Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Holubářské Brno 2000
Sdílet:

Holubářské Brno 2000

Skupinu barevných holubů otevírali čeští bubláci, kteří byli předvedeni ve čtyřech rázech (černém, modrém bělopruhém, stříbřitém bělopruhém a bílém)...

Skupinu barevných holubů otevírali čeští bubláci, kteří byli předvedeni ve čtyřech rázech (černém, modrém bělopruhém, stříbřitém bělopruhém a bílém) v počtu 23 ks. Skupinu bubláků posuzoval (poměrně přísně) př. Míka a tak jen dva holubi dosáhli ocenění 94 b. - jednalo se o bílé jedince př. Pangráce E. a Schauera V., čestná cena udělena nebyla.

Jako novinka v historii CV byli vystaveni němečtí bubláci chovatele Pangráce E. v počtu 4 ks, přičemž nejlepší z nich obdržel slušných 95 b. (Toto plemeno je téměř shodné s českým bublákem dvojvrkočatým, liší se však od něj celkově mohutnějšími tělesnými proporcemi a chocholkou).


•polský rys

Již známějším plemenem, který zakončoval krátkou expozici bubláků byl altenburský bublák v rázu modrém pruhovém (4 ks) a žlutě plavém (3 ks). Nejlepší altenburské předvedl př. Svozil J., dva bubláci z jeho kolekce modrých pruhových obdrželi po 94 bodech.

Skupinu českých čejek rousných v počtu 31 ks posuzovali př. Míka a př. Erlich. Rousné čejky byly předvedeny v těchto rázech: černé, stříbřité, stříbřité šupkaté, modré bělopruhé, červené bělopruhé, žluté bělopruhé, modré šupkaté a červené šupkaté, mrzelo nedodání přihlášených černých kropenek. Čestné ceny obdrželi př. Erlich J. na jedince stříbřitě šupkatého (95 b. + pohár pro nejlepší českou čejku věnovaný Ing. Sýkorou) a př. Vízek O. (spolu s titulem národní šampion a pohárem pro nejlepší čejku rousnou věnovaný klubem) na jedince žlutého bělopruhého (95 b). Kvalitou se však rozhodně neztratily čejky př. Kučery R., který dodal špičkové holuby ve čtyřech rázech a na červeně šupkatého získal 95 b.


•slezský barvohlávek

České čejky bezrousé v počtu 28 ks předvedlo pět chovatelů, kteří dodali jedince v rázech černý, modrý kapratý, modrý černopruhý, modrý bělopruhý, stříbřitý pruhový a červený. Je škoda, že kromě černých vystavoval každý ráz osamoceně jiný chovatel a tak nebylo možno porovnat kvalitu plemen důkladněji. Dle mého názoru by však bezrousé čejky měly rozhodně mírně zvětšit svůj tělesný rámec - alespoň tak, jak to dokázal př. Basovník J. s modrými černopruhými. Tentýž chovatel získal na stříbřitě pruhové čejky pohár pro nejlepší čejku bezrousou věnovaný klubem. Čestnou cenu na modré kapraté obdržel př. Zach J., vysoké ohodnocení získali černé čejky př. Švestky a př. Vaňourka.

Jen 8 vystavených českých lysek běloocasých rousných ve čtyřech rázech předvedli dva chovatelé. První z nich - př. Lexinaul P. obdržel čestnou cenu na černou šupkatou (94 b.), druhý vystavovatel - př. J. Novotný získal vysoké ocenění na obě červené a na žlutou (rovněž 95 b.) pak pohár pro nejlepší českou lysku věnovaný klubem.

Expozice hýlů, kterých bylo vystaveno 30, posuzovali př. Rybička a př. Míka. Vystaveni byli bronzoví černokřídlí (i bělohrotí), zlatí černokřídlí a zlatí modrokřídlí. Ocenění 95 body dosáhli jedinci př. Opáta a př. Hajského, čestnou cenu získala na 95 b. hýla zlatého modrokřídlého př. Valášková A.

Dalším z předvedených vzácnějších plemen byl norimberský skřivan, kterého vystavil v počtu 4 ks př. Valášek J. (nejlepší obdržel 94 b).


•lahore

Skupinu barevných holubů výrazně zpestřovalo i 47 ks slezských barevnohlávků ve všech čtyřech rázech - černém, modrém, červeném a žlutém. Nejlepší černé předvedl př. Schmalzbauer - jeho jedinec získal 95 b. a pohár pro nejlepšího barevného holuba věnovaný ÚOK chovatelů okrasných holubů. V celkově slabších modrých dominovali holubi př. Vančury P. a př. Macháně Z. Mezi červenými barevnohlávky byl jedinec př. Kubaly J., který získal za 95 bodů titul národní šampion. Tento chovatel vystavil slušnou kolekci i u žlutých, čestnou cenu v tomto rázu však obdržel na holuba oceněného 95 b. př. Pavlyšyn V.

Dalším z řady našich národních plemen (o kterém vyjde článek v některém z dalších čísel Fauny) byli prácheňští káníci vystavení v počtu 82 ks, které posuzoval př. Pileček. Byli vystaveni v těchto rázech: černém, černém běloocasém, modrém kapratém, modrém černopruhém, modrém bezpruhém, modrém šupinatém, červeném, žlutém a hnědopruhém. Mezi černými získali 95 b. káníci př. Houdka T. a př. Veltruského J., jehož jedinec obdržel čestnou cenu. Vysoce kvalitní byli černí běloocasí př. Kynkora V., oceněni 2x 95 bodů a čestnou cenou. Nejlepšího modrého kapratého vystavil př. Křešnička J. (95 b.), nejlepšího pruhového pak př. Houdek T. (95 b. a čestná cena). Posledním káníkem, který obdržel 95 bodů a rovněž i čestnou cenu byl červený jedinec př. Brejchy F.

Nejvíce zastoupeným plemenem celostátní výstavy Brno 2000 byl moravský pštros. Nelehké úlohy posoudit 287 vystavených pštrosů se zhostili posuzovalé př. Král, př. Brandejs, př. Čožík a př. Čejka. Mezi černými dominovali holubi př. Nováčka J. (2x 95 b.) a př. Bartáka P., který obdržel 95 b. a čestnou cenu. Rovněž mezi černými šupinatými se utkali dva chovatelé o čestnou cenu. Velmi těsný souboj vyhrál př. Kelbl J. před př. Brandejsem J. Mezi černými běloocasými, které vystavovalo sedm chovatelů nebylo jasného vítěze, jiná situace byla u modrých pruhových, kde ostatním chovatelům „utekli“ př. Otruba M. (1x 95 b.) a př. Prajza M., jehož pštrosi obdrželi 2x 95 bodů a pohár pro nejlepšího užitkového holuba věnovaný ÚOK chovatelů holubů. Mezi modrými bělopruhými vystavil nejlepší jedince př. Šmach J. (2x 95 bodů), lepší z nich obdržel zaslouženě čestnou cenu. Nejoblíbenější modrý ráz - bezpruhý, předvedlo devět chovatelů. Co se týče kvality - 95 bodů obdrželi jedinci př. Botka J., Otruby M., Dohnala J. a Kudy F., neztratili se však ani jedinci př. Prajzy M. Vítězného bezpruhého předvedl př. Kuda F. Tradiční malé zastoupení měli modří kapratí, které vystavoval pouze př. Rosler J. Zato další vystavovaný ráz - červený měl v expozici pštrosů největší zastoupení. Červené v počtu 93 jedinců vystavovalo dvacet chovatelů. Nejvyrovnanější kolekce vystavily př. Vochozka J., Loskot M., Kubík Z., Šmach K., Janča M. a Král F. V silné konkurenci se prosadili holubi př. Krále F., jehož jedinec získal 95 b. a čestnou cenu. Jako nejkvalitnější se pak jevili pštrosi př. Šmacha K., jehož jedinci získali 2x 95 bodů a především pohár pro nejlepšího moravského pštrosa červeného věnovaný Slaviborem Petržílkou. Mezi dnes již vzácnými červenými běloocasými předvedl nejlepšího jedince př. Výrubek J. (94 b.). Mezi stále oblíbenými žlutými, které vystavilo 12 chovatelů exceloval opět př. Šmach K., jehož jedinci získali 3x 95 bodů a čestnou cenu. Z dalších žlutých se jeho holubům bodově přiblížili jen holubi př. Blehy B., z nichž nejlepší obdržel 95 b. Expozici moravského pštrosa zakončovali žlutí bělopruzí př. Tylera M., kteří dokazovali stále menší oblíbenost vzácnějších variet tohoto druhu.

70 koburských skřivanů, které posuzoval př. Dvořák bylo vystaveno ve všech třech rázech. Mezi pruhovými dominovali 95 bodoví jedinci př. Hasila J. a př. Kudrnky Z., jehož jedinec získal i čestnou cenu. U bezpruhých se opět prosadili skřivani př. Čadila K., nejlepší z nich obdržel 95 b. a čestnou cenu a rovněž i jedinec př. Štěpánka J. (získal 95 b.). Mezi kapratými se nad průměr prosadili jedinci př. Vadaše J. a př. Kašpara J. (oba 95 b.).

Posledním z českých plemen užitkových holubů byl benešovský holub vystavovaný v počtu 60 kusů, posuzovaný př. Sháňkem. Benešáci byli vystaveni v rázech černém, modrém, červeném, žlutém a bílém. Mezi zbarvenými benešáky posuzovatele nejvíce zaujal žlutý holub př. Tesaříka M., který obdržel 95 b. a čestnou cenu. U tradičně nejvíce zastoupeného bílého rázu vystavil vyrovnanou kolekci šesti holubů př. Suchánek V., nejlepšího bílého, který obdržel 95 b. a čestnou cenu předvedl př. Svatoň J.


•moravský pštros černý šupinatý

Slušné zastoupení měl polský rys v rázech černém, černém šupkatém, modrém bělopruhém, modrém šupkatém, červeném, červeném šupkatém, žlutém, žlutém šupkatém a atraktivním stříbřitém šupkatém. Polské rysy posuzovali př. Slančík a př. Kristek. Z méně chovaných rázů získali nejvyšší ocenění černí šupkatí př. Pitharta F., červení šupkatí P. Křivánka a žlutí šupkatí př. Dostála F., jehož jedinec získal 95 b. a čestnou cenu. V těžké konkurenci téměř stovky modrých šupkatých oslnili holubi př. Beneše (95 b.) a př. Archalouse (94 b.), čestnou cenu získal vystavovatel největšího počtu modrých šupkatých - př. Kutra (1x 95 b.). Jediným vystavovatelem rysů, jehož holubi získali 2x 95 b. a čestnou cenu byl chovatel modrých šupkatých př. Kejzlar P.

44 holubů lahore, vystavené v rázech černém, mléčném, červeném, žlutém, modrém, šedohnědě kapratém i pruhovém posuzoval (poměrně přísně) př. Kováčik. Téměř polovinu tvořili lahore v černém rázu, kde opět vévodil př. Čermák J., když obdržel na holuba určeného k prodeji 95 b. a čestnou cenu. Z holubů jiných rázů obdržel ocenění 95 b. a čestnou cenu na atraktivního žlutého jedince př. Macháně Z., kvalitní však byli i červení jedinci tohoto chovatele a př. Klimenta J.

Texani, posuzovaní př. Jadrníčkem, byli vystavováni čtyřmi chovateli v počtu 20 jedinců. 2 zástupci tohoto masného plemene obdrželi 95 b. - jednalo se o jedince př. Vašulky J. a Rolence J., který obdržel i čestnou cenu.

Giganti v počtu 84 ks zaznamenali velký početní i kvalitativní nárůst a rovněž i některé barevné rázy byly velmi líbivé. Celou expozici gigantů v rázech bílý, opálový, modrý pruhový i kapratý, grizzly, modrý strak, černý, černý strak i tygr, červený kapratý, červený, červenopruhý, žlutý, žlutý kapratý a plavý posuzoval př. Žáček. Nejúspěšnějším vystavovatelem gigantů byl př. Leifr F., který obdržel 95 b. na opálového a modrého jedince, kterému byla udělena i čestná cena. V těžké konkurenci se však neztratili ani 95 b. grizzly př. Chládka L. a př. Becka A. a v katalogu barevně neurčený jedinec př. Pončíka R. Čestnou cenu získal na jedince červenopruhého, oceněného 95 b. př. Vázler Z.


•modena

Štraseři v počtu 16 ks stále uvádějí urputný, zatím neúspěšný boj o oblíbenost s moravskými pštrosy. Na štraserech, které posuzoval př. Klička lze vyzvednou vyrovnanost postav u všech rázů, což se našim chovatelům pštrosů stále nedaří. Čestnou cenu obdržel na modrého holuba oceněného 94 body př. Vázler Z., z jiných rázů byly vystaveni černí, červení a žlutí.

Čtyři vystavení mondéni byli záležitostí př. Vázlera Z., která je převedl v rázu modrém grizzly, červenopruhém a modrém pruhovém, kde bylo lepšímu jedinci uděleno 95 b. a čestná cena (u př. Vázlera již třetí).

31 vystavených římanů, které posuzoval př. Klička trpělo v klecích normálních rozměrů, ačkoliv se do nich téměř nevěšli. O co byly menší klece, o to bylo větší bodové ohodnocení holubů, když většina římanů měla 94 b. Vystaveny byly rázy černý tygr, modrý kapratý, žlutý, hnědopruhý, plavý a především ráz bílý. Z barevných jedinců byl nejkvalitnější holub př. Hubeného B. v rázu plavém, který obdržel 95 b. a čestnou cenu. Z bílých jedinců musíme vyzvednout 95 b. římana př. Hnízdila J. a především holuba př. Pokorného L., kterému bylo uděleno 96 b. a pohár pro nejlepšího holuba římana, věnovaný Václavem Kličkou.

pokračování příště
 
Autor textu: Mgr. Bc. Alexandr Veselý
Autor fotografií zdroj: Ing. Pavel Horký
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru