Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Náš seriál o krmení pro ptáky
Sdílet:

Náš seriál o krmení pro ptáky

K problematice extrudovaných / granulovaných krmiv, o které jsme psali ve Fauně č. 5, s. 12-13, se vracíme a doplníme ji zkušenostmi německého chova...

K problematice extrudovaných / granulovaných krmiv, o které jsme psali ve Fauně č. 5, s. 12-13, se vracíme a doplníme ji zkušenostmi německého chovatele Th. Rosgy. Především je třeba říci, že reakce německých čtenářů na R. zprávy byla vysoká a proto bude vhodné některé názory zde uvést.

AZN 9/1999 autor P. Grunert: Problémy, které chovatel R. popisuje, potvrzuji i jiní členové organizace AZ a stěžují si na úhyny. Naše domněnka, uvedená ve Fauně, že se jedná patrně o případ ojedinělý, nebyla správná. Je třeba, aby byly objasněny zásadní otázky krmení granulemi.

V knize „Buch vom Tierschutz“ - Kniha o ochraně zvířat, kterou zpracovalo 61 vědeckých pracovníků, se píše: „Krmení granulemi převzaté podle chovu a výkrmu užitkových zvířat, není pro ptáky vhodné.“

Granule, jako výhradní krmivo sestavené na vědeckém základě, znemožňuje ptákům vlastní výběr určitých druhů semen a zrnin o kterých je známo, že mají nízké obsahy minerálií, vitaminů a aminokyselin. To lze posuzovat jako výživu jednostrannou s možnými negativními důsledky. Ovoce a zelenina tyto nedostatky neodstraní.

Dr. Kummerfeld, z vysoké školy veterinární z Hannoveru, složitost krmení papoušků a jiných druhů ptáků granulemi z klinického pohledu potvrzuje. U ptáků, kteří byli na klinice krmeni výlučně granulemi, byly zjištěny žaludeční vředy.

Relativně rychlé vstřebání plnohodnotného, ale také koncentrovaného krmiva, pro papoušky jistě ne přirozeného, zvyšuje problém jejich zabavení, různé činnosti pro krácení dlouhé chvíle a zaměstnání a s tím spojenými změnami v chování ptáků. Podáváním extrudovaného krmiva se zbavují papoušci posledních přirozených návyků, především příjmu přírodního krmiva spojeného s odstraňováním slupek, možnosti výběru druhů zrnin z nabízené směsi. Chybějící vláknina může za určitých okolností vyvolat obtíže se zažíváním a s nadměrnou konzumací krmiva.

Zásadní problém krmení granulemi je zvláště zřejmý u těch druhů papoušků, kteří pocházejí z pouští, polopouští nebo savan a jsou specializovaní spíše na hubené krmivo. Krmení granulemi mluví ve prospěch chovatele (pozn. zřejmě jde o úsporu času), čehož využívá reklama. Ve prospěch ptáka jen tehdy, bude-li možno zajistit jednodušším způsobem dotaci minerálií a stopových prvků a jednotlivých vitaminů.

Je samozřejmé, že proti občasnému přikrmování granulemi jako doplňku, nelze vůbec nic namítat! Stejně energicky je nutno granule jako výhradní krmení pro ptáky odmítnout!

Podle cizích pramenů zpracovala redakce Fauny.
Poznámka: Popisované téma mne zaujalo a proto jsem se o ně více zajímal. Plně souhlasím s názorem, že ptáky (jakýchkoli druhů) je nutno krmit podle vrozených přírodních zvyklostí (zásad) a granule podávat jen jako doplněk! Setkal jsem se s případem, že papoušci, pokud byli krmeni „normálním“ běžným způsobem, pravidelně hnízdili a spolehlivě vyváděli mladé. Když je chovatel převedl přesně podle návodu výrobce na výhradní krmení granulemi, neměli o hnízdění vůbec zájem. Že by u nás byly zaznamenány z tohoto důvodu úhyny, jsem dosud nic neslyšel.
Bylo by v zájmu všech chovatelů, aby se problematika výhradního krmení ptáků granulemi pečlivě sledovala a aby o dosažených výsledcích byla chovatelská veřejnost na stránkách zpravodaje FAUNY informována.
Autor textu: Rudolf Vít
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru