Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Mé zkušenosti s čížkem ohnivým
Sdílet:

Mé zkušenosti s čížkem ohnivým

(Spinus cucullatus) Čížek ohnivý je velký 10 cm. Sameček má černou hlavu, křídla a ocas, břicho a stehna jsou bělavé, ostatní opeření je ohnivě čer...

(Spinus cucullatus)

Čížek ohnivý je velký 10 cm. Sameček má černou hlavu, křídla a ocas, břicho a stehna jsou bělavé, ostatní opeření je ohnivě červené. Samička je jednodušeji zbarvena, černošedá, pouze prsa jsou oranžově červená, záda s oranžovým nádechem, poněkud tmavěji červená je spodní část zad a křídelní krovky.

Původním domovem je Venezuela, Kolumbie, Portoriko a Kuba. Ve své domovině žije v suchých oblastech a hnízdí na stromech. Takto popisuje čížky ohnivé Walter Wiener.

V roce 1999 mi čížkové hnízdili 2x. V létě a koncem léta. Odchovu jsem však nedocílil. V každém hnízdě se vylíhla tři mláďata. Bohužel po třech až pěti dnech života vždy uhynula i když byla dostatečně nakrmena. V dalším roce na jaře se hnízdění také nepodařilo, tři mláďata opět uhynula. Domnívám se, že důvod neúspěchu ve všech hnízděních byl stejný.

Konečně jsem se dočkal v květnu 2000. Ze čtyř mláďat jsem odchoval tři. Za další měsíc z pěti mláďat dvě. Při dalším hnízdění jsem měl také dvě mláďata a to koncem října.

Počáteční neúspěch přičítám krmení, které je prašné. Na přednášce Dr. Tukače jsem se dozvěděl, že mláďata hynou 3.-8. dnem života na bakterie. V diskusi na toto téma jsem poprvé slyšel o hubení této bakterie v mikrovlnné troubě. Vyzkoušel jsem krmivo nasypat do skleněné misky, dal jsem je na pár sekudn do mikrovlnky, aby krmivo nebylo moc teplé a neztratilo výživnou hodnotu. Takto připravené krmivo stále používám a to jak v suchém stavu tak i nabobtnalém.

Příprava namáčeného krmiva je jednoduchá. Nasypu ho do sítka, ponořím do misky s vodou. Po 12 hodinách propláchnu pod tekoucí vodou a dám do lednice. Takto připravené používám pro krmení mladých. Krmivo si nechávám posílat od ZOO-Ex Centrum Vsetín a to SISKINS BLATTN 1A a SISKINS EXTRA. Domnívám se, že ptáci mají v tomto krmivu větší výběr semen. Celoročně jim dávám zelenou potravu např. žabinec ptačinec, pampelišku jak listy tak i s odkvetlými semeny, ta jsou velice oblíbená. Přes léto trhám různé luční trávy se zralými i polozralými semeny. Na podzim trhám černobýl a opět odkvetlé pampelišky. Tyto zelené doplňky stravy vážu do malých svazků a připevňuji je kolíkem na čelo klece. Na dně klece mám jen vodu, krmivo suché i máčené. Zelené zůstávalo na dně nepovšimnuto.

Bydlím v panelovém domě a chovnou místnost jsem si zařídil v suterénu. Teplota se tam pohybuje od 17-21°C. I za těchto podmínek mi čížkové hnízdí a mají výbornou kondici. Čížci ohniví jsou velice čilí a krásní ptáci, kteří by neměli chybět v našich chovech.

Autor textu: Pavel Jára
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru