Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Povolení k chovu nebezpečných zvířat
Sdílet:

Povolení k chovu nebezpečných zvířat

V inzerátech nabízejících Boa constrictor se poslední dobou často objevují sdělení typu: „Tyto hroznýše není nutno přihlásit jako nebezpečné zvíře“....

V inzerátech nabízejících Boa constrictor se poslední dobou často objevují sdělení typu: „Tyto hroznýše není nutno přihlásit jako nebezpečné zvíře“.

Byl bych rád, kdybych tímto článkem započal diskusi k této problematice. Podle mne je totiž text tohoto inzerátu mírně zavádějící. Již před časem jsme tuto problematiku rozebírali s přítelem, který vlastní obchod s teraristikou. Ve Vyhlášce ministerstva zemědělství 75/1990 Sb. se totiž m.j. praví: „Nebezpečné druhy zvířat...2/e) z podřádu hadi (Ophidia): Všechny nejedovaté druhy dorůstající v dospělosti přes 3 m délky těla včetně ocasu.“

Chtěl bych zdůraznit výraz „druhy“. V inzerátech se za Boa constrictor, který nedorůstá v dospělosti přes 3 m délky většinou uvádí poddruh Boa constrictor imperátor. Spolu s přítelem si myslíme, že pokud je u Boa constrictor jako u druhu uváděná (ve většině literatury) velikost přes 3 m délky, tak tento zákon platí i pro poddruhy! Samozřejmě může existovat jiný výklad zákona. Také bych byl nerad, kdybych byl nařčen z toho, že z toho dělám „Kocourkov“ (to bych mohl zase já říci např. o autorech těchto inzerátů) apod. Mojí snahou je pouze zjistit, jak se v tomto případě zachovat v mezích zákona. Osobně jsem také viděl velice málo Boa constrictor, kteří byli velikostně přes 3 m délky, ať již to byl jakýkoliv poddruh, takže si myslím, že by na tyto hady měla být celkově výjimka.

Také bych rád uvedl svůj názor, že výše poplatků za toto povolení byla určena velice nešťastně a má hlavně negativní dopad na počty přihlášených zvířat. Jinak se zákonem víceméně souhlasím, mělo by se dbát na zamezení týrání zvířat. Co však nechápu je věc, proč se nemusí kontrolovat „bezpečná“ zvířata. Vždyť - ruku na srdce - je Boa constrictor nebezpečné zvíře? Dorůstá často v zajetí nad 3 m délky? Myslím, že ne. Naproti tomu týrat se dá jakékoliv zvíře, bez ohledu na velikost.

Také nevím, co je pro určení délky hada směrodatné, neboť údaje v odborné literatuře se dosti často velice rozcházejí. A tak u některých druhů hadů se můžeme dočíst, že vzhledem k délce dosažené v dospělosti se na ně žádný zákon nevztahuje. Jinde se zase dočteme pravý opak. V každém případě - zákon se nám líbit může, nebo také nemusí, ale měl by se dodržovat a případně usilovat o jeho změnu.

Autor textu: Miroslav Moravec
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru