Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Odstavení štěňat
Sdílet:

Odstavení štěňat

Psi
Všeobecné

"Ještě před týdnem u nich spala a hrála si s nimi. Teď je ale zlá, vrčí na ně a toho temperamentního pejska dokonce pokousala. Myslíte si, že ji špatně krmíme?"
(chovatel osmitýdenních štěňat)

Těsně po porodu

Dva měsíce po narození přestávají štěňata být neohrabanými kuličkami chlupů, doslova a do písmene rostou před očima a každý den víc a víc vypadají jako psi. Umí sama přijímat potravu, komunikují s člověkem, hrají si se svými sourozenci a matka jim slouží jako pokusný objekt pro zkoušku ostrosti zubů. V této době se také většina fen začíná svým potomkům vyhýbat. Jsou ovšem feny matky s velkým "M", které se i o potomstvo připomínající spíše krokodýly než ušlechtilé příslušníky určitého plemene starají stále láskyplně. Hrají si s nimi, mají snahu je kojit a jsou i feny, které k nelibosti svých majitelů stále ještě uklízí veškeré exkrementy svých potomků. Naopak jsou matky, které své děti odhánějí někdy až nebezpečným způsobem. Chovatel musí zvažovat, kterému z uvedených typů jeho fena odpovídá. Může se totiž stát, že agresivnější fenka, které instinkty říkají, že ji štěňata již nepotřebují, reaguje na jejich obtěžování vysloveně zle a některá dokáže své vlastní dítě i poranit. Jsou feny, které je třeba z bezpečnostních důvodů v tomto období od štěňat zcela oddělit. Možnost oddechu by ale měl chovatel poskytnout každé feně. Má za sebou náročné období březosti, porodu a laktace a není rozumné ji nechat odrostlými štěňaty úplně vyčerpat. 

Odstav

Na úplně samostatný život se musí připravovat i štěňata. Jedná se o problém zasahující do více oblastí a u nás krásně česky nazývaný "odstav". Z hlediska štěňat se nejvíce týká výživy a jak z dřívějších kapitol vyplývá, měla by to být v případě rozumného chovatele činnost plynulá a dlouhodobá. Od tří až čtyř týdnů pravidelně a kvalitně přikrmovaný vrh postupně ztrácí zájem o mateřské mléko. Štěňata jsou zvyklá přijímat pevnou potravu a v oblasti výživy v době určené k odběru nejsou na feně závislá. Trochu hůře na tom mohou být feny. U většiny z nich v souladu s klesajícím zájmem potomstva klesá i tvorba mléka. Ne vždy se ale rychle zastaví úplně. Jsou feny, kterým se mléko tvoří i v době, kdy štěňata už dávno dělají loužičky na koberce nových majitelů. Většinou se zdá, že si fena upřímně oddychne, když její trapiči zmizí z domova. Přesto je odstav a odchod štěňat pro ni velmi náročné období a přístup majitele jí může celou záležitost velmi usnadnit. Pomoc by měla být zaměřena na oblast fyzickou i psychickou.

Záchovná krmná dávka

Přetrvávající a silnou tvorbu mléka je možné ovlivnit sníženou krmnou dávkou a velmi pomáhá pohyb. Stejný přístup mívá výbornou odezvu i při falešné graviditě tolik sužující některé feny. Výživa by se měla dostat na úroveň takzvané "záchovné krmné dávky". Vyloučit by se měly mléčné výrobky, trochu omezit je třeba i přísun tekutin. Velmi důležitá je fyzická zátěž. Dlouhé procházky pomáhají nejen v oblasti zdraví těla, ale výrazně se projeví i na psychice. To platí pro fenu stejně jako pro jejího majitele. Tvorbu mléka je možné ovlivnit také přikládáním chladných octových obkladů, někdo doporučuje i zábaly tvarohové. Většina fen ale v takovém případě považuje tvaroh za vynikající pochoutku a dobrá snaha se míjí účinkem. Obklad je sežrán a krmná dávka není záchovná. Omezení potravy by se mělo týkat pouze případů s nadměrnou tvorbou mléka. Jinak lze na fenku po štěňatech a zvláště v případě početných vrhů pohlížet jako na rekonvalescenta. Zkušenost učí, že právě po odstavu štěňat a jejich odchodu z domu fena velmi rychle ztrácí kondici. Nejvíce se to projevuje na srsti. Její kvalita prudce klesá, řada fen zcela vylíná nebo úplně ztratí podsadu. Mýlí se chovatel, který si myslí, že změny se týkají pouze srsti. Ta je jakýmsi zrcadlem, v kterém se odráží celkový stav organizmu. 

Méně někdy znamená více

Je tedy třeba věnovat pozornost výživě, po dohodě s ošetřujícím veterinářem se postarat o přísun vitaminů a zcela nezbytný je dostatek pohybu. Kondice feny v tomto období by měla být pro chovatele vodítkem, podle kterého se bude rozhodovat o termínu příštího krytí. V zájmu feny i jejího potomstva určitě není žádné přetěžování v této oblasti. I tady platí, že méně někdy znamená více.

(Z knihy Malá škola pro chovatele psů, vydalo nakladatelství DONA)

Autor textu: Vladimíra Tichá
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru