Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Celostátní výstava Brno
Sdílet:

Celostátní výstava Brno

•pokračování z Fauny č. 24/2000 Malý beran 75 byl vystaven ve dvanácti barev. rázech a také kvalita byla rozdílná. Berani divoce zbarvení byli vyro...

•pokračování z Fauny č. 24/2000

Malý beran 75 byl vystaven ve dvanácti barev. rázech a také kvalita byla rozdílná. Berani divoce zbarvení byli vyrovnaní a ceny získal př. Malík a Šimeček. U bílých červenookých kvalita kolísala, kde nejtypičtější kolekci předvedl chovatel Sikora.


• 0,1 činčila velká

Činčila malá byla vystavena v počtu 40 zvířat a i zde byl vidět různý pohled chovatelů na toto plemeno. Kromě měkčích uší jsou u mnoha zvířat světlejší prsa či pásky na hrudních končetinách. U marbur se opět ukázalo, že nejkvalitnější králíky chová př. Pešula, který také získal č. cenu. Český červený, stále málo chované plemeno se zde předvedlo v dobrém světle a č. cenu získal př. Dvořák. Rhönský 24 byl vystaven ve vyrovnané kolekci, kdy č. cenu získal př. Kročil. Plemena kuní a siamský modrý byla vystavena pouze po jedné kolekci. Králíci byli vyrovnaní a na kuní cenu získal přítel Kulanda. Také perlový 8 působil dobrým dojmem. Kolekce stříbřitých malých 112 byla hodnocena vyrovnaně a tomu odpovídalo i hodnocení. Všem barevným rázům chybí silnější (zmasilejší) uši, kdy mnoho králíků má uši rozkleslé. Ceny získal na žluté př. Valta a Záhrubský, na černé př. Škopek a na divoce zbarvené př. Fasora a Sedlařík. Holanďáci 44 se předvedli ve vyrovnané kolekci v sedmi barevných rázech. Kromě měkčích uší je potřeba dbát na kresbu lící, kde byla vidět kresba protáhlá (spuštěná). Čestou cenu a pohár získal př. Sirotek.

Angličtí strakáči opět zklamali a některá zvířata na tuto výstavu nepatřila. Přesto kvalitní králíky vystavil př. Jahoda a získal také č. cenu. Kolekce králíků tříslových 60 byla vystavena v barvě černé, modré a havanovité. Vystavena byla poměrně kvalitní zvířata, kde ceny získal př. Ekrt, Jirásek a Pražák. Jedna kolekce českého černopesíkatého ukazuje situaci chovu tohoto plemene. Přesto tato kolekce byla perfektní a také proto získal č. cenu chovatel Vokurka. Králík ruský 24 vystaven v barvě černé a modré udělal vyrovnaný dojem podle hodnocení. Přesto jsou znatelné rozdíly rozpoznat pouhým pohledem do klecí. Problémy tvaru a také kvalita srsti by se měla zlepšit. Kvalitní kolekci představil př. Brodecký, který také získal čestnou cenu. Deilenar 14 na první pohled vyrovnaný nejen bodově. Přesto byly vidět světlejší hrudní končetiny i vady tvaru. Čestou cenu získal př. Dusil. Zakrslý beran 48 byl vystaven v osmi barevných rázech a také bodové hodnocení (s výjimkou zbarvení madagaskarového, japanovitého a rhönského) bylo vyrovnané. Některým králíkům však chybí drezura a v souvislosti s tím i špatný závěs uší. Čestné ceny získal př. Cvrk na div. a Uher na modré. Hermelín červenooký se představil v poměrně vyrovnané kvalitě, i když u některých králíků jsou problémy ve tvaru (volné kůže na prsou a kyčle), ale i v srsti. Čestnou cenu získal př. Zadina a Petýrek. Na jednotlivce př. Kolář.

Hermelín modrooký 36 se ukázal v nevyrovnané kolekci a působil dojmem jakoby zaostával nejen v typu, ale i v srsti. Č. cenu získal chovatel Přibyl. Paletu zakrslých králíků kvalitou předčil divoce zbarvený 24 a pohár získal chovatel Červinka. Železití byli vystaveni v průměrné kvalitě. Červení se líbili a také jednotlivec chovatelky Snopové získal č. cenu. Také bílopesíkatí, kuní hnědí, japonští, zaostávali v kvalitě a také nad rámec vynikala jedna kolekce zakrslíků činčilových, která také získala čestnou cenu. Průměrní byli také holandští rhönští, zato pěkná kolekce tříslových havanovitých obdržela čestnou cenu (chovatel Sirotek). Poměrně vyrovnaní zakrslý ruský, kdy č. cenu získal př. Ekrt. Krátkosrsté králíky zahajoval castorex 36 ve velmi dobré kvalitě (líbila se barva i typ), kdy č. ceny získali př. Harašta, Machálek a na jednotlivce př. Hurtík. Také rexi barevní se líbili a byli vystaveni v deseti barevných rázech, kde č. ceny získali př. Vajner a na bílé červenooké, př. Škvařil na modré a Motejzlík na rexe havanovité.


• zakrslý liščí kuní - měkčí uši

Angory ukazují obrázek o chovu tohoto králíka a vystaveno bylo 24 králíků ve velmi dobré kvalitě, kdy cenu získal př. Lerche. Velmi pěkně působila kolekce zakrslíků liščích, kdy cenu získal chovatel Parobek. Vyrovnaná kolekce králíků saténových, kdy zejména červení působili dobře a získali spolu s modrými č. ceny (chovatel Dvořák a Mann). Zajímavé plemeno (zatím neuznané králík límcový) v několika barevných rázech, upoutal pozornost mnoha návštěvníků.

Brno je za námi. Proslýchá se: „to bylo naposled...“ uvidíme. Vinu nesou jak samotní chovatelé - vystavovatelé - návštěvníci, ale také funkcionáři. Vždyť obeslat dvě akce významného formátu (Brno EV Wels) kvalitními zvířaty je umění, které je navíc i finančně náročné. Také v úvodu uvedené skutečnosti k tomuto dopomohly. Kalkulovat v rozpočtu s klecným a různými poplatky je špatné. Žel již takto kalkulují i organizace nižšího významu. To není dobře.

Autor textu: Milan Jedlička
Autor fotografií zdroj: Ing. Pavel Horký
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru