Daruji 9ti letého ovčáka

Prodám Německého ovčáka - Daruji 9ti letého německého ovčáka. Důvodem je al...
1500 Kč
Ahoj,
můžete mi doporučit odolné hračky pro psa, když se mu nemůžete věnovat?
Máme našeho 5 měsíčního NO v kotci na noc a v době , kdy jsme v práci a on se tam logicky nudí.
Roztrhal podsedák, co měl na dlažbě ať mu není od země zima (nesmějte se :-D ) , deku i ručník, rozbil keramickou mísu na granule (moje chyba , měla jsem hned koupit nerez). Nechali jsme mu tam provazový uzel, ale ten ho nebere.
Teď začal okusovat boudu, nejdřív začal dělící přepážkou (je z osb desky), takže jí měníme za fošnu a snad vydrží..
Uvažovala jsem o černém Kongu, a zpomalovací misce na granule.
Dík za rady
Zrzavci
napsal(a):
Taky asi záleží jakej má mlaďas program, ono když bude utahanej, tak tolik tý energie na ptákoviny mít nebude a bude víc chrápat.
více méně odpočinkový.
Ráno je venku 15 minut s manželem (jsou na zahradě a manžel mu háže míčky ať se vyběhá), pak jde se mnou asi za hodinu na půl hoďky ven "číst noviny" a proběhnout se na louku. Dopoledne je venku asi 3x a cca na 15 minut s tchýní. Kolem 15 je doma manžel veme ho na louku , pak je pes na zahradě nebo v bytě. Ve 4 jsem doma já, takže kolem půl páté pracujeme (poslušnost, čmuchání) a jsme na zahradě. Kolem 5 jdeme zase na louku, tam čte noviny, běhá za míčkem a prostě aktivní relax.. jsme tam zhruba půl hoďky, vracíme se domů na zahradu a pak s ním jdeme ven "do ulic" ať se pes nebojí aut a ruchu a umí slušně chodit na vodítku..
Pes se zavírá do kotce o půl osmé
Uživatel s deaktivovaným účtem
A to je NO z pracovní linie? Když to vezmu z pohledu svého půlročního štěněte, tak při Vašem režimu by se mentálně nudilo a zároveň by si vůbec neodpočinulo, protože by pořád čekalo nějakou akci (a samozřejmě by otravovalo, že na další procházku nepůjdeme za hodinu, ale hned teď, pak by začalo okusovat stůl, pak by šlo sežrat mě…).
Jinak na ty hračky je tu fajn vlákno: https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/2905782/hracky-pro-psa-znicitelnost?a=3957428#a3957428
napsal(a):
A to je NO z pracovní linie? Když to vezmu z pohledu svého půlročního štěněte, tak při Vašem režimu by se mentálně nudilo a zároveň by si vůbec neodpočinulo, protože by pořád čekalo nějakou akci (a samozřejmě by otravovalo, že na další procházku nepůjdeme za hodinu, ale hned teď, pak by začalo okusovat stůl, pak by šlo sežrat mě…).
Jinak na ty hračky je tu fajn vlákno: https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/2905782/hracky-pro-psa-znicitelnost?a=3957428#a3957428
Když jsme doma a nebo venku s ním tak v pohodě, nemá problém.
Ten vzniká, když je sám zavřený.
Je z pracovní linie
Jaký máte režim vy u vašeho štěněte?
luciša
napsal(a):
Když jsme doma a nebo venku s ním tak v pohodě, nemá problém.
Ten vzniká, když je sám zavřený.
Je z pracovní linie
Jaký máte režim vy u vašeho štěněte?
A není problém v samotě? Nedostatečný nácvik/separačka?
Já úplně nechci dávat náš režim za příklad, mám jiné plemeno (i každý jedinec je originál), postupně to ladíme, určitě by se to dalo dělat lépe.
Teď jsme se ustálili zhruba takhle:
- ráno procházka (většinou pouliční, někdy jdeme na louku), po ní snídaně a spánek,
- nějaký enrichment,
- dopoledne trénink, vyčůrat a spát,
- v poledne socializační procházka spojená s nácvikem chování v náročných situacích,
- oběd, spánek,
- cca hodinu před koncem pracovní doby si pár minut hrajeme na zahradě (přetahování / nošení balonků, u toho procvičujeme drž/pusť/přines/hledej), já u toho vypiju kafe a štěně se trochu uklidní, protože už se těší ven,
- spánek,
- po práci jdeme na velkou procházku - tam je volná zábava prokládána tréninkem poslušnosti a společnými hrami,
- po návratu je buď spánek, anebo rovnou večeře (podle toho, jak skončím v práci a jak dlouho jsme venku),
- po večeři spánek,
- v průběhu večera obvykle jedno čůrání,
- venčení před spaním,
- spánek.
napsal(a):
A není problém v samotě? Nedostatečný nácvik/separačka?
Já úplně nechci dávat náš režim za příklad, mám jiné plemeno (i každý jedinec je originál), postupně to ladíme, určitě by se to dalo dělat lépe.
Teď jsme se ustálili zhruba takhle:
- ráno procházka (většinou pouliční, někdy jdeme na louku), po ní snídaně a spánek,
- nějaký enrichment,
- dopoledne trénink, vyčůrat a spát,
- v poledne socializační procházka spojená s nácvikem chování v náročných situacích,
- oběd, spánek,
- cca hodinu před koncem pracovní doby si pár minut hrajeme na zahradě (přetahování / nošení balonků, u toho procvičujeme drž/pusť/přines/hledej), já u toho vypiju kafe a štěně se trochu uklidní, protože už se těší ven,
- spánek,
- po práci jdeme na velkou procházku - tam je volná zábava prokládána tréninkem poslušnosti a společnými hrami,
- po návratu je buď spánek, anebo rovnou večeře (podle toho, jak skončím v práci a jak dlouho jsme venku),
- po večeři spánek,
- v průběhu večera obvykle jedno čůrání,
- venčení před spaním,
- spánek.
Prosím Vás, jak toho psa naučíte na přines?😃 Ten náš chytne ale nepřinese a necha kousek od nás.
S pejskem a na přetahování hrajeme taky a u toho se docela unavi, stejně jako běháním za míčkem.
Váš režim je super, ale my chodíme do práce oba, takže se mu dopoledne věnovat nemůžeme. Hodinovou procházku v kuse má jen jednou za den a to je ta poslední, pak se ještě pretahujeme, běhá po zahradě a snažíme se ho utahat ať je co nejvíc k.o.. Přes víkend ho venčíme na hodinové procházky 2x za den
Je pravda, že když jsem byla s dětmi na paragrafu a on měl ty hodinové procházky 2x za den a víc práce,tak byl celkem klid. Ale takhle to prostě nejde a já kvůli psa z práce neodejdu
luciša
napsal(a):
Prosím Vás, jak toho psa naučíte na přines?😃 Ten náš chytne ale nepřinese a necha kousek od nás.
S pejskem a na přetahování hrajeme taky a u toho se docela unavi, stejně jako běháním za míčkem.
Váš režim je super, ale my chodíme do práce oba, takže se mu dopoledne věnovat nemůžeme. Hodinovou procházku v kuse má jen jednou za den a to je ta poslední, pak se ještě pretahujeme, běhá po zahradě a snažíme se ho utahat ať je co nejvíc k.o.. Přes víkend ho venčíme na hodinové procházky 2x za den
Je pravda, že když jsem byla s dětmi na paragrafu a on měl ty hodinové procházky 2x za den a víc práce,tak byl celkem klid. Ale takhle to prostě nejde a já kvůli psa z práce neodejdu
Zeptám se úplně jinak. Ten kotec vypadá, že stojí v nějaké zahradě. Tam jej mít vypuštěného mít nemůžete...pokud je tedy zahrada vaše a oplocená?
fikovnice
napsal(a):
Zeptám se úplně jinak. Ten kotec vypadá, že stojí v nějaké zahradě. Tam jej mít vypuštěného mít nemůžete...pokud je tedy zahrada vaše a oplocená?
Ta zahrada je naše a je velká a je i oplocená. Možná mě za to ukamenujete, ale nechci ho pouštět bez dozoru, aby neco nesezral.. kočičí průjmy (kočky patří tetě od manžela a bydlí přes plot vedle), hovínka od psa, který patří rodičům manžela (je to 12 let starý gaučak, nesocializovany) a oni je po něm z te zahrady neuklízeji (to lítám jen já, jak blbka s lopatkou za psem🤦)
Má citlivý žaludek a když se řežere něco co mu nesedí a nebo se přežere, tak má průjem
Časem ho chceme nechat volně na té zahradě lítat a doufám, že vyžene vsechny kočky 🙏, ale zatím se nechceme stresovat nejakou příhodou
luciša
napsal(a):
Zachytáváním - je to ohař, takže má vlohu… Ale aport (takový, který by obstál v rámci zkušebního řádu) zatím neumí, zatím si ho jen připravuji v rámci her.
Učí se to po částech, a přinášení je až ten poslední článek. Když si tu dáte aport do vyhledávání, tak Vám to najde několik vláken, kde se to rozebíralo. De facto se to dělá tak, že naučíte drž a pusť, potom zvedat aport ze země, potom se aport odkládá (neodhazuje) kousek od psa, a pak se teprve začíná s odhazováním.
Já to běhání za míčkem nemám ráda, taky moc neházím. Zkuste pohledat Radechu a psí suchej únor, pěkně to vysvětlovala… A když už, je pro pohybový aparát příznivější házet puller.
Však píšete, že ráno manžel hází 15 minut balonek a hodinu na to s ním jdete na 30 minut ven. Tak s ním místo házení balonku a “čtení novin” trénujte. Když bude pracovat hlavou, unaví se “kvalitněji” a rychleji než když to budete zkoušet přes nožičky. Nemusíte nutně jen trénovat, můžete mu připravit třeba nějaký hlavolam, pořídit interaktivní hračky… Jestli máte FB, přidejte se do skupiny Doma se psem a Pes a volnočasové aktivity - jsou tam prima tipy.
A asi se zamyslete nad tím, jak zvládá tu samotu, když ve Vaší přítomnosti nedemoluje…
napsal(a):
Zachytáváním - je to ohař, takže má vlohu… Ale aport (takový, který by obstál v rámci zkušebního řádu) zatím neumí, zatím si ho jen připravuji v rámci her.
Učí se to po částech, a přinášení je až ten poslední článek. Když si tu dáte aport do vyhledávání, tak Vám to najde několik vláken, kde se to rozebíralo. De facto se to dělá tak, že naučíte drž a pusť, potom zvedat aport ze země, potom se aport odkládá (neodhazuje) kousek od psa, a pak se teprve začíná s odhazováním.
Já to běhání za míčkem nemám ráda, taky moc neházím. Zkuste pohledat Radechu a psí suchej únor, pěkně to vysvětlovala… A když už, je pro pohybový aparát příznivější házet puller.
Však píšete, že ráno manžel hází 15 minut balonek a hodinu na to s ním jdete na 30 minut ven. Tak s ním místo házení balonku a “čtení novin” trénujte. Když bude pracovat hlavou, unaví se “kvalitněji” a rychleji než když to budete zkoušet přes nožičky. Nemusíte nutně jen trénovat, můžete mu připravit třeba nějaký hlavolam, pořídit interaktivní hračky… Jestli máte FB, přidejte se do skupiny Doma se psem a Pes a volnočasové aktivity - jsou tam prima tipy.
A asi se zamyslete nad tím, jak zvládá tu samotu, když ve Vaší přítomnosti nedemoluje…
Děkuju za rady, určitě to vyzkouším a do skupiny se přidám. Já ho chci ráno vyběhat, protože vim, že dopoledne a do té třetí moc aktivity mít nebude. Tchýně ho pouští opravdu jen na těch 15 minut na čůrání, proběhnutí rajónu a dá mu žrádlo (krmíme 5x denně)
Koukala jsem co to ten puller je a máme ho doma , koupila jsem mu ho minulý týden.
Ten náš blázen totiž u klasického balónků háže salta a mám strach aby si neublížil
Já jsem naučila PŘINES s pomocí pulleru. Hodím puller - pesa pro něj letí a peláší zpět jako "pojď budem se přetahovat" - pochválím a odměním buď tím přetahováním, novým odhozením nebo pamlskem. Ještě rozlišuji povel PUST = hra pokračuje (znovu házím) a povel DEJ+pamlsek = hra ukončena (puller uklízím). Hru vždy končím, když jí hra ještě baví.
Pomocí pulleru se PŘINES naučila velmi rychle, ale upozorňuji, že to je postup jen pro domácí volnočasové využití, postup správného aportování podle zkušebního řádu popsala Odetta. Mým cílem bylo naučit, když hodím hračku, aby jí vždy spolehlivě přinesla a podala mi jí do ruky, abych si jí nemusela aportovat sama
janaa
napsal(a):
U 5měsíčního No bych byla s házením aportu velmi,ale opravdu velmi opatrná. Tím brzděním před aportem,výskoky,mu můžete oddělat lokty a ramena. Spíš ho naučte nějaké čmuchací hry, schovávání míčku, to zaměstná a unaví tělo i hlavu
Ono to není dobré ani mentálně, znám víc psů, kterým z toho škublo... Já mám pravidlo třikrát a dost, a to ten balonek spíš posílám po zemi a mlaďas ho “loví”, takže za ním nelítá, nedělá ty šílené dobržďovačky. Nebo se lovíme navzájem, to je prý obzvlášť velká legrace, ale to s NO asi moc dělat nepůjde? Hledání předmětů je super, u toho se i učíme, jak se co jmenuje a mozek pracuje. A venku nejvíc miluje odhazování pamlsků do trávy, kdy na povel běží hledat (a sežrat).
napsal(a):
Ono to není dobré ani mentálně, znám víc psů, kterým z toho škublo... Já mám pravidlo třikrát a dost, a to ten balonek spíš posílám po zemi a mlaďas ho “loví”, takže za ním nelítá, nedělá ty šílené dobržďovačky. Nebo se lovíme navzájem, to je prý obzvlášť velká legrace, ale to s NO asi moc dělat nepůjde? Hledání předmětů je super, u toho se i učíme, jak se co jmenuje a mozek pracuje. A venku nejvíc miluje odhazování pamlsků do trávy, kdy na povel běží hledat (a sežrat).
A venku nejvíc miluje odhazování pamlsků do trávy, kdy na povel běží hledat (a sežrat).
Nemáte strach, že pak bude žrát všechno ze země? Já bych měla. Fenku máme na zahradě, stejně jako předchozí psy. A máme strach, aby nesežrala něco, co jí tam může kdokoliv jdoucí kolem hodit. Kdysi nám tak přiotrávili první kavkazanku, paštikou s nějakým jedem. Naštěstí to mamka zjistila včas, fena nesežrala všechno a zachránili ji, ale měla od té doby nabouraná játra.
napsal(a):
A venku nejvíc miluje odhazování pamlsků do trávy, kdy na povel běží hledat (a sežrat).
Nemáte strach, že pak bude žrát všechno ze země? Já bych měla. Fenku máme na zahradě, stejně jako předchozí psy. A máme strach, aby nesežrala něco, co jí tam může kdokoliv jdoucí kolem hodit. Kdysi nám tak přiotrávili první kavkazanku, paštikou s nějakým jedem. Naštěstí to mamka zjistila včas, fena nesežrala všechno a zachránili ji, ale měla od té doby nabouraná játra.
Na zahradě sám nikdy není, to se bojím - jednoho psa nám v rodině takhle otrávili. Navíc by tam celý den lítal a nespal by, je to ten typ, který člověk musí učit odpočívat (teď už si občas lehne sám od sebe, ale stále musím často připomínat, že má jít spát).
Cíleně ho učím, že něco ze země smí sebrat pouze když to schválím a cíleně ho učím fuj. Od té doby, co to dělám, se v bufetění (ke kterému má bohužel celkem sklony) velmi zlepšil, ale zatím není 100%, takže ho hlídám jako ostříž. Nicméně je fakt rozdíl, jestli to ten pes žere bezprizorně, nebo jestli to má nějaká pravidla.
napsal(a):
Jen me neprijde normalni, ze majitel psa potrebuje vyhlasit "suchy unor", aby si uvedomi, ze psa pretaci...
to je jako s tim lovenim mysi. Prece vidim, ze uz to dostava psa do tocek i bez navodu.
napsal(a):
Jen me neprijde normalni, ze majitel psa potrebuje vyhlasit "suchy unor", aby si uvedomi, ze psa pretaci...
to je jako s tim lovenim mysi. Prece vidim, ze uz to dostava psa do tocek i bez navodu.
Ten psí suchý únor je jen “edukační” akce, která má za cíl to neházení zpopularizovat a dostat k lidem informace, někdo se třeba zamyslí, vyzkouší, vidí rozdíl... Někteří lidé tohle bohužel fakt nevidí. Znám psy, kteří žádnou jinou aktivitu než házení balonku neznají. Žiju na vesnici, spousta psů je tady na řetězu nebo dlouhodobě v kotci, odkud toho psa jednou denně vezmou, vymyjou mu na zahradě mozek balonkem (to jsou de facto ty šťastnější kusy, na které si někdo udělá aspoň těch 10 minut čas), a pak ho zase uvážou/zavřou.
napsal(a):
Na zahradě sám nikdy není, to se bojím - jednoho psa nám v rodině takhle otrávili. Navíc by tam celý den lítal a nespal by, je to ten typ, který člověk musí učit odpočívat (teď už si občas lehne sám od sebe, ale stále musím často připomínat, že má jít spát).
Cíleně ho učím, že něco ze země smí sebrat pouze když to schválím a cíleně ho učím fuj. Od té doby, co to dělám, se v bufetění (ke kterému má bohužel celkem sklony) velmi zlepšil, ale zatím není 100%, takže ho hlídám jako ostříž. Nicméně je fakt rozdíl, jestli to ten pes žere bezprizorně, nebo jestli to má nějaká pravidla.
Ta naše taky neumí sama odpočívat. Protože musí být u všeho. Cokoliv se děje, dělá, u toho asistuje nebo pomáhá. Nepomůže ani zavření dovnitř. I když mamka vaří a je jen v kuchyni, a malá by si mohla v té kuchyni lehnout a spát, tak si sice lehne, ale nespí a je jak na pérkách. Dokonce po obědě, kdy mamka odpočívá, tak malá příliš nespí, tedy nespí pokaždé. Nejlíp si odpočne, když sedíme na verandě a s mamkou se bavíme - mluvíme. To nás má malá "pod kontrolou" a zdřímne.
V noci se naučila spát s mamkou uvnitř, což dost dlouho nechtěla. Venku nešla do boudy, spala u dveří, nalepená na nich. Dostala pelech ke dveřím a mamka ji na noc balila do deky. Samo, nevíme, jak dlouho zabalení vydrželo, protože malá odmalička hlídá, a často vyletí, když se něco šustne. Díky tomu, že dlouho spala venku, tak pěkně nasrstila. Doma s mamkou spí celou noc, tedy nevíme, jestli opravdu celou noc spí, ale je v klidu a odpočívá.
Učíme taky "fuj" a venku nesbírat ze země. Ale my jí cíleně na zem nic na jídlo nedáváme, pouze do misky, ze které si to vezme, nebo třeba kost rovnou do tlamy.
napsal(a):
Ta naše taky neumí sama odpočívat. Protože musí být u všeho. Cokoliv se děje, dělá, u toho asistuje nebo pomáhá. Nepomůže ani zavření dovnitř. I když mamka vaří a je jen v kuchyni, a malá by si mohla v té kuchyni lehnout a spát, tak si sice lehne, ale nespí a je jak na pérkách. Dokonce po obědě, kdy mamka odpočívá, tak malá příliš nespí, tedy nespí pokaždé. Nejlíp si odpočne, když sedíme na verandě a s mamkou se bavíme - mluvíme. To nás má malá "pod kontrolou" a zdřímne.
V noci se naučila spát s mamkou uvnitř, což dost dlouho nechtěla. Venku nešla do boudy, spala u dveří, nalepená na nich. Dostala pelech ke dveřím a mamka ji na noc balila do deky. Samo, nevíme, jak dlouho zabalení vydrželo, protože malá odmalička hlídá, a často vyletí, když se něco šustne. Díky tomu, že dlouho spala venku, tak pěkně nasrstila. Doma s mamkou spí celou noc, tedy nevíme, jestli opravdu celou noc spí, ale je v klidu a odpočívá.
Učíme taky "fuj" a venku nesbírat ze země. Ale my jí cíleně na zem nic na jídlo nedáváme, pouze do misky, ze které si to vezme, nebo třeba kost rovnou do tlamy.
U nás to bylo ty první týdny ok, ale usnul přes den jen venku. Pak začalo víc pršet a zlomilo se to, takže neusnul nikde (resp. usnul, ale jen na chviličku a neodpočinul si), takže jsme si dali několikatýdenní nácvik odpočinku s vodítkem, důsledností a nekonečnou trpělivostí (plus úpravy režimu), on pořád očekával nějakou akci. Stačilo se zavrtět na židli a už byl u člověka a kousal, že jdeme něco dělat. Paradoxně spíš usnul, když jsem třeba dělala něco v kuchyni, ale jakmile jsem si chtěla sednout na gauč a na chvíli si odpočinout, tak strašně zlobil.
Teď jsme ve fázi, kdy už si umí po výzvě jít lehnout a usnout, takže to začíná být pohoda. Po jídle, po procházce, když my jíme nebo se dělá něco v kuchyni, si už lehá automaticky. Ale jako… taková blbost a tolik to dalo práce.
Tak já jídlo pokládám na zem i při učení toho fuj, učím to s klikrem a s ohledem na kritéria stejně jako cokoli jiného. A při klikání statických věcí, kdy potřebuju psa rozhýbat, pamlsky odhazuji, ale to je zase jiný kontext než když najde něco náhodného na zemi (přijde signál - v tomto případě KM - na základě kterého ten pamlsek sebere a sní). To je podobné jako když odměňuji hračkou (a to je hračka nejvíc nejvyšší hodnoty, kterou používám jen na cvičáku), ta mi visí volně u pasu a on ji bez signálu nesmí vzít, ví, že ji pak vezmu do ruky, řeknu signál, a pak teprve se budeme tahat. (Zato cizí psi mi ji kradou pravidelně, to mi dost vadí.) Je to otázka budování nějaké sebekontroly, má to pravidla.
Neházet míček do zblbnutí?
Jasně.
My to budem pilovat.
Nač si někdo řídí NO (pracáka do klece - kotce?
A nemaká s ním, neb neví jak, nemá čas aj.
Zjevně netuší, kde může půlroční pes být.
Balóń to jistí.
Je fakt, že na tom jsou psi i hůř ...
Tak rozvrh do ruky a hurá.
15 min, 30 min, každý chvilku tahá pilku
a tak dokola .
Mohl by sežrat bobek .
Neříkám, že se to neděje. Moji psi to nedělali.
napsal(a):
Ten psí suchý únor je jen “edukační” akce, která má za cíl to neházení zpopularizovat a dostat k lidem informace, někdo se třeba zamyslí, vyzkouší, vidí rozdíl... Někteří lidé tohle bohužel fakt nevidí. Znám psy, kteří žádnou jinou aktivitu než házení balonku neznají. Žiju na vesnici, spousta psů je tady na řetězu nebo dlouhodobě v kotci, odkud toho psa jednou denně vezmou, vymyjou mu na zahradě mozek balonkem (to jsou de facto ty šťastnější kusy, na které si někdo udělá aspoň těch 10 minut čas), a pak ho zase uvážou/zavřou.
a verite, ze lidi, co maji psa na retezu - se pujdou vzdelavat na FB?
napsal(a):
a verite, ze lidi, co maji psa na retezu - se pujdou vzdelavat na FB?
Bylo to snad i v televizi. A četla jsem nějaké pozitivní ohlasy, tak to třeba někomu pomohlo. Minimálně to nikomu neuškodilo, tak o co jde…
Tady zadavatelka má taky pracáka NO, co hlavně lítá za balonem, tak třeba ji tohle vlákno nakopne a začnou s ním s manželem pořádně makat.
Zadavatelko, tady jste původně psala, že budete mít exteriéráka:
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3954531/stene-v-kotci
To nevyšlo nebo jste změnila rozhodnutí? A na ten cvičák chodíte?
Bloncky, jako správný přinašeči,kdybych jim to dovolila,budou mít místo mozku balonek. Brát míček na venčení,tak nebudou dělat nic jinýho,než číhat,kdy poletí. A pokud bych házela,tak dokud neumřou ony nebo já (já bych zhebla dřív teda),tak za ním budou lítat jak magoři. Proto je u nás míček jen odměna nejvyšší hodnoty. A pak ho tedy např. teď využívám pro Adélu na sunádní špeků z jablek a hrušek,každý den čtvrt hodinu lítá za míčkem do kopce - do kopce,protože tam přesně nejsou ty šílený otřesy před míčkem u brždění, a zároveň to silně zvyšuje kondičku. Ale jinak jsem z házení míčků (a čehokoli) dokola dokola dost běsná,dělat ze psů psychický magory a fyzicky invalidy I v dospělosti, když jsou ok ramena a lokty, tak nejčastější problém s artrozou u psů využívaných na přinášení zvěře je artroza kloubů v prstech, a je to přesně o tom brzdění v šílený rychlosti. Ale to je práce,proč tomu chodit naproti takovou chujovinou
janaa
napsal(a):
Bloncky, jako správný přinašeči,kdybych jim to dovolila,budou mít místo mozku balonek. Brát míček na venčení,tak nebudou dělat nic jinýho,než číhat,kdy poletí. A pokud bych házela,tak dokud neumřou ony nebo já (já bych zhebla dřív teda),tak za ním budou lítat jak magoři. Proto je u nás míček jen odměna nejvyšší hodnoty. A pak ho tedy např. teď využívám pro Adélu na sunádní špeků z jablek a hrušek,každý den čtvrt hodinu lítá za míčkem do kopce - do kopce,protože tam přesně nejsou ty šílený otřesy před míčkem u brždění, a zároveň to silně zvyšuje kondičku. Ale jinak jsem z házení míčků (a čehokoli) dokola dokola dost běsná,dělat ze psů psychický magory a fyzicky invalidy I v dospělosti, když jsou ok ramena a lokty, tak nejčastější problém s artrozou u psů využívaných na přinášení zvěře je artroza kloubů v prstech, a je to přesně o tom brzdění v šílený rychlosti. Ale to je práce,proč tomu chodit naproti takovou chujovinou
A mě házení balonků ani nebaví, je to nuda. Takže u nás sice balonky jsou, ale v krabici, a všichni to roztahají po celým baráku z radosti, když přijdu z práce.
janaa
napsal(a):
Neházím mu ho furt dokola, to ho ani nebaví, veme si ho do huby a třeba část procházky ho má v hubě a nosí si ho a já mám jistotu, že nikde nic nesežere, když šmejdí tím svým nosem u země. Sem tam mu to hodím a on pro to běží, nebo je chytá ve skoku.
Je pravda, že když háže manžel, tak pes jede bomby a musí víc dobržďovat a nebo háže salta přes ramena, tam chápu, že to nemá dobrý vliv na klouby, tím vlastně reaguju i na ostatní co mi to psali. Všichni nás totiž varovali ať pes nechodí po shodech a neskáče z výšky ale to běhání a dobržďování za míčkem nikdo neřešil.
janaa
napsal(a):
..a proto já míčky schovávám a nechávám hledat....dvě tři hledání a pes má dost....
napsal(a):
Zadavatelko, tady jste původně psala, že budete mít exteriéráka:
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3954531/stene-v-kotci
To nevyšlo nebo jste změnila rozhodnutí? A na ten cvičák chodíte?
Ono to nevyšlo, takže máme pracanta, na cvičák chodíme. cvičíme podle zadání, děláme to na zahradě a nebo na procházkách, jak už jsem psala na procházky s míčkem neházíme furt míčkem dokola, ale i pracujeme.
Ze začátku to byl oříšek, protože se musel na mě soustředit, bo louka je velký prostor, kde se furt něco děje a jsou tam zajímavější věci než já, ale už si to sedlo.
Pes je z pracovní linie a jeho matka byla hodně dobrý čuchač, takže hledáme pamlsky třeba v trávě a podobné kraviny
napsal(a):
Bylo to snad i v televizi. A četla jsem nějaké pozitivní ohlasy, tak to třeba někomu pomohlo. Minimálně to nikomu neuškodilo, tak o co jde…
Tady zadavatelka má taky pracáka NO, co hlavně lítá za balonem, tak třeba ji tohle vlákno nakopne a začnou s ním s manželem pořádně makat.
Můžu se zeptat, kde jste přišla na to že ten pes furt lítá za balonkem? Když už jste teda v okolí a koukáte na to co děláme venku, nebojte se dojít k nám a popovídáme si o tom jak často pes lítá za balónkem a jak často venku trénujeme poslušnost a hledáme věci v trávě..
Budu moc ráda, dík
luciša
napsal(a):
Můžu se zeptat, kde jste přišla na to že ten pes furt lítá za balonkem? Když už jste teda v okolí a koukáte na to co děláme venku, nebojte se dojít k nám a popovídáme si o tom jak často pes lítá za balónkem a jak často venku trénujeme poslušnost a hledáme věci v trávě..
Budu moc ráda, dík
Nic ve zlém, Lucišo, jako všichni na diskuzi vycházím z toho, co napíšete. Psala jste ve zkratce:
- 15 min balonek (manžel),
- 30 min proběhnout (Vy),
- 15 min proběhnout (tchyně),
- proběhnout (manžel),
- trénink (Vy),
- 30 min proběhnout + balonek,
- socializace.
Z Vašeho výčtu mi to nevyznělo tak, že by se se psem nadstandardně (když je to pracák) makalo. Jestli jsem se Vás dotkla, tak se omlouvám a přeji vše dobré.
luciša
napsal(a):
Budu moc ráda, dík
A máš to Odetto, za svou snahu.
napsal(a):
..a proto já míčky schovávám a nechávám hledat....dvě tři hledání a pes má dost....
Jasný,tak my máme na hledání jiný věci
Zadavatelko- fakt bych manžela přesvědčila,ať na balonek kašle. Přesně jak píšete,prudký brzdění, salta nazad, koledujete si o průšvih. Proti tomu jsou schody srandička.
napsal(a):
Nic ve zlém, Lucišo, jako všichni na diskuzi vycházím z toho, co napíšete. Psala jste ve zkratce:
- 15 min balonek (manžel),
- 30 min proběhnout (Vy),
- 15 min proběhnout (tchyně),
- proběhnout (manžel),
- trénink (Vy),
- 30 min proběhnout + balonek,
- socializace.
Z Vašeho výčtu mi to nevyznělo tak, že by se se psem nadstandardně (když je to pracák) makalo. Jestli jsem se Vás dotkla, tak se omlouvám a přeji vše dobré.
Tak já jsem zase netušila , že až tak potřeba znám dopodrobna plán co kdy se psem děláme, brala jsem to od oka a taky se mi nechtělo přesně a dokumentně vypisovat co v kolik hodin děláme.
Balon ven nebereme furt, někdy zůstane v kapse a někdy se háže, někdy nebereme balon ale ten kruh (pul.., pal cosi.. co už tu někdo zmiňoval), někdy veme peška na přetahování a na na honění, prostě co je po ruce a s čím se bude pracovat. Nebo nevemu nic jdeme ven chodíme, honíme se atd.
Šlo mi jen o to aby jste věděli že pes není zavřený furt v bytě, domě, kotci ale chodí ven a jaký je zhruba rytmus.
Nadstandardně se s ním nepracuje, to opravdu ne, ikdyž je to pracovní pes.
@luciša Vy jste své vlákno nazvala “nuda v kotci”, a teď se na mě zlobíte za to, že jsem naznačila, že se ten pes možná nudí…
Ale třeba je to výjimečně klidné štěně, které má potřeby naplněné a jen nezvládá samotu. Může to být i kombinace obojího… Je to Váš pes, Vy s ním trávíte čas, Vy byste měla být schopná kriticky zhodnotit, o naplnění které potřeby si svou demoliční aktivitou říká.
napsal(a):
@luciša Vy jste své vlákno nazvala “nuda v kotci”, a teď se na mě zlobíte za to, že jsem naznačila, že se ten pes možná nudí…
Ale třeba je to výjimečně klidné štěně, které má potřeby naplněné a jen nezvládá samotu. Může to být i kombinace obojího… Je to Váš pes, Vy s ním trávíte čas, Vy byste měla být schopná kriticky zhodnotit, o naplnění které potřeby si svou demoliční aktivitou říká.
Já se nezlobím, jen mě spíš zajímá čím ho zabavit, v době kdy je v kotci a nikdo se mu nevěnuje tak jak by potřeboval.
Chápu, že aktivity, které se dějí mimo kotec by ho měly unavit, s tím s Vámi souhlasím.
luciša
napsal(a):
Děkuji Vám za rady jak zabavit psa v kotci aby neokusoval boudu v době kdy se mu nikdo nevěnuje. Tento Váš komentář jistě pomůže
Nemáte vůbec zač. Odpověděla jste si totiž sama, ani to nevíte. viz
v době kdy je v kotci a nikdo se mu nevěnuje tak jak by potřeboval.
Protože je to PRA-CÁK , potřebuje PRA-COVAT, ne lítat za míčkem, a mít program , jak jste psala
íce méně odpočinkový.
luciša
napsal(a):
Já se nezlobím, jen mě spíš zajímá čím ho zabavit, v době kdy je v kotci a nikdo se mu nevěnuje tak jak by potřeboval.
Chápu, že aktivity, které se dějí mimo kotec by ho měly unavit, s tím s Vámi souhlasím.
Za mě je to špatná otázka - když je v kotci (samozřejmě pokud je tam nějak rozumně), měl by odpočívat a regenerovat, to souvisí zase s nějakými režimovými opatřeními. Pes by měl naspat kolik… asi 17 hodin denně?
Ale jo, jsou plnicí hračky (např. West paw by měly být odolné), odolné hračky od Kongu (černá řada), dá se pověsit ta pneumatika, jak psala Assil, ale stejně to neřeší ten problém. Hračku za čtvrt hodiny vyžere a pak co? Nebo je v takovém stresu ze samoty, že ji ani nevyžere? (Nevím, jen námět k přemýšlení…) S tím uzlem nebo co to je, co tam má teď, si taky celý den nehraje. Než se snažit za každou cenu zaplácnout mu ten čas, kdy demoluje, jinou aktivitou, bylo by možná efektivnější naučit ho, co má místo toho dělat (= spát). A naučit ho být sám.
luciša
napsal(a):
Ještě mě tu napadlo v návaznosti na Odettin koment v kolik hodin večer psy "ukládáte" k odpočinku kdy vstávají k práci, těch co chodí do práce a nemohou si je brát s sebou, jak dlouho jsou doma v bytě nebo kotci sami a jak je tam zabavíte..
Děkuji
Nikdy jsem nepotřebovala štěně či přišlého dospělého nějak extra zabavovat, když jsou sami doma po dobu naší práce, protože se jde ven a tam se právě pracuje, štěně či pes je odpočinutý a dobře se učí , takže ne ráno na 15 minutek házet míček, ale učit se vše, co potřebuju. Formou hry, prokládáno hrou, ale ne na patnáct minutek. Využiju nadšení a odpočinutí psa. Pak přijde domů a je rád, že je rád, může si lehnout na pelíšek a nevymýšlet blbiny. Jistě, že máme odchodový rituál, když spešl štěněti připravím nějaký ten malý papírový hlavolam, ale to je tak nějak všechno.
napsal(a):
Za mě je to špatná otázka - když je v kotci (samozřejmě pokud je tam nějak rozumně), měl by odpočívat a regenerovat, to souvisí zase s nějakými režimovými opatřeními. Pes by měl naspat kolik… asi 17 hodin denně?
Ale jo, jsou plnicí hračky (např. West paw by měly být odolné), odolné hračky od Kongu (černá řada), dá se pověsit ta pneumatika, jak psala Assil, ale stejně to neřeší ten problém. Hračku za čtvrt hodiny vyžere a pak co? Nebo je v takovém stresu ze samoty, že ji ani nevyžere? (Nevím, jen námět k přemýšlení…) S tím uzlem nebo co to je, co tam má teď, si taky celý den nehraje. Než se snažit za každou cenu zaplácnout mu ten čas, kdy demoluje, jinou aktivitou, bylo by možná efektivnější naučit ho, co má místo toho dělat (= spát). A naučit ho být sám.
děkuji
luciša
napsal(a):
Ještě mě tu napadlo v návaznosti na Odettin koment v kolik hodin večer psy "ukládáte" k odpočinku kdy vstávají k práci, těch co chodí do práce a nemohou si je brát s sebou, jak dlouho jsou doma v bytě nebo kotci sami a jak je tam zabavíte..
Děkuji
Nic proti Vám, ale osobně si myslím, že jste vzhledem ke svému pracovnímu zaneprázdnění zvolila nevhodné plemeno a ještě pracovní linii. Já právě z toho předchozího vlákna, které uvádím výš, nabyla dojmu, že budete mít na psa víc času.
U mě je to pracovní vytížení podobný jak u vás a proto jsem zvolila plemeno, který není tak náročný, i když práci taky miluje. Teď je navíc docela brzo tma, takže se toho už moc nestihne. Všechno to většinou visí na víkendech. A když občas dorážejí čumákama, že je nuda, tak jim schovávám věci různě po domě, stačí 3x a je klid.
luciša
napsal(a):
Děkuji
U nás se v pracovní dny vstává mezi 06:30-7:00, pracuju z domova, takže mám možnost jít s ním místo oběda na socializační procházku a využít přestávku k nějakému tréninku, ale většinu dne do 16 h., kdy obvykle končím v práci, spí. Večer dostává mezi 19-20 h. večeři, a po ní už se jen válí na gauči a spí (což dělá fakticky vzato už od té doby, co přijdeme z “velkého” venčení. Většinou se mu chce kolem 22. hodiny čůrat, a mezi 23-00 chodíme spát (všichni do ložnice, samozřejmě ho před spaním venčím).
Režim dne jsem popisovala výše.
napsal(a):
Zrovna v tomto případě mi ale fakt "Odetto" nepřijde, že by zadavatelka proti Tobě psala nějak ostře. Třeba se mýlím, ale nepřipadlo mi to tak. Ani že se nějak zlobí...
To, že pes má málo vyžití, tak to si myslím také.
fikovnice
napsal(a):
Zrovna v tomto případě mi ale fakt "Odetto" nepřijde, že by zadavatelka proti Tobě psala nějak ostře. Třeba se mýlím, ale nepřipadlo mi to tak. Ani že se nějak zlobí...
To, že pes má málo vyžití, tak to si myslím také.
Krapítek irónyje
nikoho přeciž nezabije
Zrzavci
napsal(a):
Krapítek irónyje
nikoho přeciž nezabije
Ale já to četla!
Jen jsem měla na mysli, že tu bývají fakt útočné příspěvky. Ale asi jo, asi byla zadavatelka v tu chvíli poněkud naštvaná, ale prostě mi to ještě nepřišlo jako něco hrozného (co napsala).
fikovnice
napsal(a):
Ale já to četla!
Jen jsem měla na mysli, že tu bývají fakt útočné příspěvky. Ale asi jo, asi byla zadavatelka v tu chvíli poněkud naštvaná, ale prostě mi to ještě nepřišlo jako něco hrozného (co napsala).
Mno ale....není smutné, brát jako léru, to že někdo ešče nesáhnul po něčem vyšším?
To se pak můžeme smířit s tím, že lidi budou hulváti, hlavně, že nestřílej
fikovnice
napsal(a):
Já jen zopakuji dotaz, zda by ten pesan přece jen nemohl být i mimo kotec (v době nepřítomnosti majitelů).
Aby pak nebyl třeba mimo obec ;-)
Potřebuje zabavit tak, aby v kotci odpočíval. Tečka. Divím se, že jste toho vydrželi naškrábat tolik :)
napsal(a):
Aby pak nebyl třeba mimo obec ;-)
Potřebuje zabavit tak, aby v kotci odpočíval. Tečka. Divím se, že jste toho vydrželi naškrábat tolik :)
Já to mám, jako vsufku, abych neusnula, práce mě dnes vzhledem k nedostatku spánku zmáhá, todle mě probudí a můžu pracovat dál.
Mám ráda podcasty, protože se dají poslouchat třeba při úklidu, vaření, v autě. Chápu, že váš původní dotaz se týkal něčeho jinýho, ale nemusí být na škodu něco si načíst nebo naposlouchat.
Třeba můj pes mi i v jeho letech ( seniorských, neuvěřitelně to letí ) ukazuje, že se mám pořád co učit. A je to super, jsem za to ráda.
Dá se toho najít spousta.
No a k dotazu, na zabavení hlavy krom tréninku a socializace, jsem používala hlavolamy, doma dělaný blbůstky, od sousedů jsem sbírala krabice
a krabičky a ruličky od toaleťáku, dělala koberečky, schovávala mlsky do ručníku, sebe do skříně apod.
Psa jsem musela učit odpočívat, to jsem na začátku podcenila ( jako jiný věci )
Možná si to o tý separačce poslechněte. Kost bych dávala jen pod dohledem. Stejně jako nejdřív vyzkoušet výdrž hračky, ale to asi víte, tak když tak pardon.
https://www.pejskarium.cz/stene-v-dome-jakub-slavik/
https://www.pejskarium.cz/separacni-uzkost/
https://www.pejskarium.cz/enrichment-eliska-suhaj/
https://www.pejskarium.cz/o-komunikaci-lidi-a-psu-frantisek-susta/
https://www.pejskarium.cz/9-zajimavosti-o-psim-spanku/
https://www.pejskarium.cz/welfare-zivotni-pohoda-zvirat/
https://www.pejskarium.cz/5-veci-ktere-vam-na-cvicaku-mozna-nereknou-robert-zlocha/
https://www.pejskarium.cz/sport-dog-puller/
https://www.pejskarium.cz/jak-jsme-se-dostaly-k-vycviku-po-dobrem/
https://www.pejskarium.cz/jak-naucit-psa-zvladat-veterinarni-osetreni/
https://www.pejskarium.cz/podcast-o-vychove-a-vycviku-s-frantiskem-sustou/
Zrzavci
napsal(a):
Mno ale....není smutné, brát jako léru, to že někdo ešče nesáhnul po něčem vyšším?
To se pak můžeme smířit s tím, že lidi budou hulváti, hlavně, že nestřílej
A tak mně to snad ani nepište... Já beztak čekám, že odstřelena budu. Vyrojilo se nějak moc divných lidí.
Btw, co je to léra?
Divná doba, divný lidi no- nějak to doklepeme, nebojte.
Léra = míra, třeba řezat dříví podle léry
tajklenc:
https://e.coleman.cz/lera-meric-roztece-lati-p-046039-cz
Zrzavci
napsal(a):
Nemáte vůbec zač. Odpověděla jste si totiž sama, ani to nevíte. viz
v době kdy je v kotci a nikdo se mu nevěnuje tak jak by potřeboval.
Protože je to PRA-CÁK , potřebuje PRA-COVAT, ne lítat za míčkem, a mít program , jak jste psala
íce méně odpočinkový.
Myslím, že škatulkování podle typu nátury a toho k čemu byli psi předurčeni je v této době už trochu mimo, pochybuji ,že ohaře si kupují jen myslivci a lovci a mají je do lesa a lov, stejně jako australáky a borderky už málo kdo používá k honům, ale stávají se s z nich domácí mazlíčci...
To že se pak borderka věnuje agility je druhá věc
luciša
napsal(a):
Myslím, že škatulkování podle typu nátury a toho k čemu byli psi předurčeni je v této době už trochu mimo, pochybuji ,že ohaře si kupují jen myslivci a lovci a mají je do lesa a lov, stejně jako australáky a borderky už málo kdo používá k honům, ale stávají se s z nich domácí mazlíčci...
Tak jinak - pracovní linie v sobě nese to, že ti psi mají vysokou potřebu práce, pokud tato jejich potřeba naplněna, najdou si tu práci sami. Víte?
Ohaře mám - nejsem myslivec, ale právě proto že mám ohaře tak s nimi pracuji - nemusím chodit střílet bažanty, abych dala ohaři jeho pracovní náplň. Stejně jako vy se nemusíte nechat zaměstnat u policie , či vězeňské služby, aby váš pes došel naplnění svých potřeb, pro které byl vyšlechtěn. Co ale musíte, tedy pokud chcete mít spokojeného psa, trochu šlápnout do toho, abyste mu ty potřeby naplnila. To zatím nečiníte a to, co pes provozuje je toho výsledek. Je to takto napsáno o něco srozumitelnější?
Poznámka - ani australák, ani borderka se k honům nikdy, opravdu nikdy nepoužívala. Obě tato plemena pracují sice se zvěří, ale tou domácí. To běhání agility je právě o tom, pokud to teda nešmrdlám na domácí či hobby úrovni, že ten pes dostal nějakou tu náplň, kde musí pracovat, hlavou a tělem. Učí se to odmala a pokud to děláte opravdu poctivě, tak ten pes si při tréninku ten mozeček zavaří tak, že si pak velmi rád dáchne a neškodí.
luciša
napsal(a):
neni to uplne mimo
proto se vymysli tolika nahradnich zabav - kdyz pes nemuze delat to, k cemu byl puvodne urcen.
oni ti psi totiz jinak jsou protivni, kdyz se nudi, skodi.
a okusuji boudy treba
Jo, mám jezevčíky. Nejsem myslivec. Sice mám dlouhosrsté trpaslíky, kteří jsou v myslivosti používání nejméně, i tak jsou to pořád lovečtí psi a kdyby byli jenom na zahradě tak se zblázní. Papíroví kluci mají lovecké zkoušky, starší noru, mladej vlohy a noru a příští rok začnem trénovat barvářky. Ale každej den je musím nechat pořádně vylítat v lese, nechat poběhat a počuchat stopy srnčího a zajíce. Odpo je to minimálně 1,5 - 2 hodiny, než mají dost.
luciša
napsal(a):
Jenže to je právě chyba. Pak vidíte jako důsledek spoustu reaktivnich a hysterickych psů, kteří nezvládají svoji energii, kompenzuji si ji nějak jinak. Není nutné mít ohaře zrovna na práci se zvěří, znám i ohaře co dělají canicross třeba, ale pořád je to práce, co toho psa zaměstná, to je to, co ho dělá šťastným.
Byla jsem o víkendu na závodech v paseni oveček, úžasný zážitek. Tolik psů navolno, všichni poslusni, tolik borderek, které byly úplně v pohodě, věděly, že jdou do práce, nepasly psy, auta, neřešil tam žádný pes nikoho... V IHT2 jim to tam natrela malá welsh corgi fenka, byla skvělá.
Bylo by fajn, kdyby si lidi kromě vzhledu, vybírali psy hlavně podle toho, co jim dokáží nabídnout. Rozhodně by ubylo nešťastných, nejspíš i zbytečně reaktivnich psychopatu.
Jinak pro představu - režim mých psů:
1. Jsou teď spolu 3, takže se umí zaměstnat i pospolu vyvadenim nějakých lumparen.
2. Mám strážní molossoidni plemeno, takže když jsem v práci, kluci mají na práci hlídat dům, i když to znamená, většinu dne prolezet na zahradě, vím, že pro ně to je práce. Byli takto vyslechteni.
3. Po mém příchodu z práce nastává zábava, jde se domů na něco dobrého, pomůžou uvařit, pak se klidně na půl hodky natahneme a odpočíváme spolu. Pak se jde ven, jde se na procházku do lesa, na hory, ke koním, případně pracovat na zahradu (děláme teď dřevo, takže spousta práce krást polinka), kde psi jsou dost navolno, s cuvatkem se zároveň cvičí, aportuje, občas se s ním proběhnou i velcí kluci, když chytí rapl.
4. Večer přicházíme domu, banda se naji a odpadne až do rána.
V tomhle režimu by mi pracovní pes nejspíš sezral nudou vlastní nohu. Ale protože mám vhodně zvolenou rasu ke svému životu, můžu s klidem tvrdit, že mám šťastné psy. Jsou v kondici, z chození po kopcích jsou nasvaleni, nejsou prekrmeni, mají svoji práci hlídat pozemek, zároveň jsou členy rodiny, parťáci pro všechno. Ale bylo to právě o tom, uvědomit si co od psa očekávám a co mu můžu nabídnout...
Zrzavci
napsal(a):
Tak jinak - pracovní linie v sobě nese to, že ti psi mají vysokou potřebu práce, pokud tato jejich potřeba naplněna, najdou si tu práci sami. Víte?
Ohaře mám - nejsem myslivec, ale právě proto že mám ohaře tak s nimi pracuji - nemusím chodit střílet bažanty, abych dala ohaři jeho pracovní náplň. Stejně jako vy se nemusíte nechat zaměstnat u policie , či vězeňské služby, aby váš pes došel naplnění svých potřeb, pro které byl vyšlechtěn. Co ale musíte, tedy pokud chcete mít spokojeného psa, trochu šlápnout do toho, abyste mu ty potřeby naplnila. To zatím nečiníte a to, co pes provozuje je toho výsledek. Je to takto napsáno o něco srozumitelnější?
Poznámka - ani australák, ani borderka se k honům nikdy, opravdu nikdy nepoužívala. Obě tato plemena pracují sice se zvěří, ale tou domácí. To běhání agility je právě o tom, pokud to teda nešmrdlám na domácí či hobby úrovni, že ten pes dostal nějakou tu náplň, kde musí pracovat, hlavou a tělem. Učí se to odmala a pokud to děláte opravdu poctivě, tak ten pes si při tréninku ten mozeček zavaří tak, že si pak velmi rád dáchne a neškodí.
Bordérky se používali k nahánění ovcí a práci a podobně , myslím, že většina lidí ví s čím ještě i teď ty borderky pracují...
Můžu se zeptat i Vás jak vypadá klasický den Vašeho psa?
Díky
Každý byl
a současný je volný.
A ten první byl štěně
a rok jsme tam nebydleli.
Byl na dvoře a na zahradě - volný.
Odpoledne lítačky v lesoparku s dětmi (14 - 16 let
našimi i příbuznými - kdo (zrovna mohl)
hravý zákl.výcvik, cvičák 2x týdně.
Stopy od 4 měs. - miloval je.
Dostal hodiny našeho času, fungoval na myšlenku.
luciša
napsal(a):
Bordérky se používali k nahánění ovcí a práci a podobně , myslím, že většina lidí ví s čím ještě i teď ty borderky pracují...
Můžu se zeptat i Vás jak vypadá klasický den Vašeho psa?
Díky
Jen pro pořádek - k dejme tomu, jak to nazýváte náhánění ovcí ano, ale ne na hony, jak jste psala. Práce s ovcema, či jiným domácím zvířectven není hon. Hon je něco zcela jiného, týká se to divoce žijích zvířat a dochází tam k lovu, zatímco při práci se zvířaty domácími, která jsou náháněna, jde čistě o jejich přesun z bodu A do bodu B, ať už je to v rámci pastviny, či na větší vzdálenosti, oddělování jednotlivých kusů atd.
Klasický den našich psů vypadá v současnosti, když už jsou všichni dospělí a vyklidnění, vypadá tak, že se jde ve všední den ráno na 30-45 minut, leckdy ovšem - jako třeba dneska - i míň, protože se jim ven zkrátka moc nechtělo, odbyli si nejnutnější a důchodkyně celou dobu předstírala, že tam u nás doma žádný třetí pes není a není tedy třeba s ním jít ani ven. Ale chápu je, mně to vstávání ve 4:30 taky úplně nevyhovuje. No a po práci se s nimi jde na hoďku a půl, na dvě podle situace. Kdy jsme celou dobu v terénu a právě se pracuje. Poslušnost, aporty s dummíkem, stopa, hledání ztracených předmětů, upevnění klidu u zvěře, vysílání do stran s hledáním, hry, které jsou zase ale v podstatě formou práce , různé triky a protahovací cvičení v terénu, někdy běh atd., prokládáno tím, že jen tak jdeme a mají prostor pro to,dělat tzv. psa. V létě práce ve vodě. Při procházkách nakombinuji práci, zábavu, volný prostor, když cvičí jeden, mají ostatní odložení, což je v podstatě taky cvik, a pro některé těžší cvik, tím jak jsou tři musí se i koncentrovat na to, kterého konkrétně se něco týká. Večer v současnosti už jen klidná čůrací procházka kterou si sami s přicházející zimou a pobytem na vesnici k mému překvapení velmi velmi zkrátili a občas je nutno je ven "vykopat". Jo a v průběhu večera za běžných okolností (momentálně rekonstruujeme dům, tak to není tak běžné, ale snažím se) se doma ještě něco málo kutí - a´t už si hrajeme, nebo se něco nového učí, nebo procvičují už známé triky, či hledají po bytě schovaný vzorek skořice, hračku. Jsou to ale psi ve věku sedm-osm a jedenáct let.
Když byli mladí, byl ten režim - hlavně ráno a po práci , výrazně nadupanější - o to učení a jiné aktivity právě. Teď si uživám plody toho, co jsem v mládí zasela.
luciša
napsal(a):
Jo a pak jsou tady dotazy jako ty vaše. Co mám dělat, můj ohař, BOCka, teriér... se nudí, štěká, likviduje bydlení, vyjíždí po psech...
Já bych si třeba nikdy nepořídila araba nebo anglického plnokrevníka, protože respektuji jejich povahu a temperament a vím, že by mi nevyhovovali. Když chci lesokoně na kochací vyjížďky.
Jo a k honům se australáci a borderky opravdu nikdy nevyužívali.
napsal(a):
Jo a pak jsou tady dotazy jako ty vaše. Co mám dělat, můj ohař, BOCka, teriér... se nudí, štěká, likviduje bydlení, vyjíždí po psech...
Já bych si třeba nikdy nepořídila araba nebo anglického plnokrevníka, protože respektuji jejich povahu a temperament a vím, že by mi nevyhovovali. Když chci lesokoně na kochací vyjížďky.
Jo a k honům se australáci a borderky opravdu nikdy nevyužívali.
A tak nebylo by lepší než odsuzovat lidi jako jsem já (je jich určitě víc , kteří hledají inspiraci a ptají se na rady , nebo tápou), jim poradit a ne je odsuzovat a nebo vyčítat jim zvolení plemene a vysmívat se?
Nemyslím to teď vyloženě přímo proti Vám (vy jen zveřejňujete svůj názor , který mi v ničem nepomůže a ani nikomu jinému), protože je tady více lidí, kteří než aby poradili si tady honí ego a shazují jen proto, aby byli vidět, něco napsali nebo z jiného důvodu, než rada a pomoc.
Čekala jsem, že někdo napíše zkuste to a to a já se svým psem pracuju tak tak..
Málo kdo to tak udělal..
Zrzavci
napsal(a):
Jen pro pořádek - k dejme tomu, jak to nazýváte náhánění ovcí ano, ale ne na hony, jak jste psala. Práce s ovcema, či jiným domácím zvířectven není hon. Hon je něco zcela jiného, týká se to divoce žijích zvířat a dochází tam k lovu, zatímco při práci se zvířaty domácími, která jsou náháněna, jde čistě o jejich přesun z bodu A do bodu B, ať už je to v rámci pastviny, či na větší vzdálenosti, oddělování jednotlivých kusů atd.
Klasický den našich psů vypadá v současnosti, když už jsou všichni dospělí a vyklidnění, vypadá tak, že se jde ve všední den ráno na 30-45 minut, leckdy ovšem - jako třeba dneska - i míň, protože se jim ven zkrátka moc nechtělo, odbyli si nejnutnější a důchodkyně celou dobu předstírala, že tam u nás doma žádný třetí pes není a není tedy třeba s ním jít ani ven. Ale chápu je, mně to vstávání ve 4:30 taky úplně nevyhovuje. No a po práci se s nimi jde na hoďku a půl, na dvě podle situace. Kdy jsme celou dobu v terénu a právě se pracuje. Poslušnost, aporty s dummíkem, stopa, hledání ztracených předmětů, upevnění klidu u zvěře, vysílání do stran s hledáním, hry, které jsou zase ale v podstatě formou práce , různé triky a protahovací cvičení v terénu, někdy běh atd., prokládáno tím, že jen tak jdeme a mají prostor pro to,dělat tzv. psa. V létě práce ve vodě. Při procházkách nakombinuji práci, zábavu, volný prostor, když cvičí jeden, mají ostatní odložení, což je v podstatě taky cvik, a pro některé těžší cvik, tím jak jsou tři musí se i koncentrovat na to, kterého konkrétně se něco týká. Večer v současnosti už jen klidná čůrací procházka kterou si sami s přicházející zimou a pobytem na vesnici k mému překvapení velmi velmi zkrátili a občas je nutno je ven "vykopat". Jo a v průběhu večera za běžných okolností (momentálně rekonstruujeme dům, tak to není tak běžné, ale snažím se) se doma ještě něco málo kutí - a´t už si hrajeme, nebo se něco nového učí, nebo procvičují už známé triky, či hledají po bytě schovaný vzorek skořice, hračku. Jsou to ale psi ve věku sedm-osm a jedenáct let.
Když byli mladí, byl ten režim - hlavně ráno a po práci , výrazně nadupanější - o to učení a jiné aktivity právě. Teď si uživám plody toho, co jsem v mládí zasela.
Opravdu je potřeba slovíčkařit, protože jsem zvolila špatný termín místo nahánění - hon?
Díky, že jste se podělila.
Můžu se zeptat na to protahovací cvičení? Jak to vypadá?
luciša
napsal(a):
A tak nebylo by lepší než odsuzovat lidi jako jsem já (je jich určitě víc , kteří hledají inspiraci a ptají se na rady , nebo tápou), jim poradit a ne je odsuzovat a nebo vyčítat jim zvolení plemene a vysmívat se?
Nemyslím to teď vyloženě přímo proti Vám (vy jen zveřejňujete svůj názor , který mi v ničem nepomůže a ani nikomu jinému), protože je tady více lidí, kteří než aby poradili si tady honí ego a shazují jen proto, aby byli vidět, něco napsali nebo z jiného důvodu, než rada a pomoc.
Čekala jsem, že někdo napíše zkuste to a to a já se svým psem pracuju tak tak..
Málo kdo to tak udělal..
Odetta, EmaEmailova, Zrzavci, chameleonHugo, Sarah01 - všechny jsou zkušené a dlouholeté chovatelky, napsaly a poradily.
A dovolím si oponovat - třeba můj názor pomůže někomu, kdo zvažuje pořízení pro něj nevhodného plemene.
napsal(a):
Odetta, EmaEmailova, Zrzavci, chameleonHugo, Sarah01 - všechny jsou zkušené a dlouholeté chovatelky, napsaly a poradily.
A dovolím si oponovat - třeba můj názor pomůže někomu, kdo zvažuje pořízení pro něj nevhodného plemene.
Já jsem psala , že to udělal málo kdo, ne že nikdo
luciša
napsal(a):
Opravdu je potřeba slovíčkařit, protože jsem zvolila špatný termín místo nahánění - hon?
Díky, že jste se podělila.
Můžu se zeptat na to protahovací cvičení? Jak to vypadá?
Víte, já bych tak neslovíčkařila, kdybyste nebyla byla bývala ironická na Odettu, což je jeden z nejmírnějších zdejších přispěvatelů. Jak se do lesa volává, tak se z něj ozve. Když se něco chci dozvědět a vím o to prt, tak nedělám vlnky a šoupu nožénkama.
protahovací cvičení - třeba předni nohy na pařez, zadní nohy na pařez, zadní nohy na kmen stromu, obíhání stromů, přeskakování klád /to je tedy "gymnastika/ cílené couvání třeba na pařez, kmen stromu , podlézání kmenů...... a tak jako podobně
napsal(a):
Odetta není zkušená, má teprve svého druhého psa. :-)
@luciša Jestli hledáte další aktivity, mrkněte na online kurzy psichologie.cz, mohu vřele doporučit. Kromě výchovy/výcviku je tam třeba nosework nebo dog fitness.
napsal(a):
Odetta není zkušená, má teprve svého druhého psa. :-)
@luciša Jestli hledáte další aktivity, mrkněte na online kurzy psichologie.cz, mohu vřele doporučit. Kromě výchovy/výcviku je tam třeba nosework nebo dog fitness.
Ano, ale se svým prvním psem ušla ne úplně standardní kus cesty a to člověk vyškolí, navíc - to zadavatelka naprosto netuší a ke své škodě si vyskakuje, bys jí mohla být dobrým zdrojem informací , protože ano, ty je máš - víš, kde ty informace leží. Lidi, než začnou něco plácat, by měli popřemýšlet trošánek.
I ve městě se dají vymyslet pěkná cvičení na posílení obratnosti a sebevědomí. Učit psa přecházet různé povrchy - u nás se rekonstruuje náměstí, tak tady máme takové ty stavební lávky s “drátěnou” podlahou, tu se válí prkno, které se při přechodu hýbe, někde jsou palety, hromada štěrku, hromádky dlažebních kostek, děláme aktivity se stojany na kola - je jich tu víc typů, tak někde slalom, někde průchod skrz jako by to byl tunel, nizoučké občas řízeně přeskočíme (s tím hodně opatrně stran pohybového aparátu) nebo překročíme… Teď jsem někde na zemi potkala disk (od pneu), tak ten jsme taky přecházeli - divný povrch, divný zvuk to dělá a ještě se to houpe… Spousta toho, co člověk potkává, se dá využít a zařadit do programu. A všechno je to socializace.
napsal(a):
I ve městě se dají vymyslet pěkná cvičení na posílení obratnosti a sebevědomí. Učit psa přecházet různé povrchy - u nás se rekonstruuje náměstí, tak tady máme takové ty stavební lávky s “drátěnou” podlahou, tu se válí prkno, které se při přechodu hýbe, někde jsou palety, hromada štěrku, hromádky dlažebních kostek, děláme aktivity se stojany na kola - je jich tu víc typů, tak někde slalom, někde průchod skrz jako by to byl tunel, nizoučké občas řízeně přeskočíme (s tím hodně opatrně stran pohybového aparátu) nebo překročíme… Teď jsem někde na zemi potkala disk (od pneu), tak ten jsme taky přecházeli - divný povrch, divný zvuk to dělá a ještě se to houpe… Spousta toho, co člověk potkává, se dá využít a zařadit do programu. A všechno je to socializace.
Jooooooooooooo stojany na kola! To miluje Rumouš, chodil se plazit před Penny dycinky. Ešče, žes mi to připomněla, kouknu,jestli bychom to nemohli nahradit těma stavebníma kozama, co máme na zahradě, ale musím sehnat obecenstvo, jeho to bavilo hlavně proto, že se vždycky udělal hlouček obdivovatelů a on byl pak důležitej pán!
A ano stavební lávky v podobě roštů je - s velkou opatrností pochopitelně - dost důležitý naučit přecházet - v klidu. Protože to člověk neví, kdy se mu může hodit, že ten pes si s takovým povrchem umí poradit (lávky přes řeku apod.)
Pro to aby pes dobře vnímal pohyb svých všech čtyřech nohou je dobrý ho učit procházet položenou pneumatikou - pomalu postupně, žádný hopsání, aby musel cíleně každou nohu zvednout.
Zrzavci
napsal(a):
Ano, ale se svým prvním psem ušla ne úplně standardní kus cesty a to člověk vyškolí, navíc - to zadavatelka naprosto netuší a ke své škodě si vyskakuje, bys jí mohla být dobrým zdrojem informací , protože ano, ty je máš - víš, kde ty informace leží. Lidi, než začnou něco plácat, by měli popřemýšlet trošánek.
V klidu, každý to má nějak. ;-) Já se neurážím a neberu to osobně, vždyť se nic nestalo.
Ohařík byl skvělé zvíře, hodně přizpůsobivé a hodně mi toho odpustil. To ten současný zplozenec pekel, to je jiný level, pěkně mě školí. Ten mě na vavřínech usnout rozhodně nenechá. 👌😂
Já myslím, že s NO by líp poradila Inspektor nebo petrahei. V tomhle já zkušená určitě nejsem.
napsal(a):
V klidu, každý to má nějak. ;-) Já se neurážím a neberu to osobně, vždyť se nic nestalo.
Ohařík byl skvělé zvíře, hodně přizpůsobivé a hodně mi toho odpustil. To ten současný zplozenec pekel, to je jiný level, pěkně mě školí. Ten mě na vavřínech usnout rozhodně nenechá. 👌😂
Proto byl nejdřív ten moudrý, abys měla na čem stavět a pak přišel pekelnik, aby Ti zatopil, když už něco máš v ruce.
Zrzavci
napsal(a):
Jooooooooooooo stojany na kola! To miluje Rumouš, chodil se plazit před Penny dycinky. Ešče, žes mi to připomněla, kouknu,jestli bychom to nemohli nahradit těma stavebníma kozama, co máme na zahradě, ale musím sehnat obecenstvo, jeho to bavilo hlavně proto, že se vždycky udělal hlouček obdivovatelů a on byl pak důležitej pán!
A ano stavební lávky v podobě roštů je - s velkou opatrností pochopitelně - dost důležitý naučit přecházet - v klidu. Protože to člověk neví, kdy se mu může hodit, že ten pes si s takovým povrchem umí poradit (lávky přes řeku apod.)
Pro to aby pes dobře vnímal pohyb svých všech čtyřech nohou je dobrý ho učit procházet položenou pneumatikou - pomalu postupně, žádný hopsání, aby musel cíleně každou nohu zvednout.
Já to říkám pořád - celý svět je hřiště. :-)) A jo, rošt, nemohla jsem si vzpomenout, jak se tomu říká. Další výhoda takových cvičení je, že se tím buduje vztah, je to zábava a posiluje to nějaké navázání na člověka.
napsal(a):
Já to říkám pořád - celý svět je hřiště. :-)) A jo, rošt, nemohla jsem si vzpomenout, jak se tomu říká. Další výhoda takových cvičení je, že se tím buduje vztah, je to zábava a posiluje to nějaké navázání na člověka.
ano to je takový "nepodstatný" vedlejší produkt toho učení - jakýhokoliv učení, že se tím utužuje vztah. Většinou teda. A pokud se to dělá dobře.
luciša
napsal(a):
Nechtela jsem se do diskuze zapojovat, ale tohle uz mi fakt neda..
Mate pracovniho NO, ktery proste bude chtit makat, a to hlavne psychicky. Jak uz bylo receno, program nemate zrovna nejlepe nastaveny a na hazeni micku (a v lepsim pripade pulleru, ktery pes chyta v pohybu) zapomente. Je to nevhodne nejen zdravotne (oddelate mu nohy), ale hlavne psychicky (pes u toho nevnima, jde do vysoke excitace a do budoucna z toho muze byt mickova zavislost atd.).
U takhle maleho stenatka muzete delat spoustu veci - od cmuchani (nejen pamlsky v trave, ale i schovane hracky, cmuchaci koberecky, hlavolamy, .. je toho silene moc), pres triky, vycvik, .., po socializaci. Najdete si skupinku fajn psu v okoli, popripade cvicak s kurzy pro stenata, nebo klidne i psi skolku a chodte alespon 2x tydne.
Ale co je u pracovniho plemene absolutni alfa a omega (a co jsem se ttreba ja u sveho ADHD NO dozvedela az dost pozde) je ucit ODPOCIVAT a celkove uceni KLIDU. Naucte pesana na rezim zabava-jidlo-spanek. Po prochazce/vycviku naucte psa na ritual, ze se jde proste "spinkat" a to opakujte pokazde a bez vyjimek.
Ucte stendo uz od uplneho zacatku odlozeni - jak doma, na zahrade, tak ale treba i v parku, v restauraci, .. Nejlepsi je na to mit pro psa vlastni deku, ktera bude jeho "misto". Napred jen na par sekund, ale dopracujte to na x minut az treba i x hodin.
Najdete si, co by vas bavilo a zajimalo za aktivity a postupne se jim zacnete venovat. Napriklad stopy jsou uplne super, protoze podporuji u psa klid a praci hlavou. Pracovni NO jen na zahrade, byt s kadzodennimi prochazkami, stastny s nejvetsi pravdepodobnosti nebude. Poridili jste si pracovniho psa, tak se mu holt budete muset prizpusobit v jeho pozadavcich, nikoli on tem vasim.
Pokud vam chybi inspirace, co s pesanem hrat za hry, ktere mu zamestnaji hlavicku a budou ho rozvijet spravnym smerem, doporucuji mentoring klub Kristyny Dostalkove - ma tam knihovnu her s cca 100 hrami a neustale vymysli nove. Minimalne na zacatek je to super inspirace.
P.S. Vyse napsane pisi z vlastni zkusenosti. Sama jsem nasekala s aktualnim pesanem spoustu chyb a porad mame na cem pracovat. A verte mi, ze je mnohem jednodussi nechat si poradit a delat to "spravne" (resp se o to alespon snazit a vyhnout se tem nejhorsim chybam), nez sve chyby pak napravovat..
Tady fotka z treninku shapingem - ucili jsme se trik Shy, pac jsem lezela dva tydny doma s covidem a Hachi proste potreboval nejak zamestnat, aby se z nedostatku aktivit nezblaznil a ja pak z neho :D
edit: Jeste jedna moudros od Stemberky, ktera me vubec nenapadla, ale dava smysl, a rozhodne si ji u pristiho stenete vezmu k srdci.
U stenatek je dulezite, aby se jako prcci setkali i s ne uplne pratelskymi psy (nemyslim tim, abyste toho sveho nechala sezrat, ale klidne trochu povalchovat ano). Pes se tak totiz uci, ze ne kazdy pes je kamos, ale ze vlastne o nic nejde. Jen se nauci rozlisovat, s kym se kamosit a komu se vyhnout. Pokud se mu pak spatna zkusenost prihodi az pozdeji v nejakem blbem veku (u nas v roce a pul), casto si to pes pak ponese jako sram na dusi v podobe reaktivity.
Mam teda jen dva "zkusebni vzorky", ale predchozi NO byl sem tam trochu prevalcovan jinymi psy, sem tam se po nem nekdo ohnal atd., to vse fakt od tech dvou mesicu (aka zivot v Praze), a byl to ten nejmirumilovnejsi pes na svete, ktery z konfliktu vzdy odchazel a nikdy nic neresil. Naopak Hachi byl hyckan a davala jsem si sakra pozor, aby nahodou na nej jiny pes nebyl "osklivej", pak ho v jeho roce a pul poprve vyrvali cizi psy a od te doby je z nej reaktivec.
V praxi by tio melo vypadat tak, ze je v poradku, aby na stene byl obcas nejakej pes hnusnej (ne ale, aby ho pokousal atd.), a stendo z toho "zachranit" ve stylu "Ty jsi ale nouma. Tak k nemu nemas lezt, no.. Vzdyt se ti nic nestalo, deme.". Proste z toho nedelat zadnou tragedii a pokud je pes jeste hystericky, tak naopak pritvrdit, ze to prehani.
To jen takova, pro me zajimava, vsuvka :)
Pumo, tohle neni zadna univerzalni rada, tohle je vzdycky o povaze jedince.
ten vas prvni pes mohl byt v klidu jako dospely i bez valchovani od psu, a z toho druheho by byl reaktivec stejne - jen mozna jeste horsi - kdybyste ho nechala valcovat...
napsal(a):
ten vas prvni pes mohl byt v klidu jako dospely i bez valchovani od psu, a z toho druheho by byl reaktivec stejne - jen mozna jeste horsi - kdybyste ho nechala valcovat...
Nedavam to jako svou radu, nybrz preposilam informaci od Stemberky :) Jak jsem psala, mam jen dva psi vzorky, ale na ne to docela sedlo. Hachi byl do prvniho napadeni se vsema uplne v pohode. Po nem u nej zacala strachova agrese.
Kazdopadne mi to dava smysl, proto jsem se o to podelila tady :)
Stemberka to vysvetluje ve smyslu "ruzovych bryli". Pesan ma vsechny za kamose, nikdy nezazil krivnu, no a ta pak prijde v blbem veku a toho psa to dozivotne poznamena. Zatimco kdyz ud od stenete vi, ze jsou i "zli" psi, tak ho to neprekvapi a je na takove psi chovani uz svym zpusobem zvykly. A zrovna Eve tech psu a stenat rukama projdou mraky. S Hachim k ni chodime kvuli socializaci uz nejake tri roky a clovek tam potkava dost casto stejne tvare a tim padem vidi i to, jak se ze stenat stavaji dospeli psi :)
napsal(a):
Považuji za nutné toto zopakovat, neb to je pravda svatá a ta výše uvedená "rada" může nadělat hezkou paseku
Po nem u nej zacala strachova agrese.
tak prave na tu jste si mohla zadelat uz drive, kdybyste ho drive nechala zvalchovat
je to o vrozene povaze - predevsim....
az pak s tim jde neco delat - jako se vsim, pes jde naucit spoustu veci,
Ale nechavat zamerne stene zdrbat od cizich psu -at se pouci - neni dobry napad. To absolutne nemate pod kontrolou.
neco jineho jsou opravdu psi kamaradi nebo - jeste lepe, domaci psi. Ti si to vyrikat muzou a stene tomu rozumi.
Na rozdil od toho, ze dostane nahodne na budku nekde v parku.
Mam jednoho psa -co by to neresil. Ale druheho - co by pak sezral na pockani kazdeho dalsiho psa. Ne ze strachu - ale ze to je vlastne fajn povolena zabava. pro oba je to vrozene chovani...
Ale ani jednomu tahle zkusennost neprospeje.
napsal(a):
Po nem u nej zacala strachova agrese.
tak prave na tu jste si mohla zadelat uz drive, kdybyste ho drive nechala zvalchovat
je to o vrozene povaze - predevsim....
az pak s tim jde neco delat - jako se vsim, pes jde naucit spoustu veci,
Ale nechavat zamerne stene zdrbat od cizich psu -at se pouci - neni dobry napad. To absolutne nemate pod kontrolou.
neco jineho jsou opravdu psi kamaradi nebo - jeste lepe, domaci psi. Ti si to vyrikat muzou a stene tomu rozumi.
Na rozdil od toho, ze dostane nahodne na budku nekde v parku.
Mam jednoho psa -co by to neresil. Ale druheho - co by pak sezral na pockani kazdeho dalsiho psa. Ne ze strachu - ale ze to je vlastne fajn povolena zabava. pro oba je to vrozene chovani...
Ale ani jednomu tahle zkusennost neprospeje.
Myslim, ze jsme se nepochopily :) Nerekla jsem, ze ma byt stendo sezrano, nybrz, ze by melo zazit i nejake drsnejsi psi zachazeni. Kdyz ho jiny pes treba zubama odezene, vyjede pro nem atd. Proste normalni psi komunikace :)
PumaCZ
napsal(a):
Myslim, ze jsme se nepochopily :) Nerekla jsem, ze ma byt stendo sezrano, nybrz, ze by melo zazit i nejake drsnejsi psi zachazeni. Kdyz ho jiny pes treba zubama odezene, vyjede pro nem atd. Proste normalni psi komunikace :)
ale rozumime. jen proste - nesouhlasim.
normalnimu psovi to neuskodi. nezbori se mu svet.
Labilovi nebo agresorovi ? - tam uz to uškodit muze. A skodi.
Proto to neni univerzalni rada pro kazdeho psa a uz vubec ne pro kazdeho majitele
Viz. nedavna prihoda Xerxovy s boxerem - co myslite, jak na to ten pan prisel?
napsal(a):
ale rozumime. jen proste - nesouhlasim.
normalnimu psovi to neuskodi. nezbori se mu svet.
Labilovi nebo agresorovi ? - tam uz to uškodit muze. A skodi.
Proto to neni univerzalni rada pro kazdeho psa a uz vubec ne pro kazdeho majitele
Viz. nedavna prihoda Xerxovy s boxerem - co myslite, jak na to ten pan prisel?
Jasne, chapu a respektuju :)
Mne to prijde proste logicke. Nenechat stene samozrejme sikanovat, ale at samo ziska zkusenosti se vsemi druhy psu, at je zvykly a chape, ze vlastne o nic nejde. Stemberka prave taha svoje stenata na socializacni vychazky s reaktivcema a agresorama, aby se otukali. Navic v takhle kontrolovanem prostredi se zakosovanyma psama je to podle me uplne idealni :)
"Proto to neni univerzalni rada pro kazdeho psa a uz vubec ne pro kazdeho majitele" - v tomhle budete mit asi pravdu. Ale pokud clovek poctive socializuje, tak podle me k nejakym takovym situacim stejne dojde. A pak je prave potreba, aby z toho majitel nedelal nejakou vedu :)
"Viz. nedavna prihoda Xerxovy s boxerem " - To jsem necetla, v jakem vlaknu na to muzu mrknout? :)
edit: Uz jsem to nasla.
"boxer si dost nevybíravě "hrál" s malou střapatou fenkou a její panička pána prosila, ať si psa odvolá (fenku měla na vodítku !!). A on jí sdělil, že si to psi vyříkají sami a že se nic neděje."
Jsme podle me u toho nepochopeni. Psa si mela zachranit majitelka, ne ho nechat sikanovat. Ale to stene by melo profitovat z toho, ze zazilo neco neprijemneho, ale ze se vlastne nic nestalo a ze naslo bezpecny prostor u majitele. Ne, aby si z toho naopak odneslo trauma, ze ho velky pes buhvi jak dlouho buzeroval. A uz vubec by tohle jeho majitel nemel dopustit, to uz jsme zase jinde. Jde o tu prvotni interakci, ne to stene v tom nechat. Ale ukazat mu, ze se nic nedeje a ze z toho muze odejit a schovat se u sveho majitele.
Chapeme se ted lepe? :)
Může přes to skákat, je ta výška ok? Tim myslím kvůli kloubům aby se při doskoku moc nenamáhaly. Dík
luciša
napsal(a):
Může přes to skákat, je ta výška ok? Tim myslím kvůli kloubům aby se při doskoku moc nenamáhaly. Dík
....no a není to tunel?....ja osobně bych učila psa tím probíhat, popřípadě odtud nosit našlé hračky...tunelu bych nastavovala různou délku pokud to jde....jestli se pletu, tak se omlouvám
napsal(a):
....no a není to tunel?....ja osobně bych učila psa tím probíhat, popřípadě odtud nosit našlé hračky...tunelu bych nastavovala různou délku pokud to jde....jestli se pletu, tak se omlouvám
Je to tunel, po dětech, probíhá tama za balonkem, nosí hračky a chtěla jsem ať ho přeskočí a jde přes žebřík ( mezi šprušlemi) a na vyvýšené desce a pak slalom
já svým štěňatům dopřávám dost pohybu - ale umělé skoky (a toto není jen do výšky, ale vlastně i do dálky) bych v tomto věku nerealizovala. Když už musíte skákat, tak spíš tyč od smetáku na deset cm polínka... Nechávám štěně řádit v terénu - tam si řídí rychlost pohybu a to, jestli poskočí, přeskočí, podleze, oběhne... sám štěník. A učí se. Podle mě přirozeněji, než umělými překážkami.
Za mě les, potok, stráně, bažinky jsou nejlepší tělocvična
luciša
napsal(a):
Je to tunel, po dětech, probíhá tama za balonkem, nosí hračky a chtěla jsem ať ho přeskočí a jde přes žebřík ( mezi šprušlemi) a na vyvýšené desce a pak slalom
..ja bych prostě se štěnětem neskákala.. maximálně jak píše v příspěvku Xerxová
napsal(a):
já svým štěňatům dopřávám dost pohybu - ale umělé skoky (a toto není jen do výšky, ale vlastně i do dálky) bych v tomto věku nerealizovala. Když už musíte skákat, tak spíš tyč od smetáku na deset cm polínka... Nechávám štěně řádit v terénu - tam si řídí rychlost pohybu a to, jestli poskočí, přeskočí, podleze, oběhne... sám štěník. A učí se. Podle mě přirozeněji, než umělými překážkami.
Za mě les, potok, stráně, bažinky jsou nejlepší tělocvična
Jasné, ale ja mu vymýšlím práci na tento cas na zahradu, tim myslím, kdy se brzo stmívá
luciša
napsal(a):
Jasné, ale ja mu vymýšlím práci na tento cas na zahradu, tim myslím, kdy se brzo stmívá
vytáhněte ho potmě ven - na procházku. Svět je rázem jiný - a i to je socializace a podstatně rychleji ho to unaví. Koneckonců cesta lesem potmě byl zážitek pro vnoučata i štěně A jak se nás drželo
napsal(a):
vytáhněte ho potmě ven - na procházku. Svět je rázem jiný - a i to je socializace a podstatně rychleji ho to unaví. Koneckonců cesta lesem potmě byl zážitek pro vnoučata i štěně A jak se nás drželo
Jj hrajeme na hřišti na schovku v tuto dobu a zážitek pro vsechny. My jsme po tmě a pes ma svítící obojek. Do lesa teď ne, myslivci teď hodně střílí
luciša
napsal(a):
Jj hrajeme na hřišti na schovku v tuto dobu a zážitek pro vsechny. My jsme po tmě a pes ma svítící obojek. Do lesa teď ne, myslivci teď hodně střílí
Jak hodně střílí? 5 měsíční štěně se přece drží vás, ne? Nechápu.
a ono se bezne strili po setmeni ?
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.40.226
napsal(a):
a ono se bezne strili po setmeni ?
Na číhany na posedu? U nas chodili za tmy na prasata.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Na číhany na posedu? U nas chodili za tmy na prasata.
Tak u nás taky...ale NA POSEDU, t. zn. ne všude.
napsal(a):
Tak u nás taky...ale NA POSEDU, t. zn. ne všude.
ale asi ani na ten posed nepujdou v pul pate odpoledne, ne?
luciša
napsal(a):
Dobré, ale nač riskovat ( v tuto dobu) nasranou bachyni nebo kníra ( zažila jsem na honu), nebo vyplašenou vysokou? Raději si to projdu za světla... Navíc na volno by pes po lese neměl chodit
V tuhle dobu bachyně selata nemají, ne? Tak proč by měla být agresívní?
napsal(a):
ale asi ani na ten posed nepujdou v pul pate odpoledne, ne?
Ne, až večer za tmy. A u nás nepůjdou ani tak, starým už se nechce a mladí mají jiný starosti. Zrovna včera jsem měla debatu se známým, co je v MS vedle v obci, končí, není čas, všechno sežere rodina, děti.
luciša
napsal(a):
Dobré, ale nač riskovat ( v tuto dobu) nasranou bachyni nebo kníra ( zažila jsem na honu), nebo vyplašenou vysokou? Raději si to projdu za světla... Navíc na volno by pes po lese neměl chodit
Netuším, kdy se vracíte ze zaměstnání, já v cca 15 odpoledne, to je ještě spousta lidí, pejskařů venku, myslivci až v cca 17 nejdřív. Ale já mám info od MS, takže není problém, oni mě znají a vědí, že psy mám pod vlivem. Vy máte štěně, takže běhá kolem vás a případně to jistí stopovačka.
...pod vlivem :-)
napsal(a):
...pod vlivem :-)
Já vím, dá se to pochopit různě, mě to taky vždycky trkne, ale je to tak v zákoně, no.
Fakt nepůjdou?
Já je tam vídala, oni tam nebyli asi jen kvůli prasatům. Taky proto jsem změnila čas nebo trasu, abych už byla poblíž. Nebyli nadšení, že tam někdo " plaší. "
Kde to všichni žijete?
Já uprostřed přírody, pár chalup - kol kolem lesy, louky, pole.
Večer už jen čůrací prochajda kolem chaloupek, nebo čuchačka po silnici k druhý vsi.
Jsem osvětlená, pes je osvětlenej a na vodítku, baterka v ruce, ale do lesa ani na louku/ pole bych nešla ( mám to pár metrů od chalupy ).
Posed je snad na každým rohu. Myslivci různí, někteří v pohodě, někteří vyřvou člověka i za dne, i když má psa na vodítku a jde lesem po cestě.
Poslouchat za pár dnů, že nějakej svítící magor jim plaší zvěř...to nemusím.
Obejdu se i bez šlápnutí na prase. Chodí nám i kolem plotu, ale zas až tak se nekamarádíme.
Louky jsou podmáčený a rozrytý, nohu si lámat nemusím a nechci to ani u psa.
Nebojím se Hejkala ani Jožina, ale v
lese bych musela chodit s halogenem, abych si nevypíchla oko. A to to tu mám prošlý dost.
Není snad něco špatnýho, když někdo nechce se štěnětem a dětma v zimě, za tmy do lesa?
Já to nejspíš špatně chápu a omlouvám se za to, ale vyznělo mi to skoro jako, že by se Luciša snad měla vymlouvat.
Nebo, že je divný/nepochopitelný, že to nechce.
napsal(a):
Netuším, kdy se vracíte ze zaměstnání, já v cca 15 odpoledne, to je ještě spousta lidí, pejskařů venku, myslivci až v cca 17 nejdřív. Ale já mám info od MS, takže není problém, oni mě znají a vědí, že psy mám pod vlivem. Vy máte štěně, takže běhá kolem vás a případně to jistí stopovačka.
Já se vracím ve 4, beru ho domů nažrat, nechávám ho po žrádle cca pul hoďky spočnout a jdeme ven, většinou na louku, kolem které máme lesy. Dneska jsem ho vzala jen na zahradu blbli jsme tam, takže ven ze dvora jsme šli až za tmy a to do vesnice pod lampy a světla, po zpáteční cestě jsme se stavili na hřišti upustit páru. Pes, který většinu dne prolezi a nic nedělá neunavite přes hlavu ale vyblbnete na velkém prostoru, takže hra na honku, přetahování pod lampou a shovka.
Bydlíme na vesnici, každý plot má svého psa, a 99% z nich bere socializaci jako sprosté slovo.. na procházkách ale potkáváme vrstevníky nebo psy/ feny kolem roku a tam je to v pohodě. Starším psům se vyhýbáme
Zase nepíšu tady úplně všechno co kdy v kolik děláme...
Rronjabutterfly
napsal(a):
Fakt nepůjdou?
Já je tam vídala, oni tam nebyli asi jen kvůli prasatům. Taky proto jsem změnila čas nebo trasu, abych už byla poblíž. Nebyli nadšení, že tam někdo " plaší. "
Kde to všichni žijete?
Já uprostřed přírody, pár chalup - kol kolem lesy, louky, pole.
Večer už jen čůrací prochajda kolem chaloupek, nebo čuchačka po silnici k druhý vsi.
Jsem osvětlená, pes je osvětlenej a na vodítku, baterka v ruce, ale do lesa ani na louku/ pole bych nešla ( mám to pár metrů od chalupy ).
Posed je snad na každým rohu. Myslivci různí, někteří v pohodě, někteří vyřvou člověka i za dne, i když má psa na vodítku a jde lesem po cestě.
Poslouchat za pár dnů, že nějakej svítící magor jim plaší zvěř...to nemusím.
Obejdu se i bez šlápnutí na prase. Chodí nám i kolem plotu, ale zas až tak se nekamarádíme.
Louky jsou podmáčený a rozrytý, nohu si lámat nemusím a nechci to ani u psa.
Nebojím se Hejkala ani Jožina, ale v
lese bych musela chodit s halogenem, abych si nevypíchla oko. A to to tu mám prošlý dost.
Není snad něco špatnýho, když někdo nechce se štěnětem a dětma v zimě, za tmy do lesa?
Já to nejspíš špatně chápu a omlouvám se za to, ale vyznělo mi to skoro jako, že by se Luciša snad měla vymlouvat.
Nebo, že je divný/nepochopitelný, že to nechce.
A to je takovej problém domluvit se s místním MS? Tma je teď už cca v 16:30, u nás teda. Chodím do práce, musím, živit nás nikdo nebude. Takže venčení po tmě se nevyhneme.
Jako nevím no, není nutný denně, to netvrdím, ale pokud už jsem si pořídila psa, tak mu prostě musím podřídit všechno, v rámci možností. A to mám celkem nenáročný plemeno.
Taky jsem vždycky chtěla NO, ale časem jsem usoudila, že ten čas prostě mít nebudu. Takže teď mám GR.
luciša
napsal(a):
Já se vracím ve 4, beru ho domů nažrat, nechávám ho po žrádle cca pul hoďky spočnout a jdeme ven, většinou na louku, kolem které máme lesy. Dneska jsem ho vzala jen na zahradu blbli jsme tam, takže ven ze dvora jsme šli až za tmy a to do vesnice pod lampy a světla, po zpáteční cestě jsme se stavili na hřišti upustit páru. Pes, který většinu dne prolezi a nic nedělá neunavite přes hlavu ale vyblbnete na velkém prostoru, takže hra na honku, přetahování pod lampou a shovka.
Bydlíme na vesnici, každý plot má svého psa, a 99% z nich bere socializaci jako sprosté slovo.. na procházkách ale potkáváme vrstevníky nebo psy/ feny kolem roku a tam je to v pohodě. Starším psům se vyhýbáme
Zase nepíšu tady úplně všechno co kdy v kolik děláme...
A kde bydlíte, jestli se můžu zeptat?
napsal(a):
A kde bydlíte, jestli se můžu zeptat?
Na vesnici, severní Morava , Opavsko
napsal(a):
A to je takovej problém domluvit se s místním MS? Tma je teď už cca v 16:30, u nás teda. Chodím do práce, musím, živit nás nikdo nebude. Takže venčení po tmě se nevyhneme.
Jako nevím no, není nutný denně, to netvrdím, ale pokud už jsem si pořídila psa, tak mu prostě musím podřídit všechno, v rámci možností. A to mám celkem nenáročný plemeno.
Taky jsem vždycky chtěla NO, ale časem jsem usoudila, že ten čas prostě mít nebudu. Takže teď mám GR.
Bydlím na vesnici, kde je každý u hasičů nebo myslivců. Takže taky nevidím problém v domluvě.
luciša
napsal(a):
Asi teď úplně nerozumím o co vám (nemyslím jen Vás Kometo) jde..je vážně pro vás takový problém, že se psem nechci chodit za tmy do lesa?
Není. Jenom jsem rozvinula myšlenku.
Nemám psa. Už jsem psala víckrát. Jenom kocoury a koně, protože na psa nemám čas. Možná, jenom možná, si ho přídím v důchodu. Protože vím, že je to velká zodpovědnost. Ale určitě se nebudu bát jít s ním potmě do lesa. Protože budeme mít oba vestu (když jedu s koněm, mám ji jenom já).
napsal(a):
Není. Jenom jsem rozvinula myšlenku.
Nemám psa. Už jsem psala víckrát. Jenom kocoury a koně, protože na psa nemám čas. Možná, jenom možná, si ho přídím v důchodu. Protože vím, že je to velká zodpovědnost. Ale určitě se nebudu bát jít s ním potmě do lesa. Protože budeme mít oba vestu (když jedu s koněm, mám ji jenom já).
Neprůstřelnou vestu?
napsal(a):
Neprůstřelnou vestu?
Ne. Jenom reflexní. A zatím mě nezastřelili. Třeba jsem se zatím potkávala jenom s normálními myslivci.
napsal(a):
Ne. Jenom reflexní. A zatím mě nezastřelili. Třeba jsem se zatím potkávala jenom s normálními myslivci.
Já bych taky nešla se štěnětem trajdat potmě do lesa. Ne, protože bych měla strach z toho, že si nějaký nimrod potřebuje vystřelit, ale proto, že v lese potmě nemůžu mít psa pořádně pod kontrolou, pokud ho nemám na vodítku. A nevidím ani kam šlapu - jaký je terén - a těžko si budu celou cestu svítit baterkou.
regulerní výcvik sportovní kynologie, cvičák, pevný režim
pro NO
by bylo fajn......
napsal(a):
Já bych taky nešla se štěnětem trajdat potmě do lesa. Ne, protože bych měla strach z toho, že si nějaký nimrod potřebuje vystřelit, ale proto, že v lese potmě nemůžu mít psa pořádně pod kontrolou, pokud ho nemám na vodítku. A nevidím ani kam šlapu - jaký je terén - a těžko si budu celou cestu svítit baterkou.
Tak já bych úplně do lesa taky nešla. Ale na louky a polní cesty se dá. V nejhorším to jistí čelovka, když není měsíc. Na koních jsme se tak něco najezdili.
napsal(a):
Tak já bych úplně do lesa taky nešla. Ale na louky a polní cesty se dá. V nejhorším to jistí čelovka, když není měsíc. Na koních jsme se tak něco najezdili.
Upřímně, je to se štěnětem na prahu puberty, které ještě nemá upevněné chování u zvěře (která za soumraku vylézá ze svých skrýší) docela opruz a ten chybějící smysl a rozhled do krajiny člověk postrádá. Venčila jsem tento týden potmě v polích několikrát a vůbec jsem si to neužila.
luciša
napsal(a):
Na vesnici, severní Morava , Opavsko
Inspiruje se zde
http://www.cz-pes.cz/zkusebni-rady-index.php
napsal(a):
Upřímně, je to se štěnětem na prahu puberty, které ještě nemá upevněné chování u zvěře (která za soumraku vylézá ze svých skrýší) docela opruz a ten chybějící smysl a rozhled do krajiny člověk postrádá. Venčila jsem tento týden potmě v polích několikrát a vůbec jsem si to neužila.
Já měla na mysli psa na vodítku. Taky bych nechtěla, aby mi zmizel někde ve tmách. I když vidí mnohem lépe než já.
Já večer potmě úplně až do lesa taky nechodím, to mám cca 3 kilometry, ale potmě kousek od baráku do lomu nebo na louku chodím. A nejsem sama, chodí víc pejskařů.
luciša - pokud jste z Opavska, tak doporučuju cvičák ve Velké Polomi.
napsal(a):
Já měla na mysli psa na vodítku. Taky bych nechtěla, aby mi zmizel někde ve tmách. I když vidí mnohem lépe než já.
Tak já ho samozřejmě taky měla na vodítku, ale to na věci nic nemění. Pokud nemá natrénovaný klid u zvěře, tak je i na tom vodítku riziko, že někam vystřelí. A já ho udržím, neuteče mi a nebude štvát, ale tím úspěšným pokusem (výpadem vpřed) se ve výcviku vrátím o x kroků zpátky.
Kromě toho se z nějakého soucitu k divoce žijícím zvířatům snažím být před soumrakem pryč z jejich území, ona taky mají nárok na vlastní život a na klid. Stačí, že jim tam couráme přes den…
já jen dodám, že nejsme v lese potmě pořád - já jen, že je to taky jedna možnost, jak zavařit hlavu štěníkovi. Prostě střídat prostředí, vjemy, povrchy, davy, samotu, psy, nepsy...
napsal(a):
já jen dodám, že nejsme v lese potmě pořád - já jen, že je to taky jedna možnost, jak zavařit hlavu štěníkovi. Prostě střídat prostředí, vjemy, povrchy, davy, samotu, psy, nepsy...
Mně to nepřijde jako blbej nápad, mně se to naopak osvědčilo, psi si mě ve tmě víc hlídají.
Ale tak je to na každým, jak se říká Kdo se bojí, nesmí do lesa.
Ono to strašně záleží. Luciša to bude mít zase jiné, má ovčáka. Já mám pubertálního ohaře, a ten jak potmě cítí zvěř (hodně zvěře), nedostatkem sebevědomí rozhodně netrpí. Jsem ráda, že jsme si to vyzkoušeli, ale na denní bázi to praktikovat nehodlám, pro mě ujít k těm 10 km potmě, když jsem šeroslepá a je to tu samá rozbahněná oranice, taky není snadné. (Plus jsem podělaná, abych si nepokazila výcvik, protože jsou to situace, kde já navrch ani vzdáleně nemám.) Naproti tomu jsem zjistila, že jakmile potmě (a nejlépe ještě v silnějším dešti) chodíme po vesnicích, tak tam to sebevědomí tak velké není a je tam prostor pro socializační zlepšení, takže to zase budu víc zařazovat já.
Takže… vyzkoušet to je supr, ale jinak každý podle svého naturelu. :-))
napsal(a):
Tak já ho samozřejmě taky měla na vodítku, ale to na věci nic nemění. Pokud nemá natrénovaný klid u zvěře, tak je i na tom vodítku riziko, že někam vystřelí. A já ho udržím, neuteče mi a nebude štvát, ale tím úspěšným pokusem (výpadem vpřed) se ve výcviku vrátím o x kroků zpátky.
Kromě toho se z nějakého soucitu k divoce žijícím zvířatům snažím být před soumrakem pryč z jejich území, ona taky mají nárok na vlastní život a na klid. Stačí, že jim tam couráme přes den…
Jasně. Ale já psala tak nějak obecně. Jako večerní (temní) venčení či procházku kolem vesnice.
napsal(a):
Jenomže, přesně, jak píše Odetta...ono nejde jen o to držet a udržet.
Zvěř po setmění fakt vylézá, setkáte se s ní s mnohem větší pravděpodobností než za denního světla. Vidím to i podle reakcí a neklidu mých fen, když jsme někdy v přírodě potmě.
Psa potřebujete učit klid při setkání se zvěří, jenomže za tmy je potíž, že on o ní ví a vy ne. Tudíž zaregistrujete až vykloubení ramene anebo v lepším případě psa v tranzu, kterej vás nevnímá. Ani jedno není to, oč ve výcviku usilujete.
A jak už tu padlo, beru to, že zvěř je v lese doma, já ne. Tak aspoň po setmění by mohla mít od lidí pokoj.
Jako...asi je rozdíl jít se projít se starým mazákem, o kterým víte, že se vás drží jako stín.
napsal(a):
venceni po tme v lese neni nic, na co bych se tesila
se stenetem po tme v lese na voditku? tak v tom uz vubec nevidim zadne poteseni.
jednou za cas...jo, preziju to.
ale jinak je tohle napln na dlouhe zimni vecery spis za trest nez pro radost a uzitek.
aktivity smeruji na vikendy, pres tyden si prehazuji praci a radsi jdu ven mezi 15-16 a pak se k praci vratim, nez jit po tme do lesa/ven.
kdyz napadne snih, jo -to je jina
osobne bych jako prvni vec zrusila odpoledne po prichodu domu - krmeni z misky a nasledny klid, ale tech 20 minut sera bych vyuzila na to, ze se psem zacvicim a nakrmim ho z ruky
dve mouchy jednou ranou...
napsal(a):
venceni po tme v lese neni nic, na co bych se tesila
se stenetem po tme v lese na voditku? tak v tom uz vubec nevidim zadne poteseni.
jednou za cas...jo, preziju to.
ale jinak je tohle napln na dlouhe zimni vecery spis za trest nez pro radost a uzitek.
aktivity smeruji na vikendy, pres tyden si prehazuji praci a radsi jdu ven mezi 15-16 a pak se k praci vratim, nez jit po tme do lesa/ven.
kdyz napadne snih, jo -to je jina
osobne bych jako prvni vec zrusila odpoledne po prichodu domu - krmeni z misky a nasledny klid, ale tech 20 minut sera bych vyuzila na to, ze se psem zacvicim a nakrmim ho z ruky
dve mouchy jednou ranou...
Ten pes je venku od tri s manželem, takže nějakou aktivitu má. Myslíte to krmení z ruky kvůli kontaktu se psem? Ve čtvrtek jsem mu koupila tu pomalu žraci misku a krmíme ho doma v bytě aby byl vic s námi, i když nam to hodně lidí vymlouvá
"Já se vracím ve 4, beru ho domů nažrat, nechávám ho po žrádle cca pul hoďky spočnout a jdeme ven, většinou na louku, kolem které máme lesy. Dneska jsem ho vzala jen na zahradu blbli jsme tam, takže ven ze dvora jsme šli až za tmy a to do vesnice pod lampy a světla, po zpáteční cestě jsme se stavili na hřišti upustit páru. Pes, který většinu dne prolezi a nic nedělá neunavite přes hlavu ale vyblbnete na velkém prostoru, takže hra na honku, přetahování pod lampou a shovka."
tohle je ale opravdu blbý režim
půl hoďky po žrádle a někde lítat....
"Pes, který většinu dne prolezi a nic nedělá neunavite přes hlavu"
jistěže psa unaví činnost "přes hlavu"
"ale vyblbnete na velkém prostoru, takže hra na honku, přetahování pod lampou a shovka"
ano, to se jistě vyblbne, ale to se nerovná únava
"Ten pes je venku od tri s manželem, takže nějakou aktivitu má"
ale není aktivita jako aktivita a není pes jako pes
a vo tom to je.....
jak jste zde prosím přišli na super důležité venčení po tmě v lese? že je o tom taková dlouhá a skoro až vášnivá diskuze?
Myslíte to krmení z ruky kvůli kontaktu se psem?
no, kvuli kontaktu - jak to vysvetlit? :-)
to je proste zpusob, jak se pracuje a zamestnava pes
15 minut je doba, kdy se stene dokaze soustredit. Proste za tu dobu zkrmim jednu davku. Intenzivni cviceni bez pauz - svizne, akcne, celou dobu se musi soustredit. chuze, obraty, polohy, obihani tycky...
ze kontakt- jo, je to kontakt - ale jde o tu spolecnou zabavu. no on ten vovcak je v podstate naprogamovany na to, aby spolupracoval s clovekem. a tady za to dostava odmeny, v rychlem sledu. a kdyz to skonci kratkym pretahovanim mickem - je stene nadsene a spokojene, odfoukne si, kdyz ho vychvalim a drbu protoze bylo strasne sikovne a genialni -a jde spat...
v podstate ja si to stene ucim, aby smerovalo hlavni svoji energii a aktivitu do tehle kratkych cviceni a mezi tim se spi a odpociva.
coz chapu, ze u rodinneho psa neni tak uplne zadouci, aby stene bylo echt aktivni - ale v dobe brzke tmy, je to alternativa jak psa smysluplne unavit za kratky cas.
druhe krmeni bych mu nasypala do travy, at si ho najde - zadna zpomalovaci miska neni potreba
atd.
a zkuste ten cvicak
luciša
napsal(a):
četla jste si důvod, proč ho tam nechci mít samotného, od té doby se nic nezměnilo. Mohla by jste mi napsat režim Vašeho psa jako inspiraci? Děkuji
Heleďte, já se Vás v diskuzi zastávala - že jste vůči "Odettě" nebyla nějak extra ironická (a to mám "Odettu" opravdu hodně moc ráda ). Teď jsem ale prolétla některé Vaše odpovědi, včetně reakce na mě, a Vy jste opravdu taková nějaká...občas zbytečně útočná a ironizující. Psů jsme měli asi osm (žádného jsem ale neměla ve výhradně mém vlastnictví) a VŠICHNI měli volný přístup na zahradě, a to hned od štěněcího věku. Vzhledem k tomu, že na té zahradě byly i kočky (domácí i cizí), tak se nabízí Vaše obavy, že by naši psi žrali jejich exkrementy. Nedělal to ani jediný, a ani jako štěnda. Pokud je toto pro Vás nepřekonatelný problém, tak byste mohla zapracovat právě na tom - aby holt hov.na nežral.
A jinak poslední pes odešel 29.1.2021. Umřel na prahu dveří, poté, co se naposledy proběhl právě po té zahradě.
fikovnice
napsal(a):
Heleďte, já se Vás v diskuzi zastávala - že jste vůči "Odettě" nebyla nějak extra ironická (a to mám "Odettu" opravdu hodně moc ráda ). Teď jsem ale prolétla některé Vaše odpovědi, včetně reakce na mě, a Vy jste opravdu taková nějaká...občas zbytečně útočná a ironizující. Psů jsme měli asi osm (žádného jsem ale neměla ve výhradně mém vlastnictví) a VŠICHNI měli volný přístup na zahradě, a to hned od štěněcího věku. Vzhledem k tomu, že na té zahradě byly i kočky (domácí i cizí), tak se nabízí Vaše obavy, že by naši psi žrali jejich exkrementy. Nedělal to ani jediný, a ani jako štěnda. Pokud je toto pro Vás nepřekonatelný problém, tak byste mohla zapracovat právě na tom - aby holt hov.na nežral.
A jinak poslední pes odešel 29.1.2021. Umřel na prahu dveří, poté, co se naposledy proběhl právě po té zahradě.
a tak kočičí hovna jsou u štěňat docela oblíbená... Holt jsem zakazovala (když jsem chytla při činu) a odčervovala (to se stejně u štěňat dělá). Vyrostli z toho všichni
napsal(a):
a tak kočičí hovna jsou u štěňat docela oblíbená... Holt jsem zakazovala (když jsem chytla při činu) a odčervovala (to se stejně u štěňat dělá). Vyrostli z toho všichni
Hovna průjmy od koček , jejich ulovené zdechliny, kdo ví proč je nechaly tak. Po jedné takové zdechline nam zvracel dva dny, druhý den jsme ho vzali k vetovi, protože mel i průjem. Za 14 dni se na zahradě objevil zdechly pták (před tím to byla myš) a tu jsem nestihla a byl mnohem mladší, takže jsem ho neodvolala a než jsem doběhla, tak ji měl v sobě), ptaka jsem viděla jako prvni, takže se k němu neodstal.
Hovna od starého psa ani řešit nebudu..
Zahrady mame kolem domu 4, 3 jsou propojené a nelze je oddělit z jedné se vchází do stodoly (bordel prostor, kde je kde co)
Ta stodola je věčné otevřená, pokud my nechodime a nezavirame ji. Takže ráno můžu udělat pochuzku, vyčistit zahradu a kdyby to byla jen naše zahrada, tak zavřu stodolu a hotovo, prostor čistý, ale rodiče od může jsou uz na důchodě, takže otec jde ven nakrmí ptáky bordel po nich nechá venku-pes sezere, jde pracovat do stodoly a nechá ji otevrenou a chodí z ni na 4 zahradu, kde je zemedelska technika a desecky s hřebíky, sroubky, a podobné srandy všelikde rozložené (kde to spadlo , tam to nechal..) tu nechá taky otevřenou...
Rodiče vi že ten pes je vsetecka, sežere kde co a často jsme řešili prujmy..
Pokud si myslíte, že to moc řeším a pes by mel i přes to zůstat volně puštěný venku, tak mi to napište. Možná jsem ja jen ze všeho posraná a zbytečně to řeším
fikovnice
napsal(a):
fikovnice, ale zapomnela jste i dopsat, ze pro ty psy byla zahrada velmi casto jedina moznost, kde budou ...
luciša
napsal(a):
Hovna průjmy od koček , jejich ulovené zdechliny, kdo ví proč je nechaly tak. Po jedné takové zdechline nam zvracel dva dny, druhý den jsme ho vzali k vetovi, protože mel i průjem. Za 14 dni se na zahradě objevil zdechly pták (před tím to byla myš) a tu jsem nestihla a byl mnohem mladší, takže jsem ho neodvolala a než jsem doběhla, tak ji měl v sobě), ptaka jsem viděla jako prvni, takže se k němu neodstal.
Hovna od starého psa ani řešit nebudu..
Zahrady mame kolem domu 4, 3 jsou propojené a nelze je oddělit z jedné se vchází do stodoly (bordel prostor, kde je kde co)
Ta stodola je věčné otevřená, pokud my nechodime a nezavirame ji. Takže ráno můžu udělat pochuzku, vyčistit zahradu a kdyby to byla jen naše zahrada, tak zavřu stodolu a hotovo, prostor čistý, ale rodiče od může jsou uz na důchodě, takže otec jde ven nakrmí ptáky bordel po nich nechá venku-pes sezere, jde pracovat do stodoly a nechá ji otevrenou a chodí z ni na 4 zahradu, kde je zemedelska technika a desecky s hřebíky, sroubky, a podobné srandy všelikde rozložené (kde to spadlo , tam to nechal..) tu nechá taky otevřenou...
Rodiče vi že ten pes je vsetecka, sežere kde co a často jsme řešili prujmy..
Pokud si myslíte, že to moc řeším a pes by mel i přes to zůstat volně puštěný venku, tak mi to napište. Možná jsem ja jen ze všeho posraná a zbytečně to řeším
Možná neřešíte zbytečně. Ale váš způsob vyjadřování se mi taky nelíbí. Vím, OT.
napsal(a):
fikovnice, ale zapomnela jste i dopsat, ze pro ty psy byla zahrada velmi casto jedina moznost, kde budou ...
Petro, jestli to myslíte na naše psy, tak ale nemáte pravdu.
Všechno to byli kříženci a se všemi se výletovalo, "balónkovalo", s jedním se zkoušel frisbee, chodilo se plavat, jakoborderák má teď snad také aktivity (to už jde ale mimo mě). Pravda, extra speciální vyžití neměli, ale bohatě jim to stačilo. Nikdy nic neničili, nezabíjeli, nežrali, vyjma toho jednoho nepovedeného, co zabíjel kočky.
napsal(a):
Právě proto jsem psala, ať na tom zadavatelka zapracuje.
A asi jsme měli štěstí na vzorek hovennežravých psů.
S tou nudou v kotci neporadím i když mám doma taky kotec 6 m od kuchyňského okna, abych viděla a ovčandu jsem taky učila na pobyt v kotci, ale nikdy tam nebyla tak dlouho, takže nic neničila. Jak se učila na kotec, byla tam ze začátku jen přes noc a to ne vždy, jinak mám výhodu, že máme uzavřený dvůr a propojený se zahradou na kterou měla přístup celý den, ale to samozřejmě nestačí. Ta vaše zahrada je hold problém, no myslím tím ten binec, jak jste psala i i v té kůlně nebezpečné předměty, hřebíky atd.. Nešlo by nějak uklidit? Domluvit se se starými lidmi? .Vzpomínám si, ještě před příchodem štěnda jsem u nás na zahradě vytrhávala narcisy ze země, rušila jsem břečťan a jiné jedy. Co dělat se psem, už tady hodně poradili, držte se rad od petrahei a hmn. Opravdu by to chtělo s ním něco dělat více a hlavně ten CVIČÁK. By jste viděla, jak by se tam těšil, poradí vám tam, co a jak dále. Já jsem už chodila se štěnětem od malička, nejprve si zvykalo na doma vevnitř, pak dvůr, zahrada, kotec, no a postupně jsme se vzdalovali od baráku na procházky ven, různé terény, od klidné přírody až po provoz ve městě mezi lidmi, cestování autobusem, vlakem, no a tak postupně všady. Hezky to tady popsala xerxová ve vlákně jak se vám dnes venčí 2, když si přivezla domů malého Yodu, psala to tak průběžně z jeho života, jak rostl. Je to sice N.D. ale moc se mi líbí její provozní výchova a tak jsem to dělala i já se svým štěnětem. V budoucnu se nebudete bát někam s tím psem jet, bude se umět chovat všady. Prostě nikde s ním nebude problém. Buďte ráda, že máte N.O. z pracovní linky, jsou bezva povahy, úplně jinak se s nimi komunikuje, než z exterierákem. Já plánuju pracáčka na jaře a strašně moc se na něho těším, kor když vím, že už bude poslední.
fikovnice
napsal(a):
Petro, jestli to myslíte na naše psy, tak ale nemáte pravdu.
Všechno to byli kříženci a se všemi se výletovalo, "balónkovalo", s jedním se zkoušel frisbee, chodilo se plavat, jakoborderák má teď snad také aktivity (to už jde ale mimo mě). Pravda, extra speciální vyžití neměli, ale bohatě jim to stačilo. Nikdy nic neničili, nezabíjeli, nežrali, vyjma toho jednoho nepovedeného, co zabíjel kočky.
Neřekla bych, že pes, který zabíjí kočky, je nepovedený. Prostě se chová, jak mu velí pudy.
Řekla bych, že velká část psů, pokud bude ponechána sama sobě bez políbení výchovou, bude zabíjet.
Od toho má pes majitele, aby buď vychoval anebo tomu zamezil.
fikovnice
napsal(a):
Právě proto jsem psala, ať na tom zadavatelka zapracuje.
A asi jsme měli štěstí na vzorek hovennežravých psů.
Pozor at neurazite něčí jemnocit (tim hovnem). nicméně Vám závidím psa, který nemá potřebu vše filtrovat přes hubu a zažívání, ale čím je starší, tim je to lepší, proto píšu, že časem ho na te zahradě samotného nechám
Terven
napsal(a):
Neřekla bych, že pes, který zabíjí kočky, je nepovedený. Prostě se chová, jak mu velí pudy.
Řekla bych, že velká část psů, pokud bude ponechána sama sobě bez políbení výchovou, bude zabíjet.
A tak to já nepopírám...i když...vlastně ano. Ten vzorek osmi psů už není úplně malý.
Ti psi byli vždy primárně tety (když žil zabíječ, mně bylo nějakých +- 12 let). Všem se věnovala naprosto stejně, žádná kynologická hitparáda, ale možná až nadbytek lásky a péče měli - ode všech. A přece zabíjel jen jeden! A jako dříví v lese nevyrůstal ani jeden.
Edit: Co si pamatuji, velikostně byl ze všech našich psů největší a byl šmrncnutý NO.
luciša
napsal(a):
Pozor at neurazite něčí jemnocit (tim hovnem). nicméně Vám závidím psa, který nemá potřebu vše filtrovat přes hubu a zažívání, ale čím je starší, tim je to lepší, proto píšu, že časem ho na te zahradě samotného nechám
A tak já nepopírám, že jsme asi tedy měli štěstí...
Jak vidíte, zase jsme vlastnili psa, který zabíjel kočky...
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.42.82
Terven
napsal(a):
Proč? Proč by měl? Naši psi kočky vrazdili. Cizi. Vzdy jen na nasem pozemku. Kdyz jsou kocky tak blby a lezou tam furt jejich škoda. Nevim proc bych mela omezovat sva zvirata.
luciša
napsal(a):
S tímhle souhlasím...je to individuální záležitost, jaksi "podle vkusu každého soudruha".
Pro mojí Vikininu jsou třeba kočičince TOP lahůdka, zatímco pinčová je ignoruje a předchozí fena ignorovala taky. Ta si ale zase potrpěla na jiný exkrementy
A pinčová má například úchylku na sušený žáby, což já vítám, protože to nesmrdí ani neulpívá na psu, nicméně většinu psů sušený ropuchy prostě neberou.
Nesouvisí to s věkem a ani se způsobem krmení, donedávna jsem měla fen čistě na barfu, žraly dršťky, vnitřnosti...
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Proč? Proč by měl? Naši psi kočky vrazdili. Cizi. Vzdy jen na nasem pozemku. Kdyz jsou kocky tak blby a lezou tam furt jejich škoda. Nevim proc bych mela omezovat sva zvirata.
Já si pamatuji, že jsme z toho byli nešťastní. Jednak krom psů jsme i milovníci koček. A druhak z toho bývala i ostuda. Přišla třeba velmi stará paní z vesnice a plakala, že náš pes zadávil její milovanou kočku (byť na našem pozemku). Dokonce se mi vybavuje, že jsme této paní obstarávali nové kotě...
Tento pes-zabíječ byl po pár letech zastřelen myslivci...a jak jsem už také psala, i když jsme jej obrečeli, tak to asi jinak dopadnout nemohlo.
Tento pes-zabíječ byl po pár letech zastřelen myslivci.
to vam toho psa zastrelili na zahrade?
nebo "nepovedeny" pes je ted synonymum pro nezajisteneho, bezprizorniho psa?
a ze s tim neslo nic delat?
jako ja vim, ze se tohle delo, deje na vesnicich asi hlavne. a moc se tim nikdo nechlubi, neni cim...
ale uplne nechapu, ze vy, jako vzdelana osoba, to tady porad dokola popisujete a jeste s dovetkem :neslo nic delat, nepovedl se.
asi ani na to bych nereagovala - kdybyste ted nedoporucovala - hlavne vypustit dalsiho psa na zahradu.
no sorry jako, ale to fakt nejde vydrzet - nereagovat.
co chcete -aby nekdo dalsi mel "nepovedeneho" psa?
Postupne zvykani na volny pohyb po zahrade je podle me uplne OK.
Co se stenetem nejde - postupne se nauci, uklidni, zvykne si. Ve dvou letech bude na volno a nestane se nikomu nic...
Neni preci ted potreba, aby si nudici stene na zahrade naslo nejakou nechtenou zabavu - zrani hnusu je jen zacatek.
Ale muze to pokracovat - od pokusu o utek, niceni plotu, pres nerizene vysilovani u plotu na kolemjdouci po stereotypni chovani - toceni do kolecka atd.
Terven
napsal(a):
Teta má koček 6 a jednoho Bernského salasnickeho, který neni socializovaný a snese jen feny. Takže pokud se nějaká kočka ztratí,tak pro nás žádná škoda, my psa povzbuzujeme k tomu aby je honil a vyhanel z pozemku, pokud omylem nejakou zakousne nikdo az na tetu se zlobit nebude
Terven
napsal(a):
S tímhle souhlasím...je to individuální záležitost, jaksi "podle vkusu každého soudruha".
Pro mojí Vikininu jsou třeba kočičince TOP lahůdka, zatímco pinčová je ignoruje a předchozí fena ignorovala taky. Ta si ale zase potrpěla na jiný exkrementy
A pinčová má například úchylku na sušený žáby, což já vítám, protože to nesmrdí ani neulpívá na psu, nicméně většinu psů sušený ropuchy prostě neberou.
Nesouvisí to s věkem a ani se způsobem krmení, donedávna jsem měla fen čistě na barfu, žraly dršťky, vnitřnosti...
Dopr... sušené žáby 😃, tak to je dobrá chuťovka, ten náš na rosničku čuměl, čuchal jí, ale pomohlo slovo "fuj" a od té doby žáby obchází.
Náš veterinář taky říkal, že máme psa prase, ze to tak někteří mají 🤷
Proto častěji zvracel, byl na dietě a později se očkoval na vzteklinu s tím souvisí i to, že jsme později naskočili na cvičák
Čtu tady divný věci, asi eště spim. Vrátim se za hodinu, esi se to změní.
my psa povzbuzujeme k tomu aby je honil a vyhanel z pozemku, pokud omylem nejakou zakousne nikdo az na tetu se zlobit nebude
????? Nevím, co na to říct
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Třeba ježky je taky necháte zabíjet? Když jsou tak blbí a lezou na vaši zahradu?
Prostě asi některým zvířatům tu smrt nepřeju, mám ráda zvířata tak nějak obecně a ne, že můj mazlík je středobod vesmíru.
luciša
napsal(a):
Teta má koček 6 a jednoho Bernského salasnickeho, který neni socializovaný a snese jen feny. Takže pokud se nějaká kočka ztratí,tak pro nás žádná škoda, my psa povzbuzujeme k tomu aby je honil a vyhanel z pozemku, pokud omylem nejakou zakousne nikdo az na tetu se zlobit nebude
Nerozumím. Vy povzbuzujete psa, aby honil a zakusoval kočky? Byť cizí?
luciša
napsal(a):
Aby je honil na naší zahradě, kde kálejí prujmama kam můžou (písek pro děti -uz jsme zabezpečili, záhony, trava)? Ano povzbuzujeme ho ať je honí..
Tak to se shodnete s leithan. Se mnou ne.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.20.7
napsal(a):
Tak to se shodnete s leithan. Se mnou ne.
Nj vam to nevadi super. Jinejm jo a maj na to taky pravo nechtit na svem pozemku nemocema prolezly toulavy ciciny. Nechtit roztrhane plachty, zesrane zahony, vyplasene ptactvo atd atd atd.
luciša
napsal(a):
Aby je honil na naší zahradě, kde kálejí prujmama kam můžou (písek pro děti -uz jsme zabezpečili, záhony, trava)? Ano povzbuzujeme ho ať je honí..
Pokud nechcete, aby honil vše živé, tak doporučuji v tomhle psa omezovat a nepodporovat. Navíc chudáci kočky. Nemůžou za to, že mají majitele, co si je nezabezpečil. Plus navíc zabíjet tetě kočky? Rodině?
Plus tedy až půjdete s kočárkem či dítětem, tak asi nechcete, aby vás strhnul do silnice za kočkou... To samé za ptactvem. Můj pes má taky tendence, ale nepovoluji to.
Tohle je zadělávání si na problém. Alespoň já ho tam teda vidím. Plus u nedostatečně vybitého NO, který se bude nudit...
Lily2
napsal(a):
Pokud nechcete, aby honil vše živé, tak doporučuji v tomhle psa omezovat a nepodporovat. Navíc chudáci kočky. Nemůžou za to, že mají majitele, co si je nezabezpečil. Plus navíc zabíjet tetě kočky? Rodině?
Plus tedy až půjdete s kočárkem či dítětem, tak asi nechcete, aby vás strhnul do silnice za kočkou... To samé za ptactvem. Můj pes má taky tendence, ale nepovoluji to.
Tohle je zadělávání si na problém. Alespoň já ho tam teda vidím. Plus u nedostatečně vybitého NO, který se bude nudit...
Ale Luciša chce, aby pes kočky honll.
A jak chcete zabezpečit venkovní kočku?
napsal(a):
Jsou na to speciální ploty. Pokud chci mít kočku na zahradě. Úhel 45 stupňů kočku zastaví například, ale systémů je více. Nebo se to dá řešit voliérou. Alespoň pak člověk nemusí mít strach že kočku něco zabije, někdo otráví, přejede...
napsal(a):
Ale chce, aby je honil, i když s ním půjde na procházku? Asi je někdo schopný vycvičit, že tady se honit můžou a tady ne. Ale co většinou vidím, tak buď pes kočky honí, nebo nehoní.
Lily2
napsal(a):
Pes je může honit pouze v naší zahradě, venku tomu zamezujeme. Bude mit z toho v hlavě guláš? Možná..tohle ještě nikdo neřešil? Na vycházce když vidime kočku, tak řeknu nesmíš, kouka na ni a nejde, nebo když se rozběhne a ja o ni nevim a všimnu si až po něm tak ho odvolam a on jde za mnou. Na ptaky nereaguje a na vysokou je to jako s kočkou, vic nez lov je to pro nej zábava.
Vlastní teta ví, že nam to vadi(ze nam jeji kocky chodi na zahradu) a směje se tomu,ze ji nás pes honi kočky, takže co k tomu říct. Kočky nezabezpečí aby nám na zahradě neskodili a když je pes bude pravidelně prohánět,tak je napadne (ty kocky) chodit jinudy než pres naší zahradu..
luciša
napsal(a):
Pes je může honit pouze v naší zahradě, venku tomu zamezujeme. Bude mit z toho v hlavě guláš? Možná..tohle ještě nikdo neřešil? Na vycházce když vidime kočku, tak řeknu nesmíš, kouka na ni a nejde, nebo když se rozběhne a ja o ni nevim a všimnu si až po něm tak ho odvolam a on jde za mnou. Na ptaky nereaguje a na vysokou je to jako s kočkou, vic nez lov je to pro nej zábava.
Vlastní teta ví, že nam to vadi(ze nam jeji kocky chodi na zahradu) a směje se tomu,ze ji nás pes honi kočky, takže co k tomu říct. Kočky nezabezpečí aby nám na zahradě neskodili a když je pes bude pravidelně prohánět,tak je napadne (ty kocky) chodit jinudy než pres naší zahradu..
Asi se to naučit dá. Určitě tu někdo je, kdo má psa, který to umí. Vy zatím máte štěně, takže to, jaký bude nebude v pubertě se ještě uvidí.
Jednodušší je jednoznačně to buď plošně dovolit, nebo zakázat. Některý pes má lovecké pudy silnější, některý slabší. Nevím, jakého psa máte. Ale jedna známá si takhle psa rozlovila a teď neví, co s ním. Jasně, třeba budete lepší trenérka. Budete mít někoho šikovného nad sebou, kdo vám bude pomáhat.
Já jen, že někdy člověk nemůže mít oči všude, když má s sebou děti, tak bych se nad tím zkusila zamyslet. Případně tu možná někdo poradí, co ještě dalšího dělat. :)
Ono pokud bydlíte s rodinou, tak to je vždy o kompromisech no. Pokud jí je jedno, že ten váš její kočky možná zabije, tak mi je těch koček líto. :(
rapotacka11
napsal(a):
Stačí vychovat psa a samozřejmě jeho majitele, ale ...
Nebo chovatele koček, které caraji kde můžou. Na mem pozemku nemají cizí zvířata bez pozvání co dělat, hlavně pokud je tam nechci.
Vemte si, ze by to nebyla kocka, ale pes a chodil by Vam po zahradě a delal bordel.
Nevite jestli je zdravy, nemocny, nezanesene vam tam parazity prostě nic.
S majitelem se nedomluvite, tak uděláte co? Zavolate policajty at psa odchytí? Hodně štěstí u kočky
Tak mě napadlo, když není možné, aby měl pes volný pohyb na zahradě, tak co mu u kotce postavit výběh...prostě oplotit část zahrady tak, aby ní měl z kotce volný přístup a zároveň to byl pro psa bezpečný prostor....třeba si pak nebude vybíjet nudu při okusování boudy, ale může di venku pohrabat, může se mu tam zavěsit nějaká pneumatika a nebo pešek....
Lily2
napsal(a):
Jsou na to speciální ploty. Pokud chci mít kočku na zahradě. Úhel 45 stupňů kočku zastaví například, ale systémů je více. Nebo se to dá řešit voliérou. Alespoň pak člověk nemusí mít strach že kočku něco zabije, někdo otráví, přejede...
A když mám kočku bez plotu?
luciša
napsal(a):
Nebo chovatele koček, které caraji kde můžou. Na mem pozemku nemají cizí zvířata bez pozvání co dělat, hlavně pokud je tam nechci.
Vemte si, ze by to nebyla kocka, ale pes a chodil by Vam po zahradě a delal bordel.
Nevite jestli je zdravy, nemocny, nezanesene vam tam parazity prostě nic.
S majitelem se nedomluvite, tak uděláte co? Zavolate policajty at psa odchytí? Hodně štěstí u kočky
A tak váš pes je snad očkovaný a odčervený, ne? Infekci nebo parazity může chytit kdekoliv.
je pravda, že mě taky kočky dokáží vytočit. Upravím si záhonek, nasázím cibulky - a místo cibulek mám zasazené bobky... a cibulky vyhrabané. Jakmile někde upravím záhon - je to jasný pokyn že se otevřelo dokonalé kočičí WC... A nevěřím, že jsou kočky venkovní pravidelně odčervované tak, aby byly cizopasníků prosté... Už pískoviště nemáme - ale proč musím hlídat zakrytí jak policajt, když je to můj pozemek a dobře oplocený... Navíc díky tomu, že máme velkou zahradu na křižovatce kočičích cest, tak je och...aný barák ze všech stran. Kam se hrabe doga...
A ptáky taky loví... Já vím, je to jejich přirozenost. Přirozeností spousty plemen psů je lovit škodnou... v jejich očích to je kočka.
A stejně mě vždycky pobaví, když kočičímu člověku sdělíte, že by třeba mohl mít svého mazlíka "pod vlivem"... a že ho někdo jiný milovat nemusí
Dogy nejsou lovci. Kočky jsou u nás v bezpečí. Ale štvou mě a dokážu je vyhánět dost intenzivně.
napsal(a):
je pravda, že mě taky kočky dokáží vytočit. Upravím si záhonek, nasázím cibulky - a místo cibulek mám zasazené bobky... a cibulky vyhrabané. Jakmile někde upravím záhon - je to jasný pokyn že se otevřelo dokonalé kočičí WC... A nevěřím, že jsou kočky venkovní pravidelně odčervované tak, aby byly cizopasníků prosté... Už pískoviště nemáme - ale proč musím hlídat zakrytí jak policajt, když je to můj pozemek a dobře oplocený... Navíc díky tomu, že máme velkou zahradu na křižovatce kočičích cest, tak je och...aný barák ze všech stran. Kam se hrabe doga...
A ptáky taky loví... Já vím, je to jejich přirozenost. Přirozeností spousty plemen psů je lovit škodnou... v jejich očích to je kočka.
A stejně mě vždycky pobaví, když kočičímu člověku sdělíte, že by třeba mohl mít svého mazlíka "pod vlivem"... a že ho někdo jiný milovat nemusí
Dogy nejsou lovci. Kočky jsou u nás v bezpečí. Ale štvou mě a dokážu je vyhánět dost intenzivně.
Já mám kocoury domácí a tudíž čistě svědomí.
Ohledně parazitů - při pitvě venkovních koček jásám, kvůli dětem, když nějaké parazity najdeme. Je to tak cca v 10%.
napsal(a):
Tak mě napadlo, když není možné, aby měl pes volný pohyb na zahradě, tak co mu u kotce postavit výběh...prostě oplotit část zahrady tak, aby ní měl z kotce volný přístup a zároveň to byl pro psa bezpečný prostor....třeba si pak nebude vybíjet nudu při okusování boudy, ale může di venku pohrabat, může se mu tam zavěsit nějaká pneumatika a nebo pešek....
Uz nad tim taky uvažujeme
luciša
napsal(a):
Ano je, ale to neznamená že nechci mít čistou zahradu. Já vím, vyzenu kocky a budu tam mít další věci, ale člověk musí mit jasné cíle 🤨
Rozumím. Ale co ježci, kuny, myši, klíšťata... Sterilní zahradu mít nebudete.
luciša
napsal(a):
asi by to chtělo si přečíst zákon na ochranu zvířat proti týrání!
luciša
napsal(a):
Uz nad tim taky uvažujeme
Prostor je to pěkný a výběh může být více než velkorysý..,věřím tomu, že pokud by ho měl, tak se na nějaké okusování boudy může krajcvajc a ve výběhu může mít i nějaké to dřevíčko na okus...samozřejmě bezpečné, ne klacky ve velikosti, aby si je při lítání s nimi mohl vrazit do tlamy, ale třeba nějaká veliká větev...nebo urovnaná hromádečka polínek...ono co si budem i taková hromádka písku může být velmi vítaným zdrojem zábavy...na hrabošení ideál....
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.20.7
rapotacka11
napsal(a):
Stačí vychovat psa a samozřejmě jeho majitele, ale ...
Proc ja bych mela za majitele koček furt neco resit proboha? Snad je majitel zodpovědný za své zvíře a ne celé okolí. Jinak nasi psi kocky zabijeli neb bylo cviceni na hlodani pozemku. Venku ignor s naprostym klidem.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.20.7
napsal(a):
Tvůj problém.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.20.7
napsal(a):
asi by to chtělo si přečíst zákon na ochranu zvířat proti týrání!
No kdyby na me zkusil majitel. Kocky tohle pozenu ho za to ja svinskym krokem. Ono je to dvousecne a nevim o nikom potrestanem za to ze jeho pes na zahrade sejmul cizi kocku.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tvůj problém.
Ty jako vlastník jsi za své zvíře zodpovědná, takže by sis ho měla zabezpečit, pes je za plotem, v kotci na vodítku.. většina psů hranice respektuje a je na majiteli, aby to toho psa naučil. Pakliže pes zdrhne, nedej bože někoho pokouše, tak za to může pokousany, nebo majitel psa, který ho nezabezpečil?
napsal(a):
Mít kočku doma. Stejně jako nepustím psa bez toho, že bude zajištěný proti útěku, tak bych nepustila ani kočku. Já mám svoje doma, protože venku je to pro kočky dost nebezpečné. Možná někde na vesnici, kde všichni kočky milují a navzájem si je u krmí a silnice je tam slepá?
Ale, že se pouští kočky v Brně v centru na procházky (samovenčení). To mě překvapilo. Dokonce, i když je mají lidi v paneláku.
Pak všude potkávám rozjeté kočky a není to příjemný pohled. :(
Já to beru tak, že já svá zvířata miluji, ale nemusí "obšťastňovat" všechny okolo svou přítomností.
luciša
napsal(a):
..to si z nás děláte legraci, že jo....
luciša
napsal(a):
Ještě krtci, momentálně nám rozrývají zem..
Na ty jsem zapomněla.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tvůj problém.
Ne. můj problém to není. Ale už jsem se ptala jednou, jak navrhujete tyto kočky řešit. Na neoploceném pozemku - a že jich je dost.
luciša
napsal(a):
Jakože když pes honi kočku, tak je to týrání koček? To jako vážně?
"my psa povzbuzujeme k tomu aby je honil a vyhanel z pozemku, pokud omylem nejakou zakousne nikdo az na tetu se zlobit nebude"
"Ano povzbuzujeme ho ať je honí.."
to jako vážně.....
luciša
napsal(a):
Jakože když pes honi kočku, tak je to týrání koček? To jako vážně?
Ano. Pokud cíleně pouštíte psa na kočku, porušujete zákon na ochranu zvířat. Paragraf 4.
Lily2
napsal(a):
Mít kočku doma. Stejně jako nepustím psa bez toho, že bude zajištěný proti útěku, tak bych nepustila ani kočku. Já mám svoje doma, protože venku je to pro kočky dost nebezpečné. Možná někde na vesnici, kde všichni kočky milují a navzájem si je u krmí a silnice je tam slepá?
Ale, že se pouští kočky v Brně v centru na procházky (samovenčení). To mě překvapilo. Dokonce, i když je mají lidi v paneláku.
Pak všude potkávám rozjeté kočky a není to příjemný pohled. :(
Já to beru tak, že já svá zvířata miluji, ale nemusí "obšťastňovat" všechny okolo svou přítomností.
Já mám své kocoury taky doma. Ale ve stájích a zemědělských usedlostech jsou potřeba kočky venkovní. Což pochopili již Egypťané před pár tisíci lety. A uctívali je jako bohyně.
napsal(a):
Já mám své kocoury taky doma. Ale ve stájích a zemědělských usedlostech jsou potřeba kočky venkovní. Což pochopili již Egypťané před pár tisíci lety. A uctívali je jako bohyně.
Tomu rozumím, stájové ať jsou ve stáji, ne na mojí zahradě. Kočky nejsou úplně blbé, nebudou chodit tam kde vi, ze pro ně není bezpečno
luciša
napsal(a):
Tomu rozumím, stájové ať jsou ve stáji, ne na mojí zahradě. Kočky nejsou úplně blbé, nebudou chodit tam kde vi, ze pro ně není bezpečno
Měla jsem fenu, co kočky nesnášela....a ono v reálu opravdu není nic hezkého, když najdete na zahradě zahrdlenou Mindu...a nebo když se vám povede jí ze spárů zachránit kotě, ale bohužel až ve chvíli, kdy ho zranila..ono to kotě holt ještě bylo blbé a nepoznalo, že mu hrozí nebezpečí.
Chápu, že cizí kočka, co vleze na zahradu, může rozhrabat záhony, zanechat exkrementy atd atd, ale pokud někdo vysloveně učí nebo minimálně podporuje svého psa v tom, aby po kočkách šel, jak slepice po flusu, tak za mě je to prasárna. Ona kočka ve většině případů uteče, aíe ne vždycky se to musí podařit a ne vždycky pes kočku rychle zabije, může jí jenom zranit a co potom??? Dorazíte tu kočku lopatou??
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.20.7
luciša
napsal(a):
Ty jako vlastník jsi za své zvíře zodpovědná, takže by sis ho měla zabezpečit, pes je za plotem, v kotci na vodítku.. většina psů hranice respektuje a je na majiteli, aby to toho psa naučil. Pakliže pes zdrhne, nedej bože někoho pokouše, tak za to může pokousany, nebo majitel psa, který ho nezabezpečil?
Četla jsi vůbec na co jsem reagovala????
....včera když jsme ťapali Kelišovo pravidelných deset kiláčků, míjeli jsme na cestě víko kanalu pod kterým se dost hlučnější valila voda, tak jsem si vzpomněla na tohle téma a cvičili jsme polohy na poklopu....
napsal(a):
Měla jsem fenu, co kočky nesnášela....a ono v reálu opravdu není nic hezkého, když najdete na zahradě zahrdlenou Mindu...a nebo když se vám povede jí ze spárů zachránit kotě, ale bohužel až ve chvíli, kdy ho zranila..ono to kotě holt ještě bylo blbé a nepoznalo, že mu hrozí nebezpečí.
Chápu, že cizí kočka, co vleze na zahradu, může rozhrabat záhony, zanechat exkrementy atd atd, ale pokud někdo vysloveně učí nebo minimálně podporuje svého psa v tom, aby po kočkách šel, jak slepice po flusu, tak za mě je to prasárna. Ona kočka ve většině případů uteče, aíe ne vždycky se to musí podařit a ne vždycky pes kočku rychle zabije, může jí jenom zranit a co potom??? Dorazíte tu kočku lopatou??
Debata o kočkách se tady objevuje snad už potřetí. Já jsem psala už jinde, že odnaučovat cíleně to nebudu, protože kočky nemám, ani mít nebudu a moje psy chci využívat v lovecké praxi. Navíc u jedné feny mně to dalo dost práce, než jsem to naučila, a ta si teď holt myslí, že musí přinést všechno pernaté i srstnaté, ať živé nebo mrtvé. Ale nikdy bych cíleně neštvala svoje psy na kočky, to teda ne. Sousedovic kočky, která k nám předloni vlezla na zahradu a nepřežila, mně bylo líto a navíc vůči sousedům jsem si připadala hrozně. Letos mají novýho kocoura a byla otázka ne jestli, ale kdy. No, došlo k tomu tuto sobotu a naštěstí se mně ho podařilo zachránit, ačkoliv to už vypadalo beznadějně. Od tý doby jsem ho neviděla a myslím, že si to příště už rozmyslí k nám lézt, nemusím být u toho.
Vy máte psa už asi dospělého a možná i s loveckým instinktem, já mám stěně a chci aby mi ty kočky vyháněl. Pochybuju , že by je zakousl.
Na farmě u pštrosů míval tchán, když tam pracoval, kočky co mívaly koťata a když tam vzal, teď už seniora psa, tak se kočky musely klidit. Vyloženě psa na ty kočky neposílal, ale psovi vadily.. Kočky si rychle zvykly , že když ho na farmě ucítily, tak nevytáhly paty ze skrýše...
Jakmile si sousedovic kočky zvyknou na to, že máme na zahradě psa, tak přes tu zahradu přestanou chodit a to je ideální stav.
Ještě mě tak k debatě koček a vůbec nezvaných návštěvníků napadá.. Psi jsou od toho aby přeci nezvané návštěvy vyhnaly, zastrašily a upozornili na ně,ne?
Nepotřebuju aby kohokoli zabili a roztrhali, ale hodně lidí je jako ty kočky a myslí , že můžou kamkoli a nic se jim nestane, tak je třeba jim vytýčit hranice
Nepotřebuju aby kohokoli zabili a roztrhali, ale hodně lidí je jako ty kočky a myslí , že můžou kamkoli a nic se jim nestane, tak je třeba jim vytýčit hranice
Ale tohle už je provokace, že.
Začněte psa štvát na lidi. Čau - brzy vás uvidíme na Nově.
luciša
napsal(a):
Vy máte psa už asi dospělého a možná i s loveckým instinktem, já mám stěně a chci aby mi ty kočky vyháněl. Pochybuju , že by je zakousl.
Na farmě u pštrosů míval tchán, když tam pracoval, kočky co mívaly koťata a když tam vzal, teď už seniora psa, tak se kočky musely klidit. Vyloženě psa na ty kočky neposílal, ale psovi vadily.. Kočky si rychle zvykly , že když ho na farmě ucítily, tak nevytáhly paty ze skrýše...
Jakmile si sousedovic kočky zvyknou na to, že máme na zahradě psa, tak přes tu zahradu přestanou chodit a to je ideální stav.
Ještě mě tak k debatě koček a vůbec nezvaných návštěvníků napadá.. Psi jsou od toho aby přeci nezvané návštěvy vyhnaly, zastrašily a upozornili na ně,ne?
Pes nesmí nikomu ublížit ani na vašem pozemku, takže když se nezvaná osoba lekne a ani tam nevleze, je to OK, když tam vleze a pes jí vyžene, může vás žalovat.
luciša
napsal(a):
Jak víte, že je nezakousne, až dospěje? Jako, chápu, že na zahradě cizí kočky nechcete, ale učit psa je štvát nám, většině, prostě vadí.
napsal(a):
Ale tohle už je provokace, že.
Začněte psa štvát na lidi. Čau - brzy vás uvidíme na Nově.
Aj, takže jste jedna z těch, která si myslí, že je v pohodě chodit cizím lidem na zahrady, do bytu bez pozvání.
Možná na Nově uvidíme Vás a budou řešit nepovolený vstup na pozemek bez souhlasu vlastníka...
Ploty u domů nejsou jen na okrasu, ale proto aby tam nikdo cizí nevstupoval, ale jsou lidé a některá zvířata, kteří to nerespektují.
Lidé už si od nepaměti pořizovali psa aby hlídal jejich pozemek a ty co na něj nepatři upozornil na to že tam nemá co dělat ať už zjevem, nebo hlasitým projevem.
Pokud to berete jako štvaní psa proti lidem, tak se s Vámi o tom nebudu hádat, můj názor je jiný..
assil
napsal(a):
Pes nesmí nikomu ublížit ani na vašem pozemku, takže když se nezvaná osoba lekne a ani tam nevleze, je to OK, když tam vleze a pes jí vyžene, může vás žalovat.
To jako fakt?
Na brance mám, že mi zahradu hlídá pes, takže upozornění a cizí člověk bez vyzvání vejde (máme zvonky na plotě, takže může zazvonit..) ,ale i tak nechtěná "návštěva" se pozve, pes jí vyděsí a já za to budu žalovaná?
luciša
napsal(a):
To jako fakt?
Na brance mám, že mi zahradu hlídá pes, takže upozornění a cizí člověk bez vyzvání vejde (máme zvonky na plotě, takže může zazvonit..) ,ale i tak nechtěná "návštěva" se pozve, pes jí vyděsí a já za to budu žalovaná?
Ano, můžete být za to i trestaná, pokud váš pes pokouše člověka na vašem pozemku. Záleží na tom, jak to soud vyhodnotí.
" učit psa je štvát nám, většině, prostě vadí."
ještě jednou, ne že "jen" vadí, je to protizákonné!
luciša
napsal(a):
To jako fakt?
Ano, pes je dle zákona věc a stejně jako nesmíte na svém pozemku nikoho přejet svým autem, nesmí váš pes nikomu způsobit škodu ani u vás doma.
Cedulka na plotě musí být napsaná neutrálně, už je judikatura na to, že cedulky typu Pozor nebezpečný pes atd. situaci zhoršují, neboť soud to hodnotí tak, že jste věděla, že máte nebezpečného psa a nezabezpečila ho. Už byl odsouzen i pán, který měl psa u sebe na vodítku a pes kousl dítě, které k němu přiběhlo, s odůvodněním, že když pes kousne, tak je špatně zabezpečený a pes musí být vždy dobře zabezpečený = nesmí mít možnost kousnout a to všude.
Vzhledem k novému občanskému zákoníku lze žalovat i psychickou újmu, takže vyhnání psem a nějaký zhroucení ze stresu by asi prošlo.
Zákon 246/1992 Sb. Na ochranu zvířat proti týrání
...
§ 4
Za týrání se považuje
...
f) cvičit nebo zkoušet zvíře na jiném živém zvířeti, používat jiných živých zvířat jako lákadel, štvát zvířata proti sobě, aniž by to vyžadoval lov anebo příprava zvířete k jeho vypuštění do volné přírody
(nevím, zda je to aktuální znění, ale však tohle zrovna určo nezmizelo)
Pěkná infografika k tomu vyběhávání a balonkování.
https://www.instagram.com/p/Ck7rVfvgZcH/?igshid=MDJmNzVkMjY=
napsal(a):
JO! takže by nikdo neměl psa proti lidem štvát!
Já chci mít u domu hlídače, takže ho budu vést k tomu aby návštěvu ohlašoval štěkotem, jsem si jistá, že štěkání našeho psa nezvané hosty zaplaší.
assil
napsal(a):
Ano, pes je dle zákona věc a stejně jako nesmíte na svém pozemku nikoho přejet svým autem, nesmí váš pes nikomu způsobit škodu ani u vás doma.
Cedulka na plotě musí být napsaná neutrálně, už je judikatura na to, že cedulky typu Pozor nebezpečný pes atd. situaci zhoršují, neboť soud to hodnotí tak, že jste věděla, že máte nebezpečného psa a nezabezpečila ho. Už byl odsouzen i pán, který měl psa u sebe na vodítku a pes kousl dítě, které k němu přiběhlo, s odůvodněním, že když pes kousne, tak je špatně zabezpečený a pes musí být vždy dobře zabezpečený = nesmí mít možnost kousnout a to všude.
Vzhledem k novému občanskému zákoníku lze žalovat i psychickou újmu, takže vyhnání psem a nějaký zhroucení ze stresu by asi prošlo.
Děkuju,
moc si vážím vaši reakce.
luciša
napsal(a):
To jako fakt?
Ano, budete. Tím spíše, že na plotu je upozornění. Tzn. víte, že váš pes je nebezpečný. Už se to tady řešilo víckrát. Bohužel zákony chrání více zloděje než oběti.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.42.82
napsal(a):
Protizakonne je i nechat courat zvire bez dozoru a svoji ne péčí mu zpusobit smrt. Taky je povinnost zakonna resit skody co me zvire zpusobi. Mozna by si to majitele kocek mohli zopaknout. Kočka vyjinku ze zakona nema. Opet. Jestli muj pes na mem pozemku zakousne kocku a nekdo me nahlasi za tyrani milerada to majiteli oplatim a on se pak bude kuwa divit
luciša
napsal(a):
Pokud ale budu mít na brance něco v tom smyslu, že nevcházejte na pozemek bez vyzvání nebo povolení, objekt je střežen a cizí člověk tam přece jen vejde..?
Pokud to má k něčemu být, tak musíte mít cedulky každý metr kolem dokola, aby byla vyloučena obhajoba, že žádnou cedulku neviděl a cedulka nejlépe v piktogramech, protože ne každý umí číst a pořád platí, že ani na svém pozemku nesmíte nikomu způsobit škodu, ne, fakt nesmíte nikoho, kdo vám bez dovolení přeleze plot, praštit kladivem a pes je ze zákona akorát tak to kladivo.
luciša
napsal(a):
Pokud ale budu mít na brance něco v tom smyslu, že nevcházejte na pozemek bez vyzvání nebo povolení, objekt je střežen a cizí člověk tam přece jen vejde..?
I tak ho nesmíte nechat sežrat psem. Viz výše. Prostě dotyčný (pokud přežije) se bude hájit, že tam šel v nejvyšší nouzi a vy máte smůlu.
Před léty tady psala jedna majitelka pastevce, samozřejmě s nadsázkou. Že kdyby jí takhle někdo na zahradu a do bytu vlezl, tak má druhý den na pozemlu vyvýšený záhonek s dýněmi. A když jsme se jí ptali, proč zrovna s dýněmi - ty rostou i na čerstvé mrtvolce. Tož tak.
assil
napsal(a):
Pokud to má k něčemu být, tak musíte mít cedulky každý metr kolem dokola, aby byla vyloučena obhajoba, že žádnou cedulku neviděl a cedulka nejlépe v piktogramech, protože ne každý umí číst a pořád platí, že ani na svém pozemku nesmíte nikomu způsobit škodu, ne, fakt nesmíte nikoho, kdo vám bez dovolení přeleze plot, praštit kladivem a pes je ze zákona akorát tak to kladivo.
Ano, bohužel je to stejné, jako když mi někdo vleze do výběhu s koňmi. A ti někoho zrakví. Nedej bože dítě.
assil
napsal(a):
Ale no tak - když mi někdo vleze na můj oplocený pozemek a pes ho vyžene, může mě dotyčný žalovat? To je přece kravina, a i kdyby nebyla, protože žijeme v Kocourkově, tak nikdy nemůže soud vyhrát. Na mém soukromém pozemku neměl co dělat, pozemek byl jasně ohraničen a i dítě v blbšulce by mělo vědět, co plot znamená.
napsal(a):
Ale no tak - když mi někdo vleze na můj oplocený pozemek a pes ho vyžene, může mě dotyčný žalovat? To je přece kravina, a i kdyby nebyla, protože žijeme v Kocourkově, tak nikdy nemůže soud vyhrát. Na mém soukromém pozemku neměl co dělat, pozemek byl jasně ohraničen a i dítě v blbšulce by mělo vědět, co plot znamená.
napadlo mě, že je zabezpečený na zahradě, kde je uzavřený, ale asi to není bráno jako zabezpečení
dite to pry nemusi domyslet, takze kdyz si vleze pres plot pro mic a pes mu ublizi - mate problem.
jak velky - zalezi i na velikosti plotu...
jo, zijeme v absurdistanu a mit ostreho psa neni zadna sranda, i kdyz neopusti pozemek.
Psa mám proto, aby hlídal zahradu, dům, nás. Na plotu cedule žádné nemáme. Už malé děti jsou schopné pochopit, že na cizí pozemek, notabene, když je kolem něj plot, se neleze. A pokud tam někdo vleze, pak na své riziko.
napsal(a):
Když ho vyžene a nepokouše, tak je to dobrý. Bavíme se o tom, že pes někoho zraní. A i tak by to mohl dotyčný nahrát na psychickou újmu.
napsal(a):
Psa mám proto, aby hlídal zahradu, dům, nás. Na plotu cedule žádné nemáme. Už malé děti jsou schopné pochopit, že na cizí pozemek, notabene, když je kolem něj plot, se neleze. A pokud tam někdo vleze, pak na své riziko.
Ale i na vaše. Viz výše. Nebo máte v rodině dobrého právníka?
napsal(a):
Když ho vyžene a nepokouše, tak je to dobrý. Bavíme se o tom, že pes někoho zraní. A i tak by to mohl dotyčný nahrát na psychickou újmu.
"Ano, pes je dle zákona věc a stejně jako nesmíte na svém pozemku nikoho přejet svým autem, nesmí váš pes nikomu způsobit škodu ani u vás doma.
Vzhledem k novému občanskému zákoníku lze žalovat i psychickou újmu, takže vyhnání psem a nějaký zhroucení ze stresu by asi prošlo."
luciša
napsal(a):
"Ano, pes je dle zákona věc a stejně jako nesmíte na svém pozemku nikoho přejet svým autem, nesmí váš pes nikomu způsobit škodu ani u vás doma.
Vzhledem k novému občanskému zákoníku lze žalovat i psychickou újmu, takže vyhnání psem a nějaký zhroucení ze stresu by asi prošlo."
A to je to, oč tu běží. Pak by to byl souboj právníků.
napsal(a):
A to je to, oč tu běží. Pak by to byl souboj právníků.
Já teda doufám, že lidi jsou ještě furt aspoň trochu normální a nebudou se soudit za psychickou újmu, když mi vlezou bez pozvání na zahradu a pes je vyštěká ven (můj momentálně ne, ten by je přivítal s vrtícím ocasem..)
Pokud se ten, kdo vniknul na pozemek, bude hájit tím, že se spletl, a třeba v opilosti nebo za tmy netrefil do správné zahrady, ztratil se, výhovorky a pohádky, tak se může ukázat, že on v tom byl "nevinně", chudášek, a jeho omyl ho zavedl do chřtánu vaší krvelačné bestie, která pod plotem čeká s otevřenou hubou jen na to, komu lepá nožka přes plot sklouzne... S nadsázkou, ale ano, takto lze prostě situaci vyhodnotit, pokud nebudete mít důkazy podporující vaši verzi. Svědky, kamery, atd. A může se to proti majiteli psa nepěkně obrátit.
Dále se posuzuje vzájemně způsobená škoda, pokud zloděj nestihne nic ukrást a podaří se mu systém přesvědčit, že nešel na pozemek se zlým úmyslem (mi tam vítr odfouknul deštník), zato váš pes mu potrhá oblečení, sežere kabanos a nešťastnou náhodou mu šlápne na nohu, tak se to může vyvinout též v neprospěch domácího.
luciša
napsal(a):
Já teda doufám, že lidi jsou ještě furt aspoň trochu normální a nebudou se soudit za psychickou újmu, když mi vlezou bez pozvání na zahradu a pes je vyštěká ven (můj momentálně ne, ten by je přivítal s vrtícím ocasem..)
Soudit se mohou. Jde o to, jestli uspějí a já myslím, že ne. To by soudce musel být naprostý idiot, kdyby ano.
napsal(a):
Ale i na vaše. Viz výše. Nebo máte v rodině dobrého právníka?
Ráda dobrého právníka zaplatím, kdyby to bylo potřeba.
napsal(a):
Pokud se ten, kdo vniknul na pozemek, bude hájit tím, že se spletl, a třeba v opilosti nebo za tmy netrefil do správné zahrady, ztratil se, výhovorky a pohádky, tak se může ukázat, že on v tom byl "nevinně", chudášek, a jeho omyl ho zavedl do chřtánu vaší krvelačné bestie, která pod plotem čeká s otevřenou hubou jen na to, komu lepá nožka přes plot sklouzne... S nadsázkou, ale ano, takto lze prostě situaci vyhodnotit, pokud nebudete mít důkazy podporující vaši verzi. Svědky, kamery, atd. A může se to proti majiteli psa nepěkně obrátit.
Dále se posuzuje vzájemně způsobená škoda, pokud zloděj nestihne nic ukrást a podaří se mu systém přesvědčit, že nešel na pozemek se zlým úmyslem (mi tam vítr odfouknul deštník), zato váš pes mu potrhá oblečení, sežere kabanos a nešťastnou náhodou mu šlápne na nohu, tak se to může vyvinout též v neprospěch domácího.
Pokud nebudu mít zamčenou bránu či branku, tak jsem idiot já a dobře mi tak.
Ale pokud zamčeno bude a dotyčný bude muset překonat překážku - přelézt plot, aby se na můj pozemek dostal, jeho výmluva, že se spletl, bude irelevantní.
K druhému odstavci - na mém pozemku, zabezpečeném plotem, nemá co dělat nikdo, koho tam nepozvu, a je jedno, za jakým účelem tam vnikl. Pokud mu něco spadne na můj pozemek, má zazvonit, vysvětlit situaci a domluvit se se mnou na řešení dané situace.
napsal(a):
Ale pokud zamčeno bude a dotyčný bude muset překonat překážku - přelézt plot, aby se na můj pozemek dostal, jeho výmluva, že se spletl, bude irelevantní.
K druhému odstavci - na mém pozemku, zabezpečeném plotem, nemá co dělat nikdo, koho tam nepozvu, a je jedno, za jakým účelem tam vnikl. Pokud mu něco spadne na můj pozemek, má zazvonit, vysvětlit situaci a domluvit se se mnou na řešení dané situace.
Je to tak 10 let? co vlezl zloděj do rozestavěného baráku a spadl tam z nedodělaného schodiště a zranil se. Zažaloval majitele baráku o prachy za zdravotní újmu a vyhrál. A to mám dojem, že i přiznal, že tam šel krást a dostal za to nějakou podmínku.
Prostě schodiště, i nedodělané, bylo špatně zabezpečeno, protože stejně jako s tím psem na vodítku, kdyby bylo dobře zabezpečeno, nemohl by z něj nikdo spadnout.
Proč tam ten zloděj byl se v tomhle sporu neřešilo neb to nesouvisí.
napsal(a):
Zmáný kriminalista, když se další známá s malým dítětem bydlící na samotě a v noci občas sama doma bez chlapa, za zamčeným vysokým drátěným plotem ptala, jak postupovat proti případnému vniknutí zlodějem na pozemek a asi by musel třeba začít rozbíjet dveře od domu ( doma flinty, mají oba zbroják), tak rada byla - nesmí moct vypovídat, odvoďte si sami...mohl by říct že potřeboval pomoct atd. Byla to samozřejmě jen akademická debata, ale tak....
assil
napsal(a):
Je to tak 10 let? co vlezl zloděj do rozestavěného baráku a spadl tam z nedodělaného schodiště a zranil se. Zažaloval majitele baráku o prachy za zdravotní újmu a vyhrál. A to mám dojem, že i přiznal, že tam šel krást a dostal za to nějakou podmínku.
Prostě schodiště, i nedodělané, bylo špatně zabezpečeno, protože stejně jako s tím psem na vodítku, kdyby bylo dobře zabezpečeno, nemohl by z něj nikdo spadnout.
Proč tam ten zloděj byl se v tomhle sporu neřešilo neb to nesouvisí.
Kauzu neznám. Ale ze schodů se dá vždycky spadnout... To nic, tohle nechci rozebírat.
Já vím, že by to byl boj, a drahý boj, vzhledem k cenám služeb právníka a našim podivným zákonům, chránícím spíše pachatele než oběti.
napsal(a):
Kauzu neznám. Ale ze schodů se dá vždycky spadnout... To nic, tohle nechci rozebírat.
Já vím, že by to byl boj, a drahý boj, vzhledem k cenám služeb právníka a našim podivným zákonům, chránícím spíše pachatele než oběti.
To se shodneme.
aluska
napsal(a):
Zmáný kriminalista, když se další známá s malým dítětem bydlící na samotě a v noci občas sama doma bez chlapa, za zamčeným vysokým drátěným plotem ptala, jak postupovat proti případnému vniknutí zlodějem na pozemek a asi by musel třeba začít rozbíjet dveře od domu ( doma flinty, mají oba zbroják), tak rada byla - nesmí moct vypovídat, odvoďte si sami...mohl by říct že potřeboval pomoct atd. Byla to samozřejmě jen akademická debata, ale tak....
Tak tak. Taky už se to tady řešilo - když mi vleze do bytu (baráku) cizí chlap, měla bych se ho správně zeptat - jdete krást. znásilnit nebo vraždit? Abych mohla použít tu přiměřenou obranu podle zákona Prostě je to postavené na hlavu. Snad by mámu s malým dítětem, která se bojí o život svůj a jeho, do vězení nikdo neposlal.
napsal(a):
Tak tak. Taky už se to tady řešilo - když mi vleze do bytu (baráku) cizí chlap, měla bych se ho správně zeptat - jdete krást. znásilnit nebo vraždit? Abych mohla použít tu přiměřenou obranu podle zákona Prostě je to postavené na hlavu. Snad by mámu s malým dítětem, která se bojí o život svůj a jeho, do vězení nikdo neposlal.
Rada zněla - do hlavy ( prostě mrtvej - nemoci vypovídat, ale to už by asi musel začít rozbíjet třeba okno nebo dveře) a mámu s malým dítětem za zády vždy osvobodí
aluska
napsal(a):
Rada zněla - do hlavy ( prostě mrtvej - nemoci vypovídat, ale to už by asi musel začít rozbíjet třeba okno nebo dveře) a mámu s malým dítětem za zády vždy osvobodí
Já tomu rozumím. Prostě zastřelit a ten záhonek s dýněmi.
napsal(a):
Já tomu rozumím. Prostě zastřelit a ten záhonek s dýněmi.
A to já bych to klidně zveřejnila a přizvala příslušníky. Za prvé kdovíco mi udělat nemohou, když sebeobrana (i kdyby nelegálně drženou zbraní), za druhé příští zloděj si to sakra rozmyslí. Záhonku s dýněmi by si nemusel všimnout.
I když... jestli plánujete hodně dýní...
napsal(a):
A to já bych to klidně zveřejnila a přizvala příslušníky. Za prvé kdovíco mi udělat nemohou, když sebeobrana (i kdyby nelegálně drženou zbraní), za druhé příští zloděj si to sakra rozmyslí. Záhonku s dýněmi by si nemusel všimnout.
I když... jestli plánujete hodně dýní...
Dýně být nemusí, zbraň legální, zavolat policajty ať to odvezou, batole za zády ideál
napsal(a):
Tento pes-zabíječ byl po pár letech zastřelen myslivci.
to vam toho psa zastrelili na zahrade?
nebo "nepovedeny" pes je ted synonymum pro nezajisteneho, bezprizorniho psa?
a ze s tim neslo nic delat?
jako ja vim, ze se tohle delo, deje na vesnicich asi hlavne. a moc se tim nikdo nechlubi, neni cim...
ale uplne nechapu, ze vy, jako vzdelana osoba, to tady porad dokola popisujete a jeste s dovetkem :neslo nic delat, nepovedl se.
asi ani na to bych nereagovala - kdybyste ted nedoporucovala - hlavne vypustit dalsiho psa na zahradu.
no sorry jako, ale to fakt nejde vydrzet - nereagovat.
co chcete -aby nekdo dalsi mel "nepovedeneho" psa?
Kdybyste četla moje příspěvky řádně, tak byste věděla, jak ta situace vypadala. Takže pro Vás píšu, že jsem opakovaně psala, že to je pes mého dětství. Vídávala jsem jej o víkendu. Netvrdím, že Vy byste třeba, v byť dětském věku a byť byste jej vídala stěží jeden nebo dva dny v týdnu, jej nedokázala vycvičit a vychovat!! Já ne, a nestydím se za to. Když jsem o tomto psu stala, spíš jsem cítila stud za ty, co jej měli tehdy na starosti...což jsem mimochodem ve svém příspěvku také psala (i když jako dítě, který toho psa vlastnil jen na zmiňované víkendy, jsem ani žádný stud nebyla povinna pociťovat). Netřeba se do mě navážet!
A dále opakuji, že mám vzorek cca 8 psů, které jsem vlastnila řekněme právě víkendově, prázdninově, dovolenkově... Všichni měli volný přístup na zahradu (vždy od štěněcího věku), u mě na chalupě samozřejmě také...a zároveň všichni měli i jiné vyžití. Všichni však de fakto stejné. Kočky zabíjel JEDINÝ z uvedených osmi.
Možnost, aby pes byl na zahradě, oplocené, a aby to nebylo jeho jediné vyžití, budu nadále propagovat a obhajovat!
napsal(a):
dite to pry nemusi domyslet, takze kdyz si vleze pres plot pro mic a pes mu ublizi - mate problem.
jak velky - zalezi i na velikosti plotu...
jo, zijeme v absurdistanu a mit ostreho psa neni zadna sranda, i kdyz neopusti pozemek.
No vida...
Tak zde píšete to, co mi vytýkáte! Dítě za psa odpovědné není, notabene, když ten pes není primárně jeho.
Dále píšete, že žijeme v absurdistánu a že hrozí problém, když pes něco provede a přitom neopustí svůj pozemek.
Myslíte, že onen nepovedený pes vraždil kočky po celé vesnici?? Ne. Zabíjel jej na oploceném pozemku. Jen na rozdíl třeba od "leithian" mi těch koček bylo vždy velmi líto.
luciša
napsal(a):
Aj, takže jste jedna z těch, která si myslí, že je v pohodě chodit cizím lidem na zahrady, do bytu bez pozvání.
Možná na Nově uvidíme Vás a budou řešit nepovolený vstup na pozemek bez souhlasu vlastníka...
Ploty u domů nejsou jen na okrasu, ale proto aby tam nikdo cizí nevstupoval, ale jsou lidé a některá zvířata, kteří to nerespektují.
Lidé už si od nepaměti pořizovali psa aby hlídal jejich pozemek a ty co na něj nepatři upozornil na to že tam nemá co dělat ať už zjevem, nebo hlasitým projevem.
Pokud to berete jako štvaní psa proti lidem, tak se s Vámi o tom nebudu hádat, můj názor je jiný..
Uf, teď jsem napružená...a proto Vám napíšu, že více pokory by Vašim příspěvkům neuškodilo.
luciša
napsal(a):
No, takže si jdu znovu pustit ten kompilát od "orionky" v jiném vlákně - psi a kočky .
Jo a v jedné jediné věci s "petrahei" souhlasím, a to, že v případě zadavatelky skutečně není vhodné mít psa na zahradě!