Uživatel s deaktivovaným účtem

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ne, dík, opravdu ne...
Krátkosrstý psy nemusim a appenzel je na mě malej pes...
A až budu chtít dalšího psa, vyberu si sama...
55 -57 cm je málo?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2
napsal(a):
55 -57 cm je málo?
Jo, těch 30kg je málo...
Mě se asi před deseti lety když jsem vzala na procházku fretku na kšírech ptala ženská co to je za a rasu, že takovýho pejska ještě neviděla.Druhý nejblbější dotaz nebyl na psy ale na sklipkany ale třeba se zasmějete taky.Kamarád se mě ptal jestli ti pavouci žerou krom myší a ješterek i něco jiného třeba ovoce a zeleninu Musela jsem ho to nechat zopakovat jestli slyším dobře.

Dnes v jedné vege skupině na fb: "Pes je nejlepší přítel člověka. Nevím, já přátele nemám, ale kdybych nějakého měla, asi bych ho na důkaz přátelství nepřivazovala na vodítko a nevláčela po městě nebo zavirala do kotce."
Tak až vás někdy bude obtěžovat pobíhající pes na volno tam, kde by měl být připnutý, tak se nezlobte. Třeba je jeho páníček jen vegan a má ho jako opravdového přítele.

conie
napsal(a):
Tak fena šarplaninca má tiež okolo 30-35 kg. http://sarplaninec-sarplaninsky-ovcak.hafici.cz/.

napsal(a):
Berňák a appenzel
Appenzel je proti berňákovi malý. Taky to není plemeno pro mě. Mám ráda velké psy, ne střední...

napsal(a):
Tak fena šarplaninca má tiež okolo 30-35 kg. http://sarplaninec-sarplaninsky-ovcak.hafici.cz/.
...no tomu teda nevěřim...mám fenu, zhruba velikosti šarplaninky, ale tipla bych typově lehčí a ta měla 35kg v osmi měsících...a to bylo ještě nevycválaný štěndo, že by vážila stejně jako dospělá šarplaninka?

napsal(a):
...no tomu teda nevěřim...mám fenu, zhruba velikosti šarplaninky, ale tipla bych typově lehčí a ta měla 35kg v osmi měsících...a to bylo ještě nevycválaný štěndo, že by vážila stejně jako dospělá šarplaninka?
Sar planinac - sharplanina fci: Dogs from 35-45 kg; bitches from 30-40 kg
http://www.fci.be/Nomenclature/Standards/041g02-en.pdf.

Andrýsek3
napsal(a):
A jaký je Velký švýcarský salašnický pes? :) Hrozně mě vzhledem uchvátil, ale povahou to asi takový medvídek jako berňák nebude co?
Ne, bývají ostřejší na psy a hlídačtější.

napsal(a):
No to jsem četla taky, ale opravdu mi to přijde málo...moje fena má necelých 70 cm v kohoutku a cca 50kg a to mi zdaleka nepřijde tak mohutná jako šarplaninka

napsal(a):
No to jsem četla taky, ale opravdu mi to přijde málo...moje fena má necelých 70 cm v kohoutku a cca 50kg a to mi zdaleka nepřijde tak mohutná jako šarplaninka
A co takový amstaf, má 46- 48cm a váha je 30kg běžně. jsou i fenky co mají 26, ale i psi co mají 35..no to už je dost, ale... kosti, svaly, jako u lidí...každý 180cm chlap neváží stejně.. ast malý, ale ty svaly asi...je to fakt kus prasátka
bernardýn je těžký jako kráva :D
k tématu: paní, to máte pitbulla, to je nebezpečný.
ne, to je staford.
ahá, jé, tak já si ho pohladím, ty mám rád.
odpovídám jak se mi chce, z čeho bude víc legrace. nikdo ještě nezklamal :D.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2
napsal(a):
No, standard z roku 1939 - byl šarplaninec zapsán, jako Ilyrijský ovčák - pak se standard přejmenoval na šarplanince, ale výška a váha zůstala), nicméně už NIKDE se nehraje na váhu, ale na poměry... - tzn.8:10 (výška, šířka) a váha jde stranou...
Tedy pes se musí vejít do poměru, váha už je pasé.
Dnešní šarplaninci mají feny 40-50 kg, pes 50 a výše kg. Už jakou dobu je zažádáno u FCI o změnu standardu na poměry, váha je opravdu už naprosto zcestná...
Můj šarplaninec má 55kg...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2
conie
napsal(a):
Šarplaninec vždy s košem? Asi mě to taky čeká, mladá je dost ostrá, určitě víc a akčnější než její tetka.
Vždy mimo domov, kromě výstav
Na výstavu mu koš neberu, ale pokud jdem na prochajdu, tak ho má dycky
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2
napsal(a):
Nemá... Koukáš na původní znění standardu z roku 1939 .
viz. výše O nové znění standardu je dávno zažádáno...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2
napsal(a):
Buď v klidu, je to málo...
Není výjimkou, že dnešní feny šarplanince maj kolem 50 kg a najdou se i v čr takové, které mají i více než psy...
napsal(a):
No, moje 8 letá fena není nijak nadměrně velká a už vůbec ne "tlustá" a váží v létě kolem 55 kg, v zimě kolem 60 kg. Ne každému zdroji se dá věřit.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2
Příklad...
Ono standardu šarplanince by pak ve finále odpovídali asi 2 jedinci z ČR
Fena na obrázku rozhodně nemá 40 kg
Tato fena měla kolem 60 kg
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
No, standard z roku 1939 - byl šarplaninec zapsán, jako Ilyrijský ovčák - pak se standard přejmenoval na šarplanince, ale výška a váha zůstala), nicméně už NIKDE se nehraje na váhu, ale na poměry... - tzn.8:10 (výška, šířka) a váha jde stranou...
Dnešní šarplaninci mají feny 40-50 kg, pes 50 a výše kg. Už jakou dobu je zažádáno u FCI o změnu standardu na poměry, váha je opravdu už naprosto zcestná...
Jee to je skoda ze su odvtedy vacsi/tazsi. Som sa uz chcela tesit ze sa najde (vo vseobecnosti) vyrovnany pastevec co ma prijatelnu mnou zvladnutelnu hmotnost.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2
L(phi)
napsal(a):
Jee to je skoda ze su odvtedy vacsi/tazsi. Som sa uz chcela tesit ze sa najde (vo vseobecnosti) vyrovnany pastevec co ma prijatelnu mnou zvladnutelnu hmotnost.
Tak šarplaninec by měl být vždy menší než je jeho bratranec kavkazan, ale pokud se podívám na chovky třeba do Maďarska konkrétně k jedné nejmenované chovce, tak pan chovatel má šarploše opravdu na hraně a jeho šarplaninci nemaj k 80 kg daleko... Právě proto, že se jede na poměry a už né na váhu...
Pokud cheš něco přijatelného (povahou něco jako pastevec/ovčák), mrkni na Krašského ovčáka - což je vlastně "bonsai" šarplaninec
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2
imattree
napsal(a):
Třeba tornjak je taky lehčí pastevec ne? Teď jsou myslím i v ČR štěňátka na prodej.
Tornjak je zhruba stejnej jako šarplaninec - výškově kolem 70cm, váhově od 50 kg výš
Také se vám stává, že jsou lidé strašně pohoršeni, že má váš pes náhubek, když jede v mhd? Už se mi to stalo tolikrát, že mi začalo být divné. Tohle pravidlo prostě striktně dodržuji, ale skoro pokaždé se někdo hrozně diví, proč má ta chudinka náhubek, jedno dítě se z toho málem rozbrečelo, maminka mu na uklidnění řekla, že ho má proto, protože jinak všechny pokouše.
A korunu tomu nasadila minulý týden paní na zastávce, když asi tak půl metru ode mne, značně pohoršeně říká svojí kamarádce: "Vidíš to? Chudinka... Proč má ten obojek na ksichtě?!" Asi myslela náhubek, obojek jsem hned kontrolovala, ale byl na krku jako vždy...

Danczéz
napsal(a):
Také se vám stává, že jsou lidé strašně pohoršeni, že má váš pes náhubek, když jede v mhd? Už se mi to stalo tolikrát, že mi začalo být divné. Tohle pravidlo prostě striktně dodržuji, ale skoro pokaždé se někdo hrozně diví, proč má ta chudinka náhubek, jedno dítě se z toho málem rozbrečelo, maminka mu na uklidnění řekla, že ho má proto, protože jinak všechny pokouše.
A korunu tomu nasadila minulý týden paní na zastávce, když asi tak půl metru ode mne, značně pohoršeně říká svojí kamarádce: "Vidíš to? Chudinka... Proč má ten obojek na ksichtě?!" Asi myslela náhubek, obojek jsem hned kontrolovala, ale byl na krku jako vždy...
Asi jde o to, jaký náhubek používáte. Jestli je to jakýsi pseudonáhubek, co vypadá spíš jako mučící nástroj, protože v něm pes neotevře tlamu, tak se nedivím pohoršení, které vyvolává. A jestli je to náhubek opravdu náhubek, tak ne, nesetkala. Moji psi nosí a nosili náhubek venku vždy, nejen v MHD. U nás procházka rovná se mimo jiné i náhubek.
napsal(a):
Asi jde o to, jaký náhubek používáte. Jestli je to jakýsi pseudonáhubek, co vypadá spíš jako mučící nástroj, protože v něm pes neotevře tlamu, tak se nedivím pohoršení, které vyvolává. A jestli je to náhubek opravdu náhubek, tak ne, nesetkala. Moji psi nosí a nosili náhubek venku vždy, nejen v MHD. U nás procházka rovná se mimo jiné i náhubek.
Och, kdepak! Normální, koženkový (páskový) neomezující, navíc jí ho nechávám co nejvolněji viset na špičce čumáku.
(Ale zjistila jsem, že si právě lidé myslí, že ten fixační je nejlepší, protože to je jen kus látky a všichni ho považují za nejlepší variantu. )
Víte, že já jsem snad nikdy venku psa s košíkem nepotkala? To bude asi ten důvod, proč to lidem přijde tak divné, skoro nikdo ho psovi nedává ani do toho mhd.

Danczéz
napsal(a):
Och, kdepak! Normální, koženkový (páskový) neomezující, navíc jí ho nechávám co nejvolněji viset na špičce čumáku.
(Ale zjistila jsem, že si právě lidé myslí, že ten fixační je nejlepší, protože to je jen kus látky a všichni ho považují za nejlepší variantu. )
Víte, že já jsem snad nikdy venku psa s košíkem nepotkala? To bude asi ten důvod, proč to lidem přijde tak divné, skoro nikdo ho psovi nedává ani do toho mhd.
To by mě celkem zajímalo, kde žijete. U nás ve městě je povinný náhubek v případě, že je pes na volno. Pokud je na vodítku tak ho mít nemusí. A samozřejmě bez diskuze ho musí mít v MHD.
Nevím, co si myslí lidi, nepejskaři, v mém okolí o tom, jaký náhubek je nejlepší. Ale soudě podle toho, že i zde na fóru pejskařů si nemalá část diskutujících myslí, že náhubek - mučící nástroj - je ten nejlepší, nedivím se laikům, že si myslí co si myslí.
napsal(a):
To by mě celkem zajímalo, kde žijete. U nás ve městě je povinný náhubek v případě, že je pes na volno. Pokud je na vodítku tak ho mít nemusí. A samozřejmě bez diskuze ho musí mít v MHD.
Nevím, co si myslí lidi, nepejskaři, v mém okolí o tom, jaký náhubek je nejlepší. Ale soudě podle toho, že i zde na fóru pejskařů si nemalá část diskutujících myslí, že náhubek - mučící nástroj - je ten nejlepší, nedivím se laikům, že si myslí co si myslí.
Jsem z Prahy.
Přijde mi, že si tu opravdu každý dělá co chce. Psi na volno jsou v drtivé většině nevychovaní a jak říkám, s náhubkem jsem snad neviděla nikdy žádného. A v mhd? Katastrofa. Přistoupí holka s pubertálním amstaffem (já osobně nic proti bull plemenům nemám, ale je to dobrý příklad psa, který může mezi ostatními vyvolávat respekt nebo strach.)
Pes není schopnej si ani sednout, skáče a chvilkama poštěkává.
A já, se svojí malou vořešandou, náhubek, krátké vodítko a celou dobu sedí u nohy... Asi mají prostě lidé dojem, že jí moc "buzeruju"

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Pardon, ale celá ifauna se ohání standardy fci, takže v tom duchu já odpovídám. standard platí, tak jako platí u ostatních. mě celá fci vůbec nezajímá, já jdu po zemích původu nebo chovatelích co se o to snaží. radši beru vašeho co má 55 a chová se jako pes než to co odpovídá papíru nějaké organizace, která ( kolik let ? )nedokáže upravit jedno číslo v dokumentu
Kdyz vidite, jak nekdo dela neco ale uplne priserne spatne ve vychove stenete, reknete mu k tomu neco?
Ja jsem rano na toho pana koukala, ale ostatne co ja vim, treba to stene jen hlida, neni jeho, nevi, jak s nim zachazet.
Plus vim, jak moc lidi miluji, kdyz jim nekdo do neceho keca...ale aby smykal stenetem, co si ocividne chce hrat, na voditku konstantne a poskubaval, protoze asi nevim, nechtel aby se k tomu psovi priblizil tak moc...kdyz on se stenetem byl ten, kdo k nam prisel bliz...rvalo mi to srdce a mela sem chut skubat za voditko s nim.

beastije
napsal(a):
Kdyz vidite, jak nekdo dela neco ale uplne priserne spatne ve vychove stenete, reknete mu k tomu neco?
Ja jsem rano na toho pana koukala, ale ostatne co ja vim, treba to stene jen hlida, neni jeho, nevi, jak s nim zachazet.
Plus vim, jak moc lidi miluji, kdyz jim nekdo do neceho keca...ale aby smykal stenetem, co si ocividne chce hrat, na voditku konstantne a poskubaval, protoze asi nevim, nechtel aby se k tomu psovi priblizil tak moc...kdyz on se stenetem byl ten, kdo k nam prisel bliz...rvalo mi to srdce a mela sem chut skubat za voditko s nim.
Jo, někdy se neudržím. Ale je to stejně marné, a ještě ti lidi přinejmenším divně čučí.
Přijde na to... Když jde pouze o zacházení, které sice není podle mého gusta, ale majitel psovi vysloveně neubližuje, neřeknu nic. Pokud už někdo vymetá se psem chodník nebo ho nesmyslně a nepřiměřeně trestá, ozvu se.
Tuhle jsem potkala asi 10letou holku na koloběžce. Za sebou na šňůře doslova po břichu smýkala malého křížence. Zastavila jsem jí a přinutila z koloběžky slézt. Na jak dlouho, toť otázka. Nedělám si iluze, že moje domluva platila jen než zašla za první roh...
napsal(a):
Do nedávna lidé také mého psa v MHD a nebo vlaku litovali, že má náhubek. Už jsem to tu někdy psala, že několikrát mi řekli i průvodčí ať psovi náhubek sundám. Ale nesundala jsem. Bylo to štěně, teď mu bude 9 měsíců a lidi už to litování přešlo
Jinak teda u nás taky nepotkáte psa s náhubkem. Teda abych to upřesnila, u nás budete ráda když vůbec potkáte psa na procházce . Ale v okolních městech, v parcích, na loukách, polích psy s náhubky opravdu nepotkávám. Ve městě vůbec ne, ale tam je většina psů na vodítku. A v parku jsou na volno ale náhubky nemají. Ale jsou to malá města, není to tam tak že by v parku byla hlava na hlavě.

Tak u nás taky nemají všichni psi na volno náhubky. Ale povinnost to je a MP za to solí pokuty. Bydlím na okraji města, takže žádný park, ale les, louky, řeka... I tam moji psi náhubek nosí. Jsem zastáncem toho, že správně zvolený náhubek psa neomezuje. Moji psi to dokazují.
napsal(a):
Tak u nás taky nemají všichni psi na volno náhubky. Ale povinnost to je a MP za to solí pokuty. Bydlím na okraji města, takže žádný park, ale les, louky, řeka... I tam moji psi náhubek nosí. Jsem zastáncem toho, že správně zvolený náhubek psa neomezuje. Moji psi to dokazují.
Já si taky nemyslím, že by náhubek psa omezoval. Ale u nás ve vesnici ho pes mít nemusí, a tak ho nemá. Po loukách, polích, u rybníka běhá navolno bez náhubku. V lese je na šňůře.
Jak je to v okolních městech nevím, ale tam mu náhubek dávám(pokud je navolno) protože je tam více psů. U nás za celou procházku málokdy potkám člověka a když už, tak si dám psa na vodítko.
Jinak na náhubek si můj pes zvykl celkem rychle, bez problémů se s ním napije, dám mu přes něj pamlsek. Ale právě na těch loukách, polích a tak si s ním většinou hraju, takže nosí v hubě pořád klacky nebo balónky. A pak ještě nevím, jak by se mu s náhubkem plavalo

"takže nosí v hubě pořád klacky nebo balónky"
...takže náhubek fakt neomezuje?
napsal(a):
"takže nosí v hubě pořád klacky nebo balónky"
...takže náhubek fakt neomezuje?
No dobře, tak asi jak kterého psa. Mého staršího psa klacky a balonky vůbec nezajímají, takže toho by opravdu neomezoval. A nebo bych náhubek sundala na tu dobu, co si budeme hrát. To jen mlaďas je zvyklý, že balonky a klacky nosí celou procházku
Ale pokud jsme ve městě, kde má náhubek tak neřeší to, že nemůže nosit klacky.
napsal(a):
Psa neobmedzuje, tomu nevadi ma mat cely cas v pazi a niekde si nuchat.
Ale mna obmedzuje celkom dost. Pasirovat psovi cez nahubok odmeny je opruz, a prichadzam tym o hlavnu odmenu = hracku ked po nom nieco chcem.
Ale tam kde nevidim aspon pol kilometra na vsetky strany, tam ho nosi.

L(phi)
napsal(a):
Psa neobmedzuje, tomu nevadi ma mat cely cas v pazi a niekde si nuchat.
Ale mna obmedzuje celkom dost. Pasirovat psovi cez nahubok odmeny je opruz, a prichadzam tym o hlavnu odmenu = hracku ked po nom nieco chcem.
Ale tam kde nevidim aspon pol kilometra na vsetky strany, tam ho nosi.
Tak záleží na tom, jaký náhubek pes nosí. Naši psi vždy kovové. A tak aplikace pamlsku přes náhubek byla vždy bez problémů. Hračku ani jiný předmět jako odměnu jsem nikdy nezaváděla, takže - u nás dobrý!

napsal(a):
Tak záleží na tom, jaký náhubek pes nosí. Naši psi vždy kovové. A tak aplikace pamlsku přes náhubek byla vždy bez problémů. Hračku ani jiný předmět jako odměnu jsem nikdy nezaváděla, takže - u nás dobrý!
Teď už se fena zklidnila, ale před časem byla její oblíbená zábava např. v letu mi krást čepici z hlavy. S košíkem - těžko. A s kovovým - au, au.
Kolikrát jsem jí říkala, nejsi pumlíč, jsi pes, nech ty nohy na zemi. Kovový koš ? Fakt ne.
( Ale pochopitelně ho nikomu neberu, záleží na plemeni - povaze - výchově. Tím myslím, že ten váš je vychovanější, když vám neskáče na hlavu. ).
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.1
Danczéz
napsal(a):
Jo, stává. Cestuji se psem hodně (když beru všechny jedu autem, když jen tak něco vyřídit - třeba pokec ke kámošce, tak s jednim).
A kolikrát i sám průvodčí nebo revizák řekli, že mu to mám sundat, že je ten pes chudák ho takhle omezovat...
Rovněž tropím pohoršení i mezi lidmi - "takovej hodnej pes, ten určitě nekouše, tak proč má tu ohavnost na hubě? Dyť ho to musí tlačit!", "To Vám není blbí takhle toho psa trápit?", "To je nějaký nařízení, abyste týrala psa v buse?" atd atd...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.32
Tak zas mám jednu cestovací...
Předevčírem jsem cestovala s mým šarplanincem na výlet a do práce. Měla jsem volno, bylo pěkně, tak jsme si řekla, že ho trochu protáhnu (má bělouše stále na krku - i doslova, a tak jsme si řekla, že si uděláme odpolko jen pro sebe).
Tak jsme jeli autobusem na Zličín a ze Zličína jsem si to namířila přes Řepy ke mě do práce. Trasa celkem asi 7 km. V práci jsem dala kafčo, občerstvila psa a šli jsme zpátky. V autobuse domů přes uličku seděli 2 postarší paní a šarplanince si se zájmem prohlíželi...
-"Já ti říkám, že je to ovčák!"
-"Není to ovčák, podívej tu divnou hlavu a nemá stojící uši"
-"Je to ovčák, přesně takovej byl u Milana! A uši ovčákovi stát nemusí"
-"U Milana byl labrador a ovčákovi stát uši musí"
-"Tak je to kříženec ovčáka a u Milana byl ovčák"
-"Myslíš, že kříženec?"
-"Ten pes u Milana byl taky kříženec"
Tato debata pokračovala ze psa u Milana už nebyl ovčák, ani kříženec, ale jezevčík. Můžu vám říct, že jsem umírala smíchy. Pak se jedna z paní optala, co to mám vlastně za psa.
Všem odpovídám, že Jugoslávskýho pastevce (když řeknu šarplaninec, tak z něj všichni automaticky udělaj šarpeje). Obě paní koukaly na mě, na psa a pak jedna odvětila: "Jugoslávský pastevec a jak to vypadá?" (to už jsem opravdu umírala), usmála sem se a řekla: "No, takhle!" a ukázala na psa... Pak už jsme vystupovali a obě paní pokračovali v cestě, docela mě mrzelo, že jsem musela vystoupit... jejich dialog byl opravdu perfektní!
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak zas mám jednu cestovací...
Předevčírem jsem cestovala s mým šarplanincem na výlet a do práce. Měla jsem volno, bylo pěkně, tak jsme si řekla, že ho trochu protáhnu (má bělouše stále na krku - i doslova, a tak jsme si řekla, že si uděláme odpolko jen pro sebe).
Tak jsme jeli autobusem na Zličín a ze Zličína jsem si to namířila přes Řepy ke mě do práce. Trasa celkem asi 7 km. V práci jsem dala kafčo, občerstvila psa a šli jsme zpátky. V autobuse domů přes uličku seděli 2 postarší paní a šarplanince si se zájmem prohlíželi...
-"Já ti říkám, že je to ovčák!"
-"Není to ovčák, podívej tu divnou hlavu a nemá stojící uši"
-"Je to ovčák, přesně takovej byl u Milana! A uši ovčákovi stát nemusí"
-"U Milana byl labrador a ovčákovi stát uši musí"
-"Tak je to kříženec ovčáka a u Milana byl ovčák"
-"Myslíš, že kříženec?"
-"Ten pes u Milana byl taky kříženec"
Tato debata pokračovala ze psa u Milana už nebyl ovčák, ani kříženec, ale jezevčík. Můžu vám říct, že jsem umírala smíchy. Pak se jedna z paní optala, co to mám vlastně za psa.
Všem odpovídám, že Jugoslávskýho pastevce (když řeknu šarplaninec, tak z něj všichni automaticky udělaj šarpeje). Obě paní koukaly na mě, na psa a pak jedna odvětila: "Jugoslávský pastevec a jak to vypadá?" (to už jsem opravdu umírala), usmála sem se a řekla: "No, takhle!" a ukázala na psa... Pak už jsme vystupovali a obě paní pokračovali v cestě, docela mě mrzelo, že jsem musela vystoupit... jejich dialog byl opravdu perfektní!
Se mi taky stalo s tím ovčákem .Sem to psala někde výše .
imattree
napsal(a):
Tak včera se nám stala taková zajímavá příhoda.
Šli jsme s Elinkou ráno Lužánkami a protože není pořádně zvyklá na košík, tak šla na vodítku. Najednou vidím, před námi stojí irský vodní španěl, na volno, naštěstí s košíkem, stojí celý ztuhlý, hlavu, hřbet a ocas má v jedné rovině, jednu přední nohu zvednutou a za ním se pomalu blíží majitelka a říká: "Nelekněte se, on k vám přiběhne, on si jen tak divně hraje." Tak já tedy čekám, co se bude dít, majitelka se blíží usmívá, pes stojí, upřeně se na nás dívá a jakmile se majitelka přiblíží na dva kroky vyrazí jako střela přímo do nás, Elinka se samozřejmě lekla a trochu zavrčela, pes ji začal skoro v amoku očuchávat a majitelka se jen smála. Tak jsem si Elinku začal odvádět, jeho si majitelka také naštěstí úspěšně odvolala a šli jsme dál.
V tu dobu mi to nedošlo, ale pak když jsem si o tom přemýšlel, tak mi došlo, že ten španěl vlastně převáděl skvělé lovecké vlohy, nejdříve nás vystavil a potom, když mu vůdkyně nedala jasné pokyny zase jednal pudově a šel nás vyplašit, abychom vzlétli a střelec nás mohl střelit.
Chudák pes by tak rád pracoval a podle majitelky si jen "divně hraje.".
tarunka
napsal(a):
My byli jsme v parku skupinka nasich psu si hrala. V sechno v pohode do te doby nez prochazela slecna s fenuli jezevcika. Idealni ohoz na venceni...minisukenka podpatecky cca 8 cm. Jeden se psu no pravda trosku sveraz, ale na privolani prisel. Zamiril si to ke slecne. Ta nemela nic lepsiho na praci nez zvednout cubinu pomalu nad hlavu a co ji jeji modylek dovolil se vrhnout na uprk s krikem ona Haaaaraaaa. Pes, ktery se uz ke sve panicce vracel si to pochopitelne nabral za nimi. Volat na slecnu at se zastavi nepomahalo...no nakonec pes blaznivou zenskou nechal a vratil se.
No ani z vaší strany to není nic moc k chlubení...
napsal(a):
Včera velmi zajímavý rozhovor s naším sousedem. Šla jsem se svým psem na zahradu, trénovali jsme aport - tak jak má správně vypadat. Ještě jsem si říkala jak to udělat aby mně to pokaždé odevzdal do ruky, občas to pouští na zem. Soused vedle něco kutil. A v tom soused na mě - "Ty jooo, on poslouchá. To čumím." A opravdu hleděl jak právě vyoraná myš.
Dali jsme se nějak do debaty, je to nový soused, bydlí vedle nás necelý rok (zatím s nima byly jen problémy, totálně bezohlední a drzí lidi). No ale k věci. Mají psa, zatím ale bydlí pořád u rodičů (dříve tam bydleli i oni) a teď začal stavět kotec s tím že si psa přestěhuje sem do nového. Protože vím že je to fenka a jsou na nás zahradou úplně natlačení, k tomu mají ještě hrozný plot, v podstatě jako by nebyl tak jsem se ho zeptala jestli je vykastrovaná. On se úplně zhrozil že to teda není a že by měla mít aspoň jednou štěňata. Je jí 5 let a on nemůže pořád najít žádného psa. Jsem se zeptala jestli je s průkazem původu. A on že jo, že za ni dal 8tis ! Říkám tak to jo, a jak to že je problém sehnat psa s PP. A on že jemu je úplně jedno jestli bude pes s průkazem původu, mu stačí prostě nějaký pes, stejné plemeno, ale papíry na nic nepotřebuje ! Prostě aby měl hlavně štěňata.
Tak jsem mu řekla že ale každá fenka nemusí mít štěňata, obzvlášť když nechce krýt uchovněným psem. Jejich fenka na 98% taky uchovněná nebude. Že jsou plné útulky takových kříženců, proč množit další takové. Co když jim nenajde páníčky nebo si je vezmou lidi co je nakonec odloží, nebudou se o ně dobře starat a skončí další psi v útulku. A jeho reakce mě úplně vyrazila dech. Jemu je prý úplně jedno kolik je psů v útulku, to ho vůbec nezajímá, on nějaké lidi najde kterým je prodá, on hlavně chce mít peníze a vydělat. A co pak s těmi štěňaty bude už není jeho problém ! Tohle mně normálně řekl do očí.
Jsem jenom zírala a pak mu řekla že je hodně nezodpovědný. Zbytek jsem dusila v sobě a snažila se ovládnout, radši jsem odešla.
...i ten věk 5let na první porod tedy podle mě není značka ideál.

fikovnice
napsal(a):
...i ten věk 5let na první porod tedy podle mě není značka ideál.
Poznám veľa chovateľov a niektorí z nich dali fenu nakryť prvý krát v 4-5 rokoch. Myslím, že je to ideálne hlavne pre veľké a obrie plemená, ktoré dospievajú neskôr. Väčšina psov je chovná až do 7 rokov.

napsal(a):
Poznám veľa chovateľov a niektorí z nich dali fenu nakryť prvý krát v 4-5 rokoch. Myslím, že je to ideálne hlavne pre veľké a obrie plemená, ktoré dospievajú neskôr. Väčšina psov je chovná až do 7 rokov.
Jo většina je chovná do 8 let pokud se nepletu, ale 5 let podle mě na první vrh není dobré. Myslím že i u velkých plemen je ideální věk prvního krytí kolem 3 let. U obříků možná až kolem 4 let. Ale jí 5 už bylo a on se o tom teprve baví že shání. Navíc to není velké plemeno, je to shiba. A kéž by ten věk byl jediný problém. Totálně na svou fenku kašle, vůbec se jí nevěnuje, je věčně sama na dvoře, nechodí s ní ani na procházky, žádné aktivity, žádný pohyb, on to přizná a nestydí se za to. Jemu je jedno jaký pes ji nakryje, hlavně aby byl podobný na shibu a on mohl prodávat štěňata jako čistokrevná za co nejvíce peněz. To je pro něj jediné důležité. O tom kde a jak budou štěňata vyrůstat si iluze vůbec nedělám
napsal(a):
Jo většina je chovná do 8 let pokud se nepletu, ale 5 let podle mě na první vrh není dobré. Myslím že i u velkých plemen je ideální věk prvního krytí kolem 3 let. U obříků možná až kolem 4 let. Ale jí 5 už bylo a on se o tom teprve baví že shání. Navíc to není velké plemeno, je to shiba. A kéž by ten věk byl jediný problém. Totálně na svou fenku kašle, vůbec se jí nevěnuje, je věčně sama na dvoře, nechodí s ní ani na procházky, žádné aktivity, žádný pohyb, on to přizná a nestydí se za to. Jemu je jedno jaký pes ji nakryje, hlavně aby byl podobný na shibu a on mohl prodávat štěňata jako čistokrevná za co nejvíce peněz. To je pro něj jediné důležité. O tom kde a jak budou štěňata vyrůstat si iluze vůbec nedělám
Tak jsem to přesně myslela - věk prvního krytí a hlavně porodu.

fikovnice
napsal(a):
Tak jsem to přesně myslela - věk prvního krytí a hlavně porodu.
Máme úplně stejný názor
Vidím, že tu výše byly i historky ze zverimexů, tak přidávám i nějaké ty své :), snad mi prominete, že dvě z nich se přímo netýkají historek se psy.
1)Přišel pán, chvilku bloumal po obchodě a následně přišel za mnou a řekl : "Já šukám osmáky".. V první chvíli se mi chtělo odvětit, že každý holt máme něco (koneckonců zoofilie není dnes už tak moc vyjímečná).. potom ale pán začal hovořit plynnou polštinou a já se uklidnila, žádné osmáky doma tedy neklátí, jen je hledal..
2)zvonil telefon, zvednu to a tam se ozve: "Ahoj, tady Pepa, dáte mi vedoucí?" "Vedoucí tu dnes není", "A dáte mi její soukromé číslo?", "To dávat nemůžeme", "Aha.. já bych totiž chtěl brigádu", "Dobře, tak nám pošlete životopis", "Co to je životopis?", "No.. to je dokument s údaji o Vaší osobě, najděte si to na internetu", "Aha, mě je totiž dvanáct", "No, tak to se přijď podívat za šest let, Pepo.."
3)Přišla paní (a nejenže koupila pro štěně plínku, která je primárně pro psy trpící inkontinencí), ale ještě přistoupila k napáječkám pro králíky, podívá se na mě a věcně se zeptá (jo, fakt to myslela vážně) -, A tyhlenty násosky, to je jako dobré pro štěňátko? Nebo je lepší miska?"... Chvíli jsem se snažila vytěsnit z představy štěně zavřené v králičí kleci, které se mermomocí snaží vytlačit z králičí napáječky pár ubohých kapek vody a paní nad ním nechápavě stojí a diví se, že to štěňátku nejde.. a pak jsem řekla jen " No, asi miska..".

1)Přišel pán, chvilku bloumal po obchodě a následně přišel za mnou a řekl : "Já šukám osmáky".. V první chvíli se mi chtělo odvětit, že každý holt máme něco (koneckonců zoofilie není dnes už tak moc vyjímečná).. potom ale pán začal hovořit plynnou polštinou a já se uklidnila, žádné osmáky doma tedy neklátí, jen je hledal..
napsal(a):
Aha...tak mě nenapadla zoofilie, nýbrž pedofilie...představila jsem si žáky osmé třídy ZŠ...

Terven
napsal(a):
Aha...tak mě nenapadla zoofilie, nýbrž pedofilie...představila jsem si žáky osmé třídy ZŠ...
Tak tady jsme to posunuli ještě o level
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.32
I já zas něco přihodím...
"Máte takový ten obojek s těmi výboji pro psa?"
- co tím myslíte?
"No, takovej, co mu dává ty elektrický šoky!".
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.32
Včera na cvičáku mě docela pobavil rozhovor dvou nanynek, kterak přihlíželi klasickému výcviku. Jenda v ruce svírala Biewera. A jedna druhej povídá:
- Si představ, oni v těch zveráčích nemají výstavní mašle!
- Já sehnala, ale jen červené.
- Ty mít ale nesmíš! Výstavní mašle smí být pouze černé!
(nikde sem nenašla ani čárku o tom, jak má vypadat nebo jakou barvu má mít výstavní mašle... Přijde mi to jako stejná hovadina, kdyby někde nějaký řád určoval barvu výstavního vodítka)...

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Včera na cvičáku mě docela pobavil rozhovor dvou nanynek, kterak přihlíželi klasickému výcviku. Jenda v ruce svírala Biewera. A jedna druhej povídá:
(nikde sem nenašla ani čárku o tom, jak má vypadat nebo jakou barvu má mít výstavní mašle... Přijde mi to jako stejná hovadina, kdyby někde nějaký řád určoval barvu výstavního vodítka)...
No tak to mě dostala, jsem totální výstavní neznalec...tím, že mě malá plemena nezajímají a ve výstavních kruzích jsem viděla jen velká jsem ani netušila, že výstavní mašle existuje...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.32
Mno a ještě sem vyslechla, že psům chutná víc kočičí žrádlo kvůli tomu, že obsahuje víc Taurinu...

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Mno a ještě sem vyslechla, že psům chutná víc kočičí žrádlo kvůli tomu, že obsahuje víc Taurinu...
No vidím, že se mám stále co "učit"
napsal(a):
Asi nebudu moc populární, ale snad jste v obchodě ! Náš zákazník náš pán - to rčení vám asi moc neříká. Jestli se někomu nelíbí váš pavouk, má na to nárok a vám nepřísluší to komentovat. Jo, kdyby trvala na tom, abyste ho odstranili, nebo ho chtěla zamáčknout - ale říct, že je hnusnej - na to má právo. Vy jste tam od toho, abyste prodávala, pečovala, dohlížela a ne komentovala výroky zákazníků.
A ještě si myslela, že jste za hrdinku.
Přála bych vám, strávit akční den v supermarketu, jako zaměstnanec!
To byste potom takto hloupě nemluvila "Náš zákazník, náš pán!" Co je to za blbost?
Když je někdo zákazník, tak se nemusí chovat slušně? Aby neobtěžoval své okolí?
Jak by se vám líbilo, kdyby tenhle "váš pán" řekl vaší mamince, kdyby byla prodavačkou, že je blbá kráva, protože nesehnal to, co chtěl koupit?!
Pokud se slušní lidé neohradí proti neslušným, budou si tito myslet, že mohou všechno a druzí na ně nemají
A můžu vás ujistit, že prodavačky a vůbec lidé, kteří musí v práci dělat se zákazníky, opravdu mnohdy hrdinové jsou.
Tak, jak se vytrácí a chybí slušnost mezi pejskaři, tak chybí i v běžném životě
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.32
Mám hlod z včerejšího pobytu na cvičáku...
S mlaďasem (bšo) trénujem poslušnost, obrany a vůbec je takovej tvůrčí, tak různě blbnem - ťapkáme po kladinách, už zmáknem i A a tak...
Včera mi jedna slečna tam povídá:
"Koukám, že pes hezky chodí u nohy i bez povelu. To Vás netahá jen proto, že má stahovací obojek?"
(obojky mám na psech pouze řetízkový velkooký - kvůli srsti, povětšinu času zaplý na nestahování, pouze na obrany mám pevnej nylonovej obojek).

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
S mlaďasem (bšo) trénujem poslušnost, obrany a vůbec je takovej tvůrčí, tak různě blbnem - ťapkáme po kladinách, už zmáknem i A a tak...
"Koukám, že pes hezky chodí u nohy i bez povelu. To Vás netahá jen proto, že má stahovací obojek?"
(obojky mám na psech pouze řetízkový velkooký - kvůli srsti, povětšinu času zaplý na nestahování, pouze na obrany mám pevnej nylonovej obojek).
No to je jasný...slečna asi nikdy neviděla psa, který přidušený na škrťáku táhne pánečka směr pryč ...kdyby takhle úžasně stahovací obojky fungovali, tak je vyřešeno...nasadím psovi stahovák a je z něj poslušný vzorňák

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Kdo ví jaké jsou předpisy na výstavách biewerů... na žádné jsem nebyla a ani se nechystám .
alenkapisalka

XXX.XXX.102.81
arosek
napsal(a):
Dnesni ulovek.
Ranni venceni probiha za tmy. Smecka ma svitici obojky, kazd yjinou barvu, abych vedela na koho jecim :) Jdeme na velikou louku, kde si muzou dle libosti behat a kde ve 4 rano nepotkavame ani nohu. Moje svetelne ufo se vesele honi po louce, hrabou si mysky, okusuji si hlavicky a tak poruznu blbnou, kdyz tu se ze tmy ozve krik... rozhovor prepisuji:
Mate psa nebo fenu?
- psa a tri feny.
Tak si je zavolejte!
Inu, piskla jsem, smecka se sebehla, odmenim, velim cekej a sama tez cekam... po chvili ticha se ozvalo:
Uz jste si je zavolala?
- Ano mam je u sebe (polykam ze dle svetylek je to jasne videt)
A mate je na voditku?
- ne, nemam je na voditku, mam je u nohy s povelem zustan a oni kupodivu vedi co to znamena!
Hmmm, tak si je pripnete na voditko!
Zcela logicky s eptam proc ze bych mela, kdyz psi jsou u me a bez povelu se ode mne nehnou... odpoevd mi vyrazila dech.
Protoze ja tady mam krizence americkeho buloga, on se pere a ja nevim kde je!
No, jen jsem se optala jestli si je teda mam chytit proto, aby az si nas ten jeji pujde sezrat, aby mu neutekli moc daleko nebo jako co. Pak jsem pro jistotu drzela usta, jinac bych byla asi velmi neslusna!
No tak to bylo hodně dobrý to sem se pobavila. A jak to nakonec dopadlo, přežili jste všichni?
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Taky mi bylo řečeno něco podobnýho.V jedný diskuzi mi jedna slečna řekla proč moje chudinka pastevec nosí řetízkový obojek když je poslušný .Že mu ho mám chudáčkovi sundat.
arosek
napsal(a):
Dnesni ulovek.
Ranni venceni probiha za tmy. Smecka ma svitici obojky, kazd yjinou barvu, abych vedela na koho jecim :) Jdeme na velikou louku, kde si muzou dle libosti behat a kde ve 4 rano nepotkavame ani nohu. Moje svetelne ufo se vesele honi po louce, hrabou si mysky, okusuji si hlavicky a tak poruznu blbnou, kdyz tu se ze tmy ozve krik... rozhovor prepisuji:
Mate psa nebo fenu?
- psa a tri feny.
Tak si je zavolejte!
Inu, piskla jsem, smecka se sebehla, odmenim, velim cekej a sama tez cekam... po chvili ticha se ozvalo:
Uz jste si je zavolala?
- Ano mam je u sebe (polykam ze dle svetylek je to jasne videt)
A mate je na voditku?
- ne, nemam je na voditku, mam je u nohy s povelem zustan a oni kupodivu vedi co to znamena!
Hmmm, tak si je pripnete na voditko!
Zcela logicky s eptam proc ze bych mela, kdyz psi jsou u me a bez povelu se ode mne nehnou... odpoevd mi vyrazila dech.
Protoze ja tady mam krizence americkeho buloga, on se pere a ja nevim kde je!
No, jen jsem se optala jestli si je teda mam chytit proto, aby az si nas ten jeji pujde sezrat, aby mu neutekli moc daleko nebo jako co. Pak jsem pro jistotu drzela usta, jinac bych byla asi velmi neslusna!
Tohle mě fakt dostalo
Tak se musím připojit, možná ne s tak dobrou, ale přesto naprosto naivní reakcí z dnešního večera. Vběhla jsem narychlo do večerky (za pár vteřin jsem venku, jinak bych psici před obchodem nenechala). Ještě před odchodem říkám: "sedni". (nic extra, že...) a právě vycházející paní z obchodu si div neucvrnkly "jak ten pejsek krásně poslouchá!". Tak jo, vážně se už nedivím, že je tolik nevychovaných psů, když obyčejné sednutí je vrcholem poslušnosti.

K neposlušnému buldogovi přidám historku, úsměvná jak pro koho, nebezpečná nebyla :
Pán v příměstském nepřehledném venčícím lesíku se spoustou křoví a křídlatky v podrostu na mě volá: "To máte psa? Tak si ho uvažte!" - "On si vás ani nevšimne" - pes měl úplně jiné starosti, než byl ten člověk.
" Mě tu někde lítá háravá fena ! Myslel jsem, že tu teď nikdo nebude ! ".
napsal(a):
K neposlušnému buldogovi přidám historku, úsměvná jak pro koho, nebezpečná nebyla :
Pán v příměstském nepřehledném venčícím lesíku se spoustou křoví a křídlatky v podrostu na mě volá: "To máte psa? Tak si ho uvažte!" - "On si vás ani nevšimne" - pes měl úplně jiné starosti, než byl ten člověk.
" Mě tu někde lítá háravá fena ! Myslel jsem, že tu teď nikdo nebude ! ".
Cvok.
Asi chtěl přijít ke štěňatům, bez poplatku za připuštění
Když jsme u těch háravek...
Předevčírem jsme courali po lese, já fenku na flexině, protože mi teď hárá a z vodítka jí mimo zahradu nepouštím. Už z dálky vidím paní s kokrem na volno. Jelikož je občas potkávám, věděla jsem, že je to pes. Tak jsem volala, že mi fena hárá ať si ho chytí. A paní "To je dobrý, on se dá odvolat." co byste řekli? Jasně, že se po paničce ani neotočil, takže jsem jednou rukou kryla feně zadek a druhou odstrkávála kokra, než si pro něj paní došla
A včera mi jedna paní oznámila, že když mám fenu nechci štěňata a nechci ji vykastrovat, že ji týrám!
Taky přidám ohledně hárání, ale z druhé strany..
Asi předevčírem jsme šli se psem asi 4 km k jednomu břehu řeky, kde se dá dobře sejít a koupat psa..často tam pejskari chodí, je to jen tohle místo a pak až zasee hodně daleko jiné, kde se dá k řece sejít. Přišli jsme už skoro tam, pes nadšenej že konečně půjde do řeky..za rohem na nás vybafla fenka černého labradora a začla se s mým očichávat, chlap na ni volal. Nakonec odchytl, a že prý fena hárá. Tak jsem si ho dala na vodítko, no on ji stále na volno, motala se kolem nás a pak ji házel klacky do vody..pes se mohl zbláznit.. samozřejmě jsem ho nemohla teda pustit z vodítka a museli jsme jít pryč.. přišlo mi to trochu sobecké, koupat na jediném břehu na volno svou haravku. Takže žádný jiný pes tam nemůže jít..no tak jsme šli pryč.. byla jsem celý den už podrážděná, takže mi to třeba jen přišlo.. váš názor?
Je to blb , právě proto teď chodíme hlavně do lesa a ne do města nebo na louky, kde se schází pejskaři. Nešetřím jen jejich nervy, ale i svoje. Na druhou stanu bych uvítala, když už někoho potkáme, aby si psa na chvíli chytil a odpustili si věty typu "on se dá odvolat" nebo "on jí nic neudělá". No na blbce se prostě dá narazit vždycky
Iliena
napsal(a):
Je to blb , právě proto teď chodíme hlavně do lesa a ne do města nebo na louky, kde se schází pejskaři. Nešetřím jen jejich nervy, ale i svoje. Na druhou stanu bych uvítala, když už někoho potkáme, aby si psa na chvíli chytil a odpustili si věty typu "on se dá odvolat" nebo "on jí nic neudělá". No na blbce se prostě dá narazit vždycky
Přesně tak..chce to ohleduplnost.. neříkám, že jsem s tím mým vyrostkem nikdy nikomu nepritizila, když se mi rozběhl za jinym ale vždy se stokrát omluvím..a snažím se, aby se to nestávalo.
Iliena
napsal(a):
Přesně tak..chce to ohleduplnost.. neříkám, že jsem s tím mým vyrostkem nikdy nikomu nepritizila, když se mi rozběhl za jinym ale vždy se stokrát omluvím..a snažím se, aby se to nestávalo.

Andrýsek3
napsal(a):
Asi předevčírem jsme šli se psem asi 4 km k jednomu břehu řeky, kde se dá dobře sejít a koupat psa..často tam pejskari chodí, je to jen tohle místo a pak až zasee hodně daleko jiné, kde se dá k řece sejít. Přišli jsme už skoro tam, pes nadšenej že konečně půjde do řeky..za rohem na nás vybafla fenka černého labradora a začla se s mým očichávat, chlap na ni volal. Nakonec odchytl, a že prý fena hárá. Tak jsem si ho dala na vodítko, no on ji stále na volno, motala se kolem nás a pak ji házel klacky do vody..pes se mohl zbláznit.. samozřejmě jsem ho nemohla teda pustit z vodítka a museli jsme jít pryč.. přišlo mi to trochu sobecké, koupat na jediném břehu na volno svou haravku. Takže žádný jiný pes tam nemůže jít..no tak jsme šli pryč.. byla jsem celý den už podrážděná, takže mi to třeba jen přišlo.. váš názor?
No já nevim...tím, že bydlím v baráku a nemusím se psem ven, aby vykonal potřebu, že to může na zahradě, tak jsem s háravou fenou chodívala třeba později večer, kdy už venku pejskaři nebyli...vždy na vodítku...v životě by mě nenapadlo tahat jí někam, kde vím že je velká koncentrace psů a ještě jí mít na volno...
Je to všechno o ohleduplnosti...já bych v té situaci, když by dorazil jiný pes a vím, že díky hárání mé feny tam nemůžeme fungovat spolu, fenu sbalila a šla do pr... ...
Také se snažím s háravkou chodit trochu mimo. A je pořád na vodítku. Nemůžu předem odhadnout, který den jí "cvakne", tak raději preventivně pořád na špagátě.
Dneska ráno, volám na paní, že fena hárá. Ona, že ten její kastrovanej. (teď mě trošku mrzí, že jsem na ní houkla, že i kastrovanej pes cejtí... Pes byl v poho a ani si nás nevšiml, jenže po zkušenostech s ostatními kastráty, kterým málem bouchla hlava jak kolem nás tancovali, než si je majitel chytl...No, kvůli několika špatným zkušenostem to teď schytala paní co za nic nemohla ).
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Předpis pro barvu mašle asi není, ale na výstavě u jorků jinou než červenou neuvidíte.
Řekla bych, že to jednoduše bude součást výstavní etikety pro toto plemeno. Stejně třeba výstavní vodítko. Dle výstavním řádu sice vysloveně povinné není, naběhnout do kruhu s obojkem a běžným vodítkem je však považováno za buranství. Pro barvu výstavního vodítka taky platí jistý úzus - nemělo by rušit celkový vzhled psa, tudíž má být v barvě co nejméně kontrastní k barvě srsti.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.228.93
balisek
napsal(a):
Předpis pro barvu mašle asi není, ale na výstavě u jorků jinou než červenou neuvidíte.
Řekla bych, že to jednoduše bude součást výstavní etikety pro toto plemeno. Stejně třeba výstavní vodítko. Dle výstavním řádu sice vysloveně povinné není, naběhnout do kruhu s obojkem a běžným vodítkem je však považováno za buranství. Pro barvu výstavního vodítka taky platí jistý úzus - nemělo by rušit celkový vzhled psa, tudíž má být v barvě co nejméně kontrastní k barvě srsti.
Výstava Yorků možná, biewer Yorkem jaxi není...
Jinak se pleteš, vystavuji na klasickém velkookém stahováku a klasickém 40cm vodítku... Nemám žádné jiné výstavní vodítko a za těch hafo let co vystavuji mi nikdo nic neřekl...
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jinak se pleteš, vystavuji na klasickém velkookém stahováku a klasickém 40cm vodítku... Nemám žádné jiné výstavní vodítko a za těch hafo let co vystavuji mi nikdo nic neřekl...
Tak ono taky hodně záleží na předváděném plemeni, že? :).
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.228.93
lavacca
napsal(a):
Tak ono taky hodně záleží na předváděném plemeni, že? :).
Samozřejmě, jenž to balisek jaxi do svého výroku:
"naběhnout do kruhu s obojkem a běžným vodítkem je však považováno za buranství."
nezahrnula...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.32
Dnes je to v práci opět perla za perlou...
- "Máte svítící obojek pro psa?"
- ano, máme, jak velký pes?
-"Ten bojovej"
- neznám bojové plemeno, co je to za plemeno?
-"Staford!
-"ano tady" (obojek od Karlie - vision light, je buď 35 cm anebo 70cm - jsou zastřihávací, tedy variabilní na všechna plemena)
-"Hm, to ho budu muset změřit!"
- Nemusíte, je to unioverzální velikost 70 cm, zastřihnete, na jakou délku potřebujete.
-"No, přijde mi to malé, musím ho změřit"
- 70 cm má kolem krku bernardýn, stafordovi to jistě bude také.
-"No, oni ten krk mají rozhodně širší!"
Andrýsek3
napsal(a):
Měli jste tam jít také. Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá. A pokud by Váš pesan začal jevit choutky na háravku, tak myslím, že ten její majitel by si ji hned chytil na vodítko. Lidi jsou sobečtí...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.32
Mám dost...
Prosím, vysvětlete mi, proč když vidí lidi na obale kočku/psa, tak si myslej, že je to zboží určeno pro psa/kočku?
- "Máte hřeben na kočku"?
- Krátko/dlouhosrstá?
- "krátko"
- Ano, tak tady (na obalu je pes - štěně retrívra)
- "Ale tady je namalovaný pes, já chci hřeben na kočku!"
- Toto je hřeben na krátkou srst...
- "Ne, je tam nakreslený pes, tak je to hřeben pro psa! Já chci na kočku!"
...
Je to tak se vším... s malým obojkem (tam je nakreslená kočka), je to totéž se sušeným masem (sušené maso na malé kousky - je tam kočka), malé kšíry - je tam nakreslená kočka, atd... Je tam nakreslená kočka, je to automaticky pro kočku? To ty lidi fakt neumí použít mozek? Nebo jsou negranotný a čumí jen na obrázky?
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Mám dost...
Prosím, vysvětlete mi, proč když vidí lidi na obale kočku/psa, tak si myslej, že je to zboží určeno pro psa/kočku?
- Krátko/dlouhosrstá?
- "krátko"
...
Je to tak se vším... s malým obojkem (tam je nakreslená kočka), je to totéž se sušeným masem (sušené maso na malé kousky - je tam kočka), malé kšíry - je tam nakreslená kočka, atd... Je tam nakreslená kočka, je to automaticky pro kočku? To ty lidi fakt neumí použít mozek? Nebo jsou negranotný a čumí jen na obrázky?
O takových lidech fakt nevím co si myslet.Buď jsou fakt tak blbí nebo nevím.
Asi jako u mě předevčírem, bavím se s kámoškou o EO, a ona na mě "A když to dáš na psa nevypálí mu to kožich na krku" "a neuškvaří se když dostane výboj, nebude ho to bolet" jsem fakt čuměla .Člověk řekne EO a lidi už viděj usmaženýho psa na uhel.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Wulfino, nerozporuji, že existují nějaké výjimky - neznám výstavní etiketu u všech 355 FCI plemen. Předpokládám, že se jedná o specifická plemena, kde by slabounká předváděčka představovala jisté riziko. V takovém případě má pevný obojek a vodítko své opodstatnění.
Obecně je však standardem výstavní vodítko v odstínu blízkém barvě srsti psa. Předváděla jsem na něm i 70 kg "tele", aniž by vznikl nějaký problém (samozřejmě nešlo o pastevce).
PS: Když půjdete do opery v džínách, pravděpodobně Vám taky nikdo nic neřekne.
Tak jsem teď byla ve zveri pořídit Roboran do zásoby.Koukám do regálu a vím přesně co chci ale koukla jsem i na zbytek co tam mají, a slečna prodavačka na mě po chvilce co mám za přání, říkám že doplněk ke krmení že krmím masem tak že si beru Roboran, slečna na mě vylalila voko a hleděla na mě jak na vraha, pak nabízela ještě cosi ale říkám že mi stačí tohle.No a nejvíc jsem ji dorazila tím že jsem se zeptala na EO.Tak na mě koukala jak na tyrana a druhá prodavačka radši utekla ven si hrát s andulkama .A ta co na mě tak čuměla říká že to musím spíš přes internet že ve zveri to veterina zakázala prodávat a že už to nejde moc kvůli veterině sehnat i na tom internetu.Říkám hmmm tak mrknu na nějakou tu výstavu a ona ne ne na výstavách je to zakázaný prodávat úplně .Tak jsem šla ještě do zveri na druhým konci města bo v tom prvním něměli to co jsem ještě potřebovala, toš jsem si vybrala, zaplatila a pak na paní "asi se blbě zeptám, míváte EO " a paní že né, ale že ho sháněla též a že oni ho na svého ovčáka kupovali v petku v Olomouci
tak že se mám zeptat tam.Tak v jednom zveráči na mě čumí jak na cvoka a druhý pohoda .Heh a ještě v tom prvním mi paní tvrdila že KAO jsou hodní psi, že vůbec nejsou zlí a že jsou absolutně poslušní že jí se nezdá že by měli svou hlavu .

kobylatko
napsal(a):
Tak jsem teď byla ve zveri pořídit Roboran do zásoby.Koukám do regálu a vím přesně co chci ale koukla jsem i na zbytek co tam mají, a slečna prodavačka na mě po chvilce co mám za přání, říkám že doplněk ke krmení že krmím masem tak že si beru Roboran, slečna na mě vylalila voko a hleděla na mě jak na vraha, pak nabízela ještě cosi ale říkám že mi stačí tohle.No a nejvíc jsem ji dorazila tím že jsem se zeptala na EO.Tak na mě koukala jak na tyrana a druhá prodavačka radši utekla ven si hrát s andulkama .A ta co na mě tak čuměla říká že to musím spíš přes internet že ve zveri to veterina zakázala prodávat a že už to nejde moc kvůli veterině sehnat i na tom internetu.Říkám hmmm tak mrknu na nějakou tu výstavu a ona ne ne na výstavách je to zakázaný prodávat úplně .Tak jsem šla ještě do zveri na druhým konci města bo v tom prvním něměli to co jsem ještě potřebovala, toš jsem si vybrala, zaplatila a pak na paní "asi se blbě zeptám, míváte EO " a paní že né, ale že ho sháněla též a že oni ho na svého ovčáka kupovali v petku v Olomouci
tak že se mám zeptat tam.Tak v jednom zveráči na mě čumí jak na cvoka a druhý pohoda .Heh a ještě v tom prvním mi paní tvrdila že KAO jsou hodní psi, že vůbec nejsou zlí a že jsou absolutně poslušní že jí se nezdá že by měli svou hlavu .
Tak myslím, že u nás se EO běžně ve zverexech neprodává, jeden soukromej ho měl jeden čas v nabídce na vypůjčení a pak zřejmě na objednávku...
Jo a charakteristika kavkazana je moc pěkná...asi vyškrtnu z výběru...takový hodný méďa

kobylatko
napsal(a):
Ty grancle mě taky dostávaj a řeči typu "Vždyť je to Chappi.Ty musí být lepší né?než ty obyčejný granule z Teska, vždyť to stojí dvě stovky! ".Hmm kdyby raši zašli k řezníkovi a koupili tam psovi nějaký ty odřezky nebo takovou tu křecí směs na polívku tak by udělali líp.
Muj otec je reznik...
Zkusenosti?
c 1. babicka co si pro sebe kupuje k obedu max. spekacek, pejskovi doprava kureci rizecky - "ona mi nic jinyho nepapa"...
c 2. typek co si kupuje maso za x00, - se pta, jestli by nebylo neco kosti, pripadne odrezku "na vic" (tedy za daco...).

... btw. Pan Otec odrezky i kosti z bourani rozdava (co si o tom myslim, je mimo tuto debatu...)..
Jen je skoda, ze to berou jen ti, co si to muzou dovolit i koupit - starsi se na to ani neptaji :(.
napsal(a):
... btw. Pan Otec odrezky i kosti z bourani rozdava (co si o tom myslim, je mimo tuto debatu...)..
Jen je skoda, ze to berou jen ti, co si to muzou dovolit i koupit - starsi se na to ani neptaji :(.
Normální stav.
Koukněte na tohle video
https://www.youtube.com/watch?v=hFNRvOL7AMM
kdo si myslíte, že si vzal nejvíc a proč?
Ve 3 minutách je krásně ukázáno, jaký kdo je.

napsal(a):
Tak jim to má nabídnout
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.1
kobylatko
napsal(a):
Tak vidíš, KAO je andílek
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.1
Tak zas něco přihodim... Měla jsem chvíli ovčáka doma.
A na cvičáku jsme se bavila s holčinou co má rovnež psy doma a do našeho rozhovuru nám vlezla slečna, která se nás zeptala:
"A když máte psy doma, máte pro ně kakátka?"
(slečna tím myslela pleny)
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.1
sisi58
napsal(a):
Mokré kakátko by měl někdo plesknout té slečně na hlavu. Nejspíš se jí zavařil mozek.JInak to není možné.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak zas něco přihodim... Měla jsem chvíli ovčáka doma.
A na cvičáku jsme se bavila s holčinou co má rovnež psy doma a do našeho rozhovuru nám vlezla slečna, která se nás zeptala:
"A když máte psy doma, máte pro ně kakátka?"
(slečna tím myslela pleny)
A jaký bylo zrovna počasí ? třeba zrovna chytla úpal ?

napsal(a):
Tak jim to má nabídnout
Ikdyz se neptaj nabidne (ackoli jinde se to normalne prodava...), ale jim to prijde "podrane - odpad". To jim prece nedaj.

sisi58
napsal(a):
Normální stav.
Koukněte na tohle video
https://www.youtube.com/watch?v=hFNRvOL7AMM
kdo si myslíte, že si vzal nejvíc a proč?
Ve 3 minutách je krásně ukázáno, jaký kdo je.
...pokud to neni nahrany (reklamana na neco...), tak je to... ufff. Lidsky tezko :).
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Mám dost...
- Krátko/dlouhosrstá?
- "krátko"
...
Wulfi, ten bude podle cedulky určitě jen na kólie .
No tak já se dnes přidám s perličkou z řeznictví. Pravidelně tam kupuju kuřecí skelety nebo vepřový ocásky pro tu moji malou příšerku až dneska neměli ani jedno, tak se koukám co bych vzala jako změnu a prodavač na co to chci jestli do vývaru nebo tak. Tak mu říkám že pro psa. No chvilku udiveně koukal a pak hlásí:" no a nema z toho průjem? a neprdí vám z toho? víte oni psi na mase hrozně prdí" v tom přišla do řeznictví další zákaznice a po vyslechnutí že mu to dávám syrový hlásí ona :" no ale psi syrový nesmí jak si pes zvykne na syrový tak je to s ním zlý". Ovšem jak zlý jsem se už nedozvěděla. Tak sem jí vzala krutí krk a uvidíme co na to řekne moje trdlo

knedlyk
napsal(a):
Ale pastevec by se neměl česat, chcete ho rozmazlit? To je pes výhradně na dvůr, nejlépe bez kontaktu s lidmi...proboha Vám bych psa rukou nesvěřila, když nemáte ani takové základní znalosti...
To je co za blbost? To Vam by som psa do ruky nezveril. To neznamena, ze ked je to pastierske plemeno, tak sa nema socializovat. Chcete mat zo psa asociala bez kontaktu s ludmi? Pokial chcete chodit so psom na vystavy, tak by si mal zvykat na kontakt s ludmi, psami odmalicka a nie byt stale zavrety niekde na dvore.

kapka
napsal(a):
No tak já se dnes přidám s perličkou z řeznictví. Pravidelně tam kupuju kuřecí skelety nebo vepřový ocásky pro tu moji malou příšerku až dneska neměli ani jedno, tak se koukám co bych vzala jako změnu a prodavač na co to chci jestli do vývaru nebo tak. Tak mu říkám že pro psa. No chvilku udiveně koukal a pak hlásí:" no a nema z toho průjem? a neprdí vám z toho? víte oni psi na mase hrozně prdí" v tom přišla do řeznictví další zákaznice a po vyslechnutí že mu to dávám syrový hlásí ona :" no ale psi syrový nesmí jak si pes zvykne na syrový tak je to s ním zlý". Ovšem jak zlý jsem se už nedozvěděla. Tak sem jí vzala krutí krk a uvidíme co na to řekne moje trdlo
Když jste u masa. Když jsem chovala kozy, kozlíci byli na maso. Zděšení sousedky chalupářky : "A ona ( psice ) to maso taky jí? To jí nevadí, že to byl její kamarád ?".

napsal(a):
Když jste u masa. Když jsem chovala kozy, kozlíci byli na maso. Zděšení sousedky chalupářky : "A ona ( psice ) to maso taky jí? To jí nevadí, že to byl její kamarád ?".
Sice ne o psech, ale k těm kozám - sedíme na zahrádce vodácké hospody a kolem se pasou dvě kozy. Hospoda je otevřená jen v létě, tak se známá zeptala: "A kde máte ty kozy v zimě?"... "V mrazáku" Odpověděl hostinský.
Ja ted dostala krasnou "připomínku k výchově sveho psa" nebo spise se jedna o halucinace meho souseda.
Byla jsem po noční a v 9 rano zvonek. Jdu otevrit a tam policie. Pry anonymni udani na psa ktery o půlnoci steka a dupe na zahradě a aby toho nebylo malo tak pejsek dorazi na sousedovic deti. Policii jsem vysvetlila ze pes byl od 9 od vecera doma spal protoze je nemocny a stary, ze nema zapotřebí vystekavat venku. A ze sousedovic deti prostrkujici ruce, hazejici na psa tresne a svestky muzou byt radi ze pes je za 2m plotem, pac jinak by z nich nadelal sekanou.
No uvidime az to moje nervy nevydrzi a pride ousedovi ANONYMNÍ udani na řvoucí deti.. Kdo ma spat po nocni když mu pod okny rvou od 8 od rana harantni provokující vaseho psa.
Podotykam ze jsem jedina v okoli co ma psa doma.. Jeho dlsi asi 3 sousedi maji ty stekny venku nonstop.. Ale kdyz vas nekdo 20 let nesnasi tak na vas kyda spinu a dela vam problémy i kdyz jste mu nic neudělali.
Jeste jsem tak hodna ze mu každý den hazim kote pres plot aby jo nas pes nezakousl a ja to nemusela uklizet.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.32
knedlyk
napsal(a):
Ale pastevec by se neměl česat, chcete ho rozmazlit? To je pes výhradně na dvůr, nejlépe bez kontaktu s lidmi...proboha Vám bych psa rukou nesvěřila, když nemáte ani takové základní znalosti...
No, smutné na tom je, že tohle lidi berou vážně...
Pastevec se nesmí socializovat, aby byl pořádně zlý, nesmí přijít do kontaktu s jinými lidmi - nesmí ho hladit, právě, aby zůstal zĺý, jelikož je to pastevec, tak se nemusí cvičit, protože to není ovčák, aby se cvičil - má svojí hlavu, takže nepotřebuje cvičit ani vychovávat, atd atd...
Výsledek takového zacházení s pastevcem je pak opravdu tristní...
Majitel pastevce se ptá, zda jde očkovat psa práškovim posypem na lišky, pastevec se vláčí na řetězu, protože cokoliv jiného urve, pastevec se raději ani nevyndavá z kotce, protože je divoký, pastevec je neslučitelný s jakýmkoliv soužitím s člověkem, atd atd...
Těch psů je mi pak neskutečně líto

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Pastevec se nesmí socializovat, aby byl pořádně zlý, nesmí přijít do kontaktu s jinými lidmi - nesmí ho hladit, právě, aby zůstal zĺý, jelikož je to pastevec, tak se nemusí cvičit, protože to není ovčák, aby se cvičil - má svojí hlavu, takže nepotřebuje cvičit ani vychovávat, atd atd...
Majitel pastevce se ptá, zda jde očkovat psa práškovim posypem na lišky, pastevec se vláčí na řetězu, protože cokoliv jiného urve, pastevec se raději ani nevyndavá z kotce, protože je divoký, pastevec je neslučitelný s jakýmkoliv soužitím s člověkem, atd atd...
No ještě jste zapomněla, že pastevci jsou potravně nenároční...pod tím si mnozí lidé představují, že psovi stačí dát půl kila marketovek denně..v lepším případě, v tom horším stačí rozmočenej chleba...prostě provoz pastevce je velmi levný...navíc pastevec je samostatná jednotka, takže si ho majitel vlastně ani nemusí všímat, opravdu stačí mu dát jednou denně něco k jídlu...a samozřejmě při výchově tvrdá ruka, aby vám náhodou nepřerostl přes hlavu a žádné mazlení, abyste si nevychovala měkotu...prostě s pastevcem se člověk nesmí crcat, aby to byl pořádný pes...i toto už jsem bohužel slyšela, samozřejmě od lidí, co ani nikoho kdo pastevce má neznaj ...a když se nedejbože někde zmíním, že jako další pes bude pastevec, tak je mi řečeno, že až vyroste, tak mě určitě sežere
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Musím potvrdit, protože přesně tohle od malička vídám u jedněch lidí, kolem jejichž zahrady občas chodíme.
Po dvoře jim lítá šarplaninec... Za svůj život tam takhle vídám druhého, ale nevím, kolik jich měli. Chováním i vzhledově je jako by pořád měli toho samého, takže kdo ví.
Pes samozřejmě nevychovanej a jak jinak... obrovskej. Jen se kolem něco hne, vlítne po plotě, div ho nevyvrátí. Smutný na tom je, že v baráku jsou rodiče, tři děti (věkově nejmladší přibližně 12, nejstarší 20, takže by se o psa starat rozhodně zvládly) a nikdy jsem neviděla, že by za tím psem někdo třeba jen zašel. Ven samozřejmě nechodí, protože by ho nezvládli. On tam prostě jen tak žije a nikdo si ho nevšímá. O krmivu nemluvě. Tahají pokaždé ten nejlevnější an ejvětší pytel granulí, aby toho na něm náhodou moc netratili.
Ale divný jsou všichni ti blázni kolem, co mají psy doma a největší šílenci pak ti, co s nima dvě německý dogy spí v posteli. To, jak je kdo ujetej a jestli obětuje svý vlastní pohodlí na úkor psa, je ale jen a pouze jeho věc. Spíš by se měli zajímat o to, že ten jejich pes je chudák.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
A ještě si takový lidi takovýho pastevce troufaj brát ven bez koše . Znám tu takový dva, jednoho chlap vodí na řetazu bez koše a jede za psem jak na lyžích a má co dělat aby ho zmáknul, maj ho na malým dvorku spolu s NO.A druhý pastevec to samo, akorát jeho voděj na vodítku a na malým dvorku je sám.Na prochajdě se svým psem bych nechtěla potkat ani jednoho z těch chlapů s jejich pastevcem.

kobylatko
napsal(a):
A ještě si takový lidi takovýho pastevce troufaj brát ven bez koše . Znám tu takový dva, jednoho chlap vodí na řetazu bez koše a jede za psem jak na lyžích a má co dělat aby ho zmáknul, maj ho na malým dvorku spolu s NO.A druhý pastevec to samo, akorát jeho voděj na vodítku a na malým dvorku je sám.Na prochajdě se svým psem bych nechtěla potkat ani jednoho z těch chlapů s jejich pastevcem.
Kolem našeho cvičáku chodily s velkým psem podobným pastevci dvě ženské a vodily ho na dvou napnutých vodítkách mezi sebou. Taky bez koše. Nedělalo mi dobře, když jsme se měly minout i na dost velkou vzdálenost.
Není to psí, ale kočičí, přesto se musím podělit. :D
V práci koloval hromadný email o darování koťat. Paní přihodila fotku a do popisku mimo jiné uvedla: "Rodokmen: Matka - 100% kočka domácí Otec - neznámý"
Během chvíle se v odpovědi objevilo: "Hezká koťátka, ale řekl bych, že oba rodiče jsou stoprocentní kočky, ne jenom matka."
odesilatelka odpovídá: "to asi jsou, ale lidi už teď nechtějí zvířata, kde jim neřeknete rodokmen"
dostaví se další diskutující: "To sice ano, avšak rodokmen má smysl třeba u vašeho briťáka Lancelota z modrého vršku, abyste věděla, že jeho taťka byl Tristan ze zelené skály a matinka Aurora z modrého vršku, oba zdraví a hlavně briťáci, se zdravými předky, a tak, víte... To je průkaz původu."
odesilatelka na to: "proč takový praštěný jména? Naše je Majda."
Tak hlavně, že Majdina koťata mají rodokmen.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.1
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.1
Včera jsem se byla s běloušem podívat na Pankráci - Brit tam představoval nové pamlsky, byla tam ukázka záchranky, hasičů, policajtů, věžeňské služby...
Bylo to fajn, plno dětí (víc než psů) a náramně jsme se bavila tím, jak děti vymýšleli různá plemena pro mého bělouše a velmi přesvědčivě svůj blábol předávali dalším dětem.
Takže BŠO je kříženec vlčáka, kříženec labradora, labrador, labrador x zlatý retrívr, ovčák x retrívr, rtw s labradorem, vlčák, čuvač s vlčákem, aj aj...
Bylo to k popukání a pak to strašné zklamání, nějaké děcko přesvědčovalo hlouček kol něj, že je to kříženec labradora, když jsem jim řekla: "Bílý Švýcarský Ovčák"
Mě minule pobavila reakce jedné paní na naši " mokrou" čubinu labíka. Ti milují vodu a projedou každou kaluž, každou strouhu, potok. Minule při cestě na Lysou horu v Beskydech jsme samozřejmě nejdříve absolvovali plavání v řece, schlazení ( bylo dost teplo) a pak hurá nahoru po značce. A dotyčná paní na naší mokrou čubinu reagovala " Podívej se jak je tomu psovi taky horko, jak se potí, je úplně mokrý... " To říkala svému malému synovi.
JankaPav.

XXX.XXX.113.114
Jo lidi jsou blbí. Dodnes si pamatuji jak jsem byla na procházce s mým tehdy cca 4 měsíčním Německým ovčákem. Byl to krásný pejsek :) no a potkali jsme cestou dva naše nepřizpůsobivé spoluobčany. Mooooc se jim líbil a prej jestli jim ho nechci za dvě stovky prodat...
Rychle jsem pejska stáhla a zdrhala, kdo ví na co ho chtěli, možná na guláš :D.
JankaPav.
napsal(a):
Jo lidi jsou blbí. Dodnes si pamatuji jak jsem byla na procházce s mým tehdy cca 4 měsíčním Německým ovčákem. Byl to krásný pejsek :) no a potkali jsme cestou dva naše nepřizpůsobivé spoluobčany. Mooooc se jim líbil a prej jestli jim ho nechci za dvě stovky prodat...
Rychle jsem pejska stáhla a zdrhala, kdo ví na co ho chtěli, možná na guláš :D.
Velmi pravděpodobné
Tihlencti mají pejsky většinou jako živé konzervy
Taky přidám jeden dotaz, jen nevím jestli je vtipný, nebo k breku Kamarádka se mě jednou zeptala, jestli mi nebude líto psa dát pryč po tom, co se mi narodí miminko. Myslela to opravdu vážně, že prý přece nemůžeme mít v jednom bytě miminko a 30-ti kilového psa...chudinka, byla ve velkém šoku, když jsem jí řekla, že hafan rozhodně zůstane doma
Pupča
napsal(a):
Taky přidám jeden dotaz, jen nevím jestli je vtipný, nebo k breku Kamarádka se mě jednou zeptala, jestli mi nebude líto psa dát pryč po tom, co se mi narodí miminko. Myslela to opravdu vážně, že prý přece nemůžeme mít v jednom bytě miminko a 30-ti kilového psa...chudinka, byla ve velkém šoku, když jsem jí řekla, že hafan rozhodně zůstane doma
Kde ta slečna žije? Nebo venku neodlepí oči od mobilu? Vždyť je tolik mamin s kočárky, které doprovází pejsek.

Pupča
napsal(a):
No tak já se setkala s něčím trošku podobným. kdysi mě jedna paní řekla že pokud chci mít děti tak musím dát z domu kočky a psy protože jinak nebudu moct přijít do jiného stavu :-D.

napsal(a):
No tak já se setkala s něčím trošku podobným. kdysi mě jedna paní řekla že pokud chci mít děti tak musím dát z domu kočky a psy protože jinak nebudu moct přijít do jiného stavu :-D.
No tak mě se děti narodily i se zvířaty v bytě, to bude asi tím, že mi nikdo neřekl, že to vlastně nejde
Undulatus

XXX.XXX.143.138
Amrdol?!
Před léty jsem slyšela odpověď na tento dotaz (pořad v rozhlasu po drátě) že je to z francouzštiny.
franc. neumím a tak nevím jak by se to přesně psalo
ami d´or můj zlatý přítel
no prostě ten nejlepší přítel člověka v cizím jazyce
česky zkomoleno na amrdol
čokl prý je zase z romštiny.

Při psaní v jiné diskuzi jsem si vzpomněla :
Měla jsem kastrovaného psa. Byl hodně pozorný a hodný ke štěňatům. Vidět ho, jak si hraje v sídlišti s novými štěňaty, která tam přibyla, bylo úsměvné. Sídlištní pejskařky : Vidíte, on chudáček ví, že nikdy mít děti nebude.
napsal(a):
Při psaní v jiné diskuzi jsem si vzpomněla :
Měla jsem kastrovaného psa. Byl hodně pozorný a hodný ke štěňatům. Vidět ho, jak si hraje v sídlišti s novými štěňaty, která tam přibyla, bylo úsměvné. Sídlištní pejskařky : Vidíte, on chudáček ví, že nikdy mít děti nebude.
Tak tohle je hodně dobré! To hodně pobavilo
Pupča
napsal(a):
Když jsem čekala prvního kluka, zeptala se mě na něco podobného moje maminka. Prý co budeme dělat, až se malý narodí.
Krátce jsem se zamyslela a s naprosto vážným obličejem odvětila, že uvidíme podle toho, jak psiska mimino přijmou - v nejhorším ho dáme do domova. Věřte, že to byla poslední otázka tohoto druhu.
Před 25 lety se mi narodil syn a týden po něm mé feně frbulka štěňátka. To byla doba, kdy ještě chodili na kontrolu dětští lékaři a pak ještě po nich pár dní dětské sestry. Dospělé (a naprosto úžasné) feny frbula jsem měla 2, obě ihned chránily syna i štěnda, Dr problém neměla, po 4 dnech sestra - kdy budou psi z baráku? Odpověď jednoduchá, odmítnutí další diskuze. Dnes je synům 31 a 25 let, jsou živí, zdraví a milovníci zvířat, hlavně psů a koček.
Konečně teploměr klesl pod nulu, u psů nehrozí, že se přehřejí, takže jsem začala trénovat zápřah na výdrž. To znamená, že nelze cvičit ve vlastních prostorech a musím vyrazit mezi lidi, kteří na tažné psy mají někdy docela zajímavé reakce... vypadá to, že budu mít nyní do této diskuze mnoho příspěvků.
Dnes jsem se všemi hafany lítala s poloviční zátěží, ale na dvojnásobnou vzdálenost, aby pro ně ta změna nebyla moc rychlá. Se štěňou teprve začínáme tahat, takže jeho jsem vzala individuálně na trénink pulky = sedla jsem si na skateboard, před sebe jsem připnula pneumatiku, před pneumatiku Trisháka a jelo se.
Jako první jsme potkali nějakou starou babku, která na mě začala vřískat, ať toho psa okamžitě pustím, že se mu nelíbí, že mu tohle dělám. Chvíli jsem se jí snažila vysvětlit, že ho jeho práce baví, ale bylo to úplně marné. Raději jsme jeli dál. Tak uvidíme, jestli opravdu zavolala policii, jak slibovala a jestli mi přijde domů kontrola nebo nějaké předvolání.
Dále jsme narazili na nějakého drzého puberťáka, podle kterého "to bylo hustý" a chtěl si to také vyzkoušet. Když jsem mu řekla, že ne a aby nesahal na toho psa, tak mi odvětil, že to bude dobrý, že mi ho přece vrátí. Už se sápal po obojku, ale dost rychle si to rozmyslel, když se Trish naježil do dvojnásobného rozměru, ohrnul pysky, rozevřel tlamu a začal na něj syčet. Na to jsem se dozvěděla, že nemám psa, ale hyenu. Naštěstí už nám potom skočila na přechodu zelená a mohli jsme pokračovat v cestě.
Poslední úsek, než jsem dojeli za město, byl docela pohodový. Dokonce jsme i od kolemjdoucí školky sklidili potlesk.
asurwic
napsal(a):
Konečně teploměr klesl pod nulu, u psů nehrozí, že se přehřejí, takže jsem začala trénovat zápřah na výdrž. To znamená, že nelze cvičit ve vlastních prostorech a musím vyrazit mezi lidi, kteří na tažné psy mají někdy docela zajímavé reakce... vypadá to, že budu mít nyní do této diskuze mnoho příspěvků.
Dnes jsem se všemi hafany lítala s poloviční zátěží, ale na dvojnásobnou vzdálenost, aby pro ně ta změna nebyla moc rychlá. Se štěňou teprve začínáme tahat, takže jeho jsem vzala individuálně na trénink pulky = sedla jsem si na skateboard, před sebe jsem připnula pneumatiku, před pneumatiku Trisháka a jelo se.
Jako první jsme potkali nějakou starou babku, která na mě začala vřískat, ať toho psa okamžitě pustím, že se mu nelíbí, že mu tohle dělám. Chvíli jsem se jí snažila vysvětlit, že ho jeho práce baví, ale bylo to úplně marné. Raději jsme jeli dál. Tak uvidíme, jestli opravdu zavolala policii, jak slibovala a jestli mi přijde domů kontrola nebo nějaké předvolání.
Dále jsme narazili na nějakého drzého puberťáka, podle kterého "to bylo hustý" a chtěl si to také vyzkoušet. Když jsem mu řekla, že ne a aby nesahal na toho psa, tak mi odvětil, že to bude dobrý, že mi ho přece vrátí. Už se sápal po obojku, ale dost rychle si to rozmyslel, když se Trish naježil do dvojnásobného rozměru, ohrnul pysky, rozevřel tlamu a začal na něj syčet. Na to jsem se dozvěděla, že nemám psa, ale hyenu. Naštěstí už nám potom skočila na přechodu zelená a mohli jsme pokračovat v cestě.
Poslední úsek, než jsem dojeli za město, byl docela pohodový. Dokonce jsme i od kolemjdoucí školky sklidili potlesk.
Ty jo, to takhle na skejtu a před sebou pneumatiku jezdíte po městě? Asi bych taky koukala kdybych vás potkala . A kolik je štěndovi? Já myslela, že se může začínat tahat až nějak minimálně po roce?
marcelaamax
napsal(a):
Ty jo, to takhle na skejtu a před sebou pneumatiku jezdíte po městě? Asi bych taky koukala kdybych vás potkala . A kolik je štěndovi? Já myslela, že se může začínat tahat až nějak minimálně po roce?
Bohužel chvilku po městě musíme, než se dostaneme k lesu, takže děláme všem exoty. Neunesla bych sama skejt, větší pneu a ještě k tomu šíleného psa, který po mě skáče a chce už tahat. To by byla teprve podívaná.
Štěňovi je 7 měsíců. Dříve jsem ho nechtěla zapřahovat, protože trošku přerostl. Je to am. dingo s "měkkými kostmi", takže si můžeme dovolit zátěž dříve. S ostatními začínám fyzicky pracovat (kromě běhu) ne v roce, ale až v roce a půl.
asurwic
napsal(a):
Bohužel chvilku po městě musíme, než se dostaneme k lesu, takže děláme všem exoty. Neunesla bych sama skejt, větší pneu a ještě k tomu šíleného psa, který po mě skáče a chce už tahat. To by byla teprve podívaná.
Štěňovi je 7 měsíců. Dříve jsem ho nechtěla zapřahovat, protože trošku přerostl. Je to am. dingo s "měkkými kostmi", takže si můžeme dovolit zátěž dříve. S ostatními začínám fyzicky pracovat (kromě běhu) ne v roce, ale až v roce a půl.
Aha, mě to právě bylo divné, vůbec jsem netušila, že mají jiné kosti . Tak děkuji za vysvětlení .
asurwic
napsal(a):
" Je to am. dingo s "měkkými kostmi", takže si můžeme dovolit zátěž dříve. "
To je zajímavé s těmi kostmi .Šel by o tom najít nějaký článek :) ?

asurwic
napsal(a):
Příbuzní našeho plemene jsou na tom ještě lépe. Dokáží třeba zaklonit hlavu a dotnout se čumákem zad. My jsme pouze odolní, ale už ne tak "gumoví".
Před dlooouhou dobou jsem viděla nějaký dokument o plemeni lundehund (nevím jak se to píše) a ty to právě s tou zakloněnou hlavou dělali a ještě tam pán předváděl, jak pes roztáhne přední nožky do stran (jako když si stoupnete a rozpažíte)...to jsem fakt čuměla.
Accuracy

XXX.XXX.1.187
napsal(a):
Před dlooouhou dobou jsem viděla nějaký dokument o plemeni lundehund (nevím jak se to píše) a ty to právě s tou zakloněnou hlavou dělali a ještě tam pán předváděl, jak pes roztáhne přední nožky do stran (jako když si stoupnete a rozpažíte)...to jsem fakt čuměla.
A ještě ty uši, dokáže si zavřít ucho, aby mu do něj netekla voda, když se koupe. Nebo neslyšel, když na něj někdo volá. :D
A taky mají víc prstů, ale to má kde které plemeno, to už není tak výjimečné...
Jo jo. Norští ptačí a novoguinejští zpívající psi mají klouby uvolněné úplně na maximum - dají se ohýbat a když skáčou po skalách a dopadají na packy z několik metrů, tak jim kosti a klouby pruží, tlumí náraz a nic se jim nestane. Ani jsem nevěděla, že existuje nějaký dokument - to bych se koukala.
Jinak dnes ráno jsem zapřáhla hafany za pneumatiky a šlo se na špacír. Tak brzo jsme nikoho nepotkali, ale když jsme se vraceli ke garáži, kde mám tahací věci uskladněné, narazili jsem na pána, co má garáž vedle. Když viděl psy, jak táhnou čtyři pneu, tak to okomentoval slovy: "To je hezké, že Vám takhle pomáhají. Já budu muset přezout na zimní sám. Manželka mi určitě kola nosit nebude".
sisi58
napsal(a):
Co psi udělají, když pneu někde zaháknou?
Klušou přede mnou po loukách nebo po cestě v pořadí, na které jsou zvyklí. Případné drobné větvičky přervou - ty jim nevadí. Zatím se (naštěstí) nikde nezahákli. Do lesa a horších terénů sice beru lodní řetěz, ale myslím, že ani s pneu by nezůstali nikde viset.
Tak jsem právě v práci zaslechla dotaz, který jsem snad radši slyšet neměla, protože jsem akorát nasr-aná.
Zaslechla jsem dvě ženské, nepracuju s nima, nevím, co jsou zač. A jedna druhé povídá: "Hele, co se stane psovi, když sežere prášky?" Druhá hned: "Cože? A kolik proboha?" Odpovídá: "Právě, že hodně".
Zatraceně, to si v klidu odtáhne z domu, když ví, že se stal pořádnej průser a řeší to jen tak mimoděk v práci?
Atheira
napsal(a):
Tak jsem právě v práci zaslechla dotaz, který jsem snad radši slyšet neměla, protože jsem akorát nasr-aná.
Zaslechla jsem dvě ženské, nepracuju s nima, nevím, co jsou zač. A jedna druhé povídá: "Hele, co se stane psovi, když sežere prášky?" Druhá hned: "Cože? A kolik proboha?" Odpovídá: "Právě, že hodně".
Zatraceně, to si v klidu odtáhne z domu, když ví, že se stal pořádnej průser a řeší to jen tak mimoděk v práci?
No, co se stane uvidí, až přijde domů... jestli pak už ale nebude pozdě. Nechci být hnusná, ale když dítě dostane rýmičku, tak je doma každý, ale možná otrávený pes = nezájem.
asurwic
napsal(a):
No, co se stane uvidí, až přijde domů... jestli pak už ale nebude pozdě. Nechci být hnusná, ale když dítě dostane rýmičku, tak je doma každý, ale možná otrávený pes = nezájem.
Fakt by mě zajímalo, co to bylo za prášky a hlavně, jaký pejsek. Jinak asi bude reagovat prcek, jinak obr. Ale i tak dost pochybuju o tom, že by některé prášky ve větším množství byly pro psa neškodné. Jen jestli to bylo nějaké škvrně, myslím, že je o to pravděpodobnější, že po návratu domů už třeba nebude možnost malér nijak řešit.
Atheira
napsal(a):
Fakt by mě zajímalo, co to bylo za prášky a hlavně, jaký pejsek. Jinak asi bude reagovat prcek, jinak obr. Ale i tak dost pochybuju o tom, že by některé prášky ve větším množství byly pro psa neškodné. Jen jestli to bylo nějaké škvrně, myslím, že je o to pravděpodobnější, že po návratu domů už třeba nebude možnost malér nijak řešit.
Tak zítra mějte v práci uši nastražené a poslouchejte, jak to dopadlo... jestli to vůbec chudák zvládl.
asurwic
napsal(a):
Tak zítra mějte v práci uši nastražené a poslouchejte, jak to dopadlo... jestli to vůbec chudák zvládl.
Tak po těch dvou už není ani vidu, jen se tu mihly. Ale i tak tu dneska ve vedlejším týmu vládla celkem výživná diskuze. Začalo to přibližně: "Maminka si kupuje modrýho staforda" začaly zděšený výkřiky o tom, že je to bojový zvíře, přičemž někdo další začal vysvětlovat, že bojovej je jenom pitbul. Pak paní přišla s tím, že modrej staford fakt není bojovej, ale je hodně vzácnej, speciálně šlechtěnej, takže si maminka musela pořídit papírovýho za 40táců. (nemám přehled o tom, jaká je normální cena). No, reakce byly ještě zděšenější, než když zavládla hysterie ohledně bojovýho psa.
Sakra, ještě párkrát vyslechnu podobně blbé diskuze a začnu si do práce nosit tyč, abych s tím mohla lidi mládit po hlavě. Asi hodně rychle dostanu padáka, ale už fakt pěním, jak tu jsou všichni pitomí.
Pridám aj ja.
Pred pár dňami som u nás kupoval granule pre králiky a popri tom som diskutoval s pani predavačkou o garanulách pre psa.
Ochotne ukazovala a keď som jej povedal že nehodlám dať 30-40€ za 10kg granúl, že to radšej budem psom kupovať mäso.
A hneď ten deň som vyskúšal obchod s mäsom pre psov.
Psíkom sa veľmi páči pretože za cca 14€ mám cca 15-17 kg mäsa.Je tam všeličo balíčky po 2 kg.
Hovädzie. kuracie...
A dnes som bol zasa v tom obchode na granule pre králikov a došla zas debata na toto. Keď som pani povedal ako som pochodil sa ma spýtala či im to varím a ako.
Na moju odpoveď že surové sa ma spýtala " a psi môžu mäso"?
Potom to upresnila že surové. Musel som jej vysvetliť že pes je mäsožravec a všežravca z neho urobil človek.
V ľudoch je stále že ak sa krmi mäsom, tak bude pes divý a dohryzie niekoho a bude naháňať zvieratá.
Minule som venčil mojich dvoch psov a pristavil sa miestny feťák a pýta sa " a to máte dvoch?"
Neviem koľkých videl on, ale myslím že jednoznačne.
:D
mikimajky
napsal(a):
Pridám aj ja.
Pred pár dňami som u nás kupoval granule pre králiky a popri tom som diskutoval s pani predavačkou o garanulách pre psa.
Ochotne ukazovala a keď som jej povedal že nehodlám dať 30-40€ za 10kg granúl, že to radšej budem psom kupovať mäso.
A hneď ten deň som vyskúšal obchod s mäsom pre psov.
Psíkom sa veľmi páči pretože za cca 14€ mám cca 15-17 kg mäsa.Je tam všeličo balíčky po 2 kg.
Hovädzie. kuracie...
A dnes som bol zasa v tom obchode na granule pre králikov a došla zas debata na toto. Keď som pani povedal ako som pochodil sa ma spýtala či im to varím a ako.
Na moju odpoveď že surové sa ma spýtala " a psi môžu mäso"?
Potom to upresnila že surové. Musel som jej vysvetliť že pes je mäsožravec a všežravca z neho urobil človek.
V ľudoch je stále že ak sa krmi mäsom, tak bude pes divý a dohryzie niekoho a bude naháňať zvieratá.
Minule som venčil mojich dvoch psov a pristavil sa miestny feťák a pýta sa " a to máte dvoch?"
Neviem koľkých videl on, ale myslím že jednoznačne.
Ale pes není vlk. Psa si vlastně člověk fakt "vyrobil"... Je to všežravec, přičemž maso by mělo být zastoupeno většinově. Když ho porovnáte třeba s kočkou, rozdíl tam rozhodně je.
Nemám v plánu něco namítat proti syrovému masu, jen bych trochu poupravila to, že člověk udělal ze psa něco, co nikdy nebyl, protože je to celkem blbost. Kdyby nebyl člověk, nebyl by dnešní pes.
Ano nehádam sa. A preto mi príde blbé kupovať granule s obsahom 4-10% mäsa.
Aj keď tie drahšie ho majú viac radšej im dám mäso a ryžu a zeleninu k tomu. :D
V tých balíčkoch čo kupujem sú aj kosti.
Dnes budú mať kuracie krky a na hranie hovädzí hrtan. Ten im trvá dlahšie. Dostávajú aj granule kvoli niektorím zložkám čo obsahujú. Nezavrhujem ich úplne.
Len mi príde vtipné keď niekomu poviem že dávam psovi mäso je prekvapený.

Přesto všechno, co z něj lidi udělali, je to zoologicky stále masožravec.
I když už se stalo, že dítě přišlo ze školy s tím, že pes je všežravec, že když to říká pančelka, tak to tak musí být. Tatínek ( mimochodem toho správného vzdělání ) to uváděl na pravou míru zápisem do notýsku ( "Všežravec je prase" ) aby dítko nebylo penalizováno.

Základní škola Soběslav, tř. Dr. Edvarda Beneše 50 :
18. Napiš zástupce všežravců:
Prase domácí, pes, kachna, vosa…
Myslím, že to docela dobře můžeme do této diskuze zařadit.
napsal(a):
I když už se stalo, že dítě přišlo ze školy s tím, že pes je všežravec, že když to říká pančelka, tak to tak musí být. Tatínek ( mimochodem toho správného vzdělání ) to uváděl na pravou míru zápisem do notýsku ( "Všežravec je prase" ) aby dítko nebylo penalizováno.
Souhlasím s Vámi, ale můžete to prosím nějak vysvětlit i mému psovi? Krůtího masa se ani nedotkne, ale mandarinka je to nejlepší, co může dostat.

Vašemu psu to nevysvětlím. Jen přidám historku : Psa jsem měla už v době, kdy se na mandarinky stály fronty a psi se ještě mohli uvazovat u obchodů.
Uvázala jsem psa a postavila se do fronty, která vedla venku kolem obchodu a mizela někde uvnitř u pultu. Dočkala jsem se, pes byl vzorný, neměla jsem jinou odměnu ( granule ještě nebyly, z piškotů byly věčně po kapsách drobky ) a pes si něco dobrého za to dlouhé čekání zasloužil. Se slovy : to víš, že dostaneš, jsem mu oploupala mandarinku. Reakce těch na konci fronty ani nebudu reprodukovat...
napsal(a):
Vašemu psu to nevysvětlím. Jen přidám historku : Psa jsem měla už v době, kdy se na mandarinky stály fronty a psi se ještě mohli uvazovat u obchodů.
Uvázala jsem psa a postavila se do fronty, která vedla venku kolem obchodu a mizela někde uvnitř u pultu. Dočkala jsem se, pes byl vzorný, neměla jsem jinou odměnu ( granule ještě nebyly, z piškotů byly věčně po kapsách drobky ) a pes si něco dobrého za to dlouhé čekání zasloužil. Se slovy : to víš, že dostaneš, jsem mu oploupala mandarinku. Reakce těch na konci fronty ani nebudu reprodukovat...

asurwic
napsal(a):
Jo jo. Norští ptačí a novoguinejští zpívající psi mají klouby uvolněné úplně na maximum - dají se ohýbat a když skáčou po skalách a dopadají na packy z několik metrů, tak jim kosti a klouby pruží, tlumí náraz a nic se jim nestane. Ani jsem nevěděla, že existuje nějaký dokument - to bych se koukala.
Jinak dnes ráno jsem zapřáhla hafany za pneumatiky a šlo se na špacír. Tak brzo jsme nikoho nepotkali, ale když jsme se vraceli ke garáži, kde mám tahací věci uskladněné, narazili jsem na pána, co má garáž vedle. Když viděl psy, jak táhnou čtyři pneu, tak to okomentoval slovy: "To je hezké, že Vám takhle pomáhají. Já budu muset přezout na zimní sám. Manželka mi určitě kola nosit nebude".
Nebyl to dokument přímo jen o nich, bylo tam více ras...nějaký britský tušim, ale už fakt nevim, jak se to jmenovalo...ale část s tímhle plemenem mi zůstala v paměti, to bylo poprvé, co jsem něco takového viděla a docela jsem zírala
Ps:...až půjdu příště přezouvat auto, tak asi taky zapřáhnu psy, aby mi je z kůlny dotáhli k autu...vůbec nechápu, proč se s tím tahám sama , když má pesan sílu, jak bejk a fena, jak pivovarská kobyla

napsal(a):
Dovedu si to živě představit ...a to možná byly mandarinky na příděl...jedno kilo na osobu.
My jsme si chodili stoupnout do fronty celá rodina.
napsal(a):
Nebyl to dokument přímo jen o nich, bylo tam více ras...nějaký britský tušim, ale už fakt nevim, jak se to jmenovalo...ale část s tímhle plemenem mi zůstala v paměti, to bylo poprvé, co jsem něco takového viděla a docela jsem zírala
Ps:...až půjdu příště přezouvat auto, tak asi taky zapřáhnu psy, aby mi je z kůlny dotáhli k autu...vůbec nechápu, proč se s tím tahám sama , když má pesan sílu, jak bejk a fena, jak pivovarská kobyla
Já když viděla poprvé, jak pes spí se zlomenou hlavou dozadu, tak mi z toho bylo trošku špatně. Každopádně jeho majitelé se bavili více mým zděšením, než tím, že jejich pes měl hlavu zabodnutou ve svém zadku.
Dnešní tahání jsme trošku protáhli a došli jsem až do blízké vesnice. Když jsem ujistila policajty, kteří parkovali u rybníku a užívali si přestávku, že sem pneumatiky taháme proto, aby si je zase dovláčeli domů a ne vyhodili do vody, tak dokonce mojí šílenou smečku pochválili, jak jsou šikovní.
napsal(a):
No vidíte a to mate psy. Já všechno, co potřebuji přemístit, tahám ručně a koně na mě koukají
napsal(a):
Dovedu si to živě představit ...a to možná byly mandarinky na příděl...jedno kilo na osobu.
My jsme si chodili stoupnout do fronty celá rodina.
Kilo jo?!? Tak to jste si žili nad poměry u nás ve vsi byly 4 mandarinky na rodinu Ještě, že většina lidí měla jen dvě děti a my byli navíc blízko Slovenska, kde jsme na Vánoce sice museli vystát frontu, ale dostali jsme 10kg a rozdali po rodině i po sousedech
sisi58
napsal(a):
No vidíte a to mate psy. Já všechno, co potřebuji přemístit, tahám ručně a koně na mě koukají
Worka mi někdy tahá pytle s odpadkama za bránu. Mám to sice jen 70m, ale když mám pytlů víc, než rukou a nechce se mi jít dvakrát, zaháknu mu za postroj a pomáhá. Máme z toho radost oba. Já - že, to dítě" i něco umí a on, že mám radost já a dostane kokčo
napsal(a):
Dobře, uznávám svou mýlku, nicméně, když se vrátím k tomu porovnání konkrétně s kočkou - Kočka vám ovoce a zeleninu žrát nebude, pes s největší pravděpodobností ano, stejně jako mu řada lidi do krmné dávky přidává těstoviny, rýži, atd...
Když tedy býložravci žerou trávu, ovoce a zeleninu, masožravci maso, co je zvíře, které žere jak zeleninu, tak maso, byť se jedná o šelmu?
Nehodlám vám v ničem rozporovat. Pes je zvíře, jehož hlavní složkou je maso, i tak je ale stále řada šelem, které si prostě rozhodně nedají jablko ani dýni. Pes to zblajzne bez problémů.

Atheira
napsal(a):
Dobře, uznávám svou mýlku, nicméně, když se vrátím k tomu porovnání konkrétně s kočkou - Kočka vám ovoce a zeleninu žrát nebude, pes s největší pravděpodobností ano, stejně jako mu řada lidi do krmné dávky přidává těstoviny, rýži, atd...
Když tedy býložravci žerou trávu, ovoce a zeleninu, masožravci maso, co je zvíře, které žere jak zeleninu, tak maso, byť se jedná o šelmu?
Nehodlám vám v ničem rozporovat. Pes je zvíře, jehož hlavní složkou je maso, i tak je ale stále řada šelem, které si prostě rozhodně nedají jablko ani dýni. Pes to zblajzne bez problémů.
Ale tady přece nejde o to, jestli to nebo ono zvíře žere (s chutí nebo bez) nebo ne.
Podívejte se, jaký je rozdíl v trávicím systému masožravce a všežravce.
Atheira
napsal(a):
Ke zbytku se vyjadřovat nebudu. Ale doporučila bych vám navštívit mě a mé kočky. Kocour by vám ruku utrhl kvůli okurce a králíkům je nutné dávat dokonce listí od mrkve, kedlubny a květáku do boudiček. Jinak by si na tom kočky pošmákly - dokázaly vydolovat i ty největší kusy skrz mříže! To jen tak k tomu, že kočka "mi žrát ovoce a zeleninu nebude".
Možná mám celkově divná zvířata. Fenka každý den dostává mrkve, okurky a samozřejmě i jablka, trochu šťávy z grepu a banány (samozřejmě s mírou, ne celé kusy :). Dokonce si ho vynucuje. Sežere i ovoce a zeleninu, kterou má poprvé před čumákem. A když poprvé dostala maso (syrové a později i vařené) ohrnula nad tím čumák a koukla na mě, jestli to jako myslím vážně. Když viděla, že srandu si nedělám, vzala to do tlamky a okamžitě vyflusla. Trvalo asi týden, než začala považovat maso za potravu.
skaia
napsal(a):
Ke zbytku se vyjadřovat nebudu. Ale doporučila bych vám navštívit mě a mé kočky. Kocour by vám ruku utrhl kvůli okurce a králíkům je nutné dávat dokonce listí od mrkve, kedlubny a květáku do boudiček. Jinak by si na tom kočky pošmákly - dokázaly vydolovat i ty největší kusy skrz mříže! To jen tak k tomu, že kočka "mi žrát ovoce a zeleninu nebude".
Možná mám celkově divná zvířata. Fenka každý den dostává mrkve, okurky a samozřejmě i jablka, trochu šťávy z grepu a banány (samozřejmě s mírou, ne celé kusy :). Dokonce si ho vynucuje. Sežere i ovoce a zeleninu, kterou má poprvé před čumákem. A když poprvé dostala maso (syrové a později i vařené) ohrnula nad tím čumák a koukla na mě, jestli to jako myslím vážně. Když viděla, že srandu si nedělám, vzala to do tlamky a okamžitě vyflusla. Trvalo asi týden, než začala považovat maso za potravu.
Tak to já jsem nikdy neviděla (a nikdo mi nikdy ani neříkal, že by takovou kočku měl), že by některá něco takového jedla. Nějak jsem prostě měla za to, že si něco takového nedají ani z donucení. Dík, že jste se ozvala. Asi bych jinak fakt dál žila v tom, že kočky se na tohle ani omylem naučit nedají.
Atheira
napsal(a):
Tak to já jsem nikdy neviděla (a nikdo mi nikdy ani neříkal, že by takovou kočku měl), že by některá něco takového jedla. Nějak jsem prostě měla za to, že si něco takového nedají ani z donucení. Dík, že jste se ozvala. Asi bych jinak fakt dál žila v tom, že kočky se na tohle ani omylem naučit nedají.
Jo, jo. Ani nevíte, jak i já jsem byla překvapená, když jsem poprvé kocoura uviděla s listem květáku v tlamě

Náš kocour miluje mrkev v jakémkoliv stavu
napsal(a):
Náš kocour miluje mrkev v jakémkoliv stavu
To ho neodradí ani to, že za syrova, když se nenastrouhá, je tvrdá? Když mrkev neuvařím nebo syrovou nenastrouhám, posílají mě s tím do háje i potkani a myši. S vypětím všech sil se mi občas podařilo ukecat morčata, ale taky jí moc nedali.
ako

XXX.XXX.46.72
Tak já něco taky přidám, dnes ve škole jsme probírali krmení psa.
učítelka říká: základem jsou granule(později se ukázalo že něco ve smyslu pedigree) a voda. dovolila jsem si se přihlásit a říct pár vět o barfu, bylo mi řečeno, že pes nesmí jablko, mrkev a kosti(ani upřesnění syrové nepomohlo).Už jsem se bála že řekne že nesmí maso(asi jsi vzpoměla na etiketu pedigree že je tam procento masa)
potom jsem jemně naznačila ať koukne na Ifaunu...

Atheira
napsal(a):
To ho neodradí ani to, že za syrova, když se nenastrouhá, je tvrdá? Když mrkev neuvařím nebo syrovou nenastrouhám, posílají mě s tím do háje i potkani a myši. S vypětím všech sil se mi občas podařilo ukecat morčata, ale taky jí moc nedali.
Neodradí, naopak, stačí abych ji vyndaka z nákupu na linku a už si ji zabere (zalehne) a když ji nevyndám z pytlíku, tak začne řvát, pak ho lízat a pak ho rvát až se k ní dostane a okousává ji jako králík a je spokojen
napsal(a):
Neodradí, naopak, stačí abych ji vyndaka z nákupu na linku a už si ji zabere (zalehne) a když ji nevyndám z pytlíku, tak začne řvát, pak ho lízat a pak ho rvát až se k ní dostane a okousává ji jako králík a je spokojen
A ještě k tomu kupovanou, no ten teda moc vybíravý nebude. Jo, domácí mrkvička, to je jiná. Stejně je ale kočka ten poslední tvor, u které bych čekala, že se tím bude sama od sebe krmit.

Atheira
napsal(a):
A ještě k tomu kupovanou, no ten teda moc vybíravý nebude. Jo, domácí mrkvička, to je jiná. Stejně je ale kočka ten poslední tvor, u které bych čekala, že se tím bude sama od sebe krmit.
Chachacha Dělal/dělá to i u domácí On není vybíravý ve smyslu rozmlsanosti, ale to co nechce, tak nechce z vážného důvodu, např, dávám mu do konzervy mleté dýňové semínko a v pohodě, zkusila jsem mleté sezamové, ani náhodou, vytrvalá jsem a chudinka mi za chvilku zeblil celý obývák Tak stejně s granulemi a vším jiným možným. A taky zvrací z hladu, takže jakmile začne řvát, tak se potřebuje najíst.
napsal(a):
Chachacha Dělal/dělá to i u domácí On není vybíravý ve smyslu rozmlsanosti, ale to co nechce, tak nechce z vážného důvodu, např, dávám mu do konzervy mleté dýňové semínko a v pohodě, zkusila jsem mleté sezamové, ani náhodou, vytrvalá jsem a chudinka mi za chvilku zeblil celý obývák Tak stejně s granulemi a vším jiným možným. A taky zvrací z hladu, takže jakmile začne řvát, tak se potřebuje najíst.
Když on sezam je ve všem strašně cítit, nedá se zamaskovat jako třeba to dýňové semínko. Taky mi připadá, že namletý je o dost mastnější, než jiná semínka. Jednou jsem z toho zkoušela dělat "mlíko". Dělám doma ovesné, rýžové, mandlové a všechno v pohodě. Tohle mělo být taky dobrý... No... možná na zeblití. Takže v tomhle vašemu kocourovi fakt rozumím.

asurwic
napsal(a):
Já když viděla poprvé, jak pes spí se zlomenou hlavou dozadu, tak mi z toho bylo trošku špatně. Každopádně jeho majitelé se bavili více mým zděšením, než tím, že jejich pes měl hlavu zabodnutou ve svém zadku.
Dnešní tahání jsme trošku protáhli a došli jsem až do blízké vesnice. Když jsem ujistila policajty, kteří parkovali u rybníku a užívali si přestávku, že sem pneumatiky taháme proto, aby si je zase dovláčeli domů a ne vyhodili do vody, tak dokonce mojí šílenou smečku pochválili, jak jsou šikovní.
Já už bych to viděla na zlomený vaz
Policajtům se nedivte, lidi vyhoděj do přírody všechno, i kdy myslím, že tak "originálně" jako vy by na to nikdo nešel...

sisi58
napsal(a):
No taky si pamatuju moc dobře když nám chlapi složili piliny před bránou a my to tahali...a koně čuměli...měli to jako zpestření dopoledního nůďa na pastvě

lesnížínka
napsal(a):
Kilo jo?!? Tak to jste si žili nad poměry u nás ve vsi byly 4 mandarinky na rodinu Ještě, že většina lidí měla jen dvě děti a my byli navíc blízko Slovenska, kde jsme na Vánoce sice museli vystát frontu, ale dostali jsme 10kg a rozdali po rodině i po sousedech
No alespoň myslím, že kilo...byla jsem dítě, tak přesně nevím, ale jinak mi připadá, že na příděl bylo všechno...banány, pomeranče, lískový oříšky, snad i rajčata...atd.atd., snad jen na kubánský pomeranče limit nebyl...
napsal(a):
No taky si pamatuju moc dobře když nám chlapi složili piliny před bránou a my to tahali...a koně čuměli...měli to jako zpestření dopoledního nůďa na pastvě
Jj, než je zapřáhnout a použít, tak je to jednodušší a asi i rychlejší ručně
To je stejné, jako když hospodyňka dostane domácího robota a než aby ho sestavovala, tak to těsto raději vymíchá ručně

Atheira
napsal(a):
Když on sezam je ve všem strašně cítit, nedá se zamaskovat jako třeba to dýňové semínko. Taky mi připadá, že namletý je o dost mastnější, než jiná semínka. Jednou jsem z toho zkoušela dělat "mlíko". Dělám doma ovesné, rýžové, mandlové a všechno v pohodě. Tohle mělo být taky dobrý... No... možná na zeblití. Takže v tomhle vašemu kocourovi fakt rozumím.
Jak říkám, nejde jen o ten sezam, prostě mu věřím, jelikož vím, že když něco nechce, tak ví proč Jinak povahově je to můj kavkazáček brání mě i před čubou, když s ní blbneme, minule jsem mu musela vysvětlovat, že je to jen hra...šel po ní dost z ostra

sisi58
napsal(a):
Jj, než je zapřáhnout a použít, tak je to jednodušší a asi i rychlejší ručně
To je stejné, jako když hospodyňka dostane domácího robota a než aby ho sestavovala, tak to těsto raději vymíchá ručně
Jo přesně tak...
Naty1
napsal(a):
Ako založil diskusi Nejvíc naivní dotazy lidí na vás a vašeho psa, výchovu apod.2, přesuňme se tam, ať se dolů nemusíme dobývat.
Příspěvky, co se tu nově objevují jsou ale už jen takové rozběhnuté rozhovory. Proč tím zahlcovat nové vlákno? Myslím, že až někdo bude zase mít co říct k tématu, hodí to tam. Ale přesouvat tam už rozjetou diskuzi asi nebude zrovna skvělej nápad.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.94.208
Atheira
napsal(a):
Přála bych vám navštívit koně mého známého. Snad se shodneme na tom že kůň fakt je býložravec. Přesto si ti jeho krom hašlerek jako pamlsku pošmáknou i na zbytcích polívek - omáček, sežerou chleba se salámem když se k němu dostanou (někdo nepozorný si odloží sváču). A světe div se s klidem a chutí si zblajznou i kus řízku párek nebo klobásu. ne není jim to dáváno cíleně neb jim to sice chutná ale i škodí, ovšem než se přišlo na to že to žerou - pár nehod se stalo Takže je kůň taky všežravec nebo dokonce masožravec když je schopnej vám vyžrat celý balení párků?
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Přála bych vám navštívit koně mého známého. Snad se shodneme na tom že kůň fakt je býložravec. Přesto si ti jeho krom hašlerek jako pamlsku pošmáknou i na zbytcích polívek - omáček, sežerou chleba se salámem když se k němu dostanou (někdo nepozorný si odloží sváču). A světe div se s klidem a chutí si zblajznou i kus řízku párek nebo klobásu. ne není jim to dáváno cíleně neb jim to sice chutná ale i škodí, ovšem než se přišlo na to že to žerou - pár nehod se stalo Takže je kůň taky všežravec nebo dokonce masožravec když je schopnej vám vyžrat celý balení párků?
Překrucujete, co jsem napsala tak, aby se vám to hodilo. Když budete koně krmit chlebem se salámem, ublížíte mu, a to zatraceně dost a je jedno, že mu k tomu budete dávat i jeho přirozenou stravu. Když psovi k masu dáte zeleninu nebo rýži, spíš mu to prospěje, než naopak.
A ocenila bych, kdybyste už nerozvrtávala, co jsme si tu před vaším příchodem do diskuze už víceméně vysvětlily. Poslední, na co mám náladu je další nekončící diskuze, která už není ničím ani přínosná.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.94.208
Tak s tím příště nezačínejte a bude klid
Vrátím se k původnímu tématu. Naši známí, se kterými nejsme nijak často ve styku, zjistili, že máme mladou roční fenku šarlanince k naší starší hlídačce. Smrtelně vážně míněný dotaz:"A co budete dělat s tou starou, kam jí dáte?", mě přesvědčil, že se s nimi častěji stýkat ani nechci.
conie
napsal(a):
Vrátím se k původnímu tématu. Naši známí, se kterými nejsme nijak často ve styku, zjistili, že máme mladou roční fenku šarlanince k naší starší hlídačce. Smrtelně vážně míněný dotaz:"A co budete dělat s tou starou, kam jí dáte?", mě přesvědčil, že se s nimi častěji stýkat ani nechci.
To mi něco připomnělo.
Po tragické nehodě jsem měla doma od prvního dne štěňátka na umělém odchovu = přehnaná hygiena a úzkostná starost o malé pejsánky. Našim známým jsem řekla, že dokud si svého vořecha neoočkují (nemá očkování na vzteklinu ani další nemoci, ani nebyl nikdy odčervován), tak se s nimi nebudu stýkat. Na to jsem se dozvěděla, že je to pěkná hloupost, že toho moc nadělám. Nějak mě jejich reakce přesvědčila, že bezpečný odstup si budu držet i potom, co budou malí prckové u nových páníčků a doma mí zůstane jen náš Trishák a také že jsem to dodržela.

asurwic
napsal(a):
To mi něco připomnělo.
Po tragické nehodě jsem měla doma od prvního dne štěňátka na umělém odchovu = přehnaná hygiena a úzkostná starost o malé pejsánky. Našim známým jsem řekla, že dokud si svého vořecha neoočkují (nemá očkování na vzteklinu ani další nemoci, ani nebyl nikdy odčervován), tak se s nimi nebudu stýkat. Na to jsem se dozvěděla, že je to pěkná hloupost, že toho moc nadělám. Nějak mě jejich reakce přesvědčila, že bezpečný odstup si budu držet i potom, co budou malí prckové u nových páníčků a doma mí zůstane jen náš Trishák a také že jsem to dodržela.
To je docela běžná reakce divných pejskařů ( oni se tedy pokládají za normální, divní jsme my ).
Měla jsem vrh štěňátek v paneláku, od druhého dne na dudlíkách, krmit, masírovat, krmit...atd.
Všechny pejskařky ze sídliště jsem si znepřátelila ( ta bláznivá nafoukaná ), protože jsem jim štěňátka nenosila ( v lednu a únoru ) ven na hraní do pos.raného a promořeného sídliště.
napsal(a):
To je docela běžná reakce divných pejskařů ( oni se tedy pokládají za normální, divní jsme my ).
Měla jsem vrh štěňátek v paneláku, od druhého dne na dudlíkách, krmit, masírovat, krmit...atd.
Všechny pejskařky ze sídliště jsem si znepřátelila ( ta bláznivá nafoukaná ), protože jsem jim štěňátka nenosila ( v lednu a únoru ) ven na hraní do pos.raného a promořeného sídliště.
Oni nejsou pejskaři. Oni jen mají psa, který je více než deset let zavřený v kotelně, v lepší případě na zahradě.
Dudlíkování štěňat hold dělá nepřátele. U nás zase nedovedli pochopit lidi, se kterými závodíme v družstvu, že se na ně nepřijedu (do Švédska) ani podívat a nenechám pětidenní pejsky samotné doma.

asurwic
napsal(a):
Oni nejsou pejskaři. Oni jen mají psa, který je více než deset let zavřený v kotelně, v lepší případě na zahradě.
Dudlíkování štěňat hold dělá nepřátele. U nás zase nedovedli pochopit lidi, se kterými závodíme v družstvu, že se na ně nepřijedu (do Švédska) ani podívat a nenechám pětidenní pejsky samotné doma.
Tak ne, ty neměly psy v kotcích a pod. Ty měly psy v bytech a možná i postelích, krmily je rohlíkama, loupáčkama, koláčema a pod. ( granule začínaly, takže je nemohly krmit marketovkama ).
Další naše divnost byla, že jsme psům vozili maso z jatek ( na kupování u řezníka fakt nebylo ).
Tak včera jsem byla svědkem debaty o výběru psa, plemene. V rodné vesnici, příbuzní mají 13ti letou BSP a teď řeší, jakého psa po ní. Nejdřív chtěli zase BSP, ale z toho sešlo. Po psovi se nějak nic nebude chtít, nic se neočekává, bude prostě na zahradě. První typ je kavkazák, na což všichni členi debaty, že ti jsou trochu ostřejší. Pak teda, že by to mohl být retrívr, ten se jim taky líbi. Všichni odstaní nadšení, protože retrívři, ti jsou hodní, to jo. A nebo by se jim líbil husky, ale ten tady poblíž moc nebývá co koukají na bazoš. Docela by šel i "vlčák", no ale nakonec to bude asi ten kavkazák, protože přeci stejně záleží na tom, jak si toho psa vychovám a je jedno jestli má nějaké povahové rysy. Jinak samozřejmě bez PP: Takže takhle to funguje ve většině rodin na vesnici při výběru psa.
První se zeptám: proč ne už BSP? Já už do něj jít nechci kvůli zdraví a také proto, že jsem přesvědčená, že takový, jako byl Berrynek už jiný nebude - prostě lepší pes být ani nemůže, neměl žádnou špatnou vlastnost a proto bych raděj jiné plemeno, bez srovnávání. Jsem na médi, takže u mne je to zatím bobtail, kolie..Určitě bych jim nedoporučila huskyho a spol, ale i ta kolie by byla dobrá, nebo ten retrívr - univerzální rodinný pes
lesnížínka
napsal(a):
První se zeptám: proč ne už BSP? Já už do něj jít nechci kvůli zdraví a také proto, že jsem přesvědčená, že takový, jako byl Berrynek už jiný nebude - prostě lepší pes být ani nemůže, neměl žádnou špatnou vlastnost a proto bych raděj jiné plemeno, bez srovnávání. Jsem na médi, takže u mne je to zatím bobtail, kolie..Určitě bych jim nedoporučila huskyho a spol, ale i ta kolie by byla dobrá, nebo ten retrívr - univerzální rodinný pes
BSP taky právě kvůli zdraví. I když mají fenu zdravou, tak je odradilo jak mladí ostatní BSP odešli. Taky jsou spíš na medvídky a známá teď ma údajně KAOxSAO a líbí se jim. Vybírají čistě podle vzhledu. S tím KAOxSAO jsme včera byli venku, peknej méďa.

marcelaamax
napsal(a):
BSP taky právě kvůli zdraví. I když mají fenu zdravou, tak je odradilo jak mladí ostatní BSP odešli. Taky jsou spíš na medvídky a známá teď ma údajně KAOxSAO a líbí se jim. Vybírají čistě podle vzhledu. S tím KAOxSAO jsme včera byli venku, peknej méďa.
No méďa je to pěknej...
Jako...pokud byli zvyklí na psa typu berńák, hodného méďu, který miluje lidi, v podstatě i psy a mouše by neublížil, mohli by z nedvídka křížence KAOxSAO být velmi nepříjemně rozčarovaní. Zase mne tu někdo nařkne z démonizování těchto psů, ale to opravdu není rodinný pes v tom smyslu, jak si takového psa lidé představují. Musí si uvědomit, že pokud jsou zvyklí, že k nim třeba známí chodí na zahradu - tohle skončilo. Pokud tedy nemají připravený kotec. Sousedé mají fenu KAO v předzahrádce, je myslím celkem dobře socializovaná, ale nikdy by si nedovolili nechat odemčenou branku. Venku je odtažitá a to i ke mně, kterou zná dobře. Jasně neútočí na mne, ale žádné něžnosti, prostě hlídá paničku a přes to nejede vlak ...kdežto přes branku, když za ní přijdu, kvičí jak podsvinče Venku stačilo, když cizí chlap míjel její paničku hodně na blízko(asi metr) a fena okamžitě(a pro paničku velmi nečekaně) zaútočila

A co třeba méďu ...pyrenejský horský pes.....taky pastevec, taky medvěd, ale zdaleka ne takový radikál jako kavkazan....a nebo takovej leonberger??
Edit: a novofundlanďák....hóódnej méďa

napsal(a):
A co třeba méďu ...pyrenejský horský pes.....taky pastevec, taky medvěd, ale zdaleka ne takový radikál jako kavkazan....a nebo takovej leonberger??
ale ten leon by měl být vhodný
lesnížínka
napsal(a):
Jako...pokud byli zvyklí na psa typu berńák, hodného méďu, který miluje lidi, v podstatě i psy a mouše by neublížil, mohli by z nedvídka křížence KAOxSAO být velmi nepříjemně rozčarovaní. Zase mne tu někdo nařkne z démonizování těchto psů, ale to opravdu není rodinný pes v tom smyslu, jak si takového psa lidé představují. Musí si uvědomit, že pokud jsou zvyklí, že k nim třeba známí chodí na zahradu - tohle skončilo. Pokud tedy nemají připravený kotec. Sousedé mají fenu KAO v předzahrádce, je myslím celkem dobře socializovaná, ale nikdy by si nedovolili nechat odemčenou branku. Venku je odtažitá a to i ke mně, kterou zná dobře. Jasně neútočí na mne, ale žádné něžnosti, prostě hlídá paničku a přes to nejede vlak ...kdežto přes branku, když za ní přijdu, kvičí jak podsvinče Venku stačilo, když cizí chlap míjel její paničku hodně na blízko(asi metr) a fena okamžitě(a pro paničku velmi nečekaně) zaútočila
Tohle není démonizace těchto psů, to je krátce a poměrně výstižně popsáno úskalí držení psa typu KAO/SAO...
Pokud opravdu vybírali POUZE podle vzhledu, pak Pánbůh s nimi (a hlavně se psem).
Málokdo z majitelů "normálních" (nebo jak to nazvat) psů si dovede představit, jaká omezení a povinnosti vyvstanou s pořízením KAO/SAO .
Například poslední věta "Venku stačilo, když cizí chlap míjel její paničku hodně na blízko(asi metr) a fena okamžitě(a pro paničku velmi nečekaně) zaútočila " . Na tom není nic nečekaného. NEEXISTUJE, aby se venku i doma za přítomnosti psa k mé osobě nečekaně přiblížil cizí člověk na 2 metry. To prostě nesmím dopustit. Nikdy.

Čajda
napsal(a):
Tohle není démonizace těchto psů, to je krátce a poměrně výstižně popsáno úskalí držení psa typu KAO/SAO...
Pokud opravdu vybírali POUZE podle vzhledu, pak Pánbůh s nimi (a hlavně se psem).
Málokdo z majitelů "normálních" (nebo jak to nazvat) psů si dovede představit, jaká omezení a povinnosti vyvstanou s pořízením KAO/SAO .
Například poslední věta "Venku stačilo, když cizí chlap míjel její paničku hodně na blízko(asi metr) a fena okamžitě(a pro paničku velmi nečekaně) zaútočila " . Na tom není nic nečekaného. NEEXISTUJE, aby se venku i doma za přítomnosti psa k mé osobě nečekaně přiblížil cizí člověk na 2 metry. To prostě nesmím dopustit. Nikdy.
No ono někdy lepší začátečník, který je schopný akceptovat povahu psa a nějak se s ním "domluvit" než dlouholetý majitel např. německých ovčounů...
Můj známý si v roce 1993 pořídil saoška....ve své podstatě jediné info o plemeni co měl od chovatele, že je to skvělý hlídač, který se nemusí cvičit, předtím měl samá pracovní plemena........ono už stačilo, že si pes nevybral za páníka jeho...chlapa jak horu budícího respekt na první pohled, ale jeho subtilní přítelkyni, která nikdy psy neměla, jen kočky...paní neměla ani 50 kilo, drobounká, malinká, mírná, hodná, tu zbožňoval a dělal co jí na očích viděl, držel se jí jak klíště, pečoval s ní o venkovní kočky....majitel nakonec skončil s kousancem na ruce, když se snažil o to, aby šel pes do kotce a pes nechtěl....páník mu to chtěl "vysvětlit"...pes to vysvětlil jemu...
Čajda
napsal(a):
Oni sousedi si dlouho neuvědomovali, co si to vlastně pořídili Když jsem já vytřeštila oči, reakce starého pána byla: konečně jsem si koupil pořádného hlídacího psa (v kotci měli NO ) A vzali si rovnou dva - sourozence. A pes se jmenuje Mazel Ti dva se k sobě nesmí dostat, jinak by se zabili(myslím ti KAO sourozenci - fena a pes, NO už je po smrti) Se psem už teď nikdo ven nechodí, protože by ho nezvládnuli. Jen leží doma, protože je starého pána. Vnučka občas bere ven tu fenu z předzahrádky.
napsal(a):
Novofundlanďák byl dlouho můj favorit, toho jsem chtěla odjakživa, ale když jsem se s nima sešla osobně, u jedné známé a zjistila, že neskutečně slintá, tak to ne, to bych já nedala(furt se se psem olizuju ) Stejně tak pyrenejka, mám ji moc ráda, je hodná, ale slince od ní lítají na metry, vždycky jsem jak čuně
marcelaamax
napsal(a):
No kotec nemají, a mají nízký polorozpadly plot. Ale jsou toho názoru, že jakykoli pes bude takový jak si ho udělají. Myslím, ze to dopadne tak, ze az to bude aktuální tak kouknu na net a ten, který bude nejblíž a za nejmíň peněz tak pro toho pojedou.
Jo, jo, znám. Taky mám pár příbuzných, co se mohli nejdřív poradit. No byli chytří a teď...ani nemluvím Nejhorší na tom je, že to pak vždycky ode.ere pes
Staff99
napsal(a):
Mám 8 měsíční štěně stafordšírskeho bulteriéra a nejčastější dotaz "to je ten bojovej pes? To se nebojíte?" atd... Už nevím co na to odpovídat,ale má nejčastější odpověď je "ano je a bojuje doma s plysakama"
Můj kamarád s amstafem (s hlavou jako almarou) na tenhle dotaz "to máte toho bojového psa?" odpovídá .... "jojo, je to bojavej pes ..... nejvíc se bojí veterináře a tchýně"
Ruzena_Ruzova
napsal(a):
Můj kamarád s amstafem (s hlavou jako almarou) na tenhle dotaz "to máte toho bojového psa?" odpovídá .... "jojo, je to bojavej pes ..... nejvíc se bojí veterináře a tchýně"
Me si lidi 4 měsíční stafbulku hladí se slovy, že ted jeste jo, ale za par měsíců uz ne, protože tihle psi když dospejou jsou ostří. Ale to jsou ti, co to plemeno neznají, lidi kteří znají SBT jsou něco jiného. No a pes xAST chodí s kosem - a to je klasika - ten pejsek je zlej, ma košík, nechoď k němu. Ale on teda fakt cizí lidi nemusí.
marcelaamax
napsal(a):
Me si lidi 4 měsíční stafbulku hladí se slovy, že ted jeste jo, ale za par měsíců uz ne, protože tihle psi když dospejou jsou ostří. Ale to jsou ti, co to plemeno neznají, lidi kteří znají SBT jsou něco jiného. No a pes xAST chodí s kosem - a to je klasika - ten pejsek je zlej, ma košík, nechoď k němu. Ale on teda fakt cizí lidi nemusí.
Jeden můj čivavák chodil s minikošíkem .... a lidi se mu vyhýbali obloukem, někdy i se slovy .... "no konečně nás někdo před těma čivavama ochrání" On ho nosil páč je odmala dietář (špatná funkce slinivky), takže venku se z něj stávala neodvolatelná popelnice.
marcelaamax
napsal(a):
No u nás ten koš znamená fakt úlevu. Když ho neměl, tak reakce lidí při setkání na procházce bývaly něco jako: Takovej krásnej velikej chlupatej pejsek/méďa a šli by si ho hladit. Asi to s tou pověstí není tak hrozné, prostě by vlezli kavkazovi přímo do tlamy. Chudáci bull psiska mají zdá se pověst ještě mnohem horší, asi je jich tolik, že je zná každý.
TyVed
napsal(a):
No u nás ten koš znamená fakt úlevu. Když ho neměl, tak reakce lidí při setkání na procházce bývaly něco jako: Takovej krásnej velikej chlupatej pejsek/méďa a šli by si ho hladit. Asi to s tou pověstí není tak hrozné, prostě by vlezli kavkazovi přímo do tlamy. Chudáci bull psiska mají zdá se pověst ještě mnohem horší, asi je jich tolik, že je zná každý.
Já si myslím, že je to taky o stereotypech, jak lidi vyhodnocují nebezpečí. Prostě huňatej medvídek v klidu je z pohledu laika míň nebezpečnej (navodí ty pocity plyšáků a heboučkého pomazlení) než osvalenej pes (je to na něm hned vidět) s velkou a tvrdě vypadající hlavou, kde se ta síla čelistí dá odhadnout.
Stačí příklad amstaf vs. boxér ..... budete-li laik nebo ne vyloženě milovník amstafů, tak vám boxér vždycky bude připadat míň nebezpečný, protože ty převislé pysky a vlažný pohled prostě budou spouštět úplně jiné pocity než u ostře rýsované hlavy amstafa. Navíc standardní asmstaf má poněkud drobná očka takže mu dodávají takový pátravější pohled (nebo jak to napsat).
TyVed
napsal(a):
Jsme na tom se SAO stejně - lidi mu skáčou do tlamy (bohužel je pes pro laiky vzhledově ňuňací, malovaný očička, zlato-bílá hříva, no "toho si musím pohladit"). Košík tyhle hladiče udrží ve spolehlivé vzdálenosti . Nechráním tak lidi před psem, ale psa před lidma...
Nedávno jsem byla s psiskem v lese a potkali jsme staršího pána. Povídá mi "a to se paní nebojíte, sama s takovým psem? Odpověděla jsem "S takovým psem se právě sama nebojím
Jinak nejvíc mě v poslední době pobavila paní s něcojakočivavou, se kterou jsem se potkala na úzké cestě, takže jsem psa posadila k noze a paní pronesla: "V klidu, my se vás nebojíme, vy jste hodní. Ale ten chlap co tady chodí s tím JRT, toho se bojíme, ten by nás zakous!"
Ruzena_Ruzova
napsal(a):
Já si myslím, že je to taky o stereotypech, jak lidi vyhodnocují nebezpečí. Prostě huňatej medvídek v klidu je z pohledu laika míň nebezpečnej (navodí ty pocity plyšáků a heboučkého pomazlení) než osvalenej pes (je to na něm hned vidět) s velkou a tvrdě vypadající hlavou, kde se ta síla čelistí dá odhadnout.
Stačí příklad amstaf vs. boxér ..... budete-li laik nebo ne vyloženě milovník amstafů, tak vám boxér vždycky bude připadat míň nebezpečný, protože ty převislé pysky a vlažný pohled prostě budou spouštět úplně jiné pocity než u ostře rýsované hlavy amstafa. Navíc standardní asmstaf má poněkud drobná očka takže mu dodávají takový pátravější pohled (nebo jak to napsat).
To je fakt. I známí, se kterými je pes mazel mi říkají, ze má hrozně zlý výraz a kdyby ho neznali tak se bojí 😃. Ale když má otevřenou hubu tak je to lepší, směje se 😁
marcelaamax
napsal(a):
To je fakt. I známí, se kterými je pes mazel mi říkají, ze má hrozně zlý výraz a kdyby ho neznali tak se bojí 😃. Ale když má otevřenou hubu tak je to lepší, směje se 😁
Ale když má otevřenou hubu tak je to lepší, směje se 😁
A víte proč je to lepší? Protože růžová! Růžová uklidňuje.

U nás je to zase tak že mám černého labradora, přátelštějšího psa ke všemu živému byste těžko našli a lidi jen proto že je černý tak se ho někteří bojí. Není jich moc, ale jsou takoví. Nepoznají totiž že je to labrador, myslí si že je jenom - jako oni říkají bílý (žlutý). Prvního jsem měla žlutého a toho se nebál nikdy nikdo, teď černouška se někteří bojí, kolik lidí mi to i řeklo že to přece není labrador, téměř mě přesvědčovali. A chtěli vědět co je to za psa
napsal(a):
Slovenský čuvač. Jsou vůbec ještě?
Cituji:"Povahou jsou tito psi oddaní, milující a dobří hlídači, pro jejich výcvik nemusí být psovod nijak mimořádně zkušený."
https://cs.wikipedia.org/wiki/Slovensk ý_čuvač
sisi58
napsal(a):
Cituji:"Povahou jsou tito psi oddaní, milující a dobří hlídači, pro jejich výcvik nemusí být psovod nijak mimořádně zkušený."
https://cs.wikipedia.org/wiki/Slovenský_čuvač
Jsou a jdou teď hodně do módy, ostatně jako všichni pastevci. Nevím, jestli se jejich povaha šlechtěním změnila, ale za mého dětství, byli čuvači to, co jsou dneska KAO, SAO. Někteří byli na dvorku, ale to pak byla pokousaná většina rodiny, převážně všichni skončili v kotci, ze kterého se do konce života nedostali

lesnížínka
napsal(a):
Jsou a jdou teď hodně do módy, ostatně jako všichni pastevci. Nevím, jestli se jejich povaha šlechtěním změnila, ale za mého dětství, byli čuvači to, co jsou dneska KAO, SAO. Někteří byli na dvorku, ale to pak byla pokousaná většina rodiny, převážně všichni skončili v kotci, ze kterého se do konce života nedostali
Jasně, protože to byli pastevci - ostří psi, kteří nepatřili na dvorek, ale na pastviny, střežit ovečky a v noci košár před škodnou.
Setkávali jsme se s nimi dávno, dávno na Slovensku.
lesnížínka
napsal(a):
Tak proč je v popisu plemene "oddaní a milující"?
V seriálu "Bella a Sebastian" byla taky čuvačka?
sisi58
napsal(a):
https://cs.wikipedia.org/wiki/Slovenský_čuvač
Jsou. Ale zrovna mi to nepříjde jako módní plemeno. Většinou ho v okolí mají ti, co ho mívali i dříve. Když chce někdo módnějšího bílého pastevce, tak spíš sáhne po pyrenejském ..... to je exotika.
Jinak moc nesouhlasím s tím, že psovod nemusí být nijak mimořádně zkušený. Psovod naopak musí mít dobře rozmyšleno, co od psa chce a musí mít velkou dávku trpělivosti. Oni se vycvičit dají, o fous lépe než jiní pastevci, ale jsou to dost dubové palice. Když se rozhodnou že není pravý čas na cvik, tak ho prostě neudělají a ještě na vás koukají proč je tím obtěžujete. Provozní poslušnost se naopak naučí z běžných pastevců asi nejrychleji. Ale platí pro ně to co pro ostatní pastevce ..... bytostně nesnáší nespravedlnost a maj paměť jako sloni.
Jako doprovodní psi na túry jsou vynikající. Líbilo se mi na nich, že když se jim něco v dálce nelíbí nebo prostě cítí "špatnou" energii tak hlásí štěkotem.
Ale píšu o plemeni cca tak 12-15 let zpětně. Když jsem ještě čundrovala s čechohorákama a měli jsme takovou čuvačo českohorskou velkou partu. A hodně kamarádů, co stále preferují čuvače si je vozí ze Slovenska .... z českých chovek neberou - nelíbí se jim povahy.
sisi58
napsal(a):
Tak proč je v popisu plemene "oddaní a milující"?
V seriálu "Bella a Sebastian" byla taky čuvačka?
No on ten pastevec prostě všechno vrátí. Podle toho jak se chová jeho pán a rodina, tak bude buď oddaný a milující, nebo občas někoho kousne. Řvaní a otloukání si líbit nenechá a nikdy nezapomene, jak už tu bylo řečeno. Lidi zapomenou a pak nevědí, za co jim to kousnutí přilítlo.
TyVed
napsal(a):
No on ten pastevec prostě všechno vrátí. Podle toho jak se chová jeho pán a rodina, tak bude buď oddaný a milující, nebo občas někoho kousne. Řvaní a otloukání si líbit nenechá a nikdy nezapomene, jak už tu bylo řečeno. Lidi zapomenou a pak nevědí, za co jim to kousnutí přilítlo.
Já jsem s čechohoráky začínala někdy ve svých 22 letech a tehdy ještě mladá, blbá, nezkušená jsem občas feně jednu přes zadek dala (teda spíš jsem jí vykrákala za drdol - kudrnatej zadek). Byla to klasická sporťačka, puberta byla s ní o nervy. Tvářila se vždycky ukřivděně, ale nikdy se mi nestalo, že by mi to "vrátila". Ono stejně za chvíli příjdete sami na to, že tudy cesta nevede. Stejně tak i když vyprávěli kamarádi s čuvači. Já si myslím, že občasné neuvážené "plesknutí", šťouchanec, špatné chytnutí vám pastevec odpustí - protože jste v té chvíli prostě podle něj blbec a nemá cenu vás řešit. Ale je-li takovému tlaku vystavován častěji .... dopady jsou pak katastrofální.

GAELLE
napsal(a):
myslím že to byl pyrenejský horský pes ?
tož jistěže pyreneják!
http://www.pyrklub.cz/pyrenejsky-horsky-pes.php?jazyk=cs&stranka=php-zajimavosti
a čuvač je určitě s člověkem spolupracující daleko více, než pastevci asijští
napsal(a):
Jasně, protože to byli pastevci - ostří psi, kteří nepatřili na dvorek, ale na pastviny, střežit ovečky a v noci košár před škodnou.
Setkávali jsme se s nimi dávno, dávno na Slovensku.
No u nás byli víc asi právě z důvodu, že jsme na československé hranici. My jsme nikdy neměli v rodině psa, který byl schopný vystartovat a kousnout, i členy rodiny. S takovou povahou já se nesejdu. Setkala jsem se s tím poprvé u tchánů, kteří měli bílého špice, následně vlčího a to byli také psi, kteří se nechali hladit a pokud se jim něco znelíbilo, prostě kousli. Mne teda ne, já jsem byla asi jediný člověk, kterého milovali opravdu, ale třeba návštěva musela být ve střehu, A čuvač u sousedů, to bylo ještě mnohem horší. Ten snad vystartoval, jen když se na něj někdo ,,blbě podíval"
lesnížínka
napsal(a):
No u nás byli víc asi právě z důvodu, že jsme na československé hranici. My jsme nikdy neměli v rodině psa, který byl schopný vystartovat a kousnout, i členy rodiny. S takovou povahou já se nesejdu. Setkala jsem se s tím poprvé u tchánů, kteří měli bílého špice, následně vlčího a to byli také psi, kteří se nechali hladit a pokud se jim něco znelíbilo, prostě kousli. Mne teda ne, já jsem byla asi jediný člověk, kterého milovali opravdu, ale třeba návštěva musela být ve střehu, A čuvač u sousedů, to bylo ještě mnohem horší. Ten snad vystartoval, jen když se na něj někdo ,,blbě podíval"
bílý špic byl jediný pes v životě který mne kousnul. Šli jsme v Jizerkách kolem nějaké chalupy on si tam jen tak pobíhal, prošli jsme, on za námi vyběhl a bez varování a bez štěkání se mi zakousl do nohy. Od té doby jak vidím špice mizím. A nemám je ráda. Ono jich už teď beztak moc vidět není. s čuvači naopak nikdy žádný problém.
lesnížínka
napsal(a):
Kamarádka má tři čuvače - dvě feny a jednoho psa. Když k ní přijedu tak psi hlídají, než ona vyjde ven. Když mě pustí dovnitř tak psi pořád štěkají, běhají okolo mě, pak se trochu uklidní a začnou očuchávat. V tu chvíli jsem chtěla jednu fenu pohladit a vystartovala po mě, nekousla mě, ale dala najevo, že hladit se nenechá. Pak mi kamarádka dala piškoty ať jim dám - jo to si brali z ruky, ale tak nějak opatrně a pohladit se stejně nenechali. Byli takoví rezervovaní.
Když jsem byla malá, tak si pamatuji, že sousedi měli čuvače, ale ten byl fakt ostrej. K tomu nikdo cizí nesměl a co vím, tak i očkování byl boj, napadal veterináře.
A pak ještě s čuvačem vyrůstala moje matka - to už je teda hodně let, já ho viděla na fotkách. A to byl prý zas hrozný mazel.
U čuvačů a myslím že obecně u většiny pastevců je velký rozdíl v chování jste-li součástí smečky (úzkého rodinného kruhu) nebo návštěva (i když častá).
Ale tohle mi třeba dřív dělávali i boxéři. K domácím neskuteční mazlové a šaškové. K "cizím" opatrní a neustále kontrolující. Taky většinou fungovali na principu "vejdeš sám, ale bez doprovodu páníčka neodejdeš". A co si pamatuju tak RTW to samé.
U čuvačů se mi právě, jak už jsem psala vždycky líbilo, že štěkotem oznamují, že se jim něco nelíbí a dávájí tak dost prostoru a hlavně času k tomu, jak se zachovat.
rapotacka11
napsal(a):
Taky většinou fungovali na principu "vejdeš sám, ale bez doprovodu páníčka neodejdeš". A co si pamatuju tak RTW to samé.
Můj NO to samé.
Takhle funguje i můj xAST. O čemž jsem se bohužel přesvědčila tím, že bráchu kousnul. Když jsem ještě bydlela u rodičů - brácha tam chodil občas, pes sám bez dozoru venku nebyl, když jsem tam byla já tak bráchovi nosil míček a hrál si s ním, byl v pohodě. Ale jednou jsem si pro něco šla domů, psa nechala na dvoře, kde byl táta. V tu chvíli přišel brácha, pes ho normálně očuchal, nechal ho jít na zahradu. Tam si brácha vzal nějakou větev (ne na psa, ale prostě si pro ni šel ) no a když šel zpátky, tak se pes postavil před něho, upřeně na něho koukal a vrčel. Stačilo by kdyby zůstal stát nebo šel zpátky na zahradu, ale on šel přímo proti psovi a ještě na něho "nadřazeně" mluvil. Když došel na dosah psa, tak ho kousnul. Semlelo se to hrozně rychle, já jsem přišla když už táta držel psa a brácha stál kousek od něho s roztrženou rukou. Slyšela jsem štěkání a vrčení, když jsem přišla, pes se uklidnil.
Samojed bude také lítat kolem návštěvy a vyřvávat...protože je neskutečně ukecaný. A když budou lidi odcházet, klidně odejde s nima Ne, nemám problém, když vím, že má někdo přijet, nechat bránu dokořán, on leží u baráku, pak přijde ke garáži k autu, návštěvu přivítá, doprovodí ke vchodu a je nadšený, když se ho lidi nebojí, mluví na něj a pohladí ho

lesnížínka
napsal(a):
Samojed bude také lítat kolem návštěvy a vyřvávat...protože je neskutečně ukecaný. A když budou lidi odcházet, klidně odejde s nima Ne, nemám problém, když vím, že má někdo přijet, nechat bránu dokořán, on leží u baráku, pak přijde ke garáži k autu, návštěvu přivítá, doprovodí ke vchodu a je nadšený, když se ho lidi nebojí, mluví na něj a pohladí ho
Po dnešní návštěvě můžu potrvrdit, je to přesně jak lesnížinka píše. Je to miláček a moc hodný. A krásný méďa
PS: Přišel za chvilku domů? Jsme ho cestou potkali až u zeleného domku, si tam vzadu něco očichával a zkoumal