Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Roční modelový zdravotní program stáda ovcí
Sdílet:

Roční modelový zdravotní program stáda ovcí

Ovce, kozy
Všeobecné

V posledních deseti letech se uskutečnila zásadní změna technologie chovu přechodem na nově chovaná plemena ( z vlnařské na masnou užitkovost ). Vzn...

V posledních deseti letech se uskutečnila zásadní změna technologie chovu přechodem na nově chovaná plemena ( z vlnařské na masnou užitkovost ). Vznikla spousta nových chovů, některé staré chovy zanikly, jiné přešly na nové technologie. Přibylo chovaných plemen, ze zahraničí sem přišla nová, která si u nás teprve zvykají. Vysoká užitkovost nových plemen s sebou nese také zdravotní problémy, které chovatelé u ovcí adaptovaných na naše podmínky neznali. S ohledem na to lze charakterizovat určité základní, v chovech ovcí obecně uplatňované postupy a pravidla. Předkládaná práce byla zaměřena na pomoc větším chovatelům ovcí, ale domníváme se, že by si z ní mohli vybrat pomoc a radu i menší chovatelé, kteří chovají ovce jen pro vlastní potřebu.

Celoroční zdravotní program modelového stáda ovcí pro chovatelskou sezónu

2. října:

Bonitace základního stáda bahnic, kontrola vedení kompletní zdravotní evidence, včetně posouzení nově zařazované skupiny roček, zahrnující posouzení výživného stavu a tělní kondice zvířat a důkladné individuální klinické vyšetření jejich zdravotního stavu (zejména jejich celkového chování a charakteru chůze, stavu jejich rouna /výskytu vnějších parazitů /, zubů, očí, spojivek, oční, nosní a poševní sliznice, mléčné žlázy /míry zaprahnutí, vzniku zánětu, charakteru sekretu/, končetin /kloubů, paznehtů/, trávícího traktu /včetně vyhodnocení úrovně příjmu krmiva, úrovně náplně dutiny břišní, charakteru výkalů/, dýchacího aparátu /výskytu kašle, poslechový nález na plicích/, případně dalších orgánů) a vyhodnocení úrovně celkové kondice bahnice. Výběr (a následné vyřazení) ovcí nevhodných k dalšímu chovu. Zahájení léčby zvířat se zjištěnými poruchami zdravotního stavu, určených k dalšímu chovu.

Kontrola zdravotního stavu, tělesné kondice, celkové kondice a pohlavního projevu plemenných beranů, s analogickým postupem jako u bahnic, s důrazem na vyšetření pohlavního aparátu, končetin, zubů a celkového (pohlavního) projevu plemeníků před zahájením jejich připouštěcí sezóny. Přijetí případně nutných kroků k dosažení potřebné úpravy jejich zdravotního stavu a kondice.

5. října:

Prodej (i k případnému dalšímu chovu) brakovaných ovcí (u zvířat, předávaných k jatečnému využití pak uskutečnění prohloubené jatečné prohlídky )

9. října:

Opakovaná kontrola zdravotního stavu plemenných beranů. Aplikace vitamínů A, D a E a selenu plemenným beranům. Úprava (vylepšení) jejich krmné dávky. Podání minerálních lizů plemenným beranům (i bahnicím) o kvalitnějším (a komplexnějším) složení minerálních a stopových prvků, než tomu bylo v předchozí fázi odchovu, s cílem podpořit vývoj pohlavních funkcí zvířat.

Vyhodnocení výsledků opakovaného laboratorního a klinického vyšetření (zdravotních zkoušek) nově nakoupených plemeníků (i bahnic), dosud držených v karanténě.

Kontrola léčených (původně při bonitaci vybraných) chovných zvířat s projevy poruch zdravotního stavu, upřesnění jejich dalšího léčebného postupu a nutričního režimu.

Úprava krmné dávky základního stáda bahnic (tzv. krmný šok - flushing), jeho převod do živinově bohatšího pastevního areálu (do nového oplůtku). Odběr trusu k parazitologickému vyšetření a jeho vyšetření.

23. října:

Odběr krve k provedení serologických vyšetření státní zakázky veterinární činnosti a serologickému stanovení protilátek proti viru maedi-visny.

Odčervení stáda (přípravkem, účinným proti vnitřním, případně i vnějším parazitům, zvoleným na základě vyšetření zvířat při bonitaci a zejména podle výsledků vyšetření trusu). Orientační individuální kontrola zdravotního stavu a BCS u jednotlivých zvířat (především kontrola končetin a mléčné žlázy). Individuální ošetření končetin u bahnic. Skupinová koupel končetin bahnic. Izolace zvířat s přetrvávajícím narušením zdravotního stavu a jejich intenzivní léčba. Doplnění kompletní zdravotní evidence o nově získané údaje (dále již průběžně konané). Aplikace vitamínů A, D a E a selenu bahnicím. Vakcinace bahnic, nově do základního stáda zařazených roček a chovných jehnic proti nakažlivé hnilobě paznehtů přípravkem FOOTVAX inj. ad. us. vet. (vzhledem k zahájení vakcinace ve stádu v únoru daného roku podání 3. dávky u bahnic a roček, 1. dávky u chovných jehnic).

1. listopadu:

Vyřazení maedi-visna (S+, serologicky pozitivních) ze stáda (jejich případný prodej do chovu bez realizace ozdravného programu).

Prohloubení denní kontroly zvířat stáda v souvislosti se zahájením připouštěcí sezóny.

13. prosince:

Ukončení období připouštění, ustájení beranů v přístřešku, jejich klinické vyšetření. Trvání flushingu (krmného šoku) do doby implantace embryí v děloze ovce (asi 20 dnů po připuštění) Prohloubení průběžné kontroly zdravotního stavu a příjmu krmiva (sena, travní senáže) bahnicemi při vzniku sněhového pokryvu pastevního areálu. Vakcinace jehnic proti nakažlivé hnilobě paznehtů přípravkem FOOTVAX inj. ad us. vet. (2. dávka v rámci první vakcinace).

30. prosince:

Sonografická diagnostika březosti, následné čtyřtýdenní ustájení zjištěných jalových ovcí s vybraným beranem v kotci v přístřešku. Stimulace jejich říje.

Mírné omezení nutriční úrovně krmné dávky bahnic (do 20. ledna).

1. ledna - 11. února:

Průběžná kontrola zdravotního stavu bahnic a jejich chování během stálého pobytu v pastevním areálu. Kontrola úrovně jejich příjmu krmné dávky (živin) a vývoje jejich BCS. Průběžná kontrola zdravotního stavu beranů, ustájených v přístřešku.

12. února:

Vakcinace bahnic, nově v dané sezóně do základního stáda zařazených roček a chovných jehnic proti nakažlivé hnilobě paznehtů přípravkem FOOTVAX inj. ad. us. vet.

13. února - 28. února:

Průběžná kontrola zdravotního stavu bahnic, jejich chování během permanentního pobytu v pastevním areálu. Kontrola výskytů výhřezů pochvy.

Kontrola úrovně jejich příjmu krmné dávky (živin) a vývoje jejich BCS. Průběžná kontrola zdravotního stavu beranů, ustájených v přístřešku.

1. března - 2. března:

Střiž vlny.

Plošné ošetření výskytu ektoparazitů postřikem (vyčištěné) stáje i chovaných zvířat antiparazitickým přípravkem (syntetickými pyrethroidy).

Vakcinace bahnic, nově do základního stáda zařazených roček a chovných jehnic proti klostridióze přípravkem MILOXAN inj. ad. us. vet. Aplikace vitamínů A, D a E a selenu bahnicím. Odběr trusu k parazitologickému vyšetření u bahnic, reprezentantek stáda a beranů.

5.března:

Sonografická diagnostika březosti (stanovení vícečetných plodů), ustájení bahnic ve (vzdušném) přístřešku ve skupinách s diagnostikovaným 1 plodem, 2 plody, 3 plody a ovcí jalových, s denním vyháněním do pastevního areálu (i v případě trvání sněhové pokrývky). Důsledná analýza reálného příjmu živin krmnou dávkou a úrovně jejich využití v organismu vysokobřezích ovcí. Zajištění jejich odlišné úrovně výživy rozdílným dávkováním (při dodržení postupného návyku) nově (od 5. března) předkládané jadrné krmné směsi pro březí a laktující bahnice. Předkládání nejkvalitnějších šarží sena. Nezkrmování z dietetického hlediska nevhodných komponent krmné dávky (nekvalitních senáží, zaplísněných krmiv). Prevence kumulace Cu v játrech ovcí při vysokém příjmu minerálních krmných přísad.

Odběr krve u bahnic, reprezentantek stáda k indikovanému hematologickému, ABR (acidobazickému) a klinicko-biochemickému vyšetření (u 10 % zvířat).

Individuální ošetření končetin u bahnic. Skupinová koupel končetin bahnic. Izolace zvířat s odchylkami zdravotního stavu a jejich intenzivní léčba.

6. března - 20. března:

Důsledná průběžná kontrola zdravotního stavu bahnic, jejich chování, přiměřené (potřebné) úrovně jejich výživy a BCS během (kombinovaného) pobytu v přístřešku a v pastevním areálu. Důsledná kontrola (prevence) výskytu ketózy březích bahnic ve stádu (kontrola ketolátek).

Důsledná kontrola (řešení) výskytu potratů ve stádu.

21. března - 10. května:

Kontrola zdravotního stavu bahnic během bahnění (kritické fáze reprodukčního cyklu). Ustájení bahnic s nástupem porodu v choulech v přístřešku. Trvalá asistence v průběhu jejich porodů. Zvýšený dozor nad porody, zejména u primiparních (poprvé rodících) zvířat. Kontrola přiměřeného vývoje laktace (zabránění - v důsledku případného nadbytečného příjmu živin - výskytu velkých plodů /a ztížených porodů/ a velkého vývoje struků mléčné žlázy, jež pak nemohou být jehňaty správně uchopeny při sání kolostra a mléka, což vede ke jejich ztrátám a vzniku mastitid u bahnic). Důsledné ošetřování novorozených jehňat (zahrnující dezinfekci pupečního pahýlu, kontrolu jejich příjmu kolostra během prvního a druhého dne po porodu, perorální /poporodní/ aplikaci vitamínů A, D a E a selenu, případně podání probiotik a dalších přípravků). Kontrola výskytu hypoglykémie, hypotermie, hypogamaglobulinémie, omfaloflebitid, enteritid a artritid u jehňat v době prvního týdne po jejich porodu a po jejich převodu do pastevního areálu. Uplatnění bezkolostrálního odchovu jehňat při tlumení maedi-visny.

Sledování zdravotního stavu bahnic v jejich peripartálním (okoloporodním) období. Kontrola výskytu porodního ulehnutí, výhřezů dělohy, metritid a mastitid u bahnic. Sdružování do skupin bahnic (po 5 - 7 kusech) i s jejich jehňaty ve skupinových kotcích. Odčervení bahnic před přechodem do pastevního areálu (přípravkem, odpovídajícím nálezům při parazitologickém vyšetření trusu a kontrole výskytu vnějších parazitóz při střiži vlny). Postupný převod zvířat (bahnic i jehňat, obvykle mezi 10. - 14. dnem po porodu) z přístřešku do pastevního areálu k permanentnímu pobytu. Zvážení podávání příkrmu (původně zkrmované) jadrné krmné směsi po dobu adaptace bahnic na příjem pastevního porostu. Kontrola výskytu hypomagnezémie (pastevní tetanie), hypokalcémie a hypofosfatémie u (zejména na pastvinu právě převedených) laktujících bahnic. Potřebná míra celkové saturace makro/ mikrominerálního metabolismu laktujících bahnic (zvláště v pastevních areálech s prokázaným trvalým nedostatkem určitých minerálních látek v půdě a pastevním porostu a u stád s deficiencí, doloženou provedeným klinicko-biochemickým vyšetřením krve zvířat). Kontrola příjmu stopových prvků (Zn, Cu, I, Se, Co). Kontrola výskytu (působení) predátorů po převodu stáda do pastevního areálu.


•pokračování ve Fauně č. 4

Autor textu: MVDr. Miloslav Skřivánek, CSc., MVDr. Soňa Šlosárková, PhD.
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru