čivava krátkosrstá s PP pejsek

Prodám Čivavu - Chovatelská stanice z Třebaňského údolí má k prodeji od 19...
17000 Kč
fikovnice
napsal(a):
No, pravdou je, že si dovedu představit, že já bych se možná styděla - kdybych se tu dozvěděla, jak jsem naletěla. Napíšu něco, co je těžko srodnatelné. Předevčírem jsem si objednala jídlo z celkem prestižní restaurace. Ne poprvé a ani ne poprvé konkrétní jídlo. Dovezli mi sice chuťově dobré jídlo, ale množstvím odpovídající tak asi stokoruně (možná pro zajímavost přiložím fotku). Naštvalo mě to tak moc, že jsem věnovala nejméně 2hod svého času vyřizování reklamace, a docílila jsem toho, že mi bylo vráceno 150 Kč (cenu ze studu fakt ani neuvádím). Nevím, zda je to možné aplikovat na tento případ - a domáhat se třeba vrácení části peněz. Kdo napíšete, že paní podepsala smlouvu, tak já jsem si také závazně objednala a s cenou dopředu souhlasila. Každopádně, pokud - zcela HYPOTETICKY - by se paní vrátila větší část peněz - pohrožením zveřejnění (jak jsem to udělala já), tak to ty množitele alespoň malinkato odradí. Jenže problém vidím v tom - že paní je nejen smířená s tou přehnanou cenou za voříška, ale ona s ní (s tou cenou) snad i souhlasí. Takže v tom je rozdíl v nás dvou (a znovu píšu, že jsem si vědoma, že píšu o těžko srovnatelné věci).
Foto jídla, které mě opravdu, ale opravdu nas.alo!
Proč by paní měl někdo peníze vracet? Ona nebyla podvedena. Na ceně se předem dohodli, věděla, že si kupuje psa bez PP, tudíž jí nikdo nezaručí ani správné plemeno, ani to, že bylo odchováno na zdravých rodičích. Paní se dobrovolně vzdala všech práv, nenechala si vystavit kupní smlouvu, nechtěla psa očipovaného (nezaměnitelně označeného). Cena je jen na prodávajícím a kupujícím, jestli ji bude akceptovat. Nikdo jí nedržel pistoli u hlavy, že musí psa koupit za takové peníze.
Množírnu podpořila zcela dobrovolně.
saola
napsal(a):
LájošiM, máte děti?
Pokud ano,taky jste na jejich budoucí geny měl takové nároky jako vámi idealizovaný chovatel/šlechtitel na svůj papírový chov?
Dětí jsou přece taky plné dětské domovy.....
Z vašeho pohledu na věc je skoro neomluvitelné mít psa jen tak pro radost bez ušlechtilých vyšších cílů.
Opět pletete jabka a hrušky. Mít psa můžete jakéhokoli, to je mi úplně jedno.
Jen neschvaluji odchovávat štěňata na všem, co má 4 nohy.
LájošM
napsal(a):
Asi neumíte číst. Psal jsem pouze pro zisk. Skutečný chovatel by měl mít i jiné cíle. Chovat psy správného standardu například. Dobrého zdraví, a to cíleně (dělají se testy, vyšetření, aby se eliminovaly genetické vady apod.). Správný chovatel by měl být zároveň i šlěchtitel. A ať si vydělá, na tom není nic špatného.
Ale ten, co odchovává na všem, co má doma, JENOM pro ty peníze, bez ohledu na zdraví a pohodu zvířat, tak je pro mne množitel.
Nechápu, proč sem taháte hady. Nebo jsem si aspoň nevšiml, že by hadi plnili útulky a živořili v naprosto nevhodných podmínkách.
Tak chovatel s PP si moc nevydělá, pokud má štěstí a narodí se bezproblémově početný vrh, tak to vyjde fifty-fifty . Co se týká cílů, nemyslím si, že každý chovatel musí mít šlechtitelský cíl. Je, naštěstí, dost lidí, kteří chtějí prostě kamaráda určitého plemene s PP a ti nehledají výjimečné spojení, zahraniční krytí, ale chtějí prostě standardní štěně daného plemene jako záruku, že budou mít to, co si vybrali.
conie
napsal(a):
Tak chovatel s PP si moc nevydělá, pokud má štěstí a narodí se bezproblémově početný vrh, tak to vyjde fifty-fifty . Co se týká cílů, nemyslím si, že každý chovatel musí mít šlechtitelský cíl. Je, naštěstí, dost lidí, kteří chtějí prostě kamaráda určitého plemene s PP a ti nehledají výjimečné spojení, zahraniční krytí, ale chtějí prostě standardní štěně daného plemene jako záruku, že budou mít to, co si vybrali.
Ale přesně takto to myslím. Přece cíl je i to, zachovat vlastnosti plemene, nejen ty exteriérové, ale hlavně povahové. Proto se chová organizovaně, proto se dělají průkazy původu, proto se hlídá zdraví, organizují výstavy a bonitace.
Já mám taky psy jen jako kamarády, ale je úžasné, že když chci psa určitých vlastností, vím, z čeho mám vybírat. Vořeši jsou určitě fajn, když mi nezáleží na tom, že jeho vlastnosti mohou být jakékoli. Ale pokud chci přesouvat stádo ovcí, koupím si ovčáka z linie, co pase. Pokud budu chtít dělat sportovku na vrcholné úrovni, pořídím si malinu nebo ovčáka z pracovní linie. Když budu myslivec, koupím si loveckého psa k činnosti, kterou budu chtít dělat.
A navíc si mohu vybrat chovatele, kterému věřím, na kterého mohu získat reference od jiných chovatelů, mohu vidět i ostatní jím odchované psy.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.0.136
LájošM
napsal(a):
Asi neumíte číst. Psal jsem pouze pro zisk. Skutečný chovatel by měl mít i jiné cíle. Chovat psy správného standardu například. Dobrého zdraví, a to cíleně (dělají se testy, vyšetření, aby se eliminovaly genetické vady apod.). Správný chovatel by měl být zároveň i šlěchtitel. A ať si vydělá, na tom není nic špatného.
Ale ten, co odchovává na všem, co má doma, JENOM pro ty peníze, bez ohledu na zdraví a pohodu zvířat, tak je pro mne množitel.
Nechápu, proč sem taháte hady. Nebo jsem si aspoň nevšiml, že by hadi plnili útulky a živořili v naprosto nevhodných podmínkách.
Budete se divit ale hadi misto v utulcich zivorej ve zverimexexh a nechteni hadi bud chcipaj hodne rychle na blbou peci nebo konci v mrazacich a nasledne popelnicich atd. Sama jsem si delala soukromej utulek a vykupovala nebo brala chcipacky ktery ostatni dodelali. Jenze o tom se nemluvi kazdej vidi jen chlupaty kulicky.
Pani mohla byt mnozitelka a nemusela. Pokud ma jakesi bez pp skorocivavy dospele zdrave a dela na nich stenata je to jen a jen jeji vec. Pokud se o stenata radne postara proc ne. A narovinu dnes a denne vidim to ze kdo poridi levny zvire dost casto na nej pak dlabe a to zvire se moc dobre nema. Jak u psu tak u koni, hadu a vseho dalsiho. Co vy vite proc ma takove ceny. Hafo plemen vami zminovanejch papiraku nema poviny zadny testy tudiz u takovych je pulka pp psu stejne nahov no jako ti bez pp.
Ze je prodejkyne mnozitelka svi ne si tu jen cucate z prstu.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Budete se divit ale hadi misto v utulcich zivorej ve zverimexexh a nechteni hadi bud chcipaj hodne rychle na blbou peci nebo konci v mrazacich a nasledne popelnicich atd. Sama jsem si delala soukromej utulek a vykupovala nebo brala chcipacky ktery ostatni dodelali. Jenze o tom se nemluvi kazdej vidi jen chlupaty kulicky.
Pani mohla byt mnozitelka a nemusela. Pokud ma jakesi bez pp skorocivavy dospele zdrave a dela na nich stenata je to jen a jen jeji vec. Pokud se o stenata radne postara proc ne. A narovinu dnes a denne vidim to ze kdo poridi levny zvire dost casto na nej pak dlabe a to zvire se moc dobre nema. Jak u psu tak u koni, hadu a vseho dalsiho. Co vy vite proc ma takove ceny. Hafo plemen vami zminovanejch papiraku nema poviny zadny testy tudiz u takovych je pulka pp psu stejne nahov no jako ti bez pp.
Ze je prodejkyne mnozitelka svi ne si tu jen cucate z prstu.
V hadech se nevyznám, takže nevím. Ale pokud je to tak jak píšete, že hadi z takových chovů končí v mrazácích a popelnicích - tak pak bych neměla na to ty hady chovat a prodávat je dál. K čemu to pak tedy člověk dělá, když ví jak to končí? To už je vážně jen o penězích, ne?
Jinak já i kdybych měla odchovat vrh štěňat s PP a všechna prodat s řádnou kupní smlouvou a pečlivě vybrat majitele - tak i tak by to pro mě bylo hrozně těžké, stopro bych je ořvala, snažila bych se udělat maximum proto, aby fakt měli ty nejlepší páníčky, ale i tam bych se bála že se některé štěně dostane do špatných rukou. A abych měla chovat bez PP psy a prodávat je každému, kdo si najde na bazoši inzerát a tušit, jak pak někteří ti psi končí, že se rozmnožují dál a klidně i příbuzní, nevhodné povahy - já bych na tohle náturu neměla, ale to je zase z té druhé stránky.
Psala jsem to tady už v jiném tématu - kamarádky rodiče mají fenu JRT, bez PP. Chtěli po ní štěně - nechali ji nakrýt psem, který byl nejblíž. Měli krásných asi 6 štěňat, jednu si nechali, ostatní prodali. Feny se u nich mají skvělě, to vím jistě. Mají milující páníčky, plné misky, pozornost atd.. Rozhodně nejsou nijak týrané. A podle jejich slov byli rodiče štěňat zdraví, tudíž štěňata jsou zdravá taky. No, asi po roce od krytí musel být otec štěňat utracen pro nějakou dědičnou neléčitelnou nemoc (už nevím, co to přesně bylo) - byl to pes, kterého jim sehnali známí, takže se to dozvěděli přes ně. Pes byl mladý, cca 4 roky. A já bych prostě nebyla v pohodě s tím, že já jsem vlastně prodala štěňata, která mohou páníčkům velmi mladá odejít - ano to mohou i ty s PP, ale tam proto chovatel alespoň něco udělá, nějaké testy. V kontaktu s majiteli štěňat nejsou - prodejem vše skončilo. Takže neví, kolik z těch štěňat ještě žije (vědí jen ,že jedno nežije, protože to prodali do stejné vesnice a přejelo ho auto)a jestli se množí dál. Ale v době odběru ta štěňata byla zdravá,navíc i to co si nechali je zatím napohled zdravé, takže předpokládají, že jsou zdravá i teď. No a teď by chtěli nakrýt i tu mladší fenu (po tom psovi, který měl dědičnou nemoc neslučitelnou se životem) a už si ani nechtějí nechat štěně - tak buď to dělají proto, že prostě chtějí mít doma dva měsíce štěňátka a nebo pro peníze. A to ani nemluvím o tom, jakým psem tu fenu chtějí nakrýt...
Tohle asi tedy není typická množírna, když se fena má dobře. Ale rozhodně mi to tak nepřipadá v pořádku.
Pak máme v rodině fenu - plemeno, které by mělo být sebejisté, mělo by hlídat. Fena je spíš ustrašený uzlíček nervů. Ještě nedávno stačilo, aby někdo cizí vešel na dvůr a fena se počůrala a zalezla do boudy. Teď na jaro plánují tuto fenu nakrýt, psem kterého seženou co nejblíž. A páníček se vůbec netají tím, že je to pro peníze. Ba naopak se chlubí, jak mu bude fena vydělávat prachy...
Tohle je opravdu podle někoho v pořádku?
davidka
napsal(a):
Saolo, já vás chápu. Pravděpodobně taky množíte bezpapíráky, tak se musíte nějak obhájit :-)
Je krásné mít cíl. Ve vašem případě JEN ŠTĚŇATA S PP, ale nevidím důvod, proč kvůli tomu urážíte lidi, co nemají stejný názor.
Trochu mi to připomíná násilné křtění indiánů. Vždyť to taky bylo pro jejich dobro! Nebo ne?
sisi58
napsal(a):
Je krásné mít cíl. Ve vašem případě JEN ŠTĚŇATA S PP, ale nevidím důvod, proč kvůli tomu urážíte lidi, co nemají stejný názor.
Trochu mi to připomíná násilné křtění indiánů. Vždyť to taky bylo pro jejich dobro! Nebo ne?
Trochu mi to připomíná násilné křtění indiánů. Vždyť to taky bylo pro jejich dobro!
Kdyby "jen" násilné křtění.
Brzy i násilné odkřtění , tedy ne Indiánů . . .
Myslíte, že je taky z množky?
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/100141992/Bobtail-stene-fenky.php
Množky bobtailů - to je hezká představa, to by musel být sakra velký sklep.
Ale pro místní vědmy asi nic nepředstavitelného, že jo?
Bezpapírák, a ještě z cizozemska - to je jasná množka.
Uživatel s deaktivovaným účtem
saola
napsal(a):
Kšeftaři se psy bez PP z Maďarska? No, asi se to vyplatí...
saola
napsal(a):
Jaký je důvod prodeje? Je to bobtail, nebo jen roztomilý chlupáček ? Dovezli to jedno, nebo celý vrh ? Jaké jsou podmínky uchovnění a proč tedy nejsou rodiče uchovněni ?
Proč štěňata nemají PP ? Proč jsou v Maďarsku neprodejná ?
Na to bych se ptala, než bych za možného křížence dala 10 000,--
Nejsem žádný PP fanatik., sama jsem měla fenu NO bez PP.....když tedy vezmu v úvahu, že majitelé "vymazlené a opečovávané" fenky s PP se rozhodnou pro štěňátka aniž by fenku uchovnili, najdou ženicha taky s PP...a jsou z toho štěňata čistokrevná bez PP po uchovněných prarodičích........"chovatelé" se o štěňátka vzorně starají a následně jim vyberou co nejzodpovědněji nové majitele.....až sem je to naprostá idylka a všechno je vlastně v pořádku.
Bohužel některá plemena jsou zatížena nemocemi, na které se v rámci uchovnění dělají testy....no myslím, že chovatelů bez PP, kteří všechny testy udělají jak feně tak krycímu psu bude minimum....a pak další aspekt např. třeba tuším u stafordů (jestli se mýlím, tak mi prosím odpusťte) se dělají testy na ataxii a nemůže se prostě dát dohromady každý pes a každá fena náhodně.......u některých plemen vyšetření srdce, o rentgenech kloubů ani nemluvím, to je asi základ......
Netvrdím, že můj další pes nemůže být bez PP....ale ten výběr musí být o to pečlivější.
No právě, u plemen bez požadovaných zkoušek jsou zdravotní testy to nejnáročnější, časově i finančně. A jejich absence je nejčastější důvod neuchovnění. Nějaké bla bla - nebaví mě výstavy.....A nebo povaha - a to je pak taky průšvih.
autory videa neznám. ale doporučila bych spolupráci s korektorem :D na to, že tam moc textu není, je to plné gramatických chyb. a málo informací, což předpokládám bude doplněno v dalších dílech. celkově mi tam chybí proč.... proč nereagovat na první inzerát, proč štěně s PP, proč chtít kupní smlouvu, proč nepřebírat štěně na ulici...
davidka napsala:
"Saolo, já vás chápu. Pravděpodobně taky množíte bezpapíráky, tak se musíte nějak obhájit".
napsal(a):
Nejsem žádný PP fanatik., sama jsem měla fenu NO bez PP.....když tedy vezmu v úvahu, že majitelé "vymazlené a opečovávané" fenky s PP se rozhodnou pro štěňátka aniž by fenku uchovnili, najdou ženicha taky s PP...a jsou z toho štěňata čistokrevná bez PP po uchovněných prarodičích........"chovatelé" se o štěňátka vzorně starají a následně jim vyberou co nejzodpovědněji nové majitele.....až sem je to naprostá idylka a všechno je vlastně v pořádku.
Bohužel některá plemena jsou zatížena nemocemi, na které se v rámci uchovnění dělají testy....no myslím, že chovatelů bez PP, kteří všechny testy udělají jak feně tak krycímu psu bude minimum....a pak další aspekt např. třeba tuším u stafordů (jestli se mýlím, tak mi prosím odpusťte) se dělají testy na ataxii a nemůže se prostě dát dohromady každý pes a každá fena náhodně.......u některých plemen vyšetření srdce, o rentgenech kloubů ani nemluvím, to je asi základ......
Netvrdím, že můj další pes nemůže být bez PP....ale ten výběr musí být o to pečlivější.
Kde se vzaly u psů s PP, dědičné choroby? Vždyť přece, jak tu zastánci psů s PP tvrdí, se na různé nemoci dělají testy a takoví psi nejdou do chovu.
Tomu nerozumím. Nějaký znalec objasní?
Fatia
napsal(a):
autory videa neznám. ale doporučila bych spolupráci s korektorem :D na to, že tam moc textu není, je to plné gramatických chyb. a málo informací, což předpokládám bude doplněno v dalších dílech. celkově mi tam chybí proč.... proč nereagovat na první inzerát, proč štěně s PP, proč chtít kupní smlouvu, proč nepřebírat štěně na ulici...
já vím, bylo to jen pro dokreslení a trochu mi to připomnělo situaci zadavatelky. Jinak je vidět že to je asi jejich první video. Kéž by takových bylo více a trochu odborněji podaných............pěkný den
A co to má se zadavatelkou vlákna společného, proboha?
Ona si taky koupila štěně u prioru?
Ne, ona si koupila štěně doma u chovatelky, žádnou množírnu tam neviděla a při koupi štěněte jí nikdo pistoli u hlavy nedržel, aby zaplatila, co chovatelka požadovala.
Video dvou "kikin", které jednak neumí gramatiku a druhak neumí ani hrát, báby z množek nijak neodradí, a pokud je někdo schopen si tímto způsobem kupovat jakékoliv zvíře nebo věc, je nepoučitelný hlupák.
Ty dvě "slečny" by udělaly líp, kdyby si místo dělání ostudy na youtrubce zaplatily doučování z češtiny.
Fatia
napsal(a):
Text je tam jen na doplnění. Že může být někdo tak blbý je zřejmé ze scénky - a je to neuvěřitelné !!! Ani neviděla, jestli má pes všechny nohy !!!
Možná je to také tím, že 10 000,-- jsou pro dost lidí drobné. Ale pak nevím, proč jsou na druhou stranu tak lakomí, že je pro ně 20 moc. A pak taky tím, že jsou lidi zvyklí všechno vyřizovat on line, bez osobního kontaktu, po telefonu, mailem, na sítích......Jen ta prodávající chtěla peníze hezky z ručky do ručky !!!!
sisi58
napsal(a):
Kde se vzaly u psů s PP, dědičné choroby? Vždyť přece, jak tu zastánci psů s PP tvrdí, se na různé nemoci dělají testy a takoví psi nejdou do chovu.
celkem jednoduché vysvětlení, v malé uzavřené populaci se koncentrují nevhodné alely a koncentrují se tím víc, čím je populace menší. vymyslíte jeden test na genetické nemoci a objevíte tři další.
napsal(a):
celkem jednoduché vysvětlení, v malé uzavřené populaci se koncentrují nevhodné alely a koncentrují se tím víc, čím je populace menší. vymyslíte jeden test na genetické nemoci a objevíte tři další.
No a právě u těch chovů bez PP po rodičích s PP se koncentrují. ( Nevyšetření rodiče, špatné výsledky vyšetření pro chov s PP ).
Takže buď totální kříženec, nebo PP.
100x omílaná pravda.
napsal(a):
No a právě u těch chovů bez PP po rodičích s PP se koncentrují. ( Nevyšetření rodiče, špatné výsledky vyšetření pro chov s PP ).
100x omílaná pravda.
koncentrují se v obou případech. jde o to, že dlouhodobě je současný způsob chovu psů v tisících oddělených velmi malých populacích neudržitelný.
s PP je ale teoreticky udržitelný o něco déle než když nevíte vůbec nic.
napsal(a):
koncentrují se v obou případech. jde o to, že dlouhodobě je současný způsob chovu psů v tisících oddělených velmi malých populacích neudržitelný.
Potkávám dost pěkně povedených kříženců, vzhledem i povahou. Že by tudy vedla cesta ? Nebo si těch pěkných víc všímám. A pak druhého extrému - těch příšerek. Ta šeď mezi tím nějak splývá.
napsal(a):
Potkávám dost pěkně povedených kříženců, vzhledem i povahou. Že by tudy vedla cesta ? Nebo si těch pěkných víc všímám. A pak druhého extrému - těch příšerek. Ta šeď mezi tím nějak splývá.
taky záleží na tom, čeho kříženec. jen křížením problémy nemizí, kříženec dvou plemen s predispozicí k DKK nebo očním vadám může být nemocný úplně stejně jako čistokrevný pes. navíc některé vady máte i dominantně děděné, třeba DCM, takže křížence dobrmana radši nebrat.
historicky se nehledělo na to, čeho je pes kříženec, ale na to, jak pracuje. i vzhled byl podružný, respektive podřízený funkci. plemena vznikala na principu lokálních populací, ale nebylo to úplně oddělené.
napsal(a):
jde o to, že značná část rodičů s PP neuchovněných byla neuchovněna právě pro nevyhovující zdraví ve sledovaných parametrech a navíc může docházet i ke krytí úzce příbuzenskému, a to je pak koncentrovaná koncentrace.
napsal(a):
jde o to, že značná část rodičů s PP neuchovněných byla neuchovněna právě pro nevyhovující zdraví ve sledovaných parametrech a navíc může docházet i ke krytí úzce příbuzenskému, a to je pak koncentrovaná koncentrace.
samozřejmě. nedostatečná kontrola zdraví i příbuzenská problém zhoršuje mnohem rychleji, než aspoň nějaká snaha.
ale nesouhlasím s tou značnou částí. většina psů bez PP po rodičích s PP pochází prostě od psů, které nikdo nevyšetřoval ani neuchovňoval, z různých důvodů, nejčastěji protože to přišlo majitelům zbytečné či příliš namáhavé.
sisi58
napsal(a):
nerozumím čemu nerozumíš......
- dědičné nemoci jsou jaksi logickým důsledkem podstaty života/množení na základě dědičnosti, genů, bez nich to asi ani nejde
- plemena alespoň ta kulturní, asi většinou vznikala z příbuzenského krytí
- ne všechna plemena mají nějaká zdravotní vyšetření do chovu, nebo jen klasické DKK, některá více.....ale to je v pořádku, pokud to reflektuje zdravotní stav populace, neb selekce musí být uvážlivá, aby tvrdým snížením počtu chovných jedinců nezpůsobila nepřípustné snížení genetické variability, která by znamenala totální degradaci
- ne na vše testy jsou
- chovatelství je činnost zájmová, dobrovolná, nerozhodují odborníci ale zvolení, kteří zvoleni být chtěli a to bez kvalifikačních požadavků, navíc sami chovatelé = neexistuje pravidlo nestrannosti!, o pravidlech se rozhoduje hlasováním členů......možná někdo vzpomene odbornosti rozhodování domovní schůze.....
napsal(a):
100x omílaná pravda.
Jistě. Ale původcem těch vadných jedinců jsou a priory chovatelé psů s PP. K čemu vymýšlet nové plemeno psů, když máte po 20-30-50 letech plemeno, které trpí na kdejakou dědičnou chorobu? A nevěřím, že chovatelé psů s PP, neprotlačí do chovů i méně kvalitní psi. Když, jak píše Bodlinka, je chovná základna tak malá.
napsal(a):
samozřejmě. nedostatečná kontrola zdraví i příbuzenská problém zhoršuje mnohem rychleji, než aspoň nějaká snaha.
ale nesouhlasím s tou značnou částí. většina psů bez PP po rodičích s PP pochází prostě od psů, které nikdo nevyšetřoval ani neuchovňoval, z různých důvodů, nejčastěji protože to přišlo majitelům zbytečné či příliš namáhavé.
No jo, ale když zvířata s PP, na nichž se množí bez PP, nejsou vyšetřená, tak je velkou neznámou, jak moc jsou tito psi promořeni dědičnými onemocněními, a už vůbec nikdo neví, jestli nespojuje ty nejvíc postižené jedince.
sisi58
napsal(a):
Jistě. Ale původcem těch vadných jedinců jsou a priory chovatelé psů s PP. K čemu vymýšlet nové plemeno psů, když máte po 20-30-50 letech plemeno, které trpí na kdejakou dědičnou chorobu? A nevěřím, že chovatelé psů s PP, neprotlačí do chovů i méně kvalitní psi. Když, jak píše Bodlinka, je chovná základna tak malá.
Fakt si myslíte, že kdyby se nechal množení psů volný průběh, ať se množí jak chtějí, každý s každým, že by dědičné choroby vymizely?
napsal(a):
No jo, ale když zvířata s PP, na nichž se množí bez PP, nejsou vyšetřená, tak je velkou neznámou, jak moc jsou tito psi promořeni dědičnými onemocněními, a už vůbec nikdo neví, jestli nespojuje ty nejvíc postižené jedince.
jo, proto bez PP populace musí zákonitě degenerovat rychleji. i když na druhou stranu jí zase osvěžují geny nepřiznaných kříženců.
napsal(a):
Fakt si myslíte, že kdyby se nechal množení psů volný průběh, ať se množí jak chtějí, každý s každým, že by dědičné choroby vymizely?
No, z velké části by se ty vadné geny aspoň naředily.
napsal(a):
no, nezmizely by, ale protože většina je recesivně založená, tak panmixie by nežádoucí alely naředila a četnost postižených jedinců by se musela snížit.
napsal(a):
jo, proto bez PP populace musí zákonitě degenerovat rychleji. i když na druhou stranu jí zase osvěžují geny nepřiznaných kříženců.
Populace bez PP je vlastně hloupost. Je to populace kříženců vzhledu toho kterého plemene...
napsal(a):
no, nezmizely by, ale protože většina je recesivně založená, tak panmixie by nežádoucí alely naředila a četnost postižených jedinců by se musela snížit.
Ovšem došlo by k jiným kombinacím chorob...
sisi58
napsal(a):
co je kvalitní pes? ve skutečnosti plemennou hodnotu poznáte až po použití jedince v chovu na jeho potomstvu a potomstvu jeho potomstva. ten "méně kvalitní jedinec" protlačený do chovu může být nakonec kvalitnější než tamten interšampion, který ale své kvality nepředává, nebo je dokonce zhoršovatelem.
napsal(a):
Pokud by byly recesivně založené, tak by se fenotypově neprojevily, jak píše Bodlinka.
napsal(a):
každý jedinec, včetně vás i mně, je nositelem je jedné, ale desítky škodlivých alel, které v homozygotní konfiguraci nemusí být slučitelné s životem.
jde o to, že při velké populaci je šance, že se potkají dva nositelé stejné škodlivé alely docela malá a četnost postižených jedinců tím pádem taky malá. čím menší efektivní populace, tím větší pravděpodobnost, že se to potká.
to je problém psů. "zrušení" plemen a náhodné připařování by škodlivé alely zase naředilo.
napsal(a):
Populace bez PP je vlastně hloupost. Je to populace kříženců vzhledu toho kterého plemene...
tak ono každé plemeno je populace jedinců daného ustáleného vzhledu. nic jiného v tom není.
napsal(a):
tak ono každé plemeno je populace jedinců daného ustáleného vzhledu. nic jiného v tom není.
nejen fenotyp, ale i genotyp dělá plemeno, a o tom to celé je
kříženec má také svou definici
a u "plemene" bPP to prostě není zřejmé, pravidlo, fakt......a o to může být hůř, neb blabla výše napsané
sisi58
napsal(a):
Nevím, kde jsem k tomu přišla, ale MDR1 údajně pochází od jednoho psa a rozšířila se do několika plemen. Ale je-li to pravda nevím.
napsal(a):
Choroby by nevymizely, ale pokud by se zároveň zase začal klást důraz na užitkovost a použitelnost výsledného produktu, k ozdravění populace by prostě došlo, bez ohledu na to, zda je daný jedinec s PP nebo bez PP či křižovatka.
Problém tkví ve změně postavení psa ve společnosti - už není užitečný pracovní pomocník, kde jsou výkon a práce požadovány (tedy upevňovány i výběrem zvířat k plemenitbě), ale je to hýčkaný mazel a standardní člen rodiny s mnoha právy a téměř žádnými požadavky na výkon. V takové pozici spolu s dostupnou veterinární péčí přežije z hlediska druhu téměř vše. A v pohodě se i dál množí, no. Ale pouhý požadavek existence průkazu původu tohle fakt nevyřeší.
saola
napsal(a):
Choroby by nevymizely, ale pokud by se zároveň zase začal klást důraz na užitkovost a použitelnost výsledného produktu, k ozdravění populace by prostě došlo, bez ohledu na to, zda je daný jedinec s PP nebo bez PP či křižovatka.
Problém tkví ve změně postavení psa ve společnosti - už není užitečný pracovní pomocník, kde jsou výkon a práce požadovány (tedy upevňovány i výběrem zvířat k plemenitbě), ale je to hýčkaný mazel a standardní člen rodiny s mnoha právy a téměř žádnými požadavky na výkon. V takové pozici spolu s dostupnou veterinární péčí přežije z hlediska druhu téměř vše. A v pohodě se i dál množí, no. Ale pouhý požadavek existence průkazu původu tohle fakt nevyřeší.
Nemám strach, že by pes nepřežil z hlediska druhu, pokud nenastane nějaká globální katastrofa. Ale jsem docela alergická na řeči, že plemena jsou blbost, že k chovu není třeba znát předky, linie a další... Myslím na všechny ty generace chovatelů, kteří se snažili vyšlechtit z pár podobných (a někdy ani to ne) jedinců plemeno, šli za svou vizí, i když byla genetika v plenkách a museli postupovat intuitivně... A teď někdo, kdo si té chovatelské práce neváží, zpochybňuje jejich práci...
napsal(a):
Nevím, kde jsem k tomu přišla, ale MDR1 údajně pochází od jednoho psa a rozšířila se do několika plemen. Ale je-li to pravda nevím.
Prý jo, byl to pes žijící ve Velké Británii kolem roku 1873.
balu, máte na mysli ty zodpovědné chovatele, kteří některá plemena psů dovedli do stavu, kdy feny nejsou schopné standardně rodit přirozeně, že si nedokážou olíznout a očistit zadek, že na jejich kožní problémy potřebují veta kožaře na plný úvazek, že pes původně s plavným pohybem a široce využitelnou obratností a pracovní povahou dnes courá zadek po zemi jako chromajzl, myslíte ty psy, kteří musí výstavu absolvovat natupírovaní, nalakovaní, nagelovaní, s implatáty místo varlat?
Nebo máte na mysli ty dávné chovatele, pro které byla užitkovost psa na prvním místě?
Já jen, že dnes je dnes, a co bylo před padesáti lety, je dnes jiné.
saola
napsal(a):
balu, máte na mysli ty zodpovědné chovatele, kteří některá plemena psů dovedli do stavu, kdy feny nejsou schopné standardně rodit přirozeně, že si nedokážou olíznout a očistit zadek, že na jejich kožní problémy potřebují veta kožaře na plný úvazek, že pes původně s plavným pohybem a široce využitelnou obratností a pracovní povahou dnes courá zadek po zemi jako chromajzl, myslíte ty psy, kteří musí výstavu absolvovat natupírovaní, nalakovaní, nagelovaní, s implatáty místo varlat?
Nebo máte na mysli ty dávné chovatele, pro které byla užitkovost psa na prvním místě?
Já jen, že dnes je dnes, a co bylo před padesáti lety, je dnes jiné.
No já mám na mysli ty chovatele, kteří plemeno vyšlechtili, takže ne současné, ne chovající před padesáti lety, ale spíš před 80 - 100 a více lety...
fikovnice
napsal(a):
Já vím. Já jsem psala, že je to těžko srovnatelné... A také paní přeji, ať jí pes dělá radost. Jen jsem - protože jsem tu cca den nebyla - zaznamenala podivný veletoč. Nejdříve, že to je čivava, pak, že je to vestaj, ale že to paní nevadí, pak zas když vetka řekla, že je to čivava, tak paní vehementně obhajovala, že to tak prostě je. Podle mě to čivava není, je to roztomilý psík, který v sobě určitě kus čivavy má....ale není to čivava. A je mi jasné, že paní má už k psíkovi citovou vazbu. Jenže na to množiči spoléhají. Že si člověk tu vazbu vytvoří velmi rychle a pak už s tím nic nebude chtít dělat, když vyjde pravda najevo, a to si myslím, že platí tady u této paní. Ať tak či onak, paní nic zlého nepřeji a psíkovi už vůbec ne.
No, já se tím taky prokousala, mě spíš zarazilo, že paní někde píše, že má asistenčního labradora a o kousek níž klade dotaz, zda ho někdo nechce.
Jinak, je každého věc co si koupí, ale mám zkušenosti z mého okolí s problémy se zdravím. Soused si podle nás kdysi koupil tibetskou dogu, ale bez PP, prý po papírových rodičích, jen neuchovněných. Pejsek měl od necelého roku epilepsii, která se neustále zhoršovala, ve třech letech ho našel mrtvého.
Ostatně i já mám tu zkušenost, na manželovo naléhání jsem svolila s fenkou bez PP nebyla z množírny, rodiče PP měli, pán se staral vzorně, jen dal dohromady dvě barvy, které čistokrevný chov zakazuje. Fena byla úžasná, vzhled i povaha dokonalé, ale měla kožní problémy, od 8 roku oslabenou imunitu a v 10 odešla po těžké operaci. Další fenka už je s PP a ačkoli vím, že 100% není nikde, je po zdravých rodičích a dlouhověkých předcích.
juhaj
napsal(a):
No, já se tím taky prokousala, mě spíš zarazilo, že paní někde píše, že má asistenčního labradora a o kousek níž klade dotaz, zda ho někdo nechce.
Jinak, je každého věc co si koupí, ale mám zkušenosti z mého okolí s problémy se zdravím. Soused si podle nás kdysi koupil tibetskou dogu, ale bez PP, prý po papírových rodičích, jen neuchovněných. Pejsek měl od necelého roku epilepsii, která se neustále zhoršovala, ve třech letech ho našel mrtvého.
Ostatně i já mám tu zkušenost, na manželovo naléhání jsem svolila s fenkou bez PP nebyla z množírny, rodiče PP měli, pán se staral vzorně, jen dal dohromady dvě barvy, které čistokrevný chov zakazuje. Fena byla úžasná, vzhled i povaha dokonalé, ale měla kožní problémy, od 8 roku oslabenou imunitu a v 10 odešla po těžké operaci. Další fenka už je s PP a ačkoli vím, že 100% není nikde, je po zdravých rodičích a dlouhověkých předcích.
Nenabízím našeho asistenčního labradora, ale jiného. Tomu nabízenému umřela panička. Je od spolku Pes pomůže, kteří se věnují výcviku asistenčních psů.
napsal(a):
Nemyslím a vy mi neodpovídáte na mou otázku.
Jak tu píší ti znalí, větší základna, menší možnost spojení vadných jedinců.
Já souhlasím s chovem psů s PP. Jen se mi teď ta situace zdá taková divná. Čistokrevní psi mají dědičné choroby a dál je budou mít a lepší to nebude a kříženci by se neměli množit. Jak z toho ven?
napsal(a):
Nemám strach, že by pes nepřežil z hlediska druhu, pokud nenastane nějaká globální katastrofa. Ale jsem docela alergická na řeči, že plemena jsou blbost, že k chovu není třeba znát předky, linie a další... Myslím na všechny ty generace chovatelů, kteří se snažili vyšlechtit z pár podobných (a někdy ani to ne) jedinců plemeno, šli za svou vizí, i když byla genetika v plenkách a museli postupovat intuitivně... A teď někdo, kdo si té chovatelské práce neváží, zpochybňuje jejich práci...
Nejvíc by si jejich práce měli vážit právě chovatelé psů s PP. A opravdu udělat něco, co by mohlo oživit žádaná a tím i ničená plemena zase na dobrou úroveň. Kdo jiný to má udělat? Majitelé kříženečků?
Co udělali chovatelé papírových psů pro to, aby zlepšili chovy a eliminovali nebo alespoń snížili výskyt dědičných chorob?
napsal(a):
nerozumím čemu nerozumíš......
- dědičné nemoci jsou jaksi logickým důsledkem podstaty života/množení na základě dědičnosti, genů, bez nich to asi ani nejde
- plemena alespoň ta kulturní, asi většinou vznikala z příbuzenského krytí
- ne všechna plemena mají nějaká zdravotní vyšetření do chovu, nebo jen klasické DKK, některá více.....ale to je v pořádku, pokud to reflektuje zdravotní stav populace, neb selekce musí být uvážlivá, aby tvrdým snížením počtu chovných jedinců nezpůsobila nepřípustné snížení genetické variability, která by znamenala totální degradaci
- ne na vše testy jsou
- chovatelství je činnost zájmová, dobrovolná, nerozhodují odborníci ale zvolení, kteří zvoleni být chtěli a to bez kvalifikačních požadavků, navíc sami chovatelé = neexistuje pravidlo nestrannosti!, o pravidlech se rozhoduje hlasováním členů......možná někdo vzpomene odbornosti rozhodování domovní schůze.....
Bezva, takže samozvaní "odborníci" na základě hlasování rozhodnou, že to bude tak a nejinak.
Nejlépe tak, aby s tím nebylo moc práce, vypadalo to hezky a až na prvním místě z toho byly peníze.
Netvrdím, že je to tak u všech plemen a u všech klubů. Ale když koukám kolem, co se děje a to nejen v chovu psů, ale i v jiných oblastech lidské činnost, jdou na mě chmury.
sisi58
napsal(a):
Nejvíc by si jejich práce měli vážit právě chovatelé psů s PP. A opravdu udělat něco, co by mohlo oživit žádaná a tím i ničená plemena zase na dobrou úroveň. Kdo jiný to má udělat? Majitelé kříženečků?
Co udělali chovatelé papírových psů pro to, aby zlepšili chovy a eliminovali nebo alespoń snížili výskyt dědičných chorob?
když ono je to těžké. celá ta filosofie je prostě dlouhodobě neudržitelná. četla jsem třeba, že švýcarským salašnickým psům by nejvíce pomohlo sloučení všech těch plemen do jednoho, protože efektivní populace jednotlivých plemen je prostě příliš malá a jsou příliš nezdravá.
jsou plemena, kde počet psů čítá celosvětově maximálně stovky zvířat. to je prostě příliš málo na to, aby se dlouhodobě udržela. s některýma by se muselo zacházet jako s kriticky ohroženými zvířaty, akorát ta mají organizované a řízené záchranné programy. v chovu psů stačí, když u takového plemene z důvodu třeba výstavních úspěchů jeden pes nakryje hodně fen a jste v řiti, další generace jsou polosourozenci.
sisi58
napsal(a):
Bezva, takže samozvaní "odborníci" na základě hlasování rozhodnou, že to bude tak a nejinak.
Nejlépe tak, aby s tím nebylo moc práce, vypadalo to hezky a až na prvním místě z toho byly peníze.
Netvrdím, že je to tak u všech plemen a u všech klubů. Ale když koukám kolem, co se děje a to nejen v chovu psů, ale i v jiných oblastech lidské činnost, jdou na mě chmury.
samozřejmě. když funkcionáři klubu mají zvířata, která by neprošla testem na nemoc x, je téměř jistota, že negativní test na nemoc x nebude podmínkou chovnosti.
tak
a z povahového testu se vyhodí kolík.....
v chovu psů stačí, když u takového plemene z důvodu třeba výstavních úspěchů jeden pes nakryje hodně fen a jste v řiti, další generace jsou polosourozenci.
a to nemusí být ani málopočetné plemeno
nadužívání "žampiónů" je vždy špatně
ale když, budu skoro citovat slova jednoho chovatele, "tituly prodávají"......
klub by měl chov řídit a dbát na využívání celé chovatelské základny
ale když ten klub jsou chovatelé sami.......a kruh se uzavírá....
ale! to neznamená, že "čistokrevní" bPP jsou zcela mimo, vychází z toho stejného systému, jenom tím bezPP už se ztrácí jakákoliv kontrola čehokoliv!
Kříženci, jako praví kříženci (u psů ne teda živočišných druhů ale plemen) jsou kategorie jiná.
napsal(a):
samozřejmě. když funkcionáři klubu mají zvířata, která by neprošla testem na nemoc x, je téměř jistota, že negativní test na nemoc x nebude podmínkou chovnosti.
Teď jste tomu dala! Takto nahlas napsat, co hodně lidí tuší. Až si budu pořizovat dalšího pejska, najmu si detektiva, normální člověk nejspíš nemá šanci, vyznat se.
napsal(a):
tak
a z povahového testu se vyhodí kolík.....
v chovu psů stačí, když u takového plemene z důvodu třeba výstavních úspěchů jeden pes nakryje hodně fen a jste v řiti, další generace jsou polosourozenci.
a to nemusí být ani málopočetné plemeno
nadužívání "žampiónů" je vždy špatně
ale když, budu skoro citovat slova jednoho chovatele, "tituly prodávají"......
klub by měl chov řídit a dbát na využívání celé chovatelské základny
ale když ten klub jsou chovatelé sami.......a kruh se uzavírá....
ale! to neznamená, že "čistokrevní" bPP jsou zcela mimo, vychází z toho stejného systému, jenom tím bezPP už se ztrácí jakákoliv kontrola čehokoliv!
Kříženci, jako praví kříženci (u psů ne teda živočišných druhů ale plemen) jsou kategorie jiná.
jo, bez pp jsou v tomhle samozřejmě úplně mimo, protože u nich se nedá dělat chov, teda skutečný chov, i kdyby člověk chtěl, protože jaksi ten rodokmen je conditio sine qua non k jakékoliv smysluplné plemenitbě
ovšem ta smysluplná plemenitba se mnohdy neděje ani když k tomu ten průkaz je, to si zase nic nenamlouvejme, že většina chovatelských stanic je zase jen rozmnožovací chov, a ne chov plemenný
původní smysl klubů byl v tom, že jeden člověk málokdy může mít tolik psů, aby mohl dělat plemenitbu, ale všimněte si, že to zdegenerovalo do "klube nekecej mi do toho, co dělám" a každý si jede to svoje, takže žádná plemenitba zase není...
sisi58
napsal(a):
To udělali lidi............teda to je alespoň můj názor.......a myslím si, že čím víc byl kladen důraz na exteriér, často naprosto nesmyslný proti funkčnosti psa, myslím, že víme kam to některá plemena dotáhla...........
Ono už je docela děsivé, když ve zprávách řeknou, že i psi mají civilizační choroby...no tak to to teda chudáci s námi lidmi dopracovali.
Teda měla jsem na věc určitý názor, ale čím dál tím víc se přikláním k názoru, že si seženu nějakýho vhodnýho vořecha nebo popř. štěně po pracovních rodičích...kde je předpoklad, že psi jsou funkční jak fyzicky, tak povahově.....
napsal(a):
To udělali lidi............teda to je alespoň můj názor.......a myslím si, že čím víc byl kladen důraz na exteriér, často naprosto nesmyslný proti funkčnosti psa, myslím, že víme kam to některá plemena dotáhla...........
Ono už je docela děsivé, když ve zprávách řeknou, že i psi mají civilizační choroby...no tak to to teda chudáci s námi lidmi dopracovali.
Teda měla jsem na věc určitý názor, ale čím dál tím víc se přikláním k názoru, že si seženu nějakýho vhodnýho vořecha nebo popř. štěně po pracovních rodičích...kde je předpoklad, že psi jsou funkční jak fyzicky, tak povahově.....
A tak civilizační choroby postihují i křížence. Nejsou způsobené genetikou, ale opravdu civilizací - hlavně obezitou a taky - pozor - prodlužující se dobou života. Prostě ta zvířata mají větší šanci, že se určitých věcí dožijí.
napsal(a):
A tak civilizační choroby postihují i křížence. Nejsou způsobené genetikou, ale opravdu civilizací - hlavně obezitou a taky - pozor - prodlužující se dobou života. Prostě ta zvířata mají větší šanci, že se určitých věcí dožijí.
Jo, u těch civilizačních chorob jsem myslela psy obecně...nejen ty s PP
napsal(a):
Nevím jak u psů, ale u koní se s věkem opravdu množí nemoci. Cukrovka, artroza, rakovina, dýchací potíže.
Když jsem začínala, měli koně odřené kohoutky, sem tam některý zakulhal, či ho bolela záda. Teď, po čtvrt století, jsou koně úplně někde jinde, a byla bych sprostá, kdybych řekla kde.
Dotaz
napsal(a):
To je jak u lidí, ve středověku většinově nestihli cukrovku, rakovinu ani další stařecké neduhy, protože umřeli dřív - třeba na infekci.
Rakovina se vyskytovala už u předchůdců člověka...
Z toho si nic nedělejte já na vlastní oči viděla 6 kg čivavu s pp!!!!Chovná stanice Mineo!Ani průkaz původu vám nezaruči že kupujete kvalitu.
napsal(a):
Z toho si nic nedělejte já na vlastní oči viděla 6 kg čivavu s pp!!!!Chovná stanice Mineo!Ani průkaz původu vám nezaruči že kupujete kvalitu.
Mají novou chovnou fenečku WHITE MAGIC Mineo (Zara).
Dotaz
napsal(a):
To je jak u lidí, ve středověku většinově nestihli cukrovku, rakovinu ani další stařecké neduhy, protože umřeli dřív - třeba na infekci.
Tak ono se to takhle tvrdí, ale vám to opravdu s tou realitou sedí? Batolata, kterým se musí píchat inzulin, stařecká cukrovka v pětadvaceti, infark ve třiceti - se sice dožíváme déle, ale ty stařecké nemoci nás postihují ve stále mladším věku, a ostatní civilizační choroby též.
napsal(a):
Tak ono se to takhle tvrdí, ale vám to opravdu s tou realitou sedí? Batolata, kterým se musí píchat inzulin, stařecká cukrovka v pětadvaceti, infark ve třiceti - se sice dožíváme déle, ale ty stařecké nemoci nás postihují ve stále mladším věku, a ostatní civilizační choroby též.
tak zrovna ta cukrovka II. typu a infarkt hodně souvisí s obezitou a dneska máte tlustý už ty děti.
A cukrovka I. typu byla vždycky. Ale bez lékaře to nepoznáte od jiných příčin chřadnutí a úhynu dětí a ta dětská úmrtnost teda byla.
sisi58
napsal(a):
Nevím jak u psů, ale u koní se s věkem opravdu množí nemoci. Cukrovka, artroza, rakovina, dýchací potíže.
Když jsem začínala, měli koně odřené kohoutky, sem tam některý zakulhal, či ho bolela záda. Teď, po čtvrt století, jsou koně úplně někde jinde, a byla bych sprostá, kdybych řekla kde.
Když jsem začínala, měli koně odřené kohoutky, sem tam některý zakulhal, či ho bolela záda. Teď, po čtvrt století, jsou koně úplně někde jinde
a kolik jste znala koni kolem 20ti let? i nad 15 uz to byla rarita pomalu.
kulhani, dusnost, rakovina kopyt - tak nejcasteji koncili kone kolem toho 15 roku - na jatkách..
ano -většina tehle neduhu byla diky nevhodnému ustajeni.
napsal(a):
Kdysi by se lidé se spoustou chorob nedožili produktivního věku, tudíž nemohli své špatné geny předat dál.
Ale jak píše bodlinka, hodně nemocí je civilizačních, lidi jsou čím dál línější, tlustší a za některé neduhy si mohou sami.
Dřív nebylo moc dvacetiletých holek s pneumatikou kolem pasu, teď je to snad každá druhá. A tolik dětí obézních už před nástupem do školy... škoda mluvit.
A vytáčí mě i to, když tady někdo napíše, že nemůže dávat psovi BARF, protože na to nemá čas. Většinou je to jen lenost, a to i lenost myslet, přečíst si, jak žrádlo připravit. Raději nasypou konzervovaný granule. A pak se diví, že jsou psi nemocní a mají stejné civilizační choroby jako lidé.
Neumí se dobře najíst sami, žerou polotovary, a u psů to dělají stejně.
LájošM
napsal(a):
Kdysi by se lidé se spoustou chorob nedožili produktivního věku, tudíž nemohli své špatné geny předat dál.
Ale jak píše bodlinka, hodně nemocí je civilizačních, lidi jsou čím dál línější, tlustší a za některé neduhy si mohou sami.
Dřív nebylo moc dvacetiletých holek s pneumatikou kolem pasu, teď je to snad každá druhá. A tolik dětí obézních už před nástupem do školy... škoda mluvit.
A vytáčí mě i to, když tady někdo napíše, že nemůže dávat psovi BARF, protože na to nemá čas. Většinou je to jen lenost, a to i lenost myslet, přečíst si, jak žrádlo připravit. Raději nasypou konzervovaný granule. A pak se diví, že jsou psi nemocní a mají stejné civilizační choroby jako lidé.
Neumí se dobře najíst sami, žerou polotovary, a u psů to dělají stejně.
Pil - umřel, nepil - umřel taky.
Mě zase - ne vytáčí, ale celkem baví - jak nesnášíte ty, co krmí granulemi. Trochu tolerance by to chtělo.
Jestlipak tak svědomitě jako psy, krmíte i děti a vůbec rodinu...
napsal(a):
Mě zase - ne vytáčí, ale celkem baví - jak nesnášíte ty, co krmí granulemi. Trochu tolerance by to chtělo.
demagogický kecy - asi si to trochu sama před sebou nějak musíte obhájit, co ?
Mě nevadí lidi co krmí JEN granule (taky je dávám jako balast), jen lituju jejich psy , toť vše
No, pak politujte mého psa, který maso zbožňuje, žel jeho zažívání ostře protestuje. A věřte mi (nebo ne, je mi to jedno), zkoušela jsem ho na maso převést opakovaně a s odsupem času i různými způsoby. Výsledkem byly vždy úporné průjmy nonstop, nedočkala jsem se ani jednoho ukázkového hov.na, pes trávil procházku ve stavu nahrbeném, protože pořád ... nebudu to tu detailně popisovat.
Chci říct, že ne každý pes tuhle přirozenou a pro něj nejlepší stravu dá, bohužel.
Takže mi v garáži stojí mrazák k prdu, pes je výhradně na granulích a ano, litujte ho, klidně. Já ho litovala, když jsem mu maso dopřávala.
Tohle nemyslím jako svoji obhajobu, tu nemám zapotřebí, jen souhlasím s Balu, že trocha té tolerance je na místě. Demagogií naopak zavání vaše shrnutí, že každého psa, který je jen na granulích, je potřeba litovat.
Jsem si jistá, že soudruzi z NDR udělali někde chybu a ne, není normální, že pes nesnese maso. Ale to je to, o čem mluvím. I tyhle nenormální kusy se najdou. Byť jsou svým způsobem "vadné", pořád tu jsou a jejich majitelé si nezaslouží hodit do jednoho pytle s línými ignorantskými majiteli, co krmí marketovky z pohodlnosti.
lupus4
napsal(a):
Vám přijde normální, že pes, masožravec, nesnese maso ?
Asi soudruzi z NDR udělali někde chybu
Moje bejvalá fena byla nalezenec, vořech, u mě byla až od dospělého věku a taky se mi přechod na maso nezdařil. Dopadalo to podobně jak popisuje espiro...pokud by byla venkovní pes, určitě bych tomu dala víc času. U bytového psa už to bylo na hranici trápení.
Feně to strašně chutnalo, ale její trávicí trakt, pravděpodobně blbě fungující vlivem let na granulích, to prostě nedával.
Zpětně vidím, co jsem měla udělat jinak, neměla jsem tenkrát ty informace, co dnes. Taky je ale možnost, že by se mi to přes veškerou snahu nepodařilo.
Momentálně se mi to mluví, poněvadž současnou fenu jsem převedla na maso hned ve dvou měsících.
Chci říct, že ne každý pes tuhle přirozenou a pro něj nejlepší stravu dá, bohužel.
...tuto hlášku bych poopravila - já jsem přesvědčená, že štěňata se i přes všechny šlechtitelské zločiny stále ještě rodí se schopností trávit přirozenou potravu, takže začne-li se s tím u prcka, podaří se to vždy.
U dospělých psů, kteří léta žrali pouze granule, si tím zatím nejsem jistá.
když mi přivezli zhuntovanou 2 letou Andulku, která evidentně maso nikdy neviděla (bála se ho ) trvalo cca 14 dnů, než se srovnala (napřed průjmy, asi 2 dny i zvracení)napřed vybírala z masa granule a pak obráceně ...
dožila se + 13, což na G je docela slušné
Terven, já bych tu hlášku nepoupravila. Začínala jsem se štěnětem a přesto se nezdařilo. Nejsem neomylná, možná byla chyba i ve mně, ale svědomí mám čisté, dělala jsem, co jsem mohla. Zkoušela jsem přechod na maso různými způsoby, zkoušela jsem různá masa, kombinace, dávky. A ve výsledku vždycky cákačka totální. A přesně jak píšete, hraničilo to s trápením. Své trápení bych ustála, no tak jsem holt několikrát denně uklízela nadílku. Ale na jeho trápení jsem nemohla koukat.
Dodnes (měl 6 let) stačí víc jak hrstka masa do granulí a druhý den uklízím.
lupus4
napsal(a):
když mi přivezli zhuntovanou 2 letou Andulku, která evidentně maso nikdy neviděla (bála se ho ) trvalo cca 14 dnů, než se srovnala (napřed průjmy, asi 2 dny i zvracení)napřed vybírala z masa granule a pak obráceně ...
dožila se + 13, což na G je docela slušné
Já jsem tu fenu měla v bytě a chodila jsem do práce...prostě jsem neměla koule na to, abych jí dlouhodobě krmila něčím, o čem vím, že jí to prohání.
Byla čistotná, doma neudělala nikdy nic, ale po vypuštění ven letěla jak blázen, točila se, hrbila, přidřepávala opakovaně a ke konci už z ní ani nic nešlo, jen měla nucení. Z čehož jsem usoudila, že už před mým příchodem jí muselo být sakra nedobře.
Nebývala nijak dlouho sama doma, ale ono pokud něco nesedne, stačí pár hodin.
Terven
napsal(a):
Já jsem tu fenu měla v bytě a chodila jsem do práce...prostě jsem neměla koule na to, abych jí dlouhodobě krmila něčím, o čem vím, že jí to prohání.
Byla čistotná, doma neudělala nikdy nic, ale po vypuštění ven letěla jak blázen, točila se, hrbila, přidřepávala opakovaně a ke konci už z ní ani nic nešlo, jen měla nucení. Z čehož jsem usoudila, že už před mým příchodem jí muselo být sakra nedobře.
Nebývala nijak dlouho sama doma, ale ono pokud něco nesedne, stačí pár hodin.
To Anča byla taky doma...no "užil" jsem si to...
A vlastně i teď novej útulkovej asociál Ruda, 3letej granulář, přechod bez sebemenších problémů...žere cokoli v jakémkoli množství
Totéž Vojtěch - příchod z útulku cca v 5ti letech, teď asi 15 - nedělalo mu dobře drůbeží, na hovězím, krůtím, rybách jen kvete
napsal(a):
No, pak politujte mého psa, který maso zbožňuje, žel jeho zažívání ostře protestuje. A věřte mi (nebo ne, je mi to jedno), zkoušela jsem ho na maso převést opakovaně a s odsupem času i různými způsoby. Výsledkem byly vždy úporné průjmy nonstop, nedočkala jsem se ani jednoho ukázkového hov.na, pes trávil procházku ve stavu nahrbeném, protože pořád ... nebudu to tu detailně popisovat.
Takže mi v garáži stojí mrazák k prdu, pes je výhradně na granulích a ano, litujte ho, klidně. Já ho litovala, když jsem mu maso dopřávala.
Tohle nemyslím jako svoji obhajobu, tu nemám zapotřebí, jen souhlasím s Balu, že trocha té tolerance je na místě. Demagogií naopak zavání vaše shrnutí, že každého psa, který je jen na granulích, je potřeba litovat.
Neumíte číst. Vadí mi ti, co tvrdí, že na krmení masem nemají čas. Ne ti, co krmí granulemi z nějakého důvodu. Představte si, že jsem měl taky jednoho psa na granulích, protože měl po mase průjmy. Naštěstí se jeho zažívání časem upravilo, žádnou alergii neměl a teď mu maso svědčí.
Nevadí mi granule jako takové, vadí mi lenost lidí přemýšlet a něco dělat.
napsal(a):
Nikde jsem nepsal, že jsem proti granulím jako takovým. Ale ti, co tvrdí, že krmení masem je šíleně náročné, jsou jen líní si o tom něco zjistit. Nebo líní udělat pro psa trošičku víc než otevřít pytel a nasypat granule.
Přitom granule jsou na našem trhu nějakých 30 let (byly tedy i dřív, ale spíš pro bohaté a běžně se jimi nekrmilo).
A představte si, že ano, u nás doma se nevaří z polotovarů, ale ze základních surovin, a nejsem obézní ani já, ani moje děti. :-)
lupus4
napsal(a):
To Anča byla taky doma...no "užil" jsem si to...
A vlastně i teď novej útulkovej asociál Ruda, 3letej granulář, přechod bez sebemenších problémů...žere cokoli v jakémkoli množství
Totéž Vojtěch - příchod z útulku cca v 5ti letech, teď asi 15 - nedělalo mu dobře drůbeží, na hovězím, krůtím, rybách jen kvete
Tak to je potom radost...jak říkám, u dalšího nalezence bych si s tím víc vyhrála, dělala bych to extra pomalu - nejdřív vařený a vařila bych míň a míň.
Občas tady mám fenu jorka 12 let, nejsem ale majitel, takže syrový nezkouším. A aby jí nebylo líto, že moje fena má večer maso, tak jí to maso vařím,vnitřnosti taky, přílohy dávám jako té mojí ...a někdy jim to oběma dám vařený
...a třeba u téhle feny si myslím, že by přechod na syrový zvládla líp. Bobky má pěkný skoro po všem, je to tak trochu popelnice, zvyklá, že babi jí vylepšuje granule salámem a vším možným, jen aby je sežrala.
LájošM
napsal(a):
Neumíte číst. Vadí mi ti, co tvrdí, že na krmení masem nemají čas. Ne ti, co krmí granulemi z nějakého důvodu. Představte si, že jsem měl taky jednoho psa na granulích, protože měl po mase průjmy. Naštěstí se jeho zažívání časem upravilo, žádnou alergii neměl a teď mu maso svědčí.
Umím číst, reagovala jsem na Lupuse, ne na vás. Ten mluvil o lítosti nad psy, krmenými granulemi.
Tak já nevim....
granulemi nekrmím, ale zase někdo třeba nemá tolik místa v mrazáku, aby si udělal zásoby masa...nemá kam dát druhý mrazák, navíc když ještě musí to maso zpracovat resp. rozporcovat na nějaký menší krmný dávky, potom nějaká ta příprava krmení.....má třeba i děti, které taky vyžadují spoustu času, nějaké svoje koníčk, tak prostě kvalitní granule jsou alternativa...ano je to pohodlné, ano ušetří to čas, jsou nenáročné na skladování a ten ušetřený čas pak raději věnuje procházce nebo návštěvě cvičáku. Navíc někdo se opravdu bojí, že bude psa krmit špatně...i já jsem zezačátku pořád něco počítala, vážila, přečetla jsem kde co a z těch bílkovin, protejnů, minerálů, vitamínů....poměr vápník-fosfor.. atd atd mi šla hlava docela kolem, dneska když si na to vzpomenu, tak se sama sobě musím smát, jak mi to připadalo složitý, časem to člověk dělá tak nějak automaticky a přijde mu to naopak děsně jednoduchý.
Pokud pes granule s chutí sežere, pokud na nich prospívá, pokud mu granule tzv. sedí, tak si nemyslím, že takový pes by byl ausgerechnet chudák. A myslím, že jemu to je tak nějak asi jedno.
Mě to jako extra práce nepřijde a to i přesto, že psům vařím....ono hodit do hrnce maso, zeleninu, uvařit přílohu není zas takový problém...uvaří se to samo a mezitím se v klidu vypravím do práce a do večera to pěkně zůstane na pokojové teplotě a stačí servírovat (teda u nás se část servíruje už k obědu)
Ale mě se to kecá...děti dospělý, maso mám kam dát, nemusím porcovat, jeden balíček mám na jedno krmení, navíc mě baví vymýšlet, co jim dám k papáníčku a psům můžu věnovat veškerý volný čas, psi jsou moje všechno....není to že MUSÍM je to o tom, že CHCI.....jsou to moje chlupatý "děti" a dětem jsem taky vždycky vyvařovala, tak proč ne pejskům.......ale jak říkám, každý to máme prostě jinak.
A i tak mnozí můžou namítnout, že je to špatně, když nekrmím syrovým (doufám, že další štěndo na syrové naučím hned zkraje )
Není přeci důvod abychom se my, co nekrmíme granule naváželi do "granulářů"....a tady v diskuzi navíc asi platí i známé "kdo chce hledá způsoby, kdo nechce hledá důvody"
Tak hlavně, aby ti naší chlupatí..nejlepší přátelé člověka byli milováni a šťastní.
Pesany, kteří mají problémy s trávením a maso jim nesedí do toho vůbec nepočítám.
LájošM
napsal(a):
Nikde jsem nepsal, že jsem proti granulím jako takovým. Ale ti, co tvrdí, že krmení masem je šíleně náročné, jsou jen líní si o tom něco zjistit. Nebo líní udělat pro psa trošičku víc než otevřít pytel a nasypat granule.
Přitom granule jsou na našem trhu nějakých 30 let (byly tedy i dřív, ale spíš pro bohaté a běžně se jimi nekrmilo).
A představte si, že ano, u nás doma se nevaří z polotovarů, ale ze základních surovin, a nejsem obézní ani já, ani moje děti. :-)
Ale ti, co tvrdí, že krmení masem je šíleně náročné, jsou jen líní si o tom něco zjistit.
a ctete tady ty diskuze, jo? a ty předem predvydatelne reakce par lidi tady?
Kdokoliv někdo napise -krmim granule - nikdy, ale opravdu nikdy to neskonci jen tim.
Obratem se někdo prihrne s nevyžádanou odpovedi/otazkou -krm maso, proc nekrmis maso, ja krmim maso - a nasleduje psychol. rozbor osobnosti která nechce krmit maso - a jen v tom lepsim pripade to konci tim vasim - jste liny....
Jo, já jsem líná. Krmím granulema psa, kočky, morčata, králíka i slepice, přičemž každý má vybrané granule pro svojí danou kategorii a nazdar
Nehodlám to měnit. Kdyby se prodávaly granule pro lidi, něco třeba na způsob čínskejch nudlí, ne ty vodnatý kokteily - to přece musí chybět vláknina, ne? - tak to žeru taky.
napsal(a):
A mě začíná vytáčet, jak se jakákoli diskuze o čemkoli strhne na debatu o mase . Jo,my co krmíme psy granulemi tak jsme všichni líní, nemáme své psy rádi a jakýkoli problém, který pes bude mít bude spojen s tím, že je na granulích. A nezapomínejte to zmínit v jakékoli diskuzi, bez ohledu na téma.
Ale pokud bude mít nějaký problém pes, který je na mase - tak to zaručeně nebude krmením, že? Jak by taky mohlo, když je to podle některých tak jednoduché, že stačí psovi hodit kus masa do misky a konec.
Připomínáte mi jednu "známou", která je "bio matka" - nebo jak to nazvat. Její dítě asi nikdy nemělo colu, hranolky, obyčejnou sušenku nebo bonbon. A pokaždé když vidí děti, i ty cizí, jak něco takového jedí - tak začne kázat rodičům. Nebo stačí když se někdo zmíní, že děcku koupil třeba jupíka. Je opravdu hodně oblíbená , lidi se jí vyhýbají už z dálky.
Já nevím, proč se tak hrozně to žrádlo pro psy řeší. Většina lidí neví o známých třeba co jedí, jaký mají životní styl, ale o jejich psech to vědí stoprocentně .
Ono je krmení konzervovanými a nabarvenými kuličkami vlastně super zdravé.
Jídlo není to základní, co by organismus potřeboval a z čeho bere energii každá buňka v jeho těle.
Je to podružné, doktoři a vědci lžou, umělé a chemicky upravené potraviny jsou to nejlepší, co všechny mohlo potkat. Zvýšený výskyt rakoviny a civilizačních onemocnění je jen náhoda a s životním stylem a prostředím to nesouvisí.
Hm...
LájošM
napsal(a):
Ono je krmení konzervovanými a nabarvenými kuličkami vlastně super zdravé.
Jídlo není to základní, co by organismus potřeboval a z čeho bere energii každá buňka v jeho těle.
Je to podružné, doktoři a vědci lžou, umělé a chemicky upravené potraviny jsou to nejlepší, co všechny mohlo potkat. Zvýšený výskyt rakoviny a civilizačních onemocnění je jen náhoda a s životním stylem a prostředím to nesouvisí.
Hm...
A tak já netvrdím, že je to nejzdravější co může být. Ale myslím, že vždycky se dá jít nějakou zlatou střední cestou. To je to samé jako u lidí - někdo je prostě na to jídlo úplně upnutej, že si hlídá co jí, kupuje bio kvalitu a nic nezdravého nesní. Pak je úplný opak - že se někdo stravuje vesměs ve fastfoodech, jí jen tučná nezdravá jídla, pije colu. Ale je přece taky něco mezi, že se někdo snaží jíst zdravě, ale občas si dá i něco nezdravého.
A to samé je u psů - někdo bude krmit kořeněné zbytky a granule z marketu a bude mu to jedno. Někdo bude krmit výhradně masem, a nic jiného - a bude všem vnucovat, že jedině to je správné. No a pak jsou lidi, kteří budou krmit jako základ granule a občas pes dostane maso, zeleninu, ovoce.
Já si fakt nemyslím, že by ty granule byly úplně něco strašně moc špatného, že by to psovi vyloženě škodilo - nebo jakto, že pak má pes na granulích krásně lesklou srst, tuhé bobky, krevní testy v pořádku a dožije se vysokého věku? (Nebavíme se o marketovkách).
Nevím no, já se řídím psem a pokud ten mi prospívá, tak já nemám důvod měnit krmení.
napsal(a):
Když jsem začínala, měli koně odřené kohoutky, sem tam některý zakulhal, či ho bolela záda. Teď, po čtvrt století, jsou koně úplně někde jinde
a kolik jste znala koni kolem 20ti let? i nad 15 uz to byla rarita pomalu.
kulhani, dusnost, rakovina kopyt - tak nejcasteji koncili kone kolem toho 15 roku - na jatkách..
ano -většina tehle neduhu byla diky nevhodnému ustajeni.
A blbě skladovanému senu na hromadě. Kde se nakonec krmilo i ze spodních vrstev, plných prachu a Bůh ví čeho ještě.
lupus4
napsal(a):
demagogický kecy - asi si to trochu sama před sebou nějak musíte obhájit, co ?
Mě nevadí lidi co krmí JEN granule (taky je dávám jako balast), jen lituju jejich psy , toť vše
Maso pro lidi z Polska. Dám psovi a vzhledem k jeho zažívání, mám o "zábavu" postaráno.
Granule N&D mi zajistily, že pes prospívá. Skoro 3 roky trvalo, než jsem konečně přišla na to, po čem nemá průjem.
Možná jsem a možná nejsem demagog, ale ani vy se sekerou nad hlavou, mě nedonutíte, dávat psovi maso. Navíc ho ani nechce.
marcelaamax
napsal(a):
A tak já netvrdím, že je to nejzdravější co může být. Ale myslím, že vždycky se dá jít nějakou zlatou střední cestou. To je to samé jako u lidí - někdo je prostě na to jídlo úplně upnutej, že si hlídá co jí, kupuje bio kvalitu a nic nezdravého nesní. Pak je úplný opak - že se někdo stravuje vesměs ve fastfoodech, jí jen tučná nezdravá jídla, pije colu. Ale je přece taky něco mezi, že se někdo snaží jíst zdravě, ale občas si dá i něco nezdravého.
A to samé je u psů - někdo bude krmit kořeněné zbytky a granule z marketu a bude mu to jedno. Někdo bude krmit výhradně masem, a nic jiného - a bude všem vnucovat, že jedině to je správné. No a pak jsou lidi, kteří budou krmit jako základ granule a občas pes dostane maso, zeleninu, ovoce.
Já si fakt nemyslím, že by ty granule byly úplně něco strašně moc špatného, že by to psovi vyloženě škodilo - nebo jakto, že pak má pes na granulích krásně lesklou srst, tuhé bobky, krevní testy v pořádku a dožije se vysokého věku? (Nebavíme se o marketovkách).
Nevím no, já se řídím psem a pokud ten mi prospívá, tak já nemám důvod měnit krmení.
Však ano, všeho s mírou. Taky jsem krmil granule, než se pes srovnal s trávením masa. Na dovolenou vozím granule nebo konzervy. nejsem fanatik.
Já jen tvrdím, že když je ta možnost, tak krmení masem je lepší volba než konzervovaným žrádlem. A úspora času není důvod, proč cpát psa hnusama, protože hodit kus masa do misky spolu se zeleninou netrvá o moc déle než to nasypání granulí.
Více starých veterinářů mi potvrdilo, že mají v ordinaci mnohem víc mladých nemocných psů, než mívali dříve. Potíže, co měli psi až jako senioři, se objevují už u poměrně mladých zvířat. A i třeba kožních problémů, alergií, potíží s ledvinami a játry nebývalo u psů tolik jako je dnes. Co se tedy změnilo?
LájošM
napsal(a):
Však ano, všeho s mírou. Taky jsem krmil granule, než se pes srovnal s trávením masa. Na dovolenou vozím granule nebo konzervy. nejsem fanatik.
Já jen tvrdím, že když je ta možnost, tak krmení masem je lepší volba než konzervovaným žrádlem. A úspora času není důvod, proč cpát psa hnusama, protože hodit kus masa do misky spolu se zeleninou netrvá o moc déle než to nasypání granulí.
Více starých veterinářů mi potvrdilo, že mají v ordinaci mnohem víc mladých nemocných psů, než mívali dříve. Potíže, co měli psi až jako senioři, se objevují už u poměrně mladých zvířat. A i třeba kožních problémů, alergií, potíží s ledvinami a játry nebývalo u psů tolik jako je dnes. Co se tedy změnilo?
No a mě zase veterinář říkal, že tam měl několik štěňat, nebo mladých psů, kteří dost doplatili na to, že byli krmeni masem, ale špatně . Takže ono má asi všechno svá pro a proti.
A k tomuhle - dřív bylo více vořechů, kteří byli zdravější a pak taky majitelé ty psy zase až tak neřešili - pokud měl pes průjem, nebo se osypal tak s ním nikam k vetovi nešli. Pokud už na tom byl pes špatně, tak ho nějaký myslivec doma zastřelil. Tedy alespoň u nás to tak bylo. A pak taky teda u nás nikdo nekrmil masem ani dřív - všichni krmili zbytky - jo možná tam občas nějaké maso bylo, ale kořeňěné, solené. Spíš to byli vařené kosti, staré pečivo, knedlíky, brambory, polívky, omáčky - prostě vše co zbylo.
A úspora času není důvod, proč cpát psa hnusama, protože hodit kus masa do misky spolu se zeleninou netrvá o moc déle než to nasypání granulí.
Já v tom tedy úsporu času vidím. Objednám granule, nasypu do barelu a pak jen z barelu do misky a mám měsíc klid. U masa musím koupit velké množství masa, musím ho asi nějak rozdělit, nabalíčkovat - nebo netuším, jestli už to někde je nabalíčkované přímo podle váhy psa a pokud jo, tak to asi nebude nejlevnější. A nabalíčkovat takové množství masa prostě zabere víc času, než nasypat granule. A hlavně, potřebuji mrazák. Já ho třeba nemám kam dát. A pak jak jsme víkendy hodně pryč a na závodech - tak tam v létě nemám maso kde skladovat. A potřebuji mít na závodech psy v pohodě a ne aby se mi pos*ali, protože najednou tam budou žrát něco jiného než doma.
Tak já si dovolím ještě jednou....krmím masem, takže by to mohlo vypadat, že u nás ok. Krmím podle svého...člověk tak nějak časem najede na nějaký styl krmení, který je vyhovující pro všechny strany. Já třeba mám problém s tím, že zkrmuji málo eklhaftů - vnitřností (žaludky a srdce počítám do svaloviny)...sem tam dávám játra, ale hodně opatrně, ale tím jsem tak nějak skončila......jo a ještě plíce, ale ty nevím úplně kam zařadit, takže sama pro sebe si je řadím do kategorie "redukční dietka". Prostě nemám žaludejk na to, abych rozkrájela slezinu, abych doma podávala zelené dršťky a pod. Jsem defakto licoměrná, protože když tvrdím, že pro psy udělám všechno na světě, tak tohle nedám...i ty blbý plíce nebo hovězí srdce, pokud nekoupím už krájené, mi musí nakrájet syn.....řešením by byly mletiny, ale za prvé - syrový mi to jíst pes nebude, když to vaříte, tak to je smrad, že by jeden pad a pes to stejně jíst nebude a za třetí s tím mám podobný problém jako s granulemi - nevidím z čeho to je. Takže to občas doháním masovkami od nejmenované firmy, na kterou jsme tady poslední dobou skoro všichni alergičtí...no ani z toho nemám moc dobrej pocit, ale snad nějaký ty "hnusance" tímhle způsobem do psů dostanu.
Nejsem tedy typický příklad antigranuláře...i když já sama, pokud by to nebylo nutné ze zdravotních důvodů, bych granule už psovi nikdy nekoupila. Ale to je čistě moje rozhodnutí. To bych spíš já jedla "lidský" granule, kdyby byly, abych ušetřila čas....můj syn se vždycky směje, když ho okřikuju "nedávej psům ten párek, bůh ví, co do toho semleli za hnusy"...a on na to "takže my to jíst můžem a psi ne?? " takže asi tak.
Ale i já jsem měla několikrát tady pocit, že pokud psům nebudu zkrmovat maso v bio kvalitě, tak je to vlastně na houby a že rovnou můžu dávat granule a vyjde to na stejno.....pokud psu nehodím celý kuře, které vyrostlo ve volném chovu, tak je to o ničem..........
Pokud někdo krmit masem chce, tak hledá informace a není pak od věci, abychom dotyčnému napsali, že to není taková věda a abychom eventuelně poradili jak na to nebo kde dané informace najít ....nebo pokud si někdo není jistý čím by chtěl krmit, tak já osobně taky nebudu radit granule, ale je přeci na dotyčném, jak se rozhodne.
Chápu "granuláře", že jim rýpání vadí, mě se taky nebude líbit, když někdo bude tvrdit, že jedině granule (nebudeme se bavit o marketovkách a granulích tvářících se jako již značková kvalitka typu chappi...jak často vidíme v reklamách) jsou ta správná a vyvážená strava...to uznáme všichni, že je to blbost, protože to by v předgranulové době nemohli vůbec psi existovat popř. jen ti špatně narostlí.
napsal(a):
Tak já si dovolím ještě jednou....krmím masem, takže by to mohlo vypadat, že u nás ok. Krmím podle svého...člověk tak nějak časem najede na nějaký styl krmení, který je vyhovující pro všechny strany. Já třeba mám problém s tím, že zkrmuji málo eklhaftů - vnitřností (žaludky a srdce počítám do svaloviny)...sem tam dávám játra, ale hodně opatrně, ale tím jsem tak nějak skončila......jo a ještě plíce, ale ty nevím úplně kam zařadit, takže sama pro sebe si je řadím do kategorie "redukční dietka". Prostě nemám žaludejk na to, abych rozkrájela slezinu, abych doma podávala zelené dršťky a pod. Jsem defakto licoměrná, protože když tvrdím, že pro psy udělám všechno na světě, tak tohle nedám...i ty blbý plíce nebo hovězí srdce, pokud nekoupím už krájené, mi musí nakrájet syn.....řešením by byly mletiny, ale za prvé - syrový mi to jíst pes nebude, když to vaříte, tak to je smrad, že by jeden pad a pes to stejně jíst nebude a za třetí s tím mám podobný problém jako s granulemi - nevidím z čeho to je. Takže to občas doháním masovkami od nejmenované firmy, na kterou jsme tady poslední dobou skoro všichni alergičtí...no ani z toho nemám moc dobrej pocit, ale snad nějaký ty "hnusance" tímhle způsobem do psů dostanu.
Nejsem tedy typický příklad antigranuláře...i když já sama, pokud by to nebylo nutné ze zdravotních důvodů, bych granule už psovi nikdy nekoupila. Ale to je čistě moje rozhodnutí. To bych spíš já jedla "lidský" granule, kdyby byly, abych ušetřila čas....můj syn se vždycky směje, když ho okřikuju "nedávej psům ten párek, bůh ví, co do toho semleli za hnusy"...a on na to "takže my to jíst můžem a psi ne?? " takže asi tak.
Ale i já jsem měla několikrát tady pocit, že pokud psům nebudu zkrmovat maso v bio kvalitě, tak je to vlastně na houby a že rovnou můžu dávat granule a vyjde to na stejno.....pokud psu nehodím celý kuře, které vyrostlo ve volném chovu, tak je to o ničem..........
Pokud někdo krmit masem chce, tak hledá informace a není pak od věci, abychom dotyčnému napsali, že to není taková věda a abychom eventuelně poradili jak na to nebo kde dané informace najít ....nebo pokud si někdo není jistý čím by chtěl krmit, tak já osobně taky nebudu radit granule, ale je přeci na dotyčném, jak se rozhodne.
Chápu "granuláře", že jim rýpání vadí, mě se taky nebude líbit, když někdo bude tvrdit, že jedině granule (nebudeme se bavit o marketovkách a granulích tvářících se jako již značková kvalitka typu chappi...jak často vidíme v reklamách) jsou ta správná a vyvážená strava...to uznáme všichni, že je to blbost, protože to by v předgranulové době nemohli vůbec psi existovat popř. jen ti špatně narostlí.
náš pes játra plíce slezinu do huby vůbec nevzal. Stejně tak žádnou zeleninu ani ovoce. Takže fakt nevím jak by mohl být jen na mase. Dávali jsme někdy granule, někdy maso s rýží nebo těstovinama, někdy kapsičku, někdy konzervu. Ho..a měl pěkné a srst taky takže příštího psa budem krmit obdobně akorát ty granule asi vybereme jiné a lepší. A pamatuji doby kdy nebyly ani granule ani barf a pes se krmil zbytkama občas se mu něco uvařilo. A německý ovčák se v pohodě dožil 17ti
GAELLE
napsal(a):
náš pes játra plíce slezinu do huby vůbec nevzal. Stejně tak žádnou zeleninu ani ovoce. Takže fakt nevím jak by mohl být jen na mase. Dávali jsme někdy granule, někdy maso s rýží nebo těstovinama, někdy kapsičku, někdy konzervu. Ho..a měl pěkné a srst taky takže příštího psa budem krmit obdobně akorát ty granule asi vybereme jiné a lepší. A pamatuji doby kdy nebyly ani granule ani barf a pes se krmil zbytkama občas se mu něco uvařilo. A německý ovčák se v pohodě dožil 17ti
Nechci tady pokračovat v nějakým antigranulářským tažení, ale tohle mi nedá...psi, kteří s chutí chroupají zeleninu určitě existujou, ale jsou spíše výjimka. A pokud zeleninu nemusí, určitě to není na překážku krmení čerstvou stravou.
Mnoho psů je v pohodě na barfu i přesto, že zeleninu nepozřou. Jako náhrada slouží třeba neprané dršťky, což je pro psa nejpřirozenější "zelenina" - v podstatě obsah žaludku býložravce.
Pes nemá trávicí trakt uzpůsobený k trávení zeleniny - aby z ní měl prospěch, je třeba mu ji nadrtit či nastrouhat anebo ideální jsou ty dršťky, kdy mu to vlastně přednatráví kráva
Nenechte se mást fotkami barfových nadšenců, kde maso je obloženo barevnými kusy ovoce a zeleniny - je to krásné pro oko, pro psí žaludek už míň.
No já mám normální stravu komplexně v pohodě. Na granulích jako malý pořád nějaký problém. Přivezu maso odpo po práci po kilovkách, trochu se během "výletu" unaví, v krámě jsou často holky a člověčí drbačky, ryby hned do mrazáku, pak jdu venčit, mezitím hovězí droby s chrupavkami a mletiny s kostmi krůta a kachna trochu povolí. Rozčtvrtím (cca 15 min/zásoba na 1,5 měs.), zas do mrazáku. Pak mám v lednici 3 misky s rozmraženým a jen odebírám. K tomu lněné semínko a ostrostřepec, obden lžičku Roboranu. Po jídle mu strčím do tlamy kus okurky/ředkvičky/mrkev. Rozchroupe si to pečlivě, i když tu zeleninu primárně nepotřebuje. To je základ, který zabere nula nula nic času ve srovnání s granulemi (převzít zásilku, umýt barel, přesypat...). Oká, možná minutu denně navíc, ale za to, že pes nezná průjem, bublání v břiše apod., to stojí. A grancle už jsou taky v pohodě, zas je párkrát druhý den na závodech dostane. A zas ty svoje kachní Barkingy ve velikosti minilentilek pro čivavy (občas na hry a pátračky po bytě) rozchroupe na prvočinitele, i když 15 cm šprotu mi polkne vcelku.
Já to mám s masem super jednoduché. Denní dávka mi vychází cca na kilo, takže nemusím ani nic balíčkovat, objednávám si rovnou kilovky. Nakoupím mrazák všeho možného, nepočítám, jestli mají psi přesné procento kostí či vnitřností, ale vím, že tak nějak v průběhu měsíce dostanou všechno. Zeleninu mají ze zelených drštěk, a taky jsou mí psi milovníci mrkve a jablek. Když krmím, jen vždy vyndám kilovku ven z mrazáku na druhý den. Je to časově stejně náročné jako vysypat granule do misky. A vidím, co krmím.
Náš veterinář si stěžuje, že nás vidí jen jednou za rok při očkování. A to mám psího seniora a druhý se tomu blíží.
Mám to taky tak. Jen když občas maso nemám, krmím i granule nebo granule zamíchám do masa jako balast. Ale považuji krmení masem za nejlepší, co psům můžu dát. Časově to není náročné vůbec.
Sousedka s malým psem dělá společnou objednávku masa s pejskaři v okolí, pak ani nepotřebují extra velký mrazák. Na čivavy nebo jorky jim stačí i výparník.
tralalák
napsal(a):
Mám to taky tak. Jen když občas maso nemám, krmím i granule nebo granule zamíchám do masa jako balast. Ale považuji krmení masem za nejlepší, co psům můžu dát. Časově to není náročné vůbec.
Sousedka s malým psem dělá společnou objednávku masa s pejskaři v okolí, pak ani nepotřebují extra velký mrazák. Na čivavy nebo jorky jim stačí i výparník.
Mít čivavu, tak to vůbec neřešim a nakupuju normálně lidský maso, teda to zní blbě, myslim tím maso pro lidi ....kolik toho takovej prcek může zdlábnout?...to se snad dá krmit i tou biokvalitou nebo s nadsázkou..může mít každej den biftek.
napsal(a):
Jo, já jsem líná. Krmím granulema psa, kočky, morčata, králíka i slepice, přičemž každý má vybrané granule pro svojí danou kategorii a nazdar
Nehodlám to měnit. Kdyby se prodávaly granule pro lidi, něco třeba na způsob čínskejch nudlí, ne ty vodnatý kokteily - to přece musí chybět vláknina, ne? - tak to žeru taky.
Opravdu, bodlinko, byste amarouny jedla celý jeden průměrný lidský život? Každý den? Pořád dokola stejný amaroun, jen různé příchutě možná na střídačku a semtam proteinová tyčinka jako mlsek?
Žádná grilovačka, žádná čerstvá zelenina, žádná horká polévka v zimě, o zmrzlině v létě nemluvím, žádné vánoční pečivo, kapr, řízek, salát, jen amarounový kokteil u stromečku (a tím nemyslím margaritu) nebo pár granulek? Nebo velikonoční roláda, rajská, svíčková, pečená kachna.....fakt už nikdy?
Jako opravdu?
saola
napsal(a):
Opravdu, bodlinko, byste amarouny jedla celý jeden průměrný lidský život? Každý den? Pořád dokola stejný amaroun, jen různé příchutě možná na střídačku a semtam proteinová tyčinka jako mlsek?
Žádná grilovačka, žádná čerstvá zelenina, žádná horká polévka v zimě, o zmrzlině v létě nemluvím, žádné vánoční pečivo, kapr, řízek, salát, jen amarounový kokteil u stromečku (a tím nemyslím margaritu) nebo pár granulek? Nebo velikonoční roláda, rajská, svíčková, pečená kachna.....fakt už nikdy?
Jako opravdu?
No tak ono i ta moje zvířata k tomu mají různý mlsky. Noře se zrovna vaří morče, morčata dostala včera ochutnávku letošní trávy, králík má ke granulím i seno nebo třeba ohryzek z jablka, slepice dostávají trávu, dýni nebo třeba moučné červy. A stejně by to vyhovovalo i mně. Běžný provoz aby člověk neumřel prostě granule a k tomu občas něco dalšího.
Ale to přece existuje - Mana nebo nutridrinky... Go for it!
napsal(a):
Ale to přece existuje - Mana nebo nutridrinky... Go for it!
To mně fakt odpuzuje tekutou konzistencí. Koneckonců ani ty krmný směsi přece nejsou tekutý, to by nikoho nenapadlo, lít psovi do misky psí nutridrink.
....náš motýl od mala bez problému jakékoli granule....začala jsem krmit pomalu kuřecím a první problém - průjmy - bylo vyloučen ve všech podobách, přešla jsem na syrové hovězí a opět problém - průjmy.....začala jsem konzervami od veta - krůtí s bramborem v pořádku, přešla jsem tedy postupně na různé kvalitnější konzervy se vším masem vyjma kuřecího.......cca před třem týdny jsem začala kusové hovězí vařit.. kolega má rozvoz, tak mi doveze, nyní maso došlo a tak jsem šla do našeho řeznictví - no styděla jsem tam ve frontě důchodců, řezník pak vytřeštil oči když jsem pravila, že chci nějaké horší hovězí pro psa - ohradil se, že má jenom pěkné....důchodce přede mnou se ptal pro jakého to chci psa, tak jsem zašeptala už rudá jak rak, že sedí támhle u dveří......pak jsem takřka šeptem požádala o čtyři kila.. řezník už s úsměvem navážil, já zaplatila a šlo se se psem domů....no maso opravdu krásné až mi ho bylo líto psovi vařit, ale co už.......jinak krmím ráno k snídani granule, během dne občas tvrdý sýr, tvaroh, syrová mrkev, jablko, tvrdý chleba, k večeři pak vařené hovězí na větší kusy samotné, menší kousky s kolínky nebo rýží.....zatím ťu ťuk bez problémů.....možná, že se časem podaří přejít na syrové, ale zatím jsem šťastná, že to funguje alespoň takhle a pes není striktně na granulích......
napsal(a):
Mít čivavu, tak to vůbec neřešim a nakupuju normálně lidský maso, teda to zní blbě, myslim tím maso pro lidi ....kolik toho takovej prcek může zdlábnout?...to se snad dá krmit i tou biokvalitou nebo s nadsázkou..může mít každej den biftek.
Akorát že něco u řezníka neseženete. Třeba zrovna zelený dršťky. On je u nás problém už sehnat i ty na hrubo očištěný, co bývaly dřív, nepraný a nepředvařený.
A pro důchodce je to rozdíl, kupovat maso určené pro psy, nebo bifteky, a to ani nemusí být bio :-)
Proč styděla? To já jsem, když byla druhá štěňata malá, přišla do řeznictví a sháněla jsem naopak pěkné hovězí. Aby šlo naškrábat pěkně na jemno. A že lidi koukali, že to chci po štěňata? A co, jako.
Měli tam moc pěkné zadní a ještě mnohokrát jsem se tam vrátila. Občas tam kupuju i pro sebe:D Ale kloubový kosti nebo třeba oháňku si Nora ráda dá i když už má zuby. Nebo právě proto.
napsal(a):
Proč styděla? To já jsem, když byla druhá štěňata malá, přišla do řeznictví a sháněla jsem naopak pěkné hovězí. Aby šlo naškrábat pěkně na jemno. A že lidi koukali, že to chci po štěňata? A co, jako.
Měli tam moc pěkné zadní a ještě mnohokrát jsem se tam vrátila. Občas tam kupuju i pro sebe:D Ale kloubový kosti nebo třeba oháňku si Nora ráda dá i když už má zuby. Nebo právě proto.
..no před těmi důchodci no...........
napsal(a):
..no před těmi důchodci no...........
No, to se spíš stydí ti důchodci, ne?
napsal(a):
....náš motýl od mala bez problému jakékoli granule....začala jsem krmit pomalu kuřecím a první problém - průjmy - bylo vyloučen ve všech podobách, přešla jsem na syrové hovězí a opět problém - průjmy.....začala jsem konzervami od veta - krůtí s bramborem v pořádku, přešla jsem tedy postupně na různé kvalitnější konzervy se vším masem vyjma kuřecího.......cca před třem týdny jsem začala kusové hovězí vařit.. kolega má rozvoz, tak mi doveze, nyní maso došlo a tak jsem šla do našeho řeznictví - no styděla jsem tam ve frontě důchodců, řezník pak vytřeštil oči když jsem pravila, že chci nějaké horší hovězí pro psa - ohradil se, že má jenom pěkné....důchodce přede mnou se ptal pro jakého to chci psa, tak jsem zašeptala už rudá jak rak, že sedí támhle u dveří......pak jsem takřka šeptem požádala o čtyři kila.. řezník už s úsměvem navážil, já zaplatila a šlo se se psem domů....no maso opravdu krásné až mi ho bylo líto psovi vařit, ale co už.......jinak krmím ráno k snídani granule, během dne občas tvrdý sýr, tvaroh, syrová mrkev, jablko, tvrdý chleba, k večeři pak vařené hovězí na větší kusy samotné, menší kousky s kolínky nebo rýží.....zatím ťu ťuk bez problémů.....možná, že se časem podaří přejít na syrové, ale zatím jsem šťastná, že to funguje alespoň takhle a pes není striktně na granulích......
Jak tak čtu o těch psech průjmujících po mase, ještě mě cosi napadlo
Teď už ani tolik ne, ale když byla moje fena mladší, měla jsem pocit, že pěkný tuhý bobky má jenom tehdy, když denně krmím kosti. A tenkrát jsem ještě byla v barfovací skupině a shodlo se na tom víc lidí- některým psi bez denního přísunu kostí skoro průjmovali.
Z čehož mi logicky vychází, že psí trávicí trakt opravdu potřebuje celou kořist, aby mohl normálně fungovat.
A to je právě u přechodu na barf problém - pokud pes je granulář, nejde mu dát kosti hned, ale až po nějakém čase, kdy nemá problém s trávením svaloviny a vnitřností. Určitě se najdou tací, co budou tvrdit, že to zvládli naráz, já bych si to netroufla.
A pak jsem taky přesvědčená, že dlouhodobým žraním granulí psí trávicí trakt zleniví, ztratí svoje přirozené schopnosti, takže jakmile se potká s masem, průjem je tu. A u některých psů je ten přechod větší drama než u jiných - já celkem chápu, že někteří majitelé na to nemají nervy a vzdají to.
Proto, když se někdo ptá, od kdy začít s barfem, tvrdím, že hned nebo prostě co nejdřív.
Terven
napsal(a):
Jak tak čtu o těch psech průjmujících po mase, ještě mě cosi napadlo
Teď už ani tolik ne, ale když byla moje fena mladší, měla jsem pocit, že pěkný tuhý bobky má jenom tehdy, když denně krmím kosti. A tenkrát jsem ještě byla v barfovací skupině a shodlo se na tom víc lidí- některým psi bez denního přísunu kostí skoro průjmovali.
Z čehož mi logicky vychází, že psí trávicí trakt opravdu potřebuje celou kořist, aby mohl normálně fungovat.
A to je právě u přechodu na barf problém - pokud pes je granulář, nejde mu dát kosti hned, ale až po nějakém čase, kdy nemá problém s trávením svaloviny a vnitřností. Určitě se najdou tací, co budou tvrdit, že to zvládli naráz, já bych si to netroufla.
A pak jsem taky přesvědčená, že dlouhodobým žraním granulí psí trávicí trakt zleniví, ztratí svoje přirozené schopnosti, takže jakmile se potká s masem, průjem je tu. A u některých psů je ten přechod větší drama než u jiných - já celkem chápu, že někteří majitelé na to nemají nervy a vzdají to.
Proto, když se někdo ptá, od kdy začít s barfem, tvrdím, že hned nebo prostě co nejdřív.
..logiku to má......zatím zůstanu u toho jak krmím, psovi plně dle stolice vyhovuje....chtěla bych po troškách zkusit zelené dršťky, uvidíme co to s ním udělá......
tralalák
napsal(a):
Akorát že něco u řezníka neseženete. Třeba zrovna zelený dršťky. On je u nás problém už sehnat i ty na hrubo očištěný, co bývaly dřív, nepraný a nepředvařený.
A pro důchodce je to rozdíl, kupovat maso určené pro psy, nebo bifteky, a to ani nemusí být bio :-)
Nechtěla jsem se nějak dotknout důchodců....spíš jako majitelce dvou velkých psů je spotřeba masa čivavy tak nějak diametrálně jiná kategorie ... toť vše...
Dámy, tak naposledy
Je úplně jedno, zda jde o normál, prémiové, či super čuper prémiové...
Jsou-li vyrobeny telnou extruzí tak způsob výroby prostě zničí vše, co je v surovinách pro psa pozitivní (a je úplně jedno, jestli takhle spečou maso na bifteky, nebo kachní nohy)...jde o pouhou spečeninu "čehosi" postříkanou umělými premixy a konzervanty...
Je-li surovinou moučka je to umocněno na 5
Že na tom přežijou (nemají na vybranou ) je jen důkazem nevšední odolnosti ...
krmte si co chcete, ale popřemejšlete
Ps. neprané držky od krav z pastvy jsou absolutní number 1
neprané držky od krav z pastvy jsou absolutní number 1
a kde je sháníte?
lupus4
napsal(a):
Dámy, tak naposledy
Jsou-li vyrobeny telnou extruzí tak způsob výroby prostě zničí vše, co je v surovinách pro psa pozitivní (a je úplně jedno, jestli takhle spečou maso na bifteky, nebo kachní nohy)...jde o pouhou spečeninu "čehosi" postříkanou umělými premixy a konzervanty...
K tomuhle bych snad ještě podotkla, že spousta lidí se opravdu snaží vybrat ty nejlepší granule s nej podílem nej masa....takový supr čupr granule ale nejsou úplně za levno, obzvlášť u velkého psa je to znát.....prostě kilo masa tak nějak vychází levněji a je to MASO.
Pak teda co mě dost odrazuje je, že když granule nechám rozmočit, tak z toho vznikne pěknej hnusanec a už jen ten můj pocit mi brání v tom, abych ty granule krmila.
No a za tu absenci zelených dršťek v mém krmném režimu si dávám palec dolu
Zastánci masa. Jak přesvědčit psa, aby maso žral.Nejsem takový tvrďák, abych nechala postaršího psa hladovět, než ho sežere.
Trošku pozře vařené. Ovšem podle lupuse je i vařené maso fuj.
Zbývá tedy tohoto maso nežeroucího psa zahodit a sehnat psa maso žeroucího. Obávám se, že náš kocour, než aby sežral maso, raději by zdechl.
Oba žerou granule, kocour ty, co mu chutnají a pes ty, po kterých nemá průjem. Podražený kocour přibral za necelý rok 85 Dkg (z 2 kg na 2,85 kg) a pes z 22 kg na 26,5 kg. Z toho usuzuji, že nestrádají.
sisi58
napsal(a):
Zastánci masa. Jak přesvědčit psa, aby maso žral.Nejsem takový tvrďák, abych nechala postaršího psa hladovět, než ho sežere.
Zbývá tedy tohoto maso nežeroucího psa zahodit a sehnat psa maso žeroucího. Obávám se, že náš kocour, než aby sežral maso, raději by zdechl.
Oba žerou granule, kocour ty, co mu chutnají a pes ty, po kterých nemá průjem. Podražený kocour přibral za necelý rok 85 Dkg (z 2 kg na 2,85 kg) a pes z 22 kg na 26,5 kg. Z toho usuzuji, že nestrádají.
No já taky musim maso ovařit, pes mi prostě syrový nežere...resp. dá si třeba odřezek masa když vařim, ale když mu nandám do misky, tak k tomu čuchne a jde do pryč, i syrový křídla mu musim alespoň spařit v horký vodě a zaplácnout šťouchanou bramborou, protože když mu ho dám jen tak, sebere křídlo a jde do obýváku hledat místo, kam by ho nenápadně schoval, aby to nemusel jíst.....možná, kdyby byl naučenej odmalinka...ale nebyl a prostě s tím už nic neudělám. U mě je priorita taky to, aby pesanům chutnalo....
to tenhle pán taky ne
PS. postudujte trochu logiku, vaše argumentace je zcela OT
No, vy zase neargumentujete vůbec ničím, prostě máte svojí pravdu, o které se nediskutuje
lupus4
napsal(a):
to tenhle pán taky ne
PS. postudujte trochu logiku, vaše argumentace je zcela OT
Nemám zapotřebí vás přesvědčovat, že má zvířátka se mají dobře.
Jen technická. Já psala slušně, vy se vysmíváte. Takto se nepřesvědčuje, takto se odpuzuje.
sisi58
napsal(a):
..ten kocour je nádhernej (pes samozřejmě také)......vzpomínám jak Naďa Konvalinková kdysi hubla s pořadem "Jste to co jíte" a tam jí řekli, že i když obézní, je vlastně podvyživená.......
sisi58
napsal(a):
Nemám zapotřebí vás přesvědčovat, že má zvířátka se mají dobře.
Jen technická. Já psala slušně, vy se vysmíváte. Takto se nepřesvědčuje, takto se odpuzuje.
...trochu mi to připomíná jako se Scyliou o kastracích.......
Jen taková úvaha k tomu přibírání a nepřibírání...
Nárůst hmotnosti určitě není hlavní ukazatel kvality krmiva. Nedávno jsme v práci vedly debatu, že je teď divná doba. Co je svět světem, vždy to bývalo tak, že bohatí byli spíš tlustí a chudí hubení. Mělo to logiku.
V dnešní době je to přesně naopak - spousta lidí žijících na hranici životního minima je obézní. Je to tím, že preferují levné nekvalitní potraviny s přemírou tuků a cukrů.
Btw, když já budu denně jíst tři rohlíky a k tomu nejlevnější salám z marketu, přiberu zaručeně ....asi tak.
lupus4
napsal(a):
Dámy, tak naposledy
A co granule lisované zastudena, tam by se tepelně nemělo ničit nic. Ty jsou podle vás taky nepoužitelné?
Nebo pečené granule, zlatá střední cesta
Ir.mo, není žádná zlatá střední cesta, u čehokoliv, co jsou amarouny (granule), se jedná vždy o degradaci výživové hodnoty původní, někdy i tak neplnohodnotné, suroviny. Důležité je si představit, co z toho, co je vypsáno na obale, byste nasypala v původním čerstvém stavu do misky svému psovi.
Ale v žádném případě si nepředstavujte, že když je na granulích napsáno kuřecí maso, že je to prsní řízek přes celý talíř. Natož když je tam napsáno produkt živočišného původu - zkuste si to představit.
saola
napsal(a):
Ir.mo, není žádná zlatá střední cesta, u čehokoliv, co jsou amarouny (granule), se jedná vždy o degradaci výživové hodnoty původní, někdy i tak neplnohodnotné, suroviny. Důležité je si představit, co z toho, co je vypsáno na obale, byste nasypala v původním čerstvém stavu do misky svému psovi.
Ale v žádném případě si nepředstavujte, že když je na granulích napsáno kuřecí maso, že je to prsní řízek přes celý talíř. Natož když je tam napsáno produkt živočišného původu - zkuste si to představit.
Já si iluze nedělám, on by v zásadě ten prsní řízek přes celý talíř byl v dlouhodobém horizontu spíš průšvih.
Trochu jsem se teď zajímala o různé typy granulí, zkouším, co by mladému chutnalo, protože celkově není kdovíjak žravý. Momentálně krmím granulemi zhruba z 50%, vyhovuje to psovi i mně. Mám vytipováno několik druhů granulí, které je pes ochoten žrát, ty budu asi nějak střídat po pytli, aby se mu nepřejedly. Různé značky, různé příchutě, všechno granule vyšší třídy.
V poslední době se mi krmení ustálilo na režimu 2 denních dávek - dopoledne lehce povařené maso (nemyslím čistou svalovinu) + spařené ovesné vločky a mixlá zelenina a potom večerní dávka granulí. Takto mi žere nejlépe, když jsem krmila čistě granule, vynechával mi dopolední dávku. Když jsem zkusila krmit pouze masem + přílohy, po 2 dnech začal dělat totéž.
Maso zatím kupuji normálně u řezníka, vzhledem k velikosti psa toho moc nepotřebuju, někdy má místo masa tvaroh nebo jogurt s vajíčkem, někdy využiju odřezky z vaření pro rodinu.
Abych se vrátila k tématu - ty granule lisované zastudena mě zaujaly, ale ještě jsem je nezkoušela. Přezdívají tomu granulový BARF. Co o tom soudíte? Krmíte tím někdo?
napsal(a):
Já si iluze nedělám, on by v zásadě ten prsní řízek přes celý talíř byl v dlouhodobém horizontu spíš průšvih.
Trochu jsem se teď zajímala o různé typy granulí, zkouším, co by mladému chutnalo, protože celkově není kdovíjak žravý. Momentálně krmím granulemi zhruba z 50%, vyhovuje to psovi i mně. Mám vytipováno několik druhů granulí, které je pes ochoten žrát, ty budu asi nějak střídat po pytli, aby se mu nepřejedly. Různé značky, různé příchutě, všechno granule vyšší třídy.
V poslední době se mi krmení ustálilo na režimu 2 denních dávek - dopoledne lehce povařené maso (nemyslím čistou svalovinu) + spařené ovesné vločky a mixlá zelenina a potom večerní dávka granulí. Takto mi žere nejlépe, když jsem krmila čistě granule, vynechával mi dopolední dávku. Když jsem zkusila krmit pouze masem + přílohy, po 2 dnech začal dělat totéž.
Maso zatím kupuji normálně u řezníka, vzhledem k velikosti psa toho moc nepotřebuju, někdy má místo masa tvaroh nebo jogurt s vajíčkem, někdy využiju odřezky z vaření pro rodinu.
Abych se vrátila k tématu - ty granule lisované zastudena mě zaujaly, ale ještě jsem je nezkoušela. Přezdívají tomu granulový BARF. Co o tom soudíte? Krmíte tím někdo?
krmili jsme podobně - vločky, rýže, těstoviny k tomu někdy maso, někdy kapsička někdy konzerva. Náš pes nežral žádné ovoce ani zeleninu, jen občas mrkev když se nastrouhala a zamíchala do žrádla.Maso jsme kupovali normální mleté pro lidi. Pes už byl starší a po extrakci 6 zubů. Jestli granulový barf myslíte Yooggies tak ty jsme mu dávali asi měsíc. Bohužel ale přišly zdravotní problémy (selhání ledvin-ne samozřejmě z granulí) takže neposoudím. Psovi chutnaly dost se na ně vrhal.Byly menší tedy asi vhodné i pro menší psy. Hovínka měl po nich pěkné. To je vše co k tomu můžu říct. Složení už si nepamatuji. Bylo to tuším jehněčí a bílá ryba.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.0.136
saola
napsal(a):
Jak kdyby maso u řezníka byla nejaka kvalita. Staci se podivat cim se ladujou zvirata jejichz maso u reznika konci a ste na stejnejch humusech jako ty vami nenavideny granule. Ono jakou vodu psovi davate? Pokud z vodovodu cpete do nej dalsi humus. Ono si nevyberete dneska.
napsal(a):
No já taky musim maso ovařit, pes mi prostě syrový nežere...resp. dá si třeba odřezek masa když vařim, ale když mu nandám do misky, tak k tomu čuchne a jde do pryč, i syrový křídla mu musim alespoň spařit v horký vodě a zaplácnout šťouchanou bramborou, protože když mu ho dám jen tak, sebere křídlo a jde do obýváku hledat místo, kam by ho nenápadně schoval, aby to nemusel jíst.....možná, kdyby byl naučenej odmalinka...ale nebyl a prostě s tím už nic neudělám. U mě je priorita taky to, aby pesanům chutnalo....
"...sebere křídlo a jde do obýváku hledat místo, kam by ho nenápadně schoval, aby to nemusel jíst..."
napsal(a):
..ten kocour je nádhernej (pes samozřejmě také)......vzpomínám jak Naďa Konvalinková kdysi hubla s pořadem "Jste to co jíte" a tam jí řekli, že i když obézní, je vlastně podvyživená.......
To je pravda. I tlustí lidé mohou mít hlad a být podvyživení.
Oba, pes i kocour jsou "sirotci", kocourovi umřeli majitelé, putoval po příbuzných,než skončil u nás.Má to být ragdoll, no není. Ti váží do 8 kg. Náš cca 3. Byl to taková chudinka nedomrlá. Nic neuměl, s nikým nechtěl nic mít.Po roce už si i hraje. Ovšem stále nedůvěřivý.
Pes je z útulku, nalezen v příkopě na pokraji smrti, polámaná zadní noha, stejně nedůvěřivý,jako kocour, taky kost a kůže, špatný žaludek, nic neudržel.
S oběma se piplám, sháním,co by jim chutnalo, vymýšlím, zkouším a pak tu lupus napíše, že jsem majitelka na houno, protože zvířata nežerou maso!
Má být ráda, že má zdravá zvířata, co maso žerou a nedrštit síru na ty, jejichž zvířata to prostě nežerou. NEŽEROU.
LájošM
napsal(a):
No ale to netýká jen krmení psů či jiných zvířat. Lidé prostě nemusí přemýšlet, tak nepřemýšlí. Dřív bylo vše direktivně, přemýšlet se nesmělo, nekomu to prostě zůstalo. A teď vyrůstá nová generace,která taky nepřemýšlí, koukne do mobilu a tam má všechno napsané.
I když je to blbost, nebo je to nebezpečné (hra Velryba), tak to tam je a musí to být správné.Nebo ne?
Takže jsem pro to, vysvětlovat, radit, pomáhat. No a bohužel počítat s tím, že hodně lidí to prostě neřeší.
napsal(a):
No ano, taky to tak dělám, povařím a zamíchám psovi do granulí. Samotné maso sežere občas. Samotné granule taky. Ale ne každý den. Kombinace granule + trocha masa s vývarem+troška nastrouhané mrkve a lžička ovesných vloček(rýži nemůže), tak to sežere vždy. A nemá z toho průjem. Misku vylízá. To je pro mě ukazatel, že mu chutná. Kocour žere asi 3 druhy granulí, majitelé koček budou souhlasit, že je to kocour nerozmazlený , ale maso nežere. Ani syrové,ani vařené.Třepne packou(jakože fuj) a odejde středem.
sisi58
napsal(a):
To je pravda. I tlustí lidé mohou mít hlad a být podvyživení.
Oba, pes i kocour jsou "sirotci", kocourovi umřeli majitelé, putoval po příbuzných,než skončil u nás.Má to být ragdoll, no není. Ti váží do 8 kg. Náš cca 3. Byl to taková chudinka nedomrlá. Nic neuměl, s nikým nechtěl nic mít.Po roce už si i hraje. Ovšem stále nedůvěřivý.
Pes je z útulku, nalezen v příkopě na pokraji smrti, polámaná zadní noha, stejně nedůvěřivý,jako kocour, taky kost a kůže, špatný žaludek, nic neudržel.
S oběma se piplám, sháním,co by jim chutnalo, vymýšlím, zkouším a pak tu lupus napíše, že jsem majitelka na houno, protože zvířata nežerou maso!
Má být ráda, že má zdravá zvířata, co maso žerou a nedrštit síru na ty, jejichž zvířata to prostě nežerou. NEŽEROU.
...hluboká poklona pro Vás.....mám dva ragdolly, oba s PP, kocour 7 kilo a kočka 4 kila, jeji otec 10 kilo, ale koťata po něm drobná ...
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jak kdyby maso u řezníka byla nejaka kvalita. Staci se podivat cim se ladujou zvirata jejichz maso u reznika konci a ste na stejnejch humusech jako ty vami nenavideny granule. Ono jakou vodu psovi davate? Pokud z vodovodu cpete do nej dalsi humus. Ono si nevyberete dneska.
Jasně, životní prostředí je kontaminované, tudíž jsou v různé míře kontaminované i základní suroviny. Tím spíš nevidím důvod, proč ty základní suroviny ještě "vylepšovat" průmyslovým zpracováním, konzervací, barvivy apod.
Podle vaší logiky by mělo být vlastně jedno, jestli člověk jí brambory anebo bramborové chipsy, jestli jí kus masa anebo salám apod.
Jenže ono to jedno není.
Vodu z vodovodu piju já i psi, přiznám se, že mě to neděsí, ale kupovat ob den dvoulitrovku levný barevný limošky, to bych se bála
A nemůžu říct, že bych nenáviděla granule, mám jich pytel v komoře. Pokud jsem dobře četla, jako balast je používá i lupus, kterej je tu považovanej za jejich největšího odpůrce.
Já si jenom myslím, že není dobře, pokud výhradně na nich stojí celoživotně psova krmná dávka.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Co vám vadí na vodě z vodovodu v ČR?
A co tedy pijete vy?
saola
napsal(a):
Co vám vadí na vodě z vodovodu v ČR?
A co tedy pijete vy?
Dobrý den,
jako nic, piju i já, psy, želva, manžel, celá rodinka:-) , ale akurát dnes jsem četla článek, že vodohospodáři si nevý rady s nano plastama ve vodě a nejde je odstranit. Tak že je pijeme, jíme a hurá jsme zdravý, k tomu super potraviny a na stáři :-(((
Dája
sisi58
napsal(a):
Ha, ha, konečně tu má někdo takové magory, jako já Pes naštěstí už maso jakž takž žere, občas i syrové, ale z misky jen ovařené. Když maso jen necháte trochu zatáhnout, taky to nesežere? U nás to pomáhá. A maso tím neznehodnotíte pro psa úplně Kocour...tam je to marný, můj se masa nikdy ani nedotkne, od misky s masem znechuceně prchá. Kotě začalo žrát krásně masíčko...než začalo chodit ven a dostalo se ke kocourovým granulím Už si maso veme jen občas, spíš vyjímečně. Snad začne jíst myši. Zatím jí je s úspěchem krade a žere pes. Vím, myši z hlediska nákazy nic moc, ale zase je to kompletní a přirozená strava
Dája6
napsal(a):
Dobrý den,
jako nic, piju i já, psy, želva, manžel, celá rodinka:-) , ale akurát dnes jsem četla článek, že vodohospodáři si nevý rady s nano plastama ve vodě a nejde je odstranit. Tak že je pijeme, jíme a hurá jsme zdravý, k tomu super potraviny a na stáři :-(((
Dája
Co s nanoplasty, neví zatím pořádně nikdo, tak proč by měli zrovna vodohospodáři vědět něco navíc
Zas ty mikroplasty tak neprožívejme:
https://plzen.rozhlas.cz/mikroplasty-ve-vode-i-v-jidle-kde-se-tam-vzaly-6712841
http://szu.cz/uploads/documents/chzp/voda/pdf/Stanovisko_NRC_mikroplasty_v_pitne_vode.pdf
No když už jsme u toho krmení masem a jak je v těch levnejch granulích defakto zrní........tak moji pesani, sežrali venkovním ptákům i ptačí zob.....krmítko bylo nízko, nenapadlo mě, že by to jedli.......jo a voda je samozřejmě taky nejlepší z pítka pro ptáky.......tak nějak to ani nevypadá, že by jedli 5x denně...spíš, že je nekrmim vůbec a tak ty chudinky musí jít krást krmení vrabčáčků....na lojový koule pro sýkory naštěstí nedosáhli
Tak slunečnicový semínka mi Nora nežere, ale granule pro morčata a pro drůbež před ní musím zavírat a schovávat, to je prý lahoda největší. Jako ty pro kuřata ještě budiž, jsou psi, co chodí ujídat šrot, ale morče, to je samá vojtěška, nechápu, co jí na tom láká.
napsal(a):
Tak slunečnicový semínka mi Nora nežere, ale granule pro morčata a pro drůbež před ní musím zavírat a schovávat, to je prý lahoda největší. Jako ty pro kuřata ještě budiž, jsou psi, co chodí ujídat šrot, ale morče, to je samá vojtěška, nechápu, co jí na tom láká.
Vojtěška je přece zelenina !
napsal(a):
...hluboká poklona pro Vás.....mám dva ragdolly, oba s PP, kocour 7 kilo a kočka 4 kila, jeji otec 10 kilo, ale koťata po něm drobná ...
On to nejspíš tak úplně ragdoll nebude. A nebo ho někdo úplně pokazil. V půl roce měl třičtvrtě kila(podle očkovacího průkazu), ve 2 letech jen kila 2. Někde někdo udělal velkou chybu. Navíc jako kočka nic moc neumí. Vím, že si hodně lidí stěžuje, že jim kočky skáčou na linku, věší se na záclony, vymetají police na zdi. No Miki má problém, vyskočit na židli. Seskočí max z parapetu, z větší výšky ne.Teď už i běhá po bytě, ale začal tak po půlroce u nás.Dokonce už i chytá střapce nebo peříčka. Trochu se zlepšil. Ale odrostlejší koťátko je víc kočka, než on.
lesnížínka
napsal(a):
Ha, ha, konečně tu má někdo takové magory, jako já Pes naštěstí už maso jakž takž žere, občas i syrové, ale z misky jen ovařené. Když maso jen necháte trochu zatáhnout, taky to nesežere? U nás to pomáhá. A maso tím neznehodnotíte pro psa úplně Kocour...tam je to marný, můj se masa nikdy ani nedotkne, od misky s masem znechuceně prchá. Kotě začalo žrát krásně masíčko...než začalo chodit ven a dostalo se ke kocourovým granulím Už si maso veme jen občas, spíš vyjímečně. Snad začne jíst myši. Zatím jí je s úspěchem krade a žere pes. Vím, myši z hlediska nákazy nic moc, ale zase je to kompletní a přirozená strava
Ale jo, to ovařené si vezme. Někde to tu píšu. Ale zase ne samotné, jen s vývarem a v granulích. Tak jsem to vyfotila.A jak jsem se naklonila k misce, krásně to voní.
sisi58
napsal(a):
On to nejspíš tak úplně ragdoll nebude. A nebo ho někdo úplně pokazil. V půl roce měl třičtvrtě kila(podle očkovacího průkazu), ve 2 letech jen kila 2. Někde někdo udělal velkou chybu. Navíc jako kočka nic moc neumí. Vím, že si hodně lidí stěžuje, že jim kočky skáčou na linku, věší se na záclony, vymetají police na zdi. No Miki má problém, vyskočit na židli. Seskočí max z parapetu, z větší výšky ne.Teď už i běhá po bytě, ale začal tak po půlroce u nás.Dokonce už i chytá střapce nebo peříčka. Trochu se zlepšil. Ale odrostlejší koťátko je víc kočka, než on.
...ono se to časem při Vaší lásce a péči srovná........ty oči má neuvěřitelné.......
Slíbila jsem, že časem ukážu, jak náš čivavák roste. Nyní je mu 24 týdnů a váží 2,8 kg. Přijde mi, že má vyšší nožičky, ale uvidíme až dospěje a bude mít dospěláckou srst. Uši mu už asi nestoupnou. S paní chovatelkou jsem stále v kontaktu i mi posílala fotky rodičů - jsou to prostě čivavky.
Moyda
napsal(a):
rodiče možná čivavky jsou, ale tohle čívu viďelo hodně z dálky .
Až na ty uši mi přijde dost čivava. Stačí se kouknout na net a je tam podobných dost. Třeba tento, až na uši hodně podobný.
Tohle není čiva ani omylem, čumák, lebka, kostra.... Ale voříšek je to krásný. Za mě daleko hezčí než čivava, tak se tím netrapte a nechte to být. Ať vám dělá radost a je zdravý. Pokud někdy v budoucnu budete chtít určité plemeno, tak holt musíte vybírat v normálním chovu.
Verdy
napsal(a):
Až na ty uši mi přijde dost čivava. Stačí se kouknout na net a je tam podobných dost. Třeba tento, až na uši hodně podobný.
Na netu lze najít pod názvem plemene cokoliv. Pes na obrázku je úplně mimo standard, vypadá pomalu jako dlouhosrstý vipet.
napsal(a):
Na netu lze najít pod názvem plemene cokoliv. Pes na obrázku je úplně mimo standard, vypadá pomalu jako dlouhosrstý vipet.
Aha, tak já si takhle odrostlejší štěně čivavky představuji. Myslím, že na netu jich je podobných opravdu dost i chovné stanice nabízejí v tomto věku podobné kousky až na ty ušiska.
Verdy
napsal(a):
Aha, tak já si takhle odrostlejší štěně čivavky představuji. Myslím, že na netu jich je podobných opravdu dost i chovné stanice nabízejí v tomto věku podobné kousky až na ty ušiska.
Minimálně čumáček a tvar hlavy je úplně mimo. U vás i uši. Z něho čivava prostě nebude, ale garantuji vám, že vám lidé budou říkat, jak máte hezkého pejska.
napsal(a):
Minimálně čumáček a tvar hlavy je úplně mimo. U vás i uši. Z něho čivava prostě nebude, ale garantuji vám, že vám lidé budou říkat, jak máte hezkého pejska.
Vzhledem k fotkám ( malé dítě v rodině ) je ten kříženeček možná lepší, než by byla čistá čivava s PP - bude asi "trvanlivější", myslím tím - nebude tak křehký, choulostivý na případné dětské zacházení, možná i psychicky odolnější.
A je moc hezký.
Verdy
napsal(a):
jako čivava fakt nevypadá , kdo ví co se tam přimíchala, má hodně široký nos. čivava prostě vypadá jinak. Ale je pěkný a u dětí lepší než 2kg křehulka
Vždyť je to jedno.......pejsek je kráááásnej , ať už je to čivava nebo ne, do týhle debaty se zapojovat nebudu, protože já to prostě nepoznám, ani mě to nezajímá....a buďte v klidu, lidi jako já vašeho psa identifikují klidně jako čivavu a lidem když se zeptaj, tak ho taky můžete jako čivavu odprezentovat, max narazíte na někoho, kdo s vámi bude polemizovat.
A jak už psaly holky výše, možná by bylo lepší, kdyby to čivavinda nebyla.
Čivava to určitě není, ale mně osobně se teda líbí víc jak čivava, je fakt krásnej. A ty uši jsou teda boží.
Verdy
napsal(a):
Slíbila jsem, že časem ukážu, jak náš čivavák roste. Nyní je mu 24 týdnů a váží 2,8 kg. Přijde mi, že má vyšší nožičky, ale uvidíme až dospěje a bude mít dospěláckou srst. Uši mu už asi nestoupnou. S paní chovatelkou jsem stále v kontaktu i mi posílala fotky rodičů - jsou to prostě čivavky.
..je nádherný.....ale promiňte proč prosím ten kabátek či co to má za hadr na sobě....já nevím, mně to připadá jako degradace normálního psíka.....ale je to jen můj názor.....
Verdy
napsal(a):
Ten je boží! A nemá ta vyvalená očíčka, co se mi u čivav nelíbí.
Není takové nějaké plemeno? Takový pejsek by byl pro důchodce/mě bezva.
Janae1
XXX.XXX.160.6
Verdy
napsal(a):
Nedávno tu proběhla diskuze o článku, který porovnával vzhled psů s PP a bezPP. To by byla fotečka čivavy bez PP.
Štěňátko to bylo uchvatné, jak plyšák, jako dorostenec mi už tak uchvatný nepřipadá, já jsem ženská povrchní, proto kupuji psy s PP neb vím, že to co mi vyroste, se mi bude líbit.
Jste mi připomněla moje dětství, kdy se nám spustila peršanka a koťata, dokud byla malá, se celkem dobře udávala, těm starším se začal protahovat čumáček a nohy a už je nikdo nechtěl. Dodnes je kolem mého rodného místa hodně bílých koček, potomci naší Drahuše.
Verdy
napsal(a):
Vyrostl vám do krásy! Sice to asi není 100% čivava, ale kdo tomu nerozumí, klidně ho za čivavu považovat bude.
Je krásný, ale čivava ani omylem :D
A přijde mi to - hlavně na té prostřední fotce - nebo má luxaci patel?
Tedy jestli je luxace to co myslím - zadní nohy skoro rovné...
napsal(a):
..je nádherný.....ale promiňte proč prosím ten kabátek či co to má za hadr na sobě....já nevím, mně to připadá jako degradace normálního psíka.....ale je to jen můj názor.....
Kabátek mu koupila dcerka na foto. Bundu měl akorát v zimě, když byl fakt mrňous a byla mu stále zima.
Verdy
napsal(a):
Kabátek mu koupila dcerka na foto. Bundu měl akorát v zimě, když byl fakt mrňous a byla mu stále zima.
...díky za odpověď.....
Tak je nám 10 měsíců, jak jsem slíbila přidávám fota. Mládenec je poslušný, chytrý, společenský a miluje děti. Je po kastraci a stále si drží váhu do 3 kg. Chovatelka již další štěňata nenabízela, tak si stále myslím, že nešlo o množírnu. Pejsek mi přijde jako čivava, akorát má defekty - znatelný podkus a nestojí mu ouška. Je to úžasná psí bytost, pomalu mu končí puberta a je to super parťák.
Verdy
napsal(a):
Tak je nám 10 měsíců, jak jsem slíbila přidávám fota. Mládenec je poslušný, chytrý, společenský a miluje děti. Je po kastraci a stále si drží váhu do 3 kg. Chovatelka již další štěňata nenabízela, tak si stále myslím, že nešlo o množírnu. Pejsek mi přijde jako čivava, akorát má defekty - znatelný podkus a nestojí mu ouška. Je to úžasná psí bytost, pomalu mu končí puberta a je to super parťák.
...nezlobte se, ale které p.rase vám ho v deseti (možná ani to ne) měsících vykastrovalo, vždyť to není dospělý pes....je to roztomilý voříšek, ale bála bych se toho podkusu aby neměl vliv na funkčnost čelisti - ale nejsem znalá, tak možná to vadit nebude.....
"Pejsek mi přijde jako čivava"
skoro jo, jenom mi přijde hezčí.........
napsal(a):
...nezlobte se, ale které p.rase vám ho v deseti (možná ani to ne) měsících vykastrovalo, vždyť to není dospělý pes....je to roztomilý voříšek, ale bála bych se toho podkusu aby neměl vliv na funkčnost čelisti - ale nejsem znalá, tak možná to vadit nebude.....
Té čelisti jsem se také bála, je to vada zubů a ne čelistního kloubu - naštěstí. Kastraci měl spojenou ještě s jiným zákrokem. Veterinářka řekla, že se mohou kastrovat od 7 měsíců a jelikož byl hodně náruživej, tak se v 9 měsících pod jednou narkózou i kastroval. Byla jsem ráda, protože narkózu velmi špatně snášel. Teď se hodně uklidnil a myslím, že mu je také lépe. Kdyby to bylo velké plemeno, tak by se kastroval až v roce a půl.
GAELLE
napsal(a):
kastrovat 10 měsíční štěně ????
Co jsem zjišťovala, některé vet. centra kastrují ještě dříve. Je to malý pes, který dosáhne dospělosti podstatně dříve než bernardýn. Kdybych tu pak nabízela štěňata z neuhlídané situace, tak budou všichni ukazovat na to, jak jsem nezodpovědný majitel. Věřte, že kastrace přišla akorát, svého psa mám ráda a radila jsem se na více místech.... nikdy bych mu neublížila. Jeho chování už bylo nevhodné i vůči dětem a také stále doma značkoval. Kastrací se uklidnil a je to pes na mazlíka, co jsem psala už při zakládání vlákna, takže tento zákrok mu v tom pomohl.
GAELLE
napsal(a):
kastrovat 10 měsíční štěně ????
Je to marný, je to marný.....
GAELLE
napsal(a):
tak hlavně že přestal značkovat a obskakovat děti. místo výchovy kastrace. super
Jak píše Orionka, je to marný, je to marný...
Verdy
napsal(a):
Co jsem zjišťovala, některé vet. centra kastrují ještě dříve. Je to malý pes, který dosáhne dospělosti podstatně dříve než bernardýn. Kdybych tu pak nabízela štěňata z neuhlídané situace, tak budou všichni ukazovat na to, jak jsem nezodpovědný majitel. Věřte, že kastrace přišla akorát, svého psa mám ráda a radila jsem se na více místech.... nikdy bych mu neublížila. Jeho chování už bylo nevhodné i vůči dětem a také stále doma značkoval. Kastrací se uklidnil a je to pes na mazlíka, co jsem psala už při zakládání vlákna, takže tento zákrok mu v tom pomohl.
Jenže tou předčasnou kastrací jste mu ublížila. Že některá vet centra kastrují dříve - proč ne, peníze až na prvním místě.
Nešlo jen o toto. Psisko je někdy na zahradě a jelikož bydlíme v obci, kde má každý druhý za plotem hárající fenu a pes se několikrát podhrabal, protože ho pud velmi lákal, tak šel raději na kastraci spojenou ještě s jiným zákrokem, než aby si někde upíchnul štěňata, nebo ho přijelo auto. Jak jsem psala, ani jeden veterinář neřekl, že je to brzy. Já se naopak o své svěřence starám. Také jeho povaha se změnila, měl zájem jen o jedno a začal i trochu vrčet na děti. Poslušný je teď ještě víc a nevím, proč bych ho měla nechat stresovat něčím, co mít nemůže. Krom toho v ulici byly 2 feny, které tu měly nápadníky i z okolních vesnic a ti tu byli i týden. Mezi sebou se prali a jednoho fr. buldočka dost pokousali, mezi nimi byl i pes, který je opravdu hodně vycepovaný, ale pud je pud. Takže buď je špatný ten, kdo se nestará, nebo ten , kdo předejde situaci.
Verdy
napsal(a):
Té čelisti jsem se také bála, je to vada zubů a ne čelistního kloubu - naštěstí. Kastraci měl spojenou ještě s jiným zákrokem. Veterinářka řekla, že se mohou kastrovat od 7 měsíců a jelikož byl hodně náruživej, tak se v 9 měsících pod jednou narkózou i kastroval. Byla jsem ráda, protože narkózu velmi špatně snášel. Teď se hodně uklidnil a myslím, že mu je také lépe. Kdyby to bylo velké plemeno, tak by se kastroval až v roce a půl.
..kriste pane to musí být kr.va, chtít kastrovat sedmiměsíční štěně, tak nějak je z toho celého smutno.....
No... Obecný názor je, že fena by se měla kastrovat po prvním hárání, které zpravidla přichází mezi 8. měsícem a 1. rokem věku. Takové mrně dospívá velmi brzy, takže pes v 10 m není podle mě žádná tragédie. Sestra mého psa byla kastrovaná právě v roce a její další vývoj byl úplně stejný jako u jejích ostatních sourozenců (kromě mého pss všechno holky), kteří kastrovaní nejsou. A i v dalších letech se oproti nim nezměnila.
Jinak pejsek je za mě hezčí než čivava.
Janae1
XXX.XXX.160.6
Verdy
napsal(a):
Jo, čivava se na tom taky podílela, alespoň někdy v minulé generaci.
A taky špic, jezevčík a Ftefan.
Kdybych chtěla čivavu, byla bych zklamaná.
Což nevylučuje, že bych homěla ráda, jen to není uplně to, co jsem chtěla.
To je náhodou dost dobré vlákno. Jasně ukazuje, proč kupovat PP psy, když nic jiného, tak ze štěněte nevyroste vořech.
napsal(a):
No... Obecný názor je, že fena by se měla kastrovat po prvním hárání, které zpravidla přichází mezi 8. měsícem a 1. rokem věku. Takové mrně dospívá velmi brzy, takže pes v 10 m není podle mě žádná tragédie. Sestra mého psa byla kastrovaná právě v roce a její další vývoj byl úplně stejný jako u jejích ostatních sourozenců (kromě mého pss všechno holky), kteří kastrovaní nejsou. A i v dalších letech se oproti nim nezměnila.
Jak jsem psala níže, pes měl známky pohlavní dospělosti minimálně 2 měsíce a pokud jsem nechtěla, aby nám chodil dělat štěňata vedle, nebo ho přejelo auto, bylo to jediné řešení. Krom toho malé rasy se hárají často i v 6 - ti měsících, takže mi to brzy taky nepřišlo. Prostě přijde čas a pokud není do chovu, tak je to nejlepší volba. Mám ještě dvě psiska. Jezevčík se kastroval v 15 měsících a labrador téměř ve 2 letech. Mrňous měl ještě operaci třetího víčka ( nevím přesně, tak to říkala dr. ), tak se to vzalo v 1. V jiných státech kastrují daleko mladší, neříkám, že je to super, ale pokud nechci další štěňata, tak je to lepší dřív, než bude pozdě.
Jinak nám se líbí taky víc 😉, to se jen tak nevidí 🤣.
" aby nám chodil dělat štěňata vedle, nebo ho přejelo auto, bylo to jediné řešení"
teda nevím, ale myslím, že většina majitelů psů zrovna tyto dvě věci řeší zabezpečením psa tak, aby se nemohl svévolně vzdálit z místa svého pobytu.
Krom toho trošku nechápu, jak sám fakt, že nemá koule, vylučuje kontakt psa s autem.....
Janae1
napsal(a):
Jo, čivava se na tom taky podílela, alespoň někdy v minulé generaci.
A taky špic, jezevčík a Ftefan.
Kdybych chtěla čivavu, byla bych zklamaná.
Což nevylučuje, že bych homěla ráda, jen to není uplně to, co jsem chtěla.
To je náhodou dost dobré vlákno. Jasně ukazuje, proč kupovat PP psy, když nic jiného, tak ze štěněte nevyroste vořech.
Tak Ftefan tam určitě nechyběl 😉. Mrňous se už chystá na casting.
napsal(a):
" aby nám chodil dělat štěňata vedle, nebo ho přejelo auto, bylo to jediné řešení"
teda nevím, ale myslím, že většina majitelů psů zrovna tyto dvě věci řeší zabezpečením psa tak, aby se nemohl svévolně vzdálit z místa svého pobytu.
Krom toho trošku nechápu, jak sám fakt, že nemá koule, vylučuje kontakt psa s autem.....
Jak jsem psala níže. 2x podhrabal plot a utekl na silnici za svým pudem.
Já nevim, chápu, že někoho rozčílí kastrace, někoho, že si psa neumí majitelka ohlídat.
Já to vidím momentálně asi takhle, hezkej voříšek má milující domov a majitelka se po svém postarala o to, aby nenadělal v okolí štěňata.
Asi ne úplně správně tak, jak bychom si představovali, ale za mě teda žádná velká trága.
Myslím, že pejsek je normálně šťastný a spokojený ve svojí rodině a o to jde především.
napsal(a):
Kastrovat PO prvním hárání je totéž, jako kastrovat PŘED druhým háráním. Rozdíl tam může být i půl roku a to už je poměrně hodně. Nechápu, proč si to lidi pořád vysvětlují tak, že honem honem po prvním hárání hned kastrovat. 🤦♀️
Jak jsem psala níže, pes měl známky pohlavní dospělosti minimálně 2 měsíce
tak známky pohlavní dospělosti může mít i mládě - viděla jsem půlroční hříbě naskakovat na kobylu (matku) a pětiměsíčního borderáka, který naskakoval na cvičáku na háravou fenu. Onanujou i malé děti...s ukončeným vývojem to nemá nic společného.
Že to schvalujou veti je blbý...proto já říkám, že nejenom rodič, ale i majitel zvířete by měl bejt přiměřeně poučenej, aby rozeznal odborníka od "odborníka".
Verdy
napsal(a):
Jak jsem psala níže, pes měl známky pohlavní dospělosti minimálně 2 měsíce a pokud jsem nechtěla, aby nám chodil dělat štěňata vedle, nebo ho přejelo auto, bylo to jediné řešení. Krom toho malé rasy se hárají často i v 6 - ti měsících, takže mi to brzy taky nepřišlo. Prostě přijde čas a pokud není do chovu, tak je to nejlepší volba. Mám ještě dvě psiska. Jezevčík se kastroval v 15 měsících a labrador téměř ve 2 letech. Mrňous měl ještě operaci třetího víčka ( nevím přesně, tak to říkala dr. ), tak se to vzalo v 1. V jiných státech kastrují daleko mladší, neříkám, že je to super, ale pokud nechci další štěňata, tak je to lepší dřív, než bude pozdě.
Jinak nám se líbí taky víc 😉, to se jen tak nevidí 🤣.
No já své vet kdysi strašně pobaveně vyprávěla, jak se nám rozhárala kamarádka, ten můj (tehdy pouhé 4 měsíce starý) nejdřív zmateně pofňukával, načež asi po minutě cvak a jako zkušený krycí pes na ní naskočil. Včas jsem ho sundala. Vet se vůbec nesmála, naopak se vyděsila, ať si dám sakra pozor, že pes může být plodný už od 3 měsíců. Jedna jeho sestra poprvé hárala jako čtyřměsíční.
Jinak si kolikrát říkám, že uchovnění byl pekelný nápad, protože s takovým hormonem v oblasti se stovkami psů jen v nejbližším okolí se ne vždy žije úplně v pohodě, resp. většinu roku je mimoň.
Terven
napsal(a):
Jak jsem psala níže, pes měl známky pohlavní dospělosti minimálně 2 měsíce
tak známky pohlavní dospělosti může mít i mládě - viděla jsem půlroční hříbě naskakovat na kobylu (matku) a pětiměsíčního borderáka, který naskakoval na cvičáku na háravou fenu. Onanujou i malé děti...s ukončeným vývojem to nemá nic společného.
Že to schvalujou veti je blbý...proto já říkám, že nejenom rodič, ale i majitel zvířete by měl bejt přiměřeně poučenej, aby rozeznal odborníka od "odborníka".
Pokud jel na plyšákovi nebo jezevčíkovi, tak jsem to neřešila i stříkance všude. Tady hrozilo, že mu to ublíží daleko víc než kastrace. Nemyslete si, zvažovala jsem to a radila se i jinde. Kdybych ho nechala a mateřskou na něj bohužel za nonstop hlídání nedostanu, tak je buď přejetej, nebo má dost potomků. Teď je v pohodě on i my. Jen jsem slíbila, že ukážu jeho fotky, co z něj vyrostlo, taky jsem mu už mohla nabízet jinde na servru štěňata. Sám byl na zahradě max 5 minut a dokázal toho dost.
Nechci tu být za rypáka, odsuzujete zadavatelku, že nechala kastrovat pidi psa na 9ti měsících..... Co koťata, která se prodávají zcela běžně ve 4 měsících už kastrovaná a se zahojenou ránou po kastraci? A nikdo v tom problém nevidí, neznám chovatele, co by byl ochoten udělat to jinak. Čím se v tomhle kočka liší od psa?
Ještě tedy by mě velice zajímala odpověď, v ulici bydlí pejsek, který velmi často při venčení se sám protáhne pod plotem a jde se venčit s námi. Je to ušlechtilá rasa, soused je movitý a koupil si pejska zodpovědně s pp asi za 25000. V létě pejska kryl fenou taky s pp. Stále a několikrát jsem ho šla odevzdat a vždy jim řekla " jako majitelka vořecha " ať si ho víc hlídají. Je tu dost frekventovaná silnice a již vícekrát jsem viděla, jak auta či autobus rychle před ním brzdí a troubí, pejskovi to bylo jedno a já ho vždy táhla domů. Nyní jsem zjistila, že ten jejich VIP pes má jen zbytky sluchu, takže neslyší skoro nic a oni přesto, že už to věděli kryjí.... Nevím kdo je víc nezodpovědný...
Majitelé psů s pp, jsou na tom mnohdy hůř a mají menší pocit zodpovědnosti.
Já si raději svého psa pohlídám!
Jinak jeho štěňata šla do frcu za stejnou cenu jako jejich tatínek...
Verdy
napsal(a):
Ještě tedy by mě velice zajímala odpověď, v ulici bydlí pejsek, který velmi často při venčení se sám protáhne pod plotem a jde se venčit s námi. Je to ušlechtilá rasa, soused je movitý a koupil si pejska zodpovědně s pp asi za 25000. V létě pejska kryl fenou taky s pp. Stále a několikrát jsem ho šla odevzdat a vždy jim řekla " jako majitelka vořecha " ať si ho víc hlídají. Je tu dost frekventovaná silnice a již vícekrát jsem viděla, jak auta či autobus rychle před ním brzdí a troubí, pejskovi to bylo jedno a já ho vždy táhla domů. Nyní jsem zjistila, že ten jejich VIP pes má jen zbytky sluchu, takže neslyší skoro nic a oni přesto, že už to věděli kryjí.... Nevím kdo je víc nezodpovědný...
Majitelé psů s pp, jsou na tom mnohdy hůř a mají menší pocit zodpovědnosti.
Já si raději svého psa pohlídám!
Jinak jeho štěňata šla do frcu za stejnou cenu jako jejich tatínek...
Jakože když budete ukazovat prstíkem na někoho, kdo je ještě horší, tak to Vaše špatně bude najednou úplně super na růžovém obláčku? 😂😂😂😂😂😂😂😂
impact
napsal(a):
Jakože když budete ukazovat prstíkem na někoho, kdo je ještě horší, tak to Vaše špatně bude najednou úplně super na růžovém obláčku? 😂😂😂😂😂😂😂😂
Tak to určitě ne, jen mě zajímal názor... Na začátku diskuze se do mě dost lidí vložilo, že nemám psa s pp, nevím zda jste to četla/ četl. A teď zase ohledně kastrace. Nic víc, nic míň!
impact
napsal(a):
A ještě na nikoho prstíkem rozhodně neukazuji, nemyslím, že víte, kde bydlíme a o jaké psisko se jedná. Jen je možná na zamyšlení mozečku, uvažovat v tomto tématu jinak než být " jako profík ", nelíbí se mi, že tady často lidé hodnotí můj postup a veterinární péči ohledně mého psího kamaráda. Ano, myslela jsem, že zde jsou lidé, kteří se na něj podívají a řeknou - je nebo není to čivava. Ne, že rovnou budou házet do placu s čím vším je křížený a já nezodpovědná majitelka. Možná i teď už uznám, že to není standartní čivava a přiznám to zde, kde jsem měla minimálně 100 reakcí, jak jsem omezená, že jsem ho koupila. Asi jsem chtěla podpořit i chov s pp,
I když náš mazlík nevypadá 100%, ale stejně je to naše Čibibínka, kterou jsme chtěli.
Verdy
napsal(a):
A ještě na nikoho prstíkem rozhodně neukazuji, nemyslím, že víte, kde bydlíme a o jaké psisko se jedná. Jen je možná na zamyšlení mozečku, uvažovat v tomto tématu jinak než být " jako profík ", nelíbí se mi, že tady často lidé hodnotí můj postup a veterinární péči ohledně mého psího kamaráda. Ano, myslela jsem, že zde jsou lidé, kteří se na něj podívají a řeknou - je nebo není to čivava. Ne, že rovnou budou házet do placu s čím vším je křížený a já nezodpovědná majitelka. Možná i teď už uznám, že to není standartní čivava a přiznám to zde, kde jsem měla minimálně 100 reakcí, jak jsem omezená, že jsem ho koupila. Asi jsem chtěla podpořit i chov s pp,
I když náš mazlík nevypadá 100%, ale stejně je to naše Čibibínka, kterou jsme chtěli.
ne čivava to opravdu není. a podpořila jste akorát tak množitele ale to už vám tady x krát napsalo x lidí . Kdo chce čivavu ať si pořídí psa s pp. Kdo chce vořecha ať si pro něj jde do útulku. Náš vořech se v útulku narodil a byl zcela zdarma.............
GAELLE
napsal(a):
ne čivava to opravdu není. a podpořila jste akorát tak množitele ale to už vám tady x krát napsalo x lidí . Kdo chce čivavu ať si pořídí psa s pp. Kdo chce vořecha ať si pro něj jde do útulku. Náš vořech se v útulku narodil a byl zcela zdarma.............
Náš vořech naštěstí v útulku neskončil, možná kdyby ho někdo jiný koupil, tak byl taky zadarmo ( není 100 % ). Psa jsem si koupila dobrovolně a věděla, že nemám záruku jeho čistokrevnosti. Teď tvořím pro manžela rodokmen k narozeninám, i když jeho předci ne vždy byli super výstavní lidé, je to fajn chlap. Není všechno zlato, co se třpytí....
Množitele nepodporuji, tato chovatelka dál neprodává štěňata a pes byl z výborných podmínek, stále jsem s ní v kontaktu, jelikož jí na pejskovi záleželo... Kdybych teď tady nabízela štěňata našeho mladého, který se o to dost často pokoušel, tak jsem taky množitel, a když jsem ho nechala za 5 minut 12 kastrovat, Tak jsem mu ublížila.... nechápu, co všechno majitel psa musí splňovat, myslím, že většina lidí z této diskuze by měla prosadit minimálně dvouletý obor s osvědčením na pořízení psa😉. Vytvořte odbory a jděte do toho 👍👍👍👍👍👍!
Janae1
XXX.XXX.160.6
Verdy
napsal(a):
Náš vořech naštěstí v útulku neskončil, možná kdyby ho někdo jiný koupil, tak byl taky zadarmo ( není 100 % ). Psa jsem si koupila dobrovolně a věděla, že nemám záruku jeho čistokrevnosti. Teď tvořím pro manžela rodokmen k narozeninám, i když jeho předci ne vždy byli super výstavní lidé, je to fajn chlap. Není všechno zlato, co se třpytí....
Množitele nepodporuji, tato chovatelka dál neprodává štěňata a pes byl z výborných podmínek, stále jsem s ní v kontaktu, jelikož jí na pejskovi záleželo... Kdybych teď tady nabízela štěňata našeho mladého, který se o to dost často pokoušel, tak jsem taky množitel, a když jsem ho nechala za 5 minut 12 kastrovat, Tak jsem mu ublížila.... nechápu, co všechno majitel psa musí splňovat, myslím, že většina lidí z této diskuze by měla prosadit minimálně dvouletý obor s osvědčením na pořízení psa😉. Vytvořte odbory a jděte do toho 👍👍👍👍👍👍!
Za 6tis. celkem drahý Ftefan.
Čivava není "drahý"pes, s PP nechají se sehnat za 10.tis, určítě i méně, pokud člověk zapátrá. Je vtipné, že čivavoidní vořeši se prodávaj tak draho a že nejdou kupce.
Tak je pravda, že jsem se v době pořizování nechala strhnout fotkou - padla jiskra. Pár dní před tím jsem měla zamluveného jezevčíka s pp, s odjezdem přes půl republiky, ovšem chovatel mi poslal strašné video, kdy úplně malá štěňata v lednu byla venku na seně. Truchlili jsme po našem téměř 15-ti letém psím dítěti, který umřel na nádor čelisti. V jeho rodokmeni byli i předci právě nabízených štěňat.
Tento nový psík mě nejdříve okouzlil fotkou a i když jsem si říkala, že se jedu jen nezávazně podívat, tak byl prostě náš. Jeho sourozenec byl podstatně menší, asi i krásnější a ouška mu stála, ale tenhle truhlík mi voněl a vyhrál i nad všemi ostatními.
Verdy
napsal(a):
Prej nepodpořila jsem množku. Voříšek křivohubka za šest tyček.
fawnalee
napsal(a):
Nechci tu být za rypáka, odsuzujete zadavatelku, že nechala kastrovat pidi psa na 9ti měsících..... Co koťata, která se prodávají zcela běžně ve 4 měsících už kastrovaná a se zahojenou ránou po kastraci? A nikdo v tom problém nevidí, neznám chovatele, co by byl ochoten udělat to jinak. Čím se v tomhle kočka liší od psa?
hele, a nemůže to být tím, že tady jsme na psech a tohle téma je o "čivavě"?!
tak že se tady debatuje o tom psu a ne o kočkách?!
nic nebrání založit debatu něco jako "kastrace mláďat" a názory se dozvědět tam, ne?
či přejít rovnou na kočky.....
Achjoo....
Chválím alespoň za to, že sama uznáte, že čivava to není - s tím totiž většina majitelů bez PP voříšků mívá problém - i když pes vypadá úplně odlišně, tak se budou do krve hádat, že to čistokrevné plemeno je, protože přeci viděli rodiče a ten pán to říkal . I když na druhou stranu taky máte nutkání - že na tu čivavu vypadá, akorát mu nestojí uši, akorát je celý nějaký delší, větší, s podkusem( nebo předkusem) a křivýma nožičkama - to prosím neberte nijak špatně, nemyslím to jako urážku. Chápu, že psa budete teď milovat takového, jaký je. Ale kdybych chtěla čivavu a vyrostlo mi ze psa tohle, tak bych byla opravdu hodně zklamaná, a o tom celá tahle diskuze je.
A k tomu, že jste nepodpořila množírnu - ono si pod pojmem množírna každý představí něco jiného, není to jen ta situace, kdy má člověk ve stodole stovky psů v klecích. Vaše štěně mělo sourozence, pochybuji, že je dali všichni majitelé kastrovat. Oni je koupili jako čivavy, teď je budou taky vydávat jako čivavy, budou chtít krásný roztomilá štěňátka - i kdyby jen jeden vrh pro to, že si chtějí jedno nechat..... Budou hledat krycího psa a klidně to může být příbuzný té feně, blízce příbuzný. Ale to oni bez rodokmenu prostě nezjistí. Tohle může udělat většina těch majitelů. A ti, kteří si od nich pak koupí štěně to budou dělat zase, dál. Pak to zajde třeba i tam, že se sestra kryje s bratrem, nebo dcera s otcem - protože se hledají krycí psi co nejblíž, aby se ušetřilo....Ono i rodiče vašeho psa mohli být bratr se sestrou, dcera s otcem.... Už tomu trošku rozumíte?
Navíc to, že vy jste nenašla další inzeráty neznamená, že oni další štěňata nemají. Oni většinou mění maily, jména a tel. čísla. A klidně i adresy - štěně mohou předávat pokaždé jinde. Tím netvrdím, že to je zrovna případ lidí, od kterých máte štěně - ale on úplně stačí ten jeden vrh - jak píšu výše.
A ke kastraci - Já nevím v kolika měsících takhle malý pes dospívá a je vhodná kastrace - ale mě z pohledu laika přijde 9 měsíců brzy. A neříkejte mi, že se nedá uhlídat 3 kilový pes . Tak nemusí být venku bez dozoru, ono by taky pomohlo psa více zaměstnat - což u většiny malých psů není, majitelé si myslí, že s malým psem se nemusí téměř nic - to myslím všeobecně, ne přímo na vás. Mám doma 30 kg psa a k tomu ještě fenu - ani jeden není kastrovaný a uhlídat se to v pohodě dá. Venku bez dozoru nezůstává - plot pro něho není překážka. Ale má spoustu "zaměstnání" a je rád, že sebou doma flákne, nepotřebuje zůstávat sám na zahradě....Takže si myslím, že 3 kg pes by se zvládnul ještě pár měsíců hlídat, aby se mohl dát kastrovat až třeba na roce a půl. Ale pokud jste si nebyl jistá tím, že uhlídáte, tak OK.
No nic, oni jsou lidi, kteří tohle pochopí časem a pak jsou tací, kteří to prostě nepochopí nikdy. S tím už jsem smířena .
Přeji vám hlavně ať je pejsek zdravý a ať dělá radost .
fawnalee
napsal(a):
Já třeba v kastraci 4měsičních koťat problém vidím a neschvaluji.
Frenký,Riky
napsal(a):
Dobrý den pořídili jsme si čivavu bez PP matku jsme viděli jako čivava vypadala ale by po trochu větší nebo se tak zdála sourozenci byli stejní jako naše čivava každopádně se nám pejsek moc líbí akorát nám přijde že to není čivava co myslíte vy?
Předem děkuji za odpověď
Pěkný den😁 🐕🐾
matka vůbec nemusela být její matka.
a jelikož máte psa bez pp máte vořecha a nikoliv čivavu.
Dobrý den pořídili jsme si čivavu bez PP matku jsme viděli jako čivava vypadala ale by po trochu větší nebo se tak zdála sourozenci byli stejní jako naše čivava každopádně se nám pejsek moc líbí akorát nám přijde že to není čivava co myslíte vy?
Předem děkuji za odpověď
Pěkný den😁 🐕🐾
Frenký,Riky
napsal(a):
Předem děkuji za odpověď
Pěkný den😁 🐕🐾
A nakreslíte nám matku nebo štěně?
Nebo přidáte fotku?
Frenký,Riky
napsal(a):
Předem děkuji za odpověď
Pěkný den😁 🐕🐾
Nejsem majitelem ani znalcem čivav. Ale kdysi jsem okukovala fotky štěňat s PP, abych si udělala obrázek, jak má správné štěně čivavy s PP vypadat.
Podle mne má pejsek divně položené uši, takže se asi nepostaví. Má dlouhý čumák a "malou hlavu". Štěňata čivav vypadají, mají velkou hlavu, což u tohohle štěněte hlava vypadá k tělu akorát. Toť můj názor.
Myslím, že teď už je to jedno. Koupila jste možná "jakočivavu", možná neidentifikovatelného křížence. To poznáte až časem, co z něj vyroste. Snad Vás to poučí pro příště.
Nemáte od prodávajícího (nebo z inzerátu) fotky matky a sourozenců? Třeba by z toho majitelé/znalci čivav poznali víc.
i kdyby dala 100 fotek štěněte a 100 matky pes bez PP a jasně daných rodičů bude vždy kříženec-vořech !!!
Snad to zadavatelku poučí pro příště a bude hledat chs čivav.
Je to marný je to marný je to marný.
Opět další nákup a pak dotazy zda mám čivavu. Prostě to nepochopím.
Když chci čivavu tak si koupím čivavu s PP a neptám se po nákupu vořecha na ifauně zda by v tom vořechovi aspoň trochu mohla být čivava.
GAELLE
napsal(a):
i kdyby dala 100 fotek štěněte a 100 matky pes bez PP a jasně daných rodičů bude vždy kříženec-vořech !!!
Když chci čivavu tak si koupím čivavu s PP a neptám se po nákupu vořecha na ifauně zda by v tom vořechovi aspoň trochu mohla být čivava.
V návaznosti na to, co vedle na diskuzi probíhá s rádoby boloňou mi to celý s touhle čivavou připadá do nebe volající...je to realita?? Nebo se toho někdo chytnul, aby rozvířil další nekonečnou diskuzi o tom, že pokud chce někdo dané plemeno, tak jistota je koupit štěně s PP.
Probírá se to tady furt dokola a někdy už mi přijde, že to fakt není nikdo reálnej, že je to prostě troll.
napsal(a):
V návaznosti na to, co vedle na diskuzi probíhá s rádoby boloňou mi to celý s touhle čivavou připadá do nebe volající...je to realita?? Nebo se toho někdo chytnul, aby rozvířil další nekonečnou diskuzi o tom, že pokud chce někdo dané plemeno, tak jistota je koupit štěně s PP.
Probírá se to tady furt dokola a někdy už mi přijde, že to fakt není nikdo reálnej, že je to prostě troll.
tak v tom se naprosto shodnem.
Nemůžu pochopit že by byl někdo tak blbej a koupil křížence za velké peníze a pak se tady blbě ptal zda má čivavu (yorka, boloňku).
A opět - málokdy se to týká velkých psů (doga, ovčák, pastevec atd.) vždy tyto malé "rukavice"
napsal(a):
Jo, troll, co má na začátku "a" a na konci "n".
Protože, vezměme si to logicky, půjdu na psí web nechat si vynadat? K čemu jako? A desetkrát denně? Jako že nemám gůgl a nevidím obrázky podobných psů? Dříve tu ty nicky zůstávaly, nyní dotaz - blbý a blbější - a pak zmizí. A za dvě hodiny nový :-)
Debata stojí, jako poslední tři roky, tak tam dáme něco o pp, něco o čivavě, něco o bojových psech, pastevcích a nových granulích. A tak to střídáme, třeba se to spraví.
Jo a dnes jsem tu viděla reklamu na auto. Sice neumím řídit, ale lepší než výkup psů koček.
Tak snad to tak zůstane a "trollů" ubyde.
Frenký,Riky
napsal(a):
Předem děkuji za odpověď
Pěkný den😁 🐕🐾
Nemáte PP, nemáte čivavu. Jak prosté, milý Watsone.
Tak bílá čivava s vypínačem na hlavě zatím vyhrává.
Matku jsme viděli.
O trochu větší :-) to je krabice, ve které mi přivezli mrazák. (vybírala jsem jej týden) Tam budu zavírat tyhlety ignoranty zvířecího utrpení.
Ale. Když mám doma fenu buldočka s pp a psa buldočka s pp a donutím je naprosto zbytečně se rozmnožit, tak jejich štěkanátka budou labradoři?
Podle mě zajímavá úvaha na prodloužený víkend.
Frenký,Riky
napsal(a):
Předem děkuji za odpověď
Pěkný den😁 🐕🐾
Nemáte čivavu, ale křížence. Rodokmen, tzn. příslušnost k plemeni (= čistokrevnost) se dokládá PP, viz stanovy Českomoravské kynologické unie (zastupitele FCI, která zaštiťuje plemena psů, tzn. i čivavu)
https://www.cmku.cz/cz/rady-a-predpisy-cmku-152
Ale vždycky mne pobaví, jak lidé neustále vydávají křížence z množek za plemena
napsal(a):
Matku jsme viděli.
O trochu větší :-) to je krabice, ve které mi přivezli mrazák. (vybírala jsem jej týden) Tam budu zavírat tyhlety ignoranty zvířecího utrpení.
Ale. Když mám doma fenu buldočka s pp a psa buldočka s pp a donutím je naprosto zbytečně se rozmnožit, tak jejich štěkanátka budou labradoři?
Psi budou buldočci, ale to budete s jistotou(teda pokud nebyl na návštěvě sousedův jezevčík) vědět vy. Já jako člověk, co chce buldočka, vám to s jistotou věřit nebudu, protože nemáte jak mi to doložit. A pozor, vím, že se tyhle věci dějou i v PP chovech, ale tam se to potom řeší přes klub, vracení peněz a sypání si popela na hlavu
lesnížínka
napsal(a):
Psi budou buldočci, ale to budete s jistotou(teda pokud nebyl na návštěvě sousedův jezevčík) vědět vy. Já jako člověk, co chce buldočka, vám to s jistotou věřit nebudu, protože nemáte jak mi to doložit. A pozor, vím, že se tyhle věci dějou i v PP chovech, ale tam se to potom řeší přes klub, vracení peněz a sypání si popela na hlavu
:-) Co kdyby ten jezevčík přišel oknem, tak je to nehoda a stejně budu množka.. netoleruji lži, podvody a týrání, ale jinak mi to je jedno.......koukejte.. co za pako udělá tohle? (hodnocení)
https://www.bazos.cz/hodnoceni.php?mail=3606757&idphone=104685&jmeno=Veronika
Ti majitelé s těmi psy vymetají každý závod, výstavu, všude mraky videí, psi jsou krásní, nezjizvení, smějí se, prostě je tam vidět, že se mají dobře. V rodokmenech samé PR - to je purble ribbon = 14 předků ve 3 generacích zapsaných v registru, ve kterém Vám nezapíší nestandardního psa. Proto také některá tahle podobná plemena nemají pp, protože od štěkanátek se posílají fotografie atd. a když v té organizaci usoudí, že to není standard, tak smůla, nevystaví rodokmen, a ani se tam nezapisují psi, kteří už v tom reg. nemají aspoň jednoho rodiče.
Škoda, že nechci červeného psa.
napsal(a):
Matku jsme viděli.
pokud mám doma fenu s pp a psa s pp jako má třeba moje kamarádka a neuhlídala by je a došlo by k nakrytí tak by samozřejmě vzniklo to samé plemeno (pokud by tedy fenu nenakryl třeba sousedův ovčák přes plot).
Pokud by se narodily po takových rodičích štěnata tak nevím proč by jim nebyl vystaven pp když jsou oba chovný pár. Byť by krytí nebylo předem plánované. Nebo nevím jak to klub v tom případě řeší. Ona je odděluje a nikdy se to za 10 let nestalo.
A z buldočků pokud by oba nebyli uchovněni by vznikl samozřejmě buldoček. Ovšem otázka zůstává PROČ uchovněni nebyli že?
Tak hezký prodloužený víkend všem
GAELLE
napsal(a):
pokud mám doma fenu s pp a psa s pp jako má třeba moje kamarádka a neuhlídala by je a došlo by k nakrytí tak by samozřejmě vzniklo to samé plemeno (pokud by tedy fenu nenakryl třeba sousedův ovčák přes plot).
Pokud by se narodily po takových rodičích štěnata tak nevím proč by jim nebyl vystaven pp když jsou oba chovný pár. Byť by krytí nebylo předem plánované. Nebo nevím jak to klub v tom případě řeší. Ona je odděluje a nikdy se to za 10 let nestalo.
A z buldočků pokud by oba nebyli uchovněni by vznikl samozřejmě buldoček. Ovšem otázka zůstává PROČ uchovněni nebyli že?
Tak tohle by se nikdy nestalo, oni to buldočci totiž nezvládnou a já bych doma neměla zvířata týraná chovem, ale chápu Vás.
https://www.lidl-shop.cz/media/cd5bbee432c8d896d5842a5f90245612.jpeg
napsal(a):
Tak tohle by se nikdy nestalo, oni to buldočci totiž nezvládnou a já bych doma neměla zvířata týraná chovem, ale chápu Vás.
https://www.lidl-shop.cz/media/cd5bbee432c8d896d5842a5f90245612.jpeg
tak kamarádka taky nemá buldočky ale o hodně větší plemeno
buldočky měla tři za sebou moje jiná kamarádka, všechny měly nemoce - epilepsie, cukrovka, páteř. Moc si je neužila zato finanční náklady byly značné. Všechny musela nechat předčasně uspat
A všechny tři fenky byly s PP ............takže za mne buldočka fakt nikdy.
pro mne malý pes není pes
GAELLE
napsal(a):
Megi ale nemluví o chovném páru, ale jen o PP jedincích.....
kololol123
XXX.XXX.96.72
saola
napsal(a):
LájošiM, máte děti?
Pokud ano,taky jste na jejich budoucí geny měl takové nároky jako vámi idealizovaný chovatel/šlechtitel na svůj papírový chov?
Dětí jsou přece taky plné dětské domovy.....
Z vašeho pohledu na věc je skoro neomluvitelné mít psa jen tak pro radost bez ušlechtilých vyšších cílů.
Žádné ušlechtilé cíle to nejsou a nebudou,až začnou papíraky ti rádoby udržovatelé čisté rasy prodávat za cenu bezpapíráku,pak skončí všechny množky,proč by si někdo nekoupil za 6000 čivavku s PP?chovkém přeci nejde o peníze,oni rozmnožují jen za účelem zdokonalení a udržení plemene a z lásky k pejskům a všechny penízky co za papírová štěnátka dostanou davají na charitu nebo útulkům,.....
GAELLE
napsal(a):
a jak je to tedy v případě dvou PP jedincích ? Dá se získat dodatečné schválení klubu třeba? Netuším. My měli jen nalezence a křížence. Děkuji za odpověd.
Pokud jsou oba psi chovní a není vydán krycí list, řeší se to s klubem. Udělá se test paternity u štěňat, chovatel zaplatí nějakou pokutu a vystaví se štěňatům PP.
Známá si půjčila psa z jiné CHS snad z Německa, že ho připraví na nějaké zkoušky a pak požádá o vystavení krycího listu a když se povede, budou štěňata. Fena začala hárat dřív a nějak skrytě, že než si toho všimla, pes fenku nakryl. Řešila to ihned s klubem, dělala test všem štěňatům, zaplatila pokutu a štěňata dostala PP.
Kdyby to neřešila, měla by štěňata bezPP. Kdyby ji někdo udal na klubu, byla by vyloučena. Kdyby do toho někdo hodně šlapal, mohla by jí být pozastavena činnost CHS. Tak to říkala a proto to s klubem řešila a zaplatila i testy i pokutu.
kololol123
napsal(a):
Žádné ušlechtilé cíle to nejsou a nebudou,až začnou papíraky ti rádoby udržovatelé čisté rasy prodávat za cenu bezpapíráku,pak skončí všechny množky,proč by si někdo nekoupil za 6000 čivavku s PP?chovkém přeci nejde o peníze,oni rozmnožují jen za účelem zdokonalení a udržení plemene a z lásky k pejskům a všechny penízky co za papírová štěnátka dostanou davají na charitu nebo útulkům,.....
vroucné přání jedinců, kteří chtějí co nejvíce ušetřit na živém tvoru. PP znamená plemeno. BezPP jsou kříženci, připomínající plemeno (viz odkaz na ČMKU výše). Už si to konečně uvědomte.
GAELLE
napsal(a):
a jak je to tedy v případě dvou PP jedincích ? Dá se získat dodatečné schválení klubu třeba? Netuším. My měli jen nalezence a křížence. Děkuji za odpověd.
Nekdy ano, nekdy ne.
Musite rozlisovat psa/fenu s PP a uchovneneho jedince s PP
napsal(a):
Nekdy ano, nekdy ne.
Musite rozlisovat psa/fenu s PP a uchovneneho jedince s PP
Byly myslím i případy, kdy se fena uchovňovala nějak dodatečně? Jakože v době nechtěného nakrytí (chovným psem) fena chovná nebyla, potom se ale uchovnila a i štěňatům se vystavil PP...
Ano, nekdy se to dela. Treba u mladych zvirat. Pokud to jen trochu jde, neni zajem nevydavat PP.
Ale nejde to vzdycky .
Kdyz ma jedinec takovou vadu, ze nejde uchovneni dodelat ( napr.zuby chybi ap.) PP nevydaji
napsal(a):
Ano, nekdy se to dela. Treba u mladych zvirat. Pokud to jen trochu jde, neni zajem nevydavat PP.
Ale nejde to vzdycky .
Kdyz ma jedinec takovou vadu, ze nejde uchovneni dodelat ( napr.zuby chybi ap.) PP nevydaji
Moc do toho nevidím, sama jsem neuchovňovala. Ale k uchovnění musí mít většina psů nějaké předepsané výstavy s nějakým ucházejícím výsledkem. Když budu mít doma neuchovněné PP psy a štěnda na cestě...jak je dodatečně uchovní bez toho, co je teda předepsáno? Chápu, že někdo uzná vrh neplánovaný, na uchovněných psech, ale tohle už se mi zdá trochu mimo. Ne od vás, aby to nebylo zle pochopeno, ale od klubu.
lesnížínka
napsal(a):
Moc do toho nevidím, sama jsem neuchovňovala. Ale k uchovnění musí mít většina psů nějaké předepsané výstavy s nějakým ucházejícím výsledkem. Když budu mít doma neuchovněné PP psy a štěnda na cestě...jak je dodatečně uchovní bez toho, co je teda předepsáno? Chápu, že někdo uzná vrh neplánovaný, na uchovněných psech, ale tohle už se mi zdá trochu mimo. Ne od vás, aby to nebylo zle pochopeno, ale od klubu.
Ne, neuchovni prave dodatecne bez vseho povinneho.
Musi se to dodelat a stenata dostanou PP az potom.
lesnížínka
napsal(a):
Tak ono třeba ty výstavy už psi můžou mít za sebou. Jen není chovnost vyřízena "papírově". Takže se pošlou na klub potřebné dokumenty, dodatečně se uchovní a štěnda dostanou taky PP.
Pokud výstavy a ostatní, co je potřeba, ještě za sebou fena (nebo pes) nemá, tak nevím? Jestli je možnost to dodělat až po tom vrhu, ale zase to by se štěnda prodávala tak, jakože PP snad někdy bude? To je asi blbost.
Frenký,Riky
napsal(a):
Předem děkuji za odpověď
Pěkný den😁 🐕🐾
To je krásné štěňátko !!
marcelaamax
napsal(a):
Aha, takže zájemce o takové štěně si ho kupuje s tím, že když matku potom uchovní, tak bude mít psa s PP a když neuchoní, tak bez PP?
Ano. Jenze vetsinou uz zaruky uz urcite jsou- chovatel dolozi jednani s klubem, podminky ktere dostal ap.
A hlavne- takovy chovatel neni anonymni tak si nedovoli slibit - nemozne ...
I kdyz - i takovi jsou, nepopiram🙄
Ono nezapomente, ze je vice okolnosti, jak se da porusit chov.rad a vzdycky se to pak musi nejak resit. Klubem i chovatelem.
Nejen nechtene nakryti neuchovnenym jedincem. Muze byt vice duvodu, proc se s vydanim PP otali.. a vlastne skoro nikdy nejde PP soucasne se stenetem
GAELLE
napsal(a):
To máš těžký. Lidi jsou v tomhle nepoučitelní. I moje hodně blízká kamarádka si pořídila "čivavu". Když jsem se jí ptala na papíry, tak odpověď byla:"Kdepak, to nepotřebujeme, na výstavy neplánujeme chodit. Navíc byla mnohem levnější než s PP." No comment...
fikovnice
napsal(a):
To máš těžký. Lidi jsou v tomhle nepoučitelní. I moje hodně blízká kamarádka si pořídila "čivavu". Když jsem se jí ptala na papíry, tak odpověď byla:"Kdepak, to nepotřebujeme, na výstavy neplánujeme chodit. Navíc byla mnohem levnější než s PP." No comment...
ano souhlasím, takových lidí je stále spousta. Chybí osvěta.
To že nebudou chodit se psem na výstavy je nejčastější argument....................
Ale nikoho už nezajímá zdraví a další věci.
A heslo nekupujte levné věci už se mi mnohokrát potvrdilo. Nakonec člověk jde pro tu drahou kterou měl koupit hned. Tím nemyslím samozřejmě psy.