Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Naučte se o nás starat
Sdílet:

Naučte se o nás starat

Všeobecné

Zvěrolékařský průvodce exotickým chovem •pokračování z Fauny č. 3 Určování pohlaví Nečiní problémy tam, kde je vyvinut sexuální dimorfismus, tj....

Zvěrolékařský průvodce exotickým chovem

•pokračování z Fauny č. 3

Určování pohlaví

Nečiní problémy tam, kde je vyvinut sexuální dimorfismus, tj. odlišný vzhled jedinců rozdílného pohlaví. Jiným poznávacím znamením je přítomnost samčích a samičích genitálií. V dalších případech se orientačně řídíme chováním zvířat, případně vystačíme s jednoduchou technikou.

I mezi akvarijními rybkami existují druhy, kde jedinci opačného pohlaví vyhlížejí přesně stejně. Máme-li k dispozici větší množství ryb, pár či páry se vyberou samy. Dvojice ryb se drží spolu, ale odděleně od ostatních, brání si určitou část nádrže nebo začne předvádět svatební tanec, což je pohybový rituál, předcházející vlastnímu tření.

Pohlaví krokodýlů se pozná palpací. Vsuneme-li prst do kloaky samce, nasaháme špičkou prstu penis.

Samci suchozemských želv mají plastron (spodní část krunýře) vyklenutý dovnitř a jejich ocas je delší a tenčí než u samic, které mají plastron rovný. U velkých jedinců lze rovněž penis palpovat, stejně jako u větších vodních želv. Samci nejobvyklejších želv nádherných mají na předních nohách nápadně dlouhé drápy.

Pohlaví u drobných ještěrů lze rozeznat podle tvaru a umístění stehenních pórů, drobných otvůrků na spodní ploše stehen. Schéma jejich rozmístění popisuje specializovaná literatura. Pravda je, že u některých druhů je pohlaví nerozeznatelné (varani) a je nutné podstoupit zvláštní vyšetření.

Ocas hadích samců bývá také delší a tenčí než ocas samic. Ve sporných případech si pomůžeme sondou, což je tupě zakončená kovová tyčinka. Vsuneme ji do kloaky hada a snažíme se její konec zavést pod přiměřeným tlakem dozadu směrem ke špičce ocasu. U samců se po stranách kloaky nalézají dva hemipenisy, do jejichž dutiny sonda vnikne. Rozdíl mezi délkou zavedené sondy je u samců čtyř až pětinásobný oproti samicím.

Velice zajímavé u plazů je, že se teplotou při inkubaci vajec dá ovlivnit poměr pohlaví u narozených mláďat. Při vyšší teplotě se rodí u krokodýlů a ještěrů více samců, u želv více samic. Pochopitelně jde pouze o teploty, pohybující se v mezích povoleného rozpětí.

U ptáků lze rozeznat pohlaví rovněž podle chování. Samci vyhlédnutou samici krmí (papoušci), přinášejí jí různé pozornosti (čápi) nebo se jí pohyby dvoří (jeřábi). Někdy je možné provést sexování tak, jak je obvyklé u domácích kuřat (bažanti) nebo se pokusit vypalpovat penis prstem (husy).

Teoreticky lze pohlaví ptáků určit několika speciálními vyšetřovacími metodami, z nichž praktického použití doznaly endoskopie a vyšetření chromozomů.

Endoskopie se provádí na ptákovi v narkoze. Malým otvorem v boku zavede veterinární lékař do jeho tělní dutiny přístroj, spojený svazkem světelných vláken se zdrojem světla. S jeho pomocí pak prohlíží povrch orgánů a hledá varlata nebo vaječníky.

Při vyšetření chromozomů se zasílá do specializované laboratoře několik kapek krve nebo konec nezralého pera, oboje v tekutém transportním mediu. Laboratoř pak ve vzorku hledá pohlavní chromozomy X a Y.

Tato druhá metoda je vůči ptákovi šetrnější, při endoskopii je zase možné mimo pouhé přítomnosti posoudit i stav pohlavních orgánů a zvláště u vaječníku jeho schopnost produkovat plnohodnotná vajíčka. Uvedené metody se hodí pro určení pohlaví živočichů i ostatních zoologických tříd.

Poznání pohlaví savců nečiní potíže, leda snad u úplně malých mláďat. Faktem je, že u některých druhů je nutné zvíře fixovat k podrobnému ohledání (hyeny).

•pokračování ve Fauně č. 5

(Výňatek z knihy Naučte se o nás starat,
připravované k vydání v nakladatelství DONA.)
Autor textu: MVDr. Petr Skalka
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru