Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Pořizovací cena psa nerozhoduje, víte ale, jaká jsou u nás nejdražší a nejlevnější psí plemena?
Sdílet:

Pořizovací cena psa nerozhoduje, víte ale, jaká jsou u nás nejdražší a nejlevnější psí plemena?

Psi
Všeobecné

Před pořízením nového člena rodiny si mnoho lidí klade otázku: Kolik takový pes vlastně stojí? V první řadě je nutné si uvědomit, že pořizovací cena štěněte je zanedbatelným nákladem ve srovnání s vhodným krmením a běžnou veterinární péčí. Nemluvě už vůbec o tom, když váš chlupatý kamarád onemocní nebo ho potká třeba úraz. Cena štěněte by tedy neměla být při volbě plemene tím rozhodujícím faktorem. Dříve či později na ni však zkrátka přijde řeč. Pojďte se proto podívat, za které plemeno v Česku zaplatíte nejvíc a za které zase méně.

Ačkoliv to vypadá jako šikovná úspora, pořízení „čistokrevného psa bez papírů“, tedy jedince bez průkazu původu, s sebou nese celou řadu rizik a etických problémů. Pokud neplánujete navštěvovat výstavy ani nemáte chovatelské ambice, můžete rozumně ušetřit pořízením štěněte s drobnou exteriérovou vadou. Nepovolené zbarvení, jiný typ skusu nebo třeba zálomek na ocase či chybné postavení uší – takováto štěňata bývají k dostání s výraznou slevou a přitom stále máte záruky vyplývající z kvalitního čistokrevného chovu. I nestandardní štěně stále dostává průkaz původu, byť s douškou „nevhodný do chovu“.

Většinu malých a středních plemen pořídíte v rozmezí 12–20 000 Kč, velká a obří plemena bývají o 5–10 000 Kč dražší. Hlouběji do kapsy sáhnou zájemci o fenu, roli hrají i výstavní či pracovní předpoklady štěněte nebo jeho (ne)vhodnost do chovu. 

Jsou však plemena, která se z uvedeného cenového průměru vymykají. Pojďme se tedy podívat na některá nejlevnější a nejdražší plemena, jaká jsou u nás k dostání. 

Uvedené ceny jsou vždy za štěňata s průkazem původu a vycházejí z průměrného cenového rozmezí. 

Nejlevnější plemena psů

Bišonek
Malý bílý psík se spoustou načechraných kudrlinek je stále oblíbenějším společenským plemenem. Jeho srst navíc v podstatě nelíná, což určitě ocení majitelé pečlivě udržovaného interiéru. Má příjemnou povahu, střední temperament a poměrně dobře se cvičí, takže ho zvládne i začátečník. Při zachování základních pravidel si bude rozumět i s dětmi. 
Štěně bišonka s průkazem původu pořídíte již okolo 10 000 Kč.

Čínský chocholatý pes labutěnka
Čínský chocholatý pes je známý jako bezsrsté, respektive téměř bezsrsté plemeno. Vedle naháčů však existuje i osrstěná varianta. Zatímco za naháče zaplatíte i více než 20 000 Kč, labutěnky, jak se osrstěným psům poeticky říká, se prodávají i za 8–9 000 Kč. Také čínský chocholatý pes je přátelský a jemný společník, pouze při nedůkladné socializaci může mít sklony k nervozitě. 

Jezevčík
Jezevčíky asi není třeba představovat ani naprostým laikům. Krátkosrstí, hrubosrstí i dlouhosrstí „salámci“ jsou běžně k vidění jako společníci a rodinní psi i jako pracovní pomocníci myslivců. Cena štěněte je velmi proměnlivá. Zatímco menší velikostní rázy z výstavně zaměřených (exteriérových) chovů přijdou na 20 000 Kč (vzácnější barvy typu žíhání či merle i na 30 000 Kč), standardní jezevčík z pracovní linie, jací se používají třeba k výkonu myslivosti, stojí již 8–10 000 Kč. 
A jací takoví jezevčíci jsou? Odvážní, bystří a inteligentní, ale také svéhlaví a paličatí, při zanedbané výchově mohou mít sklon k uštěkanosti či agresivním reakcím. Za nejostřejší jsou pokládáni jezevčíci hrubosrstí (mezi nimi je také nejvíce pracovních psů), naopak nejjemnější povahu mívají dlouhosrstí jezevčíci.

Německý krátkosrstý ohař
Také mezi velkými plemeny najdeme štěňata za ceny už kolem 10 000 Kč. Většinou jde o plemena převážně pracovní či sportovní, jako je například německý krátkosrstý ohař. Pokud se vám líbí elegantní lovečtí psi, jistě se vám tento ohař strefí do vkusu. Je však nutné si uvědomit, že je to pracovní plemeno s velkou potřebou pohybu a zaměstnání. Nemusíte být zrovna nadšeným nimrodem, můžete se s ním věnovat i celé řadě kynologických sportů. Ohaři bývají dobří v běhu a mushingových disciplínách (coursing, canicross, bikejöring atd.), obstojí ale i v agility nebo obedienci. 

Německý ovčák
Pokud jste ctitelé komisaře Rexe či slavného Rin Tin Tina, máme pro vás dobrou zprávu - štěně německého ovčáka z pracovní linie lze sehnat už od 10–12 000 Kč. Tu a tam jsou k dostání i odrostlejší štěňata, která byla vyřazena z policejního či vojenského výcviku. Jejich cena může být ještě nižší, avšak nezapomeňte se pečlivě informovat, z jakého důvodu je dané štěně nevhodné pro služební výcvik. K vyřazení totiž může vést přílišná ostrost stejně jako nadměrně přátelská povaha. 
Máte-li výstavní ambice, budete si muset připravit vyšší částku. Štěně z výstavních linií vás přijde i na 25 000 Kč. 

Nejdražší plemena psů

Samozřejmě že nejvíce zaplatíte za raritní a exotická plemena, která se u nás (téměř) nechovají. Pro účely běžného chovatele však pokládáme za užitečnější seznámit vás s v ČR dostupnými plemeny, jejichž cena by vás mohla poněkud zaskočit. 

Kavalír King Charles španěl
Cena tohoto malého společenského španěla v posledních letech raketově vzrostla. Po štěňatech je velká poptávka díky jejich líbivému vzhledu a milé povaze. Na západ od nás se také Kavalír stává oblíbeným výchozím plemenem pro tzv. hybridní rasy. A kolik že za Kavalíra zaplatíte? V závislosti na pohlaví (feny jsou dražší), zbarvení a výstavních předpokladech štěněte si připravte kolem 30–38 000 Kč. U tohoto plemene platí dvojnásob, že pořízení psa bez PP je šetření na špatném místě. Nejenže exteriér i povaha mohou být u „bezpapíráků“ značně nestandardní, ale u Kavalírů navíc existuje zvýšené riziko zdravotních komplikací (zejména onemocnění srdce), kterým se v čistokrevném chovu stále lépe a lépe daří předcházet. 

Ruská barevná bolonka
Poměrně mladé plemeno, zatím neuznané FCI, se těší rostoucí oblibě. Pokud dojde k jeho uznání FCI, bude pravděpodobně spadat mezi bišonkům příbuzná plemena. Stejně jako bišonci, také bolonky téměř nelínají, což z nich dělá výborné společníky do městských bytů. Povahou jsou přátelské a společenské, delší samota jim nesvědčí. Na rozdíl od bílých či téměř bílých bišonků a boloňských psíků bolonka nabízí mnohem pestřejší paletu barev. Máte-li zájem o štěně, připravte si zhruba 30 000 Kč. 

Belgický ovčák Laekenois
Zatímco za rozšířenější varianty belgičanů (Malinois, Tervueren a Groenendael) zaplatíte nejčastěji kolem 20–22 000 Kč, pro pořízení hrubosrstého Laekenoise si připravte kolem 40 000 Kč. Počítejte také s tím, že na štěně budete pravděpodobně nějakou dobu čekat. Zatímco chovné stanice ostatních variant v ČR počítáme na desítky, v případě Laekenoise se pohybujeme pouze v nízkých jednotkách. 

Faraonský pes
Nejen pořizovací cena, která začíná na 40 000 Kč, činí z tohoto plemene psa vhodného pouze pro zapálené chovatele. Elegantní a exoticky vyhlížející faraon patří mezi tzv. primitivní plemena a sdílí jejich povahová specifika. Bývá velmi samostatný a nehodí se pro pokročilý výcvik. K cizím lidem se chová rezervovaně a rozhodně je nebude poslouchat. Ostatně s poslušností může mít problém i jeho majitel, zejména narazí-li pes na stopu zvěře. Faraon má velmi silný lovecký pud a při kontaktu se zvěří může být velmi těžké ho odvolat. 

Landseer
Vezmeme-li v úvahu náklady na kvalitní stravu tohoto až 70kg kolosu, můžeme směle prohlásit, že kupní cena 38–45 000 Kč představuje pouze zlomek výdajů, které chov landseera provázejí. 
Černobílý „medvěd“ se vám za ně odmění oddanou a vyrovnanou povahou. Navzdory svému hrozivému zevnějšku je landseer dobračisko, které lze doporučit i k malým dětem. Podobně jako jeho příbuzný novofundlandský pes také landseer má přirozené vlohy pro vodní záchranařinu. Bylo popsáno několik případů, kdy landseer bez jakéhokoliv výcviku sám od sebe vytáhl z vody topící se dítě. Na druhé straně se již také stalo, že se vydal „zachraňovat“ omladinu dovádějící na mělčině, je proto vhodné jeho snahy trochu korigovat. 

Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru