Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Hroznýšovití hadi - Erycinae a Pseudoboinae
Sdílet:

Hroznýšovití hadi - Erycinae a Pseudoboinae

Většina rodů těchto podčeledí je monotypická (obsahují pouze jeden druh). Jen malá část je druhově bohatší. Protože mnoho druhů má velké množství ro...

Většina rodů těchto podčeledí je monotypická (obsahují pouze jeden druh). Jen malá část je druhově bohatší. Protože mnoho druhů má velké množství rozdílných odborných názvů užívaných v teraristické a herpetologické literatuře, budu názvy používat dle vlastního uvážení. Aktuálně se taxonomie hroznýšů a krajt začíná měnit v okamžiku, kdy jsou do ní pojmuti všichni malí, obyčejně primitivní hadi, kteří by mohli konec konců být přece jen blízcí příbuzní americkým hroznýšům. Až několik herpetologů začalo podrobně pohlížet na příbuzenské vztahy hroznýšů a krajt a některých skupin podobných hadů.

Dodnes nikdo přesně neví, jak které hroznýše a krajty schématicky zařadit podle zvláštních znaků, nová třídění umožňují herpetologům řadit hroznýše a krajty do různě smíšených čeledí a podčeledí. Protože názor na systematiku je nejednotný, pokusím se ji „zkompletovat“ do nejnovějšího pojetí.

Čeleď - Boidae (hroznýšovití)
Podčeleď: Boinae (hroznýši)
rody: Acrantophis
  Boa
  Corallus
  Epicrates
  Eunectes
  Sanzinia
Podčeleď: Bolyeriinae
rod: Bolyeria
Podčeleď: Casareinae
rod: Casarea
Podčeleď: Erycinae
rody: Candoia
  Eryx
  Gondylophis
  Charina
  Lichanura
Podčeleď: Tropidophiinae
rody: Exiliboa
  Trachyboa
  Tropidophis
  Ungaliophis
Podčeleď: Pythoninae (krajty)
rody: Aspidites
  Botrochilus
  Liasis
  Morelia
  Python
Podčeleď: Pseudoboinae
rody: Calabaria
  Loxocemus
  Xenopeltis

Hroznýše podčeledi Erycinae můžeme podle stylu života rozdělit do dvou skupin: zástupci rodu Candoia - mohou střídavě žít jak na stromech, tak i na zemi, zatímco rody Eryx, Lichanura, Charina, Gongyliophis jsou vyloženě pozemní, obývající relativně suché savany a pouště. Pouze rod Candoia a zástupci podčeledi Pseudoboinae ( Calabaria, Loxocemus, Xenopeltis) vyžadují vyšší vlhkost. Protože většina hadů nepřesahuje délku 1 metr (pouze samice druhu Candodia bibroni dosahují délky kolem dvou metrů), mohou být obyčejně chováni v menších nádržích s větší plochou dna. Mnoho teraristů používá při chovu hroznýšů vyměnitelný novinový papír, který je ovšem u těchto hadů nevhodný. Základní výška substrátu by měla být 6 - 10 cm. Pro rody Candoia, Calabaria, Charina, Loxocemus, Xenopeltis je vhodný - rašeliník, lignocel, rašelina nebo jejich směsi. Rody Eryx, Gongylophis a Lichanura chováme na hrubším písku. Většinou jde o hady se soumračnou a noční aktivitou, kteří se přes den ukrývají pod kamenem nebo zahrabáni v substrátu. Nemají velké nároky na osvětlení, ale u většiny druhů je nutné místní vyhřívání /topný kámen nebo kabel zahrabaný v substrátu/. Na závěr bych chtěl pro úplnost uvést včechny druhy těchto dvou zajímavých podčeledí:

Podčeleď: Erycinae (hroznýšci)
rod: Candoia
druh: Candoia aspera- hroznýšek zmijí
  bibroni - hroznýšek fidžský
  carinata - hroznýšek šalamounský
rod: Eryx
druh: Eryx colubrinus - hroznýšek pestrý
  elegans - hroznýšek iránský
  jaculus - hroznýšek turecký
  jayakari - hroznýšek arabský
  johnii - hroznýšek indický
  miliáris - hroznýšek pouštní (písečný)
  muelleri - hroznýšek africký
  somalicus - hroznýšek somálský
  tataricus - hroznýšek středoasijský (tatarský)
rod: Gongylophis (Eryx)
druh: Gongylophis conicus - hroznýšek pestrý
rod: Charina
druh: Charina bottae - hroznýšek hnědý (hroznýš červený)
rod: Lichanura
druh: Lichanura trivirgata - hroznýšek třípruhý
Podčeleď: Pseudoboinae
rod: Calabária
druh: Calabária reinhardtii - krajta zemní
rod: Loxocemus
druh: Loxocemus bicolor - krajta mexická (dvoubarvá)
rod: Xenopeltis
druh: Xenopeltis unicolor - duhovec jednobarevný
  Xenopeltis hainanosis - duhovec čínský


Poznámka redakce:
Uváděné členění hroznýšovitých hadů je třeba brát spíše jako informativní. Jak autor sám uvádí, náhled na systematiku čeledi se různí. Zde by myslím nebylo od věci uvést prameny, o něž se autor v článku opírá, zvláště proto, že jde vlastně o pouhý výčet skupin a druhů.
Pro úplnost je vhodné se zmínit, že zde uváděné podčeledi Bolyeriinae a Casareinae mohou být slučovány do jediné /Bolyeriinae/, nebo dokonce včleňovány do čeledi Tropidophiidae /zde uváděná jako podčeleď -nae/. Rod Calabária je často řazen do podčeledi Pythoninae. Rod Loxocemus někdy uváděn jako zástupce podčeledi Loxoceminae, jindy řazen do čeledi Xenopeltidae, která bývá uváděna jako samostatná pro další uváděný rod Xenopeltis.
Myslím, že otázky systematického zařazení jsou velmi specifickou oblastí zoologie a ačkoliv je dobré o nich informovat, pro běžného teraristu bude zcela dostačující členění uvedené ve Fauně 5/2000 str. 4.
Autor textu: Vladimír Cerha, Bronislav Šimek
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru