Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Státní dotace na podporu chovu koní
Sdílet:

Státní dotace na podporu chovu koní

Koně
Všeobecné

Chovatelé koní v České republice často obdivují a s úctou vzhlíží k chovatelským výsledkům našich západních sousedů, kteří podle našich pohledů a...

Chovatelé koní v České republice často obdivují a s úctou vzhlíží k chovatelským výsledkům našich západních sousedů, kteří podle našich pohledů a názorů mají ideální podmínky pro šlechtění . Obdivujeme krásné pastviny, jezdecké areály, postrojový a sedlářský materiál, vynikající plemeníky a i peněžní ceny za získaná umístění v jezdeckých soutěžích. To vše hovoří pro to, že tamní chovatelé mají ideální podmínky pro chov a šlechtění. Ne vždy tomu tak ovšem je.
Chovatelé v západních státech nemají žádnou podporu státu ve formě státních dotací na rozvoj a podporu chovu koní. Vše je financováno majitelem koní, který se snaží své náklady rozložit na sponzory, kterým nabízí své chovatelské nebo sportovní výsledky k využití v reklamě. Ta je hlavním finančním zdrojem a příjmem pro špičkové sportovce. Samofinancování z prodeje koní je reálné pouze pro několik subjektů těžících z dlouhodobé tradice a jména firmy nebo nabytých zkušeností ve výcviku a tréninku koní. Většina majitelů však financuje svůj koníček z jiných hlavních příjmů a zdrojů. Proto hlavní struktura majitelů koní je v tzv. malochovu. Bude asi pro všechny překvapením, že 82% majitelů -- chovatelů vlastní pouze 1 - 2 klisny. To na jedné straně vytváří přednost individuálního přístupu a péče, ale na druhé straně je zde malá možnost ovlivňování chovatelských postupů, názorů a podmínek chovu. Jedinou hybnou a mocnou pákou v těchto procesech je silně fungující ekonomika trhu nabídky a poptávky. Protože tyto systémy u nás zatím srovnatelně nefungují, uvědomuje si náš stát svoji odpovědnost za vytvoření podmínek konkurenceschopnosti a svoji pomocnou ruku podává chovatelům prostřednictvím státních dotací na podporu chovu koní. Na vytváření dotačních titulů se velkou měrou spolupodílí Asociace svazu chovatelů koní České republiky a jednotlivé svazy plemen koní ( nyní dle nového zákona č. 154/2000 Uznaná chovatelská sdružení).
Jaké jsou možnosti a jak se k jednotlivým dotačním titulům přihlásit, se Vás pokusím informovat v následujícím textu pomocí citace dotačních titulů.

Program l.L. Chov krav bez tržní produkce mléka, chov ovcí a koní.
V chovu koní se týká odchovu hříbat, kde předmětem podpory je hříbě od odstavu do stáří dvou let ( včetně) odchovávané během vegetačního období roku 2001 min. 4 měsíce pastevním způsobem na loukách nebo pastvinách, narozené z klisny zapsané do plemenné knihy. Minimální počet podporovaných kusů je 5 hříbat. Intenzita odchovu všech pasených hříbat je max 2 hříbata na 1 ha ohražených pastvin nebo luk. Pastva musí probíhat bez matek. Podmínkou je vedení pastevního deníku.
Výše podpory je do 4 000 Kč na hříbě ve stavu k 30. 9. 2001.

Program 2. A . Udržování a zlepšování genetického potenciálu vyjmenovaných hospodářských zvířat.
2.A.a.3) podpora majiteli klisny inseminované v roce 2001 čerstvým spermatem,
- do 2000 Kč za klisnu, u které byla potvrzena březost. Klisna nesmí být v tom roce zapouštěna přirozenou plemenitbou,
2.A.a.4.a) podpora pro právnické nebo fyzické osoby, které vlastní nebo mají pronajaté hřebce (jiné než státní) pro zajištění plemenitby koní včetně inseminace
- do 4000 Kč za klisnu , u které byla v roce 2001 potvrzena březost, včetně inseminované.
- minimální počet podporovaných kusů je 10 březích teplokrevných nebo 5 ostatních klisen.
- 2.A.a.4.b.) Podpora majitelům klisen zapuštěných hřebci do věku 6 let, kteří jsou zapsáni ve státním registru plemeníků
- do 5000 Kč za klisnu, u které byla v roce 2001 potvrzena březost po připuštění včetně inseminace v tomtéž roce, a zapsanou do plemenné knihy.

U výše uvedených podpůrných programů je oproti minulým rokům změna, a to , že předmětem dotace není klisna zapuštěná či inseminovaná, ale klisna březí . Březost může potvrdit vet. lékař, nebo inseminační technik. U programů 2.A.a.4.b.) upozorňuji, že věk hřebce 6 let je stanoven datem narození, nikoliv pouze ročníkem.

2.A.b. Podpora zavádění a vedení plemenných knih (PK)

- do výše 50% prokázaných přímých nákladů na předmět podpory

2.A.d. Podpora přenosu embryí od vybraných dárkyň, schválených uznaným příslušným chovatelským sdružením
- subjekt podpory je majitel přeneseného embrya do příjemkyně, u které byla v době od 1. 10. 2000 do 30.9. 2001 potvrzena březost.
- výše podpory je do 15 000 Kč na zabřezlou klisnu po provedeném přenosu embrya

2.A.e.1.b) Podpora osobě oprávněné k provozování zařízení, ve kterých se provádí testování a posuzování teplokrevných a chladnokrevných hřebečků

- do 50 Kč na krmný den do stáří 2 let
- do 150 Kč na krmný den hřebečka nad 2 roky

Jedná se o nový podpůrný program. Tak jak zní tento titul, je podpora určena osobám oprávněným k této činnosti a to podle plemenářského zákona č. 154/2000 Sb. Provozovatel testačního zařízení musí získat k této činnosti souhlas ministerstva zemědělství na základě žádosti, která musí obsahovat náležitosti stanovené v § 3 plemenářského zákona a v § 1 prováděcí vyhlášky č. 471/2000 Sb. a musí dodržet podmínky pro způsob testování dané organizací vedoucí plemennou knihu.

2.A. e.2.a.) Podpora chovateli koně, který splňuje podmínky pro vyhodnocení v KD na testování užitkových vlastností koní za umístění ve vybraných klasických soutěžích.

- soutěže střední I. - do 4000 Kč II. - do 1900 Kč III. - do 900 Kč,

- soutěže těžké I. - do 7000 Kč II. - do 4300 Kč III. - do 4600 Kč
plus příplatek za koně českého původu ( narozeného u českého chovatele) u soutěží S, ST, T
I. - do 3000 Kč II.. - do 1700 Kč III. do 1000 Kč
2.A.e.2b.) Podpora pro chovatele , splňujícího propoziční podmínky chovatelských soutěží “Kritérium mladých koní” na testování užitkových vlastností mladých plemenných koní ve vyšším stupni KU za umístění v chovatelských soutěžích pro 4 - 6 leté plemenné koně v klasických disciplínách.

I. - do 5000 Kč II. - do 3100 Kč III. - do 1900 Kč
plus příplatek za koně českého původu jako u titulu 2.A.e.2.a.
Oproti částečnému snížení základních sazeb za umístění v těchto soutěžích zde došlo k navýšení příplatku za koně českého původu.
2.A.e.2.c.) Podpora chovateli na KU a KD anglického plnokrevníka, klusáka za umístění ve výkonnostních zkouškách formou dostihů, dle schválených propozic Mze.
objem finančních prostředků maximálně 6000 tis. Kč

2.A.e.2.d.) podpora chovateli hříběte na provedení krevního testu, nebo DNA testu za účelem prokázání paternity u hříbat narozených po inseminaci a embryotransferu do 1 500 Kč za provedený test

2.A. e. 2.f.) Podpora oprávněné osobě ( Jockey Club a Česká klusácká asociace) na provedení antidopingové kontroly koní v průběhu konání výkonnostních zkoušek (KU) anglického plnokrevníka, polokrevníka a klusáka formou dostihů

- do 8000Kč za provedený test s negativním výsledkem

2.A.f.5.a.) Podpora chovateli na klisnu, za úspěšné absolvování základní zkoušky výkonnosti při zapsání do hlavní plemenné knihy a plemenné knihy chladnokrevných koní

- do 10 000 Kč na tříletou klisnu

2.A.f.5b.) Podpora chovateli na klisnu za úspěšné absolvování zkoušky výkonnosti při zapsání do HPK a PK plemen teplokrevných klisen

- do 12 000 Kč na tříletou klisnu

2.A.f.6.) Podpora chovateli na hříbata řádně označená, narozená od plemenných klisen. Neplatí pro anglického plnokrevníka a klusáka. Podpora se poskytuje pouze na 1 hříbě od klisny a splňující následná kritéria:

2A.f.6.a.) hříbě narozené z klisny zapsané do plemenných knih teplokrevných plemen, která dala potomstvo na úrovni sportovní výkonnosti “S” nebo sama této výkonnosti dosáhla, nebo je zapsána ve Státní plemenné knize , po hřebcích splňujících podmínky “ cílené plemenitby”, vyhlášené pro rok 1999 a 2000 oprávněnou organizací, určenou k vedení plemenné knihy.
- do 10 000Kč na l hříbě

2.A.f.b) hříbě narozené ze stejnosměrné plemenitby klisny zapsané do plemenných knih chladnokrevných plemen ( mimo pomocných PK) a má zařazeného alespoň jednoho syna v chovu nebo má zapsanou dceru v PK příslušného plemene (mimo pomocných plemenných knih).

- do 6 000 Kč. na 1 hříbě

Vedle výše uvedených programů samozřejmě i nadále zůstává program 9. Poradenství a vzdělávání.
Žádosti spolu s přílohami lze obdržet v Zemědělské agentuře dříve (ÚO Mze ČR) nebo na ASCHK ČR v Písku. Žádosti se podávají na příslušném pracovišti Zemědělské agentury do 31.10. 2001. Vyjímku tvoří dotační tituly 2.A.a.3, 2.A.e.2d., 2A..f. ,5a.b. a 2.A.f.6.a.b., které se podávají přímo na ASCHK ČR , Budějovická 479, 397 01 Písek do 20.9.2001.

Chce-li se někdo seznámit s celými Zásadami. kterými se stanovují podmínky pro poskytování finančních podpor formou dotací, může se obrátit na Zemědělskou agenturu nebo je najde na internetových stránkách na adrese www.mze.cz pod složkou Dotace a programy.
Autor textu: MVDr. Jaroslav Dražan
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru