s tím vším, co jsem tu napsal? Nebo radši počkat?

https://www.tsvs.cz/goldie-krizenec-malinoise/

Je zvyklá na samostatnost. Žila v bytě.

Arziska

14.3.2023 13:32
Arziska

XXX.XXX.201.243

Ani ne půlroční, nejsem si jistá, zda by tak dlouho vydržela bez venceni. Malinaci potřebuji pracovat, zaměstnat hlavinku. Když práci nemají, nějakou si najdou. Aby vám z toho bytí neudělala kulnicku na dříví. A dat ji do klece je za mě týrání. Pokud ji mate ve městě, chodte za ni co nejčastěji, berte si ji ven, zjistěte, jaký má temperament, povahu a pak to vyhodnotte.

14.3.2023 15:54
lupus4

XXX.XXX.205.61

Belzebub napsal(a):
Teď jsem našel takový krásný inzerát na stránkách útulku přímo v mém městě. Myslíte, že do toho mám jít s tím vším, co jsem tu napsal? Nebo radši počkat?

https://www.tsvs.cz/goldie-krizenec-malinoise/

Je zvyklá na samostatnost. Žila v bytě.

no určitě lepší , než malé štěně
domluvte se v útulku a berte si jí každý den a přes víkend to zkuste i doma...
a pokud si ji vezmete, tak i min 14 dovolené

14.3.2023 16:06
janaa

XXX.XXX.174.242

Souhlasím s lupus,jeďte do útulku,ať jí vidíte osobně,vezměte jí xkrát ven,ať vidíte ten temperament v reálu,jak se chová k lidem,ke psům,ke zvukům...
Jen počítejte,že v půl roce se teprve může vyvrbit,začít ničit,až dospěje,začít lovit,změnit vztah ke psům atd. Ale hodně toho máte možnost v tomhle věku ovlivnit

Přidejte reakci

Přidat smajlík