Články o drůbeži

Poklady z přírody 64 – Kerblík

Poklady z přírody 64 – Kerblík

Další zajímavou rostlinou z čeledi miříkovité (Apiaceae) je kerblík. Rod Kerblík (Anthriscus) zahrnuje patnáct druhů, v naší přírodě rostou čtyři z ni...

Pokračujte ve čtení
Zdravotní problematika v drobnochovu drůbeže 7 – Plísňová onemocnění

Zdravotní problematika v drobnochovu drůbeže 7 – Plísňová onemocnění

Stejně tak jako může být organismus drůbeže napaden parazity, viry nebo bakteriemi, setkáváme se u drůbeže také s onemocněními vyvolanými plísněmi. Co...

Pokračujte ve čtení
Zdravotní problematika v drobnochovu drůbeže 6 – virová onemocnění

Zdravotní problematika v drobnochovu drůbeže 6 – virová onemocnění

V dnešním díle seriálu se podrobněji podíváme na některá vybraná onemocnění drůbeže, která vznikají po napadení hostitelského organismu viry. Co jsou...

Pokračujte ve čtení
Poklady z přírody 63 – koriandr setý

Poklady z přírody 63 – koriandr setý

Koriandr setý je bylina, kterou si díky jeho výrazné chuti buď zamilujete, nebo ji budete nenávidět… Kromě toho, že jej lze použít v kuchyni, mimo jin...

Pokračujte ve čtení
Zdravotní problematika v drobnochovu drůbeže 4 – Bakteriální onemocnění

Zdravotní problematika v drobnochovu drůbeže 4 – Bakteriální onemocnění

V dnešním díle našeho seriálu se zaměříme na onemocnění drůbeže, která jsou způsobena patogenními druhy bakterií. Co vlastně bakterie jsou? Můžeme říc...

Pokračujte ve čtení
Poklady z přírody 62 – Skořápky

Poklady z přírody 62 – Skořápky

Mladá drůbež i nosnice spotřebují velké množství vápníku, a to zejména na růst kostí a tvorbu skořápky. Náznakem nedostatku vápníku mohou být tenčí sk...

Pokračujte ve čtení
Zdravotní problematika v drobnochovu drůbeže,  4 – Parazitární onemocnění: endoparazité

Zdravotní problematika v drobnochovu drůbeže, 4 – Parazitární onemocnění: endoparazité

Tématem dnešního článku navážeme na předchozí část seriálu, ve které jsme se zaměřili na parazity vnější, tzv. ektoparazity. V tomto díle se detailněj...

Pokračujte ve čtení
Poklady z přírody 61 – Laskavec

Poklady z přírody 61 – Laskavec

„Superpotravina“ nabitá bílkovinami, vlákninou, vápníkem a železem, která nesmí chybět v žádné kuchyni, takto je prezentovaný laskavec nebo také amara...

Pokračujte ve čtení
Zdravotní problematika v drobnochovu drůbeže 3 –  Parazitární onemocnění,  ektoparazité

Zdravotní problematika v drobnochovu drůbeže 3 – Parazitární onemocnění, ektoparazité

V dnešní části našeho seriálu se zaměříme na parazitózy drůbeže. Parazity si všeobecně rozdělíme na dvě skupiny. Těmito skupinami jsou paraziti vnější...

Pokračujte ve čtení
Poklady z přírody 60 – pepř

Poklady z přírody 60 – pepř

Pepř je naším nejpoužívanějším kořením. A nejen naším – na dochucení pokrmů jej používají kuchaři a kuchařky po celém světě, říká se mu také „král koř...

Pokračujte ve čtení