Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Generální zasedání WBFSH v Itzehoe
Sdílet:

Generální zasedání WBFSH v Itzehoe

Jako jeden z hlavních cílů budoucí činnosti jsem vytýčil také vstup ASCHK do WBSFH a tím prolomit izolaci našeho chovu koní vůči špičkovým světovým chovatelským svazům. 

Co je WBSFH?

WBSFH (World breeding federation for sport horses) je Světová federace chovu sportovních koní, se sídlem v Holandsku při úřadu Koninklijke Warmbloed Paardenstamboek v Huis terr Heide.Tato federace byla založena a schválena na Valném shromáždění 24.10.1999 v Le Lion d´Angers ve Francii. Cílem této organizace je usilovat o rozvoj chovu sportovních koní po celém světě, koordinovat spolupráci mezi jednotlivými členy, spolupracovat se zemědělskými a jezdeckými organizacemi ( FEI) v rámci Evropského společenství, propagovat integraci sportu a chovatelství, organizovat Mistrovství mladých koní v olympijských disciplínách, vyhodnocovat a sestavovat žebříčky sportovních koní a svazů, propagovat plemenné knihy svých členů i jednotlivých chovatelů. Členství je povoleno asociacím, jejichž plemenné knihy mají za chovatelský cíl zlepšovat u koní sportovní vlohy aspoň pro jednu jezdeckou olympijskou disciplinu. Mají plemennou knihu, která je v souladu s požadavky a pravidly Evropského společenství a statutem - WBFSH.

Setkání prezidentů a zástupců stávajících členů WBSFH

Z důvodů přípravy naší země ke vstupu do EU a harmonizace naší práce s výše uvedenými požadavky jsem se spolu s Ing. K. Kratochvílem proto zúčastnil generálního zasedání předsednictva WBSFH a přijal pozvání na odborný seminář organizovaný ve dnech 31. 10 - 1.11.2000 v Itzehoe v Německu. Jednání byli přítomni prezidenti a zástupci stávajících členů WBSFH z USA, Brazílie, Švédska, Belgie, Velké Británie, Španělska, Kanady, Mexika, Polska,Finska, Itálie, Holandska, Norska, Francie, Irska, Dánska a zástupci jednotlivých Svazů německých sportovních koní. Jako noví členové se jednání zúčastnili zástupci Maďarska, kteří obdrželi statut stálého člena.

Průběh jednání provázela řada témat

Předsednictvo projednávalo zprávu o činnosti, financování, disciplinárním řízení , schválilo plán činnosti, financování a volbu předsednictva pro r. 2001. Na jednání předsednictva jsme předložili a seznámili přítomné členy s naší evidencí koní , předali chovatelské písemné materiály a podali žádost o přijetí za člena WBSFH. Naše žádost byla projednána , schválena a potvrzena zápisem v usnesení z jednání předsednictva. Bylo přislíbeno, že v průběhu prvního čtvrtletí v r. 2001 obdržíme potřebné písemné materiály nutné pro přijetí za člena. Na semináři potom byla projednávána problematika životních čísel koní a jejich sjednocení, závěry z konference EAAP o chovu koní v Evropě. Osobní přítel Prof.Dr. E.Bruns nás seznámil s nejnovějšími poznatky z oblasti kvantové a molekulární genetiky, hodnocením genetických parametrů užitkových vlastností koní, stanovováním selekčních kritérií, hodnocením příbuzenské plemenitby a trendy v genetické práci. Dr. K. Meisner se zabýval problematikou životního čísla koní ( UELN) a nutností sjednocení pro všechny členy svazu. Z další diskuse mě zaujala témata o výživě mladých koní , fyziologii tréninku, biochemickém hodnocení svalové práce a problematika vzniku ortopedických nemocí ve vztahu k výživě hříbat. Živě diskutovaná problematika výživy hříbat mě jen utvrzuje o správnosti naší snahy o zřízení svazové hříbárny s definovanou a sledovanou výživou. Dalším bodem programu byla prezentace práce plemenných knih Severní Ameriky, Anglie, USA, Nového Zélandu, Austrálie a Jižní Afriky. Jednání bylo ukončeno pozváním předsedy Svazu chovatelů holštýnských koní a víceprezidenta WBFSH, hraběte Breida Rantzaua na körung a aukci holštýnských koní do Neumünsteru. Příští zasedání se bude konat v Budapešti pod záštitou Asociace chovatelů sportovních koní z Maďarska . Pan prezident Z. Prutkay nám potom nezištně nabídl pomoc při zpracování materiálů pro náš vstup do WBSFH.

Autor textu: MVDr. Jaroslav Dražan
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru