Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Elaphe triaspis
Sdílet:

Elaphe triaspis

Výskyt

Elaphe triaspis intermedia žije v Mexiku a jižní Arizoně. Další dva poddruhy jsou rozšířeny od Mexika po Kostariku.

Jde o užovku, která je popisována především ze středních a vyšších poloh (450-2100 m.n.m.). Dává přednost hustšímu porostu v okolí vody, lesům, ale i skalám, pokud jsou alespoň místy porostlé křovinami. Vyznačuje se víceméně arborikolním způsobem života, tedy užší vazbou na stromové a keřové patro.

Popis

Dosahuje délky 80-120 cm, přičemž zbarvení není zdobeno žádnou kresbou a je světle zelené, špinavě zelené až šedé se světlejší až okrovou přední polovinou. Spodek těla bývá béžový, někdy s nádechem do žlutava.

Terárum a chov

Konstrukce terárií by se neměla lišit od ostatních druhů rodu Elaphe. Postačují rozměry 50x50x50cm s rašelinopísčitým substrátem, miskou na vodu a především dostatkem větví. Úkryt není potřebný, spíše by se hodila ve větvích vytvořená menší houština z umělých rostlin. Denní teploty kolem 28oC v noci klesají na teplotu pokojovou. Důležité je každodenní porosení.

Loví především ptáky, jejich mláďata a vybírá z hnízd jejich vejce. Přesto není na tuto potravu specializovaná, ale podle příležitosti požírá i savce a ještěrky.

Samičky snáší 4-8 vajec. O rozmnožování v zajetí není nic bližšího známo.

 

Literatura: Behler J.: The Audubon Society Pocket Guide - Familiar Reptiles and Amphibians of North America, New York 1992

Marais J.: Fascinující svět hadů,Rebo Productions, Praha 1995

Trutnau L.: Schlangen 1, Ungiftige Schlangen, Ulmer Verlag 1988

Weidensaul S.: Hadi světa, Svojtka a Vašut, Praha 1997

Autor textu: Vladimír Cerha
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru