Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Chovatel a výstavy
Sdílet:

Chovatel a výstavy

Králíci
Všeobecné

Rok 2001 je na významné chovatelské akce poměrně chudý, nepočítám-li velké množství výstav menšího významu. Jedinou významnou králíkářskou akcí v to...

Rok 2001 je na významné chovatelské akce poměrně chudý, nepočítám-li velké množství výstav menšího významu. Jedinou významnou králíkářskou akcí v tomto roce bude celostátní výstava mláďat králíků počátkem září v Radosticích u Brna.

Proto je čas ohlédnout se za výstavami minulými, které uspořádali naši chovatelé a také chovatelé v zahraničí. Po revoluci jsem zaslechl názor: Chovatelství se postupně stane koníčkem bohatších. Tenkrát se tomu mnozí smáli. S odstupem deseti let se tato předpověď stává skutečností.


• saténový červený - špatné uši, postoj, pěkná barva

Počítejte se mnou. Markantně narostly ceny benzínu, zdražily české dráhy i autobusy, zvýšily se poplatky na větších výstavách,členské příspěvky, ceny veterinární služby a hlavně krmných směsí, bez kterých výstavního králíka „udělat“ nelze.Nepočítám ceny chovatelských časopisů. Velkým problémem je i čas. Přitom prodejní ceny králíků zůstávají stejné. U některých sportovních a málo chovaných plemen se králíci doslova darují, aby se to které plemeno vůbec chovalo. V této souvislosti je nutné konstatovat,že členská základna stárne a stále se tenší. Některé organizace nevyvíjí žádnou činnost a jsou jen „papírové“. Potěšitelné je, že se objevují nové či staronové organizace s dobrou činností. Vždyť právě rozhodující je život základních organizací. Vrátím se však na naši brněnskou celostátní výstavu a také na bavorskou výstavu králíků v prosinci ve Straubiku. Od některých chovatelů, kteří navštěvují mnoho zahraničních výstav jsem často slýchal - není nad Německo atp. Proto si dovolím porovnat (pokud to jde) obě výstavy. Je rozdíl opravdu tak markantní?

Začnu čísly, v Brně bylo vystaveno cca 2300 králíků , což je méně než minule. Ve Straubinku bylo vystaveno cca 9 ooo králíků, tedy také méně oproti loňsku. Zvířata v Brně umístěná v pavilonu Z (největší pavilon) v SRN v pěti menších propojených halách. Co se uspořádání týká, jedoznačně vyhrává brněnská výstava se svým výstavním fundusem. V SRN výstava poskládána z klecí, které jsou různé výroby a na pohled nepůsobily dobře. Také uspořádání bylo neucelené, uličky mezi klecemi byly tak malé,že se ráno nedaly projít. V Německu u klecí garanty neuvidíte na rozdíl od nás a přesto již v den posuzuzování byl ukraden králík!!!. Jak je to možné? Ve Straubiku jsem měl možnost (bez ptaní) si každou klec otevřít a králíka si osahat a klec potom zavřít.


• zakrslý liščí ruský

Bylo by možné toto praktikovat u nás? Kolika chovatelům by se vystavení králíci vrátili domů? V Německu však u vchodu byla důkladná kontrola všech odvážených či koupených zvířat, včetně kontroly tetování. Perfektně také fungovala veterinární služba.

Vstupné na tuto akci činilo 8 marek a u nás 120 Kč. Čtenář si jistě úsudek udělá. Náš katalog byl obsahově stejný jako v SRN. podobné to bylo s kvalitou tisku.

Přestože se projevilo oživení prodeje s chovatelskými potřebami, je až neskutečné, co chovatel může ve Straubinku koupit. Na německé poměry levné klece, krmítka i napaječky, o množství krmiv nemluvím. Viděl jsem i lisované kostky sena o rozměrech velké krabičky zápalek, které chovatel zasune do speciálního krmítka a z té seno králík pomalu vyžírá , bez jakýchkoliv ztrát. Prodávalo se také velké množství literatury, časopisů a různých doplňků. V Brně je již po mnoho let zcela nedostatečná úroveň občerstvení a to již nemluvím o posezení pro starší návštěvníky. Ve Straubinku byla celá hala určena pro tyto účely. Byly zde vystaveny ceny a také slavnostně (bez front) předávány. Ukázky výrobků z králičin a přednášky probíhaly celý den. Také ukázky výrobků, které nějak souvisely s chovatelstvím zde bylo možné zhlédnout. Dobrý způsob prodeje králíků a rychlé označení prodaného hraje pro zahraniční výstavy. Vyjímkou byla evropská výstava v rakouském Welsu, kde by se rakouští chovatelé mohli hodně učit i od nás.

Při podrobnějším pohledu na jednotlivá plemena jsem mohl s mnoha návštěvníky z naší republiky konstatovat, že králíci jsou ve tvaru daleko lepší než u nás, ale také v kvalitě srsti. To vede k přesvědčení , že na toto v SRN více dbají a k tomu jim také nahrává sortiment a hlavně kvalita krmných směsí. Osahat si malé strakáče perfektní v tvaru i kresbě o hmotnosti 3,60 u našich chovatelů (ČS) až na vzácné vyjímky není možné.

Posuzování je v SRN cca o dva body vyšší (v mnoha případech však zaslouženě) i když i zde byly patrné rozdíly mezi některými posuzovateli. Mě však překvapila velká tolerance při posuzování obrů a beranů , kdy obrovské laloky kazily pohled na tyto králíky. Tyto vady však souvisí s hmotností těchto králíků a hmotnost okolo devíti kilogramů nebyla vzácností. Naopak paleta zakrslíků a králíků saténových v mnoha barevných rázech, byla pastvou pro oči. Také až přísný pohled mnoha posuzovatelů u nás (včetně mě) na měkké uši u plemen As,Tč a malých stříbřitých , kdy i v SRN mají tyto problémy a navíc i kresba vytavených králíků As nebyla až na vyjímky přesvědčivá.

Proto všem návštěvníkům doporučuji dívat se střízlivě a vidět nejen nedostatky ale i klady. To špatné napravit a dobré udržet.

Autor textu: Milan Jedlička
Autor fotografií zdroj: Ing. Pavel Horký
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru