Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Lvíček - Petit chien lion - Malý lví bišonek - Bichon - Petit - Chien lion - Malý lev - Lov chien
Sdílet:

Lvíček - Petit chien lion - Malý lví bišonek - Bichon - Petit - Chien lion - Malý lev - Lov chien

Psi
Druhy a plemena

Lvíček - přiléhavé jméno pro tyto malé odvážné psy, patřící do velké rodiny barbichonů, kam se řadí - coton de tuleár, havanský psík, Bišonek, Maltézský psík, Boloňský psík.

Společné znaky "lvíčků"

Tato velká skupina má mnoho společného v povaze. Vzhledově z této řady na první pohled vybočuje právě lvíček a bišonek, čehož je docíleno střihem a úpravou srsti. Navíc lvíček je zajímavý množstvím barev a barevných kombinací. Téměř nenajdete stejně zbarvené jedince. Velmi jednoduchým střihem podobným klasickému střihu pudla se docílí roztomilého veselého vzhledu. Silueta pejska pak připomíná siluetu lva. Bez této úpravy, jež je dána standardem, nemůže být jedinec posouzen na výstavě. Pokud majitel nechce vystavovat, může být lvíček bez ostříhání, což je oblíbeno zejména v Anglii.

Lvíček není módním výtvorem. V této podobě byl zobrazován starými mistry již ve 14. stol. Původ se počítá ze středomoří a Francie. Postupně zde vymizel. Od roku 1946 se stala původem dnešních lvíčků Belgie. Odtud se v r. 1962 rozšířili do Německa a dále po kontinentě i do zámoří. V letech 1960-1970 bylo lvíčků tak málo, že byli zapsáni v Guinesově knize rekordů jako nejméně početné plemeno. Toto nechvalné prvenství je již zažehnáno. Lvíček pomalu a jistě získává více příznivců, kteří umějí ocenit zajímavý vzhled a vynikající povahu společenského pejska. V roce 1970 k nám byli dovezeni první tři lvíčci. Bohužel ale zůstali bez potomstva. Až v roce 1991 se u nás narodil první vrh lvíčků v chovné stanici z Bílé zátoky. Do té doby bylo u nás odchováno 390 štěňat tohoto plemene. Ročně se zapíše 35-40 štěňat.

Pes do každé rodiny

Ten, kdo si pořídí tohoto malého kamaráda, většinou neodolá a přibude další. Lvíček si velice rád hraje s příslušníky svého plemene. Jeho vlastnosti jej předurčují pro všechny věkové kategorie lidí. Je lehce ovladatelný a vychovatelný pejsek i pro úplné začátečníky. Přizpůsobí se každému životnímu stylu pána. Podmínkou však je co nejužší a nejdelší kontakt s majitelem. Dlouhodobou nepřítomností pána doslova trpí. Je to pejsek velice citlivý na špatné zacházení. Opomíjený a nemilovaný lvíček nikdy neprojeví své vlastnosti, pro které může být zbožňován. Jeho veselost, lišácký pohled, moudrost, učenlivost, přítulnost a hravost jsou odměnou těm, kteří rozumí citlivé psí duši. Lvíček výborně splní úkol společníka pro celou rodinu. Rád také štěkotem hlásí podezřelé dění v blízkosti jeho domova. Neštěká však bezdůvodně a dlouze. Procházky absolvuje velmi rád a bez úhony za každého počasí. Miluje dlouhé výlety alespoň o víkendu. Ujít 15-20 km pro něj není žádný problém. Rovněž tak při jeho hbitosti a rychlosti zvládne cvičení agility. Přináší-li životní styl pána pouze procházky v nejbližším parčíku nebo práce na zahrádce, i zde dokáže být šťastný za předpokladu, že se mu dostane hodně lásky a pozornosti. Doprovázet páníčka prostě všude mu působí radost.

Výborný pejsek do uspěchané doby

Lvíček je výborný pejsek do dnešní uspěchané doby. Úprava srsti je nenáročná. Nutnost koupání se odvíjí od toho, v jak znečištěném prostředí se pejsek pohybuje. Někteří majitelé koupou každý týden, jiní pouze 4x do roka. Je pravda, že na zašpinění z procházky v přírodě stačí voda bez šampónu. Zato půlhodinová chůze po hlavních komunikacích dovede pejska umazat tak, že se bez šampónu neobejdete. Podotýkám, že níže uvedený střih dle standardu je velice praktický, co se čistoty týče. Střih je tak jednoduchý, že jej zvládne skutečně každý. Vytrhávání chloupků z uší je nutné, aby se předešlo zánětu zvukovodu. Tyto pejsci se těší výbornému zdraví. Dožívají se 12-16 let. Feny jsou výbornými matkami, porody probíhají nekomplikovaně. Lvíček má malou spotřebu krmiva, zato musí být vynikající kvality.

Je potěšitelné, že plemeno vzkříšené z doslova posledních pár jedinců se ustálilo v povazeve i ve vzhledu, který dává standard.

Autor textu: Jarmila Malá
Autor fotografií zdroj: Jarmila Malá
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru