
Od vajíčka ke kuřeti Máme nalíhnuto, a co teď?
Ostatní
Kuřata oschlá v líhni přemístíme do připravené odchovny s teplotou 32 °C, vždy po týdnu postupně snižujeme teplotu o 2 stupně na konečných 18 °C. Uvedené teploty měřím...
Kuřata oschlá v líhni přemístíme do připravené odchovny s teplotou 32 °C, vždy po týdnu postupně snižujeme teplotu o 2 stupně na konečných 18 °C. Uvedené teploty měřím...
Co se děje ve vajíčku? Po vložení do líhně nebo pod kvočnu se vejce a tím i zárodek zahřeje a začne se dál vyvíjet. Nejdříve čerpá živiny z latebry. P...
Vlastní líhnutí můžeme rozdělit na:1. nasazování vajec do předlíhní2. líhnutí v předlíhních s obracením vajec, prosvěcování vajec3. líhnutí v dolíhni...
Skořápka se podílí na hmotnosti vejce asi 10 %. Je pevným ochranným obalem vaječného obsahu a vyvíjejícího se zárodku. Umožňuje výměnu plynů, vypařová...
Násadová vejce je vhodné skladovat v čisté místnosti s teplotou 8–15 °C a vlhkostí 55–75 %, vejce nesmí být vystavena přímému slunečnímu světlu. Slepi...
Chovná hejnaVhodné sestavení chovného hejna má vliv nejen na kvalitu potomstva, ale i na zdárný průběh líhnutí. Touto dobou bychom už měli mít chovná...
Výběr plemene ovlivní také jeho dostupnost (u některých plemen nebo barevných rázů můžeme být zcela závislí na dovozu plemenných zvířat) a náročnost,...
Kvokavost lze v nežádoucích případech zastavit. Jen co se objeví první příznaky kvokavosti, umístíme kvočnu do prostoru s pletivovým dnem a předložíme...
Domnívají se snad, že Mojžíš udělá zázrak jako Izraelitům a ony pak suchou nohou přejdou rybníček, určený kačenkám ke koupání. Samozřejmě, že se mně j...
Chuť skořápky i její vzhled mohou vyvolat podmíněný reflex, který vede k pokusům rozklovávat celé vejce. Reflex může rovněž vyvolat i vejce s tenkou s...