Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Psi dokáží indentifikovat pach rakovinových buněk
Sdílet:

Psi dokáží indentifikovat pach rakovinových buněk

Psi
Všeobecné

Melanom - nádorové onemocnění kůže - patřil dříve spíše ke vzácným onemocněním, ale v posledních letech došlo k prudkému nárůstu jeho výskytu. Velko...

Melanom - nádorové onemocnění kůže - patřil dříve spíše ke vzácným onemocněním, ale v posledních letech došlo k prudkému nárůstu jeho výskytu. Velkou roli zde sehrává nadměrné opalování (s úbytkem ozónu je riziko vzniku ještě větší), zejména opakovaná spálení při slunění (celých 80-90 % případů rakoviny kůže má souvislost právě s působením slunečního záření, především ultrafialových paprsků). Je-li zachycen včas, může být chirurgickým zákrokem vyléčen. Pozdě zjištěný melanom je však velmi nebezpečný, protože často metastazuje do jiných orgánů a jeho prognóza je vážná.

Již před několika lety provedli vědci na Floridě zajímavý výzkum, jehož cílem bylo zjistit, zda-li lze rakovinné buňky rozpoznat čichem (Medicína v praxi, 11/2000). Samozřejmě, nikoliv čichem lidským, ale pomocí cvičeného psa. Zvíře, které k tomuto účelu použili, dříve sloužilo jako pes, který má čichem odhalit přítomnost výbušnin. Během roku provedli američtí vědci celkem čtyři desítky pokusů, při nichž pes vybíral mezi deseti otvory v inertní plastické trubici. V některém z nich byl přitom umístěn mikroskopický vzorek tkáně melanomu, zabalený v gáze. Pes dokázal tento otvor vždy určit téměř se stoprocentní přesností.

Jak si to vědci vysvětlují? Při rakovinném onemocnění se buňky transformují a mohou vylučovat různé druhy látek a pachů. Vzhledem k tomu, že psi dokáží čichem rozpoznat drogy, výbušniny nebo kovy, je možné, že identifikují i zvláštní pach těchto buněk. Pokud se podaří na tento průkopnický výzkum navázat, může se stát, že z nejlepších přátel člověka budou pomocníci i v oblasti praktické medicíny při včasném zachycení tohoto zhoubného onemocnění.

Autor textu: (tes)
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru