Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Náš seriál o krmení pro ptáky
Sdílet:

Náš seriál o krmení pro ptáky

Dnes si povíme něco o výživě amadiny Gouldové, jak ji publikoval německý chovatel.

Krmení amadiny Gouldové

Amadina Gouldové žere pouze to, co zná. Proto se doporučuje umístit do jejich klece kanárka nebo zebřičku, kteří konzumují všechno, co se jim předloží. Gouldy to vidí a v důsledku vyvolané závisti začnou nové, pro ně dosud neznámé druhy krmení konzumovat. To, co se takto amadiny Gouldové naučí, budou přenášet dále na své potomstvo. Chovatel jim nabízí denně tři směsi k volnému výběru, ale lze říci, že nejsou příliš náročné.

Složení směsí

1. proso senegalské, manna, mohár, japonské, bílé, La Plata a lesknice

2. směs pro kanáry a zvonohlíky obsahující niger, perilu, řepku, lesknici, semena různých travin, salátu, čekanky, smrku ap.

3. semena různých druhů divokých rostlin

Za příznivého počasí dostávají Gouldy čerstvě sklizené bylinky, které se ve svazcích zavěšují v kleci. I v zimních měsících můžeme dávat zelené i kdyby to měl být jen žabinec ptačinec. Na doplnění vezmou Gouldy kousek salátové okurky nebo jablka. V případě deštivého počasí nebo v době, kdy leží sníh, lze dávat zrniny naklíčené. Dobu nakličování je možno zkrátit tak, že se misky se zrninami postaví na teplený zdroj. Proso v klasech, střídavě žluté a červené, se zavěšuje ve svazcích do klece nebo voliéry.

Gouldy mají mít stále k dispozici grit, vápno, případně drcené vaječné skořápky a hlínu z bukových pařezů. Chovatel se přesvědčil, že o odchovné krmivo se sušeným hmyzem od známého výrobce, předkládané v době hnízdění, měly amadiny Gouldové jen malý zájem.

Z cizího pramene převzala redakce Fauny.

Poznámka R. Víta

Popsaný způsob krmení se mi zdá příliš zjednodušený. Gouldy tak nenáročné asi nejsou. Mohl jsem se sám o tom přesvědčit, protože jsem je choval po řadu let. Jistě by stálo za úvahu, aby některý z našich úspěšných chovatelů Gould k tomu napsal svůj názor s uvedením podrobné diety, jak ji zavedl ve svém chovu. 

Autor textu: Redakce Fauny, Rudolf Vít
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru