Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Odchov amazoňanů pomoučených karibských
Sdílet:

Odchov amazoňanů pomoučených karibských

V roce 1997 jsem si pořídil 1,2 amazoňany pomoučené. Samec si asi po půl roce vybral jednu ze samic, druhou jsem přenechal. Samice, kterou si samec...

V roce 1997 jsem si pořídil 1,2 amazoňany pomoučené. Samec si asi po půl roce vybral jednu ze samic, druhou jsem přenechal. Samice, kterou si samec vybral, byla ve velmi špatném stavu, takřka 60 % opeření chybělo. Tito ptáci pocházeli z dovozu. Tento stav byl pravděpodobně způsoben depresí po převozu a také změnou klimatu. Samec byl v perfektním stavu.

Amazoňany jsem živil vším dostupným ovocem, připravoval jsem čaje z bylinek - jitrocel, podběl, dával jsem šípky, dubovou kůru, žaludy, pampelišku, syrové brambory a vařené hovězí maso. K pití jsem dával převážně heřmánkový čaj, přidával jsem polévkové koření (Magi) a jednou za 14 dnů Promotor L. Na doplnění dostávali ptáci vařenou kukuřici, běžně dostupné obiloviny a nedozralá semena plevelů.

Asi po dvou měsících začalo samici narůstat peří a po pěti měsících byla normálně opeřená. V polovině března 2000 jsem dal dvě boudy z jabloňového kmene vysoké 1,5 m o vnitřním průměru 35 cm, výšce 50 cm, s uměle zhotoveným vletovým otvorem 10x10 cm, který si ptáci ještě sami upravili. Do této boudy se amazoňani ke konci dubna (okolo 24.4.) nastěhovali. Samec začal samici nahánět, ale krmit ani pářit jsem je neviděl.

V tuto dobu si ke mně dala moje dcera na hlídání dva americké kokry. Okolo poledne hnali psi kočku po zahradě, ta skočila na voliéry a oni na ni doráželi. Samec amazoňanů se lekl, vzlétl a udeřil se hlavou o stěnu, 5. května jsem ho našel ráno mrtvého. Druhý den jsem zjistil, že mi také chybí samice. Našel jsem ji v budce, měla pod sebou jedno vejce, druhé snesla 8.5., třetí 11.5. Začal jsem vážně přemýšlet, co mám udělat. Přítel Hakl z Koštic mě řekl, abych to nechal na samici, když si vejce nanesla, tak je snad vysedí. Samice opravdu seděla a já ji podstrojoval: slunečnice, semenec, jablka, ořechy, vařená kukuřice, piškoty, bílý jogurt, vařené ovesné vločky s rýží ochucené hroznovým cukrem. Přidával jsem také kalcium a vitamix.

7. června se vylíhla dvě mláďata, třetí vejce bylo naklované. Další den jsem toto vejce odstranil, protože bylo zachlazené. Při odchovu mláďat jsem předkládal stejnou potravu, jen jsem přidával suchou vaječnou směs, zelené krmivo a zvýšené dávky ovoce. Po poradě s několika chovateli jsem mladé ve stáří 16 dnů kroužkoval kroužkem č. 11, ale po čase se ukázalo, že volba kroužku byla špatná. Po 95 dnech, tedy 10. září, mláďata vylezla z boudy. Možná, že se doba krmení prodloužila tím, že se o mladé starala sama samice. 2. října jsem musel jednomu z mláďat přeštípnout kroužek, protože byl velice těsný, druhé mládě o nožičku přišlo. Po přeměření citesového kroužku u chovné samice jsem zjistil, že by kroužek měl mít průměr 13 mm.

V září jsem si pořídil nového samce, rovněž pocházel z odchytu. Bývalý majitel ho měl v bytě v kleci. Nejdříve jsem měl samce v sousední voliéře a pak jsem ho pustil k samici. Po uplynutí asi jedné hodiny samice k němu popošla, zakřičela, náznakově po něm sekala zobákem. Samec couval na konec větve, pak se doslova po větvi rozběhl, křičel a také náznakově sekal zobákem. Samici vůbec neublížil a druhý den již seděli amazoňani vedle sebe na krmítku.

Nyní jsem velice zvědav na průběh další hnízdní sezóny.

text a foto: Miroslav Pavlata
Autor textu: Kolektiv autorů redakce iFauna.cz
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru