Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
A to znáš fraďara z náhodného spojení nebo je to tó… design? Jako labradoodle třeba? Jsem kdysi viděla plavou vizslu, ale ta snad byla PP nestandard. A asi jich bude “pár” dlouhosrstých, když se začalo dobrovolně testovat…
Z náhodného láskyplného spojení, kdy si tati francouz, dal tu neskutečnou práci dostat se ze svého vnitřního kotce do vnitřního kotce své vyvolené žhavé maďarky. Takže leckdy člověk míní a láska mění. Musel to vzít navíc vrchem přes hořejšek, kterej taky byl uzavřenej. Páník nebyl nějakej lempl, psy choval a cvičil dlouhodobě.Občas do toho osud hodí vidle.
Mně se ty plaváčci vižlí tolik nelíbí - Rumíček byl jako ščenátko hodně plavej, sem si říkala, no co, budu mít blonďáka, naštěstí se u nás vybarvil
Dlouhovlasou vižlu jsem viděla zatím jen na obrázku.
edit - ty vlkoušové, cos znala, nebyli v Dejvicích?

Zrzavci
napsal(a):
Z náhodného láskyplného spojení, kdy si tati francouz, dal tu neskutečnou práci dostat se ze svého vnitřního kotce do vnitřního kotce své vyvolené žhavé maďarky. Takže leckdy člověk míní a láska mění. Musel to vzít navíc vrchem přes hořejšek, kterej taky byl uzavřenej. Páník nebyl nějakej lempl, psy choval a cvičil dlouhodobě.Občas do toho osud hodí vidle.
Mně se ty plaváčci vižlí tolik nelíbí - Rumíček byl jako ščenátko hodně plavej, sem si říkala, no co, budu mít blonďáka, naštěstí se u nás vybarvil
Dlouhovlasou vižlu jsem viděla zatím jen na obrázku.
edit - ty vlkoušové, cos znala, nebyli v Dejvicích?
No tak to byl osud, proti takové lásce se nedá bojovat. :-))
Jojo, jednu dobu byli maďaři opravdu hodně žemloví (jak nedopečená houska). Já měla ještě tu starou, tmavou edici (edice spálená houska). Ale tahle vižla, o které mluvím, byla úplně blond, smetanová.
Zrzavci
napsal(a):
pomoooooooooooooooooooct Fraďar!! Ty si blbééééé úplně mocinky moc!
Ale je to krásnej podvod. frantík nese tu černou, ale jinak je to dokonalá vižla.
To Odetta:
My jsme v situaci, kdy jsme koupili pozemek s tím, že na něm budeme stavět. Nicméně jsou u toho nějaké dráty vysokého napětí, které tomu brání. Tím pádem se teď v lednu rozhodlo, že se dráty budou zakopávat do země. To by mělo proběhnout někdy v létě, ale nikdo to samozřejmě nezaručí.
Pak se teprve povedou sítě. Sítě se projektují od obce, ale realizovat to budeme my sami. Tím my myslím cca mě a cca 6 majitelů, kteří si koupili okolní pozemky. My se budeme muset domluvit. Věřím, že se to povede, ale nevěřím, že to půjde snadno, a už vůbec nevěřím, že to půjde rychle.
Plus navíc, co budeme dělat, když se nedomluvíme? Jak dlouhé to bude zdržení?
A až tam budou sítě, odpadní vody a dráty pod zemí, pak teprve půjde zažádat o stavební povolení. To taky může odhalit některé nedostatky, které bude třeba vyřešit. Sumasumárum, barák bude stát, pokud to půjde výjimečně dobře, nejdřív za rok, spíš dva, možná i tři, pět, osmdesát. Nikdo to nezaručí.
U rodičů už žijeme s přítelem rok a půl a taky mi z toho hrabe. Chci vlastní kuchyň, vlastní koupelnu a vlastní zodpovědnost.
A jak jsem psala, je mi třicet. Nehodlám zakládat u našich v pokojíčku rodinu.
Takže plán je takový, že se přestěhujeme do bytu; nevíme kam, protože jsme dostali nabídku k práci na opačné straně republiky, ale to ještě není (a do února nebude) dořešeno. Takže můžeme bydlet tady někde v okolí, ale třeba taky ne. Nevíme, jak dlouho budeme „tam někde“ v bytě žít.
Takže, abych to shrnula: Budeme se stěhovat, nevíme kam. Budeme si pořizovat dítě, nevíme kde ani kdy. Budeme stále pracovat na stavbě (no, stavbě, vlastně spíš na papírování okolo stavby, protože ten domeček bude modulární, tj. jeden den poprvé kopnou do země, za týden bydlíme, ale musí všechno být přichystané), takže budeme hodně cestovat, možná i z daleka. Pokud klapne to stěhování do Čech, tak budeme měnit i práci a zatím si nejsem jistá pracovní dobou.
Nemám pocit, že to je dobré zázemí pro psa. Prostě moc změn. Kdyby vyšel původní plán (což bylo touto dobou už bydlet ve vlastním, protože se o těch drátech u pozemků nevědělo, a jenom toto řešit trvalo rok, kdy se jednalo, co s těmi dráty teda uděláme), tak mám psa, dítě, hejno hus a nový sad. Ale prostě člověk míní... Znáte to.
napsal(a):
No tak to byl osud, proti takové lásce se nedá bojovat. :-))
Jojo, jednu dobu byli maďaři opravdu hodně žemloví (jak nedopečená houska). Já měla ještě tu starou, tmavou edici (edice spálená houska). Ale tahle vižla, o které mluvím, byla úplně blond, smetanová.
Jo taky mám ráda edici spálený housky . Je to elegantní.
aha, tak to byla asi nějaká echtgold výrobní vada, když to bylo až takhle světlý. A papíry to mělo?

@Varaxi To je mi líto, že Vás potkaly takové komplikace. :-( Já osobně bych do psa šla, ale já jsem v tomhle hroznej pankáč, proto asi jedu ty vižly. Ale samozřejmě na rozumové úrovni chápu, proč se Vám do toho nechce. Moc Vám držím palce, ať to dopadne přesně tak, jak to dopadnout má, abyste byla po všech stránkách spokojená.
Zrzavci
napsal(a):
Varaxi - to je hodně přemetů i na člověka, takže chápu. Ale ono se to utřepe. A co aspoň nějaký útulkový venčení, kde by člověk mohl se psem rovnou i pracovat a připravovat ho tak na lepší život. tím byste si nemohla vypomoct?
Já chodím s Dennym, tetiným kavalírem. Takže ňuňání je naplněno. Ale vlastní pes je vlastní pes, a pak taky ten kavalír je málo akční a moc se mu teď v zimě chodit nechce. A nerada ho pouštím na volno, přece jen když není můj, člověk nemá to napojení, tu jistotu a spolehlivost, zato má víc odpovědnosti za cizí zvíře než za své.
V nejbližším okolí (tj. cca 15 km) je jen záchytná stanice, ne vyloženě útulek. Takže pravidelné venčení není moc schůdné.

Zrzavci
napsal(a):
Jo taky mám ráda edici spálený housky . Je to elegantní.
aha, tak to byla asi nějaká echtgold výrobní vada, když to bylo až takhle světlý. A papíry to mělo?
No prý jo, ale nevím, odkud byla. Ale vypadala a chovala se opravdu jako 100% vižla, jen byla smetanová jako ti světlouncí goldeni (mimochodem, opravdu zlatého retrívra jsem hrozně dlouho neviděla, ti smetanoví je nějak vytlačili nebo co).
napsal(a):
@Varaxi To je mi líto, že Vás potkaly takové komplikace. :-( Já osobně bych do psa šla, ale já jsem v tomhle hroznej pankáč, proto asi jedu ty vižly. Ale samozřejmě na rozumové úrovni chápu, proč se Vám do toho nechce. Moc Vám držím palce, ať to dopadne přesně tak, jak to dopadnout má, abyste byla po všech stránkách spokojená.
Děkuju. Jste moc hodná.

Varaxi
napsal(a):
Děkuju. Jste moc hodná.
Snad až se aspoň trochu ustálíte, mohla byste se realizovat aspoň nějakou dočaskou nebo přímo pomáháním v útulku, jak píše Zrzavka. Aby to tolik nebolelo.
Varaxi
napsal(a):
Já chodím s Dennym, tetiným kavalírem. Takže ňuňání je naplněno. Ale vlastní pes je vlastní pes, a pak taky ten kavalír je málo akční a moc se mu teď v zimě chodit nechce. A nerada ho pouštím na volno, přece jen když není můj, člověk nemá to napojení, tu jistotu a spolehlivost, zato má víc odpovědnosti za cizí zvíře než za své.
V nejbližším okolí (tj. cca 15 km) je jen záchytná stanice, ne vyloženě útulek. Takže pravidelné venčení není moc schůdné.
Škoda s tím útulkem, tam by totiž případná práce se psem mohla částečně nahradit to vlastní pes je vlastní pes. Bylo by to jiné, než tetin kavalír, měla byste možnost tomu psu usnadnit přechod do nového, byl by to úkol, který by trochu zastoupil novy ščeně, učení ho, a tak. Ano bylo by to zcela jiný, ale právě v tom by byl ten šach-mat.

Nějak jsem ten příspěvek o kavalírovi přehlédla, jak to na mobilu smolím dlouho. Ale tak zase jestli bude opravdu nějaké stěhování, tak zase budou třeba jiné možnosti… Je to otevřené.

Varaxi
napsal(a):
To Odetta:
My jsme v situaci, kdy jsme koupili pozemek s tím, že na něm budeme stavět. Nicméně jsou u toho nějaké dráty vysokého napětí, které tomu brání. Tím pádem se teď v lednu rozhodlo, že se dráty budou zakopávat do země. To by mělo proběhnout někdy v létě, ale nikdo to samozřejmě nezaručí.
Pak se teprve povedou sítě. Sítě se projektují od obce, ale realizovat to budeme my sami. Tím my myslím cca mě a cca 6 majitelů, kteří si koupili okolní pozemky. My se budeme muset domluvit. Věřím, že se to povede, ale nevěřím, že to půjde snadno, a už vůbec nevěřím, že to půjde rychle.
Plus navíc, co budeme dělat, když se nedomluvíme? Jak dlouhé to bude zdržení?
A až tam budou sítě, odpadní vody a dráty pod zemí, pak teprve půjde zažádat o stavební povolení. To taky může odhalit některé nedostatky, které bude třeba vyřešit. Sumasumárum, barák bude stát, pokud to půjde výjimečně dobře, nejdřív za rok, spíš dva, možná i tři, pět, osmdesát. Nikdo to nezaručí.
U rodičů už žijeme s přítelem rok a půl a taky mi z toho hrabe. Chci vlastní kuchyň, vlastní koupelnu a vlastní zodpovědnost.
A jak jsem psala, je mi třicet. Nehodlám zakládat u našich v pokojíčku rodinu.
Takže plán je takový, že se přestěhujeme do bytu; nevíme kam, protože jsme dostali nabídku k práci na opačné straně republiky, ale to ještě není (a do února nebude) dořešeno. Takže můžeme bydlet tady někde v okolí, ale třeba taky ne. Nevíme, jak dlouho budeme „tam někde“ v bytě žít.
Takže, abych to shrnula: Budeme se stěhovat, nevíme kam. Budeme si pořizovat dítě, nevíme kde ani kdy. Budeme stále pracovat na stavbě (no, stavbě, vlastně spíš na papírování okolo stavby, protože ten domeček bude modulární, tj. jeden den poprvé kopnou do země, za týden bydlíme, ale musí všechno být přichystané), takže budeme hodně cestovat, možná i z daleka. Pokud klapne to stěhování do Čech, tak budeme měnit i práci a zatím si nejsem jistá pracovní dobou.
Nemám pocit, že to je dobré zázemí pro psa. Prostě moc změn. Kdyby vyšel původní plán (což bylo touto dobou už bydlet ve vlastním, protože se o těch drátech u pozemků nevědělo, a jenom toto řešit trvalo rok, kdy se jednalo, co s těmi dráty teda uděláme), tak mám psa, dítě, hejno hus a nový sad. Ale prostě člověk míní... Znáte to.
A prodat tenhle pozemek a koupit místo toho jiný, zasíťovaný, připravený k okamžité výstavbě?
napsal(a):
Snad až se aspoň trochu ustálíte, mohla byste se realizovat aspoň nějakou dočaskou nebo přímo pomáháním v útulku, jak píše Zrzavka. Aby to tolik nebolelo.
Nebojte se. Pejsek bude. Možná ne teď, ale bude. To by se mnou fakt nikdo nevydržel. :)
Plány jsou vlastně dva: Maminka si pořídí na jaře/v létě vlčího špice, já ho budu chodit dlachnit, a až nastane ten vhodný čas, pořídím si vlastního tervíka/groníka.
Nebo maminka si vlčího špice rozmyslí (čemuž moc nevěřím, ale jak říkám, stát se může cokoli), načež já pořizuji tervíka/groníka ihned. A děj se vůle boží.
Jestli půjdeme do těch Čech, tak tam útulek je, tam by bylo lze se realizovat po libosti. Ovšem tady v okolí je nejbližší útulek je 22 km. A pořizovat si psa dočaskáře do podnájmu... Nevím, no.
Uvidíme. Nic není tesané do kamene. To má jak nevýhody, tak i četné výhody. :)
Varaxi
napsal(a):
Nebojte se. Pejsek bude. Možná ne teď, ale bude. To by se mnou fakt nikdo nevydržel. :)
Plány jsou vlastně dva: Maminka si pořídí na jaře/v létě vlčího špice, já ho budu chodit dlachnit, a až nastane ten vhodný čas, pořídím si vlastního tervíka/groníka.
Nebo maminka si vlčího špice rozmyslí (čemuž moc nevěřím, ale jak říkám, stát se může cokoli), načež já pořizuji tervíka/groníka ihned. A děj se vůle boží.
Jestli půjdeme do těch Čech, tak tam útulek je, tam by bylo lze se realizovat po libosti. Ovšem tady v okolí je nejbližší útulek je 22 km. A pořizovat si psa dočaskáře do podnájmu... Nevím, no.
Tu dočasku jsem nechtěla navrhovat, ale........ možná by se i to dalo, kdyby byla rozumná dohoda, že jde o vymezený čas a prostor a v případě nutnosti je zapotřebí psa poté vzít zpět do původního místa. Jsou psi, kteří se udají rychle. Fenka, kterou jsem odchytla před časem já tady u práce a umístila do dočasky, se tam pořádně ani neohřála. A pokud by to byly dočaske, kde to dělají s rozumem, tak by třebas i tohle šlo, protože by se jim s takovým psem udělalo místo na jiného, který u nich od pohledu zůstane déle.
napsal(a):
A prodat tenhle pozemek a koupit místo toho jiný, zasíťovaný, připravený k okamžité výstavbě?
My ten pozemek koupili ještě před kovidovou přirážkou. Není možné za obdobnou cenu koupit obdobný pozemek v dané lokalitě.
Navíc to ani není žádoucí - pozemek je téměř 2 000 m velký, obdélníkovitý, rovný, se spodní vodou pro budoucí studnu, z jedné strany je soused můj bratr, z druhé strany nikdo. A 10 min pěšky je školka, škola, obchod, autobusová zastávka, hlídací babička. Kolem louky, lesy (teď trochu prořídlé, pravda, ale neustále se obnovují a vysazují nové), obecní rybník, tůňky. 3 km daleko v sousední vesnici je pošta, akorát lékař je 12 km.
Prostě to má výhody, z nichž některé, třeba jediného normálního souseda - bratra, nelze nahradit nijak jinak.
Pozemek je super, naprosto a jednoznačně super. Jen ta administrativa okolo je na hlavu.

Varaxi
napsal(a):
Vlčího špice si nedávno pořídili sousedi, to je vám tak pěknej pes!

Varaxi
napsal(a):
My ten pozemek koupili ještě před kovidovou přirážkou. Není možné za obdobnou cenu koupit obdobný pozemek v dané lokalitě.
Navíc to ani není žádoucí - pozemek je téměř 2 000 m velký, obdélníkovitý, rovný, se spodní vodou pro budoucí studnu, z jedné strany je soused můj bratr, z druhé strany nikdo. A 10 min pěšky je školka, škola, obchod, autobusová zastávka, hlídací babička. Kolem louky, lesy (teď trochu prořídlé, pravda, ale neustále se obnovují a vysazují nové), obecní rybník, tůňky. 3 km daleko v sousední vesnici je pošta, akorát lékař je 12 km.
Prostě to má výhody, z nichž některé, třeba jediného normálního souseda - bratra, nelze nahradit nijak jinak.
Pozemek je super, naprosto a jednoznačně super. Jen ta administrativa okolo je na hlavu.
Tak v tom případě je to bez debaty. Nezbývá, než vydržet, nebo na nějakou dobu přesídlit do toho podnájmu, jestli chcete už vlastní soukromí, zakládat rodinu apod. Dá se sehnat i pronájem v domečku se zahradou...

Varaxi
napsal(a):
Jé, odkud ho mají? Zatím jsem oslovila dvě chovky, ale ráda bych si rozšířila obzory.
můžu vám zkusit zjistit - fenečce je teď asi půl roku a už hlídá

Atheira
napsal(a):
Tak kdy už to bude? Já čekám na dogátko!
klííííd. Ještě se musíte dvakrát vyspinkat...

Varaxi
napsal(a):
Jé, odkud ho mají? Zatím jsem oslovila dvě chovky, ale ráda bych si rozšířila obzory.
Tak jsem to zjišťovala a mají bez PP

napsal(a):
Mně se nejvíc líbí žlutí a žíhaní. Jen jsem tak zabrousila do inzerátů zde na ifauně a v Blatné mají žluté, a v Ivančicích žíhané... Ale na ty chovky jste se určitě dívala, protože to na vás vykouklo taky...
Ještě se mi líbí černí, podle Cira, to byla kdysi doga v komiksu.
jasně že jsem koukla - ale oba vrhy nesplňují moji základní (a uznávám, že pro řadu lidí zcela nepochopitelnou podmínku) - že chci štěně po starších rodičích.
Žíhaňáci mají matku i otce ještě ne tříleté (u dog jsou málem nedospělci)... Nejen že žádné starší odchovy nemůžou být vidět, ale hlavně já mám pravidlo: že když má pětiletá (či starší) fenka štěňátka, tak stoprocentně neumřela už tříletá... A kupodivu pro plemeníka to platí taky (tedy pokud to není inseminace ). U krátkověkého plemene je tedy u mě věk matky a otce jedním z rozhodujících kritérií. Opakuji že u mě - neplatí obecně.

napsal(a):
jasně že jsem koukla - ale oba vrhy nesplňují moji základní (a uznávám, že pro řadu lidí zcela nepochopitelnou podmínku) - že chci štěně po starších rodičích.
Žíhaňáci mají matku i otce ještě ne tříleté (u dog jsou málem nedospělci)... Nejen že žádné starší odchovy nemůžou být vidět, ale hlavně já mám pravidlo: že když má pětiletá (či starší) fenka štěňátka, tak stoprocentně neumřela už tříletá... A kupodivu pro plemeníka to platí taky (tedy pokud to není inseminace ). U krátkověkého plemene je tedy u mě věk matky a otce jedním z rozhodujících kritérií. Opakuji že u mě - neplatí obecně.
Věk rodičovských párů jsem nezkoumala. Ty dva inzeráty na mě prostě vykoukly. Vaše kritérium chápu.
napsal(a):
Aha, tak to já se nechystám. Ona ta cena kolem 20 tyček není nějak závratně mnoho.
Uvažuju mezi
http://www.ejmi-lu.cz/index.php/na-prodej
a
http://www.keeshond.cz/hlavni.html
A nevím, jestli jsem vybrala dobře, zdá se mi, že tam je strašně moc psů; na druhou stranu ti chovatelé špiců mají snad všichni strašně moc psů. Asi není chovatel, který by měl jednu dvě fenky a šlus.
A přiznávám, že mimo logických argumentů mám i ten, aby ta chovatelská stanice byla spíše blíže, protože bychom rádi udržovali s chovateli jakýsi kontakt nejen přes internet. Některé chovky, třeba https://leoniaspicove.estranky.cz/ zas neplánují letos štěňata.
Takže ve výsledku je ten výběr CHS stejně spíš menší.
A samozřejmě děkuji za zprávu. :)

Varaxi
napsal(a):
Aha, tak to já se nechystám. Ona ta cena kolem 20 tyček není nějak závratně mnoho.
Uvažuju mezi
a
A nevím, jestli jsem vybrala dobře, zdá se mi, že tam je strašně moc psů; na druhou stranu ti chovatelé špiců mají snad všichni strašně moc psů. Asi není chovatel, který by měl jednu dvě fenky a šlus.
A přiznávám, že mimo logických argumentů mám i ten, aby ta chovatelská stanice byla spíše blíže, protože bychom rádi udržovali s chovateli jakýsi kontakt nejen přes internet. Některé chovky, třeba https://leoniaspicove.estranky.cz/ zas neplánují letos štěňata.
Ještě jsem koukala, že během pár týdnů budou k odběru štěňata v Ostravě.
napsal(a):
Ještě jsem koukala, že během pár týdnů budou k odběru štěňata v Ostravě.
https://re-janmoravia.webnode.cz/
Jestli myslíte toto, tak otec nemá test na loktech, není vyšetřen na PHPT a ani jeden rodič nemá test na OCD.
Chápu, že vyšetřit nejde všechno u všech, ale nevím, nechce se mi jít problémům naproti.
Nebo to moc hrotím?

počkejte na Assil - jestli někdo umí špice, tak ona. Má přehled - i když už od vlčího zběhla k lapině

Varaxi
napsal(a):
https://re-janmoravia.webnode.cz/
Jestli myslíte toto, tak otec nemá test na loktech, není vyšetřen na PHPT a ani jeden rodič nemá test na OCD.
Chápu, že vyšetřit nejde všechno u všech, ale nevím, nechce se mi jít problémům naproti.
Nebo to moc hrotím?
Nehrotíte. Chtěla bych mít taky vyšetřeno vše, co jde.
Vicky.Pollard

XXX.XXX.110.33
Varaxi
napsal(a):
Uvažuju mezi
a
Pokud bych se rozhodovala mezi těmito dvěma chovkami, tak bych určitě šla do Šumbarského pramene, paní Miturová je zkušená chovatelka, které záleží na povaze a snaží se vybrat psa a fenu tak, aby se vzájemně vyrovnaly nedostatky.
Ejmi-Lu i Re-Jan jsou CHS s dlouhou tradicí, ale přijde mi, že tam chov jede už spíš ze setrvačnosti.
Super je i President z Merboltic, ale tam by bylo škoda štěněte jen na dvorek, mají výborný výstavní potenciál.
napsal(a):
Vlčí špic bez pp - to existuje??
Myslela jsem, že tyhle méně početný plemena jsou toho ušetřený.
@varaxi - vůbec si nedovedu představit míru vašeho bezpsího utrpení. Když uvážím, jak já trpím tím, že mám stop stav
Nechci to zakřiknout...moje holky jsou cca v půlce života, až jednou nebudou, bude čas možná na posledního psa, ale spíš psy.
A mám šílený dilema. Sice mě záchvatovitě okouzlujou jistá plemena, pinčem počínaje a italským vodním konče, ale nakonec vždycky dojdu k tomu, že štěně s pp jistojistě najde dobrý domov i beze mě, zatímco v útulku je spousta těch, kterým můžu fakt pomoci.
Pinčová je pro mě důkazem, že tyto dvě touhy jdou dobře spojit a naprosto chápu jednoho pána od nás - miluje dobrmany, touží po dobrmanech, ale chce je jedině z útulku.

@Terven Když píšete o tom stop stavu… 😇
https://www.pesweb.cz/cz/psi-k-adopci?objid=70840

Terven: taky jsem čuměla. Otec prý s PP, matka bez....
Já bych tak někdy chtěla normálního psa, ale jsem prostě odsouzena nadosmrti k držení živých ohřívačů gaučů. Včera na mě někde vykoukli tři něcojakomopsové z množky... No nemít doma mopsí domov důchodců, tak snad pro ně jedu hned
napsal(a):
Já bych tak někdy chtěla normálního psa, ale jsem prostě odsouzena nadosmrti k držení živých ohřívačů gaučů. Včera na mě někde vykoukli tři něcojakomopsové z množky... No nemít doma mopsí domov důchodců, tak snad pro ně jedu hned
Zdravá populace žádá, aby průměrný věk v populaci byl maximálně stejně vysoký jako polovina průměrného věku dožití.
Jestli máte důchodce, pak pro mladé jakomopsy jeďte, bude to ku prospěchu celé populace. :)
napsal(a):
To byly ty roztodivný barvičky,že?
napsal(a):
@Terven Když píšete o tom stop stavu… 😇
https://www.pesweb.cz/cz/psi-k-adopci?objid=70840
Šmarjá, Odetta...komu tím prospějete?
Ten by šel věkově a asi to ani nebude totál asociál....jak tam pořád zdůrazňujou to časté venčení, tak zřejmě to doma občas pustí , což by bylo to poslední, co by mi vadilo.
Neumím chodit se třema vodítkama. Musela bych už si konečně koupit ten kočárek
Terven
napsal(a):
Ten by šel věkově a asi to ani nebude totál asociál....jak tam pořád zdůrazňujou to časté venčení, tak zřejmě to doma občas pustí , což by bylo to poslední, co by mi vadilo.
Se o něj ještě s efe poperete. Ale na Vás a Vaši pinčovou jsem si taky vzpomněla. :)

janaa
napsal(a):
To byly ty roztodivný barvičky,že?
jojo, ale prostě jak vidim tříčlennou bandu, tak se neznam

Terven
napsal(a):
Ještě by se Vám do party hodila Šicinda, abyste to měla dva na dva. 😂
https://www.anidef.cz/adopce/psi-k-adopci/3258-sicinda
Tak jestli je panička zcela imobilní a pejsek je odkázán na nějakou externí výpomoc, které už docházejí síly, tak je to asi pochopitelné - pochybuji, že má ta výpomoc čas (možnost, sílu) tam každý den bez výjimky třeba 5x denně zajít a vyvenčit, když tam píší, že už je to pro ni neúnosné. :-( Pomohla byste tomu pejskovi, a asi i té nemocné majitelce, působí to na mě tak, že byla svědomitá, snažila se i ve své nemoci pinčíkovi zajistit nejlepší péči, ale bohužel to není dlouhodobě udržitelné.
Taky jsem našla fešáka...ten by se mi líbil pro Keriton...a za útulek se zaručuju
https://www.facebook.com/media/set?vanity=ZachytneZarizeniProPsyNaRanciVranov&set=a.2405132959617457
...akorát, že asi nemá tu zahradu...

Terven
napsal(a):
Taky jsem našla fešáka...ten by se mi líbil pro Keriton...a za útulek se zaručuju
https://www.facebook.com/media/set?vanity=ZachytneZarizeniProPsyNaRanciVranov&set=a.2405132959617457
Hm, máte pravdu....taky by mi pasoval ke Keriton🌷 jako konstatovat to můžeme, že jo...😉

Mně ke Keriton nesedí.

dotaz: vezli byste štěníka v kufru auta (bude tak potom už jezdit vždy) a nebo první jízdu "pod nohama" spolujezdce??
Arona jela jen přes dvě ulice - na klíně. Xerxes a Beta jeli do Liberce z Moravy (postupně, po šesti letech) - Xerxes byl devítitýdenní, Beta sedmitýdenní. Oba mi jeli pod nohama (Xerda spal skoro celou cestu, Betka byla živější - občas jela i na klíně). Night jel domů 26 hodin... Byl skoro tříměsíční a aby měl pohodlí (a my taky), jel ve vystlaném kufru s dekou a hračkama... Každé dvě či tři hodiny jsme zastavili - proběhli se, něco vypil a něco snědl... byl pomazlen a naložen zpátky. Byl neskutečně v pohodě a ten kufr mu vůbec nevadil.
A teď váhám. Yoda bude osmitýdenní. Má jet (opět z Moravy) v kufru?? A nebo má mít první jízdu u mě? Zatím si myslím, že ho naložím dozadu a když bude plakat... půjde ke mně...

napsal(a):
Hm, máte pravdu....taky by mi pasoval ke Keriton🌷 jako konstatovat to můžeme, že jo...😉
já nemám vůbec ráda, když se někomu hledají psi. Pokud o to explicitně nepožádá. Prostě každý nejlíp ví, proč psa nemá... a jitřit to tím, jestli se hodí či nehodí...

Vezla jsem Pana Psa vzadu na zemi. Nějak jsem neměla to srdce to mrně vzít a šoupnout do kufru Jsem si říkala, cizí lidi, máma nikde, auto poprvé v životě, bude se bát...
napsal(a):
dotaz: vezli byste štěníka v kufru auta (bude tak potom už jezdit vždy) a nebo první jízdu "pod nohama" spolujezdce??
Arona jela jen přes dvě ulice - na klíně. Xerxes a Beta jeli do Liberce z Moravy (postupně, po šesti letech) - Xerxes byl devítitýdenní, Beta sedmitýdenní. Oba mi jeli pod nohama (Xerda spal skoro celou cestu, Betka byla živější - občas jela i na klíně). Night jel domů 26 hodin... Byl skoro tříměsíční a aby měl pohodlí (a my taky), jel ve vystlaném kufru s dekou a hračkama... Každé dvě či tři hodiny jsme zastavili - proběhli se, něco vypil a něco snědl... byl pomazlen a naložen zpátky. Byl neskutečně v pohodě a ten kufr mu vůbec nevadil.
A teď váhám. Yoda bude osmitýdenní. Má jet (opět z Moravy) v kufru?? A nebo má mít první jízdu u mě? Zatím si myslím, že ho naložím dozadu a když bude plakat... půjde ke mně...
Já myslím, že to máte vymyšlené dobře. Plán A, a když to nepůjde, tak plán B. To se mi líbí.
Nebo jestli by šlo půjčit klec, ve které by jel na zadnim sedadle? Bylo by to z hlediska bezpečnosti v pořádku, neriskovali byste pokutu a zároveň by se dalo na něj mluvit a hladit ho přes mříže.
Ale je otázka, jestli je to sehnatelné a udělatelné. Protože mám takový pocit, že Yodík bude trošku větší než kavalír, u kterého to máme osvědčené. :)

napsal(a):
Vezla jsem Pana Psa vzadu na zemi. Nějak jsem neměla to srdce to mrně vzít a šoupnout do kufru Jsem si říkala, cizí lidi, máma nikde, auto poprvé v životě, bude se bát...
já to tak právě měla (a tak trošku stále mám) taky... Jenže Night měl poprvé v životě obojek, poprvé opustil "statek"... sourozence, maminku, velesmečku doguší ... a přesto byl vzadu úplně spokojený, bezproblémový, klidně odpočívající i spící. Občas válčil s plyšáky... prostě fakt neskutečná pohoda. A tak si říkám, že nezkusit to s Yodou je možná škoda. Uvidím, jak se vyspím.

Varaxi
napsal(a):
Já myslím, že to máte vymyšlené dobře. Plán A, a když to nepůjde, tak plán B. To se mi líbí.
Nebo jestli by šlo půjčit klec, ve které by jel na zadnim sedadle? Bylo by to z hlediska bezpečnosti v pořádku, neriskovali byste pokutu a zároveň by se dalo na něj mluvit a hladit ho přes mříže.
Ale je otázka, jestli je to sehnatelné a udělatelné. Protože mám takový pocit, že Yodík bude trošku větší než kavalír, u kterého to máme osvědčené. :)
větší než kavalír bude určitě. Půjčovat přepravku nebudu... prostě buď to klapne v kufru a nebo půjde "pod nohy"

Terven
napsal(a):
No krásnej! Tomuhle útulku bych taky věřila :)
Ale určitě bychom koukali spíš po menším psovi, třeba do 15 kg, a také se mi zcela iracionálně líbí spíše psi s ušima dolů, černí s pálením, a tak Ale myslím, že kdybysme fakt vybírali, bude mi trochu jedno, jak to bude vypadat.
Jsem si dneska říkala "ještěže mi na ifauně nevybírají psa"
Ale nevadí mi to, klidně jednou za čas něco pošlete a já se kouknu a ukážu to doma, a stejně - pokud se nic zásadně nezmění, bude to furt takhle a budeme prostě nějakou dobu bezpsí :)

napsal(a):
já to tak právě měla (a tak trošku stále mám) taky... Jenže Night měl poprvé v životě obojek, poprvé opustil "statek"... sourozence, maminku, velesmečku doguší ... a přesto byl vzadu úplně spokojený, bezproblémový, klidně odpočívající i spící. Občas válčil s plyšáky... prostě fakt neskutečná pohoda. A tak si říkám, že nezkusit to s Yodou je možná škoda. Uvidím, jak se vyspím.
Zítra? Zítra je den D?

napsal(a):
Zítra? Zítra je den D?
jo - má být vichřice... to je správný čas pro příchod Síly

napsal(a):
větší než kavalír bude určitě. Půjčovat přepravku nebudu... prostě buď to klapne v kufru a nebo půjde "pod nohy"
A co mu dát postroj, posadit se s ním dozadu a připnout ho psím bezpečnostním pásem? Byl by zajištěný, měl by pohodlí a paničku na dosah...

napsal(a):
Ale určitě bychom koukali spíš po menším psovi, třeba do 15 kg, a také se mi zcela iracionálně líbí spíše psi s ušima dolů, černí s pálením, a tak Ale myslím, že kdybysme fakt vybírali, bude mi trochu jedno, jak to bude vypadat.
Ale nevadí mi to, klidně jednou za čas něco pošlete a já se kouknu a ukážu to doma, a stejně - pokud se nic zásadně nezmění, bude to furt takhle a budeme prostě nějakou dobu bezpsí :)

napsal(a):
😉
https://www.pesweb.cz/cz/psi-k-adopci?objid=64553
Na toho už jsem koukala 😁
Nejen tenhle mě inspiroval založit vedle téma o adopčních smlouvách

I já se zamilovala (pssst, Pan Pes to nesmí vědět)
https://www.pesweb.cz/cz/psi-k-adopci?objid=70674

napsal(a):
Na toho už jsem koukala 😁
Nejen tenhle mě inspiroval založit vedle téma o adopčních smlouvách
Mně učaroval tenhle, ale máme doma aktuálně přepsíno...
https://www.pesweb.cz/cz/psi-k-adopci?objid=70817

napsal(a):
Taky moc pěknej :)

napsal(a):
Ta fotka, kde stojí na zadních - ten pohled je naprosto boží!

napsal(a):
Ta fotka, kde stojí na zadních - ten pohled je naprosto boží!
Přesně! Dokonalé psí oči 😍

napsal(a):
Já vozím štěňata na zadním sedadle, kde s níma sedím...proti předpisům nepřipoutané.
napsal(a):
já nemám vůbec ráda, když se někomu hledají psi. Pokud o to explicitně nepožádá. Prostě každý nejlíp ví, proč psa nemá... a jitřit to tím, jestli se hodí či nehodí...
Nenapadlo by mě jitřit emoce hledáním psa někomu, kdo napíše, že ho z určitých důvodů nechce nebo mít nemůže. K tomu bych, věru, neviděla důvod a ani snad nejsem takovej "slon v porcelánu".
Ale jelikož jsme toto téma nedávno naťukly a keriton tu možnost nesměle připustila ...cosi v tom smyslu, že "už jí tikají hodiny", jak tu moc hezky napsala Varaxi a v sousední diskuzi se ptá na útulky a adopční smlouvy, tak jsem si dovolila hodit odkaz na psa, kterej by mi k ní pasoval.
Samozřejmě, každej sám musí vědět nejlíp...já taky vím, že tři psi jsou u mě zatím jen v kategorii snů, nemám na tři akčňáky kapacitu. Přesto mě potěšilo, že mi Varaxi předhodila dva tipy.
A sama keriton se vyjádřila, že sem tam jí tip na psa nevadí, ráda se podívá... tak snad jsem nepřestřelila tolik

napsal(a):
😉
https://www.pesweb.cz/cz/psi-k-adopci?objid=64553
Ten je úžasný, nechápu, proč už není někde doma.

napsal(a):
Přesně! Dokonalé psí oči 😍
A další fotky už neotvírám.

Terven
napsal(a):
Ale pasoval by k vám 😄
Já vím. Dokonce by nám ladil, barevně i velikostně. Staroušek je malý černý 7kg, tajtrdlík černý s pálením 10kg, ten Rasty v inzerátu hnědočerný 11-12kg a bígloid tricolor 16kg🐾
Úplně je vidím seřazené vedle sebe 🤩
napsal(a):
Já vím. Dokonce by nám ladil, barevně i velikostně. Staroušek je malý černý 7kg, tajtrdlík černý s pálením 10kg, ten Rasty v inzerátu hnědočerný 11-12kg a bígloid tricolor 16kg🐾
Úplně je vidím seřazené vedle sebe 🤩
My, kluci, co spolu chodíme...
Nám by se hodil do dvojice tenhle ňufan. Určitě to bude hrozný tank. 😃
https://www.pesweb.cz/cz/psi-k-adopci?objid=70897

Tak kde je Mr. Yoda?

Asi ještě na cestách. Taky čekám, kdy se ukáže, Malý Jouda.
napsal(a):
Tomu se říká, si to přivolat, nicméně pesan je krásnej, má moc hezkej výraz.

Yoda je doma... podrobnosti časem - zatím vypadá pohodově. Na cestě byl nejhorší vichr... Yoda jel pod nohama a byl v pohodě. I čůral venku (a kolem to děsně fučelo)

napsal(a):
Yoda je doma... podrobnosti časem - zatím vypadá pohodově. Na cestě byl nejhorší vichr... Yoda jel pod nohama a byl v pohodě. I čůral venku (a kolem to děsně fučelo)
Tak gratuluju, užívejte si ho a těším se na fotky!
napsal(a):
Přeji, moc radosti, krásný, dlouhý společný život :-)
Celej den tu šmejdím a jsem zvědavá na fotku

portrét na jednom z pelechů (má v každé místnosti...) a první venčení na zahradě... Jak je vidět, ušiska mu vlají, neb je velmi vesel. Zatím všechny loužičky jsme zvládli venku.

napsal(a):
portrét na jednom z pelechů (má v každé místnosti...) a první venčení na zahradě... Jak je vidět, ušiska mu vlají, neb je velmi vesel. Zatím všechny loužičky jsme zvládli venku.
....je nadhernej

napsal(a):
To je božan😍
Jen s tím "brouček maličkej" úplně nesouzním, protože jsem zvyklá na 2kg štěňátka...😇

napsal(a):
Je úžasný!!!
napsal(a):
Já ho už viděla na twitru. Je fakt nádherný. Tak ať se mu u vás líbí ! Kdysi jsme uvažovali o modré doze ale to jejich dožití je tristní............ Tak přeji co nejvíce společných let.

napsal(a):
To je božan😍
Jen s tím "brouček maličkej" úplně nesouzním, protože jsem zvyklá na 2kg štěňátka...😇
má jemnou a maličkou hlavičku - a přeci jen mi přijde hrozně mrňavý... Kontrast oproti Nightovi je neskutečný...
Má "hrbaté" uši - něco jsou strupy (byla to banda, co se tahala za uši) a něco snídaně... musím ho večer zkusit trošku odmýt. Jinak si umí krásně hrát, s přehledem průzkumničí, teď už docela dlouho i spí...

napsal(a):
má jemnou a maličkou hlavičku - a přeci jen mi přijde hrozně mrňavý... Kontrast oproti Nightovi je neskutečný...
Má "hrbaté" uši - něco jsou strupy (byla to banda, co se tahala za uši) a něco snídaně... musím ho večer zkusit trošku odmýt. Jinak si umí krásně hrát, s přehledem průzkumničí, teď už docela dlouho i spí...
Myslím, že má hlavičku zhruba ve velikosti našeho bígloida, a ta mi teda přijde dost velká, oproti ostatním psům, které jsme kdy měli 😂
Ale vy jste zvyklí na jiná měřítka 🐾
Ať vám dělá jenom radost a vyroste z něj Pan dokonalý 👍

napsal(a):
Jé to je ale krásné dogátko. Tak ty naše fauňátko nový hodně zdravíčka a dlouhý a šťastný život

janaa
napsal(a):
Spoustu krásných společných let vinšujeme
Připojuji se, je to úžasňák ! !

napsal(a):
Tééda, ten ma tlapiska, ahoj, pane Mistře. Dlouhá léta společně strávená přeji!
Ten výraz, ten výraz ustaraný. Jak kdyby tušil, co ho čeká.
Dozí tlapky mě fascinují. Opravdu z širokánské tlapky vyroste elegantní tlapátko s prsty u sebe? Aby se nedělal poplach v okolí, že tam chodí ve sněhu Yetti.
napsal(a):
No ale ahoj,fešák! Som do teba😍
Želám ti len zdravíčko...všetko ostatné ti vždy zabezpečí tvoja nová rodinka😊Si v tých najlepších rukách,máš veľké šťastie🍀
napsal(a):
🥰 tak ten je uuuuzasnej :-)
Tváří se na portrétů velmi moudře a inteligentně
Velikost samozřejmě úměrná, myslím, že váží víc než náš dospělý mops s mírnou nadváhou:-)

Je nádherný, přeju dlouhý a spokojený život v nové rodině

zapíjíme ho právě kvalitním vínem... spinká elegantně na kanapátku... běhá ze spaní. Jinak si krásně hraje, je děsně ukecanej, tváří se, že tady bydlí už dlouho. Zatím žádná louže doma - vše venku. Sníh mu nevadí - běhá, blbne, zakousnul rododendron :o)
Jo a ani oblečení svetru (na "dlouhou" večerní procházku) nebyl žádný problém (jen jsem musela rozpárat kus švu, neb mu neprolezla tlapátka...
napsal(a):
zapíjíme ho právě kvalitním vínem... spinká elegantně na kanapátku... běhá ze spaní. Jinak si krásně hraje, je děsně ukecanej, tváří se, že tady bydlí už dlouho. Zatím žádná louže doma - vše venku. Sníh mu nevadí - běhá, blbne, zakousnul rododendron :o)
Jo a ani oblečení svetru (na "dlouhou" večerní procházku) nebyl žádný problém (jen jsem musela rozpárat kus švu, neb mu neprolezla tlapátka...
Že by pan pohodář? Je moc roztomilý

napsal(a):
Ale to je božan!!!! 😍 Moudrý malý Yoda ❤ u Vás bude mít ten nejlepší psí život ..přeji Yodovi štěstí, zdraví a dlouhá léta! Jste šťastní páníčci a ať je to tak báječné, jako první den, nekonečně dlouho 🙏🍀🌷💞

neskutečná pohoda. Večer jsme ho položili na pelíšek (v půl jedenácté) a usnul jak špalek. V půl jedné začal škytat, vzala jsem si ho pod duchnu do postele a když se kolem třetí začal hemžit, byl vynesen na sníh. Ihned se vyčůral a šel na pelech. A opět na něm vytvrdnul a do postele jsem ho vzala až v půl šesté... a spali jsme všichni jak Šípkové Růženy do půl sedmé. Už má za sebou rychlé vyčůrání, snídani, oblečení svetru, miniprocházku s bobkem, a teď tady vraždí plyšáky. Prostě my máme poklidnou sobotní snídani a psisko si krásně hraje.
Zatím držíme 100% čistotu (ale vím, že to tak nebude)

Prostě my máme poklidnou sobotní snídani a psisko si krásně hraje.
První dobré ráno v Liberci přejeme božanovi. To se snad ani nesluší - ke štěněcímu bontonu patří občas vystřihnout nějakou tu louži a okusovat všechno a všechny, kteří mu přijdou pod tlamu. Jinak byste si ho snad ani pořádně neužili

napsal(a):
Prostě my máme poklidnou sobotní snídani a psisko si krásně hraje.
První dobré ráno v Liberci přejeme božanovi. To se snad ani nesluší - ke štěněcímu bontonu patří občas vystřihnout nějakou tu louži a okusovat všechno a všechny, kteří mu přijdou pod tlamu. Jinak byste si ho snad ani pořádně neužili
však na louže ještě určitě dojde... a kousat umí - je to veselý lovec (a nám to neva). Umí se rozjet a umí i vrrrrčet a jednou štěknul tak, až se sám sebe leknul a usedl na pozadí a koukal, jak byl odvážný... Ten medvěd (už bez očí a uší - úprava made in Night) se úplně leknul
Vyrazíme ven

napsal(a):
však na louže ještě určitě dojde... a kousat umí - je to veselý lovec (a nám to neva). Umí se rozjet a umí i vrrrrčet a jednou štěknul tak, až se sám sebe leknul a usedl na pozadí a koukal, jak byl odvážný... Ten medvěd (už bez očí a uší - úprava made in Night) se úplně leknul
Vyrazíme ven
jj, to mám ještě čerstvě v paměti:
když naše žížala poprvé štěkla,
tak se sama tak lekla,
až sebou sekla

janaa
napsal(a):
Ty první dny jsou kouzelný. Kolik vůbec váží takový minipes?
13 kilo. Právě se seznámil se sousedovic berňákem a je tak maličký Obešli jsme sousedy - takže měl "dlouhou procházku - tak 2x100 metrů. A těch zážitků... A to ještě pojede k mojí mamině na kafe.

napsal(a):
13 kilo. Právě se seznámil se sousedovic berňákem a je tak maličký Obešli jsme sousedy - takže měl "dlouhou procházku - tak 2x100 metrů. A těch zážitků... A to ještě pojede k mojí mamině na kafe.
Jejda, tak to už bych ho neunesla. 😊

chlapec se rozjíždí. Je to první suverén, který je ochoten od nás zdrhnout do jiné části baráku (4 schody ho nezastaví nahoru ani dolů) a sám vyrazí páchat zakázanou činnost - rve domácí květenu, případně se snaží ulovit botu... (oboje učíme, že nee...) Umí se rozjet, umí vrčet a bojovat... a hlavně je tedy opravdu neohrožen i v novém prostředí. K mamině normálně vstoupil, prohlédl jí bydlení... a pak spořádaně spal na své dečce, když jsme pili kávu... Doma pak vyspinkaný mohl řádit jak tajfun
Hezky se chlapec v čase mění - měl být hodně žravý (a to teda zatím není a pamlsek nechce žádný, na to nemá čas) a měl být opatrnější, co si vše nové musí dlouho rovnat v hlavě...
napsal(a):
chlapec se rozjíždí. Je to první suverén, který je ochoten od nás zdrhnout do jiné části baráku (4 schody ho nezastaví nahoru ani dolů) a sám vyrazí páchat zakázanou činnost - rve domácí květenu, případně se snaží ulovit botu... (oboje učíme, že nee...) Umí se rozjet, umí vrčet a bojovat... a hlavně je tedy opravdu neohrožen i v novém prostředí. K mamině normálně vstoupil, prohlédl jí bydlení... a pak spořádaně spal na své dečce, když jsme pili kávu... Doma pak vyspinkaný mohl řádit jak tajfun
Hezky se chlapec v čase mění - měl být hodně žravý (a to teda zatím není a pamlsek nechce žádný, na to nemá čas) a měl být opatrnější, co si vše nové musí dlouho rovnat v hlavě...
Naše Malina dva dny předstírala tak hodné štěně, když jsme si ji přinesli domů, že jsem si říkala, jestli je s ní vše v pořádku. Já pořád nachystaná, že se jí budu věnovat a ona jen spala, naprosto odevzdaná osudu. Dočasářka potvrdila, že ona a ještě jedna její ségra byla ta nejhodnější štěňata jaké kdy měla. Držela se asi 14 dní jen ve dvou místnostech a vůbec neměla touhu prozkoumávat dům a to jsem si jí vybrala, že mi přišla nebojácná... No a pak se rozkoukala a nevím, kde spalo těch deset čertů, ale nakonec se probudili. Zrovna dneska jsem jí v ulici dala vodítko ať si ho nese a ona mi s ním vzala roha do předzahrádky a pokoušela se ho tam zahrabat a ještě u toho děsně vrčela jako vždy, když se věci nedějí podle jejich představ (vrčí například na míček co přestal pískat, nebo když zmizí pod skříní). No prostě pěkně se přetvářujou, aby jsme si je vzali a pak...

úspěchy dnešní štěněcí:
- byl 25 minut sám doma - a zdá se, že unavený, vyvenčený, nakrmený... vydržel zcela v pohodě
- ostříhala jsem 18 špiček drápků - a neprotestoval ani maličko (pravda, byl v polospánku)
- všechny bobky a až na jednu v půlce chycenou louži i čůrat chodil výhradně ven. To je tedy spíše náš úspěch, ale je fakt, že jakmile ho postavím venku, hned čůrá
neúspěchy dnešní štěněcí:
- jak může, rve nějakou kytku (a že jich doma máme). Jediné, co trochu funguje je převedení boje s rostlinou na boj s námi... a umí se chlapec slušně rozjet. Ani světelný meč nepotřebuje...
- blbě pije. On tedy nechce žrát granule a tak moc vody nepotřebuje. Ale stejně ji vlastně vypije jen jako součást krmení (ředím mu vývar).

napsal(a):
úspěchy dnešní štěněcí:
- byl 25 minut sám doma - a zdá se, že unavený, vyvenčený, nakrmený... vydržel zcela v pohodě
- ostříhala jsem 18 špiček drápků - a neprotestoval ani maličko (pravda, byl v polospánku)
- všechny bobky a až na jednu v půlce chycenou louži i čůrat chodil výhradně ven. To je tedy spíše náš úspěch, ale je fakt, že jakmile ho postavím venku, hned čůrá
- jak může, rve nějakou kytku (a že jich doma máme). Jediné, co trochu funguje je převedení boje s rostlinou na boj s námi... a umí se chlapec slušně rozjet. Ani světelný meč nepotřebuje...
- blbě pije. On tedy nechce žrát granule a tak moc vody nepotřebuje. Ale stejně ji vlastně vypije jen jako součást krmení (ředím mu vývar).
Tak to čůrání vám závidim. My teda v noci na pohodu, ale přes den to zatím nemáme moc vychytaný, takže dneska už jsme to nestihli 4x. Je strašně rychlej, probudí se, naprosto neslyšně přijde z chodby za náma do obýváku a než se stihnu zvednout, tak už je cisterna vypoštěna. Jinak je strašně šikovnej, venku čůrá na povel, ale doma to zatím bezloužičkový není.
Holt nemá tak šikovnou paničku jako má Yodík...asi se budu muset polepšit.

napsal(a):
Tak to čůrání vám závidim. My teda v noci na pohodu, ale přes den to zatím nemáme moc vychytaný, takže dneska už jsme to nestihli 4x. Je strašně rychlej, probudí se, naprosto neslyšně přijde z chodby za náma do obýváku a než se stihnu zvednout, tak už je cisterna vypoštěna. Jinak je strašně šikovnej, venku čůrá na povel, ale doma to zatím bezloužičkový není.
Holt nemá tak šikovnou paničku jako má Yodík...asi se budu muset polepšit.
To vychytáte 😇
napsal(a):
úspěchy dnešní štěněcí:
Mně oba psi, co jsem měla, velmi málo pili. Na konci dne jsem jim misku vylila a dala čerstvou vodu. Nechápala jsem, kde pak berou "materiál" na označení celého svého rajónu. Taky ale i velmi málo čůrali už jako štěňata. Takže jsem s Malinou nyní docela vykulená, co toho vypije a vyčůrá.

napsal(a):
úspěchy dnešní štěněcí:
Xerxová, ráda bych se zeptala. Vychovali jste už 4 dogy, zajímalo by mě, jak vypadá jídelníček takového obřího štěněte. Např. teď, třeba 2 dny za sebou? A potom v době přezubování a dalšího růstu? Předpokládám, že štěndo je na mase, musí to být docela náročné aspoň do toho roka a půl. Dáváte přílohu k masu a nějaké doplňky?

napsal(a):
Xerxová, ráda bych se zeptala. Vychovali jste už 4 dogy, zajímalo by mě, jak vypadá jídelníček takového obřího štěněte. Např. teď, třeba 2 dny za sebou? A potom v době přezubování a dalšího růstu? Předpokládám, že štěndo je na mase, musí to být docela náročné aspoň do toho roka a půl. Dáváte přílohu k masu a nějaké doplňky?
není na mase. Tedy jenom. Navíc výživa první dogy (první polovina devadesátých let minulého století) se výrazně lišila od granulového počátku nového milénia u druhé dogy a jinak krmím dnes...
Ti poslední - Beta, Night (a hodlám s tím pokračovat i u Yody) byli krmeni "kombinovaně". Jednak znali granule (obilné - bezobilné mi nikdy nefungovaly), jednak dostávali maso syrové i vařené, zeleninu, ovoce, mléčné výrobky, kosti... a nějakou tu výživu kloubní a když jsem viděla, že se začínají tlapky rozjíždět, tak ihned vápník a céčko...
Navíc se musí koukat i na individualitu konkrétního štěněte. Třeba Yoda zatím nechce granule suché, chce šlichtičku lízací (a to mě štve - ale musím postupně)... navíc toho najednou sní malo - krmím tedy ne 4x za den, ale častěji v malých dávkách.
V pátek nám to ještě moc nešlo - protože zpráva od chovatelky byla, že už nechtějí šlichty, že jedí suché granule (a skelety a jogurt... taky krmila velmi rozmanitě)... a on dost stávkoval s jídlem i pitím. Až pak jsme zjistili, že chroupat nic nehodlá. Zatím. Ale velmi rychle se to vyvíjí...
Včera už to bylo výrazně lepší - Pepa mu namlel skelety a spařenou zeleninu - a taková šlichtička byla prohlášena za vynikající...
Dneska od rána už žere "normálně" a navíc už i pije vodu bez příchuti (včera jsem musela ředit vývar...). Takže snídal už jen lehce navlhčené granule omatlané namletými skelety a svačil jogurt bílý slazený medem a s pár piškoty. K obědu bude nastříhaný skelet se zeleninou, ke svačině nastrouhané jablíčko s trochou jogurtu a večer zase granule s masem. Maso = krky, skelety, svaloviny minimum...
Složité krmení je hlavně do ukončení přezubování a ukončení překotného růstu. Tj. na takovém třičtvrtě roce si oddychnu, že je nehorší období za námi. A doufám, že bude mít rovné nohy a pěknou postavu...
Teď se musí rozkoukat, musí se aklimatizovat a musím kouknout, co mu dělá jídelníček se zažíváním (zatím bobky ukázkové). Pak se uvidí, jak to půjde.
napsal(a):
není na mase. Tedy jenom. Navíc výživa první dogy (první polovina devadesátých let minulého století) se výrazně lišila od granulového počátku nového milénia u druhé dogy a jinak krmím dnes...
Ti poslední - Beta, Night (a hodlám s tím pokračovat i u Yody) byli krmeni "kombinovaně". Jednak znali granule (obilné - bezobilné mi nikdy nefungovaly), jednak dostávali maso syrové i vařené, zeleninu, ovoce, mléčné výrobky, kosti... a nějakou tu výživu kloubní a když jsem viděla, že se začínají tlapky rozjíždět, tak ihned vápník a céčko...
Navíc se musí koukat i na individualitu konkrétního štěněte. Třeba Yoda zatím nechce granule suché, chce šlichtičku lízací (a to mě štve - ale musím postupně)... navíc toho najednou sní malo - krmím tedy ne 4x za den, ale častěji v malých dávkách.
V pátek nám to ještě moc nešlo - protože zpráva od chovatelky byla, že už nechtějí šlichty, že jedí suché granule (a skelety a jogurt... taky krmila velmi rozmanitě)... a on dost stávkoval s jídlem i pitím. Až pak jsme zjistili, že chroupat nic nehodlá. Zatím. Ale velmi rychle se to vyvíjí...
Včera už to bylo výrazně lepší - Pepa mu namlel skelety a spařenou zeleninu - a taková šlichtička byla prohlášena za vynikající...
Dneska od rána už žere "normálně" a navíc už i pije vodu bez příchuti (včera jsem musela ředit vývar...). Takže snídal už jen lehce navlhčené granule omatlané namletými skelety a svačil jogurt bílý slazený medem a s pár piškoty. K obědu bude nastříhaný skelet se zeleninou, ke svačině nastrouhané jablíčko s trochou jogurtu a večer zase granule s masem. Maso = krky, skelety, svaloviny minimum...
Složité krmení je hlavně do ukončení přezubování a ukončení překotného růstu. Tj. na takovém třičtvrtě roce si oddychnu, že je nehorší období za námi. A doufám, že bude mít rovné nohy a pěknou postavu...
Teď se musí rozkoukat, musí se aklimatizovat a musím kouknout, co mu dělá jídelníček se zažíváním (zatím bobky ukázkové). Pak se uvidí, jak to půjde.
To je zajímavý rozpis. Já vždy měla menšího psa a tak jsem si až tak starosti s jídlem nedělala. Teď mi roste větší štěně a docela to řeším. Ty granulky třeba, začali jsme na Brittu, protože psali někde jak jsou kvalitní a psům chutnají. Z Fauny jsem pochopila, že taková vyhrá to není, tak zas hledám granulky, co obsahují víc masa, ale zas pes číslo dvě mi umřel asi na infarkt a ten byl celý život hlavně na mase, tak si říkám, jestli to je opravdu taková výhra. Pes číslo jedna umřel ve 14-ti a jeho strava byla prostě všelijaká a byl celý život mírně obézní. Miloval rohlíky a rýží například, nebo rybičky, tuňáka... , ale pořád zas měl potíže se zácpami. Pes číslo dvě měl průjmy po mléčných výrobcích a rýži a jiné nemasové věci moc nechtěl. Tenhle pes mi přijde, že po hlavně masové stravě má obrovské hromady při výměšování a vzhledem k tomu, pes číslo dvě zemřel na infarkt, tak se touhle cestou trochu zdráhám vydat.

Trickyvoo
napsal(a):
To je zajímavý rozpis. Já vždy měla menšího psa a tak jsem si až tak starosti s jídlem nedělala. Teď mi roste větší štěně a docela to řeším. Ty granulky třeba, začali jsme na Brittu, protože psali někde jak jsou kvalitní a psům chutnají. Z Fauny jsem pochopila, že taková vyhrá to není, tak zas hledám granulky, co obsahují víc masa, ale zas pes číslo dvě mi umřel asi na infarkt a ten byl celý život hlavně na mase, tak si říkám, jestli to je opravdu taková výhra. Pes číslo jedna umřel ve 14-ti a jeho strava byla prostě všelijaká a byl celý život mírně obézní. Miloval rohlíky a rýží například, nebo rybičky, tuňáka... , ale pořád zas měl potíže se zácpami. Pes číslo dvě měl průjmy po mléčných výrobcích a rýži a jiné nemasové věci moc nechtěl. Tenhle pes mi přijde, že po hlavně masové stravě má obrovské hromady při výměšování a vzhledem k tomu, pes číslo dvě zemřel na infarkt, tak se touhle cestou trochu zdráhám vydat.
Já jsem se po všech možných variantách propracovala k podobnému schématu jako Xerxová. Krmím různé druhy kvalitnějších granulí v kombinaci se skorobarfem. Teď aktuálně máme za studena lisované Markus Muhle, doplňuji kuřecími skelety a krky, hovězím ořezem, zelenina, ovoce, trochu jogurtu atd... Starouškovi sekám krky najemno, už se mu blbě kouše, a přidávám trochu přílohy, mladému tajtrdlíkovi taky, protože byl dost hubený. Bígloida je kus, ten sacharidy navíc nepotřebuje.
Jelikož se všichni naši psi dožívají ve zdraví poměrně vysokého věku, mám za to, že to takhle vyhovuje. Jim i mně 😇

Trickyvoo
napsal(a):
proto nechci moc řešit přesný jídelníček - protože co mohlo fungovat u jednoho psa - nemusí vůbec fungovat u psa druhého - byť stejné rasy a věku.
Máloko věřil, že Night se venčil (v dospělosti) jednou (max dvakrát za den) a na úklid mi stačil standardní pytlík. Prostě měl dobře vyladěnou stravu - byť její součástí byly granule, za které by mě velká část ifauny nepochválila. Krásně prospíval, měl malý odpad, neprděl, nesmrděl... a mohl sníst navíc i věci mastné a sladké a zbytkové a nerozhodilo ho to.
Uvidíme, co Yoda... zatím má granule od chovatelky - pokud mu budou sedět, pojedu dál. Granule tvoří (a budou tvořit) menší část jeho jídelníčku

napsal(a):
Děkuji za objasnění, mám teda 10,5 letou N.O. taky krmím střídavě, když jsem v práci a krmí manžel, tak má granule ochucené konzervou, ale jinak je na mase. Syrové i vařené, to dostává ráno jako v teplé polévečce, vývaru, je na to zvyklá. Jinak taky všechno. Přílohy dávám různé, rýži, pohanku, batát, brambor, těstoviny, ovoce, zeleninu, sušené bylinky atd. Ptala jsem se proto, že naše, jak rostla, tak asi do roka a půl byla převážně na granulích, maso taky dostávala, ale granule převažovaly. No, a až později jsem přešla na maso do teď. Jestli budu mít ještě štěně, dělám si z toho krmení dost hlavu, nechtěla bych ho mít jen na granulích a s krmením masem od malého štěnda mám trochu strach. Ale, tak snad by se to potom nějak pořešilo. Trickyvoo, já nevím no, jestli má co do činění infarkt a krmení masem

@Trickyvoo Pokud je mi známo, zvýšený výskyt srdečních onemocnění (zejm. DCM) se zdá být v korelaci s bezobilnou stravou. Studie a články na toto téma snadno dohledáte.
napsal(a):
@Trickyvoo Pokud je mi známo, zvýšený výskyt srdečních onemocnění (zejm. DCM) se zdá být v korelaci s bezobilnou stravou. Studie a články na toto téma snadno dohledáte.
Tak tohle slyším poprvé v životě. A to si dovolím tvrdit, že o srdečních onemocněních nevím úplně málo. Můžete dát nějaký konkrétní odkaz, prosím? Ideálně v češtině, bylo-li by možno, angličtina je má velmi slabá stránka.
Trickyvoo
napsal(a):
Nemyslím si,že pes umřel na "infarkt", buď měl dlouhodobé problémy se srdcem,pak umřel na srdeční nedostatečnost, pokud to bylo náhle,je pravděpodobnější nějaký aneurysma. A nemyslím si,že by to bylo spojené s masem. Každopádně,pokud máte u stávajícího psa obrovské hromady,máte špatně poskládanou dávku- krmíte přílohy,zeleninu, tedy vlákninu? Nebo co je to ta masová strava?

napsal(a):
já to znám v souvislosti s bramborami a luštěninami v granulích

Dasvo
napsal(a):
Tak tohle slyším poprvé v životě. A to si dovolím tvrdit, že o srdečních onemocněních nevím úplně málo. Můžete dát nějaký konkrétní odkaz, prosím? Ideálně v češtině, bylo-li by možno, angličtina je má velmi slabá stránka.
České zdroje neumím, ale s překladačem to zvládnete…
Trochu obšírněji rozpitvané je to tady: https://www.fda.gov/animal-veterinary/outbreaks-and-advisories/fda-investigation-potential-link-between-certain-diets-and-canine-dilated-cardiomyopathy
Nebo tady:
https://www.nbcnews.com/health/health-news/fda-names-16-brands-dog-food-linked-canine-heart-disease-n1025466
Nicméně našla jsem relativně nový článek z loňského května, kde píší, že tam spojení není.
https://ivcjournal.com/canine-dilated-cardiomyopathy-nutrition/
Nabídnu ještě studii o goldenech a nedostatku taurinu: https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0209112
“Certain diets and diet characteristics were associated with the development of taurine deficiency. Taurine deficiency and dilated cardiomyopathy in golden retrievers is likely multifactorial, including a combination of dietary, metabolic, and genetic factors.”

Dasvo: nejde o bezobilné granule, ale o nedostatek taurinu v důsledku toho, že v granulích jsou proteiny kompletní a kvalitní nahrazovány těmi z luštěnin a podobně. Místo masa hrách. Někteří výrobci granul taurin přidávají.

napsal(a):
Dasvo: nejde o bezobilné granule, ale o nedostatek taurinu v důsledku toho, že v granulích jsou proteiny kompletní a kvalitní nahrazovány těmi z luštěnin a podobně. Místo masa hrách. Někteří výrobci granul taurin přidávají.
Je to tak, viz můj poslední odkaz.

napsal(a):
Je to tak, viz můj poslední odkaz.
Ještě tam přidávají L-karnitin... asi měli lépe počítat... z jakých součástek lze v psovi taurin vyrobit... Víte, co dostanete, když uvaříte kožené boty, motorový olej a hobliny? Bílkovin 32 %, tuku 18% a vlákniny 3 % :-)

V češtině třeba tady https://www.vedilab.cz/dilatacni-kardiomyopatie-onemocneni-predevsim-velkych-plemen-psu
Už tady i tom byla řeč dřív několikrát. Já kvůli tomu vždycky přidávám i do masa lžičku nějakých obilovin každému psovi.

napsal(a):
V češtině třeba tady https://www.vedilab.cz/dilatacni-kardiomyopatie-onemocneni-predevsim-velkych-plemen-psu
Už tady i tom byla řeč dřív několikrát. Já kvůli tomu vždycky přidávám i do masa lžičku nějakých obilovin každému psovi.
To ale děláte zbytečně... Nepotřebujete obilí, ale zdroj taurinu, nebo zdroj cysteinu a methioninu, ze kterých se dá taurin stvořit. Myslím, že lžička... no jestli ovsa, slunečnice... ale myslím, že to nezachrání.

edit.: v obilninách něco je, ano, ale počítám takhle: proč psa nutit si něco vyrábět /hromadou obilí, kterou určitě není schopný ani sníst/, když stačí dát maso, vejce a je v pohodě?
Dlouhá tabulka a konec OT, pardon... nutně potřebuji dogu! :-) už mám vybraných asi 40 plemen :-)
https://cs.healthy-food-near-me.com/methionine-in-foods-table/#PRODUCTS-WITH-A-HIGH-CONTENT-OF-THE-AMINO-ACID-METHIONINE

janaa
napsal(a):
Přesně. Tohle je problém granulí, nepřirozeně namíchané cosi,k čemuž se pak další cosi musí uměle přidávat. Když dáváš maso,kosti,pajšl, je to přirozené, a nic chybět nebude (ani přebývat)
Fakt? Kdysi se přidával k masu a spol. Roboran, protože nic jiného nebylo. S granulemi to potřeba není.
Samojeda jsem krmila granulemi celý jeho život, veterináře znal v podstatě jen jednou za rok při očkování, a až na stáří měl běžné neduhy spojené s věkem. Dožil se 14 a třičtvrtě roku.

napsal(a):
Fakt? Kdysi se přidával k masu a spol. Roboran, protože nic jiného nebylo. S granulemi to potřeba není.
Samojeda jsem krmila granulemi celý jeho život, veterináře znal v podstatě jen jednou za rok při očkování, a až na stáří měl běžné neduhy spojené s věkem. Dožil se 14 a třičtvrtě roku.
Přidávali jste Roboran, protože ho někdo přidával před vámi. A ten někdo řekl, že to bude lepší, že je to pojistka, kdyby v mase s těstovinami nebylo vše potřebné.
A teď jsme se dověděli, že v granulích není vše potřebné.
Tady taková tradice v hlášení nemocnosti psů (a koček, jinak bychom o taurinu u koček též nevěděli) a žalování na výrobce granulí není.
napsal(a):
A já krmím labiny od odstavu nebo příchodu až do smrti masem a žádný multi tuti nepřidávám a dožívají se vysokého věku a nic jim nechybí. Nebýt našich častých úrazů,tak vidí veta taky jen při očkování. Jediný,co dávám pravidelně je kloubka,což bych přidávala, i kdyby byly na sušenkách
janaa
napsal(a):
A já krmím labiny od odstavu nebo příchodu až do smrti masem a žádný multi tuti nepřidávám a dožívají se vysokého věku a nic jim nechybí. Nebýt našich častých úrazů,tak vidí veta taky jen při očkování. Jediný,co dávám pravidelně je kloubka,což bych přidávala, i kdyby byly na sušenkách
Dělám to taky tak, flata jsme dotáhli na 14, vlkodava na 10, věřím, že krmení masem byl jeden z důvodů.
Hele,to že je v dnešní době móda přidávat psům do misky kde co, je na palici, a přesně je to módní vlna "barf". I proto já říkám,že nebarfuju,ale krmím masem, já nedávám ani přílohy, prakticky ani ovozel (ale mají zahradu), takže podle poloviny "kynologů" by ty psi měli být úplně oddělaný,ledviny,játra, kupodivu mi veteráni na smrtelný posteli odchází na opotřebení s krevními výsledky mladých psů A feny odkojí plný vrhy, v době odchodu štěňat jsou v super kondici,ani hubené,ani tlusté,mlaďoši nemají růstové problémy... A nutno dodat,že s fyzickou zátěží,co ty psi mají, byjakýkoli nedostatek byl okamžitě vidět

napsal(a):
To ale děláte zbytečně... Nepotřebujete obilí, ale zdroj taurinu, nebo zdroj cysteinu a methioninu, ze kterých se dá taurin stvořit. Myslím, že lžička... no jestli ovsa, slunečnice... ale myslím, že to nezachrání.
Tak myslím, že ze lžičky ovesných vloček se neotrávi a mají je rádi, nutit je do toho nemusím. Doporučuje to poradkyně chovu, tak ji věřím.
Trickyvoo
napsal(a):
Krmení masem dávat do souvislosti s infarktem - s prominutím nesmysl.
I když teda, netuším, čemu říkáte masová strava ...vzhledem k tomu, že váš současný pes po tom má obrovské hromady.
Já jsem měla dvouměsíční štěně pár dnů po příchodu domů na granulích od chovatelky, aby nemělo šok z mnoha změn. Co mě zaujalo- že po těch granulích z něj padají hromady jako z dogy a když jsme pak přešli na barf, zdálo se mi, že oproti granulovýmu období kadí minimálně.

Terven
napsal(a):
I když teda, netuším, čemu říkáte masová strava ...vzhledem k tomu, že váš současný pes po tom má obrovské hromady.
Já jsem měla dvouměsíční štěně pár dnů po příchodu domů na granulích od chovatelky, aby nemělo šok z mnoha změn. Co mě zaujalo- že po těch granulích z něj padají hromady jako z dogy a když jsme pak přešli na barf, zdálo se mi, že oproti granulovýmu období kadí minimálně.
u nás taky platilo, že čím víc masa, tím míň bobků - o dovolených Night žral pouze maso - a byl téměř bezezbytkový. Když sedne strava - má i doga malé bobky. Fakt - nekecám
napsal(a):
u nás taky platilo, že čím víc masa, tím míň bobků - o dovolených Night žral pouze maso - a byl téměř bezezbytkový. Když sedne strava - má i doga malé bobky. Fakt - nekecám
Dobře, tak opravuji - po granulích od chovatelky měla Vikina bobky jako doga na granulích
Terven
napsal(a):
Tak já nejsem odobrník, jen že jsem tenhle názor četla od nějakého odborníka, takže jen teorie. Masová strava u psa, co zemřel na infarkt byli konzervy s vysokým obsahem masa a vařené maso, občas trocha zeleniny z vývaru nebo dušená mrkev. Po syrovém mi zvracel. Byl hodně vitální pes a za celou dobu jsme na něm nespozorovali nejmenší problém se srdcem. Jen byl extrémně bojácný, bouřku hlásil hodinu dopředu, to zalezl do koupelny a třásl se jako osika. Asi ho spíš zabilo to, ale člověk si pak přečte názor, že příliš masa škodí i psům, tak prostě přemýšlí jestli to přece jen nemůže být pravda, když štíhlého desetikilového psa zabije v devítiletech infarkt, když celoživotně obézní pes se v pohodě dožije čtrnácti let a to prošel otravou, srážkou s autem.

Trickyvoo
napsal(a):
Tak já nejsem odobrník, jen že jsem tenhle názor četla od nějakého odborníka, takže jen teorie. Masová strava u psa, co zemřel na infarkt byli konzervy s vysokým obsahem masa a vařené maso, občas trocha zeleniny z vývaru nebo dušená mrkev. Po syrovém mi zvracel. Byl hodně vitální pes a za celou dobu jsme na něm nespozorovali nejmenší problém se srdcem. Jen byl extrémně bojácný, bouřku hlásil hodinu dopředu, to zalezl do koupelny a třásl se jako osika. Asi ho spíš zabilo to, ale člověk si pak přečte názor, že příliš masa škodí i psům, tak prostě přemýšlí jestli to přece jen nemůže být pravda, když štíhlého desetikilového psa zabije v devítiletech infarkt, když celoživotně obézní pes se v pohodě dožije čtrnácti let a to prošel otravou, srážkou s autem.
Pes nemůže žrát jen maso ve smyslu svaloviny. Krmením masem se zde rozumí krmení celé kořisti. Maso, tuk, chrupavky, kosti, vnitřnosti...

No já nevím, ale aby masožravce zabíjelo maso (samozřejmě do toho pojmu automaticky zahrnuji i kosti a vnitřnosti)… to se mi nějak nezdá.

No tak esi je to maso živý a je to aligátor?
napsal(a):
No já nevím, ale aby masožravce zabíjelo maso (samozřejmě do toho pojmu automaticky zahrnuji i kosti a vnitřnosti)… to se mi nějak nezdá.
Tak kdysi původně to byli masožravci, ale myslím, že už spoustu generací jsou to všežravci, nebo spíš zbytkožravci.
NO ale vidím, že většinový názor je, že jsem psa krmila dobře, když žral jen to maso, tak super. Aspoň vím, že ho zabil jeho strach, se kterým jsem nemohla nic dělat. Jo dostal ten večer kousek syrových jater (ne ode mě), několikrát se zeblil a z toho stresu, že nám dělá nepořádek, umřel. Rovnou říkám, že jsme mu za zvracení nikdy nenadávali, prostě byl starostlivý tak nějak sám od sebe, když někdo upadnul, tak ho zvedal....
Trickyvoo
napsal(a):
Tak kdysi původně to byli masožravci, ale myslím, že už spoustu generací jsou to všežravci, nebo spíš zbytkožravci.
NO ale vidím, že většinový názor je, že jsem psa krmila dobře, když žral jen to maso, tak super. Aspoň vím, že ho zabil jeho strach, se kterým jsem nemohla nic dělat. Jo dostal ten večer kousek syrových jater (ne ode mě), několikrát se zeblil a z toho stresu, že nám dělá nepořádek, umřel. Rovnou říkám, že jsme mu za zvracení nikdy nenadávali, prostě byl starostlivý tak nějak sám od sebe, když někdo upadnul, tak ho zvedal....
Počkejte...nikdo vàm tu nepíše, že jste psa krmila dobře. Naopak vám tu všichni píšou, že krmit psa pouze konzervama a vařenou svalovinou je blbě.
Pes by měl žrát celou kořist - tj. svalovinu, kosti a vnitřnosti zhruba v poměru jako u celě kořisti. Plus nějakou tu zeleninu a přílohy.
Terven
napsal(a):
Počkejte...nikdo vàm tu nepíše, že jste psa krmila dobře. Naopak vám tu všichni píšou, že krmit psa pouze konzervama a vařenou svalovinou je blbě.
Pes by měl žrát celou kořist - tj. svalovinu, kosti a vnitřnosti zhruba v poměru jako u celě kořisti. Plus nějakou tu zeleninu a přílohy.
No a když z toho blije, jak z kostí, tak vnitřností, syrového? Tak jsem měla dělat co?
Trickyvoo
napsal(a):
No a když z toho blije, jak z kostí, tak vnitřností, syrového? Tak jsem měla dělat co?
Dobré ránko 😜,
najít rozumné řešení. Jinak krmit granulí pokud na rozumnou stravu nepříjdete.
I já musím kombinovat jeden popelnice a druhý granulář, papoušci popelnice a želva hodně špatný jedlýk přes zimu (asi to tak mají, za 4roky jsem si zvykla).
Dája
Dája6
napsal(a):
Dobré ránko 😜,
najít rozumné řešení. Jinak krmit granulí pokud na rozumnou stravu nepříjdete.
I já musím kombinovat jeden popelnice a druhý granulář, papoušci popelnice a želva hodně špatný jedlýk přes zimu (asi to tak mají, za 4roky jsem si zvykla).
Dája
A promiňte a proto si myslíte, že jste to zmákla lépe než já? Proč jsou granule lepší než masová konzerva pro psy respektive kapsička? Když se tu například zeptáte na dobrou značku granulí, tak vám většinou řeknou, krmte barfem. Nevzdala jsem to s tím psem po prvním týdnu, natrápila jsem se s jeho jídlem celkem dost, po granulkách, barfu a po x značkách konzerv a kapsičkách jsme zakotvili na kapsičkách Orlando, až na nich poslední dva roky začal trochu přibývat, jinak to byl hodně štíhlý pes, takže já taky hledala tak 5 let, co by vyhovalo, co může a co už ne. Co by mělo být vlastně ukazatelem, že tomu psovi to nesedělo? Srst dobrá, stolice v pohodě, štíhlý. Pak dostane játra, zeblije se a do rána je po psovi, kterému je 9 let. Je to dva měsíce, ale člověk se ptá a hledá odpovědi a nechce, aby se to opakovalo, i když s největší pravděbodobností jsem to nemohla nijak ovlivnit a zabil ho jeho strach ze všeho, i když zrovna loni se přestával tolik bát a byly i věci, kterých se bál a které ho přestaly stresovat, ale spoustu jich ještě zůstalo (bouřka, rachejlte, ohňostroj...)
A jinak ty želva, nemá náhodou přes zimu hybernovat? Proto nejí? Bez té zimní hybernace se jim zkracuje život ne?
Mně zaujalo čím krmí Xerxová, úspěšná chovatelka dog a Ir.ma, jejíž pes se dožil už 18-ti let, tak to člově zbystří a chce vědět jak to dělají, inspirovalo mě to, díky jim.

Trickyvoo
napsal(a):
A promiňte a proto si myslíte, že jste to zmákla lépe než já? Proč jsou granule lepší než masová konzerva pro psy respektive kapsička? Když se tu například zeptáte na dobrou značku granulí, tak vám většinou řeknou, krmte barfem. Nevzdala jsem to s tím psem po prvním týdnu, natrápila jsem se s jeho jídlem celkem dost, po granulkách, barfu a po x značkách konzerv a kapsičkách jsme zakotvili na kapsičkách Orlando, až na nich poslední dva roky začal trochu přibývat, jinak to byl hodně štíhlý pes, takže já taky hledala tak 5 let, co by vyhovalo, co může a co už ne. Co by mělo být vlastně ukazatelem, že tomu psovi to nesedělo? Srst dobrá, stolice v pohodě, štíhlý. Pak dostane játra, zeblije se a do rána je po psovi, kterému je 9 let. Je to dva měsíce, ale člověk se ptá a hledá odpovědi a nechce, aby se to opakovalo, i když s největší pravděbodobností jsem to nemohla nijak ovlivnit a zabil ho jeho strach ze všeho, i když zrovna loni se přestával tolik bát a byly i věci, kterých se bál a které ho přestaly stresovat, ale spoustu jich ještě zůstalo (bouřka, rachejlte, ohňostroj...)
A jinak ty želva, nemá náhodou přes zimu hybernovat? Proto nejí? Bez té zimní hybernace se jim zkracuje život ne?
Mně zaujalo čím krmí Xerxová, úspěšná chovatelka dog a Ir.ma, jejíž pes se dožil už 18-ti let, tak to člově zbystří a chce vědět jak to dělají, inspirovalo mě to, díky jim.
To určitě ale nebylo tím, že jste mu dala játra. Nečetla jsem všechno, ale předpokládám, že jste nechali udělat pitvu a pokud vám bylo řečeno, že měl infarkt, tak to určitě nebylo z jater. Jinak pokud jste mu dávala jen samotné vnitřnosti, tak jste to dělala špatně. Na barfu se pes krmí směsí svaloviny, vnitřností a kostí a nějak nevěřím tomu, že by pes třeba pitval kuřecí křídlo nebo stehno a kosti dával bokem. A pokud opravdu na to koukal a nechtěl to, tak bych zkusila mletinu.
Určitě ale vysoký věk dožití nezávisí jen na stravě, je více faktorů, které to ovlivňují.

napsal(a):
To určitě ale nebylo tím, že jste mu dala játra. Nečetla jsem všechno, ale předpokládám, že jste nechali udělat pitvu a pokud vám bylo řečeno, že měl infarkt, tak to určitě nebylo z jater. Jinak pokud jste mu dávala jen samotné vnitřnosti, tak jste to dělala špatně. Na barfu se pes krmí směsí svaloviny, vnitřností a kostí a nějak nevěřím tomu, že by pes třeba pitval kuřecí křídlo nebo stehno a kosti dával bokem. A pokud opravdu na to koukal a nechtěl to, tak bych zkusila mletinu.
Určitě ale vysoký věk dožití nezávisí jen na stravě, je více faktorů, které to ovlivňují.
"Určitě ale vysoký věk dožití nezávisí jen na stravě, je více faktorů, které to ovlivňují."
S tímhle plně souhlasím. Jde taky o velikost psa, geny. My jsme vždycky měli menší psy, cca 6-10kg, křížence z útulků nebo nehody ze dvorků.
Ale krmení všichni podobně. Zatím:
Fena 1, cca 7kg, dožila se 14,5 roku.
Fena 2, cca 8kg, dožila se 17 let.
Aktuálně u nás žijící stařeček, cca 7kg, teď je mu 17,5 roku. U mamky zatím aktivní, stejně krmený dědula, cca 10kg, nyní je mu 18let.
A pak máme ty 2 mlaďochy, bígloida a zděděného tajtrdlíka, ten byl dosud čistě granulář, tak ho postupně převádím na pestřejší stravu.
Nemám nic proti čistému barfu, ale takto je to pro mě jednodušší. Nepotřebuju mrazák navíc, stačí něco přihodit k běžnému nákupu. Masokosti i vnitřnosti vždycky zprudka opeču na pánvi, aby se to zatáhlo na povrchu a rozvonělo, přitom kosti zůstaly syrové.

napsal(a):
"Určitě ale vysoký věk dožití nezávisí jen na stravě, je více faktorů, které to ovlivňují."
S tímhle plně souhlasím. Jde taky o velikost psa, geny. My jsme vždycky měli menší psy, cca 6-10kg, křížence z útulků nebo nehody ze dvorků.
Ale krmení všichni podobně. Zatím:
Fena 1, cca 7kg, dožila se 14,5 roku.
Fena 2, cca 8kg, dožila se 17 let.
Aktuálně u nás žijící stařeček, cca 7kg, teď je mu 17,5 roku. U mamky zatím aktivní, stejně krmený dědula, cca 10kg, nyní je mu 18let.
A pak máme ty 2 mlaďochy, bígloida a zděděného tajtrdlíka, ten byl dosud čistě granulář, tak ho postupně převádím na pestřejší stravu.
Nemám nic proti čistému barfu, ale takto je to pro mě jednodušší. Nepotřebuju mrazák navíc, stačí něco přihodit k běžnému nákupu. Masokosti i vnitřnosti vždycky zprudka opeču na pánvi, aby se to zatáhlo na povrchu a rozvonělo, přitom kosti zůstaly syrové.
Určitě. Vždyť už několikrát tu bylo zmíněno, že vesnický voříšek živený na zbytcích od stolu a dožil se vysokého věku.
Já ten barf nikomu nenutím, jen jsem chtěla vysvětlit, že pokud se snažili krmit masem a dělali to takto, jak Trickyvoo píše, dělali to špatně, to není barf. Ale všimla jsem si, že to tak dělá spousta lidí. Koupí psovi jenom drůbeží srdíčka, zalijí je převařenou vodou a hotovo.

Trickyvoo
napsal(a):
Možná zbytkožravci, ale podle chrupu a stavby střeva jsou to pořád masožravci. Všežravec, jako třeba prase nebo člověk, vypadá uvnitř jinak.
napsal(a):
Právě to jsem už psala jinde. Játra mu dal brácha jen kousek a později v noci zvracel několikrát po sobě, u něj nic neobvyklého, když dostal něco, co mu nesedlo. Pak mě manžel přišel říct, že ten pes je na tom nějak blbě a leží na rohožce, tak jsem na něj šla kouknout a zjistila, že má pod sebou louži a trochu stolice a je podivně studený. Tak jsem hned volala na veterinu, kde měli vypsáno, že jsou v noci na telefonu. Veterinář mi řekl, že pejska jeho věku to mohlo takhle sebrat a ať počkám hodinu a kdyby se nezlepšil mám hned přijet. Brácha ho přenesl do pelíšku a on zvedl hlavu a koukal na nás, tak jsme z toho nabyli mylný dojem, že se lepší. Táta u něj zůstal, já ho šla za 40 minut zkontrolovat a už byl mrtvý. Znova jsem volala na veterinu a ten mi řekl, že podle příznaků to vypadá na infarkt a že by mu nestihl pomoct než bych k nim dojela. Pitvu jsme nenechávali dělat, veterinářovi se do toho moc nechtělo a psa by mi to stejně nevrátilo. On si prostě všechno hrozně bral a vystresovalo ho to zvracení.
Kuře celý nechtěl, jak měl něco na větší kousky, tak kňučel, ale pomlít maso i s kostma mě teda nenapadlo, asi na to nemám ani tak výkonný stroj.
Nevím, co zažil první tři měsíce svého života, ale asi nic pěkného.
napsal(a):
Možná zbytkožravci, ale podle chrupu a stavby střeva jsou to pořád masožravci. Všežravec, jako třeba prase nebo člověk, vypadá uvnitř jinak.
To je ten fakultativní masožravec, nebo jak se tomu říká. Prostě není to až tak moc masožravec, jako třeba kočka. To tím asi bylo myšleno.
U nás se jí opravdu vše a to i zbytky s talíře, syrové, vařené, pečené, kosti, skelety, vnitřnosti, zeleninu, ovoce no prostě popelnice. Přitom pes druhý jen granule, tak je prostě střídám a nevadí mu to.
I u nás psy se dožívají relativně v pohodě vysokého věku. Naposledy Bišonek 16let.
Pro mě je hlavní to jak pes vypadá, jakou má srst, jak se mu daří a i ty bobky koukám k tomu i močení 😜
Dája
Trickyvoo
napsal(a):
Proč jsou granule lepší než masová konzerva pro psy respektive kapsička? Když se tu například zeptáte na dobrou značku granulí, tak vám většinou řeknou, krmte barfem.
Otázka není úplně dobře položená - podstatná je značka toho krmiva. Barf je samozřejmě pro psa ideální, ale existují i slušné značky granulí a průběžně se tady jejich názvy objevují.
Stejně tak existují konzervy, které mají dobré složení a nejsou úplný odpad.
Nejde říct, že granule jsou lepší než konzervy, protože levné marketové granule nejsou vhodné ani pro slepice, zatímco některé konzervy mají poměrně luxusní obsah.
K těm kapsičkám - taky se dají sehnat v ucházející kvalitě, ale mám zkušenost, že pokud tady na fóru někdo zmíní kapsičky, téměř vždy má na mysli nějaké marketovky.
Zmiňujete značku Orlando - tuším, že je to ta z Lidlu. Promiňte- určitě mi to potvrdí i ostatní - ke kvalitě to má míle daleko.
S přechodem granuláře na barf to není vždycky úplně snadné. Často to tady píšu - u mé předchozí feny se mi to nepodařilo, takže jsem to vzdala. Je to už skoro 15 let zpátky. Když to zpětně hodnotím, je mi jasné, že jsem to dělala blbě. Neměla jsem informace - ono jich tenkrát ještě nebylo k mání tolik. Sypu si popel na hlavu, dneska bych to dělala jinak.
Před dvěma lety jsem s donesla z útulku pinčovou s rozhašeným trávením na britkách. Střídala se jí zácpa a krvavé průjmy, vypadalo to, že se to snad nikdy nesrovná. Přechodu na barf jsem se bála, ale ukázalo se, že zbytečně. Začala jsem pěkně pomalu, nejdřív jenom svalovinu, stále méně vařenou až nakonec úplně syrovou, teprve asi po 10 dnech opatrně mleté kosti, vnitřnosti až úplně na konec, když byly bobky ok. K tomu zeleninu nebo přílohy - brambor, mrkev, jablko, banán, spařené vločky.
A stal se zázrak - ač jsem v jejím případě byla skeptická, začala z ní padat úplně ukázková stolice.
Co se týče těch jater - s těma jsem opatrná dodneška a dávám je minimálně. Hodně projímají, takže malejm psům přidám do misky třeba jen lžičku na chuť.
Trickyvoo
napsal(a):
Právě to jsem už psala jinde. Játra mu dal brácha jen kousek a později v noci zvracel několikrát po sobě, u něj nic neobvyklého, když dostal něco, co mu nesedlo. Pak mě manžel přišel říct, že ten pes je na tom nějak blbě a leží na rohožce, tak jsem na něj šla kouknout a zjistila, že má pod sebou louži a trochu stolice a je podivně studený. Tak jsem hned volala na veterinu, kde měli vypsáno, že jsou v noci na telefonu. Veterinář mi řekl, že pejska jeho věku to mohlo takhle sebrat a ať počkám hodinu a kdyby se nezlepšil mám hned přijet. Brácha ho přenesl do pelíšku a on zvedl hlavu a koukal na nás, tak jsme z toho nabyli mylný dojem, že se lepší. Táta u něj zůstal, já ho šla za 40 minut zkontrolovat a už byl mrtvý. Znova jsem volala na veterinu a ten mi řekl, že podle příznaků to vypadá na infarkt a že by mu nestihl pomoct než bych k nim dojela. Pitvu jsme nenechávali dělat, veterinářovi se do toho moc nechtělo a psa by mi to stejně nevrátilo. On si prostě všechno hrozně bral a vystresovalo ho to zvracení.
Kuře celý nechtěl, jak měl něco na větší kousky, tak kňučel, ale pomlít maso i s kostma mě teda nenapadlo, asi na to nemám ani tak výkonný stroj.
Tohle bych fakt neviděla na žádný srdeční selhání,ani na následek zracení. Spíš na nějaké vnitřní krvácení,selhání orgánů. Nechci jitřit rány,ale hlavně tady vidím zásadní pochybení veta,ten pes měl být ihned na veterině,vyšetření,kapačkách. Každopádně určitě tohle nemá nic společného se složením krmné dávky, vůbec bych si s tím nelámala hlavu
Trickyvoo
napsal(a):
K té příčině smrti se už nevyjadřuju, napsali to jiní...taky nemyslím, že by to způsobil kousek jater.
Já jen k tomu mletí masa s kostma - taky to nedělám doma, to asi málokdo. Mletiny s kostma jsou normálně k dostání v obchodech s krmným masem. Někteří majitelé mletiny neradi, je fakt, že ideální jsou kosti a kusy masa vcelku, ale já jsem toho názoru, že u psů, kteří nejsou zatím na kosti zvyklí, u starších psů anebo u hltavců udělají dobrou službu.

Terven
napsal(a):
K té příčině smrti se už nevyjadřuju, napsali to jiní...taky nemyslím, že by to způsobil kousek jater.
Já jen k tomu mletí masa s kostma - taky to nedělám doma, to asi málokdo. Mletiny s kostma jsou normálně k dostání v obchodech s krmným masem. Někteří majitelé mletiny neradi, je fakt, že ideální jsou kosti a kusy masa vcelku, ale já jsem toho názoru, že u psů, kteří nejsou zatím na kosti zvyklí, u starších psů anebo u hltavců udělají dobrou službu.
Není potřeba kupovat mletiny. Konkrétně třeba ty kuřecí krky jdou masivnějším nožem nakrájet najemno. Dělám to tak starouškovi, je to otázka chvilky. Orestuju celé krky na pánvi, pak pokrájím na prkýnku na "kolečka" jako mrkev a nasekám nožem najemno.
napsal(a):
Není potřeba kupovat mletiny. Konkrétně třeba ty kuřecí krky jdou masivnějším nožem nakrájet najemno. Dělám to tak starouškovi, je to otázka chvilky. Orestuju celé krky na pánvi, pak pokrájím na prkýnku na "kolečka" jako mrkev a nasekám nožem najemno.
Jo, jasně, já krky drtím taky a pak je dávám vcelku, že je pohromadě drží jenom kůže - tak jsem naučila pinčovou na kousání větších kusů.
Nicméně kosti dávám skoro denně a aby nebyly jenom na krkách, kupuju celou mletou kachnu, někdy mletýho králíka nebo kuře.
Restovat u nás netřeba, žerou to bez úpravy.

napsal(a):
Já si neumím představit mlít nebo drtit denně jídlo pro 4 velký psy, jsem ráda, že ty mletiny jdou koupit. Nemusela bych to teda nutně dávat všem, jen babče a Cherry, která strašně hltá a maso vcelku jí dát nemůžu.
napsal(a):
Já si neumím představit mlít nebo drtit denně jídlo pro 4 velký psy, jsem ráda, že ty mletiny jdou koupit. Nemusela bych to teda nutně dávat všem, jen babče a Cherry, která strašně hltá a maso vcelku jí dát nemůžu.
Hele,já maso vcelku nedávám vůbec. Z 90% mají mletinu, pak teda křídla,krky,skelety. Ale maso vcelku je princip - spolknu,vybliju,spolknu,vybliju včetně mopse, ten je ještě spolknu, když to spolknu blbě,upadnu do bezvědomí, vyklepe to země,spolknu to....
Holky a odkud berete ty mletiny s kostmi? Zkoušela jsem od různých prodejců, různé druhy (kuře, kachna, krutá, králík ) a ve všem bylo na moje psy těch kostí hodně. Oba psi po tom měli světlé maličké bobky, proste byli zacpaní. Ještě jsem nevychytala mletinu s kostmi, která by seděla.
Takže my jedeme křídla, krky, skelety. A cele ryby. Pes občas stehna, zebra…

napsal(a):
Já to chystám párkrát do týdne pro 7kg dědka, takže no problem. 😉
Mladší si chroupou sami, ale úplně syrové mi nežere nikdo.
Takže já bych naopak měla problém zkrmit balík mletiny.

marcelaamax
napsal(a):
Holky a odkud berete ty mletiny s kostmi? Zkoušela jsem od různých prodejců, různé druhy (kuře, kachna, krutá, králík ) a ve všem bylo na moje psy těch kostí hodně. Oba psi po tom měli světlé maličké bobky, proste byli zacpaní. Ještě jsem nevychytala mletinu s kostmi, která by seděla.
Odkud máte zebru? :-) Kdysi jsem kupovala z dopsimisky mletiny, vypadalo to hezky, ale kostí tam bylo málo :D Já bych se zeptala, ale to bych po nich chtěla moc, já vim :-) Pro jednoho psa tam bude kostí ok, pro jiného málo/moc, takže to bude asi na pytel výprava.
marcelaamax
napsal(a):
Hele, z má zkušenosti je základ brát takové mletiny alá kuře celé mleté, kuře s dršťkami,kde je to pade na pade. Mám třeba dobrou zkušenost s mletinami od masožravců,to dávám mlaďochům. Jinak já beru z krůtí farmy, kromě toho,co si beru,mají i jak já říkám "kostnáč",to jsou jen semletý skelety, normálně to nedávám,když byla krize a neměli nic jinýho,tak jsem to vzala,ale pak míchala s hovězím s drobama,samotný se to dávat skoro nedá
marcelaamax
napsal(a):
Převážně z Do psí misky - a jo, je tam kostí hodně. Ale mě na to přímo ženský v prodejně upozorňujou, že je vhodný k tomu ještě dodat svalovinu.
Beru převážně celou mletou kachnu, někdy zelenou kachnu, celýho mletýho králíka anebo kuře.
Tu svalovinu k tomu někdy dodám,někdy ne, často přidávám dršťky, pokud už nejsou v tom.
Občas mají tužší bobky, ale vyloženě zácpu ne.
Terven
napsal(a):
Převážně z Do psí misky - a jo, je tam kostí hodně. Ale mě na to přímo ženský v prodejně upozorňujou, že je vhodný k tomu ještě dodat svalovinu.
Beru převážně celou mletou kachnu, někdy zelenou kachnu, celýho mletýho králíka anebo kuře.
Tu svalovinu k tomu někdy dodám,někdy ne, často přidávám dršťky, pokud už nejsou v tom.
Občas mají tužší bobky, ale vyloženě zácpu ne.
No oni taky nemají vyloženě zácpu, ale střílí malé bílé (světle) kuličky 😄 a to z mého pohledu není úplně ok. Když dam mletinu bez kosti a k tomu třeba křídla, tak je to úplně něčem jiném.

Já tedy taky, již dlouhá léta, krmím jen maso (= směs svaloviny, kostí, kůže, vnitřností). Ovozel mají jen výjimečně, když mi něco zbyde v lednici, pro co už nemám využití, od jara mají k dispozici zahradu, kde se pasou dle libosti. Přílohy dávám pouze velmi výjimečně, kdy mám zrovna pro všechny málo masa a potřebuju ho něčím nastavit - to většinou jen na rychlo třeba zaliju kuskus horkou vodou a za pět minut je hotovo. Psi prospívají, poslední se dožila 13,5 let a odešla na něco, co nesouviselo se stravou.

napsal(a):
To jste mi připomněla : Hádali se známí s paní učitelkou. Tvrdila dětem, že pes je všežravec, protože žere všechno. Tatínek ( mimochodem s odborným vzděláním ) napsal do notýsku, že pes je rozhodně masožravec. Paní učitelka napsala - kdyby byl masožravec, nebude papat piškoty.
A tak nevím - je to k smíchu, nebo k pláči ?
napsal(a):
To jste mi připomněla : Hádali se známí s paní učitelkou. Tvrdila dětem, že pes je všežravec, protože žere všechno. Tatínek ( mimochodem s odborným vzděláním ) napsal do notýsku, že pes je rozhodně masožravec. Paní učitelka napsala - kdyby byl masožravec, nebude papat piškoty.
dcera si dovolila opravit "pančelku" (4.třída ZŠ) , která jim tvrdila , že kuna je všežravec - protože žere třešně...řešilo se to až u ředitelky za mé asistence neb dcera i "úča" si stály za svým
Od té doby se ji pak vždy sarkasticky při výkladu ptala " je to tak, Kristo? " naštěstí dcera odešla na 6ti letý fr. gympl a tý Jitky jsme se konečně zbavili...
Terven
napsal(a):
Taky jsem psala, že ho zabil infarkt nikoliv játra. Po syrovém mase zvracel, brácha mu dal něco syrového, když zvracel, dostal se do stresu, byl to pes, co z toho stres měl. X stresů za život je nápor na srdce, dostal infarkt a zemřel a ano, taky si myslím, že to veterinář podcenil, ale stejně bych u něj byla nejdřív za půl hodiny, takže bych tam stejně přijela s mrtvým psem. Infarkt může mít i u lidí mladý člověk aniž by si byl vědom vady. Proč je to tedy u psa nemožné? Navíc devítiletý pes je už padesátník ne?
Teda ten krám s krmným masem jsem nevěděla, že existuje a co se tam prodává za maso? Není to pofiderní kvalita? Omlouvám se, že se tak ptám.
Trickyvoo
napsal(a):
Taky jsem psala, že ho zabil infarkt nikoliv játra. Po syrovém mase zvracel, brácha mu dal něco syrového, když zvracel, dostal se do stresu, byl to pes, co z toho stres měl. X stresů za život je nápor na srdce, dostal infarkt a zemřel a ano, taky si myslím, že to veterinář podcenil, ale stejně bych u něj byla nejdřív za půl hodiny, takže bych tam stejně přijela s mrtvým psem. Infarkt může mít i u lidí mladý člověk aniž by si byl vědom vady. Proč je to tedy u psa nemožné? Navíc devítiletý pes je už padesátník ne?
Teda ten krám s krmným masem jsem nevěděla, že existuje a co se tam prodává za maso? Není to pofiderní kvalita? Omlouvám se, že se tak ptám.
Dneska už ecistuje slušná síť barfshopů, které rozvážejí a mají i kamenné prodejny. Pokud nemáte prodejnu v rozumném dosahu, maso vám dovezou až domú.
Na pofiderní kvalitu už jsem dlouho nenarazila, ale samozřejmě stát se to může. Naštěstí je na výbèr, takže můžete brát tam, kde to vyhovuje a není problém.
U krmného masa je výhoda, že vidíte a cítíte, co psu dáváte. O vstupních surovinách na výrobu granulí nebo konzerv si nedělejte iluze.

Varaxi
napsal(a):
To je ten fakultativní masožravec, nebo jak se tomu říká. Prostě není to až tak moc masožravec, jako třeba kočka. To tím asi bylo myšleno.
Ano, takhle se to dá taky říct. Pes klidně zblajzne různé přílohy, na které se kočka raz dva tři...

napsal(a):
K pláči. Asi nezná mého kocoura, před kterým musím uklízet vánoční perníčky. A koně, kteří klidně sežerou svíčkovou nebo jitrnici. Ono opravdu nic není černobílé.

napsal(a):
Ano, takhle se to dá taky říct. Pes klidně zblajzne různé přílohy, na které se kočka raz dva tři...
Tak nevím, náš kocour maso přebírá - to co psice smlsne s chutí, on čuchne a odkráčí. Ale palačinku si dá s chutí. Mléko jen plnotučné a šlehačku může. A taky zapraženou zeleninovou polévku.

napsal(a):
Myslím, že je to délkou střeva. Poměr délky střeva k velikosti zvířete.
Kočka = krátké, malý pes = krátké, velký pes = dlouhé. Jakože hodně dlouhé. Větší pes má na trávení příloh podmínky.

takže nemá na jedenácti týdnech 20 kilo, jak jsem se bála - má 19,80 kg...
Narozen je 3.prosince
Na stejné váze na veterině měl ve středu 2.2. 14,0 kg, o osm dní později 16,8 kg a dneska po dalších osmi dnech má 19,8 kg...
Všechna dogata nabírala zhruba 2 kila za týden - ale tři teda nee. Ubrat žrádlo se mu nedá - i tak mlátí neustále prázdnou miskou... a přidat moc pohyb taky nee - neboť ho spíš brzdíme, neb je nesmírně dravý a trýskací a skákací... Pokud neřádí venku, lítá dostihy po koberci. Právě stěhuje s děsným vrčením dětskou matraci - tedy svůj pelech... Bojím se bojím, jak u tohohle těžkého torpéda udržím rovné nohy...
Je oočkován, vysvětluju mu, že by měl mít klidový režim - u snahy umazlit ho na pelechu jsem přišla o dva prsty, a přišla k díře na ponožce. Nechcete štěňátko ??

napsal(a):
takže nemá na jedenácti týdnech 20 kilo, jak jsem se bála - má 19,80 kg...
Narozen je 3.prosince
Na stejné váze na veterině měl ve středu 2.2. 14,0 kg, o osm dní později 16,8 kg a dneska po dalších osmi dnech má 19,8 kg...
Všechna dogata nabírala zhruba 2 kila za týden - ale tři teda nee. Ubrat žrádlo se mu nedá - i tak mlátí neustále prázdnou miskou... a přidat moc pohyb taky nee - neboť ho spíš brzdíme, neb je nesmírně dravý a trýskací a skákací... Pokud neřádí venku, lítá dostihy po koberci. Právě stěhuje s děsným vrčením dětskou matraci - tedy svůj pelech... Bojím se bojím, jak u tohohle těžkého torpéda udržím rovné nohy...
Je oočkován, vysvětluju mu, že by měl mít klidový režim - u snahy umazlit ho na pelechu jsem přišla o dva prsty, a přišla k díře na ponožce. Nechcete štěňátko ??
A to mne před lety kdy labradorek v 7 týdnech měl 5,80kg a potom pribiral 3/4kg týdne pořád někdo říkal jak je velký 😂 😂
Byli jsme minulý rok na procházce se známým co si pořídil štěně irského vlkodava - adi na stejno s ND, že?
No a ten měl v 10 týdnech co jsme se viděli 16kg, a mým 11kg radili, honili se a krásne si hráli. Jak rostl tak už jsem si na volno netroufla.
To steneci velmi akční a velmi kousave řádění dobře znám, akorát to teda bolelo o malinko min 🙈 to si ještě protrpite 🤪

napsal(a):
A to mne před lety kdy labradorek v 7 týdnech měl 5,80kg a potom pribiral 3/4kg týdne pořád někdo říkal jak je velký 😂 😂
Byli jsme minulý rok na procházce se známým co si pořídil štěně irského vlkodava - adi na stejno s ND, že?
No a ten měl v 10 týdnech co jsme se viděli 16kg, a mým 11kg radili, honili se a krásne si hráli. Jak rostl tak už jsem si na volno netroufla.
To steneci velmi akční a velmi kousave řádění dobře znám, akorát to teda bolelo o malinko min 🙈 to si ještě protrpite 🤪
máme už pátého mamuta (postupně), takže tušíme, do čeho jsme šli a co nás čeká. Jen je pravda, že velikost a rychlost nárůstu hmotnosti mě u tohoto mimina dost děsí... Předchozí měl na 12 týdnech necelých 18 kilo - a vyrostl na 90 cm v kohoutku...

Neděste se, každý roste jinak. Já jsem byla ve 14. v tělocviku v řadě druhá zleva a v 16. už druhá od zadu. :-))

napsal(a):
máme už pátého mamuta (postupně), takže tušíme, do čeho jsme šli a co nás čeká. Jen je pravda, že velikost a rychlost nárůstu hmotnosti mě u tohoto mimina dost děsí... Předchozí měl na 12 týdnech necelých 18 kilo - a vyrostl na 90 cm v kohoutku...
Ano vím, pamatuju si i Nighta.
To jsem docela zvedava kolik nakonec vyroste, jestli třeba az 100cm v kohoutku a k 90kg.
Asi na hodně lidí jako mimino moc nepůsobí, že? Při svoji velikosti. Přitom je to věkem úplný mimisek ještě.

napsal(a):
A jak velcí jsou Yodíkovi rodiče? Má být po kom velký?

Jeee Yodík má narozeniny ve stejný den jako já ❤️
napsal(a):
Neděste se, každý roste jinak. Já jsem byla ve 14. v tělocviku v řadě druhá zleva a v 16. už druhá od zadu. :-))
Já byla ve druhé třídě asi třetí nejmenší a v sedmé jsem patřila mezi nejvyšší.
Malina jako tříměsíční přidala asi 750 g za týden, teď jako asi půlroční mi už skoro nepřibývá. Takže nejdřív i veterinář říkal, že bude velká a nyní mi sám od sebe říkal,že zas tak moc už neporoste, ale jak to bude doopravdy, uvidíme.

napsal(a):
Ano vím, pamatuju si i Nighta.
To jsem docela zvedava kolik nakonec vyroste, jestli třeba az 100cm v kohoutku a k 90kg.
Asi na hodně lidí jako mimino moc nepůsobí, že? Při svoji velikosti. Přitom je to věkem úplný mimisek ještě.
metr určitě ne. Pár cenťáčků nad 90 se občas vyskytuje, ale většina psů je kolem 85 cm. To těch 90 kilo je pravděpodobnější, než metr...
Jako mimino nepůsobí - hodně lidí připíná psy se zvoláním "pozor pitbul"... Naštěstí je náš pitbulík velmi opatrný při kontaktu se psy - působí jak slušně vychovaný chlapeček

napsal(a):
A jak velcí jsou Yodíkovi rodiče? Má být po kom velký?
malí rozhodně nejsou a po psovi jsou i vysoké odchovy. Uvidíme - vím, že se může Yoda dřív v růstu zastavit... Jen prostě ta tři kila za týden na dvou a půl měsících mi přišlo hodně.

napsal(a):
metr určitě ne. Pár cenťáčků nad 90 se občas vyskytuje, ale většina psů je kolem 85 cm. To těch 90 kilo je pravděpodobnější, než metr...
Jako mimino nepůsobí - hodně lidí připíná psy se zvoláním "pozor pitbul"... Naštěstí je náš pitbulík velmi opatrný při kontaktu se psy - působí jak slušně vychovaný chlapeček
Pitbul. 😂🤣

Tak náš Mates měl ve 12.týdnech 14,5 kilo, což je dle mého na pohodu.
Jinak to teda bude asi takové psí prasátko...dneska jsem ho chytla za minutu dvanáct...u lidského exkrementu v lese.
Jinak musím říct, že beru zpět všechno o všech svých štěňatech, kdy jsem říkala, že jsou to ďáblové a zlobidla a vztekliny. a jak je člověk utahanej z toho věčnýho venčení, krmení, okusování...dnes jsem na nákupu potkala rodinku...máma, táta a v nákupním vozíku naložená trojčata...batolata....jedno v té sedačce a dva přímo v nákupním vozíku a stáli frontu u pultu s uzeninama, prodávají tam i sekanou v housce a podobně, tak si myslím, že si chtěli rodičové koupit něco rychlího k jídlu a najednou se ta trojčata rozeřvala všechna najednou a máma s tátou to teda vzdali a odvezli si ty svoje řvoucí dětské lásky pryč.....
Tak si tak říkám.."na co já si stěžuju, jeden štěněcí ďábel je vlastně nic a sranda oproti tomu, jakou hoňku musí mít rodičové těch trojčat.."

Kubiinka
napsal(a):
Tak my máme zítra 13týdnu a vážíme 1,7kg. Jmenuje se El 😁❤️
To si vůbec neumím představit ...mít takovýho prcka doma....my odebírali štěně v osmi týdnech a měl přes 8 kilo, ve 12-ti týdnech 14,5 kg. A to mu furt říkáme "švec prťavec".
Kubiinka
napsal(a):
Tak my máme zítra 13týdnu a vážíme 1,7kg. Jmenuje se El 😁❤️
Páni! 13 týdnů a už umíte s počítačem? :D
Omlouvám se, ale mateřský plurál chápu u maminek s kojenci, u pejsků to působí prostě směšně. Pozor na to, až začnete své blízké bombardovat informacemi, kolik jste udělali loužiček a jaký tvar, četnost a konzistenci mají vaše bobky, budete za blázna.

Fatia
napsal(a):
Páni! 13 týdnů a už umíte s počítačem? :D
Omlouvám se, ale mateřský plurál chápu u maminek s kojenci, u pejsků to působí prostě směšně. Pozor na to, až začnete své blízké bombardovat informacemi, kolik jste udělali loužiček a jaký tvar, četnost a konzistenci mají vaše bobky, budete za blázna.
Já to používám taky....a hodně pejskařů.....prostě dítě nebo pes, jednou má člověk doma mimino a infantilnější z nás ten plurál prostě používáme.
Třeba standardně mě pejskaři upozorňují na to, že jejich fena hárá..."my háráme..." a to říkají i chlapi.

napsal(a):
To si vůbec neumím představit ...mít takovýho prcka doma....my odebírali štěně v osmi týdnech a měl přes 8 kilo, ve 12-ti týdnech 14,5 kg. A to mu furt říkáme "švec prťavec".
Yoda měl 12 týdnů včera a myslím, že má kolem 22 kilo... a prťavec je to strašný - pořád se o něj přerážíme, zvyklí, že se normální pes pod nohama neplete, neb je v zorném poli
To koukáte, že :) . Děkuji za názor a krásnou přednášku. Louže atd. určitě nemám za potřebu s někým rozebírat. To, že má člověk radost a napíše něco v množném čísle, nemusí znamenat, že je hned blázen. Myslela jsem, že ifauna bude OK, ale vidím, že všude se vždy najde rýpavý člověk. Který nebude řešit zrovna dané téma - psa, ale mé vyjadřování.
Mějte krásný den.

napsal(a):
Yoda měl 12 týdnů včera a myslím, že má kolem 22 kilo... a prťavec je to strašný - pořád se o něj přerážíme, zvyklí, že se normální pes pod nohama neplete, neb je v zorném poli
A to je Yodík větší než náš Mates, tak jste na tom líp. Matýsek má ještě speciální talent se mi motat pod nohama. Navíc strašnej pomocník se vším, takže všechno trvá ještě jednou tak dlouho než normálně a ještě neustále koukám pod nohy a stejně se mi ho občas povede přišlápnout nebo o něj zakopnu....prostě si neumím představit, jak to dělaj lidi, co mají taková prťavoučká štěňata.

Kubiinka
napsal(a):
To koukáte, že :) . Děkuji za názor a krásnou přednášku. Louže atd. určitě nemám za potřebu s někým rozebírat. To, že má člověk radost a napíše něco v množném čísle, nemusí znamenat, že je hned blázen. Myslela jsem, že ifauna bude OK, ale vidím, že všude se vždy najde rýpavý člověk. Který nebude řešit zrovna dané téma - psa, ale mé vyjadřování.
Mějte krásný den.
Ale tak si to neberte tak osobně i my pejskaři to máme každý jinak......někdo (já) na psy šišlá, používá plurál, spí s pesanama v posteli, krmí je od stolu a místo povelů sedni a lehni používá "hačánky a hajánky" a když se pes vzdudí a přijde do obýváku, tak u nás běžně slyšíte "už jsme se vyhajindali, tak honem jdeme ven a uděláme čůranda"
No a někdo je "normální" svoje psy miluje, ale tohle...co provozuju já...mu prostě přijde už moc.

Kubiinka
napsal(a):
První den jsem se bála právě udělat i krok, otevřít dveře. Teď už v pohodě. I to štěně se má rádo a dává si pozor. Třeba i na vysokém gauči - dolu neskočí. Má vyrobené schody
Tak to máte talentované štěně...moje štěně si vůbec pozor nedává a už bylo několikrát přišlápnuto když jsem si byla jistá, že tam kam došlápnu je "bezpečno" a než jsem došlápla, tak tam stačil strčit packu.........o tom, kdy se přerazim já ve snaze se tomu přišlápnutí vyhnout...to ani nepočítám.

Kubiinka
napsal(a):
První den jsem se bála právě udělat i krok, otevřít dveře. Teď už v pohodě. I to štěně se má rádo a dává si pozor. Třeba i na vysokém gauči - dolu neskočí. Má vyrobené schody
To buďte ráda, já mám "štěstí" spíš na psy skokany, přesvědčené o své nesmrtelnosti.

napsal(a):
Já to používám taky....a hodně pejskařů.....prostě dítě nebo pes, jednou má člověk doma mimino a infantilnější z nás ten plurál prostě používáme.
Třeba standardně mě pejskaři upozorňují na to, že jejich fena hárá..."my háráme..." a to říkají i chlapi.
Tohle jsem nepoužívala ani u dětí, ani u psů. Připadala bych si... no hodně divně...
Kubiinka
napsal(a):
Mějte krásný den.
Já to nemyslela zle. Množné číslo používám taky, chodíme ven, dokonce spolu večeříme, koukáme na telku, šišlám na tu svou též... Když jsem teď byla 14 dní doma s Covidem, společně s psicí jsme se smály, že máme obě stejně chlupatý nohy!
Ale když jde o věk, váhu a vyměšování, to máme každá své a nesdílíme to spolu :D

napsal(a):
Tohle jsem nepoužívala ani u dětí, ani u psů. Připadala bych si... no hodně divně...
Já si taky připadám divně, ale nějak mi ta "normální" mluva dělá problém. .a je to pak ještě divnější
napsal(a):
Já si taky připadám divně, ale nějak mi ta "normální" mluva dělá problém. .a je to pak ještě divnější
On je rozdíl, jestli používáte plurál ve smyslu "dneska jsme byli venku a viděli tam labutě, pak jsme se stavili v krámu pro rohlíky". Tam je to v pořádku a nikdo se nebude množnému číslu divit. Druhá možnost je "máme průjem, něco špatného jsme snědli". Můj pes je osobnost, nechci ho zahrnovat pod obecné "my". V některých případech to prostě bije do očí (uší), když někdo řekne, že dnes se byli odčervit a naočkovat proti vzteklině a po procházce si museli umýt pacičky. Já červy prostě nemám, na vzteklost, která se ve mě někdy budí, očkování zatím nevymysleli a po procházce na poli si většinou nohy mýt nemusím :)
Ale samozřejmě, pokud někdo takhle mluví, jeho věc. Jen je to prostě pro okolí úsměvné, to zas musí pochopit mluvčí, co má 13 týdnů, zrovná hárá a dnes se byl odčervit

Fatia
napsal(a):
Já to nemyslela zle. Množné číslo používám taky, chodíme ven, dokonce spolu večeříme, koukáme na telku, šišlám na tu svou též... Když jsem teď byla 14 dní doma s Covidem, společně s psicí jsme se smály, že máme obě stejně chlupatý nohy!
Ale když jde o věk, váhu a vyměšování, to máme každá své a nesdílíme to spolu :D
Když jde o věk, váhu........máme každá své.
No tak já nevim....mám mladou krasavici s váhou, kterou jsem měla za mlada....kéž by se to dalo sdílet

Když mluvím o sobě a o psu a řeknu - dnes jsme byli na procházce v lese, tak je to správně. Protože jsme byli my dva.
Ale když řeknu, že - jsme se krásně vykakali, a přitom vyměšoval jen pes, je to přinejmenším divné. Stejně tak u dítěte.

A ste nikdy miminku neřekli "to jsme se dnes hezky vyspinkali" ? To říkám i štěkanátkovi :-)

napsal(a):
A ste nikdy miminku neřekli "to jsme se dnes hezky vyspinkali" ? To říkám i štěkanátkovi :-)
My jsme říkali - "jakpak jste se vyspinkal, pane inženýre?"
Fatia: "Můj pes je osobnost, nechci ho zahrnovat pod obecné my "
Vnímám to stejně a vadí mi to i u dětí. Vždy jsem říkala, že mě zajímá, kdy dítě přestane být my a stane se z něj "já" a u kámošek, když my oznamovali, že papají, mají průjem a pod. bylo těžké to přejít bez komentáře .
Kubiince a dalším, kdo to rád používá se omlouvám, i nadále se budu snažit přejít to bez komentáře.
Trickyvoo
napsal(a):
Fatia: "Můj pes je osobnost, nechci ho zahrnovat pod obecné my "
Vnímám to stejně a vadí mi to i u dětí. Vždy jsem říkala, že mě zajímá, kdy dítě přestane být my a stane se z něj "já" a u kámošek, když my oznamovali, že papají, mají průjem a pod. bylo těžké to přejít bez komentáře .
Kubiince a dalším, kdo to rád používá se omlouvám, i nadále se budu snažit přejít to bez komentáře.
Já to třeba nepoužívám, ale naprosto mi nevadí a ani nemám potřebu to komentovat, pokud to použije někdo jinej.
Každej máme svoje, nikdo nejsme dokonalej...třeba u tohohle pravopisnýho skvostu se musím hodně držet....ale taky nekomentuju
a u kámošek, když my oznamovali,
Terven
napsal(a):
Já to třeba nepoužívám, ale naprosto mi nevadí a ani nemám potřebu to komentovat, pokud to použije někdo jinej.
Každej máme svoje, nikdo nejsme dokonalej...třeba u tohohle pravopisnýho skvostu se musím hodně držet....ale taky nekomentuju
No to se teda červenám, to mi asi opravil mobil a vidíte, taky jste se neudržela a komentujete a kvůli vám to už nemůžu opravit
No pěkně jste se mi pomstila.

Terven
napsal(a):

Kdysi dávno, jsem člověku se psem automaticky hlásila : "my háráme". Jeho otázka -
"vy taky?" mě navždy vyléčila!
napsal(a):
Kdysi dávno, jsem člověku se psem automaticky hlásila : "my háráme". Jeho otázka -
"vy taky?" mě navždy vyléčila!
S předchozí fenou jsem žila v Praze, tam se prostě nedá psům vyhýbat, i když hárala, potkávali jsme desítky psů... Poctivě jsem hlásila, že hárá, až jsem jednou volala na protijdoucího pána se psem samcem na volno, "já hárám!" Pak jsem se málem propadla hanbou do chodníku a taky si už dávám pozor :D
Fatia
napsal(a):
On je rozdíl, jestli používáte plurál ve smyslu "dneska jsme byli venku a viděli tam labutě, pak jsme se stavili v krámu pro rohlíky". Tam je to v pořádku a nikdo se nebude množnému číslu divit. Druhá možnost je "máme průjem, něco špatného jsme snědli". Můj pes je osobnost, nechci ho zahrnovat pod obecné "my". V některých případech to prostě bije do očí (uší), když někdo řekne, že dnes se byli odčervit a naočkovat proti vzteklině a po procházce si museli umýt pacičky. Já červy prostě nemám, na vzteklost, která se ve mě někdy budí, očkování zatím nevymysleli a po procházce na poli si většinou nohy mýt nemusím :)
Ale samozřejmě, pokud někdo takhle mluví, jeho věc. Jen je to prostě pro okolí úsměvné, to zas musí pochopit mluvčí, co má 13 týdnů, zrovná hárá a dnes se byl odčervit
Mně mateřský plurál taky vadí, jako fakt ještě když je to spojený s vylučováním "dneska máme průjem a pokakali jsme si zadek", to mi vždycky znovu vezme dech.
Pak ještě teda úplně nezvládám, když majitel mluví jako za psa, typicky na facebooku. Jsem ve skupině jednoho určitýho plemene, protože o něm tak jako teoreticky uvažuju, a tam skoro nikdo normálně nepíše. Všechno je to ve stylu: "Ahoj kamarádi, dneska jsem zlobil, sežral jsem hno, moc, moc mi chutnalo, ale panička se asi trochu zlobila, ale já vím, že mě má i tak ráda ".

A co když za majitele mluví pes.

Zoia
napsal(a):
Mně mateřský plurál taky vadí, jako fakt ještě když je to spojený s vylučováním "dneska máme průjem a pokakali jsme si zadek", to mi vždycky znovu vezme dech.
Pak ještě teda úplně nezvládám, když majitel mluví jako za psa, typicky na facebooku. Jsem ve skupině jednoho určitýho plemene, protože o něm tak jako teoreticky uvažuju, a tam skoro nikdo normálně nepíše. Všechno je to ve stylu: "Ahoj kamarádi, dneska jsem zlobil, sežral jsem hno, moc, moc mi chutnalo, ale panička se asi trochu zlobila, ale já vím, že mě má i tak ráda ".
Hodně jsme se (jako společnost) posunuli.
Kdysi, když psa ještě neměl každý a když ještě pes byl pes, měly jsme kolegyni ( ona jediná měla psa ), ráno přišla a nadšeně vyprávěla, co zas jejich Kazan. Ostatní z ní měly legraci a když odešla vařit kafe, šklebily se : "To jsem zvědavá, kdy řekne - náš Kazan dnes povídal........."
No a pár let a je to běžné :-))

Trickyvoo
napsal(a):
Naštěstí mu není rozumět. To by asi byly perly .
Edit: Mám to správně, Terven?
Ne, ve zkratce tam chybí tečka :-) ale teď jako začínám být smutná, že si někdo myslí, že můj pes nemluví.
Všichni jste mne zde zklamali.
napsal(a):
Ne, ve zkratce tam chybí tečka :-) ale teď jako začínám být smutná, že si někdo myslí, že můj pes nemluví.
Tak třeba váš jo. Mí psi se jen velmi výmluvně dívali, nebylo těžké si domyslet, co ten pohled znamená a kolikrát bych si to za rámeček nedala .

Co se týče toho "My",tak potkávám paní,která má dvě menší chlupaté vořešandy.Fenky jsou vždy oblečené,i v létě mají šatičky a paní vždy říká "my jsme byli na veterině, my máme průjem, nebo to známé "my háráme".Když jde s fenkama po venku,tak si s nimi povídá a povídá si i s ostatními pejskaři.Působí tak roztomile potrhle (což nemyslím nijak zle) a prostě to k ní patří.
Jo a aby havanés mluvil,to by se asi hodilo u doktora,aby řekl co ho trápí, ale mám dojem,že třeba při oblékání kabátku by mohl být lehce vulgární,neboť oděvy neoblibuje :-)
Zkrátka,mohlo by to být dvousečné...:-)

napsal(a):
Nebuďte smutná....moji psi taky mluví.
Pak ještě teda úplně nezvládám, když majitel mluví jako za psa, typicky na facebooku.
A jak mám asi tak zdejším fauňákům napsat, co říkal můj mluvící pes, než že jim to musím přeložit do češtiny.
Jak by řekla Sára.."hele, já jim ukousnu palici a bude to"
a jak by řekla Gina "hele, mě to je jedno, s cizíma se nebavim"
a jak by řekl Jack "mami ...co to říkaj, vážně neumím mluvit "

Plurál mi občas utekl, když jsem hlásila "my se pereme". Ale snažila jsem se dávat si pozor, aby se pral kdyžtak jenom pes, ideálně ani on
Vyprávění věcí z psího pohledu nemám ráda, ale překládání psích výroků a komentářů do češtiny mě moc bavilo, hlavně ke stáru toho pes "napovídal" opravdu hodně a většinou to bylo fakt vtipný.

Zoia
napsal(a):
Jo, tohle překládání (pohledů) jsme taky občas dělali, kolikrát jsem si říkala, že je dobře, že pes nemluví (hlavně směrem na důchod).
U mladších si říkám, že by to bylo kolikrát dost monotónní, něco jako: "hoď, hoď, hoď, hoď, hoď, hoď, hoď, hoď, hoď!"
"Ten pes je tak chytrý, jen promluvit"..... a já si myslím, že by to mělo znít "Ten pes je chytrý, umí i mluvit,"
Jo jasně, že nepřijde a nebude na mě mluvit česky, ale pokud je talent v komunikaci a pokud má s páníčkem skvělý vztah, tak dokáže říct téměř cokoliv a je opravdu minimum toho, kdy mu člověk nerozumí a i tak povětšinou stačí říct "já nevim co chceš" a pes vymyslí jiný způsob, jak mi to sdělit. A naopak "všemu" rozumí, takže pak člověk doma mlluví jak pitomec v šifrách. Například jídlo...to nejenže pes rozumí slovům "jídlo, dlabanec, papání, hlad", ale všechny potraviny, které rodina kupuje a to tak, že je pes schopen rozlišit, co z toho mu chutná a co ne.
Zvednu se a jdu k lednici, dojdu do kuchyně, otočím se k lednici a ve dveřích stojí Sára.."co děláš??" a já řeknu "jdu si vzít jablko..šunku...mrkev...sýr..."prostě cokoliv ona jí, tak řekbe "fajn, tak si dám taky".....pokud ale řeknu "jdu si vzít kiwi. švestku..." uvedla bych víc příkladů, ale teď si nemůžu vzpomenout, co ještě ta kyselina nejedla...tak řekla "fujky, tak to si teda nedám" a to před tím, než tu potravinu tu potravinu "označím" třeba i jen ukázání prstem.
Myslím, že tohle zná hodně páníčků
Pes, který opravdu "umí mluvit", to je takový, kde vám opravdu zůstáva rozum stát a je až strašidelné, jak vám rozumí VŠECHNO a teď nemám na mysli naučené povely a stereotypní situace a kdy vy rozumíte jemu VŠECKO.

napsal(a):
Věřím, taky jsme na sebe se psem napojeni, i s předchozím to tak bylo...😉 rozumíme si s běloušem docela dobře.

byli jsme na očkování po 4 týdnech - a tak tedy nová technická data:
Yoda přidal 9 kilíček (takže se dostal do standardního módu našich štěníků zhruba 10 kilo za měsíc). Na třech a půl měsících (včera mu bylo 15 týdnů) měří zhruba (jde blbě změřit) 62 cm a váží 29 kilo.
Night měl stejnou výšku a váhu (62 cm a 28.2 kg) až o tři týdny později na 18 týdnech.
Betce bylo už skoro 5 měsíců, když měřila 63 cm, ale taky vážila podstatně víc - 35 kilo. To už měla úplně jinou stavbu těla...
Yoda byl pochválen, že je v "akorát" kondici - rýsují se žebra, má i pas... a mám radost, že paní doktorka pochválila i nohy. Prostě zatím roste dobře. Začíná přezubovat (nahoře se jako první prořezaly obě P1), takže přijde nejhorší období na výživu...
dodám ilustrační fotky
napsal(a):
byli jsme na očkování po 4 týdnech - a tak tedy nová technická data:
Yoda přidal 9 kilíček (takže se dostal do standardního módu našich štěníků zhruba 10 kilo za měsíc). Na třech a půl měsících (včera mu bylo 15 týdnů) měří zhruba (jde blbě změřit) 62 cm a váží 29 kilo.
Night měl stejnou výšku a váhu (62 cm a 28.2 kg) až o tři týdny později na 18 týdnech.
Betce bylo už skoro 5 měsíců, když měřila 63 cm, ale taky vážila podstatně víc - 35 kilo. To už měla úplně jinou stavbu těla...
Yoda byl pochválen, že je v "akorát" kondici - rýsují se žebra, má i pas... a mám radost, že paní doktorka pochválila i nohy. Prostě zatím roste dobře. Začíná přezubovat (nahoře se jako první prořezaly obě P1), takže přijde nejhorší období na výživu...
dodám ilustrační fotky
Tak jsem chtěla napsat, že na první fotce už v tom jasně vidím dogu a až pak jsem si přečetla popisek
napsal(a):
Ano, teď to čtu. Mám jen jednu, píšete některá. Feně je už fajn, 14 dní byla na ATB a dostala se z toho. Před chvílí jsme přišli z venku. Ale, jak jí to začlo před tím silvestrem, tak byla na tom moc zle, nebyla schopná ani stát. Psala jsem to na-Jak se vysmutnit, Myslela jsem, že je opravdu její konec. Měla prý zánět mízních uzlin. Otekla jí dole zadní noha a otok se sunul nahoru, spodek nohy splaskával a otok byl zase na vnitřním stehně nahoře. Mazalo se to ještě mastí Aphlegmina+ ATB 2x/den. No, zánět byl velký, byla úplně mimo, horečky, injekce na vet, 2x týdně na veterině kontroly, ale dostala se z toho. Už je úplně vpořádku, žere, pije, má náladu si hrát, těší se na procházky. Tak jsem za to ráda a fakt bych nechtěla, aby se toto někdy opakovalo.

dnešek je zase jeden zlomový den - Yoda poprvé ráno seběhl schody a nemusel být snesen. Umí je už asi týden - ale vždy se na ně musel rozcvičit, poplakat si, zkusit jeden schod a vycouvat zpátky... a na to jsem ráno před prvním vyvenčením neměla nervy (je tam koberec...). A dneska ráno pravil, že už je velký kluk a seběhl schody bez přemýšlení zcela automaticky... a čůral až venku. Takže posilovna zůstává už jen při nakládání a vykládání z auta... a to už je pohoda

Potřebuji radu, mám agresivní štěně
Dovolte mi představit vám posledního člena smečky, 8 týdenní slovenský čuvač.
Držte nám palce ať se nám naše tibetská X čuvačí banda sehraje co nejlépe
napsal(a):
Krásny. Mohli by ste, prosím, napísať porovnanie slovenského čuvača a tibetskej dogy? Poslušnosť, samostatnosť, lovecký pud, vzťah k ľuďom, zvieratám, nároky na pohyb atď. Ďakujem

Semirah
napsal(a):
Krásny. Mohli by ste, prosím, napísať porovnanie slovenského čuvača a tibetskej dogy? Poslušnosť, samostatnosť, lovecký pud, vzťah k ľuďom, zvieratám, nároky na pohyb atď. Ďakujem
Nemám s cuvaci takovou zkušenost, s dospělýma holkama se szivam za pochodu a štěně máme doma 2 dny.
Srovnávat molossy a čuvače moc nejde, obojí šlechtili k něčemu jinému.
Tibetu jsou určitě klidnějšího temperamentu, nároky na pohyb bych řekla že jsou srovnatelné, chodíme společně po horách a psove si vzájemně stačí, nikdo není pozadu. Obě plemena hlídají, tibeti méně stekaji a lítají kolem plotu, spíš pozorují, ale když už někdo vyloženě vypadá, že se zajímá o jejich rajon, zasahují.
Moji tibeti jsou dobre socializovani, takže zvládají všechno co jim nachystám, jiné zvířata toleruji, ne útočí, nevrci. Holky cuvacky jsou ukecanejsi, ale není s nimi problém, že by něco nezvladaly.
Mám pro srovnání malý vzorek psů, jak říkám s cuvaci jsem v kontaktu od zimy, tibety jsem si vychovala od štěňat a mám je několik let.
napsal(a):
Nemám s cuvaci takovou zkušenost, s dospělýma holkama se szivam za pochodu a štěně máme doma 2 dny.
Srovnávat molossy a čuvače moc nejde, obojí šlechtili k něčemu jinému.
Tibetu jsou určitě klidnějšího temperamentu, nároky na pohyb bych řekla že jsou srovnatelné, chodíme společně po horách a psove si vzájemně stačí, nikdo není pozadu. Obě plemena hlídají, tibeti méně stekaji a lítají kolem plotu, spíš pozorují, ale když už někdo vyloženě vypadá, že se zajímá o jejich rajon, zasahují.
Moji tibeti jsou dobre socializovani, takže zvládají všechno co jim nachystám, jiné zvířata toleruji, ne útočí, nevrci. Holky cuvacky jsou ukecanejsi, ale není s nimi problém, že by něco nezvladaly.
Mám pro srovnání malý vzorek psů, jak říkám s cuvaci jsem v kontaktu od zimy, tibety jsem si vychovala od štěňat a mám je několik let.
Ďakujem. Čítala som tu už na ifaune porovnanie čuvačov a tibeťanov, ale plemená sa neustále menia vzhľadom na nároky na nich kladené, tak som zvedavá. Prekvapilo ma, že tam v porovnaní napísali, že tibeťan lovil, myslela som, že pastierske psy majú lovecký pud utlmený. Vy môžete vašich pustiť v lese na voľno? Dúfam, že Vám nevadí, že sa toľko pýtam, zaujímajú ma rôzne plemená psov, aj keď ich pravdepodobne nebudem mať, ale rada čítam praktické skúsenosti so života s nimi.

napsal(a):
Krásný... jste dohromady s čuvačkami celkem krátce, funguje to, tak proč tohle narušení rovnováhy?

napsal(a):
Krásný... jste dohromady s čuvačkami celkem krátce, funguje to, tak proč tohle narušení rovnováhy?
Majitel cuvacek měl štěně zamluvene ještě dřív než jsme začali spolu, na tenhle vrh čekal, takže by byla škoda, kdyby nám to spolu nevyšlo, aby stendo odrekl...
Zvládnem to, teď už musíme

napsal(a):
Majitel cuvacek měl štěně zamluvene ještě dřív než jsme začali spolu, na tenhle vrh čekal, takže by byla škoda, kdyby nám to spolu nevyšlo, aby stendo odrekl...
Zvládnem to, teď už musíme
Děkuji za vysvětlení. Nepochybuji, že to zvládnete, přesto držím palce.

cstmr, držím palce, ať ne že to zvládnete, ale ať nemáte co zvládat a vše hladce jak po máslíčku

Jéé, smetanové miminko! Držím palce, ať jde všechno hladce, a posílám tematický komiks.

Cstmr:
tý jo, tak to už bude pořádná smečka, to si vůbec neumím představit

lupus4
napsal(a):
tak to bude chtít už pořádný auto ...
PS. víte proč se majitelé Iveco nezdraví na silnici ? ...protože se viděli už ráno v servisu ...
Škoda 1203 zdá se být ideální...

Tak tady můj čtyřměsíční štuc....sice se furt ještě umí pěkně vztekat, ale jinak je moc hodnej a co se ďáblovství týče, tak ani na jednu mojí psí holku nemá. Takže to zatím vypadá, že už brzy z něho bude moc hodný pejsek.

napsal(a):
Tak tady můj čtyřměsíční štuc....sice se furt ještě umí pěkně vztekat, ale jinak je moc hodnej a co se ďáblovství týče, tak ani na jednu mojí psí holku nemá. Takže to zatím vypadá, že už brzy z něho bude moc hodný pejsek.
Jsou moc krásní! Oba!

Katka12345
napsal(a):
Fotky v tomhle vláknu prostě nemůžu prohlížet. Pravidelně mám totiž po zhlédnutí pocit, že si musím akutně pořídit štěně. Nejlépe ještě dnes 😁😁😁
já ho právě chtěla někam daleko vyslat... jsem si všude vytřela a nechala otevřené dveře, aby podlaha hezky uschla. A měla radost, jak se mi to povedlo udělat "tajně", když byl brouček venku... Zmetek jeden to stihnul - s tlapama od hlíny nadšeně proletěl celým spodkem baráku... A že se do každého tlapátka vejde tuna hlíny z připravených záhonků.... kde právě vyhrabal kráter.
Ještě se vám stýská po štěňátku ??

napsal(a):
já ho právě chtěla někam daleko vyslat... jsem si všude vytřela a nechala otevřené dveře, aby podlaha hezky uschla. A měla radost, jak se mi to povedlo udělat "tajně", když byl brouček venku... Zmetek jeden to stihnul - s tlapama od hlíny nadšeně proletěl celým spodkem baráku... A že se do každého tlapátka vejde tuna hlíny z připravených záhonků.... kde právě vyhrabal kráter.
Jste suchar, nemaje smysl pro humor!
napsal(a):
A víte, že i tak jo 😁 mně popravdě nejvíc při životě se štěňátek chyběl spánek. Jsem spáč a když si vzpomenu, jak jsme si třeba v jednu v noci házeli na zahradě s míčkem...
Mě je těžké vytočit, pracuju na prvním stupni, štěně bylo oproti dětem slabý odvar 😁

Katka12345
napsal(a):
A víte, že i tak jo 😁 mně popravdě nejvíc při životě se štěňátek chyběl spánek. Jsem spáč a když si vzpomenu, jak jsme si třeba v jednu v noci házeli na zahradě s míčkem...
Mě je těžké vytočit, pracuju na prvním stupni, štěně bylo oproti dětem slabý odvar 😁
A to mi přítel nevěřil, když jsem mu den před příjezdem štěňátka tvrdila, že se na pár měsíců vyspal naposledy
Nutno ale říct, že moje poslední štěně byl před dvema lety můj černý tibet a to bylo naprosto příšerné štěně. Už jsem přemýšlela nad dobrovolným alkoholismem, curani nezvládal, samotu taky ne, nešlo to nijak ani voodoo tanci. Ano, dneska je to celkem normální pes, čistotny, hodný, ale vzpomínky zůstaly živé
Malý čuvač se zatím jeví jako velmi pohodové zvíře, zvládá všechno s grácií, fakt musím říct že je to hodné štěňátko. Takže snad to nezakriknu, když ho tady veřejně pochválim, že nás nechá i spát a nesnaží se nas sežrat zbytek času