Trudumm

XXX.XXX.241.149
Ahoj,
mame 3 mesicni stene buldocka. Hezky se chova, na plenu se naučil skoro hned. Ted uz velkou potřebu děla jen venku, curani pomalu omezuje doma a ikdyz, tak jen na plenu.
Chci se zeptat na vase zkusenosti jak jste postupovali, aby se odnaučil doma uplne.
Ne ze bych mu brala plenu hned ted ve 3 mesicich, ale nejsem si jista, kdy s Tim zacit.
Takze budu rada za tipy:
V kolika mesicich sebrat plenu? sebrat hned a nedávat nebo postupně vracet? v kolika cca messiah by plena nemela byt? udržovat 3 procházky jak otec, když doma plena uz nebude?
a tak podobne.
Dekuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Zdejší stálí uživatelé pleny nepoužívají vůbec. Venčíme štěňata pouze venku, protože nechceme, aby se nám vyměšovala v domácnostech. A tak je nosíme ven zprvu po každém vzbuzení, jídle i hře... A jak štěně dozrává, prodlužují se i intervaly, v nichž potřebuje vyměšovat.

Plínou si akorát zaděláváte na problémy. Zrušte ji hned.

3 procházky/venčení denně jsou pro štěně málo
venčit - chodit ven-častěji, nenechat štěně záměrně chodit na plínu

My jsme plínu nikdy neměli. To je teď jako normální, že se štěňatům dává plína jako dětem?
Trudumm

XXX.XXX.241.149
Diky za (ne)rady :D Bohuzel se neptam na názory hejteru, které jsou asi nezaměstnani nebo důchodci, když muzou byt doma každý den cely den a venčit stene hned jak na ne udala oči ;D.
Zajimala by me rada lidi chovatelů, kteri se rozhodli pro stejnou metodu a měli doma plenkový kobereček pro stenata.
Předem díky ;)

Trudumm
napsal(a):
Diky za (ne)rady :D Bohuzel se neptam na názory hejteru, které jsou asi nezaměstnani nebo důchodci, když muzou byt doma každý den cely den a venčit stene hned jak na ne udala oči ;D.
Zajimala by me rada lidi chovatelů, kteri se rozhodli pro stejnou metodu a měli doma plenkový kobereček pro stenata.
Předem díky ;)
My se tak strašně nudili, že jsme vám z čistý zlomyslnosti naschvál vůbec nic neporadili
A je nám asi vesměs srdečně jedno, co a jak budete se psem dělat.
Zkuste si tu dát vyhledat další diskuze o plíně a počítejte, v kolika případech zastánci pleny řešili nečistotnost psa ještě ve dvou letech
Já si třeba štěně nikdy nepořídila a ani nepořídím, pokud nebudu mít možnost s ním lítat ven mnohokrát denně a pak ještě v noci.

jo, jenže tihle vyznavači plenkových koberečků pak brečívají, co mají dělat, že jim pes doma ochcává nábytek, nebo proč jim chodí čůrat na opravdový koberec či třeba hromadu prádla připraveného do pračky.
důvod je ve všech případech stejný, plenou si naučili psa, se čůrat doma je normální.
takže pokud nemáte čas venčit štěně, možná jste měla přemýšlet před pořízením psa, jestli na něj máte čas, no.

Trudumm
napsal(a):
Předem díky ;)
A proč si pořizujete psa, když na něj nemáte čas? Jako venčit 3x denně vám připadá normální?
Nejsem ani důchodkyně ani nezaměstnaná, ale tak snad když si pořizuju psa, můžu si přijet ze zaměstnání ho vyvenčit, aspoň jednou. To by mě třeba ještě zajímalo, jak ho krmíte.
napsal(a):
jo, jenže tihle vyznavači plenkových koberečků pak brečívají, co mají dělat, že jim pes doma ochcává nábytek, nebo proč jim chodí čůrat na opravdový koberec či třeba hromadu prádla připraveného do pračky.
důvod je ve všech případech stejný, plenou si naučili psa, se čůrat doma je normální.
takže pokud nemáte čas venčit štěně, možná jste měla přemýšlet před pořízením psa, jestli na něj máte čas, no.
Zapomněla jste ještě čůrání do postele - to je taky takový evergreen plenkařů🤫

Mně ten dotaz způsobil záchvat smíchu.
bodlinka nám vyměkla, prý "prádlo připravené do pračky" :-)
Mělo být z pračky, ne :-) by bylo po plence hned.
Normálně mám křeče, nemůžu, ahoj buldočku poxcánku.

Tak tím pádem plenu seberte, až začne vyměšovat na koberec, gauč a do postele. Pak už ji nebude(te) potřebovat... 🤦🏻♀️

čytřikrát jsme měla štěně a nikdy ne plínu (no - ona by při velikosti mých štěňátek stejně nepomohla). V noci to znamenalo vybíhat i s patnáctikilovým štěnítkem v náručí ven, ve dne to znamenalo po hře, po spánku... prostě stále vybíhat ven - a chválit a chválit... Chodila jsem do práce při pořízení štěníka na půl dne (dovolenou po půldnech - aby si na jednu stranu zvykl být sám a na stranu druhou nebyl doma sám dlouho) - a s výjimečnou loužičkou (nekárat, nechválit - uklidit bez emocí) zvládla všechna čtyři štěňata čistotnost vždy velmi brzy - na třetím měsíci výjimečná nehoda - od skončeného čtvrtého měsíce úplná čistota celou noc a dopoledne taky.
Mám pocit, že jsou velká plemena čistotnější. A nebo že by to byla větší starost, aby velelouže a velebobky byly jen na místech k tomu určených?? A nemyslím plínu

napsal(a):
Mně ten dotaz způsobil záchvat smíchu.
bodlinka nám vyměkla, prý "prádlo připravené do pračky" :-)
Mělo být z pračky, ne :-) by bylo po plence hned.
Normálně mám křeče, nemůžu, ahoj buldočku poxcánku.
a tak já třeba vyprané prádlo už nikde na zemi neskladuju, ale to je možná tím, že pračka je v koupelně kde se zároveň odchovávají kuřata a tam na zemi nic, co má zůstat čistý (bez hoblin, bez prachu, bez chlupy z Nory), běžně mít nechcete

Já takové ty plíny pro štěňata dostala od chovatelky. Jednu jsme spotřebovali v autě na cestě domů, na blinkání, ostatní mám pořád ve skříni, i když netuším, na co by se tak mohly hodit.
Trudumm
napsal(a):
Předem díky ;)
Tak v tom případě zkuste vyhledat ty chovatele, kteří se rozhodli pro stejnou metodu a měli doma plenkový kobereček pro štěňata.
Jestli jste myslela opravdu chovatele z CHS, pravděpodobně Vám řeknou, že neví, protože poslali štěňata do světa i s plenou.
Jestli jste myslela majitele, tak takoví tady nejsou, musíte na jinou diskusi.
Jestli jste myslela množitele bez PP, tak ty zřejmě neseženete a kdyby náhodou, tak ti na pleně neodchovávají, spíš na pilinách nebo rozstříhaných novinách, takže neporadí.
Plena je blbost, na tom se tu asi všichni shodnou.
Fiona.Praha
napsal(a):
Tak v tom případě zkuste vyhledat ty chovatele, kteří se rozhodli pro stejnou metodu a měli doma plenkový kobereček pro štěňata.
Jestli jste myslela opravdu chovatele z CHS, pravděpodobně Vám řeknou, že neví, protože poslali štěňata do světa i s plenou.
Jestli jste myslela majitele, tak takoví tady nejsou, musíte na jinou diskusi.
Jestli jste myslela množitele bez PP, tak ty zřejmě neseženete a kdyby náhodou, tak ti na pleně neodchovávají, spíš na pilinách nebo rozstříhaných novinách, takže neporadí.
Plena je blbost, na tom se tu asi všichni shodnou.
Budu teď trochu odporovat. Štěně jsem na plenu nikdy neučila, svoje odchovy se snažím venčit co nejdříve. Ale - staruška čivava, která už prostě neměla držení a přitom byla čistotná a trpěla, když se stala doma nehoda. Plenka a krátká výuka, že "tam může", byla úleva pro fenečku i pro nás. Takže asi tak, ve výjimečných případech i plenka může být dobrá.
Trudumm

XXX.XXX.241.149
Ach jo, tolik utocnych kecalu a přitom zadna rada konstruktivní na moji otázku :)
Ma tu nekdo zkusenost s plenou a jejim odnaučením, nebo to není forum, ale stránka pro osaměly nymandy, které nemají večer co dělat???
Kazdopadne, dekuju i vam za komentar :) ukazali jste mi jak to delate vy a ja verim, ze vam to tak funguje, ikdyz se touhle cestou nevydam. Jsem rad, ze mi chcete pomoct, ale je na pováženou ty vase rejpavy reci o tom kdo by si mel a nemel pořizovat psa. Ale holt, cesi si asi vždy potřebují dokázat ze jsou lepší než ostatní mezi nimi
Dalsi komentáře uz nemuseji rikat to stejne jako doposud, chápu vas :D tak me tech komentu ušetřete.
Hezky večer vem

conie
napsal(a):
Budu teď trochu odporovat. Štěně jsem na plenu nikdy neučila, svoje odchovy se snažím venčit co nejdříve. Ale - staruška čivava, která už prostě neměla držení a přitom byla čistotná a trpěla, když se stala doma nehoda. Plenka a krátká výuka, že "tam může", byla úleva pro fenečku i pro nás. Takže asi tak, ve výjimečných případech i plenka může být dobrá.
Jo, ale tady jde o štěně. Já třeba 15 letýmu psovi dávala na čůrání starý ručníky. Už to taky těch 8 hodin, co jsme byli v práci, neudržel.

Ježkovy voči přece takhle
https://www.youtube.com/watch?v=PXj3lRRRNRg&ab_channel=JimCarrey

Na všechny otázky jste dostal odpověď. Plenu sebrat hned, nikdy nevracet, protože ji štěně nikdy nemělo dostat, tři venčení nestačí.
Ovšem pokud jste v pohodě s tím, že z podlahy máte záchod, pak prosím. Plenu nechte, smiřte se s odérem chcanek a je to.

Trudumm
napsal(a):
Ach jo, tolik utocnych kecalu a přitom zadna rada konstruktivní na moji otázku :)
Ma tu nekdo zkusenost s plenou a jejim odnaučením, nebo to není forum, ale stránka pro osaměly nymandy, které nemají večer co dělat???
Kazdopadne, dekuju i vam za komentar :) ukazali jste mi jak to delate vy a ja verim, ze vam to tak funguje, ikdyz se touhle cestou nevydam. Jsem rad, ze mi chcete pomoct, ale je na pováženou ty vase rejpavy reci o tom kdo by si mel a nemel pořizovat psa. Ale holt, cesi si asi vždy potřebují dokázat ze jsou lepší než ostatní mezi nimi
Dalsi komentáře uz nemuseji rikat to stejne jako doposud, chápu vas :D tak me tech komentu ušetřete.
Hezky večer vem
A chovatel vašeho štěněte vám konstruktivní radu nedal?
Mimochodem informace o péči si zásadně sháním ještě před pořízením psa.
napsal(a):
Já takové ty plíny pro štěňata dostala od chovatelky. Jednu jsme spotřebovali v autě na cestě domů, na blinkání, ostatní mám pořád ve skříni, i když netuším, na co by se tak mohly hodit.
Já dávám taky novým majitelům na cestu do auta plínu, ale teda jen na tu cestu.

conie
napsal(a):
Ale to je přece úplně jiná situace! V tomto případě prospěšnost pleny nikdo snad nerozporuje.

napsal(a):
...pod misku s vodou....kocky si v ni obcas cachtaji tlapkou, tak aby nenadělaly.......

Zadavateli, tady jsem pro vás strávila nějakých 5-7 minut stručným prohledáním diskuzí na téma plíny. Můžete si počíst, co vás třeba čeká, doporučuji se zaměřit zejména na věk psů, u kterých to autoři diskuzí řešili :) Třeba tam najdete konečně i nějakou tu radu
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3360113/pes-cura-v-byte-i-kdyz-umi-venku?from-list=1#a3360214
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3227479/pocuravani
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3694078/pejsek-mi-cura-na-pohovku
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/1327649/jak-odnaucit-pejska-mocit-a-kalet-po-celem-byte?from-list=1#a3668288
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3651895/kaleni-mimo-plenu?from-list=1#a3652422
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3625115/stene-7-mes-cura-na-koberec
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3519241/jsme-v-koncich
https://www.ifauna.cz/psi/nemodforum/r/detail/1212820/jak-naucit-pul-rocni-stene-curat-venku
Teda...., než jsem to našla, už tady diskuse jsou.
Hodně, jako fakt hodně, mne "baví" neregistrovaný nick, který je líný najít diskuse na téma, které ho zajímá, založí novou diskusi a pak se rozčiluje, že nejsou odpovědi podle představ nebo se už neozve.
Kdyby si Trudumm našel diskuse na stejné téma, zjistil by, že na ifauně nejsou pleny místo venčení v módě. A nemusel by zakládat další diskusi a rozčilovat se, že mu nikdo neporadí.
Trudumm

XXX.XXX.241.149
Fiona :D zalez bábo. Tvoje existence je tady asi stejně dulezita jako ta pochycena plena od mého psa. Dobrou Tlusťoško.

No já přiznávám, že plínu jsem používala. Od začátku jsem měla dokonalé spací štěně. Od první chvíle neprospal míň než 6 h v kuse. Než bych na sebe něco hodila a seběhla těch x pater, tak by mi to sto pro pustil do náruče. Hned první noc po 6 h spánku (v posteli) mě probudil fňuknutím, že musí. Jen jsem ho zkušebně posadila na zem na připravenou plínu, udělal louži a sápal se zpátky do postele dospat ještě hoďku nebo dvě. To už jsem pak narozdíl od něj vstávala já, jemu se nechtělo, tak jsem měla čas se i obléct, abych neběžela v pyžamu. Vedle Staromáku, kde jsou běžně davy 24/7, žádný šlágr. Prostě paráda, žádná městská noční můra a modlení se, ať už ten pes, proboha, vyroste. Jinak během dne by mě to ani nenapadlo a stejně by to nemělo cenu. I když se ven zpočátku chodilo každou chvíli (jako štěně jsem ho měla v kanclu v přízemí a před námi park), tak stejně se při hře uprostřed běhu zastavil, vypustil a běžel dál. K jedné ruce přirostlá role s kuchyňskými utěrkami, ve druhé Sanytol. To se holt těch pár týdnů muselo vydržet.

Fiona.Praha
napsal(a):
Víš, jak se to říká.... pro pravdu se každý zlobí.
Kašlete na to. Vlastní blbost se musí nějak projevit a nejlíp tak, že dotyčný bude kolem sebe kopat jak malé dítě.

Trudumm
napsal(a):
Ahoj,
mame 3 mesicni stene buldocka. Hezky se chova, na plenu se naučil skoro hned. Ted uz velkou potřebu děla jen venku, curani pomalu omezuje doma a ikdyz, tak jen na plenu.
Chci se zeptat na vase zkusenosti jak jste postupovali, aby se odnaučil doma uplne.
Ne ze bych mu brala plenu hned ted ve 3 mesicich, ale nejsem si jista, kdy s Tim zacit.
Takze budu rada za tipy:
V kolika mesicich sebrat plenu? sebrat hned a nedávat nebo postupně vracet? v kolika cca messiah by plena nemela byt? udržovat 3 procházky jak otec, když doma plena uz nebude?
a tak podobne.
Dekuji.
Pleny jsem dávala cca do roka. Teď se dávají déle, někdo i do tří let :-))

Já nechápu, co na tom zadavatelka nechápe...
Na to člověk nemusí mít zkušenosti, stačí selskej rozum....zrušit plínu a co nejčastěji vynášet.

napsal(a):
Ježkovy voči přece takhle
https://www.youtube.com/watch?v=PXj3lRRRNRg&ab_channel=JimCarrey
Nevím, jestli na to mám věk :-))

napsal(a):
Nevím, jestli na to mám věk :-))
Mě mrzí, že jsem to nikdy nemohla vyzkoušet.

napsal(a):
Mě mrzí, že jsem to nikdy nemohla vyzkoušet.
Já nevím co, mě to nepustilo.

napsal(a):
Já nevím co, mě to nepustilo.
:-) :-) no jo, Vám nebylo 18 :-) to je zajímavé, co chce potvrdit věk.
Je tam Božský Bruce, jak naučil psa čůrat na trávníček před domem
místo na křeslo doma. Vzal si křeslo ven..
edit.: Ještě že už má Trudumm po večerce, by to mohl vzít jako radu a co pak :-)

...hele - curaci plenu jsme poridili kdysi kvuli fenuli a ackoliv ji nikdo vlastne nevyuziva - porad ji tam nechavame. Naposledy ji vyuzil pes, kdyz mu bylo nevolno po krmeni - poblil se tam a dobry... Decku jsem hodila do vany - oplachla a jelo se dal..
Mozna, ze takovej - soufl spot - v kazde domacnosti neni od veci...
napsal(a):
...hele - curaci plenu jsme poridili kdysi kvuli fenuli a ackoliv ji nikdo vlastne nevyuziva - porad ji tam nechavame. Naposledy ji vyuzil pes, kdyz mu bylo nevolno po krmeni - poblil se tam a dobry... Decku jsem hodila do vany - oplachla a jelo se dal..
Mozna, ze takovej - soufl spot - v kazde domacnosti neni od veci...
Čůrací podložky pro pesany jsou recyklovatelný? No to mému životu dává nový rozměr.
Každopádně si nemyslím že by se nás pes při podobných problémech šel trefit....

...no - ja vam to asi nevysvetlim.
Ale pokud mate pejska, ktery se boji napr. vykonavat svou potrebu venku - tak je podlozka fajn....
Fenule se proste z prvu bala i padajiciho listi...
Kdyz chtela curat musel byt uplny klid... To same s kadenim...
Doma to nebylo zadouci - takze zahrada... ale ty brykule kolem...
Ticho... nikdo nesmi nesmi nic, jenze ouhle sousedi neco delaj....
Az casem se myska naucila, ze curat i kadit se da i za hluku... venku...

GAELLE
napsal(a):
a já se znovu přidám se svou klasikou - proč se nikomu doma nevenčí ovčák, doga, moskevák atd. ?
Neumím si představit ten smrad v bytě když tam pes koná potřebu.
... .a héč, naše jorkšířice i motýl se venčili a venči od začátku venku....plenu jsme obdrželi od obou chovatelek, ale raději jsem přikryla parkety i koberec a kazdou chvili litala ven, pochopili velice záhy ...

...ono nejde o to, ze potreba se dela venku - to je snad jasne i nasi koccce...
Ale spis o to, ze je treba udelat to v jistou chvili... a to proste ne kazdy dokaze...
A ja to chapu....

napsal(a):
... .a héč, naše jorkšířice i motýl se venčili a venči od začátku venku....plenu jsme obdrželi od obou chovatelek, ale raději jsem přikryla parkety i koberec a kazdou chvili litala ven, pochopili velice záhy ...
Super - ale tim padem proste asi nemuzete rozumet opustencum, co se boji byt jen bohybu cloveka...

GAELLE
napsal(a):
...jorkširka byla dokonce naučená na povel "čurat", bylo to velmi výhodné v urcitých situacich.....
napsal(a):
...jorkširka byla dokonce naučená na povel "čurat", bylo to velmi výhodné v urcitých situacich.....
Jo to se hodí na výstavě před nástupem do busu vlaku atd.
Zažila jsem v parku chlapa co na psa -" tak už se konečně vyser" a pes dřepl a vykadil se Pobavilo.

GAELLE
napsal(a):
Jo to se hodí na výstavě před nástupem do busu vlaku atd.
Zažila jsem v parku chlapa co na psa -" tak už se konečně vyser" a pes dřepl a vykadil se Pobavilo.
...tak to by mně pobavilo rovněž.....
Trudumm
napsal(a):
Předem díky ;)
Vy ste sa ale rozšupli
Ja som právnička,teda rozhodne plne zamestnaná a moj 40-kilový pes to pochopil za dva dni,čo som ju vyvádzala aj 20x denne von. Aj v noci. Aj v daždi. Aj v mrazoch. Stálo mi to za to,že hviezda sa od 8 týždňov pýtala sama a ANI RAZ neurobila potrebu doma. Dokonca ani po sterilizácii, ktorú absolvovala navečer,v noci už divočila ako satan a zrazu si sadla pred dvere a zakňučala,že sa ide von.
GAELLE
napsal(a):
a já se znovu přidám se svou klasikou - proč se nikomu doma nevenčí ovčák, doga, moskevák atd. ?
Neumím si představit ten smrad v bytě když tam pes koná potřebu.
Nechcem byť nechutná,ale ...budem Moj bývalý mal nemeckú dogu a bolo treba zobrať vzorku moču na veterinu. Tak zobral pohár na zaváraniny a dal to doge,kam treba. Hviezda na jeden šup vycikala 750 ml! Toto kebyže zvládla plienka absorbovať, tak smekám
O množstve toho hnedého,čo vychádza z nás všetkých, taktne pomlčím,kedže viem,že vela ludí ráno pri čítaní týchto perličiek raňajkuje

napsal(a):
...ono nejde o to, ze potreba se dela venku - to je snad jasne i nasi koccce...
Ale spis o to, ze je treba udelat to v jistou chvili... a to proste ne kazdy dokaze...
A ja to chapu....
Já to vidím spíš takhle. Můj pes je super-čistotnej a radši by se rozpadl, než aby něco pustil doma. U něj by nějaká plína neměla účinek, prostě doma se to nedělá.
No a kdybych měla psa, kterej by byl ochotnej plínu pochopit, tak bych zase odmítla ho něco takovýho učit. Protože pokud by pochopil, že doma na plínu OK, bylo by podle mě dost velký riziko, že z toho za nějakou dobu bude "když se mohlo na plínu, tak koberec je asi taky OK".
Jedině, kdy mi to přijde jako řešení, je u starých psů a již zmíněných "narušenců", kteří mají nějaký velký strach nebo se celý život "venčili" doma v množírně, a trvá to dýl, než se naučí dělat všechno venku.

Trudumm
napsal(a):
Předem díky ;)
Víte, tady se takové rady nedočkáte. Normální majitelé plenu nepoužívají. Tak se nečilte.

Fiona.Praha
napsal(a):
Víš, jak se to říká.... pro pravdu se každý zlobí.
A navíc je slušná(ý) a dobře vychovaná(ý)! Ale na to už jsme zvyklí.
Tak já budu mít pro zadavatele tu tak očekávanou radu - začátek zní stejně, zrušit plenu. No a pak přijde ta překvapivá část - zaplatit člověka na venčení po dobu nepřítomnosti, který přidá alespoň 3 další venčení.
Je to rada vskutku geniální - musím se sama pochválit - zamezí i budoucím problémům s čůráním po bytě a zároveň zadavatel nemusí být nezaměstnaný ani v důchodu, aby fungovala.
Slon Indický
napsal(a):
Tak já budu mít pro zadavatele tu tak očekávanou radu - začátek zní stejně, zrušit plenu. No a pak přijde ta překvapivá část - zaplatit člověka na venčení po dobu nepřítomnosti, který přidá alespoň 3 další venčení.
Je to rada vskutku geniální - musím se sama pochválit - zamezí i budoucím problémům s čůráním po bytě a zároveň zadavatel nemusí být nezaměstnaný ani v důchodu, aby fungovala.

Slon Indický
napsal(a):
Geniální rada! Ale jen pro ty, kterým je fuk, že si pes vybuduje vztah k cizímu člověku. A pro ty, kterým nevadí, že si tohoto cizího člověka pustí do bytu v době své nepřítomnosti. Mně by vadilo obojí.
napsal(a):
Geniální rada! Ale jen pro ty, kterým je fuk, že si pes vybuduje vztah k cizímu člověku. A pro ty, kterým nevadí, že si tohoto cizího člověka pustí do bytu v době své nepřítomnosti. Mně by vadilo obojí.
Může dát štěně do školky.
Pes si vybuduje vztah k tomu, kdo se mu věnuje, a pokud je pro něj lepší někdo jiný, tak to znamená jediné - majitel si jeho přízeň nezaslouží.
conie
napsal(a):
Souhlas, také jsem nikdy psy na plenu neučila, poctivě s nimi ve dne v noci běhala ven - až ťeď, když moje 16ti letá fena měla zánět močáku, tak jsem jí dala plenu, což kupodivu pochopila hned ....

napsal(a):
....nemyslím....psa mam v práci a když mám denni dvanactku, chodi ho na cca dvě hodiny pravidelně vylitat kanaradka, miluje ji, ale já jsem pro něj ta první, když jdeme spolu venčit jsem to já kterou preferuje před ni, to samé když prijde ke mně domů na posezení. ..

napsal(a):
....nemyslím....psa mam v práci a když mám denni dvanactku, chodi ho na cca dvě hodiny pravidelně vylitat kanaradka, miluje ji, ale já jsem pro něj ta první, když jdeme spolu venčit jsem to já kterou preferuje před ni, to samé když prijde ke mně domů na posezení. ..
Ale ten pes není doma sám a nečeká až se někdo objeví. Je s vámi, jen ven jde s "tetou" a vrací se s ní k vám.

Já se prostě těm plenkám nepřestávám divit....když opravdu opomeneme případy, kdy je ta plena velmi praktická...třeba u toho starého pejska....
U dost inzerátů na malá plemena je psáno, že štěňata jsou naušená na plenu.
Ono to zní na první pohled docela dobře...štěndo nevydrží tak dlouho, tak se učí na místo v bytě, kde se může vyprázdnit....někdy mi přijde, že se plena stala nepostradatelnou součástí života se štěnětem, že to vlastně jinak nejde.
Že není možné štěně neustále vynášet....ono taky komu by se v noci chtělo z vyhřáté postele, když je navíc venku třeba hnusně.
Tak si říkám, že majitelé velkých psů jsou defakto chudáci, protože na pleny neučí...alespoň mikoho takového neznám....a vynáší a utírají loužičky, když se to ven nestihne.....
Jak je možné, že majitelé velkých plemen to bez té pleny zvládnou a majitelé malých plemen (samozřejmě ne všichni) by to bez ní nezvládli....
Pro mě malý pes by měl být pořád pes a nevidím jediný důvod, proč by to nešlo.
Jedině snad, že si přivezu štěně čivavy...je to takový nic do dlaně, venku mínus dvacet, metr sněhu...pak chápu, že má majitel obavy o zdraví takového drobka.....nevím, jestli pak není riziko takové štěndo vynášet, nemám zkušenost.
napsal(a):
Ale ten pes není doma sám a nečeká až se někdo objeví. Je s vámi, jen ven jde s "tetou" a vrací se s ní k vám.
A hlavně jde o štěně. Nevím, jestli jste to měli s motýlem stejně i v době štěněcím? Jako...já nejsem majetnická, myslím si, že bych se nebála toho, že štěndo přilne k někomu jinému, tedy doufala bych, že ne. Ale jestli ano, možná i mě by to bylo líto, těžko říct, když jsem to nezažila. Ale jsem zvyklá(a ráda) že pes miluje všechny, všechny sousedy i úplně cizí lidi, co projeví zájem. Tak ale vím, že No1 jsem já, no.. Asi

lesnížínka
napsal(a):
A hlavně jde o štěně. Nevím, jestli jste to měli s motýlem stejně i v době štěněcím? Jako...já nejsem majetnická, myslím si, že bych se nebála toho, že štěndo přilne k někomu jinému, tedy doufala bych, že ne. Ale jestli ano, možná i mě by to bylo líto, těžko říct, když jsem to nezažila. Ale jsem zvyklá(a ráda) že pes miluje všechny, všechny sousedy i úplně cizí lidi, co projeví zájem. Tak ale vím, že No1 jsem já, no.. Asi
Nemám a neměla jsem motýla (ani můru ), asi jste si mě spletla.
Nejsem majetnická, ale nechci, aby můj pes byl kámoš s cizími lidmi. Trošičku problém to byl jen se vstřícným samojedem, ale zvládli jsme to. Jinak kavkazanky, choďačka, černá ruska, střední knírač i kříženec typu NO to splňovali.
Proto bych nenechala svého psa venčit někým cizím. Ale chápu, že to tak nemá každý.
napsal(a):
Nemám a neměla jsem motýla (ani můru ), asi jste si mě spletla.
Nejsem majetnická, ale nechci, aby můj pes byl kámoš s cizími lidmi. Trošičku problém to byl jen se vstřícným samojedem, ale zvládli jsme to. Jinak kavkazanky, choďačka, černá ruska, střední knírač i kříženec typu NO to splňovali.
Proto bych nenechala svého psa venčit někým cizím. Ale chápu, že to tak nemá každý.
Né, to byla reakce na Evču, co psala, že jí motýla venčila kámoška Já to hodila rovnou pro obě

napsal(a):
...myslim si, ze by byla stejna situace, kdyby ta teta pro něj chodila ke mně domů...

napsal(a):
...myslim si, ze by byla stejna situace, kdyby ta teta pro něj chodila ke mně domů...
Myslím, že to nenī stejné. Aspoň já vnímám rozdíl.

napsal(a):
Myslím, že to nenī stejné. Aspoň já vnímám rozdíl.
...asi ano....ale prostě o těch denních dvanactkach mu chci vzhledem k jehho temperamentu dopřát vylítani, ja s nim mohu jen na čůrpauzy za barák...on se vylita a pak je v klidu sam na šatně, pravdou je, ze jinemu bych ho nesvěrila, a i tak trnu aby přišel v poradku zpět, kdyby tahle moznost nebyla, holt by to musel vydržet jen s tim obcasnym odskocenim si na vykonani potreby....
Původně se ta plena dávala hned ke vchodovým dveřím, aby štěněti byl jasně naznačen směr, kam se chodí venčit. A taky se ta plena snažila odbourat hned v začátku, prostě co nejdříve.
Sloužila jen a pouze k tomu, aby štěně, které je doma samo, nečůralo všude, ale jen na tu plenu u dveří. Kdykoli byl někdo doma, plena se dala pryč a štěně se normálně hlídalo a učilo se, aby si řeklo, že chce ven.
A protože takto vedená štěňata jsou čistotná, sama se snaží na tu plínu čůrat co nejméně, až dospějí tak, že ji nepotřebují - sama ji přestanou používat. Pak se plínka vyhodí už napořád.
Toliko teorie. Jestli a do jaké míry to skutečně funguje v praxi, nevím. Ale kdyby to takto fungovalo, tak proti tomu snad ani nic nemám.
Ale asi to moc často nefunguje, dle toho, co tu čtu.

Varaxi
napsal(a):
Původně se ta plena dávala hned ke vchodovým dveřím, aby štěněti byl jasně naznačen směr, kam se chodí venčit. A taky se ta plena snažila odbourat hned v začátku, prostě co nejdříve.
Sloužila jen a pouze k tomu, aby štěně, které je doma samo, nečůralo všude, ale jen na tu plenu u dveří. Kdykoli byl někdo doma, plena se dala pryč a štěně se normálně hlídalo a učilo se, aby si řeklo, že chce ven.
A protože takto vedená štěňata jsou čistotná, sama se snaží na tu plínu čůrat co nejméně, až dospějí tak, že ji nepotřebují - sama ji přestanou používat. Pak se plínka vyhodí už napořád.
Toliko teorie. Jestli a do jaké míry to skutečně funguje v praxi, nevím. Ale kdyby to takto fungovalo, tak proti tomu snad ani nic nemám.
Ne, nefunguje to. Já sice plínku nikdy nepoužila, ale dcera na havaňáka jo a dopadlo to přesně tak, jak je tady zmiňováno. Pes čůral na všechny předložky a do postele taky. A to ji holka docela brzo přestala právě kvůli tomu dávat, ale pes se prostě musel zase učit od začátku. Mám z toho pocit, že kvůli té plíně se to učení čistoty jen zbytečně komplikuje a prodlužuje.
Největší problém je jak je štěně naučené od chovatele. Moje posledni fena NO vyrostla na betonovém dvoře, na zahradu a louku za domem chodili jen dvakrát denně pod dozorem. Když jsem si ji dovezla odmítala být v noci se mnou doma, chtěla za starými psi ven. Ráno mě vždy čekal před dveřmi masakr. Protože jediný beton na dvorku je jeden a půl metru zápraží. Naštěstí po dvou týdnech odkoukala od ostatních že u nás se venčí rovnou na hnojiště, takže už jsem devět let nesebrala jediné houno .

Varaxi
napsal(a):
... naprosto presne popsano - takto to ma funguvat.

napsal(a):
Já to vidím spíš takhle. Můj pes je super-čistotnej a radši by se rozpadl, než aby něco pustil doma. U něj by nějaká plína neměla účinek, prostě doma se to nedělá.
No a kdybych měla psa, kterej by byl ochotnej plínu pochopit, tak bych zase odmítla ho něco takovýho učit. Protože pokud by pochopil, že doma na plínu OK, bylo by podle mě dost velký riziko, že z toho za nějakou dobu bude "když se mohlo na plínu, tak koberec je asi taky OK".
Jedině, kdy mi to přijde jako řešení, je u starých psů a již zmíněných "narušenců", kteří mají nějaký velký strach nebo se celý život "venčili" doma v množírně, a trvá to dýl, než se naučí dělat všechno venku.
..."Vas pes"... prosim - zkuste jednou zapomenout na to, ze Vas pes je takovy ci onaky...
Kazdy pes je jiny....
Podlozka u nas slouzila dobre. Jako "zachranna stanice". Nikam jinam se nechodilo (podlozky, koberce...).
A po pravde nevim, jaky je dle vas rozdil mezi "narusenci" a "stariky"...
Ale pokud jednou takove zviratko doma mate, snazite se mu pomoci, jak jen to jde.
Napr. plena u dveri, kam si odskoci, kdyz je nejhur (a to muzete vencit co ctyri hodiny...) a neroztapa to, je urcite dobra vec...
Ale jit ven na travu - vycmuchat si ten plac kam "chci jit" je urcite lepsi - o tom zadna.
Jen pro nektere psiky je i to beh na delsi trat.... A asi to neni tezke to pochopit...

"Můj pes je super-čistotnej a radši by se rozpadl, než aby něco pustil doma. U něj by nějaká plína neměla účinek, prostě doma se to nedělá."
můj pes - HW - byl ne super, ale hyper čistotný, od vždy, a na plínu jsem ho naučila zcela bez problémů a hned. Ne se normálně venčit (to bývá ten problém), ale jako záložní plán,kde může, když musí, a není kdo by ho vzal ven. A jak se to panečku hodilo, když byly střevní problémky!
Ne jen nám, ale i psu.
Tak my jsme podložku-plenu měli. Štěně na ni bylo naučené od chovatelky a většinu potřeb ze začátku vykonávalo na ni. Minimum na koberec. Venčeno bylo často, min. 6-8x denně. Postupně asi od těch 3 měsíců byla již většína potřeb vykonávaná venku a začal si občas říkat, že chce ven. Skoro na den přesně ve 4 měsících si začal pravidelně říkat a už se venčil pouze venku (zřídka nějaká příhoda-dietický důvod). A to důležité - začal s tím sám, plenu měl sice ještě chvíli k dispozici, ale už ji nepotřeboval, dokonce ji rozkousal Důležité podle mě bylo, že v době naší nepřítomnosti měl k dispozici prostor bez koberce a tím se jeho čistotné já, probudilo docela časně.
rebeks
napsal(a):
Tak my jsme podložku-plenu měli. Štěně na ni bylo naučené od chovatelky a většinu potřeb ze začátku vykonávalo na ni. Minimum na koberec. Venčeno bylo často, min. 6-8x denně. Postupně asi od těch 3 měsíců byla již většína potřeb vykonávaná venku a začal si občas říkat, že chce ven. Skoro na den přesně ve 4 měsících si začal pravidelně říkat a už se venčil pouze venku (zřídka nějaká příhoda-dietický důvod). A to důležité - začal s tím sám, plenu měl sice ještě chvíli k dispozici, ale už ji nepotřeboval, dokonce ji rozkousal Důležité podle mě bylo, že v době naší nepřítomnosti měl k dispozici prostor bez koberce a tím se jeho čistotné já, probudilo docela časně.
Toto mě celkem udivuje...že jsou i chovatelé, kteří učí štěňata na plínu! Předpokládám, že máte na mysli chovatelku psů s PP. A ne, nechci tu rozpoutat žádný flame PP vs. bPP. Jen prostě mě fakt udivuje, že někdo, kdo se psům věnuje profesionálně, je učí dělat potřebu na plenu.
fikovnice
napsal(a):
Toto mě celkem udivuje...že jsou i chovatelé, kteří učí štěňata na plínu! Předpokládám, že máte na mysli chovatelku psů s PP. A ne, nechci tu rozpoutat žádný flame PP vs. bPP. Jen prostě mě fakt udivuje, že někdo, kdo se psům věnuje profesionálně, je učí dělat potřebu na plenu.
A dovedeš si představit mít doma vrh 12. skoro dvouměsíčních štěňat, v paneláku, kdy si co 10minut některé ze štěnd vzpomene že se mu chce? S každým lítat ven nejde, když ti někdo pomůže, tak je vyneseš všechny naráz po jídle...i v rámci socializace, ale prostě tam si odchov bez hadru neumím představit Teda...tam si odchov nedovedu představit vůbec, ale děje se to

že někdo, kdo se psům věnuje profesionálně
jen jestli vy si ty PP chovatele moc neidealizujete
fikovnice
napsal(a):
Paradoxně právě ti, co se chovu věnují "profesionálně" na nějaké hygienické navyky štěňat kašlou - jak by stíhali venčit a něco učit, když toho mají moc? Z Mých zkušeností štěňata z velkochovů mívají právě nejhorší hygienické návyky, protože tam se prostě 💩 spláchnou hadicí (je to nejlevnější a nejrychlejší), anebo se rovnou odchovávají na roštech jako prasata🤮
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Normální člověk neodchovává plemeno s početnějšími vrhy, nebo velké plemeno v paneláku - to už samo o sobě svědčí o hlouposti takového "chovatele", a odtud štěně nebrat plína neplína.
V tomhle bych odporovala. Kámoška odchovávala svůj první vrh 7 štěňat haskounů v bytovce uprostřed Prahy. Přesně každej říkal, že je blázen, včetně mě. No nandala nám to pěkně. Tak perfektně naučený na čistotu a i se základní výchovou nemá snad z haskounářů nikdo. Ale ona je puntičkář. Příští rok se chystá na druhý vrh za stejných podmínek.......ale je teda fakt, že ona pracuje doma, takže se jim furt věnuje
Huskyjanina
napsal(a):
V tomhle bych odporovala. Kámoška odchovávala svůj první vrh 7 štěňat haskounů v bytovce uprostřed Prahy. Přesně každej říkal, že je blázen, včetně mě. No nandala nám to pěkně. Tak perfektně naučený na čistotu a i se základní výchovou nemá snad z haskounářů nikdo. Ale ona je puntičkář. Příští rok se chystá na druhý vrh za stejných podmínek.......ale je teda fakt, že ona pracuje doma, takže se jim furt věnuje
Tak na odchov v bytě musíte být doma, a puntíčkář, protože jinak se v tech 💩💩💩💩 utopíte, a sousedi vás za ten smrad, a řev štěňat proklejou do 10 pokolení.
Já znám pár lidí, co odchovali vrh v bytě, ale to jen proto že vůbec nevěděli do čeho jdou, a pak už je nic takového zopakovat ani nenapadlo (samozřejmě se nebavím o miniplemenech - tam to problém není)
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Tak na odchov v bytě musíte být doma, a puntíčkář, protože jinak se v tech 💩💩💩💩 utopíte, a sousedi vás za ten smrad, a řev štěňat proklejou do 10 pokolení.
Já znám pár lidí, co odchovali vrh v bytě, ale to jen proto že vůbec nevěděli do čeho jdou, a pak už je nic takového zopakovat ani nenapadlo (samozřejmě se nebavím o miniplemenech - tam to problém není)
I já právě, dokonce z rodiny. Fena šla po prvním vrhu naštěstí na kastraci, protože si ten ,,podnikatelský záměr" s množením bezpapíráků v novém bytě, rychle rozmysleli
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Pokud máte fenu správnou matku, tak žádný hovna neřešíte. Tahle její fena uklízela po štěňatech po celou dobu, co tam byly. Jedinej problém co byl, tak že si nechávala po ní jednu fenu a během krmení a pak delší dobu je musela mít oddělené, protože fena vyvrhovala ještě půlročnímu štěněti svoji dávku krmení.....

tak to nevím. už vidím, jak fena zvládne sežrat hovna a vypít louže od deseti štěňat velkého plemene ve stáří třeba 6 týdnů.
napsal(a):
tak to nevím. už vidím, jak fena zvládne sežrat hovna a vypít louže od deseti štěňat velkého plemene ve stáří třeba 6 týdnů.
No husky je jen střední plemeno a štěňat bylo 7. Ale málo která fena je tak pečlivá matka....a čim víc přešlechtěný, tim to podlě mě bude horší. Husky je přeci jen pořád přírodní plemeno....
Huskyjanina
napsal(a):
Pokud máte fenu správnou matku, tak žádný hovna neřešíte. Tahle její fena uklízela po štěňatech po celou dobu, co tam byly. Jedinej problém co byl, tak že si nechávala po ní jednu fenu a během krmení a pak delší dobu je musela mít oddělené, protože fena vyvrhovala ještě půlročnímu štěněti svoji dávku krmení.....
Většina fen přestává uklízet v momentě, kdy štěňata začnete dokrmovat (moje teda ne, neb jsou čuňata), ale i tak mi přijde už nechutné, aby fena žrala denně kila ho.. 💩, a že toho štěňata vyprodukují🤮

Huskyjanina
napsal(a):
No husky je jen střední plemeno a štěňat bylo 7. Ale málo která fena je tak pečlivá matka....a čim víc přešlechtěný, tim to podlě mě bude horší. Husky je přeci jen pořád přírodní plemeno....
nevěřím tomu.
koneckonců, když jsme u té přírody. vlčice uklízí štěňatům v noře. logicky. pak štěňata vylézají před noru a žerou tam kromě mlíka taky vyvržené maso. proč by vlci uklízeli hovna před norou?

Tak já mám svoji poslední fenku taky z odchovu v paneláku. Ale chovatelka se vždycky po cca 4 týdnech odstěhovala s celou smečkou na chalupu a byla tam s nimi až do odběru. Čistota perfektně naučená, doma ani jedna loužička, jen asi dvakrát bobek. A poprvé se doma počurala až po narkóze, kdy jsme byli na kontrolních RTG, to jsme nevychytali.
napsal(a):
nevěřím tomu.
koneckonců, když jsme u té přírody. vlčice uklízí štěňatům v noře. logicky. pak štěňata vylézají před noru a žerou tam kromě mlíka taky vyvržené maso. proč by vlci uklízeli hovna před norou?
Tak nevěřte, to mi žíly rozhodně netrhá
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Většina fen přestává uklízet v momentě, kdy štěňata začnete dokrmovat (moje teda ne, neb jsou čuňata), ale i tak mi přijde už nechutné, aby fena žrala denně kila ho.. 💩, a že toho štěňata vyprodukují🤮
No jelikož maji u bytovku společnou zahrádku, tak je co nejčastěji brala ven, aby je zároveň učila čistotnosti, takže to zas kila nejsou. Moje feny taky přestaly uklízet, jakmile se začalo přikrmovat, no Cherie od kámošky to v tomhle brala důkladně. No ještě taky neznám jinou fenu, která půlročnímu štěněti vyvrhuje potravu.....
Huskyjanina
napsal(a):
Proč? Že se fena chová přirozeně? Nebo jí měla pořád držet odděleně od štěňat, aby náhodou po nich neuklízela?
Není přirozené, aby fena žrala 💩💩💩 po 6-8 týdenním vrhu štěňat, a pokud ji tak chovatel nechává, aby nemusel uklízet, tak mi to prostě přijde nechutné. A pro tu fenu to taky musí být pecka třeba po odčervení🤮
Každý to holt máme nastavené jinak.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Není přirozené, aby fena žrala 💩💩💩 po 6-8 týdenním vrhu štěňat, a pokud ji tak chovatel nechává, aby nemusel uklízet, tak mi to prostě přijde nechutné. A pro tu fenu to taky musí být pecka třeba po odčervení🤮
Takže pro vás je lepší mít fenu oddělenou od štěňat? No tak to opravdu má každý nastavený jinak....

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
To už trochu překrucujete; není bílá a černá.
Tak velcí psi už toho doma zas tolik nenadělají, když je paní doma nonstop a nosí je ven na zahrádku.
Dostala jsem takového psa a byla to paráda, doma 2x loužička a to bylo celé, doufám, že druhý kousek bude to samé. Prostě je chovatel každé dvě hodiny vynesl ven, fena zbytek uklidila. Psíci tak běhali ven od 3 týdnů, co začali jíst normální jídlo. Žádná plena teda
a nechtěla bych to psa odnaučovat.. i když.. už nemáme koberce.. ale předtím 1,5 cm chlup, to musí být veselé.
Huskyjanina
napsal(a):
Takže pro vás je lepší mít fenu oddělenou od štěňat? No tak to opravdu má každý nastavený jinak....
U nás se v určitém věku fena od štěňat oddělí sama a ráda - neznám fenu, co se 2 měsíce nehne od štěňat, a jen číhá, kdy z nich vypadne 💩
V té přírodě by totiž takto chcípla hlady, a štěňata s ní.
napsal(a):
Tak velcí psi už toho doma zas tolik nenadělají, když je paní doma nonstop a nosí je ven na zahrádku.
Dostala jsem takového psa a byla to paráda, doma 2x loužička a to bylo celé, doufám, že druhý kousek bude to samé. Prostě je chovatel každé dvě hodiny vynesl ven, fena zbytek uklidila. Psíci tak běhali ven od 3 týdnů, co začali jíst normální jídlo. Žádná plena teda
a nechtěla bych to psa odnaučovat.. i když.. už nemáme koberce.. ale předtím 1,5 cm chlup, to musí být veselé.
O zahrádce prve nepadlo ani slovo.
napsal(a):
Přesně tak, ony některé tu rádi vyhánějí věci do extrémů. Monika je odmala učila čistotnost a každou chvilku s nima běhala na zahrádku. Nosit je nemusela, protože štěnda utíkala za fenou. Takže těch nehod už nebylo tolik a co byly tak fena uklidila.Monča je i učila poslušnost a když jí zbyly tři štěnda, tak je chodila s fenou venčit do Riegrových sadů. Přála bych vám vidět u tříměsíčního haskouna krásný odvolání od psa, ale nejde mi to z fb stáhnout. Napíšu jí, jestli by to nedlala veřejně, protože co ona s haskounama umí se jen tak nevidí....
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
U nás se v určitém věku fena od štěňat oddělí sama a ráda - neznám fenu, co se 2 měsíce nehne od štěňat, a jen číhá, kdy z nich vypadne 💩
V té přírodě by totiž takto chcípla hlady, a štěňata s ní.
neznám fenu, co se 2 měsíce nehne od štěňat, a jen číhá, kdy z nich vypadne 💩.......
Huskyjanina
napsal(a):
Toto je Váš popis situace, na který jsme tu reagovaly - nikdo nic nepřekroutil!
A pak jeste tohle, cituji:
S tou zahrádkou jste vyrukovala až poté, co tu lidi začali psát, že jim to nepřijde normální.

Huskyjanina
napsal(a):
Přesně tak, ony některé tu rádi vyhánějí věci do extrémů. Monika je odmala učila čistotnost a každou chvilku s nima běhala na zahrádku. Nosit je nemusela, protože štěnda utíkala za fenou. Takže těch nehod už nebylo tolik a co byly tak fena uklidila.Monča je i učila poslušnost a když jí zbyly tři štěnda, tak je chodila s fenou venčit do Riegrových sadů. Přála bych vám vidět u tříměsíčního haskouna krásný odvolání od psa, ale nejde mi to z fb stáhnout. Napíšu jí, jestli by to nedlala veřejně, protože co ona s haskounama umí se jen tak nevidí....
Byla jsem venčit v R.s. a bylo tam tolik řvoucích a drzých a zlých dětí, že už tam psa nikdy nevezmu :D
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Toto je Váš popis situace, na který jsme tu reagovaly - nikdo nic nepřekroutil!
A pak jeste tohle, cituji:
S tou zahrádkou jste vyrukovala až poté, co tu lidi začali psát, že jim to nepřijde normální.
To byla reakce na váš komentář "Tak na odchov v bytě musíte být doma, a puntíčkář, protože jinak se v tech 💩💩💩💩 utopíte, a sousedi vás za ten smrad, a řev štěňat proklejou do 10 pokolení." A v čem se vylučuje to, co jsem napsala já? Jen, že Monika byla doma, je puntičkář, navíc její fena je pečlivá matka, která po štěňatech uklízí a Monika jako správná chovatelka si dala práci s učením čistotnosti a výchovou. S ničím jsem nevyrukovala, jen jsem to doplnila. Někdo odchov doma zvládá a štěňata jdou od něj se základy čistotnosti a někdo to nezvládá a označuje ty co to zvládají za prasata.....i to je pejskařský svět...

je to asi tak miliardkrát jednodušší když stačí štěňatům jen otevřít dveře na zahradu. V bytě bych chtěla mít tak max dvě. 11 pejsků jsem pakovala do kotce jakmile to trochu šlo. A bylo by úplně jedno, jestli by k tomu byla fena, protože schopnost té smečky rozšmatlat bobek nebo louži okamžitě po vytvoření je neuvěřitelná a 11 neodnosíte do riegrových sadů ani náhodou. Najednou člověk odnesl tak tři. Čtyři s vypětím sil.
napsal(a):
je to asi tak miliardkrát jednodušší když stačí štěňatům jen otevřít dveře na zahradu. V bytě bych chtěla mít tak max dvě. 11 pejsků jsem pakovala do kotce jakmile to trochu šlo. A bylo by úplně jedno, jestli by k tomu byla fena, protože schopnost té smečky rozšmatlat bobek nebo louži okamžitě po vytvoření je neuvěřitelná a 11 neodnosíte do riegrových sadů ani náhodou. Najednou člověk odnesl tak tři. Čtyři s vypětím sil.
Mě přijde, že lidi neuměj číst
napsal(a):
že někdo, kdo se psům věnuje profesionálně
jen jestli vy si ty PP chovatele moc neidealizujete
...no to je klidně možné, to nevylučuji!
Ale třeba odchov v paneláku vícepočetných vrhů - tak já to prostě moc neuznávám. Vím - jsem laik. Ale bydlím v paneláku, a představa, že sousedi mají třeba "jen" 5 štěňat, která kňučí, pak postupně vrčí, štěkají, atd.atd., no - nelíbí se mi to.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Normální člověk neodchovává plemeno s početnějšími vrhy, nebo velké plemeno v paneláku - to už samo o sobě svědčí o hlouposti takového "chovatele", a odtud štěně nebrat plína neplína.
Ááááá....píšete úplně stejně to, co já , a to přísahám, že příspěvky čtu postupně a ten Váš příspěvek až ex post, co jsem napsala já před chvílí!
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Paradoxně právě ti, co se chovu věnují "profesionálně" na nějaké hygienické navyky štěňat kašlou - jak by stíhali venčit a něco učit, když toho mají moc? Z Mých zkušeností štěňata z velkochovů mívají právě nejhorší hygienické návyky, protože tam se prostě 💩 spláchnou hadicí (je to nejlevnější a nejrychlejší), anebo se rovnou odchovávají na roštech jako prasata🤮
No, já pak litovala, že jsem použila slovo "profesionálně". Měla jsem na mysli něco jiného, a to prostě a jednoduše - ty pravé kynology. Moc to nejde slovně vyjádřit, ale zkrátka ty, kterých si můžu vážit, kteří pracují se psy, eventuelně chovají je ne pro vidinu zisku, ale hlavně proto, že psy milují.....a stran Vás bych se opakovala (však asi víte, co mám na mysli ).
Huskyjanina
napsal(a):
No jo, ale co sousedi...jak píšu o kousek výše...? Našemu paneláku někdy říkám papundeklový - je zde slyšet snad úplně vše!

fikovnice
napsal(a):
No jo, ale co sousedi...jak píšu o kousek výše...? Našemu paneláku někdy říkám papundeklový - je zde slyšet snad úplně vše!
Někdy to jde, někdy ne. Vrh megínek nezlikvidoval ani dům, ani zahradu, jestli pištěli, když byli mikromalincí, že měli hlad? Ale kdy, když měli dva rodiče a ještě 5 lidských.
Si představte štěkavé psy v paneláku. Jakékoli. Nebo těžké a štěkavé. Dyť si furt někdo stěžuje, že pes vyje celý den. A tak dále.
Jo, v desátém patře bych je fakt nechtěla, to se chodí venčit blbě. Nebo dělat náhradní fenu, to také nebude úplně nej legrace. Činžák, co píše huskyjanina, to je v klidu, má to trávník, max 3 patra, paničku doma.. hmm bych hned mohla jít množit megínky, otevřu dveře, zařvu - véééén -
.. hm, ne, nemám čas, ale dovedu si to představit i v bytě, jen to bude práce na plný úvaz.. štěníci jééé... Hm, stejně ne, já bych je nikomu nechtěla dát.
Taky budu trochu oponovat. Moje ségra též odchovala vrh GR s pp v paneláku, na žádnej horror typu smrad a řev štěňat si nevzpomínám. Ven nevynášela. Z toho vrhu si nechala doma fenu, která nemá a neměla naprosto žádný problém s dodržováním čistoty, normálně se to naučila v obvyklém věku.
Já mám sice malou fenu, ale chovatelka štěňata taky ven nevynášela, ačkoli měla zahradu - byli to prcci a listopad. Při odběru mi zmiňovala i to, že fena je zvyklá chodit na ssavou podložku. Já jsem je doma taky zpočátku používala, ale nezdálo se mi, že by je nějak zvlášť upřednostňovala, čůrala prostě všude.
Už se tady na ifauně asi opakuju, ale cca od třetího měsíce byla prakticky bez nehody, čůrala i kadila venku, ačkoliv jsem neprovozovala žádné úprky před panelák co dvě hodiny, hned po vyspání apod.
Byl leden, mráz, než bych se oblíkla a sjela dolů ...prostě jsme venčili cca 4-5 x denně, už si to vlastně ani přesně nepamatuju. Loužičky mi nevadily, neřešila jsem, byly malý a všude máme lino, přesto fena byla čistotná relativně brzy oproti jiným štěňatům.
Jsem přesvědčená, že jdou-li štěňata k novým majitelům v obvyklém věku kolem 8.-10. týdne, o nějakém nácviku čistoty u chovatele nemůže být řeč. Možná se chovatel pro svůj dobrý pocit snaží, ale chleba se láme až o něco později, v té době je to jako nutit osmiměsíčního kojence chodit na nočník. Náhodně se tam někdy možná vyčůrá, ale to je tak vše.

"o nějakém nácviku čistoty u chovatele nemůže být řeč"
myslim si, ze to neni jen o noseni ven, jako spis o tom, ze stenda znaji ruzne povrhy - nejsou porad jen na jednom a tom samem povrchu a maji moznost - poodejit.
i 2-3tydenni prckove se -pokud muzou -nevydelaji se pod sebe, ale poodejdou. a je to na nich poznat, ze se jim chce.
ve 4-5ti tydnech uz je to spolehlive. i treba chteli za zabranu - a v tuhle chvili fakt udela chovatel kus prace, kdyz jim to umoznuje. venku uz mela svoje "oblibena" mista kazdy -presne jsme vedeli, kam jdou a proc :-) je to zajimave pozorovat, jak brzy si to vyprazdnovani umi ridit...
a jen tak k tomu uklizeni po stenatech -holky by uklizely do roztrhani tela - a to neni zadne prirodni plemeno.
ale snazim se, aby to uz nedelali, kdyz dokrmuji.
starsi fena se mi priotravila - po odcerveni stenat. a i normalne to, co pak z tech fen leze neni OK.
Mojí příbuzní bydleli v činžáku vedle Pařížské ulice v Praze. Chovali afghánské chrty. Dvě chovné feny, občas nějaké odrostlé štěně na uchovnění. Chovali v atraktivní smetanové barvě s maskou, takže zájem byl. Víkendy trávili na dráze, jinak běhali na Letnou a Petřín. Léta, tak to asi šlo. Ale je fakt, že ačkoli bydleli v 2 patře, byt co měli, vypadal rozhodně jinak než dnešní novostavby.
fikovnice
napsal(a):
Tohle ale není klasickej cinzak. Jsou to ty stary zdeny baraky, co jsou v Praze s vice bytama. Ona bydli v prizemi, nad ni kamos a nad ni mamina a pak dalsi lidi. Pritom ta mamina ma jeste v tom jejim byte ordinaci a sama Monika v nem masiruje. Stenda byla v kuchyni.
Trudumm
napsal(a):
Předem díky ;)
Se psy žiju už téměř 40 let, v naší domácnosti vyrostlo několik různých štěňat od vlkodava po malé společenské plemeno. Nejsem a nebyla jsem ani důchodce, ani nezaměstnaná. Přesto - div se světe, jsem se obešla bez plenek, hadrů, čůracích koberečků a podobných "vymožeností".
Prvních pár dnů po příchodu štěněte jsem si brávala dovolenou - jednak kvůli navázání vzájemného vztahu, jednak kvůli tréninku základních návyků. Štěně vždy velmi rychle pochopilo, že konat potřebu venku je dobře, vevnitř špatně.
Když jsem se vrátila do práce (pracovala jsem normálně na plný 8-hodinový úvazek), režim byl následující:
1. vstát brzy, vzbudit štěně a vyvést ho před dům vyčůrat
2. nakrmit, chvilku ho nechat odpočinout a hybaj na delší procházku, utahané štěně nechat doma spát a alou do práce
3. ihned po návratu z kanceláře drapnout mezi dveřmi štěně a pelášit vyvenčit
4. vypít si kafe, převléknout se do psího a absolvovat dlouhou procházku; po návratu štěně nakrmit, nechat odpočinout, trochu si pohrát atd.
5. těsně před spaním ještě na 15 minut obejít blok kvůli řádnému vyprázdnění a pak už hajdy do peřin
Ano, ze začátku jsme se sem-tam potýkali s nějakou to nehodou, ale u řádně 5-6x denně venčeného štěněte jich bývalo minimum a trvaly jen krátkou dobu.
Jedinou výjimkou byl jeden z whippetů, který byl od chovatele naučený čůrat v interiéru na podložku. Tomu trvalo téměr 10 měsíců, než pochopil, že ručník zapomenutý v koupelně, kobereček pod konferenčním stolkem nebo odložené noviny nejsou jeho záchod.
Dělejte, jak umíte - každý svého štěstí strůjcem! Nicméně stačí si projít toto či jiné fórum a zjistíte, že problémy s nečistotností v bytě se velmi často vážou právě s používáním různých toaletních podložek v raném věku.
balisek
napsal(a):
Se psy žiju už téměř 40 let, v naší domácnosti vyrostlo několik různých štěňat od vlkodava po malé společenské plemeno. Nejsem a nebyla jsem ani důchodce, ani nezaměstnaná. Přesto - div se světe, jsem se obešla bez plenek, hadrů, čůracích koberečků a podobných "vymožeností".
Prvních pár dnů po příchodu štěněte jsem si brávala dovolenou - jednak kvůli navázání vzájemného vztahu, jednak kvůli tréninku základních návyků. Štěně vždy velmi rychle pochopilo, že konat potřebu venku je dobře, vevnitř špatně.
Když jsem se vrátila do práce (pracovala jsem normálně na plný 8-hodinový úvazek), režim byl následující:
1. vstát brzy, vzbudit štěně a vyvést ho před dům vyčůrat
2. nakrmit, chvilku ho nechat odpočinout a hybaj na delší procházku, utahané štěně nechat doma spát a alou do práce
3. ihned po návratu z kanceláře drapnout mezi dveřmi štěně a pelášit vyvenčit
4. vypít si kafe, převléknout se do psího a absolvovat dlouhou procházku; po návratu štěně nakrmit, nechat odpočinout, trochu si pohrát atd.
5. těsně před spaním ještě na 15 minut obejít blok kvůli řádnému vyprázdnění a pak už hajdy do peřin
Ano, ze začátku jsme se sem-tam potýkali s nějakou to nehodou, ale u řádně 5-6x denně venčeného štěněte jich bývalo minimum a trvaly jen krátkou dobu.
Jedinou výjimkou byl jeden z whippetů, který byl od chovatele naučený čůrat v interiéru na podložku. Tomu trvalo téměr 10 měsíců, než pochopil, že ručník zapomenutý v koupelně, kobereček pod konferenčním stolkem nebo odložené noviny nejsou jeho záchod.
Dělejte, jak umíte - každý svého štěstí strůjcem! Nicméně stačí si projít toto či jiné fórum a zjistíte, že problémy s nečistotností v bytě se velmi často vážou právě s používáním různých toaletních podložek v raném věku.